Táplálkozási Fórum - XIX. Tudományos Konferencia

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Táplálkozási Fórum - XIX. Tudományos Konferencia"

Átírás

1 1115 Budapest, Halmi u

2

3 Táplálkozási Fórum - XIX. Tudományos Konferencia BEVEZETŐ A Táplálkozási Fórum 19 év óta rendezi meg évente, rendszeresen Tudományos Konferenciáját, orvosok, diétetikusok, táplálkozási szakemberek k ö z r e m ű k ö désével, melyek elsősorban a táplálkozással összefüggő betegségekkel és ezek diétás, szükség esetén gyógyhatású készítménnyel, vagy gyógyszeres kezelésével foglalkoznak. A Táplálkozási Fórumban újdonság, hogy a neves táplálkozási szakemberek testületét a jövőben erősíteni fogja Prof. Dr. Bedros J. Róbert, a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság alapító elnöke és Dr. Simonyi Gábor osztályvezető főorvos, a MOMOT titkára. A Konferencia programjában ezentúl vitás kérdések is napirendre k e r ü ln e k, tudományos megvilágítással. A z s í r é g e t é s - orvosilag megfogalmazva zsírbontás - tudományos hátterét, a mesterséges édesítő szerek körüli ellentmondásokat, az obezitás eddigi rizikószerepét érintő o b e z i t á s p a r a d o x o n k r i t i k u s m e g í t é l é s é t i s t á rg y a lni f o g j uk, l i p i d o ló g ia i, o b e z it o l ó g i a i, h i d r o t e r á p iá s e l ő a d á s o k m e l l e t t. Tisztelettel várjuk a résztvevőket, orvosokat, diétetikusokat, táplálkozási szakembereket és érdeklődőket egyaránt. Budapest, május 15. Dr. Pados Gyula a Táplálkozási Fórum elnöke c. egyetemi docens, kandidátus Támogatók: MSD Magyarország Kft. NESTEA Pharma Nord Kft. A Fórum Szervezői ezúton mondanak köszönetet Támogatóiknak, hogy hozzájárultak a rendezvény sikeres megvalósításához!

4 Táplálkozási Fórum - XIX. Tudományos Konferencia P R O G R A M Bevezető Prof. Dr. Bedros J. Róbert: In memoriam Prof. Dr. Halmy László I. rész Elnök: Prof. Dr. Bedros J. Róbert, a MOMOT Elnöke A GLP-1 RECEPTOR AGONISTÁK LEHETSÉGES PLEIOTRÓP, KARDIOVASZKULÁRIS ÉS TESTSÚLYCSÖKKENTŐ HATÁSAI Prof. Dr. Paragh György DE OEC Belgyógyászati Intézet, Anyagcsere-betegségek Tanszék, Debrecen ZSÍRÉGETÉS - MI A TUDOMÁNYOS HÁTTÉR? Prof. Dr. Karádi István SE ÁOK III. sz. Belgyógyászati Klinika, Budapest OBEZITÁS PARADOXON. FOGYJUNK, VAGY HÍZZUNK? Dr. Simonyi Gábor Pest Megyei Flór Ferenc Kórház, Kardiometabolikus Centrum, V. Belgyógyászat- Lipidológiai Osztály és Nephrologia, Kistarcsa ÉDESÍTŐSZEREK, ÉTREND-KIEGÉSZÍTŐK Dr. Zajkás Gábor Vita Szünet II. rész Elnök: Dr. Pados Gyula Ph.D., a Táplálkozási Fórum Elnöke KIT ÉS MIKOR KEZELJÜNK DYSLIPIDAEMIÁBAN? KOCKÁZAT ÉS CÉLÉRTÉK Dr. Pados Gyula Ph.D. Szent Imre Kórház PTE ÁOK Oktatókórháza. Lipidológiai Profil, Budapest MIVEL KEZELJÜK A DYSLIPIDAEMIÁKAT? Dr. Audikovszky Mária Szent Imre Kórház PTE ÁOK Oktatókórháza. Lipidológiai Profil, Budapest TÁPLÁLKOZÁS ÉS A KOGNITÍV FUNKCIÓK P r o f.d r. B a r n a M á r i a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Alkalmazott Egészségtudományi Intézet Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszék, Budapest TÚL SOK VAGY TÚL KEVÉS? TÉNYEK ÉS TÉVHITEK A FOLYADÉKFOGYASZTÁSRÓL Antal Emese Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége, Budapest Vita A Konferencia zárása

5 A GLP-1 RECEPTOR AGONISTÁK LEHETSÉGES PLEIOTRÓP, KARDIOVASZKULÁRIS ÉS TESTSÚLYCSÖKKENTŐ HATÁSAI Prof. Dr. Paragh György Debreceni Egyetem Orvos-és Egészségtudományi Centrum Belgyógyászati Intézet, Anyagcsere-betegségek Tanszék A glucose függő insulinotropic peptide 1970-ben mutatták ki. Ez volt az első inkretin hormon, amit felfedeztek. Ezt követően egy évtizeddel ismerték fel a glucagon-likepeptid-1-et (GLP-1). Mindkét hormonnak jelentős szerepe van a szénhidrát anyagcserében és az energia homeosztázisban. Receptoraik számos szervünkben megtalálható. A GLP-1 fontos hatása az, hogy szénhidrát-függő módon befolyásolja a pancreas sejtek inzulin szekrécióját, ezáltal nem növeli a hypoglycaemia gyakoriságát. Valamint a GLP-1 biztosítja a béta sejt funkció és tömeg megőrzését is. Ezen kívül a vesében fokozza a nátriumürítést, javítja az endothel függő vazodilatációt. Az érelmeszesedés kialakulásában jelentős szerepe van az endothel felszínén expresszálódó adhéziós molekuláknak, ezek expresszióját gátolják. Ezen kívül csökkentik az összkoleszterin szintet, LDL-C szintet, a triglycerid szintet, a bélben gátolják az apob 48 termelődését. Ezek a hatások is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy az experimentális és humán vizsgálatokban kimutatták, hogy javítják a szív pumpafunkcióját, csökkentik az infarktusos terület méretét. Ennek hátterében az állhat, hogy az AMP-aktivált proteinkináz (AMPK) aktiválásán keresztül fokozódik a szívizom glükóz felvétele. A glukagon-like peptid lebontásáért a Dipeptidyl peptidase-4 (DPP4) felel. Fiziológiásan a GLP-1 féléletideje 1-2 perc. A GLP-1 kedvező metabolikus hatását fokozza a DPP4 gátló alkalmazása. Ezen enzimek azonban nemcsak a GLP-1-et bontják, hanem számos, a szervezet energia homeosztázisában jelentős szerepet játszó fehérjék metabolizmusában is részt vesznek, így pl: a neuropeptid Y (NPY), a peptid YY (PYY), a B típusú natriuretikus peptid (BNP). Számos experimentális tanulmány bizonyítja a GLP-1 kedvező kardiovaszkuláris és metabolikus hatását. A jelenleg folyó nagy prospektív multicentrikus vizsgálatok fognak végleg választ adni arra vonatkozóan, hogy ezek a szerek hogyan befolyásolják a metabolikus hatásokon kívül a klinikai végpontokat. Az eddigi eredmények ígéretesek és úgy tűnik, hogy a szénhidrát-háztartás szabályozáson kívül a jóval szélesebb pleiotrop kardiovaszkuláris hatások is hozzájárulhatnak a kedvező klinikai eredményekhez.

6 ZSÍRÉGETÉS - MI A TUDOMÁNYOS HÁTTÉR? Prof. Dr. Karádi István SE ÁOK III. Sz. Belgyógyászati Klinika, Budapest A dietetikában és a testsúly csökkentés marketingjében a zsírégetés fogalma évek óta közszájon forog. Természetesen, aki elhízott az úgy gondolja részben jogosan -, hogy a többlet elsősorban zsír, illetve zsírszövet formájában növeli az ideálistól eltérő testtömegét. A zsírégetés fogalma szemléletesen fejezi ki a zsírszövet csökkenésének bonyolult folyamatát, és persze a különböző fogyasztószerek hatásosságának érzékeltetésére kitűnő reklámfogás. Mikor égetünk zsírt és mi a mechanizmus lényege? A szervezet számára a közvetlenül rendelkezésre álló energiaforrás a glukóz, bizonyos esetekben egyéb egyszerű cukor, pl. a fruktóz. Amikor a rendelkezésre álló cukor mennyisége lecsökken például nagyfokú éhezéskor, illetve megfelelő nagyságrendű izommunka esetén megkezdődik a zsírsavak égetése, a béta-oxidáció - elsősorban a harántcsíkolt-, és szívizomzatban. Bizonyos szövetek az agyszövet, a vörösvértestek és a mellékvese nem hasznosítja a zsírsavakat. A hosszúláncú zsírsavak csak karnitinhez kötötten jutnak a mitokondriumokba, tehát az acilkarnitin rendszer elengedhetetlenül szükséges a zsírsavak energia-szolgáltatásához. Tudjuk-e detektálni azt, hogy a szervezet adott körülmények között zsírt vagy cukrot éget-e? Pontos mérésekkel tudjuk meghatározni azt, hogy az adott egyén egy bizonyos időszakban szénhidrátot vagy zsírt éget-e. A szénhidrátokban a szénmolekulák és az oxygén molekulák aránya 1 : 1-hez. A zsírokban ez az arány 16: 23-hoz. Amennyiben a folyamatosan kilélegzett levegő szén és oxygén arányát mérjük (nem túl bonyolult módszer és standardizálható), abban az esetben, ha a szén és oxygén arány a kilélegzett levegőben 1 : 1-hez, szénhidrát égetése folyik. Amennyiben ez az arány 0,7 körülire csökken, akkor döntően zsírégetés zajlik. Zsírégetés tehát tudományosan meghatározva: zsírbontás - akkor következik be, amikor a szervezet számára nem áll elegendő szénhidrát elsősorban a májban, illetve izmokban a keményítő rendelkezésre. Ilyen állapotok a jelentősen fokozott izomaktivitás, illetve a szénhidrátszegény diéta (eklatáns példája az. ún. Atkins diéta). OBEZITÁS PARADOXON. FOGYJUNK, VAGY HÍZZUNK? Dr. Simonyi Gábor Pest Megyei Flór Ferenc Kórház, V. Belgyógyászat Lipidológiai Osztály Jól ismert, hogy az elhízás számos betegség önálló kockázati tényezője és járványszerű terjedésének lehetünk szemtanúi világszerte és hazánkban is. Az elhízás jól ismert kockázati szerepe mellett azonban számos vizsgálatban azt észlelték, hogy az elhízottak esetében a túlsúly, kedvező hatású lehet.

7 Először dializált betegeken észlelték, hogy az elhízottakban javul a túlélés, majd a perkután koronária intervención átesettekben igazolták, hogy a mérsékelt túlsúly (BMI: kg/m2) előnyös hatású lehet. Az előbbiekhez hasonlóan, szívelégtelenségben és más kardiovaszkuláris betegségben szenvedők esetében tapasztalták a túlsúly védő hatását. Lényegében mindez azt jelentheti, hogy miközben az elhízás többek között pl. a krónikus vesebetegség, a koronária betegség, a szívelégtelenség kockázati tényezője, addig ezekben az állapotokban, egy későbbi időszakban védő hatású is lehet. Az obezitás paradoxon valódi mechanizmusa jelenleg nem ismert, azonban megfogalmazható ezzel kapcsolatban jó néhány aggály. Az egyik probléma, hogy az obezitás paradoxont igazoló vizsgálatokban többnyire a BMI-t használták az elhízás mértékének meghatározására. Általánosságban a testtömegindex kétségtelenül jól használható a mindennapokban, azonban a testösszetételt egyáltalán nem fejezi ki, mivel a magasabb BMI nem feltétlenül utal a nagyobb zsírtömegre (nagyobb izomtömeget is jelezhet). Az obezitás paradoxont igazoló vizsgálatokban is ez a fő probléma, mivel ezek nagy részében nem történt haskörfogat mérés, illetve testzsír összetételt meghatározás sem. A kardiorespiratorikus fitness, mint védő faktor jelenlétét és szerepét sem elemezték ezekben a vizsgálatokban, miközben ismert ennek a tényezőnek kiemelkedő preventív szerepe. Elhízott betegeink kezelése során a testtömegcsökkentés és a kardiorespiratórikus fitness igazoltan kedvező metabolikus és kardiovaszkuláris kockázatot csökkentő hatásai miatt, e kettő kombinációja lehet a leghasznosabb. ÉDESÍTŐSZEREK, ÉTREND-KIEGÉSZÍTŐK Dr. Zajkás Gábor Az édesítőszerek egyik csoportjába tartoznak a kis kalóriatartalmú más néven intenzív édesítők, a másik csoportba kerülnek a polyolok, azaz cukor-alkoholok. Az előbbiek édesítő ereje lényegesen nagyobb a cukorénál, az utóbbiaké a cukoréhoz áll közel. A kis kalóriatartalmú édesítők csoportjába tartozó cyclamat szer, az acesulfam-k és aspartam szor, a steviol glykozid szor, a szaharin szor, a sucralose szor és a neotame szer édesebb. A polyolok csoportjába tartozó maltitol, isomalt, sorbitol, mannitol és xylitol energiatartalma átlag 2,4 kcal/g, de az erythritol energiamentes. Az aspartame egyik összetevője fenilalanin, ezért a készítményt a fenilketonurában szenvedők nem fogyaszthatják. Európában legrégebben a szaharin (1887-től), legújabban a steviol (2011) került forgalomba. A kis kalóriatartalmú édesítők felhasználása: üdítőitalok, desszertek, tejtermékek, cukrászsütemények, rágógumik, forró csokoládé italok, stb. A kis kalóriatartalmú édesítők Európában és az egész világon szigorú ellenőrzésnek vannak alárendelve.

8 Az USA Dietary Supplement Health and Education Act of 1994 (DSHEA) szerint étrendkiegészítő termék az, amely kiegészítve a táplálkozást az alábbi összetevők közül bármelyiket tartalmazhatja: vitaminok, ásványi só, fűszer és más növényi alkotóelemek, zsírsavak, aminosavak. Az Európai Parlament Directive 2002/46/EC harmonizálta az étrend-kiegészítők címkézését és szabályozást vezetett be az étrend-kiegészítők vitaminés ásványi anyagtartalmára vonatkozóan. Az étrend-kiegészítők jelölése, megjelenítése, hirdetése nem állíthatja, vagy sugallhatja, hogy a változatos, kiegyensúlyozott étrend nem alkalmas a tápanyagok kellő mennyiségének bevitelére. Az étrend-kiegészítőkben lévő tápanyagok, valamint egyéb élettani hatású anyagok mennyiségét a terméken kell feltüntetni a termék javasolt napi adagjára vonatkoztatva (forrás: a DSHEA és FDA az étrend-kiegészítőket az élelmiszerek közé sorolja, nem a gyógyszerekhez. A JAMA egyik 2013-as számában bemutatott vizsgálat szerint az Egyesült Államok felnőtt lakossága egészségének javítása (45%), ill. fenntartása (33%) érdekében fogyaszt rendszeresen étrend-kiegészítőt. KIT ÉS MIKOR KEZELJÜNK DYSLIPIDAEMIÁBAN? KOCKÁZAT ÉS CÉLÉRTÉK Dr. Pados Gyula Ph.D. Szent Imre Kórház PTE ÁOK Oktatókórháza. Lipidológiai Profil, Budapest Arra a kérdésre, hogy kit kell kezelni, azt elsődlegesen a beteg kardiovaszkuláris (CV) kockázati állapota határozza meg. Ebben az ATP III. 1 és 2 ( ), az Európai (2007.) és ESC/EAS (2011.) ajánlásokra és a hazai Magyar Kardiovaszkuláris Konszenzus Konferencia 2011-es ajánlására támaszkodhatunk. A legutóbbi hazai irányelvekben nagy rizikójú betegségek, pl. ISZB és diabétesz egybeesése esetén beszélhetünk igen nagy kockázatról, 1,8 mmol/l-es LDL-Ch célértékkel. Az acut coronaria syndroma, a stroke és a kritikus végtag ischemia esetén Ch szinttől függetlenül indokolt az intenzív statin kezelés. A célértékeket nemcsak az LDL-Ch, hanem az összkoleszterinszintre vonatkozóan is megadtuk (pl. 1,8 versus 3,5 mmol/l). Vizsgálatok bizonyították (CÉL MULTIGAP), hogy 2004 óta az LDL-Ch célérték elérésének aránya 2012-re 14-ről 44%-ra volt növelhető. A legalább 50%-os LDL-Ch csökkentést statin-ezetimib kombinációval lehetett elérni. Ilyen esetekben az atherosclerosis regressziója is kimutatható volt. Mindez nagyon fontos, mert az INTERHEART vizsgálat is bizonyította, hogy a rizikót legjobban növelő legveszélyesebb rizikófaktor a dyslipidaemia (Apo B/Apo A1), ugyanakkor ez volt csökkenthető legjobban az elhízás, a diabétesz és hipertónia előfordulásához viszonyítva hazánkban. Hasonlóan az európai EUROASPIRE vizsgálatokban is a Ch szint csökkenés volt 1995 és 2007 között a legnagyobb mértékű. Az eredmények további javítása várható új, LDL-Ch-t redukáló gyógyszerek, (pl. az Apo B termelést csökkentő mipomerson s.c., vagy a PCSU 9 szint csökkentése mononukleáris antitesttel). Sajnos azonban ezek sem oldanak meg mindent, mert az intenzív statin terápia után is még jelentős reziduális rizikó marad vissza, ezért másodlagos célnak a

9 non-hdl-ch, ezen belül a trigliceridszint csökkentése tekinthető. További javítás lehetséges a betegek perzisztenciájának javításával, mely Magyarországon az elindított statin kezelés egy éve után csak 22%, de a finneknél pl. 75% maradt. A lipidiológiában, kardiológiában nagy várakozás előzi meg az évek óta magára várható, és reméljük 2013-ban esedékes ATP IV. irányelveket, melyek előkészítése során kiszivárgott változtatásokból kiemelhető az LDL-Ch célértékek egyértelmű szigorítása, a reziduális rizikó non-hdl-ch - fokozott csökkentése, egyes új rizikófaktorok, pl. CRP előtérbe kerülése és fokozott törekvés az evidenciákon alapuló irányelvek kialakítására. MIVEL KEZELJÜK A DYSLIPIDAEMIÁKAT? Dr. Audikovszky Mária Szent Imre Kórház PTE ÁOK Oktatókórháza. Lipidológiai Profil, Budapest A dyslipidaemiák kezelésében is összetartozó az életmód megváltoztatása és a gyógyszeres terápia. A választandó kezelés függ a hyperlipoproteinaemia típusától, a kardiovaszkuláris kockázat szintjétől, a kockázathoz tartozó célértéktől, a felhasznált gyógyszerek hatásának erősségétől és dózisától, a nagy vizsgálatokban kimutatott evidenciáktól és a betegek compliance-étől. A hyperlipoproteinaemiák típusai jelentősen meghatározzák a diétás és a gyógyszeres kezelést is, hiszen más a terápia II/a., II/b., illetve a IV. és V. típusokban. Lipidológiai tünetegyüttes az atherogen dyslipidaemia, melyet hypertriglyceridaemia, alacsony HDL-Ch szint és a small dense, LDL-Ch koncentráció emelkedése jellemez. A diétás kezelésben II/a. típusban a zsírszegény, II/b. típusban a zsírban és magas glikémiás indexű szénhidrátokban szegény, a IV., és V. típusú, szénhidrát és/vagy zsírindukált hyperlipaemiában a gyorsan felszívódó szénhidrátok és telített zsírok csökkentése javasolt. Elhízás esetén előtérbe kerül a low-calorie - low-carb - high-protein diéta (IASO, MOMOT ajánlás). Az evidence based vizsgálatok alapján a primer terápiás cél az LDL-Ch. Ennek kezelésében az első választandó szerek a statinok, melyek hatását növeli az ezetimibbel való kombináció. Fenofibráttal történő kombinációja a növekvő mellékhatások miatt akkor kerül előtérbe, ha statinnal már elértük a célértéket, de a trigliceridszint magas maradt. A statinok között hatáserősségbeli különbség van. Legerősebb a rosuvastatin, utána az atorvastatin, majd a simvastatin, végül a fluvastatin következik a hazánkban forgalmazott statinok közül. A rosuvastatin 10 mg-ja kb. 30 mg-os atorvastatin és 80 mg-os simvastatin hatáserősségnek felel meg. Ugyanakkor vizsgálatokból kiderült 6 szabály szerint a statinok kezdő dózisának emelése, a kezelés titrálása lépésenként csak 6-6% effektivitás növekedést okoz. Az első dózis az egész hatáserősség 70%-át hozza. A statinok mellékhatásai nem elhanyagolhatók. A myalgia-myopathia a PRIMO Study szerint átlag 10%-ban fordul elő, Q10-zel mérsékelhető. Ismert a 2-4%-nyi májenzim emelkedés

10 előfordulása is. Újabban került előtérbe a statinok diabetogén hatása is (metaanalízis szerint 12%-ban). Dózisemeléssel, vagy fibráttal történő kombinációval a mellékhatások 2-3-szorosra nőnek, statin-ezetimibbel nem. Viszont nagyon pozitív a statinok gyors dózisfüggő pleiotróp hatása, miközben diétával csak 5-10, de statinnal 30-50%-kal csökkenthetjük az LDL-Ch szintet. Statin-ezetimib kombináció indokolt, ha kp. dózisú statinnal nem érjük el a célértéket. A kombinációban a statin a Ch szintézist, az ezetimib a Ch felszívódását gátolja, tehát duális hatás jön létre. Az ezetimibbel viszont kemény végpontú vizsgálat csak a SHARP STUDY-ban történt, a es nagyságrendű acut coronaria syndromás betegek statin versus statin+ezetimib vizsgálata 2014-ben fejeződik be (IMPROVE-IT). Ha a hypertriglyceridaemia dominál normális Ch szint mellett, a hyperlipaemia IV. típusában, akkor első választandó szer a fenofibrát. Ugyancsak elsőként választandó a hyperlipaemiák V. típusában is, ahol jelentős, néha extrém trigliceridszint emelkedés húzza fel másodlagosan a Ch szintet. Itt a fibrát, omega 3 zsírsav, esetleg nikotinsav, sőt heparin kombináció is szükséges lehet a lipaemiás krízis, acut pancreatitis megelőzésére. II/b. típusban Ch és trigliceridszint emelkedés van. Ezekre az esetekre vonatkozóan legutóbb a statin+fibrát kombinációval az ACCORD Study, a statin-niacin kombinációval az AIM-HIGH Study nem hozott szignifikáns kedvező eredményt. A statin kezelés prioritása jól megmutatkozott a hazai, a Kardiovaszkuláris Konszenzus Konferenciák végrehajtását ellenőrző, részben egyéb intervencióval kiegészített CÉL- MULTIGAP vizsgálatokban, miszerint 2004 és 2012 között a Ch szint 6,17-ről 4,83 mmol/lre, az LDL-Ch szint 3,8-ról 2,87 mmol/l-re csökkent. TÁPLÁLKOZÁS ÉS A KOGNITÍV FUNKCIÓK Barna Mária Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Alkalmazott Egészségtudományi Intézet Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszék A kognitív funkciókat genetikai és környezeti, közöttük táplálkozási tényezők kölcsönös egymásra hatása alakítja. Az utóbbi években számos vizsgálatban mutatták ki, hogy nemcsak a súlyos malnutritio, hanem a hiányos mikrotápanyag és/vagy esszenciális zsírsav (EFA) ellátottság is kedvezőtlenül befolyásolja a kognitív képességet, a tanulást és a viselkedést mind gyermekeknél, mind fiatal felnőtteknél, sőt időseknél is. A táplálkozási tényezők változásokat okozhatnak az idegi struktúrákban, mert pl. a vitaminok és az ásványi anyagok a neurotranszmitterek szintéziséhez szükséges enzimek kofaktorai, a EFA-k a cerebralis cortex, illetve a retina építő anyagai. A megfelelő fejlődéshez optimális táplálkozás szükséges. Gyors növekedés idején a legkifejezettebb a hatás. Pl. serdülő korban történik a prefrontális kéreg jelentős érése. A prefrontális kéreghez kapcsolódó funkciók: a figyelem, a tervezés, a stratégia kidolgozása, a szociális

11 megismerés, az érzelem és az indulat regulációja. Az n-3 zsírsavak, vitamin és ásványi anyag szupplementáció javíthatja a nonverbális intelligenciát és a viselkedést. Metabolikus szindrómában mind serdülőkben, mid középkorú személyekben kognitív funkció csökkenést mutattak ki. Idős korban antioxidáns hatású vitaminok, nyomelemek és EFA szupplementáció, fitonutriensek, mérsékelt alkoholfogyasztás és a fizikai aktivitás késleltetheti a szellemi hanyatlást. A táplálkozás epigenetikus úton befolyásolhatja a kognitív funkciókat. További hosszan tartó, multicentrikus, randomizált, placebo kontrollált vizsgálatok végzése, szenzitív módszerek kidolgozása szükséges azonban, mert számos más befolyásoló tényező mellett, nagyon nehéz lemérni, a táplálkozás szerepét a kognitív funkciók alakításában. TÚL SOK VAGY TÚL KEVÉS? TÉNYEK ÉS TÉVHITEK A FOLYADÉKFOGYASZTÁSRÓL Antal Emese dietetikus, szociológus, tudományos munkatárs, Európai Hidratációs Intézet A megfelelő folyadékpótlás bizonyítottan szerepet játszik az egészségmegőrzésben, segíti a jó közérzet és teljesítőképesség fenntartását. A folyadékhiány nemcsak fizikailag, hanem mentálisan is problémákat okozhat, érzékelhetően rontja a koncentrációs képességet és a rövid távú memóriát. Amíg az közismert tény, hogy a változatos étrend segíthet, hogy minden szükséges tápanyagból megfelelő mennyiséghez jusson a szervezetünk, azt kevesen tudják, hogy a változatosság elve a folyadékpótlásban is alkalmazható. A kutatási eredmények alátámasztják, hogy aki naponta többféle italt fogyaszt, az nagyobb valószínűséggel teljesíti a javasolt napi 2-2,5 liter folyadékbevitelt. Ezért fontos a tájékozottság, és érdemes leszámolnunk többek között mindazokkal a tévhitekkel, amelyek szerint egyes, az étrendünkben szereplő italok hidratációs szempontból kevésbé előnyösek. A táplálkozási felmérések szerint egy átlagos európai étrend fogyasztása mellett a szervezetünkbe kerülő vízmennyiség 20%-a származik az egyes elfogyasztott ételekből (pl. levesek, gyümölcsök), míg a maradék 80%-ot a különböző folyadékok szolgáltatják. A magas alkoholtartalmú italok kivételével minden ital hozzájárul a szervezet megfelelő folyadékellátottságához, legyen az cukor tartalmú vagy diétás, szénsavas vagy szénsavmentes üdítő, tea, kávé, tej, vagy gyümölcslé. Az előadás bemutatja a teljesség igénye nélkül fent felsorolt, a lakosság körében a hidratációval kapcsolatban leginkább elterjedt tévhiteket és tudományos vizsgálatokkal, eredményekkel oszlatja el azokat. Többek között a tévhitek és az információk sokasága miatt alakult meg az Európai Hidratációs Intézet, amelyet olyan mértékadó információforrás megteremtése érdekében hoztak létre, amely a tudományos ismereteket megosztva ráirányítja az európai lakosság figyelmét a megfelelő folyadékbevitel fontosságára. Az optimális hidratációs szint eléréséhez és ezzel a vízháztartás egyensúlyban tartásához leginkább tudatosságra és a megfelelő szokások kialakítására van szükség.

12

CARDIOMETABOLICA HUNGARICA

CARDIOMETABOLICA HUNGARICA 2011; 4 (SUPPL. 3) CARDIOMETABOLICA HUNGARICA A MAGYAR OBEZITOLÓGIAI ÉS MOZGÁSTERÁPIÁS TÁRSASÁG VII. KONGRESSZUSA AZ ELHÍZÁS KEZELÉSE SZAKMAI IRÁNYELVEINEK AKTUALIZÁLÁSA PROGRAM 2011. OKTÓBER 14. Aesculap

Részletesebben

MEGHÍVÓ MAGYAR OBEZITOLÓGIAI ÉS MOZGÁSTERÁPIÁS TÁRSASÁG VIII. KONGRESSZUSÁRA ELHÍZÁS, ÉS KARDIOMETABOLIKUS KOCKÁZAT 2012. MÁRCIUS 23-24.

MEGHÍVÓ MAGYAR OBEZITOLÓGIAI ÉS MOZGÁSTERÁPIÁS TÁRSASÁG VIII. KONGRESSZUSÁRA ELHÍZÁS, ÉS KARDIOMETABOLIKUS KOCKÁZAT 2012. MÁRCIUS 23-24. MEGHÍVÓ A MAGYAR OBEZITOLÓGIAI ÉS MOZGÁSTERÁPIÁS TÁRSASÁG VIII. KONGRESSZUSÁRA ELHÍZÁS, ÉS KARDIOMETABOLIKUS KOCKÁZAT 202. MÁRCIUS 23-24. Magyar Telekom székház, Budapest I. Krisztina körút 55. Kedves

Részletesebben

CARDIOMETABOLICA HUNGARICA

CARDIOMETABOLICA HUNGARICA 2012; 5 (SUPPL. 3) S 1 - S 8 CARDIOMETABOLICA HUNGARICA 2012; 5 (SUPPL. 3) S 1 CARDIOMETABOLICA HUNGARICA A MAGYAR OBEZITOLÓGIAI ÉS MOZGÁSTERÁPIÁS TÁRSASÁG IX. KONGRESSZUSA AZ ELHÍZÁS INTERDISCIPLINÁRIS

Részletesebben

Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság (MOMOT)

Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság (MOMOT) A dyslipidaemiák és az elhízás gyógyszeres kezelése Kockázati kategóriák, célértékek A betegek kezelésében két alapvetı szempont, hogy mindenekelıtt határozzuk meg milyen kockázati kategóriába tartoznak

Részletesebben

Prof. Dr. Szollár Lajos a Konferencia elnöke

Prof. Dr. Szollár Lajos a Konferencia elnöke A VI. Magyar Kardiovaszkuláris Konszenzus Konferenciára 2014. november 28-án 10.00-14.00 óra között, a Stefánia Palotában kerül sor. A Konszenzus Konferencia szerves folytatása a korábbiaknak, hiszen európai

Részletesebben

Az elhízás korszerű diétás

Az elhízás korszerű diétás XII. Országos Járóbeteg Szakellátási Konferencia Balatonfüred, 2010.Szeptember 10. Az elhízás korszerű diétás kezelése Dr.Pados Gyula c.egyetemi docens, kandidátus Szent Imre Kórház Lipid Részleg Vezető

Részletesebben

Ez az alkalmazási előírás és a betegtájékoztató az előterjesztési eljárás eredménye alapján jött létre.

Ez az alkalmazási előírás és a betegtájékoztató az előterjesztési eljárás eredménye alapján jött létre. II. melléklet Az alkalmazási előírás és a betegtájékoztató módosítása az Európai Gyógyszerügynökség előterjesztésére Ez az alkalmazási előírás és a betegtájékoztató az előterjesztési eljárás eredménye

Részletesebben

A táplálkozási szokások és a dohányzás összefüggései. Károlyiné Csicsely Katalin Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet

A táplálkozási szokások és a dohányzás összefüggései. Károlyiné Csicsely Katalin Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet A táplálkozási szokások és a dohányzás összefüggései Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet A dohányzás emésztőrendszeri ártalmai Étvágytalanság. Ízérzékelés tompul. Emésztési panaszok. Gyakrabban

Részletesebben

A TELJES SZÍV- ÉS ÉRRENDSZERI RIZIKÓ ÉS CSÖKKENTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI

A TELJES SZÍV- ÉS ÉRRENDSZERI RIZIKÓ ÉS CSÖKKENTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI A TELJES SZÍV- ÉS ÉRRENDSZERI RIZIKÓ ÉS CSÖKKENTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI Dr. Páll Dénes egyetemi docens Debreceni Egyetem OEC Belgyógyászati Intézet A HYPERTONIA SZÖVŐDMÉNYEI Stroke (agykárosodás) Szívizom infarktus

Részletesebben

2. F Meghívó Program-tervezet FAT 2(011) Fehérvári Atherosclerosis Találkozó 2. Az ajánlásoktól a megvalósulásig Kedves Kolléga!

2. F Meghívó Program-tervezet FAT 2(011) Fehérvári Atherosclerosis Találkozó 2. Az ajánlásoktól a megvalósulásig Kedves Kolléga! 2. Fehérvári Atherosclerosis Találkozó Székesfehérvár, 2011. november 11-12. Meghívó Program-tervezet FAT 2(011) Fehérvári Atherosclerosis Találkozó 2. Kedves Kolléga! Másodjára kerül megrendezésre a Fehérvári

Részletesebben

A MOMOT diétás irányelvei Az új trend, a low-carb high-protein diéta helye az ajánlásunkban

A MOMOT diétás irányelvei Az új trend, a low-carb high-protein diéta helye az ajánlásunkban Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság VIII. Kongresszusa 2012. március 23. A MOMOT diétás irányelvei Az új trend, a low-carb high-protein diéta helye az ajánlásunkban Dr. Pados Gyula Ph.D. Dr.

Részletesebben

A krónikus veseelégtelenség kardio-metabolikus kockázata

A krónikus veseelégtelenség kardio-metabolikus kockázata A krónikus veseelégtelenség kardio-metabolikus kockázata Dr. Kiss István Fıv. Önk. Szent Imre Kórház, Belgyógyászati Mátrix Intézet, Nephrologia-Hypertonia Profil 1 2 SZÍV ÉS ÉRRENDSZERI KOCKÁZAT ÉS BETEGSÉG

Részletesebben

Cardiovascularis (szív- és érrendszeri) kockázat

Cardiovascularis (szív- és érrendszeri) kockázat Cardiovascularis (szív- és érrendszeri) kockázat Varga Gábor dr. www.gvmd.hu 1/7 Cardiovascularis kockázatbecslő tábla Fatális szív- és érrendszeri események előfordulásának kockázata 10 éven belül Nő

Részletesebben

ÚJDONSÁGOK AZ V. MAGYAR KARDIOVASZKULÁRIS KONSZENZUS KONFERENCIÁN Dr.Pados Gyula (Budapest)

ÚJDONSÁGOK AZ V. MAGYAR KARDIOVASZKULÁRIS KONSZENZUS KONFERENCIÁN Dr.Pados Gyula (Budapest) ÚJDONSÁGOK AZ V. MAGYAR KARDIOVASZKULÁRIS KONSZENZUS KONFERENCIÁN Dr.Pados Gyula (Budapest) 2011. november 25-én rendeztük az V. Magyar Kardiovaszkuláris konszenzus konferenciát (1) Budapesten. Szervezeti

Részletesebben

TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA Hírlevél IV. évfolyam 6. szám, 2011. június

TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA Hírlevél IV. évfolyam 6. szám, 2011. június IV. évfolyam 6. szám, Tisztelt Olvasó! A Táplálkozási Akadémia című hírlevél célja az, hogy az újságírók számára hiteles információkat nyújtson az egészséges táplálkozásról, életmódról, valamint a legújabb

Részletesebben

Tíz éve vagyok tagja a Premium csapatának. Dr.Simon Attila belgyógyász-obezitológus Nagykanizsa

Tíz éve vagyok tagja a Premium csapatának. Dr.Simon Attila belgyógyász-obezitológus Nagykanizsa Tíz éve vagyok tagja a Premium csapatának Dr.Simon Attila belgyógyász-obezitológus Nagykanizsa Mottó: A fájdalmat mindenki nagyszerűen el tudja viselni, kivéve azt aki érzi avagy A diétás kezelés magyarországi

Részletesebben

A 0 64 éves férfiak és nők cerebrovascularis betegségek okozta halálozásának relatív kockázata Magyarországon az EU 15

A 0 64 éves férfiak és nők cerebrovascularis betegségek okozta halálozásának relatív kockázata Magyarországon az EU 15 A hipertónia, mint kiemelt kardiovaszkuláris rizikófaktor befolyásoló tényezőinek és ellátásának vizsgálata az alapellátásban Dr. Sándor János, Szabó Edit, Vincze Ferenc Debreceni Egyetem OEC Megelőző

Részletesebben

PROGRAM. Táplálkozási Fórum XVII. Tudományos Konferencia. 2011. május 25. szerda. AESCULAP AKADÉMIA 1115 Budapest, Halmi u. 20-22.

PROGRAM. Táplálkozási Fórum XVII. Tudományos Konferencia. 2011. május 25. szerda. AESCULAP AKADÉMIA 1115 Budapest, Halmi u. 20-22. Táplálkozási Fórum XVII. Tudományos Konferencia Elhízás és anyagcsere betegségek 2011. május 25. szerda AESCULAP AKADÉMIA 1115 Budapest, Halmi u. 20-22. PROGRAM ELŐADÁS ÖSSZEFOGLALÓK A Fórum szervezője:

Részletesebben

Hogyan táplt. plálkozzunk lkozzunk. Parnicsán Kinga dietetikus

Hogyan táplt. plálkozzunk lkozzunk. Parnicsán Kinga dietetikus Hogyan táplt plálkozzunk lkozzunk egészs szségesen? Parnicsán Kinga dietetikus A táplálkozás jelentősége Táplálkozás: Az anyagcseréhez szükséges anyagok bevitele a szervezetbe. A táplálkozás célja: - energia

Részletesebben

IceCenter Budapest. Dr Géczi Gábor

IceCenter Budapest. Dr Géczi Gábor IceCenter Budapest Dr Géczi Gábor A jégkorongozó céljai Minél jobb játékos legyen Válogatottság NHL? Edzésen való teljesítés Mérkőzésen való teljesítés Mindez nem olyan hatékony, ha nem fordít kellő figyelmet

Részletesebben

A 2-es típusú cukorbetegség

A 2-es típusú cukorbetegség A 2-es típusú cukorbetegség tablettás kezelése DR. FÖLDESI IRÉN, DR. FARKAS KLÁRA Az oktatóanyag A MAgyAr DiAbetes társaság vezetôsége Megbízásából, A sanofi támogatásával készült készítette A MAgyAr DiAbetes

Részletesebben

A -tól Z -ig. Koleszterin Kisokos

A -tól Z -ig. Koleszterin Kisokos A -tól Z -ig Koleszterin Kisokos A SZÍV EGÉSZSÉGÉÉRT Szívügyek Magyarországon Hazánkban minden második ember szív- és érrendszerrel kapcsolatos betegség következtében veszíti életét*, ez Magyarországon

Részletesebben

Cukorbetegek kezelésének alapelvei

Cukorbetegek kezelésének alapelvei Diabétesz 2007. Életmód és kezelés Budapest, 2007. június 2. Mozgásterápia cukorbetegségben Lelovics Zsuzsanna dietetikus, humánkineziológus, szakedző Egészséges Magyarországért Egyesület Cukorbetegek

Részletesebben

Dr. Szamosi Tamás egyetemi magántanár 2015/16 tanév

Dr. Szamosi Tamás egyetemi magántanár 2015/16 tanév Dr. Szamosi Tamás egyetemi magántanár 2015/16 tanév A FERTŐZŐ BETEGSÉGEK MEGELŐZÉSE A KÜLÖNBÖZŐ SZERVRENDSZEREK BETEGSÉGEINEK MEGELŐZÉSE BALESET MEGELŐZÉS, MÉRGEZÉSEK MEGELŐZÉSE A GYERMEK ÉS SERDÜLŐKORBAN

Részletesebben

Iv. budapesti kardiológiai napok - visszaadott életévek metabolizmus és kardiovaszkuláris betegségek

Iv. budapesti kardiológiai napok - visszaadott életévek metabolizmus és kardiovaszkuláris betegségek Program 2016. november 18., Péntek 11.00 Megnyitó 11.00 12.40 A SZIVINFARKTUS KEZELÉSÉNEK IZGALMAS KÉRDÉSEI Üléselnök: Prof. Dr. Merkely Béla Hazai infarktus regiszter tapasztalatai Prof. Dr. Jánosi András

Részletesebben

1. Figuactiv Levesek és Shake-ek

1. Figuactiv Levesek és Shake-ek 1. Figuactiv Levesek és Shake-ek Ajánlott napi fogyasztás: A diéta program során a kívánt eredmény elérése érdekében a napi 3 fő étkezésünk közül kettőt Figuactiv Levesre és/vagy Shake-re kell cserélnünk.

Részletesebben

HEALTHY FOOD Egészséges Étel az Egészséges Élethez Az élelmiszer és az egészség

HEALTHY FOOD Egészséges Étel az Egészséges Élethez Az élelmiszer és az egészség HEALTHY FOOD Egészséges Étel az Egészséges Élethez Az élelmiszer és az egészség Készült a vas megyei Markusovszky Kórház Nonprofit Zrt. megbízásából, a Healthy Food Egészséges Étel az Egészséges Élethez

Részletesebben

Daganatos betegségek megelőzése, a szűrés szerepe. Juhász Balázs, Szántó János DEOEC Onkológiai Tanszék

Daganatos betegségek megelőzése, a szűrés szerepe. Juhász Balázs, Szántó János DEOEC Onkológiai Tanszék Daganatos betegségek megelőzése, a szűrés szerepe Juhász Balázs, Szántó János DEOEC Onkológiai Tanszék Carcinogenesis mechanizmusa A daganatos átalakulás a normálistól eltérő DNS szintézisével kezdődik,

Részletesebben

Egészségre vonatkozó állítások szabályozás és gyakorlat. Dr. Horacsek Márta OÉTI

Egészségre vonatkozó állítások szabályozás és gyakorlat. Dr. Horacsek Márta OÉTI Egészségre vonatkozó állítások szabályozás és gyakorlat Dr. Horacsek Márta OÉTI 1924/2006/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet az élelmiszerekkel kapcsolatos tápanyagösszetételre és egészségre vonatkozó

Részletesebben

mi a cukorbetegség? DR. TSCHÜRTZ NÁNDOR, DR. HIDVÉGI TIBOR

mi a cukorbetegség? DR. TSCHÜRTZ NÁNDOR, DR. HIDVÉGI TIBOR mi a cukorbetegség? DR. TSCHÜRTZ NÁNDOR, DR. HIDVÉGI TIBOR az OkTaTÓaNyag a magyar DiabeTes Társaság vezetôsége megbízásából, a sanofi TámOgaTásával készült készítette a magyar DiabeTes Társaság edukációs

Részletesebben

A koszorúérbetegség (agyi érbetegség és perifériás érbetegség) prevenciós stratégiája a családorvosi gyakorlatban

A koszorúérbetegség (agyi érbetegség és perifériás érbetegség) prevenciós stratégiája a családorvosi gyakorlatban Szűcs József dr. Szatmár-Beregi Kórház és Gyógyfürdő A koszorúérbetegség (agyi érbetegség és perifériás érbetegség) prevenciós stratégiája a családorvosi gyakorlatban Atherothrombosis mint globális betegség

Részletesebben

Test-elemzés. Ezzel 100%-os lefedettséget ér el. TANITA digitális mérleg. Rendkívül gyors elemzést tesz lehetővé.

Test-elemzés. Ezzel 100%-os lefedettséget ér el. TANITA digitális mérleg. Rendkívül gyors elemzést tesz lehetővé. Test-elemzés Bioelektromos impedancia mérés 5 különböző pályán kerül mérésre (lábtól-lábig, kéztől-kézig, bal kéztől a jobb lábig, jobb kéztől a bal lábig, bal kéztől a bal lábig). Ezzel 100%-os lefedettséget

Részletesebben

A VÍZ AZ ÉLET FORRÁSA

A VÍZ AZ ÉLET FORRÁSA A VÍZ AZ ÉLET FORRÁSA www.evp.hu A víz az élet forrása: víz nélkül nincs, és nem is lehetséges egészséges élet. A víz lehetővé teszi a vérkeringést, segíti a sejtek működését és a test méregtelenítését,

Részletesebben

III. Melléklet az alkalmazási előírás és a betegtájékoztató azonos módosításai

III. Melléklet az alkalmazási előírás és a betegtájékoztató azonos módosításai III. Melléklet az alkalmazási előírás és a betegtájékoztató azonos módosításai Megjegyzés: Ezek az alkalmazási előírásnak és a betegtájékoztatónak a bizottsági határozat idején érvényes módosításai. A

Részletesebben

Táplálék. Szénhidrát Fehérje Zsír Vitamin Ásványi anyagok Víz

Táplálék. Szénhidrát Fehérje Zsír Vitamin Ásványi anyagok Víz Étel/ital Táplálék Táplálék Szénhidrát Fehérje Zsír Vitamin Ásványi anyagok Víz Szénhidrát Vagyis: keményítő, élelmi rostok megemésztve: szőlőcukor, rostok Melyik élelmiszerben? Gabona, és feldolgozási

Részletesebben

V. Magyar Kardiovaszkuláris Konszenzus Konferencia ajánlásainak tanulságai, jelenlegi helyzet

V. Magyar Kardiovaszkuláris Konszenzus Konferencia ajánlásainak tanulságai, jelenlegi helyzet V. Magyar Kardiovaszkuláris Konszenzus Konferencia ajánlásainak tanulságai, jelenlegi helyzet Prof. Dr Paragh György DEOEC I.sz. Belklinika Ajánlások osztályozása Ajánlások osztályozá sa I Definíció Bizonyíték

Részletesebben

Prof. Dr. Szollár Lajos a Konferencia elnöke

Prof. Dr. Szollár Lajos a Konferencia elnöke 2014. november 28. A VI. Magyar Kardiovaszkuláris Konszenzus Konferenciára 2014. november 28-án 10.00-14.00 óra között, a Stefánia Palotában kerül sor. A Konszenzus Konferencia szerves folytatása a korábbiaknak,

Részletesebben

Dr.Pados Gyula: A tudományosan bizonyított új fogyókúrás diétákról

Dr.Pados Gyula: A tudományosan bizonyított új fogyókúrás diétákról Dr.Pados Gyula: A tudományosan bizonyított új fogyókúrás diétákról Szent Imre Kórház, Lipidológiai Profil A testsúlycsökkentésnek több komponense van, a diéta, az életmód megváltoztatása, a fizikai tréning,

Részletesebben

Az elhízás szövődményei és kezelése

Az elhízás szövődményei és kezelése SOTE Könyvtár 2011. június 20. Az elhízás szövődményei és kezelése Dr.Audikovszky Mária Szent Imre Kórház Lipidológiai Profil Profilvezető főorvos I. Az elhízás diétás kezelése 1. Az energia-bevitel csökkentése

Részletesebben

Dr. Barna Éva, Rácz Bernadett Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet 2013. november 14.

Dr. Barna Éva, Rácz Bernadett Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet 2013. november 14. Legfontosabb változások a csecsemők és kisgyermekek számára készült, a speciális gyógyászati célra szánt, valamint a testtömeg-szabályozás céljára szolgáló, teljes napi étrendet helyettesítő élelmiszerekről

Részletesebben

Közétkeztetés a Nemzeti Táplálkozáspolitika Cselekvési Tervben. Dr. Biró Krisztina osztályvezető Nemzeti Erőforrás Minisztérium

Közétkeztetés a Nemzeti Táplálkozáspolitika Cselekvési Tervben. Dr. Biró Krisztina osztályvezető Nemzeti Erőforrás Minisztérium Közétkeztetés a Nemzeti Táplálkozáspolitika Cselekvési Tervben Dr. Biró Krisztina osztályvezető Nemzeti Erőforrás Minisztérium Nemzetközi előzmények (WHO, EU) Európai Elhízás-ellenes Charta WHO Európai

Részletesebben

Az onkológia alapjai. Szántó János DE OEC Onkológiai Tanszék ÁNTSZ 2010. február

Az onkológia alapjai. Szántó János DE OEC Onkológiai Tanszék ÁNTSZ 2010. február Az onkológia alapjai Szántó János DE OEC Onkológiai Tanszék ÁNTSZ 2010. február Statisztika Megbetegedés halálozás Világ: 15 20 M 7-8 M Mo.: 70.000 36.000 Azaz hazánkban minden negyedik állampolgár daganatos

Részletesebben

Hogyan mentsd meg a szíved?

Hogyan mentsd meg a szíved? Hogyan mentsd meg a szíved? Mivel minden második haláleset oka szív- és érrendszeri betegségbõl adódik, a statisztikán sokat javíthatunk, ha tudjuk, hogyan is küzdjünk e probléma ellen. Pl. már minimális

Részletesebben

A sportolói táplálkozás elmélete, A versenyzéssel kapcsolatos táplálkozás kérdések karatéban. Vincze Virgil

A sportolói táplálkozás elmélete, A versenyzéssel kapcsolatos táplálkozás kérdések karatéban. Vincze Virgil A sportolói táplálkozás elmélete, A versenyzéssel kapcsolatos táplálkozás kérdések karatéban Vincze Virgil Az vagy amit megeszel. /Görög mondás/ Az Izomműködés Energetikai háttere Az izomműködés alapmolekulája

Részletesebben

Az ágazat helyzete, tendenciák a gyümölcslé, gyümölcsital és ásványvízfogyasztás alakulásában

Az ágazat helyzete, tendenciák a gyümölcslé, gyümölcsital és ásványvízfogyasztás alakulásában Az ágazat helyzete, tendenciák a gyümölcslé, gyümölcsital és ásványvízfogyasztás alakulásában Bikfalvi Istvánné Magyarországi Üdítőital-, Gyümölcslé- és Ásványvízgyártók Szövetsége Zöldség és gyümölcslevek

Részletesebben

Caronax - 4 féle gombakivonatot tartalmazó étrend-kiegészítő

Caronax - 4 féle gombakivonatot tartalmazó étrend-kiegészítő Caronax - 4 féle gombakivonatot tartalmazó étrend-kiegészítő Tisztelettel köszöntöm a kedves érdeklődőt! A Max-Immun Kft. 2013 júliusában bízta meg cégünket az angliai székhelyű Bujtar Medical Ltd.-t (Company

Részletesebben

CARDIOMETABOLICA HUNGARICA

CARDIOMETABOLICA HUNGARICA 2013; 6 (SUPPL. 1) 1-44 CARDIOMETABOLICA HUNGARICA 2013; 6 (SUPPL. 1) S 1 - S 44 S 1 CARDIOMETABOLICA HUNGARICA A MAGYAR OBEZITOLÓGIAI ÉS MOZGÁSTERÁPIÁS TÁRSASÁG (MOMOT) X. JUBILEUMI KONGRESSZUSA ELHÍZÁS,

Részletesebben

2-es típusú diabétesz - Örökölhető? Megelőzhető?

2-es típusú diabétesz - Örökölhető? Megelőzhető? Prof.Dr. Bedros J. Róbert, Dr. Pados Gyula, Dr. Simonyi Gábor Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság (MOMOT) 2-es típusú diabétesz - Örökölhető? Megelőzhető? Az öröklés szerepe Vannak olyan adatok,

Részletesebben

A M A G Y A R H Y P E R T O N I A T Á R S A S Á G I I. T A V A S Z I K O N G R E S S Z U S A

A M A G Y A R H Y P E R T O N I A T Á R S A S Á G I I. T A V A S Z I K O N G R E S S Z U S A MEGHÍVÓ A Hypertonia Világnapja alkalmából rendezett II. Tavaszi Kongresszusunk idején, a Magyar Hypertonia Társaság 2015. május 17 én 10.00 órára Közgyűlést hív össze. A Közgyűlés helye: Mercure Budapest

Részletesebben

Hús és hústermék, mint funkcionális élelmiszer

Hús és hústermék, mint funkcionális élelmiszer Hús és hústermék, mint funkcionális élelmiszer Szilvássy Z., Jávor A., Czeglédi L., Csiki Z., Csernus B. Debreceni Egyetem Funkcionális élelmiszer Első használat: 1984, Japán speciális összetevő feldúsítása

Részletesebben

Megfelelőségi határértékek az étrend-kiegészítőknél Uniós ajánlás a kompetens hatóságoknak

Megfelelőségi határértékek az étrend-kiegészítőknél Uniós ajánlás a kompetens hatóságoknak Megfelelőségi határértékek az étrend-kiegészítőknél Uniós ajánlás a kompetens hatóságoknak Horányi Tamás Magyarországi Étrend-kiegészítő Gyártók és Forgalmazók Egyesülte Étrend-kiegészítők, gyógyhatású

Részletesebben

Modern múlt Étkezésünk fenntarthatóságáért. 1.Tematikus nap: A hal mint helyben találhatóegészséges, finom élelmiszer

Modern múlt Étkezésünk fenntarthatóságáért. 1.Tematikus nap: A hal mint helyben találhatóegészséges, finom élelmiszer Modern múlt Étkezésünk fenntarthatóságáért 1.Tematikus nap: A hal mint helyben találhatóegészséges, finom élelmiszer Halat? Amit tartalmaz a halhús 1. Vitaminok:a halhús A, D, B 12, B 1, B 2 vitaminokat

Részletesebben

az étrend-kiegészítők forgalmazásának fogyasztóvédelmi szabályaiban

az étrend-kiegészítők forgalmazásának fogyasztóvédelmi szabályaiban Ellentmondások az étrend-kiegészítők forgalmazásának fogyasztóvédelmi szabályaiban Miklovicz Attila, főtitkár Jog az Egészséghez Egyesület Mi a jólét? A szubjektív jólét legfontosabb tényezője a jó egészségi

Részletesebben

TÁMOPP6.1.2/LHH/111BB EGÉSZSÉGFEJLESZTÉS ÉS ÉLETMÓDVÁLTÁS A TOKAJI KISTÉRSÉGBEN. Magas koleszterinszint

TÁMOPP6.1.2/LHH/111BB EGÉSZSÉGFEJLESZTÉS ÉS ÉLETMÓDVÁLTÁS A TOKAJI KISTÉRSÉGBEN. Magas koleszterinszint TÁMOPP6.1.2/LHH/111BB201220022 EGÉSZSÉGFEJLESZTÉS ÉS ÉLETMÓDVÁLTÁS A TOKAJI KISTÉRSÉGBEN Magas koleszterinszint Tudja e Ön, hogy mennyi az átlagos koleszterinbevitel a magyar lakosság körében? 500-600

Részletesebben

Táplálásterápia a beteg otthonában

Táplálásterápia a beteg otthonában Táplálásterápia a beteg otthonában Kórházi Gyógyszerészek XIX. Kongresszusa Tapolca, 2013. október 18. Molnár Andrea (ápoló, dietetikus, egészségügyi szaktanár) Crohn-Colitises Betegek Egyesülete, Budapest

Részletesebben

Új terápiás lehetőségek (receptorok) a kardiológiában

Új terápiás lehetőségek (receptorok) a kardiológiában Új terápiás lehetőségek (receptorok) a kardiológiában Édes István Kardiológiai Intézet, Debreceni Egyetem Kardiomiociták Ca 2+ anyagcseréje és új terápiás receptorok 2. 1. 3. 6. 6. 7. 4. 5. 8. 9. Ca

Részletesebben

Szénhidrátok monoszacharidok formájában szívódnak fel a vékonybélből.

Szénhidrátok monoszacharidok formájában szívódnak fel a vékonybélből. Vércukorszint szabályozása: Szénhidrátok monoszacharidok formájában szívódnak fel a vékonybélből. Szövetekben monoszacharid átalakítás enzimjei: Szénhidrát anyagcserében máj központi szerepű. Szénhidrát

Részletesebben

HYPERTONIAS BETEGEK ELLÁTÁSÁNAK MINŐSÉGE

HYPERTONIAS BETEGEK ELLÁTÁSÁNAK MINŐSÉGE HYPERTONIAS BETEGEK ELLÁTÁSÁNAK MINŐSÉGE Dr. Páll Dénes Debreceni Egyetem OEC I. sz. Belgyógyászati Klinika Debrecen, 2012. május 31. HYPERTONIAS BETEGEK ELLÁTÁSÁNAK MINŐSÉGE 1. Jelentőség 2. Komplex megközelítés

Részletesebben

Természetgyógyászati Klinikum

Természetgyógyászati Klinikum Természetgyógyászati Klinikum A Pszichiátria és a természetgyógyászat kapcsolata Fekete Szabolcs - 2016 pszichiátria A gondolkodás, az érzelmi élet és a viselkedés zavaraival foglalkozó szakterület A terápiák

Részletesebben

Élelmiszerválaszték nem csak cukorbetegeknek

Élelmiszerválaszték nem csak cukorbetegeknek Élelmiszerválaszték nem csak cukorbetegeknek Kovács Ildikó dietetikus Egészséges Magyarországért Egyesület Szívbarát program Diabétesz 2007. Életmód és kezelés Budapest, 2006. június 2. Cukorbetegek étrendje

Részletesebben

Az elhízás hatása az emberi szervezetre. Dr. Polyák József Pharmamedcor Kardiológiai Szakambulancia 1137. Budapest, Katona J. u. 27.

Az elhízás hatása az emberi szervezetre. Dr. Polyák József Pharmamedcor Kardiológiai Szakambulancia 1137. Budapest, Katona J. u. 27. Az elhízás hatása az emberi szervezetre Dr. Polyák József Pharmamedcor Kardiológiai Szakambulancia 1137. Budapest, Katona J. u. 27. Melyek az élő szervezet elemi életjelenségei közül minőségében testtömeg

Részletesebben

FEHÉRVÁRI KARDIOLÓGIAI NAPOK. 2012. február 3-4. MEGHÍVÓ

FEHÉRVÁRI KARDIOLÓGIAI NAPOK. 2012. február 3-4. MEGHÍVÓ FEHÉRVÁRI KARDIOLÓGIAI NAPOK 2012. február 3-4. MEGHÍVÓ Információk A kongresszus ideje: 2012. február 3-4. Helyszíne: NOVOTEL Hotel 8000 Székesfehérvár, Ady Endre utca 19-21. A tudományos program szervezője:

Részletesebben

Lipidek anyagcseréje és az ateroszklerózis (érelmeszesedés)

Lipidek anyagcseréje és az ateroszklerózis (érelmeszesedés) Lipidek anyagcseréje és az ateroszklerózis (érelmeszesedés) Rácz Olivér Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar 22.9.2009 ateromisk.ppt 1 Az érelmeszesedés csak a XIX. évszázad második felétől orvosi probléma

Részletesebben

Az elhízást a WHO gyógyíthatatlan betegségnek nyilvánította. A magyar lakosság közel kétharmada túlsúlyos vagy elhízott.

Az elhízást a WHO gyógyíthatatlan betegségnek nyilvánította. A magyar lakosság közel kétharmada túlsúlyos vagy elhízott. Az elhízást a WHO gyógyíthatatlan betegségnek nyilvánította. A magyar lakosság közel kétharmada túlsúlyos vagy elhízott. MIN ALAPSZIK A PREMIUM DIET? A Premium Diet 4 elemen alapszik, melyek hozzájárulnak

Részletesebben

Szigorú minőségi követelmények

Szigorú minőségi követelmények Szigorú minőségi követelmények Tudományos alapokon nyugvó, biztonságos termékek Természet ihlette, hatékony összetevők és innovatív formulák Svédországi fejlesztések: szigorú minőségi elvárások és alapos

Részletesebben

Hüvelyesek szerepe az egészséges táplálkozásban

Hüvelyesek szerepe az egészséges táplálkozásban Hüvelyesek szerepe az egészséges táplálkozásban Nagy Gábor Zsolt 1,2 - Simonné Dr. Sarkadi Livia 2 1 Eszterházy Károly Egyetem, Élelmiszertudományi és Borászati Tudásközpont 2 Szent István Egyetem, Élelmiszerkémiai

Részletesebben

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja A hyperlipoproteinaemiák kezelése

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja A hyperlipoproteinaemiák kezelése Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja A hyperlipoproteinaemiák kezelése Készítette: A Belgyógyászati Szakmai Kollégium és a Magyar Atherosclerosis Társaság I. Alapvető megfontolások Bevezetés

Részletesebben

A IV. MAGYAR KARDIOVASZKULÁRIS KONSZENZUS KONFERENCIA AJÁNLÁSA 2009

A IV. MAGYAR KARDIOVASZKULÁRIS KONSZENZUS KONFERENCIA AJÁNLÁSA 2009 KARDIOLÓGIA A IV. MAGYAR KARDIOVASZKULÁRIS KONSZENZUS KONFERENCIA AJÁNLÁSA 2009 A IV. Magyar Kardiovaszkuláris Konszenzus Konferenciát a MOTESZ Interdiszciplináris Fóruma keretében 2009. november 6-án

Részletesebben

Munkatársi, munkahelyi kapcsolatok Stressz mint cardiovasculáris rizikófaktor. Lang Erzsébet Vasútegészségügy NK. Kft.

Munkatársi, munkahelyi kapcsolatok Stressz mint cardiovasculáris rizikófaktor. Lang Erzsébet Vasútegészségügy NK. Kft. Munkatársi, munkahelyi kapcsolatok Stressz mint cardiovasculáris rizikófaktor Lang Erzsébet Vasútegészségügy NK. Kft. Pécs Kardiológia ????? Miért??? Lehet, hogy külön utakon járunk?! Együtt könnyebb?

Részletesebben

TÁPLÁLKOZÁS ÉS ÉLELMEZÉS

TÁPLÁLKOZÁS ÉS ÉLELMEZÉS -egészséges táplálkozáshoz való jog (!?) TÁPLÁLKOZÁS ÉS ÉLELMEZÉS -százmilliók éheznek, milliárdok táplálkoznak egészségtelenül -a helytelen táplálkozás kockázata: hiánybetegségek, szív-érrendszeri betegségek,

Részletesebben

Az étrend-kiegészítő készítmények hatásossága és biztonságossága. Horányi Tamás MÉKISZ

Az étrend-kiegészítő készítmények hatásossága és biztonságossága. Horányi Tamás MÉKISZ Az étrend-kiegészítő készítmények hatásossága és biztonságossága Horányi Tamás MÉKISZ KÖTELEZŐ SZAKMACSOPORTOS TOVÁBBKÉPZÉS GYÓGYSZERTÁRI ELLÁTÁS SZAKMACSOPORT 2014. április 25. Egészségre vonatkozó állítások

Részletesebben

Egyebek Pl. revaszkularizáció. Kardio-vaszkuláris prevenció. Kardio-vazoaktív szerek Pl. RAS blokád

Egyebek Pl. revaszkularizáció. Kardio-vaszkuláris prevenció. Kardio-vazoaktív szerek Pl. RAS blokád Antithrombotikum Pl. ASA Egyebek Pl. revaszkularizáció Kardio-vaszkuláris prevenció Pl. statin Metabolikus szerek Kardio-vazoaktív szerek Pl. RAS blokád A VI. MKKK ATEROGÉN LIPID CÉLÉRTÉKEI Igen nagy

Részletesebben

Savasodás, vitaminok

Savasodás, vitaminok Savasodás, vitaminok Dr. Jekő József főiskolai tanár, intézetigazgató Nyíregyházi Főiskola, Agrár és Molekuláris Kutató és Szolgáltató Intézet Orvosi Wellness Konferencia Budapest, 2013. április 18-19.

Részletesebben

Egészséges táplálkozás. Készítette: Friedrichné Irmai Tünde

Egészséges táplálkozás. Készítette: Friedrichné Irmai Tünde Egészséges táplálkozás Készítette: Friedrichné Irmai Tünde Szívbarát szivárvány Értelmezési példa A lényeg, hogy húsfélékből napi 2-3 egységet javasolt fogyasztani. 1 egységnyi mennyiségek: 5-10

Részletesebben

4. SZ. MELLÉKLET: AZ UPDATE DIÉTA 2 KLINIKAI VIZSGÁLATÁNAK

4. SZ. MELLÉKLET: AZ UPDATE DIÉTA 2 KLINIKAI VIZSGÁLATÁNAK 4. SZ. MELLÉKLET: AZ UPDATE DIÉTA 2 KLINIKAI VIZSGÁLATÁNAK ÖSSZEFOGLALÓJA Az Update az egész világon az első rendszer és hálózat, amely szénhidrát csökkentett menü, termékek és péksütemények kategóriában

Részletesebben

A METABOLIKUS SZINDRÓMA. A metabolikus (X) szindróma koncepciói Reaven, 1988. A metabolikus szindróma koncepciói WHO 1999

A METABOLIKUS SZINDRÓMA. A metabolikus (X) szindróma koncepciói Reaven, 1988. A metabolikus szindróma koncepciói WHO 1999 A METABOLIKUS SZINDRÓMA Horváth Zoltánné horvathzne@se-etk.hu A metabolikus (X) szindróma koncepciói Reaven, 1988 Insulin rezisztencia/hyperinsulinaemia Glukóz intolerancia Dyslipoproteinaemia Hypertonia

Részletesebben

Premium Health Concepts A módszer tudományos alapjai

Premium Health Concepts A módszer tudományos alapjai Premium Health Concepts A módszer tudományos alapjai A testtömeg szabályozása nagyon bonyolult, egymásra, és saját koncentrációjukra is ható hormonok valamint az idegrendszer hatásainak összessége. Számos

Részletesebben

MIT TEgyEk, Hogy jól EgyEk?

MIT TEgyEk, Hogy jól EgyEk? MIT TEgyEk, Hogy jól EgyEk? CUkorBETEgEk étrendje = EgészségEs TáPlálkozás KICSÁK MARIAN, NAGY KRISZTINA Az oktatóanyag A MAgyAr diabetes TársAság vezetôsége MEgBízásáBÓl, A sanofi TáMogATásávAl készült

Részletesebben

SpringMed EGÉSZSÉGTÁR

SpringMed EGÉSZSÉGTÁR SpringMed EGÉSZSÉGTÁR B E T E G T Á J É K O Z T A T Ó A nagy rizikófaktorok A SZÍV- ÉS ÉRRENDSZERI BETEGSÉGEK KOCKÁZATÁNAK CSÖKKENTÉSE Elhízás Magas koleszterinszint Magas vérnyomás Cukorbetegség Dohányzás

Részletesebben

Premium Health Concepts testsúlycsökkentő módszer kontrollcsoportos vizsgálata. 284 vizit alapján. Tanulmány. Halmy László, Halmy Eszter

Premium Health Concepts testsúlycsökkentő módszer kontrollcsoportos vizsgálata. 284 vizit alapján. Tanulmány. Halmy László, Halmy Eszter Premium Health Concepts testsúlycsökkentő módszer kontrollcsoportos vizsgálata 284 vizit alapján Tanulmány Halmy László, Halmy Eszter Az elhízás korunk egyik legveszélyesebb világjárványa. A földkerekségen

Részletesebben

Táplálási végpontok: még mindig csak hiedelmek? Dr. Molnár Csilla DE-OEC AITT

Táplálási végpontok: még mindig csak hiedelmek? Dr. Molnár Csilla DE-OEC AITT Táplálási végpontok: még mindig csak hiedelmek? Dr. Molnár Csilla DE-OEC AITT Malnutríciós ördögi kör szepszisben Súlyos szövıdmények pl.pneumonia Csökkent táplálkozás és energiafelvétel Tovább csökkenı

Részletesebben

TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0002 A MAGAS VÉRNYOMÁS ÉS RIZIKÓFAKTORAI

TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0002 A MAGAS VÉRNYOMÁS ÉS RIZIKÓFAKTORAI TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0002 A MAGAS VÉRNYOMÁS ÉS RIZIKÓFAKTORAI Az erekben keringő vér nyomást fejt ki az erek falára: ez a vérnyomás. Szabályozásában részt vesz a szív, az erek, az agy, a vesék és

Részletesebben

Egészséges életért a Mezőcsáti Kistérségben TÁMOP-6.1.2/LHH-09/1-2010-0008

Egészséges életért a Mezőcsáti Kistérségben TÁMOP-6.1.2/LHH-09/1-2010-0008 Mit is jelent az egészséges táplálkozás? Az egészséges táplálkozás a különféle ételek és italok megfelelő arányban és mennyiségben, kellő változatossággal történő, rendszeres fogyasztását jelenti. Nincsenek

Részletesebben

Szívünk egészsége. Olessák Ágnes anyaga 2010.03.23.

Szívünk egészsége. Olessák Ágnes anyaga 2010.03.23. Szívünk egészsége Olessák Ágnes anyaga 2010.03.23. Egészséges szív és érrendszer Táplálékod legyen orvosságod, és ne gyógyszered a táplálékod Hippokratesz A szív működése Jobb kamra, pitvarkisvérkör CO2

Részletesebben

Étrendi terápia a betegek kezelésében/étrendi javaslatok különféle megbetegedésekben

Étrendi terápia a betegek kezelésében/étrendi javaslatok különféle megbetegedésekben Étrendi terápia a betegek kezelésében/étrendi javaslatok különféle megbetegedésekben PTE-ETK Fizioterápiás és Táplálkozástudományi Intézet Készítette: Szekeresné Szabó Szilvia Dietetika II. 2012 Vizsgálati

Részletesebben

volt szó. Szénhidrát A szénhidrátok az

volt szó. Szénhidrát A szénhidrátok az Táplálkozási ismeretek haladóknak II. Az előző fejezetben a fehérjéket alkotó aminosavakról volt szó. Most folytassuk a szénhidrátokkal. Azt az alapismeretek III. részében már megtanultuk, hogyan kell

Részletesebben

CARDIOMETABOLICA HUNGARICA

CARDIOMETABOLICA HUNGARICA 2011; 4 (SUPPL. 3) S1- S30 CARDIOMETABOLICA HUNGARICA 2011; 4 (SUPPL. 3) S1- S30 S 1 CARDIOMETABOLICA HUNGARICA A MAGYAR OBEZITOLÓGIAI ÉS MOZGÁSTERÁPIÁS TÁRSASÁG VII. KONGRESSZUSA AZ ELHÍZÁS KEZELÉSE SZAKMAI

Részletesebben

Cukorbetegek hypertoniájának korszerű kezelése. Dr. Balogh Sándor OALI Főigazgató főorvos Budapest

Cukorbetegek hypertoniájának korszerű kezelése. Dr. Balogh Sándor OALI Főigazgató főorvos Budapest Cukorbetegek hypertoniájának korszerű kezelése Dr. Balogh Sándor OALI Főigazgató főorvos Budapest Hypertonia diabetesben 1-es típusú diabetes 2-es típusú diabetes Nephropathia diabetica albuminuria (intermittáló

Részletesebben

A Magyarországi táplálkozási szokások milyen képet mutatnak egy Dietetikus szakember számára?

A Magyarországi táplálkozási szokások milyen képet mutatnak egy Dietetikus szakember számára? Kedves olvasó! Bogyiszló Község Önkormányzata által elnyert Egészségre nevelő életmódprogram Bogyiszló településen elnevezésű pályázat keretein belül lehetőség nyílt ismeret átadó cikkek elkészítésére.

Részletesebben

A metabolikus szindróma genetikai háttere. Kappelmayer János, Balogh István (www.kbmpi.hu)

A metabolikus szindróma genetikai háttere. Kappelmayer János, Balogh István (www.kbmpi.hu) A metabolikus szindróma genetikai háttere Kappelmayer János, Balogh István (www.kbmpi.hu) Definíció WHO, 1999 EGIR, 1999 ATP III, 2001 Ha három vagy több komponens jelen van a betegben: Vérnyomás: > 135/85

Részletesebben

Fogyasztói szokások az étrendkiegészítők. élelmiszer-biztonság szempontjából

Fogyasztói szokások az étrendkiegészítők. élelmiszer-biztonság szempontjából Fogyasztói szokások az étrendkiegészítők körében az élelmiszer-biztonság szempontjából Németh Nikolett Szent István Egyetem Gazdálkodás- és Szervezéstudományok Doktori Iskola Bükfürdő, 2016. április 7-8.

Részletesebben

A nagy rizikófaktorok

A nagy rizikófaktorok A nagy rizikófaktorok A szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentése Elhízás Magas koleszterinszint Magas vérnyomás Cukorbetegség Dohányzás Szûrôprogramok Országos Kommunikációja TÁMOP-6.1.3-08/1-2008-0002

Részletesebben

Nagy örömünkre szolgál, hogy a KRKA Magyarország Kft. hozzájárulhat a. magyar háziorvosok, szakorvosok szakmai képzéséhez.

Nagy örömünkre szolgál, hogy a KRKA Magyarország Kft. hozzájárulhat a. magyar háziorvosok, szakorvosok szakmai képzéséhez. Tisztelt Kolléganõk és Kolléga Urak! Nagy örömünkre szolgál, hogy a KRKA Magyarország Kft. hozzájárulhat a magyar háziorvosok, szakorvosok szakmai képzéséhez. A megfelelõ program összeállítása nem kis

Részletesebben

DIÉTÁS TANÁCSADÁS Tablettával és inzulinnal kezelt cukorbetegek, hozzátartozóik részére, szakképzett dietetikusok segítségével.

DIÉTÁS TANÁCSADÁS Tablettával és inzulinnal kezelt cukorbetegek, hozzátartozóik részére, szakképzett dietetikusok segítségével. 2 INGYENES SZOLGÁLTATÁSAINK, SZERVIZ & ÜGYFÉLSZOLGÁLAT Dcont SZAKÜZLET és SZERVIZ 77 Elektronika Kft. 1116 Budapest, Fehérvári út 98. Nyitva tartás: Hétfő - csütörtök: 7.30-16.30 Péntek: 7.30-14.00 Nyitvatartási

Részletesebben

Fogyasztók tájékoztatásáról szóló európai rendelet tápértékjelölésre vonatkozó szabályozásai

Fogyasztók tájékoztatásáról szóló európai rendelet tápértékjelölésre vonatkozó szabályozásai Fogyasztók tájékoztatásáról szóló európai rendelet tápértékjelölésre vonatkozó szabályozásai 2012. május 23. 8 LVA-Consult Die Lebensmittel Kompetenz 8 2012. 05. 23 Dr. Gombos János Tartalom 1.) Tápértékjelölés

Részletesebben

Katasztrófális antifoszfolipid szindróma

Katasztrófális antifoszfolipid szindróma Katasztrófális antifoszfolipid szindróma Gadó Klára Semmelweis Egyetem, I.sz. Belgyógyászati Klinika Antifoszfolipid szindróma Artériás és vénás thrombosis Habituális vetélés apl antitest jelenléte Mi

Részletesebben

A szív- és érrendszeri megbetegedések

A szív- és érrendszeri megbetegedések A szív- és érrendszeri megbetegedések A szív- és érrendszeri betegségek mind a megbetegedések számát, mind a halálozást tekintve vezető helyet foglalnak el a fejlett ipari országokbanköztük hazánkban is.

Részletesebben

Újonnan felfedezett cukoranyagcsere eltérések előfordulása korai kardiológiai rehabilitációban

Újonnan felfedezett cukoranyagcsere eltérések előfordulása korai kardiológiai rehabilitációban Dr. Simon Attila, Dr. Gelesz Éva, Dr. Szentendrei Teodóra, Dr. Körmendi Krisztina, Dr. Veress Gábor Újonnan felfedezett cukoranyagcsere eltérések előfordulása korai kardiológiai rehabilitációban Balatonfüredi

Részletesebben

Az elhízás, a bulimia, az anorexia. Az elhízás

Az elhízás, a bulimia, az anorexia. Az elhízás Az elhízás, a bulimia, az anorexia Az elhízás Elhízás vagy túlsúlyosság elhízás a testsúly a kívánatosnál 20%-kal nagyobb túlsúlyosság a magasabb testsúly megoszlik az izmok, csontok, zsír és víz tömege

Részletesebben

Sütőipari termékkoncepciók

Sütőipari termékkoncepciók Sütőipari termékkoncepciók Ismerkedjen meg legsikeresebb és legkedveltebb koncepcióinkkal! A Zeelandia termékfejlesztése a nemzetközi fogyasztói piac felmérésein alapszik. Termékkoncepcióit ez alapján

Részletesebben