Kamat, Modellegyezmény 11.cikk 2012/2013. II. ADÓZÁS II.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Kamat, Modellegyezmény 11.cikk 2012/2013. II. ADÓZÁS II."

Átírás

1 Kamat, Modellegyezmény 11.cikk

2 Kamat adózása Magyarország a kamat jövedelmet vagy a Tao. tv. vagy az Szja-tv. alapján adóztatja, attól függően, hogy magánszemélyről vagy külföldi jogszabályok alapján létrejött jogi személyről, jogi személyiséggel nem rendelkező társas cégről, személyi egyesülésről, egyéb szervezetről van szó.

3 Magánszemély, vagy gazdálkodó A belföldi illetőségű által külföldön megszerzett kamat jövedelem Magyarországon minden esetben adóköteles, mivel a belföldi illetőségű adózók a belföldről és külföldről származó jövedelmük után is adóznak. Az adózás módját határozza meg, hogy magánszemély, vagy gazdálkodó szervezet. Előbbi az Szja szerint, utóbbi a Tao szerint fizet.

4 Tao alapján Ha a társasági adó hatálya alá tartozó belföldi illetőségű adó alany külföldről kamat jövedelemben részesül, akkor a Tao. tv. alapján ez a kamat a bevételének része, és a vállalkozási eredmény részeként adóköteles. Ha ezen kamatjövedelem után a forrás országban nem vontak adót, akkor nem áll fenn kettős adózás, míg, ha a forrásországban vontak adót, akkor az adott egyezmény kettős adóztatás elkerülésére vonatkozó rendelkezései alapján mentesítésre vagy beszámításra van lehetőség.

5 Kamat definíciója Az egyezmények szerint kamatnak minősül mindenfajta követelésből származó jövedelem, tekintet nélkül arra, hogy biztosítva van-e jelzálogjoggal, vagy sem, illetve jogot ad-e az adós nyereségéből való részesedésre. Különösen kamatnak minősül az állami kölcsönökből, kötvényekből, adósságlevelekből származó jövedelem.

6 További meghatározások Általában a szerződések tartalmazzák, hogy mindenféle, az adott tőkére adott prémium is kamatnak minősül. Vagyis minden olyan összeg kamat, amit az adós a kapott összegen felül fizet. Így diszkont értékpapír esetében a diszkont ár és a névérték közötti különbözet is kamatnak minősül. Viszont a késedelmi kamat ebből a szempontból nem minősül kamatnak.

7 Belföldi illetőségű magánszemély Ha belföldi illetőségű magánszemély kap külföldről kamatjövedelmet, akkor az Szjatv. rendelkezései szerint kell az adókötelezettséget teljesíteni. Először azt kell eldönteni, hogy a külföldről származó kamat jövedelem az Szja-tv. alapján kamatnak vagy egyéb jövedelemnek minősül. Az Szja-tv. szerint kamatnak minősül: a takarékbetét, a takaréklevél, a devizabetét kamata;

8 a nyilvánosan forgalomba hozott és forgalmazott, hitelviszonyt megtestesítő értékpapír hozadéka, ha azt jogszabály kamatnak nevezi; az az árfolyamnyereség, amelyet az értékpapír névértékénél alacsonyabb (diszkont) áron történő kibocsátása esetén a jegyzési ár és a név érték között a kamat helyett kap az értékpapír lejáratakor a magánszemély, ideértve az ilyen értékpapír nyilvános forgalmazása során a kamat helyett elért árfolyamnyereséget is; a nyilvánosan forgalomba hozott befektetési jegy hozama, ideértve annak nyilvános másodlagos forgalmazása során e hozam helyett elért árfolyamnyereséget is;

9 Származási ország A kamat abból az országból származik, amelyik ország állama, vagy annak politikai egysége az adós. Ha viszont telephely állandó berendezéseire vett fel kölcsönt és azért kamatot fizet, akkor a telephely viseli a kamatot és az abból az országból származik, ahol a telephely, vagy állandó berendezés van, függetlenül attól, hogy mi a telephely tulajdonosának adó státusza egyik, vagy másik államban.

10 Kamat adózásának általános szabálya A kamat ott adózik, ahol a kamatban részesülő személy illetőséggel bír. Ha viszont az egyezmény lehetővé teszi, akkor a kamatból származó jövedelem korlátozottan abban az államban is adóztatható, ahonnét származik. A korlátozás az adó mértékére vonatkozik, vagyis tételesen kimondja, hogy a forrásországban kivethető adó legmagasabb mértékét.

11 Külön rendelkezések Ha a kamatjövedelem kedvezményezettje a forrásországban levő telephelyén útján tevékenységet fejt ki, akkor a kamat annak a telephelynek a jövedelme vállalkozási nyereség, és a vállalkozási nyereségadó részét képezi. Vagyis külföldi cég Magyarországon telephellyel rendelkezi, és az a követelés, ami után a kamatot fizetik, ahhoz a telephelyhez tartozik, akkor nem a kamatból származó jövedelemre vonatkozó szabályokat kell alkalmazni, hanem a vállalkozási nyereségre vonatkozóakat. Vagyis a kifizető nem von le adót, mert az adókötelezettség a külföldi vállalkozót terheli, aki a telephely jövedelmeként számolja el ezt a bevételt.

12 Példa 1.Külföldi illetőségű személy Magyarországon telephellyel rendelkezik és ez a telephely kölcsönt nyújt egy belföldi illetőségű személynek, akkor a kamat belföldön adóztatható. 2.Egyik államban illetőséggel bíró személy a másik államban lévő telephelye egy harmadik országban illetőséggel rendelkező személytől kap kamatjövedelmet.

13 Séma = telephely/illetőség C Forrás ország Kamat fizetés Országa( harmadik ország) Mindig vonhat le adót kamat A Illetőség szerinti ország Kedvezményezett/ Haszonhúzó Adóztathat, ha egyezmény szerinti B Telephely országa Adóztathat, ha itteni telephelynek betudható kamat

14 1.Illetőség szerinti ország(tulajdonos) A 2.Telephely szerinti ország(ide érkezik) B 3.Forrásország(innét érkezik): harmadik személy illetősége szerinti ország C Hol adóztatható a kamat? Az egyezmények rendelkezése szerint az adóztatási jog ilyenkor a telephely szerinti országot illeti meg.(c is adóztathat korlátozottan)

15 Különleges esetek A kifizető és a kedvezményezett/haszonhúzó között különleges kapcsolat van,például kapcsolt vállalkozások és a kamat összege meghaladja a piacon szokásos összeget, vagy azt az összeget, amit két egymástól független partner fizetne egymásnak, akkor kamatnak csak a különleges kapcsolat nélkül fizetett összeg számít. Az ezen felüli rész, vagyis a kifizetett többletösszeg mindegyik szerződő állam jogszabálya 2012/2013. alapján II. adóztatható. ADÓZÁS II.

16 Általános szabály Magyarországon Ha van a kettős adóztatás kizáró egyezmény azzal az országgal, ahol a kamatot kapó személy illetőséggel bír, akkor vagy az illetőség szerinti országban kell adót fizetni, vagy korlátozottan adóztatható a forrás országban is. Lépések. 1.Külföldi illetőségű személy esetében, akár magánszemély, akár nem, először meg kell állapítani, hogy a kamatjövedelem adóköteles-e vagy sem.

17 2. Ha az egyezmény úgy rendelkezik, hogy a kamatból származó jövedelem a forrásországban nem adóztatható, akkor a kifizetőnek adót nem kell levonnia, viszont a külföldi részére bruttó kamatot kell fizetni. Ennek azonban Magyarországon feltétele, hogy a külföldi személy az illetőségét igazolja a kifizető felé.

18 A kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmények szerint a külföldi belföldről származó kamatjövedelme nem adóköteles a forrásországban: Albánia, Amerikai Egyesült Államok, Ausztria, Dánia, Finnország, Franciaország, Jugoszlávia utódállamai, Koreai Köztársaság, Kuvait, Nagy-Britannia és Észak- Írország Egyesült Királyság, Németország, Norvégia, Olaszország, Spanyolország. A külföldi belföldről származó kamat jövedelme nem adóköteles a forrás országban, ha a jövedelmet szerző haszonhúzónak minősül: Csehország, Dél-afrikai Köztársaság, Hollandia, Horvátország, Írország, Izrael, Luxemburg, Oroszország, Svédország, Szlovákia.

19 Ki a haszonhúzó? A haszonhúzó fogalmára sem az egyezmények, sem az adótörvény nem tartalmaz meghatározást. Irányadónak tekinthetjük azonban a Tao. tv. által korábban használt megfogalmazást, mely szerint haszonhúzó az, aki a kamatot az illetősége szerinti állam adóhatóságához benyújtott adóbevallásában az adóalap megállapításához bevételként elszámolja, nyilvános kötvénykibocsátás esetén az, akinek a kifizető a kamatot kifizeti, átutalja. Ha az egyezmény szerint az adókötelezettséget befolyásolja az a körülmény, hogy a külföldi személy haszonhúzónak minősül-e a ki fizetés tekintetében, akkor erről a kifizetést megelőzően nyilatkozni kell.

20 Telephely nélküli külföldi Ha a kamatot Magyarországon nem telephelynek betudható nyereségként realizálja egy külföldi jogszabályok alapján létrejött jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező társas cég, személyi egyesülés, egyéb szervezet, akkor az adókötelezettséget a Tao. tv. alapján, mint külföldi szervezetnek kell teljesíteni. A kifizetőnek 19%-os mértékű adót kell levonnia a kifizetésből, kivéve, ha az egyezmény ennél alacsonyabb mértékű adó érvényesítését engedi meg.

21 Nem számít kamatnak A külföldi szervezet adóalapjának megállapításakor nem kell figyelembe venni: A. a magyar állam, az államháztartás szervezetei, vagy a Magyar Nemzeti Bank által fizetett kamatot, B. a hitelintézet által a nála elhelyezett betétre fizetett kamatot, és a késedelmi kamatot, C. a belföldi személy által, illetve a külföldi vállalkozó által belföldi telephelye, a külföldi illetőségű magánszemély által belföldi állandó bázisa útján kapcsolt vállalkozása részére december 31-ét követően megkötött szerződés, forgalomba hozott értékpapír alapján fizetett kamatnak a szokásos piaci kamatot meghaladó részét.

22 Alacsonyabb adó a forrásországokban Azok az egyezmények, amelyek lehetővé teszik a forrásországban a kamatból származó jövedelem adóztatását, rendszerint alacsonyabb mértékű adó érvényesítésére adnak módot. Az alábbi országokkal megkötött egyezmények előírása szerint a forrásország által megállapítható adó maximális mértéke 10%, ha a jövedelmet szerző haszonhúzónak minősül: Bulgária, Brazília, Ciprus, Görögország, Japán, Kanada, Kazahsztán, Kína, Lengyelország, Málta, Moldova, Mongólia, Portugália, Svájc, Thaiföld, Törökország, Ukrajna, Vietnam.

23 Külföldi magánszemély kamatadója Ha a kamat jövedelmet külföldi illetőségű magánszemély szerzi meg Magyarországon, és a magánszemély nyilatkozata vagy egyéb körülmény alapján megállapítható, hogy nem rendelkezik a magánszemély Magyarországon olyan állandó berendezéssel, amelynek a kamat jövedelem betudható lenne, akkor az Szja-tv. rendelkezései szerint kell az adókötelezettségnek eleget tenni. A kifizetőnek ilyenkor - főszabály szerint - adót kell levonnia a kifizetésből, tekintve, hogy az Szja-tv. alapján a kamat utáni adó mértéke 16 százalék. Ha azonban az Szja-tv. az adott kamat jövedelmet nem kamatnak, hanem egyéb jövedelemnek tekinti, akkor a kifizetésből adóelőleget kell levonni, figyelembe véve az egyezményben foglalt korlátozásokat is. Ha a külföldi személy illetősége szerinti ország és Magyarország között nincs hatályos egyezmény, akkor a belföldről származó kamatjövedelem Magyarországon adóztatható.

24 Minden olyan kamat címén megszerzett bevétel, ami az Szja-tv. meghatározása szerint nem minősül kamatjövedelemnek, a magánszemély egyéb jövedelmének számít, és az összevont adóalap részeként, az adótábla alapján adózik. Ha a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmény alapján a forrásország is megadóztatta a belföldi illetőségű magánszemély kamat jövedelmét, akkor - feltéve, hogy a belföldi szabályok szerint a jövedelem nem kamat - az egyezmény kettős adóztatás elkerülésére vonatkozó rendelkezései alapján vagy mentesítésre vagy beszámításra van lehetőség.

25 A megtakarításokról szóló 2003/48-as számú uniós irányelv. Az automatikus információcsere során a kamatot kifizető (pl. bank) tájékoztatja a magánszemély illetősége szerinti állam adóhatóságát, a külföldön megszerzett kamat összegéről. Az irányelv értelmében a kamatjövedelem kizárólag a haszonhúzó természetes személy, azaz a végső kedvezményezett illetősége szerinti államban adóztatható. Vagyis a magyar illetőséggel rendelkezőknek is keletkezik adófizetési kötelezettsége.

26 Ausztria, Belgium és Luxemburg átmenetileg nem alkalmazza az automatikus információcserét, az átmeneti időszakban ezek az államok forrásadót vetnek ki. A forrásadó mértéke között 15%, között 20%, végül 2011-től 35%. A kamat utáni forrásadót az adóztató tagállamokban a kifizető vonja le. A levont adó 25 százalékát a tagállam visszatartja, 75 százalékát pedig átutalja az érintett másik tagállam illetékes hatóságának, Magyarországon a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak. Az adóhivatalhoz ugyanakkor csak az adó említett része érkezik be, a magánszemélyektől nem kap automatikusan adatot. Lehetőség van arra, hogy a forrásadót alkalmazó államokban kivetett adó alól a magánszemély mentesüljön. Erre akkor van lehetőség, ha a haszonhúzó felhatalmazza az ezen országokban működő bankot a rá vonatkozó személyes adatok NAV részére való megküldésére, vagy akkor, ha a magánszemély saját maga megadja az említett személyes adatokat az illetősége szerinti adóhatóságnak. Ez utóbbi esetben a bejelentés alapján igazolást állít ki az adóhatóság, amit a magánszemély bemutat a külföldi kifizetőnek.

27 Tesztek 135. A Modellegyezmény alapján a kamat adóztatási joga: a)kizárólag azt az államot illeti meg, melyben a kedvezményezett belföldi illetőségű, b)kizárólag a forrás országot illeti meg, c)mindkét állam adóztathatja, d)egyik állam sem adóztathatja.

28 136. Az átváltható kötvény kamatát osztaléknak lehet minősíteni: a) ha a kölcsön viseli az adós által vállalt kockázatot, b)kötvény átváltását megelőző időszakban, c) a kötvényhez kapcsolódó prémiumok és díjak.

29 138. A kamat forrásának az állama: a) amelyben a kamatot fizető belföldi illetőségű, b)ha a másik államban telephellyel rendelkezik, akkor mindig a telephely szerinti állam, c)ha gazdasági kapcsolatban áll a másik szerződő államban lévő telephelyével, akkor a másik állam.

30 139. A kamat kedvezményezettje és kifizetője a szerződő államokban belföldi illetőségűek, azonban a kölcsönt harmadik országban illetőséggel rendelkező telephely kapja, és a kamat is ennek tudható be: A. az az állam adóztathat, melyben a kamatot fizető belföldi illetőségű, B.az az állam adóztathat, melyben a kamat kedvezményezettje belföldi illetőségű, C.a harmadik állam adóztathat.

31 Osztalék adózása Az egyezmények különböző módon, de tartalmilag hasonlóan határozzák meg az osztalék fogalmát. Így minden esetben az osztalékban részesülő személy állama és a Magyar Köztársaság közötti egyezmény szabályai alapján kell meghatározni, hogy az adott ki fizetés osztaléknak minősül-e vagy sem. Az egyezmények szerint általában osztaléknak minősül a részvényekből, elsőbbségi részvényekből vagy elsőbbségi jogokból, bányarészvényekből, alapítói részvényekből vagy nyereségrészesedést biztosító más jogokból- kivéve a követeléseket - származó jövedelem; valamint az egyéb társasági jogokból származó olyan jövedelem, amely a részvényekből származó jövedelemmel azonos adóztatási elbírálás alá esik annak az államnak a jogszabályai szerint, amelyben a nyereséget felosztó társaság illetőséggel bír.

32 Az osztalék fogalmának meghatározásánál figyelemmel kell lenni a Tao. tv. osztalékfogalmára is. A Tao. tv. vonatkozásában osztaléknak minősül (függetlenül a juttatás formájától): a belföldi személy és a fiókteleppel rendelkező külföldi vállalkozó által kimutatott jóváhagyott osztalékból, részesedésből megszerzett összeg; a kockázati tőkealapból szerzett összeg; a külföldi vállalkozó fióktelepnek nem minősülő belföldi telephelye társasági adóval csökkentett nyereségéből a külföldi vállalkozó által kivont összeg; jogutód nélküli megszűnéskor a tag (részvényes, alapító, üzletrésztulajdonos ) részére járó eszközök vagyonfelosztási javaslat szerinti értékének az a része, amely meghaladja a vagyonfelosztási javaslat szerint a rá jutó kötelezettségek értékének és a megszűnt részesedés értékének együttes összegét.

33 Nemzetközi szerződés elsőbbsége A kifizetés minősítésénél azonban figyelemmel kell lenni a Tao. tv. alapelvére, mely szerint a nemzetközi szerződések előírásai elsőbbséget élveznek a Tao. tv. rendelkezéseivel szemben, azzal a megszorítással, hogy nem eredményezhetnek kiterjesztő adókötelezettséget. Több egyezmény lehetővé teszi Magyarország számára, hogy osztaléknak tekintse a kamatból, a jogdíjból a szokásos piaci kamatot, illetve a szokásos piaci 2012/2013. jogdíjat II. meghaladó ADÓZÁS részt. II.

34 Kamat helyett osztalék Az egyezmények ezen felhatalmazása alapján január l-jétől osztaléknak minősül a belföldi személy által, illetve a külföldi vállalkozó által belföldi telephelye, a külföldi illetőségű magánszemély által belföldi állandó bázisa útján kapcsolt vállalkozása részére december 31. napját követően megkötött szerződés, forgalomba hozott értékpapír alapján fizetett kamatnak, jogdíjnak a szokásos piaci kamatot, jogdíjat meghaladó része.

35 Főszabály Az osztalék adózásának főszabálya, hogy azt az államot illeti meg az adóztatás joga, amelyben az osztalékban részesülő személy illetőséggel bír. Az egyezmények ugyanakkor megengedik - korlátozottan - az adószedés jogát annak az államnak is, amelyben az osztalékot fizető személy illetőséggel rendelkezik. A korlátozás abban nyilvánul meg, hogy az egyezmény tartartalmazza a forrásország által kivethető adó legmagasabb mértékét.

36 Az egyezmények az adómértéket általában aszerint határozzák meg, hogy az osztalékban részesülő mekkora részesedéssel rendelkezik az osztalékot fizető társaság jegyzett tőkéjében, vagy milyen mértékű szavazati jogot gyakorol az osztalékot fizető társaság döntéseinek meghozatalában. Ezen túlmenően a forrásország által kivethető adó mértéke szempontjából az egyezmények különbséget tesznek aszerint, hogy az osztalékot haszonhúzó vagy kedvezményezett szerzi-e meg. Ezeket a fogalmakat sem az egyezmények, sem a hatályos adótörvények nem tartalmazzák, annak ellenére, hogy az egyezmények és az Art. is hivatkozik rájuk.

37 Haszonhúzó/kedvezményezett haszonhúzó az a külföldi szervezet, külföldi illetőségű osztalékban részesülő, amely a jövedelemszerzés helye alapján belföldről származó kamatot, díjat, jogdíjat vagy osztalékot az illetősége szerinti állam adóhatóságához benyújtott adóbevallásában az adóalap megállapításához bevételként elszámolja; kedvezményezett az a külföldi szervezet, külföldi illetőségű osztalékban részesülő, amely részére a kifizető a kamatot, a díjat, a jogdíjat vagy az osztalékot kifizeti, 2012/2013. juttatja. II. ADÓZÁS II.

38 Tao szerinti is fizethető Nem az osztalékból származó jövedelem adózására vonatkozó szabályokat kell alkalmazni, ha az osztalék kedvezményezettjének abban az államban, amelyből az osztalék származik, telephelye van, és az érdekeltség, amely után az osztalékot fizetik, ténylegesen ehhez a telephelyhez kapcsolódik. Ilyenkor a vállalkozási nyereségre vonatkozó rendelkezések alapján kell az adókötelezettséget teljesíteni.

39 Ha a belföldi vagy külföldi illetőségű személyek - akár természetes személyek, akár nem - osztalékból származó jövedelmet szereznek Magyarországon, akkor az adókötelezettséget a két érintett ország közötti, kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmény alapján kell megvizsgálni. Ha a két érintett ország között van hatályos egyezmény a kettős adóztatás elkerüléséről, akkor annak rendelkezései szerint kell az adókötelezettséget teljesíteni. Ennek során meg kell vizsgálni, hogy az egyezményben meghatározott osztalékfogalom kritériumainak eleget tesz-e a jövedelem.

40 Amennyiben az egyezmény alapján is osztaléknak minősül a jövedelem, akkor az osztalékra vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni, ellenkező esetben viszont a jövedelem egyéb jövedelemnek minősül, és csak abban az államban adóztatható, amelyben a jövedelmet szerző fél illetőséggel bír.

41 Kettős adóztatás? Az egyezmények főszabály szerint a külföldi illetőségű magánszemély államának biztosítják az adóztatási jogot, de lehetővé teszik a magyarországi adóztatást is. Vagyis a kifizetett osztalék után mindkét államban adót kell fizetni. Figyelemmel kell azonban lenni arra, hogy az egyezmények korlátozzák a megállapított osztalék utáni adó mértékét. Ha a kifizetés osztaléknak minősül, akkor az osztalékból származó jövedelem után a magánszemélyek személyi jövedelemadót, a jogi személyek, jogi személyiséggel nem rendelkező társas cégek, személyi egyesülések és egyéb szervezetek osztalékadót fizetnek.

42 Az eljárás szabályait az Art. tartalmazza, amely szerint az adót a kifizető állapítja meg, vonja le és fizeti meg az adóhatóság felé. A kifizetéssel egyidejűleg az osztalékban részesülő személy részére olyan bizonylatot (igazolást) kell kiállítani, amely tartalmazza a kifizető nevét, adóazonosító számát, székhelyét (telephelyét), az osztalékban részesülő nevét, székhelyét, a kifizetés jogcímét, az adó alapját és a megállapított adó összegét. Ez az igazolás arra szolgál, hogy a magánszemély a hazai adóhatósága előtt igazolja a Magyarországon levont adót.

43 A külföldi illetőségű magánszemély belföldről származó osztalékát 16 százalékos osztalékadó terheli. Ezt a mértéket akkor kell alkalmazni, ha az egyezmény nem állapít meg alacsonyabb adómértéket, illetve ha a külföldi személy olyan államban bír illetőséggel, amellyel Magyarországnak nincs kettős adóztatást kizáró egyezménye. Ha tehát van hatályos egyezmény, akkor az Art. szabályainak figyelembevételével az egyezmény szerinti adómérték alapján kell az adót megállapítani. Az egyezmények többsége alapján 16 százalékosnál alacsonyabb adómértékkel adóztatható Magyarországon az osztalékjövedelem. Az alacsonyabb adómérték alkalmazásához szükség van a külföldi állama szerinti adóhatóság által kiállított illetőségigazolásra.

44 Adókedvezmény újrabefektetésre Az osztalékjövedelmek magyarországi újrabefektetésének ösztönzése érdekében a Tao. tv. az osztalékadó megfizetésére halasztást tesz lehetővé a külföldi illetőségű osztalékban részesülő számára. Nincs adó az osztalék azon része után, amelyet a külföldi illetőségű osztalékban részesülő belföldön, már működő gazdasági társaság, szövetkezet jegyzett tőkéjének az emelésére fordít, vagy amellyel belföldön újonnan alakuló gazdasági társaság, szövetkezet alapításában vesz részt. Ennek az a feltétele, hogy a külföldi illetőségű osztalékban részesülő rendelkezése alapján a kifizető az osztalékot közvetlenül erre a célra utalja át, és egyidejűleg tájékoztassa a gazdasági társaságot, szövetkezetet arról, hogy az átutalt összeg a külföldi illetőségű osztalékban részesülő osztaléknak minősülő jövedelme.

45 Az osztalék kétszeres adózásának elkerülése érdekében a kapott (járó) osztalék és részesedés címén az adóévben elszámolt bevétel összegével csökkenteni lehet az adózás előtti eredményt. Ez alól csupán az ellenőrzött külföldi társaságtói kapott (járó) osztalék és részesedés következtében elszámolt bevétel jelent kivételt. Ellenőrzött külföldi társaságnak minősül az a külföldi személy, amelyben az adózó vagy kapcsolt vállalkozása részesedéssel rendelkezik, vagy amelynek székhelye olyan államban van, ahol a külföldi személy jövedelmére jogszabály nem ír elő társasági adónak megfelelő adókötelezettséget, vagy az adóévre előírt adómérték legfeljebb 10 százalék. Kivétel természetesen ha a két állam között van egyezmény.

46 Minimum 5 százalék Ha belföldi illetőségű magánszemély vesz fel külföldön osztalékjövedelmet, akkor az Szja-tv. alapján kell az adókötelezettséget teljesíteni. Az osztalékjövedelem a külföldi államjoga szerint osztaléknak minősülő jövedelemként adózik, az adó mértéke 16 százalék. Ha a magánszemély az osztalék után az osztalékot kifizető társaság illetősége szerinti államban is fizet adót, akkor a 16 százalékos adót csökkenti az osztalék külföldön megfizetett adójának forintra átszámított összege. Ha az osztalék olyan országból származik, amellyel Magyarországnak nincs hatályos egyezménye a kettős adóztatás elkerüléséről, akkor is beszámítható külföldön megfizetett adó, de az osztalék fizetendő adója nem lehet kevesebb 5 százaléknál.

47 Mentesség az EU csatlakozással május 1-jétől mentessé válik az osztalékadó alól a belföldi illetőségű társaság (a továbbiakban: kifizető) által az Európai Unió más tagállamában illetőséggel bíró, külföldi illetőségű osztalékban részesülő (a továbbiakban: anyavállalat) részére fizetett osztalék, ha az anyavállalat legalább két éven át folyamatosan, legalább 25 százalékos részesedéssel rendelkezik a kifizető jegyzett tőkéjében. Ha az osztalék kifizetésekor az anyavállalat a kifizető jegyzett tőkéjében rendelkezik legalább 25 százalékos részesedéssel, de ezen mértékű részesedése nem áll fenn legalább két éven át folyamatosan, a kifizető csak akkor mentesül az osztalékadó levonási kötelezettség alól, ha más személy kezességet vállal az adó megfizetéséért január: minden EU országban fizetett osztalék adómentes

48

Kamat, Modellegyezmény 11.cikk 2014/2015. II. ADÓZÁS II.

Kamat, Modellegyezmény 11.cikk 2014/2015. II. ADÓZÁS II. Kamat, Modellegyezmény 11.cikk Kamat adózása Magyarország a kamat jövedelmet vagy a Tao. tv. vagy az Szja-tv. alapján adóztatja, attól függően, hogy magánszemélyről vagy külföldi jogszabályok alapján létrejött

Részletesebben

Tájékoztató a lakossági betéti termékek kamatjövedelme után fizetendő kamatadóról és egészségügyi hozzájárulásról KAMATJÖVEDELMEK UTÁN FIZETENDŐ KAMATADÓ A Személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII.

Részletesebben

Jogdíjak, licencek, ingatlan elidegenítésből származó jövedelem

Jogdíjak, licencek, ingatlan elidegenítésből származó jövedelem Jogdíjak, licencek, ingatlan elidegenítésből származó jövedelem Jogdíjak (12.cikk) jogdíjnak minősül minden olyan térítés, amelyet irodalmi, művészeti vagy tudományos művek, beleértve a mozgóképfilmeket

Részletesebben

Munkavállalók adózása

Munkavállalók adózása Munkavállalók adózása Külföldi munkavállalók Magyarországon, magyarok külföldön 2015/2016. II.. ADÓZÁS II. Leggyakrabban előforduló jövedelmek Nem önálló munkából származó jövedelmek Önálló jövedelmek

Részletesebben

Jogdíjak, licencek, ingatlan elidegenítésből származó jövedelem

Jogdíjak, licencek, ingatlan elidegenítésből származó jövedelem Jogdíjak, licencek, ingatlan elidegenítésből származó jövedelem Jogdíjak (12.cikk) jogdíjnak minősül minden olyan térítés, amelyet irodalmi, művészeti vagy tudományos művek, beleértve a mozgóképfilmeket

Részletesebben

Útmutató. az SZJA- bevalláshoz

Útmutató. az SZJA- bevalláshoz Útmutató az SZJA- bevalláshoz Utmutató A magánszemély által értékpapír-kölcsönzés díjaként megszerzett összeg egésze jövedelemnek minõsül. Az értékpapír-kölcsönzésbõl származó jövedelem után az adó mértéke

Részletesebben

Könyvelői Praktikum ( :34:29 IP: Copyright 2018 Egzatik Szakkiadó Kft. - Minden jog fenntartva.

Könyvelői Praktikum ( :34:29 IP: Copyright 2018 Egzatik Szakkiadó Kft. - Minden jog fenntartva. Munkabér előleg Időállapot: 2017-01-01-2017-12-31 Szerző: Varga Ferenc, Lektor: Zatik László, Módosítva: 2017-01-03 14:57:11 Tartalomjegyzék: 1. A munkabérelőleg elszámolásának gyakorlata 2. Adózás 3.

Részletesebben

Írta: Administrator június 07. kedd, 11:17

Írta: Administrator június 07. kedd, 11:17 Külföldi szervezet magyarországi adózása, külföldiek adófizetési kötelezettsége. A társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (a továbbiakban: Tao. tv.) 2. (4) bekezdésének 2010.

Részletesebben

Adózási tudnivalók, munkavégzés Németországban Gyányi Tamás Partner

Adózási tudnivalók, munkavégzés Németországban Gyányi Tamás Partner Adózási tudnivalók, munkavégzés Németországban Gyányi Tamás Partner 2019.05.17 Külföldre indul a munkavállalónk! 1. Üzleti út tárgyalás, üzletszerzés áfa visszatérítés 2. Határon átnyúló szolgáltatásként

Részletesebben

ADÓZÁSI KÉZIKÖNYVEK MAGÁNSZEMÉLYEK EGYES TŐKEJÖVEDELMEINEK ADÓZÁSA

ADÓZÁSI KÉZIKÖNYVEK MAGÁNSZEMÉLYEK EGYES TŐKEJÖVEDELMEINEK ADÓZÁSA ADÓZÁSI KÉZIKÖNYVEK MAGÁNSZEMÉLYEK EGYES TŐKEJÖVEDELMEINEK ADÓZÁSA Budapest, 2016 Szerző: Surányi Imréné Sorozatszerkesztő: Kökényesiné Pintér Ilona ISBN 978-963-638-514-9 ISSN 2416-2310 (Tanácsadói könyvek)

Részletesebben

Tőkejövedelmek bevallása

Tőkejövedelmek bevallása Tőkejövedelmek bevallása 2013.05.14. tőkejövedelmek Kamat Értékpapír-kölcsönzés Csereügylet Osztalék Árfolyamnyereség Ellenőrzött tőkepiaci ügylet Tartós befektetés Vállalkozásból kivont jöv. Kamatjövedelem

Részletesebben

A százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulás alapjának megállapítása

A százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulás alapjának megállapítása EHO 2012: az egészségügyi hozzájárulás bevallása 2012-ben - ADÓBEVALLÁS 2014 - Adó 2014 - Adó 1 sz EHO 2012: az egészségügyi hozzájárulás bevallása 2012-ben, EHO (egészségügyi hozzájárulás) fizetési kötelezettség

Részletesebben

Adó Hírlevél SZJA bevallás 2014

Adó Hírlevél SZJA bevallás 2014 Adó Hírlevél SZJA bevallás 2014 2014. április Magánszemélyek adóbevallása 2014 Belföldi illetőségű magánszemélyeknek a teljes jövedelmük után, míg a nem belföldi illetőségű magánszemélyeknek a Magyarországon

Részletesebben

Kedvezmények, külön adózó jövedelmek ADÓZÁS I.

Kedvezmények, külön adózó jövedelmek ADÓZÁS I. Kedvezmények, külön adózó jövedelmek Hol tartunk Az SZJA jellemzői A törvény alanyi hatálya A bevallási kötelezettség A jövedelemadó általános sémája Jövedelmek csoportosítása Összevonás alá eső jövedelmek

Részletesebben

Colling Ügyfél-tájékoztató május 30.

Colling Ügyfél-tájékoztató május 30. Colling Ügyfél-tájékoztató 2011. május 30. 1 H 1138 Budapest, Váci út 141. Tel: +36 1 452 6900 Fax: +36 1 452 6910 colling@colling.hu www.colling.hu Tisztelt Olvasó! Ebben a hónapban is összeállítottunk

Részletesebben

Példák a személyi jövedelemadó kiszámítására

Példák a személyi jövedelemadó kiszámítására Példák a személyi jövedelemadó kiszámítására 191-192 Hol tartunk? Természetbeni juttatások Adók és közterhek Ingóság értékesítése Árfolyamnyereség Kamat Osztalék 2012/2013. II. félév 72-83 Miről lesz szó?

Részletesebben

Kamatjövedelmet terhelő adóról és egészségügyi hozzájárulásról szóló tájékoztató (magánszemélyek részére)

Kamatjövedelmet terhelő adóról és egészségügyi hozzájárulásról szóló tájékoztató (magánszemélyek részére) NN Biztosító Zrt. Kamatjövedelmet terhelő adóról és egészségügyi hozzájárulásról szóló tájékoztató (magánszemélyek részére) Tájékoztatónk részletes információkkal szolgál az életbiztosításokhoz kapcsolódó

Részletesebben

KÖZLEMÉNYE. a évi osztalék kifizetésének rendjéről

KÖZLEMÉNYE. a évi osztalék kifizetésének rendjéről Budapest, 2017. május 8. APPENINN VAGYONKEZELŐ HOLDING NYILVÁNOSAN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG KÖZLEMÉNYE a 2016. évi osztalék kifizetésének rendjéről Az Appeninn Vagyonkezelő Holding Nyilvánosan Működő Részvénytársaság

Részletesebben

Általános tudnivalók az egyes adófajtákról

Általános tudnivalók az egyes adófajtákról Általános tudnivalók az egyes adófajtákról Kamatadó 2 Tõzsdei árfolyamnyereség adó 4 Árfolyamnyereség adó (Forrásadó) 6 Osztalékból származó jövedelem 7 Egészségügyi hozzájárulás (EHO) 7 Járulékos költség

Részletesebben

Egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség január 1-jétől

Egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség január 1-jétől EHO 2011: egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség 2011-ben. Százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség terheli a munkáltatót, kifizetőt az általa magánszemélynek juttatott

Részletesebben

DTM Hungary Accounting Intelligence

DTM Hungary Accounting Intelligence AZ OSZTALÉKFIZETÉSSEL KAPCSOLATOS SZÁMVITELI TUDNIVALÓK Kedves Ügyfelünk! Noha a nem magánszemélyek részére kifizetett osztalék 2006. január 1-jétől adómentesség alá tartozik, a magánszemély tulajdonosok

Részletesebben

Kedvezmények, külön adózó jövedelmek

Kedvezmények, külön adózó jövedelmek Kedvezmények, külön adózó jövedelmek 2013/2014. II. Hol tartunk Az SZJA jellemzői A törvény alanyi hatálya A bevallási kötelezettség A jövedelemadó általános sémája Jövedelmek csoportosítása Összevonás

Részletesebben

Élethosszig tartó, befektetési egységekhez kötött életbiztosítások adózási szabályainak változása jétől

Élethosszig tartó, befektetési egységekhez kötött életbiztosítások adózási szabályainak változása jétől Élethosszig tartó, befektetési egységekhez kötött életbiztosítások adózási szabályainak változása 2018.01.01-jétől Azon kockázati biztosításnak nem minősülő, határozatlan idejű, kizárólag halál esetére

Részletesebben

Példák a személyi jövedelemadó kiszámítására. 2014/2015. II. félév ADÓZÁS I.

Példák a személyi jövedelemadó kiszámítására. 2014/2015. II. félév ADÓZÁS I. Példák a személyi jövedelemadó kiszámítására 2014/2015. II. félév Hol tartunk? Természetbeni juttatások Adók és közterhek Ingóság értékesítése Árfolyamnyereség Kamat Osztalék Miről lesz szó? Példák a bér

Részletesebben

ÚTMUTATÓ átláthatósági nyilatkozat kitöltéséhez

ÚTMUTATÓ átláthatósági nyilatkozat kitöltéséhez ÚTMUTATÓ átláthatósági nyilatkozat kitöltéséhez A nyilatkozat egy általános adatközlő részből valamint három speciális részből áll (I., II., III.), a szervezetnek csak az általános adatközlő részt valamint

Részletesebben

Alulírott, (név).., mint a (cégnév) (adószám).

Alulírott, (név).., mint a (cégnév) (adószám). 34 6. sz. melléklet Nyilatkozat az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 50. (1) bekezdés c) és a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény 3. (1) 1. pontjának való megfelelésről I. Törvény

Részletesebben

Adótörvény változások

Adótörvény változások Adótörvény változások 2009-2010 A külföldi illetőségű társaságokkal kapcsolatos jogszabály módosítások 2009. Július 28. & I. rész Az adóelkerülés megakadályozását célzó főbb intézkedések A külföldi társaságnál

Részletesebben

Or«Ággyülés Hivatala. irornányszám :

Or«Ággyülés Hivatala. irornányszám : irornányszám : Or«Ággyülés Hivatala Érkezett : 2005 O KT 0 5. Országgyűlési Képviselő Módosító javaslat Dr. Szili Katalinnak az Országgyűlés elnökének Helyben Tisztelt Elnök Asszony! A házszabály 94. (1)

Részletesebben

Különadó 2007. Magánszemély adóalapja, adója

Különadó 2007. Magánszemély adóalapja, adója Különadó 2007 A 2006. július 10-én elfogadott adótörvény alapján magánszemélyeknek és vállalkozásoknak különadót, hitelintézeteknek járadékot kell fizetniük. Magánszemély adóalapja, adója Elírás 2007.

Részletesebben

Szőc község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2009. (XII.22.) önkormányzati rendelete a helyi iparűzési adóról

Szőc község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2009. (XII.22.) önkormányzati rendelete a helyi iparűzési adóról Szőc község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2009. (XII.22.) önkormányzati rendelete a helyi iparűzési adóról Hatályos: 2014. január 1. Szőc 2013 A hirdetőtáblára kifüggesztve: 2013. november 29.

Részletesebben

Az I. pont alá nem tartozó jogi személyek vagy jogi személyiséggel nem rendelkező gazdálkodó szervezetek

Az I. pont alá nem tartozó jogi személyek vagy jogi személyiséggel nem rendelkező gazdálkodó szervezetek Nyilatkozat az államháztartásról szóló 2011 évi CXCV törvény 41 (6) bekezdés, 50 (1) bekezdés c) és a nemzeti vagyonról szóló 2011 évi CXCVI törvény 3 (1) 1 pontjának való megfelelésről I Törvény erejénél

Részletesebben

Hivatkozási szám a TAB ülésén: 1. (T/13268) Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága. A bizottság kormánypárti tagjainak javaslata.

Hivatkozási szám a TAB ülésén: 1. (T/13268) Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága. A bizottság kormánypárti tagjainak javaslata. Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága Hivatkozási szám a TAB ülésén: 1. (T/13268) A bizottság kormánypárti tagjainak javaslata. Javaslat módosítási szándék megfogalmazásához a Törvényalkotási bizottság

Részletesebben

Pályázat benyújtásához. A jelen nyilatkozatot nem kell kitöltenie a következő szervezeteknek:

Pályázat benyújtásához. A jelen nyilatkozatot nem kell kitöltenie a következő szervezeteknek: Nyilatkozat az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 50. (1) bekezdés c) és a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény 3. (1) 1. pontjának való megfelelésről Pályázat benyújtásához I.

Részletesebben

Elvárt adó - nyilatkozat

Elvárt adó - nyilatkozat Elvárt adó - nyilatkozat Megnevezés Az adóévben Az adóévet megelőző adóévben 2. adóévben Igen Nem Igen Nem Igen Nem Az adózás előtti eredmény nagyobb-e, mint a korrigált bevétel 2%-a? Igen esetén a további

Részletesebben

Az egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség

Az egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség Az egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség Az egészségügyi szolgáltatások finanszírozásához szükséges források kiegészítése érdekében egészségügyi hozzájárulást kell fizetni. Az egészségügyi hozzájárulás

Részletesebben

Vaszar Község Önkormányzat Képviselőtestületének 12/1997.(XII.19.) rendelete a helyi iparűzési adóról (módosításokkal 1 egységes szerkezetben)

Vaszar Község Önkormányzat Képviselőtestületének 12/1997.(XII.19.) rendelete a helyi iparűzési adóról (módosításokkal 1 egységes szerkezetben) Vaszar Község Önkormányzat Képviselőtestületének 12/1997.(XII.19.) rendelete a helyi iparűzési adóról (módosításokkal 1 egységes szerkezetben) Vaszar Község Önkormányzat képviselőtestülete (továbbiakban:

Részletesebben

Támogató döntéssel, támogatási szerződéssel/okirattal rendelkező pályázók esetén

Támogató döntéssel, támogatási szerződéssel/okirattal rendelkező pályázók esetén Nyilatkozat az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 50. (1) bekezdés c) és a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény 3. (1) 1. pontjának való megfelelésről Támogató döntéssel, támogatási

Részletesebben

MAGYARSZÉK KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELÕ-TESTÜLETÉNEK. 15/2009. (XII. 21.) sz. RENDELETE AZ IPARÛZÉSI ADÓRÓL SZÓLÓ

MAGYARSZÉK KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELÕ-TESTÜLETÉNEK. 15/2009. (XII. 21.) sz. RENDELETE AZ IPARÛZÉSI ADÓRÓL SZÓLÓ MAGYARSZÉK KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELÕ-TESTÜLETÉNEK 15/2009. (XII. 21.) sz. RENDELETE AZ IPARÛZÉSI ADÓRÓL SZÓLÓ 11/2007.(XII.19.) sz. RENDELET MÓDOSÍTÁSÁRÓL A helyi adókról szóló, többször módosított

Részletesebben

Szociális hozzájárulási adó változás Egészségügyi hozzájárulás megszűnése

Szociális hozzájárulási adó változás Egészségügyi hozzájárulás megszűnése Szociális hozzájárulási adó változás 2019. 2018.évi LII. törvény Egészségügyi hozzájárulás megszűnése 2019. január 1-jétől kibővül a szociális hozzájárulási adó kötelezettség és megszűnik az egészségügyi

Részletesebben

TB, EHO, SZOCHO változások 2015. Zahoránszki Szilvia

TB, EHO, SZOCHO változások 2015. Zahoránszki Szilvia TB, EHO, SZOCHO változások 2015. Zahoránszki Szilvia Társadalombiztosítás Járulékalapot képező jövedelem: / Tbj. 4. k) pont/ 1. a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban:

Részletesebben

Adózási tudnivalók (2008.) a ChinaMAX életbiztosítási szerződéshez

Adózási tudnivalók (2008.) a ChinaMAX életbiztosítási szerződéshez Adózási tudnivalók (2008.) a ChinaMAX életbiztosítási szerződéshez I. Magánszemély által kötött ChinaMAX szerződés Szja*: A magánszemély által kötött életbiztosítás díját a szerződő magánszemély adózott

Részletesebben

ADÓZÁS GYAKORLAT. SZJA; Járulékok; ÁFA; TAO

ADÓZÁS GYAKORLAT. SZJA; Járulékok; ÁFA; TAO ADÓZÁS GYAKORLAT SZJA; Járulékok; ÁFA; TAO Személyi jövedelem adó SzJA A jövedelemadók általános jellemzői Közvetlen tárgya a jövedelem Adózási egységre (személyre) vetik ki A közfelfogás a legigazságosabbnak

Részletesebben

Az, aki a gazdasági tevékenységet saját nevében és kockázatára haszonszerzés céljából, üzletszerűen végző

Az, aki a gazdasági tevékenységet saját nevében és kockázatára haszonszerzés céljából, üzletszerűen végző IPARŰZÉSI ADÓ ( nyomtatvány ) Adókötelezettség: Adóköteles Szerencs Város illetékességi területén állandó vagy ideiglenes jelleggel végzett v állalkozási tevékenység (a továbbiakban: iparűzési tevékenység).

Részletesebben

Példák a személyi jövedelemadó kiszámítására. 2014/2015. II. félév ADÓZÁS I.

Példák a személyi jövedelemadó kiszámítására. 2014/2015. II. félév ADÓZÁS I. Példák a személyi jövedelemadó kiszámítására Hol tartunk? Természetbeni juttatások Adók és közterhek Ingóság értékesítése Árfolyamnyereség Kamat Osztalék Miről lesz szó? Példák a bér személyi jövedelemadójának

Részletesebben

Az általam képviselt szervezet olyan belföldi / külföldi 1

Az általam képviselt szervezet olyan belföldi / külföldi 1 sz. szerződés... sz. melléklete Nyilatkozat az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 41. (6) bekezdésében foglaltaknak való megfelelésről a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény 3.

Részletesebben

Az I. pont alá nem tartozó jogi személyek vagy jogi személyiséggel nem rendelkező gazdálkodó szervezetek

Az I. pont alá nem tartozó jogi személyek vagy jogi személyiséggel nem rendelkező gazdálkodó szervezetek KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 50. (1) bekezdés c) és a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény 3. (1) bekezdés 1. pontjának való megfelelésről szóló átláthatósági

Részletesebben

Személyes közreműködői díj kiegészítése és adóterhei 2010. január 1-jétől A gazdasági társaságoknál a tulajdonosok gyakran személyes közreműködésük

Személyes közreműködői díj kiegészítése és adóterhei 2010. január 1-jétől A gazdasági társaságoknál a tulajdonosok gyakran személyes közreműködésük Személyes e és adóterhei. január 1-jétől A gazdasági társaságoknál a tulajdonosok gyakran személyes közreműködésük után nem munkabért, hanem személyes at, tagi jövedelmet vesznek fel.. január 1-jétől megváltoztak

Részletesebben

Azon ügyfelek számára vonatkozó adatok, akik részére a Hivatal hatósági bizonyítványt állított ki

Azon ügyfelek számára vonatkozó adatok, akik részére a Hivatal hatósági bizonyítványt állított ki Amerikai Egyesült Államok Ausztrália Ausztria Belgium Brunei Ciprus Dánia Egyesült Arab Emírségek Egyesült Királyság Finnország Franciaország Görögország Hollandia Horvátország Irán Írország Izland Izrael

Részletesebben

MÁGOCS NAGYKÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 15/2002. (XII. 31.), 16/2007. (XII. 22.) és 14/2008. (XII. 01.) rendeleteivel módosított

MÁGOCS NAGYKÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 15/2002. (XII. 31.), 16/2007. (XII. 22.) és 14/2008. (XII. 01.) rendeleteivel módosított MÁGOCS NAGYKÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 15/2002. (XII. 31.), 16/2007. (XII. 22.) és 14/2008. (XII. 01.) rendeleteivel módosított 1/1999. (II. 01.) rendelete a helyi iparűzési adóról (a módosításokkal

Részletesebben

T/229. számú. törvényjavaslat

T/229. számú. törvényjavaslat MAGYAR KÖZTÁRSASÁG KORMÁNYA T/229. számú törvényjavaslat az államháztartás egyensúlyát javító különadóról és a költségvetési forrásból származó kamattámogatások után fizetendő járadékról Előadó: Dr. Veres

Részletesebben

Kitöltési útmutató a 2015. évre kiállítandó Adatlaphoz, a magánszemély munkaviszonyának (tagsági viszonyának) megszűnésekor

Kitöltési útmutató a 2015. évre kiállítandó Adatlaphoz, a magánszemély munkaviszonyának (tagsági viszonyának) megszűnésekor Kitöltési útmutató a 2015. évre kiállítandó Adatlaphoz, a magánszemély munkaviszonyának (tagsági viszonyának) megszűnésekor Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (továbbiakban: Art.) 46. (5)

Részletesebben

KISÚJSZÁLLÁS VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK. 18/1997.(XII.10.) önkormányzati rendelete. a helyi iparűzési adóról. Az adó alanya, adókötelezettség

KISÚJSZÁLLÁS VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK. 18/1997.(XII.10.) önkormányzati rendelete. a helyi iparűzési adóról. Az adó alanya, adókötelezettség KISÚJSZÁLLÁS VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK 8/997.(XII.0.) önkormányzati rendelete a helyi iparűzési adóról a /00. (XI.9.), a 7/00. (X.9.), az 5/00. (XII.7.), a /005. (I.8.) és a 8/005. (X.8.) 5 önkormányzati

Részletesebben

2018/149 ELNÖKI TÁJÉKOZTATÓ Budapest, Riadó u Pf Tel.:

2018/149 ELNÖKI TÁJÉKOZTATÓ Budapest, Riadó u Pf Tel.: 2018/149 ELNÖKI TÁJÉKOZTATÓ 2018. 08. 03. 1026 Budapest, Riadó u. 5. 1525 Pf. 166. Tel.: +36 1 882 85 00 kapcsolat@kt.hu www.kozbeszerzes.hu A Közbeszerzési Hatóság Elnökének tájékoztatója a Kbt. 62. (1)

Részletesebben

Bugyi Nagyközség Önkormányzatának 27/2004. (XII. 13. ) számú r e n d e l e t e a helyi adókról I. FEJEZET. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

Bugyi Nagyközség Önkormányzatának 27/2004. (XII. 13. ) számú r e n d e l e t e a helyi adókról I. FEJEZET. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK Bugyi Nagyközség Önkormányzatának 27/2004. (XII. 13. ) számú r e n d e l e t e a helyi adókról egységes szerkezetben a 31/2004. (XII.14.) sz. a 29/2005. (XII.12.) és a 19/2007. (XII.17.) 16/2010. (XII.17.)

Részletesebben

Készítette: Nagypál Imre Pécs, november 29.

Készítette: Nagypál Imre Pécs, november 29. A kisadózó vállalkozások tételes adója és a kisvállalati adó 2014. évi változásai Készítette: Nagypál Imre Pécs, 2013. november 29. Jogszabályi hely A 2012. évi XCLVII. tv. a kisadózó vállalkozások tételes

Részletesebben

NÁDASD KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELÕ-TESTÜLETÉNEK 10/2004. (IV.29.) rendelete a HELYI IPARÛZÉSI ADÓRÓL

NÁDASD KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELÕ-TESTÜLETÉNEK 10/2004. (IV.29.) rendelete a HELYI IPARÛZÉSI ADÓRÓL NÁDASD KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELÕ-TESTÜLETÉNEK 10/2004. (IV.29.) rendelete a HELYI IPARÛZÉSI ADÓRÓL I.FEJEZET Az adómegállípatás joga 1. Nádasd Községi Önkormányzat Képviselõ-testülete a helyi adókról

Részletesebben

Nemzetközi adózás, nemzetközi egyezmények 2014/2015. II. ADÓZÁS II.

Nemzetközi adózás, nemzetközi egyezmények 2014/2015. II. ADÓZÁS II. Nemzetközi adózás, nemzetközi egyezmények Globalizáció A gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok nemzetközivé válásával, a tőkeáramlás fokozódásával a természetes és jogi személyek, valamint az egyéb szervezetek

Részletesebben

Esettanulmányok Magyarországon dolgozó külföldiek és külföldön dolgozó magyarok - adózás, társadalombiztosítás és munkajog

Esettanulmányok Magyarországon dolgozó külföldiek és külföldön dolgozó magyarok - adózás, társadalombiztosítás és munkajog Esettanulmányok és külföldön dolgozó magyarok - adózás, társadalombiztosítás és munkajog Siklós Márta Elek Diána 2015. május 7. Budapest Esettanulmányok Külföldi munkavállalók dolgozó külföldiek Áttekintés

Részletesebben

SZJA, Szocho 2015 Mérlegképes továbbképzés. Személyi jövedelemadó. Az első házasok kedvezménye. Családi kedvezmény 2015.03.19.

SZJA, Szocho 2015 Mérlegképes továbbképzés. Személyi jövedelemadó. Az első házasok kedvezménye. Családi kedvezmény 2015.03.19. SZJA, Szocho 2015 Mérlegképes továbbképzés Személyi jövedelemadó Szatmári László Főosztályvezető Családi kedvezmény Az első házasok kedvezménye Mértéke 2016-tól 4 év alatt a duplájára nő a két gyermekes

Részletesebben

Kamatjövedelmet terhelő adóról és egészségügyi hozzájárulásról szóló tájékoztató

Kamatjövedelmet terhelő adóról és egészségügyi hozzájárulásról szóló tájékoztató NN Biztosító Zrt. Kamatjövedelmet terhelő adóról és egészségügyi hozzájárulásról szóló tájékoztató Jelen tájékoztató célja, hogy az NN Biztosító Zrt. az élet-, baleset-, egészség-, nyugdíjbiztosításokhoz

Részletesebben

A Személyi JövedelemadJ vedelemadó változásai 2013 Szatmári László Egykulcsos adórendszer Megszűnik az adóalap-kiegészítés Tényleges 16 %-os adókulcs Egyszerűbb adóelőleg, adónyilatkozat 2 Külföldiek ldiek

Részletesebben

19/1991. (XI. 14.) Szentgotthárd Város Önkormányzata Képviselőtestületének rendelete a kommunális adóról

19/1991. (XI. 14.) Szentgotthárd Város Önkormányzata Képviselőtestületének rendelete a kommunális adóról 19/1991. (XI. 14.) Szentgotthárd Város Önkormányzata Képviselőtestületének rendelete a kommunális adóról Mód: 22/1992.(XII.23), 21/1993. (XI. 25.), 32/1995.(XII.28.),24/1999.(XII.16.), 41/2002.(XII.12.)

Részletesebben

Személyi jövedelemadó

Személyi jövedelemadó Külföldi jövedelem adózása 2011-ben: magánszemélyek külföldről származó jövedelmének adózása - Nett Külföldi jövedelem adózása 2011-ben: magánszemélyek külföldről származó jövedelmének adóztatása, és járulékfizetési

Részletesebben

Az FHB Nyrt ,- Ft keretösszegű évi Kibocsátási Programjához. készített Összevont Alaptájékoztatójának

Az FHB Nyrt ,- Ft keretösszegű évi Kibocsátási Programjához. készített Összevont Alaptájékoztatójának FHB Jelzálogbank Nyrt. Az FHB Nyrt. 200.000.000.000,- Ft keretösszegű 2016-2017. évi Kibocsátási Programjához készített Összevont Alaptájékoztatójának 11. sz. Kiegészítése Jelen dokumentum alapjául szolgáló

Részletesebben

Általános tudnivalók az egyes adófajtákról 2. Kamatadó 2. Tőzsdei árfolyamnyereség adó 4. Árfolyamnyereség adó (Forrásadó) 6

Általános tudnivalók az egyes adófajtákról 2. Kamatadó 2. Tőzsdei árfolyamnyereség adó 4. Árfolyamnyereség adó (Forrásadó) 6 Általános tudnivalók az egyes adófajtákról 2 Kamatadó 2 Tőzsdei árfolyamnyereség adó 4 Árfolyamnyereség adó (Forrásadó) 6 Osztalékból származó jövedelem 7 Egészségügyi hozzájárulás (EHO) 8 Járulékos költség

Részletesebben

Biharnagybajom Község Önkormányzata Képviselő-testületének. 9/2004. (IV. 30.) rendelete. a helyi iparűzési adóról

Biharnagybajom Község Önkormányzata Képviselő-testületének. 9/2004. (IV. 30.) rendelete. a helyi iparűzési adóról Biharnagybajom Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2004. (IV. 30.) rendelete a helyi iparűzési adóról Biharnagybajom Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2004. (IV. 30.) rendelete a

Részletesebben

Szápár Község Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2013. (XII.02.) Kt. számú R E N D E L E T E. A helyi iparűzési adóról

Szápár Község Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2013. (XII.02.) Kt. számú R E N D E L E T E. A helyi iparűzési adóról 1 Szápár Község Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2013. (XII.02.) Kt. számú R E N D E L E T E A helyi iparűzési adóról Szápár Község Önkormányzat Képviselő-testülete a a Magyarország helyi önkormányzatairól

Részletesebben

TAO, Telephely választás. 2012/2013. II. Dr Lakatos Mária

TAO, Telephely választás. 2012/2013. II. Dr Lakatos Mária TAO, Telephely választás Miről is volt szó? Nemzetközi adózás alapjai Fogalmak Állampolgár Illetőség Illetőség meghatározása Miről lesz szó? Telephely meghatározása Speciális esetek Adóbeszámítás lehetőségei

Részletesebben

Adózási alapismeretek 4. konzultáció. Társasági adó

Adózási alapismeretek 4. konzultáció. Társasági adó Adózási alapismeretek 4. konzultáció Társasági adó A törvény 1996. évi LXXXI. törvény a társasági és osztalékadóról Az állami feladatok ellátásához szükséges bevételek biztosítása, a vállalkozások kedvező

Részletesebben

Járulékok, biztosítási kötelezettség

Járulékok, biztosítási kötelezettség Járulékok, biztosítási kötelezettség 1. Kérdés: Egy Magyarországon bejegyzett betéti társaság beltagja - aki a társaság tevékenységében személyesen közreműködik - román állampolgár, Romániában van munkaviszonyból

Részletesebben

a helyi iparűzési adóról

a helyi iparűzési adóról Emőd Város**** Önkormányzat Képviselő-testületének 6/1998. (III. 26.), 15/1998. (XII. 18.), 15/2000. (XII. 21.), 17/2002. (XII. 12.), 20/2004. (VIII. 13.), 15/2007. (XII. 14.) rendeletével módosított 12/1997.

Részletesebben

Szerződő fél Ratifikáció/Csatlakozás Hatályba lépés dátuma. Albánia Csatlakozás: 2000. június 1. 2000. szeptember 1.

Szerződő fél Ratifikáció/Csatlakozás Hatályba lépés dátuma. Albánia Csatlakozás: 2000. június 1. 2000. szeptember 1. Az előadóművészek, a hangfelvétel-előállítók és a műsorsugárzó szervezetek védelméről szóló Római Egyezmény (1998. évi XLIV. törvény az előadóművészek, a hangfelvétel-előállítók és a műsorsugárzó szervezetek

Részletesebben

Akasztó Község Képviselőtestületének 9/2007. (XI.27.) rendelete a helyi iparűzési adóról. (egységes szerkezetben)

Akasztó Község Képviselőtestületének 9/2007. (XI.27.) rendelete a helyi iparűzési adóról. (egységes szerkezetben) Akasztó Község Képviselőtestületének 9/2007. (XI.27.) rendelete a helyi iparűzési adóról (egységes szerkezetben) Akasztó Község Képviselőtestülete a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (a továbbiakban

Részletesebben

Az adókötelezettség, az adó alanya

Az adókötelezettség, az adó alanya Iszkaszentgyörgy Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 16/2003. (XII. 30.) számú rendelete a helyi iparűzési adóról szóló 18/2002 (XII. 20.) számú rendelettel módosított 17/1999 ( XII. 22. ) számú

Részletesebben

Mezőfalva Nagyközség Önkormányzata Képviselőtestületének 10./2002. /XII.12./ Ök. sz. Rendelete a helyi adókról

Mezőfalva Nagyközség Önkormányzata Képviselőtestületének 10./2002. /XII.12./ Ök. sz. Rendelete a helyi adókról 1 Mezőfalva Nagyközség Önkormányzata Képviselőtestületének 10./2002. /XII.12./ Ök. sz. Rendelete a helyi adókról Mezőfalva Nagyközség Önkormányzata Képviselőtestülete a helyi adókról szóló többször módosított

Részletesebben

Az EVA, a KATA, a KIVA és az iparűzési adó évi évközi és évi változásai. Készítette: Ferenczi Szilvia

Az EVA, a KATA, a KIVA és az iparűzési adó évi évközi és évi változásai. Készítette: Ferenczi Szilvia Az EVA, a KATA, a KIVA és az iparűzési adó 2018. évi évközi és 2019. évi változásai Készítette: Ferenczi Szilvia Az egyszerűsített vállalkozói adó változásai (2018. évi évköz változások) 1. Az egyszerűsített

Részletesebben

Ricse Nagyközség Önkormányzati Képviselőtestületének

Ricse Nagyközség Önkormányzati Képviselőtestületének 1 / 5 2014.12.15. 13:27 Ricse Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 6/1999 (II.9..) A helyi adókról Ricse Nagyközség Önkormányzati Képviselőtestületének 6/1999. (II. 09.) sz. Önkormányzati rendelete

Részletesebben

A társasági adóról és az osztalékadóról szóló évi LXXXI. törvény (továbbiakban : Tao. törvény) változásai

A társasági adóról és az osztalékadóról szóló évi LXXXI. törvény (továbbiakban : Tao. törvény) változásai A társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (továbbiakban : Tao. törvény) változásai Jövedelem-(nyereség-)minimum A jövedelem-(nyereség-) minimum alapjának meghatározásakor először

Részletesebben

Álmosd Község Önkormányzat Képviselő-testületének. 15/2007. (XI. 30.) számú rendelete. az iparűzési adóról

Álmosd Község Önkormányzat Képviselő-testületének. 15/2007. (XI. 30.) számú rendelete. az iparűzési adóról Álmosd Község Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2007. (XI. 30.) számú rendelete az iparűzési adóról A képviselő-testület a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. (1) bekezdésében

Részletesebben

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlésének 56/2007. (XII.28.) önkormányzati rendelete a helyi iparűzési adóról 1

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlésének 56/2007. (XII.28.) önkormányzati rendelete a helyi iparűzési adóról 1 Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlésének 56/2007. (XII.28.) önkormányzati rendelete a helyi iparűzési adóról 1 Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlése a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1.

Részletesebben

Kedvezmények, külön adózó jövedelmek 2016/2017. II.

Kedvezmények, külön adózó jövedelmek 2016/2017. II. Kedvezmények, külön adózó jövedelmek 2016/2017.. Hol tartunk Az SZJA jellemzői A törvény alanyi hatálya A bevallási kötelezettség A jövedelemadó általános sémája Jövedelmek csoportosítása Összevonás alá

Részletesebben

NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK. többször módosított 43/1992. (1993.I.1.) rendelete*

NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK. többször módosított 43/1992. (1993.I.1.) rendelete* NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK többször módosított 43/1992. (1993.I.1.) rendelete* a helyi iparűzési adóról (a módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt szöveg) A Közgyűlés a helyi adókról

Részletesebben

Csávoly Község Önkormányzata Képviselőtestületének többször módosított 6/1996. (XII. 26.) ÖKt. rendelete a helyi iparűzési adóról

Csávoly Község Önkormányzata Képviselőtestületének többször módosított 6/1996. (XII. 26.) ÖKt. rendelete a helyi iparűzési adóról Csávoly Község Önkormányzata Képviselőtestületének többször módosított 6/1996. (XII. 26.) ÖKt. rendelete a helyi iparűzési adóról (Egységes szerkezetben) Csávoly Község Önkormányzatának Képviselőtestülete

Részletesebben

Tájékoztató a tőkejövedelmek adózásáról

Tájékoztató a tőkejövedelmek adózásáról Szerződéskötést megelőző tájékoztató 1. sz melléklete: Tájékoztató a tőkejövedelmek adózásáról Felhívjuk figyelmét, hogy az adózás pontosan csak az ügyfél egyedi körülményei alapján ítélhető meg, továbbá

Részletesebben

Az egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség

Az egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség Az egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség Az egészségügyi szolgáltatások finanszírozásához szükséges források kiegészítése érdekében egészségügyi hozzájárulást kell fizetni. Az egészségügyi hozzájárulás

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ a magánszemély életbiztosításokkal kapcsolatos adókötelezettségéről (2013)

TÁJÉKOZTATÓ a magánszemély életbiztosításokkal kapcsolatos adókötelezettségéről (2013) TÁJÉKOZTATÓ a magánszemély életbiztosításokkal kapcsolatos adókötelezettségéről (2013) AEGON Magyarország Általános Biztosító Zrt. 1091 Budapest, Üllői út 1. Telefonos Ügyfélszolgálat: 06-40/204-204 Honlap:

Részletesebben

Adózási tudnivalók az OTP Bank Nyrt. befektetési szolgáltatásaival kapcsolatban

Adózási tudnivalók az OTP Bank Nyrt. befektetési szolgáltatásaival kapcsolatban Adózási tudnivalók az OTP Bank Nyrt. befektetési szolgáltatásaival kapcsolatban Hatályos: 2009. január 1 jétől Közzétéve: 2009. február 1. OTP Bank Nyrt. Székhelye: 1051 Budapest, Nádor utca 16. Nyilvántartásba

Részletesebben

KONDÍCIÓS LISTA (HIRDETMÉNY)

KONDÍCIÓS LISTA (HIRDETMÉNY) KONDÍCIÓS LISTA (HIRDETMÉNY) PASSZÍV ÜZLETÁG Élő, de már nem nyitható megtakarítások kondíciói volt tatai ügyfelek által korábban a Tata és Vidéke Takarékszövetkezetnél elhelyezett betétek kamatozásáról

Részletesebben

A rendelet hatálya. A rendelet hatálya kiterjed Gyömrő város közigazgatási területének egészére. Az adókötelezettség 2.

A rendelet hatálya. A rendelet hatálya kiterjed Gyömrő város közigazgatási területének egészére. Az adókötelezettség 2. Gyömrő Város Képviselő-testületének 25/2002. (XII.19.) sz. önk. rendelete a helyi iparűzési adóról a 33/2003. (XII.22.) az 5/2004. (III.11.) sz. a 8/2012.(III.09.) sz. 29/2012. (XI.29.) sz. és a 19/2015.(XI.30.)

Részletesebben

kukta.hu Tbj Járulékalapot képező jövedelem: Tbj. 4. k) pont 2. alpont helyébe

kukta.hu Tbj Járulékalapot képező jövedelem: Tbj. 4. k) pont 2. alpont helyébe kukta.hu Tbj. 2015. 1. Járulékalapot képező jövedelem: Tbj. 4. k) pont 2. alpont helyébe 2014. 12. 31-ig az 1.) alpont szerinti jövedelem hiányában a munkaszerződésben meghatározott alapbér, ha a munkát

Részletesebben

Az egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség

Az egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség Az egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség Az egészségügyi szolgáltatások finanszírozásához szükséges források kiegészítése érdekében egészségügyi hozzájárulást kell fizetni. Az egészségügyi hozzájárulás

Részletesebben

Társasági adózás, telephely, 2015/2016. II ADÓZÁS II.

Társasági adózás, telephely, 2015/2016. II ADÓZÁS II. Társasági adózás, telephely, Vállalkozási nyereség Az egyezmények általános szabálya szerint az egyik államban illetőséggel rendelkező vállalkozás nyeresége abban az államban adóztatható, amelyben a vállalkozás

Részletesebben

MAGÁNSZEMÉLYENKÉNTI ÖSSZESÍTŐ 1308M

MAGÁNSZEMÉLYENKÉNTI ÖSSZESÍTŐ 1308M 38M MAGÁNSZEMÉLYENKÉNTI ÖSSZESÍTŐ a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adóról, járulékokról és egyéb adatokról, valamint a szakképzési hozzájárulásról Az adózó adószáma adóazonosító jele neve (elnevezése)

Részletesebben

TOKAJ VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK. 12/2004. (V.26.) számú. rendelete. az iparűzési adóról

TOKAJ VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK. 12/2004. (V.26.) számú. rendelete. az iparűzési adóról TOKAJ VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK 12/2004. (V.26.) számú rendelete az iparűzési adóról Tokaj Város Önkormányzat a helyi adókról szóló 1990.évi C. törvény (továbbiakban: Ht.) 1. (1) bekezdésében és 6. -ában

Részletesebben

3. A szervezet, illetve vezető tisztségviselője 25%-ot meghaladó tulajdoni részesedésével működő szervezet(ek) megnevezése: Érintett neve:

3. A szervezet, illetve vezető tisztségviselője 25%-ot meghaladó tulajdoni részesedésével működő szervezet(ek) megnevezése: Érintett neve: Nyilatkozat az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 50. (1) bekezdés c) pontjának és a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény 3. (1) bekezdés 1. pontjának való megfelelésről III. Civil

Részletesebben

KAPCSOLT VÁLLALKOZÁSOK. Előadó: Dr. Fülöp Péter ügyvéd, adótanácsadó Budapest, 2011. március 10.

KAPCSOLT VÁLLALKOZÁSOK. Előadó: Dr. Fülöp Péter ügyvéd, adótanácsadó Budapest, 2011. március 10. KAPCSOLT VÁLLALKOZÁSOK Előadó: Dr. Fülöp Péter ügyvéd, adótanácsadó Budapest, 2011. március 10. a tulajdonosok között férj magyar kft. feleség férj férj részesedés szerzés feleség feleség férj, feleség

Részletesebben

I. Általános szabályok

I. Általános szabályok Pusztaszabolcs Nagyközségi Önkormányzat 19/1995.(XII. 28.) Kt. számú rendelete A helyi adókról Módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt szöveg A szöveg hatályos: 2004. január 1-től (Módosították: 12/1997.(VI.

Részletesebben

Az egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség 2018.

Az egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség 2018. Az egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség 2018. Az egészségügyi szolgáltatások finanszírozásához szükséges források kiegészítése érdekében egészségügyi hozzájárulást kell fizetni. Az egészségügyi

Részletesebben

ŐSTERMELŐK HELYI IPARŰZÉSI ADÓBEVALLÁSA ÉVRŐL

ŐSTERMELŐK HELYI IPARŰZÉSI ADÓBEVALLÁSA ÉVRŐL Adóhatóság tölti ki! Adóhatóság megnevezése:. Bevallás benyújtásának időpontja:. Azonosító szám: ŐSTERMELŐK HELYI IPARŰZÉSI ADÓBEVALLÁSA 2009. ÉVRŐL 2003. december 31-e előtt kezdett őstermelők részére,

Részletesebben

Tájékoztató a tőkejövedelmek adózásáról

Tájékoztató a tőkejövedelmek adózásáról Szerződéskötést megelőző tájékoztató 1. sz melléklete: Tájékoztató a tőkejövedelmek adózásáról Felhívjuk figyelmét, hogy az adózás pontosan csak az ügyfél egyedi körülményei alapján ítélhető meg, továbbá

Részletesebben