II. Ceglédi Menyegzõ Fesztivál

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "II. Ceglédi Menyegzõ Fesztivál"

Átírás

1 VI. évfolyam, 2. szám január 27. P A N O R Á M A ANNO 2007 II. Ceglédi Menyegzõ Fesztivál

2

3 P A N O R Á M A Kiadó: Panoráma Média Kft Cegléd, Csalogány u. 3. Tel/Fax.: (53) panorama-online.hu Lapigazgató: Krizsán Ervin Tel.: (20) Megjelenés: minden páros hét pénteken Következő lapzárta: február 6. hétfő 16 óra Példányszáma: db ISSN Nyomdai munkák: START Nonprofit Kft., Nyíregyháza Felelős vezető: Balogh Zoltán vezérigazgató Címlapkép: Hartyányi Norbert Lapunk megjelenését támogatja: 3 Címlap válság van! zengi a média mindig és mindenhol, de szerencsére nem a házasulandók körében. A tavalyi évre visszaemlékezve nem csökkent jelentősen a lakodalmak száma. Véleményem szerint újra értékké kezd válni a család. A családalapítás, és a gyermekvállalás az az út, ami megalapozza egy társadalom fejlődését, fennmaradását. Sokszor eszembe jut egy nyári történet: Szegeden vőfélykedtem egy sportoló pár lakodalmában. A vacsora előtt épp a magyar Himnusz énekléséhez készülődtünk. A puccos étterem vezetője csodálkozva nézett rám, hogy ez miért kell, hiszen nem sporteseményen vagyunk. Mikor valaki ezt kérdezi, általában azt válaszolom: A magyar lakodalmakban sok helyütt szokás a Himnuszt elénekelni, hiszen egy lakodalom a családalapítás első mozzanata. A házasságból pedig gyermekek születnek, akik a magyarság fennmaradását fogják biztosítani... Azon az estén máshogy vezettem fel a himnusz éneklését. Megkérdeztem az ifjú pártól, hogy mi a legfontosabb egy sportág sikerében. - Pénz, felszerelés, jó edző jöttek a válaszok. - Szerintem az utánpótlás, válaszoltam mert a megfelelő utánpótlás nélkül egyik sportág sem lesz sikeres! A válaszom mindenkit meggyőzött, talán még a marcona szegedi étteremvezetőt is. Szerencsére azonban nem csak Szegeden, hanem Cegléden is köttetnek még házasságok. A házasságkötés után pedig egy jó buliban mulat együtt az ifjú pár a násznéppel. Azonban sok fiatal tanácstalan, hogy mi is kell egy jó lakodalomhoz. Ehhez nyújt segítséget rendezvényünk. Ezen a Valentin-nap előtti szombaton február 11-én 9-17 óráig a Kossuth Étteremben (Cegléd, Rákóczi u. 1.) a házasodni készülő fiatalok személyesen találkozhatnak a ceglédi és környékbeli esküvői szolgáltatókkal. Ennek köszönhetően a házasulandók egy helyen majdnem mindent meg tudnak szervezni a lakodalmukhoz. Azért majdnem, mert vőlegényt és menyasszonyt még nem kínálunk egyelőre TÁBORI LÁSZLÓ vőfély További információ: Tel: 06-20/ ,

4 Hírek Benedek Péter kiállítás A CEGLÉDI ALKOTÓK EGYESÜLETE Képzőművész szekciójának és a Benedek Péter rajzkör tagjainak munkáiból nyílt kiállítás január 20-án a Ceglédi Galériában. A Hommage a' Benedek Péter Az önarckép individuuma címet viselő kiállítás vendégeit Hegedűs Ágota alpolgármester asszony köszöntötte, a kiállítást Kálnoki-Gyöngyössy Márton a Pest Megyei Múzeumok igazgatója nyitotta meg. A tárlat február 4-ig tekinthető meg. Tüntetés a kormány mellett CEGLÉDIEK IS RÉSZT VETTEK a kormány melletti tüntetésen január 21-én. A becslések szerint több százezer ember vett részt a Békemenet Magyarországért névvel meghirdetett megmozduláson. Elhunyt Gyikó Lajos ÉLETÉNEK 80. ÉVÉBEN, SÚLYOS BETEGSÉG következtében elhunyt Gyikó Lajos a Ceglédi Vasutas SE egykori kitűnő labdarúgója től közel húsz éven keresztül volt a tagja CVSE NB II-ben is sikeresen szereplő csapatának. Aktív pályafutását befejezve edzőként tevékenykedett a Nagykörősi Kinizsi és a Ceglédi MEDOSz SE csapatainál. Temetésének időpontjáról később intézkednek. Pál napi csata emlékére ÜNNEPI MEGEMLÉKEZÉSSEL, DÍSZSORTŰZZEL, koszorúzással ünnepelték január 25-én a Bedei csata 163. évfordulóját először az Uránia Moziban, majd a csata helyszínén a Törteli úti Bedei emlékhelynél. A megemlékezés kísérőrendezvénye volt ugyanezen a napon a Dózsa György tér átadása az Öregszőlőben, a Pulzus Szabadidőközpont mellett. Ünnepi műsort adott a Patkós Irma Művészeti Iskola és a kecskeméti Kiskun Huszár és Honvéd Hagyományőr Egyesület.

5 Hírek Előadás a múzeumban KRISZTUS A VALÓDI SZŐLŐTŐ Szőlő és borszimbolika a keresztény művészetben címmel tartott vetítettképes előadást Somos Gyula festőművész január 21-én, szombaton kiállítása helyszínén a Kossuth Múzeumban. A ceglédi művész nagysikerű kiállítása január 14-én nyílt és március 11-éig látogatható. Hiányzik a vastag hótakaró ERŐSÖDIK A MEZŐGAZDÁLKODÓK aggodalma az őszi kalászosok sorsa miatt. Attól tartanak, hogy a búza, az árpa úgy jár, mint sok helyen a repce: elpusztul. Agrometeorológiai értelemben aszályos a tél. A decemberben lehullott eső leszivárgott ugyan a gyökérzónáig, de ez a vízmennyiség csak néhány hétre elég. Ha az elkövetkező hetekben kapnak elegendő vizet az ősziek, tél végéig is erősödnek. Forrás: baon.hu Kép: infocegléd.hu Az év kórházai közt A HÁZIPATIKA.COM IDÉN HETEDSZERRE osztotta ki már hagyományosnak mondható, Az év kórháza elnevezésű díját, amelyet az interneten voksoló betegek szavazatai alapján kaphatott meg a legjobbnak bizonyult intézmény. Tavalyhoz hasonlóan idén is taroltak a vidéki kórházak. A Pest megyei kórházak közül Visegrád, Kistarcsa és Cegléd intézményei érték el a legjobb helyezést, valamennyien az összesített listán az első ötvenben találhatóak. A megyék rangsorában ezek az eredmények a negyedik helyhez segítették Pestet. Beiratkozási akció! január 15. és február 29. közötti beíratkozás esetén az aktuális díjszabás szerinti fo rin tos havidíj helyett a beirat ko zástól számított 6 hó na pig ga ran tált Ft/hó áron járhat hozzánk gyermekével! Információ:

6 Hírek Magyar Kultúra Napja JANUÁR 24-ÉN A KOSSUTH MŰVELŐDÉSI Köz pontban tartotta a város a Magyar Kultúra Napja és a Közművelődésben Dolgozók Napja alkalmából rendezett ünnepséget. Az ünnepségen köszöntőt mondott Földi László, polgármester, majd átadta a Cegléd Város Kultúrájáért kitüntetést Wendler Tibornak, a Táncsics Mihály Általános Iskola és Óvoda magyar-ének szakos tanárának, a Cantate gyermekkórus vezetőjének. Sulikopogtató MEGKEZDŐDÖTT AZ ÁLTALÁNOS ISKOLÁKBAN a beiskolázási szezon. A Szent Kereszt általános iskolában a leendő elsősöknek szóló programot csütörtökönként tartják. A foglalkozásokon játékos formában tanulnak a gyerekek, de lehetőség van ismerkedésre is a tanítókkal és az iskolával. A rendezvényen ünnepi műsort adtak az Erkel Ferenc Zeneiskola tanárai és növendékei. Az esti gálaműsorban Eperjes Károly Kossuthdíjas színművész pódiumestjét láthatták az érdeklődők Széchenyi a harmonikus címmel. MADAI Csavar-Csapágy Kft Cegléd, Kinizsi út 21. Tel: 06-53/ , 06-53/ HORIX Kft Cegléd, Béke u. 30. Tel: 53/ Mob.: 20/ VÉSÉS, MARÁS - FOGAZÁS, KÖSZÖRÜLÉS - ESZTERGÁLÁS - HORIZONT ESZTERGÁLÁS HIDRAULIKA TÖMLÕ GYÁRTÁSA MINDEN GÉPTÍPUSHOZ TELJES MENETTARTOMÁNYBAN. Kossuth a kiállításon PRZUDZIK JÓZSEF FESTŐMŰVÉSZ képeiből rendzett a Duo galéria kiállítást a Hotel Aquarellben. A január 19-én megnyílt tárlaton tájképek, csendéletek között Kossuth Lajos egy távoli császárpárti rokona portréja is látható. Az 1979-ben megörökített balatonföldvári Kossuth rokon ugyanazt a nevet is viseli mint történelmi elődje.

7 Hírek Jazztörténeti előadás JANUÁR 20-ÁN A CEGLÉDI GIMIKLUBBAN tartották a Jazztörténet sok zenével című előadást. Az est meghívott vendégei Pleskonics András (Dr Rock) és Sárik Péter jazz-zongorista voltak. Falumegújítási Díj Borsikerek HÚSZ ÉRMET HOZTAK EL A CEGLÉDI borászok a temerini nemzetközi borversenyről, a hat kategóriában, több mint 600 bor megmérettetéséről. A legeredményesebb a Kökény Családi Borászat volt, 7 arany és 2 ezüstéremmel jutalmazta boraikat a zsűri. Klément György két arany, két ezüstérmet, Molnár Sándor szintén két ezüstöt szerzett. Két kezdő borász Fekete György és Erdődi Péter szintén érmekkel tértek haza. Forrás: CTV A BELÜGYMINISZTER A VIDÉKFEJLESZTÉSI miniszterrel közösen hirdette meg a Magyarországi Falumegújítási Díj pályázatot A jövő nyomában mottóval. A pályázatot meghirdetők célja az volt, hogy felkutassák, díjazzák és ezzel reflektorfénybe állítsák azokat a települési közösségeket, amelyek a mottó szerint kimagasló és példaszerű színvonalon végzik jövőbemutató fejlesztési munkájukat. A Magyarországi Falumegújítási Díj I. helyezését a falufejlesztés legkiemelkedőbb minőségű megvalósításáért 2011-ben Újszilvás szerezte meg. Forrás: ARANYÉR- LÉZERSEBÉSZETI MAGÁNRENDELÉS CEGLÉD, BAJCSY-ZSILINSZKY TÉR 3/A, ORVOSI RENDELŐBEN (A Felszegi úti gyógyszertár mellett) minden csütörtökön ig DR BORBÁS JÓZSEF sebész fõorvos ARANYEREK műtét nélküli végleges, fájdalmatlan ellátása, végbélrák- szűréssel LÉZERES kisműtétek (anyajegyek, sze mölcsök, vírusos növedékek, benőttköröm) VISSZEREK injekciós ellátása Tel.: 20/ , 53/ A Tetz Esztergomban A NAPÚT RAJZISKOLA MEGHÍVÁSÁRA január 13-án az esztergomi Művelődési Házban nyílt tárlata a ceglédi Tetz Művészeti iskolának. A két tanév terméséből válogató kiállítás február 2-áig látható.

8 Hírek Jótékonysági koncert A REFORMÁTUS GYÜLEKEZETI HÁZBAN tartották január 21-én azt a jótékonysági fuvolakoncertet, amelyet Mayer Edit és férje Theodor van der Berg szervezett. A koncert bevételét Farkas Szilvia gyógykezelésére ajánlották fel. A Bécsben tüdőtranszpla táción átesett kislány a Református Általános Iskola diákja. Aki segítséget szeretne felajánlani a családnak az iskolán keresztül továbbra is megteheti. Katolikus iskola bálja SZENT KERESZT KATOLIKUS ÁLTALÁNOS Iskola és Óvoda jótékonysági bálja január 21- én került megrendezésre az Imregi rendezvényházban. A rendezvényt a szülők támogatásával, felajánlásai révén rendezték. A jó hangulatról a Váncsodi Duó gondoskodott. Múzeumbaráti Kör gyűlése JANUÁR 22-ÉN, VASÁRNAP TARTOTTA a Kos suth Múzeumban a Turini Százas Küldöttség Múzeumbaráti Kör a turini út 135. évfordulójára emlékező ünnepi közgyűlését. A jeles alkalommal Gergely János és Kovács Zoltán ceglédi középiskolai tanárok tartottak előadást. A 6200 kilométer Kossuth Lajos nyomában Ceglédi tanárok barangolása a valós és virtuális térben című rendkívül érdekes beszámolóban úti élményeit osztotta meg a hallgatósággal a két pedagógus. Előadásukat bőséges illusztrációval kísérték. A vasárnap délelőtt megható eseményei közé tartozott Józsa Julianna ajándékának átadása. A 99. születésnapjához közeledő hölgy nevében Ottohál Vilmos adta át a Kossuth Múzeumnak a ceglédi százas küldöttség 135. évfordulójára készített vertcsipke képet. A kör valamennyi tagja nevében ezúton köszöni meg a különleges kézimunkát az adományozónak és a kép készítőjének, Szabó Péter - nének a Kossuth Múzeum. dr. Baranyi Klára fõorvos pszichiátriai és pszichoterápiás magánrendelése Cegléd, Magyar u. 14. Kedd - Csütörtök: óra Cegléd, Ady E. u. 16. Hétfõ: Bejelentkezés:

9 Hírek Tragédia a 311-esen ÁROKBA BORULT EGY KISTEHERAUTÓ január 21-én a Ceglédet Újszilvással összekötő 311- es úton, a sofőr a helyszínen meghalt közölte a rendőrség. Az áldozat egy fiatal doktornő volt, aki a ceglédi kórházból indult haza éjszakai orvosi ügyelet ellátása után a családjához. A rendőrségi közlemény szerint a 47 éves hölgy biztonsági öve nem volt bekapcsolva, az autó a jeges úton megcsúszott, majd felborult. A szomorú eset rávilágít az orvosok túlterheltségére is. - Ma már átlagos, hogy egy orvosnak három munkahelyen kell teljesítenie. Van egy főállása, az ügyelet és emellett magánpraxist is folytat, mert csak így tudja eltartani a családját. mutat rá az általános problémákra egy ceglédi orvos. Januári akciók a fürdőben MÁR JANUÁRTÓL AK CIÓKKAL, FELHÍ- VÁSOKKAL indította az idei évet a Ceglédi Termálfürdő. Reklámfotó felhívásukra például olyan közötti jókedvű fürdőlátogatókat keresnek, akik szeretnének 10 alkalmas fürdőbérletet nyerni. A január 31-ig nevük, elérhetőségük megjelölésével és fotójukkal jelentkezők közül kiválasztott nyertest profi fotós által készített képekkel is megjutalmazzák. Az Apartmanparkban szállásakciókkal, és OTP Széchenyi Pihenőkártyával fizetés lehetőségével várják a vendégeket. A Felező keddek is igénybe vehetők, melynek keretében keddenként 1 áráért 2 fürdőbelépőt kapnak a párok. A ceglédi cipõgyár termékeit a PUMA cipõk magyarországi gyártójának hagyományaira építve újra gyártja a HSN Plusz Bt. A régi helyen Cegléd, Fûtõház úti boltunkban várjuk kedves vásárlóinkat megújult termékválasztékunkkal. Újévi koncert JANUÁR 22-ÉN VASÁRNAP A KOSSUTH Művelődési ház színháztermében tartotta meg hagyományos újévi hangversenyét a Ceglédi Fúvószenekar. A koncerten Perneczky Gábor zenekarvezető és Márki Sándor karnagy vezényelt, közreműködött a Patkós Irma Művészeti Iskola és az Abonyi Nosztalgiakórus. Ajánljuk hagyományos sportcipõinket, munkacipõinket, amelyek továbbra is a legjobb minõségű bõrbõl készülnek. A lábegészségügyi, láb kényelmi szempontok határozzák meg termékeink fejlesz té sé nek fõ irányait továbbra is. Boltunkban rendkívül kedvezõ, gyári áron vásárolhatja meg kiváló minõségû termékeinket!

10 ORTOPÉD MAGÁNRENDELÉS DR KISS CSABA Cegléd, Rákóczi út 7. (rendelőintézet) Bejelentkezés: 30/ Városi Birkózónap NAGY SIKERREL ZÁRULT A VÁROSI Sportcsarnokban megrendezett első Ceglédi Városi Birkózónap, amely a Ceglédiek az olimpiáért nevet viselte. Hat iskola 110 tanulója képviseltette magát a rendezvényen. Két korcsoportban, 1-2. osztályosok, és 3-4. osztályosok mérték össze ügyességüket. A viadal a ceglédi szakosztály diák és serdülő versenyzőinek látványos bemutatójával kezdődött. A megnyitón Földi László polgármester és Dr. Hegedűs Csaba a Magyar Birkózó Szövetség elnöke, olimpiai bajnok mondott köszöntőt. Ezután a kötöttfogású válogatott keret tagjai, Módos Péter, Bácsi Péter, Kiss Balázs, Kozák István, Lőrincz Tamás, Lőrincz Viktor, Dajka Zsolt mutatta meg tudását a népes közönség előtt. Természetesen a hatalmas taps és éljenzés sem maradt el, hiszen igazán parádés bemutatót láthattak. A folytatásban ismét a gyermekeké volt a főszerep, akik küzdeni tudásból, lelkesedésből szintén jelesre vizsgáztak. Sok igen ügyes fiút és lányt láthattunk. A rendező RESTART CVSE TS Integrál Birkózószakosztálynak nem titkolt célja volt a rendezvénnyel, hogy utánpótlást toborozzon, lehetőséget adva a gyermekek, sportos életre való neveléséhez, tehetségük kibontakoztatásához, akik talán folytatni fogják Gál József, Reznák János, Lőrincz testvérek és Kozák István sikereit.

11 Megnyitottunk! Önkiszolgáló autómosó Cegléd, Külsõ Kátai u. 3. (a volt Ford szalon mellett) Karcmentes ragyogás Foltmentes száradás Minőségi autóápolás Környezetbarát technológia

12 12 Maradnak a tagdíjak januártól a Ceglédi VSE szakosztályainál nem emelkedtek a tagdíjak. A tavalyi összegek szerint a legolcsóbb sport az ökölvívás, havi 500 Ft-os tagdíjjal, a legdrá gább pedig a fit - ness Ft lehet havonta. Az örömteli hír okairól Horváth Józsefet az egyesület elnökét kérdeztük. alátványsportokat kosárlabda, kézilabda, labdarúgás, vízilabda, hoki kistafírozó kormányzati rendelkezések Cegléden a vízilabdát és a labdarúgó szakosztályt érintik. Tavaly a CVSE-n belüli látványsportágak minden eddiginél nagyobb támogatást kaptak, ami az utánpótlásnevelést nagyban segíti. Hatalmas lendületet adhat ezeknek a sportágaknak ez az intézkedés, mert a legeredményesebb utánpótlás nevelő műhelyek már elveszni látszottak. Az edzők éhbérért dolgoztak egész héten, hétvégéiket pedig a versenyeken töltötték. Most felszerelésben, létesítményben, utaztatásban, szervezésben végre a nyugati versenyszínvonal felé indulunk el. Ezért ezeknél a szakosztályoknál egyértelmű volt, hogy nem emelünk a tagdíjon. De a szülők nehéz helyzetére való tekintettel végül a többi sportágban sem emeltük. Hiszen az a célunk, hogy minél többen engedhessék meg maguknak, hogy sportolhassanak. Gazdaság - Mi a helyzet azokkal a sportágakkal, akik kimaradtak a kedvezményezettek köréből? - Reméljük, hogy a helyi önkormányzat az eddig a látványsportágak finanszírozására szánt összegből más, nem privilegizált sportágakat segít, s ha nem is emel a támogatáson, de legalább szinten tartja. Sajnos a tendencia azt mutatja, az önkormányzat nem segíti törekvésünket, mert a sportra szánt támogatást évről évre csökkenti. Bár az idei költségvetés még nem készült el, a hírek nem túl biztatóak. Pedig a vízilabda és labdarúgó szakosztály vezetőivel meg is állapodtunk, hogy az idei önkormányzati támogatásról lemondunk, azzal, hogy osszák szét azokat a többi sportág között. De ha ezt az összeget elveszik tőlünk, nem lesz miről lemondani. Ez több olimpiai sportágnak is nagy csapás lenne. Például a birkózó szakosztály, melynek versenyzője Lőrincz Tamás minden bizonnyal indul Londonban, az olimpiai reménység felkészítésében minden fillér számít. Mindehhez pedig ne felejtsük el, hogy a helyi sport finanszírozása, vagy annak hiánya szakosztályonként ceglédi gyermeket érint. Cseh herculesi diószén (4800 cal.) Ft/100kg Vékony akác tûzifa Ft/100kg Bükk tûzifa Ft/100kg Vastag akác Ft/100kg Tõzeg brikett kapható! NÉMET BRIKETT KÉSZLETRÕL! ZÖLDHALOM TÜZÉP Csemõ-Zöldhalom, Iskola d / , 06-30/

13 Nem engedték be a ceglédi jelöltet Tavalyi áron parkolunk NEM VÁLTOZNAK IDÉN A PARKOLÁSI díjak Ceg - lé den. nyilatkozta lapunknak Pataki Tibor, a város parkolóit üzemeltető Cepark kft vezetője. - Tavaly év elején nyolc év után először emelkedtek a bérletek díjai és a parkolási tarifa ben az egy utcára vonatkozó parkolási bérlet havi ára marad 4000, az egész városra vonatkozó pedig 6000 forint. Arra vonatkozó kérdésünkre, hogy a zsúfolt belvárosban várható-e a parkolóhelyek számának növekedése, azt a választ kaptuk, hogy a hat éve napirenden lévő parkolóhelybővítés idén sem várható. Üdülési pályázat IDÉN JANUÁR 16-TÓL ÚJRA pályázhatnak a nagycsaládosok is a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány üdülési pályázatára. A nyugdíjasok, a fogyatékossággal élők illetve a szociális és gyermekvédelmi intézmények dolgozóinak szintén írtak ki nyaralási pályázatot, melyet állami üdülőkben lehet igénybe venni. A február 29- ig beadható pályázatokról részletesebb tájékoztatást és adatlapot a Ceglédi Tour - inform irodában is lehet kérni. Szent Imre Gyógyszertár Cegléd, Szent Imre h. u. 22. Tel/Fax: Ny.: H-P: Sz: TÖBB ORSZÁGOS TELEVÍZI- ÓS HÍRCSATORNA, internetes portál lehozta, a január 20- án az Egészségügyi Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének kongresszusán történt botrányt, melynek egyik szemtanúja, szereplője ceglédi orvos, Lerch Ferenc (képünkön). A tisztújító kongresszusra Gaskó István, a Liga Szakszervezeti Szövetség elnöke, Tímár Péter, az EDDSZ Csongrád megyei elnöke és Lerch Fe - renc, akit több szervezet is elnöknek jelölt hiába próbált bejutni, mert az eseményt biztosító őrzővédő szolgálat Cser Ágnes elnök utasítására útjukat állta és dulakodás, lökdösődés alakult ki. - Hiába mentem el, meg sem mérethettem magamat, mert Cser Ágnes kidobóemberei nem engedtek be minket. Mintha egy Rákosi-korszakra emlékeztető paródiában lettem volna, megelevenedett Bacsó Péter Tanú című filmje. Mi természetesen nem kívántunk részt venni a dulakodásban, de valóban elszabadultak az indulatok. Senkit sem engedtek be, akiről tudható volt, hogy nem Cser Ágnesre szavazna, így zárt ajtók mögött megválasztatta magát újra teljesen törvénytelenül ben a bíróság másodfokon is megfosztotta szintén törvénytelenül történő megválasztása után elnöki poziciójától, így most bitorolja az elnökséget. nyilatkozta lapunknak az elnökjelölt Lerch. A továbbiakról szólva elmondta, Gaskó István az ügyészséghez fordult jogorvoslatért. - Éppen most, amikor az orvosok elvándorlása, a hiányos nővérképzés, a bér- és munkakörülmények tekintetében az egészségügy az eddiginél is nehezebb helyzetbe került lenne a legnagyobb szükség az összefogásra, közös érdekképviseletre. Ahhoz, hogy hatékonyan tudjuk képviselni ezeket az érdekeket újra kell szervezni az EDDSZ-t és ehhez új, törvényesen megválasztott vezető kell.

14 14 Megalakult a PÁTRIA Takarék Három, Közép-magyarországi régióban több, mint 50 éve működő takarékszövetkezet egyesülésével, 38 fiókkal, új üzleti modellel alakult meg a PÁTRIA Takarékszövet - kezet. Az új hitelintézet Cegléden is működtet fiókot, az Eötvös tér 6 szám alatt. több, mint 47 milliárd forint mérleg-fő - összeggel és közel 4 milliárd forint saját tőkével, új néven, új szolgáltatásokkal, azonban a megszokott ügyfél cent rikus környezetben szolgálja ki a megnö ve - kedett fogyasztói igényeket a PÁT RIA Takarékszövetkezet, mely három, a Közép-magyarországi régióban több, mint 50 éve működő hitelintézet egyesülésével jött létre. Tulajdonosaik elhatározásából fuzionált a Monor és Vidéke, Pécel és Vidéke, valamint a Dél-Pest Megyei Takarékszövetkezet, így Magyarország legnagyobb fiókhálózatával rendelkező szövetkezeti formában működő hitelintézetévé válik, 14 olyan településen lát el pénzügyi tevékenységet, ahol más szolgáltató nincs jelen. A piacon eddig is meghatározó szereplőként jelenlévő takarékszövetkezetek így tovább erősödnek, stabil hazai tőkével rendelkező, etikus hitelintézetként közel 250 alkalmazottat foglalkoztatva hangsúlyos résztvevői a helyi, térségi munkaerőpiacnak is. A PÁTRIA Takarékszövetkezet elődei a lakossági hitelezésben is jelentős mértékben vállalnak szerepet, így tekintélyes forrást helyeznek ki ügyfeleik, főként a helyi lakosság körében. A megnövekedett ügyfélkör minél színvonalasabb kiszolgálása érdekében számos beruházást eszközöl a takarékszövetkezet, teljes informatikai rendszerének átalakulásával, új termékcsomagok bevezetésével rugalmasan szolgálja ki a helyben gazdálkodók és fogyasztók igényeit. A Közép-magyarországi régióban meghatározó szereplő PÁTRIA Takarékszövetkezet egyik fő célkitűzése azonban jelmondatához, Itthon vagyunk, értéket teremtünk! híven, továbbra is a helyi és térségi társadalmi és környezeti célok támogatása, a megtermelt értékek helyben való szétosztása. A létrejött hitelintézet a működési területén élő lakosságot és vállalkozásokat modern, univerzális kisbankként szeretné kiszolgálni a jövőben is, ÖkoTakarék-ként pedig a térségi zöldgazdaság és a civil szféra fellendüléséhez, a helyi környezetvédelmi beruházások sikereihez járul majd hozzá. PÁTRIA Takarékszövetkezet Ceglédi Fiókja 2700 Cegléd, Eötvös tér 6. Telefon:

15 Hol helyezhetem el biztonságban a megtakarításaimat? Válassza a PÁTRIA Takarékszövetkezetet! * Fix éves kamat és EBKM**: 7,50% 6 hónapra * A PÁTRIA Takarékszövetkezet a Monor és Vidéke, a Pécel és Vidéke, valamint a Dél-Pest Megyei Takarékszövetkezet egyesülésével jött létre január 1-jén. ** Ajánlatunk január 16-tól, visszavonásig él. A 6 hónapos számlalekötésre bárki helyezhet el betétet. A kamat egy futamidőre érvényes. A betét lejáratát követően a tőke és a kamat visszavezetésre kerül a fizetési számlára, esetleges újbóli lekötésre új lekötési megbízást kell adni. Az új lekötésre a hatályos PÁTRIA Lekötött számlák hirdetménye érvényes. Lejárat előtti felmondás esetén a kamat 0 százalék. Kamatadó fizetésre kötelezett ügyfelek esetében a kamatjövedelem után az adó mértéke 16%. Az adót a takarékszövetkezet vonja le és fizeti be. Ceglédi fiók: PÁTRIA Takarékszövetkezet, 2700 Cegléd, Eötvös tér 6. Telefon: (06 53) ,

16 CEGLÉD INGATLAN CENTRUM CEGLÉD, ALKOTMÁNY U. 32. Tel: 53/ ; 20/ Cegléd belvárosában, csendes, nyugodt utcában, folya - matosan újított, 2 szobás klímás, kandallóval is fûthetõ családi ház eladó, vagy kisebb értékû lakásra, családi házra cserélhetõ Cegléden, vagy környékén. (0994) Iá: 11M 2. Cegléd központjában 2006-ban épült 77m 2 -es igényesen kialakított földszinti társasházi lakás, beépített szekré - nyekkel, redõnnyel, riasztóval felszerelten eladó. Parko - lási lehetõség zárt udvarban.(0993) Iá: 16,7M 3. Városközpontban 84 m 2 -es összkomfortos 2 szobás, zuhany zós és kádas fürdõszobával, klímával, riasztóval felszerelt, teraszos családi ház 84 m 2 -es 4 helyiségbõl álló üzlethelyiséggel, szociális helyiséggel, riasztóval, parkolási lehetõ séggel. Beszámítás lehetséges építési telek, üzlethelyiség, családi ház, lakás. (0989) Iá: 23M 4. Cegléden csendes környezetben, a Gubody parktól nem messze, felújítandó családi ház 643 m 2 -es telekkel eladó. (0971) Iá: 7,2M 5. Igényesen kialakított és kompletten felújított 2 szobás gáz - fûtéses lakás alumínium redõnyökkel, nagy erkéllyel. Csere lehetséges Cegléden rendezett jó állapotú családi házra min. 400 m 2 -es telken m 2 -ig. (0960) Iá: 8,8M 6. Állomáshoz közel 58 m 2 -es 2 szoba összkomfortos tégla épületi, gázfûtéses, erkélyes beköltözhetõ állapotban lévõ elsõ emeleti lakás eladó. (0959) Iá: 7,9M 7. Városközponttól nem messze, forgalmas fõút mellett, kétszintes 5+2 félszobás, nappalis, duplakomfortos, kandallóval is fûthetõ, két család részére alkalmas családi ház, vállalkozásnak, kitûnõ állapotú kb. 200 m 2 melléképülettel, fedett színnel, parkosított, rendezett udvarral ÁRON alul SÜRGÕSEN eladó! Lakás beszámítás lehetséges! (0956) Iá: 29M 8. Városközpontban 2,5 szoba+ nappalis amerikai konyhás, riasztós társasházi lakás parkolóval sürgõsen eladó. ÁR MEGEGYEZÉS SZERINT! (0995) 9. Az 5. horgásztónál 2006-ban épült 24 m 2 -es egylégterû, fürdõszobás, fedett teraszos nyaraló, hozzátartozó stéggel eladó. (0942) Iá: Ft Politika Nem lehet más a politika? AZ UTÓBBI HETEK HÍREI KÖZÖTT SZEREPELT, hogy több országos LMP-s politikus távozik a párt parlamenti frakciójából. A párt vezetője Schiffer András is lemondott azzal indokolva döntését, hogy szerinte már nincs meg az LMP önálló politizálásának kellő támogatottsága és az utóbbi napok párton belüli kiszivárogtatásai bizalmi válságot okoztak a frakcióban. Az LMP országos politikai tanácsa olyan határozatot fogadott el korábban, amely egyértelművé teszi: önálló pártként, más szervezettel kötött szövetség nélkül mérettetik meg magukat a következő választásokon, de a frakcióban a Népszabadság szerint többségben vannak azok, akik szélesebbre nyitnák az ajtót a demokratikus pártok felé. - Ez azért bonyolultabb kérdés, mint csupán az a véleménykülönbség, hogy az MSZP-vel vagy nélküle. Emögött más okok állnak. nyilatkozta lapunknak Földi Áron ceglédi LMP-s önkormányzati képviselő. - Az LMP frakció a legkisebb a parlamentben, mindenkinek 3-4-szer többet kell dolgoznia, mint a többi képviselőnek és ebbe jócskán bele is fáradtak. Kaufer Virág és Scheiring Gábor is ilyen okokból mondott le. Mondhatni focinyelven le kell cserélni a fáradt játékosokat, frissekre. Országosan a pártban többségében vannak azok, akik nem akarnak együttműködni senkivel, hanem önállóan, külön pólusképző erőként szeretnénk megjelenni. Földi Áron önmagát is az együttműködést ellenzők táborához sorolja.

17 Ceglédi járás ORSZÁGOSAN 168, PEST MEGYÉBEN 15 járás lesz január 1-től, ha az Országgyűlés elfogadja az erről szóló törvényt a tervek szerint februárban. tudható meg az MTI közleményéből. A javaslat szerint a mintegy 1,2 millió lakosú Pest megye legnagyobb területű járásai közé tartozik majd a ceglédi, a nagykátai, a dabasi és a váci. A ceglédi lakosú majdani járáshoz 14 a jelenleg Dél-Pest Megyei Kistérségbe sorolt települést csatolnának. A következőket: Abony, Albertirsa, Cegléd, Ceglédbercel, Csemő, Dán szentmiklós, Jászkarajenő, Kocsér, Kőrös tetét len, Mikebuda, Nagykőrös, Nyársapát, Tápió szőlős, Törtel, Újszilvás. A kormányhivatalok járási hivatalainak legfontosabb feladata a megyeinél alacsonyabb szinten intézendő államigazgatási feladatok ellátása lesz, minden magyarországi állampolgár számára elérhető közelségben és magas minőségben. A nagykőrösi Heti Hírek-ben László Ferenc Nagykőrös = Cegléd-Alsó? című írásában fejti ki véleményét a javaslatról. A járások előnyeit, hátrányait sokan taglalták már, de azzal nehéz lenne vitatkozni, hogy Nagykőrös számára nem volt túlságosan előnyös a mesterségesen fejlesztett Cegléd melletti másodhegedűs szerep. A Fidesz megalázó módon ismét Cegléd-Alsót csinál belőlünk, immáron teljesen hivatalosan, közigazgatásilag is. Cegléd korábban is volt járási székhely 1950-től 1983 végéig, a járási rendszer megszűntetéséig. Önkormányzati ülés JANUÁR 19-ÉN, CSÜTÖRTÖKÖN a munkaterv szerint ülésezett a ceglédi képviselőtestület. Első napirendként az önkormányzat december 31-i állapot szerinti pénzügyi helyzetét tárgyalták meg. Elhangzott, hogy a gazdasági nehézségek ellenére nem lett roszszabb a gazdálkodás az előző évitől, pedig a kamat mellett, már a százmilliós tőketörlesztést is fizetni kellett a Cegléd 2007 kötvénykibocsátás után. szól az önkormányzat sajtóközleménye. Az önkormányzatnak nincsenek 60 napon túli kifizetetlen számlái. A helyi adóbevételek a tervezethez képest 95%-ban, az iparűzési adó bevételek 99%- ban teljesültek. A képviselők többek között döntöttek a Toldy Ferenc Kórház lejárt folyószámla hitelével kapcsolatban önkormányzati ingatlanfedezet biztosításáról és jóváhagyták a város Közbeszerzési Szabályzatát. KIVÁLÓ BEFEKTETÉS VAGY ALKALMI VÉTEL KEVÉS ÖNERÕVEL! Városközpontban új építésû 6 lakásos társasházban még 3 lakás eladó 40-50% befizetéssel kamatmentes részletre! Érd: Cegléd Ingatlan Centrum Tel: 53/ ;

18 Az oldal megjelenését a Túri Poliklinika támogatja. Cegléd, Ady Endre u. 16. Tel.: 53/ Suli Az új oktatási törvényről A sokat vitatott, többször átdolgozott, végül decemberében elfogadott nemzeti köznevelési törvény legjelentősebb változásait hatálybalépésük időrendjében az alábbiakban foglaljuk össze. ez év szeptember elsejétől a gyermek abban az évben, amelynek augusztus 31. napjáig a hatodik életévét betölti, vagy az azt követő évben válik tankötelessé. Az a gyermek, akinek esetében szakértői bizottság javasolja, további egy nevelési évig az óvodába járhat. A tanköteles kor leszállítása ellenére, az állam továbbra is biztosítja a térítésmentes továbbtanulás lehetőségét a 16. életévüket betöltött fiatalok számára az érettségi, illetve az első szakképesítés megszerzéséig. A tanköteles, de általános iskolát elvégezni nem tudó vagy általános iskola elvégzését követően továbbtanulni nem tudó vagy nem akaró tanulók számára a köznevelési Hídprogramok biztosítanak lehetőséget a tanulás folytatására. Ezek a prog ramok egyénre szabott segítséget nyújtanak a tanulóknak a középfokú nevelés-oktatásba, szakképzésbe való bekapcsolódáshoz, vagy a munkába álláshoz, valamint az önálló életkezdéshez szükséges ismeretek megszerzéséhez. A gyermeknek főszabály szerint három éves korától kötelező napi négy órában óvodai foglalkozáson részt venni. A jegyző a szülő kérelmére és az óvodavezető, valamint a védőnő egyetértésével a gyermek ötödik életévének betöltéséig felmentést adhat a kötelező óvodai nevelésben való részvétel alól, ha a gyermek családi körülményei, képességeinek kibontakoztatása, sajátos helyzete indokolja. Az iskola megszervezi a mindennapos testnevelést heti öt órában először első, ötödik, kilencedik évfolyamon január elsejétől főszabály szerint az óvoda kivételével a köznevelési intézmények fenntartója az állam lesz, mely a kormányhivatalokon keresztül gyakorolja a fenntartói jogait szeptembertől felmenő rendszerben a kötelező tanórai foglalkozások része lesz az állami általános iskolában az erkölcstan vagy az e helyett választható hit- és erkölcstan óra. Az általános iskolában 16 óráig tart a nevelésoktatás, igény esetén az iskolának 17 óráig gondoskodnia kell a tanulók felügyeletéről. Az általános iskola egész napos iskolaként is működhet. Az intézményvezető a szülő kérelmére felmenti a tanulót a délutáni egyéb foglalkozások alól, amennyiben az intézmény nem egész napos iskolaként működik január elseje után az érettségi vizsga bizonyítvány kiadásának feltétele 50 óra közösségi szolgálat elvégzésének igazolása. Az érettségi vizsga kötelezően választandó tantárgyainak köre gimnáziumban nem változik. A szakközépiskolában a magyar nyelv és irodalom, történelem, matematika és idegen nyelv mellett az ötödik érettségi tárgy nem a kötelezően választandó vizsgatárgy, hanem a szakközépiskola ágazatának megfelelő szakmai vizsgatárgy. Összeállította: IMRÉNÉ LUKÁCSI ILDIKÓ, a Ceglédi Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola igazgatója

19 Alakformáló torna - Akciós ajánlatunk Valentin nap alkalmából! A zenés torna során Halmi Kata (06-20/ ) aerobic és akrobatika edző vezetésével megtornáztatjuk és átformáljuk azokat a testrészeket, amelyeken leghamarabb látszik egy szelet csoki vagy egy-egy süti elfogyasztása. Has, láb, popsi, problémás testrészek alakítása, szépítése, ruhaméret csökkentés. Alkalmi jegy: 650 Ft/óra. 8x60 perces bérlet ára, februárban: Ft. HELYETT: MOST CSAK Ft TELJES KÖRÛ ESZTÉTIKAI, KOZMETIKAI ÉS HELYREÁLLÍTÓ SEBÉSZET Dr. Lerch Ferenc plasztikai sebész fõorvos 2700 CEGLÉD TOLDY FERENC KÓRHÁZ Plasztikai sebészeti rendelõ - Szerdánként Mobil: Web: Fénymásoláshoz, nyomtatáshoz, faxgépekbe Panasonic A4 80 gr-os papír 890 Ft/cs FALINAPTÁRAKRA 50% ÁRENGEDMÉNY Felszegi Papírbolt Cegléd, Pesti út 60. Érvek a német nyelv mellett KEDVES LEENDŐ ELSŐS TANULÓK SZÜLEI! Önöknek most, a beiratkozáskor kell eldönteniük, melyik idegen nyelvet választják gyermekük számára. A döntés a mai világban nem könnyű, hiszen évek óta az angol nyelvet részesítették sokan előnyben. Ebben a médiának, az oktatáspolitikának nagy szerepe volt. Sokszor hangzott el, hogy a középiskolákban az angol nyelv lesz a kötelező. Szerencsére visszaáll az egyensúly, hiszen az új köznevelési törvény mindkét nyelvet fontosnak tartja. Bárhogyan döntenek is, egy biztos: gyermeküknek a majdani karrierükhöz nem elég egy nyelvet ismerni. Miért ajánlom a német nyelvet első idegen nyelvként? 1. Ha gyermekük a német nyelvvel ismerkedik meg először, később sokkal könnyebben tanul meg más európai nyelvet. 2. A németet sem nehezebb megtanulni, mint az angolt. 3. A német a legelterjedtebb nyelv Euró - pában. 4. Bármerre utazunk, utunk legtöbbször német nyelvterületen visz keresztül. 5. Németország, Ausztria és Svájc Magyar - ország legfontosabb kereskedelmi part - nerei. 6. Németországban, Ausztriában sok magyar kap munkalehetőséget, feltétel minden esetben a német nyelvtudás. 7. A Magyarországra látogató turisták többsége német nyelvterületről származik. 8. Számos szakirodalmat olvashatunk né - metül. Tehát miért is ne tanulhatnánk először a németet? Felelősségteljes döntést kívánok Önöknek! CZINEGE JÓZSEFNÉ német nyelvtanár Szent Kereszt Kat. Ált. Isk. és Óvoda

20 20 Egészség Kevesebb várakozás, több figyelem Cikksorozatunkban már két alkalommal mutattuk be a három éve Cegléden és vonzáskörzetében a mozgásszervi megbetegedések teljeskörű ellátását, diagnosztikus és terápiás kezelését biztosító Osteo Kft. szolgáltatásait. Olvasóink eddig a Rendelőintézet épületében működő egészségügyi szolgáltató bemutatása után a Bemer terápiás szakrendelésről tudhattak meg részleteket. E számunkban a reumatológiai és ortopédiai rendeléseket és az Osteo kft. gyógytorna szolgáltatásait mutatjuk be. DR. TATÁR GYÖNGYI reumatológiai rendelése AJÁNLOM MAGÁNRENDELÉSEMET mindazoknak, akik nem kívánják kivárni sorukat a remuatológiai szakrendelésre, vagy úgy érzik, a rendelőintézeti perces időkeret rövid problémájuk megbeszélésére, kérdéseik megválaszolására. ajánlja a mozgásszervi betegségekkel küzdőknek rendelését Dr. Tatár Gyöngyi. Cserébe várakozásmentességet, fokozott odafigyelést, leleteik postázását, igény szerint vizsgálat után is telefonos konzultációt ígér. A rendelésen az első vizsgálat 5000 Ft, 1 hónapon belüli kontrollvizsgálat Ft-ba kerül. Rendelési idő: hétfő óra, péntek: 8-14 óra, előjegyzés alapján. Magánrendelés: csütörtök óra, csak telefonos bejelentkezés alapján: 06-30/ DR. NÁDAS KATALIN reumatológiai rendelése FONTOSNAK TARTOM A MOZGÁSSZERVI betegségek ízületi gyulladások, kopásos problémák, gerincbántalmak, csontritkulás, lágyrész problémák komplex terápiáját, lehetőleg kevés gyógyszerrel, a fizioterápia (gyógytorna, balneoterápia és fizikoterápia) jótékony hatását is igénybe véve. Igyekszem holisztikus szemlélettel az egész embert és nem csak a betegséget kezelni. Célom, a hatékony terápia, a panaszmentesség elérése. mutatja be néhány mondatban szakmai céljait Nádas doktornő. A részletes kivizsgálást követően a legszakszerűbb ellátásban részesítik a betegeket, szükség esetén akár más szakterületre történő irányítással. A kezelés mellett nagy hangsúlyt kap a megelőzés, valamint az életmód tanács-

21 adás, mely a krónikus betegségben szenvedők számára nagy segítség a gyógyszerek alkalmazása mellett. A doktornő mozgásszervi beteg sé - geken belül kie - melt fi gyelmet fordít a néma járványnak is n e v e z e t t csont ritkulás megelőzésére, kezelésére és a betegek életvezetésére, gondozására. Ennek érdekében havi rendszerességgel működő Csontritkulásos Betegklubot is indított, mely az előbbi célok mellett közösségbe is tömöríti a betegeket. Rendelési idő: Kedd-péntek 8-14 óra. Magánrendelés: Keddi napokon óra Bejelentkezés: DR. KISS CSABA ortopéd-baleseti sebész rendelése SZAKTERÜLETEM A MOZGÁSSZERVI SEBÉSZET, az ortopédiai megbetegedések konzervatív és műtéti ellátása. A mindennapi ortopéd gyakorlat alapján főként az időskori, a csont- és ízületi, vázizom rendszer természetes öregedésével járó degeneratív, közkeletűbben kopásos, meszesedéses kórképeivel találkozom. Hasonló előfordulási aránnyal, ugyanilyen súllyal beszélhetünk a gyermek, illetve pubertáskori tartászavarokról, az ebben az életkorban kialakuló népbetegségnek számító lúdtalp betegségről és annak szövődményeiről is. mutat rá a legsűrűbben előforduló ortopédiai problémákra az ortopéd-baleseti sebész. Dr. Kiss Csaba magánrendelése rendelkezésére áll az ízületi (csípő, térd, boka, láb ) bántalmakban szenvedőknek, a váll-, könyök-, csukló-, kéz, nyak-, hát-, derékproblémákkal küzdőknek, de azoknak is, akiknek baleset utáni panaszaik vannak, esetleg ortopédiai tanácsadásra van szükségük. Magánrendelés: Szerda óra. Bejelentkezés: 06-30/ GYÓGYTORNA SZOLGÁLTATÁSOK A RENDELŐINTÉZET FÖLDSZINTJÉN a gyógytorna rendelőben két gyógytornász áll a betegek rendelkezésére különböző gyógytorna magánszolgáltatásokkal is. Egyéni és csoportos formában is van lehetőség a regenerációra és gyógyulásra. Fontos tudni, hogy a mozgásszervi megbetegedések kialakulása megelőzhető gyógytornával, vagy a már kialakult probléma is kezelhető. Leginkább milyen megbetegedésekben alkalmazható a gyógytorna? Csontritkulás (osteo - prosis), különböző baleseti sérülések, ortopédiai megbetegedések például kopások bármely ízületben és gerincbántalmak esetén. A gyógytorna hasznos lehet még idegrendszeri megbetegedések (szélütés, Parkinson kór), gerincsérv kezelése (Mckenzie terápia) és hanyagtartás, gerincferdülés (Schroth terápia) esetén. Ezen kívül gyerekeknél gerincferdülés, hanyagtartás megelőzésére hátizom erő sítő tornát, középkorú és idősebb korosztálynál a már meglévő mozgásszervi problémák és fájdalom csökkentése, valamint az izomegyensúly visszaállítása, megőrzésére szolgáló tornát is tartanak. A kor előrehaladtával a kialakult tartásproblémák súlyosbodásának megállítása is indokolja a rendszeres gyógytornát. A magántornákat előre megbeszélt időpontban, a csoportosakat keddenként 4 órától tartják. 30 perces egyéni torna 1500, 50 perces egyéni torna 2000 Ft-ba kerül. A csoportos gyógytornáért 700 Ft-ot kell fizetni, a Schroth terápián való részvétel 2000, a McKenzie terápia 3500 Ft. Lehetőség van bérletvásárlásra is. Elérhetőség: Kovács Nóra: , Sugár Szilvia:

22 22 amikor a szülő minőségi időt tölt gyermekével, jelenlétével ajándékozza meg. Ezt üzeni: Egyedülállóan fontos vagy számomra. Szívesen vagyok veled. Ilyenkor a gyermek úgy érzi, ő a legfontosabb anyja vagy apja számára, aki igazán szereti, hiszen kitünteti kizárólagos figyelmével. A minőségi idő azt jelenti, hogy osztatlan figyelmet szentelünk valakinek. Ahhoz, hogy minőségi időt töltsünk gyermekünkkel, figyelembe kell vennünk életkori sajátosságait és a saját fizikai és érzelmi fejlettségi szintjén kell közelednünk hozzá. A csecsemő még bőségesen részesül figyelmünkből, hiszen az etetés, tisztába tevés több órát vesz igénybe, Család Minőségi idő, mint szeretetnyelv Kevesen vannak, akik elmondhatják, hogy mindenre futja az idejükből. Ha minőségi időt akarunk szánni gyermekünkre, akkor le kell mondanunk egyes fontosnak tartott elfoglaltságainkról. amely időt kizárólag csecsemőjének szentel az édesanya. Amikor mászni kezd, fontos, hogy leüljünk mellé a szőnyegre. Legyünk jelen akkor is, amikor járni tanul. Szeretetteljes biztatásunk kitartásra fogja ösztönözni és nagy öröm lesz, ha együtt éljük át első önálló lépéseit. De ne hagyjuk magára a homokozóban sem, hiszen a homokkal való játékot is tanulni kell és tanítsuk meg labdázni is. Sokszor leírtam már és nem győzöm elégszer hangsúlyozni, hogy a gyermek sok mindent utánozva tanul. Egyetlen gyerek sem úgy születik, hogy bármilyen tevékenységet profi módon tud végezni. Rajtunk felnőtteken múlik, hogy mit és hogyan tanítunk meg gyermekünknek. Mindenképpen nagyon fontos, hogy kísérjük figyelmünkkel mindenkor, amikor kitágul a világa, és óvodába, iskolába, külön órákra, társaságba kezd járni. A minőségi idő lényege mindenkor az EGYÜTTLÉT. A szülő osztatlan figyelme nélkülözhetetlen. A legmeghittebb együttlétekre otthon kerülhet sor, hiszen ott nem zavar senki. Nem könnyű ilyen alkalmakat teremteni, de tekintsük ezt olyan befektetésnek, amely a jövőben bőségesen megtérül: gyermekünk életében, jövőjében, hiszen egyre több és erőteljesebb hatások érik családon kívül. Minden gyereknek szüksége van arra a belső megerősítésre, amit az együtt töltött idő és a rájuk fordított figyelmünk jelent. A minőségi időről még a következő számban is szó lesz. Addig is töltsenek együtt minél több időt gyermekeikkel! HORTINÉ MÁRKUS ZSUZSANNA tanítónő

23 Színező Január Hideg, fagyos január, Széllel és sok hóval, Nem számolhatsz ilyenkor, A nyári, meleg jóval. Más öröm kell télen neked, Ezért ne is bánkódj, Felvidít a síelés, Korcsolya és szánkó. Vers és illusztráció: Kis Erzsébet Akciós, kifutó függönyök akár 50% engedménnyel! F Ü G G Ö N Y S Z A L O N Cegléd, Bercsényi utca 15. Nyitva: hétfõtõl péntekig Ecseri Cecília - Tel.:

24 24 aszervező ezúttal is a Városi Könyvtár dolgozója, az immár nyugdíjas Molnárné Vida Anna volt. A hajnali indulás a távolság miatt volt szükséges, a busz először Nyírbátorban állt meg. Itt rövid történelmi séta következett. Megnéztük a páratlanul gazdag minorita templomot, a református templomot a 30 méteres fa harangtoronnyal és a Báthory kastélyt. A következő állomás Vaján, a Vay család gyönyörűen felújított egykori kastélyánál volt. Áthaladva a bereg kapuján Vásárosnaményon, megérkeztünk Tákosra, ahol Erzsike néni mesélt ízesen a paticsfalú, tenyérnyi és meseszép templomról. Innét a közeli csarodai templomhoz gurultunk, ahol Piroska várt bennünket, és a freskókon a mosolygó szentek. Alkonyatkor Beregdarócon Civil Tisztelgés Kölcsey előtt Maroknyi ceglédi indult útnak január 21-én, az ország keleti szegletébe. Nem először kerekedett fel a Kárpáti Aurél Irodalmi Asztaltársaság a Magyar Kultúra Ünnepén, meglátogatni Szatmárcsekét, megkoszorúzni Kölcsey Ferenc síremlékét. Sutkáné Erzsike népi iparművész beregi keresztszemes hímzései kiállítását néztük meg. Erzsike falusi vendéglátó is, így nála költöttük el a bográcsgulyás vacsorát. Az estebéd után még fel kellett kerekedni és a kisbusz Tarpára vitte a csoportot a Kurucz panzióba. Ébredéskor volt nagy csodálkozás, 20 centis hó lepte el a vidéket, meseszéppé varázsolva a tájat. Reggeli után Nagyaron keresztül Szat - márcsekére érkeztünk. 11 órakor kezdődött a Magyar Kultúra napi országos ünnepség, a református templomban, megemlékezve arról, hogy a szatmárcsekei magányában élő Kölcsey 189 éve, január 22-én fejezte be nemzeti imádságunkat. Az ökomenikus istentiszteleten az igét Beer Miklós katolikus és Bölcskei Gusztáv református püspök hirdette. Orgonán közreműködött Varnus Xavér, a

25 A z a k c i ó k k o m p l e t t s z e m ü v e g v á s á r l á s k o r é r v é n y e s e k. A z a k c i ó k a k é s z l e t e r e j é i g v e h e t õ k i g é n y b e. karéneket a debreceni Canticum Novum kamarakórus szolgáltatta. Az ünnepi beszédet Sebestyén Márta, Kossuth díjas énekművész mondta el, majd énekével gyönyörködtette a hallgatóságát. A Kölcsey Társaság ez alkalommal tüntette ki Kölcsey-díjjal az énekművészt. Himnuszunk Csikos Sándor debreceni színművész tolmácsolásában hangzott el. Ezek után Kölcsey sírját koszorúzta meg számos hazai és határon túli küldöttség. Számunkra felemelő volt, amikor a mi koszorúnkat Paskó Istvánné és Kecskeméti András helyezte el a költő sírján. Itt alkalmunk volt megismerni Szatmárcseke temetőjének híres, csónak alakú fejfáit is. A Művelődési Házban szerény fogadással vendégelték meg a delegátusokat. A helyiek elismeréssel szóltak a Ceglédről odafáradókról, megköszönték, hogy velük emlékeztünk. A hazaút még megállított bennünket Túristvándin, itt Pogány Károly megmutatta a 18. századi működőképes vízimalmot, ami igazi múltidéző élmény volt a 28 embernek. A két nap folyamán a tájegység jellemző kézműves termékeit, a hímzést, a pálinkát, a szilvalekvárt több helyen be tudták szerezni útitársaink, hogy emlékül vásárfiát is hozhassunk az itthoniaknak. Fejet hajtottunk nemzeti imádságunk megfogalmazója, Kölcsey Ferenc előtt, megtapasztaltuk együvétartozásunkat miközben a Tisza túloldalán Ukrajna, keletre tekintve Románia magyar lakta tájaira láttunk át felejthetetlen szépségű templomokat, néprajzi értékeket nézhettünk meg, és a hagyományápolásból, valamint vendéglátásból is pozitív leckét kaptunk. Köszönet a vendéglátóknak és köszönet Annának a sikeres szervezésért. KÁROLY TAMÁS

26 26 a A lexikon hideg tél miatt hónapokra beszorultunk a fűtött szobába. Nosztalgiával emlékezünk vissza a nyári nagy fagyizásokra, kirándulásokra, a kert - ben oly szívesen töltött napokra. A tél nem azt jelenti, hogy összetett kézzel üljünk a kandalló, a tévé meg a számítógép mellett, ezt az időt kell felhasználni olvasásra, varrásra, kézimunkázásra, baráti beszélgetésekre, borozgatásra, jó disznótoros összejövetelekre, a virágos- és konyhakert megtervezésére, (a balkonra is lehet kiadáscsökkentő kertet varázsolni) a szekrények, fiókok rendezgetésére, a selejtezésre. Pakolgatás közben óhatatlanul is kezünkbe kerülnek régi idők emlékeit őrző újságok, levelek, fényképek. Ilyenkor le kell ülni és engedni, hogy az emlékek hatalmukba kerítsenek bennünket, gondolataink útra keljenek. Csodálatosan jó érzés belelapozni a hajdan olvasott ifjúsági regényekbe, a verses kötetekbe különösen, ha még néhány vers könyv nélkül is megy, no meg a lexikonokba. A lexikonok súlyuk miatt nehezebben kezelhetőek. Az egyik ki is esett a kezemből, az asztalra huppanva az e betűnél nyílt ki... emancipáció, embargó, ember... Ember ennél a szónál leragadtam. Olvasom: Az ember a Föld élővilágának szellemileg legfejlettebb tagja. A közösen végzett munka, a tagolt beszéd és gondolkodás jellemzi, képes a világ megismerésére... Tovább már nem olvastam. A lexikon az embert azokkal az eredményekkel méri, amit a két lábon járás kezdetétől a jelenkorig ért el az egyedfejlődés során. De hogy is van ez? Az élővilág szellemileg legfejlettebb tagja megalkotta a világ hét csodáját, óriási mennyiségű tudást halmozott fel, nagy felfedezéseket Gondolat tett, a betegségek magas szintű gyógyítására lett képes, a technikát elképesztő szintre fejlesztette, meghódította a világűrt és sokáig lehetne még az elért eredményeket sorolni. De az élővilág szellemileg legfejlettebb tagja képes háborút szítani, ölni, hazudni, rabolni, elvárni, hogy más dolgozzon, gondolkodjon helyette és gondoskodjon róla, a természetet katasztrofálisan károsítani, emberhez nem méltó életmódot folytatni is képes. És sokáig lehetne még sorolni az e téren elért eredményeket. Hosszasan kavargott a fejemben, ez valahogy nem passzol a lexikonban olvasottakkal. Egyszer csak eszembe jutott a haleszi Sándor bácsi mondása: Hát iljen is van, meg oljan is van! Azt hiszem ez a rövid és tökéletes meghatározás az emberről. Mára elég volt, holnap varrós nap következik. BOROS DÁNELNÉ Az egyetlen ceglédi Csillár és lámpabolt Cegléd Árpád u 29-ben Tegye hangulatossá a VALENTIN NAPot! Ajándékozzon, vagy lepje meg magát A HANGULAT FÉNYÉVEL!!! Kerámia lámpáink, álló lámpáink kiemelt AKCIÓS áron vásárolhatja meg! És, hogy még meghittebbé va rázsoljuk ezt a napot, gyertyáinkra és gyertya tartóinkra 20% kedvez ményt adunk! Továbbá minden termékre 10%kedvezmény van a kész leten lévõ lámpákból, aján - déktárgyakból feb ruár 28-ig. Vásárlási utalvány kapható! - 30/

27 Ökumené Igazából szerintem senki nem érti azt a szót, hogy ökumenikus. Vagy ha érti, akkor nagyon gyakran félreérti. De nem baj, mert lehet, hogy nem kell nem keresztyénnek lenni ahhoz, hogy félreértsük, megteszik ezt gyakran a különböző felekezetek vezetői, teológusai is. De az is lehet, hogy én értem félre. EGYház 27 ateológián még nem értettem, hogy miért kell megtanulni misszio ló - giából a különböző nagy, felekezetek közötti találkozók időpontját és témáját, ami az ökumené alapját képezték. Manapság már értem. Akkor más kontinenseknek volt szükségük a hiteles keresztyén bizonyságtételre, ma inkább itt Európában kell az Isten nélkül élő embereknek elmondani azt, hogy mit veszítenek Krisztus ismerete híján. Ezt a Krisztus-hívő gyülekezetek igyekszenek is a maguk hatáskörén belül a lehető leghatékonyabban átadni. Akarva-akaratlanul mindig ki kell lépni a ház kapuján. Ott is szólni kell, ahol nem ismernek minket, olyanok is hallgatnak és olvasnak, mint ahogy most is akik nem tartoznak közénk. És ezt nem mindegy, hogyan tesszük. Hiszem, hogy Jézus azt szeretné, hogy mindenki hozzá tartozzon. Mi reformátusok is hozzá tartozunk, mind a három gyülekezetben. Ahogy a római katolikus, evangélikus, pünkösdi és baptista gyülekezetek tagjai is. Most csak azért őket soroltam, mert a legutóbbi ökumenikus héten ezekben a gyülekezetekben jöttünk össze, de ezen kívül sok keresztyén felekezetben élnek Krisztusban élő életek. Lehet az metodista, ortodox, anglikán vagy az Evangéliumi Szabadegyházak Szövetsége valamelyik gyülekezetének tagja, velünk együtt vallja, hogy ő is örök életet nyert Krisztusban. Remélem mi is mindannyian ezért voltunk együtt a múlt héten. Mert ha nem, akkor esetleg mi is félreérthettük a dolgot. Ha pedig ezért voltunk együtt, akkor olyan jóbizonyságot szereztünk azoknak, akik nem voltak ott, hogy talán mások is kedvet kaphatnak hozzá. Nem vagyunk tökéletesek. Van, amit nem jól csinálunk, van, amit nem is teszünk. De valaki egyszer azt mondta, hogy ha egyszer megtapasztaljuk azt, hogy milyen magasra tud emelni minket Jézus lelke, akkor a saját problémáink amik addig olyan nagynak tűntek úgy eltörpülnek, mint a repülőn magasba emelkedő ember szeme előtt a földön nagynak látszó magas épületek. Sokan szeretnének vallásháborúzni, még többen szeretnék kívülről, ha a keresztyének nem értenének egyet. Nincs nehéz dolguk, mert gyakran elég önzőek, kirekesztőek, büszkék és irigyek vagyunk ahhoz, hogy ebbe a csapdába simán belesétáljunk. Ráadásul az új egyházügyi törvény a rosszindulatnak nagyon sok alapot ad. De ha komolyan gondoljuk Jézussal ezt a dolgot, akkor ez nem fog eltántorítani attól, hogy továbbra is szeressük egymást és mindazokat, akiket még nem tudunk, de akarunk és majd fogunk szeretni. Jövőre ismét találkozunk. HÁNKA LEVENTE

28 28 História A kolozsvári egyetem professzora A ceglédi csizmadiamester, Závodszky Károly és felesége, Klátik Karolina február 13-án született kisfiát Zámolyi József evangélikus lelkész három nappal később keresztelte ugyancsak Károly névre. Csízy Pál városi orvos, Gyetvay Sámuel kalapos, Vosgyár Pál csizmadia és feleségeik álltak a gyermek mellett. aharmadik keresztelő volt abban az évben. Hídvégi Lajos úgy tudja, (1) hogy az édesanyja, egy ceglédi szűcsmester lánya, népi költő volt, verses köszöntőket írt. Károly felcseperedvén az egyre erősödő, szép iskolai könyvtárat létrehozó evangélikus iskolában végzett hat osztályt, a régi Árpád tér mögött. Akkor még csak egytanítós volt, gyermek is ült a tanteremben. Szülei úgy gondolták, legyen ő is csizmadia, ám a pesti, Kálvin téri inasság nem volt kedvére, a könyvek jobban érdekelték a bőröknél. Elmehetett a szarvasi evangélikus gimnáziumba, ahol 1869-ben érettségizett. Jogásznak készült. Ám a fiatal, 24 éves joghallgató 1872-ben olyan nagyszerű irodalmi tanulmánynyal rukkolt elő Bessenyei Györgyről, ráérezve egyben a felvilágosodás kezdetének 100. évfordulójára is, hogy a Kisfaludy Társaság még abban az évben kiadta. Elvégezte a jogot és újságíró lett. Még lapot is alapított, igaz nem sok sikerrel. Závodszky (Széchy) Károly Otthona azzal a céllal indult (1874-ben, megszűnt ben), hogy tisztán csak magyar szerzők műveit közölje, társadalmi és művelődési bajaink megoldó eszméjeként a magyarosodást hirdette, mely nálunk kell, hogy egyfelől állami, másfelől társadalmi eszme legyen. Ez a mi szociális kérdésünk (2) És lám, egy másik név, írói álnév jelenik itt meg! A Bessenyei tanulmány szerzője Závodszky, a későbbi hírlapíró Széchy Károly. Harminc évesen bölcselet-doktori oklevelet szerzett, majd egy kis külhoni tanulmányút: Németország, Olaszország. Münc hen - ben esztétikát tanult. Amikor két év múlva hazatért, életének legmozgalmasabb évtizedei következtek at írtak, akkor nyílt meg a kolozsvári felsőbb leányiskola. Itt kapott rendes tanári állást. De Gerando Antonina, Teleki Emma Párizs ban született lánya volt az első igazgató. Kereszty Orsolya kitűnő doktori disszertációja (3) szerint az igazgató a nők művelődési jogainak egyik harcosa, korának meghatározó neveléstudományi teoretikusa és gyakorlati szakembere volt. Az a nézet uralkodott az új iskolában: ha azt akarják, hogy ifjaink jó alapnevelésben részesüljenek: akkor a legelső teendőnk, hogy művelt anyákat képezzünk. Az új középfokú iskola évenként megjelent Értesítőjében Széchy Károly számtalan tanulmánnyal, értékeléssel jelentkezett. De Kolozsvárott mindenütt jelen volt. Kiállításokat szervezett, előadásokat tar-

29 HOLLÓ ÉS TÁRSA BT. Temetkezési Szolgálat Temetkezési szolgáltatás Cegléd, Pesti út 15., Tel: 53/ Vidéken: Tápiószõlõs, Dózsa Gy. u. 1. Alföldi Józsefné, Tel: 53/ Újszilvás, Alkotmány u. 62. Ledacs-Kiss Imréné, Tel: 53/ Farmos, Széchenyi ul 30. Szécsényi Gáborné, Tel: 53/ Ceglédbercel, Cserõi út 21. Holló Pálné, Tel: 53/ tott, tárlatot vezetett, többször a nemrég még Cegléden élő, polgári iskolai Kacziány Ödön festőművésszel. Kolozsvárott pezseg a kulturális élet. Az Ellenzék c. újság 1881 nyarán hírül adja, hogy Mátyás király emlékére Kolozsvárt felállítandó szobor létesítése érdekében szűkebb körű értekezlet volt az Iparkamara helyiségében. Előkészítő bizottságról döntöttek, melynek tagja lett Széchy Károly, felsőbb leányiskolai tanár. Abban a bizottságban is ott volt, amelyik a 8 pályázatból Fad rusz Jánosnak ítélte az első, a négyezer koronás pályadíjat. Közben számtalan új műve, irodalmi tanulmánya jelent meg, s 1885-től a kolozsvári egyetem magántanára, majd 90-től rendes tanára től esztétikát is tanított, s 1893/94-ben, Brandt József rektorsága idején a bölcsészkar dékánja volt. Szép Ilonka címmel verses regényt írt, Kazin - czy Ferenc levelezéséről, Vajda Péterről, Gva - dányi Józsefről jelentős tanulmányokat készített. A Mátyás szobrot október 12-én avatták föl. Az egyetem, Széchy Károly javaslatára tiszteletbeli doktorrá avatta Fadrusz Jánost! Ebben az évben választották meg Széchy Károlyt az MTA levelező tagjává. Kolozsváron vette feleségül Lorenz Jozep hine-t, aki ismert írónő volt, az Állatok védelme c. lap kiadója, s az egyesület elnöke elején Gyulai Pál helyére, a budapesti egyetem irodalomtörténeti tanszékének élére került. Voltak tanítványai, akik követték őt. Kristóf György el jött utána, hogy bölcsészdoktori munkáját, szigorlatát nála tegye le. A tudós professzor pályája január 3-án derékba tört, beteg szíve örökre megállt. Dr. Kristóf György előadási módszerét így jellemzi: [Széchy áll a katedrán] (4) s egészen nekihevülten, szónoki tűzzel és telt pátosszal szaval. Szavalja a Pannóniai éneket, a Zrínyi Miklós házasságát, a Bessenyei születési évét, sőt szavalta, mikor néhai Halász Ignácot helyettesítette, a finnugor és török ragok közötti különbséget is. Szavalt Széchy mindent és mindenkor. Szavalt, mert rajongott tárgyáért, szavalt, mert amit előadott, nemcsak szerette szenvedéllyel, hanem a legapróbb részletecskéig tudta is. Széchy tüzes szónokiassága s patetikus hanghordozása első percben nem egy hallgatójának hozta mozgásba nevetőizmait. De csak egy pillanatra. Mert a másodikban már mindenki érezte az ő tárgyszeretetének, lelkesedésének nem hazug voltát, hogy a folyton ömlő tartalom hatalmas áradatként borítja el a nevetési ingert. Mindenkinek azonnal tudomásul kellett venni, hogy egy lelkes és nagy tudományú férfiút hallgat, akinek egyénisége teljesen beleolvadt a szaktudományba. Cegléd szülötte volt. [Ezúton köszönöm Péter Zoltán lelkész úr szíves segítségét az anyakönyvi adatok megtalálásában.] DR. SZABÓ ALFRÉD 1) Hidvégi: Závodszky Károly akadémikus emlékére. Ceglédi Hírlap okt ) A magyar irodalom története IV. kötet Bp Akadémiai kiadó. 3) Kereszty Orsolya: A nők középfokú oktatása a kolozsvári községi/állami felsőbb leányiskolában a dualizmus kori Magyarországon. ELTE Doktori disszertáció Bp ) Idézi Gaál György: Kristóf György c. munkájában. Erdélyi Digitális Adattár 2011.

30 SPINDELBAU Gázkészülék szerviz Az év fája a zelnicemeggy 17 éve az Országos Erdészeti Egyesület karöltve az Erdészeti Tudományos Intézettel kiválaszt egy-egy olyan, nálunk honos fafajt, amit indokolt az év fájának minősíteni. A kiválasztottak között szép számmal akadnak a Kárpát-medencében vadon termő gyümölcsfajok is, a vadkörtétől a vadcseresznyéig bezárólag. most a választás a zelnicemeggyre (Padus avium) esett, amelynek közeli rokona két özönfaj, a kései meggyek (Padus serotina és a Padus capuli is), ezek Amerikából származnak. De nem veszélyezteti az év fája termőhelyeit, ugyanis e jövevények inkább száraz, kar - sztosodó hegyvidéki, s alföldi homoki területeken jelentek meg tömegesen, annak ellenére, hogy a XVII-XVIII. század óta háromszor sikertelenül próbálták már nálunk meghonosítani. A zelnicemeggy viszont az Újvilágban lett adventív fafaj. Gyümölcsértéke mindkét fajnak gyenge, viszont faanyaguk igen értékes. A zelnicemeggynek Eurázsiában Skandiná vián át Nagy-Britanniáig, s innen egészen az Amurvidékig terjed az areája. A természetes termőhelye átnyúlik Észak-Afrikába; Marokkó flóratérképe jelzi, hogy az Atlasz-hegységben 2000 m-ig találkozni lehet vele. Szórványos és csoportos megjelenése mindig víz közeli, azaz felszín közeli vízre utaló helyeken várható. Általában a síkvidéki ártéri erdők, vagy a dombés hegyvidéki csermelyek, kis vízfolyások mentén él. Szinte minden esetben a mézgás égerrel (Alnus glutinosa) fordul elő, vannak azonban más fajok is a társaságában, a közönséges lapu (Petasites hybridus) mint ökológiai indikátor, vele egy csoportba tartoznak. Egyben mély, nedves, időnként vízzel borított, tápanyagokban gazdag, humuszos öntés-, agyag-, Kft. Gázkészülékek - Gázkészülék szerviz - Cegléd Tel.: 06-53/ Mobil: 06-20/ olykor hordalék s erdei talajon glej-jelző. A hazai area-térkép nem azt jelenti, hogy az előbbi területeken általános a jelenléte. De valóban megvan a Hanságban, Szigetközben, a Rába mellett, a Vasi- és Zalai-dombvidéken, So mogy - ban és Zalában, a Dunakanyartól Mohácsig a Dunántúlon. Az Északi-középhegységben Cserhát, Börzsöny, Tornai karszt jellemző fafaja, a Körösök mentén és Szeged környékén ugyancsak megél. A Nyírségben csak ültetett fa. A zelnicemeggy a Rosaceae családba tartozik,

31 Kukorica és napraforgó VETÕMAGOK Martonvásári, Szegedi Caussade, KWS, Monsanto, Tradisco Lucerna vetõmag Verko 1100 Ft+áfa 50 kg felett endedmény! Cleopátra zsákos VETÕGUMÓ 175 Ft/kg Minigumók és új tasakos vetõmagok érkeztek A meglévõ készleteknél az ÁFÁt nem emeltük! Gazda Áruház - Cegléd, Külsõ-Kátai út 98. jellegzetes csonthéjas termése van. Nem sokkal a sárgabarack és a mandula után virágzik, egyetlen ültetett fája a Gyümölcskutató Intézet kertjében sok évig szinte mindig május elejére nyílik ki. Számtalan neve ismert a köznyelvben, így a büdöshárs, gyöngyvirágfa, kutyacseresznye, lápi meggy és a májusfa e fajra vonatkozik. A zelnice fatörzse egyenes, sima kérgű, különösen tavasszal könnyen adja a kérgét. Ezért a lehántott kérget különféle szatyrok készítésére is használták. De máskülönben is hasznosítható a kérge. Vizelethajtó, izzasztó, sőt hatásos köszvény és reuma ellen is. Mint a diólevelet, Skandiná - viában ruhafestésre használják. Főleg a finn rokonainknál, a kérgéből gyapjúfestésre alkalmas festéket, illetve narancssárga, barna és szürkésbarna színt tudnak előállítani. A fája rugalmas, akár vékonyabb törzse szerszámnyélnek is való, bár inkább a belső építészetben és a csónakgyártásban használják, mert fája jól hasad, megmunkálható, és szépen is festődik. A lombosodással majdnem egy időben jelennek meg a virágbimbói, amelyben virágból álló virágzatok találhatók. Ennek következtében, elhúzódik a bimbósodástól a virágnyílásig terjedő időszak, hűvösebb időjáráskor a virágkocsányai és a virágzati kocsány rövidebb lesz. Rovarmegporzást igényel, idegen virágportól sem túl jól termékenyül, virágzatonként 5-6 gyümölcs marad. E tekintetben is életrevalóbbak az amerikai rokonfajok, hiszen ivaros úton gyümölcs is beérik egyetlen fürtből és képes sarjadni is (vegetatív hajlam) éve a májusfa-állítás általánosan gyakorolt szokás volt, mivel azonban gyenge az önreprodukciója, veszélyeztetett fajjá vált. Ez akkor is igaz, ha azóta már ritkábban vágják ki ezért, inkább nyírfát, vagy valamelyik nyárfajt használják díszítésre. Ehhez képest az új épületek fő elemeinek felhúzása után szokássá vált a májusfa-állítás; ez mára bármilyen faj lehet. Régen azonban a májusfa megjelenése egy ház kertjében, lányos házat sejtetett, egyben az udvarlásnak egyik kedves módszere volt. Lassan elveszik ez a hagyomány, új szokások lépnek a helyébe, de remélhetően a kései meggy azért nem veszi át a cönológiai szerepét és helyét. Mindamellett a kései meggy faanyaga az Egyesült Államokban egyik virágbiológus vendégem elmondása szerint drágább a bútoriparban, mint bármelyik tölgyféleségé. Azért az ilyen információkat is érdemes tudni, ugyanis annak a fajnak is lehet még nagyobb szerepe, mint ma már van Peruban és Kolumbiában, vagy Dél-Olaszországban: kezd gyümölcsként is elfogadottá válni. ESDÉ

IV. Ceglédi Menyegző Fesztivál. 2014. február 8. (szombat) Kossuth Étterem

IV. Ceglédi Menyegző Fesztivál. 2014. február 8. (szombat) Kossuth Étterem VIII. évfolyam, 2. szám 2014. január 31. Fotó: Hartyányi Norbert P A A N O R Á M cegledipanorama.huanno 2007 IV. Ceglédi Menyegző Fesztivál 2014. február 8. (szombat) Kossuth Étterem

Részletesebben

Ceglédi. IV. Újszilvási Ágyaspálinka Fesztivál. 2011. május 21. az eredeti P A N O R Á M A. V. évfolyam, 9. szám 2011. május 6.

Ceglédi. IV. Újszilvási Ágyaspálinka Fesztivál. 2011. május 21. az eredeti P A N O R Á M A. V. évfolyam, 9. szám 2011. május 6. az eredeti Ceglédi V. évfolyam, 9. szám 2011. május 6. P A N O R Á M A panorama-online.hu ANNO 2007 2011. május 21. IV. Újszilvási Ágyaspálinka Fesztivál MÁJUS 5-ÉN MEGNYITOTTAM ARANYÉR- LÉZERSEBÉSZETI

Részletesebben

Ceglédi. Iskolaválasztás elõtt. az eredeti P A N O R Á M A. V. évfolyam, 2. szám 2011. január 28. panorama-online.hu ANNO 2007

Ceglédi. Iskolaválasztás elõtt. az eredeti P A N O R Á M A. V. évfolyam, 2. szám 2011. január 28. panorama-online.hu ANNO 2007 az eredeti Ceglédi V. évfolyam, 2. szám 2011. január 28. P A N O R Á M A panorama-online.hu ANNO 2007 Iskolaválasztás elõtt A hirdetés felmutatója 10% kedvezményben részesül FÉRFI ÉS NÕI DIVATÁRU ÜZLET

Részletesebben

VI. évfolyam, 21. szám 2012. október 19. P A N O R Á M A. cegledipanorama.hu ANNO 2007

VI. évfolyam, 21. szám 2012. október 19. P A N O R Á M A. cegledipanorama.hu ANNO 2007 VI. évfolyam, 21. szám 2012. október 19. P A N O R Á M A ANNO 2007 cegledipanorama.hu P A N O R Á M A Kiadó: Panoráma Média Kft. 2700 Cegléd, Csalogány u. 3. Tel/Fax.: (53) 312-038 info@cegledipanorama.hu

Részletesebben

Pontban a központban! Cegléd, Kossuth tér 4. (a piacnál) Tel.: 30/693-5468 P A N O R Á M A. A külső borító hirdetés, LEVÁLASZTANDÓ! panorama-online.

Pontban a központban! Cegléd, Kossuth tér 4. (a piacnál) Tel.: 30/693-5468 P A N O R Á M A. A külső borító hirdetés, LEVÁLASZTANDÓ! panorama-online. A külső borító hirdetés, LEVÁLASZTANDÓ! P A N O R Á M A ANNO 2007 panorama-online.hu Pontban a központban! Cegléd, Kossuth tér 4. (a piacnál) Tel.: 30/693-5468 Pontban a központban Új üzlet nyílt a Piaccsarnok

Részletesebben

Ceglédi. Coincidance, Kortárs Ír Tánc. az eredeti P A N O R Á M A. ...ahol az ír sztepp és a modern tánc összeér...

Ceglédi. Coincidance, Kortárs Ír Tánc. az eredeti P A N O R Á M A. ...ahol az ír sztepp és a modern tánc összeér... az eredeti Ceglédi V. évfolyam, 3. szám 2011. február 11. P A N O R Á M A panorama-online.hu ANNO 2007 Coincidance, Kortárs Ír Tánc...ahol az ír sztepp és a modern tánc összeér... Március 20-án 19 órakor

Részletesebben

2700 Cegléd, 4. számú főút 69. km. Telefon: 0653-505-911 5000 Szolnok, Széchenyi krt. Telefon: 0656-511-011, 0656-511-012 www.kiazakar.

2700 Cegléd, 4. számú főút 69. km. Telefon: 0653-505-911 5000 Szolnok, Széchenyi krt. Telefon: 0656-511-011, 0656-511-012 www.kiazakar. VII. évfolyam, 17. szám 2013. augusztus 23. P A A N O R Á M cegledipanorama.huanno 2007 2700 Cegléd, 4. számú főút 69. km. Telefon: 0653-505-911 5000 Szolnok, Széchenyi krt. Telefon: 0656-511-011, 0656-511-012

Részletesebben

Ceglédi. Elõbb-utóbb úgyis tavasz lesz. Ingyenes P A N O R Á M A. 3. oldal. III. évfolyam, 6. szám 2009. március 27. ANNO 2007

Ceglédi. Elõbb-utóbb úgyis tavasz lesz. Ingyenes P A N O R Á M A. 3. oldal. III. évfolyam, 6. szám 2009. március 27. ANNO 2007 Ingyenes Ceglédi III. évfolyam, 6. szám 2009. március 27. P A N O R Á M A ANNO 2007 Elõbb-utóbb úgyis tavasz lesz 3. oldal Új nyílászárót szeretne, vagy a régit cserélné le újra? Keresse fel telepünket!

Részletesebben

2014. május 9. 23-24.

2014. május 9. 23-24. VIII. évfolyam, 9. szám 2014. május 9. P A A N O R Á M cegledipanorama.huanno 2007 9. Újszilvási Ágyaspálinka Fesztivál 2014. május 23-24. P A A N O Kiadó: Panoráma Média Kft. 2700 Cegléd, Csalogány u.

Részletesebben

Ceglédi. Nyár esti vigadalom. az eredeti P A N O R Á M A FŰTÉS- FÜRDŐSZOBA- BARKÁCS SZAKÁRUHÁZ. IV. évfolyam, 15. szám 2010. július 30.

Ceglédi. Nyár esti vigadalom. az eredeti P A N O R Á M A FŰTÉS- FÜRDŐSZOBA- BARKÁCS SZAKÁRUHÁZ. IV. évfolyam, 15. szám 2010. július 30. az eredeti Ceglédi IV. évfolyam, 15. szám 2010. július 30. P A N O R Á M A panorama-online.hu ANNO 2007 Nyár esti vigadalom NEGYEDI A l a p m e g j e l e n é s é t k i e m e l t e n t á m o g a t j a :

Részletesebben

Ingyenes. II. évfolyam, 1. szám 2008. január 18. Ceglédi. Gyökerestõl. felforgatni. vagy korrekcióval folytatni? 3. oldal

Ingyenes. II. évfolyam, 1. szám 2008. január 18. Ceglédi. Gyökerestõl. felforgatni. vagy korrekcióval folytatni? 3. oldal Ingyenes Ceglédi II. évfolyam, 1. szám 2008. január 18. P A N O R Á M A Gyökerestõl felforgatni vagy korrekcióval folytatni? 3. oldal I S K O L A A J Á N L Ó M E L L É K L E T T E L 1 9-3 6. O L D A L

Részletesebben

A Magyar Tudomány Ünnepén

A Magyar Tudomány Ünnepén V. évfolyam, 22. szám 2011. november 4. P A N O R Á M A ANNO 2007 panorama-online.hu A Magyar Tudomány Ünnepén P A N O R Á M A Címlap 3 Kiadó: Panoráma Média Kft. 2700 Cegléd, Csalogány u. 3. Tel/Fax.:

Részletesebben

Ceglédi. Ingyenes P A N O R Á M A FŰTÉS- FÜRDŐSZOBA- BARKÁCS SZAKÁRUHÁZ. IV. évfolyam, 7. szám 2010. április 9. cegledipanorama.hu ANNO 2007.

Ceglédi. Ingyenes P A N O R Á M A FŰTÉS- FÜRDŐSZOBA- BARKÁCS SZAKÁRUHÁZ. IV. évfolyam, 7. szám 2010. április 9. cegledipanorama.hu ANNO 2007. Ingyenes Ceglédi IV. évfolyam, 7. szám 2010. április 9. P A N O R Á M A cegledipanorama.hu ANNO 2007 NEGYEDI A l a p m e g j e l e n é s é t k i e m e l t e n t á m o g a t j a : FŰTÉS- FÜRDŐSZOBA- BARKÁCS

Részletesebben

Ingyenes. II. évfolyam, 20. szám 2008. október 10. Ceglédi ANNO 2007

Ingyenes. II. évfolyam, 20. szám 2008. október 10. Ceglédi ANNO 2007 Ingyenes Ceglédi II. évfolyam, 20. szám 2008. október 10. P A N O R Á M A ANNO 2007 C I V I L M E L L É K L E T 2 1-2 7. O L D A L Ajánló Májer Tibi célja az olimpia... 18 Az önkormányzati iskolákért...30

Részletesebben

Csemői Virágünnep CSEMŐI FALUNAP. 2015. július 4.

Csemői Virágünnep CSEMŐI FALUNAP. 2015. július 4. lyam, 13. szám IX. évfo 2015. július 3. P ce A g le dip N a n or a O ma.h u R Csemői Virágünnep CSEMŐI FALUNAP 2015. július 4. Á M anno 2007 A STÍLUS, DIZÁJN, KARAKTER ÚJ MAZDA2 Az új Mazda2 kompakt, mégis

Részletesebben

Bevezetõ. Lapunk megjelenését támogatja:

Bevezetõ. Lapunk megjelenését támogatja: VIII. évfolyam, 5. szám 2014. március 14. P A A N O R Á M P A A N O Kiadó: Panoráma Média Kft. 2700 Cegléd, Csalogány u. 3. Tel/Fax.: (53) 312-038 info@cegledipanorama.hu cegledipanorama.hu Lapunk megjelenését

Részletesebben

Ingyenes. II. évfolyam, 23. szám 2008. november 21. Ceglédi ANNO 2007. Mit kapnak karácsonyra? 3. oldal

Ingyenes. II. évfolyam, 23. szám 2008. november 21. Ceglédi ANNO 2007. Mit kapnak karácsonyra? 3. oldal Ingyenes Ceglédi II. évfolyam, 23. szám 2008. november 21. P A N O R Á M A ANNO 2007 Mit kapnak karácsonyra? 3. oldal minden raktárkészleten levõ Zalakerámia mázas gres burkolólapot! S hogy a jó kedv is

Részletesebben

Sport- és Egészségnap

Sport- és Egészségnap VII. évfolyam, 5. szám 2013. március 8. P A A N cegledipanorama.hu O R Á M anno 2007 Sport- és Egészségnap 2013.03.16. Cegléd, Városi Sportcsarnok és környéke P A A N O Kiadó: Panoráma Média Kft. 2700

Részletesebben

Ceglédi. az eredeti P A N O R Á M A. V. évfolyam, 5. szám 2011. március 11. panorama-online.hu ANNO 2007

Ceglédi. az eredeti P A N O R Á M A. V. évfolyam, 5. szám 2011. március 11. panorama-online.hu ANNO 2007 az eredeti Ceglédi V. évfolyam, 5. szám 2011. március 11. P A N O R Á M A panorama-online.hu ANNO 2007 Ceglédi P A N O R Á M A Címlap 5 Kiadó: Panoráma Média Kft. 2700 Cegléd, Csalogány u. 3. Tel/Fax.:

Részletesebben

Bevezetõ. Lapunk megjelenését támogatja:

Bevezetõ. Lapunk megjelenését támogatja: VII. évfolyam, 6. szám 2013. március 22. P A A N cegledipanorama.hu O R Á M anno 2007 P A A N O R Á M Bevezetõ Kiadó: Panoráma Média Kft. 2700 Cegléd, Csalogány u. 3. Tel/Fax.: (53) 312-038 info@cegledipanorama.hu

Részletesebben

Legyen a szívünk szívügyünk!

Legyen a szívünk szívügyünk! IX. évfolyam, 5. szám 2015. március 13. P A A N O R Á M cegledipanorama.huanno 2007 Legyen a szívünk szívügyünk! ADOMÁNYGYŰJTŐ AKCIÓ a ceglédi Toldy Ferenc Kórház Kardiológiai Osztálya javára! 2015. március

Részletesebben

ÚJPESTI NAPLÓ. Klaudia a japánok kedvence INGYENES! MEGJELENIK MINDEN HÉTEN!

ÚJPESTI NAPLÓ. Klaudia a japánok kedvence INGYENES! MEGJELENIK MINDEN HÉTEN! INGYENES! MEGJELENIK MINDEN HÉTEN! 2012. november 8., VI. évf., 37. szám ÚJPESTI NAPLÓ ÚJPEST ÖNKORMÁNYZATÁNAK HIVATALOS LAPJA WWW.UJPEST.HU Klaudia a japánok kedvence Az újpesti Kozma Klaudia Japánban

Részletesebben

Ingyenes. II. évfolyam, 4. szám 2008. március 5. Ceglédi. Nem? Igen

Ingyenes. II. évfolyam, 4. szám 2008. március 5. Ceglédi. Nem? Igen Ingyenes Ceglédi II. évfolyam, 4. szám 2008. március 5. P A N O R Á M A E G É S Z S É G Ü G Y I M E L L É K L E T T E L 1 3-1 9. O L D A L Igen Nem? www.toyota.hu Nem hagy cserben. És hidegen. Toyota Corolla.

Részletesebben

Ingyenes. Ceglédi. II. évfolyam, 2. szám 2008. február 1.

Ingyenes. Ceglédi. II. évfolyam, 2. szám 2008. február 1. Ingyenes Ceglédi II. évfolyam, 2. szám 2008. február 1. P A N O R Á M A ALFÖLD ÉTTEREM ÉS SZÁLLODA Cegléd, Szolnoki út 15/a - Tel./Fax: 53/318-645 Elsõ osztályú minõség harmadosztályú árakkal! Közremûködik:

Részletesebben

Üllői. Mire költene, ha képviselő lenne? Ülésteremből jelentjük. A városi könyvtár hírei. Új vezetőségi tag az Üllői SE-nél. Szépkorúak köszöntése Ù

Üllői. Mire költene, ha képviselő lenne? Ülésteremből jelentjük. A városi könyvtár hírei. Új vezetőségi tag az Üllői SE-nél. Szépkorúak köszöntése Ù Árpád-díjasunk Az üllői Árpád Fejedelem Általános Iskola zenetagozata 2013 decemberében ünnepelte indulásának 55. évfordulóját, melyre ünnepi koncerttel és az intézmény saját alapítású elismerésének, az

Részletesebben

Ingyenes. II. évfolyam, 17. szám 2008. augusztus 29. Ceglédi. Tanévkezdés. 2008-ban

Ingyenes. II. évfolyam, 17. szám 2008. augusztus 29. Ceglédi. Tanévkezdés. 2008-ban Ingyenes Ceglédi II. évfolyam, 17. szám 2008. augusztus 29. P A N O R Á M A S P O R T - T O B O R Z Ó M E L L É K L E T T E L 1 7-3 3. O L D A L Tanévkezdés 2008-ban 5 kamrás mûanyag ablakok 1.0 hõszigeteléssel,

Részletesebben

Ceglédi. A Fotográfia Napja. az eredeti P A N O R Á M A FŰTÉS- FÜRDŐSZOBA- BARKÁCS SZAKÁRUHÁZ. IV. évfolyam, 17. szám 2010. augusztus 27.

Ceglédi. A Fotográfia Napja. az eredeti P A N O R Á M A FŰTÉS- FÜRDŐSZOBA- BARKÁCS SZAKÁRUHÁZ. IV. évfolyam, 17. szám 2010. augusztus 27. az eredeti Ceglédi IV. évfolyam, 17. szám 2010. augusztus 27. P A N O R Á M A panorama-online.hu ANNO 2007 A Fotográfia Napja NEGYEDI A l a p m e g j e l e n é s é t k i e m e l t e n t á m o g a t j a

Részletesebben

A tartalomból: Kiskalendárium

A tartalomból: Kiskalendárium A tartalomból: ÜLLÕ VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK LAPJA 2008. MÁRCIUS XVIII. ÉVFOLYAM 3. SZÁM Március 15. 2 Meghívó 3 Üllõi sport 4 Használtautó hírek 5 Ülésterembõl jelentjük 6-7 Kultúra 8-9 Báloztunk 10-11

Részletesebben

PAKSI HÍRNÖK. 100% bankbetét! Bajnokait köszöntötte a város. évi 10% kamat (EBKM 10,43%) a 60 napra lekötött számlabetétekre! Írásunk a 13.

PAKSI HÍRNÖK. 100% bankbetét! Bajnokait köszöntötte a város. évi 10% kamat (EBKM 10,43%) a 60 napra lekötött számlabetétekre! Írásunk a 13. PAKSI HÍRNÖK XVI. ÉVF. 19. SZÁM ALAPÍTVA 1989-BEN 2007. OKTÓBER 5. Bajnokait köszöntötte a város Írásunk a 13. oldalon 100% bankbetét! évi 10% kamat (EBKM 10,43%) a 60 napra lekötött számlabetétekre! PAKS,

Részletesebben

2007. november 16. V. évfolyam 16. szám

2007. november 16. V. évfolyam 16. szám VÁROSI ÚJSÁG 2007. november 16. V. évfolyam 16. szám CMYK Tiltakozás a körmendi vasútállomáson Az önkormányzatok mûködtetnék a Körmend Zalalövõ vasútvonalat November 7-én reggel a vasútassztrájk idején

Részletesebben