Zsákutcában: súlyos recesszió előtt Magyarország

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Zsákutcában: súlyos recesszió előtt Magyarország"

Átírás

1 Válogatás a legolvasottabb írásokból. Zsákutcában: súlyos recesszió előtt Magyarország Létrehozta admin Létrehozva 2009 jan 25-17:49 [3] Az eredeti cikk a apenzszava.blog.vg.hu címen található. A tavalyi árfolyamgyengülés és IMF-csomag után sajnálatos módon sokan úgy gondolják, túl vagyunk a nehezén. Pedig a valóság az, hogy a neheze még csak most jön. A világgazdaság növekedési üteme az idei évben csak jó esetben lesz pozitív, és ez a magyar gazdaságot a fennálló strukturális problémákkal karöltve súlyos recesszióba fogja taszítani. A forintárfolyam az elmúlt időszakban a viszonylag magas kamatoknak és az IMF EU-pénznek köszönhetően stabilizálódni látszik a közötti árfolyamsávban, és a kamatok is lassú csökkenésnek indultak. A rendszer azonban továbbra is súlyos egyensúlyhiányok miatt szenved. Az IMF felé vállalt költségvetésideficit-számok a tervezettnél alacsonyabb infláció és növekedés miatt már most látható, hogy nem tarthatók. A korábban bejelentett költségvetési kiigazításból az év végi ünnepi időszakban eltűnt 170 milliárd forint, ezt a tartalékokból tervezik finanszírozni. Azaz az idei év jelentős költségvetési tartalékok nélkül indul.

2 - 2 - Emellett látni kell, hogy a magyar gazdaság növekedési potenciálja mára 2 százalékra süllyedt, ami fenntarthatatlanná teszi az adóssághelyzetünket. Az ország külső devizaadóssága eléri a GDP 50 százalékát, ez a jelenlegi környezetben hosszabb távon évi 6-7 százalékos jövedelemtranszfert eredményez. Ennek a felét biztosítja az EU, de a másik felét nekünk kell megtermelni, vagy nekünk kell forrást találni rá. A költségvetés kamategyenlege jelenleg évi 4,3 százalék negatívumot mutat, de ez 2011-től 5 százalékra emelkedik. Ugyanezek a számok a régió többi országában 2 3 százalék között találhatók. A GDP-arányos államadósság a 2001-es 53 százalékról mára elérte a 70 százalékot, és semmi jele nincs annak, hogy ez miért ne növekedjen tovább. Az alacsony emelkedési ütem igazi adósságcsapdába kezdi szorítani az országot, ezt súlyosbítja, hogy a magas devizaadósság miatt a leértékelődés csak ront a helyzetünkön. Ma még úgy tűnik, kevesen akarják megérteni azt, hogy ilyen struktúrában kimerültek a költségvetési kiigazítás tartalékai. Úgy tűnik, a kormányzat abban a tévhitben él, hogy az IMF-pénz megoldotta a problémákat, és a nehezén túl vagyunk, pedig a neheze még csak most jön. Ne feledjük el, az ukrán hrivnya az IMF-csomag után értékelődött le 40 százalékot. Az IMF negyedévente ellenőrzi a számokat, és májusban arra a következtetésre jut majd, hogy további szigorítás nélkül nem tudjuk tartani az idei 2,6 százalékos vállalásunkat, az MNB inflációs jelentésében a költségvetési kockázatok várhatóan ismét komoly hangsúlyt kapnak majd. Nem tudom, mi lesz a piac reakciója, de eddig egyetlen ország sem jött ki jól abból, ha nem tudta teljesíteni az IMF-programot. A hiányt továbbra sem vagyunk képesek belföldi forrásokból finanszírozni, így az IMF-csap akár átmeneti elzárása is rendkívüli feszültségeket eredményezhet, ezt pedig mindenképpen el kell kerülni. A jelenlegi struktúrában milliárd forintnyi fűnyíróelvű kiadáscsökkentés nem képzelhető el, hiszen az már nehézségeket okozna az állam alapintézményeinek működtetésében. Nem gondolom, hogy a rendvédelmi dolgozók vagy a jogszolgáltatásban alkalmazottak a mostaninál kevesebb bérért hajlandók lesznek vásárra vinni a bőrüket.

3 - 3 - A jelenlegi helyzetre az egyetlen megoldás a potenciális növekedési ütem célzott és drasztikus emelése, amit az adók és járulékok azonnali, mintegy 1000 milliárd forintos csökkentésével (egykulcsos családi adózás rögtöni bevezetése az egyéb adókedvezmények eltörlése mellett) és a kiadások 1300 milliárd forintos mérséklésével lehet elérni. Csak egy példa: ma hazánk a GDP 22 százalékát költi szociális kiadásokra az azonos fejlettségű országok százalékos szintjével szemben, s ez hosszabb távon egyre nagyobb terhet jelent majd a gazdaság számára, főleg egy romló demográfiai helyzetű országban. A fiskális oldali átalakítás mellett de nem helyette a Magyar Nemzeti Banknak az irányadó kamatait drasztikusan csökkentenie kellene. Ugyanakkor tisztában kell lennünk avval, hogy a kamatok drasztikus mérséklése fiskális átalakítások nélkül elképesztő mértékű rendszerkockázatot hordoz magában. A lakosság, a vállalati szektor és a bankrendszer devizakitettsége miatt egy hirtelen árfolyam-leértékelődés ilyen állami terhek mellett a GDP még erőteljesebb visszaesését eredményezheti. Éppen ezért a kamatok drasztikus csökkentése csak az állami terhek jelentős mérséklésével párhuzamosan célravezető, hiszen ez esetben az árfolyam leértékelődése csak rövid távon következne be, hosszabb távon erőteljes felértékelődéssel kellene szembenéznünk. A fiskális reformok nélküli lépések viszont az árfolyam tartós értékvesztését eredményezik, vagyis az erőteljes kamatcsökkentés nem hatásos megoldás a fiskális oldal gyökeres átalakítása nélkül. A rendszer egyre jobban feszül, és a helyzet kezd fenntarthatatlanná válni. A 300 forintos euróárfolyam kialakulása ma már egyre inkább realitás, és a probléma az, hogy a kamatemelés nem hatásos az árfolyam védelme szempontjából egy olyan országban, ahol a növekedési ütem 2,5 százalék, és a növekedési potenciál sem több 2 százaléknál. Éppen ezért a kamatmozgásnak az árfolyam mozgásától lassan függetlenednie kell, azaz a feszültségek kicsapódása most már elsősorban az árfolyamban kell hogy megjelenjen.

4 - 4 - Az elmúlt hét évben a lakosság vagyona átlagosan 40 százalékkal értékelődött le a régió többi országához képest, és egyelőre egyetlen jel sem mutat arra, hogy ez a tendencia leállna. Évek óta halogatjuk a fiskális oldal átalakítását, s csak toldozgatunk-foldozgatunk. De ma már erre nem várhatunk tovább, hiszen zsákutcába kerültünk. Fel kell hagyni a költségvetés választási szempontok szerinti tervezésének gyakorlatával, különben a korábbiaknál lényegesen nagyobb nehézségekkel kell szembenéznünk. Ma már nincs választási lehetőségünk és időnk, hiszen az IMF EU kegyelemkenyerén nem élhetünk sokáig. Egyszer az IMF-hitelt is vissza kell fizetni, és arra a forrásokat a magánbefektetőktől kell összeszednünk, akik a jelenlegi struktúrában egyre kevésbe lesznek hajlandók további pénzeket kockára tenni. Írta: Heim Péter Az AEGON MAGYARORSZÁG Befektetési Alapkezelő Zrt. elnökvezérigazgatója Forrás: Kanyó Zsolt paraatléta újabb sikere Létrehozta Kanyo Ildiko Létrehozva 2009 feb 2-15:50 A pásztói születésű Kanyó Zsolt paraatléta számára amilyen sikerrel zárult a 2008-as év, ugyanolyan sikeresen kezdődött az újesztendő. Zsoltot másodszor választották Nógrád megye legeredményesebb sportolójának, speciális kategóriában. A díj átadására január 22-én került sor Salgótarjánban. A díjazottakról, 11 tagból álló testület döntött, felnőtt férfi és nő, junior férfi és nő, csapat illetve speciális kategóriákban. Kanyó Zsolt paraatléta, Nógrád megye legeredményesebb speciális kategóriájú sportolója címet több ok miatt érdemelte ki szeptember 28-án a Német Miklós Emléktornán megvédte magyar bajnoki címeit. Ezzel három atlétikai számban országos csúcstartó. Svájcban (Huttwill) a nyílt atlétikai versenyen második helyezést ért el gerely hajításban, és harmadik helyet súly lökésben ban a világranglista 8. helyén végzett, egyedüli magyar kerekes székes atlétaként. Ezekkel az eredményekkel 2 helyet javított a 2007-es évhez képest. A Német Miklós gerely hajító verseny bizonyára sokáig emlékezetes marad Zsolt számára. Ezen a versenyen ugyanis megengedte versenytársainak speciális dobószéke használatát, az esély egyenlőség nevében. [3]

5 - 5 - Ezért november 22-én Fair Play díjat kapott a Nógrád Megyei Hírlap és a Vállalkozók és Munkáltatók Nógrád Megyei Szervezete kezdeményezésére, Salgótarjánban. Ezt az elismerést követte, csaknem egy hónappal később a Magyar Olimpiai Bizottság Fair Play díja is. További információk Kanyó Zsolt sikereiről, eredményeiről a [4] weboldalon olvasható. A továbbiakban is sok sikert kívánunk! Kanyó Ildikó Álláspályázat! [5] 2009, március 6-19:40 Wellness területén működő vállalkozásba vezetői és szervezői feladatok ellátásához, ben megvalósítandó projektünkhöz keresünk 8-10 főt záros határidőn belül. Franchise üzleteket építünk, és bővítjük a vállalkozásunkat. Piacbővítéshez kapcsolódó marketing-kommunikációval és vezetőképzéssel foglalkozunk. Ehhez a vállalkozásunkhoz keresünk, megbízható, fejlődni vágyó, de főként nyitott, vállalkozó kedvű munkatársakat. A nemzetközi elszámolásnak köszönhetően komoly pénzeket tudunk kifizetni (a magyar gazdasági helyzettől függetlenül), akár főállásban, akár másodállásban dolgozunk együtt. Olyan emberekkel szeretnék dolgozni, akiknek a mostani munkájuk mellett vagy helyette jól jönne több pénz, több szabadidő, több elismerés, céges utazások, új kapcsolatok. Akár már heti 5-10 óra elfoglaltság, mellékállásban. Önéletrajzot és telefonos elérhetőséget az alábbi címekre kérünk: tarzsolt@fre .hu rozsakata@gmail.com [6] +infó [7] 2009, február 2-20:22 A Zsoltnak szóló nagy-nagy gratula mellett ne feledkezzünk el Scheili Esztiről sem, mintha ő is letett volna már valamit az asztalra.

6 - 6 - Hajléktalanul Pásztó szélén! Létrehozta Sándor István Létrehozva 2009 már 10-21:43 Ma Magyarországon kb ezerre becsülik a hajléktalanok számát. A helyi lakosság szerencsére még nem szembesült ezzel a problémával, de intő jel számunkra, hogy Pásztón is vannak olyanok, akik egy lakókocsiban élik mindennapjaikat. [3] Sándor Sándor születése óta intézetben nevelkedett, később nevelőszülőkhöz került. Miután nevelőapja elhunyt, közte és nevelőanyja között megromlott a kapcsolat, ezért Sándor az utcára került. Magdolnával márciusában ismerték meg egymást, és mivel nem volt hová menniük a patakpartot elborító csicsókásban, egy mezőgazdasági fóliából tákolt sátorba kezdték közös életüket. Később egy sátrat, majd egy lakókocsit vásároltak, hogy jobb körülmények között élhessenek. A probléma azzal kezdődött, hogy a lakókocsi sokkal láthatóbb, mint a sátor. Ez pedig már feltűnt az embereknek. De erről majd később. A lakókocsihoz közeledve a patak felőli oldalon egy nagy katlant láttam, amin a disznótorokból már jól ismert kondér díszelgett, (ebben melegítik a vizet) mellette egy régi sparhelt, amit főzésre használnak. Bent egy fatüzelésű kályha ontja a meleget. A világítást, a tévé és hifi áramellátását egy akkumulátorral és egy kis generátorral oldották meg. Elsőre nem is tűnik annyira borzasztónak a helyzet. /S.Pisti/ Nincs rezsi, és az ingatlanadótól sem kell rettegni:) viccelődtem egy kicsit. Nevetés helyett elkezdték sorolni: gázpalack, gyógyszer, benzin az aggregátorhoz, élelmiszer, tisztítószerek, ruhák Leültem az ágy szélére, Magdi szörpöt vízzel higított, majd felöntötte kannás borral és ezzel kínált meg. Az íze egész jó volt és szerintem nem volt egészségtelenebb sem, mint a chips/kóla verzió, amit az iskolai büfében vesznek a gyerekek. /S.Pisti/ Honnan van vizetek? Kérdeztem kíváncsian. /Sanyi/ Itt van a patak! De fel szoktuk forralni. /Magdi/ Amikor tésztát főzök, azt viszont nem jó meleg vízzel leöblíteni ezért a szűrővel belemártom a patakba. /S.Pisti/ Nem féltek, hogy megbetegszetek?

7 - 7 - /Magdi/ Eleinte néha fájt a hasunk, de most már nem. Megszoktuk! /Sanyi/ Kértük már sokszor a Polgármester Urat, hogy legalább egy lajtos kocsit küldjön, de azóta sem történt semmi. /S.Pisti/ Gyereket szeretnétek? /Magdi/ Persze, sok gyerekeket szeretnénk. Már el is terveztük hol lesz a kiságy, és hogyan fogjuk fürdetni őket. Eddig kétszer voltam terhes és az egyik alkalommal ikrek lettek volna. Sajnos nem sikerült. Közben kaparást hallok az ajtón. A kutyák szeretnének bejönni a melegre. Elmondták, hogy ők is bent szoktak aludni. Sanyi kinyitotta az ajtót és beengedte az egyiket. Szemmel láthatóan nem tetszett neki, hogy egy idegen betolakodó is tartózkodik a helyszínen. Egy kicsit szaglászott aztán lefeküdt a padlóra. Ahogy beszéltek a kutyákról kiderült mindennél fontosabbak számukra, hiszen egyetlen dolog életükben, ami biztonságot nyújt. A környéken lakók persze bejelentést tettek a szabadon szaladgáló ebek miatt és próbálták azokat agyonverni. Az egyiknek kilőtték a szemét és eltörték a lábát. A hatóságtól ki is jöttek és megnézték mi a helyzet. Az oltási papírok, rendben voltak így elmentek. Magdi elmondta, hogy a salgótarjáni állatvédők segítettek. Ő is jelentkezett állatvédőnek, és büszkén mondta, hogy hamarosan megkapja az igazolványát is. /S.Pisti/ Miért van szükség 3 kutyára? Sok pénzbe kerül az etetés. /Magdi/ Többet esznek, mint mi és, ha van, nekik is húst adunk. Szükség van rájuk, mert már többször kiraboltak minket. Egy nap terepjárókkal jöttek és 8-an támadtak a páromra, hogy takarodjuk innen. Mentem én is megvédeni Sanyit és ütöttem, akit értem. Magdika közben kezét ökölbe szorítva hadonászott és mutatta a verekedés közben szerzett sebeket. Sanyi szerint akkor volt a legjobb, amikor még csak egy sátorban laktak és senki sem tudta, hogy itt a patak partján élnek. /S.Pisti/ Mit az, amire a leginkább vágytok? /Sanyi/ Elélünk mi itt a lakókocsiban, csak hagyjanak minket békében. Leginkább az édesanyámat szeretném megtalálni ezért, ha tud valaki valamit róla, kérem hívjon fel. Vélemény [4] 2010, november 8-18:12 igen,a kutyák, lehet, hogy be voltak oltva, de szabadon szaladgáltak itt az utcában, a motorosokat, bicikliseket többször is megkergették, sőt vol, hogy meg is harapták, nem is beszélve arról,amikor éjszaka vándorolnak a kutyák az úton és a többi kutya őket ugatja,ha már kutyáik voltak kiköthették volna őket. Sanyiról pedig még csak annyit, hogy nem egyszer láttam olyan részegen hazajönni, hogy az út egyik szélétől a másikig kóválygott,nem egyszer hangoskodott és ez nem egy példamutató magatartás az itt élő kb gyereknek. egy Régi vásártér urcai lakos Gyereket akarnak? [5] 2009, április 9-12:54 Én elhiszem hogy nekik nagyon jó volna a gyermek, ki ne szeretne magának, de elöbb tegyék helyre az életüket ne azon gondolkozzanak hogy majd hogy élnek a gyerekkel a patakparton. boldog gyereket szeretne mindenki de ennek a gyereknek mi lesz az életében boldog? amig 3-

8 - 8-4 éves nem lesz addig nem fogja érteni, de aztán nem lesznek játszótársai mindenki csúfolni fogja, kinézik majd, boldogtalan lesz, talán azt a kérdést is felteszi hogy miért született ilyen helyre, lehet el is veszik tölük. Ne a saját örömükre akarjanak még gyereket, legyen már felellöség tudatuk, a gyereknek nem lesz jó, akkor meg minek??? oldják meg a lakás problémát majd az anyagiakat (munkahely) atzán nem kell gondolkozni hogy fogják fürdetni a gyereket és hova teszik a kiságyat. Sok szerencsét a megvalósitáshoz nekik!!!! szeretnének [6] 2009, április 9-20:24 Elég kilátástalannak tűnik egy lakás, amikor mindketten le vannak százalékolva. Tudom, hogy Ők is hibásak és a cigi meg a pia helyett másra is költhetnék azt a keveset amit kapnak. Szerintem saját akaratuk és tudásuk is kevés ahhoz, hogy ebből kimásszanak. S.Pisti Nehéz eset! [7] 2010, október 7-22:31 Sajnos késő, volt Sándornak rendes családja, háza, pénze, ki is fizették még egyszer nem kevés összeggel, de aki hálából az anyját verte...stb...sokan tudják...mégis megkapott mindent...s ide juttatta saját magát, nem tudott tanulni hibáiból, amit csak halmozott... Munka [8] 2009, március 23-11:33 Talán el kellene menni dolgozni és nem szörpöt vedelni borral egész nap. Miért? [9] 2009, március 11-15:57 Miért olyan szemtelenek az emberek, akiknek jobban megy a sorsuk, hogy nem hadják nyugodtan élni azokat, akiknek szinte semmiük nincs. Talán a sok "gazdagabb" terepjárósnak el kellene gondolkozni azon, hogy ők mit tennének, ha olyan körülmények között kellene élniük, mint Magdinak és Sanyinak?? A mai Magyarországon, és Pásztón is már egyre jobban elterjedt az önzetlenség helyett, valami, ami sokkal rosszabb és megredítő! Megható, ahogy ők ketten ilyen bizonyos szempontból kicsit civilizálatlan körülmények között élnek, és ezt így elfogadják. Megdöbbentő viszont, hogy az emberek már annyira nem képesek segíteni egymáson, hogy összefogás helyett, inkább a gyengébbeket, a szegényebb körülmények között élőkön élik ki a bosszúvágyukat, a kicsinyes embertelen dolgaikat! IGEN [10] 2010, október 7-22:24 Vagy nem kell bünözni mint ők volt szerencsém hozzájuk a pincémben! Erőszak az iskolában Létrehozta Sándor István Létrehozva 2009 máj 27-07:55

9 - 9 - Általános iskolások vertek meg egy gimnazistát Pásztón. A kislányt agyrázkódással és zúzódásokkal vitték kórházba. A gyerek családja feljelentést tett a rendőrségen, de mivel a támadók többsége még kiskorú, nem büntethetőek. A 15 éves Dzsenifert a pásztói iskola udvarán verték meg egy hete, azért, mert meg akarta védeni húgát, aki vitába keveredett egy iskolatársával. Dzsenifert tanítás után kisebb fogadóbizottság várta az iskola udvarán. Nyolcan támadtak rá, leköpték, pofozták, rugdosták. Húga, amikor hazaért, elmondta édesapjának, hogy mi történt az iskolában. A férfi azonnal telefonált lányának, ez mentette meg Dzsenifert a további veréstől. A kislányt agyrázkódással vitték kórházba. Ha innen elviszem másik iskolába, ott is előfordulhat akármi nem? Nem ez az elintézési módja, hogy megfutamodunk a problémák elől mondta Kovács Ferenc. A Híradó úgy tudja, a támadók között van egy 17 éves, büntetett előéletű lány, aki most jött ki az előzetesből, hogy ő mit keresett az iskolaudvaron, még a rendőrök sem tudják. Fiatalkorú, illetve gyerekkorú személyek vettek részt a bántalmazásban, felnőtt a rendőrség tudomása szerint nem vett részt a bántalmazásban mondta Tari Roland főhadnagy. Pásztón három iskola működik egymás mellett. Ezek közül kettő érintett: a gimnázium, ahová Dzsenifer jár és egy általános iskola, ahová a támadók többsége. Az már most biztos, hogy a fiatalok többsége 14 év alatti, ezért ők nem büntethetők. A többiek legfeljebb három év börtönbüntetést kaphatnak. Forrás: Blikk, Híradó Új pihenőpark a Margit kórházban Létrehozta Kanyo Ildiko Létrehozva 2009 jún 12-07:37

10 [3] Május 25-én átadták a Margit Kórház új pihenőparkját. A kórház melletti pihenőövezet létrehozását a Szorospataki Bányász-Vadásztársaság Földtulajdonosi Közössége és Vadásztársasága, a Pásztó-Szurdokpüspöki Földtulajdonosi Közösség, a Nimród Vadásztársaság, az Éjféli Kiáltás gospelkórus, a Semmelrock Stein+Design Kft., Ács Attila, Alapi János, Fekete Ferenc, ifj. Tarczi László, Pusztai Gábor, Szabó Lajos, Szalkai Gyula és Szklenár László támogatták. Elsőként Dr. Boczek Tibor, az intézmény igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket, s méltatta mindazokat a vállalkozókat, akiknek segítséget nyújtottak a park létrehozásában március 4-én az intézmény parkolójában azért harcoltunk, hogy az egészségügyi struktúraváltást ne hajtsák végre. Így is 105 aktív ágyat veszített kórházunk, amelyet ban be akartak zárni. E kiválóan működő kis területi kórház szinte tíz- éves periódusokban küzdött a megmaradásért. Mégis volt örömünnepben részünk augusztus 25-én az új épületet adtuk át, január 23-án pedig a régi szárnyat újítottuk fel ben álmatlan éjszakák következtek, a tönkretétellel szálltunk szembe. Ma nincs szülészetünk, nőgyógyászatunk, sebészeti osztályunk, 316 millió forintot vontak el tőlünk, de törjön bárki ellene, a kórházunk él és létezik fogalmazott a polgármester, aki azt is elmondta: ma pozitív az intézmény szaldója, nincsen lejárt szállítói tartozásuk, a kihasználtság kilencvenszázalékos, a 75 ágyas rehabilitációs osztály ragyogóan működik ben a Hospinvest is kivetette hálóját a Margit Kórházra, de mi ellenálltunk, s a jövőben is önkormányzati tulajdonban marad gyógyító intézményünk szögezte le a város vezetője, aki más a települést érintő - örömhírekről is beszámolt. Megemlítette a húszéves magyar francia két tannyelvű gimnázium közelmúltbeli jubileumi ünnepét, a városnapot, a városmissziós rendezvénysorozatot, a regionális néptáncfesztivált, amelyek mind-mind a kitörés vágyát jelképezik szeptember 28-án lesz százéves a kórházunk, s ez évben elindul egy uniós projekt, amelynek során az akadálymentesítést, a fűtésrendszer rekonstrukcióját valósítjuk meg, s egy 1200 négyzetméteres szakrendelőt hozunk létre mondta Sisák Imre. Kecskés Attila plébános áldotta meg és szentelte fel a parkot, aki megemlítette azt, hogy az emberi test a szentlélek temploma, ezért fontos a lélek gyógyítása is, amelyhez az újonnan létesített park is hozzájárul. Ócsai Tamás, a hetednapi adventista egyház vezetője szintén a test és lélek egységét, az ember és környezete szoros kapcsolatát hangsúlyozta.

11 Sisák Imre vágta át a sétány jelképes szalagját, s egy-egy darabkát a szalagból a segítőknek, támogatóknak nyújtott át. Linkhiba [4] 2009, július 5-07:47 Nem tudom...))??? A link biztosan már nem létezik. Vagy máshová helyezték. A forrás ha megváltozik, akkor a hiba nem ezen az oldalon van. Egyébként meg, jelenleg az egész weboldal nem jön be, Legalábbis nálam teljesen le van blokkolva a megjelenése: - ez persze nem jelenti azt, hogy másnál nem. Amikor a cikket olvastam már akkor lehetett észlelni, hogy valami nem működik jól az oldalon...talán a weboldal tulajdonosa - akit nem ismerek - jobban meg tudná ezt a "problémát" válaszolni. K. Ildikó nincs adat [5] 2009, július 1-12:55 A linkre kattintva semmi sem jelenik meg. Miért? Pihenőpark [6] 2009, június 12-07:40 A kórház új pihenőparjáról szóló beszámolójának forrása: Kanyó Ildikó Rendőrállam vagy jogállam? Létrehozta Sándor István Létrehozva 2009 júl 15-10:52

12 A Magyarok Világszövetsége Felszólalása a rendőrállami módszerek ellen, a jogállamiság helyreállításáért A Magyarok Villágszövetsége - Sajtószolgálata előzetes bejelentésének megfelelően - a fővárosban, hat megyeszékhelyen és az ország több településén Felszólalásban követelte a rendőrállami módszerekért felelős politikai és rendőri döntéshozók törvény előtti felelősségre vonását, nemzeti egységkormány alakítását, alkotmányozó nemzetgyűlés összehívását, a történelmi alkotmányon, a Szent Korona eszmén alapuló jogfolytonosság, a jogállamiság helyreállítását. A Felszólalás úgy fogalmaz, hogy a Magyar Gárda július 4-i Erzsébet téri hősies helytállásával a nemzeti cselekvőképességbe és a jövőbe vetett hit megerősítéséhez járult hozzá. Nógrád megyében, ahonnan a kezdeményezés indult, a Felszólalást Bottyán Zoltán, a megyei szervezet elnöke adta át a megyei főkapitányság és a közgyűlés meghatalmazott képviselőjének; Balassagyarmaton dr. Czimbalmos István negyven, Pásztón Illés Rudolf mintegy húsz fős demonstráló jelenlétében adta át a dokumentumot a városi kapitányság és a polgármesteri hivatal képviselőjének. Medvácz Lajos balassagyarmati polgármester kijelentette, hogy a Felszólalás tartalmával teljes mértékben azonosul, azt a képviselőtestülettel ismertetni fogja. A gyarmati demonstráció sikerét mutatja, hogy ahhoz több utcai járókelő spontán módon csatlakozott. Pásztón a képviselőtestület és az önkormányzat együttműködése hosszú múltra tekint vissza: az önkormányzat ellenszavazat nélkül, határozatban fogadta el a Magyarok Világszövetsége Nemzeti Minimumát, azonosult a felvidéki magyarság mellett, a Benes-dekrétumok ellen szervezett tiltakozással, rendszeresen képviselteti magát a Világszövetség nemzeti emléknapjain.a polgármesteri hivatal előtt Sisák Imre polgármester megbízásából Volek György önkormányzati képviselő méltatta az együttműködés jelentőségét, és Medvácz Lajoshoz hasonlóan azonosult a Felszólalás tartalmával. Velük ellentétben Szécsény MSZP-s polgármestere, dr. Serfőzőné dr. Fábián Erzsébet levélben határolódott el a Felszólalástól mondván, hogy a demonstráció céljának eléréséhez a Polgármesteri Hivatalnak semmi köze nincs. Így Lesskó László és dr. Balla Tibor a dokumentumot csak a rendőrkapitányság előtt olvasta fel, illetve adta át a kapitányság meghatalmazott képviselőjének. A Világszövetség kezdeményezéséhez csatlakozott az Országos Trianon Társaság Bátonyterenyei Csoportja és a Jobbik kisterenyei és szurdokpüspöki szervezete is. A bátonyterenyei demonstrációtól a szervezők a bejelentés technikai okokból történt késése [3]

13 miatt kénytelenek voltak elállni. A demonstráció során a szónokok kiemelték, hogy a nemzeti önvédelem elleni hasonló állami intézkedések különösen károsak akkor, amikor az elszakított magyarságnak a környező országokban a nyílt etnikai elnyomás változatos, durva formáit kell elviselnie, amelyekkel szemben Maradékországunk, vagy ahogy a délvidéki magyar szervezetek fogalmaznak: Belső-Magyarország vezetői korántsem mutatják a legkisebb határozottságot vagy erélyt. Ezzel összefüggésben ismertették a Kárpáti Harsona felhívását a Szlovákiába szakított magyarság melletti és a szlovák nyelvtörvény elleni kiállásra. Ahogy Szécsényben Lesskó László két nyelven (és lassan is) elmondta, hogy a magyar és szlovák hatóságok is értsék: Mi, ezúttal is, tiltakozó szavunkat emeljük a szomszédos Slovákiában a minap elfogadott Nyelv-Törvény, a Ján Slota és klikkje ellen, amely diszkriminálja az ott élő MAGYAR TESTVÉREINK emberi jogait és életét! A Törvény mielőbbi visszavonásáért emeljük szavunkat! Protestujeme proti jazykovému zákonu, ktorý na návrh Jána Slotu a jeho kumpánov nedávno prijala Národná rada Slovenskej Republiky. Tento zákon diskriminuje našich Maďarských bratov a sester, žijúcich na Slovensku, preto žiadame okamžité zrušenie tohto zákona. A Nógrád megyei szervezet kezdeményezi, hogy a Magyarok Világszövetsége nyilatkozatban tiltakozzon az illetékes szlovák és uniós szerveknél. A Magyarok Világszövetsége Nógrád megyei demonstrációi a hagyományoknak megfelelően fegyelmezett rendben, méltó keretek közt folytak. Képaláírások: Bgyarmat 1: Dr. Czimbalmos István felolvassa az MVSZ Felszólalását Bgyarmat 2: Dr. Czimbalmos István átadja Felszólalás szövegét a balassagyarmai kapitányságon Pásztó 1: Pásztó 2: Pásztó 3: Felszólalást Illés Rudolf a gyülekezőkkel a rendőrség előtt Demonstálók a polgármesteri hivatal előtt Volek György (fenn, fehér ingben) a képviselő testület nevében átveszi a Salgótarján 1: Bottyán Zoltán és Medla András a Főkapitányság épülete előtt Salgótarján 2: A Nógrád megyei közgyűlés épülete előtt Salgótarján 3: Tisztelgés az 56-os salgótarjáni sortűz emlékfalánál Szécsény 1: Felolvasás a rendőrség épülete előtt Szécsény 2: Lesskó László beviszi a Felszólalást a Kapitányságra Balla Tibor őrt áll a nemzeti zászlóval Szécsény 3: A Felszólalás átadása után Tiltakozás a rendőri erőszak ellen. A petíció szövege itt olvasható!

14 Létrehozta Sándor István Létrehozva 2009 júl 15-10:47 Magyarország állami és rendőri szerveinek Megyei közgyűlések, települési önkormányzatok képviselőtestületei Megyei és városi rendőrkapitányságok Felszólalás a rendőri erőszak ellen Mindenkinek, akit illet! Maradékországunk lakossága szeptember 17-én, a balatonöszödi országkáromlás kiszivárogtatásának napján szembesült a kommunista múlt brutális örökségével október 23., Nemzeti ünnepünk 50. évfordulója pedig azt is megmutatta, hogy ez az áruló hatalom, attól sem riad vissza, hogy a nevében a rend fenntartására hivatott REND ŐRSÉGET minden alapvető alkotmányos emberi és politikai jogot eltipró fizikai terror eszközeként vesse be a békés emlékező polgárok ellen. A Magyarok Világszövetsége, mely a Trianon óta szétszakított és megbélyegzett magyar nemzet lelki és de facto össznépi képviseletére rendeltetett civil szervezet a július 4-i, szombati drámai eseményekben - a nemzetáruló hatalom és az ennek eszközévé silányított rendőri erők mindeddig legbrutálisabb, legleplezetlenebb példáját, - illetve a nemzeti erők mindeddig legfelemelőbb megnyilvánulását látja: a nemzeti értékekkel való feltétlen azonosulás, az emberi és bajtársi méltóság és szolidaritás, a törvénytisztelet, az erőszakmentesség felemelő közösségi példáját. A Magyar Gárdának a budapesti Erzsébet téren jelen lévő képviselői hősies helytállásukkal nemzeti cselekvőképességünkbe és jövőnkbe vetett hitünk megerősítéséhez járultak hozzá. [3] Az összmagyarságot megjelenítő civil szervezetünk elítéli mindazokat a politikai erőket, amelyek a rendőrséget egy nemzetellenes gazdasági-politikai-ideológiai diktatúra terroreszközeként, a jogállamiság maradék cserepeinek széttaposására használják. Követeljük

15 a rendőrállami cselekedetekért felelős politikai és rendőri döntéshozók megnevezését és törvénybe idézését, a válságmélyítéssel válságkezelő Bajnai kormány menesztését és nemzeti egységkormány megalakítását, alkotmányozó nemzetgyűlés összehívását, a történelmi magyar alkotmányon, a Szent Korona eszmén alapuló alkotmányos jogfolytonosság helyreállítását. Ezek után, követeljük a nemzetellenes uszítás leállítását. Az EBESZ július 3., múlt pénteki határozata egyenlőségjelet tesz a náci Németországnak és a Szovjetuniónak a 2. világháborúban játszott szerepe és emberiesség elleni bűntettei közé. Ennek alapján követeljük a magyarság nemzeti erői ellen használt neonáci-vád törlését a politikai szótárból, az ezzel élők következetes törvényi felelősségre vonását. Kelt, Salgótarján, Bottyán Zoltán elnök MVSZ Nógrád Megyei Szervezete Csapatépítés Mátrakeresztesen! Létrehozta Sándor István Létrehozva 2009 júl 25-17:28 Pásztón is felcsillan a remény. Az egykori Váci Kötöttárugyár hamvaiból újjáéledő főnixmadár a Dension Audio Systems Kft vezetése úgy döntött, hogy a cég minden évben megrendezésre kerülő csapatépítő tréningjének alkalmával már nem csak részfeladatokkal bízza meg a Nyikom Hegyisport- és Természetvédő Klubbot, hanem a program teljes lebonyolítására az egyesülettel köt [3]

16 szerződést. Nagyon jó példa ez arra, hogyan tud segíteni megrendelésével egy pásztói telephellyel rendelkező cég egy helyi civil egyesületen. Mátrakeresztesen az Óvár vendéglő volt a bázis, ahová Budapestről busszal érkezett a vezetőség. A 6 csapat tagjait sorsolással válogatták össze, így a pásztói dolgozók és a cég tulajdonosai közös erővel néztek szembe a nem mindennapi kihívásokkal. A kalandtúra izgalmas feladatai között szerepelt GPS-es kódfejtő rejtvényjáték, a Kövecsespatakon átfeszített kötélcsúszda, célba lövés számszeríjjal, sárkánytojás megszerzése, kődzsenga, Ariadné fonala. A program sikeréhez persze hozzájárult a gyönyörű hegyvidéki környezet, a tiszta levegő és a kiváló vendéglátás. A kalandtúra részletes programja megtalálható, a [4] címen. Kalandos hétvége Mátraszentimrén Létrehozta Sándor István Létrehozva 2009 júl 30-06:45 Szeretettel várunk minden érdeklődőt augusztus 1-én Mátraszentimrére a Gombafesztiválra! A programból: Amatőr Paintball verseny, Hőlégballon, Sárkányrepülő és Siklóernyős bemutató, Rejtvényfejtő túra GPS-szel, Gombaételek, Zene, Tánc, stb.. Részletek a [4] oldalon. Aki érdeklődik az extrém sportok és kalandos programok iránt feliratkozhat hírlevelünkre, vagy akár tagnak is jelentkezhet a Nyikom Hegyisport- és Természetvédő Klubba [5] Szép időt és jó egészséget kíván: Sándor István klubvezető 30/ Repülni mint a madár [6] 2009, július 30-07:00 Én is szeretném ezeket a sportokat kipróbálni! Csak egyszer él az ember, és ezek az emlékek örökre megmaradnak. [3]

17 Támad a parlagfű! Létrehozta. Létrehozva 2009 aug 6-14:51 Rovat: Egészség [1] Rovatszerkesztő: augusztus 6. Augusztustól egészen októberig virágzik a legelterjedtebb egészségkárosodást okozó gyomnövény a parlagfű. Pollenje a széljárástól függően, akár kilométerekkel távolabbra is eljut a fertőzött földekről, így irtása azok számára is fontos, akiknek a kertje,,tiszta. Egyetlen növény nyolcmilliárd virágporszemet termel, így tonnákban mérhető az évente levegőbe jutó mennyiség. Érzékeltetésül: az allergiás tünetek kiváltásához pollen is elegendő. A parlagfű irtása mindannyiunk érdeke, a fertőzött területek gondozása nem csak a parlagfű allergiások tüneteinek enyhítését szolgálja, de segíti az újabb allergiás megbetegedések megelőzését is. Július elsejétől szigorú büntetésre 15 ezer 5 millió forintig terjedő bírságra számíthatnak azok, akiknek a földjén parlagfüvet találnak. [2] pollen [3] 2009, szeptember 4-09:17 Úgy hallottam, hogy nem a parlagfű a tettes, hanem a pollenjein könnyen megtapadó nehézfémek, amelyek a kipufogókból jönnek. Tehát az autókat kéne inkább megszelídíteni. Felmérés [4] 2009, szeptember 4-07:07 Jól halad a parlagfű feltérképezése! Kérek minden pásztói földtulajdonost, fordítson nagyobb figyelmet a parlagfű mentesítésre,

18 mert a hatóság kemény bírságokat szab ki. Pásztói parlagfű térkép hamarosan látható honlapunkon! A Pásztói Környezetvédő [5] 2009, augusztus 28-21:43 A Pásztói Környezetvédő Csoport az idei évben is elkezdte felmérni a Pásztón és környékén található, parlagfűvel szennyezett területeket. Minden információt szívesen fogadunk itt a fórumban. Sándor István pánikhangulat [6] 2009, augusztus 17-16:19 A szomszéd mesélte a minap, hogy,,megbolondultak itt az emberek, mindenki most akar szántatni". Talán véletlen, de lehet beindult a,,forródrót". Szántják a határt [7] 2009, augusztus 13-17:33 Egy lakossági feljelentés, és vélhetően a fenti írás is hozzájárult ahhoz, hogy meginduljanak a gépek a parlagfű ellen! felvásárolt földek [8] 2009, augusztus 6-15:06 Pásztó környékén több 100 hektár földet vásároltak fel idegen befektetők, akik a területalapú támogatás megszerzése céljából felszántatták földjüket, de nem vetettek bele semmit mert arra márt nem jár suska. Most milliónyi parlagfű virít ezeken a területeken és a hatóság semmit sem tesz! Nem érdekli őket a sok pásztói beteg, csak arra ügyelnek nehogy az önkormányzatot megbüntessék. Bizonyára nehezére esik a sok hivatali dolgozónak, hogy felemeljék a feneküket és szétnézzenek egy kicsit a határban. Bízzunk benne, hogy lesz majd egyszer valaki, aki az elkényelmesedett hivatalnokok előbb említett testrészét, lábbal alaposan leápolja. Víz, víz, tiszta víz...! Létrehozta Sándor István Létrehozva 2009 aug 27-12:58

19 [3] Tavaly Magyarországon 1058 millió liter ásványvíz fogyott, 20 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Világszerte több mint 160 milliárd liter palackos víz fogy egy év alatt. A csapvíz nemcsak olcsóbb, hanem egészségesebb is mint a palackozott, hiszen a palackokra rengeteg szénszármazék rakódik le a sokszor hosszú szállítási utakon, ráadásul a műanyag palackok szennyezik a környezetet, és megsemmisítésük rengeteg pénzbe kerül. A fogyasztóvédelem 2005-ös vizsgálata úgy találta, hogy 54 palackozott vízből 25 terméken rossz volt a jelölés. Akadt olyan, amelyre azt írták, hogy "alacsony ásványianyag-tartalmú", noha a benne lévő ásványi anyagok mennyisége szerint már a magas tartományba tartozott. Az is előfordult, hogy a gyártó ásványvíznek nevezte termékét, azonban aktív szén-dioxidot adott hozzá, ami kizárja ezt a megjelölést. Sok esetben a víz a közműhálózatból származik. Káros az emberi szervezetre! Egyes palackozott vizek fogyasztásának akár veszélyei is lehetnek, ugyanis a magasabb ásványianyag-tartalmú vizek rendszeres fogyasztása amelyekben literenként 20 mg-nál több kalcium vagy magnéziumsó van, megnöveli a vesekő kialakulásának veszélyét. A kalciummal dúsított víz nagyon hasznos annak, aki nem fogyaszt tejtermékeket, mert allergiás vagy vegetáriánus. De még nekik sem tanácsos ilyen vízből napi 2-3 decinél többet inniuk Ha valakinek volt már veseköve, még ennél kevesebb is ártalmas lehet, mert ez a típusú víz beindíthatja a kőképződést. Ugyanígy vigyázni kell a deciliterenként 150 mg-nál nagyobb nátriumtartalmú vizekkel is, ha valaki szív- és érrendszeri betegségben szenved, magas a vérnyomása, vagy infarktus után lábadozik. A magas ásványianyag-tartalmú ásványvíz veszélyes lehet a gyermekekre is: a magas sótartalom magas vérnyomást vagy vesekárosodást okozhat, a magas szulfáttartalom pedig hasmenést. A túl alacsony ásványianyag-tartalom is veszélyeket hordoz. Az ilyen vizek hosszú távú fogyasztása felboríthatja a szervezet ásványianyag-egyensúlyát. A túl alacsony ásványianyag-tartalmú víz szinte kimossa a szervezetből a máshonnan felvett ásványi anyagokat. Sok energiát pazarol! A palackos víznél a termelés, a töltés, a csomagolás, a raktározás és a szállítás energiafelhasználása igen magas. Ezen kívül a műanyag palackok előállítása igen nagy

20 mennyiségű nyersolajat igényel. A legtöbb palackos vizet polietilén-tereftalát flakonba töltik. A műanyag palackból a meleg, a napsütés hatására különféle anyagok oldódhatnak ki. Ha felmelegszik, háromszor-négyszer nagyobb mennyiségű vegyi anyag oldódik a vízbe, mint ha szobahőmérsékleten tartjuk, ugyanis a PET-gyártás során antimon-oxid katalizátort alkalmaznak. Ennek következtében a PET-palackok kilogramonként átlagosan 300 mg-os koncentrációban tartalmaznak antimont, amely az arzénhoz hasonló toxicitással bíró kémiai elem. Az antimon kioldódásának mértéke - akárcsak a lágyítóként használt ftalátoké - egyebek mellett függ a tárolási hőmérséklettől, a fényhatástól és a tárolás időtartamától. Ártalmas környezetünkre! A PET-palackot nyers kőolajpárlatból készítik, a töltése, illetve szállítása szintén sok fosszilis üzemanyagot emészt fel. Kevesen tudják, de a palack készítésekor és a palackozásra való előkészítés során rengeteg ivóvíz megy veszendőbe Egyes számítások szerint az üzletek polcaira kerülő minden liter vízhez körülbelül két liter csapvizet használnak fel a gyárak. Ennyi kerül a szennyvízcsatornába. Sajnos egyelőre a PETpalackok nagy része, évente csak Magyarországon mintegy egymilliárd palack szemétbe kerül, ahol talán ezer évig sem bomlik le. A palackok kevesebb mint 20 százaléka kap lehetőséget, hogy anyagát újrahasznosítsák, és kevesebb mint egy százalékot töltenek újra. Adalék a hírhez - az a bizonyos német kutatópáros [4] 2009, augusztus 30-09:09

Dr. Kutnyányszky Valéria

Dr. Kutnyányszky Valéria Dr. Kutnyányszky Valéria Dr. Kutnyányszky Valéria 2009 őszén egy hónapot töltött a Kongói Demokratikus Köztársaság területén fekvő Kiwanjában. A bükkösdi homeopátiás orvos az Afrikai-Magyar Egyesület (AHU)

Részletesebben

magát. Kisvártatva Vakarcs, a kutya is csatlakozott hozzájuk. Kedveskedve hol a Papa, hol meg az unoka lábaira fektette meleg tappancsait.

magát. Kisvártatva Vakarcs, a kutya is csatlakozott hozzájuk. Kedveskedve hol a Papa, hol meg az unoka lábaira fektette meleg tappancsait. Göncölszekér M ári szólt asszonyához Pista, te csak maradj az ágyban, próbálj meg aludni. Ez a szegény lánygyerek folyton köhög. Nem hagy téged aludni. Nem tudsz pihenni. Lehet, hogy a komámnak lesz igaza.

Részletesebben

Diakóniai munkapontot avattak Mezőpanitban

Diakóniai munkapontot avattak Mezőpanitban Diakóniai munkapontot avattak Mezőpanitban 2017. 05. 13. A Diakónia Keresztyén Alapítvány 51. munkapontját nyitották meg hivatalosan szombaton, május 13-án Mezőpanitban. Az új iroda nyitása, az otthoni

Részletesebben

Sajtóközlemény. A stresszt okolják a magyarok a betegségekért. 2012. november 14.

Sajtóközlemény. A stresszt okolják a magyarok a betegségekért. 2012. november 14. Sajtóközlemény 2012. november 1. A stresszt okolják a magyarok a betegségekért A stressz tehet leginkább a rövidebb életről, a stressz miatt alakulnak ki bennünk a rettegett betegségek ezt gondolja a magyar

Részletesebben

Séta a szülőfalumban. Beder Beáta V. osztályos tanuló

Séta a szülőfalumban. Beder Beáta V. osztályos tanuló Séta a szülőfalumban Egy szép napon elmentünk a barátnőmmel sétálni a szülőfalumban. Az Erzsébet parkban megmutattam az emlékművet, a református templomot meg a nyári színpadot. _ Te, nagyon szereted a

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V Mérges Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Mérges, Béke tér 14. 10/2008. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Mérges Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2008. december 16-án 17. 00 órakor a mérgesi

Részletesebben

Jegyzőkönyv Ónod Képviselő-testülete 2008. május 5-én megtartott nyilvános üléséről

Jegyzőkönyv Ónod Képviselő-testülete 2008. május 5-én megtartott nyilvános üléséről 1. oldal, összesen: 13 Ónod Község Önkormányzata 3551 Ónod, Rákóczi u. 64. * Tel.: 46 466-101 Jegyzőkönyv Ónod Képviselő-testülete 2008. május 5-én megtartott rendkívüli nyilvános üléséről A testületi

Részletesebben

Csillag-csoport 10 parancsolata

Csillag-csoport 10 parancsolata Csillag-csoport 10 parancsolata 1. Nagyon jól érezd magad mindig, mert ilyen hely nem lesz több a világon. (Panka) 2. Próbálj meg normálisan viselkedni, hogy ne legyenek rád dühösek. (Vince) 3. Kitartóan

Részletesebben

Kata. Megvagyok mondja. Kimegyünk? Á, jó itt.

Kata. Megvagyok mondja. Kimegyünk? Á, jó itt. Kata Az egyik budapesti aluljáró, metróbejárat előtt találkozunk, azt mondta, itt szokta napjainak nagy részét tölteni. Mocsok van, bűz és minden tele hajléktalanokkal. Alszanak dobozokon, koszos rongyokon,

Részletesebben

Fizetésemelés 2015 Az MSZP első követelése a dolgozókért

Fizetésemelés 2015 Az MSZP első követelése a dolgozókért Fizetésemelés 2015 Az MSZP első követelése a dolgozókért Miért? A magyarok az egyik legtöbbet dolgozó nép Európában, mégis úgy érzik, nem becsülik eléggé a munkájukat, nem kapnak annyi fizetést, amelyből

Részletesebben

Egy veszprémi vállalkozás sikertörténete

Egy veszprémi vállalkozás sikertörténete Egy veszprémi vállalkozás sikertörténete veszport.hu 2014.05.16.15:31 Új, korszerű 1332 négyzetméteres üzemcsarnokot avattak pénteken Veszprémben a Transmoduls Tervező és Gyártó Kft telephelyén. A gazdasági

Részletesebben

http://www.levego.hu/letoltes/kapcsolodo_anyagok/tomegkozl_bajnai0908.pdf

http://www.levego.hu/letoltes/kapcsolodo_anyagok/tomegkozl_bajnai0908.pdf Budapest, 2009. október 30. Hónig Péter miniszter Közlekedési, Hírközlési és Vízügyi Minisztérium Budapest Tisztelt Miniszter Úr! Köszönettel megkaptuk 2009. szeptember 30-án kelt válaszát 1 Bajnai Gordon

Részletesebben

Gyurcsány Ferenc, Bajnai Gordon és Mesterházy Attila: Együtt a megszorításokért!

Gyurcsány Ferenc, Bajnai Gordon és Mesterházy Attila: Együtt a megszorításokért! Gyurcsány Ferenc, Bajnai Gordon és Mesterházy Attila: Együtt a megszorításokért! A baloldal eddig előkerült tervei, nyilatkozatai és javaslatai egyértelművé teszik, hogy Gyurcsány, Bajnai és Mesterházy

Részletesebben

Ötmilliárdból épít új takarmánygyárat Pápán a Cargill

Ötmilliárdból épít új takarmánygyárat Pápán a Cargill A 150 esztendőnél is régebb múltra visszatekintő amerikai cég magyarországi leányvállalata 1995 óta van jelen hazánkban, azóta pedig három városban s öt telephelyen foglalkozik egyebek között takarmánygyártással,

Részletesebben

Biciklizéseink Mahlerrel

Biciklizéseink Mahlerrel Biciklizéseink Mahlerrel Aaron Blumm-mal és Orcsik Rolanddal Mikola Gyöngyi beszélget 76 Jó estét kívánok! Két író van a színpadon, de én meg sem kíséreltem közös pontokat keresni a könyveikben, részben

Részletesebben

Kivonat. Készült: Fehérgyarmat Város Önkormányzat Képviselő - testülete november 26-án megtartott nyílt ülésének jegyzőkönyvéből.

Kivonat. Készült: Fehérgyarmat Város Önkormányzat Képviselő - testülete november 26-án megtartott nyílt ülésének jegyzőkönyvéből. Kivonat Készült: Fehérgyarmat Város Önkormányzat Képviselő - testülete 2009. november 26-án megtartott nyílt ülésének jegyzőkönyvéből. FEHÉRGYARMAT VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 18/2009.(XI.

Részletesebben

AZ EGYSZÜLŐS CSALÁDDÁ VÁLÁS TÁRSADALMI MEGHATÁROZOTTSÁGA 2 BEVEZETÉS DOI: 10.18030/SOCIO.HU.2013.3.22

AZ EGYSZÜLŐS CSALÁDDÁ VÁLÁS TÁRSADALMI MEGHATÁROZOTTSÁGA 2 BEVEZETÉS DOI: 10.18030/SOCIO.HU.2013.3.22 MONOSTORI JUDIT 1 AZ EGYSZÜLŐS CSALÁDDÁ VÁLÁS TÁRSADALMI MEGHATÁROZOTTSÁGA 2 DOI: 10.18030/SOCIO.HU.2013.3.22 BEVEZETÉS Az családokról való ismereteink bizonyos dimenziók vonatkozásában igen gazdagok.

Részletesebben

ART08 2010 12 30 Lelkednek sem Art egy kis táplálék 2010. 12. 20. hétfő

ART08 2010 12 30 Lelkednek sem Art egy kis táplálék 2010. 12. 20. hétfő ART08 2010 12 30 Lelkednek sem Art egy kis táplálék 2010. 12. 20. hétfő (Előzetesen írtam!) Ezt a színházat megelőlegezem magunknak, mert csak hétfőn kerül rá sor. Én azonban nagyon rosszul vagyok, még

Részletesebben

6. lépés: Fundamentális elemzés

6. lépés: Fundamentális elemzés 6. lépés: Fundamentális elemzés Egész mostanáig a technikai részre összpontosítottunk a befektetési döntéseknél. Mindazonáltal csak ez a tudás nem elegendő ahhoz, hogy precíz üzleti döntéseket hozzunk.

Részletesebben

Berekfürdő Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2011. november hó 18. napján tartott falugyűlésének J E G Y Z Ő K Ö N Y V E

Berekfürdő Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2011. november hó 18. napján tartott falugyűlésének J E G Y Z Ő K Ö N Y V E Berekfürdő Községi Önkormányzat 5309 Berekfürdő, Berek tér 15. Berekfürdő Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2011. november hó 18. napján tartott falugyűlésének J E G Y Z Ő K Ö N Y V E Készült:

Részletesebben

Svájci tanulmányút. Basel

Svájci tanulmányút. Basel Svájci tanulmányút Basel A tanulmányúton öten vettünk részt; két tanár, Gál Anikó és Dékány István, valamint három diák: Annus Péter, Pászti Ferenc és én, Papp Zsolt. 2013. január 22-én hajnali 2 órakor

Részletesebben

MIATYÁNK (..., HOGY SZÍVÜNKBEN IS ÉLJEN AZ IMÁDSÁG)

MIATYÁNK (..., HOGY SZÍVÜNKBEN IS ÉLJEN AZ IMÁDSÁG) MIATYÁNK (..., HOGY SZÍVÜNKBEN IS ÉLJEN AZ IMÁDSÁG) Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy Igen? Kérlek, ne zavarj, imádkozom. De te megszólítottál! Én, Téged megszólítottalak? Biztos, hogy nem! Csak imádkozom:

Részletesebben

SZERELMES ÜZEMMÉRNÖK LÓDENBEN SZUROVY ATTILA ÓSZERES

SZERELMES ÜZEMMÉRNÖK LÓDENBEN SZUROVY ATTILA ÓSZERES festményeket pedig kevés kivétellel mindig megsiratom. De csapodár fajta az ószeres, szerelmes lesz néhány tárgyba, de aztán eladja, utána meg kesereg, miért tette. SZERELMES ÜZEMMÉRNÖK LÓDENBEN SZUROVY

Részletesebben

Élet és Irodalom, LI. évf., 7. sz., 2007. február 16., 15-16. o. A válság anatómiája

Élet és Irodalom, LI. évf., 7. sz., 2007. február 16., 15-16. o. A válság anatómiája Élet és Irodalom, LI. évf., 7. sz., 2007. február 16., 15-16. o. A válság anatómiája Hazánkban a politikai élet súlyos erkölcsi és identitási válsága alakult ki. E sorok írója abban látja a válság alapvető

Részletesebben

Petőcz András. Idegenek. Harminc perccel a háború előtt

Petőcz András. Idegenek. Harminc perccel a háború előtt Petőcz András Idegenek Harminc perccel a háború előtt Peut-être à cause des ombres sur son visage, il avait l air de rire. (Camus) Megyünk anyámmal haza, a plébániára. Szeretek az anyámmal kézen fogva

Részletesebben

TE HOGY VAGY? AZ UNICEF MAGYAR BIZOTTSÁG JELENTÉSE A MAGYAR GYEREKEK JÓLLÉTÉRŐL

TE HOGY VAGY? AZ UNICEF MAGYAR BIZOTTSÁG JELENTÉSE A MAGYAR GYEREKEK JÓLLÉTÉRŐL TE HOGY VAGY? AZ UNICEF MAGYAR BIZOTTSÁG JELENTÉSE A MAGYAR GYEREKEK JÓLlÉTÉRŐL 2012 1 Miről szól az UNICEF gyermekjólléti jelentése, és mi a célunk vele? 2 Te is kíváncsi vagy, hogyan élnek ma Magyarországon

Részletesebben

TE HOGY VAGY? AZ UNICEF MAGYAR BIZOTTSÁG JELENTÉSE A MAGYAR GYEREKEK JÓLLÉTÉRŐL

TE HOGY VAGY? AZ UNICEF MAGYAR BIZOTTSÁG JELENTÉSE A MAGYAR GYEREKEK JÓLLÉTÉRŐL TE HOGY VAGY? AZ UNICEF MAGYAR BIZOTTSÁG JELENTÉSE A MAGYAR GYEREKEK JÓLLÉTÉRŐL 2012 1 Miről szól az UNICEF gyermekjólléti jelentése, és mi a célunk vele? Te is kíváncsi vagy, hogyan élnek ma Magyarországon

Részletesebben

J e g y z ő k ö n y v

J e g y z ő k ö n y v J e g y z ő k ö n y v K é s z ü l t : B e r h i d a Városi Önkormányzat Gazdasági Bizottságának 2014. március 18 -án 16.00 órai kezdettel megtartott üléséről. Jelen vannak: Fülöp Attila bizottsági elnök

Részletesebben

1. Milyen mértékben hatnak az Ön vállalatára a következő munkaerőpiaci trendek (1 nem jellemző, 5 nagyon meghatározó)? a) munkaerőhiány

1. Milyen mértékben hatnak az Ön vállalatára a következő munkaerőpiaci trendek (1 nem jellemző, 5 nagyon meghatározó)? a) munkaerőhiány 1. Milyen mértékben hatnak az Ön vállalatára a következő munkaerőpiaci trendek (1 nem jellemző, 5 nagyon meghatározó)? a) munkaerőhiány b) munkaerő külföldre vándorlása. c) technológiai változások miatt

Részletesebben

AZ EURÓPAI RASSZIZMUS- ÉS INTOLERANCIA-ELLENES BIZOTTSÁG MÁSODIK JELENTÉSE MAGYARORSZÁGRÓL

AZ EURÓPAI RASSZIZMUS- ÉS INTOLERANCIA-ELLENES BIZOTTSÁG MÁSODIK JELENTÉSE MAGYARORSZÁGRÓL AZ EURÓPAI RASSZIZMUS- ÉS INTOLERANCIA-ELLENES BIZOTTSÁG MÁSODIK JELENTÉSE MAGYARORSZÁGRÓL - ELFOGADTÁK 1999. JÚNIUS 18-ÁN - ELÔSZÓ Az Európai Rasszizmus- és Intolerancia-ellenes Bizottság (ECRI) az Európa

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V Bezi Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Bezi, Szabadság u 59. 10-A/2009. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Bezi Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2009. augusztus 27-én a bezi Községházban

Részletesebben

9. s z á m ú. Készült a 2011. április 28-án megtartott képviselő-testületi ülésről.

9. s z á m ú. Készült a 2011. április 28-án megtartott képviselő-testületi ülésről. 9. s z á m ú J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült a 2011. április 28-án megtartott képviselő-testületi ülésről. Képviselő-testületi ülés helye: Művelődési Ház /Jobbágyi Lakótelep 7. Ép./ Jelen voltak: Farkas

Részletesebben

Villás Lajos: Ali baba egy nagyvárosban 2009. September 17.

Villás Lajos: Ali baba egy nagyvárosban 2009. September 17. Villás Lajos: Ali baba egy nagyvárosban 2009. September 17. C-PRESS Hírügynökség - Üdvözöljük a C-PRESS oldalán! Valami csoda folytán az "Ezeregy éjszaka" birodalmából néhány mesehõs átlépi egy szellem

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Nyírmártonfalva község Falugyűlésén 2011. május 18. Helye: Művelődési Ház Nyírmártonfalva Jelen vannak: Kövér Mihály Csaba polgármester Debreceni Zsolt alpolgármester Gajdos

Részletesebben

AKTUÁLIS. Beszámoló a város közbiztonsági helyzetérõl "Hiszek benne, hogy el kell rettenteni a bûnelkövetõket"

AKTUÁLIS. Beszámoló a város közbiztonsági helyzetérõl Hiszek benne, hogy el kell rettenteni a bûnelkövetõket AKTUÁLIS Beszámoló a város közbiztonsági helyzetérõl "Hiszek benne, hogy el kell rettenteni a bûnelkövetõket" A város közbiztonságának helyzetérõl, a közbiztonság érdekében tett intézkedésekrõl, valamint

Részletesebben

www.electromega.hu AZ ELEKTROMOS AUTÓZÁS ELŐNYEI, JÖVŐJE

www.electromega.hu AZ ELEKTROMOS AUTÓZÁS ELŐNYEI, JÖVŐJE AZ ELEKTROMOS AUTÓZÁS ELŐNYEI, JÖVŐJE MI AZ AUTÓK LÉNYEGE? Rövid szabályozott robbanások sorozatán eljutni A -ból B -be. MI IS KELL EHHEZ? MOTOR melyben a robbanások erejéből adódó alternáló mozgást először

Részletesebben

LADÁNYI ERIKA A SZENVEDÉLYBETEGEK NAPPALI ELLÁTÁST NYÚJTÓ INTÉZMÉNYEIRŐL

LADÁNYI ERIKA A SZENVEDÉLYBETEGEK NAPPALI ELLÁTÁST NYÚJTÓ INTÉZMÉNYEIRŐL LADÁNYI ERIKA A SZENVEDÉLYBETEGEK NAPPALI ELLÁTÁST NYÚJTÓ INTÉZMÉNYEIRŐL A 2004. év őszén teljes körű felmérést végeztünk a szenvedélybetegek nappali ellátást nyújtó intézményeinek körében. A kutatást

Részletesebben

Aikido és a harmónia ereje, avagy Oszkár átváltozása

Aikido és a harmónia ereje, avagy Oszkár átváltozása Aikido és a harmónia ereje, avagy Oszkár átváltozása Aikido-történet gyerekeknek Richard Moon és Chas Fleischman tollából Vass Anikó és Erszény Krisztián fordításában Előszó Ezt a történetet közel huszonöt

Részletesebben

Agrárgazdasági Kutató Intézet Piac-árinformációs Szolgálat. Borpiaci információk. II. évfolyam / 22. szám 2004. november 23. 45-46.

Agrárgazdasági Kutató Intézet Piac-árinformációs Szolgálat. Borpiaci információk. II. évfolyam / 22. szám 2004. november 23. 45-46. A K I Borpiaci információk II. évfolyam / 22. szám 24. november 23. 45- Bor piaci jelentés 1-4. táblázat, 1-3. ábra: Belföldi értékesítési-árak és mennyiségi adatok 2-5. oldal 5. táblázat: Fogyasztói árak

Részletesebben

Beszélgetés Nyitrai Kálmánnéval, a szolnoki Korona Patika vezetôjével

Beszélgetés Nyitrai Kálmánnéval, a szolnoki Korona Patika vezetôjével Bôrönd és homeopátia Beszélgetés Nyitrai Kálmánnéval, a szolnoki Korona Patika vezetôjével Takaros, barátságos épület egy árnyas, csen des kis utca végén, ahol az, nem messze a városközponttól, egy fôútvonalba

Részletesebben

ORSZÁGOS RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG

ORSZÁGOS RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG ORSZÁGOS RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG Cím:1139 Budapest Teve u. 4-6. 1903 Bp. Pf.: 314/15 Tel: 443-5573/33104 Fax: 443-5733/33133 E-mail: orfkvezeto@orfk.police.hu Szám: 29000/105/367/ /2012. RP. Tárgy: alapvető

Részletesebben

A HAZAI KÖZÉPVÁLLALATI SZEKTOR JÖVŐKÉPE HÁROM VÁROSTÉRSÉGBEN. Horeczki Réka. Dualitások a regionális tudományban XV.

A HAZAI KÖZÉPVÁLLALATI SZEKTOR JÖVŐKÉPE HÁROM VÁROSTÉRSÉGBEN. Horeczki Réka. Dualitások a regionális tudományban XV. Mosonmagyaróvár, 2017. október 19-20. Az előadás és a tanulmány elkészülését az NKFI-115577 A hazai középvállalati szektor szerepe az ipar területi versenyképességében kutatási projekt támogatja. A HAZAI

Részletesebben

START Tőkegarancia Zrt. Hírlevél - 2007/1. szám

START Tőkegarancia Zrt. Hírlevél - 2007/1. szám Hírlevél - 2007/1. szám Hírlevél - 2007/1. szám 2 Tisztelt Olvasó! KÖSZÖNTŐ Ön Magyarország első befektetési tőkegarancia termékeket kínáló pénzügyi szolgáltatójának, a Start Tőkegarancia Zrt-nek havi

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. Gyányi Irén igazgatási főelőadó. Szociális Földprogram irányító

JEGYZŐKÖNYV. Gyányi Irén igazgatási főelőadó. Szociális Földprogram irányító II-2/455-2/2011. ikt. sz. JEGYZŐKÖNYV Készült: Dévaványa Város Önkormányzat Polgármesteri Hivatalában 2011. március 22-én megtartott Dévaványa Város Önkormányzat Képviselő-testületének Szociális és Egészségügyi

Részletesebben

Felfedeztem egy nagyon érdekes és egyszerű internetes pénzkeresési módot, amihez nulla forint befektetés szükséges.

Felfedeztem egy nagyon érdekes és egyszerű internetes pénzkeresési módot, amihez nulla forint befektetés szükséges. Kedves Olvasó! Felfedeztem egy nagyon érdekes és egyszerű internetes pénzkeresési módot, amihez nulla forint befektetés szükséges. Eredetileg egy barátomnak akartam segíteni, aki egyik napról a másikra

Részletesebben

Alaphang tréning 2. rész - Családreform

Alaphang tréning 2. rész - Családreform Alaphang tréning 2. rész - Családreform Munkafüzet 2. Alaphang tréning 2. Családreform 2. rész Ideje másképp látni a világot és a gyereked 2. lecke Mintamókus 2. 1. Eszközök és az ő forrásuk azaz kinek

Részletesebben

A nép java. Erdélyiek és magyarországiak

A nép java. Erdélyiek és magyarországiak A nép java Erdélyiek és magyarországiak Miközben valamennyien érezzük, hogy van valami másság közöttünk, igen nehéz ennek a jellegét, tartalmát megközelíteni. Biztos, hogy a különbség az átlagra vonatkozik,

Részletesebben

Krisztus Feltámadt! Húsvétvasárnap 2016.03.27. OLVASMÁNY az Apostolok Cselekedeteiből (ApCsel 10,34a.37-43)

Krisztus Feltámadt! Húsvétvasárnap 2016.03.27. OLVASMÁNY az Apostolok Cselekedeteiből (ApCsel 10,34a.37-43) Húsvétvasárnap 2016.03.27. Krisztus Feltámadt! OLVASMÁNY az Apostolok Cselekedeteiből (ApCsel 10,34a.37-43) Abban az időben Péter szólásra nyitotta ajkát, és ezeket mondta: Ti tudjátok, hogy mi minden

Részletesebben

Még van pénz a Jeremie Kockázati Tőkealapokban 60% közelében a Start Zrt. Jeremie Kockázati Tőkeindexe

Még van pénz a Jeremie Kockázati Tőkealapokban 60% közelében a Start Zrt. Jeremie Kockázati Tőkeindexe Még van pénz a Jeremie Kockázati Tőkealapokban % közelében a Start Zrt. Jeremie Kockázati Tőkeindexe A Start Zrt. negyedévente adja közre a Start Jeremie Kockázati Tőke Monitor című jelentését, amelyben

Részletesebben

Mióta él Békéssámsonon? Melyek a legkorább emlékei, első benyomásai a faluról?

Mióta él Békéssámsonon? Melyek a legkorább emlékei, első benyomásai a faluról? (Interjú 2.) Pleskonics Istvánné 2014. január 4-én, egy esős, borongós szombat délutánon három órát beszélgettünk Irénke nénivel előzetes egyeztetés után Alkotmány utcai lakásában. Délután kettőtől délután

Részletesebben

Expressz felmérés eredmények

Expressz felmérés eredmények Expressz felmérés eredmények Felmérés időtartama: 2013 április 9-tól 16-ig WOM express survey: Superbrands Bevezetés: Expressz felmérés a trnd-től. Gyors felmérés a trnd ~60 000 fős -közösségében, melynek

Részletesebben

Érveléstechnika-logika 7. Filozófia és Tudománytörténet Tanszék 1111 Budapest, Sztoczek J. u. 2-4. fsz. 2.

Érveléstechnika-logika 7. Filozófia és Tudománytörténet Tanszék 1111 Budapest, Sztoczek J. u. 2-4. fsz. 2. Érveléstechnika-logika 7. Filozófia és Tudománytörténet Tanszék 1111 Budapest, Sztoczek J. u. 2-4. fsz. 2. Induktív érvek Az induktív érvnél a premisszákból sosem következik szükségszerűen a konklúzió.

Részletesebben

Cigánypénzek, káoszprojektek 2011. March 05.

Cigánypénzek, káoszprojektek 2011. March 05. Cigánypénzek, káoszprojektek 2011. March 05. Nem lehet pontosan tudni, hogy a rendszerváltás óta mennyit költöttek a kormányok összesen a roma integrációra. Ennek oka, hogy rengeteg foglalkoztatási és

Részletesebben

Bata Mária BIBLIAÓRÁK 7. RÉSZ BÁBEL ÉS ÁBRAHÁM

Bata Mária BIBLIAÓRÁK 7. RÉSZ BÁBEL ÉS ÁBRAHÁM Bata Mária BIBLIAÓRÁK 7. RÉSZ BÁBEL ÉS ÁBRAHÁM 2. www.ujteremtes.hu Bábel és Ábrahám története Az egész földnek egy nyelve és egyféle beszéde volt. 1Móz. 11:1 El tudod-e képzelni milyen lenne az, ha mindenki

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS június 30-i rendes ülésére

ELŐTERJESZTÉS június 30-i rendes ülésére Új napirendi pont Minősített többség ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2011. június 30-i rendes ülésére Tárgy: A szociális szolgáltatásokról szóló 22/2003. (VIII. 26.) rendelet

Részletesebben

HartApro.hu. Havonta megjelenő, ingyenes újság. Hartai hírek. 3. oldal. Hát immár elértük a csúcsot. Hartai Hársfavirág Szociális Központ

HartApro.hu. Havonta megjelenő, ingyenes újság. Hartai hírek. 3. oldal. Hát immár elértük a csúcsot. Hartai Hársfavirág Szociális Központ HartApro.hu ISSN 2064-3241 Óvodai hírek 6. oldal Havonta megjelenő, ingyenes újság Hartai hírek 3. oldal 2014. július Tájékoztató a hartai kábeltelevízió és internetszolgáltatás helyzetéről 4-5. oldal

Részletesebben

Salgótarján Megyei Jogú Város Polgármestere

Salgótarján Megyei Jogú Város Polgármestere Iktatószám: 18319/2016. Salgótarján Megyei Jogú Város Polgármestere Javaslat az EFOP-1.2.1-15. kódszámú, Védőháló a családokért című pályázati konstrukció keretében a Társadalmi Visszailleszkedést Segítő

Részletesebben

Statisztikai tájékoztató Fejér megye, 2013/2

Statisztikai tájékoztató Fejér megye, 2013/2 Statisztikai tájékoztató Fejér megye, 2013/2 Központi Statisztikai Hivatal 2013. szeptember Tartalom Összefoglalás... 2 Demográfiai helyzet... 2 Munkaerőpiac... 3 Gazdasági szervezetek... 5 Beruházás...

Részletesebben

Szerbia bankrendszere és a válság

Szerbia bankrendszere és a válság Szerbia bankrendszere és a válság Jelasity Radován Elnök, Szerb Nemzeti Bank Budapest, 2009. November 5. Csak ha az dagály visszavonul, fog kiderülni ki úszott meztelenül * Alacsony állami rizikóbesorolás:

Részletesebben

Csabaszabadi Szlovák Önkormányzat 2013. augusztus 8-i határozatai

Csabaszabadi Szlovák Önkormányzat 2013. augusztus 8-i határozatai Csabaszabadi Szlovák Önkormányzat 2013. augusztus 8-i határozatai 56/2013. (VIII.08.) SZKT határozat 4 igen, 0 nem és 0 fő tartózkodott A Csabaszabadi Szlovák Önkormányzat Képviselő-testülete jegyzőkönyv

Részletesebben

Fityó néni és a drága aranyos szerelő bácsik

Fityó néni és a drága aranyos szerelő bácsik Fityó néni és a drága aranyos szerelő bácsik Több éves gyakorlattal fejlesztették tökélyre kifinomult praktikáik egész arzenálját. Kódszavaik tárháza régi, legendássá vált esetekből épült fel, ám legtöbbször

Részletesebben

A cigányok foglalkoztatottságáról és jövedelmi viszonyairól A 2003. évi országos cigánykutatás alapján

A cigányok foglalkoztatottságáról és jövedelmi viszonyairól A 2003. évi országos cigánykutatás alapján KEMÉNY ISTVÁN JANKY BÉLA A cigányok foglalkoztatottságáról és jövedelmi viszonyairól A 2003. évi országos cigánykutatás alapján 2003 elsõ negyedében reprezentatív kutatást folytattunk a magyarországi cigányság

Részletesebben

TARTALOM ÖSSZEFOGLALÓ... 5 BEVEZETÉS, A KUTATÁS KÖRÜLMÉNYEI...14 A kvantitatív kutatás módszertana, a válaszok területi megoszlása...

TARTALOM ÖSSZEFOGLALÓ... 5 BEVEZETÉS, A KUTATÁS KÖRÜLMÉNYEI...14 A kvantitatív kutatás módszertana, a válaszok területi megoszlása... 2 3 TARTALOM ÖSSZEFOGLALÓ... 5 BEVEZETÉS, A KUTATÁS KÖRÜLMÉNYEI...14 A kvantitatív kutatás módszertana, a válaszok területi megoszlása...14 A dokumentumelemzés módszertana...16 AZ ÖNKORMÁNYZATOK VISZONYULÁSA

Részletesebben

Kishegyi Nóra: de tudom, hogy van szeretet!

Kishegyi Nóra: de tudom, hogy van szeretet! Kishegyi Nóra: de tudom, hogy van szeretet! Mivel sem az én szüleim, sem férjem szülei nem álltak olyan jól anyagilag, hogy támogatni tudtak volna új otthonunk megteremtésében, esküvőnk után vidékre kötöztünk

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. Készült Szólád Község Képviselőtestületének 2010. február 2. napján tartott üléséről.

JEGYZŐKÖNYV. Készült Szólád Község Képviselőtestületének 2010. február 2. napján tartott üléséről. JEGYZŐKÖNYV Készült Szólád Község Képviselőtestületének 2010. február 2. napján tartott üléséről. Jelen vannak: Vörös Gyula polgármester, Paréj István alpolgármester, Bognár Csaba, Fülöpné Kenyér Andrea,

Részletesebben

A tudatosság és a fal

A tudatosság és a fal A tudatosság és a fal Valami nem stimmel a világgal: háborúk, szenvedések, önzés vesz körül bennünket, mikor Jézus azt mondja, hogy az Isten országa közöttetek van. (Lk 17,21) Hol van ez az ország Uram?

Részletesebben

BUDAPEST FŐVÁROS XVI. KER. ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERE

BUDAPEST FŐVÁROS XVI. KER. ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERE (hsjsqaz- BUDAPEST FŐVÁROS XVI. KER. ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERE Készült a 2013. március 27-i Képviselő-testületi Készítette: Nagy József Sport referens ülésre Tárgy: Javaslat az Atlétikai Reménységekért

Részletesebben

http://mszp.hu/calendar

http://mszp.hu/calendar 2012.04.04. szerda A civil társadalmat erősítené az EU a keleti partnerországokban Komoly előrelépések az EU keletei partnersége terén Túllőhet a célon az EU szigorú termékcímkézése Nemzeti Eszközkezelő

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V mely készült a Bugyi Nagyközségi Önkormányzat 2011. július 13-i rendkívüli ülésén

J E G Y Z Ő K Ö N Y V mely készült a Bugyi Nagyközségi Önkormányzat 2011. július 13-i rendkívüli ülésén J E G Y Z Ő K Ö N Y V mely készült a Bugyi Nagyközségi Önkormányzat 2011. július 13-i rendkívüli ülésén Hozott határozatok: 128/2011. (VIII.04.) - től 129/2011. (VIII.04.) - ig Hozott rendeletek: - 1 J

Részletesebben

NAGYKEREKI KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE MÁRCIUS 17-i NYILVÁNOS ÜLÉSÉNEK JEGYZŐKÖNYVE

NAGYKEREKI KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE MÁRCIUS 17-i NYILVÁNOS ÜLÉSÉNEK JEGYZŐKÖNYVE NAGYKEREKI KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2014. MÁRCIUS 17-i NYILVÁNOS ÜLÉSÉNEK JEGYZŐKÖNYVE Határozatok: 12/2014. (III. 17.) sz. 13/2014. (III. 17.) sz. 14/2014. (III. 17.) sz. 15/2014. (III.

Részletesebben

Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzatának Oktatási, Kulturális, Turisztikai, Ifjúsági és Sport Bizottság. Jegyzőkönyv

Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzatának Oktatási, Kulturális, Turisztikai, Ifjúsági és Sport Bizottság. Jegyzőkönyv Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzatának Oktatási, Kulturális, Turisztikai, Ifjúsági és Sport Bizottság KO.420.175-15/2011. Jegyzőkönyv Készült: 2011. november 10-én az Oktatási, Kulturális, Turisztikai,

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS A MARGIT KÓRHÁZ ÉS PÁSZTÓ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZÖTTI, KÖZPONTI HÁZIORVOSI ÜGYELET ÁTADÁS ÁTVÉTELE PÉNZÜGYI ELSZÁMOLÁSÁRÓL

ELŐTERJESZTÉS A MARGIT KÓRHÁZ ÉS PÁSZTÓ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZÖTTI, KÖZPONTI HÁZIORVOSI ÜGYELET ÁTADÁS ÁTVÉTELE PÉNZÜGYI ELSZÁMOLÁSÁRÓL MARGIT KÓRHÁZ PÁSZTÓ Pásztó Semmelweis u. 15-17. Szám: 263-15/2012 ELŐTERJESZTÉS A MARGIT KÓRHÁZ ÉS PÁSZTÓ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZÖTTI, KÖZPONTI HÁZIORVOSI ÜGYELET ÁTADÁS ÁTVÉTELE PÉNZÜGYI ELSZÁMOLÁSÁRÓL

Részletesebben

ISB 7. hírlevél. Üdvözöljük Önöket! Fontos információ

ISB 7. hírlevél. Üdvözöljük Önöket! Fontos információ 2015. 12. 11. Fontos információ Karácsonyi vásár - december 12. szombat Bethlehem - december 17. csütörtök Karácsonyi műsor - december 18. péntek Téli szünet - december 19-2016. január 4. Első tanítási

Részletesebben

Április hírlevél. Civilek a Fiatalokért Egyesület projektbeszámolója

Április hírlevél. Civilek a Fiatalokért Egyesület projektbeszámolója hírlevél Civilek a Fiatalokért Egyesület projektbeszámolója Kedves Civil Partnereink! A Civilek a Fiatalokért Egyesület munkatársai jelen hírlevelünkben kívánunk beszámolni a 2019. április hónapban megvalósult

Részletesebben

Építési Piaci Prognó zis 2017.

Építési Piaci Prognó zis 2017. Építési Piaci Prognó zis 2017. Világgazdaság Nemsokára az eddigi egymilliárd helyett három milliárd ember fog fejlett országban élni. Az lenne a csoda, ha egy ilyen folyamat nem járna megrázkódtatásokkal.

Részletesebben

MAGYARORSZÁG GAZDASÁGI HELYZETE A

MAGYARORSZÁG GAZDASÁGI HELYZETE A MAGYARORSZÁG GAZDASÁGI HELYZETE A LEGFRISSEBB GAZDASÁGI STATISZTIKÁK FÉNYÉBEN (2014. II. félév) MIRŐL LESZ SZÓ? Konjunktúra (GDP, beruházások, fogyasztás) Aktivitás, munkanélküliség Gazdasági egyensúly

Részletesebben

DR. GÖNCZÖL KATALIN egyetemi tanár miniszteri biztos, az Országos Bűnmegelőzési Bizottság szakmai elnöke

DR. GÖNCZÖL KATALIN egyetemi tanár miniszteri biztos, az Országos Bűnmegelőzési Bizottság szakmai elnöke DR. GÖNCZÖL KATALIN egyetemi tanár miniszteri biztos, az Országos Bűnmegelőzési Bizottság szakmai elnöke A TÁRSADALMI BŰNMEGELŐZÉS STRATÉGIÁJÁNAK MEGVALÓSULÁSI FELTÉTELEI A NAGYVÁROSOKBAN Köszönöm a meghívást.

Részletesebben

TOLD KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE NOVEMBER 21-I KÖZMEGHALLGATÁSI ÜLÉSÉNEK JEGYZŐKÖNYVE

TOLD KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE NOVEMBER 21-I KÖZMEGHALLGATÁSI ÜLÉSÉNEK JEGYZŐKÖNYVE TOLD KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2018. NOVEMBER 21-I KÖZMEGHALLGATÁSI ÜLÉSÉNEK JEGYZŐKÖNYVE Határozat: 56/2018. (XI. 21.) számú TKt határozat A közmeghallgatási tájékoztató elfogadásáról A9

Részletesebben

A szenvede ly hatalma

A szenvede ly hatalma Előhang Leonard Kastner mostanában egyre többször gondolt ar ra, hogy vissza kéne vonulnia. Miért is ne? Az időzítés tökéletes lenne. Annyi pénzt keresett már, amiről régebben álmodni sem mert volna, ráadásul

Részletesebben

Helyi emberek kellenek a vezetésbe

Helyi emberek kellenek a vezetésbe Varga László Helyi emberek kellenek a vezetésbe Ön szerint minek köszönhető, hogy az hetvenes-nyolvanas években egy sokszínű és pezsgő kulturális élet tudott létrejönni Kecskeméten? Milyen szerepe volt

Részletesebben

Inflációs és növekedési kilátások: Az MNB aktuális előrejelzései Hamecz István

Inflációs és növekedési kilátások: Az MNB aktuális előrejelzései Hamecz István Inflációs és növekedési kilátások: Az MNB aktuális előrejelzései Hamecz István ügyvezető igazgató ICEG - MKT konferencia, Hotel Mercure Buda, 2003. Június 18 1 Az előadás vázlata Az MNB előrejelzéseiről

Részletesebben

Az elnök-vezérigazgató üzenete

Az elnök-vezérigazgató üzenete Az elnök-vezérigazgató üzenete T i s z t e lt R é s z v é n y e s e k! Elmúlt évi köszöntőmben azzal indítottam, hogy a 2013-as év nehéz lesz. Igazam lett, de ennek egyáltalán nem örülök. Öt évvel a globális

Részletesebben

10/2011. Endrefalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2011. szeptember 28- án megtartott rendes ülésének jegyzőkönyve

10/2011. Endrefalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2011. szeptember 28- án megtartott rendes ülésének jegyzőkönyve 10/2011. Endrefalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2011. szeptember 28- án megtartott rendes ülésének jegyzőkönyve J e g y z ő k ö n y v Készült Endrefalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének

Részletesebben

Sportágak és hangszerek között választhatott Magyarország!

Sportágak és hangszerek között választhatott Magyarország! Sportágak és hangszerek között választhatott Magyarország! Óriási érdeklődés mellett, fantasztikus hangulatban zajlott a XXIV. Nagy Sportágválasztó, ahová több mint 19 000 mozogni vágyó gyermek és felnőtt

Részletesebben

J e g y z ő k ö n y v. Készült Zajk községben 2015. november 20-án 16.30 órakor tartott közmeghallgatásról.

J e g y z ő k ö n y v. Készült Zajk községben 2015. november 20-án 16.30 órakor tartott közmeghallgatásról. J e g y z ő k ö n y v Készült Zajk községben 2015. november 20-án 16.30 órakor tartott közmeghallgatásról. Az ülés helye: Művelődési Ház Zajk Jelen vannak: Grózner Tiborné polgármester, Kovács Tibor alpolgármester,

Részletesebben

A LAKÁSPIAC ÉS AZ OTTHONTEREMTÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI - PANELBESZÉLGETÉS

A LAKÁSPIAC ÉS AZ OTTHONTEREMTÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI - PANELBESZÉLGETÉS Fábián Gergely, ügyvezető igazgató Magyar Nemzeti Bank 56. Közgazdász vándorgyűlés Debrecen, 218.9.7 A LAKÁSPIAC ÉS AZ OTTHONTEREMTÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI - PANELBESZÉLGETÉS M O D E R ÁT O R : FÁ B I Á N

Részletesebben

Duna House Barométer. 34. szám. 2014. I. negyedév + 2014. március hónap

Duna House Barométer. 34. szám. 2014. I. negyedév + 2014. március hónap Duna House Barométer 34. szám 2014. I. negyedév + 2014. március hónap Tartalomjegyzék: VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ Vezetői összefoglaló Tranzakciószám és keresletindex Lakásindexek Lakásindexek - Regionális Régiós

Részletesebben

A tanítói pálya elnőiesedésének történeti előzményei

A tanítói pálya elnőiesedésének történeti előzményei 314 kutatás közben tanulmányi eredményességgel. A munka világában tapasztalt sikerességre a demográfiai háttér nem volt erőteljes hatással, a tanulmányokat illetően pedig várakozásunkhoz képest eltérő

Részletesebben

Kiss Ottó. A nagypapa távcsöve

Kiss Ottó. A nagypapa távcsöve Kiss Ottó A nagypapa távcsöve ITT VANNAK A NAGYIÉK Itt vannak a nagyiék, megjöttek! Két hétre. Fogalmam sincs, hogy mit lehet majd velük addig csinálni. 3 A NAGYPAPA UGYANOLYAN A nagypapa ugyanolyan, mint

Részletesebben

Jó gyakorlatok gyűjteménye helyi foglalkoztatási projektekről TÁMOP-2.6.2-12/1-2013-0041 PÁLMAJOR BEVEZETÉS

Jó gyakorlatok gyűjteménye helyi foglalkoztatási projektekről TÁMOP-2.6.2-12/1-2013-0041 PÁLMAJOR BEVEZETÉS PÁLMAJOR BEVEZETÉS Pálmajor község Somogy megyében, Kaposvártól 20 kilométerre található. A kistelepülés 3 kilométer hosszan elnyúló főutcája a 61-es főútról nyílik, jelenlegi 377 lakosának 99%-a roma

Részletesebben

Fogyasztóbarát város lett Salgótarján, rekordszámú pozitív listás cég kapott elismerést

Fogyasztóbarát város lett Salgótarján, rekordszámú pozitív listás cég kapott elismerést Fogyasztóvédelemért Felelős Helyettes Államtitkárság hírlevele 75/2015 Kedves Kolléga! Hírlevelünk következő számában tisztelettel tájékoztatjuk Önt arról, hogy SALGÓTARJÁN az országban tizenötödikként

Részletesebben

J e g y z ő k ö n y v

J e g y z ő k ö n y v J e g y z ő k ö n y v Készült: 2013. július 24-én (szerda) 18 órakor megtartott rendkívüli ülésén, a Varsányi Közös Önkormányzati Hivatalban. Jelen vannak: Pintérné Kanyó Judit polgármester Bárány Erzsébet

Részletesebben

Demográfia. Lakónépesség, 2005

Demográfia. Lakónépesség, 2005 Demográfia Lakónépesség, 2005 Szlovákia délkeleti részén elterülõ Felsõ-Bodrogközt gyakran nevezik Szlovákia alföldjének. Ezen a területen 28 település található, amelyek a Bodrog, Latorca és Tisza folyók,

Részletesebben

Magyar Szocialista Párt - Országos Sajtóközpont SAJTÓLEVÉL SAJTÓTÁJÉKOZTATÓINK

Magyar Szocialista Párt - Országos Sajtóközpont SAJTÓLEVÉL SAJTÓTÁJÉKOZTATÓINK Magyar Szocialista Párt - Országos Sajtóközpont SAJTÓLEVÉL SAJTÓTÁJÉKOZTATÓINK NAPI HÍREK KÖZLEMÉNYEK MÉDIASZEREPLÉSEK SAJTÓTÁJÉKOZTATÓINK Hiller István: demokráciában elfogadhatatlan az a kormányzati

Részletesebben

És bizony: Ha az emberek nincsenek valami hatalmas és kemény kontroll alatt, felfalják egymást. Ez nem igaz.

És bizony: Ha az emberek nincsenek valami hatalmas és kemény kontroll alatt, felfalják egymást. Ez nem igaz. Van egy hamis adat. Íme: Az igazság fáj. Hídvégi Róbert Ez nem igaz. Persze van egy dolog, ami miatt igaznak tűnik. De nem az. Hogyan is használható? 1. Amitől jól érzed magad, abban igazság van 2. Ha

Részletesebben

1/2006. ÖKÜ. JEGYZŐKÖNYV

1/2006. ÖKÜ. JEGYZŐKÖNYV 1/2006. ÖKÜ. JEGYZŐKÖNYV Készült Kardoskút Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2006. február 2-án 14 órai kezdettel megtartott soron kívüli testületi üléséről. Jelen vannak: Ramasz Imre polgármester,

Részletesebben

Petőfibánya Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2015. június 22-én megtartott soros nyílt üléséről készült jegyzőkönyv

Petőfibánya Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2015. június 22-én megtartott soros nyílt üléséről készült jegyzőkönyv Petőfibánya Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2015. június 22-én megtartott soros nyílt üléséről készült jegyzőkönyv T a r t a l o m : Jegyzőkönyv Jelenléti ív Mellékletek Határozat száma 58/2015.(VI.03.)

Részletesebben

Az Önkéntesség Európai Éve keretében meghirdetett Önkéntesek Hete alkalmából pályázatot nyújtott be Alapítványunk az Önkéntes Központ Alapítványhoz.

Az Önkéntesség Európai Éve keretében meghirdetett Önkéntesek Hete alkalmából pályázatot nyújtott be Alapítványunk az Önkéntes Központ Alapítványhoz. A Csabacsűdi játszótér felújítása az Önkéntesek Hete keretében című projekt megvalósulása Csabacsűdön Pályázó: Tiszta Környezetünkért Alapítvány Csabacsűd Az Önkéntesség Európai Éve keretében meghirdetett

Részletesebben

Szöveges feladatok és Egyenletek

Szöveges feladatok és Egyenletek Szöveges feladatok és Egyenletek Sok feladatot meg tudunk oldani következtetéssel, rajz segítségével és egyenlettel is. Vajon mikor érdemes egyenletet felírni? Van-e olyan eset, amikor nem tanácsos, vagy

Részletesebben