KerekEmese 2013/2014 Első forduló MAGONC Beküldési határidő: Nov. 30.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "KerekEmese 2013/2014 Első forduló MAGONC Beküldési határidő: 2013. Nov. 30."

Átírás

1 Sziasztok! Emese és Kende idén államalapító királyunk, Szent István korába látogatnak el. Mindeközben megismerkednek a régészek munkájával és a keresztény világ sajátosságaival. Sok érdekes kalandban lesz részük, amelyekben a ti segítségetekre is számítanak. Tartsatok velük egy izgalmas kaland-sorozatban! 1. feladat 16 Emese és Kende elsőként a magyar régészet egyik legkiválóbb kutatójának munkáival ismerkednek meg és ennek révén belepillanthatnak a régészek munkájába is. László Gyula elismert régész-kutatónk, nevéhez fűződik a kettős honfoglalás elméletének kidolgozása, valamint számos kutatási eredmény. Az általa kiadott könyveket, tanulmányokat magas színvonal jellemzi. Kivételes művészi tehetsége révén munkáit kiváló illusztrációkkal látta el, amelyek önálló művészeti alkotásként is megállják a helyüket. Az alábbi felsorolásban olyan fogalmakat, évszámokat, helyszíneket, neveket olvashattok, amelyek valamilyen módon kapcsolódnak a neves kutatóhoz! Válasszátok ki azokat a helységneveket, címeket, neveket, amelyek valóban kapcsolódnak a neves kutatóhoz! Vigyázzatok, mert kakukktojások is vannak köztük! A kiválasztottakat meg is kell magyaráznotok! Kőhalom, Képzőművészeti Főiskola, 50 rajz a honfoglalókról, Gesta Hungarorum, Hopp Ferenc Múzeum, Kecskemét, Vidra Mária, Nagyvárad, Pozsony, Kolozsvár, Görögország I.: Kőhalom: László Gyula szülőhelye. Brassó megyében található. II.: Képzőművészeti Főiskola: Itt végezte művészeti tanulmányait, mivel előbb művésznek készült, később lett régész. III.: 50 rajz a honfoglalókról: László Gyula egyik leghíresebb könyve, saját rajzaival ábrázolja benne a honfoglalás korának hétköznapjait, embereit.

2 IV.: Hopp Ferenc Múzeum: Egyetemi évei alatt itt dolgozott gyakornokként. V.: Vidra Mária: a tudós felesége volt, két gyermekük született. VI.: Nagyvárad: itt hunyt el, 1998-ban. VII.: Kolozsvár: általános iskolai tanulmányokat folytatott, egyetemi tanár volt, pogány kori Zápolya utcai sírfeltárás, A honfoglaló magyarok művészete 1943-ban, A honfoglaló magyar nép élete című munkájának megjelentetése VIII.: Görögország: 1938-ban Harreseion-ösztöndíjat kapott, így Görögrszágban tanulmányozhatta a bizánci és a görög művészeteket 2. feladat 10 László Gyula nevéhez sok történeti témájú kiadvány kötődik. A táblázat alatti címeket és évszámokat kell helyesen összeillesztenetek. E rajz a honfoglalókról C A A honfoglaló magyarok művészete B 1968 D 1944

3 G 1967 A honfoglaló magyarok I H 1990 A kettős honfoglalás F J 1973 A - Az ősember művészete B - A honfoglaló magyar nép élete C 1982 D E - Lehel kürtje F 1978 G - Hunor és Magyar nyomában H Őseinkről I 1996 J - A honfoglalókról. Diószegi Vilmos emlékének 3. feladat 10 Ismerkedjetek meg a régészek munkájával! Az alábbi párokba szedett kifejezések közül aláhúzással válasszátok ki azokat, amelyek a régészek munkájára jellemzőek lehetnek! Egy-egy mondatban fejtsétek ki, hogy milyen munkában lehetnek ezek a szakértők hasznára! I.: Kutatóárok Barázda Szántás Ásatás Poroló ecset Festőhenger Fényképezőgép MP3-lejátszó Ásó Eke A kutatóárokban végzik a tényleges ásatást, itt már tárgyi leletanyagokra számítanak a régészek. II.: A leletanyagok megmentésének folyamata a megelőző földmunkáktól kezdve az adatok feldolgozásáig. III.: A legfinomabb tárgytisztítás egyik eszköze, anyag általában mókusszőr.

4 IV.: A fénykép-dokumentációt szolgáló ezsköz. V.: A földmunkák eszköze. 4. feladat 10 A történettudomány egyik fontos eleme, hogy az egyes eseményeket, uralkodókat, korszakokat el tudjuk helyezni térben és időben is. Amikor történelmet kezdtetek tanulni, az első pár órán azzal foglalkoztatok, hogy megismerjétek ezt a tudást és most pont erre lesz szükségetek! A táblázatban különböző fontos események megnevezéseit látjátok. Nektek kell kibogoznotok, hogy hogyan is kell elhelyeznünk ezeket a történéseket évszázadok szerint. Legyetek figyelmesek, nem biztos, hogy egy század csak egyszer szerepel a táblázatban! Államalapítás XI. sz. Honfoglalás IX. sz. Tatárjárás XIII. sz. Pozsonyi csata X. sz. Árpád-ház kihalása XIV. sz. László Gyula születésének éve XX. sz.

5 Barbarossa Frigyes keresztes hada átvonul Magyarországon XII. sz. A Tihanyi apátság megalapítása XI. sz. Géza halála, István (Vajk) fejedelemmé választása X. század Az Aranybulla kiadása XIII. sz. 5. feladat 15 A történészek munkáját úgynevezett segédtudományok segítik. Soroljatok fel 5 olyan segédtudományt, amely a történészek munkáját segíti! 1 mondatban írjátok le, hogy miben van a történészek segítségére! kódextan Ebben a feladatban elfogadható bármelyik segédtudomány egy rövid magyarázattal együtt.

6 régészet nyelvtudomány éremtan

7 címertan 6. feladat 5 Emese és Kende az ezres években barangolva eljutottak a mai Ópusztaszerre, ahol ekkoriban már áll a templom és valószínűleg egy árpád-kori falu kezdett kialakulni. Segítsetek felderíteni nekik Szer monostorának történetét! Valaha az ópusztaszeri Emlékpark területén egy hatalmas templom, körülötte kolostori épületek és egy nagy mezőváros terült el. Az előző feladatokban találkoztatok a régészek munkájával, amelynek révén tudhatunk erről a templomról, annak átépítéseiről. A szeri templom is szigorú építészeti szabályok alapján épült meg. Az egyes épületegységekből jelöltünk be párat. A megfelelő betűjeleket írjátok az a megfelelő négyzetekbe!

8 E D C B A A Kapuzat B Kolostor-épületek C Mellékhajó D Főhajó E Apszis 7. feladat 3 Szer monostorának feltárása több időszakban történt és zajlik ma is. Mindegyik feltárás egy-egy neve magyar kutatóhoz kapcsolódott/kapcsolódik. Tegyétek időrendbe az egyes feltárásokat, valamint párosítsátok a kutatásokat vezető régész-szakértőket!

9 1882 Rómer Flóris 1970 Trogmayer Ottó 1980-tól Vályi Katalin Trogmayer Ottó Rómer Flóris Vályi Katalin 8. feladat 13 Szent István királyunk korából több ma is olvasható írásos forrás maradt fenn, ilyenek például Törvényei, Imre herceghez írt Intelmei, vagy a Pannonhalmi Apátság alapítólevele. Ilyen úgynevezett írásos forrásanyagokkal kell ebben a feladatban megismerkednetek. Feladatotok a következő: a megadott részletek alapján fel kell ismernetek, mely forrásból idéztünk. A betűjelet illesszétek a részletek elé! Emellett a részletekben találtok kiemelt neveket, fogalmakat, amelyekre rákérdeztünk. Válaszoljátok meg ezeket is, így lesz teljes a feladatmegoldásotok. A) Szent István király Törvényei - 8. Fejezet hogy vasárnap mindenki templomba járjon B) Szent István király Intelmei Imre herceghez C) Szent István király Törvényei Fejezet a szolgák felszabaditásáról D) Pannonhalmi Alapítólevél E) Szent István király kisebbik legendája D Ezért Isten szent egyháza és a mi híveink valamennyien, a mostaniak és jövendőbeliek, tudják meg, hogy a Pannónia hegyén lévő Szent Márton monostornak az apátja Anasztáz közbenjárására, tanácsára és beleegyezésével ugyanezen monostornak olyan kiváltságot engedélyeztünk, amilyet (1)Montecassino Szent Benedek monostora kapott. De nehogy még úgy tűnjék, hogy a Szent Mihály egyháza ki lett fosztva, sőt nehogy a megyéspüspök jogtalanságot vagy kárt szenvedjen a (2)dézsmaszedésben, ezért neki adtam Kotró nevű udvarházat a hozzá tartozó emberekkel együtt. (1): Mi fűződik a nevéhez, mikor élt? A bencés szerzetesrend megalapítója, I.sz. 480 körül 547. (2): Mit jelent, kitől kinek járt? Más néven egyházi tized. A jobbágy adta az egyháznak. A terményei összmennyiségének egy tized részét jelentette. Eleinte természetben, majd később már pénzben szedték be.

10 B Mert e lelki fegyverekben szabályszerűen harcolhatsz láthatatlan és látható ellenségeid ellen. Hiszen az apostol ezt mondja: "Csak az (3) nyeri el a babérkoszorút, aki szabályszerűen küzd." Ha valamikor uralmad alatt akadnának olyanok - távol legyen! -, kik az így egységbe fűzött Szentháromságot megosztani vagy kisebbíteni, vagy nagyobbítani próbálják, tudd meg: az (4) eretnekség fejének szolgái azok, és nem a szentegyház fiai. Az ilyeneket pedig ne gyámolítsd, ne védelmezd, hogy magad is ellenségnek és bosszulónak ne mutatkozz. (3): Mire utal Szent István ezzel a kifejezéssel, honnan eredhet? Egy görög nimfa, Daphné történetéből hallunk róla először, az olimpiai bajnokok, császárok viselték, a bajnokok jelképe. (4): Mit jelent az alábbi fogalom? Egy adott vallás (itt a kereszténység) alapvető hittételeivel szembehelyezkedő személy. (pl. megkérdőjelezi az egyház hatalmát) E Mert mindenből semmit sem tartott meg a maga szükségére, hanem elmenvén, (5) Szent Mártonnak szentelte, akinek tiszteletére bazilikát is épített. Őket pedig és utódaikat mind a mai napig az egyház szolgáivá tette. Úgy hisszük, kétségtelenül égi kegyelem látogatta meg őt: hogy az ellenség körül ne vegye, mennybéli szabadítót érdemelt vezéréül és oltalmazójául. Mert miként Isten az ő felkentjét, (6) Dávidot egykor angyala pártfogásával szabadította meg a filiszteusoktól, őt is így ragadta ki üldözőinek kezéből, kivezetve és elvezetve az üdvözülésre. (5): Nézzetek utána, milyen csodatételt kapcsolnak a nevéhez! Első csodája Galliában a ligugéi kolostorban történt, ahol buzgó imával feltámasztott egy meg nem keresztelt hittanulót. Másik halott feltámasztását is feljegyezték a krónikák. Lupicinusnak, egy jómódú polgárnak fiatal rabszolgáját támasztotta fel (6): Mely műből ismerhette István és mely nép királya volt? Biblia, zsidók.

11 A Ugyan a papok meg az ispánok hagyják meg mindenfelé a falusbiráknak, hogy vasárnaponként az ő felszólitásokra minden ember, nagyja és apraja, férfia s asszonya, mind templomba menjen, kivéve azokat, a kik a (7) tűzhelyet őrzik. (7): Miért emeli ki a király a törvény szövegében, miért volt ilyen fontos ez a tevékenység István korában? A kor technikai adottságai között a tűzgyújtás hosszadalmas, küzdelmes feladat volt, így könnyebb volt azt életben tartani, mint minden alkalommal újra begyújtani. C Ha pedig szabadságot igért, és halála gátolván, bizonyságtételt nem szerzett róla, özvegyének és fiainak legyen hatalmok azon szabadságot megbizonyitaniok és (8) alamizsnálkodniok a szegényeknek a férj lelke váltságáért, tetszésök szerint. (8): Mit takar ez a fogalom? A szegényeknek kiosztott adomány, (legfőképp pénz, de lehet akár étel is.) 9. feladat 20 Szent István is a magyar Árpád-ház uralkodóinak sorába tartozott. Kende összeszedett pár hasonlóképp árpád-házi királyt, de a sorrend összekeveredett. Segítsetek neki sorrendbe tenni őket uralkodási idejük szerint számozással, de fel kell tüntetnetek az uralkodási idejüket is évszámokban! Könyves Kálmán I. Szent István / I. Szent László Aba Sámuel

12 Salamon II. András III. Béla III. András IV. Béla IV. Kun László feladat 10 Biztosan láttátok már Szent István királyunk kézjegyét, amely például a Pannonhalmi Apátság alapítólevelén is fennmaradt. Ezzel az írott formával hitelesítette a király a törvényeit, adományait. Feladatotok: Egy tetszőleges technikával készítsetek el egy hasonló kézjegyet a csapatotok, vagy valamelyik csapattagotok nevéből! Az elkészült munkát küldjétek vissza nekünk!

13 11. feladat 3 Az uralkodók koronázása meghatározott koronázási rend alapján történik. A magyar királyokat az úgynevezett mainzi koronázási rend szerint iktatták be a hivatalukba. Hasonlóan a világ többi uralkodójához, a magyar királyoknak is jellemző szertartási kellékei vannak. Válasszátok ki a képek betűjelének megjelölésével a MAGYAR koronázási kellékeket! A) B) C) D) E) F) G) 12. feladat 8 Egészítsétek ki a mondatokat betűjelekkel megjelölt szavak behelyettesítésével úgy, hogy egy értelmes szöveg legyen belőle (18. Fejezet a templomi gyülekezetről és azokról, akik mise alatt suttognak vagy fecsegnek) a) Isten b) közrendűeket c) fecsegéssel d) vakmerőségért

14 A kik I. A igéjének hallgatására templomba gyülekezvén, ott a misemondás ideje alatt egymás között suttognak, egyebeket léha II. C zavarnak és a szent leczkék éltető szavára nem figyelmeznek: ha öregebbek, dorgálják meg őket és szégyenséggel üzzek ki a templomból. Az ifjakat és III. B pedig kössék ki mindenek szeme láttára a templom pitvarába és ostorozzák meg az ily nagy IV. D. I. - A II. - C III. - B IV. - D e) Álmában f) az ördög g) 355-ben h) Savariába Márton nem töltött hosszabb időt Poitiersben. V. utasítást kapott, hogy térjen vissza szülőföldjére, Pannóniába és ott hirdesse Krisztus igazságát. Szülei Itáliából már korábban visszatértek VI.. A fiatal diakónus VII. hagyta el Poitierst. Útközben hirdette az evangéliumot, térítette a pogányokat. Pannóniába történő útja során számos viszontagság érte. Egy alkalommal rablók támadták meg, de látva bátorságát, nem bántották, sőt egyik támadóját meg is térítette. Életrajzírói másik eseményt is feljegyeztek, amely útja során történt vele. Útközben Mártonnak többször megjelent egy alak, aki újból és újból közölte vele, hogy bármerre megy, bármit cselekszik is, VIII. mindenütt ott lesz, kíséri mindenhová. V. - E VI. - H VII. - G VIII. - F 13. feladat Keresztrejtvényt láttok. 8 A sorokba a meghatározások megfejtését kell beírnotok. 1. Levirátus magyar szóval (sógorházasság) 2. A Koppányt legyőző német lovag (Vecellin) 3. István kortársa lengyel fejedelem (Boleszláv) 4. Koppány büntetése (felnégyelés) 5. Itt győzte le István Koppányt (Veszprém) 6. István egyik legnagyobb ellenfele német császárként (Henrik) 7. az István által felvett új vallás (kereszténység)

15 x x x x s ó g o r h á z a s s á g x x x x x x x x V e c e l l i n x x x x x x x x x x x B o l e s z l á v x x x x x x x x x x x f e l n é g y e l é s x x x x x V e s z p r é m x x x x x x x x x x x x x x x H e n r i k x x x x x x x x x x x k e r e s z t é n y s é g x x x x x x x 14. feladat 10 A mondatok előtt látható ablakokba tegyetek I, vagy H betűket annak megfelelően, hogy szerintetek igazak, vagy éppen hamisak az egyes sorokban olvasható állítások! A feladat akkor teljes, ha meg is indokoljátok, hogy miért döntöttetek úgy, ahogy. Ezt úgy tehetitek meg, hogy a HAMISNAK jelölt mondatokban kijelölitek azt a részt, ami miatt nem lehet igaz. I H H H I I H István felesége bajor földről származott. Szent István a kereszténység keleti irányzatát vette fel és kötelezte erre népét is. A fekete magyarok elfogadták az új vallást. István uralma ellen pogánylázadás tört ki sógora, Koppány vezetésével. István király születésekor a Vajk nevet kapta. Szent István törvénykönyvei napjainkig fennmaradtak. István nem tudta megvédeni Magyarországot a német támadásokkal szemben.

16 I I H István rendelete alapján minden 10 falunak kellett közös erővel templomot építtetnie. Nem tudunk Szent István által elvesztett ütközetről. István uralma alatt a hadászatban megtartotta a pusztai könnyűlovas hadviselést. 15. feladat 10 A Koronázási Palástról azt tartja a történettudomány, hogy a koronázási ékszerek közül az egyetlen darab, amely valóban ebben a formában Istváné lehetett. A hagyomány szerint Gizella királyné hímezte a veszprémvölgyi apácakolostorban. A mintákat aranyfonallal hímezték a textilre. Eredetileg harang alakú miseruha volt. Látható rajta István mellett Gizella királyné és Imre herceg alakja is. A XVII., valamint a XIX. században is áthímezték állagmegőrzés céljából. Az uralkodó pár 1031-ben adományozta a székesfehérvári Nagyboldogasszony székesegyháznak. Feladatotok: A Palást ábrázolási stílusában szabadon megválasztott anyagfelhasználással jelenítsétek meg csapatotok történetét! Az elkészült munkákat postán küldjétek vissza nekünk!

17 16. feladat 5 Szent István királyunkkal kapcsolatos kérdéseket láttok. Sőt, nem csak kérdéseket, hanem lehetséges válaszokat is, amelyekből ki kell választani a helyese(ke)t. Figyeljetek, nem biztos, hogy csak egy jó válasz van! A pont csak akkor jár, ha több jó válasz esetén bejelölitek mindegyik lehetségest. Hol látható I. István legrégebbi ábrázolása? (A) az Aranybullán (B) a Szent Koronán (C) a Jogaron (D) a Paláston Melyek fűződnek I. István nevéhez? (A) ezüstdénár (B) tizedfizetés (C) ispánok (D) kancellária Az alábbi uralkodók közül kikkel találkozhatott volna Szent István királyunk? A) II. Konrád B) I. Oroszlánszívű Richárd C) XIV. LajosD) II. Jámbor Róbert Az alábbiak közül ki volt István édesapja? A) Árpád B) Géza fejedelem C) Ajtony D) Koppány Az alábbi alapítások közül melyik NEM Szent István nevéhez köthető? A) veszprémvölgyi apácakolostor B) bakonybéli apátság C) pécsváradi monostor D) tihanyi apátság

18 17. feladat 10 Térképes feladat A történelmi Magyarországról készült úgynevezett vaktérképet látjátok Feladatotok: Megjelöltünk 10 olyan települést, folyót, melyek Szent István uralkodása alatt fontos szerepet játszottak. Párosítsátok a térképen látható számjelöléseket a megfelelő betűjelekkel aszerint, hogy melyik várost/folyót jelölik! Figyeljetek, mert a feladat két részből áll! A) Esztergom B) Székesfehérvár C) Veszprém D) Győr E) Gyulafehérvár F) Somogyvár G) Pannonhalma H) Lajta-folyó I) Maros-folyó J) Pécsvárad

19 Megoldás: 1 H 2 A 3 D 4 B 5 G 6 C 7 F 8 J 9 I 10 E 18. feladat 11 Ha már szó esett királyokról, nem hagyhatjuk ki a királynékat sem, akik a magyar királyok esetében is általában külhoniak voltak. A szövegben találtok lyukakat, amelyeket be kell töltenetek a megoldásaitokkal. Ne felejtsétek ki az egy mondatos választ igénylő feladatrészt sem a szöveges rész alatt! Anasztázia királyné, I. András királyunk felesége a mai Ukrajna területén elterülő egykori nagyfejedelemségből, Kijev ből érkezett Magyarországra. A féktelen természetű Sarolt, Géza fejedelem felesége Szent István királyunk édesanyja Erdélyből érkezett. Szent István királyunk édesapja, Géza fejedelem a mai Németországhoz tartozó Bajorországból kérte meg fia számára Gizella kezét. Könyves Kálmán második feleségét, Eufémiát házasságtörésen érte, így hazaküldte Kijevbe. I Géza királyunk egészen távolról, a mai Görögország, Törökország, Izrael, Észak- Egyiptom területére is kiterjedő Bizáncból kérte feleségül Szünadénét Egy mondatban fogalmazzátok meg, hogy mi volt az uralkodók célja a házasságkötéseikkel? Poltikai/gazdasági kapcsolatok, szövetségek, békék kötése, hatalomszerzés.

20 19. feladat 10 Szent István már keresztény uralkodóként vonult be az európai történelembe. A feladatban a keresztény világra jellemző meghatározásokat olvashattok. A keretekben kell válaszolnotok arra, hogy miről szól a magyarázat. A világi élettől elzárt közösségben élő emberek. Több rendjük is létezik. Szerzetes Magányosan, a világtól elzártan élő vallásos személy. Remete Szentek haláluk után hátrahagyott valamely testrésze, személyes tárgya, aminek a hívő emberek csodatévő erőt tulajdonítanak. Ilyen például István király megmaradt jobb keze, a Szent Jobb is. Ereklye A kereszténységet úgynevezett könyves vallásnak is tartják. Két nagyon nagy egységből álló szent könyve kell itt megneveznetek! Biblia A kereszténység szent könyvének írásait eredetileg két nyelv segítségével jegyezték le. Az egyik egy ma is létező állam hivatalos nyelvének nagyon korai változata, a másik pedig egy ma már nem beszélt nyelv. Melyek ezek a nyelvek? (bibliai) héber és arámi A keresztények Jézus Krisztust tisztelik az Isten fiaként. Amikor keresztre feszítették, a keresztfára egy táblát függesztettek, amin ez állt: INRI. Mi a feloldása ennek a betűszónak? Iesus Nazarenus Rex Iudeorum, A Názáreti Jézus a zsidók királya A szent könyv két nagy egységéből az első rész zsidók által használt nevét kell leírnotok. Nevezik méh Mózes öt könyvének is. Tóra A Szent István által felvett római katolikus egyház vezetője a pápa, aki Rómában székel. Mely szent trónján ül a római pápa? Szent Péter

21 A Római Birodalom területén 380-ban államvallás rangjára emelte a császár a keresztény vallást. Ki volt ez a császár? Theodosius Géza fejedelem 973-ban keresztény térítőket kért a német I. Ottótól. Milyen néven vonult be a történelembe ez az esemény? Quedlinburgi követjárás 20. feladat 5 Emese és Kende kalandjai során tanúja volt annak, ahogy István korában a kereszténység felváltotta a régi világ világképét, szokásrendszerét. A kereszténység felvétele nem egyik napról a másikra történt a magyarság esetében sem. Egy gyökereiben más világkép állt fel szemben a több évszázados, sőt évezredes szokásrenddel szemben. Ennek megfelelően különböző, a keresztény világra jellemző épületek, épülettípusok, vallási helyszínek jelentek meg Magyarországon is úgy, mint Európa többi területén is. A képek közül válasszátok ki a betűjelek megjelölésével azokat, amelyeken a keresztény világra jellemző épületet, tárgyat, helyszínt, személyt látjátok! Figyeljetek, legyetek alaposak, lehetnek köztük eléggé hasonlóak is! B A C

22 D E G F

23 KerekEmese 2013/2014 Első forduló H I J Összes pont: 192 Most pihenjetek egy kicsit, rövidesen újabb forduló vár rátok!

KerekEmese 2013/2014 Első forduló MAGONC Beküldési határidő: 2013. Dec. 07.

KerekEmese 2013/2014 Első forduló MAGONC Beküldési határidő: 2013. Dec. 07. Sziasztok! Emese és Kende idén államalapító királyunk, Szent István korába látogatnak el. Mindeközben megismerkednek a régészek munkájával és a keresztény világ sajátosságaival. Sok érdekes kalandban lesz

Részletesebben

Feladatok. 1. Kérdés. Magyarok tündöklő csillaga Szent István és kora (950-1050) Történelmi vetélkedő 2015/2016. II. forduló

Feladatok. 1. Kérdés. Magyarok tündöklő csillaga Szent István és kora (950-1050) Történelmi vetélkedő 2015/2016. II. forduló Katolikus Iskolák Takáts Sándor Országos Történelmi Versenye Levelezési cím: 1114 Budapest, Villányi u. 5-7 vagy 1518 Budapest, Pf. 41 Telefon: 06 1 381 09 09 E-mail: titkarsag@szmg.hu vagy iskola@szmg.hu

Részletesebben

ORSZÁGOS TÖRTÉNELEM TANTÁRGYI VERSENY 2009/2010 ORSZÁGOS DÖNTİ JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ ÉS JAVÍTÓKULCS

ORSZÁGOS TÖRTÉNELEM TANTÁRGYI VERSENY 2009/2010 ORSZÁGOS DÖNTİ JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ ÉS JAVÍTÓKULCS ORSZÁGOS TÖRTÉNELEM TANTÁRGYI VERSENY 2009/2010 ORSZÁGOS DÖNTİ JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ ÉS JAVÍTÓKULCS A feladatok legkisebb, önállóan értékelhetı elemeit, azaz az itemeket a magyar ABC kisbetőivel jelöltük.

Részletesebben

AZ ÚJSZÖVETSÉGI ÜDVÖSSÉG Ap Csel 2,38.

AZ ÚJSZÖVETSÉGI ÜDVÖSSÉG Ap Csel 2,38. AZ ÚJSZÖVETSÉGI ÜDVÖSSÉG Ap Csel 2,38. (New Testament Salvation) Az üdvösség témája mindenkiben érdeklodést kell, hogy keltsen, különösen hívo keresztényekben és azokban, akik szeretik az Urat. Számtalan

Részletesebben

Az Árpád-ház történelme

Az Árpád-ház történelme Az Árpád-ház történelme I. István 997-1000/100-ig fejedelem; 1000/1001-1038-ig király Intézkedései: - Leveri a pogánylázadásokat: 997-ben Koppányt (Veszprém mellett, Koppány veszít, felnégyelik) - 1003-ban

Részletesebben

FELHÍVÁS! Történelemverseny a 7-8. osztályos diákok számára

FELHÍVÁS! Történelemverseny a 7-8. osztályos diákok számára FELHÍVÁS! Történelemverseny a 7-8. osztályos diákok számára Szervező: Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium A verseny témája: A honfoglalástól az Árpád-ház kihalásáig A jelentkezés feltétele: minden általános

Részletesebben

1. LECKE: ADVENTI VÁRAKOZÁS AZ ÓSZÖVETSÉGBEN gyülekezeti óraszám: 1. egyházi iskolák óraszáma: 1.

1. LECKE: ADVENTI VÁRAKOZÁS AZ ÓSZÖVETSÉGBEN gyülekezeti óraszám: 1. egyházi iskolák óraszáma: 1. 1. LECKE: ADVENTI VÁRAKOZÁS AZ ÓSZÖVETSÉGBEN gyülekezeti óraszám: 1. egyházi iskolák óraszáma: 1. TEOLÓGIAI ALAPVETÉS (Felhasznált irodalom: Bartha Tibor (szerk.): Keresztyén Bibliai Lexikon II., Kálvin

Részletesebben

RECENZIÓK. Marosi Ernô: A romanika Magyarországon. [Budapest], Corvina, 2013. 174 p. (Stílusok korszakok)

RECENZIÓK. Marosi Ernô: A romanika Magyarországon. [Budapest], Corvina, 2013. 174 p. (Stílusok korszakok) RECENZIÓK Marosi Ernô: A romanika Magyarországon. [Budapest], Corvina, 2013. 174 p. (Stílusok korszakok) A Mûemlékvédelmi Hivatal ameddig létezett eléggé hivatalosnak tûnhetett a laikusok számára ahhoz,

Részletesebben

Én vagyok az ajtó! Jn 10,9

Én vagyok az ajtó! Jn 10,9 MEGJELENIK A HÓNAP UTOLSÓ VASÁRNAPJÁN 2013. AUGUSZTUS 25. I. szám:2003. október XI. évfolyam VIII. szám Én vagyok az ajtó! Jn 10,9 2. OLDAL FÜLEP MÁRK FUVOLAMŰVÉSZ 5. OLDAL EYGHÁZADÓ 3. OLDAL VISSZAPILLANTÓ

Részletesebben

ISTEN NEM HALOTT! JÉZUS NEM HAL MEG SOHASEM!

ISTEN NEM HALOTT! JÉZUS NEM HAL MEG SOHASEM! Dr. Egresits Ferenc ISTEN NEM HALOTT! JÉZUS NEM HAL MEG SOHASEM! Kérdések és megfontolások Jézus passiója kapcsán az irgalmasság évében. - Az esetleges párhuzamok és áthallások nem a véletlen művei! -

Részletesebben

bibliai felfedező A12 1. TörTéNET: Zakariás és Erzsébet Bibliaismereti Feladatlap F, Erzsébet f szül neked, és J fogod őt nevezni.

bibliai felfedező A12 1. TörTéNET: Zakariás és Erzsébet Bibliaismereti Feladatlap F, Erzsébet f szül neked, és J fogod őt nevezni. Írd ide az adataidat! Neved: Korod: Születésnapod: Címed: Telefonszámod: e-mail címed: Aki javítani szokta: Bibliaismereti Feladatlap bibliai felfedező 1. TörTéNET: Zakariás és Erzsébet Olvasd el: Lukács

Részletesebben

bibliai felfedező 1. TörTénET: Az evangélisták Máté Bibliatanulmányozó Feladatlap

bibliai felfedező 1. TörTénET: Az evangélisták Máté Bibliatanulmányozó Feladatlap Írd ide az adataidat! neved: Korod: Születésnapod: Címed: Telefonszámod: e-mail címed: Aki javítani szokta: Bibliatanulmányozó Feladatlap bibliai felfedező 1. TörTénET: Az evangélisták Máté Olvasd el:

Részletesebben

Elöljáróban. 13. hitelv

Elöljáróban. 13. hitelv hit13.qxd 2007.11.06. 21:40 Page 1 A Hetednapi Adventista Egyház hitelvi füzetei 13. hitelv A maradék és küldetése Megharagudott a sárkány az asszonyra, és elment, hogy hadat indítson a többiek ellen,

Részletesebben

Létezik-e Antikrisztus?

Létezik-e Antikrisztus? Létezik-e Antikrisztus? Az embereknek sokféle elképzelésük van az Antikrisztusról, de e- gyedül csak a Bibliából kaphatunk helyes választ arra, hogy ki ő, és mit csinál. Felmerült már bennünk a kérdés:

Részletesebben

Kutatási tárgykörök I. A történelemkutatás módszertana. 1. Régészet. 2. Őstörténet. 3. Családtörténet.

Kutatási tárgykörök I. A történelemkutatás módszertana. 1. Régészet. 2. Őstörténet. 3. Családtörténet. Kutatási tárgykörök ROVATREND a történelemtanár-továbbképzésünk tanrendje alapján I. A történelemkutatás módszertana. 1. Régészet. a. Ásatási tudnivalók, az ásatásig vezető út, ásatás. b. Temetőfeltárás,

Részletesebben

László nagyváradi megyéspüspök körlevele I. / 2016

László nagyváradi megyéspüspök körlevele I. / 2016 László nagyváradi megyéspüspök körlevele I. / 2016 Nr. 321/2016. SZENTJOBB EGYHÁZMEGYÉNK ŐSI KEGYHELYE Az Irgalmasság Évében tervezett lelkipásztori programok között, ahogyan azt Főtisztelendő Paptestvéreim

Részletesebben

Pál, a pogányok apostola

Pál, a pogányok apostola 1. tanulmány szeptember 24 30. Pál, a pogányok apostola SZOMBAT DÉLUTÁN E HETI TANULMÁNYUNK: 1Sámuel 16:7; Máté 7:1; Apostolok cselekedetei 6:9-15; 9:1-9; 11:19-21; 15:1-5 Ezeknek hallatára aztán megnyugovának,

Részletesebben

Oktatási Hivatal TÖRTÉNELEM. A 2013/2014. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első forduló. Javítási-értékelési útmutató

Oktatási Hivatal TÖRTÉNELEM. A 2013/2014. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első forduló. Javítási-értékelési útmutató Oktatási Hivatal A 2013/2014. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első forduló TÖRTÉNELEM Javítási-értékelési útmutató OKTV 2013/2014 1. forduló Megoldások A nyílt végű kérdésekre a válaszokat

Részletesebben

- Tudományos szándék vagy egzisztenciális, hitélmény határozta meg azt a döntését, hogy teológiát tanult és a papi hivatásra készült?

- Tudományos szándék vagy egzisztenciális, hitélmény határozta meg azt a döntését, hogy teológiát tanult és a papi hivatásra készült? MŰHELYBESZÉLGETÉS FABINY TAMÁS Vermes Géza - a zsidó Jézus és a Holt-tengeri tekercsek kutatója A magyar származású, ma Angliában élő zsidó történészt két kutatási terület tette világhírűvé: A Qumránban

Részletesebben

KerekEmese 2015/2016 I. forduló CSEMETE Beküldési határidő: 2015. Dec. 07.

KerekEmese 2015/2016 I. forduló CSEMETE Beküldési határidő: 2015. Dec. 07. Az idei első fordulóban Magyarország Nemzeti Emlékhelyeivel kapcsolatos feladatokat kell megoldanotok. Ezek az emlékhelyek történelmünk meghatározó helyszínei, amely a magyar nemzet, illetve a magyar és

Részletesebben

VI. JÉZUS KRISZTUS SZENVEDETT PONCIUS PILÁTUS ALATT, MEGFESZÍTETTÉK, MEGHALT ÉS ELTEMETTÉK

VI. JÉZUS KRISZTUS SZENVEDETT PONCIUS PILÁTUS ALATT, MEGFESZÍTETTÉK, MEGHALT ÉS ELTEMETTÉK VI. JÉZUS KRISZTUS SZENVEDETT PONCIUS PILÁTUS ALATT, MEGFESZÍTETTÉK, MEGHALT ÉS ELTEMETTÉK 1 Szenvedett Poncius Pilátus alatt; megfeszítették, meghalt és eltemették. Alászállt a poklokra, harmadnapon feltámadt

Részletesebben

Helyi emberek kellenek a vezetésbe

Helyi emberek kellenek a vezetésbe Varga László Helyi emberek kellenek a vezetésbe Ön szerint minek köszönhető, hogy az hetvenes-nyolvanas években egy sokszínű és pezsgő kulturális élet tudott létrejönni Kecskeméten? Milyen szerepe volt

Részletesebben

Drága Kertvárosi Testvéreink! Együtt imádkozzuk a rózsafüzért

Drága Kertvárosi Testvéreink! Együtt imádkozzuk a rózsafüzért Ünnepe: október 2. A Római Katekizmus az angyalokról azt mondja: az angyalok szellemi teremtmények, szünet nélkül dicsőítik Istent, és szolgálják az üdvözítő tervét, körülveszik Krisztust, akit üdvözítő

Részletesebben

A Hegyi Beszéd. 3. tanulmány. április 9-15.

A Hegyi Beszéd. 3. tanulmány. április 9-15. 3. tanulmány A Hegyi Beszéd április 9-15. SZOMBAT DÉLUTÁN e HETI TANULMÁNYUNK: 1Mózes 15:6; Mikeás 6:6-8; Máté 5 7; 13:44-52; Lukács 6:36; Róma 7:7; 8:5-10 Amikor befejezte Jézus ezeket a beszédeket, a

Részletesebben

1Móz 21,22-34 Ábrahám, Abimélek és a kút

1Móz 21,22-34 Ábrahám, Abimélek és a kút 1 1Móz 21,22-34 Ábrahám, Abimélek és a kút És lőn abban az időben, hogy Abimélek és Pikhól annak hadvezére megszólíták Ábrahámot mondván: Az Isten van te veled mindenben, a mit cselekszel. Mostan azért

Részletesebben

Múltunk tanúi - Az aranyvonat

Múltunk tanúi - Az aranyvonat 2012 július 07. Flag 0 Értékelés kiválasztása Még nincs értékelve Értéke: 1/5 Értéke: 2/5 Mérték Értéke: 3/5 Értéke: 4/5 Értéke: 5/5 Összeállításunk nem a Magyar Nemzeti Bank aranykészletét 1945-ben nyugatra

Részletesebben

A Corvus Kora festmény

A Corvus Kora festmény A Corvus Kora festmény Az ábrázolásmód virtuóz technikai bravúrja, átalakul túlvilági belső lélektani kisugárzássá. Palást alatti alakot ölt, kissé megemelkedik, így deklarál: Az Úr szól hozzátok! A múlt

Részletesebben

bibliai felfedező C3 Ajánlott további olvasásra: Máté 4:23-25 Márk 1:32-34 János 5:17-27 1. rész: Az Úr hatalma Egy beteg meggyógyítása

bibliai felfedező C3 Ajánlott további olvasásra: Máté 4:23-25 Márk 1:32-34 János 5:17-27 1. rész: Az Úr hatalma Egy beteg meggyógyítása Írd ide az adataidat! Neved: Korod: születésnapod: Címed: Telefonszámod: e-mail címed: Aki javítani szokta: Bibliatanulmányozó Feladatlap bibliai felfedező 1. rész: Az Úr hatalma Egy beteg meggyógyítása

Részletesebben

DEREK PRINCE. Isten Gyülekezetének Újrafelfedezése

DEREK PRINCE. Isten Gyülekezetének Újrafelfedezése DEREK PRINCE Isten Gyülekezetének Újrafelfedezése Bevezető - A Derek Prince Ministries ismertetője Az 1930-as években, a történet szerint, megcsörrent a telefon az igazgatói irodában, abban a washingtoni

Részletesebben

Kedves Versenyző! Válaszait olvashatóan írja le! Hiba esetén egyértelműen - egy áthúzással - javítson!

Kedves Versenyző! Válaszait olvashatóan írja le! Hiba esetén egyértelműen - egy áthúzással - javítson! A versenyző kódszáma: Nyugat-magyarországi Egyetem Regionális Pedagógiai Szolgáltató és Kutató Központ Kedves Versenyző! Válaszait olvashatóan írja le! Hiba esetén egyértelműen - egy áthúzással - javítson!

Részletesebben

bibliai felfedező B12 1. történet: József és az angyal Bibliaismereti Feladatlap

bibliai felfedező B12 1. történet: József és az angyal Bibliaismereti Feladatlap Írd ide az adataidat! Neved: Korod: Születésnapod: Címed: telefonszámod: e-mail címed: Aki javítani szokta: Bibliaismereti Feladatlap bibliai felfedező 1. történet: József és az angyal Olvasd el: Máté

Részletesebben

A LÉLEK KARDJA. Alapige: Efézus 6,17b Vegyétek fel a Lélek kardját, amely az Isten beszéde.

A LÉLEK KARDJA. Alapige: Efézus 6,17b Vegyétek fel a Lélek kardját, amely az Isten beszéde. Pasarét, 2013. október 24. (csütörtök) PASARÉTI PRÉDIKÁCIÓK refpasaret.hu Horváth Géza A LÉLEK KARDJA Alapige: Efézus 6,17b Vegyétek fel a Lélek kardját, amely az Isten beszéde. Imádkozzunk! Hálaadással

Részletesebben

Jézus órája János evangéliumában

Jézus órája János evangéliumában MICHAEL FIGURA Jézus órája János evangéliumában 1. A HELY- ÉS IDÔMEGHATÁROZÁS FONTOSSÁGA JÁNOS EVANGÉLIUMÁBAN A kánai menyegzôrôl szóló perikópában (2,1 11), amely a világosság olvasójának második titka,

Részletesebben

bibliai felfedező 1. TörTéNET: Az imádság Mi az imádság? Bibliatanulmányozó Feladatlap 1. 2.

bibliai felfedező 1. TörTéNET: Az imádság Mi az imádság? Bibliatanulmányozó Feladatlap 1. 2. Írd ide az adataidat! Neved: Korod: születésnapod: Címed: Telefonszámod: e-mail címed: Aki javítani szokta: Bibliatanulmányozó Feladatlap bibliai felfedező 1. TörTéNET: Az imádság Mi az imádság? Találkoztál

Részletesebben

A tanítványság és az ima

A tanítványság és az ima január 11 17. A tanítványság és az ima SZOMBAT DÉLUTÁN E HETI TANULMÁNYUNK: Dániel 9:2-19; Máté 14:22-23; 26:36; János 17:6-26; Zsidók 2:17; 1Péter 4:7 De nemcsak őérettök könyörgök, hanem azokért is,

Részletesebben

RENDELKEZÉS A SZENT LITURGIA KÖZÖS VÉGZÉSÉRŐL

RENDELKEZÉS A SZENT LITURGIA KÖZÖS VÉGZÉSÉRŐL RENDELKEZÉS A SZENT LITURGIA KÖZÖS VÉGZÉSÉRŐL 1. Általános alapelvek 1.1. Bevezetés A Keleti Egyházak Kánonjai Kódexének 700. kánonjának 2. -a ajánlja a püspökkel vagy egy másik pappal való koncelebrációt

Részletesebben

Az átlagember tanítvánnyá tétele

Az átlagember tanítvánnyá tétele február 1 7. Az átlagember tanítvánnyá tétele SZOMBAT DÉLUTÁN E HETI TANULMÁNYUNK: Máté 15:32-39; 16:13-17; Lukács 2:21-28; 12:6-7; 13:1-5; Jakab 2:1-9 Mikor pedig Galilea tengere mellett járt, látá Simont

Részletesebben

yymár meglévő csoport számára:

yymár meglévő csoport számára: 1. HÉT: FILIPPI 1,1 11 Tényleg Krisztushoz tartozom? Kezdjük a beszélgetést azzal, hogy feltesszük valamelyiket a következő kérdések közül a csoportnak: yykezdő csoport számára: Mi indított arra, hogy

Részletesebben

Kérem, nyissa ki az Újszövetséget Máté 1:1-nél. Itt kezdi Máté magyarázatát arról, hogy mi az Evangélium. Ezt olvashatjuk:

Kérem, nyissa ki az Újszövetséget Máté 1:1-nél. Itt kezdi Máté magyarázatát arról, hogy mi az Evangélium. Ezt olvashatjuk: Mi az evangélium? Jó az, ha időt tudunk áldozni arra, hogy átgondoljuk mi a Biblia üzenete. Bizonyára sokan óvatosak a vallásokkal, a templomba járással, az egyházi rituálékkal, és a hagyományok követésével.

Részletesebben

bibliai felfedező B1 Ajánlott további olvasásra: Zsoltárok 86:1-7 Apostolok Csel. 13:38-39 Efézus 4:25-32 /10

bibliai felfedező B1 Ajánlott további olvasásra: Zsoltárok 86:1-7 Apostolok Csel. 13:38-39 Efézus 4:25-32 /10 Írd ide az adataidat! Neved: Korod: Születésnapod: Címed: Telefonszámod: e-mail címed: Aki javítani szokta: Bibliatanulmányozó Feladatlap bibliai felfedező 1. RÉSZ: Az Úr Jézus példázatai A két adós Olvasd

Részletesebben

Program. Dr. Orosz Ildikó, elnök II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyr Főiskola. Demkó Ferenc, esperes Beregszászi Magyar Esperesi Kerület. 1.

Program. Dr. Orosz Ildikó, elnök II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyr Főiskola. Demkó Ferenc, esperes Beregszászi Magyar Esperesi Kerület. 1. Megnyitó: Program Dr. Orosz Ildikó, elnök II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyr Főiskola Demkó Ferenc, esperes Beregszászi Magyar Esperesi Kerület 1. szekció 10.00 Dr. Kránitz Mihály (professzor, Pázmány

Részletesebben

Nomen est omen Gyógyszertárak névadásának érdekességei. Dr. Grabarits István

Nomen est omen Gyógyszertárak névadásának érdekességei. Dr. Grabarits István Nomen est omen Gyógyszertárak névadásának érdekességei Dr. Grabarits István Nemcsak a mesterség sokrétő, hanem maga az elnevezése is. Az apotheca latin jövevényszó, a görög apothéké -bıl (raktár) ered,

Részletesebben

EMBER ÉS TÁRSADALOM MŰVELTSÉGI TERÜLET 5-8. évfolyam Célok és feladatok Az Ember és társadalom műveltségterület középpontjában az ember és világa áll. Az általános iskolában ide tartozik a történelem és

Részletesebben

Január, a polgári év elsõ hónapja tehát a Vízöntõ csillagkép nevét viseli. A régi magyar neve pedig Boldogasszony hava, mert eleink az év elsõ hónapját Szûz Máriának szentelték. A keresztény (katolikus)

Részletesebben

Javítókulcs 10. évfolyam 1. forduló 2015.01.13.

Javítókulcs 10. évfolyam 1. forduló 2015.01.13. Javítókulcs 10. évfolyam 1. forduló 2015.01.13. A feladatok legkisebb, önállóan értékelhető részeit, az itemeket a magyar ABC kisbetűivel jelöltük. Az itemek már nem bonthatók fel részteljesítményekre,

Részletesebben

TÖRTÉNELEM, TÁRSADALMI ÉS ÁLLAMPOLGÁRI ISMERETEK

TÖRTÉNELEM, TÁRSADALMI ÉS ÁLLAMPOLGÁRI ISMERETEK TÖRTÉNELEM, TÁRSADALMI ÉS ÁLLAMPOLGÁRI ISMERETEK 5 8. évfolyam Az ember és társadalom műveltségi terület a tanulók társadalmi környezetben való eligazodásához, szocializációjához nyújt segítséget. Ennek

Részletesebben

Forrás. Jézus mellénk állt

Forrás. Jézus mellénk állt Forrás a b i a i e g y h á z k ö z s é g h í r l e v e l e Jézus mellénk állt 13. évf. 1. szám 2016. január 10. Gárdonyi Géza népszerű karácsonyi énekében jól láttatja az első karácsony valóságát: Nem

Részletesebben

VII. FEJEZET. Erdőhátság.

VII. FEJEZET. Erdőhátság. VII. FEJEZET. Erdőhátság. 1. A királyi ispánság falvai. 2. A Becsegergely nemzetség szállásterülete. 3. A Zóvárd és Barsa nem birtoktöredékei. A mezőség középső részén elterülő kisnemes falutömböt délről

Részletesebben

1. A keresztrejtvény az ókori Hellász és Róma történelmével kapcsolatos.

1. A keresztrejtvény az ókori Hellász és Róma történelmével kapcsolatos. 1. A keresztrejtvény az ókori Hellász és Róma történelmével kapcsolatos. a) b) c) d) 1 e) f) g) ) i) j) k) l) m) n) 1/A. Töltse ki a keresztrejtvényt! (Elemenként 0,5 pont) a) Itt győzték le Kr. e. 202-ben

Részletesebben

Pál származása és elhívása

Pál származása és elhívása 11. tanulmány Szeptember 5 11. Pál származása és elhívása SZOMBAT DÉLUTÁN E HETI TANULMÁNYUNK: Apostolok cselekedetei 9:1-22; 26:18; 1Korinthus 15:10; Galata 2:1-17; Filippi 3:6 De az Úr azt mondta neki:

Részletesebben

Egy pokoli házasság. (Rm 7:1-6) Suhai György. Balatonszárszó, 2014.03.19.

Egy pokoli házasság. (Rm 7:1-6) Suhai György. Balatonszárszó, 2014.03.19. 1 Egy pokoli házasság (Rm 7:1-6) Suhai György Balatonszárszó, 2014.03.19. Mindannyian egy tökéletes társra vágyunk! Na de úgy valaha is igazán belegondoltunk már abba, hogy milyen lehet egy tökéletes társsal

Részletesebben

1. A közigazgatás kialakulása 1.1. Az ókori társadalmak igazgatása

1. A közigazgatás kialakulása 1.1. Az ókori társadalmak igazgatása 1. A közigazgatás kialakulása 1.1. Az ókori társadalmak igazgatása A közigazgatás kialakulásának történelmi folyamatát az ókori társadalmak nemzetségi szervezetéből lehet levezetni. Ez olyan társadalmi

Részletesebben

Boldog és hálás. 4. tanulmány. július 21 27.

Boldog és hálás. 4. tanulmány. július 21 27. 4. tanulmány Boldog és hálás július 21 27. SZOMBAT DÉLUTÁN E HETI TANULMÁNYUNK: Dániel 12:2; 1Korinthus 13; Galata 5:19-23; 1Thesszalonika 1:1-10; 1Timóteus 1:15 Hálát adunk az Istennek mindenkor mindnyájatokért,

Részletesebben

Magyar karácsonyi népszokások 3.rész

Magyar karácsonyi népszokások 3.rész 2014 december 26. Flag 0 Értékelés kiválasztása Még nincs értékelve Értéke: 1/5 Értéke: 2/5 Mérték Értéke: 3/5 Értéke: 4/5 Értéke: 5/5 Régen a karácsony elképzelhetetlen lett volna az ünnephez kapcsolódó

Részletesebben

bibliai felfedező 1. TörTéNET: Jézus segít egy beteg férfinak Bibliatanulmányozó Feladatlap

bibliai felfedező 1. TörTéNET: Jézus segít egy beteg férfinak Bibliatanulmányozó Feladatlap Írd ide az adataidat! Neved: Korod: Születésnapod: Címed: Telefonszámod: e-mail címed: Aki javítani szokta: Bibliatanulmányozó Feladatlap bibliai felfedező 1. TörTéNET: Jézus segít egy beteg férfinak Olvasd

Részletesebben

Aki elbocsátja feleségét, és mást vesz el, házasságtörő, és aki férjétől elbocsátott asszonyt vesz el, szintén házasságtörő.

Aki elbocsátja feleségét, és mást vesz el, házasságtörő, és aki férjétől elbocsátott asszonyt vesz el, szintén házasságtörő. Válás és újraházasodás a Biblia szemszögéből Ebben az írásunkban a Biblia válás és újraházasodás kérdésére vonatkozó kijelentéseivel szeretnénk foglalkozni. Az Újszövetség világosan elutasítja a válást.

Részletesebben

VALLÁSLÉLEKTANI ISMEHETEK JELENTŐSÉGE A HOMILETIKÁBAN

VALLÁSLÉLEKTANI ISMEHETEK JELENTŐSÉGE A HOMILETIKÁBAN VALLÁSLÉLEKTANI ISMEHETEK JELENTŐSÉGE A HOMILETIKÁBAN Leon Fendt német teológus megállapítja, hogy a prédikációban a retorika csak akkor jöhet segítségünkre, ha az alábbi eredmények megvalósításához segít

Részletesebben

ZSOLDOS ATTILA: A Szent Korona. A korona a történelemben és a nemzeti hagyományban I. A koronázási jelvények A jogar A palást Országalma

ZSOLDOS ATTILA: A Szent Korona. A korona a történelemben és a nemzeti hagyományban I. A koronázási jelvények A jogar A palást Országalma ZSOLDOS ATTILA: A Szent Korona. A korona a történelemben és a nemzeti hagyományban História 2000/05-06. A szabad választások után 1990- ben összeülő magyar parlament egyik legádázabb vitája a körül forgott,

Részletesebben

Részletek Bethlen Gábor naplójából, azokból az időkből, amikor a hitről írt

Részletek Bethlen Gábor naplójából, azokból az időkből, amikor a hitről írt Részletek Bethlen Gábor naplójából, azokból az időkből, amikor a hitről írt Bejegyzés 1607. január. 5. Bocskai István (igen tisztelt példaképem) valláskülönbség nélkül egyesítette a magyar nemzet szabadságának

Részletesebben

Életfa. 2008. m á j u s. // A Szent Kereszt Templomigazgatóság lelki útravalója //

Életfa. 2008. m á j u s. // A Szent Kereszt Templomigazgatóság lelki útravalója // Életfa // A Szent Kereszt Templomigazgatóság lelki útravalója // Új Pünkösd Az Atya szeretet végtelen, Mindig segít az embereken. Már Ádámnak megmondta: Ember küzdj, és bízva bízzál Én nem hagylak el téged

Részletesebben

Az Úrnapot követő péntek, az XXVII. ÉVFOLYAM, 6. (316.) SZÁM, 2016. JÚNIUS EGYHÁZUNK ÉLETE A TE ÉLETED IS! ENGESZTELJÜK JÉZUS SZENTSÉGES SZÍVÉT!

Az Úrnapot követő péntek, az XXVII. ÉVFOLYAM, 6. (316.) SZÁM, 2016. JÚNIUS EGYHÁZUNK ÉLETE A TE ÉLETED IS! ENGESZTELJÜK JÉZUS SZENTSÉGES SZÍVÉT! XXVII. ÉVFOLYAM, 6. (316.) SZÁM, 2016. JÚNIUS EGYHÁZUNK ÉLETE A TE ÉLETED IS! ENGESZTELJÜK JÉZUS SZENTSÉGES SZÍVÉT! Az Úrnapot követő péntek, az egyházi év utolsó változó ünnepe a Szent Szív, számunkra

Részletesebben

ö ö ö ö ő ö ö ő ö ő ő ő ö ö ő ő ö ö ő ő ű ű ő ő ö ű ő ö ö ő ö ő ö ú ő ö ű ű ő ő ö ű ő ö ö ű ű ő ö ű ő ö ö ű ű ű ű ű ű ű ö ű ő É ö ú ö ö ö ö Ő ö ö ö ö ő ö ö ő ö ö ő ö ö ő ű ö ö ö ö ö ö ő Ö ő ö ö ő ö ő ö

Részletesebben

HÁZASSÁG: PRO ÉS KONTRA KRISZTUS SZERINT*

HÁZASSÁG: PRO ÉS KONTRA KRISZTUS SZERINT* Buji Ferenc HÁZASSÁG: PRO ÉS KONTRA KRISZTUS SZERINT* A világ fiai nősülnek és férjhez mennek. Lk 20,34 Ha a keresztény ember a házasság és a szerzetesi, papi, valamint evangéliumi indíttatású világi nőtlenség

Részletesebben

Rovarirtásból élt a novícius

Rovarirtásból élt a novícius Rovarirtásból élt a novícius P. Hagyó József Jézus Kistestvére Szerzetesként egyedül, de nem közösség nélkül Az előjelek aggasztják az embereket, az e világ hatalmasai több alkalommal konferenciára gyűlnek

Részletesebben

örög ondolatok A Nyíregyházi Görög Katolikus Egyházközség lapja 2008/4

örög ondolatok A Nyíregyházi Görög Katolikus Egyházközség lapja 2008/4 örög ondolatok A Nyíregyházi Görög Katolikus Egyházközség lapja 2008/4 Lelket az életbe! Pár nappal ezelõtt szomorúan búcsúzni hívtak a harangok. Hisz szomorú volt a szí- vünk, kinek ne fájt volna belül

Részletesebben

A Magyarországi Református Egyház. 2013 (2013. július 1-jei állapot)

A Magyarországi Református Egyház. 2013 (2013. július 1-jei állapot) A Magyarországi Református Egyház TörvénytárA 2013 (2013. július 1-jei állapot) A Magyarországi Református Egyház TörvénytárA 2013 (2013. július 1-jei állapot) TARTALOMJEGYZÉK I. A MAGYARORSZÁGI REFORMÁTUS

Részletesebben

ÍRÁSBELI ÖSSZEADÁS. 30. modul

ÍRÁSBELI ÖSSZEADÁS. 30. modul Matematika A 3. évfolyam ÍRÁSBELI ÖSSZEADÁS 30. modul Készítette: KONRÁD ÁGNES matematika A 3. ÉVFOLYAM 30. modul ÍRÁSBELI ÖSSZEADÁS MODULLEÍRÁS A modul célja Időkeret Ajánlott korosztály Modulkapcsolódási

Részletesebben

Az Anjouk évszázada II. I. (Nagy) Lajos

Az Anjouk évszázada II. I. (Nagy) Lajos SZAMOSI LÓRÁNT Az Anjouk évszázada II. I. (Nagy) Lajos 1. Az apai örökség Lajos, Károly Róbert harmadik fia alig 16 éves volt mikor édesapjától átvette Magyarország kormányzását 1342-ben. Ő az egyetlen

Részletesebben

Tételek hittanból (2016. május 20.)

Tételek hittanból (2016. május 20.) Tételek hittanból (2016. május 20.) 1. Kinyilatkoztatás Biblia (jelentése, részei, felosztása, keresés benne, sugalmazás) 2. Egy XX. századi magyar boldog élete, jelentősége 3. Teremtéstörténet - bűnbeesés

Részletesebben

Bizonyára, ha még embereknek igyekeznék tetszeni, Krisztus szolgája nem volnék!

Bizonyára, ha még embereknek igyekeznék tetszeni, Krisztus szolgája nem volnék! 2014. december 31. Mandabokor Óévi Istentisztelet 1 Kérve kérlek az Isten és a Krisztus Jézus színe előtt, aki ítélni fog élőket és holtakat; az ő eljövetelére és országára kérlek: 2 hirdesd az igét, állj

Részletesebben

A sötét középkor. 1. fejezet. 2. fejezet BEVEZETÕ AZ OKTATÓMODUL HASZNÁLATÁHOZ. A sötét középkor. STUDY Guard

A sötét középkor. 1. fejezet. 2. fejezet BEVEZETÕ AZ OKTATÓMODUL HASZNÁLATÁHOZ. A sötét középkor. STUDY Guard BEVEZETÕ AZ OKTATÓMODUL HASZNÁLATÁHOZ Szervezés és irányítás...3 Sajátosságok...4 Elõkészületek a film megtekintése elõtt...5 A film megtekintése után...5 Javasolt tevékenységek...6 Szókincs, a megértés

Részletesebben

Szentségimádás a Közel-Kelet, Irak és Ukrajna békéjéért

Szentségimádás a Közel-Kelet, Irak és Ukrajna békéjéért Szentségimádás a Közel-Kelet, Irak és Ukrajna békéjéért 2014. augusztus 15. 112. 1. Ez nagy szentség valóban, - Ezt imádjuk legjobban, - Melyet Jézus nekünk hagyott Testamentomban. 2. Jelen van itt test

Részletesebben

Passió 2011. Bevonulás: Júdás árulása: ÉNEK:

Passió 2011. Bevonulás: Júdás árulása: ÉNEK: Passió 2011. Éppen a hálónkat mostuk a parton, amikor ezt mondta: Jöjjetek utánam, és én emberhalászokká teszlek titeket. Mi pedig azonnal otthagytuk hálóinkat és követtük ıt. Azóta sok minden történt

Részletesebben

hogy egyek legyenek A komáromi Szent András Plébánia hírlevele Iz 55,10-11; Róm 8,18-23; Mt 13,1-23 A Lélek csíráit bensőnkben hordozzuk.

hogy egyek legyenek A komáromi Szent András Plébánia hírlevele Iz 55,10-11; Róm 8,18-23; Mt 13,1-23 A Lélek csíráit bensőnkben hordozzuk. 2014. Július 13. hogy egyek legyenek Jn 17,20 A komáromi Szent András Plébánia hírlevele II/28. szám Iz 55,10-11; Róm 8,18-23; Mt 13,1-23 A Lélek csíráit bensőnkben hordozzuk. A mai vasárnap olvasmányai

Részletesebben

A csehszlovák magyar lakosságcsere népességföldrajzi vonatkozásai a dél-alföldi régióban

A csehszlovák magyar lakosságcsere népességföldrajzi vonatkozásai a dél-alföldi régióban A csehszlovák magyar lakosságcsere népességföldrajzi vonatkozásai a dél-alföldi régióban írta Kugler József A második világháború az európai országok többségétôl nemcsak súlyos véráldozatokat követelt,

Részletesebben

S Z E M Ü N K F É N Y E

S Z E M Ü N K F É N Y E S Z E M Ü N K F É N Y E I. ÉVFOLYAM 5. SZÁM - 2011. NAGYBÖJT Kiadja: Jézus Neve Plébánia, Jászberény www.jezusneve.hu SZENTCSALÁD ÜNNEPÉN Egyházunk a 2011. évet a családok évének hirdette meg. A Szentcsalád

Részletesebben

2015. március. Tisztelt Polgártársak!

2015. március. Tisztelt Polgártársak! KÉPVISELŐI HÍRLEVÉL 2015. március Tisztelt Polgártársak! Ha tavasz, akkor itt a képviselői hírlevelem legújabb száma. Fontosnak tartom, hogy az önkormányzati képviselők tájékoztassák választóikat a körzetükben

Részletesebben

Mit keresitek az élőt a holtak között

Mit keresitek az élőt a holtak között Isten szeretete csodálatosan ragyogott Jézusból. - Olyan tisztán, hogy emberi életek változtak meg általa. - Akik találkoztak Jézussal, s engedték, hogy megérintse őket az Ő szeretete, azok elkezdtek vágyakozni

Részletesebben

Hamis és igaz békesség

Hamis és igaz békesség Hamis és igaz békesség Lectio: Jer 1,1-15 Textus: Jer 1,14 A lelkipásztor így szólt egy asszonyhoz: - Asszonyom, szokta önt kínozni a Sátán? - Engem? Soha! - No, akkor ez annak a jele, hogy ön még a Sátáné,

Részletesebben

A Szent Márton Európai Kulturális Útvonal magyarországi szakasza gyalogosok számára

A Szent Márton Európai Kulturális Útvonal magyarországi szakasza gyalogosok számára A Szent Márton Európai Kulturális Útvonal magyarországi szakasza gyalogosok számára 1 A Szent Márton Európai Kulturális Útvonal összekapcsolja azokat a településeket, ahol Szent Márton járt és ahol az

Részletesebben

A betlehemi csillag és Jézus születésének rejtélye

A betlehemi csillag és Jézus születésének rejtélye A betlehemi csillag és Jézus születésének rejtélye 2013-12-23 12:13:19 Karácsony közeledte a betlehemi csillagot, Jézus születését, a napkeleti bölcseket juttatja az ember eszébe. De mi is lehetett valójában

Részletesebben

MÁRIA engesztelő népe 1 166, 257-258.

MÁRIA engesztelő népe 1 166, 257-258. MÁRIA engesztelő népe 1 MÁRIA öröksége: az engesztelő nép A magyarság önazonossága, mint engesztelő áldozat, szeretni, ahogy az Úr szeretett minket, Magyarország őrangyalának kezét fogva! Kedves Testvérek

Részletesebben

A MESSIÁS HALÁLÁNAK KÖVETKEZMÉNYEI

A MESSIÁS HALÁLÁNAK KÖVETKEZMÉNYEI A MESSIÁS HALÁLÁNAK KÖVETKEZMÉNYEI Dr. Arnold Fruchtenbaum ArIEL HUNGARY bibliatanitasok.hu bibliatanitasok@gmail.com TARTALOMJEGYZÉK BEVEZETŐ I. MÓZES TÖRVÉNYÉNEK VÉGE II. A BŰNÖS TERMÉSZET ÍTÉLETE III.

Részletesebben

Gazdagrét Prédikáció 2012.09.09.

Gazdagrét Prédikáció 2012.09.09. Gazdagrét Prédikáció 2012.09.09. EZT CSELEKEDJÉTEK AZ ÉN EMLÉKEZETEMRE, Lk. 22;19, Azt tapasztalom testvérek, hogy első hallásra nehezen tud az ember megbarátkozni azokkal a szokatlanul új gondolatokkal,

Részletesebben

A ZRÍNYI-SZOBOR ALKOTÓJA, BARBA PÉTER EMLÉKÉRE

A ZRÍNYI-SZOBOR ALKOTÓJA, BARBA PÉTER EMLÉKÉRE ÁLTALÁNOS PAPP FERENC A ZRÍNYI-SZOBOR ALKOTÓJA, BARBA PÉTER EMLÉKÉRE A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem központi helyén, a Zrínyi parkban található egy alkotás, az egyetem névadójának szobra, amiről

Részletesebben

Atyaság. Azt gondolom sikerült röviden bemutatni azt a kuszaságot, ami ezen a téren ma az egyházban van.

Atyaság. Azt gondolom sikerült röviden bemutatni azt a kuszaságot, ami ezen a téren ma az egyházban van. Atyaság Manapság sok szó esik a szellemi atyaságról fıként az újonnan megjelenı apostolokkal kapcsolatban. Ezt a két fogalmat sokan már összetartozó fogalomként is kezelik és ebbıl adódóan már kezd elterjedni

Részletesebben

VIZSGÁLJÁTOK MEG A LELKEKET!

VIZSGÁLJÁTOK MEG A LELKEKET! Pasarét, 2012. augusztus 30. (csütörtök) PASARÉTI PRÉDIKÁCIÓK Horváth Géza VIZSGÁLJÁTOK MEG A LELKEKET! Alapige: 1János 4,1 Szeretteim, ne higgyetek minden léleknek, hanem vizsgáljátok meg a lelkeket,

Részletesebben

Új Szöveges dokumentum

Új Szöveges dokumentum A húsvét Új Szöveges dokumentum A húsvét a keresztények legfontosabb ünnepe, de a tavaszvárás, a tavasz eljövetelének ünnepe is, melyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak.

Részletesebben

Maradjunk meg a saját erősségünkben!

Maradjunk meg a saját erősségünkben! Maradjunk meg a saját erősségünkben! Pál apostol ezt írja a rómaiaknak: Mert tudjuk, hogy az egész teremtett világ, egyetemben fohászkodik és nyög mind idáig. (Rm. 8, 22) E szavak közel kétezer éve hangoztak

Részletesebben

Történelem J Írásbeli felvételi feladatok 2004. javítási útmutató

Történelem J Írásbeli felvételi feladatok 2004. javítási útmutató Történelem J Írásbeli felvételi feladatok 2004 javítási útmutató 1. Jogalkotók Nevezze meg a körülírt jogalkotó történeti személyiségeket! a) A kiváltságos papi osztály helyzetének megerősítését szolgáló

Részletesebben

Javítási útmutató Irodalmi verseny az Arany János Tehetséggondozó Program tanulói számára 2014

Javítási útmutató Irodalmi verseny az Arany János Tehetséggondozó Program tanulói számára 2014 Javítási útmutató Irodalmi verseny az Arany János Tehetséggondozó Program tanulói számára 2014 Az alábbi feladatok a Galambok röppennek föl című regényhez kapcsolódnak. 1. Milyen nyelven keletkezett a

Részletesebben

CSELEKEDJ! Bevezetés. 1 Majd szólt a tanítványaihoz is: Volt egy gazdag ember, akinek volt egy sáfára. Ezt bevádolták nála,

CSELEKEDJ! Bevezetés. 1 Majd szólt a tanítványaihoz is: Volt egy gazdag ember, akinek volt egy sáfára. Ezt bevádolták nála, CSELEKEDJ! 1 Majd szólt a tanítványaihoz is: Volt egy gazdag ember, akinek volt egy sáfára. Ezt bevádolták nála, hogy eltékozolja a vagyonát. 2 Ezért előhívatta, és így szólt hozzá: Mit hallok rólad? Adj

Részletesebben

A keresztény és az iszlám kultúra viszonyának elemei a konfliktusokhoz és a háborúhoz

A keresztény és az iszlám kultúra viszonyának elemei a konfliktusokhoz és a háborúhoz KARD ÉS TOLL 2006/3 A keresztény és az iszlám kultúra viszonyának elemei a konfliktusokhoz és a háborúhoz Oszti Judit A konfliktusok kezelése, a háború, az erõszak társadalmi megítélése eltérõ a különbözõ

Részletesebben

Az ü dvö ssé g förrá sái (Vö. Iz 12,3)

Az ü dvö ssé g förrá sái (Vö. Iz 12,3) Az ü dvö ssé g förrá sái (Vö. Iz 12,3) Szentségek vételére felkészítő kiadvány. Kiadja: Szent József Plébánia. Cím: 8800 Nagykanizsa Ady E. 15. Felelős kiadó és szerkesztő: Váron István. E-mail: varonistvan@gmail.com

Részletesebben

B/5787. számú BESZÁMOLÓ

B/5787. számú BESZÁMOLÓ MAGYARORSZÁG KORMÁNYA ORSZÁGGYliLÉS HIVATAL. Érkezett : 2015 JuL 2 8. B/5787. számú BESZÁMOLÓ a világörökségi területek állapotáról és a világ kulturális és természeti örökségének védelméről szóló egyezményb

Részletesebben

d barokk c görög/római g mezopotámiai toronytemplom b román f bizánci

d barokk c görög/római g mezopotámiai toronytemplom b román f bizánci A 2004/2005. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első (iskolai) fordulójának feladatmegoldásai TÖRTÉNELEMBŐL I. KÉPAZONOSÍTÁS (5 pont) A képeken különböző korok templomai láthatóak. Válassza

Részletesebben

Az evangélium ereje Efézusban

Az evangélium ereje Efézusban Az Ige növekedése Lekció: Lk. 10.1-20 2009. okt. 18. Textus: ApCsel. 19.8-40 Gazdagrét Az evangélium ereje Efézusban Az Ige növekedése útján Pál apostol három olyan városban hirdette az evangéliumot, amelyek

Részletesebben