MAGYAR MINT IDEGEN NYELV

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "MAGYAR MINT IDEGEN NYELV"

Átírás

1 ÉRETTSÉGI VIZSGA május 7. MAGYAR MINT IDEGEN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 7. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Magyar mint idegen nyelv középszint írásbeli vizsga I. Olvasott szöveg értése

2 írásbeli vizsga, I. összetevő 2 / május 7.

3 Fontos tudnivalók Figyeljen a következőkre! 1. A vizsgán semmilyen segédeszközt nem használhat. 2. Olvassa el figyelmesen a feladatokat! A feladatokban (0) kód alatt egy példát talál, amely segíti Önt a feladat megoldásában. 3. A feladatok megoldási sorrendje Öntől függ. 4. Tollal dolgozzon! 5. Ha javítani akar, egy vonallal húzza át a hibás megoldást, és írja fölé/mellé a helyeset! Csak egyértelmű javítást fogadunk el. írásbeli vizsga, I. összetevő 3 / május 7.

4 1. feladat Olvassa el a szöveget, majd döntse el, melyik állítás igaz, melyik hamis! Válaszát X-szel jelölje a megfelelő oszlopban! Munkáját a 0-val jelölt példa segíti. Júlia levelesládája Aki Veronában jár, biztosan ellátogat Júlia erkélyéhez, abba az udvarba, ahol a helyi legenda szerint a híres kérdés elhangzott: Ó, Rómeó, mért vagy te Rómeó?. Sokan azonban nem elégednek meg azzal, hogy csak megnézik az emlékhelyet, de levelet is írnak Júliának. De hogy még választ is kapnak? A veronai udvarban a falat számtalan színes papírdarab díszíti. A veronai lakosok és turisták képzelete határtalan. Nem elég ugyanis a Júlia-szobor, melynek jobb mellét kell megsimogatni ahhoz, hogy ránk találjon az igaz szerelem, de aki akar, levelet is írhat Júliának. Sőt, nem is kell feltétlenül odautazni, mert Shakespeare Júliája a postán és az interneten küldött leveleket is fogadja. Ráadásul még válaszol is a feladónak! A Club di Giulietta-ban (Júlia Klub) tizenöt állandó tagja dolgozik azon, hogy személyre szóló válaszokat adjanak a világ minden tájáról érkező levelekre. Nem az a fontos, hogy Júlia valódi személy-e vagy sem, hanem hogy azok, akik írnak neki, hisznek benne. Az első levél 1937-ben érkezett Júliának Veronába, de a Júlia Klubot csak 1990-ben alapította a város. A postaköltségeket Verona állja, a klub tagjai pedig fizetség nélkül válaszolnak az évente több mint ötezer levélre. Az irodában olaszul, spanyolul, japánul, angolul és németül beszélnek, a többi nyelvhez külső segítséget szoktak kérni - például a helyi kínai étterem tulajdonosától. Ma már több mint húsz nyelven írnak nekik, és a címzés gyakran csak ennyi: Júlia, Verona, Olaszország. Valentin-napon minden évben átadják A legszebb Júliához szóló szerelmes levél - díjat. A Júlia Klub a filmeseket is megihlette. A Levelek Júliának című amerikai film bemutatója után bizonyára növelni kellett az iroda alkalmazottainak számát, hiszen egyre több levél érkezik. (Nők Lapja augusztus 4. cikk nyomán) írásbeli vizsga, I. összetevő 4 / május 7.

5 Állítások: IGAZ HAMIS (0) Júlia erkélye Veronában található. X 1. Ha szeretnénk megtalálni az igaz szerelmünket, meg kell érintenünk a Júlia szobor lábát. 2. Júliának küldhetünk levelet postán és interneten keresztül is. 3. A Júlia Klubnak nincsenek állandó dolgozói. 4. A Júlia Klub 1937-ben alakult. 5. A klub tagjai ingyen dolgoznak 6. Évente több ezer levél érkezik. 7. Az irodában öt nyelven beszélnek. 8. Ha kínaiak írnak, arra nem válaszolnak. 9. A legszebb Júliához szóló szerelmes levél díjat havonta adják át. 10. A Júlia Klubról amerikai film készült. Az alábbi táblázatba ne írjon! A javító tanár tölti ki Max. Elért 10 írásbeli vizsga, I. összetevő 5 / május 7.

6 2. feladat Párosítsa össze a nevezetességek képeit azok rövid leírásával! Munkáját a 0-val jelölt példa segíti. (0) írásbeli vizsga, I. összetevő 6 / május 7.

7 Leírások: A) A torony Párizs egyik jelképe, mely tervezőjéről kapta a nevét ben a világkiállításra épült, az eredeti tervek szerint utána lebontották volna. Magassága 322 méter, tömege tonna, és acéldarabból csavarozták össze ig a legmagasabb épület volt a világon. B) Az épület Róma egyik legnevezetesebb látványossága. Ez egy 188 méter hosszú, 156 méter széles és 48,5 méter magas ellipszis alaprajzú aréna, amelyet több emelet magasságban ülőhelysorok öveztek, ahonnan a nézők biztonságosan nézhették az előadásokat. Az épület Vespasianus császár ideje alatt készült el i.sz. 80-ban. Elsősorban gladiátor- és állatviadalok színhelyéül szolgált, és a korhoz képest hatalmas nézősereg befogadására volt képes. C) Budapest egyik legismertebb középülete közvetlenül a Duna partján között épült, és az építkezéshez feltétel volt, hogy kizárólag hazai alapanyagokat használhatnak fel. Központi eleme a kupola, mely 96 méter magas. D) A híd a Temze folyó felett ível át, így London északi és déli felét köti össze és 1894 között épült, és a neogótikus tornyai között felnyitható hídszakasza tette lehetővé a nagyobb tengeri hajók bejutását a városba. E) Ez a márvánnyal borított indiai mauzóleum (síremlék, középen kupolával) 1631 és 1654 között épült Sáh Dzsahán császár feleségének halála után, annak emlékére. A legenda szerint az uralkodó az építkezés befejezése után az építészt megvakíttatta, hogy soha ne építhessen még egy ilyen pompás épületet óta a Világörökség része, és évente több mint 3 millió turista keresi fel. írásbeli vizsga, I. összetevő 7 / május 7.

8 F) Ez a hatalmas vízesés-együttes Kanada és az Egyesült Államok határán található. Észak- Amerika legerősebb vízesése, átlagosan köbméter víz zúdul le rajta percenként. G) Bár Görögországban számos hasonló ókori emlék található, mérete és kivitelezése miatt ez az athéni épületegyüttes a legismertebb. A tizenegy épület a környezetéből meredeken kiemelkedő, 150 méter magas sziklára épült az i.e. 5. században. Több - isteneknek szentelt - templom, a várost körbevevő falak maradványai, egy kapu, valamint egy színház alkotja. H) Az épület megépítésére 1954-ben Ausztrália pályázatot írt ki, melyen 32 országból 233-an vettek részt. A nyertes egy ismeretlen dán építész lett, Jorn Utzon. A kivitelezés komoly nehézségekbe ütközött, az átadás 10 évet csúszott, és költségei többszörösen meghaladták a tervezettet. Végül 1973-ban avatták fel a tengerparti épületet. A tető vitorlás hajóra hasonlít, a tetőszerkezet vitorlái olyan jellegzetesek, hogy az épület könnyen felismerhető, és a modern építészet jelképe lett. (A vitorlák súlya 161 tonna, és a magasságuk 67 méter.) I) Rio de Janeiro szimbólumává vált ez a kitárt karú Jézust ábrázoló szobor, mely a 700 méter magas Corcovado-hegyen állva magasodik a város fölé. A terv az 1921-ben, a Brazília függetlenségének 100. évfordulójára kiírt pályázatra született. A szobrot art deco stílusban Párizsban készítették el 1926 és 1931 között. Súlya 700 tonna, magassága 30 méter. K) Ez egy napjainkban is aktív vulkán Szicília északkeleti részén. Európa legmagasabb működő vulkánja: jelenlegi magassága 3329 méter, ami állandóan változik a kitörések miatt. Bár ez a világ egyik legaktívabb vulkánja, a hegy lejtőin és környékén mégis több tízezer ember él, amelynek fő oka a bor- és gyümölcstermelésre kiválóan alkalmas termékeny vulkáni talaj. L) Ez a Barcelonában található soktornyú templom Antonio Gaudi mesterműve, melyet ban kezdtek építeni. A tervek összetettsége miatt rendkívül lassan épült, jelenleg is munkálatok folynak rajta. Elkészülte után a világ legnagyobb bazilikája lesz. Az épületre több stílus is jellemző. (A nyomán) képek (0) leírás C Az alábbi táblázatba ne írjon! A javító tanár tölti ki Max. Elért 10 írásbeli vizsga, I. összetevő 8 / május 7.

9 3. feladat Olvassa el az újságcikket, és a szöveg alapján válaszoljon a feltett kérdésekre! Munkáját a 0-val jelölt példa segíti. Az élet édes íze: A csokoládé története A mai Mexikó területén élő maják és toltékok a források szerint az i. e. 600-as években már művelték kakaócserje-ültetvényeiket. A kakaóbab értékes cikk volt, fizetőeszközként és szertartások kellékeként egyaránt használták. A 13. században az aztékok meghódították egész Közép-Amerikát, és a legyőzött törzseknek kakaóbabot kellett szolgáltatniuk hódítóik részére. A 16. századra a csokoládé II. Montezuma azték uralkodó kedvenc italává vált. Mikor ben Hernán Cortés spanyol konkvisztádor (vezér) Mexikóba érkezett, Montezuma megkínálta az édes itallal, mely kakaóból, fahéjból, ánizsból, chiliből, kukoricalisztből és vízből készült. Cortés 1528-ban vitte Spanyolországba az első kakaóbab cserjét. Elrendelte egy spanyol kakaóültetvény kialakítását, hogy azon jól használható kakaóbabot termesszenek ben V. Pius pápa engedélyezte a fogyasztását. A forró csokoládét Európában a 17. században kezdték el inni: 1615-ben Ausztriai Anna feleségül ment XIII. Lajos francia királyhoz, és az udvarba magával vitte a csokoládét is. Angliában II. Károly uralkodása alatt vált népszerűvé ez az édes innivaló. Az első, étlapján csokoládét is kínáló étterem 1657-ben nyílt meg Londonban. A 17. század végére a csokoládé már Belgiumban, Németországban és Svájcban is népszerűvé vált. Az első angol csokoládégyár 1728-ban épült Bristolban Walter Churchman vezetésével, akitől később Joseph Fry vásárolta meg az üzemet a kakaógyártás szabadalmi jogával együtt. Fry kísérletezni kezdett az édességgel, és 1847-ben elkészítette az első étcsokoládét. Manapság a csokoládék igen széles tárházából válogathatunk, ét-, tej- vagy fehér, epres, málnás, barackos vagy mogyorós, grillázsos, kekszes, gyömbéres, mogyorókrémes... Drazsé, tábla, szelet, bonbon... Szinte nincs is olyan ember, aki ne szeretné, hiszen boldogsághormonokat szabadít fel, hű társunk egy egyedül töltött éjszakán, ideális ajándék kollégáknak, ismerősöknek és rokonoknak. És persze magunknak is, egy szomorú, esős, hideg, magányos napon. Hiszen mi esne jobban, mint például egy finom, édes, forró csoki ital a kanapén, egy puha takaróba burkolózva... (www.mixonline.hu án megjelent cikke nyomán) Kérdések: (0) Melyik ország területén termesztettek legkorábban kakaóbabot? Mexikóban 21. Mikor hódították meg az aztékok Közép-Amerikát? 22. Kit kínált meg csokoládéval II. Montezuma 1519-ben? írásbeli vizsga, I. összetevő 9 / május 7.

10 23. Miből készült Montezuma csokoládé itala? Hogyan került Spanyolországba a kakaóbab? Ki vitte a csokoládét XIII. Lajos udvarába? 26. Mikor lehetett Európában először étteremben is csokoládét kapni? 27. Hol nyílt meg az első angol csokoládégyár? 28. Ki készítette az első étcsokoládét? Az alábbi táblázatba ne írjon! A javító tanár tölti ki Max. Elért 8 írásbeli vizsga, I. összetevő 10 / május 7.

11 írásbeli vizsga, I. összetevő 11 / május 7.

12 maximális pontszám 1. feladat 10 I. Olvasott szöveg értése 2. feladat feladat 8 FELADATPONT ÖSSZESEN 28 VIZSGAPONT ÖSSZESEN 33 elért pontszám javító tanár Dátum:.. I. Olvasott szöveg értése pontszáma egész számra kerekítve programba beírt egész pontszám javító tanár jegyző Dátum:.. Dátum:.. Megjegyzések: 1. Ha a vizsgázó a II. írásbeli összetevő megoldását elkezdte, akkor ez a táblázat és az aláírási rész üresen marad! 2. Ha a vizsga az I. összetevő teljesítése közben megszakad, illetve nem folytatódik a II. összetevővel, akkor ez a táblázat és az aláírási rész kitöltendő! írásbeli vizsga, I. összetevő 12 / május 7.

13 ÉRETTSÉGI VIZSGA május 7. MAGYAR MINT IDEGEN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 7. 8:00 II. Nyelvhelyesség Időtartam: 30 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Magyar mint idegen nyelv középszint írásbeli vizsga II. Nyelvhelyesség

14 Fontos tudnivalók Figyeljen a következőkre! 1. A vizsgán semmilyen segédeszközt nem használhat. 2. Olvassa el figyelmesen a feladatokat! A feladatokban (0) kód alatt egy példát talál, amely segíti Önt a feladat megoldásában. 3. A feladatok megoldási sorrendje Öntől függ. 4. Tollal dolgozzon! 5. Ha javítani akar, egy vonallal húzza át a hibás megoldást, és írja fölé/ mellé a helyeset! Csak egyértelmű javítást fogadunk el. 6. A nyelvhelyességi vagy helyesírási szempontból hibás megoldás nem fogadható el. írásbeli vizsga, II. összetevő 2 / május 7.

15 1. feladat Egészítse ki a szöveget a felsorolt igealakokkal! A kiválasztott igét írja a kipontozott helyre! Munkáját a 0-val jelölt példa segíti. van, érték el, jut le, ástak, kitermeljenek, indult meg, lenne, kezdték, használnának, dolgozik Hol van (0) a világ legmélyebb bányája? A legmélyebbre a dél-afrikai TauTona bányában (1). A 3,9 kilométeres mélységbe még a leggyorsabb lift is egy óra alatt (2). A Johannesburgtól nyugatra található TouTona bányát 1957-ben (3) építeni, az aranyat tartalmazó érc kitermelése pedig 1962-ben (4). Az eredetileg két kilométer mélységű bányát azóta folyamatosan mélyítették, így (5) 2008-ban a jelenlegi, csaknem 4 kilométeres rekordot. Ha nem (6) légkondicionáló berendezéseket, akkor a járatokban 55 C..(7), így viszont még elviselhető, 28 C a hőmérséklet. Az összesen 800 kilométer hosszú járatrendszerben 5600 bányász.(8) azon, hogy akár évi kilogramm aranyat is (9). (Az IPM szeptemberi számában megjelent cikk nyomán) Az alábbi táblázatba ne írjon! Az értékelő tanár tölti ki Max. Elért 9 írásbeli vizsga, II. összetevő 3 / május 7.

16 2. feladat Egészítse ki a szöveget a megfelelő ragos szóalakokkal! Válassza ki a helyes választ a táblázatból, és betűjelét írja a kipontozott helyre! Munkáját a 0-val jelölt példa segíti. A görög lakás és a fürdő A görög építkezés egyik érdekessége, hogy nem ismerték az...a (0). A gazdagabbak (10) a férfiak és a nők lakrésze teljesen elkülönült (11). Az (12), amelyre nagyon szűk és kényelmetlen, szinte létraszerű lépcső vezetett fel, a szolgálók laktak. A földszinten fogadták a (13), itt tartották a leggyakrabban használt tárgyakat. A (14) nem volt külön szobájuk, nyáron a (15), télen a tűzhely körül aludtak. A világítást a tágas és szép (16) kapták, amelyet oszlopsorok vettek körül. A ház legszebb (17) a nők laktak. Egész nap egyedül voltak, (18) csak a házigazda mehetett be. Itt általában (19), kőlapokkal fedték a földet. A görögök rendkívül szerették a testi tisztaságot. Szívesebben fürödtek otthon, de voltak közfürdőik is. Ezekbe a (20) azonban csak a szegényebbek jártak. (Részlet Bíró Ferencné et al: Évezredek hétköznapjai című (kiadva:1983) könyvéből) A B C D 0. ablakot ablakban ablakkal ablaknak 10. házait házaiban hazaiban házaival 11. egymástól egymással egymásnál egymáshoz 12. emeltnek emelettel emeleten emeletről 13. vendégekhez vendégeknek vendégekkel vendégeket 14. rabszolgákhoz rabszolgáknál rabszolgákat rabszolgáknak 15. szabadból szabadban szabadról szabadhoz 16. udvarnak udvart udvarról udvarhoz 17. részében részét részéből részének 18. lakrészüket lakrészükkel lakrészükben lakrészükbe 19. mozaikról mozaikkal mozaiktól mozaiknak 20. fürdőkbe fürdőkben fürdőkön fürdőknek Az alábbi táblázatba ne írjon! Az értékelő tanár tölti ki Max. Elért 11 írásbeli vizsga, II. összetevő 4 / május 7.

17 3. feladat Írja be a pontozott helyekre a zárójelben lévő ige egyes szám második személyű, felszólító módú alakját! Tehát tegező formát használjon! Munkáját a 0-val jelölt példa segíti. Öt tipp a frissítő pihenéshez! Alig várod már, hogy a szabadságod alatt átadhasd magad a jól megérdemelt pihenésnek? Ne feledd: a passzivitás is lehet fárasztó. Eláruljuk, mit tehetsz azért, hogy a pihenésed igazán frissítő legyen! Ne sokat, hanem eleget.aludj (alszik) (0)! Sajnos a fáradtságot nem lehet egyszerre kialudni. Egy felnőtt napi alvásigénye 7-8 óra, ezért bármilyen furcsa, ha ennél több időt szánsz alvásra, csak kialvatlanabb leszel. (Fürdik) (21) a fényben! Ha reggeltől estig ki sem mész a lakásból, akkor megfosztod magad attól a kevés természetes fénytől is, ami télen van... (Próbál) (22) meg mindennap legalább negyedórát a szabadban tölteni, mert a hideg felélénkít, a nap fénye pedig feltölt energiával. (Eszik) (23) egészséges ételeket! A rendszertelen evés a súlyodnak és a gyomrodnak sem tesz jót, mert a tested szüntelenül az emésztéssel van elfoglalva, így nem csoda, ha fáradtnak és erőtlennek érzed magad. Ezt könnyen megelőzheted, ha serkentő fogásokból állítod össze a menüdet: rizs, tojás, tengeri halak, zöldségek, aszalt gyümölcsök.. (Frissít) (24) magad vízzel! Ha úgy érzed napközben, hogy rögtön elalszol, kávé helyett inkább mosd le az arcod! Ez a szertartás nemcsak felfrissülésre jó, de a sápadt bőrt is megszépíti, és kiváló ellenszer fáradtság, valamint fejfájás ellen. (Mozog) (25) többet!. (Tesz túl) (26) magad a lustaságon, és.. (vesz rá) (27) magad a mozgásra! A sport előnyeit nem lehet eleget hangsúlyozni; nemcsak szebb, de boldogabb és elégedettebb is leszel tőle. Azzal is sokat tehetsz a jó közérzetedért, ha változtatsz a szokásaidon. Például liftezés helyett (megy) (28) lépcsőn, néhány megállónyi buszozás helyett.. (sétál) (29), vagy. (jár) (30) kerékpárral bevásárolni. (A Nők Lapja Cafe én megjelent cikke nyomán) Az alábbi táblázatba ne írjon! Az értékelő tanár tölti ki Max. Elért 10 írásbeli vizsga, II. összetevő 5 / május 7.

18 írásbeli vizsga, II. összetevő 6 / május 7.

19 írásbeli vizsga, II. összetevő 7 / május 7.

20 maximális pontszám 1. feladat 9 II. Nyelvhelyesség 2. feladat feladat 10 FELADATPONT ÖSSZESEN 30 VIZSGAPONT ÖSSZESEN 18 elért pontszám javító tanár Dátum:. I. Olvasott szöveg értése II. Nyelvhelyesség pontszáma egész számra kerekítve programba beírt egész pontszám javító tanár jegyző Dátum:. Dátum:. Megjegyzések: 1. Ha a vizsgázó a III. írásbeli összetevő megoldását elkezdte, akkor ez a táblázat és az aláírási rész üresen marad! 2. Ha a vizsga a II. összetevő teljesítése közben megszakad, illetve nem folytatódik a III. összetevővel, akkor ez a táblázat és az aláírási rész kitöltendő! írásbeli vizsga, II. összetevő 8 / május 7.

21 ÉRETTSÉGI VIZSGA május 7. MAGYAR MINT IDEGEN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 7. 8:00 III. Hallott szöveg értése Időtartam: 30 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Magyar mint idegen nyelv középszint írásbeli vizsga III. Hallott szöveg értése

22 Fontos tudnivalók Figyeljen a következőkre! 1. A most következő feladatok megoldásához semmilyen segédeszközt nem használhat. 2. Olvassa el figyelmesen a feladatokat! A feladatokban (0) kód alatt egy példát talál, amely segíti Önt a feladat megoldásában. 3. Tollal dolgozzon! 4. Ha javítani akar, egy vonallal húzza át a hibás megoldást, és írja fölé vagy mellé a helyeset! Csak egyértelmű javítást fogadunk el. A vizsgának ebben a részében 3 feladatot kell megoldania. A feladatokat a füzetben találja meg. Minden szöveget kétszer fog hallani. A feladatokon a szöveg hallgatása közben és utána is dolgozhat. Mindig lesz egy kis ideje arra, hogy a szöveg elhangzása előtt megismerkedjen a feladattal. Először meghallgatja a szöveget egyszer. Utána van idő a feladat megoldására. Ezután elhangzik a szöveg másodszor. Ekkor ismét van idő a feladaton dolgozni. Mindhárom szöveget így fogja meghallgatni. A feladatokat zene választja el. A teljes feladatsor elhangzása után még marad idő az ellenőrzésre. 30 percig dolgozhat. Jó munkát! írásbeli vizsga, III. összetevő 2 / május 7.

23 1. feladat Ön egy riportot fog hallani. Az elhangzó szöveg alapján válassza ki a helyes választ a feltett kérdésre! Munkáját a 0-val jelölt példa segíti. Kérdés (0) Válasz A (0) Mi a neve a riportalanynak? A) Máté Bence B) Jakab Ernő C) Benedek Elek D) Szabó János 1. Milyen címet nyert el 2010-ben a riportalany? A) Az Év Természetjárója B) A Hónap Fotósa C) Az Év Természetfotósa D) Az Év Sajtófotósa 2. Hány éves a riportalany? A) 35 B) 25 C) 30 D) Milyen állat látható a díjnyertes képen? A) hangya B) pingvin C) kutya D) kígyó 4. Hol készült a díjnyertes kép? A) Magyarországon B) Brazíliában C) Mexikóban D) Costa Ricán 5. Milyen nehézségei voltak a kép készítésekor? A) Gyorsan kellett fotózni. B) Nagy melegben kellett fotózni. C) Víz alatt kellett fotózni. D) Éjszaka kellett fotózni. 6. Milyen példát említ a technikai fejlődésre? A) Egy notebookkal fényképezőgép nélkül is lehet fotózni. B) A fényképezőgéptől 1 kilométerre is lehet fotózni egy notebookon keresztül. C) Mindig szükség van notebookra. D) Notebookon keresztül egyszerre több képet is lehet készíteni. írásbeli vizsga, III. összetevő 3 / május 7.

24 7. Mennyit dolgozik egy nap? A) szezonban 8-10 órát B) szezonban órát C) szezonban órát D) szezonban órát 8. Hol szeretne többet dolgozni? A) Magyarországon B) Brazíliában C) Costa Ricán D) Olaszországban 9. Mi könnyíti a természetfotós feladatát? A) Az állatok többnyire keveset mozognak. B) Az állatok viselkedése kiszámítható. C) A madarakat az érzelmeik vezérlik, nem az ösztöneik. D) A madarak mindig nappal mozognak. 10. Mit szeretne még elérni a riportalany? A) Hogy segítsenek neki eldönteni, mit fotózzon. B) Hogy jobban fizessék meg, amit fotóz. C) Hogy mindig könnyen megoldható munkát kapjon. D) Hogy önállóan dolgozhasson. Az alábbi táblázatba ne írjon! Az értékelő tanár tölti ki Max. Elért 10 írásbeli vizsga, III. összetevő 4 / május 7.

25 2. feladat Ön egy rövid beszélgetést fog hallani Grosics Gyulával, akit Fekete Párducnak nevezett a közönség. Az elhangzottak alapján döntse el, melyik állítás igaz, melyik hamis! Válaszát X-szel jelölje a megfelelő oszlopban! Munkáját a 0-val jelölt példa segíti. Állítások igaz hamis (0) A Labdarúgók Egyesületében hangzott el a beszélgetés. X 11. Grosics Gyula elmúlt 80 éves. 12. Mindig kapus szeretett volna lenni. 13. Születésnapján elsősorban a csapatra emlékezett vissza. 14. Az Aranycsapat tagjaiból már csak négyen vannak életben. 15. Úgy gondolta, hogy gólokat rúgni az igazi dicsőség. 16. Nem bánta meg, hogy kapus lett. 17. Fekete Párduc az ünnepelt igazi neve. Az alábbi táblázatba ne írjon! Az értékelő tanár tölti ki Max. Elért 7 írásbeli vizsga, III. összetevő 5 / május 7.

26 3. feladat Az elhangzó időjárás előrejelzés alapján egészítse ki a táblázatot! Munkáját a 0-val jelölt példa segíti. legalacsonyabb hőmérséklet (fok) legmagasabb hőmérséklet (fok) napsütés (0) hétfő X 18. kedd 19. szerda 20. csütörtök 21. péntek felhős idő szél csapadék (0) hétfő kedd 23. szerda 24. csütörtök 25. péntek Az alábbi táblázatba ne írjon! Az értékelő tanár tölti ki Max. Elért 8 írásbeli vizsga, III. összetevő 6 / május 7.

27 írásbeli vizsga, III. összetevő 7 / május 7.

28 maximális pontszám 1. feladat 10 III. Hallott szöveg értése 2. feladat 7 3. feladat 8 FELADATPONT ÖSSZESEN 25 VIZSGAPONT ÖSSZESEN 33 elért pontszám javító tanár Dátum: I. Olvasott szöveg értése II. Nyelvhelyesség III. Hallott szöveg értése pontszáma egész számra kerekítve programba beírt egész pontszám javító tanár jegyző Dátum:. Dátum:. Megjegyzések: 1. Ha a vizsgázó a IV. írásbeli összetevő megoldását elkezdte, akkor ez a táblázat és az aláírási rész üresen marad! 2. Ha a vizsga a III. összetevő teljesítése közben megszakad, illetve nem folytatódik a IV. összetevővel, akkor ez a táblázat és az aláírási rész kitöltendő! írásbeli vizsga, III. összetevő 8 / május 7.

29 ÉRETTSÉGI VIZSGA május 7. MAGYAR MINT IDEGEN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 7. 8:00 IV. Íráskészség Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Magyar mint idegen nyelv középszint írásbeli vizsga IV. Íráskészség

30 Fontos tudnivalók Figyeljen a következőkre! 1. A szövegalkotási feladat megoldásához szótárt használhat. 2. Olvassa el figyelmesen a feladatokat! 3. A feladatok megoldási sorrendje Öntől függ. 4. Tollal dolgozzon! 5. Ha javítani akar, egy vonallal húzza át a hibás megoldást, és írja fölé/ mellé a helyeset! Csak egyértelmű javítást fogadunk el. írásbeli vizsga, IV. összetevő 2 / május 7.

31 1. feladat Egy igen kedves, távol élő barátjától esküvői meghívót kap. Válaszoljon levélben! A szöveg terjedelme szó legyen! A feladat megoldásához szótár használható. Fogalmazásában térjen ki a következő szempontokra: Fejezze ki örömét és köszönetét a meghívásért! Kérdezze meg, hogy milyen szálláslehetőségek vannak az esküvő helyszínén! Kérje meg barátját, hogy foglaljon olcsó szállást! Kérdezze meg, probléma-e, ha a párját is magával viszi! Érdeklődjön, milyen ajándéknak örülne a barátja! írásbeli vizsga, IV. összetevő 3 / május 7.

32 Az alábbi táblázatba ne írjon! Az értékelő tanár tölti ki. Értékelési szempont Maximális pontszám Elért pontszám Tartalom és szöveghossz 6 Nyelvhelyesség 5 Összesen 11 írásbeli vizsga, IV. összetevő 4 / május 7.

33 2. feladat Ebben a feladatban két téma közül választhat. Csak egyet kell kidolgoznia. A szöveg terjedelme szó legyen! A feladat megoldásához szótár használható. A) FOTÓPÁLYÁZAT!!!! A Környezetvédők Egyesülete fotópályázatot hirdet A fák és az ember címmel A pályázat célja: A fotósok művein keresztül szeretnénk felhívni a figyelmet a természet közelségére és értékeinek megóvására. Pályázati feltételek: Egy pályázó maximum 5 képet küldhet be. A képeket ben kell elküldeni a kitöltött nevezési lappal együtt. A pályázat díjazása: A zsűri által kiválogatott képekből a Környezet Klub galériáján kiállítást rendezünk. Az elektronikusan beküldött képeket az egyesület honlapján meg lehet nézni. Az első három helyezett 4 napos üdülést nyer az ország első bio-szállodájába. Az I. díj emellett tartalmaz egy ingyenes Photoshop Master Kurzust. Beküldési határidő: november 2. További információkért keresd munkatársainkat ben a címen! ben kérjen részletesebb felvilágosítást a fenti fotópályázatról! Fogalmazásában térjen ki a következő kérdésekre: Van-e korhatára a pályázatnak? Honnan lehet a nevezési lapot letölteni? Milyen szempontok szerint történik az elbírálás? Mikor hirdetik ki az eredményeket? Kell-e címet adni az egyes képeknek? írásbeli vizsga, IV. összetevő 5 / május 7.

34 vagy: B) A Torkos Étterem magas színvonalon, széles ételválasztékkal, kedvező csoportos ajánlatokkal várja kedves vendégeit! 30 illetve 60 fős különtermeink tökéletesen megfelelnek családi vagy üzleti rendezvények megrendezéséhez! Kérdéseit várjuk telefonon vagy ben! üzletvezető: Okos Antal Édesanyjának meglepetésként születésnapi összejövetelt szervez. A fenti étterem ajánlata megfelelhet elképzeléseinek. Írjon t az üzletvezetőnek! Levelében térjen ki a következőkre: Kérdezze meg, hogy a tervezett időpontban melyik terem szabad! Közölje, hány vendéget hív meg! Sorolja fel, milyen ételeket szeretne rendelni! Kérjen árajánlatot a vacsorára! Kérdezzen rá, vihetnek-e máshol készült tortát! Kérdezzen rá, milyen zenét tudnak szolgáltatni, és van-e lehetőség kisebb zenekar fellépésére! Érdeklődjön az étterem nyitva tartásáról! írásbeli vizsga, IV. összetevő 6 / május 7.

35 írásbeli vizsga, IV. összetevő 7 / május 7.

36 írásbeli vizsga, IV. összetevő 8 / május 7.

37 Az alábbi táblázatba ne írjon! Az értékelő tanár tölti ki. Értékelési szempont Maximális pontszám Elért pontszám Tartalom 5 Formai jegyek és hangnem 2 Szövegalkotás 3 Szókincs, kifejezésmód 6 Nyelvtan, helyesírás 6 Összesen 22 írásbeli vizsga, IV. összetevő 9 / május 7.

38 írásbeli vizsga, IV. összetevő 10 / május 7.

39 írásbeli vizsga, IV. összetevő 11 / május 7.

40 maximális pontszám 1. feladat 11 IV. Íráskészség 2. feladat 22 VIZSGAPONT ÖSSZESEN 33 elért pontszám javító tanár Dátum:... I. Olvasott szöveg értése II. Nyelvhelyesség III. Hallott szöveg értése IV. Íráskészség pontszáma egész számra kerekítve programba beírt egész pontszám javító tanár jegyző Dátum:. Dátum: írásbeli vizsga, IV. összetevő 12 / május 7.

MAGYAR MINT IDEGEN NYELV

MAGYAR MINT IDEGEN NYELV ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. május 4. MAGYAR MINT IDEGEN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2015. május 4. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. május 13. FÖLDRAJZ KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. május 13. 14:00 I. Időtartam: 20 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Földrajz középszint

Részletesebben

Konfuciusz Krónika. Az ELTE Konfuciusz Intézet ingyenes magazinja VI. évfolyam 2012/1 2. szám 孔 子 学 院 通 讯 罗 兰 大 学 孔 子 学 院 2012 年 第 一 二 期 免 费 发 行

Konfuciusz Krónika. Az ELTE Konfuciusz Intézet ingyenes magazinja VI. évfolyam 2012/1 2. szám 孔 子 学 院 通 讯 罗 兰 大 学 孔 子 学 院 2012 年 第 一 二 期 免 费 发 行 Konfuciusz Krónika Az ELTE Konfuciusz Intézet ingyenes magazinja VI. évfolyam 2012/1 2. szám 孔 子 学 院 通 讯 罗 兰 大 学 孔 子 学 院 2012 年 第 一 二 期 免 费 发 行 Konfuciusz Krónika Miért tanuljunk kínaiul? A kínai a legtöbbek

Részletesebben

XXII. évfolyam 6. szám Havonta megjelenõ közéleti lap. Ára: 150 Ft 2012. június

XXII. évfolyam 6. szám Havonta megjelenõ közéleti lap. Ára: 150 Ft 2012. június XXII. évfolyam 6. szám Havonta megjelenõ közéleti lap. Ára: 150 Ft 2012. június Város- és Gyermeknap Pedagógusnap Reggeltől éjszakába nyúló program keretében került megrendezésre a Város- és Gyermeknap

Részletesebben

Nemzetközi ifjúsági találkozó Portugáliában. A mezőgazdasági termelés aktuális kérdéseiről Háromnapos szakmai konferenciát szervezett az IKR Rt.

Nemzetközi ifjúsági találkozó Portugáliában. A mezőgazdasági termelés aktuális kérdéseiről Háromnapos szakmai konferenciát szervezett az IKR Rt. A mezőgazdasági termelés aktuális kérdéseiről Háromnapos szakmai konferenciát szervezett az IKR Rt. (Cikkünk a 4. oldalon) Nemzetközi ifjúsági találkozó Portugáliában XIV Bábolnai Sakkfesztivál Január

Részletesebben

Tartalom. Adószámunk: Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesülete

Tartalom. Adószámunk: Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesülete Tartalom Közlemény...2 Nyári Bothmer tábor felhívás...2 Ismét módosult a közgyógyellátás szabályozása...4 A Nyíregyházi modell...5 Láthatatlan Kiállítás a Nyíregyházi Főiskolán...6 Nyitott tenyérrel szeretni...9

Részletesebben

10. 2013. május 29., 8.00. Országos kompetenciamérés. évfolyam. füzet

10. 2013. május 29., 8.00. Országos kompetenciamérés. évfolyam. füzet 10. évfolyam 2013. május 29., 8.00 füzet Országos kompetenciamérés 2013 Általános tudnivalók a feladatokhoz Ebben a tesztfüzetben matematika- és szövegértési feladatokkal találkozol. fela da to kat alaposan

Részletesebben

Jánossomorjai NAPLÓ. VIII. ÉVFOLYAM, 8. SZÁM 2009. AUGUSZTUS KÖZÉLETI LAP 200 Ft

Jánossomorjai NAPLÓ. VIII. ÉVFOLYAM, 8. SZÁM 2009. AUGUSZTUS KÖZÉLETI LAP 200 Ft Jánossomorjai NAPLÓ VIII. ÉVFOLYAM, 8. SZÁM 2009. AUGUSZTUS KÖZÉLETI LAP 200 Ft TARTALOMJEGYZÉK Ujjlenyomat az útlevélben 2. oldal Kezdődik az iskola 5. oldal Támadás a Karolina Kórházban 6. oldal Ifjú

Részletesebben

Gazdaságos és megbízható!

Gazdaságos és megbízható! 22. ÉVF. 2. SZÁM SZOMBATHELY, 2012. JANUÁR 21. ÖNKORMÁNYZATI HETILAP DÍJNYERTES KARNEVÁLI FELVÉTEL AZ ISEUM MEGMENTÔJE KÖZGYÛLÉS: MENETRENDRÔL, SZIMFONIKUSOKRÓL ANNO: HÓ, FAGY, JÉG VILÁGSZERTE Gazdaságos

Részletesebben

Tartalom. Közlemény. Kedves olvasónk!

Tartalom. Közlemény. Kedves olvasónk! 1 Tartalom Közlemény... 2 Pályázati lehetőség látássérült diákoknak... 3 Alkotói pályázat tapintható tárlathoz... 8 A Szeretet hangja felhívás... 9 10. évesek lettünk!... 10 Jubileumi Braille-olvasásverseny...

Részletesebben

Megkezdődtek a kerékpárút kivitelezési munkálatai

Megkezdődtek a kerékpárút kivitelezési munkálatai II. évfolyam 35. szám Csongrádi Hírek kéthetente megjelenő közéleti magazin 2012. szeptember Megkezdődtek a kerékpárút kivitelezési munkálatai A pályázat keretében Csongrád Város Önkormányzata a Csongrádtól

Részletesebben

ikszikszi@avf.hu EDUCATIO

ikszikszi@avf.hu EDUCATIO 2 www.avf.hu/xxi ikszikszi@avf.hu Úgy gondoljuk, mindenki számára egyértelmű, miért a változás az idei év első központi témája. Hosszas tervezés, viták és egyeztetések után 2008-ban, XXI. századi külsőt

Részletesebben

Telefon: +36\20-598-7071, web: www.hangyavar.hu. Váci Napló. XIX/26-27. szám 2010. április 2. péntek

Telefon: +36\20-598-7071, web: www.hangyavar.hu. Váci Napló. XIX/26-27. szám 2010. április 2. péntek Káptalan Udvar: a kényelem otthona a történelmi belváros szívében! Április 15-ig 5% kedvezmény minden lakás árából! Beépített konyha, saját mélygarázs beálló hely, lift, napkollektor és még sok-sok extra

Részletesebben

www.nagykallo.hu Biztonságban kétkeréken

www.nagykallo.hu Biztonságban kétkeréken XIX. évfolyam 1. szám 2009. január Biztonságban kétkeréken A Magyar Kultúra Napján Elkészült a kerékpárút Nagykálló és Kállósemjén között, melynek decemberi ünnepélyes átadására még Veres János pénzügyminiszter

Részletesebben

DÉLUTÁN. Sztárinterjú: helyszínelők. a tojásban. www.delutan.com. VIII. évfolya m 2010. február

DÉLUTÁN. Sztárinterjú: helyszínelők. a tojásban. www.delutan.com. VIII. évfolya m 2010. február magazin DÉLUTÁN VIII. évfolya m 2010. február Ára: 325 Ft A csokoládé másik arca Budapesti helyszínelők Légpuskatöltény a tojásban www.delutan.com Sztárinterjú: Lilu OEP támogatott gyógyulás (és pihenés)

Részletesebben

Szövegértést fejlesztő gyakorlatok

Szövegértést fejlesztő gyakorlatok Nyiri Istvánné Szövegértést fejlesztő gyakorlatok 4. osztály NEGYEDIK, ÁTDOLGOZOTT KIADÁS CELLDÖMÖLK, 2006 Bírálta BARTHA JÁNOSNÉ ESZTERGÁLYOS JENŐ Lektorálta DR. SZILÁGYI IMRÉNÉ Szerkesztette ESZTERGÁLYOS

Részletesebben

Újabb remek sportsikerek

Újabb remek sportsikerek XXV. évfolyam 8. szám Tolna város hivatalos honlapja: www.tolna.hu 2015. augusztus Újabb remek sportsikerek Az elmúlt hetekben ismét bizonyította erejét a tolnai sport. Újabb országos bajnoki címekkel,

Részletesebben

2013. nov. AKG-s ma ga zin. 50 Ft

2013. nov. AKG-s ma ga zin. 50 Ft 2013. nov. AKG-s ma ga zin 50 Ft 76 Kutatók éjszakája az AKG-ban 2 Szubjektívmagazin Kiadja az Al ter na tív K öz gaz da s á gi Gim ná zi um Sz ub jek tív Alkotóköre Felelősszerkesztő Ba ra nyai Ist ván

Részletesebben

Szüreti napok Tihanyban képriportunk a 8. oldalon KÉRDŐÍV AZ ÚJSÁGBAN! A tartalomból: Új falugondnok Tihanyban... 9. Államalapításunk ünnepén...

Szüreti napok Tihanyban képriportunk a 8. oldalon KÉRDŐÍV AZ ÚJSÁGBAN! A tartalomból: Új falugondnok Tihanyban... 9. Államalapításunk ünnepén... A TIHANYI ÖNKORMÁNYZAT LAPJA 2011. augusztus V. évfolyam 42. szám KÉRDŐÍV AZ ÚJSÁGBAN! Szüreti napok Tihanyban képriportunk a 8. oldalon FOTÓ: BEKE G. LÁSZLÓ A tartalomból: Minden egy helyen Új Egészségház......

Részletesebben

SZEZONVÉGI KIÁRUSÍTÁS! 3300-3500 kalória értékû Magyar barna szén

SZEZONVÉGI KIÁRUSÍTÁS! 3300-3500 kalória értékû Magyar barna szén XXIII. évfolyam, 9. szám Lapunk olvasható a www.szekszard.hu honlapon is 2013. március 10. SZEKSZÁRD VÁROS KÖZÉLETI HETILAPJA SZEZONVÉGI KIÁRUSÍTÁS! 3300-3500 kalória értékû Magyar barna szén bruttó 1650,-

Részletesebben

http://gszolga.extra.hu Lokálpatrióta hetilap Alapítva: 1992

http://gszolga.extra.hu Lokálpatrióta hetilap Alapítva: 1992 XVII. évf. 21. szám 2008. május 29. Terjesztői ára: 75 Ft Sokan önzetlenül támogatják a családot http://gszolga.extra.hu Lokálpatrióta hetilap Alapítva: 1992 Egyévesek a gödöllői négyesikrek Május 27-én,

Részletesebben

Nemzeti ünnepünk. Választás. Kutyamenhely, de hova? Változik a rendelési idő. Szeptemberre készen lesz. 2014. április XXIV. évfolyam, 4.

Nemzeti ünnepünk. Választás. Kutyamenhely, de hova? Változik a rendelési idő. Szeptemberre készen lesz. 2014. április XXIV. évfolyam, 4. Prima Díj A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének megyei szervezete 2013-ban a népművészet, néphagyomány kategóriában a Derecskei Szivárvány Néptáncegyüttest részesítette ebben az elismerésben.

Részletesebben

Kétszer akkora érdeklõdés, mint tavaly

Kétszer akkora érdeklõdés, mint tavaly INGYENES! MEGJELENIK MINDEN HÉTEN! 2009. december 7., III. évf., 28. szám ÚJPESTI NAPLÓ ÚJPEST ÖNKORMÁNYZATÁNAK HIVATALOS LAPJA www.ujpest.hu FOTÓ:HORVÁTH DÁVID Kétszer akkora érdeklõdés, mint tavaly Jól

Részletesebben

A SCHOLA EUROPA AKADÉMIA IDŐSZAKI LAPJA. IX. évfolyam 1. szám 2011. október

A SCHOLA EUROPA AKADÉMIA IDŐSZAKI LAPJA. IX. évfolyam 1. szám 2011. október A SCHOLA EUROPA AKADÉMIA IDŐSZAKI LAPJA IX. évfolyam 1. szám 2011. október 2 HÁZUNK TÁJA TARTALOMJEGYZÉK HÁZUNK TÁJA (b)első használatra MÚLT ÉS JELEN 56 izzó ősze volt Halloween Mindenszentek KÖZ-ÉLET

Részletesebben

Nagymaros. Elõtérben a pénzügyek. Minden kedves nagymarosi családnak áldott, békés karácsonyi ünnepeket és eredményekben gazdag új esztendõt kívánunk!

Nagymaros. Elõtérben a pénzügyek. Minden kedves nagymarosi családnak áldott, békés karácsonyi ünnepeket és eredményekben gazdag új esztendõt kívánunk! Nagymaros 2006. december 5. - a lap ingyenes! polgárváros, királyi panorámával Nagymaros Város Önkormányzatának havonta megjelenõ lapja Elõtérben a pénzügyek Interjú Petrovics László polgármesterrel Október

Részletesebben

AUGUSZTUS BÖLCSKEI RENDEZVÉNYEK. augusztus 7. (szerda) 12-18 óra között IKSZT Sportterem és Könyvtár

AUGUSZTUS BÖLCSKEI RENDEZVÉNYEK. augusztus 7. (szerda) 12-18 óra között IKSZT Sportterem és Könyvtár Lakossági tájékoztató BÖLCSKEI RENDEZVÉNYEK Ó AUGUSZTUS augusztus 7. (szerda) 12-18 óra között IKSZT Sportterem és Könyvtár TEGYÜNK EGÉSZSÉGÜNKÉRT! Ingyenes sportterem-használat. Egészséges életmódhoz

Részletesebben

Szabó Rebeka, a sokoldalú topolyai harmadikos. Palócok földjén. Ajándék: 3D fotó és szülinapi meghívó. 69. évf., 2015. II. 19., 6.

Szabó Rebeka, a sokoldalú topolyai harmadikos. Palócok földjén. Ajándék: 3D fotó és szülinapi meghívó. 69. évf., 2015. II. 19., 6. Fotó: Nagy Magdolna 69. évf., 2015. II. 19., 6. szám Szabó Rebeka, a sokoldalú topolyai harmadikos Palócok földjén Ajándék: 3D fotó és szülinapi meghívó Szeretem a verseket, a rajzot, a népzenét... A topolyai

Részletesebben

Ú PESTI NAPLÓ. Megújul a Görgey. INGYENES! MEGJELENIK MINDEN HÉTEN! 2015. február 19., IX. évf., 6. szám

Ú PESTI NAPLÓ. Megújul a Görgey. INGYENES! MEGJELENIK MINDEN HÉTEN! 2015. február 19., IX. évf., 6. szám INGYENES! MEGJELENIK MINDEN HÉTEN! 2015. február 19., IX. évf., 6. szám Ú PESTI NAPLÓ JÚJPEST ÚJPEST ÖNKORMÁNYZATÁNAK HIVATALOS HIVATALOS LAPJA LAPJA WWW.UJPEST.HU Fotó: Várai Mihály Megújul a Görgey A

Részletesebben

Átadták az Erzsébet királyné Szállodát Február 14-én, csütörtökön ünnepélyes

Átadták az Erzsébet királyné Szállodát Február 14-én, csütörtökön ünnepélyes XVII. évf. 7. szám 2008. február 21. Terjesztői ára: 75 Ft Hotel, étterem, kávézó, üzletek, mélygarázs Átadták az Erzsébet királyné Szállodát Február 14-én, csütörtökön ünnepélyes keretek között felavatták

Részletesebben

SZANKI KISBÍRÓ A SZANKI ÖNKORMÁNYZAT LAPJA

SZANKI KISBÍRÓ A SZANKI ÖNKORMÁNYZAT LAPJA SZANKI KISBÍRÓ A SZANKI ÖNKORMÁNYZAT LAPJA XXV. évf. 15. szám 2015. július 28. Jól mûködik a szociális szolgálat Az Orgona Református Egyesített Szociális Intézmény a szanki önkormányzat és a református

Részletesebben