VII. MENTÁLCSAVAR TÁBOR JÚLIUS TISZALÚC

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "VII. MENTÁLCSAVAR TÁBOR 2013. JÚLIUS 25-29. TISZALÚC"

Átírás

1 WARHAMMER DARK HERESY KARAKTERALKOTÁS 1 VII. MENTÁLCSAVAR TÁBOR JÚLIUS TISZALÚC 1 Háttérkép: Kovács Péter WH

2 A Császár nem az érmeid, hanem a sebeid alapján ítél meg at írunk, és az emberiség birodalmát több oldalról is veszély fenyegeti. Az Immatérium démonjai veszélyeztetik fajtársaink épeszűségét, az eretnekek bontják a Birodalom összetartó erejét, és idegen lények támadnak bolygóinkra. Utóbbiak ellen küzd az Ordo Xenos, melynek tagjai a játékos karakterek is. Feladatuk a xeno veszély mihamarabbi felderítése, és azok gyors és hatékony eltávolításának megszervezése. A JK-k kivétel nélkül Gaximailos Rentsch kapitány Viharvert Sasmadár nevű cirkálóján szolgálnak. Rentsch kapitány és hajója a Calixis szektor seregének előőrsében vállal szerepet. A radikálisok közé tartozik, ami azt jelenti, hogy folyamatos kapcsolatban van az idegen fajokkal, ezáltal felvállalja azt a szükséges rosszat, amely ahhoz kell, hogy a Birodalom minél hamarabb értesülhessen a szektorban történő eseményekről. Aki a Viharvert Sasmadáron szolgál, tudja, hogy a kapitány több tucat akolitát is tart a hajón, akiket be tud vetni olyan küldetésekben, amihez egy hadtest túl nagy lenne. Az akoliták, a kapitánynak tett személyes, heti rendszerességű jelentésen kívül teljesen úgy élnek, mint a hajó többi lakója, és meg van a civil vagy katonai rangjuk/szerepük. Kilétükről a hajó köznépe nem tud biztosat, ugyanis az akoliták még egymást sem ismerik, leszámítva azokat, akik közös osztagba lettek beosztva. A 17. osztagban 3-5 akolita szerepel, ők a játékosok karakterei. Természetesen az osztagon belül mindjüknek meghatározott szerepe van, egy vagy kettő az alábbiak közül: Osztagparancsnok Tech-atya Tökmag Xeno-szakértő Orvos Gépkarú Robbantó Minden JK-nak be kell töltenie legalább egy szerepet. Egy JK maximum két szerepet vállalhat, és azokat is csak akkor, ha a követelményeik nem zárják ki egymást (mint pl. a Tech-atya és az Osztagparancsnok esetén). Minden szerepet legfeljebb egyvalaki vállalhat, de nem kötelező minden szerepet szétosztani. Amennyiben egy szerepet nem vállal senki, úgy az valamelyik nevesített NJK-ra hárul. (Őket lásd lejjebb.) Ha valaki betölt egy szerepet, az azzal járó képzettségeket és egyéb bónuszokat ingyen megkapja. A karakteralkotás egyébként az alapkönyv 2 szabályai szerint történnek (frissítve az erratával 3 ), a radikálisok 4, illetve az inkvizítorok kézikönyvében 5 leírt eredetek, karrierek, skillek, talentek és felszerelések használhatóak. 2 Dark Heresy Core Rulebook, 2008, Black Industries Dark Heresy The Radical s Handbook, 2009, Fantasy Flight Games 5 Dark Heresy The Inqiusitor s Handbook, 2008, Black Industries

3 A könyvbéli karakteralkotáshoz képest az alábbiakban térünk el: A JK-k nem 400, hanem 2000 tapasztalati pontból gazdálkodhatnak, ám arra figyelniük kell, hogy a talenteket és a skilleket rangnak megfelelően vegyék fel. (Tehát pl. egy Guardsman az Armsman táblából maximum 1000 XP értékben tanulhat.) A képességek szétosztása tetszőleges, de a kilenc érték átlaga 32 kell, hogy legyen. Megkötés emellett, hogy a második legnagyobb és a második legkisebb képesség különbsége legfeljebb 14 lehet, valamint az eredetből adódó minimumokat és maximumokat be kell tartani. (Pl. egy űrben született karakter intelligenciája 22 és 40 közé kell, hogy essen.) Természetesen mindez az advancement-költés és divinationválasztás előtti értékekre vonatkozik. A játékos maga választja ki a karaktere divinationjét. Ha egy olyan divinationt választ, amely corruption vagy insanity pontokat ad, akkor a karakter kap annyiszor 100 XP-t az induló 2000 mellé, ahány corruption, illetve insanity pontot a divinationből kapott. Ha valami más (pl. fate) meghatározásához kockadobásra van szükség, ott a k6 4-nek, a k10 7-nek számít. A felszerelés meghatározása másképp működik. Minden karakter tetszőlegesen választhat scarce, illetve rare tárgyakból bármennyit, összesen 1000 gelt értékben. Ebből az 1000-ből, amit nem költ el a karakter, pénzként kapja meg. Average vagy gyakoribb tárgyakból nem a pénzérték, semmint a súly szab határt a karakter felszerelésének. A karakter bármennyit vihet magából bármilyen average vagy annál könnyebben beszerezhető tárgyból, de nem lehet nála több súly, mint a cipelési limit (alapkönyv 215. oldal). Az utolsó megkötés a felszerelésre (és ez az average és gyakoribb tárgyakra is vonatkozik), hogy egy játékos az alapkönyvös felszereléseken kívül a kiegészítő könyveknek csak egy (általa választott) fejezetéből válogathat felszerelést karakterének. Pénzből annyi van a karakternél, amennyi az egy havi bére (alapkönyv 124. oldal 5-1. táblázat). A pénz egyébként nem fog komoly szerepet játszani a modulban. Karrierben nem szereplő skilleket, talenteket és egyéb bónuszokat csak a szerepen keresztül kaphat egy karakter. Most pedig nézzük a szerepeket részletesen: Osztagparancsnok A parancsnok a 17. osztag feje, az ő feladata a csapat koordinálása. Nagy a jogköre, neki kell meghatározni, hogy az osztag melyik tagjának mi a feladata. Mindenki tőle várja az utasításokat, és ahogy ez a Birodalomban szokásos, abszolút hatalma van a beosztottjai fölött, akár ki is végeztetheti őket, ha jónak látja. Az osztagparancsnok egyedül a kapitánynak felel. Vigyáznia kell azonban, mert ha nem jól hajtja végre a rábízottakat, akkor lehet, hogy az ő feje hullik porba. Foglalkozása csak Arbitrator, Cleric vagy Guardsman lehet.

4 Minimum 35-ös Intelligence, Willpower és Fellowship (advancementek elosztása után). Air of Authority Command +10 Language (High Gothic) Tetszőleges rare vagy scarce fegyver vagy páncél vagy kíbertestrész. A fegyverbe a töltényeket a karakter pénzéből kell megvenni. Az osztagparancsnok mindenképp JK. Tech-atya A Cult Mechanicust az osztagban ő képviseli. Feladata a csapat felszerelésének karbantartása és az idegen technológiák vizsgálata. Tudása értékes, ezért az osztagban pótolhatatlan. Munkája nagy felelősséggel jár, hiszen gyakran rajta múlik az egész csapat sorsa. A tech-atya karrierje értelemszerűen csak tech-pap lehet. Tech Use +10 Forbidden Lore (Xenos) Literacy Két általa választott olyan mechadendrit, amelyet használni képes (lásd Skillek). - Tökmag A tökmag a csapat legkisebb tagja. Ahogy mondani szokták, 40 kiló vaságyastól. Ő azonban nem hagyta, hogy apró termete eltántorítsa a nagy tettektől és igyekezett előnyt kovácsolni abból, hogy elfér olyan helyeken, ahol más nem, és igyekszik ezt kihasználva segíteni a csapatot. Karrierje nem lehet Arbitrator, Cleric vagy Tech-pap. Minimum 40-es agility. (Advancementek felvétele után.) Maximum 160 centi magasság és 65 kg súly. Acrobatics Climb +10 Contortionist A Tökmag nem lehet osztagparancsnok.

5 Xeno-szakértő Bár a szakértő jelző lehet, hogy túlzás, a csapat ezen tagja látott már élve idegen lényt, és beszélt is néhányukkal. Mivel nem egyszer járt már Rentsch kapitány segédjeként xenók lakta bolygón, rendelkezik némi ismerettel az idegen fajok társadalmáról, testfelépítéséről és technológiájáról. Nem fog elda énekeket fordítani, de meg tudja különböztetni a mutáns embereket az orkoktól. Fontos észnél lennie, hiszen előfordulhat, hogy csak ő lesz tisztában azzal, hogy a szembe jövő idegen lényt lőni érdemes vagy inkább jobb futni előle. Minimum 35-ös intelligence és fellowship. (Advancementek elosztása után.) Literacy Forbidden Lore (Xenos) Corruption pont - Orvos A tisztség egyértelmű, ő az osztag orvosa, tehát ő felel a csapat egészségéért. Akár lézersugár, akár méreg, akár egy kelleténél nagyobb esés okoz kárt az osztag tagjaiban, mindenki nála fog jelentkezni gyógyításért. Jobb, ha felkészül rá. Foglalkozása csak Adept, Cleric, Guardsman vagy Scum lehet. Chem-Use Medicae +10 Az egész modulra elég orvosi felszerelés Az orvosi felszerelést nem kell magával hoznia. Lásd az osztag közös felszerelését lejjebb. Gépkarú Az osztag e tagja korábban elvesztette a fegyverforgató karját, ám sikerült helyette szereznie egy mechanikus végtagot (a pontos részleteket a karja elvesztéséről, és arról, hogy kitől kapta a gépkart, a játékos dolgozhatja ki). A gépkar jó minőségű, és bár muszáj rendszeresen karbantartani (törölgetés, csavarok meghúzása, olajozás) és naponta gyógyszert szedni mellé, a bevetéseken semmilyen hátrányt nem szenved tőle a karakter. Sőt, a gépkar ereje nagyobb, mint az eredeti testrészé volt. Emellett a felkarban el tud rejteni a karakter egy apróbb (maximum kézigránát méretű) tárgyat. A karakter karrierje nem lehet tech-pap.

6 Amennyiben egy erőpróbához a karakter a gépkarját használja, úgy a strengh-je helyett 50-es értékkel dobhat a karakter. (Hogy egy adott próbánál melyik érték játszik szerepet, azt a mesélő dönti el.) Concealed Cavity A kar rutin (+20) Tech Use vagy Trade (Technomat) próbával sértetlenül leszerelhető és visszaszerelhető fél-fél perc alatt. Robbantó Bumm! A csapat robbantója oda van a robbanószerekért. Betéve tudja a gránátok, taposóaknák és detonátorok működési elvét, és szereti hallani, amikor működésbe lépnek. Sokszor alig várja, hogy elővehesse és használhassa őket, de persze elég képzett és óvatos ahhoz, hogy társait és magát ne sodorja veszélybe. Minimum 35 intelligence. (Advancementek elosztása után.) +2 Insanity pont Demolition +10 Bár a robbantó karrierje lehet tech-pap, ez a karakter nem lehet a Tech-atya. A robbanószereket nem magának a karakternek kell megvennie. Lásd az osztag közös felszerelését lejjebb. Az osztagról: A Viharvert Sasmadár a Birodalmi Hadsereg (Imperial Navy) címere alatt járja az űr vákuumát. A JK-k tehát hivatalosan mindannyian a hadsereg részei. Nem hivatalosan pedig az inkvizíció akolitái, és Gaximailos Rentsch személyes parancsnoksága alá tartoznak. A 17-es osztag a JK-kon kívül 30 emberből áll. Parancsnoka az Osztagparancsnok (lásd fentebb), az ő rangja Hadnagy. A 30 emberből 24 guardsman közlegény. Képzettek LAS és SP fegyverek használatában, egyébiránt viszonylag fegyelmezett, de egy kissé babonás, egyszerű gondolkodású bakák. Felszerelésük közlegényenként: flak jacket és helmet (8 kg); hátizsák (1 kg); charm és chrono (0 kg, nincs mindenkinek); gas mask (0,5 kg); void suit (8 kg); összesen 5 adag az alábbi szerekből De-Tox, Recaf, Stimm* (0,5 kg); Laspistol vagy autopistol* (1,5 vagy 2,5 kg); Lasgun vagy Pump-Action Shotgun* (4 vagy 5 kg); tölténytárak, 4 a nagyobb, 2 a kisebb fegyverbe (2 kg); knife (0,5 kg); commlink (0 kg). Egy közlegénynek tehát 8-10 kg-ot tudnak cipelni a felszerelésükön túl. Ez azért marad üresen, hogy ne okozzon gondot, ha valamit át kell cipelni egyik helyről a másikra a bevetések helyszínén. *Az osztagparancsnok választ. Természetesen akár vegyesen is felszerelheti az embereit. Az osztag maradék hat NJK-ja: Eli Jakh őrmester Jakh őrmester a gárdisták rangidőse az osztagban és az osztagparancsnok közvetlen helyettese. 210 centi magas, izmos testfelépítésű fekete bőrű fickó, rövid hajjal, fiatalos arccal és mély hanggal. Hatékonyan irányítja a beosztottjait, de

7 túlságosan nem kötődik hozzájuk. Egyébiránt nem egy bőbeszédű alak. Felszerelése csak a tiszti jelvényben tér el a közlegényekétől. Amennyiben senki sem vállalja a Gépkarú szerepét a JK-k közül, úgy rá hárul. Jestilla nővér alacsony, kopasz tech-papnő, aki halk monoton hangon beszél. Gondolkodása, mint egy processzoré: gondosan sorba rendezi a teendőit, aztán gépiesen nekilát végrehajtani őket. Az osztagra szerkezetként, az emberekre alkatrészként tekint, bárminemű szociális kapcsolatra teljesen alkalmatlan. Felszerelése megegyezik a sablon techpap indulókészlettel (alapkönyv 27. oldal). Amennyiben nem vállalja játékos, úgy ő lesz a tech-atya, és megkapja a szerepből adódó bónuszokat. Toby vadvilág szülötte, apró termetű, 20 év körüli fickó. Csak pár éve sorozták be a gárdistákhoz, de máris egész jó harcos. Két las-pisztollyal lövöldözik, de kedvenc fegyverei a kések, amiből egész szép kis gyűjteménye van otthonról. Amilyen kicsi ő maga, olyan nagy a szája, de a feletteseinek azért nem mer beszólni. Felszerelése a fegyverektől eltekintve ugyanaz, mint a többi gárdistáé. Ha nem játékos a Tökmag, úgy ő lesz az, és megkapja az ottani skillbónuszokat is. Tyrius atya a harcos kedvű pap minden nap alig várja, hogy megfürödhessen a xenok vérében, és igyekszik e buzgalmát átragasztani az osztag többi tagjára is. Az Immatériumban töltött napokat viszont általában olvasással tölti, így meglehetősen művelt, még akkor is, ha viselkedése ezt nem mindig tükrözi. Felszerelése megegyezik a Cleric indulófelszereléssel (alapkönyv 25. oldal). Ha egy játékos sem vállalja a Xeno-szakértő szerepét, úgy ő lesz az. Magdela Tennemier űrben született katonaorvos. Magas, vékony termete és hosszú fekete haja van, arca nyúlánk. Egy las-pisztolyon, két táron, egy mobil kémiai laboron és egy kommlinken kívül csak orvosi cuccokat visz magával. Ha nincs JK gyógyító, úgy Magdela lesz az Orvos, ellenkező esetben csak a segédje. Shore tizedes a 30 év körüli, magas, göndör vörös hajú Shore tizedes bányászvilágon született, de vad vére messzire sodorta onnan. Szereti a veszélyt, él-hal a szerencsejátékokért és a nőkért. Nagy sajnálatára utóbbi nem kölcsönös. Játéktechnikailag scumnak számít, felszerelését is onnan kapja (alapkönyv 27. oldal), kivéve a páncélt, mert abból neki is jár flak. Az autogunja és a shotgunja helyett inkább gránátokat szeret használni. Kettőt hord is magával az övén, ha a hajón kívülre lép. Rá hárul a robbantó szerepe, ha nem vállalja azt játékos. Az osztag felszerelése: Amikor az osztag bevetésre indul, visznek magukkal egy 2x1,5x1,5 méteres, lánctalpakon mozgó konténert. A konténer fala vastag, és vasból van, a hosszabb oldalain nyílik, csúsztatható ajtók mögött tárolja a felszerelést. A konténert egy, a szerkezet tetejére leszálló, és ahhoz csatlakozó servo-skull vezeti. Ha a gép üres, akár fedezékként is használható, ha teli van viszont ez nem célszerű: egy ellenséges gránáttól könnyedén berobbanhat a benne tárolt robbanóanyag. A tároló rekeszek tartalma:

8 40 tár töltény a fő fegyverekhez 15 kézbe fogható lámpa 10 tartalék commlink 3 demolition charge frag grenade, krak grenade, blind grenade, photon flash 2*50 méter műanyag kötél feltekerve, 5 db kampó Orvosi és tech-pap felszerelések 50 adag (egy adag egy főnek egy napra elég) víz és élelem Egyéb megjegyzések: minden flak helmetbe be van építve egy kis fényű, kézzel felkapcsolható lámpa. Mindenki cipel magával commlinket. A konténer tele van. A játékosok dolga tehát: 1. Összeállni csapattá 2. Elosztani a szerepeket 3. Megalkotni egyenként a karaktereket 4. Meghatározni a pontos felszerelést 5. Egyeztetni a mesélővel Jó játékot! May the Emperor have mercy on our souls!

DUNGEONS & DRAGONS. Konverziós segédlet

DUNGEONS & DRAGONS. Konverziós segédlet DUNGEONS & DRAGONS Konverziós segédlet BEVEZETÉS... 2 A KORÁBBI KIADÁSOK KARAKTEREI... 2 Szint és tapasztalat...2 Újdonságok a kettős- és többkasztúsággal kapcsolatban...2 Néhány régi kifejezés új neve...3

Részletesebben

Suri Éva Kézikönyv www.5het.hu. Kézikönyv. egy ütős értékesítési csapat mindennapjaihoz. Minden jog fenntartva 2012.

Suri Éva Kézikönyv www.5het.hu. Kézikönyv. egy ütős értékesítési csapat mindennapjaihoz. Minden jog fenntartva 2012. Kézikönyv egy ütős értékesítési csapat mindennapjaihoz 1 Mi az, amin a legtöbbet bosszankodunk? Az értékesítőink teljesítményének hektikusságán és az állandóan jelenlévő fluktuáción. Nincs elég létszámunk

Részletesebben

AMERIKAI HADSEREG KÖZEPES TANK SZAKASZ (ALAP)

AMERIKAI HADSEREG KÖZEPES TANK SZAKASZ (ALAP) AMERIKAI HADSEREG KÖZEPES TANK SZAKASZ (ALAP) Amely a következő választások egyikéből állhat: 1-4 M4, 0-1 M4-76 (1944-1945) 1-3 M4, 0-2 M4-76 (1945) Kiképzés: 3+ M4 Sherman (Közepes Tank) Pont: 750/darab

Részletesebben

MAGAZIN 2014 április, I. évfolyam 2. szám

MAGAZIN 2014 április, I. évfolyam 2. szám Napharcos biológiai sejtjavító specialista NAPHARCOS MAGAZIN 2014 április, I. évfolyam 2. szám Visszatérés a természetes testműködéshez - 50 év tévelygés - Túlságos elszakadás a természettől: veszélyek

Részletesebben

Mi azért a formális (civil) logika szerint haladunk, és először arra vagyunk kíváncsiak, hogy ki kaphat engedélyt lőfegyver tartására.

Mi azért a formális (civil) logika szerint haladunk, és először arra vagyunk kíváncsiak, hogy ki kaphat engedélyt lőfegyver tartására. 1999/szeptember (17. szám) Jog és fegyver az állam tartópillérei (Justinianus) Jog & Fegyver A technikai jellegű szabályozás megismerése után itt az ideje, hogy megtudjuk ki és miként kaphat engedélyt

Részletesebben

Croquet. A Croquetnek számos variációja létezik. Most megpróbáljuk a legelfogadottabb változatot ismertetni.

Croquet. A Croquetnek számos variációja létezik. Most megpróbáljuk a legelfogadottabb változatot ismertetni. Croquet A Croquetnek számos variációja létezik. Most megpróbáljuk a legelfogadottabb változatot ismertetni. A játékhoz mindenekelőtt szükség van egy Croquet készletre. Ez többnyire 6 különböző színű fa

Részletesebben

Az alap kockajáték kellékei

Az alap kockajáték kellékei Egy játék Dirk Henn-től 2-6 játékos számára Ez a játék két játszási lehetőséget is kínál! Az Alap Kockajáték, és az Alcazaba Variáns. Az alapjáték az Alhambra családba tartozó, teljesen önálló játék, amely

Részletesebben

Mágia. Varázslatok. Isteni mágia

Mágia. Varázslatok. Isteni mágia Mágia Mivel a mágia úgymond megszűnt a világban mikor egy nagyhatalmú mágus isten akart lenni minden mágikus tudást magába szívót hogy beférkőzőn az istenek panteonjába. Ekkor vette kezdetét az istenek

Részletesebben

2,6 millió magyar család életében 2015. szeptember 1-je fordulópontot jelent. Ekkortól lépett életbe az Európai Unió új szabálya, mely alapjaiban

2,6 millió magyar család életében 2015. szeptember 1-je fordulópontot jelent. Ekkortól lépett életbe az Európai Unió új szabálya, mely alapjaiban 2,6 millió magyar család életében 2015. szeptember 1-je fordulópontot jelent. Ekkortól lépett életbe az Európai Unió új szabálya, mely alapjaiban változtatja meg a magyarok által választható és vásárolható

Részletesebben

TÁRSASJÁTÉK JÁTÉKSZABÁLYOK

TÁRSASJÁTÉK JÁTÉKSZABÁLYOK TÁRSASJÁTÉK JÁTÉKSZABÁLYOK A cylonokat az ember teremtette. Azért készültek, hogy megkönnyítsék az életet a Tizenkét Kolónián. Ám eljött a nap, mikor a cylonok eldöntötték: megölik gazdáikat. Hosszú és

Részletesebben

KATONAI ALAPISMERETEK

KATONAI ALAPISMERETEK Katonai alapismeretek középszint 1111 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. május 23. KATONAI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Azoknál a

Részletesebben

A szabadság motívuma

A szabadság motívuma Tartalom A szabadság és annak korlátai. Miért jó és miért lehet rossz a szabadság az egyénnek és a társadalomnak? Honnan erednek és milyen fajtái vannak a korlátainknak? Miért korlátozza a társadalom a

Részletesebben

Női fegyverek Körömgyűszű Képességküszöb: T/k: Ké: Té: Vé: Sebzés: Fp/Ép: Súly: Ár: Átütő erő: Méreg:

Női fegyverek Körömgyűszű Képességküszöb: T/k: Ké: Té: Vé: Sebzés: Fp/Ép:  Súly: Ár: Átütő erő: Méreg: Női fegyverek Az alábbiakban néhány olyan tipikus női fegyver bemutatása következik, amik nem is mindig fegyverek igazán, sokszor egyéb célokra készültek, és csak az emberi találékonyság és akarat hatására

Részletesebben

2013. október 7-én, 10.00 órakor az Ady Endre Könyvtár Gyermekkönyvtárának vendége: Berg Judit meseíró,

2013. október 7-én, 10.00 órakor az Ady Endre Könyvtár Gyermekkönyvtárának vendége: Berg Judit meseíró, 2013. október 7-én, 10.00 órakor az Ady Endre Könyvtár Gyermekkönyvtárának vendége: Berg Judit meseíró, a Rumini, a Két kis dinó, a Cipelő cicák, Lengemesék, Maszat, Panka és Csiribi sorozatok, valamint

Részletesebben

A HONVÉDELMI CÉLÚ TARTALÉKOK SZEREPE AZ ELLÁTÁSI LÁNCBAN

A HONVÉDELMI CÉLÚ TARTALÉKOK SZEREPE AZ ELLÁTÁSI LÁNCBAN III. Évfolyam 3. szám - 2008. szeptember Báthy Sándor Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem bathy.sandor@zmne.hu A HONVÉDELMI CÉLÚ TARTALÉKOK SZEREPE AZ ELLÁTÁSI LÁNCBAN Absztrakt A cikk témaválasztását

Részletesebben

14.4. Elõtanulmány az Információs Hadviselésrõl Honvédelmi Minisztérium Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelõ Rt: Jávor Endre (2000)

14.4. Elõtanulmány az Információs Hadviselésrõl Honvédelmi Minisztérium Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelõ Rt: Jávor Endre (2000) 14.4. Elõtanulmány az Információs Hadviselésrõl Honvédelmi Minisztérium Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelõ Rt: Jávor Endre (2000) Tartalomjegyzék 0.0. Bevezetés........................................

Részletesebben

Mennybõl az Angyal... 2010.02.04. Utolsó frissítés 2013.02.04.

Mennybõl az Angyal... 2010.02.04. Utolsó frissítés 2013.02.04. Mennybõl az Angyal... 2010.02.04. Utolsó frissítés 2013.02.04. Mennybõl az Angyal, lejött hozzátok Abban a pillanatban szólalt meg ez a dal a cédé lejátszómon, amikor belekezdtem ebbe az írásba az angyalokról.

Részletesebben

A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség. Országos Métabajnokságának szabályzata

A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség. Országos Métabajnokságának szabályzata A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség Országos Métabajnokságának szabályzata 1. A játék menetéről általában A játék során két csapat: az ütő ( A csapat) és a fogó ( B csapat) küzd egymással a pontokért.

Részletesebben

Harcművészet és pusztakezes harci specializációk a Star Wars galaxisában:

Harcművészet és pusztakezes harci specializációk a Star Wars galaxisában: Harcművészet és pusztakezes harci specializációk a Star Wars galaxisában: Számtalan különféle fegyvertelen harci stílus létezik a galaxisban. Fellelhetőek közöttük a legegyszerűbb verekedési módozatoktól

Részletesebben

A Császár bizalmasai Ingyenes, házilag elkészíthető taktikai társasjáték 2-4 fő részére

A Császár bizalmasai Ingyenes, házilag elkészíthető taktikai társasjáték 2-4 fő részére A játék paraméterei A Császár bizalmasai Ingyenes, házilag elkészíthető taktikai társasjáték 2-4 fő részére Típus: taktikai társasjáték (versengő) Környezet: római kor (fiktív terület) Játékosok száma:

Részletesebben

IDEIGLENES KIKÖTŐI LÉTESÍTMÉNYEK ALKALMAZÁSA NATO MŰVELETEKBEN, MULTINACIONÁLIS LOGISZTIKAI KÖRNYEZETBEN

IDEIGLENES KIKÖTŐI LÉTESÍTMÉNYEK ALKALMAZÁSA NATO MŰVELETEKBEN, MULTINACIONÁLIS LOGISZTIKAI KÖRNYEZETBEN IDEIGLENES KIKÖTŐI LÉTESÍTMÉNYEK ALKALMAZÁSA NATO MŰVELETEKBEN, MULTINACIONÁLIS LOGISZTIKAI KÖRNYEZETBEN Réti Tamás 1 NATO csatlakozásunk óta, a megnövekedett nemzetközi katonai szerepvállalásunkkal összefüggésben,

Részletesebben

MOLOTOV KOKTÉL. Költség: 2 pont Típus: Támadó lap Ki használja: Gyalogos Ki ellen: Gyalogos, Páncélos, Tüzérség Mikor: 4. fázis

MOLOTOV KOKTÉL. Költség: 2 pont Típus: Támadó lap Ki használja: Gyalogos Ki ellen: Gyalogos, Páncélos, Tüzérség Mikor: 4. fázis RÓKALYUK. Hatás: Akkor játszható ki az egységre, ha az ellenség lövi. A kockadobások előtt kell kijátszani az adott körben, minden támadásból felfogja a gránátokat. Tehát, ha hárman lövik fejenként 3 kockával,

Részletesebben

Használati és karbantartási leírás

Használati és karbantartási leírás Használati és karbantartási leírás BEVEZETŐ Az ön által átvett épület, mint minden más tárgy vagy eszköz, ugyancsak rendszeres karbantartásra szorul. Annak érdekében, hogy az épület egyes részei, illetve

Részletesebben

http://www.levego.hu/letoltes/kapcsolodo_anyagok/tomegkozl_bajnai0908.pdf

http://www.levego.hu/letoltes/kapcsolodo_anyagok/tomegkozl_bajnai0908.pdf Budapest, 2009. október 30. Hónig Péter miniszter Közlekedési, Hírközlési és Vízügyi Minisztérium Budapest Tisztelt Miniszter Úr! Köszönettel megkaptuk 2009. szeptember 30-án kelt válaszát 1 Bajnai Gordon

Részletesebben

254. fejezet Meghatározások a széria autók (Gr. N.) számára

254. fejezet Meghatározások a széria autók (Gr. N.) számára 254. fejezet Meghatározások a széria autók (Gr. N.) számára 1. MEGHATÁROZÁS Nagy sorozatban gyártott szériaautók. 2. HOMOLOGIZÁCIÓ Legalább 2500 azonos egységet kell gyártani 12 egymást követő hónap alatt

Részletesebben

A tömörítési eljárás megkezdéséhez jelöljük ki a tömöríteni kívánt fájlokat vagy mappát.

A tömörítési eljárás megkezdéséhez jelöljük ki a tömöríteni kívánt fájlokat vagy mappát. Operációs rendszerek Windows Xp (13-16 óra) FÁJLTÖMÖRÍTŐ PROGRAMOK KEZELÉSE A tömörítés fogalma A tömörítő eljárás során az állomány felhasználásának szempontjából két műveletet hajtunk végre. Az állományok

Részletesebben

Szövetségesi és NATO kötelezettségeink Irakban, a feladatok teljesítésének tapasztalatai egy magyar résztvevő katona szemével

Szövetségesi és NATO kötelezettségeink Irakban, a feladatok teljesítésének tapasztalatai egy magyar résztvevő katona szemével Szövetségesi és NATO kötelezettségeink Irakban, a feladatok teljesítésének tapasztalatai egy magyar résztvevő katona szemével A feladatom nagyon egyszerű. Felkérés alapján szeretnék tájékoztatást adni

Részletesebben

Joachim Meyer. Bot. A vívás szabad lovagi és nemesi művészetének alapos leírása (1570) Fordította: Berki András

Joachim Meyer. Bot. A vívás szabad lovagi és nemesi művészetének alapos leírása (1570) Fordította: Berki András Joachim Meyer A vívás szabad lovagi és nemesi művészetének alapos leírása (1570) Bot Fordította: Berki András A botról Az ötödik, és egyben utolsó fejezete ennek a könyvnek, amiben elmagyarázom és röviden

Részletesebben

Képzési tájékoztató a 2012 decemberében induló Siketek és nagyothallók kommunikációját segítő feliratozó című képzési programjáról

Képzési tájékoztató a 2012 decemberében induló Siketek és nagyothallók kommunikációját segítő feliratozó című képzési programjáról Képzési tájékoztató a 2012 decemberében induló Siketek és nagyothallók kommunikációját segítő feliratozó című képzési programjáról Programakkreditációs szám: PL-6114 A képzés címe: Siketek és nagyothallók

Részletesebben

2.3.2.2.1.2.1 Visszatérítő nyomaték és visszatérítő kar

2.3.2.2.1.2.1 Visszatérítő nyomaték és visszatérítő kar 2.3.2.2.1.2 Keresztirányú stabilitás nagy dőlésszögeknél A keresztirányú stabilitás számszerűsítésénél, amint korábban láttuk, korlátozott a metacentrikus magasságra való támaszkodás lehetősége. Csak olyankor

Részletesebben

LADÁNYI ERIKA A SZENVEDÉLYBETEGEK NAPPALI ELLÁTÁST NYÚJTÓ INTÉZMÉNYEIRŐL

LADÁNYI ERIKA A SZENVEDÉLYBETEGEK NAPPALI ELLÁTÁST NYÚJTÓ INTÉZMÉNYEIRŐL LADÁNYI ERIKA A SZENVEDÉLYBETEGEK NAPPALI ELLÁTÁST NYÚJTÓ INTÉZMÉNYEIRŐL A 2004. év őszén teljes körű felmérést végeztünk a szenvedélybetegek nappali ellátást nyújtó intézményeinek körében. A kutatást

Részletesebben

Wier. Korkategóriák: Választható kasztok. Különleges képességek: Tulajdonságok

Wier. Korkategóriák: Választható kasztok. Különleges képességek: Tulajdonságok MAGUS Kalandozok.hu Wier Leírás: Bizonyos szempontból nem tekinthetőek külön fajnak, nincs társadalmuk, kultúrájuk, emberként élnek, igazi kilétüket titkolva. Idővel megejtően szép férfivá vagy nővé serdülnek,

Részletesebben

Hibrid haszongépjárművek

Hibrid haszongépjárművek Alternatív hajtás Hibrid haszongépjárművek DR. NAGYSZOKOLYAI IVÁN Hibrid hajtástechnika nélkül nem lehet teljesíteni a szén-dioxid- és szennyezőanyag-határértékeket, csak a hibridekkel és tisztán villanyautókkal

Részletesebben

TRIANON KÉNYSZERZUBBONYÁBAN

TRIANON KÉNYSZERZUBBONYÁBAN TRIANON KÉNYSZERZUBBONYÁBAN Bakos István (Budapest) elõadása a Trianon a magyarság tudatvilágában c. tanácskozáson Budapest Tóthfalu 2002. õszén Tisztelt Tanácskozás! Kedves Barátaim! Köszönöm a meghívást

Részletesebben

Játék 1999 03 28. Játék: A Crieni birodalom 312. évében járunk.

Játék 1999 03 28. Játék: A Crieni birodalom 312. évében járunk. Játék 1999 03 28 A füstfelhő völgy leírása: Nagy kiterjedésű mocsaras alföld és magasföld a Crieni birodalom dél-nyugati részén. A Crieni birodalom 162. évéig ártó mágia hatása alatt volt. Utak nem vezetnek

Részletesebben

100%-osan hazai fejlesztés : HARDELL vékonyfalú acél építési elemkészlet

100%-osan hazai fejlesztés : HARDELL vékonyfalú acél építési elemkészlet ELNYÜHETETLEN TARTÓSZERKEZET 100%-osan hazai fejlesztés : HARDELL vékonyfalú acél építési elemkészlet doc.hc.vel sy András 1 Valódi nyúzópróbák a szerkezet minösítése során Miröl is beszélgetünk ma? Egy

Részletesebben

Akikért a törvény szól

Akikért a törvény szól SZISZIK ERIKA KLÉR ANDREA Akikért a törvény szól Családsegítõ és gyermekjóléti szolgálatunk keretein belül olyan kutatást végeztünk Zuglóban, amelyben igyekeztünk képet kapni a kerületben veszélyeztetettként

Részletesebben

Meg kell küzdenem a társadalomba beivódott előítéletekkel

Meg kell küzdenem a társadalomba beivódott előítéletekkel http://www.honvedelem.hu/cikk/14500 Meg kell küzdenem a társadalomba beivódott előítéletekkel Végh Ferenc nyugállományú vezérezredes az elmúlt hetekben több konferencián is jelen volt. A Magyar Honvédség

Részletesebben

Clan Wars résztvételi szabályzat és ismertető a W-P Klán tagjai számára /2014 10 21/

Clan Wars résztvételi szabályzat és ismertető a W-P Klán tagjai számára /2014 10 21/ Clan Wars résztvételi szabályzat és ismertető a W-P Klán tagjai számára /2014 10 21/ Érvényes: visszavonásig Bizalmas, csak a klán tagjai számára készült, mások részére kiadni, lemásolni Szigorúan TILOS!

Részletesebben

Megjegyzés: ez a cikk nem az Új Tekercsek hasábjain napvilágot. látott Szimbólummágia nevű képzettség részletes kifejtése, hanem a

Megjegyzés: ez a cikk nem az Új Tekercsek hasábjain napvilágot. látott Szimbólummágia nevű képzettség részletes kifejtése, hanem a Szimbólummágia (RPG-cikk) Marduk Megjegyzés: ez a cikk nem az Új Tekercsek hasábjain napvilágot látott Szimbólummágia nevű képzettség részletes kifejtése, hanem a témát reményeim szerint objektíven bemutató

Részletesebben

Miért fenyeget sok dolgozót ma is a szilícium-dioxid veszélye?

Miért fenyeget sok dolgozót ma is a szilícium-dioxid veszélye? FOGLALKOZÁS-EGÉSZSÉGÜGY 3.3 4.2 Miért fenyeget sok dolgozót ma is a szilícium-dioxid veszélye? Tárgyszavak: foglalkozás-egészségügy; káros hatás; egészségvédelem; szilikózis; megelőzés; védekezés; foglalkozási

Részletesebben

A fekete és a fehér árnyalatain túl

A fekete és a fehér árnyalatain túl KÁNTÁS BALÁZS A fekete és a fehér árnyalatain túl Értékelés Ungváry Krisztián Tettesek vagy áldozatok Feltáratlan fejezetek a XX. század történelméből című tanulmánykötetéről Ungváry Krisztián válogatott

Részletesebben

Hogyan készült a Vizsolyi Biblia szedése?

Hogyan készült a Vizsolyi Biblia szedése? Hogyan készült a Vizsolyi Biblia szedése? Timkó György 1906-ban jelent meg Beöthy Zsolt szerkesztésében A magyar irodalom története című kétkötetes könyv. Ebben olvasható: [Károlyi] nem oly jártas ugyan

Részletesebben

13. Lőszabatosság.doc

13. Lőszabatosság.doc XIII. LŐFEGYVER LŐSZABATOSSÁGÁNAK ELLENŐRZÉSE ÉS BESZABÁLYOZÁSA A lőfegyver lőszabatosságát azért kell ellenőrizni, hogy megállapítsuk, megfelelő-e a középső találati pont helyzete és a lövedékszórás az

Részletesebben

BSG: Express. Szabálykönyv készítette: Evan Derrick - BGG felhasználónév: derrickec. Játszható: 3-5 játékossal Játékidő: 45-60 perc

BSG: Express. Szabálykönyv készítette: Evan Derrick - BGG felhasználónév: derrickec. Játszható: 3-5 játékossal Játékidő: 45-60 perc BSG: Express Szabálykönyv készítette: Evan Derrick - BGG felhasználónév: derrickec Játszható: 3-5 játékossal Játékidő: 45-60 perc A BSG: Express játékot a Sci Fi tévécsatorna Battlestar Galactica című

Részletesebben

A Paula viharciklon és következményei és katasztrófavédelemi tapasztalatai

A Paula viharciklon és következményei és katasztrófavédelemi tapasztalatai 1 Dr. Lits Gábor A Paula viharciklon és következményei és katasztrófavédelemi tapasztalatai A Paula viharciklon Ausztria Steiermark és Karnten tartományai területén minden eddiginél nagyobb károkat okozott,

Részletesebben

Hector és Achilles A trójai háború Fordította: Balázs Attila

Hector és Achilles A trójai háború Fordította: Balázs Attila Hector és Achilles A trójai háború Fordította: Balázs Attila Tartalom: 1.0 Bevezető 2.0 Összetevők 3.0 Ismerkedés a játékkal 4.0 Áttekintés 5.0 A játék menete 1.0 Bevezető A Hector és Achilles A trójai

Részletesebben

Fordította: Uncleszotyi

Fordította: Uncleszotyi Fordította: Uncleszotyi Kiegészítette: Adhemar EL GRANDE 1 Összetevők Egy játéktábla 5 Grande (vezetők - nagy kockák) öt különböző színben 155 Caballero (lovagok - kis kockák) 5 színben (31 db színenként)

Részletesebben

A GLOBÁLIS MILITARIZÁCIÓS INDEX

A GLOBÁLIS MILITARIZÁCIÓS INDEX A GLOBÁLIS MILITARIZÁCIÓS INDEX Mikor tekinthetjük egy ország társadalmát alapvetően militarizáltnak? Mely okok játszanak közre a világ egyes régióiban a militarizáció szintjének emelkedésében, csökkenésében?

Részletesebben

Szeminárium-Rekurziók

Szeminárium-Rekurziók 1 Szeminárium-Rekurziók 1.1. A sorozat fogalma Számsorozatot kapunk, ha pozitív egész számok mindegyikéhez egyértelműen hozzárendelünk egy valós számot. Tehát a számsorozat olyan függvény, amelynek az

Részletesebben

Készítsen elvi szabadkézi vázlatokat! Törekedjen a témával kapcsolatos lényeges jellemzők kiemelésére!

Készítsen elvi szabadkézi vázlatokat! Törekedjen a témával kapcsolatos lényeges jellemzők kiemelésére! 1 6 ) M u t a s s a b e a s á r g a r é z c s ő v e z e t é k k é s z í t é s é t a z a l á b b i v á z l a t f e lh a s z n á l á s á v a l Készítsen elvi szabadkézi vázlatokat! Törekedjen a témával kapcsolatos

Részletesebben

Első kérdéskör. Budapest Workshop 12 May 2016

Első kérdéskör. Budapest Workshop 12 May 2016 Első kérdéskör Budapest Workshop 12 May 2016 A projekt összecsomagolásával kapcsolatban elhangzott, hogy erre a helyi közösségek jelentik a megfelelő szintet, illetve a helyi önkormányzatok. A provinciák

Részletesebben

FELKÉSZÍTÉS AZ ABV VESZÉLY ELKERÜLÉSÉRE A FELKÉSZÍTÉS BÁZISA TRAINING TO AVOID NBC JEOPARDY BEREK TAMÁS

FELKÉSZÍTÉS AZ ABV VESZÉLY ELKERÜLÉSÉRE A FELKÉSZÍTÉS BÁZISA TRAINING TO AVOID NBC JEOPARDY BEREK TAMÁS FELKÉSZÍTÉS AZ ABV VESZÉLY ELKERÜLÉSÉRE A FELKÉSZÍTÉS BÁZISA BEREK TAMÁS FELKÉSZÍTÉS AZ ABV VESZÉLY ELKERÜLÉSÉRE A FELKÉSZÍTÉS BÁZISA TRAINING TO AVOID NBC JEOPARDY A Magyar Honvédség új típusú feladatai

Részletesebben

Tiszperger József : Örökkévaló. Publio Kiadó ISBN: 978-1-4709-4666-1. Kezdet

Tiszperger József : Örökkévaló. Publio Kiadó ISBN: 978-1-4709-4666-1. Kezdet Tiszperger József : Örökkévaló Publio Kiadó 2011 ISBN: 978-1-4709-4666-1 Kezdet Kezdetben volt Drakkar. Senki nem tudta honnan jött ezekre a földekre. Senki nem tudta miért. Senki nem tudta őt megfékezni.

Részletesebben

szakmai fórum feik csaba - A polgármesteri hivatalok irányítása és vezetése, az abban közreműködők feladat- és hatásköre

szakmai fórum feik csaba - A polgármesteri hivatalok irányítása és vezetése, az abban közreműködők feladat- és hatásköre szakmai fórum Feik Csaba A polgármesteri hivatalok irányítása és vezetése, az abban közreműködők feladat- és hatásköre 1 A helyi önkormányzatok polgármesteri hivatalai fontos szerepet töltenek be mind

Részletesebben

Jelen vannak a jelenléti ív szerint: vagyongazdálkodási csoportvezető Dr. Jakab Katalin vagyongazdálkodási jogász Zsótér Krisztián

Jelen vannak a jelenléti ív szerint: vagyongazdálkodási csoportvezető Dr. Jakab Katalin vagyongazdálkodási jogász Zsótér Krisztián Iktatószám: /2012 JEGYZŐKÖNYV Készült: Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala I. sz. tanácskozó termében 2012. szeptember 27-én a Költségvetési és Gazdálkodási Bizottság rendkívüli ülésén elhangzottakról.

Részletesebben

Snowdonia: Jungfraubahn & Mount Washington

Snowdonia: Jungfraubahn & Mount Washington Snowdonia: Jungfraubahn & Mount Washington Tartalom 1x 66 kártya, melyek az alábbiakat tartalmazzák: 27 új példány a Snowdonia alapjátékának szerződéskártyáiból 15 új szerződéskártya a Jungfrau forgatókönyvhöz

Részletesebben

Szám: 159/2012. JEGYZŐKÖNYV. Salomvár Község Önkormányzati Képviselő-testületének 2012. január 26-án megtartott nyílt üléséről

Szám: 159/2012. JEGYZŐKÖNYV. Salomvár Község Önkormányzati Képviselő-testületének 2012. január 26-án megtartott nyílt üléséről Szám: 159/2012. JEGYZŐKÖNYV Salomvár Község Önkormányzati Képviselő-testületének 2012. január 26-án megtartott nyílt üléséről Határozatok: Sorszáma Kódja 1/2012. (I. 26.) K 8 2/2012. (I. 26.) D 7 3/2012.

Részletesebben

AKKUMULÁTOROS ÜTVE CSAVARBEHAJTÓ GÉP. Használati utasítás

AKKUMULÁTOROS ÜTVE CSAVARBEHAJTÓ GÉP. Használati utasítás AKKUMULÁTOROS ÜTVE CSAVARBEHAJTÓ GÉP Használati utasítás 6934FD A jelen használati útmutatóban szereplő tartozékok nem feltétlenül leszállított tartozékok! A leszállított tartozékokról kérem érdeklődjön

Részletesebben

Az emelt szintű főút jellemzői és alkalmazási lehetőségei a hazai közúthálózaton

Az emelt szintű főút jellemzői és alkalmazási lehetőségei a hazai közúthálózaton Az emelt szintű főút jellemzői és alkalmazási lehetőségei a hazai közúthálózaton Dr. Vörös Attila (Via Kárpátia Kft.) A bevezetés, illetve az alkalmazás indokai Gazdaságossági, Műszaki, Forgalmi, Hálózatszerkezeti,

Részletesebben

Korszerű raktározási rendszerek. Szakdolgozat

Korszerű raktározási rendszerek. Szakdolgozat Gépészmérnöki és Informatikai Kar Mérnök Informatikus szak Logisztikai Rendszerek szakirány Korszerű raktározási rendszerek Szakdolgozat Készítette: Buczkó Balázs KOKIOC 3770 Sajószentpéter, Ady Endre

Részletesebben

CEEGEX OTC. Működési Szabályzat

CEEGEX OTC. Működési Szabályzat CEEGEX OTC Működési Szabályzat Érvényes: 2014. október 1. napjától Verzió 1.0 1/26 Tartalom 1. Általános szervezeti alapelvek... 4 1.1. Preambulum... 4 2. CEEGEX OTC... 4 2.1. A szabályzat célja... 4 2.2.

Részletesebben

1949. évi III. Genfi Egyezmény

1949. évi III. Genfi Egyezmény 1949. évi III. Genfi Egyezmény http://humanitarius.nemzetkozijog.hu A HADIFOGLYOKKAL VALÓ BÁNÁSMÓDRA VONATKOZÓAN GENFBEN, 1949. AUGUSZTUS 12-ÉN KELT EGYEZMÉNY 1 Alulírottak, az 1929. július 27-én a hadifoglyokkal

Részletesebben

Szilveszter az Adrián, 2015/2016

Szilveszter az Adrián, 2015/2016 Szilveszter az Adrián, 2015/2016 Nem mondhatnám, hogy a legtipikusabb szilveszteri program az Adrián vitorlázni, de a mi családunkban jobbára a megszokottól eltérően történnek a dolgok. A gyerekeink szerint

Részletesebben

Fali osztott típusú klímaberendezés Használati útmutató

Fali osztott típusú klímaberendezés Használati útmutató Fali osztott típusú klímaberendezés Használati útmutató HU SAC 0910C SAC 0922CH Ezen klímaberendezés használata előtt olvassa el a használati útmutatót, akkor is, ha hasonló termékek használatát már ismeri.

Részletesebben

UTASÍTÁS a digitális modulon történő közlekedéshez

UTASÍTÁS a digitális modulon történő közlekedéshez FM1 Utasítás a digitális modulon történő közlekedéshez 1/37 LAGYESZ UTASÍTÁS a digitális modulon történő közlekedéshez Hatálybalépés időpontja: 2009 év hó..nap FM1 Utasítás a digitális modulon történő

Részletesebben

FCI-Standard Nr 243 / 09. 06. 1999

FCI-Standard Nr 243 / 09. 06. 1999 FCI-Standard Nr 243 / 09. 06. 1999 Az alábbi idézet Nagy Tamás: AZ ALASZKAI MALAMUT címû könyvébõl való. Az idézet a szerzõ külön engedélyével lett megjelenítve. Az itt látható szöveg szerzõi jogvédelem

Részletesebben

Android: Netrunner. Bemutató / Android: Netrunner 2013/6 17

Android: Netrunner. Bemutató / Android: Netrunner 2013/6 17 Android: Netrunner Megjelenés: 2012 Tervezők: Richard Garfield, Lukas Litzsinger Kiadó: Fantasy Flight Games A nem túl távoli jövőben nagyvállalatok irányítják az életet. A kezükben van a pénz, így a hatalom

Részletesebben

MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET

MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET Mozgóképkultúra és médiaismeret középszint 0801 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. május 21. MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben

FIGYELEM! FIGYELEM! FIGYELEM!

FIGYELEM! FIGYELEM! FIGYELEM! FIGYELEM! FIGYELEM! FIGYELEM! Minden UAC-alkalmazott figyelmébe! Vörös biztonsági kód a Vállalat marsi bázisának dimenziókapu-kutató részlegénél. Inváziós áttörés! Ismétlem: inváziós áttörés! Kameráink

Részletesebben

LegalUp! Bajzik András: Mielőtt céget alapítanál

LegalUp! Bajzik András: Mielőtt céget alapítanál LegalUp! Bajzik András: Mielőtt céget alapítanál Készen állsz a startupper életre, így első lépésként mi mást tennél, mint céget alapítasz. Logikus, nem? Talán meglepő, de nem mindig van ez így. Számos

Részletesebben

KJ 60 HIDROPNEUMATIKUS SZEGECSANYAHÚZÓGÉP M3-M8 SZEGECSANYÁKHOZ HASZNÁLATI UTASÍTÁS KARBANTARTÁS FELJEGYZÉSEK

KJ 60 HIDROPNEUMATIKUS SZEGECSANYAHÚZÓGÉP M3-M8 SZEGECSANYÁKHOZ HASZNÁLATI UTASÍTÁS KARBANTARTÁS FELJEGYZÉSEK KJ 60 HIDROPNEUMATIKUS SZEGECSANYAHÚZÓGÉP M3-M8 SZEGECSANYÁKHOZ HASZNÁLATI UTASÍTÁS KARBANTARTÁS FELJEGYZÉSEK BIZTONSÁGI LÉPÉSEK ÉS ELŐÍRÁSOK FIGYELEM!!! Minden elvégzendő műveletet a biztonsági előírásnak

Részletesebben

FAAC / 770 föld alatti nyitó

FAAC / 770 föld alatti nyitó 1.oldal Tel: (06 1) 3904170, Fax: (06 1) 3904173, E-mail: masco@masco.hu, www.masco.hu 2.oldal FONTOS FIGYELMEZTETÉSEK A TELEPÍTÉSHEZ Általános biztonsági szabályok 1. Figyelem! A FAAC erősen ajánlja az

Részletesebben

KUTATÁSI ÖSSZEFOGLALÓ

KUTATÁSI ÖSSZEFOGLALÓ KUTATÁSI ÖSSZEFOGLALÓ Második esély típusú intézmények és programjaik Az Equal program keretén belül szervezett Fiatalok Tematikus Hálózat megbízásából a tanulmány szerzői arra vállalkoztak, hogy átfogó

Részletesebben

Tehetséggondozás a munkahelyen

Tehetséggondozás a munkahelyen Tehetségen azt a velünk született adottságokra épülő, majd gyakorlás, céltudatos fejlesztés által kibontakozott képességet értjük, amely az emberi tevékenység egy bizonyos vagy több területén az átlagosat

Részletesebben

ECP. Site Administration System. Felhasználói kézikönyv. v2.9.24+ (1. kiadás a 2.9.24 és újabb verziójú ECP SAS rendszerekhez)

ECP. Site Administration System. Felhasználói kézikönyv. v2.9.24+ (1. kiadás a 2.9.24 és újabb verziójú ECP SAS rendszerekhez) v2.9.24+ ECP Site Administration System Felhasználói kézikönyv (1. kiadás a 2.9.24 és újabb verziójú ECP SAS rendszerekhez) AW STUDIO Nyíregyháza, Luther utca 5. 1/5, info@awstudio.hu 1 2 Jelen dokumentáció

Részletesebben

BOHNAPARTE. Szababság, egyenlőség, testvériség!

BOHNAPARTE. Szababság, egyenlőség, testvériség! BOHNAPARTE Szababság, egyenlőség, testvériség! Hanno Girke / Uwe Rosenberg 3-6 játékos részére, 12 éves kortól, játékidő kb. 90 perc A játék tartozékai 72 jelző, minden színből 12 6 tábor (minden színből

Részletesebben

Machu Picchu hercegei: Játékszabályok A JÁTÉK ELEMEI

Machu Picchu hercegei: Játékszabályok A JÁTÉK ELEMEI Machu Picchu hercegei: Játékszabályok A JÁTÉK ELEMEI 201 fa jelölő: 1 Időjelző (narancssárga) 8 Nyolcszögű templomkő (világosszürke) Árucikkek: 28 láma, 28 kokacserje, 28 agyagedény, 28 szövet Játékosbábuk

Részletesebben

Mosonmagyaróvár településrendezési eszközeinek 2013. évi felülvizsgálata

Mosonmagyaróvár településrendezési eszközeinek 2013. évi felülvizsgálata Mosonmagyaróvár településrendezési eszközeinek 2013. évi felülvizsgálata Mosonmagyaróvár város Önkormányzatának Képviselő-testülete 2010-ben döntött arról, hogy a településrendezési eszközök (településszerkezeti

Részletesebben

Speciális Vérmágia (Mélyvilági mágia)

Speciális Vérmágia (Mélyvilági mágia) MAGUS Kalandozok.hu Vérmágia Speciális Vérmágia (Mélyvilági mágia) Figyelem! Az alábbi varázslatokat a Démoni Papság számára dolgoztuk ki. Más papok (Halál Szféra) ezen varázslatokat 1/3-ad mana ponttal

Részletesebben

Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszer ELBIR LAKOSSÁGI HÍRLEVÉL 2012. február BUDAPEST

Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszer ELBIR LAKOSSÁGI HÍRLEVÉL 2012. február BUDAPEST 212. február Tisztelt Hölgyem / Uram! Bizonyára Ön is értesült a híradásokból arról a sajnálatos esetről, amikor január elején Óbudáról három, eszméletlen állapotú fiatalt szállítottak kórházba GHB-fogyasztás

Részletesebben

A Budapest Airport által javasolt zajvédelmi programra érkezett javaslatok és észrevételek összefoglalója

A Budapest Airport által javasolt zajvédelmi programra érkezett javaslatok és észrevételek összefoglalója A Budapest Airport által javasolt zajvédelmi programra érkezett javaslatok és észrevételek összefoglalója A Budapest Airport 2007. januárjában és februárjában immár második alkalommal lakossági fórumsorozatot

Részletesebben

www.bekszi.hu kozponti@mail.bekszi.hu tel.: +36 (66) 444-511 fax: +36 (66) 430-793 5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1. Munkanapló

www.bekszi.hu kozponti@mail.bekszi.hu tel.: +36 (66) 444-511 fax: +36 (66) 430-793 5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1. Munkanapló www.bekszi.hu kozponti@mail.bekszi.hu tel.: +36 (66) 444-511 fax: +36 (66) 430-793 5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1. OM azonosító: 200913 Nyilvántartási szám: 21012-2007 Felnőttképz. akkr. lajstromsz.:

Részletesebben

Gellért János: A nemzetiszocialista megsemmisítı gépezet mőködése Kamenyec-Podolszkijban

Gellért János: A nemzetiszocialista megsemmisítı gépezet mőködése Kamenyec-Podolszkijban Cím: 1094 Budapest, Páva utca 39. Tel: 1-455-3313 Mobil: +36-70-505-0360 Fax: 1-455-3399 E-mail: korosmezo1941@hdke.hu www.hdke.hu Gellért János: A nemzetiszocialista megsemmisítı gépezet mőködése Kamenyec-Podolszkijban

Részletesebben

Miért van szükség közigazgatási minimumra?

Miért van szükség közigazgatási minimumra? Dr. Dudás Ferenc közigazgatási elemzõ, az MKKSZ szakmapolitikai vezetõje, a KözigPress fõszerkesztõje Miért van szükség közigazgatási minimumra? Iránymutató és példaadó Mesterek után mindig nehéz szólni.

Részletesebben

Térkövezés helyes kivitelezése!

Térkövezés helyes kivitelezése! 2013. Térkövezés helyes kivitelezése! Kiss Zoltán www.kissbau.com 2013. Térkövezés helyes kivitelezése! Az udvar tervezése először egy gondolattal kezdődik, hogy valamit kellene kezdeni az udvarral, mert

Részletesebben

10/2011. Endrefalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2011. szeptember 28- án megtartott rendes ülésének jegyzőkönyve

10/2011. Endrefalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2011. szeptember 28- án megtartott rendes ülésének jegyzőkönyve 10/2011. Endrefalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2011. szeptember 28- án megtartott rendes ülésének jegyzőkönyve J e g y z ő k ö n y v Készült Endrefalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének

Részletesebben

Kabinetfőnök Úr! Tábornok Úr! Tábornok, tiszt, hölgyek és urak! Hölgyeim és Uraim! Kedves Vendégek! Bajtársak!

Kabinetfőnök Úr! Tábornok Úr! Tábornok, tiszt, hölgyek és urak! Hölgyeim és Uraim! Kedves Vendégek! Bajtársak! Kabinetfőnök Úr! Tábornok Úr! Tábornok, tiszt, hölgyek és urak! Hölgyeim és Uraim! Kedves Vendégek! Bajtársak! Immár harmadszor ér az a megtiszteltetés, hogy a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem, mint

Részletesebben

Deviza átutalás A modul működésének logikája, felépítése megegyezik, a fent leirt, Forint átutalás funkció használatával.

Deviza átutalás A modul működésének logikája, felépítése megegyezik, a fent leirt, Forint átutalás funkció használatával. Deviza átutalás A modul működésének logikája, felépítése megegyezik, a fent leirt, Forint átutalás funkció használatával. Funkció célja: devizában történő bankon belüli és bankon kívüli átutalások, konverziós

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ FÜZESGYARMAT VÁROS KÖZMŰVELŐDÉSÉNEK MUNKÁJÁRÓL

TÁJÉKOZTATÓ FÜZESGYARMAT VÁROS KÖZMŰVELŐDÉSÉNEK MUNKÁJÁRÓL TÁJÉKOZTATÓ FÜZESGYARMAT VÁROS KÖZMŰVELŐDÉSÉNEK MUNKÁJÁRÓL Békéscsaba, 2016. május 16. Készítette: Pozojevich Miklós Füzesgyarmat Város közművelődéssel kapcsolatos feladatait egyszerre több szervezet is

Részletesebben

TASZ KÖZIRATOK A TASZ az eutanáziáról

TASZ KÖZIRATOK A TASZ az eutanáziáról TASZ KÖZIRATOK A TASZ az eutanáziáról Az elmúlt évtizedekben világszerte előtérbe kerültek az élet befejezésével kapcsolatos dilemmák. A modern orvostudomány segítségével a betegek haldoklása akár évekig

Részletesebben

Hasznos tanácsok, mi a teendő földrengés előtt, a rengés alatt és utána

Hasznos tanácsok, mi a teendő földrengés előtt, a rengés alatt és utána A földrengés a Föld felszínének hirtelen rázkódása. A földrengések általában tektonikus eredetűek, de vulkánkitörések, föld alatti üregek beomlása stb. is okozhatnak földrengést. A földrengéskor felszabaduló

Részletesebben

Műhiba kommunikációt, avagy ha gáncsot vetnek, nem muszáj elesni

Műhiba kommunikációt, avagy ha gáncsot vetnek, nem muszáj elesni Műhiba kommunikációt, avagy ha gáncsot vetnek, nem muszáj elesni A Magyar Kórházszövetség XX. Kongresszusának szakmai programjában olvastam, hogy a kommunikáció kérdése igaz sajnálatosan még csak szekció

Részletesebben

Azt akarod mondani, hogy szeretnéd, ha más szülné meg a gyerekünket? Paul elkerekedett szemmel bámult rá, de a tekintetében Teri a döbbenet mellett

Azt akarod mondani, hogy szeretnéd, ha más szülné meg a gyerekünket? Paul elkerekedett szemmel bámult rá, de a tekintetében Teri a döbbenet mellett 16 Azt akarod mondani, hogy szeretnéd, ha más szülné meg a gyerekünket? Paul elkerekedett szemmel bámult rá, de a tekintetében Teri a döbbenet mellett mást is felfedezni vélt. Dühöt, talán. Kétségbeesést.

Részletesebben

Karakteralkotás a VIII. Mentálcsavar Találkozóra

Karakteralkotás a VIII. Mentálcsavar Találkozóra Karakteralkotás a VIII. Mentálcsavar Találkozóra HASZNÁLHATÓ SZABÁLYKÖNYVEK Elsı Törvénykönyv; Második Törvénykönyv; Harcosok, Barbárok és Gladiátorok Kézikönyve; Papok és Paplovagok Kézikönyve I-II.;

Részletesebben

A két harcmodor kétféle taktikát, játékstílust jelent, és ki-ki eldöntheti, inkább melyikre támaszkodik - vagy inkább mindkettőre.

A két harcmodor kétféle taktikát, játékstílust jelent, és ki-ki eldöntheti, inkább melyikre támaszkodik - vagy inkább mindkettőre. Az 5. századi Anglia: változások, új kor kezdete. A rómaiak eltávoztak, a szászok pedig meghódították a szigetet. A kereszténység még nem erősödött meg, még küzd a kelta vallsásal. A játék ezekben a bizonytalan

Részletesebben

Kalandozok.hu. Kotariai hegyivadász

Kalandozok.hu. Kotariai hegyivadász MAGUS Kalandozok.hu Kotariai hegyivadász Hegyivadászok, vagy hozzájuk hasonlító harcosok szinte minden vidékén megtalálhatók Ynevnek, ahol magas, nehezen járható hegyeken, vagy amellett élnek emberek,

Részletesebben

MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET

MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. október 19. MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2015. október 19. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI

Részletesebben

VII. Székesfehérvári Hagyományőrző Tűzoltó Verseny versenyszabályzata

VII. Székesfehérvári Hagyományőrző Tűzoltó Verseny versenyszabályzata A Havranek József Tűzvédelmi Alapítvány és a Székesfehérvári Hivatásos Tűzoltóság Szervezésében megrendezésre kerülő VII. Székesfehérvári Hagyományőrző Tűzoltó Verseny versenyszabályzata 2014-1 - I. fejezet

Részletesebben

A célom az volt, hogy megszólítsam az egész politikai elitet

A célom az volt, hogy megszólítsam az egész politikai elitet A célom az volt, hogy megszólítsam az egész politikai elitet (Népszava 2009. február 27.) Dobjuk félre a meglévő fogalmakat és határokat, mert nem működnek - mondja Kállai Ernő. A nemzeti és etnikai kisebbségi

Részletesebben