EZ MÉG ELİRE JELEZHETİ

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "EZ MÉG ELİRE JELEZHETİ"

Átírás

1 Magyar Coachszövetség Közhasznú Alapítvány Hogyan vezetném be a Jövőképek, szcenáriók készítése tantárgyat az Ontológiai Coaching oktatása során? -Gyakorló óra Előadja: dr. Rusznák Tamás Mentor: Déri Kriszti Vezető tanár: dr. Kollár József

2 EZ MÉG ELİRE JELEZHETİ A következőkben szó lesz: Nehézségekről, a jövő előre jelezhetetlenségéről, a döntés előtti döntés diszkrét bájáról a nem tudás tudásáról téves heurisztikákról, a megoldás megoldásairól Az ontológiai coaching metaheurisztikáiról

3 MIÉRT? A hozzánk forduló rendelkezésére álló heurisztikák többnyire nem alkalmasak a jövőtervezésre (működésképtelenek). A choaching során rá kell ébresztenünk a coachee-t arra, hogy milyen jellegzetes torzulások akadályozzák őket abban, hogy használható jövőképet fessenek maguknak, majd pedig olyan heurisztikákat kezdünk el közösen kidolgozni, amelyek lehetővé teszik, hogy a jövőt részletesen el tudják képzelni.

4 A JÖVİ KIISMERHETETLEN? A jövő ismeretlen, ami súlyosan akadályozza az előre jelezhetőségét. A jövőt azért nehéz részletesen elképzelni, mert az ember megismerő horizontja csupán a jövő kezdetéig ér. A következőkben a jövő előre jelezhetetlenségének esetei közül hármat elemzünk részletesebben

5 AZ ELİRE JELEZHETETLEN JÖVİ I. Például radikális fogalmi újítás esetén olyan világba csöppenünk, amely alapjaiban változtatja meg a valóságot, szövi újra a viselkedés hálónkat, túl a jelenleg használt fogalmaink által kijelölt horizonton. Ha lényegi változást idézünk elő környezetünkben, az pedig bennünk, akkor semmi sem marad úgy, mint azelőtt.

6 ELİRE JELEZHETETLEN JÖVİ II. A) Az előre jelezhetetlenség egy másik esete abból származik, hogy a hozzánk forduló képtelen a jövőbeli cselekedeteinek terét adó világ mibenlétét megjósolni, ha még nem döntötte el, hogy a két vagy több, egymást kizáró cselekvéssor (életforma) közül melyiket választja. (Ha előre olyan okosok lennénk )

7 ELİRE JELEZHETETLEN JÖVİ II. B) Döntés előtt dönteni? I. Az alternatívák közötti választás időszakában nem vagyunk képesek előre jelezni, hogy melyik világleírást fogjuk preferálni. Vagyis szükségképpen vakok vagyunk saját jövőbeli világunk ontológiájával szemben. No de, ha nagyon jó a coach (rutinos, éleslátó, intuitív stb.)?

8 ELİRE JELEZHETETLEN JÖVİ II. C) Döntés előtt dönteni? II. A coach, még ha képes lenne is látni és fogalmilag megragadni a coachee számára legkedvezőbb jövőt, saját jövőbeli viselkedését, gondolatait éppen úgy nem ismeri, mint a hozzá forduló. A coach által még meg nem hozott döntésektől függ, hogy a hozzá fordulónak melyik jövő-scenáriót ajánlja. Mivel a coach nem tudja megjósolni saját döntéseinek a kliensére gyakorolt hatását, ezért nem képes a hozzá forduló jövőbeli világát ábrázolni.

9 ELİRE JELEZHETETLEN JÖVİ III. A) Mit lép a másik? I. Ahhoz, hogy Irén előre jelezhesse, hogy Béla mit fog lépni, meg kell jósolnia, hogy Béla mit gondol az ő jövőbeli lépéséről. Ahhoz, hogy ezt meg tudja jósolni, meg kell jósolnia, hogy mit fog Béla jósolni arra vonatkozóan, hogy Irén mit fog jósolni arra vonatkozóan, hogy Béla mit fog jósolni arra vonatkozóan, hogy Irén mit fog jósolni és így tovább, amíg abba nem hagyják közös életüket.

10 ELİRE JELEZHETETLEN JÖVİ III. B) Mit lép a másik? II. Az nyeri a játékot, aki kevésbé előre jelezhetővé tudja tenni jövőbeli viselkedését, és az veszít, akinek a jövőbeli lépései relatíve könnyen kitalálhatók. Mivel a győzelem egyik fontos feltétele a másik megtévesztése, az lesz a vesztes, akinek a jövőbeli cselekedetei könnyebben megjósolhatóak.

11 TUDNI AMIT NEM TUDUNK? És hogyan akarod felkutatni azt Sokratesem, amit egyáltalán nem ismersz? Hogyan kutatsz olyasvalamit, amiről nincsen ismereted? Vagy ha a lehető legjobban eltalálod a helyeset, honnan fogod tudni, hogy az az, amit azelőtt nem ismertél?

12 HONNAN TUDOM, HOGY EZ MÁR A MEGOLDÁS? I. A fő nehézség abban rejlik, hogy milyen kritériumok alapján dönthető el, hogy a jövőbeli válasz a jelenbeli probléma megoldása. A másik gond, hogy egy probléma valójában a megoldás felől érthető meg igazán. Ha jó a megoldás, a probléma megszűnik, vagy kisebbé válik, ha rossz, a probléma változatlanul fennáll, vagy növekszik. A problémát ráadásul még a probléma felvetésének módja is módosítja.

13 HONNAN TUDOM, HOGY EZ MÁR A MEGOLDÁS? II. A problémától a lehetséges megoldásokon ( y a probléma lehetséges megoldása, z a probléma lehetséges megoldása ) keresztül visz az út a valódi megoldásokig. A megoldás a következő kijelentés formájában fejezhető ki: x a probléma megoldása. Honnan tudjuk eldönteni, hogy melyik lehetséges megoldás a problémára adott helyes válasz? Kell találnunk egy olyan, véges számú lépésekből álló ellenőrzési eljárást, amely kiszűri a jó megoldást.

14 HONNAN TUDOM, HOGY EZ MÁR A MEGOLDÁS? III. A megoldás tehát az, amely megfelel az adott ellenőrzési eljárás kritériumainak. A lehetséges megoldásokat tehát addig kell ellenőriznünk, amíg nem illik rá valamelyikükre a fenti definíció

15 HONNAN TUDOM, HOGY EZ MÁR A MEGOLDÁS? IV. A baj csak az, hogy mindez az ellenőrzési eljárásokkal szemben is felvethető: x a probléma kiszűrésére alkalmas helyes eljárás, y a probléma kiszűrésére alkalmas lehetséges eljárás, Z a probléma kiszűrésére alkalmas lehetséges eljárás. Ahhoz, hogy képesek legyünk eldönteni, hogy a lehetséges eljárások közül melyik alkalmas arra, hogy megtaláljuk általa a valódi megoldást, újabb eljárásokat kell bevezetnünk, és így tovább

16 TŐ A SZÉNAKAZALBAN I. A probléma: egy szénakazalban meg kell találnunk a leghegyesebb tűt. Erős ontológia: átvizsgálom az egészet

17 TŐ A SZÉNAKAZALBAN II. Gyenge ontológia: akkor hagyjuk abba a keresést, amikor úgy véljük, hogy több erőfeszítést már nem érne meg (negatív megerősítés esélye). A másik szabály pedig így szólna: akkor hagyjuk abba a keresést, ha olyan tűt találunk, amivel varrni lehet (pozitív megerősítés valószínűsége).

18 A GYENGE ONTOLÓGIÁRA ÉPÍTİ PROBLÉMAMEGOLDÁS ALAPELVE Az eljárás eljárásainak ördögi köréből egy olyan heurisztika segítségével szabadulhatunk meg, amely a problémamegoldó megelégedésére apellál. Vagyis az ontológiai coaching során használt első metaheurisztika így szól: az a lehetséges megoldások közül a megfelelő, amellyel a problémamegoldó megelégszik.

19 A GYENGE ONTOLÓGIÁRA ÉPÍTİ PROBLÉMAMEGOLDÁS I. ALAPELVE A problémamegoldás akkor eredményes, ha olyan meggyőződésekhez vezet, amelyek új, sikeres cselekvési szokásokat eredményeznek. Problémavakok és utópisták kíméljenek!

20 A GYENGE ONTOLÓGIÁRA ÉPÍTİ PROBLÉMAMEGOLDÁS II. ÉS III. ALAPELVE Az utópiaszindrómát kiküszöbölő második metaheurisztika: Ha egy kérdés egyáltalán feltehető, akkor azt meg is lehet válaszolni. W 102:, A harmadik metaheurisztika a csend, illetve a hallgatás fontosságát hangsúlyozza. Amiről nem lehet beszélni, arról hallgatni kell!. Olyan világban, amely tele van hatalmas szénaboglyákkal, csak efféle heurisztikákkal lehet boldogulni.

21 HEURÉKA! HEURISZTIKA A heurisztika: ökölszabály, az algoritmus ellentéte. Nincs tévedhetetlenség, csupán megközelítő pontosságú eredmény. Olykor ellentmond a logika alapelveinek, ezért nem mindig követhető, nehezebben ellenőrizhető, gyakran egyfajta ki nem mondott, hallgatólagos tudásra épül. A heurisztikus gondolkodás során a rövid, vagy a hosszú távú memóriában implicit módon a tárolt tudás aktiváljuk.

22 TÉVES HEURISZTIKÁK Gyakran éppen a rosszul megválasztott heurisztikák teszik lehetetlenné a problémamegoldást. Kahneman és Tersky egyebek mellett három olyan rossz döntéshez vezető heurisztikát azonosított, amelyek az emberek bizonytalan körülmények közötti döntéseit jellemzik: i) a hozzáférhetőségi, ii) a reprezentativitási, valamint iii) a lehorgonyzási és kiigazítási heurisztikát.

23 A HEURISZTIKÁK HASZNÁLATA Egyes heurisztikák jól használhatók az először cselekszem, illetve megnézem típusú problémamegoldás során, és alkalmasak arra, hogy beindítsák a képzeletünket, ami lehetővé teszi, hogy a jövőről vizionáljunk. Mások olyan cselekvésekre indítatnak, amelyek aztán gondolkodásra késztetnek. A jól megválasztott heurisztikák, tehát olyan hüvelykujjszabályok, amelyek kreatív problémakezelésre sarkallhatnak.

24 A HEURISZTIKÁK CÉLSZERŐ ALKALMAZÁSA Heurisztikát akkor célszerű alkalmazni, amikor a problémát komplexitásából adódóan nem lehet algoritmusokra bontani, és nem áll rendelkezésünkre elég idő és/vagy kapacitás, hogy az összes megoldási alternatívát végig próbáljuk. Pl. A krízist előidéző legvalószínűbb okoktól kell a legkevésbé valószínűek felé haladni.

25 AZ ONTOLÓGIAI COACHING CÉLJA hogy a coachee-nak segítsen új világokat kialakítani (a coachee-val közösen gyenge ontológiákat felépíteni). Ennek során a coach és a coachee hasonlóan működik, mint egy heurisztikákat felfedező program, melynek egyik beépített metaheurisztikája folyamatosan analizálja, hogy mely heurisztikák vezetnek (a kívánt jövőt leíró) eredményes fogalomalkotáshoz, és melyek nem. Utóbbiakat közösen átalakítjuk, előbbieket továbbfejlesztjük.

A racionalitás szerepe a vállalkozások fejlesztésében

A racionalitás szerepe a vállalkozások fejlesztésében Szikora Péter A racionalitás szerepe a vállalkozások fejlesztésében A racionalitás szerepe a vállalkozások fejlesztésében Szikora Péter Óbudai Egyetem, Keleti Károly Gazdasági Kar Szervezési és Vezetési

Részletesebben

Döntéshozatal és döntéstámogatás 1.

Döntéshozatal és döntéstámogatás 1. Döntéshozatal és döntéstámogatás 1. dr. Raffai Mária http://rs1.sze.hu/~raffai raffai@sze.hu Miről lesz szó? a döntési tevékenység döntési szituáció döntési elemek irányzatok, modellek a döntés folyamata

Részletesebben

3. FEJEZET. KAREN OSTERMAN ÉS ROBERT KOTTKAMPS A szakmai fejlesztés újragondolása *

3. FEJEZET. KAREN OSTERMAN ÉS ROBERT KOTTKAMPS A szakmai fejlesztés újragondolása * 3. FEJEZET KAREN OSTERMAN ÉS ROBERT KOTTKAMPS A szakmai fejlesztés újragondolása * Rövidített anyag [...] A fejezet első részében azzal foglalkozunk, hogy miért lehet a reflektálás beépítése a pedagógiai

Részletesebben

Debreceni Egyetem Informatikai Kar. Kétszemélyes logikai játékok

Debreceni Egyetem Informatikai Kar. Kétszemélyes logikai játékok Debreceni Egyetem Informatikai Kar Kétszemélyes logikai játékok Témavezető: Mecsei Zoltán Egyetemi tanársegéd Készítette: Szabó Dániel András Programtervező Informatikus Debrecen 21 Ezúton szeretnék köszönetet

Részletesebben

Takáts Péter. Menedzserkalauz 2. Az organikus szemlélet gyakorlati kérdései

Takáts Péter. Menedzserkalauz 2. Az organikus szemlélet gyakorlati kérdései Takáts Péter Menedzserkalauz 2. Az organikus szemlélet gyakorlati kérdései Új mani-fest Budapest, 2009 Tartalom 9. Az idő és az ember viszonyáról 11 10. Az értekezletek elmélete 31 11. A jövő és a menedzsment

Részletesebben

Esse Bálint. Elmés döntések Heurisztikus folyamatok a beszállítóválasztási döntésekben

Esse Bálint. Elmés döntések Heurisztikus folyamatok a beszállítóválasztási döntésekben Esse Bálint Elmés döntések Heurisztikus folyamatok a beszállítóválasztási döntésekben Döntéselmélet Tanszék témavezető: Dr. Wimmer Ágnes Esse Bálint 2012 2 Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástani Doktori

Részletesebben

4. FEJEZET. PETER COCKMAN, BILL EVANS ÉS PETER REYNOLDS Tanácsadók, ügyfelek és a tanácsadás folyamata * MI A TANÁCSADÁS?

4. FEJEZET. PETER COCKMAN, BILL EVANS ÉS PETER REYNOLDS Tanácsadók, ügyfelek és a tanácsadás folyamata * MI A TANÁCSADÁS? 4. FEJEZET PETER COCKMAN, BILL EVANS ÉS PETER REYNOLDS Tanácsadók, ügyfelek és a tanácsadás folyamata * Rövidített anyag MI A TANÁCSADÁS? [...] Felkérték, hogy tanácsadóként támogassa a munkahelyén végrehajtani

Részletesebben

Kvantitatív döntéselőkészítési módszerek a logisztikában. Ferenci Tamás tamas.ferenci@medstat.hu

Kvantitatív döntéselőkészítési módszerek a logisztikában. Ferenci Tamás tamas.ferenci@medstat.hu Kvantitatív döntéselőkészítési módszerek a logisztikában Ferenci Tamás tamas.ferenci@medstat.hu Tartalomjegyzék 1. Bevezetés 2 1.1. Kvalitatív és kvantitatív döntéselőkészítés napjaink üzleti környezetében......

Részletesebben

Elszámolási egység funkció (ármérce), Csereeszköz funkció (fizetési eszköz), Felhalmozási funkció (értékőrző eszköz).

Elszámolási egység funkció (ármérce), Csereeszköz funkció (fizetési eszköz), Felhalmozási funkció (értékőrző eszköz). 5. Fejezet A Kiyotaki-Wright modell A most következő és a további két fejezetben bemutatjuk, hogy az előző fejezetekben ismertetett szimulációs módszertan hogyan épült be a modern közgazdaság-elméleti

Részletesebben

18. VEZETŐI DÖNTÉSEK alternatívák döntési kritériumokat

18. VEZETŐI DÖNTÉSEK alternatívák döntési kritériumokat 18. VEZETŐI DÖNTÉSEK A döntés választás. A döntés nem csupán a vezető privilégiuma. Az emberek minden nap hoznak döntéseket, néha jókat, néha kevésbé jókat, de döntéseket mindig meg kell hozni, még akkor

Részletesebben

Légy spontán! (A kettős kötés logikája)

Légy spontán! (A kettős kötés logikája) KOLLÁR JÓZSEF Légy spontán! (A kettős kötés logikája) I. BEVEZETÉS Írásomban az irracionalitásnak (az analitikus filozófiában) keveset vagy egyáltalán nem tárgyalt típusát, a kettős kötést, pontosabban

Részletesebben

Sikeres feladatkiadás

Sikeres feladatkiadás Sikeres feladatkiadás Teremts több időt már holnaptól! www.feladatkiadas.hu Tartalomjegyzék Előszó...3 Mi az a képesség, ami önmagában több időt adhat neked, mint az összes időgazdálkodási technika?...3

Részletesebben

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium megbízásából

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium megbízásából Az információs társadalom tudástranszfer innovatív módjai Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium megbízásából MTA Információtechnológiai Alapítvány 2003 A tanulmány készítéséért felelős vezető A tanulmány

Részletesebben

A JÓ ÍRÓK JÓ OLVASÓK- IGAZ-E EZ A SZÁMÍTÓGÉPES PROGRAMOZÁS TERÜLETÉN IS?

A JÓ ÍRÓK JÓ OLVASÓK- IGAZ-E EZ A SZÁMÍTÓGÉPES PROGRAMOZÁS TERÜLETÉN IS? SAPIENTIA ERDÉLYI MAGYAR TUDOMÁNYEGYETEM MŰSZAKI ÉS HUMÁNTUDOMÁNYOK KAR MATEMATIKA-INFORMATIKA TANSZÉK A JÓ ÍRÓK JÓ OLVASÓK- IGAZ-E EZ A SZÁMÍTÓGÉPES PROGRAMOZÁS TERÜLETÉN IS? KÉSZÍTETTE: TÉMAVEZETŐ TANÁR:

Részletesebben

Stratégiai menedzsment és üzleti tervezés

Stratégiai menedzsment és üzleti tervezés Szlovénia-Magyarország-Horvátország Szomszédsági Program 2004-2006 keretében megvalósult INTERREG III/A Az egyetemi innovációs transzfer potenciál elősegítése a határmenti régiók KKV-i felé Baranya Megyei

Részletesebben

Viselkedés családon kívüli kortársközegben

Viselkedés családon kívüli kortársközegben Viselkedés családon kívüli kortársközegben Egyén és közösség Egyén és közösség fogalma Amikor egy közösségről beszélünk, akkor egyúttal azokról az egyénekről is szó van, akik a közösséget alkotják. Az

Részletesebben

MOTIVÁCIÓ FOLYAMAT EREDMÉNY

MOTIVÁCIÓ FOLYAMAT EREDMÉNY Takáts Péter MOTIVÁCIÓ FOLYAMAT EREDMÉNY Általában a folyamatokról, az eseményekről úgy beszélünk, mintha azok önmagukban is létező dolgok lennének. De a valóság az, hogy egy folyamat, egy esemény mindig

Részletesebben

Immanuel Kant: A tiszta ész kritikája I.

Immanuel Kant: A tiszta ész kritikája I. Immanuel Kant: A tiszta ész kritikája I. Bevezetés Bevezető A tiszta ész kritikájához Kant célkitűzése A tiszta ész kritikájának fő célkitűzése az, hogy bemutassa az emberi megismerőképesség működési elveit,

Részletesebben

Farkas Zoltán AZ EGYÉN, A KÖRNYEZET ÉS A CSELEKVÉS

Farkas Zoltán AZ EGYÉN, A KÖRNYEZET ÉS A CSELEKVÉS Farkas Zoltán AZ EGYÉN, A KÖRNYEZET ÉS A CSELEKVÉS Miskolci Egyetem, 2004 TARTALOM 1. A cselekvés megközelítése 1.1. Az egyén és a környezet A) A személyiség és alakulása a) A személyiség fogalma b) A

Részletesebben

Az önkéntes meghatározása

Az önkéntes meghatározása Az önkéntes meghatározása Az önkéntes kifejezés (latinul voluntarius, önkéntes, önmagát kínáló) eredetileg a lengyel nyelvben alakult ki és két jelentése volt: az első azt a diákot jelentette, amelyik

Részletesebben

Coaching jegyzet. Jegyzet kivonatok. a PL- 3782 lemma coach akkreditált coach képzésben résztvevők. oktatási anyagából

Coaching jegyzet. Jegyzet kivonatok. a PL- 3782 lemma coach akkreditált coach képzésben résztvevők. oktatási anyagából Coaching jegyzet Jegyzet kivonatok a PL- 3782 lemma coach akkreditált coach képzésben résztvevők oktatási anyagából Szerző és szerkesztő: Wiesner Edit, mester coach Budapest, 2010 június http://www.lemma-coaching.hu,

Részletesebben

A MESTERSÉGES INTELLIGENCIA KÉRDÉSEI A KÖZÉPISKOLAI OKTATÁSBAN

A MESTERSÉGES INTELLIGENCIA KÉRDÉSEI A KÖZÉPISKOLAI OKTATÁSBAN Eszterházy Károly Főiskola Matematikai és Informatikai Intézet A MESTERSÉGES INTELLIGENCIA KÉRDÉSEI A KÖZÉPISKOLAI OKTATÁSBAN DR. KOVÁSZNAI GERGELY ÉS DR. KUSPER GÁBOR JEGYZETE Tartalomjegyzék 1. Bevezetés...4

Részletesebben

A modern menedzsment problémáiról

A modern menedzsment problémáiról Takáts Péter A modern menedzsment problémáiról Ma a vezetők jelentős része két nagy problémával küzd, és ezekre még a modern a természettudományos gondolkodáson alapuló - menedzsment és HR elméletek sem

Részletesebben

A geometriai Brown-mozgás feltevésének elfogadhatósága a reálopciók értékelésében

A geometriai Brown-mozgás feltevésének elfogadhatósága a reálopciók értékelésében 44 HITELINTÉZETI SZEMLE SZŰCS BALÁZS ÁRPÁD 1 A geometriai Brown-mozgás feltevésének elfogadhatósága a reálopciók értékelésében A reálopciók a döntési rugalmasság megtestesítőiként jelen vannak a vállalatvezetők

Részletesebben

Bede Nóra. Szociális konstruktumok a segítő szakmában 1

Bede Nóra. Szociális konstruktumok a segítő szakmában 1 Bede Nóra Szociális konstruktumok a segítő szakmában 1 Szerencsés tény, hogy az elmúlt években mind többen és mind gyakrabban foglalkoznak elméleti és gyakorlati szempontból a gyermekvédelmi tapasztalatokkal.

Részletesebben

SZEREPEK ÉS KAPCSOLATOK A SZOCIÁLIS MUNKÁBAN

SZEREPEK ÉS KAPCSOLATOK A SZOCIÁLIS MUNKÁBAN SZEREPEK ÉS KAPCSOLATOK A SZOCIÁLIS MUNKÁBAN A Roles & Relationships távoktatási kurzus anyagának magyar adaptációja (British Open University) Az eredeti anyag készítői: A tananyagfejlesztő csoport tagjai:

Részletesebben

Tanulási tevékenység / tanulói munka 21. századi képességek

Tanulási tevékenység / tanulói munka 21. századi képességek Tanulási tevékenység / tanulói munka 21. századi képességek 1. Tudásépítés Minden tudás és ámulat (ami a tudás magja) magában is gyönyörűség. - Francis Bacon Kérdés: milyen mértékben ösztönözte a feladat

Részletesebben

Összegzés. Öt jó ok arra, hogy szkeptikus maradj

Összegzés. Öt jó ok arra, hogy szkeptikus maradj solutionsurfers international ltd. solutionsurfers magyarország Hankovszky Katalin és Tegyi Enikő 30 2035813 info@solutionsurfers.hu www.solutionsurfers.hu Coaching frissített programmal egy brief coach

Részletesebben

Az Online Marketing Csapda

Az Online Marketing Csapda Az Online Marketing Csapda Tévedések, félreértések, hazugságok és gondolkodási minták, amelyek örökre kudarcra ítélik a hazai online vállalkozások túlnyomó részét Kiknek szól ez a könyv? Ez a könyv azoknak

Részletesebben