MAGYAR MINT IDEGEN NYELV

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "MAGYAR MINT IDEGEN NYELV"

Átírás

1 ÉRETTSÉGI VIZSGA május 9. MAGYAR MINT IDEGEN NYELV EMELT SZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGA Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM

2 Értékelés és megoldókulcs az Olvasott szöveg értése feladatokhoz 1. feladat Igaz Hamis Nincs információnk (1) Ádám lopás miatt került börtönbe. x (2) Ádám azért ment haza gyalog, mert x takarékoskodni akart. (3) Ádám két évet raboskodott. x (4) Ádám a börtönben vasútépítésen x dolgozott. (5) Ádám és Imre jó barátok voltak. x (6) Ádám és Imre egy lány miatt verekedett. x (7) Először Imre ütött. x (8) A tárgyaláson mindketten igazat x mondtak (9) A verekedés következtében egyikük x életét vesztette. Maximálisan adható pontszám: itemenként 1-1 pont, azaz összesen 9 pont. 2. feladat A Kulcsban megadott válaszok a lehetséges megoldásokat tartalmazzák. Az egyes itemekre aszerint adható pont, hogy hány információt adott meg a vizsgázó. Kérdés Lehetséges válasz Max. pontszám (10) Melyik város vezetője Párizsé. 1 fogalmaz finomabban? (11) Mikorra akarják a Másfél év múlva/2005 év 1 városvezetők végére megszabadítani a forgalmasabb városrészeket a terepjáróktól? (12) Melyek azok az érvek, amelyek a dzsipek városi használata ellen szólnak? A dzsipek szennyezik a környezetet, sok helyet foglalnak, veszélyeztetik a gyalogosokat és a többi sofőrt" Megjegyzés 4 Minden érvre egy-egy pont, de nem adható több háromnál. (13) Várható, hogy kitiltják a dzsipeket a francia fővárosból? Nem./Nem közvetlen tilalom útján akarnak megszabadulni a dzsipektől. 2 A rövid válasz esetén 1 pont; a kifejtett válasz esetén 2 pont. írásbeli vizsga / május 9.

3 (14) Milyen intézkedésekkel próbál a párizsi vezetőség megszabadulni a dzsipektől? Nem közvetlen intézkedésekkel, hanem a közlekedési tervek kialakításától várnak megoldást. Pl. nem lehet behajtani a városközpontba, a tulajdonosok nem kapnak parkolási engedélyt 2 A rövid válasz esetén 1 pont; a kifejtett válasz esetén 2 pont. (15) Hogyan vélekedik a francia kormány a főváros tervezett elképzeléseiről? (16) Kik támogatják és kik ellenzik a kormány terveit? (17) Milyen intézkedésekkel próbálnak Nagy- Britanniában megszabadulni a dzsipektől? (18) Sorolja fel, milyen reklámfogásokkal próbálják a gyártók eladni a dzsipeket! (19) Eredetileg mi volt az oka annak, hogy a városvezetők a dzsipek ellen fordultak? A főváros érvei hatottak a miniszterelnökre. Az autógyárak vezetői és néhány parlamenti képviselő ellenzi, de a szavazók nagyobb része/55 %-a támogatja. Adók kivetésével. 1 Ezeknek a kocsiknak a hirdetései azt sugallják, hogy megvásárlásukkal erősíthetjük önbizalmunkat, gyorsíthatjuk személyes felemelkedésüket, és esélyt kapunk arra, hogy eredményesen küzdjünk meg a nagyvárosi dzsungellel." Az utakat akarták védeni Akkor kap a vizsgázó 3 pontot, ha a kérdés mindkét részére helyesen válaszol. 3 Akkor kap a vizsgázó 3 pontot, ha a válasz tartalmazza mindhárom érvet. Maximálisan adható pontszám 19 pont. A nyelvhelyességi, helyesírási hibákat csak akkor kell figyelembe venni, ha a megértést lényegesen zavarják. Ebben az esetben a válaszra, ill. a válasz megfelelő részére 0 pontot kell adni. írásbeli vizsga / május 9.

4 3. feladat A Kulcsban megadott válaszok a lehetséges megoldásokat tartalmazzák. Az egyes itemekre aszerint adható pont, hogy hány információt adott meg a vizsgázó. (20) Az iskolai nyelvoktatás még ma sem érte el a maximális hatékonyságot, mert (21) A következők miatt van szükség iskolán kívüli nyelvoktatásra: (22) A felsőoktatási intézményekben hiába veszed fel önkéntesen a nyelvórákat, (23)A nyelvvizsgára azért van szükség, mert (24) Éveken keresztül csak egy helyen lehetett államilag elfogadott nyelvvizsgát tenni, ezzel szemben (25) Ma az teszi le sikeresen a nyelvvizsgát, aki (26) A nyelvtanulásra fordított összegbe a vizsgadíjon túl még bele kell számítani (27) Az elhelyezkedés szempontjából már nem a papír számít, (28) Az EU-ban az a fontos, hogy Elért pontszám: nem képes felkészíteni a nyelvvizsgára/ennek segítségével nem sikerül felkészülni a nyelvvizsgára túl nagyok az iskolai csoportok, a diákok nem veszik komolyan a nyelvórákat, nincs egységes nyelvoktatási rendszer, nincs átjárás a csoportok között, az iskolák nincsenek felkészülve a különböző igényekre. a sikeres nyelvvizsga akkor sem/így sem garantált. pluszpontot jelent az egyetemre való bejutáshoz, nélküle nem kapunk diplomát, jól mutat az önéletrajzban. ma már több helyen vizsgázhatunk/nagyobb a választék/magunk választhatunk a kínálatból képes kommunikálni/a kommunikációra 1 a nyelvtanulásra szánt összeget is: nyelvórák, tananyagok stb. hanem a tényleges nyelvtudás/hanem az, hogy valóban ismerje a nyelvet. tudjunk megnyilatkozni és kapcsolatokat teremteni, szakterületünkön idegen nyelven is kommunikálni Maximálisan adható pontszám 22 pont. írásbeli vizsga / május 9.

5 Az elért pontok átszámítása vizsgapontokra Elért pont Vizsgapont Vizsgapont Elért pont Elért pont Elért pont Vizsgapont Vizsgapont írásbeli vizsga / május 9.

6 Értékelés és megoldókulcs a nyelvhelyességi feladatokhoz 1. feladat Esterházy Péter Frankfurtban a háborúról beszélt (0) Hozzá kell szoknunk a permanens háborúhoz mondta az író a Béke-díj átvételekor. A szabadság talán fontosabb, mint a béke. A szabadság akarhat békét, akarhat háborút jelentette (1) ki szombaton Frankfurtban Esterházy Péter, a német könyves szakma Békedíjának idei kitüntetettje. Esterházy az 55. kitüntetett. A legtekintélyesebb, külföldieknek is adható irodalmi-társadalmi díjat vasárnap nyújtják (2) át a frankfurti Pál templomban, az 1848-as német nemzetgyűlés tanácskozásának színhelyén. A magyar írók és közéleti szereplők közül Konrád György ben kapta (3) meg a díjat. A Németországban nagy népszerűségnek örvendő Esterházy nemrég jelent (5) meg legutóbbi nagy műve, a Harmonia Caelestis, valamint a Javított (6) kiadás is frankfurti sajtóértekezletén azt mondta: lehet úgy is élni, hogy valaki a békét szereti, de már nem hisz abban. Furcsa, hogy (7) meg kell szoknunk azt, hogy állandóan háború folyik a világban, vagy legalábbis nem vezet egyenes vonalú út a békéhez. Az MTI kérdésére válaszolva Esterházy úgy fogalmazott, hogy "ami most van Irakban, az rémületes, botrányos és (8) felháborító. Csomó olyan dolog történt, ami (9) felrúgja azt az értékrendet, amelyről azt gondoljuk, hogy talán követnünk kellene. Mindannyian vergődünk Irakban. Nem amerikai probléma, világprobléma, hogy mit kezd az ember ezzel a helyzettel, a terrorizmussal. Elérhető max. pontszám: 9. (0) meg le hozzá rá (1) meg át le ki (2) meg ki fel le (3) meg fel át be (4) meg el hozzá be (5) meg ki át fel (6) meg ki át el (7) meg el fel hozzá (8) meg fel el ki (9) meg fel el össze írásbeli vizsga / május 9.

7 2. feladat Kényelem a konyhában A jól (0) megtervezett konyhában öröm a munka. Szinte természetes, hogy minden kéznél van és könnyen(10) elérjük/elérhető. Ki (11) gondolná, hogy a nem jól berendezett konyhában a háziasszonynak kilométereket kell (12) gyalogolnia /gyalogolni, amíg ebédet főz? S ha mégsem? A konyha berendezésénél nagyon fontos szempont, hogy az egyes gépek, készülékek között (13)...legyen elég munkafelület, ahová mindent ki tudunk rakni, és így kényelmesen (14).. összeállíthatjuk az ételt. Fontos, hogy a munkafelület jól (15) hozzáférhető (16) legyen, mert gyakran kell (17) tisztítani, (18) törölni. Az az ideális, ha legalább 90 cm hosszú, (19) összefüggő munkapult van a mosogató (víz) és a tűzhely (tűz) között. Lehetőleg (20) kerüljük az olyan megoldásokat, ahol ezek szinte (21) összeérnek. Ez az elrendezés nem csak kényelmi szempontból nem ideális. (22) gondoljunk arra, hogy a víz és a tűz nincsenek jó barátságban egymással. Senki sem szeretné, ha a mosogatóvíz (23) belekerülne az éppen (24) készülő ételbe, de az sem szerencsés, ha az (25) elmosott, tiszta edényre ráfröccsen a pörköltszaft. itemszám megoldás pont megjegyzés (0) (10) elérjük/elérhető 1 mindkét megoldás elfogadható (11) gondolná 1 (12) gyalogolnia /gyalogolni 1 mindkét megoldás elfogadható (13) legyen 1 (14) összeállíthatjuk 1 (15) hozzáférhető 1 (16) legyen 1 (17) tisztítani (18) törölni (19) összefüggő 1 (20) kerüljük 1 (21) összeérnek 1 (22) gondoljunk 1 (23) belekerülne 1 (24) készülő 1 (25) elmosott 1 Elérhető max. ponszám: 16 pont. 1 a két helyes szóalakért összesen egy pont jár; ha az egyik hibás, a pontérték 0. írásbeli vizsga / május 9.

8 3. feladat Már a görögök is A századok óta használt vízgyógyászat tudományos megalapozója Hippokratész volt, ám a vízi gyógytorna atyjának (26) Aszklepiádészt tartják. A fürdőhelyek, uszodák (27) elterjedésével egyre nagyobb jelentősége lett a nedves (28) közegben végzett gyógyító (29) mozgásnak, de sokáig az úszást részesítették (30) előnyben. Ez a felfogás az utóbbi időben megváltozott. Tíz évvel azután, hogy Kenneth Cooper Dallasból világhódító (31) útjára indította a testi-lelki jó közérzetet megcélzó (32) fitneszmozgalmat, Vietnamból hazatért honfitársa a "vízi változattal" állt elő. Glenn McWaters tengerészgyalogos, nehezen gyógyuló hadi lábsérülésére, úszómedencéjében végezhető rehabilitációs programot állított össze (33) magának. Az edzésekhez stabilan a vízben kellett tartania a testét. Ezért súlyzókat rakott magára, végül egy speciális (34) mellényt (wet vest) fejlesztett ki. Kísérletezései nyomán a nyolcvanas években tovább formálódott a vízi torna (ahogy manapság nevezik, az aquatréning), s hozzá jön a segédeszközök sora: (35) derékra, (36) csuklóra, (37) lábra csatolható öv, (38) karra, (39) lábra erősíthető ellenállás, speciális csizma, csúszásgátló cipő, felületnövelő kesztyű, többféle (40) méretű habszivacs súlyzó, különböző labdák, vízi nudli, vízi karika, bója, bot és úszólap. Maximális pontszám: Megjegyzés (0) atyjának (26) Aszklépiádészt 1 (27) elterjedésével 1 (28) közegben 1 (29) mozgásnak 1 (30) előnyben 1 (31) útjára 1 (32) fitneszmozgalmat 1 (33) magának 1 (34) mellényt 1 (35) derékra 1 a két helyes (36) csuklóra szóalakért összesen egy pont jár; ha az egyik hibás, a (37) lábra (38) karra (39) lábra (40) méretű 1 Elérhető max. pontszám: 12. pontérték 0. 1 a három helyes szóalakért összesen egy pont jár; ha az egyik hibás, a pontérték 0. írásbeli vizsga / május 9.

9 4. feladat Hogyan védekezzünk az influenza támadása ellen? (41) Általában kiknek ajánlott az influenza elleni védőoltás? A 65 éves kor felettieken kívül a krónikus tüdő-, szív- és vesebetegeknek, immunkárosodásban, cukorbajban szenvedőknek ajánlott a védőoltás. Nekik, és a szociális és egészségügyi intézményekben tartósan ápoltaknak térítésmentes az oltóanyag. Javasolt még az oltás azoknak, akiknek munkája közérdekű: pedagógusoknak, közlekedésben, egészségügyben, hivatalokban, kereskedelemben dolgozóknak, vagy akik munkájuk miatt zárt helyen, sok emberrel foglalkoznak. (42) Olthatók-e a súlyos betegek? Immungyengeséggel járó állapotokban, daganatos betegeknél, nagy műtéten átesetteknél az immunrendszer válasza gyengült, emiatt az oltás védőhatása mérsékelt, vagy akár el is maradhat. Ezeket a betegeket a környezet oltásával tudjuk védeni. Ebből a megfontolásból oltják az egészségügyi intézmények dolgozóit is. (43) Hogyan lehet védeni a csecsemőket a fertőzéstől? Elsősorban azzal, hogy beteg ember nem tartózkodik a közelükben, járványos időben nem viszik őket zsúfolt, szellőzetlen helyre. Közvetve nyújt védelmet a nagyobb testvérek és felnőtt családtagok oltása. (44) Lehet-e influenzát kapni az oltástól? Influenzát a szervezetbe bekerült és ott szaporodó influenza vírus tud előidézni. Az oltóanyagban nincsen élő vírus, azaz nem tud szaporodni a szervezetben. (45) Milyen mellékhatása lehet az oltásnak? Leggyakoribb panasz, hogy az oltás helyén múló fájdalom és bőrvörösség lép fel. A közérzet is romolhat egy-két napig. Ezek a tünetek a napi tevékenységet nem befolyásolják. Láz, vagy súlyosabb tünetek igen ritkán lépnek fel. Az oltás napján a gyermekek hőmérsékletét rendszeresen ellenőrizni kell. Az oltás utáni tünetekről értesíteni kell az oltást végző orvost! Javítás Pontszám (0) elérhetőre elérhetővé Elérhető Kapott (41) róluk nekik 1 (42) ebben a ebből a megfontolásból 1 megfontolásban (43) közelében, közelükben, szellőzetlen 2 szellőzetlenül (44) vírust vírus 1 (45) múlt, múló, befolyásolják, 3 befolyásolnak, hőmérsékletet hőmérsékletét Megjegyzés: a (42) itemnél csak a hibátlan megoldásra adható pont. Elérhető max. pontszám: 8 pont. írásbeli vizsga / május 9.

10 Az elért pontok átszámítása vizsgapontokra Elért pont Elért pont Elért pont Vizsgapont Vizsgapont Vizsgapont írásbeli vizsga / május 9.

11 Értékelés és megoldókulcs a Hallott szöveg értése feladatsorhoz 1. feladat A következőkben három, időjárással kapcsolatos rövid hírt fog hallani. A hírek külön-külön hangzanak el, minden hír meghallgatása előtt fél perc áll rendelkezésére, hogy tanulmányozza a hozzá tartozó feladatot, majd a bejátszás után is kap időt arra, hogy a feladatlapot kitöltse. 1. feladat, 1. szöveg Időjárási szélsőségek sújtják Európát Görögországban, a Balkánon 40 fok feletti hőmérsékleteket mérnek napok óta. Macedóniában 15 embert ölt meg a forróság. Romániában a hőhullám 18 áldozatát néggyel növelték az enyhüléssel együtt járó heves viharok. Az áldozatokat - köztük két pásztorfiút - villám sújtotta halálra. Olaszország északi részén annyira hűvösre fordult az idő, hogy szabadtéri koncerteket mondtak le. A német Alpokban havazott. A legmagasabb csúcson, a Zugspitzén 10 centi friss hó hullott a hétvégén, és mínusz 6 fokot mértek. Itemszám Megoldás Elérhető max. pontszám (0) Az említett Észak-Olaszországba vagy országok közül Németországba. hova utazna, ha kedveli a téli sportokat? (1) Mondjon két példát a szélsőséges időjárásra! (2) A szélsőséges időjárás következtében hányan vesztették életüket? (3) Hogyan haltak meg az áldozatok? (4) Milyen programok maradtak el a szélsőséges időjárás következtében? Elérhető max. pontszám: 7 40 fok feletti hőmérséklet Görögországban, mínusz 6 fok és hóesés a német Alpokban. 2 Megjegyzés =37 2 Ha csak megközelítőleg adja meg, akkor 1 pont; ha érti a néggyel növelték... kifejezést is, akkor 2 pont A nagy hőség /a forróság 2 következtében; két pásztorfiú villámcsapás következtében. Szabadtéri koncertek. 1 írásbeli vizsga / május 9.

12 1. feladat, 2. szöveg Téliesre fordult az időjárás Európa középső részén A szerda óta tartó havazás komoly gondokat okozott Németország déli, valamint Csehország nyugati területein. A havazás miatt mindkét országban több utat, illetve autópályát lezártak, és szünetel a forgalom a német osztrák, a német cseh és a cseh osztrák határátkelők egy részénél is. A legrosszabb a helyzet a Sumava-hegységben, ahol az alsóbbrendű utak többsége járhatatlan, a fő közlekedési útvonalak pedig csak hólánccal és általában egy sávban járhatóak. A sűrű havazás a Prágát Brnóval és Pozsonnyal összekötő D-1-es autópályán is komoly fennakadásokat okoz. IGAZ HAMIS ELÉRHETŐ PONTSZÁM (0) Kedd óta havazik. + (5)Észak- Európába beköszöntött + 1 a tél. (6)A német-osztrák, a németcseh + 1 és a cseh-osztrák határátkelők nagy része járhatatlan (7)Az alsóbbrendű utakon csak + 1 hólánccal lehet közlekedni. (8)A Pozsony-Prága-Brno autópályán sem zavartalan a közlekedés. + 1 Elérhető max. pontszám feladat 3. szöveg A hallottak alapján pótolja a hiányzó információkat! Nem kedvez az időjárás az olimpiának A napozni, strandolni vágyóknak nem a legjobb hír, az olimpián dolgozó személyzetnek, újságíróknak, valamint a szabadtéren versenyzőknek azonban feltétlenül az, hogy Athénban és környékén egész hétre felhős időt jósolnak a meteorológusok. A legtöbb helyszínen erős szél várható kivéve az úgynevezett parti zónát, ahol többek között a vitorlázók versenyeit rendezik. Számukra ezért nem túl megnyugtató, hogy éppen ebben a térségben várnak szélcsendes, napos időt az időjósok. írásbeli vizsga / május 9.

13 Az Athén környékén várható felhős időnek nem örülnek a (9) strandolók, turisták..., de ezzel szemben örülnek a (10) versenyzők, az újságírók, a versenyek személyzete.... A sportversenyek legtöbb helyszínén (11) erős szél... várható, kivétel (12) a part menti zóna.... A szélcsendes idő nem kedvez a (13) vitorlázóknak... Elérhető max. pontszám feladat (0) Athén Elérhető pontszám: (9) strandolók, turisták 1 (10) versenyzők, az 2 újságírók, a versenyek személyzete (11) erős szél 1 (12) a part menti zóna 1 (13) vitorlázóknak 1 A következő interjút kétszer hallgathatja meg. Az első meghallgatás előtt olvassa el a kérdéseket és a hozzájuk tartozó lehetséges válaszokat! A szöveg első elhangzása után 2 perc áll a rendelkezésére, hogy kiválassza ki a feltett kérdésekre adható lehetséges válaszokat, s a helyes válasz betűjelét az üresen hagyott kockába írja. A második meghallgatás után ellenőrizze a megoldást! Interjú Závada Pállal díjakról, új regényéről és a digifotózásról Most jelent meg új könyve, A fényképész utókora, amit a Jadviga párnájával és a Milotával együtt trilógiaként emlegetnek. Mi fűzi össze ezt a három könyvet? A huszadik század maga ha történelmi regényeknek tekintjük őket. Sem a történetüket, sem pedig az egyes időszakokat tekintve nem egymás folytatásai, inkább egymás mellett állnak. De mind a két előző könyvből "átsétált" egy-két szereplő az új regénybe, amely től kezdve két generáció ötven évét fogja át. Mindhárom könyvemben van azonos helyszín, a falu és templomtornyos főtere. Nemrég jelölték Önt Jókai Anna és Juhász Ferenc társaságában Prima Primissima díjra. Hármuk közül egy valaki fogja megkapni magát a díjat. Örült a jelölésnek? Ennek nem lehet nem örülni szakmai szervezetek számos jelöltje közül irodalmi kategóriában választott ki hármunkat a társadalmi zsűri. A jelölés tízezer, a győzelem ötvenezer euróval jár, szavazni is lehet ránk a december 8-i gálán lesz az eredményhirdetés. Most kapta meg a Győri Könyvszalon Alkotói Díját, mit jelent ez a díj? Ez az olvasók általi közvetlen elismerést jelenti, hiszen azt az írót illeti meg, akinek műveit az előző évben a legtöbben kölcsönözték ki a könyvtárakból előzőleg Szabó Magda és Esterházy Péter kapta. A Győri Könyvszalon évente megrendezett könyvünnep, ennek megnyitóján, október 15-én vehettem át ezt a díjat külön öröm, hogy először itt mutattuk be a közönségnek A fényképész utókorát. A Jadviga megjelenése után Önt párnákkal, a Milota után mézzel és mákkal halmozták el olvasói. Mit gondol, harmadik regényében melyik motívum lesz a legemlékezetesebb? Fölmerülhetnek a legkülönfélébb megapixeles digitális fényképezőgépek. De félre a tréfával, az új regény vezérmotívumai inkább fogalmiak. írásbeli vizsga / május 9.

14 (0). Mi a foglalkozása Závada Pálnak? (14) Melyik Závada Pál trilógiájának legújabb része? (15) Mi köti össze a három részt? (16) Milyen jutalommal jár a Prima Primissima díj? (17) Kik a Prima Primissima díj jelöltjei? (18) Ki kapja a Győri Könyvszalon Alkotói Díját? a. b. c. Fényképész. Könyvkiadó. Író. c Jadviga párnája. A három rész időben egymást követi. Erkölcsi elismerést jelent. Jókai Anna, Juhász Ferenc, Závada Pál. Az az író, akinek könyvét a legtöbben köcsönözték ki.. A fényképész utókora. Pusztán a helyszín. A jelölés 10 ezer, a díj elnyerése ötvenezer euróval jár. Jókai Mór, Juhász Gyula, Kölcsey Ferenc. Az az író, aki a legtöbb könyvet kölcsönözte. Milota. b. Maga a 20. század; néhány szereplő, néhány helyszín. A jelölés ezer, a díj elnyerése ötezer euróval jár. Gyulai Pál, Juhász Ferenc, Závada Pál. Az az író, akinek műve Győrben játszódik. c. b. a. a. Elérhető max. pontszám feladat Hallgassa meg a következő rövid hírt, majd a hallottak alapján tegye teljessé a feladatlapon található hiányos állításokat! A két meghallgatás között tanulmányozza a feladatlapot! A hiányzó információt írja be a szövegbe és a mellékelt táblázatba is! A brit kamaszok példaképe a matematikuszseni Stephen Hawking matematikus, Az idő rövid története című tudományos alkotás (és egyben bestseller) szerzője a brit kamaszok második számú példaképe. A relativitáselmélet és az ősrobbanás kutatója egy 500 fős közvélemény-kutatásban hajszálnyival szorult a szigetországi fiatalok első számú kedvence, Jonny Wilkinson rögbisztár mögé. A szinte teljesen béna, számítógépéhez kötött tudószseni az egyik magazin felmérésén dobogós helyezést kapott: ötszáz éves brit kamaszfiú vett részt a példaképek sorrendjét eldöntő szavazásban. Nagy meglepetésre David Beckham futballsztárnak ezen a mérkőzésen be kellett érnie a harmadik hellyel. írásbeli vizsga / május 9.

15 A közvélemény-kutatásban az első helyet (19)Jonny Wilkinson, a másodikat (20) Stephen Hawking, a harmadikat (21) David Beckham érte el. Stephen Hawking a (22) relativitáselmélet és az (23) ősrobbanás kutatásával foglalkozik. Az (24) angol/a brit kamaszok közül (25) ötszázat kérdeztek meg arról, hogy ki a (26) példaképük. megoldás értékelés (19) Jonny Wilkinson 1 (20) Stephen Hawkins, 1 (21) David Beckham 1 (22) relativitáselmélet 1 (23) ősrobbanás 1 (24) angol/a brit 1 (25) ötszázat 1 (26) példaképük 1 Elérhető max. pontszám 8. írásbeli vizsga / május 9.

16 Értékelés és megoldókulcs az íráskészség feladatsorhoz Emelt szint A feladat I. Összefoglaló táblázat az értékelési szempontokról Értékelési szempontok A feladat teljesítése, a megadott szempontok követése Hangnem, az olvasóban keltett benyomás Szövegalkotás Szókincs, kifejezésmód Nyelvhelyesség, helyesírás Íráskép Összesen Pontszám 3 pont 2 pont 3 pont 3 pont 3 pont 1 pont 15 pont Ha a dolgozat a feladat teljesítése, a megadott szempontok követése értékelési kategória alapján 0 pont, akkor az összpontszám is 0. II. Az értékelési szempontok kifejtése A feladat teljesítése, a megadott szempontok követése Ezen a szemponton belül azt értékeljük, hogy a vizsgázó hogyan valósította meg a kommunikációs célt; hány irányító szempontra tért ki és milyen mélységben tárgyalta őket A szöveg a megadott hosszúságú (10% eltérés lehetséges). Hangnem, az olvasóban keltett benyomás Ezen a szemponton belül azt értékeljük, hogy a vizsgázó által létrehozott szöveg hangneme és stílusa megfelel-e a közlési szándéknak valamint az írásmű szerzője és olvasója közötti viszonynak; hogy az olvasóban a szerző szándékának megfelelő benyomást kelti-e. Szövegalkotás Ezen a szemponton belül azt értékeljük, hogy logikus-e az irányító szempontok valamint az ezekhez kapcsolódó gondolatok és a vizsgázó véleményét alátámasztó érvek elrendezése; megfelelő-e a gondolati tagolás, azaz van-e bevezetés és befejezés; hogy a vizsgázó hogyan alkalmazza a szövegösszefüggés tartalmi és nyelvi elemeit különös tekintettel a névmásítás speciális szabályaira. Szókincs, kifejezésmód Ezen a szemponton belül azt értékeljük, hogy a vizsgázó által használt szókincs megfelel-e a témának, a szituációnak és a közlési szándéknak; hogy a szóhasználat az nek megfelelő igényességet és változatosságot mutat-e. Fontos, hogy ezen a szinten a vizsgázó helyesen válassza meg a regisztert (kerülje a szleng kifejezéseket). Nyelvhelyesség, helyesírás Ezen a szemponton belül azt értékeljük, hogy a vizsgázó által létrehozott szöveg megfelel-e a mondattan, az alaktan és a helyesírás normáinak; hogy mondatszerkezetek és nyelvtani struktúrák tekintetében mennyire igényes a szöveg nyelvhasználata. A magyar mint idegen nyelv helyességének értékelésénél az értékelő fokozottan figyeljen a következő jelenségekre: - a szórend szabályainak következetes alkalmazása: a hangsúlyos és hangsúlytalan elemek megkülönböztetése mindig az adott szituációban vizsgálva; - a névmások felesleges kitételének elkerülése (vö. szövegalkotás) A felsorolt okokból elkövetett tévesztések alapvetően a kommunikációt zavarják. Ilyen esetekben nem grammatikai, hanem a szituációs hibák keletkeznek, amelyek a közlésfunkciót nagy mértékben zavarják. Bizonyos esetekben jobban, mint egy-egy ragozási, igekötőválasztási, netán helyesírási hiba. írásbeli vizsga / május 9.

17 Íráskép Ezen a szemponton belül azt értékeljük, hogy milyen a szöveg írásképe, mennyire olvasható; a törlések és javítások mennyiben zavarják a szöveg áttekinthetőségét. Azoknak a diákoknak, akik elsőként nem a latin betűs írást tanulták, nehezére esik a betűalakok összekapcsolása, a kis- és nagybetű megkülönböztetése, számos esetben a mondat elejének és végének jelzése. Az ilyen típusú hibák nem zavarhatjákaszövegfolyamatosolvasását. Értékelési skála 1. A feladat teljesítése, a megadott szempontok követése 3 pont 2 pont 1 pont 0 pont A vizsgázó tökéletesen megvalósította a kommunikációs célokat. Valamennyi irányító szempontot megfelelően dolgozta ki. A szöveg a megadott hosszúságú (10% eltérés lehetséges.) A vizsgázó többnyire megvalósította a kommunikációs célokat. Az irányító szempontok közül egyet vagy kettőt megfelelően dolgozott ki, a többit csak részben. A szöveg hossza 10%-nál nagyobb mértékben tér el a A vizsgázó részben valósította meg a kommunikációs célokat. Az irányító szempontok közül egyet megfelelően dolgozott ki, ezen kívül még egyet részben, a többit egyáltalán nem; illetve valamennyi irányító A vizsgázó nem valósította meg a kommunikációs célokat. Az irányító szempontok közül egyet sem dolgozott ki megfelelően, csak egyet vagy kettőt részben, és van olyan is, amelyet egyáltalán nem. megadott szöveghosszúságtól. szempontot csak részben 2. Hangnem, az olvasóban keltett benyomás 2 pont 1 pont 0 pont A szöveg a szövegfajtának és a szerző és az olvasó közötti kapcsolatnak megfelelő hangnemben íródott, az olvasóban a szerző szándékának megfelelő benyomást kelt. 3. Szövegalkotás A szöveg hangneme következetlenséget mutat, az olvasóban nem mindig a szerző szándékának megfelelő benyomást kelt. A szöveg hangneme nem megfelelő, az olvasóban nem a szerző szándékának megfelelő benyomást kelt. 3 pont 2 pont 1 pont 0 pont A szöveg felépítése, az irányító szempontok elrendezése logikus. A gondolati tagolás megfelelő: van bevezetés és befejezés. A vizsgázó megfelelően használja a szövegösszefüggés A szöveg felépítése az irányító szempontok elrendezése többnyire logikus. A vizsgázó törekszik a gondolati tagolásra: van bevezetés vagy befejezés. A vizsgázó többnyire megfelelően használja a A mondanivaló nem mindenütt logikus elrendezésű. A vizsgázó nem törekszik a gondolati tagolásra: hiányzik a bevezetés és a befejezés. A mondatok több helyen A mondanivaló nem logikus elrendezésű, a gondolatok esetlegesen követik egymást. A szöveg tagolatlan és áttekinthetetlen, túlnyomórészt összefüggéstelen mondatokból áll. tartalmi és nyelvi szövegösszefüggés tartalmi és nem kapcsolódnak elemeit, koherens szöveget nyelvi elemeit. A mondatok egymáshoz. hoz létre. többnyire szervesen kapcsolódnak egymáshoz. 4. Szókincs, kifejezésmód 3 pont 2 pont 1 pont 0 pont A szöveget a témának és a közlési szándéknak megfelelő, választékos szókincs, igényes nyelvhasználat jellemzi. A szöveget a témának és a közlési szándéknak megfelelő, viszonylag bő szókincs jellemzi. A vizsgázó törekszik az igényes nyelvhasználatra. A szóhasználat csak néhány helyen nem, megfelelő, ez azonban nem nehezíti jelentősen a megértést. A szöveget kevésbé változatos szókincs és a szinthez képest egyszerűbb nyelvhasználat jellemzi. A vizsgázó nem törekszik igényes nyelvhasználatra. Sok a szóismétlés, több helyen nem megfelelő a szóhasználat, ami esetenként nehezíti a megértést is. A szövegben felhasznált szókincs szegényes, a nyelvhasználat igénytelen. A nem megfelelő szóhasználat több helyen nehezíti a megértést. írásbeli vizsga / május 9.

18 5. Nyelvhelyesség, helyesírás 3 pont 2 pont 1 pont 0 pont A szöveget igényes nyelvhasználat jellemzi, a vizsgázó változatos és igényes nyelvtani szerkezeteket használ, mondatszerkesztése is igényes. A szöveg hibátlan, vagy csak kevés, a szöveg megértését nem nehezítő nyelvi (mondattani, alaktani, helyesírási) hiba található benne. A vizsgázó törekszik igényes nyelvtani szerkezetek használatára és az igényes mondatszerkesztésre. A szövegben több, a szöveg megértését nem nehezítő nyelvi (mondattani, alaktani, helyesírási) hiba vagy egykét, a szöveg megértését nehezítő hiba található. A vizsgázó egyszerű nyelvtani szerkezeteket használ, és nem törekszik igényes mondatszerkesztésre. A szövegben sok, a szöveg megértését nem befolyásoló, vagy néhány, a szöveg megértését nehezítő hiba található. A szöveget nem a szintnek megfelelő, túlságosan egyszerű nyelvtani szerkezetek és igénytelen mondatszerkesztés jellemzi. A szövegben sok, a szöveg megértését nem befolyásoló és több, a szöveg meg-értését nehezítő hiba található. 6. Íráskép 1 pont 0 pont Olvasható kézírás, áttekinthető törlések és javítások Olvashatatlan kézírás és/vagy áttekinthetetlen törlések és javítások. Emelt szint B feladat I. Összefoglaló táblázat az értékelési szempontokról Értékelési szempontok A feladat teljesítése, a megadott szempontok követése Szövegalkotás Szókincs, kifejezésmód Nyelvhelyesség, helyesírás Íráskép Összesen Pontszám 3 pont 5 pont 3 pont 3 pont 1 pont 15 pont Ha a dolgozat A feladat teljesítése, a megadott szempontok követése értékelési kategória alapján 0 pont, akkor az összpontszám is 0. II. Az értékelési szempontok kifejtése A feladat teljesítése, a megadott szempontok követése Ezen a szemponton belül azt értékeljük, hogy a vizsgázó hogyan valósította meg a kommunikációs célt; hány irányító szempontra tért ki és milyen mélységben tárgyalta őket, mennyire sikerült a témát tágabb kontextusba helyeznie, és érvekkel alátámasztania véleményét. A szöveg a megadott hosszúságú (10% eltérés lehetséges). Szövegalkotás Ezen a szemponton belül azt értékeljük, hogy logikus-e az irányító szempontok valamint az ezekhez kapcsolódó gondolatok és a vizsgázó véleményét alátámasztó érvek elrendezése; megfelelő-e a gondolati tagolás, azaz van-e bevezetés és befejezés; hogy a vizsgázó hogyan alkalmazza a szövegösszefüggés tartalmi és nyelvi elemeit. írásbeli vizsga / május 9.

19 Szókincs, kifejezésmód Ezen a szemponton belül azt értékeljük, hogy a vizsgázó által használt szókincs megfelel-e a témának, a szituációnak és a közlési szándéknak; hogy a szóhasználat az nek megfelelő igényességet és változatosságot mutat-e. Fontos, hogy ezen a szinten a vizsgázó helyesen válassza meg a regisztert (kerülje a szleng kifejezéseket). Nyelvhelyesség, helyesírás Ezen a szemponton belül azt értékeljük, hogy a vizsgázó által létrehozott szöveg megfelel-e a mondattan, az alaktan és a helyesírás normáinak; hogy mondatszerkezetek és nyelvtani struktúrák tekintetében mennyire igényes a szöveg nyelvhasználata. A magyar mint idegen nyelv helyességének értékelésénél az értékelő fokozottan figyeljen a következő jelenségekre: - a szórend szabályainak következetes alkalmazása: a hangsúlyos és hangsúlytalan elemek megkülönböztetése mindig az adott szituációban vizsgálva; - a névmások felesleges kitételének elkerülése (vö. szövegalkotás) Íráskép Ezen a szemponton belül azt értékeljük, hogy milyen a szöveg írásképe, mennyire olvasható; a törlések és javítások mennyiben zavarják a szöveg áttekinthetőségét. Azoknak a diákoknak, akik elsőként nem a latin betűs írást tanulták, nehezére esik a betűalakok összekapcsolása, a kis- és nagybetű megkülönböztetése, számos esetben a mondat elejének és végének jelzése. Az ilyen típusú hibák nem zavarhatják a szöveg folyamatos olvasását. III. Értékelési skála 1. A feladat teljesítése, a megadott szempontok követése 3 pont 2 pont 1 pont 0 pont A vizsgázó tökéletesen megvalósította a kommunikációs célokat. Valamennyi irányító szempontot megfelelően dolgozta ki. A szöveg a megadott hosszúságú (10% eltérés lehetséges) A vizsgázó részben valósította meg a kommunikációs célokat. Az irányító szempontok közül egyet megfelelően dolgozott ki, ezen kívül még egyet részben, a többit egyáltalán nem, illetve valamennyi irányító szempontot csak részben A vizsgázó többnyire megvalósította a kommunikációs célokat. Az irányító szempontok közül kettőt vagy hármat megfelelően dolgozott ki, a többit csak részben vagy egyáltalán nem, illetve egy irányító szempontot megfelelően, az összes többit csak részben. A szöveg hossza 10%-nál nagyobb mértékben tér el a megadott szöveghosszúságtól. A vizsgázó nem valósította meg a kommunikációs célokat. Az irányító szempontok közül egyet sem dolgozott ki megfelelően, csak néhányat részben, és van olyan is, amelyet egyáltalán nem. 2. Szövegalkotás 5 pont 4-3 pont 2-1 pont 0 pont A szöveg felépítése, az irányító szempontok, és az ezekhez kapcsolódó gondolatok és érvek elrendezése logikus. A vizsgázó megfelelően használja a szövegösszefüggés tartalmi és nyelvi elemeit, koherens szöveget hoz létre. A szöveg formai tagolás megfelelő. A szöveg felépítése az irányító szempontok és az ezekhez kapcsolódó gondolatok, érvek elrendezése többnyire logikus. A vizsgázó többnyire megfelelően használja a szövegösszefüggés tar-talmi és nyelvi elemeit. A mondatok többnyire szervesen kapcsolódnak egymáshoz. Amennyiben a szöveg nem megfelelően tagolt, az alacsonyabb pontszámot kell adni. A mondanivaló nem mindenütt logikus elrendezésű, sok a gondolati ismétlés. A mondatok több helyen nem kapcsolódnak egymáshoz. Amennyiben a szöveg formailag nem megfelelően tagolt, az alacsonyabb pontszámot kell adni. A mondanivaló nem logikus elrendezésű, a gondolatok esetlegesen követik egymást. A szöveg tagolatlan és áttekinthetetlen, túlnyomórészt összefüggéstelen mondatokból áll. írásbeli vizsga / május 9.

20 3. Szókincs, kifejezésmód 3 pont 2 pont 1 pont 0 pont A szöveget a témának és a közlési szándéknak megfelelő gazdag és változatos szókincs, valamint a közlési szándéknak megfelelő nyelvhasználat jellemzi. A szöveget a témának és a közlési szándéknak megfelelő, viszonylag bő szókincs jellemzi. A vizsgázó törekszik a közlési szándéknak megfelelő nyelvhasználatra. A szóhasználat csak néhány helyen nem, megfelelő, ez azonban nem nehezíti jelentősen a megértést. A szöveget kevésbé változatos szókincs és a szinthez képest egyszerűbb nyelvhasználat jellemzi. A vizsgázó nem törekszik a közlési szándéknak megfelelő nyelvhasználatra. Sok a szóismétlés, több helyen nem megfelelő a szóhasználat, ami esetenként nehezíti a megértést is. A szövegben felhasznált szókincs szegényes, a nyelvhasználat nem felel meg a közlési szándéknak. A nem megfelelő szóhasználat több helyen nehezíti a megértést. 4. Nyelvhelyesség, helyesírás 3 pont 2-1 pont 0 pont A szöveget igényes nyelvhasználat jellemzi, a vizsgázó változatos és igényes nyelvtani szerkezeteket használ, mondatszerkesztése is igényes. A szöveg hibátlan, vagy csak kevés, a szöveg megértését nem nehezítő nyelvi (mondattani, A vizsgázó törekszik igényes nyelvtani szerkezetek használatára és az igényes mondatszerkesztésre. A szövegben több, a szöveg megértését nem nehezítő nyelvi (mondattani, alaktani, helyesírási) hiba vagy egy-két, a szöveg megértését A vizsgázó egyszerű nyelvtani szerkezeteket használ, és nem törek-szik igényes mondatszerkesztésre. A szövegben sok, a szöveg megértését nem befolyásoló, vagy néhány, a szöveg megértését nehezítő hiba található. alaktani, helyesírási) hiba található benne. nehezítő hiba található. 5. Íráskép 1 pont 0 pont Olvasható kézírás, áttekinthető törlések és javítások Olvashatatlan kézírás és/vagy áttekinthetetlen törlések és javítások. írásbeli vizsga / május 9.

MAGYAR MINT IDEGEN NYELV

MAGYAR MINT IDEGEN NYELV Magyar mint idegen nyelv emelt szint 0911 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. október 19. MAGYAR MINT IDEGEN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

MAGYAR MINT IDEGEN NYELV

MAGYAR MINT IDEGEN NYELV Magyar mint idegen nyelv emelt szint 0611 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. október 24. MAGYAR MINT IDEGEN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

ÚJGÖRÖG NYELV JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

ÚJGÖRÖG NYELV JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Újgörög nyelv középszint 1211 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. október 19. ÚJGÖRÖG NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA I. OLVASOTT SZÖVEG ÉRTÉSE

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Újgörög nyelv emelt szint 0611 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. november 3. ÚJGÖRÖG NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM I. Olvasott szöveg

Részletesebben

MAGYAR MINT IDEGEN NYELV

MAGYAR MINT IDEGEN NYELV Magyar mint idegen nyelv középszint É RETTSÉGI VIZSGA 2005. október 24. MAGYAR MINT IDEGEN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Általános útmutató

Részletesebben

MAGYAR MINT IDEGEN NYELV

MAGYAR MINT IDEGEN NYELV Magyar mint idegen nyelv középszint 1012 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. október 17. MAGYAR MINT IDEGEN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM ÁLTALÁNOS

Részletesebben

MAGYAR MINT IDEGEN NYELV

MAGYAR MINT IDEGEN NYELV Magyar mint idegen nyelv középszint 1412 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. május 2. MAGYAR MINT IDEGEN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA ÁLTALÁNOS

Részletesebben

MAGYAR MINT IDEGEN NYELV

MAGYAR MINT IDEGEN NYELV Magyar mint idegen nyelv emelt szint 0612 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. május 8. MAGYAR MINT IDEGEN NYELV EMELT SZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM ÁLTALÁNOS ÚTMUTATÓ 1.

Részletesebben

EMELT SZINT ÍRÁSKÉSZSÉG ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Minta. Értékelési szempontok

EMELT SZINT ÍRÁSKÉSZSÉG ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Minta. Értékelési szempontok A feladat I. Összefoglaló táblázat az értékelési szempontokról Értékelési szempontok A feladat teljesítése, a megadott szempontok követése Hangnem, az olvasóban keltett benyomás Szövegalkotás Szókincs,

Részletesebben

MAGYAR MINT IDEGEN NYELV

MAGYAR MINT IDEGEN NYELV Magyar mint idegen nyelv középszint 0911 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. május 4. MAGYAR MINT IDEGEN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

MAGYAR MINT IDEGEN NYELV

MAGYAR MINT IDEGEN NYELV Magyar mint idegen nyelv középszint 0622 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. október 24. MAGYAR MINT IDEGEN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

MAGYAR MINT IDEGEN NYELV

MAGYAR MINT IDEGEN NYELV Magyar mint idegen nyelv középszint 1111 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. május 2. MAGYAR MINT IDEGEN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM ÁLTALÁNOS

Részletesebben

Angol nyelv. A feladatlapon az alábbi figyelmeztetés és tájékoztatás jelenik meg: A szószámra vonatkozó szabályok részletezése

Angol nyelv. A feladatlapon az alábbi figyelmeztetés és tájékoztatás jelenik meg: A szószámra vonatkozó szabályok részletezése Tájékoztató az Íráskészség feladatok értékeléséről 2017. május-júniusi vizsgaidőszaktól Angol nyelv A feladatlapon az alábbi figyelmeztetés és tájékoztatás jelenik meg: Ügyeljen a megadott szószámra! Amennyiben

Részletesebben

Török Katalin. Roma fiatalok esélyeinek növelése a felsőoktatásban

Török Katalin. Roma fiatalok esélyeinek növelése a felsőoktatásban Török Katalin Roma fiatalok esélyeinek növelése a felsőoktatásban 1. Bevezetés A Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet (NCsSzI) Szociálpolitikai Főosztálya az Oktatási Minisztérium Hátrányos Helyzetű

Részletesebben

Tájékoztató az Íráskészség feladatok értékeléséről (2017. május-júniusi vizsgaidőszaktól) Román nyelv

Tájékoztató az Íráskészség feladatok értékeléséről (2017. május-júniusi vizsgaidőszaktól) Román nyelv Tájékoztató az Íráskészség feladatok értékeléséről (2017. május-júniusi vizsgaidőszaktól) Román nyelv A feladatlapon az alábbi figyelmeztetés és tájékoztatás jelenik meg: Ügyeljen a megadott szószámra!

Részletesebben

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM 9 12.

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM 9 12. MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM 9 12. HAT ÉVFOLYAMOS KÉPZÉS 9-12. NÉGY ÉVFOLYAMOS KÉPZÉS 9-12. ÖT ÉVFOLYAMOS KÉPZÉS REÁL JELLEG 9-12. KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ KÉPZÉS 9-12. A magyar nyelv és irodalom tantárgy tanítása

Részletesebben

A 2008/2009. tanévi fővárosi 9. évfolyamos kompetenciaalapú angol és német nyelvi bemeneti mérések eredményeinek elemzése

A 2008/2009. tanévi fővárosi 9. évfolyamos kompetenciaalapú angol és német nyelvi bemeneti mérések eredményeinek elemzése Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet A 2008/2009. tanévi fővárosi 9. évfolyamos kompetenciaalapú angol és német nyelvi bemeneti mérések eredményeinek elemzése 2009. március

Részletesebben

Tehát a jelenlegi gondolkodási mód (paradigma) alapja hibás, ezért nem lehet azt változtatással (reformmal) továbbéltetni. Ezért II.

Tehát a jelenlegi gondolkodási mód (paradigma) alapja hibás, ezért nem lehet azt változtatással (reformmal) továbbéltetni. Ezért II. Melyik gondolkodási mód elıtt áll történelmi lehetıség? I. Vértes András, a GKI (Gazdaságkutató Intézet) elnöke kedden (2010. június 29-én) Budapesten sajtótájékoztatót tartott, amelyen a kormány 29 pontos

Részletesebben

OROSZ NYELV. C2 Mesterszint C1 Haladó szint B2 Középszint Emelt szint B1 Küszöbszint A2 Alapszint Középszint A1 Minimumszint

OROSZ NYELV. C2 Mesterszint C1 Haladó szint B2 Középszint Emelt szint B1 Küszöbszint A2 Alapszint Középszint A1 Minimumszint OROSZ NYELV Az idegen nyelvi érettségi vizsga célja a kommunikatív nyelvtudás mérése, azaz annak megállapítása, hogy a vizsgázó képes-e kommunikációs céljait megvalósítani. A vizsga mindkét szinten írásbeli

Részletesebben

ELSŐ IDEGEN NYELV 9-12. évfolyam

ELSŐ IDEGEN NYELV 9-12. évfolyam ELSŐ IDEGEN NYELV 9-12. évfolyam Az idegen nyelv oktatásának alapvető célja, összhangban a Közös európai referenciakerettel (KER), a tanulók idegen nyelvi kommunikatív kompetenciájának megalapozása és

Részletesebben

A történelem érettségi a K-T-tengelyen Válasz Dupcsik Csaba és Repárszky Ildikó kritikájára. Kritika és válasz

A történelem érettségi a K-T-tengelyen Válasz Dupcsik Csaba és Repárszky Ildikó kritikájára. Kritika és válasz A történelem érettségi a K-T-tengelyen Válasz Dupcsik Csaba és Repárszky Ildikó kritikájára Kritika és válasz Érdeklődéssel olvastuk Repárszky Ildikó és Dupcsik Csaba elemzését a történelem érettségi szerkezetében

Részletesebben

Tájékoztató az Íráskészség feladatok értékeléséről május-júniusi vizsgaidőszaktól. Angol nyelv

Tájékoztató az Íráskészség feladatok értékeléséről május-júniusi vizsgaidőszaktól. Angol nyelv Tájékoztató az Íráskészség feladatok értékeléséről 2017. május-júniusi vizsgaidőszaktól Angol nyelv A feladatlapon az alábbi figyelmeztetés és tájékoztatás jelenik meg: Ügyeljen a megadott szószámra! Amennyiben

Részletesebben

JELENTÉS A NEMZETGAZDASÁG MUNKAVÉDELMI HELYZETÉRŐL 2014. Iktató szám: NGM/8952-60/2015. Munkafelügyeleti Főosztály

JELENTÉS A NEMZETGAZDASÁG MUNKAVÉDELMI HELYZETÉRŐL 2014. Iktató szám: NGM/8952-60/2015. Munkafelügyeleti Főosztály Iktató szám: NGM/8952-60/2015 JELENTÉS A NEMZETGAZDASÁG MUNKAVÉDELMI HELYZETÉRŐL 2014. Összeállította: Nemzetgazdasági Minisztérium Munkafelügyeleti Főosztály Melléklet: Minisztériumok és önálló szervezetek

Részletesebben

Európai integráció - európai kérdések

Európai integráció - európai kérdések 28 KÜMZSÉG Csák László: Európai integráció - európai kérdések 1998. Szeged "Ön Európát rabolja éppen. - búgja az asszony. Ugyan már, kedvesem, mit nem mond! - kacsint az úr. Hát hol van itt Európa? Nézzen

Részletesebben

AZ OMBUDSMAN ALAPJOG-ÉRTELMEZÉSE ÉS NORMAKONTROLLJA *

AZ OMBUDSMAN ALAPJOG-ÉRTELMEZÉSE ÉS NORMAKONTROLLJA * Sólyom László AZ OMBUDSMAN ALAPJOG-ÉRTELMEZÉSE ÉS NORMAKONTROLLJA * 1. Ha már ombudsman, akkor rendes közjogi ombudsman legyen mondta Tölgyessy Péter az Ellenzéki Kerekasztal 1989. szeptember 18-i drámai

Részletesebben

Tájékoztató az Íráskészség feladatok értékeléséről május-júniusi vizsgaidőszaktól. Német nyelv

Tájékoztató az Íráskészség feladatok értékeléséről május-júniusi vizsgaidőszaktól. Német nyelv Tájékoztató az Íráskészség feladatok értékeléséről 2017. május-júniusi vizsgaidőszaktól Német nyelv A feladatlapon az alábbi figyelmeztetés és tájékoztatás jelenik meg: Ügyeljen a megadott szószámra! Amennyiben

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V J E G Y Z Ő K Ö N Y V Ceglédberceli Német Kisebbségi Önkormányzat 2009. október 8-i üléséről 27-29/2009. (10. 19.) sz. határozat 1 Készült: A Ceglédberceli Német Kisebbségi Önkormányzat 2009. október 8-i

Részletesebben

Biztonsági adatlap. Az 1907/2006/EC irányelv szerint

Biztonsági adatlap. Az 1907/2006/EC irányelv szerint 1. A termék/készítmény és az adatszolgáltató cég azonosítása 1.1 A termék/készítmény azonosítása Syngenta márkanév Formulációs kód 1.2 Felhasználási terület Rovarölő szer 1.3. A cég azonosítása Cég Syngenta

Részletesebben

Tisztelt Jászkisériek!

Tisztelt Jászkisériek! A VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT IDÕSZAKOS KIADVÁNYA XV. évfolyam 2. szám Tisztelt Jászkisériek! Az év vége felé közeledve, az adventi idõszakban járva engedjék meg, hogy polgármesterükként én is számot adjak néhány

Részletesebben

1. táblázat: A magyar nyelv és irodalom érettségi vizsgája. Vizsgaszintek. (240 PERC) 100 pont Az írásbeli vizsga központi tételsor.

1. táblázat: A magyar nyelv és irodalom érettségi vizsgája. Vizsgaszintek. (240 PERC) 100 pont Az írásbeli vizsga központi tételsor. Magyar nyelv és irodalom A MINTA ÖSSZETÉTELE A magyar nyelv és irodalom vizsgája a jegyzőkönyvek tanúsága szerint rendben lezajlott. 571 középszintű írásbeli vizsgát tett tanuló eredményét értékeltük,

Részletesebben

Tájékoztató az Íráskészség feladatok értékeléséről május-júniusi vizsgaidőszaktól. Német nyelv

Tájékoztató az Íráskészség feladatok értékeléséről május-júniusi vizsgaidőszaktól. Német nyelv Tájékoztató az Íráskészség feladatok értékeléséről 2017. május-júniusi vizsgaidőszaktól Német nyelv A feladatlapon az alábbi figyelmeztetés és tájékoztatás jelenik meg: Ügyeljen a megadott szószámra! Amennyiben

Részletesebben

MATEMATIKA C 9. évfolyam

MATEMATIKA C 9. évfolyam MATEMATIKA C 9. évfolyam 6. modul GONDOLKODOM, TEHÁT VAGYOK Készítette: Kovács Károlyné MATEMATIKA C 9. ÉVFOLYAM 6. MODUL: GONDOLKODOM, TEHÁT VAGYOK TANÁRI ÚTMUTATÓ 2 MODULLEÍRÁS A modul célja Időkeret

Részletesebben

bibliai felfedező 1. TÖrTéNET: A fiatal álomlátó Bibliaismereti Feladatlap

bibliai felfedező 1. TÖrTéNET: A fiatal álomlátó Bibliaismereti Feladatlap Írd ide az adataidat! Neved: Korod: Születésnapod: Címed: Telefonszámod: e-mail címed: Aki javítani szokta: Bibliaismereti Feladatlap bibliai felfedező 1. TÖrTéNET: A fiatal álomlátó Olvasd el: 1. Mózes

Részletesebben

B1 szint (angol és német nyelv)

B1 szint (angol és német nyelv) NYME INTÉZMÉNYI NYELVI VIZSGA LEÍRÁSA A vizsgarendszer megfelel az Európa Tanács által ajánlott Közös Európai Referenciakeret (KER) elvárásainak. Az egynyelvű vizsga során minden feladat megoldása idegen

Részletesebben

Tájékoztató az Íráskészség feladatok értékeléséről május-júniusi vizsgaidőszaktól. Szlovén nyelv

Tájékoztató az Íráskészség feladatok értékeléséről május-júniusi vizsgaidőszaktól. Szlovén nyelv Tájékoztató az Íráskészség feladatok értékeléséről 2017. május-júniusi vizsgaidőszaktól Szlovén nyelv A feladatlapon az alábbi figyelmeztetés és tájékoztatás jelenik meg: Ügyeljen a megadott szószámra!

Részletesebben

Irodalmi verseny az Arany János Tehetséggondozó Program tanulói számára 2014 A versenyző sorszáma: (A megfelelő számot karikázd be!

Irodalmi verseny az Arany János Tehetséggondozó Program tanulói számára 2014 A versenyző sorszáma: (A megfelelő számot karikázd be! Irodalmi verseny az Arany János Tehetséggondozó Program tanulói számára 2014 A versenyző sorszáma: Hányadik éve vesz részt a programban? 1. 2. 3. (A megfelelő számot karikázd be!) Az alábbi feladatok a

Részletesebben

SZIGETSZENTMIKLÓSI BATTHYÁNY KÁZMÉR GIMNÁZIUM

SZIGETSZENTMIKLÓSI BATTHYÁNY KÁZMÉR GIMNÁZIUM SZIGETSZENTMIKLÓSI BATTHYÁNY KÁZMÉR GIMNÁZIUM PEDAGÓGIAI PROGRAM 2015 Tartalomjegyzék 1. AZ ISKOLA NEVELÉSI PROGRAMJA... 3 1.1. A NEVELŐ-OKTATÓ MUNKA PEDAGÓGIAI ALAPELVEI, CÉLJAI, FELADATAI, ESZKÖZEI,

Részletesebben

Nagyatád és környéke csatornahálózatának és Nagyatád szennyvíztelepének fejlesztése

Nagyatád és környéke csatornahálózatának és Nagyatád szennyvíztelepének fejlesztése Nagyatád és környéke csatornahálózatának és Nagyatád szennyvíztelepének fejlesztése Résztvevő települések: Bakháza, Görgeteg, Háromfa, Kutas, Lábod, Nagyatád, Ötvöskónyi, Rinyaszentkirály, Tarany Projektidőszak:

Részletesebben

Javítási-értékelési útmutató

Javítási-értékelési útmutató Javítási-értékelési útmutató Köznapi szövegalkotási feladat javítása, értékelése A szövegalkotási feladat értékelése központi javítási-értékelési útmutató alapján történik. A feladat maximális pontértéke

Részletesebben

- a tanulmányi épületet nyugati irányban bõvítõ, a menzaudvart elépítõ változatot; (16)

- a tanulmányi épületet nyugati irányban bõvítõ, a menzaudvart elépítõ változatot; (16) Gyõr, Széchenyi István Egyetem új oktatási épület és könyvtár A pályamûvek általános értékelése Az egyetem beépítési struktúrája a közlekedési magok erõteljes formai-szerkezeti hangsúlyozásával és az épületelemek

Részletesebben

TÖRTÉNELEM JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

TÖRTÉNELEM JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Történelem középszint 0713 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 9. TÖRTÉNELEM KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Útmutató az írásbeli vizsgafeladatok

Részletesebben

A felmérési egység kódja:

A felmérési egység kódja: A felmérési egység lajstromszáma: 0135 ÚMFT Programiroda A felmérési egység adatai A felmérési egység kódja: A kódrészletek jelentése: ViVeHuk//30/NyK//Ált Vízgazdálkodás, vegyipar, hulladékgazdálkodás

Részletesebben

Državni izpitni center MAGYAR NYELV MINT ANYANYELV. 2. feladatlap. Nem művészi szöveg elemzése. 2014. augusztus 25.

Državni izpitni center MAGYAR NYELV MINT ANYANYELV. 2. feladatlap. Nem művészi szöveg elemzése. 2014. augusztus 25. A j e l ö l t k ó d s z á m a : Državni izpitni center *M14213112* ŐSZI VIZSGAIDŐSZAK MAGYAR NYELV MINT ANYANYELV 2. feladatlap Nem művészi szöveg elemzése 2014. augusztus 25., hétfő / 90 perc Engedélyezett

Részletesebben

MISKOLC MJV ENERGETIKAI KONCEPCIÓJA

MISKOLC MJV ENERGETIKAI KONCEPCIÓJA MISKOLC MJV ENERGETIKAI KONCEPCIÓJA REV.0. Munkaszám: 7795 Budapest, 2002 július Tartalomjegyzék Vezetői összefoglaló...4 Bevezetés...11 Néhány szó a városról...12 A város energetikája számokban: energiamérleg...13

Részletesebben

Használati útmutató Kerti aprító. GH 2000 Cikksz. 3984 GH 2300 Cikksz. 3984-44 GH 2500 Cikksz. 3986

Használati útmutató Kerti aprító. GH 2000 Cikksz. 3984 GH 2300 Cikksz. 3984-44 GH 2500 Cikksz. 3986 Használati útmutató Kerti aprító GH 2000 Cikksz. 3984 GH 2300 Cikksz. 3984-44 GH 2500 Cikksz. 3986 GARDENA kerti aprítók GH 2000 / GH 2300 / GH 2500 Üdvözöljük a GARDENA kertben Kérjük, gondosan olvassa

Részletesebben

I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGIVIZSGA-KÖVETELMÉNY

I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGIVIZSGA-KÖVETELMÉNY SPANYOL NYELV Az idegen nyelvi érettségi vizsga célja a kommunikatív nyelvtudás mérése, azaz annak megállapítása, hogy a vizsgázó képes-e valós kommunikációs céljait megvalósítani. A vizsga mindkét szinten

Részletesebben

A foglalkoztatottak munkába járási, ingázási sajátosságai

A foglalkoztatottak munkába járási, ingázási sajátosságai 2009/2 Összeállította: Központi Statisztikai Hivatal www.ksh.hu III. évfolyam 2. szám 2009. január 09. A foglalkoztatottak munkába járási, ingázási sajátosságai A tartalomból 1 Főbb megállapítások 2 A

Részletesebben

Oktatási Hivatal. Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny 2012/2013. tanév. Francia nyelv II. kategória 1. forduló. Javítási-értékelési útmutató

Oktatási Hivatal. Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny 2012/2013. tanév. Francia nyelv II. kategória 1. forduló. Javítási-értékelési útmutató Oktatási Hivatal Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny 2012/2013. tanév Francia nyelv II. kategória 1. forduló Javítási-értékelési útmutató I. Nyelvhelyesség és olvasott szöveg értése Jelölje a versenyző

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. október 12. MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2015. október 12. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA A BIZOTTSÁG ÖTÖDIK ÉVES JELENTÉSE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA A BIZOTTSÁG ÖTÖDIK ÉVES JELENTÉSE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK HU HU HU AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA Brüsszel, 4.7.2008 COM(2008) 406 végleges A BIZOTTSÁG ÖTÖDIK ÉVES JELENTÉSE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK a harmadik országok Közösséggel szembeni kereskedelmi védelmi

Részletesebben

Feladatok a tavaszi ünnepekhez Összeállította: Pathy Lívia

Feladatok a tavaszi ünnepekhez Összeállította: Pathy Lívia Feladatok a tavaszi ünnepekhez Összeállította: Pathy Lívia Feladatok a Magyar nemzetismeret/haza a magasban c. könyvhöz Magyar nemzeti ünnepek I. Az ünnep http://www.nemzetismeret.hu/index.php?id=1.6 1.

Részletesebben

bibliai felfedező B1 Ajánlott további olvasásra: Zsoltárok 86:1-7 Apostolok Csel. 13:38-39 Efézus 4:25-32 /10

bibliai felfedező B1 Ajánlott további olvasásra: Zsoltárok 86:1-7 Apostolok Csel. 13:38-39 Efézus 4:25-32 /10 Írd ide az adataidat! Neved: Korod: Születésnapod: Címed: Telefonszámod: e-mail címed: Aki javítani szokta: Bibliatanulmányozó Feladatlap bibliai felfedező 1. RÉSZ: Az Úr Jézus példázatai A két adós Olvasd

Részletesebben

PUSZTASZABOLCS VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2012. ÁPRILIS 18-I RENDKÍVÜLI NYÍLT ÜLÉSÉNEK

PUSZTASZABOLCS VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2012. ÁPRILIS 18-I RENDKÍVÜLI NYÍLT ÜLÉSÉNEK Ikt.szám: 818-5/2012. PUSZTASZABOLCS VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2012. ÁPRILIS 18-I RENDKÍVÜLI NYÍLT ÜLÉSÉNEK JEGYZŐKÖNYVE HATÁROZATOK SZÁMA: 154, 155, 156, 157/2012. (IV. 18.) 2 Jegyzőkönyv

Részletesebben

Helyi emberek kellenek a vezetésbe

Helyi emberek kellenek a vezetésbe Varga László Helyi emberek kellenek a vezetésbe Ön szerint minek köszönhető, hogy az hetvenes-nyolvanas években egy sokszínű és pezsgő kulturális élet tudott létrejönni Kecskeméten? Milyen szerepe volt

Részletesebben

NÉMET nyelv CÉLNYELVI MÉRÉS. 8. évfolyam. 2014. június 4. Német B1 feladatlap, megoldókulcsok és az íráskészség feladatok értékelési skálája

NÉMET nyelv CÉLNYELVI MÉRÉS. 8. évfolyam. 2014. június 4. Német B1 feladatlap, megoldókulcsok és az íráskészség feladatok értékelési skálája CÉLNYELVI MÉRÉS 2014. június 4. 8. évfolyam NÉMET nyelv Német B1 feladatlap, megoldókulcsok és az íráskészség feladatok értékelési skálája 2014. június 4. Hörverstehen B1 Teil 1 B A C B B C A B A C B Teil

Részletesebben

Társadalmunk jövedelmi munkaerõ-piaci helyzete

Társadalmunk jövedelmi munkaerõ-piaci helyzete MÓZER PÉTER Társadalmunk jövedelmi munkaerõ-piaci helyzete Az év elején megjelent a Tárki Monitor Jelentések új kötete. A Jelentés több témakör mentén mutatja be és elemzi a magyar társadalmat. A Monitor-vizsgálat

Részletesebben

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. október 12. VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2015. október 12. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM Az alábbi kerettanterv a hat évfolyamos gimnáziumok számára készült. A tanterv két fő részre osztható: a 7 8. évfolyam tematikai egységeiben elsősorban a fejlesztési célok és követelmények

Részletesebben

ÖVEGES JÓZSEF ORSZÁGOS FIZIKAVERSENY II. fordulójának feladatai 2005. április 5.

ÖVEGES JÓZSEF ORSZÁGOS FIZIKAVERSENY II. fordulójának feladatai 2005. április 5. ÖVEGES JÓZSEF ORSZÁGOS FIZIKAVERSENY II. fordulójának feladatai 2005. április 5. Kedves Versenyzők! Az I. forduló teljesítése után itt az újabb próbatétel. A II. fordulóban a következő feladatok várnak

Részletesebben

Közvélemény-kutatás. a 18 évesnél idősebb, magukat roma nemzetiségűnek valló, IX. kerületi lakosság körében. Roma Koncepció.

Közvélemény-kutatás. a 18 évesnél idősebb, magukat roma nemzetiségűnek valló, IX. kerületi lakosság körében. Roma Koncepció. Közvélemény-kutatás a 18 évesnél idősebb, magukat roma nemzetiségűnek valló, IX. kerületi lakosság körében Roma Koncepció témájában KUTATÁSI JELENTÉS 2015. november készítette: Melles Ágnes agnes.melles@tarki.hu

Részletesebben

PILIS VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSI KONCEPCIÓJA (2015. január 01-2016. december 31. közötti időszakra vonatkozólag)

PILIS VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSI KONCEPCIÓJA (2015. január 01-2016. december 31. közötti időszakra vonatkozólag) 1 (Tervezett verzió!) PILIS VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSI KONCEPCIÓJA (2015. január 01-2016. december 31. közötti időszakra vonatkozólag) Pilis Város Önkormányzatának Képviselő-testülete

Részletesebben

Javítókulcs S Z Ö V E G É R T É S

Javítókulcs S Z Ö V E G É R T É S 8. é v f o l y a m Javítókulcs S Z Ö V E G É R T É S Országos kompetenciamérés 2010 Oktatási Hivatal ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK Ön a 2010-es Országos kompetenciamérés szövegértési feladatainak Javítókulcsát

Részletesebben

/Gyula Szent István út 38./ Szakiskolát végzettek szakközépiskolai érettségire történő felkészítésének helyi tanterve

/Gyula Szent István út 38./ Szakiskolát végzettek szakközépiskolai érettségire történő felkészítésének helyi tanterve Ikt.sz: 9/a. számú melléklet Békés Megyei Harruckern János Gimnázium, Szakképző Iskola, Alapfokú Művészetoktatási Iskola, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Kollégium /Gyula Szent István

Részletesebben

A Szekszárdi I. Béla Gimnázium Helyi Tanterve

A Szekszárdi I. Béla Gimnázium Helyi Tanterve A Szekszárdi I. Béla Gimnázium Helyi Tanterve Négy évfolyamos gimnázium Német nyelv Készítette: a gimnázium idegen nyelvi szakmai munkaközössége 2015. A német nyelv tantárgy helyi tanterve a többször módosított,

Részletesebben

Építőipari Szakképző Iskolája 9024 Győr, Nádor tér 4.

Építőipari Szakképző Iskolája 9024 Győr, Nádor tér 4. A Győri Műszaki SZC Gábor László Építőipari Szakképző Iskolája 9024 Győr, Nádor tér 4. Győr, 2015. július 1. 1 Tartalomjegyzék 1. A választott kerettanterv megnevezése...4 1.1. Célok, feladatok...4 1.2.

Részletesebben

Érettségi vizsgatárgyak elemzése. 2009 2012 tavaszi vizsgaidőszakok FÖLDRAJZ

Érettségi vizsgatárgyak elemzése. 2009 2012 tavaszi vizsgaidőszakok FÖLDRAJZ Érettségi vizsgatárgyak elemzése 2009 2012 tavaszi vizsgaidőszakok FÖLDRAJZ Láng György Budapest, 2014. január TARTALOM 1. A vizsgák tartalmi elemzése... 5 1.1. Az írásbeli feladatlapok szakmai jellemzői

Részletesebben

IX. ŐSZIRÓZSA Természetvédelmi Vetélkedő. Írásbeli feladatok

IX. ŐSZIRÓZSA Természetvédelmi Vetélkedő. Írásbeli feladatok IX. ŐSZIRÓZSA Természetvédelmi Vetélkedő Írásbeli feladatok KÖRÖS-MAROS NEMZETI PARK Réhelyi Látogatóközpont Bihari Madárvárta 2012. Hagyománnyá vált immár, hogy a Körös-Maros Nemzeti Park Réhelyi Látogatóközpontja

Részletesebben

Az elsõ. 2012. május 20. 9. évf. 5. szám.

Az elsõ. 2012. május 20. 9. évf. 5. szám. 9. évf. 5. szám. 2012. május 20. Az elsõ Az elsõ egyben az egyetlen is. Elsõbõl nincsen több, ezért életünk során végig egyben egyetlen is marad, ami meghatározza életünket. A házasság is családdá csak

Részletesebben

10/6 Munkaeszközök biztonságos használata

10/6 Munkaeszközök biztonságos használata Munkavédelem és munkabiztonság CD 10/6 1 10/6 Munkaeszközök biztonságos használata Kérdés Üzemünkben a munkavégzéshez, különböző karbantartások elvégzéséhez stb. többféle típusú létrát használnak. A munkaeszközök

Részletesebben

Magyarorszï ½gï ½rt Kulturï ½lis Egyesï ½let

Magyarorszï ½gï ½rt Kulturï ½lis Egyesï ½let H1N1 Mivel hivatásomból és munkakörömbõl fakadóan (gyermekgyógyász, immunológus, Orsz. Gyermekegészségügyi Intézet) módomban állt az elmúlt hetekben az újabb szakmai információkat elsõ kézbõl megkapni,

Részletesebben

Tájékoztató az Íráskészség feladatok értékeléséről május-júniusi vizsgaidőszaktól. Orosz nyelv

Tájékoztató az Íráskészség feladatok értékeléséről május-júniusi vizsgaidőszaktól. Orosz nyelv Tájékoztató az Íráskészség feladatok értékeléséről 2017. május-júniusi vizsgaidőszaktól Orosz nyelv A feladatlapon az alábbi figyelmeztetés és tájékoztatás jelenik meg: Ügyeljen a megadott szószámra! Amennyiben

Részletesebben

969-41/79. A MAGYAR NÉPKÖZTÁRSASÁG BELÜGYMINISZTER-HELYETTESÉNEK 7/ 1979. számú INTÉZKEDÉSE

969-41/79. A MAGYAR NÉPKÖZTÁRSASÁG BELÜGYMINISZTER-HELYETTESÉNEK 7/ 1979. számú INTÉZKEDÉSE BELÜ G Y MlNIS Z T É R IUM10-27/7/1979 SZÍGORÚA N TITKOS!Ksz: 969-41/79 Minősítés megszűnt az 1995. év: t v 28. -ára figyelemmel A MAGYAR NÉPKÖZTÁRSASÁG BELÜGYMINISZTER-HELYETTESÉNEK 7/ 1979. számú INTÉZKEDÉSE

Részletesebben

A magyar nyelv Ausztriában és Szlovéniában.

A magyar nyelv Ausztriában és Szlovéniában. SZÉPFALUSI ISTVÁN VÖRÖS OTTÓ BEREGSZÁSZI ANIKÓ KONTRA MIKLÓS, A magyar nyelv Ausztriában és Szlovéniában. Budapest Alsóőr Lendva, Gondolat Kiadó, 2012. (351 lap) A magyar nyelv Ausztriában és Szlovéniában

Részletesebben

Intézkedési terv a bukások arányának csökkentésére 2013/2014. tanév I. félév 1/9.e osztály (szakács)

Intézkedési terv a bukások arányának csökkentésére 2013/2014. tanév I. félév 1/9.e osztály (szakács) Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Szakközépiskola és Szakiskola Intézkedési terv a bukások arányának csökkentésére 2013/2014. tanév I. félév 1/9.e osztály (szakács) 1. Bukások tantárgyankénti

Részletesebben

J/19392. A Magyar Köztársaság legfőbb ügyészének. országgyűlési beszámolója. az ügyészség 2005. évi tevékenységéről

J/19392. A Magyar Köztársaság legfőbb ügyészének. országgyűlési beszámolója. az ügyészség 2005. évi tevékenységéről J/19392 A Magyar Köztársaság legfőbb ügyészének országgyűlési beszámolója az ügyészség 2005. évi tevékenységéről 2 TARTALOMJEGYZÉK 1. Az ügyészi szervezet 6 2. A büntetőjogi ügyészi tevékenység 8 A) A

Részletesebben

MAGYAR MINT IDEGEN NYELV

MAGYAR MINT IDEGEN NYELV ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. október 14. MAGYAR MINT IDEGEN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2013. október 14. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

CSALÁDI LELKINAP Apák napja. (és márciusban)? Vecsés, Irgalmas Jézus Plébánia. 2011. március megjelenik évente néhányszor

CSALÁDI LELKINAP Apák napja. (és márciusban)? Vecsés, Irgalmas Jézus Plébánia. 2011. március megjelenik évente néhányszor Vecsés, Irgalmas Jézus Plébánia 2011. március megjelenik évente néhányszor CSALÁDI LELKINAP Apák napja (és márciusban)? Idei lelkinapunk egy kicsit másképp - családi lelkinap : - egy házaspár fogja tartani:

Részletesebben

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE A TANÁCSNAK. Jelentés a 139/2004/EK rendelet működéséről {SEC(2009)808}

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE A TANÁCSNAK. Jelentés a 139/2004/EK rendelet működéséről {SEC(2009)808} HU HU HU AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA Brüsszel, 18.6.2009 COM(2009) 281 végleges A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE A TANÁCSNAK Jelentés a 139/2004/EK rendelet működéséről {SEC(2009)808} HU HU A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE

Részletesebben

Datum=03.07.2007; Forrás=Észak-Magyarország; Kiadás=157; Rovat=Társadalom; Oldal=1;

Datum=03.07.2007; Forrás=Észak-Magyarország; Kiadás=157; Rovat=Társadalom; Oldal=1; Datum=03.07.2007; Forrás=Észak-Magyarország; Kiadás=157; Rovat=Társadalom; Oldal=1; A tüdő a túloldalon n A tüdôgyógyászati osztállyal 15 beteget költöztettek át hétvégén, de hétfôn már 20-an voltak. Miskolc

Részletesebben

Monorierdő Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2013. december 5-én 14:30 órai kezdettel megtartott rendkívüli nyílt ülésének

Monorierdő Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2013. december 5-én 14:30 órai kezdettel megtartott rendkívüli nyílt ülésének Monorierdő Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2013. december 5-én 14:30 órai kezdettel megtartott rendkívüli nyílt ülésének Tárgysorozata: Jegyzőkönyve: Határozatai: 231-232 T á r g y s o r o z

Részletesebben

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM Négy évfolyamos gimnáziumi képzés 9-12. osztály Az alábbi kerettanterv a négy évfolyamos gimnáziumok és szakközépiskolák számára készült. A magyar nyelv és irodalom tantárgy tanítás

Részletesebben

NEVELÉSI PROGRAM A MAGYAR-ANGOL KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ OSZTÁLYOK RÉSZÉRE

NEVELÉSI PROGRAM A MAGYAR-ANGOL KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ OSZTÁLYOK RÉSZÉRE NEVELÉSI PROGRAM A MAGYAR-ANGOL KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ OSZTÁLYOK RÉSZÉRE Budapest, 2009. szeptember 1 A M A G Y A R A N G O L K É T T A N Í T Á S I N Y E L V Ű O K T A T Á S S A J Á T O S S Á G A I B E V

Részletesebben

bibliai felfedező A12 1. TörTéNET: Zakariás és Erzsébet Bibliaismereti Feladatlap F, Erzsébet f szül neked, és J fogod őt nevezni.

bibliai felfedező A12 1. TörTéNET: Zakariás és Erzsébet Bibliaismereti Feladatlap F, Erzsébet f szül neked, és J fogod őt nevezni. Írd ide az adataidat! Neved: Korod: Születésnapod: Címed: Telefonszámod: e-mail címed: Aki javítani szokta: Bibliaismereti Feladatlap bibliai felfedező 1. TörTéNET: Zakariás és Erzsébet Olvasd el: Lukács

Részletesebben

Kérdések és válaszok az influenzáról

Kérdések és válaszok az influenzáról Kérdések és válaszok az influenzáról Forrás: Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) honlapja http://www.ecdc.europa.eu/en/healthtopics/seasonal_influenza/basic_facts/pages/qa_seasonal_influenza.aspx

Részletesebben

A kutatást támogatói: Ezredforduló Alapítvány Gyermek és Ifjúsági Alapprogramok Tanácsa Veszprémi Ifjúsági Tanács

A kutatást támogatói: Ezredforduló Alapítvány Gyermek és Ifjúsági Alapprogramok Tanácsa Veszprémi Ifjúsági Tanács Ifjúsági érdekérvényesítési csatornák vizsgálata Veszprémben - kutatási beszámoló - A kutatást támogatói: Ezredforduló Alapítvány Gyermek és Ifjúsági Alapprogramok Tanácsa Veszprémi Ifjúsági Tanács A kutatási

Részletesebben

Házirend. Előszó helyett, Szent Benedek Regulájából:

Házirend. Előszó helyett, Szent Benedek Regulájából: Házirend Előszó helyett, Szent Benedek Regulájából: 36. fejezet: A beteg testvérek A betegekről kell mindenekelőtt és mindenek fölött gondoskodni, és valóban mint Krisztusnak úgy szolgáljanak nekik. Hisz

Részletesebben

SZKA208_33. Kultúrák találkozása

SZKA208_33. Kultúrák találkozása SZKA208_33 Kultúrák találkozása tanulói KULTÚRÁK TALÁLKOZÁSA 8. évfolyam 359 33/1 TALÁLKOZÁS EGY MÁSIK KULTÚRÁVAL Szemelvények A) Az arab házban, ha vendégségbe hívnak, nem illik körbejárni, hogy szemügyre

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. október 20. TERMÉSZETTUDOMÁNY KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2015. október 20. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készül: Tardos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2012. november 20-i közmeghallgatásán, mely 18.00 órakor kezdődik a Községháza tanácstermében. Jelen vannak: a mellékelt

Részletesebben

HELYI TANTERV NÉMET NYELV ELSŐ IDEGEN NYELV 9. ÉVFOLYAM (NYELVI ELŐKÉSZÍTŐ OSZTÁLY) ÉVI 504 ÓRA

HELYI TANTERV NÉMET NYELV ELSŐ IDEGEN NYELV 9. ÉVFOLYAM (NYELVI ELŐKÉSZÍTŐ OSZTÁLY) ÉVI 504 ÓRA HELYI TANTERV NÉMET NYELV ELSŐ IDEGEN NYELV 9. ÉVFOLYAM (NYELVI ELŐKÉSZÍTŐ OSZTÁLY) ÉVI 504 ÓRA Készült a Nat 2012: 110/2012. (VI. 4.) Korm. rendelet Idegen nyelv műveltségterület, valamint az 51/2012.

Részletesebben

BMSzKI 1134 Budapest Dózsa György út 152. Átmeneti szállás 2015. évi Szakmai beszámoló

BMSzKI 1134 Budapest Dózsa György út 152. Átmeneti szállás 2015. évi Szakmai beszámoló BMSzKI 1134 Budapest Dózsa György út 152. Átmeneti szállás 2015. évi Szakmai beszámoló Készítette: Juhász Arnold és Beczéné Bálint Mónika Intézményünk bemutatása: A Dózsa Átmeneti szállás a BMSzKI Központi

Részletesebben

Az enyhe értelmi fogyatékos fővárosi tanulók 2009/2010. tanévi kompetenciaalapú matematika- és szövegértés-mérés eredményeinek elemzése

Az enyhe értelmi fogyatékos fővárosi tanulók 2009/2010. tanévi kompetenciaalapú matematika- és szövegértés-mérés eredményeinek elemzése E L E M Z É S Az enyhe értelmi fogyatékos fővárosi tanulók 2009/2010. tanévi kompetenciaalapú matematika- és szövegértés-mérés eredményeinek elemzése 2010. szeptember Balázs Ágnes (szövegértés) és Magyar

Részletesebben

Legénytoll a láthatáron II.

Legénytoll a láthatáron II. DIÓSI PÁL Legénytoll a láthatáron II. A fiatalok helyzetérõl, problémáiról Feladatunkat szûkösen értelmeznénk, ha megkerülnénk annak vizsgálatát, hogy a megkérdezettek milyennek látják generációjuk körülményeit.

Részletesebben

AZ ÚJ CSALÁD MOZGALOM HÍRLEVELE

AZ ÚJ CSALÁD MOZGALOM HÍRLEVELE AZ ÚJ CSALÁD MOZGALOM HÍRLEVELE 2. szám - 2014. december Kik az Új Családok? Sokan kérdezik tőlünk mostanában, hogy kik az Új Családok, mi jellemző rájuk, mit tesznek, hogyan élnek? Összegyűjtöttünk néhány

Részletesebben

Üzenet. A Prágai Református Missziós Gyülekezet Hetilapja II. Évfolyam 18. szám, 2009. Máj. 3. Kedves Testvéreim!

Üzenet. A Prágai Református Missziós Gyülekezet Hetilapja II. Évfolyam 18. szám, 2009. Máj. 3. Kedves Testvéreim! Üzenet A Prágai Református Missziós Gyülekezet Hetilapja II. Évfolyam 18. szám, 2009. Máj. 3. Kedves Testvéreim! Vala pedig a farizeusok közt egy ember, a neve Nikodémus, a zsidók főembere: Ez jöve Jézushoz

Részletesebben

Dél-dunántúli statisztikai tükör 2008/9

Dél-dunántúli statisztikai tükör 2008/9 2008/130 Összeállította: Központi Statisztikai Hivatal www.ksh.hu II. évfolyam 130. szám 2008. szeptember 29. Dél-dunántúli statisztikai tükör 2008/9 A tartalomból 1 Pécs vendégforgalma 2008 I. félévében

Részletesebben

Kutatási beszámoló. a KDOP-3.1.1/D2/13-k2-2013-0004 jelű, Szociális város-rehabilitáció Szárazréten elnevezésű projekt hatásának mérése

Kutatási beszámoló. a KDOP-3.1.1/D2/13-k2-2013-0004 jelű, Szociális város-rehabilitáció Szárazréten elnevezésű projekt hatásának mérése Kutatási beszámoló a KDOP-3.1.1/D2/13-k2-2013-0004 jelű, Szociális város-rehabilitáció Szárazréten elnevezésű projekt hatásának mérése 2015. május Tartalomjegyzék I. A kutatás háttere... 3 II. Az empirikus

Részletesebben

Idegen nyelvoktatás iskolánkban

Idegen nyelvoktatás iskolánkban Idegen nyelvoktatás iskolánkban Iskolánk profiljában az informatika emelt szintű oktatása mellett az idegen nyelv oktatása is hangsúlyozottan szerepel. Amit kínálunk: a Helyi Kerettanterv alapján megvalósuló

Részletesebben

Az Áldozatsegítő Szolgálat Missziója

Az Áldozatsegítő Szolgálat Missziója AZ ÁLDOZATSEGÍTŐ SZOLGÁLAT TEVÉKENYSÉGE 2009. Az Áldozatsegítő Szolgálat Missziója A jogállam feladata biztosítani a bűncselekmények felderítését és üldözését, a bűnösség kérdésének tisztességes eljárásban

Részletesebben

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM Dr`avni izpitni center *P043A033* TÉLI VIZSGAIDŐSZAK MAGYAR YELV ÉS IRODALOM ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Kedd, 2005. február 0. SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA C RIC 2005 2 P043-A03--3. feladatlap FELADAT MEGOLDÁS POTSZÁM.

Részletesebben