É R E T T S É G I T É M A K Ö R Ö K F I Z I K Á B Ó L ( tanév) 1. Egyenes vonalú mozgások

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "É R E T T S É G I T É M A K Ö R Ö K F I Z I K Á B Ó L (2010-2011. tanév) 1. Egyenes vonalú mozgások"

Átírás

1 É R E T T S É G I T É M A K Ö R Ö K F I Z I K Á B Ó L ( tanév) 1. Egyenes vonalú mozgások 1. Egyenes vonalú egyenletes mozgás. 2. Az egyenletes mozgást jellemző mennyiségek (sebesség, út, idő). 3. Egyenletesen gyorsuló mozgás. 4. Az egyenletesen gyorsuló mozgás leírása (gyorsulás, elmozdulás, átlagsebesség). 5. Szabadesés. A szabadesés gyorsulása (Hozzon fel egy módszert a g kísérleti meghatározására!) 2. A dinamika alaptörvényei 1. Newton első törvénye. Inerciális vonatkoztatási rendszerek. 2. A tehetetlenség, erő és tömeg fogalma. 3. Newton második törvénye. 4. Newton harmadik törvénye. 5. Általános tömegvonzás (Eredete, természete, Einstein általános relativitás elmélete). Newton negyedik törvénye. A gravitációs állandó fizikai értelme. 6. Newton munkásságának jelentősége (Határozza meg a kort, amikor élt!) 3. Mechanikai munka, teljesítmény, energia 1. A munka általános meghatározása. 2. A teljesítmény definíciója. 3. Az energia fogalma (Helyzeti és mozgási energia). 4. Különböző erők munkája: a) a nehézségi erő munkája (emelési munka), b) a rugalmassági erő munkája, c) a súrlódási erő munkája. 5. Az energia megmaradásának törvénye. 6. A gépek hatásfoka.

2 4. Körmozgás 1. Egyenletes körmozgás. 2. Az egyenletes körmozgás kinematikai leírása: a) az elfordulási szög és mértékegysége, b) szögsebesség, c) a szögsebesség és kerületi sebesség közötti összefüggés, d) a szögsebesség és fordulatszám kapcsolata. 3. Az egyenletes körmozgás dinamikai leírása: gyorsulás, centripetális és centrifugális erők. 4. Egyenletesen változó körmozgás: érintőirányú és szöggyorsulás valamint ezek kapcsolata, eredő gyorsulás, a befutott ív és az elfordulási szög kiszámítása. 5. Mechanikai rezgések 1. A mechanikai rezgések definíciója. 2. A rezgés létrejöttének feltétele és főbb jellemzői (amplitúdó, periódus, frekvencia, fázis). 3. Rugós és matematikai ingák valamint ezek mozgásegyenlete. 4. Harmonikus rezgések. A rezgőmozgás és a körmozgás kapcsolata (x, v és a - kiszámítása) 5. A rezgések periódusa (rugós és matematikai inga esetében). 6. Rezgési energia. 7. A rezonancia fogalma (alkalmazása és leküzdése).. 6. A testek egyensúlya 1. A testek egyensúlyának feltétele. 2. Az erő forgatónyomatéka. Erőnyomaték-szabály. 3. Egyensúlyi helyzetek. Az alátámasztott testek egyensúlya. 4. A perdület fogalma. Tehetetlenségi nyomaték. 5. Perdülés. Perdülettétel. 6. A perdület megmaradásának törvénye. 7. Mechanikai hullámok 1. A mechanikai hullámok definíciója. 2. Hullámhossz. A hullám terjedési sebessége.

3 3. A mechanikai hullámok fajtái: transzverzális és longitudinális hullámok, állóhullámok. 4. A mechanikai hullámok alapvető tulajdonságai: visszaverődés, elhajlás, törés (Snellius-Descartes törvénye), interferencia (koherens hullámok, Huygens-Fresnel elve), polarizáció. 5. A hanghullámok és legfontosabb jellemzőik: hangerősség és hangmagasság, hangszín, zenei hangok és zörejek, infra - és ultrahangok. 6. A hanghullámok tulajdonságai: rezonancia, interferencia, Dopplereffektus. 8. Az ideális gáz a molekuláris kinetikus elméletben 1. A molekuláris kinetikus gázelmélet és alaptételei. 2. Ki volt az a tudós, akiről a molekulák rendezetlen mozgását elnevezték? 3. Az ideális gáz definíciója. 4. A gáznyomás fogalma. 5. A gázok modellezése. 6. A molekuláris gázelmélet fő egyenlete. 9. Gáztörvények 1. A hőmérséklet fogalma. 2. Boyle-Mariotte, Gay-Lussac és Charles törvénye. 3. Abszolút hőmérséklet. 4. Egyesített gáztörvény (Clapeyron egyenlete). 5. Univerzális gázállandó. Mengyelejev-Clapeyron egyenlete. 6. A hőmérséklet és a kinetikus energia összefüggése. Boltzmann-féle állandó. 10. Termodinamika 1. A hőmennyiség fogalma, kiszámítása, mértékegysége. Fajhő. 2. Hőkapacitás. A gázok hőkapacitása állandó térfogaton és nyomáson. 3. A termodinamikai munka fogalma és kiszámítása. 4. A termodinamika első főtétele. 5. A termodinamika második főtétele. 6. A hőerőgépek fogalma és működési elve. A hőerőgépek hatásfoka.

4 11. Elektrosztatika 1. Az elektromos töltés fogalma. Kétféle elektromosság. Elemi töltés. 2. Coulomb munkássága, kísérletei. 3. Coulomb törvénye. 4. Az elektromos mező fogalma. 5. Elektromos térerősség. 6. Az elektromos mező erővonalai. Elektromos fluxus. 12. Elektromos egyenáram 1. Az elektromos áram fogalma (egyenáram). 2. Az áramot jellemző fő mennyiségek: áramerősség, feszültség, ellenállás. 3. Ohm törvénye az áramkör szakaszára. 4. Vezetők soros és párhuzamos kapcsolása (eredő ellenállások). 5. Az egyenáram munkája és teljesítménye. 6. Elektromotoros erő. Ohm törvénye a teljes áramkörre. 13. Mágneses erőtér. Időben állandó mágneses mező 1. A mágneses erőtér fogalma. A mágneses mező iránya (Dugóhúzószabály). 2. Mágneses indukcióvektor. 3. Mágneses indukcióvonalak. Indukciófluxus. 4. Biot-Savart-Laplace törvénye. 5. Ampere törvénye. Az Amper-erő iránya. 6. Lorentz törvénye. A Lorentz-erő iránya. 14. Időben változó mágneses mező 1. Az elektromágneses indukció felfedezése. Faraday munkássága. Az elektromágneses indukció lényege (Mozgási és nyugalmi indukció). 2. Az indukált áram iránya (Lenz szabálya). 3. Az elektromágneses indukció törvénye. 4. Az önindukció jelensége. Induktivitás. 5. A mágneses anyagok három osztálya. 6. A ferromágneses anyagok legfontosabb tulajdonságai (Curie-féle hőmérséklet. Mágneses hiszterézis. Mágneses domenek).

5 15. Elektromágneses rezgések. Váltakozó áram 1. Az elektromágneses rezgések definíciója. Rezgőkör. 2. Az elektromágneses rezgések periódusa. 3. A váltóáram meghatározása. Az áramerősség és feszültség effektív értéke. 4. Ohmos, induktív és kapacitív ellenállások. Impedancia. Ohm törvénye a váltóáramú áramkörre. 5. A váltakozó áram teljesítménye. 6. Váltóáram előállítása. Váltóáramú generátor. 16. Geometriai fénytan 1. Fénysugarak. 2. A fény egyenes vonalú terjedése. 3. A fényvisszaverődés és törvényei. 4. A fénytörés és törvényei. 5. Teljes fényvisszaverődés. 6. A tükrök és lencsék képalkotása illetve képletei (A képalkotást illusztrálja legalább 2-3 tetszőleges példával!). 17. Fényhullámok 1. A fény terjedési sebessége és mérésének módszerei. 2. Fénydiszperzió. 3. Fényinterferencia. 4. Fényelhajlás (Diffrakció). Optikai rács. Diffrakciós törvény. 5. Fénypolarizáció. 18. A fény korpuszkuláris elmélete 1. A kvantumelmélet megszületése. Planck hipotézise. 2. A fotoeffektus lényege. 3. A fényelektromos hatás törvényei (Sztoljetov törvények). 4. A fotoeffektus elmélete. Einstein képlete. 5. Fotonok (tömege, impulzusa). 6. A fényelektromos hatás gyakorlati alkalmazása.

6 19. Atomfizika 1. Rutherford kísérletei. 2. Az atom planetáris modellje. 3. A színképek törvényszerűségei (Balmer képlete). 4. Bohr sugárzásra vonatkozó posztulátumai. 5. A Bohr-féle hidrogénatom-modell. 20. Kvantummechanika 1. Bohr elméletének fogyatékosságai. 2. A kvantummechanika megszületése (Schrödinger és Heisenberg munkássága). 3. A kvantummechanika legfőbb sajátosságai és alapelvei. 4. Kvantumgenerátorok-lézerek (Felépítése és működési elve). 21. Természetes radioaktivitás 1. Becquerel kísérletei. Mikor végezte ezeket a kísérleteket? 2. Marie és Pierre Curie munkássága. 3. A radioaktív sugárzás természete és eredete: alfa-, béta és gammasugarak. 4. A radioaktív bomlás törvényének lényege. 5. Felezési idő. Izotópok. 6. Eltolódási szabály. 22. Az atommag szerkezete 1. A neutron felfedezése. 2. Az atommag proton-neutron modellje. 3. Nukleáris erők. 4. Az atommagok kötési energiája. Fajlagos kötési energia 5. Tömeghiány (Tömegdeffektus). 23. Mesterséges radioaktivitás 1. Az atommagok mesterséges átalakítása. 2. Uránmaghasadás. 3. Nukleáris láncreakciók. 4. A magreaktorok felépítése és működési elve.

7 5. Termonukleáris reakciók. 6. A radioaktív izotópok alkalmazása. A radioaktív sugárzás élettani hatásai. 24. Elemi részek fizikája 1. Az elemi részek fogalma. 2. Az elemi részecskék csoportosítása (Standard modell). 3. Kvarkok. A proton és neutron felépítése. 4. Az elemi részecskék alapvető fizikai jellemzői. 5. Az elemi részek fizikájának szerepe a tudomány fejlődésében. 25. A Naprendszer 1. A Naprendszer keletkezése és szerkezete. 2. A Naprendszer bolygótípusai. 3. Kepler törvényei. 4. Az Univerzum kutatásának távlatai GYAKORLATI RÉSZ 1. Az egyenes vonalú egyenletes mozgás út-idő összefüggésének mérése Mikola csővel. Egy meghatározott hajlásszögnél számítsa ki a légbuborék sebességét! Eszközök: Mikola cső, stopper, kréta. 2. Határozza meg egy adott tömegű, lejtőn mozgó test gyorsulását! Számítsa ki, mekkora gyorsító erő hatott a testre! Eszközök: lejtő, vonalzó, meghatározott tömegű test, stopper. 3. Határozza meg az adott rugó dirrekciós állandóját! Akasszon a rugóra meghatározott tömegű testet, mérje meg a rugó megnyúlását és számítsa ki a helyzeti energia nagyságát! Eszközök: állvány, rugós erőmérő, vonalzó, súlyok.

8 4. Mutassa be a centrifugális erő gyakorlati megnyilvánulását! Milyen feltétel mellett maradnak egyensúlyban az egymáshoz kapcsolt különböző tömegű körmozgást végző testek a centrifugagépen? Eszközök: szükséges kellékkel ellátott centrifugagép.l 5. Igazolja, hogy a fonálinga hosszának növekedésekor növekszik a periódusa! Határozza meg az l hosszúságú fonálinga lengésidejét és számítsa ki a g értékét! Eszközök: fonálinga, stopper, hosszmérő. 6. Mutassa be kétkarú emelő segítségével a testek egyensúlyának feltételét! Határozza meg adott esetben a forgatónyomaték értékét! Eszközök: kétkarú emelő, súlyok, vonalzó. 7. Mutassa be a hangerősség és hangmagasság amplitúdótól, illetve frekvenciától való függését, vagy demonstrálja az akusztikai rezonanciát! Az adott hang frekvenciája 40 Hz és a levegőben 340 m/sec sebességgel terjed. Mennyi a hullámhossza? Eszközök: hangfrekvenciás generátor, oszcilloszkóp, hangszóró, huzalok, 2 dobozra erősített hangvilla. 8. A golyómodell segítségével értelmezze a gázok nyomását! Mekkora az 1,35 kg/m sűrűségű nitrogén nyomása, ha molekuláinak négyzetes középsebessége 500 m/s? 9. Szerkessze meg az izobárokat p, T és p, V koordinátákban 2 g hidrogén számára normál állapotú nyomás esetén! Zárt edényben a gáz nyomása 27 C fokon 75 kpa. Mennyi lesz a nyomása 13 C fokon? 10. Mutassa be a gázok munkavégzésének egyszerű példáját!

9 A környezet 600 J munkát végez a rendszeren és 1100 J hőt közöl vele. Határozza meg a belső energia változását! Eszközök: rezsó, lombik, víz, dugó. 11. Az elektromos töltés kimutatása. Az erőtér valamely pontjában 2 ncb töltésre 0,4 mn erő hat. Mekkora a térerősség az adott pontban? Eszközök: elektromozógép, elektrométer, huzalok. 12. Igazolja Ohm törvényét az áramkör szakaszára! Mérjen meg egy adott feszültség, illetve áramerősség értéket és számítsa ki az ennek megfelelő ellenállást! Eszközök: árammérő, feszültségmérő, toló-ellenállás, izzó, áramforrás, összekötő huzalok. 13. A mágneses mező indukcióvonalainak szemléltetése. Mekkora annak a mágneses mezőnek az indukciója, amelyben a 25 A-es áramtól átfolyt vezetőre 50 mn erő hat? A vezető hatásos hossza 5cm, a B és az I merőlegesek. Eszközök: kellék az indukcióvonalak szemléltetésére, patkó- és rúd-mágnes. 14. Az elektromágneses indukció bemutatása, vagy a Curie-féle pont szemléltetése, vagy a Lenz-szabály igazolása. Az 500 menetes szolenoidon átmenő mágnesfluxus 5 ms alatt egyenletesen csökkent 7 mwb-ről 3 mwb-re. Számítsa ki az indukálódó feszültség nagyságát! Eszközök: tekercs, árammérő, rúd-mágnes, huzalok, kellék a Lenz-szabály és a Curie-hőmérséklet igazolására. 15. Magyarázza el és mutassa be a váltóáramú generátor működési elvét! A rezgőkör 800 pf kapacitású kondenzátorból és 2 H induktivitású tekercsből áll. Mennyi a rezgőkör sajátfrekvenciája? Eszközök: demonstrációs váltóáramú generátor, voltmérő.

10 16. Mutassa be a fénytörés egyszerű hétköznapi példáját! Egy lencse fénytani erőssége 2 dioptria. Mennyi a fókusztávolsága? Eszközök: egy pohár víz, kanál. 17. A fénydiffrakció és interferencia bemutatása, vagy a fénypolarizáció szemléltetése. Határozza meg a He-Ne gázlézer által kibocsátott fény hullámhosszát! Eszközök: He-Ne gázlézer, diffrakciós rács, vonalzók, 2 polarizátor. 18. Magyarázza el azt a kísérletet, amellyel legegyszerűbben igazolható a fotoeffektus jelensége! Számítsa ki a foton tömegét, ha a sugárzás frekvenciája 10 Hz! 19. Említsen legalább egy kísérleti tényt, amely azt támasztja alá, hogy az elektronok csak meghatározott energiaszinteket foglalhatnak el! Számítsa ki a Rydberg állandó értékét! 20. Mutassa be a He-Ne gázlézer működését! Hozzon fel példákat a lézer gyakorlati alkalmazására! 21. Mutassa be a Geiger-Müller részecskeszámláló működését! A 13 7 N nitrogénizotóp radioaktív, s bomlása pozitron-emisszióval jár. Írja fel a reakció egyenletét! Eszközök: Geiger-Müller részecskeszámláló. 22. Megváltozik-e az elem tömegszáma, tömege és rendszáma, ha a mag gamma kvantumot bocsát ki? A mellékelt grafikon segítségével állapítsa meg a vas és a hozzá közel álló elemek fajlagos kötési energiáját!

11 23. Mondjon egy példát a szabályozatlan termonukleáris reakció gyakorlati megvalósítására! Ki volt az a tudós, aki kidolgozta a könnyű atommagok fúziójának elméletét 24. Írja fel a protonban és neutronban a kvarkok töltéseloszlását! Nevezze meg azokat a tudósokat, akik egymástól függetlenül kidolgozták a kvark elméletet! Melyik évben hozták létre ezt az elméletet? 25. Mit ért a csillagászatban alkalmazott fényév alatt? Nevezzen meg legalább két tudóst, akinek jelentős szerepe volt a heliocentrikus világkép kialakulásában! Mikor éltek?

Osztályozó vizsga anyagok. Fizika

Osztályozó vizsga anyagok. Fizika Osztályozó vizsga anyagok Fizika 9. osztály Kinematika Mozgás és kölcsönhatás Az egyenes vonalú egyenletes mozgás leírása A sebesség fogalma, egységei A sebesség iránya Vektormennyiség fogalma Az egyenes

Részletesebben

9. évfolyam. Osztályozóvizsga tananyaga FIZIKA

9. évfolyam. Osztályozóvizsga tananyaga FIZIKA 9. évfolyam Osztályozóvizsga tananyaga A testek mozgása 1. Egyenes vonalú egyenletes mozgás 2. Változó mozgás: gyorsulás fogalma, szabadon eső test mozgása 3. Bolygók mozgása: Kepler törvények A Newtoni

Részletesebben

Újpesti Bródy Imre Gimnázium és Ál tal án os Isk ola

Újpesti Bródy Imre Gimnázium és Ál tal án os Isk ola Újpesti Bródy Imre Gimnázium és Ál tal án os Isk ola 1047 Budapest, Langlet Valdemár utca 3-5. www.brody-bp.sulinet.hu e-mail: titkar@big.sulinet.hu Telefon: (1) 369 4917 OM: 034866 Osztályozóvizsga részletes

Részletesebben

FIZIKA KÖZÉPSZINTŐ SZÓBELI FIZIKA ÉRETTSÉGI TÉTELEK Premontrei Szent Norbert Gimnázium, Gödöllı, 2012. május-június

FIZIKA KÖZÉPSZINTŐ SZÓBELI FIZIKA ÉRETTSÉGI TÉTELEK Premontrei Szent Norbert Gimnázium, Gödöllı, 2012. május-június 1. Egyenes vonalú mozgások kinematikája mozgásokra jellemzı fizikai mennyiségek és mértékegységeik. átlagsebesség egyenes vonalú egyenletes mozgás egyenes vonalú egyenletesen változó mozgás mozgásokra

Részletesebben

Fizika vizsgakövetelmény

Fizika vizsgakövetelmény Fizika vizsgakövetelmény A tanuló tudja, hogy a fizika alapvető megismerési módszere a megfigyelés, kísérletezés, mérés, és ezeket mindig valamilyen szempont szerint végezzük. Legyen képes fizikai jelenségek

Részletesebben

Fizika összefoglaló kérdések (11. évfolyam)

Fizika összefoglaló kérdések (11. évfolyam) I. Mechanika Fizika összefoglaló kérdések (11. évfolyam) 1. Newton törvényei - Newton I. (a tehetetlenség) törvénye; - Newton II. (a mozgásegyenlet) törvénye; - Newton III. (a hatás-ellenhatás) törvénye;

Részletesebben

Vizsgatémakörök fizikából A vizsga minden esetben két részből áll: Írásbeli feladatsor (70%) Szóbeli felelet (30%)

Vizsgatémakörök fizikából A vizsga minden esetben két részből áll: Írásbeli feladatsor (70%) Szóbeli felelet (30%) Vizsgatémakörök fizikából A vizsga minden esetben két részből áll: Írásbeli feladatsor (70%) Szóbeli felelet (30%) A vizsga értékelése: Elégtelen: ha az írásbeli és a szóbeli rész összesen nem éri el a

Részletesebben

Összefoglaló kérdések fizikából 2009-2010. I. Mechanika

Összefoglaló kérdések fizikából 2009-2010. I. Mechanika Összefoglaló kérdések fizikából 2009-2010. I. Mechanika 1. Newton törvényei - Newton I. (a tehetetlenség) törvénye; - Newton II. (a mozgásegyenlet) törvénye; - Newton III. (a hatás-ellenhatás) törvénye;

Részletesebben

Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium. Osztályozóvizsga témakörök 1. FÉLÉV. 9. osztály

Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium. Osztályozóvizsga témakörök 1. FÉLÉV. 9. osztály Osztályozóvizsga témakörök 1. FÉLÉV 9. osztály I. Testek mozgása 1. Egyenes vonalú egyenletes mozgás 2. Változó mozgás; átlagsebesség, pillanatnyi sebesség 3. Gyorsulás 4. Szabadesés, szabadon eső test

Részletesebben

. T É M A K Ö R Ö K É S K Í S É R L E T E K

. T É M A K Ö R Ö K É S K Í S É R L E T E K T É M A K Ö R Ö K ÉS K Í S É R L E T E K Fizika 2018. Egyenes vonalú mozgások A Mikola-csőben lévő buborék mozgását tanulmányozva igazolja az egyenes vonalú egyenletes mozgásra vonatkozó összefüggést!

Részletesebben

Elvégzendő mérések, kísérletek: Egyenes vonalú mozgások. A dinamika alaptörvényei. A körmozgás

Elvégzendő mérések, kísérletek: Egyenes vonalú mozgások. A dinamika alaptörvényei. A körmozgás Elvégzendő mérések, kísérletek: Egyenes vonalú mozgások Mérje meg a Mikola csőben lévő buborék sebességét, két különböző alátámasztás esetén! Több mérést végezzen! Milyen mozgást végez a buborék? Milyen

Részletesebben

Az osztályozóvizsga követelményei fizika tantárgyból 9. osztály

Az osztályozóvizsga követelményei fizika tantárgyból 9. osztály Az osztályozóvizsga követelményei fizika tantárgyból 9. osztály 1. Hosszúság, terület, térfogat, tömeg, sűrűség, idő mérése 2.A mozgás viszonylagossága, a vonatkoztatási rendszer, Galilei relativitási

Részletesebben

Fizika. Mechanika. Mozgások. A dinamika alapjai

Fizika. Mechanika. Mozgások. A dinamika alapjai Fizika Mechanika Témakörök Tartalmak Mozgások Az egyenes vonalú egyenletes mozgás Az egyenes vonalú egyenletesen változó mozgás, szabadesés Az egyenletes körmozgás Az egyenes vonalú egyenletes mozgás jellemzése.

Részletesebben

FIZIKA KÖZÉPSZINTŰ ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK, KÍSÉRLETEK Dunaújvárosi Széchenyi István Gimnázium és Kollégium

FIZIKA KÖZÉPSZINTŰ ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK, KÍSÉRLETEK Dunaújvárosi Széchenyi István Gimnázium és Kollégium FIZIKA KÖZÉPSZINTŰ ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK, KÍSÉRLETEK 2018. Dunaújvárosi Széchenyi István Gimnázium és Kollégium 1) A dinamika alaptörvényei Newton-törvények példákkal. A testek tömegének értelmezése. Kísérletek:

Részletesebben

Középszintű fizika érettségi szóbeli témakörei 2014/15-ös tanévben

Középszintű fizika érettségi szóbeli témakörei 2014/15-ös tanévben Középszintű fizika érettségi szóbeli témakörei 2014/15-ös tanévben 1. Egyenes vonalú egyenletesen gyorsuló mozgás - Egyenes vonalú egyenletesen változó mozgások. - A mozgásokra jellemző fizikai mennyiségek,

Részletesebben

1. Egyenes vonalú egyenletesen változó mozgás. 2. Az egyenletes körmozgás. 3. A dinamika alaptörvényei. 4. A harmonikus rezgőmozgás

1. Egyenes vonalú egyenletesen változó mozgás. 2. Az egyenletes körmozgás. 3. A dinamika alaptörvényei. 4. A harmonikus rezgőmozgás 1. Egyenes vonalú egyenletesen változó mozgás Az egyenes vonalú egyenletesen gyorsuló mozgás Gyorsulás Út idő, sebesség idő, gyorsulás idő grafikon A mozgás dinamikai feltétele Galilei élete, munkássága

Részletesebben

FIZIKA VIZSGATEMATIKA

FIZIKA VIZSGATEMATIKA FIZIKA VIZSGATEMATIKA osztályozó vizsga írásbeli szóbeli időtartam 60p 10p arány az értékelésnél 60% 40% A vizsga értékelése jeles (5) 80%-tól jó (4) 65%-tól közepes (3) 50%-tól elégséges (2) 35%-tól Ha

Részletesebben

Érettségi témakörök fizikából őszi vizsgaidőszak

Érettségi témakörök fizikából őszi vizsgaidőszak Érettségi témakörök fizikából -2016 őszi vizsgaidőszak 1. Egyenes vonalú egyenletes mozgás Mikola-cső segítségével igazolja, hogy a buborék egyenes vonalú egyenletes mozgást végez. Két különböző hajlásszög

Részletesebben

A FIZIKA KÖZÉPSZINTŰ SZÓBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA TÉTELEINEK TÉMAKÖREI 2015. MÁJUSI VIZSGAIDŐSZAK

A FIZIKA KÖZÉPSZINTŰ SZÓBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA TÉTELEINEK TÉMAKÖREI 2015. MÁJUSI VIZSGAIDŐSZAK - 1 - A FIZIKA KÖZÉPSZINTŰ SZÓBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA TÉTELEINEK TÉMAKÖREI 2015. MÁJUSI VIZSGAIDŐSZAK 1. Newton törvényei Newton I. törvénye Kölcsönhatás, mozgásállapot, mozgásállapot-változás, tehetetlenség,

Részletesebben

5. A súrlódás. Kísérlet: Mérje meg a kiadott test és az asztal között mennyi a csúszási súrlódási együttható!

5. A súrlódás. Kísérlet: Mérje meg a kiadott test és az asztal között mennyi a csúszási súrlódási együttható! FIZIKA KÖZÉPSZINTŰ SZÓBELI VIZSGA TÉMAKÖREI ÉS KÍSÉRLETEI a 2015/2016. tanév május-júniusi vizsgaidőszakában Vizsgabizottság: 12.a Vizsgáztató tanár: Bartalosné Agócs Irén 1. Egyenes vonalú mozgások dinamikai

Részletesebben

Fizika tételek. 11. osztály

Fizika tételek. 11. osztály Fizika tételek 11. osztály 1. Mágneses mező és annak jellemzése.szemléltetése Hogyan hozható létre mágneses mező? Milyen mennyiségekkel jellemezhetjük a mágneses mezőt? Hogyan szemléltethetjük a szerkezetét?

Részletesebben

Mérje meg a lejtőn legördülő kiskocsi gyorsulását a rendelkezésre álló eszközök segítségével! Eszközök: Kiskocsi-sín, Stopperóra, Mérőszalag

Mérje meg a lejtőn legördülő kiskocsi gyorsulását a rendelkezésre álló eszközök segítségével! Eszközök: Kiskocsi-sín, Stopperóra, Mérőszalag Fizika érettségi 2017. Szóbeli tételek kísérletei és a kísérleti eszközök képei 1. Egyenes vonalú, egyenletesen változó mozgás Mérje meg a lejtőn legördülő kiskocsi gyorsulását a rendelkezésre álló eszközök

Részletesebben

Érettségi témakörök

Érettségi témakörök 1. Az SI mértékegységrendszer a. a fizikai mennyiség b. az SI alapmennyiségei c. a fizikai mennyiségek csoportosítása i. skalár- és vektormennyiségek ii. alap és származtatott d. prefixumok e. gyakorlatban

Részletesebben

Középszintű fizika érettségi vizsga kísérleti eszközeinek listája tanév

Középszintű fizika érettségi vizsga kísérleti eszközeinek listája tanév 1. Newton törvényei Kísérlet: OH 1. A rugós ütközőkkel ellátott kocsik és a rájuk rögzíthető súlyok segítségével tanulmányozza a rugalmas ütközés jelenségét! Két egyforma, könnyen mozgó iskolai kiskocsi

Részletesebben

1. Az egyenes vonalú egyenletes mozgás kísérleti vizsgálata és jellemzői. 2. A gyorsulás

1. Az egyenes vonalú egyenletes mozgás kísérleti vizsgálata és jellemzői. 2. A gyorsulás 1. Az egyenes vonalú egyenletes mozgás kísérleti vizsgálata és jellemzői Kísérlet: Határozza meg a Mikola féle csőben mozgó buborék mozgásának sebességét! Eszközök: Mikola féle cső, stopper, alátámasztó

Részletesebben

A FIZIKA KÖZÉPSZINTŰ SZÓBELI VIZSGA TÉMAKÖREI 2015. június

A FIZIKA KÖZÉPSZINTŰ SZÓBELI VIZSGA TÉMAKÖREI 2015. június A FIZIKA KÖZÉPSZINTŰ SZÓBELI VIZSGA TÉMAKÖREI 2015. június I. Mechanika Newton törvényei Egyenes vonalú mozgások Munka, mechanikai energia Pontszerű és merev test egyensúlya, egyszerű gépek Periodikus

Részletesebben

Továbbhaladás feltételei. Fizika. 10. g és h

Továbbhaladás feltételei. Fizika. 10. g és h Továbbhaladás feltételei Fizika 10. g és h Általános: A tanuló legyen képes fizikai jelenségek megfigyelésére, s az ennek során szerzett tapasztalatok elmondására. Legyen tisztában azzal, hogy a fizika

Részletesebben

V e r s e n y f e l h í v á s

V e r s e n y f e l h í v á s A természettudományos oktatás módszertanának és eszközrendszerének megújítása a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziumában TÁMOP-3.1.3-11/2-2012-0021 V e r s e n y f e l h í v á s A Sárospataki Református

Részletesebben

I. tétel Egyenes vonalú mozgások. Kísérlet: Egyenes vonalú mozgások

I. tétel Egyenes vonalú mozgások. Kísérlet: Egyenes vonalú mozgások I. tétel Egyenes vonalú mozgások Kísérlet: Egyenes vonalú mozgások Mikola-cső; dönthető állvány; befogó; stopperóra; mérőszalag. II. tétel A dinamika alaptörvényei Kísérlet: Newton törvényei Két egyforma,

Részletesebben

FIZIKA SZÓBELI VIZSGA TÉMAKÖREI ÉS MÉRÉSEI

FIZIKA SZÓBELI VIZSGA TÉMAKÖREI ÉS MÉRÉSEI FIZIKA SZÓBELI VIZSGA TÉMAKÖREI ÉS MÉRÉSEI 1. Egyenes vonalú mozgások 2012 Mérje meg Mikola-csőben a buborék sebességét! Mutassa meg az út, és az idő közötti kapcsolatot! Három mérést végezzen, adatait

Részletesebben

Szekszárdi I Béla Gimnázium Középszintű fizika szóbeli érettségi vizsga témakörei és kísérletei

Szekszárdi I Béla Gimnázium Középszintű fizika szóbeli érettségi vizsga témakörei és kísérletei Szekszárdi I Béla Gimnázium Középszintű fizika szóbeli érettségi vizsga témakörei és kísérletei I. Mechanika: 1. A gyorsulás 2. A dinamika alaptörvényei 3. A körmozgás 4. Periodikus mozgások 5. Munka,

Részletesebben

FIZIKA középszintű érettségi témakörök 2016/2017-es tanév (nem tételsor!)

FIZIKA középszintű érettségi témakörök 2016/2017-es tanév (nem tételsor!) KRK Szilády Áron Református Gimnázium FIZIKA középszintű érettségi témakörök 2016/2017-es tanév (nem tételsor!) 1. Egyenes vonalú mozgások. a. A kinematika alapfogalmai: pálya, út, elmozdulás. b. Az egyenes

Részletesebben

Mechanika 1. Az egyenes vonalú mozgások

Mechanika 1. Az egyenes vonalú mozgások I. Mechanika 1. Az egyenes vonalú mozgások A Mikola-csőben lévő buborék mozgását tanulmányozva igazolja az egyenes vonalú egyenletes mozgásra vonatkozó összefüggést! elvégzendő kísérlet Mikola-cső; dönthető

Részletesebben

A mechanikai alaptörvények ismerete

A mechanikai alaptörvények ismerete A mechanikai alaptörvények ismerete Az oldalszám hivatkozások a Hudson-Nelson Útban a modern fizikához c. könyv megfelelő szakaszaira vonatkoznak. A Feladatgyűjtemény a Mérnöki fizika tárgy honlapjára

Részletesebben

Galilei lejtő golyóval (golyó, ejtő-csatorna) stopperóra, mérőszalag vagy vonalzó (abban az esetben, ha a lejtő nincsen centiméterskálával ellátva),

Galilei lejtő golyóval (golyó, ejtő-csatorna) stopperóra, mérőszalag vagy vonalzó (abban az esetben, ha a lejtő nincsen centiméterskálával ellátva), Egyenes vonalú egyenletes mozgás vizsgálata A rendelkezésre álló eszközökkel vizsgálja meg a buborék mozgását a kb. 30 -os szögben álló csőben! Az alábbi feladatok közül válasszon egyet! a) Igazolja, hogy

Részletesebben

Egyenes vonalú egyenletes mozgás vizsgálata

Egyenes vonalú egyenletes mozgás vizsgálata Egyenes vonalú egyenletes mozgás vizsgálata A rendelkezésre álló eszközökkel vizsgálja meg a buborék mozgását a kb. 30 -os szögben álló csőben! Az alábbi feladatok közül válasszon egyet! a) Igazolja, hogy

Részletesebben

a) Igazolja, hogy a buborék egyenletes mozgást végez a Mikola-csőben!

a) Igazolja, hogy a buborék egyenletes mozgást végez a Mikola-csőben! Kísérletek a fizika szóbeli vizsgához 2015. május-június 1. tétel: A rendelkezésre álló eszközökkel vizsgálja meg a buborék mozgását a vízszinteshez képest kb. 0 20 -os szögben megdöntött Mikola-csőben!

Részletesebben

Fizika középszintű szóbeli vizsga témakörei és kísérletei

Fizika középszintű szóbeli vizsga témakörei és kísérletei Fizika középszintű szóbeli vizsga témakörei és kísérletei I. Mechanika: 1. A gyorsulás 2. A dinamika alaptörvényei 3. A körmozgás 4. Periodikus mozgások 5. Munka, energia, teljesítmény II. Hőtan: 6. Hőtágulás

Részletesebben

FIZIKA ÉRETTSÉGI VIZSGA ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEI

FIZIKA ÉRETTSÉGI VIZSGA ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEI FIZIKA ÉRETTSÉGI VIZSGA ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEI A vizsga formája Középszinten: írásbeli és szóbeli. Emelt szinten: írásbeli és szóbeli. A fizika érettségi vizsga célja A középszintű fizika érettségi vizsga

Részletesebben

a) Valódi tekercs b) Kondenzátor c) Ohmos ellenállás d) RLC vegyes kapcsolása

a) Valódi tekercs b) Kondenzátor c) Ohmos ellenállás d) RLC vegyes kapcsolása Bolyai Farkas Országos Fizika Tantárgyverseny 2016 Bolyai Farkas Elméleti Líceum, Marosvásárhely XI. Osztály 1. Adott egy alap áramköri elemen a feszültség u=220sin(314t-30 0 )V és az áramerősség i=2sin(314t-30

Részletesebben

9. évfolyam I. MOZGÁSTAN

9. évfolyam I. MOZGÁSTAN 9. évfolyam I. MOZGÁSTAN Mozgástani alapfogalmak: A mozgás hely szerinti jellemzése Hely, hosszúság és idő mérése. A mozgás viszonylagossága, a vonatkoztatási rendszer. A mozgás időbeli jellemzése, a sebesség

Részletesebben

2. Newton törvényei A rugós ütközőkkel ellátott kocsik és a rájuk rögzíthető nehezékek segítségével tanulmányozza a rugalmas ütközés jelenségét!

2. Newton törvényei A rugós ütközőkkel ellátott kocsik és a rájuk rögzíthető nehezékek segítségével tanulmányozza a rugalmas ütközés jelenségét! 1. A sebesség A rendelkezésre álló eszközök segítségével mérje meg a buborék sebességét a Mikola-cső három helyzetében! Mi okozhatja a sebességek eltéréseit? Milyen tényezők okozhatják a mérés hibáit?

Részletesebben

71. A lineáris és térfogati hőtágulási tényező közötti összefüggés:

71. A lineáris és térfogati hőtágulási tényező közötti összefüggés: Összefüggések: 69. Lineáris hőtágulás: Hosszváltozás l = α l 0 T Lineáris hőtágulási Kezdeti hossz Hőmérsékletváltozás 70. Térfogati hőtágulás: Térfogatváltozás V = β V 0 T Hőmérsékletváltozás Térfogati

Részletesebben

Követelmény fizikából Általános iskola

Követelmény fizikából Általános iskola Követelmény fizikából Általános iskola 7. osztály Bevezetés Megfigyelés, kísérlet mérés A testek mozgása Nyugalom és mozgás Az út és az idő mérése,jele,mértékegysége. Átváltások. A sebesség fogalma, jele,

Részletesebben

1. tétel: A harmonikus rezgőmozgás

1. tétel: A harmonikus rezgőmozgás 1. tétel: A harmonikus rezgőmozgás 1. A harmonikus rezgőmozgás kinematikája 1.a. A kitérés-idő függvény származtatása egyenletes körmozgásból 1.b. A sebesség-idő függvény származtatása egyenletes körmozgásból

Részletesebben

11-12. évfolyam. A tantárgy megnevezése: elektrotechnika. Évi óraszám: 69. Tanítási hetek száma: 37 + 32. Tanítási órák száma: 1 óra/hét

11-12. évfolyam. A tantárgy megnevezése: elektrotechnika. Évi óraszám: 69. Tanítási hetek száma: 37 + 32. Tanítási órák száma: 1 óra/hét ELEKTROTECHNIKA (VÁLASZTHATÓ) TANTÁRGY 11-12. évfolyam A tantárgy megnevezése: elektrotechnika Évi óraszám: 69 Tanítási hetek száma: 37 + 32 Tanítási órák száma: 1 óra/hét A képzés célja: Választható tantárgyként

Részletesebben

A mérések és kísérletek felsorolása

A mérések és kísérletek felsorolása A mérések és kísérletek felsorolása 1. Egyenes vonalú mozgások Az egyenes vonalú egyenletes mozgás vizsgálata Mikola-csővel. 2. Pontszerű és merev test egyensúlya Súlymérés. 3. Munka, energia, teljesítmény

Részletesebben

Értékelési útmutató az emelt szint írásbeli feladatsorhoz

Értékelési útmutató az emelt szint írásbeli feladatsorhoz Értékelési útmutató az emelt szint írásbeli feladatsorhoz 1. C 1 pont 2. B 1 pont 3. D 1 pont 4. B 1 pont 5. C 1 pont 6. A 1 pont 7. B 1 pont 8. D 1 pont 9. A 1 pont 10. B 1 pont 11. B 1 pont 12. B 1 pont

Részletesebben

Középszintű fizika érettségi kísérlet és eszközlista képekkel 2017

Középszintű fizika érettségi kísérlet és eszközlista képekkel 2017 Középszintű fizika érettségi kísérlet és eszközlista képekkel 2017 1. Nehézségi gyorsulás értékének meghatározása Audacity számítógépes akusztikus mérőprogram segítségével Nagyobb méretű acél csapágygolyó;

Részletesebben

Igazolja, hogy a buborék egyenletes mozgást végez a Mikola-csőben! Határozza meg a buborék sebességét a rendelkezésre álló eszközökkel!

Igazolja, hogy a buborék egyenletes mozgást végez a Mikola-csőben! Határozza meg a buborék sebességét a rendelkezésre álló eszközökkel! 1. tétel. Egyenes vonalú mozgások Igazolja, hogy a buborék egyenletes mozgást végez a Mikola-csőben! Határozza meg a buborék sebességét a rendelkezésre álló eszközökkel! Mi okozhat mérési hibát? Eszközök:

Részletesebben

A középszintű fizika érettségi kísérleteinek képei 2017.

A középszintű fizika érettségi kísérleteinek képei 2017. A középszintű fizika érettségi kísérleteinek képei 2017. 1. Kísérlet: Feladat: A Mikola-csőben lévő buborék mozgását tanulmányozva igazolja az egyenes vonalú egyenletes mozgásra vonatkozó összefüggést!

Részletesebben

A FIZIKA KÖZÉPSZINTŰ SZÓBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA TÉMAKÖREI MÁJUSI VIZSGAIDŐSZAK

A FIZIKA KÖZÉPSZINTŰ SZÓBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA TÉMAKÖREI MÁJUSI VIZSGAIDŐSZAK A FIZIKA KÖZÉPSZINTŰ SZÓBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA TÉMAKÖREI 2017. MÁJUSI VIZSGAIDŐSZAK 1. Tömegpont dinamikája, ütközések Newton I. törvénye Kölcsönhatás, mozgásállapot, mozgásállapot-változás, tehetetlenség,

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK. Előszó 9

TARTALOMJEGYZÉK. Előszó 9 TARTALOMJEGYZÉK 3 Előszó 9 1. Villamos alapfogalmak 11 1.1. A villamosság elő for d u lá s a é s je le n t ősége 12 1.1.1. Történeti áttekintés 12 1.1.2. A vil la mos ság tech ni kai, tár sa dal mi ha

Részletesebben

1 kérdés. Személyes kezdőlap Villamos Gelencsér Géza Simonyi teszt május 13. szombat Teszt feladatok 2017 Előzetes megtekintés

1 kérdés. Személyes kezdőlap Villamos Gelencsér Géza Simonyi teszt május 13. szombat Teszt feladatok 2017 Előzetes megtekintés Személyes kezdőlap Villamos Gelencsér Géza Simonyi teszt 2017. május 13. szombat Teszt feladatok 2017 Előzetes megtekintés Kezdés ideje 2017. május 9., kedd, 16:54 Állapot Befejezte Befejezés dátuma 2017.

Részletesebben

Középszintű fizika érettségi közzéteendő mérés eszközei és azok képei

Középszintű fizika érettségi közzéteendő mérés eszközei és azok képei Középszintű fizika érettségi közzéteendő mérés eszközei és azok képei - 2019 1. Egyenes vonalú mozgások- Mikola-csöves mérés Szükséges eszközök: Mikola-cső; dönthető állvány; befogó; stopperóra; mérőszalag.

Részletesebben

Mechanika, dinamika. p = m = F t vagy. m t

Mechanika, dinamika. p = m = F t vagy. m t Mechanika, dinamika Mozgás, alakváltozás és ennek háttere Newton: a mozgás természetes állapot. A témakör egyik kulcsfontosságú fizikai mennyisége az impulzus (p), vagy lendület, vagy mozgásmennyiség.

Részletesebben

FIZIKA I. RÉSZLETES VIZSGAKÖVETELMÉNYEK

FIZIKA I. RÉSZLETES VIZSGAKÖVETELMÉNYEK FIZIKA KOMPETENCIÁK A vizsgázónak a követelményrendszerben és a vizsgaleírásban meghatározott módon az alábbi kompetenciák meglétét kell bizonyítania: - ismeretei összekapcsolása a mindennapokban tapasztalt

Részletesebben

A fizika középszintű érettségi mérési feladatai és a hozzá tartózó eszközlisták május

A fizika középszintű érettségi mérési feladatai és a hozzá tartózó eszközlisták május A fizika középszintű érettségi mérési feladatai és a hozzá tartózó eszközlisták. 2016 május 1. Egyenes vonalú egyenletes mozgás vizsgálata. Kísérlet: Bizonyítsa méréssel, hogy a ferdére állított Mikola

Részletesebben

FIZIKA. 9 10. évfolyam. Célok és feladatok. Fejlesztési követelmények

FIZIKA. 9 10. évfolyam. Célok és feladatok. Fejlesztési követelmények FIZIKA 9 10. évfolyam B változat 1121 FIZIKA 9 10. évfolyam Célok és feladatok A szakiskolában a fizikatanítás célja kettős: egyrészt lehetőséget adunk a tanulóknak arra, hogy elsajátítsák azokat az ismereteket,

Részletesebben

A hajdúnánási Kőrösi Csoma Sándor Református Gimnázium által szervezett középszintű szóbeli vizsga témakörei illetve kísérletei és egyszerű mérései

A hajdúnánási Kőrösi Csoma Sándor Református Gimnázium által szervezett középszintű szóbeli vizsga témakörei illetve kísérletei és egyszerű mérései A hajdúnánási Kőrösi Csoma Sándor Református Gimnázium által szervezett középszintű szóbeli vizsga témakörei illetve kísérletei és egyszerű mérései I. Mechanika 1. Newton törvényei Rugalmas ütközés tanulmányozása

Részletesebben

Rezgés, Hullámok. Rezgés, oszcilláció. Harmonikus rezgő mozgás jellemzői

Rezgés, Hullámok. Rezgés, oszcilláció. Harmonikus rezgő mozgás jellemzői Rezgés, oszcilláció Rezgés, Hullámok Fogorvos képzés 2016/17 Szatmári Dávid (david.szatmari@aok.pte.hu) 2016.09.26. Bármilyen azonos időközönként ismétlődő mozgást, periodikus mozgásnak nevezünk. A rezgési

Részletesebben

1. A gyorsulás Kísérlet: Eszközök Számítsa ki

1. A gyorsulás Kísérlet: Eszközök Számítsa ki 1. A gyorsulás Gyakorlati példákra alapozva ismertesse a változó és az egyenletesen változó mozgást! Általánosítsa a sebesség fogalmát úgy, hogy azzal a változó mozgásokat is jellemezni lehessen! Ismertesse

Részletesebben

ELEKTROMÁGNESES REZGÉSEK. a 11. B-nek

ELEKTROMÁGNESES REZGÉSEK. a 11. B-nek ELEKTROMÁGNESES REZGÉSEK a 11. B-nek Elektromos Kondenzátor: töltés tárolására szolgáló eszköz (szó szerint összesűrít) Kapacitás (C): hány töltés fér el rajta 1 V-on A homogén elektromos mező energiát

Részletesebben

Elméleti kérdések 11. osztály érettségire el ı készít ı csoport

Elméleti kérdések 11. osztály érettségire el ı készít ı csoport Elméleti kérdések 11. osztály érettségire el ı készít ı csoport MECHANIKA I. 1. Definiálja a helyvektort! 2. Mondja meg mit értünk vonatkoztatási rendszeren! 3. Fogalmazza meg kinematikailag, hogy mikor

Részletesebben

Előszó.. Bevezetés. 1. A fizikai megismerés alapjai Tér is idő. Hosszúság- és időmérés.

Előszó.. Bevezetés. 1. A fizikai megismerés alapjai Tér is idő. Hosszúság- és időmérés. SZABÓ JÁNOS: Fizika (Mechanika, hőtan) I. TARTALOMJEGYZÉK Előszó.. Bevezetés. 1. A fizikai megismerés alapjai... 2. Tér is idő. Hosszúság- és időmérés. MECHANIKA I. Az anyagi pont mechanikája 1. Az anyagi

Részletesebben

A Baktay Ervin Gimnázium fizika középszintű érettségire előkészítő tanterve

A Baktay Ervin Gimnázium fizika középszintű érettségire előkészítő tanterve A Baktay Ervin Gimnázium fizika középszintű érettségire előkészítő tanterve 11. 12. heti óraszám 2 2 éves óraszám 72 60 Mechanika fejezet (36 óra) 1. Haladó mozgások és dinamikai feltételeik (4óra) Egyenletes

Részletesebben

Gépészmérnöki alapszak, Mérnöki fizika 2. ZH, december 05. Feladatok (maximum 3x6 pont=18 pont)

Gépészmérnöki alapszak, Mérnöki fizika 2. ZH, december 05. Feladatok (maximum 3x6 pont=18 pont) 1. 2. 3. Mondat E1 E2 NÉV: Gépészmérnöki alapszak, Mérnöki fizika 2. ZH, 2017. december 05. Neptun kód: Aláírás: g=10 m/s 2 ; ε 0 = 8.85 10 12 F/m; μ 0 = 4π 10 7 Vs/Am; c = 3 10 8 m/s Előadó: Márkus /

Részletesebben

A FIZIKA KÖZÉPSZINTŰ SZÓBELI VIZSGA TÉMAKÖREI ÉS KÍSÉRLETEI 2014. Témakörök

A FIZIKA KÖZÉPSZINTŰ SZÓBELI VIZSGA TÉMAKÖREI ÉS KÍSÉRLETEI 2014. Témakörök A FIZIKA KÖZÉPSZINTŰ SZÓBELI VIZSGA TÉMAKÖREI ÉS KÍSÉRLETEI 2014. Témakörök I. Mechanika 1. Newton törvényei 2. Egyenes vonalú mozgások 3. Munka, mechanikai energia 4. Pontszerű és merev test egyensúlya,

Részletesebben

Témakörök és kísérletek a évi középszintű fizika érettségi vizsgákhoz

Témakörök és kísérletek a évi középszintű fizika érettségi vizsgákhoz Szalézi Szent Ferenc Gimnázium Témakörök és kísérletek a 2019. évi középszintű fizika érettségi vizsgákhoz Összeállította: Petróczi Gábor Kazincbarcika, 2019. március 20. 1. tétel A sebesség Kísérlet:

Részletesebben

2.) Fajlagos ellenállásuk nagysága alapján állítsd sorrendbe a következő fémeket! Kezd a legjobban vezető fémmel!

2.) Fajlagos ellenállásuk nagysága alapján állítsd sorrendbe a következő fémeket! Kezd a legjobban vezető fémmel! 1.) Hány Coulomb töltést tartalmaz a 72 Ah ás akkumulátor? 2.) Fajlagos ellenállásuk nagysága alapján állítsd sorrendbe a következő fémeket! Kezd a legjobban vezető fémmel! a.) alumínium b.) ezüst c.)

Részletesebben

Elektrotechnika 9. évfolyam

Elektrotechnika 9. évfolyam Elektrotechnika 9. évfolyam Villamos áramkörök A villamos áramkör. A villamos áramkör részei. Ideális feszültségforrás. Fogyasztó. Vezeték. Villamos ellenállás. Ohm törvénye. Részfeszültségek és feszültségesés.

Részletesebben

1. Newton-törvényei. Az OH által ajánlott mérés

1. Newton-törvényei. Az OH által ajánlott mérés 1. Newton-törvényei Kísérlet: Feladat: A rugós ütközőkkel ellátott kocsik és a rájuk rögzíthető súlyok segítségével tanulmányozza a rugalmas ütközés jelenségét! Az OH által ajánlott mérés Szükséges eszközök:

Részletesebben

E m e l t s z i n t EMELT KÉPZÉS. Az emelt szintű érettségire való felkészítés terve. 10. év. 1. Mechanika Pontszerű test kinematikája 20

E m e l t s z i n t EMELT KÉPZÉS. Az emelt szintű érettségire való felkészítés terve. 10. év. 1. Mechanika Pontszerű test kinematikája 20 EMELT KÉPZÉS Az emelt szintű érettségire való felkészítés terve A tantárgy óraterve: 10. évf. 11.évf. 12.évf. Oktatási hetek száma: 36 hét 36 hét 30 hét Heti óraszám 4 óra óra óra, Évi óraszám 144 óra

Részletesebben

A FIZIKA KÖZÉPSZINTŰ SZÓBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA TÉTELEINEK TÉMAKÖREI MÁJUSI VIZSGAIDŐSZAK

A FIZIKA KÖZÉPSZINTŰ SZÓBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA TÉTELEINEK TÉMAKÖREI MÁJUSI VIZSGAIDŐSZAK - 1 - A FIZIKA KÖZÉPSZINTŰ SZÓBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA TÉTELEINEK TÉMAKÖREI 2017. MÁJUSI VIZSGAIDŐSZAK 1. Tömegpont dinamikája, ütközések Newton I. törvénye Kölcsönhatás, mozgásállapot, mozgásállapot-változás,

Részletesebben

Témakörök és kísérletek a évi középszintű fizika érettségi vizsgákhoz

Témakörök és kísérletek a évi középszintű fizika érettségi vizsgákhoz Szalézi Szent Ferenc Gimnázium Témakörök és kísérletek a 2018. évi középszintű fizika érettségi vizsgákhoz Összeállította: Petróczi Gábor Kazincbarcika, 2018. április 4. 1. tétel A sebesség Kísérlet: A

Részletesebben

Feladatlap X. osztály

Feladatlap X. osztály Feladatlap X. osztály 1. feladat Válaszd ki a helyes választ. Két test fajhője közt a következő összefüggés áll fenn: c 1 > c 2, ha: 1. ugyanabból az anyagból vannak és a tömegük közti összefüggés m 1

Részletesebben

7. L = 100 mh és r s = 50 Ω tekercset 12 V-os egyenfeszültségű áramkörre kapcsolunk. Mennyi idő alatt éri el az áram az állandósult értékének 63 %-át?

7. L = 100 mh és r s = 50 Ω tekercset 12 V-os egyenfeszültségű áramkörre kapcsolunk. Mennyi idő alatt éri el az áram az állandósult értékének 63 %-át? 1. Jelöld H -val, ha hamis, I -vel ha igaz szerinted az állítás!...két elektromos töltés között fellépő erőhatás nagysága arányos a két töltés nagyságával....két elektromos töltés között fellépő erőhatás

Részletesebben

Orvosi jelfeldolgozás. Információ. Információtartalom. Jelek osztályozása De, mi az a jel?

Orvosi jelfeldolgozás. Információ. Információtartalom. Jelek osztályozása De, mi az a jel? Orvosi jelfeldolgozás Információ De, mi az a jel? Jel: Információt szolgáltat (információ: új ismeretanyag, amely csökkenti a bizonytalanságot).. Megjelent.. Panasza? információ:. Egy beteg.. Fáj a fogam.

Részletesebben

1. Tétel Egyenes vonalú mozgások

1. Tétel Egyenes vonalú mozgások 1. Tétel Egyenes vonalú mozgások Mérje meg Mikola-csőben a buborék sebességét! Mutassa meg az út, és az idő közötti kapcsolatot! Három mérést végezzen, adatait foglalja táblázatba! Eszközök: Mikola-cső,

Részletesebben

A mérés célkitűzései: A matematikai inga lengésidejének kísérleti vizsgálata, a nehézségi gyorsulás meghatározása.

A mérés célkitűzései: A matematikai inga lengésidejének kísérleti vizsgálata, a nehézségi gyorsulás meghatározása. A mérés célkitűzései: A matematikai inga lengésidejének kísérleti vizsgálata, a nehézségi gyorsulás meghatározása. Eszközszükséglet: Bunsen állvány lombik fogóval 50 g-os vasból készült súlyok fonál mérőszalag,

Részletesebben

Kísérletek, elemzések, eszközök

Kísérletek, elemzések, eszközök A Miskolci Földes Ferenc Gimnázium által szervezett középszintű szóbeli fizika érettségi vizsga témakörei illetve kísérletei és elemzései 2016/2017 I. Mechanika 1. Egyenes vonalú egyenletes mozgás vizsgálata

Részletesebben

Az elektromágneses indukció jelensége

Az elektromágneses indukció jelensége Az elektromágneses indukció jelensége Korábban láttuk, hogy az elektromos áram hatására mágneses tér keletkezik (Ampère-féle gerjesztési törvény) Kérdés, hogy vajon ez megfordítható-e, és a mágneses tér

Részletesebben

FIZIKA I. RÉSZLETES VIZSGAKÖVETELMÉNYEK

FIZIKA I. RÉSZLETES VIZSGAKÖVETELMÉNYEK FIZIKA KOMPETENCIÁK A vizsgázónak a követelményrendszerben és a vizsgaleírásban meghatározott módon az alábbi kompetenciák meglétét kell bizonyítania: - ismeretei összekapcsolása a mindennapokban tapasztalt

Részletesebben

FIZIKA 11. osztály. Írásban, 45 perc

FIZIKA 11. osztály. Írásban, 45 perc FIZIKA 11. osztály Írásban, 45 perc I. RÉSZLETES VIZSGAKÖVETELMÉNYEK 3.3. Az időben állandó mágneses mező 3.3.1. Mágneses alapjelenségek A dipólus fogalma Mágnesezhetőség A Föld mágneses mezeje Iránytű

Részletesebben

A FIZIKA ÉRETTSÉGI VIZSGA ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEI

A FIZIKA ÉRETTSÉGI VIZSGA ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEI A FIZIKA ÉRETTSÉGI VIZSGA ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEI A vizsga formája Középszinten: szóbeli Emelt szinten: írásbeli és szóbeli A fizika érettségi vizsga célja A középszintû fizika érettségi vizsga célja annak

Részletesebben

KÖZÉP SZINTŰ ÉRETTSÉGI KÍSÉRLETEK FIZIKA 2017

KÖZÉP SZINTŰ ÉRETTSÉGI KÍSÉRLETEK FIZIKA 2017 KÖZÉP SZINTŰ ÉRETTSÉGI KÍSÉRLETEK FIZIKA 2017 1. Newton törvényei 2. Egyenes vonalú mozgások 3. Pontszerű és merev testek egyensúlya 4. Mechanikai rezgések 5. Felhajtóerő és kísérleti vizsgálata 6. Munka,

Részletesebben

Elektrotechnika 11/C Villamos áramkör Passzív és aktív hálózatok

Elektrotechnika 11/C Villamos áramkör Passzív és aktív hálózatok Elektrotechnika 11/C Villamos áramkör A villamos áramkör. A villamos áramkör részei. Ideális feszültségforrás. Fogyasztó. Vezeték. Villamos ellenállás. Ohm törvénye. Részfeszültségek és feszültségesés.

Részletesebben

FIZIKA KÖZÉPSZINTŰ SZÓBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA TÉMAKÖREI 2014.

FIZIKA KÖZÉPSZINTŰ SZÓBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA TÉMAKÖREI 2014. FIZIKA KÖZÉPSZINTŰ SZÓBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA TÉMAKÖREI 2014. I. Mechanika 1. Egyenes vonalú mozgások 2. Newton törvényei 3. Pontszerű és merev test egyensúlya, egyszerű gépek 4. Munka, mechanikai energia

Részletesebben

Fizika minta feladatsor

Fizika minta feladatsor Fizika minta feladatsor 10. évf. vizsgára 1. A test egyenes vonalúan egyenletesen mozog, ha A) a testre ható összes erő eredője nullával egyenlő B) a testre állandó értékű erő hat C) a testre erő hat,

Részletesebben

Osztályozó, javító vizsga 9. évfolyam gimnázium. Írásbeli vizsgarész ELSŐ RÉSZ

Osztályozó, javító vizsga 9. évfolyam gimnázium. Írásbeli vizsgarész ELSŐ RÉSZ Írásbeli vizsgarész ELSŐ RÉSZ 1. Egy téglalap alakú háztömb egyik sarkából elindulva 80 m, 150 m, 80 m utat tettünk meg az egyes házoldalak mentén, míg a szomszédos sarokig értünk. Mekkora az elmozdulásunk?

Részletesebben

TANMENET FIZIKA. 10. osztály. Hőtan, elektromosságtan. Heti 2 óra

TANMENET FIZIKA. 10. osztály. Hőtan, elektromosságtan. Heti 2 óra TANMENET FIZIKA 10. osztály Hőtan, elektromosságtan Heti 2 óra 2012-2013 I. Hőtan 1. Bevezetés Hőtani alapjelenségek 1.1. Emlékeztető 2. 1.2. A szilárd testek hőtágulásának törvényszerűségei. A szilárd

Részletesebben

2. Termikus kölcsönhatások TÉMÁK VIZSGASZINTEK

2. Termikus kölcsönhatások TÉMÁK VIZSGASZINTEK A tömeg, tömegnövekedés 2. Termikus kölcsönhatások TÉMÁK VIZSGASZINTEK Középszint Emelt szint 2.1. Állapotjelzők, termodinamikai egyensúly Egyensúlyi állapot Hőmérséklet, nyomás, térfogat Belső energia

Részletesebben

A Baktay Ervin Gimnázium fizika középszintű érettségire előkészítő tanterve

A Baktay Ervin Gimnázium fizika középszintű érettségire előkészítő tanterve A Baktay Ervin Gimnázium fizika középszintű érettségire előkészítő tanterve Évfolyam A tantárgy heti óraszáma A tantárgy évi óraszáma 11. 2 72 12. 2 72 Mechanika (36 óra) 11. évfolyam 1. Haladó mozgások

Részletesebben

A fény mint elektromágneses hullám és mint fényrészecske

A fény mint elektromágneses hullám és mint fényrészecske A fény mint elektromágneses hullám és mint fényrészecske Segítség az 5. tétel (Hogyan alkalmazható a hullám-részecske kettősség gondolata a fénysugárzás esetében?) megértéséhez és megtanulásához, továbbá

Részletesebben

Mit nevezünk nehézségi erőnek?

Mit nevezünk nehézségi erőnek? Mit nevezünk nehézségi erőnek? Azt az erőt, amelynek hatására a szabadon eső testek g (gravitációs) gyorsulással esnek a vonzó test centruma felé, nevezzük nehézségi erőnek. F neh = m g Mi a súly? Azt

Részletesebben

Tolnai Szent István Katolikus Gimnázium

Tolnai Szent István Katolikus Gimnázium Mechanika Tolnai Szent István Katolikus Gimnázium Középszintű fizika szóbeli érettségi vizsga témakörei és kísérletei 2016-2017-es tanév Az egyenes vonalú egyenletes és egyenletesen változó mozgás Hidrosztatika

Részletesebben

Számítási feladatok a 6. fejezethez

Számítási feladatok a 6. fejezethez Számítási feladatok a 6. fejezethez 1. Egy szinuszosan változó áram a polaritás váltás után 1 μs múlva éri el első maximumát. Mekkora az áram frekvenciája? 2. Egy áramkörben I = 0,5 A erősségű és 200 Hz

Részletesebben

Az elektromágneses indukció jelensége

Az elektromágneses indukció jelensége Az elektromágneses indukció jelensége Korábban láttuk, hogy az elektromos áram hatására mágneses tér keletkezik (Ampère-féle gerjesztési törvény) Kérdés, hogy vajon ez megfordítható-e, és a mágneses tér

Részletesebben

Fizika 1 Elektrodinamika beugró/kis kérdések

Fizika 1 Elektrodinamika beugró/kis kérdések Fizika 1 Elektrodinamika beugró/kis kérdések 1.) Írja fel a 4 Maxwell-egyenletet lokális (differenciális) alakban! rot = j+ D rot = B div B=0 div D=ρ : elektromos térerősség : mágneses térerősség D : elektromos

Részletesebben

1. ábra Newton törvényei

1. ábra Newton törvényei 1. ábra Newton törvényei Két egyforma, könnyen mozgó iskolai kiskocsi, az egyiken rugós ütközővel, különböző nehezékek, sima felületű asztal vagy sín. Mindkét kocsira helyezzen ugyanakkora nehezéket, majd

Részletesebben