A varázsgömbön túl - 2. rész: Karbantartás

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A varázsgömbön túl - 2. rész: Karbantartás"

Átírás

1 A varázsgömbön túl - 2. rész: Karbantartás A mindennapi munka során talán ritkábban van szükség a most bemutatásra kerülő alkalmazásokra és eszközökre, hiszen a legtöbb esetben előre beállított, ütemezett feladatokról van szó. Sokan nem is sejtik, mennyi fölösleges munkától óvják meg a felhasználókat a Windows ezen automatikus karbantartó funkciói. Előfordulhat azonban, hogy baj történik vagy saját kezünkbe akarjuk venni az irányítást - lássuk tehát, hol kezdjük. Feladatkezelés - Task Manager Amikor egy lefagyott programot kell leállítanunk, vagy egyszerűen csak kíváncsiak vagyunk egyegy alkalmazás memória- vagy processzor-használatára általában a feladatkezelőhöz fordulunk. A Task Manager-t két módszerrel hívhatjuk elő, a CTRL+ALT+DEL billenytűkombinációval vagy a tálca egy üres területére jobb kattintással és a Task Manager menüpont kiválasztásával. A Windows Vista-ban a Task Manager is (végre) átesett némi változtatáson, bővítésen. Az Applications (alkalmazások) fülön látható lista nem változott, az aktív felhasználó által futtatott programok listáját láthatjuk itt, melyeket bezárhatunk, előtérbe hozhatunk, vagy megtekinthetjük az alkalmazáshoz kapcsolódó folyamatot a következő fülön. A Processes (folyamatok) lista alapértelmezésként egy új oszloppal bővült, a folyamatok "emberi" nyelven történő definícióját tartalmazó Description (leírás) mezővel. Itt láthatjuk a processzek teljes neveit, így könnyebben eligazodhatunk az esetleg ismeretlen fájlnevek között. Ahhoz, hogy az összes felhasználó által futtatott folyamatot láthassuk és vezérelhessük is, egy gombnyomással engedélyeznünk kell ezt a módot. Ahol korábban egy egyszerű jelölődoboz volt, most egy User Account Control által felügyelt nyomógomb látható, így a rendszer feletti teljes ellenőrzéshez nyugtáznunk kell az UAC kérdését.

2 A Task Manager új információkkal és UAC-védelemmel A következő fül újdonság, és igazán jó ötlet volt a fejlesztők részéről, itt a rendszer szolgáltatásait láthatjuk és olyan alapműveleteket végezhetünk velük, mint az indítás, leállítás, valamint az Applications fülhöz hasonlóan átugorhatunk a szolgáltatáshoz tartozó folyamathoz (process) is. Az új lista révén az alapműveletek elvégzéséhez többé nem kell kitallóznunk a szolgáltatások konzolt a felügyeleti eszközök közül. Ha a szolgáltatások beállításain, például az indítás módján kívánunk módosítani, a Task Manager-ből akár egyetlen gombnyomással (Services...) megnyithatjuk a szolgáltatások vezérlőkonzolját is.

3 A szolgáltatások listája a feladatkezelőben A Performance (teljesítmény) lap több helyen is változáson esett át, az első és talán legszembetűnőbb, hogy az alsó grafikon immár nem a lapozófájl (mely a fizikai memória és a fájlrendszerben található lapozófájl(ok) összesített mérete), hanem a tényleges fizikai memória kihasználtságát mutatja. Az alul szereplő számlálódobozok is rendeződtek némiképp: a felhasználók számára semmilyen érdemi információt sem hordozó - ezáltal kvázi használhatatlan - mérők eltűntek, helyettük viszont megjelent a rendszer futási idejének kijelzése (Up Time) és egy új gomb, mely a sokkal részletesebb információkkal szolgáló erőforrás-kijelzőt, a Resource Monitor-t indítja.

4 Alapszintű teljesítménymérés Kicsit részletesebben - Resource Monitor A Resource Monitor egy új eszköz a Windows-ban, segítségével részletesebb képet kaphatunk a folyamatok processzor- és memóriahasználatáról, az általuk generált hálózati forgalomról és lemezműveletekről, sőt azt is láthatjuk, éppen melyik fájlt olvassa, vagy írja a legintenzívebben a rendszer. Az erőforrás-mérő mobilprocesszorok esetén a CPU-terhelésen kívül - százalékos értékben - annak pillanatnyi frekvenciáját is kijelzi, így bizonyos terhelési szituációkhoz pontosabban bekonfigurálhatjuk az energiagazdálkodási funkciókat. (Ezzel a cikk egy későbbi részében foglalkozunk majd.)

5 Részletes információk a folyamatok erőforrás-felhasználásáról Fő az egészség - Reliability Monitor A Windows Vista egyik vadonatúj szolgáltatása, mely a rendszergazdáknak és az egyéni felhasználóknak is rendkívül hasznos lehet, a rendszer egészségi állapotát és megbízhatóságát figyelemmel követő Reliability Monitor. Az eszközt a vezérlőpult felügyeleti eszközei (Control Panel / Administrative Tools) közül indíthatjuk. Indításkor az imént bemutatott Performance Monitor köszön ránk, a Reliability Monitort a bal oldalon látható fa-struktúrából választhatjuk ki. Mint látható a Reliability Monitor a rendszerben bekövetkezett különböző hardveres és szoftveres hibákat gyűjti össze, majd ezek összesítésével készít egy általános megbízhatósági grafikont. Jól látszik, hogy a saját gépem - az erős terhelésnek és folytonos teszteléseknek köszönhetően meglehetősen sokat vesztett kezdeti 10-es osztályzatából. Az eszköz az egyes eseményeket egy idővonalon ábrázolja, ha kíváncsiak vagyunk egy adott nap történéseire, csak ki kell jelölnünk,

6 majd lentebb kategóriákba rendezve láthatjuk a meghibásodásodott alkalmazásokat, és azok hibakódjait. Miután elhárítottuk az akadályokat, és a rendszer huzamosabb ideig rendben működik, nemsokára a grafikon is feljebb kúszik jelezvén, hogy a Windows visszanyerte stabilitását. A Reliability (and Performance) Monitor konzoljában lehetőségünk van egyénileg felállított szabályok szerint is megfigyelni egyes rendszerkomponensek működését. Az alábbiakban a D: kötetre vonatkozó számlálót állítjuk be, mely a másodpercenként írt bájtokat számolja és gyűjti.csv formátumú fájlba. A mintavételezés gyakoriságát 5 másodpercre állítjuk, majd egy nagyobb másolást követően megtekintjük az eredményt a Microsoft Excel alkalmazásban.

7

8

9 Miután beállítottuk a paramétereket, indítsuk el az adatgyűjtést! Láthattuk, hogy meglehetősen részletekbe menően megadhatjuk a naplózás menetét és a kimeneti fájl elkészítésének módját, a fájltípusok között például még a Resource Monitor által feldolgozható bináris és SQL adatbázisba illeszthető formátum is szerepel.

10 Mint azt a naplófájlban láthatjuk, eleinte a kisebb fájlok másolása miatt alig volt adatmozgás, majd egy időpillanatban szüneteltettem a másolást, ezután következtek a nagyobb fájlok, a tábla adatai szerint átlagosan 3,5 MB/másodperces sebességgel, mely a változó terhelés miatt erősen ingadozott. Rend a lelke mindennek - Disk Defragmenter A Windows Vista lemez-töredezettségmentesítője - mely szintén a felügyeleti eszközök része lett végtelenül egyszerű felülettel és némileg módosított algoritmussal rendelkezik. Mint azt korábbi cikkünkben is írtam, a lemezterület grafikus megjelenítése eltűnt, mivel - felmérések szerint - a felhasználóknak nem nyújtott semmilyen érdemi információt. A folyamatjelző sem szerepel már a képernyőn, ugyanis a változó méretű és helyű adatok mozgatásának idejét szinte lehetetlen pontosan megbecsülni, így a fejlesztők a téves információk közlése helyett inkább eltávolították ezt a sávot. A töredezettségmentesítő a Vista telepítésekor alapértelmezésként ütemezve van, így tulajdonképpen átlagfelhasználás esetén hozzá sem kell nyúlnunk. Mivel a Disk Defragmenter immár alacsony priorítással dolgozik, nem terheli le a rendszert, még akkor sem, ha a felhasználó közben aktívan dolgozik a gépen. További újítás, hogy az eszköz a 64 MB-nál nagyobb darabokban lévő fájlokat egybefüggőnek számítja, így egyrészt a művelet hamarabb véget ér, másfelől a lemezegységet sem teszi ki fölösleges igénybevételnek. A Vista Disk Defragmenter-e a művelet során automatikusan az összes felcsatlakoztatott merevlemez-kötetet töredékmentesíti, így ha csak egyetlen köteten szeretnénk elvégezni a karbantartást, a parancssoros változatot kell használnunk "defrag x:" formában, ahol "x:" a töredékmentesíteni kívánt kötet betűjele. Ha módosítani szeretnénk az alapértelmezett ütemezésen, mindenképpen érdemes egy olyan

11 időpontot választani, amikor általában nem vagyunk a gép előtt, például ebédidőben, vagy egy késő éjszakai időpontban. Töredezettségmentesítés egyszerűbben és gyorsabban Fájlrendszertelenség - CheckDisk A CheckDisk alkalmazására viszonylag ritkán kerül sor, de néha rejtélyes lemezterület-elfogyásokat vagy olvashatatlan, törölhetetlen fájlok és mappák problémáját oldhatja meg az összekuszálódott fájlrendszer rendbetételével. A CheckDisk parancssoros lemezellenőrző- és karbantartó programot a Windows futása közben csak írásvédett módban futtathatjuk a rendszerpartíción és minden olyan köteten, ahol fájlok vannak nyitva. A használat alatt lévő köteteket csak a rendszer újraindítása közben, úgynevezett konzolos üzemmódban javíthatjuk ki. Amikor kiadjuk a "chkdsk /F x:" parancsot ("x:" az ellenőrizendő partíció betűjele, a /F a fix, azaz javítás paramétert jelöli) a program vagy elkezdi ellenőrizni a fájlrendszert, vagy hibaüzenetet küld, miszerint a kötet zárolva van, hiszen használjuk. Ekkor választhatjuk a Windows következő újraindítására történő ütemezést. A CheckDisk képes a sérült MFT (Master File Table), az indexbejegyzések és a biztonsági leírók ellenőrzésére és kijavítására, a /R kapcsoló használatával pedig a merevlemez rossz szektorainak feltérképezésére is. (Ez a művelet a lemez méretétől függően akár több óráig is eltarthat!) A chkdsk

12 programot minden olyan esetben alkalmazhatjuk, amikor gyanúsan kevés lemezterületet látunk a fájlkezelőben, vagy nem tudunk törölni egy-egy olyan fájlt vagy könyvtárat, amikhez biztosan van írási jogunk, esetleg áramszünet miatt szabálytalanul állt le a rendszer. Ezekben az esetekben legtöbbször fájlrendszer-sérüléssel állunk szemben, melyet az eszköz nagy valószínűséggel helyre tud állítani. A CheckDisk Vista-beli változatában nem sok változás történt, bár az új verzió valamivel részletesebb információt közöl, és végre a Windows futása közbeni vizsgálatok sem eredményeznek téves hibajelzéseket. Hiba a Master File Table-ben - futtassuk az ellenőrzőt a /F kapcsolóval! Mindent a maga idejében - Task Scheduler

13 A most sorra vett eszközök közül talán a Vista feladatütemezője az egyik legérdekesebb. A Windows XP-ben meglehetősen korlátozott lehetőségeink voltak különböző feladatok ütemezett futtatására, az eszköz lényegében nem sokat változott a Windows 98-ban debütált Task Scheduler óta. A Vista ezen a téren is óriási változást hoz, az új feladatütemezőt minden korábbinál részletesebben állíthatjuk be. A Vista-ban lévő Task Scheduler a tűzfalhoz hasonlóan saját konzolt kapott, így a már ismerős felületről konfigurálhatjuk az ütemezéseket is. A konzolt a felügyeleti eszközök mappából megnyitva máris láthatjuk a Windows alapbeállításokkal futó időzített feladatait. Ezek a Windows rendes működéséhez szükséges diagnosztikai és karbantartó folyamatok, így lehetőleg ne módosítsuk és ne tiltsuk le őket. Windows Vista feladatütemező konzol A Task Scheduler MMC-ben egy-egy elemet kiválasztva annak beállításait és naplóját egyetlen lapon megtekinthetjük. Láthatjuk, hogy a bejegyzések hasonlítanak egy eseménynapló-nézetre, ami nem véletlen, hiszen - ahogy azt a későbbiekben majd látjuk - a feladatütemező szorosan együttműködik az eseménynapló szolgáltatással.

14 Részletes információk egy feladatról, és a futás eredményéről Említettem, hogy a korábbinál jóval részletesebb beállítási lehetőségeink nyílnak az új eszközzel, nézzük tehát milyen szempontok alapján ütemezhetünk feladatot! Ütemezett feladat létrehozására kétfajta varázsló áll rendelkezésünkre, egy alapbeállításokkal rendelkező "Create Basic Task" elnevezésű, és egy bővebb funkciókkal ellátott, egyszerűen csak "Create Task" nevű. A Basic varázsló segítségével mindössze a feladat nevét, az ütemezés módját (napi, heti, havi, stb.) és az indítani kívánt program elérési útvonalát kell megadnunk. A teljes értékű ütemező-varázsló azonban minden igényt kielégítő eszköz, mellyel az alábbi szempontok alapján időzíthetünk feladatot: Általános beállítások a feladat csak egy adott felhasználó vagy adott csoportba tartozó felhasználó bejelentkezésekor fusson, vagy bármikor, a feladat futtatása maximális privilégiumokkal (rendszergazda jogosultsággal), a feladat Windows Vista, vagy Windows XP SP2/Windows Server 2003/Windows 2000 kompatibilitási módban fusson, A feladat indítása a következő események bekövetkeztekor időzítve: egy megadott időpontban, napi, heti, havi vagy egyszeri alkalommal, korábban megadott felhasználó vagy megadott csoportba tartozó felhasználó bejelentkezésekor, a rendszer indításakor,

15 rendszeresemény hatására, a feltételek az eseménynapló adataiból állíthatók össze, másik ütemezett feladat létrehozásakor, felhasználó terminálszolgáltatások segítségével történő csatlakozásakor a helyi számítógépről, vagy a helyi számítógépre, felhasználó leválásakor a terminál-munkamenetről a helyi vagy a távoli számítógépen, a számítógép zárolásakor, a számítógép zárolásának feloldásakor. Ütemezhető feladatok program indítása, küldése, üzenet megjelenítése a képernyőn. További feltételek feladat indítása csak a számítógép megadott ideig tartó üresjáratában (megadható a rendszer meddig várjon az üresjárati állapotra), a feladat leállítása ha a számítógép kilép az üresjáratból, a feladat folytatása/újraindítása, ha a számítógép ismét üresjáratba kerül, a feladat indítása csak hálózati tápellátás esetén, a feladat leállítása a hálózati tápellátás megszűnésekor és akkumulátoros üzemmódra váltáskor, a számítógép felébresztése készenléti állapotból a feladat futtatásához, a feladat futtatása csak akkor, ha a számítógép a megadott hálózati környezetben tartózkodik. Egyéb beállítások a feladat indításának a megadott ideig tartó késleltetése, a feladat látható futtatása (ablak megnyitása), a feladat minél előbbi futtatása, ha az ütemezés idején a számítógép ki volt kapcsolva, ha a feladat hiba miatt leáll, induljon újra a megadott idő múlva és a megadott alkalommal, a feladat leállítása, ha az tovább fut a megadott időpontnál, a feladat kényszerű leállítása, ha nem áll le magától, a feladat törlése, ha lefutott és nincs további ütemezés számára. ha a feladat már fut: új példány párhuzamos indítása/ne induljon új példány, új példány indítása, amint az előző véget ért, a futó példány leállítása. A példa kedvéért most mégis tiltsuk le a töredezettségmentesítő alapértelmezett ütemezését és állítsunk be egy teljesen egyéni időzítést. Tegyük fel, hogy mi csak a C: kötetet szeretnék töredékmentesíteni, a feladat pedig induljon minden nap déli 12 órakor, de csak akkor, ha a gép már legalább 10 perce üresjáratban van (mert az ebédidőnket töltjük). Ha a rendszer további egy órán át nem kerül üresjáratba (mert mondjuk ebéd helyett egy sürgős feladaton dolgozunk), a feladat már ne is fusson le, csak másnap. Elsőre talán bonyolultnak tűnhet a szabályrendszer, de az új varázsló segítségével mindössze néhány kattintás az egész, lássuk:

16

17

18

19

20 A varázsló még az olyan apróságokra is fel van készítve, mint a szóközöket tartalmazó elérési útvonalak. Ha például a "\Program Files\Windows Media Player" könyvtárból indítunk egy programot, a Windows megkérdezi, hogy a "Program" nevű programot szeretnénk-e indítani a mögötte lévő szöveget paraméterként értelmezve, vagy egy szóközökből álló útvonallal van-e dolgunk. Nemet válaszolva láthatjuk, hogy a varázsló értékhelyesen töltötte ki a mezőket.

21

22 Forró nyomon - Event Viewer A Windows Vista-ban az eseménynapló is sokat fejlődött, immár a konzol nyitólapján eseménytípus szerint összesítve láthatjuk a bejegyzéseket. Az új Windows-ban minden főbb rendszerkomponens saját csatornán keresztül kommunikál az eseménynaplóval, így tulajdonképpen minden összetevőnek "saját" event log-ja van. Ez jobban segíti eligazodni a felhasználókat, többé nem tévedünk el a rendszernapló, vagy az alkalmazásnapló milliónyi bejegyzése között. A főalakban az egyes eseményekre kattintva rögtön láthatjuk azok előnézetét, így nem szükséges külön ablakot nyitni a bejegyzésk részleteinek megtekintéséhez. Természetesen továbbra is lehetőség van ezen ablakok használatára is, ráadásul most már egyszerre többet is megnyithatunk, hogy összehasonlítsunk több eseményt.

23 A Windows Vista eseménynaplója A megújult eszköz képes a bejegyzéseket a mára rendkívül elterjedt XML formátumban is megjeleníteni, így megkönnyítve a programozók eseménynaplóból történő adatgyűjtését. A Vista Event Log-ja - mint arról korábban szó volt - szorosan együttműködik a feladatütemezővel, bármely eseményt hozzákapcsolhatunk egy tetszőleges feladat futtatásához, így a rendszerüzemeltetők gyorsabban és automatikusan reagálhatnak egy-egy eseményre.

24 Esemény-tulajdonságok előnézete, akár XML formátumban is Azon túl, hogy saját szűrési feltételek alapján akár egyéni naplónézeteket is létrehozhatunk, az eszköz egy új feladatot, a távoli gépek naplóinak monitorozását is képes elvégezni. Ehhez mindössze engedélyeznünk kell az egyes naplótípusok (Application, System, Security, Setup) beállításai között a "Subscription" lehetőséget. Ezzel a módszerrel a hálózat bármely gépének eseménynaplóját automatikusan figyelemmel követhetjük, természetesen itt is alkalmazhatunk részletes szűrési feltételeket.

25 "Feliratkozás" távoli számítógépek eseménynaplójának figyelésére Segít a bajban - Recovery Options Mit tegyünk, ha egyszercsak nem indul számítógépünk, vagy időnként lefagy, instabilan működik a Windows? Semmi pánik! Helyezzük be a Vista telepítőlemezét, majd indítsuk el a telepítést. Az "Install now" gomb helyett azonban most válasszuk alul az "Open system recovery tools" hivatkozást.

26 Diagnosztikai és rendszer-helyreállító eszközök A Vista egy sor diagnosztikai eszközzel rendelkezik, melyekkel a legtöbb esetben kideríthetjük a hiba okát, sőt akár ki is javíthatjuk azokat. A szerszámosládában találunk rendszertöltő-javítót (Startup Repair), mely megkeresi a telepített Windows példányokat és helyreállítja a bootszektort és a bootmenüt, de ha olyan súlyosan megsérült a rendszerünk, hogy nem képes elindulni, innen akár rendszervisszaállítást (System Restore), vagy Complete PC Backup helyreállítást is indíthatunk. (Ezen eszközök működését részletesen a következő részben tárgyaljuk.) Egy új eszköz is helyet kapott a lemezen, ez pedig egy memóriatesztelő alkalmazás, mely a RAMchipek fizikai kondícióját hivatott ellenőrizni. A Windows Memory Diagnostic Tool futtatásakor a rendszer automatikusan újraindul, majd - a véletlenszerű és szekvenciális írási és olvasási tesztekből álló - vizsgálat végeztélvel egy összesített eredményt kapunk a RAM-ok állapotáról.

27

28 Öngyógyítás - Windows Diagnostics A Windows Vista szerves része az úgynevezett Diagnostic Policy Service, mely képes a leggyakrabban előforduló hibákat érzékelni, majd automatikusan megoldást keresni és kijavítani azokat. Amikor egy program vagy szolgáltatás hibásan működik, lefagy, esetleg az egész rendszer elveszti stabilitását, a diagnosztikai szolgáltatás automatikusan összegyűjti a rendelkezésre álló információkat, majd tájékoztatja a felhasználót a szükséges lépésekről. Egyszerűbb hibáknál, mint például hálózati kapcsolatok rendellenes működésénél, akár önállóan is képes megoldani a problémákat - a hálózati példánál maradva - az IP-cím megújításával, esetleg az interfész újraindításával (reset). A Windows által detektált hibák és azok megoldási javaslatainak megtekintéséhez nyissuk meg a vezérlőpultot, majd a rendszer kategóriában válasszuk a "Problémák és megoldások" menüpontot (Control Panel/System and Maintenance/Problem Reports and Soulutions).

29 Probléma az egyik eszközmeghajtóval Amint a képen is láthatjuk, máris van egy még nem ellenőrzött problémánk - a Windows szerint az egyik eszközillesztő hibás működést eredményez. Nézzük a részleteket, kattintsunk a szövegre!

30 A detektált problémák listája Úgy tűnik, elég sok gond van a rendszerrel, a fenti listában láthatjuk, hogy az egyes alkalmazásokkal hányszor és milyen probléma fordult elő. Ha kíváncsiak vagyunk, van-e megoldás számunkra, kattintsunk jobb gombbal a kiszemelt sorra, majd válasszuk a megoldási javaslatok menüpontot (View solution). Ha a Windows képes automatikusan korrigálni a hibát, vagy az online adatbázisban már szerepel megoldás, a rendszer automatikusan értesít minket erről, így valószínűleg a most kiválasztott hibára még nem lesz teljes értékű gyógyír.

31 Erre a problémára gyelőre nincs megoldás Amint arra számítottunk, egyelőre nem találtunk használható megoldást a problémával kapcsolatban. A leírásban olvashatjuk, hogy a Microsoft fejlesztői tudnak a probléma létezéséről, de egyelőre nem tudták azt kijavítani - esetünkben több, mint valószínű, hogy egy régi, nem Vistakompatibilis illesztőprogram a ludas, így várhatóan a szoftver (vagy az eszköz) cseréje vezethet csak eredményre. Akár kapunk megoldási javaslatokat, akár nem, mindenképpen ajánlott - főleg most, a Vista bétaverzióinak tesztelésének idején - hogy minél több hibajelentést küldjünk, hiszen ez nagyban segíti a programozókat, a még kijavítatlan hibák korrigálásában. Ha egy programmal látszólag sok hiba akad, de nem akarunk minden alkalommal jelentést küldeni az esetről, az alkalmazást felvehetjük egy kivétellistára. Ezesetben a Windows nem állít fel minden fagyás vagy hibás működés esetén diagnózist, helyette egy gombnyomással bezárhatjuk a rakoncátlankodó programot. Mint láthattuk a Windows Vista rendszerben számos eszköz áll rendelkezésünkre, hogy a felmerülő problémákat egyedül, szakember segítségének igénybevétele nélkül is megoldhassuk. Előfordulhat azonban, hogy hardveres meghibásodás vagy vírustámadás miatt a biztonsági mentés után kell nyúlnunk, neadjisten a komplett rendszert újra kell telepítenünk. A következő részben a Vista biztonsági mentést végző és rendszervisszaállító megoldásaival foglalkozunk; megtudhatjuk például, hogyan készíthetünk - az oly közkedvelt Norton Ghost-hoz hasonlóan - rendszer-képfájlt külső alkalmazás igénybevétele nélkül.

tovább használhatjuk a Windows-t.

tovább használhatjuk a Windows-t. Complete PC Backup A Windows Vista többfajta adatmentési és rendszer-helyreállítási funkcióval rendelkezik, ezek közül az egyik legérdekesebb és leghasznosabb a teljes rendszert egy gombnyomással visszaállítani

Részletesebben

A varázsgömbön túl - 3. rész: Adatmentés

A varázsgömbön túl - 3. rész: Adatmentés A varázsgömbön túl - 3. rész: Adatmentés A modern számítástechnika egyik alapfeltétele az adatok rendszeres biztonsági mentése. A vésztartalékra számos esetben szükség lehet, villámcsapás okozta, vagy

Részletesebben

A Novitax ügyviteli programrendszer első telepítése

A Novitax ügyviteli programrendszer első telepítése Telepítő fájl letöltése honlapunkról A Novitax ügyviteli programrendszer első telepítése A honlapunkon (www.novitax.hu) található telepítő fájlt (novitax2007-setup.exe) le kell tölteni a számítógép egy

Részletesebben

Az Evolut Főkönyv program telepítési és beállítási útmutatója v2.0

Az Evolut Főkönyv program telepítési és beállítási útmutatója v2.0 Az Evolut Főkönyv program telepítési és beállítási útmutatója v2.0 Az Ön letölthető fájl tartalmazza az Evolut Főkönyv 2013. program telepítőjét. A jelen leírás olyan telepítésre vonatkozik, amikor Ön

Részletesebben

BaBér bérügyviteli rendszer telepítési segédlete 2011. év

BaBér bérügyviteli rendszer telepítési segédlete 2011. év BaBér bérügyviteli rendszer telepítési segédlete 2011. év Ajánlott konfiguráció A program hardverigénye: Konfiguráció: 2800 MHz processzor 512 Mbyte memória (RAM) / Szerver gépen 1G memória (RAM) Lézernyomtató

Részletesebben

Telepítési útmutató a Solid Edge ST7-es verziójához Solid Edge

Telepítési útmutató a Solid Edge ST7-es verziójához Solid Edge Telepítési útmutató a Solid Edge ST7-es verziójához Solid Edge Tartalomjegyzék Bevezetés 2 Szükséges hardver és szoftver konfiguráció 3 Testreszabások lementése előző Solid Edge verzióból 4 Előző Solid

Részletesebben

Tartalomjegyzék. I. rész: Az ügyfél 1. 1. Alapismeretek 3. Előszó

Tartalomjegyzék. I. rész: Az ügyfél 1. 1. Alapismeretek 3. Előszó Előszó A kapcsolódó tananyag Ha már ötször kiolvastuk a könyvet... Gyakorlás nélkül nem megy! Köszönetnyilvánítás xi xii xiii xiii xiv I. rész: Az ügyfél 1 1. Alapismeretek 3 Ügyféloldal bevezetés 3 Mikor

Részletesebben

1. A Windows Vista munkakörnyezete 1

1. A Windows Vista munkakörnyezete 1 Előszó xi 1. A Windows Vista munkakörnyezete 1 1.1. Bevezetés 2 1.2. A munka megkezdése és befejezése 4 1.2.1. A számítógép elindítása 4 1.2.2. Az üdvözlőképernyő 5 1.2.3. A saját jelszó megváltoztatása

Részletesebben

Image Processor BarCode Service. Felhasználói és üzemeltetői kézikönyv

Image Processor BarCode Service. Felhasználói és üzemeltetői kézikönyv Image Processor BarCode Service Áttekintés CIP-BarCode alkalmazás a Canon Image Processor programcsomag egyik tagja. A program feladata, hogy sokoldalú eszközt biztosítson képállományok dokumentumkezelési

Részletesebben

Távolléti díj kezelése a Novitax programban

Távolléti díj kezelése a Novitax programban Mire jó a FirebirdSettings.exe Ezzel a programmal a Firebird adatbázis-kezelővel és az adatbázisokkal kapcsolatos beállításokat lehet elvégezni. Mit kell tenni a használata előtt A FirebirdSettings.exe

Részletesebben

J-N-SZ Megyei Hámori András SZKI és SZI 1168 - szóbeli

J-N-SZ Megyei Hámori András SZKI és SZI 1168 - szóbeli Tétel_13 vállalatánál adatbiztonsági okokból biztonsági mentések alkalmazását veszik fontolóra. Az Ön feladata, hogy a döntéshozók számára ismertesse a különböző biztonsági mentéseket, azok előnyeit és

Részletesebben

Easton420. Automata Telefon hangrögzítő. V 6.0 Telepítése Windows XP rendszerre

Easton420. Automata Telefon hangrögzítő. V 6.0 Telepítése Windows XP rendszerre Easton420 Automata Telefon hangrögzítő V 6.0 Telepítése Windows XP rendszerre A mellékelt telepítő CD-t helyezze a számítógép lemez olvasó egységbe, várja meg az automatikus indítási képernyőt. Majd válassza

Részletesebben

WIN-TAX programrendszer frissítése

WIN-TAX programrendszer frissítése WIN-TAX programrendszer frissítése A WIN-TAX programrendszert a verzió érvényességének lejártakor illetve jelentősebb változás esetén (pl.: elkészült fejlesztések, munkahelyi hálózati szinkronitás miatt)

Részletesebben

Útmutató az OKM 2007 FIT-jelentés telepítéséhez

Útmutató az OKM 2007 FIT-jelentés telepítéséhez Útmutató az OKM 2007 FIT-jelentés telepítéséhez 1. OKM 2007 FIT-JELENTÉS ASZTALI HÁTTÉRALKALMAZÁS telepítése 2. Adobe Acrobat Reader telepítése 3. Adobe SVG Viewer plugin telepítése Internet Explorerhez

Részletesebben

BaBér. Bérügyviteli rendszer. Telepítési segédlet 2014.

BaBér. Bérügyviteli rendszer. Telepítési segédlet 2014. BaBér Bérügyviteli rendszer Telepítési segédlet 2014. Tartalom 1. Ajánlott konfiguráció... 3 2. A BaBér és az SQL2005 szerver telepítése... 5 3. A BaBér program és az SQL2005-ös adatbázis kezelő telepítése...

Részletesebben

Bérprogram vásárlásakor az Ügyfélnek e-mailben és levélben is megküldjük a termék letöltéséhez és aktiválásához szükséges termékszámot.

Bérprogram vásárlásakor az Ügyfélnek e-mailben és levélben is megküldjük a termék letöltéséhez és aktiválásához szükséges termékszámot. Telepítés Bérprogram vásárlásakor az Ügyfélnek e-mailben és levélben is megküldjük a termék letöltéséhez és aktiválásához szükséges termékszámot. A programot honlapunkról, az alábbi linkről tudják letölteni:

Részletesebben

A Windows az összetartozó adatokat (fájlokat) mappákban (könyvtárakban) tárolja. A mappák egymásba ágyazottak.

A Windows az összetartozó adatokat (fájlokat) mappákban (könyvtárakban) tárolja. A mappák egymásba ágyazottak. Mappakezelés WINDOWS-7 A Windows az összetartozó adatokat (fájlokat) mappákban (könyvtárakban) tárolja. A mappák egymásba ágyazottak. A PC legnagyobb mappája, amely az összes többi mappát is magában foglalja,

Részletesebben

A nyomtatókkal kapcsolatos beállításokat a Vezérlőpulton, a Nyomtatók mappában végezhetjük el. Nyomtató telepítését a Nyomtató hozzáadása ikonra

A nyomtatókkal kapcsolatos beállításokat a Vezérlőpulton, a Nyomtatók mappában végezhetjük el. Nyomtató telepítését a Nyomtató hozzáadása ikonra Nyomtató telepítése A nyomtatókkal kapcsolatos beállításokat a Vezérlőpulton, a Nyomtatók mappában végezhetjük el. Nyomtató telepítését a Nyomtató hozzáadása ikonra duplán kattintva kezdeményezhetjük.

Részletesebben

A GeoEasy telepítése. Tartalomjegyzék. Hardver, szoftver igények. GeoEasy telepítése. GeoEasy V2.05 Geodéziai Feldolgozó Program

A GeoEasy telepítése. Tartalomjegyzék. Hardver, szoftver igények. GeoEasy telepítése. GeoEasy V2.05 Geodéziai Feldolgozó Program A GeoEasy telepítése GeoEasy V2.05 Geodéziai Feldolgozó Program (c)digikom Kft. 1997-2008 Tartalomjegyzék Hardver, szoftver igények GeoEasy telepítése A hardverkulcs Hálózatos hardverkulcs A GeoEasy indítása

Részletesebben

Digitális aláíró program telepítése az ERA rendszeren

Digitális aláíró program telepítése az ERA rendszeren Digitális aláíró program telepítése az ERA rendszeren Az ERA felületen a digitális aláírásokat a Ponte webes digitális aláíró program (Ponte WDAP) segítségével lehet létrehozni, amely egy ActiveX alapú,

Részletesebben

Az FMH weboldal megnyitásakor megjelenő angol nyelvű üzenetek eltüntetése

Az FMH weboldal megnyitásakor megjelenő angol nyelvű üzenetek eltüntetése Az FMH weboldal megnyitásakor megjelenő angol nyelvű üzenetek eltüntetése A Java kliensprogram telepítése, és megfelelő beállítása szükséges az FMH weblap megfelelő működéséhez. Ha nincs telepítve vagy

Részletesebben

A GeoEasy telepítése. Tartalomjegyzék. Hardver, szoftver igények. GeoEasy telepítése. GeoEasy V2.05+ Geodéziai Feldolgozó Program

A GeoEasy telepítése. Tartalomjegyzék. Hardver, szoftver igények. GeoEasy telepítése. GeoEasy V2.05+ Geodéziai Feldolgozó Program A GeoEasy telepítése GeoEasy V2.05+ Geodéziai Feldolgozó Program (c)digikom Kft. 1997-2010 Tartalomjegyzék Hardver, szoftver igények GeoEasy telepítése A hardverkulcs Hálózatos hardverkulcs A GeoEasy indítása

Részletesebben

Teljes vírusirtás a NOD32 Antivirus System segítségével. vírusirtási útmutató

Teljes vírusirtás a NOD32 Antivirus System segítségével. vírusirtási útmutató Teljes vírusirtás a NOD32 Antivirus System segítségével vírusirtási útmutató 1. A vírus definíciós adatbázis frissítése A tálca jobb alsó sarkán található NOD32 ikon segítségével nyissa meg a Vezérlő központot.

Részletesebben

Telepítési Kézikönyv

Telepítési Kézikönyv Intelligens Dokumentum Kezelő Rendszer Telepítési Kézikönyv 1/15. oldal Dokumentum áttekintés Dokumentum címe: doknet telepítési kézikönyv Dokumentum besorolása: szoftver telepítési leírás Projektszám:

Részletesebben

Digitális aláíró program telepítése az ERA rendszeren

Digitális aláíró program telepítése az ERA rendszeren Digitális aláíró program telepítése az ERA rendszeren Az ERA felületen a digitális aláírásokat a Ponte webes digitális aláíró program (Ponte WDAP) segítségével lehet létrehozni, amely egy ActiveX alapú,

Részletesebben

Felhasználói leírás a DimNAV Server segédprogramhoz ( )

Felhasználói leírás a DimNAV Server segédprogramhoz ( ) Felhasználói leírás a DimNAV Server segédprogramhoz (1.1.0.3) Tartalomjegyzék Bevezetés...3 1. Telepítés...3 2. Eltávolítás...4 Program használata...5 1. Kezdeti beállítások...5 2. Licenc megadása...6

Részletesebben

PTE-PROXY VPN használata, könyvtári adatbázisok elérhetősége távolról

PTE-PROXY VPN használata, könyvtári adatbázisok elérhetősége távolról PTE-PROXY VPN használata, könyvtári adatbázisok elérhetősége távolról Az Informatikai Igazgatóság minden aktív egyetemi hallgató és munkaviszonnyal rendelkező egyetemi dolgozó részére úgynevezett proxy

Részletesebben

Szilipet programok telepítése Hálózatos (kliens/szerver) telepítés Windows 7 operációs rendszer alatt

Szilipet programok telepítése Hálózatos (kliens/szerver) telepítés Windows 7 operációs rendszer alatt Szilipet programok telepítése Hálózatos (kliens/szerver) telepítés Windows 7 operációs rendszer alatt segédlet A Szilipet programok az adatok tárolásához Firebird adatbázis szervert használnak. Hálózatos

Részletesebben

Felhasználói dokumentáció. a TávTagTár programhoz. Készítette: Nyíri Gábor, hdd@nc-studio.com GDF Abakusz regisztrációs kód: GDFAba43

Felhasználói dokumentáció. a TávTagTár programhoz. Készítette: Nyíri Gábor, hdd@nc-studio.com GDF Abakusz regisztrációs kód: GDFAba43 a TávTagTár programhoz Készítette: Nyíri Gábor, hdd@nc-studio.com GDF Abakusz regisztrációs kód: GDFAba43 Tartalomjegyzék Futási feltételek... 3 Telepítés... 3 Indítás... 3 Főablak... 4 Új személy felvétele...

Részletesebben

3Sz-s Kft. Tisztelt Felhasználó!

3Sz-s Kft. Tisztelt Felhasználó! 3Sz-s Kft. 1158 Budapest, Jánoshida utca 15. Tel: (06-1) 416-1835 / Fax: (06-1) 419-9914 E-mail: zk@3szs. hu / Web: http://www. 3szs. hu Tisztelt Felhasználó! Köszönjük, hogy telepíti az AUTODATA 2007

Részletesebben

Rendszerkezelési útmutató

Rendszerkezelési útmutató Rendszerkezelési útmutató Medtronic MiniMed Northridge, CA 91325 USA 800-646-4633 (800-MiniMed) 818.576.5555 www.minimed.com Képviselet az Európai Unióban: Medtronic B.V. Earl Bakkenstraat 10 6422 PJ Heerlen

Részletesebben

Netlock Kft. által kibocsátott elektronikus aláírás telepítése Windows XP SP3 Internet Explorer 8 böngészőbe

Netlock Kft. által kibocsátott elektronikus aláírás telepítése Windows XP SP3 Internet Explorer 8 böngészőbe Netlock Kft. által kibocsátott elektronikus aláírás telepítése Windows XP SP3 Internet Explorer 8 böngészőbe 1. Indítsa el az Internet Explorer 8-as böngészőt. (Windows XP esetén: Start menü > Internet

Részletesebben

M-Files Dokumentumkezelő telepítése

M-Files Dokumentumkezelő telepítése Az Jelen dokumentum a következő fejezetek tartalmazza: a szoftver telepítése az M-Files telepítő programmal; az irattár létrehozása, a felhasználók felvétele az M-Files Server Administrator (szerver) programmal;

Részletesebben

Win 8 változatok. 2. sz. melléklet 2014.02.18. 2013.felnottkepzes@gmail.com. Töltse ki az előzetes tudásszint felmérő dolgozatot!

Win 8 változatok. 2. sz. melléklet 2014.02.18. 2013.felnottkepzes@gmail.com. Töltse ki az előzetes tudásszint felmérő dolgozatot! 2 sz melléklet 20140218 Bemutatkozás Horváth Zoltán informatika tanár vagyok Az Inczédy György középiskolában tanítok Tudásszint felmérés Töltse ki az előzetes tudásszint felmérő dolgozatot! Tananyag elérhető:

Részletesebben

WIFI elérés beállítása Windows XP tanúsítvánnyal

WIFI elérés beállítása Windows XP tanúsítvánnyal WIFI elérés beállítása Windows XP tanúsítvánnyal Pattantyús-Ábrahám Géza Ipari Szakközépiskola és Általános Művelődési Központ Készítette: Jászberényi József, 2011 1/24 A PÁGISZ WIFI hálózathoz kétféle

Részletesebben

Biztonsági mentés és visszaállítás Felhasználói útmutató

Biztonsági mentés és visszaállítás Felhasználói útmutató Biztonsági mentés és visszaállítás Felhasználói útmutató Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. A Windows elnevezés a Microsoft Corporation Amerikai Egyesült Államokban bejegyzett kereskedelmi

Részletesebben

E-Freight beállítási segédlet

E-Freight beállítási segédlet E-Freight beállítási segédlet Az E-Freight rendszer működéséhez szükséges programok és beállítások v08 A legújabb verzióért kérjük, olvassa be az alábbi kódot: 1. Támogatott böngészők Az E-Freight az Internet

Részletesebben

I. A program áttelepítése másik számítógépre

I. A program áttelepítése másik számítógépre I. A program áttelepítése másik számítógépre 1. A telepítő CD-ről fel kell telepíteni a programot az új számítógépre. 2. A program kétféle adatbázis-kezelővel tud működni: InterBase illetve FireBird. A

Részletesebben

Samsung Universal Print Driver Felhasználói útmutató

Samsung Universal Print Driver Felhasználói útmutató Samsung Universal Print Driver Felhasználói útmutató képzelje el a lehetőségeket Szerzői jog 2009 Samsung Electronics Co., Ltd. Minden jog fenntartva. Ez a felügyeleti útmutató csak tájékoztató célt szolgál.

Részletesebben

Közoktatási Statisztika Tájékoztató 2012/2013. Használati útmutató

Közoktatási Statisztika Tájékoztató 2012/2013. Használati útmutató Közoktatási Statisztika Tájékoztató 2012/2013 Tartalomjegyzék 1. Technikai információk... 2 2. Publikus felület... 2 2.1 Bejelentkezés... 2 2.2 Összesítés... 3 2.2.1 Statisztikai tábla megtekintése...

Részletesebben

Kormányzati Elektronikus Aláíró és Aláírás-ellenőrző Szoftver

Kormányzati Elektronikus Aláíró és Aláírás-ellenőrző Szoftver Kormányzati Elektronikus Aláíró és Aláírás-ellenőrző Szoftver Felhasználói leírás verzió: 1.0 1 TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETÉS... 3 2. ALAPKÉPERNYŐ... 3 3. MENÜSZERKEZET... 3 4. DOKUMENTUM ALÁÍRÁSA... 4

Részletesebben

1. DVNAV letöltése és telepítése

1. DVNAV letöltése és telepítése 1. DVNAV letöltése és telepítése A Drén és Valner Szoftver Kft által készített DVNAV programmal lehetőség van a számlázó program által elkészített XML-ek NAV-hoz történő eljuttatására, majd a számlákról

Részletesebben

1 Rendszerkövetelmények

1 Rendszerkövetelmények 1 Rendszerkövetelmények 1.1 Operációs rendszer Az i-deal2 ajánlatadó alkalmazás a Microsoft.Net és Click Once technológiáin alapul. Ezek használatához legalább Microsoft Windows XP SP2 (Szervízcsomag 2),

Részletesebben

SystemDiagnostics. Magyar

SystemDiagnostics. Magyar SystemDiagnostics Magyar Szeretne hozzánk fordulni... műszaki jellegű kérdéseivel vagy problémájával? Az alábbiakkal veheti fel a kapcsolatot: Forróvonalunk/ügyfélszolgálatunk (lásd a mellékelt forróvonal-listát,

Részletesebben

A telepítési útmutató tartalma

A telepítési útmutató tartalma 1 A telepítési útmutató tartalma 3 Kompatibilitás és rendszerkövetelmények A telepítési folyamat röviden 4 A telepítés indítása 5 Adatbáziskezelő beállítása / telepítése 8 Telepítési módozatok 11 Az ENSO

Részletesebben

Windows 8.1 frissítés, részletes útmutató

Windows 8.1 frissítés, részletes útmutató Windows 8.1 frissítés, részletes útmutató A Windows 8.1 telepítése és frissítése A BIOS, illetve alkalmazások és illesztőprogramok frissítése, valamint a Windows Update futtatása A telepítés típusának

Részletesebben

Selling Platform Telepítési útmutató Gyakori hibák és megoldások

Selling Platform Telepítési útmutató Gyakori hibák és megoldások Selling Platform Telepítési útmutató Gyakori hibák és megoldások 265ced1609a17cf1a5979880a2ad364653895ae8 Index _ Amadeus szoftvertelepítő 3 _ Rendszerkövetelmények 3 Támogatott operációs rendszerek 3

Részletesebben

SSL VPN KAPCSOLAT TELEPÍTÉSI ÚTMUTATÓ

SSL VPN KAPCSOLAT TELEPÍTÉSI ÚTMUTATÓ SSL VPN KAPCSOLAT TELEPÍTÉSI ÚTMUTATÓ GIRODIRECT SZOLGÁLTATÁST IGÉNYBEVEVŐ ÜGYFELEKENEK Verzió: v1.04 Dátum: 2018. január 5. Készítette: A jelen dokumentum tartalma szerzői jogi védelem alatt áll, a mű

Részletesebben

Merevlemez üzembe helyezése, particionálása

Merevlemez üzembe helyezése, particionálása Merevlemez üzembe helyezése, particionálása (gyakorlati) A meghajtók és partíciók fogalma A meghajtó egy fizikai tárolóeszközt, például a merevlemez-meghajtó vagy a cserélhető USB-meghajtó. A partíció

Részletesebben

Selling Platform Telepítési útmutató Gyakori hibák és megoldások

Selling Platform Telepítési útmutató Gyakori hibák és megoldások Selling Platform Telepítési útmutató Gyakori hibák és megoldások 265ced1609a17cf1a5979880a2ad364653895ae8 Index _ Amadeus szoftvertelepítő 3 _ Rendszerkövetelmények 3 Támogatott operációs rendszerek 3

Részletesebben

TERKA Törvényességi Ellenőrzési Rendszer Kiegészítő Alkalmazás

TERKA Törvényességi Ellenőrzési Rendszer Kiegészítő Alkalmazás TERKA Törvényességi Ellenőrzési Rendszer Kiegészítő Alkalmazás Telepítési leírás 1.0.0.8 verzió A dokumentum készült: 2004. július 1. Utolsó módosítás időpontja: 2004. június 21. A dokumentumot készítette:

Részletesebben

SQL Backup and FTP. A program telepítésének menete. A szoftvert a következő weboldalról ingyenesen tölthető le: https://sqlbackupandftp.

SQL Backup and FTP. A program telepítésének menete. A szoftvert a következő weboldalról ingyenesen tölthető le: https://sqlbackupandftp. SQL Backup and FTP A szoftvert a következő weboldalról ingyenesen tölthető le: https://sqlbackupandftp.com/ A program telepítésének menete A telepítő elindítása után megjelenő képernyő a Next > gomb megnyomásával

Részletesebben

FTP Az FTP jelentése: File Transfer Protocol. Ennek a segítségével lehet távoli szerverek és a saját gépünk között nagyobb állományokat mozgatni. Ugyanez a módszer alkalmas arra, hogy a kari web-szerveren

Részletesebben

Tanúsítvány feltöltése Micardo kártyára

Tanúsítvány feltöltése Micardo kártyára Windows operációs rendszeren Tanúsítvány feltöltése Micardo kártyára A termék értékesítésének befejezése miatt a dokumentáció nem kerül frissítésre a továbbiakban. A termék nem támogatja az SHA-256 kriptográfiai

Részletesebben

ContractTray program Leírás

ContractTray program Leírás ContractTray program Leírás Budapest 2015 Bevezetés Egy-egy szerződéshez tartozó határidő elmulasztásának komoly gazdasági következménye lehet. Éppen ezért a Szerződés kezelő program főmenü ablakában a

Részletesebben

Telepítés, újratelepítés több számítógépre, hálózatos telepítés Kulcs-Bér program

Telepítés, újratelepítés több számítógépre, hálózatos telepítés Kulcs-Bér program Telepítés, újratelepítés több számítógépre, hálózatos telepítés Kulcs-Bér program A Kulcs-Soft programok telepítése (újratelepítése) előtt javasolt Adatmentést készíteni a számítógépen található összes

Részletesebben

OE-NIK 2010/11 ősz OE-NIK. 2010. ősz

OE-NIK 2010/11 ősz OE-NIK. 2010. ősz 2010/11 ősz 1. Word / Excel 2. Solver 3. ZH 4. Windows 5. Windows 6. ZH 7. HTML 8. HTML 9. ZH 10. Adatszerkezetek, változók, tömbök 11. Számábrázolási kérdések 12. ZH 13. Pótlás A Windows felhasználói

Részletesebben

Tanúsítvány igénylése sportegyesületek számára

Tanúsítvány igénylése sportegyesületek számára Microsec Számítástechnikai Fejlesztő zrt. Tanúsítvány igénylése sportegyesületek számára Felhasználói útmutató ver. 1.0 Budapest, 2017. január 04. 1 A Microsigner telepítő letöltése A telepítés megkezdéséhez

Részletesebben

ivms-4200 kliensszoftver

ivms-4200 kliensszoftver ivms-4200 kliensszoftver Felhasználói segédlet v1.02 2012.11.21. HU 1. TARTALOM 1. Tartalom... 2 2. Bevezető... 2 2.1. Felhasználás... 2 2.2. Hardverigény... 2 3. Használat... 3 3.1. Vezérlőpult... 3 3.2.

Részletesebben

U42S Felhasználási példák Gitárjáték rögzítése

U42S Felhasználási példák Gitárjáték rögzítése U42S Felhasználási példák Gitárjáték rögzítése Az U42S gyors használatbavételéhez kövesse az itt leírtakat. Ebben a példában Cubase LE 4-et használunk, de az U42S ugyan úgy használható más hangszerkesztőkkel

Részletesebben

MEDITOR 5 KLÓN telepítési segédlete

MEDITOR 5 KLÓN telepítési segédlete MEDITOR 5 KLÓN telepítési segédlete I. Az adatbázis motor telepítése II. A MEDITOR 5 KLÓN program telepítése III. Adatok feltöltése a KLÓN programba I. Adatbázis motor telepítése Kérem, hogy a telepítések

Részletesebben

CareLink Personal telepítési útmutató. Első lépések a CareLink Personal adatfeltöltéshez

CareLink Personal telepítési útmutató. Első lépések a CareLink Personal adatfeltöltéshez CareLink Personal telepítési útmutató Első lépések a CareLink Personal adatfeltöltéshez A CareLink USB illesztőprogram telepítése A CareLink USB illesztőprogramot telepíteni kell. Ez az illesztőprogram

Részletesebben

Microsec Zrt. által kibocsátott elektronikus aláírás telepítése Windows 7 (x86/x64) Internet Explorer 9 (32 bites) böngészőbe

Microsec Zrt. által kibocsátott elektronikus aláírás telepítése Windows 7 (x86/x64) Internet Explorer 9 (32 bites) böngészőbe Microsec Zrt. által kibocsátott elektronikus aláírás telepítése Windows 7 (x86/x64) Internet Explorer 9 (32 bites) böngészőbe 1. Indítsa el az Internet Explorer 9 (32 bites) böngészőt. (Start menü > Internet

Részletesebben

Segédlet az Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal által kiadott, PHEGER_1231-es építményadó bevallásához használt elektronikus nyomtatványhoz.

Segédlet az Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal által kiadott, PHEGER_1231-es építményadó bevallásához használt elektronikus nyomtatványhoz. Segédlet az Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal által kiadott, PHEGER_1231-es építményadó bevallásához használt elektronikus nyomtatványhoz. Elektronikus adóbevallását a NAV portáljáról letöltött

Részletesebben

telepítési útmutató K&H Bank Zrt.

telepítési útmutató K&H Bank Zrt. K&H Bank Zrt. 1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 9. telefon: (06 1) 328 9000 fax: (06 1) 328 9696 Budapest 1851 www.kh.hu bank@kh.hu telepítési útmutató K&H e-bank Budapest, 2015. március 09. K&H e-bank

Részletesebben

VarioFace dokumenta cio

VarioFace dokumenta cio VarioFace dokumenta cio Tartalom Felhasználói dokumentáció... 2 1. A program felépítése... 2 1.1. Vario csatlakoztatása... 2 1.2. Főablak... 3 1.3. Képkijelölő ablak... 4 2. A program használata... 4 2.1.

Részletesebben

Hardver és szoftver követelmények

Hardver és szoftver követelmények Java-s Nyomtatványkitöltő Program Súgó Telepítési útmutató Hardver és szoftver követelmények A java-s nyomtatványkitöltő program az alábbi hardverigényt támasztja a számítógéppel szemben: 400 MHz órajelű

Részletesebben

A merevlemez buzgó imádata

A merevlemez buzgó imádata A merevlemez buzgó imádata Igazából erről egy másik termék fog részletesen szólni (hogyan és miért kell imádni a merevlemezt és főleg a tartalmát), de van egy minimális követelmény, amire nap mint nap

Részletesebben

1. A Windows programok telepítése

1. A Windows programok telepítése 1. A Windows programok telepítése Amennyiben a program egy korábbi példánya már telepítve van a számítógépre, akkor beszélünk frissítésről. Ellenkező esetben a következőkben leírtakat átlépheti és a telepítés

Részletesebben

Médiatár. Rövid felhasználói kézikönyv

Médiatár. Rövid felhasználói kézikönyv Médiatár Rövid felhasználói kézikönyv Tartalomjegyzék Bevezetés Tartalomjegyzék Bevezetés Bevezetés... 3 Kezdô gondolatok... 4 Hálózati követelmények... 4 Támogatott operációs rendszerek a számítógépeken...

Részletesebben

Ellenőrző keretprogram (eesztconnect.exe)

Ellenőrző keretprogram (eesztconnect.exe) (eesztconnect.exe) A csatlakozás műszaki megvalósításának ellenőrzése az EESZT működtetője által rendelkezésre bocsájtott ellenőrző keretprogram (eesztconnect.exe) futtatásával, az alkalmazás sikeres futtatását

Részletesebben

Tanúsítvány feltöltése Oberthur kártyára és Oberthur SIM termékre

Tanúsítvány feltöltése Oberthur kártyára és Oberthur SIM termékre Tanúsítvány feltöltése Oberthur kártyára és Oberthur SIM termékre Windows XP, Vista és Windows 7 operációs rendszeren 1(6) 1. Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék... 2 2. Bevezető... 3 3. AuthentIC Manager

Részletesebben

Kormányzati Elektronikus Aláíró és Aláírás-ellenőrző Szoftver

Kormányzati Elektronikus Aláíró és Aláírás-ellenőrző Szoftver Kormányzati Elektronikus Aláíró és Aláírás-ellenőrző Szoftver Felhasználói leírás verzió: 1.0 1 TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETÉS... 3 2. ALAPKÉPERNYŐ... 3 3. MENÜSZERKEZET... 3 4. DOKUMENTUM ALÁÍRÁSA... 4

Részletesebben

VisualBaker Telepítési útmutató

VisualBaker Telepítési útmutató VisualBaker Telepítési útmutató Office Hungary Bt web: www.visualbaker.hu e-mail: info@visualbaker.hu Tartalomjegyzék: Telepítési útmutató... 1 Tartalomjegyzék:... 2 Első lépések:... 3 Telepítési kulcs...

Részletesebben

VBA makrók aláírása Office XP/2002/2003 esetén

VBA makrók aláírása Office XP/2002/2003 esetén VBA makrók aláírása Office XP/2002/2003 esetén Windows tanúsítványtárban és kriptográfia eszközökön található tanúsítványok esetén Office XP/2002/2003 alkalmazással 1(11) 1. Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék...

Részletesebben

5.6.3 Laborgyakorlat: Windows rendszerleíró adatbázis biztonsági mentése és visszaállítása

5.6.3 Laborgyakorlat: Windows rendszerleíró adatbázis biztonsági mentése és visszaállítása 5.6.3 Laborgyakorlat: Windows rendszerleíró adatbázis biztonsági mentése és visszaállítása Bevezetés Nyomtasd ki a laborgyakorlatot és végezd el a lépéseit! Ezen a laborgyakorlaton elvégezzük egy számítógép

Részletesebben

VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv

VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv A kézikönyv használata Mielőtt elindítaná és használná a szoftvert kérjük olvassa el figyelmesen a felhasználói kézikönyvet! A dokumentum nem sokszorosítható illetve

Részletesebben

Importálás. más típusú (pl:.imp,.xml,.xkr,.xcz) állomány beimportálása a nyomtatványkitöltő programba

Importálás. más típusú (pl:.imp,.xml,.xkr,.xcz) állomány beimportálása a nyomtatványkitöltő programba Importálás Külső programok által generált imp és.xml állományokat be lehet tölteni a program import funkcióival. Az ABEV2006 az xml állományok importálását nem tudta. Ez újdonság a nyomtatványkitöltő programban.

Részletesebben

Órarendkészítő szoftver

Órarendkészítő szoftver SchoolTime Órarendkészítő szoftver 2.0 verzió Tartalomjegyzék: 1., Belépés a programba...3 2., Órarend főtábla...3 3., Tanátok...4 3.1., Új tanár felvitele, módosítása...4 3.2., Tanár törlése...4 3.3.,

Részletesebben

Telepítési útmutató a SMART Notebook 10.6 oktatói szoftverhez

Telepítési útmutató a SMART Notebook 10.6 oktatói szoftverhez Telepítési útmutató a SMART Notebook 10.6 oktatói szoftverhez Tisztelt Felhasználó! Ezt a dokumentációt abból a célból hoztuk létre, hogy segítse Önt a telepítés során. Kövesse az alábbi lépéseket, és

Részletesebben

DebitTray program Leírás

DebitTray program Leírás DebitTray program Leírás Budapest 2015 Bevezetés Egy-egy kintlévőséghez tartozó határidő elmulasztásának komoly következménye lehet. Éppen ezért a Kintlévőség kezelő program főmenü ablakában a program

Részletesebben

A CAPICOM ActiveX komponens telepítésének és használatának leírása Windows7 operációs rendszer és Internet Explorer 8-es verziójú böngésző esetén

A CAPICOM ActiveX komponens telepítésének és használatának leírása Windows7 operációs rendszer és Internet Explorer 8-es verziójú böngésző esetén A CAPICOM ActiveX komponens telepítésének és használatának leírása Windows7 operációs rendszer és Internet Explorer 8-es verziójú böngésző esetén Tartalomjegyzék 1. A CAPICOM ACTIVEX KOMPONENS TELEPÍTÉSE...3

Részletesebben

A Windows Vista felhasználókezelése

A Windows Vista felhasználókezelése A Windows Vista felhasználókezelése A Windows alapvetően többfelhasználós operációs rendszer, a Vista pedig ennek megfelelően sok újdonságot hoz a fiókok kezelésében is. Az új konfigurációs és felügyeleti

Részletesebben

Thermo1 Graph. Felhasználói segédlet

Thermo1 Graph. Felhasználói segédlet Thermo1 Graph Felhasználói segédlet A Thermo Graph program a GIPEN Thermo eszközök Windows operációs rendszeren működő grafikus monitorozó programja. A program a telepítést követően azonnal használható.

Részletesebben

Adóhátralék kezelés egyszerűen. Telepítési útmutató. A program futtatásához Windows XP, Windows 7, 8 operációs rendszer szükséges.

Adóhátralék kezelés egyszerűen. Telepítési útmutató. A program futtatásához Windows XP, Windows 7, 8 operációs rendszer szükséges. Telepítési útmutató Rendszerkövetelmények: A program futtatásához Windows XP, Windows 7, 8 operációs rendszer szükséges. Szükséges futtatókörnyezet: Windows Framework 4 vagy magasabb verzió. Innen tölthető

Részletesebben

Oktatás. WiFi hálózati kapcsolat beállítása Windows XP és Windows 7-es számítógépeken. SZTE Egyetemi Számítóközpont

Oktatás. WiFi hálózati kapcsolat beállítása Windows XP és Windows 7-es számítógépeken. SZTE Egyetemi Számítóközpont Oktatás WiFi hálózati kapcsolat beállítása Windows XP és Windows 7-es számítógépeken SZTE Egyetemi Számítóközpont WLAN kapcsolat beállítása 1 Tartalom Windows XP... 2 Tanúsítvány telepítése... 2 WPA2 védett

Részletesebben

A CA-42 adatkommunikációs kábel gyors telepítési útmutatója

A CA-42 adatkommunikációs kábel gyors telepítési útmutatója A CA-42 adatkommunikációs kábel gyors telepítési útmutatója 9234594 2. kiadás A Nokia, a Nokia Connecting People és a Pop-Port a Nokia Corporation bejegyzett védjegyei. Copyright 2005 Nokia. Minden jog

Részletesebben

Microsoft Office PowerPoint 2007 fájlműveletei

Microsoft Office PowerPoint 2007 fájlműveletei Microsoft Office PowerPoint 2007 fájlműveletei Program megnyitása Indítsuk el valamelyik tanult módszerrel a 2007-es verziót. Figyeljük meg, hogy most más felületet kapunk, mint az eddigi megszokott Office

Részletesebben

A MOKKA hitelesítő szoftver telepítése és használata

A MOKKA hitelesítő szoftver telepítése és használata A MOKKA hitelesítő szoftver telepítése és használata Windows XP, Vista és Windows 7 rendszeren Távszámla aláírásának ellenőrzésére 1(9) 1. Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék... 2 2. Bevezető... 3 3. A

Részletesebben

FITNESS SYSTEM Telepítési útmutató

FITNESS SYSTEM Telepítési útmutató FITNESS SYSTEM Telepítési útmutató web: www.szakk.hu e-mail: info@szakk.hu Tartalomjegyzék: Első lépések:... 3 Licenc megállapodás... 3 Telepítési kulcs... 4 Felhasználói adatok... 5 Telepítő csomagok

Részletesebben

A számítógép beállításainak megváltoztatása

A számítógép beállításainak megváltoztatása Megjelenés és témák Először tekintsük át, hogy hogyan lehet a képernyőn megjelenő elemek küllemét módosítani. Válasszuk a Start menü Vezérlőpultban a Megjelenés és témák hivatkozást. Itt kattintsunk a

Részletesebben

KEZELÉSI ÚTMUTATÓ WIFI ADAPTER

KEZELÉSI ÚTMUTATÓ WIFI ADAPTER KEZELÉSI ÚTMUTATÓ WIFI ADAPTER Köszönjük, hogy megvásárolta termékünket. Kérjük, hogy használat előtt figyelmesen olvassa el a kezelési útmutatóban leírtakat! HD-WIFI-2017_170501 1 FIGYELEM! A berendezést

Részletesebben

ACTUAL Ügyviteli Rendszer TELEPÍTÉSI ÚTMUTATÓ. Felhasználói kézikönyv

ACTUAL Ügyviteli Rendszer TELEPÍTÉSI ÚTMUTATÓ. Felhasználói kézikönyv ACTUAL Ügyviteli Rendszer TELEPÍTÉSI ÚTMUTATÓ Felhasználói kézikönyv Tartalom Tartalom A program telepítése 2 A PROGRAM HARDVER- ÉS SZOFTVERIGÉNYE: 2 Szoftverigény: 2 Hardverigény: 2 VÉGFELHASZNÁLÓI SZERZŐDÉS:

Részletesebben

Telepítési és indítási útmutató. DataPage+ 2013

Telepítési és indítási útmutató. DataPage+ 2013 DataPage+ 2013 Tartalomjegyzék Telepítés előfeltételei Alkotólemek... 1 Áttekintés... 1 1. lépés: Futtassuk a setup.exe fájlt és indítsuk el a varázslót... 1 2. lépés: Fogadjuk el a licencszerződést...

Részletesebben

Telepítési útmutató. web: www.szakk.hu e-mail: info@szakk.hu

Telepítési útmutató. web: www.szakk.hu e-mail: info@szakk.hu Telepítési útmutató web: www.szakk.hu e-mail: info@szakk.hu Tartalomjegyzék: Telepítési útmutató... 1 Tartalomjegyzék:... 2 Első lépések:... 3 Konzol oldal telepítése... 3 Licenc megállapodás... 3 Telepítési

Részletesebben

Pénzintézetek jelentése a pénzforgalmi jelzőszám változásáról

Pénzintézetek jelentése a pénzforgalmi jelzőszám változásáról Pénzintézetek jelentése a pénzforgalmi jelzőszám változásáról Felhasználói Segédlet MICROSEC Kft. 1022 Budapest, Marczibányi tér 9. telefon: (1)438-6310 2002. május 4. Tartalom Jelentés készítése...3 Új

Részletesebben

lizengo használati utasítás A Windows egy USB stick-re való másolása

lizengo használati utasítás A Windows egy USB stick-re való másolása lizengo használati utasítás A Windows egy USB A Windows egy USB lizengo használati utasítás Kattintson a Windows verziókra, amelyet egy USB stick-re szeretne másolni, így elér a megfelelő útmutatóhoz.

Részletesebben

A Setup segédprogram Felhasználói útmutató

A Setup segédprogram Felhasználói útmutató A Setup segédprogram Felhasználói útmutató Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. A Windows elnevezés a Microsoft Corporation Amerikai Egyesült Államokban bejegyzett kereskedelmi védjegye.

Részletesebben

A CCL program használatbavétele

A CCL program használatbavétele A CCL program használatbavétele Tartalomjegyzék 1.1 Hardver és szoftverkövetelmények... 2 1.2 CCL program telepítése hálózatba. Telepítés szerver számítógépre... 2 1.3 Cégek... 6 1.3.1 Egy céges felhasználás....

Részletesebben