A varázsgömbön túl - 2. rész: Karbantartás

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A varázsgömbön túl - 2. rész: Karbantartás"

Átírás

1 A varázsgömbön túl - 2. rész: Karbantartás A mindennapi munka során talán ritkábban van szükség a most bemutatásra kerülő alkalmazásokra és eszközökre, hiszen a legtöbb esetben előre beállított, ütemezett feladatokról van szó. Sokan nem is sejtik, mennyi fölösleges munkától óvják meg a felhasználókat a Windows ezen automatikus karbantartó funkciói. Előfordulhat azonban, hogy baj történik vagy saját kezünkbe akarjuk venni az irányítást - lássuk tehát, hol kezdjük. Feladatkezelés - Task Manager Amikor egy lefagyott programot kell leállítanunk, vagy egyszerűen csak kíváncsiak vagyunk egyegy alkalmazás memória- vagy processzor-használatára általában a feladatkezelőhöz fordulunk. A Task Manager-t két módszerrel hívhatjuk elő, a CTRL+ALT+DEL billenytűkombinációval vagy a tálca egy üres területére jobb kattintással és a Task Manager menüpont kiválasztásával. A Windows Vista-ban a Task Manager is (végre) átesett némi változtatáson, bővítésen. Az Applications (alkalmazások) fülön látható lista nem változott, az aktív felhasználó által futtatott programok listáját láthatjuk itt, melyeket bezárhatunk, előtérbe hozhatunk, vagy megtekinthetjük az alkalmazáshoz kapcsolódó folyamatot a következő fülön. A Processes (folyamatok) lista alapértelmezésként egy új oszloppal bővült, a folyamatok "emberi" nyelven történő definícióját tartalmazó Description (leírás) mezővel. Itt láthatjuk a processzek teljes neveit, így könnyebben eligazodhatunk az esetleg ismeretlen fájlnevek között. Ahhoz, hogy az összes felhasználó által futtatott folyamatot láthassuk és vezérelhessük is, egy gombnyomással engedélyeznünk kell ezt a módot. Ahol korábban egy egyszerű jelölődoboz volt, most egy User Account Control által felügyelt nyomógomb látható, így a rendszer feletti teljes ellenőrzéshez nyugtáznunk kell az UAC kérdését.

2 A Task Manager új információkkal és UAC-védelemmel A következő fül újdonság, és igazán jó ötlet volt a fejlesztők részéről, itt a rendszer szolgáltatásait láthatjuk és olyan alapműveleteket végezhetünk velük, mint az indítás, leállítás, valamint az Applications fülhöz hasonlóan átugorhatunk a szolgáltatáshoz tartozó folyamathoz (process) is. Az új lista révén az alapműveletek elvégzéséhez többé nem kell kitallóznunk a szolgáltatások konzolt a felügyeleti eszközök közül. Ha a szolgáltatások beállításain, például az indítás módján kívánunk módosítani, a Task Manager-ből akár egyetlen gombnyomással (Services...) megnyithatjuk a szolgáltatások vezérlőkonzolját is.

3 A szolgáltatások listája a feladatkezelőben A Performance (teljesítmény) lap több helyen is változáson esett át, az első és talán legszembetűnőbb, hogy az alsó grafikon immár nem a lapozófájl (mely a fizikai memória és a fájlrendszerben található lapozófájl(ok) összesített mérete), hanem a tényleges fizikai memória kihasználtságát mutatja. Az alul szereplő számlálódobozok is rendeződtek némiképp: a felhasználók számára semmilyen érdemi információt sem hordozó - ezáltal kvázi használhatatlan - mérők eltűntek, helyettük viszont megjelent a rendszer futási idejének kijelzése (Up Time) és egy új gomb, mely a sokkal részletesebb információkkal szolgáló erőforrás-kijelzőt, a Resource Monitor-t indítja.

4 Alapszintű teljesítménymérés Kicsit részletesebben - Resource Monitor A Resource Monitor egy új eszköz a Windows-ban, segítségével részletesebb képet kaphatunk a folyamatok processzor- és memóriahasználatáról, az általuk generált hálózati forgalomról és lemezműveletekről, sőt azt is láthatjuk, éppen melyik fájlt olvassa, vagy írja a legintenzívebben a rendszer. Az erőforrás-mérő mobilprocesszorok esetén a CPU-terhelésen kívül - százalékos értékben - annak pillanatnyi frekvenciáját is kijelzi, így bizonyos terhelési szituációkhoz pontosabban bekonfigurálhatjuk az energiagazdálkodási funkciókat. (Ezzel a cikk egy későbbi részében foglalkozunk majd.)

5 Részletes információk a folyamatok erőforrás-felhasználásáról Fő az egészség - Reliability Monitor A Windows Vista egyik vadonatúj szolgáltatása, mely a rendszergazdáknak és az egyéni felhasználóknak is rendkívül hasznos lehet, a rendszer egészségi állapotát és megbízhatóságát figyelemmel követő Reliability Monitor. Az eszközt a vezérlőpult felügyeleti eszközei (Control Panel / Administrative Tools) közül indíthatjuk. Indításkor az imént bemutatott Performance Monitor köszön ránk, a Reliability Monitort a bal oldalon látható fa-struktúrából választhatjuk ki. Mint látható a Reliability Monitor a rendszerben bekövetkezett különböző hardveres és szoftveres hibákat gyűjti össze, majd ezek összesítésével készít egy általános megbízhatósági grafikont. Jól látszik, hogy a saját gépem - az erős terhelésnek és folytonos teszteléseknek köszönhetően meglehetősen sokat vesztett kezdeti 10-es osztályzatából. Az eszköz az egyes eseményeket egy idővonalon ábrázolja, ha kíváncsiak vagyunk egy adott nap történéseire, csak ki kell jelölnünk,

6 majd lentebb kategóriákba rendezve láthatjuk a meghibásodásodott alkalmazásokat, és azok hibakódjait. Miután elhárítottuk az akadályokat, és a rendszer huzamosabb ideig rendben működik, nemsokára a grafikon is feljebb kúszik jelezvén, hogy a Windows visszanyerte stabilitását. A Reliability (and Performance) Monitor konzoljában lehetőségünk van egyénileg felállított szabályok szerint is megfigyelni egyes rendszerkomponensek működését. Az alábbiakban a D: kötetre vonatkozó számlálót állítjuk be, mely a másodpercenként írt bájtokat számolja és gyűjti.csv formátumú fájlba. A mintavételezés gyakoriságát 5 másodpercre állítjuk, majd egy nagyobb másolást követően megtekintjük az eredményt a Microsoft Excel alkalmazásban.

7

8

9 Miután beállítottuk a paramétereket, indítsuk el az adatgyűjtést! Láthattuk, hogy meglehetősen részletekbe menően megadhatjuk a naplózás menetét és a kimeneti fájl elkészítésének módját, a fájltípusok között például még a Resource Monitor által feldolgozható bináris és SQL adatbázisba illeszthető formátum is szerepel.

10 Mint azt a naplófájlban láthatjuk, eleinte a kisebb fájlok másolása miatt alig volt adatmozgás, majd egy időpillanatban szüneteltettem a másolást, ezután következtek a nagyobb fájlok, a tábla adatai szerint átlagosan 3,5 MB/másodperces sebességgel, mely a változó terhelés miatt erősen ingadozott. Rend a lelke mindennek - Disk Defragmenter A Windows Vista lemez-töredezettségmentesítője - mely szintén a felügyeleti eszközök része lett végtelenül egyszerű felülettel és némileg módosított algoritmussal rendelkezik. Mint azt korábbi cikkünkben is írtam, a lemezterület grafikus megjelenítése eltűnt, mivel - felmérések szerint - a felhasználóknak nem nyújtott semmilyen érdemi információt. A folyamatjelző sem szerepel már a képernyőn, ugyanis a változó méretű és helyű adatok mozgatásának idejét szinte lehetetlen pontosan megbecsülni, így a fejlesztők a téves információk közlése helyett inkább eltávolították ezt a sávot. A töredezettségmentesítő a Vista telepítésekor alapértelmezésként ütemezve van, így tulajdonképpen átlagfelhasználás esetén hozzá sem kell nyúlnunk. Mivel a Disk Defragmenter immár alacsony priorítással dolgozik, nem terheli le a rendszert, még akkor sem, ha a felhasználó közben aktívan dolgozik a gépen. További újítás, hogy az eszköz a 64 MB-nál nagyobb darabokban lévő fájlokat egybefüggőnek számítja, így egyrészt a művelet hamarabb véget ér, másfelől a lemezegységet sem teszi ki fölösleges igénybevételnek. A Vista Disk Defragmenter-e a művelet során automatikusan az összes felcsatlakoztatott merevlemez-kötetet töredékmentesíti, így ha csak egyetlen köteten szeretnénk elvégezni a karbantartást, a parancssoros változatot kell használnunk "defrag x:" formában, ahol "x:" a töredékmentesíteni kívánt kötet betűjele. Ha módosítani szeretnénk az alapértelmezett ütemezésen, mindenképpen érdemes egy olyan

11 időpontot választani, amikor általában nem vagyunk a gép előtt, például ebédidőben, vagy egy késő éjszakai időpontban. Töredezettségmentesítés egyszerűbben és gyorsabban Fájlrendszertelenség - CheckDisk A CheckDisk alkalmazására viszonylag ritkán kerül sor, de néha rejtélyes lemezterület-elfogyásokat vagy olvashatatlan, törölhetetlen fájlok és mappák problémáját oldhatja meg az összekuszálódott fájlrendszer rendbetételével. A CheckDisk parancssoros lemezellenőrző- és karbantartó programot a Windows futása közben csak írásvédett módban futtathatjuk a rendszerpartíción és minden olyan köteten, ahol fájlok vannak nyitva. A használat alatt lévő köteteket csak a rendszer újraindítása közben, úgynevezett konzolos üzemmódban javíthatjuk ki. Amikor kiadjuk a "chkdsk /F x:" parancsot ("x:" az ellenőrizendő partíció betűjele, a /F a fix, azaz javítás paramétert jelöli) a program vagy elkezdi ellenőrizni a fájlrendszert, vagy hibaüzenetet küld, miszerint a kötet zárolva van, hiszen használjuk. Ekkor választhatjuk a Windows következő újraindítására történő ütemezést. A CheckDisk képes a sérült MFT (Master File Table), az indexbejegyzések és a biztonsági leírók ellenőrzésére és kijavítására, a /R kapcsoló használatával pedig a merevlemez rossz szektorainak feltérképezésére is. (Ez a művelet a lemez méretétől függően akár több óráig is eltarthat!) A chkdsk

12 programot minden olyan esetben alkalmazhatjuk, amikor gyanúsan kevés lemezterületet látunk a fájlkezelőben, vagy nem tudunk törölni egy-egy olyan fájlt vagy könyvtárat, amikhez biztosan van írási jogunk, esetleg áramszünet miatt szabálytalanul állt le a rendszer. Ezekben az esetekben legtöbbször fájlrendszer-sérüléssel állunk szemben, melyet az eszköz nagy valószínűséggel helyre tud állítani. A CheckDisk Vista-beli változatában nem sok változás történt, bár az új verzió valamivel részletesebb információt közöl, és végre a Windows futása közbeni vizsgálatok sem eredményeznek téves hibajelzéseket. Hiba a Master File Table-ben - futtassuk az ellenőrzőt a /F kapcsolóval! Mindent a maga idejében - Task Scheduler

13 A most sorra vett eszközök közül talán a Vista feladatütemezője az egyik legérdekesebb. A Windows XP-ben meglehetősen korlátozott lehetőségeink voltak különböző feladatok ütemezett futtatására, az eszköz lényegében nem sokat változott a Windows 98-ban debütált Task Scheduler óta. A Vista ezen a téren is óriási változást hoz, az új feladatütemezőt minden korábbinál részletesebben állíthatjuk be. A Vista-ban lévő Task Scheduler a tűzfalhoz hasonlóan saját konzolt kapott, így a már ismerős felületről konfigurálhatjuk az ütemezéseket is. A konzolt a felügyeleti eszközök mappából megnyitva máris láthatjuk a Windows alapbeállításokkal futó időzített feladatait. Ezek a Windows rendes működéséhez szükséges diagnosztikai és karbantartó folyamatok, így lehetőleg ne módosítsuk és ne tiltsuk le őket. Windows Vista feladatütemező konzol A Task Scheduler MMC-ben egy-egy elemet kiválasztva annak beállításait és naplóját egyetlen lapon megtekinthetjük. Láthatjuk, hogy a bejegyzések hasonlítanak egy eseménynapló-nézetre, ami nem véletlen, hiszen - ahogy azt a későbbiekben majd látjuk - a feladatütemező szorosan együttműködik az eseménynapló szolgáltatással.

14 Részletes információk egy feladatról, és a futás eredményéről Említettem, hogy a korábbinál jóval részletesebb beállítási lehetőségeink nyílnak az új eszközzel, nézzük tehát milyen szempontok alapján ütemezhetünk feladatot! Ütemezett feladat létrehozására kétfajta varázsló áll rendelkezésünkre, egy alapbeállításokkal rendelkező "Create Basic Task" elnevezésű, és egy bővebb funkciókkal ellátott, egyszerűen csak "Create Task" nevű. A Basic varázsló segítségével mindössze a feladat nevét, az ütemezés módját (napi, heti, havi, stb.) és az indítani kívánt program elérési útvonalát kell megadnunk. A teljes értékű ütemező-varázsló azonban minden igényt kielégítő eszköz, mellyel az alábbi szempontok alapján időzíthetünk feladatot: Általános beállítások a feladat csak egy adott felhasználó vagy adott csoportba tartozó felhasználó bejelentkezésekor fusson, vagy bármikor, a feladat futtatása maximális privilégiumokkal (rendszergazda jogosultsággal), a feladat Windows Vista, vagy Windows XP SP2/Windows Server 2003/Windows 2000 kompatibilitási módban fusson, A feladat indítása a következő események bekövetkeztekor időzítve: egy megadott időpontban, napi, heti, havi vagy egyszeri alkalommal, korábban megadott felhasználó vagy megadott csoportba tartozó felhasználó bejelentkezésekor, a rendszer indításakor,

15 rendszeresemény hatására, a feltételek az eseménynapló adataiból állíthatók össze, másik ütemezett feladat létrehozásakor, felhasználó terminálszolgáltatások segítségével történő csatlakozásakor a helyi számítógépről, vagy a helyi számítógépre, felhasználó leválásakor a terminál-munkamenetről a helyi vagy a távoli számítógépen, a számítógép zárolásakor, a számítógép zárolásának feloldásakor. Ütemezhető feladatok program indítása, küldése, üzenet megjelenítése a képernyőn. További feltételek feladat indítása csak a számítógép megadott ideig tartó üresjáratában (megadható a rendszer meddig várjon az üresjárati állapotra), a feladat leállítása ha a számítógép kilép az üresjáratból, a feladat folytatása/újraindítása, ha a számítógép ismét üresjáratba kerül, a feladat indítása csak hálózati tápellátás esetén, a feladat leállítása a hálózati tápellátás megszűnésekor és akkumulátoros üzemmódra váltáskor, a számítógép felébresztése készenléti állapotból a feladat futtatásához, a feladat futtatása csak akkor, ha a számítógép a megadott hálózati környezetben tartózkodik. Egyéb beállítások a feladat indításának a megadott ideig tartó késleltetése, a feladat látható futtatása (ablak megnyitása), a feladat minél előbbi futtatása, ha az ütemezés idején a számítógép ki volt kapcsolva, ha a feladat hiba miatt leáll, induljon újra a megadott idő múlva és a megadott alkalommal, a feladat leállítása, ha az tovább fut a megadott időpontnál, a feladat kényszerű leállítása, ha nem áll le magától, a feladat törlése, ha lefutott és nincs további ütemezés számára. ha a feladat már fut: új példány párhuzamos indítása/ne induljon új példány, új példány indítása, amint az előző véget ért, a futó példány leállítása. A példa kedvéért most mégis tiltsuk le a töredezettségmentesítő alapértelmezett ütemezését és állítsunk be egy teljesen egyéni időzítést. Tegyük fel, hogy mi csak a C: kötetet szeretnék töredékmentesíteni, a feladat pedig induljon minden nap déli 12 órakor, de csak akkor, ha a gép már legalább 10 perce üresjáratban van (mert az ebédidőnket töltjük). Ha a rendszer további egy órán át nem kerül üresjáratba (mert mondjuk ebéd helyett egy sürgős feladaton dolgozunk), a feladat már ne is fusson le, csak másnap. Elsőre talán bonyolultnak tűnhet a szabályrendszer, de az új varázsló segítségével mindössze néhány kattintás az egész, lássuk:

16

17

18

19

20 A varázsló még az olyan apróságokra is fel van készítve, mint a szóközöket tartalmazó elérési útvonalak. Ha például a "\Program Files\Windows Media Player" könyvtárból indítunk egy programot, a Windows megkérdezi, hogy a "Program" nevű programot szeretnénk-e indítani a mögötte lévő szöveget paraméterként értelmezve, vagy egy szóközökből álló útvonallal van-e dolgunk. Nemet válaszolva láthatjuk, hogy a varázsló értékhelyesen töltötte ki a mezőket.

21

22 Forró nyomon - Event Viewer A Windows Vista-ban az eseménynapló is sokat fejlődött, immár a konzol nyitólapján eseménytípus szerint összesítve láthatjuk a bejegyzéseket. Az új Windows-ban minden főbb rendszerkomponens saját csatornán keresztül kommunikál az eseménynaplóval, így tulajdonképpen minden összetevőnek "saját" event log-ja van. Ez jobban segíti eligazodni a felhasználókat, többé nem tévedünk el a rendszernapló, vagy az alkalmazásnapló milliónyi bejegyzése között. A főalakban az egyes eseményekre kattintva rögtön láthatjuk azok előnézetét, így nem szükséges külön ablakot nyitni a bejegyzésk részleteinek megtekintéséhez. Természetesen továbbra is lehetőség van ezen ablakok használatára is, ráadásul most már egyszerre többet is megnyithatunk, hogy összehasonlítsunk több eseményt.

23 A Windows Vista eseménynaplója A megújult eszköz képes a bejegyzéseket a mára rendkívül elterjedt XML formátumban is megjeleníteni, így megkönnyítve a programozók eseménynaplóból történő adatgyűjtését. A Vista Event Log-ja - mint arról korábban szó volt - szorosan együttműködik a feladatütemezővel, bármely eseményt hozzákapcsolhatunk egy tetszőleges feladat futtatásához, így a rendszerüzemeltetők gyorsabban és automatikusan reagálhatnak egy-egy eseményre.

24 Esemény-tulajdonságok előnézete, akár XML formátumban is Azon túl, hogy saját szűrési feltételek alapján akár egyéni naplónézeteket is létrehozhatunk, az eszköz egy új feladatot, a távoli gépek naplóinak monitorozását is képes elvégezni. Ehhez mindössze engedélyeznünk kell az egyes naplótípusok (Application, System, Security, Setup) beállításai között a "Subscription" lehetőséget. Ezzel a módszerrel a hálózat bármely gépének eseménynaplóját automatikusan figyelemmel követhetjük, természetesen itt is alkalmazhatunk részletes szűrési feltételeket.

25 "Feliratkozás" távoli számítógépek eseménynaplójának figyelésére Segít a bajban - Recovery Options Mit tegyünk, ha egyszercsak nem indul számítógépünk, vagy időnként lefagy, instabilan működik a Windows? Semmi pánik! Helyezzük be a Vista telepítőlemezét, majd indítsuk el a telepítést. Az "Install now" gomb helyett azonban most válasszuk alul az "Open system recovery tools" hivatkozást.

26 Diagnosztikai és rendszer-helyreállító eszközök A Vista egy sor diagnosztikai eszközzel rendelkezik, melyekkel a legtöbb esetben kideríthetjük a hiba okát, sőt akár ki is javíthatjuk azokat. A szerszámosládában találunk rendszertöltő-javítót (Startup Repair), mely megkeresi a telepített Windows példányokat és helyreállítja a bootszektort és a bootmenüt, de ha olyan súlyosan megsérült a rendszerünk, hogy nem képes elindulni, innen akár rendszervisszaállítást (System Restore), vagy Complete PC Backup helyreállítást is indíthatunk. (Ezen eszközök működését részletesen a következő részben tárgyaljuk.) Egy új eszköz is helyet kapott a lemezen, ez pedig egy memóriatesztelő alkalmazás, mely a RAMchipek fizikai kondícióját hivatott ellenőrizni. A Windows Memory Diagnostic Tool futtatásakor a rendszer automatikusan újraindul, majd - a véletlenszerű és szekvenciális írási és olvasási tesztekből álló - vizsgálat végeztélvel egy összesített eredményt kapunk a RAM-ok állapotáról.

27

28 Öngyógyítás - Windows Diagnostics A Windows Vista szerves része az úgynevezett Diagnostic Policy Service, mely képes a leggyakrabban előforduló hibákat érzékelni, majd automatikusan megoldást keresni és kijavítani azokat. Amikor egy program vagy szolgáltatás hibásan működik, lefagy, esetleg az egész rendszer elveszti stabilitását, a diagnosztikai szolgáltatás automatikusan összegyűjti a rendelkezésre álló információkat, majd tájékoztatja a felhasználót a szükséges lépésekről. Egyszerűbb hibáknál, mint például hálózati kapcsolatok rendellenes működésénél, akár önállóan is képes megoldani a problémákat - a hálózati példánál maradva - az IP-cím megújításával, esetleg az interfész újraindításával (reset). A Windows által detektált hibák és azok megoldási javaslatainak megtekintéséhez nyissuk meg a vezérlőpultot, majd a rendszer kategóriában válasszuk a "Problémák és megoldások" menüpontot (Control Panel/System and Maintenance/Problem Reports and Soulutions).

29 Probléma az egyik eszközmeghajtóval Amint a képen is láthatjuk, máris van egy még nem ellenőrzött problémánk - a Windows szerint az egyik eszközillesztő hibás működést eredményez. Nézzük a részleteket, kattintsunk a szövegre!

30 A detektált problémák listája Úgy tűnik, elég sok gond van a rendszerrel, a fenti listában láthatjuk, hogy az egyes alkalmazásokkal hányszor és milyen probléma fordult elő. Ha kíváncsiak vagyunk, van-e megoldás számunkra, kattintsunk jobb gombbal a kiszemelt sorra, majd válasszuk a megoldási javaslatok menüpontot (View solution). Ha a Windows képes automatikusan korrigálni a hibát, vagy az online adatbázisban már szerepel megoldás, a rendszer automatikusan értesít minket erről, így valószínűleg a most kiválasztott hibára még nem lesz teljes értékű gyógyír.

31 Erre a problémára gyelőre nincs megoldás Amint arra számítottunk, egyelőre nem találtunk használható megoldást a problémával kapcsolatban. A leírásban olvashatjuk, hogy a Microsoft fejlesztői tudnak a probléma létezéséről, de egyelőre nem tudták azt kijavítani - esetünkben több, mint valószínű, hogy egy régi, nem Vistakompatibilis illesztőprogram a ludas, így várhatóan a szoftver (vagy az eszköz) cseréje vezethet csak eredményre. Akár kapunk megoldási javaslatokat, akár nem, mindenképpen ajánlott - főleg most, a Vista bétaverzióinak tesztelésének idején - hogy minél több hibajelentést küldjünk, hiszen ez nagyban segíti a programozókat, a még kijavítatlan hibák korrigálásában. Ha egy programmal látszólag sok hiba akad, de nem akarunk minden alkalommal jelentést küldeni az esetről, az alkalmazást felvehetjük egy kivétellistára. Ezesetben a Windows nem állít fel minden fagyás vagy hibás működés esetén diagnózist, helyette egy gombnyomással bezárhatjuk a rakoncátlankodó programot. Mint láthattuk a Windows Vista rendszerben számos eszköz áll rendelkezésünkre, hogy a felmerülő problémákat egyedül, szakember segítségének igénybevétele nélkül is megoldhassuk. Előfordulhat azonban, hogy hardveres meghibásodás vagy vírustámadás miatt a biztonsági mentés után kell nyúlnunk, neadjisten a komplett rendszert újra kell telepítenünk. A következő részben a Vista biztonsági mentést végző és rendszervisszaállító megoldásaival foglalkozunk; megtudhatjuk például, hogyan készíthetünk - az oly közkedvelt Norton Ghost-hoz hasonlóan - rendszer-képfájlt külső alkalmazás igénybevétele nélkül.