Kiegészítő tananyag témaköre: Sport Kiegészítő modul címe: 7. II. 1. Sports persons Ajánlott korosztály: 6. osztály

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Kiegészítő tananyag témaköre: Sport Kiegészítő modul címe: 7. II. 1. Sports persons Ajánlott korosztály: 6. osztály"

Átírás

1 Kiegészítő tananyag témaköre: Sport Kiegészítő modul címe: 7. II. 1. Sports persons Ajánlott korosztály: 6. osztály A modul célja: A kérdőszavak jelentésének ismétlése, gyakorlása. Cselekvés, történés, létezés kifejezése múlt időben. Utasítások adása, végrehajtása. Sport az iskolán kívül: rövid sporthírek hallás utáni értése. Online információ befogadása: híres sportolók életrajzának célnyelvi tanulmányozása. Útmutatás alapján sportolókról szóló kvízkérdéssor megfogalmazása, önellenőrzés, társak megoldásának kiértékelése. Alapvető nyelvtani szerkezetek: Kérdőszavak Kérdő mondatok szórendje Egyszerű múlt (szabályos és rendhagyó igék) I. ALAPOZÓ SZAKASZ Cél: Részképességek fejlesztése: figyelem, emlékezet, szerialitás Sportesemények megnevezése, leírása : önálló munka mindhárom funkcionális egységben Gyakoroltatott nyelvtani szerkezetek: WH questions, word order He was at the I watched the Our team won The children played He drove the They played handball 1. Learn with cards 1 Szókártyák bemutatása 1 Megtanítandó szókincs: be/ was, were, match, win/ won, play/ played, drive/ drove, kick/ kicked, throw/ threw, Formula One, lose/ lost, teammate, handball, basketball, race

2 2. Play with cards 1 Játék a szókártyákkal 1 Play with words A tanuló hall egy szót és lát négy képet. A szó jelentésének megfelelően választja ki a képet. A tanuló lát egy szót és lát négy képet. A szó jelentésének megfelelően választja ki a képet. A tanuló és lát négy szót és egy képet. A képnek tartalmának megfelelően választja ki a szót. Play with sentences A tanuló hall egy mondatot és lát négy képet. A mondat jelentésének megfelelően választja ki a képet. A tanuló lát egy mondatot és lát négy képet. A mondat jelentésének megfelelően választja ki a képet. Build words and sentences Szavak betűinek helyes sorrendbe állítása. Mondat szavainak helyes sorrendbe állítása. Check your knowledge Valamennyi fenti típusú feladat előfordul, továbbá megjelenik egy igaz-hamis feladat. Ebben az esetben egy kép és egy felirat látható, a tanuló a No / Yes gombok megérintésével adja meg a helyes választ. 3. Practice Games Gyakorló játékok Practice game 1 Find the pair. Hagyományos memóriajáték 8 pár kártyával, amely a kérdőszavak jelentésének a tudatosítását szolgálja. Pl.: Where? At school. 10 másodpercig mindegyik lap látható, majd a lapok elfordulnak. A tanulónak az a feladata, hogy megkeresse a párokat. A játéknak két nehézségi fokozata van, az első körben az összetartozó kártyalapokon a jobb felső sarokban azonos jelek (csillag, kör) találhatóak. Ez megkönnyíti a párok megtalálását. A második körben a kártyalapokon már nincs ilyen jelölés. Practice game 2 Catch the word Adott egy állító mondat. A kérdés szavai random sorrendben hullanak be a képernyőn. A tanulónak az a feladata, hogy a behulló szavakból kérdést alkosson. Jó megoldást követően el is hangzik a párbeszéd. Ez elősegíti a kérdőmondat szórendjének és a kérdőszavak jelentésének a bevésését. Pl.: What did you win? We won the match Practice game 3 Sports news A tanuló egy rövid sporthírt hall. Az a feladata, hogy a hír alapján válasszon a 3 kép közül. Pl.: Az elhangzó szöveg: Brazil won the match 3:0 against Canada yesterday. The match was exciting. Hernandez played well, he scored two goals.

3 II. ELŐKÉSZÍTŐ SZAKASZ Cél: 4-5. funkcionális egység 6. funkcionális egység (Előkészítő készségfeladatok) A legfontosabb nemzetközi Egyetértés, egyet nem értés sportversenyek megnevezése. kifejezése. A múltidő kifejezésének további Információ kérése és adása. gyakorlása állító mondatokban. : önálló pármunka Gyakoroltatott nyelvtani szerkezetek: Cristiano Ronaldo was born Colour tattoos were trendy The team won the He was the We arrived He scored a The English champion lost the A múltidő kifejezésének további gyakorlása állító és kérdő mondatokban Eszközök: 4. Learn with cards 2 Szókártyák bemutatása 2 Megtanítandó szókincs: be born/ was born, European Championship, World Championship, Olympic Games, champion, airport, score/ scored, Champions League, medal, gold, silver, bronze, tattoo 5. Play with cards 2 Játék a szókártyákkal 2 Play with words A tanuló hall egy szót és lát négy képet. A szó jelentésének megfelelően választja ki a képet. A tanuló lát egy szót és lát négy képet. A szó jelentésének megfelelően választja ki a képet. A tanuló és lát négy szót és egy képet. A képnek tartalmának megfelelően választja ki a szót. Play with sentences A tanuló hall egy mondatot és lát négy képet. A mondat jelentésének megfelelően választja ki a képet. A tanuló lát egy mondatot és lát négy képet. A mondat jelentésének megfelelően választja ki a képet. Build words and sentences Szavak betűinek helyes sorrendbe állítása. Mondat szavainak helyes sorrendbe állítása. Check your knowledge Valamennyi fenti típusú feladat előfordul, továbbá megjelenik egy igaz-hamis feladat. Ebben az esetben egy kép és egy felirat látható, a tanuló a No / Yes gombok megérintésével adja meg a helyes választ.

4

5 6 Use your English Előkészítő készségfeladatok Feladat leírása: Select a sport Három különböző sportág közül választ a tanuló: 1) labdarúgás, 2) kézilabda, 3) Forma 1. A tablet utasításainak megfelelően a tanulók párt alkotnak. Bemelegítő feladatként a pár egyik tagja egyszerű sporttal kapcsolatos kifejezést mutogat el, és ezt a társnak ki kell találnia. Ezt követően a tanulók a három sportág szabályaira vonatkozó információk közül szelektálnak, kiválasztják a saját sportágukra vonatkozó információkat. Majd egy híres sportolóról szóló kvízkérdéssort oldanak meg. Ennek során fontos szerephez jut, hogy meggyőzzék egymást, elfogadják egymás véleményét. 1 Előkészítő 1 Előkészítő 2 Előkészítő 3 Find a partner with the same sport. Keress egy olyan társat, aki ugyanazt a sportot választotta, mint te! Find a partner with the same sport. Keress egy olyan társat, aki ugyanazt a sportot választotta, mint te! Find a partner with the same sport. Keress egy olyan társat, aki ugyanazt a sportot választotta, mint te! 2 Choose five activities. Mime them to your partner. Change roles. Válassz ki öt tevékenységet! Mutogasd el azokat a társadnak! A feladat végeztével cseréljetek! Kick the ball. Throw the ball. Score a goal. Play basketball. Drive a car. You won the match. You lost the match. You won a gold medal. You won a silver medal. You won a bronze medal Choose five activities. Mime them to your partner. Change roles. Válassz ki öt tevékenységet! Mutogasd el azokat a társadnak! A feladat végeztével cseréljetek! Kick the ball. Throw the ball. Score a goal. Play basketball. Drive a car. You won the match. You lost the match. You won a gold medal. You won a silver medal. You won a bronze medal. Choose five activities. Mime them to your partner. Change roles. Válassz ki öt tevékenységet! Mutogasd el azokat a társadnak! A feladat végeztével cseréljetek! Kick the ball. Throw the ball. Score a goal. Play basketball. Drive a car. You won the match. You lost the match. You won a gold medal. You won a silver medal. You won a bronze medal.

6 3 Which sentences are about football? Select the right information. Mely mondatok vonatkoznak a focira? Válaszd ki a társaddal a helyes megoldást! Which sentences are about handball? Select the right information. Mely mondatok vonatkoznak a kézilabdára? Válaszd ki a társaddal a helyes megoldást! Which sentences are about Formula One? Select the right information. Mely mondatok vonatkoznak a Forma 1-re? Válaszd ki a társaddal a helyes megoldást! 1) This is a sport with two teams of eleven 2) They play it for ninety minutes. 3) They kick the ball and they score goals. 4) You can t touch the ball with your hand. 5) This is a sport with two teams of seven 6) They play it for sixty minutes. 7) They throw the ball and they score goals. 8) You can t touch the ball with your leg. 9) This is a sport with teams of two drivers. 10) They race for maximum one hundred and twenty minutes. 11) The race is in the middle of summer in Hungary. 12) They go round very fast. 1) This is a sport with two teams of eleven 2) They play it for ninety minutes. 3) They kick the ball and they score goals. 4) You can t touch the ball with your hand. 5) This is a sport with two teams of seven 6) They play it for sixty minutes. 7) They throw the ball and they score goals. 8) You can t touch the ball with your leg. 9) This is a sport with teams of two drivers. 10) They race for maximum one hundred and twenty minutes. 11) The race is in the middle of summer in Hungary. 12) They go round very fast. 1) This is a sport with two teams of eleven 2) They play it for ninety minutes. 3) They kick the ball and they score goals. 4) You can t touch the ball with your hand. 5) This is a sport with two teams of seven 6) They play it for sixty minutes. 7) They throw the ball and they score goals. 8) You can t touch the ball with your leg. 9) This is a sport with teams of two drivers. 10) They race for maximum one hundred and twenty minutes. 11) The race is in the middle of summer in Hungary. 12) They go round very fast. 1. This is a sport with two teams of eleven 2. They play it for ninety minutes. 3. They kick the ball and they score goals. 4. You can t touch the ball with your hand 1) This is a sport with two teams of seven 2) They play it for sixty minutes. 3) They throw the ball and they score goals. 4) You can t touch the ball with your leg. 1) This is a sport with teams of two drivers. 2) They race for maximum one hundred and twenty minutes. 3) The race is in the middle of summer in Hungary. 4) They go round very fast.

7 4. Előkészítő 1 Előkészítő 2 Előkészítő 3 Read the quiz about Cristiano Ronaldo. Select the right answer. Olvasd el a kvízt Cristiano Ronaldoról! Válasszátok ki a pároddal a helyes megoldást! Read the quiz about Anita Görbicz. Select the right answer. Olvasd el a kvízt Görbicz Anitáról! Válasszátok ki a pároddal a helyes megoldást! Read the quiz about Lewis Hamilton. Select the right answer. Olvasd el a kvízt Lewis Hamiltonról! Válasszátok ki a pároddal a helyes megoldást! Quiz 1) Where is Ronaldo from? a) Brazil b) Spain c) Portugal 2) What is Ronaldo s number? a) 7 b) 9 c) 10 3) When was Ronaldo born? a) 1980 b) 1985 c) ) What was the name of his club in Britain? a) Liverpool FC b) Manchester City c) Manchester United 5) Where did he play from 2009 to 2018? a) FC Porto b) Real Madrid c) Atletico Madrid 6) Who was Ronaldo s team mate from 2009 to 2018? a) Sergio Ramos b) Lionel Messi c) Neymar 7) What did Ronaldo win in 2016? a) European Championship b) World Championship Quiz 1) Where is Anita from? a) Veszprém b) Győr c) Budapest 2) When was Anita born? a) 1980 b) 1983 c) ) How tall is she? a) 167 centimetres b) 185 centimetres c) 173 centimetres 4) When did she start playing in Győri Audi ETO Club? a) 1997 b) 2000 c) ) What medal did Anita win at the 2003 World Championship? a) gold b) silver c) bronze 6) How many goals did she score at 2008 Olympic Games? a) 39 b) 49 c) 101 7) What is Anita s number? Quiz 1) Where is Hamilton from? a) Australia b) Canada c) England 2) When was Hamilton born? a) 1980 b) 1985 c) ) What sports did Hamilton do at school? a) football b) handball c) basketball 4) When did Hamilton start in Formula One? a) 2005 b) 2007 c) ) When did he win the World Championship the first time? a) 2007 b) 2008 c) ) Who was Hamilton s first Formula One team mate? a) Kimi Räikkönen b) Nico Rosberg c) Fernando Alonso 7) Who was Hamilton s team mate in 2018? a) Kimi Räikkönen

8 Előkészítő 1 Előkészítő 2 Előkészítő 3 c) Olympic Games 8) How many Golden Balls did Ronaldo have in 2018? a) 2 b) 3 c) 5 9) What are the name of Ronaldo's shoes? a) Cristiano10 b) CR7 c) Super Ronaldo 10) Ronaldo gave his name to a(n) What is it? a) city b) airport c) football team 1c 2a 3b 4c 5b 6a 7a 8c 9b 10b a) 3 b) 10 c) 13 8) What did Anita win in 2017? a) Champions League b) European Championship c) World Championship 9) What sports did Anita s husband do? a) handball b) football c) basketball 10) How many children did she have in 2018? a) 0 b) 1 c) 2 1a 2b 3c 4a 5b 6b 7c 8a 9b 10b b) Valtteri Bottas c) Daniel Riccardo 8) What car did Hamilton drive in 2018? a) Ferrari b) McLaren c) Mercedes 9) What is his car s number? a) 1 b) 4 c) 44 10) What animal tattoo did he have in 2015? a) lion b) bear c) tiger 1c 2b 3a 4b 5b 6c 7b 8c 9c 10c

9 6 Use your English Előkészítő készségfeladatok Language help 1 Előkészítő 1 Előkészítő 2 Előkészítő 3 Have you got football? Yes, I have. No, I haven t. Have you got handball? Yes, I have. No, I haven t. Have you got Formula One? Yes, I have. No, I haven t Can I start? Once more, please. Sorry, you are wrong. Pardon? Great job! They go round very fast. Is this sentence about football? Yes, it is. / No, it isn t. You are right. You are wrong. I have no idea. I ll start reading the quiz. All right. It s your turn to read. Is the first answer OK? You are right. You are wrong. I have no idea. Can I start? Once more, please. Sorry, you are wrong. Pardon? Great job! They go round very fast. Is this sentence about handball? Yes, it is./ No, it isn t. You are right. You are wrong. I have no idea. I ll start reading the quiz. All right. It s your turn to read. Is the first answer OK? You are right. You are wrong. I have no idea. Can I start? Once more, please. Sorry, you are wrong. Pardon? Great job! They go round very fast. Is this sentence about Formula one? Yes, it is./ No, it isn t. You are right. You are wrong. I have no idea. I ll start reading the quiz. All right. It s your turn to read. Is the first answer OK? You are right. You are wrong. I have no idea.

10 III. KREATÍV SZAKASZ Cél: Ismeretek felidézése Tájékozottság felmérése és bővítése három élsportolóval kapcsolatban Információ kérése és adása Az érvelési kultúra fejlesztése: egyetértés, egyet nemértés kifejezése Tudás, nemtudás kifejezése Digitális kompetencia fejlesztése: Tájékozódás, információszerzés angol nyelvű weboldalon. : csoportmunka Gyakoroltatott nyelvtani szerkezetek: Past simple Imperative Eszközök: üres A/4-es lap (csoportonként kb. 5 db), toll, piros toll 7. Do and talk Kreatív feladat Feladat leírása: Select your sport from last lesson A tanuló kiválasztja azt a sportágat, amellyel az előkészítő feladatban dolgozott. Először a tanulók csoportban dolgozva előhívják az előkészítő feladatban megszerzett ismereteket: rövid válaszokat adnak a választott híres sportolóval kapcsolatos kérdésekre. Ezt követően a tanulók feladata az, hogy saját kvízkérdéssort állítsanak össze. Célnyelvet használva a csoportnak megegyezésre kell jutnia a sportoló személyéről. Az adott sportolóval kapcsolatos ismereteiket kiegészíthetik, ellenőrizhetik az angol nyelvű Wikipédia oldalon. Az elkészült feladattal a csoport felméri a másik két csoport tájékozottságát. A megoldott feladatlapok javításával adnak visszajelzést a társaik teljesítményéről.

11 1 Kreatív 1 Kreatív 2 Kreatív 3 Find all students with football. Make one big group. Keresd meg az összes olyan tanulót, aki a focit választotta az előző órán! Alkossatok egy nagy csoportot! Find all students with football. Make one big group. Keresd meg az összes olyan tanulót, aki a focit választotta az előző órán! Alkossatok egy nagy csoportot! Find all students with Fomula One. Make one big group. Keresd meg az összes olyan tanulót, aki a Forma 1-et választotta az előző órán! Alkossatok egy nagy csoportot! 2 Can you remember the quiz from last lesson about Cristiano Ronaldo? Answer the questions. Type short answers. Emlékszel a múlt órai kvízre Cristiano Ronaldoról? Válaszolj a kérdésekre a társaiddal! Rövid válaszokat adjatok! 1) Where is Ronaldo from? 2) What is Ronaldo s number? 3) When was Ronaldo born? 4) What was the name of his club in Britain? 5) Where did he play from 2009 to 2018? 6) Who was Ronaldo s team mate from 2009 to 2018? 7) What did Ronaldo win in 2016? 8) How many Golden Balls did Ronaldo have in 2018? 9) What are the name of Ronaldo's shoes? 10) Ronaldo gave his name to a(n) What is it? 1) Portugal / from Portugal / From Portugal / From Portugal. 2) It s 7/ seven/7/ Seven/Seven. 3) in 1985/ In 1985/ In 1985./1985 4) Manchester United/ Manchester United. 5) Real Madrid/ Real Madrid/ in Real Madrid/ In Real Madrid. Can you remember the quiz from last lesson about Anita Görbicz? Answer the questions. Type short answers. Emlékszel a múlt órai kvízre Görbicz Anitáról? Válaszolj a kérdésekre a társaiddal! Rövid válaszokat adjatok! 1) 1 Where is Anita from? 2) When was Anita born? 3) How tall is she? 4) When did she start playing in Győri Audi ETO Club? 5) What medal did Anita win at the 2003 World Championship? 6) How many goals did she score at 2008 Olympic Games? 7) What is Anita s number? 8) What did Anita win in 2017? 9) What sports did Anita s husband do? 10) How many children did she have in 2018? 1) Hungary / from Hungary / From Hungary / From Hungary. / Veszprém/From Veszprém, /from Veszprém 2) in 1983/ In 1983/1983 3) 173 centimetres / 173 cm 4) in 1997/ In 1997/1997 5) silver/ Silver/silver medal/ Silver medal Can you remember the quiz from last lesson about Lewis Hamilton? Answer the questions. Type short answers. Emlékszel a múlt órai kvízre Lewis Hamiltonról? Válaszolj a kérdésekre a társaiddal! Rövid válaszokat adjatok! 1) Where is Hamilton from? 2) When was Hamilton born? 3) What sports did Hamilton do at school? 4) When did Hamilton start in Formula One? 5) When did he win the World Championship the first time? 6) Who was Hamilton s first Formula One team mate? 7) Who was Hamilton s team mate in 2018? 8) What car did Hamilton drive in 2018? 9) What is his car s number? 10) What animal tattoo did he have in 2015? 1) England/ from England/ From England/ From England. 2) in 1985/ In 1985/ In ) football/ Football 4) in 2007/ In 2007/ In ) in 2008/ In 2008/ In ) Fernando Alonso / Fernando Alonso was. 7) Valtteri Bottas / Valtteri Bottas was.

12 Kreatív 1 Kreatív 2 Kreatív 3 6) Sergio Ramos/Sergio Ramos was/ Sergio Ramos. 7) The European Championship/ European Championship/ The European Championship. 8) 5/ five/ Five/ Five. 9) CR7/ cr7/cr7 10) an airport/ airport/ Airport/ Airport./ An airport/ An airport. 6) 49/ forty-nine/ 49 goals 7) 13/ thirteen 8) Champions League 9) football/ Football 10) 1/One 8) Mercedes / Mercedes car. 9) 44 / Forty four / forty four 10) A tiger. /a tiger / Tiger/tiger/ tiger tattoo/ Tiger tattoo/ A tiger tattoo/ a tiger tattoo 3 Choose a footballer and make a quiz about him. Get some sheets of paper and write at least five questions with a, b, c answers. Don t forget the key. For extra information use the following link: Válasszatok egy focistát! Készítsetek róla kvízt! Vegyetek elő papírt és írjatok legalább öt kérdést a, b, c válaszlehetőséggel! Ne felejtsétek el leírni a megoldókulcsot! Bővebb információért használhatjátok a megadott linket! Choose a handball player and make a quiz about her/ him. Get some sheets of paper and write at least five questions with a, b, c answers. Don t forget the key. For extra information use the following link: Válasszatok egy kézilabdajátékost! Készítsetek róla kvízt! Vegyetek elő papírt és írjatok legalább öt kérdést a, b, c válaszlehetőséggel! Ne felejtsétek el leírni a megoldókulcsot! Bővebb információért használhatjátok a megadott linket! Choose a Formula One driver and make a quiz about her/ him. Get some sheets of paper and write at least five questions with a, b, c answers. Don t forget the key. For extra information use the following link: Válasszatok egy Forma 1-es pilótát! Készítsetek róla kvízt! Vegyetek elő papírt és írjatok legalább öt kérdést a,b, c válaszlehetőséggel! Ne felejtsétek el leírni a megoldókulcsot! Bővebb információért használhatjátok a megadott linket! 4 Get two blank sheets of paper. Make two copies of your quiz without a key. Vegyetek elő két üres lapot! Készítsetek két példányt a kvízetekből megoldókulcs nélkül! Get two blank sheets of paper. Make two copies of your quiz without a key. Vegyetek elő két üres lapot! Készítsetek két példányt a kvízetekből megoldókulcs nélkül! Get two blank sheets of paper. Make two copies of your quiz without a key. Vegyetek elő két üres lapot! Készítsetek két példányt a kvízetekből megoldókulcs nélkül! 5 Give the copies of your quiz to the other two groups. Adjatok mindkét csoportnak egy-egy példányt a kvízből! Give the copies of your quiz to the other two groups. Adjatok mindkét csoportnak egy- egy példányt a kvízből! Give the copies of your quiz to the other two groups. Adjatok mindkét csoportnak egy- egy példányt a kvízből!

13 6 7. Kreatív 1 Kreatív 2 Kreatív 3 Your group got two sheets. Do them and give them back. A csoportod kapott két feladatlapot. Oldjátok meg, majd adjátok vissza javításra! Correct the other groups. Use your key and a red pen. Show the correction to the other groups. Javítsátok ki a másik két csoport munkáját piros tollal! Használjátok a megoldókulcsot! A javított munkát adjátok vissza a csoportoknak! Your group got two sheets. Do them and give them back. A csoportod kapott két feladatlapot. Oldjátok meg, majd adjátok vissza javításra! Correct the other groups. Use your key and a red pen. Show the correction to the other groups. Javítsátok ki a másik két csoport munkáját piros tollal! Használjátok a megoldókulcsot! A javított munkát adjátok vissza a csoportoknak! Your group got two sheets. Do them and give them back. A csoportod kapott két feladatlapot. Oldjátok meg, majd adjátok vissza javításra! Correct the other groups. Use your key and a red pen. Show the correction to the other groups. Javítsátok ki a másik két csoport munkáját piros tollal! Használjátok a megoldókulcsot! A javított munkát adjátok vissza a csoportoknak!

14 7. Do and talk Kreatív feladat Language help Kreatív 1 Kreatív 2 Kreatív 3 Did you choose football last lesson? Yes, I did. No, I didn t. Let s together! There is an empty desk here. Let s sit around it! Bring a chair with you, please. This desk is for students with football. Can I start? I know the answer. Once more, please. Sorry, you are wrong. Pardon? Great job! I would like Messi. I don t like Messi. Let s use the Internet! Type the name. Tap on search. I ll write the questions. What s the question? Answer A is correct. Tell me wrong answers. I agree with you. I don t agree with you. I ll copy the quiz. Copy beautifully. Did you choose handball last lesson? Yes, I did. No, I didn t. Let s together! There is an empty desk here. Let s sit around it! Bring a chair with you, please. This desk is for students with handball. Can I start? I know the answer. Once more, please. Sorry, you are wrong. Pardon? Great job! I would like Tomori. I don t like Tomori. Let s use the Internet! Type the name. Tap on search. I ll write the questions. What s the question? Answer A is correct. Tell me wrong answers. I agree with you. I don t agree with you. I ll copy the quiz. Copy beautifully. Did you choose Formula One last lesson? Yes, I did. No, I didn t. Let s together! There is an empty desk here. Let s sit around it! Bring a chair with you, please. This desk is for students with Formula One. Can I start? I know the answer. Once more, please. Sorry, you are wrong. Pardon? Great job! I would like Vettel. I don t like Vettel. Let s use the Internet! Type the name. Tap on search. I ll write the questions. What s the question? Answer A is correct. Tell me wrong answers. I agree with you. I don t agree with you. I ll copy the quiz. Copy beautifully.

15 5 6 7 Here you are. Thank you. Do you know the answer? Circle A. Are we ready? This answer is correct. This answer is wrong. Look at the key. Kreatív 1 Kreatív 2 Kreatív 3 Here you are. Thank you. Do you know the answer? Circle A. Are we ready? This answer is correct. This answer is wrong. Look at the key. Here you are. Thank you. Do you know the answer? Circle A. Are we ready? This answer is correct. This answer is wrong. Look at the key.

Kiegészítő tananyag témaköre: Usual time, usual place Kiegészítő modul címe: 5.I.2. / At school Ajánlott korosztály: 5. osztály

Kiegészítő tananyag témaköre: Usual time, usual place Kiegészítő modul címe: 5.I.2. / At school Ajánlott korosztály: 5. osztály Kiegészítő tananyag témaköre: Usual time, usual place Kiegészítő modul címe: 5.I.2. / At school Ajánlott korosztály: 5. osztály A modul célja: A tanterem leírása Az iskolában található különböző tantermek

Részletesebben

Kiegészítő tananyag témaköre: Sport Kiegészítő modul címe: 7. II. 2. Unusual sports Ajánlott korosztály: 6-7.osztály

Kiegészítő tananyag témaköre: Sport Kiegészítő modul címe: 7. II. 2. Unusual sports Ajánlott korosztály: 6-7.osztály Kiegészítő tananyag témaköre: Sport Kiegészítő modul címe: 7. II.. Unusual sports Ajánlott korosztály: 6-7.osztály A modul célja: Tradicionális és sokak számára ismeretlen sportágak bemutatása. Irányított

Részletesebben

Where are the parrots? (Hol vannak a papagájok?)

Where are the parrots? (Hol vannak a papagájok?) Where are the parrots? (Hol vannak a papagájok?) Hi Agents! This is your final test so get ready. Work your way through the exercises and when you have finished, the letters will spell out the name of

Részletesebben

Társasjáték az Instant Tanulókártya csomagokhoz

Társasjáték az Instant Tanulókártya csomagokhoz Társasjáték az Instant Tanulókártya csomagokhoz Játssz, szórakozz, tanulj! Hogyan tanulj játszva az Instant Tanulókártyákkal? Használati utasítás Az Instant Tanulókártya családhoz tartozó társasjátékkal

Részletesebben

ANGOL NYELV KÖZÉPSZINT SZÓBELI VIZSGA I. VIZSGÁZTATÓI PÉLDÁNY

ANGOL NYELV KÖZÉPSZINT SZÓBELI VIZSGA I. VIZSGÁZTATÓI PÉLDÁNY ANGOL NYELV KÖZÉPSZINT SZÓBELI VIZSGA I. VIZSGÁZTATÓI PÉLDÁNY A feladatsor három részbol áll 1. A vizsgáztató társalgást kezdeményez a vizsgázóval. 2. A vizsgázó egy szituációs feladatban vesz részt a

Részletesebben

Lopocsi Istvánné MINTA DOLGOZATOK FELTÉTELES MONDATOK. (1 st, 2 nd, 3 rd CONDITIONAL) + ANSWER KEY PRESENT PERFECT + ANSWER KEY

Lopocsi Istvánné MINTA DOLGOZATOK FELTÉTELES MONDATOK. (1 st, 2 nd, 3 rd CONDITIONAL) + ANSWER KEY PRESENT PERFECT + ANSWER KEY Lopocsi Istvánné MINTA DOLGOZATOK FELTÉTELES MONDATOK (1 st, 2 nd, 3 rd CONDITIONAL) + ANSWER KEY PRESENT PERFECT + ANSWER KEY FELTÉTELES MONDATOK 1 st, 2 nd, 3 rd CONDITIONAL I. A) Egészítsd ki a mondatokat!

Részletesebben

ANGOL NYELV KÖZÉPSZINT SZÓBELI VIZSGA I. VIZSGÁZTATÓI PÉLDÁNY

ANGOL NYELV KÖZÉPSZINT SZÓBELI VIZSGA I. VIZSGÁZTATÓI PÉLDÁNY ANGOL NYELV KÖZÉPSZINT SZÓBELI VIZSGA I. VIZSGÁZTATÓI PÉLDÁNY A feladatsor három részből áll 1. A vizsgáztató társalgást kezdeményez a vizsgázóval. 2. A vizsgázó egy szituációs feladatban vesz részt a

Részletesebben

PONTOS IDŐ MEGADÁSA. Néha szükséges lehet megjelölni, hogy délelőtti vagy délutáni / esti időpontról van-e szó. Ezt kétféle képpen tehetjük meg:

PONTOS IDŐ MEGADÁSA. Néha szükséges lehet megjelölni, hogy délelőtti vagy délutáni / esti időpontról van-e szó. Ezt kétféle képpen tehetjük meg: PONTOS IDŐ MEGADÁSA EGÉSZ ÓRÁK MEGADÁSA ( óra van. ) Az óra száma után tesszük az o clock kifejezést. pl. It s 7 o clock. (7 óra van.) A britek az órák számát csak 12-ig mérik. Náluk nincs pl. 22 óra!

Részletesebben

Olimpiai Játékok, Athén 2004

Olimpiai Játékok, Athén 2004 Olimpiai Játékok, Athén 2004 A fotókon a 2004-es Athéni Olimpiai Játékok néhány magyar aranyérmesét látja. Olvassa el a képek alatti szöveget, majd oldja meg a feladatokat! / In these pictures you can

Részletesebben

Előszó.2. Starter exercises. 3. Exercises for kids.. 9. Our comic...17

Előszó.2. Starter exercises. 3. Exercises for kids.. 9. Our comic...17 2011. december Tartalom Előszó.2 Starter exercises. 3 Exercises for kids.. 9 Our comic....17 1 Előszó Kedves angolul tanulók! A 2010/2011- es tanévben elkezdett újságunkat szeretnénk továbbra is szerkeszteni

Részletesebben

ANGOL NYELVI SZINTFELMÉRŐ 2014 A CSOPORT

ANGOL NYELVI SZINTFELMÉRŐ 2014 A CSOPORT ANGOL NYELVI SZINTFELMÉRŐ 2014 A CSOPORT A feladatok megoldására 45 perc áll rendelkezésedre, melyből körülbelül 10-15 percet érdemes a fogalmazási feladatra szánnod. Megoldásaid a válaszlapra írd! 1.

Részletesebben

Please stay here. Peter asked me to stay there. He asked me if I could do it then. Can you do it now?

Please stay here. Peter asked me to stay there. He asked me if I could do it then. Can you do it now? Eredeti mondat Please stay here. Kérlek, maradj itt. Can you do it now? Meg tudod csinálni most? Will you help me tomorrow? Segítesz nekem holnap? I ll stay at home today. Ma itthon maradok. I woke up

Részletesebben

ANGOL NYELVI SZINTFELMÉRŐ 2013 A CSOPORT. on of for from in by with up to at

ANGOL NYELVI SZINTFELMÉRŐ 2013 A CSOPORT. on of for from in by with up to at ANGOL NYELVI SZINTFELMÉRŐ 2013 A CSOPORT A feladatok megoldására 45 perc áll rendelkezésedre, melyből körülbelül 10-15 percet érdemes a levélírási feladatra szánnod. Sok sikert! 1. Válaszd ki a helyes

Részletesebben

Tudományos Ismeretterjesztő Társulat

Tudományos Ismeretterjesztő Társulat Sample letter number 5. International Culture Festival PO Box 34467 Harrogate HG 45 67F Sonnenbergstraße 11a CH-6005 Luzern Re: Festival May 19, 2009 Dear Ms Atkinson, We are two students from Switzerland

Részletesebben

MY ENGLISH BOOK Class 4

MY ENGLISH BOOK Class 4 MY ENGLISH BOOK Class 4 heti 3 óra Egy leckére átlagosan 2 óra jut, de ehhez nem kell feltétlenül ragaszkodni. A leckék 2 óra alatt kényelmesen elvégezhetők, de vannak, amelyek több gyakorlást igényelhetnek

Részletesebben

ANGOL NYELV Helyi tanterv

ANGOL NYELV Helyi tanterv ANGOL NYELV Helyi tanterv (A kerettantervi elveknek, szempontoknak és óraszámoknak megfeleltetve) Célok és feladatok Általános iskola 4. évfolyam Angol nyelv A gyermekkori idegennyelv-oktatás alapvető

Részletesebben

Nebuló Alapítvány a Gyerekekért Megyei idegen nyelvi verseny (2015. november 27.)

Nebuló Alapítvány a Gyerekekért Megyei idegen nyelvi verseny (2015. november 27.) Nyíregyházi Móricz Zsigmond Általános Iskola Nebuló Alapítvány a Gyerekekért Megyei idegen nyelvi verseny (2015. november 27.) 2015 Winning is not the most important thing. ENGLISH CLASS 5 Name: School:....

Részletesebben

Minta ANGOL NYELV KÖZÉPSZINT SZÓBELI VIZSGA II. Minta VIZSGÁZTATÓI PÉLDÁNY

Minta ANGOL NYELV KÖZÉPSZINT SZÓBELI VIZSGA II. Minta VIZSGÁZTATÓI PÉLDÁNY ANGOL NYELV KÖZÉPSZINT SZÓBELI VIZSGA II. A feladatsor három részből áll VIZSGÁZTATÓI PÉLDÁNY 1. A vizsgáztató társalgást kezdeményez a vizsgázóval. 2. A vizsgázó egy szituációs feladatban vesz részt a

Részletesebben

Hogyan használja az OROS online pótalkatrész jegyzéket?

Hogyan használja az OROS online pótalkatrész jegyzéket? Hogyan használja az OROS online pótalkatrész jegyzéket? Program indítása/program starts up Válassza ki a weblap nyelvét/choose the language of the webpage Látogasson el az oros.hu weboldalra, majd klikkeljen

Részletesebben

- eqµah ³. -ry³eblbmebjkargar³

- eqµah ³. -ry³eblbmebjkargar³ : : krmgsmnyrsmöasemxum eyig TaMgGs;Kña CanisSitmkBIsaklviTüayl½yebolR)aysaxaextþesomrab kmbugsiksa RsavRCavGMBI RbFanbT kargpivdæskáanubletscrn_enaxumkmbg;xøamg smrab;sarnabba b;fñak; bribaøab½rt CMnaj

Részletesebben

Megyei Angol csapatverseny 2015/16. MOVERS - 3. forduló

Megyei Angol csapatverseny 2015/16. MOVERS - 3. forduló MOVERS - 3. forduló Beküldő csapat tagjai:.. Beküldési határidő: 2016. január 29. Beküldési cím: Erzsébethelyi Általános Iskola, Baloghné Aradszki Gyöngyi 5600 Békéscsaba, Rózsa u. 21-23. 1. Look at the

Részletesebben

Well, Already said. Pardon?

Well, Already said. Pardon? Well, Already said. Pardon? near Australia a high school student that tall boy a junior high school student my classmate my new classmate play the guitar a baseball fan a very good cook a very good player

Részletesebben

TANMENETJAVASLATOK. Általánosságban: egy lecke mindig egy heti anyagot jelent, a heti óraszámnak megfelelően.

TANMENETJAVASLATOK. Általánosságban: egy lecke mindig egy heti anyagot jelent, a heti óraszámnak megfelelően. TANMENETJAVASLATOK Általánosságban: egy lecke mindig egy heti anyagot jelent, a heti óraszámnak megfelelően. a) változat (heti 3 óra) Egy leckére átlagosan 3 óra jut, de ehhez nem kell feltétlenül ragaszkodni.

Részletesebben

Angol Középfokú Nyelvvizsgázók Bibliája: Nyelvtani összefoglalás, 30 kidolgozott szóbeli tétel, esszé és minta levelek + rendhagyó igék jelentéssel

Angol Középfokú Nyelvvizsgázók Bibliája: Nyelvtani összefoglalás, 30 kidolgozott szóbeli tétel, esszé és minta levelek + rendhagyó igék jelentéssel Angol Középfokú Nyelvvizsgázók Bibliája: Nyelvtani összefoglalás, 30 kidolgozott szóbeli tétel, esszé és minta levelek + rendhagyó igék jelentéssel Timea Farkas Click here if your download doesn"t start

Részletesebben

1. MINTAFELADATSOR KÖZÉPSZINT. Az írásbeli vizsga időtartama: 30 perc. III. Hallott szöveg értése

1. MINTAFELADATSOR KÖZÉPSZINT. Az írásbeli vizsga időtartama: 30 perc. III. Hallott szöveg értése Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 XXI. századi közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz ANGOL NYELV 1. MINTAFELADATSOR KÖZÉPSZINT Az írásbeli vizsga időtartama: 30 perc

Részletesebben

7. osztály Angol nyelv

7. osztály Angol nyelv 7. osztály Angol nyelv I. Kommunikációs szándékok A társadalmi érintkezéshez szükséges kommunikációs szándékok Köszönés Elköszönés Good morning. Hello. Hi. Goodbye. Bye-bye. See you soon. Bemutatkozás,

Részletesebben

Tanmenetjavaslat heti 1 óra. Köszönés Bemutatkozás. Ismerkedés. Utasítások. Érdeklődés. Számok Számlálás. Születésnap. Óra, 11, 12.

Tanmenetjavaslat heti 1 óra. Köszönés Bemutatkozás. Ismerkedés. Utasítások. Érdeklődés. Számok Számlálás. Születésnap. Óra, 11, 12. Tanmenetjavaslat heti 1 óra ÓRA TÉMÁK LECKÉK TARTALMAK SZAVAK, NYELVTANI ELEMEK 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 1 HELLO 1.1 Good morning 1.2 What

Részletesebben

A MUTATÓNÉVMÁSOK. A mutatónévmások az angolban is (mint a magyarban) betölthetik a mondatban

A MUTATÓNÉVMÁSOK. A mutatónévmások az angolban is (mint a magyarban) betölthetik a mondatban A MUTATÓNÉVMÁSOK ez this /ðɪs/ az that /ðæt/ ezek these /ði:z/ azok those /ðəʊz / A mutatónévmások az angolban is (mint a magyarban) betölthetik a mondatban a) az ALANY szerepét - Ilyenkor (a már említett

Részletesebben

Lesson 1 On the train

Lesson 1 On the train Let's Learn Hungarian! Lesson notes Lesson 1 On the train Dialogue for Lesson 1 (formal speech): Guard: Jó napot kívánok. Jó napot. Guard: Az útlevelét, kérem. Tessék. Guard: Köszönöm. Hmmmm, amerikai?

Részletesebben

Tudományos Ismeretterjesztő Társulat

Tudományos Ismeretterjesztő Társulat Sample letter number 1. Vancouver English Centre 47. Zoltán u. 840 Have St, Suite 200 Budapest Vancouver BC V6Z 212 H-1114 Canada Ref.: application 15 Januar, 2010 Dear Sir/Madam, I have just read your

Részletesebben

Technika, életvitel és gyakorlat

Technika, életvitel és gyakorlat Technika, életvitel és gyakorlat tantárgy 1-4. évfolyam 2013. Célok és feladatok A technika, életvitel és gyakorlat tantárgy tanításának célja az 1 4. évfolyamon, hogy a kulcskompetenciák fejlesztésével

Részletesebben

ANGOL SZINTFELMÉRŐ. Cégnév: Kérem egészítse ki John és Mary beszélgetését a megadott szavakkal! A szavak alakján nem kell változtatnia!

ANGOL SZINTFELMÉRŐ. Cégnév: Kérem egészítse ki John és Mary beszélgetését a megadott szavakkal! A szavak alakján nem kell változtatnia! ANGOL SZINTFELMÉRŐ Ahol az ismeretből tudás születik Név:. Cégnév:. Kérem egészítse ki John és Mary beszélgetését a megadott szavakkal! A szavak alakján nem kell változtatnia! like, I'm, very, world, do,

Részletesebben

MODÁLIS SEGÉDIGÉK (Modal Auxiliaries)

MODÁLIS SEGÉDIGÉK (Modal Auxiliaries) MODÁLIS SEGÉDIGÉK (Modal Auxiliaries) A modális segédigék olyan segítő eszközök, amelyek az ige elé téve segítenek különböző jelentésárnyalatok kifejezésében (pl. valószínűség, engedélyadás, engedélykérés,

Részletesebben

ANGOL NYELVI SZINTFELMÉRŐ 2012 A CSOPORT. to into after of about on for in at from

ANGOL NYELVI SZINTFELMÉRŐ 2012 A CSOPORT. to into after of about on for in at from ANGOL NYELVI SZINTFELMÉRŐ 2012 A CSOPORT A feladatok megoldására 45 perc áll rendelkezésedre, melyből körülbelül 10-15 percet érdemes a levélírási feladatra szánnod. Sok sikert! 1. Válaszd ki a helyes

Részletesebben

ENGLISH 24 English is fun Letter #1 Letters In the age of e-mails and cell phones writing a letter might seem out of fashion. However, learners of a foreign language should know how to do it. Here you

Részletesebben

Negyedik feladatlap Magyar nyelv

Negyedik feladatlap Magyar nyelv Negyedik feladatlap Magyar nyelv Írj 10-12 mondatos fogalmazást az alábbi címmel! 10 pont A jövő iskolája 1. Egy kiállítás látogatóinak számáról táblázatot készítettek: Matematika hétfő kedd szerda csütörtök

Részletesebben

Angol érettségi témakörök 12.KL, 13.KM, 12.F

Angol érettségi témakörök 12.KL, 13.KM, 12.F Angol érettségi témakörök 12.KL, 13.KM, 12.F TÉMÁK VIZSGASZINTEK Középszint 1. Személyes vonatkozások, család - A vizsgázó személye, életrajza, életének fontos állomásai (fordulópontjai) - Családi élet,

Részletesebben

PAST ÉS PAST PERFECT SUBJUNCTIVE (múlt idejű kötőmód)

PAST ÉS PAST PERFECT SUBJUNCTIVE (múlt idejű kötőmód) PAST ÉS PAST PERFECT SUBJUNCTIVE (múlt idejű kötőmód) Past és Past Perfect Subjunctive formáját csak néhány esetben kell használnunk. A célhatározói mellékmondatoknál és a feltételes mondatok II. és III.

Részletesebben

Tel.: (+361)342-4905, FAX: (+361)342-1984 E-mail: rakoczi@mail.rakoczif.hu vagy rakoczif@mail.rakoczif.hu Honlap: http://www.rakoczif.

Tel.: (+361)342-4905, FAX: (+361)342-1984 E-mail: rakoczi@mail.rakoczif.hu vagy rakoczif@mail.rakoczif.hu Honlap: http://www.rakoczif. ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK 2011/2012-ES TANÉV Tantárgy: Angol nyelv Osztály: 13.A Szint: közép Budapest, 2011. december 1 1. Personal data When and where were you born? What are your interests or hobbies? Have

Részletesebben

(Asking for permission) (-hatok/-hetek?; Szabad ni? Lehet ni?) Az engedélykérés kifejezésére a következő segédigéket használhatjuk: vagy vagy vagy

(Asking for permission) (-hatok/-hetek?; Szabad ni? Lehet ni?) Az engedélykérés kifejezésére a következő segédigéket használhatjuk: vagy vagy vagy (Asking for permission) (-hatok/-hetek?; Szabad ni? Lehet ni?) SEGÉDIGÉKKEL Az engedélykérés kifejezésére a következő segédigéket használhatjuk: vagy vagy vagy A fenti felsorolásban a magabiztosság/félénkség

Részletesebben

Hello. Good morning. Hi. PART 1 HELLO 1.1 Good morning. 1 Write. Írd a neved a vonalra és a jelvényre! I am. 2 Colour. Színezd ki a szereplőket!

Hello. Good morning. Hi. PART 1 HELLO 1.1 Good morning. 1 Write. Írd a neved a vonalra és a jelvényre! I am. 2 Colour. Színezd ki a szereplőket! PART 1 HELLO 1.1 Good morning 1 Write. Írd a neved a vonalra és a jelvényre! I am. 2 Colour. Színezd ki a szereplőket! 3 Copy. Másold le a köszöntéseket! Leo Miss Owl Mr Parrot Hello. Good morning. Hi.

Részletesebben

Csoportosítsd a szövegben található szavakat! / Group the words according to the text.

Csoportosítsd a szövegben található szavakat! / Group the words according to the text. A. V. A házunk Hol van a ház? A Petőfi utcában. Hány óra (van)? Öt óra (van). Hol vannak a gyerekek? A szobában. B. Zsuzsa: A Petőfi utcában van a házunk. A házban négy szoba van. Egy nappali, egy hálószoba

Részletesebben

Madonna novellái. 1. szint Július. Madonna képekkel illusztrált novelláskötetet(1) jelentet meg

Madonna novellái. 1. szint Július. Madonna képekkel illusztrált novelláskötetet(1) jelentet meg 1. szint Július Madonna novellái Madonna képekkel illusztrált novelláskötetet(1) jelentet meg Madonna képekkel illusztrált novelláskötetet jelentet meg(2) idén(3) szeptember 15-én. Egyébként(12) a következő

Részletesebben

TestLine - Angol teszt Minta feladatsor

TestLine - Angol teszt Minta feladatsor Minta felaatsor venég Téma: Általános szintfelmérő Aláírás:... Dátum: 2016.05.29 08:18:49 Kérések száma: 25 kérés Kitöltési iő: 1:17:27 Nehézség: Összetett Pont egység: +6-2 Értékelés: Alaértelmezett értékelés

Részletesebben

Angol kéttannyelvű képzés

Angol kéttannyelvű képzés Thököly Imre Kéttannyelvű Általános Iskola Hajdúszoboszló Angol kéttannyelvű képzés tantárgy 1-8. évfolyam heti 5 óra, évi 182 óra 2013. 1 Thököly Imre Kéttannyelvű Általános Iskola Hajdúszoboszló Bevezetés

Részletesebben

ANGOL NYELVI SZINTFELMÉRŐ 2011 B CSOPORT. for on off by to at from

ANGOL NYELVI SZINTFELMÉRŐ 2011 B CSOPORT. for on off by to at from ANGOL NYELVI SZINTFELMÉRŐ 2011 B CSOPORT A feladatok megoldására 45 perc áll rendelkezésedre, melyből körülbelül 10-15 percet érdemes a levélírási feladatra szánnod. Megoldásaid a válaszlapra írd! Sok

Részletesebben

Tanmenet Angol nyelv 2012/2013-as tanév Esti tagozat 9.évfolyam

Tanmenet Angol nyelv 2012/2013-as tanév Esti tagozat 9.évfolyam Miskolci Magister Gimnázium Tanmenet Angol nyelv 2012/2013-as tanév Esti tagozat 9.évfolyam English for life 1. Tk és mf. Készítette : Berecz Mária Haladási ütem hónap Szeptember Témakörök, kommunikációs

Részletesebben

OLYMPICS! SUMMER CAMP

OLYMPICS! SUMMER CAMP OLYMPICS! SUMMER CAMP YOUNG BUSINESS CAMP 3D DESIGN CAMP OLYMPICS SUMMER CAMP 20 24 JUNE AND 27 JUNE 1 JULY AGE: 6-14 Our ESB native-speaking teachers will provide a strong English learning content throughout

Részletesebben

HALLÁS UTÁNI SZÖVEGÉRTÉS 25. Beauty and the Beast Chapter Two Beauty s rose

HALLÁS UTÁNI SZÖVEGÉRTÉS 25. Beauty and the Beast Chapter Two Beauty s rose HALLÁS UTÁNI SZÖVEGÉRTÉS 25 Beauty and the Beast Chapter Two Beauty s rose A year later Beauty s father gets an important letter. He calls his six children and says, Listen to this letter: Your ship is

Részletesebben

Tanmenetjavaslat heti 3 óra

Tanmenetjavaslat heti 3 óra Tanmenetjavaslat heti 3 óra Egy leckére átlagosan 3 óra jut, de ehhez nem kell feltétlenül ragaszkodni. Vannak olyan leckék, amelyek 2 óra alatt elvégezhetők, míg olyanok is, amelyek több gyakorlást igényelnek.

Részletesebben

BIRTOKLÁST KIFEJEZŐ VAN (HAVE GOT) (valakinek VAN valamije)

BIRTOKLÁST KIFEJEZŐ VAN (HAVE GOT) (valakinek VAN valamije) FELÉPÍTÉSE BIRTOKLÁST KIFEJEZŐ VAN (HAVE GOT) (valakinek VAN valamije) akinek van vmije + HAVE (="van ) GOT + amije van (a birtokos) (E/3. sz: HAS GOT) (a birtok) pl. Marknak van egy számítógépe. Mark

Részletesebben

3. MINTAFELADATSOR KÖZÉPSZINT. Az írásbeli vizsga időtartama: 30 perc. III. Hallott szöveg értése

3. MINTAFELADATSOR KÖZÉPSZINT. Az írásbeli vizsga időtartama: 30 perc. III. Hallott szöveg értése Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 XXI. századi közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz ANGOL NYELV 3. MINTAFELADATSOR KÖZÉPSZINT Az írásbeli vizsga időtartama: 30 perc

Részletesebben

EGYSZERŰNEK TŰNIK IV. RÉSZ

EGYSZERŰNEK TŰNIK IV. RÉSZ EGYSZERŰNEK TŰNIK IV. RÉSZ Lecke (Középhaladó 1. / 5.) MÉG TÖBBET A HAVE IGÉRŐL Igaz volt az előző leckére, igaz erre is. Részletes és átfogó. Kemény meló lesz ez is, de a kemény meló jellemző a profikra.

Részletesebben

A teszt a következő diával indul! The test begins with the next slide!

A teszt a következő diával indul! The test begins with the next slide! A teszt a következő diával indul! The test begins with the next slide! A KÖVETKEZŐKBEN SZÁMOZOTT KÉRDÉSEKET VAGY KÉPEKET LÁT SZÁMOZOTT KÉPLETEKKEL. ÍRJA A SZÁMOZOTT KÉRDÉSRE ADOTT VÁLASZT, VAGY A SZÁMOZOTT

Részletesebben

Can/be able to. Using Can in Present, Past, and Future. A Can jelen, múlt és jövő idejű használata

Can/be able to. Using Can in Present, Past, and Future. A Can jelen, múlt és jövő idejű használata Can/ Can is one of the most commonly used modal verbs in English. It be used to express ability or opportunity, to request or offer permission, and to show possibility or impossibility. A az egyik leggyakrabban

Részletesebben

6. évfolyam Angol nyelv

6. évfolyam Angol nyelv IDEGEN NYELVI MÉRÉS 2015. június 11. 6. évfolyam Angol nyelv Általános tudnivalók a feladatokhoz Ez a füzet angol nyelvi feladatokat tartalmaz. A feladatsor két részből áll. Az I. részben hangfelvételeket

Részletesebben

Oktatási segédanyag (Szakiskola 9. évfolyam)

Oktatási segédanyag (Szakiskola 9. évfolyam) Oktatási segédanyag (Szakiskola 9. évfolyam) 2. témakör: Hogyan tanuljam az idegen nyelveket? Ebben a témakörben vannak olyan témák, amelyeket szintén csak az anyanyelven tudunk feldolgozni, pl. Ismerkedés

Részletesebben

7. Bemutatom a barátomat, Pétert. 8. Hogy hívják Önt? 9. Nagyon örülök, hogy találkoztunk. 10. Nem értem Önt. 11. Kérem, beszéljen lassabban.

7. Bemutatom a barátomat, Pétert. 8. Hogy hívják Önt? 9. Nagyon örülök, hogy találkoztunk. 10. Nem értem Önt. 11. Kérem, beszéljen lassabban. 1. Magyar vagyok. 7. Bemutatom a barátomat, Pétert. 13. Ért Ön engem? 2. Ön honnan jött? Te honnan jöttél? 8. Hogy hívják Önt? 14. Kérem, betűzze a nevét! 3 Beszél Ön angolul? 9. Nagyon örülök, hogy találkoztunk.

Részletesebben

Vakáció végi akció Ukrajnában

Vakáció végi akció Ukrajnában 2. szint Augusztus Vakáció végi akció Ukrajnában Vakációvégi vigasztalásként(1) pénteken és szombaton az ukrán iskolásoknak nem kell fizetniük a hajvágásért, fényképkészítésért, a strandlátogatásért, mozi-

Részletesebben

A 9. évfolyam követelményei ANGOL nyelvből

A 9. évfolyam követelményei ANGOL nyelvből szóbeli- és írásbeli vizsga segédletek, és kiegészítő anyagok: http://szinyeigimibp.hu/moodle TÉMAKÖRÖK 1. Személyes vonatkozások, család Életrajz: Starter unit: Lesson A,B,C,D,E, Unit 8 Családi kapcsolatok:

Részletesebben

ANGOL NYELV. 1. osztály. köszönés, bemutatkozás és elköszönés számok elmondása 1-19-ig. a tanult dalok közül 3 eléneklése

ANGOL NYELV. 1. osztály. köszönés, bemutatkozás és elköszönés számok elmondása 1-19-ig. a tanult dalok közül 3 eléneklése ANGOL NYELV 1. osztály köszönés, bemutatkozás és elköszönés számok elmondása 1-19-ig a tanult dalok közül 1 eléneklése a tanult mondókák közül 1 elmondása 2. osztály köszönés, bemutatkozás és elköszönés

Részletesebben

INDIRECT QUESTIONS HALADÓ SZINT

INDIRECT QUESTIONS HALADÓ SZINT INDIRECT QUESTIONS HALADÓ SZINT QUESTIONS Udvariasabb! DIRECT közvetlen INDIRECT közvetett Ki ő? Hol dolgozik? Nemtudod, kiő? Nem tudod, hol dolgozik? QUESTIONS ELDÖNTENDŐ YES/NO questions KÉRDŐSZAVAS

Részletesebben

Könnyen, Gyorsan Angolul!

Könnyen, Gyorsan Angolul! Könnyen, Gyorsan Angolul! 95. Nap/Day ninety-five SZENVEDŐ SZERKEZET II. PASSIVE VOICE a kérdő és tagadó mondatok képzése szerencsére semmi újat nem kell megtanulnunk LÉTIGÉS vs PASSZÍV MONDATOK I was

Részletesebben

Felhívás. érted is amit olvasol? (Apostolok Cselekedetei 8:30)

Felhívás. érted is amit olvasol? (Apostolok Cselekedetei 8:30) Felhívás Valamennyi Tiszáninneni református általános iskola és a miskolci egyházi iskolák 7-8. osztályosai részére meghirdetett Biblia-értő angol nyelvi versenyen való részvételre. érted is amit olvasol?

Részletesebben

Tavaszi Sporttábor / Spring Sports Camp. 2016. május 27 29. (péntek vasárnap) 27 29 May 2016 (Friday Sunday)

Tavaszi Sporttábor / Spring Sports Camp. 2016. május 27 29. (péntek vasárnap) 27 29 May 2016 (Friday Sunday) Tavaszi Sporttábor / Spring Sports Camp 2016. május 27 29. (péntek vasárnap) 27 29 May 2016 (Friday Sunday) SZÁLLÁS / ACCOMODDATION on a Hotel Gellért*** szálloda 2 ágyas szobáiban, vagy 2x2 ágyas hostel

Részletesebben

Kiegészítő tananyag témaköre: In the city Kiegészítő modul címe: 10.I.1. Giving and getting directions Ajánlott korosztály: 5-6.

Kiegészítő tananyag témaköre: In the city Kiegészítő modul címe: 10.I.1. Giving and getting directions Ajánlott korosztály: 5-6. Kiegészítő tananyag témaköre: In the city Kiegészítő modul címe: 10.I.1. Giving and getting directions Ajánlott korosztály: 5-6. osztály A modul célja: Útbaigazítás követése és megfogalmazása. A városközpontban

Részletesebben

(Ability) (Megj.: ez nem modális segédige, de hasonló jelentést hordozó modális kifejezés)

(Ability) (Megj.: ez nem modális segédige, de hasonló jelentést hordozó modális kifejezés) (Ability) A magyar TUD ige három dolgot jelenthet: 1. tud, ismer valamit - ehhez a megfelelő angol ige: KNOW Ez nem modális segédige, hanem valódi ige! pl. I know your name. (Tudom a nevedet.) He knows

Részletesebben

There is/are/were/was/will be

There is/are/were/was/will be There is/are/were/was/will be Forms - Képzése: [There + to be] [There + létige ragozott alakja] USE - HASZNÁLAT If you simply want to say that something exists or somebody is doing something then you start

Részletesebben

Utazás Általános. Általános - Alapvető, létfontosságú dolgok. Általános - Beszélgetés. Segítségkérés

Utazás Általános. Általános - Alapvető, létfontosságú dolgok. Általános - Beszélgetés. Segítségkérés - Alapvető, létfontosságú dolgok Tudna segíteni? Can you help me, please? Segítségkérés Beszélsz ul? Do you speak English? Annak megkérdezése, hogy az adott személy beszél-e ul Beszélsz / Beszél _[nyelven]_?

Részletesebben

Annak megkérdezése, hogy az adott személy beszél-e egy bizonyos nyelven

Annak megkérdezése, hogy az adott személy beszél-e egy bizonyos nyelven - Alapvető, létfontosságú dolgok Can you help me, please? Segítségkérés Tudna segíteni? Do you speak English? Beszélsz ul? Annak megkérdezése, hogy az adott személy beszél-e ul Do you speak _[language]_?

Részletesebben

Angol Fejlesztési terv

Angol Fejlesztési terv és a Angol Fejlesztési terv A sport összeköt testvériskolai kapcsolat kiépítése a és a Boglári Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola között Készítette: Pap Andrea Pétervására, 2014. január 2. és

Részletesebben

FELELETVÁLASZTÓS TESZT

FELELETVÁLASZTÓS TESZT Angol mintavizsga Megoldások FELELETVÁLASZTÓS TESZT 1. a 11. d 2. c 12. a 3. d 13. a 4. a 14. c 5. b 15. a 6. a 16. b 7. b 17. c 8. c 18. c 9. a 19. b 10. c 20. d 1. endurance 2. buoyant 3. foul 4. all-round

Részletesebben

VIII. A cukrászdában. A. Kéred ezt a tortát? Igen, kérem. Mit kérsz? Egy teát kérek. Milyet kérsz? Zöldteát kérek.

VIII. A cukrászdában. A. Kéred ezt a tortát? Igen, kérem. Mit kérsz? Egy teát kérek. Milyet kérsz? Zöldteát kérek. VIII. A cukrászdában A. Kéred ezt a tortát? Igen, kérem. Mit kérsz? Egy teát kérek. Milyet kérsz? Zöldteát kérek. B. Pincér: Tessék parancsolni! Zsuzsa: Kérek egy szelet tortát. Pincér: Csokisat vagy gesztenyéset

Részletesebben

Unit 10: In Context 55. In Context. What's the Exam Task? Mediation Task B 2: Translation of an informal letter from Hungarian to English.

Unit 10: In Context 55. In Context. What's the Exam Task? Mediation Task B 2: Translation of an informal letter from Hungarian to English. Unit 10: In Context 55 UNIT 10 Mediation Task B 2 Hungarian into English In Context OVERVIEW 1. Hungarian and English in Context 2. Step By Step Exam Techniques Real World Link Students who have studied

Részletesebben

Tartalomjegyzék 1A/B 2A/B 3A/B 4A/B 5A/B Test 1 16 6A/B 7A/B 8A/B 9A/B 10A/B Check-up 28 11A/B 12A/B 13A/B 14A/B 15A/B Test 2 40 16A/B

Tartalomjegyzék 1A/B 2A/B 3A/B 4A/B 5A/B Test 1 16 6A/B 7A/B 8A/B 9A/B 10A/B Check-up 28 11A/B 12A/B 13A/B 14A/B 15A/B Test 2 40 16A/B Tartalomjegyzék 1A/B 2A/B 3A/B 4A/B 5A/B Hello & welcome Köszönés és elbúcsúzás..................................... 6 Sorry, I don t understand A túléléshez szükséges legfontosabb kifejezések................

Részletesebben

Tanmenet Angol nyelv 2013/2014-es tanév 10.évfolyam Esti tagozat

Tanmenet Angol nyelv 2013/2014-es tanév 10.évfolyam Esti tagozat Miskolci Magister Gimnázium Tanmenet Angol nyelv 2013/2014-es tanév 10.évfolyam Esti tagozat English for life 1. Tk és mf. Készítette : Berecz Mária Haladási ütem hónap Szeptember Témakörök, kommunikációs

Részletesebben

ANGOL NYELVI SZINTFELMÉRŐ 2015 B CSOPORT

ANGOL NYELVI SZINTFELMÉRŐ 2015 B CSOPORT ANGOL NYELVI SZINTFELMÉRŐ 2015 B CSOPORT A feladatok megoldására 45 perc áll rendelkezésedre, melyből körülbelül 10-15 percet érdemes a fogalmazási feladatra szánnod. Megoldásaid a válaszlapra írd! 1.

Részletesebben

Az tanácsadás kifejezésére a következő segédigéket használhatjuk: vagy

Az tanácsadás kifejezésére a következő segédigéket használhatjuk: vagy (Giving Advice) (kéne, kellene) Néha a felszólítás túl erős ahhoz, hogy valakit valamilyen cselekvés elvégzésére buzdítsunk. Ezért inkább tanácsot adunk. SEGÉDIGÉKKEL Az tanácsadás kifejezésére a következő

Részletesebben

EXKLUZÍV AJÁNDÉKANYAGOD A Phrasal Verb hadsereg! 2. rész

EXKLUZÍV AJÁNDÉKANYAGOD A Phrasal Verb hadsereg! 2. rész A Phrasal Verb hadsereg! 2. rész FONTOS! Ha ennek az ajándékanyag sorozatnak nem láttad az 1. részét, akkor mindenképpen azzal kezdd! Fekete Gábor www.goangol.hu A sorozat 1. részét itt éred el: www.goangol.hu/ajandekok/phrasalverbs

Részletesebben

A tananyagfejlesztés céljai és a digitális tananyag szerkezete Angol nyelv

A tananyagfejlesztés céljai és a digitális tananyag szerkezete Angol nyelv A tananyagfejlesztés céljai és a digitális tananyag szerkezete Angol nyelv Fehér Judit Tananyagfejlesztő jr.feher@gmail.com MTA-DE Idegen Nyelvi Oktatás Kutatócsoport http://inyelv.unideb.hu/ Kiindulási

Részletesebben

EGY KIS ZŰRZAVAR. Lecke (Középhaladó 1. / 1.) SOMETIMES, SOMETIME VAGY SOME TIME?

EGY KIS ZŰRZAVAR. Lecke (Középhaladó 1. / 1.) SOMETIMES, SOMETIME VAGY SOME TIME? EGY KIS ZŰRZAVAR Lecke (Középhaladó 1. / 1.) SOMETIMES, SOMETIME VAGY SOME TIME? Igen hasznos adatot fogunk bemelegítésként letisztázni. Tapasztalataink alapján ez a témakör csak elméletben van meg, meglepően

Részletesebben

Könnyen, Gyorsan Angolul!

Könnyen, Gyorsan Angolul! Könnyen, Gyorsan Angolul! 97. Nap/Day ninety-seven FOLYAMATOS JÖVŐ IDŐ EDDIG TANULT IGEIDŐK MÚLT IDŐ JELEN IDŐ JÖVŐ IDŐ EGYSZERŰ EGYSZERŰ EGYSZERŰ FOLYAMATOS FOLYAMATOS FOLYAMATOS BEFEJEZETT BEFEJEZETT

Részletesebben

3. MINTAFELADATSOR EMELT SZINT. Az írásbeli vizsga időtartama: 30 perc. III. Hallott szöveg értése

3. MINTAFELADATSOR EMELT SZINT. Az írásbeli vizsga időtartama: 30 perc. III. Hallott szöveg értése Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 XXI. századi közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz ANGOL NYELV 3. MINTAFELADATSOR EMELT SZINT Az írásbeli vizsga időtartama: 30

Részletesebben

Széchenyi István Egyetem www.sze.hu/~herno

Széchenyi István Egyetem www.sze.hu/~herno Oldal: 1/6 A feladat során megismerkedünk a C# és a LabVIEW összekapcsolásának egy lehetőségével, pontosabban nagyon egyszerű C#- ban írt kódból fordítunk DLL-t, amit meghívunk LabVIEW-ból. Az eljárás

Részletesebben

Emelt szint SZÓBELI VIZSGA VIZSGÁZTATÓI PÉLDÁNY VIZSGÁZTATÓI. (A részfeladat tanulmányozására a vizsgázónak fél perc áll a rendelkezésére.

Emelt szint SZÓBELI VIZSGA VIZSGÁZTATÓI PÉLDÁNY VIZSGÁZTATÓI. (A részfeladat tanulmányozására a vizsgázónak fél perc áll a rendelkezésére. Emelt szint SZÓBELI VIZSGA VIZSGÁZTATÓI PÉLDÁNY VIZSGÁZTATÓI PÉLDÁNY A feladatsor három részből áll 1. A vizsgáztató társalgást kezdeményez a vizsgázóval. 2. A vizsgázó egy vita feladatban vesz részt a

Részletesebben

Zipernowsky Károly Általános Iskola BEVEZETŐ

Zipernowsky Károly Általános Iskola BEVEZETŐ BEVEZETŐ Az élő idegen nyelv műveltségi terület céljai és tartalma összhangban vannak az alaptanterv többi műveltségi területének céljaival és tartalmával, valamint az Európa Tanács ajánlásaival: Az Európai

Részletesebben

Zidane még sokáig(1) szeretne Madridban maradni

Zidane még sokáig(1) szeretne Madridban maradni Zidane még sokáig(1) szeretne Madridban maradni Zidane és családja nagyon jól érzi magát Madridban. A focista valószínűleg(2) 2007-ig marad a Real Madridnál. "Még sok trófeát akarok nyerni a Madriddal"

Részletesebben

VI. Az iskolában. Mit csinálsz az iskolában? Írok, olvasok, rajzolok, tornázom és énekelek. Mettől meddig vagy az iskolában? 7 óra 20 perctől egyig.

VI. Az iskolában. Mit csinálsz az iskolában? Írok, olvasok, rajzolok, tornázom és énekelek. Mettől meddig vagy az iskolában? 7 óra 20 perctől egyig. VI. Az iskolában A. Mit csinálsz az iskolában? Írok, olvasok, rajzolok, tornázom és énekelek. Mettől meddig vagy az iskolában? 7 óra 20 perctől egyig. B. Zsuzsa: Reggel 7.35 perckor már az iskolában vagyok.

Részletesebben

82. FELADATLAP 3 feladat 3 szinten

82. FELADATLAP 3 feladat 3 szinten 82. FELADATLAP 3 feladat 3 szinten BEGINNER Egy kis nyelvtan mindenkinek kell! Sok tanuló azért akad el, akár már az elején, mert az angol nyelvtan összeakad a magyar nyelvtannal. Na nem feltétlen a különbségeket

Részletesebben

Túlélő angol kezdőknek 11. lecke Időjárás (Fordítás- megoldás)

Túlélő angol kezdőknek 11. lecke Időjárás (Fordítás- megoldás) Túlélő angol kezdőknek 11. lecke Időjárás (Fordítás- megoldás) 1. There will be fog. Köd lesz. 2. There will be some rain. Lesz egy kis eső. 3. Will there be any snow? Lesz hó? 4. It won t be sunny. Nem

Részletesebben

Idegen nyelv Helyi tanterv 2014 5-6. évfolyam

Idegen nyelv Helyi tanterv 2014 5-6. évfolyam Idegen nyelv Helyi tanterv 2014 5-6. évfolyam Készült a Nat 2012: 110/2012. (VI. 4.) Korm. rendelet Idegen nyelv műveltségterület, valamint az 51/2012. (XII. 21.) EMMI rendelet 2. sz. melléklet: Kerettanterv

Részletesebben

USER MANUAL Guest user

USER MANUAL Guest user USER MANUAL Guest user 1 Welcome in Kutatótér (Researchroom) Top menu 1. Click on it and the left side menu will pop up 2. With the slider you can make left side menu visible 3. Font side: enlarging font

Részletesebben

Tudományos Ismeretterjesztő Társulat

Tudományos Ismeretterjesztő Társulat Sample letter number 3. Russell Ltd. 57b Great Hawthorne Industrial Estate Hull East Yorkshire HU 19 5BV 14 Bebek u. Budapest H-1105 10 December, 2009 Ref.: complaint Dear Sir/Madam, After seeing your

Részletesebben

Phenotype. Genotype. It is like any other experiment! What is a bioinformatics experiment? Remember the Goal. Infectious Disease Paradigm

Phenotype. Genotype. It is like any other experiment! What is a bioinformatics experiment? Remember the Goal. Infectious Disease Paradigm It is like any other experiment! What is a bioinformatics experiment? You need to know your data/input sources You need to understand your methods and their assumptions You need a plan to get from point

Részletesebben

Daloló Fülelő Halász Judit Szabó T. Anna: Tatoktatok Javasolt nyelvi szint: A2 B1 / Resommended European Language Level: A2 B1

Daloló Fülelő Halász Judit Szabó T. Anna: Tatoktatok Javasolt nyelvi szint: A2 B1 / Resommended European Language Level: A2 B1 Daloló Fülelő Halász Judit Szabó T. Anna: Tatoktatok Javasolt nyelvi szint: A2 B1 / Resommended European Language Level: A2 B1 1. Első hallgatás / First listening Hallgassa meg Halász Judit dalát a Youtube-on!

Részletesebben

Négy Hét Alatt Alapszinten Angolul. GYAKORLÁS nap

Négy Hét Alatt Alapszinten Angolul. GYAKORLÁS nap Négy Hét Alatt Alapszinten Angolul GYAKORLÁS 15-16. nap ISMÉTLÉS-GYAKORLÁS - Can Módbeli Segédige - Folyamatos Jelen Idő 15-16. lecke (MÓDBELI) SEGÉDIGÉK SEGÉDIGÉK MÓDBELI SEGÉDIGÉK SEGÉDIGE: DO/DOES,

Részletesebben

Angol nyelv 7-8.évfolyam. 1.forduló

Angol nyelv 7-8.évfolyam. 1.forduló Nyugat-magyarországi Egyetem Regionális Pedagógiai Szolgáltató és Kutató Központ Vasi Géniusz- Tehetségsegítı hálózat a Nyugat-Dunántúlon TÁMOP-3.4.4/B-08/1-2009-0014 Angol nyelv 7-8.évfolyam 1.forduló

Részletesebben

Angol C2 1 1 074 nyelvi programkövetelmény

Angol C2 1 1 074 nyelvi programkövetelmény Angol C2 1 1 074 nyelvi programkövetelmény A javaslattevő alapadatai Javaslatot benyújtó neve Katedra Nyelviskola Kft. A nyelvi képzésre vonatkozó adatok Nyelv megnevezése Nyelvi képzés szintje Nyelvi

Részletesebben