1. Hogyan változik a gépkocsi motorjának a teljesítménye, ha a vezető növeli a fordulatszámot?

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "1. Hogyan változik a gépkocsi motorjának a teljesítménye, ha a vezető növeli a fordulatszámot?"

Átírás

1 1. Hogyan változik a gépkocsi motorjának a teljesítménye, ha a vezető növeli a fordulatszámot? a) A motor teljesítménye a fordulatszám emelkedésével először csökken, majd nőni kezd. b) A motor teljesítménye a fordulatszám emelkedésével fokozatosan nő. c) A motor teljesítménye a fordulatszám emelkedésével egy darabig nő, majd egy bizonyos fordulatszám elérése után csökkenni kezd. 2. Az ábra alapján állapítsa meg, hogy mekkora fordulatszámon legnagyobb a motor nyomatéka! a) 1200/min fordulatszámon. b) 1000/min fordulatszámon. c) 1600/min fordulatszámon. 3. Az ábra alapján állapítsa meg, hogy mekkora a motor nyomatéka 2000/min fordulatszámon! a) Kb. 930 Nm. b) Kb Nm. c) Kb Nm. 4. Mi a motorfordulatszám? a) A forgattyús tengely percenkénti teljes körbefordulásának a száma. b) A motorban a dugattyúk teljes munkafolyamatának az ideje. c) A motor egy dugattyújának a szívóütem alatt megtett ideje. 5. Mit nevezünk a motor teljesítményének? a) A motor fordulatszámának és forgatónyomatékának a hányadosát. b) A motor fordulatszámának és forgatónyomatékának a szorzatát. c) A motor fordulatszámának és forgatónyomatékának az összegét.

2 6. Az ábra alapján állapítsa meg, hogy mekkora fordulatszámon a legnagyobb a motor teljesítménye! a) 2200/min fordulatszámon. b) 1400/min fordulatszámon. c) 1500/min fordulatszámon. 7. Az ábra alapján állapítsa meg, hogy 2100/min fordulaton mekkora a motor forgatónyomatéka! a) 900 Nm. b) 700 Nm. c) 800 Nm. 8. Az ábra alapján állapítsa meg, hogy melyik fordulatszámon legalacsonyabb a motor fajlagos fogyasztása, mekkora ez az érték! a) 2200/min fordulatszámon 210 g/kwh. b) 1800/min fordulatszámon 200 g/kwh. c) 1500/min fordulatszámon 195 g/kwh. 9. Mi a gépkocsi tüzelőanyag-átlagfogyasztása? a) A felhasznált gázolaj, illetve benzin mennyiségének 100 km útra eső része. b) A gépkocsi által egy év alatt elfogyasztott tüzelőanyag-mennyiségének az egy tizenketted része. c) A gépkocsi üzemeltetésének a költsége egy órára vetítve. 10. Van-e valamilyen összefüggés a gépkocsi karbantartása és a gazdaságos vezetés között? a) Igen, a karbantartás fontos előfeltétele a gazdaságos vezetésnek. b) Nincs, a mindenkori fogyasztást csak a sofőr vezetési stílusa tudja befolyásolni. 11. Befolyásolja-e a motor tüzelőanyag-fogyasztását a tehergépkocsi műszaki állapota? a) Igen, nagymértékben. b) Csak elméletileg, mert üzem közben nem kimutatható a fogyasztásváltozás nagysága. c) Nem, csak a menetbiztonságot.

3 12. Melyik fosszilis az alábbi tüzelőanyagok közül? a) A gázolaj. b) A bioetanol. c) A növényi olaj. 13. Melyik tekinthető alternatív gáznemű tüzelőanyagnak az alábbiak közül? a) A biodízel. b) A hidrogén. c) A biomassza. 14. Melyik gáznemű az alábbi tüzelőanyagok közül? a) A hasadóanyag. b) A benzin. c) A földgáz. 15. Minek alapján történik a belsőégésű motorok Euro-osztályba (Euro 0,, Euro 5) sorolása az alábbiak közül? a) A motorteljesítmény alapján. b) Környezetvédelmi szempontok (károsanyag-kibocsátás) alapján. c) A fajlagos tüzelőanyag-fogyasztás alapján. 16. Melyik Euro-szabvány után vált elkerülhetetlenné a kipufogógázok utánkezelése a határértékek drasztikus csökkentése miatt? a) Az Euro 2 osztály után. b) Az Euro 3 osztály után. c) Az Euro 4 osztály után. 17. Melyik folyadékot nevezzük AdBlue-nak? a) A karbamid vizes oldatát, amelyet a kipufogógázhoz adagolnak, hogy kevesebb káros anyag keletkezzen. b) A motor tisztítására szolgáló speciális mosó folyadékot. c) Azt a hűtőrendszerbe töltött speciális folyadékot, amely javítja a berendezés hőleadó képességét.

4 18. Melyik az a környezetvédelmi osztály, amelynek a követelményeit csak a kipufogógázok külső utánkezelésével tudják teljesíteni? a) Euro 3. b) Euro 4. c) Euro Milyen adalékanyagot használnak a káros anyagok kevésbé ártalmas kipufogógázokká átalakításához az Euro 5 környezetvédelmi kategóriájú dízelüzemű gépkocsiknál? a) Ammóniát, amelyet nem vegytiszta állapotban adagolnak a kipufogógázokhoz, hanem a karbamid 32,5 %-os vizes oldataként. b) Kénsavat, melyet nem vegytiszta állapotban adagolnak a kipufogógázokhoz, hanem 25 %-os vizes oldataként. c) Hidrogénkloridot (sósavat), melyet nem vegytiszta állapotban adagolnak a kipufogógázokhoz, hanem a 10 %-os vizes oldataként. 20. Hogyan határozzák meg a gépkocsi motorjára jellemző fajlagos tüzelőanyag-fogyasztást? a) A motort maximális fordulatszámon egy órán át működtetik. b) Motordiagnosztikai mérésekkel. c) A közúti forgalomban mért átlagfogyasztás alapján. 21. Melyik állítás igaz a hibridhajtásra az alábbiak közül? a) A hibridhajtás legalább két különböző meghajtási mód, pl. belsőégésű motor és elektromotor kombinációját jelenti. b) A hibridhajtás a kétéltű járművek szokványos meghajtására utal. c) A hibridhajtás kétféle gázzal, pl. biogázzal és hidrogénnel történő meghajtást jelent. 22. Miért nem vontatható nagyobb távolságra a legtöbb tehergépkocsi, ha a kardántengelyét előzetesen nem kötik ki? a) Mert a kenés hiánya miatt a sebességváltómű meghibásodik. b) Mert a kenés hiánya miatt a motor tönkremegy. c) Mert a kenés hiánya miatt a differenciálmű tönkremegy. 23. Miért előnyös az Euro 5 osztálynál az AdBlue-folyadék használata? a) Csökkenti a kipufogógázok környezetkárosító hatását és gazdaságosabbá teszi a gépkocsi üzemeltetését. b) Megszünteti a nitrogén-oxidok és a vízgőz keletkezését. c) Javítja a motor kopogástűrését.

5 24. Mire szolgál az SCR-katalizátor az Euro 5 környezetvédelmi kategóriájú dízelüzemű gépkocsiknál? a) A gázolaj kopogástűrésének a növelését célzó adalékanyag hozzáadására. b) A kipufogógáz káros anyagainak kevésbé ártalmas gázokká való alakítása. c) A parafinkiválás megakadályozására és a kipufogógázok szénmonoxid mennyiségégnek a növelésére. 25. Hol nagyobb a motor teljesítménye az alábbiak közül általában? a) A legalacsonyabb fordulatszám közelében. b) A közepes fordulatszám-tartomány alsó értékénél. c) A közepes fordulatszám-tartomány felső értékénél. 26. Melyik sebességi fokozatban célszerű közlekedni hosszú, tartós emelkedőn, ahol a folyamatos haladást semmi nem akadályozza? a) Abban a sebességi fokozatban, amelyik a lehető legalacsonyabb fordulatszám tartását teszi lehetővé. b) Abban a sebességi fokozatban, amelyik a közepes fordulatszám-tartomány felső értékénél biztosítja a motor járását. 27. Melyik esetben teljes a motor terhelése? a) Ha teljesen benyomja a gázpedált, és így teljes töltést ad a hengerek számára. b) Ha a gépkocsi teherbírását a lehető legnagyobb mértékig használja ki. c) Ha félig terhelt gépkocsival meredek emelkedőn felfelé halad. 28. Melyik a leggazdaságosabb üzemeltetési mód a modern dízelmotorok esetében? a) Ha finoman addig nyomja a gázpedált, amíg a motor fordulatszáma a névleges fordulatszám kb. egyharmadát (kb. 800/min) eléri. b) Ha gyorsításnál %-ban lenyomva tartja a gázpedált és a motor fordulatszáma a névleges fordulatszám kb %-ánál (kb /min) van. c) Ha kis gázadagolással a névleges fordulatszám értékénél (kb. 2300/min) üzemelteti a motort. 29. Hol célszerű kihasználni a tehergépkocsi legnagyobb motorteljesítményét? a) Kis forgalmú útszakaszon jó út és látási viszonyok között, hogy a motor fajlagos tüzelőanyag-fogyasztása és az átlagfogyasztás is kedvező legyen. b) Ahol az időtényezőnek fontosabb szerepe van, mint a legkedvezőbb fogyasztásnak (előzés, gyorsítósávról nagy forgalmú autópályába való becsatlakozáskor stb.). c) Autópályán való haladásnál, hogy a személygépkocsik által diktált gyors ütemet tartani tudja.

6 30. Mi a tengelykapcsoló feladata a gépkocsin az alábbiak közül? a) Oldható kapcsolatot teremt a sebességváltó és a hajtott kerekek között. b) Oldható kapcsolatot teremt a motor és a sebességváltómű között. c) Változtatja a motor és a hajtott kerekek közötti áttételt. 31. Melyik Euro-szabvány esetében volt utoljára lehetőség arra, hogy a kipufogógáz visszavezetésével mérsékeljék a motor káros anyag kibocsátását? a) Az Euro 3 osztálynál. b) Az Euro 4 osztálynál. c) Az Euro 5 osztálynál. 32. Mi a sebességkorlátozó berendezés feladata? a) Az, hogy a gépkocsi a vezető által előre megadott haladási sebességet tartani igyekezzék. b) Az, hogy a gépkocsi haladási sebessége az előre beállított értéket ne haladhassa meg. c) Az, hogy a gépkocsi hegymenetben ne lassuljon le és lejtőn ne gyorsuljon fel. 33. Melyik alkatrész tisztántartása befolyásolja leginkább a jármű tüzelőanyag-fogyasztását az alábbiak közül? a) A levegőszűrőé. b) Az olajszűrőé. c) A szűrő-töltőpalacké. 34. Télen havas, jeges útszakaszra történő ráhajtás előtt kell-e a gumiabroncsokban lévő levegőnyomást csökkenteni? a) Igen. b) Csak akkor, ha radiál gumikkal közlekedik. c) Nem. 35. Befolyásolja-e a haladás biztonságát, ha a gumiabroncsban a levegőnyomás az előírtnál lényegesen alacsonyabb? a) Igen, hátrányosan, mert az oldalerők hatására a kerék hajlamosabb lesz a kúszásra. b) Igen, a kerék és a talaj kapcsolata jobb és biztonságosabb lesz. c) Nem, ez a haladás biztonságára nincs semmilyen hatással.

7 36. Válaszolja meg az ábra segítségével, hogy hogyan változik a jármű tüzelőanyag-fogyasztása, ha a gumiabroncsokban a levegőnyomás az előírt értéknél kb. 10 %-kal alacsonyabb. a) Kb. 2 %-kal emelkedik. b) Kb. 1 %-kal csökken. c) Nem változik. 37. Hosszabb út során a folyamatos, erőltetett terheléstől a felmelegedett gumikban a levegőnyomás emelkedik. Vissza kell-e állítani a guminyomást a gyárilag előírt értékre? a) Igen. b) Csak akkor, ha nagy sebességgel közlekedik. c) Nem. 38. Melyik fajta ellenállás leküzdése igényli a legtöbb energiát a tehergépkocsi 40 km/h sebességű egyenes vonalú egyenletes haladásakor? a) A légellenállás. b) A gyorsítási ellenállás. c) A gördülési ellenállás. 39. Melyik befolyásolja az emelkedési ellenállás nagyságát az alábbi tényezők közül? a) Az aszfalt minősége. b) Az emelkedő meredeksége. c) A jármű sebessége. 40. Milyen irányú erők hatnak a kanyar ívében haladó tehergépkocsira? a) Csak a haladási irányban ható (ún. pályairányú) erők. b) Csak az oldalirányban ható erők. c) Mind a (pillanatnyi) haladási irányban ható, mind pedig oldalirányú erők. 41. A kerék által a talajra átvihető erők a) azonos kerékterhelés és útviszonyok mellett minden irányban megközelítőleg egyenlők. b) azonos kerékterhelés és útviszonyok esetén a haladási irányban lényegesen nagyobbak, mint oldalirányban. c) azonos kerékterhelés és útviszonyok esetén oldalirányban lényegesen nagyobbak, mint a haladás irányában.

8 42. Fékezéskor változik-e a tehergépkocsi dinamikus tengelyterhelése? a) Igen, az első tengely dinamikus terhelése megnő a hátsó tengely dinamikus terhelése csökken. b) Igen, a hátsó tengely dinamikus terhelése megnő az első tengely dinamikus terhelése csökken. c) Nem. 43. Ha a tehergépkocsi hátsó kerekei állóra fékeződnek (blokkolnak), akkor a) a jármű kormányozhatatlanná válik. b) a jármű hátulja oldalirányú erők hatására könnyen kitörhet (oldalfarolás). c) a lehető leghatásosabb fékezést alkalmazta a járművezető. 44. Fékezéskor mi a gépkocsi fékútja? a) A fékpedál benyomásától a jármű megállásáig megtett út. b) Az akadály észlelésétől a jármű megállásáig megtett út. c) Az akadály észlelésétől a fékpedál érintéséig eltelt idő alatt megtett út. 45. Mekkora követési távolságot célszerű tartani tehergépkocsival autópályán? a) Egy kocsihossznyit. b) Amekkora távolságot a jármű 1 s alatt megtesz. c) Amekkora távolságot a jármű 2 s alatt megtesz. 46. Melyik biztonsági berendezés rövidítése az ESP az alábbiak közül? a) Az elektronikus stabilizáló programé. b) A kipörgésgátló berendezésé. c) Az automatikus blokkolásgátló berendezésé. 47. Mi a feladata a sávtartó asszisztensnek (SPA)? a) A gépkocsi ne válthasson forgalmi sávot irányjelzés nélkül. b) A gépkocsi vezetőjét figyelmeztesse a vezetési szünet megkezdésére. c) A gépkocsi vezetőjéta vezetőülés vibrálásával figyelmeztesse a sávelhagyás veszélyére.

9 48. Mire szolgál a fékasszisztens (BAS)? a) A biztonság növelése érdekében fékezéskor mindig a maximálisra növeli a fékerőt. b) A fékpedál benyomásának a sebességéből következtet a vészfékezés igényére, és automatikusan megnöveli a fékerőt. c) Úgy növeli a fékezőnyomást, ahogy a gépkocsivezető fokozza a pedál benyomását. 49. A környezetvédelmi vizsgálaton megfelelt gépkocsi igazolólapja... a) hatósági engedélynek minősül, ennek hiányában a jármű nem vehet részt a közúti forgalomban. b) nem minősül hatósági engedélynek, így ennek hiánya nem befolyásolja a közúti forgalomban való részvételét. 50. Mi a retarder szerepe a nagy össztömegű tehergépkocsikon? a) Ha a légtartály nyomása valamijen hiba miatt csökken, a gépkocsit önmüködően befékezi. b) Erőteljes fékezéskor az üzemi fék fékhatását növeli. c) A gépkocsi tartós fékezése (pl. hosszabb lejtőn lefelé haladva); ezáltal az üzemifék-berendezés kimélhető. 51. Hogyan működtethető a kipufogófék? a) Minden gépkocsitípusnál kézi kapcsolással, mechanikusan. b) Minden gépkocsitípusnál lábkapcsolással, mechanikusan. c) Kézi vagy lábkapcsolással, pneumatikus vezérléssel. 52. Ha a blokkolásgátló hibátlanul működik, akkor a műszerfalon lévő ellenörzőlámpa... a) menet közben vörös fénnyel világít. b) elindulás után (kb. 7 km/h sebességnél) kialszik. c) fékezés közben vörös fénnyel világít. 53. Mi a kipörgésgátló (ASR) feladata a gépkocsin? a) Megakadályozza a jármű hajtott kerekeinek a kipörgését, ha a vonóerő a szükséges mértéket túllépné. b) Megakadályozza a jármű összes hajtott és nem hajtott kerekének kipörgését. c) Megakadályozza a jármű nem hajtott, szabadonfutó kerekeinek túlpörgését, megcsúszását.

10 54. Az alábbi tényezők közül melyik befolyásolja a gyorsítási ellenállás nagyságát? a) A jármű haladási sebessége a manőver előtt. b) Az a sebesség, amelyre a vezető fel kívánja a járművet gyorsítani. c) A jármű tömege. 55. Milyen irányú erők lépnek föl a kerék és a talaj között, a tehergépkocsi egyenes vonalú haladása közben történő gördülő fékezéskor? a) A haladás irányában ható (ún. pályairányú) erők. b) Oldalirányba ható erők. c) Mind pályairányú, mind oldalirányú erők fellépnek. 56. Mit nevezünk tapadási körnek az autós fizikában? a) A kanyarban haladó gépkocsi kerekei által az úttesten hagyott guminyomokat. b) A kerék és a talaj érintkezési középpontjából kiindukva a minden irányban meghúzott legnagyobb tapadóerő vektorok végeit ( nyilhegyeit ) összekötő folytonos vonalat. c) Az olyan sugarú ívet, amelyen a gépkocsi a megengedett legnagyobb sebesség tartása mellett is képes sodródás-mentesen haladni. 57. Fékezéskor a gépkocsi első tengelyén a terhelésnövekedés... a) az alkalmazott fékerő nagyságától független. b) a lassúlás mértékének növekedésével arányosan csökken. c) a lassúlás mértékének növekedésével arányosan nő. 58. Fékezéskor mi a vezető reakcióideje? a) A fékpedál lenyomásától a jármű megállításáig eltelt idő. b) Az akadály észlelésétől a jármű megállításáig eltelt idő. c) Az akadály észlelésétől a fékpedál érintéséig eltelt idő. 59. Mekkora az ajánlott követési távolság lakott területen kívűl a tehergépkocsi kilométerórájáról leolvasott sebesség alapján? a) Feleannyi méter, mint amekkora sebességet a műszer km/h-ban mutat. b) Kétszer annyi méter, mint amekkora sebességet a műszer km/h-ban mutat. c) Pontosan annyi méter, mint amekkora sebességet a műszer km/h-ban mutat.

11 60. Melyik biztonsági berendezés rövidítése az alábbiak közül az ASR? a) Az automatikus blokkolásgátló berendezésé. b) Az elektronikus stabilizáló programé. c) A kipörgésgátló berendezésé. 61. Mit jelez a DBL optikai kijelzője a hangjelzéssel egyidejüleg a megengedett legnagyobb sebesség túllépése esetén? a) Azt, hogy a tartósfék-korlátozó működésbe lépett, így a gépkocsivezetőnek üzemi fékezéssel már nem kell közbeavatkoznia. b) Azt, hogy a motor fordulatszáma a megengedett legnagyobb mértéket meghaladta, a gépkocsivezetőnek magasabb sebességfokozatba kell kapcsolnia. c) Azt, hogy a tartósfék-korlátozó már működik, de most a gépkocsivezetőnek üzemi fékezéssel is be kell avatkoznia. 62. Mire szolgál a követési távolság-szabályzó tempomat? a) A gépkocsit automatikusan lelassítja, ha az előtte haladó járművet túlzottan megközelítette. b) A gépkocsi vezetőjét hangjelzéssel figyelmezteti, ha az előtte haladó járművet túlzottan megközelítette. c) Nem engedélyezi a sávváltást, ha a visszapillantó tükör holtterében másik jármű tartozkodik. 63. A katalizátorral ellátott gépkocsi motorja... a) a környezetet kevésbé szennyezi, mint a katalizátor nélküli. b) jóval nagyobb teljesítményt nyújt, mint a katalizátor nélküli. c) jóval hosszabb élettartamú, mint a katalizátor nélküli. 64. Hogyan fejti ki fékező hatását a motor motorféküzemben? a) A motor belső ellenállása révén. b) A motor megnövekedett szívóhatása révén. c) A szívócső lezárása és a gyújtás kikapcsolása révén. 65. Ha a gépkocsivezető a kipufogóféket menet közben működteti, akkor a motorba tüzelőanyag... a) nem jut. b) csak az üresjárati fordulatszámnak megfelelő mennyiségben jut. c) csak a motor fordulatszámának megfelelő mennyiségben jut.

12 66. Mi a feladata a blokkolásgátló (ABS) berendezésnek? a) A tengelyterhelés nagyságától függően szabályozza a fékerőt. b) A kerék és a talaj között tapadóerő nagyságától függően szabályozza a fékerőt. c) Hirtelen gázadáskor megakadályozza a hajtott kerekek megcsúszását, kipörgését. 67. Miről ismerhető fel fékezés közben, hogy a kétkörös hidraulikus fékberendezés egyik fékköre nem működik? a) Arról, hogy a fékpedál útja nagyobb, a fékút pedig hosszabb. b) Arról, hogy a fékpedál ütközésig benyomható, a fékút pedig négyszeresére nő. c) Arról, hogy a fékpedál ellenállása csekély, a fékút pedig háromszorosára nő. 68. A motor forgatónyomatéka... a) a fordulatszám emelkedésével folyamatosan nő. b) a fordulatszám emelkedésével egy darabig nő, majd bizonyos fordulatszámtól fölfelé csökken. c) a fordulatszám függvényében nem változik. 69. Ön 4. sebességfokozatban közlekedik 1380/min fordulatszámmal. Mennyi tüzelőanyagot fogyaszt a gépkocsi motorja? a) 13 litert b) 18 litert c) 25 litert 70. Mit jelent a motor teljes terhelése? a) Ha teljesen benyomjuk a gázpedált, így teljes töltést biztosítva a hengerek számára. b) Ha a gépkocsi teherbírását a lehető legnagyobb mértékben kihasználjuk. c) Ha félig terhelt gépkocsival meredek emelkedőn felfelé haladunk. 71. Melyik a leggazdaságosabb üzemeltetési mód a mai dízelmotorok esetében? a) Ha alig nyomjuk a gázpedált és a motor fordulatszáma a névleges fordulatszám kb. egyharmadánál (kb.800/min) van. b) Ha 80-90%-ban benyomva tartjuk a gázpedált és a motor fordulatszáma a névleges fordulatszám kb %-ánál (kb /min) van. c) Ha kis gázadagolással a névleges fordulatszám értékénél (kb.2300 /min) üzemeltetjük a motort.

13 72. Válaszolja meg az ábra segítségével, hogy hogyan változik a jármű tüzelőanyag-fogyasztása, ha a gumiabroncsokban a levegőnyomás az előírt értéknek csak kb. 60 %-a? a) Kb. 4 %-kal emelkedik. b) Kb. 1 %-kal csökken. c) Kb. 6 %-kal emelkedik. 73. Melyik tekinthető alternatív gázüzemű tüzelőanyagnak az alábbiak közül? a) A biodízel. b) A hidrogén. c) A biomassza. 74. A reakcióidő alatt megtett út közelítő kiszámítására tanult képlet alkalmazásával határozza meg a jármű által hozzávetőlegesen megtett utat 60 km/h sebességnél 1 másodperc alatt! a) 25 méter b) 18 méter c) 36 méter 75. Egy jó képességű gépkocsivezető reakcióideje... a) 0,1-0,2 s. b) 0,5-0,7 s. c) 1,1-1,3 s. 76. Az autós fizikában mit nevezünk tapadási körnek? a) A kanyarban haladó gépkocsi kerekei által az úttesten hagyott guminyomokat. b) A kerék és a talaj érintkezési középpontjából kiindulva a minden irányban meghúzott tapadóerők végeit (nyílhegyeit) összekötő folytonos vonalat. c) Az olyan sugarú ívet, amelyen a gépkocsi a megengedett legnagyobb sebesség tartása mellett is sodródás-mentesen képes haladni. 77. Sík felületen az autóbusz tömegének körülbelül... a) 1/3 része a hátsó, míg 2/3 része az első tengelyére esik. b) 1/3 része az első, míg 2/3 része a hátsó tengelyére esik. c) 1/2 része az első, míg 1/2 része a hátsó tengelyére esik

14 78. Az ábra alapján állapítsa meg, hogy mekkora motorfordulatszámon a legalacsonyabb a fajlagos tüzelőanyag-fogyasztás? a) 1000/min. fordulatszámon b) 1500/min. fordulatszámon c) 1800/min. fordulatszámon 79. Az alábbiak közül általában hol nagyobb a motor teljesítménye? a) A legalacsonyabb fordulatszám közelében. b) A közepes fordulatszám-tartomány alsó értékeinél. c) A közepes fordulatszám-tartomány felső értékeinél. 80. Az ábra alapján állapítsa meg, hogy mekkora a motor nyomatéka 2000/min fordulatszámon! a) Kb. 930 Nm b) Kb Nm c) Kb Nm 81. Az alábbiak közül hol célszerű kihasználni a motor maximális teljesítményét? a) Tartós lejtőn (lefelé) haladva. b) Tartós emelkedőn (felfelé) haladva. c) Autópályán egyenletes haladáskor.

15 82. Általában, hogyan célszerű a járművet felgyorsítani? a) Finom, óvatos gázpedál-benyomással a megengedett legnagyobb motorfordulatszám kb. egyharmadáig gyorsítunk, majd magasabb sebességi fokozatba kapcsolunk. b) A gázpedált mindig padlóig benyomva a megengedett legnagyobb motorfordulatszámig gyorsítunk, majd magasabb sebességfokozatba kapcsolunk. c) A gázpedált határozottan, de nem feltétlenül padlóig benyomva a gazdaságos fordulatszám-tartomány felső határa közeléig gyorsítunk, majd sebességet váltunk. 83. Milyen folyadékot nevezünk AdBlue-nak? a) A karbamid vizes oldatát, amelyet a kipufogógázhoz adagolnak, hogy kevésbé káros gázok keletkezzenek. b) Speciális nyári szélvédőmosó folyadékot. c) Korszerű fagyálló hűtőfolyadékot. 84. A motor teljesítménye a motor fordulatszámának és a forgatónyomatékának a... a) hányadosa. b) szorzata. c) összege. 85. Az alábbiak közül általában hol van a motor optimális fordulatszám-tartománya? a) A közepes fordulatszám-tartományon belül. b) A még lehetséges legalacsonyabb fordulatszám értékénél (ahol a motor még nem rángat). c) A megengedett legnagyobb fordulatszám közelében. 86. Az alábbi tényezők közül melyik nem befolyásolja az emelkedési ellenállás nagyságát? a) A jármű sebessége. b) Az jármű tömege. c) A gumiabroncs levegőnyomása 87. Autópályán legalább mekkora követési távolságot célszerű tartani a járművel? a) Egy kocsihossznyit. b) Amennyi utat a jármű 1 s alatt megtesz. c) Amennyi utat a jármű 2 s alatt megtesz. 88. Ha a járművel fékezünk, akkor... a) az első tengely dinamikus terhelése megnő. b) az hátsó tengely dinamikus terhelése megnő. c) az első tengely dinamikus terhelése csökken.

16 89. Mi a reakcióidő fékezéskor? a) Az akadály észlelésétől az autóbusz megállásáig eltelt idő. b) Az akadály észlelésétől a fékpedál érintéséig eltelt idő. c) A fékpedál lenyomásától az autóbusz megállásáig eltelt idő. 90. Az alábbiak közül melyik alhtas lehet igaz a hibridhajtásra? a) A hibridhajtás legalább két különböző meghajtási mód, pl. belső égésű motor és elektromos kombinációját jelenti. b) A hibridhajtás a kétéltű járművek szokványos meghajtására utal. c) A hibridhajtás kétféle gázzal, pl. biogázzal és hidrogénnel történő meghajtást jelent. 91. Hogyan célszerű elindulni a parkolóból hosszabb várakozás után? a) Gyorsításkor először kerülni kell a motor teljes terhelését, mert a dugattyú hamarabb felmelegszik, mint a hengerpersely, és ez a dugattyún berágódásokat okozhat. b) Mindig nagy motorterheléssel kell gyorsítani a gazdaságos fordulatszám-tartomány felső határáig. c) Padlóig nyomott gázpedállal először álló helyben bemelegítjük a motort, majd kis gázadagolással gyorsítunk a névleges fordulatszám kb. egyharmadáig felkapcsolás előtt. 92. Kanyar ívében haladva milyen irányú erők hatnak a gépkocsira? a) A haladás irányában ható (ún. pályairányú) erők. b) Oldalirányban ható erők. c) Mind (pillanatnyi) haladás irányában ható, mind pedig az oldalirányú erők. 93. Az alábbiak közül melyik alkatrész tisztán tartása befolyásolja leginkább a jármű tüzelőanyag-fogyasztását? a) Az olajszűrőé. b) A levegőszűrőé. c) A szűrő-töltőpalacké. 94. Válassza ki a helyes állítást az alábbiak közül! a) A teljesen feltöltött levegőtartály nyomásesése kikapcsolt motor esetén 10 perc alatt nem lehet több, mint 0,3 bar. b) A fékpedál egyszeri, teljes benyomásakor és nyomva tartásakor - a motor álló helyzetében - a nyomásesés 3 perc elteltével sem haladhatja meg a 0,3 bar értéket. c) Amennyiben az ABS kontroli-lámpa menet közben kigyullad, a járművel tovább közlekedni nem szabad. 95. A sávtartó asszisztens feladata, hogy... a) a jármű ne válthasson forgalmi sávot irányjelzés nélkül. b) az utasokat figyelmeztesse, ha az autóbuszvezető fáradt. c) a jármű vezetőjét a vezetőülés vibrálásával figyelmeztesse a sávelhagyás veszélyére.

17 96. Melyik tüzelőanyag-fajtának lehet legkisebb környezeti szennyezése az alábbiak közül? a) A gázolajnak. b) A biodízelnek. c) A hidrogénnek. 97. Állapítsa meg az ábra segítségével, hogy ha a gumiabroncs oldalvezető erejének a 50 %-át elhasználjuk, az elvben rendelkezésre álló maximális fékerőnek hány százaléka marad meg a fékezésre úgy, hogy a jármű a pályán maradjon! a) 50 % b) 90 % c) 70 % 98. Az alábbiak közül minek alapján történik a belsőégésű motorok Euro-osztályba (Euró 0,... Euró 5) sorolása? a) A motorteljesítmény alapján. b) Környezetvédelmi szempontok (károsanyag kibocsátás) alapján. c) Fajlagos tüzelőanyag-fogyasztás alapján. 99. A téli gumiabroncs használatával a jármű tüzelőanyag-fogyasztása...? a) alig észrevehetően megnövekszik. b) kis mértékben csökken. c) nem változik A megengedett legnagyobb sebesség túllépésének esetén mit jelez a DBL optikai kijelzője a hangjelzéssel egyidejűleg? a) A tartósfék-korlátozó működésbe lépett, a jármű vezetőjének üzemi fékezéssel már nem kell közbeavatkoznia. b) A motor fordulatszáma a megengedett legnagyobb értéket meghaladta, a jármű vezetőjének magasabb sebességfokozatba kell kapcsolnia. c) A tartósfék-korlátozó már működik, de most a jármű vezetőjének üzemi fékezéssel is be kell avatkoznia A gépkocsi 40 km/h sebességű, egyenes vonalú egyenletes haladása esetében melyik fajta ellenállás leküzdésére fordítódik több energia? a) A légellenállás leküzdésére. b) A gyorsítási ellenállás leküzdésére, c) A gördülési ellenállás leküzdésére Mire szolgál az SCR-katalizátor? a) A gázolaj kopogástűrésének a növelését célzó adalékanyag hozzáadására. b) A kipufogógáz után kezelési eljárásában arról gondoskodik, hogy a káros anyagok kevésbé ártalmas kipufogógázokká alakuljanak át. c) A benzin ólommentessé tételére és a kipufogógázok szénmonoxid mennyiségégnek a növelésére.

18 103. Ha a jármű első kerekei állóra fékeződnek (blokkolnak), akkor...? a) a jármű hátulja hajlamos lesz a kitörésre (farolásra). b) a fékút a lehető legrövidebb lesz. c) a jármű kormányozhatatlanná válik Az alábbiak közül melyik biztonsági berendezés ismert rövidítése az ASR? a) Az automatikus blokkolásgátló berendezésé. b) Az elektronikus stabilizáló programé. c) A kipörgés gátló berendezésé A sebességszabályozó berendezés (tempómat) szerepe, hogy... a) a motor tüzelőanyag-betáplálásának a szabályozása annak érdekében, hogy a jármű a sebességét egy meghatározott értékben határolja. b) a jármű haladási sebessége az előre beállított értéket ne haladhassa meg. c) az, hogy a jármű hegymenetben ne lassuljon le, és lejtőn ne gyorsuljon fel Az autóbusz teherbírása az autóbusz... a) megengedett legnagyobb össztömegenek és a tényleges össztömegenek a különbözete. b) megengedett legnagyobb össztömegenek és a saját tömegének a különbözete. c) megengedett legnagyobb össztömegenek és annak a számnak a különbözete, amelyet úgy kapunk, hogy a szállított utasokat 75 kg testtömeggel vesszük figyelembe 107. A tehergépkocsi teherbírása a tehergépkocsi... a) megengedett legnagyobb össztömegenek és a tényleges össztömegenek a különbözete. b) megengedett legnagyobb össztömegenek és a saját tömegének a különbözete. c) megengedett legnagyobb össztömegenek és a pillanatnyi össztömegenek a különbözete A jármű egyenes vonalú haladása közben történő fékezéskor milyen irányú erők lépnek föl a kerék és a talaj között? a) A haladás irányában ható (ún. pályairányú) erők. b) Oldalirányban ható erők. c) Mind pályairányú, mind oldalirányú erők fellépnek Az alábbiak közül melyik biztonsági berendezés ismert rövidítése az ESP? a) Az elektronikus stabilizáló programé. b) A kipörgés gátló berendezésé. c) Az automatikus blokkolásgátló berendezésé.

19 110. Hosszabb út megtétele után a felmelegedett gumiabroncsokban a levegőnyomás nő. Kell-e a levegőnyomást csökkentenie? a) Igen. b) Csak akkor, ha a jármű oly mértékben van megterhelve, hogy össztömege eléri vagy megközelíti a megengedett legnagyobb össztömegét. c) Nem Sík (vízszintes), egyenes szakaszon, ahol a folyamatos haladást semmi nem akadályozza, melyik sebességi fokozatban célszerű közlekedni? a) Valamelyik kis sebességi fokozatban, ahol a motor fordulatszáma nem magas. b) A legmagasabb sebességi fokozatnál eggyel kisebben és ebben a motor működését a megengedett legnagyobb fordulatszám közelében kell tartani. c) A lehető legmagasabb sebességi fokozatban, ahol a motor a közepes fordulatszám-tartományban üzemeltethető Ha a jármű valamelyik tengelyének a terhelése (pl. lejtőn történő haladáskor) megnő, akkor az adott tengelyen lévő kerekek terhelése... a) csökken. b) nem változik, c) is megnő Melyik gáznemű tüzelőanyag az alábbiak közül? a) Hasadóanyag. b) Benzin. c) Földgáz Melyik az a környezetvédelmi osztály, amelynek a követelményei a motor üzemének hagyományos értelemben vett módosításával már nem, csak a kipufogó gázok külső utánkezelésével lehet teljesíteni? a) Euró 3 b) Euró 4 c) Euró Hányszorosára nő a fékút a kétszeres sebességről fékezve? a) Kb. kétszeresére. b) Kb. négyszeresére. c) Kb. hatszorosára A sebességkorlátozó berendezés szerepe, hogy... a) a jármű a gépkocsivezető által előre megadott haladási sebességet tartani igyekezzék. b) a jármű haladási sebessége az előre beállított értéket ne haladhassa meg. c) a jármű hegymenetben ne lassuljon le, és lejtőn ne gyorsuljon fel.

20 117. Ha a gumiabroncsban a levegőnyomás előírtnál alacsonyabb, akkor... a) a gördülési ellenállás csökken. b) a gördülési ellenállás nem változik. c) a gördülési ellenállás megnő A légfékberendezés tömítettsége akkor megfelelő, ha a légtartály feltöltése és a motor leállítása után a levegőnyomás csökkenése legfeljebb... a) 0,1 bar 10 perc alatt b) 0,3 bar 10 perc alatt c) 0,5 bar 10 perc alatt 119. Autópályán az autóbusz kilométerórája segítségével hogyan állapíthatja meg az ajánlott követési távolság nagyságát? a) Feleannyi méter legyen, mint amekkora sebességet a műszer km/h-ban mutat. b) A követési távolság legalább kétszer annyi méter legyen, mint amekkora sebességet a műszer km/h-ban mutat. c) A követési távolság pontosan annyi méter legyen, mint amekkora sebességet a műszer km/h-ban mutat A fékút hosszának közelítő kiszámítására tanult képlet alkalmazásával határozza meg az autóbusza fékútjának a hosszát 80km/h sebességről teljes fékezés esetében? a) 64 méter. b) 52 méter. c) 86 méter Hogyan teszi lehetővé a fékasszisztens a fékfelfutási idő csökkenését az ábrán látható görbének megfelelően? a) Mindig maximális fékerőt alkalmaz a biztonság növelése érdekében. b) A fékpedál benyomásának a sebességéből következtet a vészfékezés igényére. c) Úgy növeli a fékezőnyomást, ahogy a gépkocsivezető fokozza a pedál benyomását.

2. A gépkocsi vezetése

2. A gépkocsi vezetése 2. A gépkocsi vezetése 1. Általában balról jobbra milyen sorrendben találjuk a gépkocsiban a gáz-, fékés a tengelykapcsoló pedálokat? a) Gáz fék tengelykapcsoló. b) Tengelykapcsoló fék gáz. c) Fék gáz

Részletesebben

A környezetbarát autózás 10 pontja

A környezetbarát autózás 10 pontja A Környezetbarát autózás kampány célja, hogy csökkentse az autók környezetre gyakorolt káros hatását, valamint segítsen a járművezetőknek abban, hogy környezetvédő fejjel gondolkodjanak. A környezetbarát

Részletesebben

A környezettudatos vezetés aranyszabályai (az ECOWILL projekt 2011. április 28-án tartott római megbeszélésén meghatározott irányelvek szerint)

A környezettudatos vezetés aranyszabályai (az ECOWILL projekt 2011. április 28-án tartott római megbeszélésén meghatározott irányelvek szerint) A környezettudatos vezetés aranyszabályai (az ECOWILL projekt 2011. április 28-án tartott római megbeszélésén meghatározott irányelvek szerint) 1. Előre készüljön fel a forgalomra A lehető legnagyobb távolságban

Részletesebben

BIZTONSÁG Autósiskola 5440 Kunszentmárton Rákóczi út 1. 06-30/484-3738 Ny.Sz: 16-0057-06

BIZTONSÁG Autósiskola 5440 Kunszentmárton Rákóczi út 1. 06-30/484-3738 Ny.Sz: 16-0057-06 BIZTONSÁG Autósiskola 5440 Kunszentmárton Rákóczi út 1. 06-30/484-3738 Ny.Sz: 16-0057-06 Tisztelt Gépkocsivezető! A BIZTONSÁG Autósiskola nagy részt vállal a baleset megelőzésben, a vezetői engedéllyel

Részletesebben

BIZTONSÁG Autósiskola 5440 Kunszentmárton Rákóczi út 1. 06-30/484-3738 Ny.Sz: 16-0057-06

BIZTONSÁG Autósiskola 5440 Kunszentmárton Rákóczi út 1. 06-30/484-3738 Ny.Sz: 16-0057-06 BIZTONSÁG Autósiskola 5440 Kunszentmárton Rákóczi út 1. 06-30/484-3738 Ny.Sz: 16-0057-06 e-mail: biztonsagautosiskola@gmail.com www.biztonsagautosiskola.hu A FÉKEZÉS HELYES TECHNIKÁLYA! A KRESZ szabályai

Részletesebben

ÚJ CITROËN JUMPER Tehergépkocsi

ÚJ CITROËN JUMPER Tehergépkocsi ÚJ CITROËN JUMPER Tehergépkocsi Műszaki jellemzők 2014 új Jumper általános műszaki jellemzők Motor HDi 110 HDi 130 HDi 150 HDi 180 hengerek száma 4 4 4 4 hengerűrtartalom (cm 3 ) 2198 2198 2198 2998 max.

Részletesebben

Az elindulás előtti ellenőrzés B kategória

Az elindulás előtti ellenőrzés B kategória Az elindulás előtti ellenőrzés B kategória 1. Gumiabroncsok ellenőrzése: légnyomás -szemmel láthatóan nem lapos sérülés ne legyen az oldalán (vágás repedés) futófelület bordázatának a mélysége nem lehet

Részletesebben

CITROËN JUMPER Tehergépkocsi

CITROËN JUMPER Tehergépkocsi CITROËN JUMPER Tehergépkocsi Műszaki jellemzők 2017 Motor BlueHDi 110 BlueHDi 130 BlueHDi 160 hengerek száma 4 4 4 hengerűrtartalom (cm 3 ) 1997 1997 1997 max. teljesítmény KW / LE (ford./perc) 81 / 110

Részletesebben

A forgalomsűrűség és a követési távolság kapcsolata

A forgalomsűrűség és a követési távolság kapcsolata 1 A forgalomsűrűség és a követési távolság kapcsolata 6 Az áramlatsűrűség (forgalomsűrűség) a követési távolsággal ad egyértelmű összefüggést: a sűrűség reciprok értéke a(z) (átlagos) követési távolság.

Részletesebben

CITROËN JUMPER Tehergépkocsi

CITROËN JUMPER Tehergépkocsi CITROËN JUMPER Tehergépkocsi Műszaki jellemzők 2013. február Jumper általános műszaki jellemzők Motor HDi 110 HDi 130 HDi 150 HDi 180 hengerek száma 4 4 4 4 hengerűrtartalom (cm 3 ) 2198 2198 2198 2998

Részletesebben

CITROËN JUMPER Tehergépkocsi

CITROËN JUMPER Tehergépkocsi CITROËN JUMPER Tehergépkocsi Műszaki jellemzők 2016 Motor BlueHDi 110 BlueHDi 130 BlueHDi 160 hengerek száma 4 4 4 hengerűrtartalom (cm 3 ) 1997 1997 1997 max. teljesítmény KW / LE (ford./perc) 81 / 110

Részletesebben

Tájékoztató. Használható segédeszköz: számológép, rajzeszközök

Tájékoztató. Használható segédeszköz: számológép, rajzeszközök 12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 525 02 Autószerelő Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel a nevét! Ha a vizsgafeladat

Részletesebben

MTZ 320 MTZ 320 MÛSZAKI ADATOK MÉRETEK ÉS TÖMEGADATOK MOTOR ERÕÁTVITEL KORMÁNYMÛ HAJTOTT ELSÕ TENGELY ELEKTROMOS BERENDEZÉSEK FÉKBERENDEZÉS

MTZ 320 MTZ 320 MÛSZAKI ADATOK MÉRETEK ÉS TÖMEGADATOK MOTOR ERÕÁTVITEL KORMÁNYMÛ HAJTOTT ELSÕ TENGELY ELEKTROMOS BERENDEZÉSEK FÉKBERENDEZÉS MTZ 320 vízhûtéses dízelmotor. LDW1503CHD Teljesítmény, kw (LE): 22 (30) Névleges fordulatszám, ford/min: 3 000 Hengerek száma: 3 Furat löket, mm: 88 85 Hengerûrtartalom, cm 3 : 1 551 Maximális nyomaték,

Részletesebben

KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK

KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 20. KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA Az időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Közlekedési alapismeretek emelt

Részletesebben

SZÁMÍTÁSI FELADATOK II.

SZÁMÍTÁSI FELADATOK II. SZÁMÍTÁSI FELADATOK II. A feladatokat figyelmesen olvassa el! A válaszokat a feladatban előírt módon adja meg! A számítást igénylő feladatoknál minden esetben először írja fel a megfelelő összefüggést

Részletesebben

Figyelem! Csak belső és saját használatra! Terjesztése és másolása TILOS!

Figyelem! Csak belső és saját használatra! Terjesztése és másolása TILOS! Figyelem! Csak belső és saját használatra! Terjesztése és másolása TILOS! 1. példa Vasúti kocsinak a 6. ábrán látható ütközőjébe épített tekercsrugóban 44,5 kn előfeszítő erő ébred. A rugó állandója 0,18

Részletesebben

BEMUTATÓ FELADATOK (2) ÁLTALÁNOS GÉPTAN tárgyból

BEMUTATÓ FELADATOK (2) ÁLTALÁNOS GÉPTAN tárgyból BEMUTATÓ FELADATOK () 1/() Egy mozdony vízszintes 600 m-es pályaszakaszon 150 kn állandó húzóer t fejt ki. A vonat sebessége 36 km/h-ról 54 km/h-ra növekszik. A vonat tömege 1000 Mg. a.) Mekkora a mozgási

Részletesebben

Mûszaki adatok áttekintése.

Mûszaki adatok áttekintése. Mûszaki adatok áttekintése. Dízelmotorok 2,5 l TDI motor (65 kw) 1 2,5 l TDI motor (80 kw) 1 Keverékképzés/Befecskendezés Common-rail közvetlen befecskendezés Common-rail közvetlen befecskendezés Hengerek

Részletesebben

SZÁMÍTÁSI FELADATOK I.

SZÁMÍTÁSI FELADATOK I. SZÁMÍTÁSI FELADATOK I. A feladatokat figyelmesen olvassa el! A válaszokat a feladatban előírt módon adja meg! A számítást igénylő feladatoknál minden esetben először írja fel a megfelelő összefüggést (képletet),

Részletesebben

Pneumatikus kompatibilitás

Pneumatikus kompatibilitás Pneumatikus kompatibilitás Farkas József, Kőfalusi Pál, Dr. Varga Ferenc Gépjárművek üzeme I. laboratóriumi gyakorlat 1 Lektorálta és szerkesztette Dr. Varga Ferenc és Dr. Emőd István Tartalomjegyzék:

Részletesebben

Műszaki adatok Érvényes a 2017-es gyártási évre. Golf Alltrack

Műszaki adatok Érvényes a 2017-es gyártási évre. Golf Alltrack Műszaki adatok Érvényes a 2017-es gyártási évre Golf Alltrack Motorok 150 LE (110 kw) TDI 4MOTION BlueMotion Technology 184 LE (135 kw) TDI 4MOTION BlueMotion Technology Motor, sebességváltó Motortípus/szelepek

Részletesebben

Gépjárművek és mobilgépek I.

Gépjárművek és mobilgépek I. Gépjárművek és mobilgépek I. II. Előadás Hajtási módok, kanyarodás, fékek Összeállította: Dr. Sarka Ferenc Hajtási módok Elsőkerék-hajtás Hátsókerék-hajtás Összkerékhajtás Hátsókerék-hajtás Orrmotoros

Részletesebben

Haszongépjármű fékrendszerek Alapok Rendszerfelépítés

Haszongépjármű fékrendszerek Alapok Rendszerfelépítés Haszongépjármű fékrendszerek Alapok Rendszerfelépítés Gépjármű futóművek II. Szabó Bálint 2015. szeptember 10. 1 Haszongépjármű fékrendszerekre vonatkozó előírások Fékrendszer típusok Haszongépjárműveket

Részletesebben

IK - 435. Vezetıtér és környezete

IK - 435. Vezetıtér és környezete IK - 435 Vezetıtér és környezete 1 mőszerfal 2 vezetı melletti szerelvényfal 3 kombinált karos-irányjelzı kapcsoló 4 kulcsos világításkapcsoló 5 vezetıülés 6 kormányoszlop 7 fıkapcsoló tábla (kívülrıl

Részletesebben

35/2016. (VIII. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

35/2016. (VIII. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. 35/2016. (VIII. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 55 525 03 Alternatív gépjárműhajtási technikus Tájékoztató A vizsgázó az első lapra

Részletesebben

35/2016. (III. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

35/2016. (III. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. 35/2016. (III. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 525 02 Autószerelő Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel a nevét! Ha a vizsgafeladat

Részletesebben

Gyakorló feladatok Egyenletes mozgások

Gyakorló feladatok Egyenletes mozgások Gyakorló feladatok Egyenletes mozgások 1. Egy hajó 18 km-t halad északra 36 km/h állandó sebességgel, majd 24 km-t nyugatra 54 km/h állandó sebességgel. Mekkora az elmozdulás, a megtett út, és az egész

Részletesebben

- Az egész út kb. 282 km.

- Az egész út kb. 282 km. Soroljon fel legalább 10 olyan országot, amelyben nem az 561/2006/EK rendelet, hanem a Nemzetközi közúti forgalomban részt vevő járművek személyzetének munkájára vonatkozó Európai Megállapodás (AETR) szabályai

Részletesebben

A gumiabroncsok szerepe a közlekedésbiztonságban

A gumiabroncsok szerepe a közlekedésbiztonságban A gumiabroncsok szerepe a közlekedésbiztonságban A MICHELIN Csoport A kezdetek 1889: Michelin cég alapítása 1891: leszerelhető kerékpár abroncs 1895: először szerel a Michelin levegővel fújt gumiabroncsot

Részletesebben

A sok jelzőtábla zavaró. Dr. Debreczeni Gábor előadása

A sok jelzőtábla zavaró. Dr. Debreczeni Gábor előadása A sok jelzőtábla zavaró A jelzőtáblák mérete 4/2001. (I.31.) KöVim rendelet A jellemző méret 450 mm 600 mm 750 mm 900 mm 1000 mm A közlekedő személy segítése A pálya legyen egyszerű, egységes, akadálymentes,

Részletesebben

1_2 Vontathatóság meghatározása

1_2 Vontathatóság meghatározása 1_2 Vontathatóság meghatározása Vizsgabiztosi alapképzés Budapest, 2012 2012. február 6. Mikulás Róbert 1 Vontathatóságot befolyásoló tényezők Jogszabályok Vonójármű tulajdonságai Vonóhorog tulajdonságai

Részletesebben

KRESZ vizsga tesztlap

KRESZ vizsga tesztlap 1. Szeszes ital hatása alatt jármvet vezetni A) csak akkor veszélyes, ha a vezet nem szokott hozzá az alkoholhoz. B) a reflexek tompulása miatt már kisebb mennyiség fogyasztása esetén is veszélyes. C)

Részletesebben

Mit nevezünk nehézségi erőnek?

Mit nevezünk nehézségi erőnek? Mit nevezünk nehézségi erőnek? Azt az erőt, amelynek hatására a szabadon eső testek g (gravitációs) gyorsulással esnek a vonzó test centruma felé, nevezzük nehézségi erőnek. F neh = m g Mi a súly? Azt

Részletesebben

KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK

KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. május 14. KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. május 14. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben

JELZETT HIBA. Kevés az üzemanyag. Alacsony vagy magas hűtőfolyadék szint. A motor túlmelegedett. Ellenőrizd a hűtőfolyadék szintjét.

JELZETT HIBA. Kevés az üzemanyag. Alacsony vagy magas hűtőfolyadék szint. A motor túlmelegedett. Ellenőrizd a hűtőfolyadék szintjét. ÜZEMANYAG Kevés az üzemanyag Keresd meg a legközelebbi töltőállomást és tankold meg autódat. HŰTŐRENDSZER Alacsony vagy magas hűtőfolyadék szint A motor túlmelegedett. Ellenőrizd a hűtőfolyadék szintjét.

Részletesebben

FÉKBETÉTEK SZÁLLÍTÁSA. BKV Zrt. T-168/2014.

FÉKBETÉTEK SZÁLLÍTÁSA. BKV Zrt. T-168/2014. FÉKBETÉTEK SZÁLLÍTÁSA MŰSZAKI DOKUMENTÁCIÓ BKV Zrt. T-168/2014. 1. Műszaki követelmények 12. sz. melléklet Valamennyi szállításra kerülő termék esetén 1) Ajánlattevőnek ajánlat során 10. sz. melléklet

Részletesebben

Járművezetési ismeretek (kérdések minden témából)

Járművezetési ismeretek (kérdések minden témából) 1. Mi a vakvezetés? a) Amikor a gépjárművezető által belátott út rövidebb, mint a féktávolság. b) Amikor a gépjárművezető által belátott út hosszabb, mint a féktávolság. c) Amikor a gépjárművezető által

Részletesebben

Műszaki adatok Érvényes a gyártási évre. Az új Touareg

Műszaki adatok Érvényes a gyártási évre. Az új Touareg Műszaki adatok Érvényes a 2018. gyártási évre Az új Touareg Motorok Motor, sebességváltó Motortípus/szelepek hengerenként 6 hengeres dízel/4 Befecskendezés/feltöltés Lökettérfogat (liter/cm 3 ) 3,0/2967

Részletesebben

Műszaki adatok Érvényes a 2016-os gyártási évre. Az új Polo. Das Auto.

Műszaki adatok Érvényes a 2016-os gyártási évre. Az új Polo. Das Auto. Műszaki adatok Érvényes a 2016-os gyártási évre Az új Polo Das Auto. Motorok BlueMotion Technology 90 LE (66 kw BlueMotion Technology 110 LE (81 kw) TSI Motor, sebességváltó Motortípus/szelepek hengerenként

Részletesebben

Felvételi, 2018 szeptember - Alapképzés, fizika vizsga -

Felvételi, 2018 szeptember - Alapképzés, fizika vizsga - Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Marosvásárhelyi Kar Felvételi, 2018 szeptember - Alapképzés, fizika vizsga - Minden tétel kötelező Hivatalból 10 pont jár Munkaidő 3 óra I Az alábbi kérdésekre

Részletesebben

Műszaki adatok Érvényes a 2016-os gyártási évre. Golf. Das Auto.

Műszaki adatok Érvényes a 2016-os gyártási évre. Golf. Das Auto. Műszaki adatok Érvényes a 2016-os gyártási évre Golf Das Auto. Diesel motor információk A katalógusban megadott CO2-kibocsátási és üzemanyag-fogyasztási értékek egy elővigyázatossági intézkedés keretén

Részletesebben

Műszaki adatok Érvényes a 2017-es gyártási évre. Golf Sportsvan

Műszaki adatok Érvényes a 2017-es gyártási évre. Golf Sportsvan Műszaki adatok Érvényes a 2017-es gyártási évre Golf Sportsvan Motorok 85 LE (63 kw) TSI 110 LE (81 kw) TSI Motor, sebességváltó Motortípus/szelepek hengerenként 4 hengeres benzinmotor/4 4 hengeres benzinmotor/4

Részletesebben

Műszaki adatok Érvényes a 2017-es gyártási évre. Golf Variant

Műszaki adatok Érvényes a 2017-es gyártási évre. Golf Variant Műszaki adatok Érvényes a 2017-es gyártási évre Golf Variant Motorok 110 LE (81 kw) TSI 125 LE (92 kw) TSI 150 LE (110 kw) TSI Motor, sebességváltó Motortípus/szelepek hengerenként 3 hengeres benzinmotor/4

Részletesebben

1

1 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 112 12 13 [Nm] 420 380 kw [PS] 160 [218] 140 [190] [Nm] 420 380 kw [PS] 160 [218] 140 [190] [Nm] 420 380 kw [PS] 160 [218] 140 [190] 340 120 [163] 340 120 [163] 340 120 [163] 300

Részletesebben

12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. 12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 525 02 Autószerelő Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel a nevét! Ha a vizsgafeladat

Részletesebben

Haladó mozgások A hely és a mozgás viszonylagos. A testek helyét, mozgását valamilyen vonatkoztatási ponthoz, vonatkoztatási rendszerhez képest adjuk

Haladó mozgások A hely és a mozgás viszonylagos. A testek helyét, mozgását valamilyen vonatkoztatási ponthoz, vonatkoztatási rendszerhez képest adjuk Haladó mozgások A hely és a mozgás viszonylagos. A testek helyét, mozgását valamilyen vonatkoztatási ponthoz, vonatkoztatási rendszerhez képest adjuk meg, ahhoz viszonyítjuk. pl. A vonatban utazó ember

Részletesebben

Műszaki adatok Érvényes a 2016-os gyártási évre. Az új Golf Variant. Das Auto.

Műszaki adatok Érvényes a 2016-os gyártási évre. Az új Golf Variant. Das Auto. Műszaki adatok Érvényes a 2016os gyártási évre z új Golf Variant Das uto. Motorok 85 LE (63 kw) TSI 110 LE (81 kw) TSI 125 LE (92 kw) TSI Motor, sebességváltó Motortípus/szelepek hengerenként 4 hengeres

Részletesebben

MINDEN ÚJ ÖTLET HÁTTERÉBEN EGY KIHÍVÁS ÁLL

MINDEN ÚJ ÖTLET HÁTTERÉBEN EGY KIHÍVÁS ÁLL IFC DO NOT PRINT 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 1 1 2 2 3 5 2 4 3 16 17 SKYACTIV TECHNOLOGY 18 19 6 1 7 5 2 4 3 8 20 21 A LEGBIZTONSÁGOSABB TARTÓZKODÁSI HELY AZ ÚTON Minden általunk gyártott Mazda számos

Részletesebben

Megújult külső. Újratervezett műszerfal és kormányoszlop. Modern megjelenés és tökéletes rálátás a gép körüli területekre.

Megújult külső. Újratervezett műszerfal és kormányoszlop. Modern megjelenés és tökéletes rálátás a gép körüli területekre. Megújult külső Újratervezett műszerfal és kormányoszlop. Modern megjelenés és tökéletes rálátás a gép körüli területekre. Jóval kisebb erőfeszítés szükséges az előre/hátrameneti pedál működtetéséhez. A

Részletesebben

1. Egy háromtengelyes tehergépjármű 10 tonna saját tömegű. 130 kn. 7 m. a.) A jármű maximális össztömege 24 tonna lehet.(előadás anyaga)!!!!

1. Egy háromtengelyes tehergépjármű 10 tonna saját tömegű. 130 kn. 7 m. a.) A jármű maximális össztömege 24 tonna lehet.(előadás anyaga)!!!! TEHERELHELYEZÉS. Egy háromtengelyes tehergépjármű 0 tonna saját tömegű. a.) Ha a járművet a közúti forgalomban kívánja használni, külön engedély nélkül, mekkora lehet a jármű legnagyobb teherbírása? b.)

Részletesebben

ZF automata sebességváltó a közlekedésbiztonságért. Tata, Czakó László Protruck Kft

ZF automata sebességváltó a közlekedésbiztonságért. Tata, Czakó László Protruck Kft ZF automata sebességváltó a közlekedésbiztonságért Tata, 2016.12.01 Czakó László Protruck Kft TB Busz-hajtástechnika Hybrid Automata sebességváltó HyLife Manuális sebességváltó EcoLife Automatizált sebességváltó

Részletesebben

Toyota Hybrid Synergy Drive

Toyota Hybrid Synergy Drive Toyota Hybrid Synergy Drive PRIUS prior, to go before Ahead of its time Jövő járműve Toyota Hybrid Synergy Drive Mi a hibrid járm? Bels égés motor + villamosmotor = Hibrid Hibrid Rendszerek Osztályai Visszatekintés

Részletesebben

www.electromega.hu AZ ELEKTROMOS AUTÓZÁS ELŐNYEI, JÖVŐJE

www.electromega.hu AZ ELEKTROMOS AUTÓZÁS ELŐNYEI, JÖVŐJE AZ ELEKTROMOS AUTÓZÁS ELŐNYEI, JÖVŐJE MI AZ AUTÓK LÉNYEGE? Rövid szabályozott robbanások sorozatán eljutni A -ból B -be. MI IS KELL EHHEZ? MOTOR melyben a robbanások erejéből adódó alternáló mozgást először

Részletesebben

Műszaki adatok Érvényes a 2016-os gyártási évre. Golf

Műszaki adatok Érvényes a 2016-os gyártási évre. Golf Műszaki adatok Érvényes a 2016-os gyártási évre Golf Motorok Motor, sebességváltó 85 LE (63 kw) TSI 110 LE (81 kw) TSI 125 LE (92 kw) TSI Motortípus/szelepek hengerenként 4 hengeres benzinmotor/4 4 hengeres

Részletesebben

Műszaki adatok Érvényes a 2016-os gyártási évre. Az új Jetta. Das Auto.

Műszaki adatok Érvényes a 2016-os gyártási évre. Az új Jetta. Das Auto. Műszaki adatok Érvényes a 2016-os gyártási évre Az új Jetta Das Auto. Diesel motor információk A katalógusban megadott CO2-kibocsátási és üzemanyag-fogyasztási értékek egy elővigyázatossági intézkedés

Részletesebben

Munka, energia Munkatétel, a mechanikai energia megmaradása

Munka, energia Munkatétel, a mechanikai energia megmaradása Munka, energia Munkatétel, a mechanikai energia megmaradása Munkavégzés történik ha: felemelek egy könyvet kihúzom az expandert A munka Fizikai értelemben munkavégzésről akkor beszélünk, ha egy test erő

Részletesebben

8. melléklet a 326/2011. (XII. 28.) Korm. rendelethez A kártya formátumú vezetői engedélybe bejegyezhető kódok jegyzéke

8. melléklet a 326/2011. (XII. 28.) Korm. rendelethez A kártya formátumú vezetői engedélybe bejegyezhető kódok jegyzéke 8. melléklet a 326/2011. (XII. 28.) Korm. rendelethez A kártya formátumú vezetői engedélybe bejegyezhető kódok jegyzéke - 01-99 kód: harmonizált európai uniós kódok GÉPJÁRMŰVEZETŐ (egészségügyi okok) 01.

Részletesebben

Műszaki adatok Érvényes a 2015. gyártási évre. Az új Jetta. Das Auto.

Műszaki adatok Érvényes a 2015. gyártási évre. Az új Jetta. Das Auto. Műszaki adatok Érvényes a 2015. gyártási évre Az új Jetta Das Auto. Motorok 105 LE (77 kw) TSI Motor, sebességváltó Motortípus/szelepek hengerenként 4 hengeres benzinmotor/2 Befecskendezés/feltöltés Közvetlen

Részletesebben

SCM 012-130 motor. Típus

SCM 012-130 motor. Típus SCM 012-130 motor HU SAE A Sunfab SCM robusztus axiáldugattyús motorcsalád, amely különösen alkalmas mobil hidraulikus rendszerekhez. A Sunfab SCM könyökös tengelyes, gömbdugattyús típus. A kialakítás

Részletesebben

SCM 012-130 motor. Típus

SCM 012-130 motor. Típus SCM 012-130 motor HU ISO A Sunfab SCM robusztus axiáldugattyús motorcsalád, amely különösen alkalmas mobil hidraulikus rendszerekhez. A Sunfab SCM könyökös tengelyes, gömbdugattyús típus. A kialakítás

Részletesebben

A nagyobb tömegű Peti 1,5 m-re ült a forgástengelytől. Összesen: 9p

A nagyobb tömegű Peti 1,5 m-re ült a forgástengelytől. Összesen: 9p Jedlik 9-10. o. reg feladat és megoldás 1) Egy 5 m hosszú libikókán hintázik Évi és Peti. A gyerekek tömege 30 kg és 50 kg. Egyikük a hinta végére ült. Milyen messze ült a másik gyerek a forgástengelytől,

Részletesebben

Járműinformatika A jármű elektronikus rendszerei

Járműinformatika A jármű elektronikus rendszerei Járműinformatika A jármű elektronikus rendszerei 2016/2017. tanév, II. félév Dr. Kovács Szilveszter E-mail: szkovacs@iit.uni-miskolc.hu Informatika Intézet 107/a. Tel: (46) 565-111 / 21-07 A jármű alrendszerei

Részletesebben

Műszaki adatok Érvényes a 2015-ös gyártási évre. Az új Golf Sportsvan. Das Auto.

Műszaki adatok Érvényes a 2015-ös gyártási évre. Az új Golf Sportsvan. Das Auto. Műszaki adatok Érvényes a 2015-ös gyártási évre Az új Golf Sportsvan Das Auto. Motorok 85 LE (63 kw) TSI 110 LE (81 kw) TSI 125 LE (92 kw) TSI Motor, sebességváltó Motortípus/szelepek hengerenként 4 hengeres

Részletesebben

Műszaki adatok Érvényes a 2016-os gyártási évre. Volkswagen CC. Das Auto.

Műszaki adatok Érvényes a 2016-os gyártási évre. Volkswagen CC. Das Auto. Műszaki adatok Érvényes a 2016-os gyártási évre Volkswagen CC Das Auto. Motorok 150 LE (110 kw) TSI 150 LE (110 kw) TDI 184 LE (135 kw) TDI Motor, sebességváltó Motortípus/szelepek hengerenként 4 hengeres

Részletesebben

12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. 12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 34 525 02 Gépjármű mechatronikus Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel a nevét!

Részletesebben

Műszaki adatok Érvényes a 2017-es gyártási évre. Golf

Műszaki adatok Érvényes a 2017-es gyártási évre. Golf Műszaki adatok Érvényes a 2017es gyártási évre Golf Motorok 85 LE (63 kw) TSI 110 LE (81 kw) TSI Motor, sebességváltó Motortípus/szelepek hengerenként 3 hengeres benzinmotor/4 3 hengeres benzinmotor/4

Részletesebben

Üzemeltetési és karbantartási utasítás Az ALLISON T310R-T325R-T350R-T375R sorozatú automata váltókhoz

Üzemeltetési és karbantartási utasítás Az ALLISON T310R-T325R-T350R-T375R sorozatú automata váltókhoz Üzemeltetési és karbantartási utasítás Az ALLISON T310R-T325R-T350R-T375R sorozatú automata váltókhoz Nyomógombos sebesség választó egység Numerikus kijelző Hátrameneti fokozat Semleges fokozat 0 Automatikus

Részletesebben

1. Magyarázza meg és definiálja a négyütemű benzinmotor alábbi jellemzőit! Elméleti és valóságos körfolyamat A fajlagos fogyasztás és légviszony

1. Magyarázza meg és definiálja a négyütemű benzinmotor alábbi jellemzőit! Elméleti és valóságos körfolyamat A fajlagos fogyasztás és légviszony 1. Magyarázza meg és definiálja a négyütemű benzinmotor alábbi jellemzőit! Elméleti és valóságos körfolyamat A fajlagos fogyasztás és légviszony Teljes terhelési jelleggörbe 2. Magyarázza el a négyütemű

Részletesebben

Műszaki adatok Érvényes a 2016-os gyártási évre. Sharan. Das Auto.

Műszaki adatok Érvényes a 2016-os gyártási évre. Sharan. Das Auto. Műszaki adatok Érvényes a 2016-os gyártási évre Sharan Das Auto. Motorok BlueMotion Technology 150 LE (110 kw) BlueMotion Technology 150 LE (110 kw) TSI 5 üléses 2) TDI SCR 11) 5 üléses 2) Motor, sebességváltó

Részletesebben

2 3 4 6 7 8 10 12 13 112 14 15 16 17 18 19 [Nm] 420 kw [PS] 160 [218] [Nm] 420 kw [PS] 160 [218] [Nm] 420 kw [PS] 160 [218] 380 140 [190] 380 140 [190] 380 140 [190] 340 120 [163] 340 120 [163] 340 120

Részletesebben

Pálya : Az a vonal, amelyen a mozgó test végighalad. Út: A pályának az a része, amelyet adott idő alatt a mozgó tárgy megtesz.

Pálya : Az a vonal, amelyen a mozgó test végighalad. Út: A pályának az a része, amelyet adott idő alatt a mozgó tárgy megtesz. Haladó mozgások A hely és a mozgás viszonylagos. A testek helyét, mozgását valamilyen vonatkoztatási ponthoz, vonatkoztatási rendszerhez képest adjuk meg, ahhoz viszonyítjuk. pl. A vonatban utazó ember

Részletesebben

Műszaki adatok Érvényes a 2016-os gyártási évre. up!

Műszaki adatok Érvényes a 2016-os gyártási évre. up! Műszaki adatok Érvényes a 2016-os gyártási évre up! Motorok BlueMotion Technology 75 LE (55 kw) BlueMotion Technology 90 LE (66 kw) TSI Motor, sebességváltó Motortípus/szelepek hengerenként 3 hengeres

Részletesebben

MELLÉKLETEK. a következőhöz: A Bizottság (EU).../... felhatalmazáson alapuló rendelete

MELLÉKLETEK. a következőhöz: A Bizottság (EU).../... felhatalmazáson alapuló rendelete EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2018.2.12. C(2018) 721 final ANNEXES 1 to 2 MELLÉKLETEK a következőhöz: A Bizottság (EU).../... felhatalmazáson alapuló rendelete a 167/2013/EU európai parlamenti és tanácsi

Részletesebben

2 3 4 5 6 7 8 10 12 13 112 14 15 16 17 [Nm] 420 kw [PS] 160 [218] [Nm] 420 kw [PS] 160 [218] [Nm] 420 kw [PS] 160 [218] 380 140 [190] 380 140 [190] 380 140 [190] 340 120 [163] 340 120 [163] 340 120 [163]

Részletesebben

Pálya : Az a vonal, amelyen a mozgó test végighalad. Út: A pályának az a része, amelyet adott idő alatt a mozgó tárgy megtesz.

Pálya : Az a vonal, amelyen a mozgó test végighalad. Út: A pályának az a része, amelyet adott idő alatt a mozgó tárgy megtesz. Haladó mozgások A hely és a mozgás viszonylagos. A testek helyét, mozgását valamilyen vonatkoztatási ponthoz, vonatkoztatási rendszerhez képest adjuk meg, ahhoz viszonyítjuk. pl. A vonatban utazó ember

Részletesebben

Pálya : Az a vonal, amelyen a mozgó tárgy, test végighalad. Út: A pályának az a része, amelyet adott idő alatt a mozgó tárgy megtesz.

Pálya : Az a vonal, amelyen a mozgó tárgy, test végighalad. Út: A pályának az a része, amelyet adott idő alatt a mozgó tárgy megtesz. Haladó mozgások A hely és a mozgás viszonylagos. A testek helyét, mozgását valamilyen vonatkoztatási ponthoz, vonatkoztatási rendszerhez képest adjuk meg, ahhoz viszonyítjuk. pl. A vonatban utazó ember

Részletesebben

Műszaki adatok Érvényes a 2016-os gyártási évre. Tiguan. Das Auto.

Műszaki adatok Érvényes a 2016-os gyártási évre. Tiguan. Das Auto. Műszaki adatok Érvényes a 2016-os gyártási évre Tiguan Das Auto. Motorok 125 LE (92 kw) TSI 150 LE (110 kw) TSI Motor, sebességváltó Motortípus/szelepek hengerenként 4 hengeres benzinmotor/4 4 hengeres

Részletesebben

2 3 4 5 6 7 8 10 12 13 112 14 15 16 17 [Nm] 420 kw [PS] 160 [218] [Nm] 420 kw [PS] 160 [218] [Nm] 420 kw [PS] 160 [218] 380 140 [190] 380 140 [190] 380 140 [190] 340 120 [163] 340 120 [163] 340 120 [163]

Részletesebben

KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK

KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. május 18. KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2006. május 18. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIUM

Részletesebben

KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK

KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. május 22. KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. május 22. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben

Szerkezeti- és üzemeltetési ismeretek

Szerkezeti- és üzemeltetési ismeretek 1. Téli időszakban szükséges-e fagyálló ablakmosó folyadékkal feltölteni az ablakmosó tartályát? a) Nem, mert a meleg motortérben nincs fagyveszély. b) Igen, mert fagyveszélynek van kitéve. c) Tetszés

Részletesebben

TWINGO AKTUÁLIS AKCIÓ. FELSZERELTSÉG MOTOR LISTAÁR Dynamique 1,2 16V 55 kw / 75 LE 2 790 000 1,2 16V 55 kw / 75 LE Quickshift*** 3 040 000

TWINGO AKTUÁLIS AKCIÓ. FELSZERELTSÉG MOTOR LISTAÁR Dynamique 1,2 16V 55 kw / 75 LE 2 790 000 1,2 16V 55 kw / 75 LE Quickshift*** 3 040 000 TWINGO AKTUÁLIS AKCIÓ OOAlakítsd a stílusod szerint! Válassz az egyéniségedhez illő színt és akár felnit is! FELSZERELTSÉG MOTOR LISTAÁR 1,2 16V 55 kw / 75 LE 2 790 000 1,2 16V 55 kw / 75 LE Quickshift***

Részletesebben

Műszaki adatok Érvényes a 2016-os modellévre vonatkozó modellekre. Az új Transporter. Haszonjárművek

Műszaki adatok Érvényes a 2016-os modellévre vonatkozó modellekre. Az új Transporter. Haszonjárművek Műszaki adatok Érvényes a 2016-os modellévre vonatkozó modellekre Az új Transporter Haszonjárművek Euro 5 plus motorok. 2,0 l TDI-motor (62 kw/84 LE) 2,0 l TDI-motor (75 kw/102 LE) Motortípus/Hengerek

Részletesebben

Régió RPO Kód LDE&MFH LDE&MFH&5EA PT kombináció 1.6 MT 1.6 MT. Váltóáttétel

Régió RPO Kód LDE&MFH LDE&MFH&5EA PT kombináció 1.6 MT 1.6 MT. Váltóáttétel Régió RPO Kód LDE&MFH LDE&MFH&5EA PT kombináció 1.6 MT 1.6 MT Motor adatok Motor, elhelyezkedés elöl, keresztben beépítve elöl, keresztben beépítve Hűtőrendszer zárt rendszerű, folyadékhűtés zárt rendszerű,

Részletesebben

12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. 12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 525 01 Autóelektronikai műszerész Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel

Részletesebben

ISM S É M T É LŐ TL Ő KÉ K R É D R É D S É E S K

ISM S É M T É LŐ TL Ő KÉ K R É D R É D S É E S K ISMÉTLŐ KÉRDÉSEK Fényjelző készülékek 1 lencsés? 2 lencsés? 3 lencsés? Gyalogos fényjelző készülék? Mi a különbség a nyíl alakú zöld és a tele zöld fény között? Rendőri jelzések Fő jelzés? Kiegészítő karjelzés?

Részletesebben

A járművek menetdinamikája. Készítette: Szűcs Tamás

A járművek menetdinamikája. Készítette: Szűcs Tamás A járművek menetdinamikája Készítette: Szűcs Tamás 2016 Tartalomjegyzék II. Menetdinamika: 1. Kicsúszási határsebesség 2. Kiborulási határsebesség 3. Komplex feladatok III. Motorjellemzők: 4. Lökettérfogat,

Részletesebben

autózz!blog KRESZ teszt - MEGOLDÓKULCS

autózz!blog KRESZ teszt - MEGOLDÓKULCS Név (amit a blogon is használsz):... autózz!blog KRESZ teszt - MEGOLDÓKULCS 1. Vezethet-e mezőgazdasági vontatóból és egy könnyű pótkocsiból álló járműszerelvényt B kategóriára érvényes vezetői engedéllyel?

Részletesebben

Gépjárművek és mobilgépek I.

Gépjárművek és mobilgépek I. Gépjárművek és mobilgépek I. IV. Előadás Fékrendszerek, ABS, kormányművek, kormányrásegítők Összeállította: Dr. Sarka Ferenc Főfékhenger Feladata: Nyomás létesítése a fékkörökben. Hőmérséklet változáskor

Részletesebben

BIZTONSÁGI SZABÁLYOKON ALAPULÓ ÉSSZERŰ VEZETÉS

BIZTONSÁGI SZABÁLYOKON ALAPULÓ ÉSSZERŰ VEZETÉS BIZTONSÁGI SZABÁLYOKON ALAPULÓ ÉSSZERŰ VEZETÉS I. A GAZDASÁGOS VEZETÉSI STÍLUS ELMÉLETI FELDOLGOZÁSA A) A GAZDASÁGOS VEZETÉS ELŐFELTÉTELE. A MŰSZAKI KARBANTARTÁS A karbantartás fontos előfeltétele, a gazdaságos

Részletesebben

NEMZETI KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁG TANTERVI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEK. A C kategóriás járművezető-képző tanfolyamok számára

NEMZETI KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁG TANTERVI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEK. A C kategóriás járművezető-képző tanfolyamok számára NEMZETI KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁG TANTERVI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEK A C kategóriás járművezető-képző tanfolyamok számára 2015 A Nemzeti Közlekedési Hatóságról (továbbiakban: NKH) szóló 263/2006. (XII. 20.) Korm.

Részletesebben

21. századi. Beetle Cabriolet

21. századi. Beetle Cabriolet Műszaki adatok Érvényes a 2016-os gyártási évre Das Auto. Beetle Cabriolet 21. századi Beetle Cabriolet Motorok 105 LE (77 kw) TSI 150 LE (110 kw) TSI 220 LE (162 kw) TSI Motor, sebességváltó Motortípus/szelepek

Részletesebben

Mechanika - Versenyfeladatok

Mechanika - Versenyfeladatok Mechanika - Versenyfeladatok 1. A mellékelt ábrán látható egy jobbmenetű csavar és egy villáskulcs. A kulcsra ható F erővektor nyomatékot fejt ki a csavar forgatása céljából. Az erő támadópontja és az

Részletesebben

FÉKRENDSZER A CITROËN TANÁCSAI SEGÍTENEK A KARBANTARTÁSBAN

FÉKRENDSZER A CITROËN TANÁCSAI SEGÍTENEK A KARBANTARTÁSBAN FÉKRENDSZER A CITROËN TANÁCSAI SEGÍTENEK A KARBANTARTÁSBAN A CITROËN TANÁCSAI SEGÍTENEK A KARBANTARTÁSBAN A FÉKRENDSZER BIZTONSÁGI SZEMPONTBÓL AZ EGYIK LEGFONTOSABB EGYSÉG Lassítás vagy megállás esetén

Részletesebben

Műszaki adatok Érvényes a 2016-os gyártási évre. Das Auto.

Műszaki adatok Érvényes a 2016-os gyártási évre. Das Auto. Műszaki adatok Érvényes a 2016-os gyártási évre Das Auto. Az Motorok 115 LE (85 kw) Motor, sebességváltó Motortípus Állandó mágnes által gerjesztett szinkrongép (PSM) Max. teljesítmény (LE (kw) 1/perc)

Részletesebben

Fizika minta feladatsor

Fizika minta feladatsor Fizika minta feladatsor 10. évf. vizsgára 1. A test egyenes vonalúan egyenletesen mozog, ha A) a testre ható összes erő eredője nullával egyenlő B) a testre állandó értékű erő hat C) a testre erő hat,

Részletesebben

Műszaki adatok Érvényes a 2018-as modellévre. Caddy. Haszonjárművek

Műszaki adatok Érvényes a 2018-as modellévre. Caddy. Haszonjárművek Műszaki adatok Érvényes a 2018-as modellévre Caddy Haszonjárművek Euro 6 kibocsátási előírásoknak megfelelő motorok. 1,2 l TSI motor (62 kw/84 LE) 1,0 l TSI motor (75 kw/102 LE) Motortípus/szelepek hengerenkénti

Részletesebben

C4 Picasso és Grand C4 Picasso műszaki adatok július

C4 Picasso és Grand C4 Picasso műszaki adatok július C4 Picasso és műszaki adatok 2016. július ÚJ CITROËN Külső méretek 2016. Július CITROËN Műszaki adatok 2016. július C4 Picasso THP 165 EAT6 C4 Picasso BlueHDi 100 S&S BlueHDi 120 S&S BlueHDi BlueHDi BlueHDi

Részletesebben

Euro LUJ&M60&5EA 2H0&MSA&5EA 2H0&MH8&5EA LNP&MYJ&5EA 1.4T MT 1.8L MT 1.8L AT

Euro LUJ&M60&5EA 2H0&MSA&5EA 2H0&MH8&5EA LNP&MYJ&5EA 1.4T MT 1.8L MT 1.8L AT Euro LUJ&M60&5EA 2H0&MSA&5EA 2H0&MH8&5EA LNP&MYJ&5EA 1.4T MT 1.8L MT 1.8L AT 2.0L Euro5 Dízel MT Motor adatok Motor, elhelyezkedés elöl, keresztben beépítve elöl, keresztben beépítve elöl, keresztben beépítve

Részletesebben

12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. 12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 55 525 01 Autótechnikus Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel a nevét! Ha a

Részletesebben