A fejlődő vállalkozásokért

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A fejlődő vállalkozásokért"

Átírás

1 A fejlődő vállalkozásokért

2 A vállalkozások helyzete Millennium Vállalkozásfejlesztési Központ 2 Magyarországon a vállalkozások ötven százaléka cserélődik le öt éven belül, miközben Európában a fizetésképtelenné váló vállalkozások közül minden negyedik magyar.

3 A vállalkozások helyzete Millennium Vállalkozásfejlesztési Központ 3 A fejlődő vállalkozásokért A magyar gazdaság növekedésének legnagyobb forrását a mikro-, kis- és középvállalkozásokban rejlő fejlődési tartalékok adhatják. Versenyképességük fokozása a növekedés felgyorsulásának szempontjából döntő fontosságú. Ugyanakkor a szektorban rejlő növekedési potenciál kiaknázása jelentős erőfeszítéseket igényel. A Millennium Vállalkozásfejlesztési Központ azzal a céllal jött létre, hogy tudását és szolgáltatásait e növekedési potenciál elősegítésének szolgálatába állítsa.

4 A MIKRO, KIS- KÖZÉPVÁLLALKOZÁSOK HELYZETE Millennium Vállalkozásfejlesztési Központ 4 A mikro-, kis- és középvállalkozások helyzete

5 A vállalkozások helyzete Millennium Vállalkozásfejlesztési Központ 5 1. Tervezés és stratégia hiánya A nagyvállalatokkal szembeni legnagyobb hiányosságok MEGOLDÁS A vállalatvezetési gyakorlat nélkülözi a stratégiai tervezést, valamint a közép- hosszú távú gondolkozást. Erőforrások jelentős része a piacon maradásra fordítódik. A vállalkozások jövőjét és fennmaradását érintő kérdésekre, azok előkészítésére nem jut elegendő idő. Mindez bizonytalanságot és kiszámíthatatlanságot eredményez. Piaci pozíció és a versenyképesség megtartásához stratégiai szemléletű, vállalkozói megközelítésű gondolkozás elsajátítása. Versenyelőnyt biztosító erősségek fejlesztése, koncentrálás a megélhetést biztosító piaci résre, állandó alkalmazkodás és megújulás képessége. Sikeres vállalkozáshoz elengedhetetlen a jó üzleti terv, az átgondolt üzleti modell és ezek rendszeres felülvizsgálata.

6 A vállalkozások helyzete Millennium Vállalkozásfejlesztési Központ 6 2. Forráshiány fejlesztések hiánya A mikro-, kis- és középvállalkozások a gazdaság motorjai, jelentőségük megkérdőjelezhetetlen, sikerességük közös érdek. Egy friss kutatás szerint ugyanakkor a hazai vállalkozások mindössze 16,9%-a hajtott végre valamilyen innovációt, harmaduknál nem volt termék vagy technológiai fejlesztés, 31,5%-uk semmilyen marketingtevékenységet nem végez. Egy vállalkozás sem képes talpon maradni ma, ha csak azt ismétli, amit tegnap csinált. Vállalkozásunkat folyamatosan fejleszteni kell! MEGOLDÁS Állami támogatások, támogatott hitelprogramok és pályázatok széles körű kihasználása a fejlesztések és beruházások hatékonyabb megvalósításáért.

7 A vállalkozások helyzete Millennium Vállalkozásfejlesztési Központ 7 3. Szakmai kapcsolatok hiánya A mikro-, kis- középvállalkozások számára nem gazdaságos és nem megengedhető a saját könyvelő/ könyvvizsgáló, jogász, pénzügyi gazdasági szakember és pályázatíró alkalmazása. Ezeket a meghatározó szakmai kapcsolatokat külsős partnereken keresztül kell kialakítaniuk. A szakmai kapcsolatok minősége és milyensége kihatással bír a vállalkozások életére. A rosszul megválasztott szakmai kapcsolatok jelentős károkat okozhatnak. Nem mindegy, hogy forrásbevonás, pályázat, biztosítás, könyvelés, cégjogi és egyéb kérdésekben kire támaszkodhat egy vállalkozás. Megbízható, hozzáértő szakmai kapcsolatok hiányában bármelyik vállalkozás kiszolgáltatott helyzetbe kerülhet és idővel kerül is. MEGOLDÁS A Millennium Vállalkozásfejlesztési Központ magas színvonalú, teljes körű szolgáltatásai révén elérhetővé válik a mikro-, kis- és középvállalkozások számára is az a menedzsment típusú szakmai háttér, amellyel sikeresebben valósíthatják meg fejlesztéseiket, beruházásaikat, amelyek révén nagyobb hatékonysággal és kevesebb kockázattal működhetnek.

8 A HATÉKONY SEGÍTSÉG Millennium Vállalkozásfejlesztési Központ 8 A komplex megoldás A Millennium Vállalkozásfejlesztési Központ legfőbb célkitűzése, hogy szakmai bázisa és komplex szolgáltatásai révén hatékony segítséget nyújtson a hazai KKV-k számára

9 Millennium Vállalkozásfejlesztési Központ 9 A fejlődő vállalkozásokért A pénzügyi gazdasági válságból való elhúzódó kilábalás, a folyamatosan változó gazdasági környezet a korábbiakhoz képest is magasabb elvárások elé állítja a hazai vállalkozásokat. A Millennium Vállalkozásfejlesztési Központ legfőbb célkitűzése, hogy szakmai bázisa és komplex szolgáltatásai révén hatékony segítséget nyújtson a hazai KKV-k számára az alábbi területeken. 1., 3., 5., 7. Web fejlesztés, a vállalkozások forráshoz való a teljes biztosítási portfólió amely a cég működésének, mellyel létrehozható a korunk jutása, valamint annak helyes kialakításához, amely bármilyen eredményességének, színvonalát elérő weboldal, struktúrájának kialakítása káresemény bekövetkezte pénzügyeinek lenyomata. a modern arculat és a hatékony érdekében, amely a folyamatos, esetén biztonsági hálót, anyagi Ezért a működési kockázat vevőszerzés. zavartalan működést teszi fedezetet nyújt annak rendezése tekintetében kulcsfontosságú lehetővé. során. annak kifogástalan vezetése és projektmenedzsment, 4., hogy a kintlévőségeket a 6. Jogi szolgáltatás, amely a cégeket érintő 8. induló és meglévő vállalkozások a fejlesztések és beruházások legkisebb mértékben kelljen jogszabálykövetést, az üzleti számára egyaránt. megvalósításához szükséges vesztességként leírni, továbbá partnerekkel fennálló jogviták állami és európai uniós a késedelmes és nem fizetések rendezését és/vagy követelések támogatások eléréséhez. megelőzését célzó eszközök jogi úton történő behajtását, alkalmazásáért. illetve bármely jogi probléma gyors megoldására vonatkozó javaslatok elérését teszi lehetővé.

10 Millennium Vállalkozásfejlesztési Központ Legyen szó induló, vagy meglévő vállalkozásról, a finanszírozás, mint forrásbevonás kérdése előbbutóbb minden cég életében felmerül. i üzletágunk feladata, hogy mind a kereskedelmi banki, mind pedig a támogatott hitelprogramok tekintetében, az adott vállalkozás működési sajátosságainak figyelembevétele mellett: megvizsgálja az adott vállalkozás hitelfelvételi képességét, megtalálja a célokhoz illeszkedő hitel és/vagy lízingkonstrukciókat, képet adjon azok feltételrendszereiről és jellemzőiről, közreműködjön a finanszírozás lebonyolításában, a futamidő alatt szerepet vállaljon annak gondozásában.

11 Rovat Millennium Vállalkozásfejlesztési Központ 11 A FINANSZÍROZÁS SZÜKSÉGESSÉGÉNEK KÜLÖNBÖZŐI OKAI LEHETNEK, MELYEKRE KÜLÖNBÖZŐ KONSTRUKCIÓK NYÚJTANAK MEGOLDÁST, ÚGY MINT: Projekt megvalósítására nyújtott hitelek Beruházásra, fejlesztésre nyújtott hitelek Forgóeszköz állomány finanszírozására nyújtott hitelek Átmeneti, forráshiányos időszakok finszírozására nyújtott hitelek Szabad felhasználásra nyújtott hitelek Ingatlanlízing Visszlízing Gép-eszközlízing Eredményességünket szakmai ismereteinknek és gyakorlati tapasztalatainknak, valamint a pénzintézeti partnereinkkel meglévő, jól működő kapcsolatainknak köszönhetjük.

12 Millennium Vállalkozásfejlesztési Központ írás és projektmenedzsment A mikro-, kis- és középvállalkozásoknak a fejlesztési és beruházási céljaik megvalósításához az állami támogatások és pályázatok minél szélesebb körű kiaknázására kell törekedniük. A hazai és európai uniós pályázatok a felzárkózás elősegítését, a nyugati és a hazai vállalkozások közötti különbségek csökkentését és ez által a versenyképesség fokozását hivatottak szolgálni. Az ön vállalkozása kihasználja? és projektmenedzsment üzletágunk feladata, hogy: tájékoztatást nyújtson az elérhető pályázati kiírásokról, szerepet vállaljon a projektek megalkotásában, megvizsgálja a megvalósításhoz szükséges pénzügyi, fizikai és egyéb feltételeket, elkészítse a kiírásnak és feltételeknek megfelelő pályázati dokumentációt, menedzselje a pályázatot a döntési folyamat során, közreműködjön a projektek megvalósításában, ellássa a pályázat gondozását, annak fenntartási időszakában. SZOLGÁLTATÁSAINK Díjmentes pályázatfigyelés Szolgáltatásunkkal időben értesülhet a vállalkozása számára releváns pályázatokról. Díjmentes pályázati előminősítés A feltételek és a kizáró tényezők fenn nem állásának ellenőrzése. Projektgenerálás A sikeres pályázat egyik alapfeltétele a jól átgondolt és jól összerakott projekt. Ha csak elképzelései és ötletei vannak, segítségünkkel konkrét projekt születik. Tőke és hitelbevonás lehetősége Ha a projekt megvalósítása finanszírozást igényel. írás A vonatozó törvényi, jogszabályi, pénzügyi számviteli ismereteken felül gyakorlati tapasztalatunk a garancia a sikeres pályázat elkészítésére. Projektmenedzsment Az elnyert támogatás kifizetéséért és a projekt megvalósításáért végzett munkánk, melynek köszönhetően a projekt sikeresen lezárható.

13 Millennium Vállalkozásfejlesztési Központ i háló vállalkozása védelme érdekében A vállalkozások számára elengedhetetlen, hogy az értékes, sok év munkájával megszerzett eszközei, berendezései, készletei, továbbá ezen felül a vállalkozás tulajdonosai, ügyvezetői, a működés tekintetében pedig kulcsemberei biztosítva legyenek. A mindenre kiterjedő, teljes biztosítási portfólió megléte bármilyen káresemény bekövetkezte esetén anyagi fedezetet nyújt a kárrendezése során, így vállalkozásának nem szükséges hirtelen, nagyobb összeg kiadásával szembesülnie, amely akár a vállalkozás ellehetetlenülését is eredményezhetné. Kérje segítségünket, ha már Önnel is előfordult tanácsra lett volna szüksége, de nem volt kihez fordulnia, több biztosítási ajánlat összehasonlítását kellett hozzáértő segítség hiányában értelmeznie, elemeznie és eldöntenie, azok közül melyik a legjobb vállalkozása számára, úgy érezte, nem kapott kielégítő tájékoztatást a döntés meghozatalához, nem tudta értelmezni a biztosítók különféle tájékoztató leírásait, nem volt elégedett egy esetleges kárrendezés során a biztosító szolgáltatásával. i konstrukciók Vállalkozói vagyonbiztosítások Vállalkozói felelősségbiztosítások CARGO (Szállítmány) biztosítások Gépjármű biztosítások Személybiztosítások Amit kínálunk Szakmai, gyors és független segítségnyújtás vállalkozásának biztosítási és kockázatkezelési igényeire vonatkozólag, mely során minden esetben a legoptimálisabb megoldás megtalálására törekszünk.

14 Millennium Vállalkozásfejlesztési Központ Magyarországon a számlák mindössze 55%-át fizetik meg időben! A felhalmozódott kintlévőségek súlyos károkat okoznak és kockázatot jelenthetnek akár a mindennapi működésben is. A megelőzés fontossága. VEVŐMINŐSÍTÉS TUJDA MEG, KIVEL KÖT ÜZLETET! SZÁMLAGONDOZÓ MENEDZSELJÜK SZÁMLÁJÁT! MONITORING ÉRTESÜLJÖN IDŐBEN VEVŐJE NEHÉZSÉGEIRŐL Az új vevőnek mindig örülni kell! Ahhoz, hogy ez valóban igaz legyen, érdemes tájékozódni az új partnert illetően. Vevőminősítés szolgáltatásunk egy környezettanulmány formájában ad segítséget az új partnerrel való üzletkötés kockázatáról. Egyedi, erre a célra fejlesztett progra munk a fizetési határidő alatt emlékeztető, a lejáratot megelőzően felszólító, majd nemfizetés esetén a kintlévőség behajtásának megindításáról szóló tájékoztató levelet küld a vevő cég elektronikus levélcímére. Ezáltal elérhetővé válik vevőszámláinak időben történő kiegyenlítése. Segítségével időben értesülhet a partnerére vonatkozó negatív hírekről, mellyel elkerülhetők a nemkívánatos helyzetek, a késedelmes, rosszabb esetben pedig a nemfizetések.

15 Millennium Vállalkozásfejlesztési Központ 15 Kintlévőségei vannak? Az elmúlt években nagymértékben romlott a számlák határidőben történő teljesítése és önmagában a fizetési hajlandóság. Statisztikailag bizonyított tény, hogy minden egyes nappal való késlekedés csökkenti a behajtás sikerességét. Minél később kerül sor a követelés érvényesítésére, annál nagyobb az esélye annak, hogy azt veszteségként kell leírni. BÍZZA RÁNK KINTLÉVŐSÉGEINEK BEHAJTÁSÁT, ÉS IDEJÉT INKÁBB FORDÍTSA ÜZLETSZERZÉSRE! Tapasztalt szakembereink személyesen felkeresve az adóst, legális eszközöket alkalmazva, kulturált formában, magas fokú hatékonysággal járnak el, így vállalkozása biztonságosan és hamarabb juthat hozzá kintlévőségeihez.

16 Millennium Vállalkozásfejlesztési Központ A stabil jogi háttér megteremtése A vállalkozások működéséhez elengedhetetlen a biztos jogi háttér megléte. A vállalkozások többsége ugyanakkor nem rendelkezik fix, stabil ügyvédi kapcsolattal, jellemzően több ügyvéd vagy ügyvédi irodán keresztül bonyolítják le azokat a konkrét ügyeket, teendőket, amelyek éppen aktuálisan felmerülnek a cég életében. Ezért nem ritka, hogy egy adott vállalkozás alapítása, cégmódosítása, a különböző szerződések elkészítése, valamint az egyéb jogi szolgáltatások igénybevétele több, különböző ügyvéd vagy ügyvédi irodán keresztül valósult meg, ami a vállalkozásra nézve nem mondható ideálisnak. JOGI SZOLGÁLTATÁSUNK A STABIL, ÁLLANDÓ JOGI HÁTTÉR MEGTEREMTÉSÉT ÉS BIZTOSÍTÁSÁT KÍNÁLJA, AMELY AZ ALÁBBIAKBAN ÁLL RENDELKEZÉSRE A VÁLLALKOZÁSOK SZÁMÁRA. Cégalapítás, cégmódosítás, Adásvételek, szerződések készítése, Meglévő szerződéses állományok felülvizsgálata, módosítása, Követelések jogi úton történő behajtása, Jogszabályi változásokra vonatkozó jogszabálykövetés, Bármely jogi probléma megoldására vonatkozó javaslatok, útmutatások nyújtása

17 Millennium Vállalkozásfejlesztési Központ A könyvelés a vállalkozás működésének, eredményességének, pénzügyeinek lenyomata. Ezért kulcsfontosságú annak kifogástalan vezetése és nyilvántartása. A könyvelés tekintetében hangsúlyozandó, hogy a feleknek az együttműködés kezdetekor meg kell határozniuk, ki, mit vár el a másiktól, hiszen ennek elmulasztása a jövőben jelentősen befolyásolja a kapcsolat milyenségét és magának a könyvelésnek a minőségét. Könyvelői üzletágunk feladata, hogy a szokásos, könyveléssel járó adminisztráción felül a menedzser szemléletű hozzáállást tegye elérhetővé a vállalkozások számára, melynek köszönhetően tervezhetővé és nyomon követhetővé válik a vállalkozás pénzügyeinek folyamata. A szokásos teljes körű könyvelésen, bérszámfejtésen túl: egyedi igények kielégítése, cégre szabott információk biztosítása, azok gyakorisága, formája, AMIT KÍNÁLUNK adó- és eredménytervezés, eredményességszámítás, adó/pénzügyi tanácsadás, riportok készítése, kintlévőség-követés, egyeztetések, konzultációk.

18 Millennium Vállalkozásfejlesztési Központ Kezdetben, ha egy vállalkozás nem rendelkezett weboldallal, akkor az hátrányt jelentett számára és előnyt élveztek azok a vállalkozások, akiknek volt egy valamilyen weboldala. Napjainkban, ha egy vállalkozásnak csak egy valamilyen weboldala van, az jelent hátrányt azokkal szemben, akiknek a mai kor elvárásainak megfelelő weboldala van. A webfejlesztés tehát ma már nem csak egy valamilyen weboldal elkészítéséről szól. A vállalkozások kezében a mai követelményeknek megfelelő webes megjelenés egy olyan eszközzé válhat, amellyel széles tömegeket érhetnek el, amellyel nagymértékben növelhetővé válik a prosperitásuk, és amellyel nagyszámú új vevőt tudnak maguknak szerezni.

19 Rovat Millennium Vállalkozásfejlesztési Központ 19 MAGASABB BEVÉTEL ALACSONYABB KÖLTSÉGEK GYORS MEGTÉRÜLÉS Egy jól működő, jól kialakított weboldal több vevőt, ezáltal több bevételt termel. A hatékony működésnek köszönhetően a vállalkozás alacsonyabb költség mellett, többet termel, így a profit is magasabb lesz. A web azt jelenti, hogyan érjen el a vállalkozásunk minél több vevőt és tegyen szert minél több bevételre. Általunk a web egy gyorsan megtérülő befektetéssé válik.

20 Millennium Vállalkozásfejlesztési Központ A magyarországi kis- és közepes vállalkozások több mint a fele a mára, a hónap végére figyel, legfeljebb egy-két évre tervez előre. A cégek 18 százalékánál nincsenek stratégiai tervek. Mindössze 3 százalék gondolkodik arról, hogy mi lesz öt év múlva. Sikeres vállalkozáshoz elengedhetetlen a jó üzleti terv, az átgondolt üzleti modell és ezek rendszeres felülvizsgálata. szolgáltatásunk abban kíván a vállalkozások segítségére lenni, hogy a vállalkozás részletes, mindenre kiterjedő megismerését követően meghatározhatóak legyenek a rövid, közép és hosszú távú stratégiai tervek és kialakításra kerüljenek azok belső munkafolyamatok, amelyek a hatékony működést szolgálják. FŐBB TERÜLETEK Mindennek az alapja: Az üzleti terv! Hogyan juthat egy vállalkozás finanszírozáshoz? A vállalkozás működtetése a mindennapokban. Jogi alapok. Üzlet, ahogyan érdemes. Marketing és kommunikáció. Az internet fontossága.

21 Millennium Vállalkozásfejlesztési Központ 21 Ha Ön tudni akarja, hogy vállalkozása milyen finanszírozásokhoz juthat hozzá, tudni akarja, milyen pályázatokon indulhat, tudni akarja, milyen kockázatokat rejtenek meglévő biztosításai, vagy azok hiánya, olyan könyvelést szeretne, amellyel garantáltan elégedett lesz, hozzá akar jutni kintlévőségeihez, tudni akarja, hogyan növelheti hatékonyan partnerei számát a web segítségével, Millennium 10:12 Keresés telefon Millennium Vállalkozásfejlesztési Központ weboldal cím 1024 Budapest, Margit krt. 5/A III % akkor vegye fel velünk a kapcsolatot! Kedvencek Előzmény Kontaktok Gombok Hangposta

Vállalati K+F Jelentés 2013

Vállalati K+F Jelentés 2013 Vállalati K+F Jelentés 2013 Magyarország, 2013. június 2 Eloszó Örömmel mutatom be a Deloitte Magyarország K+F és Állami Támogatások üzletágának Vállalati K+F Jelentését. A közép- és nagyvállalatok körében

Részletesebben

Kellemes Ünnepeket és jól fizetõ vevõkben gazdag Új Évet kívánunk minden kedves olvasónknak!

Kellemes Ünnepeket és jól fizetõ vevõkben gazdag Új Évet kívánunk minden kedves olvasónknak! II. évfolyam, 4. szám 2012. december Kellemes Ünnepeket és jól fizetõ vevõkben gazdag Új Évet kívánunk minden kedves olvasónknak! INTERJÚ E-SZÁMLA EU DIREKTÍVA ESETTANULMÁNY Interjú Keleti Józseffel, a

Részletesebben

VÁLLALKOZÁS FINANSZÍROZÁS

VÁLLALKOZÁS FINANSZÍROZÁS a sikeres újbudai kisvállalkozásokért 4. füzet VÁLLALKOZÁS FINANSZÍROZÁS Vállalkozás finanszírozás 2 Tisztelt újbudai vállalkozók! Magyarország fejlődésének talán legfontosabb motorját a hazai tulajdonú

Részletesebben

VÁLLALKOZÁSI KOMPETENCIÁK FELMÉRÉSE AZ ÓBUDAI EGYETEM ALBA REGIA EGYETEMI KÖZPONT VÉGZETT HALLGATÓINAK KÖRÉBEN

VÁLLALKOZÁSI KOMPETENCIÁK FELMÉRÉSE AZ ÓBUDAI EGYETEM ALBA REGIA EGYETEMI KÖZPONT VÉGZETT HALLGATÓINAK KÖRÉBEN Óbudai Egyetem Alba Regia Egyetemi Központ TUDOMÁNYOS DIÁKKÖRI DOLGOZAT VÁLLALKOZÁSI KOMPETENCIÁK FELMÉRÉSE AZ ÓBUDAI EGYETEM ALBA REGIA EGYETEMI KÖZPONT VÉGZETT HALLGATÓINAK KÖRÉBEN Szerzők: Nagy Richárd

Részletesebben

Mikrovállalkozások felkészítése az EU-s belépésre

Mikrovállalkozások felkészítése az EU-s belépésre Mikrovállalkozások felkészítése az EU-s belépésre Készült a Magyar Észak-Rajna Vesztfáliai kormányközi vegyesbizottság megállapodása alapján a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium támogatásával BEVEZETÉS

Részletesebben

Szolgáltatás kihelyezés a közigazgatási informatikában

Szolgáltatás kihelyezés a közigazgatási informatikában MINISZTERELNÖKI HIVATAL Informatikai Helyettes Államtitkárság Informatikai Tárcaközi Bizottság ajánlásai Szolgáltatás kihelyezés a közigazgatási informatikában 18. sz. ajánlás Budapest, 2000. A központi

Részletesebben

A NYUGAT-DUNÁNTÚLI RÉGIÓ KIS- ÉS KÖZÉPVÁLLALKOZÁSAI SZÁMÁRA ÚJ INNOVÁCIÓS SZOLGÁLTATÁSOK BEVEZETÉSÉNEK ÉS FEJLESZTÉSÉNEK PROGRAMJA

A NYUGAT-DUNÁNTÚLI RÉGIÓ KIS- ÉS KÖZÉPVÁLLALKOZÁSAI SZÁMÁRA ÚJ INNOVÁCIÓS SZOLGÁLTATÁSOK BEVEZETÉSÉNEK ÉS FEJLESZTÉSÉNEK PROGRAMJA A NYUGAT-DUNÁNTÚLI RÉGIÓ KIS- ÉS KÖZÉPVÁLLALKOZÁSAI SZÁMÁRA ÚJ INNOVÁCIÓS SZOLGÁLTATÁSOK BEVEZETÉSÉNEK ÉS FEJLESZTÉSÉNEK PROGRAMJA Innovációs tevékenységet segítő szolgáltatásokat leíró tanulmány Összeállította:

Részletesebben

Üzleti terv készítése

Üzleti terv készítése Üzleti terv készítése 1. Bevezetés A működő vállalkozások tulajdonosainak, vezetőinek többsége kitűnően tudja, hogy egy alapos üzleti terv készítése csak előnyére válhat a vállalkozásnak, ahogy ezzel a

Részletesebben

VOSZ FINANSZÍROZÁS. Tartalom

VOSZ FINANSZÍROZÁS. Tartalom Tartalom I. A mikro-, kis- és középvállalati (MKKV) szektor finanszírozásának alapkérdései 4 1. A forrásszerzés két megközelítése 4 2. Mi a szerencsés kisebbség titka? 4 II. Vállalkozás-finanszírozás és

Részletesebben

(AZ INNOVÁCIÓ GYAKORLATI TUDNIVALÓI)

(AZ INNOVÁCIÓ GYAKORLATI TUDNIVALÓI) Ipargazdasági Kutató és Tanácsadó Kft. 1117 Budapest, Dombóvári út 17-19. Tel.: (36 1) 204-2951 (36 1) 204-2970 Fax: (36 1) 204-2952 E-mail: ipargazd@t-online.hu Internet:http://www.ikt.hu I. INNOVÁCIÓ

Részletesebben

Szervezetfejlesztési terv

Szervezetfejlesztési terv Szervezetfejlesztési terv A Chemium Kft. külpiaci terjeszkedéssel kapcsolatos szervezeti átalakulásának lehetőségei Készítette: Metodus kft. Budapest, Csenger u. 11. D. ép. fszt. 1 2013. december6. Tartalomjegyzék

Részletesebben

Budapesti Gazdasági Főiskola KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR NEMZETKÖZI KOMMUNIKÁCIÓ SZAK. Nappali tagozat TŐZSDE- PÉNZINTÉZETEK SZAKIRÁNY

Budapesti Gazdasági Főiskola KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR NEMZETKÖZI KOMMUNIKÁCIÓ SZAK. Nappali tagozat TŐZSDE- PÉNZINTÉZETEK SZAKIRÁNY Budapesti Gazdasági Főiskola KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR NEMZETKÖZI KOMMUNIKÁCIÓ SZAK Nappali tagozat TŐZSDE- PÉNZINTÉZETEK SZAKIRÁNY A MIKRO-, KIS- ÉS KÖZÉPVÁLLALATOK HELYZETE A HAZAI GAZDASÁGBAN, TÁMOGATÁSUK

Részletesebben

Sikeres vezető, sikeres szervezet ma és holnap

Sikeres vezető, sikeres szervezet ma és holnap Sikeres vezető, sikeres szervezet ma és holnap Menedzsment Kutató és Fejlesztő Intézet (MKFI) www.mkfi.hu Hagyjunk nyomot a magyar vezetési kultúrában! Ezzel a gondolattal, céllal hoztuk létre 2010 őszén

Részletesebben

2010-2014 Vitairat. Munkaverzió. Oldal: 1(97)

2010-2014 Vitairat. Munkaverzió. Oldal: 1(97) DIGITÁLIS MAGYARORSZÁG 2010-2014 Vitairat Munkaverzió Oldal: 1(97) VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ Tartalom DIGITÁLIS MAGYARORSZÁG PROGRAM ÉS INTÉZKEDÉSI TERV... 1 1 VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ... 4 2 BEVEZETÉS...11 2.1

Részletesebben

INNOVÁCIÓ TÁMOGATÁSI RENDSZEREK. Kézikönyv mikro- és kisvállalkozások számára

INNOVÁCIÓ TÁMOGATÁSI RENDSZEREK. Kézikönyv mikro- és kisvállalkozások számára INNOVÁCIÓ TÁMOGATÁSI RENDSZEREK Kézikönyv mikro- és kisvállalkozások számára MTA KRTK RKI Nyugat-magyarországi Tudományos Osztály Győr, 2014 A projekt az Ausztria-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési

Részletesebben

Budapesti Gazdasági Főiskola KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR KÜLGAZDASÁGI SZAK Levelező tagozat Tőzsde-pénzintézetek szakirány

Budapesti Gazdasági Főiskola KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR KÜLGAZDASÁGI SZAK Levelező tagozat Tőzsde-pénzintézetek szakirány Budapesti Gazdasági Főiskola KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR KÜLGAZDASÁGI SZAK Levelező tagozat Tőzsde-pénzintézetek szakirány A KIS ÉS KÖZÉPVÁLLALKOZÁSOK HITELEZÉSI KOCKÁZATAINAK KEZELÉSE Készítette: dr.

Részletesebben

SzámlaBarát hírlevél

SzámlaBarát hírlevél W W W. S Z A M L A B A R A T. H U 2011 augusztus 10. SzámlaBarát hírlevél I. évfolyam, 1. Tisztelt Partnereink! A SzámlaBarát kft. ezennel útjára indítja zártkörű hírlevelét, melynek célja, hogy a szerződött

Részletesebben

Az önkormányzatok egyes feladatainak megvalósítása a civil szervezetek által

Az önkormányzatok egyes feladatainak megvalósítása a civil szervezetek által Az önkormányzatok egyes feladatainak megvalósítása a civil szervezetek által Bevezető... 2 1. Az önkormányzatok és a civil szervezetek közötti együttműködés általános jellemzői... 2 1.1 Az együttműködést

Részletesebben

ÁROP-1.A.5-2013-2013-0084 SOLTVADKERT VÁROS ÖNKORMÁNYZATA TÁMOGATÓ INFRASTRUKTÚRÁ- JÁT BEMUTATÓ TANULMÁNY

ÁROP-1.A.5-2013-2013-0084 SOLTVADKERT VÁROS ÖNKORMÁNYZATA TÁMOGATÓ INFRASTRUKTÚRÁ- JÁT BEMUTATÓ TANULMÁNY ÁROP-1.A.5-2013-2013-0084 SOLTVADKERT VÁROS ÖNKORMÁNYZATA TÁMOGATÓ INFRASTRUKTÚRÁ- JÁT BEMUTATÓ TANULMÁNY Készítette: Budapest, 2014. július 31. ÁROP-1.A.5-2013-2013-0084 Tartalomjegyzék 1. Vezetői összefoglaló...

Részletesebben

LEADER Zöld Könyv TERVEZET

LEADER Zöld Könyv TERVEZET Készítette: A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium megbízásából a Magyarországi LEADER Központ Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület 2007. január A Zöld Könyv tervezete a 2007-2013 pénzügyi

Részletesebben

ENG M IS ÉRINT. Kis vállalkozások nagy lehetôségek. avagy. az Európai Unió vállalkozásfejlesztési politikája. Budapest 2002

ENG M IS ÉRINT. Kis vállalkozások nagy lehetôségek. avagy. az Európai Unió vállalkozásfejlesztési politikája. Budapest 2002 E ENG M IS ÉRINT Kis vállalkozások nagy lehetôségek avagy az Európai Unió vállalkozásfejlesztési politikája Budapest 2002 Szerzôk: SCHIFNER MARIANNA kéziratát átdolgozta BAKAY ZSOLT KIS VÁLLALKOZÁSOK NAGY

Részletesebben

Kutatás és üzlet az ELTE-n

Kutatás és üzlet az ELTE-n Kutatás és üzlet az ELTE-n Gyakorlati tanácsok kutatók számára Készítette: Az ELTE Rektori Hivatal Pályázati és Innovációs Központ a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala közreműködésével és lektorálásával

Részletesebben

A társadalmi párbeszéd alapelvei által elvárt MUNKAADÓI KÉSZSÉGEK ÉS KOMPETENCIÁK az Európai Unióban

A társadalmi párbeszéd alapelvei által elvárt MUNKAADÓI KÉSZSÉGEK ÉS KOMPETENCIÁK az Európai Unióban A társadalmi párbeszéd alapelvei által elvárt MUNKAADÓI KÉSZSÉGEK ÉS KOMPETENCIÁK az Európai Unióban A tanulmány célja, hogy a STRATOSZ és tagvállalatai részére összefoglalja azon alapvető munkaadói, munkáltatói

Részletesebben

Good neighbours creating common future. SME Network CB-HU-SRB/0901/211/009 ÜZLETI TERV. Quarchitect Építészeti tervező és Szolgáltató Betéti Társaság

Good neighbours creating common future. SME Network CB-HU-SRB/0901/211/009 ÜZLETI TERV. Quarchitect Építészeti tervező és Szolgáltató Betéti Társaság Good neighbours creating common future SME Network CB-HU-SRB/0901/211/009 ÜZLETI TERV Quarchitect Építészeti tervező és Szolgáltató Betéti Társaság Mórahalom-Magyarkanizsa, 2011.06-07. The project is co-financed

Részletesebben

A kutatáshoz, fejlesztéshez és innovációhoz nyújtott állami támogatások keretrendszere

A kutatáshoz, fejlesztéshez és innovációhoz nyújtott állami támogatások keretrendszere Important: date of submission and registration of this document is 16 April 2012 A kutatáshoz, fejlesztéshez és innovációhoz nyújtott állami támogatások keretrendszere A. RÉSZ: ÁLTALÁNOS KÉRDÉSEK ÁLTALÁBAN

Részletesebben

VÁLLALKOZÁS-KELTETŐ MÓDSZERTANI ÚTMUTATÓ

VÁLLALKOZÁS-KELTETŐ MÓDSZERTANI ÚTMUTATÓ start-up-model Új vállalkozások létrehozásának ösztönzését és segítését célzó rendszer kidolgozása a belga, portugál és francia modellek alapján VÁLLALKOZÁS-KELTETŐ MÓDSZERTANI ÚTMUTATÓ Békés Megyei Kormányhivatal

Részletesebben

Oktatási segédlet. Biztosítás üzemgazdaságtan és pénzügyi tervezés. című tárgyhoz. Pénzügyi tervezés témakör

Oktatási segédlet. Biztosítás üzemgazdaságtan és pénzügyi tervezés. című tárgyhoz. Pénzügyi tervezés témakör Oktatási segédlet Biztosítás üzemgazdaságtan és pénzügyi tervezés című tárgyhoz Pénzügyi tervezés témakör 2008/2009. I. félév Tartalomjegyzék TARTALOMJEGYZÉK... 2 BEVEZETÉS... 3 1. BEFEKTETÉS... 8 2. NYUGDÍJ...

Részletesebben

GAZDASÁG ÜZLETI IRÁNYÍTÁSA SZERZŐ MERKEL KRISZTINA

GAZDASÁG ÜZLETI IRÁNYÍTÁSA SZERZŐ MERKEL KRISZTINA GAZDASÁG ÜZLETI IRÁNYÍTÁSA SZERZŐ MERKEL KRISZTINA LEKTOR DR. BIRÓ ZOLTÁN 1 TARTALOM Bevezetés 4 I. Üzleti vállalkozás 6 A. A vállalat tevékenységi rendszere 6 1. A vállalkozási tevékenység általános

Részletesebben

társadalmi vállalkozás

társadalmi vállalkozás A társadalmi vállalkozások ökoszisztémája közösség felelősség társadalmi hatás üzlet szükséglet motíváció fenntarthatóság vállalkozás kettős cél küldetés kreativitás finanszírozás megvalósíthatóság érték

Részletesebben

HATÉKONY VÁLLALATIRÁNYÍTÁS? CRM!

HATÉKONY VÁLLALATIRÁNYÍTÁS? CRM! HATÉKONY VÁLLALATIRÁNYÍTÁS? CRM! 2 BEVEZETŐ Van néhány dolog, amihez Magyarországon mindenki ért. Ilyen elsősorban a foci, aztán az autók. Vállalatvezetők körében ezekhez az utóbbi időben csatlakozni látszik

Részletesebben