1. Hogyan változik a gépkocsi motorjának a teljesítménye, ha a vezető növeli a fordulatszámot?

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "1. Hogyan változik a gépkocsi motorjának a teljesítménye, ha a vezető növeli a fordulatszámot?"

Átírás

1 1. Hogyan változik a gépkocsi motorjának a teljesítménye, ha a vezető növeli a fordulatszámot? a) A motor teljesítménye a fordulatszám emelkedésével először csökken, majd nőni kezd. b) A motor teljesítménye a fordulatszám emelkedésével fokozatosan nő. c) A motor teljesítménye a fordulatszám emelkedésével egy darabig nő, majd egy bizonyos fordulatszám elérése után csökkenni kezd. 2. Az ábra alapján állapítsa meg, hogy mekkora fordulatszámon legnagyobb a motor nyomatéka! a) 1200/min fordulatszámon. b) 1000/min fordulatszámon. c) 1600/min fordulatszámon. 3. Az ábra alapján állapítsa meg, hogy mekkora a motor nyomatéka 2000/min fordulatszámon! a) Kb. 930 Nm. b) Kb Nm. c) Kb Nm. 4. Mi a motorfordulatszám? a) A forgattyús tengely percenkénti teljes körbefordulásának a száma. b) A motorban a dugattyúk teljes munkafolyamatának az ideje. c) A motor egy dugattyújának a szívóütem alatt megtett ideje. 5. Mit nevezünk a motor teljesítményének? a) A motor fordulatszámának és forgatónyomatékának a hányadosát. b) A motor fordulatszámának és forgatónyomatékának a szorzatát. c) A motor fordulatszámának és forgatónyomatékának az összegét.

2 6. Az ábra alapján állapítsa meg, hogy mekkora fordulatszámon a legnagyobb a motor teljesítménye! a) 2200/min fordulatszámon. b) 1400/min fordulatszámon. c) 1500/min fordulatszámon. 7. Az ábra alapján állapítsa meg, hogy 2100/min fordulaton mekkora a motor forgatónyomatéka! a) 900 Nm. b) 700 Nm. c) 800 Nm. 8. Az ábra alapján állapítsa meg, hogy melyik fordulatszámon legalacsonyabb a motor fajlagos fogyasztása, mekkora ez az érték! a) 2200/min fordulatszámon 210 g/kwh. b) 1800/min fordulatszámon 200 g/kwh. c) 1500/min fordulatszámon 195 g/kwh. 9. Mi a gépkocsi tüzelőanyag-átlagfogyasztása? a) A felhasznált gázolaj, illetve benzin mennyiségének 100 km útra eső része. b) A gépkocsi által egy év alatt elfogyasztott tüzelőanyag-mennyiségének az egy tizenketted része. c) A gépkocsi üzemeltetésének a költsége egy órára vetítve. 10. Van-e valamilyen összefüggés a gépkocsi karbantartása és a gazdaságos vezetés között? a) Igen, a karbantartás fontos előfeltétele a gazdaságos vezetésnek. b) Nincs, a mindenkori fogyasztást csak a sofőr vezetési stílusa tudja befolyásolni. 11. Befolyásolja-e a motor tüzelőanyag-fogyasztását a tehergépkocsi műszaki állapota? a) Igen, nagymértékben. b) Csak elméletileg, mert üzem közben nem kimutatható a fogyasztásváltozás nagysága. c) Nem, csak a menetbiztonságot.

3 12. Melyik fosszilis az alábbi tüzelőanyagok közül? a) A gázolaj. b) A bioetanol. c) A növényi olaj. 13. Melyik tekinthető alternatív gáznemű tüzelőanyagnak az alábbiak közül? a) A biodízel. b) A hidrogén. c) A biomassza. 14. Melyik gáznemű az alábbi tüzelőanyagok közül? a) A hasadóanyag. b) A benzin. c) A földgáz. 15. Minek alapján történik a belsőégésű motorok Euro-osztályba (Euro 0,, Euro 5) sorolása az alábbiak közül? a) A motorteljesítmény alapján. b) Környezetvédelmi szempontok (károsanyag-kibocsátás) alapján. c) A fajlagos tüzelőanyag-fogyasztás alapján. 16. Melyik Euro-szabvány után vált elkerülhetetlenné a kipufogógázok utánkezelése a határértékek drasztikus csökkentése miatt? a) Az Euro 2 osztály után. b) Az Euro 3 osztály után. c) Az Euro 4 osztály után. 17. Melyik folyadékot nevezzük AdBlue-nak? a) A karbamid vizes oldatát, amelyet a kipufogógázhoz adagolnak, hogy kevesebb káros anyag keletkezzen. b) A motor tisztítására szolgáló speciális mosó folyadékot. c) Azt a hűtőrendszerbe töltött speciális folyadékot, amely javítja a berendezés hőleadó képességét.

4 18. Melyik az a környezetvédelmi osztály, amelynek a követelményeit csak a kipufogógázok külső utánkezelésével tudják teljesíteni? a) Euro 3. b) Euro 4. c) Euro Milyen adalékanyagot használnak a káros anyagok kevésbé ártalmas kipufogógázokká átalakításához az Euro 5 környezetvédelmi kategóriájú dízelüzemű gépkocsiknál? a) Ammóniát, amelyet nem vegytiszta állapotban adagolnak a kipufogógázokhoz, hanem a karbamid 32,5 %-os vizes oldataként. b) Kénsavat, melyet nem vegytiszta állapotban adagolnak a kipufogógázokhoz, hanem 25 %-os vizes oldataként. c) Hidrogénkloridot (sósavat), melyet nem vegytiszta állapotban adagolnak a kipufogógázokhoz, hanem a 10 %-os vizes oldataként. 20. Hogyan határozzák meg a gépkocsi motorjára jellemző fajlagos tüzelőanyag-fogyasztást? a) A motort maximális fordulatszámon egy órán át működtetik. b) Motordiagnosztikai mérésekkel. c) A közúti forgalomban mért átlagfogyasztás alapján. 21. Melyik állítás igaz a hibridhajtásra az alábbiak közül? a) A hibridhajtás legalább két különböző meghajtási mód, pl. belsőégésű motor és elektromotor kombinációját jelenti. b) A hibridhajtás a kétéltű járművek szokványos meghajtására utal. c) A hibridhajtás kétféle gázzal, pl. biogázzal és hidrogénnel történő meghajtást jelent. 22. Miért nem vontatható nagyobb távolságra a legtöbb tehergépkocsi, ha a kardántengelyét előzetesen nem kötik ki? a) Mert a kenés hiánya miatt a sebességváltómű meghibásodik. b) Mert a kenés hiánya miatt a motor tönkremegy. c) Mert a kenés hiánya miatt a differenciálmű tönkremegy. 23. Miért előnyös az Euro 5 osztálynál az AdBlue-folyadék használata? a) Csökkenti a kipufogógázok környezetkárosító hatását és gazdaságosabbá teszi a gépkocsi üzemeltetését. b) Megszünteti a nitrogén-oxidok és a vízgőz keletkezését. c) Javítja a motor kopogástűrését.

5 24. Mire szolgál az SCR-katalizátor az Euro 5 környezetvédelmi kategóriájú dízelüzemű gépkocsiknál? a) A gázolaj kopogástűrésének a növelését célzó adalékanyag hozzáadására. b) A kipufogógáz káros anyagainak kevésbé ártalmas gázokká való alakítása. c) A parafinkiválás megakadályozására és a kipufogógázok szénmonoxid mennyiségégnek a növelésére. 25. Hol nagyobb a motor teljesítménye az alábbiak közül általában? a) A legalacsonyabb fordulatszám közelében. b) A közepes fordulatszám-tartomány alsó értékénél. c) A közepes fordulatszám-tartomány felső értékénél. 26. Melyik sebességi fokozatban célszerű közlekedni hosszú, tartós emelkedőn, ahol a folyamatos haladást semmi nem akadályozza? a) Abban a sebességi fokozatban, amelyik a lehető legalacsonyabb fordulatszám tartását teszi lehetővé. b) Abban a sebességi fokozatban, amelyik a közepes fordulatszám-tartomány felső értékénél biztosítja a motor járását. 27. Melyik esetben teljes a motor terhelése? a) Ha teljesen benyomja a gázpedált, és így teljes töltést ad a hengerek számára. b) Ha a gépkocsi teherbírását a lehető legnagyobb mértékig használja ki. c) Ha félig terhelt gépkocsival meredek emelkedőn felfelé halad. 28. Melyik a leggazdaságosabb üzemeltetési mód a modern dízelmotorok esetében? a) Ha finoman addig nyomja a gázpedált, amíg a motor fordulatszáma a névleges fordulatszám kb. egyharmadát (kb. 800/min) eléri. b) Ha gyorsításnál %-ban lenyomva tartja a gázpedált és a motor fordulatszáma a névleges fordulatszám kb %-ánál (kb /min) van. c) Ha kis gázadagolással a névleges fordulatszám értékénél (kb. 2300/min) üzemelteti a motort. 29. Hol célszerű kihasználni a tehergépkocsi legnagyobb motorteljesítményét? a) Kis forgalmú útszakaszon jó út és látási viszonyok között, hogy a motor fajlagos tüzelőanyag-fogyasztása és az átlagfogyasztás is kedvező legyen. b) Ahol az időtényezőnek fontosabb szerepe van, mint a legkedvezőbb fogyasztásnak (előzés, gyorsítósávról nagy forgalmú autópályába való becsatlakozáskor stb.). c) Autópályán való haladásnál, hogy a személygépkocsik által diktált gyors ütemet tartani tudja.

6 30. Mi a tengelykapcsoló feladata a gépkocsin az alábbiak közül? a) Oldható kapcsolatot teremt a sebességváltó és a hajtott kerekek között. b) Oldható kapcsolatot teremt a motor és a sebességváltómű között. c) Változtatja a motor és a hajtott kerekek közötti áttételt. 31. Melyik Euro-szabvány esetében volt utoljára lehetőség arra, hogy a kipufogógáz visszavezetésével mérsékeljék a motor káros anyag kibocsátását? a) Az Euro 3 osztálynál. b) Az Euro 4 osztálynál. c) Az Euro 5 osztálynál. 32. Mi a sebességkorlátozó berendezés feladata? a) Az, hogy a gépkocsi a vezető által előre megadott haladási sebességet tartani igyekezzék. b) Az, hogy a gépkocsi haladási sebessége az előre beállított értéket ne haladhassa meg. c) Az, hogy a gépkocsi hegymenetben ne lassuljon le és lejtőn ne gyorsuljon fel. 33. Melyik alkatrész tisztántartása befolyásolja leginkább a jármű tüzelőanyag-fogyasztását az alábbiak közül? a) A levegőszűrőé. b) Az olajszűrőé. c) A szűrő-töltőpalacké. 34. Télen havas, jeges útszakaszra történő ráhajtás előtt kell-e a gumiabroncsokban lévő levegőnyomást csökkenteni? a) Igen. b) Csak akkor, ha radiál gumikkal közlekedik. c) Nem. 35. Befolyásolja-e a haladás biztonságát, ha a gumiabroncsban a levegőnyomás az előírtnál lényegesen alacsonyabb? a) Igen, hátrányosan, mert az oldalerők hatására a kerék hajlamosabb lesz a kúszásra. b) Igen, a kerék és a talaj kapcsolata jobb és biztonságosabb lesz. c) Nem, ez a haladás biztonságára nincs semmilyen hatással.

7 36. Válaszolja meg az ábra segítségével, hogy hogyan változik a jármű tüzelőanyag-fogyasztása, ha a gumiabroncsokban a levegőnyomás az előírt értéknél kb. 10 %-kal alacsonyabb. a) Kb. 2 %-kal emelkedik. b) Kb. 1 %-kal csökken. c) Nem változik. 37. Hosszabb út során a folyamatos, erőltetett terheléstől a felmelegedett gumikban a levegőnyomás emelkedik. Vissza kell-e állítani a guminyomást a gyárilag előírt értékre? a) Igen. b) Csak akkor, ha nagy sebességgel közlekedik. c) Nem. 38. Melyik fajta ellenállás leküzdése igényli a legtöbb energiát a tehergépkocsi 40 km/h sebességű egyenes vonalú egyenletes haladásakor? a) A légellenállás. b) A gyorsítási ellenállás. c) A gördülési ellenállás. 39. Melyik befolyásolja az emelkedési ellenállás nagyságát az alábbi tényezők közül? a) Az aszfalt minősége. b) Az emelkedő meredeksége. c) A jármű sebessége. 40. Milyen irányú erők hatnak a kanyar ívében haladó tehergépkocsira? a) Csak a haladási irányban ható (ún. pályairányú) erők. b) Csak az oldalirányban ható erők. c) Mind a (pillanatnyi) haladási irányban ható, mind pedig oldalirányú erők. 41. A kerék által a talajra átvihető erők a) azonos kerékterhelés és útviszonyok mellett minden irányban megközelítőleg egyenlők. b) azonos kerékterhelés és útviszonyok esetén a haladási irányban lényegesen nagyobbak, mint oldalirányban. c) azonos kerékterhelés és útviszonyok esetén oldalirányban lényegesen nagyobbak, mint a haladás irányában.

8 42. Fékezéskor változik-e a tehergépkocsi dinamikus tengelyterhelése? a) Igen, az első tengely dinamikus terhelése megnő a hátsó tengely dinamikus terhelése csökken. b) Igen, a hátsó tengely dinamikus terhelése megnő az első tengely dinamikus terhelése csökken. c) Nem. 43. Ha a tehergépkocsi hátsó kerekei állóra fékeződnek (blokkolnak), akkor a) a jármű kormányozhatatlanná válik. b) a jármű hátulja oldalirányú erők hatására könnyen kitörhet (oldalfarolás). c) a lehető leghatásosabb fékezést alkalmazta a járművezető. 44. Fékezéskor mi a gépkocsi fékútja? a) A fékpedál benyomásától a jármű megállásáig megtett út. b) Az akadály észlelésétől a jármű megállásáig megtett út. c) Az akadály észlelésétől a fékpedál érintéséig eltelt idő alatt megtett út. 45. Mekkora követési távolságot célszerű tartani tehergépkocsival autópályán? a) Egy kocsihossznyit. b) Amekkora távolságot a jármű 1 s alatt megtesz. c) Amekkora távolságot a jármű 2 s alatt megtesz. 46. Melyik biztonsági berendezés rövidítése az ESP az alábbiak közül? a) Az elektronikus stabilizáló programé. b) A kipörgésgátló berendezésé. c) Az automatikus blokkolásgátló berendezésé. 47. Mi a feladata a sávtartó asszisztensnek (SPA)? a) A gépkocsi ne válthasson forgalmi sávot irányjelzés nélkül. b) A gépkocsi vezetőjét figyelmeztesse a vezetési szünet megkezdésére. c) A gépkocsi vezetőjéta vezetőülés vibrálásával figyelmeztesse a sávelhagyás veszélyére.

9 48. Mire szolgál a fékasszisztens (BAS)? a) A biztonság növelése érdekében fékezéskor mindig a maximálisra növeli a fékerőt. b) A fékpedál benyomásának a sebességéből következtet a vészfékezés igényére, és automatikusan megnöveli a fékerőt. c) Úgy növeli a fékezőnyomást, ahogy a gépkocsivezető fokozza a pedál benyomását. 49. A környezetvédelmi vizsgálaton megfelelt gépkocsi igazolólapja... a) hatósági engedélynek minősül, ennek hiányában a jármű nem vehet részt a közúti forgalomban. b) nem minősül hatósági engedélynek, így ennek hiánya nem befolyásolja a közúti forgalomban való részvételét. 50. Mi a retarder szerepe a nagy össztömegű tehergépkocsikon? a) Ha a légtartály nyomása valamijen hiba miatt csökken, a gépkocsit önmüködően befékezi. b) Erőteljes fékezéskor az üzemi fék fékhatását növeli. c) A gépkocsi tartós fékezése (pl. hosszabb lejtőn lefelé haladva); ezáltal az üzemifék-berendezés kimélhető. 51. Hogyan működtethető a kipufogófék? a) Minden gépkocsitípusnál kézi kapcsolással, mechanikusan. b) Minden gépkocsitípusnál lábkapcsolással, mechanikusan. c) Kézi vagy lábkapcsolással, pneumatikus vezérléssel. 52. Ha a blokkolásgátló hibátlanul működik, akkor a műszerfalon lévő ellenörzőlámpa... a) menet közben vörös fénnyel világít. b) elindulás után (kb. 7 km/h sebességnél) kialszik. c) fékezés közben vörös fénnyel világít. 53. Mi a kipörgésgátló (ASR) feladata a gépkocsin? a) Megakadályozza a jármű hajtott kerekeinek a kipörgését, ha a vonóerő a szükséges mértéket túllépné. b) Megakadályozza a jármű összes hajtott és nem hajtott kerekének kipörgését. c) Megakadályozza a jármű nem hajtott, szabadonfutó kerekeinek túlpörgését, megcsúszását.

10 54. Az alábbi tényezők közül melyik befolyásolja a gyorsítási ellenállás nagyságát? a) A jármű haladási sebessége a manőver előtt. b) Az a sebesség, amelyre a vezető fel kívánja a járművet gyorsítani. c) A jármű tömege. 55. Milyen irányú erők lépnek föl a kerék és a talaj között, a tehergépkocsi egyenes vonalú haladása közben történő gördülő fékezéskor? a) A haladás irányában ható (ún. pályairányú) erők. b) Oldalirányba ható erők. c) Mind pályairányú, mind oldalirányú erők fellépnek. 56. Mit nevezünk tapadási körnek az autós fizikában? a) A kanyarban haladó gépkocsi kerekei által az úttesten hagyott guminyomokat. b) A kerék és a talaj érintkezési középpontjából kiindukva a minden irányban meghúzott legnagyobb tapadóerő vektorok végeit ( nyilhegyeit ) összekötő folytonos vonalat. c) Az olyan sugarú ívet, amelyen a gépkocsi a megengedett legnagyobb sebesség tartása mellett is képes sodródás-mentesen haladni. 57. Fékezéskor a gépkocsi első tengelyén a terhelésnövekedés... a) az alkalmazott fékerő nagyságától független. b) a lassúlás mértékének növekedésével arányosan csökken. c) a lassúlás mértékének növekedésével arányosan nő. 58. Fékezéskor mi a vezető reakcióideje? a) A fékpedál lenyomásától a jármű megállításáig eltelt idő. b) Az akadály észlelésétől a jármű megállításáig eltelt idő. c) Az akadály észlelésétől a fékpedál érintéséig eltelt idő. 59. Mekkora az ajánlott követési távolság lakott területen kívűl a tehergépkocsi kilométerórájáról leolvasott sebesség alapján? a) Feleannyi méter, mint amekkora sebességet a műszer km/h-ban mutat. b) Kétszer annyi méter, mint amekkora sebességet a műszer km/h-ban mutat. c) Pontosan annyi méter, mint amekkora sebességet a műszer km/h-ban mutat.

11 60. Melyik biztonsági berendezés rövidítése az alábbiak közül az ASR? a) Az automatikus blokkolásgátló berendezésé. b) Az elektronikus stabilizáló programé. c) A kipörgésgátló berendezésé. 61. Mit jelez a DBL optikai kijelzője a hangjelzéssel egyidejüleg a megengedett legnagyobb sebesség túllépése esetén? a) Azt, hogy a tartósfék-korlátozó működésbe lépett, így a gépkocsivezetőnek üzemi fékezéssel már nem kell közbeavatkoznia. b) Azt, hogy a motor fordulatszáma a megengedett legnagyobb mértéket meghaladta, a gépkocsivezetőnek magasabb sebességfokozatba kell kapcsolnia. c) Azt, hogy a tartósfék-korlátozó már működik, de most a gépkocsivezetőnek üzemi fékezéssel is be kell avatkoznia. 62. Mire szolgál a követési távolság-szabályzó tempomat? a) A gépkocsit automatikusan lelassítja, ha az előtte haladó járművet túlzottan megközelítette. b) A gépkocsi vezetőjét hangjelzéssel figyelmezteti, ha az előtte haladó járművet túlzottan megközelítette. c) Nem engedélyezi a sávváltást, ha a visszapillantó tükör holtterében másik jármű tartozkodik. 63. A katalizátorral ellátott gépkocsi motorja... a) a környezetet kevésbé szennyezi, mint a katalizátor nélküli. b) jóval nagyobb teljesítményt nyújt, mint a katalizátor nélküli. c) jóval hosszabb élettartamú, mint a katalizátor nélküli. 64. Hogyan fejti ki fékező hatását a motor motorféküzemben? a) A motor belső ellenállása révén. b) A motor megnövekedett szívóhatása révén. c) A szívócső lezárása és a gyújtás kikapcsolása révén. 65. Ha a gépkocsivezető a kipufogóféket menet közben működteti, akkor a motorba tüzelőanyag... a) nem jut. b) csak az üresjárati fordulatszámnak megfelelő mennyiségben jut. c) csak a motor fordulatszámának megfelelő mennyiségben jut.

12 66. Mi a feladata a blokkolásgátló (ABS) berendezésnek? a) A tengelyterhelés nagyságától függően szabályozza a fékerőt. b) A kerék és a talaj között tapadóerő nagyságától függően szabályozza a fékerőt. c) Hirtelen gázadáskor megakadályozza a hajtott kerekek megcsúszását, kipörgését. 67. Miről ismerhető fel fékezés közben, hogy a kétkörös hidraulikus fékberendezés egyik fékköre nem működik? a) Arról, hogy a fékpedál útja nagyobb, a fékút pedig hosszabb. b) Arról, hogy a fékpedál ütközésig benyomható, a fékút pedig négyszeresére nő. c) Arról, hogy a fékpedál ellenállása csekély, a fékút pedig háromszorosára nő. 68. A motor forgatónyomatéka... a) a fordulatszám emelkedésével folyamatosan nő. b) a fordulatszám emelkedésével egy darabig nő, majd bizonyos fordulatszámtól fölfelé csökken. c) a fordulatszám függvényében nem változik. 69. Ön 4. sebességfokozatban közlekedik 1380/min fordulatszámmal. Mennyi tüzelőanyagot fogyaszt a gépkocsi motorja? a) 13 litert b) 18 litert c) 25 litert 70. Mit jelent a motor teljes terhelése? a) Ha teljesen benyomjuk a gázpedált, így teljes töltést biztosítva a hengerek számára. b) Ha a gépkocsi teherbírását a lehető legnagyobb mértékben kihasználjuk. c) Ha félig terhelt gépkocsival meredek emelkedőn felfelé haladunk. 71. Melyik a leggazdaságosabb üzemeltetési mód a mai dízelmotorok esetében? a) Ha alig nyomjuk a gázpedált és a motor fordulatszáma a névleges fordulatszám kb. egyharmadánál (kb.800/min) van. b) Ha 80-90%-ban benyomva tartjuk a gázpedált és a motor fordulatszáma a névleges fordulatszám kb %-ánál (kb /min) van. c) Ha kis gázadagolással a névleges fordulatszám értékénél (kb.2300 /min) üzemeltetjük a motort.

13 72. Válaszolja meg az ábra segítségével, hogy hogyan változik a jármű tüzelőanyag-fogyasztása, ha a gumiabroncsokban a levegőnyomás az előírt értéknek csak kb. 60 %-a? a) Kb. 4 %-kal emelkedik. b) Kb. 1 %-kal csökken. c) Kb. 6 %-kal emelkedik. 73. Melyik tekinthető alternatív gázüzemű tüzelőanyagnak az alábbiak közül? a) A biodízel. b) A hidrogén. c) A biomassza. 74. A reakcióidő alatt megtett út közelítő kiszámítására tanult képlet alkalmazásával határozza meg a jármű által hozzávetőlegesen megtett utat 60 km/h sebességnél 1 másodperc alatt! a) 25 méter b) 18 méter c) 36 méter 75. Egy jó képességű gépkocsivezető reakcióideje... a) 0,1-0,2 s. b) 0,5-0,7 s. c) 1,1-1,3 s. 76. Az autós fizikában mit nevezünk tapadási körnek? a) A kanyarban haladó gépkocsi kerekei által az úttesten hagyott guminyomokat. b) A kerék és a talaj érintkezési középpontjából kiindulva a minden irányban meghúzott tapadóerők végeit (nyílhegyeit) összekötő folytonos vonalat. c) Az olyan sugarú ívet, amelyen a gépkocsi a megengedett legnagyobb sebesség tartása mellett is sodródás-mentesen képes haladni. 77. Sík felületen az autóbusz tömegének körülbelül... a) 1/3 része a hátsó, míg 2/3 része az első tengelyére esik. b) 1/3 része az első, míg 2/3 része a hátsó tengelyére esik. c) 1/2 része az első, míg 1/2 része a hátsó tengelyére esik

14 78. Az ábra alapján állapítsa meg, hogy mekkora motorfordulatszámon a legalacsonyabb a fajlagos tüzelőanyag-fogyasztás? a) 1000/min. fordulatszámon b) 1500/min. fordulatszámon c) 1800/min. fordulatszámon 79. Az alábbiak közül általában hol nagyobb a motor teljesítménye? a) A legalacsonyabb fordulatszám közelében. b) A közepes fordulatszám-tartomány alsó értékeinél. c) A közepes fordulatszám-tartomány felső értékeinél. 80. Az ábra alapján állapítsa meg, hogy mekkora a motor nyomatéka 2000/min fordulatszámon! a) Kb. 930 Nm b) Kb Nm c) Kb Nm 81. Az alábbiak közül hol célszerű kihasználni a motor maximális teljesítményét? a) Tartós lejtőn (lefelé) haladva. b) Tartós emelkedőn (felfelé) haladva. c) Autópályán egyenletes haladáskor.

15 82. Általában, hogyan célszerű a járművet felgyorsítani? a) Finom, óvatos gázpedál-benyomással a megengedett legnagyobb motorfordulatszám kb. egyharmadáig gyorsítunk, majd magasabb sebességi fokozatba kapcsolunk. b) A gázpedált mindig padlóig benyomva a megengedett legnagyobb motorfordulatszámig gyorsítunk, majd magasabb sebességfokozatba kapcsolunk. c) A gázpedált határozottan, de nem feltétlenül padlóig benyomva a gazdaságos fordulatszám-tartomány felső határa közeléig gyorsítunk, majd sebességet váltunk. 83. Milyen folyadékot nevezünk AdBlue-nak? a) A karbamid vizes oldatát, amelyet a kipufogógázhoz adagolnak, hogy kevésbé káros gázok keletkezzenek. b) Speciális nyári szélvédőmosó folyadékot. c) Korszerű fagyálló hűtőfolyadékot. 84. A motor teljesítménye a motor fordulatszámának és a forgatónyomatékának a... a) hányadosa. b) szorzata. c) összege. 85. Az alábbiak közül általában hol van a motor optimális fordulatszám-tartománya? a) A közepes fordulatszám-tartományon belül. b) A még lehetséges legalacsonyabb fordulatszám értékénél (ahol a motor még nem rángat). c) A megengedett legnagyobb fordulatszám közelében. 86. Az alábbi tényezők közül melyik nem befolyásolja az emelkedési ellenállás nagyságát? a) A jármű sebessége. b) Az jármű tömege. c) A gumiabroncs levegőnyomása 87. Autópályán legalább mekkora követési távolságot célszerű tartani a járművel? a) Egy kocsihossznyit. b) Amennyi utat a jármű 1 s alatt megtesz. c) Amennyi utat a jármű 2 s alatt megtesz. 88. Ha a járművel fékezünk, akkor... a) az első tengely dinamikus terhelése megnő. b) az hátsó tengely dinamikus terhelése megnő. c) az első tengely dinamikus terhelése csökken.

16 89. Mi a reakcióidő fékezéskor? a) Az akadály észlelésétől az autóbusz megállásáig eltelt idő. b) Az akadály észlelésétől a fékpedál érintéséig eltelt idő. c) A fékpedál lenyomásától az autóbusz megállásáig eltelt idő. 90. Az alábbiak közül melyik alhtas lehet igaz a hibridhajtásra? a) A hibridhajtás legalább két különböző meghajtási mód, pl. belső égésű motor és elektromos kombinációját jelenti. b) A hibridhajtás a kétéltű járművek szokványos meghajtására utal. c) A hibridhajtás kétféle gázzal, pl. biogázzal és hidrogénnel történő meghajtást jelent. 91. Hogyan célszerű elindulni a parkolóból hosszabb várakozás után? a) Gyorsításkor először kerülni kell a motor teljes terhelését, mert a dugattyú hamarabb felmelegszik, mint a hengerpersely, és ez a dugattyún berágódásokat okozhat. b) Mindig nagy motorterheléssel kell gyorsítani a gazdaságos fordulatszám-tartomány felső határáig. c) Padlóig nyomott gázpedállal először álló helyben bemelegítjük a motort, majd kis gázadagolással gyorsítunk a névleges fordulatszám kb. egyharmadáig felkapcsolás előtt. 92. Kanyar ívében haladva milyen irányú erők hatnak a gépkocsira? a) A haladás irányában ható (ún. pályairányú) erők. b) Oldalirányban ható erők. c) Mind (pillanatnyi) haladás irányában ható, mind pedig az oldalirányú erők. 93. Az alábbiak közül melyik alkatrész tisztán tartása befolyásolja leginkább a jármű tüzelőanyag-fogyasztását? a) Az olajszűrőé. b) A levegőszűrőé. c) A szűrő-töltőpalacké. 94. Válassza ki a helyes állítást az alábbiak közül! a) A teljesen feltöltött levegőtartály nyomásesése kikapcsolt motor esetén 10 perc alatt nem lehet több, mint 0,3 bar. b) A fékpedál egyszeri, teljes benyomásakor és nyomva tartásakor - a motor álló helyzetében - a nyomásesés 3 perc elteltével sem haladhatja meg a 0,3 bar értéket. c) Amennyiben az ABS kontroli-lámpa menet közben kigyullad, a járművel tovább közlekedni nem szabad. 95. A sávtartó asszisztens feladata, hogy... a) a jármű ne válthasson forgalmi sávot irányjelzés nélkül. b) az utasokat figyelmeztesse, ha az autóbuszvezető fáradt. c) a jármű vezetőjét a vezetőülés vibrálásával figyelmeztesse a sávelhagyás veszélyére.

17 96. Melyik tüzelőanyag-fajtának lehet legkisebb környezeti szennyezése az alábbiak közül? a) A gázolajnak. b) A biodízelnek. c) A hidrogénnek. 97. Állapítsa meg az ábra segítségével, hogy ha a gumiabroncs oldalvezető erejének a 50 %-át elhasználjuk, az elvben rendelkezésre álló maximális fékerőnek hány százaléka marad meg a fékezésre úgy, hogy a jármű a pályán maradjon! a) 50 % b) 90 % c) 70 % 98. Az alábbiak közül minek alapján történik a belsőégésű motorok Euro-osztályba (Euró 0,... Euró 5) sorolása? a) A motorteljesítmény alapján. b) Környezetvédelmi szempontok (károsanyag kibocsátás) alapján. c) Fajlagos tüzelőanyag-fogyasztás alapján. 99. A téli gumiabroncs használatával a jármű tüzelőanyag-fogyasztása...? a) alig észrevehetően megnövekszik. b) kis mértékben csökken. c) nem változik A megengedett legnagyobb sebesség túllépésének esetén mit jelez a DBL optikai kijelzője a hangjelzéssel egyidejűleg? a) A tartósfék-korlátozó működésbe lépett, a jármű vezetőjének üzemi fékezéssel már nem kell közbeavatkoznia. b) A motor fordulatszáma a megengedett legnagyobb értéket meghaladta, a jármű vezetőjének magasabb sebességfokozatba kell kapcsolnia. c) A tartósfék-korlátozó már működik, de most a jármű vezetőjének üzemi fékezéssel is be kell avatkoznia A gépkocsi 40 km/h sebességű, egyenes vonalú egyenletes haladása esetében melyik fajta ellenállás leküzdésére fordítódik több energia? a) A légellenállás leküzdésére. b) A gyorsítási ellenállás leküzdésére, c) A gördülési ellenállás leküzdésére Mire szolgál az SCR-katalizátor? a) A gázolaj kopogástűrésének a növelését célzó adalékanyag hozzáadására. b) A kipufogógáz után kezelési eljárásában arról gondoskodik, hogy a káros anyagok kevésbé ártalmas kipufogógázokká alakuljanak át. c) A benzin ólommentessé tételére és a kipufogógázok szénmonoxid mennyiségégnek a növelésére.

18 103. Ha a jármű első kerekei állóra fékeződnek (blokkolnak), akkor...? a) a jármű hátulja hajlamos lesz a kitörésre (farolásra). b) a fékút a lehető legrövidebb lesz. c) a jármű kormányozhatatlanná válik Az alábbiak közül melyik biztonsági berendezés ismert rövidítése az ASR? a) Az automatikus blokkolásgátló berendezésé. b) Az elektronikus stabilizáló programé. c) A kipörgés gátló berendezésé A sebességszabályozó berendezés (tempómat) szerepe, hogy... a) a motor tüzelőanyag-betáplálásának a szabályozása annak érdekében, hogy a jármű a sebességét egy meghatározott értékben határolja. b) a jármű haladási sebessége az előre beállított értéket ne haladhassa meg. c) az, hogy a jármű hegymenetben ne lassuljon le, és lejtőn ne gyorsuljon fel Az autóbusz teherbírása az autóbusz... a) megengedett legnagyobb össztömegenek és a tényleges össztömegenek a különbözete. b) megengedett legnagyobb össztömegenek és a saját tömegének a különbözete. c) megengedett legnagyobb össztömegenek és annak a számnak a különbözete, amelyet úgy kapunk, hogy a szállított utasokat 75 kg testtömeggel vesszük figyelembe 107. A tehergépkocsi teherbírása a tehergépkocsi... a) megengedett legnagyobb össztömegenek és a tényleges össztömegenek a különbözete. b) megengedett legnagyobb össztömegenek és a saját tömegének a különbözete. c) megengedett legnagyobb össztömegenek és a pillanatnyi össztömegenek a különbözete A jármű egyenes vonalú haladása közben történő fékezéskor milyen irányú erők lépnek föl a kerék és a talaj között? a) A haladás irányában ható (ún. pályairányú) erők. b) Oldalirányban ható erők. c) Mind pályairányú, mind oldalirányú erők fellépnek Az alábbiak közül melyik biztonsági berendezés ismert rövidítése az ESP? a) Az elektronikus stabilizáló programé. b) A kipörgés gátló berendezésé. c) Az automatikus blokkolásgátló berendezésé.

19 110. Hosszabb út megtétele után a felmelegedett gumiabroncsokban a levegőnyomás nő. Kell-e a levegőnyomást csökkentenie? a) Igen. b) Csak akkor, ha a jármű oly mértékben van megterhelve, hogy össztömege eléri vagy megközelíti a megengedett legnagyobb össztömegét. c) Nem Sík (vízszintes), egyenes szakaszon, ahol a folyamatos haladást semmi nem akadályozza, melyik sebességi fokozatban célszerű közlekedni? a) Valamelyik kis sebességi fokozatban, ahol a motor fordulatszáma nem magas. b) A legmagasabb sebességi fokozatnál eggyel kisebben és ebben a motor működését a megengedett legnagyobb fordulatszám közelében kell tartani. c) A lehető legmagasabb sebességi fokozatban, ahol a motor a közepes fordulatszám-tartományban üzemeltethető Ha a jármű valamelyik tengelyének a terhelése (pl. lejtőn történő haladáskor) megnő, akkor az adott tengelyen lévő kerekek terhelése... a) csökken. b) nem változik, c) is megnő Melyik gáznemű tüzelőanyag az alábbiak közül? a) Hasadóanyag. b) Benzin. c) Földgáz Melyik az a környezetvédelmi osztály, amelynek a követelményei a motor üzemének hagyományos értelemben vett módosításával már nem, csak a kipufogó gázok külső utánkezelésével lehet teljesíteni? a) Euró 3 b) Euró 4 c) Euró Hányszorosára nő a fékút a kétszeres sebességről fékezve? a) Kb. kétszeresére. b) Kb. négyszeresére. c) Kb. hatszorosára A sebességkorlátozó berendezés szerepe, hogy... a) a jármű a gépkocsivezető által előre megadott haladási sebességet tartani igyekezzék. b) a jármű haladási sebessége az előre beállított értéket ne haladhassa meg. c) a jármű hegymenetben ne lassuljon le, és lejtőn ne gyorsuljon fel.

20 117. Ha a gumiabroncsban a levegőnyomás előírtnál alacsonyabb, akkor... a) a gördülési ellenállás csökken. b) a gördülési ellenállás nem változik. c) a gördülési ellenállás megnő A légfékberendezés tömítettsége akkor megfelelő, ha a légtartály feltöltése és a motor leállítása után a levegőnyomás csökkenése legfeljebb... a) 0,1 bar 10 perc alatt b) 0,3 bar 10 perc alatt c) 0,5 bar 10 perc alatt 119. Autópályán az autóbusz kilométerórája segítségével hogyan állapíthatja meg az ajánlott követési távolság nagyságát? a) Feleannyi méter legyen, mint amekkora sebességet a műszer km/h-ban mutat. b) A követési távolság legalább kétszer annyi méter legyen, mint amekkora sebességet a műszer km/h-ban mutat. c) A követési távolság pontosan annyi méter legyen, mint amekkora sebességet a műszer km/h-ban mutat A fékút hosszának közelítő kiszámítására tanult képlet alkalmazásával határozza meg az autóbusza fékútjának a hosszát 80km/h sebességről teljes fékezés esetében? a) 64 méter. b) 52 méter. c) 86 méter Hogyan teszi lehetővé a fékasszisztens a fékfelfutási idő csökkenését az ábrán látható görbének megfelelően? a) Mindig maximális fékerőt alkalmaz a biztonság növelése érdekében. b) A fékpedál benyomásának a sebességéből következtet a vészfékezés igényére. c) Úgy növeli a fékezőnyomást, ahogy a gépkocsivezető fokozza a pedál benyomását.

Járművezetési ismeretek (kérdések minden témából)

Járművezetési ismeretek (kérdések minden témából) 1. Mi a vakvezetés? a) Amikor a gépjárművezető által belátott út rövidebb, mint a féktávolság. b) Amikor a gépjárművezető által belátott út hosszabb, mint a féktávolság. c) Amikor a gépjárművezető által

Részletesebben

Közlekedési ismeretek

Közlekedési ismeretek Közlekedési ismeretek 1. Mit jelez a tábla? a) Számítani lehet arra, hogy a szemből érkező 3-4 gépkocsiból álló autósor korlátozza az előzés lehetőségét. b) Az úton forgalmi akadályt képezhetnek a feltorlódott

Részletesebben

NEMZETI KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁG TANTERVI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEK. A B kategóriás járművezető-képző tanfolyamok számára

NEMZETI KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁG TANTERVI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEK. A B kategóriás járművezető-képző tanfolyamok számára NEMZETI KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁG TANTERVI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEK A B kategóriás járművezető-képző tanfolyamok számára 2012 A Nemzeti Közlekedési Hatóságról (továbbiakban: NKH) szóló 263/2006. (XII. 20.) Korm.

Részletesebben

III. Szerkezeti ismeretek

III. Szerkezeti ismeretek III. Szerkezeti ismeretek 1. A gépkocsi felépítése A személygépkocsi f bb szerkezeti egységei (1. ábra) a kocsiszekrény (karosszéria), a motor és segédberendezései, az er átviteli szerkezetek, a kormány,

Részletesebben

KOTRA KÁROLY KRESZ. könyv. személygépkocsi-vezetők részére. centrifugális erő KOTR A KFT.

KOTRA KÁROLY KRESZ. könyv. személygépkocsi-vezetők részére. centrifugális erő KOTR A KFT. KOTRA KÁROLY KRESZ könyv személygépkocsi-vezetők részére centrifugális erő 2004 KOTR A KFT. KOTRA K ÁROLY KRESZ könyv személygépkocsi-vezetők részére KOTRA Kft. Püspökladány 2004 I. KÖZLEK EDÉSI ISMERETEK

Részletesebben

29 kérdés 29 rövid válasz a sebességkorlátozásról 1. Hol és miért van szükség a sebesség korlátozására?

29 kérdés 29 rövid válasz a sebességkorlátozásról 1. Hol és miért van szükség a sebesség korlátozására? 29 kérdés 29 rövid válasz a sebességkorlátozásról 1. Hol és miért van szükség a sebesség korlátozására? A közúti forgalomban mindenütt szükség van sebességkorlátozásra. A jelenleg közlekedő gépjárművek

Részletesebben

Új Prius Termékismertető

Új Prius Termékismertető Új Prius Termékismertető Íme, a világ első számú hibrid autója! Nézze meg közelebbről az új Priust, és fedezze fel számos ötletes formai megoldását! Ismerje meg az áttörést jelentő technológiát, amely

Részletesebben

- Az egész út kb. 282 km.

- Az egész út kb. 282 km. Soroljon fel legalább 10 olyan országot, amelyben nem az 561/2006/EK rendelet, hanem a Nemzetközi közúti forgalomban részt vevő járművek személyzetének munkájára vonatkozó Európai Megállapodás (AETR) szabályai

Részletesebben

GreenLabelsPurchase zöldebb beszerzés energiacímkék segítségével. Beszerzés és klímavédelem. Útmutató az energiatakarékos beszerzéshez

GreenLabelsPurchase zöldebb beszerzés energiacímkék segítségével. Beszerzés és klímavédelem. Útmutató az energiatakarékos beszerzéshez GreenLabelsPurchase zöldebb beszerzés energiacímkék segítségével Beszerzés és klímavédelem Útmutató az energiatakarékos beszerzéshez Hatékony járművek beszerzése Támogatja az 1 www.greenlabelspurchase.net

Részletesebben

140-255. Erő, teljesítmény és hatékonyság díjnyertes gépek a Massey Fergusontól

140-255. Erő, teljesítmény és hatékonyság díjnyertes gépek a Massey Fergusontól LE 7600 140-255 Erő, teljesítmény és hatékonyság díjnyertes gépek a Massey Fergusontól JÖVŐKÉP INNOVÁCIÓ VEZETŐ POZÍCIÓ MINŐSÉG MEGBÍZHATÓSÁG TÁMOGATÁS BÜSZKESÉG ELKÖTELEZETTSÉG Okkal díjnyertes Az MF

Részletesebben

ER-6n ABS. Használati Útmutató

ER-6n ABS. Használati Útmutató ER-6n ABS Használati Útmutató MAGYAR Motorkerékpár Használati útmutató Amennyiben az alább felsorolt jelekkel találkozik, kövesse az instrukciókat a praktikus és biztonságos működtetés, illetve karbantartás

Részletesebben

ÁLTALÁNOS GÉPTAN példatár

ÁLTALÁNOS GÉPTAN példatár . Teljesítmény terhelés hatásfok, vontatás vízszintes és lejtős pályán Egy (felső gépházas) felvonó járószékének tömege 600 kg, teherbírása 4000 N. Az alkalmazott ellensúly a járószék súlyán kívül a maximális

Részletesebben

CITROËN JUMPER Kezelési útmutató

CITROËN JUMPER Kezelési útmutató CITROËN JUMPER Kezelési útmutató CITROËN A CITROËN a -t választotta Innovatív együttműködés A CITROËN és a TOTAL immár 35 esztendeje azon dolgozik, hogy a legújabb technológiák alkalmazásával a lehető

Részletesebben

Elektronikai alkalmazások a korszerű gépjárművekben. 1. modul Benzinmotorok keverékképzése, benzinbefecskendező rendszerek

Elektronikai alkalmazások a korszerű gépjárművekben. 1. modul Benzinmotorok keverékképzése, benzinbefecskendező rendszerek Elektronikai alkalmazások a korszerű gépjárművekben 1. modul Benzinmotorok keverékképzése, benzinbefecskendező rendszerek Az egész életen át tartó tanulás fejlesztése az intézmények közötti nemzetközi

Részletesebben

SIMPLY CLEVER. ŠKODA Octavia Kezelési útmutató

SIMPLY CLEVER. ŠKODA Octavia Kezelési útmutató SIMPLY CLEVER ŠKODA Octavia Kezelési útmutató A kezelési útmutató felépítése (magyarázatok) A kezelési útmutató egy meghatározott rendszer szerint épül fel, hogy a szükséges információkat könnyen és gyorsan

Részletesebben

JX1070U JX1080U JX1090U JX1100U. Kezelési és Karbantartási Útmutató

JX1070U JX1080U JX1090U JX1100U. Kezelési és Karbantartási Útmutató JX1070U JX1080U JX1090U JX1100U Kezelési és Karbantartási Útmutató Elektromágneses interferencia (EMC) A traktor kielégíti az elektromágneses kibocsátásra vonatkozó, szigorú európai előírásokat. Ugyanakkor

Részletesebben

BIZTONSÁG Autósiskola 5440 Kunszentmárton Rákóczi út 1. 06-30/484-3738 Ny.Sz: 16-0057-06

BIZTONSÁG Autósiskola 5440 Kunszentmárton Rákóczi út 1. 06-30/484-3738 Ny.Sz: 16-0057-06 BIZTONSÁG Autósiskola 5440 Kunszentmárton Rákóczi út 1. 06-30/484-3738 Ny.Sz: 16-0057-06 e-mail: biztonsagautosiskola@gmail.com www.biztonsagautosiskola.hu A FÉKEZÉS HELYES TECHNIKÁLYA! A KRESZ szabályai

Részletesebben

Figyelmesen olvassa el a szimbolikus ábrákkal megjelölt figyelmeztetéseket és javaslatokat:

Figyelmesen olvassa el a szimbolikus ábrákkal megjelölt figyelmeztetéseket és javaslatokat: Tisztelt Ügyfelünk! Köszönjük Önnek, hogy a Fiat márkát részesítette előnyben, és gratulálunk, hogy egy Fiat Fiorino QUBO gépkocsit választott. Ezt a útmutatót azért készítettük, hogy segítsük Önt a Fiat

Részletesebben

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európa terv keretében valósul meg. Husti István MŰSZAKI-BERUHÁZÁSI ISMERETEK

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európa terv keretében valósul meg. Husti István MŰSZAKI-BERUHÁZÁSI ISMERETEK A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európa terv keretében valósul meg. Husti István MŰSZAKI-BERUHÁZÁSI ISMERETEK DE AMTC AVK 2007 HEFOP 3.3.1-P.-2004-06-0071/1.0 Ez a kiadvány a Gyakorlatorientált

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 12. Melléklet: 13.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 12. Melléklet: 13. E/ECE/324 }Rev.1/Add.12/Rev.6 E/ECE/TRANS/505 2008. január 14.. ENSZ-EGB 13. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

SZÉCHENYI ISTVÁN FŐISKOLA

SZÉCHENYI ISTVÁN FŐISKOLA SZÉCHENYI ISTVÁN FŐISKOLA Általános Gépészeti Tanszék Dr. Iró Béla Dr. Zsenák Ferenc ÁLTALÁNOS GÉPTAN KÉZIRAT GYŐR, 000 TARTALOMJEGYZÉK Előszó... 1. A mechanikai munka és átvitele...4 1.1 Egyenes vonalú

Részletesebben

Sonic 50 Kezelési és karbantartási útmutató

Sonic 50 Kezelési és karbantartási útmutató Sonic 50 Kezelési és karbantartási útmutató B I Z T O N S Á G I F I G Y E L M E Z T E T É S E K A következô elôvigyázatossági figyelmeztetéseket az egész kézikönyv során alkalmazzuk a következô üzenetek

Részletesebben

A Hyundai SantaFe erőátviteli rendszere

A Hyundai SantaFe erőátviteli rendszere A Hyundai SantaFe erőátviteli rendszere Magna 4WD-rendszer A rendszer az optimális meghajtási teljesítmény elérése érdekében az útviszonyoknak és a vezetési körülményeknek megfelelően osztja el a hajtóerőt

Részletesebben

Tisztelt Ügyfelünk! Köszönjük Önnek, hogy a Fiat márkát részesítette előnyben, és gratulálunk, hogy egy Fiat Doblò gépkocsit választott.

Tisztelt Ügyfelünk! Köszönjük Önnek, hogy a Fiat márkát részesítette előnyben, és gratulálunk, hogy egy Fiat Doblò gépkocsit választott. F I A T D O B L Ó K E Z E L É S É S K A R B A N T A R T Á S Tisztelt Ügyfelünk! Köszönjük Önnek, hogy a Fiat márkát részesítette előnyben, és gratulálunk, hogy egy Fiat Doblò gépkocsit választott. Ezt

Részletesebben

Fendt 900 Vario 927 930 933 936 939

Fendt 900 Vario 927 930 933 936 939 2014 Fendt 900 Vario 927 930 933 936 939 2 Új Fendt 900 Vario 3 Többet tud Jobban csinálja A 900 Fendt Vario 1995 óta vezető traktor a nagyüzemi és bérvállalkozások piacán. Az új 900 Vario, 390 LE-s maximális

Részletesebben

NEMZETI KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁG VIZSGAKÖVETELMÉNYEK. B kategóriás járművezető-tanfolyamok számára. Kivonat 28-44 oldal

NEMZETI KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁG VIZSGAKÖVETELMÉNYEK. B kategóriás járművezető-tanfolyamok számára. Kivonat 28-44 oldal NEMZETI KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁG VIZSGAKÖVETELMÉNYEK B kategóriás járművezető-tanfolyamok számára Kivonat 28-44 oldal 2012 B. Forgalmi vezetés A vizsga követelményei A forgalmi vezetés vizsga célja annak megállapítása,

Részletesebben

JÖVŐKÉP INNOVÁCIÓ VEZETŐ SZEREP MINŐSÉG MEGBÍZHATÓSÁG TÁMOGATÁS BÜSZKESÉG ELKÖTELEZETTSÉG

JÖVŐKÉP INNOVÁCIÓ VEZETŐ SZEREP MINŐSÉG MEGBÍZHATÓSÁG TÁMOGATÁS BÜSZKESÉG ELKÖTELEZETTSÉG 270-370 LE 8600 Erőteljes jövő a gazdálkodásban 5 modell 270-től 370 LE-ig JÖVŐKÉP INNOVÁCIÓ VEZETŐ SZEREP MINŐSÉG MEGBÍZHATÓSÁG TÁMOGATÁS BÜSZKESÉG ELKÖTELEZETTSÉG Pontosan olyan, amilyennek egy traktornak

Részletesebben

Döntő Írásbeli feladat

Döntő Írásbeli feladat Döntő Írásbeli feladat Csapat sorszáma Elért összes pontszám Verseny: (év/hó/nap/óra/perc) Kezdete: Befejezése: Javítás után kerül kitöltésre: Versenyzők neve: Iskola neve, címe: Székhely: Telefon: Osztály:

Részletesebben

Az illusztrációkon olyan kiegészítő felszereltségek és tartozékok is láthatóak, amelyek nem képezik az alapfelszereltség részét.

Az illusztrációkon olyan kiegészítő felszereltségek és tartozékok is láthatóak, amelyek nem képezik az alapfelszereltség részét. M-osztály. Von zerő. Az állandó magabiztosság azt jelenti, hogy a jelen kihívásainak éppúgy meg kell felelni, mint a jövőben várhatóknak. Az új M-osztállyal az SUV-k történetének új fejezetét írjuk. Egy

Részletesebben

Óravázlat 2014. Közlekedési ismeretek - Vezetéselmélet - Műszaki ismeretek

Óravázlat 2014. Közlekedési ismeretek - Vezetéselmélet - Műszaki ismeretek 2014. Óravázlat Közlekedési ismeretek - Vezetéselmélet - Műszaki ismeretek Az elektronikus jegyzet tartalmazza az elméleti tanfolyam tananyagát de az azon való részvételt nem helyettesíti. Az elméleti

Részletesebben