A varázsgömbön túl - 2. rész: Karbantartás

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A varázsgömbön túl - 2. rész: Karbantartás"

Átírás

1 A varázsgömbön túl - 2. rész: Karbantartás A mindennapi munka során talán ritkábban van szükség a most bemutatásra kerülő alkalmazásokra és eszközökre, hiszen a legtöbb esetben előre beállított, ütemezett feladatokról van szó. Sokan nem is sejtik, mennyi fölösleges munkától óvják meg a felhasználókat a Windows ezen automatikus karbantartó funkciói. Előfordulhat azonban, hogy baj történik vagy saját kezünkbe akarjuk venni az irányítást - lássuk tehát, hol kezdjük. Feladatkezelés - Task Manager Amikor egy lefagyott programot kell leállítanunk, vagy egyszerűen csak kíváncsiak vagyunk egyegy alkalmazás memória- vagy processzor-használatára általában a feladatkezelőhöz fordulunk. A Task Manager-t két módszerrel hívhatjuk elő, a CTRL+ALT+DEL billenytűkombinációval vagy a tálca egy üres területére jobb kattintással és a Task Manager menüpont kiválasztásával. A Windows Vista-ban a Task Manager is (végre) átesett némi változtatáson, bővítésen. Az Applications (alkalmazások) fülön látható lista nem változott, az aktív felhasználó által futtatott programok listáját láthatjuk itt, melyeket bezárhatunk, előtérbe hozhatunk, vagy megtekinthetjük az alkalmazáshoz kapcsolódó folyamatot a következő fülön. A Processes (folyamatok) lista alapértelmezésként egy új oszloppal bővült, a folyamatok "emberi" nyelven történő definícióját tartalmazó Description (leírás) mezővel. Itt láthatjuk a processzek teljes neveit, így könnyebben eligazodhatunk az esetleg ismeretlen fájlnevek között. Ahhoz, hogy az összes felhasználó által futtatott folyamatot láthassuk és vezérelhessük is, egy gombnyomással engedélyeznünk kell ezt a módot. Ahol korábban egy egyszerű jelölődoboz volt, most egy User Account Control által felügyelt nyomógomb látható, így a rendszer feletti teljes ellenőrzéshez nyugtáznunk kell az UAC kérdését.

2 A Task Manager új információkkal és UAC-védelemmel A következő fül újdonság, és igazán jó ötlet volt a fejlesztők részéről, itt a rendszer szolgáltatásait láthatjuk és olyan alapműveleteket végezhetünk velük, mint az indítás, leállítás, valamint az Applications fülhöz hasonlóan átugorhatunk a szolgáltatáshoz tartozó folyamathoz (process) is. Az új lista révén az alapműveletek elvégzéséhez többé nem kell kitallóznunk a szolgáltatások konzolt a felügyeleti eszközök közül. Ha a szolgáltatások beállításain, például az indítás módján kívánunk módosítani, a Task Manager-ből akár egyetlen gombnyomással (Services...) megnyithatjuk a szolgáltatások vezérlőkonzolját is.

3 A szolgáltatások listája a feladatkezelőben A Performance (teljesítmény) lap több helyen is változáson esett át, az első és talán legszembetűnőbb, hogy az alsó grafikon immár nem a lapozófájl (mely a fizikai memória és a fájlrendszerben található lapozófájl(ok) összesített mérete), hanem a tényleges fizikai memória kihasználtságát mutatja. Az alul szereplő számlálódobozok is rendeződtek némiképp: a felhasználók számára semmilyen érdemi információt sem hordozó - ezáltal kvázi használhatatlan - mérők eltűntek, helyettük viszont megjelent a rendszer futási idejének kijelzése (Up Time) és egy új gomb, mely a sokkal részletesebb információkkal szolgáló erőforrás-kijelzőt, a Resource Monitor-t indítja.

4 Alapszintű teljesítménymérés Kicsit részletesebben - Resource Monitor A Resource Monitor egy új eszköz a Windows-ban, segítségével részletesebb képet kaphatunk a folyamatok processzor- és memóriahasználatáról, az általuk generált hálózati forgalomról és lemezműveletekről, sőt azt is láthatjuk, éppen melyik fájlt olvassa, vagy írja a legintenzívebben a rendszer. Az erőforrás-mérő mobilprocesszorok esetén a CPU-terhelésen kívül - százalékos értékben - annak pillanatnyi frekvenciáját is kijelzi, így bizonyos terhelési szituációkhoz pontosabban bekonfigurálhatjuk az energiagazdálkodási funkciókat. (Ezzel a cikk egy későbbi részében foglalkozunk majd.)

5 Részletes információk a folyamatok erőforrás-felhasználásáról Fő az egészség - Reliability Monitor A Windows Vista egyik vadonatúj szolgáltatása, mely a rendszergazdáknak és az egyéni felhasználóknak is rendkívül hasznos lehet, a rendszer egészségi állapotát és megbízhatóságát figyelemmel követő Reliability Monitor. Az eszközt a vezérlőpult felügyeleti eszközei (Control Panel / Administrative Tools) közül indíthatjuk. Indításkor az imént bemutatott Performance Monitor köszön ránk, a Reliability Monitort a bal oldalon látható fa-struktúrából választhatjuk ki. Mint látható a Reliability Monitor a rendszerben bekövetkezett különböző hardveres és szoftveres hibákat gyűjti össze, majd ezek összesítésével készít egy általános megbízhatósági grafikont. Jól látszik, hogy a saját gépem - az erős terhelésnek és folytonos teszteléseknek köszönhetően meglehetősen sokat vesztett kezdeti 10-es osztályzatából. Az eszköz az egyes eseményeket egy idővonalon ábrázolja, ha kíváncsiak vagyunk egy adott nap történéseire, csak ki kell jelölnünk,

6 majd lentebb kategóriákba rendezve láthatjuk a meghibásodásodott alkalmazásokat, és azok hibakódjait. Miután elhárítottuk az akadályokat, és a rendszer huzamosabb ideig rendben működik, nemsokára a grafikon is feljebb kúszik jelezvén, hogy a Windows visszanyerte stabilitását. A Reliability (and Performance) Monitor konzoljában lehetőségünk van egyénileg felállított szabályok szerint is megfigyelni egyes rendszerkomponensek működését. Az alábbiakban a D: kötetre vonatkozó számlálót állítjuk be, mely a másodpercenként írt bájtokat számolja és gyűjti.csv formátumú fájlba. A mintavételezés gyakoriságát 5 másodpercre állítjuk, majd egy nagyobb másolást követően megtekintjük az eredményt a Microsoft Excel alkalmazásban.

7

8

9 Miután beállítottuk a paramétereket, indítsuk el az adatgyűjtést! Láthattuk, hogy meglehetősen részletekbe menően megadhatjuk a naplózás menetét és a kimeneti fájl elkészítésének módját, a fájltípusok között például még a Resource Monitor által feldolgozható bináris és SQL adatbázisba illeszthető formátum is szerepel.

10 Mint azt a naplófájlban láthatjuk, eleinte a kisebb fájlok másolása miatt alig volt adatmozgás, majd egy időpillanatban szüneteltettem a másolást, ezután következtek a nagyobb fájlok, a tábla adatai szerint átlagosan 3,5 MB/másodperces sebességgel, mely a változó terhelés miatt erősen ingadozott. Rend a lelke mindennek - Disk Defragmenter A Windows Vista lemez-töredezettségmentesítője - mely szintén a felügyeleti eszközök része lett végtelenül egyszerű felülettel és némileg módosított algoritmussal rendelkezik. Mint azt korábbi cikkünkben is írtam, a lemezterület grafikus megjelenítése eltűnt, mivel - felmérések szerint - a felhasználóknak nem nyújtott semmilyen érdemi információt. A folyamatjelző sem szerepel már a képernyőn, ugyanis a változó méretű és helyű adatok mozgatásának idejét szinte lehetetlen pontosan megbecsülni, így a fejlesztők a téves információk közlése helyett inkább eltávolították ezt a sávot. A töredezettségmentesítő a Vista telepítésekor alapértelmezésként ütemezve van, így tulajdonképpen átlagfelhasználás esetén hozzá sem kell nyúlnunk. Mivel a Disk Defragmenter immár alacsony priorítással dolgozik, nem terheli le a rendszert, még akkor sem, ha a felhasználó közben aktívan dolgozik a gépen. További újítás, hogy az eszköz a 64 MB-nál nagyobb darabokban lévő fájlokat egybefüggőnek számítja, így egyrészt a művelet hamarabb véget ér, másfelől a lemezegységet sem teszi ki fölösleges igénybevételnek. A Vista Disk Defragmenter-e a művelet során automatikusan az összes felcsatlakoztatott merevlemez-kötetet töredékmentesíti, így ha csak egyetlen köteten szeretnénk elvégezni a karbantartást, a parancssoros változatot kell használnunk "defrag x:" formában, ahol "x:" a töredékmentesíteni kívánt kötet betűjele. Ha módosítani szeretnénk az alapértelmezett ütemezésen, mindenképpen érdemes egy olyan

11 időpontot választani, amikor általában nem vagyunk a gép előtt, például ebédidőben, vagy egy késő éjszakai időpontban. Töredezettségmentesítés egyszerűbben és gyorsabban Fájlrendszertelenség - CheckDisk A CheckDisk alkalmazására viszonylag ritkán kerül sor, de néha rejtélyes lemezterület-elfogyásokat vagy olvashatatlan, törölhetetlen fájlok és mappák problémáját oldhatja meg az összekuszálódott fájlrendszer rendbetételével. A CheckDisk parancssoros lemezellenőrző- és karbantartó programot a Windows futása közben csak írásvédett módban futtathatjuk a rendszerpartíción és minden olyan köteten, ahol fájlok vannak nyitva. A használat alatt lévő köteteket csak a rendszer újraindítása közben, úgynevezett konzolos üzemmódban javíthatjuk ki. Amikor kiadjuk a "chkdsk /F x:" parancsot ("x:" az ellenőrizendő partíció betűjele, a /F a fix, azaz javítás paramétert jelöli) a program vagy elkezdi ellenőrizni a fájlrendszert, vagy hibaüzenetet küld, miszerint a kötet zárolva van, hiszen használjuk. Ekkor választhatjuk a Windows következő újraindítására történő ütemezést. A CheckDisk képes a sérült MFT (Master File Table), az indexbejegyzések és a biztonsági leírók ellenőrzésére és kijavítására, a /R kapcsoló használatával pedig a merevlemez rossz szektorainak feltérképezésére is. (Ez a művelet a lemez méretétől függően akár több óráig is eltarthat!) A chkdsk

12 programot minden olyan esetben alkalmazhatjuk, amikor gyanúsan kevés lemezterületet látunk a fájlkezelőben, vagy nem tudunk törölni egy-egy olyan fájlt vagy könyvtárat, amikhez biztosan van írási jogunk, esetleg áramszünet miatt szabálytalanul állt le a rendszer. Ezekben az esetekben legtöbbször fájlrendszer-sérüléssel állunk szemben, melyet az eszköz nagy valószínűséggel helyre tud állítani. A CheckDisk Vista-beli változatában nem sok változás történt, bár az új verzió valamivel részletesebb információt közöl, és végre a Windows futása közbeni vizsgálatok sem eredményeznek téves hibajelzéseket. Hiba a Master File Table-ben - futtassuk az ellenőrzőt a /F kapcsolóval! Mindent a maga idejében - Task Scheduler

13 A most sorra vett eszközök közül talán a Vista feladatütemezője az egyik legérdekesebb. A Windows XP-ben meglehetősen korlátozott lehetőségeink voltak különböző feladatok ütemezett futtatására, az eszköz lényegében nem sokat változott a Windows 98-ban debütált Task Scheduler óta. A Vista ezen a téren is óriási változást hoz, az új feladatütemezőt minden korábbinál részletesebben állíthatjuk be. A Vista-ban lévő Task Scheduler a tűzfalhoz hasonlóan saját konzolt kapott, így a már ismerős felületről konfigurálhatjuk az ütemezéseket is. A konzolt a felügyeleti eszközök mappából megnyitva máris láthatjuk a Windows alapbeállításokkal futó időzített feladatait. Ezek a Windows rendes működéséhez szükséges diagnosztikai és karbantartó folyamatok, így lehetőleg ne módosítsuk és ne tiltsuk le őket. Windows Vista feladatütemező konzol A Task Scheduler MMC-ben egy-egy elemet kiválasztva annak beállításait és naplóját egyetlen lapon megtekinthetjük. Láthatjuk, hogy a bejegyzések hasonlítanak egy eseménynapló-nézetre, ami nem véletlen, hiszen - ahogy azt a későbbiekben majd látjuk - a feladatütemező szorosan együttműködik az eseménynapló szolgáltatással.

14 Részletes információk egy feladatról, és a futás eredményéről Említettem, hogy a korábbinál jóval részletesebb beállítási lehetőségeink nyílnak az új eszközzel, nézzük tehát milyen szempontok alapján ütemezhetünk feladatot! Ütemezett feladat létrehozására kétfajta varázsló áll rendelkezésünkre, egy alapbeállításokkal rendelkező "Create Basic Task" elnevezésű, és egy bővebb funkciókkal ellátott, egyszerűen csak "Create Task" nevű. A Basic varázsló segítségével mindössze a feladat nevét, az ütemezés módját (napi, heti, havi, stb.) és az indítani kívánt program elérési útvonalát kell megadnunk. A teljes értékű ütemező-varázsló azonban minden igényt kielégítő eszköz, mellyel az alábbi szempontok alapján időzíthetünk feladatot: Általános beállítások a feladat csak egy adott felhasználó vagy adott csoportba tartozó felhasználó bejelentkezésekor fusson, vagy bármikor, a feladat futtatása maximális privilégiumokkal (rendszergazda jogosultsággal), a feladat Windows Vista, vagy Windows XP SP2/Windows Server 2003/Windows 2000 kompatibilitási módban fusson, A feladat indítása a következő események bekövetkeztekor időzítve: egy megadott időpontban, napi, heti, havi vagy egyszeri alkalommal, korábban megadott felhasználó vagy megadott csoportba tartozó felhasználó bejelentkezésekor, a rendszer indításakor,

15 rendszeresemény hatására, a feltételek az eseménynapló adataiból állíthatók össze, másik ütemezett feladat létrehozásakor, felhasználó terminálszolgáltatások segítségével történő csatlakozásakor a helyi számítógépről, vagy a helyi számítógépre, felhasználó leválásakor a terminál-munkamenetről a helyi vagy a távoli számítógépen, a számítógép zárolásakor, a számítógép zárolásának feloldásakor. Ütemezhető feladatok program indítása, küldése, üzenet megjelenítése a képernyőn. További feltételek feladat indítása csak a számítógép megadott ideig tartó üresjáratában (megadható a rendszer meddig várjon az üresjárati állapotra), a feladat leállítása ha a számítógép kilép az üresjáratból, a feladat folytatása/újraindítása, ha a számítógép ismét üresjáratba kerül, a feladat indítása csak hálózati tápellátás esetén, a feladat leállítása a hálózati tápellátás megszűnésekor és akkumulátoros üzemmódra váltáskor, a számítógép felébresztése készenléti állapotból a feladat futtatásához, a feladat futtatása csak akkor, ha a számítógép a megadott hálózati környezetben tartózkodik. Egyéb beállítások a feladat indításának a megadott ideig tartó késleltetése, a feladat látható futtatása (ablak megnyitása), a feladat minél előbbi futtatása, ha az ütemezés idején a számítógép ki volt kapcsolva, ha a feladat hiba miatt leáll, induljon újra a megadott idő múlva és a megadott alkalommal, a feladat leállítása, ha az tovább fut a megadott időpontnál, a feladat kényszerű leállítása, ha nem áll le magától, a feladat törlése, ha lefutott és nincs további ütemezés számára. ha a feladat már fut: új példány párhuzamos indítása/ne induljon új példány, új példány indítása, amint az előző véget ért, a futó példány leállítása. A példa kedvéért most mégis tiltsuk le a töredezettségmentesítő alapértelmezett ütemezését és állítsunk be egy teljesen egyéni időzítést. Tegyük fel, hogy mi csak a C: kötetet szeretnék töredékmentesíteni, a feladat pedig induljon minden nap déli 12 órakor, de csak akkor, ha a gép már legalább 10 perce üresjáratban van (mert az ebédidőnket töltjük). Ha a rendszer további egy órán át nem kerül üresjáratba (mert mondjuk ebéd helyett egy sürgős feladaton dolgozunk), a feladat már ne is fusson le, csak másnap. Elsőre talán bonyolultnak tűnhet a szabályrendszer, de az új varázsló segítségével mindössze néhány kattintás az egész, lássuk:

16

17

18

19

20 A varázsló még az olyan apróságokra is fel van készítve, mint a szóközöket tartalmazó elérési útvonalak. Ha például a "\Program Files\Windows Media Player" könyvtárból indítunk egy programot, a Windows megkérdezi, hogy a "Program" nevű programot szeretnénk-e indítani a mögötte lévő szöveget paraméterként értelmezve, vagy egy szóközökből álló útvonallal van-e dolgunk. Nemet válaszolva láthatjuk, hogy a varázsló értékhelyesen töltötte ki a mezőket.

21

22 Forró nyomon - Event Viewer A Windows Vista-ban az eseménynapló is sokat fejlődött, immár a konzol nyitólapján eseménytípus szerint összesítve láthatjuk a bejegyzéseket. Az új Windows-ban minden főbb rendszerkomponens saját csatornán keresztül kommunikál az eseménynaplóval, így tulajdonképpen minden összetevőnek "saját" event log-ja van. Ez jobban segíti eligazodni a felhasználókat, többé nem tévedünk el a rendszernapló, vagy az alkalmazásnapló milliónyi bejegyzése között. A főalakban az egyes eseményekre kattintva rögtön láthatjuk azok előnézetét, így nem szükséges külön ablakot nyitni a bejegyzésk részleteinek megtekintéséhez. Természetesen továbbra is lehetőség van ezen ablakok használatára is, ráadásul most már egyszerre többet is megnyithatunk, hogy összehasonlítsunk több eseményt.

23 A Windows Vista eseménynaplója A megújult eszköz képes a bejegyzéseket a mára rendkívül elterjedt XML formátumban is megjeleníteni, így megkönnyítve a programozók eseménynaplóból történő adatgyűjtését. A Vista Event Log-ja - mint arról korábban szó volt - szorosan együttműködik a feladatütemezővel, bármely eseményt hozzákapcsolhatunk egy tetszőleges feladat futtatásához, így a rendszerüzemeltetők gyorsabban és automatikusan reagálhatnak egy-egy eseményre.

24 Esemény-tulajdonságok előnézete, akár XML formátumban is Azon túl, hogy saját szűrési feltételek alapján akár egyéni naplónézeteket is létrehozhatunk, az eszköz egy új feladatot, a távoli gépek naplóinak monitorozását is képes elvégezni. Ehhez mindössze engedélyeznünk kell az egyes naplótípusok (Application, System, Security, Setup) beállításai között a "Subscription" lehetőséget. Ezzel a módszerrel a hálózat bármely gépének eseménynaplóját automatikusan figyelemmel követhetjük, természetesen itt is alkalmazhatunk részletes szűrési feltételeket.

25 "Feliratkozás" távoli számítógépek eseménynaplójának figyelésére Segít a bajban - Recovery Options Mit tegyünk, ha egyszercsak nem indul számítógépünk, vagy időnként lefagy, instabilan működik a Windows? Semmi pánik! Helyezzük be a Vista telepítőlemezét, majd indítsuk el a telepítést. Az "Install now" gomb helyett azonban most válasszuk alul az "Open system recovery tools" hivatkozást.

26 Diagnosztikai és rendszer-helyreállító eszközök A Vista egy sor diagnosztikai eszközzel rendelkezik, melyekkel a legtöbb esetben kideríthetjük a hiba okát, sőt akár ki is javíthatjuk azokat. A szerszámosládában találunk rendszertöltő-javítót (Startup Repair), mely megkeresi a telepített Windows példányokat és helyreállítja a bootszektort és a bootmenüt, de ha olyan súlyosan megsérült a rendszerünk, hogy nem képes elindulni, innen akár rendszervisszaállítást (System Restore), vagy Complete PC Backup helyreállítást is indíthatunk. (Ezen eszközök működését részletesen a következő részben tárgyaljuk.) Egy új eszköz is helyet kapott a lemezen, ez pedig egy memóriatesztelő alkalmazás, mely a RAMchipek fizikai kondícióját hivatott ellenőrizni. A Windows Memory Diagnostic Tool futtatásakor a rendszer automatikusan újraindul, majd - a véletlenszerű és szekvenciális írási és olvasási tesztekből álló - vizsgálat végeztélvel egy összesített eredményt kapunk a RAM-ok állapotáról.

27

28 Öngyógyítás - Windows Diagnostics A Windows Vista szerves része az úgynevezett Diagnostic Policy Service, mely képes a leggyakrabban előforduló hibákat érzékelni, majd automatikusan megoldást keresni és kijavítani azokat. Amikor egy program vagy szolgáltatás hibásan működik, lefagy, esetleg az egész rendszer elveszti stabilitását, a diagnosztikai szolgáltatás automatikusan összegyűjti a rendelkezésre álló információkat, majd tájékoztatja a felhasználót a szükséges lépésekről. Egyszerűbb hibáknál, mint például hálózati kapcsolatok rendellenes működésénél, akár önállóan is képes megoldani a problémákat - a hálózati példánál maradva - az IP-cím megújításával, esetleg az interfész újraindításával (reset). A Windows által detektált hibák és azok megoldási javaslatainak megtekintéséhez nyissuk meg a vezérlőpultot, majd a rendszer kategóriában válasszuk a "Problémák és megoldások" menüpontot (Control Panel/System and Maintenance/Problem Reports and Soulutions).

29 Probléma az egyik eszközmeghajtóval Amint a képen is láthatjuk, máris van egy még nem ellenőrzött problémánk - a Windows szerint az egyik eszközillesztő hibás működést eredményez. Nézzük a részleteket, kattintsunk a szövegre!

30 A detektált problémák listája Úgy tűnik, elég sok gond van a rendszerrel, a fenti listában láthatjuk, hogy az egyes alkalmazásokkal hányszor és milyen probléma fordult elő. Ha kíváncsiak vagyunk, van-e megoldás számunkra, kattintsunk jobb gombbal a kiszemelt sorra, majd válasszuk a megoldási javaslatok menüpontot (View solution). Ha a Windows képes automatikusan korrigálni a hibát, vagy az online adatbázisban már szerepel megoldás, a rendszer automatikusan értesít minket erről, így valószínűleg a most kiválasztott hibára még nem lesz teljes értékű gyógyír.

31 Erre a problémára gyelőre nincs megoldás Amint arra számítottunk, egyelőre nem találtunk használható megoldást a problémával kapcsolatban. A leírásban olvashatjuk, hogy a Microsoft fejlesztői tudnak a probléma létezéséről, de egyelőre nem tudták azt kijavítani - esetünkben több, mint valószínű, hogy egy régi, nem Vistakompatibilis illesztőprogram a ludas, így várhatóan a szoftver (vagy az eszköz) cseréje vezethet csak eredményre. Akár kapunk megoldási javaslatokat, akár nem, mindenképpen ajánlott - főleg most, a Vista bétaverzióinak tesztelésének idején - hogy minél több hibajelentést küldjünk, hiszen ez nagyban segíti a programozókat, a még kijavítatlan hibák korrigálásában. Ha egy programmal látszólag sok hiba akad, de nem akarunk minden alkalommal jelentést küldeni az esetről, az alkalmazást felvehetjük egy kivétellistára. Ezesetben a Windows nem állít fel minden fagyás vagy hibás működés esetén diagnózist, helyette egy gombnyomással bezárhatjuk a rakoncátlankodó programot. Mint láthattuk a Windows Vista rendszerben számos eszköz áll rendelkezésünkre, hogy a felmerülő problémákat egyedül, szakember segítségének igénybevétele nélkül is megoldhassuk. Előfordulhat azonban, hogy hardveres meghibásodás vagy vírustámadás miatt a biztonsági mentés után kell nyúlnunk, neadjisten a komplett rendszert újra kell telepítenünk. A következő részben a Vista biztonsági mentést végző és rendszervisszaállító megoldásaival foglalkozunk; megtudhatjuk például, hogyan készíthetünk - az oly közkedvelt Norton Ghost-hoz hasonlóan - rendszer-képfájlt külső alkalmazás igénybevétele nélkül.

tovább használhatjuk a Windows-t.

tovább használhatjuk a Windows-t. Complete PC Backup A Windows Vista többfajta adatmentési és rendszer-helyreállítási funkcióval rendelkezik, ezek közül az egyik legérdekesebb és leghasznosabb a teljes rendszert egy gombnyomással visszaállítani

Részletesebben

A Novitax ügyviteli programrendszer első telepítése

A Novitax ügyviteli programrendszer első telepítése Telepítő fájl letöltése honlapunkról A Novitax ügyviteli programrendszer első telepítése A honlapunkon (www.novitax.hu) található telepítő fájlt (novitax2007-setup.exe) le kell tölteni a számítógép egy

Részletesebben

1. A Windows Vista munkakörnyezete 1

1. A Windows Vista munkakörnyezete 1 Előszó xi 1. A Windows Vista munkakörnyezete 1 1.1. Bevezetés 2 1.2. A munka megkezdése és befejezése 4 1.2.1. A számítógép elindítása 4 1.2.2. Az üdvözlőképernyő 5 1.2.3. A saját jelszó megváltoztatása

Részletesebben

Image Processor BarCode Service. Felhasználói és üzemeltetői kézikönyv

Image Processor BarCode Service. Felhasználói és üzemeltetői kézikönyv Image Processor BarCode Service Áttekintés CIP-BarCode alkalmazás a Canon Image Processor programcsomag egyik tagja. A program feladata, hogy sokoldalú eszközt biztosítson képállományok dokumentumkezelési

Részletesebben

Tartalomjegyzék. I. rész: Az ügyfél 1. 1. Alapismeretek 3. Előszó

Tartalomjegyzék. I. rész: Az ügyfél 1. 1. Alapismeretek 3. Előszó Előszó A kapcsolódó tananyag Ha már ötször kiolvastuk a könyvet... Gyakorlás nélkül nem megy! Köszönetnyilvánítás xi xii xiii xiii xiv I. rész: Az ügyfél 1 1. Alapismeretek 3 Ügyféloldal bevezetés 3 Mikor

Részletesebben

BaBér bérügyviteli rendszer telepítési segédlete 2011. év

BaBér bérügyviteli rendszer telepítési segédlete 2011. év BaBér bérügyviteli rendszer telepítési segédlete 2011. év Ajánlott konfiguráció A program hardverigénye: Konfiguráció: 2800 MHz processzor 512 Mbyte memória (RAM) / Szerver gépen 1G memória (RAM) Lézernyomtató

Részletesebben

Az Evolut Főkönyv program telepítési és beállítási útmutatója v2.0

Az Evolut Főkönyv program telepítési és beállítási útmutatója v2.0 Az Evolut Főkönyv program telepítési és beállítási útmutatója v2.0 Az Ön letölthető fájl tartalmazza az Evolut Főkönyv 2013. program telepítőjét. A jelen leírás olyan telepítésre vonatkozik, amikor Ön

Részletesebben

Telepítési útmutató a Solid Edge ST7-es verziójához Solid Edge

Telepítési útmutató a Solid Edge ST7-es verziójához Solid Edge Telepítési útmutató a Solid Edge ST7-es verziójához Solid Edge Tartalomjegyzék Bevezetés 2 Szükséges hardver és szoftver konfiguráció 3 Testreszabások lementése előző Solid Edge verzióból 4 Előző Solid

Részletesebben

Teljes vírusirtás a NOD32 Antivirus System segítségével. vírusirtási útmutató

Teljes vírusirtás a NOD32 Antivirus System segítségével. vírusirtási útmutató Teljes vírusirtás a NOD32 Antivirus System segítségével vírusirtási útmutató 1. A vírus definíciós adatbázis frissítése A tálca jobb alsó sarkán található NOD32 ikon segítségével nyissa meg a Vezérlő központot.

Részletesebben

Biztonsági mentés és visszaállítás Felhasználói útmutató

Biztonsági mentés és visszaállítás Felhasználói útmutató Biztonsági mentés és visszaállítás Felhasználói útmutató Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. A Windows elnevezés a Microsoft Corporation Amerikai Egyesült Államokban bejegyzett kereskedelmi

Részletesebben

Felhasználói dokumentáció. a TávTagTár programhoz. Készítette: Nyíri Gábor, hdd@nc-studio.com GDF Abakusz regisztrációs kód: GDFAba43

Felhasználói dokumentáció. a TávTagTár programhoz. Készítette: Nyíri Gábor, hdd@nc-studio.com GDF Abakusz regisztrációs kód: GDFAba43 a TávTagTár programhoz Készítette: Nyíri Gábor, hdd@nc-studio.com GDF Abakusz regisztrációs kód: GDFAba43 Tartalomjegyzék Futási feltételek... 3 Telepítés... 3 Indítás... 3 Főablak... 4 Új személy felvétele...

Részletesebben

Telepítési Kézikönyv

Telepítési Kézikönyv Intelligens Dokumentum Kezelő Rendszer Telepítési Kézikönyv 1/15. oldal Dokumentum áttekintés Dokumentum címe: doknet telepítési kézikönyv Dokumentum besorolása: szoftver telepítési leírás Projektszám:

Részletesebben

Samsung Universal Print Driver Felhasználói útmutató

Samsung Universal Print Driver Felhasználói útmutató Samsung Universal Print Driver Felhasználói útmutató képzelje el a lehetőségeket Szerzői jog 2009 Samsung Electronics Co., Ltd. Minden jog fenntartva. Ez a felügyeleti útmutató csak tájékoztató célt szolgál.

Részletesebben

WIFI elérés beállítása Windows XP tanúsítvánnyal

WIFI elérés beállítása Windows XP tanúsítvánnyal WIFI elérés beállítása Windows XP tanúsítvánnyal Pattantyús-Ábrahám Géza Ipari Szakközépiskola és Általános Művelődési Központ Készítette: Jászberényi József, 2011 1/24 A PÁGISZ WIFI hálózathoz kétféle

Részletesebben

A GeoEasy telepítése. Tartalomjegyzék. Hardver, szoftver igények. GeoEasy telepítése. GeoEasy V2.05+ Geodéziai Feldolgozó Program

A GeoEasy telepítése. Tartalomjegyzék. Hardver, szoftver igények. GeoEasy telepítése. GeoEasy V2.05+ Geodéziai Feldolgozó Program A GeoEasy telepítése GeoEasy V2.05+ Geodéziai Feldolgozó Program (c)digikom Kft. 1997-2010 Tartalomjegyzék Hardver, szoftver igények GeoEasy telepítése A hardverkulcs Hálózatos hardverkulcs A GeoEasy indítása

Részletesebben

A telepítési útmutató tartalma

A telepítési útmutató tartalma 1 A telepítési útmutató tartalma 3 Kompatibilitás és rendszerkövetelmények A telepítési folyamat röviden 4 A telepítés indítása 5 Adatbáziskezelő beállítása / telepítése 8 Telepítési módozatok 11 Az ENSO

Részletesebben

ACTUAL Ügyviteli Rendszer TELEPÍTÉSI ÚTMUTATÓ. Felhasználói kézikönyv

ACTUAL Ügyviteli Rendszer TELEPÍTÉSI ÚTMUTATÓ. Felhasználói kézikönyv ACTUAL Ügyviteli Rendszer TELEPÍTÉSI ÚTMUTATÓ Felhasználói kézikönyv Tartalom Tartalom A program telepítése 2 A PROGRAM HARDVER- ÉS SZOFTVERIGÉNYE: 2 Szoftverigény: 2 Hardverigény: 2 VÉGFELHASZNÁLÓI SZERZŐDÉS:

Részletesebben

ivms-4200 kliensszoftver

ivms-4200 kliensszoftver ivms-4200 kliensszoftver Felhasználói segédlet v1.02 2012.11.21. HU 1. TARTALOM 1. Tartalom... 2 2. Bevezető... 2 2.1. Felhasználás... 2 2.2. Hardverigény... 2 3. Használat... 3 3.1. Vezérlőpult... 3 3.2.

Részletesebben

Útmutató az OKM 2007 FIT-jelentés telepítéséhez

Útmutató az OKM 2007 FIT-jelentés telepítéséhez Útmutató az OKM 2007 FIT-jelentés telepítéséhez 1. OKM 2007 FIT-JELENTÉS ASZTALI HÁTTÉRALKALMAZÁS telepítése 2. Adobe Acrobat Reader telepítése 3. Adobe SVG Viewer plugin telepítése Internet Explorerhez

Részletesebben

Digitális aláíró program telepítése az ERA rendszeren

Digitális aláíró program telepítése az ERA rendszeren Digitális aláíró program telepítése az ERA rendszeren Az ERA felületen a digitális aláírásokat a Ponte webes digitális aláíró program (Ponte WDAP) segítségével lehet létrehozni, amely egy ActiveX alapú,

Részletesebben

VBA makrók aláírása Office XP/2002/2003 esetén

VBA makrók aláírása Office XP/2002/2003 esetén VBA makrók aláírása Office XP/2002/2003 esetén Windows tanúsítványtárban és kriptográfia eszközökön található tanúsítványok esetén Office XP/2002/2003 alkalmazással 1(11) 1. Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék...

Részletesebben

telepítési útmutató K&H Bank Zrt.

telepítési útmutató K&H Bank Zrt. K&H Bank Zrt. 1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 9. telefon: (06 1) 328 9000 fax: (06 1) 328 9696 Budapest 1851 www.kh.hu bank@kh.hu telepítési útmutató K&H e-bank Budapest, 2015. március 09. K&H e-bank

Részletesebben

Windows 8.1 frissítés, részletes útmutató

Windows 8.1 frissítés, részletes útmutató Windows 8.1 frissítés, részletes útmutató A Windows 8.1 telepítése és frissítése A BIOS, illetve alkalmazások és illesztőprogramok frissítése, valamint a Windows Update futtatása A telepítés típusának

Részletesebben

Rendszerkezelési útmutató

Rendszerkezelési útmutató Rendszerkezelési útmutató Medtronic MiniMed Northridge, CA 91325 USA 800-646-4633 (800-MiniMed) 818.576.5555 www.minimed.com Képviselet az Európai Unióban: Medtronic B.V. Earl Bakkenstraat 10 6422 PJ Heerlen

Részletesebben

Az FMH weboldal megnyitásakor megjelenő angol nyelvű üzenetek eltüntetése

Az FMH weboldal megnyitásakor megjelenő angol nyelvű üzenetek eltüntetése Az FMH weboldal megnyitásakor megjelenő angol nyelvű üzenetek eltüntetése A Java kliensprogram telepítése, és megfelelő beállítása szükséges az FMH weblap megfelelő működéséhez. Ha nincs telepítve vagy

Részletesebben

Telepítési és indítási útmutató. DataPage+ 2013

Telepítési és indítási útmutató. DataPage+ 2013 DataPage+ 2013 Tartalomjegyzék Telepítés előfeltételei Alkotólemek... 1 Áttekintés... 1 1. lépés: Futtassuk a setup.exe fájlt és indítsuk el a varázslót... 1 2. lépés: Fogadjuk el a licencszerződést...

Részletesebben

Selling Platform Telepítési útmutató Gyakori hibák és megoldások

Selling Platform Telepítési útmutató Gyakori hibák és megoldások Selling Platform Telepítési útmutató Gyakori hibák és megoldások 265ced1609a17cf1a5979880a2ad364653895ae8 Index _ Amadeus szoftvertelepítő 3 _ Rendszerkövetelmények 3 Támogatott operációs rendszerek 3

Részletesebben

A Civil Kalauz program 5.0 verziója

A Civil Kalauz program 5.0 verziója 1.oldal A Civil Kalauz program 5.0 verziója Az Civil Kalauz 5.0 verziója Windows operációs rendszert (XP-től Win8-ig) plusz.net4-es futtatókörnyezetet igényel. A telepítés elkezdése előtt a.net4 meglétét

Részletesebben

WYWdent Dental 4.8 kiegészítő dokumentáció

WYWdent Dental 4.8 kiegészítő dokumentáció 1. Adatmentés WYWdent Dental 4.8 kiegészítő dokumentáció A WYWdent Dental 4.8 frissítés telepítése előtt felétlenül készítsen mentést a programról, így ha bármilyen probléma esetén bármikor visszaállítható

Részletesebben

Netlock Kft. által kibocsátott elektronikus aláírás telepítése Windows XP SP3 Internet Explorer 8 böngészőbe

Netlock Kft. által kibocsátott elektronikus aláírás telepítése Windows XP SP3 Internet Explorer 8 böngészőbe Netlock Kft. által kibocsátott elektronikus aláírás telepítése Windows XP SP3 Internet Explorer 8 böngészőbe 1. Indítsa el az Internet Explorer 8-as böngészőt. (Windows XP esetén: Start menü > Internet

Részletesebben

A Windows 7 operációs rendszerrel kompatibilis DS150E felhasználói útmutatója. Dangerfield,február 2010 V1.0 Delphi PSS

A Windows 7 operációs rendszerrel kompatibilis DS150E felhasználói útmutatója. Dangerfield,február 2010 V1.0 Delphi PSS A Windows 7 operációs rendszerrel kompatibilis DS150E felhasználói útmutatója Dangerfield,február 2010 V1.0 Delphi PSS 1 TARTALOM Főalkatrészek. 3 Telepítési útmutató...5 A Bluetooth telepítése....17 A

Részletesebben

MEDITOR 5 KLÓN telepítési segédlete

MEDITOR 5 KLÓN telepítési segédlete MEDITOR 5 KLÓN telepítési segédlete I. Az adatbázis motor telepítése II. A MEDITOR 5 KLÓN program telepítése III. Adatok feltöltése a KLÓN programba I. Adatbázis motor telepítése Kérem, hogy a telepítések

Részletesebben

A Windows 7 optimalizálása

A Windows 7 optimalizálása 1. Virtuális memória beállítása A Windows 7 optimalizálása FONTOS! Csak akkor állj neki, ha pontosan követed az utasításokat! A virtuális memóriával a számítógép a fizikai memóriáját egészíti ki, így gyorsítva

Részletesebben

3Sz-s Kft. Tisztelt Felhasználó!

3Sz-s Kft. Tisztelt Felhasználó! 3Sz-s Kft. 1158 Budapest, Jánoshida utca 15. Tel: (06-1) 416-1835 / Fax: (06-1) 419-9914 E-mail: zk@3szs. hu / Web: www. 3szs. hu Tisztelt Felhasználó! Üdvözöljük felhasználóik között! Köszönjük, hogy

Részletesebben

Telepítési útmutató. web: www.szakk.hu e-mail: info@szakk.hu

Telepítési útmutató. web: www.szakk.hu e-mail: info@szakk.hu Telepítési útmutató web: www.szakk.hu e-mail: info@szakk.hu Tartalomjegyzék: Telepítési útmutató... 1 Tartalomjegyzék:... 2 Első lépések:... 3 Konzol oldal telepítése... 3 Licenc megállapodás... 3 Telepítési

Részletesebben

A Windows Vista telepítése

A Windows Vista telepítése A Windows Vista telepítése A Windows Vista újdonságairól már sok szót ejtettünk, ahhoz azonban, hogy élvezhessük az új rendszerrel járó számtalan előnyt, előbb értelemszerűen fel kell azt telepítenünk.

Részletesebben

VarioFace dokumenta cio

VarioFace dokumenta cio VarioFace dokumenta cio Tartalom Felhasználói dokumentáció... 2 1. A program felépítése... 2 1.1. Vario csatlakoztatása... 2 1.2. Főablak... 3 1.3. Képkijelölő ablak... 4 2. A program használata... 4 2.1.

Részletesebben

U42S Felhasználási példák Gitárjáték rögzítése

U42S Felhasználási példák Gitárjáték rögzítése U42S Felhasználási példák Gitárjáték rögzítése Az U42S gyors használatbavételéhez kövesse az itt leírtakat. Ebben a példában Cubase LE 4-et használunk, de az U42S ugyan úgy használható más hangszerkesztőkkel

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv e Ellenőrzőkönyv TwinNet Felhasználói kézikönyv @Napló Elektronikus Osztálynapló e-ellenőrzőkönyv 2.0 verzió TwinNet Számítástechnikai és Oktatási Kft. 1146 Ajtósi Dürer sor 11. +36(1) 343-6430 www.twinnet.hu

Részletesebben

ECDL operációs rendszer segédlet II..

ECDL operációs rendszer segédlet II.. Nagyon sok esetben előfordul, hogy háttértártárainkon nem találunk bizonyos fájlokat (Nem emlékszünk melyik mappában van, esetleg arra nem, hogy mi a fájl neve, vagy egyéb tulajdonságaira.), vagy épp bizonyos

Részletesebben

Telepítési útmutató a SMART Notebook 10 SP1 szoftverhez

Telepítési útmutató a SMART Notebook 10 SP1 szoftverhez Tisztelt Felhasználó! Telepítési útmutató a SMART Notebook 10 SP1 szoftverhez Ezt a dokumentációt abból a célból hoztuk létre, hogy segítse Önt a telepítés során. Kövesse az alábbi lépéseket, és a telepítés

Részletesebben

Rendszergazda Debrecenben

Rendszergazda Debrecenben LEVELEZŐKLIENS BEÁLLÍTÁSA A levelezés kényelmesen kliensprogramokkal is elérhető, és használható. Ezen útmutató beállítási segítséget nyújt, két konkrét klienssel bemutatva képernyőképekkel. Természetesen

Részletesebben

5.6.3 Laborgyakorlat: Windows rendszerleíró adatbázis biztonsági mentése és visszaállítása

5.6.3 Laborgyakorlat: Windows rendszerleíró adatbázis biztonsági mentése és visszaállítása 5.6.3 Laborgyakorlat: Windows rendszerleíró adatbázis biztonsági mentése és visszaállítása Bevezetés Nyomtasd ki a laborgyakorlatot és végezd el a lépéseit! Ezen a laborgyakorlaton elvégezzük egy számítógép

Részletesebben

Microsec Zrt. által kibocsátott elektronikus aláírás telepítése Windows 7 (x86/x64) Internet Explorer 9 (32 bites) böngészőbe

Microsec Zrt. által kibocsátott elektronikus aláírás telepítése Windows 7 (x86/x64) Internet Explorer 9 (32 bites) böngészőbe Microsec Zrt. által kibocsátott elektronikus aláírás telepítése Windows 7 (x86/x64) Internet Explorer 9 (32 bites) böngészőbe 1. Indítsa el az Internet Explorer 9 (32 bites) böngészőt. (Start menü > Internet

Részletesebben

Gemalto Classic Client Toolbox telepítési és használati útmutató. Verziószám 1.1 Objektum azonosító (OID) Hatálybalépés dátuma 2014. március 24.

Gemalto Classic Client Toolbox telepítési és használati útmutató. Verziószám 1.1 Objektum azonosító (OID) Hatálybalépés dátuma 2014. március 24. Gemalto Classic Client Toolbox telepítési és használati útmutató Verziószám 1.1 Objektum azonosító (OID) Hatálybalépés dátuma 2014. március 24. Tartalomjegyzék fejezet oldal I. Telepítés 3 I.a Telepítés

Részletesebben

D+ 6 7 1 4 4 14 % 4 7 4 1 % 4 1 &$ + F+ @ 4 % 4 + 8 51 4 +.+ ' 67 % 4 9 877 + 5 4 4 55 @ 4 1 % 4 9 ' =>5 7 7 4 +! "# $ #% &'(') * + F-.

D+ 6 7 1 4 4 14 % 4 7 4 1 % 4 1 &$ + F+ @ 4 % 4 + 8 51 4 +.+ ' 67 % 4 9 877 + 5 4 4 55 @ 4 1 % 4 9 ' =>5 7 7 4 +! # $ #% &'(') * + F-. Fájlszerver tárterület kezelése a Fájlkiszolgálói erőforrás-kezelővel (File Server Resource Manager) A Windows 2003 Server R2 egyik újdonsága a Fájlkiszolgálói erőforrás-kezelő (File Server Resource Manager,

Részletesebben

PDF. Tartalomjegyzék 1/21

PDF. Tartalomjegyzék 1/21 PDF Napjainkban a publikálás elterjedt formája a PDF dokumentumok előállítása. A weben ez szinte szabvánnyá vált hosszú dokumentumok esetén. Akkor is nagyon hasznos lehet, ha a gondosan megformázott word

Részletesebben

Windows Screencast teszt

Windows Screencast teszt Windows Screencast teszt Question 1 Mely rendszerbeállító komponens opcióit láthatjuk illetve állíthatjuk be legelsőként a Windows Server 2008 telepítése után? a. Initial Configuration Tasks b. Remote

Részletesebben

Gyorsindítási útmutató

Gyorsindítási útmutató Enterprise Network Center Gyorsindítási útmutató Hálózatkezelő rendszer 1.2-es verzió 1. kiadás, 2011/3 ALAPÉRTELMEZETT BEJELENTKEZÉSI ADATOK Felhasználói root név Jelszó root Az ENC bemutatása Az Enterprise

Részletesebben

KELER KID Internetwork System (KIS)

KELER KID Internetwork System (KIS) KELER KID Internetwork System (KIS) Éles és teszt program installációs segédlet Verzió: 2.0 2015. 04. 10. Cardinal Kft. 2015. Tartalomjegyzék 1. Néhány alapvető információ...3 1.1 KID program hardware

Részletesebben

VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv

VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv A kézikönyv használata Mielőtt elindítaná és használná a szoftvert kérjük olvassa el figyelmesen a felhasználói kézikönyvet! A dokumentum nem sokszorosítható illetve

Részletesebben

Hálózati betekint ő program telepítése mobil telefonra. Symbian. alarm shop. Windows mobile Android IPhone Blackberry

Hálózati betekint ő program telepítése mobil telefonra. Symbian. alarm shop. Windows mobile Android IPhone Blackberry Glover Electric kft. www.visiotech.hu Hálózati betekint ő program telepítése mobil telefonra. Symbian Windows mobile Android IPhone Blackberry 1.Symbian Operációs Rendszer 1. Először telepítenie kell a

Részletesebben

MEH-EIA felhasználói dokumentáció gyakran ismételt kérdések

MEH-EIA felhasználói dokumentáció gyakran ismételt kérdések MAGYAR ENERGIA HIVATAL MEH-EIA felhasználói dokumentáció gyakran ismételt kérdések 2009. 05. 29. Magyar Energia Hivatal Energiainformációs Adattár Dokumentum verziók Verziószám Dátum Állapot Módosító Leírás

Részletesebben

Médiatár. Rövid felhasználói kézikönyv

Médiatár. Rövid felhasználói kézikönyv Médiatár Rövid felhasználói kézikönyv Tartalomjegyzék Bevezetés Tartalomjegyzék Bevezetés Bevezetés... 3 Kezdô gondolatok... 4 Hálózati követelmények... 4 Támogatott operációs rendszerek a számítógépeken...

Részletesebben

A Szoftvert a Start menü Programok QGSM7 mappából lehet elindítani.

A Szoftvert a Start menü Programok QGSM7 mappából lehet elindítani. Telepítés A programot a letöltött telepítőprogrammal lehet telepíteni. A telepítést a mappában lévő setup.exe fájlra kattintva lehet elindítani. A telepítő a meglévő QGSM7 szoftver adatbázisát törli. Ezután

Részletesebben

Windows hálózati adminisztráció segédlet a gyakorlati órákhoz

Windows hálózati adminisztráció segédlet a gyakorlati órákhoz Windows hálózati adminisztráció segédlet a gyakorlati órákhoz Szerver oldal: Kliens oldal: 4. Tartományvezérlő és a DNS 1. A belső hálózat konfigurálása Hozzuk létre a virtuális belső hálózatunkat. INTERNET

Részletesebben

I. Bevezetés. I. Általános telepítési szempontok. Telepítési leírás. Mérlegjegy nyilvántartó. Szerzö és a segítség.

I. Bevezetés. I. Általános telepítési szempontok. Telepítési leírás. Mérlegjegy nyilvántartó. Szerzö és a segítség. Telepítési leírás Tartalom jegyzék Bevezetés Szerzö és a segítség I. Általános telepítési szempontok 1. Minimális feltétel 2. Segédprogramok II. MySQL 4.1 telepítése 1. Telepités Windows Xp rendszerre

Részletesebben

FTP Az FTP jelentése: File Transfer Protocol. Ennek a segítségével lehet távoli szerverek és a saját gépünk között nagyobb állományokat mozgatni. Ugyanez a módszer alkalmas arra, hogy a kari web-szerveren

Részletesebben

Hardver és szoftver követelmények

Hardver és szoftver követelmények Java-s Nyomtatványkitöltő Program Súgó Telepítési útmutató Hardver és szoftver követelmények A java-s nyomtatványkitöltő program az alábbi hardverigényt támasztja a számítógéppel szemben: 400 MHz órajelű

Részletesebben

Microsoft Office PowerPoint 2007 fájlműveletei

Microsoft Office PowerPoint 2007 fájlműveletei Microsoft Office PowerPoint 2007 fájlműveletei Program megnyitása Indítsuk el valamelyik tanult módszerrel a 2007-es verziót. Figyeljük meg, hogy most más felületet kapunk, mint az eddigi megszokott Office

Részletesebben

Oralce kliens installálása Windows Server 2003-ra

Oralce kliens installálása Windows Server 2003-ra Oralce kliens installálása Windows Server 2003-ra Szükséges elofeltétel Szükséges operációs rendszer: Windows 2003 SP1 Oracle kliens verzió: 9.2.0.1.0 (9R2) Valid SQLNet.ORA fájl, amely tartalmazza a céges

Részletesebben

Az SHA256 hash algoritmus váltással kapcsolatos lépések

Az SHA256 hash algoritmus váltással kapcsolatos lépések Az SHA256 hash algoritmus váltással kapcsolatos lépések Windows XP, Vista és Windows 7 operációs rendszeren 1(14) 1. Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék... 2 2. Bevezető... 4 3. Szükséges jogosultság a

Részletesebben

Pénzintézetek jelentése a pénzforgalmi jelzőszám változásáról

Pénzintézetek jelentése a pénzforgalmi jelzőszám változásáról Pénzintézetek jelentése a pénzforgalmi jelzőszám változásáról Felhasználói Segédlet MICROSEC Kft. 1022 Budapest, Marczibányi tér 9. telefon: (1)438-6310 2002. május 4. Tartalom Jelentés készítése...3 Új

Részletesebben

Tanúsítvány feltöltése Gemalto TPC IM CC és ID Classic 340 típusú kártyára

Tanúsítvány feltöltése Gemalto TPC IM CC és ID Classic 340 típusú kártyára Tanúsítvány feltöltése Gemalto TPC IM CC és ID Classic 340 típusú kártyára Windows XP, Vista, Windows 7 és Windows 8 operációs rendszeren 1(6) 1. Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék... 2 2. Bevezető...

Részletesebben

Tájékoztató a kollégiumi internet beállításához

Tájékoztató a kollégiumi internet beállításához Tájékoztató a kollégiumi internet beállításához V 1.3 A támogatott operációs rendszerekhez tartozó leírás hamarosan bıvülni fog, jelenleg a következı leírásokat tartalmazza: Windows XP, Windows Vista,

Részletesebben

ÜGYVÉDI IRODA Telepítési útmutató

ÜGYVÉDI IRODA Telepítési útmutató ÜGYVÉDI IRODA Telepítési útmutató Ügyvédi Iroda telepítési útmutató 1 Telepítési útmutató Minimális rendszerkövetelmények............................................................... 3 Szerver..................................................................................

Részletesebben

LUTRON GRAFIK 6000 fényszabályzó rendszer

LUTRON GRAFIK 6000 fényszabályzó rendszer LUTRON GRAFIK 6000 fényszabályzó rendszer Kezelési utasítás 2003. február LUTRON Electronics Co. Inc. 7200 Suter Road Coopersburg, USA www.lutron.com Lisys Fényrendszer Rt Budapest 1134 Kassák Lajos u.

Részletesebben

Apró Windows Explorer trükkök

Apró Windows Explorer trükkök Apró Windows Explorer trükkök A Windows Vista új felhasználói felülete számos olyan rejtett extrát tartogat, melyek első ránézésre egyáltalán nem szembeötlőek, sőt akár hosszabb ideig tartó használat során

Részletesebben

A Telepítés hajlékonylemezről panelen kattintson az OK gombra.

A Telepítés hajlékonylemezről panelen kattintson az OK gombra. Mivel a Windows 95, 98 és Millenium Edition operációs rendszerek még nem tartalmazzák az ún. PPPoE kapcsolathoz szükséges programot, ezért azt le kell tölteni. Az alábbi tájékoztató a http://www.raspppoe.com/

Részletesebben

A CAPICOM ActiveX komponens telepítésének és használatának leírása Windows 7 operációs rendszer és Internet Explorer 9 verziójú böngésző esetén

A CAPICOM ActiveX komponens telepítésének és használatának leírása Windows 7 operációs rendszer és Internet Explorer 9 verziójú böngésző esetén A CAPICOM ActiveX komponens telepítésének és használatának leírása Windows 7 operációs rendszer és Internet Explorer 9 verziójú böngésző esetén Tartalomjegyzék 1. Az Internet Explorer 9 megfelelősségének

Részletesebben

KISOKOS Windows TARTALOM. Vista rendszerhez

KISOKOS Windows TARTALOM. Vista rendszerhez KISOKOS Windows Vista rendszerhez TARTALOM 1. fejezet: RENDSZERKöVETELMéNYEK...1 2. fejezet: NYOMTATóSZOFTVER TELEPíTéSE WINDOWS HASZNáLATA ESETéN...2 Szoftver telepítése helyi nyomtatáshoz... 2 Szoftver

Részletesebben

FITNESS SYSTEM Telepítési útmutató

FITNESS SYSTEM Telepítési útmutató FITNESS SYSTEM Telepítési útmutató web: www.szakk.hu e-mail: info@szakk.hu Tartalomjegyzék: Első lépések:... 3 Licenc megállapodás... 3 Telepítési kulcs... 4 Felhasználói adatok... 5 Telepítő csomagok

Részletesebben

Ubuntu telepítése virtuális gépre (VirtualBox)

Ubuntu telepítése virtuális gépre (VirtualBox) Ubuntu telepítése virtuális gépre (VirtualBox) Most meg lehet kérdezni, hogy minek kell egy Ubuntura telepíteni még egy virtuális Ubuntut is. Ennek több oka lehet, én például azért, hogy azon próbáljak

Részletesebben

Mobil Telefonon Keresztüli Felügyelet Felhasználói Kézikönyv

Mobil Telefonon Keresztüli Felügyelet Felhasználói Kézikönyv Mobil Telefonon Keresztüli Felügyelet Felhasználói Kézikönyv Tartalomjegyzék 1. Symbian rendszer...2 1.1 Funkciók és követelmények...2 1.2 Telepítés és használat...2 2. Windows Mobile rendszer...6 2.1

Részletesebben

I. Bevezetés. Naplófőkönyv program. Tartalom jegyzék. Szerzö és a segítség. Bevezetés. Szerzö és a segítség. I. Általános telepítési szempontok

I. Bevezetés. Naplófőkönyv program. Tartalom jegyzék. Szerzö és a segítség. Bevezetés. Szerzö és a segítség. I. Általános telepítési szempontok 1 / 18 2011.07.13. 22:10 Naplófőkönyv program Tartalom jegyzék Bevezetés Szerzö és a segítség I. Általános telepítési szempontok 1. Minimális feltétel 2. Segédprogramok II. MySQL 4.1 telepítése 1. Telepités

Részletesebben

Magyar Rádióvevő A Magyar Rádió internetes vevője Budapest, 2007-07-05 Programverzió: 1.1.28 Dokumentumverzió: 1.2 Tartalom Rendszerkövetelmények...3 A Magyar Rádióvevő használata...3 Beállítások...4 A

Részletesebben

Bóra Adatcsere. A webes modul működésének részletesebb leírását a csatolt dokumentum tartalmazza.

Bóra Adatcsere. A webes modul működésének részletesebb leírását a csatolt dokumentum tartalmazza. Bóra Adatcsere A Bóra Adatcsere a Bóra bérprogram webes modulja, ami a http://adatcsere.globo.hu címen érhető el. Természetesen a modult szeretnénk az Önök igényei alapján tovább fejleszteni, ezért kíváncsian

Részletesebben

Vodafone Mobile Connect telepítése

Vodafone Mobile Connect telepítése Vodafone Mobile Connect telepítése Kérjük ne csatlakoztassa a Vodafone Mobile Connect eszközt a Mac számítógépéhez. Ha esetleg már csatlakoztatta az adatkártyát vagy a modemet a Mac számítógépéhez, akkor

Részletesebben

Windows. Készítette: Csatlós István

Windows. Készítette: Csatlós István Windows Készítette: Csatlós István Windows alapok Legfontosabb jellemzői: 1. Grafikus felhasználói felület (GUI) 1. Ablak- és egértechnika 2. Menü- és ikonrendszer 2. Többfeladatos (MultiTask) és egyes

Részletesebben

Elektronikusan hitelesített PDF dokumentumok ellenőrzése

Elektronikusan hitelesített PDF dokumentumok ellenőrzése Elektronikusan hitelesített PDF dokumentumok ellenőrzése Adobe Reader beállítása és használata a hitelesített PDF dokumentumok ellenőrzéséhez A dokumentáció szabadon tovább terjeszthető, a legfrissebb

Részletesebben

Az operációs rendszer fogalma

Az operációs rendszer fogalma Készítette: Gráf Tímea 2013. október 10. 1 Az operációs rendszer fogalma Az operációs rendszer olyan programrendszer, amely a számítógépekben a programok végrehajtását vezérli. 2 Az operációs rendszer

Részletesebben

LW313 Sweex Wireless 300N Adapter USB

LW313 Sweex Wireless 300N Adapter USB LW313 Sweex Wireless 300N Adapter USB Figyelem! Ne tegye ki a Sweex Wireless 300N Adapter USB szélsőséges hőmérsékleti viszonyoknak. Ne tegye ki a készüléket közvetlen napsugárzásnak, és ne helyezze azt

Részletesebben

Memeo Instant Backup Rövid útmutató. 1. lépés: Hozza létre ingyenes Memeo fiókját. 2. lépés: Csatlakoztassa a tárolóeszközt a számítógéphez

Memeo Instant Backup Rövid útmutató. 1. lépés: Hozza létre ingyenes Memeo fiókját. 2. lépés: Csatlakoztassa a tárolóeszközt a számítógéphez Bevezetés A Memeo Instant Backup egyszerű biztonsági másolási megoldás, mely nagy segítséget nyújt a bonyolult digitális világban. A Memeo Instant Backup automatikus módon, folyamatosan biztonsági másolatot

Részletesebben

SDX Professional 1.0 Telepítési leírás

SDX Professional 1.0 Telepítési leírás SDX Professional 1.0 Telepítési leírás Készült: 2003. július 21. Utolsó módosítás időpontja: 2004. szeptember 22. E-Group Magyarország Rt. Tartalomjegyzék 1. Bevezetés...3 2. Hardver és szoftver követelmények...3

Részletesebben

Az ActiveX beállítása

Az ActiveX beállítása Az ActiveX beállítása Windows XP, Vista és Windows 7 operációs rendszeren 1(9) 1. Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék... 2 2. Bevezető... 3 3. Operációs rendszer követelmények... 3 4. Az ActiveX-ről...

Részletesebben

EDInet Connector telepítési segédlet

EDInet Connector telepítési segédlet EDInet Connector telepítési segédlet A cégünk által küldött e-mail-ben található linkre kattintva, a következő weboldal jelenik meg a böngészőben: Az EdinetConnectorInstall szövegre klikkelve(a képen pirossal

Részletesebben

Protection Service for Business. Az első lépések Android-készülékeken

Protection Service for Business. Az első lépések Android-készülékeken Protection Service for Business Az első lépések Android-készülékeken Protection Service for Business az első lépések Ez az útmutató ismerteti a PSB Mobile Security telepítését és konfigurálását Android-eszközökön.

Részletesebben

Segédlet kriptográfiai szolgáltatást beállító szoftverhez (CSPChanger)

Segédlet kriptográfiai szolgáltatást beállító szoftverhez (CSPChanger) Segédlet kriptográfiai szolgáltatást beállító szoftverhez (CSPChanger) szoftveres, PKCS#12 formátumú tanúsítvány átalakításához 1(8) 1. Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék... 2 2. Bevezető... 3 3. CSPChanger

Részletesebben

Adóbevallás leadása elektronikusan

Adóbevallás leadása elektronikusan Adóbevallás leadása elektronikusan Ügyfélkapu regisztráció és bejelentkezés Első lépésben szükségünk lesz Ügyfélkapu fiókra ennek a létrehozásához be kell fáradnunk az okmányirodába, és regisztrációt kell

Részletesebben

Ez a telepítési dokumentum segítséget nyújt abban, hogy szabályosan telepítse az Áfa átállító szoftvert Szerviz 7 programhoz.

Ez a telepítési dokumentum segítséget nyújt abban, hogy szabályosan telepítse az Áfa átállító szoftvert Szerviz 7 programhoz. 3Sz-s Kft. 1158 Budapest, Jánoshida utca 15. Tel: (06-1) 416-1835 / Fax: (06-1) 419-9914 e-mail: zk@3szs.hu / web: www.3szs.hu Tisztelt Felhasználó! Ez a telepítési dokumentum segítséget nyújt abban, hogy

Részletesebben

italc felhasználói dokumentáció

italc felhasználói dokumentáció ITALC Felhasználói Leírás www.npsh.hu italc felhasználói dokumentáció a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium részére Védjegyek és Jogi nyilatkozat Copyright Novell, Inc. Minden jog fenntartva. A Novell, és

Részletesebben

Fontos megjegyzés: Telepítse először az illesztőprogramot, majd csatlakoztassa a VideoCAM ExpressII eszközt az USB porthoz!

Fontos megjegyzés: Telepítse először az illesztőprogramot, majd csatlakoztassa a VideoCAM ExpressII eszközt az USB porthoz! Fontos megjegyzés: Telepítse először az illesztőprogramot, majd csatlakoztassa a VideoCAM ExpressII eszközt az USB porthoz! Telepítés előtt olvassa el ezt a fontos megjegyzést! 1. A VideoCAM ExpressII

Részletesebben

KATRO-FL rendszer 4CH MOBIL DVR. PC-s visszatekintő program használati utasítása

KATRO-FL rendszer 4CH MOBIL DVR. PC-s visszatekintő program használati utasítása KATRO-FL rendszer 4CH MOBIL DVR PC-s visszatekintő program használati utasítása Tartalomjegyzék Hogyan kell kivenni a memóriakártyát? 3 Szoftver installálás 3 Az adatok visszanyerése 5 Az adatok megjelenése

Részletesebben

VMB beállítások, APN (Windows XP/Vista/7 és 8 alatt)

VMB beállítások, APN (Windows XP/Vista/7 és 8 alatt) VMB beállítások, APN (Windows XP/Vista/7 és 8 alatt) Az APN beállítások eléréséhez először kattintsunk a Speciális gombra. Fontos, hogy ne legyen aktív internetkapcsolat! Kattintsunk a Prioritások fülre.

Részletesebben

KIRA. KIRA rendszer. Telepítési útmutató v1

KIRA. KIRA rendszer. Telepítési útmutató v1 KIRA rendszer Telepítési útmutató v1 1. Bevezetés A dokumentáció, illetve a dokumentáció mellékleteként megtalálható állományok segítségével készíthető fel a kliens oldali számítógép a KIRA rendszer működtetésére.

Részletesebben

Segédlet az Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal által kiadott, PHEGER_1231-es építményadó bevallásához használt elektronikus nyomtatványhoz.

Segédlet az Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal által kiadott, PHEGER_1231-es építményadó bevallásához használt elektronikus nyomtatványhoz. Segédlet az Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal által kiadott, PHEGER_1231-es építményadó bevallásához használt elektronikus nyomtatványhoz. Elektronikus adóbevallását a NAV portáljáról letöltött

Részletesebben

Alapok (a K2D rendszer alapjai)

Alapok (a K2D rendszer alapjai) Alapok (a K2D rendszer alapjai) 1 1. Bevezetés... 3 2. Fastruktúra... 3 2.1. Nyitása, zárása... 3 2.2. Fülek... 5 2.3. Licence kulcs érvényesítése... 9 2.4. Új elem felvitele... 10 2.5. Elem törlése...

Részletesebben

Útmutató a hálózathasználathoz Evo asztaliszámítógép-család Evo munkaállomás-család

Útmutató a hálózathasználathoz Evo asztaliszámítógép-család Evo munkaállomás-család b Evo asztaliszámítógép-család Evo munkaállomás-család A kiadvány cikkszáma: 177922-214 2002. május Ez az útmutató az egyes asztali számítógépekben és munkaállomásokban található hálózati kártya (NIC)

Részletesebben

Elektronikusan hitelesített PDF dokumentumok ellenőrzése

Elektronikusan hitelesített PDF dokumentumok ellenőrzése Elektronikusan hitelesített PDF dokumentumok ellenőrzése Adobe Reader beállítása és használata a hitelesített PDF dokumentumok ellenőrzéséhez A dokumentáció szabadon tovább terjeszthető, a legfrissebb

Részletesebben

NSR TAO rendszer használatához kiadott tanúsítvány megújításának lépései

NSR TAO rendszer használatához kiadott tanúsítvány megújításának lépései NSR TAO rendszer használatához kiadott tanúsítvány megújításának lépései Windows XP, Vista, Windows 7, Windows 8 operációs rendszeren 1(8) 1. Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék... 2 2. Bevezető... 3 3.

Részletesebben