HAZAI SZÁLLÁSHELYEK ÜGYFÉLKEZELÉSE KUTATÁSI ELEMZÉS

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "HAZAI SZÁLLÁSHELYEK ÜGYFÉLKEZELÉSE KUTATÁSI ELEMZÉS"

Átírás

1 HAZAI SZÁLLÁSHELYEK ÜGYFÉLKEZELÉSE KUTATÁSI ELEMZÉS június Minden jog fenntartva. A tanulmány eredményeinek és megállapításainak felhasználása csak a forrás pontos megjelölésével lehetséges.

2 VEZETŐI KÖSZÖNTŐ Tisztelt Olvasó! A turizmus idén végre kiemelt helyet kapott a támogatandó területek között. Bizony, rá is fér! Hiszen a gazdasági változásokkal az egyik, ha nem a leginkább sújtott szektorról van szó. Minden támogatás csak akkor éri el kellő hatását, ha azt jól alkalmazzuk. Jelen esetben a cél a vendégek számának és a vendégéjszakák számának a növelése. Ehhez pedig elengedhetetlen, hogy a szektor kiemelt szereplői, a szálláshelyek ismerjék és használják, jól használják azokat a marketing eszközöket, amelyek ezt a célt támogatják, az értékesítést segítik. Az érdeklődéseknek sajnos csak töredékéből lesz foglalás. Így azt kell elérni, hogy ezek az érdeklődések sokszorozódjanak. Ez csak marketingtámogatással érhető el. Ha pedig itt van az érdeklődő, akkor fogjuk meg a kezét, színvonalas ügyfélkiszolgálással szerezzük és tartsuk meg. Sokkal kisebb ráfordítással lehet elérni, hogy egy vendégből visszatérő vendég legyen, mint hogy teljesen új vendéget szerezzük. Ráadásul a visszatérő vendég maga is segít az értékesítésben, tovább ajánl bennünket. Ezért fontos, hogy ismerjük vendégeinket és kikérjük véleményüket, ápoljuk velük a kapcsolatot akkor is, amikor már hazautazott. Kutatásunk célja az volt, hogy megnézzük, mindezekben a feladatokban hol tart a szektor, milyen erősségei, lehetőségei vannak és melyek azok a pontok, ahol akár csak egy itt olvasható ötlet, háttérinformáció segítségével- még érdemes további eszközökkel élni. Ugyan az idei nyári szezon már épp elindult, de bízunk benne, hogy már most, vagy a honfitársaink által egyre inkább kedvelt őszi-téli-tavaszi hosszú hétvégés kiruccanások értékesítéshez talál itt hasznos információkat, ötleteket. Hasznos időtöltést kívánva Üdvözlettel: Pataki Andrea Ügyvezető igazgató Kontaktia Kft.

3 MÓDSZERTAN A Kontaktia saját kutatásában vizsgálta a hazai szálláshelyek ügyfélkapcsolati szokásait. A kutatás május között zajlott le. Mintegy 1200 hazai szálláshelyet kerestünk meg telefonon, hogy a kutatásba meghívjuk. Közülük 1077 szálláshellyel tudtunk egyeztetni, 899 fogadta ünket, amely tartalmazta a meghívót, kapcsolódó tudnivalókat és az online kérdőív linkjét. A meghívottak közül 149-en töltötték ki a kérdőívet. Jelen tanulmány ezeknek a válaszoknak az összesítését, elemzését tartalmazza. A tanulmányban először az egyes blokkokban a kérdésekre adott válaszok összesítését mutatjuk be, majd a blokk végén összefoglaljuk a legfontosabb következtetéseket, valamint háttér információkat, ad hoc ötleteket is adunk az olvasónak.

4 FÖLDRAJZI/ DEMOGRÁFIAI JELLEMZŐK A válaszadók megoszlása szálláshely típusonként a következő volt Szálloda*** 26% Kemping 2% Turistaszálló 2% Szálloda* 2% Szálloda***** 2% Ifjúságszálló 4% Szálloda** 4% Panzió 7% Magánszálláshely 10% Szálloda**** 17% Apartman 13% Üdülőház/Vendégház 11% A válaszadók megoszlása földrajzi elhelyezkedés alapján

5 I. MARKETINGKOMMUNIKÁCIÓ Ebben a blokkban arra voltunk kíváncsiak, hogy milyen eszközöket használnak a szálláshelyek marketing kommunikációjukban, külön szerettük volna megtudni véleményüket és tapasztalatukat a direktmarketing eszközökkel kapcsolatban. Valamint arra is igyekeztünk választ találni, hogy a szálláshelyek mennyire tudatosan használják a marketing kommunikációt, figyelik-e azok hatékonyságát. Ha ismerik, akkor mely források, csatornák azok, amelyek segítségével leginkább képesek bevonzani a vendégeiket. 1. kérdés: Milyen marketing eszközökkel támogatják értékesítésüket?(több választ is jelölhet) A válaszadók között 3-an jelölték, hogy egyik eszközt sem használják. Egyéb eszközöket is lehetett jelölni. Ezek a következők voltak: call center, direkt marketing, gasztro rendezvények szervezése, hírlevél küldés, közösségi oldalakon nem fizetett megjelenés, köztéri hirdetés, utazási iroda, online foglalási oldalakon fizetett megjelenés. Jól látható, hogy kimagasló a saját honlap szerepe, bár a válaszadók több mint 10%- a nem jelölte ezt a csatornát, ami arra enged következtetni, hogy vagy nem rendelkeznek saját honlappal, vagy amit valóban annak nevezhetnének, vagy nem tulajdonítanak neki jelentőséget a kommunikációban.

6 Mivel a kérdésnél több választ is megjelölhettek, megvizsgáltuk azt is, hogy a válaszadók hányféle eszközt használnak. Az ábra jól mutatja, hogy a többség kevesebb, mint 8 eszközt használ, legtöbben 3-4 vagy 6-7 eszközt jelöltek meg.

7 címz ett pos tai dm címz etlen pos tai dm levél alkalmi e-dm (reklám- ) rends z eres e- dm(elektronikus hírlevél) telemarketing s ms marketing egyéb mobil marketing pl. bluetooth s z emélyes direkt marketing(es emény,door to door) válas z ok g yakoris ág a 2. kérdés Az alábbi direkt marketing módszerek közül melyeket ismeri és melyeket használták már szolgáltatásaik népszerűsítésére? is merem,de még nem has z náltam is merem,és has z náltam már nem is merem marketing esz köz típusa Legkevésbé a legújabb mobil marketing megoldásokat ismerik a megkérdezettek. A leginkább ismert és használt eszköz az e-dm mindkét formája, valamint a személyes direkt marketing aktivitás. Érdekes, hogy sokan ismerik a telemarketinget és az sms marketinget, mégis ezeket az eszközöket kevéssé használják.

8 Mivel nekünk is volt olyan előfeltételezésünk, hogy sokan lesznek ebben a szektorban, akik nem használnak dm eszközöket, külön is megkérdeztük ennek okát: 3. kérdés Ha nem használják a dm eszközöket, mi ennek az oka? nincs rá időnk 5% nem igaz án is merem ez eket az eszközöket 26% nincs rá pénz 1% nincs rá humán erőforrásunk 18% nem áll rendelkezés ünkre megfelelő adatbázis 20% nem s z impatikus ak ez ek a móds z erek 15% nem rendelkez ünk a s z üks éges infras truktúrával 15% Jól látható, hogy a válaszadók egynegyede nem igazán ismeri a dm eszközöket, de igen sokan vannak, akik adatbázis problémával küzdenek, illetve nincs munkatársuk, aki ezt a tevékenységet ellátná. Szintén jelentős volt még a technikai apparátus hiánya és többen nyilatkoztak úgy, hogy nem szeretik ezeket a módszereket. Megnéztük azt is, hogy lehet-e összefüggés aközött, hogy nem ismerik az eszközöket és hogy nem szimpatikusak számukra. Mivel többet is jelölhettek a válaszadók az okok közül, így megnéztük, hogy azok között, akik arról számoltak be, hogy nem igazán ismerik a dm eszközöket, többen jelölték azt a választ is, hogy nem szimpatikusak számukra ezek a csatornák. Ez arra enged következtetni, hogy idegenkednek ettől az eszköztártól, ha jobban megismernék azokat, valószínűleg a negatív attitűd változna.

9 televízióban rádióban szakkiállításon rendezvényen direktmarketing kampány során sajtóhirdetéseken keresztül saját kiadású prospektusból ismerős ajánlása alapján internetes forrásból 4. kérdés Tudja-e, hogy milyen csatornán hallottak Önökről először vendégeik? A kérdést azért tettük fel, hogy megnézzük, a szektor szereplői mennyire tudatosan használják a kommunikációs csatornákat és követik-e azok hatékonyságát. Érdekes, hogy a válaszadók 16%-a nem tudja, honnan hallottak róluk először. Nyilván amennyiben ismernék a csatornák erősségét, úgy tudatosabban koncentrálhatnának arra az eszközre. Ahogyan ezt teszik azok, akik viszont meg tudták adni a sorrendet, hogy mely csatorna hatására érkeznek hozzájuk a vendégeik. Kérem, sorszámozzon 1-9 között, ahol 1-es sorszámot kap az a csatorna, amelyen a legnagyobb arányban, 9-es sorszámot, amelyen a legkisebb arányban hallottak Önökről a vendégeik %

10 ÖSSZEFOGLALÁS, KÖVETKEZTETÉSEK, HÁTTÉRINFORMÁCIÓK 1. A különböző csatornák használatával kapcsolatban megállapíthatjuk, hogy zömében csak néhány eszközt használnak a válaszadók. Ez önmagában nem jó vagy rossz, amennyiben az eszközök teljesen illeszkednek a célcsoportra, amelynek kommunikálni kívánnak. Érdekes lehet például a saját honlap. Tapasztalataink szerint a legtöbb ilyen témájú oldalon nem válik szét jól láthatóan a magánszemélyek és cégek részére történő kommunikáció, holott két teljesen külön célcsoport, eltérő preferenciákkal. 2. Megnéztük azt is, hogy lehet-e összefüggés aközött, hogy nem ismerik az eszközöket és hogy nem szimpatikusak számukra. Mivel többet is jelölhettek a válaszadók az okok közül, így megnéztük, hogy azok között, akik arról számoltak be, hogy nem igazán ismerik a dm eszközöket, többen jelölték azt a választ is, hogy nem szimpatikusak számukra ezek a csatornák. Ez arra enged következtetni, hogy idegenkednek ettől az eszköztártól, ha jobban megismernék azokat, valószínűleg a negatív attitűd változna. 3. Fontos megjegyeznünk, hogy a Magyar Turizmus Zrt. a lakossági, azaz a vendég oldalát vizsgálva azonos következtetésekre jutott azzal kapcsolatban, hogy honnan értesülnek az adott szálláshellyel kapcsolatban. A legutóbbi felmérésükben azt tapasztalták, hogy az első három csatorna sorrendje megváltozott és a fentivel azonos csatornák és azonos sorrend szerepel az első három helyen. 4. Ez azt is mutatja, hogy azok, akik viszont követik a csatornákat, megkérdezik, hogy vendégeik hogyan találtak rájuk, nagyon pontos információval rendelkeznek, amelyet marketing kommunikációjuk tervezésekor használni tudnak. 5. A fentiek közül kakukktojás az ismerősök ajánlása, amely esetében viszont két marketing eszközt lehet támogatásként használni: kapcsolati hálók, akár közösségi oldalak formájában, a véleményformálók megcélzása külön ajánlattal elégedettségvizsgálattal feltárni, mely korábbi vendégekre számíthatunk abban, hogy továbbajánl bennünket. Amennyiben elégedett volt, úgy speciális bónnal segíteni a továbbajánlást. Amennyiben pedig elégedetlen volt, úgy sürgősen orvosolni a problémát, hiszen mint tudjuk, a rossz hír jóval gyorsabban terjed, mint a jó. A 6. kérdésünk az volt, hogy van-e az adott cégnél olyan személy, aki kifejezetten marketing feladatot lát el. Mindössze a válaszadók ¼-edénél foglalkoztatnak marketing munkatársat. Ez azért is érdekes arány, hiszen a válaszadók zömét 3-4 csillagos szállodák teszik ki. A válaszadó személyéből is az látható, hogy sokkal inkább értékesítés központú a szektor (értékesítési vezetők válaszoltak leginkább). Ez annyiban nem meglepő, hogy a szektor az egyik elszenvedője a gazdasági változásoknak, így gyors eredményt várnak el a tulajdonosok, amibe úgy gondolják, hogy a marketing nem férhet bele. Ugyanakkor nem szabad elfeledkezni arról, hogy a jó marketing előfeltétele a jó értékesítésnek.

11 ÜGYFÉL-ELÉGEDETTSÉG VIZSGÁLAT Ebben a blokkban arra voltunk kíváncsiak, mennyire tudatosan végeznek ügyfél elégedettség vizsgálatot, milyen módszerrel végzik azt. 7. kérdés Végeznek-e ügyfél-elégedettség vizsgálatot? A nem válaszok aránya meglepően magas. Valószínűsíthető, hogy a megkérdezettek egy része a fogalmat értelmezte másként, azaz nem sorolta az ügyfél elégedettség vizsgálat közé azt, amikor például távozáskor személyes interjúval megkérdezi a vendéget, hogy jól érezte-e magát. Ez az arány számunkra azt jelzi, hogy ez a tevékenység a válaszadók egynegyedénél legalábbis nem tudatos.

12 8. Milyen módszerrel végzik az ügyfél elégedettség vizsgálatot? (több választásos) A válaszadók leginkább tehát személyesen vagy kérdőívvel, a helyszínen kérdezik meg a vendéget. Viszonylag magas még azoknak a száma, akik figyelik, mit írnak róluk az interneten. Az egyéb válaszok között a vendégkönyvet és a honlapon elhelyezett kérdőívet jelölték még meg. Külön érdekesség, hogy telefonon nem végez egyik megkérdezett sem elégedettség mérést. Ennek okát részben megtaláljuk a következő kérdésre adott válaszokban.

13 9. kérdés Hogyan időzítik az ügyfél elégedettség vizsgálatot? (több választásos) Jól látható tehát, hogy szinte csak a vendég távozásakor kérdezik meg a véleményét, esetleg néhány nap múlva. Alig egy-két válaszadó jelölt meg ennél távolabbi időpontot.

14 ÖSSZEFOGLALÁS, KÖVETKEZTETÉSEK, HÁTTÉRINFORMÁCIÓK Miért fontos a későbbi megkeresés? A pihenésre, üdülésre jellemző sajátos vásárlási folyamat, hogy a vendég tudatában a távozáskor még erősen keveredik maga a pihenés, családi kikapcsolódás élménye és a ténylegesen a szálláshelyhez kapcsolódó élmények. A távozástól időben távolodva egyre letisztultabb a kép. Ahogyan az előzőekben láttuk, a második helyen van a szálláshely kiválasztásánál a továbbajánlás. Így tehát kiemelten fontos, hogy korábbi vendégünktől reális véleményt halljunk. Azaz az elégedettség vizsgálatot néhány hónap múlva érdemes megismételni és az ott elhangzottak alapján kezelni a vendéget, hogy visszatérő, illetve másokat is bevonzó ügyfelünk legyen. A másik fontos szempont, hogy egy ügyfél elégedettség vizsgálat kapcsán történő kapcsolatfelvétel újabb értékesítési lehetőséget is kínál. Ha például egy téli wellness hétvégét eltöltő vendéget májusban megkeresünk és nem azonnal ajánlattal nyitunk, hanem megkérdezzük véleményét, így információt kapunk tőle és ehhez kapcsolódóan a beszélgetést végén ajánlatot is tudunk tenni, a megfelelő, testre szabott ajánlatot. A telefonos megkérdezés a legtöbb esetben jól kivitelezhető, előnye, hogy nagy a válaszadási arány, párbeszéd formájában zajlik, így a kérdéseket jól értelmezi a hívott fél, valamint a feltett kérdéseken túl további információkat is adhat magáról. Valamint a beszélgetés a fent említettek szerint lehetőséget kínál az értékesítésre is. Elképzelhető azonban, hogy olyan kérdéseket teszünk fel, amelyek összetettsége, vagy épp mert képeket is szeretnénk mutatni a vendégnek, nem teszi lehetővé a telefonos megkérdezést. Ebben az esetben is hasznos azonban a telefonos egyeztetés, hiszen így elkérhetjük az címét, ha az nem volt meg, elkerüljük a félreértéseket és felhívjuk a figyelmét arra, hogy pl. online kérdőívet küldünk. Ezzel az önkitöltős online vagy postai kérdőív kitöltési aránya is többszöröse lesz annak, mintha ugyanezt az apró lépést nem tesszük meg. (A legjobb példa erre talán épp ez a megkérdezés, amelynek tanulmányát most olvassa )

15 ÜGYFÉLADATBÁZIS Ebben a blokkban arra voltunk kíváncsiak, mennyire kézenfekvő, hogy a szektor szereplői rendelkeznek olyan adatbázissal, amelyben korábbi vendégeik adatai szerepelnek, és hogy ezt használják-e újabb értékesítésekhez. 10. kérdés Korábbi ügyfeleikről rendelkeznek-e rendszerezett, frissített adatbázissal és azt használják-e értékesítéshez? Szintén érdekes az a válasz, hogy nem rendelkeznek ilyen adatbázissal, hiszen elvileg minden, nem most indult szálláshely esetében van valamilyen nyilvántartás, akár csak egy név, telefonszám, szállásfoglalás alapadatai (szobaszám, fő, időszak), amely már igenis tekinthető adatbázisnak. A válaszadók alig több mint fele használja az adatbázist értékesítéshez, ugyanakkor mintegy ötöde most építi az adatbázist, épp azért, hogy értékesítéshez is használni tudja.

16 ÖSSZEFOGLALÁS, KÖVETKEZTETÉSEK, HÁTTÉRINFORMÁCIÓK 1. Elvileg minden, nem most indult szálláshely esetében van valamilyen nyilvántartás, akár csak egy név, telefonszám, szállásfoglalás alapadatai (szobaszám, fő, időszak), amely már igenis tekinthető adatbázisnak. Akkor is, ha ez most még csak papíron található. Ezek az adatok akár csak egy excel táblázatban is rendezhetőek és használhatóak. De manapság széles kínálata van a CRM rendszereknek, kedvező díjjal is használhatóak, amely rendszerek segítségével könnyen követhető, melyik vendéggel mikor ki milyen módon foglalkozott, így időzített megkeresésekre alkalmas és emeli a kiszolgálás színvonalát is. 2. Az adatbázis rendezése mellett fontos feladat a frissítés is. Ezért is érdemes időnként ismét kapcsolatba lépni a vendéggel, amely kontakt természetesen újabb értékesítési helyzetet is jelent. 3. Ha strukturált (kérdőíves) megkérdezést végzünk, akár online, akár call center segítségével, a válaszok hozzáfűzhetőek az alap ügyféladatbázishoz. Így újabb érdekes információkhoz juthatunk, például hogy a vendég milyen vörösbort fogyasztott és az elégedettség vizsgálatnál megdicsérte a borválasztékot. Akkor legközelebb már a kedvenc boraként ajánlhatjuk neki azt. 4. Ne feledkezzünk el arról, hogy minden kapcsolat lehetőség az adatbázis építésre és frissítésre egyaránt. Ennek megfelelően érdemes például az ajánlatkérő űrlapot kialakítani, az ügyfélkapcsolati munkatársakat felkészíteni, nyereményjátékot indítani, bónt elhelyezni a print megjelenéseken, kérdőíves megkérdezést végezni kiállításokon stb. 5. A telefonkönyvi adatbázis nem a mi adatbázisunk! Lakossági célcsoportra nem javasoljuk a hideghívásos értékesítési célú telefonhívást. 6. Ugyanakkor jól használhatóak hideghíváshoz a céges adatbázisok, hiszen ott cégméret, foglalkoztatottak száma, árbevétel, a cég alapítási éve, címe, tevékenysége alapján van lehetőség szűrni, saját alapadatbázist készíteni. 7. Amikor céges megkeresésre gondolunk, akkor elsőként nézzük át eddigi ügyfeleink jellemzőit, így megtudhatjuk, milyen típusú cégeket vonz a mi szálláshelyünk, szolgáltatásunk. Természetesen lehet, hogy nem vagyunk elégedettek ezzel a célcsoporttal, akkor pedig meg kell határozni, mit szeretnénk, amihez az infrastruktúra, szolgáltatás is adott vagy fejleszthető.

17 ÜGYFÉLKAPCSOLATOK Ebben a blokkban azt szerettük volna megtudni, mekkora figyelmet szentelnek az ügyfélkapcsolatokra a szektorban. 11. kérdés Van-e elkülönült ügyfélszolgálatuk? A válaszadók alig több mint 10%-ánál kezeli elkülönült ügyintéző vagy csapat az ügyfélmegkereséseket. A válaszadók legnagyobb része nem rendelkezik külön ügyfélszolgálattal, és nem is tervezi azt. Ugyan ezt külön nem kérdeztük meg, de minden bizonnyal a szűkös humán erőforrás az, ami nem teszi lehetővé az ilyen szintű ügyfélkezelést.

18 12. Milyen csatornákon fogadják az ügyfelek megkereséseit? Itt külön megkérdeztük, hogy milyen célú megkeresést hogyan fogadnak. foglalás információkérés, egyéb mindkettő egyik s em s zemélyes webchat űrlap a honlapon fax telefon Az került az első helyre, majd ezt szorosan követi a telefonos kiszolgálás. Érdekes ugyanakkor, hogy a személyes megkeresés is igen magas. Jóval kevesebben használnak űrlapot a honlapon és még inkább lemaradt a sorban a webchat. Akik használnak webchat-et, azok közül többen csak információ nyújtásra használják azt, foglalásra nem.

19 13. kérdés A kivitelezés módja (saját vagy kihelyezett) az egyes ügyfélkapcsolati típusoknál Az eg yes üg yfélkapc s olati c s atornák és a kivitelez és módjai s aját kihelyez ett mindkettő egyik s em s z emélyes webc hat űrlap a honlapon fax telefon Itt arra voltunk kíváncsiak, hogy az ügyfélkapcsolati pontok esetében mikor vesznek igénybe külső szolgáltatót, és mikor működtetik maguk az adott ügyfélkapcsolati csatornát. Gyakorlatilag minimálisan jelenik meg minden csatornánál a külső segítség, valamivel többen vegyes modellben működtetik az adott csatornát. Itt is jól látható, hogy a webchat használata a legkevésbé elterjedt, viszont azok körében, akik használják, a legnagyobb arányú a külső segítség bevonása. Legkevésbé a személyes kiszolgálásba vonnak be külső erőforrást, de relatíve alacsony a telefonos ügyfélszolgálat kihelyezése is.

20 ÖSSZEFOGLALÁS, KÖVETKEZTETÉSEK, HÁTTÉRINFORMÁCIÓK 1. A webchatről néhány fontos tudnivaló: Ez egy olyan, a honlapon elérhető élő, interaktív ügyfélkapcsolati eszköz, amelynek gyakorlatilag épp olyan szerepe van az internetes megjelenésünkben, mint egy ruhaboltnál az eladónak. Sőt! Az üzleti chat megoldásoknál a másik oldalon ülő kolléga látja, hogy a látogató honnan érkezett (hírlevélben elhelyezett linkre kattintott, tematikus oldalról jött, utazási iroda vagy kiállítás honlapjáról kattintott át, vagy épp valamelyik keresőben egy kulcsszóra hozta fel a mi szálláshelyünket a találati lista), mit néz éppen, mennyi ideje van azon az oldalon, melyik városból és milyen böngészővel nézelődik. Valamint az is látható, hogy új vagy visszatérő látogatója az oldalnak. Ha visszatérő, látjuk az ügyféltörténetet: látogatott oldalak, eltöltött idő, chat-elt korábban, ha igen, miről volt szó. 2. Májusban publikálta telefonos próbavásárlás eredményeit egy közvélemény kutató és egy távközlési szolgáltató, közös felmérésükben. Többek között a hazai KKV méretű szálláshelyeket is szondázták. A fő eredmények: a hívottak 32%-a egyáltalán nem vette fel a telefont, többszöri hívásra sem. Akik felvették, ott átlagosan 22 másodperc volt a várakozási idő. 3. A fentiekkel egybecseng az, hogy a most megkérdezettek ¾-ed részénél nincs külön ügyfélszolgálat, és nem is tervezik, valamint hogy az erőforrás szűkösség ellenére igen kis arányban kérnek külső szolgáltatótól segítséget az ügyfélkiszolgálásban. Ugyanakkor, ahogyan tapasztalható és a későbbiekben adatokat is látunk erre, a szálláshelyek zöme nem elégedett az eredményekkel. 4. Nem szabad elfeledkezni arról, hogy az ügyfélkapcsolati pontok, akár csak befogadjuk a megkereséseket, akár képzett értékesítő képviseli a céget, egyben értékesítési pontok is. Azaz minden elvesztett érdeklődés, hívás, hosszú válaszidő egyben potenciális vendégek elengedését is jelenti. Sok esetben épp a külső szolgáltató segít át ezen. Olyan szolgáltató, aki színvonalasan, hatékonyan és a megbízóval azonosulva tudja képviselni az adott szálláshelyet. A részben vagy teljesen kihelyezett ügyfélkapcsolati pont tehermentesít bennünket újabb munkaerő finanszírozásától, a külső szolgáltató több párhuzamos projekt és sajátos foglalkoztatási megoldások révén rugalmas árképzéssel képes ellátni a feladatot.

21 TDM SZERVEZETEK Ebben a blokkban azt szerettük volna megtudni, hogy a megkérdezett szálláshelyek mennyire tartják fontosnak és hasznosnak a kooperálást más turisztikai szereplőkkel. Mivel hazánkban is elindult, az utóbbi egy évben megerősödött a turisztikai desztináció menedzsment (TDM) szervezetekben való együttműködés, így eköré szerveződtek kérdéseink. 14. kérdés Tagjai-e valamilyen TDM szervezetnek? nem, és nem is tervezzük 35% igen 37% nem, de tervezzük 28% Jól látható tehát, hogy a megkérdezettek kb. 2/3-a lát fantáziát ezekben a szerveződésekben. Ugyanakkor egyharmad nem kíván részt venni. Lássuk, utóbbi csoport mivel indokolja döntését?

22 15. kérdés Miért nem csatlakoznak valamelyik TDM szervezethez? egyéb 23% nem tudom 3% nem tartjuk hasznosnak 30% magas tagdíjak 29% belépési követelmények 3% a TDM nem vers enys emleges 3% egyéni érdekeinket fontosabbnak tartjuk 9% A hasznosság megkérdőjelezése és a magas tagdíjak mellett sokan jelöltek egyéb okokat, ezért azokat külön is összegeztük a következő diagrammal.

23 nem mi vagyunk a döntés hozók 13% tárgyalásban vagyunk 13% nem gondoltunk rá 12% nem ismerjük a csatlakozási feltételeket 13% értelmetlen, egyik T DM sem csinál semmit 12% nem is merjük 37% Nyilván a "tárgyalásban vagyunk még lezáratlan kimenetelű, azaz még nem döntöttek, de nem kizárt, hogy csatlakoznak. Azon a válaszon kívül, akik kifejezetten értelmetlennek tartják a szervezetet, a többi esetben még szintén nem kizárt a csatlakozás. Ahol nem ők a döntéshozók (pl. szállodalánc tagjai), ugyancsak elképzelhető, hogy a döntéshozó a csatlakozás mellett dönt. Összegezve tehát 12% maradt, akik minden bizonnyal nem csatlakoznak TDM szervezethez, úgymond elvi okból.

24 ÖSSZEFOGLALÁS, KÖVETKEZTETÉSEK, HÁTTÉRINFORMÁCIÓK Ismert, hogy a turisták döntési folyamata nem a konkrét szálláshely, hanem a helyszín kiválasztásával kezdődik. Az EU idei turisztikai felmérése alapján az európai és azon belül a hazai turisták is pihenésük tervezésekor elsődlegesen a szerint választanak helyszínt, hogy számukra valódi felüdülés legyen. Még mindig vezet a vízpart, de mellette motivációként igen erős a kulturális látványosságok szerepe, a szálláshely kiválasztásában pedig elsődlegesen a szálláshely közvetlen környezete a mérvadó, ezt követik az elérhető szolgáltatások, komfort fokozat, valamint az ár. Egy hazai turisztikai gyűjtőportál online felmérése szerint pedig mindössze a megkérdezettek 9%-a keres közvetlenül az adott szálláshely honlapján. Fontos, hogy ezt az arányt az aktív Internet használók körében mérték! A TDM szervezetek tehát azért játszanak fontos szerepet a turizmusban, mert a desztinációt és azon keresztül a konkrét szálláshelyet kommunikálják, míg a szálláshelyek nagy része saját honlapján csak kisebb teret biztosít a helyszínnek, turisztikai látványosságoknak, holott a turistákat ez jobban motiválja a választásban. Érdemes azt is figyelembe venni, hogy egy jól működő TDM szervezet a pályázati források bevonásával nagyobb marketing büdzsét képes kezelni, mintha azt az egyes szálláshelyek önerőből kellene, hogy finanszírozzák. A TDM-hez csatlakozás másik szempontja az, hogy hátrányt szenvedhet az, aki nem csatlakozik, míg konkurense már belépett a szervezetbe. Természetesen jogos elvárás, hogy a TDM valóban aktív és hatékony szervezet legyen és fenntartsa a versenysemlegességet is. Ugyan a felmérés ezt nem vizsgálta, de érdemes lehet ezen kívül is stratégiai együttműködésekben gondolkodni, mint például tréner cégek, akik rendezvényeiket tudják elhozni az adott szálláshelyre. Vagy egyéb olyan vállalkozásokkal közös fellépést, aktivitást végezni, akik a célcsoportot könnyebben elérik mindennapi munkájuk során.

25 VENDÉGKÖR Ebben a blokkban két dimenzióban vizsgáltuk a megkérdezettek vendégkörét. 16. kérdés Hozzávetőleg mekkora arányt képvisel a céges/intézményi vendég az összes létszámban? Az látható, hogy a megkérdezettek körében többségében 20% alatti a nem magánszemélyek aránya. Mintegy egyharmada szinte nem is számolhat be cégesintézményi vendégről.

26 A másik dimenzió a külföldi vendégarány volt. 17. Nagyságrendileg mekkora arányt képvisel vendégei között a külföldi vendég? Az ábra nagyon hasonló az előzőhöz. Elmondhatjuk, hogy a többség itt is 20% alatti arányról számolt be. Viszont ezt a dimenziót vizsgálva valamivel többen vannak, akiknél a vendégek több mint háromnegyedét nem hazai turisták teszik ki.

27 ÖSSZEFOGLALÁS, KÖVETKEZTETÉSEK, HÁTTÉRINFORMÁCIÓK 1. A céges-intézményi új vendégek megszerzése, ahogyan utaltunk rá, könnyebben menedzselhető, jobb alapadatbázishoz lehet hozzáférni kedvező költség mellett, jobban lehet őket szelektálni és elérésük is egyszerűbb. Mire figyeljünk azonban, ha ezt a célcsoportot szeretnénk elérni? Itt egy telefonhívásból nem lesz ügyfél! Gyakorlott direktkommunikációs csapat kell, hogy felépítse a folyamatot. Elsőként telefonos kapcsolatfelvétellel meg lehet találni az illetékest, ki lehet szűrni azokat, akik nem lesznek ügyfelek (megszűnik, leépítés alatt stb.), a potenciális ügyfelek részére azonban már mehet egy , amelyben konkrét csomagajánlatot, határidőt adunk meg. Majd újabb telefonos kapcsolatfelvétel, úgynevezett utánkövetés történik, amely már zárulhat valamilyen megállapodással vagy akár értékesítéssel is. Ha nincs értékesítés, akkor pedig érdemes hírlevéllel ( ) fenntartani az érdeklődést. Így amikor konkrét igény fogalmazódik meg, akkor azt választják, aki szem előtt van. Fontos figyelni arra is, hogy csak akkor forduljunk intenzíven e felé az ügyfélkör felé, ha megfelelő ajánlatot tudunk biztosítani számára, értve ez alatt a konferencia termet, illetve a csapatépítéshez kapcsolódó szolgáltatásokat. Ez utóbbinál célszerű lehet egy közeli kalandparkkal, extrém sportot biztosító helyszínnel szövetkezni. 2. Jóval nehezebb külföldi fronton erősíteni. Alapfeltétel a magas szintű nyelvtudás. Ezen felül a kommunikációban figyelembe kell venni a célország kulturális eltéréseit és azt is, hogy az adott országnak hazánkkal kapcsolatban milyen sztereotípiái vannak. A negatív sztereotípiákat kezelni, ellensúlyozni, a pozitív beállítódásokra épülő jellemzőket pedig hangsúlyozni érdemes. Így a németeknek fontos a precizitás, míg az angolok szeretik tartani a három lépés távolságot, azaz utóbbiaknak a privát szféra biztosítását érdemes hangsúlyozni. A japánoknak nem szimpatikusak a magyar férfiak, ezért érdemesebb a szövegben és a képekben is kedves női személyzetet bemutatni. A külföldieknél is azonos módon zajlik a kiválasztás és döntés, ezért ugyanúgy nagy hangsúlyt kell fektetnünk az internetes megjelenéseinkre az adott nyelven és az ügyfél elégedettség fenntartására, hogy jó hírünket keltve újabb külföldi vendégeket vonzzanak be.

28 JÖVŐKÉP, TERVEK Ebben a blokkban azt kérdeztük, hogyan értékeli az előző szezont, és ha nem teljesen elégedett, mit tesz annak érdekében, hogy a következő jól sikerüljön. 18. kérdés Mennyire elégedett az előző szezon eredményeivel? teljes mértékben elégedett 8% egyáltalán nem 15% elégedett 32% kevés bé elégedett 45% Összességében a megkérdezettek 40%-a inkább elégedett, azaz a 60%-a nem teljesen, ebből 15% egyáltalán nem elégedett. Ugyan ez a megkérdezettek szubjektív véleményén alapul, de minden bizonnyal a számadatok értékelése is hasonló eredményt hozna. A szektor számára még bőven van felfelé út, lehetőség. De vajon milyen eszközökkel próbálnak tenni azért, hogy a következő szezon eredményesebb legyen?

29 19. kérdés Mit tervez annak érdekében, hogy a következő szezon eredményesebb legyen? Kérdésünk nyitott kérdés volt, a válaszokat igyekeztünk a legfontosabb kategóriákba besorolni. Egy válaszadó több eszközt is említhetett. Mivel a marketing tevékenység általános említése mellett többen hivatkoztak arra, hogy meg kívánnak jelenni a közösségi online oldalakon (Facebook, iwiw stb.), ezért külön elemként is jelöltük ezt. A két kiemelt tevékenység tehát a marketing és a szolgáltatásfejlesztés. Ugyanakkor a legkevesebben említették a partnerekkel való együttműködést és a piackutatást, új lehetőségek felkutatását. A megkérdezettek 7%-a változtatást tervez az árazásban, ami szinte minden említésnél árcsökkentést jelent.

30 ÖSSZEFOGLALÁS, KÖVETKEZTETÉSEK, HÁTTÉRINFORMÁCIÓK 1. A piackutatás igen szerény helyet kapott a jövőbeli tervekben. Azonban ha nincs elegendő információnk, hogy milyen célcsoportra érdemes aktivitást kidolgozni, milyen csatornákon érjük el őket és milyen szolgáltatás fontos számukra, akkor csak vakon tapogatózunk, próbálkozunk. Ezért mindenképp javasoljuk, hogy piackutatással alapozzuk meg valamennyi tevékenységünket. Piackutatás alatt nem csak az idegenek körében végzett kérdőíves megkérdezést szabad érteni! A másodlagos piackutatás azt jelenti, hogy olyan információkat kutatunk fel, amelyet mások már összegyűjtöttek, illetve másoknál hozzáférhetőek. Ilyen szempontból tehát piackutatás, ha más hasonló szálláshelyek oldalait átnézzük, megismerjük, hogy ők milyen kommunikációval, értékesítési stratégiával milyen eredményeket, konkrét pénzügyi eredményeket értek el. A másik kiváló információforrás a saját korábbi vagy épp ott pihenő vendégeink. Elemezzük adatbázisunkat, számlázási rendszerünkben képződött információkat, vagy kérdezzünk bátran ezektől a vendégektől. Néha pedig üljünk be inkognitóban a szaunába vagy az étterembe! 2. Ne feledjük, hogy a szolgáltatásfejlesztés nem csak azt jelenti, hogy például selfness szolgáltatást vezetünk be vagy úszómedencét építettünk! A szolgáltatásfejlesztés sorába tartozik a kiszolgálási színvonal fejlesztése is: nyissunk új csatornát, építsük-bővítsük ügyféladatbázisunkat. Ha az ügyfél egyéni, személyes kiszolgálást kap, nem egy a sok közül, kevésbé fogja érdekelni, hogy mekkora az az úszómedence, vagy hogy hány óráig lehet reggelizni. 3. Érdemes vigyázni az árazással. Ha olcsósítunk, az egy bizonyos, nem feltétlenül meghatározható szintnél kételyeket ébreszt potenciális vendégünkben a színvonalat illetően. Ezért érdemes inkább kedvezményekkel operálni, különösen a korábbi vendégek visszacsábításához jól használhatóak a kedvezmény bónok, amelyek akár továbbajándékozhatóak. 4. Ha marketing tevékenységünket szeretnénk fokozni vagy a social media területére lépnénk, ne felejtsük el elemezni korábbi tevékenységünket és ezzel párhuzamosan alaposan megismerni az új eszközöket. A social media ebből a szempontból talán a legérzékenyebb, könnyen visszaüthet, ha nem ismerjük eléggé a lehetőségeit és korlátait.

HAZAI TDM SZERVEZETEK ÜGYFÉLKEZELÉSE KUTATÁSI ELEMZÉS

HAZAI TDM SZERVEZETEK ÜGYFÉLKEZELÉSE KUTATÁSI ELEMZÉS HAZAI TDM SZERVEZETEK ÜGYFÉLKEZELÉSE KUTATÁSI ELEMZÉS 2011. június Minden jog fenntartva. A tanulmány eredményeinek és megállapításainak felhasználása csak a forrás pontos megjelölésével lehetséges. MÓDSZERTAN

Részletesebben

Output menedzsment felmérés. Tartalomjegyzék

Output menedzsment felmérés. Tartalomjegyzék Összefoglaló Output menedzsment felmérés 2009.11.12. Alerant Zrt. Tartalomjegyzék 1. A kutatásról... 3 2. A célcsoport meghatározása... 3 2.1 Célszervezetek... 3 2.2 Célszemélyek... 3 3. Eredmények...

Részletesebben

Eredményes értékesítés.

Eredményes értékesítés. Eredményes értékesítés. Egy belföldi vidéki wellness szálloda kínált kedvezményes, belföldi utazási lehetőséget. A szolgáltatás értékesítésénél a kedvező ár volt a motiváció. Az esettanulmány jól szemlélteti,

Részletesebben

Contact Center piaci insight 2013

Contact Center piaci insight 2013 Contact Center piaci insight 2013 A kutatás bemutatása A szövetség Contact Center tagozata a Direkt Marketing piac költéseit vizsgáló éves ágazati kutatása* mellett első alkalommal térképezi fel a hazai

Részletesebben

IQvíz Tanácsadó Kft. Magyarország ügyfélbarát víziközmű szolgáltatói program

IQvíz Tanácsadó Kft. Magyarország ügyfélbarát víziközmű szolgáltatói program Magyarország ügyfélbarát víziközmű szolgáltatói program Tartalomjegyzék MIRŐL SZÓL AZ IQVÍZ ÜGYFÉLBARÁT SZOLGÁLTATÓK PROGRAM? MIÉRT ÉRDEMES RÉSZT VENNI A PROGRAMBAN? AZ IQVÍZ ÜGYFÉLBARÁT SZOLGÁLTATÓK PROGRAM

Részletesebben

ALITERA Ügyfélkapcsolati Kft. Támogatott kapcsolatok ügyfélkiszolgálás másképp

ALITERA Ügyfélkapcsolati Kft. Támogatott kapcsolatok ügyfélkiszolgálás másképp ALITERA Ügyfélkapcsolati Kft. Támogatott kapcsolatok ügyfélkiszolgálás másképp Ügyfélkapcsolat fejlesztése ALITER = másképpen Alapítva: 2004. Ügyfélkapcsolati Fejlesztő Központ programja a minőségi ügyfélkapcsolatokért

Részletesebben

A kutatás időtartama: 2013. március

A kutatás időtartama: 2013. március 1 A kutatás célja a Magyarországon működő, rendszeresen frissített termékkínálattal rendelkező, online kiskereskedelemmel foglalkozó cégek működésének vizsgálata. A kutatás célcsoportjának kiválasztása:

Részletesebben

Médiaajánlat. KIDSOASIS KFT. 2120 Dunakeszi, Pallag u. 26. T: +36 27 200 873 Fax: +36 27 200 872 info@kidsoasis.hu. www.kidsoasis.

Médiaajánlat. KIDSOASIS KFT. 2120 Dunakeszi, Pallag u. 26. T: +36 27 200 873 Fax: +36 27 200 872 info@kidsoasis.hu. www.kidsoasis. Médiaajánlat 1. Bemutatkozás A KidsOasis egy családbarát minősítési rendszer, egy bejegyzett tanúsító védjegy, és az ahhoz kapcsolódó szállásfoglalási portál. A szálláshelyeket egy több mint 50 feltételből

Részletesebben

Négy napra megy nyaralni a magyar

Négy napra megy nyaralni a magyar Négy napra megy nyaralni a magyar Még mindig a magyar tenger a legnépszerűbb belföldi úti cél ez derült ki a Szállásvadász.hu friss turisztikai felméréséből, amelyben több mint 18 ezer hazai utazót kérdeztek

Részletesebben

A Direkt Marketing Szövetség DM Szenzor kutatásának célja:

A Direkt Marketing Szövetség DM Szenzor kutatásának célja: A Direkt Marketing Szövetség DM Szenzor kutatásának célja: a hazai direkt marketing szektor méretének felmérése a direkt marketingben használt eszközök jelentőségének feltérképezése A kutatás során az

Részletesebben

Mondja el Mindenkinek.

Mondja el Mindenkinek. Mondja el Mindenkinek. Az emberi hang közvetlen kommunikáció. Ha szeretne sok embernek egyszerre, azonos információt elmondani, hívja fel Őket. Akár 150.000 Ügyfelét, Partnerét, ismerősét 1 nap alatt.

Részletesebben

Egy hirtelen ötlet. 2013. december 30. felmerült egy kérdés: Vajon mi jellemző a magyar fiatalok közösségi média használatára?

Egy hirtelen ötlet. 2013. december 30. felmerült egy kérdés: Vajon mi jellemző a magyar fiatalok közösségi média használatára? Egy hirtelen ötlet 2013. december 30. felmerült egy kérdés: Vajon mi jellemző a magyar fiatalok közösségi média használatára? Megoldás: Google kérdőív + Facebook hirdetések Kutatás a Facebookon Előadó:

Részletesebben

Tréningszokások Európában 2012

Tréningszokások Európában 2012 Tréningszokások Európában 2012 A Cegos Németországban, Spanyolországban, Franciaországban, az Egyesült Királyságban, Olaszországban, Hollandiában és Magyarországon elvégzett kutatásának eredményei 2,800

Részletesebben

Tevékenység: Lakossági igényfelmérés szolgáltatás eredményeinek a hasznosítása. Dokumentum: Tanácsadói dokumentum ÁROP-1.A.

Tevékenység: Lakossági igényfelmérés szolgáltatás eredményeinek a hasznosítása. Dokumentum: Tanácsadói dokumentum ÁROP-1.A. Tevékenység: Lakossági igényfelmérés szolgáltatás eredményeinek a hasznosítása Dokumentum: Tanácsadói dokumentum ÁROP-1.A.5-2013-2013-0102 Államreform Operatív Program keretében megvalósuló Szervezetfejlesztés

Részletesebben

Pr-mérés: csökkenő fontosság, csökkenő büdzsé. A PR Herald kutatása a hazai pr-ügynökségek körében

Pr-mérés: csökkenő fontosság, csökkenő büdzsé. A PR Herald kutatása a hazai pr-ügynökségek körében Pr-mérés: csökkenő fontosság, csökkenő büdzsé A PR Herald kutatása a hazai pr-ügynökségek körében 2014 A PR Heraldról A PR Herald (www.prherald.hu) az 1995-ben alapított első magyar public relations szakfolyóirat

Részletesebben

Marketing Megfeleljen a vásárlók igényeinek nyereséges módon

Marketing Megfeleljen a vásárlók igényeinek nyereséges módon Marketing Marketinget gyakran tekintik mint a munka létrehozása, a termékek és szolgáltatások promóciója és szállítása az egyéni fogyasztók vagy más cégek, az úgynevezett üzleti ügyfelek számára. (A legrövidebb

Részletesebben

Választásoktól távolmaradók indokai:

Választásoktól távolmaradók indokai: KUTATÁSI BESZÁMOLÓ Az Identitás Kisebbségkutató Műhely 2016 januárjában közvéleménykutatást végzett a vajdasági magyarok körében. A 800 fős reprezentatív mintán végzett kérdőíves vizsgálat fő témája a

Részletesebben

Szolgáltatások. a sikeres német-magyar üzletekért. A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara szolgáltatásai

Szolgáltatások. a sikeres német-magyar üzletekért.  A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara szolgáltatásai Szolgáltatások a sikeres német-magyar üzletekért A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara szolgáltatásai www.duihk.hu Kivonat a DUIHK szolgáltatási katalógusából * * a hivatkozások a teljes katalógusra

Részletesebben

Válság és kommunikáció!

Válság és kommunikáció! Válság és kommunikáció! A potenciális vevıink irányába történı kommunikáció válság idején kiemelten fontos. Sajnos nagyon sokan elkövetik azt a hibát, hogy egy nehéz helyzetben (pl. válság idején) behúzzák

Részletesebben

Activity Plan. A javaslat nem teljes körű: csupán a konzultáción, a cégvezető elmondása alapján szerzett információkon alapszik.

Activity Plan. A javaslat nem teljes körű: csupán a konzultáción, a cégvezető elmondása alapján szerzett információkon alapszik. Activity Plan A program fő pillérét a cégvezetővel folytatott szakértői konzultáció adja, melynek tartalma minden esetben cégspecifikus és személyre szabott. A Human Map szakértői számára a programban

Részletesebben

Direkt marketing eszköztár a turizmusban. E-tanulmány

Direkt marketing eszköztár a turizmusban. E-tanulmány Direkt marketing eszköztár a turizmusban E-tanulmány Összeállította: Kontaktia Szolgáltató és Tanácsadó Kft. 2011. június 1/14 Kedves Olvasó! Ebben az évben minden bizonnyal új lendületet kap a turisztikai

Részletesebben

Symbol Ügyvitel CRM Extra modul

Symbol Ügyvitel CRM Extra modul Miért CRM? Minden cég alapvető érdeke, hogy lehetséges vevői közül a lehető legtöbbet szerezzen meg, a legtöbbjük számára tudja értékesíteni termékeit vagy szolgáltatásait. A megfelelő eszközzel ezek az

Részletesebben

Kérdőív értékelés 76% 1. ábra

Kérdőív értékelés 76% 1. ábra Kérdőív értékelés Az adatfelmérést a Petőfi Sándor Művelődési Sportház és Könyvtár olvasói töltötték ki 0- ben. Önkéntesen ember töltötte ki a kérdőívet teljes anonimitás mellett. A kérdőív célcsoportja

Részletesebben

ÖTLET / VÁLLALKOZÁS VALIDÁLÓ MARKETING KÉRDŐÍV A vállalkozás neve: Gardena Kertészet

ÖTLET / VÁLLALKOZÁS VALIDÁLÓ MARKETING KÉRDŐÍV A vállalkozás neve: Gardena Kertészet ÖTLET / VÁLLALKOZÁS VALIDÁLÓ MARKETING KÉRDŐÍV A vállalkozás neve: Gardena Kertészet I. KÉRDÉS SOR: MINTA Töltsd ki az alábbi táblázatot a jelenlegi gondolataid, tudásanyagod, feltételezéseid alapján.

Részletesebben

M I N D E N K I L E H E T J Ó S A L E S - E S! By Benyovszky Tünde

M I N D E N K I L E H E T J Ó S A L E S - E S! By Benyovszky Tünde M I N D E N K I L E H E T J Ó S A L E S - E S! By Benyovszky Tünde MIVEL FOGLALKOZOM? 2 3 AZ ÉRTÉKESÍTŐVÉ VÁLÁS PSZICHOLÓGIÁJA Téves hiedelmek MÁSOK KONFORM ÉSZLELÉSE BEIDEGZŐDÉS Everything you look for

Részletesebben

Új utak az értékesítésben avagy mikor váltja be az online értékesítés a hozzá fűzött reményeket?

Új utak az értékesítésben avagy mikor váltja be az online értékesítés a hozzá fűzött reményeket? Új utak az értékesítésben avagy mikor váltja be az online értékesítés a hozzá fűzött reményeket? Kővári Zoltán V. MABISZ NEMZETKÖZI BIZTOSÍTÁSI KONFERENCIA, 2014. november 6. Online értékesítés eredményei

Részletesebben

Tárgyszavak: többcsatornás értékesítés; marketing-mix; vásárlói elégedettség.

Tárgyszavak: többcsatornás értékesítés; marketing-mix; vásárlói elégedettség. A MARKETING TERÜLETEI Többcsatornás értékesítés Németországban A német vállalatok 40%-a négy vagy ennél is több értékesítési csatornát használ. A hagyományos értékesítési csatornák mellett a (helyhez kötött)

Részletesebben

Magyarország ügyfélbarát víziközmű szolgáltatói program

Magyarország ügyfélbarát víziközmű szolgáltatói program Mert az a lényeg amit az ügyfél tapasztal! Magyarország ügyfélbarát víziközmű szolgáltatói program TARTALOMJEGYZÉK (oldalszámok) MIRŐL SZÓL AZ IQVÍZ ÜGYFÉLBARÁT SZOLGÁLTATÓK PROGRAM ÉS MIÉRT ÉRDEMES RÉSZT

Részletesebben

Az észak-európai vendégforgalom alakulása Magyarországon Dánia Vendégek száma Vendégéjszakák száma Látogatók száma

Az észak-európai vendégforgalom alakulása Magyarországon Dánia Vendégek száma Vendégéjszakák száma Látogatók száma MAGYAR TURIZMUS ZRT. Kutatási Csoport 1115 Budapest, Bartók Béla út 15-113. Tel.: (6-1) 488-871 Fax: (6-1) 488-8711 E-mail: kutatas@itthon.hu www.itthon.hu A TISZA-TÓ RÉGIÓ KÜLDŐPIACAI ÉSZAK-EURÓPA Az

Részletesebben

Mérőszámok a call centerben

Mérőszámok a call centerben Mérőszámok a call centerben 2013.05.07. Tartalom A téma aktualitása Üzletfilozófiai kérdések Dilemmák a méréshez kapcsolódóan Rendszerek és mutatószámok kapcsolata - példa Leggyakoribb ügyfélszolgálati

Részletesebben

Az Észak-Alföld régió küldőpiacai Észak-Európa

Az Észak-Alföld régió küldőpiacai Észak-Európa Magyar Turizmus Zrt. 1115 Budapest, Bartók Béla út 15-113. Tel.: (6-1)488-87 Fax: (6-1)488-86 E-mail: htbudapest@hungarytourism.hu www.itthon.hu Az Észak-Alföld régió küldőpiacai Észak-Európa Az észak-európai

Részletesebben

MarketingMánia - A kisvállalkozók marketingasszisztense www.marketingmania.hu

MarketingMánia - A kisvállalkozók marketingasszisztense www.marketingmania.hu Érdemes még hírlevelet írni? Kérdőíves felmérés Nemrég készítettem egy kérdőívet, mert érdekelt, hogy mennyire megalapozott az az állítás, hogy a hírlevél halott, és nem érdemes már foglalkozni vele. A

Részletesebben

E-kereskedelmi kommunikáció és marketing automatizáció. Prémium SEO és PPC megoldások, ügyfélre szabva

E-kereskedelmi kommunikáció és marketing automatizáció. Prémium SEO és PPC megoldások, ügyfélre szabva E-kereskedelmi kommunikáció és marketing automatizáció Prémium SEO és PPC megoldások, ügyfélre szabva E-kereskedelmi trendek Prémium SEO és PPC megoldások, ügyfélre szabva Klikkmánia - We understand, We

Részletesebben

professzionális e-mail kommunikáció

professzionális e-mail kommunikáció professzionális e-mail kommunikáció Kik vagyunk? A Targetmax 100% magyar tulajdonú vállalkozás, több mint 10 éves szakmai tapasztalattal az e-kommunikáció és online direkt marketing területén. Két területen

Részletesebben

Diplomás Pályakövető Rendszer. Motiváció és elégedettség

Diplomás Pályakövető Rendszer. Motiváció és elégedettség Diplomás Pályakövető Rendszer Motiváció és elégedettség A Diplomás Pályakövető Rendszerhez kapcsolódó kérdőívvel minden tanév második félévében megkeressük az Egyetem aktuális hallgatói állományát. Az

Részletesebben

Ügyfélkapcsolat-kezelés Microsoft alapokon a Dynafix Kft-nél

Ügyfélkapcsolat-kezelés Microsoft alapokon a Dynafix Kft-nél Ügyfélkapcsolat-kezelés Microsoft alapokon a Dynafix Kft-nél Budapest, 00.0. Jakab Ákos Sárközi Szabolcs CRM ügyfélkapcsolatok kezelése A cégről Tevékenység Microsoft szoftverek beszerzésében CRM, vállaltirányítási

Részletesebben

5 ok, amiért a válságban még fontosabb a CRM

5 ok, amiért a válságban még fontosabb a CRM 5 ok, amiért a válságban még fontosabb a CRM A válságban nem elég keményebben dolgozni, sokkal okosabban is kell. Vállalkozása a CRM stratégiai alkalmazásával nyereségesebbé válhat és hatékonyabban szolgálja

Részletesebben

Nagykálló Város Önkormányzata

Nagykálló Város Önkormányzata LAKOSSÁGI KÉRDŐÍVES FELMÉRÉS 2. Nagykálló Város Önkormányzata Készült a,,teljesítmény, minőség, hatékonyság 2.0. ÁROP-1.A.5-2013-2013-0114 projekt keretében KÉSZÍTETTE: MEGAKOM STRATÉGIAI TANÁCSADÓ IRODA

Részletesebben

Hévíz Az élet forrása. A Hévíz TDM Egyesület tevékenysége és céljai

Hévíz Az élet forrása. A Hévíz TDM Egyesület tevékenysége és céljai Hévíz Az élet forrása A Hévíz TDM Egyesület tevékenysége és céljai Hévízi turizmusa számokban Magánszállás 812 ház 2240 szoba 4692 ágy Kereskedelmi szállás 20 Hotel (3-5 * ) 2078 szoba 5814 ágy Összesen

Részletesebben

MSZÉSZ XLII Közgyűlés. Aktuális online sales- és marketing témák 2015/11/18

MSZÉSZ XLII Közgyűlés. Aktuális online sales- és marketing témák 2015/11/18 MSZÉSZ XLII Közgyűlés Aktuális online sales- és marketing témák 2015/11/18 Aktuális online sales és marketing témák TÉMÁK: - DIREKT ÉRTÉKESÍTÉSI LEHETŐSÉGEK - VERSENYJOGI TÖRVÉNYEK VÁLTOZÁSA MIATT -A GLOBÁLIS

Részletesebben

A megkérdezettek köre: az Észak-Alföldi régió kis, közepes és nagy vállalkozásai

A megkérdezettek köre: az Észak-Alföldi régió kis, közepes és nagy vállalkozásai Értékelés Ennek a kérdőívnek a célja az volt, hogy az EUROKONTAKT projekt munkatársait felvilágosítsa a vidéki vállalkozások szolgáltatási szükségleteiről, azok kielégítettségének szintjéről. A felmérést

Részletesebben

NEMZETKÖZI RECEPTJE NEMZETI ÁGAZATFEJLESZTÉS. Magyar Fogászati Turizmus Fejlesztési Konferencia EURÓPAI PIACKUTATÁSI PROGRAM BEMUTATÁSA

NEMZETKÖZI RECEPTJE NEMZETI ÁGAZATFEJLESZTÉS. Magyar Fogászati Turizmus Fejlesztési Konferencia EURÓPAI PIACKUTATÁSI PROGRAM BEMUTATÁSA NEMZETI ÁGAZATFEJLESZTÉS NEMZETKÖZI RECEPTJE Magyar Fogászati Turizmus Fejlesztési Konferencia EURÓPAI PIACKUTATÁSI PROGRAM BEMUTATÁSA PINTÉR SZABOLCS Orvosi Turizmus Iroda Zrt., fejlesztési igazgató EURÓPAI

Részletesebben

Remek szemléltetőeszköz a turisztikai szolgáltatások bemutatására: elsődleges információforrásként szolgál a turisták számára a helyi kínálatról

Remek szemléltetőeszköz a turisztikai szolgáltatások bemutatására: elsődleges információforrásként szolgál a turisták számára a helyi kínálatról térképek BUSINESSMAPS by a TURIZMUSBAN A látványos és pontos térképek alapvető kellékei a turisztikai szolgáltatásoknak. Tartalmazzák a látogatók számára elengedhetetlen információkat: látnivalókat, fontos

Részletesebben

Nyomtatott könyvek és elektronikus könyvek

Nyomtatott könyvek és elektronikus könyvek Nyomtatott könyvek és elektronikus könyvek Kérdőíves kutatás az e-könyv olvasási szokásokról Készítette a Társadalomkutatási Intézet Zrt. a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, a Hamisítás Elleni Nemzeti

Részletesebben

Internethasználat a magyar kis- és középvállalkozások körében

Internethasználat a magyar kis- és középvállalkozások körében Internethasználat a magyar kis- és középvállalkozások körében Budapest, 2017. február Az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet olyan nonprofit kutatóműhely, amely elsősorban alkalmazott közgazdasági

Részletesebben

Médiaajánlat A HelloMiskolc online felületein való megjelenés biztosítására

Médiaajánlat A HelloMiskolc online felületein való megjelenés biztosítására Médiaajánlat A HelloMiskolc online felületein való megjelenés biztosítására (érvényes 2015. 01. 02-től visszavonásig) A MIDMAR 2012 szeptemberében jött létre. Miskolc helyi Turisztikai Desztináció Menedzsment

Részletesebben

Mindenki a WEB2-őn? A KutatóCentrum villámkutatása 2011. január

Mindenki a WEB2-őn? A KutatóCentrum villámkutatása 2011. január Mindenki a WEB2-őn? A KutatóCentrum villámkutatása 2011. január KutatóCentrum 102 Budapest, Margit krt. /b Tel.:+ (1) 09. Fax: + (1) 09. A felmérésről Ha tíz évvel ezelőtt valakit megkérdeztünk volna,

Részletesebben

A magyar lakosság természetjárással kapcsolatos attitûdjei

A magyar lakosság természetjárással kapcsolatos attitûdjei Magyar Turizmus Zrt. A magyar lakosság természetjárással kapcsolatos attitûdjei Tanulmány 2006. 2007 www.itthon.hu Minden jog fenntartva. A Magyar Turizmus Zrt. jelen tanulmánya szerzői jog hatálya alá

Részletesebben

2. SZ. MELLÉKLET KÉRDŐÍVEK KIÉRTÉKELÉSE

2. SZ. MELLÉKLET KÉRDŐÍVEK KIÉRTÉKELÉSE BUGYI NAGYKÖZSÉG TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ 33 2. SZ. MELLÉKLET KÉRDŐÍVEK KIÉRTÉKELÉSE A kérdőívet összeállította Bugyi Község Önkormányzata és a Völgyzugoly Műhely Kft. A kérdőívek önkitöltős módszer

Részletesebben

Országos Tourinform Találkozó. Horváth Gergely

Országos Tourinform Találkozó. Horváth Gergely Országos Tourinform Találkozó Horváth Gergely Magyar Turizmus Zrt. Budapest, VAM Design Center, 2011. május 11. Szakmai találkozó és párbeszéd 143 Tourinform Fenntartók, önkormányzatok TDM-ek Magyar Turizmus

Részletesebben

KÖZVÉLEMÉNY-KUTATÁS KIÉRTÉKELÉSE

KÖZVÉLEMÉNY-KUTATÁS KIÉRTÉKELÉSE Monori ivóvízminőség javításának műszaki előkészítése (KEOP-7.1.0/11-2011-0026) KÖZVÉLEMÉNY-KUTATÁS KIÉRTÉKELÉSE Monor Város Önkormányzata 2200 Monor, Kossuth Lajos u. 78-80. TARTALOMJEGYZÉK 1. A KÉRDŐÍV...

Részletesebben

Diplomás pályakövetés diplomás kutatás, 2010

Diplomás pályakövetés diplomás kutatás, 2010 Diplomás pályakövetés diplomás kutatás, 2010 A pedagógusképzés diplomásainak munkaerő piaci helyzete Az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. által végzett, Diplomás pályakövetés 2009 2010 kutatási

Részletesebben

Öngondoskodás kutatás. Allianz Hungária Zrt. 2017

Öngondoskodás kutatás. Allianz Hungária Zrt. 2017 Öngondoskodás kutatás Allianz Hungária Zrt. 2017 Tartalom 1 Összefoglaló 2 Kilátások és bizalom a piaci szereplőkben 3 Öngondoskodás tervezése 4 Öngondoskodás kezdete 5 Nyugdíjas évek 2 Összefoglaló A

Részletesebben

53. KÖZGAZDÁSZ VÁNDORGYŰLÉS Magyar Közgazdasági Társaság 2015. SZEPTEMBER 3-5. MISKOLCI EGYETEM

53. KÖZGAZDÁSZ VÁNDORGYŰLÉS Magyar Közgazdasági Társaság 2015. SZEPTEMBER 3-5. MISKOLCI EGYETEM Belső desztinációmarketing: kulcs a versenyképesség növeléséhez 53. KÖZGAZDÁSZ VÁNDORGYŰLÉS Magyar Közgazdasági Társaság 2015. SZEPTEMBER 3-5. MISKOLCI EGYETEM Dr. Piskóti István, intézetigazgató, Miskolci

Részletesebben

Sajtóközlemény. A stresszt okolják a magyarok a betegségekért. 2012. november 14.

Sajtóközlemény. A stresszt okolják a magyarok a betegségekért. 2012. november 14. Sajtóközlemény 2012. november 1. A stresszt okolják a magyarok a betegségekért A stressz tehet leginkább a rövidebb életről, a stressz miatt alakulnak ki bennünk a rettegett betegségek ezt gondolja a magyar

Részletesebben

Hirdessen, reklámozzon néhány forintért!

Hirdessen, reklámozzon néhány forintért! Hirdessen, reklámozzon néhány forintért! Új csatorna nyitásával, új lehetőségek nyílnak a vásárlók felé Egy ismert, országos kiskereskedelmi lánc a saját vásárlóinak kínált kedvezményes, belföldi utazási

Részletesebben

Versenyelőnyszerzés az intelligens megoldások korában. Rehus Péter, SWG CEE, IS brand igazgató November 5.

Versenyelőnyszerzés az intelligens megoldások korában. Rehus Péter, SWG CEE, IS brand igazgató November 5. Versenyelőnyszerzés az intelligens megoldások korában Rehus Péter, SWG CEE, IS brand igazgató 2013. November 5. Az új korszak átformálja a üzleti folyamatokat Big Data, közösség, mobil és felhőalapú e-business

Részletesebben

Szükség van-e kamarai nyilvántartásra?

Szükség van-e kamarai nyilvántartásra? Felmérés az iparkamarai szolgáltatásokról és díjakról kutatási jelentés A felmérés A Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatok Országos Egyesülete 2015 március 3-a és 18-a között online felmérést

Részletesebben

Miért kommunikál egy. csarnokcég. hiperlokálisan (is)? Rajki Diána, Build-Communication

Miért kommunikál egy. csarnokcég. hiperlokálisan (is)? Rajki Diána, Build-Communication Miért kommunikál egy csarnokcég hiperlokálisan (is)? Rajki Diána, Build-Communication Szakmai közhely - sok a budget egyszerű, nem túl kreatív ötlet is lejut(hat) a célcsoporthoz - kevés a budget kreatív

Részletesebben

Marketing Mood Barometer 2012

Marketing Mood Barometer 2012 Marketing Mood Barometer 2012 1 Marketing Mood Barometer Kvantitatív kutatás és kvalitatív kutatás Célcsoport: a hazai legjelentősebb márkatulajdonos cégek marketingvezetői, ügyvezetői TOP 50-be tartozik:

Részletesebben

avagy mit mond cégvezető * a marketingjéről 1. Ki foglalkozik az Ön vállalkozásában a marketinggel?

avagy mit mond cégvezető * a marketingjéről 1. Ki foglalkozik az Ön vállalkozásában a marketinggel? KKV marketing felmérés 2009 IV. avagy mit mond 1 300 cégvezető * a marketingjéről Miklovicz Norbert kkv marketing szakértő Kis- és középvállalkozási marketing felmérésünk 2009 elején indult útjára; célom

Részletesebben

Részvételi és szponzorációs ajánlat

Részvételi és szponzorációs ajánlat Részvételi és szponzorációs ajánlat Elsı Önkormányzati Projektbörze és Szakmai Konzultáció Budapest, 2010. március 31. Az európai uniós fejlesztési források elnyerése érdekében készült Integrált Városfejlesztési

Részletesebben

A TDM-modellt támogató informatikai lehetőségek

A TDM-modellt támogató informatikai lehetőségek A TDM-modellt támogató informatikai lehetőségek Előadó: Semsei Sándor, Chrome Kreatív Munkák Kft. eturizmus - a technológia és a turizmus a két leggyorsabban fejlődő szektor a globális gazdaságban (Dr.Dimitros

Részletesebben

A társadalmi vállalkozások helyzete Magyarországon

A társadalmi vállalkozások helyzete Magyarországon A társadalmi vállalkozások helyzete Magyarországon Hogyan járulhatnak hozzá a társadalmi vállalkozások a nonprofit szektor fenntarthatóságához, és mi akadályozza őket ebben Magyarországon? Kutatási összefoglaló

Részletesebben

Miért érdemes csatlakozni?

Miért érdemes csatlakozni? Miért érdemes csatlakozni? Az Internetes Vásárlás Napja szervezője bemutatja: A karácsonyi vásárlás nem gyerekjáték. De mi azzá tesszük, hogy több időt tölthess szeretteiddel! Koncepció Az Internetes Vásárlás

Részletesebben

Vendégelégedettség Élményszerű szolgáltatások

Vendégelégedettség Élményszerű szolgáltatások Vendégelégedettség Élményszerű szolgáltatások garanciája Vermesi Andrea Cégvezető IWI Fitness - Wellness - Sportiskola Élményszerű Szolgáltatások Ügyfélszolgálat jelentősége napjainkban Élményszerű Szolgáltatások

Részletesebben

Hazai desztinációs márkák online felmérése a közös kutatás előzetes eredményei

Hazai desztinációs márkák online felmérése a közös kutatás előzetes eredményei Hazai desztinációs márkák online felmérése a közös kutatás előzetes eredményei Dr Sziva Ivett specializáció-vezető 2015. december 4. XIV. Országos TDM konferencia - Gyula Miről lesz szó? Desztinációmenedzsment

Részletesebben

AZ ÜGYFÉL KOMMUNIKÁCIÓ ÚJ FORMÁI POZITÍV ÜGYFÉLÉLMÉNY SZÖVEGBÁNYÁSZATI MEGOLDÁSOK

AZ ÜGYFÉL KOMMUNIKÁCIÓ ÚJ FORMÁI POZITÍV ÜGYFÉLÉLMÉNY SZÖVEGBÁNYÁSZATI MEGOLDÁSOK AZ ÜGYFÉL KOMMUNIKÁCIÓ ÚJ FORMÁI POZITÍV ÜGYFÉLÉLMÉNY SZÖVEGBÁNYÁSZATI MEGOLDÁSOK HOFGESANG PÉTER ÜZLETI INTELLIGENCIA A JÖVŐ, AHOGY MI LÁTJUK Hagyományos és új kommunikációs formák Szöveges adatok Szöveganalitika

Részletesebben

Contact Centerek az ügyfélszolgálatban. Kovácsházy Dénes MULTICOM Kommunikációs Ügynökség

Contact Centerek az ügyfélszolgálatban. Kovácsházy Dénes MULTICOM Kommunikációs Ügynökség Contact Centerek az ügyfélszolgálatban Kovácsházy Dénes MULTICOM Kommunikációs Ügynökség Témák Mivel találkozik ma a Fogyasztó? Miért fontos az Ügyfélszolgálat? Mitől Contact egy Center? Javaslatok, tanácsok

Részletesebben

+36 20 316 6766 mail@adatkezelo.hu www.adatkezelo.hu 2015 Első Hazai Adatkezelő Kft. All Rights Reserved.

+36 20 316 6766 mail@adatkezelo.hu www.adatkezelo.hu 2015 Első Hazai Adatkezelő Kft. All Rights Reserved. Rólunk Az Első Hazai Adatkezelő Kft. contact center, HR és tréning, munkaerő-kölcsönzés valamint facility management szolgáltatások nyújtásával áll Megbízói rendelkezésére. A rábízott feladatokat 2002

Részletesebben

2015. november 7 8. Millenáris. A szépségipar. fejlődő szegmense

2015. november 7 8. Millenáris. A szépségipar. fejlődő szegmense 2015. november 7 8. Millenáris A szépségipar leggyorsabban fejlődő szegmense A világon nők és férfiak milliói tennének meg szinte bármit azért, hogy lassítsák bőrük öregedését. Laboratóriumok ezrei dolgoznak

Részletesebben

Nagy Webáruház Felmérés 2014

Nagy Webáruház Felmérés 2014 EREDMÉNYEK Nagy Webáruház Felmérés 2014 Folytatva a már 2008 óta meglévő hagyományunkat, idén is megrendeztük a Nagy Webáruház Felmérést. Ennek keretében 586 hazai webáruház tulajdonosa válaszolt, többek

Részletesebben

Informatikai és telekommunikációs szolgáltatások

Informatikai és telekommunikációs szolgáltatások Informatikai és telekommunikációs szolgáltatások Az ITSource Kft. célja ügyfelei költséghatékony és rugalmas kiszolgálása. Cégünk olyan hosszú távú együttműködés megvalósítására törekszik, melynek során

Részletesebben

GÁZKÖZÖSSÉG KUTATÁS. 2012. október

GÁZKÖZÖSSÉG KUTATÁS. 2012. október GÁZKÖZÖSSÉG KUTATÁS 2012. október A kutatás kutatásról céljai A kutatás céljai - a tagok Gázközösséggel kapcsolatos elvárásai és azok teljesülése - rendezvények megítélése - a Gázközösség pályázatai -

Részletesebben

Autóvásárlás és autófinanszírozás

Autóvásárlás és autófinanszírozás Autóvásárlás és autófinanszírozás A Budapest Bank és a Budapest Autó lakossági kutatása Budapest, 2012.02.14. Lakossági kutatás Célcsoport: 23-59 év közötti, ABC státuszú lakosság, akik legfeljebb 6 éve

Részletesebben

Siófoki Fürdőegylet Turisztikai Egyesület

Siófoki Fürdőegylet Turisztikai Egyesület Turisztikai Egyesület Turizmusfejlesztési stratégia kidolgozása Ajánlat Xellum Kft. 2015. szeptember 3. 1. Bevezetés A Xellum Kft. (továbbiakban Xellum) jelen ajánlatát (továbbiakban Megbízó) megkeresése

Részletesebben

Innermetrix Szervezeti Egészség Felmérés. Vezető János

Innermetrix Szervezeti Egészség Felmérés. Vezető János Innermetrix Szervezeti Egészség Felmérés április 18, 2011 Végezte Innermetrix Hungary Copyright Innermetrix, Inc. 2008 1 IMX Szervezeti Egészség Felmérés Üdvözöljük az Innermetrix Szervezeti Egészség Felmérésén!

Részletesebben

Tájékoztató. a Polgármesteri Hivatalban évben lefolytatott ügyfél-elégedettség mérésről

Tájékoztató. a Polgármesteri Hivatalban évben lefolytatott ügyfél-elégedettség mérésről BUDAPEST XXI. KERÜLET CSEPEL ÖNKORMÁNYZATA JEGYZŐ Tájékoztató a Polgármesteri Hivatalban 2008. évben lefolytatott ügyfél-elégedettség mérésről Előadó: dr. Szeles Gábor jegyző Testületi ülés időpontja:

Részletesebben

Diplomás pályakövetés diplomás kutatás, 2010

Diplomás pályakövetés diplomás kutatás, 2010 Diplomás pályakövetés diplomás kutatás, 2010 A jogi és igazgatási képzési terület diplomásainak munkaerő piaci helyzete Az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. által végzett, Diplomás pályakövetés

Részletesebben

marketing gyorsindító alapvetések

marketing gyorsindító alapvetések marketing gyorsindító alapvetések munkafüzet!1 Kiadja: Oláh Sándor Mérhető Marketing Megoldások 2015. Minden jog fenntartva. A jelen jegyzet tartalmának másolása, sokszorosítása, közzététele bármilyen

Részletesebben

ZÖLDTURIZMUS ÉVE 2007.

ZÖLDTURIZMUS ÉVE 2007. ZÖLDTURIZMUS ÉVE 2007. Kiss Kornélia kutatási csoportvezető Magyar Turizmus Zrt. Budapest, 2007. március m 13. A kampányévet megalapozó kutatások A magyar lakosság utazási szokásai, 2000-től évente A KVVM

Részletesebben

DIGITÁLIS MARKETING ÉS ÉRTÉKESÍTÉSI CSATORNÁK MIT ÉS HOGYAN HASZNÁLJAK?

DIGITÁLIS MARKETING ÉS ÉRTÉKESÍTÉSI CSATORNÁK MIT ÉS HOGYAN HASZNÁLJAK? DIGITÁLIS MARKETING ÉS ÉRTÉKESÍTÉSI CSATORNÁK MIT ÉS HOGYAN HASZNÁLJAK? Online marketing fogalmak Marketing értékesítés Online marketing termékek és szolgáltatások reklámozása és eladásösztönzése az interneten

Részletesebben

Megjegyzések: A jelentések tartalmán változtatnék. A szerződésben vállalt feltételeknek megfelelően mindig küldik a jelentést időben.

Megjegyzések: A jelentések tartalmán változtatnék. A szerződésben vállalt feltételeknek megfelelően mindig küldik a jelentést időben. ComFit Kft. részére végzett A kérdőív zárásának időpontja: 2014.03.24. A kiküldött kérdőívek száma: Összes bejegyzés száma a kérdőívben: 37 30 1. Mennyire elégedett a ComFit Kft. szolgáltatásával összességében?

Részletesebben

Üdvözli Önt a QERDES.COM! Biztosítási Alkusz cégek helyzete és várakozása 2011 Piackutatás eredmény

Üdvözli Önt a QERDES.COM! Biztosítási Alkusz cégek helyzete és várakozása 2011 Piackutatás eredmény Üdvözli Önt a QERDES.COM! Automatizált érdeklődő, ügyfél és panaszkezelés, ügyfélelégedettség mérés többfelhasználós, többnyelvű környezetben. Biztosítási Alkusz cégek helyzete és várakozása 2011 Piackutatás

Részletesebben

A térségi marketing és a marketing projektek kiépítése

A térségi marketing és a marketing projektek kiépítése A térségi marketing és a marketing projektek kiépítése Területfejlesztési, területi tervezési és szakmai koordinációs rendszer kialakítása, ÁROP-1.2.11-2013-2013-0001 Mi a turisz*kai marke*ng? Egy tudatos

Részletesebben

Nos akkor beszállsz a játékba?!

Nos akkor beszállsz a játékba?! Nos akkor beszállsz a játékba?! Úgy gondoltam, végre írok egy cikket arról, amit lépen nyomon hangoztatok, és amiben maximálisan hiszek: nem vagyok híve "csak" az online marketing technikáknak, és nem

Részletesebben

OZEKI Phone System. 4 elengedhetetlen szolgáltatás a jövőbeli vállalati telefonos rendszerek számára. A jövő üzleti telefon rendszere SMS

OZEKI Phone System. 4 elengedhetetlen szolgáltatás a jövőbeli vállalati telefonos rendszerek számára. A jövő üzleti telefon rendszere SMS A jövő üzleti telefon rendszere 4 elengedhetetlen szolgáltatás a jövőbeli vállalati telefonos rendszerek számára SMS Mobil mellékek Webtelefon Üzenetküldés és jelenlét Összhang az IT-vel Olvassa el! Ajánlatkérő

Részletesebben

Webáruház elemzés. Miért hoztuk létre ezt a szolgáltatást?

Webáruház elemzés. Miért hoztuk létre ezt a szolgáltatást? Webáruház elemzés Miért hoztuk létre ezt a szolgáltatást? Tudatos e-kereskedelem (üzleti terv tervezés profi kivitelezés / mérés tesztelés elemzés optimalizálás) Internetes vásárlás támogatása, népszerűsítése,

Részletesebben

amihez mi is szeretnénk hozzájárulni hirdetésünkkel!

amihez mi is szeretnénk hozzájárulni hirdetésünkkel! Tisztelt Leendő Partnerünk, Hirdetőnk! Sikeres 3,5 évet tudhatunk magunk mögött, a pécelinfo.hu növekvése a mai napig töretlen. A 2009-es induláshoz képest 2011-re már elértük a 40-45 folyamatos péceli

Részletesebben

Regionális szervezetek közötti együttműködés a Balaton régió egységes turisztikai desztinációként kezelése és pozicionálása során

Regionális szervezetek közötti együttműködés a Balaton régió egységes turisztikai desztinációként kezelése és pozicionálása során Regionális szervezetek közötti együttműködés a Balaton régió egységes turisztikai desztinációként kezelése és pozicionálása során Varga-Dani Barbara Regionális marketing igazgató Országos TDM Konferencia

Részletesebben

Kincskereső üzemmód: Hol a titok? Mi a trükk? Keressük meg a NAGY kiugrási pontot! 1. HIBA

Kincskereső üzemmód: Hol a titok? Mi a trükk? Keressük meg a NAGY kiugrási pontot! 1. HIBA Sokan arra várnak, hogy egyszercsak eljön majd az ő idejük és beindul az üzlet. Tanulják a marketinget, olvasnak róla mit kell tenni, eljárnak rendezvényekre, minden ötletbe belefognak, de valahogy soha

Részletesebben

Újvári Ágnes nemzetközi hálózati igazgató Magyar Turizmus ZRt.

Újvári Ágnes nemzetközi hálózati igazgató Magyar Turizmus ZRt. A főbb küldőterületek előrejelzései, piaci várakozások 2006. Újvári Ágnes nemzetközi hálózati igazgató Magyar Turizmus ZRt. A nemzetközi turizmus középtávú tendenciái 2005-ben minden korábbinál szívesebben

Részletesebben

All inclusive - valóban minden benne van???

All inclusive - valóban minden benne van??? All inclusive - valóban minden benne van??? Manapság a szállodák előszeretettel használják leírásukban, szóróanyagaikban ezt a kifejezést: ALL INCLUSIVE. Mit is jelent valójában az all inclusive? Annak

Részletesebben

Nagy Webáruház Felmérés 2015

Nagy Webáruház Felmérés 2015 EREDMÉNYEK Nagy Webáruház Felmérés 2015 Folytatva a már 2008 óta meglévő hagyományunkat, idén is megrendeztük a Nagy Webáruház Felmérést. Ennek keretében 790 hazai webáruház tulajdonosa válaszolt, többek

Részletesebben

DorCo Üzleti túravezetés Szakértői márkára épülő műhelyek 2015 tavasz-nyár

DorCo Üzleti túravezetés Szakértői márkára épülő műhelyek 2015 tavasz-nyár DorCo Üzleti túravezetés Szakértői márkára épülő műhelyek 2015 tavasz-nyár Van egy tervem, tudom, mit kell tennem, de ha egyedül vagyok itthon, könnyen félredobom a tervemet. Ha egy olyan személy egyengeti

Részletesebben

Helyszín, Rétság 2011. június 16.

Helyszín, Rétság 2011. június 16. Kezdetek és bővülés Helyszín, Rétság 2011. június 16. 1 Mi a cél? A turizmus versenyképességének növelése A látogatók megelégedettségének javítása A desztinációhoz köthető információkkal való ellátottság

Részletesebben

Online CRM: Tegyük személyessé! Vinnai Balázs

Online CRM: Tegyük személyessé! Vinnai Balázs Online CRM: Tegyük személyessé! Vinnai Balázs CEO 24/10/2011 Van internet bankunk! Mi következik? sokkal hatékonyabb működés több értékesítés: csoportos beszedési megbízás, hitelkártya, lekötés, kötvény,

Részletesebben

Üzleti úttal egybekötött utazás Dél-Afrikában

Üzleti úttal egybekötött utazás Dél-Afrikában Üzleti úttal egybekötött utazás Dél-Afrikában 1. Alapítás éve: 2000 2. Céljai: Elősegítse a Dél-Alföldi Régióban az információ technológia szolgáltatásainak elterjesztését, megismertetését, részt vegyen

Részletesebben

Az információs műveltség fejlesztése A könyvtárak szemléletváltása és feladatai a 21. században

Az információs műveltség fejlesztése A könyvtárak szemléletváltása és feladatai a 21. században Az információs műveltség fejlesztése A könyvtárak szemléletváltása és feladatai a 21. században Dr. Varga Katalin Miért fontos ez a téma? Az interneten nem azt találjuk meg, amire kíváncsiak vagyunk, hanem

Részletesebben