Ganz Hírek. Tanévnyitó túra

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Ganz Hírek. Tanévnyitó túra"

Átírás

1 2 Ganz Hírek Tanévnyitó túra Szeptember 20-án szombaton részt vettünk a Budapesti Diáksport Szövetség Szabadidős és Diáktúra Bizottságának középiskolák közötti túraversenyén. HÉV-vel Pomázig utaztunk, majd onnan buszra szállva Csobánkára érkeztünk, itt vette kezdetét a kirándulás, a verseny keretében több iskolás csoport járta az erdei ösvényeket. A Ganziskola két csapattal, egy diák és egy felnőtt csapattal indult. Kellemes, nyáriasan meleg időnk volt, szemet gyönyörködtető tájakon vezetett át az utunk. A kirándulást megelőző esős időnek köszönhetően mindenfelé különleges gombákat találtunk útközben, és megcsodálhattuk a festői Pilis-szurdok szépségét is. Ganz Ábrahám Két Tanítási Nyelvű Szakközép- és Szakiskola, Budapest Őszi szám Tartalom Ganz Hírek 2 Csodálatos Földünk A kővé vált erdő 8 Az állatok világnapja Felelősségteljes állattartás 10 Iskolarádiót, több diákéletet! 11 Tudnivalók a közösségi szolgálatról 12 Stílusok, előítéletek 14 Miből mennyit isznak a világban? 16 Aranyköpések 17 Ganz sportélet 18

2 3 Megemlékezés Recsken 4 Október 6. Az aradi vértanúk napja A Fővárosi Önkormányzat az Iskola Kapun Kívüli programsorozat részeként szeptember 20-án ismét lehetőséget biztosított, hogy tanulóinkkal a Recski Emlékparkba látogathassunk. A budapesti középiskolások buszkaravánja a Bálna elöl indult szombat reggel Recskre. A megemlékezés a Történelmi Emlékhellyé avatással kezdődött, majd egy rövid műsor és a koszorúzás következett. Az emlékhely bejárására sajnos nem volt elég időnk. A hagyományaink szerint az Öntödei Múzeummal közösen emlékeztünk az aradi vértanúkra. Kis csapatunk Darabos Katalin és Olexa Anna tanárnő vezetésével készült erre a napra. Műsorunkban Petőfi-versek, korabeli visszaemlékezések hangzottak el. A vértanúk neveinél megszólalt a harang, Gyuri bácsi pedig meggyújtotta a gyertyákat. A Szózat dallamai zárták a megemlékezést. Minden középiskolás tanulónak el kellene ide látogatnia, hogy hasonló, emberhez méltatlan dolgok soha ne ismétlődhessenek meg. Majd kimentünk múzeum kertjébe, hogy Ganz Ábrahám és Gábor Áron szobrainál letegyük az emlékezés virágait. Darabos Katalin (DÖK segítő) Darabos Katalin (DÖK segítő)

3 5 6 Operakaland Pályaválasztási kiállítások Az idén ősszel folytatódott az Operakaland program. Donizetti Szerelmi bájital című vígoperáját mutatta be az Erkel Színház. Nagyon jó megoldás volt, hogy az iskolai felkészítésen túl, az első felvonás előtt, majd a szünet után is humorosan hangolták rá a fiatalokat az operára. Szintén segítség volt a korábbiakhoz hasonlóan -, hogy az énekelt szöveg olvasható volt. Október elsején indultak az idén a pályaválasztási kiállítások, az iskolaválasztó börzék. Első alkalommal a Bálnában voltunk, majd a KMO-ban, az Újlak utcában, a Kőbányai Kulturális Központban, de ellátogattunk Budapesten kívülre is: Monorra és Vecsésre. Még előttünk áll a Csiliben és a Karinthy Gimnáziumban megrendezésre kerülő börze. Az őszi Operakalandon a 9.C, a 9.GF és a 9.KC osztályok vettek részt. Minden segítő diáknak köszönjük, hogy ezeken az eseményeken iskolánkat népszerűsítették. Darabos Katalin (A humán munkaközösség vezetője) Darabos Katalin (A humán munkaközösség vezetője)

4 7 8 ÖKO Csodálatos Földünk - A kővé vált erdő Kristályként csillogó, 200 millió éves farönkök árulkodnak a földtörténet titkairól az arizonai sivatagban utazóknak. A páratlanul színpompás kvarcokká kristályosodott ősi fákat vulkáni hamu üledéke őrizte meg az örökkévalóság számára. A Petrified Forest Nemzeti Park az Egyesült Államokban, Arizona északkeleti részén található. A Petrified Forest Nemzeti Park az Egyesült Államokban, Arizona északkeleti részén található. Északi felében a Festett sivatag lélegzetelállító látványában gyönyörködhetünk, délre pedig az évmilliókkal ezelőtt itt élt fák földön fekvő, szétszóródott darabjai által alkotott Petrified Forest, vagyis a Megkövült erdő csodálható meg. E ma már kopár, terméketlen terület 200 millió évvel ezelőtt dús növényzettel borított mocsaras síkság volt. A hirtelen lezúduló nagy esők miatti áradások kidöntötték a hatalmas fákat, amelyek a földre zuhanva darabokra törtek. A területet övező több kisebb vulkán kitöréseinek során a rönköket láva borította be, amely idővel egyre vastagabb réteget képezett, s az elpusztult növények vulkáni kovasavval átitatott maradványai lassan mélyen a felszín alá kerültek. A ma látható rönkök évmilliókon át pihentek iszapba és vulkáni hamuba ágyazódva, mígnem 65 millió évvel ezelőtt egy nagyobb földmozgás hatására felszínre került ez a réteg.

5 A bennük időközben megszilárdult kovasavnak köszönhetően eredeti formájukban felszínre kerülő farönköket az esők okozta erózió lassan kiszabadította az üledékből, s ma a hajdan a dinoszauruszokra lenéző, majd különböző ásványokká, többnyire kvarccá kristályosodott fák a távoli múltról mesélnek nekünk. Napjainkban is újabb és újabb kővé vált rönkök kerülnek felszínre. A területet ezeknek a különleges kincseknek megőrzése érdekében ben nemzeti parkká nyilvánították. A Petrified Forest több különböző területre oszlik. A legsötétebb árnyalatú rönkök a Fekete erdő elnevezést viselő részen találhatók, itt csodálható meg a híres Onyx Bridge (Ónix-híd) is, egy patak medrét átívelő fa, amelynek tizenkét méteres törzse alig néhány évvel ezelőtt töredezett meg. A nemzeti park területét azonban nemcsak a kővé vált fák miatt érdemes felkeresni, megtekinthetők itt egy navajo indián lakóház romjai, több mint háromezter éves sziklavésetek, és egy régészeti lelteket bemutató kis múzeum is várja a látogatókat, akik nemcsak gyalog járhatják be a park területét, hanem ló-, szamár- vagy akár lámaháton. Szerintem érdekes a Megkövült erdő, mert megnézhetjük, hogy hogyan nézhettek ki a fák a dinoszauruszok korában, gyönyörködhetünk a kristályossá változott óriásokban és bejárhatjuk az egész nemzeti parkot lámaháton. Van aki, ha meghallja a megkövült szót egyből a Budapesti Természettudományi Múzeumban megtekinthető élőlények maradványai, kövületei jutnak az eszébe. Ha megnyernék egy pályázatot, aminek a főnyereménye az lenne, hogy elmehetnék egy nemzeti parkba, akkor a Petrified Forest Nemzeti Parkot választanám Felelősségteljes állattartás 1931 óta október 4-én ünnepeljük az állatok világnapját. E jeles nap alkalmából foglalkozzunk egy kicsit azokkal az állatokkal, akik körülvesznek bennünket mindennapjainkban, örömöt csempésznek az életünkbe. Ugyanis az állattartás nemcsak arról szól, amit kedvencünk nyújthat nekünk, a gazdinak is tennie kell, gondoskodnia kell a magára vállalt, tőle függő élőlényről.. Legyen szó emlősökről, hüllőkről,a felelősségtudat a legfontosabb, ha állatot vállalunk magunk mellé. Számolnunk kell azzal is, hogy évet is velünk tölthet kedvencünk. Szerencsére egyre inkább változik pozitív irányba az állattartók viselkedése, legtöbben tudják is, hogy mekkora felelősséget vállalnak az állattartással. Azonban még mindig gyakori probléma,hogy sokak elvárásokkal állnak az új kis kedvenc előtt,hogy olyan legyen, mint amilyen az ideális. Ez hamar átalakul, ahogy megvan az új családtag,inkább az emberek igazodnak állataikhoz,jó példa erre a kutyás kirándulás. Mindenki csak akkor vállalja el ezt az óriási felelősséget, ha mindennel számolt, elég ideje és türelme van egy kisállathoz,illetve idősödő énjéhez is! Nagy Tamás (11.B) Forrás: fak_arizonaban a_kove_valt_erdo Hegyesi Fanni (13.K)

6 Diákságok Tudnivalók a közösségi szolgálatról Iskolarádiót, több diákéletet! Bizonyára TI is gondolkoztatok már azon, milyen jó lenne a szünetekben némi zenét, esetleg sulival kapcsolatos híreket hallani. Nyilván 10 perc nem sok idő, de pár számra pont elég. Az én javaslatom az lenne, hogy működtessük ezt újra! Beszélgettem pár volt Ganzossal és ők elmondták, hogy az ő idejükben ez teljesen jól funkcionált. Hogyan is képzelném ezt el? Nyilván olyan diák kellene ehhez, akit érdekel a dolog, esetleg későbbiekben is ezzel akar foglalkozni, lelkes, és tisztában van a különböző zenei ízlésekkel. Ismerek, illetve tudok ilyen tanulót az iskolánkban. A hírekre például olyan javaslataim vannak, hogy melyik tanár nincs aznap az iskolában, kinek marad el az utolsó órája, milyen esemény közeleg. A diákélettel kapcsolatos elképzeléseim pedig a következők: Gólyabál, gólyatábor, farsangi bál, Valentin napi üzenetek küldése. Ebben szívesen venném a diákönkormányzat segítségét, hogyan hozható ez létre. Vagy lehetne több házi vetélkedő, nem csak a komplex verseny, amiről valószínűleg a legtöbb diáknak fogalma sincs, mit is takar. Nagyon sok ötletem van még, mivel lehetne jobbá tenni az életet a suliban, de hagyok lehetőséget arra,hogy TI is gondolkodjatok! Tegyünk az iskoláért! Berei Koral (13.K) Ez egy olyan téma lesz, ami szinte minden diákot érint. A közösségi szolgálat, vagy, ahogy általánosságban (tévesen) mondjuk: közmunka egy olyan program, amit az Országgyűlés vezetett be, abból a célból, hogy jobban tudjunk tájékozódni a társadalomban, és személyes kapcsolatba kerüljünk olyanokkal, akiknek az élethelyzetéből esetlegesen tapasztalatot meríthetünk. A jelenleg hatályos jogszabály szerint csak az kaphat érettségit, aki elvégez 50 órát a program keretein belül. Nem új keletű a dolog maga, több országban fut évek óta, de kicsiny hazánkban másképp. Odakint az állam, és az oktatási hivatalok által előre megszervezett programok vannak, Magyarországon viszont még ennyire nem forrt ki a dolog. Te döntheted el, sőt, kell eldöntened, hogy hol szeretnél dolgozni, és habár az iskola 18 lehetőséget kínált fel, amit állandóan bővít, te magad is kereshetsz munkalehetőségeket. Mit kell tudni róla? A diákok naponta legalább egy, max. 3 órát dolgozhatnak hétvégén. A hivatalos jogszabály szerint 18 éven aluli este 8 és reggel 6 óra között nem végezhet közösségi szolgálatot. Két tevékenység között legalább 14 óra úgynevezett pihenőidő -t kell tartani.

7 A helyi közösség javát kell, hogy szolgálja, nem szabad, hogy pénzszerzésről, üzletelésről szóljon. Több területen kell elvégezni (nincs megszabva minimum, tanácsolt, hogy három helyen legalább). Elsősorban hosszútávon fenntartható, és mások számára előnyös tevékenységekben kell részt venni. Még arra is kitér a szabályzat, hogy a diákok a közvetlen hozzátartozójuknál (pl: anyu, apu, nagyszülők), azok munkahelyén nem végezhetnek Stílusok, előítéletek Főként a fiatalok körében ismert az, hogy el akarunk határolódni másoktól,a nagy átlagtól, ki szeretnénk tűnni a többi ember közül, ezért választunk pl. egy öltözködési stílust. Ez nemtől független, mind a lányoknál, fiúknál megtalálható. Térjünk ki néhányukra; ott vannak azok a fiatalok, akiknek a divat a fontos, mind zenében, mind új ruhák tekintetében. Mindennek a helyén kell lennie rajtuk, és fontos, milyen márkát vesznek. Szórakozni általában diszkókba mennek, ezen kívül szívesen töltik idejüket plázákban. Hol lehet elvégezni az 50 órát? Nagyjából mindenhol, ahol nem pénzre megy a dolog. Lehet egészségügyi (kórház), szociális és jótékonysági, oktatási (tanintézmények), kulturális és közösségi, környezet- és természetvédelmi (hólapátolás, szemétszedés), polgári és katasztrófavédelmi (rendőrség, tűzoltóság) területeken is végezni, illetve olyan helyeken, ahol óvodáskorú, netán sajátos nevelési igényű gyermekekre, vagy idős emberekre felügyelünk. Főként fiúk, de lányok körében is ismert még a rapper. Rap zenét hallgatnak, laza cuccokat hordanak, és fullcapet. Sokan írnak dalszövegeket is, és bandákba verődve lógnak. Jellegzetes táncmozdulatuk a break. Zenélésük során olykor használatos a beatbox (másnéven szájdob). Források: Szrenka Viktor (11.B) Nem utolsó sorban, amiről magam is sokat tudok nyilatkozni, a rockerek. Rock zenét hallgatnak, bakancsot, és sok-sok szegecses dolgot hordanak. Ez a stílus merőben elhatárolódik a többitől, de kiváló zenék születnek kezük alatt. Gyakori, hogy este utcán gitároznak és énekelnek, mindezt zenekartól függetlenül is teszik kedvtelésből. Bulihelyeknek főként rockkocsmákat választanak, és koncerthelyeket.

8 A sok stílusirányzat általában nem nyit a másik felé, és elítélik egymást. Ám, az általánosítás, és a kinézetről való megítélés sem egy nagyon jó dolog. Azért, mert más az ember stílusa, még lehet jó ember. Minden ember egyenlő. 15 Malcsiner Nóra (13.K) 16 Hírek, érdekességek a nagyvilágból Miből mennyit isznak a világban? Nemrég felmérés és térkép készült a világ valamennyi országának alkoholfogyasztásáról. Ebből kiderül, hogy hol mennyi a heti átlagos bor, sör vagy rövidital fogyasztás, a 15 évnél idősebbek körében. Több országban - így nálunk is- mindhárom italból szívesen fogyasztanak, de északabbra hagyományosan a rövidek, míg a mediterrán régióban a különböző borok dominálnak. Magyarország egyik téren sincs legelöl, de a csúcsmezőnybe sem tartozunk (szerencsére). A fogyasztás hetente nagyjából fél üveg bornak, kicsit több mint három sörnek és majdnem négy felesnek felel meg. Főleg bor tekintetében, de megelőzzük ezzel az ismert borfogyasztó országokat, mint Spanyolország, igaz, ott a ritka és különleges borokat részesítik előnyben. Viszont a csúcson egyértelműen a franciák vannak ezen a téren, hiszen egy liter bort is megisznak egy héten. A sört illetően közismertek a német, az osztrákok és a csehek, ez látható is a térképen. Ami meglepő lehet, hogy a spanyolok, a dél-afrikai régió országai és A világ sörfogyasztása

9 Dél-Amerika nagy része is a jelentős fogyasztók közé tartozik a felmérés szerint. Ezzel ellentétben, a Távol-Keleten és Indiában nem igazán örvend nagy népszerűségnek a sör. Igaz, Indiában egyik alkoholfajtából sem fogyasztanak túl sokat, egyik sem éri el a heti 1 decilitert. Visszatérve az északi országokhoz, kiderül, amit már sokan tudnak: az oroszok inkább isznak röviditalokat, mint bort. Előbbiből annyit isznak, hogy 9 stampedli (3 cl) bőven kijönne belőle hetente! A legtöbb hidegebb éghajlatú országban ugyanígy a rövidek állnak az első helyen, csak kisebb mennyiségben. Valószínűleg ennek az is lehet az oka, hogy a szőlőt elég nehéz lenne megtermelni Szibériában A kattintható térkép elérhető ezen a címen: 17 Cicer Norbert (13.K) 18 Ganz sportélet Az idei Történelmi váltófutáson, melyet hagyományosan az aradi tizenhárom emlékére rendez a Budapesti Atlétikai Szövetség, a 22. helyen végzett csapatunk (Uranchimeg Temuujin, Lázár Ákos, Gergely Konrád, Ladoniczki Csaba 9.k/c, Kovács Tamás, Harsányi Gábor 13.c, Juhász Viktor 11.g/f, Kocsis Krisztián). A vasárnap reggeli esős idő ellenére népes mezőny állt rajthoz a történelmi belvárost átszelő 6500 méteres távon, melyet csapatonként 13 futónak kell teljesíteni a lehető leggyorsabban. Sajnos nem sikerült minden versenyzőnknek időben megérkezni, így a csapat öt tagjának dupla távot kellett futnia. (Forrás: gasztronomia/ _terkep_mibol_mennyit_isznak_a_magyarok_es/ Aranyköpések Irodalom Lucifer a legnegatívabb személyiség, mert a tudást képviseli. Madách: Az ember tragédiája A történelmi színek arra valók, hogy kétségbeesésbe kergessék Ádámot és az olvasót. Madách: Az ember tragédiája Történelem Zrínyi csillaga fényesen ragyogott fenn a magyar Holdon. Deák a haza bölcsőjeként is halhatatlanná vált.

10 19 A Wekerle Kupa kispesti középiskolás labdarúgó tornán, melyet az új Zoltán utcai műfüves pályán rendeztek, V. korcsoportos focistáink (Emri Balázs, Kiss Balázs János, Nagy Ármin, Prepelicza Máté, Szabó Márió, Szeitl Bence, Vitéz Attila 10.C) hétméteres rúgásokkal szorultak a negyedik helyre. VI. korcsoportosaink (Boros Zoltán, Kiss Alex, Horváth Tamás, Közép László 9.g/f, Ritter Tamás, Varga Balázs 12.E) ezúttal nem jártak szerencsével, a hatodik helyen végeztek. 20 Minden Kedves Diáknak, és Tanárnak, Jó pihenést kívánunk a szünetben! Szerkesztők, újságírók: Berei Koral (13.K) Cicer Norbert (13.K) Hegyesi Fanni (13.K) Malcsiner Nóra (13.K) Nagy Tamás (11.B) Szrenka Viktor (11.B) Segítő tanárok: Darabos Katalin, Horváth Dóra, Miskolczi Éva, Szöllősi Judit Grafika: A logó Rajz Áron (12.B) munkája Ez a tanév rögbi toborzóval kezdődött. A tavalyi népszerűsítő órák után hárman igazoltak a Ganzból a kispesti EXILES rögbi szakosztályba. Ha megtetszett ez a Magyarországon is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő sportág és szeretnél edzésre járni, további felvilágosításért fordulj Móricz László 12.K, Mészáros Artúr és Uranchimeg Temujin 9.k/c rögbi játékosokhoz. Novemberben asztalitenisz iskolabajnokságot szervezünk. Figyeld a tornaterem előterében elhelyezett faliújságot és nevezz a versenyre! Jó sportolást kívánok! Szöllősi Judit (testnevelő tanár) Az újság online változata a honlapról elérhető:

Az Érdi Batthyány Sportiskolai Általános Iskola diákújságja

Az Érdi Batthyány Sportiskolai Általános Iskola diákújságja Az Érdi Batthyány Sportiskolai Általános Iskola diákújságja http://erdisportiskola.sulinet.hu 2015. január A 2014/15 tanév első féléve január 16-án fejeződött be. A tanulók az eltelt időszakban nyújtott

Részletesebben

KRÓNIKA 2007-2008 TANÉV ELEJI KIADÁS. Brassó Utcai Általános Iskola

KRÓNIKA 2007-2008 TANÉV ELEJI KIADÁS. Brassó Utcai Általános Iskola KRÓNIKA 2007-2008 TANÉV ELEJI KIADÁS Brassó Utcai Általános Iskola A 2007-2008. tanév kezdetén szeretettel köszöntök minden új és régi diákot, a kedves szülőket és az iskola valamennyi dolgozóját. Tanulóink

Részletesebben

Nyár. Boda.try.hu. Sokan kifeküdtek amikor megtudták, hogy folytatódik a magazin

Nyár. Boda.try.hu. Sokan kifeküdtek amikor megtudták, hogy folytatódik a magazin 1 Nyár Boda.try.hu Örömmel értesítek minden lovast, hogy készülőben van Boda lovas honlapja! Az oldalon megtaláljátok a lovarda árait, lovait. A kisebb és nagyobb lovasok rajzait, írásait, és csodálatos

Részletesebben

Első nap. Jól éreztük magunkat, sok szép, újat tanultunk Erdély történelméről és számos szép, régi építményt láthattunk.

Első nap. Jól éreztük magunkat, sok szép, újat tanultunk Erdély történelméről és számos szép, régi építményt láthattunk. Első nap Reggel 6-kor indultunk a Cseresnyés Kollégium elől. A határ átlépése után az első megállónk Nagyszalonta volt. Megnéztük a város főterét ahol Erdély egyetlen Kossuth Lajos szobor található. Ellátogattunk

Részletesebben

Barossosok az Európai Parlamentben (és egyéb helyeken)

Barossosok az Európai Parlamentben (és egyéb helyeken) Barossosok az Európai Parlamentben (és egyéb helyeken) A tények: Időpont: 2012. október 10 13. Helyszínek, látnivalók, programok: Dachau: koncentrációs tábor megtekintése Strasbourg: angolosok: részvétel

Részletesebben

A 12. a osztályfőnöke 8 éven át Nagy Judit volt, aki így foglalta össze az elmúlt éveket:

A 12. a osztályfőnöke 8 éven át Nagy Judit volt, aki így foglalta össze az elmúlt éveket: A 12. a osztályfőnöke 8 éven át Nagy Judit volt, aki így foglalta össze az elmúlt éveket: 2008. szeptember 1-jén 32 kíváncsi, izgatott és talán egy kicsit megszeppent gyerek érkezett az 5.a osztályba.

Részletesebben

A 14 tagú kalocsai küldöttség remekül teljesített a Diákolimpia megyei fináléjában, hiszen nyolc éremmel térhettek haza

A 14 tagú kalocsai küldöttség remekül teljesített a Diákolimpia megyei fináléjában, hiszen nyolc éremmel térhettek haza Baján csobbant a csapat Megyedöntőn jártak 2009.01.15. A 14 tagú kalocsai küldöttség remekül teljesített a Diákolimpia megyei fináléjában, hiszen nyolc éremmel térhettek haza Január 8-án a vizek városában

Részletesebben

2013. OKTÓBER HAVI PROGRAM ÉRTÉKELÉSE

2013. OKTÓBER HAVI PROGRAM ÉRTÉKELÉSE 2013. OKTÓBER HAVI PROGRAM ÉRTÉKELÉSE Október 1-jén a zenei világnap alkalmából fellépő Újfehértói Fúvószenekar nagy sikerű koncertet adott iskolánkban a város kulturális napi rendezvényeinek keretein

Részletesebben

KRÓNIKA 2006-2007 TANÉV ELEJI KIADÁS. Brassó Utcai Általános Iskola

KRÓNIKA 2006-2007 TANÉV ELEJI KIADÁS. Brassó Utcai Általános Iskola KRÓNIKA 2006-2007 TANÉV ELEJI KIADÁS Brassó Utcai Általános Iskola A 2006-2007. tanév kezdetén szeretettel köszöntök minden új és régi diákot, a kedves szülőket és az iskola valamennyi dolgozóját. Egy

Részletesebben

Mondjam vagy mutassam?

Mondjam vagy mutassam? I évfolyam 1.szám 2011 szeptember-október-november A Montágh Imre Általános Iskola, Speciális Szakiskola, Készségfejlesztő Speciális Szakiskola és EGYMI lapja MONDJAM VAGY MUTASSAM Iskolánk névadója, Montágh

Részletesebben

Felkészülve a belvízre

Felkészülve a belvízre Alapítva 2011. FELGYŐI HÍREK KIADJA: FELGYŐ KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA Felgyő, Széchenyi út 1. 2013. Február-Március III. évfolyam 2-3. szám felgyo.hu/felgyoihirek TELEFON/FAX: 06-63/580-061 FELELŐS KIADÓ: HORVÁTH

Részletesebben

2012. október Egressy Gábor Két Tanítási Nyelvű Szakközépiskola diáklapja

2012. október Egressy Gábor Két Tanítási Nyelvű Szakközépiskola diáklapja 2012. október Egressy Gábor Két Tanítási Nyelvű Szakközépiskola diáklapja XIV. évfolyam, V. szám Tartalom Bevezető szövegelés az új szerkesztőtől Az igazgatónő évnyitó beszéde Interjú az új igazgatóhelyettessel

Részletesebben

CSENGŐSZÓ. A Császártöltési Német Nemzetiségi Általános Iskola diáklapja 2015/2016-os tanév 2. szám

CSENGŐSZÓ. A Császártöltési Német Nemzetiségi Általános Iskola diáklapja 2015/2016-os tanév 2. szám CSENGŐSZÓ A Császártöltési Német Nemzetiségi Általános Iskola diáklapja 2015/2016-os tanév 2. szám Készítették: A Diák-újságíró szakkör tagjai: Juhász Valentina, Jónás Levente, Flórián Zsolt, Prohászka

Részletesebben

Ritmuscsapatok Országos Modern Tánc versenyének versenyszabályzata! 2016

Ritmuscsapatok Országos Modern Tánc versenyének versenyszabályzata! 2016 Ritmuscsapatok Országos Modern Tánc versenyének versenyszabályzata! 2016 VERSENYRENDSZERÜNK: Versenyünk AMATŐR szintű Táncversenysorozat! A Tánc, mint sportág megismertetése és tömegbázis teremtése és

Részletesebben

KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA

KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA Baracskai Kozma Ferenc Általános Iskola 2471 Baracska, Templom u. 19. OM: 030166 2015-2016-os tanév Készítette: Kárpáthegyi Józsefné 1. A pedagógusok iskolai végzettsége - szakképzettsége

Részletesebben

KÖSZÖNTŐ. Balogh Gábor. Tisztelt testnevelők, felkészítők, kedves diákok!

KÖSZÖNTŐ. Balogh Gábor. Tisztelt testnevelők, felkészítők, kedves diákok! KÖSZÖNTŐ Tisztelt testnevelők, felkészítők, kedves diákok! A 2015/2016-os tanévben is töretlen lelkesedéssel dolgozunk a Diákolimpia versenyrendszerének minél színvonalasabb szervezésén. Nagy öröm számunkra,

Részletesebben

Igazgatói beszéd programjainkról, eredményeinkről. az I. félév zárásaként megtartott hálaadó istentiszteleten

Igazgatói beszéd programjainkról, eredményeinkről. az I. félév zárásaként megtartott hálaadó istentiszteleten 1 Igazgatói beszéd programjainkról, eredményeinkről az I. félév zárásaként megtartott hálaadó istentiszteleten Áldás, békesség! Szeretettel köszöntök mindenkit az Arany János Református Általános Iskola

Részletesebben

A szerkesztôség e-mail címe: derekpont@freemail.hu telefon: 0620-389-58-53. Olvasói levelek A következő levelet községünk két fiatal középiskolás diákjától kaptam, melyben hírül adják, hogy nagy sikert

Részletesebben

Kapuvár Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2011. október 27-i nyílt ülésének jegyzőkönyvét

Kapuvár Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2011. október 27-i nyílt ülésének jegyzőkönyvét 2011. október 27-i ülése 317 KAPUVÁR VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 13/2011. T A R T A L M A Z Z A Kapuvár Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2011. október 27-i nyílt ülésének jegyzőkönyvét

Részletesebben

Élménybeszámoló - Dolomitok (Rosengarten)

Élménybeszámoló - Dolomitok (Rosengarten) Élménybeszámoló - Dolomitok (Rosengarten) A 2013/2014. tanévben immár harmadik alkalommal megrendezett Jakucs László Nemzetközi Földrajzversenyen elért első helyezésünkkel csapattársam, Boros János Mátyás,

Részletesebben

1. Pedagógusok végzettsége és szakképzettsége hozzárendelve a helyi tanterv tantárgyfelosztásához. Pedagógus végzettség képesítés tanított tantárgy

1. Pedagógusok végzettsége és szakképzettsége hozzárendelve a helyi tanterv tantárgyfelosztásához. Pedagógus végzettség képesítés tanított tantárgy Különös közzétételi lista 2015/2016 tanév 32/2008 (XI. 2) OKM rendelet 10. számú melléklet 0 11/1994 (VI.8) MKM rendelethez, mely előírja a tájékoztatási kötelezettséget az alábbi témákban: A pedagógusok

Részletesebben

A környék legjobb sulija

A környék legjobb sulija A környék legjobb sulija Szerintem minden diák egyetért velem, ha azt mondom, hogy egy jó suliban rengeteg a program. Persze az még jobb lenne, ha a gyerekeknek kellene tanítania a tanárokat, de ezt sajnos

Részletesebben

Visszatekintés... Egészség- és sportnap. Szent Lőrinc Diákújság. kellemesen elfáradva várta az eredményhirdetést. ezeket kipróbálhatták,

Visszatekintés... Egészség- és sportnap. Szent Lőrinc Diákújság. kellemesen elfáradva várta az eredményhirdetést. ezeket kipróbálhatták, Szent Lőrinc Diákújság I. évfolyam, 1. szám A hírlevél Visszatekintés... Egészség- és sportnap A tartalomból: Egészség-és sportnap 1 Az Egészség-és sportnap megrendezésére 2015.május 20 -án került sor

Részletesebben

KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA 2011.

KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA 2011. KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA 2011. 11/1994. (VI. 8.) MKM rendelet a nevelési-oktatási intézmények működéséről 10. számú melléklet a 11/1994. (VI. 8.) MKM rendelethez 188 Különös közzétételi lista a nevelési-oktatási

Részletesebben

2015/2016. tanév. A munkatervet készítette: Kincses Imréné intézményvezető. Iktatószám: 215/2015. Okány, 2015. szeptember 14.

2015/2016. tanév. A munkatervet készítette: Kincses Imréné intézményvezető. Iktatószám: 215/2015. Okány, 2015. szeptember 14. Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Okányi Általános Iskola 5534. Okány, Kossuth u. 5-9. Tel.: 06 (66) 488-105 Tel./Fax: 06 (66) 488-111 email: okanyiskola@gmail.com, web: www.okanyiskola.hu MUNKATERV

Részletesebben

Író-invázió a kistelepülési könyvtárakban

Író-invázió a kistelepülési könyvtárakban Mi történt a KSZR háza táján? Rovatvezető: Mikolasek Zsófia mikolasek.zsofia@jamk.hu 20/2326-626 V. évfolyam 5-6. szám 2015. május-június Író-invázió a kistelepülési könyvtárakban Mikolasek Zsófia A József

Részletesebben

Dabasi. helyzet. Bajnokcsapat! A tradíció kötelez, a jelen felhatalmaz, a jövő lehetőséget kínál. 2016. április 3.

Dabasi. helyzet. Bajnokcsapat! A tradíció kötelez, a jelen felhatalmaz, a jövő lehetőséget kínál. 2016. április 3. Dabasi - helyzet Az FC Dabas rendszeresen megjelenő kiadványa I. évfolyam. 8. szám Bajnokcsapat! A tradíció kötelez, a jelen felhatalmaz, a jövő lehetőséget kínál. 2016. április 3. bajnokcsapataink Bajnok

Részletesebben

******************************************************************

****************************************************************** Els évfolyam 1. szám 2015. szeptember-október ****************************************************************** Ismét itt az iskolaújság! Újból létrejött a Lila Suli diáklapja! A közremköd fszerkesztk,

Részletesebben

TISZTELET NAGYBÁNYÁNAK

TISZTELET NAGYBÁNYÁNAK TISZTELET NAGYBÁNYÁNAK A Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. tisztelettel meghívja Önt és művészetkedvelő barátait 2016. május 28-án, szombaton 18 órára Debrecenbe, a Kölcsey Központ Bényi

Részletesebben

Csillag-csoport 10 parancsolata

Csillag-csoport 10 parancsolata Csillag-csoport 10 parancsolata 1. Nagyon jól érezd magad mindig, mert ilyen hely nem lesz több a világon. (Panka) 2. Próbálj meg normálisan viselkedni, hogy ne legyenek rád dühösek. (Vince) 3. Kitartóan

Részletesebben

Összesen 135 válasz érkezett Összegzés

Összesen 135 válasz érkezett Összegzés Összesen 135 válasz érkezett Összegzés ügyfélfogadási, rendelési ideje? Mennyire tudja azt összeegyeztetni munkaidejével? - Polgármesteri Hivatal Megfelelő, egyáltalán nem okoz gondot 83 61% Néha gondot

Részletesebben

Különös közzétételi lista. Szigetszentmártoni Általános Iskola

Különös közzétételi lista. Szigetszentmártoni Általános Iskola Különös közzétételi lista Szigetszentmártoni Általános Iskola 1. A pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége hozzárendelve a helyi tanterv tantárgyfelosztásához 2. A nevelő és oktató munkát segítők

Részletesebben

JuGáWi 7.A. Férfi Kézilabda Világbajnokság. Női Kézilabda Európa Bajnokság. Adventi műsor. Mit is ünnepelünk karácsonykor? Mikulás-buli az osztályban

JuGáWi 7.A. Férfi Kézilabda Világbajnokság. Női Kézilabda Európa Bajnokság. Adventi műsor. Mit is ünnepelünk karácsonykor? Mikulás-buli az osztályban JuGáWi 7.A 2010. december-2011. január Női Kézilabda Európa Bajnokság Amiről szó van az újságban: Rövidpályás Úszó Világbajnokság Férfi Kézilabda Világbajnokság Adventi műsor Mikulás-buli az osztályban

Részletesebben

BERHIDA VÁROS KÖZMŰVELŐDÉSI ÉS KÖZGYŰJTEMÉNYI INTÉZMÉNYEINEK

BERHIDA VÁROS KÖZMŰVELŐDÉSI ÉS KÖZGYŰJTEMÉNYI INTÉZMÉNYEINEK BERHIDA VÁROS KÖZMŰVELŐDÉSI ÉS KÖZGYŰJTEMÉNYI INTÉZMÉNYEINEK 2009. 2 KÖZMŰVELŐDÉSI INTÉZMÉNYEK MUNKATERVE Az intézményi beszámoló és munkatervkészítés mindig jó alkalom a szakmai feladatok ismételt számbavételére.

Részletesebben

A Pedagógiai és Közművelődési Intézmény Hírlevele 2012. március - 1. szám

A Pedagógiai és Közművelődési Intézmény Hírlevele 2012. március - 1. szám A Pedagógiai és Közművelődési Intézmény Hírlevele 2012. március - 1. szám Az elektronikus hírlevél segítségével szeretnénk partnereinket időszakonként értesíteni az aktuális eseményekről, rendezvényekről,

Részletesebben

Ekecsi - Apácaszakállasi

Ekecsi - Apácaszakállasi Ekecsi - Apácaszakállasi H í r a d ó A KÖZSÉGI HIVATAL INGYENES TÁJÉKOZTATÓJA I. Évfolyam 4. Szám 2003. NOVEMBER A z év vége közeledtével szeretném Önöket tájékoztatni a faluban és az önkormányzatban zajló

Részletesebben

SZASZÁÉK gondoskodnak.

SZASZÁÉK gondoskodnak. ÉBREDÉS A PÁRI IFJÚSÁGI ÉS NEMZETISÉGI EGYESÜLET TÁJÉKOZTATÓ SZÓRÓLAPJA 2009. JÚNIUS PÁRI, Nagy utca 24. Teleház Telefon: 74/887-391 E-mail: ebredes.pari@vipmail.hu Meghívó PÖRKÖLTFŐZŐ VERSENY A Pári Ifjúsági

Részletesebben

Kézipatika. az ország tetején. Beszélgetés Zorkóczy Ferenc háziorvossal, a mátraszentimrei kézigyógyszertár kezelôjével.

Kézipatika. az ország tetején. Beszélgetés Zorkóczy Ferenc háziorvossal, a mátraszentimrei kézigyógyszertár kezelôjével. Kézipatika az ország tetején Mátraszentimre Magyarország legmagasabban átlagosan 800 méteren fekvô önálló települése. Hivatalosan még öt települést foglal magában: Mátraszentistvánt és Mátraszentlászlót,

Részletesebben

A Péceli Integrált Oktatási Központ Általános Iskola és Gimnázium - PIOK -

A Péceli Integrált Oktatási Központ Általános Iskola és Gimnázium - PIOK - A Péceli Integrált Oktatási Központ Általános Iskola és Gimnázium - PIOK - a 2012-2013-as tanév első félévének szakmai értékelése OM azonosító: 032378 Tartalom: - Főigazgatói értékelés - PIOK Ráday Pál

Részletesebben

Varga Péter színes fotója a Képtár mellékletben

Varga Péter színes fotója a Képtár mellékletben Varga Péter: Skandinávium Varga Péter színes fotója a Képtár mellékletben Rügyek 3253 Varga Péter Ah, fehér ember Bárcsak elég vér lenne a pucámban, s lefotóznám! Egy börtönszerű, szürke, magas kerítéssel

Részletesebben

Te Deum, 2010. június 18. Az igazgató beszéde

Te Deum, 2010. június 18. Az igazgató beszéde Te Deum, 2010. június 18. Az igazgató beszéde Mielőtt az éves beszámolóhoz kezdenék, egy ünnepélyes mozzanat következik: a zászlóátadás. A zászlót mindig a nyolcadikosok viszik iskolai és egyházi ünnepeinken,

Részletesebben

Fontos tudnivalók a 2015/2016-os tanévről

Fontos tudnivalók a 2015/2016-os tanévről Fontos tudnivalók a 2015/2016-os tanévről Oldal: 2 / 7 Székhelyünk: 2085 Pilisvörösvár, Fő utca 134. Telefon: (26) 374 457 (26) 611-477 Iskolaigazgató: Szakmai vezető: Iskolatitkár: Gazdasági vezető: Gazdasági

Részletesebben

ö ö ö ö ő ö ö ő ö ő ő ő ö ö ő ő ö ö ő ő ű ű ő ő ö ű ő ö ö ő ö ő ö ú ő ö ű ű ő ő ö ű ő ö ö ű ű ő ö ű ő ö ö ű ű ű ű ű ű ű ö ű ő É ö ú ö ö ö ö Ő ö ö ö ö ő ö ö ő ö ö ő ö ö ő ű ö ö ö ö ö ö ő Ö ő ö ö ő ö ő ö

Részletesebben

J u b ile u m i k ia d v á ny

J u b ile u m i k ia d v á ny 2012. jú liu s 22 29. 1. szám J u b ile u m i k ia d v á ny S t a t i s z t i k á k Diákmunka ez olyan, mint egy építőtábor - lehet hallani egy-egy elejtett szót a várban a látogatók szájából. Mi is az

Részletesebben

Dr. Benedek Dezső Tudásra van szükségünk a túléléshez

Dr. Benedek Dezső Tudásra van szükségünk a túléléshez Dr. Benedek Dezső Tudásra van szükségünk a túléléshez Mindenki számára világos, hogy új világrend van kialakulóban. Az óra ketyeg, az átállás közeledik attól függetlenül, hogy mennyi skandallumot, komplikációt

Részletesebben

Tanítási napok száma: 2015. szeptember 1-től 2016. augusztus 31-ig

Tanítási napok száma: 2015. szeptember 1-től 2016. augusztus 31-ig A 2 015/2016 -OS T AN É V RENDJE Tanítási napok száma: Szorgalmi idő: Tanítási év vége: 181 nap 2015. szeptember 1-től 2016. augusztus 31-ig 2016. június 15. (szerda) Őszi szünet: 2015. október 26-tól

Részletesebben

és a MUNKATERV 2014/2015. TANÉV

és a MUNKATERV 2014/2015. TANÉV A SÁRBOGÁRDI MÉSZÖLY GÉZA ÁLTALÁNOS ISKOLA és a SÁRBOGÁRDI MÉSZÖLY GÉZA ÁLTALÁNOS ISKOLA SZENT ISTVÁN TAGISKOLÁJA MUNKATERV 2014/2015. TANÉV Sárbogárd, 2014. szeptember 1. Készítette:.. Fülöpné Nemes Ildikó

Részletesebben

2016. június. Nagypall Község Önkormányzatának lapja

2016. június. Nagypall Község Önkormányzatának lapja Nagypalli Hírhozó Nagypall Község Önkormányzatának lapja Elballagtak nagycsoportos óvodásaink. Búcsút vettek az óvodától, az óvó néniktől, kispajtásoktól és a játékoktól. Szeptembertől várja őket az iskolapad

Részletesebben

Október. Szüreti felvonulás és bál. Kirándulás a Gemenci erdőben. Tanulmányi kirándulás Bikalon

Október. Szüreti felvonulás és bál. Kirándulás a Gemenci erdőben. Tanulmányi kirándulás Bikalon Tartalom Szüreti felvonulás és bál Kirándulás a Gemenci erdőben (1.-2. évf.) Tanulmányi kirándulás Bikalon (3.-4. évf.) Rajzpályázat Vetélkedő a magyar népmese napjának tiszteletére Bolyai matematika csapatverseny

Részletesebben

CSAPÓKERTI ÁLTALÁNOS ISKOLA MUNKATERV. 2015/2016-os tanév

CSAPÓKERTI ÁLTALÁNOS ISKOLA MUNKATERV. 2015/2016-os tanév CSAPÓKERTI ÁLTALÁNOS ISKOLA MUNKATERV 2015/2016-os tanév Összeállította: Nagy Zsolt intézményvezető Debrecen, 2015. augusztus 25. Tartalom 1. A 2015/2016-os tanévet meghatározó jogszabályok, dokumentumok...4

Részletesebben

A kellemes időben gyorsan telt a nap, többszöri megállással, pihenővel késő délután értünk Lipcsébe.

A kellemes időben gyorsan telt a nap, többszöri megállással, pihenővel késő délután értünk Lipcsébe. A projekt adatai: Címe: Modern technikák a régi épületek felújításánál Helyszín: Lipcse, Németország Kint tartózkodás Ideje: 2015.06.13.-2015.07.04. Munkanyelv: német Tavalyi sikeres, a témában futó felnőtt

Részletesebben

GYAKORI KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK Frissítve: 2015. november 12.

GYAKORI KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK Frissítve: 2015. november 12. GYAKORI KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK Frissítve: 2015. november 12. 0. Kérdés: Igaz-e, hogy a Boronkayban nem lesz gimnáziumi képzés? Válasz: NEM!!! A 2016-2017-es tanévben az alábbi gimnáziumi képzések indulnak:

Részletesebben

IX. évfolyam I. szám 2011. március Ladánybene Polgármesteri Hivatalának Információs Kiadványa. Önkormányzati hírek

IX. évfolyam I. szám 2011. március Ladánybene Polgármesteri Hivatalának Információs Kiadványa. Önkormányzati hírek Benei Hírmondó IX. évfolyam I. szám 2011. március Ladánybene Polgármesteri Hivatalának Információs Kiadványa Önkormányzati hírek Az önkormányzat képviselő-testülete 2011. február 14-én testületi ülést

Részletesebben

Lajos polgármester. Ezután az óvodások zenés, ötletes, hangulatos műsora következett Németh

Lajos polgármester. Ezután az óvodások zenés, ötletes, hangulatos műsora következett Németh XI. évf. 6. sz. 2014. december www.kiralyhegyes.hu "Áldás szálljon házatokra, meghitt béke lengje be, boldogságnak légy forrása, szóljon errõl Szenteste!" Jégvirág költözzön mindegyik ablakba, gőzölgő

Részletesebben

Különös Közzétételi Lista

Különös Közzétételi Lista KLIK KUNSZENTMIKLÓSI TANKERÜLETE FÖLDVÁRY GÁBOR KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA 6098 Tass, Dunai út 24. Telefonszám: 76/536-210 Fax: 76/536-211 Szervezeti egységkód: 030003, OM: 027936 Különös Közzétételi

Részletesebben

Kirándulás a Felvidéki bányavárosokba és a Szepességbe

Kirándulás a Felvidéki bányavárosokba és a Szepességbe Kirándulás a Felvidéki bányavárosokba és a Szepességbe Felvidéki kirándulásunk az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával jött létre. A kirándulást hosszas előkészítő munka előzte meg, amiben tanáraink

Részletesebben

ERASMUS ÉLMÉNYBESZÁMOLÓ SANTIAGO DE COMPOSTELA

ERASMUS ÉLMÉNYBESZÁMOLÓ SANTIAGO DE COMPOSTELA ERASMUS ÉLMÉNYBESZÁMOLÓ SANTIAGO DE COMPOSTELA Turizmus-vendéglátás szak Idegenforgalom és szálloda szakirány 2013/14. II. szemeszter/nappali Varga B. Veronika Varga B. Veronika vagyok, a Nyugat-Magyarországi

Részletesebben

Ibrányi Árpád Fejedelem Általános Iskola Sényői Tagintézménye

Ibrányi Árpád Fejedelem Általános Iskola Sényői Tagintézménye Ibrányi Árpád Fejedelem Általános Iskola Sényői Tagintézménye 2013/2014 tanév Munkaterv Összeállította: Pataki Lászlóné Tagintézmény-vezető 1 1. Helyzetkép Intézményünk a Klebersberg Intézményfenntartó

Részletesebben

ZALABÉR ÓVODAI ÉS ISKOLAI TÁJÉKOZTATÓ. 2010/2011. 1. szám HIRDETÉSEK ZALABÉRI ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETOKTATÁSI INTÉZMÉNY, ÓVODA

ZALABÉR ÓVODAI ÉS ISKOLAI TÁJÉKOZTATÓ. 2010/2011. 1. szám HIRDETÉSEK ZALABÉRI ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETOKTATÁSI INTÉZMÉNY, ÓVODA HIRDETÉSEK A Zalabéri Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, Óvoda Szülői Érdekképviselete intézményi bált szervez 2011. február 12- én. Erre az alkalomra már hagyományszerűen- osztálytalálkozókat

Részletesebben

Segítő tanárok: Ganz Ábrahám Két Tanítási Nyelvű Szakközép- és Szakiskola, Budapest 2013. XI. évfolyam, Tavaszi szám

Segítő tanárok: Ganz Ábrahám Két Tanítási Nyelvű Szakközép- és Szakiskola, Budapest 2013. XI. évfolyam, Tavaszi szám 20 Minden Kedves Diáknak, és Tanárnak, Jó pihenést kívánunk a tavaszi szünetben! Szerkesztők: Berei Koral (11.K) Malcsiner Nóra (11.K) Tóth Fanni (13.K) Barati Renátó (12.K) Farkas Vivien (12.K) Segítő

Részletesebben

Bói Anna. Konfliktus? K. könyvecskék sorozat 1.

Bói Anna. Konfliktus? K. könyvecskék sorozat 1. Bói Anna Konfliktus? K könyvecskék sorozat 1. Tartalom: Üdvözölöm a kedves Olvasót! Nem lehetne konfliktusok nélkül élni? Lehet konfliktusokkal jól élni? Akkor miért rossz mégis annyira? Megoldás K Összegzés

Részletesebben

Baracsi Szó XXIII. évfolyam 5. szám

Baracsi Szó XXIII. évfolyam 5. szám Baracsi Szó XXIII. évfolyam 5. szám 2015. május Önkormányzati tájékoztató 2015. május A helyes nézet mások véleménye és saját elmélkedésünk révén jön létre. (Buddha) Hosszadalmas lakossági utánajárást

Részletesebben

Közvélemény-kutatás. a 18 évesnél idősebb, magukat roma nemzetiségűnek valló, IX. kerületi lakosság körében. Roma Koncepció.

Közvélemény-kutatás. a 18 évesnél idősebb, magukat roma nemzetiségűnek valló, IX. kerületi lakosság körében. Roma Koncepció. Közvélemény-kutatás a 18 évesnél idősebb, magukat roma nemzetiségűnek valló, IX. kerületi lakosság körében Roma Koncepció témájában KUTATÁSI JELENTÉS 2015. november készítette: Melles Ágnes agnes.melles@tarki.hu

Részletesebben

Különös közzétételi lista

Különös közzétételi lista Különös közzétételi lista 1. A pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége hozzárendelve a helyi tantárgyfelosztáshoz. 2. A nevelő és oktató munkát segítők száma, feladatköre, iskolai végzettsége

Részletesebben

mondott, és nem kimondott gondolataival. Még senki sem tudta így elmondani ezeket, akár burkoltan is, bizony ezek a dalok gyakran kimondják azt,

mondott, és nem kimondott gondolataival. Még senki sem tudta így elmondani ezeket, akár burkoltan is, bizony ezek a dalok gyakran kimondják azt, II. fejezet [...] Legyél az esernyőm, Óvj a széltől, és ha mégis elázom, Te legyél az égen a Nap, Te melegíts át, ha néha fázom! Én meg olyan leszek hozzád, mint a gazdájához a véreb Amikor először láttam

Részletesebben

Óvodai intézményegység

Óvodai intézményegység Közzétételi lista 2013-14. nevelési év / tanév 2013. október 01-ei adatok a nemzeti köznevelésről szóló törvény végrehajtásáról szóló 229/2012. (VIII. 28.) Kormányrendelet alapján Óvodai intézményegység

Részletesebben

Tárgy: Öregiskola Közösségi Ház és Könyvtár 2013. évi munkaterve. Tisztelt Képviselő-testület!

Tárgy: Öregiskola Közösségi Ház és Könyvtár 2013. évi munkaterve. Tisztelt Képviselő-testület! 16. napirendi pont E- 166 Előterjesztő: Diószeghy Tünde képviseő Előterjesztést készítette: Balzó Edina Előzetesen tárgyalja: Ügyrendi Bizottság Mellékletek: 2013. évi munkaterv Előterjesztés Nagykovácsi

Részletesebben

A Mi újság? unk Általános Iskola Hantos 2002. január

A Mi újság? unk Általános Iskola Hantos 2002. január A Mi újság? unk Általános Iskola Hantos 2002. január VENDÉGÜNK VOLT BUDAI GYŐZŐ, ISKOLÁNK IGAZGATÓJA - Hol született? - Lajoskomáromban. - Mikor jött Hantosra, és hány évesen kezdett tanítani? - 19 éves

Részletesebben

A Fejér Megyei Eötvös József Szakképző Iskola és Kollégium diákújságja

A Fejér Megyei Eötvös József Szakképző Iskola és Kollégium diákújságja CSOMÓ Csak Okosan Minden Órán A Fejér Megyei Eötvös József Szakképző Iskola és Kollégium diákújságja 2012. december Mikulás nap December 6-án, a diákönkormányzat jóvoltából, iskolánkba is ellátogatott

Részletesebben

ÖNKORMÁNYZATI HÍREK INTÉZMÉNYI HÍREK. Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne. Tamási Áron

ÖNKORMÁNYZATI HÍREK INTÉZMÉNYI HÍREK. Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne. Tamási Áron TARCSAI HÍRADÓ Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne. Tamási Áron 2011. február INGYENES ÖNKORMÁNYZATI INFORMÁCIÓS LAP 11. évfolyam 1. szám ÖNKORMÁNYZATI HÍREK Köröstarcsa Község Önkormányzata

Részletesebben

XII. ÉVFOLYAM 10. SZÁM 2013. OKTÓBER. Havilapja. . Októ

XII. ÉVFOLYAM 10. SZÁM 2013. OKTÓBER. Havilapja. . Októ XII. ÉVFOLYAM 10. SZÁM 2013. OKTÓBER Pusztaföldvári Önkormányzat Hivatalos Havilapja VÁR ÁLLOTT S MOST FÖLDHALOM 2013. Októ ber XII. ÉVFOLYAM 10. SZÁM 2 2013. OKTÓBER MEGHÍVÓ Egy kicsit el kell menni világot

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S. Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete. 2012. március 26-i ülésére

E L Ő T E R J E S Z T É S. Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete. 2012. március 26-i ülésére E L Ő T E R J E S Z T É S Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2012. március 26-i ülésére Tárgy: Zirc város sportkoncepcióját megalapozó lakossági sportigény-felmérő kérdőívek kiértékelése Előadó:

Részletesebben

GÁRDONYI GÉZA ÉS SZEGI SULI ÁLTALÁNOS ISKOLA. 2015-2016. évi M U N K A T E R V E

GÁRDONYI GÉZA ÉS SZEGI SULI ÁLTALÁNOS ISKOLA. 2015-2016. évi M U N K A T E R V E GÁRDONYI GÉZA ÉS SZEGI SULI ÁLTALÁNOS ISKOLA 2015-2016. évi M U N K A T E R V E A munkaterv összeállításánál az alábbi jogi szabályozókat vettük figyelembe: Törvények: 2011. évi CXC. törvény a nemzeti

Részletesebben

FEBRUÁR 8. TORNÁVAL, MAGYAR NYELVVEL ÉS MATEMATIKÁVAL ISMERKEDTEK A

FEBRUÁR 8. TORNÁVAL, MAGYAR NYELVVEL ÉS MATEMATIKÁVAL ISMERKEDTEK A Czina Sándor Tagintézmény FEBRUÁR 8. TORNÁVAL, MAGYAR NYELVVEL ÉS MATEMATIKÁVAL ISMERKEDTEK A LEENDŐ ELSŐSÖK A CZINA ISKOLÁBAN Évek óta hagyomány a Czina iskolában, hogy olyan rendezvényeket, programokat

Részletesebben

COOL-TÚRA 2010. 2. évf., 3. szám. Kistörő Adrienn és Hódosné Tatár Ildikó Cool-túra vetélkedő szervező

COOL-TÚRA 2010. 2. évf., 3. szám. Kistörő Adrienn és Hódosné Tatár Ildikó Cool-túra vetélkedő szervező A B E R E N T E I Á M K D I Á K J A I N A K L A P J A 2. évf., 3. szám COOL-TÚRA 2010 Idén 5. alkalommal került sor a berentei kezdeményezésű Cool-túra vetélkedőre. A nyelvművelés tematikájú írásbeli feladatsort

Részletesebben

Istvánosok(k) A SZENT ISTVÁN KÖZGAZDASÁGI SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS KOLLÉGIUM DIÁKLAPJA

Istvánosok(k) A SZENT ISTVÁN KÖZGAZDASÁGI SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS KOLLÉGIUM DIÁKLAPJA Istvánosok(k) XIV. évfolyam 1. szám 2012. december A SZENT ISTVÁN KÖZGAZDASÁGI SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS KOLLÉGIUM DIÁKLAPJA Üdvözlöm az Istvánosok(k) olvasóit! A tavalyi évben elhatároztuk, hogy iskolaújságunkat

Részletesebben

Pápai Református Kollégium Gimnáziumának és Művészeti Szakközépiskolájának Dadi Tagintézményei

Pápai Református Kollégium Gimnáziumának és Művészeti Szakközépiskolájának Dadi Tagintézményei Pápai Református Kollégium Gimnáziumának és Művészeti Szakközépiskolájának Dadi Tagintézményei Tanulói kérdőívek értékelése, 2012 Az értékelés során a tavalyi évhez hasonlóan különválasztottam az alsó

Részletesebben

J e g y z ő k ö n y v

J e g y z ő k ö n y v Képviselő-testület Hegymagas J e g y z ő k ö n y v Készült Hegymagas Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2015. március 17-én 16.00 órai kezdettel tartott rendkívüli nyilvános üléséről. Az ülés

Részletesebben

Az ülésen született döntések jegyzéke: Határozatok:

Az ülésen született döntések jegyzéke: Határozatok: 1 JEGYZŐKÖNYV CSÓR KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 2009. DECEMBER 11-ÉN TARTOTT NYÍLT ÜLÉSÉRŐL 2 Az ülésen született döntések jegyzéke: Határozatok: 160/2009. (XII. 11.) számú határozat a székesfehérvári

Részletesebben

2252 Tóalmás, Béke u. 27. OM: 032533 MUNKATERVE 2015/2016. Készítette a munkaközösségek javaslatai alapján:...

2252 Tóalmás, Béke u. 27. OM: 032533 MUNKATERVE 2015/2016. Készítette a munkaközösségek javaslatai alapján:... Tóalmási Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola 2252 Tóalmás, Béke u. 27. OM: 032533 MUNKATERVE 2015/2016. Készítette a munkaközösségek javaslatai alapján:... Horváth Nóra intézményvezető Tóalmás, 2015.

Részletesebben

Csodaföldön Erdélyben 2016. 04. 18-21.

Csodaföldön Erdélyben 2016. 04. 18-21. Csodaföldön Erdélyben 2016. 04. 18-21. Utassy József Általános Iskola Az előkészületek Iskolánkban nagy örömmel fogadtuk a hírt, hogy a,,határtalanul pályázat keretében a hetedik osztályos tanulók egy

Részletesebben

EDELÉNY VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2010. október 9-én megtartott rendkívüli ülésének

EDELÉNY VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2010. október 9-én megtartott rendkívüli ülésének EDELÉNY VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2010. október 9-én megtartott rendkívüli ülésének a./ Tárgysorozata b./ Jegyzőkönyve c./ Határozata T Á R G Y S O R O Z A T 1./ Javaslat a képviselő-testület

Részletesebben

Újra testvértelepülésünkön jártunk

Újra testvértelepülésünkön jártunk Dunaszentmiklós 2015. nyár Dunaszentmiklósi hírlevél Német Nemzetiségi Önkormányzat Dunaszentmiklós Római-Katolikus Egyházközség Dunaszentmiklós Dunaszentmiklós Község Önkormányzata 34. szám A tartalomból:

Részletesebben

A SZENT GYÖRGY KATOLIKUS ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA 2015/2016. ÉVI MUNKATERVÉNEK NAPTÁRI PROGRAMJA

A SZENT GYÖRGY KATOLIKUS ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA 2015/2016. ÉVI MUNKATERVÉNEK NAPTÁRI PROGRAMJA A SZENT GYÖRGY KATOLIKUS ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA 2015/2016. ÉVI MUNKATERVÉNEK NAPTÁRI PROGRAMJA MUNKATERVI PROGRAMOK, HAGYOMÁNYAINK, RENDEZVÉNYEINK IDŐ MUNKATERVI PROGRAMOK SZERVEZÉSI

Részletesebben

2015/2016 tanév. 1. A pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége hozzárendelve a helyi tanterv tantárgyfelosztásához

2015/2016 tanév. 1. A pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége hozzárendelve a helyi tanterv tantárgyfelosztásához Különös Közzétételi Lista 229/2012. (VIII. 28.) Korm. rendelet a nemzeti köznevelésről szóló törvény végrehajtásáról előírásai alapján Hejőbábai Zrínyi Ilona Általános Iskola valamint tagintézménye: Hejőbábai

Részletesebben

Mechatronikai Szakközépiskola

Mechatronikai Szakközépiskola általános iskola szakközépiskola gimnázium szakiskola érettségi + szakmai alapozás érettségi 01 kód: 4 évfolyamos szakközépiskolai képzés villamosipar és elektronika ágazatban, angol nyelv oktatással (1,5

Részletesebben

Ausztriai és szlovákiai előkészületek, Victoria Regia Nemzetközi Virágkötészeti verseny

Ausztriai és szlovákiai előkészületek, Victoria Regia Nemzetközi Virágkötészeti verseny Ausztriai és szlovákiai előkészületek, Victoria Regia Nemzetközi Virágkötészeti verseny A Leonardo da Vinci Partnerségek projektnek köszönhetően 2012.09.18-tól 2012.09.21-ig a VM ASzk Szakképző Iskola,

Részletesebben

Dr. Kutnyányszky Valéria

Dr. Kutnyányszky Valéria Dr. Kutnyányszky Valéria Dr. Kutnyányszky Valéria 2009 őszén egy hónapot töltött a Kongói Demokratikus Köztársaság területén fekvő Kiwanjában. A bükkösdi homeopátiás orvos az Afrikai-Magyar Egyesület (AHU)

Részletesebben

6085 Fülöpszállás, Petőfi Sándor út 4. Tel/Fax: 78/435-026 E-mail: iskola@ktkt-herpai.hu web: ktkt-herpai.hu

6085 Fülöpszállás, Petőfi Sándor út 4. Tel/Fax: 78/435-026 E-mail: iskola@ktkt-herpai.hu web: ktkt-herpai.hu KT Bem József Általános Iskola Herpai Vilmos Általános Iskolája 6085 Fülöpszállás, Petőfi Sándor út 4. Tel/Fax: 78/435-026 E-mail: iskola@ktkt-herpai.hu web: ktkt-herpai.hu A KT Bem József Általános Iskola

Részletesebben

Közzétételi lista. Szekszárdi I. Béla Gimnázium Kollégiuma

Közzétételi lista. Szekszárdi I. Béla Gimnázium Kollégiuma Közzétételi lista Szekszárdi I. Béla Gimnázium Kollégiuma A kollégiumi felvételi lehetőségről szóló tájékoztató: A tanuló az iskola útján vagy közvetlenül kérheti kollégiumi felvételét, valamint externátusi

Részletesebben

HartApro.hu. Havonta megjelenő, ingyenes újság. Hartai hírek. 3. oldal. Hát immár elértük a csúcsot. Hartai Hársfavirág Szociális Központ

HartApro.hu. Havonta megjelenő, ingyenes újság. Hartai hírek. 3. oldal. Hát immár elértük a csúcsot. Hartai Hársfavirág Szociális Központ HartApro.hu ISSN 2064-3241 Óvodai hírek 6. oldal Havonta megjelenő, ingyenes újság Hartai hírek 3. oldal 2014. július Tájékoztató a hartai kábeltelevízió és internetszolgáltatás helyzetéről 4-5. oldal

Részletesebben

Határtalanul 2016 a Nagy Erdélyi körutazás

Határtalanul 2016 a Nagy Erdélyi körutazás Határtalanul 2016 a Nagy Erdélyi körutazás Tanulmányi kirándulásunk témája erdélyi születésű történelmi nagyságok és az erdélyi történelemben fontos helyszínek felkeresése. Az előkészítő szakaszban külső

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Bánréve Község Képviselő-testületének, Serényfalva Község Képviselőtestületének, Hét Község Képviselő-testületének és Sajópüspöki Község Képviselőtestületének 2011. április

Részletesebben

ELNÖKSÉGI BESZÁMOLÓ a 2012. ÉVRŐL

ELNÖKSÉGI BESZÁMOLÓ a 2012. ÉVRŐL ELNÖKSÉGI BESZÁMOLÓ a 2012. ÉVRŐL Egyesületünk, az Újpesti Csokonai DSE egyenlőre egy szakosztállyal működik. Ez a röplabda. Sportolóinknak a Csokonai Vitéz Mihály 12 évfolyamos Gimnázium ad otthont. Országos

Részletesebben

Tájékoztató anyag a 2015-ös városi szervezésű táborokhoz

Tájékoztató anyag a 2015-ös városi szervezésű táborokhoz Tájékoztató anyag a 2015-ös városi szervezésű táborokhoz A tavalyihoz hasonlóan színes programokkal várjuk a székesfehérvári általános iskolák tanulóit bejáró és bentlakásos táborainkban egyaránt. Mindkét

Részletesebben

A 2015/2016. tanév fontos időpontjai (a tanév helyi rendje)

A 2015/2016. tanév fontos időpontjai (a tanév helyi rendje) IDŐPONTOK 2015. augusztus 24. hétfő 8 00 ESEMÉNYEK MEGNEVEZÉSE Együttes alakuló értekezlet Tűz és balesetvédelmi oktatás 2015. augusztus 24. 11 00-13 00 Konzultáció (javító- és osztályozó vizsgás tanulók)

Részletesebben

BAJAI BÁNYAI JÚLIA KERESKEDELMI ÉS VENDÉGLÁTÓIPARI SZAKKÉPZŐ ISKOLA MUNKATERV

BAJAI BÁNYAI JÚLIA KERESKEDELMI ÉS VENDÉGLÁTÓIPARI SZAKKÉPZŐ ISKOLA MUNKATERV BAJAI BÁNYAI JÚLIA KERESKEDELMI ÉS VENDÉGLÁTÓIPARI SZAKKÉPZŐ ISKOLA MUNKATERV 2013/2014. 2 MUNKATERV 2013/2014. A tanév rendjét a 47/2013. (VII.4.) EMMI rendelet tartalmazza, mely szerint a szorgalmi idő

Részletesebben

6.sz. melléklet: A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár megjelenése a médiában

6.sz. melléklet: A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár megjelenése a médiában 6.sz. melléklet: A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár megjelenése a médiában 2014. január 9. Csillag Lőzsu tárlata (a Bíró Mihály utcai könyvtárban) / pesterzsebet.hu / http://pesterzsebet.hu/index.php?node=news_detailed&id=2429

Részletesebben