Számvetés az MKP-többségű Dunaszerdahelyi Városi Önkormányzat 2006 és 2010 között végzett tevékenységéről

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Számvetés az MKP-többségű Dunaszerdahelyi Városi Önkormányzat 2006 és 2010 között végzett tevékenységéről"

Átírás

1

2 Számvetés az MKP-többségű Dunaszerdahelyi Városi Önkormányzat 2006 és 2010 között végzett tevékenységéről Mielőtt az új évtizedbe lépünk, úgy tisztességes, hogy számot adjunk az előző évtized utolsó négy évében elvégzett sokrétű munkánkról. Az alábbi összefoglaló képet ad arról, hogy bőven van miről beszámolni választóinknak. Az Önök négy évvel ezelőtti szavazatainak köszönhetően a városi képviselő-testület döntő többségét a most záruló választási időszakban a Magyar Koalíció Pártjának jelöltjei alkották. Az energiákat szétforgácsoló pártcsatározások helyett a célok közös megvalósítását megkönnyítő együttműködés jegyében dolgozott a városi önkormányzat. Közös célunk csakis egy lehetett: egy olyan polgárközpontú, lakható, szerethető város, pezsgő társadalmi és kulturális élettel, színvonalas sportrendezvényekkel, amelynek folyamatos fejlesztése egy világos jövőkép és átfogó stratégia mentén valósul meg. Új kihívások Új lendület!

3 Lakossággal való kommunikáció Az információ ma érték. Különösen fontos, hogy a közvetlen környezetünkben történő eseményekről a lakosság tájékozott legyen. Ezért próbáltunk létrehozni olyan csatornákat, amelyeken keresztül könnyen, gyorsan és szakszerűen lehet eljuttatni az információkat. Központi ügyfélszolgálati iroda: Lehetővé vált, hogy a lakosok egy helyen, gyorsan és szakszerűen intézzék hivatalos ügyeiket. Városi honlap: Naprakész és nyílt tájékoztatást ad a városi hivatal legfontosabb döntéseiről, az önkormányzat munkájáról és az aktuális történésekről. A Dunainfo honlapján lehetőség nyílik arra, hogy a helyi vállalkozók információkat közöljenek cégeikről. Média: A Dunaszerdahelyi Hírnök és a DSTV minden háztartásba eljuthat immár az internet segítségével. Lakossági fórumok: A lakossági fórumok teret adnak a lakossággal való közvetlen kapcsolattartásra, ahol elmondhatják kéréseiket, észrevételeiket és javaslataikat. Lakossági fórumut tartottunk Ollétejedben és Sikabonyban. Fórumon beszélgettünk a helyi vállalkozókkal, a lakóbizalmikkal és a garázstulajdonosokkal. Céljaink dióhéjban A folyamatosan frissülő városi honlap. Minőségi és szakszerű ügyintézés a városházán. A nyilvánosság rugalmas és hiteles tájékoztatása a városi médiák révén a lakosságot érintő közérdekű döntésekről és a városban történtekről. Lakossági fórumok rendszeresítése az egyes városrészekben. Dunaszerdahely - az új évtized küszöbén!

4 Otthonteremtés és a lakhatási körülmények javítása Az utóbbi években Európa-szerte megfigyelhető folyamat, hogy a lakosság már nem költözik nagy számban a városokba, hanem éppen ellenkezőleg, inkább a városokból költöznek ki az emberek a környező településekre. Ez a jelenség Dunaszerdahelyen is tetten érhető, ahol kis mértékben ugyan, de évről évre csökken a lakosság száma. Szeretnénk megállítani, vagy legalább lassítani ezt a folyamatot. Emiatt, valamint a régebbi lakótömbökben lakók életkörülményeinek javítása érdekében az elmúlt négy évben az alábbi lépéseket foganatosítottuk: Családi házak: Családi házas övezet kialakítását támogattuk a Hypernova mögötti területen, továbbá elősegítettük a Szabó Gyula Alapiskola mögötti családi házas övezet megépítését. Lakóparkok: Lakópark kialakítását segítettük a Bősi út bal oldalán, támogattuk a keleti lakótelepen lévő Zsigmond király lakópark megépülését, valamint a Kertváros lakópark létrehozását segítettük Sikabony városrészben. Új utcák: A Nyugat lakótelep mögött két utcát hoztunk létre családi házak építésére. Elsősorban infrastrukturális beruházásokkal segítettük az említett építkezéseket. Új kihívások Új lendület!

5 Mában a holnapért! Bérlakások: 18, egyenként 54 négyzetméteres bérlakást adtunk át a Kukučín utcában, ahol két társasház tetőterét építettük be. Panelprogram: Sikeres panelprogramot indítottunk el, amely a lakótömbök utólagos szigeteléséhez és felújításához nyújt pénzbeli támogatást. Az elmúlt négy évben 40 ház esetében járultunk hozzá e munkálatokhoz, évente csaknem 100 ezer euróval. Céljaink dióhéjban A családiház-telkek beépítése. A belvárosi lakóépületek tetőtereinek beépítése és lakások kialakítása fiatal családoknak. A Lőrincz Gyula utcai 2134 es számú lakótömb felújítása és lakhatóvá tétele. Startlakások építése a Sport utcában. Új családiház-övezetet létesítése Ollétejed városrészben. Dunaszerdahely - az új évtized küszöbén!

6 Városfejlesztés és idegenforgalom Dunaszerdahely dinamikusan fejlődő város. Ezt a fejlődést a városlakók is érzékelhetik, de elsősorban azok számára szembetűnő, akik időről időre érkeznek látogatóba városunkba. Célunk, hogy Dunaszerdahely lakosai és a hosszabbrövidebb időre érkező vendégek egyaránt jól érezzék magukat a Csallóköz központjában. Thermalpark: Folytattuk a termálfürdő modernizációját. Felújítottuk a fürdő gyógyvizes körmedencéjét és kiúszós részt építettünk hozzá. Ezzel befejeződött a fedett rész kiépítése, ennek köszönhetően a termálfürdő már egész évben teljes intenzitással üzemel. Elvégeztük a kinti medencék karbantartását, és szépítettük a környezetet. Nyáron sport- és kulturális attrakciókkal szórakoztattuk a vendégeket. Propagáció: Rendszeresen részt vettünk idegenforgalmi szakkiállításokon Pozsonyban és Brünnben. Létrehoztuk a Turisztikai Információs Irodát, amely információkat nyújt a Csallóközbe látogató vendégeknek a régió látványosságairól, rendezvényeiről és a szolgáltatásokról. Új kihívások Új lendület!

7 Mában a holnapért! Szolgáltatások: Az elmúlt választási ciklusban üzlet- és szórakoztató központok létesültek (MAX, Family Center, TESCO, Mountfield, NAY, Euronics), bővítve ezzel a vásárlási és a szórakozási lehetőségeket. Többfunkciós létesítmények, egészségközpontok, éttermek, kávéházak és egyéb szolgáltatási egységek biztosítják, hogy Dunaszerdahely ténylegesen a régió központja legyen. Céljaink dióhéjban A belváros és a többi városrész kiegyensúlyozott, arányos fejlesztése. A sikeres panelprogram folytatása, kiemelt figyelmet szentelve a Vámbéry téren lévő lakótömbök külső felújításának. A Városi Művelődési Központ előtti tér felújításának befejezése, amely kulturális rendezvények és a pihenés szigete lesz. A városi tulajdonú termálfürdő további korszerűsítése, a szabadtéri létesítmények felújítása és a tó környékének kihasználása. EU-s források lehívása városunk fejlesztése érdekében a PRO COMITATU és az ARRABONA Európai Területi Együttműködési Csoportosulás keretében, Dunaszerdahely tagságából eredően. Regionális idegenforgalmi iroda létrehozása, amely információkkal látja el a Csallóközbe látogató turistákat a nevezetességeket, a sport-és kulturális rendezvényeket, a szálláslehetőségeket és egyéb szolgáltatásokat illetően. Dunaszerdahely - az új évtized küszöbén!

8 Közlekedés, úthálózat és parkolási helyzet A forgalmi dugók manapság a nagyvárosok életének megszokott jelenségei közé tartoznak. Egyre inkább motorizált világunkban ez a probléma a kisebb városokban, így Dunaszerdahelyen is gondot okoz. Egy-egy családban nem ritka a két-három autó, emiatt sűrű a forgalom és parkolási nehézségek jelentkeznek. Az elmúlt választási ciklusban e problémák enyhítésén is fáradoztunk. Megyei utak: Az úthálózat esetében az állagmegőrzés mellett főbb útvonalakat, utcákat és járdákat újítottunk fel. Új útburkolatot kapott a város összes megyei fenntartású útja, összesen 2,4 millió euró értékben, csaknem 14 kilométer hosszan. Megújult a Fő utca, a Nagyabonyi út, a Komáromi út, a Karcsai út, a Bősi út, a Kisudvarnoki út, a Jesenský utca és a Pozsonyi út. Városi utak: Felújítást végeztünk a városi fenntartású utakon is, például a Sikabonyi út, a Kulacs, a Sládkovič, a Duna, a Szent György, a Partizán, a Rózsa, a Bacsák, a Kondé püspök, a Štúr, a Tábor, a Kertész, a Szövetkezeti, a Kossuth Lajos, a Liszt Ferenc, a Madách, a Hviezdoslav, a Kis és a Rövid utcákban. A Béke és a Fürdő utcában járdákat újítottunk fel. Útépítés: Bekötő utat építtettünk a Sládkovič utca és a Szent István tér között, valamint a termálfürdő és a Bősi út között. Kis körforgalmat adtunk át a Komenský és a Kukučín utcák kereszteződésénél. Parkolók: Az elmúlt négy évben összesen 446 parkolóhelyet létesítettünk. Új parkolóhelyek kialakításával enyhítettük a parkolási gondokat a belvárosban és a város minden egyes lakótelepén. A parkolási nehézségek felszámolása érdekében felfestettük a parkolóhelyeket, és tárgyalásokat kezdtünk a tömbgarázsok tulajdonosaival. A beruházások értéke összesen 413 ezer euró volt. Tömegközlekedés: Racionalizáltuk a városi buszközlekedést és új buszmegállókat helyeztünk ki. A városi busz a reggeli órákban és kora délután a diákokat Új kihívások Új lendület!

9 Mában a holnapért! szállítja, a délelőtt folyamán pedig a belvárosba juttatja el az utasokat. Céljaink dióhéjban Az utcák felújításának folytatása a Nyugat lakótelepen és Sikabonyban. Az Ollétejedet elkerülő út megépítése. A Kisudvarnoki, a Nagyudvarnoki és a Kürti utakat összekötő tehermentesítő út megépítése. A belvárosi közlekedési dugók megszüntetése érdekében a tehermentesítő út megépítése, amely a Galánta felőli forgalmat a 63-as főútra terelné, hogy csökkenjen a belvároson átmenő forgalom. Letérő sávok építése a Galántai úti körforgalomban. Körforgalom építése a Nagyabonyi út és a Kertész utca útkereszteződésében. A közlekedés újraindítása a cukorgyári úton. Parkolóház építése, valamint parkolók létesítése a kórház előtt és a kórház területén, a Rózsaliget lakótelepen, a Fenyves lakótelepen, az SZNF téren, a Neratovicei téren, a Barátság téren, az Újfalu lakótelepen, a Svoboda tábornok utcában és a Nagyabonyi úton. Dunaszerdahely - az új évtized küszöbén!

10 Oktatás és kultúra A jövő nemzedékének megfelelő színvonalú oktatása és nevelése beleértve az anyanyelvi oktatást szintén a prioritásaink között szerepel. A gazdasági válság ellenére is biztosítjuk az oktatási intézmények működését, valamint elősegítjük az iskolák és óvodák épületeinek felújítását, korszerűsítését. A kultúra terén is fontos feladatokat láttunk el. Iskolák felújítása: Európai uniós pénzforrásból felújítottuk a Kodály Zoltán Alapiskola és a Jilemnický utcai Alapiskola épületét. Akadálymentesítés: A Szabó Gyula Alapiskolában felvonót létesítettünk a mozgássérült tanulók számára és akadálymentesítettük a bejáratot. Diákok jutalmazása: Minden évben ünnepség keretében jutalomban részesítettük a város alapiskoláinak legtehetségesebb diákjait. Óvodák felújítása: Több óvodában végeztünk felújítási munkálatokat: korszerűsítettük a Rózsaligeti óvoda és a Komenský utcai óvoda szociális helyiségeit, az Erzsébet téri óvodában felújítottuk a tetőszerkezetet, kicseréltük a nyílászárókat és szigeteltük az épületet. Az SZNF téri óvodában hozzáépítéssel új helyiségeket alakítottunk ki, a Széchenyi utcai óvoda udvarán pedig új gyepszőnyeget telepítettünk és biztonságos játékokat szereztünk be. A bölcsőde korszerűsítése: Új osztállyal bővítettük a városi bölcsődét, új játékokat vásároltunk, szebbé tettük az intézmény udvarát. A dunaszerdahelyi gyermekeknek kedvezményes ellátást biztosítottunk. Csoportok támogatása: Anyagilag támogattuk a városban működő hagyományőrző együttesek, tánccsoportok, színjátszó csoportok, énekkarok működését. Sikeres rendezvények: Folytatódott a nagy sikerű kulturális rendezvények sorozata a Városi Művelődési Központban, ahol minden korosztály megtalálja a számára megfelelő programot. Új kihívások Új lendület!

11 Mában a holnapért! Új programok: A városi hivatal új rendezvényekkel bővítette a programfüzetet. Ilyen például az Udvari Muzsika, a halászléfőző verseny vagy a Dunafest fesztivál megrendezésének támogatása. A lokálpatriotizmust azzal ösztönözzük, hogy a Szent István-nap alkalmából kitüntetjük az erre érdemes dunaszerdahelyieket a díszpolgári és a polgármesteri díjakkal. Kiállítások támogatása: Anyagilag támogattuk a Kortárs Magyar Galériát és egyéb kiállítóhelyeket. NFG-klub megnyitása: Hathatós támogatásunknak köszönhetően ismét megnyílt a fiatalok kedvelt szórakozóhelye, az NFG-klub. Céljaink dióhéjban Az oktatási intézmények - óvodák, iskolák - épületeinek folytatódó korszerűsítése. Újfalu városrészben a magyar nyelvű alapiskola kihelyezett 1-4. évfolyamainak újraindítása. Az alapiskolák sportpályáinak felújítása. A tehetséges fiatal roma muzsikusok támogatása. Magánbölcsőde és óvoda létrehozása városi ingatlan felajánlásával Sikabony városrészben. A hagyományos kulturális rendezvények megtartása, nemzeti identitásmegőrző szerepük kidomborítása. A Kortárs Magyar Galéria és a magángalériák működésének felkarolása. Dunaszerdahely - az új évtized küszöbén!

12 Környezetvédelem és zöldövezetek Környezetünk védelme mindannyiunk közös érdeke. Fiatalok és idősek, dunaszerdahelyi lakosok és a városunkba látogatók számára egyaránt fontos, hogy a város tiszta és rendezett legyen. Ezt szolgálta a szeméttárolók befedése vagy a hulladéklerakatok felszámolása. Az esztétikusabb környezethez hozzájárulnak a zöldövezetek is, amelyek a pihenést, a kikapcsolódást szolgálják, ugyanakkor tisztítják a levegőt. Karbantartás: Az elmúlt négy évben is biztosítottuk a városi zöldövezetek folyamatos karbantartását és takarítását. Zöldövezet: Új zöldövezetet és kerékpárutat alakítottunk ki a Hypernova mögötti családi házas övezet mellett. Parkrendezés: Európai uniós pénzforrásból felújítjuk a Városi Művelődési Központ előtti teret és parkot, amelynek részeként megújul a szökőkút is. Verseny: Tiszta udvar, rendes ház elnevezésű városi környezetszépítési versenyt indítottunk, amellyel az önkormányzat a lakóközösségeket ösztönzi a házuk előtti zöldfelület szebbé tételére. Parlagfű elleni harc: Erőfeszítéseket teszünk annak érdekében, hogy csökkentsük a parlagfűvel fertőzött területek nagyságát. Kutyasétáltatás szabályozása: A kutyasétáltatásra kijelölt területeknek köszönhetően lakókörnyezetünket megóvhatjuk a kutyaürüléktől. Ezt szolgálják a kihelyezett kutyaürülék-tárolók. Szeméttárolók befedése: Az egyes városrészekben folytattuk a szeméttárolók befedését, ami kedvező visszhangra talált a lakosok körében. Szelektív hulladékgyűjtés: Folytatódik a szelektív hulladékgyűjtés, így bizonyos hulladékfajták már osztályozva kerülnek a szeméttelepre. Új kihívások Új lendület!

13 Mában a holnapért! Lerakatok felszámolása: Újabb illegális hulladéklerakatokat sikerült felszámolnunk, ezáltal esztétikusabbá vált környezetünk. Lomtalanítás: Az évenkénti lomtalanítás során lehetőséget biztosítunk arra, hogy a lakosok megszabaduljanak feleslegessé vált tárgyaiktól. Sikeres tiltakozás: Dunaszerdahely város erélyes fellépésének és a lakosság tiltakozásának köszönhetően jelen állás szerint nem épülhet meg az Egyházkarcsára tervezett Banner Batterien akkumulátorgyár. A gyár működése komoly veszélyt jelentene a csallóközi ivóvízkészletre. Céljaink dióhéjban Csak a környezetre és az ivóvízre nem ártalmas beruházásokat támogatjuk városunkban! Térfigyelő kamerarendszer felszerelése parkjaink és közterületeink biztonságának garantálása érdekében. A városi zöldövezetek rendszeres karbantartása egész évben. A parkosítás folytatása az egyes lakótelepeken. A Tiszta udvar, rendes ház verseny folytatásával a lakosok ösztönzése közvetlen környezetük szebbé tételére. Az egészséges környezet megóvása érdekében az allergiát okozó fák helyett újak telepítése. A szelektív hulladékgyűjtés térhódítása, ami a szemétdíj csökkentésének egyik eszköze. Gyűjtőudvar létesítése EU-s források felhasználásával. Pályázati pénzekből hulladékosztályozó berendezés üzembe állítása. További ebürülék-kukák elhelyezése, hogy megóvjuk a közterületeket a szennyeződéstől, valamint a kutyasétáltatási szabályok betartásának ellenőrzése. Dunaszerdahely - az új évtized küszöbén!

14 Szociális program Ahogy az előző választási ciklusokban, úgy az elmúlt négy évben is sokrétű szociális programot valósított meg az önkormányzat. Tette ezt azért, hogy segítsen a rászorultakon. A segítségre szoruló csoportok problémái nem egyformák, ezért különböző bánásmódot igényelnek. Emellett felkaroljuk a tehetségeket és a hűségkártyával széles rétegeknek biztosítunk kedvezményeket. Nyugdíjasok: Továbbra is működtetjük a nyugdíjasok és rászorultak számára a kifőzdét. Fenntartjuk az idősek otthonát és a nyugdíjaspanziót, valamint biztosítjuk a gondozószolgálatot. Támogatjuk a városi nyugdíjasklub működését. Mentesítettük a szemétdíj fizetése alól az egyedül élő nyugdíjasokat. Figyelembe veszszük e korosztály kéréseit és igényeit. Fogyatékkal élők: Támogatjuk a testi és szellemi fogyatékkal élők napközi otthonát. Biztosítjuk számukra a különféle rendezvényeken való részvételt. Fokozatosan akadálymentesítjük az épületek bejáratát. Tehetségek támogatása: A Roma Muzsikusok Polgári Társulásával közösen támogatjuk a tehetséges, fiatal roma zenészeket. Minden évben jutalmazzuk az önkormányzati fenntartású alapiskolák kiváló képességekkel rendelkező diákjait. Hűségkártya: Újra kiadtuk, és személyesen juttattuk el a hűségkártyát azoknak a lakosoknak, akik semmilyen adóval és illetékkel nem tartoznak a városnak. A kártyával rendelkezők kedvezményesen léphetnek be a városi intézményekbe és vehetik igénybe azok szolgáltatásait. Új kihívások Új lendület!

15 Mában a holnapért! Céljaink dióhéjban Az idősek és rászorulók gondozószolgálatának folyamatos működtetése. A városi nyugdíjasklub működésének támogatása. A nyugdíjaskifőzde kapacitásának bővítése. A nyugdíjas panzió EU-s források felhasználásával történő bővítése. A hűségkártya biztosította kedvezmények fenntartása. Egyszeri segélyek folyósítása a szociális szempontból rászorulóknak. Az elsőszülött gyermek születésekor egyszeri támogatás folyósítása a szülőknek. A hajléktalanok helyzetének rendezése. Dunaszerdahely - az új évtized küszöbén!

16 A magyar identitás megőrzése és az anyanyelv védelme Magyar nemzeti közösségünk időről időre olyan nyomásnak van kitéve, amelynek burkolt vagy nyílt célja, hogy a magyarság adja fel önazonosságát és olvadjon be a többségi nemzetbe. Ilyenkor egységesen tiltakozunk a diszkriminatív törvények, intézkedések ellen. A nemzeti identitás megőrzésében a magyar nemzeti ünnepeknek fontos szerepe van. Tiltakozás: Felemeljük szavunkat a magyarságot hátrányosan érintő intézkedések ellen. Így volt ez szeptember 1-jén, is, amikor a Magyar Koalíció Pártja városunkban nagyszabású tüntetést szervezett. A mintegy tízezres tömeg a diszkriminatív szlovák államnyelvtörvény módosítása ellen tiltakozott a DAC-stadionban. Nyelvi bizottság: 2010-ben nyelvi bizottságot hoztunk létre, amely a kétnyelvűség kérdését fogja vizsgálni. Ezzel kapcsolatos javaslatcsomagot tesz majd le a városi önkormányzat elé. A bizottság célja, hogy a magyar nyelv az eddiginél fontosabb szerepet töltsön be nemcsak a hivatali nyelvhasználatban, hanem például az információs táblák tekintetében is. Új kihívások Új lendület!

17 Mában a holnapért! Nemzeti ünnepek: Fontosnak tartjuk, hogy jelentősebb nemzeti ünnepeinket megünnepeljük. Március 15-én, augusztus 20-án, október 6-án és október 23- án minden évben megemlékezést szervezünk Dunaszerdahelyen, hogy emlékezzünk a magyar történelem kiemelkedő eseményeire és tisztelegjünk a magyar történelem nagyjai előtt. Céljaink dióhéjban A képviselő-testület mellett működő szakbizottság monitorozni fogja a kétnyelvűség betartását. Az anyanyelvi oktatás fontosságának hangsúlyozása, hogy minél több gyerek tanuljon a magyar iskolákban. Államilag finanszírozott magyar nyelvű ingyenes jogsegélyszolgálat létrehozása. A nemzeti ünnepeinken tartandó hagyományos megemlékezések megszervezése. Dunaszerdahely - az új évtized küszöbén!

18 Sport és szabadidő Fontos, hogy egy város lakói a szabadidejüket értelmesen, aktívan tudják eltölteni, ehhez azonban megfelelő létesítmények is kellenek. Dunaszerdahelyen ez adott, hiszen a városban több olyan hely is van, amely megfelelő lehetőséget nyújt a kikapcsolódni vagy sportolni vágyóknak. Új sportcsarnok: 2009 tavaszán átadtuk rendeltetésének az új városi sportcsarnokot, amely 2,1 millió euróból épült meg. Az impozáns létesítmény különféle sportágak képviselőinek biztosít helyet, és számos dunaszerdahelyi csapat használja. A megnyitás óta több sportágban rendeztek itt nemzetközi versenyeket. Játszópark: A műjégpálya helyén a tavaszi és a nyári hónapokban közlekedési játszópark működik. Célja, hogy a gyermekek már fiatal korban elsajátítsák a közlekedés legfontosabb szabályait. A téli hónapokban természetesen továbbra is üzemel a jégpálya, amely a korcsolyázás kedvelőinek nyújt kellemes kikapcsolódást. a szabadidejét például nyelvtanulással, kézműves tevékenységgel vagy sportolással. Sporttámogatások: Fontosnak tartjuk azon sportolók, sportegyesületek támogatását, akik kiváló eredményeikkel a város hírnevét öregbítik. A városi önkormányzat sportbizottsága minden évben pénzzel segíti őket, Szabadidőközpont: Továbbra is biztosítjuk a városi szabadidőközpont működését. Az intézmény szakkörei nagy népszerűségnek örvendenek. Több száz fiatal tölti el itt Új kihívások Új lendület!

19 Mában a holnapért! hogy ezzel is ösztönözze sikeres tevékenységüket. Az önkormányzat a DAC futballklubot is támogatja: az éves költségvetés 10%-át a város biztosítja. Céljaink dióhéjban A DAC futballklub szakszerű működésének elérése a szurkolók megelégedésére. A különféle teremsportok támogatása az új városi sportcsarnok ingyenes használatának biztosításával. Sportklubok és egyesületek támogatása a tavaly bevezetett pályáztatási rendszer alapján. A műjégpálya befedése EU-s forrásokból, hogy egész évben üzemelhessen. Az utcai kosárlabda és a strandröplabda támogatása. Mászófal és kötélpálya megépítése a városi szabadidőparkban. A Kisudvarnoki úti kerékpárút megépítése a szabadidőparkig. Dunaszerdahely - az új évtized küszöbén!

20 Példaértékű romaprogram A romaprobléma európai gond, amely saját romastratégia kidolgozását teszi szükségessé. Dunaszerdahelyen ezt már megtettük. Európai uniós pályázaton 5 millió eurót nyertünk a három pilléren nyugvó roma felzárkóztatási program megvalósítására. A program lényege a romák lakhatásának, munkahelyteremtésének és oktatásának biztosítása. Lakhatás: Az elmúlt négy évben fokozatosan átköltöztettük a romákat az Észak II. lakótelepről a Karcsai úti romatelepre, ahol különböző kategóriájú lakásokban lakhatnak. A legalacsonyabb komfortú konténerlakásokba azok kerültek, akik a legtöbb tartozást halmozták fel. Az A-pavilonban található újonnan épített lakásokba pedig azok költözhettek, akiknek van munkahelyük, gyerekeik iskolába járnak. A romák pontozásos rendszer alapján javíthatják élet- és lakhatási körülményeiket, erre akkor van lehetőség, ha betartják a társadalmi normákat. Munkahelyteremtés: A roma lakosoknak fizetniük kell a lakás rezsiköltségeit, tehát munkahelyekre van szükség. Az önkormányzat erre is gondolt. A Komáromi úton egy szelektív hulladékgyűjtő udvar épül, ahol a képesítés nélküli romák dolgozhatnak. Emellett a projektnek köszönhetően bővülnek a szociális terepmunkások munkalehetőségei is. Oktatás: A pályázaton nyert pénzből 636 ezer eurót fordítunk a Szabó Gyula Alapiskola felújítására, mivel ebben az iskolában integrált oktatás folyik. Ennek köszönhetően egy újabb oktatási intézmény felújítására nyílik lehetőség. Továbbá megvalósulnak különböző átképző- és motivációs programok a roma közösség perifériára sodródott tagjai számára. Céljaink dióhéjban A három pilléren nyugvó sikeres romaprogram folytatása: oktatás, munka és különböző komfortfokozatú lakhatás biztosítása a roma lakosságnak Európai Uniós forrásokból. Új kihívások Új lendület!

21 Mában a holnapért! A Dunaszerdahelyt fokozatosan európai léptékű kisvárossá alakító folyamatba szervesen illeszkedett be az utolsó másfél év, amikor az MKP soraiból kikerült új polgármester további elemekkel gazdagította a városfejlesztés programját. Dunaszerdahely a legjobb úton halad, hogy olyan fejlett településsé váljon, amelynek gazdasági fellendüléséhez hathatósan hozzájárulhatnak szerteágazó, határokon átívelő kapcsolatai, aktív részvétele az uniós projektekben és a kistérségi társulások munkájában. A város választóinak döntésétől függ az, hogy Dunaszerdahely a jelenlegi sikeres program szerint halad-e tovább kitűzött céljai felé. Dunaszerdahely - az új évtized küszöbén!

22

23

BESZÁMOLÓ A II. KERÜLETI ÖNKORMÁNYZAT ELMÚLT NÉGY ÉVÉNEK MUNKÁJÁRÓL. Szenvedéllyel és szakértelemmel

BESZÁMOLÓ A II. KERÜLETI ÖNKORMÁNYZAT ELMÚLT NÉGY ÉVÉNEK MUNKÁJÁRÓL. Szenvedéllyel és szakértelemmel Budai Napló BESZÁMOLÓ A II. KERÜLETI ÖNKORMÁNYZAT ELMÚLT NÉGY ÉVÉNEK MUNKÁJÁRÓL 2010 Szenvedéllyel és szakértelemmel Beszélgetés dr. Láng Zsolttal, a II. kerület polgármesterével Az idei, immár nyolcadik

Részletesebben

DOMBOLDAL A polgári összefogás lapja

DOMBOLDAL A polgári összefogás lapja DOMBOLDAL A polgári összefogás lapja 2014. szeptember Feladatok és fejlesztések az előttünk álló öt évben Beszélgetés Dr. Láng Zsolt polgármesterrel 2 DOMBOLDAL - a polgári összefogás lapja Felelősséggel

Részletesebben

EGYÜTTMŰKÖDÉS ÉS FELELŐS GAZDÁLKODÁS

EGYÜTTMŰKÖDÉS ÉS FELELŐS GAZDÁLKODÁS Beszámoló Óbuda-Békásmegyer Önkormány zatának elmúlt évi munkájáról 01. január EGYÜTTMŰKÖDÉS ÉS FELELŐS GAZDÁLKODÁS A válság és az általános kiigazítások okozta bizonytalanság ellenére is stabilan őrzi

Részletesebben

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlése. Szabadság téri Szociális Városrehabilitációs Program Előzetes Akcióterületi Terve

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlése. Szabadság téri Szociális Városrehabilitációs Program Előzetes Akcióterületi Terve Iktatószám: A-35-2521-92/2010. Címzett: Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlése Tárgy: Szabadság téri Szociális Városrehabilitációs Program Előzetes Akcióterületi Terve Az anyagot készítette: Városfejlesztési

Részletesebben

Gajda Péter polgármesteri programja 2010 2014. - Folytatjuk a nyugodt fejlődést -

Gajda Péter polgármesteri programja 2010 2014. - Folytatjuk a nyugodt fejlődést - Gajda Péter polgármesteri programja 2010 2014 - Folytatjuk a nyugodt fejlődést - Tisztelt Kispestiek! Az elmúlt négy évben kollégáimmal együtt az volt a legfontosabb célom, hogy azt a programot, melyet

Részletesebben

Cselekvési irányok 2010-2014

Cselekvési irányok 2010-2014 Cselekvési irányok 2010-2014 Programfuzet_148x210_20100809.indd 5 2010.08.10. 15:00 Programfuzet_148x210_20100809.indd 6 2010.08.10. 15:00 Cselekvési irányok 2010-2014 Tisztelt Tatabányai Választópolgárok!

Részletesebben

Gyula város. Befektetés-ösztönzési stratégiája

Gyula város. Befektetés-ösztönzési stratégiája Gyula város Befektetés-ösztönzési stratégiája 2010. május Gyula Város Önkormányzata 5700 Gyula, Petőfi tér 3. / Honlap: www.gyula.hu Készült az ITD Hungary Zrt. 1061 Budapest, Andrássy út 12. / Honlap:

Részletesebben

TÉT VÁROS SPORTKONCEPCIÓJA 2009-2014

TÉT VÁROS SPORTKONCEPCIÓJA 2009-2014 TÉT VÁROS SPORTKONCEPCIÓJA 2009-2014 TARTALOMJEGYZÉK I.... 4 SPORT ÉS AZ ÖNKORMÁNYZAT...4 I.1. BEVEZETÉS...4 I.2. AZ ÖNKORMÁNYZAT SPORTTAL KAPCSOLATOS FELADATAI...5 I.3. A SPORT TÁRSADALMI-GAZDASÁGI SZEREPE...5

Részletesebben

Tartalom. A/ Somorja Város javasolt programköltségvetése összeállításának koncepciója a 2012-es évre

Tartalom. A/ Somorja Város javasolt programköltségvetése összeállításának koncepciója a 2012-es évre Tartalom A/ Somorja Város javasolt programköltségvetése összeállításának koncepciója a 2012es évre B/ Somorja Város javasolt programköltségvetésének mérlege a 2012es, valamint a 2013 2014es évekre C/ Somorja

Részletesebben

A VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT LAPJA EGLÉDI. Új jegyzőt választott a képviselő-testület

A VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT LAPJA EGLÉDI. Új jegyzőt választott a képviselő-testület C A VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT LAPJA EGLÉDI Nagy László Lázár grafi kája HÍRMONDÓ XVIII. évfolyam 5. szám Cegléd város honlapja: www.cegled.hu 2007. május 29. Új jegyzőt választott a képviselő-testület Cegléd

Részletesebben

Gazdasági Program Kisújszállás 2010-2014

Gazdasági Program Kisújszállás 2010-2014 1/56 Gazdasági Program Kisújszállás 2010-2014 I. Bevezető Kisújszállás ősi kun település, egyike a nagykun szállásoknak. A 4-es számú főút mellett, a Budapest-Nyíregyháza vasútvonal mentén fekszik, így

Részletesebben

V. GIESSWEIN SÁNDOR SZOLIDARITÁSI PROGRAM. V/1 Szolidaritási és szociális program a tataiakért. Szociális igények

V. GIESSWEIN SÁNDOR SZOLIDARITÁSI PROGRAM. V/1 Szolidaritási és szociális program a tataiakért. Szociális igények A 2008-BAN KÉSZÜLT MAGYARY TERV FELÜLVIZSGÁLATA ÉS ÚJ CÉLKITŰZÉSEK MEGFOGALMAZÁSA figyelembe véve a Tata Város Önkormányzati Képviselő-testülete 2010-14-es gazdasági programjában foglaltakat is V. GIESSWEIN

Részletesebben

Bemutatkoznak a települések: Algyô

Bemutatkoznak a települések: Algyô Szegedi Kistérségi Megjelenik a Szeged és Térsége Területfejlesztési Önkormányzati Társulás településein Algyô Bordány Deszk Dóc Domaszék Forráskút Kübekháza Röszke Sándorfalva Szatymaz Szeged Tiszasziget

Részletesebben

Folytatjuk az óbudai közösségépítést

Folytatjuk az óbudai közösségépítést Szeptember 21-én ünnepélyesen is átadták az Esernyőst, az Óbudai Kulturális Központ legújabb intézményét, mely a Fő téren várja naprakész kulturális és turisztikai ajánlásokkal az érdeklődőket. Az emberek

Részletesebben

Készült: Abony Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2010. április 29-i üléséről. Napirend: Abony Város Települési Esélyegyenlőségi Programja

Készült: Abony Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2010. április 29-i üléséről. Napirend: Abony Város Települési Esélyegyenlőségi Programja Abony Város Önkormányzat Képviselő-testülete 2740 Abony, Kossuth tér 1. 2-10/2010/JT. Tárgy: jkv-i kivonat Készült: Abony Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2010. április 29-i üléséről. Napirend:

Részletesebben

Nagykovácsi Nagyközség Önkormányzat gazdasági programja 2015-2019.

Nagykovácsi Nagyközség Önkormányzat gazdasági programja 2015-2019. Nagykovácsi Nagyközség Önkormányzat gazdasági programja 2015-2019. 1 Tartalom 1. Bevezető... 4 2. Helyzetelemzés... 5 2.1 Nagykovácsi földrajzi elhelyezkedése, adottságai... 5 2.2 Főbb demográfiai jellemzők...

Részletesebben

Tanösvény a Vizafogón

Tanösvény a Vizafogón XX. ÉVFOLYAM 19. SZÁM ANGYALFÖLD-ÚJLIPÓTVÁROS-VIZAFOGÓ 2014. OKTÓBER 2. media13.hu naponta friss hírek Hírnök online a TV13 mûsorai A TV13 mûsorai már digitálisan is Voks 2014 Választás másfél hét múlva

Részletesebben

Helyi Esélyegyenlőségi Program

Helyi Esélyegyenlőségi Program Helyi Esélyegyenlőségi Program CSEPREG Város Önkormányzata 2013.09.12. Tartalom Helyi Esélyegyenlőségi Program (HEP)...2 Bevezetés...2 A település bemutatása...3 Értékeink, küldetésünk...12 Célok...12

Részletesebben

Helyi Esélyegyenlőségi Program FERTŐHOMOK KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA

Helyi Esélyegyenlőségi Program FERTŐHOMOK KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA Helyi Esélyegyenlőségi Program FERTŐHOMOK KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA 2013-2018 Tartalom Helyi Esélyegyenlőségi Program (HEP)... 3 Bevezetés...3 A település bemutatása...3 Népességi adatok... 9 Értékeink, küldetésünk...

Részletesebben

Helyi Esélyegyenlőségi Program FERTŐHOMOK KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA

Helyi Esélyegyenlőségi Program FERTŐHOMOK KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA Helyi Esélyegyenlőségi Program FERTŐHOMOK KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA 2013-2018 Tartalom Helyi Esélyegyenlőségi Program (HEP)... 3 Bevezetés...3 A település bemutatása...3 Népességi adatok... 9 Értékeink, küldetésünk...

Részletesebben

Rekordszámú regisztráló a Profession Virtuális Állásbörzén

Rekordszámú regisztráló a Profession Virtuális Állásbörzén Rekordszámú regisztráló a Profession Virtuális Állásbörzén A Profession.hu immár a 4. sikeres Virtuális Állásbörzéjén van túl. 35 kiállító vett részt az idei tavaszi börzén, akik közel 1500 állásajánlattal

Részletesebben

MAKÓ VÁROS POLGÁRMESTERÉTŐL FROM THE MAYOR OF MAKÓ

MAKÓ VÁROS POLGÁRMESTERÉTŐL FROM THE MAYOR OF MAKÓ MAKÓ VÁROS POLGÁRMESTERÉTŐL FROM THE MAYOR OF MAKÓ Ikt.sz.: 1/593-1/2010/I. Üi.: dr. Dobó A. Makó Város Önkormányzati Képviselő-testülete MAKÓ TÁJÉKOZTATÓ Tárgy: Tájékoztató Makó Város Önkormányzati Képviselő-testülete

Részletesebben

Tájékoztató MISKOLC MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZBIZTONSÁGI TANÁCSNOKA KO: 1269/2007. a Közbiztonsági és Bűnmegelőzési Stratégiában 2006. évi teljesítéséről

Tájékoztató MISKOLC MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZBIZTONSÁGI TANÁCSNOKA KO: 1269/2007. a Közbiztonsági és Bűnmegelőzési Stratégiában 2006. évi teljesítéséről MISKOLC MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZBIZTONSÁGI TANÁCSNOKA KO: 1269/2007. Tájékoztató a Közbiztonsági és Bűnmegelőzési Stratégiában 2006. évi teljesítéséről foglalt feladatok Javaslat a stratégia 2007-2008. évi

Részletesebben

EDELÉNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK GAZDASÁGI PROGRAMJA

EDELÉNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK GAZDASÁGI PROGRAMJA EDELÉNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK GAZDASÁGI PROGRAMJA 2007 2014 M U N K A T E R V E Z á r a d é k: 2 Edelény Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az önkormányzat 2007-2014. évi Gazdasági Programját

Részletesebben

IVANICH-TERV 2014-2020 Dombóvár 7 éves fejlesztési programja

IVANICH-TERV 2014-2020 Dombóvár 7 éves fejlesztési programja Dombóvár Város Önkormányzata IVANICH-TERV 2014-2020 Dombóvár 7 éves fejlesztési programja Készítette: Reflektor munkacsoport Tartalom I. Bevezetés.4 II. Az Ivanich-terv nemzetközi és hazai háttere..5 II.1.

Részletesebben

ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMJA ÉS TERVE

ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMJA ÉS TERVE Alsózsolca Város Önkormányzatának ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMJA ÉS TERVE 2 0 0 7. 2 0 1 2. 1 TARTALOM 1. Bevezetés... 3 2. Céljaink... 4 3. A komplex Esélyegyenlőségi Program... 5 4. Helyzetelemzés (Alsózsolca

Részletesebben

Maradhat jövõre a távhõ- és gázártámogatás

Maradhat jövõre a távhõ- és gázártámogatás XVI. évfolyam 18. szám Megjelenik kéthetente 2010. szeptember 27. Kedvezményes burgonyavásár Az önkormányzat a hagyományos, kedvezményes burgonyavásárlási akciót október 14-én és 15-én rendezi. 5 Középiskolai

Részletesebben

Eger Megyei Jogú Város Önkormányzatának Esélyegyenlőségi Programja

Eger Megyei Jogú Város Önkormányzatának Esélyegyenlőségi Programja Eger Megyei Jogú Város Önkormányzatának Esélyegyenlőségi Programja Tartalomjegyzék 2 3 I. Bevezetés A kilencvenes években komoly szemléletváltás történt Európában a társadalmi hátrányok megítélésében,

Részletesebben

Kerületünk polgármestere és 20 képviselõnk értékel

Kerületünk polgármestere és 20 képviselõnk értékel XVII. ÉVFOLYAM 21. SZÁM ANGYALFÖLD-ÚJLIPÓTVÁROS-VIZAFOGÓ 2011. NOVEMBER 2. A TARTALOMBÓL Hová költözik József Attila?...2 Telefonos vérvétel...2 Az év kereskedõje...4 Újlipótvárosi bérházmodell...6 Új

Részletesebben

Fedett uszoda. 22. oldal. 18. oldal. 6. oldal. 9. oldal. 3. oldal. Megnyílt a jégpálya! Utcák és munkák. Megtisztul a kerület

Fedett uszoda. 22. oldal. 18. oldal. 6. oldal. 9. oldal. 3. oldal. Megnyílt a jégpálya! Utcák és munkák. Megtisztul a kerület 2013. december 5. A XXI. KERÜLETI ÖNKORMÁNYZAT LAPJA IV. évfolyam 22. szám Fedett uszoda Jön a Mikulás! 12.06., 16.30 óra, Sétáló utca Megtisztul a kerület Utcák és munkák Megnyílt a jégpálya! Jótékonysági

Részletesebben