HÍRLEVÉL Szeptember Tartalom

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "HÍRLEVÉL 2012. Szeptember 3-16. Tartalom"

Átírás

1 HÍRLEVÉL Szeptember Tartalom Kiemelt hírek Tabajdi Csaba: Európai demokrácia-ellenőrző rendszerre van szükség! Az Európai Bizottság jogosan bírálta a román kormányt - Strasbourg, szeptember 12. Göncz Kinga: Nincs helye a kettős mércének Európában; Göncz Kinga üdvözli, hogy a Bizottság az igazságszolgáltatás függetlenségét ellenőrző mechanizmust kezdeményez - Strasbourg, szeptember 12. Az EU jövője, EU-intézmények Tabajdi Csaba a magyar és a román demokrácia állapotáról; Demokráciát ellenőrző uniós mechanizmust! - Strasbourg, szeptember 10. Tabajdi Csaba: Egyre mélyül az árok az eurózóna és a közös valutát nem használó országok között - Strasbourg, szeptember 12. Gurmai Zita: Egyszerűbb, hatékonyabb és átláthatóbb uniós jogalkotásra van szükség - Strasbourg, szeptember 13. Ipar, kutatás, innováció Herczog Edit: A válságban még fontosabb az energiahatékonyság - Strasbourg, szeptember 11. Foglalkoztatás, szociális jogok Tabajdi Csaba: A magyar Panelprogram európai minta lehetne; Az Orbán-kormánynak nem fontosak a panellakók - Strasbourg, szeptember 11.

2 Gazdaságpolitika Tabajdi Csaba: Az IMF még mindig kevésbé rossz a magyaroknak, mint Orbán Viktor; Teljes a káosz! Az orbáni szabadságharc áldozata a magyar nép - Brüsszel, szeptember 6. Kisebbségi és emberi jogok Göncz Kinga: Parlamenti kezdeményezés a szabad sajtóért - Brüsszel, szeptember 4. Tabajdi Csaba: Az Európai Parlament előtt a Székely-Mikó Kollégium ügye; A Nemzeti Kisebbségügyi Intergroup fellép az erdélyi magyarság védelmében - Strasbourg, szeptember 11. Göncz Kinga: Megfelelő védelmet az áldozatoknak! - Strasbourg, szeptember 12. Tabajdi Csaba: A Nemzeti Kisebbségügyi Intergroup szolidaritást vállal az erdélyi magyarsággal! A Székely-Mikó Kollégium ügye veszélyes precedens lehet - Strasbourg, szeptember 13. Környezetvédelem Tabajdi Csaba: Hatalmi vetélkedés veszélyezteti a magyar vízgazdálkodást? Az Európai Bizottság is vizsgálódik az ügyben - Brüsszel, szeptember 4. Tabajdi Csaba: Meghátrált a kormány a jogsértő hulladéktörvény végszavazásánál; Az EU ismét a magyar emberek érdekében lépett fel - Strasbourg, szeptember 11. Külpolitika MSZP EP-delegáció: Az Európai Szocialisták szerint Orbán Viktornak uniós szinten is tisztáznia kell magát; Az EP állásfoglalása elítéli az azeri elnök döntését, de felmerül az Orbán-kormány felelőssége is - Strasbourg, szeptember 12. Herczog Edit: Az azeri kiadatási ügy politikai kérdés - Strasbourg, szeptember 13. Mezőgazdaság Tabajdi Csaba: az egységes uniós címkézés garancia a fogyasztók számára! Nem elég Magyarországon világhírűnek lenni! - Strasbourg, 2012.szeptember 13. Nők jogai, esélyegyenlőség Gurmai Zita: Milyen hatást gyakorol a válság Közép-Európára? - Korcula, szeptember 7.

3 Gurmai Zita: Az Európai Uniónak nyitottnak és befogadónak kell maradnia - Reggio Emilia, szeptember 9. Gurmai Zita: arányos nemi képviselet: Csak számon kérhető célokkal és komoly szankciókkal működhet - Strasbourg, szeptember 11. Gurmai Zita: MSZP Nőtagozata: A fideszes képviselő valószínűen nem érti amit mond! - Budapest, szeptember 11. Gurmai Zita: A Fidesz még mindig tud meglepetést okozni! Az MSZP Nőtagozatának közleménye - Budapest, szeptember 12. Gurmai Zita: Az unió helyzete: az Európai Bizottság álljon ki határozottan a női kvótáért - Strasbourg, szeptember 12. Gurmai Zita: MSZP Nőtagozata: Elég volt a női jogok sárba tiprásából - Budapest, szeptember 16.

4 Kiemelt hírek Tabajdi: Európai demokrácia-ellenőrző rendszerre van szükség! Az Európai Bizottság jogosan bírálta a román kormányt Strasbourg, szeptember 12. "Pártállástól, nemzeti hovatartozástól nem függhet egy európai demokrata álláspontja. Semmilyen kettős mércének nem adhatunk teret" - jelentette ki Tabajdi Csaba az MSZP EP-delegációjának vezetője ma Strasbourgban, az Európai Parlamentben a romániai politikai helyzetről rendezett vitán. A szocialista delegációvezető aláhúzta: "A mai vitának az a tétje, hogy létrejön-e egy egységes kritériumrendszer, amely alapján az Unió valamennyi tagállamában nyomon lehet követni a demokrácia és a jogállamiság alakulását." A magyar szocialista képviselő felvetésével egyetértett Viviane Reding, az EU alapjogi biztosa, aki zárszavában sürgette a jogállamiság állapotát folyamatosan ellenőrző monitoring-rendszer felállítását. Ennek érdekében a biztos javasolta, hogy - kapcsolódva a tagállami államháztartási politikákat értékelő európai pénzügyi szemeszterhez - vezessenek be olyan igazságszolgáltatási eredménytáblát, amely rendszeresen ellenőrzi a tagállami igazságügyi rendszerek teljesítményét és függetlenségét. Tabajdi egyetértett azzal, hogy Viviane Reding, az Európai Bizottság alelnöke bírálta a szociáldemokrata-liberális román kormányt, de túlzónak és igaztalannak tartotta egyes megszólalásait. Hitelesebb lett volna az Európai Bizottság fellépése, ha Traian Basescu antidemokratikus lépéseit is kritikával illetik. A szocialista politikus emlékeztetett arra: az Európai Bizottság, amely élesen bírálta a román kormány a jogállamiság határait feszegető lépéseit, korábban nem tette szóvá Traian Basescu román államfő antidemokratikus politikáját. "Magyarként és európai demokrataként is abban vagyok érdekelt, hogy Romániában legyen valódi demokrácia és jogállamiság. Ez létérdeke a Romániában élő másfél milliós magyar nemzeti közösségnek is." - tért ki felszólalásában a Ponta-kormány politikájára Tabajdi Csaba. "Saját országom példájából tudom, hogy mit jelent, ha egy kormány ráront a demokráciára, korlátozza a szólásszabadságot és rendszerszerűen bontja le a jogállamiságot." - vont párhuzamot a mai és a korábbi, az Orbán-kormány tevékenységét érintő vitákkal a szocialista delegációvezető.

5 Nincs helye a kettős mércének Európában Göncz Kinga üdvözli, hogy a Bizottság az igazságszolgáltatás függetlenségét ellenőrző mechanizmust kezdeményez Strasbourg, szeptember 12. A kettős mércének nincs helye Európában. Közösen kell megvédenünk a demokráciát és a jogállamot, ha ezeket bármely tagállamban támadások érik. Őszintén remélem, hogy az Európai Bizottság és az Európai Néppárt partner lesz egy olyan ellenőrző mechanizmus létrehozásában, amely megfelelő eszközöket ad a kezünkbe a demokráciát és a jogállamot sértő tagállami lépések közösségi szintű vizsgálatára és szankcionálására - fejtette ki Göncz Kinga, az Európai Parlament állampolgári jogi bizottságának alelnöke a romániai politikai helyzetről rendezett szerdai plenáris vitában. A szocialista EP-képviselő hozzászólásában hangsúlyozta: elfogadhatatlan, hogy Viviane Reding bizottsági alelnök a schengeni csatlakozás elhalasztásával fenyegesse Romániát, miután a szakértők és az Európai Bizottság minden szempontból a csatlakozásra alkalmasnak nyilvánította az országot. "A tényszerűség joggal elvárható egy olyan testülettől, amely a közösségi jog tiszteletben tartására esküdött fel" - mondta. Hozzászólásában Göncz Kinga párhuzamot vont a magyarországi és a romániai kormány intézkedéseire adott brüsszeli reakciók között, felidézve, hogy míg a szociálliberális Pontakormány döntéseit folyamatos és kemény bírálatok érték az Európai Bizottság és az Európai Néppárt részéről, addig a kétharmados erőfölényével visszaélő Fidesz-kormány jogállamiságot és demokráciát csorbító lépéseire jókora késéssel és meglehetősen visszafogottan reagált az uniós végrehajtó testület és a konzervatív pártcsalád. "A kettős mércének nincs helye Európában. Közösen kell megvédenünk a demokráciát és a jogállamot, ha azokat bármely - konzervatív vagy baloldali vezetésű - tagállamban támadás éri. A szocialista frakció ezt teszi, amikor Orbán Viktor és Viktor Ponta figyelmét egyaránt felhívja az európai értékek és normák tiszteletben tartásának a fontosságára" - szögezte le Göncz Kinga. A szocialista képviselő egy olyan monitoring mechanizmus életre hívását sürgette, amely pártatlan szakértői vélemények felhasználásával megfelelő eszközöket ad az uniós döntéshozók kezébe a demokráciát és a jogállamot sértő tagállami lépések közösségi szintű vizsgálatára és szankcionálására. "Üdvözlöm, hogy a vita végén Reding biztos azt mondta, szándékában áll egy közösségi szintű igazságügyi monitoring rendszer életre hívása. Örülök, hogy a Bizottság végre magáévá tette a magyar szocialisták régóta sürgetett követelését a koppenhágai kritériumok csatlakozás utáni monitorozásáról, és megtenni készül az első konkrét lépést ez ügyben,

6 konzultációt kezdeményezve az EP-vel és a tagállamok igazságügyi minisztereivel" - mondta a vitát követően Göncz Kinga. Az EU jövője, EU-intézmények Tabajdi Csaba a magyar és a román demokrácia állapotáról Demokráciát ellenőrző uniós mechanizmust! Strasbourg, szeptember 10. "Az Európai Bizottság a közelmúltban a szociáldemokrata-liberális román kormánykoalíció antidemokratikus lépéseire gyorsan reagált. Vélhetőleg tanult abból, hogy korábban csaknem egy évet késlekedett az Orbán-kormány bírálatával, amely mára rendszerszerűen lebontotta a jogállamiságot, a médiaszabadságot, a demokratikus ellensúlyokat. Több felszólalásomban javasoltam, hogy kerüljük el a magyar és a román demokrácia bírálatában a kettős mércéket. Az unió hitelessége érdekében minden tagállamra kiterjedő, egységes, európai demokrácia-monitoring mechanizmust kellene mielőbb felállítanunk" - mondta Tabajdi Csaba, az MSZP európai parlamenti delegációjának vezetője napirend előtti felszólalásában, az Európai Parlament ülésén. "Az Európai Unióban nemcsak a gazdaság, hanem a demokrácia is válságban van. Az európai polgárok gyakran úgy érzik, hogy az Európai Bizottság csak papíron őre a szerződéseknek, a gyakorlatban eszköztelen a tagállami demokratikus hiányosságok elleni fellépésben. Ez az európai polgárok szemében aláássa az Európai Unió hitelességét" - hangsúlyozta. A szocialista delegációvezető hozzáfűzte, az is sajnálatos, hogy a Bizottság a román folyamatok értékelésekor korábban éveken át szemet hunyt Traian Basescu államelnök hasonlóan antidemokratikus lépései felett. "Végre az Európai Bizottság megköveteli Romániában a független hatalmi szereplők, így például az ombudsman kinevezésekor a többpárti egyeztetést. Sajnálatos azonban, hogy az Orbán-kormánytól ugyanezt nem követelte és ma sem követeli meg, pedig a jobboldali magyar kormány egypárti alapon nevezett ki új alkotmánybírókat, a Költségvetési- illetve a Médiatanács tagjait" - fűzte hozzá Tabajdi Csaba.

7 Tabajdi: Nem engedhetjük az Európai Unió kettészakadását! Egyre mélyül az árok az eurózóna és a közös valutát nem használó országok között Strasbourg, szeptember 12. "Az európai bankfelügyelet létrehozása az európai polgárok érdekeit szolgálja, mert mind a megtakarításainkat kezelő befektetőket, mind az adóforintjainkat kezelő kormányokat megakadályozza a túlzott költekezésben. Sajnálatos, hogy az Európai Unió ehhez hasonló pozitív intézkedéseinek híre nem jut el a magyar állampolgárokhoz, mert Orbán Viktor az EU-t a probléma és nem a megoldás részének tartja. Miközben az uniós országok gazdasági együttműködésének európai keretei lassan kiépülnek, továbbra is aggasztó, hogy az EU sem tudja megakadályozni a tagállamaiban jelentkező antidemokratikus folyamatokat. Uniós demokrácia-felügyeleti rendszerre lenne szükség, amely képes lenne időben elejét venni a jobboldali Orbán-kormány, vagy a szociáldemokrata román kormány által tett antidemokratikus lépéseknek" - hangsúlyozta Tabajdi Csaba, az MSZP európai parlamenti delegációvezetője, az Európai Unió helyzetéről, José Manuel Barroso bizottsági elnök jelenlétében tartott vitán. A szocialista képviselő aláhúzta, hogy az Európai Uniónak nincs olyan állandó monitoringmechanizmusa, amellyel a tagállamokban jelentkező antidemokratikus, a jogállamiságot csorbító, vagy az alapvető szabadságjogokat korlátozó intézkedések ellen hatékonyan fel tudna lépni. "Magyarországon az Orbán kormány 2010 óta módszeresen kidolgozott terv szerint bontja le a jogállamiságot, a hatalmi fékek és ellensúlyok rendszerét. Romániában a politikai erők hatalmi küzdelmében mindkét oldal alkalmazott olyan eszközöket, amelyek túlléptek a jogállami kereteken. Magyarország esetében a Bizottság csaknem egy évig késlekedett a határozott fellépéssel. Románia esetében a korábbi jobboldali kormány idején szemet hunyt olyan lépések felett is, amelyeket most szokatlan keménységgel ítélt el. Meg kell szüntetni a kettős mércét!" - tette hozzá. Tabajdi Csaba kifejtette, hogy Magyarország két szempontból is távolodik az Európai Unió magjától. "Egyrészt azért, mert az Orbán-kormány antidemokratikus intézkedései miatt egyre kevésbé tekintenek Magyarországra olyan partnerként, amelynek kormánya osztja az EU alapértékeit. Másrészt egyre mélyül a törésvonal az eurózóna és a közös valutát nem használó tagállamok között. Sajnálatos, hogy az Orbán-kormány elhibázott gazdaságpolitikája miatt ezen a téren is távolodunk az EU-tól" - mondta Tabajdi Csaba

8 Egyszerűbb, hatékonyabb és átláthatóbb uniós jogalkotásra van szükség Strasbourg, szeptember 13. A Lisszaboni Szerződés által megváltoztatott jogalkotási környezetnek jobban kell tükröződnie az uniós jogalkotásban, ahogyan azt a Jobb Szabályozás programja is célul tűzte ki - mondta dr. Gurmai Zita európai parlamenti képviselő a jogalkotás minőségének javításáról valamint a szubszidiaritás és az arányosság elvének alkalmazásáról szóló jelentés vitájában csütörtökön Strasbourgban. A jobb szabályozás egyszerűbb, hatékonyabb és átláthatóbb jogalkotást jelent, amelynek során az uniós intézmények - a szubszidiaritás elve alapján - szorosabban együttműködnek a nemzeti és regionális parlamentekkel - fogalmazott az EP alkotmányügyi bizottságának alelnöke. Gurmai Zita hozzátette: A nemzeti parlamentekkel való együttműködéshez hasznos eszközök állnak rendelkezésünkre, mint például az IPEX platform, azonban az eredmények kiértékelését és nyomon követését javítanunk kell. Fontosnak tartom azt is, hogy a nemzeti parlamentek számára több idő álljon rendelkezésre, hogy megvizsgálják: megfelelnek-e az uniós jogszabálytervezetek a szubszidiaritás elvének - zárta felszólalását a képviselő. Ipar, kutatás, innováció A válságban még fontosabb az energiahatékonyság Strasbourg, szeptember 11. A mostanihoz hasonló, válság sújtotta időkben az energiahatékonyság előmozdítása elemi érdeke Európának, hiszen a külső energiafüggőség csökkentésével sok milliárd eurót lehet spórolni az energiaimporton, nem is beszélve az energiabiztonság növekedéséről fogalmaz Herczog Edit az energiahatékonyságról szóló Turmes-jelentés vitájában benyújtott írásbeli hozzászólásában.

9 A szocialista képviselő szerint a jelentésben foglaltak megvalósítása az új munkahelyek létesítését is ösztönzi. Herczog szerint a friss jelentésnek nemcsak az az előnye, hogy a 2020-ig kitűzött 20%-os hatékonyság-növelési cél érdekében a központi kormányzati épületek évente 3%-ában írná elő az energetikai felújítást, hanem az is a fogyasztók hasznára válik, hogy az energiavállatok esetében is évi 1,5%-os takarékoskodást ír elő. Herczog szerint ezekkel a lépésekkel a közszféra is érdekelt az adófizetői pénzek felelős elköltésében, illetve a vállalatok számára is előnyös lesz a hatékonyabb technikák elterjesztése a fogyasztók körében. Szocialista képviselőként különösen fontosnak tartom kiemelni, hogy a tervezet megvalósulása elősegíti új munkahelyek teremtését, valamint ösztönözné a valós fogyasztáson alapuló számlázást, ezzel előmozdítva a hátrányosabb helyzetben lévő csoportok érdekeit fogalmazott Herczog. A magyar érdekeket szem előtt tartva pedig őszintén támogatom a tervezet azon célkitűzését, hogy a tagállamok fordítsanak nagyobb figyelmet az épületek fűtési- és klímarendszereinek működtetésére, hiszen Magyarországon a lakosság 1/5- e még mindig panellakásokban él, amelyeknél ez a probléma fokozottan érvényesül tette hozzá a képviselő. Foglalkoztatás, szociális jogok Tabajdi: A magyar Panelprogram európai minta lehetne Az Orbán-kormánynak nem fontosak a panellakók Strasbourg, szeptember 11. "Az energiahatékonyságért folytatott küzdelemben az előző szocialista kormány által bevezetett magyarországi Panelprogram európai minta lehetne. A Panelprogram keretében négy év alatt több mint panellakás energetikai modernizációját végezték el. A felújítást az Európai Unió felzárkóztatási forrásaiból, és magyar állami, vagy önkormányzati támogatásból finanszírozták, a lakosoknak csupán alacsony, 25-30%-os mértékű önerőt kellett biztosítaniuk. Több százezer magyar család rezsiköltsége csökkent ezzel. Magyarországon sajnos a jelenlegi kormány lényegében felszámolta a Panelprogramot. Ez hibás döntés volt, amely további több százezer családot fosztott meg attól a

10 lehetőségtől, hogy lakásuk felújításával spóroljanak a havi rezsiköltségükön" - mondta Tabajdi Csaba, az Európai Parlament Környezetvédelmi Bizottságának tagja az EU most elfogadásra kerülő energiahatékonysági irányelvéről rendezett plenáris vitában. Tabajdi Csaba arra kérte a jelen lévő Günther Öttinger energiaügyi biztost, hogy a as új uniós hosszú távú költségvetésben az EU jelentős forrásokkal támogassa az épületek energiahatékonysági célú felújítását. Hozzátette, hogy az épületek energiahatékonyságának javítása kulcsfontosságú Magyarországon, illetve általában a közép- és kelet-európai országokban. A 2004 után csatlakozott tagállamokban rengeteg olyan az 50-es, 60-as, vagy 70-es években épült panelház található, amelyek komplex energetikai felújításával a magyar eredményekhez hasonló 45-60%-os energia-megtakarítás érhető el. "A fel nem használt energia anyagi megtakarítás a fogyasztónak, versenyképességi előny az európai vállalatoknak, megspórolt széndioxid kibocsátás az emberiség számára" - hangsúlyozta a szocialisták brüsszeli delegációvezetője. Gazdaságpolitika Tabajdi: Az IMF még mindig kevésbé rossz a magyaroknak, mint Orbán Viktor Teljes a káosz! Az orbáni szabadságharc áldozata a magyar nép Brüsszel, szeptember 6. "Az IMF-hitel feltételéül támasztott egyik feltétel a jelenlegi adórendszer, benne a személyi jövedelemadózás átalakítása. Több millió kiskeresetű magyarnak kedvezne a jelenlegi egykulcsos személyi jövedelemadó eltörlése, egy igazságosabb adórendszer bevezetése. A miniszterelnök a végsőkig ragaszkodik elhibázott gazdasági döntéseihez, és ezzel a tönk szélére juttatja Magyarországot. Azonnali, gyökeres gazdaságpolitikai fordulatra lenne szükség. Az IMF még mindig kevésbé lenne rossz a magyaroknak, mint Orbán Viktor " - hangsúlyozta Tabajdi Csaba, az MSZP európai parlamenti delegációjának vezetője. Emlékeztetett, hogy az Európai Bizottság és az IMF évek óta ugyanazokat a hitelnyújtási feltételeket támasztja. Felelős és hiteles állami gazdaságpolitikát, jogállami szabályozást sürgetnek, és a visszamenőleges törvénykezés beszüntetését kérik.

11 "Orbán Viktor újból félre kívánja vezetni a magyarokat. Az IMF-EU kölcsön segítségével stabilizálni lehetne a költségvetés helyzetét, és olyan átalakításokat kellene végrehajtani, amely az egyre nehezebb helyzetben lévő szerény keresetűek helyzetén javítana. Ehelyett azonban az Orbán-kormány, a jelenlegi adórendszerrel továbbra is kizárólag a gazdagoknak, elsősorban pedig a Fidesz holdudvarának igyekszik a kedvére tenni" - mondta a szocialista európai parlamenti delegációvezető. Környezetvédelem Tabajdi: Hatalmi vetélkedés veszélyezteti a magyar vízgazdálkodást? Az Európai Bizottság is vizsgálódik az ügyben Brüsszel, szeptember 4. "Illés Zoltán, illetékes államtitkár június 25-én, az Országgyűlésben adott tájékoztatása szerint a biztonságos ivóvízellátáshoz is szükséges rendszeres vízminőségi méréseket az újonnan felállított, súlyos szakemberhiánnyal küzdő Nemzeti Környezetügyi Intézetnek kellene lebonyolítania. Az Intézet honlapján azonban semmilyen információ nem érhető el ezekről a vizsgálatokról. Így azt sem lehet tudni, hogy a hatóságok végrehajtják-e a nemzeti és uniós előírások szerint kötelező méréseket. Kérdés, hogy az egységes vízgazdálkodási rend szétszakítása, a Belügyminisztérium és a Vidékfejlesztési Minisztérium közötti hatalmi vetélkedés, nem veszélyezteti-e a magyar ivóvízellátás biztonságát?" - mondta Tabajdi Csaba, az Európai Parlament Környezetvédelmi Bizottságának tagja, aki e tárgyban írásbeli kérdéssel fordult az Európai Bizottsághoz. Válaszában Janez Potocnik uniós környezetvédelmi biztos kifejtette, hogy a Bizottság vizsgálja, Magyarország hogyan teljesíti az uniós jogszabályokban rögzített kötelezettségeit. "Bizonytalan, hogy az új Nemzeti Környezetügyi Intézet, a korábbi költségvetési támogatás töredékéből gazdálkodva képes lesz-e elvégeztetni a biztonságos ivóvízellátáshoz szükséges vízminőségi vizsgálatokat. Az Orbán-kormány a korábban jól működő, egységes vízügyi igazgatást önkényesen szétszakította. Felszámolta a 120 éve működő Országos Vízjelző Szolgálatot és a vízgazdálkodási és vízminőségi szakmai munkát végző VITUKI Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Kutatóintézetet" - emlékeztetett a szocialista európai parlamenti képviselő.

12 Tabajdi: Meghátrált a kormány a jogsértő hulladéktörvény végszavazásánál Az EU ismét a magyar emberek érdekében lépett fel Strasbourg, szeptember 11. "Örvendetes, hogy a magyar kormány elhalasztotta a vélhetően uniós jogot sértő hulladékgazdálkodásról szóló törvény végszavazását. A magyar emberek érdeke az, hogy a hulladékkezelés szakszerűen és minél olcsóbban valósuljon meg. A magyar gazdaság érdeke pedig az, hogy a hulladékot minél magasabb szinten feldolgozzuk, az abban rejlő hasznos anyagokat kinyerjük és értékesítsük. A jelenlegi hulladékgazdálkodási rendszer teljesítette ezeket a feltételeket, ezért semmi nem indokolja a tevékenység államosítását" - hangsúlyozta Tabajdi Csaba, az Európai Parlament Környezetvédelmi Bizottságának tagja annak kapcsán, hogy a Magyar Országgyűlés tegnap elhalasztotta a hulladékgazdálkodásról szóló törvény végszavazását. A szocialista EP képviselő hozzátette: a magyar hulladékgazdálkodási rendszert az uniós jogszabályokkal összhangban kell megreformálni, hatékonyabbá tenni. "Annak semmi értelme, hogy a kormány eleve olyan szabályt fogad el, amely sérti az uniós jogot. Ezt ugyanis előbb-utóbb megsemmisítené az Európai Bíróság, és akkor jelentős költségekkel ismét át kellene alakítani a hulladékgazdálkodás rendszerét" - emelte ki. Kisebbségi és emberi jogok Parlamenti kezdeményezés a szabad sajtóért Brüsszel, szeptember 4. Kísérleti jelleggel európai sajtószabadság-figyelő központ létrehozását javasolja az Európai Parlament egyik szakbizottsága. Az intézményhez a sajtószabadság megsértését tapasztaló szervezetek és magánszemélyek egyaránt fordulhatnának panasszal. Göncz Kinga

13 szocialista EP-képviselő, a javaslat egyik előterjesztője szerint szükség van európai szintű fellépésre az alapjogok, köztük a véleménynyilvánítás és a tömegtájékoztatás szabadságának védelmében. A Sajtó- és Médiaszabadság Európai Központjának felállítását szorgalmazza az a Göncz Kinga szocialista EP-képviselő által is előterjesztett indítvány, amelyet hétfő este hagyott jóvá az Európai Parlament állampolgári bizottsága. A tervek szerint a jövő évtől egyelőre kísérleti jelleggel létrehozandó intézményhez újságíró szervezetek és magánszemélyek egyaránt fordulhatnának panasszal, amennyiben a sajtószabadságnak és az újságírók jogainak a megsértését tapasztalják a környezetükben. Az intézmény, afféle vészjelzőként, arra szolgálna, hogy felhívja a figyelmet a független médiát veszélyeztető jelenségekre, és támogató akciókat szervezzen a rászoruló újságírók számára. A központ tevékenysége az Európai Unió tagállamaira, a nyugat-balkáni országokra, a keleti partnerség államaira, valamint Oroszországra terjedne ki. "Ha a mai szavazást követően a parlament költségvetési bizottsága, majd a plenáris ülés is rábólintana ennek az intézménynek az egyelőre kísérleti jelleggel történő megalapítására, akkor egy lépéssel közelebb kerülnénk ahhoz, hogy létrehozzuk az Európai Unió állandó sajtószabadság-figyelő központját" - fejtette ki Göncz Kinga. "Ez azért fontos, hogy a szabad és független sajtó ellehetetlenítését szolgáló döntéseknek és intézkedéseknek, történjenek az Unió bármely országban, európai szinten is megpróbáljunk gátat vetni. Erre világos felhatalmazást ad az EU kötelező érvényű Alapjogi Chartája, amely előírja a véleménynyilvánítás és a tömegtájékoztatás szabadságának a tiszteletben tartását valamennyi tagállamban". A képviselő szerint a magyarországi jogállamiság és demokrácia helyzete is jól példázza, mekkora szükség van a közösségi szintű fellépésre az alapjogok védelmében. Az EP állampolgári bizottsága az EU jövő évi költségvetéséből támogatná a Sajtó- és Médiaszabadság Európai Központjának a létrehozására szóló kísérleti projektet. A hétfői szavazást követően még a parlamentnek is jóvá kell hagynia a javaslatot, hogy abból ban valóság legyen. Tabajdi: Az Európai Parlament előtt a Székely-Mikó Kollégium ügye A Nemzeti Kisebbségügyi Intergroup fellép az erdélyi magyarság védelmében Strasbourg, szeptember 11. "Az Európai Parlamentben működő Nemzeti Kisebbségügyi Intergroup társelnökeként a szeptember 13-i ülés napirendjére tűztem a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium visszaállamosításának ügyét, Winkler Gyula, az RMDSZ európai parlamenti képviselője kezdeményezése alapján. Fontos, hogy az ügy hátteréről, a Romániában élő magyar nemzeti közösséget rendkívül hátrányosan érintő döntés lehetséges következményeiről

14 tájékoztassuk a nemzetközi közvéleményt" - hangsúlyozta Tabajdi Csaba, az MSZP európai parlamenti delegációjának vezetője, az EP-ben működő Nemzeti Kisebbségügyi Intergroup társelnöke. A szocialista EP képviselő hozzátette: "Románia 2007-es uniós csatlakozása előtt kötelezettséget vállalt az államosított egyházi ingatlanok visszaszolgáltatására. Ezért a Székely-Mikó Kollégium ügye minden bizonnyal az Európai Bizottság figyelmét is felkeltette. Anélkül, hogy elvitatnánk a román igazságszolgáltatás jogköreit, lehetőséget kell biztosítanunk a magyar nemzeti közösség számára, hogy álláspontját az uniós közvéleménnyel is megismertesse. Az Intergroup csütörtöki ülése ezt a célt szolgálja." Megfelelő védelmet az áldozatoknak! Strasbourg, szeptember 12. "Természetesnek tartjuk, hogy a bűncselekmények elkövetőinek büntetés jár, de azt kevesebben tudják, hogy az áldozatokat is megfelelő védelem illeti meg. Az elfogadás előtt álló európai uniós jogszabály az áldozatvédelem minimum követelményeit határozza meg, de remélem, hogy a tagállamok ezeket túl fogják teljesíteni" - fejtette ki Göncz Kinga, az Európai Parlament állampolgári jogi bizottságának alelnöke a bűncselekmények sértettjeinek támogatására, védelmére és jogaira vonatkozó minimumszabályok megállapításáról szóló irányelv kedd esti parlamenti vitájához benyújtott írásbeli hozzászólásában. "Örülök annak, hogy az áldozatok alapvető jogait uniós szinten szabályozó, elfogadás előtt álló közösségi irányelv külön előírja a gyűlöletből, illetve az előítéletből fakadó bűncselekmények áldozatainak a védelmét" - áll a szocialista képviselő felszólalásában. "Kiemelten fontosnak tartom azt is, hogy a jogszabály tervezet szorgalmazza a sérülékeny, a bűncselekmények által fokozottan veszélyeztetett társadalmi csoportok támogatását. A szegények, a kisebbségekhez tartozók, a hajléktalanok gyakori célpontjai az erőszaknak. Mindennaposak a nők és gyermekek ellen elkövetett bűncselekmények, a családon belüli erőszak esetei is, amelyeknek - egyes véleményekkel szemben - nem az alacsony születésszám az oka, hanem az agresszivitás térhódítása. Sokan tudatlanságból vagy félelemből nem tesznek feljelentést a rendőrségen.

15 Elengedhetetlen, hogy az áldozatok ismerjék a jogaikat. Szükség van felvilágosító, figyelemfelkeltő kampányokra, amelyekhez közösségi források is rendelkezésre állnak. Több tagállamban, így Magyarországon is, uniós támogatással valósulnak meg olyan programok, amelyek jogi felvilágosítást biztosítanak, sőt, segélyt is juttatnak azoknak, akiknek a sérelmére bűncselekményt követtek el. Ezeket folytatni, lehetőség szerint bővíteni kell. Éppily fontos, hogy a bűnüldöző szervek, az igazságszolgáltatás alkalmazottai felkészülten végezzék a munkájukat, legyenek tisztában azzal, hogy az áldozatvédelem milyen feladatokkal és felelősséggel jár együtt. Az elfogadás előtt álló irányelv ennek a szükségességére is felhívja a figyelmet. A jogszabálytervezet az áldozatvédelem minimum követelményeit tartalmazza, remélem, hogy az egyes tagállamok a gyakorlatban ennél szélesebb jogokat és védelmet fognak biztosítani a bűntettek elszenvedőinek" - szögezte le a szocialista képviselő. Tabajdi: A Nemzeti Kisebbségügyi Intergroup szolidaritást vállal az erdélyi magyarsággal! A Székely-Mikó Kollégium ügye veszélyes precedens lehet Strasbourg, szeptember 13. A Nemzeti Kisebbségügyi Intergroup (Frakcióközi Munkacsoport) mai ülésén állásfoglalást fogadott el, amelyben szolidaritást vállal a másfél milliós erdélyi magyar közösséggel a sepsiszentgyörgyi Székely-Mikó Kollégium ügyében. Az állásfoglalás felszólítja a román hatóságokat az államosított ingatlanok visszaszolgáltatását célzó restitúciós folyamat folytatására, összhangban Románia uniós csatlakozáskor vállalt kötelezettségeivel. "A közösségi ingatlanok visszaszolgáltatása kulcsfontosságú a Romániában élő magyar nemzeti közösség identitásának, kultúrájának és nyelvének megőrzéséhez. A visszaszolgáltatott ingatlanokban kiépített intézményi hálózat az erdélyi magyarság megmaradásának alapja" - hangsúlyozta Tabajdi Csaba, a Munkacsoport társelnöke. A szocialista EP képviselő aláhúzta: "nem engedhetjük, hogy megakadjon az amúgy is vontatottan haladó visszaszolgáltatási folyamat. Románia 2007-es csatlakozása előtt az Európai Parlament számos alkalommal felszólította a román hatóságokat a rendszerváltás óta húzódó eljárások felgyorsítására. Sajnálatos módon a folyamat a mai napig nem zárult le."

16 A bírósági ítéletről szólva Tabajdi Csaba úgy fogalmazott, hogy az ügy előzményeit ismerve megkérdőjelezhető döntés született. Egyben reményét fejezte ki, hogy a másodfokon eljáró bírói testület korrigálja a döntést, kimondja az ingatlanok visszaszolgáltatásának törvényességét és felmenti a vádlottakat. "Ez az ítélet veszélyes precedenst teremthet, és a restitúciós folyamat visszafordításával fenyeget. Ez megengedhetetlen lenne" - hangsúlyozta Tabajdi. A Nemzeti Kisebbségügyi Intergroup szintén megtárgyalta a franciaországi elzászi kisebbség, és az elzászi nyelv helyzetét. Tabajdi Csaba ennek kapcsán emlékeztetett rá, hogy a munkacsoport legutóbb 2007-ben foglalkozott a témával. "Az elmúlt öt évben sajnos tovább csökkent az elzászi nyelvet beszélő, többes identitással bíró emberek száma a térségben. Pedig az elzászi nyelv és kultúra fontos híd szerepet tölt be a szomszédos Németország és Franciaország között. Az is bizonyított, hogy a két- illetve többnyelvűség előnyösen hat a térség gazdasági fejlődésére, megkönnyíti a munkaerő áramlását, és kölcsönös befektetéseket vonz. Mérvadó felmérések szerint alacsonyabb lenne Elzászban a munkanélküliség, ha magasabb lenne a kétnyelvűek aránya" - tette hozzá a szocialista politikus. Állásfoglalás a Mikó-ügyben Romániában a visszaszolgáltatási folyamat kárpótlást jelent a kommunista diktatúra által a nemzeti közösségek és tulajdonjogaik, az emberi életek, az értékrend ellen elkövetett bűntettek miatt. Ennek megvalósítása, az elkobzott földek, erdők, templomok és közösségi tulajdonban lévő ingatlanok visszaszerzése elsődleges cél az ország valamennyi kisebbségi és vallási közössége számára. Az ehhez szükséges törvényes keret megteremtése nehéz feladatnak bizonyult. Az országban két évtized múltán sem zárult le a visszaszolgáltatási folyamat: ellentmondások jellemzik, kiteljesedése a mai napig akadályokba ütközik! A romániai magyarok az Európai Unió legnagyobb lélekszámú őshonos nemzeti kisebbségi közössége. Számukra a közösségi ingatlanok visszaszolgáltatása - beleértve a magyar történelmi egyházak tulajdonát - nélkülözhetetlen a nemzeti identitás megőrzéséhez, az ehhez szükséges önálló intézményrendszer kiépítéséhez, illetve az életképes közösségi lét megalapozásához. A Székely Mikó Kollégium ügye mozgósította a romániai magyar nemzeti közösség tagjait, mert a református egyháznak törvényesen visszaszolgáltatott ingatlan, a Mikó Kollégium épülete, egy megkérdőjelezhető bírósági döntés értelmében ismét állami tulajdonba kerül, a restitúciós bizottság tagjait pedig - holott annak idején az érvényes jogszabályok értelmében és tiszteletben tartásával végezték munkájukat - börtön fenyegeti. Folyó év szeptember 1-én, az Igazság Napján, Sepsiszentgyörgyön (Kovászna megye, Románia), 30 ezer ember vonult a Mikó Kollégium ügye miatt az utcára. Megszerzett joguk elveszítése ellen tiltakoztak: azért, hogy ne államosítsák vissza az épületet, és munkájuk miatt ne sújtsa börtönbüntetés a restitúciós bizottság tagjait. Az eset a romániai törvényes visszaszolgáltatási folyamat megtorpanását jelenti, ráadásul precedenst teremthet az elkobzott javak visszaszolgáltatási folyamatának meghiúsítására. Országszerte több száz olyan visszaszolgáltatott ingatlan van, amelyben oktatási intézmény

17 működött - ezek mind veszélybe kerülnének. Visszaállamosíthatóvá válnának nemcsak az iskolák, hanem minden visszajuttatott ingatlan. Mi, a Kisebbségi Frakcióközi Munkacsoport tagjai, az európai nemzeti etnikai és nyelvi kisebbségi közösségek képviselői, szolidaritást vállalunk a másfél milliós romániai magyar közösséggel, mely kiáll közösségi és egyházi tulajdona-, valamint a munkájukat jóhiszeműen végző szakpolitikusai mellett. Határozottan állást foglalunk a romániai visszaszolgáltatás folytatása mellett, hivatkozással Románia Európai Uniós csatlakozásakor vállalt kötelezettségeire, miszerint az állam a volt tulajdonosoknak kedvező módon fogja rendezni a tulajdonviszonyokat. Külpolitika Az Európai Szocialisták szerint Orbán Viktornak uniós szinten is tisztáznia kell magát Az EP állásfoglalása elítéli az azeri elnök döntését, de felmerül az Orbán-kormány felelőssége is Strasbourg, szeptember 12. Az Európai Szocialisták és Demokraták Frakciója elítéli, hogy Ilham Alijev azeri elnök közkegyelemben részesítette a Magyarországon életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt Ramil Safarovot. Felelősnek tartják ugyanakkor Orbán Viktort is a kialakult helyzetért, mert a kiadatásról szóló döntés meghozatalakor nem tanúsította az elvárható elővigyázatosságot. A felelőtlen döntés súlyos nemzetközi következményeit az is mutatja, hogy az ügyet Európai Parlament a sürgősségi kérdések között tárgyalja. Az Európai Szocialisták szerint az sem tisztázott, hogy milyen motivációk vezették Orbán Viktor miniszterelnököt a kiadatás jóváhagyásakor, és van-e alapja azoknak a sajtóban elterjedt híreszteléseknek, miszerint az azeri fél anyagi ellentételezést ígért. Az európai szocialisták módosító indítványt nyújtanak be a témával foglalkozó, csütörtökön szavazásra kerülő EP állásfoglaláshoz, amely a nemzetközi feszültséget kiváltó döntés megmagyarázására szólítja fel a magyar kormányt. Az Európai Szocialisták számára nem világos, hogy Orbán Viktort milyen motiváció vezette, amikor a magyar diplomácia, illetve az államigazgatás egyértelmű figyelmeztetései ellenére a

18 kiadatás mellett döntött. A módosító indítványban arra hivatkoznak, hogy a korábbi magyar kormányok elvárható körültekintést tanúsítottak, figyelembe vették a döntés lehetséges nemzetközi és regionális következményeit, és megtagadták Ramil Safarov kiadását. Azon ellentmondás sem tisztázott, hogy az azeri fél állítása szerint nem adtak írásos garanciát arra vonatkozóan, hogy nem részesítik közkegyelemben az elítéltet. Ráadásul Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek azzal is tisztában kellett volna lennie, hogy döntése nem csupán a magyar-örmény kétoldalú viszonyt dönti romba, de rendkívül negatívan befolyásolja az Európai Uniónak a térség békéje érdekében tett erőfeszítéseit. A Fideszt sorai között tudó Európai Néppárti Frakció nem volt hajlandó rögzíteni az Orbánkormány felelősségét az állásfoglalásban, ezért a szocialisták módosító javaslatot terjesztettek be. Az MSZP EP delegáció meggyőződése az, hogy Magyarország tekintélye érdekében egyértelműen tisztázni kellene a döntés mögött meghúzódó érdekeket. Az azeri kiadatási ügy politikai kérdés Strasbourg, szeptember 13. Az a tény, hogy az EP sürgőséggel rendez vitát a kérdésben, jól mutatja, hogy az azeri ügy túlmutat két szuverén ország közötti jogvitán fogalmazott Herczog Edit az Európai Néppárt kezdeményezésére összehívott sürgősségi vitában csütörtökön. A képviselő az EP szocialista frakciójának álláspontjával összhangban hangsúlyozta, hogy mivel az ügy sem sürgető beavatkozásra nem sarkall, sem humanitárius kérdéseket nem vet fel, nem kellett volna feltétlenül napirendre tűzni. Ezért a képviselő úgy véli, a napirendre vétel néppárti üzenete, hogy az ügy európai léptékű politikai kérdés. Mindazonáltal Herczog úgy fogalmazott, hogy a gyilkosság az minden körülmények között gyilkosság marad, ezért egy demokratikus országban meghozott ítélet alapján elítélt gyilkosnak le kell töltenie a büntetését, és ez az elítélt átadásának esetén az érintett országok közös felelőssége. A képviselő hozzátette, hogy a határozati javaslatot az előterjesztett formában nem fogja megszavazni az S&D frakció, mert az nem tér ki arra a kérdésre, hogy a magyar kormány kellő körültekintéssel járt-e el egy ilyen kényes diplomáciai kérdésben. A nemzetközi szervezeteknek komoly munkába fog kerülni, hogy a térség az incidens előtti nyugvópontra térjen vissza. Egyetértünk abban, kizárólag a békés, tárgyalásos megoldás, és a körültekintő, minden szereplő érzékenységét figyelembe vevő lépések vezethetnek célra fogalmazott Herczog.

19 Mezőgazdaság Tabajdi: az egységes uniós címkézés garancia a fogyasztók számára! Nem elég Magyarországon világhírűnek lenni! Strasbourg, 2012.szeptember 13. "A kormány nemrég törvénybe iktatta, hogy mi lehet magyar. A magyar termékrendelet újabb három címkét vezet be, ezzel tovább nehezíti a termelők és a fogyasztók életét. A 100%-ban magyar szabályozás figyelmen kívül hagyja az unió egész területén egységes minőségpolitika átlátható rendszerét. Azonban nem elég Magyarországon világhírűnek lenni! A nemzetközileg elismert európai oltalom alatt álló eredetmegjelölés, illetve a földrajzi jelzés biztosítja, hogy a magyar termékekre Európában is nagyobb legyen kereslet. Az uniós eredetmegjelölés fokozza termelőink versenyképességét, és a kistermelők által előállított különleges termékeket is piacképessé teheti az Unió bármely tagállamában. Legutóbb a magyar rögös túró folyamodott közösségi oltalomért, mivel a tapasztalatok szerint az ilyen címkével rendelkező termékek piaci pozíciója jelentősen javul. A Tokaji bornak, a Gyulai kolbásznak és más kiváló magyar terméknek így lehet nagyobb piaca." - mondta Tabajdi Csaba, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottság tagja a minőségpolitikai csomag kapcsán rendezett plenáris vitában. "A most elfogadott uniós minőségpolitikai csomag lehetővé teszi, hogy megőrizzük regionális ízeinket, és élelmiszereink sokféleségét itthon, és tágabb otthonunkban, Európában. Az új magyar termékrendelet viszont még jobban összezavarja a fogyasztót. Így képtelenség eligazodni mi magyar, mi hazai és mi hazai feldolgozású termék. Ezért kérem Dacian Ciolos, mezőgazdaságért felelős európai biztost, hogy hívja fel a magyar kormány figyelmét az európai szabályok tiszteletben tartására. A magyar gazdák érdeke egyértelműen ez, hiszen ez biztosít nagyobb piacot a minőségi magyar élelmiszereknek." - hangsúlyozta a szocialista európai parlamenti képviselő. Az uniós minőségpolitikai szabályozás biztosítja, hogy a fogyasztó által választott termék megfelel az európai termelési, környezetvédelmi, állatjóléti és egészségügyi követelményeknek, amelyek a legszigorúbbak a világon. Az egységes uniós címkézés

20 garancia mind a magyar, mind az európai fogyasztók számára. Kiemelten fontosnak tartom, hogy mihamarabb készüljön el a Bizottságnak az új helyi gazdálkodási, és közvetlen értékesítési címkézéssel kapcsolatos javaslata. A helyi termelés támogatása hozzájárul a munkahelyek megtartásához a nehéz helyzetű vidéki területeken, illetve csökkentheti a szállítási költségeket. - vélekedett az uniós szabályozásról a szocialisták brüsszeli vezetője. Nők jogai, esélyegyenlőség Milyen hatást gyakorol a válság Közép-Európára? Korcula, szeptember 7. Milyen hatást gyakorol a gazdasági- és pénzügyi válság a közép-kelet-európai régió országaira? Mennyiben változik a nők helyzete a térségben? keresték a választ a dr. Gurmai Zita európai parlamenti képviselő kezdeményezésére megrendezett regionális konferencia szakértői a horvátországi Korculán. A horvátországi Korcula szigetén Gurmai Zita EPképviselő, az Európai Progresszív Tanulmányok Alapítványa (FEPS) alelnöke nyitotta meg a 45 év óta első Nyári Iskolát, amely a múltban Heller Ágnest es Konrád Györgyöt is tagjai között tudta ben, a jelenkori kihívásokra válaszolva már Nőjogi Nyári Egyetemnek" nevezik a horvátországi szellemi műhelyt, ahol az európai baloldali szervezetek képviselői és kutatók jelentek meg. Beszédében Gurmai Zita elmondta: a FEPS kutatási programjában kiemelten foglakozik a közép-kelet-európai régióval. A Korculán tartott találkozó részét képezi annak a kutatási programnak is, amelyet a nemek közti egyenlőség javítása érdekében végeznek. A nyári egyetemet a FEPS tengerentúli esélyegyenlőséggel foglalkozó szemináriuma előtt rendezték, lehetőséget adva az idén Women up! mottóval megrendezésre kerülő konferencia témáinak megvitatására. Nyilvánvaló, hogy Európában a feministáknak konzervatív ellenállással kell szembenézniük. Elsősorban a jobboldal dominanciájával kell megküzdenünk, de egyre erősödik a szélsőséges politikai erők támogatottsága, s ezzel veszélybe került a demokrácia, a szabadság és az alapvető jogok tiszteletben tartása. Ezen tendenciák hatására egyre inkább háttérbe szorulnak azok az erőfeszítések, amelyeket a szociáldemokraták eddig elértek ezen a területen fogalmazott Gurmai Zita. Számtalanszor hozom példának, hogy ahogy a demokrácia, úgy a nemek közti egyenlőség sincs kőbe vésve: minden nap meg kell harcolnunk érte! emelte ki az EP-képviselő.

21 A FEPS alelnöke beszélt továbbá a fiatalokat és a nőket súlyosabban érintő politikai és gazdasági válságról, amely jelenleg Európában uralkodik. Hozzátette: annak ellenére, hogy általában az európai uniós országokban nem mutatkozik különbség a pályakezdő férfiak és nők alkalmazásában, megfigyelhető, hogy a válság által mélyebben érintett országokban mérhetően magasabb a fiatal nők munkanélküliségének aránya. Elengedhetetlen, hogy a munkahelyek megteremtésekor a nőket is figyelembe vegyük. Igazából az lenne az ideális, ha a pályakezdő fiatalok egyenlő nemi eloszlásban kapnának esélyt a munkaerőpiacon. Ez volt az egyik elindító gondolata az Európai Szocialisták Pártjának A Te jövőd az én jövőm! elnevezésű kampányával. Újra fel kell tűrnünk az ingujjunkat, hogy fiatalok és idősebbek összefogva, együtt küzdjünk az esélyegyenlőségért zárta köszöntőjét a képviselő. Az Európai Uniónak nyitottnak és befogadónak kell maradnia Reggio Emilia, szeptember 9. Nagyobb figyelmet kell fordítanunk a nők érvényesülését gátló akadályok felszámolására, és újból a politikai napirend középpontjába kell állítanunk az esélyegyenlőségi kérdéseket mondta dr. Gurmai Zita európai parlamenti képviselő az olaszországi Reggio Emiliában, az olasz Demokrata Párt által rendezett Feste Democratica elnevezésű rendezvényen. Beszédében az Európai Szocialisták Pártja (ESZP) Nőszervezetét vezető politikus hangsúlyozta: a progesszív politikai erőknek továbbra is az európai építkezés középpontjában kell maradniuk, hiszen még messze nem értünk az út végére. A politikus szerint a legnagyobb kihívást az európai polgárok bizalmának visszaszerzése jelenti, amelyen sokat rontott a jobboldali konzervatív vezetés megszorítás alapú válságkezelése. Mi kezdettől fogva sürgetjük, hogy a költségvetési konszolidációt a növekedés ösztönzésével kössük össze, szem előtt tartva a szociálpolitikai szempontokat is. Nem lehet eléggé hangsúlyozni az európai együttműködés fontosságát sem szögezte le Gurmai Zita, hozzátéve, hogy az Európai Uniónak nyitottnak és befogadónak kell maradnia, hogy minél jobban visszatükrözze a 21. századi társadalmat. A 21. századi Európa egyik legnagyobb kihívása a nők részvételi arányának növelése a döntéshozatalban, hiszen az adatok egyértelműen azt mutatják, hogy a nők alulreprezentáltak mind a politikai, mind pedig a gazdasági életben mondta Gurmai Zita. A EP-képviselő szerint a problémán leghatékonyabban kötelező női kvótákkal lehet segíteni, ezért az európai szocialisták már hosszú ideje sürgetik európai szintű jogszabály elfogadását a témában. A várakozások szerint az Európai Bizottság az ősz folyamán eleget tesz az ESZP kérésének,

22 azonban Gurmai Zita szerint további, hosszútávú intézkedésekre is szükség van, és az esélyegyenlőség elvének valamennyi uniós szakpolitikában meg kell jelennie. Dr. Gurmai Zita: arányos nemi képviselet: Csak számon kérhető célokkal és komoly szankciókkal működhet Strasbourg, szeptember 11. Dr. Gurmai Zita, az Európai Szocialisták Pártja Nőszervezetének (PES Women) elnöke kedden Strasbourgban Viviane Reding európai biztossal folytatott megbeszélést arról a tervezett európai uniós szabályozásról, amely nemi kvótákat írna elő a vállalatok vezetőtestületeinek összetételére vonatkozóan. Az Európai Parlament magyar képviselője megerősítette: a szocialisták csak abban az esetben fogják támogatni az irányelvet, ha az kézzel fogható intézkedéseket és szankciókat ír elő a tagállamok számára. Az Európai Bizottság rövidesen benyújtja azt a jogszabálytervezetet, amelyben meghatároznák a vállalatok vezetőtestületeiben helyet foglaló nők minimális arányát. A találkozót követően Gurmai Zita elmondta: Kézzel fogható és számon kérhető célkitűzésekre van szükség: 40 százalékban kell meghatározni a nők minimális arányát. A jogszabálynak szankciókat is kilátásba kell helyeznie arra az esetre, ha a célkitűzést egy vállalat nem teljesíti. Az európai szocialisták már hosszú ideje küzdenek a nők arányosabb képviseletéért - emlékeztetett a politikus. Az Európai Unióban a felsőfokú végzettséggel rendelkezők 60 százaléka nő, viszont a vállalatok vezetőtestületeiben az arányuk csak 13,7 százalék, és szabályozás nélkül, a jelenlegi tendenciákat alapul véve csak 40 év múlva lennének a nők és a férfiak egyenlően képviselve. A PES Women szerint a készülő uniós irányelvnek lehetővé kell tennie továbbá, hogy a kvóta be nem tartása esetén a tagállamok akár fel is számolhassák az érintett vállalatot, követve a Norvégiában már alkalmazott eljárást. Megfontolásra érdemes példa az a francia szabályozás is, amely automatikusan érvénytelenít a kinevezéseket, ha vezetőtestületben a nők részvételi aránya 50 százalék alá csökken. A szabály bevezetését követően a francia vállalatok vezetőségében észrevehetően megnőtt a nők aránya.

23 MSZP Nőtagozata: A fideszes képviselő valószínűen nem érti amit mond! Varga István Fidesz képviselő többek közt azt nyilatkozta, hogy a nőknek háromnál több gyereket kéne szülni és akkor "fel sem merülhetne a családon belüli erőszak". Az MSZP Nőtagozata egyértelműen elítéli a problémát elhazudó, ostoba kijelentést és lemondásra szólítja fel Varga Istvánt, a Fidesz országgyűlési képviselőjét! A családon belüli erőszak kezelése, megelőzése, az áldozatok védelme kiemelten fontos feladat az EU országaiban. A szocialista kormányok mindig kiemelten foglalkoztak a nők helyzetével. Minden nő egyaránt fontos: legyen az egyedülálló, családban élő, a gyermekét egyedül nevelő nő. Nem lehet kategorizálni és karanténba zárni a nőket. "Varga úr szavai önmagukért beszélnek. Engedje meg, hogy figyelmébe ajánljam a következő gondolatmenetet: Ha egy nő vállalja, hogy gyereket szül egy férfinak, az a nő minden tiszteletet megérdemel az adott férfitól. Ha az adott férfi az első gyerek után sem tiszteli az adott nőt, akkor az ötödiktől sem fogja. Ha pedig gyerek nélkül nem tisztelte, akkor minek vette el?" - fogalmazta meg dr. Gurmai Zita, az MSZP Nőtagozat elnöke A Fidesz még mindig tud meglepetést okozni! Az MSZP Nőtagozatának közleménye Budapest, szeptember 12. Az MSZP Nőtagozata nagy meglepődéssel olvasta a Fidesz közleményét, amelyben képviselőtársai elhatárolódnak Varga István hétfő esti, a családon belüli erőszak önálló büntetőjogi törvényi tényállássá minősítéséről szóló vitában elhangzott kijelentésétől. Mint ismeretes, a Fidesz képviselője úgy véli, hogy "azzal kellene foglalkozni, hogy ebben a társadalomban ne egy vagy két gyermek szülessen, hanem három, négy vagy öt gyermek. És akkor lenne értelme annak, hogy jobban megbecsülnénk egymást, és fel sem merülhetne a családon belüli erőszak". A Fidesz elhatárolódásra tett kísérlete azért meglepő, mert nem elszigetelt esetről van szó: hétfő este csak újra bizonyítást nyert az, hogy a Fidesz milyen szerepet szán a nőknek a

24 társadalomban. Mindannyian emlékszünk még Boross Péter 2010-es nyilatkozatára, amelyben azt állította, hogy a nők nem munkahelyeken, hanem a szülőszobán pótolhatatlanok és "gyermektelenségi adó" bevezetését javasolta. A Fidesz által elfogadott új magyar Alaptörvény a nők szexuális és reproduktív jogainak korlátozására tesz kísérletet és tavaly tavasszal láttunk Magyarországon uniós pénzből finanszírozott abortuszellenes plakátkampányt is. Élénken él még emlékezetünkben az is, amikor Tóth Imre, a Fidesz volt nyírbátori elnöke, önkormányzati képviselő idén júliusban kancának nevezte Balla Jánosnét, Nyírbátor polgármesterét. Az MSZP Nőtagozata már tegnap lemondásra szólította fel Varga Istvánt. Sajnálatosnak tartjuk, hogy erre a lemondásra mind a mai napig nem került sor. Még sajnálatosabbnak tartjuk azonban, hogy bármilyen nyilatkozatot is tesz a Fidesz, a tény, hogy Varga István még mindig az ő országgyűlési képviselőjük, azt bizonyítja: a mai magyar kormánypárt továbbra is tenyészállattá akarja silányítani a nőket. Tisztelettel kérjük Orbán Viktort és Rogán Antalt, hogy segítsenek a képviselő úrnak levonni a konzekvenciákat és aláírni a lemondónyilatkozatot! Dr. Gurmai Zita MSZP Nőtagozat elnöke Az unió helyzete: az Európai Bizottság álljon ki határozottan a női kvótáért Strasbourg, szeptember 12. Az Európai Unió helyzetéről mondott hagyományos évértékelő beszédet José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke, az Európai Parlament szerdai plenáris ülésén. A beszédet követő vitában dr. Gurmai Zita EPképviselő a nők arányos képviseletét biztosító nemi kvóták melletti határozott kiállásra kérte a biztosi testület elnökét. Beszédében az Európai Bizottság elnöke az európai szociális modell megerősítését és a kiszolgáltatott társadalmi csoportok védelmét az EU előtt álló legfontosabb kihívások egyikének nevezte. Ennek megoldásához az EP szocialistademokrata frakciója támogatásáról biztosította Barrosót. Az Európai Szocialisták Pártja Nőszervezetét vezető Gurmai Zita a nők arányos képviseletének javítását célzó nemi kvóták fontosságára hívta fel a Bizottság elnökének figyelmét. A Bizottság asztalán heverő javaslat 2020-ra 40 százalékra növelné a nők részvételi arányát a vállalati vezetőtestületekben. Az Európai Parlament már több alkalommal