JOGOK, ÉS KÖTELEZETTSÉGEK TÁRSADALMI SZINTŰ MEGJELENÉSE

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "JOGOK, ÉS KÖTELEZETTSÉGEK TÁRSADALMI SZINTŰ MEGJELENÉSE"

Átírás

1 JOGOK, ÉS KÖTELEZETTSÉGEK TÁRSADALMI SZINTŰ MEGJELENÉSE AZ ÁLLATOK: - alapvetően kiszolgáltatott élőlények - lehetnek élelemforrás - kísérleti alany az emberi egészség érdekében - őrző- védő és segítő - vadászat vagy kereskedelem tárgya A vadon élő állatok élőhelyük zsugorozása következtében emberekre támadhatnak! A kedvencek a nem megfelelő gondozás hiányában gazdájukra támadhatnak, vagy méltatlan körülmények között pusztulnak el. Az embernek nem csupán JOGAI, DE KÖTELEZETTSÉGEI is vannak az állatokkal való viszonyukban. AZ ÁLLATVÉDELEM CÉLJA: - környezettudatos gondolkodás kialakítása - a vágóállatok leghumánusabb vágásának alkalmazása - az állatok tartásának, szaporításának, önkorlátozó gyakorlatának kialakítása - gyepmesteri telep állatbaráti szervezetté alakítása - a divat, vagy ajándékozási célú állattartás következményeinek csökkentése, felszámolása - gazdasági érdekből történő állatirtás szankcionálása, megszüntetése - az állatvédelmi életforma és képzés kialakítása, társadalmi szintű kiterjesztése GYERMEK-ÁLLAT KAPCSOLAT A gyermek a családban kapja meg az első információit az állatokról. (első számú szocializációs szintér). A felnőttek példamutatásai befolyásolják az állatokhoz való viszonyukat (jelen, jövő) A GYERMEKEK SZÁMÁRA MEGTANÍTHATÓ: - az állatok érezni, szenvedni, örülni képes élőlények - kötelességünk, hogy tiszteletben tartsuk őket és biztosítsuk jó közérzetüket, sajátos életfeltételeiket - értéket képviselnek az ember, a társadalom, a világ fennmaradása érdekében - erkölcsi kötelességünk a velük való törődés, és mentés, akkor is, ha nem a miénk A környezettudatos gondolkodás, folyamatos cselekvések és ismeretbővítés során alakul ki!

2 AZ ÁLLATOK JOGI STÁTUSZA Cselekvéseink jogi mércéje attól függ, hogy a jogszabályok mit írnak elő. Jogszabályok határozzák meg, hogy az állatokkal kapcsolatban milyen jogaink és kötelezettségeink vannak. A jogi státusz: - hogyan vélekedünk az állatokról, sajátos szemszögünkből minek tartjuk őket - azonos, egyenrangú mérce nincs - az ember, mint uralkodó határozza meg, hogy az állatok milyen jogot kaphatnak meg Az emberi tudat fejlődése, és változásai meghatározzák az állatok státuszát, és tárgyivá váltak az emberi megítélésnek és jogi meghatározottságának. ÁLLATOK TARTÁSÁNAK, ÉS VÉDELMÉNEK ÁLTALÁNOS SZABÁLYAI Az állattartó (tulajdonos, felügyelettel megbízott személy) köteles a jó gazda gondosságával eljárni az állatfajtának, fajtájának és élettani szükségleteinek megfelelő életfeltételekről gondoskodni. A gondozási kötelezettségnek ki kell terjedni: - élelmezés - itatás - megfelelő pihenés - időjárás változásának megfelelő védelem - mozgás szabadságának biztosítása - haszonállatoknál az állatkímélő technológiák alkalmazása - fájdalomokozás kerülése - fajta azonos életkörülmények biztosítása Kiemelt terület az állatok kímélete, és a kínzása elleni fellépés (Ávt.6-8 ) TILOS!!!: - szándékos, vagy gondatlanságból eredő fájdalom, és szenvedés, vagy sérülés okozása - kínzása - emberre, vagy állatra uszítani, - viadalokra idomítani - kényszertakarmányozásra fogni - kíméletnek nem megfelelő módon mozgatni, elhelyezni, szállítani - teljesítmény-képességét meghaladó előfeszítésre kényszeríteni - természetellenes, és önpusztító tevékenységre szoktatni - nemi vágy kielégítésére irányuló cselekmény során felhasználni - kényszerétkeztetés szabályait meg kell tartani (liba-kacsatömés) - állatviadal szervezése, tartása, képzése, részvétel, fogadáskötés - az ember által befogadott, majd későbbi kitétele, elűzése, stb. - az ember környezetében tartott állat, valamint a veszélyes állat tulajdonjogával, tartásával felhagyni nem szabad (elűzése, elhagyása, vagy kitétele TILOS!) - élő állatot nyereményjáték díjaként adni (csak, ha az állat elhelyezésének és tartásának feltételei biztosítottak)

3 TENYÉSZÁLLATOK A tenyészállatok az emberi felhasználás különböző érdekeit szolgálják. Élelem, ruházkodás, kezdetleges szerszámok, díszítés, másodlagos feldolgozás. Az ember a háziasítással az állatokat elsősorban saját maga és családja részére kezdte tartani. Zöld területek birtokában, az állatokat természetes élőhelyükhöz hasonló környezetben nevelte. Az állattartás több különböző célú tevékenységgé vált: - hagyományos családi állattartás - nagyüzemi, jogilag részletesen szabályozott tenyésztés - kísérleti célú állattartás és tenyésztés - sport célú állatok tartása, tenyésztése, és alkalmazása A VÁGÓÁLLATOK TARTÁSA ÉS KÍMÉLETE A VÁGÓHIDAK MŰKÖDTETÉSÉNEK ÉS ELJÁRÁSAINAK SZABÁLYAI: - a vágóhidaknak rendelkezni kell etető és itatóvályúval felszerelt, szükség esetén az állatok megkötéséhez szükséges eszközökkel, fedett területtel - a fajából, neméből, életkorából adódóan, vagy egyéb okból egymással szemben ellenségesen viselkedő állatokat egymástól el kell különíteni - a vágóhidak kialakításának biztosítania kell az állatok kíméletét mindenfajta elkerülhető izgalomtól, fájdalomtól és szenvedéstől - ha az állatokat várakoztatni kell, biztosítani kell ellátásukat, és pihenésüket - a vágóállat állapotát és egészségét megérkezéskor, a várakoztatás esetén szükség szerint ellenőrizni kell - a legyengült, vagy sérült állatot el kell különíteni, levágásukról elkülönítetten kell gondoskodni - a kábítás nélküli állatvágás esetén az állatot úgy kell lefogni, hogy megkíméljék minden elkerülhető fájdalomtól - a kábítás olyan érzéketlenségi állapot, amely addig tart, amíg a levágást követően az állat ki nem vérzik Külön jogszabály rendelkezik: - szárnyas állat és nyúl vágásánál - kényszervágás, ha kábításra nincs lehetőség - prémes állatok, tenyésztett vad leölése - rituális vágás esetén A tartási körülmények az állatfajták biológiai sajátosságaitól függ, melyeket a jogszabályok tételesen előírnak. Megismerése, megtartása külön szakértelmet igényel. Ha valaki azt állítja, hogy az állat(ok) elhanyagoltak, gazdátlanok, lesoványodtak, sérültek, akkor egy átlagos ismeretekkel rendelkező embernek is joga, és kötelessége, hogy valamely hatóságnak bejelentse. Az sem elfogadható, amit sajátos szórakozásként rendeznek meg (hagyományokra hivatkozva), mint pl. bikaviadal, bika rodeo, bika futtatás. Az állatok számára NEM TERMÉSZETES ÉLETMÓD.

4 SZÁLLÍTÁS Az állatok számára külön veszélyforrás a szállítás. Különösen akkor, ha nagyobb mennyiségben történik közúton, vasúton, esetleg vízi úton.(stresszes állapotba kerülhetnek) ÜGYELNI KELL: - az állatok terelésénél, lábon hajtásánál, a szállítóeszközre való fel. És lerakásnál, a szállításnál, hogy az állatoknak ne okozzon fájdalmat, szenvedést, vagy sérülést. - a célállomásnál az állat kirakását haladéktalanul meg kell kezdeni - az állat élettani szükségleteinek kielégítéséhez szükséges feltételeket a szállítónak biztosítania kell - az állatot olyan szállítóeszközön kell szállítani, amely nem okoz sérült, és megvédi az időjárás káros hatásaitól - ha az állat szállítása során gondozást igényel, olyan személynek kell kísérnie, aki alkalmas a gondozási teendők ellátására - jogszabályok, nemzetközi egyezmények speciális szabályokat írhatnak elő - a vágóállat szállítása térben és időben korlátozható HÁZIÁLLATOK, KEDVENCEK Ebet forgalmazni, illetve tulajdonjogát forgalmazásnak nem minősülő más módon átruházni, kizárólag az állatot azonosító elektronikus transzponderrel történő megjelölése után lehet. Az állatmenhelyről, ebrendészeti telepről, vagy állatvédelmi szervezettől örökbeadott eb és macska chippel történő megjelölésének költségei az állat örökbefogadóját terhelik. Az állattartónak rendelkeznie kell a kötelező immunizálásra vonatkozó mindenkori adatokkal és dokumentumokkal. Amennyiben az állat új tulajdonoshoz kerül, részére e dokumentumokat át kell adni, illetve tájékoztatni kell az állat fajáról(fajtájáról) az egyed neméről és koráról, továbbá az egyed tartásához szükséges minimális ismeretekről. TILOS: kistestű: súlya nem haladja meg a 20 kg-ot közepes testű: súlya kg között nagytestű: súlya meghaladja a 40 kg-ot - kistestű ebet 10 m2-nél - közepes testű ebet 15 m2-nél } kisebb területen tartósan tartani - nagytestű ebet 20 m2-nél - kistestű ebet 4 m-nél - közepes testű ebet 6 m-nél } rövidebb eszközzel tartósan kikötni - nagytestű ebet 8 m-nél - gerinces állatot kör alakú kalitkában, vagy gömb alakú akváriumban tartani - gerinces állat kifejlett egyedét 30 l-nél kisebb űrtartalmú térben tartani. - csoportosan tartott ebek esetén, egyedenként legalább 6 m2 akadálytalanul használható területet kell biztosítani (nem csoportos: szuka együtt tartása a kölykeivel)

5 Amennyiben ebet futólánccal kikötve tartanak: - a feszített és futó részek hosszának összege nem lehet kevesebb 8 m-nél - a futó rész nem lehet rövidebb 3 m-nél Kikötéshez, az ebek vezetéséhez használható eszközök kizárólag nyakörv, vagy hám, olyan módon, hogy az állat egészségét ne veszélyeztesse. A csoportosan tartott állatok esetében a tartási helyet úgy kell kialakítani, hogy mindegyik egyed versengés és agresszió nélkül egy időben hozzáférjen az etető-, itató-, fürdő-, pihenő-, és búvóhelyhez. 8 hetes korukig az anyjukkal kell tartani: - kutya - macska - görény kölyköket. A sziámi harcos halak tartása: ne lássák a tükörképüket, és egymást Farok kurtítás: 7 napos koráig a küllemének megváltozatása érdekében Belterület közterületén kutyát csak pórázon lehet vezetni, valamint az eb tulajdonosának biztosítania kell, hogy az eb más állatot, embert ne veszélyeztessen. Szájkosarat használni kizárólag az egyed jellemzően agresszív magatartásának ismerete esetén kell. Orvosi vizsgálat előtt, a kezelés megkezdése előtt az állatorvos köteles ellenőrizni, hogy az állat transzponderrel jelölt-e. A chipezést követő 8 napon belül az állatorvos köteles az állat adatait az ebek adatait nyilvántartó országos adatbázisban regisztrálni. A regisztráció, valamint az adatmódosítás díjmentes. Az eb 4 hónapos korától, csak transzponderrel megjelölten tartható. Betartását a jegyző, és a járási állat-egészségügyi hivatal ellenőrzi. Veszettség ellen csak elektronikus transzponderrel megjelölt eb oltható. ÁLLATTARTÓ KÖTELES: Minden 3 hónapos kornál idősebb ebet veszettség ellen saját költségén az állat állategészségügyi felügyeletét ellátó magánorvossal beoltatni az alábbiak szerint: - 3 hónapos kort elérteket 30 napon belül - első oltást követően 6 hónapon belül - ezt követően évenként - oltási könyvet megőrizni (hatósági felszólításra bemutatni, tulajdon-átruházásnál az új tulajdonosnak átadni) - az oltási könyv megrongálódása, elvesztése esetén az oltást végző állatorvostól 8 napon belül pótlást kérni - az oltás során közreműködni Az oltási könyv az állat veszettség elleni immunizálásának igazolására szolgáló, egyedi sorszámmal ellátott okirat. Az oltási könyv az állat tulajdonjogát és származását nem igazolja!

6 A HÁZIÁLLAT fogalma igen tágan értelmezhető. HÁZIKEDVENC: Kutya, macska, papagáj, vagy más repülőállat, akváriumban tartott halak, terráriumban tartott hüllők, illetve más kisállatok is tekinthető. - társ a magányban - családtagként, mert szeretik az állatokat - hobby okból elfoglaltságot, kikapcsolódást, szórakozást jelent stb. KEDVTELÉSBŐL TARTOTT ÁLLAT: - rendszertani besorolásától függetlenül minden olyan állat, amelyet nem kizárólag tudományos kutatás, állati eredetű termék előállítása, igavonás, teherhordás, természetvédelem, géntartalék, géntartalékvédelem és eb és macska kivételével közcélú bemutatás céljából tartanak, tenyésztenek, forgalmaznak, továbbá az az állat, amelyen más kedvtelésből tartott állat táplálása céljából tartanak és szaporítanak, valamint a nem gazdasági céllal tartott haszonállat, és a vadászatra használt állat. ÁLLATKERESKEDÉS: - kedvtelésből tartott állat kereskedelmi tevékenység keretében történő forgalmazása - NEM FORGALMAZHATÓ: - melynek tartása az adott faj fennmaradását szolgálja - kedvtelésből tartott főemlős - szülőjének gondoskodása nélkül nem alkalmaz önálló életre - nincs kötelező immunizálási igazolása Az állatkereskedésnek rendelkeznie kell: - Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal engedély - állatorvossal kötött szerződés - Működési Szabályzat - megfelelő tartási körülmények - jogszabály által meghatározott egyes állatfajokra vonatkozó immunizálásról szóló igazolás - minden állatra vonatkozóan egyedi adatok, és írásos dokumentáció VADVÉDELEM A vadvédelem célja, hogy a vadászható állatfajok között természetes állapota fenntartása mellett biztosítsa a vadászati jog gyakorlásának, hasznosításának, a vadászható állatfajok és élőhelyük védelmének, a vadgazdálkodás, a vadászat alapvető szabályait. Vadász az a személy lehet, aki rendelkezik: - vadászjeggyel, vagy vadászati engedéllyel - vadászlőfegyver-tartási engedéllyel - a ragadozó madárral vadászó vadász esetén a madár tartására kiadott engedéllyel

7 Vadászatra jogosultak: Önálló vadászatra jogosultak: - egyetlen személy a vadászterület tulajdonosa - vadászterületén saját maga vadászik - vendégvadászatra ad lehetőséget (meghívott vadászok) - bérvadászatra (hány fő, hány állatot lőhet ki) Társult vadászatra jogosultak: (több tulajdonosa van a vadászterületnek) - a társult földtulajdonosok által folytatott vadászat - a vendégvadászat - és a bérvadászat VADÁSZTERÜLET: Az a földterület, valamint vízfelület, amelynek kiterjedése a 3000 ha-t eléri, és szemközti határvonalainak távolsága legalább 3000 m, továbbá, ahol a vad: - a szükséges táplálékot megtalálja - természetes szaporodási feltételei - természetes mozgásigénye, búvóhelye, nyugalma adott NEM minősül VADÁSZTERÜLETNEK: - település közigazgatási belterülete - lakóingatlanként szolgáló bekerített külterületi ingatlan - tanya, major - temető - nem mező- erdő- vagy vadgazdálkodási célból bekerített hely - repülőtér - közút - vasút VADÁSZNI CSAK VADÁSZTERÜLETEN LEHET!! A vadászterületen a vadász a vadállomány védelme érdekében elfoghatja vagy elejtheti: - a vadat űző kutyát, ha a vad sérelme másképpen nem akadályozható meg - fertőzés továbbterjedése, vagy más módon el nem hárítható támadás megakadályozása céljából a kutyát, macskát, ha a tulajdonosának felderítésére nincs közvetlen lehetőség NEM VONATKOZIK: a felismerhető jellel ellátott, rendeltetésüknek megfelelően alkalmazott vadászkutyára, valamint a vakvezető kutyára A vad az állam tulajdonában van! Tiltott vadászati eszköznek minősül: - mérgezett hegyű, és robbanófejes nyílvessző - számszeríj - lőfegyverre szerelt hangtompító - hurok, horog, madárlép, verem

8 A vadászati jog jogszabályban rögzített kötelezettségek együttese! Magában foglalja: - a vadászati jogosultság követelményeit, szabályait - a vadak és élőhelyeik védelmét - a vadgazdálkodással kapcsolatos előírásokat - a vadászterületen szabadon élő vadnak elejtése, és elfogása szabályait - elhullajtott agancs, szárnyasvad tojásainak gyűjtése, valamint az elhullott vadak tetemeire vonatkozó jogokat és kötelezettségeket. A vadászati jog komplex kötelezettséget is jelent. Figyelemmel kell lenni: - az erdőgazdálkodásra, - halgazdálkodásra - természetvédelemre - vízgazdálkodásra - állatvédelemre - állategészségügyre - állattenyésztésre - termőföld-hasznosításra - növényvédelemre. Vad és élőhelyének védelmére vonatkozó szabályok: - nem lehet veszélyeztetni a nem vadászható állatfajokat, élő szervezeteket, a minimális vadlétszámot - a vad nyugalmát mindenki köteles megóvni, fennmaradását bármilyen módon veszélyeztetni - okszerű mező- és erdőgazdálkodás tevékenység kivételével, tilos a vad búvó-, lakó-, és táplálkozási, szaporodási vagy költési helyét zavaró, ideértve a halastavak lehalászását - tilos a madarak fészkének, fészkelésének zavarása, rongálása - tilos a madár tojásának gyűjtése, birtoklása, kivétel a fészekmentés - tilos az emlősök kotorékainak, búvóhelyeinek füstképzéssel történő zavarása, elgázosítása - tilos a vad kínzása, vagy ezzel a módszerrel való elejtése, birtoklása - a vadász köteles a sebzett vadat vagy súlyosan beteg vadat felkutatni, és kímélet céljából gyors és azonnali halált okozó lövéssel elejteni TILOS: - csapdázás, mérgezés, egyéb eszközök - szükség esetén csak szelektív mérgezési módok, anyagok használhatók - a vadűző kutyát csak szabályoknak megfelelően lehet alkalmazni - tiltott módon, vagy kíméleti területen vagy időszakban vadászni - hatósági elrendelés esetén vadászni

9 VADGAZDÁLKODÁSI ÉS VADVÉDELMI BÍRSÁG Vadgazdálkodási bírságot köteles fizetni: - adatszolgáltatási kötelezettségének nem tesz eleget - az általa vagy hozzájárulásával szervezett vadászaton a vadat a vadászati hatóság engedélye nélkül, vadászati idényen kívül, vadászati tilalom vagy vadászati korlátozás idején ejtik el, vagy fogják be - nem, vagy nem az e törvényben foglaltaknak megfelelően tesz eleget trófeabírálat céljából történő trófeabemutatási kötelezettségének - az általa vagy hozzájárulásával szervezett vadászaton jogosulatlan személy vadászik - nem tesz eleget a vadállomány védelmével, fenntartásával, az élőhely védelmével kapcsolatos kötelezettségeinek - nem, vagy nem az e törvényben foglaltaknak megfelelően tesz eleget a vadgazdálkodási üzemterv, éves vadgazdálkodási terv készítésének, a terítéknyilvántartási, valamint vadászati napló vezetési kötelezettségének - a vadgazdálkodási szabályokat megsérti - az általa vagy hozzájárulásával szervezett vadászat vonatkozásában a vadászat rendjére vonatkozó előírásokat megsérti. A vadgazdálkodási bírság mértéke: - az eset súlyától és ismétlődésétől függően legalább 10.eFt, legfeljebb 100.eFt lehet - a trófeás vad esetében a trófea értékétől függően egyedenként legalább 20.eFt, legfeljebb 2 M, míg nőivarú egyed és egyéb vadfaj esetében a vad fajától függően egyedenként legalább 10.eFt, legfeljebb 200.e Ft lehet. A vadgazdálkodási szabályok megsértésének minősül: - nem veszi át a vadászati hatóságtól az azonosító jeleket - a vadászévre kiadott azonosító jelek felhasználásáról határidőben nem számol el a vadászati társaság felé - vagy a jogosultság megszűnését követő 15. napig az azonosító jelekkel nem számol el - a társas, egyéni vadászati naplót, teríték-nyilvántartást, valamint a hivatásos vadász szolgálati napolóját nem adja le a vadászati hatóságnak. - amennyiben a jogosult személyében, és az új üzemtervi ciklus megkezdését követő 15. napig nem kéri a társas, illetve egyéni vadászati napló és a teríték-nyilvántartás, valamint a hivatásos vadász szolgálati naplója vadászati hatóságnál történő lezárását és ismételt érvényesítését - a vadászterületet vadaskert, vadaspark, vagy vadfarm létesítése céljából engedély nélkül keríti be, a vadászterületnek nem minősülő területen, vadasparkban vagy vadfarmon tartott nagyvadat vadaskertbe kihelyezi, a hatósági engedéllyel vadaskertbe kihelyezett nagyvad megjelölésére vonatkozó előírásoknak nem tesz eleget, valamint vadászterületnek nem mi ősülő területről, vadasparkból, vadaskertből vagy vadfarmról származó nagyvadat szabad vadászterületre helyez ki. - az éves vadgazdálkodási tervtől engedély nélkül eltér - a hivatásos vadász alkalmazása során az alkalmazás megszűnését 15 napon belül nem jelenti be

10 - a hivatásos vadász alkalmazására vonatkozó kötelezettségeinek nem a törvényben foglalt feltételek szerint tesz eleget - elmulasztja a vadászati engedéllyel rendelkező vadász egyéni lőjegyzékébe bejegyezni a vadászterület kódszámát - a vadtenyésztési tevékenységet engedély nélkül folytatja A vadvédelmi bírságot köteles fizetni: - a vadászterületnek minősülő föld használója, ha nem tesz eleget a vadállományban okozott kár megelőzésével kapcsolatos kötelezettségének - a vadász, ha a vadászat rendjét neki felróhatóan megsérti - aki a vadat szándékosan kínozza - a vadász, ha az általa sebzett vagy az egyébként súlyosan beteg vad elejtése céljából nem teszi meg a szükséges intézkedéseket - aki a vadat tiltott vadászati eszközzel, illetve módon fogja vagy pusztítja el - aki jogosulatlanul vadászik - aki a vadat tiltott módon zaklatja - aki a jogszerű vadászati és vadgazdálkodási tevékenységet akadályozza - a vadász, ha a vadászjegy, az egyéni lőjegyzék, a hivatásos vadász szolgálati naplója elvesztését, megsemmisülését vagy azok tőle való eltulajdonítását 8 napon belül elmulasztja bejelenteni a vadászati hatóságnak - aki a vadászkutya vezetőjeként a vadászat megkezdésekor a vadászkutyát nem látja el A vadvédelmi bírság mértéke: Esetenként és a cselekmény súlyától függően legalább 50.e Ft és legfeljebb 1 M Ft lehet

kizárólag az állatot azonosító elektronikus transzponderrel (bőr alá ültetett mikrochip) történő megjelölése után lehet

kizárólag az állatot azonosító elektronikus transzponderrel (bőr alá ültetett mikrochip) történő megjelölése után lehet Alapfogalmak kedvtelésből tartott állat: a rendszertani besorolásától függetlenül minden olyan állat, amelyet nem kizárólag tudományos kutatás, állati eredetű termék előállítása, igavonás, teherhordás,

Részletesebben

A Kormány 41/2010. (II. 26.) Korm. rendelete a kedvtelésbõl tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról

A Kormány 41/2010. (II. 26.) Korm. rendelete a kedvtelésbõl tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról A Kormány 41/2010. (II. 26.) Korm. rendelete a kedvtelésbõl tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról A Kormány az állatok védelmérõl és kíméletérõl szóló 1998. évi XXVIII. törvény 49. -a (3) bekezdésének

Részletesebben

Előterjesztés Újbarok Községi Önkormányzat Képviselő-testülete 2015. május 4-i ülésének 7. sz. napirendi pontjához

Előterjesztés Újbarok Községi Önkormányzat Képviselő-testülete 2015. május 4-i ülésének 7. sz. napirendi pontjához Előterjesztés Újbarok Községi Önkormányzat Képviselő-testülete 2015. május 4-i ülésének 7. sz. napirendi pontjához Tárgy: Kedvtelésből tartott állatok tartásával összefüggő szabályozás Tisztelt Képviselő-testület!

Részletesebben

Az ebekkel kapcsolatos feladatok, hatáskörök

Az ebekkel kapcsolatos feladatok, hatáskörök Az ebekkel kapcsolatos feladatok, hatáskörök 1) A települési önkormányzat kóbor állatok befogásával kapcsolatos feladata Az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény (a továbbiakban

Részletesebben

A KORMÁNY 41/2010. (II. 26.) KORM. RENDELETE A KEDVTELÉSBŐL TARTOTT ÁLLATOK TARTÁSÁRÓL ÉS FORGALMAZÁSÁRÓL

A KORMÁNY 41/2010. (II. 26.) KORM. RENDELETE A KEDVTELÉSBŐL TARTOTT ÁLLATOK TARTÁSÁRÓL ÉS FORGALMAZÁSÁRÓL A KORMÁNY 41/2010. (II. 26.) KORM. RENDELETE A KEDVTELÉSBŐL TARTOTT ÁLLATOK TARTÁSÁRÓL ÉS FORGALMAZÁSÁRÓL A Kormány az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény 49. -a (3) bekezdésének

Részletesebben

Tájékoztatás az állattartók kötelezettségeiről

Tájékoztatás az állattartók kötelezettségeiről Tájékoztatás az állattartók kötelezettségeiről A Tiszaújvárosban lakó, kedvtelésből állatokat tartók számára összefoglaljuk azokat a jogszabályi rendelkezéseket, amelyek előírják az állattartással összefüggő

Részletesebben

Csólyospálos Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 8/2004.(VI.25.) KT. számú rendelete az állattartás szabályairól

Csólyospálos Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 8/2004.(VI.25.) KT. számú rendelete az állattartás szabályairól Csólyospálos Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 8/2004.(VI.25.) KT. számú rendelete az állattartás szabályairól (8/2012.(V.31.) rendelettel módosítva) (Egységes szerkezetbe szedve) Csólyospálos

Részletesebben

2015. évi CLXXXIII. törvény a vad védelmével, a vadgazdálkodással, valamint a vadászattal összefüggő egyes törvények módosításáról*

2015. évi CLXXXIII. törvény a vad védelmével, a vadgazdálkodással, valamint a vadászattal összefüggő egyes törvények módosításáról* 22862 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2015. évi 182. szám 2015. évi CLXXXIII. törvény a vad védelmével, a vadgazdálkodással, valamint a vadászattal összefüggő egyes törvények módosításáról* 1. A vad védelméről,

Részletesebben

1996. évi LV. törvény a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról

1996. évi LV. törvény a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról OptiJus Opten Kft. I. 1996. évi LV. törvény 1996. évi LV. törvény a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról A 2013.1.1. és 2013.6.30. között hatályos szöveg Tartalomjegyzék I. Fejezet

Részletesebben

Dunakeszi Város Önkormányzata./2016. (. ) önkormányzati rendelete. a kedvtelésből tartott állatok tartásának helyi szabályairól

Dunakeszi Város Önkormányzata./2016. (. ) önkormányzati rendelete. a kedvtelésből tartott állatok tartásának helyi szabályairól Dunakeszi Város Önkormányzata./2016. (. ) önkormányzati rendelete a kedvtelésből tartott állatok tartásának helyi szabályairól Dunakeszi Város Önkormányzata az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998.

Részletesebben

1996. évi LV. törvény a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról 1

1996. évi LV. törvény a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról 1 Opten Törvénytár Opten Kft. 1. 1996. évi LV. törvény 1996. évi LV. törvény a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról 1 A 2010.03.12. és 2010.12.31. között hatályos szöveg Az Országgyűlés

Részletesebben

H Á Z I S Z A B Á L Y Z A T

H Á Z I S Z A B Á L Y Z A T H Á Z I S Z A B Á L Y Z A T Készült: 2010. október 16. 2 1.. /1/ A Nagycserkeszi Új Erő Vadásztársaság, (továbbiakban VT.) 2010. október 16-án tartott közgyűlése által módosított Házi Szabályzat. /2/ Jelen

Részletesebben

41/2010. (II. 26.) Korm. rendelet. a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról

41/2010. (II. 26.) Korm. rendelet. a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról 41/2010. (II. 26.) Korm. rendelet a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról A Kormány az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény 49. -a (3) bekezdésének f)

Részletesebben

A vad tulajdonjoga vadkárért való felelősség

A vad tulajdonjoga vadkárért való felelősség A vad tulajdonjoga vadkárért való felelősség Konferencia 2014. Május 14. Dr. Pecsenye Csaba Vadak tulajdonjogának megszerzése Főszabály A vadak az állam tulajdonában vannak Kivétel Vadászterületen elejtett,

Részletesebben

Tisztelt Elnök asszony!

Tisztelt Elnök asszony! országgyűlési képviselő Dr. Szili Katalin asszonynak az Országgyűlés elnökéne k Helyben 20@9, FEBR 2 4. Tisztelt Elnök asszony! Módosító javaslat A Házszabály 102. -ának (1) bekezdése alapján az egyes

Részletesebben

1. A vadgazdálkodási egység alapadatai

1. A vadgazdálkodási egység alapadatai 1. A vadgazdálkodási egység alapadatai 1.1. A vadgazdálkodási egység alapadatai 1.1.1. Név: 1.1.2. Telephely: 1.1.3. Azonosító (kódszám): - - - - 1.1.4. A vadászati jog hasznosítási formája: 1.1.5. A vadgazdálkodási

Részletesebben

1996. évi LV. törvény. a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról. I. Fejezet BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK.

1996. évi LV. törvény. a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról. I. Fejezet BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK. Hatály: 2016.I.1. - 2016.VI.30. 1996. évi LV. törvény a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról Az Országgyűlés felismerve azt, hogy valamennyi vadon élő állatfaj a Föld megújuló természeti

Részletesebben

41/2010. (II. 26.) Korm. rendelet. a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról

41/2010. (II. 26.) Korm. rendelet. a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról 41/2010. (II. 26.) Korm. rendelet a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról A Kormány az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény 49. -a (3) bekezdésének f)

Részletesebben

VADGAZDÁLKODÁSI ÜZEMTERV

VADGAZDÁLKODÁSI ÜZEMTERV VADGAZDÁLKODÁSI ÜZEMTERV VADGAZDÁLKODÁSI ÜZEMTERV Vadgazdálkodási egység: Telephelye: Kelt:,.. A tervet készítette Vadgazdálkodási egység vezetõje A FÔ FEJEZETEK MUTATÓJA Ennek a lapnak a helyére kerül

Részletesebben

Lébény Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 20/2011. (X.28.) önkormányzati rendelete az állattartás helyi szabályairól

Lébény Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 20/2011. (X.28.) önkormányzati rendelete az állattartás helyi szabályairól Lébény Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 20/2011. (X.28.) önkormányzati rendelete az állattartás helyi szabályairól Lébény Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról

Részletesebben

Belváros- Lipótváros Budapest Főváros V. kerületi Önkormányzat Képvis elő- testületének 8/2012. (II. 21.) önkormányzati rendelete

Belváros- Lipótváros Budapest Főváros V. kerületi Önkormányzat Képvis elő- testületének 8/2012. (II. 21.) önkormányzati rendelete Belváros- Lipótváros Budapest Főváros V. kerületi Önkormányzat Képvis elő- testületének 8/2012. (II. 21.) önkormányzati rendelete az állattartá s rendjérő l szóló 16/2009. (IV.23.) önkormányzati rendelet

Részletesebben

1998. évi XXVIII. törvény az állatok védelméről és kíméletéről 1

1998. évi XXVIII. törvény az állatok védelméről és kíméletéről 1 OptiJUS Opten Kft. I 1998. évi XXVIII. törvény 1998. évi XXVIII. törvény az állatok védelméről és kíméletéről 1 2016.01.01. óta hatályos szöveg Tartalomjegyzék I. Fejezet ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 1 A törvény

Részletesebben

a helyi állattartás szabályairól (Egységes szerkezetbe foglalva és lezárva: 2009. október 2.)

a helyi állattartás szabályairól (Egységes szerkezetbe foglalva és lezárva: 2009. október 2.) BAKONYPÖLÖSKE KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 10./ 2004. (IX.16.) rendelete a helyi állattartás szabályairól (Egységes szerkezetbe foglalva és lezárva: 2009. október 2.) Bakonypölöske Község

Részletesebben

Ócsa Város Önkormányzat Képviselő-testületének 26/2017. (XII. 20.) önkormányzati rendelete az állatok tartásáról. 1. Általános rendelkezések

Ócsa Város Önkormányzat Képviselő-testületének 26/2017. (XII. 20.) önkormányzati rendelete az állatok tartásáról. 1. Általános rendelkezések Ócsa Város Önkormányzat Képviselő-testületének 26/2017. (XII. 20.) önkormányzati rendelete az állatok tartásáról Ócsa Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk Magyarország Alaptörvénye

Részletesebben

2009. évi XXVIII. törvény az egyes agrártárgyú törvények módosításáról 1

2009. évi XXVIII. törvény az egyes agrártárgyú törvények módosításáról 1 2009. évi XXVIII. törvény az egyes agrártárgyú törvények módosításáról 1 A vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló 1996. évi LV. törvény módosítása 4. (1) A vad védelméről, a

Részletesebben

1996. évi LV. törvény a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról. I. Fejezet BEVEZET Ő RENDELKEZÉSEK A törvény tárgya

1996. évi LV. törvény a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról. I. Fejezet BEVEZET Ő RENDELKEZÉSEK A törvény tárgya 1996. évi LV. törvény a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról Az Országgyűlés felismerve azt, hogy valamennyi vadon él ő állatfaj a Föld megújuló természeti erő forrásainak, valamint

Részletesebben

Módosítások: a) 24/2005. (IX. 19.) ör. b) 22/2011. (V. 2.) ör. c) 16/2012. (V. 31.) ör. d) 26/2012. (IX. 27.) ör. /2012. X. 1- I.

Módosítások: a) 24/2005. (IX. 19.) ör. b) 22/2011. (V. 2.) ör. c) 16/2012. (V. 31.) ör. d) 26/2012. (IX. 27.) ör. /2012. X. 1- I. 2004-10d 10/2004 (II. 16.) Budapest Főváros Terézváros önkormányzati rendelete a helyi állattartás rendjéről Módosítások: a) 24/2005. (IX. 19.) ör. b) 22/2011. (V. 2.) ör. c) 16/2012. (V. 31.) ör. d) 26/2012.

Részletesebben

Kunszentmiklós Város Önkormányzat Képviselőtestületének 32/2006. (XI. 30.) számú rendelete az állatok tartásáról

Kunszentmiklós Város Önkormányzat Képviselőtestületének 32/2006. (XI. 30.) számú rendelete az állatok tartásáról Kunszentmiklós Város Önkormányzat Képviselőtestületének 32/2006. (XI. 30.) számú rendelete az állatok tartásáról Kihirdetve: 2006. november 30. Józan Judit jegyző Módosítva: Hatályos: 19/2009. (V.28.)

Részletesebben

A trófeabírálat jogszabályi háttere

A trófeabírálat jogszabályi háttere Trófeabírálat, SMKBV2235VN A trófeabírálat jogszabályi háttere Bleier Norbert 2010 Törvényi szabályozás 1996/LV. törvény (a vad védelméről a vadgazdálkodásról és a vadászatról) 73-as és 74-es önálló fejezetben

Részletesebben

A vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint vadászatról szóló 1996.évi LV. törvénynek a évi CLXXXIII. törvénnyel módosított -

A vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint vadászatról szóló 1996.évi LV. törvénynek a évi CLXXXIII. törvénnyel módosított - A vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint vadászatról szóló 1996.évi LV. törvénynek a 2015. évi CLXXXIII. törvénnyel módosított - módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt - szövege. 1996. évi

Részletesebben

1996. évi LV. törvény. a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról 1. I. Fejezet BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK.

1996. évi LV. törvény. a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról 1. I. Fejezet BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK. A Vtv. 2017. március 1-jétől hatályos szövege, kiemelve a 2017. január 1-jétől 2017. február 28-áig hatályos törvényszöveghez képest életbe lépő változások 1996. évi LV. törvény a vad védelméről, a vadgazdálkodásról,

Részletesebben

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Képviselőtestületének. /2012. ( ) önkormányzati rendelete. az állattartásról. 1. A rendelet hatálya

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Képviselőtestületének. /2012. ( ) önkormányzati rendelete. az állattartásról. 1. A rendelet hatálya Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Képviselőtestületének /2012. ( ) önkormányzati rendelete az állattartásról Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Képviselőtestülete Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011.

Részletesebben

12./2004(VI.30.)ÖK. sz. Képviselőtestületi Rendelet az állattartásról

12./2004(VI.30.)ÖK. sz. Képviselőtestületi Rendelet az állattartásról 12./2004(VI.30.)ÖK. sz. Képviselőtestületi Rendelet az állattartásról Mezőfalva Nagyközség Önkormányzata Képviselőtestületének az 1990. évi LXV. Tv. 16. (1) bekezdésének felhatalmazása alapján az állatok

Részletesebben

JAVASLAT. Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének az állattartás helyi szabályairól szóló önkormányzati rendelet megalkotásáról

JAVASLAT. Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének az állattartás helyi szabályairól szóló önkormányzati rendelet megalkotásáról Székesfehérvár Megyei Jogú Város Jegyzője Szám: NYÍLT ÜLÉS! Az előterjesztést tárgyaló testület megnevezése: Közgyűlés JAVASLAT Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének az állattartás

Részletesebben

Pánd község önkormányzatának 10/2005./X.15./ számú rendelete a helyi állattartás szabályairól

Pánd község önkormányzatának 10/2005./X.15./ számú rendelete a helyi állattartás szabályairól Pánd község önkormányzatának 10/2005./X.15./ számú rendelete a helyi állattartás szabályairól Pánd Önkormányzat az Alkotmány 44/A.. (2) bekezdésében biztosított jogkörében eljárva, az állategészségügyről

Részletesebben

1996. évi LV. törvény. a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról 1. I. Fejezet BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK.

1996. évi LV. törvény. a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról 1. I. Fejezet BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK. A Vtv. 2016. január 1-jétől 2016. június 30-áig hatályos szövege, kiemelve a 2015. december 31-ég hatályos törvényszöveghez képest életbe lépő változások 1996. évi LV. törvény a vad védelméről, a vadgazdálkodásról,

Részletesebben

Paks Város Önkormányzata képviselő - testülete /2015. ( ) önkormányzati rendelete a kedvtelésből tartott állatok tartásának szabályairól (tervezet)

Paks Város Önkormányzata képviselő - testülete /2015. ( ) önkormányzati rendelete a kedvtelésből tartott állatok tartásának szabályairól (tervezet) Paks Város Önkormányzata képviselő - testülete /2015. ( ) önkormányzati rendelete a kedvtelésből tartott állatok tartásának szabályairól (tervezet) Paks Város Önkormányzata képviselő - testülete az Alaptörvény

Részletesebben

Pétervására Város Önkormányzat Képviselőtestületének 20/2014. (VIII. 28.) önkormányzati rendelete az állattartás helyi szabályairól

Pétervására Város Önkormányzat Képviselőtestületének 20/2014. (VIII. 28.) önkormányzati rendelete az állattartás helyi szabályairól Pétervására Város Önkormányzat Képviselőtestületének 20/2014. (VIII. 28.) önkormányzati rendelete az állattartás helyi szabályairól Pétervására Város Önkormányzat Képviselőtestülete az Alaptörvény 32.

Részletesebben

1996. évi LV. törvény. a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról 1. I. Fejezet BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK.

1996. évi LV. törvény. a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról 1. I. Fejezet BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK. A Vtv. 2017. január 1-jétől 2017. február 28-áig hatályos szövege, kiemelve a 2016. július 1- jétől 2016. december 31-áig hatályos törvényszöveghez képest életbe lépő változások 1996. évi LV. törvény a

Részletesebben

I. Fejezet. Általános rendelkezések. 1. (1) A rendeletet Dörgicse Községi Önkormányzat közigazgatási területén kell alkalmazni.

I. Fejezet. Általános rendelkezések. 1. (1) A rendeletet Dörgicse Községi Önkormányzat közigazgatási területén kell alkalmazni. Dörgicse Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 8/ 2004. (VII.15.) Rendelete A HELYI ÁLLATTARTÁS SZABÁLYAIRÓL szóló rendelet a 8/2008.(IX.19.) módosító rendelettel EGYSÉGES SZERKEZETBEN Dörgicse Községi

Részletesebben

I. Általános rendelkezések 1.. A rendelet célja

I. Általános rendelkezések 1.. A rendelet célja TERVEZET Herceghalom Község Önkormányzata Képviselő-testületének.../2008.(...) rendelete az eb- és macskatartás szabályairól A helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV törvény 16. -ban kapott felhatalmazás

Részletesebben

SZENTLŐRINCKÁTA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT 13/ (VII.28.)

SZENTLŐRINCKÁTA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT 13/ (VII.28.) SZENTLŐRINCKÁTA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT 13/ 2004. (VII.28.) RENDELETE A HELYI ÁLLATTARTÁS SZABÁLYAIRÓL ( EGYSÉGES SZERKEZETBEN A 14/2012. (XI.13.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETTEL ) Szentlőrinckáta Önkormányzat az

Részletesebben

Vadászati idények 2010

Vadászati idények 2010 Vadászati idények 2010 7/2010. (II. 2.) FVM rendelete a vad védelmérıl, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló 1996. évi LV. törvény végrehajtásának szabályairól szóló 79/2004. (V. 4.) FVM rendelet

Részletesebben

Küngös Község Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2011. (VII.28.) önkormányzati rendelete Az eb-és macska tartás szabályairól

Küngös Község Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2011. (VII.28.) önkormányzati rendelete Az eb-és macska tartás szabályairól Küngös Község Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2011. (VII.28.) önkormányzati rendelete Az eb-és macska tartás szabályairól Küngös Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról

Részletesebben

A 164/2008.(XII.20.) FVM rendelettel a veszettség elleni védekezés részletes szabályai részben megváltoztatk.

A 164/2008.(XII.20.) FVM rendelettel a veszettség elleni védekezés részletes szabályai részben megváltoztatk. MAGYAR ÁLLATORVOSI KAMARA HUNGARIAN VETERINARY CHAMBER TOLNA MEGYEI SZERVEZETE H-7100 Szekszárd, Tormay Béla u.18. Tel.: (36-74 )410-751, Fax: (36-74) 410-751, e-mail: tolnakamara@freemail.hu elnök/president:

Részletesebben

J e g y z ő k ö n y v i k i v o n a t

J e g y z ő k ö n y v i k i v o n a t J e g y z ő k ö n y v i k i v o n a t Készült Sopron-Balf Településrészi Önkormányzat 2008. november 19-ei rendes ülésének jegyzőkönyvéből. 4. napirendi pont Előterjesztés az állatok tartásáról szóló 31/2000.

Részletesebben

(Egységes szerkezetben)

(Egységes szerkezetben) KUNHEGYES VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK a 12/2015.(V.13.) rendelettel módosított 26/2012.(IX.12.) önkormányzati rendelete az állattartásról (Egységes szerkezetben) Kunhegyes Város Önkormányzati

Részletesebben

ATKÁR KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 16/2012. (X.24.) SZÁMÚ ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE AZ ÁLLATTARTÁS HELYI SZABÁLYAIRÓL

ATKÁR KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 16/2012. (X.24.) SZÁMÚ ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE AZ ÁLLATTARTÁS HELYI SZABÁLYAIRÓL ATKÁR KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 16/2012. (X.24.) SZÁMÚ ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE AZ ÁLLATTARTÁS HELYI SZABÁLYAIRÓL Atkár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2012. (X.24.) önkormányzati

Részletesebben

Hidegség Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2006.(I. 25.) önkormányzati rendelete. az ebtartás szabályairól

Hidegség Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2006.(I. 25.) önkormányzati rendelete. az ebtartás szabályairól Hidegség Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2006.(I. 25.) önkormányzati rendelete az ebtartás szabályairól Hidegség Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló

Részletesebben

1996. évi LV. törvény. a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról 1. I. Fejezet BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK.

1996. évi LV. törvény. a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról 1. I. Fejezet BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK. A Vtv. 2017. március 1-jétől hatályos szövege 1996. évi LV. törvény a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról 1 Az Országgyűlés felismerve azt, hogy valamennyi vadon élő állatfaj a

Részletesebben

Ócsárd Község Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2018.(V.15.) számú önkormányzati rendelete a kedvtelésből tartott állatok tartásának szabályairól

Ócsárd Község Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2018.(V.15.) számú önkormányzati rendelete a kedvtelésből tartott állatok tartásának szabályairól Ócsárd Község Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2018.(V.15.) számú önkormányzati rendelete a kedvtelésből tartott állatok tartásának szabályairól Ócsárd Község Önkormányzat Képviselő-testülete az

Részletesebben

1996. évi LV. törvény. a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról 1. I. Fejezet BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK.

1996. évi LV. törvény. a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról 1. I. Fejezet BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK. A Vtv. 2016. július 1-jétől 2016. december 31-áig hatályos szövege, kiemelve a 2016. január 1- jétől 2016. június 30-áig hatályos törvényszöveghez képest életbe lépő változások 1996. évi LV. törvény a

Részletesebben

Kázsmárk Község Önkormányzat Képviselő- testületének. 11/2016.(VIII.02.) önkormányzati rendelete. az állattartás helyi szabályairól

Kázsmárk Község Önkormányzat Képviselő- testületének. 11/2016.(VIII.02.) önkormányzati rendelete. az állattartás helyi szabályairól Kázsmárk Község Önkormányzat Képviselő- testületének 11/2016.(VIII.02.) önkormányzati rendelete az állattartás helyi szabályairól Kázsmárk Község Önkormányzat képviselő- testülete az Alaptörvény 32.cikk

Részletesebben

Balatonfőkajár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2004. (VII.19.) rendelete A HELYI ÁLLATTARTÁS SZABÁLYAIRÓL. I.

Balatonfőkajár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2004. (VII.19.) rendelete A HELYI ÁLLATTARTÁS SZABÁLYAIRÓL. I. Balatonfőkajár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2004. (VII.19.) rendelete A HELYI ÁLLATTARTÁS SZABÁLYAIRÓL Balatonfőkajár Községi önkormányzat a Magyar Köztársaság Alkotmányáról szóló 1949.

Részletesebben

Tisztelt Elnök Úr! egybeszerkesztett, ellenjegyzésével ellátott szövegét (a továbbiakban : egységes javaslattervezet).

Tisztelt Elnök Úr! egybeszerkesztett, ellenjegyzésével ellátott szövegét (a továbbiakban : egységes javaslattervezet). Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága m,rnánvszám : Ti G 95 512 3 Érkezett: 2015 NOV 1 6. Egységes javaslat Kövér László úr, az Országgy űlés elnöke részére Tisztelt Elnök Úr! Az egyes házszabályi

Részletesebben

Abony Város Önkormányzat 4/2009. (II. 27.) sz. rendelete az állattartás egyes helyi szabályairól

Abony Város Önkormányzat 4/2009. (II. 27.) sz. rendelete az állattartás egyes helyi szabályairól Abony Város Önkormányzat 4/2009. (II. 27.) sz. rendelete az állattartás egyes helyi szabályairól (egységes szerkezetben a módosításáról szóló 14/2010. (V.31.), 19/2012. (V.21.), 31/2012. (XI.05.) és 1/2013.(I.31.)

Részletesebben

1998. ÉVI XXVIII. TÖRVÉNYAZ ÁLLATOK VÉDELMÉRŐL ÉS KÍMÉLETÉRŐL -KIHIR DE TVE: IV. 1.

1998. ÉVI XXVIII. TÖRVÉNYAZ ÁLLATOK VÉDELMÉRŐL ÉS KÍMÉLETÉRŐL -KIHIR DE TVE: IV. 1. JOGI ALAPOK hatályos 2017.01.01-től Forrás: http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99800028.tv&timeshift=20170101#lbj0idca2f 1998. ÉVI XXVIII. TÖRVÉNYAZ ÁLLATOK VÉDELMÉRŐL ÉS KÍMÉLETÉRŐL -KIHIR

Részletesebben

1. A rendelet célja és hatálya

1. A rendelet célja és hatálya Csobánka Község Önkormányzat Képviselő-testületének /2017. (. ) önkormányzati rendelete a kedvtelésből tartott állatok tartásának helyi szabályozásáról Csobánka Község Önkormányzat Képviselő-testülete

Részletesebben

Házi szabályzat. A vadászható terület nagysága: 3841ha. Vadvédelmi terület.

Házi szabályzat. A vadászható terület nagysága: 3841ha. Vadvédelmi terület. Házi szabályzat A vadásztársaság területének határai: A 3. számú f közlekedési úti Sajó hídtól a Sajó folyó Ónodig, majd nyugatra az ónodi vár el tt a közútig. Innen Ónod- Nyékládháza közút, Nyékládháza

Részletesebben

20 / (XI. 15.) RENDELETE AZ EBEK TARTÁSÁRÓL

20 / (XI. 15.) RENDELETE AZ EBEK TARTÁSÁRÓL BALATONSZEMES KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT K ÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 20 / 2002. (XI. 15.) RENDELETE AZ EBEK TARTÁSÁRÓL Balatonszemes Község Önkormányzatának 20/2002.(XI.25.) számú rendelete az ebek tartásáról Balatonszemes

Részletesebben

1996. évi LV. törvény. a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról 1. I. Fejezet BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK.

1996. évi LV. törvény. a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról 1. I. Fejezet BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK. A Vtv. 2016. július 1-jétől 2016. december 31-áig hatályos szövege, kiemelve a 2016. január 1- jétől 2016. június 30-áig hatályos törvényszöveghez képest életbe lépő változások 1996. évi LV. törvény a

Részletesebben

Dörgicse Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2004. (VII.15.) Rendelete A HELYI ÁLLATTARTÁS SZABÁLYAIRÓL

Dörgicse Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2004. (VII.15.) Rendelete A HELYI ÁLLATTARTÁS SZABÁLYAIRÓL Dörgicse Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2004. (VII.15.) Rendelete A HELYI ÁLLATTARTÁS SZABÁLYAIRÓL Dörgicse Községi Önkormányzat az állategészségügyről szóló 1995. évi XCI. törvény (továbbiakban:

Részletesebben

10/ 2004. (VII. 15.) (A módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt szöveg) I. Fejezet. Általános rendelkezések

10/ 2004. (VII. 15.) (A módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt szöveg) I. Fejezet. Általános rendelkezések BALATONEDERICS TELEPÜLÉSI ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 10/ 2004. (VII. 15.) RENDELETE 1 A HELYI ÁLLATTARTÁS SZABÁLYAIRÓL (A módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt szöveg) Balatonederics Települési

Részletesebben

Nóráp Község Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2004.(VI.07.) rendelete az állattartás helyi szabályairól

Nóráp Község Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2004.(VI.07.) rendelete az állattartás helyi szabályairól Nóráp Község Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2004.(VI.07.) rendelete az állattartás helyi szabályairól Nóráp Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alkotmány 44/A. (2) bekezdésében biztosított

Részletesebben

Házi szabályzat. A vadászható terület nagysága: 3841ha. Vadvédelmi terület.

Házi szabályzat. A vadászható terület nagysága: 3841ha. Vadvédelmi terület. Házi szabályzat A vadásztársaság területének határai: A 3-as számú fôközlekedési úti Sajó hídtól a Sajó folyó Ónodig, majd nyugatra az ónodi vár elôtt a közútig. Innen Ónod- Nyékládháza közút, Nyékládháza

Részletesebben

2011. évi CLVIII. törvény az állatok védelmérõl és kíméletérõl szóló 1998. évi XXVIII. törvény módosításáról*

2011. évi CLVIII. törvény az állatok védelmérõl és kíméletérõl szóló 1998. évi XXVIII. törvény módosításáról* M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2011. évi 140. szám 33587 2011. évi CLVIII. törvény az állatok védelmérõl és kíméletérõl szóló 1998. évi XXVIII. törvény módosításáról* 1. Az állatok védelmérõl és kíméletérõl

Részletesebben

Lócs Községi Önkormányzat Képviselı-testületének. 7/2007. (VI. 25.) számú rendelete. Az állattartás helyi szabályairól

Lócs Községi Önkormányzat Képviselı-testületének. 7/2007. (VI. 25.) számú rendelete. Az állattartás helyi szabályairól Lócs Községi Önkormányzat Képviselı-testületének 7/2007. (VI. 25.) számú rendelete Az állattartás helyi szabályairól Lócs Községi Önkormányzat Képviselı-testülete az Alkotmány 44/A.. (2) bekezdése és a

Részletesebben

Felsőpakony Község Önkormányzat 7/2004. (VIII.02.) sz. Rendelete A helyi állattartás szabályairól. Általános rendelkezések

Felsőpakony Község Önkormányzat 7/2004. (VIII.02.) sz. Rendelete A helyi állattartás szabályairól. Általános rendelkezések Felsőpakony Község Önkormányzat 7/2004. (VIII.02.) sz. Rendelete A helyi állattartás szabályairól Felsőpakony Község Önkormányzat az Alkotmány 44/A.. (2) bekezdésében biztosított jogkörében eljárva, az

Részletesebben

NYÍRMADA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 15/2009.(XII.21.) R e n d e l e t e. A helyi állattartás szabályairól

NYÍRMADA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 15/2009.(XII.21.) R e n d e l e t e. A helyi állattartás szabályairól 1 NYÍRMADA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 15/2009.(XII.21.) R e n d e l e t e A helyi állattartás szabályairól 2 Nyírmada Város Önkormányzata az 1949. évi XX. tv. az Alkotmány 44/A..- ának

Részletesebben

I. Fejezet ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. A törvény célja. A törvény hatálya

I. Fejezet ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. A törvény célja. A törvény hatálya 1998. évi XXVIII. törvény az állatok védelméről és kíméletéről Az Országgyűlés - annak tudatában, hogy az állatok érezni, szenvedni és örülni képes élőlények, tiszteletben tartásuk, jó közérzetük biztosítása

Részletesebben

Domony Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2004 (VIlI. 26.) Rendelete A helyi állattartás szabályairól

Domony Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2004 (VIlI. 26.) Rendelete A helyi állattartás szabályairól Domony Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2004 (VIlI. 26.) Rendelete A helyi állattartás szabályairól Domony Község Önkormányzat az Alkotmány 44/A. (2) bekezdésében biztosított jogkörében eljárva,

Részletesebben

A ZÁRTTÉRI VADTARTÁS LEHETŐSÉGEI, FELTÉTELEI

A ZÁRTTÉRI VADTARTÁS LEHETŐSÉGEI, FELTÉTELEI A ZÁRTTÉRI VADTARTÁS LEHETŐSÉGEI, FELTÉTELEI Zsigmond Richárd földművelésügyi igazgató 2014. március 25. Zárttéri nagyvadtartás 1996. évi LV. törvény (Vtv.) és végrehajtási rendelete szabályozza Vadaskertek

Részletesebben

Vágóhídak minőségbiztosítási problémái. Krzyzewsky Nóra Október 17.

Vágóhídak minőségbiztosítási problémái. Krzyzewsky Nóra Október 17. Vágóhídak minőségbiztosítási problémái Krzyzewsky Nóra 2017. Október 17. Tartalom Működésre vonatkozó szabályok és elvárások: Jogszabályi előírások Harmadik fél elvárásai Leggyakrabban nehézséget okozó

Részletesebben

1998. évi XXVIII. törvény. az állatok védelméről és kíméletéről. I. Fejezet ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. A törvény célja.

1998. évi XXVIII. törvény. az állatok védelméről és kíméletéről. I. Fejezet ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. A törvény célja. 1998. évi XXVIII. törvény az állatok védelméről és kíméletéről Az Országgyűlés - annak tudatában, hogy az állatok érezni, szenvedni és örülni képes élőlények, tiszteletben tartásuk, jó közérzetük biztosítása

Részletesebben

2013.01.01-től hatályos állatvédelmi törvény

2013.01.01-től hatályos állatvédelmi törvény 2013.01.01-től hatályos állatvédelmi törvény 1998. évi XXVIII. törvény az állatok védelméről és kíméletéről Az Országgyűlés - annak tudatában, hogy az állatok érezni, szenvedni és örülni képes élőlények,

Részletesebben

1998. évi XXVIII. törvény. az állatok védelméről és kíméletéről. I. Fejezet ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. A törvény célja.

1998. évi XXVIII. törvény. az állatok védelméről és kíméletéről. I. Fejezet ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. A törvény célja. 1998. évi XXVIII. törvény az állatok védelméről és kíméletéről Az Országgyűlés annak tudatában, hogy az állatok érezni, szenvedni és örülni képes élőlények, tiszteletben tartásuk, jó közérzetük biztosítása

Részletesebben

1998. évi XXVIII. törvény az állatok védelméről és kíméletéről 1

1998. évi XXVIII. törvény az állatok védelméről és kíméletéről 1 Opten Törvénytár Opten Kft. I. 1998. évi XXVIII. törvény 1998. évi XXVIII. törvény az állatok védelméről és kíméletéről 1 A 2010.03.12. óta hatályos szöveg Tartalomjegyzék I. Fejezet ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

Részletesebben

Sand Községi Önkormányzat Képviselőtestületének 7/1999.(VII.05.) Kt. számú rendelete az állatok tartásáról. Bevezető rendelkezések

Sand Községi Önkormányzat Képviselőtestületének 7/1999.(VII.05.) Kt. számú rendelete az állatok tartásáról. Bevezető rendelkezések Sand Községi Önkormányzat Képviselőtestületének 7/1999.(VII.05.) Kt. számú rendelete az állatok tartásáról Sand Község Önkormányzati Képviselőtestülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény

Részletesebben

A Visegrádi Önkormányzat 12/ 2004. (VIII. 12.) ör. rendelete a helyi állattartás szabályairól

A Visegrádi Önkormányzat 12/ 2004. (VIII. 12.) ör. rendelete a helyi állattartás szabályairól A Visegrádi Önkormányzat 12/ 2004. (VIII. 12.) ör. rendelete a helyi állattartás szabályairól Visegrád Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. törvény

Részletesebben

Dévaványa Város Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2011. (V.27.) önkormányzati rendelete az állatok tartásáról

Dévaványa Város Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2011. (V.27.) önkormányzati rendelete az állatok tartásáról Dévaványa Város Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2011. (V.27.) önkormányzati rendelete az állatok tartásáról (módosításokkal egységes szerkezetben) Dévaványa Város Önkormányzat Képviselő-testülete

Részletesebben

Ruzsa Község Önkormányzata Képviselő-testülete 24/2004. (IV.16.) rendelete az állattartás szabályairól

Ruzsa Község Önkormányzata Képviselő-testülete 24/2004. (IV.16.) rendelete az állattartás szabályairól Ruzsa Község Önkormányzata Képviselő-testülete 24/2004. (IV.16.) rendelete az állattartás szabályairól Ruzsa Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alkotmány 44/A. (2) bekezdésében és a helyi önkormányzatokról

Részletesebben

Tájékoztatás állatvédelmi ügyek intézéséről

Tájékoztatás állatvédelmi ügyek intézéséről J á s z k i s é r V á r o s J e g y z ő j e 5137 Jászkisér, Fő út 7. www.jaszkiser.hu jegyzo@jaszkiser.hu Tel.: 57/550-130 Fax: 57/550-120 Tájékoztatás állatvédelmi ügyek intézéséről Jászkiséri Polgármesteri

Részletesebben

AZ ÁLLATTARTÁS ÁLLATVÉDELMI ELŐÍRÁSAI

AZ ÁLLATTARTÁS ÁLLATVÉDELMI ELŐÍRÁSAI TÁMOP-4.1.1.F-14/1/KONV-2015-0006 Egység, alprojekt/alprogram neve Rendezvény cím, dátum AZ ÁLLATTARTÁS ÁLLATVÉDELMI ELŐÍRÁSAI Előadó neve AZ ÁLLATVÉDELMI TÖRVÉNYEK LEGFŐBB IRÁNYELVE Büntetendő magatartást

Részletesebben

I. fejezet. Általános rendelkezések

I. fejezet. Általános rendelkezések Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata 24/2010.(VI. 30.) sz. rendelete az állattartás helyi szabályairól (Egységes szerkezetben a módosításáról szóló 31/2010.(IX.15.) és a.../2012. (IV....) önkormányzati

Részletesebben

Balatonendréd község Önkormányzata Képviselő-testületének

Balatonendréd község Önkormányzata Képviselő-testületének Balatonendréd község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2000. (IX.l4,.) önkormányzati rendeletet Az állattartásról. 1 Módosította a 12/2012. (V.30.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2012. május 30.

Részletesebben

elismerve azt a megkülönböztetetten nagy értéket, amelyet az állatvilág egésze és annak egyedei jelentenek az emberiség számára,

elismerve azt a megkülönböztetetten nagy értéket, amelyet az állatvilág egésze és annak egyedei jelentenek az emberiség számára, 1998. évi XXVIII. törvény az állatok védelméről és kíméletéről 2013.07.20 2014.06.30 24 1998. évi XXVIII. törvény az állatok védelméről és kíméletéről 1 Az Országgyűlés annak tudatában, hogy az állatok

Részletesebben

Nagyfüged Önkormányzat képviselő-testületének 8/2007(V. 10.) számú rendelete. az állattartásról

Nagyfüged Önkormányzat képviselő-testületének 8/2007(V. 10.) számú rendelete. az állattartásról Nagyfüged Önkormányzat képviselő-testületének 8/2007(V. 10.) számú rendelete az állattartásról a módosításokkal egységes szerkezetben A Nagyfüged Önkormányzat Képviselő-testülete A helyi önkormányzatokról

Részletesebben

LX. ÉVFOLYAM 5. SZÁM ÁRA: 1315 Ft 2009. június 22.

LX. ÉVFOLYAM 5. SZÁM ÁRA: 1315 Ft 2009. június 22. LX. ÉVFOLYAM 5. SZÁM ÁRA: 1315 Ft 2009. június 22. LX. ÉVFOLYAM 5. SZÁM ÁRA: 1315 Ft 2009. június 22. T A R T A L O M S z á m T á r g y Oldal Törvények 2009. évi XXVIII. törvény Egyes agrártárgyú törvények

Részletesebben

SZAKMAI JOSZABÁLYOK ÉS IGAZGATÁS. Kiegészítések. Dr. Heltai Miklós 2005-10-03.

SZAKMAI JOSZABÁLYOK ÉS IGAZGATÁS. Kiegészítések. Dr. Heltai Miklós 2005-10-03. SZAKMAI JOSZABÁLYOK ÉS IGAZGATÁS Kiegészítések Dr. Heltai Miklós 2005-10-03. Tartalomjegyzék 1. A hazai és az Európai Uniós szabályozás hatása és szerepe a vadgazdálkodásra... 2 1.1. A vadászati törvény

Részletesebben

Váltás a jogszabály mai napon hatályos állapotára. 1996. évi LV. törvény. I. Fejezet. A törvény tárgya. A vadászati jog

Váltás a jogszabály mai napon hatályos állapotára. 1996. évi LV. törvény. I. Fejezet. A törvény tárgya. A vadászati jog 1. oldal, összesen: 23 Hatály: 2009.X.1. Váltás a jogszabály mai napon hatályos állapotára 1996. évi LV. törvény a vad védelmérıl, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról Az Országgyőlés felismerve

Részletesebben

TÁPIÓBICSKE KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT 10/ 2004. (VIII. 15.) RENDELETE A HELYI ÁLLATTARTÁS SZABÁLYAIRÓL

TÁPIÓBICSKE KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT 10/ 2004. (VIII. 15.) RENDELETE A HELYI ÁLLATTARTÁS SZABÁLYAIRÓL TÁPIÓBICSKE KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT 10/ 2004. (VIII. 15.) RENDELETE A HELYI ÁLLATTARTÁS SZABÁLYAIRÓL Tápióbicske Önkormányzat az Alkotmány 44/A. (2) bekezdésében biztosított jogkörében eljárva, az állategészségügyről

Részletesebben

6/1996. /IV.30./ sz. önk.rendelet az EBTARTÁSRÓL. A rendelet hatálya 1..

6/1996. /IV.30./ sz. önk.rendelet az EBTARTÁSRÓL. A rendelet hatálya 1.. 6/1996. /IV.30./ sz. önk.rendelet az EBTARTÁSRÓL A rendelet hatálya 1.. Ez a rendelet Város1 Nagyközség közigazgatási területén tartott ebek tulajdonosaira, továbbá az ebek felügyeletével megbízott más

Részletesebben

a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról

a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról 2016. január 1-jén hatályos 2016. július 1-jén hatályos 2017. január 1. 2017. március 1. 1996. évi LV. törvény a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról Az Országgyűlés felismerve azt,

Részletesebben

314/2014. (XII. 12.) Korm. rendelet. a halgazdálkodási és a halvédelmi bírságról

314/2014. (XII. 12.) Korm. rendelet. a halgazdálkodási és a halvédelmi bírságról 314/2014. (XII. 12.) Korm. rendelet a halgazdálkodási és a halvédelmi bírságról A Kormány a halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló 2013. évi CII. törvény 71. 2. pontjában, a 15. tekintetében a közigazgatási

Részletesebben

Kemence Község Önkormányzatának. 4/2010.( II.16.) rendelet. az állattartás helyi szabályairól

Kemence Község Önkormányzatának. 4/2010.( II.16.) rendelet. az állattartás helyi szabályairól Kemence Község Önkormányzatának 4/2010.( II.16.) rendelet az állattartás helyi szabályairól Kemence Község Önkormányzatának 4/2010.( II.16.) rendelet az állattartás helyi szabályairól Kemence Község Önkormányzata

Részletesebben

2008. évi törvény. egyes agrártárgyú törvények módosításáról

2008. évi törvény. egyes agrártárgyú törvények módosításáról 2008. évi törvény egyes agrártárgyú törvények módosításáról Az Országgyűlés az Alkotmánybíróság 41/2008. (IV. 17.) AB, valamint 77/2008. (V. 29.) AB határozataiból eredő törvényalkotási feladatokra, valamint

Részletesebben

T/11050. számú. törvényjavaslat. a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló 1996. évi LV. törvény módosításáról

T/11050. számú. törvényjavaslat. a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló 1996. évi LV. törvény módosításáról A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG KORMÁNYA T/11050. számú törvényjavaslat a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló 1996. évi LV. törvény módosításáról Előadó: Dr. Németh Imre földművelésügyi

Részletesebben

TÁMOP F-14/1/KONV Egység, alprojekt/alprogram neve Rendezvény cím, dátum JOGI SZABÁLYOZÁS. Mikó Józsefné Jónás Edit

TÁMOP F-14/1/KONV Egység, alprojekt/alprogram neve Rendezvény cím, dátum JOGI SZABÁLYOZÁS. Mikó Józsefné Jónás Edit TÁMOP-4.1.1.F-14/1/KONV-2015-0006 Egység, alprojekt/alprogram neve Rendezvény cím, dátum JOGI SZABÁLYOZÁS Mikó Józsefné Jónás Edit Az állatok, különösen a gazdasági haszonállatok védelmére vonatkozó szabályok

Részletesebben

CSÖRÖG KÖZSÉG KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK 12/2003.(VI.26.) számú rendelete az állatok tartásáról

CSÖRÖG KÖZSÉG KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK 12/2003.(VI.26.) számú rendelete az állatok tartásáról CSÖRÖG KÖZSÉG KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK 12/2003.(VI.26.) számú rendelete az állatok tartásáról Csörög Község Képviselı-testülete az Önkormányzatokról szóló 1990.évi LXV. törvény 16..(1) bekezdésében kapott

Részletesebben

1996. évi LV. törvény

1996. évi LV. törvény 1996. évi LV. törvény a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról, egységes szerkezetben a végrehajtásáról szóló 79/2004. (V. 4.) FVM rendelettel [Vastag betűvel az 1996. évi LV. törvény

Részletesebben