II. Ceglédi Menyegzõ Fesztivál

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "II. Ceglédi Menyegzõ Fesztivál"

Átírás

1 VI. évfolyam, 2. szám január 27. P A N O R Á M A ANNO 2007 II. Ceglédi Menyegzõ Fesztivál

2

3 P A N O R Á M A Kiadó: Panoráma Média Kft Cegléd, Csalogány u. 3. Tel/Fax.: (53) panoramainfo@fre .hu panorama-online.hu Lapigazgató: Krizsán Ervin Tel.: (20) Megjelenés: minden páros hét pénteken Következő lapzárta: február 6. hétfő 16 óra Példányszáma: db ISSN Nyomdai munkák: START Nonprofit Kft., Nyíregyháza Felelős vezető: Balogh Zoltán vezérigazgató Címlapkép: Hartyányi Norbert Lapunk megjelenését támogatja: 3 Címlap válság van! zengi a média mindig és mindenhol, de szerencsére nem a házasulandók körében. A tavalyi évre visszaemlékezve nem csökkent jelentősen a lakodalmak száma. Véleményem szerint újra értékké kezd válni a család. A családalapítás, és a gyermekvállalás az az út, ami megalapozza egy társadalom fejlődését, fennmaradását. Sokszor eszembe jut egy nyári történet: Szegeden vőfélykedtem egy sportoló pár lakodalmában. A vacsora előtt épp a magyar Himnusz énekléséhez készülődtünk. A puccos étterem vezetője csodálkozva nézett rám, hogy ez miért kell, hiszen nem sporteseményen vagyunk. Mikor valaki ezt kérdezi, általában azt válaszolom: A magyar lakodalmakban sok helyütt szokás a Himnuszt elénekelni, hiszen egy lakodalom a családalapítás első mozzanata. A házasságból pedig gyermekek születnek, akik a magyarság fennmaradását fogják biztosítani... Azon az estén máshogy vezettem fel a himnusz éneklését. Megkérdeztem az ifjú pártól, hogy mi a legfontosabb egy sportág sikerében. - Pénz, felszerelés, jó edző jöttek a válaszok. - Szerintem az utánpótlás, válaszoltam mert a megfelelő utánpótlás nélkül egyik sportág sem lesz sikeres! A válaszom mindenkit meggyőzött, talán még a marcona szegedi étteremvezetőt is. Szerencsére azonban nem csak Szegeden, hanem Cegléden is köttetnek még házasságok. A házasságkötés után pedig egy jó buliban mulat együtt az ifjú pár a násznéppel. Azonban sok fiatal tanácstalan, hogy mi is kell egy jó lakodalomhoz. Ehhez nyújt segítséget rendezvényünk. Ezen a Valentin-nap előtti szombaton február 11-én 9-17 óráig a Kossuth Étteremben (Cegléd, Rákóczi u. 1.) a házasodni készülő fiatalok személyesen találkozhatnak a ceglédi és környékbeli esküvői szolgáltatókkal. Ennek köszönhetően a házasulandók egy helyen majdnem mindent meg tudnak szervezni a lakodalmukhoz. Azért majdnem, mert vőlegényt és menyasszonyt még nem kínálunk egyelőre TÁBORI LÁSZLÓ vőfély További információ: Tel: 06-20/ , taboril@yahoo.com

4 Hírek Benedek Péter kiállítás A CEGLÉDI ALKOTÓK EGYESÜLETE Képzőművész szekciójának és a Benedek Péter rajzkör tagjainak munkáiból nyílt kiállítás január 20-án a Ceglédi Galériában. A Hommage a' Benedek Péter Az önarckép individuuma címet viselő kiállítás vendégeit Hegedűs Ágota alpolgármester asszony köszöntötte, a kiállítást Kálnoki-Gyöngyössy Márton a Pest Megyei Múzeumok igazgatója nyitotta meg. A tárlat február 4-ig tekinthető meg. Tüntetés a kormány mellett CEGLÉDIEK IS RÉSZT VETTEK a kormány melletti tüntetésen január 21-én. A becslések szerint több százezer ember vett részt a Békemenet Magyarországért névvel meghirdetett megmozduláson. Elhunyt Gyikó Lajos ÉLETÉNEK 80. ÉVÉBEN, SÚLYOS BETEGSÉG következtében elhunyt Gyikó Lajos a Ceglédi Vasutas SE egykori kitűnő labdarúgója től közel húsz éven keresztül volt a tagja CVSE NB II-ben is sikeresen szereplő csapatának. Aktív pályafutását befejezve edzőként tevékenykedett a Nagykörősi Kinizsi és a Ceglédi MEDOSz SE csapatainál. Temetésének időpontjáról később intézkednek. Pál napi csata emlékére ÜNNEPI MEGEMLÉKEZÉSSEL, DÍSZSORTŰZZEL, koszorúzással ünnepelték január 25-én a Bedei csata 163. évfordulóját először az Uránia Moziban, majd a csata helyszínén a Törteli úti Bedei emlékhelynél. A megemlékezés kísérőrendezvénye volt ugyanezen a napon a Dózsa György tér átadása az Öregszőlőben, a Pulzus Szabadidőközpont mellett. Ünnepi műsort adott a Patkós Irma Művészeti Iskola és a kecskeméti Kiskun Huszár és Honvéd Hagyományőr Egyesület.

5 Hírek Előadás a múzeumban KRISZTUS A VALÓDI SZŐLŐTŐ Szőlő és borszimbolika a keresztény művészetben címmel tartott vetítettképes előadást Somos Gyula festőművész január 21-én, szombaton kiállítása helyszínén a Kossuth Múzeumban. A ceglédi művész nagysikerű kiállítása január 14-én nyílt és március 11-éig látogatható. Hiányzik a vastag hótakaró ERŐSÖDIK A MEZŐGAZDÁLKODÓK aggodalma az őszi kalászosok sorsa miatt. Attól tartanak, hogy a búza, az árpa úgy jár, mint sok helyen a repce: elpusztul. Agrometeorológiai értelemben aszályos a tél. A decemberben lehullott eső leszivárgott ugyan a gyökérzónáig, de ez a vízmennyiség csak néhány hétre elég. Ha az elkövetkező hetekben kapnak elegendő vizet az ősziek, tél végéig is erősödnek. Forrás: baon.hu Kép: infocegléd.hu Az év kórházai közt A HÁZIPATIKA.COM IDÉN HETEDSZERRE osztotta ki már hagyományosnak mondható, Az év kórháza elnevezésű díját, amelyet az interneten voksoló betegek szavazatai alapján kaphatott meg a legjobbnak bizonyult intézmény. Tavalyhoz hasonlóan idén is taroltak a vidéki kórházak. A Pest megyei kórházak közül Visegrád, Kistarcsa és Cegléd intézményei érték el a legjobb helyezést, valamennyien az összesített listán az első ötvenben találhatóak. A megyék rangsorában ezek az eredmények a negyedik helyhez segítették Pestet. Beiratkozási akció! január 15. és február 29. közötti beíratkozás esetén az aktuális díjszabás szerinti fo rin tos havidíj helyett a beirat ko zástól számított 6 hó na pig ga ran tált Ft/hó áron járhat hozzánk gyermekével! Információ:

6 Hírek Magyar Kultúra Napja JANUÁR 24-ÉN A KOSSUTH MŰVELŐDÉSI Köz pontban tartotta a város a Magyar Kultúra Napja és a Közművelődésben Dolgozók Napja alkalmából rendezett ünnepséget. Az ünnepségen köszöntőt mondott Földi László, polgármester, majd átadta a Cegléd Város Kultúrájáért kitüntetést Wendler Tibornak, a Táncsics Mihály Általános Iskola és Óvoda magyar-ének szakos tanárának, a Cantate gyermekkórus vezetőjének. Sulikopogtató MEGKEZDŐDÖTT AZ ÁLTALÁNOS ISKOLÁKBAN a beiskolázási szezon. A Szent Kereszt általános iskolában a leendő elsősöknek szóló programot csütörtökönként tartják. A foglalkozásokon játékos formában tanulnak a gyerekek, de lehetőség van ismerkedésre is a tanítókkal és az iskolával. A rendezvényen ünnepi műsort adtak az Erkel Ferenc Zeneiskola tanárai és növendékei. Az esti gálaműsorban Eperjes Károly Kossuthdíjas színművész pódiumestjét láthatták az érdeklődők Széchenyi a harmonikus címmel. MADAI Csavar-Csapágy Kft Cegléd, Kinizsi út 21. Tel: 06-53/ , 06-53/ HORIX Kft Cegléd, Béke u. 30. Tel: 53/ Mob.: 20/ VÉSÉS, MARÁS - FOGAZÁS, KÖSZÖRÜLÉS - ESZTERGÁLÁS - HORIZONT ESZTERGÁLÁS HIDRAULIKA TÖMLÕ GYÁRTÁSA MINDEN GÉPTÍPUSHOZ TELJES MENETTARTOMÁNYBAN. Kossuth a kiállításon PRZUDZIK JÓZSEF FESTŐMŰVÉSZ képeiből rendzett a Duo galéria kiállítást a Hotel Aquarellben. A január 19-én megnyílt tárlaton tájképek, csendéletek között Kossuth Lajos egy távoli császárpárti rokona portréja is látható. Az 1979-ben megörökített balatonföldvári Kossuth rokon ugyanazt a nevet is viseli mint történelmi elődje.

7 Hírek Jazztörténeti előadás JANUÁR 20-ÁN A CEGLÉDI GIMIKLUBBAN tartották a Jazztörténet sok zenével című előadást. Az est meghívott vendégei Pleskonics András (Dr Rock) és Sárik Péter jazz-zongorista voltak. Falumegújítási Díj Borsikerek HÚSZ ÉRMET HOZTAK EL A CEGLÉDI borászok a temerini nemzetközi borversenyről, a hat kategóriában, több mint 600 bor megmérettetéséről. A legeredményesebb a Kökény Családi Borászat volt, 7 arany és 2 ezüstéremmel jutalmazta boraikat a zsűri. Klément György két arany, két ezüstérmet, Molnár Sándor szintén két ezüstöt szerzett. Két kezdő borász Fekete György és Erdődi Péter szintén érmekkel tértek haza. Forrás: CTV A BELÜGYMINISZTER A VIDÉKFEJLESZTÉSI miniszterrel közösen hirdette meg a Magyarországi Falumegújítási Díj pályázatot A jövő nyomában mottóval. A pályázatot meghirdetők célja az volt, hogy felkutassák, díjazzák és ezzel reflektorfénybe állítsák azokat a települési közösségeket, amelyek a mottó szerint kimagasló és példaszerű színvonalon végzik jövőbemutató fejlesztési munkájukat. A Magyarországi Falumegújítási Díj I. helyezését a falufejlesztés legkiemelkedőbb minőségű megvalósításáért 2011-ben Újszilvás szerezte meg. Forrás: ARANYÉR- LÉZERSEBÉSZETI MAGÁNRENDELÉS CEGLÉD, BAJCSY-ZSILINSZKY TÉR 3/A, ORVOSI RENDELŐBEN (A Felszegi úti gyógyszertár mellett) minden csütörtökön ig DR BORBÁS JÓZSEF sebész fõorvos ARANYEREK műtét nélküli végleges, fájdalmatlan ellátása, végbélrák- szűréssel LÉZERES kisműtétek (anyajegyek, sze mölcsök, vírusos növedékek, benőttköröm) VISSZEREK injekciós ellátása Tel.: 20/ , 53/ A Tetz Esztergomban A NAPÚT RAJZISKOLA MEGHÍVÁSÁRA január 13-án az esztergomi Művelődési Házban nyílt tárlata a ceglédi Tetz Művészeti iskolának. A két tanév terméséből válogató kiállítás február 2-áig látható.

8 Hírek Jótékonysági koncert A REFORMÁTUS GYÜLEKEZETI HÁZBAN tartották január 21-én azt a jótékonysági fuvolakoncertet, amelyet Mayer Edit és férje Theodor van der Berg szervezett. A koncert bevételét Farkas Szilvia gyógykezelésére ajánlották fel. A Bécsben tüdőtranszpla táción átesett kislány a Református Általános Iskola diákja. Aki segítséget szeretne felajánlani a családnak az iskolán keresztül továbbra is megteheti. Katolikus iskola bálja SZENT KERESZT KATOLIKUS ÁLTALÁNOS Iskola és Óvoda jótékonysági bálja január 21- én került megrendezésre az Imregi rendezvényházban. A rendezvényt a szülők támogatásával, felajánlásai révén rendezték. A jó hangulatról a Váncsodi Duó gondoskodott. Múzeumbaráti Kör gyűlése JANUÁR 22-ÉN, VASÁRNAP TARTOTTA a Kos suth Múzeumban a Turini Százas Küldöttség Múzeumbaráti Kör a turini út 135. évfordulójára emlékező ünnepi közgyűlését. A jeles alkalommal Gergely János és Kovács Zoltán ceglédi középiskolai tanárok tartottak előadást. A 6200 kilométer Kossuth Lajos nyomában Ceglédi tanárok barangolása a valós és virtuális térben című rendkívül érdekes beszámolóban úti élményeit osztotta meg a hallgatósággal a két pedagógus. Előadásukat bőséges illusztrációval kísérték. A vasárnap délelőtt megható eseményei közé tartozott Józsa Julianna ajándékának átadása. A 99. születésnapjához közeledő hölgy nevében Ottohál Vilmos adta át a Kossuth Múzeumnak a ceglédi százas küldöttség 135. évfordulójára készített vertcsipke képet. A kör valamennyi tagja nevében ezúton köszöni meg a különleges kézimunkát az adományozónak és a kép készítőjének, Szabó Péter - nének a Kossuth Múzeum. dr. Baranyi Klára fõorvos pszichiátriai és pszichoterápiás magánrendelése Cegléd, Magyar u. 14. Kedd - Csütörtök: óra Cegléd, Ady E. u. 16. Hétfõ: Bejelentkezés:

9 Hírek Tragédia a 311-esen ÁROKBA BORULT EGY KISTEHERAUTÓ január 21-én a Ceglédet Újszilvással összekötő 311- es úton, a sofőr a helyszínen meghalt közölte a rendőrség. Az áldozat egy fiatal doktornő volt, aki a ceglédi kórházból indult haza éjszakai orvosi ügyelet ellátása után a családjához. A rendőrségi közlemény szerint a 47 éves hölgy biztonsági öve nem volt bekapcsolva, az autó a jeges úton megcsúszott, majd felborult. A szomorú eset rávilágít az orvosok túlterheltségére is. - Ma már átlagos, hogy egy orvosnak három munkahelyen kell teljesítenie. Van egy főállása, az ügyelet és emellett magánpraxist is folytat, mert csak így tudja eltartani a családját. mutat rá az általános problémákra egy ceglédi orvos. Januári akciók a fürdőben MÁR JANUÁRTÓL AK CIÓKKAL, FELHÍ- VÁSOKKAL indította az idei évet a Ceglédi Termálfürdő. Reklámfotó felhívásukra például olyan közötti jókedvű fürdőlátogatókat keresnek, akik szeretnének 10 alkalmas fürdőbérletet nyerni. A január 31-ig nevük, elérhetőségük megjelölésével és fotójukkal jelentkezők közül kiválasztott nyertest profi fotós által készített képekkel is megjutalmazzák. Az Apartmanparkban szállásakciókkal, és OTP Széchenyi Pihenőkártyával fizetés lehetőségével várják a vendégeket. A Felező keddek is igénybe vehetők, melynek keretében keddenként 1 áráért 2 fürdőbelépőt kapnak a párok. A ceglédi cipõgyár termékeit a PUMA cipõk magyarországi gyártójának hagyományaira építve újra gyártja a HSN Plusz Bt. A régi helyen Cegléd, Fûtõház úti boltunkban várjuk kedves vásárlóinkat megújult termékválasztékunkkal. Újévi koncert JANUÁR 22-ÉN VASÁRNAP A KOSSUTH Művelődési ház színháztermében tartotta meg hagyományos újévi hangversenyét a Ceglédi Fúvószenekar. A koncerten Perneczky Gábor zenekarvezető és Márki Sándor karnagy vezényelt, közreműködött a Patkós Irma Művészeti Iskola és az Abonyi Nosztalgiakórus. Ajánljuk hagyományos sportcipõinket, munkacipõinket, amelyek továbbra is a legjobb minõségű bõrbõl készülnek. A lábegészségügyi, láb kényelmi szempontok határozzák meg termékeink fejlesz té sé nek fõ irányait továbbra is. Boltunkban rendkívül kedvezõ, gyári áron vásárolhatja meg kiváló minõségû termékeinket!

10 ORTOPÉD MAGÁNRENDELÉS DR KISS CSABA Cegléd, Rákóczi út 7. (rendelőintézet) Bejelentkezés: 30/ Városi Birkózónap NAGY SIKERREL ZÁRULT A VÁROSI Sportcsarnokban megrendezett első Ceglédi Városi Birkózónap, amely a Ceglédiek az olimpiáért nevet viselte. Hat iskola 110 tanulója képviseltette magát a rendezvényen. Két korcsoportban, 1-2. osztályosok, és 3-4. osztályosok mérték össze ügyességüket. A viadal a ceglédi szakosztály diák és serdülő versenyzőinek látványos bemutatójával kezdődött. A megnyitón Földi László polgármester és Dr. Hegedűs Csaba a Magyar Birkózó Szövetség elnöke, olimpiai bajnok mondott köszöntőt. Ezután a kötöttfogású válogatott keret tagjai, Módos Péter, Bácsi Péter, Kiss Balázs, Kozák István, Lőrincz Tamás, Lőrincz Viktor, Dajka Zsolt mutatta meg tudását a népes közönség előtt. Természetesen a hatalmas taps és éljenzés sem maradt el, hiszen igazán parádés bemutatót láthattak. A folytatásban ismét a gyermekeké volt a főszerep, akik küzdeni tudásból, lelkesedésből szintén jelesre vizsgáztak. Sok igen ügyes fiút és lányt láthattunk. A rendező RESTART CVSE TS Integrál Birkózószakosztálynak nem titkolt célja volt a rendezvénnyel, hogy utánpótlást toborozzon, lehetőséget adva a gyermekek, sportos életre való neveléséhez, tehetségük kibontakoztatásához, akik talán folytatni fogják Gál József, Reznák János, Lőrincz testvérek és Kozák István sikereit.

11 Megnyitottunk! Önkiszolgáló autómosó Cegléd, Külsõ Kátai u. 3. (a volt Ford szalon mellett) Karcmentes ragyogás Foltmentes száradás Minőségi autóápolás Környezetbarát technológia

12 12 Maradnak a tagdíjak januártól a Ceglédi VSE szakosztályainál nem emelkedtek a tagdíjak. A tavalyi összegek szerint a legolcsóbb sport az ökölvívás, havi 500 Ft-os tagdíjjal, a legdrá gább pedig a fit - ness Ft lehet havonta. Az örömteli hír okairól Horváth Józsefet az egyesület elnökét kérdeztük. alátványsportokat kosárlabda, kézilabda, labdarúgás, vízilabda, hoki kistafírozó kormányzati rendelkezések Cegléden a vízilabdát és a labdarúgó szakosztályt érintik. Tavaly a CVSE-n belüli látványsportágak minden eddiginél nagyobb támogatást kaptak, ami az utánpótlásnevelést nagyban segíti. Hatalmas lendületet adhat ezeknek a sportágaknak ez az intézkedés, mert a legeredményesebb utánpótlás nevelő műhelyek már elveszni látszottak. Az edzők éhbérért dolgoztak egész héten, hétvégéiket pedig a versenyeken töltötték. Most felszerelésben, létesítményben, utaztatásban, szervezésben végre a nyugati versenyszínvonal felé indulunk el. Ezért ezeknél a szakosztályoknál egyértelmű volt, hogy nem emelünk a tagdíjon. De a szülők nehéz helyzetére való tekintettel végül a többi sportágban sem emeltük. Hiszen az a célunk, hogy minél többen engedhessék meg maguknak, hogy sportolhassanak. Gazdaság - Mi a helyzet azokkal a sportágakkal, akik kimaradtak a kedvezményezettek köréből? - Reméljük, hogy a helyi önkormányzat az eddig a látványsportágak finanszírozására szánt összegből más, nem privilegizált sportágakat segít, s ha nem is emel a támogatáson, de legalább szinten tartja. Sajnos a tendencia azt mutatja, az önkormányzat nem segíti törekvésünket, mert a sportra szánt támogatást évről évre csökkenti. Bár az idei költségvetés még nem készült el, a hírek nem túl biztatóak. Pedig a vízilabda és labdarúgó szakosztály vezetőivel meg is állapodtunk, hogy az idei önkormányzati támogatásról lemondunk, azzal, hogy osszák szét azokat a többi sportág között. De ha ezt az összeget elveszik tőlünk, nem lesz miről lemondani. Ez több olimpiai sportágnak is nagy csapás lenne. Például a birkózó szakosztály, melynek versenyzője Lőrincz Tamás minden bizonnyal indul Londonban, az olimpiai reménység felkészítésében minden fillér számít. Mindehhez pedig ne felejtsük el, hogy a helyi sport finanszírozása, vagy annak hiánya szakosztályonként ceglédi gyermeket érint. Cseh herculesi diószén (4800 cal.) Ft/100kg Vékony akác tûzifa Ft/100kg Bükk tûzifa Ft/100kg Vastag akác Ft/100kg Tõzeg brikett kapható! NÉMET BRIKETT KÉSZLETRÕL! ZÖLDHALOM TÜZÉP Csemõ-Zöldhalom, Iskola d / , 06-30/

13 Nem engedték be a ceglédi jelöltet Tavalyi áron parkolunk NEM VÁLTOZNAK IDÉN A PARKOLÁSI díjak Ceg - lé den. nyilatkozta lapunknak Pataki Tibor, a város parkolóit üzemeltető Cepark kft vezetője. - Tavaly év elején nyolc év után először emelkedtek a bérletek díjai és a parkolási tarifa ben az egy utcára vonatkozó parkolási bérlet havi ára marad 4000, az egész városra vonatkozó pedig 6000 forint. Arra vonatkozó kérdésünkre, hogy a zsúfolt belvárosban várható-e a parkolóhelyek számának növekedése, azt a választ kaptuk, hogy a hat éve napirenden lévő parkolóhelybővítés idén sem várható. Üdülési pályázat IDÉN JANUÁR 16-TÓL ÚJRA pályázhatnak a nagycsaládosok is a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány üdülési pályázatára. A nyugdíjasok, a fogyatékossággal élők illetve a szociális és gyermekvédelmi intézmények dolgozóinak szintén írtak ki nyaralási pályázatot, melyet állami üdülőkben lehet igénybe venni. A február 29- ig beadható pályázatokról részletesebb tájékoztatást és adatlapot a Ceglédi Tour - inform irodában is lehet kérni. Szent Imre Gyógyszertár Cegléd, Szent Imre h. u. 22. Tel/Fax: Ny.: H-P: Sz: TÖBB ORSZÁGOS TELEVÍZI- ÓS HÍRCSATORNA, internetes portál lehozta, a január 20- án az Egészségügyi Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének kongresszusán történt botrányt, melynek egyik szemtanúja, szereplője ceglédi orvos, Lerch Ferenc (képünkön). A tisztújító kongresszusra Gaskó István, a Liga Szakszervezeti Szövetség elnöke, Tímár Péter, az EDDSZ Csongrád megyei elnöke és Lerch Fe - renc, akit több szervezet is elnöknek jelölt hiába próbált bejutni, mert az eseményt biztosító őrzővédő szolgálat Cser Ágnes elnök utasítására útjukat állta és dulakodás, lökdösődés alakult ki. - Hiába mentem el, meg sem mérethettem magamat, mert Cser Ágnes kidobóemberei nem engedtek be minket. Mintha egy Rákosi-korszakra emlékeztető paródiában lettem volna, megelevenedett Bacsó Péter Tanú című filmje. Mi természetesen nem kívántunk részt venni a dulakodásban, de valóban elszabadultak az indulatok. Senkit sem engedtek be, akiről tudható volt, hogy nem Cser Ágnesre szavazna, így zárt ajtók mögött megválasztatta magát újra teljesen törvénytelenül ben a bíróság másodfokon is megfosztotta szintén törvénytelenül történő megválasztása után elnöki poziciójától, így most bitorolja az elnökséget. nyilatkozta lapunknak az elnökjelölt Lerch. A továbbiakról szólva elmondta, Gaskó István az ügyészséghez fordult jogorvoslatért. - Éppen most, amikor az orvosok elvándorlása, a hiányos nővérképzés, a bér- és munkakörülmények tekintetében az egészségügy az eddiginél is nehezebb helyzetbe került lenne a legnagyobb szükség az összefogásra, közös érdekképviseletre. Ahhoz, hogy hatékonyan tudjuk képviselni ezeket az érdekeket újra kell szervezni az EDDSZ-t és ehhez új, törvényesen megválasztott vezető kell.

14 14 Megalakult a PÁTRIA Takarék Három, Közép-magyarországi régióban több, mint 50 éve működő takarékszövetkezet egyesülésével, 38 fiókkal, új üzleti modellel alakult meg a PÁTRIA Takarékszövet - kezet. Az új hitelintézet Cegléden is működtet fiókot, az Eötvös tér 6 szám alatt. több, mint 47 milliárd forint mérleg-fő - összeggel és közel 4 milliárd forint saját tőkével, új néven, új szolgáltatásokkal, azonban a megszokott ügyfél cent rikus környezetben szolgálja ki a megnö ve - kedett fogyasztói igényeket a PÁT RIA Takarékszövetkezet, mely három, a Közép-magyarországi régióban több, mint 50 éve működő hitelintézet egyesülésével jött létre. Tulajdonosaik elhatározásából fuzionált a Monor és Vidéke, Pécel és Vidéke, valamint a Dél-Pest Megyei Takarékszövetkezet, így Magyarország legnagyobb fiókhálózatával rendelkező szövetkezeti formában működő hitelintézetévé válik, 14 olyan településen lát el pénzügyi tevékenységet, ahol más szolgáltató nincs jelen. A piacon eddig is meghatározó szereplőként jelenlévő takarékszövetkezetek így tovább erősödnek, stabil hazai tőkével rendelkező, etikus hitelintézetként közel 250 alkalmazottat foglalkoztatva hangsúlyos résztvevői a helyi, térségi munkaerőpiacnak is. A PÁTRIA Takarékszövetkezet elődei a lakossági hitelezésben is jelentős mértékben vállalnak szerepet, így tekintélyes forrást helyeznek ki ügyfeleik, főként a helyi lakosság körében. A megnövekedett ügyfélkör minél színvonalasabb kiszolgálása érdekében számos beruházást eszközöl a takarékszövetkezet, teljes informatikai rendszerének átalakulásával, új termékcsomagok bevezetésével rugalmasan szolgálja ki a helyben gazdálkodók és fogyasztók igényeit. A Közép-magyarországi régióban meghatározó szereplő PÁTRIA Takarékszövetkezet egyik fő célkitűzése azonban jelmondatához, Itthon vagyunk, értéket teremtünk! híven, továbbra is a helyi és térségi társadalmi és környezeti célok támogatása, a megtermelt értékek helyben való szétosztása. A létrejött hitelintézet a működési területén élő lakosságot és vállalkozásokat modern, univerzális kisbankként szeretné kiszolgálni a jövőben is, ÖkoTakarék-ként pedig a térségi zöldgazdaság és a civil szféra fellendüléséhez, a helyi környezetvédelmi beruházások sikereihez járul majd hozzá. PÁTRIA Takarékszövetkezet Ceglédi Fiókja 2700 Cegléd, Eötvös tér 6. Telefon:

15 Hol helyezhetem el biztonságban a megtakarításaimat? Válassza a PÁTRIA Takarékszövetkezetet! * Fix éves kamat és EBKM**: 7,50% 6 hónapra * A PÁTRIA Takarékszövetkezet a Monor és Vidéke, a Pécel és Vidéke, valamint a Dél-Pest Megyei Takarékszövetkezet egyesülésével jött létre január 1-jén. ** Ajánlatunk január 16-tól, visszavonásig él. A 6 hónapos számlalekötésre bárki helyezhet el betétet. A kamat egy futamidőre érvényes. A betét lejáratát követően a tőke és a kamat visszavezetésre kerül a fizetési számlára, esetleges újbóli lekötésre új lekötési megbízást kell adni. Az új lekötésre a hatályos PÁTRIA Lekötött számlák hirdetménye érvényes. Lejárat előtti felmondás esetén a kamat 0 százalék. Kamatadó fizetésre kötelezett ügyfelek esetében a kamatjövedelem után az adó mértéke 16%. Az adót a takarékszövetkezet vonja le és fizeti be. Ceglédi fiók: PÁTRIA Takarékszövetkezet, 2700 Cegléd, Eötvös tér 6. Telefon: (06 53) ,

16 CEGLÉD INGATLAN CENTRUM CEGLÉD, ALKOTMÁNY U. 32. Tel: 53/ ; 20/ Cegléd belvárosában, csendes, nyugodt utcában, folya - matosan újított, 2 szobás klímás, kandallóval is fûthetõ családi ház eladó, vagy kisebb értékû lakásra, családi házra cserélhetõ Cegléden, vagy környékén. (0994) Iá: 11M 2. Cegléd központjában 2006-ban épült 77m 2 -es igényesen kialakított földszinti társasházi lakás, beépített szekré - nyekkel, redõnnyel, riasztóval felszerelten eladó. Parko - lási lehetõség zárt udvarban.(0993) Iá: 16,7M 3. Városközpontban 84 m 2 -es összkomfortos 2 szobás, zuhany zós és kádas fürdõszobával, klímával, riasztóval felszerelt, teraszos családi ház 84 m 2 -es 4 helyiségbõl álló üzlethelyiséggel, szociális helyiséggel, riasztóval, parkolási lehetõ séggel. Beszámítás lehetséges építési telek, üzlethelyiség, családi ház, lakás. (0989) Iá: 23M 4. Cegléden csendes környezetben, a Gubody parktól nem messze, felújítandó családi ház 643 m 2 -es telekkel eladó. (0971) Iá: 7,2M 5. Igényesen kialakított és kompletten felújított 2 szobás gáz - fûtéses lakás alumínium redõnyökkel, nagy erkéllyel. Csere lehetséges Cegléden rendezett jó állapotú családi házra min. 400 m 2 -es telken m 2 -ig. (0960) Iá: 8,8M 6. Állomáshoz közel 58 m 2 -es 2 szoba összkomfortos tégla épületi, gázfûtéses, erkélyes beköltözhetõ állapotban lévõ elsõ emeleti lakás eladó. (0959) Iá: 7,9M 7. Városközponttól nem messze, forgalmas fõút mellett, kétszintes 5+2 félszobás, nappalis, duplakomfortos, kandallóval is fûthetõ, két család részére alkalmas családi ház, vállalkozásnak, kitûnõ állapotú kb. 200 m 2 melléképülettel, fedett színnel, parkosított, rendezett udvarral ÁRON alul SÜRGÕSEN eladó! Lakás beszámítás lehetséges! (0956) Iá: 29M 8. Városközpontban 2,5 szoba+ nappalis amerikai konyhás, riasztós társasházi lakás parkolóval sürgõsen eladó. ÁR MEGEGYEZÉS SZERINT! (0995) 9. Az 5. horgásztónál 2006-ban épült 24 m 2 -es egylégterû, fürdõszobás, fedett teraszos nyaraló, hozzátartozó stéggel eladó. (0942) Iá: Ft Politika Nem lehet más a politika? AZ UTÓBBI HETEK HÍREI KÖZÖTT SZEREPELT, hogy több országos LMP-s politikus távozik a párt parlamenti frakciójából. A párt vezetője Schiffer András is lemondott azzal indokolva döntését, hogy szerinte már nincs meg az LMP önálló politizálásának kellő támogatottsága és az utóbbi napok párton belüli kiszivárogtatásai bizalmi válságot okoztak a frakcióban. Az LMP országos politikai tanácsa olyan határozatot fogadott el korábban, amely egyértelművé teszi: önálló pártként, más szervezettel kötött szövetség nélkül mérettetik meg magukat a következő választásokon, de a frakcióban a Népszabadság szerint többségben vannak azok, akik szélesebbre nyitnák az ajtót a demokratikus pártok felé. - Ez azért bonyolultabb kérdés, mint csupán az a véleménykülönbség, hogy az MSZP-vel vagy nélküle. Emögött más okok állnak. nyilatkozta lapunknak Földi Áron ceglédi LMP-s önkormányzati képviselő. - Az LMP frakció a legkisebb a parlamentben, mindenkinek 3-4-szer többet kell dolgoznia, mint a többi képviselőnek és ebbe jócskán bele is fáradtak. Kaufer Virág és Scheiring Gábor is ilyen okokból mondott le. Mondhatni focinyelven le kell cserélni a fáradt játékosokat, frissekre. Országosan a pártban többségében vannak azok, akik nem akarnak együttműködni senkivel, hanem önállóan, külön pólusképző erőként szeretnénk megjelenni. Földi Áron önmagát is az együttműködést ellenzők táborához sorolja.

17 Ceglédi járás ORSZÁGOSAN 168, PEST MEGYÉBEN 15 járás lesz január 1-től, ha az Országgyűlés elfogadja az erről szóló törvényt a tervek szerint februárban. tudható meg az MTI közleményéből. A javaslat szerint a mintegy 1,2 millió lakosú Pest megye legnagyobb területű járásai közé tartozik majd a ceglédi, a nagykátai, a dabasi és a váci. A ceglédi lakosú majdani járáshoz 14 a jelenleg Dél-Pest Megyei Kistérségbe sorolt települést csatolnának. A következőket: Abony, Albertirsa, Cegléd, Ceglédbercel, Csemő, Dán szentmiklós, Jászkarajenő, Kocsér, Kőrös tetét len, Mikebuda, Nagykőrös, Nyársapát, Tápió szőlős, Törtel, Újszilvás. A kormányhivatalok járási hivatalainak legfontosabb feladata a megyeinél alacsonyabb szinten intézendő államigazgatási feladatok ellátása lesz, minden magyarországi állampolgár számára elérhető közelségben és magas minőségben. A nagykőrösi Heti Hírek-ben László Ferenc Nagykőrös = Cegléd-Alsó? című írásában fejti ki véleményét a javaslatról. A járások előnyeit, hátrányait sokan taglalták már, de azzal nehéz lenne vitatkozni, hogy Nagykőrös számára nem volt túlságosan előnyös a mesterségesen fejlesztett Cegléd melletti másodhegedűs szerep. A Fidesz megalázó módon ismét Cegléd-Alsót csinál belőlünk, immáron teljesen hivatalosan, közigazgatásilag is. Cegléd korábban is volt járási székhely 1950-től 1983 végéig, a járási rendszer megszűntetéséig. Önkormányzati ülés JANUÁR 19-ÉN, CSÜTÖRTÖKÖN a munkaterv szerint ülésezett a ceglédi képviselőtestület. Első napirendként az önkormányzat december 31-i állapot szerinti pénzügyi helyzetét tárgyalták meg. Elhangzott, hogy a gazdasági nehézségek ellenére nem lett roszszabb a gazdálkodás az előző évitől, pedig a kamat mellett, már a százmilliós tőketörlesztést is fizetni kellett a Cegléd 2007 kötvénykibocsátás után. szól az önkormányzat sajtóközleménye. Az önkormányzatnak nincsenek 60 napon túli kifizetetlen számlái. A helyi adóbevételek a tervezethez képest 95%-ban, az iparűzési adó bevételek 99%- ban teljesültek. A képviselők többek között döntöttek a Toldy Ferenc Kórház lejárt folyószámla hitelével kapcsolatban önkormányzati ingatlanfedezet biztosításáról és jóváhagyták a város Közbeszerzési Szabályzatát. KIVÁLÓ BEFEKTETÉS VAGY ALKALMI VÉTEL KEVÉS ÖNERÕVEL! Városközpontban új építésû 6 lakásos társasházban még 3 lakás eladó 40-50% befizetéssel kamatmentes részletre! Érd: Cegléd Ingatlan Centrum Tel: 53/ ;

18 Az oldal megjelenését a Túri Poliklinika támogatja. Cegléd, Ady Endre u. 16. Tel.: 53/ Suli Az új oktatási törvényről A sokat vitatott, többször átdolgozott, végül decemberében elfogadott nemzeti köznevelési törvény legjelentősebb változásait hatálybalépésük időrendjében az alábbiakban foglaljuk össze. ez év szeptember elsejétől a gyermek abban az évben, amelynek augusztus 31. napjáig a hatodik életévét betölti, vagy az azt követő évben válik tankötelessé. Az a gyermek, akinek esetében szakértői bizottság javasolja, további egy nevelési évig az óvodába járhat. A tanköteles kor leszállítása ellenére, az állam továbbra is biztosítja a térítésmentes továbbtanulás lehetőségét a 16. életévüket betöltött fiatalok számára az érettségi, illetve az első szakképesítés megszerzéséig. A tanköteles, de általános iskolát elvégezni nem tudó vagy általános iskola elvégzését követően továbbtanulni nem tudó vagy nem akaró tanulók számára a köznevelési Hídprogramok biztosítanak lehetőséget a tanulás folytatására. Ezek a prog ramok egyénre szabott segítséget nyújtanak a tanulóknak a középfokú nevelés-oktatásba, szakképzésbe való bekapcsolódáshoz, vagy a munkába álláshoz, valamint az önálló életkezdéshez szükséges ismeretek megszerzéséhez. A gyermeknek főszabály szerint három éves korától kötelező napi négy órában óvodai foglalkozáson részt venni. A jegyző a szülő kérelmére és az óvodavezető, valamint a védőnő egyetértésével a gyermek ötödik életévének betöltéséig felmentést adhat a kötelező óvodai nevelésben való részvétel alól, ha a gyermek családi körülményei, képességeinek kibontakoztatása, sajátos helyzete indokolja. Az iskola megszervezi a mindennapos testnevelést heti öt órában először első, ötödik, kilencedik évfolyamon január elsejétől főszabály szerint az óvoda kivételével a köznevelési intézmények fenntartója az állam lesz, mely a kormányhivatalokon keresztül gyakorolja a fenntartói jogait szeptembertől felmenő rendszerben a kötelező tanórai foglalkozások része lesz az állami általános iskolában az erkölcstan vagy az e helyett választható hit- és erkölcstan óra. Az általános iskolában 16 óráig tart a nevelésoktatás, igény esetén az iskolának 17 óráig gondoskodnia kell a tanulók felügyeletéről. Az általános iskola egész napos iskolaként is működhet. Az intézményvezető a szülő kérelmére felmenti a tanulót a délutáni egyéb foglalkozások alól, amennyiben az intézmény nem egész napos iskolaként működik január elseje után az érettségi vizsga bizonyítvány kiadásának feltétele 50 óra közösségi szolgálat elvégzésének igazolása. Az érettségi vizsga kötelezően választandó tantárgyainak köre gimnáziumban nem változik. A szakközépiskolában a magyar nyelv és irodalom, történelem, matematika és idegen nyelv mellett az ötödik érettségi tárgy nem a kötelezően választandó vizsgatárgy, hanem a szakközépiskola ágazatának megfelelő szakmai vizsgatárgy. Összeállította: IMRÉNÉ LUKÁCSI ILDIKÓ, a Ceglédi Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola igazgatója

19 Alakformáló torna - Akciós ajánlatunk Valentin nap alkalmából! A zenés torna során Halmi Kata (06-20/ ) aerobic és akrobatika edző vezetésével megtornáztatjuk és átformáljuk azokat a testrészeket, amelyeken leghamarabb látszik egy szelet csoki vagy egy-egy süti elfogyasztása. Has, láb, popsi, problémás testrészek alakítása, szépítése, ruhaméret csökkentés. Alkalmi jegy: 650 Ft/óra. 8x60 perces bérlet ára, februárban: Ft. HELYETT: MOST CSAK Ft TELJES KÖRÛ ESZTÉTIKAI, KOZMETIKAI ÉS HELYREÁLLÍTÓ SEBÉSZET Dr. Lerch Ferenc plasztikai sebész fõorvos 2700 CEGLÉD TOLDY FERENC KÓRHÁZ Plasztikai sebészeti rendelõ - Szerdánként Mobil: dr.lerch@fre .hu Web: Fénymásoláshoz, nyomtatáshoz, faxgépekbe Panasonic A4 80 gr-os papír 890 Ft/cs FALINAPTÁRAKRA 50% ÁRENGEDMÉNY Felszegi Papírbolt Cegléd, Pesti út 60. Érvek a német nyelv mellett KEDVES LEENDŐ ELSŐS TANULÓK SZÜLEI! Önöknek most, a beiratkozáskor kell eldönteniük, melyik idegen nyelvet választják gyermekük számára. A döntés a mai világban nem könnyű, hiszen évek óta az angol nyelvet részesítették sokan előnyben. Ebben a médiának, az oktatáspolitikának nagy szerepe volt. Sokszor hangzott el, hogy a középiskolákban az angol nyelv lesz a kötelező. Szerencsére visszaáll az egyensúly, hiszen az új köznevelési törvény mindkét nyelvet fontosnak tartja. Bárhogyan döntenek is, egy biztos: gyermeküknek a majdani karrierükhöz nem elég egy nyelvet ismerni. Miért ajánlom a német nyelvet első idegen nyelvként? 1. Ha gyermekük a német nyelvvel ismerkedik meg először, később sokkal könnyebben tanul meg más európai nyelvet. 2. A németet sem nehezebb megtanulni, mint az angolt. 3. A német a legelterjedtebb nyelv Euró - pában. 4. Bármerre utazunk, utunk legtöbbször német nyelvterületen visz keresztül. 5. Németország, Ausztria és Svájc Magyar - ország legfontosabb kereskedelmi part - nerei. 6. Németországban, Ausztriában sok magyar kap munkalehetőséget, feltétel minden esetben a német nyelvtudás. 7. A Magyarországra látogató turisták többsége német nyelvterületről származik. 8. Számos szakirodalmat olvashatunk né - metül. Tehát miért is ne tanulhatnánk először a németet? Felelősségteljes döntést kívánok Önöknek! CZINEGE JÓZSEFNÉ német nyelvtanár Szent Kereszt Kat. Ált. Isk. és Óvoda

20 20 Egészség Kevesebb várakozás, több figyelem Cikksorozatunkban már két alkalommal mutattuk be a három éve Cegléden és vonzáskörzetében a mozgásszervi megbetegedések teljeskörű ellátását, diagnosztikus és terápiás kezelését biztosító Osteo Kft. szolgáltatásait. Olvasóink eddig a Rendelőintézet épületében működő egészségügyi szolgáltató bemutatása után a Bemer terápiás szakrendelésről tudhattak meg részleteket. E számunkban a reumatológiai és ortopédiai rendeléseket és az Osteo kft. gyógytorna szolgáltatásait mutatjuk be. DR. TATÁR GYÖNGYI reumatológiai rendelése AJÁNLOM MAGÁNRENDELÉSEMET mindazoknak, akik nem kívánják kivárni sorukat a remuatológiai szakrendelésre, vagy úgy érzik, a rendelőintézeti perces időkeret rövid problémájuk megbeszélésére, kérdéseik megválaszolására. ajánlja a mozgásszervi betegségekkel küzdőknek rendelését Dr. Tatár Gyöngyi. Cserébe várakozásmentességet, fokozott odafigyelést, leleteik postázását, igény szerint vizsgálat után is telefonos konzultációt ígér. A rendelésen az első vizsgálat 5000 Ft, 1 hónapon belüli kontrollvizsgálat Ft-ba kerül. Rendelési idő: hétfő óra, péntek: 8-14 óra, előjegyzés alapján. Magánrendelés: csütörtök óra, csak telefonos bejelentkezés alapján: 06-30/ DR. NÁDAS KATALIN reumatológiai rendelése FONTOSNAK TARTOM A MOZGÁSSZERVI betegségek ízületi gyulladások, kopásos problémák, gerincbántalmak, csontritkulás, lágyrész problémák komplex terápiáját, lehetőleg kevés gyógyszerrel, a fizioterápia (gyógytorna, balneoterápia és fizikoterápia) jótékony hatását is igénybe véve. Igyekszem holisztikus szemlélettel az egész embert és nem csak a betegséget kezelni. Célom, a hatékony terápia, a panaszmentesség elérése. mutatja be néhány mondatban szakmai céljait Nádas doktornő. A részletes kivizsgálást követően a legszakszerűbb ellátásban részesítik a betegeket, szükség esetén akár más szakterületre történő irányítással. A kezelés mellett nagy hangsúlyt kap a megelőzés, valamint az életmód tanács-

21 adás, mely a krónikus betegségben szenvedők számára nagy segítség a gyógyszerek alkalmazása mellett. A doktornő mozgásszervi beteg sé - geken belül kie - melt fi gyelmet fordít a néma járványnak is n e v e z e t t csont ritkulás megelőzésére, kezelésére és a betegek életvezetésére, gondozására. Ennek érdekében havi rendszerességgel működő Csontritkulásos Betegklubot is indított, mely az előbbi célok mellett közösségbe is tömöríti a betegeket. Rendelési idő: Kedd-péntek 8-14 óra. Magánrendelés: Keddi napokon óra Bejelentkezés: DR. KISS CSABA ortopéd-baleseti sebész rendelése SZAKTERÜLETEM A MOZGÁSSZERVI SEBÉSZET, az ortopédiai megbetegedések konzervatív és műtéti ellátása. A mindennapi ortopéd gyakorlat alapján főként az időskori, a csont- és ízületi, vázizom rendszer természetes öregedésével járó degeneratív, közkeletűbben kopásos, meszesedéses kórképeivel találkozom. Hasonló előfordulási aránnyal, ugyanilyen súllyal beszélhetünk a gyermek, illetve pubertáskori tartászavarokról, az ebben az életkorban kialakuló népbetegségnek számító lúdtalp betegségről és annak szövődményeiről is. mutat rá a legsűrűbben előforduló ortopédiai problémákra az ortopéd-baleseti sebész. Dr. Kiss Csaba magánrendelése rendelkezésére áll az ízületi (csípő, térd, boka, láb ) bántalmakban szenvedőknek, a váll-, könyök-, csukló-, kéz, nyak-, hát-, derékproblémákkal küzdőknek, de azoknak is, akiknek baleset utáni panaszaik vannak, esetleg ortopédiai tanácsadásra van szükségük. Magánrendelés: Szerda óra. Bejelentkezés: 06-30/ GYÓGYTORNA SZOLGÁLTATÁSOK A RENDELŐINTÉZET FÖLDSZINTJÉN a gyógytorna rendelőben két gyógytornász áll a betegek rendelkezésére különböző gyógytorna magánszolgáltatásokkal is. Egyéni és csoportos formában is van lehetőség a regenerációra és gyógyulásra. Fontos tudni, hogy a mozgásszervi megbetegedések kialakulása megelőzhető gyógytornával, vagy a már kialakult probléma is kezelhető. Leginkább milyen megbetegedésekben alkalmazható a gyógytorna? Csontritkulás (osteo - prosis), különböző baleseti sérülések, ortopédiai megbetegedések például kopások bármely ízületben és gerincbántalmak esetén. A gyógytorna hasznos lehet még idegrendszeri megbetegedések (szélütés, Parkinson kór), gerincsérv kezelése (Mckenzie terápia) és hanyagtartás, gerincferdülés (Schroth terápia) esetén. Ezen kívül gyerekeknél gerincferdülés, hanyagtartás megelőzésére hátizom erő sítő tornát, középkorú és idősebb korosztálynál a már meglévő mozgásszervi problémák és fájdalom csökkentése, valamint az izomegyensúly visszaállítása, megőrzésére szolgáló tornát is tartanak. A kor előrehaladtával a kialakult tartásproblémák súlyosbodásának megállítása is indokolja a rendszeres gyógytornát. A magántornákat előre megbeszélt időpontban, a csoportosakat keddenként 4 órától tartják. 30 perces egyéni torna 1500, 50 perces egyéni torna 2000 Ft-ba kerül. A csoportos gyógytornáért 700 Ft-ot kell fizetni, a Schroth terápián való részvétel 2000, a McKenzie terápia 3500 Ft. Lehetőség van bérletvásárlásra is. Elérhetőség: Kovács Nóra: , Sugár Szilvia:

22 22 amikor a szülő minőségi időt tölt gyermekével, jelenlétével ajándékozza meg. Ezt üzeni: Egyedülállóan fontos vagy számomra. Szívesen vagyok veled. Ilyenkor a gyermek úgy érzi, ő a legfontosabb anyja vagy apja számára, aki igazán szereti, hiszen kitünteti kizárólagos figyelmével. A minőségi idő azt jelenti, hogy osztatlan figyelmet szentelünk valakinek. Ahhoz, hogy minőségi időt töltsünk gyermekünkkel, figyelembe kell vennünk életkori sajátosságait és a saját fizikai és érzelmi fejlettségi szintjén kell közelednünk hozzá. A csecsemő még bőségesen részesül figyelmünkből, hiszen az etetés, tisztába tevés több órát vesz igénybe, Család Minőségi idő, mint szeretetnyelv Kevesen vannak, akik elmondhatják, hogy mindenre futja az idejükből. Ha minőségi időt akarunk szánni gyermekünkre, akkor le kell mondanunk egyes fontosnak tartott elfoglaltságainkról. amely időt kizárólag csecsemőjének szentel az édesanya. Amikor mászni kezd, fontos, hogy leüljünk mellé a szőnyegre. Legyünk jelen akkor is, amikor járni tanul. Szeretetteljes biztatásunk kitartásra fogja ösztönözni és nagy öröm lesz, ha együtt éljük át első önálló lépéseit. De ne hagyjuk magára a homokozóban sem, hiszen a homokkal való játékot is tanulni kell és tanítsuk meg labdázni is. Sokszor leírtam már és nem győzöm elégszer hangsúlyozni, hogy a gyermek sok mindent utánozva tanul. Egyetlen gyerek sem úgy születik, hogy bármilyen tevékenységet profi módon tud végezni. Rajtunk felnőtteken múlik, hogy mit és hogyan tanítunk meg gyermekünknek. Mindenképpen nagyon fontos, hogy kísérjük figyelmünkkel mindenkor, amikor kitágul a világa, és óvodába, iskolába, külön órákra, társaságba kezd járni. A minőségi idő lényege mindenkor az EGYÜTTLÉT. A szülő osztatlan figyelme nélkülözhetetlen. A legmeghittebb együttlétekre otthon kerülhet sor, hiszen ott nem zavar senki. Nem könnyű ilyen alkalmakat teremteni, de tekintsük ezt olyan befektetésnek, amely a jövőben bőségesen megtérül: gyermekünk életében, jövőjében, hiszen egyre több és erőteljesebb hatások érik családon kívül. Minden gyereknek szüksége van arra a belső megerősítésre, amit az együtt töltött idő és a rájuk fordított figyelmünk jelent. A minőségi időről még a következő számban is szó lesz. Addig is töltsenek együtt minél több időt gyermekeikkel! HORTINÉ MÁRKUS ZSUZSANNA tanítónő

23 Színező Január Hideg, fagyos január, Széllel és sok hóval, Nem számolhatsz ilyenkor, A nyári, meleg jóval. Más öröm kell télen neked, Ezért ne is bánkódj, Felvidít a síelés, Korcsolya és szánkó. Vers és illusztráció: Kis Erzsébet Akciós, kifutó függönyök akár 50% engedménnyel! F Ü G G Ö N Y S Z A L O N Cegléd, Bercsényi utca 15. Nyitva: hétfõtõl péntekig Ecseri Cecília - Tel.:

24 24 aszervező ezúttal is a Városi Könyvtár dolgozója, az immár nyugdíjas Molnárné Vida Anna volt. A hajnali indulás a távolság miatt volt szükséges, a busz először Nyírbátorban állt meg. Itt rövid történelmi séta következett. Megnéztük a páratlanul gazdag minorita templomot, a református templomot a 30 méteres fa harangtoronnyal és a Báthory kastélyt. A következő állomás Vaján, a Vay család gyönyörűen felújított egykori kastélyánál volt. Áthaladva a bereg kapuján Vásárosnaményon, megérkeztünk Tákosra, ahol Erzsike néni mesélt ízesen a paticsfalú, tenyérnyi és meseszép templomról. Innét a közeli csarodai templomhoz gurultunk, ahol Piroska várt bennünket, és a freskókon a mosolygó szentek. Alkonyatkor Beregdarócon Civil Tisztelgés Kölcsey előtt Maroknyi ceglédi indult útnak január 21-én, az ország keleti szegletébe. Nem először kerekedett fel a Kárpáti Aurél Irodalmi Asztaltársaság a Magyar Kultúra Ünnepén, meglátogatni Szatmárcsekét, megkoszorúzni Kölcsey Ferenc síremlékét. Sutkáné Erzsike népi iparművész beregi keresztszemes hímzései kiállítását néztük meg. Erzsike falusi vendéglátó is, így nála költöttük el a bográcsgulyás vacsorát. Az estebéd után még fel kellett kerekedni és a kisbusz Tarpára vitte a csoportot a Kurucz panzióba. Ébredéskor volt nagy csodálkozás, 20 centis hó lepte el a vidéket, meseszéppé varázsolva a tájat. Reggeli után Nagyaron keresztül Szat - márcsekére érkeztünk. 11 órakor kezdődött a Magyar Kultúra napi országos ünnepség, a református templomban, megemlékezve arról, hogy a szatmárcsekei magányában élő Kölcsey 189 éve, január 22-én fejezte be nemzeti imádságunkat. Az ökomenikus istentiszteleten az igét Beer Miklós katolikus és Bölcskei Gusztáv református püspök hirdette. Orgonán közreműködött Varnus Xavér, a

25 A z a k c i ó k k o m p l e t t s z e m ü v e g v á s á r l á s k o r é r v é n y e s e k. A z a k c i ó k a k é s z l e t e r e j é i g v e h e t õ k i g é n y b e. karéneket a debreceni Canticum Novum kamarakórus szolgáltatta. Az ünnepi beszédet Sebestyén Márta, Kossuth díjas énekművész mondta el, majd énekével gyönyörködtette a hallgatóságát. A Kölcsey Társaság ez alkalommal tüntette ki Kölcsey-díjjal az énekművészt. Himnuszunk Csikos Sándor debreceni színművész tolmácsolásában hangzott el. Ezek után Kölcsey sírját koszorúzta meg számos hazai és határon túli küldöttség. Számunkra felemelő volt, amikor a mi koszorúnkat Paskó Istvánné és Kecskeméti András helyezte el a költő sírján. Itt alkalmunk volt megismerni Szatmárcseke temetőjének híres, csónak alakú fejfáit is. A Művelődési Házban szerény fogadással vendégelték meg a delegátusokat. A helyiek elismeréssel szóltak a Ceglédről odafáradókról, megköszönték, hogy velük emlékeztünk. A hazaút még megállított bennünket Túristvándin, itt Pogány Károly megmutatta a 18. századi működőképes vízimalmot, ami igazi múltidéző élmény volt a 28 embernek. A két nap folyamán a tájegység jellemző kézműves termékeit, a hímzést, a pálinkát, a szilvalekvárt több helyen be tudták szerezni útitársaink, hogy emlékül vásárfiát is hozhassunk az itthoniaknak. Fejet hajtottunk nemzeti imádságunk megfogalmazója, Kölcsey Ferenc előtt, megtapasztaltuk együvétartozásunkat miközben a Tisza túloldalán Ukrajna, keletre tekintve Románia magyar lakta tájaira láttunk át felejthetetlen szépségű templomokat, néprajzi értékeket nézhettünk meg, és a hagyományápolásból, valamint vendéglátásból is pozitív leckét kaptunk. Köszönet a vendéglátóknak és köszönet Annának a sikeres szervezésért. KÁROLY TAMÁS

26 26 a A lexikon hideg tél miatt hónapokra beszorultunk a fűtött szobába. Nosztalgiával emlékezünk vissza a nyári nagy fagyizásokra, kirándulásokra, a kert - ben oly szívesen töltött napokra. A tél nem azt jelenti, hogy összetett kézzel üljünk a kandalló, a tévé meg a számítógép mellett, ezt az időt kell felhasználni olvasásra, varrásra, kézimunkázásra, baráti beszélgetésekre, borozgatásra, jó disznótoros összejövetelekre, a virágos- és konyhakert megtervezésére, (a balkonra is lehet kiadáscsökkentő kertet varázsolni) a szekrények, fiókok rendezgetésére, a selejtezésre. Pakolgatás közben óhatatlanul is kezünkbe kerülnek régi idők emlékeit őrző újságok, levelek, fényképek. Ilyenkor le kell ülni és engedni, hogy az emlékek hatalmukba kerítsenek bennünket, gondolataink útra keljenek. Csodálatosan jó érzés belelapozni a hajdan olvasott ifjúsági regényekbe, a verses kötetekbe különösen, ha még néhány vers könyv nélkül is megy, no meg a lexikonokba. A lexikonok súlyuk miatt nehezebben kezelhetőek. Az egyik ki is esett a kezemből, az asztalra huppanva az e betűnél nyílt ki... emancipáció, embargó, ember... Ember ennél a szónál leragadtam. Olvasom: Az ember a Föld élővilágának szellemileg legfejlettebb tagja. A közösen végzett munka, a tagolt beszéd és gondolkodás jellemzi, képes a világ megismerésére... Tovább már nem olvastam. A lexikon az embert azokkal az eredményekkel méri, amit a két lábon járás kezdetétől a jelenkorig ért el az egyedfejlődés során. De hogy is van ez? Az élővilág szellemileg legfejlettebb tagja megalkotta a világ hét csodáját, óriási mennyiségű tudást halmozott fel, nagy felfedezéseket Gondolat tett, a betegségek magas szintű gyógyítására lett képes, a technikát elképesztő szintre fejlesztette, meghódította a világűrt és sokáig lehetne még az elért eredményeket sorolni. De az élővilág szellemileg legfejlettebb tagja képes háborút szítani, ölni, hazudni, rabolni, elvárni, hogy más dolgozzon, gondolkodjon helyette és gondoskodjon róla, a természetet katasztrofálisan károsítani, emberhez nem méltó életmódot folytatni is képes. És sokáig lehetne még sorolni az e téren elért eredményeket. Hosszasan kavargott a fejemben, ez valahogy nem passzol a lexikonban olvasottakkal. Egyszer csak eszembe jutott a haleszi Sándor bácsi mondása: Hát iljen is van, meg oljan is van! Azt hiszem ez a rövid és tökéletes meghatározás az emberről. Mára elég volt, holnap varrós nap következik. BOROS DÁNELNÉ Az egyetlen ceglédi Csillár és lámpabolt Cegléd Árpád u 29-ben Tegye hangulatossá a VALENTIN NAPot! Ajándékozzon, vagy lepje meg magát A HANGULAT FÉNYÉVEL!!! Kerámia lámpáink, álló lámpáink kiemelt AKCIÓS áron vásárolhatja meg! És, hogy még meghittebbé va rázsoljuk ezt a napot, gyertyáinkra és gyertya tartóinkra 20% kedvez ményt adunk! Továbbá minden termékre 10%kedvezmény van a kész leten lévõ lámpákból, aján - déktárgyakból feb ruár 28-ig. Vásárlási utalvány kapható! igazfenykft@gmail.com - 30/

27 Ökumené Igazából szerintem senki nem érti azt a szót, hogy ökumenikus. Vagy ha érti, akkor nagyon gyakran félreérti. De nem baj, mert lehet, hogy nem kell nem keresztyénnek lenni ahhoz, hogy félreértsük, megteszik ezt gyakran a különböző felekezetek vezetői, teológusai is. De az is lehet, hogy én értem félre. EGYház 27 ateológián még nem értettem, hogy miért kell megtanulni misszio ló - giából a különböző nagy, felekezetek közötti találkozók időpontját és témáját, ami az ökumené alapját képezték. Manapság már értem. Akkor más kontinenseknek volt szükségük a hiteles keresztyén bizonyságtételre, ma inkább itt Európában kell az Isten nélkül élő embereknek elmondani azt, hogy mit veszítenek Krisztus ismerete híján. Ezt a Krisztus-hívő gyülekezetek igyekszenek is a maguk hatáskörén belül a lehető leghatékonyabban átadni. Akarva-akaratlanul mindig ki kell lépni a ház kapuján. Ott is szólni kell, ahol nem ismernek minket, olyanok is hallgatnak és olvasnak, mint ahogy most is akik nem tartoznak közénk. És ezt nem mindegy, hogyan tesszük. Hiszem, hogy Jézus azt szeretné, hogy mindenki hozzá tartozzon. Mi reformátusok is hozzá tartozunk, mind a három gyülekezetben. Ahogy a római katolikus, evangélikus, pünkösdi és baptista gyülekezetek tagjai is. Most csak azért őket soroltam, mert a legutóbbi ökumenikus héten ezekben a gyülekezetekben jöttünk össze, de ezen kívül sok keresztyén felekezetben élnek Krisztusban élő életek. Lehet az metodista, ortodox, anglikán vagy az Evangéliumi Szabadegyházak Szövetsége valamelyik gyülekezetének tagja, velünk együtt vallja, hogy ő is örök életet nyert Krisztusban. Remélem mi is mindannyian ezért voltunk együtt a múlt héten. Mert ha nem, akkor esetleg mi is félreérthettük a dolgot. Ha pedig ezért voltunk együtt, akkor olyan jóbizonyságot szereztünk azoknak, akik nem voltak ott, hogy talán mások is kedvet kaphatnak hozzá. Nem vagyunk tökéletesek. Van, amit nem jól csinálunk, van, amit nem is teszünk. De valaki egyszer azt mondta, hogy ha egyszer megtapasztaljuk azt, hogy milyen magasra tud emelni minket Jézus lelke, akkor a saját problémáink amik addig olyan nagynak tűntek úgy eltörpülnek, mint a repülőn magasba emelkedő ember szeme előtt a földön nagynak látszó magas épületek. Sokan szeretnének vallásháborúzni, még többen szeretnék kívülről, ha a keresztyének nem értenének egyet. Nincs nehéz dolguk, mert gyakran elég önzőek, kirekesztőek, büszkék és irigyek vagyunk ahhoz, hogy ebbe a csapdába simán belesétáljunk. Ráadásul az új egyházügyi törvény a rosszindulatnak nagyon sok alapot ad. De ha komolyan gondoljuk Jézussal ezt a dolgot, akkor ez nem fog eltántorítani attól, hogy továbbra is szeressük egymást és mindazokat, akiket még nem tudunk, de akarunk és majd fogunk szeretni. Jövőre ismét találkozunk. HÁNKA LEVENTE

28 28 História A kolozsvári egyetem professzora A ceglédi csizmadiamester, Závodszky Károly és felesége, Klátik Karolina február 13-án született kisfiát Zámolyi József evangélikus lelkész három nappal később keresztelte ugyancsak Károly névre. Csízy Pál városi orvos, Gyetvay Sámuel kalapos, Vosgyár Pál csizmadia és feleségeik álltak a gyermek mellett. aharmadik keresztelő volt abban az évben. Hídvégi Lajos úgy tudja, (1) hogy az édesanyja, egy ceglédi szűcsmester lánya, népi költő volt, verses köszöntőket írt. Károly felcseperedvén az egyre erősödő, szép iskolai könyvtárat létrehozó evangélikus iskolában végzett hat osztályt, a régi Árpád tér mögött. Akkor még csak egytanítós volt, gyermek is ült a tanteremben. Szülei úgy gondolták, legyen ő is csizmadia, ám a pesti, Kálvin téri inasság nem volt kedvére, a könyvek jobban érdekelték a bőröknél. Elmehetett a szarvasi evangélikus gimnáziumba, ahol 1869-ben érettségizett. Jogásznak készült. Ám a fiatal, 24 éves joghallgató 1872-ben olyan nagyszerű irodalmi tanulmánynyal rukkolt elő Bessenyei Györgyről, ráérezve egyben a felvilágosodás kezdetének 100. évfordulójára is, hogy a Kisfaludy Társaság még abban az évben kiadta. Elvégezte a jogot és újságíró lett. Még lapot is alapított, igaz nem sok sikerrel. Závodszky (Széchy) Károly Otthona azzal a céllal indult (1874-ben, megszűnt ben), hogy tisztán csak magyar szerzők műveit közölje, társadalmi és művelődési bajaink megoldó eszméjeként a magyarosodást hirdette, mely nálunk kell, hogy egyfelől állami, másfelől társadalmi eszme legyen. Ez a mi szociális kérdésünk (2) És lám, egy másik név, írói álnév jelenik itt meg! A Bessenyei tanulmány szerzője Závodszky, a későbbi hírlapíró Széchy Károly. Harminc évesen bölcselet-doktori oklevelet szerzett, majd egy kis külhoni tanulmányút: Németország, Olaszország. Münc hen - ben esztétikát tanult. Amikor két év múlva hazatért, életének legmozgalmasabb évtizedei következtek at írtak, akkor nyílt meg a kolozsvári felsőbb leányiskola. Itt kapott rendes tanári állást. De Gerando Antonina, Teleki Emma Párizs ban született lánya volt az első igazgató. Kereszty Orsolya kitűnő doktori disszertációja (3) szerint az igazgató a nők művelődési jogainak egyik harcosa, korának meghatározó neveléstudományi teoretikusa és gyakorlati szakembere volt. Az a nézet uralkodott az új iskolában: ha azt akarják, hogy ifjaink jó alapnevelésben részesüljenek: akkor a legelső teendőnk, hogy művelt anyákat képezzünk. Az új középfokú iskola évenként megjelent Értesítőjében Széchy Károly számtalan tanulmánnyal, értékeléssel jelentkezett. De Kolozsvárott mindenütt jelen volt. Kiállításokat szervezett, előadásokat tar-

29 HOLLÓ ÉS TÁRSA BT. Temetkezési Szolgálat Temetkezési szolgáltatás Cegléd, Pesti út 15., Tel: 53/ Vidéken: Tápiószõlõs, Dózsa Gy. u. 1. Alföldi Józsefné, Tel: 53/ Újszilvás, Alkotmány u. 62. Ledacs-Kiss Imréné, Tel: 53/ Farmos, Széchenyi ul 30. Szécsényi Gáborné, Tel: 53/ Ceglédbercel, Cserõi út 21. Holló Pálné, Tel: 53/ tott, tárlatot vezetett, többször a nemrég még Cegléden élő, polgári iskolai Kacziány Ödön festőművésszel. Kolozsvárott pezseg a kulturális élet. Az Ellenzék c. újság 1881 nyarán hírül adja, hogy Mátyás király emlékére Kolozsvárt felállítandó szobor létesítése érdekében szűkebb körű értekezlet volt az Iparkamara helyiségében. Előkészítő bizottságról döntöttek, melynek tagja lett Széchy Károly, felsőbb leányiskolai tanár. Abban a bizottságban is ott volt, amelyik a 8 pályázatból Fad rusz Jánosnak ítélte az első, a négyezer koronás pályadíjat. Közben számtalan új műve, irodalmi tanulmánya jelent meg, s 1885-től a kolozsvári egyetem magántanára, majd 90-től rendes tanára től esztétikát is tanított, s 1893/94-ben, Brandt József rektorsága idején a bölcsészkar dékánja volt. Szép Ilonka címmel verses regényt írt, Kazin - czy Ferenc levelezéséről, Vajda Péterről, Gva - dányi Józsefről jelentős tanulmányokat készített. A Mátyás szobrot október 12-én avatták föl. Az egyetem, Széchy Károly javaslatára tiszteletbeli doktorrá avatta Fadrusz Jánost! Ebben az évben választották meg Széchy Károlyt az MTA levelező tagjává. Kolozsváron vette feleségül Lorenz Jozep hine-t, aki ismert írónő volt, az Állatok védelme c. lap kiadója, s az egyesület elnöke elején Gyulai Pál helyére, a budapesti egyetem irodalomtörténeti tanszékének élére került. Voltak tanítványai, akik követték őt. Kristóf György el jött utána, hogy bölcsészdoktori munkáját, szigorlatát nála tegye le. A tudós professzor pályája január 3-án derékba tört, beteg szíve örökre megállt. Dr. Kristóf György előadási módszerét így jellemzi: [Széchy áll a katedrán] (4) s egészen nekihevülten, szónoki tűzzel és telt pátosszal szaval. Szavalja a Pannóniai éneket, a Zrínyi Miklós házasságát, a Bessenyei születési évét, sőt szavalta, mikor néhai Halász Ignácot helyettesítette, a finnugor és török ragok közötti különbséget is. Szavalt Széchy mindent és mindenkor. Szavalt, mert rajongott tárgyáért, szavalt, mert amit előadott, nemcsak szerette szenvedéllyel, hanem a legapróbb részletecskéig tudta is. Széchy tüzes szónokiassága s patetikus hanghordozása első percben nem egy hallgatójának hozta mozgásba nevetőizmait. De csak egy pillanatra. Mert a másodikban már mindenki érezte az ő tárgyszeretetének, lelkesedésének nem hazug voltát, hogy a folyton ömlő tartalom hatalmas áradatként borítja el a nevetési ingert. Mindenkinek azonnal tudomásul kellett venni, hogy egy lelkes és nagy tudományú férfiút hallgat, akinek egyénisége teljesen beleolvadt a szaktudományba. Cegléd szülötte volt. [Ezúton köszönöm Péter Zoltán lelkész úr szíves segítségét az anyakönyvi adatok megtalálásában.] DR. SZABÓ ALFRÉD 1) Hidvégi: Závodszky Károly akadémikus emlékére. Ceglédi Hírlap okt ) A magyar irodalom története IV. kötet Bp Akadémiai kiadó. 3) Kereszty Orsolya: A nők középfokú oktatása a kolozsvári községi/állami felsőbb leányiskolában a dualizmus kori Magyarországon. ELTE Doktori disszertáció Bp ) Idézi Gaál György: Kristóf György c. munkájában. Erdélyi Digitális Adattár 2011.

30 SPINDELBAU Gázkészülék szerviz Az év fája a zelnicemeggy 17 éve az Országos Erdészeti Egyesület karöltve az Erdészeti Tudományos Intézettel kiválaszt egy-egy olyan, nálunk honos fafajt, amit indokolt az év fájának minősíteni. A kiválasztottak között szép számmal akadnak a Kárpát-medencében vadon termő gyümölcsfajok is, a vadkörtétől a vadcseresznyéig bezárólag. most a választás a zelnicemeggyre (Padus avium) esett, amelynek közeli rokona két özönfaj, a kései meggyek (Padus serotina és a Padus capuli is), ezek Amerikából származnak. De nem veszélyezteti az év fája termőhelyeit, ugyanis e jövevények inkább száraz, kar - sztosodó hegyvidéki, s alföldi homoki területeken jelentek meg tömegesen, annak ellenére, hogy a XVII-XVIII. század óta háromszor sikertelenül próbálták már nálunk meghonosítani. A zelnicemeggy viszont az Újvilágban lett adventív fafaj. Gyümölcsértéke mindkét fajnak gyenge, viszont faanyaguk igen értékes. A zelnicemeggynek Eurázsiában Skandiná vián át Nagy-Britanniáig, s innen egészen az Amurvidékig terjed az areája. A természetes termőhelye átnyúlik Észak-Afrikába; Marokkó flóratérképe jelzi, hogy az Atlasz-hegységben 2000 m-ig találkozni lehet vele. Szórványos és csoportos megjelenése mindig víz közeli, azaz felszín közeli vízre utaló helyeken várható. Általában a síkvidéki ártéri erdők, vagy a dombés hegyvidéki csermelyek, kis vízfolyások mentén él. Szinte minden esetben a mézgás égerrel (Alnus glutinosa) fordul elő, vannak azonban más fajok is a társaságában, a közönséges lapu (Petasites hybridus) mint ökológiai indikátor, vele egy csoportba tartoznak. Egyben mély, nedves, időnként vízzel borított, tápanyagokban gazdag, humuszos öntés-, agyag-, Kft. Gázkészülékek - Gázkészülék szerviz - Cegléd Tel.: 06-53/ Mobil: 06-20/ olykor hordalék s erdei talajon glej-jelző. A hazai area-térkép nem azt jelenti, hogy az előbbi területeken általános a jelenléte. De valóban megvan a Hanságban, Szigetközben, a Rába mellett, a Vasi- és Zalai-dombvidéken, So mogy - ban és Zalában, a Dunakanyartól Mohácsig a Dunántúlon. Az Északi-középhegységben Cserhát, Börzsöny, Tornai karszt jellemző fafaja, a Körösök mentén és Szeged környékén ugyancsak megél. A Nyírségben csak ültetett fa. A zelnicemeggy a Rosaceae családba tartozik,

31 Kukorica és napraforgó VETÕMAGOK Martonvásári, Szegedi Caussade, KWS, Monsanto, Tradisco Lucerna vetõmag Verko 1100 Ft+áfa 50 kg felett endedmény! Cleopátra zsákos VETÕGUMÓ 175 Ft/kg Minigumók és új tasakos vetõmagok érkeztek A meglévõ készleteknél az ÁFÁt nem emeltük! Gazda Áruház - Cegléd, Külsõ-Kátai út 98. jellegzetes csonthéjas termése van. Nem sokkal a sárgabarack és a mandula után virágzik, egyetlen ültetett fája a Gyümölcskutató Intézet kertjében sok évig szinte mindig május elejére nyílik ki. Számtalan neve ismert a köznyelvben, így a büdöshárs, gyöngyvirágfa, kutyacseresznye, lápi meggy és a májusfa e fajra vonatkozik. A zelnice fatörzse egyenes, sima kérgű, különösen tavasszal könnyen adja a kérgét. Ezért a lehántott kérget különféle szatyrok készítésére is használták. De máskülönben is hasznosítható a kérge. Vizelethajtó, izzasztó, sőt hatásos köszvény és reuma ellen is. Mint a diólevelet, Skandiná - viában ruhafestésre használják. Főleg a finn rokonainknál, a kérgéből gyapjúfestésre alkalmas festéket, illetve narancssárga, barna és szürkésbarna színt tudnak előállítani. A fája rugalmas, akár vékonyabb törzse szerszámnyélnek is való, bár inkább a belső építészetben és a csónakgyártásban használják, mert fája jól hasad, megmunkálható, és szépen is festődik. A lombosodással majdnem egy időben jelennek meg a virágbimbói, amelyben virágból álló virágzatok találhatók. Ennek következtében, elhúzódik a bimbósodástól a virágnyílásig terjedő időszak, hűvösebb időjáráskor a virágkocsányai és a virágzati kocsány rövidebb lesz. Rovarmegporzást igényel, idegen virágportól sem túl jól termékenyül, virágzatonként 5-6 gyümölcs marad. E tekintetben is életrevalóbbak az amerikai rokonfajok, hiszen ivaros úton gyümölcs is beérik egyetlen fürtből és képes sarjadni is (vegetatív hajlam) éve a májusfa-állítás általánosan gyakorolt szokás volt, mivel azonban gyenge az önreprodukciója, veszélyeztetett fajjá vált. Ez akkor is igaz, ha azóta már ritkábban vágják ki ezért, inkább nyírfát, vagy valamelyik nyárfajt használják díszítésre. Ehhez képest az új épületek fő elemeinek felhúzása után szokássá vált a májusfa-állítás; ez mára bármilyen faj lehet. Régen azonban a májusfa megjelenése egy ház kertjében, lányos házat sejtetett, egyben az udvarlásnak egyik kedves módszere volt. Lassan elveszik ez a hagyomány, új szokások lépnek a helyébe, de remélhetően a kései meggy azért nem veszi át a cönológiai szerepét és helyét. Mindamellett a kései meggy faanyaga az Egyesült Államokban egyik virágbiológus vendégem elmondása szerint drágább a bútoriparban, mint bármelyik tölgyféleségé. Azért az ilyen információkat is érdemes tudni, ugyanis annak a fajnak is lehet még nagyobb szerepe, mint ma már van Peruban és Kolumbiában, vagy Dél-Olaszországban: kezd gyümölcsként is elfogadottá válni. ESDÉ

SAJTÓSZEMLE PÁTRIA TAKARÉKSZÖVETKEZET 2012. JANUÁR 5.

SAJTÓSZEMLE PÁTRIA TAKARÉKSZÖVETKEZET 2012. JANUÁR 5. SAJTÓSZEMLE PÁTRIA TAKARÉKSZÖVETKEZET 2012. JANUÁR 5. HVG http://hvg.hu/gazdasag/20120104_patria_takarekszovetkezet http://hvg.hu/cimke/p%c3%a1tria+takar%c3%a9ksz%c3%b6vetkezet Pátria néven egyesült három

Részletesebben

Köznevelési törvény. A hatályba lépés fontosabb dátumai

Köznevelési törvény. A hatályba lépés fontosabb dátumai Köznevelési törvény A hatályba lépés fontosabb dátumai 2012. szeptember 1. Ekkor lép hatályba a nemzeti köznevelésről szóló törvény, de legtöbb intézkedése késleltetve, illetve fokozatosan kerül bevezetésre.

Részletesebben

ISKOLAHÍVOGATÓ FOGLALKOZÁS

ISKOLAHÍVOGATÓ FOGLALKOZÁS ISKOLAHÍVOGATÓ FOGLALKOZÁS Szülők számára tájékoztató Gyermekek számára iskolahívogató foglalkozás Ismerkedés minden tanítóval Hetente, csütörtök 16,30 óra Kertvárosi iskolaválasztó 2017. február 11. Beiratkozás

Részletesebben

Monor város évi I. féléves programtervezete

Monor város évi I. féléves programtervezete Rendezvény időpontja: 2018. január 8. 2018. január 12. 18:00 Rendezvény megnevezése: megnyitója Magócsi Ildikó fotóművész Újévi operett 2018. január 13. Jégvirágtól Borvirágig forralt boros túra 2018.

Részletesebben

Bernáth Kálmán Református Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskola. felvételi tájékoztató

Bernáth Kálmán Református Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskola. felvételi tájékoztató Bernáth Kálmán Református Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskola felvételi tájékoztató 2016/2017 BEMUTATKOZÁS Iskolánkban 60 év óta folyik kereskedelmi és vendéglátóipari szakemberek képzése.

Részletesebben

SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK ANGOL NYELVBŐL

SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK ANGOL NYELVBŐL SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK ANGOL NYELVBŐL Az érettségi vizsga tartalmi részét az alább felsorolt témakörök képezik, azaz a feladatok minden vizsgarészben tematikusan ezekre épülnek. Ez a lista az érettségi

Részletesebben

A Szülőföldünk, Nádudvar Öröksége és Jövője Alapítvány köszönti Vendégeit alapításának 14. évfordulója alkalmából

A Szülőföldünk, Nádudvar Öröksége és Jövője Alapítvány köszönti Vendégeit alapításának 14. évfordulója alkalmából A Szülőföldünk, Nádudvar Öröksége és Jövője Alapítvány köszönti Vendégeit alapításának 14. évfordulója alkalmából Tájékoztató az Alapítvány elmúlt éves munkájáról 2012. novemberében a 13. születésnap alkalmából

Részletesebben

Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium

Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium Beiskolázási nyílt nap Szülői értekezlet 2018. szeptember 12. Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium Sok szeretettel köszöntjük a kedves Szülőket, Hozzátartozókat, Érdeklődőket!

Részletesebben

Éves beszámoló a TÁMOP A-12/ számú projekthez kapcsolódóan

Éves beszámoló a TÁMOP A-12/ számú projekthez kapcsolódóan Éves beszámoló a TÁMOP-3.3.14A-12/1-2013-102 számú projekthez kapcsolódóan A Jászsági Napsugár Waldorf Óvodáért és Iskoláért Egyesület és a Bíborka Alapfokú Művészeti Iskola a Testvériskolai kapcsolatok

Részletesebben

!"#$ ,"-*"$"$ "-%!$)"%""-%*(. / -&0& 1 -*" ,#*"5,#! 1 A! $ "" $ & B! "" $ '(" $ " " A!% E % D2"% D D

!#$ ,-*$$ -%!$)%-%*(. / -&0& 1 -* ,#*5,#! 1 A! $  $ & B!  $ '( $   A!% E % D2% D D $ % $ & & '(& )'(' +,-./01 ) & 20(3 % & 4( 3 5 $ & 6 7 % )& (%83% 2 ) 5 98..'1 : & % $ $% $ $& 7 % % ; & & % $ ) &<

Részletesebben

Derecskei Zenei Esték

Derecskei Zenei Esték MÁJUS 1. (szombat) 10.00 óra Majális Helyszín: Sárostói Sportpálya Az idén elõször lehetõség lesz támogatói jegy vásárlására is, mellyel a rendezvényt támogathatják. Az támogatói jegy ára 550 Ft. Egy támogatói

Részletesebben

8181 Berhida, Kossuth u. 18. 06/88/455-400 email: kulturhaz@berhida.hu

8181 Berhida, Kossuth u. 18. 06/88/455-400 email: kulturhaz@berhida.hu 8181 Berhida, Kossuth u. 18. 06/88/455-400 email: kulturhaz@berhida.hu Tisztelt Képviselő-testület! Idén 21. alkalommal rendezzük meg a Városnapokat szeptember 13. és 15. között, ahol a legkülönfélébb

Részletesebben

Nagy Előd festő- és éremművész, Nagy Botond fotós. 2012. november 19-én, hétfőn 18 órára. kiállításának megnyitójára

Nagy Előd festő- és éremművész, Nagy Botond fotós. 2012. november 19-én, hétfőn 18 órára. kiállításának megnyitójára A Kozák téri Közösségi Ház és a kiállító tisztelettel meghívja Önt és kedves családját, barátait Nagy Előd festő- és éremművész, valamint fia Nagy Botond fotós kiállításának megnyitójára 2012. november

Részletesebben

Felvételi tájékoztató a 2018/2019-es tanévre

Felvételi tájékoztató a 2018/2019-es tanévre Kanizsay Dorottya Katolikus Gimnázium, Egészségügyi Szakközépiskola és Szakgimnázium OM azonosító: 203262 Felvételi tájékoztató a 2018/2019-es tanévre Felvilágosítás és ügyintézés: 1043 Budapest, Kassai

Részletesebben

Angol nyelv közép- és emelt szintű szóbeli érettségi témakörök 2018

Angol nyelv közép- és emelt szintű szóbeli érettségi témakörök 2018 Angol nyelv közép- és emelt szintű szóbeli érettségi témakörök 2018 Az érettségi vizsga tartalmi részét az alább felsorolt témakörök képezik, azaz a feladatok minden vizsgarészben tematikusan ezekre épülnek.

Részletesebben

ÖNKORMÁNYZATI HÍREK. 2006. június 1.

ÖNKORMÁNYZATI HÍREK. 2006. június 1. C H A VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT LAPJA Nagy László Lázár grafikája XVII. évfolyam 7. szám Cegléd város honlapja: www.cegled.hu Cegléd Város Önkormányzatának Képviselõ-testülete 2006. május 25-én tartotta munkaterv

Részletesebben

Időutazás Dél-Erdélyben a Hunyadiak nyomában

Időutazás Dél-Erdélyben a Hunyadiak nyomában Időutazás Dél-Erdélyben a Hunyadiak nyomában 2016. június elején került sor a Nagymágocsi Hunyadi János és a Vásárosnaményi Petőfi Sándor Általános Iskola tanulmányi kirándulására a Határtalanul program

Részletesebben

Székely Mihály Szakképzo Iskola, Kollégium, Általános Iskola. 5540 Szarvas, Vajda Péter u. 20. www.szvki.hu

Székely Mihály Szakképzo Iskola, Kollégium, Általános Iskola. 5540 Szarvas, Vajda Péter u. 20. www.szvki.hu Székely Mihály Szakképzo Iskola, Kollégium, Általános Iskola 5540 Szarvas, Vajda Péter u. 20. www.szvki.hu Középiskolai beiskolázási és pályaválasztási tájékoztató Nyílt nap: 2013. november 15. 8.00-tól

Részletesebben

KÖZZÉTÉTELI LISTA OKTÓBER 1.

KÖZZÉTÉTELI LISTA OKTÓBER 1. KÖZZÉTÉTELI LISTA 2018. OKTÓBER 1. Aktív pedagógusok munkakör szakképzettség létszám tanító tanító 11 angol műveltségi terület 1 ember- és társadalom műveltségi terület 1 ének műveltségi terület 6 fejlesztő

Részletesebben

A mi iskolánk. Iskolánk közel 700 tanuló közössége

A mi iskolánk. Iskolánk közel 700 tanuló közössége A mi iskolánk Iskolánk közel 700 tanuló közössége A mi iskolánk 24 osztályban nemzetiségi nyelvoktató program 6 tanulócsoportban nemzetiségi kétnyelvű oktatás 2 angol nyelvet oktató általános tantervű

Részletesebben

2700 Cegléd, Rákóczi út 46. tel: (53)-310-934, (53)-500-525 fax:(53)-500-625 E-mail: cklg@cklg.hu www.cklg.hu

2700 Cegléd, Rákóczi út 46. tel: (53)-310-934, (53)-500-525 fax:(53)-500-625 E-mail: cklg@cklg.hu www.cklg.hu Beiskolázási tájékoztató a 2015/2016-os tanévre Ceglédi Kossuth Lajos Gimnázium OM azonosító: 032549 2700 Cegléd, Rákóczi út 46. tel: (53)-310-934, (53)-500-525 fax:(53)-500-625 E-mail: cklg@cklg.hu www.cklg.hu

Részletesebben

MAKÓ VÁROS ALPOLGÁRMESTERÉTŐL FROM THE VICEMAYOR OF MAKÓ

MAKÓ VÁROS ALPOLGÁRMESTERÉTŐL FROM THE VICEMAYOR OF MAKÓ MAKÓ VÁROS ALPOLGÁRMESTERÉTŐL FROM THE VICEMAYOR OF MAKÓ 1/162-1/2015/I. Ea: Varga Erika Tárgy: Czirbus Gábor alpolgármester tájékoztatója az előző ülés óta történt fontosabb tárgyalásokról, eseményekről.

Részletesebben

Gyóni Napok Szeretettel meghívjuk Önt és kedves családját a 2019 évi. GYÓNI NAPOK rendezvénysorozatára y ón Napok

Gyóni Napok Szeretettel meghívjuk Önt és kedves családját a 2019 évi. GYÓNI NAPOK rendezvénysorozatára y ón Napok Gyóni Napok 2019 október 14 27. Gyóni Napok 2019 október 14 27. Szeretettel meghívjuk Önt és kedves családját a 2019 évi. GYÓNI NAPOK rendezvénysorozatára Pálinkásné Balázs Tünde alpolgármester Kőszegi

Részletesebben

A Szülőföldünk, Nádudvar Öröksége és Jövője Alapítvány köszönti látogatóit alapításának 17. évfordulója alkalmából

A Szülőföldünk, Nádudvar Öröksége és Jövője Alapítvány köszönti látogatóit alapításának 17. évfordulója alkalmából A Szülőföldünk, Nádudvar Öröksége és Jövője Alapítvány köszönti látogatóit alapításának 17. évfordulója alkalmából Visszapillantó 2015. november 14 Visszapillantó 2015. november 14 A Debreceni Főnix

Részletesebben

Tájékoztató. a Képviselő-testület két ülése között történt eseményekről, értekezletekről Békés Város Képviselő-testületének április 26-i ülésére

Tájékoztató. a Képviselő-testület két ülése között történt eseményekről, értekezletekről Békés Város Képviselő-testületének április 26-i ülésére Tájékoztató Sorszám: I. a Képviselő-testület két ülése között történt eseményekről, értekezletekről Békés Város Képviselő-testületének 2012. április 26-i ülésére 1. 2012. március 31-én rendezték a Békés

Részletesebben

A Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium felvételt hirdet négy és nyolc évfolyamos gimnáziumi osztályaiba a 2019/2020-as tanévre az alábbiak szerint

A Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium felvételt hirdet négy és nyolc évfolyamos gimnáziumi osztályaiba a 2019/2020-as tanévre az alábbiak szerint A Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium felvételt hirdet négy és nyolc évfolyamos gimnáziumi osztályaiba a 2019/2020-as tanévre az alábbiak szerint A.) Négy évfolyamos gimnázium (Egy osztály általános tantervű)

Részletesebben

KÖZZÉTÉTELI LISTA a nevelési évre

KÖZZÉTÉTELI LISTA a nevelési évre KÖZZÉTÉTELI LISTA a 2017-2018. nevelési évre A 229/2012 (VIII.28.) Korm. rendelet a nemzeti köznevelésről szóló törvény végrehajtásáról 23. -a értelmében az alábbi adatokat tesszük közre: Az óvoda megnevezése

Részletesebben

2017. évi Városi rendezvényterv. 1. sz. melléklet. Ferenczné Fajta Mária. Készítette: I. Nemzeti, állami és önkormányzati ünnepségek

2017. évi Városi rendezvényterv. 1. sz. melléklet. Ferenczné Fajta Mária. Készítette: I. Nemzeti, állami és önkormányzati ünnepségek 1. sz. melléklet 2017. évi Városi rendezvényterv Készítette: Ferenczné Fajta Mária mb. intézményvezető I. Nemzeti, állami és önkormányzati ünnepségek I. Nemzeti és állami ünnepek Március 15. Az 1848/49-es

Részletesebben

Szegedi Baptista Középiskola

Szegedi Baptista Középiskola Szegedi Baptista Középiskola OM azonosító száma: 200917 Cím: 6724 Szeged, Rigó u. 24/D Telefonszám: 20/478-4819, 62/246-062 E-mail: szeged@baptistaoktatas.hu Honlap: www.mffg.hu; szeged.baptistaoktatas.hu

Részletesebben

2011. ÉVI CXC. TÖRVÉNY A NEMZETI KÖZNEVELÉSRŐL

2011. ÉVI CXC. TÖRVÉNY A NEMZETI KÖZNEVELÉSRŐL 2011. ÉVI CXC. TÖRVÉNY A NEMZETI KÖZNEVELÉSRŐL NÉMETHNÉ FÜLÖP TERÉZIA, A GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYEI KORMÁNYHIVATAL OKTATÁSI FŐOSZTÁLYÁNAK FŐOSZTÁLYVEZETŐJE 1 A KÖZNEVELÉS FELADATAI 74. (1) Az állam gondoskodik

Részletesebben

Dunavecse Város Önkormányzat Képviselő Testületének. 2013. évi M U N K A T E R V E

Dunavecse Város Önkormányzat Képviselő Testületének. 2013. évi M U N K A T E R V E Dunavecse Város Önkormányzat Képviselő Testületének 2013. évi M U N K A T E R V E 2013. január 30. (szerda) 15 óra 2.) Javaslat a városi rendezvények, ünnepségek előkészítésére vonatkozó elképzelések pontosítására,

Részletesebben

HAJDÚ-BIHAR MEGYEI PEDAGÓGIAI SZAKSZOLGÁLAT

HAJDÚ-BIHAR MEGYEI PEDAGÓGIAI SZAKSZOLGÁLAT Pályaválasztási Nyílt Napok Hajdú-Bihar Megyében Abigél Alapfokú Művészeti Iskola, Szakközépiskola, Szakgimnázium, Gimnázium és Kollégium Berettyóújfalui SzC Arany János Gimnáziuma, Egészségügyi és Közgazdasági

Részletesebben

NYÍLT NAP MAGYAR MŰHELY ÁMK GIMNÁZIUMA

NYÍLT NAP MAGYAR MŰHELY ÁMK GIMNÁZIUMA NYÍLT NAP 2018. 11. 14. MAGYAR MŰHELY ÁMK GIMNÁZIUMA Milyen célkitűzésekkel jött létre az iskola? Mezőörs és környéke fiataljainak tehetséggondozása Felelősséget vállalni a környezetért és a közösségért

Részletesebben

.a Széchenyi iskoláról

.a Széchenyi iskoláról Negyedikesek írták....a Széchenyi iskoláról 7 éves koromban, szüleimmel azért választottuk ezt az iskolát, mert itt német nyelvet lehet tanulni. Én már óvodás korom óta tanulom a németet, így ragaszkodtunk

Részletesebben

E l ő t e r j e s z t é s. A Humán Erőforrás Bizottság 2015. március 23-i ülésére

E l ő t e r j e s z t é s. A Humán Erőforrás Bizottság 2015. március 23-i ülésére Várpalota Város Önkormányzati Képviselő-testületének Humán Erőforrás Bizottsága 8100 Várpalota, Gárdonyi Géza u. 39. Tel: 592 660. Pf.: 76. fax: 592 676 e-mail: varpalota@varpalota.hu E l ő t e r j e s

Részletesebben

Kossuth Lajos Evangélikus. Általános Iskola ÉS. 2014/2015. munkaterve

Kossuth Lajos Evangélikus. Általános Iskola ÉS. 2014/2015. munkaterve Kossuth Lajos Evangélikus Általános Iskola ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA 2014/2015. munkaterve 1 2014/2015. tanév helyi rendje és munkaterve A tanév szorgalmi rendje: 2014.szeptember 1.(hétfő) - 2015. június

Részletesebben

Beiskolázási információk

Beiskolázási információk Újbudai Teleki Blanka Általános Iskola Teleki-Blanka-Grundschule Beiskolázási információk Ö R Ö K Ö S ÖKOISK LA 2017/2018 A TELEKI Iskolánkban a pedagógiai munka legfőbb célja olyan tartalmas, bensőséges

Részletesebben

Szeptember. 14 péntek 7:45. felvételi tájékoztató iskolánkról leendő 5. és 9. évfolyamos diákjaink szüleinek. 17 hétfő 17:00

Szeptember. 14 péntek 7:45. felvételi tájékoztató iskolánkról leendő 5. és 9. évfolyamos diákjaink szüleinek. 17 hétfő 17:00 Szeptember 2 vasárnap 9:00 tanévnyitó 9:30 Veni Sancte szentmise az 1-4. évfolyamnak 3 hétfő 1. tanítási nap 14:00-17:30 zeneiskolai beiratkozás régi és új hangszeres növendékeknek helyszín: az általános

Részletesebben

Képzési formák. Hatosztályos gimnázium. Négyosztályos gimnázium. Szakközépiskolai képzés

Képzési formák. Hatosztályos gimnázium. Négyosztályos gimnázium. Szakközépiskolai képzés Képzési formák Hatosztályos gimnázium Négyosztályos gimnázium Szakközépiskolai képzés (kertész- és növényvédelmi technikus, bor és pezsgőgyártó technikus 4+1 év) A gimnáziumi képzés eredményei Célja, hogy

Részletesebben

2700 Cegléd, Rákóczi út 46. tel: (53)-310-934, (53)-500-525 fax:(53)-500-625 E-mail: cklg@cklg.hu www.cklg.hu

2700 Cegléd, Rákóczi út 46. tel: (53)-310-934, (53)-500-525 fax:(53)-500-625 E-mail: cklg@cklg.hu www.cklg.hu Beiskolázási tájékoztató a 2016/2017-es tanévre Ceglédi Kossuth Lajos Gimnázium OM azonosító: 032549 Telephely kódja: 001 2700 Cegléd, Rákóczi út 46. tel: (53)-310-934, (53)-500-525 fax:(53)-500-625 E-mail:

Részletesebben

Bizottság keretéből nyújtott támogatások év

Bizottság keretéből nyújtott támogatások év Bizottság keretéből nyújtott támogatások 2016. év Az egyes bizottságok keretéről és az alapítványok pályázati támogatási rendjéről szóló módosított 2/2006. (I.31.) önkormányzati rendelet 8. (6) bekezdése

Részletesebben

DECEMBER 10. (csütörtök) 18 óra. DECEMBER 13. (vasárnap) 19 óra

DECEMBER 10. (csütörtök) 18 óra. DECEMBER 13. (vasárnap) 19 óra Móricz Zsigmond - Kocsák Tibor - Miklós Tibor: Légy jó mindhalálig musical premiere DECEMBER 10. (csütörtök) 18 óra Belépõdíj: 1000 Ft Eisemann Mihály- Szilágyi László ÉN ÉS A KISÖCSÉM zenés bohózat 2

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V ARNÓT KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATI KÉPVISELŐ-TESTÜLETE Arnót, Petőfi S.u.l20. Tel: 46/ 500-740 fax: 46/500-749 e-mail : arnot@arnot.hu Szám: 1/2011. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Arnót község Önkormányzati Képviselő-testületének

Részletesebben

KUKUCSKÁLÓ PROGRAM. Hevesi József Általános Iskola. Alapfokú Művészeti Iskola tanév

KUKUCSKÁLÓ PROGRAM. Hevesi József Általános Iskola. Alapfokú Művészeti Iskola tanév Mottó: Ez az én sulim, legyen a tied is! Jól érzed majd magad, mert itt jó a hangulat, sok barátom van, érdekes programok várnak bennünket. KUKUCSKÁLÓ PROGRAM Hevesi József Általános Iskola és Alapfokú

Részletesebben

Beszámoló a 24 órás sportnapról:

Beszámoló a 24 órás sportnapról: Beszámoló a 24 órás sportnapról: A TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-0236 számú pályázatunk iskolai hagyománnyá tehető eseményei között immár 2. alkalommal rendeztük meg a tanév vége előtti 24 órás sportnapot, amely

Részletesebben

A Szülőföldünk, Nádudvar Öröksége és Jövője Alapítvány köszönti vendégeit alapításának 19. évfordulója alkalmából

A Szülőföldünk, Nádudvar Öröksége és Jövője Alapítvány köszönti vendégeit alapításának 19. évfordulója alkalmából A Szülőföldünk, Nádudvar Öröksége és Jövője Alapítvány köszönti vendégeit alapításának 19. évfordulója alkalmából 2017-ben választott témánk a Háziipari Szövetkezet nádudvari részlege kiállításon és egy

Részletesebben

A 2014/15-ES TANÉV FELADATTERVE 2014. SZEPTEMBER

A 2014/15-ES TANÉV FELADATTERVE 2014. SZEPTEMBER A 2014/15-ES TANÉV FELADATTERVE 2014. SZEPTEMBER 8. osztályok 1. (hétfő) 7.45 ELSŐ TANÍTÁSI NAP 8. (hétfő) 17.00 Szülői értekezlet alsó tagozat 11. (csütörtök) 16.30 Szülői Munkaközösségi értekezlet 15.

Részletesebben

TÁMOP-3.1.7-11/2-2011-0104. Iskola neve Iskola címe Elérhetősége Mikes Kelemen Katolikus Gimnázium és Szakképző Iskola, Általános Iskola és Óvoda

TÁMOP-3.1.7-11/2-2011-0104. Iskola neve Iskola címe Elérhetősége Mikes Kelemen Katolikus Gimnázium és Szakképző Iskola, Általános Iskola és Óvoda 2. sz. melléklet: BEMU Partnerlista 1. Lehetséges partnerintézményi körfeltérképezése A lehetséges partnerek keresését elsősorban Békés megye középiskoláira terjesztettük ki, de minden TÁMOP pályázaton

Részletesebben

A tanév tervezett ütemterve. A 2014/2015. tanév rendje. művészeti iskola. 2014.október 27-től október 31-ig 2014. december 22-től 2015.

A tanév tervezett ütemterve. A 2014/2015. tanév rendje. művészeti iskola. 2014.október 27-től október 31-ig 2014. december 22-től 2015. A tanév tervezett ütemterve A 2014/2015. tanév rendje A tanév első tanítási napja általános iskola művészeti iskola 2014. szeptember 1. A tanév utolsó tanítási napja általános iskola művészeti iskola Az

Részletesebben

Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Weiner Leó Zeneiskola. Különös közzétételi listája

Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Weiner Leó Zeneiskola. Különös közzétételi listája Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Weiner Leó Zeneiskola Különös közzétételi listája Melléklet a 32/2008. (XI.24.) OKM rendelethez, 10. sz. melléklet a 11/1994. (VI. 8.) MKM rendelethez 1. A pedagógusok

Részletesebben

ORSZÁGOS DÖNTŐ SORSOLÁS CSOPORT BEOSZTÁSOKRA. Komárom, Szőnyi Bozsik József Általános Iskola december 23.

ORSZÁGOS DÖNTŐ SORSOLÁS CSOPORT BEOSZTÁSOKRA. Komárom, Szőnyi Bozsik József Általános Iskola december 23. ORSZÁGOS DÖNTŐ SORSOLÁS CSOPORT BEOSZTÁSOKRA Komárom, Szőnyi Bozsik József Általános Iskola 2013. december 23. 1 2013/2014. TANÉVI KISPÁLYÁS FLOORBALL DIÁKOLIMPIA ORSZÁGOS DÖNTŐ Komárom Városi Sportcsarnok,

Részletesebben

FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ. 8. osztályos diákoknak. a 2014/2015-ös tanévre

FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ. 8. osztályos diákoknak. a 2014/2015-ös tanévre FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ 8. osztályos diákoknak a 2014/2015-ös tanévre Magyar Gyula Kertészeti Szakképző Iskola OM azonosító: 035409 Elérhetőségeink: Cím: 1106 Budapest, Maglódi út 8. Telefon: (06-1) 261

Részletesebben

"CSALÁDI HÁTTÉR" felmérés. Balmazújvárosi Veres Péetr Gimnázium és Szakképző Iskola. 9. évfolyama. 2014/2015. tanév

CSALÁDI HÁTTÉR felmérés. Balmazújvárosi Veres Péetr Gimnázium és Szakképző Iskola. 9. évfolyama. 2014/2015. tanév "CSALÁDI HÁTTÉR" felmérés Balmazújvárosi Veres Péetr Gimnázium és Szakképző Iskola 9. évfolyama 214/215. tanév Kérdések - Válaszok - Alapadatok Ssz. Kérdés 9.a 9.b Gimnázium 9.c 9.d 9.e Szakiskola Iskolai

Részletesebben

XXVI. Intézetek, intézmények (1872 ) 1945 2008 214,76 fm

XXVI. Intézetek, intézmények (1872 ) 1945 2008 214,76 fm XXVI. Intézetek, intézmények (1872 ) 1945 2008 214,76 fm N 2 Nagykőrösi Állami Tanítóképző Intézet iratai 1948 1957 0,38 fm N 51 Nagykőrösi Állami Arany János Gimnázium iratai 1948 1967 2,60 fm K 52 Ráckevei

Részletesebben

A 2016/17-ES TANÉV FELADATTERVE

A 2016/17-ES TANÉV FELADATTERVE A 2016/17-ES TANÉV FELADATTERVE AUGUSZTUS 22. alakuló értekezlet 22-23. DIFER mérés 23-31. munkaközösségi szakmai programok, tantermek dekorálása 25. szakmai továbbképzés: Lovasberény 29. tankönyvek átvétele

Részletesebben

Magyar-Lengyel Barátság Napja Rákosmentén

Magyar-Lengyel Barátság Napja Rákosmentén Magyar-Lengyel Barátság Napja Rákosmentén Budapest Főváros XVII. kerület Rákosmente Önkormányzata, Budapest Főváros XVII. kerületi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat és a Rákoshegyi Bartók Zeneház (1174

Részletesebben

A Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja

A Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja A Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja 2014.02.21. A Kommunizmus Áldozatainak Emléknapján megemlékezést tartottak a városházán. A nyíregyházi önkormányzat idén immár negyedik alkalommal hirdetett a témában

Részletesebben

A Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium felvételt hirdet négy és nyolc évfolyamos gimnáziumi osztályaiba a 2020/2021-es tanévre az alábbiak szerint

A Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium felvételt hirdet négy és nyolc évfolyamos gimnáziumi osztályaiba a 2020/2021-es tanévre az alábbiak szerint A Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium felvételt hirdet négy és nyolc évfolyamos gimnáziumi osztályaiba a 2020/2021-es tanévre az alábbiak szerint A.) Négy évfolyamos gimnázium (Egy osztály általános tantervű)

Részletesebben

KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA NEVELÉSI ÉV

KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA NEVELÉSI ÉV KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA 2018-2019 NEVELÉSI ÉV A Nemzeti Erőforrás Miniszter 229/2012. (VIII. 28.) Kormány-rendelet 10. fejezet 23. - a, 1.-2. bekezdése alapján az alábbi adatokat tesszük közzé. Az óvoda

Részletesebben

A MEZŐBERÉNYI PETŐFI SÁNDOR EVANGÉLIKUS ÁLTALÁNOS ISKOLA GIMNÁZIUM ÉS KOLLÉGIUM. térítési díj és tandíjfizetési szabályzata

A MEZŐBERÉNYI PETŐFI SÁNDOR EVANGÉLIKUS ÁLTALÁNOS ISKOLA GIMNÁZIUM ÉS KOLLÉGIUM. térítési díj és tandíjfizetési szabályzata A MEZŐBERÉNYI PETŐFI SÁNDOR EVANGÉLIKUS ÁLTALÁNOS ISKOLA GIMNÁZIUM ÉS KOLLÉGIUM térítési díj és tandíjfizetési szabályzata Hatályos: 2016. év szeptember hó 1. napjától I. Törvényi háttér a térítési díj

Részletesebben

Pécsi József Nádor Gimnázium és Szakképző Iskola

Pécsi József Nádor Gimnázium és Szakképző Iskola Pécsi József Nádor Gimnázium és Szakképző Iskola KÉPZÉSI TÁJÉKOZTATÓ OM azonosító: 201190 7632 Pécs, Melinda u. 23. Tel./fax: 72/410-596 email: postmaster@pjngszi.t-online.hu Kedves Érdeklődő! Ön a Pécsi

Részletesebben

Díjazták kiváló pedagógusainkat és diákjainkat

Díjazták kiváló pedagógusainkat és diákjainkat Díjazták kiváló pedagógusainkat és diákjainkat Az előző tanévben is sikert sikerre halmoztak iskolánk tanárai és tanulói, amelyekről örömmel adunk hírt. Élmezőnyben az OKTV-n Évek óta kiemelkedően szerepelnek

Részletesebben

VAN SZERENCSÉNK HÍVNI A NAGYÉRDEMŰ KÖZÖNSÉGET! UTAZZON AZ OMNIBUSSZAL! KISVÁRDA A SZÁZADFORDULÓN

VAN SZERENCSÉNK HÍVNI A NAGYÉRDEMŰ KÖZÖNSÉGET! UTAZZON AZ OMNIBUSSZAL! KISVÁRDA A SZÁZADFORDULÓN VAN SZERENCSÉNK HÍVNI A NAGYÉRDEMŰ KÖZÖNSÉGET! UTAZZON AZ OMNIBUSSZAL! KISVÁRDA A SZÁZADFORDULÓN 3507/00102 Szakmai beszámoló Az idén immár hatodik alkalommal volt Múzeumok Éjszakája Kisvárdán. A késő

Részletesebben

SZAKMAI BESZÁMOLÓ A MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA RENDEZVÉNYRŐL

SZAKMAI BESZÁMOLÓ A MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA RENDEZVÉNYRŐL Vasvári Pál Múzeum 4440 Tiszavasvári, Kálvin út. 7. Mobil:+36/30-676-8514 www.vasvaripalmuzeum.hu e-mail: info@vasvaripalmuzeum Nyitva tartás: Április 1-től - október 31-ig: K-V: 09-18 óráig November 1-től

Részletesebben

MONOR VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK I. FÉLÉVI MUNKATERVE

MONOR VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK I. FÉLÉVI MUNKATERVE MONOR VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 2016. I. FÉLÉVI MUNKATERVE A Képviselő-testület - Monor Város Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról 27/2014. (X. 27.) önkormányzati rendelete

Részletesebben

1. A / e s t a n é v m u n k a r e n d j e

1. A / e s t a n é v m u n k a r e n d j e 1. A 2 0 1 8 / 2 0 1 9 - e s t a n é v m u n k a r e n d j e Kecskeméti Szakképzési Centrum Kada Elek Közgazdasági Szakgimnáziuma tanítási munka 2018. augusztus 21. kedd 22. szerda 23. csütörtök Munkaközösségi

Részletesebben

5 éves az IPA MAGYAR SZEKCIÓ KÖZÉP-MAGYARORSZÁGI SZERVEZETE EGYETEMI ÉS VÁROSI KÉP SZET ISTVÁN EGYETEM GÖDÖLLŐ, 2015. OKTÓBER 02-04.

5 éves az IPA MAGYAR SZEKCIÓ KÖZÉP-MAGYARORSZÁGI SZERVEZETE EGYETEMI ÉS VÁROSI KÉP SZET ISTVÁN EGYETEM GÖDÖLLŐ, 2015. OKTÓBER 02-04. 5 éves az IPA MAGYAR SZEKCIÓ KÖZÉP-MAGYARORSZÁGI SZERVEZETE EGYETEMI ÉS VÁROSI KÉP SZET ISTVÁN EGYETEM GÖDÖLLŐ, 2015. OKTÓBER 02-04. 2 ( C ) IPA by 1974 5 éves az IPA MAGYAR SZEKCIÓ KÖZÉP-MAGYARORSZÁGI

Részletesebben

K I V O N A T. Tura Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 2012. augusztus 29-én 16 órakor megtartott ülésének jegyzőkönyvéből.

K I V O N A T. Tura Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 2012. augusztus 29-én 16 órakor megtartott ülésének jegyzőkönyvéből. K I V O N A T Tura Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 2012. augusztus 29-én 16 órakor megtartott ülésének jegyzőkönyvéből. Tárgy: Hevesy György Általános Iskola pedagógiai programjának módosítása

Részletesebben

INTÉZMÉNYÜNK AZ ÁMK ÁLTALÁNOS ISKOLÁJA (JOGELŐDEJE A TENGELICI ÁLLAMI ELEMI / ÁLTALÁNOS ISKOLA)

INTÉZMÉNYÜNK AZ ÁMK ÁLTALÁNOS ISKOLÁJA (JOGELŐDEJE A TENGELICI ÁLLAMI ELEMI / ÁLTALÁNOS ISKOLA) KÖSZÖNETNYILVÁNÍTÁS INTÉZMÉNYÜNK AZ ÁMK ÁLTALÁNOS ISKOLÁJA (JOGELŐDEJE A TENGELICI ÁLLAMI ELEMI / ÁLTALÁNOS ISKOLA) ALAPÍTÁSA 100. ÉVFORDULÓJÁT ÜNNEPLTE 2006.09.02-án szombaton. KÖSZÖNETNYILVÁNÍTÁS Intézményünk

Részletesebben

2700 Cegléd, Rákóczi út 46. tel: (53) , (53) fax:(53)

2700 Cegléd, Rákóczi út 46. tel: (53) , (53) fax:(53) Beiskolázási tájékoztató a 2017/2018-as tanévre Ceglédi Kossuth Lajos Gimnázium OM azonosító: 032549 Telephely kódja: 001 2700 Cegléd, Rákóczi út 46. tel: (53)-310-934, (53)-500-525 fax:(53)-500-625 e-mail:

Részletesebben

2340 Kiskunlacháza, Vörösmarty u. 3. tel: 06-20-569-7031

2340 Kiskunlacháza, Vörösmarty u. 3. tel: 06-20-569-7031 Közérdekű információk Kiskunlacházi Polgármesteri Hivatal Cím: 2340 Kiskunlacháza Kossuth Lajos tér 1. Tel./Fax: 06-24-519-830, 06-24-519-840 E-mail: pmhivatal@kiskunlachaza.hu dr. Répás József polgármester:

Részletesebben

A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény (Nkt.) hatályba lépésének ütemezése

A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény (Nkt.) hatályba lépésének ütemezése A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény (Nkt.) hatályba lépésének ütemezése A törvény 2012. szeptember 1-jén lép hatályba, de legtöbb intézkedése késleltetve, illetve fokozatosan kerül bevezetésre,

Részletesebben

KÖZZÉTÉTELI LISTA nevelési év

KÖZZÉTÉTELI LISTA nevelési év KÖZZÉTÉTELI LISTA 2016-2017. nevelési év A nemzeti köznevelésről szóló törvény és annak végrehajtásáról rendelkező 229/2012. (VIII.28.) kormányrendelet alapján. Az óvoda megnevezése Székkutasi Líbor Ilona

Részletesebben

2014/2015. TANÉV ORSZÁGOS DÖNTŐ V-VI. KORCSOPORT Debrecen, 2015. április 17-19. Nyilvános sorsolás Budapest, 2015. március 25.

2014/2015. TANÉV ORSZÁGOS DÖNTŐ V-VI. KORCSOPORT Debrecen, 2015. április 17-19. Nyilvános sorsolás Budapest, 2015. március 25. 2014/2015. TANÉV ORSZÁGOS DÖNTŐ V-VI. KORCSOPORT Nyilvános sorsolás 2015. március 25. 1 V-VI. KORCSOPORTOS ORSZÁGOS DÖNTŐ NYILVÁNOS SORSOLÁS 2015. március 25. (szerda) 10.15 óra RÉSZTVEVŐK - LEÁNYOK Ssz.

Részletesebben

Témakörök az idegen nyelvi érettségihez

Témakörök az idegen nyelvi érettségihez Témakörök az idegen nyelvi érettségihez TÉMAKÖR 1. Személyes vonatkozások, család 2. Ember és társadalom Középszint A vizsgázó személye, életrajza, életének fontos állomásai (fordulópontjai) Családi élet,

Részletesebben

HUMÁN MUNKAKÖZÖSSÉG BESZÁMOLÓ A 2016/2017. TANÉVRŐL (VÁZLAT)

HUMÁN MUNKAKÖZÖSSÉG BESZÁMOLÓ A 2016/2017. TANÉVRŐL (VÁZLAT) HUMÁN MUNKAKÖZÖSSÉG BESZÁMOLÓ A 2016/2017. TANÉVRŐL (VÁZLAT) Szerteágazó és színes tevékenység a tanév során: - Diákok számára élményt jelentő, igényes tantárgyi programok - Versenyfelkészítések, örvendetes

Részletesebben

Kőtelek Önkormányzat lapja 2015/09. Szeptember

Kőtelek Önkormányzat lapja 2015/09. Szeptember Kőtelek Önkormányzat lapja 2015/09. Szeptember Tisztelt Kőteleki Lakosok! Az augusztus 20-i hétvégén sikeresen megrendezésre kerültek a falunapi programjaink. Rendezvényünk kiemelt eseménye volt a testvér

Részletesebben

Monor város évi programtervezete

Monor város évi programtervezete Monor város 2019. évi programtervezete Rendezvény időpontja: 2019. január 7. 2019. január 11. 18:00 Rendezvény megnevezése: Újévi koncert Mocsári Károly és meglepetés vendégének előadása 2019. január 12.

Részletesebben

Tanévnyitó ünnepi istentiszteletünk

Tanévnyitó ünnepi istentiszteletünk Tanévnyitó ünnepi istentiszteletünk Intézményünk, az Arany János Református Általános Iskola és Óvoda augusztus 30- án, vasárnap délelőtt 10 órai kezdettel, ünnepi istentisztelet keretében nyitotta meg

Részletesebben

A Szent Gellért Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium felvételi tájékoztatója

A Szent Gellért Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium felvételi tájékoztatója A Szent Gellért Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium felvételi tájékoztatója Az iskola neve: Szent Gellért Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium Az iskola OM-azonosítója: 028300

Részletesebben

A tanév fontosabb iskolai szintű eseményei: Első tanítási nap tanévnyitó az első órában.

A tanév fontosabb iskolai szintű eseményei: Első tanítási nap tanévnyitó az első órában. A 2016-2017. tanév fontosabb iskolai szintű eseményei: Időpont Esemény 2016. 08.31. Tanévnyitó értekezlet. (nevelőtestület) 2016. 09. 01. Első tanítási nap tanévnyitó az első órában. 2016. 09. 05-ig Jelentkezés

Részletesebben

9.00 a Széchenyi emléktáblánál (Hősök tere 7.) néma koszorúzás egy szál virággal

9.00 a Széchenyi emléktáblánál (Hősök tere 7.) néma koszorúzás egy szál virággal KOSZORÚZÁSOK ÉS MEGEMLÉKEZÉSEK OKTÓBER 19-én pénteken 9.30 a Romek emlékoszlopnál (Szentpéteri kapu) Közreműködnek a Petőfi Sándor Általános Iskola tanulói 10.30 Ünnepi műsor a Miskolci Egyetemen 12.00

Részletesebben

Programajánló. Idopontváltozás! Idopontváltozás! Márton-napi Dínom-dánom. Adventi gyertyagyújtás. Örökzöld Nyugdíjas klub találkozója

Programajánló. Idopontváltozás! Idopontváltozás! Márton-napi Dínom-dánom. Adventi gyertyagyújtás. Örökzöld Nyugdíjas klub találkozója XVI évfolyam - 11 szám 2015 November Programajánló óvoda, iskola, ápolóotthon, Tompaháti Közösségi Tér karácsonyi műsora, az estet a Szegedi Miniszínház műsora zárja Hozzon egy díszt a falu karácsonyfájára!

Részletesebben

egyházaink Hírei KATolIKuS EgYHÁZKÖZSÉgEINK F REFoRMÁTuS EgYHÁZKÖZSÉgEINK Egyházi búcsú szentmise és körmenet GYÓNI EVANGÉLIKUS GYÜLEKEZET

egyházaink Hírei KATolIKuS EgYHÁZKÖZSÉgEINK F REFoRMÁTuS EgYHÁZKÖZSÉgEINK Egyházi búcsú szentmise és körmenet GYÓNI EVANGÉLIKUS GYÜLEKEZET egyházaink Hírei KATolIKuS EgYHÁZKÖZSÉgEINK F gyóni KATolIKuS EgYHÁZKÖZSÉg A gyóni katolikus misék időpontja AugusztusbAn A következőképpen változik, szabadság miatt. augusztus 11-től szeptember 8-ig:

Részletesebben

KOLOZSVÁR UTCAI ÁLTALÁNOS ISKOLA. Programterv 2015/2016-os tanév 1155 BUDAPEST, KOLOZSVÁR U. 1.

KOLOZSVÁR UTCAI ÁLTALÁNOS ISKOLA. Programterv 2015/2016-os tanév 1155 BUDAPEST, KOLOZSVÁR U. 1. KOLOZSVÁR UTCAI ÁLTALÁNOS ISKOLA 1155 BUDAPEST, KOLOZSVÁR U. 1. Tel./Fax: 419-2413 ; 416-0437 e-mail: titkarsag@kolozsvariskola.hu Programterv 2015/2016-os tanév Szorgalmi idő: 2015. IX. 1.(kedd)- 2016.

Részletesebben

HÍRLEVÉL 2014 AUGUSZTUSI KÜLÖNSZÁM SZEPTEMBER 1.-éN KEZDŐDIK AZ ÓVODA

HÍRLEVÉL 2014 AUGUSZTUSI KÜLÖNSZÁM SZEPTEMBER 1.-éN KEZDŐDIK AZ ÓVODA HÍRLEVÉL 2014 AUGUSZTUSI KÜLÖNSZÁM SZEPTEMBER 1.-éN KEZDŐDIK AZ ÓVODA Személyi változások: A 7-es csoportba új dajka néni érkezett, Kádár Éva Éva néni személyében. Őt jól ismerjük hiszen gyermeke jelenleg

Részletesebben

CELLDÖMÖLK VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK POLGÁRMESTERI HIVATALA

CELLDÖMÖLK VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK POLGÁRMESTERI HIVATALA könyvéből: 120/2012.(VI.28.) sz. képviselő-testületi határozat: A Képviselő-testület tudomásul vette a rendőrkapitány közbiztonság helyzetéről szóló beszámolóját. könyvéből: 121/2012.(VI.28.) sz. képviselő-testületi

Részletesebben

A Tatabányai Árpád Gimnázium beiskolázási tájékoztatója a 2015/16-os tanévre

A Tatabányai Árpád Gimnázium beiskolázási tájékoztatója a 2015/16-os tanévre A Tatabányai Árpád Gimnázium beiskolázási tájékoztatója a 2015/16-os tanévre OM azonosító: 031936 Székhely/telephely kódja: 001 Igazgató: Kovács Miklós Pályaválasztási felelős: Polyóka Tamás igazgatóhelyettes

Részletesebben

A 2018/19-ES TANÉV FELADATTERVE

A 2018/19-ES TANÉV FELADATTERVE A tanév rendje: A 2018/19-ES TANÉV FELADATTERVE A 2018/2019. tanévben a tanítási év első tanítási napja 2018. szeptember 3. (hétfő), az utolsó tanítási napja 2019. június 14. (péntek). Az őszi szünet előtti

Részletesebben

Maroslele Község Polgármesterétől

Maroslele Község Polgármesterétől Maroslele Község Polgármesterétől 6921 Maroslele, Szabadság tér 1. Tel/Fax: 62/256 033 E-mail: marosleleph@vnet.hu Maroslele Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Maroslele Tárgy: Polgármesteri tájékoztató

Részletesebben

Tájékoztató. a Tiszaújvárosi Szent István Katolikus Általános Iskola 2014/2015-ös tanévben induló első osztályáról

Tájékoztató. a Tiszaújvárosi Szent István Katolikus Általános Iskola 2014/2015-ös tanévben induló első osztályáról Tájékoztató a Tiszaújvárosi Szent István Katolikus Általános Iskola 2014/2015-ös tanévben induló első osztályáról Kedves leendő első osztályosok, Tisztelt Szülők! Hamarosan első osztályba kell íratniuk

Részletesebben

Betlehemezés Létavértesen

Betlehemezés Létavértesen A XXVI. Nemzetközi Betlehemes Találkozón Betlehemezés Létavértesen Immáron negyedik éve, a dráma szakköröseimmel november elején elkezdünk készülődni a betlehemezésre. A mi vidékünkre jellemző alföldi

Részletesebben

Kastélydombi Általános Iskola 2015. április 27-30.

Kastélydombi Általános Iskola 2015. április 27-30. Kastélydombi Általános Iskola 2015. április 27-30. Pályázat száma: HAT-14-01-0643 A pályázat címe: Kastélydombi gyerekek a Felvidéken A pályázaton nyert összeg: 1 022 700Ft Az felvidéki utazáson harminckét

Részletesebben

Jegyzőkönyv készült a Kulturális, Egyházügyi és Nemzetiségi Bizottság május 15-én 12:00 órakor megtartott rendes üléséről

Jegyzőkönyv készült a Kulturális, Egyházügyi és Nemzetiségi Bizottság május 15-én 12:00 órakor megtartott rendes üléséről Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzatának Kulturális, Egyházügyi és Nemzetiségi Bizottsága Jegyzőkönyv készült a Kulturális, Egyházügyi és Nemzetiségi Bizottság 2019. május 15-én 12:00

Részletesebben

CSOPORTNAPLÓJA. Óvodai nevelés a művészetek eszközeivel alternatív program

CSOPORTNAPLÓJA. Óvodai nevelés a művészetek eszközeivel alternatív program Óvodai nevelés a művészetek eszközeivel alternatív program CSOPORTNAPLÓJA Tisztellek téged, fontos vagy nekem, csakis rád figyelek, és segítek neked, ha szükséged van a segítségemre 1 Az óvoda bélyegzője

Részletesebben

KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA

KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA Az intézmények eredményességéről, felkészültségéről, személyi feltételeihez (személyes adatokat nem sértve) kapcsolódó legfontosabb információkról a szülőket tájékoztatni szükséges,

Részletesebben

Bemutatkozik a Béri Balogh Ádám Tagintézmény Zalaszentgrót www.bba.sulinet.hu

Bemutatkozik a Béri Balogh Ádám Tagintézmény Zalaszentgrót www.bba.sulinet.hu Bemutatkozik a Béri Balogh Ádám Tagintézmény Zalaszentgrót Képzési profilunk Általános gimnáziumi oktatás. Emelt nyelvi oktatás. Emelt informatika oktatás. Szakmai alapozó orientációs oktatás 9-10. évfolyamon.

Részletesebben

Jó emberként lépj be, jobb emberként távozz!

Jó emberként lépj be, jobb emberként távozz! Jó emberként lépj be, jobb emberként távozz! Tisztelt Szülők, kedves Nyolcadikos és Negyedikes Tanulók! Mindenki számára elismerhető és elfogadható tény az, hogy a jövő sok tekintetben függ gyermekeink,

Részletesebben

Dr. Kassai Miklós ( ) emlékére

Dr. Kassai Miklós ( ) emlékére Dr. Kassai Miklós (1934-2018) emlékére Mély fájdalommal vettük tudomásul a szomorú hírt, hogy Dr. Kassai Miklós főorvos életének 84. évében elhunyt. Búcsúztatásán 2018. január 13-án vettünk részt a hódmezővásárhelyi

Részletesebben

A «Tíz év egy csónakban, Nr.2013-5154/001-001» projektet az Európai Unió finanszírozta az Európa a polgárokért program keretében

A «Tíz év egy csónakban, Nr.2013-5154/001-001» projektet az Európai Unió finanszírozta az Európa a polgárokért program keretében EURÓPA A POLGÁROKÉRT A «Tíz év egy csónakban, Nr.2013-5154/001-001» projektet az Európai Unió finanszírozta az Európa a polgárokért program keretében Az 1. alprogram, 1.1. pályázati típusra vonatkozóan

Részletesebben