ÖNÁLLÓ INTÉZMÉNYI INNOVÁCIÓ TÉMAHÉT: MÁRTON NAPI SZOKÁSOK

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "ÖNÁLLÓ INTÉZMÉNYI INNOVÁCIÓ 2009. TÉMAHÉT: MÁRTON NAPI SZOKÁSOK"

Átírás

1 ÖNÁLLÓ INTÉZMÉNYI INNOVÁCIÓ TÉMAHÉT: MÁRTON NAPI SZOKÁSOK KÉSZÍTETTE:WÉBER IMRÉNÉ ÓVODAPEDAGÓGUS

2 Gondolatok a Márton napi szokásokról Kecskéd a Vértes hegység lábánál fekvő német nemzetiségi települések egyike. Az őslakosok magukkal hoztál szülőföldjük szokásait, hagyományait és új helyükön tovább ápolták azokat. Napjainkban ezeket a népszokásokat a hagyomány ápoló csoportok elevenítik meg, de az óvodában is van hagyományőrzés. Az ősi hagyományok közé újdonságként bevezettük a Márton napot, felkutattuk ennek jelentőségét, miért volt fontos ennek megünneplése a német nép körében. A Márton nap, mint néphagyomány A néphagyomány szerint Márton egy pogány katona volt, aki egy alkalommal találkozott egy szegény, éhező koldussal. Megsajnálva őt, neki adta köpenye felét, hogy megvédje a fagyhaláltól. Ettől kezdve püspökként szolgálta az éhező szegényeket. A későbbiekben őt szentté avatták, s neve napján megemlékeznek jótetteiről. Napjainkban a köpeny kettévágását egy sütemény kettétörése jelképezi, amit megosztunk valakivel ezzel is jelképezve a felebaráti szeretetet. Ebben az évben úgy döntöttünk, hogy ezt az egy napos ünnepünket egy heti programmá bővítjük a szülők bevonásával. Az idei Márton nap egybeesett az évente megrendezésre kerülő Nemzetiségi héttel, mely az iskola és az óvoda közös együttműködésével a helyi hagyományápolásra épül. Így az egész heti programunk záróünnepsége a falu lakosai előtt zajlott a német hagyományápoló műsorunk keretein belül.

3 MÁRTON NAP Ének- zene Martin will nach Buda reiten Ich gehe mit meine Laterne Martin Martin Lámpa, lámpa Szent Mártonnak.. Egyél libám Siess libám begyet rakni HAGYOMÁNY ÁPOLÁS Márton nap megünneplése Sütemény sütés Forralt bor, tea készítés Libazsíros kenyér Tollfosztás Tollasbál Az őszi nemzetiségi hét ünnepi zárása Szereplés a községi rendezvényen: Nemzetiségi dalok, táncok bemutatása nemzetiségi ruhában Német szentmise Zenehallgatás - Óvónői előadás Sankt Martin Tragt in die Welt nur ein Licht Ábrázolás Asztali dísz barkácsolás Liba- almából, szalvétából Lámpás készítése Kódex írása libatollal Mese-vers Elérkezett Szent Mártonnak napja Novemberben, Márton napján Szent Márton története (dramatizálás) Külső világ tevékeny megismerése Népszokás felelevenítése Tollfosztás A toll fontossága, felhasználása A liba hasznossága Látogatás a közeli tanyán Márton napi süteménykészítés Matematika Mérés Több, kevesebb, ugyanannyi Halmazok-kisebb, nagyobb Mértani formák

4 A Márton napi megemlékezésben óvodánk mindkét csoportja részt vett. Fontosnak tartottuk, hogy minden gyermeke megismerje Szent Márton történetét. Igyekeztünk minezt játékos formában megismertetni a gyerekekkel, a megfelelő élményt nyújtani az életkori sajátosságok figyelembe vételével. Mindezek helyszíne: - az óvoda csoportszobái - sportpálya - köszségünk római-katolikus temploma - művelődési ház TEVÉKENYSÉG I. Tollfosztás a népi hagyományoknak megfelelően Ismerkedés a tollal, a toll fontossága. Felhasználása a régmúltban. Írás-kódexek. Tollasbál. Megelőző tevékenységek: Tollgyűjtés a faluban. Régi könyvek nézegetése. Látogatás a Tájházban- régi ágyneműk megtekintése (dunyha, tollpárna) A tevékenység célja: Egy régi hagyomány megismerése. Türelemre nevelés. Finommotorika fejlesztés. Tevékenység feladata: Ismerjék meg a toll fontosságát, régen és ma. Szókincsbővítés (tollfosztás, dunyha, tollasbál, tinta, kódex, barát). Finommotorika fejlesztése a toll lefosztásával. Rajzkészség fejlesztése Kódexírás. Eszközök: Asztal, székek, toll, párnahuzat, rajzlap, tempera. Ismeretszerzés menete: A gyerekek tetszés szerint helyet foglaltak az asztaloknál, beszélgettünk a toll fontosságáról, felhasználásáról. Ezután megpróbáltunk írni a tollal- Kódexet készítettünk. Az asztalra helyezett tollat megfosztottuk és párnahuzatba töltöttük. A jó munka jutalmaként megrendeztük a tollasbált, elfogyasztottuk a süteményt és teát, miközben táncolhattak a gyerekek.

5

6 TEVÉKENYSÉG II. Márton napi lámpások készítése A tevékenység célja: Gyermek és szülő közti kapcsolat erősítése. Együttműködő képesség alakítása. Az alkotás örömének átélése. Esztétikai érzék fejlesztése. Egymás segítése. A tevékenység feladata: Mértani formák felismerése téglalap, kör. Pozitív énkép formálása a siker élményhez juttatása- szép lámpást készítettünk. Eszközök: Sajtos doboz, áttetsző papír, színes öntapadós papírcsíkok, mécses, olló, ragasztó, fonal. Tevékenység menete: A felnőttek megfelelő méretűre felvágták a lámpás papírt, a sajtos dobozból elkészítették a lámpás alját, tetejét. A gyerekek abban segédkeztek, hogy a szülőnek éppen milyen anyagra van szüksége. Közben megbeszéltük, hogy a lámpások milyen mértani formákból állnak össze. Az ügyesebbek segítettek a díszítő csík felragasztásában. Megfelelő méretű fonal levágásával elkészítettük a lámpa akasztóját, majd ragasztópisztollyal beleragasztottuk a mécsest. Amikor elkészültünk meggyújtottunk néhány lámpást és elénekeltük a Márton napi dalokat.

7

8 TEVÉKENYSÉG III. Márton napi süteménykészítés Tevékenység célja: A sütés izgalmának átélése, együttműködés képességének alakítása. Türelem, egymás kivárása, alkalmazkodás. Értelmi képességek fejlesztése, a figyelemkoncentráció alakításával. Mennyiségi viszonyok megállapítása több, kevesebb Tevékenység feladata: Ismerkedés a sütéshez szükséges anyagokkal. Részek egésszé illesztése- keksz, kakaó, tojás, vaj keksztekercs Eszközök: Sodrófa, gyúrótábla, mérleg, tészta alapanyagai Tevékenység menete: A gyerekek egymást megvárva a sodrófa segítségével összetörték a kekszet. Ezután az óvónő felügyeletével mérlegre adagolták a hozzávalókat vaj-porcukor, kakaó. A konyhában pedig megfigyelték, hogy a dadus néni, hogyan olvasztja eggyé a vajat, a cukrot, a kakaót. Ezután a gyerekek a felolvasztott masszához keverték az összetört kekszet, majd tekercseket formáltak belőle.

9 TEVÉKENYSÉG IV. Márton napi megemlékezés a templomban Ezen a napon alkonyatkor a falu sportpályán gyülekeztünk. A vendégeket az óvoda dolgozói várták libazsíros kenyérrel, a felnőtteket forralt borral, a gyerekeket teával kínálták. Az összejövetelen nagyon jó volt a hangulat. A vezető óvónő köszöntője után, felnőttek és gyerekek együtt indultunk a templomba. Az úton Márton napi dalokat énekeltünk, miközben lámpásaink fényei világítottak. A templomban a hagyománynak megfelelően a nagycsoportosok mutatták be Márton történetét, közreműködtek az óvónők Mártonhoz kapcsolódó történettel és dalokkal. A megemlékezés végén a templom kijáratánál az óvoda dolgozói a gyermekek által készített süteménnyel kínálták meg a résztvevőket, amit mindenki megoszthatott valakivel, ahogy Márton is megosztotta köpenyét a koldussal. Tevékenység célja: Az egymás iránti megértés, tolerancia, a felebaráti szeretet elmélyítése. Tevékenység feladata: - Figyelem, koncentráció fejlesztése. - Kifejezőképesség fejlesztése. - Szókincsfejlesztés. - Emlékezet fejlesztése. Eszközök: Lámpások, libák hungarocellből, köpeny, kenyér

10 Márton legendájának dramatizálása: Megérkezett Szent Mártonnak napja Mesélők: Valamikor régen élt egy kisfiú, akit Mártonnak hívtak. Minden vágya az volt, hogy a császár katonája lehessen. 15 évesen be is állt a császári hadseregbe, nagyon szerette a lovát és minden nap kilovagolt vele. Közös: Gyí paci, paripa nem messze van Kanizsa Mesélők: Egy hideg téli napon a város felé lovagolt. Hirtelen az út szélén megpillantott valamit, ahogy közelebb ért látta, hogy egy ember fekszik ott. Koldus: Szegény ember vagyok, nincsen semmi ennivalóm, nagyon fázom, kérlek segíts rajtam! Márton: Nincsen nekem semmim, csak ez a darab kenyerem, de ezt megosztom veled. Koldus: Köszönöm jóságodat, de nagyon fázom, segíts rajtam. Márton: tudom mit kell tennem, kettévágom a köpenyemet és az egyik felét oda adom neked. Koldus: Köszönöm a jóságodat. De jó meleg ez a köpeny! Már nem fázom, és nem is vagyok éhes. Hogy hívnak téged? Márton: Márton a nevem és katona vagyok. Sietek, mert várnak a társaim. Mesélők: Azzal továbblovagoltak, míg egy nagy városkapuhoz nem értek. Közös ének: Márton will nach Buda reiten Mesélők: Márton és a katonái bejutottak a városba, ahol éppen piaci vásár volt. Árusok: Libát vegyenek! Kövér libát vegyenek! Vegyél te is tőlem katona, olcsón adom! Márton: Nincsen pénzem, de segítek nektek a libákat az ólba terelni. Közös ének: Siess libám begyet rakni Mondóka: Novemberben, Márton napján Mesélők: Márton megkedvelte az embereket, itt maradt a városban és kolostort alapított. Később püspökké választották és szentté avatták. Közös ének: Szent Mártonnak ünnepén Martin, Martin

11

12 ÖSSZEGZÉS Tapasztalataink azt bizonyítják, hogy a Márton napi megemlékezés nagyon sok embert megmozgatott a faluban, sőt máshonnan is eljöttek a barátok, ismerősök. Az egész heti készülődésben feltöltődtek a gyerekek és izgalommal várták a záróünnepséget. Naponta más-más élményben volt részük, kötetlenül vehettek részt a különböző tevékenységekben, felszabadultan, boldogan kapcsolódtak be a napi feladatokba, nem tapasztaltunk unalmat. A záró rendezvényünkön mindenki részt vett, sőt elhozták testvéreiket, barátaikat is. Reméljük, hogy a héten átélt élmények gazdagították tudásukat. Munkánk során sikerült még jobban megismertetni, elmélyíteni a már bevált hagyományainkat az új kompetencia alapú módszerekkel, segítve kitűzött céljaink megvalósulását.

Csóri kanász a dombon játszik a botjával

Csóri kanász a dombon játszik a botjával Maglód Város Önkormányzata Projektazonosító: TÁMOP-3.1.4-09/1-2009-0028 SZAKMAI EGYÜTTMŰKÖDÉSEN ALAPULÓ SZOLGÁLTATÁSOK IGÉNYBE VÉTELÉVEL, A NÉPRAJZI MÚZEUMMAL KIALAKÍTOTT KÖZÖS HAGYOMÁNYŐRZŐ PROGRAM. Csóri

Részletesebben

TÁMOP 3. 1. 4. INNOVÁCIÓ. A Sükösd Érsekcsanád ÁMK Óvodájának. Sükösdi Tagintézményében 3. 1. 4./ 08/ 2-2008 0162 AZ INNOVÁCIÓ MEGNEVEZÉSE:

TÁMOP 3. 1. 4. INNOVÁCIÓ. A Sükösd Érsekcsanád ÁMK Óvodájának. Sükösdi Tagintézményében 3. 1. 4./ 08/ 2-2008 0162 AZ INNOVÁCIÓ MEGNEVEZÉSE: TÁMOP 3. 1. 4. INNOVÁCIÓ A Sükösd Érsekcsanád ÁMK Óvodájának Sükösdi Tagintézményében : 3. 1. 4./ 08/ 2-2008 0162 AZ INNOVÁCIÓ MEGNEVEZÉSE: A hátrányos helyzetű szülőkkel való kapcsolattartás formái, módszerei

Részletesebben

Márton nap. Jeles nap az óvodában

Márton nap. Jeles nap az óvodában Márton nap Jeles nap az óvodában Projekt feladatterve Projekt témája: Márton nap Időkeret: 1 hét Projektfelelős: 1 pedagógus sorszám feladat felelős Teljesítés kritériuma Szükséges eszközök időkeret Szervezeti

Részletesebben

Innováció típusa: Projekt

Innováció típusa: Projekt Pályázati azonosító TÁMOP-3.1.4/08/2-2008-0136 Pályázat címe A kompetencia alapú oktatás, egyenlı hozzáférés Innovatív intézményekben Pályázó neve Csongrádi Kistérség Többcélú Társulása Pályázó címe 6640

Részletesebben

MIKULÁSVÁRÁS TÉMAHÉT

MIKULÁSVÁRÁS TÉMAHÉT MIKULÁSVÁRÁS TÉMAHÉT Göcsej Kapuja ÁMK Bak Némethy Miklós Általános Iskola és Óvoda Óvoda feladatellátási hely Sárhida Szivárvány csoport Vegyes életkorú óvodai csoport Készítette: Bránek Judit 1 MIKULÁSVÁRÁS

Részletesebben

LÉPJ BE VELEM A KÖNYVTÁR VILÁGÁBA!

LÉPJ BE VELEM A KÖNYVTÁR VILÁGÁBA! TÁMOP-3.1.4-08/2-2008-0123 Kompetencia alapú oktatás a Bonyhádi Oktatási Nevelési Intézményben LÉPJ BE VELEM A KÖNYVTÁR VILÁGÁBA! PÁLYÁZAT AZONOSÍTÓ: PÁLYÁZAT CÍME: INNOVÁCIÓ CÍME: KÉSZÍTETTÉK: TÁMOP-3.1.4-08/2-2008-0123

Részletesebben

Szent József Katolikus Általános Iskola és Óvoda

Szent József Katolikus Általános Iskola és Óvoda Szent József Katolikus Általános Iskola és Óvoda Kiskunhalas OM:027803 Pedagógiai Program Nevelési Program 2013. március Tartalomjegyzék BEVEZETŐ...4 I. AZ ÓVODA NEVELÉSI PROGRAMJA...5 1. BEVEZETÉS...5

Részletesebben

0-3 éves korú gyermekek és szüleinek Baba-mama klubja Nyékládházán

0-3 éves korú gyermekek és szüleinek Baba-mama klubja Nyékládházán TÁMOP-6.1.4/12/1-2012-0001 Koragyermekkori (0-7 év) program I. KÖZÖSSÉGI EGÉSZSÉGFEJLESZTÉS JÓ GYAKORLATAI Baba-mama klub 0-3 éves korú gyermekek és szüleinek Baba-mama klubja Nyékládházán OTH, Budapest

Részletesebben

Mert mi teremtünk szép, okos lányt. és bátor, értelmes fiút, ki őriz belőlünk egy foszlányt, mint nap fényéből a Tejút." József Attila.

Mert mi teremtünk szép, okos lányt. és bátor, értelmes fiút, ki őriz belőlünk egy foszlányt, mint nap fényéből a Tejút. József Attila. Mert mi teremtünk szép, okos lányt és bátor, értelmes fiút, ki őriz belőlünk egy foszlányt, mint nap fényéből a Tejút." József Attila Készítette: a Kolozsvári úti Óvoda nevelőtestülete 1 A múlt tisztelete

Részletesebben

A Batthyány Általános Iskola és Sportiskola diákújságja http://sportiskola.erdcenter.hu

A Batthyány Általános Iskola és Sportiskola diákújságja http://sportiskola.erdcenter.hu A Batthyány Általános Iskola és Sportiskola diákújságja http://sportiskola.erdcenter.hu 2013. március Kedves Gyerekek! Kedves Pedagógus Társaim, Kedves Vendégek! Köszönöm azt a megtiszteltetést, hogy az

Részletesebben

Tisztelt Olvasó! Kedves Szálkaiak!

Tisztelt Olvasó! Kedves Szálkaiak! 2014. decemberi különszám Bemutatkozik a Szálkai Hírmondó. - Polgármesteri köszöntő Tisztelt Olvasó! Kedves Szálkaiak! Egy új, hiánypótló kiadványt tart a kezében. Joggal merült fel az évek folyamán, hogy

Részletesebben

TÁMOP-3.1.4/08/2-2009-0255. Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés- innovatív intézményekben PROJEKT GYŰJTEMÉNY

TÁMOP-3.1.4/08/2-2009-0255. Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés- innovatív intézményekben PROJEKT GYŰJTEMÉNY PROJEKT GYŰJTEMÉNY A KÖRNYEZET TEVÉKENY MEGISMERÉSE ÉS MEGSZERETTETÉSE TÉMAKÖRBEN. - Innováció - Készítette: Horváth Jánosné Madarászné Bognár Tímea Aranykapu Óvoda Jánossomorja 2010. 1 A projekt gyűjtemény

Részletesebben

A Cigányzenész emlékmű avatásán

A Cigányzenész emlékmű avatásán JÁSZFÉNYSZARU VÁROS LAPJA 2013. május Ára: 200 Ft 24. évfolyam 5. szám Az esős időjárás ellenére nagyszerű élményben részesülhettek azok, akik 2013. május 17-én, pénteken a Szent József téri Szabadidőpark

Részletesebben

TÁMOP 3.1.4-2008/2-2008-0162 Intézményi innováció. Komplex fejlesztést célzó projektek, tervek készítése, megvalósítása Madarak 2010

TÁMOP 3.1.4-2008/2-2008-0162 Intézményi innováció. Komplex fejlesztést célzó projektek, tervek készítése, megvalósítása Madarak 2010 1 TÁMOP 3.1.4-2008/2-2008-0162 Intézményi innováció Komplex fejlesztést célzó projektek, tervek készítése, megvalósítása Madarak 2010 Készítette: Schultzné Páncsics Mária Rapcsák Józsefné 2 TÁMOP-3.1.4/08/2-2008-0162

Részletesebben

I. KÖZÖSSÉGI EGÉSZSÉGFEJLESZTÉS JÓ GYAKORLATAI. Egészségfejlesztés az óvodában, másképp!

I. KÖZÖSSÉGI EGÉSZSÉGFEJLESZTÉS JÓ GYAKORLATAI. Egészségfejlesztés az óvodában, másképp! TÁMOP-6.1.4/12/1-2012-0001 Koragyermekkori (0-7 év) program I. KÖZÖSSÉGI EGÉSZSÉGFEJLESZTÉS JÓ GYAKORLATAI Óvodások programja Egészségfejlesztés az óvodában, másképp! OTH, Budapest 2013 Szerző Hartung

Részletesebben

I. ÁLTALÁNOS CÉL ÉS FELADAT

I. ÁLTALÁNOS CÉL ÉS FELADAT 1 I. ÁLTALÁNOS CÉL ÉS FELADAT Programunk célja: Nevelő munkánk az egyéni aktivitásból, a gyermekek egyéni megnyilvánulásaiból indul ki. Célunk: a 3-7 éves korú gyermekek társadalmi gyakorlatra való általános

Részletesebben

Mendei Híradó. Karácsonyi Köszöntő Kedves mendei Lakosok! Önkormányzati tájékoztató 2013./XI. szám

Mendei Híradó. Karácsonyi Köszöntő Kedves mendei Lakosok! Önkormányzati tájékoztató 2013./XI. szám Mendei Híradó Önkormányzati tájékoztató 2013./XI. szám Karácsonyi Köszöntő Kedves mendei Lakosok! Az adventi várakozás idején, karácsony közeledtével, melegség tölti el szívünket. Egy-egy pillanatra megállunk

Részletesebben

Karácsonyi gondolatok

Karácsonyi gondolatok ÁLDÁS BÉKESSÉG XVIII. évf. 1. sz. A Kiskunlacházi Református Egyházközség lapja 2011. december Karácsonyi gondolatok A Református Egyházközség ünnepi alkalmai és idõpontjai: 2011. december 18. 10 óra Advent

Részletesebben

Kell egy hely. Anyák napja a Dózsa György Mûvelõdési Házban AZ ÉLETTÉR EGYESÜLET HÍRÚJSÁGA

Kell egy hely. Anyák napja a Dózsa György Mûvelõdési Házban AZ ÉLETTÉR EGYESÜLET HÍRÚJSÁGA AZ ÉLETTÉR EGYESÜLET HÍRÚJSÁGA Kell egy hely Komárom közép- és általános iskolásai ifjúsági közmeghallgatáson vettek részt 2010. április 23-án a Mag-házban. A programban részt vevõ fiatalok elmondhatták,

Részletesebben

2011. december. A Poverello Alapítvány tájékoztatója. Elérhetőségeink: Kedves Barátunk, Támogatónk, Jótevőnk! Folyószámlánk: 265-2410310003377-52

2011. december. A Poverello Alapítvány tájékoztatója. Elérhetőségeink: Kedves Barátunk, Támogatónk, Jótevőnk! Folyószámlánk: 265-2410310003377-52 A Poverello Alapítvány tájékoztatója 2011. december Kedves Barátunk, Támogatónk, Jótevőnk! A PovInfo 3. számában a tények birtokában mára már biztosan könnyelműnek mondható ígéretet tettem, hogy más időpontban

Részletesebben

Botfai Angyalok Lapja Havonta Élethűen

Botfai Angyalok Lapja Havonta Élethűen NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM ZALAEGERSZEGI GYERMEKOTTHONA hivatalos lapja Hírek Mindennapok Programok Irodalom Érdekességek Sport Rejtvény Kultúra Aktuális Magazin Botfai Angyalok Lapja Havonta Élethűen

Részletesebben

é vkönyv 2006/2007 s zolgáltatás 006/2007 é vkönyv 2 lapítvány a m eze a k f ogd

é vkönyv 2006/2007 s zolgáltatás 006/2007 é vkönyv 2 lapítvány a m eze a k f ogd szolgáltatás fogd a kezem alapítvány évkönyv 2006/2007 tartalomjegyzék Tartalomjegyzék Köszöntő...3 A napközi otthon beszámolója a 2006. évről...5 Beszámoló a lakóotthon munkájáról 2006-ban...9 Dolgozz

Részletesebben

Karlowits-Juhász Orchidea Reif Jenifer NEKEM NEM 8. Közösségi szolgálatot végző diákok kézikönyve

Karlowits-Juhász Orchidea Reif Jenifer NEKEM NEM 8. Közösségi szolgálatot végző diákok kézikönyve Karlowits-Juhász Orchidea Reif Jenifer NEKEM NEM 8 Közösségi szolgálatot végző diákok kézikönyve Karlowits-Juhász Orchidea Reif Jenifer NEKEM NEM 8 Közösségi szolgálatot végző diákok kézikönyve Miskolc

Részletesebben

FÉNYSUGÁR 2008.december. Megjelenik havonta sztjozsef-rita@freemail.hu. 2008. december. Szent József Iskolaközpont Újságja.

FÉNYSUGÁR 2008.december. Megjelenik havonta sztjozsef-rita@freemail.hu. 2008. december. Szent József Iskolaközpont Újságja. 1 Megjelenik havonta sztjozsef-rita@freemail.hu Szent József Iskolaközpont Újságja 2008. december Adventi csendben Advent! Csend van. Nincs hang, csak lélek-beszéd. Adventi csendben Lehullok Uram eléd.

Részletesebben

A LAP INGYENES! KIADJA: SZŐD KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA ALAPÍTVA: 1991 2012. NYÁR

A LAP INGYENES! KIADJA: SZŐD KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA ALAPÍTVA: 1991 2012. NYÁR ajodarih KeidQS A LAP INGYENES! KIADJA: SZŐD KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA ALAPÍTVA: 1991 2012. NYÁR Gyermeknap már két évtizede Sződön is Még idén új áruház épül Új tagokkal működik tovább a Sződ Községért Közalapítvány

Részletesebben

Boldog új esztendőt minden kedves Olvasónknak!

Boldog új esztendőt minden kedves Olvasónknak! Alapítva 1927-ben XXII. (XXXVII.) évfolyam 1. szám A település közéleti lapja Devecser, 2015. január Boldog új esztendőt minden kedves Olvasónknak! Nagy László: Adjon az Isten Adjon az Isten szerencsét,

Részletesebben

Igen, az élet megjelent, láttuk, tanúságot teszünk róla, és hirdetjük nektek az örök életet, amely az Atyánál volt, és megjelent nekünk. (1 Jn 1, 2.

Igen, az élet megjelent, láttuk, tanúságot teszünk róla, és hirdetjük nektek az örök életet, amely az Atyánál volt, és megjelent nekünk. (1 Jn 1, 2. Igen, az élet megjelent, láttuk, tanúságot teszünk róla, és hirdetjük nektek az örök életet, amely az Atyánál volt, és megjelent nekünk. (1 Jn 1, 2.) Lelkipásztori körlevél a Hit évének hivatalos megnyitásának

Részletesebben

SÁRISÁP KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK HELYI LAPJA 15. ÉVFOLYAM 2. SZÁM 2011. AUGUSZTUS

SÁRISÁP KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK HELYI LAPJA 15. ÉVFOLYAM 2. SZÁM 2011. AUGUSZTUS SÁRISÁP KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK HELYI LAPJA SÁRISÁPI HÍRMONDÓ ŠARIŠÁPSKE SPRÁVY 15. ÉVFOLYAM 2. SZÁM 2011. AUGUSZTUS Tisztelettel meghívjuk Önt és kedves családját a 2011. augusztus 20-án és 21-én a Szent

Részletesebben

A SZENTLÉLEK PLÉBÁNIA KÖZÖSSÉGI LAPJA SZATMÁRNÉMETI, 2006. HÚSVÉT

A SZENTLÉLEK PLÉBÁNIA KÖZÖSSÉGI LAPJA SZATMÁRNÉMETI, 2006. HÚSVÉT A SZENTLÉLEK PLÉBÁNIA KÖZÖSSÉGI LAPJA SZATMÁRNÉMETI, 2006. HÚSVÉT Valóban Feltámadt Az Úr! Minden esztendő húsvéti ünnepe ezzel a csodálatos örömhírrel ajándékoz meg bennünket: Valóban feltámadt az Úr!

Részletesebben