VÁLASZTÁS KUTATÁS. II. hullám EP április - június. A válaszadás önkéntes! Kérdező aláírása: kérdezői igazolványszám KÉRDEZÉS KEZDETE:

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "VÁLASZTÁS KUTATÁS. II. hullám EP-2009. 2009. április - június. A válaszadás önkéntes! Kérdező aláírása: kérdezői igazolványszám KÉRDEZÉS KEZDETE:"

Átírás

1 1 VÁLASZTÁS KUTATÁS II. hullám EP-2009 ABC, összevont VÁLTOZAT április - június A válaszadás önkéntes! Település neve: Budapesten kerület: Kijelentem, hogy az általam kezelt és felvett adatokat bizalmasan kezelem, azokat csak a kutatásban illetékes személynek adom át. Kérdező aláírása: KÉRDEZÉS KEZDETE: kérdezői igazolványszám hó nap

2 A2. POLITIKAI MÉDIA, HÍRFOGYASZTÁS (ABC) A2 1. Most a tévénézési, rádióhallgatási és újságolvasási szokásaival kapcsolatban tennék fel néhány kérdést. Az +1. VÁLASZLAP+ segítségével mondja meg, hogy milyen gyakran szokta nézni következő tévéadók politikai hírműsorait. Azt is mondja meg, ha nem tudják fogni valamelyik adót. minden nap hetente többször hetente egyszer ritkábban soha nem tudják fogni 1. MTV 1 (m1) X 2. MTV 2 (m2) X 3. Duna TV X 4. TV X 5. RTL Klub X 6. Magyar ATV X 7. Hír TV X 8. Echo TV X 9. És az Este című műsort az MTV1-en? X A2 2. Szokott Ön napilapot olvasni? Kérem, csak a nyomtatott sajtóra gondoljon HA IGEN: Milyen gyakran olvassa a következő napilapokat? A 42. VÁLASZLAP+ segítségével válaszoljon!. (Szondánál ez két kérdés, ott csúszik a számozás) 0 nem szokott napilapot olvasni minden nap hetente többször ennél ritkábban soha 1. Blikk 4 2. Magyar Hírlap 4 3. Magyar Nemzet 4 4. Metropol (Metró) 4 5. Népszabadság 4 6. Népszava 4 7. Helyi, megyei lap, éspedig:... 4 A2.3. Bizonyára hallott róla, hogy a közelmúltban új elnöke lett az USA-nak. Meg tudná-e mondani a nevét? 1 Barack Obama 2 más személy A2.4. És az új magyar miniszterelnöknek meg tudná-e mondani a nevét? 1 Bajnai Gordon 2 más személy

3 3 B: POLITIKAI ÉRDEKLŐDÉS (ABC) B 1. Egészében véve, Önt mennyire érdekli a politika: 5 nagyon érdekli, 4 érdekli, 3 érdekli is, meg nem is 2 nem érdekli, vagy 1 egyáltalán nem érdekli? B 2. És mennyire érdekli Önt a mostani Európai Parlamenti választási kampány: 5 nagyon érdekli, 4 érdekli, 3 érdekli is, meg nem is 2 nem érdekli, vagy 1 egyáltalán nem érdekli? NV B 3. A következők közül milyen forrásokból, milyen gyakran kíséri figyelemmel a politikai híreket? Kérem, hogy a +3. VÁLASZLAP+ segítségével válaszoljon! Milyen gyakran informálódik minden nap, vagy majdnem minden nap hetente többször hetente egyszer-kétszer ritkábban soha, vagy majdnem soha 1. napilapokból? 2. hetilapokból? 3. rádióból? 4. televízióból? 5. internetről? LL BLOKK: VÉLEMÉNYIRÁNYÍTÁS, VÉLEMÉNY-NYILVÁNÍTÁS (ABC) L 1. Ha Önnek valamilyen határozott álláspontja van egy politikai kérdéssel kapcsolatban, kérem mondja meg, milyen gyakran próbálja meggyőzni barátait, ismerőseit, munkatársait saját álláspontja felől? 1 Gyakran, 2 néha, 3 ritkán, vagy 4 soha?

4 L 2. Most néhány témát sorolok fel, amiben az emberek időnként véleményt, tanácsot kérnek egymástól. Milyen gyakran szoktak Öntől véleményt, tanácsot kérni például azzal kapcsolatban, hol, mit lehet előnyösen vásárolni: gyakran ritkán vagy soha? Tehát milyen gyakran szoktak Öntől tanácsot kérni AZZAL KAPCSOLATBAN, HOGY HOL, MIT LEHET ELŐNYÖSEN VÁSÁROLNI? 2. könyvekkel, filmekkel, kulturális témákkal kapcsolatban? 3. hivatalos ügyek intézésével, pl. adóbevallással kapcsolatban? 4. a település, környék, a lakókörzet ügyeivel kapcsolatban? 5. politikával, pártokkal, választásokkal kapcsolatban? 6. világesemények, hírek értelmezésével kapcsolatban? gyakran ritkán soha L 3. Milyen gyakran szokott Ön politikáról, pártokról, választásokról beszélgetni... gyakran ritkán soha 1. a családjában? 2. a szomszédaival? 3. a (volt) munkatársaival, kollégáival? 4. a barátaival? (HA NINCS BARÁTJA: X) 5. távolabbi ismerőseivel?

5 5 RK BLOKK: RÉSZVÉTEL-KÉPVISELET (ABC) RK 1. A +4. VÁLASZLAP+ -on különböző egyesületeket, társaságokat, önkéntes szervezeteket soroltunk fel. Tagja-e Ön ezek közül egyiknek-másiknak? Szondánál ezek a blokk később van, ez EP-blokk után! AHOL TAG: Van-e ott tisztsége, valamilyen vezető szerepe? AHOL NEM TAG. És vannak-e olyanok, amelyekben akár szervezőként, akár egyszerű tagként szívesen részt venne, ha kellő alkalom, lehetőség volna rá? 1. sportklub (illetve természet-járó, horgász stb. egyesület) 2. kulturális vagy hobbi kör (tánc, színjátszó stb.) van tisztsége, vezető szerepe TAG nincs tisztsége szívesen venne részt NEM TAG nem is kíván részt venni X X 3. szakszervezet X 4. szakmai (gazdasági, tudományos) kör, társaság X 5. politikai (párt és egyéb) szervezet X 6. társadalmi mozgalom, civil szervezet X 7. vallási, egyházi szervezet X 8. helyi kör, település-szépítő stb. társulat X 9. segítő (karitatív) szervezet X 10. kaláka, házépítő közösség X 11. környezetvédő, zöld mozgalom, egyesület 12. helyi esemény, közösségi megmozdulás (például falunap, búcsú, karnevál) szervezése 13. helyi sportesemény (foci, kézilabda stb. meccs, bajnokság) szervezése X X X RK 2. HA LEGALÁBB EGYET EMLÍTETT, AMELYBEN SZÍVESEN VENNE RÉSZT (előző kérdés bármelyik sorában 2-es kód) És melyek azok az akadályok, a részvételét nehezítő körülmények, amelyek jelenleg nem teszik lehetővé a bekapcsolódását az említett tevékenység(ek)be? 9 RÉSZLETESEN ÍRD LE!

6 RK 3. Különböző módokon lehet a közügyekben cselekedni, a problémák megoldásáért fellépni. Az elmúlt néhány évben előfordult-e, hogy Ön ezek közül a dolgok közül valamelyiket megpróbálta? Kérem, tekintse át a +5. VÁLASZLAP+ -ot! Vannak-e köztük olyanok, amelyek előfordultak Önnel az elmúlt néhány évben? előfordult nem fordult elő 1. Kapcsolatba lépett politikussal vagy önkormányzati képviselővel X 2. Tevékenykedett egy politikai pártban, részt vett a rendezvényein X 3. Részt vett más politikai szervezet vagy politikai mozgalom munkájában X 4. Viselt vagy kihelyezett politikai jelvényeket, jelképeket X 5. Tiltakozó levelet, petíciót írt alá X 6. Részt vett törvényes, nyilvános tüntetésen (demonstráción) X 7. Szándékosan nem vásárolt, bojkottált bizonyos árucikkeket X 8. Elvi okból vásárolt bizonyos árucikkeket (politikai, etikai, környezetvédelmi megfontolásból) X 9. Pénzt adományozott egy politikai szervezetnek vagy csoportnak X 10. Részt vett nem engedélyezett tiltakozó megmozduláson X 11. Újságcikket vagy hozzászólást írt valamilyen ügyben X 12. Telefonos rádióműsorba betelefonált X 13. Sms-en szavazott vagy hozzászólt valamelyik tévéműsorhoz X RK. 4. Kérem, hogy a +6. VÁLASZLAP+ segítségével mondja meg, hogy ha nagyon ellenezné a kormány valamely intézkedését, részt venne-e. biztosan részt venne talán részt venne valószínűleg nem venne részt biztosan nem venne részt 1. aláírások gyűjtésében? 4 2. sztrájkban? 4 3. tüntetésen? 4 4. közlekedés blokádjában (útlezárás)? 4 5. jelszavak falra festésében? 4

7 7 RK 5. Mennyire ért egyet a következő kijelentésekkel a népszavazás intézményével kapcsolatban? Kérem, az iskolai osztályzatoknak megfelelően válaszoljon 1-től 5-ig. Az 5-ös jelentse, hogy teljesen egyetért a kijelentéssel, az 1-es hogy egyáltalán nem. (Természetesen a közbülső osztályzatokat is használhatja.) 1. A népszavazás intézménye arra készteti a politikusokat, hogy az állampolgári véleményeket figyelembe vegyék. 2. A népszavazások többnyire átgondolatlanok és megalapozatlan törvényekhez vezetnek. 3. A törvényhozás és a gyakorlati politika a parlamentre tartoznak, nem pedig a választókra. 4. A népszavazások növelhetik a politika iránti érdeklődést. 5. A jövőben legyen nehezebb népszavazást kezdeményezni teljesen egyetért egyáltalán nem ért egyet RK 6. Ön szerint mit tegyen az a parlamenti képviselő, aki szerint egy népszavazás döntése súlyos károkat okoz az országnak: Kérem a +7. VÁLASZLAP+ segítségével válaszoljon! 1 Szavazzon meggyőződésének megfelelően és a népszavazási döntéssel ellentétesen a parlamentben, 2 szavazzon meggyőződése ellenére, a népszavazási döntésnek megfelelően a parlamentben, 3 tartózkodjon a szavazástól, vagy 4 mondjon le a képviselőségről? RK 7. Egészében véve, mennyire elégedett Ön a demokrácia működésével az országban: 1 Teljesen elégedett, 2 többé-kevésbé elégedett, 3 nem igazán elégedett, vagy 4 egyáltalán nem elégedett? RK 8. Hogyan látja, ahogy a választás intézménye ma Magyarországon működik, mennyire biztosítja, hogy a parlamenti képviselők megfelelően képviseljék a választók álláspontjait? 1 Nagyon jól, 2 elég jól, 3 nem túl jól, vagy 4 egyáltalán nem jól? RK 9. Különböző vélemények vannak arról, hogy a parlament választott képviselői kiket képviseljenek elsősorban. Ön hogy látja, melyiket emelné ki a +8. VÁLASZLAP+ -on felsoroltak közül? 1 A választókerületén belül a rá szavazókat 2 A választókerület összes lakosát CSAK 1 VÁLASZ! 3 A pártjának minden szavazóját 4 Egy bizonyos társadalmi csoport tagjait 5 Az ország valamennyi állampolgárát

8 RK 10. Azzal kapcsolatban is különbözőek a nézetek, hogy a képviselőknek konkrétan mit kell tenniük a választóikért. Ön mit tart a legfontosabbnak a +9. VÁLASZLAP+ -on felsoroltak közül? MIUTÁN VÁLASZOLT: És melyiket említené másodjára? És harmadikként? 1. HELYEN 2. HELYEN VÁLASZTOTTA 3. HELYEN 1. Segítse a hozzá fordulókat gyakorlati problémáik megoldásában NEM VÁ- LASZ- TOTTA 2. Szót emeljen azokban az ügyekben, amelyek választókerülete számára fontosak. 3. Törekedjen a választókerületében élők anyagi jólétének biztosítására. 4. Legyen nyitott a választói felé és minél több emberrel tartson kapcsolatot Kövesse a helyi hagyományokat és szokásokat RK 11. Ön a +10. VÁLASZLAP+ -on felsoroltak közül melyiket veszi leginkább figyelembe akkor, amikor az egyes képviselőket mérlegeli az országgyűlési választások során? MIUTÁN VÁLASZOLT: És a fennmaradók közül melyiket leginkább? És melyiket választaná harmadikként? 1. HELYEN 2. HELYEN VÁLASZTOTTA 3. HELYEN 1. Mennyire helyezi előtérbe választóinak anyagi boldogulását Mennyire veszi figyelembe választóinak politikai igényeit és várakozásait. 3. Mennyire várható részéről nyitottság és átlátható magatartás, ha megválasztják. NEM VÁ- LASZ- TOTTA Milyen fokú a helyi kötődése Milyen fokú a politikai tapasztalata Milyen az a pártprogram, amelyet képvisel RK 12. Kérem, a +11. VÁLASZLAP+ segítségével mondja meg, hogy egyetért vagy nem ért egyet a következő állításokkal a hazai közéletre vonatkozóan. 1. A polgároknak számos lehetőségük van a politikai döntéshozatalban való részvételre. 2. A pártok jelentik a polgárok és az állam között a kapcsolatot. 3. A törvényhozás túlságosan függ néhány érdekcsoporttól. teljesen egyetért egyetért egyet is ért meg nem is nem ért egyet egyáltalán nem ért egyet 4. Az emberek többségében általában meg lehet bízni. 5. Az ember a mai világban nem lehet elég óvatos.

9 9 RK 13. Ön szerint egy kormánynak a döntései során a +12. VÁLASZLAP+ -on szereplők közül melyiket kell elsősorban figyelembe vennie? MIUTÁN VÁLASZOLT: És a fennmaradók közül, másodikként? 1. HELYEN 2. HELYEN VÁLASZTOTTA NEM VÁ- LASZ- TOTTA 1. azt, hogy mit ígért a választási programjában azt, hogy az adott helyzetben mit tart a leginkább helyesnek azt, hogy az emberek többsége mivel értene a leginkább egyet X RK 14. Ha egy képviselőnek szavaznia kell, de eltér a véleménye a frakciójáétól, akkor Ön szerint a frakció véleménye szerint szavazzon, vagy a saját véleményét kövesse, vagy ez a témától függ? 1 a frakció véleménye szerint 2 saját véleményét követve 3 a témától függ RK 15. Függetlenül a mostani helyzettől, általában véve Ön mit tartana a legjobb megoldásnak Magyarországon: 1 ha a győztes párt mindig annyi képviselői helyhez jutna, amivel egyedül is képes stabil kormányzásra 2 ha a hasonló programmal rendelkező pártok kötnének koalíciót vagy 3 ha minden jelentős párt részt venne a kormányzásban? RK 16.1.Amikor Ön szavazni szokott, akkor általában mit vesz elsősorban figyelembe: 1 inkább azt, hogy a pártok milyen teljesítményt nyújtottak akkor, amikor kormányon voltak vagy 2 inkább azt, hogy milyen elképzeléseik, programjuk van a jövőre nézve? 3 egyéb válasz RK 16.2.És mit gondol, a választók többsége általában mit szokott elsősorban figyelembe venni: (Szondánál csúszik a számozás) 1 inkább azt, hogy a pártok milyen teljesítményt nyújtottak akkor, amikor kormányon voltak vagy 2 inkább azt, hogy milyen elképzeléseik, programjuk van a jövőre nézve? 3 egyéb válasz

10 RK 17. Az Alkotmány különböző szerepet biztosít a szervezeteknek, tisztségviselőknek. Ön szerint az ország sorsának alakításában mekkora hatalma kellene, hogy legyen a köztársasági elnöknek: a jelenleginél nagyobb, a jelenlegivel azonos vagy a jelenleginél kisebb hatalma? És a...? a jelenleginél nagyobb a jelenlegivel azonos a jelenleginél kisebb 1. A KÖZTÁRSASÁGI ELNÖKNEK 2. a miniszterelnöknek? 3. a kormánynak? 4. az országgyűlésnek? 5. a bíróságoknak? 6. az alkotmánybíróságnak? 7. az állampolgári jogok biztosainak, az ombudsmanoknak? 8. a szakszervezeteknek? 9. a sajtónak, rádiónak, televíziónak? RK 18. Jelenleg a köztársasági elnököt a parlament választja. Egyesek azt javasolják, hogy inkább az állampolgárok közvetlenül válasszák a köztársasági elnököt. Ön szerint... 1 a parlament vagy 2 az állampolgárok válasszák a köztársasági elnököt? 3 egyéb válasz RK 19. Általában véve Ön szerint milyen teljesítményt nyújtott az Ön egyéni országgyűlési képviselője a 2006-os megválasztása óta. 4 nagyon jó 3 jó 2 gyenge, vagy 1 nagyon gyenge 9 nem ismeri, nem tudja ki a képviselője X RK 21 - RE RK 20. Meg tudná mondani, hogy ki az Ön egyéni országgyűlési képviselője? ÍRD LE A NEVÉT! RK 21. Előfordult már Önnel, hogy lakossági fórumon, fogadóórán vagy közmeghallgatáson személyesen is találkozott az egyéni országgyűlési képviselőjével? 1 igen 2 nem

11 11 RK 22. És azt meg tudná mondani, hogy az Ön egyéni országgyűlési képviselője melyik párt jelöltjeként jutott be az országgyűlésbe? 1 Fidesz-KDNP 2 MSZP 3 SZDSZ 4 MSZP-SZDSZ közös jelölt 5 egyéb párt 6 egyéb szervezet 7 független jelölt 8 egyéb válasz RK 23. Ön hogy tudja, a parlamenti választások első fordulójában a választópolgároknak hány szavazatot kell leadniuk? Egyet, kettőt, hármat vagy többet? 1 egyet 2 kettőt 3 hármat, vagy többet 4 egyéb válasz RK 24. (Ahogy Ön is említette) a szavazóknak két szavazatuk van, egyéni képviselőre és pártok listájára is szavaznak. Ön szerint melyik a fontosabb szavazat: 1 az egyéni képviselőre leadott szavazat vagy 2 a pártok listájára leadott szavazat? 3 egyéb válasz RKÉ BLOKK: ÉRDEKKÉPVISELET (AC) RKÉ 1. Most a hazai pártok közül négyről azt szeretném megkérdezni, hogyan látja, mennyire képviselik a különböző rétegek, társadalmi csoportok, mint például az értelmiség, a munkások stb. érdekeit. Ismét az iskolai osztályzatoknak megfelelően értékeljen: 5-öst adjon, ha véleménye szerint a szóban forgó párt igen erőteljesen képviseli, 1-est, ha egyáltalán nem képviseli az említett társadalmi csoport érdekeit. Kezdjük az MSZP-vel. Tehát mennyire képviseli az MSZP az értelmiség érdekeit? És a... igen erőteljesen képviseli egyáltalán nem képviseli 1. ÉRTELMISÉG ÉRDEKEIT? 2. a munkások érdekeit? 3. a vállalkozók érdekeit? 4. a bérből és fizetésből élők érdekeit? 5. a fiatalok érdekeit? 6. az idősek, nyugdíjas népesség érdekeit? 7 a társadalmi elit, a vezető rétegek érdekeit? 8. a középrétegek érdekeit? 9. az alsó rétegek, szegények érdekeit? 10. a kisebbségek, köztük a cigány/roma népesség érdekeit? 11. a határon túli magyarok érdekeit?

12 RKÉ 2. És mennyire képviseli a FIDESZ az értelmiség érdekeit? igen erőteljesen képviseli egyáltalán nem képviseli 1. ÉRTELMISÉG ÉRDEKEIT? 2. a munkások érdekeit? 3. a vállalkozók érdekeit? 4. a bérből és fizetésből élők érdekeit? 5. a fiatalok érdekeit? 6. az idősek, nyugdíjas népesség érdekeit? 7 a társadalmi elit, a vezető rétegek érdekeit? 8. a középrétegek érdekeit? 9. az alsó rétegek, szegények érdekeit? 10. a kisebbségek, köztük a cigány/roma népesség érdekeit? 11. a határon túli magyarok érdekeit? RKÉ 3. Most nézzük az SZDSZ-t! Mennyire képviseli az értelmiség érdekeit? igen erőteljesen képviseli egyáltalán nem képviseli 1. ÉRTELMISÉG ÉRDEKEIT? 2. a munkások érdekeit? 3. a vállalkozók érdekeit? 4. a bérből és fizetésből élők érdekeit? 5. a fiatalok érdekeit? 6. az idősek, nyugdíjas népesség érdekeit? 7 a társadalmi elit, a vezető rétegek érdekeit? 8. a középrétegek érdekeit? 9. az alsó rétegek, szegények érdekeit? 10. a kisebbségek, köztük a cigány/roma népesség érdekeit? 11. a határon túli magyarok érdekeit?

13 13 RKÉ 4. És végül az MDF-et! Mennyire képviseli az értelmiség érdekeit? igen erőteljesen képviseli egyáltalán nem képviseli 1. ÉRTELMISÉG ÉRDEKEIT? 2. a munkások érdekeit? 3. a vállalkozók érdekeit? 4. a bérből és fizetésből élők érdekeit? 5. a fiatalok érdekeit? 6. az idősek, nyugdíjas népesség érdekeit? 7 a társadalmi elit, a vezető rétegek érdekeit? 8. a középrétegek érdekeit? 9. az alsó rétegek, szegények érdekeit? 10. a kisebbségek, köztük a cigány/roma népesség érdekeit? 11. a határon túli magyarok érdekeit? RKÉ 5. Ezeken a kártyalapokon +1. KÁRTYACSOMAG+ az előbbi kérdésben szereplő rétegek, a választópolgárok különböző csoportjai szerepelnek. 1. Most arra szeretném kérni, hogy válassza ki közülük azt a hármat, amelyet saját magához különösen közelinek tart. MIUTÁN VÁLASZTOTT: És ezek közül melyiket tartja saját magához a legközelebbinek? Legközelebbi (1 db) Különösen közeli (2 db) Nem választotta 1. értelmiség 2. munkások 3. vállalkozók 4. bérből és fizetésből élők 5. fiatalok 6. az idősek, nyugdíjas népesség 7 a társadalmi elit, a vezető rétegek 8. a középrétegek 9. az alsó rétegek, szegények 10. a kisebbségek, köztük a cigány/roma népesség 11. a határon túli magyarok

14 ÁP BLOKK: ÁLLAM-PIAC (ABC) ÁP 1. Manapság számos közszolgáltatást az államon kívül különféle magánszereplők is nyújtanak, mint például üzleti vállalkozások, egyesületek vagy magánszemélyek. A +13. VÁLASZLAP+ segítségével mondja meg, hogy Ön szerint kinek kell a következő területekért felelősséget vállalnia? kifejezetten az államnak elsősorban az államnak az államnak és a magánszereplőknek együtt elsősorban magánszereplőknek kifejezetten magánszereplőknek 1. Ha valaki munkanélkülivé válik 2. És betegség esetén? 3. És a családok anyagi biztonságára vonatkozóan? 4. És az idősek anyagi biztonságra vonatkozóan? 5. És végül az ellátást igénylők (mint pl. fogyatékosok) anyagi biztonságát tekintve? ÁP 2. Most arról kérdeznénk, hogy Magyarországon a felsorolt területeken a véleménye szerint kiknek kellene tulajdonosnak lennie a következő években. Kérem, ismét a +13. VÁLASZLAP+ segítségével, az állam és a magánszereplők helyesnek tartott tulajdoni aránya szerint mérlegeljen. (Mediánnál hiba a kérdőívben, ott csak a bankok szerepel!!!) kifejezetten az államnak elsősorban az államnak az államnak és a magánszereplőknek együtt elsősorban magánszereplőknek kifejezetten magánszereplőknek 1. Posta, távközlés 2. Kórházak 3. Egészségügy, társadalombiztosítás 4. A nagyobb egyetemek 5. A bankok 1. ÁP 3. A következőkben felsorolok néhány lehetőséget arra, hogy az állam miképp befolyásolhatja a gazdasági életet. Kérem, a +14. VÁLASZLAP+ segítségével válaszoljon: mennyire ért egyet azzal, hogy... teljesen egyetért inkább egyetért egyet is ért, meg nem is inkább nem ért egyet egyáltalán nem ért egyet 1. az állam a béreket rendeletekkel szabályozza. 2. Az árakat rendeletekkel szabályozza. 3. Az állami kiadásokat csökkentsék. 4. A válságban levő iparágakat támogassák annak érdekében, hogy ne váljanak munkanélkülivé az ott dolgozók. ÁP 4. Ha a kormány mérlegelné, hogy az adókat csökkentse vagy pedig a szociális kiadásokat növelje, akkor Ön szerint hogyan kellene az államnak állást foglalnia? Helyezze el a +15. VÁLASZLAP+ segítségével a véleményét egy 1-től 10-ig terjedő skálán, ahol az 1-es jelentené az adók csökkentését, a 10-es pedig a szociális kiadások növelését?

15 adók szociális kiadások csökkentése növelése 9 2. ÁP 5. Különböző vélemények vannak arról, hogy az ellátásra, támogatásra szorulók közül kiket mennyire támogasson az állam, növelni vagy inkább csökkenteni kellene-e az erre fordított kiadásokat. Önnek mi erről a véleménye: a +16. VÁLASZLAP+ -on szereplők közül vannak-e olyanok, akikre Ön szerint többet kellene fordítani az állami kiadásokból? HA IGEN: Melyekre? MIUTÁN VÁLASZOLT: És vannak-e olyanok, a +16. VÁLASZLAP+ -on amelyekre kevesebbet fordítana? HA IGEN: Melyekre? a jelenleginél többet a jelenleginél kevesebbet NEM VÁ- LASZTOTTA 1. A munkanélküliek A betegek, rokkantak A nagycsaládosok A nyugdíjasok A gyereküket egyedül nevelők A hajléktalanok ÁP 6. Mostanában sokat hallani arról, hogy vannak, akik alacsonyabb fizetéssel vannak bejelentve, mint amennyit valójában fizetnek nekik. Ön hogyan becsülné, 100 munkavállalóból körülbelül hányan lehetnek ilyenek? munkavállaló ÁP 7. Most a nyugdíjrendszerrel kapcsolatosan szeretném kérdezni. Ezen a +17. VÁLASZLAP+ -on egy skála van, amelyen az 1-es azt jelenti, hogy az állam mindenkinek biztosítja az ellátást a beszedett járulékokból. A 7-es pedig azt, hogy az állam nem szed be járulékot és mindenkinek magának kell gondoskodnia a nyugdíjáról. Ön szerint milyen a nyugdíjrendszerünk, mennyire alapszik az állami gondoskodáson és mennyire az öngondoskodáson? teljes mértékben állami teljes mértékben öngondoskodó 1. A JELENLEGI NYUGDÍJRENDSZER X 2. És Ön milyen nyugdíjrendszert tartana a leghatékonyabbnak? X 3. És a legigazságosabbnak? X 4. És Önnek személy szerint milyen rendszer lenne a legkedvezőbb? X

16 C BLOKK: ORSZÁGGYŰLÉSI VÁLASZTÁSOK (ABC) C 1. Körülbelül három éve zajlottak a legutóbbi országgyűlési választások. Hogyan emlékszik, részt vett-e Ön ezen a választáson 2006-ban? 4 Biztosan részt vett 3 úgy emlékszik részt vett 2 úgy emlékszik nem vett részt, vagy 1 biztosan nem vett részt 0 nem volt szavazati joga c 2. HA RÉSZT VETT RAJTA (előző kérdés) Melyik párt listájára szavazott Ön az országgyűlési választás első fordulójában? Kérem, hogy a +18. VÁLASZLAP+ segítségével válaszoljon! 01 Centrum Párt 02 FIDESZ KDNP közös lista 03 MDF 04 MIÉP-Jobbik 05 MSZP, Magyar Szocialista Párt 06 Munkáspárt 07 SZDSZ, Szabad Demokraták Szövetsége 08 egyéb párt, szervezet, éspedig: M 99 C 3. Mennyire ért Ön egyet a következő kijelentésekkel? Értékelje ezeket iskolai osztályzatokkal! Adjon 5-öst, ha teljesen egyetért, illetve 1-est, ha egyáltalán nem ért egyet a kijelentéssel. (Természetesen a közbülső osztályzatokat is használhatja.) A Tárkinál nincs 4-es és 6-os szám, a Mediánnál kimaradt a 3- as, 4-es kérdés Teljesen egyetért Egyáltalán nem ért egyet 1. Minden állampolgárnak illik leadnia a voksát. 2. Nem sok múlik azon az egy szavazaton. 3. Szinte mindegy, melyik párt győz, annyira kevés köztük a különbség. 5. Azzal is kifejezheti az ember a véleményét, ha nem megy el szavazni. 7. A választás alapjában véve egy érdekes, izgalmas esemény. C 4. Kérem, gondoljon vissza azokra az országgyűlési választásokra, amelyeken az elmúlt egy-két évtizedben részt vett, és válassza ki +19. VÁLASZLAP+ - ról azokat a pártokat, amelyekre egy vagy több alkalommal szavazott ezek során. HA SZAVAZOTT RÁ: Hány alkalommal szavazott a - ra, egyszer, több alkalommal, vagy mindig, ahányszor szavazott? nem szavazott szavazott rá egy alkalommal HA SZAVAZOTT RÁ több alkalommal, de nem mindig minden alkalommal 1. Centrum Párt X X 2. Fidesz - Magyar Polgári Szövetség X X 3. FKGP X X 4. KDNP X X 5. MDF X X 6. MIÉP X X 7. MSZP X X

17 17 c 5. Néhány további választásról is szeretném kérdezni az elmúlt évekből. Hogy emlékszik, részt vett-e Ön a legutóbbi 2006-os önkormányzati választáson? És a 1. A legutóbbi 2006-os önkormányzati választáson 2. És a tavalyi népszavazáson a vizitdíjról, kórházi napidíjról és az egyetemi tandíjról? nem volt szavazati joga (biztosan) részt vett úgy emlékszik részt vett úgy emlékszik, nem vett részt (biztosan) nem vett részt c 6. HA (ÚGY EMLÉKSZIK, HOGY) TAVALY RÉSZT VETT A NÉPSZAVAZÁSON (c5. kérés 2. sor) És hogyan szavazott Ön a vizitdíj eltörléséről? 1 igennel 2 nemmel +C1. BLOKK: JELENLEGI PÁRTPREFERENCIA (ABC) c1 1. Ha most vasárnap lennének az országgyűlési választások, Ön 1 biztosan elmenne szavazni, 2 valószínűleg elmenne, 3 valószínűleg nem menne el, vagy 4 biztosan nem menne el szavazni? c1 2. MINDENKITŐL! (És ha mégis elmenne szavazni, akkor) Ön melyik pártra szavazna? Kérem, hogy a +20. VÁLASZLAP+ segítségével válaszoljon! 01 Centrum Párt 02 FIDESZ-MPSZ 03 Jobbik 04 KDNP 05 MDF 06 MIÉP 07 MSZP 08 Munkáspárt 09 SZDSZ 10 egyéb párt, éspedig semmiképpen sem szavazna 88 M 99 c1 3. És mit gondol, melyik párt nyerne egy mostani országgyűlési választáson? 01 Centrum Párt 02 FIDESZ-MPSZ 03 Jobbik 04 KDNP 05 MDF 06 MIÉP 07 MSZP 08 Munkáspárt 09 SZDSZ 10 egyéb párt, éspedig M 99

18 c1 4. És mit gondol, egy mostani választás során melyik pártok jutnának be a parlamentbe. Kérem, válassza ki ezeket a pártokat a +20. VÁLASZLAP+ -ról! bejutna nem jutna be 1. Centrum Párt X 2. Fidesz - Magyar Polgári Szövetség X 3. Jobbik X 4. KDNP X 5. MDF X 6. MIÉP X 7. MSZP X 8. Munkáspárt X 9. SZDSZ X 10. esetleges egyéb párt X c2 1. Szeretném megtudni, hogyan vélekedik Ön néhány pártról. A +21. VÁLASZLAP+ hőmérõszerűséget ábrázol, amelyen a legnagyobb rokonszenvet a +3, a legnagyobb ellenszenvet a -3 jelzi. Meinélrokonszenvesebb Önnek egy párt, annál magasabb, mennél ellenszenvesebb, annál alacsonyabb fokot mondjon. A 0 fok a közömbös pártok jelzésére szolgál. Kezdjük a Magyar Szocialista Párttal. ellenszenves C2. BLOKK: PÁRTOK, POLITIKUSOK KÉPE (ABC) Mediánnál és Szondánál előbb H és H1 blokk (EU, EPválasztás) rokonszenves Magyar Szocialista Párt (MSZP) X 2. FIDESZ Magyar Polgári Szövetség X 3. Szabad Demokraták Szövetsége (SZDSZ) X 4. Magyar Demokrata Fórum (MDF) X 5. Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) X 6. Magyar Igazság és Élet Pártja (MIÉP) X 7. Munkáspárt (Magyarországi Kommunista Párt) X 8. Jobbik X

19 19 c2 2. Most arra kérem, hogy első benyomásai alapján a Bajnai-kormányt is helyezze el a hőmérőn VÁLASZLAP+ ellenszenves A BAJNAI-KORMÁNY X 1. A Gyurcsány-kormányt is helyezze el! X 2. A Medgyessy-kormányt is helyezze el! X 3. Az Orbán-kormányt is helyezze el! X 4. A Horn-kormányt is helyezze el! X 5. Végül az Antall-kormányt is helyezze el! X CSAK MEDIAN: c2 3. Most felsorolok néhány politikust. Kérem, helyezze el őket is a hőmérőn! Azt is nyugodtan mondja meg, ha valamelyiküket nem ismeri, nem tud véleményt mondani. +. VÁLASZLAP ellenszenves rokonszenves rokonszenves NEM ISMERI 1. Bokros Lajos X 2. Dávid Ibolya X 3. Fodor Gábor X 4. Gyurcsány Ferenc X 5. Lendvai Ildikó X 6. Morvai Krisztina X 7. Orbán Viktor X 8. Semjén Zsolt X 9. Sólyom László X 9. Szili Katalin X M C3 BLOKK POLITIKUSKÉPEK (BC) C3 1. KÁRTYALAP Ezen a kártyán különböző emberi tulajdonságokat szerepelnek, amelyek különböző mértékben jellemezhetnek politikusokat. 1. Melyiket tartja ezek közül a legfontosabbnak egy vezető politikus alkalmassága szempontjából? 2. Melyiket említené második helyen? 3. És melyiket harmadikként? 1. helyen 2. helyen 3. helyen nem választotta 1. Figyeljen az emberek problémáira és véleményére X- 2. Fontos döntések előtt alaposan ismerje meg a Xkérdések részleteit 3. Világosak legyenek a politikai céljai X- 4. Határozott állásfoglalás, ütközésre való képesség Xis jellemezze 5. Jól igazodjon el a gazdaság kérdéseiben X- 6. A kérdésekkel gyakorlatiasan foglalkozzon, azok elvi hátterét nem vigye túlzásba X- 0-X-

20 c3 2. Most néhány politikust fogok említeni, kérem, az előbbi tulajdonságok segítségével jellemezze majd őket az iskolai osztályzáshoz hasonlóan. Az 5-ös osztályzat jelentse, hogy nagyon jellemző rá, az 1-es pedig, hogy egyáltalán nem jellemző rá. Természetesen a közbülső osztályzatokat is használhatja. Vegyük elsőként Gyurcsány Ferencet, mennyire jellemző rá, az hogy...? És? NAGYON JELLEMZŐ EGYÁLTALÁN NEM JELLEMZŐ 0 X 1. Figyel az emberek problémáira és véleményére X 2. Fontos döntések előtt alaposan megismeri a kérdések részleteit X 3. Világosak a politikai céljai X 4. Határozott állásfoglalás, ütközésre való képesség is jellemzi X 5. Jól eligazodik a gazdaság kérdéseiben X 6. A kérdésekkel gyakorlatiasan foglalkozik, azok elvi hátterét nem viszi túlzásba X c3 3. Most másodikként Orbán Viktort jellemezze hasonló tulajdonságok segítségével. Tehát mennyire jellemző rá az, hogy NAGYON JELLEMZŐ EGYÁLTALÁN NEM JELLEMZŐ 0 X 1. Figyel az emberek problémáira és véleményére X 2. Fontos döntések előtt alaposan megismeri a kérdések részleteit X 3. Világosak a politikai céljai X 4. Határozott állásfoglalás, ütközésre való képesség is jellemzi X 5. Jól eligazodik a gazdaság kérdéseiben X 6. A kérdésekkel gyakorlatiasan foglalkozik, azok elvi hátterét nem viszi túlzásba X C4 BLOKK POLITIKAI TÉMÁK, AKTUÁL (AB) c4 1. Hallott-e Ön Gyurcsány Ferenc miniszterelnök 2006-ban elmondott őszödi beszédéről? 1 igen c4 3 - RA 2 nem c4 2. Sokan többféle, köztük élesen szembenálló véleményeket is megfogalmaztak az őszödi beszédről. A +2. KÁRTYACSOMAG+ négy ilyen véleményt foglal magába. Ön melyik véleményt tartja közülük leginkább találónak? MIUTÁN VÁLASZOLT: És a fennmaradók közül melyiket? 1 Gyurcsány Ferenc a helyzettel való szembenézésre, reformokra buzdította az MSZP frakció tagjait. 2. A miniszterelnök beismerte, hogy a 2006-os parlamenti választások megnyerése hazugságokra épült. 3. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök meglepően őszintén beszélt politikustársai előtt. 4. Az őszödi beszéd morális válságot okozott az országban Leginkább találó 2. legtalálóbb Nem választ otta X X X X

21 21 c4 3. Az elmúlt időben különböző pártok, politikusok részéről többször felvetődött a következő választások időpontja, egy esetleges előrehozott választás kérdése. Ön a +22. VÁLASZLAP+ -on szereplő vélemények közül melyikkel ért leginkább egyet: 1 Már korábban is előre hozott választásokra lett volna szükség 2 Ha korábban nem is, a jelenlegi helyzetben mielőbbi választásra volna szükség 3 Ha a válság kezelésében nem sikerül komolyabb eredményt elérni, ősszel előre hozott választásra volna szükség, vagy 4 Kellő időt kell adni a Bajnai-kormánynak, a választásra 2010 tavaszán, a parlamenti ciklus lejárta után kerüljön sor 5 egyéb válasz, éspedig c4 4. Arról is különböző vélemények hallhatók, hogy az ország jelenlegi helyzetében az eredményes kormányzáshoz milyen választási eredmény, a következő választás után milyen parlamenti többség volna kívánatos. Önhöz ezek közül melyik álláspont áll a legközelebb: a +23. VÁLASZLAP+ 1 A jelenlegi helyzetben kifejezetten jó lenne, ha a győztes párt kétharmados többséget szerezne, amelynek birtokában határozottan kormányozhatna, vagy 2 Az volna a legjobb, hogy ha nem is kétharmados arányban, de a győztes párt a mandátumok több mint a felével rendelkezne, és egyedül is kormányt alakíthatna, vagy 3 a jelenlegi helyzetben az volna a legjobb, ha önmagában egyik párt sem rendelkezne többséggel, és más pártok részvételével kellene koalíciós kormányt alakítania. 5 egyéb válasz, éspedig

22 P BLOKK: ÉRTÉK-CONJOI (AB) P 1. A különböző pártok programja számos jelszót, politikai alapelvet fogalmaz meg. A következő válaszlapok egy-egy összeállítást tartalmaznak ilyen jelszavakból, programpontokból. Kérem, nézze őket végig sorban, és osztályozza az egyes összeállításokat egészükben 1-től 10-ig aszerint, hogy mennyire rokonszenvesek. 10-est adjon, ha kifejezetten rokonszenves, közel áll Önhöz, 1-est, ha kifejezetten ellenszenves, távol áll Öntől az adott programkártya. Természetesen a közbülső fokozatokat is használhatja. CSAK AKKOR OLVASD FEL, HA OLVASÁSI NEHÉZSÉGEI VANNAK! A VÁLASZLAP+ Csökkenteni kell az állam szerepét a gazdaságban. A kormány 10 millió magyarért feleljen. A vallás társadalmi szerepe erősödjön. A múlt rendszer pozitívumait folytatni kell. Fokozott szigor szükséges a közrend védelmében. B VÁLASZLAP+ Erősíteni kell az állam szerepét a gazdaságban. A kormány 15 millió magyarért feleljen. A vallás társadalmi szerepe erősödjön. A múlt rendszer pozitívumait folytatni kell. Az emberek jogait védeni kell a hatóságokkal szemben. C VÁLASZLAP+ Erősíteni kell az állam szerepét a gazdaságban. A kormány 15 millió magyarért feleljen. A vallás társadalmi szerepe erősödjön. A Kádár-rendszerrel határozottan szakítani kell. Fokozott szigor szükséges a közrend védelmében. D VÁLASZLAP+ Csökkenteni kell az állam szerepét a gazdaságban. A kormány 15 millió magyarért feleljen. A vallást magánügyként kell kezelni. A Kádár-rendszerrel határozottan szakítani kell. Az emberek jogait védeni kell a hatóságokkal szemben. ellenszenves rokonszenves M X X X X

23 23 ellenszenves rokonszenves M E VÁLASZLAP+ Csökkenteni kell az állam szerepét a gazdaságban. A kormány 15 millió magyarért feleljen. A vallást magánügyként kell kezelni. A múlt rendszer pozitívumait folytatni kell. Fokozott szigor szükséges közrend védelmében. F VÁLASZLAP+ Csökkenteni kell az állam szerepét a gazdaságban. A kormány 10 millió magyarért feleljen. A vallás társadalmi szerepe erősödjön. A Kádár-rendszerrel határozottan szakítani kell. Az emberek jogait védeni kell a hatóságokkal szemben. G VÁLASZLAP+ Erősíteni kell az állam szerepét a gazdaságban. A kormány 10 millió magyarért feleljen. A vallást magánügyként kell kezelni. A múlt rendszer pozitívumait folytatni kell. Az emberek jogait védeni kell a hatóságokkal szemben. H VÁLASZLAP+ Erősíteni kell az állam szerepét a gazdaságban. A kormány 10 millió magyarért feleljen. A vallást magánügyként kell kezelni. A Kádár-rendszerrel határozottan szakítani kell Fokozott szigor szükséges a közrend védelmében X X X X N1 BLOKK PÁRTNETWORK (AB) n1 1. Egyes pártoknak több, másoknak kevesebb támogatója van, persze helyről helyre változik, hogy hol mennyi hívükkel találkozni. Most az Ön tapasztalatairól szeretném kérdezni: Önnek például mely pártok támogatói közül vannak személyes ismerősei. Kérem, válassza ki ezeket a +32. VÁLASZLAP+ -ról. MIUTÁN VÁLASZOLT: És melyek közül vannak közelebbi ismerősei, barátjai, esetleg rokonai, családtagjai is? SZEMÉLYESEN ISMER: KÖSZÖNŐ VISZONY, ÉS NÉVRŐL ISMERIK EGYMÁST. TÁMOGATÓ: AKIRŐL ÚGY GONDOLJA, HOGY AZ UTÓBBI VÁLASZTÁSOK ALKALMÁVAL ÉS/VAGY MOST AZ ADOTT PÁRTRA SZAVAZOTT/SZAVAZNA. közelebbi ismerős, rokon van nincs van nincs 1. Fidesz 2 1 X 2 1 X 2. Jobbik 2 1 X 2 1 X 3. KDNP 2 1 X 2 1 X 4. LMP (Lehet Más a Politika) 2 1 X 2 1 X 5. MDF 2 1 X 2 1 X 6. MIÉP 2 1 X 2 1 X 7. MSZP 2 1 X 2 1 X 8. Munkáspárt 2 1 X 2 1 X 9. SZDSZ 2 1 X 2 1 X

24 V BLOKK VÁLSÁG, MEGÉLHETÉS (AC) v 1. Ön hogyan látja a magyar gazdaság helyzetét és kilátásait, a következők közül melyikről gondolja, hogy a legtalálóbb erre vonatkozóan: 1 átmeneti visszaesés 2 válság, a kilábalás jeleivel 3 mélyülő válság, vagy 4 csődhelyzet v 2. A +3. KÁRTYACSOMAG + -on felsoroltak közül melyekről gondolja, hogy közük van a magyar gazdaság jelenlegi problémáihoz. Kérem, válasszon ki ezek közül tetszőleges számút. HA TÖBBET VÁLASZTOTT: És ezek közül melyiknek van Ön szerint leginkább köze a magyar gazdaság jelenlegi helyzetéhez? HA LEGALÁBB KETTŐ MARADT A KIVÁLASZTOTTAK KÖZÖTT És ezek közül melyiket választaná másodikként? A legfontosabb kódja: A második legfontosabb kódja: További említések: KÓDOK 1 A Gyurcsány-kormány tevékenysége 2 A Medgyessy-kormány jóléti intézkedései 3 Az Orbán-komány tevékenysége 4 A jelenlegi ellenzék tevékenysége 5 A világgazdaság válságjeleneségei 0 nincs (további) említés v 3. Önt és családját eddig mennyire érintették a hazai gazdaság jelenlegi problémái? Kérem, válassza ki a +4. KÁRTYACSOMAG+ -on felsoroltak közül, ha Önt és családját (családja valamely tagját) az elmúlt néhány hónapban érintették ilyen gondok: A KIVÁLASZTOTTAK KÖZÜL És vannak-e ezek közt olyanok, amelyek súlyosan érintették Önt és családját? súlyosan érintette érintette nem érintette 1. munkahely elvesztés 2. kereset, egyéb járandóság, jövedelem csökkenés 3. a megélhetési költségeknek a jövedelemnél nagyobb emelkedése 4. valamilyen szociális juttatás, kompenzáció csökkenése (elvesztése) 5. valamilyen helyi ellátás, önkormányzati juttatás megszűnése 6. valamilyen adó (illeték) emelkedése (belépése) 7. romló hitelfelvételi lehetőségek 8. emelkedő devizahitel törlesztés 9. romló vállalkozási lehetőségek 10. egyéb, éspedig..

25 25 v 4. És hogyan gondolja, a következő egy-két évben Önt és családját melyek érinthetik a felsoroltak közül, kérem, most ezeket válassza ki a +4. KÁRTYACSOMAG+ -on felsoroltak. A KIVÁLASZTOTTAK KÖZÜL És vannak-e ezek közt olyanok, amelyek súlyosan érinthetik Önt és családját? súlyosan érintheti érintheti nem érintheti 1. munkahely elvesztés 2. kereset, egyéb járandóság, jövedelem csökkenés 3. a megélhetési költségeknek a jövedelemnél nagyobb emelkedése 4. valamilyen szociális juttatás, kompenzáció csökkenése (elvesztése) 5. valamilyen helyi ellátás, önkormányzati juttatás megszűnése 6. valamilyen adó (illeték) emelkedése (belépése) 7. romló hitelfelvételi lehetőségek 8. emelkedő devizahitel törlesztés 9. romló vállalkozási lehetőségek 10. egyéb, éspedig.. v 5. Melyiket mondaná, Ön és családja most gond nélkül megélnek, jól megélnek, beosztással kijönnek, az utolsó fillérig be kell osztaniuk a pénzt vagy még úgy se tudnak megélni? +33. VÁLASZLAP+ MIUTÁN VÁLASZOLT: És. Gond nélkül megélnek Jól megélnek Beosztással kijönnek Utolsó fillérig be kell osztaniuk a pénzt Még így sem tudnak megélni. 1. Most 2. Egy évvel ezelőtt 3. Úgy tíz évvel ezelőtt 4. Egy év múlva 5. Úgy tíz év múlva v 6. Vannak-e az +5. KÁRTYACSOMAG+ -on szereplők között olyan lehetőségek, amelyeket Ön és családja igénybe vehet a felmerülő anyagi problémáik megoldására. Kérem, válassza ki ezeket. A KIVÁLASZTOTTAK KÖZÜL És melyik jöhet ezek közül leginkább számításba?

26 Legfontosabb (leginkább számításba jöhet) 1 VÁLASZ! További említések Nem választotta 1. Összébb húzzák magukat 2. A megtakarításaikhoz, tartalékaikhoz nyúlnak (eladnak valamit) 3. Többletmunkát (másodállást, jövedelemkiegészítő munkát stb) próbálnak vállalni 4. Valamilyen új vállalkozásba kezdenek, vagy más vállalkozással próbálkoznak 5. Másutt, az ország más településén próbálnak jobb megélhetéshez jutni 6. Külföldön próbálnak szerencsét 7. Segélyért folyamodnak 8. Bankkölcsönt, gyorshitelt vesznek föl 9. Családtagtól, rokontól, baráttól kérnek kölcsön 10. Más magánszemélytől vesznek fel hitelt magas kamatra E BLOKK ELŐÍTÉLET, KÖZBIZTONSÁG, REND (AB) e 1. A parlamenti választáson szavazna-e Ön kedvenc pártja jelöltjére (az egyéni jelöltek között), ha az cigány volna? És...? igen nem 1. ha az cigány volna X 2. ha az nő volna X 3. ha az zsidó volna X e 2. És mit gondol, az emberek többsége szavazna-e kedvenc pártja jelöltjére (az egyéni jelöltek között), ha az cigány volna? És...? igen nem 1. ha az cigány volna X 2. ha az nő volna X 3. ha az zsidó volna X e 3. Mi a véleménye, az elmúlt négy-öt évben Magyarországon a zsidóellenesség nőtt, csökkent vagy nem változott? És a...? nött csökkent nem változott 1. zsidóellenesség X 2. cigányellenesség X 3. idegenellenesség X e 4. És hogyan ítéli meg, ma Magyarországon a zsidóellenesség jelentős mértékű, vagy nem annyira jelentős, de nem elhanyagolható, vagy nem igazán számottevő? jelentős nem annyira jelentős, de nem elhanyagolható nem igazán számottevő

27 27 1. zsidóellenesség X 2. cigányellenesség X 3. idegenellenesség X e 5. Mennyire ért Ön egyet a következő kijelentésekkel? Az iskolai osztályzatnak megfelelően 5-től 1-ig válaszoljon: 5-öst adjon, ha teljesen egyetért, 1-est, ha egyáltalán nem ért egyet. Természetesen a közbülső osztályzatokat is használhatja! 1. A cigányoknak több segítséget kellene adni, mint a nem cigányoknak. 2. A cigány lakosság számának növekedése veszélyezteti a társadalom biztonságát. 3. A cigányok közül sokan azért nem dolgoznak, mert nem kapnak munkát. 4. Csak helyeselni lehet, hogy még vannak olyan szórakozóhelyek, ahová a cigányokat nem engedik be. teljesen egyetért egyáltalán nem ért egyet 5. A bűnözési hajlam a cigányok vérében van. 6. Minden cigány gyermeknek joga van arra, hogy a nem cigányokkal közös iskolai osztályokban tanulhasson. e 6. Néhány népről, nemzetiségről kérdezném. Mennyire tartja rokonszenvesnek vagy ellenszenvesnek őket? Személyes véleménye alapján hogyan helyezné el az emberek következő csoportjait a +34. VÁLASZLAP+ -on jelzett a fokozatokon? Tehát mennyire rokonszenvesek, vagy ellenszenvesek Önnek a...? És a...? nagyon ellenszenvesek nagyon rokonszenvesek 1. kínaiak X 2. németek X 3. oroszok X 4. amerikaiak X 5. arabok X 6. románok X 7. zsidók X 8. szlovákok X 9. cigányok / romák X 10. osztrákok X e 7. Az elmúlt négy-öt évben előfordult-e Önnel és családjával, hogy a +35. VÁLASZLAP+ -on felsorolt egyik vagy másik bűncselekmény károsultja lett? A KIVÁLASZTOTTAK KÖZÜL (Volt-e köztük olyan, amelyik) komolyabb kárt okozott, súlyosabban érintette Önöket? Előfordult, súlyosabban érintette őket Előfordult, nem volt komoly kár Nem fordult elő

28 1. autó feltörése 2. autó ellopása 3. baromfi, háziállat ellopása 4. erőszakos támadás, személyes veszélyeztetés 5. lakásbetörés 6. utcai rablás, zsebtolvajlás 7. vetemény, gyümölcsös megdézsmálása e 8. 1 nagyon rossz 2 rossz 3 közepes 4 jó, vagy 5 nagyon jó? Tapasztalata szerint az ön lakóhelyén milyen a közbiztonság? e 8.b. Véleménye szerint, az elmúlt 4-5 évben... 1 romlott, 2 nem változott, vagy 3 javult a környéken a közbiztonság? e 9. Van-e a környéken olyan hely, ahol félne éjjel egyedül sétálni? 1 van 2 nincs e 10. Véleménye szerint elegendő számú rendőrjárőr biztosítja környékükön a közbiztonságot? 1 igen 2 nem e 11. Mennyire ért egyet a következő kijelentésekkel: kérem, ismét 5-től 1-ig osztályozzon. (A Mediánnál el van számozva, ott a 2-es helyett 3-as van!) 1. A mai világban sötétedés után már nem lehet nyugodtan egyedül sétálni. 2. A jelenleginél jóval szigorúbb büntetésekre volna szükség a rend helyreállításához. teljesen egyetért egyáltalán nem ért egyet H BLOKK EURÓPAI UNIÓ (ABC) h 1. Mi mindannyian különféle csoportokhoz tartozunk. Vannak közülük fontosabbak számunkra, míg mások kevésbé fontosak. Kérem, mondja meg, hogy a +36. VÁLASZLAP+ -on felsoroltak közül az Ön számára melyik besorolás a legfontosabb, ha magát akarja jellemezni? És a második legfontosabb? És a harmadik? első második harmadik NEM EMLÍTI 1. a szakmája, foglalkozása X 2. a nemzeti hovatartozása X 3. a neme, azaz, hogy férfi vagy nő X

29 29 4. az életkora, azaz, hogy fiatal, középkorú vagy idős első második harmadik NEM EMLÍTI X 5. vallási hovatartozása X 6. a politikai pártállása X 7. az etnikai / nemzetiségi származása X 8. a társadalmi osztály vagy réteg, ahová tartozik X 9. az a település, ahol él X 10. az, hogy európai X h 2. Kérem mondja meg hogy mennyire kötődik Ön ehhez a településhez, ahol él? És mennyire kötődik... h 3. h 4. nagyon eléggé kevéssé egyáltalán nem 1. EHHEZ A TELEPÜLÉSHEZ 4 2. ehhez a megyéhez 4 3. Magyarországhoz 4 4. Európához 4 4. Azóta, hogy Magyarország csatlakozott az Európai Unióhoz, tapasztalta-e Ön a csatlakozásnak valamilyen előnyét? 2 igen 1 nem És tapasztalta-e a csatlakozásnak valamilyen hátrányát? 2 igen 1 nem h 5. Mennyire büszke Ön arra, hogy magyar: 4 nagyon büszke, 3 büszke, 2 nem túl büszke vagy 1 egyáltalán nem büszke? h 6. És mennyire büszke arra, hogy az Európai Unió állampolgára: 4 nagyon büszke, 3 büszke, 2 nem túl büszke vagy 1 egyáltalán nem büszke?

30 h 7. Kérem, hogy a +37. VÁLASZLAP+ segítségével mondja meg mennyire ért egyet, vagy nem ért egyet a következő kijelentésekkel. egyet is teljesen egyetért egyetért ért meg nem is nem ért egyet egyáltal án nem ért egyet h Az Európai Unióhoz való csatlakozás után Magyarország gyors ütemben zárkózhat fel Európa fejlett részéhez. 2. Az Európai Unióba való belépés az ország függetlenségét jelentősen csorbította. 3. Magyarország csak másodrendű tagja az Európai Uniónak. 4. Az euró bevezetése túlzott áremelkedést okozhat. 5. Magyarország jobban jár, ha bevezeti az eurót, mintha megőrizné a nemzeti valutáját. 6. Az Európai Uniós tagságunk nélkül már ma is súlyosabb lenne a helyzetünk 7. Az EU-tól kapott támogatások megfelelően hasznosulnak a gazdaságban. 5. Kérem, mondja meg, hogy a következő állítások közül melyik igaz Önre és melyik nem? igaz nem igaz 1. Személyesen tapasztalta, hogy az EU-hoz való csatlakozásunk miatt nőttek a bolti árak X 2. Ön vagy családja támogatásban részesül az Európai Unió mezőgazdasági alapjából. 3. (CSAK HA DOLGOZIK) A cég, szövetkezet vagy intézmény, ahol dolgozik, már részt vett valamilyen Európai Uniós pályázatban. 4. (MINDENKITŐL) (Mindezeken kívül) Ön, személy szerint jelentkezett már valamilyen Európai Uniós pályázatra, vagy ösztöndíjra. 5. A település, ahol él, részesül(t) valamilyen támogatásban az EU által biztosított pénzalapokból X X X X h 9. A következő álláspontok közül melyik áll a legközelebb az Ön véleményéhez: 1 jó lenne megengedni, hogy külföldiek is törvényesen vásárolhassanak termőföldet Magyarországon, 2 nem szabad megengedni, hogy külföldiek termőföldet vásárolhassanak Magyarországon, vagy 3 nem szabad megengedni, hogy külföldiek termőföldet vásárolhassanak Magyarországon, és az utóbbi években a birtokukba került földeket a kormány segítségével ismét magyar kézbe kell juttatni? h 10. Ön melyik véleménnyel ért inkább egyet: 1 az Európai Unióhoz való csatlakozás Magyarország számára inkább előnyökkel vagy 2 az Európai Unióhoz való csatlakozás Magyarország számára inkább hátrányokkal járt?

31 31 h 11. Mennyire ért Ön egyet a következő kijelentésekkel? Az iskolai osztályzatnak megfelelően 5-től 1-ig válaszoljon: 5-öst adjon, ha teljesen egyetért, 1-est, ha egyáltalán nem ért egyet. Természetesen a közbülső osztályzatokat is használhatja! Tehát mennyire ért azzal egyet, hogy az Ön számára nagyon fontos, az hogy? És azzal, hogy? 1. nagyon fontos, hogy kik lesznek az Európai Parlament képviselői 2. nagyon fontos, hogy mely párt nyeri el a legtöbb mandátumot az Európai Parlament választása során 3. nagyon fontos, hogy mely párt nyeri el a legtöbb mandátumot a hazai országgyűlési választás során. teljesen egyetért egyáltalán nem ért egyet h 12. Egyes vélemények szerint az európai egységesítés folyamatát tovább kellene vinni az eddigihez képest. Mások szerint ez máris túl messzire ment. Kérem, helyezze el magát egy 0 és 10 közötti skálán, ahol a 0 fokozat a máris túl messzire ment, a másik végponton a10-es fokozat a tovább kellene vinni álláspontot fejezi ki. Ezen a +38. VÁLASZLAP+ -on melyik fokozat fejezi ki legjobban az Ön álláspontját? máris túl tovább kellene vinni messzire ment az egységesítést az egységesítés h 13. h 14. Most néhány további kérdést tennék fel az Európai Unióról, kérem, minden esetben mondja meg, hogy helyes vagy nem helyes az abban foglalt állítás. Ha nem tudja megmondani, csak jelezze, és máris megyünk tovább a következő kérdéshez. helyes nem helyes 1. Svájc tagja az Európai Uniónak X 2. Az Európai Bizottság elnőke José Manuel Barroso X 3. Az Európai Unió minden tagállama ugyanannyi képviselőt választ az Európai Parlamentbe. 4. Az Európai Unió Tanácsának elnöki posztját hat havonként más és más ország tölti be. És azt meg tudná-e mondani, hogy jelenleg hány tagállama van az Európai Uniónak? X X 2 27 tagállam 1 más válasz 9 H1 EP-VÁLASZTÁS(ABC) Szondánál ez a kérdőív elején van h1 1. Hamarosan Európai Parlamenti választásra kerül sor. Hogyan tudja, ennek időpontja 1 június első felében 2 június második felében, vagy 3 később lesz?

32 h1 2. Az előző Európai Parlamenti választás 2004-ben volt. Meg tudná-e mondani, ezen a részvétel Magyarországon 1 50 % feletti 2 körülbelül 50%-os vagy, vagy 3 50% alatti volt? h1 3. Hogyan emlékszik, részt vett-e Ön ezen az (Európai Parlamenti) választáson 2004-ben? És..? a. A 2004-os Európai Parlamenti választáson b. Előtte a 2003-os népszavazáson az Európai Uniós csatlakozásról nem volt szavazati joga (biztosan) részt vett úgy emlékszik részt vett úgy emlékszik, nem vett részt (biztosan) nem vett részt h1 4. Ön szerint az előbb felsorolt események mennyire voltak fontosak? Kérem, az iskolai osztályzatnak megfelelően válaszoljon: 5-öst adjon, ha a szóban forgó esemény Ön szerint nagyon fontos volt, 1-est, ha egyáltalán nem volt fontos. (Természetesen a közbülső osztályzatokat is használhatja.) Tehát mennyire volt fontos a. nagyon fontos volt egyáltalán nem volt fontos a. A 2004-os Európai Parlamenti választás? b. És a 2003-os népszavazás az Európai Uniós csatlakozásról? h1 5. És mit mondana a most sorra kerülő Európai Parlamenti választás mennyire lesz fontos? nagyon fontos egyáltalán nem fontos X A most megrendezésre kerülő EP-választás h1 6. Mit gondol, körülbelül hányan fognak részt venni ezen az Európai Parlamenti választáson: 1 35 százalék alatt, százalék között, százalék között, százalék között, vagy 5 65 százalék fölött. h1 7. És Ön szerint a mostani Európai Parlamenti választáson 1 többen fognak szavazni, 2 kevesebben fognak szavazni, vagy 3 nagyjából ugyan annyian fognak szavazni, mint a 2004-es alkalommal?

A TÁRKI ADATFELVÉTELEINEK DOKUMENTUMAI. Népszavazás. Omnibusz 2008/02. A kutatás dokumentációja

A TÁRKI ADATFELVÉTELEINEK DOKUMENTUMAI. Népszavazás. Omnibusz 2008/02. A kutatás dokumentációja A TÁRKI ADATFELVÉTELEINEK DOKUMENTUMAI Népszavazás Omnibusz 2008/02 A kutatás dokumentációja 2008 2 Az adatfelvételben közreműködtek: Balogh Anikó Czeglédi Tibor Dencső Blanka Fáklya Éva Németh Valéria

Részletesebben

OMNIBUSZ 99/5. A válaszadás önkéntes! sorszám. 1 fõcím. 2 pótcím. 1999...hónap... nap... óra... perctõl. Település neve:... Budapesten kerület:

OMNIBUSZ 99/5. A válaszadás önkéntes! sorszám. 1 fõcím. 2 pótcím. 1999...hónap... nap... óra... perctõl. Település neve:... Budapesten kerület: sorszám 1 fõcím 2 pótcím OMNIBUSZ 99/5 A válaszadás önkéntes! Település neve:... Budapesten kerület: Kijelentem, hogy az általam kezelt és felvett adatokat bizalmasan kezelem, azokat csak a kutatásban

Részletesebben

OMNIBUSZ 2004/10. A válaszadás önkéntes! sorszám. 2004. 10... nap... óra... perctől

OMNIBUSZ 2004/10. A válaszadás önkéntes! sorszám. 2004. 10... nap... óra... perctől sorszám A KÉRDEZETT 1955 ÉS 1986 KÖZÖTT SZÜLETETT (18-49 ÉVES)? 1 igen 2 nem X OMNIBUSZ 2004/10 A válaszadás önkéntes! Település neve:... Budapesten kerület: Kijelentem, hogy az általam kezelt és felvett

Részletesebben

Ifjúságkutatás 1997 "FIATAL" kérdőív

Ifjúságkutatás 1997 FIATAL kérdőív 1 főcím 2 pótcím sorszám Ifjúságkutatás 1997 "FIATAL" kérdőív A válaszadás önkéntes! A kérdezés helye: 1 - Salgótarján 2 - Sopron Kijelentem, hogy az általam kezelt és felvett adatokat bizalmasan kezelem,

Részletesebben

kérdőív 2000/3 A válaszadás önkéntes! sorszám 1 főcím 2 pótcím 2000. 03... nap... óra... perctől HA PÓTCÍMEN KÉRDEZEL, A KULCS SZÁMA: 1 2 3 4 5 6

kérdőív 2000/3 A válaszadás önkéntes! sorszám 1 főcím 2 pótcím 2000. 03... nap... óra... perctől HA PÓTCÍMEN KÉRDEZEL, A KULCS SZÁMA: 1 2 3 4 5 6 1 főcím 2 pótcím sorszám HA PÓTCÍMEN KÉRDEZEL, A KULCS SZÁMA: 1 2 3 4 5 6 kérdőív 2000/3 A válaszadás önkéntes! Település neve:... Budapesten kerület: Kijelentem, hogy az általam kezelt és felvett adatokat

Részletesebben

Omnibusz 2001/5. kérdőív. A válaszadás önkéntes! 1 főcím 2 pótcím. sorszám. Település neve:... Budapesten kerület: Kérdező aláírása:...

Omnibusz 2001/5. kérdőív. A válaszadás önkéntes! 1 főcím 2 pótcím. sorszám. Település neve:... Budapesten kerület: Kérdező aláírása:... sorszám 1 főcím 2 pótcím HA PÓTCÍMEN KÉRDEZEL, A KULCS SZÁMA: 1 2 3 4 5 6 Omnibusz 2001/5 kérdőív A válaszadás önkéntes! Település neve:... Budapesten kerület: Kijelentem, hogy az általam kezelt és felvett

Részletesebben

HÁNYADSZOR JÁRTÁL A KÉRDEZETT LAKÁSÁN, AMIKOR ELKÉSZÜLT AZ INTERJÚ? fős OMNIBUSZ 2002/10. A válaszadás önkéntes!

HÁNYADSZOR JÁRTÁL A KÉRDEZETT LAKÁSÁN, AMIKOR ELKÉSZÜLT AZ INTERJÚ? fős OMNIBUSZ 2002/10. A válaszadás önkéntes! 1 főcím 2 pótcím sorszám HA PÓTCÍMEN KÉRDEZEL, A KULCS SZÁMA: 1 2 3 4 5 6 HÁNYADSZOR JÁRTÁL A KÉRDEZETT LAKÁSÁN, AMIKOR ELKÉSZÜLT AZ INTERJÚ? ÖSSZESEN HÁNY FŐS A HÁZTARTÁS?: fős A háztartásban lakó 18

Részletesebben

OMNIBUSZ 2003/5. A válaszadás önkéntes! sorszám. 1 főcím 2 pótcím. 2003. 05... nap... óra... perctől ÖSSZESEN HÁNY FŐS A HÁZTARTÁS?

OMNIBUSZ 2003/5. A válaszadás önkéntes! sorszám. 1 főcím 2 pótcím. 2003. 05... nap... óra... perctől ÖSSZESEN HÁNY FŐS A HÁZTARTÁS? 2 sorszám 1 főcím 2 pótcím HA PÓTCÍMEN KÉRDEZEL, A KULCS SZÁMA: 1 2 3 4 5 6 ÖSSZESEN HÁNY FŐS A HÁZTARTÁS?: fős A háztartásban lakó 18 éves és idősebb személyek száma: Ebből a férfiak száma: fő fő OMNIBUSZ

Részletesebben

OMNIBUSZ 2003/12. A válaszadás önkéntes! sorszám. 1 főcím. 2 pótcím. 2003. 12... nap... óra... perctől ÖSSZESEN HÁNY FŐS A HÁZTARTÁS?

OMNIBUSZ 2003/12. A válaszadás önkéntes! sorszám. 1 főcím. 2 pótcím. 2003. 12... nap... óra... perctől ÖSSZESEN HÁNY FŐS A HÁZTARTÁS? 1 főcím sorszám 2 pótcím ÖSSZESEN HÁNY FŐS A HÁZTARTÁS?: fős A háztartásban lakó 18 éves és idősebb személyek száma: Ebből a férfiak száma: fő fő A KÉRDEZETT 1954 ÉS 1985 KÖZÖTT SZÜLETETT (18-49 ÉVES)?

Részletesebben

A DOLGOZÓ FIATALOK TÁRSADALMI ÉS SZAKMAI SZOCIALIZÁCIÓJA ÉS ÉRTÉKORIENTÁCIÓI

A DOLGOZÓ FIATALOK TÁRSADALMI ÉS SZAKMAI SZOCIALIZÁCIÓJA ÉS ÉRTÉKORIENTÁCIÓI MSZMP KB TÁRSADALOMTUDOMÁNYI INTÉZET MSZMP POLITIKAI FŐISKOLA SZOCIOLÓGIAI TANSZÉK A DOLGOZÓ FIATALOK TÁRSADALMI ÉS SZAKMAI SZOCIALIZÁCIÓJA ÉS ÉRTÉKORIENTÁCIÓI KÉRDŐÍV A VÁLASZADÁS ÖNKÉNTES! A kérdezés

Részletesebben

Enyedi Zsolt: Smartvote kísérletek a Norvég Projekt keretében

Enyedi Zsolt: Smartvote kísérletek a Norvég Projekt keretében Enyedi Zsolt: Smartvote kísérletek a Norvég Projekt keretében Ahogy a világ számos országában, így Magyarországon is megjelentek az elmúlt évtizedben a szavazati tanácsot adó internetes oldalak, a smartvote

Részletesebben

HA PÓTCÍMEN KÉRDEZEL, A KULCS SZÁMA: 1 2 3 4 5 6 OMNIBUSZ 2000/9. kérdőív. A válaszadás önkéntes! Település neve:... Budapesten kerület:

HA PÓTCÍMEN KÉRDEZEL, A KULCS SZÁMA: 1 2 3 4 5 6 OMNIBUSZ 2000/9. kérdőív. A válaszadás önkéntes! Település neve:... Budapesten kerület: sorszám 1 főcím 2 pótcím HA PÓTCÍMEN KÉRDEZEL, A KULCS SZÁMA: 1 2 3 4 5 6 OMNIBUSZ 2000/9 kérdőív A válaszadás önkéntes! Település neve:... Budapesten kerület: Kijelentem, hogy az általam kezelt és felvett

Részletesebben

TÁRKI HÁZTARTÁS MONITOR. Egyéni kérdőív. 1984.12.31. előtt születettektől kell kérdezni. A válaszadás önkéntes!

TÁRKI HÁZTARTÁS MONITOR. Egyéni kérdőív. 1984.12.31. előtt születettektől kell kérdezni. A válaszadás önkéntes! HÁZTARTÁS sorszáma válaszoló személy sorszáma TÁRKI HÁZTARTÁS MONITOR Egyéni kérdőív 1984.12.31. előtt születettektől kell kérdezni 2000 A válaszadás önkéntes! Település neve:... Budapesten kerület: Kijelentem,

Részletesebben

Aktív állampolgárság az iskolában és azon túl A kutatási eredmények összefoglalása munkaanyag

Aktív állampolgárság az iskolában és azon túl A kutatási eredmények összefoglalása munkaanyag Aktív állampolgárság az iskolában és azon túl A kutatási eredmények összefoglalása munkaanyag Kurt Lewin Alapítvány 2012. július Köszönetnyilvánítás: A kutatásban való részvételükért köszönettel tartozunk:

Részletesebben

TÁRKI HÁZTARTÁS MONITOR 2001

TÁRKI HÁZTARTÁS MONITOR 2001 HÁZTARTÁS sorszáma válaszoló személy sorszáma TÁRKI HÁZTARTÁS MONITOR 2001 1985.12.31. előtt születettektől kell kérdezni 2001 A válaszadás önkéntes! Település neve:... Budapesten kerület: Kijelentem,

Részletesebben

HÁZTARTÁS. kérdõív. A válaszadás önkéntes! Település neve:... Budapesten kerület: 1996... hónap... nap... óra... perctõl

HÁZTARTÁS. kérdõív. A válaszadás önkéntes! Település neve:... Budapesten kerület: 1996... hónap... nap... óra... perctõl 5 Hullám lakás sorszáma a háztartás válaszoló Háztartáslapról sorszáma egyén sorszáma 96 felbomlás kód Magyar Háztartás Panel HÁZTARTÁS kérdõív 1996 A válaszadás önkéntes! Település neve:... Budapesten

Részletesebben

b. A válaszoló 18 éves vagy idősebb: 1989-ben vagy előtte született? 1 igen 0 nem

b. A válaszoló 18 éves vagy idősebb: 1989-ben vagy előtte született? 1 igen 0 nem HÁZTARTÁS sorszáma válaszoló személy sorszáma I. A HÁZTARTÁS KÉRDŐÍV SEGÍTSÉGÉVEL VÁLASZOLD MEG: a. Összesen hány fős a háztartás? fős b. A válaszoló 18 éves vagy idősebb: 1989-ben vagy előtte született?

Részletesebben

A rendszerváltoztatást követő kormányok politikai és gazdasági teljesítménye V. A Gyurcsány- és Bajnaikormányok

A rendszerváltoztatást követő kormányok politikai és gazdasági teljesítménye V. A Gyurcsány- és Bajnaikormányok A rendszerváltoztatást követő kormányok politikai és gazdasági teljesítménye V. A Gyurcsány- és Bajnaikormányok Kovács János vezető elemző Kovács János 1 Gyurcsány Ferenc új lendületet adott az MSZP-nek,

Részletesebben

J e g y zőkönyv AIÜB-V-5/2011. (AIÜB-V-8/2010-2014.)

J e g y zőkönyv AIÜB-V-5/2011. (AIÜB-V-8/2010-2014.) AIÜB-V-5/2011. (AIÜB-V-8/2010-2014.) J e g y zőkönyv az Országgyűlés Alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottság Az országgyűlési képviselők számának csökkentéséhez szükséges választójogi reformot

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Pápa Város Önkormányzata Képviselőtestületének 2011. március 17-i ülésén, a Városháza A épületének nagytermében.

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Pápa Város Önkormányzata Képviselőtestületének 2011. március 17-i ülésén, a Városháza A épületének nagytermében. 1 PÁPA VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÉPVISELŐTESTÜLETE Szám: 1/1-25/2011. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Pápa Város Önkormányzata Képviselőtestületének 2011. március 17-i ülésén, a Városháza A épületének nagytermében.

Részletesebben

Közvélemény-kutatás. a 18 évesnél idősebb, magukat roma nemzetiségűnek valló, IX. kerületi lakosság körében. Roma Koncepció.

Közvélemény-kutatás. a 18 évesnél idősebb, magukat roma nemzetiségűnek valló, IX. kerületi lakosság körében. Roma Koncepció. Közvélemény-kutatás a 18 évesnél idősebb, magukat roma nemzetiségűnek valló, IX. kerületi lakosság körében Roma Koncepció témájában KUTATÁSI JELENTÉS 2015. november készítette: Melles Ágnes agnes.melles@tarki.hu

Részletesebben

Szociálpolitika II. KÉRDŐÍV az 1985. évi panelkutatáshoz

Szociálpolitika II. KÉRDŐÍV az 1985. évi panelkutatáshoz MAGYAR RÁDIÓ ÉS MAGYAR TELEVÍZIÓ Tömegkommunikációs Kutatóközpont 1054 Budapest, Akadémia utca 17. A VÁLASZADÁS ÖNKÉNTES! SORSZÁM:. Az interjú milyen címen készült? 1 főcímen 2 pótcímen ALMINTA: 6 Szociálpolitika

Részletesebben

ZA5949. International Social Survey Programme 2012 (Hungary) Country Questionnaire

ZA5949. International Social Survey Programme 2012 (Hungary) Country Questionnaire ZA5949 International Social Survey Programme 2012 (Hungary) Country Questionnaire s o r s z á m ÖSSZESEN HÁNY FİS A HÁZTARTÁS? fıs A KÉRDEZETT SZÜLETÉSI ÉVE: 1 9 A KÉRDEZETT NEME: 1 2 A KÉRDEZETT DOLGOZIK-E?

Részletesebben

2010. II. negyedév Választási különszám VI. évfolyam II. szám Országgyűlési képviselőnk: Arnóth Sándor

2010. II. negyedév Választási különszám VI. évfolyam II. szám Országgyűlési képviselőnk: Arnóth Sándor 2010. II. negyedév Választási különszám VI. évfolyam II. szám Országgyűlési képviselőnk: Arnóth Sándor 1.Mióta foglalkozik közügyekkel? Mit jelent az Ön számára a választókerülete? - Tősgyökeres püspökladányi

Részletesebben

HA PÓTCÍMEN KÉRDEZEL, A KULCS SZÁMA: 1 2 3 4 5 6

HA PÓTCÍMEN KÉRDEZEL, A KULCS SZÁMA: 1 2 3 4 5 6 sorszám 1 főcím 2 pótcím HA PÓTCÍMEN KÉRDEZEL, A KULCS SZÁMA: 1 2 3 4 5 6 HÁNYADSZOR JÁRTÁL A KÉRDEZETT LAKÁSÁN, AMIKOR ELKÉSZÜLT AZ INTERJÚ VÁLASZOLT A VÁLLALKOZÓK KÉRDŐÍVRE? 1 igen 2 nem HA IGEN : MELYIK

Részletesebben

Tanácskozási joggal jelen van: Kiss Gábor alpolgármester, Pfliegler Péter alpolgármester

Tanácskozási joggal jelen van: Kiss Gábor alpolgármester, Pfliegler Péter alpolgármester MISKOLC MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSE I-2175-12/2012. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlésének 2012. április 26. napján, 9.00 órai kezdettel a Polgármesteri Hivatal Konferencia

Részletesebben

AC-EB 01 Projektszám: 11200230

AC-EB 01 Projektszám: 11200230 MAGYAR GALLUP INTÉZET COMMISSION EUROPÉENNE Direction générale de l'éducation et de la culture 1033 Budapest, Fő tér 1. Citoyenneté et jeunesse Centre pour le citoyen (Visites et stages) Analyse de l'opinion

Részletesebben

J e g y zőkönyv. Nbb-1/2011. (Nbb-20/2010-2014.)

J e g y zőkönyv. Nbb-1/2011. (Nbb-20/2010-2014.) Nbb-1/2011. (Nbb-20/2010-2014.) J e g y zőkönyv az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságának 2011. február 8-án, kedden, 11 óra 02 perckor a Képviselői Irodaház I. emelet III. számú tanácstermében megtartott

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V Szám: /2012. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Petőfiszállás Község, Pálmonostora Község és Gátér Község Önkormányzatok Képviselő-testületeinek 2012. február 13-án a Körjegyzőségi Hivatal Pálmonostori Kirendeltsége

Részletesebben

A TÁRKI ADATFELVÉTELEINEK DOKUMENTUMAI. Phare. A kutatás dokumentációja és alapsorai. Háziorvos kérdő ív Interjú az önkormányzati tisztségviselő vel

A TÁRKI ADATFELVÉTELEINEK DOKUMENTUMAI. Phare. A kutatás dokumentációja és alapsorai. Háziorvos kérdő ív Interjú az önkormányzati tisztségviselő vel A TÁRKI ADATFELVÉTELEINEK DOKUMENTUMAI Phare A kutatás dokumentációja és alapsorai Háziorvos kérdő ív Interjú az önkormányzati tisztségviselő vel Az Európai Unió HU9302 sz. Phare Egészségügyi reformprogramja

Részletesebben

A rendszerváltoztatást követő kormányok politikai és gazdasági teljesítménye I. Az Antall-kormány

A rendszerváltoztatást követő kormányok politikai és gazdasági teljesítménye I. Az Antall-kormány A rendszerváltoztatást követő kormányok politikai és gazdasági teljesítménye I. Az Antall-kormány Kovács János vezető elemző Kovács János 1 Az Antall-kormány A politikai rendszerváltoztatás utáni első

Részletesebben

Kijelentem, hogy az általam kezelt és felvett személyi adatokat bizalmasan kezelem, azokat csak a kutatásban illetékes személynek adom át.

Kijelentem, hogy az általam kezelt és felvett személyi adatokat bizalmasan kezelem, azokat csak a kutatásban illetékes személynek adom át. sorszám 1 főcím 2 pótcím CSALÁD kérdőív 1996 A válaszadás önkéntes! Település neve: - Budapest - kerület: 30 - Dunakeszi 40 - Nagykovácsi 50 - Pécel 60 - Szentendre Kijelentem, hogy az általam kezelt és

Részletesebben

Fogalomtár és Gyakran Ismételt Kérdések (GYIK) a Demokráciajátékhoz

Fogalomtár és Gyakran Ismételt Kérdések (GYIK) a Demokráciajátékhoz Fogalomtár és Gyakran Ismételt Kérdések (GYIK) a Demokráciajátékhoz Fogalomtár A törvényalkotás folyamata: az Alaptörvény szerint a köztársasági elnök, a kormány, minden országgyűlési bizottság és bármely

Részletesebben

VÁLASZTÁS KUTATÁS. II. hullám EP-2009 A VÁLTOZAT. 2009. április - június. A válaszadás önkéntes! Kérdező aláírása: kérdezői igazolványszám

VÁLASZTÁS KUTATÁS. II. hullám EP-2009 A VÁLTOZAT. 2009. április - június. A válaszadás önkéntes! Kérdező aláírása: kérdezői igazolványszám 1 s o r s z á m VÁLASZTÁS KUTATÁS II. hullám EP-2009 A VÁLTOZAT 2009. április - június A válaszadás önkéntes! Település neve: Budapesten kerület: Kijelentem, hogy az általam kezelt és felvett adatokat

Részletesebben

a kérdező aláírása. igazolványszáma

a kérdező aláírása. igazolványszáma sorszám intézmény sorszáma DIÁKHITEL KÉRDŐ ÍV A kérdezés kezdete: 2003. hó... nap... óra... perctől a kérdező aláírása. igazolványszáma A TÁRKI Rt. a Postabank megbízásából olyan kérdőíves vizsgálatot

Részletesebben

A VÁLASZADÁS NÉV NÉLKÜLI!!

A VÁLASZADÁS NÉV NÉLKÜLI!! "Bodrogközi Információs Pontok" TÁMOP-5.1.1-11/1/A-2012-0009 Bodrogközi Többcélú Kistérségi Társulás 3973 Cigánd, Fő utca 80. KÉRDŐÍV A BODROGKÖZI MŰVELŐDÉSI ÉS SZABADIDŐ ELTÖLTÉSI SZOKÁSOK ÉS IGÉNYEK

Részletesebben

Bauer Tamás Cukor a sebbe

Bauer Tamás Cukor a sebbe Bauer Tamás Cukor a sebbe Amennyire én emlékszem, a szomszéd országokban kisebbségben élő magyarok követelései között a rendszerváltás éveiben, amikor a kommunista rendszerek összeomlását követően, az

Részletesebben

2011. november DIGITÁLIS ÁTÁLLÁS MONITORING 2011. (1. FÉLÉV) KUTATÁSI EREDMÉNYEK LAKOSSÁGI ADATOK

2011. november DIGITÁLIS ÁTÁLLÁS MONITORING 2011. (1. FÉLÉV) KUTATÁSI EREDMÉNYEK LAKOSSÁGI ADATOK 2011. november DIGITÁLIS ÁTÁLLÁS MONITORING 2011. (1. FÉLÉV) KUTATÁSI EREDMÉNYEK LAKOSSÁGI ADATOK 2 KULCSMUTATÓK 3 ELSŐDLEGES TÉVÉVÉTELI MÓD* IDŐSORA Ma 3 950 ezer tévéző magyarországi háztartás van. A

Részletesebben

ZA4530. Eurobarometer 67.2. Country Specific Questionnaire Hungary

ZA4530. Eurobarometer 67.2. Country Specific Questionnaire Hungary ZA0 Eurobarometer 67. Country Specific Questionnaire Hungary A Projekt témaszáma (0-0) EB67. A B Ország kódja (06-07) EB67. B C EOS témaszáma (08-0) EB67. C D Kérdőív sorszáma (-6) E EB67. D Véletlenszerűen

Részletesebben

Udvarhelyi Szabolcs: Két választás Csehországban

Udvarhelyi Szabolcs: Két választás Csehországban Udvarhelyi Szabolcs: Két választás Csehországban Néha a közhely is lehet igaz, hiszen nagyon is igazuk van azoknak, akik történelminek minősítették a Csehországban 1996-ban tartott két szavazást, a parlament

Részletesebben

HÁNYADSZOR JÁRTÁL A KÉRDEZETT LAKÁSÁN, AMIKOR ELKÉSZÜLT AZ INTERJÚ? OMNIBUSZ 2001/9. A válaszadás önkéntes! Település neve:... Budapesten kerület:

HÁNYADSZOR JÁRTÁL A KÉRDEZETT LAKÁSÁN, AMIKOR ELKÉSZÜLT AZ INTERJÚ? OMNIBUSZ 2001/9. A válaszadás önkéntes! Település neve:... Budapesten kerület: sorszám 1 főcím 2 pótcím HA PÓTCÍMEN KÉRDEZEL, A KULCS SZÁMA: 1 2 3 4 5 6 HÁNYADSZOR JÁRTÁL A KÉRDEZETT LAKÁSÁN, AMIKOR ELKÉSZÜLT AZ INTERJÚ? A háztartásban lakó 18 éves és idősebb személyek száma: Ebből

Részletesebben

Szigetvári Viktor előadása

Szigetvári Viktor előadása Szigetvári Viktor előadása info@penzugykutato.hu Tel: +36.1.335.0807 Fax: +36.1.335.0828 Összefoglaló Szigetvári Viktor előadásáról Pénzügykutató Napok, 2012. október 26. Visegrád Mivel mind a független

Részletesebben

Híradóelemzés 2013. IV. negyedév és éves összesítő

Híradóelemzés 2013. IV. negyedév és éves összesítő Híradóelemzés 2013. IV. negyedév és éves összesítő a Nézőpont Intézet Médiaműhelyének elemzése Készült: 2014. január 13. 1 2014. január 13. HÍRADÓELEMZÉS 2013. IV. NEGYEDÉV ÉS ÉVES ÖSSZESÍTŐ Összefoglaló

Részletesebben

SORSZÁM BLOKKSZÁM 0 1 5 6 ORSZÁG C - 2009 PANEL II. EP 2009 VÁLASZTÁSKUTATÁS

SORSZÁM BLOKKSZÁM 0 1 5 6 ORSZÁG C - 2009 PANEL II. EP 2009 VÁLASZTÁSKUTATÁS SORSZÁM 1 2 3 4 BLOKKSZÁM 0 1 5 6 ORSZÁG C - 2009 PANEL II. EP 2009 VÁLASZTÁSKUTATÁS 02 2 SORSZÁM 1 2 3 4 BLOKKSZÁM 0 2 5 6 AZ ADATSZOLGÁLTATÁS ÖNKÉNTES! (AZ ÖN SZEMÉLYES ADATAIT A KÖZIGAZGATÁSI ÉS ELEKTRONIKUS

Részletesebben

Az összefogás a siker kulcsa

Az összefogás a siker kulcsa Az összefogás a siker kulcsa Az elmúlt időszakban különösen sokat hallhattak, olvashattak az előző évek eredményeiről, mégsem mehetünk el szó nélkül ezek mellett, mégpedig több okból sem. Egyrészt mind

Részletesebben

Tóbiás a Szanyi-botrányról: ez nem az MSZP véleménye http://nol.hu/velemeny/rezacs-vendegloje-1470015 Pletyka

Tóbiás a Szanyi-botrányról: ez nem az MSZP véleménye http://nol.hu/velemeny/rezacs-vendegloje-1470015 Pletyka Tóbiás a Szanyi-botrányról: ez nem az MSZP véleménye MSZPSzanyi Tibor Szanyi Tibor szavai nem tükrözik az MSZP véleményét, a szocialista párt teljes mértékben tiszteletben tartja a sajtószabadságot" mondta

Részletesebben

b. A válaszoló 18 éves vagy idősebb: 1987-ben vagy előtte született? 1 igen 0 nem

b. A válaszoló 18 éves vagy idősebb: 1987-ben vagy előtte született? 1 igen 0 nem HÁZTARTÁS sorszáma válaszoló személy sorszáma I. A HÁZTARTÁS KÉRDŐÍV SEGÍTSÉGÉVEL VÁLASZOLD MEG: a. Összesen hány fős a háztartás? fős b. A válaszoló 18 éves vagy idősebb: 1987-ben vagy előtte született?

Részletesebben

Alacsony részvétel mellett, döntetlen közeli eredmény Csepelen és Soroksáron

Alacsony részvétel mellett, döntetlen közeli eredmény Csepelen és Soroksáron Oldal 1 EP választások 2014 Alacsony részvétel mellett, döntetlen közeli eredmény Csepelen és Soroksáron Sok szempontból is kiegyensúlyozott eredmény született az Európai Parlamenti választásokon. Egyrészt

Részletesebben

Internet: http://bajnok.hu/ertesito E-mail: pista@bajnok.hu IV. évf. 9. sz., 2015. szept.

Internet: http://bajnok.hu/ertesito E-mail: pista@bajnok.hu IV. évf. 9. sz., 2015. szept. ÉRTESÍTŐ Internet: http://bajnok.hu/ertesito E-mail: pista@bajnok.hu IV. évf. 9. sz., 2015. szept. Tartalom Dr. Bajnok István: Az elmúlt 25 év 1 Dr. Bajnok István: Nemzeti dal 3 Szeptember azt iskolai

Részletesebben

Politikai tükör tükör

Politikai tükör tükör MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont mtatk Jelentés a magyar társadalom politikai gondolkodásmódjáról, politikai integráltságáról és részvételéről, 2015 Gerő Márton Szabó Gerő Márton Szabó Andrea Andrea

Részletesebben

Török Katalin. Roma fiatalok esélyeinek növelése a felsőoktatásban

Török Katalin. Roma fiatalok esélyeinek növelése a felsőoktatásban Török Katalin Roma fiatalok esélyeinek növelése a felsőoktatásban 1. Bevezetés A Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet (NCsSzI) Szociálpolitikai Főosztálya az Oktatási Minisztérium Hátrányos Helyzetű

Részletesebben

WIP Internet kérdőív. A válaszadás önkéntes! 2004 szeptember. sorszám. 2004...hó... nap... óra... perctől

WIP Internet kérdőív. A válaszadás önkéntes! 2004 szeptember. sorszám. 2004...hó... nap... óra... perctől sorszám I-IV. KÉRDÉSEKET A WIP KÉRDŐÍV SEGÍTSÉGÉVEL VÁLASZOLD MEG! I. A kérdezett 2 18 évnél fiatalabb (Wip 40. kérd.) 3 18 éves vagy idősebb I.a. Van 18 éven aluli tagja a háztartásnak? 1 van 2 nincs

Részletesebben

http://mszp.hu/calendar

http://mszp.hu/calendar 2012.06.21. csütörtök Továbbra is folytatható a szakszerű libatömés Magyarországon Javíthatatlan költségvetés Négymillióan a létminimum alatt Enni vagy nem lenni: az itt a kérdés! Megyeházákból szellemházak?

Részletesebben

BESZÁMOLÓ A TÁRSADALOM ÉS A GAZDASÁG FŐBB FOLYAMATAIRÓL*

BESZÁMOLÓ A TÁRSADALOM ÉS A GAZDASÁG FŐBB FOLYAMATAIRÓL* JELENTÉS BESZÁMOLÓ A TÁRSADALOM ÉS A GAZDASÁG FŐBB FOLYAMATAIRÓL* A Központi Statisztikai Hivatal, a statisztikai törvénynek megfelelően, évente átfogó elemzést készít a társadalmi és gazdasági folyamatokról

Részletesebben

Önkormányzatok versenye: a XIII. kerülettel az élen Budapest veri a vidéki Magyarországot Összefoglaló

Önkormányzatok versenye: a XIII. kerülettel az élen Budapest veri a vidéki Magyarországot Összefoglaló Önkormányzatok versenye: a XIII. kerülettel az élen Budapest veri a vidéki Magyarországot Összefoglaló A legkisebb adósággállománnyal a XIII. kerület, jóléti kiadásokban Salgótarján, vállalkozások számában

Részletesebben

ALAPSZABÁLY KERESZTÉNYDEMOKRATA NÉPPÁRT KDNP. Székhelye: 1123. Budapest, Greguss utca 9. 2005. május 21.

ALAPSZABÁLY KERESZTÉNYDEMOKRATA NÉPPÁRT KDNP. Székhelye: 1123. Budapest, Greguss utca 9. 2005. május 21. ALAPSZABÁLY KERESZTÉNYDEMOKRATA NÉPPÁRT KDNP Székhelye: 1123. Budapest, Greguss utca 9. 2005. május 21. Kereszténydemokrata Néppárt Budapest 2005 Felelős kiadó: Dr. Semjén Zsolt Nyomdai előkészítés: Színforrás

Részletesebben

EURÓPAI SZOCIÁLIS SZONDA KÉRDŐÍV

EURÓPAI SZOCIÁLIS SZONDA KÉRDŐÍV EURÓPAI SZOCIÁLIS SZONDA KÉRDŐÍV 2010 1 Kérdés száma Alap A1 A10 Témák Média, szociális biztonság Alap B1 B40 Politika, beleértve a politika iránti érdeklődést, hatásosságot, bizalmat, választási vagy

Részletesebben

J e g y zőkönyv. Ikt. sz.: OTB/99-1/2013. OTB-29/2013. sz. ülés (OTB-117/2010-2014. sz. ülés)

J e g y zőkönyv. Ikt. sz.: OTB/99-1/2013. OTB-29/2013. sz. ülés (OTB-117/2010-2014. sz. ülés) Ikt. sz.: OTB/99-1/2013. OTB-29/2013. sz. ülés (OTB-117/2010-2014. sz. ülés) J e g y zőkönyv az Országgyűlés Oktatási, tudományos és kutatási bizottságának 2013. november 11-én, hétfőn, 11 óra 30 perckor

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Készült: a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés 2007. december 14-i üléséről.

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Készült: a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés 2007. december 14-i üléséről. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: a 2007. december 14-i üléséről. Az ülés helye: a Megyeháza Díszterme. Jelen vannak: Barcza Gábor, Boldog István, Búsi Lajos, Dobos László, Farkas András Andor, Kovács Sándor,

Részletesebben

GVH VKK Ügyismertségi kérdőív 1. 2012

GVH VKK Ügyismertségi kérdőív 1. 2012 GVH VKK Ügyismertségi kérdőív 1. 2012 Jó napot kívánok, vagyok a Scale Research-től. Közvélemény kutatást végzünk a gazdasággal, kereskedelemmel, vásárlással kapcsolatos, aktuális kérdésekről. Lenne 10

Részletesebben

J e g y zőkönyv AIÜB-V-1/2010. AIÜB-V-1/2010-2014.

J e g y zőkönyv AIÜB-V-1/2010. AIÜB-V-1/2010-2014. AIÜB-V-1/2010. AIÜB-V-1/2010-2014. J e g y zőkönyv az Országgyűlés az Alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottsága az országgyűlési képviselők számának csökkentéséhez szükséges választójogi reformot

Részletesebben

A M É D I A T A N Á C S R É S Z É R E

A M É D I A T A N Á C S R É S Z É R E NEMZETI MÉDIA- ÉS HÍRKÖZLÉSI HATÓSÁG HIVATALA Szám: E L Ő T E R J E S Z T É S A M É D I A T A N Á C S R É S Z É R E Tárgy: a hallási fogyatékkal élők befogadását segítő feliratozással kapcsolatos kívánalmak

Részletesebben

Ikt. szám: NOB-40/30-2/2014. NOB-11/2014. sz. ülés (NOB-11/2014-2018. sz. ülés)

Ikt. szám: NOB-40/30-2/2014. NOB-11/2014. sz. ülés (NOB-11/2014-2018. sz. ülés) Ikt. szám: NOB-40/30-2/2014. NOB-11/2014. sz. ülés (NOB-11/2014-2018. sz. ülés) Jegyzőkönyv az Országgyűlés Nemzeti összetartozás bizottságának 2014. november 10-én, hétfőn, 10 óra 10 perckor az Országház

Részletesebben

KÉT ZACSKÓVAL KEZÉBEN MAGYARÁZOTT FODOR GÁBOR...19

KÉT ZACSKÓVAL KEZÉBEN MAGYARÁZOTT FODOR GÁBOR...19 1 A Magyar Országgyűlés Sajtószolgálata SAJTÓSZEMLE FODOR GÁBOR MINISZTERJELÖLT MEGHALLGATÁSA A KÖRNYEZETVÉDELMI BIZOTTSÁG ÜLÉSÉN (A hírügynökségek, napilapok, elektronikus média alapján) 2007. április

Részletesebben

J e g y zőkönyv EMBCB-14/2010. (EMBCB-14/2010-2014.)

J e g y zőkönyv EMBCB-14/2010. (EMBCB-14/2010-2014.) EMBCB-14/2010. (EMBCB-14/2010-2014.) J e g y zőkönyv az Országgyűlés Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának 2010. július 12-én, hétfőn, 12 órakor az Országház földszint 93. számú tanácstermében

Részletesebben

ÍGY VÁLASZTOTTUNK. keményen számon kérjük az adóelkerülést. A célunk az, hogy többen fizessünk, és kevesebbet.

ÍGY VÁLASZTOTTUNK. keményen számon kérjük az adóelkerülést. A célunk az, hogy többen fizessünk, és kevesebbet. ÍGY VÁLASZTOTTUNK Az igazi munka csak most kezdõdik! Tervek és lehetõségek az országgyûlési választás után A választókerületünkben élõk Sági Istvánt, városunk képviselõ-testülete pénzügyi és városfejlesztési

Részletesebben

Szitás Katalin: Választási Válaszút

Szitás Katalin: Választási Válaszút Szitás Katalin: Választási Válaszút Összefoglaló a Political Capital Institute (PC) és a Budapesti Corvinus Egyetem Közigazgatástudományi Kar Választási igazgatás szakirányának közös, Választási Válaszút

Részletesebben

Túlélőkészlet a választásokhoz

Túlélőkészlet a választásokhoz Túlélőkészlet a választásokhoz A Túl az első X-en Tehetsz a jövődért, válassz! középiskolai vetélkedő háttéranyaga Budapest 2015. szeptember 30. TARTALOM I. VÁLASZTÁS, VÁLASZTÓJOG, VÁLASZTÁSI RENDSZEREK...

Részletesebben

Jegyzőkönyv. Ikt. sz.: GAB/25-2/2014. GAB-9/2014. sz. ülés (GAB-9/2010-2014. sz. ülés)

Jegyzőkönyv. Ikt. sz.: GAB/25-2/2014. GAB-9/2014. sz. ülés (GAB-9/2010-2014. sz. ülés) Ikt. sz.: GAB/25-2/2014. GAB-9/2014. sz. ülés (GAB-9/2010-2014. sz. ülés) Jegyzőkönyv az Országgyűlés Gazdasági bizottságának 2014. október 13-án, hétfőn, 11 óra 5 perckor az Országház főemelet 37-38.

Részletesebben

nappal min: 5 C max: 8 C

nappal min: 5 C max: 8 C nappal min: 5 C max: 8 C éjszaka min: -3 C max: 1 C Belépés Regisztráció Előfizetés Keresés 2016.01.13. Veronika, Csongor, Yvett Belépés Regisztráció Előfizetés Rovatok Főoldal Belföld Külföld Gazdaság

Részletesebben

3 18 éves vagy idősebb I.a. Van 18 éven aluli tagja a háztartásnak? X 1 van 2 nincs X

3 18 éves vagy idősebb I.a. Van 18 éven aluli tagja a háztartásnak? X 1 van 2 nincs X sorszám I-IV. KÉRDÉSEKET A WIP KÉRDŐÍV SEGÍTSÉGÉVEL VÁLASZOLD MEG! I. A kérdezett 1 16 évnél fiatalabb (Wip 19. kérd.) 2 18 évnél fiatalabb 3 18 éves vagy idősebb I.a. Van 18 éven aluli tagja a háztartásnak?

Részletesebben

A Gazdasági Versenyhivatal munkájának ismertsége, megítélése, valamint a Versenytörvényről alkotott vélemények a lakosság körében

A Gazdasági Versenyhivatal munkájának ismertsége, megítélése, valamint a Versenytörvényről alkotott vélemények a lakosság körében A Gazdasági Versenyhivatal munkájának ismertsége, megítélése, valamint a Versenytörvényről alkotott vélemények a lakosság körében Kutatási jelentés A kutatást a Gazdasági Versenyhivatal megbízásából a

Részletesebben

Polgármesteri Hivatal 9082 Nyúl, Kossuth L. u. 46.

Polgármesteri Hivatal 9082 Nyúl, Kossuth L. u. 46. Polgármesteri Hivatal 9082 Nyúl, Kossuth L. u. 46. Szám: 14-2/2008. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Nyúl Község Önkormányzata Képviselőtestületének 2008. január 15-én megtartott rendkívüli üléséről. Jelen

Részletesebben

2. Az állampolgárokra vonatkozó vizsgálat

2. Az állampolgárokra vonatkozó vizsgálat 2. Az állampolgárokra vonatkozó vizsgálat Az állampolgárokra - azaz azon állampolgárokra, akik nem ügyfelei a Hivatalunknak - vonatkozó omnibuszos kutatás lefolytatására a Marketing Centrum Országos Piackutató

Részletesebben

J e g y zőkönyv NOB-26/2011. (NOB-26/2010-2014.)

J e g y zőkönyv NOB-26/2011. (NOB-26/2010-2014.) NOB-26/2011. (NOB-26/2010-2014.) J e g y zőkönyv az Országgyűlés Nemzeti összetartozás bizottságának 2011. november 9-én, szerdán, 10 óra 07 perckor az Országház földszint 1. számú tanácstermében megtartott

Részletesebben

CIB Csoport Fenntarthatósági jelentés 2011

CIB Csoport Fenntarthatósági jelentés 2011 CIB Csoport Fenntarthatósági jelentés 2011 értékeink Értékeink Tisztesség Céljainkat tisztességesen, korrektül és felelôsségteljesen kívánjuk elérni, teljes mértékben tiszteletben tartva a jogszabályokat,

Részletesebben

EDELÉNY VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2010. október 9-én megtartott rendkívüli ülésének

EDELÉNY VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2010. október 9-én megtartott rendkívüli ülésének EDELÉNY VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2010. október 9-én megtartott rendkívüli ülésének a./ Tárgysorozata b./ Jegyzőkönyve c./ Határozata T Á R G Y S O R O Z A T 1./ Javaslat a képviselő-testület

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. Készült Polgárdi Város Képviselő-testület 2007. november 27. napján 14.00 órakor megtartott ülésén.

JEGYZŐKÖNYV. Készült Polgárdi Város Képviselő-testület 2007. november 27. napján 14.00 órakor megtartott ülésén. JEGYZŐKÖNYV Készült Polgárdi Város Képviselő-testület 2007. november 27. napján 14.00 órakor megtartott ülésén. Az ülés helye: Polgármesteri Hivatal alagsori terme Jelen vannak: Borbély István polgármester,

Részletesebben

J e g y zőkönyv. Ikt. sz.: FVB/72-1/2012. FVB-29/2012. sz. ülés (FVB-91/2010-2014. sz. ülés)

J e g y zőkönyv. Ikt. sz.: FVB/72-1/2012. FVB-29/2012. sz. ülés (FVB-91/2010-2014. sz. ülés) Ikt. sz.: FVB/72-1/2012. FVB-29/2012. sz. ülés (FVB-91/2010-2014. sz. ülés) J e g y zőkönyv az Országgyűlés Fogyasztóvédelmi bizottságának 2012. október 8-án, hétfőn, 10 óra 30 perckor a Képviselői Irodaház

Részletesebben

J e g y zőkönyv. Ikt. sz.: FFB/23-1/2013. FFB-6/2013. sz. ülés (FFB-116/2010-2014. sz. ülés)

J e g y zőkönyv. Ikt. sz.: FFB/23-1/2013. FFB-6/2013. sz. ülés (FFB-116/2010-2014. sz. ülés) Ikt. sz.: FFB/23-1/2013. FFB-6/2013. sz. ülés (FFB-116/2010-2014. sz. ülés) J e g y zőkönyv az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának 2013. március 25-én, hétfőn, 9 óra 40 perckor a Képviselői

Részletesebben

AZ ÚJSÁGÍRÓK SAJTÓSZABADSÁG- KÉPE -BEN MAGYARORSZÁGON

AZ ÚJSÁGÍRÓK SAJTÓSZABADSÁG- KÉPE -BEN MAGYARORSZÁGON MÉRTÉK MÉDIAELEMZŐ MŰHELY AZ ÚJSÁGÍRÓK SAJTÓSZABADSÁG- KÉPE -BEN MAGYARORSZÁGON MÉRTÉK FÜZETEK. 1 MÉRTÉK FÜZETEK 7. szám 2016. március Szerző: Timár János AZ ÚJSÁGÍRÓK SAJTÓSZA- BADSÁG-KÉPE 2015-BEN MAGYARORSZÁGON

Részletesebben

2.1 A kollégium felelős vezetője a tagintézmény vezető. Pedagógiai és egyéb feladatait a kollégiumvezetővel együttműködve látja el.

2.1 A kollégium felelős vezetője a tagintézmény vezető. Pedagógiai és egyéb feladatait a kollégiumvezetővel együttműködve látja el. SZERENCSI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM KERESKEDELMI SZAKKÖZÉPISKOLÁJA, SZAKISKOLÁJA ÉS KOLLÉGIUMA 3910 TOKAJ, BODROGKERESZTÚRI ÚT.5. OM:203055 ÉS IDEGENFORGALMI SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT KOLLÉGIUM 2015

Részletesebben

J e g y z ő k ö n y v

J e g y z ő k ö n y v J e g y z ő k ö n y v Készült: Csanádpalota Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2012. november 28. napján megtartott soros nyílt üléséről. Jelen vannak: Kovács Sándor polgármester, Bodzás István,

Részletesebben

Ikt. sz.: NOB-40/36-2/2014. NOB-13/2014. sz. ülés (NOB-13/2014-2018. sz. ülés)

Ikt. sz.: NOB-40/36-2/2014. NOB-13/2014. sz. ülés (NOB-13/2014-2018. sz. ülés) Ikt. sz.: NOB-40/36-2/2014. NOB-13/2014. sz. ülés (NOB-13/2014-2018. sz. ülés) Jegyzőkönyv az Országgyűlés Nemzeti összetartozás bizottságának 2014. november 24-én, hétfőn, 10 óra 04 perckor az Országház

Részletesebben

OKTATÁSI FORGATÓKÖNYV az Életünk fordulópontjai című adatfelvétel kérdezőbiztosi oktatásához az igazgatóságokon

OKTATÁSI FORGATÓKÖNYV az Életünk fordulópontjai című adatfelvétel kérdezőbiztosi oktatásához az igazgatóságokon N É P E S S É G T U D O M Á N Y I K U T A T Ó I N T É Z E T NKI D E M O G R A P H I C R E S E A R C H I N S T I T U T E KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL NÉPESSÉGTUDOMÁNYI KUTATÓ INTÉZET 1149 Budapest, Angol

Részletesebben

Ikt. sz.: KUB-40/11/2014. KUB-3/2014. (KUB-3/2014-2018.)

Ikt. sz.: KUB-40/11/2014. KUB-3/2014. (KUB-3/2014-2018.) Ikt. sz.: KUB-40/11/2014. KUB-3/2014. (KUB-3/2014-2018.) J e g y z ő k ö n y v az Országgyűlés Külügyi bizottságának 2014. június 18-án, szerdán, 10 óra 10 perckor az Országház főemelet 55. számú tanácstermében

Részletesebben

EGYÉNI KÉRDŐÍV MTA SZOCIOLÓGIAI KUTATÓ INTÉZAT BUDAPEST I. ÚRI UTCA 5. A kérdőív sorszáma: Kérdezés helye: Az interjú időtartama: óra perc

EGYÉNI KÉRDŐÍV MTA SZOCIOLÓGIAI KUTATÓ INTÉZAT BUDAPEST I. ÚRI UTCA 5. A kérdőív sorszáma: Kérdezés helye: Az interjú időtartama: óra perc MTA SZOCIOLÓGIAI KUTATÓ INTÉZAT BUDAPEST I. ÚRI UTCA 5. A kérdőív sorszáma: EGYÉNI KÉRDŐÍV Kérdezés helye: Az interjú időtartama: óra perc Kérdezés időpontja: Év hó nap Kérdező neve: BUDAPEST, 1972 1.

Részletesebben

A Párbeszéd Magyarországért kiadványa

A Párbeszéd Magyarországért kiadványa A Párbeszéd Magyarországért kiadványa A Párbeszéd Magyarországért meggyőződése, hogy nincsenek másodrangú állampolgárok. Mindenkinek joga van a létbiztonsághoz. Ezért a PM teljes vállszélességgel kiáll

Részletesebben

KÖSZÖNETNYILVÁNÍTÁS. KÜLÖN KÖSZÖNET ILLETI AZOKAT A LEGFONTOSABB SZERZÔKET, AKIK AZ ANYAG MEGÍRÁSÁBAN RÉSZT VETTEK: n n n n n n n n

KÖSZÖNETNYILVÁNÍTÁS. KÜLÖN KÖSZÖNET ILLETI AZOKAT A LEGFONTOSABB SZERZÔKET, AKIK AZ ANYAG MEGÍRÁSÁBAN RÉSZT VETTEK: n n n n n n n n KÖSZÖNETNYILVÁNÍTÁS KÜLÖN KÖSZÖNET ILLETI AZOKAT A LEGFONTOSABB SZERZÔKET, AKIK AZ ANYAG MEGÍRÁSÁBAN RÉSZT VETTEK: n n n n n n n n KIHÍVÁSOK Kockázatbecslés Kockázatérzékelés Tudományos szaktudás Kommunikációs

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. A Testület neve: Kiskunhalas Városi Önkormányzat Képviselő Testület. Képviselő Voks Frakció

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. A Testület neve: Kiskunhalas Városi Önkormányzat Képviselő Testület. Képviselő Voks Frakció Kiskunhalas Városi Önkormányzat Képviselő Testület A jegyzőkönyv file: 09máj25a.jkv J E G Y Z Ő K Ö N Y V A Testület neve: Kiskunhalas Városi Önkormányzat Képviselő Testület Dátum: 2009.máj.25 13.45 Ülés

Részletesebben

Urbán Ágnes. Politikai és gazdasági nyomásgyakorlás a médiában, vállalatvezetői szemmel

Urbán Ágnes. Politikai és gazdasági nyomásgyakorlás a médiában, vállalatvezetői szemmel Urbán Ágnes Politikai és gazdasági nyomásgyakorlás a médiában, vállalatvezetői szemmel És mi, vessenek meg érte, nem ugrottunk félre a pénz elől. írta közleményében Németh Péter, a Népszava főszerkesztője

Részletesebben

Kedves Olvasó! 2. I. Célok és keretek 3. II. Versenyképesség 3. III. Az átvilágítás folyamata 4

Kedves Olvasó! 2. I. Célok és keretek 3. II. Versenyképesség 3. III. Az átvilágítás folyamata 4 Tartalomjegyzék Kedves Olvasó! 2 I. Célok és keretek 3 II. Versenyképesség 3 III. Az átvilágítás folyamata 4 IV. Szolgáltatások és érintettek 5 4.1 Szolgáltatások azonosítása 5 4.2 Érintettek azonosítása

Részletesebben

sorszám 2000.... osztály

sorszám 2000.... osztály sorszám 2000.... osztály 2 Kérdezés időpontja: 2000. hó nap Kérdező: ig. szám: 1 főcím 2 pótcím 1. Település:. 2. Iskola neve:... Iskola kódja: 3. Iskola fenntartója: 1 állami (önkormányzat) 2 alapítványi

Részletesebben

VÁLASZTÁSI FÜZETEK 160. TÁJÉKOZTATÓ

VÁLASZTÁSI FÜZETEK 160. TÁJÉKOZTATÓ VÁLASZTÁSI FÜZETEK 160. TÁJÉKOZTATÓ a szavazatszámláló bizottságok és a jegyzőkönyvvezetők részére az Európai Parlament tagjainak 2009. évi választásán ÖNKORMÁNYZATI MINISZTÉRIUM ORSZÁGOS VÁLASZTÁSI IRODA

Részletesebben

http://mszp.hu/calendar

http://mszp.hu/calendar 2012.06.22. péntek A miskolci rendőrség előtt demonstráltak helyi szocialisták Emberközelibb politikát Európában! A költség el van vétve Fenyegető igazságtalanság Széll-el szemben Kaposváron Nagykátán

Részletesebben

Max Weber Társadalomkutató Központ, Kolozsvár Centrul de Cercetări Sociale Max Weber Cluj-Napoca

Max Weber Társadalomkutató Központ, Kolozsvár Centrul de Cercetări Sociale Max Weber Cluj-Napoca Max Weber Társadalomkutató Központ, Kolozsvár Centrul de Cercetări Sociale Max Weber Cluj-Napoca RO-400 015 Cluj/Kolozsvár, Tipografiei 12, tel/fax: 0264-590974 Csata Zsombor Kiss Dénes Kiss Tamás Tudományos

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V SÁRVÁR VÁROS ÖNKORMÁNYZATA 9600 Sárvár, Várkerület 2-3. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Sárvár város Önkormányzata Képviselő-testülete 2012. szeptember 27-én (csütörtökön) 16.00 órai kezdettel a Polgármesteri

Részletesebben

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának. 789/2012. (IV.25.) számú HATÁROZATA

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának. 789/2012. (IV.25.) számú HATÁROZATA Ügyiratszám: MN/9996-6/2012. Tárgy: kiegyensúlyozottsági kérelem elbírálása Ügyintéző: személyes adat A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának 789/2012. (IV.25.) számú HATÁROZATA A Nemzeti

Részletesebben

Csetény Község Önkormányzat Képviselőtestülete 8417 Csetény, Rákóczi u. 30. Ikt.sz.: /2013. J E G Y Z Ő K Ö N Y V

Csetény Község Önkormányzat Képviselőtestülete 8417 Csetény, Rákóczi u. 30. Ikt.sz.: /2013. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Csetény Község Önkormányzat Képviselőtestülete 8417 Csetény, Rákóczi u. 30. Ikt.sz.: /2013. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: 2013. október 31-én 18 óra 00 perckor kezdődő Csetény Község Önkormányzat Képviselő-testületének

Részletesebben

Nemzeti Emlékezet Bizottsága Biszku-per TV, RÁDIÓ

Nemzeti Emlékezet Bizottsága Biszku-per TV, RÁDIÓ Nemzeti Emlékezet Bizottsága Biszku-per TV, RÁDIÓ MÉDIANÉZŐ KFT. -NEMZETI EMLÉKEZET BIZOTTSÁGA 1 A tartalom Meghalt Biszku Béla-TV2 Elhunyt Biszku Béla- RTL II Meghalt Biszku Béla- DUNA TV Meghalt Biszku

Részletesebben