Élményfürdő A fedett, mediterrán hangulatú háromszintes élményfürdő garantált élmény a család minden tagjának télen-nyáron egyaránt.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Élményfürdő A fedett, mediterrán hangulatú háromszintes élményfürdő garantált élmény a család minden tagjának télen-nyáron egyaránt."

Átírás

1 A Kehida Termál, a család fürdője 13 medencével, több mint ingyenesen használható nyugággyal, ingyenes parkolási lehetőséggel várja kedves vendégeit. Élményfürdőnk buzgárokkal, nyakzuhanyokkal, pezsgő szigettel, sodrómedencével kínál változatos fürdőzést. Minősített, kénes gyógyvizünk kiválóan alkalmas mozgásszervi panaszok megelőzésére és gyógyítására, sérülések és törések utókezelésére, bizonyos idegrendszeri, nőgyógyászati, bőrgyógyászati panaszokra. Gyógyfürdő A hazai gyógyfürdők között kimagasló kalcium-magnézium hidrogén-karbonátos minősítésű gyógyvizünk igazi rekreációt nyújt vendégeinknek. Szabad téren egy gyógyvizes ülőmedence és egy úszómedence, a fedett élményfürdőben egy súlyfürdős, nyakzuhanyos gyógymedence (mozgássérültek részére beemelő készülékkel) és egy fokos ülőmedence biztosítja a vendégek nyugodt kikapcsolódását. Élményfürdő A fedett, mediterrán hangulatú háromszintes élményfürdő garantált élmény a család minden tagjának télen-nyáron egyaránt. Strandfürdő A szabadtéri strandunk igazi felüdülés nyáron. Nyitva tartás: minden nap óráig Weboldal:

2 30 méter magas, 24 méter átmérőjű hófehér építmény, belsejében 24 méter hosszú életfával és Buddha ereklyéivel. Az aranyozott Buddha szobor Dél-Koreából érkezett ide. Az avató ünnepségen 1993-ban részt vett a dalai láma is. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park bemutatóhelye. Zalaszántó községet csodálatos tájképi környezet övezi. Itt a Szántói-medencében találkozik a dolomitból és mészkőből álló Keszthelyi-hegység a Déli-Bakonnyal, illetve a Balaton-felvidék bazaltvulkáni területével. Déli irányban Rezi, északkeleti irányban Tátika várának romjai emelkednek. A térség 1997 óta a Balaton-felvidéki Nemzeti Park része. A XVIII. századtól a Festetics család birtoka. A XX. század elején gőz- és vízimalom üzemelt a faluban, 1930-ban ipari kör alakult. A Kotsy vízimalom a "Falu kocsma" mellett, az Ádám utcában található. A malomkereket a közelben eredő Kovácsi- vagy Zerna-patak vize hajtotta. Az épületet az 1950-es évek elején átépítették, de a tervezett, korszerű őrlőtechnológia nem valósult meg ban a darálás is megszűnt. Az elhanyagolt épületet a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság 2000 januárjában vásárolta meg, egy magyar-svájci együttműködés keretében. A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium támogatásával 2003-ban az épület felújítása, 2004-ben a bemutatóhely kialakítása valósult meg. Belépőjegy: Felnőtt 500,- Ft Kedvezményes 400,- Ft Gyermek 300,- Ft

3 A temetőkápolnát a Deák család sírboltjává alakították át. A 19. század közepéig a család ebbe temetkezett. A Festetics kastély a város legismertebb és leglátogatottabb műemléke. Festetics Kristóf gróf 1745-ben kezdte építtetni táján kétszeres alapterületűre bővítették a kastélyt ben elkészült a híres könyvtár díszes berendezése és 1804-ben a kápolna. Ekkor már kétemeletes, gazdagon díszített, fényűzően berendezett kastély volt, amit Festetics Tasziló gróf a múlt század végén tovább bővíttetett. A jelentős átalakítások során a kastély belső berendezése is megújult. Ekkor kapott az épület egységes külső díszt és az új épületrészt egy magas toronnyal kapcsolták a régihez. Néhány év múlva a kastély előtt vezető utat távolabbra helyezték és akkor állították a parkba a díszes szökőkutat. A ma is használt díszes főkaput 1893-tól használják. Ma a kastély nagy része múzeumi célokat szolgál. Közel kötetes könyvtára, kastély enterior - 16 teremben - régi magyar fegyverek gyűjteménye, a Windischgrätz-féle afrikai trófeagyűjtemény mellett időszakos kiállítások is várják a sok ezer látogatót. Iszlám gyűjteménye egyedülálló. A kastély alagsorában működik a Magyar Borok Háza. Erre külön kell jegyet vásárolni, s általában csoportosan lehet látogatni. Weboldal: A kastély nyitva tartása: Szeptember 1. - Május 31. naponta óráig Június 1. - Június 30. naponta 9-17 óráig Július 1. - Augusztus 31. naponta 9-18 óráig

4 Október 1. és Május 31. között hétfői napokon csak ügyeletet látunk el óráig. A kastély ekkor megfelelő létszám esetén csoportosan látogatható. Az újkorban a Sümegi várban kezdtek elsőként lovagi tornákat rendezni. Ma a legjobb állapotban lévő magyarországi vár. A vár tekintélyes maradványai a város felett emelkedő, körös-körül egyformán meredek lejtésű, de nem magas Várhegy tetején látható. A hegyoldalon szerpentinút vezet a vár nyugati oldalán álló külső kaputoronyhoz, amely a XV. században épülhetett. A kaputorony emeleti helyiségeibe ma a Sennyei-bástya felől lehet bejutni, ahonnan egy reneszánsz ízlésű ablak és néhány lőrés nyílik a felvezető útra. A külső kaputoronytól falszoros vezet az öregtoronyhoz és az ezt körülvevő Nagy-bástyához. A farkasverem felett két híd biztosította a bejárást. A felvonóhíd kőperselyei még megvannak. A kapuköz a tekintélyes épület- és falmaradványokkal övezett várudvarba vezet. Innen jobbra a fellegvár emelkedik a magasba, mely a vár legrégibb, a XIII. században épült része. A várudvart délről lezáró falban egy elfalazott félköríves bejárat látható, amely a vár legkorábbi kapuja. A fellegvárba a belső kaputorony melletti keskeny kapun és folyosón jutunk. Az öregtorony földszinti, dongaboltozatos termébe a keleti falszoroson keresztül lehet bejutni. Balra, a vár felé eső töltésben az 1961-ben helyreállított XVI. századi ágyúállást találjuk. Az alapjaiban XIII. századi öregtorony falai csaknem teljes magasságukban állnak. A belső kaputorony udvar felé eső bejárati nyílásánál lépcsőépítmény vezet a palota emeletére. A Hosszú-pincének nevezett részen keresztül a kis-pincébe, majd a Nagy-pincébe érünk. A Hosszú-pince egészen a Magastoronyig ér.

5 A vár alatt, a Várhegy északnyugati lejtőjén található az ún. Tarisznyavár, amely soha nem volt önálló erődítmény, hanem a városkaput védő torony romja. A sétaúton megközelíthető várban ma vármúzeum működik. Nyaranta várjátékokat és zenei, színházi előadásokat rendeznek falai közt. Weboldal: BELÉPŐJEGYÁRAK Felnőttek részére: 1.500,- Ft / fő / nap Diák, Nyugdíjas jegy: 500,- Ft /fő/ nap Gyermekjegy 6-14 éves kor között váltható, 6 év alatt ingyenes! NYITVA TARTÁS január április 30. között minden nap óráig Havas, jeges időben a vár nem látogatható! május június 30. között minden nap óráig július augusztus 31. között minden nap óráig szeptember október 31. között minden nap óráig november december 31. között minden nap óráig Havas, jeges időben a vár nem látogatható!

6 A Hévízi tó természetvédelmi területen fekszik, a tavat körülvevő lápok törvényileg védettek. Fokozottan védett a forrásbarlang és a tó. A hévízi tó eredete a Balaton környéki bazalthegyek kialakulásának idejére nyúlik vissza. A víz jótékony hatását már őseink is ismerték. A régészeti feltárások azt jelzik, hogy már a kőkorszak végén is éltek itt emberek. A hévízi tó a Tapolcai-medence vulkáni kúpjaival és a Tihanyi-félsziget forráskúpjával közösen 2003 januárjában felkerült a Világörökség Magyar Nemzeti Bizottság ajánlási listájára. A Hévízi tó mint geológiai ritkaság: Ellentétben a világ többi melegvizes tavával, melyek általában vulkanikus eredetű agyag- vagy sziklatalajban nyugszanak, a hévízi tőzegmedrű forrástó. A forrásbarlangból másodpercenként 410 liter 40 C -os víz tör a felszínre. Ennek a vízhozamnak köszönhetően a tó vize három és fél nap alatt teljesen kicserélődik, ezáltal folyamatosan tiszta marad. Forrásbarlang: Az 1975-ben felfedezett, nagyméretű barlangban több hideg- és melegvizes forrás karsztvize keveredik össze egymással. Innen a kevert gyógyvíz egy szűk folyosón halad tovább, majd egyenletes, 38,5 C-os hőmérsékleten jut a forrásbarlangból a gyógytóba. A tó élővilága: A tó élővilága a víz hőmérsékletéből és sajátos összetételéből adódóan egyedi. A víz és iszap mikroorganizmusai nagyban hozzájárulnak a tó gyógyító erejéhez. A kénbaktériumok ként vonnak ki a vízből, más baktériumtörzsek pedig a tőzeg lebontásában és a gyógyiszap kialakításában játszanak fontos szerepet. A világon egyedül itt fordul elő a "Micromonospora heviziensis" mely erőteljes fehérjeés cellulózbontó. Az élővilág változatosságát jelzi, hogy néhány növényfaj csak itt lelhető fel Magyarországon, sőt Európában. Tündérrózsák A tó legszebb növénye a tündérrózsa Hévíz szimbóluma lett, s bekerült a város címerébe és zászlajába. A tavon folyó honosítási kísérleteknek köszönhetően az egyiptomi kék és fehér tündérrózsa egyedei is a vízben pompáznak, akárcsak a vörös tündérrózsa világosabb színű mutánsai. Weboldal:

7 Weboldal: Hévíz mediterrán jellegű mikroklímája a tó főbejáratához vezető Schulhof Vilmos sétányon érzékelhető leginkább. A kora tavasztól késő őszig nyíló színpompás virágok, egzotikus örökzöldek mellett kiemelkedő jelentőségű a sétány mellett létesített platánfasor és azok a koros fák, melyet a platánokkal egyidejűleg ültettek - a kőris, a mocsárciprus, a kínai ősfenyő. E fákkal árnyékolt, padokkal körülvett sétány egyik oldalán találjuk a Szent András Reumakórház történelmi épületeit. A fürdőhely levegője tiszta, por és páramentes. A sétány hangulatát köztéri alkotások sora teszi teljessé.

8 A vasútállomás közelében található ez az irodalmi találkozókra utaló park. A város legnagyobb zöldfelülete a Helikon park. Közepén áll az oszlopokon álló kupolás Helikon emlékmű. A Helikon a görög mitológiában a múzsák lakóhelye, és ezen a néven rendezett 1817 és 1819 között évente két alkalommal Festetics György ünnepségeket. Ezeken az elsősorban irodalmi találkozókon Berzsenyi Dániel, Kisfaludy Sándor és Pálóczi Horváth Ádám is részt vett többször tól a dunántúli középiskolások művészeti rendezvényeit tartják Keszthelyen, Helikon néven. A parkban számos Keszthelyhez fűződő kiemelkedő egyéniség szobra, emlékköve található: Kitaibel Pál és Borbás Vince botanikusok, Cholnoky Jenő földrajztudós, Bartók Béla zeneszerző, Egry József festőművész és Csik Ferenc olimpiai bajnok úszó. A 31 méter magas faszerkezetű kilátóból nagyszerű körpanoráma nyílik - rálátni a Keszthelyi-öbölre, a környező vidékre, át a déli partra, és szép időben a Bakony magaslatai is feltűnnek. Szerkezeti érdekessége, hogy modern lift működik a belsejében, pedig a torony fából épült, nincs körbebetonozva a liftakna. A kilátó a település Hévízhez közel eső végén, az arborétumhoz közel áll. Az arborétum létrehozója, Horváth Jenő botanikus építtette a feleségének, innen kapta a Margit nevet.

9 Hévíz legismertebb - a magyar művészettörténetben is számon tartott - műemléke az egregyi városrészben található középkori, római katolikus templom. Feltehetőleg a XIII. században épült ben az Országos Műemléki Felügyelőség restauráltatta a román stílusú falusi templomokat példázó épületet. A renoválást követően korhű berendezési tárgyakkal látták el, s ezáltal ma eredeti hangulatában tekinthetik meg a látogatók. A templomot ma is a nemzedékek hosszú sora óta használt temető veszi körül. A török időkben elpusztult falu azonban néhány kilométerrel távolabb épült újjá, s ma már Hévíz városának része. Padanyi Bíró Márton püspök építtette egy akkor több mint 200 éves borospince fölé. Igazi főúri hajlék lett, így az őt követő egyházfők két évszázadon át püspöki lakhelyként, illetve nyári rezidenciaként használták. Az épület legmegragadóbb része a kapuzat, melyet két kőalapzaton álló Atlasz szobor fog közre. A földszinti kápolna berendezése eredeti, falain Vogl Gergely falképei és olajfestményei láthatók. A Püspöki palota sajátos elrendezésével, kialakításával és részleteinek szépségével egyedülálló hazánkban. A palota helyreállítása folyamatos, a már felújított termeiben állandó és időszaki képzőművészeti és kézműves kiállítások láthatók.

10 A település melletti 418 méter magas dolomitsziklán állt az egykori vár. A vár a 14. században már romos állapotban volt, a 18. század végén pedig végleg összeomlott. Ma már csak néhány falrészletet és a védőoromzat egy részét találja meg a műemlékromot felkereső gyalogtúrázó. Festetics György 1797-ben alapította meg Európa első felsőfokú mezőgazdasági tanintézetét, elsősorban a hatalmas Festetics-birtok szakember-utánpótlásának biztosítására. Az épületek (magtárak, istállók, stb.) legtöbbje 1820-ig elkészült, s mind a mai napig változatlanul fennmaradt. Állandó kiállítások: A gabonafélék tisztitása és feldolgozása a 19. században A Georgicon története A Hofherr gyár 100 éve A keszthelyi szakoktatás története Kovács- és bognárműhely, Kocsiszín Majorok és népe a Dunántúlon a században Szőlőtermesztés és borászat a Balaton környékén a 19. században Uradalmi cselédlakás a 20. sz. elején Belépőjegy árak: Felnőtt: 600 Ft Diák (6-26 éves korig): 300 Ft Nyugdíjas (62-70 éves kor között): 300 Ft Nyitva tartás: ÁPRILIS-MÁJUS: Hétfőtől- Péntekig JÚNIUS-AUGUSZTUS: Keddtől- Vasárnapig SZEPTEMBER-NOVEMBER: Hétfőtől- Péntekig NAPONTA: óráig

11 A Sárvár szívében magasodó, legtöbbet kaputornyával és a várárkot átívelő boltíves hídjával ábrázolt várkastély a nemzeti örökség része. Otthont ad a Nádasdy Ferenc múzeumnak és betölti a város művelődési és kulturális központjának szerepét. A kapubejáró boltíves előcsarnokában található a múzeum bejárata. A lépcsőkön túljutva máris elénk tárul a vár díszterme, a hazai barokk egyik legimpozánsabb belső tere. A múzeum helyiségeiben tematikus kiállítások (történeti, nyomda- és térképtörténeti, iparművészeti) nyertek elhelyezést. Az egyre bővülő huszárgyűjtemény és kiállítás nemzetközi jelentőségű. A szabálytalan, ötszögű zárt belső udvarról közelíthető meg a Sylvester Könyvtár és a Művelődési Központ. Az épületben működő Galeria Arcis időszaki tárlatain rangos hazai és külföldi képző- és iparművészek alkotásai láthatók. Weboldal: Nyitva tartás: Kedd - Vasárnap: óráig Belépőjegy árak Teljes árú: 900,- Ft Kedvezményes: 450,- Ft Családi belépőjegy: 2 felnőtt, 2 gyerek: 2000,- Ft Díjtalan a belépés: 6 év alatti gyermek, 70 év feletti nyugdíjas, pedagógus, közgyűjteményi és közművelődési dolgozók, fogyatékkal élő és egy fő kísérője részére Tárlatvezetés Magyar nyelvű: 30 főig: belépőjegy ,- Ft 31 főtől: belépőjegy + 150,- Ft/fő Egyéb áraink Fotójegy: 500,- Ft Videójegy: 1500,- Ft

12 Sárvár egyik fontos vonzereje az itt található kétféle gyógyvíz: a környéken 1200 méteres mélységből 43 C-os, 2000 méterről magas sótartalmú 83 C-os gyógyvíz tör fel. Az új, nemzetközi színvonalú gyógy- és wellness fürdő számos gyógyászati és rekreációs szolgáltatással várja a vendégeket. A fürdő egész évben üzemel, gyógymedencék, élménymedencék, szaunák, gőz- és aromakabinok széleskörű szolgáltatásokkal várják az idelátogatókat. Kristálytiszta víz, nagy, világos pihenőterek, exkluzív szauna-világ (fürdőruha nélküli terület), gyógy- és wellness szolgáltatások széles skálája várja a vendégeket a sárvári Gyógy- és Wellnessfürdőben. A kiváló minőségű gyógyvízzel telt medencék mellett élménymedence és bébi pancsoló is gondoskodik a szórakozásról a család minden tagja számára. A gyermekeket (3 éves kortól) ingyenesen használható játszóház várja szakképzett óvó nénivel. Nyáron a fürdő szolgáltatásainak palettája még színesebb: a strandolás szerelmesei birtokba vehetik az óriási strandmedencét, a fejes ugró öblöt, a hullámmedencét, az ingyenesen használható csúszdát, a gyermekek kedvencét, a kalandmedencét kalózhajóval és vízi várral, a külső bébi pancsolót, valamint a különböző sportpályákat. Számos ingyenes program, sportversenyek, zenés produkciók szórakoztatják a vendégeket hétvégenként a fürdőben óta egy teljesen új, család- és gyermekközpontú épületszárnnyal gazdagodott a már eddig is bőséges kínálat. A fejlesztésben az alábbi szolgáltatások valósultak meg: gyermek és pancsolómedence játékokkal, csúszdákkal pezsgőmedence babavilág hullámmedence 3 óriáscsúszda úszómedence fitnesz centrum bowling pálya pihenőterek A Fürdő nyitva tartása: Minden nap Belépők: Felnőtt napi: 2.550,-Ft Kedvezményes belépőjegy (hétfőtől csütörtökig, iskolai szünetek és munkaszüneti napok kivételével): 2 200Ft Kedvezményes belépőjegy tól: 1.600,-Ft Kedvezményes belépőjegy 16:00-tól (hétfőtől csütörtökig, iskolai szünetek és munkaszüneti napok kivételével) Ft Kedvezményes belépőjegy tól: 800,-Ft Nyugdíjas: (Magyar Nyugdíjfolyósító Intézet igazolványával): 1.400,-Ft

13 Diák: (Nappali tagozatos diákigazolvánnyal): 1.400,-Ft Gyermek (3-14 év): 1.200,-Ft Gyermek 3 év alatt ingyenes! Családi (2 felnőtt, 1 gyermek): 5.400,-Ft Családi (2 felnőtt, 2 gyermek): 5.900,-Ft Családi (2 felnőtt, 3 gyermek): 6.400,-Ft Családi (2 felnőtt, 4 gyermek): 6.900,-Ft Szauna-világ: Szauna-világ napijegy 1.500,-Ft Szauna-világ belépő tól: 900,-Ft Szauna-világ belépő tól: 700,-Ft Weboldal: Valaha a Balaton nyílt vizű öble volt, amely az idők folyamán hordalékkal feltöltődött és lápos árterületté, nádtengerré vált. A Zala folyó végighalad a 22 kilométeres mesterséges tavon, majd megfordul és csak ezután tér vissza eredeti medrébe. A Kis-Balaton madárvilága a Kányavári szigetről figyelhető meg a legjobban. Tanyázik itt nagykócsag, kormorán, kanalas gém, üstökös gém, búbos vöcsök, szürke- és vörösgém, szárcsa, nádi rigó, nádi poszáta és nagytestű bagoly. Napjainkig 232 madárfajt figyeltek meg itt, ebből majdnem 100 az itt fészkelő. A Kis-Balaton fokozottan védett területeire csak előzetes engedéllyel lehet bemenni. Engedélykérés és időpont egyeztetés a fenékpusztai kutatóházban intézhető. Weboldal:

14 A Kis-Balaton Vízvédelmi Rendszer területén csak a Kányavári sziget látogatható szabadon. Az ide kirándulók megtapasztalhatják a Kis-Balaton különleges vízi világát, láthatják a növény és állatvilágot. Megfigyelhetik a vízimadarak fészkelését, hallhatják a békák "hangversenyét". A szigetre vezető különlegesen ívelt, fa szerkezetű híd már önmagában is különleges élményt nyújt. A szigeten kialakított tanösvény információs táblái bemutatják a Kis-Balatont, az itt előforduló növényeket, állatokat. A kilátóból távolabbra is tekinthetnek az érdeklődők, szinte a teljes Hídvégi tó belátható. Pihenésre, tűzrakásra is lehetőség van. Fontos volt itt az infrastruktúra kiépítése, mert a látogatók színvonalas kiszolgálásához elengedhetetlen volt egy vizesblokk kialakítása. Az épületben vízvételi hely is található. A mozgássérültek, babakocsival érkezők szigetre bejutásának biztosítására a hídszerkezet egyedisége miatt, akadálymentesítés céljából egy "komp" beállítására került sor. A komp a nyári szezonban szállítja az érdeklődőket a szigetre és vissza. A parkolásért díjat kell fizetni. A várnak a török hódoltság idején hadászati jelentősége volt. Szigliget vára sosem került ellenséges kézbe. A XVII. Század végén egy villámcsapás következtében nagy része leégett ben császári parancsra más várakkal együtt felrobbantották, így a Rákóczi-szabadságharc idején a kuruc seregek már nem használhatták. Ezt követően a vár folyamatosan pusztult. Régészeti feltárása, felújítása kezdődött 1913-ban, 1953-ban, ban től a Szigligeti Váralapítvány jóvoltából látványos munka kezdődött el a várban. A vár teljes feltárása, helyreállítása, illetve a helyreállított részek karbantartása folyamatosan történik. Weboldal: Belépő: Felnőtt jegy: 600 Ft Gyerek jegy: 300 Ft

15 Miért pont az AquaCity? mert ez az a hely, ahol a Nyár kezdődik! Csupa kaland és élmény, ami nálunk Rád vár! Adrenalinra vágysz? Próbáld ki 10 különböző óriáscsúszdánk valamelyikét, vagy akár az összeset! Változatosságot szeretnél? Merülj el az ország legnagyobb hullámmedencéjének habjaiban, élvezd a vízen járás egyedülálló élményét a Vízi Gömböcben, vagy mutasd meg bátorságod az ugró medencénél! Ha ezek után lazítanál kicsit, ringatózz a lassú folyó hűs hullámain, vagy relaxálj a pezsgőfürdők valamelyikében! Nem vagy egyedül! Az AquaCity igazi élménypark, ahol a család minden tagja megtalálja, amire vágyik! Míg a nagyok csúszdáznak, vagy valamelyik medencében strandolnak, az apróságok a bébimedencében pancsolhatnak, a nagyobbacskák pedig a gyerekmedence csúszdáit élvezhetik, vagy birtokba vehetik a játszóteret. Strandröpi, -kézi,- foci-melyiket szeretnéd? Nálunk mindháromra van lehetőség! Mit jelent mindez? 7,5 ha területet, 5,6 millió liter vizet, több mint 6000 m² vízfelületet. És ha még ez sem elég, irány a Torony! Ilyen panorámát máshol nem találsz! A nyüzsgő aquapark, a festői Gébárti-tó, Zalaegerszeg városa és Göcsej dombjai egyszerre hevernek a lábad előtt. Medencék: Hullámmedence Ugró medence Lassú folyó Strand medence Jakuzzik Bébi- és gyermekmedence Csúszdák: Twister Kamikáze Anaconda Fekete lyuk Őrült folyó Kalandcsúszdák Multi Hidrocső Weboldal:

16 A Tapolcai-tavasbarlangot 1903-ban fedezték fel kútásás közben, amelyet tíz évvel később a látogatók számára is megnyitottak, így hazánkban ez volt az első villanyvilágítással ellátott, és az idegenforgalom céljára is használt barlang. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park bemutatóhelye. A tavasbarlangot bezáró kőzet a középső-miocén kor szarmata korszakában, 13.7 millió éve képződött. Kőzettömegét tehát az egykori Szarmata-tenger üledékeiből képződött mészkő és márga rétegek alkotják. A tavasbarlang vízutánpótlása két úton történik, amely egyben magyarázatot ad a járatok kialakulására is. A fiatal szarmata mészkő a millió éve képződött felső-triász dolomitra támaszkodik, amelyből hideg karsztvizek érkeznek a Tapolcai-medence térségébe. Ugyanez a dolomit a felszín alatt több száz méterrel lejjebb is megtalálható, ahol - a medence tájképét alapvetően meghatározó - napjainkra kihunyt tűzhányók utóvulkáni működésének köszönhetően az oda lejutó víz kb. 40 oc-ra felmelegszik, majd repedéseken keresztül feláramlik. E két forrásból származó, egymással keveredve immár oc-os víz alakította ki a járatokat, amely a mára már nagyrészt száraz Kórház-barlang felől, északi irányból áramlik lassan a Malom-tó forrásai felé. A számos forrásszájon - a jégkorszakok óta - feltörő víz összefolyva a Tapolca-patakot táplálja. Az 1800-as évek végén medrét a felső szakaszon duzzasztással szélesítették ki. Így jött létre maga a Malom-tó, és a duzzasztás következtében csónakázhatóvá vált a tavasbarlang. A tavasbarlang élővilágának közismert és legfeltűnőbb képviselője a fürge cselle (Phoxinus phoxinus), egy apró halfajta, amelyet a tapolcaiak csetrinek hívnak. A Tapolcai-tavasbarlang egyike volt hazánk azon alig kéttucat barlangjának, melyeket a barlangok általános védettségének kimondása előtt, már 1942-ben - hazánkban másodikként - védelem alá helyeztek óta fokozottan védett; kiemelt védelmi státuszát geológiai, genetikai, morfológiai, hidrológiai és biológiai értékei, valamint kiterjedése indokolja. Belépődíj: Felnőtt: 1200,- Ft Kedvezményezett: 1000,- Ft Gyermek (4-14 éves): 700,- Ft Nyitva tartás: Márc. 15 Jún. 30., Szept. 1 Okt. 31.: ; Júl. 1 Aug. 31.: minden nap ; Nov. 1 Márc. 14.: K, Cs.: , Szo.: , V.:

17 A Hotel Gabriella, egykor malom volt. Hatalmas kerekét a Malom-tóból lezúduló víz hajtotta. Az ódon épületekkel és magas kőfalakkal körülvett Malom-tó a városka legkedvesebb helye. Itt erednek a település névadó forrásai, amelyeket talán már a rómaiak is tóvá duzzasztottak, hogy malmot hajtsanak vele. A Kemenes Vulkánpark Látogatóközpont 11 bemutatótere interaktív táblákon, maketteken keresztül mutatja be a vulkán erejét, a gigantikus méretű, szinte percről-percre lezajló geológiai változásokat. A Verne-kabinba betérők virtuális utazást tehetnek a világűrbe, megfigyelhetik a bolygónkon túli vulkanikus tevékenységet, a Vulkán-szimulációs teremben pedig nagyméretű síkképernyős monitorok révén egyenesen a magmatestbe repülhetnek. Ebben a teremben rögös és fonatos lávafolyás-felszínű padlóburkolaton járhatnak a látogatók, hozzá irányított hangforrásból a pattogó, töredező láva hangját hallhatják. A Tűzhányóterem fő látványossága az Etna 3D domborzati makettje, de itt ismerkedhetnek meg csodálatos vulkanikus kőzetekkel és ásványokkal is. A Kárpát-medence terem a Pannon térség vulkanikus életét mutatja be, a termek közötti térben pedig a tűzhányók pusztító, vagy éppen építő tevékenységét ismerhetik meg. A Vulkánmoziban 15 perces megrendítő filmet láthatunk a tűzhányók valódi erejéről, az általa okozott óriási, akár több ezer halálos áldozatot követelő katasztrófákról. Jegyárak: Felnőtt belépőjegy: 1500 Ft Kedvezményes (diák, nyugdíjas) belépőjegy: 1200 Ft Családi belépőjegy (2 felnőtt, max. 4 gyerek): 3500 Ft (6 éves korig ingyenes a belépés) Csoportok (min.15fő): Csoportos diák, nyugdíjas, stb. belépőjegy 900Ft/fő Csoportos felnőtt belépőjegy 1300Ft/fő (Egy kísérő felnőtt belépése ingyenes!)

18 Az Iharos és a Réhelyi út találkozásánál emelkednek az egykori avasi templom romjai. A középkorban ezen a területen helyezkedett el Szigliget. Római kori épület felhasználásával épült. A régi temetőben található, egyenes szentélyzáródású, csúcsos építmény. Az avasi rom a Szigligettől különvált újfalu egykori plébániatemploma. Feltehetően az Atyusznemzetség, esetleg a pannonhalmi bencések építhették a XIII. században. Titulusa (védőszentje) ismeretlen között pusztították el a törökök. Római kori kőépület alapfalainak felhasználásával épült. Belsejébe, és köréje temetkezett a falu népe. Kutatását és helyreállítását ben az Országos Műemléki Felügyelőség végezte el. A Göcseji Falumúzeumba a régi kisnemesi kúriák formáját idéző fogadóépületen keresztül lehet bejutni. A falumúzeum a Zala folyó holt ágánál, egy vízimalom mellett létesült. Található itt kovácsműhely, fa harangláb, boronafalú ház, hegyi pince, minden, ami e néprajzi táj anyagi kultúrájának emléket tud állítani az utókor számára. A falumúzeum mellett az 1969-ben megnyílt olajipari múzeum látogatható. A múzeum rengeteg műszaki-technikai eszközzel állít méltó emléket a magyar szénhidrogén kutatásnak és kitermelésnek. A nyugat-magyarországi Zala megye 22 falvából, Göcsej vidékéről áttelepített 40 boronaépület (egy tető alatt található a lakóház, istálló, ólak, pajta, az egész gazdasági udvar építményei) a helyi népi építészet és lakáskultúra, a sok-sok generációval ezelőtti paraszti életmód bemutatására vállalkozik. Sétálójegy árak: Felnőtt: 350,-Ft/fő Diák, nyugdíjas: 200,-Ft/fő Csoportos: 250,-Ft/fő (min.8 fő) Családi: 800,-Ft/cs. (2 felnőtt, min. 2 gyerek) Fotójegy: 500,-Ft/fő Belépőjegyárak: Felnőtt: 700,-Ft/fő Diák, nyugdíjas: 350,-Ft/fő Csoportos: 500,-Ft/fő (min. 8 fő) Családi: 1600,-Ft/cs. (2 felnőtt, min. 2 gyerek) Tárlatvezetés (több nyelven): 4.500,-Ft /cs.

19 A fürdőzők igazi zarándokhelye Vonyarcvashegy. Az elmúlt 15 év alatt megvalósított folyamatos fejlesztés eredményeképpen mintegy 7 hektár területen zöldfelülettel, kiépített stranddal rendelkezik. Homokos partszakaszával, gyermekmedencéjével, EU komfortos játékaival a gyermekek és felnőttek körében egyaránt közkedvelt. A legkisebbeknek igazi örömet okoz a játszóház, ahol animátorok várják őket, a nagyobbak óriáscsúszdán, strandröplabda és strandkézilabda pályán próbálhatják ki magukat. A fürdőzés mellett számtalan színvonalas szolgáltatás biztosítja a gondtalan pihenést, többek között szörfiskola, vízisípálya, vízibicikli, minigolf, csónakázás, vitorlázás, játszótér, horgászás, büfék, étterem. A kalandsziget egy, a víz felszíne felett elhelyezkedő játszósziget. Az ügyességi feladatok eltérő nehézségi szintjei lehetővé teszik, hogy mindenki megtalálja a képességeinek megfelelő pályaszakaszt. Jegyárak: Napijegy: Felnőtt 600 Ft gyermek 250 Ft tanuló/nyugdíjas 300 Ft Hetijegy: felnőtt Ft gyermek Ft Idényjegy: felnőtt Ft Kabin: Hetijegy Ft Szezonjegy Ft A gyermek napi belépőt igénybevevők életkora 4-14 év közötti. A diák belépőt a 14 év feletti, diákigazolvánnyal rendelkező személy veheti igénybe. A nyári rendezvényeknek egyedülálló helyszíne a mediterrán hangulatú Tóparton felállított Víziszínpad, ahol évek óta színvonalas nyáresti zenei események zajlanak. Tapolca Város Önkormányzata hagyományt teremtett a Tapolcai Ünnepi Napok megrendezésével. A Tapolcai Ünnepi Napok résztvevői nem csak a város lakossága, hanem a kistérség településének lakói, és az itt nyaraló belföldi és külföldi turisták is.

20 A Balaton nyugati csücskében, a tó fölé emelkedő erdős domboldalon található a Festetics grófok vadászvára. A csillag alaprajzú épület a világon egyedülálló. A fedett vár központi helyiségében található a több mint harminc méter mély kút, a kapitány-az őr és pihenő szobák, a füstös konyha stb. Itt kapott helyet a középkori életpanoptikum, mely hűen mutatja be a múlt egy napját. A görögkereszt alaprajzú kazamatákban (pincerendszerben) kapott helyet a világon egyedülálló huszármúzeum. Másfélszáz 80 cm magas huszár ad képet múltbeli könnyűlovasságunk díszes viseletéről; de láthatjuk időrendbe állítva a hun-magyar harcosokat és a középkori főurakat. A sort az I. Világháború katonái zárják. A volt grófi istállóból kialakított csárda is várja vendégeit, a készülő szabadtéri színpad, a Csillagvár Esték rendezvénysorozatnak ad helyet. Az épület mintegy 4o m-re magasodik a Balaton fölé. Furcsa ferdesíkú falas, csillag alakja, lövésablakai, felvonószerkezete, egykori toronyra mutató falmaradványai, belső kútja, a pincéből a padlásra vezető minaret-szerű homokkő csiga-lépcsői, és sarokbástyás sáncai vannak. Építészeti megoldása a világban egyedülálló. Kútjához az öngyilkos vőlegény és koszorúslány, valamint betyárbújtató barlangok legendája fűződik. Kovácsműhely és Kovácsmúzeum nyílt a Csillagvárban! A hagyományőrző műhelyben sok szeretettel várnak mindenkit, akit érdekel ez a régi mesterség, illetve lehetőség van arra is, hogy vendégek személyesen is kipróbálhassák, megtapasztalhassák a kovácskodást. Egy kovácskodás ára: 500 Ft. Érdeklődni: 06/ Belépő: Felnőtt: 500,-Ft/fő Gyermek: 400,-Ft/fő Csoportos belépő: Felnőtt (15 felett): 480,-Ft/fő Gyermek (15fő felett): 380,-Ft/fő A Kis-Balaton Ház a Zalavár-Zalaszabar összekötő út mellett található. A zárt természetvédelmi területen lévő Kis-Balaton bemutatása kapott itt helyet. A központ építésével nemcsak a KBVR természeti értékeinek és vízminőség védelmi szerepének bemutatása volt a cél, hanem a történeti és néprajzi vonatkozások szemléltetése, valamint kulturális központ létesítése is. A fogadóteremben található terepasztal felújításával a környező területek, és a Kis-Balaton kerül közelebb a látogatókhoz. Új elem a Kis-Balatoni növényvilág szélesebb körű bemutatása, a víz alatti állatvilág pedig vetített filmmel vált "láthatóvá".

Ezerarcú Magyarország

Ezerarcú Magyarország Ezerarcú Magyarország Tartalom Magyarország, a természeti kincseskamra... 03 Történelmi múlt... 05 Borrégiók... 10 Balatoni borrégió... 10 Duna borrégió... 10 Egri borrégió... 11 Észak-dunántúli borrégió...

Részletesebben

Zalai élmények két keréken

Zalai élmények két keréken Zalai élmények két keréken Kerékpáros túraajánlatok www.zalabringa.hu 2 Tisztelt Kerékpározók! Kedves Vendégeink! Zala megye természeti adottságai ideális terepet kínálnak ahhoz, hogy két keréken fedezzük

Részletesebben

Ingyenes turisztikai programajánló magazin. ÉLMÉNY itthon. Fesztiválok nyara. Fókuszban. 2012. AUGUSZTUs. Minden élménnyel több leszel www.itthon.

Ingyenes turisztikai programajánló magazin. ÉLMÉNY itthon. Fesztiválok nyara. Fókuszban. 2012. AUGUSZTUs. Minden élménnyel több leszel www.itthon. Ingyenes turisztikai programajánló magazin ÉLMÉNY itthon Fókuszban Fesztiválok nyara 2012. AUGUSZTUs Minden élménnyel több leszel EGÉSZSÉGESEN mozgásban vízparton kul-túra ízutazás falujárás Mosonmagyaróvár

Részletesebben

ZALA HÉT CSODÁJA. Zala megye. A Nagykanizsai Civil Kerekasztal Egyesület kiadványa a Vidékfejlesztési Minisztérium Zöld Forrás támogatásával

ZALA HÉT CSODÁJA. Zala megye. A Nagykanizsai Civil Kerekasztal Egyesület kiadványa a Vidékfejlesztési Minisztérium Zöld Forrás támogatásával ZALA HÉT CSODÁJA Zala megye A Nagykanizsai Civil Kerekasztal Egyesület kiadványa a Vidékfejlesztési Minisztérium Zöld Forrás támogatásával Ajánlás Mint az olvasók előtt is ismert, a Nagykanizsai Civil

Részletesebben

Baja, Kalocsa, Gemenci erdő

Baja, Kalocsa, Gemenci erdő Baja, Kalocsa, Gemenci erdő Baja város története Baja történetének kezdetei a távoli múltban kereshetõk, hiszen már az õskorban lakott hely volt. Õsidõk óta vonzották az embereket a Duna bal partján elterülõ

Részletesebben

Szép Magyarország 2010/3. szám Ára: 495 Ft

Szép Magyarország 2010/3. szám Ára: 495 Ft Szép Magyarország 2010/3. szám Ára: 495 Ft Veszprém megyei 9 771785 660406 1 0 0 0 3 vártúrák A Balaton-felvidék természeti kincsei Szép Magyarország elôfizetés ajándékkal Fizessen elô barátainak, szeretteinek,

Részletesebben

Budapest. Közép-Dunavidék. Kistérségei

Budapest. Közép-Dunavidék. Kistérségei Budapest Közép-Dunavidék Kistérségei www.itthon.hu Itthon otthon van Erdő Etyek-Budai borvidék Kunsági borvidék Nemzeti Park Régióhatár Autópálya Vasút Komp Tourinform Iroda Kastély Vár Várrom Múzeum Gyógy/termál/wellness

Részletesebben

FÖVENYESI SALÁTA. Bakancsban vasparipával 2009.

FÖVENYESI SALÁTA. Bakancsban vasparipával 2009. FÖVENYESI SALÁTA Bakancsban vasparipával 2009. Balatononudvari-Fövenyes A Balaton északi partján, Balatonfüredtől 10 km-re keletre, a Tihanyi-félsziget szomszédságában fekszik Balatonudvari település.

Részletesebben

A TÉRSÉGI ARCULATBA ILLŐ TURISZTIKAI VONZERŐ FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI

A TÉRSÉGI ARCULATBA ILLŐ TURISZTIKAI VONZERŐ FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR NEMZETKÖZI KOMMUNIKÁCIÓ SZAK NAPPALI TAGOZAT PUBLIC RELATIONS SZAKIRÁNY A TÉRSÉGI ARCULATBA ILLŐ TURISZTIKAI VONZERŐ FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI KÉSZÍTETTE:

Részletesebben

Legyen Neked is Pincéd! Térségi kalauz. Látnivalók, programok, szállások és vendéglátás. a Monori Pincefalu. környezetében

Legyen Neked is Pincéd! Térségi kalauz. Látnivalók, programok, szállások és vendéglátás. a Monori Pincefalu. környezetében Legyen Neked is Pincéd! Térségi kalauz Látnivalók, programok, szállások és vendéglátás a Monori Pincefalu környezetében Legyen Neked is pincéd! Kiadta: Keress minket az interneten: www.monoriborut.hu www.legyennekedispinced.hu

Részletesebben

Minden élménnyel több leszel 2014. MÁRCIUS FÓKUSZBAN NYUGAT-DUNÁNTÚL

Minden élménnyel több leszel 2014. MÁRCIUS FÓKUSZBAN NYUGAT-DUNÁNTÚL Minden élménnyel több leszel 2014. MÁRCIUS Ingyenes turisztikai programajánló magazin FÓKUSZBAN NYUGAT-DUNÁNTÚL Egészségesen 2014. MÁRCIUS Tartalom S x2 HA AKAROM TABLET, HA AKAROM NOTEBOOK. 28 20 NYUGAT-DUNÁNTÚL

Részletesebben

Az utazás élménye mindenkié!

Az utazás élménye mindenkié! Az utazás élménye mindenkié! AKADÁLYMENTES AJÁNLATOK 2014 Tartalom: Bemutatkozunk... 3 Kirándulások... 4-7 Esztergom... 4 Győr... 5 Komárom, Mór... 6 Szentendre... 7 Fürdőlátogatások... 8-11 Agárd... 8

Részletesebben

Vidéki kalandok. a Dél-Alföldön

Vidéki kalandok. a Dél-Alföldön Vidéki kalandok a Dél-Alföldön Vidéki kalandok a Dél-Alföldön Tartalomjegyzék Bevezető...5 Látnivalók...6 Duna-menti-síkság...7 Bácskai-síkvidék...11 Duna-Tisza-közi síkvidék...14 Alsó-Tisza-vidék... 24

Részletesebben

Balaton. Kedves Vendégünk! Tartalom

Balaton. Kedves Vendégünk! Tartalom Kedves Vendégünk! Szeretettel köszöntjük Önt a páratlan szépségű Balaton régióban. A Balaton régió Magyarország egyik legkedveltebb desztinációja, ahol túrázhat a Nemzeti Park csodás területén, az egyedülálló

Részletesebben

Köszöntõ. Keszey János polgármester. Dudás Zsolt elnök Balatonalmádi Turisztikai Egyesület

Köszöntõ. Keszey János polgármester. Dudás Zsolt elnök Balatonalmádi Turisztikai Egyesület Köszöntõ Tisztelt Barátaink, Kedves Vendégeink! Balatonalmádi egyedülálló, amfiteátrumszerû fekvése különleges klímát biztosít a városnak. Aki igazán ismeri ezt a vidéket, tudja, hogy nemcsak a nyár szép,

Részletesebben

Dél-alföldi. Programajánló

Dél-alföldi. Programajánló 2014 Dél-alföldi Programajánló 2 Dél-Alföldi Programajánló 2014 Kedves Utazó! A Dél-Alföld számtalan ismert és kevésbé ismert látnivalója mellett az utazás megtervezésekor érdemes számba venni az utazási

Részletesebben

Minden élménnyel több leszel 2014. NOVEMBER FÓKUSZBAN ÉSZAK-MAGYARORSZÁG

Minden élménnyel több leszel 2014. NOVEMBER FÓKUSZBAN ÉSZAK-MAGYARORSZÁG Minden élménnyel több leszel 2014. NOVEMBER Ingyenes turisztikai programajánló magazin FÓKUSZBAN ÉSZAK-MAGYARORSZÁG Tartalom 2014. NOVEMBER 24 6 ÉSZAK-MAGYARORSZÁG 6 Bor, pincék, szórakozás Tokaj-hegyalján

Részletesebben

Mit érdemes megnézni Tállyán és a közelben?

Mit érdemes megnézni Tállyán és a közelben? Mit érdemes megnézni Tállyán és a közelben? Tállya www.tallya.hu Rákóczi-kúria: A Rákóczi-kúriát a római katolikus templommal szemben találhatjuk. Ebben az épületben fordította le Károli Gáspár a Szent

Részletesebben

tartalom Balaton...7 BADACSONYI BORVIDÉK...11 A természet közelében...15 Kulturális kalandok...21 Aktivitás...25

tartalom Balaton...7 BADACSONYI BORVIDÉK...11 A természet közelében...15 Kulturális kalandok...21 Aktivitás...25 tartalom Balaton...7 BADACSONYI BORVIDÉK...11 A természet közelében...15 Kulturális kalandok...21 Aktivitás...25 településeink BADACSONYTOMAJ, BADACSONYÖRS, BADACSONY BADACSONYTÖRDEMIC, BADACSONYLÁBDIHEGY

Részletesebben

b e s z á l l ó k á r t ya A Balaton / 8 Észak és dél / 14 A Balaton-felvidéki Nemzeti Park / 18

b e s z á l l ó k á r t ya A Balaton / 8 Észak és dél / 14 A Balaton-felvidéki Nemzeti Park / 18 > A Balaton és környéke b e s z á l l ó k á r t ya A Balaton / 8 Észak és dél / 14 A Balaton-felvidéki Nemzeti Park / 18 Hat borvidék ezernyi íze / 23 A múlt nyomában / 28 A régió követei / 33 Programajánló

Részletesebben

b e s z á l l ó k á r t ya A királynék városa / 8 A Bakony / 12 Egy ugrásra a Balaton / 15 A Balaton-felvidéki Nemzeti Park / 17

b e s z á l l ó k á r t ya A királynék városa / 8 A Bakony / 12 Egy ugrásra a Balaton / 15 A Balaton-felvidéki Nemzeti Park / 17 > Veszprém és a Bakony b e s z á l l ó k á r t ya A királynék városa / 8 A Bakony / 12 Egy ugrásra a Balaton / 15 A Balaton-felvidéki Nemzeti Park / 17 Bor hegy és víz között / 21 A régió követei / 24

Részletesebben

Vendégváró Tápió-vidék

Vendégváró Tápió-vidék ELÕSZÓ A Budapesttõl alig 40 km-re fekvõ Tápió-vidék a közép-magyarországi régió legizgalmasabb, de ugyanakkor legkevésbé felfedezett tájai közé tartozik. A fõ közlekedési útvonalakból kiesve a Gödöllõi-dombság

Részletesebben

Ingyenes turisztikai programajánló magazin. ÉLMÉNY itthon. Fókuszban. Gyógyító vizek 2013. NOVEMBER. Minden élménnyel több leszel www.itthon.

Ingyenes turisztikai programajánló magazin. ÉLMÉNY itthon. Fókuszban. Gyógyító vizek 2013. NOVEMBER. Minden élménnyel több leszel www.itthon. Ingyenes turisztikai programajánló magazin ÉLMÉNY itthon Fókuszban Gyógyító vizek 2013. NOVEMBER Minden élménnyel több leszel EGÉSZSÉGESEN mozgásban vízparton kul-túra ízutazás falujárás NOVEMBER 28 32

Részletesebben

Keszthelyi-hegység. láperdő az egész Keszthelyi-hegység egyetlen, épségben megmaradt ilyen állománya, szabályozatlan, természetes vízfolyással.

Keszthelyi-hegység. láperdő az egész Keszthelyi-hegység egyetlen, épségben megmaradt ilyen állománya, szabályozatlan, természetes vízfolyással. Keszthelyi-hegység A Keszthelyi-hegység a Dunántúli-középhegység legnyugatibb tagja. Két fő vonulata van: a Keszthely-Rezi vonulat és a Vállus-Vonyarcvashegy vonulat. A hegység területe 350 km2. Túlnyomórészt

Részletesebben

BÁCS-KISKUN MEGYE. Séta az ősborókásig Tóth Endre 30/488-45-47 Útvonal: Pásztormúzeum - Ősborókás Indulás: szombat:10 óra, Pásztormúzeum

BÁCS-KISKUN MEGYE. Séta az ősborókásig Tóth Endre 30/488-45-47 Útvonal: Pásztormúzeum - Ősborókás Indulás: szombat:10 óra, Pásztormúzeum BÁCS-KISKUN MEGYE Pásztormúzeum Bugac, Nagybugac Bugac a Kiskunsági Nemzeti Park legnagyobb területű homokpusztája, ahol a száraz malmok stílusában épült múzeumban a bugaci pásztorélet tárgyi emlékeit

Részletesebben

EGÉSZSÉGESEN MOZGÁSBAN VÍZPARTON KUL-TÚRA FALUJÁRÁS ÍZUTAZÁS

EGÉSZSÉGESEN MOZGÁSBAN VÍZPARTON KUL-TÚRA FALUJÁRÁS ÍZUTAZÁS Ingyenes turisztikai programajánló magazin ÉLMÉNY itthon Fókuszban Húsvéti vigadalom 2012. ÁPRILIS Minden élménnyel több leszel EGÉSZSÉGESEN MOZGÁSBAN VÍZPARTON KUL-TÚRA FALUJÁRÁS ÍZUTAZÁS Új, frissítő

Részletesebben

Látnivalók a Vértes-Gerecse vidékén

Látnivalók a Vértes-Gerecse vidékén Látnivalók a Vértes-Gerecse vidékén Vértes-Gerecse Vidékfejlesztési Közösség www.vercse.hu Egyesület elérhetőségei: Székhely: 2836 Baj, Petőfi S. utca 50. Munkaszervezeti iroda: 2890 Tata, Erzsébet tér

Részletesebben

SZÉKELY TIBOR (szerk.) Hősök tere Városliget Andrássy út Dunapart Budai vár Gellért-hegy

SZÉKELY TIBOR (szerk.) Hősök tere Városliget Andrássy út Dunapart Budai vár Gellért-hegy HANGOS-KÉPES UTIKALAUZ BUDAPEST A VILÁGÖRÖKSÉG RÉSZE 2006 HANGOS-KÉPES UTIKALAUZ BUDAPEST (1) A VILÁGÖRÖKSÉG RÉSZE SZÉKELY TIBOR (szerk.) HANGOS-KÉPES UTIKALAUZ BUDAPEST Hősök tere Városliget Andrássy

Részletesebben

Ingyenes turisztikai programajánló magazin. ÉLMÉNY itthon. Vizes kalandok. Fókuszban 2011. JÚLIUS. Minden élménnyel több leszel www.itthon.

Ingyenes turisztikai programajánló magazin. ÉLMÉNY itthon. Vizes kalandok. Fókuszban 2011. JÚLIUS. Minden élménnyel több leszel www.itthon. Ingyenes turisztikai programajánló magazin ÉLMÉNY itthon Fókuszban Vizes kalandok 2011. JÚLIUS Minden élménnyel több leszel EGÉSZSÉGESEN mozgásban vízparton kul-túra ízutazás falujárás 6 JÚLIUS 14 16 Útközben

Részletesebben