- Innen nem lehet csak úgy leszállni - Miről beszél ez a nő? Mi az, hogy nem szállhatok le?! kiáltok rá a férfire. A pánik kezd hatalmába keríteni,

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "- Innen nem lehet csak úgy leszállni - Miről beszél ez a nő? Mi az, hogy nem szállhatok le?! kiáltok rá a férfire. A pánik kezd hatalmába keríteni,"

Átírás

1 A következő megálló - Jó, majd visszahívlak. Szia! Elrakom a telefonom a kabátom zsebébe még szól a jelzőcsengő, mikor felugrok a metróra. Megigazítom a ruhámat, majd önkéntelenül is körbepillantok a kocsiban: legnagyobb meglepetésemre alig vannak utasok, de amit a leginkább furcsállok, hogy az egyik utas engem néz és nevet. Gondolom, a dinamikus belépőm miatt teszi ezt. Nem törődöm vele, leülök a legközelebbi szabad helyre, bár tudom, hogy nem fogok sokáig ezekkel az emberekkel tartózkodni. Mindössze néhány megálló és már ott is vagyok. A metró lassan, nyikorogva elindul, pár pillanat múlva már a sötétben suhanunk. Olyan gyorsan megyünk, hogy az alagútból minden összemosódik, az ablakokból csak a sötétséget látni. Egy kis idő múlva feltűnik, hogy csend van. Se nevetés, se köhintések, még a megszokott gépi hang sem közli velünk, hogy melyik megálló következik. Biztosan elromlott. Megesik az ilyen egy régi metrónál. Már legalább tíz perce utazunk és még mindig nem történt semmi. Kérdően rápillantok a többi utasra, de némelyikük a földet, míg mások saját tükörképüket bámulják. Egyetlen utas van, akinek feltűnik a zavartságom. Rám néz, elmosolyodik. - Üdv, új utas. Hogy hívják? szólít meg. - Mért nem állunk meg sehol se?! Figyelmen kívül hagyom a kérdését és azonnal felpattanok a helyemről. Hova a fenébe megy ez a metró? Odarohanok az ajtóhoz, de továbbra is csak feketeséget látok. Miért nem állunk meg?! Már kiabálok, de a többi utas még mindig csöndben van. Odalép mellém a férfi és kezét a vállamra teszi. - Jobb lesz, ha leül, mert ez az esetek többségében sokáig el szokott tartani. Idegesen ránézek, lerázom magamról a kezét és hátrébb lépek. Kezdek megijedni, nagyon rosszat sejtek. Miért nem álltunk meg a következő megállónál? Ez miért nem zavar rajtam kívül senkit? És mit akar tőlem ez a fickó?! - Úgysem fogunk addig megállni, míg maga le nem nyugszik és meg nem hallgat engem. - Már miért kéne hallgatnom egy idegenre? Azt se tudom, ki maga. Arról nem is beszélve, hogy nem érek rá ilyen felesleges dolgokkal foglalkozni. Sietek. - Az még ráér mondja nekem monoton hangon a férfi. Úgy tűnik feladta, mert hátat fordít nekem és lehuppan a kopott ülésre. Az egyik nő felemeli a fejét és halkan megszólal:

2 - Innen nem lehet csak úgy leszállni - Miről beszél ez a nő? Mi az, hogy nem szállhatok le?! kiáltok rá a férfire. A pánik kezd hatalmába keríteni, ledobom a táskámat a férfi mellé és idegesen a hajamba túrok. Kinézek az ablakon, de csak a saját tükörképem bámul vissza rám. Érzem, hogy a kezem megint remegni kezd, mint amikor teljesíteni kell valamit, ami nagyon fontos. Ez azonban most más. Olyankor tudja az ember, hogy az estét már a barátaival, a családjával töltheti, én viszont abban sem vagyok biztos, hogy élve kikerülök innen. Mi van akkor, ha ez a férfi egy gyilkos, a többi utas pedig túsz? - Alkut ajánlok. Maga meghallgat engem, én pedig megpróbálom elintézni, hogy minél hamarabb visszamehessen a saját életébe. Úgy döntök, hogy nem kockáztatok. Lehet, hogy ha nemet mondok, itt helyben lelő. Elveszem mellőle a táskámat és leülök vele szemben. - Rendben egyezek bele. Hova megyünk? - Ó, azt én nem tudhatom. Mindenki maga tudja, hogy hova kell mennie. Ehhez nekem semmi közöm. Nem értek semmit, egy hang sem jön ki a torkomon, csak meredten bámulom a velem szemben ülő férfit. Ötvenes, jól szituált, a haja már kezd őszülni. Teljesen normális embernek gondolnám, ha összefutnék vele az utcán. Ez a bizarr helyzet azonban, hogy itt kell ülnöm vele és még négy másik emberrel bezárva a föld alá, eléggé nyugtalanít. - Hol vagyok egyáltalán? Ez ez nem lehet egy metró. - Valamit, azt hiszem, nem ért. Itt nem maga kérdez, hanem én mondja határozottan. Oldalra pillant, összetalálkozik a tekintete egy fiatal, várandós nővel, aki tőlünk néhány méterre foglal helyet. Egymásra mosolyognak, majd a férfi visszafordul hozzám. Nézzen körbe. Mit lát? Odafordítom a fejem a várandós nő felé. Fiatalnak gondolnám, talán huszonöt körül lehet. Hosszú, világoskék kardigán van rajta, rövid, szőke haja égnek áll a sok zselétől. Hatalmas, színes vászontáska hever mellette az ülésen, amiből egy szivárványszínű sál lóg ki. Tekintete össze-vissza kalandozik, hol a földet nézi, mintha látna ott valamit, hol pedig a tükörképére pillant, beletúr bozontos hajába és újra visszateszi kezét domborodó hasára. Vele szemben egy öltönyös férfi ül, arcát a kezeibe temeti, össze van görnyedve. Idegesnek tűnik, mint aki bármelyik pillanatban felpattanhat. Bal lába mellett egy nyitott aktatáska hever, amiből papírok lógnak ki.

3 Most balra fordulok. Úgy néz ki, körül vagyok véve furcsa alakokkal. Másik oldalamon ugyanis egy gyönyörű, rózsaszín virágos ruhát viselő nő ül, kezében elegáns táska és egy rúzs. Nézni kezdem. Ő ezt észreveszi, felém fordítja a fejét, de hamar visszafordul az ablakhoz. Tökéletesen látja benne saját magát és ezt ki is használja: lassan, megfontolt mozdulattal lepattintja a rúzs kupakját, kitekeri, és vörös színt visz fel ajkaira. Pár pillanatig még csücsörít, majd csókot dob tükörképének és újra visszavándorol tekintete a földre. Legijesztőbbnek mégis a sarokban meghúzódó alakot tartom. Szakadt, zöld kabátja van, a farmerén is látszik, hogy nem mai darab lehet, kezében pedig a zenelejátszóját tartja. Annyira remeg a keze, hogy még ilyen távolságból is feltűnik nekem. A remegés lassan átterjed az egész karjára, végül már egész teste rázkódik. Kiejti kezéből a zenelejátszót, az leesik a földre. Ijedten nyúl utána, észreveszi, hogy őt nézem. Ettől gúnyos mosoly terül el az arcán, amitől megijedek. Ó, igen. Ő volt az, aki nevetett, mikor felszálltam. - Mit kéne látnom? Négy, teljesen átlagosnak tűnő ember. Talán észre kellene vennem valamit? kérdezem meg a még mindig higgadtan ülő férfit. Lábát keresztbe teszi és hátradől. Nem tudom, hogy lehet ennyire nyugodt, amikor itt ülünk mindannyian egy rozoga szerelvényben, a föld alatt. Kezd elegem lenni ebből! Nem tarthat itt akaratomon kívül. - Ha jobban belegondolok, valahol belül mindenki tudja az utasok közül, hogy itt a helye. Az viszont már más kérdés, hogy ezt mikor ismerik be mondja a férfi. Kezdek nagyon ideges lenni, úgy érzem, ez a férfi csak szórakozik velem. Lehet, hogy elkábított valamivel? Valami gázzal? - Akkor árulja már el, hogy az a fiatal, terhes nő mit vétett, hogy itt kell ülnie?! kiáltok rá. Felállok és idegesen fel-le kezdek járkálni a kocsiban. A szakadt ruhás férfi a sarokban elkezd nevetni megint, nekem pedig hatalmas önuralomra van szükségem, hogy ne kezdjek el vele is kiabálni. - Nos, az a fiatal nő Szabad kezdi a férfi. - Miféle név ez? Most komolyan - idegesen felnevetek, de hamar rájövök, hogy nem kellene. Örülnöm kéne, hogy végre megtudok valamit. - Most akkor érdekli a története vagy nem? Mert nekem igazán mindegy, hogy meddig marad itt. Elhallgatok, bólintok. Szabad azért van itt, mert a gyermekét szülés után nem akarja soha többé látni. Úgy gondolja, visszatartaná őt mindentől, amit eddig elért. Nem tudna élni, igen, így fogalmazott valamikor.

4 Ránézek a nőre, aki épp a földet bámulja. Keze a hasán pihen, nem gondolnám róla, hogy kilenchónapnyi gondoskodás után elhagyná a gyerekét. Ez annyira nem helyén való. - Nem úgy néz ki, mint aki ilyen lépésre készül mondom a férfinek. A nő közben rám pillant, elmosolyodik. - Már nem. Már nem akarja elhagyni a gyerekét, magában viszont továbbra sem bízik. Kell neki még egy kis idő, hogy megfogalmazza, mit kell tennie. Kezdek összezavarodni. Elkezd fájni a fejem is, rosszul érzem magam. Miért vagyok itt? Tettem valamit? Észreveszi a férfi, hogy nem vagyok jól, ezért magamra hagy. Odaül az öltönyös fickóval szemben lévő ülésre, az öltönyös még mindig a fejét fogja idegesen. Lefekszem az egyik kopott, szürke ülésre, hiszen úgysem tudok innen elmenni, fejem alá teszem a táskámat, hogy kicsit kényelmesebbé tegyem újdonsült ágyamat. A kocsi belsejét kezdem pásztázni, közben a metró monoton kattogását, nyikorgását hallgatom. Lassan legyőz a fejfájás és elalszom. Hangos beszélgetésre kelek fel. A férfi vitatkozik a virágos ruhát viselő nővel. A szakadt ruhás zenét hallgat, mosolyogva szemléli a jelenetet. Szabadot nem foglalkoztatják az események, feltette maga mellé a lábait és a cipőit szemléli. - Mi történt? Odalépek a hisztérikusan kiabáló nő és a férfi közé. A nő rám néz és velem kezd el kiabálni. - Elment! Csak úgy elment! Megfogja a vállam, amitől megijedek. Hátrébb lépek és körültekintek a kocsiban. Valóban, eggyel kevesebben vagyunk, mint mikor elaludtam. - Hogy mehetett el? Fordulok a férfihez. Ha ő elmehet, mi miért nem mehetünk? Úgy érzem, belőlem is kezd kitörni egyfajta pánik, olyasmi, amit a mellettem álló nő nem tudott elfojtani. Miért hagyhatott itt minket az öltönyös férfi? Olyan idegesnek tűnt, mióta felszálltam, egyáltalán nem az jut róla az ember eszébe, hogy igen, ő megtalálta a helyes utat. Csapzott volt, ingerült. Vagy inkább azért volt ideges, mert rájött valamire? - Elment, mert várta már a családja mondja a férfi és magunkra hagy minket. A nő arrébb lök engem és visszaül a helyére. - Te tudsz valamit arról a férfiról, aki elment? Leülök mellé, és nézem, hogy a táskájában kotorászik. Megtalálja, amit keres, ettől megnyugszik. Lepattintja a kupakot róla és eljátssza a megszokott tortúrát megint.

5 - Ő volt Gazdag. Nem sokat tudok róla, egyszer beszéltünk csak. Azt mesélte magáról, hogy egy hatalmas házban él a családjával és nagyon sokat dolgozik. Alig van otthon emiatt. A nő elhallgat, elgondolkozik. Az utóbbi napokban nagyon zavart volt. És ha jobban belegondolok, ez az után történt, hogy beszélt Vele. Tudod azzal a férfival. - Nincs neve? - Nem tudom. Nem mondta. És ami azt illeti, annyi bajt okoz nekünk, annyi szenvedést, hogy nem is akarom megtudni, hogy hívják. Ez érdekes. Mindketten csendben ülünk, hallgatjuk a metró zúgását. Rengetek kérdés kavarog a fejemben, de talán jobb lesz, ha nem teszem fel őket. Azt mondta a férfi, itt ő kérdez. És mivel úgy néz ki, innen csak az ő segítségével tudok szabadulni Mégsem hagy nyugodni az előbbi jelenet. De nem is amiatt, hogy miért mehetett haza az öltönyös férfi, hanem azért, hogy én hogyan juthatok ki innen. Úgy tűnik, beszélnem kéne ezzel a férfivel, a mellettem ülő nő szerint ugyanis utána el is mehetett innen Gazdag. De akkor a többiek miért nem beszélnek vele? Nem akarnak innen elmenni? Megkeresem a zenét hallgató férfit. Nos, rajta nem látszik, hogy ki akarna innen kerülni. Jól érzi magát. Szabad sem tűnik zaklatottnak. Lába még mindig fel van téve maga mellé az ülésre, arca kisimult, nyugodt. Felállok és visszamegyek a helyemre, leülök. Hirtelen elhatározásból mégis felállok, odamegyek a férfihez. - Meséljen nekem Gazdagról, kérem! A férfi rám néz, egy kis ideig még hallgat, aztán belekezd. - Gazdag néhány héttel ezelőtt érkezett közénk. - Néhány hete?! Jóságos ég! És nem gondolja, hogy a hiányunk feltűnhet valakinek odafent? vágok a szavába gondolkodás nélkül. - Nos, a maguk élete olyan, mint ezt a metróút. Előre megtervezett útvonalon halad, kiszámítható, monoton. Így élnek. A környezetük nem veszi észre, hogy akivel együtt élnek ebben a pár napban vagy pár hétben, az nem valóság, hanem csak a maguk leképezése. Könnyű dolgom volt, könnyen helyettesíthettem magukat egy alakmással. Tulajdonképpen nem hagytak maguk után hiányt, mivel nem is töltöttek ki semmilyen helyet, ami említésre méltó lenne. Ezen ledöbbenek. Helyettesít? Semmi említésre méltó? Így élnénk mindannyian, akik idekerültünk? Az nem lehet. Én több vagyok egy alakmásnál. Legalábbis azt hiszem

6 - Térjünk vissza Gazdaghoz. Néhány hete érkezett, azért, mert már túl sok volt, amit művelt az őt szerető emberekkel. Persze, meg tudott mindent venni, meg tudta teremteni azt az életszínvonalat a családjának és saját magának, amelyet akart. Csakhogy ezt eléggé sportszerűtlenül tette. Csalt, nem is keveset, megkárosított rengetek embert, aki bízott benne, és ezeken felül még a családját sem becsülte meg. Semennyire se. Kelléknek tartotta őket, amivel tökéletes emberként tűnt fel a társadalom szemében. Az emberek így gondolkodás nélkül megbíztak benne. - De hát akkor miért mehetett mégis vissza? teszem fel a nyilvánvaló kérdést. Erre megáll a rúzs a tőlünk nem messze ülő nő kezében, tekintete elszakad a tükörképétől és felénk fordítja a fejét. Ezt észreveszi a férfi is, ezért hangosabban folytatja a beszédet. - Ez egyszerű, mert megváltozott. Rengeteg ideje volt elgondolkozni azon, hogy miért van itt, hogy mit rontott el és, hogy ezt hogyan hozhatná helyre. Napok óta nem is beszélt senkivel, annyira magába volt roskadva. Úgy gondolom, az ember egy ilyen utazás során megtanul rálátni saját magára. Mire pedig sor kerül arra, hogy leszálljon, már mindent tud. A nővel egymásra pillantunk, tekintete olyan zavart, amilyen az enyém lehet. Kezét az ölébe ejti és meredten bámulni kezdi a tükörképét. Ebben a pillanatban furcsa nyikorgás tör fel a szerelvényből, amire még a sarokban ülő, szakadt ruhás férfi is felfigyel. Mind a négyen felkapjuk a fejünket, észrevesszük, hogy Szabad az ajtóhoz sétál. A neoncsövek hirtelen kialszanak, sötétség borul mindenre. Csendben ülök, egy női sikoly töri meg a csendet. Kattogás, csikorgás, majd egy suhanó hang. A lámpák ezután újra felvillannak, Szabad pedig sehol sincsen. A férfi elmosolyodik mellettem, a szakadt ruhás alak pedig rákiált az ülésen fekvő, kezét a szemére tapasztó nőre: - Jaj, Gyönyörű, ne mondd, hogy még mindig így megvisel, ha valaki kiszáll! Szánalmas vagy. Felnevet a számomra már ismerős hangon. Csend van, szinte érzem a lüktető pulzusom. Felállok a férfi mellől, visszamegyek a helyemre és leroskadok. Nem tudom, mit keresek itt, és ez nagyon kétségbeejtő. A tükörképemet bámulom, egy szinte átlátszó alak tekint rám vissza onnan. Mit tettem, hogy itt vagyok? Megkárosítottam valakit? Csalódást okoztam? Nem! Tökéletes életem van, az emberek szeretnek, céljaim vannak. A szüleim büszkék rám, hiszen továbbviszem a családi hagyományokat: én is olyan szakterületet választottam magamnak, amit az apám annak idején. Akkor mégis mi a baj velem? Nem vagyok elég szorgalmas? Ígérem, az leszek!

7 Nem tudom, mennyi ideje ülhetek itt magamban, de egyszer csak azt veszem észre, hogy megmozdul alattam az ülés. Leül mellém valaki. Oldalra fordítom a fejem, a férfire számítok, de egy remegő kézzel találkozik össze a tekintetem. - Hello. szólít meg a szakadt ruhás alak. - Mit akarsz? Nem vagyok vevő még egy sikertörténetre, szóval, ha a sajátodat akarnád velem megosztani, nem érdekel. Erre ő felnevet, amin már szinte meg se lepődöm. Nem tudok kiigazodni ezen az alakon. Minden utas arcán láthatok valamilyen érzelmet, legyen az düh, elkeseredés vagy éppen megértés, de az övén semmit. Olyan, mintha nem érdekelné, hogy itt van. Nevet rajtunk, lenéz minket. - Sikertörténet? Ugyan, kérlek Nekem már azelőtt sikertörténet volt az életem, hogy idehozott ez a bolond öreg. Sőt, ki merem jelenteni, hogy tökéletes életem volt! - Ezt meg hogy érted? Egészen felcsigázza az érdeklődésemet ez a fura fickó. Kissé oldalra fordulok, csak, hogy jobban láthassam. A szakadt ruházatán kívül most veszem csak jobban szemügyre. Velem egyidős lehet. Tekintetem megint a remegő kezére vándorol, ő ezt észreveszi és elkapja onnan. - Boldog vagyok. És vállalom, hogy a boldogságomat különböző segédeszközökkel érem el. Elítélhetnek engem az emberek, de úgy gondolom, aki ezért megvet, az pusztán irigységből teszi. Az emberek többsége beletörődik abba, hogy folyamatosan küzdeniük kell a boldogságért, a megelégedésért. De kérdem én, minek küzdeni, ha néhány pici tablettával az ember boldogsága stagnálhat? Elhallgat, a reakciómra vár. - De a tabletták egyszer elfogynak mutatok a kezére. Akkor mit csinálsz? - Megoldom, nem kell engem félteni. A kezemről pedig annyit, hogy mióta itt vagyok, kénytelen vagyok beérni kisebb boldogság-adaggal is. Majd csak megszokom. Ha nem, és meghalnék, az meg még jobb. Nem kell többé látnom ez az idióta libát, a világmegváltóhajlammal megáldott öreget és téged se, drága barátom. Én mindenféleképpen jól járok. Észreveszem, hogy a férfi a távolból engem figyel. Tekintete aggódó, attól tarthat, hogy engedek Boldog kísértésének. Én azonban már döntöttem. Felállok, megfontolt léptekkel odamegyek a férfihoz. Ő elmosolyodik, megütögeti az ülést maga mellett, én pedig leülök. - Vissza szeretnék menni. Segítsen, hogy ez sikerüljön!

8 - Én nem mondhatom meg, hogy mit csináljon, csupán kérdéseket tehetek fel magának. Az már csak önön múlik, hogy tudja-e rá a válaszokat. - Kezdjük vágom rá egyből. Az a fogalom, hogy idő, kezd lassan megszűnni számomra. Csak ülök, hol a földet bámulom, hol saját magamat az ablakban. Az agyam folyamatosan zakatol, akárcsak a metró, amiben már nem is tudom, mióta vagyok. Ő nem jött ide hozzám már egy jó ideje. Hirtelen zúgó hangot hallok, nem tudom eldönteni, hogy a fejemből jön-e vagy a szerelvényből. Felállok, odasétálok az ajtóhoz, csak nézek ki az üvegen. - Rájöttél, hogy miért kerültél ide? zavar meg Gyönyörű. Nem fordulok meg, teljesen magával ragad a homályos alak, aki velem szemben áll. - Igen, hazudtam válaszolom részben neki, részben magamnak. Boldog elkezd nevetni és rám kiált: - Csak a gyávák hazudnak! Azok, akik meg akarják kímélni magukat mondja. - Pontosan. Eddig küzdöttem egy célért, de rá kellett jönnöm, hogy az nem az én célom volt. Becsaptam magamat, csak, hogy könnyebb legyen. Holott ezzel még nagyobb kárt okoztam. A kocsiban félhomály lesz, hirtelen kialszanak a fények, én pedig lehunyom a szemem. Mikor újra kinyitom, ott állok a peronon, hátam mögött elsuhan a metró, engem pedig megcsap a metróhuzat.

Petőcz András. Idegenek. Harminc perccel a háború előtt

Petőcz András. Idegenek. Harminc perccel a háború előtt Petőcz András Idegenek Harminc perccel a háború előtt Peut-être à cause des ombres sur son visage, il avait l air de rire. (Camus) Megyünk anyámmal haza, a plébániára. Szeretek az anyámmal kézen fogva

Részletesebben

A tudatosság és a fal

A tudatosság és a fal A tudatosság és a fal Valami nem stimmel a világgal: háborúk, szenvedések, önzés vesz körül bennünket, mikor Jézus azt mondja, hogy az Isten országa közöttetek van. (Lk 17,21) Hol van ez az ország Uram?

Részletesebben

Tommaso Grado SÓLYOMLÁNY

Tommaso Grado SÓLYOMLÁNY Néha fel kell adnunk az elveinket, hogy megélhessük az álmainkat Tommaso Grado SÓLYOMLÁNY - részlet - Szakmai konzultáns: dr. Almási Krisztina Borító és tördelés: White Noise Team ISBN 978-963-12-4568-4

Részletesebben

Frank megállt kocsijával a folyó előtt, ami enyhén szakadékos partjával és sötét vizével tiszteletet parancsolt. Mindennek lehetett nevezni, csak jó

Frank megállt kocsijával a folyó előtt, ami enyhén szakadékos partjával és sötét vizével tiszteletet parancsolt. Mindennek lehetett nevezni, csak jó 1. Frank megállt kocsijával a folyó előtt, ami enyhén szakadékos partjával és sötét vizével tiszteletet parancsolt. Mindennek lehetett nevezni, csak jó barátnak nem. A motort nem állította le, halk zúgása

Részletesebben

Isten hozta őrnagy úr!

Isten hozta őrnagy úr! Isten hozta őrnagy úr! Filmrészlet szöveges átirat Napsütéses idő van, a házak előtt egy négytagú tűzoltózenekar vidám indulót játszik. A zenészek barna egyenruhában vannak, fejükön tűzoltósisak. A zenekart

Részletesebben

Rohantam, szívem a torkomban dobogott, világosbarna hajamat a szél borzolta. Barna szemem könynyezett a széltől. Adrenalinszintem a magasban szökött.

Rohantam, szívem a torkomban dobogott, világosbarna hajamat a szél borzolta. Barna szemem könynyezett a széltől. Adrenalinszintem a magasban szökött. C. A. Tűréshatár 0 Rohantam, szívem a torkomban dobogott, világosbarna hajamat a szél borzolta. Barna szemem könynyezett a széltől. Adrenalinszintem a magasban szökött. El kellett érnem a Szentpétervárra

Részletesebben

Az élet napos oldala

Az élet napos oldala Az élet napos oldala írta Mercz Tamás E-mail: mercz_tomi@hotmail.com Első rész Minden kicsiben kezdődik el A fűnyíró idegesítő berregő motorhangja teljesen betölti szobám zegzugait. Zúg a rikítóan kék

Részletesebben

Miért tanulod a nyelvtant?

Miért tanulod a nyelvtant? Szilágyi N. Sándor Mi kell a beszédhez? Miért tanulod a nyelvtant? Nyelvtani kiskalauz (Részletek a szerző Ne lógasd a nyelved hiába! c. kötetéből, Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége, 2000) 2. rész Térjünk

Részletesebben

ISTEN NEM HALOTT! JÉZUS NEM HAL MEG SOHASEM!

ISTEN NEM HALOTT! JÉZUS NEM HAL MEG SOHASEM! Dr. Egresits Ferenc ISTEN NEM HALOTT! JÉZUS NEM HAL MEG SOHASEM! Kérdések és megfontolások Jézus passiója kapcsán az irgalmasság évében. - Az esetleges párhuzamok és áthallások nem a véletlen művei! -

Részletesebben

Mindig a holnapra mosolygok, Elvágyom onnan, ahol bolygok, Úgy vágytam ide s most már szállnék. Óh, én bolond, bús, beteg árnyék.

Mindig a holnapra mosolygok, Elvágyom onnan, ahol bolygok, Úgy vágytam ide s most már szállnék. Óh, én bolond, bús, beteg árnyék. Mindig a holnapra mosolygok, Elvágyom onnan, ahol bolygok, Úgy vágytam ide s most már szállnék. Óh, én bolond, bús, beteg árnyék. Ady Endre Utálok hajnalban kikelni az ágyamból. Nagy bögre kávé nélkül

Részletesebben

Gazdagrét 2012.02.12. Prédikáció Evangélium: Márk 1, 40-45. Kedves Testvéreim! Nem is olyan nagyon régen, talán 15-20 évvel ezelőtt, egyikünknek sem

Gazdagrét 2012.02.12. Prédikáció Evangélium: Márk 1, 40-45. Kedves Testvéreim! Nem is olyan nagyon régen, talán 15-20 évvel ezelőtt, egyikünknek sem Gazdagrét 2012.02.12. Prédikáció Evangélium: Márk 1, 40-45. Kedves Testvéreim! Nem is olyan nagyon régen, talán 15-20 évvel ezelőtt, egyikünknek sem jelenthetett komolyabb problémát az, hogy megértesse

Részletesebben

E D V I N Írta Korcsmáros András

E D V I N Írta Korcsmáros András E D V I N Írta Korcsmáros András A színen a Fiú, aki egy padon ül, majd előveszi a telefonját. Szia! Én vagy az, Dávid! Most hallasz? Nem? Na és most? Nagyszerű! Minden rendben. Nem, nincs baj. Éppen ebédszünetem

Részletesebben

Ők ugyanis a sérült gyerekük mellett óvodát működtetnek szintén sérült gyerekek részére.

Ők ugyanis a sérült gyerekük mellett óvodát működtetnek szintén sérült gyerekek részére. Idegesített, hogy nem tudják diagnosztizálni. Hát az orvostudomány nem tud semmit?" Egy család, amelynek tagjai megszakadnak a munkában, elviselik az elviselhetetlent, küzdenek a fogyatékkal, és közben

Részletesebben

Új Szöveges dokumentum

Új Szöveges dokumentum Csodagyerekek Gondoljanak a kis Mozartra! Négyévesen felmászott a zongoraszékre, és megkomponálta első hangversenydarabját. Nos, Hodek Dávid és Martincsák Kata hasonlóan ritka tehetségek, csak őket a szüleik

Részletesebben

Írnod kell kislányom, erre születtél! visszhangzik fülemben Édesanyám hangja

Írnod kell kislányom, erre születtél! visszhangzik fülemben Édesanyám hangja Írnod kell kislányom, erre születtél! Írnod kell kislányom, erre születtél! visszhangzik fülemben Édesanyám hangja Tudom Édes, írnom kellene, de bajban vagyok. Talán azt a témát kéne papírra vetnem, amit

Részletesebben

Juhász Bence. A nagy litikamu

Juhász Bence. A nagy litikamu Juhász Bence A nagy P litikamu Parlamentből a Parlamentbe Viszontválaszra megadom a szót képviselő úrnak. Köszönöm Elnök úr, Tisztelt Országgyűlés, Tisztelt Ház. Amint az előző felszólalásomban is ismertettem

Részletesebben

Szegény Balkán. Balkán kobra - Schell Judit, Csányi Sándor

Szegény Balkán. Balkán kobra - Schell Judit, Csányi Sándor Szegény Balkán Balkán kobra - Schell Judit, Csányi Sándor Hamar feldereng az érzés az emberben, hogy átverték. Kezdetben akarja hinni, hogy ez más lesz, aztán jön a pofon. Pedig még a plakáton is fegyverek

Részletesebben

Bói Anna. Konfliktus? K. könyvecskék sorozat 1.

Bói Anna. Konfliktus? K. könyvecskék sorozat 1. Bói Anna Konfliktus? K könyvecskék sorozat 1. Tartalom: Üdvözölöm a kedves Olvasót! Nem lehetne konfliktusok nélkül élni? Lehet konfliktusokkal jól élni? Akkor miért rossz mégis annyira? Megoldás K Összegzés

Részletesebben

"Úgy nőtt fel egy nemzedék, hogy nem látott senkit dolgozni"

Úgy nőtt fel egy nemzedék, hogy nem látott senkit dolgozni "Úgy nőtt fel egy nemzedék, hogy nem látott senkit dolgozni" (Hírszerző, 2008 december 9.) Az Út a munkához program biztosan kielégíti majd a tömegigényt, hogy az ingyenélőket most jól megregulázzuk, az

Részletesebben

Eredetileg a szerző honlapján jelent meg. Lásd itt.

Eredetileg a szerző honlapján jelent meg. Lásd itt. Eredetileg a szerző honlapján jelent meg. Lásd itt. Andrassew Iván A folyó, a tó és a tenger A platón ültünk Avrammal, a teherautót egy szerzetes vezette. A hegyoldalból a menekülttábor nem tűnt nagynak.

Részletesebben

Hitman TANDORI DEZSÕ. 14 tiszatáj

Hitman TANDORI DEZSÕ. 14 tiszatáj 14 tiszatáj TANDORI DEZSÕ Hitman Hitman nincs a szótárban, a szótárban nincs. De hát ember nem ad lónak olyan nevet, hogy Úgy Jól Ötvenen Túl. Nem ad, öreg, lónak ember olyan nevet, hogy... mondom. Mondja

Részletesebben

Mester-ség. Jézus, Buddha, Krisna, a Zen mesterek, a mostani tanítók például Tolle mind ugyanazt mondták és mondják.

Mester-ség. Jézus, Buddha, Krisna, a Zen mesterek, a mostani tanítók például Tolle mind ugyanazt mondták és mondják. ÉN-MI Mester-ség Kincs Meg világosodás Mire érdemes figyelni? Változtatás elfogadás Mit jelent embernek lenni? Kinek Hány a viszonya? világ közepe van? Jézus és mi Nézőpont Átalakuló váltás kérdés Együttérzés

Részletesebben

TÁVOL TŐLED 2 A MI SZÉTTÉPETT SZÍVEINK 2 KÉTSÉGEK KÖZÖTT 3 ESTE 3 GONDOLATBAN 4 EGY PÁR A PADON 4

TÁVOL TŐLED 2 A MI SZÉTTÉPETT SZÍVEINK 2 KÉTSÉGEK KÖZÖTT 3 ESTE 3 GONDOLATBAN 4 EGY PÁR A PADON 4 TÁVOL TŐLED 2 A MI SZÉTTÉPETT SZÍVEINK 2 KÉTSÉGEK KÖZÖTT 3 ESTE 3 GONDOLATBAN 4 EGY PÁR A PADON 4 ŐRZÖM AZ ÁLMODAT 5 AZ IGAZ SZERETET 5 MA EGY VERSEM KAPCSÁN 6 BIZONY! 7 A HÁRSFAILLATÚ ESTÉKEN 7 A MI VERSÜNK

Részletesebben

Eresszen! Legyen olyan kedves, Lang úr. Most szépen elalszik még két órácskára, aztán mikor már világos lesz, elmehet sétálni.

Eresszen! Legyen olyan kedves, Lang úr. Most szépen elalszik még két órácskára, aztán mikor már világos lesz, elmehet sétálni. Amikor Konrad Lang felébredt, sötét volt. Idegen ágyban feküdt. Keskeny volt és magas, Elisabeth nem feküdt mellette. Fel akart kelni, de nem tudott. Az ágy két oldalán rács volt. Hé! kiáltotta. Majd hangosabban.

Részletesebben

A Cseppnyi Önbizalom kútja

A Cseppnyi Önbizalom kútja Bertóti Johanna A Cseppnyi Önbizalom kútja Szereplők: Fodor testvérek (kertészlegények) Bodor Magnólia, tündér Kuruzs Ló Utolsó Sárkány Kurta Farkú Malac Félénk Tigris 1 1. jelenet Kert. Csukott szirmú

Részletesebben

mondott, és nem kimondott gondolataival. Még senki sem tudta így elmondani ezeket, akár burkoltan is, bizony ezek a dalok gyakran kimondják azt,

mondott, és nem kimondott gondolataival. Még senki sem tudta így elmondani ezeket, akár burkoltan is, bizony ezek a dalok gyakran kimondják azt, II. fejezet [...] Legyél az esernyőm, Óvj a széltől, és ha mégis elázom, Te legyél az égen a Nap, Te melegíts át, ha néha fázom! Én meg olyan leszek hozzád, mint a gazdájához a véreb Amikor először láttam

Részletesebben

Létezés a végtelenben. Pásztor Magdolna. Publio kiadó. Minden jog fenntartva!

Létezés a végtelenben. Pásztor Magdolna. Publio kiadó. Minden jog fenntartva! Létezés a végtelenben Pásztor Magdolna 2014 Publio kiadó Minden jog fenntartva! ÉJELI FOHÁSZ Üres, üres vagyok, a messzeségbe rohanok. Látok egy utat, ami arany, látom a fákat, ami ezüst. Látom a holdat,

Részletesebben

Boldog új évet! (Happy New Year!)

Boldog új évet! (Happy New Year!) Boldog új évet! (Happy New Year!) KÜLSŐ - KÜLVÁROSI NÉPTELEN KISUTCA SZILVESZTER ÉJJEL Sötétség, nagy hideg. Az év utolsó napjának zaja ide már nem jut el. A házak fala kopott, részben lemállott róluk

Részletesebben

- Hétévesen kezdtél hegedülni. Volt aki zenei múlttal rendelkezett a családban és ennek hatására kezdtél el tanulni vagy teljesen önszántadból?

- Hétévesen kezdtél hegedülni. Volt aki zenei múlttal rendelkezett a családban és ennek hatására kezdtél el tanulni vagy teljesen önszántadból? Balczó Péter operaénekessel, a Magyar Állami Operaház és az Erkel Színház oszlopos tagjával, a nagykörúti Szamos Cukrászdában találkoztam. Észnél kell lenni, hiszen interjúalanyaimnak általában fogalmuk

Részletesebben

Bányai Tamás. A Jóság völgye

Bányai Tamás. A Jóság völgye Bányai Tamás A Jóság völgye - Nem sikerült - suttogta Ria alig hallhatóan. - Azt hiszem senkinek sem fog sikerülni. Gézu értetlenül és csodálkozva nézett rá. A kötés alatt mintha kikerekedett volna egy

Részletesebben

Ötven egész esztendővel a csokoládés uzsonna után kezdődik Magdaléna két életének tulajdonképpeni története... *****

Ötven egész esztendővel a csokoládés uzsonna után kezdődik Magdaléna két életének tulajdonképpeni története... ***** Ötven egész esztendővel a csokoládés uzsonna után kezdődik Magdaléna két életének tulajdonképpeni története... ***** Ezüst gyertyatartók fénye mellet egy fiatal férfi hajol íróasztala fölé. Az arca márványfehér,

Részletesebben

Dr. Benedek Dezső Tudásra van szükségünk a túléléshez

Dr. Benedek Dezső Tudásra van szükségünk a túléléshez Dr. Benedek Dezső Tudásra van szükségünk a túléléshez Mindenki számára világos, hogy új világrend van kialakulóban. Az óra ketyeg, az átállás közeledik attól függetlenül, hogy mennyi skandallumot, komplikációt

Részletesebben

Kiss Ottó. A nagypapa távcsöve

Kiss Ottó. A nagypapa távcsöve Kiss Ottó A nagypapa távcsöve ITT VANNAK A NAGYIÉK Itt vannak a nagyiék, megjöttek! Két hétre. Fogalmam sincs, hogy mit lehet majd velük addig csinálni. 3 A NAGYPAPA UGYANOLYAN A nagypapa ugyanolyan, mint

Részletesebben

Belső Nóra: Utak egymáshoz (részlet) Beszélgessünk!

Belső Nóra: Utak egymáshoz (részlet) Beszélgessünk! Belső Nóra: Utak egymáshoz (részlet) Beszélgessünk! Sokszor nagyon kevés dolgon múlik, hogy egy kapcsolat miképpen alakul. Ugyanazzal az energiával lehet építeni és rombolni is. A lényeg a szándék, illetve

Részletesebben

Baróthy Borbála. Kártyák kiterítve. Cards on the table

Baróthy Borbála. Kártyák kiterítve. Cards on the table Baróthy Borbála Kártyák kiterítve Cards on the table 1. Fejezet A tükörből visszabámuló lányra meredtem. Szomorúnak tűnt és félt. Az arca fehérebb volt a szokásosnál és általában csillogó kék szeme most

Részletesebben

Andrea Gabi Jutka Eszti Fredi Ates Peti

Andrea Gabi Jutka Eszti Fredi Ates Peti Cziczó Attila: ANDREA életjáték szereplők: Andrea Gabi Jutka Eszti Fredi Ates Peti 1. JELENET - ANDREA SZOBÁJA Andrea ül elkeseredetten a tükör előtt. Néha közelebb hajol, vizsgálgatja arcának hibáit.

Részletesebben

"Soha nem érzem, hogy itt a plafon" - Interjú Bánsági Ildikóval

Soha nem érzem, hogy itt a plafon - Interjú Bánsági Ildikóval "Soha nem érzem, hogy itt a plafon" - Interjú Bánsági Ildikóval 2014. augusztus 26. kedd, 07:00 "Mindig büszke voltam, ha valami újra hívtak. Soha nem érzem, hogy itt a plafon, hanem inkább azt, hogy szeretnék

Részletesebben

Cecelia Ahern: Bennem élsz

Cecelia Ahern: Bennem élsz Cecelia Ahern: Bennem élsz Cecelia Ahern Bennem élsz (Részlet) Fordította Hussami Péter A fordítás alapjául szolgáló mű Cecelia Ahern: Thanks for the Memories (London: HarperCollins, 2008) (Részlet) Athenaeum

Részletesebben

HA CSAK A HUZAT HIBÁDZIK FARKAS FERENC KÁRPITOS

HA CSAK A HUZAT HIBÁDZIK FARKAS FERENC KÁRPITOS pám körbevitt a mûhelyekbe, bemutatott a szomszédos üzletekben. Ma maximum akkor jön be valaki új, ha kell neki egy csavarhúzó vagy fogó. De akkor sem biztos, hogy bemutatkozik H CSK HUZT HIBÁDZIK KS NC

Részletesebben

Aikido és a harmónia ereje, avagy Oszkár átváltozása

Aikido és a harmónia ereje, avagy Oszkár átváltozása Aikido és a harmónia ereje, avagy Oszkár átváltozása Aikido-történet gyerekeknek Richard Moon és Chas Fleischman tollából Vass Anikó és Erszény Krisztián fordításában Előszó Ezt a történetet közel huszonöt

Részletesebben

GÖRGETEG. Székely mesejáték.

GÖRGETEG. Székely mesejáték. GÖRGETEG. Székely mesejáték. SZOLGÁLÓ (a nyitott ajtóban vázákat törölget, körülötte is tele a föld leszedett virágcserepekkel. Énekli): Likas a kalapom teteje, kiláccik a hajam belőlle. Eléggé sajnálom

Részletesebben

Anita Wekker KÖNNYEZŐ CIPRUS

Anita Wekker KÖNNYEZŐ CIPRUS Anita Wekker KÖNNYEZŐ CIPRUS Regény Felém lép, én hátrálok, és már a szikla szélén állok. A föld egyszer csak szétfolyik a talpam alatt, térdre rogyok. Próbálok megkapaszkodni egy bokorban, egy fűcsomóban,

Részletesebben

DÖRNYEI KÁLMÁN: BANKI MESÉK 13-15. FEJEZET

DÖRNYEI KÁLMÁN: BANKI MESÉK 13-15. FEJEZET DÖRNYEI KÁLMÁN: BANKI MESÉK 13-15. FEJEZET 13. Ha megnyerte, nehogy vigye! Egyre kevésbé tudok a küldetésemre koncentrálni. Lehet, hogy az illuzionista megsejtette, hogy a nyomában vagyok, és mindenféle

Részletesebben

A BOHÓCCIPÕS CSODACIPÉSZ MOLNÁR ERNÕ CIPÉSZ

A BOHÓCCIPÕS CSODACIPÉSZ MOLNÁR ERNÕ CIPÉSZ Vállalok javítást is, amit fõleg a környékbeli idõsek szoktak kérni. Igyekszem olcsón dolgozni, de a kisseb munkákért még így sincs szívem pénzt kérni A BOHÓCCIPÕS CSODACIPÉSZ MOLÁ EÕ CIPÉSZ A MÚLÓ IDÕ

Részletesebben

Pár szóban a novella létrejöttéről:

Pár szóban a novella létrejöttéről: Pár szóban a novella létrejöttéről: A Heléné Cixous-pályázatot a Feldmár Intézet Nők Iskolája alapította. A pályázat feltételeit Feldmár András fogalmazta meg...a nyertes pályázatoktól őszinte, magas színvonalú,

Részletesebben

humorpakk10.txt 2 nő beszélget

humorpakk10.txt 2 nő beszélget 2 nő beszélget humorpakk10.txt 1. Szia! 2. Szia! 1. Mi van? 2. Zűr. 1. Veled? 2. Nem. 1. Hanem? 2. Hallgatsz? 1. Hallgatok. 2. Esküdj! 1. Esküszöm! 2. Válnak. 1. Kik? 2. Olgáék. 1. Ok? 2. Rájött. 1. Olga?

Részletesebben

EFT Továbbképzés. Biztonságos-e megváltozni? 2011. szeptember 21. 1132 Budapest Visegrádi u. 60. I. 6 www.humanharmony.hu Tel: 270-2281 Fax: 786-6104

EFT Továbbképzés. Biztonságos-e megváltozni? 2011. szeptember 21. 1132 Budapest Visegrádi u. 60. I. 6 www.humanharmony.hu Tel: 270-2281 Fax: 786-6104 EFT Továbbképzés 2011. szeptember 21. Biztonságos-e megváltozni? Human Harmony Életmód Stúdió info@humanharmony.hu 1132 Budapest Visegrádi u. 60. I. 6 www.humanharmony.hu Tel: 270-2281 Fax: 786-6104 Biztonságos-e

Részletesebben

Figyelemhiány/Hiperaktivitás Zavar - ADHD

Figyelemhiány/Hiperaktivitás Zavar - ADHD Figyelemhiány/Hiperaktivitás Zavar - ADHD TÁJÉKOZTATÓ FÜZET gyerekeknek Ferrádi Hádi, a kis versenyautó Ismersz olyan meséket, amiben versenyautók vagy sportkocsik szerepelnek? Ismered például Villám McQueent?

Részletesebben

Térey János. Asztalizene. (Az eddigiek. Jön Henrik, szétnéz: egyetlen szabad asztal van, megcélozza)

Térey János. Asztalizene. (Az eddigiek. Jön Henrik, szétnéz: egyetlen szabad asztal van, megcélozza) Térey János Asztalizene Színmű három tételben részlet 10 36 (Az eddigiek. Jön Henrik, szétnéz: egyetlen szabad asztal van, megcélozza) (magában) Állandó ítéletidő Útban Pestre, Beugrottam ide. Drága hely,

Részletesebben

A boldog felhasználó

A boldog felhasználó A boldog felhasználó Ingyenes e-book, a Felhasználó Update csapattól Írta: Vidi Rita Mi a különbség a begyakorolt, monoton, örökké félelmetesnek tűnő felhasználás, és a tudás alapú, céltudatos, örömfelhasználás

Részletesebben

MIÉRT SZERETNÉK SZOCIÁLIS MUNKÁS LENNI?

MIÉRT SZERETNÉK SZOCIÁLIS MUNKÁS LENNI? MIÉRT SZERETNÉK SZOCIÁLIS MUNKÁS LENNI? Érdekesnek tűnik egy dolgozat címét kérdésként feltenni. Ez számomra azt jelenti, hogy nem egy szokványos házi dolgozatról beszélünk. Amióta Kocsis tanárnő feladta

Részletesebben

REFORMÁCIÓ. Konferencia 2012 áprils 5-8. Konstanz, Németország

REFORMÁCIÓ. Konferencia 2012 áprils 5-8. Konstanz, Németország REFORMÁCIÓ Konferencia 2012 áprils 5-8. Konstanz, Németország Szolgál: Johannes Wöhr apostol info: www.nagykovetseg.com www.fegyvertar.com www.km-null.de Felhasználási feltételek: A blogon található tartalmak

Részletesebben

Fityó néni és a drága aranyos szerelő bácsik

Fityó néni és a drága aranyos szerelő bácsik Fityó néni és a drága aranyos szerelő bácsik Több éves gyakorlattal fejlesztették tökélyre kifinomult praktikáik egész arzenálját. Kódszavaik tárháza régi, legendássá vált esetekből épült fel, ám legtöbbször

Részletesebben

Tanulási stílus kérdőív

Tanulási stílus kérdőív Szitó Imre(1987) A tanulási stratégiák fejlesztése, Iskolapszichológiai füzetek, 2.sz. ELTE Tanulási stílus kérdőív Olvasd el figyelmesen az alábbi mondatokat. Döntsd el, hogy az öt válasz közül melyik

Részletesebben

Hamis és igaz békesség

Hamis és igaz békesség Hamis és igaz békesség Lectio: Jer 1,1-15 Textus: Jer 1,14 A lelkipásztor így szólt egy asszonyhoz: - Asszonyom, szokta önt kínozni a Sátán? - Engem? Soha! - No, akkor ez annak a jele, hogy ön még a Sátáné,

Részletesebben

Tizennegyedik lecke. nálam

Tizennegyedik lecke. nálam Tizennegyedik lecke Vendégségben Péter: Szeretettel üdvözöllek benneteket nálam. A kabátokat itt hagyhatjátok az előszobában. Juszuf: Köszönjük szépen. Ezt a kis bort neked hoztuk. Le kell venni a cipőt?

Részletesebben

formában, amikor még fociztam, és egészségesen éltem, illetve nem éltem egészségtelenül. A testem tisztul, ideális formára talál, és nem mintha a

formában, amikor még fociztam, és egészségesen éltem, illetve nem éltem egészségtelenül. A testem tisztul, ideális formára talál, és nem mintha a TOKIÓ Egy férfi fekszik a földön. A hátán fekszik, mint egy döglött, kiszáradt bogár. Egyik lába kinyújtva a kihalt sikátor betonján, a másik egy ruhaüzlet kirakatának üvegére tapadva. Alszik. Nincs rosszul,

Részletesebben

konyhába, beletörlöm a kezem abba a nedves törülközőbe, amelyik ott lóg a vízcsap fölött, a szegen. A kályhán már felforrt a víz a fazékban, előhúzom

konyhába, beletörlöm a kezem abba a nedves törülközőbe, amelyik ott lóg a vízcsap fölött, a szegen. A kályhán már felforrt a víz a fazékban, előhúzom NAGYTAKARÍTÁS Én csak egy szegény asszony vagyok. Asszonyiságom utolsó éveit számlálgatom már, a fejemen tincsekké duzzadtak a fehér hajszálak, az arcomon, a szám körül megszaporodtak a ráncok, lekúsznak

Részletesebben

Dr. Kutnyányszky Valéria

Dr. Kutnyányszky Valéria Dr. Kutnyányszky Valéria Dr. Kutnyányszky Valéria 2009 őszén egy hónapot töltött a Kongói Demokratikus Köztársaság területén fekvő Kiwanjában. A bükkösdi homeopátiás orvos az Afrikai-Magyar Egyesület (AHU)

Részletesebben

Mars és Vénusz párkeresőben

Mars és Vénusz párkeresőben Mars és Vénusz párkeresőben 1. Bevezetés Sok férfi és nő szeretne biztonságos párkapcsolatban élni, de legtöbbjüknek fogalma sincs arról, hogyan és hol keresse az igazit. Arról pedig még kevésbé, hogy

Részletesebben

A SZÁZEGYEDIK ASSZONY

A SZÁZEGYEDIK ASSZONY A SZÁZEGYEDIK ASSZONY (Egy kis tréfa) 1883 Sok tarkabarka dolgot írt meg hajdan a pajkos tollú Boccaccio. Veronai, florenci asszonyok segítették benne. Amennyi rossz fát azok a tuzre tettek, annak a hamujában

Részletesebben

Grilla Stúdiója - gyógytorna, szülésfelkészítés

Grilla Stúdiója - gyógytorna, szülésfelkészítés Az ikrek nevelése R.: - Önt talán azért is érdekli az ikerkutatás, az ikergyerekek világa és élete, mert Ön is egy iker, ikerpár egyik tagja. Önök egypetéjû ikrek, vagy kétpetéjû ikrek? Métneki Júlia,

Részletesebben

M. Veress Mária. Szép halál

M. Veress Mária. Szép halál 184 Rügyek Szép halál Először nem figyeltem fel a kiáltásra, nem volt abban semmi különös, hogy valaki ordibál, megszokott volt ez arrafelé. Csak mikor közelebb értem, akkor hallottam, hogy mintha segítségért

Részletesebben

I. AZ ÖREGÚR, hetvenesztendős, egyenes tartású, még szőkebajszú öregúr a takarékból jött ki. Kétszáz pengőcskét megint bedugott.

I. AZ ÖREGÚR, hetvenesztendős, egyenes tartású, még szőkebajszú öregúr a takarékból jött ki. Kétszáz pengőcskét megint bedugott. TÖRETLEN ÖREGÚR. I. AZ ÖREGÚR, hetvenesztendős, egyenes tartású, még szőkebajszú öregúr a takarékból jött ki. Kétszáz pengőcskét megint bedugott. «Igy szaporodik a vagyon!» mosolyogta és örömmel tiporta

Részletesebben

Indiai titkaim 5 - nagy kupac csomag

Indiai titkaim 5 - nagy kupac csomag 2010 szeptember 05. Flag 0 Értékelés kiválasztása Még nincs értékelve Értéke: 1/5 Értéke: 2/5 Mérték Értéke: 3/5 Értéke: 4/5 Értéke: 5/5 Eljött a nagy nap. 1993. december 13-a, Luca napja. Indulás Indiába

Részletesebben

TANÉVNYITÓ BUZDÍTÁS. Olvasandó (lectio): Mk 6,45-52. Alapige (textus): Mk 6,50

TANÉVNYITÓ BUZDÍTÁS. Olvasandó (lectio): Mk 6,45-52. Alapige (textus): Mk 6,50 Újpest-Belsőváros 2008. 09. 07. Juhász Emília TANÉVNYITÓ BUZDÍTÁS Alapige (textus): Mk 6,50 Olvasandó (lectio): Mk 6,45-52 Ezután azonnal megparancsolta tanítványainak, hogy szálljanak hajóba, és menjenek

Részletesebben

Mennybõl az Angyal... 2010.02.04. Utolsó frissítés 2013.02.04.

Mennybõl az Angyal... 2010.02.04. Utolsó frissítés 2013.02.04. Mennybõl az Angyal... 2010.02.04. Utolsó frissítés 2013.02.04. Mennybõl az Angyal, lejött hozzátok Abban a pillanatban szólalt meg ez a dal a cédé lejátszómon, amikor belekezdtem ebbe az írásba az angyalokról.

Részletesebben

8. JÉZUS TANÍT: KITARTÁS A MINDENNAPOKBAN, (A TÍZ SZŰZ PÉLDÁZATA) Gyülekezeti óraszám: 1. egyházi iskolák óraszáma: 1.

8. JÉZUS TANÍT: KITARTÁS A MINDENNAPOKBAN, (A TÍZ SZŰZ PÉLDÁZATA) Gyülekezeti óraszám: 1. egyházi iskolák óraszáma: 1. 8. JÉZUS TANÍT: KITARTÁS A MINDENNAPOKBAN, (A TÍZ SZŰZ PÉLDÁZATA) Gyülekezeti óraszám: 1. egyházi iskolák óraszáma: 1. (Máté 25,1-13) TEOLÓGIAI ALAPVETÉS (Felhasznált irodalom: Joachim Jeremias: Jézus

Részletesebben

Bereményi Géza: Eldorádó Részletek egy készülő film forgatókönyvéből

Bereményi Géza: Eldorádó Részletek egy készülő film forgatókönyvéből Bereményi Géza: Eldorádó Részletek egy készülő film forgatókönyvéből HÁZ UDVARA, PIAC NAPPAL A Gyerek a földszintes ház udvarán megy rövidnadrágban, magasszárú cipőben. Köhög. Szomszédasszonyokkal találkozik,

Részletesebben

Gázló TT 2008 A rekordok napja 2008. július 12.

Gázló TT 2008 A rekordok napja 2008. július 12. Gázló TT 2008 A rekordok napja 2008. július 12. 4:30 Fire! - üvölti Hans-Peter Geerdes (ki az?), nincs mese, menni kell. Lassan megy az öltözés, kínlódás minden ruhadarabot felvenni mondjuk jó idő van,

Részletesebben

Felfedeztem egy nagyon érdekes és egyszerű internetes pénzkeresési módot, amihez nulla forint befektetés szükséges.

Felfedeztem egy nagyon érdekes és egyszerű internetes pénzkeresési módot, amihez nulla forint befektetés szükséges. Kedves Olvasó! Felfedeztem egy nagyon érdekes és egyszerű internetes pénzkeresési módot, amihez nulla forint befektetés szükséges. Eredetileg egy barátomnak akartam segíteni, aki egyik napról a másikra

Részletesebben

Talabér Gergő Ugrani muszály...

Talabér Gergő Ugrani muszály... Talabér Gergő Ugrani muszály... Épp az ablak előtt álltam, amikor a harang tizenkettőt ütött. Figyeltem a sürgő-forgó város kavalkádját. Emberek siettek a dolguk után a főtér macskakövein botladozva. Némelyek

Részletesebben

Csillag-csoport 10 parancsolata

Csillag-csoport 10 parancsolata Csillag-csoport 10 parancsolata 1. Nagyon jól érezd magad mindig, mert ilyen hely nem lesz több a világon. (Panka) 2. Próbálj meg normálisan viselkedni, hogy ne legyenek rád dühösek. (Vince) 3. Kitartóan

Részletesebben

A Feldegg-kúria teraszán 1914 nyár elején két ifjú hölgy üldögélt. Élvezték az elsõ meleg napsugarakat, és közben kézimunkáztak. Bárcsak tudnám, mi

A Feldegg-kúria teraszán 1914 nyár elején két ifjú hölgy üldögélt. Élvezték az elsõ meleg napsugarakat, és közben kézimunkáztak. Bárcsak tudnám, mi I. A Feldegg-kúria teraszán 1914 nyár elején két ifjú hölgy üldögélt. Élvezték az elsõ meleg napsugarakat, és közben kézimunkáztak. Bárcsak tudnám, mi értelme ennek az unalmas hímzésnek! A mamának már

Részletesebben

Világjátékok 2009 - Tajvan, a magyar sikersziget. Világjátékok 2009 - Tajvan, a magyar sikersziget. The World Games 2009. The World Games 2009

Világjátékok 2009 - Tajvan, a magyar sikersziget. Világjátékok 2009 - Tajvan, a magyar sikersziget. The World Games 2009. The World Games 2009 96 97 98 99 100 SKAohsiung: A BAJNOK ÚTJA,,Hatéves voltam, amikor édesapám ismerôse révén elmehettem egy karateedzésre. Ahogy beléptem, iszonyú hangzavar, kiabálás, egymással harcoló fehér ruhás emberek

Részletesebben

Wittinger László: Passiójáték

Wittinger László: Passiójáték Wittinger László: Passiójáték I. (AZ UTOLSÓ VACSORA) ELSŐ APOSTOL: Íme, Mester, elkészítettük az ételt, ahogyan kérted! JÉZUS: Vágyva vágytam arra, hogy a húsvéti bárányt veletek együtt fogyasszam el.

Részletesebben

Családsegítés az Otthon Segítünk Szolgálatban

Családsegítés az Otthon Segítünk Szolgálatban Embertárs (2005/1.) Tamásné Kollár Magdolna Családsegítés az Otthon Segítünk Szolgálatban Esettanulmány. (a neveket és az adatokat természetesen megváltoztattuk) Klári 22 éves. Két kicsi gyermeke van:

Részletesebben

Joachim Meyer. Bot. A vívás szabad lovagi és nemesi művészetének alapos leírása (1570) Fordította: Berki András

Joachim Meyer. Bot. A vívás szabad lovagi és nemesi művészetének alapos leírása (1570) Fordította: Berki András Joachim Meyer A vívás szabad lovagi és nemesi művészetének alapos leírása (1570) Bot Fordította: Berki András A botról Az ötödik, és egyben utolsó fejezete ennek a könyvnek, amiben elmagyarázom és röviden

Részletesebben

Tizennegyedik fejezet

Tizennegyedik fejezet Tizennegyedik fejezet Ma lesz az a nap, amikor felhívom Edet. Határozottan eldöntöttem. Már tegnap este elterveztem, és Jules-nek igaza van, mert nekem most arra van szükségem, hogy más férfiakkal menjek

Részletesebben

INTERJ1] FELSŐOKTATÁSRÓL. független parlamenti hét módosító indítványt nyújtott be az

INTERJ1] FELSŐOKTATÁSRÓL. független parlamenti hét módosító indítványt nyújtott be az INTERJ1] FELSŐOKTATÁSRÓL független parlamenti hét módosító indítványt nyújtott be az or;;zái2,g'~tűl(~s elnökének a felsőoktatási törvényjavaslat vitája során. Pénzügyminisztertámogatta és sürgette a felsőoktatási

Részletesebben

Szeretet volt minden kincsünk

Szeretet volt minden kincsünk Szeretet volt minden kincsünk Azt mondják, mindenkinek meg van írva a sorskönyvében az élete. Mindenkinek ki van jelölve z út, mint a kerti ösvény, szélekkel, jelekkel, hogy ne lehessen letérni róla. Van

Részletesebben

Kutasi Heléna. Szerelmeskalandos. avagy a boldogságra várni kell. Borító: Ráth Márton www.facebook.com/rathmartonsalon

Kutasi Heléna. Szerelmeskalandos. avagy a boldogságra várni kell. Borító: Ráth Márton www.facebook.com/rathmartonsalon Kutasi Heléna Szerelmeskalandos avagy a boldogságra várni kell Borító: Ráth Márton www.facebook.com/rathmartonsalon Amikor először megláttam őt, azonnal tudtam, nem lesz mindennapi történet. Biztos többen

Részletesebben

Csak erős idegzetűeknek! videóleirat

Csak erős idegzetűeknek! videóleirat Csak erős idegzetűeknek! videóleirat 2009. Piroska Gyula Tréning Kft. Minden jog fenntartva. Üdvözlöm Önt, kedves Cégvezető Barátom! Piroska Gyula vagyok,, hogy ne érezze magát egyedül a cégvezető. Nem

Részletesebben

Párválasztó játékok felhasználása az óvodában 1.

Párválasztó játékok felhasználása az óvodában 1. Párválasztó játékok felhasználása az óvodában 1. A párválasztó játékok között a párválasztó körjátékokat, a leánykérő játékokat és a párválasztó társasjátékokat találjuk. Az óvodában a leggyakrabban használt

Részletesebben

Betty apósa túl volt már a 86.

Betty apósa túl volt már a 86. A nyughatatlan Betty apósa túl volt már a 86. évén. Nyugdíjas volt. Tevékeny, szorgalmas ember lévén a nyugdíjas életformát unalmasnak tartotta. Elég erőt érzett magában ahhoz, hogy még valamit, valahol

Részletesebben

A Lánchíd Rádió 2011. április 15-én elhangzott műsora

A Lánchíd Rádió 2011. április 15-én elhangzott műsora A Lánchíd Rádió 2011. április 15-én elhangzott műsora Kovács Anita (felvezető női hang): Az Irhás árok Budapest egyik szép kirándulóhelye, de azoknak, akik ott laknak, bizony okoz bizonyos problémákat

Részletesebben

Hogyan néz ki az iskola társadalma 2013-ban?

Hogyan néz ki az iskola társadalma 2013-ban? Hogyan néz ki az iskola társadalma 2013-ban? A Jövô diákja Felkelni nehéz dolog, fél hét elôtt sosem sikerül. Az indulásig hátra lévô fél óra arra ugyan elég volna, hogy magamra rángassak valamit, aztán

Részletesebben

Szép karácsony szép zöld fája

Szép karácsony szép zöld fája Móra Ferenc Szép karácsony szép zöld fája Illusztrációk: Szabó Enikő Nyolcéves voltam, a harmadik elemibe jártam, és először léptem a közszereplés terére. A közszereplés tere az öreg templomunk volt. Úri

Részletesebben

- De nem, a film szemmel láthatólag megtette a magáét. - Először nálunk, aztán meg itt. A buta nyugatiak azt hitték, hogy elég, ha egy francia

- De nem, a film szemmel láthatólag megtette a magáét. - Először nálunk, aztán meg itt. A buta nyugatiak azt hitték, hogy elég, ha egy francia dem az árnyékot, az árnyékot, amely a megperzselődéstől véd. Belebújok, bele az árnyékba, újra felfedezem őt a képeimen. Az én nyelvemen szólítom meg. A szemeimből Ő néz rám. A fejemben van. A véremben

Részletesebben

Dénes Viktor: De akkor miért harcolunk?

Dénes Viktor: De akkor miért harcolunk? Dénes Viktor: De akkor miért harcolunk? 2013. február 6., 11:00 Sorozatunkban a Színház- és Filmművészeti Egyetemen ebben az évadban végzősöket, Novák Eszter és Selmeczi György zenés szakirányú osztályának

Részletesebben

LEE CHILD 10 RÖGÖS ÚT

LEE CHILD 10 RÖGÖS ÚT 1. fejezet Jack Reacher egy dupla feketét rendelt, csokireszelék és cukor nélkül, nem porceláncsészében, hanem mûanyag pohárban, és még mielõtt kihozták volna a kávét az asztalához, végignézte, ahogy egy

Részletesebben

A menedék. Gellai Tamás

A menedék. Gellai Tamás Gellai Tamás A menedék a fiú a tengerparton áll Egy nagy és erős kéz ragadta meg hátulról, és belökte a sötét helyiségbe. A szorítás nyomán vadul lüktetett felkarja, még alig tudott másra gondolni, vagy

Részletesebben

Nyár. Boda.try.hu. Sokan kifeküdtek amikor megtudták, hogy folytatódik a magazin

Nyár. Boda.try.hu. Sokan kifeküdtek amikor megtudták, hogy folytatódik a magazin 1 Nyár Boda.try.hu Örömmel értesítek minden lovast, hogy készülőben van Boda lovas honlapja! Az oldalon megtaláljátok a lovarda árait, lovait. A kisebb és nagyobb lovasok rajzait, írásait, és csodálatos

Részletesebben

Spiró György: Kémjelentés

Spiró György: Kémjelentés Spiró György: Kémjelentés Spiró György Kémjelentés Novellák (Részlet) (Részlet) MAGVETŐ Magvető Könyvkiadó és Kereskedelmi KFT. www.magveto.hu ISBN 978-963-14-2939-8 Spiró György, 2011 Kocsiút éjjel Vacsora

Részletesebben

Hiszen csak közönséges mutatványosok vagyunk

Hiszen csak közönséges mutatványosok vagyunk Kelemen Emese Hiszen csak közönséges mutatványosok vagyunk Berniczky Éva: Várkulcsa, mesterek, kóklerek, mutatványosok, szemfényvesztõk. Magvetõ Kiadó, Budapest, 2010 Berniczky Éva Várkulcsa című novelláskötete

Részletesebben

Föléhajolt, melle előrelendült, illat szállt fel a hasa mentén, Darius fölemelte kissé a fejét, hogy lássa a köldökét: parányi kagyló, felül

Föléhajolt, melle előrelendült, illat szállt fel a hasa mentén, Darius fölemelte kissé a fejét, hogy lássa a köldökét: parányi kagyló, felül 1 Föléhajolt, melle előrelendült, illat szállt fel a hasa mentén, Darius fölemelte kissé a fejét, hogy lássa a köldökét: parányi kagyló, felül karimával; örült a látványnak, de ez csak az első fejezet,

Részletesebben

Cukimami én idős motiváció:

Cukimami én idős motiváció: Cukimami s én idő ió: c motivá Énidó Kezdjük ott, hogy miért is fontos, az Énidő; Magad miatt, mert kell, hogy érezd; az anyasággal nem veszítetted el a nőiességedet, azt, hogy egy önálló és utánozhatatlanul

Részletesebben

Elképesztő show-t csinált a fideszes Kern és a szocialista Garas

Elképesztő show-t csinált a fideszes Kern és a szocialista Garas SAJTÓMEGJELENÉSEK ARCHÍVUMA FORRÁS: http://cink.hu/oruletes-show-t-csinalt-a-fideszes-kern-es-a-szocialist Elképesztő show-t csinált a fideszes Kern és a szocialista Garas Szily László Szily László Téma:

Részletesebben

T.Ágoston László A lovak állva álmodnak

T.Ágoston László A lovak állva álmodnak T.Ágoston László A lovak állva álmodnak Alszol, öreg? fordult a férje felé az asszony. Megigazította feje alatt a kispárnát, és lélekben felkészült a nagy beszélgetésre. Nem, nem alszom. Jár az agyam,

Részletesebben

A Halál antropológiája című egyetemi kurzus létjogosultsága. Egy fogorvos találkozása a halállal

A Halál antropológiája című egyetemi kurzus létjogosultsága. Egy fogorvos találkozása a halállal SZLEPÁK BÁLINT A Halál antropológiája című egyetemi kurzus létjogosultsága. Egy fogorvos találkozása a halállal SZEMLE Összefoglalás Tanulmányom témája az általános fogászati ellátásban résztvevő fogorvosok

Részletesebben