JELENTÉS a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság évi munkavégzésérıl

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "JELENTÉS a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság 2009. évi munkavégzésérıl"

Átírás

1 ÜVEGZSEB ADATOK 1.) Az államháztartásból támogatott szervek, személyek teljesítményét jelzı mutatók (feladat-, teljesítmény-, kapacitás-, hatékonyság-, eredményességmutatók) alakulása a támogatott tevékenységet illetıen (Ámr. 22. sz. melléklet) NEMLEGES 2.) A költségvetési szerv éves szakmai teljesítményének bemutatása és értékelése az éves költségvetési beszámolók szöveges indoklási része (Ámr. 22. sz. melléklet, Ámr (2) bekezd. Szám: 127/2010. JELENTÉS a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság évi munkavégzésérıl Felterjeszti: Szolnok, január 26. Tóth Tibor tő. alezredes megyei igazgató sk.

2 TARTALOMJEGYZÉK BEVEZETÉS... 3 JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYEI KATASZTRÓFAVÉDELMI IGAZGATÓSÁG ÉVI KIEMELT ÉS Fİ FELADATAI...3 I. VEZETÉS, IRÁNYÍTÁS, EGYÜTTMŐKÖDÉS TERÜLETE SZEMÉLYÜGYI-MUNKAÜGYI TEVÉKENYSÉG EGYÜTTMŐKÖDÉSI TEVÉKENYSÉG CIVIL KAPCSOLATOK, KOMMUNIKÁCIÓ ÉS SAJTÓTEVÉKENYSÉG NEMZETKÖZI EGYÜTTMŐKÖDÉSI TEVÉKENYSÉG...9 II. MEGELİZÉSI, HATÓSÁGI, FELKÉSZÜLÉSI TERÜLET HATÓSÁGI TEVÉKENYSÉG SZAKHATÓSÁGI TEVÉKENYSÉG IPARI BALESET MEGELİZÉSI TEVÉKENYSÉG TŐZVIZSGÁLATI TEVÉKENYSÉG SZANKCIONÁLÁSI TEVÉKENYSÉG LAKOSSÁGFELKÉSZÍTÉSI TEVÉKENYSÉG...13 III. VESZÉLYHELYZET-KEZELÉSI TERÜLET FİBB KIEMELT BEAVATKOZÁSOK, VESZÉLYHELYZET-KEZELÉSEK MENTÉSSZERVEZÉSI TEVÉKENYSÉG LAKOSSÁGVÉDELMI TEVÉKENYSÉG MINİSÍTETT IDİSZAKI TEVÉKENYSÉG ÜGYELETI RENDSZER HELYZETE GYAKORLATOK, GYAKORLÁSOK...23 IV.HELYREÁLLÍTÁS ÉS ÚJJÁÉPÍTÉS TERÜLETE V.GAZDÁLKODÁS, MŐSZAKI FENNTARTÁS ÉS FEJLESZTÉS TERÜLETE PÉNZÜGYI GAZDÁLKODÁS ÉRTÉKELÉSE MŐSZAKI TEVÉKENYSÉG INFORMATIKAI ÉS TÁVKÖZLÉSI TEVÉKENYSÉG...27 VI. ELLENİRZÉS TERÜLETE VII. ÉRTÉKELÉS ÖSSZEGZÉS MELLÉKLETEK sz. melléklet sz. melléklet sz. melléklet sz. melléklet sz. melléklet sz melléklet... 44

3 BEVEZETÉS Az OKF által meghatározott kiemelt célok megvalósulása és a megyei védelmi igazgatási rendszer reagáló képességének fokozása érdekében évben az alábbi feladatokat hajtottuk végre. Az ágazati stratégiai fejlesztési célkitőzései, valamint az OKF céljai és kiemelt feladatainak figyelembevételével: JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYEI KATASZTRÓFAVÉDELMI IGAZGATÓSÁG ÉVI KIEMELT ÉS Fİ FELADATAI 1. Költségtakarékos gazdálkodás, a prioritások meghatározásával, átgondolt és arányos költségráfordításokkal, a saját bevételi források hatékonyabb kiaknázásával biztosítani pénzügyi mőködıképességünket. 2. Területi polgári védelmi szervezetek 5x50 fıs árvízvédelmi komplex csoport (Jászapáti, Jászfényszaru, Karcag, Kisújszállás és Mezıtúr) megalakítása, felkészítése. A felkészítésre a pénzügyi fedezetet a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Védelmi Bizottság biztosítja ben a 18/2006 Korm. rendelet hatálya alá esı felsı küszöbértékő üzemekben, tehát a Bige Holding Kft. Szolnok és a MOL Rt. TKD Logisztika Szajoli Bázistelepén minden érintett szerv bevonásával teljes külsı védelmi terv gyakorlat végrehajtása. A Bige Holding Kft Szolnok kapcsán cél olyan oktatófilm elkészítése, melyben az elzárkózás megvalósításáról minden lényeges tudnivaló szerepel és ennek a lakosság széles körében történı megismertetése. 4. A MÁV Szolnok Rendezı Pályaudvar Belsı Veszély-elhárítási Alaptervének jóváhagyását követıen együttmőködési gyakorlat végrehajtása. Egyrészt törzsvezetési jellegő feladategyeztetés, konferencia, a megtörtént balesetek veszélyeztetı hatásának csökkentési lehetıségeirıl, másrészt együttmőködve a MÁV HAVARIA csoportjával kárelhárítási gyakorlat keretén belül tesztelné le az új tervben rögzített eljárások végrehajthatóságát. 5. Megyei Ellenırzı gyakorlatok célirányos szervezése és végrehajtása. Ezen gyakorlatok célja, hogy a nagy tömegeket befogadó objektumok pld: buszpályaudvar, bevásárló központok stb. milyen szinten készültek fel egy esetleges tömegbalesetek, tőzeset kapcsán a kimenekítésre, illetve a tőzoltási és mőszaki mentési feladatokra. 6. A tőzoltó szakképzési feladatokon és továbbképzéseken túl, a nyelvi képzés további szélesítése. Az évek óta sikeres angol nyelvi képzés mellett a német és orosz nyelvi oktatás elıtérbe helyezése, tanfolyamok beindítása. 7. A április hónapban Szolnok Megyei Jogú Városában megrendezésre kerülı Országrészi Tőzoltó Szakmai Vetélkedı lebonyolítása. 8. Egységes Digitális Rádió-távközlı rendszer (EDR) katasztrófavédelmi megvalósításával kapcsolatos feladatok végzése, tesztelés végrehajtása, a teljes átállás.

4 9. Egységes európai segélyhívószámra (112) alapozott Európai Segélyhívó Rendszer megvalósításával kapcsolatos feladatok elıkészítése. 10. Fire Dynamics Simulator számítógépes tőzmodellezı program bemutatása országos konferencia keretén belül. I. VEZETÉS, IRÁNYÍTÁS, EGYÜTTMŐKÖDÉS TERÜLETE A különbözı döntési szinteken dolgozók szellemi, pszichikai, fizikai erejét maximálisan kiaknázva képesek vagyunk eleget tenni a velünk szemben támasztott magas követelményeknek. Az igazgató október 11-i hatállyal, felsı korhatár elérésével nyugállományba vonult, az igazgató helyettes december 1-tıl felmentési idejét töltötte, majd december 30-i hatállyal szintén nyugállományba vonult. Az igazgatói beosztást december 1-tıl megbízással, majd sikeres pályázata alapján december 4-tıl mint kinevezett igazgató tölti be Tóth Tibor tő. alezredes. Az igazgató-helyettesi feladatokat Buzás Tibor pv. alez. kirendeltség-vezetı látja el, megbízással december 4-tıl kezdıdıen, eredeti beosztásának ellátása alóli mentesítéssel. Elmondhatjuk, hogy az utolsó negyedévben bekövetkezett vezetıhiány, ill. vezetı-váltás nagy próbatétel elé állította a személyi állományt. A Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságnál a Szervezeti és Mőködési Szabályzat, ügyrendek és a munkaköri leírások felülvizsgálatával, annak pontosításával javítottuk a vezetı, irányítói feladatoknak is megfelelı egységes mőködési rendet. A munkakörök elemzésével, vezetıi értékelésekkel, a teljesítmény értékelés követelményeinek figyelembevételével növeltük a mőködés hatékonyságát. A hivatásos önkormányzati és önkéntes tőzoltóparancsnokok kooperatív hozzáállása a közös célokhoz kiemelten jónak értékelhetı. 1. Személyügyi-munkaügyi tevékenység Az igazgatóság rendszeresített státuszainak száma 54 volt december 30-i hatállyal megszőntetésre került a PVKO osztályvezetıi státusz, ezáltal a rendszeresített létszámunk 53. Bár évben az egészségügyi okok miatti leszerelések mértéke a tőzoltóságokat is figyelembe véve nem haladta meg az átlagos szintet, ránk nézve mégis hátrányosan hatott, hiszen különösen a II. félévben az átlagos állományi létszámunk fı körül mozgott. Jelenleg hat hivatásos és egy közalkalmazotti (irodavezetı) státusz üres. (1. sz. melléklet) Ennek ellenére a megyei igazgatóság állományába hivatásos jogviszony létesítésére engedély hiányában nem került sor, csupán 1 fıvel létesítettünk közalkalmazotti jogviszonyt az év elején. A tőzoltóságoknál 8 fı hivatásos és 3 fı közalkalmazott felvételére került sor, míg 20 fı hivatásos jogviszonyának megszőntetésére és 3 fı hivatásos áthelyezésére került sor. (2. sz. melléklet). Az Igazgatóság és a HÖT-ök vonatkozásában a hivatásos szolgálati viszony megszőnések számadatait fogyaték okonként a 3. sz. melléklet tartalmazza. Továbbra is kiemelt figyelmet fordítunk a szakmai felügyeleti tevékenységünk hatékonyságára. Az igazgatóságra beérkezett anyagok, parancsok, határozatok ellenırzése, feldolgozása jelentıs részét képezi mindennapi munkánknak.

5 Az igazgatóság állományából egy fıvel szemben folytattunk le fegyelmi eljárást, és az eljárás alá vont feddés fenyítésben részesült. A HÖT-ök esetében a Szolnoki Tőzoltóság állományából került sor fegyelmi eljárás lefolytatására hét fı esetében, hat feddés-, egy pedig megrovás fenyítésben részesült. A személyügyi osztályvezetınek, mint a Krízisintervenciós Csoport (KIT) kiképzett tagjának alkalmazására került sor a nyírségben bekövetkezett jégkár okozta feszült helyzet kezelésében. Oktatás, képzés: Az igazgatóság személyi állományából 3 fınek tanulmányi szerzıdése van, ebbıl két fı a ZMNE Védelmi Igazgatási (MSc) szak II. évfolyamos hallgatója, egy fı a SZI Egyetem Pedagógiai Karán tanul, továbbá egy fı beiskolázásra került a KOK rendészeti szervezı tőzoltó szervezı szak - képzésre. Nagy hangsúlyt fektettünk a kreditrendszerő képzések szervezésére nemcsak a szakmai fejlıdés, hanem a jogszabályban elıírt pontmennyiség teljesítése érdekében is. Rajtunk kívül álló okok miatt több központi továbbképzés nem került megtartásra, ez a szerzett kreditpont mennyiségén is megmutatkozik. Kimutatás évben megszerzett kreditpontokról/fı Nem szerzett kreditpontot Idıarányosan megszerezte Idıarányos pont felét szerezte idıarányos pontnál többet szerzett Az elmúlt évek erıteljes fluktuációja megyénket sem kímélte. A természetes létszámmozgások (nyugdíjazás, áthelyezés) mellett, a tőzoltóságok szolgálati nyugdíjba vonulási hulláma és a heti munkaidı csökkentésével együtt járó létszámfejlesztési program, az állomány jelentıs mértékő kicserélıdéséhez vezetett. Így a felkészült, tapasztalt kollegák kiválása miatt, a korábbiaknál is nagyobb hangsúlyt kapott az utánpótlás nevelése, szakmai felkészítése. A Debreceni Regionális Képzı Központ szervezésében, az Észak-alföldi Regionális Munkaügyi Központtól a munkaerı-piaci alapból igényelt, több mint 64 millió Ft összegő munkahelyteremtı képzési támogatással, 2005-tıl napjainkig négy helyszínen 8 hallgatói csoportnak összesen 212 fı részvételével folyt tőzoltó szakképzés. Hasonló formában, további 51 fı képzése, két helyszínen, jelenleg is tart. Jászberény HÖT képzési helyszínnel októberében, Kunszentmárton HÖT helyszínnel novemberében indult a szakképzés, befejezése idén februárban és márciusban történik.

6 2005-tıl napjainkig, a DRKK-val és az Északalföldi Regionális Munkaügyi Központtal a képzés terén történt sikeres együttmőködés adatait, a számszerősíthetı eredményeket tartalmazza az alábbi táblázat: Tanfolyamok Létszám (fı) Képzési támogatás (Ft) Tőzoltó szakképzés: 8 db befejezett 2 db folyamatban Idegennyelvi képzés: 5 db angol nyelvtanfolyam: Egyéb: Számítógépkezelı és felhasználó Könnyőgépkezelı (targoncavezetı) Középfokú munkavédelmi szaktechnikus Daru teherkötözı ÖSSZESEN: Együttmőködési tevékenység Igazgatóságunk a napjainkban megjelenı új és újabb veszélyforrások és helyzetek miatt, kiemelt figyelmet fordít az együttmőködési tevékenységben rejlı lehetıségekre, egymást segítı partnereinkkel a megelızés, az élet- és vagyonmentés, a képzés és egyéb területeken meghatározott célkitőzések teljesítésére. Igazgatóságunknak 36 szervezettel - köztük a társszerveknek minısülı fegyveres és rendvédelmi szervezeteken túl, oktatási intézményekkel, mentı szervezetekkel és szolgáltató társaságokkal - van élı, rendszeres kapcsolatot jelentı Együttmőködési Megállapodása. Együttmőködı partnereinkkel a megelızés, élet-és vagyonmentés, képzés és egyéb területeken meghatározott közös célkitőzések teljesítését értekezlet keretében, évente értékeljük. Erre legutóbb február 24. napján került sor. Az EMÜ értekezletrıl az OKF Hivatalát emlékeztetı felterjesztésével tájékoztattuk. A gyakorlatban ismét bebizonyosodott, hogy a szerzıdı felek képesek a közös munka összehangolt és eredményes végzésére. Az elmúlt évben az együttmőködések az alábbi, fıbb rendezvényekhez kötıdtek: VII. Országos Tőzoltó Szakmai és III. VFCS Szakmai Vetélkedı Országrészi Selejtezıje Szolnokon, október 6.-án, hét megye csapatainak elméleti és gyakorlati versenye. SEVESO II. Külsı Védelmi Terv gyakorlat, Szajol, MOL Bázistelepén, október 29.-én. Az MH 25/88 Könnyő Vegyes Zászlóalj szervezésében, március közötti idıszakban végrehajtott közös árvízvédelmi együttmőködési gyakorlat.

7 Ifjúsági Katasztrófavédelmi Verseny PV Kirendeltségi fordulói és május 8.- án a megyei döntı lebonyolítása Szolnok, Tisza-liget helyszínnel. A helyi - Országos és Megyei - EMÜ Adatbázisainkat. (Mentésszervezési Osztály és Ügyelet) folyamatosan karbantartottuk és elektronikus formában is frissítettük. Az év folyamán egy új, háromoldalú megállapodást kötöttünk - a katasztrófa és árvíz elleni védekezés terén, egymás kölcsönös segítésére - a Huta Plast Építı- és Mőanyagipari Kft.-vel és a Búvár Kft.-vel. Jelenleg három együttmőködési megállapodás van elıkészítés alatt, melybıl kiemelkedik a Tiszai Vízirendészeti Rendırkapitányság és Igazgatóságunk valamint további hat megye igazgatóság által kötendı megállapodás. Megyénk Önkéntes Tőzoltó Egyesületei és a Hivatásos, vagy Önkéntes Tőzoltóságok között egyre több kétoldalú megállapodás jön létre. Számuk az utóbbi két évben ugrásszerő növekedett, jelenleg már 17 darab. Ez elsısorban az idıközi jogszabályi változások hatása. A évi XXXIII (Önkéntes Tőzoltó Egyesületekrıl szóló) törvény értelmében, a évi ÖTE pályázaton feltétel volt belsı, a mőködési körzet szerinti HÖT-tel, vagy ÖT-tel létesített megállapodás megléte. 3. Civil kapcsolatok, kommunikáció és sajtótevékenység A kommunikáció területén célunk volt a katasztrófavédelem tevékenységének széles körő megismertetése, bemutatása, valamint a szakmai felkészítı anyagaink eljuttatása a célcsoportokhoz, az elektronikus és írott sajtó útján. A Tájékoztatási- és Kapcsolattartási Tervünknek megfelelıen különbözı (PV Napi rendezvény, Tőzoltó Nap, Katasztrófavédelmi Ijusági verseny, szakmai bemutatók stb.), rendezvényeket tartottunk, melyek egyrészt a szervezeten belüli összetartozás érzését, másrészt a társszervekkel való együttmőködést erısítették ben kiemelkedı eredményként értékeljük a lakosságtájékoztatás területén, hogy sikerült leforgatni és elkészíteni az elzárkózást bemutató kisfilmet. A film a Bige Holding Kft-nél végrehajtásra került külsı védelmi terv gyakorlat részeként került felvételre és a Debreceni Regionális Képzı Központtnál történı vágás és narrátor szöveg bedolgozása után ez évben kerül bemutatásra az elektronikus médiában. A hatékony munka záloga a gyors belsı információ-áramlás, az elvégzett munkáról és a további feladatokról. Ezt a célt szolgálják a szakmai lapok (Katasztrófavédelem, 105-Tőzvonalban, Védelem), tájékoztatóhoz rendszeresen juttatunk el anyagokat. Az OKF által összeállított tájékoztató anyagot a JNSZ MKI osztályvezetıi belsı hálózaton, a tőzoltóságok LOTUS-NOTES-en és a kirendeltségek -on kapják meg rendszeresen. Próbálunk törekedni arra, hogy a kirendeltségek, irodák munkájáról szóló anyagoknak legalább a székhely városok weboldalai állandó megjelenést biztosítsanak. A médiáktól kapott visszajelzések alapján a munkát javító jó döntésnek bizonyult a sajtóreferensi feladatkör meghatározása. A sajtóreferensen keresztül öt elektronikus médiummal, valamint írott kategóriában egy megyei újsággal tartunk fenn szoros kapcsolatot.

8 Híranyagaikat, nem csak a katasztrófavédelmi szervezetre vonatkozóan, hanem környezetvédelem, aktuális események, külföldi események, pályázatok vonatkozásában is folyamatosan figyeljük, elemezzük, értékeljük, archiváljuk. A sajtóval személyes találkozásra törekszünk, sajtótájékoztatók formájában ezen felül, ami nem munkakapcsolat, és mégis nagyon jó alkalmat teremt a jó viszony tovább mélyítésére, a Sajtó Napi megemlékezés. Pályázatok: Továbbra is elsıdleges volt számunkra a közötti idıszakra vonatkozó Megyei Területfejlesztési Stratégia Programban szereplı - a tőz- és katasztrófavédelmi fejlesztés koncepcióit kistérségenként tartalmazó - célkitőzések pályázati úton történı megvalósítása. A 211/2006. (X.20.) Korm. rendelet megjelenése óta, folyamatosan figyelemmel kísérjük az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében megjelenı, EU Költségvetésbıl támogatott pályázatokat. Célunk, fıként a jelenlegi, kedvezıtlen gazdasági körülményekre tekintettel, olyan külsı pályázati lehetıségeket felkutatása, melyek támogatási formája önrészt nem, vagy csak minimális mértékben igényel. Pályázatfigyelési tevékenységünk keretében az ÖM, OKF, NCA, Pafi honlapokat látogatjuk, valamint a Forrásportált és az EU-s pénzforrások pályáztató intézményei által közzétett felhívásokat keressük. A pályázati kiírásokban érintettek - a megyénkben mőködı Hivatásos és Önkéntes Tőzoltóságok, a szakmai szövetségek, az Önkéntes Tőzoltó Egyesületek, továbbá a karitatív szervezetek és a speciális mentıegységek - figyelmét felhívtuk az egyes lehetıségekre. Pályázati anyagaikat áttekintjük, és támogató leveleket készítünk, igény szerint segítünk a pályázati anyag összeállításában. Az elért eredményekre vonatkozó adatokat összegyőjtjük, összesítjük és értékeljük. Megyei szakmai kört érintı 2009 évi pályázatok: Az OKF, mint pályázatkezelı megbízásából, a Magyar Tőzoltó Szövetség, mint közremőködı, az Önkéntes Tőzoltó Egyesületek mőködésének támogatására, technikai ellátottságuk javítására áprilisában pályázati felhívást tett közzé. Megyénkbıl 14 szervezet pályázott 20 millió Ft-ot meghaladó összegre és nyert 8,5 millió Ft támogatást. A szövetségek mőködésének segítésére kiírt pályázaton a JNSZ Megyei Tőzoltók Szövetsége jutott pénzügyi forráshoz. Jellemzıen a Nemzeti Civil Alapprogram honlapján jelentek meg az elmúlt évben a civil társadalom erısítését, a civil szervezetek társadalmi szerepvállalásának segítését szolgáló pályázati felhívások, melyekrıl az érintett civil szervezeteket értesítettük. Tavaly többek között, a nemzetközi kapcsolatok erısítését, az interneten való megjelenést, a sajtótermékek létrehozását támogató - az NCA Nemzetközi Kollégiuma, a Civil Szolgáltató, Fejlesztı és Információs Kollégiuma, valamint a Civil Önszervezıdés, Szakmai és Területi Együttmőködés Kollégiuma által közzétett - közel 15 pályázati felhívásról. Pontos adataink nincsenek a pályázók számáról, az elért eredményekrıl kapott visszajelzések azonban biztatóak. Pl.: A Megyei Tőzoltók Szövetségének honlapja pályázaton nyert támogatásból készült el.

9 A 2/2006. (BK.2.) BM utasítással módosított 5/2001. (BK.2.) BM utasítás 4. pontja alapján, a készenléti jellegő szolgálattal rendelkezı Hivatásos és Önkéntes Tőzoltóságok több évre szóló technikai fejlesztésének biztosítását célzó évi OKF pályázaton megyénk 11 tőzoltósága 16 pályázattal érintett. A pályázott eszközök: gépjármővek és nagy értékő tőzoltási és mőszaki mentıfelszerelések, védıruházatok és védıfelszerelések átadása még 2008-ban megkezdıdött, tavaly folytatódott és folyamatosan tart. A több évet átfogó szakmai fejlesztési program keretében 2009-ben megyénk tőzoltó gépjármővekkel (Pl.: HÖT Jászberény, HÖT Mezıtúr, ÖT Jászkisér), valamint jelentıs értékő, a tőzoltók egyéni védelmét szolgáló eszközökkel és szakfelszerelésekkel (Pl.: HÖT Szolnok) gazdagodott. A 2009 szeptemberében, az OKF honlapján megjelent, a tőzoltóságok új laktanya beruházási feladatainak megvalósítását és az elhelyezési feltételek javítását célzó pályázati felhívásról az érintetteket tájékoztattuk. Pályázat benyújtására megyénkbıl nem került sor. A pályázatokra vonatkozóan az elmúlt idıszakban több ÖM rendelet jelent meg: így a 6/2008. (X. 8.), a pályázati úton nyújtható támogatásokról, továbbá a 21/2009. (VII. 8.), a tőzoltósági célú beruházási, fejlesztési támogatás pályázati rendszerérıl. Összhangban az OKF 16/2005. sz. a külsı pályázati tevékenységet szabályozó intézkedés II./7. pontja értelmében is jelzett, tárgyévi pályázati elgondolásainkkal, Igazgatóságunk mőködési költségeinek csökkentését tervezi, napenergia hasznosításával. A teljes főtési és melegvíz ellátási rendszert szeretnénk gazdaságossá tenni, korszerő eszközök beszerzésével és megújuló energiaforrások felhasználásával. 4. Nemzetközi együttmőködési tevékenység A két- és többoldalú, határokon átnyúló kapcsolatok erısítése, különös tekintettel Európai Uniós csatlakozásunkra, napjainkban kiemelt szerepet kap. Így korábbi nemzetközi kapcsolataink ápolása és továbbiak létesítése igen fontos számunkra. Ennek érdekében Igazgatóságunk az elmúlt évek folyamán több külföldi tőzoltósággal létesített és tart fenn kapcsolatot közvetlenül, vagy megyei szakmai szervezeteken - Tőzoltók Szövetsége, Jászsági Önkéntes Tőzoltó Egyesületek - keresztül. Hagyományosan jó kapcsolatokat alakítottunk ki a német nyelvterületen tevékenykedı szakmai szervezetekkel, elsısorban a Németországban élıkkel. A Warthauseni Tőzoltóság nyár derekán ünnepelte fennállásának 200. évfordulóját. A több napos jubileumi rendezvénysorozaton megyénk szakmai delegációjában igazgatóságunkat a Mentésszervezési Osztály vezetıje képviselte. A rendezvénysorozat keretein belül a Jászkiséri Önkéntes Tőzoltóság és a Jászalsószentgyörgyi Önkéntes Tőzoltó Egyesület a Baden-Württemberg tartományi tőzoltó szövetség, önkéntes tőzoltókra vonatkozó minısítési szabályzata szerinti bronz minısítését szerzett, ami jelentıs szakmai és erkölcsi siker mindkét tőzoltóság életében. A külföldi szakmai körökkel történı megismerkedést és új kapcsolatok létesítését jól segítik a nemzetközi gyakorlatok. Ilyen volt a közelmúlt két kiemelkedı rendezvénye, az EU-HUROMEX határokon is átnyúló veszélyhelyzet-kezelési komplex szimulációs

10 gyakorlat, továbbá az ugyancsak EU-s támogatással megvalósult földrengés-szimulációs EU-HUNEX DECATHLON 2009 projekt. Már korábban elhatároztuk, hogy a rendelkezésünkre álló német szakmai anyagok alapján, német-magyar; magyar-német szógyőjteményt készítünk, elsısorban a hivatásos és önkéntes tőzoltóságok, valamint a tőzoltó egyesületek tőzoltói részére. A Megyei Tőzoltók Szövetségének segítségével tárgyév nyarán szógyőjteményünk nyerspéldánya elkészült, ısszel pedig végleges formát öltött. Megítélésünk szerint a benne szereplı szakszavak és kifejezések hasznosak lehetnek a barátságok ápolásában, egymás kölcsönös megértésében, a látogatások és szakmai tapasztalatcserék és a hazai vagy külföldi közös rendezvények alkalmával. II. MEGELİZÉSI, HATÓSÁGI, FELKÉSZÜLÉSI TERÜLET 1. Hatósági tevékenység A hivatásos önkormányzati tőzoltóságok szakfelügyeleti témavizsgálatát mindhárom szakterületre kiterjedıen az ütemtervben foglaltaknak megfelelıen végrehajtottuk. Az igazgatóság felülellenırzés keretében ellenırizte a HÖT-ökkel közösen az illetékességi területükön lévı középiskolákat, gimnáziumokat, szociális otthonokat, és idısek otthonait. A tőzoltóságok a tapasztalatokat leszőrték, a kijavítható hibák megszüntetésére intézkedtek. Megyénkben 8 db létesítményi tőzoltóságból 4 db került tárgyévben ellenırzésre. Az ADR tevékenységet szabályozó 13/2007. számú intézkedésben meghatározott ADR veszélyes áruk közúti szállításának ellenırzésével kapcsolatos ellenırzési számot túlteljesítettük. A hivatkozott számú intézkedés véleményezésében több esetben is részt vettünk és megtettük a javaslatainkat. Az ellenırzések során az ügyfelekkel a 2186/2009. számú ügyirat figyelembevételével méltányosan jártunk el és a kisebb súlyú szabálytalanságok esetén szóbeli és írásos figyelmeztetést alkalmaztunk. A megelızési osztály szerves részeként belsı átcsoportosítással létre hoztunk egy 3 fıs ellenırzı csoportot, mely a közúti és telephelyi ellenırzések jelentıs részét elvégzi. A csoport teljesítette a vele szemben támasztott követelményeket. A csoportból 1 fı felmentési idejét tölti, így az eddigi gördülékeny ellenırzések szervezése nehézkessé vált. Az ADR ellenırzésre beosztható állomány jelenleg 7 fı, melybıl 2 fı kirendeltség vezetı, 4 fı VFCS készenlétet ad és 1 fı szakreferens. Az ellenırzések ütemezésénél a VFCS készenlét miatt csak olyan helyszínek tervezhetıek, melyek 20 percen belül vannak. Az ellenırzések ütemezése során nagy figyelmet fordítunk az egyéb szakmai feladatok (HÖT témavizsgálat) ellátásának és az ADR ellenırzések végrehajtásának összehangolására a költségtakarékosság érdekében. Az ellenırzések ütemezése során a régiós ellenırzések is végrehajtásra kerülnek második negyedévében bekövetkezett nyugdíjazási hullám miatt a csoport létszáma lecsökkent és a többi szakmai osztályon is hasonló a helyzet, így az ellenırzéshez szükséges létszám még szervezéssel sem megoldható minden esetben, ezért az elıírton felüli ellenırzési szám csökkenésével kell számolni. Igazgatóságunk az alábbi ellenırzéseket hajtotta végre: Közúti ellenırzés 54 alkalom Közúti ellenırzés darabszám (jelölt) 178 db ebbıl 2 db bírság ( Ft)

11 Közúti ellenırzés darabszám (nem jelölt) ADR baleseti kivizsgálás 5 db szóbeli figyelmeztetés 171 db megfelelt 188 db 1 db megfelelt (mőszaki hiba) bírság szóbeli figyelmeztetés megfelelt Telephelyi ellenırzés 33 alkalom: ebbıl: 12 db határozat (1db visszavonva. 1 db új eljárásra) 12 db bírság ( ,-) 7 db szignalizáció 15 db megfelelt megfelelt szignalizáció bírság visszavont 2. Szakhatósági tevékenység Az ügyintézési határidık maradéktalan betartása mellett, a közigazgatási eljárási és a szakmai elvárások elıtérbe helyezésével került végrehajtásra. A benyújtott településrendezési terveknél minden estben, valamint a veszélyes hulladékkezelés, begyőjtés és a telepengedélyezési eljárásoknál indokolt esetben kikértük a települést jól ismerı illetékes hivatásos tőzoltóság és polgári védelmi kirendeltség véleményét is évben kettı esetben járt el az igazgatóság II. fokú ügyben a közigazgatási hivatal megkeresésére szakhatóságként. Az eljárások során a hatóságokkal, valamint az ügyfelekkel a munkakapcsolatunk jó, a beérkezett dokumentációkhoz csak esetenként kell kiegészítést kérnünk. A kirendeltségeket az ıket érintı ügyekbe (helyszíni szemle, bejárás, mőszaki átadás) bevonjuk, de önállóan szakhatósági tevékenységet nem végeznek.

12 A lehetıségek és a tárgyi ügy súlyának függvényében egyre több alkalommal veszünk részt a hatóságok által összehívott helyszíni szemléken. A pirotechnikai termékek felhasználásához kiadott szakhatósági állásfoglalásaink száma az elızı év azonos idıszakához képest nı. A tőzijáték kérelmeknél minden esetében megtekintjük a helyszíneket, és minden esetben a helyi körülményeknek megfelelıen kerülnek kiadásra a szakhatósági hozzájárulások. Ez évben 456 db szakhatósági hozzájárulás került kiadásra az alábbi megoszlásban: Telepeng Útépités TRT Egyéb Tüzijáték Vezetékjog Vizgáz Vesz.hull Körny.hat Radoaktív Kikötı II fok Mőködési Eltérési A vizsgált idıszakban jelentıs leterheltséget jelentett a tőzvédelmi szakvizsgára kötelezett foglalkozási ágakról, munkakörökrıl és a szakvizsga részletes szabályairól szóló 53/2005.(XI.10.) BM rendeletbıl adódó feladatok végrehajtása. 6 fı kérte regisztrálását vizsgáztatóként, melybıl egy esetben elutasításra került a kérelem. Két fı kérte a regisztrációját oktatásszervezıként. Ez évben 2316 fı tett sikeres szakvizsgát és került regisztrálásra. Egy esetben a szakvizsga oklevél visszavonatásra került. 3. Ipari baleset megelızési tevékenység A Jász- Nagykun- Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kiemelt feladatként kezeli a veszélyes anyagokat gyártó, felhasználó, tároló (forgalmazó) üzemekkel kapcsolatos katasztrófa-elhárítási, lakosságvédelmi és tőzmegelızési feladatokat. Igazgatóságunk szakhatósági jogkörében fokozott figyelmet fordít a veszélyes anyagokat gyártó, felhasználó, tároló (forgalmazó) üzemekkel kapcsolatos telephely engedélyezési (létesítési) eljárás szakmai követelményeinek érvényesítésére. Az idei évben az Igazgatóság ADR ellenırzéseket önállóan végzi a közúton és a telephelyeken is. A 2/2001. (I.17.) Korm. rendelet] szerint a SEVESO II. EK Irányelv hatálya alá tartozó alsó és felsı küszöbértékő veszélyes ipari üzemek a következık: Felsı küszöbértékő veszélyes ipari üzemek: Bige Holding Kft. és a MOL NyRt. (Szajol). Alsó küszöbértékő veszélyes ipari üzem: REWOS Kft. (Törökszentmiklós) Az alsó és felsı küszöbértékő üzemeket folyamatosan tájékoztatjuk és segítjük - a kirendeltségeink bevonásával - a védelmi terveik, valamint a biztonsági elemzések és a kapcsolódó feladatok szakszerő és maradéktalan végrehajtása érdekében. A megtartott

13 igazgatói értekezleteken több esetben a tőzoltóparancsnokok, valamint a polgári védelmi kirendeltség-vezetık részére tájékoztatót tartottunk a veszélyes anyagok gyártásával, felhasználásával, tárolásával és szállításával összefüggı feladatokról fokozott figyelemmel a SEVESO II Irányelvek végrehajtására. A Bige Holding Kft-nél a szolnoki külsı védelmi tervben foglaltak ellenırzésére irányuló komplex gyakorlat végrehajtására került sor. Szajol külsı védelmi tervének komplex gyakorlatát a polgármester által elfogadott idıpontban kiemelkedıen jól megtartottuk. A lebonyolítás mindkét esetben zökkenımentes volt, a tapasztalatokat feldolgoztuk és jelentés formájában felterjesztettük az Országos Katasztrófavédelmi Fıigazgatóságra ben sor került a szolnoki és a szajoli külsı védelmi tervek teljes átdolgozására és mindkét település lakossági tájékoztató kiadványának felújítására és újrakiadására. A terveket és a lakossági tájékoztatókat tervezeti formában felterjesztettük az OKF felé és kiegészítés elıírásával jóváhagyást is kaptunk minden anyagra. 4. Tőzvizsgálati tevékenység Az igazgatóság évente egy alkalommal témavizsgálat keretén belül ellenırzi a tőzvizsgálati tevékenységet a Hivatásos Önkormányzati Tőzoltóságoknál. Szóban felhívtuk az osztályvezetık figyelmét, hogy mielıbb legyenek meg a jogszabály által elıírt tanfolyami vizsgák ben írásban is felszólítottuk a Hivatásos Önkormányzati Tőzoltóságok parancsnokait. Parancsnok Urak figyelmét felhívtuk, hogy a megfelelı végzettséggel nem rendelkezı személyek nem végezhetnek tőzvizsgálati tevékenységet, csak a kötelezı adatgyőjtést. Felhívtuk a figyelmüket a KET 58. (1) bekezdésére, mely szerint szakértıt kell bevonni az eljárásba. Szolnok Hivatásos Önkormányzati Tőzoltóság tekintetében tájékoztattuk Szolnok Megyei Jogú Város Polgármesterét a hiányosságokról és jogszerőtlenségekrıl, egyben kértük azok kivizsgálását és a megszüntetésre intézkedését. 5. Szankcionálási tevékenység Igazgatóságunk az ADR ellenırzések keretében szankcionál. Az ügyfelekkel méltányosan járunk el és a kisebb súlyú szabálytalanságok esetén szóbeli és írásos figyelmeztetést alkalmaztunk. A súlyosabb hibáknál bírságolást foganatosítunk. 6. Lakosságfelkészítési tevékenység A pedagógusok felkészítését szolgáló akkreditált Katasztrófavédelmi Pedagógus továbbképzést a kevés jelentkezı miatt nem tudtuk ebben az évben beindítani. A közigazgatás vezetıinek felkészítése ismétlı jelleggel, egyszeri tájékoztató anyag kiküldésével végrehajtásra került, és megtörtént a kirendeltségek terveinek megfelelıen a polgári védelmi szervezetekbe beosztottak felkészítése. A tanulóifjúság felkészítésének keretében a Szolnoki Ruhaipari Szakközépiskola biztonságszervezı szakos diákjainak a nyári gyakorlatát mi tartjuk tőzvédelmi és polgári védelmi témakörökben. Immáron ötödik éve tart a középiskolás korosztályt megcélzó Katasztrófavédelmi, tőzvédelmi szakkör, mely során az érdeklıdı diákok az elméleti ismeretek elsajátítása mellett, sok gyakorlati foglalkozáson is részt vesznek. A Megyei Pedagógiai Intézettel az együttmőködési megállapodás keretében továbbra is cikk jelenik meg az aktuális hírekrıl Pedagógus Hírlevélben az igazgatóság ifjúság felkészítésével

14 foglalkozó témakörben. A tanulóifjúság tájékoztatására az intézet könyvtárába minden lakosságfelkészítéssel kapcsolatos kiadványunkból egy-egy példány megtalálható. A tanulóifjúság egyik legnagyobb tömegeket megmozgató rendezvénysorozata a felmenı rendszerő Országos Ifjúsági Katasztrófavédelmi verseny, melynek országos fordulója elmaradt. A verseny rendszerének megfelelıen kerültek megrendezésre a kirendeltségi versenyek 2009 tavaszán. A kirendeltségi versenyeken tavaly öszessen 30 általános iskolás és 19 középiskolás csapat vett részt, és a gyıztes csapatok a megyei versenyre jutottak, mely Szolnokon a tiszaligeti Turisztikai és Szabadidı központban került megrendezésre május 8-án. A program tesztkitöltés, majd 10 állomásos váltóverseny volt. A megyében az igazgatóság internetes honlapján megtalálhatóak a lakosságfelkészítéssel kapcsolatos tájékoztató anyagok. A lakosságfelkészítés, tájékoztatók anyagai jogosultság nélkül hozzáférhetık, letölthetık. A lakosságfelkészítés területén együttmőködés jelenleg még a megyei rendırfıkapitányság Baleset Megelızési Bizottságával van, amely közös rendezvények szervezésében is megnyilvánul, és a nyáron egy alkalommal rendeztünk Katasztrófavédelmi napot a rendırség által szervezett DADA táborban. A tanulóifjúság felkészítése területén a megyei igazgatóság, a polgári védelmi kirendeltségek és a hivatásos önkormányzati tőzoltóságok közötti kapcsolattartás jó szintő. A megyei társszervekkel közösen megkezdtük a tanulóifjúság felkészítéséhez szükséges korszerő segédanyagok kidolgozását. III. VESZÉLYHELYZET-KEZELÉSI TERÜLET 1. Fıbb kiemelt beavatkozások, veszélyhelyzet-kezelések Az elmúlt években a megyében történt vonulási adatokat, valamint az eseményeket vizsgálva az alábbi megállapításokat tehetjük. (Vonulási adatokat a 4. sz. melléklet tartalmazza.) A 2006-os esztendıig a tőzesetek száma folyamatos csökkenést mutatott. Míg 6-7 évvel ezelıtt vonulás körül mozgott a tőzesetek száma, 4 évvel ezelıtt 1200 esetet, sıt 2006-ban csak 1001 esetet regisztráltunk, melynek oka az akkori tavaszi és nyári hónapok enyhe, csapadékos idıjárási tényezıi, valamint a hosszan elhúzódó ár- és belvízi helyzet, így a szabadban keletkezett - fıleg avar, gaz, szemét - tüzek csökkentek ben aztán újra elıtérbe kerültek a szabadban keletkezett tőzesetek, melynek oka a csapadékszegény és már februártól szokatlan, igen meleg idıjárás, valamint a nyári hıség, így akkor 1822 vonulás történt tőzesethez, melynek közel 80%-a (kb.:1400 db) szabadban keletkezett eset volt. A 2008-as és 2009-es év átlagosnak mondható, már ami a tőzesetek alakulását jellemezte. Igazán hosszantartó nyári hıség nem volt és a záporok, zivatarok is csökkentették a szabadtüzek kialakulását, így a 2008-as évben 1359, 2009-ben 1327 tőzesetet regisztráltunk, melynek kb.: 70%-a keletkezett szabadban. A mőszaki mentések száma az utóbbi években drasztikusan megemelkedett. 10 évvel ezelıtt vonulási számot regisztráltunk, késıbb 1500 körül, 2005-ben 1856 db, ban pedig rekordszámú 2307 beavatkozás történt, ami a szélsıséges idıjárási viszonyokra vezethetı vissza ben a havazás és a fagy volt a tél jellemzıje. Ez, valamint a hirtelen felmelegedés okozta víz-szívatások, illetve a nyár végi és a decemberi intenzív csapadék

15 okozta munkálatok növelték 2005-ben a mőszaki mentések számát ban megyénket rendkívüli ár- és belvízhelyzet sújtotta. Az ezzel járó védekezési feladatok gyakorlatilag február közepétıl folyamatosan jelentkeztek nyárig, így alakulhatott ki a rekordszámú beavatkozási szám. Az elmúlt 3 évben átlagos volt a mőszaki mentések alakulása, kivételt csak a megyénkben is végigvonuló 1-1 napot érintı szélvihar, vagy felhıszakadás okozott ben is elıfordult olyan idıszak, hogy néhány nap alatt a csapadékos, vagy viharos idıjárás okozta munkálatok miatt közel száz esetszámot regisztráltunk (június vége-július eleje; szeptember elsı napjai). Ezekkel, valamint a sajnos minden évben nagyon sok közlekedési balesettel együtt, 2007-ben: 1316 db, 2008-ban 1299, 2009-ben 1195 db mőszaki mentés történt. A téves jelzések és vaklármák száma hasonlóan magas minden évben, ami a beépített tőzjelzık jelenlétében a különbözı technológiai szabályok és munkaköri elıírások be nem tartása, valamint az állampolgárok - gyakran unatkozó gyermekek - részérıl a rosszindulatú bejelentésekkel magyarázható. Ez minden évben 500 körüli pluszvonulást jelent a megyénkben, ez az esetszám 2009-ben 522 db volt ben tehát összesen 3044 db esemény történt megyénk tőzoltóságainak elsıdleges mőködési körzetében, amibıl 2177 alkalommal hivatásos 863 esetben önkéntes tőzoltók avatkoztak be, valamint 4-szer a megyei VFCS állománya önálló vonulást hajtott végre. Kiemelt beavatkozások: Az eseményekhez elrendelt riasztási fokozatokat vizsgálva megállapítható, hogy azok túlnyomó többségben I., illetve I/K fokozatúak voltak ben 12 alkalommal kellett III. vagy magasabb riasztási fokozatot elrendelni. 9 db III/K riasztásból 4 db ténylegesen végre lett hajtva, 5 esetben nem került sor valamennyi leriasztott egység beavatkozására, mert kiérkezésük elıtt visszafordításra kerültek. 2 db IV/K, valamint 1 db V/K, melyeknél valamennyi leriasztott erı, eszköz beavatkozott. Legtöbb esetben nagy kiterjedéső száraz fő, nádas tőzesete, valamint szalmakazlak égése indokolta a magasabb fokozat elrendelését, 1 esetben pedig életmentés végrehajtása miatt. A május 21-én Jászapáti Megaker Kft-ben keletkezett tőzesetrıl (V/K) tanulmány készült. A helyszínen egy mőanyag feldolgozó üzem 2000 m 2 -es csarnoka és több kisebb épület gyulladt ki. A káreset helyszínén összesen 12 db gépjármőfecskendı, 7 db különleges szer és 75 fı beavatkozó állomány dolgozott. Anthrax gyanús küldemények kezelése 2009-ben is több esetben fordult elı, hogy közéleti személyeknek, országgyőlési képviselıknek olyan leveleket kézbesítettek, amelyekben ismeretlen eredető porszerő anyagot találtak, ezért felkészültünk az esetleges anthrax gyanús küldeményekkel összefüggı feladatokra. A polgári védelmi kirendeltségek útján felvettük a kapcsolatot az ÁNTSZ kistérségi szerveivel, a rendırséggel, a postával, a mentıszolgálattal, a kórházakkal, és tisztáztuk a bejelentések kezelésének, egymás kölcsönös riasztásának, tájékoztatásának rendjét, a minták begyőjtésének, csomagolásának, elkülönítésének szabályait és esetleges pozitív minta elıtalálásakor a lakosságvédelem járványügyi feladatait. Két esetben került sor a Veszélyhelyzeti Felderítı Csoport által anthrax gyanús küldemény biztonságos összegyőjtésére és a vizsgálatot végzı egészségügyi szervnek történı átadására. Az új eljárási rendnek megfelelıen az anthrax gyanús küldeményrıl,

16 eseményrıl kapott bejelentést követıen haladéktalanul felvettük a kapcsolatot az ÁNTSZ Kistérségi Intézetével és a területileg illetékes Rendırkapitánysággal. Elırelépést jelent, hogy a évben összegyőlt tapasztalatok alapján a társszervekkel elsısorban az ÁNTSZ-el történı együttmőködésünk zökkenımentessé vált évben a JNSZ MKI Veszélyhelyzeti Felderítı Csoport mőködtetése folyamatos volt, a VFCS 9 alkalommal került alkalmazásra, melybıl 2 beavatkozás anthrax gyanús küldemény volt. 2. Mentésszervezési tevékenység A Mentésszervezési szakterület 2009-ben folyamatosan végezte a hivatásos önkormányzati és önkéntes (köztestületi) tőzoltóságok tőzoltási és mőszaki mentési feladatai ellátásának szakmai felügyeletét. A szakmai munka hatékonyságának növelése érdekében a munka- és ellenırzési tervek szerint rendszeresen végrehajtásra kerültek az éves munkaprogramban és célkitőzésekben megvalósítandó ellenırzések. Hivatásos és Köztestületi tőzoltóságok: Megyénkben jelenleg 6 hivatásos önkormányzati (Szolnok VI, Jászberény IV, Karcag III, Mezıtúr III, Tiszafüred III, Kunszentmárton II. szervezési kategóriába sorolt) és 7 köztestületi (Kisújszállás III., Jászkisér II., Tiszaföldvár II., Törökszentmiklós II. Abádszalók I., Kunhegyes I., Jászárokszállás I., szervezési kategóriába sorolt) tőzoltóság mőködik. Valamennyi tőzoltóság rendelkezik mindazon személyi és technikai feltétellel, mellyel az elsıdleges mőködési körzetében/mőködési területén élı állampolgárok megelızı, mentı tőzvédelmét biztosítani képesek. A technikai amortizáció miatt folyamatosan figyelemmel kísérik a pályázati kiírásokat és a lehetıségekhez képest fejlesztik a tőzoltóság gépjármő-, védı- és szakfelszerelési állományát ben Jászberény HÖT és Mezıtúr HÖT Renault Kerax (6900 liter) vízszállító gépjármővet, Jászkisér ÖT pedig MB RB 4000 gépjármőfecskendıt vehetett át, valamint Tiszafüred HÖT 1. szerének (MB RB 4000) teljes felújítása megtörtént. Jászárokszállás ÖT december 1-tıl önálló mőködési területet kapott Jászágó, Erk, Tarnaörs, Visznek, Vámosgyörk és Jászárokszállás mőködési területtel. A mentésszervezési osztály folyamatosan segítséget nyújtott a köztestületi tőzoltóság indulásához szükséges minden jogszabályi kötelezettség teljesítéséhez. A Törökszentmiklós ÖT mőködését az ellenırzési tervben foglaltak szerint többször ellenıriztük és a parancsnokváltás kapcsán kialakult helyzetben az OKF és LÖTOSZ képviselıivel közösen kerestük a megoldásokat. Az OKF Mentésszervezési Fıosztálya által március-augusztus között végrehajtott ellenırzések tapasztalatait, valamint korábbi vizsgálataink ( , , és ) észrevételeit tartalmazó összefoglaló feljegyzést, a feltárt hiányosságok megszüntetésére tett javaslatokkal, én az Önkormányzat és a Tőzoltóság részére megküldtük. A tavalyi év végén, illetve már az idén is végrehajtott célellenırzéseinkbıl egyértelmően megállapítható, hogy a tőzoltóság kiemelt figyelmet fordított a korábbi hiányosságok megszüntetésére. Jász-Nagykun-Szolnok megyében már csak egy tőzvédelmi szempontból nem az elvárt szintnek megfelelıen lefedett terület van. Az OKF 10 éves Fejlesztési Programjában a köztestületi tőzoltóságok számának fejlesztése és a diszlokációban megjelölt fehér foltok megszüntetése érdekében megyénkben Kıtelek település kiemelt helyen szerepel a köztestületi tőzoltóságok létrehozásának szempontjából. A település eltökélt a tőzoltóság

17 létrehozásában, várhatóan idén kérelmezni fogja a mőködési terület igénylését, ezzel megyénk lefedettsége teljessé válna. Önkéntes Tőzoltó Egyesületek szerepe: A Megyei Tőzoltók Szövetségének 19 tőzoltó egyesület a tagja, melyek közül mind több rendelkezik a mentı tőzvédelem területén bevethetı hatékony technikai és személyi háttérrel. Igazgatóságunk minden segítséget megadott - szakmai koordináció biztosításával, pályázati lehetıségek felkutatásával és kiaknázásával, képzési lehetıségek elindításával - az érintett tőzoltó egyesületek számára. Megyénkben számos (fıleg a Jászságban, valamint Túrkeve településen) egyesület rendelkezik mindazon minimális feltételekkel, melyekkel eredményesen tudják segíteni, illetve kisebb eseményeknél (vízszívatás, viharkár, avartőz, stb.) kiváltani a hivatásos, vagy önkéntes köztestületi tőzoltók munkáját. Az érintett egyesületek több alkalommal bizonyították már szakmai elhivatottságukat, munkájukkal mindezidáig elégedettek voltak a segítségüket kérı tőzoltóságok, személyi hátterüket biztosítani képesek, technikai ellátottságuk az évek folyamán folyamatosan fejlıdött. Mőszaki mentı bázis: Szolnok HÖT üzemeltetésében jelenleg 1 db Liebbher 70t daru, 2 db Renault cserefelépítményes gépjármő, 1 db mőszaki mentı konténer, 1 db vegyi mentesítı konténer, 1 db szállító konténer és 1 db vezetési pont konténer áll készenlétben es évben összesen 51 alkalommal volt szükség a bázis gépjármőveinek riasztására (23 db daru, 22 db mőszaki mentı konténer, 6 db vegyi mentesítı konténer). A vonulások után kitöltött, majd igazgatóságunkra felterjesztett adatlapok összesítésébıl, feldolgozásából, valamint a különbözı gyakorlatok tapasztalataiból megállapítható, hogy a beavatkozói állomány ismeri a mentıbázis eszközeit, felszereléseit és azokat készség szinten alkalmazni tudja. Az értékelt idıszakban a beavatkozások során tőzoltói állományból sérülés nem történt. Az eseményeknél használt szakfelszerelések problémamentesen mőködtek. A Szolnok/ Bázis Daru tekintetében riasztás esetén a kötözı elemek szállítása céljából, a tőzoltóság egyidejőleg vonultatja a Szolnok/Bázis szállító gépjármővet 1 fıvel. A mőszaki és vegyi konténer párhuzamosítva van. Egyéb kiemelt feladatok: Igazgatóságunk kiemelten kezeli az Egységes Digitális Rádiórendszer bevezetésével kapcsolatos koordinációs feladatokat. Informatikusaink folyamatosan programozták a készülékeket, valamint megtartották az elméleti és gyakorlati foglalkozásokat. Igazgatóságunkon régiós szintő továbbképzés került végrehajtásra az RSOE és az OKF szakembereinek közremőködésével. Valamennyi megyei EDR készüléknek megtörtént az átprogramozása a VPN utasításban foglaltak szerint október 6-án Szolnokon végrehajtottuk a Veszélyhelyzeti Felderítı Csoportok III. és a Tőzoltóságok VII. Országos szakmai vetélkedıjének Országrészi selejtezıjét, melyen hét megye csapatai vettek részt. Igazgatóságunk - a hagyományoknak megfelelıen - segítséget nyújtott a Jász- Nagykun-Szolnok Megyei Tőzoltók Szövetségének a május 16-án, immár

18 hagyományosan megrendezett Jászsági Tőzoltó verseny megszervezéséhez, illetve lebonyolításához. A verseny Jászboldogházán került megrendezésre. A mentésszervezési osztályvezetı részt vett az EU-Hunex Dechatlon 2009 nemzetközi gyakorlat és az Országos VFCS és Tőzoltó szakmai vetélkedı elıkészítésében és végrehajtásában. Részt vettünk az MH 25/88 Könnyő Vegyes Zászlóalj szervezésében március közötti idıszakban végrehajtott közös árvízvédelmi együttmőködési gyakorlaton. Munkavédelem: Az Igazgatóságon a Mőszaki, Mőszaki Felügyeleti Osztály közalkalmazott fıelıadója látja el megbízással áprilistól a munkabiztonsági felügyelıi feladatokat évben a Munka- és ellenırzési tervben meghatározottak szerint a vonatkozó rendelkezések figyelembevételével hajtottuk végre a munkavédelmi feladatokat. Ellenırzéseink során a segítı, tanácsadó, hibafeltáró jelleget helyeztük elıtérbe. A feltárt hiányosságok megszőntetésének lehetıségeit, valamint a legsürgısebb feladatokat rögzítettük, a javaslatokat megtettük. Az ellenırzések kiterjedtek a munkavédelmi oktatások végrehajtására, dokumentálására, szakfelszerelések idıszakos biztonságtechnikai felülvizsgálatára, villám-és érintésvédelmére, a munkavédelmi szakember foglalkoztatására, munkavédelmi ırök, elsısegélynyújtók kinevezésére, PÁV vizsgálatok meglétére, a munkára képes állapot ellenırzésére, illetve dokumentálására, továbbá a laktanyák, irodák, gépjármővek, felszerelések állapotára. A hivatásos önkormányzati tőzoltóságok és önkéntes köztestületi tőzoltóságoknál a mentésszervezési szakterület célellenırzései alkalmával vizsgáltuk a munkavédelem helyzetét. Ellenırzéseink során nagy hangsúlyt fektettünk Törökszentmiklós ÖT mőködésének, munkavédelmi helyzetének javítására, valamint Jászárokszállás Önkéntes Köztestületté válásával kapcsolatos feladatokra évi munkavédelmi szemle megtartásra került, a munkavédelmi helyzetértékelést, és a kockázatértékelés felülvizsgálatát elkészítettük és felterjesztettük az OKF Munkabiztonsági Felügyelet részére évben az Igazgatóságon 1 szolgálati kötelmekkel összefüggı baleset történt, a megyében mőködı HÖT-öknél összesen 11 db baleset történt, amely 186 nap kiesett nappal járt; az önkéntes köztestületi tőzoltóságok esetében 1 baleset történt, amely ben 102 nap kieséssel járt (2010-re áthúzódó a balesetbıl eredı felmentés ideje). Az új belépık elızetes; a VFCS állomány féléves ismétlı; a mőhelymunkások féléves ismétlı; a törzsállomány éves ismétlı; valamint a szakmai vetélkedıkön résztvevı állomány rendkívüli munkavédelmi oktatását végrehajtottuk szeptemberben a megyében található HÖT-ök, ÖT-ök munkavédelemmel foglalkozó személyei, munkavédelmi ırei részére továbbképzést tartottunk, melyen az OKF munkabiztonsági tanácsadója, Véghelyi György ny. tő. alezredes is részt vett

19 decemberben az OKF-en megtartott, az OKF Munkabiztonsági Felügyelet által tartott továbbképzésen a megyei munkabiztonsági felügyelı részt vett évben végrehajtottuk az Igazgatóság és a szakmai felügyelet alá tartozó HÖT-ök, ÖT-ök munkavédelmi vizsgára kötelezett állományának a munkavédelmi vizsgáztatását évben 1 alkalommal került végrehajtásra az Igazgatóság állományának munkára képes állapotának ellenırzése. Az egyéni védıeszközök cseréje a költségvetés figyelembe vételével folyamatosan történik. A VFCS-be az Igazgatóság állományából beosztható személyek, a 11/2005. számú BM OKF fıigazgatói intézkedésben meghatározott egyéni védıfelszerelések közül védıcsizmával, védıruhával továbbra sem rendelkeznek, légzıálarcból pedig összesen 3 db áll rendelkezésre, amivel a beosztható személyek számát tekintve az egyéni ellátás nem megoldott. Az Igazgatóság nem tudta elvégezni a hivatásos állomány idıszakos fizikai felmérését, mivel finanszírozási problémák miatt, ennek elıfeltételeként az idıszakos orvosi vizsgálatokat nem tudtuk végrehajtani. Továbbra is fennálló problémát jelent a év során az OKF-tıl átvett 2 db targonca (1 db 3,5 t, 1 db 1200 kg gyalogkísérető) üzembe helyezésének hiánya. A fı- és szerkezeti vizsgálatok elvégeztetését nem tudjuk elvégeztetni az egyre szőkösebb költségvetés miatt. Összességében megállapítható, hogy évben továbbra is hangsúlyt fektettünk a biztonságos, az egészséget nem veszélyeztetı munkavégzés feltételeinek megteremtésére. A munkavédelem szakmai felügyeletével segítjük a tőzoltóparancsnokok ez irányú tevékenységét évben a JNSZ MKI Veszélyhelyzeti Felderítı Csoport mőködtetése folyamatos volt, a VFCS 9 alkalommal került alkalmazásra, melybıl 2 beavatkozás anthrax gyanús küldemény volt. A megyei VFCS április 21. óta a 10/2009. OKF Intézkedésben meghatározottak alapján, hivatali idın kívül régiós mőködési rendben végezte feladatait, így ellátta Csongrád, Békés és Hajdú-Bihar megyék védelmét is. A Csoport felkészítése és gyakoroltatása az éves kiképzési tervnek megfelelıen megtörtént. Az éves Revíziós Ütemtervnek megfelelıen a VFCS gépjármő szakfelszereléseihez tartozó mőszerek és eszközök felülvizsgálatai - az OKF-el egyeztetett módon és idıpontokban - végrehajtásra kerültek. A VFCS 2009-ben több alkalommal vett részt bemutatókon, rendezvényeken: március 06-án a VFCS bemutatót tartott az V. Országos Középiskolai Rendészeti Tanulmányi Verseny keretében Karcagon. A bemutatón részt vett 2 fı november között a Pakson megrendezett VII. Országos Tőzoltó és III. Veszélyhelyzet Felderítı Csoportok Szakmai Vetélkedıjén részt vett a Szolnoki Országrészi selejtezın elsı helyezést elért VFCS csapat (3 fı). Felkészítések, továbbképzések, gyakorlatok: március között Radiológiai továbbképzés és felkészítés került végrehajtásra Szolnok HÖT és a JNSZ MKI VFCS személyi állománya részére. A továbbképzésen részt vett Szolnok HÖT három szolgálati csoportja 60 fıvel, valamint a megyei VFCS teljes állománya.

20 2009. március 17-19, valamint április között a KOK szervezésében Hajdúszoboszlón megrendezésre került Veszélyhelyzeti Felderítı Csoportok továbbképzésén részt vett 3-3 fı május 21-én az OKF IBMF szervezésében Hajdúszoboszlón megrendezésre került ADR konferencián a VFCS-be beosztott állományból 3 fı volt jelen. 3. Lakosságvédelmi tevékenység Megyei Védelmi Bizottság ülésével összefüggı katasztrófavédelmi feladatok A Megyei Védelmi Bizottság május 8-i és november 20-i üléseire kidolgoztuk a katasztrófavédelemmel összefüggı igazgatóságunk által javasolt napirendi pontok írásos dokumentumait, amelyek az alábbiak: A veszélyes anyagok közúti szállítása (ADR) ellenırzésének helyzete, tapasztalatai a közúti közlekedésrıl szóló évi I. törvény (egységes szerkezetben a végrehajtásáról szóló 30/1988. (IV. 21.) MT rendelettel) által a katasztrófavédelemre ruházott hatósági jogkör hatályba lépése óta eltelt idıszakban. Tájékoztató a területi polgári védelmi szervezetek felkészítésérıl. Tájékoztató a települések polgári védelmi besorolásának helyzetérıl, esetleges változásáról. Tájékoztató a megye tőzbiztonságának helyzetérıl. SEVESO-II Irányelvek végrehajtásának, valamint évi külsı védelmi terv gyakoroltatásának tapasztalatairól A JNSZ MVB védekezési munkacsoport (operatív törzs) felkészítésének és mőködési feltételeinek helyzete. A két szerv közös munkáját szigorúan a védelmi igazgatást és a katasztrófavédelmet meghatározó jogszabályokban rögzített hatáskörünk betartásával végezzük. Az elmúlt idıszakban több veszélyhelyzet (Tisza folyó cianid és nehézfém-szennyezése, és évi rendkívüli ár- és belvízvédekezés, az évente bekövetkezett rövid idın belül lehulló nagymennyiségő csapadék következtében kialakult hó, illetve belvízhelyzet kezelése, stb.) során szoros együttmőködésben végeztük feladatainkat. A Megyei Védelmi Bizottság ülésein általában 4-5 katasztrófavédelemmel összefüggı napirendi pont kidolgozására és megtárgyalására kapunk lehetıséget. A napirendi pontokhoz szinte kivétel nélkül határozati javaslatokkal élünk, amelyekbıl a jogszabályokban meghatározott feladatok végrehajtása érdekében Határozatok születtek. A Megyei Védelmi Bizottság Védekezési Munkacsoport Operatív Törzsét a MKI igazgatója vezeti. Ebben az évben Törzs részére MVB határozat alapján egy alkalommal felkészítést tartottunk, két alkalommal Külsı Védelmi Terv teljes gyakorlásán vett részt. Az Operatív Törzs tagjai számára biztosítottuk annak lehetıségét, hogy az egyik gyakorlatot a helyszínen is megtekinthessék. A MVB Operatív Törzs mőködési helyén az MKI nál erre a célra külön tervezett és kialakított helyiségben végzi tevékenységét, amelyhez a teljes logisztikai biztosítást igazgatóságunk végzi. A MVB Operatív Törzs mőködéséhez szükséges informatikai háttér elavult, a számítógépek korszerősítése vagy cseréje kellene a megbízható feladat ellátáshoz, mivel igazgatóságunknak nincs anyagi fedezete ezekre, ezért az MVB felé jeleztük a fennálló problémát.

FEJÉR MEGYE KÖZGYŐLÉSÉNEK 2012. FEBRUÁR 23-I ÜLÉSÉRE

FEJÉR MEGYE KÖZGYŐLÉSÉNEK 2012. FEBRUÁR 23-I ÜLÉSÉRE E LİTERJESZTÉS FEJÉR MEGYE KÖZGYŐLÉSÉNEK 2012. FEBRUÁR 23-I ÜLÉSÉRE 7. IKTATÓSZÁM: 2-2/2012. MELLÉKLET: 4 DB TÁRGY: Tájékoztató a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság 2011. évi tevékenységérıl ELİTERJESZTİ:

Részletesebben

Tartalomjegyzék. 1. A 2013-2014-es év legfontosabb tűzvédelmi célkitűzései, feladatai, létszámellátottság:... 3. 1.1. A HTP létszámellátottsága:...

Tartalomjegyzék. 1. A 2013-2014-es év legfontosabb tűzvédelmi célkitűzései, feladatai, létszámellátottság:... 3. 1.1. A HTP létszámellátottsága:... BESZÁMOLÓ A SZOLNOKI HIVATÁSOS TŰZOLTÓ-PARANCSNOKSÁG 2013 ÉVI ÉS 2014 I. FÉLÉVI TŰZVÉDELMI TEVÉKENYSÉGÉRŐL 2014 Tartalomjegyzék 1. A 2013-2014-es év legfontosabb tűzvédelmi célkitűzései, feladatai, létszámellátottság:...

Részletesebben

T Á J É K O Z T A T Ó. A Békés Megyei Katas ztrófavédelmi Igazgatós ág. Szarvasi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság. 2012. évben elvégzett feladatairól.

T Á J É K O Z T A T Ó. A Békés Megyei Katas ztrófavédelmi Igazgatós ág. Szarvasi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság. 2012. évben elvégzett feladatairól. Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Szeghalmi Katasztrófavédelmi Kirendeltség Szarvasi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság H-5540 Szarvas, Deák F. u. 7. Tel/Fax: 06/66 312-733 e-mail: szarvas.hot@katved.gov.hu

Részletesebben

Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Cím: 5600 Békéscsaba, Kazinczy utca 9. Az igazgatóság telefon és fax számai: Tel: (66) 549-470 Fax: (66) 441-628 E-mail cím: bekes.titkarsag@katved.gov.hu HÍRLEVÉL

Részletesebben

A Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 2011. február 18-i ülése 2. számú napirendi pontja

A Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 2011. február 18-i ülése 2. számú napirendi pontja Egyszerű többség A Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 2011. február 18-i ülése 2. számú napirendi pontja Tájékoztató a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság 2010. évi tevékenységéről Előadó:

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS Hajdúnánási Katasztrófavédelmi Kirendeltség 2014. évi munkájáról

ELŐTERJESZTÉS Hajdúnánási Katasztrófavédelmi Kirendeltség 2014. évi munkájáról Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Hajdúnánási Katasztrófavédelmi Kirendeltség ELŐTERJESZTÉS Hajdúnánási Katasztrófavédelmi Kirendeltség 2014. évi munkájáról Szabó Norbert tűzoltó őrnagy

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A JÁSZ- NAGYKUN- SZOLNOK MEGYEI KATASZTRÓFAVÉDELMI IGAZGATÓSÁG 2015. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL

TÁJÉKOZTATÓ A JÁSZ- NAGYKUN- SZOLNOK MEGYEI KATASZTRÓFAVÉDELMI IGAZGATÓSÁG 2015. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság TÁJÉKOZTATÓ A JÁSZ- NAGYKUN- SZOLNOK MEGYEI KATASZTRÓFAVÉDELMI IGAZGATÓSÁG 2015. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL Szolnok, 2016. április 8. / Matuska Zoltán

Részletesebben

A NYÍREGYHÁZI HIVATÁSOS TŰZOLTÓSÁG 2011. ÉVI MUNKÁJÁRÓL

A NYÍREGYHÁZI HIVATÁSOS TŰZOLTÓSÁG 2011. ÉVI MUNKÁJÁRÓL Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Nyíregyháza Hivatásos Tűzoltóság Cím: 4400. Nyíregyháza, Erdő sor 5. Tel: 42/404-444 Fax: 42/509-144 E-mail: nyiregyhaza.hot@katved.gov.hu A

Részletesebben

Kapuvár Város Hivatásos Önkormányzati Tűzoltósága 2009. évi munkájának értékelése

Kapuvár Város Hivatásos Önkormányzati Tűzoltósága 2009. évi munkájának értékelése B e s z á m o l ó Kapuvár Város Hivatásos Önkormányzati Tűzoltósága 2009. évi munkájának értékelése Készítette: Molnár Sándor őrgy tanácsos Tűzoltóparancsnok A TŰZOLTÓSÁG ADOTT ÉVRE VONATKOZÓ KIEMELT CÉLJAI

Részletesebben

RENDŐRKAPITÁNYSÁG KESZTHELY KAPITÁNYSÁGVEZETŐ 8360 Keszthely, Deák F. utca 31. Tel.:83/312-240 Fax: 83/312-240/56-48 BM: 26/56-04 E-mail:

RENDŐRKAPITÁNYSÁG KESZTHELY KAPITÁNYSÁGVEZETŐ 8360 Keszthely, Deák F. utca 31. Tel.:83/312-240 Fax: 83/312-240/56-48 BM: 26/56-04 E-mail: RENDŐRKAPITÁNYSÁG KESZTHELY KAPITÁNYSÁGVEZETŐ 8360 Keszthely, Deák F. utca 31. Tel.:83/312-240 Fax: 83/312-240/56-48 BM: 26/56-04 E-mail: horvathis@zala.police.hu RENDŐRKAPITÁNYSÁG KESZTHELY KAPITÁNYSÁGVEZETŐ

Részletesebben

Tájékoztató a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi és Erdőgazdálkodási Főosztály 2015. évi tevékenységéről

Tájékoztató a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi és Erdőgazdálkodási Főosztály 2015. évi tevékenységéről Tájékoztató a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi és Erdőgazdálkodási Főosztály 2015. évi tevékenységéről A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal (továbbiakban: Főosztály) a

Részletesebben

Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Kazincbarcikai Katasztrófavédelmi Kirendeltség

Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Kazincbarcikai Katasztrófavédelmi Kirendeltség BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI KATASZTRÓFAVÉDELMI IGAZGATÓSÁG Kazincbarcikai Katasztrófavédelmi Kirendeltség Kazincbarcikai Hivatásos Tűzoltóparancsnokság Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Részletesebben

FEJÉR MEGYE KÖZGYŐLÉSÉNEK 2014. ÁPRILIS 24-I ÜLÉSÉRE

FEJÉR MEGYE KÖZGYŐLÉSÉNEK 2014. ÁPRILIS 24-I ÜLÉSÉRE E LİTERJESZTÉS FEJÉR MEGYE KÖZGYŐLÉSÉNEK 2014. ÁPRILIS 24-I ÜLÉSÉRE 3. IKTATÓSZÁM:1-3/2014. MELLÉKLET: TÁRGY: Tájékoztató a Megyei Védelmi Bizottság és a megyei védelmi igazgatás rendszerének 2013. évben

Részletesebben

I. Bevezetés. II. Közbiztonsági helyzet értékelése

I. Bevezetés. II. Közbiztonsági helyzet értékelése I. Bevezetés A Várpalotai Rendőrkapitányság az Országos Rendőr-főkapitányság és a Veszprém Megyei Rendőrfőkapitányság célkitűzéseinek, útmutatásainak, továbbá a saját munkatervében meghatározottaknak megfelelően

Részletesebben

BESZÁMOLÓ A BALATONKENESE VÁROS 2013.ÉVI KÖZBIZTONSÁGI HELYZETÉRŐL

BESZÁMOLÓ A BALATONKENESE VÁROS 2013.ÉVI KÖZBIZTONSÁGI HELYZETÉRŐL 1 BALATONALMÁDI RENDŐRKAPITÁNYSÁG BALATONKENESE RENDŐRŐRS 8174 Balatonkenese, Bajcsy-Zs. u. 7.; Tel/fax.: 88/584-970 (BM: 22/46-10) e-mail: fodort@veszprem.police.hu BESZÁMOLÓ A BALATONKENESE VÁROS 2013.ÉVI

Részletesebben

HELYZETJELENTÉS AZ ADÓ- ÉS PÉNZÜGYI ELLENİRZÉSI HIVATAL ÁLLAPOTÁRÓL

HELYZETJELENTÉS AZ ADÓ- ÉS PÉNZÜGYI ELLENİRZÉSI HIVATAL ÁLLAPOTÁRÓL HELYZETJELENTÉS AZ ADÓ- ÉS PÉNZÜGYI ELLENİRZÉSI HIVATAL ÁLLAPOTÁRÓL (a Pénzügyminisztérium átadás-átvételi dokumentumának melléklete) 2010. május Tartalomjegyzék Adó- és Pénzügyi Ellenırzési Hivatal átadás-átvételi

Részletesebben

Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Balassagyarmati Katasztrófavédelmi Kirendeltség Kirendeltség-vezető

Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Balassagyarmati Katasztrófavédelmi Kirendeltség Kirendeltség-vezető Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Balassagyarmati Katasztrófavédelmi Kirendeltség Kirendeltség-vezető H-2660 Balassagyarmat, Baltik Frigyes út 1. : 3100 Salgótarján, Pf.: 0 Tel: (36-35) 500-730

Részletesebben

B E S Z Á M O L Ó AZ ÖNKORMÁNYZAT 2011. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSI GAZDÁLKODÁSÁRÓL. Püspökladány Város Polgármesterétől 4150 Püspökladány, Bocskai u. 2.

B E S Z Á M O L Ó AZ ÖNKORMÁNYZAT 2011. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSI GAZDÁLKODÁSÁRÓL. Püspökladány Város Polgármesterétől 4150 Püspökladány, Bocskai u. 2. Püspökladány Város Polgármesterétől 4150 Püspökladány, Bocskai u. 2. B E S Z Á M O L Ó AZ ÖNKORMÁNYZAT 2011. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSI GAZDÁLKODÁSÁRÓL A tájékoztatót előzetesen véleményezi a Pénzügyi és Ügyrendi

Részletesebben

Balassagyarmati Hivatásos Tűzoltóparancsnokság

Balassagyarmati Hivatásos Tűzoltóparancsnokság Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Balassagyarmati Hivatásos Tűzoltóparancsnokság Tűzoltóparancsnok H-2660 Balassagyarmat, Baltik Frigyes út 1. : 3100 Salgótarján, Pf.: 0 Tel: (36-35) 500-730

Részletesebben

Az Országgyűlés elnökének 6/2014. számú házelnöki rendelkezése AZ ORSZÁGGYŰLÉSI ŐRSÉG SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATÁRÓL

Az Országgyűlés elnökének 6/2014. számú házelnöki rendelkezése AZ ORSZÁGGYŰLÉSI ŐRSÉG SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATÁRÓL Az Országgyűlés elnökének 6/2014. számú házelnöki rendelkezése AZ ORSZÁGGYŰLÉSI ŐRSÉG SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATÁRÓL Az Országgyűlésről szóló 2012. évi XXXVI. törvény 2. (2) bekezdés q) pontjában

Részletesebben

B E SZ Á M O L Ó. az Ózdi Rendőrkapitányság - Ózd város vonatkozásában - végzett 2013. évi tevékenységéről

B E SZ Á M O L Ó. az Ózdi Rendőrkapitányság - Ózd város vonatkozásában - végzett 2013. évi tevékenységéről ,20 ÓZDI RENDŐRKAPITÁNYSÁG VEZETŐJE 3601 Ózd, Jászi Oszkár út 2. Pf.: 112 Tel: (48) 570-070, BM tel:(31) 52-40, Fax.: (48) 570-070/52-85 e-mail: drvargal@borsod.police.hu Szám: 05070-13690/2013. ált. B

Részletesebben

Jóváhagyom: Pécs, 2013. július 16. Dakos József r. dandártábornok rendőrségi főtanácsos megyei rendőrfőkapitány sk.

Jóváhagyom: Pécs, 2013. július 16. Dakos József r. dandártábornok rendőrségi főtanácsos megyei rendőrfőkapitány sk. RENDŐRKAPITÁNYSÁG KOMLÓ VEZETŐJE 7300 KOMLÓ, BEREK U. 10. 7301 KOMLÓ, PF: 3. TELEFON / FAX: 72/481-180, 72/582-445 BM.: 23/43-90 / 43-28; E-MAIL: VACZII@baranya.police.hu Szám: 02020/119/1/2013. ált. Jóváhagyom:

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉSEK. Gyomaendrőd Város Önkormányzata. Képviselő-testület. 2013. október 31. napján tartandó rendes üléséhez

ELŐTERJESZTÉSEK. Gyomaendrőd Város Önkormányzata. Képviselő-testület. 2013. október 31. napján tartandó rendes üléséhez ELŐTERJESZTÉSEK Gyomaendrőd Város Önkormányzata Képviselő-testület 2013. október 31. napján tartandó rendes üléséhez Gyomaendrőd Város Önkormányzata 5500 Gyomaendrőd, Selyem út 124. BESZÁMOLÓ a Képviselő-testület

Részletesebben

A 2011. évi költségvetési beszámoló szöveges indoklása

A 2011. évi költségvetési beszámoló szöveges indoklása A 2011. évi költségvetési beszámoló szöveges indoklása 1. Feladatkör, tevékenység 1.1. Az intézmény neve: Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság Törzskönyvi azonosító szám: 308450 Honlap: WWW.TIKOVIZIG.HU

Részletesebben

Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Szegedi Katasztrófavédelmi Kirendeltség. 2013. évi beszámoló jelentés TARTALOMJEGYZÉK

Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Szegedi Katasztrófavédelmi Kirendeltség. 2013. évi beszámoló jelentés TARTALOMJEGYZÉK TARTALOMJEGYZÉK I.KIEMELT CÉLOK MEGVALÓSULÁSA...3 II.VEZETÉS, IRÁNYÍTÁS HELYZETE...4 HUMÁN TERÜLET:...4 SAJTÓ:...4 III.ELVÉGZETT KATASZTRÓFAVÉDELMI SZAKMAI FELADATOK...4 1.MENTŐ TŰZVÉDELEMI SZAKTERÜLET:...4

Részletesebben

2005 ÉVI SZAKMAI ÉS PÉNZÜGYI-GAZDÁLKODÁSI TEVÉKENYSÉGÉNEK BESZÁMOLÓJA

2005 ÉVI SZAKMAI ÉS PÉNZÜGYI-GAZDÁLKODÁSI TEVÉKENYSÉGÉNEK BESZÁMOLÓJA HEVES MEGYEI RENDŐR FŐKAPITÁNYSÁG GAZDASÁGI IGAZGATÓSÁG KÖZGAZDASÁGI OSZTÁLYA E G E R 3300 Eger, Eszterházy tér 2. T: 06-(36)-522-111/11-95 BM: 31/11-95 ===================================== A HEVES MEGYEI

Részletesebben

2015. ÉVI BESZÁMOLÓ A CSONGRÁD MEGYEI KATASZTRÓFAVÉDELMI IGAZGATÓSÁG SZEGEDI KATASZTRÓFAVÉDELMI KIRENDELTSÉG

2015. ÉVI BESZÁMOLÓ A CSONGRÁD MEGYEI KATASZTRÓFAVÉDELMI IGAZGATÓSÁG SZEGEDI KATASZTRÓFAVÉDELMI KIRENDELTSÉG Szám: 35610/115-4/2016.ált. ÉVI BESZÁMOLÓ. számú példány A CSONGRÁD MEGYEI KATASZTRÓFAVÉDELMI IGAZGATÓSÁG SZEGEDI KATASZTRÓFAVÉDELMI KIRENDELTSÉG Ördög István tű. alezredes kirendeltség-vezető Csongrád

Részletesebben

Előterjesztés Békés Város Képviselő-testülete 2014. április 30-i ülésére

Előterjesztés Békés Város Képviselő-testülete 2014. április 30-i ülésére Tárgy: Beszámoló a Békési Rendőrkapitányság Békés városában végzett 2013. évi tevékenységéről Előkészítette: Ladányi Zoltán r. alezredes, rendőrségi főtanácsos, kapitányságvezető Véleményező bizottság:

Részletesebben

BESZÁMOLÓ. a Szeged Megyei Jogú Város Hivatásos Önkormányzati Tűzoltósága 2008. évben végzett munkájáról

BESZÁMOLÓ. a Szeged Megyei Jogú Város Hivatásos Önkormányzati Tűzoltósága 2008. évben végzett munkájáról BESZÁMOLÓ a Szeged Megyei Jogú Város Hivatásos Önkormányzati Tűzoltósága 2008. évben végzett munkájáról A Szeged Megyei Jogú Város Hivatásos Önkormányzati Tűzoltósága a 2008. évi tevékenységét a közvélemény,

Részletesebben

Emberi Erőforrások Minisztériuma Aszódi Javítóintézet, Általános Iskola, Szakiskola és Speciális Szakiskola

Emberi Erőforrások Minisztériuma Aszódi Javítóintézet, Általános Iskola, Szakiskola és Speciális Szakiskola Emberi Erőforrások Minisztériuma Aszódi Javítóintézet, Általános Iskola, Szakiskola és Speciális Szakiskola 2013. évi költségvetési beszámolójának szöveges indoklása Esztergom, 2014. április 04. Karlócai

Részletesebben

Az ALISCA Agrárház Kft új növényvédőszer raktárának biztonsági jelentése Szekszárdi Ipari park

Az ALISCA Agrárház Kft új növényvédőszer raktárának biztonsági jelentése Szekszárdi Ipari park Az ALISCA Agrárház Kft új növényvédőszer raktárának biztonsági jelentése Szekszárdi Ipari park Nyilvános változat 2015.09.21 Készítette: HVESZ Kft ALISCA AGRÁRHÁZ Kft. BIZTONSÁGI JELENTÉS SZEKSZÁRD NYILVÁNOS

Részletesebben

B E S Z Á M O L Ó Marcali Város 2015. évi közrend, közbiztonsági helyzetéről.

B E S Z Á M O L Ó Marcali Város 2015. évi közrend, közbiztonsági helyzetéről. RENDŐRKAPITÁNYSÁG MARCALI Ügyszám: 14040/1116-1/2016.ált. Hiv. szám: 1254-1/2016. Tárgy: Beszámoló Marcali Város 2015. évi közbiztonsági helyzetéről. Üi: Bene Zsolt r. alezredes B E S Z Á M O L Ó Marcali

Részletesebben

*:7100 Szekszárd, Várköz 4. Pf:124 Tel: 74/501-100 BM: 23/36-10 Fax:23/36-90 ::pilisig@tolna.police.hu. Beszámoló. Szekszárd 2015.

*:7100 Szekszárd, Várköz 4. Pf:124 Tel: 74/501-100 BM: 23/36-10 Fax:23/36-90 ::pilisig@tolna.police.hu. Beszámoló. Szekszárd 2015. RENDŐRKAPITÁNYSÁG SZEKSZÁRD *:7100 Szekszárd, Várköz 4. Pf:124 Tel: 74/501-100 BM: 23/36-10 Fax:23/36-90 ::pilisig@tolna.police.hu Szám: 17010/ 360-9/2015. ált. A rendőrkapitány vagy kijelölt helyettese

Részletesebben

RENDŐRKAPITÁNYSÁG KAPUVÁR. :9330 Kapuvár Sport u. 20., 9330 Kapuvár Pf.: 4.,fax::06-96-242-933, BM: 03-21-4402 : kapuvarrk@gyor.police.

RENDŐRKAPITÁNYSÁG KAPUVÁR. :9330 Kapuvár Sport u. 20., 9330 Kapuvár Pf.: 4.,fax::06-96-242-933, BM: 03-21-4402 : kapuvarrk@gyor.police. RENDŐRKAPITÁNYSÁG KAPUVÁR :9330 Kapuvár Sport u. 20., 9330 Kapuvár Pf.: 4.,fax::06-96-242-933, BM: 03-21-4402 : kapuvarrk@gyor.police.hu Szám: 08030-./ 2011. Ált. 1. sz. példány Jóváhagyom: 2011. március

Részletesebben

ELİTERJESZTÉS. A Komárom-Esztergom Megyei Közgyőlés 2007. március 29-i ü l é s é r e

ELİTERJESZTÉS. A Komárom-Esztergom Megyei Közgyőlés 2007. március 29-i ü l é s é r e KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYE FİJEGYZİJE VI. 506 /2007. ELİTERJESZTÉS A Komárom-Esztergom Megyei Közgyőlés 2007. március 29-i ü l é s é r e Tárgy: Beszámoló a 2006. évi intézményi ellenırzési tapasztalatokról

Részletesebben

Balassagyarmati Hivatásos Tűzoltóparancsnokság

Balassagyarmati Hivatásos Tűzoltóparancsnokság Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Balassagyarmati Hivatásos Tűzoltóparancsnokság Tűzoltóparancsnok H-2660 Balassagyarmat, Baltik Frigyes út 1. *: 3100 Salgótarján, Pf.: 0 Tel: (36-35) 500-730

Részletesebben

PÁLYÁZAT PATAY ISTVÁN ÁLTALÁNOS ISKOLA NYÍRMADA. Intézményvezető-helyettes (magasabb vezető) beosztás ellátására. Pályáztató:

PÁLYÁZAT PATAY ISTVÁN ÁLTALÁNOS ISKOLA NYÍRMADA. Intézményvezető-helyettes (magasabb vezető) beosztás ellátására. Pályáztató: PÁLYÁZAT PATAY ISTVÁN ÁLTALÁNOS ISKOLA NYÍRMADA Intézményvezető-helyettes (magasabb vezető) beosztás ellátására Pályáztató: Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Vásárosnaményi Tankerülete Pályázó: Fazekas

Részletesebben

Statisztikai tájékoztató Somogy megye, 2011/1

Statisztikai tájékoztató Somogy megye, 2011/1 Statisztikai tájékoztató Somogy megye, 2011/1 Központi Statisztikai Hivatal 2011. június Tartalom Bevezetés...2 Ipar...2 Építőipar...3 Lakásépítés...3 Idegenforgalom...4 Beruházás...5 Népesség, népmozgalom...6

Részletesebben

KOORDINÁCIÓS TANÁCSNOK BESZÁMOLÓ. A Csepeli Tűzőrség 2006. évi munkájáról

KOORDINÁCIÓS TANÁCSNOK BESZÁMOLÓ. A Csepeli Tűzőrség 2006. évi munkájáról BUDAPEST XXI. KERÜLET CSEPEL ÖNKORMÁNYZATA KOORDINÁCIÓS TANÁCSNOK BESZÁMOLÓ A Csepeli Tűzőrség 2006. évi munkájáról Készítette: Botos László Tűzőrségparancsnok Dr. Kerpán Mátyásné Közbiztonsági Főmunkatárs

Részletesebben

T Á J É K O Z T A T Ó A POLGÁRMESTERI HIVATAL 2012. ÉVI MUNKÁJÁRÓL

T Á J É K O Z T A T Ó A POLGÁRMESTERI HIVATAL 2012. ÉVI MUNKÁJÁRÓL TÉGLÁS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT JEGYZŐJÉTŐL 4243 TÉGLÁS, KOSSUTH U. 61. sz. T Á J É K O Z T A T Ó A POLGÁRMESTERI HIVATAL 2012. ÉVI MUNKÁJÁRÓL A hivatal látja el az önkormányzatnak, illetve a jegyzőnek jogszabályokban

Részletesebben

ELTE GYETYÁNFFY ISTVÁN GYAKORLÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT

ELTE GYETYÁNFFY ISTVÁN GYAKORLÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT ELTE GYETYÁNFFY ISTVÁN GYAKORLÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT 2014 Tartalomjegyzék: 1. Az intézmény adatai 4 1.1. Székhely, telephely megjelölése 4 1.2. Jogelőd intézményei 4 1.3.

Részletesebben

BALATONALMÁDI RENDŐRKAPITÁNYSÁG VEZETŐJE

BALATONALMÁDI RENDŐRKAPITÁNYSÁG VEZETŐJE BALATONALMÁDI RENDŐRKAPITÁNYSÁG VEZETŐJE 8220 Balatonalmádi, Jókai u. 12.; Tel/fax.: 88/438-711 (BM: 22/45-23, 22/45-11) e-mail: szabojanos@veszprem.police.hu Szám: 19080/ /2012 ált. B E S Z Á M O L Ó

Részletesebben

...AI...,~~ _...~~; A A~ ~

...AI...,~~ _...~~; A A~ ~ Szám: 36510/684-2/20 16.ált. Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Nyíregyháza Katasztrófavédelmi Kirendeltség Kirendeltség-vezető H-4406 Nyuegyhaza, f rdo sor5. Tel: (+36 42) 404-444

Részletesebben

Ú j s z á s z V á r o s Ö n k o r m á n y z a t P o l g á r m e s t e r i H i v a t a l a

Ú j s z á s z V á r o s Ö n k o r m á n y z a t P o l g á r m e s t e r i H i v a t a l a Ú J S Z Á S Z V Á R O S P O L G Á R M E S T E R I H I V A T A L 5052 ÚJSZÁSZ, SZABADSÁG TÉR 1. TEL: 56/552-022; FAX: 56/552-102 E-mail: ujszasz@pr.hu; Web: http://www.ujszasz.hu Ú j s z á s z V á r o s

Részletesebben

15 ÉVES A KÖZIGAZGATÁSI HIVATAL

15 ÉVES A KÖZIGAZGATÁSI HIVATAL 15 ÉVES A KÖZIGAZGATÁSI HIVATAL Nagyon jeles évfordulót ünnepel a közigazgatási hivatal ebben az évben, hiszen 15 évvel ezelőtt, 1991. január 1-jén alakult meg a győri székhelyű 1. számú régió Köztársasági

Részletesebben

J/19392. A Magyar Köztársaság legfőbb ügyészének. országgyűlési beszámolója. az ügyészség 2005. évi tevékenységéről

J/19392. A Magyar Köztársaság legfőbb ügyészének. országgyűlési beszámolója. az ügyészség 2005. évi tevékenységéről J/19392 A Magyar Köztársaság legfőbb ügyészének országgyűlési beszámolója az ügyészség 2005. évi tevékenységéről 2 TARTALOMJEGYZÉK 1. Az ügyészi szervezet 6 2. A büntetőjogi ügyészi tevékenység 8 A) A

Részletesebben

Távoktatási anyag a 45/2011. (XII. 7.) BM rendelet alapján:

Távoktatási anyag a 45/2011. (XII. 7.) BM rendelet alapján: Munkavédelmi, tűzvédelmi felszerelések kereskedelme, szaktanácsadás www.munkavedelmiwebbolt.hu tel.: +36-70-339-8341 Távoktatási anyag a 45/2011. (XII. 7.) BM rendelet alapján: 2. Az A és B tűzveszélyességi

Részletesebben

A Felügyelet jogállása, illetékességi területe és feladatai

A Felügyelet jogállása, illetékességi területe és feladatai Sok mindent el lehet érni szigorral, még többet szeretettel, de a legtöbbet belátással és pártatlan igazságossággal, amely nincs tekintettel egyes személyekre ( J.W. Goethe ) A Szombathelyi Közterület-felügyelet

Részletesebben

SZÖVEGES BESZÁMOLÓ A 2009 ÉVI PÉNZÜGYI GAZDASÁGI TEVÉKENYSÉGRŐL

SZÖVEGES BESZÁMOLÓ A 2009 ÉVI PÉNZÜGYI GAZDASÁGI TEVÉKENYSÉGRŐL FVM DASzK Szakképző Iskola Lippai János Kertészeti Szakképző Iskola és Kollégium Sopron, Bánfalvi u 48-50 SZÖVEGES BESZÁMOLÓ A 2009 ÉVI PÉNZÜGYI GAZDASÁGI TEVÉKENYSÉGRŐL Az államháztartásról szóló 1992

Részletesebben

2015. február 19-i együttes ülésére

2015. február 19-i együttes ülésére 3. számú előterjesztés Egyszerű többség ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének Szakcs, Várong és Lápafő Község Önkormányzatának Képviselő-testületével közösen tartott 2015. február

Részletesebben

BORONKAY GYÖRGY MŰSZAKI KÖZÉPISKOLA, GIMNÁZIUM ÉS KOLLÉGIUM 2600 Vác, Németh László u. 4-6. SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT

BORONKAY GYÖRGY MŰSZAKI KÖZÉPISKOLA, GIMNÁZIUM ÉS KOLLÉGIUM 2600 Vác, Németh László u. 4-6. SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT BORONKAY GYÖRGY MŰSZAKI KÖZÉPISKOLA, GIMNÁZIUM ÉS KOLLÉGIUM 2600 Vác, Németh László u. 4-6. SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT V Á C 2012 -2- A közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. tv., az 1996. évi LXII.

Részletesebben

Vezérigazgatói köszöntô

Vezérigazgatói köszöntô Tartalomjegyzék Vezérigazgatói köszöntő 2 A társaság vezető testületei 4 Az Igazgatóság jelentése 6 Általános gazdasági helyzet 6 A hazai biztosítási piac jellemzői 8 A Generali-Providencia teljesítménye

Részletesebben

A BIZTONSÁGOS ÉS EGÉSZSÉGES MUNKAHELYEKÉRT Munkavédelmi konferencia Munkáltatók, munkabiztonsági és munkaegészségügyi szakemberek számára

A BIZTONSÁGOS ÉS EGÉSZSÉGES MUNKAHELYEKÉRT Munkavédelmi konferencia Munkáltatók, munkabiztonsági és munkaegészségügyi szakemberek számára A BIZTONSÁGOS ÉS EGÉSZSÉGES MUNKAHELYEKÉRT Munkavédelmi konferencia Munkáltatók, munkabiztonsági és munkaegészségügyi szakemberek számára Zalaegerszeg 2012. A konferencia megszervezését és az összefoglaló

Részletesebben

KUNHEGYES VÁROS JEGYZŐJÉTŐL 5340 Kunhegyes, Szabadság tér 1. Tel.: 59/530-500; Telefax: 59/326-057 E-mail: jegyzo@kunhegyes.hu

KUNHEGYES VÁROS JEGYZŐJÉTŐL 5340 Kunhegyes, Szabadság tér 1. Tel.: 59/530-500; Telefax: 59/326-057 E-mail: jegyzo@kunhegyes.hu KUNHEGYES VÁROS JEGYZŐJÉTŐL 5340 Kunhegyes, Szabadság tér 1. Tel.: 59/530-500; Telefax: 59/326-057 E-mail: jegyzo@kunhegyes.hu TÁJÉKOZTATÓ a Polgármesteri Hivatal 2015. évi tevékenységéről A Képviselő-testület

Részletesebben

Tartalomjegyzék. 2./Húsipari- húseldolgozó vállalkozások akcióellenőrzése 10

Tartalomjegyzék. 2./Húsipari- húseldolgozó vállalkozások akcióellenőrzése 10 Hírlevél 2011/4. Tartalomjegyzék 1./Összefoglaló a bankok, illetve a bankok személy- és vagyonvédelmét biztosító vállalkozások foglalkoztatási gyakorlatának akcióellenőrzéséről 3 2./Húsipari- húseldolgozó

Részletesebben

Az alapvető jogok biztosának Jelentése az AJB-2648/2015. számú ügyben

Az alapvető jogok biztosának Jelentése az AJB-2648/2015. számú ügyben Az alapvető jogok biztosának Jelentése az AJB-2648/2015. számú ügyben Előadó: dr. Győrffy Zsuzsanna A vizsgálat megindítása Hivatalomhoz állampolgári bejelentés érkezett a Baranya Megyei Gyermekvédelmi

Részletesebben

Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Cím: 5600 Békéscsaba, Kazinczy utca 9. Az igazgatóság telefon és fax számai: Tel: (66) 549-470 Fax: (66) 441-628 E-mail cím: bekes.titkarsag@katved.gov.hu JANUÁR

Részletesebben

M E G H Í V Ó. Tájékoztatom a Tisztelt Lakosságot, hogy Balmazújváros Város Önkormányzat Képviselő-testülete. k ö z m e g h a l l g a t á s t

M E G H Í V Ó. Tájékoztatom a Tisztelt Lakosságot, hogy Balmazújváros Város Önkormányzat Képviselő-testülete. k ö z m e g h a l l g a t á s t M E G H Í V Ó Tájékoztatom a Tisztelt Lakosságot, hogy Balmazújváros Város Önkormányzat Képviselő-testülete k ö z m e g h a l l g a t á s t tart szelektív hulladékgyűjtés témában. A közmeghallgatás helye:

Részletesebben

T Á J É K O Z T A T Ó A POLGÁRMESTERI HIVATAL 2011. ÉVI MUNKÁJÁRÓL

T Á J É K O Z T A T Ó A POLGÁRMESTERI HIVATAL 2011. ÉVI MUNKÁJÁRÓL TÉGLÁS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT JEGYZŐJÉTŐL 4243 TÉGLÁS, KOSSUTH U. 61. sz. T Á J É K O Z T A T Ó A POLGÁRMESTERI HIVATAL 2011. ÉVI MUNKÁJÁRÓL A hivatal látja el az önkormányzatnak, illetve a jegyzőnek jogszabályokban

Részletesebben

ÜZLETI JELENTÉS 2011. ÉV. FTSZV Fővárosi Településtisztasági és Környezetvédelmi Kft.

ÜZLETI JELENTÉS 2011. ÉV. FTSZV Fővárosi Településtisztasági és Környezetvédelmi Kft. Fővárosi Településtisztasági és Környezetvédelmi Kft. ÜZLETI JELENTÉS 2011. ÉV FTSZV Fővárosi Településtisztasági és Környezetvédelmi Kft. Budapest, 2012. március 21. Wohner Zsolt Ügyvezető igazgató 1186

Részletesebben

Beszámoló a Sajószentpéteri Területi Szociális Központ és Bölcsőde 2014. évi szakmai munkájáról

Beszámoló a Sajószentpéteri Területi Szociális Központ és Bölcsőde 2014. évi szakmai munkájáról Előterjesztő: Dr. Faragó Péter Társulási Tanács Elnöke Készítette: Aleva Mihályné Intézményvezető Beszámoló a Sajószentpéteri Területi Szociális Központ és Bölcsőde 2014. évi szakmai munkájáról A szociális

Részletesebben

Szervezeti és Működési Szabályzat 2015/2016

Szervezeti és Működési Szabályzat 2015/2016 Szervezeti é s M űködési Szabályzat Dombóvári Illyés Gyula Gimnázium (036379) Dombóvári Illyés Gyula Gimnázium Székhelye: 7200 Dombóvár, Bajcsy-Zs. utca 2. Iktatószám:.. Ügyintéző: Dr. Szenyéri Zoltán

Részletesebben

Hajdúszoboszlói kistérség Foglalkoztatási Stratégia FOGLALKOZTATÁSRA A HAJDÚSZOBOSZLÓI KISTÉRSÉGBEN TÁMOP-1.4.4-08/1-2009-0016 2010.

Hajdúszoboszlói kistérség Foglalkoztatási Stratégia FOGLALKOZTATÁSRA A HAJDÚSZOBOSZLÓI KISTÉRSÉGBEN TÁMOP-1.4.4-08/1-2009-0016 2010. A TURISZTIKAI VONZERŐ FELHASZNÁLÁSA FOGLALKOZTATÁSRA A HAJDÚSZOBOSZLÓI KISTÉRSÉGBEN FOGLALKOZTATÁSI STRATÉGIA TÁMOP-1.4.4-08/1-2009-0016 2010. NOVEMBER MEGAKOM Stratégiai Tanácsadó Iroda, 2010. 1 Tartalomjegyzék

Részletesebben

2.5.1.5.1. A Diákönkormányzattal való együttműködés tartalma és formái... 60

2.5.1.5.1. A Diákönkormányzattal való együttműködés tartalma és formái... 60 1 Tartalom Preambulum... 12 Előszó... 13 I. A Miskolci Rendészeti Szakközépiskola bemutatása... 15 1.1. A Pedagógiai program rendeltetése, elfogadási rendje... 15 1.2. Az iskola története, eredményei...

Részletesebben

ORFK TÁJÉKOZTATÓ AZ ORSZÁGOS RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG HIVATALOS LAPJA. Tartalomjegyzék. Utasítások

ORFK TÁJÉKOZTATÓ AZ ORSZÁGOS RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG HIVATALOS LAPJA. Tartalomjegyzék. Utasítások 2010/26. szám Budapest, 2010. november 05. Szám: 29446/2010. ált. AZ ORSZÁGOS RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG HIVATALOS LAPJA ORFK TÁJÉKOZTATÓ Tartalomjegyzék Utasítások 1. 46/2010. (OT 26.) ORFK utasítás az Országos

Részletesebben

KUTATÁS, FEJLESZTÉS, PÁLYÁZATOK ÉS PROGRAMOK A FELSŐOKTATÁSBAN AZ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM FELSŐOKTATÁS-FEJLESZTÉSI ÉS TUDOMÁNYOS ÜGYEK FŐOSZTÁLYÁNAK

KUTATÁS, FEJLESZTÉS, PÁLYÁZATOK ÉS PROGRAMOK A FELSŐOKTATÁSBAN AZ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM FELSŐOKTATÁS-FEJLESZTÉSI ÉS TUDOMÁNYOS ÜGYEK FŐOSZTÁLYÁNAK KUTATÁS, FEJLESZTÉS, PÁLYÁZATOK ÉS PROGRAMOK A FELSŐOKTATÁSBAN AZ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM FELSŐOKTATÁS-FEJLESZTÉSI ÉS TUDOMÁNYOS ÜGYEK FŐOSZTÁLYÁNAK 2005. ÉVI JELENTÉSE Jel2005.rtf A kiadványt összeállította

Részletesebben

Beszámoló. a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Küldöttgyűlése. 2011. május 25-i ülésére. a kamara 2010. évben végzett munkájáról

Beszámoló. a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Küldöttgyűlése. 2011. május 25-i ülésére. a kamara 2010. évben végzett munkájáról Beszámoló a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Küldöttgyűlése 2011. május 25-i ülésére a kamara 2010. évben végzett munkájáról Előterjesztő: Dr. Sziráki András elnök 2 Tisztelt Küldöttgyűlés!

Részletesebben

PARANCSA A MAGYAR NÉPKÖZTÁRSASÁG BELÜGYMINISZTERÉNEK. 26/ 1980. számú. Budapest, 1980. évi augusztus hó 11-én. BELSŐ HASZNÁLATRA! BELÜGYMINISZTÉRIUM

PARANCSA A MAGYAR NÉPKÖZTÁRSASÁG BELÜGYMINISZTERÉNEK. 26/ 1980. számú. Budapest, 1980. évi augusztus hó 11-én. BELSŐ HASZNÁLATRA! BELÜGYMINISZTÉRIUM BELÜGYMINISZTÉRIUM BELSŐ HASZNÁLATRA! 10-22/26/1980. A MAGYAR NÉPKÖZTÁRSASÁG BELÜGYMINISZTERÉNEK 26/ 1980. számú PARANCSA Budapest, 1980. évi augusztus hó 11-én. ÁBTL - 4.2-10 - 22/26/1980 /1 BELÜGYMINISZTÉRIUM

Részletesebben

A KÖZÉPFOKÚ OKTATÁS HELYZETE DÉVAVÁNYÁN KÉPVISELŐTESTÜLETI TÁJÉKOZTATÓ TISZA KÁLMÁN SZAKKÉPZŐ ISKOLA 2014 / 2015. tanév

A KÖZÉPFOKÚ OKTATÁS HELYZETE DÉVAVÁNYÁN KÉPVISELŐTESTÜLETI TÁJÉKOZTATÓ TISZA KÁLMÁN SZAKKÉPZŐ ISKOLA 2014 / 2015. tanév A KÖZÉPFOKÚ OKTATÁS HELYZETE DÉVAVÁNYÁN KÉPVISELŐTESTÜLETI TÁJÉKOZTATÓ TISZA KÁLMÁN SZAKKÉPZŐ ISKOLA 2014 / 2015. tanév 1 Tartalom 1. Működési feltételek: személyi, tárgyi, tankönyvellátás 2. Pályázatok

Részletesebben

BALMAZÚJVÁROS VÁROS POLGÁRMESTERE MEGHÍVÓ

BALMAZÚJVÁROS VÁROS POLGÁRMESTERE MEGHÍVÓ BALMAZÚJVÁROS VÁROS POLGÁRMESTERE MEGHÍVÓ Balmazújváros Város Önkormányzat Képviselı-testületének Szervezeti és Mőködési Szabályzatáról szóló 16/2010. (XI. 25.) sz. rendelete 4. (1) bekezdése alapján a

Részletesebben

3170/2014. Mottó: mi teremtünk szép, okos lányt. és bátor, értelmes fiút, ki őriz belőlünk egy foszlányt. József Attila. B u d a p e s t 2014.

3170/2014. Mottó: mi teremtünk szép, okos lányt. és bátor, értelmes fiút, ki őriz belőlünk egy foszlányt. József Attila. B u d a p e s t 2014. 3170/2014. A T á n c s i c s M i h á l y T e h e t s é g g o n d o z ó K o l l é g i u m S z e r v e z e t i é s M ű k ö d é s i S z a b á l y z a t a Mottó: mi teremtünk szép, okos lányt és bátor, értelmes

Részletesebben

Szarvasi Rendőrkapitányság Közrendvédelmi és Közlekedésrendészeti Osztály Dévaványa Rendőrőrs

Szarvasi Rendőrkapitányság Közrendvédelmi és Közlekedésrendészeti Osztály Dévaványa Rendőrőrs Szarvasi Rendőrkapitányság Közrendvédelmi és Közlekedésrendészeti Osztály Dévaványa Rendőrőrs Száma: 0400/2439/2010. ált. A tájékoztatót előterjesztésre alkalmasnak tartom: Oltyán Sándor r. alezredes rendőrségi

Részletesebben

SZOMBATHELY MEGYEI JOGÚ VÁROS

SZOMBATHELY MEGYEI JOGÚ VÁROS SZOMBATHELY MEGYEI JOGÚ VÁROS ÁLTAL FENNTARTOTT INTÉZMÉNYEK ÉS 100% TULAJDONÚ GAZDASÁGI TÁRSASÁGOK SZOCIÁLIS ALAPELLÁTÁSÁNAK VIZSGÁLATA Készítette: Kanyik Csaba Szollár Zsuzsa Dr. Szántó Tamás Szombathely,

Részletesebben

Ásotthalom Község Önkormányzata Gondozási Központ V e z e t ő j é t ő l

Ásotthalom Község Önkormányzata Gondozási Központ V e z e t ő j é t ő l Ásotthalom Község Önkormányzata Gondozási Központ V e z e t ő j é t ő l 6783 Ásotthalom, Felszabadulás u. 2-6. Telefonközpont: 62/291-556; Telefon/Fax: 62/291-085 13/2008 Témafelelős: Dr. Csúcs Áron Ikt.

Részletesebben

Javaslat. Pásztó Városi Önkormányzat Általános Iskolája működéséről (2008-2012)

Javaslat. Pásztó Városi Önkormányzat Általános Iskolája működéséről (2008-2012) Pásztó Városi Önkormányzat Általános Iskolája Pásztó, Nagymező út 36. Szám: 1-175/2012. A határozat elfogadása egyszerű szavazattöbbséget igényel. Javaslat Pásztó Városi Önkormányzat Általános Iskolája

Részletesebben

K I V O N A T. Kerekegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2010. február 10-én megtartott rendkívüli ülése jegyzőkönyvéből.

K I V O N A T. Kerekegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2010. február 10-én megtartott rendkívüli ülése jegyzőkönyvéből. Kerekegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testülete Kihagyva a kihagyandókat! K I V O N A T Kerekegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2010. február 10-én megtartott rendkívüli ülése jegyzőkönyvéből

Részletesebben

Sükösd Érsekcsanád ÁMK Bíber János Általános Iskolai és Alapfokú Művészetoktatási Tagintézménye M U N K A T E R V 2010/2011.

Sükösd Érsekcsanád ÁMK Bíber János Általános Iskolai és Alapfokú Művészetoktatási Tagintézménye M U N K A T E R V 2010/2011. Sükösd Érsekcsanád ÁMK Bíber János Általános Iskolai és Alapfokú Művészetoktatási Tagintézménye M U N K A T E R V 2010/2011. I. A tanév rendjét meghatározó legfontosabb jogszabályok 1. A 22/2010. (V.13.)

Részletesebben

SAJÓSZENTPÉTERI KÖZPONTI ÁLTALÁNOS ISKOLA

SAJÓSZENTPÉTERI KÖZPONTI ÁLTALÁNOS ISKOLA A 206/2012.(VIII.30.) határozat melléklete SAJÓSZENTPÉTERI KÖZPONTI ÁLTALÁNOS ISKOLA MINİSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAMJA 2012 Perényi Barnabás igazgató 1 A minıségirányítási program véleményezése és jóváhagyása

Részletesebben

Munkavédelmi szabályzat

Munkavédelmi szabályzat Munkavédelmi szabályzat 2015. S z a b á l y z a t Oldal: 2/49. Beosztás Név Készítette Ellenőrizte Jóváhagyta munkavédelmi (munkabiztonsági) szolgáltató Fire Electric New Molnár Csaba kancellár mb. műszaki

Részletesebben

OROSZLÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZOKTATÁSI, FELADAT-ELLÁTÁSI, INTÉZMÉNYHÁLÓZAT-MŰKÖDTETÉSI ÉS -FEJLESZTÉSI TERVE

OROSZLÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZOKTATÁSI, FELADAT-ELLÁTÁSI, INTÉZMÉNYHÁLÓZAT-MŰKÖDTETÉSI ÉS -FEJLESZTÉSI TERVE OROSZLÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZOKTATÁSI, FELADAT-ELLÁTÁSI, INTÉZMÉNYHÁLÓZAT-MŰKÖDTETÉSI ÉS -FEJLESZTÉSI TERVE 2006-2010 Felülvizsgálat ideje: 2007. december 31. OROSZLÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZOKTATÁSI,

Részletesebben

Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Cím: 5600 Békéscsaba, Kazinczy utca 9. Az igazgatóság telefon és fax számai: Tel: (66) 549-470 Fax: (66) 441-628 E-mail cím: bekes.titkarsag@katved.gov.hu NOVEMBER

Részletesebben

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 2011

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 2011 A BOCSKAI ISTVÁN GIMNÁZIUM, SZAKKÖZÉPISKOLA, EGYSÉGES PEDAGÓGIAI SZAKSZOLGÁLAT ÉS SZAKMAI SZOLGÁLTATÓ SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 2011 Szerencs, 2011. augusztus 18. Dr. Gál András igazgató MELLÉKLET

Részletesebben

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA Kidolgozta: Szymczak Judit Lap: 1/35 A JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYEI PEDAGÓGIAI INTÉZET MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA A használó neve: Érvényes: 2013. április 1. P.H.... Készítette: Szymczak Judit Jóváhagyta: Kidolgozta:

Részletesebben

Salgótarján Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal Szociális és Egészségügyi Iroda Ikt. szám: 28.424/2010.

Salgótarján Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal Szociális és Egészségügyi Iroda Ikt. szám: 28.424/2010. 1 Salgótarján Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal Szociális és Egészségügyi Iroda Ikt. szám: 28.424/2010. T á j é k o z t a t ó Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata gyermekjóléti és gyermekvédelmi

Részletesebben

JELENTÉS A NEMZETGAZDASÁG MUNKAVÉDELMI HELYZETÉRŐL 2014. Iktató szám: NGM/8952-60/2015. Munkafelügyeleti Főosztály

JELENTÉS A NEMZETGAZDASÁG MUNKAVÉDELMI HELYZETÉRŐL 2014. Iktató szám: NGM/8952-60/2015. Munkafelügyeleti Főosztály Iktató szám: NGM/8952-60/2015 JELENTÉS A NEMZETGAZDASÁG MUNKAVÉDELMI HELYZETÉRŐL 2014. Összeállította: Nemzetgazdasági Minisztérium Munkafelügyeleti Főosztály Melléklet: Minisztériumok és önálló szervezetek

Részletesebben

2. számú előterjesztés Egyszerű többség

2. számú előterjesztés Egyszerű többség 2. számú előterjesztés Egyszerű többség ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város, Szakcs, Lápafő, Várong Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2016. február 11-i együttes ülésére Tárgy: Beszámoló a Dombóvári

Részletesebben

AZ ÖSSZEHANGOLT TELJESÍTMÉNY- ÉS MINİSÉGÜGYI RENDSZER CÉLJAINAK 2007. ÉVI TELJESÍTÉSE CÉLTERÜLETEK ÉS CÉLOK ÉRTÉKELÉS TELJESÍTMÉNY

AZ ÖSSZEHANGOLT TELJESÍTMÉNY- ÉS MINİSÉGÜGYI RENDSZER CÉLJAINAK 2007. ÉVI TELJESÍTÉSE CÉLTERÜLETEK ÉS CÉLOK ÉRTÉKELÉS TELJESÍTMÉNY AZ ÖSSZEHANGOLT ÉS MINİSÉGÜGYI RENDSZER CÉLJAINAK 2007. ÉVI TELJESÍTÉSE 1. Testületi szervek mőködési feltételeinek javítása, döntéselıkészítés, végrehajtás jobb végzése 1. Testületi döntéshozatal minıségivé

Részletesebben

Munkaügyi Központja. Gyır, 2014. május

Munkaügyi Központja. Gyır, 2014. május Munkaügyi Központja Munkaerı-gazdálkodási felmérés megyei elemzése 2014. II. Gyır-Moson-Sopron megye Gyır, 2014. május 9021 Gyır, Árpád út 32. - 9002 Gyır Pf.: 224. - Telefon: +36 (96) 814-245 - Fax: +36

Részletesebben

219/2011. (X. 20.) Korm. rendelet. a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezésrıl I. FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

219/2011. (X. 20.) Korm. rendelet. a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezésrıl I. FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 219/2011. (X. 20.) Korm. rendelet a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezésrıl A Kormány a katasztrófavédelemrıl és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011.

Részletesebben

A REKONVERZIÓ, MINT A PROFESSZIONÁLIS HADERŐ HUMÁNERŐFORRÁS GAZDÁLKODÁSÁNAK EGYIK STRATÉGIAI KÉRDÉSE

A REKONVERZIÓ, MINT A PROFESSZIONÁLIS HADERŐ HUMÁNERŐFORRÁS GAZDÁLKODÁSÁNAK EGYIK STRATÉGIAI KÉRDÉSE Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Kossuth Lajos Hadtudományi Kar Hadtudományi Doktori Iskola A REKONVERZIÓ, MINT A PROFESSZIONÁLIS HADERŐ HUMÁNERŐFORRÁS GAZDÁLKODÁSÁNAK EGYIK STRATÉGIAI KÉRDÉSE Készítette:

Részletesebben

TARTALOMMUTATÓ. 1. A Társulás 2009. évi költségvetési határozatának módosítása.

TARTALOMMUTATÓ. 1. A Társulás 2009. évi költségvetési határozatának módosítása. TARTALOMMUTATÓ 1. A Társulás 2009. évi költségvetési határozatának módosítása. 2. A SZOI pótelőirányzat kérelme. 3. Pályázati lehetőség A térségi közigazgatási és közszolgáltatási informatikai rendszerek

Részletesebben

V. Állami Számvevőszék. fejezet. 2010. évi költségvetésének. végrehajtása

V. Állami Számvevőszék. fejezet. 2010. évi költségvetésének. végrehajtása Az V. Állami Számvevőszék fejezet 2010. évi költségvetésének végrehajtása Budapest, 2011. május hó 2 Az Állami Számvevőszék történetében az elmúlt évet a változások és a kihívások meghatározó kettőssége

Részletesebben

Tartalomjegyzék. I./ A munkavédelmi ellenőrzések 2011. év I. félévében szerzett tapasztalatai 3

Tartalomjegyzék. I./ A munkavédelmi ellenőrzések 2011. év I. félévében szerzett tapasztalatai 3 Hírlevél 2011/7. Tartalomjegyzék I./ A munkavédelmi ellenőrzések 2011. év I. félévében szerzett tapasztalatai 3 II./ A munkaügyi ellenőrzések 2011. év I. félévében szerzett tapasztalatai 36 III./ A Munkavédelmi

Részletesebben

Előterjesztés Biatorbágy Város Önkormányzata 2016. évi költségvetéséről (Biatorbágy Város Önkormányzata 2016. évi költségvetésének indokolása)

Előterjesztés Biatorbágy Város Önkormányzata 2016. évi költségvetéséről (Biatorbágy Város Önkormányzata 2016. évi költségvetésének indokolása) Város Polgármestere 251 Biatorbágy, Baross Gábor utca 2/a. Telefon: 6 23 31-174/213, 242 Fax: 6 23 31-135 E-mail: polgarmester@biatorbagy.hu www.biatorbagy.hu Előterjesztés Biatorbágy Város Önkormányzata

Részletesebben

1996. évi XXXI. törvény. a tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról

1996. évi XXXI. törvény. a tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról 1996. évi XXXI. törvény a tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról Az Országgyűlés az Alkotmányból és a nemzetközi szerződésekből eredő feladatok teljesítése érdekében, az élet-

Részletesebben

VESZPRÉM MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK ELNÖKE 8200 Veszprém, Megyeház tér 1. Tel.: (88)545-011, Fax: (88)545-012 E-mail: mokelnok@vpmegye.

VESZPRÉM MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK ELNÖKE 8200 Veszprém, Megyeház tér 1. Tel.: (88)545-011, Fax: (88)545-012 E-mail: mokelnok@vpmegye. szám: 02/134-15/2016 VESZPRÉM MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK ELNÖKE 8200 Veszprém, Megyeház tér 1. Tel.: (88)545-011, Fax: (88)545-012 E-mail: mokelnok@vpmegye.hu E L Ő T E R J E S Z T É S a Veszprém

Részletesebben

SZENTGOTTHÁRD VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK BŰNMEGELŐZÉSI ÉS KÖZBIZTONSÁGI KONCEPCIÓJA

SZENTGOTTHÁRD VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK BŰNMEGELŐZÉSI ÉS KÖZBIZTONSÁGI KONCEPCIÓJA SZENTGOTTHÁRD VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK BŰNMEGELŐZÉSI ÉS KÖZBIZTONSÁGI KONCEPCIÓJA 2009. április 29. B E V E Z E T Ő Szentgotthárd Vas megye egyik legbékésebb kisvárosa, az Őrség kapuja, a Vend-vidék központja,

Részletesebben

MISKOLCI VÁROSI KÖNYVTÁR

MISKOLCI VÁROSI KÖNYVTÁR MISKOLCI VÁROSI KÖNYVTÁR 2009. ÉVI BESZÁMOLÓ 2010. ÉVI MUNKATERV Készítette: Borkuti László igazgató Általános helyzetkép Miskolci Városi Könyvtár múlt évi legjelentősebb eseménye, hogy az utolsó negyed

Részletesebben

HÉHALOM KÖZSÉG POLGÁRMESTERE

HÉHALOM KÖZSÉG POLGÁRMESTERE HÉHALOM KÖZSÉG POLGÁRMESTERE 3041 Héhalom, Petőfi út 1. Telefon/fax: 32-482-045 e-mail: hivatal@hehalom.hu M E G H Í V Ó Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 45. -a alapján

Részletesebben

2008. MÁV CARGO ÉRTESÍTŐ 11. szám

2008. MÁV CARGO ÉRTESÍTŐ 11. szám 2008. MÁV CARGO ÉRTESÍTŐ 11. szám 7/2008. (XII. 19.) VIG sz. vezérigazgatói utasítás a MÁV Cargo Zrt. üzembiztonsági ellenőrzéséről... 2 8/2008. (XII. 19.) VIG sz. vezérigazgatói utasítás a MÁV Cargo Zrt.

Részletesebben