GÖDÖR KLUB BIZTONSÁGI TERV

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "GÖDÖR KLUB BIZTONSÁGI TERV"

Átírás

1 GÖDÖR KLUB BIZTONSÁGI TERV H-1111 Budapest, Egry József u. 32. Tel/fax:

2 - 2 - TARTALOM JEGYZÉK I. Fejezet Működési koncepció II. Fejezet Általános rendelkezések 1. A rendezvény helyszínének leírása 2. A rendezvények időpontja 3. A rendezvényszervező cég 4. A rendezvényt biztosító cég 5. A Gödör Klub épületének befogadóképessége III. Fejezet A rendezvényen dolgozó szervezőkkel, személyzettel, az őrző-védő szolgálattal szemben támasztott követelmények 1. Intézkedés rendkívüli helyzet, vészhelyzet esetén 2. A biztonsági szolgálat létszáma 3. Rendfenntartási feladatok 4. Tájékoztatási kötelezettség 5. Együttműködési kötelezettség 6. Portaszolgálati feladat 7. Belső biztonsági őr feladata 8. A parkolás és a külső terület biztonságát felügyelő külső őrszolgálat 9. Egészségügyi feltételek biztosítása 10. A biztonsági terv oktatása Mellékletek: 1.sz. Kiürítési terv H-1111 Budapest, Egry József u. 32. Tel/fax:

3 - 3 - I. MŰKÖDÉSI KONCEPCIÓ A Gödör Klub 2002-ben kidolgozott koncepció szerint nyitott, multifunkcionális kulturális helyszín; egyszerre kulturális-közösségi tér, kortárs művészeti központ, civil rendezvények helyszíne és szórakozóhely. A létrejött közösségi tér egyszerre találkozóhelye progresszív művészeti-kulturális eseményeknek, generációknak és a legkülönbözőbb civil rendezvényeknek. A Gödör Klub az UNI-CO építész iroda levédett szellemi tulajdona. II. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 1. A rendezvény helyszínének leírása: A Király utca Budapest belvárosában, a VI. és VII. kerületben, Teréz- és Erzsébetváros határán helyezkedik el. Eredetileg a Belvárost kötötte össze a Ligettel, Budapest egyik főutcája volt az Andrássy út megépültéig. Az utóbbi évtizedben a Kiskörút Nagykörút közötti szakasza jelentős fejlődésen ment át, és a Váci utca mellett, ismét Budapest főüzlet utcája lett ban épült meg a Király utca 8-10 alatt a vegyes rendeltetésű épület, 6600m2-es bevásárló központtal, 271 lakással és 484 fh mélygarázzsal. A középmagas épület földszintjén és első emeletén helyezkedik el az üzletközpont, a II-VII. Emeleten lakások és a térszint alatt pedig a kétszintes mélygarázs. Az üzletközpont földszintjén közhasználatra gyalogos átközlekedés biztosított a Király- és a Paulay Ede utcák között. Az üzletközpont tulajdonosa a Central Passage Shopping Center Kft. a klub üzemeltetését az UNI- CO Kft. építész iroda végzi. A rendezvények helyszíne: A Gödör Klub rendezvényterülete a Central Passage földszintjén, 822m2-en kerül kialakításra. A főbejárata a passage főutcájáról nyílik, mely közhasználatra megnyitott a Király- és a Paulay Ede utcák között. A térszínt alatt, a mélygarázs első szintjén a közönség részére 120 férőhely biztosított. Az áru és a díszletbeszállítás részére Paulay utcában lévő tehergépkocsi beálló rendelkezésre áll, a két méter alatti járművek a melygarázsba behalthatnak ahonnan teherlifteken lehet az árut a földszintre feljuttatni. A Gödör Klub belső flexibilis rendezvény területe, ami koncert-, kiállító-, kávézó egy térben. A terek szellőzését, fűtését, hűtését légtechnikai rendszer biztosítja. A tűz- és vagyonvédelmi követelményeket a legkorszerűbb épületgépészeti rendszerek biztosítják, melyek működését épület H-1111 Budapest, Egry József u. 32. Tel/fax:

4 - 4 - felügyeleti rendszer irányítja és hangolja össze. A klub belső kialakítása akadálymentesített, és mozgáskorlátozottak részére kialakított mellékhelyiséggel felszerelt. A rendezvény helyszínek megközelítése és kiürítése: Rendezvény tér: A 822 m2-es rendezvény terület a földszinten helyezkedik el széles passage-on közelíthető meg a Király- és a Paulay utcákból. 7 db kétszárnyú bejárati ajtók biztosítja a bejutást és menekülést., ami jelentősen meghaladja a 600 főre, ajtók átbocsájtó képességére előírt, menekülési szélességet. A menekülést az irányokat jelző piktogramok és a csökkentett belső általános világítás irányítja. A terület gyengeáramú tűzjelző rendszerrel, tűzcsapokkal és sprinkler oltóberendezéssel felszerelt. A z épületfelügyeleti, a térfigyelő rendszer és a tűzjelző központ a diszpécser helyiségben található ahol 24 órás szolgálat teljesít szolgálatot. Passage: A passage-ról van a bejárata és a kijárata a klubnak. A belső tér elhagyása után itt a 600 főnek területe van, hogy el tudja hagyni az épületet a Király utca és a Paulay utca felé. 2. A rendezvények időpontja: A Gödör Klub egész évben üzemel. A klub reggel 10 órától éjjel 2 óráig, hétvégén pedig, péntekszombaton, 4 óráig van nyitva. A zenés rendezvények általában este 8-kor kezdődnek. 3. A rendezvényszervező cég: A rendezvények szervezését és a klub üzemeltetését az UNI-CO Tervező és Tanácsadó Kft. végzi. Felelős személy, Filep Ákos. 4. A rendezvényeket biztosító cég: A rendezvényt biztosító biztonsági cég Valton Sec Kft. Felelős személy: Varga Lajos 5. A Gödör Klub befogadóképessége: 600 fő A Gödör Klub befogadóképessége: 600 fő az illemhelyek száma alapján az OTÉK 99 (3)(b) pontja szerint.. Az ajtók átbocsájtó képessége és a menekülési utak hossza szerint a befogadó képesség alapján az OTSZ szerint 800 fő. H-1111 Budapest, Egry József u. 32. Tel/fax:

5 - 5 - III. A RENDEZVÉNYEN DOLGOZÓ SZERVEZŐKKEL, SZEMÉLYZETTEL, AZ ŐRZŐ-VÉDŐ SZOLGÁLATTAL SZEMBEN TÁMASZTOTT KÖVETELMÉNYEK 1. Intézkedés rendkívüli helyzet, vészhelyzet esetén Szervezők, személyzet, biztonsági szolgálat feladatai: Rendkívüli eseménynek számít minden olyan esemény, amely a szokásos napi ügymenettől eltér, és a tevékenységet végző részéről intézkedést igényel. Feladatok: 1. Elsőrendű feladat minden esetben a kialakult helyzetben a meglévő veszélyforrások megszüntetése, kiiktatása, valamint az emberi élet mentése (pl.: áramtalanítás, hangtechnikai eszközök kikapcsolása, stb.) 2. Indítsák el a megfelelő technikákat és zárják le a területet (vészkijáratok kinyitása, kiékelése, a bent lévők tájékoztatása, stb.) 3. Értesítsék az illetékes szerveket (tűzoltóság, rendőrség, tűzszerész szolgálat, mentők, az UNI-CO Kft. és a Valton Sec Kft. képviselőit). 4. Szervezzék meg az objektum nyugodt kiürítését (a bent tartózkodók szükséges elégséges tájékoztatásával), a szolgálat fokozott ellátása mellett. a vendégek kiszolgálásának beszüntetése a zeneszolgáltatás megszüntetése bent tartózkodók kiterelése 5. Az első kiérkező illetékes szervet tájékoztassák a tett intézkedésekről, és működjenek együtt velük. Biztonsági szolgálat feladata: A biztonsági szolgálatot teljesítő személy-, és vagyonőr rendkívüli vagy vészhelyzet esetén haladéktalanul köteles értesíteni: az illetékes hatóságot (tűzoltóság, rendőrség) a rendezvényszervező személyeket, H-1111 Budapest, Egry József u. 32. Tel/fax:

6 a Valton Sec Kft. vezetőjét vagy csoportvezetőjét Az objektum Tűzvédelmi Szabályzatának megfelelően a biztonsági szolgálat az abban meghatározottak szerint jár el (Tűzriadó Terv). A személy-, és vagyonőr minden jogszerű, és tőle elvárható eszközzel köteles a bűncselekmény elkövetésén tetten ért személyt a cselekmény abbahagyására felszólítani, a cselekmény folytatását megakadályozni (szigorúan betartva az arányosság elvét), az elkövetőt elfogni, és a tőle támadásra alkalmas eszközt, vagy egyéb veszélyes tárgyat elvenni. Köteles haladéktalanul értesíteni a rendőrséget vagy ügyészséget, és az elfogott személyt, valamint az elvett tárgyakat a hatóságnak átadni. 2. A biztonsági szolgálat létszáma A biztonsági szolgálat összlétszáma a rendezvények időpontjában: - kisebb rendezvény ( vendég) esetén 1-3 fő - nagyobb rendezvény ( vendég) esetén 3-4 fő a látogató létszám függvényében. A létszám és munkaidő a heti vezénylési terv szerint történik. 3. Rendfenntartási feladatok: Valamennyi őr köteles a rendezvény általános rendjének biztosítása érdekében a Házirendben előírt magatartási, viselkedési és használati szabályok betartatásában részt venni. 4. Tájékoztatási kötelezettség: Minden őr köteles a feladatai teljesítése során észlelt, és a klub biztonsága szempontjából értékelendő eseményekről késedelem nélkül tájékoztatni az operatív vezetőt, és a biztonsági szolgálat területi vezetőjét: erősen ittas személy, aki zavarja a vendégek szórakozását garázda magatartás műszaki hiba esetén rosszullét esetén rendkívüli események (pl.: bombariadó, tűzriadó) esetén munkavégzésre érkező személyek esetén (karbantartás, javítás, átalakítás) rendezvényre érkező partnerek esetén (promóció, koncert) szállítók érkezése esetén (áruszállító, rendezvényekhez szükséges felszerelések, berendezési tárgyak elszállítója). 5. Együttműködési kötelezettség: A biztonsági szolgálat folyamatosan együttműködik: a Rendezvényszervező, üzemeltető, kiszolgáló személyzettel a szervezőkkel, operatív vezetőkkel és alkalmazottakkal rendkívüli eseményeknél szükség esetén rendőrséggel, tűzoltósággal, tűzszerész szolgálattal, mentőszolgálattal, szakhatóságokkal. H-1111 Budapest, Egry József u. 32. Tel/fax:

7 Portaszolgálat feladata: A portaszolgálat fő feladata, hogy biztosítsa a személyek kulturált be- és kiléptetését. Az érkező vendégeket mindig állva fogadja és köszöntse Indokolt esetben közölje a vendégekkel, hogy a beengedés elengedhetetlen feltétele a csomag, és ruházat átvizsgálás: Hívja fel a figyelmet, a tiltott tárgyakra vonatkozó szabályokra. Fel kell készülni a beléptetés helyén a tiltott tárgyak, eszközök letétbe helyezésére. Kezelésükért, megőrzésükért, visszaszolgáltatásukért minden esetben a rendezvénybiztosító felel. Utaljon a bejáratnál jól láthatóan elhelyezett házirend betartására. Kérésre adjon tájékoztatás a napi programról. Rendkívüli eseményekkor tegye meg a szükséges intézkedéseket. Meghatározatlan időnként lásson el belső járőrözési feladatokat. Jelentési kötelezettsége van a szolgálatvezető felé minden eseménnyel és kéréssel kapcsolatban. 7. Belső biztonsági őr feladata - a rendezvény helyszínén belül: a rendezvény nyitásának, zárásának ellenőrzése biztosítsa a rendezvényre érkező vendégek kulturált szórakozását kísérje figyelemmel a gyanús személyeket biztosítsa a DJ pult, a színpad és a büfék zavartalan működését ellenőrizze gyakran a fokozottan védett helyiségeket rendkívüli eseménykor értesítse a rendezvényszervezőt, a szolgálatvezetőt, a hatóságokat és a kijelölt személyeket biztosítsa a nyilvános átjárók, kapuk vészkijáratok, l szabadon hagyását meg kell akadályoznia, hogy a látogatók előtt lezárt területekre illetéktelenek bejussanak kezdeményezzen intézkedést a rendbontókkal, és a rendezvényre vonatkozó szabályok megsértőivel szemben a rendezvény területén a napi személyforgalom folyamatos figyelemmel kísérése, a szórakozás zavartalan működésének, a vendégek, látogatók nyugalmának biztosítás a rendezvény helyszínén a Gödör Klub Házirendjében a vendégekkel, látogatókkal, ügyfelekkel, partnerekkel, alkalmazottakkal szemben meghatározott magatartási szabályok betartatása a rendezvény területén fénykép, valamint videofelvétel készítése, csak a klub engedélyével, illetve a biztonsági szolgálat ügyvezetőjének írásbeli hozzájárulásával történhet rendkívüli esemény észlelésekor rádión értesítse a kijelölt személyeket és a szolgálatvezetőt rendkívüli esemény alkalmával kísérje figyelemmel a történteket, és adja át a szükséges információkat a biztonsági szolgálat tagjai részére (belső őr, porta szolgálat, stb.) rendkívüli esemény esetén, az esetleges támadás elhárítása során fokozottan szem előtt kell tartani, hogy az őr fellépése eredményre vezessen, de az elhárítás módja, az alkalmazott erő intenzitása álljon arányban a támadás elhárításához szakmailag indokolt mértékkel és módszerekkel, őr elleni támadás esetén a jogos védelmi helyzetben elfogadható mértékkel H-1111 Budapest, Egry József u. 32. Tel/fax:

8 - 8 az őrök folyamatosan kötelesek figyelni, hogy a rendezvény területén lévő építmények (falak, burkolatok, üvegfelületek, berendezések, felszerelési tárgyak, stb. állagában) a bent tartózkodó személyek nem okoznak-e kárt; erre irányuló magatartás (előkészület, kísérlet) észlelése esetén az őr azonnal köteles az operatív vezetőt tájékoztatni, és az operatív vezető által kiadott utasításoknak megfelelően intézkedni műszaki hiba esetén (pl. kiégett izzó, törött korlát, csőtörés, burkolati hiba, stb.) a rendezvényszervező vezetőt, és a biztonsági szolgálat szolgálatvezetőjét köteles értesíteni a rendezvény területén folyó munkavégzések engedélyének, végrehajtásának ellenőrzése 8. A külső terület biztonságát felügyelő őrszolgálat: biztosítsa a terület bejárat előtti részét kísérje figyelemmel, hogy a belépés csak a meghatározott kapukon keresztül történjen ellenőrizze a gyanús személyeket rendkívüli esemény észlelésekor rádión értesítse a kijelölt személyeket és a szolgálatvezetőt. rendkívüli esemény alkalmával kísérje figyelemmel a történteket, és adja át a szükséges információkat a biztonsági szolgálat tagjai részére (belső őr, porta szolgálat) biztosítsa a nyilvános átjárók, kapuk, vészkijáratok, lépcsők szabadon hagyását ha a megfigyelési területen észlel a Házirend által tiltott tevékenységet, köteles a rendezvényszervező vezetőt, és a szolgálatvezetőt tájékoztatni, továbbá a személyt a magatartás azonnali befejezésére felszólítani az őr figyelmének ki kell terjednie arra, hogy járőrözési körletében a rendezvény építményének falára, valamint a járda és a megfigyelési területén engedély nélkül semmilyen feliratot, vagy ábrát ne ragasszanak, vagy fessenek fel. Az őr azonnal köteles az ilyen tevékenységet megakadályozni, és az operatív vezetőt, szolgálatvezetőt tájékoztatni erőszakos cselekmény esetén annak megakadályozása, erélyes és hatékony fellépés, és ha indokolt, segítségkérés a kialakult helyzet rendezéséhez 9. Egészségügyi feltételek biztosítása: Zenés rendezvények esetén a mentési terv, a kisp bt-vel történt (2310 Szigetszentmiklós, Szent Miklós útja 3/b) szerződés szerint a következő képen történik: Az egészségügyi biztosítás a várható fő közötti látogatottságú rendezvényeken, a 5/2006.(II.7.) EüM rendelet szerint, gyalogőrség formában történik. A várható 500 fő feletti létszámra a rendezvény megtartása előtt a Gödör Klub értesíti a kisp bt-t. Az ellátást mentőorvos látja el, az általa hozott szakelsősegély ellátáshoz szükséges felszereléssel, az erre a célra ideiglenesen kialakított fektetővel ellátott helyiségben. A kapcsolattartás telefonon történik: A Gödör Klub részéről Sepsik Bence , a kisp bt. részéről Kiss Péter H-1111 Budapest, Egry József u. 32. Tel/fax:

9 A biztonsági terv oktatása: A Gödör Klub képviselője a szórakozóhely biztonsági tervében foglaltakat az üzemeltetésben dolgozó személyzet, valamint a szervezők és a biztonsági szolgálat részére ismerteti, amelyről dokumentációt készít. Budapest, október 15. Filep Ákos ügyvezető H-1111 Budapest, Egry József u. 32. Tel/fax: