ERDEI ISKOLA 5. ÉVFOLYAM 2015.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "ERDEI ISKOLA 5. ÉVFOLYAM 2015."

Átírás

1 ERDEI ISKOLA 5. ÉVFOLYAM nap NEMZETI BOTANIKUS KERT VÁCRÁTÓT Megérkezésünk után a Berkenyeház előtt telepedtünk le, ahol meghallgattuk a kiselőadást a kert történetéről és érdekességeiről: Nemzeti Botanikus Kert A kiselőadás meghallgatása után a két osztály különvált. Mi először az üvegházak felé vettük az irányt, ahol trópusi és sivatagi növényeket néztünk meg. Utána a Karbon Ház következett, ahol Túl nagy lábon élünk címmel egy interaktív kiállítást látogattunk meg. Ez után Laci bácsi csoportokba rendezett minket és egy feladatlapot töltöttünk ki, hogy leellenőrizhesse, mennyire voltunk figyelmesek. A szabadban megevett ebéd után még egy üvegház várt ránk, majd cseréltünk az 5.b osztállyal. A botanikus kert idegenvezetője, Tünde néni körbevezetett minket és megmutatta a kert legfőbb érdekességeit. Először a Sziklás-tóhoz vezetett minket, majd egy mesterséges alagúton áthaladva a vízimalomhoz értünk. Ott nagyon hangos zümmögést hallottunk, felnézve egy virágzó fa körül a magasban hihetetlen mennyiségű méhet láttunk.

2 Gyorsan elsiettünk a helyszínről és a patakon keresztül eljutottunk a műromokig. Tünde nénitől megtudtuk, hogy ott forgatták a Pál utcai fiúk egyes jeleneteit. Tovább sétálva az Iker-tavak hídjánál láthattuk a kert egyik nevezetes fáját, a különösen nagyra nőtt lombhullató amerikai mocsárciprust, melynek rengeteg légzőgyökere fejlődött. A Nagy-rét nyugati végénél egy nagyon érdekes növényt mutatott Tünde néni, a vasfát. Nevét onnan kapta, hogy lesüllyed a vízben, mivel nehezebb annál. Hüvelytermését Babos nyitotta szét és mindannyian megcsodáltuk. A fába belecsapott egy villám, így a kérge hiányos volt. Sok harkály által készített üreget láttunk rajta, amit a többi madár odúnak használ.

3 A kastély lépcsőin leültünk és Tünde néni mesélt a díjnyertes rózsákról és arról, hogy hogyan lehet a növényeket oltani. Itt mutatta meg a vérbükköt is. A kastély mögött megnéztük a lombhullató kínai ősfenyőt, melyet sokáig kihaltnak hittek. Elsétáltunk a Berkenyeházba, ahol a kiállítás megtekintése után újabb feladatlapot töltöttek ki a csapatok. Aki jól oldotta meg, ezt a mondatot olvashatta ki a rejtvényből: Légy a természet őre!

4 2. nap SKANZEN A napot kiselőadással kezdtük az iskolai ebédlőben a Duna-Ipoly Nemzeti parkról, ahol az erdei iskola 4 napját töltjük valamint a Skanzenről, ahol a 2. napon leszünk. DINP Skanzen A kiselőadások meghallgatása után buszra szálltunk és elmentünk a Skanzenba. Ott először megkerestük a tímárműhelyt, az Alföldi mezőváros tájegységben. A múzeumpedagógus beengedett minket a műhelybe és mesélt a bőrfeldolgozás korabeli módjáról. A tímár háza nemcsak itt, de a valóságban is a falu szélén állt, mert a bőr megmunkálása büdös tevékenység volt. Megtudhattuk azt is, hogy a legjobb alapanyag a ridegen tartott marha volt, mert annak kellően megvastagodott a bőre, amivel aztán nyúzás után könnyebb volt dolgozni. A bajai tímárműhely megtekintése után a különféle kidolgozottságú és fajtájú bőröket is megismertük, majd mi magunk is készíthettünk egy karkötőt.

5 Az Alföldi mezőváros tájegység után elsétáltunk a Felső-Tiszavidékre. Ott a gazdagság szerint sorba állított házakat néztük meg. Az udvaron kipróbáltunk egy régi gyerekjátékot, kötélhúzásban mértük össze az erőnket. Az én csapatom sajnos vesztett. Mikor végeztünk, bementünk a református templomba és megnéztük a mellette lévő haranglábat is.

6 A szárazmalom fáján gombát is találtunk, Szilvi néni szerint finom, ő már evett ilyet. A kiállítások megtekintése után kerestünk egy közeli játszóteret, ahol asztal és pad is volt. Ott két feladatlapot is megoldottunk csoportmunkában. Az egyiken a tájegységeket kellett bejelölni Magyarország térképén, a másikon a Felső-Tiszavidék tájegység kiállításával kapcsolatos kérdések voltak. A munka után következett a jól megérdemelt pihenés, felsétáltunk a Skanzen Amfiteátrum melletti füves rétre, ahol számháborúztunk az 5. b osztállyal. Jó kis nap volt ez is, bár a szél hatalmas erővel fújt végig.

7 3. nap KATALIN PUSZTA, NÓGRÁDI VÁR A 3. napon egy gyönyörű helyre buszoztunk el, Szendehely-Katalinpusztára. A kirándulóközpontban lévő bemutatókertben csoportonként leültünk és meghallgattuk az állatokról szóló kiselőadásokat. Közülük néhányat láttunk is a mini vadasparkban, pár méterre tőlünk. A kiselőadások után csoportfeladat következett, az állatokról szóló feladatlapot kellett együtt kitöltenünk. Ezután kaptunk egy kis szabadidőt. Többen egy kis kilátó felé vettük az irányt, ami egy tölgyfa szerkezetét bemutató modellt volt.

8 Ezek után a két osztály kettévált. Mi a kis tóhoz mentünk, ahol megfigyelhettük a vizes élőhelyet. Békákkal csak Laci bácsi találkozott, aki egyedül is odament a kiselőadások alatt. Mi valószínű megzavartuk őket, de azért rengeteg halat láttunk.

9 A méhészeti bemutató teremben Laci bácsi tartott érdekes kiselőadást ezekről a hasznos rovarokról. Akinek volt kedve, egy méhész totó is kitölthetett.

10 A méhészet után az erdészeti bemutató terem következett, ahol Szilvi néni tartotta a kiselőadást. Sajnos az áramszünet miatt az állathangokat nem tudtuk meghallgatni, de a kiállítás többi része tetszett. Feladatot is kaptak a csoportok, aminek a megoldásához az erdészeti bemutatóterem valamint a Gyadai tanösvény és madártani sétaút adott segítséget, na meg a nap elején kiosztott kis növényhatározók és virágkalauzok.

11 A tanösvényt végigjártuk, megkerestük az 5 fásszárú, 10 lágyszárú növényt, az 5 cserjét és az 5 madarat, majd beszálltunk a buszba, hogy a Nógrádi várhoz jussunk. Mikor megérkeztünk, a buszból rövid sétával feljutottunk a vár romjaihoz. Ott Laci bácsitól kaptunk 4 feladatlapot, amiket meg kellett oldania a csapatoknak, ha számháborúzni akartak. Az egyik feladat az volt, hogy a vár alaprajzáról át kellett írni a vár részeit egy képre. Ehhez körbe kellett járnunk a romokat. Megkaptuk a vár történetét is, amit gondosan el kellett olvasnunk, mert a negyedik feladatlapon az itt olvasottakból tett fel kérdéseket Laci bácsi.

12 Olyan ügyesen dolgoztunk, hogy 2 számháborúra is maradt időnk! Laci bácsi azt mondta, hogy az első háborút a b-sek nyerték, de szerintem mind a két csata döntetlen lett, mert egy 5.a-s mindig maradt, akit nem tudtak kilőni. Ez volt a nap legjobb része, de sajnos 3. ütközetre már nem volt idő, mert indultunk haza.

13 4. nap AQUINCUM A mai nap már nem busszal mentünk, hanem HÉV-re szálltunk. Miután odaértünk, leszálltunk a HÉV-ről és elsétáltunk a bejárathoz. Mikor elkezdtük a sétát, először a kronoszkópnál álltunk sorba, hogy belenézhessünk. Ez a szerkezet a múzeum számára kifejlesztett magyar találmány, állványon álló, kilátói távcsőre emlékeztető körbeforgatható készülék, melybe belenézve a római kori épületeket láthatjuk. A régi falmaradványok helyén számítógéppel modellezett 2000 éves épületek voltak. Az utcákon a város régi római lakóit is láthattuk. Miután mindenki belenézett, továbbindultunk és megnéztünk egy magánfürdőt, ahol nagyon szép mozaik fedte a padlót. Innen a színházhoz sétáltunk, ahol Laci bácsi tett fel kérdéseket a görög és a római színházzal kapcsolatban. Itt rengeteg gyík sütkérezett a köveken. Továbbsétálva Victorinus Mithras szentélyének romjainál nézelődtünk. A következő érdekesség egy hosszú kígyó vagy sikló volt, ami hamar elbújt, amikor sokan köré sereglettünk.

14 A romkerti séta végig nagyon érdekes volt. Láttunk mészáros házat, kereskedő házát, fürdőket, piacot, kézműves házat udvarral, a két főútvonal találkozásánál a fórumot a nagyszentéllyel, közkutat. Az egyik legérdekesebb a korabeli wc volt. Laci bácsi azt is elmesélte, hogy a bérházakban nem volt wc és fürdőszoba sem, ezért építettek annyi közfürdőt. A romkert után a kőtárat néztük végig, ahol nagyon kellett figyelni, mert Laci bácsi egyik házi feladatnak azt adta, hogy a csoportok keressenek a síremlékeken korabeli foglalkozásokat. (Amiket a mi csapatunk talált: katona, helytartó, táncosnő, császár, testőr, légiókatona, polgármester.) Ezután a római téglagyártásról néztünk meg egy kiállítást. Itt vált ketté a csapat. Szilvi néni már viszszaérkezett a Duna partjáról, ahonnan többféle vízmintát hozott. Először meghallgattuk az ezzel kapcsolatos kiselőadást, majd következett a vízvizsgálat. Hőmérsékletét hőmérővel, savasságát lakmuszpapírral vizsgáltuk, a benne lévő élőlényeket pedig egy feladatlap segítségével határoztuk meg. Mikor vége lett a vizsgálatnak, bementünk a festőházba. Ezután a mitológiai játszótéren vártuk meg az 5. b osztályt. Szerencsére volt időnk játszani. Miután cseréltünk a bésekkel, bementünk a kiállítási épületbe, ahol római kori leleteket nézhettünk meg. Érdekesek voltak a régi edények, pénzek, még perselyt is láttam, de a legjobban az épületmodellek tetszettek. A pincében, a virtuális élménytéren jó sokáig játszhattunk. Néhányan korabeli viseleteket is felpróbáltak, én a harcos játékot választottam. Indulás előtt még készült egy osztálykép az aquincumi orgona előtt, majd mentünk haza. Nagyon fárasztó, de jó hét volt!

15 Milán Attila Gábor 5.a

Bakos Ádám: Beszámoló a Holland útról

Bakos Ádám: Beszámoló a Holland útról Bakos Ádám: Beszámoló a Holland útról Amikor megtudtuk, hogy mi vagyunk azok a szerencsések, akik részt vehetnek a Holland utazáson, nagyon izgatottak lettünk. Mindenki nagy izgalommal várta, hogy milyen

Részletesebben

Comenius II. Meeting - Málaga, Spanyolország 2014. február 17-21.

Comenius II. Meeting - Málaga, Spanyolország 2014. február 17-21. Comenius II. Meeting - Málaga, Spanyolország 2014. február 17-21. Kiutazók: Kovács Györgyi pedagógus Kis Angéla 8.b osztályos tanuló Zakupszky Lili 8.b osztályos tanuló 1. nap II.17. hétfő Hajnali 3 óra

Részletesebben

Áhítatok az év minden napjára óvodások számára

Áhítatok az év minden napjára óvodások számára Dráviczki Csaba Áhítatok az év minden napjára óvodások számára Bárányka füzetek I. 2012 Szakmai lektor: Dr. Jakab-Szászi Andrea Kiadja a Református Pedagógiai Intézet 1146 Budapest, Abonyi u. 21. www.refpedi.hu

Részletesebben

KÖZÖSSÉGI OLDAL 2 SZABADSZÁLLÁSI HÍRMONDÓ. 2015. július

KÖZÖSSÉGI OLDAL 2 SZABADSZÁLLÁSI HÍRMONDÓ. 2015. július KÖZÖSSÉGI OLDAL 2 SZABADSZÁLLÁSI HÍRMONDÓ SZABADSZÁLLÁSI HÍRMONDÓ FELHÍVÁS KÖZÖSSÉGI OLDAL Tisztelt Ingatlan Tulajdonosok! Szabadszállás Város Képviselő-testületének 5/2010. (III.19.) önkormányzati rendelete

Részletesebben

Kell egy hely. Anyák napja a Dózsa György Mûvelõdési Házban AZ ÉLETTÉR EGYESÜLET HÍRÚJSÁGA

Kell egy hely. Anyák napja a Dózsa György Mûvelõdési Házban AZ ÉLETTÉR EGYESÜLET HÍRÚJSÁGA AZ ÉLETTÉR EGYESÜLET HÍRÚJSÁGA Kell egy hely Komárom közép- és általános iskolásai ifjúsági közmeghallgatáson vettek részt 2010. április 23-án a Mag-házban. A programban részt vevõ fiatalok elmondhatták,

Részletesebben

Mi azonban új eget és új földet várunk

Mi azonban új eget és új földet várunk Várunk Mi azonban új eget és új földet várunk A Budavári Főtemplom közösségének lapja 2011. Szent Kereszt felmagasztalása Énekeljetek az Úrnak új éneket, dicsérete zengjen a szentek közösségében! Izrael

Részletesebben

A hely, ahol felnőttünk. Uradalmak Lajosháza (Somogy megye) iparos gyermekeként 3 Viczmándi-tanya (Hajdú-Bihar megye) uradalmi cseléd gyermekeként 5

A hely, ahol felnőttünk. Uradalmak Lajosháza (Somogy megye) iparos gyermekeként 3 Viczmándi-tanya (Hajdú-Bihar megye) uradalmi cseléd gyermekeként 5 Családtörténeti és életútinterjúk a történelemórán A hely, ahol felnőttünk 1. Települések az 1920-as, 1930-as években gyerekszemmel Uradalmak Lajosháza (Somogy megye) iparos gyermekeként 3 Viczmándi-tanya

Részletesebben

Pilinszky János. Intelem (részlet)

Pilinszky János. Intelem (részlet) Arra figyelj, amire városod, az örök város máig is figyel: tornyaival, tetőivel, élő és halott polgáraival. Akkor talán még napjaidban hírül adhatod azt, amiről hírt adnod itt egyedül érdemes. Írnok, akkor

Részletesebben

And1 és még egy NBA kosarasok Szentendrén

And1 és még egy NBA kosarasok Szentendrén VII. évfolyam, 3. szám 2007. szeptember-október A Magyarországi Éjféli Sportbajnokságok Egyesületének lapja And1 és még egy NBA kosarasok Szentendrén Debrecenből Gyulára és Telkibányára CsAK tábor csak

Részletesebben

Pecesorra figyel a világ Mit hozott az idei Szólj, síp, szólj!? Portugáliában jártunk. 69. évf., 2015. V. 7., 17. szám

Pecesorra figyel a világ Mit hozott az idei Szólj, síp, szólj!? Portugáliában jártunk. 69. évf., 2015. V. 7., 17. szám 69. évf., 2015. V. 7., 17. szám Pecesorra figyel a világ Mit hozott az idei Szólj, síp, szólj!? Portugáliában jártunk Laptopokkal és vetítőkkel érkeztek a jótevők Korszerűbb iskolája lesz a pecesoriaknak

Részletesebben

BESZÁMOLÓ A TAIZÉI ZARÁNDOKLATRÓL

BESZÁMOLÓ A TAIZÉI ZARÁNDOKLATRÓL Reménységünk vagyon benned s Máriában, Mint magyar hazánknak hív királynéjában. Még éltedben minket ennek ajánlottál, És szent koronáddal együtt feláldoztál KÉT ISTVÁN Idei augusztus 20-i megemlékezéseink

Részletesebben

A Batthyány Általános Iskola és Sportiskola diákújságja http://sportiskola.erdcenter.hu

A Batthyány Általános Iskola és Sportiskola diákújságja http://sportiskola.erdcenter.hu A Batthyány Általános Iskola és Sportiskola diákújságja http://sportiskola.erdcenter.hu 2013. március Kedves Gyerekek! Kedves Pedagógus Társaim, Kedves Vendégek! Köszönöm azt a megtiszteltetést, hogy az

Részletesebben

Óvodások műsora Noéról. Gyülekezetünk 340 tagja táborozott Sátoraljaújhelyen

Óvodások műsora Noéról. Gyülekezetünk 340 tagja táborozott Sátoraljaújhelyen 2005/8 DE ÉN ÉS AZ ÉN HÁZAM NÉPE, AZ URAT SZOLGÁLJUK (Józsué 24,15) Óvodások műsora Noéról Gyülekezetünk 340 tagja táborozott Sátoraljaújhelyen Szivárványívemet helyezem a felhőkre, az lesz a jele a szövetségnek,

Részletesebben

Láma Ole Nydhal Minden határon túl

Láma Ole Nydhal Minden határon túl Láma Ole Nydhal Minden határon túl Ahogy a Buddhák Nyugatra jöttek ÜBER ALLE GRENZEN LAMA OLE NYDAHL Joy Verlag Gmbh D-87477 Sulzberg Az 1994-ben készült német változatot fordította: Danhauser Ágnes Nyomda:

Részletesebben

Nemes 40 év NEMES-sel. A Teleki Blanka Közgazdasági Technikum 1962. október 26-án tartotta meg iskolabálját a Pénzügyminisztérium márványtermében.

Nemes 40 év NEMES-sel. A Teleki Blanka Közgazdasági Technikum 1962. október 26-án tartotta meg iskolabálját a Pénzügyminisztérium márványtermében. 1 Nemes 40 év NEMES-sel A Teleki Blanka Közgazdasági Technikum 1962. október 26-án tartotta meg iskolabálját a Pénzügyminisztérium márványtermében. Akkor én, Palócz Anna 16 éves voltam. Nem akartam elmenni

Részletesebben

az újságírást, hiszen mégsem a szüleinknek írunk karácsonyi üdvözlő lapot, hanem több száz emberhez szó-

az újságírást, hiszen mégsem a szüleinknek írunk karácsonyi üdvözlő lapot, hanem több száz emberhez szó- Mindig is jópofának és közösség formálónak tartottam az iskolaújságot, valamint arra is nagyon jó, hogy azok a diákok, akik ebben a szakmában szeretnének tovább menni, vagy csak tapasztalatokat akarnak

Részletesebben

Folytatódik a csapadékvíz elvezetése beruházás. Önkormányzati havilap XXII. évfolyam, 7. szám 2013. július

Folytatódik a csapadékvíz elvezetése beruházás. Önkormányzati havilap XXII. évfolyam, 7. szám 2013. július Folytatódik a csapadékvíz elvezetése beruházás Önkormányzati havilap XXII. évfolyam, 7. szám 2013. július Polgármesteri tájékoztató Zöldhulladék elszállításáról Tápiószecsőn idén már nem szállítja el a

Részletesebben

LXV. évf. 3. szám 2012. október....más alapot senki sem, vethet a meglevon kívül, amely a Jézus Krisztus. (1Kor 3,11)

LXV. évf. 3. szám 2012. október....más alapot senki sem, vethet a meglevon kívül, amely a Jézus Krisztus. (1Kor 3,11) Lapok A tiszáninneni reformátusok lapja LXV. évf. 3. szám 2012. október...más alapot senki sem, vethet a meglevon kívül, amely a Jézus Krisztus. (1Kor 3,11) Kedves Olvasó! A minap egy töltőállomás pénztárához

Részletesebben

Ha nyitott szemmel járunk az utcán, számtalan

Ha nyitott szemmel járunk az utcán, számtalan Ha nyitott szemmel járunk az utcán, számtalan üzenet vár ránk. Hány szent szobra áll a munkahelyünk és az otthonunk között? Mind minket néz, mind ránk szeretne figyelni, mind felajánlkozik segítségül.

Részletesebben

2011 1júni n us u 18. szám 2010/2011

2011 1júni n us u 18. szám 2010/2011 2011 június jú j n u ni us 18. szám 2010/2011 2011 június Tisztelt Olvasók, kedves Gyerekek! A Szemerényi Károly Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola Lángocska újságát tartjátok a kezetekben. Ebben az évben,

Részletesebben

Cseri Kálmán. Család. Az interjút készítette: Fekete Zsuzsa Budapest, 2011. október-december Szerkesztette: Kádár Judit

Cseri Kálmán. Család. Az interjút készítette: Fekete Zsuzsa Budapest, 2011. október-december Szerkesztette: Kádár Judit Cseri Kálmán Az interjút készítette: Fekete Zsuzsa Budapest, 2011. október-december Szerkesztette: Kádár Judit Család Nagyszülők, dédszülők A nagyszüleimmel kapcsolatban alig van emlékem. A szüleim viszonylag

Részletesebben

Ajánló. Titánok elmúlása. Lomtalanítás. Régi történet 3. oldal. Néhány gondolat a turizmus témaköréhez 4. oldal

Ajánló. Titánok elmúlása. Lomtalanítás. Régi történet 3. oldal. Néhány gondolat a turizmus témaköréhez 4. oldal Titánok elmúlása A Balaton mindig szép! Ha kopog a fagy, zúzmara csipke díszíti a fákat, kerítések rajzolatát, vagy bolondul süt a nap; talán még zuhogó esőben is szép. Most a ragyogó napsütés volt soron.

Részletesebben

68. évf., 2014. IV. 10., ára 100 dinár. Első születésnapját ünnepli az óbecsei Than Emlékház. Jó Pajtás, 13 14. szám, 2014. április 10.

68. évf., 2014. IV. 10., ára 100 dinár. Első születésnapját ünnepli az óbecsei Than Emlékház. Jó Pajtás, 13 14. szám, 2014. április 10. 68. évf., 2014. IV. 10., ára 100 dinár 13 14 Első születésnapját ünnepli az óbecsei Than Emlékház Húsvéti fények, illatok, hímes tojások Ó, a húsvét! Ha rá gondolok, most is feszült várakozást érzek, bizsergető

Részletesebben

Karlowits-Juhász Orchidea Reif Jenifer NEKEM NEM 8. Közösségi szolgálatot végző diákok kézikönyve

Karlowits-Juhász Orchidea Reif Jenifer NEKEM NEM 8. Közösségi szolgálatot végző diákok kézikönyve Karlowits-Juhász Orchidea Reif Jenifer NEKEM NEM 8 Közösségi szolgálatot végző diákok kézikönyve Karlowits-Juhász Orchidea Reif Jenifer NEKEM NEM 8 Közösségi szolgálatot végző diákok kézikönyve Miskolc

Részletesebben

MANNA. Erőt ad a megfáradtnak. Erőről erőre (Zsolt 84,8) VI. évf. 8 9. szám A Budai Baptista Gyülekezet lapja 2010. aug. szept.

MANNA. Erőt ad a megfáradtnak. Erőről erőre (Zsolt 84,8) VI. évf. 8 9. szám A Budai Baptista Gyülekezet lapja 2010. aug. szept. VI. évf. 8 9. szám A Budai Baptista Gyülekezet lapja Erőről erőre (Zsolt 84,8) Hányszor hittem már, hogy elfogyott erőm! Vége, nincs tovább Megtántorodtam, már-már elestem, elborított a nyomorúság. Szóltam:

Részletesebben

Mi azonban új eget és új földet várunk. A Budavári Főtemplom közösségének lapja 2012. A Szent Kereszt felmagasztalása

Mi azonban új eget és új földet várunk. A Budavári Főtemplom közösségének lapja 2012. A Szent Kereszt felmagasztalása Várunk Mi azonban új eget és új földet várunk A Budavári Főtemplom közösségének lapja 2012. A Szent Kereszt felmagasztalása A hit kapuja, amely bevezet minket az Istennel való életközösségre és lehetővé

Részletesebben

Ludányhalászi Hírmondó - 2 - Közhírré tétetik

Ludányhalászi Hírmondó - 2 - Közhírré tétetik XVI. évfolyam 2. szám L assan, de annál biztosabban úszunk mind mélyebbre az esztendő létfogyasztó bugyraiba. Az idő, mint villámtól megbokrosodott mén tör egyre csak előre, s a monoton mindennapi robotból

Részletesebben

SÁRISÁP KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK HELYI LAPJA 15. ÉVFOLYAM 2. SZÁM 2011. AUGUSZTUS

SÁRISÁP KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK HELYI LAPJA 15. ÉVFOLYAM 2. SZÁM 2011. AUGUSZTUS SÁRISÁP KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK HELYI LAPJA SÁRISÁPI HÍRMONDÓ ŠARIŠÁPSKE SPRÁVY 15. ÉVFOLYAM 2. SZÁM 2011. AUGUSZTUS Tisztelettel meghívjuk Önt és kedves családját a 2011. augusztus 20-án és 21-én a Szent

Részletesebben

Bízd az Úrra dolgaidat, akkor teljesülnek szándékaid. (Péld 16, 3)

Bízd az Úrra dolgaidat, akkor teljesülnek szándékaid. (Péld 16, 3) A DEBRECEN-NAGYERDEI REFORMÁTUS EGYHÁZKÖZSÉG LAPJA 2012/07 Bízd az Úrra dolgaidat, akkor teljesülnek szándékaid. (Péld 16, 3) Május 20-án konfirmált fiataljaink Első sor balról: Ötvös Blanka, Molnár Zsófia,

Részletesebben