1993. február. II. évfolyam 2. szán

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "1993. február. II. évfolyam 2. szán"

Átírás

1 II. évfolyam 2. szán február A Képviselőtestület január 28-i ülésén az alábbi napirendeket tárgyalta: 1. Beszámoló a lejárt határidejű határozatok végrehajtásáról, a két ülés között végzett munkáról, a tett intézkedésekről. Előadó: Szakmáry László polgármester 2. Süttő község évi költségvetéséről önkormányzati rendelet alkotása. Előadó: Szakmáry László polgármester 3. Egyebek 1. NAPIREND A lejárt határidejű határozatok végrehajtása: 41/1992.(VI.29.) Kt. számú határozat: a TB kötött finanszírozási szerződés teljesítésre került. 7B/1992. (XII.30.) Kt. számú határozat: Márvány Vendéglővel a szerződés megkötésre került, az intézmények étel ellátását biztosítják január 1-től. 80/1992. (XII.30.) Kt. számú határozat: Nyergesújfalun a Rendőrőrs kialakítására a kért ,- Ft átutalása megtörtént. 81/1992. (XII.30.) Kt. számú határozat: Óvoda vezetőjének kinevezése a TÁKISZhoz megküldésre került. 82/1992. (XII.30.) Kt. számú határozat: Orvosi állásra a pályázat a Népszabadságban és az Expreszben meghirdetésre került. Január 7-én ülésezett a helyi Földrendező Bizottság, melynek keretében a három érintett Tsz. földalapjából a községben tartandó földárverés II. fordulójára u földalapok 70 "-s-a kijelölésre került. Január 12-én Rudlof Tibor úrral, Komárom Esztergom Megye Főjegyzőjével megállapodtunk a tanulószálló bérbeadásának tel tételeiről. Január 27-én a Romániából Magyarországra áttelepült 9 fő állampolgár] esküt tett (Kovács István és családja, Varga Imre és családja, Keresztes György és családja, Szász Károly és családja). A VÉRTES VOLÁN a Nyergesújfalu-Tardosbánya útvonalon február 28-ig viszszaállította a régi menetrendjét. A jelzett időpontig Hivatalunknak támogatást nem kell fizetnie. II. NAPIREND Az évi költségvetés tervezésekor elsődleges cél az intézményhálózatunk működési feltételeinek biztosítása volt. A tervezéskor nagyobb erőfeszítést jelentett az a tény, hogy a személyi jövedelemadónak csak 30 %-át kapja meg a/ önkormányzat. A tervezés során az intézményvezetőkkel, az intézmények szakszervezeti képviselőivel ismertetésre került a tervezet. Az önkormányzat Pénzügyi Ellenőrző Bizottsága az ülésén a tervet részletesen megvitatta. Süttő Község Képviselőtestülete az évi költségvetéséről az önkormányzati rendeletet megalkotta. Az évi költségvetés összes bevételét és kiadását ,- Ft-ban állapította meg.

2 - 2 - Önkormányzati bevételek: Saját bevételek Átengedett bevételek - személyi jöv.adó - gépjárműadó Áll ami hozzájárul ás TB finanszírozása Nyitó pénzmaradvány Önkormányzati kiadások: Működési kiadások és pénzbeli juttatások Kamatfizetések Felhalmozási kiadások Egyesületek támogatása (sport 100 eft, tűzoltók 200 eft, vöröskereszt 25 eft) Hitel visszafizetés Általános tartalék Céltartalék Pénzmaradvány 37._ ,-Ft ,-Ft ,-Ft ,-Ft ,- Ft ,- Ft ,-Ft ,- Ft ,- Ft ,- Ft ,-Ft ,- Ft ,-Ft ,-Ft - Süttő Község Képviselőtestülete az önkormányzat tulajdonáról és a vagyonnal való gazdálkodás egyes szabályairól önkormányzati rendeletet alkotott. - A Képviselőtestület hozzájárult ahhoz a megállapodás létrejöttéhez, amely Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés, Nyergesújfalu, Lábatlan, Bajót és Süttő települések között jött létre Nevelési Tanácsadói feladatok ellátására. Az előzetes számítások alapján - a települések gyerek létszámának arányában megállapítva - községünknek évi Ft-ot kell biztosítania a Nevelési Tanácsadó működéséhez. - A Képviselőtestület az intézmények január 1-től alkalmazandó élelmezési nyersanyag költségét a következők szerint jóváhagyta. Úvoda a nyersanyagnormái: tízórai ebéd 25,- Ft/nap 32,- Ft/nap Iskola, napközi nyersanyagnormái: tízórai ebéd 38,- Ft/nap 41,- Ft/nap A következőkben a felhalmozási kiadásokra meghatározott összeg: Iskola menza nyersanyagnormái: ebéd 41,- Ft/nap Csatornahálózat Utcanyitás (Rákóczi úttal párhuzamos) Első lakáshoz jutók támogatása Munkáltatói kölcsön EGYEBEK ,- Ft ,- Ft ,- Ft ,- Ft Idősek napközi otthona nyersanyagn.: ebéd 48,20 Ft/nap Szociális étkeztetés nyersanyagnormái: ebéd 48,20 Ft/nap A fizetendő térítési díjakat - a jogszabályi előírások figyelembevételével - az intézmény köteles megállapítani. - A háziorvosi álláshely ismételt meghirdetésére két fő nyújtotta be a pályázatát. Dr. Nemes Tamás Esztergom Város tiszti főorvosa az előző időszakban beérkezett pályázatokat is megimserte és szakmai véleményt adott. A Képviselőtestület dr. Balogh Éva főorvos aszszonyt február 15. napjával Süttő község háziorvosának kinevezte. - A Komárom-Esztergom Megyei VÁB. döntése alapján december 31-én a vizi közmű az önkormányzat tulajdonába került. Süttő Község Képviselőtestülete az ÉDRV-vel Süttő község viziközműveinek működtetésére szolgáltatási szerződést köt.

3 - 3 - A Képviselőtestület döntött Varga Imre Süttő, Bikoli út 40. sz. és Keresztes György Süttő, Patakmalom u. 24. sz. a- latti lakosok telekkiegészítési kérelmében. A megosztás költségeit, valamint a kitűzést a kérelmezők viselik. Az értékesítés 50,- Ft/m egységáron történik meg. Ifj. Holdampf Lajos a Polgármesteri Hivatalnak címzett levelében lemond január 1-től minden a süttői közéletben vállalt beosztásáról és tevékenységéről. AZ EGÉSZSÉGÜGGYEL KAPCSOLATOS TÁJÉKOZTATÓ: Dr. Balogh Éva főorvos asszony február 15-től az alábbi rendelési időben várja a betegeket: Hétfőtől-péntekig ig Reggel óráig a körzeti nővér a rendelőben tartózkodik. Az orvosi rendelő telefonszáma: ( óráig) A háziorvos telefonszáma: Dr. Balogh Éva főorvos asszony lakás telefonszáma: /220 mellék Központi ügyelet továbbra is Nyergesújfalun a Kiskórházban 17 órától másnap reggel 7 óráig, illetve péntek 17 órától hétfőn 7 óráig. Az ügyelet telefonszáma: A háziorvos személyében bekövetkezett változás miatt felhívjuk a tisztelt lakosság figyelmét, hogy a dr. Jámbor Lászlónak leadott kártyák dr. Balogh Évához kerülnek át. Aki más háziorvost szeretne választani, annak évente egyszer lehetősége van arra, hogy a választott orvos befogadó nyilatkozatával kikérje a betegbiztosítási kártyáját. A háziorvosi rendelőben került elhelyezésre a védőnői szolgálat is, telefonszáma: SZAKORVOSI RENDELÉSEK Csecsemő- és terhes tanácsadás kedd ig Minden hónap első keddjén gyerekgyógyász szakorvos rendel _ _ ig Minden hónap 2. szerdán nőgyógyász szakorvos rendel _ _ ig Szintén ebben az épületben került kialakításra egy fogorvosi rendelő, ahol majd lehetőség nyílik arra, hogy egy vállalkozó fogorvos ellássa a helyi betegeket. NEM KELL MÁR UTAZNIA! UNIFER Kft. megnyitotta Lábatlan, Sallai u. 6. sz. alatt (Cementgyár mellett) új Szerelvényboltját és Vastelepét. Kínálatunk: - víz- és fűtési szerelvények, vízórák, - műanyag lefolyók, csatornák, - szögek, zárak, lakatok, - különféle golyóscsapok, csaptelepek, - kazánok (gáz, szén, olajtüzelésű), radiátorok, - drótfonatok, -acéllemezek, csövek, idomacélok, betonacélok, - alumíniumlemezek, alu-profilok, - horganyzott- és fekete lágyhuzalok, - szinesfémtermékek. Mindez a környék legolcsóbb árain! Nézzen be hozzánk, érdemes! Nyitvatartás: hétköznap szombaton Telefon: és FELHÍVÁS 7-12 óráig 8-12 óráig Fiatal házasok első lakáshoz jutásának támogatására 700 eft áll rendelkezésre az évi önkormányzati költségvetésben. Kérjük, hogy aki a támogatást igénybe kívánja venni a Polgármesteri Hivatalban jelentse be igényét március 15-ig.

4 - 4 - ADÓ A helyi iparűzési adókötelezettség különbözetét február 28-ig benyújtandó bevallásban kell elszámolni és a különbözetet megfizetni, vagy visszaigényelni. A bevallási nyomtatványt a Polgármesteri Hivatalnál lehet beszerezni. Az I. félévi gépjárműadó befizetési határidő március 15. Befizetési csekket a Polgármesteri Hivatalnál, postán, Bella Kft, ABC-ben, UNIKER boltban lehet beszerezni. ÚTLEVÉL Tájékoztatjuk a lakosságot, hogy a tömeges útlevél igénylések beküldése miatt az átlagos ügyintézési határidő meghosszabbodik. Az ügyfél kérelmére a legfeljebb 90 napig érvényes útlevél visszahagyható. 90 napon túli érvényesség esetén az útlevelet csatolni kell. MEGHÍVÓ A Keresztény Demokrata Néppárt (KDNP) dunaalmási szervezetének elnöke dr. Ferenczy Miklós orvos-lelkész március 8-án (hétfőn) 17 órakor az Idősek Napközi Otthonában előadást tart a Szentföldről. Minden érdeklődőt szeretettel várunk. HIRDETÉS Építési telek eladó a Kiserdősétány u. 2. sz. alatt kész alappal. Víz, villany van. Érdeklődni: Hordós János Nyergesújfalu-Eternit Hullám u /7. (délelőtti órákban, ill. 17 óra után) ISKOLAI HÍREK A minap hallottam a televízióban - egy, a Zsolnai-féle programot egy iskola életén keresztül bemutató műsorban, hogy a gyerek számára az iskola kötelező, tehát kényszerűen elviselendő, ezért a pedagógus feladata az oktatáson túl, elviselhetővé tenni a gyerek számára az iskolát A mai oktatási struktúrát figyelembe véve, azt hiszem ezzel egyetérthetünk. Gondoljuk végig tehát, hogy Süttőn, az általános iskolában mivel, mikkel próbálunk könnyíteni gyermekeink sorsán, lévén amúgyis vége az első félévnek a tanévben, s az ember ilyenkor akaratlanul is összegez. A hétköznapok "szükségének" számos dolog, igyekszik fényt adni iskolánkban. A teljesség igénye nélkül néhány: délutáni, szabadidős elfoglaltságként több szakkörben részt vehetnek a tanulók, rendszeres zeneoktatásban részesülnek azok, akik e- zen a téren is tovább akarják képezni magukat, s szinte mindennapos elfoglaltság a sport (hála és köszönet az új csarnokért mindenkinek!). A rendszeres elfoglaltságokon túl, természetesen más program is könnyíti, gazdagítja a tanulók életét. Ezek mindig a megfelelő aktualitáshoz kötődnek. Ilyen volt például szeptemberben, a pákozdi csata tiszteletére megtartott akadályverseny, ami versenyszerűsége és ötletessége miatt is izgalmas perceket nyújtott mindenkinek. Ilyen volt az őszi BNV-én tett kirándulásunk is, ahol szinte szédültünk a sok látnivalótól, na meg a forgalomtól. Október 23-án három ünnepelnivaló is öszszetalálkozott az iskola falai között, igy: az 1956-os forradalomban résztvettekre való emlékezés, az iskola névfelvétele és a tornacsarnok avatása. A tisztelgés és megemlékezés után, iskolánk ünnepélyes keretek között felvette a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola nevet. A névadó szellemiségét megidézendő, fölelevenítettük Rákóczi életútját, programadó és példaértékű hazaszeretetét. Ezt követte - szóban és tettben egyaránt - a tornaterem átadása és felavatása. Felsőseink színvonalas gyakorlatait követően vendégek is felléptek az új tornateremben, a Népház-Játékszín dzsesszbalettosait láthattuk. Egészében véve, egy jóhangulatú kellőképpen megszervezett nap volt az a huszonharmadikai. S ha már tél, s ha már tornaterem, akkor teremfoci. Az új csarnok adott otthont a szőrösfoci bajnokságnak, ami a körzetben hat iskolát érintett, a mienkkel együtt.

5 - 5 - A bajnokság osztályonkénti korcsoportok ban zajlott. A pálmát a mieink a 7. osz tályos korcsoportban hozták el, vagyis marasztalták itt. Reméljük jövőre még nagyobb sikerrel küzdünk ezen a tornán. Az első fordulóban nagyon jól szerepelt és így megyei döntős lett, a döntőben pedig nála sokkal régebb óta versmondás sal foglalkozókkal találkozott össze, de itt is megállta a helyét - hatodik lett. Természetvédelmi-környezetvédelmi vetél kedőnek is otthont adtunk, a Lábatlani Természetvédelmi Egyesület rendezésében zajlott versenyen. Na és a Mikulás ünnepély! December hato dika környékén mindig a kisebbek kerül nek a figyelem középpontjába. így volt, ez az idén is. A Mikulás megérkezéséig, esztergomi előadóművészek szórakoztatták a gyerekeket, s iskolánk szinjátszócsoportja bemutatta Tersányszky Józsi Jenő: Táltos bárány c. mesejátékát. Az est jól sikerült, a gyerekek örültek a színvona las szórakoztatásnak. Nos, így végigtekintve az első félév eseményein, izgalmasnak, mozgalmasnak tetszik számomra az iskola tanításon tú li élete, de azért ne feledkezzünk meg a lényegről, a tanítás-tanulás folyamatá ról sem: a február elsejei bizonyítvány osztás - s a bizonyítványokban a jegyek a tanulók és a szülők tájékoztatását szolgálva adnak hiteles képet a tartalmi munkáról. Mindenki láthatja, hol tart, mibe kell esetleg még nagyobb energiát fektetnie. Az iáén is - a hagyományokat őrizve ajándékműsorral kedveskedtünk az idősek nek, verses-táncos irodalmi műsort vit tünk kosarunkban. Nagyon megható volt látni a legkisebbeket és a legidősebbe ket együtt, mintha a régi nagycsalád elevenedett volna meg egy pillanatra, ahol akár három-négy nemzedék is egy szerre volt jelen. Egy új kezdeményezésünk is volt az első félév vége felé, egy a falu lakossága szórakoztatását is szolgáló karácsonyi műsort szerveztünk, a zeneiskolásainkkal együtt. Az ünnepi hangulat megteremtésén túl, az est tulajdonképpeni célja az volt, hogy a zeneiskolások bemutatkozási lehetőséget kapjanak. Föllépett még az iskola néptáncegyüttese,a színjátszókör és az énekkar, Legnagyobb negatívként a műsoridő nagy terjedelmét említhetjük no, dehát jó pap is holtig tanul. Az előadásra sokan eljöttek, s úgy gon dolom megelégedéssel távoztak. A versenyek,megmérettetések közül talán kettőt emelnék most ki, ezek egyike, a körzeti tűzoltóverseny, amin részt vett csapatunk, s nemcsak részt vett, hanem meg is nyerte, s ezzel a megyei döntőbe jutott. Bízom benne, hogy itt is sikere sen szerepelünk majd. A másik a megyei kétfordulós vers- és prózamondó verseny volt, amin Mauterer Mónika, a tavalyi iskolai versmondó verseny egyik győztese, s a színjátszócsoport lelkes tagja vett részt, szép sikerrel. Kérem kísérjék továbbra is figyelemmel munkánkat és találkozzunk minél többször az iskola falai között rendezvényeinken. Szülőföldünk, Süttó IV. rész A kelták műveltségét, Helvéciában (Svájc kelta neve) található falujukról La-Teneről, nevezték latin kultúrának. Kárpát medencei hatalmuknak a Dunántúlon a ró maiak, az Alföldön a szarmaták, Erdély ben a dákok vetettek véget. Természete sen az új kelta hódítók sem töltötték ki népességükkel az egész területet, inkább csak a gócpontokat szállták meg. Tovább építhették a nagy földvárakat, útháló zattal biztosították a katonaság és a kereskedelem mozgását. A kelták és a he lyi őslakosság keveredését szépen leol vashatjuk a régészeti leletekből, temet kezési szokásokból. A Dunántúlon illírpannon törzsekkel keveredtek. A kelta városok nagyrésze megmaradt, sőt tovább fejlődött a római uralom alatt is. A Du na mentén ilyen kelta hagyományokat őriz Arrabóna (Győr), Brigetio (Úszőny), Aquuincum (Óbuda). Kelta-kori településről tanúskodik a Feketehidi-árok mellett talált körbefutó bordákkal, bepecsételt mintával díszí tett cserepek és grafiktos csöbrök töre dékei.

6 - 6 - Kerényi András, 1959-ben előkerült Iravisci feliratú eraviszkusz (kelta törzs) érméket említ Süttőről. Pannónia római meghódítására fokozatosan került sor i.e. 12-től. A II. században már két közigazgatási és katonai tartományra osztották, a választóvonal átlósan szelte át a Dunántúlt. Felső Pannónia székhelye Carnuntum (Deutsch Altenburg) volt. Alsó-Pannónia székhelye Óvuda volt, az ókori Aquincum. Róma a Duna vonalát alaposan megrakta erősségekkel. Itt voltak a légiós táborok (castra; castrum): ilyen volt Carnuntum, Brigetió, Aquincum. Mindegyik óriási területen épült, rendszerint 400x500 m területet foglaltak el. Közben zászlóaljtáborok vigyázták a túlsó partot (castellumok) melyek területe nem egészen a fele volt a légiós táborok területeinek: ilyen volt Gerulata (Oroszvár), Quadrata (Barátföldpuszta), Ad Flexum (Magyaróvár), Arrabóna (Győr), Ad Statuas (Vaspuszta), Ad Mures (Ács), Azaum (Dunaalmás), Crumerum (Nyergesújfalu), Solva (Esztergom), Cirpi (Dunabogdány), Ulcisia Castra (Szentendre). A későbbi időben a római hadvezetőség a Duna bal partján, barbár területen is é- pített erődítményeket, ilyen volt Szőnynyel szemben Celamantia (Leányvár). Ahová nem jutott sem légiós tábor, sem zászlóalj tábor, ott az őrtornyok a burgusok teljesítették a védelmi szolgálatot. Az ilyen őrtorony rendszerint 8x8 m területet foglalt el és a Duna mentén szinte minden kilóméterben néha közelebb is egymáshoz megtalálható volt, annyira közel, hogy az egyes őrtornyok legénysége részben futárokkal, részben fáklyajelekkel könnyűszerrel tudott érintkezni. Az ásatások kiderítették; a burgusok legénysége önellátásra volt utalva, itt a katonák földet is műveltek, maguk őrölték a lisztjüket, kézi- vagy vízimalomban, kereskedést is folytattak a szemben tanyázó barbárokkal. Róma-kori leletek bizonyítják, hogy nálunk is ilyen burgus volt található. Hogy valójában hol állt ez az őrtorony nem tudhatjuk, hisz erre vonatkozó régészeti anyag nem került elő. Általam nagyrabecsült, Süttő község ismerőjének és kutatójának, dr. Sághy Antalnak esetleg igaza lehet, mikor dr. Torma Istvánra hivatkozva, lokálpatriotizmus termékének minősíti, hogy az őrtorony a templom helyén állhatott. Az viszont tény, hogy a templomunk olyan magaslaton áll, ahonnan jól látható, mind a szőnyi Dunakanyar, mind a Nyergesújfalui Sánchegy. A templomhoz közel eső házunk pincéjének téglaméretei és összeerősítési módja (a mészkő falazást követő kiégetése) római eredetre utal, melyet dr. Rigler László még az ötvenes években megerősített ben a Hosszúvölgyben végzett ásatásokkor egy római kori kőépítkezést találtak felszíni nyom nélkül, amely villatelepülésre utal. Néhány gödörben cserepek, faragott kő, épülettagozat, érem is volt. A jelenleg az esztergomi múzeumban őrzött két darab roma: mérföldkövet a falutól DNy-ra fekvő Feketehidi ároknál, a Duna mellett haladó út hídja alatt találták. Első ismertetésük Rómer Flóristól (1866) származik. Rómer Flóris említ még egy harmadik mérföldkövet is, amelyen nem látott feliratot, sőt egy negyedikről is volt tudomása. Ez utóbbi kettőnek nyoma veszett. A Brigetió-Aquincum útvonalon, Brigetiótól (Szőny) az első állomások e- gyike: LEPAVISTA (Süttő), melynek közelében erőd volt, írja Borovszky: Esztergom (negye c. munkájában. A megtalált mérföldkövek felirata alapján annak az emlékére készítették, hogy Philippus Arabs és felesége Otacilia Severa uralkodása idején ( ) az itt állomásozó trák lovasság harmadik csapatával (ala) az utakat és hidakat helyreállította; (ala III. Tracum Philippiana). (folytatás) SÜTTÖI HÍREK Időszaki lap Szerkeszti a Szerkesztő Bizottság Felelős kiadó: Szakmáry László polgármester Szerkesztőség: Süttő Polgármesteri Hivatal Templom tér 9. Tel.: 33/ Nytsz: B/PHF/1005/KO/1992. Barakká Gábor Ami elérhető...

II. évfolyam 1. szám 1993. január

II. évfolyam 1. szám 1993. január II. évfolyam 1. szám 1993. január 71/1992. (XI.26.) Kt. számú határozat: Vöröskereszt támogatására az összeg átutalásra került. A Képviselőtestület 1992. év december 17-i ülésén az alábbi napirendeket

Részletesebben

Meghívó. Törteli események a szabadságharcban

Meghívó. Törteli események a szabadságharcban 2009. február XV. évfolyam 2. szám www.tortel.hu Törteli események a szabadságharcban 1849. január 24-én Perczel Mór honvédtábornok Törtelen hált hadával, másnap, január 25-én innen indultak Cegléd felé.

Részletesebben

Jegyzõi tájékoztató a képviselõ-testület ülésérõl

Jegyzõi tájékoztató a képviselõ-testület ülésérõl SZENTMÁRTONKÁTAI XXIII. ÉVFOLYAM 1. SZÁM, 2013. JANUÁR ÚJSÁG Kányádi Sándor: Csendes pohárköszöntõ újév reggelén Tisztelt Lakosok! A 2013-as év elején e verssel kívánunk minden kedves lakosnak békességben,

Részletesebben

Tájékoztató Bizottság beszámolója

Tájékoztató Bizottság beszámolója Tisztelt Olvasók! Alsónémedi Nagyközség Önkormányzatának Képviselõ-testülete 2010. június 25-én tartotta legutóbbi ülését, melyen a következõ határozatok, döntések születtek: A napirendet a felmerülõ kiegészítésekkel

Részletesebben

10.00 óra: Csete Balázs sírjának koszorúzása

10.00 óra: Csete Balázs sírjának koszorúzása 2008. FEBRUÁR A JÁSZKISÉRI POLGÁROK LAPJA 120 Ft A Csete Balázs Honismereti Egyesület tisztelettel meghívja 2008. március 1-én (szombaton) 11 órára Csete Balázs születésének 115., halálának 50. évfordulója

Részletesebben

Havonta megjelenõ közéleti lap. Ára: 150 Ft

Havonta megjelenõ közéleti lap. Ára: 150 Ft BADACSONY XXI. évfolyam 6. szám A Járdányi Pál Zeneiskola fúvószenekarának zenés ébresztõje köszöntötte a település lakóit május 28-án, majd a Sportpályán elkezdõdtek a versenyek, labdarúgó mérkõzések

Részletesebben

KARÁCSONY 2010. HERCEGKÚT KÖZSÉG INFORMÁCIÓS LAPJA 2010. DECEMBER HÓ, 11. ÉVFOLYAM 12. SZÁM ÁRA: 160,- FT

KARÁCSONY 2010. HERCEGKÚT KÖZSÉG INFORMÁCIÓS LAPJA 2010. DECEMBER HÓ, 11. ÉVFOLYAM 12. SZÁM ÁRA: 160,- FT HERCEGKÚT KÖZSÉG INFORMÁCIÓS LAPJA 2010. DECEMBER HÓ, 11. ÉVFOLYAM 12. SZÁM ÁRA: 160,- FT KARÁCSONY 2010. Mozgásba jött a társadalom kicsinye és nagyja egyaránt. A gyermekek megfogalmazták igényüket, kérésüket.

Részletesebben

MEZÕBERÉNYI HÍRMONDÓ. Ismét 1% + 1% AMI VÁLTOZOTT ÉS AMI NEM

MEZÕBERÉNYI HÍRMONDÓ. Ismét 1% + 1% AMI VÁLTOZOTT ÉS AMI NEM MEZÕBERÉNYI HÍRMONDÓ KzØleti informæcis lap Ismét 1% + 1% Ebben az évben ismét lehetõségünk van arra, hogy személyi jövedelemadónk 2 x 1 %-áról rendelkezzünk. Az elsõ 1 %-ot társadalmi szervezet, alapítvány

Részletesebben

KELLEMES HÚSVÉTI ÜNNEPEKET KÍVÁNUNK!

KELLEMES HÚSVÉTI ÜNNEPEKET KÍVÁNUNK! Nagybajom város ingyenes lapja V. évfolyam 1. szám 2008. március KELLEMES HÚSVÉTI ÜNNEPEKET KÍVÁNUNK! Megyenap - 2008. január 11. Felsõs farsang - 2008. február 1. Ünnepi mûsor a 8.a elõadásában - 2008.

Részletesebben

XV. falunap és fõzõverseny. A nap folyamán ugrálóvár, lovaskocsikázás, délután kulturális műsor várja az érdeklődőket.

XV. falunap és fõzõverseny. A nap folyamán ugrálóvár, lovaskocsikázás, délután kulturális műsor várja az érdeklődőket. XXI. évfolyam 2013. ÁPRILIS RUZSA KÖZSÉG INGYENES KIADVÁNYA www.ruzsa.hu XV. falunap és fõzõverseny 2013. 05. 18. nevezési kategóriák 1. Halászléfőző verseny: 4.500,- Ft/csapat. A nevezési díjért a csapat

Részletesebben

www.nagykallo.hu Biztonságban kétkeréken

www.nagykallo.hu Biztonságban kétkeréken XIX. évfolyam 1. szám 2009. január Biztonságban kétkeréken A Magyar Kultúra Napján Elkészült a kerékpárút Nagykálló és Kállósemjén között, melynek decemberi ünnepélyes átadására még Veres János pénzügyminiszter

Részletesebben

Híradó CEGLÉDBERCELI ÖNKORMÁNYZATI HÍREK

Híradó CEGLÉDBERCELI ÖNKORMÁNYZATI HÍREK Ceglédbercel Község Önkormányzatának Lapja 2012. február 21. CEGLÉDBERCELI Híradó www.cegledbercel.hu Meghívó Ceglédbercel Község Önkormányzata szeretettel meghívja Ceglédbercel Hölgyeit 2012. március

Részletesebben

Gyáli Újság. Tisztelt Gyáliak! Meghívó. 2014. augusztus. Gyáli Újság

Gyáli Újság. Tisztelt Gyáliak! Meghívó. 2014. augusztus. Gyáli Újság Új G y á l Város Önkormányzat á n a k közéleti és információs lapja Tisztelt Gyáliak! Egy település fejlettségében nagyon fontos, hogy milyen az utak, egyéb közművek állapota, az intézményhálózat színvonala

Részletesebben

vám o SGYÖ település időszaki kiadványa TARTALOM XX. évfolyam, 1. szám 2009. március 2-6. OLDAL 7. OLDAL 8-9. OLDAL 10. OLDAL 11. OLDAL 12.

vám o SGYÖ település időszaki kiadványa TARTALOM XX. évfolyam, 1. szám 2009. március 2-6. OLDAL 7. OLDAL 8-9. OLDAL 10. OLDAL 11. OLDAL 12. vám o SGYÖ KK XX. évfolyam, 1. szám Vámosgyörk település időszaki kiadványa 2009. március 2-6. OLDAL Hivatali hírek 7. OLDAL Vámos-hírek 8-9. OLDAL Oviban, suliban 10. OLDAL A polgárőrség hírei 11. OLDAL

Részletesebben

SZECSŐI TÜKÖR 2007 január

SZECSŐI TÜKÖR 2007 január Hazug feljelentés helyi képviselők ellen Öt nappal az önkormányzati választások után a BRFK Szervezett Bűnözés Elleni Osztályán feljelentették Incze Sándor polgármestert, Bata József alpolgármestert, a

Részletesebben

Valentin-napi Bál a művelődési házban. Tánc Mátyás napján

Valentin-napi Bál a művelődési házban. Tánc Mátyás napján XVIII. évf. 3. szám 2008. március Valentin-napi Bál a művelődési házban A szokásoknak megfelelően az általános iskola szülői munkaközössége szervezte meg jótékonysági szándékkal a Bálint napjához kapcsolódó

Részletesebben

Beszámoló Bököny község II.sz. Háziorvosi Körzetének helyzetéről

Beszámoló Bököny község II.sz. Háziorvosi Körzetének helyzetéről Beszámoló Bököny község II.sz. Háziorvosi Körzetének helyzetéről 1983 jan. 01-óta látom el a község II.sz Körzetének betegeit 1993 jún. 01-óta vállalkozóként. A körzethez bejelentkezett betegek száma 1355

Részletesebben

AKCIÓ október 31-ig, a készlet erejéig

AKCIÓ október 31-ig, a készlet erejéig TÁRSASÁGI ROVAT Tisztelt Olvasók! Továbbra is várjuk az Önök fényképeit újszülöttekrõl, születésnapokról, ifjú házasokról, ezüst- és aranylakodalmakról, osztálytalálkozókról és minden olyan eseményrõl,

Részletesebben

Boldog újesztendőt Diósjenő minden lakosának! Jó napot! Elhunyt Lénárt János 1945-2012. XIII. évfolyam 1. szám

Boldog újesztendőt Diósjenő minden lakosának! Jó napot! Elhunyt Lénárt János 1945-2012. XIII. évfolyam 1. szám 2012. január hó a diósjenői önkormányzati képviselőtestület tájékoztató havilapja Boldog újesztendőt Diósjenő minden lakosának! Kedves Diósjenői Polgárok! Amikor egy új esztendő küszöbét átlépjük, hamar

Részletesebben

Tisztelt Mélykúti Lakosok!

Tisztelt Mélykúti Lakosok! Tisztelt i Lakosok! Nagyközség Önkormányzata január 9-i döntése értelmében a szükséges engedélyek beszerezése után lakosaink fekvõbeteg ellátását a Kiskunhalasi Kórházban szeretné biztosíttatni. Az országgyûlés

Részletesebben

Délegyháza Község Önkormányzatának ingyenes kiadványa

Délegyháza Község Önkormányzatának ingyenes kiadványa XIX. évf. 209. szám Délegyháza Község Önkormányzatának ingyenes kiadványa 2012. április TÓTH ÁRPÁD: A TAVASZI SUGÁR... MINDEN KEDVES OLVASÓNKNAK KELLEMES HÚSVÉTI ÜNNEPEKET KÍVÁNUNK! A tavaszi sugár aranyburokba

Részletesebben

vagy a http://szennyviz.mako.hu weboldalon talál.

vagy a http://szennyviz.mako.hu weboldalon talál. Apátfalva Község Önkormányzatának ingyenes, tájékoztató havi lapja VI. évfolyam 10. szám A STABAG-MML Kft. végezheti a makói szennyvíztisztító telep bővítésének és korszerűsítésének építési munkáit Makó,

Részletesebben

Itt a farsang áll a bál

Itt a farsang áll a bál Lellei XXIII. évfolyam 3. szám Újság 2014. március Itt a farsang áll a bál Szombaton az alsósok vették birtokba a parkettát félelmetes kalózruhás tanító nénik irányításával. A gyerekek osztályonként vonultak

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. Készült a képviselő-testület 2011. január 26-án megtartott üléséről

JEGYZŐKÖNYV. Készült a képviselő-testület 2011. január 26-án megtartott üléséről Dunavecse Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 4-1/2011. JEGYZŐKÖNYV Készült a képviselő-testület 2011. január 26-án megtartott üléséről Az ülés helye: Városháza ülésterme Jelen vannak: Vörös Sándor

Részletesebben

Dunaföldvár polgármestere: Horváth Zsolt

Dunaföldvár polgármestere: Horváth Zsolt XVI. évfolyam 10. szám, 2012. október 195 Ft KÖZÉLETI LAP Dunaföldvár polgármestere: Horváth Zsolt 2012. szeptember 30-án kilenc szavazókörben voksolhattak a dunaföldváriak a polgármester személyére. BALOGH

Részletesebben

Elfogadták a 2011. év költségvetését

Elfogadták a 2011. év költségvetését Dr. Gyuricza Miklós 2011. február 16.-ra hívta össze a képviselõ-testületet a soron következõ ülésre. A jelenlévõ képviselõk létszáma teljes volt, senki sem hiányzott. Az ülés megkezdése elõtt a polgármester

Részletesebben

Ballagási ünnepségek a Magyar László Gimnázium és Szakiskolában

Ballagási ünnepségek a Magyar László Gimnázium és Szakiskolában XVI. évfolyam 5. szám, 2012. május 195 Ft KÖZÉLETI LAP Ballagási ünnepségek a Magyar László Gimnázium és Szakiskolában A D-B-M MONI Magyar László Gimnázium és Szakiskola Tagintézményben 91 végzõs diák

Részletesebben

Az önkormányzat segített

Az önkormányzat segített INGYENES! MEGJELENIK MINDEN HÉTEN! 2010. január 11., IV. évf., 1. szám ÚJPESTI NAPLÓ ÚJPEST ÖNKORMÁNYZATÁNAK HIVATALOS LAPJA www.ujpest.hu FOTÓ:HORVÁTH DÁVID Az önkormányzat segített Bajbajutott családok

Részletesebben

Szákszendi. Készülődés. meg minden, hogy kifutunk időből és pénzből egyaránt. Így aztán izgalmunk hamar idegességgé válhat, örömünk

Szákszendi. Készülődés. meg minden, hogy kifutunk időből és pénzből egyaránt. Így aztán izgalmunk hamar idegességgé válhat, örömünk Szákszendi Szákszend Köz ség Ön kor mány za tá nak ha von ta meg je le nõ in for má ci ós lap ja Szákszend Község Önkormányzata 2012. december 16-án 16.00 órakor közös karácsonyi ünnepséget rendez a Faluházban,

Részletesebben

RÉTSÁG VÁROS LAPJA XXV. ÉVFOLYAM 2. SZÁM 2014. FEBRUÁR

RÉTSÁG VÁROS LAPJA XXV. ÉVFOLYAM 2. SZÁM 2014. FEBRUÁR RÉTSÁG VÁROS LAPJA XXV. ÉVFOLYAM 2. SZÁM 2014. FEBRUÁR Magyar Kultúra Napja 2014 Január 22-e a Magyar Kultúra Napja. Ezen a napon fejezte be Kölcsey Ferenc nemzeti imánkat, a Himnuszt. Ebból az alkalomból

Részletesebben