Orvosi diagnosztikai célú röntgenképfeldolgozás

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Orvosi diagnosztikai célú röntgenképfeldolgozás"

Átírás

1 Orvosi diagnosztikai célú röntgenképfeldolgozás Önálló labor zárójegyzkönyv Lasztovicza László VII. évf. vill. szakos hallgató Konzulens: dr. Pataki Béla docens Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

2 Feladatkiírás Az orvosi diagnosztikában nagy jelentsége van különböz képalkotó eljárásokkal (röntgen, ultrahang, CT, stb.) nyert képek diagnosztizálásának. A diagnózis egyik tipikus lépése, hogy a képen valamilyen - általában rosszul definiált - alakzatot, mintázatot keresünk: ennek jelenléte, esetleg környezetével való kapcsolata hordoz diagnosztikai jelentséggel bíró információt. A feladatot nehezíti, hogy az alakzat nagy egyéni szórást mutathat, ugyanakkor sem pozíciója, sem iránya, sem mérete nem ismert elre. Az Önálló Labor során speciális orvosi szrést szolgáló röntgenképek diagnosztikus vizsgálata a cél. Rendelkezésre áll, illetve beszerezhet nagyobb számú mintakép, amelyekhez ismert a diagnózis, és ismert, hogy mely képrészlet hordozza a keresett információt. A feladat megoldása során egy képadatbázist kell megalkotni, majd különböz eljárásokat megvizsgálni ezen adatbázis segítségével. Ehhez egyrészt méret-, pozíció- és irányfüggetlen paraméterek elállító algoritmusok keresését, megvalósítását és tesztelését kell elvégezni, illetve közvetlenül a kép alapján dolgozó diagnosztizáló eljárásokat megvizsgálni. A feladathoz klasszikus 2D képfeldolgozó eljárások, a mesterséges intelligencia körébe tartozó eljárások, általános kétdimenziós jelfeldolgozási módszerek alkalmazására egyaránt szükség lehet, de tág tere van az egyéni ötleteknek is.

3 Tartalomjegyzék BEVEZETÉS... 4 DIGITÁLIS KÉTDIMENZIÓS KÉPFELDOLGOZÁS... 5 KÉPJAVÍTÁS... 5 Fényességi érték transzformációk... 5 Lokális eljárások (ablakozó technikák)... 7 KÉPANALÍZIS Élek detektálása Morfológiai eljárások Hough transzformáció ELFELDOLGOZÁSI FELADATOK AZ EML ELKÜLÖNÍTÉSE AZ EGYÉB KÉPELEMEKTL A MELLIZOM ÉS AZ EML HATÁRVONALÁNAK MEGHATÁROZÁSA A MELLBIMBÓ HELYÉNEK MEGHATÁROZÁSA MIKROKALCIFIKÁCIÓK FELISMERÉSE ARCHITEKTÚRA A RENDSZER MKÖDÉSE Paraméter térkép piramis felépítése Neurális hálózatok Tanítás FORRÁSOK... 27

4 Bevezetés Napjainkban a daganatos megbetegedések és halálozások egyik vezet oka a nk körében az emlrák. Az emlrák megelzésére jelenleg nem ismert módszer, a gyógyítás egyetlen útja a betegség minél elbbi felfedezése. A mammográfia feladata az emlrák felfedezése a betegség korai szakaszában. A mammográfia az emlk lágyrész röntgenvizsgálatát jelenti. A diagnózis a röntgenfelvételek alapján történik. A diagnózis során a röntgenfelvételeken különböz elváltozásokat keresnek, amelyek a daganatra, vagy annak kialakulását megelz állapotokra utalhatnak. Az orvosi diagnosztikában egyre nagyobb jelentséggel bírnak a különböz számítógépes módszerek (CAD), amelyek lehetvé teszik a gyors feldolgozást, biztosítják az adatok könny tárolását és segítik a szakemberek közötti információáramlást. A mammográfia területén igen intenzív kutatás folyik napjainkban, amely a röntgenfelvételek elemzését segít módszerek kidolgozását tzte ki célul. Az 1. ábrán egy tipikus CAD rendszer [1] felépítését láthatjuk. Digitalizált mammogram Elfeldolgozás Képanalízis Statisztikus vagy neurális osztályozás Diagnózis 1. ábra tipikus CAD rendszer felépítése A digitalizált röntgenképeket egy elfeldolgozási lépés során megtisztítjuk a felesleges, zavaró, a további feldolgozás számára érdektelen részektl. Az elfeldolgozó lépés során általában általános célú képfeldolgozási eljárásokat alkalmazunk. A szakemberek a képek elemzése során olyan területeket keresnek, amelyek különböz elváltozásokra utalhatnak. A képanalízis feladata olyan eljárások kidolgozása, amelyek ezeket az érdekes területeket felfedezik a képeken. A képanalízis tehát különböz analitikus vagy heurisztikus eljárásokat felhasználva kiszri azokat a területeket, amelyek valamilyen szempontból gyanúsnak tekinthetek. Az alkalmazott módszerek általában igen érzékenyek, vagyis jóval több területet jelölnek meg, mint amennyi valóban gyanúsnak tekinthet, ezért a következ lépésben, az osztályozás során, megpróbáljuk ezek közül kiszrni a valóban elváltozást mutató területeket. Az osztályozás során a leggyakrabban statisztikus vagy neurális módszerekre épít eljárásokat használunk. Az önálló laboratórium során végzett munkám három részre bontható. Elsként a mammográfiával és a képfeldolgozás alapjaival ismerkedtem meg. A következkben olyan eljárások kifejlesztésével foglalkoztam, amelyek a további feldolgozási feladatok számára elfeldolgozási lépésként szolgálhatnak, a témából TDK dolgozat is készült, amelybl részleteket a zárójegyzkönyvben is felhasználok. Utolsóként pedig az egyik tipikus elváltozással, a mikrokalcifikációk felismerésével foglalkoztam.

5 Digitális kétdimenziós képfeldolgozás A digitális képfeldolgozás szokásos feladatai a képjavítás és képhelyreállítás, illetve a képanalízis [2, 3]. A digitalizálás során a mintavételez és kvantáló rendszerek hibákkal terhelik a képeket, amelyek kiküszöbölése és az eredeti kép minél pontosabb visszaállítása a képhelyreállítás feladata. A vizuális látvány javításával, a képek jellemz tulajdonságainak kiemelésével a különböz képjavító eljárások foglalkoznak. A képfeldolgozás végs célja a képeken található információ értelmezése. Ezzel a képanalízis foglalkozik. A digitális képfeldolgozás területén alkalmazott eljárások sok esetben empirikus jellegek, vagyis olyan paraméterekkel operálnak, amelyek kísérletezéssel, próbálgatással állíthatóak be az optimális értékre. Kevés olyan eljárás van továbbá, amely általánosan használható egy adott feladat megoldására, a legtöbb esetben (és a valós alkalmazások szinte kivétel nélkül ilyenek) a feladatok megoldása több eljárás együttes alkalmazásával illetve az egyes eljárásoknak a feladathoz való alakításával lehetséges. Képjavítás A képjavítás feladata a kép vizuális, illetve a további feldolgozás szempontjából lényeges tulajdonságainak javítása. A vizuális tulajdonságok javítása elssorban a képek megjelenítésénél hasznos, de a további feldolgozást nem feltétlenül segíti. Ezzel szemben a további feldolgozás szempontjából lényeges tulajdonságok nem feltétlenül hordoznak vizuális információt. A terület eljárásainak tipikus képviseli a kontraszt javítása, vagy az élek élesítése. Fényességi érték transzformációk A fényességi érték transzformációk a legegyszerbb eljárások, egyben a legáltalánosabbak is, ezért gyakran használatosak más eljárások részeként. A kimenetet a bemeneti fényességi értékek különböz átviteli függvényekkel megadott átskálázásával kapjuk meg, vagyis a bementi és kimeneti értékek között egy (nem feltétlenül egy-egy értelm) leképezés jön létre: ( u) v = f, ahol v a kimeneti fényességi értéket, míg u a bemenetit jelöli. A következkben következzék néhány példa a fényességi érték transzformációkra. A kontraszt javítása Az alacsony kontraszt általában a nem megfelel megvilágítás, vagy a képalkotó berendezésben keletkezett fényveszteség eredménye. A kontraszt javításra egy példa a 2. ábrán látható.

6 Hisztogram alapú eljárások 2. ábra Kontrasztjavítás (baloldalon a kiindulási kép) A hisztogram megadja a fényességi értékek gyakoriságát egy adott képen, így a valószínségi változóként értelmezett fényességi érték srségfüggvényének tekinthet. A hisztogram kiegyenlítés célja a kép normalizálása, azaz a fényességi értékek egyenletes eloszlásának megteremtése. Tekintsük tehát a fényességi értéket (u ) valószínségi változónak. Az u bemeneti változó vehessen fel L különböz értéket. Legyenek Ekkor az egyes fényességi értékek gyakoriságai, p u ( x i ) szerint határozhatók meg: ( x ) h ( x ) i p u i = L 1, i = 0,1,..., L 1 h( xi ) i= 0 x ezek az értékek ( i = 0,1,..., L 1 ). i, a hisztogram alapján az alábbiak A kimeneti fényességi értékek meghatározása ez után úgy történik, hogy: v = u xi = 0 p u ( x ) v v min v ' = Int ( L 1) + 0, 5, 1 vmin Az eljárás elnye, hogy automatikus, nem kell sok paramétert állítani, viszont némely esetben nem az elvárásoknak megfelel eredményt ad. A 3. ábrán a hisztogram kiegyenlítésre láthatunk példát. i

7 3. ábra Hisztogram kiegyenlítés (baloldalon a kiindulási kép) Lokális eljárások (ablakozó technikák) A lokális eljárások a kép egy adott pontját, illetve annak környezetét vizsgálják. A vizsgált pont és környezete együttes elnevezése ablak. Az ablakban található értékek reprezentálhatóak egy mátrix segítségével. A vizsgálatokat az ablak méretének megfelel vizsgáló mátrix (más néven maszk) segítségével végezzük. A bemeneti kép összes képpontjára elvégezve az adott maszk által definiált mveletet kapjuk meg az eredmény képet. A könnyebb vizsgálhatóság miatt az ablak mérete általában páratlan. Az eljárások tulajdonképpen a konvolúció elméletén alapulnak. A képet egy eltolás invariáns operátorral (a maszkkal) konvolálva kapjuk meg az eredményt. Átlagolás A legegyszerbb ablakozó eljárás az átlagolás. Az átlagolás, mint ahogy a neve is jelzi, a vizsgált területen található képpontok átlagát képzi, és ezzel az átlaggal helyettesíti a vizsgált képpontot. Az eljárás eredményeképpen a kép elmosódott lesz, ugyanakkor a képen található zaj is csökken. Az eljárás képlettel az alábbiak szerint fejezhet ki: v 1 N ( k, l) = u( m k, n l) W ( k, l W ) A képlet a konvolúció diszkrét formájából kis átalakítás után megkapható. A konvolúciós mátrix (vagyis a maszk) elemeinek értéke megegyezik, és összeadva az egységet adják. Az átlagolás tulajdonképpen alulátereszt szrként fogható fel, mivel a magasabb frekvenciájú képrészleteket (tipikusan az éleket) elnyomja, így a kép elmosódottá válik. Az eljárás eredménye a 4. ábrán látható, az alkalmazott ablak mérete 11x11 képpont volt.

8 4. ábra Átlagolás (baloldalon a kiindulási kép) Statisztikus szrések A statisztikus szrk egy nemlineáris leképezést valósítanak meg a kiindulási és az eredményül kapott kép pontjai között. Az eljárások a vizsgált terület képpontjait rendezik, majd a szrés típusától függen kiválasztanak egy elemet, amely a vizsgált képpont új értékét adja. Az egyik legelterjedtebb képviseljük a medián szr. Egyéb gyakrabban használatos típusok a minimum és maximum szr, amelyeknél a rendezés után kapott vektor minimumát illetve maximumát választjuk ki. Medián szréskor a maszk rendezése után kiválasztjuk a középs elemet, amellyel a vizsgált képpontot helyettesítjük. Az eljárás alkalmas az impulzus jelleg zajok kiszrésére, azonban az éleket az ablak méretétl függen torzítja. A 5. ábrán egy 5x5-ös ablakkal végzett medián szrés eredményét láthatjuk. 5. ábra Medián szrés (baloldalon a kiindulási kép)

9 Élek élesítése (unsharp masking) Az eljárás alapja, hogy egy az életlen vagy alulátereszt szrvel szrt képpel arányos képet kivonunk az eredetibl. Általánosságban az eljárás a következképpen írható le: ( m, n) u( m, n) + λg( m n) v =,, ahol > 0 m n m, n pontban. Gyakran használatosak gradiens függvényként a diszkrét Laplace függvény változatai: λ és g (, ) egy alkalmasan definiált gradiens az ( ) g 1 4 ( m, n) = u( m, n) [ u( m 1, n) + u( m, n 1) + u( m + 1, n) + u( m, n + 1) ] Az eljárás eredményeként kapunk egy olyan képet, amelyen az élek jobban látszanak, mint az eredeti képen. A 6. ábrán láthatunk egy példát. Inverz kontraszt-arány transzformáció 6. ábra Unsharp masking (baloldalon a kiindulási kép) Az emberi látás azon képessége, amellyel egy objektumot az egyenletes fényeloszlású háttértl el tud különíteni, az objektum méretétl és a kontraszt-aránytól függ. A kontrasztarány definíciója a következ: σ γ =, µ ahol µ az objektum átlagos fénysrsége, σ pedig az objektum és környezete fénysrségének szórása.

10 Az inverz kontraszt-arány transzformáció célja, hogy az objektumokat a képen kiemelje a háttérbl. Alkalmazása tulajdonképpen az alacsony kontrasztú éleket javítja. A transzformáció a következképpen adható meg: v ( m, n) ( m, n) ( m, n) µ =, σ ahol µ ( m,n) a fényességi értékek egy adott ablakon vett átlaga (ld. még fent), míg ( m,n) fényességi értékek ugyanezen ablakon számolt szórása. µ ( m, n) és ( m, n) szerint számolhatóak: σ µ 1 N ( m, n) = u( m k, n l) 1 N W ( k, l) W ( m, n) [ u( m k, n l) µ ( m, n) ] = W ( k, l) W σ a σ az alábbiak Az eljárásra példa a 7. ábrán látható. Az ablakozó mveleteket egy 3x3-as ablakra végeztem el. Képanalízis 7. ábra Inverz kontraszt-arány transzformáció (baloldalon a kiindulási kép) A képanalízis célja, hogy a képeken található objektumok jellegzetes tulajdonságait meghatározza, majd ezekbl következtessen a képen található objektumok minségi, vagy mennyiségi jellemzire. Ezekbl a jellemzkbl azután lehetségessé válik a képen látható objektumok értelmezése, a kép információtartalmának elemzése. A képanalízis teszi lehetvé például a mholdak által készített képek értelmezését, segítve a meteorológia, a térképészet munkáját, vagy éppen a röntgenfelvételek diagnosztikai vizsgálatát. A képanalízis módszerei tehát a képek objektumainak jellegzetes tulajdonságait szeretnék meghatározni, mint amilyenek az élek, az objektumok határai, a közöttük látható összefüggések. A kép részekre bontása után megállapíthatjuk az egyes objektumok jellemzit,

11 a képelemek közötti összefüggések elemzésével pedig kép információtartalmát nyerhetjük ki. A képanalízis jellemz feladatai a lényegkiemelés, a szegmentálás és osztályozás. Élek detektálása Az élek detektálása alapvet feladat, hiszen az élek jellemzik az objektumok határait. Hasznosak lehetnek például az objektumok szegmentálásánál, de a felismerést és az értelmezést is segíthetik. Az élek úgy képzelhetek el, mint a fényességi értékek hirtelen változásai. Egy folytonos képet tekintve élet akkor találunk, ha a kép egy adott pontbeli iránymenti deriváltja lokális maximumot vesz fel, vagyis az élek detektálására használhatjuk a gradienst. Az els derivált mellett használható a második derivált is, amely eljelet vált ott, ahol az els derivált maximumot vesz fel, így a második derivált nulla-átmeneteit elemezve is detektálhatjuk az éleket. A továbbiakban csak az els deriváltra épül módszerekkel foglalkozunk. Ha egy r görbe mentén θ irányban mérjük a g gradienst, az alább megadott: g r g x g y = + = g x cosθ + g y sinθ x r y r g kifejezés a maximális értékét akkor veszi fel, amikor = 0, amibl θ r g 1 y g + = = x sinθ g g y cosθ g 0 θ g tan g x g 2 2 = g x + g y r max A fenti koncepciókra építve kétféle éldetektálási módszer használatos, amelyekben a deriváltakat különböz maszkokkal közelítjük. Gradiens operátorok A gradiens operátorok két operátormátrix segítségével reprezentálhatóak, amelyek a kép két ortogonális irányában mérik a gradienst. A gradiens nagysága és iránya a konvolúció elvégzése után kapott mátrixokból az alábbiak szerint határozható meg: 2 2 ( m, n) = g ( m, n) g ( m n) g, θ g ( m, n) 1 + = tan 1 g g ( m, n) ( m, n) A gradiens operátorokkal való éldetektálásra a 8. ábrán látható példa. A példákban az élek tagjaként felismert pontok 5%-át tekintettem valóban valamilyen élhez tartozónak.

12 Morfológiai eljárások 8. ábra Gradiens éldetektálás (baloldalon a kiindulási kép) A morfológia kifejezés sok tudományterületen elfordul, de a jelentése mindenütt hasonló. Az alakzatok, formák vizsgálatát jelenti. A képfeldolgozásban ez a képen megjelen objektumok struktúrájának, formájának vizsgálatát jelenti. A morfológiai eljárások általában a halmazelméletbl kölcsönzik a mveleteket, ami azt jelenti, hogy a képeken található objektumokon egy elre megadott halmazzal különböz halmazmveleteket végezve kapjuk az eredményt. A területnek két alapvet operátora van. Tekintsünk a képen egy objektumot egy X halmaznak és adjunk meg egy B halmazt. B x jelölje B olyan transzlációját, amikor B középpontja az x pontban van. Az els operátor, amit megadunk az erózió (erosion). X eróziója B-vel mindazon x pontok halmaza, amelyekre X tartalmazza B -et, azaz: { x } X B B X Az erózió tehát az objektum méretének csökkenéséhez vezet. A másik alapmvelet a kiterjesztés (dilation), ennek az ellenkezje, vagyis az objektum méretének növekedését eredményezi. Definíció szerint a kiterjesztés mindazon x pontok halmaza, amelyekre B x és X metszete nem üres halmaz. X B { x : B x X } A morfológiai mveletek közül két további mveletet mutatok be, amelyeket a késbbiek során használni is fogok. Az els a határvonal keresése, amely egy olyan mvelet, amelyben az objektum határán lév pontok maradnak csak meg. Képlettel kifejezve a mvelet a következ: X = X X B : x x

13 A B halmaz ebben az esetben lehet például egy 3x3-as mátrix, amelynek minden elemét figyelembe vesszük a halmazmveletek során. A mvelet tehát veszi az objektum azon pontjait, amelyekre a B mátrixot X tartalmazza, majd kivonja az X halmazból. A második mvelet a felnyitás, amely a mveleti halmaztól függen szétválaszt egy objektumot több részre. A felnyitás definíciója: B = ( ) X X B B Elször tehát vesszük mindazon pontokat, amelyekre X tartalmazza a B halmazt, majd az eredményhalmazhoz hozzávesszük mindazon pontokat, amelyekre a metszete B-vel nem üreshalmaz. A 9. ábrán a határok megkeresésére láthatunk egy példát. A példában a megadott vizsgáló halmaz egy 3x3-as egységmátrix volt, és minden 0-nál nagyobb fényességi érték képpontot valamilyen objektumhoz tartozónak tekintettem. Hough transzformáció 9. ábra Objektumok határának megkeresése (baloldalon a kiindulási kép) A Hough transzformáció segítségével egyeneseket deríthetünk fel a képen. Kiindulásként tekintsük az egyenes alábbi formában megadott egyenletét: s = xcosθ + ysinθ amely megadja az origótól s távolságra lév, az origóval szöget bezáró normálissal rendelkez egyenes pontjait. A Hough transzformáció során az egyenes pontjait az ( s,θ ) térbe képezzük, aminek eredményeként az egyenes ebben a térben egy pont formájában jelenik meg. A transzformációt ezek után úgy képzelhetjük el, hogy a képen meghatározzuk például egy objektum határait, amint a 14. ábrán látható, de végezhetünk éldetektálást is, x, pontot leképezünk az ezután az s és a paraméter néhány kvantált értékére minden ( ) i y i

14 ( s,θ ) térbe, a tér minden pontjához egy ( s,θ ) C számlálót rendelünk, amelyet növelünk, ha a leképezés az adott pontba történt. A számláló lokális maximumai adják ezek után a különböz pontokon át húzható egyeneseket. A 10. ábrán látható egy példa az eljárásra. A példában az elz pontban megadott algoritmust használtam fel a határok képzésére. A leképezés után azokat az egyeneseket jelöltem meg, amelyekre a hozzájuk tartozó számlálónál mérhet lokális maximum meghaladta a globális maximum 10%-át. 10. ábra Hough transzformáció (baloldalon a kiindulási kép)

15 Elfeldolgozási feladatok Az eml elkülönítése az egyéb képelemektl A röntgenfelvételeken sok esetben láthatóak különböz feliratok, címkék, illetve a digitalizálás során keletkezett különféle hibák. A további feldolgozás szempontjából ezek a képelemek feleslegesek, esetleg zavarhatják is a további feldolgozást, ezért érdemes lehet ket eltávolítani. A feladat tehát egy olyan algoritmus kidolgozása volt, amelynek segítségével az eml elkülöníthet a képeken található egyéb objektumoktól. További elnye ennek az algoritmusnak, hogy segítségével az eml helyzete pontosan meghatározható a képen. A kidolgozott algoritmus leírása az alábbiakban látható. 1. lépés A bemeneti képmátrixot kibvítjük olyan módon, hogy minden szélén felveszünk egyegy újabb sort, illetve oszlopot és azt 0 értékekkel töltjük fel. Az algoritmus során így nem kell ellenriznünk, hogy a mátrix határain belül mozgunk-e. Ha szükséges több sorral is kiegészíthetjük a mátrixot. 2. lépés A kép összes 15-nél nagyobb fényességi érték pontját megvizsgáljuk, van-e olyan szomszédja, amelynek fényességi értéke kisebb, mint 15. Ha van, akkor annak a pontnak a fényességi értékét 25-re növeljük. A képeken elforduló rendellenességek között található olyan, amelynek eredményeképpen az eml egyes részei nagyobb fényességi értéken vizsgálva elválnak az emltl, aminek eredménye, hogy az algoritmus egy késbbi lépésben kizárja ezeket a képpontokat a további vizsgálatból. A rendellenesség megjelenési formája egy sötét csík (az alkotó pontok fényességi értéke kisebb, mint 15), amely végighúzódik az emln. 3. lépés A képen található összes, 25-nél nagyobb fényességi érték képpontokat tartalmazó tartomány határán található képpontok értékét 0-ra állítjuk. Ezt egy egyszer morfológiai eljárással meg tudjuk tenni (ld pont). A határpontok megkereséséhez egy 3x3-as vizsgálómátrixot alkalmazunk. A kép 25-nél nagyobb fényességi érték pontjai összefügg tartományokat alkotnak, amelyeket halmazoknak tekinthetünk. A tartományok mint halmazok, és a vizsgálómátrix mint halmaz között egy-egy értelm megfeleltetést próbálunk létrehozni, vagyis a vizsgált képpontot a vizsgálómátrix középpontjával, környezetét pedig a mátrix megfelel elemével vetjük össze, és ha minden elem párosítható, azaz a vizsgált képpont és a környezetében található képpontok fényességi értéke 25-nél nagyobb, akkor nem teszünk semmit, ellenkez esetben a képpont fényességi értékét 0-ra állítjuk. A lépés eredményeként a képen található tartományok egyértelmen elkülönülnek, illetve a vékony vonallal összekötött tartományok több részre esnek szét. 4. lépés Meghatározzuk az egy tartományba tartozó képpontok halmazait. A 25-nél nagyobb fényességi érték képpontok esetén megvizsgáljuk, hogy valamely szomszédjuk már tagja-e valamelyik tartománynak, ha igen, akkor a képpontot megjelöljük, mint a tartomány tagját, ha nem, akkor új tartományt hozunk létre. Ha vannak olyan szomszédai, amelyek két külön tartományba tartoznak, akkor a tartományokat megjelöljük, mint szomszédos tartományokat.

16 A szomszédos tartományok egy tartománynak minsülnek, így a képpontok vizsgálata után a szomszédosnak minsített tartományokat összevonja az algoritmus egy tartományba. 5. lépés A legnagyobb tartomány kiválasztása a tartományokba tartozó képpontok megszámlálásával. Az algoritmus nem veszi figyelembe, ha két maximális pontszámú tartomány van, ez ugyanis a kiindulási feltevéseknek ellentmondana. A legnagyobb tartomány pontjai megadják az eml pontjait, kivéve a 25 fényességi érték alatti pontokat. A következkben tehát megismételjük a 3-5-ig lév lépéseket, de most 15-ös fényességi értéket választva határként, ezáltal finomítva a megoldást. 6. lépés Utolsó lépésként a kapott tartomány bvítése következik. A kapott tartomány határpontjait 5 pixellel kitoljuk, így finomítva a felbontást és kiküszöbölve egy olyan jelenséget, amely akkor jelentkezik, ha az eml határán vannak olyan kisebb tartományok, amelyeket a 25-ös határnál külön tartományként érzékelt az algoritmus, és törölte ket. Opcionálisan lehetséges választani, hogy a megtalált tartományon kívül es képpontokat törölje a program, vagy a megtalált tartományt írja körül. Az algoritmus alkalmazásának eredményét a 11. ábrán láthatjuk. A baloldali kép a kiindulási kép, mellette az eredményül kapott kép látható, az algoritmus által feleslegesnek ítélt részek törlésével. Látható, hogy az algoritmus az emlvel teljesen összefügg idegen elemek eltávolítására nem képes. 11. ábra Az algoritmus alkalmazása egy képen Az algoritmust egy az internetrl szabadon letölthet mammográfiai adatbázison [4] teszteltem. Az adatbázisban 322 db kép található. A tesztelés során az eredmény szempontjából 3 csoportot különböztettem meg. a. Hibátlan mködés Az eml pontos felismerése. Megjegyzend, hogy a 15-ös fényességi érték határ miatt, az eml szélén található, ezen érték alatti fényességi érték képpontokat az algoritmus nem tekinti az eml részeinek.

17 b. Az eredményt jelentsen nem befolyásoló hibás mködés Az ide tartozó hibáknak további három típusát különböztettem meg: 1) Pontok törlése az emlbl Akkor fordulhat el ez a hiba, ha a 25-ös fényességi érték határú vizsgálatnál az eml szélén néhány képpont önálló tartományként jelenik meg. Ekkor az algoritmus törli ezt a tartományt, vagyis információt vesztünk. 2) Idegen képelemek hozzávétele az emlhöz Az algoritmus olyan képpontokat is az emlhöz tartozónak ismer fel, amelyek nem tartoznak hozzá. Történhet a zaj miatt, illetve okozhatják az eml felett elhelyezked címkék, feliratok. 3) Az emlhöz tartozó részek elhagyása A felvételeken néhány esetben az eml alatti testfelület visszahajlik a képre. Ez szorosan nem tartozik az emlhöz, így elhagyása sem minsül súlyos hibának. c. Hibás mködés Az algoritmus hibásan mködik, ha az emlt nem ismeri fel. A vizsgált képek tulajdonságai: 1024x1024 képpont; 8 bites színmélység, vagyis 256 db szürke árnyalat. A tesztelés eredményei az 1. táblázatban láthatóak. A b. esetet több részre osztottam az itt elforduló hibák típusa szerint. Hibátlan mködés 301 (93,48%) Az eredményt jelentsen nem befolyásoló hibás mködés 1. típusú 2. típusú 3. típusú 5 (1,55%) 8 (2,485%) Hibás összesen: 21 (6,52%) 8 (2,485%) Hibás mködés 0 (0%) 1. táblázat - Teszteredmények

18 A mellizom és az eml határvonalának meghatározása A mellizom a képeken az eml részeként jellegzetes lefelé keskenyed háromszög alakban jelenik meg. Az eml vizsgálata során a mellizom területe nem hordoz információt, míg a mellizom és az eml határán elfordulhatnak elváltozások. A célunk tehát ketts, egyrészt leválasztani az emlrl a felesleges területet, másrészt a határvonal segítségével plusz információhoz jutunk, amely vagy bizonyos elváltozások célzott vizsgálatát, vagy pedig pozicionálási feladatok megoldását segítheti. A kidolgozott algoritmus az alábbiakban látható. 1. lépés A kép méretét eredeti méretének 25%-ára csökkentjük. Az újraméretezés egyszer algoritmus szerint történik. A képet felosztjuk az újraméretezés nagyságának megfelel négyzetekre (esetünkben 4x4-es), majd ezeket átlagoljuk. Az új képben a kapott átlag lesz egy képpont a megfelel helyen. A képbl természetesen részletek vesznek el, de ez a feldolgozás további menetét nem befolyásolja. 2. lépés A mellizom megkereséséhez csak az emlre van szükségünk, a kép további részei szükségtelenek, ezért azokat eltávolítjuk. Ez a mvelet az elzleg már megismert algoritmus segítségével történik. Az algoritmus segítségével az eml elhelyezekedésére nézve is információkhoz jutunk, amelyek a késbbiekben kihasználunk. 3. lépés A képen gradiens alapú élkeresést végzünk. 4. lépés Az elz lépés eredményeként kapott képen Hough transzformációt hajtunk végre, amely eredményeképpen megkapjuk a képpontokra fektethet egyenesek paramétereit. A Hough transzformáció általános leírása a korábbiakban megtalálható, a következkben a megvalósított algoritmust ismertetem, amelynek a feladat jellegébl adódóan van néhány speciális vonása. 5. lépés - Hough transzformáció algoritmusa A Hough transzformáció a képpontok terébl az (,θ ) s térbe képez. Ez a kétdimenziós tér az egyenes alább megadott egyenletének paramétertere: s = xcosθ + ysinθ, ahol minden egyenes egy ponttal leírható. A transzformáció végrehajtásához elször a paraméterek terét kvantálni kell. A megvalósított algoritmusban a felosztás finomsága a kép szélességének mértékével egyezik. A kvantálást csak a paraméterre végezzük el úgy, hogy a 2 szögtartományt felosztjuk az elzekben megadott finomságú részekre. Az s paraméter felosztása ezáltal adott, maximális értéke pedig nem lehet nagyobb, mint a kép átlójának hossza, hiszen akkor egy olyan egyenest ad meg, amely nem tartozik a képhez. Ezek után C s,θ számlálót adja. létrehozunk egy a felosztásnak megfelel méret tömböt, amely a ( )

19 A felosztás meghatározása után az algoritmus kitölt egy szinusz illetve koszinusz táblázatot, hogy ne kelljen minden cikluslépésben elvégezni ezek kiszámítását, ami jelentsen gyorsítja az algoritmust. A következ lépésben minden 0-nál nagyobb fényességi érték képpont koordinátáit behelyettesítjük az egyenes fenti egyenletébe, amely megadja az s paraméter értékét (ezért nem kell az s paraméter felosztását megadnunk). Ha a kapott érték nem nagyobb a kép átlójának hosszánál, akkor a számláló tömbben az ( s,θ ) párosnak megfelel értéket egyel növeljük. A számlálóban található értékek megadják, hogy egy adott paraméter egyeneshez hány képpontot lehet hozzárendelni. A ciklus végén meghatározzuk a számlálók maximális értékét, de csak azokat a paramétereket vizsgálva amelyekre az origóból (a kép bal alsó sarka) az egyeneshez húzott merleges x tengellyel bezárt szöge, vagyis a paraméter a [10, 80 ], illetve [100, 170 ] tartományba esik. Ezzel csökkentjük a hibás detektálás esélyét, hiszen a mellizom és eml határát megadó egyeneshez az origóból húzható merleges x tengellyel bezárt szöge minden esetben ebbe a tartományba esik. Ezután kiválasztjuk a paramétertér azon elemeit, amelyekhez tartozó számláló a maximális érték 90%-át eléri, vagyis a legtöbb pontra fektethet egyeneseket. Az így kapott pontokra még végrehajtunk egy lokális maximum keresést, amelynek végén megkapjuk a szóba jöhet egyeneseket. Az egyeneseket vektoroknak véve, meghatározzuk az összegvektorukat, amely megadja az algoritmus által az eml és a mellizom határának detektált egyenest. Az eredmény ellenrzéséhez az eredményül kapott egyenest megjeleníthetjük az eredeti képen. Az algoritmus egy futásának eredménye látható a 12. ábrán. 12. ábra Az algoritmus futásának eredménye Az algoritmust az elzekben már említett adatbázison teszteltem. A tesztelés eredményei a 2. táblázatban láthatóak. Az eredmények szempontjából 3 csoportot különböztettem meg, amelyeket nagyrészt egyértelmen el lehetett különíteni egymástól:

20 a. Pontos felismerés A felismerést akkor tekintem pontosnak, ha az algoritmus az eml és a mellizom határvonalát pontosan, vagy nagyon kicsiny hibával találta meg. A nagyon kicsi hiba ebben az esetben azt jelenti, hogy az eltérés a tényleges vonaltól szabad szemmel még nem zavaró. b. Pontatlan felismerés Minden olyan eset, amikor az algoritmus által eredményül adott egyenes a mellizom területén belülre esik. Az ebbe a csoportba tartozó eseteket a hiba mértékétl függen 2 további csoportba osztottam. Az els csoportba a kevésbé súlyos pontatlanságok tartoznak. Ezek a határvonal közelében találhatóak, vagy párhuzamosak azzal, vagy kis szögben elhajlanak tle. A második csoportba a súlyosabb pontatlanságok tartoznak, amelyek a határvonaltól zavaróan messze vannak. c. Hibás felismerés Azok az esetek tartoznak ide, amikor az algoritmus által eredményül adott egyenes érinti az emln területét, függetlenül attól, hogy ez mennyire lehet zavaró egy esetleges további feldolgozó eljárás szempontjából. A kérdéses eseteket, tehát ahol nem volt eldönthet, hogy az eml területét érinti-e az egyenes, szintén ebbe a csoportba soroltam. A hibás felismerések között szintén két csoportot különböztettem meg. Az egyik esetben az algoritmusok a határvonalat felismerték, de valamilyen pontatlanság következtében az egyenes kissé belecsúszik az eml területébe. A második esetben az algoritmusok a határvonaltól teljesen eltér egyenest adtak meg. Pontos felismerés 233 (72,36%) Pontatlan felismerés Hibás felismerés 1. típusú 2. típusú 1. típusú 2. típusú 13 (4,04%) 14 (4,35%) Hibás összesen: 89 (27.64%) 35 (10,87%) 27 (8,38%) 2. táblázat Az algoritmus teszteredményei

21 A mellbimbó helyének meghatározása A mammográfiás vizsgálatok során sokszor hasonlítják össze a készített felvételt korábbi vizsgálatok során készített felvételekkel. A számítógépes összehasonlítás során szükségünk lehet olyan pontokra, amelyek segítségével az eltér körülmények között készült felvételeket egymáshoz lehet igazítani. Ilyen kiindulási pontot jelenthet a mellbimbó. A kidolgozott algoritmus leírása az alábbiakban látható. 1. lépés Az els lépés a 3.1. pontban megadott algoritmussal az eml kiemelése a képbl. Ez megadja egyben az eml határpontjait is. Az eml határának elemzésével az eml állásának, maximális és minimális kiterjedésének meghatározása (A részletes algoritmus a pontban elsként ismertetett megoldás 3. lépésében található.). 2. lépés Az algoritmus ezután a kép magasságának 1/5-öd részétl a 4/5-öd részéig vizsgálja a határpontok környezetét. A vizsgált környezet magassága és szélessége megegyezik a kép magasságának 1/30-ad részével. A környezet minden egyes sorának középpontja a megfelel y magassághoz tartozó határpont. A környezet középs sorának középs eleme a vizsgált pont, tehát a környezet nem négyzetes, hanem idomul az eml határvonalához. A vizsgált környezetben található képpontok fényességi értékébl átlagot képzünk, amely átlagot súlyozunk a vizsgált pontnak a legszéls ponttól vett távolsága szerint. A súlyozáshoz használt függvény a Gauss-függvény. Mivel a mellbimbó várható helye, az eml csúcsán van, ezért minél távolabbi a vizsgált pont ettl a helytl, annál valószíntlenebb, hogy lesz a keresett pont. Ez megakadályozza azt is, hogy a fényességi értékekben tapasztalható anomáliák nagyon megzavarják az algoritmust. A határpontokon kapott átlagok maximumának megkeresésével az algoritmus kiválaszt egy határpontot, amely szerinte a mellbimbó közelében van, és ezt adja megoldásként. Az algoritmus egy futási eredménye a 13. ábrán látható. 13. ábra Az algoritmus egy futási eredménye

22 Az eredmények 3 csoportját különböztettem meg. a. Elfogadható találat Az elfogadható találtnak azokat az eseteket vettem, amikor az algoritmus által megjelölt terület, illetve a mellbimbó tényleges területe találkoznak. b. Hibás találat Hibás találat minden olyan az algoritmus által adott megoldás, amelynek területe nem találkozik a mellbimbó területével. A hibás találatokat további két csoportra bontottam. Az els csoportba azok a találatok tartoznak, amelyeknél a megjelölt terület majdnem találkozik a mellbimbó tényleges területével, vagyis az eltérés csak néhány képpont. A második csoportba a teljesen rossz találatok tartoznak. c. A mellbimbó nem látható A képek elzetes elemzésekor volt néhány olyan kép, amelyen nem tudtam egyértelmen megállapítani a mellbimbó helyét. Ezeket a képeket soroltam ebbe a csoportba. A tesztek során kapott eredmények a 3. táblázatban láthatóak. Elfogadható találat 176 (54,66%) Hibás találat 1. típusú 2. típusú 40 (12,42%) Hibás összesen: 107 (33,23%) 67 (20,81%) A mellbimbó helye nem állapítható meg 39 (12,11%) 3. táblázat Az algoritmus teszteredményei

23 Mikrokalcifikációk felismerése Architektúra A rendszer felépítése a 14. ábrán látható. A rendszer bemeneteként olyan képrészletek szolgálnak, amelyek tartalmazhatnak mikrokalcifikációkat. A rendszer szempontjából lényegtelen, hogy ezek a képrészletek honnan származnak. A bemeneti képbl egy piramist képzünk, amely a megvalósított esetben három szint, az eredeti kép mellett annak felére illetve negyedére kicsinyített változatát tartalmazza. A piramis legalsó szintje a legkisebb felbontás. A piramis egyes szintjein található képekbl irányítható szrkkel paraméter térképeket képzünk. A paraméter térképek a képpek megegyez nagyságú mátrixok, amelyek a képre jellemz tulajdonságokat tartalmaznak. Lehetséges képi reprezentációjuk is, amely a 2. ábrán látható. A lényegkiemelés célja, hogy olyan paramétereket állítsunk el a képbl, amelyek lehetség szerint jellemzik a mikrokalcifikációkat. Az esetünkben elállított paraméterek az irányítható Kirsch operátor alkalmazásával keletkeztek. A különböz szinteken képzett paraméter térképek az egyes szinteken található neurális hálózatok bemeneteként szolgálnak. A hierarchia alsóbb szintjein elhelyezked hálózatok kapcsolódnak a felettük lév szinten elhelyezked hálózatok bemenetére is, így továbbítva a felsbb szintekre a kisebb felbontásokon kinyert információkat. Bemeneti képek (piramis) Lényegkiemelés (Kirsch operátor) Neurális hálózatok Eredmény MLP 100 MLP 50% 25% MLP 14. ábra A eljárás architektúrája A rendszer mködése Paraméter térkép piramis felépítése A piramis építése egyszeren a bemeneti kép felére illetve negyedére kicsinyítésével történik. A piramist alkotó képekbl a paraméter térképek képzése a Kirsch operátor alkalmazásával történik. A Kirsch operátor irányítható szrként [5] képzelhet el, amelynek

24 képzeletbeli északi irányú formája a 15. ábrán látható. A különböz irányú szrket a mátrixnak a középpontja körüli elforgatásával kapjuk ábra Kirsch operátor ( északi irány) Az operátor az irányának megfelel élekre ad maximumot, így tulajdonképpen éldetektálásra használhat. Az alkalmazáskor tehát minden képpontban kapunk egy értéket, amely azt mutatja, hogy az adott képpont környezetében milyen mérték fényességi érték változások vannak. A kapott értéket négyzetre emelve energiaszer mennyiséget képezhetünk. A paraméter térkép kialakítása úgy történik, hogy minden képpontban meghatározzuk a maximális energiájú irányt (), amely természetesen képpontonként eltér lehet. Ezután további két paraméter térképet képzünk, amelyek pontjaiban a -45 illetve -90 irányú szrés eredményei lesznek. Az így képzett paraméter térképek szolgálnak az egyes szinteken található neurális hálózatok bemeneteiként. A 16. ábrán néhány példa látható a paraméter térképekre (a megjelenítés érdekében a paraméter térkép értékkészletét a kép által megjeleníthet tartományba normáltuk). Neurális hálózatok 16. ábra Paraméter térképek (balról, -45, -90 irányok) A használt neurális hálózatok egyszer elrecsatolt hálózatok (MLP Multi-Layer Perceptron), egy rejtett réteggel, amely 5 neuront tartalmaz (17. ábra).

25 W 1 W 2 X1 X2 y X3 17. ábra MLP hálózat felépítése Az egyes neuronok a bemenetük súlyozott összegzését végzik: = N s i= 0 Ebbl a neuron kimenetét az összeg szigmoid nemlinearitáson való átengedésével kapjuk: 1 y = f ( s) =. s 1+ e A hálózatok hierarchikus felépítést követnek, amely mind a tanítás, mind a mködés során megnyilvánul. A hálózatok bemenetét az egyes paraméter térképek adják, amihez a hierarchiában fentebb elhelyezked hálózatok esetében hozzájön az alattuk elhelyezked hálózat rejtett rétegének neuronjainak kimenete. A hierarchiában legalul elhelyezked hálózat bemeneteit tehát a legkisebb felbontású paraméter térképek adják, így három bemenete lesz. A felette lév szinten elhelyezked hálózat bemenetét az ezen a szinten található paraméter térképek, illetve a legalsó szinten található hálózat rejtett rétegének neuronjainak kimenetei adják, azaz nyolc bemenettel fog rendelkezni. A harmadik szinten elhelyezked hálózat kimenete adja a teljes rendszer kimenetét. A rendszer kimenete egy valószínségi térkép, amely megadja, hogy az egyes képpontokban a rendszer milyen valószínséggel jelez mikromeszesedést. Az elváltozások végs helyét a valószínségi térkép küszöbölésével kapjuk. A hálózatok bemeneteire az egyes paraméter térképek értékei egyenként, sorfolytonosan érkeznek. Tanítás A tanítás felügyelt módon történik. A tanító minta-párok olyan képek, amelyeken az elváltozások helyzete ismert, szakember által meghatározott, a bemeneti kép az eredeti kép, a kimenet pedig egy bináris kép, amelyben 1-essel vannak jelölve az elváltozások helyei. A tanítás során egyszer négyzetes hibafüggvényt használtunk, a tanítást a Levenberg- Marquardt eljárással végeztük. A tanításhoz mammográfiás röntgenfelvételek részleteit használtuk. A röntgenfelvételeken szakember határozta meg az elváltozások helyét, amelybl bináris térképet készítettünk, a tanító minták létrehozásához. A bemeneti képeket ezután pontról pontra adtuk a hálózat bemenetére, ahol az elvárt kimenet függvényében egyszer négyzetes hibát képeztünk, majd ezzel tanítottunk. A tanításhoz rendelkezésre álló tanító minták száma viszonylag kevés volt, aminek bvítése a további feladatok közé tartozik. w i x i

26 A 18. ábrán néhány példa látható a módszer alkalmazására. 18. ábra Eredmények (balról specimen részlet, specimen részlet, normál (MIAS)) Az 4. táblázatban láthatjuk a 100 képrészletre lefuttatott algoritmus összesített eredményeit. A táblázat tartalmazza azon képek számát, amelyek nem tartalmaztak mikrokalcifikációt, illetve azokét, amelyek tartalmaztak. Látható, hogy a mikrokalcifikációk közül (nem a mikrokalcifikációt tartalmazó képek közül) hány százalékot ismert fel a rendszer, illetve hány százalék a fals pozitív felismerések aránya. Az 5. táblázat tartalmazza azt, hogy a képek közül hány esetben talált egyáltalán elváltozást, illetve hány esetben nem. Képek száma Felismert mikrokalcifikációk Fals pozitív 11 (nem tartalmaz mikrokalcifikációt) - 3% 89 (tartalmaz mikrokalcifikációt) 62% 16% 4. táblázat Felismerések a mikrokalcifikációk számához viszonyítva Képek száma Talált a képen mikrokalcifikációt Fals pozitív 11 (nem tartalmaz mikrokalcifikációt) - 54,55% (6 esetben) 89 (tartalmaz mikrokalcifikációt) 94,38% (5 esetben nem talált) 48,31% (43 esetben) 5. táblázat Felismerések a képek számához viszonyítva

27 Források 1. P. Sajda and C Spence (in press) Learning Contextual Relationships in Mammograms using a Hierarchical Pyramid Neural Network, IEEE Transactions on Medical Imaging. 2. Anil K. Jain: Fundamentals of Digital Image Processing. Prentice-Hall International Bernd Jähne: Digital Image Processing, Springer-Verlag Berlin Heidelbelg J Suckling et al (1994) "The Mammographic Image Analysis Society Digital Mammogram Database" Exerpta Medica. International Congress Series 1069 pp W.T. Freeman and E.H. Adelson, "The design and use of steerable filters," IEEE Trans. Pattern Anal. Mach. Intell., vol. 13, pp , 1991

A médiatechnológia alapjai

A médiatechnológia alapjai A médiatechnológia alapjai Úgy döntöttem, hogy a Szirányi oktatta előadások számonkérhetőnek tűnő lényegét kiemelem, az alapján, amit a ZH-ról mondott: rövid kérdések. A rész és az egész: összefüggések

Részletesebben

Számítógépi képelemzés

Számítógépi képelemzés Számítógépi képelemzés Elıadás vázlat Szerzık: Dr. Gácsi Zoltán, egyetemi tanár Dr. Barkóczy Péter, egyetemi docens Lektor: Igaz Antal, okl. gépészmérnök a Carl Zeiss technika kft. Ügyvezetı igazgatója

Részletesebben

Tűgörgős csapágy szöghiba érzékenységének vizsgálata I.

Tűgörgős csapágy szöghiba érzékenységének vizsgálata I. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Tudományos Diákköri Konferencia Tűgörgős csapágy szöghiba érzékenységének vizsgálata I. Szöghézag és a beépítésből adódó szöghiba vizsgálata

Részletesebben

Loványi István vizsgakérdései kidolgozva (béta)

Loványi István vizsgakérdései kidolgozva (béta) Loványi István vizsgakérdései kidolgozva (béta) 1. Morfológiai képfeldolgozás elmélete 1. Alapvető halmazműveletek, tulajdonságaik Műveletek: egyesítés (unió) metszet negált összetett műveletek... Tulajdonságok:

Részletesebben

MSZAKI ÉS GAZDASÁGI FOGLALKOZÁSOK

MSZAKI ÉS GAZDASÁGI FOGLALKOZÁSOK MSZAKI ÉS GAZDASÁGI FOGLALKOZÁSOK RÖVID- ÉS KÖZÉPTÁVÚ MUNKAER-PIACI PROGNÓZISA Készítették: Finna Henrietta Fortuna Zoltán Hajdú Csongor Szabó Imre Veres Gábor Felels kiadó: Veres Gábor Budapest, 2005.

Részletesebben

Következõ: Lineáris rendszerek jellemzõi és vizsgálatuk. Jelfeldolgozás. Lineáris rendszerek jellemzõi és vizsgálatuk

Következõ: Lineáris rendszerek jellemzõi és vizsgálatuk. Jelfeldolgozás. Lineáris rendszerek jellemzõi és vizsgálatuk 1 1 Következõ: Lineáris rendszerek jellemzõi és vizsgálatuk Jelfeldolgozás 1 Lineáris rendszerek jellemzõi és vizsgálatuk 2 Bevezetés 5 Kérdések, feladatok 6 Fourier sorok, Fourier transzformáció 7 Jelek

Részletesebben

Általános statisztika II. Kriszt, Éva Varga, Edit Kenyeres, Erika Korpás, Attiláné Csernyák, László

Általános statisztika II. Kriszt, Éva Varga, Edit Kenyeres, Erika Korpás, Attiláné Csernyák, László Általános statisztika II Kriszt, Éva Varga, Edit Kenyeres, Erika Korpás, Attiláné Csernyák, László Általános statisztika II Kriszt, Éva Varga, Edit Kenyeres, Erika Korpás, Attiláné Csernyák, László Publication

Részletesebben

I. BEVEZETÉS------------------------------------------------------------------2

I. BEVEZETÉS------------------------------------------------------------------2 TARTALOMJEGYZÉK I. BEVEZETÉS------------------------------------------------------------------2 II. EL ZMÉNYEK ---------------------------------------------------------------4 II. 1. A BENETTIN-STRELCYN

Részletesebben

1. ZÁRTTÉRI TŰZ SZELLŐZETÉSI LEHETŐSÉGEI

1. ZÁRTTÉRI TŰZ SZELLŐZETÉSI LEHETŐSÉGEI A tűz oltásával egyidőben alkalmazható mobil ventilálás nemzetközi tapasztalatai A zárttéri tüzek oltására kiérkező tűzoltókat nemcsak a füstgázok magas hőmérséklete akadályozza, hanem annak toxicitása,

Részletesebben

1. ábra Légijárm-típus ablak

1. ábra Légijárm-típus ablak 1. Alapbeállítások 1.1. Légijárm típusok (Adminisztráció/Légijárm típusok) Az Adminisztráció menün belül található a Légijárm típusok menüpont, mely tartalmazza az egyes részfolyamatoknál számára kötelezen

Részletesebben

A készletezés Készlet: készletezés Indok Készlettípusok az igény teljesítés viszony szerint

A készletezés Készlet: készletezés Indok Készlettípusok az igény teljesítés viszony szerint A készletezés Készlet: Olyan anyagi javak, amelyeket egy szervezet (termelő, vagy szolgáltatóvállalat, kereskedő, stb.) azért halmoz fel, hogy a jövőben alkalmas időpontban felhasználjon A készletezés

Részletesebben

A.26. Hagyományos és korszerű tervezési eljárások

A.26. Hagyományos és korszerű tervezési eljárások A.26. Hagyományos és korszerű tervezési eljárások A.26.1. Hagyományos tervezési eljárások A.26.1.1. Csuklós és merev kapcsolatú keretek tervezése Napjainkig a magasépítési tartószerkezetek tervezése a

Részletesebben

Lineáris programozás. Modellalkotás Grafikus megoldás Feladattípusok Szimplex módszer

Lineáris programozás. Modellalkotás Grafikus megoldás Feladattípusok Szimplex módszer Lineáris programozás Modellalkotás Grafikus megoldás Feladattípusok Szimplex módszer Feladat: Egy gyár kétféle terméket gyárt (A, B): /db Eladási ár 1000 800 Technológiai önköltség 400 300 Normaóraigény

Részletesebben

MPEG-4 modell alkalmazása szájmozgás megjelenítésére

MPEG-4 modell alkalmazása szájmozgás megjelenítésére MPEG-4 modell alkalmazása szájmozgás megjelenítésére Takács György, Tihanyi Attila, Bárdi Tamás, Feldhoffer Gergely, Srancsik Bálint Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológia Kar 1083 Budapest

Részletesebben

8. előadás EGYÉNI KERESLET

8. előadás EGYÉNI KERESLET 8. előadás EGYÉNI KERESLET Kertesi Gábor Varian 6. fejezete, enyhe változtatásokkal 8. Bevezető megjegyzések Az elmúlt héten az optimális egyéni döntést elemeztük grafikus és algebrai eszközökkel: a preferenciatérkép

Részletesebben

GroupWise 5.2 használói jegyzet

GroupWise 5.2 használói jegyzet GroupWise 5.2 használói jegyzet 32 bites verzió Készítette: Borsodi Gábor, ABS Consulting Kft. (http://www.abs.hu) 1998-2001 Ez a dokumentáció szabadon felhasználható (nyomtatható, másolható) és terjeszthet,

Részletesebben

MELANÓMA DETEKTOR DEBRECENI EGYETEM INFORMATIKA KAR. Készítette: Témavezető: Dr. habil. Bácsó Sándor. Balku Bálint.

MELANÓMA DETEKTOR DEBRECENI EGYETEM INFORMATIKA KAR. Készítette: Témavezető: Dr. habil. Bácsó Sándor. Balku Bálint. DEBRECENI EGYETEM INFORMATIKA KAR MELANÓMA DETEKTOR Témavezető: Dr. habil. Bácsó Sándor egyetemi docens Készítette: Balku Bálint programozó matematikus Debrecen 2007 Tartalomjegyzék 1. Bevezető...4 1.1.

Részletesebben

4. sz. Füzet. A hibafa számszerű kiértékelése 2002.

4. sz. Füzet. A hibafa számszerű kiértékelése 2002. M Ű S Z A K I B I Z O N S Á G I F Ő F E L Ü G Y E L E 4. sz. Füzet A hibafa számszerű kiértékelése 00. Sem a Műszaki Biztonsági Főfelügyelet, sem annak nevében, képviseletében vagy részéről eljáró személy

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI DÖNTÉS ELŐKÉSZÍTŐ

EGÉSZSÉGÜGYI DÖNTÉS ELŐKÉSZÍTŐ EGÉSZSÉGÜGYI DÖNTÉS ELŐKÉSZÍTŐ MODELLEZÉS Brodszky Valentin, Jelics-Popa Nóra, Péntek Márta BCE Közszolgálati Tanszék A tananyag a TÁMOP-4.1.2/A/2-10/1-2010-0003 "Képzés- és tartalomfejlesztés a Budapesti

Részletesebben

2. Halmazelmélet (megoldások)

2. Halmazelmélet (megoldások) (megoldások) 1. A pozitív háromjegy páros számok halmaza. 2. Az olyan, 3-mal osztható egész számok halmaza, amelyek ( 100)-nál nagyobbak és 100-nál kisebbek. 3. Az olyan pozitív egész számok halmaza, amelyeknek

Részletesebben

Tanulás az idegrendszerben. Structure Dynamics Implementation Algorithm Computation - Function

Tanulás az idegrendszerben. Structure Dynamics Implementation Algorithm Computation - Function Tanulás az idegrendszerben Structure Dynamics Implementation Algorithm Computation - Function Tanulás pszichológiai szinten Classical conditioning Hebb ötlete: "Ha az A sejt axonja elég közel van a B sejthez,

Részletesebben

Sugárkövetési algoritmusok (2. rész)

Sugárkövetési algoritmusok (2. rész) Sugárkövetési algoritmusok (2. rész) Ismét jelentkezik a sugarak szerelmeseinek szóló cikkünk, melyben tovább folytatjuk a fények birodalmában megkezdett utazásunkat. A fénysugarak rekurzív követésével

Részletesebben

1 Rendszer alapok. 1.1 Alapfogalmak

1 Rendszer alapok. 1.1 Alapfogalmak ÉRTÉKTEREMTŐ FOLYAM ATOK MENEDZSMENTJE II. RENDSZEREK ÉS FOLYAMATOK TARTALOMJEGYZÉK 1 Rendszer alapok 1.1 Alapfogalmak 1.2 A rendszerek csoportosítása 1.3 Rendszerek működése 1.4 Rendszerek leírása, modellezése,

Részletesebben

A közvetett hatások értékelésének lehetőségei

A közvetett hatások értékelésének lehetőségei A közvetett hatások értékelésének lehetőségei Összefoglaló jelentés Készült A VKI végrehajtásának elősegítése II. fázis című projekt keretében Készítették: Marjainé Dr. Szerényi Zsuzsanna Harangozó Gábor

Részletesebben

SZENT ISTVÁN EGYETEM

SZENT ISTVÁN EGYETEM SZENT ISTVÁN EGYETEM A magyar mezőgazdasági gépgyártók innovációs aktivitása Doktori (PhD) értekezés tézisei Bak Árpád Gödöllő 2013 A doktori iskola Megnevezése: Műszaki Tudományi Doktori Iskola Tudományága:

Részletesebben

Készítette: niethammer@freemail.hu

Készítette: niethammer@freemail.hu VLogo VRML generáló program Készítette: Niethammer Zoltán niethammer@freemail.hu 2008 Bevezetés A VLogo az általános iskolákban használt Comenius Logo logikájára épülő programozási nyelv. A végeredmény

Részletesebben

Aronic Főkönyv kettős könyvviteli programrendszer

Aronic Főkönyv kettős könyvviteli programrendszer 6085 Fülöpszállás, Kiskunság tér 4. Internet: www.cin.hu E-mail: software@cin.hu Tel: 78/435-081, 30/9-573-673, 30/9-593-167 kettős könyvviteli programrendszer v2.0 Szoftverdokumentáció Önnek is jár egy

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Geoinformatikai Kara. Prof. Dr. Závoti József. Matematika III. 6. MA3-6 modul. A statisztika alapfogalmai

Nyugat-magyarországi Egyetem Geoinformatikai Kara. Prof. Dr. Závoti József. Matematika III. 6. MA3-6 modul. A statisztika alapfogalmai Nyugat-magyarországi Egyetem Geoinformatikai Kara Prof. Dr. Závoti József Matematika III. 6. MA3-6 modul A statisztika alapfogalmai SZÉKESFEHÉRVÁR 2010 Jelen szellemi terméket a szerzői jogról szóló 1999.

Részletesebben

Stratégiai menedzsment

Stratégiai menedzsment Fülöp Gyula Stratégiai menedzsment Elmélet és gyakorlat Perfekt Kiadó Tartalom Bevezetés... 9 1. A stratégia lényege, stratégiai alapfogalmak... 11 1.1. Katonai gyökerek... 11 1.2. Stratégia az üzleti

Részletesebben

Digitális adatátvitel analóg csatornán

Digitális adatátvitel analóg csatornán Digitális adatátvitel analóg csatornán A digitális modulácó feladata a digitálisan tárolt adatok nagy távolságú átvitele. Az adatátviteli csatorna a valóságban létez csavart érpár, koax, rádió csatorna,

Részletesebben

Az erdélyi magyar kulturális intézményrendszerrõl

Az erdélyi magyar kulturális intézményrendszerrõl A KULTÚRA VILÁGA Csata Zsombor Kiss Dénes Kiss Tamás Az erdélyi magyar kulturális intézményrendszerrõl A kutatási programról Erdélyben a kulturális kataszter felmérése két régióra osztva történt. A csíkszeredai

Részletesebben

tudod-e? Az elektrét 3-bisz(2-hidroxietil)-ammónium-propil-2-hidroxietil-oktadecil ammónium-fluorid Felhasznált irodalom Máthé Enik II.

tudod-e? Az elektrét 3-bisz(2-hidroxietil)-ammónium-propil-2-hidroxietil-oktadecil ammónium-fluorid Felhasznált irodalom Máthé Enik II. Magas fluoridtartalmú ivóvíz (8mg F /dm 3 ) fogyasztása fokozott csontképz#dést eredményez, ami gerinccsatorna besz)külést is okozhat, ennek eredménye mozgáskorlátozottság, esetleg bénulás lehet. A fogkrém

Részletesebben

Konfokális mikroszkópia elméleti bevezetõ

Konfokális mikroszkópia elméleti bevezetõ Konfokális mikroszkópia elméleti bevezetõ A konfokális mikroszkóp fluoreszcensen jelölt minták vizsgálatára alkalmas. Jobb felbontású képeket ad, mint a hagyományos fluoreszcens mikroszkópok, és képes

Részletesebben

Fizikai geodézia és gravimetria / 2. NEHÉZSÉGI ERŐTÉR ABSZOLÚT ÉS RELATÍV MÉRÉSE, A MŰSZEREK KALIBRÁCIÓJA

Fizikai geodézia és gravimetria / 2. NEHÉZSÉGI ERŐTÉR ABSZOLÚT ÉS RELATÍV MÉRÉSE, A MŰSZEREK KALIBRÁCIÓJA MSc Fizikai geodézia és gravimetria /. BMEEOAFML01 NEHÉZSÉGI ERŐTÉR ABSZOLÚT ÉS RELATÍV MÉRÉSE, A MŰSZEREK KALIBRÁCIÓJA A nehézségi erőtér mérésével kapcsolatos mérési módszerek és mérőműszerek három csoportba

Részletesebben

Bevezetés. Párhuzamos vetítés és tulajdonságai

Bevezetés. Párhuzamos vetítés és tulajdonságai Bevezetés Az ábrázoló geometria célja a háromdimenziós térben elhelyezkedő alakzatok helyzeti és metrikus viszonyainak egyértelműen és egyértelműen visszaállítható (rekonstruálható) módon történő való

Részletesebben

Kosztolányi József Kovács István Pintér Klára Urbán János Vincze István. tankönyv. Mozaik Kiadó Szeged, 2013

Kosztolányi József Kovács István Pintér Klára Urbán János Vincze István. tankönyv. Mozaik Kiadó Szeged, 2013 Kosztolányi József Kovács István Pintér Klára Urbán János Vincze István tankönyv 0 Mozaik Kiadó Szeged, 03 TARTALOMJEGYZÉK Gondolkodási módszerek. Mi következik ebbõl?... 0. A skatulyaelv... 3. Sorba rendezési

Részletesebben

2. előadás: További gömbi fogalmak

2. előadás: További gömbi fogalmak 2 előadás: További gömbi fogalmak 2 előadás: További gömbi fogalmak Valamely gömbi főkör ívének α azimutja az ív egy tetszőleges pontjában az a szög, amit az ív és a meridián érintői zárnak be egymással

Részletesebben

Kétszemélyes négyes sor játék

Kétszemélyes négyes sor játék Kétszemélyes négyes sor játék segítségével lehetővé kell tenni, hogy két ember a kliens program egy-egy példányát használva négyes sor játékot játsszon egymással a szerveren keresztül. Játékszabályok:

Részletesebben

(11) Lajstromszám: E 008 100 (13) T2 EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA

(11) Lajstromszám: E 008 100 (13) T2 EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA !HU000008100T2! (19) HU (11) Lajstromszám: E 008 100 (13) T2 MAGYAR KÖZTÁRSASÁG Magyar Szabadalmi Hivatal EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA (21) Magyar ügyszám: E 06 846052 (22) A bejelentés napja:

Részletesebben

Az Ön kézikönyve HP SCANJET 7490C SCANNER http://hu.yourpdfguides.com/dref/922720

Az Ön kézikönyve HP SCANJET 7490C SCANNER http://hu.yourpdfguides.com/dref/922720 Elolvashatja az ajánlásokat a felhasználói kézikönyv, a műszaki vezető, illetve a telepítési útmutató HP SCANJET 7490C SCANNER. Megtalálja a választ minden kérdésre az a felhasználói kézikönyv (információk,

Részletesebben

Iskolai veszélyeztetettség és pályaszocializáció*

Iskolai veszélyeztetettség és pályaszocializáció* PÁLYAVÁLASZTÁS LÁSZLÓ KLÁRA RITOÖKNÉ ÁDÁM MAGDA SUSANSZKY EVA Iskolai veszélyeztetettség és pályaszocializáció* A megfelelő szocializációs minták hiányában bizonytalan, esetleges, könynyen megzavarható

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV BEVEZETÉS, ELSŐ LÉPÉSEK térinformatikai rendszer kezelőfelülete SZOFTVERKÖVETELMÉNYEK A Chrome rendszer használathoz Microsoft Internet Autodesk Explorer MapGuide 7.0+, Mozilla Enterprise

Részletesebben

OTDK-DOLGOZAT 2015 1

OTDK-DOLGOZAT 2015 1 OTDK-DOLGOZAT 2015 1 Környezeti vezetői számvitel alkalmazhatóságának kérdései a szarvasmarha tenyésztés területén, kiemelten az önköltségszámításban Questions of applicability of environmental management

Részletesebben

Mammográfiás röntgenfelvételek elfeldolgozását végz eljárások fejlesztése

Mammográfiás röntgenfelvételek elfeldolgozását végz eljárások fejlesztése Mammográfiás röntgenfelvételek elfeldolgozását végz eljárások fejlesztése TDK dolgozat Készítette: Lasztovicza László VII. vill. Konzulens: Dr. Pataki Béla, Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Részletesebben

2.3. A rendez pályaudvarok és rendez állomások vonat-összeállítási tervének kidolgozása...35 2.3.1. A vonatközlekedési terv modellje...37 2.3.2.

2.3. A rendez pályaudvarok és rendez állomások vonat-összeállítási tervének kidolgozása...35 2.3.1. A vonatközlekedési terv modellje...37 2.3.2. TARTALOMJEGYZÉK BEVEZETÉS...5 1. ÁRU ÉS KOCSIÁRAMLATOK TERVEZÉSE...6 1.1. A vonatközlekedési terv fogalma, jelent sége és kidolgozásának fontosabb elvei...6 1.2. A kocsiáramlatok és osztályozásuk...7 1.2.1.

Részletesebben

NEURONHÁLÓS HANGTÖMÖRÍTÉS. Áfra Attila Tamás

NEURONHÁLÓS HANGTÖMÖRÍTÉS. Áfra Attila Tamás NEURONHÁLÓS HANGTÖMÖRÍTÉS Áfra Attila Tamás Tartalom Bevezetés Prediktív kódolás Neuronhálós prediktív modell Eredmények Források Bevezetés Digitális hanghullámok Pulzus kód moduláció Hangtömörítés Veszteségmentes

Részletesebben

Analízisfeladat-gyűjtemény IV.

Analízisfeladat-gyűjtemény IV. Oktatási segédanyag a Programtervező matematikus szak Analízis. című tantárgyához (003 004. tanév tavaszi félév) Analízisfeladat-gyűjtemény IV. (Függvények határértéke és folytonossága) Összeállította

Részletesebben

Definíció. Definíció. 2. El adás (folytatása) Az adatok leírása, megismerése és összehasonlítása. 2-5. fejezet. A variabilitás mér számai 3.

Definíció. Definíció. 2. El adás (folytatása) Az adatok leírása, megismerése és összehasonlítása. 2-5. fejezet. A variabilitás mér számai 3. . El adás (folytatása) Az adatok leírása, megismerése és összehasonlítása -1 Áttekintés - Gyakoriság eloszlások -3 Az adatok vizualizációja -4 A centrum mérıszámai -5 A szórás mérıszámai -6 A relatív elhelyezkedés

Részletesebben

Az 5-2. ábra két folyamatos jel (A és B) azonos gyakoriságú mintavételezését mutatja. 5-2. ábra

Az 5-2. ábra két folyamatos jel (A és B) azonos gyakoriságú mintavételezését mutatja. 5-2. ábra Az analóg folyamatjeleken - mielőtt azok további feldolgozás (hasznosítás) céljából bekerülnének a rendszer adatbázisába - az alábbi műveleteket kell elvégezni: mintavételezés, átkódolás, méréskorrekció,

Részletesebben

Egyszerű programozási tételek

Egyszerű programozási tételek Egyszerű programozási tételek Sorozatszámítás tétele Például az X tömbben kövek súlyát tároljuk. Ha ki kellene számolni az összsúlyt, akkor az S = f(s, X(i)) helyére S = S + X(i) kell írni. Az f0 tartalmazza

Részletesebben

Kibernetika korábbi vizsga zárthelyi dolgozatokból válogatott tesztkérdések Figyelem! Az alábbi tesztek csak mintául szolgálnak a tesztkérdések megoldásához, azaz a bemagolásuk nem jelenti a tananyag elsajátítását

Részletesebben

1. ábra. Néhány tipikus ikon képe

1. ábra. Néhány tipikus ikon képe Fájlok és mappák A fájl információt, például szöveget, képet vagy zenét tartalmazó elem. Megnyitása után a fájl épp úgy nézhet ki, mint egy íróasztalon vagy iratszekrényben található szöveges dokumentum

Részletesebben

FRAKTÁLOK ÉS A KÁOSZ

FRAKTÁLOK ÉS A KÁOSZ FRAKTÁLOK ÉS A KÁOSZ Meszéna Tamás Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma és Kollégiuma, Pécs, meszena.tamas@gmail.com, az ELTE Fizika Tanítása doktori program hallgatója ÖSSZEFOGLALÁS A fraktálok olyan

Részletesebben

(11) Lajstromszám: E 006 687 (13) T2 EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA

(11) Lajstromszám: E 006 687 (13) T2 EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA !HU000006687T2! (19) HU (11) Lajstromszám: E 006 687 (13) T2 MAGYAR KÖZTÁRSASÁG Magyar Szabadalmi Hivatal EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA (21) Magyar ügyszám: E 05 292408 (22) A bejelentés napja:

Részletesebben

Leggyakrabban használt adatbányászási technikák. Vezetői információs rendszerek

Leggyakrabban használt adatbányászási technikák. Vezetői információs rendszerek Leggyakrabban használt adatbányászási technikák ADATBÁNYÁSZÁS II. 1. A társításelemzés társítási szabályok (asszociációs szabályok) feltárását jelenti. Azt vizsgájuk, hogy az adatbázis elemei között létezik-e

Részletesebben

A hierarchikus adatbázis struktúra jellemzői

A hierarchikus adatbázis struktúra jellemzői A hierarchikus adatbázis struktúra jellemzői Az első adatbázis-kezelő rendszerek a hierarchikus modellen alapultak. Ennek az volt a magyarázata, hogy az élet sok területén első közelítésben elég jól lehet

Részletesebben

4. A GYÁRTÁS ÉS GYÁRTÓRENDSZER TERVEZÉSÉNEK ÁLTALÁNOS MODELLJE (Dudás Illés)

4. A GYÁRTÁS ÉS GYÁRTÓRENDSZER TERVEZÉSÉNEK ÁLTALÁNOS MODELLJE (Dudás Illés) 4. A GYÁRTÁS ÉS GYÁRTÓRENDSZER TERVEZÉSÉNEK ÁLTALÁNOS MODELLJE (Dudás Illés) ). A gyártás-előkészítés-irányítás funkcióit, alrendszereit egységbe foglaló (általános gyártási) modellt a 4.1. ábra szemlélteti.

Részletesebben

2. OPTIKA 2.1. Elmélet 2.1.1. Geometriai optika

2. OPTIKA 2.1. Elmélet 2.1.1. Geometriai optika 2. OPTIKA 2.1. Elmélet Az optika tudománya a látás élményéből fejlődött ki. A tárgyakat azért látjuk, mert fényt bocsátanak ki, vagy a rájuk eső fényt visszaverik, és ezt a fényt a szemünk érzékeli. A

Részletesebben

területi Budapesti Mozaik 13. Idősödő főváros

területi Budapesti Mozaik 13. Idősödő főváros területi V. évfolyam 15. szám 211. március 9. 211/15 Összeállította: Központi Statisztikai Hivatal www.ksh.hu i Mozaik 13. Idősödő főváros A tartalomból 1 A népesség számának és korösszetételének alakulása

Részletesebben

Komputer statisztika gyakorlatok

Komputer statisztika gyakorlatok Eszterházy Károly Főiskola Matematikai és Informatikai Intézet Tómács Tibor Komputer statisztika gyakorlatok Eger, 2010. október 26. Tartalomjegyzék Előszó 4 Jelölések 5 1. Mintagenerálás 7 1.1. Egyenletes

Részletesebben

A beszerzési logisztikai folyamat tervezésének és működtetésének stratégiái II.

A beszerzési logisztikai folyamat tervezésének és működtetésének stratégiái II. A beszerzési logisztikai folyamat tervezésének és működtetésének stratégiái II. Prof. Dr. Cselényi József Dr. Illés Béla PhD. egyetemi tanár tanszékvezető egyetemi docens MISKOLCI EGYETEM Anyagmozgatási

Részletesebben

(11) Lajstromszám: E 004 142 (13) T2 EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA

(11) Lajstromszám: E 004 142 (13) T2 EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA !HU000004142T2! (19) HU (11) Lajstromszám: E 004 142 (13) T2 MAGYAR KÖZTÁRSASÁG Magyar Szabadalmi Hivatal EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA (21) Magyar ügyszám: E 04 72816 (22) A bejelentés napja:

Részletesebben

Matematikai statisztikai elemzések 1.

Matematikai statisztikai elemzések 1. Matematikai statisztikai elemzések 1. A statisztika alapfogalmai, feladatai, Prof. Dr. Závoti, József Matematikai statisztikai elemzések 1.: A statisztika alapfogalmai, feladatai, statisztika, osztályozás,

Részletesebben

MUNKAANYAG. Szabó László. Szilárdságtan. A követelménymodul megnevezése:

MUNKAANYAG. Szabó László. Szilárdságtan. A követelménymodul megnevezése: Szabó László Szilárdságtan A követelménymodul megnevezése: Kőolaj- és vegyipari géprendszer üzemeltetője és vegyipari technikus feladatok A követelménymodul száma: 047-06 A tartalomelem azonosító száma

Részletesebben

Az anyagdefiníciók szerepe és használata az Architectural Desktop programban

Az anyagdefiníciók szerepe és használata az Architectural Desktop programban Az anyagdefiníciók szerepe és használata az Architectural Desktop programban Az Architectural Desktop program 2004-es változatáig kellett várni arra, hogy az AutoCAD alapú építész programban is megjelenjenek

Részletesebben

HITELESÍTÉSI ELŐ ÍRÁS HIDEGVÍZMÉRŐ K KOMBINÁLT VÍZMÉRŐ K HE 6/3-2004

HITELESÍTÉSI ELŐ ÍRÁS HIDEGVÍZMÉRŐ K KOMBINÁLT VÍZMÉRŐ K HE 6/3-2004 HITELESÍTÉSI ELŐ ÍRÁS HIDEGVÍZMÉRŐ K KOMBINÁLT VÍZMÉRŐ K HE 6/3-2004 FIGYELEM! Az előírás kinyomtatott formája tájékoztató jellegű. Érvényes változata Az OMH minőségirányítási rendszerének elektronikus

Részletesebben

Statisztika gyakorlat

Statisztika gyakorlat Félévi követelményrendszer tatisztika gyakorlat. Gazdasági agrármérnök szak II. évolyam 007.0.. Heti óraszám: + Aláírás eltételei: az elıadásokon való részvétel nem kötelezı, de AJÁNLOTT! a gyakorlatokon

Részletesebben

Mesterséges intelligencia, 7. előadás 2008. október 13. Készítette: Masa Tibor (KPM V.)

Mesterséges intelligencia, 7. előadás 2008. október 13. Készítette: Masa Tibor (KPM V.) Mesterséges intelligencia, 7. előadás 2008. október 13. Készítette: Masa Tibor (KPM V.) Bizonytalanságkezelés: Az eddig vizsgáltakhoz képest teljesen más világ. A korábbi problémák nagy része logikai,

Részletesebben

HITELESÍTÉSI ELŐÍRÁS HIDEGVÍZMÉRŐK ÁLTALÁNOS ELŐÍRÁSOK

HITELESÍTÉSI ELŐÍRÁS HIDEGVÍZMÉRŐK ÁLTALÁNOS ELŐÍRÁSOK HITELESÍTÉSI ELŐÍRÁS HIDEGVÍZMÉRŐK ÁLTALÁNOS ELŐÍRÁSOK HE 6/1-2005 Az adatbázisban lévő elektronikus változat az érvényes! A nyomtatott forma kizárólag tájékoztató anyag! TARTALOMJEGYZÉK 1. AZ ELŐÍRÁS

Részletesebben

A TWAIN adatforrás használata

A TWAIN adatforrás használata A TWAIN adatforrás használata A szkennelést ellenőrző eszköz elindítása... 2 A szkennelést ellenőrző eszköz párbeszédpanele... 2 A TWAIN adatforrás használata... 4 Hogyan fogjak hozzá?... 4 Beállítási

Részletesebben

MIKROÖKONÓMIA I. B. Készítette: K hegyi Gergely, Horn Dániel és Major Klára. Szakmai felel s: K hegyi Gergely. 2010. június

MIKROÖKONÓMIA I. B. Készítette: K hegyi Gergely, Horn Dániel és Major Klára. Szakmai felel s: K hegyi Gergely. 2010. június MIKROÖKONÓMIA I. B Készült a TÁMOP-4.1.2-08/2/a/KMR-2009-0041 pályázati projekt keretében Tartalomfejlesztés az ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszékén az ELTE Közgazdaságtudományi Tanszék az MTA Közgazdaságtudományi

Részletesebben

i4x50 sorozatú szkennerek

i4x50 sorozatú szkennerek i4x50 sorozatú szkennerek Szkennelésbeállítási útmutató TWAIN alkalmazásokhoz A-61839_hu A TWAIN adatforrás használata A szkennelést ellenőrző eszköz elindítása... 2 A szkennelést ellenőrző eszköz párbeszédpanele...

Részletesebben

Mikrohullámok vizsgálata. x o

Mikrohullámok vizsgálata. x o Mikrohullámok vizsgálata Elméleti alapok: Hullámjelenségen valamilyen rezgésállapot (zavar) térbeli tovaterjedését értjük. A hullám c terjedési sebességét a hullámhossz és a T rezgésido, illetve az f frekvencia

Részletesebben

Kvantitatív Makyoh-topográfia 2002 2006, T 037711

Kvantitatív Makyoh-topográfia 2002 2006, T 037711 ZÁRÓJELENTÉS Kvantitatív Makyoh-topográfia 2002 2006, T 037711 Témavezető: Riesz Ferenc 2 1. Bevezetés és célkitűzés; előzmények A korszerű félvezető-technológiában alapvető fontosságú a szeletek felületi

Részletesebben

NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM Faipari Mérnöki Kar. Mőszaki Mechanika és Tartószerkezetek Intézet. Dr. Hajdu Endre egyetemi docens MECHANIKA I.

NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM Faipari Mérnöki Kar. Mőszaki Mechanika és Tartószerkezetek Intézet. Dr. Hajdu Endre egyetemi docens MECHANIKA I. NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM aipari Mérnöki Kar Mőszaki Mechanika és Tartószerkezetek Intézet Dr Hajdu Endre egyetemi docens MECHANIKA I Sopron 9 javított kiadás TARTALOMJEGYZÉK I Bevezetés a mőszaki mechanika

Részletesebben

A populációgenetika alaptörvénye

A populációgenetika alaptörvénye 1 of 5 5/16/2009 2:58 PM A Hardy Weinberg-egyensúly A populációgenetika alaptörvénye A felfedezőiről elnevezett Hardy Weinberg egyensúlyi állapot az ideális populáció-ban fordul elő, egy olyan populációban,

Részletesebben

S T A T I K A. Az összeállításban közremûködtek: Dr. Elter Pálné Dr. Kocsis Lászlo Dr. Ágoston György Molnár Zsolt

S T A T I K A. Az összeállításban közremûködtek: Dr. Elter Pálné Dr. Kocsis Lászlo Dr. Ágoston György Molnár Zsolt S T A T I K A Ez az anyag az "Alapítvány a Magyar Felsôoktatásért és Kutatásért" és a "Gépészmérnök Képzésért Alapítvány" támogatásával készült a Mûszaki Mechanikai Tanszéken kísérleti jelleggel, hogy

Részletesebben

Mérési útmutató Nagyfeszültségű kisülések és átütési szilárdság vizsgálata Az Elektrotechnika tárgy laboratóriumi gyakorlatok 1. sz.

Mérési útmutató Nagyfeszültségű kisülések és átütési szilárdság vizsgálata Az Elektrotechnika tárgy laboratóriumi gyakorlatok 1. sz. BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM VILLAMOSMÉRNÖKI ÉS INFORMATIKAI KAR VILLAMOS ENERGETIKA TANSZÉK Mérési útmutató Nagyfeszültségű kisülések és átütési szilárdság vizsgálata Az Elektrotechnika

Részletesebben

2007.5.30. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 137/1 RENDELETEK

2007.5.30. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 137/1 RENDELETEK 2007.5.30. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 137/1 I (Az EK-Szerződés/Euratom-Szerződés alapján elfogadott jogi aktusok, amelyek közzététele kötelező) RENDELETEK Az Egyesült Nemzetek Szervezete Európai

Részletesebben

Az Ön kézikönyve HP DESKJET D5560 http://hu.yourpdfguides.com/dref/4174065

Az Ön kézikönyve HP DESKJET D5560 http://hu.yourpdfguides.com/dref/4174065 Elolvashatja az ajánlásokat a felhasználói kézikönyv, a műszaki vezető, illetve a telepítési útmutató. Megtalálja a választ minden kérdésre az a felhasználói kézikönyv (információk, leírások, biztonsági

Részletesebben

KVANTITATÍV MÓDSZEREK

KVANTITATÍV MÓDSZEREK KVANTITATÍV MÓDSZEREK Dr. Kövesi János Tóth Zsuzsanna Eszter 6 Tartalomjegyzék Kvantitatív módszerek. Valószínűségszámítási tételek. eltételes valószínűség. Események függetlensége.... 3.. eltételes valószínűség...

Részletesebben

Prizmás impulzuskompresszorok hômérsékleti stabilitásának modellezése

Prizmás impulzuskompresszorok hômérsékleti stabilitásának modellezése Prizmás impulzuskompresszorok hômérsékleti stabilitásának modellezése Tudományos diákköri dolgozat Írta: DOMBI PÉTER Témavezetô: DR. OSVAY KÁROLY JATE Optikai és Kvantumelektronikai Tanszék Szeged 1998.

Részletesebben

EGÉSZTESTSZÁMLÁLÁS. Mérésleírás Nukleáris környezetvédelem gyakorlat környezetmérnök hallgatók számára

EGÉSZTESTSZÁMLÁLÁS. Mérésleírás Nukleáris környezetvédelem gyakorlat környezetmérnök hallgatók számára EGÉSZTESTSZÁMLÁLÁS Mérésleírás Nukleáris környezetvédelem gyakorlat környezetmérnök hallgatók számára Zagyvai Péter - Osváth Szabolcs Bódizs Dénes BME NTI, 2008 1. Bevezetés Az izotópok stabilak vagy radioaktívak

Részletesebben

Az IVSZ.HU portál értékelése használhatósági szempontból

Az IVSZ.HU portál értékelése használhatósági szempontból Az IVSZ.HU portál értékelése használhatósági szempontból Tartalom 1) Az értékelési módszertanról... 2 2) Az IVSZ.HU portál informális értékelése... 2 A) A portál küldetése... 2 A.1) Funkcionalitás... 2

Részletesebben

BIZONYTALAN ADATOK KEZELÉSE: FUZZY SZAKÉRTŐI RENDSZEREK

BIZONYTALAN ADATOK KEZELÉSE: FUZZY SZAKÉRTŐI RENDSZEREK BIZONYTALAN ADATOK KEZELÉSE: FUZZY SZAKÉRTŐI RENDSZEREK Szakértői rendszerek, 14. hét, 2008 Tartalom 1 Bevezető 2 Fuzzy történelem A fuzzy logika kialakulása Alkalmazások Fuzzy logikát követ-e a világ?

Részletesebben

A program els indítása Mikor el ször futtatjuk a nyilvántartó programot, az alábbi párbeszédablakkal találkozunk.

A program els indítása Mikor el ször futtatjuk a nyilvántartó programot, az alábbi párbeszédablakkal találkozunk. A program els indítása Mikor el ször futtatjuk a nyilvántartó programot, az alábbi párbeszédablakkal találkozunk. 1. ábra Ha a programot csak egy hónapig kívánja használni, akkor az 123456789123 telepít

Részletesebben

KONCEPCIÓ a pénzbeli és természetbeni szociális és gyermekvédelmi ellátásokról szóló új rendelet megalkotásához

KONCEPCIÓ a pénzbeli és természetbeni szociális és gyermekvédelmi ellátásokról szóló új rendelet megalkotásához A 296/2006.(XI.28.) Kt. sz. melléklete KONCEPCIÓ a pénzbeli és természetbeni szociális és gyermekvédelmi ellátásokról szóló új rendelet megalkotásához A szociális területen alkalmazott két f jogszabály

Részletesebben

Diagnosztikai röntgen képalkotás, CT

Diagnosztikai röntgen képalkotás, CT Diagnosztikai röntgen képalkotás, CT ALAPELVEK A röntgenkép a röntgensugárzással átvilágított test árnyéka. A detektor vagy film az áthaladó, azaz nem elnyelt sugarakat érzékeli. A képen az elnyelő tárgyaknak

Részletesebben

Széchenyi István Egyetem, 2005

Széchenyi István Egyetem, 2005 Gáspár Csaba, Molnárka Győző Lineáris algebra és többváltozós függvények Széchenyi István Egyetem, 25 Vektorterek Ebben a fejezetben a geometriai vektorfogalom ( irányított szakasz ) erős általánosítását

Részletesebben

statisztikai menürendszere Dr. Vargha András 2007

statisztikai menürendszere Dr. Vargha András 2007 A statisztikai menürendszere Dr. Vargha András 2007 2 tartalomjegyzék 1. Alapok (egymintás elemzések Alapstatisztikák Részletesebb statisztikák számítása Gyakorisági eloszlás, hisztogram készítése Középértékekre

Részletesebben

3 He ionokat pedig elektron-sokszorozóval számlálja. A héliummérést ismert mennyiségű

3 He ionokat pedig elektron-sokszorozóval számlálja. A héliummérést ismert mennyiségű Nagytisztaságú 4 He-es izotóphígítás alkalmazása vízminták tríciumkoncentrációjának meghatározására a 3 He leányelem tömegspektrométeres mérésén alapuló módszerhez Az édesvízkészletek felmérésében, a rétegvizek

Részletesebben

56699500 1251 13 5700 910100 2008.01. A CSUKA ZOLTÁN VÁROSI KÖNYVTÁR 2008. I. FÉLÉVI BESZÁMOLÓJÁNAK SZÖVEGES ÉRTÉKELÉSE

56699500 1251 13 5700 910100 2008.01. A CSUKA ZOLTÁN VÁROSI KÖNYVTÁR 2008. I. FÉLÉVI BESZÁMOLÓJÁNAK SZÖVEGES ÉRTÉKELÉSE 56699500 1251 13 5700 910100 2008.01. A CSUKA ZOLTÁN VÁROSI KÖNYVTÁR 2008. I. FÉLÉVI BESZÁMOLÓJÁNAK SZÖVEGES ÉRTÉKELÉSE Érd, 2008. július 16. Készítette: Csibrik Jánosné gazdasági vezet 1. A feladatellátás

Részletesebben

IX. Az emberi szem és a látás biofizikája

IX. Az emberi szem és a látás biofizikája IX. Az emberi szem és a látás biofizikája IX.1. Az emberi szem felépítése A szem az emberi szervezet legfontosabb érzékelő szerve, mivel a szem és a központi idegrendszer közreműködésével az elektromágneses

Részletesebben

Az infravörös spektroszkópia analitikai alkalmazása

Az infravörös spektroszkópia analitikai alkalmazása Az infravörös spektroszkópia analitikai alkalmazása Egy molekula nemcsak haladó mozgást végez, de az atomjai (atomcsoportjai) egymáshoz képest is állandó mozgásban vannak. Tételezzünk fel egy olyan mechanikai

Részletesebben

Újdonságok. Release 2

Újdonságok. Release 2 ARCHLine.XP 2009 Windows Újdonságok Release 2 A dokumentációban levı anyag változásának jogát a CadLine Kft fenntartja, ennek bejelentésére kötelezettséget nem vállal. A szoftver, ami tartalmazza az ebben

Részletesebben

BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM ÁRAMLÁSTAN TANSZÉK TOMPA TESTEK ELLENÁLLÁSTÉNYEZŐJÉNEK VIZSGÁLATA MÉRÉSI SEGÉDLET. 2013/14. 1.

BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM ÁRAMLÁSTAN TANSZÉK TOMPA TESTEK ELLENÁLLÁSTÉNYEZŐJÉNEK VIZSGÁLATA MÉRÉSI SEGÉDLET. 2013/14. 1. BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM ÁRAMLÁSTAN TANSZÉK M1 TOMPA TESTEK ELLENÁLLÁSTÉNYEZŐJÉNEK VIZSGÁLATA MÉRÉSI SEGÉDLET 013/14. 1. félév 1. Elméleti összefoglaló A folyadékáramlásban lévő,

Részletesebben

A csõdelõrejelzés és a nem fizetési valószínûség számításának módszertani kérdéseirõl

A csõdelõrejelzés és a nem fizetési valószínûség számításának módszertani kérdéseirõl MÛHELY Közgazdasági Szemle, LV. évf., 2008. május (441 461. o.) KRISTÓF TAMÁS A csõdelõrejelzés és a nem fizetési valószínûség számításának módszertani kérdéseirõl A Bázel 2 tõkeegyezmény magyarországi

Részletesebben

Mintapéldák és gyakorló feladatok

Mintapéldák és gyakorló feladatok Mintapéldák és gyakorló feladatok Közgazdaságtan II. (Makroökonómia) címû tárgyból mérnök és jogász szakos hallgatók számára Az alábbi feladatok a diasorozatokon található mintapéldákon túl további gyakorlási

Részletesebben

Vényírás. 1. ábra. 1. oldal

Vényírás. 1. ábra. 1. oldal Vényírás Amennyiben sikeresen kitöltöttük és elmentettük a megvizsgált személy ápolási esetét, lehetőségünk van vény felírására, az alábbi módon; 1. ábra A gomb megnyomásával egy legördülő menü tárul elénk,

Részletesebben

GAZDASÁGMATEMATIKA KÖZÉPHALADÓ SZINTEN

GAZDASÁGMATEMATIKA KÖZÉPHALADÓ SZINTEN GAZDASÁGMATEMATIKA KÖZÉPHALADÓ SZINTEN ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék Gazdaságmatematika középhaladó szinten LINEÁRIS PROGRAMOZÁS Készítette: Gábor Szakmai felel s: Gábor Vázlat 1 2 3 4 A lineáris

Részletesebben