TÁMOP A-10/1/KONV

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "TÁMOP-4.1.1.A-10/1/KONV-2010-0013"

Átírás

1 3.5 Hallgatói tanulás módszertani szolgáltatások Olyan hatékonyan használható gyakorlati ismeretek elsajátítására biztosít lehetőséget, amelyek jelentősen megkönnyítik a főiskolai hallgatók, a fogyatékkal élő hallgatók mindennapi írásbeli tevékenységét. Az elsajátított ismeretek az életük folyamán hasznos segítséget nyújtanak a számítógépes munkavégzésben és az írásbeli kommunikációban. Elektronikus gépírás oktatása digitalizált írás. Cél, hogy a résztvevők elsajátítsák a gyors és hatékony szövegbevitel alapját a szabályos elektronikus tízujjas gépírást. A terv szerint hetente egy alkalommal, kb. három hónapon keresztül történik az oktatás, folyamatos jelleggel. Az érdeklődéstől függően történhet egyénileg illetve csoportos formában is. A fogyatékos hallgatók esetében az oktatás módszereiben alkalmazkodik a fogyatékosság típusához, itt egyénileg, személyre szabottan foglalkozunk a hallgatókkal. Idegen nyelvű elektronikus gépírás oktatása digitalizált írás. Az oktatás során a hallgatók igény szerint megismerkedhetnek az angol, a német és az orosz nyelvű gépírással. A cél, az idegen nyelvű írásbeli kommunikáció megkönnyítése. A képzés alapja a magyar nyelvű elektronikus gépírástudás, kivétel az orosz gépírás, amely magyar nyelvű gépírás ismerete nélkül is elsajátítható. Terv: heti egy alkalom, 3-6 hónapig, folyamatos jelleggel. Egyénileg és csoportos formában, a csoport max. 5 fő. Jegyzetelési technikák oktatása digitalizált jegyzetelés. A kurzus célja, hogy a hallgatók megismerkedjenek a leghatékonyabb jegyzetelési technikákkal, amelyek nagy segítséget jelentenek főiskolai tanulmányaik során és később a gyakorlati életben is. A digitalizált jegyzetelést kizárólag azoknak a hallgatóknak szánjuk, akik magas szinten használják az elektronikus gépírást. Az oktatás egyénileg és csoportosan is történhet. Az oktatás eseti jelleggel történik, a hallgatókkal történő egyeztetést követően, a csoport max. 5 fő. Felzárkóztató, szinten tartó tréningek elektronikus gépírásból. A tréningek célja, hogy azok a főiskolai hallgatók, akik előző tanulmányaik során tanultak elektronikus gépírást, a főiskolán is lehetőséget kapjanak, hogy tudásukat felfrissítsék, továbbfejlesszék. Az oktatás egyénileg és csoportosan is történhet, csoport max. 5 fő, folyamatos jelleggel.

2 Tanulmányi ügyekben segítő tájékoztatás fogyatékkal élő hallgatóknak. A segítségnyújtás keretében a fogyatékkal élő hallgatóknak a főiskolai élethez tartozó egységekben illetve az egységes tanulmányi rendszerben történő eligazodáshoz nyújtunk segítséget. A hallgatók megismerkedhetnek a központi könyvtár használatával és a neptun rendszer kezelésével. Megtanulhatják az egyszerű iratok és a hivatalos levelezés alapjait, amely a hivatalos szervekkel történő kapcsolattartáshoz szükséges. A tájékoztatás folyamatos jelleggel folyik. Érdeklődni: Bertóthyné dr. Végvári Erzsébet személyesen: B épület 237. vagy az Esélyegyenlőségi Irodában B épület Fszt. 074.

3 3.3.3 Egészséges életmód, egészségmegőrzés, prevenció és fejlesztése Egészségmegőrzés- egészséges életmód tanácsadás Az emberek csodát remélnek a gyógyulásuk terén, pedig a gyógyulásért kinek-kinek csak magában kellene mélyednie. (Szepes Mária ) A test és lélek harmóniája vezet az egészséges és kiegyensúlyozott élethez. Erre a harmóniára és egységre való törekvés képezi az egészséges életmód lényegét, mely az utóbbi években egyre nagyobb szerepet kap. Az egészség megőrzése és az egészségfejlesztés intézményünk számára is az egyik legnagyobb kihívás, s egyben feladat is. Az Esélyegyenlőségi Iroda szakemberei többéves tapasztalatukkal, tudásukkal, információikkal és tanácsaikkal, azokat szeretnék támogatni, akik az élet minőségét magasra becsülik, a saját testi-lelki szellemi egészségükért pedig éppúgy hajlandóak tenni, ahogyan szeretteikért, valamint a környezetükben élő emberekért. Célunk, hogy tanácsaink alapján életszerű, napi szinten alkalmazható, betartható, megtartható és megvalósítható tanácsadásokat adjunk azoknak, akik egészséges és testtudatos életre törekszenek, sorsukat és egészségüket kezükben kívánják tartani, pozitív irányba szeretnék terelni az egészségüket. A tanácsadás főbb területei: - egészséges életmód megőrzése, kialakítása (kiemelten: táplálkozás, pihenés, sport, stb ) - szellemi lelki egészség - életmód elemzése és tanácsadás - mindennapi élet problémái, megoldási technikái - szenvedélyek rabságában küzdelem stratégiák - szabadidős tevékenységek, mint a testi- lelki relaxáció színterei A megvalósítás formái: Személyes tanácsadás, beszélgetés /előzetes időpont egyeztetés alapján, illetve a honlapon megjelölt fogadóórák időpontjában / Tréningek, előadások /külön meghirdetett időpontokban/ Elérhetőség: Göncziné dr. Szabó Terézia B épület fsz. 077.

4 3.3.2 Prevenció és terápiás szolgáltatás a mozgásterápia területén Századokon át az volt az emberek fő gondja, hogy milyen lesz az élet a halál után. Úgy látszik, ma először arra kell válaszokat keresnünk, milyen lesz az élet a halál előtt! Szent- Györgyi Albert A helytelen életmód következményeinek megelőzése, valamint kialakulásuk kezelése érdekében fontosnak tartom, hogy a Nyíregyházi Főiskolán az egészségfejlesztési szolgáltatások keretében a hallgatók részére létrehozzunk egy mozgásterápiás szaktanácsadást, melynek keretében egyéni mozgásprogram összeállítására valamint igény szerint prevenciós vagy terápiás célzattal egyéni és csoportos tornán való részvételre nyílik lehetőség. A programban történő aktív részvételen kívül lehetőséget szeretnénk adni arra is, hogy az egészséges életmóddal kapcsolatos táplálkozási valamint helyes életvezetési tanácsokkal on-line módon is segíthessünk az érdeklődő hallgatóknak. A szaktanácsadást mindazok a hallgatók igényelhetik, akiknek tartós vagy akut mozgásszervi vagy belgyógyászati panasza indokolja a korrekciós mozgásprogramban való részvételt., vagy egyszerűen csak tenni szeretnének az egészségük megtartása érdekében. A program tartalma: - állapot felmérés és mozgásvizsgálat, - a fittségi szint megállapítása, - testösszetétel- tápláltsági állapot ( BMI) meghatározása, - az eredmények alapján egyéni mozgásprogram összeállítása, - egyéni és csoportos preventív torna az igényeknek és a teszeredményeknek megfelelően, - egyéni mozgásszervi rehabilitációs foglalkozás - egyéni és csoportos gyógyúszás, - VIOFOR -magnetoterápia Tanácsadó: Dr. Vajda Ildikó/főiskolai docens A tanácsadások időpontja: előzetes egyeztetés alapján vagy a megjelölt fogadóórán Fogadóóra: Hétfő, kedd: Testnevelés és Sporttudományi Intézet, Fitness terem Szerda: B épület, Rehabilitációs tornaterem Elérhetőség:

5 3.3.1 Nappali pihenı / Baba-mama szoba A Nyíregyházi Fıiskola nappali és levelezı tagozatos eltérı igényő hallgatói számára Nappali pihenı szoba vehetı igénybe a B épület fsz. 077-ben. A pihenı jelenleg a következı szolgáltatásokat biztosítja a hallgatók számára térítés mentesen: - számítógép használat, - internet hozzáférés, - szociális ellátás : pihenés, - étkezés (a szobában mikrohullámú sütı, vízforraló, hőtı van elhelyezve - pelenkázó szekrény, kiságy Ha tanulni szeretnél, vagy csak egy kicsit pihenni, esetleg nyugodtan megebédelni, itt megteheted. Igénybevétel formája: Személyesen: a Hallgatói Esélyegyenlıségi Irodában a B épület fsz. 076-os szobájában, vagy telefonon a Pappné Kisferi Erzsébetnél vagy 0630/ Lutter Krisztinánál. Az igénybejelentést /regisztrációt követıen a kulcs bármikor átvehetı az épület nyitvatartási rendjéhez igazodva a B épület portáján. A kulcs átvételét és leadását a portán erre a célra elhelyezett őrlapon kérjük feljegyezni.

6 3.3.4 Lelki egészség megőrzési tréningek Olyan hatékonyan használható gyakorlati ismeretek elsajátításához biztosít lehetőséget, amelyek jelentősen megkönnyítik a főiskolai hallgatók mindennapi és szakmai kommunikációs készségének hatékonyságát, mind szóban, mind írásban. Az elsajátított ismeretek az életük folyamán hasznos segítséget nyújtanak az írásbeli kommunikációban, a karrier-és pályatervezésben, az önismeret fejlesztésében. Négyszemközt - mentálhigiénés segítő beszélgetés, egyéni tanácsadás: Krízisben lévő, vagy kommunikációs, illetve egyéb problémával küzdő egészséges, és eltérő képzési igényű hallgatók számára: - konfliktuskezelési, karriertervezéssel kapcsolatos, - kommunikációs stratégia javítását eredményező, - egészségfejlesztő módszerek megismertetésére irányuló, - párkapcsolati problémák feltárása, hatékony megoldása heti egy alkalommal, 45 perces időkeretben, előre egyeztetett időpontban fős csoport esetén: - egészségfejlesztő előadások tartása - Schlutz- féle relaxációs tréning (AT) alapgyakorlatainak megtanítása, szorongás-és feszültségoldás céljából - Kommunikációs-készségfejlesztő tréning - Karriertervezési tanácsadás ÉRDEKLŐDÉS: Szoba: A épület 216, vagy Esélyegyenlőségi Irodában- B. épület: Fszt Dr. Nagy Edit

7 3.3.4 Lelki egészség megőrzési tréningek Minden embernek adódhatnak nehézségei és olyan problémái az életében, amelyekkel egyedül nem képes megbirkózni, de segítséggel sikerülhet. Az egyéni életviteli tanácsadás abban segíti a főiskolai hallgatókat, hogy értékeiknek, képességeiknek megfelelő célokat tűzzenek ki és ezeket a célokat azután el is érjék. A tanácsadás tovább segít a tudatos viselkedésben, és abban, hogy az a mód, amellyel az egyén a világban él, a céljai elérése felé vigye. A tanácsadás segíti a személyiség fejlődését és kiteljesedését, a lelki egyensúly megteremtésével az egyén harmonikus viszonyba kerül környezetével és saját magával, kapcsolatai kiegyensúlyozottabbá válnak. Egyéni életviteli tanácsadás: Krízisben lévő, vagy életviteli problémával küzdő egészséges, és eltérő képzési igényű hallgatók számára heti egy alkalommal, 45 perc időtartamban, előre egyeztetett időpontban. Kiscsoport esetén: lelki egészségvédelemmel kapcsolatos előadások személyiségfejlesztő tréning kommunikációs és konfliktuskezelő tréning Érdeklődés: Dr. Pauwlik Zsuzsa Iroda: B épület: Fszt. 059., vagy Esélyegyenlőségi Irodában- B. épület: Fszt. 074.

ESÉLYEGYENLŐSÉGI IRODA

ESÉLYEGYENLŐSÉGI IRODA ESÉLYEGYENLŐSÉGI IRODA Fogyatékossággal Élő Hallgatók a Nyíregyházi Főiskolán 4400 Nyíregyháza, Sóstói út 31/b Tel.: 06-42/599-4000 06-30/676-1089 Honlap: http://www.nyf.hu/hallgató/fogyatékossággal élő

Részletesebben

ÓBUDAI REHABILITÁCIÓS ÉS FOGLALKOZTATÁSI KÖZPONT

ÓBUDAI REHABILITÁCIÓS ÉS FOGLALKOZTATÁSI KÖZPONT ÓBUDAI REHABILITÁCIÓS ÉS FOGLALKOZTATÁSI KÖZPONT 1033 Budapest, Benedek Elek u. 1-3. Egységes Szakmai Program Hatályos: 2013. október 1-től I. Általános információk II. Az intézmény működésének törvényi

Részletesebben

Hatályos 2014. szeptember 1-től

Hatályos 2014. szeptember 1-től Öveges József Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium Balatonfűzfő OM: 037218 Pedagógiai program "Az oktatás célja nem az, hogy befejezett tudást adjon, hanem az, hogy szilárd alapot teremtsen a továbbhaladásra."

Részletesebben

Hollán Ernő Kollégium Pedagógiai Programja

Hollán Ernő Kollégium Pedagógiai Programja Hollán Ernő Kollégium Pedagógiai Programja 1.) Bevezető Jogi alapok Pedagógiai Programunk jogi környezetét az alábbi törvények és rendelkezések különösen szabályozzák: a nemzeti köznevelésről szóló 2011.

Részletesebben

PEDAGÓGIAI PROGRAMJA

PEDAGÓGIAI PROGRAMJA GYŐRI ARANY JÁNOS ANGOL-NÉMET KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA OM-azonosító: 030523 Szervezeti egység kód: 074048 Cím: 9024 Győr, Örkény István u. 6. E-mail-cím: titkarsag@aranyj-gyor.sulinet.hu

Részletesebben

AZ EGRI KOSSUTH ZSUZSANNA SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA, KOLLÉGIUM ÉS KÖNYVTÁR PEDAGÓGIAI PROGRAMJA 2014.

AZ EGRI KOSSUTH ZSUZSANNA SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA, KOLLÉGIUM ÉS KÖNYVTÁR PEDAGÓGIAI PROGRAMJA 2014. AZ EGRI KOSSUTH ZSUZSANNA SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA, KOLLÉGIUM ÉS KÖNYVTÁR PEDAGÓGIAI PROGRAMJA 2014. Bevezető Az iskolák szakmai önállóságának, sajátos arculati bemutatásának legfontosabb alapdokumentuma

Részletesebben

Tartalom 1 Az iskola nevelési programja 3

Tartalom 1 Az iskola nevelési programja 3 0 2013 Tartalom 1 Az iskola nevelési programja 3 1.1 A nevelő-oktató munka pedagógiai alapelvei, céljai, feladatai, eszközei, eljárásai 3 1.1.1 Az iskolánkban folyó nevelő oktató munka pedagógiai alapelvei

Részletesebben

Óbudai Információs Füzetek. Szociális, gyermekjóléti és egészségügyi ellátások, szolgáltatások

Óbudai Információs Füzetek. Szociális, gyermekjóléti és egészségügyi ellátások, szolgáltatások Óbudai Információs Füzetek Szociális, gyermekjóléti és egészségügyi ellátások, szolgáltatások Óbudai Információs Füzetek Szociális, gyermekjóléti és egészségügyi ellátások, szolgáltatások Tisztelt Olvasó!

Részletesebben

Pedagógiai program. Hatvani Bajza József Gimnázium és Szakközépiskola 3000 Hatvan Balassi Bálint út 17.

Pedagógiai program. Hatvani Bajza József Gimnázium és Szakközépiskola 3000 Hatvan Balassi Bálint út 17. Pedagógiai program Hatvani Bajza József Gimnázium és Szakközépiskola 3000 Hatvan Balassi Bálint út 17. 1 Tartalom 1. Az iskola nevelési programja... 5 1.1 A nevelő-oktató munka pedagógiai alapelvei, céljai,

Részletesebben

EGRY JÓZSEF KÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM KOLLÉGIUMI PEDAGÓGIAI PROGRAM

EGRY JÓZSEF KÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM KOLLÉGIUMI PEDAGÓGIAI PROGRAM EGRY JÓZSEF KÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM KOLLÉGIUMI PEDAGÓGIAI PROGRAM 1 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 1 A kollégium pedagógiai programja... 3 1. Bevezetés... 3 2.Helyzetelemzés... 3 2.1.Az

Részletesebben

Pedagógiai Program. Varga Domokos Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 6090 Kunszentmiklós Damjanich u. 7.

Pedagógiai Program. Varga Domokos Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 6090 Kunszentmiklós Damjanich u. 7. Varga Domokos Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 6090 Kunszentmiklós Damjanich u. 7. OM azonosító: 027826 KIK egységkód: 030008 Telefon: +36/76/351-344 Email: vadamk@gmail.com Honlap: www.kutyafuluek.hu

Részletesebben

Egészségnevelési program

Egészségnevelési program V. melléklet 1. Elméleti háttér Egészségnevelési program A Szent Mór Iskolaközpont egészségnevelési programja az Egészségügyi Világszervezet, a WHO egészségnevelési útmutatására épül, mely szerint az egészségfejlesztő

Részletesebben

TOMORI PÁL MAGYAR-ANGOL KÉT TANÍTÁSI NYELVŐ KÖZGAZDASÁGI SZAKKÖZÉPISKOLA 1223 BUDAPEST, MŐVELİDÉS UTCA 21-27. PEDAGÓGIAI PROGRAM 2012.

TOMORI PÁL MAGYAR-ANGOL KÉT TANÍTÁSI NYELVŐ KÖZGAZDASÁGI SZAKKÖZÉPISKOLA 1223 BUDAPEST, MŐVELİDÉS UTCA 21-27. PEDAGÓGIAI PROGRAM 2012. TOMORI PÁL MAGYAR-ANGOL KÉT TANÍTÁSI NYELVŐ KÖZGAZDASÁGI SZAKKÖZÉPISKOLA 1223 BUDAPEST, MŐVELİDÉS UTCA 21-27. PEDAGÓGIAI PROGRAM 2012. Bevezetés 1.1. 1. Az iskola: 1.1. Az intézmény szervezete Neve: Tomori

Részletesebben

A Pedagógiai Program rendelkezéseinek érvénybelépéséhez a fenntartóra, működtetőre többletköltség nem hárul.

A Pedagógiai Program rendelkezéseinek érvénybelépéséhez a fenntartóra, működtetőre többletköltség nem hárul. LEGITIMÁCIÓS LAP 206003 ELFOGADÓ ELFOGADÁS IDEJE NEVELŐTESTÜLET 2014.03.31. SZÜLŐI SZERVEZET 2014.03.31. DIÁKÖNKORMÁNYZAT 2014.03.21. FENNTARTÓ A Pedagógiai Program rendelkezéseinek érvénybelépéséhez a

Részletesebben

Móra Ferenc Általános Iskola

Móra Ferenc Általános Iskola Móra Ferenc Általános Iskola Helyi pedagógiai program 2013. Intézményi adatok 1 Az intézmény neve: Móra Ferenc Általános Iskola OM azonosító: 035182 Székhelye: 1214 Budapest, Tejút u. 10. Fenntartó: Klebelsberg

Részletesebben

VÁC VÁROS ÖNKORMÁNYZAT BÖLCSŐDÉK ÉS FOGYATÉKOSOK INTÉZMÉNYE FEJLESZTŐ NAPKÖZI OTTHON SZAKMAI PROGRAMJA

VÁC VÁROS ÖNKORMÁNYZAT BÖLCSŐDÉK ÉS FOGYATÉKOSOK INTÉZMÉNYE FEJLESZTŐ NAPKÖZI OTTHON SZAKMAI PROGRAMJA Vác Város Önkormányzat Bölcsődék és Fogyatékosok Intézménye 2600 Vác Kölcsey Ferenc u. 4. Tel./Fax.: (27)504-105 E-mail: bfi@bfi.vac.hu VÁC VÁROS ÖNKORMÁNYZAT BÖLCSŐDÉK ÉS FOGYATÉKOSOK INTÉZMÉNYE FEJLESZTŐ

Részletesebben

A Magyarországi Németek Általános. Művelődési Központja. Kollégiumának. Pedagógiai Programja

A Magyarországi Németek Általános. Művelődési Központja. Kollégiumának. Pedagógiai Programja A Magyarországi Németek Általános Művelődési Központja Kollégiumának Pedagógiai Programja MNÁMK Kollégiuma - Pedagógiai Program Tartalomjegyzék 1. BEVEZETÉS 2. A MŰKÖDÉS FELTÉTELRENDSZERÉNEK BEMUTATÁSA

Részletesebben

ERZSÉBETVÁROSI HUMÁN KISOKOS. Megújuló gondoskodási formák

ERZSÉBETVÁROSI HUMÁN KISOKOS. Megújuló gondoskodási formák ERZSÉBETVÁROSI HUMÁN KISOKOS Megújuló gondoskodási formák 2 3 Kedves Olvasó! Úgy vélem, hogy a területi ellátási modell erzsébetvárosi megvalósításának áttekintéséhez, a mit-hogyan-miért megértéséhez fontos

Részletesebben

Nevelési program. 1. Pedagógiai célkitűzések; az oktató-nevelő tevékenység legfontosabb tartalmi és szerkezeti elemei

Nevelési program. 1. Pedagógiai célkitűzések; az oktató-nevelő tevékenység legfontosabb tartalmi és szerkezeti elemei Nevelési program 1. Pedagógiai célkitűzések; az oktató-nevelő tevékenység legfontosabb tartalmi és szerkezeti elemei 1.1. A múltbeli értékek megőrzése mellett továbbra is a gimnázium kettős funkciójának

Részletesebben

A GERLAI ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA

A GERLAI ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA 0 Pedagógiai Program Gerlai Általános Iskola 5623 Békéscsaba (Gerla) Csabai u.1. tel.: 66/433-125 email: iskola@gerlai-bekes.sulinet.hu fax: 66/433-125 A GERLAI ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA Gerlai

Részletesebben

ALKOHOL - DROGSEGÉLY AMBULANCIA SZENVEDÉLYBETEGEK NAPPALI ELLÁTÓ INTÉZMÉNYE 8200 VESZPRÉM, Pápai u. 37/B., Tel./fax : 06 88/421-857

ALKOHOL - DROGSEGÉLY AMBULANCIA SZENVEDÉLYBETEGEK NAPPALI ELLÁTÓ INTÉZMÉNYE 8200 VESZPRÉM, Pápai u. 37/B., Tel./fax : 06 88/421-857 Szakmai program Szenvedélybetegek Nappali Ellátó Intézménye A szolgáltatás célja, feladatai, programjai, a megvalósítani kívánt program konkrét bemutatása, a létrejövő kapacitások, a nyújtott szolgáltatáselemek,

Részletesebben

FEKETE ISTVÁN ÁLTALÁNOS ISKOLA BALATONFENYVES OM:034006

FEKETE ISTVÁN ÁLTALÁNOS ISKOLA BALATONFENYVES OM:034006 FEKETE ISTVÁN ÁLTALÁNOS ISKOLA BALATONFENYVES OM:034006 nevelőtestületének PEDAGÓGIAI PROGRAMJA Gyermekeim, itt sok mindent megtanulhattok, de ez maga a kezdet, legyetek jók és tisztességesek a többire

Részletesebben

A ZIPERNOWSKY KÁROLY ÁLTALÁNOS ISKOLA NEVELÉSI PROGRAMJA ÉS HELYI TANTERVE 2011. Az iskola nevelési programja

A ZIPERNOWSKY KÁROLY ÁLTALÁNOS ISKOLA NEVELÉSI PROGRAMJA ÉS HELYI TANTERVE 2011. Az iskola nevelési programja A ZIPERNOWSKY KÁROLY ÁLTALÁNOS ISKOLA NEVELÉSI PROGRAMJA ÉS HELYI TANTERVE 2011. A. Az iskola nevelési programja 1 P R E A M B U L U M AZ ISKOLA HIVATALOS ELNEVEZÉSE: Zipernowsky Károly AZ ISKOLA FENNTARTÓJA

Részletesebben

A KLIK Miskolc Tankerület selyemréti általános és MAgyAr-ANgol két TANíTásI Nyelvű IskolA 048053 Pedagógiai Programja (Nevelési Terv)

A KLIK Miskolc Tankerület selyemréti általános és MAgyAr-ANgol két TANíTásI Nyelvű IskolA 048053 Pedagógiai Programja (Nevelési Terv) PEDAGÓGIAI PROGRAM Miskolc, 2013.március 31. 1 Tartalomjegyzék 1. Bevezetés... 3 1.1 Az iskola arculata... 5 1.2 A nevelő-oktatómunka tartalma... 8 1.3 Iskolánk küldetésnyilatkozata... 10 2. Az Iskola

Részletesebben

PEDAGÓGIAI PROGRAM 2014.

PEDAGÓGIAI PROGRAM 2014. PEDAGÓGIAI PROGRAM B U D A P E S T XIV. K E RÜ L E T I HUNYAD I JÁNOS ÁLTALÁN O S ISKOL A 2014. 1 INTÉZMÉNYI ADATOK Hivatalos elnevezése: Budapest XIV. Kerületi Hunyadi János Általános Iskola Az intézmény

Részletesebben

Budapest II. Kerület Pitypang Utcai Általános Iskola

Budapest II. Kerület Pitypang Utcai Általános Iskola Budapest II. Kerület Pitypang Utcai Általános Iskola 2013. Készítette: Indráné Matolcsy Gabriella igazgató Tartalomjegyzék I. AZ ISKOLA NEVELÉSI PROGRAMJA... 4 1 AZ ISKOLÁBAN FOLYÓ NEVELŐ-OKTATÓ MUNKA

Részletesebben

59/2013.(VIII.9.) EMMI

59/2013.(VIII.9.) EMMI I. BEVEZETÉS 2010. márciusában készítettük el pedagógiai programunkat, meghatároztuk pedagógiai irányelveinket, célkitűzéseinket, kijelöltük az elvégzendő feladatokat. Bár az alapvető célok, feladatok

Részletesebben

FERENCVÁROSI KOMPLEX ÓVODA, ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS EGYMI PEDAGÓGIAI PROGRAMJA

FERENCVÁROSI KOMPLEX ÓVODA, ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS EGYMI PEDAGÓGIAI PROGRAMJA A FERENCVÁROSI KOMPLEX ÓVODA, ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS EGYMI PEDAGÓGIAI PROGRAMJA (iskola) (1095 Budapest, Gát u. 6. és Thaly Kálmán u. 17/I.) OM 038417 Készítette: Tőkés Sándor igazgató Hatályba lépés időpontja:

Részletesebben

Tatabányai Árpád Gimnázium. Pedagógiai Programja

Tatabányai Árpád Gimnázium. Pedagógiai Programja A Tatabányai Árpád Gimnázium Pedagógiai Programja 2013 Ezt a Pedagógiai Programot a Tatabányai Árpád Gimnázium nevelőtestülete 2013. szeptember 30-ai értekezletén az Iskolaszék, a Szülői Munkaközösség

Részletesebben

LELKIERŐ FIATALON A FIATALOKÉRT EGYESÜLET 2007. ÉVI BESZÁMOLÓ

LELKIERŐ FIATALON A FIATALOKÉRT EGYESÜLET 2007. ÉVI BESZÁMOLÓ LELKIERŐ FIATALON A FIATALOKÉRT EGYESÜLET 2007. ÉVI BESZÁMOLÓ A szervezet bemutatása Az utóbbi évek gazdasági és társadalmi átalakulása súlyos lelki terheket rótt az egyénekre és a családokra. Az anyagi

Részletesebben