Diplomamunka. Szabó Anett

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Diplomamunka. Szabó Anett"

Átírás

1 Diplomamunka Intracelluláris Ca 2+ -dinamika vizsgálata Szabó Anett Témavezet : dr. Tóth János docens Budapesti M szaki és Gazdaságtudománi Egetem Matematika Intézet Analízis Tanszék BME 2010

2 TARTALOMJEGYZÉK 1 Tartalomjegzék 1. Bevezetés 2 2. A sejt mint kompartmentek (rekeszek) rendszere 3 3. A citoszolikus Ca 2+ -koncentráció szabálozása 4 4. Ca 2+ -oszcilláció Ca 2+ -oszcilláció a kísérletez szemszögéb l Az oszcilláció mechanizmusa Az oszcilláció matematikai modellezése Determinisztikus modellek Két gakran idézett modell De Young és Keizer modellje Determinisztikus Li-Rinzel modell Matematikai háttér Autonóm egenletek, dinamikai rendszerek Stabilitáselmélet, bifurkációk A determinisztikus LiRinzel modell Egensúli pontok Periodikus pálák Hogan változik az oszcilláció frekvenciája és amplitúdója a paraméter függvénében? A Ca 2+ -oszcilláció szerepe az ovuláció szabálozásában Biológiai háttér A módosított modell Az egenletrendszer IP 3 -pulzus Következtetések Összegzés Függelék Sztochasztikus modellek Ca 2+ -hullámok

3 1 BEVEZETÉS 2 1. Bevezetés A sejten belüli Ca 2+ -koncentrációban bekövetkez változások számos élettani folamatot szabáloznak, íg például a génexpressziót, a sejtciklust, a kemotaxist, a mirigsejtek szekréciós aktivitását és a szinaptikus ingerületátviv anagok (neurotranszmitterek) felszabadulását. A sejtek ingerlése hormonokkal vag neurotranszmitterekkel a citoszolikus Ca 2+ -koncentráció oszcillálásához vezet, ami nagon változó lehet a frekvencia, amplitúdó és térbeli terjedés szempontjából. Ebben a változatosságban rejlik az oszcilláció információtartalma a különböz jelátviteli folamatokban. Íg, ha sikerül meghatároznunk eg-eg adott modellben ezeket a jellemz ket, lehet ségünk nílik a kívánt módon befolásolni a fent említett mechanizmusokat. A kémiai és biológiai folamatok viselkedését igen gakran dierenciálegenletek, dierenciálegenlet-rendszerek segítségével szokás leírni, melekben szerepl paramétereket mérési adatok szolgáltatják. Az il módon kapott dinamikai rendszerek kvalitatív vizsgálata lehet vé teszi, hog gelemmel kísérjük, hogan reagál az adott (pl. biológiai) rendszer viselkedése eg (vag akár több) paraméter változtatására. A dolgozatban különböz folóiratokban bemutatott modelleket elemeztem. A munka jelent s részét ezen modellek és a folamatok biológiai hátterének felkutatása és rendszerezése képezte. A számolásokat saját elgondolásaim alapján kiviteleztem. Az alábbi célkit zések vezéreltek: betekintést nújtani az intracelluláris Ca 2+ -homeosztázisba, különös hangsúlt fektetve a dolgozatban tárgalt modellek szempontjából fontos aspektusokra, valamint összefoglaló képet adni a citoszolikus Ca 2+ -oszcilláció mechanizmusáról és jelenleg ismeretes modelljeir l, a Ca 2+ -oszcilláció két gakran idézett és számos újabb modell kiindulópontjaként szolgáló modelljét szimbolikusan és numerikusan tárgalni, melben különös fontossága lesz a paraméter (pl. hormon-koncentráció) változására bekövetkez kvalitatív változásoknak, végül pedig, eg konkrét élettani folamat (a Ca 2+ -oszcillációnak az emberi menstruációs ciklus szabálozásában betöltött szerepe) kapcsán rávilágítani a tárgalt mechanizmusok alkalmazási jelent ségére.

4 2 A SEJT MINT KOMPARTMENTEK (REKESZEK) RENDSZERE 3 2. A sejt mint kompartmentek (rekeszek) rendszere Az él sejteket az ún. sejtmembrán (vag plazmamembrán) határolja, amel elválasztja és egben össze is köti a sejten belüli (intracelluláris) teret a sejten kívüli körnezettel, az ún. extracelluláris térrel. A sejten belüli teret a sejtmag körül a sejtplazma (citoplazma) tölti ki, amel két részb l áll: a citoszolból, mel vízben oldott szerves és szervetlen anagokból épül fel és a citogélb l, amelben az enzimek és a sejtváz fehérjéi rendezetten helezkednek el. A citoplazmában találhatóak a különböz sejtalkotók (sejtorganellumok), meleket szintén membrán határol, elválasztva belsejüket a citoszoltól. Eg ilen sejtalkotó az endoplazmás retikulum (ER), mel a legkiterjedtebb membránrendszer az intracelluláris térben (1. ábra). 1. ábra. A sejt felépítése. A sejtplazmában látható a kiterjedt membránrendszerrel rendelkez endoplazmás retikulum. Az említett membránok szelektíven átjárhatóak a különböz vegületek számára, ezáltal képesek szabálozni, hog mi léphet be a sejtbe, illetve a sejtorganellumba, és mi haghatja el azt. Ez vonatkozik a különböz ionokra, többek között a Ca 2+ ionra is.

5 3 A CITOSZOLIKUS CA 2+ -KONCENTRÁCIÓ SZABÁLYOZÁSA 4 3. A citoszolikus Ca 2+ -koncentráció szabálozása A Ca 2+ ionok a sejtek m ködéséhez elengedhetetlenek, az eges, membránnal határolt kompartmentek közötti áramlásuk az alapja a sejten belüli jelátviteli folamatoknak. A legszélesebb körben alkalmazott intracelluláris másodlagos hírviv k. A koncentrációjukban bekövetkez változások számos élettani folamatot szabáloznak, íg például a génexpressziót, a sejtciklust, a kemotaxist, a mirigsejtek szekréciós aktivitását és a szinaptikus ingerületátviv anagok (neurotranszmitterek) felszabadulását. Ismert, hog a tartósan magas Ca 2+ -koncentráció sejtkárosodáshoz, illetve sejtpuszuláshoz vezet, ezért nagon fontos, hog a sejtek korlátozni tudják az intracelluláris Ca 2+ -koncentráció növekedésének mértékét. A citoplazma szabad Ca 2+ - koncentrációját az ott található Ca 2+ - köt molekulák (ún. kalciumpuerek) és a plazmát határoló membránok Ca 2+ szállító fehérjéi szabálozzák (2.ábra). Ezen szabálozás eredméneként a citoszol szabad Ca 2+ -koncentrációja a sejtek nag részében 50 és 200 nm között van. Ez a koncentráció eg-két nagságrenddel alacsonabb mind az extracelluláris tér ( 1mM), mind pedig a sejten belüli sejtorganellumok (pl. ER-ban >1mM) Ca 2+ -koncentrációinál, a szabálozáshoz tehát nagon hatékon rendszerek szükségesek. Ilen koncentrációviszonok mellett a citoszol Ca 2+ - szintjének emelése leggazdaságosabban ioncsatornákon keresztül érhet el, csökkentése pedig aktív Ca 2+ -transzporterek segítségével történhet. Ca 2+ els sorban az extracelluláris térb l és az endoplazmatikus hálózatból, vag annak specializált részeib l áramlik be (2.ábra). Ez utóbbi képezi eml s sejtekben a gorsan reagáló Ca 2+ -raktárat, mel a citoszol Ca 2+ - koncentrációjának szabálozott, gors változtatásaiért felel s.

6 3 A CITOSZOLIKUS CA 2+ -KONCENTRÁCIÓ SZABÁLYOZÁSA 5 2. ábra. A sejt Ca 2+ -háztartásának vázlata. A citoplazma kapcsolatban áll az extracelluláris térrel és a különböz sejtalkotókkal, melek közül az endoplazmás retikulum (ER) bír a legnagobb jelent sséggel a Ca 2+ szempontjából. A citoszol Ca 2+ -koncentrációját a plazmamembrán, illetve ezen sejtalkotók membránjainak ioncsatornái és a Ca 2+ -köt molekulák szabálozzák (Ca- B: Ca 2+ és Ca 2+ -köt molekula komplexe). Az endoplazmás retikulum esetében a fent említett aktív Ca 2+ -transzporter az endoplazmás retikulum Ca 2+ -pumpája (SERCA, sacro(endo)plasmic reticulum Ca 2+ -ATPase), melen keresztül a Ca 2+ -t ATP-igénes aktív transzport segítségével felveszi, majd bizonos (pl. hormonális, lásd kés bb) ingerek hatására a Ca 2+ az ún. Ca 2+ -release csatornákon keresztül felszabadul, ezzel növelve a citoszol Ca 2+ -koncentrációját (3. ábra). Ezek a release csatornák két különböz családba sorolhatók, elnevezésük pedig az ket aktiváló másodlagos hírviv (IP 3 : inozitol- 1,4,5-trifoszfát) illetve a hozzájuk köt d növéni alkaloida (rianodin) alapján rendre IP 3 receptor (IP 3 R), illetve rianodin receptor (RYR). A dolgozatban bemutatott modellek az IP 3 R m ködésére fókuszálnak. 3. ábra. Az ER membránján keresztüli Ca 2+ -áramlás vázlata. Az ER-ból a Ca 2+ a sejtszervecske membránjában található IP 3 R-on (csatornán) keresztül szabadul fel, ezzel növelve a citoszol Ca 2+ -koncentrációját. A kiáramlott Ca 2+ -t az ER Ca 2+ -pumpája szállítja vissza annak belsejébe, ezzel újra feltöltve a raktárat.

7 4 CA 2+ -OSZCILLÁCIÓ 6 4. Ca 2+ -oszcilláció 4.1. Ca 2+ -oszcilláció a kísérletez szemszögéb l Ahhoz, hog a Ca 2+ önmagában több folamatot tudjon egmástól függetlenül szabálozni, szükséges, hog az eges specikus jeleket ne pusztán a Ca 2+ -szint kódolja, hanem annak térbeli és id beli változása is információt hordozzon. Az él szervezetek az egensúltól távol m köd nitott termodinamikai rendszerek, m ködésükhöz nagfokú rendezettség kialakítása és fenntartása szükséges. Az id beli rendezettség elérésének egik legkézenfekv bb módja a sejteknek vag azok csoportjainak szinkronizált m ködtetése. Az él szervezetekre ezért általánosan jellemz ek a ritmikus folamatok. Az intracelluláris Ca 2+ -koncentráció több sejtben id beli periodikusságot mutat, oszcillál. A jelenséget kezdetben a periodikus összehúzódásokat produkáló izomsejtekben és a neuronokban ismerték, mígnem a nolcvanas évek közepén nem-ingerléken sejtekben is felfedezték, íg például a fertilizáció kapcsán petesejtekben is. Bár a Ca 2+ szabálozó szerepe már régóta ismert, az 1980-as évek elejéig nem állt rendelkezésre megfelel módszer kisméret egedi sejtek citplazmatikus Ca 2+ -szintjének megbízható és reprodukálható mérésére. Ezért a különböz hatásokra a sejt szintjén bekövetkez változásoknak kinetikáját csak ezután lehetett felderíteni. A köztudatba els ként Woods és munkatársai [Woods et al., 1986] 1986-ban, a Nature-ben közölt meggelései vonultak be, valójában azonban már néhán évvel korábban is megjelentek hasonló közlemének [Cutherson, Cobbold, 1985], [Ueda et al., 1983], az els már 1980-ban [O'Dohert et al., 1980] (melnek szerz i szabadkoznak is a számukra is hihetetlen meggelés miatt) után sorozatosan jelentek meg különböz sejtekben lejátszódó Ca 2+ -oszcillációkról szóló beszámolók, majd az oszcillációk biokémiai mechanizmusának felderítése is elkezd dött.

8 4 CA 2+ -OSZCILLÁCIÓ Az oszcilláció mechanizmusa Bár Ca 2+ -oszcillációkat mára már nagon sok sejtben leírtak, szinte nem találhatunk két olan sejttípust, melben azok jellemz i (pl. frekvencia, amplitúdó) megegeznének (4a.ábra). S t, uganazon sejt különböz ingerlésre különböz típusú oszcillációval válaszol (4b.ábra). a b 4. ábra. Az oszcilláció jellemz i. a: Különböz típusú sejtek különböz jellemz kkel rendelkez oszcillációval válaszolnak uganazon ingerlésre. A fels paneleken a uoreszcens Ca 2+ -jel látható, az alsókon az eges Ca 2+ -tüskék között eltelt idöintervallumok hossza (ISI). b: Az astrocta a különböz anagokkal történ ingerlésre (glutamát, ATP, hisztamin), különböz jelleg oszcillációval válaszol. Ez is mutatja, hog mennire komplex mechanizmussal állunk szemben, melnek felderítése azonban elengedhetetlen az ismétl d Ca 2+ -jeleket alkalmazó jelátviteli út m ködési rendellenességeinek orvoslásához. A folamat bonolultságából és a vizsgálandó rendszer sérülékenségéb l adódóan azonban ennek a jelenségnek a molekuláris háttere még koránt sincs feltárva. A legtöbb sejttípusban az oszcillációkban feltételezhet en az IP 3 R játszik kulcsfontosságú szerepet. Ennek mind az IP 3, mind a Ca 2+ általi szabálozása nagon bonolultnak t nik, aminek molekuláris részletei még nincsenek kell en tisztázva.

9 4 CA 2+ -OSZCILLÁCIÓ 8 Az IP 3 R-ok nag ( 1200 kda), homotetramer (nég azonos alegséggel rendelkez ) szerkezet fehérjék. Az eges alegségek nég transzmembrán doménb l állnak, köztük eg, a citoplazmába núló amino-terminális doménnel és eg, a karboxi-terminális végen elhelezked, hat darab membránt átér régióból álló integrális Ca 2+ -csatornával (5a.ábra). Három izoformájuk ismert, mindhárom érzéken Ca 2+ -ra és IP 3 -ra. Az IP 3 amino-terminális véghez való beköt dése eges feltételezések szerint konformációváltozást okoz a fehérjében, melnek következtében Ca 2+ -köt hel alakul ki annak felszínén. Ha ide Ca 2+ köt dik, kinílik a csatorna (5.ábra). a b 5. ábra. Az IP 3 R (csatorna). a: Az ábrán az IP 3 R nég molekulája közül három látható (különböz színekben), középen IP 3 -csatornát alkotva. b: A csatorna nitása. Az IP 3 beköt dése által okozott konformációváltozás következtében Ca 2+ -köt hel alakul ki a csatorna felszínén. Ha ide Ca 2+ köt dik kinílik a csatorna (kialakul a receptor ún. szélmalom formája). Bár IP 3 szükséges a csatorna-nitáshoz, az IP 3 R-k aktiválása összetett folamat, és a nitás valószín sége függ a körnez Ca 2+ -koncentrációtól. Az IP 3 R- on végzett kísérletek szerint, az oszcilláció kialakulásában szerepet játszhat a receptor Ca 2+ -nal való gátlása is. Kb. 500 nm-os értékig a Ca 2+ az IP 3 -mal egüttm ködve aktiválja az IP 3 R-t, míg magasabb koncenrtáció esetén a Ca 2+ gátolja a csatorna nitását. Feltételezhet ezek alapján, hog a receptor rendelkezik eg másik Ca 2+ -köt hellel is, amelhez köt d Ca 2+ a csatorna inaktiválódását okozza ([Bezprozvann et al., 1991], [Finch et al., 1991], [Moraru et al., 1999], [Parker, Ivorra, 1990], [Iino, 1990]).

10 4 CA 2+ -OSZCILLÁCIÓ 9 Az intracelluláris oszcillációnak mára ez az ún. IP 3 -függ Ca 2+ -indukált Ca 2+ felszabadulás az egik legelfogadottabb modelleje. Ennek alapja tehát az a kísérleti meggelés, hog az IP 3 R-t a Ca 2+ mind aktiválni mind pedig inaktiválni képes. A modell szerint az oszcilláció lefutása a következ. Küls (kémiai) inger hatására megn a citoplazma IP 3 -koncentrációja. Mivel az IP 3 viszonlag gorsan köt dik az IP 3 R-hoz, az IP 3 -t kötött receptorok száma viszonlag goran beáll eg egensúli értékre. Ezek a receptorok már aktiválhatóak, eg kis részükhöz már a nugalmi állapotban kis koncentrációban jelen lév Ca 2+ -ok is tudnak köt dni, ezáltal a csatornák nitását eredménezik. Íg az endoplazmatikus retikulumból lassú Ca 2+ -áramlás indul meg, mel kezdetben a citoszol szabad Ca 2+ -szintjének lassú emelkedését okozza (mivel a 3.1 fejezetben említett pumpák visszaszállítják a Ca 2+ -k eg részét az ER-ba, illetve eg részüket megkötik a citoplazmában található fehérjék, az ún. kalciumpuerek), majd ez a lassú emelkedés újabb receptorok nitását eredménezi. Ez tehát eg öner sít folamat, amel addig tart, amíg a Ca 2+ -k a gátló helekre is beköt dnek. Ekkor bezárulnak a csatornák, nem áramlik több Ca 2+ a citoszolba és mivel onnan a 3.1 pontban említett aktív Ca 2+ - transzporterek folamatosan eltávolítják a Ca 2+ -t, annak szintje ott csökkenni kezd. Az inaktiválódott receptorokról a Ca 2+ disszociál, ami szintén lassú folamat, íg a Ca 2+ -szint átmenetileg az egensúli érték alá sülled. Miután a Ca 2+ disszociált a gátló helr l, a receptor újra aktiválható lesz, íg indulhat az újabb ciklus. Mindez tehát azt jelenti, hog az IP 3 által kiváltott Ca 2+ -felszabadulás kezdetben eg pozitív visszacsatolást indukál (CICR, Ca 2+ -induced Ca 2+ release), majd ezt, miután a citoszolikus Ca 2+ -koncentráció eléri a néhán száz nanomólos értéket, negatív visszacsatolás követi. Ezt a mechanizmust el ször De Young és Keizer [DeYoung, Keizer, 1992] írta fel matematikai formában.

11 4 CA 2+ -OSZCILLÁCIÓ Az oszcilláció matematikai modellezése A kísérleti tapasztalatokat már a nolcvanas évek elején próbálták matematikai modellekkel leírni (6.ábra). A CICR jelensége több, mint 20 éve ismert, a kezdeti modellek ezen mechanizmus egszer bb leírásával próbálkoztak. Az igazi áttörést a kilencvenes évek elején De Young és Keizer modellje [DeYoung, Keizer, 1992] jelentette, melet ennek számos egszer sített változata követett, többek között Li és Rinzel által [Li, Rinzel, 1994], ezt a kés bbiekben részletesen bemutatjuk. 6. ábra. Az eges években megjelent új modellek száma után a korábbaiknál is több, els sorban sztochasztikus modellt alkottak. Eg matematikai modellel szemben alapvet elvárás, hog legen annira egszer, amennire lehet és annira komplex, amennire szükséges. Ca 2+ -oszcilláció modellezése során két fontos ténez r l nem szabad megfeledkeznünk: Minden sejttípus különböz. Az oszcilláció hátterében álló mechanizmus sejttípusonként eltér lehet és általában az is. Mégis, sok hasonlóság is felfedezhet, ezért általánosításokra is lehet ségünk van. Óvatosan. Viszonlag egszer feladat olan egenletrendszereket felírni, amelek oszcillációt produkálnak. Szintén nem nehéz a modellt addig módosítgatni, amíg az adatokra hasonlítani fog. Sokkal nehezebb azonban a modell segítségével valami újat, érdekeset mondani az oszcilláció alapját képez élettani folamatokról.

12 4 CA 2+ -OSZCILLÁCIÓ 11 A Ca 2+ -oszcilláció modelljei a már ismertetett, sejtben lezajló alapvet áramlási folamatokra (7.ábra), kísérleti úton meggelt mechanizmusokra építenek. A 3.1 fejezetben leírtakat összefoglalva: a citoplazma kapcsolatban áll az extracelluláris térrel és a különféle sejtalkotókkal, melek közül az endoplazmás retikulum az egik legjelent sebb a Ca 2+ szempontjából. Az áramlási folamatok közül itt az endoplazmás retikulumból, az annak membránjában található IP 3 -függ Ca 2+ - csatornákon keresztüli Ca 2+ -áramlásra fókuszálunk. * 7. ábra. A sejtben lejátszódó alapvet Ca 2+ -áramlási folamatok részletesebb ábrázolása, ( )-al jelölve az ER membránján keresztül történ Ca 2+ -kiáramlást Determinisztikus modellek Gakori feltételezés a sejtben lezajló folamatok modellezése során, hog a sejt eg jól kevert reaktorként m ködik, vagis minden kémiai komponens koncentrációja mindenhol uganakkora a sejten belül (homogén sejtmodell). Matematikai szempontból ez közönséges dierenciálegenletrendszereket eredménez. A tartós (self-sustained) Ca 2+ -oszcilláció leírható viszonlag egszer, ún. minimalista" modellekkel (de ha pl. a Ca 2+ -release csatornák részletes karakterisztikáját is jellemezni szeretnénk, szélesebb kör elemzésre van szükségünk (lásd pl. [DeYoung, Keizer, 1992])). Ilen típusú oszcilláció kinetikai egenletrendszerrel való szimulálásakor legalább két változó szükséges is. A szabad citoszolikus Ca 2+ -koncentrációt érdemes választani az egik dinamikus változónak, mert ez a leggakrabban mért menniség.

13 4 CA 2+ -OSZCILLÁCIÓ 12 A minimalista modellek abban az értelemben minimálisak, hog mindössze eg további változót tartalmaznak. Ezen változók szerint három osztálba sorolhatóak: (Ca 2+ ct, Ca 2+ ER), (Ca 2+ ct, IP 3 R), (Ca 2+ ct, fehérje). Itt Ca 2+ ct jelöli a citoszolikus Ca 2+ -koncentrációt, Ca 2+ ER a Ca 2+ koncentrációt az endoplazmás retikulumban és IP 3 R az IP 3 -receptorok állapotát. Az ilen modellek esetében csak a citoszolikus Ca 2+ -koncentráció (c) dinamikájára fókuszálunk, gelmen kívül hagva a plazmamembránon keresztüli áramlást ("zárt sejtmodell"). Általános alakjuk a következ : ċ(t) = Jrelease (Y (t), c(t), t) + J leak (c(t), t) J uptake (c(t), t) Ẏ (t) = f(y (t), t) ahol J release és J leak rendre az ioncsatornákon keresztüli Ca 2+ -felszabadulást, illetve a bels Ca 2+ -raktárakból szivárgó Ca 2+ -áramot jelöli, J uptake pedig a Ca 2+ felvételét a citoszolból ezen raktárakba. A dolgozatban bemutatott modellek a (Ca 2+ ct, IP 3 R) típusú modellek családjába tartoznak. Ezekben Y az IP 3 R-ok eges állapotainak aránát jelöli (tehát pl. x 000, x 001, stb.). A kétdimenziós modellek analízise a kísérleti meggelésekkel összhangban azt mutatja, hog tartós oszcilláció csak akkor következik be, ha valamelik változó rendelkezik önmagára való aktiváló hatással, kémiai kifejezéssel élve a modellben autokatalitikus lépés is van. Mint említettük, az egik legismertebb ilen visszacsatolási hurok a Ca 2+ pozitív visszacsatolása a Ca 2+ -ra (CICR, 4.1.1). Íg ezt a ténez t mindhárom típusú minimalista modell tartalmazza. A es pontban leírt gátló mechanizmust, nevezetesen, hog az oszcilláció kialakulásában szerepet játszhat az IP 3 R Ca 2+ -nal való gátlása is, mel a receptor konformációváltozásán keresztül jön létre, több kétdimenziós modellben is tanulmánozták [Atri et al., 1993], [Poledna, 1991], [Poledna, 1993].

14 4 CA 2+ -OSZCILLÁCIÓ 13 Eg részletesebb, alaposabb nolcdimenziós modellt alkotott De Young és Keizer [DeYoung, Keizer, 1992], melet Li és Rinzel [Li, Rinzel, 1994] kétdimenzósra egszer sített (a különböz id skálákra alapozva). Mind a bonolultabb, mind pedig az ezek egszer sítése során nert (Ca 2+ ct, IP 3 R) típusú modellek szerkezete a HodgkinHuxle-egenletek alakjára emlékeztet. Az utóbbi két modellt mutatjuk be részletesen, az utóbbinak elemzéséb l pedig gakorlati következtetéseket is levonunk.

15 5 KÉT GYAKRAN IDÉZETT MODELL Két gakran idézett modell 5.1. De Young és Keizer modellje De Young és Keizer IP 3 -függ Ca 2+ -oszcillációt leíró modellje abból a feltételezésb l indul ki, hog minden IP 3 R három független alegségb l épül fel, és ezek mindegike három domént tartalmaz: eg IP 3 -aktivációs, eg Ca 2+ -aktivációs és eg Ca 2+ -inaktivációs domént. Mindegikhez a nevének megfelel ion vag molekula kapcsolódhat. 8. ábra. Az IP 3 R-on található domének: Ca 2+ -aktivációs, Ca 2+ -inaktivációs és IP 3 -aktivációs domén. Biokémiai kísérletek és elektronmikroszkópos felvételek azt mutatják, hog az IP 3 R nég alegségb l épül fel (ahog ez az ábrán is látszik, illetve lásd 3.1 fejezet) és ahhoz, hog a csatorna nitott állapotban legen, szükséges, hog a nég alegségb l legalább három aktivált állapotban legen (lásd lejjebb). Mivel minden domén lehet szabad vag foglalt, eg alegségnek nolcféle állapota létezik. A 9. ábrán az eges alegségek állapotait S ijk -val jelöltük, ahol i, j és k 0 vag 1 értéket vesz fel, attól függ en, hog az adott domén szabad-e (0) vag foglalt (1). Az indexek az alábbi doméneket jelölik: i: IP 3 -aktivációs domén j: Ca 2+ -aktivációs domén k: Ca 2+ -inaktivációs domén Az alegségek közötti kölcsönhatásokra vonatkozó kinetikai paraméterek hiánában feltételezték, hog ahhoz, hog eg IP 3 -függ Ca 2+ -csatorna (IP 3 R) nitott állapotban legen, szükséges, hog mindhárom alegség esetében mindkét aktivációs domén foglalt, míg az inaktivációs domén szabad legen. A fenti jelöléseket használva ennek az S 110 állapot felel meg. Jelölje az S ijk állapotban lév alegségek hánadát x ijk. Ekkor a csatornanitás valószín sége x el arános.

16 5 KÉT GYAKRAN IDÉZETT MODELL 15 (Biokémiai kísérletek és elektronmikroszkópos felvételek azt mutatják, hog az IP 3 R nég alegségb l épül fel és ahhoz, hog a csatorna nitott állapotban legen, szükséges, hog a nég alegségb l legalább három aktivált állapotban legen. Ebben az esetben a csatornanitás valószín sége 4x x Ez azonban a modell viselkedését lénegesen nem befolásolja.) Az állapotok között a 9. ábrán látható átmenetek lehetségesek: k- 2 S 100 k 5c k -5 k- 2 k 2c S 110 S 101 k- 1 k 1p k 2c k 5c k -5 k- 3 S 111 k 3p k 1p k- 1 k- 4 k S 5c 010 k 4c k- 5 k- 3 k 3p k- 4 S 000 S 001 k 4c k 5c k- 5 S ábra. Kinetika. A De Young-Keizer-modellben deniált állapotok közti lehetséges átmenetek. c jelöli a Ca 2+ -koncentrációt, p az IP 3 -koncentrációt. Bár a teljes modell 24 sebességi állandót tartalmazna, De Young és Keizer a következ egszer sít feltételezések mellett tízre csökkentette ezek számát: a sebességi állandók függetlenek a Ca 2+ -aktivációs domén állapotától, a Ca 2+ - aktiváció sebességi állandója független a Ca 2+ -inaktivációtól és az IP 3 -tól. Végül pedig a Ca 2+ -inaktiváció független a Ca 2+ -aktivációtól. Íg tehát tíz darab sebességi állandó maradt: k ±1,k ±2,k ±3,k ±4,k ±5. Az S ijk állapotban lév receptorok x ijk hánadára vonatkozó dierenciálegenletek tömeghatás kinetikára épülnek, íg a következ alakban írhatók fel:

17 5 KÉT GYAKRAN IDÉZETT MODELL 16 dx 000 dt dx 001 dt dx 011 dt dx 101 dt dx 010 dt dx 100 dt dx 110 dt dx 111 dt = (k 1 x 100 k 1 px 000 ) + (k 4 x 001 k 4 cx 000 ) + (k 5 x 010 k 5 cx 000 ) = (k 3 x 101 k 3 px 001 ) + (k 4 cx 000 k 4 x 001 ) + (k 5 x 011 k 5 cx 001 ) = (k 3 x 111 k 3 px 011 ) + (k 4 cx 010 k 4 x 011 ) + (k 5 cx 001 k 5 x 011 ) = (k 2 cx 100 k 2 x 101 ) + (k 3 px 001 k 3 x 101 ) + (k 5 x 111 k 5 cx 101 ) = (k 1 x 110 k 1 px 010 ) + (k 4 x 011 k 4 cx 010 ) + (k 5 cx 000 k 5 x 010 ) = (k 1 px 000 k 1 x 100 ) + (k 2 x 101 k 2 cx 100 ) + (k 5 x 110 k 5 cx 100 ) = (k 1 px 010 k 1 x 110 ) + (k 2 x 111 k 2 cx 110 ) + (k 5 cx 100 k 5 x 110 ) = (k 2 cx 110 k 2 x 111 ) + (k 3 px 011 k 3 x 111 ) + (k 5 cx 101 k 5 x 111 ) Ezen egenletek közül eget elhaghatunk és felírhatjuk helette a megmaradási törvént, mel szerint: ijk [0,1] 3 x ijk = 1 Vagis mindegik recepor valamelik x ijk hánadhoz tartozik és a receptorok száma állandó. Általában a Ca 2+ -koncentráció nem konstans, ezért x ijk -ra nem kapunk zárt megoldást. Az állandósult állapothoz tartozó x ijk értékeket (stationar value) azonban ki tudjuk számolni szimbolikusan: ˆx 000 = d 1 d 2 d 5 ω 1 ˆx 010 = d 1 d 2 ĉω 1 ˆx 011 = d 3 ĉ 2 ω 1 ˆx 110 = d 2 ĉpω 1 ˆx 100 = d 2 d 5 pω 1 ˆx 001 = d 3 d 5 ĉω 1 ˆx 101 = d 5 ĉpω 1 ˆx 111 = ĉ 2 pω 1

18 5 KÉT GYAKRAN IDÉZETT MODELL 17 ahol ω 1 1 = (ĉ + d 5 )(d 1 d 2 + ĉd 3 + ĉp + d 2 p), illetve d i = k i /k i. Az alábbi táblázat a De Young és Keizer eredeti cikkében szerepl sebességi állandókat tartalmazza: k 1 = 400(µMs) 1 k 2 = 0.2(µMs) 1 k 3 = 400(µMs) 1 k 4 = 0.2(µMs) 1 k 5 = 20(µMs) 1 d 1 = 0.13µM d 2 = 49µM d 3 = 943.3nM d 4 = 144.5nM d 5 = 82.34nM Ebb l pedig az állandósult állapothoz tartozó csatornanitási valószín ség: ˆp 0 = ˆx = (d 2 ĉpω 1 ) 3 melet ábrázolva a Ca 2+ -koncentráció függvénében eg harang alakú görbét kapunk: P Μm Μm 5 log Ca ábra. Csatornanitási valószín ségek a Ca 2+ -koncentráció függvénében. A színskála elemei az IP 3 -koncentráció értékeit mutatják. Az ábráról leolvasható, hog alacson Ca 2+ -koncentráció esetén annak növekedése szignikáns növekedést eredménez a csatornanitási valószín ségben, míg ha a Ca 2+ -koncentráció túlságosan magas lesz, további növekedése csökkenti a csatornanitás valószín ségét. Látható továbbá az is, hog minél magasabb az IP 3 - koncentráció, annál nagobb valószín séggel nit ki a csatorna. Mindez összhangban van a es pontban leírt kísérleti tapasztalatokkal.

19 5 KÉT GYAKRAN IDÉZETT MODELL 18 Nég fontos kvalitatív következtetés vonható le DeYoung és Keizer számolásaiból. A modell alátámasztja, hog az IP 3 -csatorna kísérleti úton történ citoplazmatikus Ca 2+ -al való aktivációja és inaktivációja elengedhetetlen az intracelluláris Ca 2+ -oszcilláció kialakulásához. A teljes mechanizmus egetlen bels Ca 2+ -raktárként az ER-t használja, amel csak részben ürül ki eg Ca 2+ - pulzus alkalmával, és újratölt dik a Ca 2+ -ATP-áz segítségével. Ez volt az els olan modell, amel az oszcillációt egedül az IP 3 R-ra és egetlen Ca 2+ - raktárra alapozva írta le. Ebben a mechanizmusban az oszcillációt állandó IP 3 -koncentráció mellett gelhetjük meg. Ez fontos lehet olan kísérletek esetében, amikor az IP 3 puerelését nemhidrolizálható IP 3 analógokkal végzik. Ennek a mechanizmusnak a kombinálása a Ca 2+ IP 3 termelésre ható pozitív visszacsatolásával fokozza az éles Ca 2+ -tüskéket, emlékeztetve az ún. relaxációs oszcillációra, ahol minden tüskét eg hosszú, ún. refraktér periodus követ, amelben a Ca 2+ -koncentráció alacson. Korábbi kísérletekkel összhangban úg találták, hog oszcilláció csak akkor jöhet létre, ha az ingerlés mértéke eg meghatározott intervallumon belül marad, és az ingerlés fokozásával növekszik a Ca 2+ -tüskék frekvenciája. Ezt a modellt számos újabb modell megalkotásánál tekintették kiindulási pontként.

20 5 KÉT GYAKRAN IDÉZETT MODELL Determinisztikus Li-Rinzel modell Li és Rinzel DeYoung és Keizer nolcváltozós modelljét a különböz id skálákra való tekintettel, nevezetesen, hog a Ca 2+ -aktiváció és az IP 3 -aktiváció sokkal gorsabban meg végbe, mint a Ca 2+ -inaktiváció, olan kétváltozós modellre egszer sítette (elhagva az említett két dinamikai ténez t), amelben a szabad inaktív domének hánadát egetlen egenlet írja le. Íg eg, a Hodgkin Huxle-egenletekhez hasonló alakú rendszert kaptak. Ez a modell gelmen kívül hagja a sejtmembránon keresztüli Ca 2+ -áramlást és feltételezi, hog a különböz sebességi egütthatók függetlenek egmástól. Ez a modell összhangban van a gonadotróp sejtekben meggelt Ca 2+ -oszcillációval [Sherman et al., 2002]. Sherman és mtsai. modelljét a következ nemlineáris autonóm dierenciálegenletrendszer írja le: ċ = f i V i (( [( ) ( λ c L + P λ + K i c + K a ẏ = A (K d (1 ) c), ahol az állapotváltozók: c : citoszolikus szabad Ca 2+ koncentráció, : szabad Ca 2+ inaktivációs domének hánada. λ : a vizsgált paraméter, az IP 3 -koncentrációt jelöli. ) ] ) 3 (CT ( σ c )) ) V sc 2 σ c 2 + Ks 2 Az egenletben szerepl konstansokat, melek gonadotróp sejteken mért eredménekb l származnak, az alábbi táblázat tartalmazza:

21 5 KÉT GYAKRAN IDÉZETT MODELL 20 Jelölés Leírás Tipikus érték c intracelluláris szabad Ca 2+ -koncentráció változó [µm] szabad Ca 2+ -inaktivációs domének hánada változó λ IP 3 -koncentráció változó [µm] f i puerhez nem kötött intracelluláris Ca 2+ -koncentráció 1 V i citoszol térfogata 4pL L Ca 2+ -szivárgás az ER membránján keresztül 0.37pL/s P az IP 3 -függ Ca 2+ -csatorna maximális vezetése 26640pL/s C T teljes Ca 2+ -koncentráció a sejtben a citoszoliks térfogat hánadában 2[µM] σ eektív ER-térfogat és eektív citoszolikus térfogat arána V S Ca 2+ pumpálásának maximális sebessége 400 amol/s K S c azon értéke, amelnél a pumpálás sebessége fele a maximálisnak 0.2[µM] K d Ca 2+ -nak a Ca 2+ -inaktivációs doménre vonatkozó disszociációs konstansa 0.4[µM] K a Ca 2+ -nak a Ca 2+ -aktivációs doménre vonatkozó disszociációs konstansa 0.4[µM] K i IP 3 -nak az IP 3 -aktivációs doménre vonatkozó disszociációs konstansa 0.4[µM] A ẏ id skálája /s

22 5 KÉT GYAKRAN IDÉZETT MODELL 21 Mint láttuk, a citoszolikus szabad Ca 2+ -koncentráció változása az endoplazmás retikulum membránján keresztüli Ca 2+ -áramlás következméne. Ezen áramlás három ténez egüttes hatásának eredméneképpen jön létre: áramlás IP 3 -függ Ca 2+ -csatornán keresztül, szivárgás, Ca 2+ -pumpa (SERCA), amel a Ca 2+ -t visszajuttatja a citoszolból az endoplazmás retikulumba. A fenti táblázat adatai alapján értelmezhetjük a fenti egenlet jobb oldalán szerepl ténez ket: 3 f ( ) ( ) i L + P λ c V }{{} i λ + K } {{ i c + K } } {{ a } 1 } 2 {{ 3 } 4 1. eektív citoszolikus térfogat, 2. kötött IP 3 -aktivációs domének arána, 3. kötött Ca 2+ -aktivációs domének arána, ( ( CT σ c )) σ } {{ } 5 V sc 2 c 2 + Ks } {{ 2 } 6 4. nitott Ca-csatornák arána (Mivel eg IP 3 -függ Ca 2+ -csatorna akkor van nitott állapotban, ha mindhárom alegségének kötött IP 3 -, illetve Ca 2+ -aktivációs doménje van, a nitott Ca-csatornák aránát ez a képlet adja. Ha ezt a kifejezést megszorozzuk a csatorna maximális vezet képességével, P-vel, megkapjuk az IP 3 -függ Ca 2+ -csatorna vez képességét), 5. szivárgást és IP 3 -függ Ca 2+ -csatornán keresztül történ áramlást reprezentáló tag (HodgkinHuxle-alakú), 6. Hill-függvén, a Ca 2+ -pumpát (SERCA) reprezentálja, amel a Ca 2+ -t a citoszolból visszapumpálja az endoplazmás retikulumba, ezért ez negatív el jellel szerepel az egenletben.

23 6 MATEMATIKAI HÁTTÉR Matematikai háttér 6.1. Autonóm egenletek, dinamikai rendszerek A különböz tudománterületeken felmerül modellek, amelekben eg folamat id beli változását vizsgáljuk, igen gakran az ún. autonóm dierenciálegenletek osztálába tartoznak. Ezek olan dierenciálegenletek, melek jobb oldala nem függ az id t l, a megoldást küls hatások nem befolásolják, továbbá a folamat jöv je csak a jelenlegi állapoton keresztül függ az id t l. Formálisan: 1. Deníció. Legen M R N tartomán, f : M R N a lokális Lipschitzfeltételnek eleget tev függvén. Az ẋ(t) = f(x(t)) (1) dierenciálegenletet autonóm dierenciálegenletnek nevezzük. Ezen dierenciálegenletek egik legfontosabb tulajdonsága az id eltolással szembeni invariancia. A kezdeti feltételhez csak az ismeretlen függvén kezdeti értékének megadása szükséges, a kezdeti id ponté nem. Vagis, ha uganabból a kezdeti értékb l indítunk eg-eg megoldást különböz id pillanatokban, akkor a két megoldásra uganaz az egenlet fog vonatkozni, íg a két megoldás lénegében azonos lesz, csupán az értelmezési tartománok lesznek egmásnak a kezdeti id pontok különbségével vett eltoltjai. Az autonóm egenletek másik fontos jellemz je a csoporttulajdonság, amel azt a látszólag triviális tént fejezi ki, hog ha a p pontból induló megoldás s id alatt a q pontba jut, és a q pontból induló megoldás t id alatt az r pontba jut, akkor a p pontból induló megoldás a t + s id alatt az r pontba jut. 1. Állítás (Csoporttulajdonság). Legen p M; t, s R pedig olan, amelekre t, s, t + s I(p). Ekkor ϕ(t + s, p) = ϕ(t, ϕ(s, p)). Az autonóm egenletek ezen tulajdonságainak absztrahálásával jutunk el a dinamikai rendszer fogalmához.

24 6 MATEMATIKAI HÁTTÉR Deníció. Legen M R N tartomán. A ϕ : R M M foltonos függvént dinamikai rendszernek nevezzük az M fázistéren, ha rendelkezik az alábbi két tulajdonsággal: ϕ(0, p) = p, minden p M esetén ϕ(t + s, p) = ϕ(t, ϕ(s, p)), minden p M és t, s R esetén. Az M fázistér a rendszer állapotainak halmaza, a R M (t, p) ϕ(t, p) függvén pedig azt adja meg, hog melik állapotba kerül a rendszer a p állapotból indulva t id múlva. Az autonóm egenlet tehát olan folamatokat modellez, amelekben a rendszer pillanatni állapota (kezdeti érték) meghatározza, hog az id múlásával (vag akár a múltban) milen állapotokon meg (vag ment) keresztül a rendszer. Az ilen típusú, determinisztikus rendszereket nevezik dinamikai rendszereknek. 3. Deníció. Legen ϕ : R M M dinamikai rendszer és p M tetsz leges pont. A {φ(t, p) : t R} = R φ(.,p) görbét a p pont pálájának (trajektóriájának) nevezik. 4. Deníció. A p M pont egensúli vag stacionárius pont, ha minden t R számra ϕ(t, p) = p, periodikus pont, ha van olan T R + szám (melet periódusnak hívunk), hog bármel t R számra φ(t + T, p) = φ(t, p). Ha T a legkisebb olan pozitív szám, amelre ez az egenl tlenség fennáll, akkor T alapperiódus, vag minimális periódus. A periodikus pont páláját periodikus pálának hívjuk. 2. Állítás. Periodikus pont pálájának minden pontja uganakkora alapperiódussal periodikus. 1. Tétel. Ha a p M pont pálája metszi önmagát, akkor p vag egensúli pont, vag periodikus pont. A következ tétel az autonóm egenletek és dinamikai rendszerek kapcsolatát fogalmazza meg, mel szerint dinamikai rendszerek és dierenciálegenletek egmásnak megfeleltethet ek. [Tóth, Simon, 2005]:

25 6 MATEMATIKAI HÁTTÉR Tétel. Legen N N, M = R N, és legen f : R N R N foltonosan differenciálható függvén. Ekkor létezik olan dinamikai rendszer, melnek pálái megegeznek az ẋ = f x dierenciálegenlet páláival. Valamint megfordítva, bármel kétszer foltonosan dierenciálható ϕ : R R N R N dinamikai rendszerhez van olan f : R N R N foltonosan dierenciálható függvén, amelre az ẋ = f x dierenciálegenlet megoldásai a kiindulási dinamikai rendszert adják. Eg autonóm dierenciálegenlet megoldásai dinamikai rendszert határoznak meg, ha minden teljes megoldás az egész R halmazon értelmezve van. Ez a tulajdonság ugan nem teljesül minden dierenciálegenletre, de minden dierenciálegenlethez megadható eg olan dierenciálegenlet, melnek teljes megoldásai az egész R halmazon értelmezve vannak, pálái, és rajtuk az iránítás is megegezik az eredetiével, vagis eg autonóm dierenciálegenlethez mindig van olan dinamikai rendszer, melnek pálái megegeznek a dierenciálegenlet páláival. 5. Deníció. Azt mondjuk, hog x 0 R N az (1) rendszer egensúli pontja, ha f(x 0 ) = 0. Azt mondjuk, hog az x 0 egensúli pont hiperbolikus egensúli pont, ha f Jacobi-mártixának x 0 -ban nincsen nulla valós rész sajátértéke. A következ kben megadjuk a kétdimenziós egensúli pontok osztálozását. 6. Deníció. Írjuk fel a x 0 egensúli pont eg U körnezetében a megoldásokat polárkoordinátákban. Az x 0 pont stabilis fókusz, ha van olan U körnezet, hog az abból induló összes megoldásra teljesül lim + r = 0, lim + ϕ = + ; instabilis fókusz, ha van olan U körnezet, hog az abból induló összes megoldásra teljesül lim r = 0, lim ϕ = + ; stabilis csomó, ha van olan U körnezet, hog az abból induló összes megoldásra teljesül lim + r = 0, lim + ϕ < + ; instabilis csomó,ha van olan U körnezet, hog az abból induló összes megoldásra teljesül lim r = 0, lim ϕ < + ; nereg, ha létezik két olan pála U-ban, ameleken a megoldás t + esetén az x 0 ponthoz tart, létezik két olan pála U-ban, meleken a megoldás t esetén az x 0 ponthoz tart, és a többi pontból induló trajektória t + és t esetén is elhagja az U halmazt. örvénpont (centrum), ha x 0 valamel körnezetében minden pála periodikus.

26 6 MATEMATIKAI HÁTTÉR Deníció. Ha eg periodikus pálának létezik olan körnezete, melben nincs másik periodikus pála, akkor ezt a periodikus pálát határciklusnak nevezzük Stabilitáselmélet, bifurkációk 8. Deníció. Legen t 0, p 0 Ω! A t Φ(t, t 0, p 0 ) megoldást stabilisnak nevezzük, ha [t 0, + ) I(t 0, p 0 ) és minden ε R + és t 1 [t 0, ) számhoz létezik olan δ R +, hog (t 1, q) Ω, q Φ(t 1, t 0, p 0 ) < δ esetén [t 1, + ) I(t 1, q) és Φ(t, t 1, q) Φ(t, t 0, p 0 ) < ε (t > t 1 ). A megoldást instabilisnak nevezzük, ha nem stabilis. A megoldást aszimptotikusan stabilisnak nevezzük, ha stabilis és a fenti (t 1, q) Ω mellett lim Φ(t, t 1, q) Φ(t, t 0, p 0 ) = 0 t Bifurkációnak nevezzük azt a jelenséget, amikor eg rendszer kvalitatív viselkedése a rendszer paramétereit foltonosan változtatva ugrásszer en megváltozik. Íg például stacionárius pont vag periodikus pála keletkezik, t nik el, stabilissá vag instabilissá válik. A bifurkációkat három csoportba sorolhatjuk: stacionárius pontok lokális bifurkációi, periodikus pálák lokális bifurkációi, globális bifurkációk. Legen adott az ẋ(t) = f(x(t), u) rendszer, ahol x : R R, f : R n R k R n foltonosan dierencálható függvének, u R k paraméter. Legen x 0 az f(, u) vektormez nek stacionárius pontja a u 0 paraméternél, azaz f(x 0, u 0 ) = 0. A kérdés az, hog az u paramétert változtatva megmarad-e a stacionárius pont, és ha igen, akkor stabilitása hogan változik. Látni fogjuk, hog ez a vektormez (x 0, u 0 ) pont beli derivált mátrixának sajátértékeit l függ. Jelölje x f(x, u) a x f(x, u) függvén derivált mátrixát.

27 6 MATEMATIKAI HÁTTÉR Tétel. Ha a x f(x 0, u 0 ) mátrixnak a 0 nem sajátértéke, akkor van az u 0 pontnak olan U R k körnezete, és olan x : U R n függvén, hog x(u 0 ) = x 0 és f(x(u), u) = 0 minden u U esetén, azaz az u 0 eg körnezetében minden paraméterértékhez eg stacionárius pont tartozik. A stacionárius pontban tehát bekövetkezhet min ségi változás, ha az nem hiperbolikus, azaz a derivált mátrixnak van 0 valós rész sajátértéke. Ha eg nulla sajátértéke van, akkor tipikusan nereg-csomó bifurkáció következik be. (Ilenkor két egensúli pont összeolvad, majd elt nik.) Ha eg tiszta képzetes sajátértékpárja van, akkor AndronovHopf-bifurkáció. (Ebben az esetben eg egensúli pont stabilitása megváltozik, miközben eg határciklus jön létre vag t nik el.) Pontosan megfogalmazva: 4. Tétel. (nereg-csomó bifurkáció) Legen a kiindulási egenletben n=k=1. Az általánosság megszorítása nélkül feltehet, hog x 0 = u 0 = 0, azaz az f(, 0) vektormez nek a 0 stacionárius pontja. Most tegük fel, hog a 0 nem hiperbolikus stacionárius pont, azaz x f(0, 0) = 0, továbbá u f(p, u) 0 és ( x f(0, 0)) 2 0. Ekkor u > 0 esetén nincs az f(, u) vektormez nek stacionárius pontja az origó eg körnezetében, u < 0 esetén pedig eg stabilis és eg instabilis stacionárius ponja van. 5. Tétel. (AndronovHopf-bifurkáció) Legen a kiindulási egenletben n=2, k=1. Tegük fel, hog 1. f(p 0, u 0 ) = 0 2. x f(p 0, u 0 ) mátrixnak két tisztán képzetes sajátértéke van: λ(u 0 ) = ±iβ 3. Reλ(u 0) u 0 0. Ekkor u 0 -ban megváltozik a p 0 stacionárius pont stabilitása és születik eg határciklus.

28 7 A DETERMINISZTIKUS LIRINZEL MODELL A determinisztikus LiRinzel modell A következ kben bemutatjuk azokat az alapvet módszereket, amelekkel eg nemlineáris autonóm rendszer fázisképe vizsgálható Egensúli pontok A legegszer bb pálák az egensúli pontok, amelek eleget tesznek eg algebrai egenletrendszernek. Az egensúli pontok körnezetében meghatározható a fáziskép a linearizálás módszerével. Ezt nevezik az egensúli pontok körüli lokális vizsgálatnak, melnek lénege, hog az egensúli pont kis körnezetében az egenlet jobb oldalát adó függvént a lineáris részével közelítjük (f ként hiperbolikus egensúli helzetek esetében m ködik jól). Ezzel olan lineáris rendszerhez jutunk, melnek fázisképe meghatározható. Meg lehet mutatni, hog a linearizálással kapott fáziskép bizonos feltételek mellett olan, mint az eredeti rendszer fázisképe az egensúli pont megfelel en kis körnezetében. Az egensúli pontok stabilitásának vizsgálatában a következ tétel lesz a segítségünkre: 6. Tétel.. 1. Ha az A = f (x 0 ) (Jacobi-) mátrix minden sajátértékének negatív a valós része, akkor x 0 aszimptoikusan stabilis egensúli pontja az (1) dierenciálegenletnek. 2. Ha az A = f (x 0 ) (Jacobi-) mátrixnak van pozotív valósrész sajátértéke, akkor x 0 instabilis egensúli pontja az (1) dierenciálegenletnek. Vizsgáljuk meg, hog a ċ = f i V i (( [( ) ( λ c L + P λ + K i c + K a ẏ = A (K d (1 ) c), ) ] ) 3 (CT ( σ c )) ) V sc 2 σ c 2 + Ks 2 rendszernek hán pozitív egensúli pontja van a vizsgált (λ) paraméter függvénében.

29 7 A DETERMINISZTIKUS LIRINZEL MODELL 28 Mivel c és menniségeket jelölnek, csak pozizív értékeket vehetnek fel. Ennek megfelel en csak a pozitív egensúli helzetekkel foglalkozunk. Az egenlet bonolultságából adódóan az egensúli helzetek nem fejezhet ek ki analitikusan a paraméter függvénében, annak diszkrét értékeinél azonban kiszámolhatóak. λ-t csak a [0;] intervallumon tekintjük, mert ennél magasabb koncentráció már káros lenne a sejt számára. Poz. eg. h. Poz. eg. h Λ ΜM Λ ΜM Azt kaptuk, hog a [0.6912; ] intervallumon 3 pozitív egensúli helzet van, ezen kív l pedig 1. Ennek megfelel en az intervallum két végpontjában a rendszer kvalitatív viselkedésének változásásra számítunk. Az alábbi táblázatban szerepl paraméterértékek mellett vizsgáltam a rendszer kvalitatív viselkedésében bekövetkez változásokat. Megkerestem az egensúli helzeteket és megvizsgáltam azok stabilitását. Számolásaimat a Mathematica program segítségével végeztem. (A paraméterértékek kiválasztása a fentiek, illetve [Tien et al., 2005] nomán történt.)

30 7 A DETERMINISZTIKUS LIRINZEL MODELL 29 λ[µm] Poz. egensúli helzet Jacobi-mátrix sajátértékei Típus 0 (199802, ) , aszimp. stabilis (33407, ) i, i aszimp. stabilis (334229, ), ( , ), ( , ) (417501, ), (531698, ), ( , ) (418011, ), (530751, ), ( , ) (418529, ), (529797, ), ( , ) (443528, ), (491199, ), ( , ) (444965, ), (489349, ), ( , ) (448258, ), (48523, ), (0.2388, ) (459396, ), (472448, ), ( , ) i, i, , , i, i, , , i, i, , , i, i, , , i, i, , , i, i, , , i, i, , , i, i, , , aszimp. stabilis, instabilis, instabilis aszimp. stabilis, instabilis, instabilis aszimp. stabilis, instabilis, instabilis aszimp. stabilis, instabilis, instabilis aszimp. stabilis, instabilis, instabilis aszimp. stabilis, instabilis, instabilis instabilis, instabilis, instabilis instabilis, instabilis, instabilis ( , ) , instabilis ( , ) i, i instabilis ( , ) i, i aszimp. stabilis

31 7 A DETERMINISZTIKUS LIRINZEL MODELL 30 A táblázatból az következ k olvashatóak le: 1. λ = 0 esetén eg aszimptotikusan stabilis egensúli helzet van a Ca 2+ - koncentráció alacson értéknél. 2. λ = értéknél megjelent még két instabilis egensúli helzet, az egik magas Ca 2+ -koncentrációnál. 3. λ = esetén megjelenik eg közelít leg tisztán képzetes (komplex konjugált) sajátértékpár. Az aszipmtotikusan stabilis egensúli helzet elveszti stabilitását. Itt tehát Andronov-Hopf-bifurkáció történt. 4. λ = esetén még 3 instabilis egensúli helzet van, míg λ = értéknél ezek száma egre csökken, az alacson Ca 2+ -koncentrációhoz tartozó egensúli pont elt nik. Nereg-csomó bifurkáció. 5. λ = értéknél ismét van eg tisztán képzetes (komplex konjugált) sajátértékpárunk, ami Andronov-Hopf-bifurkációt jelent. 6. λ = esetén eg aszimptotikusan stabilis egensúli helzet keletkezik magas Ca 2+ -koncentráció értéknél. Az alábbi ábrák a trajektóriákat és egensúli helzeteket szemléltetik a λ különböz értékeinél: Λ c ΜM c ΜM 11. ábra.

32 7 A DETERMINISZTIKUS LIRINZEL MODELL Λ c ΜM c ΜM 12. ábra Λ c ΜM c 13. ábra Λ c ΜM c 14. ábra.

33 7 A DETERMINISZTIKUS LIRINZEL MODELL Λ c ΜM c 15. ábra. 0.9 Λ c ΜM c 16. ábra Λ c ΜM c 17. ábra.

34 7 A DETERMINISZTIKUS LIRINZEL MODELL Λ c ΜM c 18. ábra. 0.8 Λ c ΜM c 19. ábra Λ c ΜM c 20. ábra.

35 7 A DETERMINISZTIKUS LIRINZEL MODELL Λ c ΜM c 21. ábra Λ c ΜM c 22. ábra. A 16. ábrán láthatjuk, hog λ = értéknél már megjelent eg periodikus pála is. Ez rögtön el is vezet a következ fontos kérdéshez, hiszen esetünkben a periodikus pála jelenléte a Ca 2+ -koncentráció oszcillálását fogja jelenteni.

36 7 A DETERMINISZTIKUS LIRINZEL MODELL Periodikus pálák Az egensúli pontok után a legfontosabb speciális struktúrájú trajektóriák a periodikus pálák. Ezek már globálisabb jelleg ek, nem találhatóak meg olan egszer en, mint az egensúli pontok. Kétdimenziós esetben azonban vannak viszonlag egszer módszerek periodikus pálák keresésére. Periodikus megoldás létezésést az alábbi kritériumokkal lehet kizárni: 7. Tétel (Bendixson-kritérium). Ha E R 2 olan egszeresen összefügg nílt halmaz, amelen a divf = 1 f f 2 függvén állandó el jel, és legfeljebb véges sok sima egszer zárt görbe pontjaiban t nik el, akkor az (1) rendszernek nincs teljesen az E halmazban haladó periodikus pálája. 8. Tétel (Bendixson-Dulac-kritérium). Legen E R 2 egszeresen összefügg nílt halmaz, és legen B : E R olan dierenciálható függvén, melre a div(bf) függvén állandó el jel, és legfeljebb eg görbe pontjaiban t nik el. Ekkor az (1) rendszernek nincs teljesen az E halmazban haladó periodikus pálája. Alkalmazzuk a Bendixson-kritériumot rendszerünkre. Vizsgáljuk λ diszkrét értékeinél, hog a rendszer Jacobi-mátrixának noma hol vált el jelet. Ehhez a Mathematica program "ContourPlot" nev parancsát hívtam segítségül. Az ábrán a nulla szintvonalak látszanak különböz λ paraméterértékek mellett c 23. ábra. A téglalapban szerepl számok λ értékeit jelzik.

37 7 A DETERMINISZTIKUS LIRINZEL MODELL 36 λ = értékig nincs nulla szintvonalunk, tehát λ [0, 0.217]-re nem létezik periodikus pála. Ezen érték felett, ha létezik periodikus pála, annak metszenie kell a nulla szintvonalat. A fentiekben λ = értéknél talált periodikus pála valóban metszeni fogja: Λ c 24. ábra. Periodikus megoldás biztosan lesz Andronov-Hopf-bifurkáció esetén. Az egensúli helzetek stabilitásának vizsgálatánál két olan paraméterértéket is kaptunk, ahol Andronov-Hopf-bifurkációt gelhettünk meg: λ 1 = és λ 2 = Ábrázoljuk a trajektóriákat ezen paraméterértékek, valamint két további kitüntetett paraméterérték mellett:

38 7 A DETERMINISZTIKUS LIRINZEL MODELL 37 Λ x, t Λ x, t Λ x, t Λ x, t Látszik, hog λ 1 és λ 2 esetén valóban oszcillál a rendszer, míg λ = mellett nincs oszcilláció, λ = értéknél pedig éppen kezd elt nni.

39 7 A DETERMINISZTIKUS LIRINZEL MODELL 38 Szemléltessük mindezt több paraméterérték mellett: x t 2.0 Λ 0 x t Λ x t Λ t t t t 50 t 50 t Λ Λ Λ x t x t x t t t t t 50 t 50 t x t Λ x t Λ x t Λ t t t t 50 t 50 t x t Λ x t 2.0 Λ 1.27 x t Λ t t t t 50 t 50 t ábra. Az egenlet megoldásainak viselkedése a λ paraméter értékének változtatása mellett. Itt x(t) jelöli a Ca 2+ -koncentrációt (c).

40 7 A DETERMINISZTIKUS LIRINZEL MODELL 39 A 25. ábrán jól látszik, hog λ = értéknél még nincs oszcilláció, λ = nél viszont már megjelent eg periodikus pála (a (c(t), (t) síkon)), és ennek megfelel en (a másik két síkon) az oszcilláció is (λ = ben nereg-csomó bifurkáció következett be). λ = ben még látható oszcilláció, λ = ben viszont kezd elt nni a periodikus pála és ennek megfelel en az oszcilláció is Hogan változik az oszcilláció frekvenciája és amplitúdója a paraméter függvénében? Ahhoz, hog eg biológiai oszcillációt jobban megértsünk, célszer elemeznünk, hog a frekvencia és az amplitúdó hogan változik bizonos paraméterek (mint pl. a hormonkoncentráció) függvénében. Ez segíthet megmagarázni az oszcilláció dinamikájának szerepét az információ közvetítésében. Az el z pontban kaptunk tehát az IP 3 -koncentráció értékeire eg olan tartománt, amel oszcillációt idéz el a citoszolikus Ca 2+ -koncentrációban. Jelölje ezt [λ 0, λ 1 ]. Nézzük most meg, hog mi történik ezen intervallumon belül. Ábrázoljuk ehhez c és értékét az id függvénében (26). 40 c, c, c, t t t ábra. A citoszolikus szabad Ca 2+ -koncentráció és a szabad Ca 2+ -inaktivációs domének hánada az id függvénében három különböz λ [λ 0, λ 1 ]-érték mellett. Jól látható, hog λ értékének növelésével n a Ca 2+ -tüskék frekvenciája is. Meggelhetjük továbbá azt is, hog adott λ érték mellett a szabad Ca 2+ -inaktivációs domének arána a Ca 2+ - koncentráció meredeken növekv szakaszán éri el maximumát, ezzel alátámasztva azt a tént, hog a Ca 2+ -csatorna nitásához szabad inaktivációs doménre van szükség.

10.3. A MÁSODFOKÚ EGYENLET

10.3. A MÁSODFOKÚ EGYENLET .. A MÁSODFOKÚ EGYENLET A másodfokú egenlet és függvén megoldások w9 a) ( ) + ; b) ( ) + ; c) ( + ) ; d) ( 6) ; e) ( + 8) 6; f) ( ) 9; g) (,),; h) ( +,),; i) ( ) + ; j) ( ) ; k) ( + ) + 7; l) ( ) + 9.

Részletesebben

Mechanika II. Szilárdságtan

Mechanika II. Szilárdságtan echanika II. Szilárdságtan Zalka Károl / q / B Budapest, 05 Zalka Károl, 05, e-kiadás Szabad ezt a kiadvánt sokszorosítani, terjeszteni és elektronikus vag bármel formában tárolni. Tilos viszont a kiadvánt

Részletesebben

18. előadás ÁLLANDÓ KÖLTSÉGEK ÉS A KÖLTSÉGGÖRBÉK

18. előadás ÁLLANDÓ KÖLTSÉGEK ÉS A KÖLTSÉGGÖRBÉK 18. előadás ÁLLANDÓ KÖLTSÉGEK ÉS A KÖLTSÉGGÖRBÉK Kertesi Gábor Világi Balázs Varian 21. fejezete átdolgozva 18.1 Bevezető A vállalati technológiák sajátosságainak vizsgálatát eg igen fontos elemzési eszköz,

Részletesebben

5. ROBOTOK IRÁNYÍTÓ RENDSZERE. 5.1. Robotok belső adatfeldolgozásának struktúrája

5. ROBOTOK IRÁNYÍTÓ RENDSZERE. 5.1. Robotok belső adatfeldolgozásának struktúrája TARTALOM 5. ROBOTOK IRÁNYÍTÓ RENDSZERE... 7 5.. Robotok belső adatfeldolgozásának struktúrája... 7 5.. Koordináta transzformációk... 5... Forgatás... 5... R-P-Y szögek... 5... Homogén transzformációk...

Részletesebben

SZILÁRDSÁGTAN A minimum teszt kérdései a gépészmérnöki szak egyetemi ágon tanuló hallgatói részére (2004/2005 tavaszi félév, szigorlat)

SZILÁRDSÁGTAN A minimum teszt kérdései a gépészmérnöki szak egyetemi ágon tanuló hallgatói részére (2004/2005 tavaszi félév, szigorlat) SILÁRDSÁGTAN A minimum teszt kérdései a gépészmérnöki szak egetemi ágon tanuló hallgatói részére (2004/2005 tavaszi félév, szigorlat) Szilárdságtan Pontszám 1. A másodrendű tenzor értelmezése (2) 2. A

Részletesebben

Lepárlás. 8. Lepárlás

Lepárlás. 8. Lepárlás eárlás 8. eárlás csefolós elegek szétválasztására leggakrabban használt művelet a leárlás. Míg az egszeri leárlás desztilláció néven is ismerjük az ismételt leárlás vag ismételt desztillációt rektifikálásnak

Részletesebben

Néhány érdekes függvényről és alkalmazásukról

Néhány érdekes függvényről és alkalmazásukról Néhán érdekes függvénről és alkalmazásukról Bevezetés Meglehet, a középiskola óta nem kedveltük az abszolútérték - függvént; most itt az ideje, hog változtassunk ezen. Erre az adhat okot, hog belátjuk:

Részletesebben

KÁOSZ EGY TÁLBAN Tóthné Juhász Tünde Karinthy Frigyes Gimnázium (Budapest) Gócz Éva Lónyai Utcai Református Gimnázium

KÁOSZ EGY TÁLBAN Tóthné Juhász Tünde Karinthy Frigyes Gimnázium (Budapest) Gócz Éva Lónyai Utcai Református Gimnázium válaszolására iránuló, még folamatban lévô (a dekoherencia és a hullámcsomag kollapszusa tárgkörökbe esô) elméleti próbálkozások ismertetésétôl. Ehelett inkább a kísérletek elôfeltételét képezô kvantumhûtés

Részletesebben

AZ ÖNEMÉSZTÉS, SEJTPUSZTULÁS ÉS MEGÚJULÁS MOLEKULÁRIS SEJTBIOLÓGIÁJA

AZ ÖNEMÉSZTÉS, SEJTPUSZTULÁS ÉS MEGÚJULÁS MOLEKULÁRIS SEJTBIOLÓGIÁJA TÁMOP 4.1.2.B.2-13/1-2013-0007 ORSZÁGOS KOORDINÁCIÓVAL A PEDAGÓGUSKÉPZÉS MEGÚJÍTÁSÁÉRT MEGHÍVÓ AZ ÖNEMÉSZTÉS, SEJTPUSZTULÁS ÉS MEGÚJULÁS MOLEKULÁRIS SEJTBIOLÓGIÁJA 15 ÓRÁS INGYENES SZAKMAI TOVÁBBKÉPZÉS

Részletesebben

Analízis I. jegyzet. László István. 2008. november 3.

Analízis I. jegyzet. László István. 2008. november 3. Analízis I. jegzet László István 2008. november 3. Tartalomjegzék 1. Halmazok 5 1.1. Halmaz fogalma............................ 5 1.2. Halmaz megadása........................... 6 1.2.1. Eplicit megadás.......................

Részletesebben

10. OPTIMÁLÁSI LEHETŐSÉGEK A MŰVELET-ELEMEK TERVEZÉSEKOR

10. OPTIMÁLÁSI LEHETŐSÉGEK A MŰVELET-ELEMEK TERVEZÉSEKOR 10. OPIMÁLÁSI LEHEŐSÉGEK A MŰVELE-ELEMEK ERVEZÉSEKOR A technológiai terezés ezen szintén a fő feladatok a köetkezők: a forgácsolási paraméterek meghatározása, a szerszám mozgásciklusok (üresárati, munkautak)

Részletesebben

Vasbetonszerkezetek II. STNA252

Vasbetonszerkezetek II. STNA252 Szilárdságtan és Tartószerkezet Tanszéke Vasbetonszerkezetek II. STNA5 Pécs, 007. november STNA5 Szerző: Kiss Rita M. Műszaki rajzoló: Szabó Imre Gábor ISBN szám: Kézirat lezárva: 007. november 30. STNA5

Részletesebben

4. sz. Füzet. A hibafa számszerű kiértékelése 2002.

4. sz. Füzet. A hibafa számszerű kiértékelése 2002. M Ű S Z A K I B I Z O N S Á G I F Ő F E L Ü G Y E L E 4. sz. Füzet A hibafa számszerű kiértékelése 00. Sem a Műszaki Biztonsági Főfelügyelet, sem annak nevében, képviseletében vagy részéről eljáró személy

Részletesebben

Elméleti közgazdaságtan I.

Elméleti közgazdaságtan I. Elméleti közgazdaságtan I. lapfogalmak és Mikroökonómia FOGYSZTÓI MGTRTÁS (I. rész) fogasztói preferenciák Eg játék fogasztónak felkínálunk két kosarat azzal, hog bármelik az övé lehet minden egéb feltétel

Részletesebben

Tűgörgős csapágy szöghiba érzékenységének vizsgálata I.

Tűgörgős csapágy szöghiba érzékenységének vizsgálata I. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Tudományos Diákköri Konferencia Tűgörgős csapágy szöghiba érzékenységének vizsgálata I. Szöghézag és a beépítésből adódó szöghiba vizsgálata

Részletesebben

Az alkalmazott matematika tantárgy oktatásának sokszínűsége és módszertanának modernizálása az MSc képzésében

Az alkalmazott matematika tantárgy oktatásának sokszínűsége és módszertanának modernizálása az MSc képzésében DIMENZIÓK 35 Matematikai Közlemének III. kötet, 5 doi:.3/dim.5.5 Az alkalmazott matematika tantárg oktatásának sokszínűsége és módszertanának modernizálása az MSc képzésében Horváth-Szováti Erika NME EMK

Részletesebben

Kalkulus II., harmadik házi feladat

Kalkulus II., harmadik házi feladat Név: Neptun: Web: http://mawell.sze.hu/~ungert Kalkulus II., harmadik házi feladat.,5 pont) Határozzuk meg a következ határértékeket: ahol a) A =, ), b) A =, ), c) A =, ).,) A Az egszer bb kezelhet ség

Részletesebben

ADDITÍV KONVOLÚCIÓS ÖSSZEGEK SPEKTRÁLIS FELBONTÁSA

ADDITÍV KONVOLÚCIÓS ÖSSZEGEK SPEKTRÁLIS FELBONTÁSA ADDITÍV KONVOLÚCIÓS ÖSSZEGEK SPEKTRÁLIS FELBONTÁSA HARCOS GERGELY Ha a(n) eg számelméleti függvén, akkor természetes feladat a a(m)a(n)w(m, n) m±nh alakú additív konvolúciós összegek vizsgálata. Ha W :

Részletesebben

Dr. Kuczmann Miklós JELEK ÉS RENDSZEREK

Dr. Kuczmann Miklós JELEK ÉS RENDSZEREK Dr. Kuczmann Miklós JELEK ÉS RENDSZEREK Dr. Kuczmann Miklós JELEK ÉS RENDSZEREK Z UNIVERSITAS-GYŐR Kht. Győr, 25 SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM MŰSZAKI TUDOMÁNYI KAR TÁVKÖZLÉSI TANSZÉK Egyetemi jegyzet Írta:

Részletesebben

VASBETON LEMEZEK. Oktatási segédlet v1.0. Összeállította: Dr. Bódi István - Dr. Farkas György. Budapest, 2001. május hó

VASBETON LEMEZEK. Oktatási segédlet v1.0. Összeállította: Dr. Bódi István - Dr. Farkas György. Budapest, 2001. május hó BUDAPEST MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM Építőmérnöki Kar Hidak és Szerkezetek Tanszéke VASBETON LEMEZEK Oktatási segédlet v1.0 Összeállította: Dr. Bódi István - Dr. Farkas Görg Budapest, 001. május

Részletesebben

XII. MAGYAR MECHANIKAI KONFERENCIA MaMeK, 2015 Miskolc, 2015. augusztus 25-27.

XII. MAGYAR MECHANIKAI KONFERENCIA MaMeK, 2015 Miskolc, 2015. augusztus 25-27. XII. MAGYAR MECHANIKAI KONFERENCIA MaMeK, 215 Miskolc, 215. augusztus 25-27. MARÁSI FOLYAMAT STABILITÁSA A SZERSZÁMÉLEN MEGOSZLÓ ÁLLANDÓ INTENZITÁSÚ FORGÁCSOLÓ ERŐRENDSZER ESETÉN Molnár Tamás G. 1, Insperger

Részletesebben

A beszerzési logisztikai folyamat tervezésének és működtetésének stratégiái II.

A beszerzési logisztikai folyamat tervezésének és működtetésének stratégiái II. A beszerzési logisztikai folyamat tervezésének és működtetésének stratégiái II. Prof. Dr. Cselényi József Dr. Illés Béla PhD. egyetemi tanár tanszékvezető egyetemi docens MISKOLCI EGYETEM Anyagmozgatási

Részletesebben

Záró monitoring jelentés

Záró monitoring jelentés Záró monitoring jelentés (megfeleltetés és szinopszis) 13. számú fejlesztési t ÁROP-3.A.2-2013-2013-0017 projekthez Verziószám: 3.0 verzió Budapest, 2014. október 31. 1 Tartalom 1. Vezetői összefoglaló...

Részletesebben

Matematika OKTV I. kategória 2017/2018 második forduló szakgimnázium-szakközépiskola

Matematika OKTV I. kategória 2017/2018 második forduló szakgimnázium-szakközépiskola O k t a t á s i H i v a t a l A 017/018. tanévi Országos Középiskolai Tanulmáni Versen második forduló MATEMATIKA I. KATEGÓRIA (SZAKGIMNÁZIUM, SZAKKÖZÉPISKOLA) Javítási-értékelési útmutató 1. Adja meg

Részletesebben

Biztosítási ügynökök teljesítményének modellezése

Biztosítási ügynökök teljesítményének modellezése Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar Budapest Corvinus Egyetem Közgazdaságtudományi Kar Biztosítási ügynökök teljesítményének modellezése Szakdolgozat Írta: Balogh Teréz Biztosítási és

Részletesebben

AZ ÉPÍTÉSI MUNKÁK IDŐTERVEZÉSE

AZ ÉPÍTÉSI MUNKÁK IDŐTERVEZÉSE UDPESTI MŰSZKI ÉS GZDSÁGTUDOMÁNYI EGYETEM ÉPÍTÉSZMÉRNÖKI KR ÉPÍTÉSKIVITELEZÉSI és SZERVEZÉSI TNSZÉK dr. Neszmélyi László Z ÉPÍTÉSI MUNKÁK IDŐTERVEZÉSE - 2015. - Tartalom 1. EVEZETÉS... 4 2. Z ÉPÍTÉSEN

Részletesebben

matematikai statisztika 2006. október 24.

matematikai statisztika 2006. október 24. Valószínűségszámítás és matematikai statisztika 2006. október 24. ii Tartalomjegyzék I. Valószínűségszámítás 1 1. Véletlen jelenségek matematikai modellje 3 1.1. Valószínűségi mező..............................

Részletesebben

Csődvalószínűségek becslése a biztosításban

Csődvalószínűségek becslése a biztosításban Csődvalószínűségek becslése a biztosításban Diplomamunka Írta: Deák Barbara Matematikus szak Témavezető: Arató Miklós, egyetemi docens Valószínűségelméleti és Statisztika Tanszék Eötvös Loránd Tudományegyetem,

Részletesebben

Oszcilláló (bio)kémiai modellek érzékenységének vizsgálata. TDK dolgozat. Sipos Szabó Eszter

Oszcilláló (bio)kémiai modellek érzékenységének vizsgálata. TDK dolgozat. Sipos Szabó Eszter Oszcilláló (bio)kémiai modellek érzékenységének vizsgálata TDK dolgozat Sipos Szabó Eszter Témavezet k: Tóth János egyetemi docens BME Matematikai Intézet Analízis Tanszék Csikász-Nagy Attila tudományos

Részletesebben

13. Tárcsák számítása. 1. A felületszerkezetek. A felületszerkezetek típusai

13. Tárcsák számítása. 1. A felületszerkezetek. A felületszerkezetek típusai Tárcsák számítása A felületszerkezetek A felületszerkezetek típusa A tartószerkezeteket geometra méretek alapjá osztálozzuk Az eddg taulmáakba szereplı rúdszerkezetek rúdjara az a jellemzı hog a hosszuk

Részletesebben

III. FEJEZET FÜGGVÉNYEK ÉS TULAJDONSÁGAIK

III. FEJEZET FÜGGVÉNYEK ÉS TULAJDONSÁGAIK Függvéek és tulajdoságaik 69 III FEJEZET FÜGGVÉNYEK ÉS TULAJDONSÁGAIK 6 Gakorlatok és feladatok ( oldal) Írd egszerűbb alakba: a) tg( arctg ) ; c) b) cos( arccos ) ; d) Megoldás a) Bármel f : A B cos ar

Részletesebben

MEREVSZÁRNYÚ REPÜLŐGÉPEK VEZÉRSÍK-RENDSZEREINEK KIALAKÍTÁSA 3 REPÜLŐKÉPESSÉG

MEREVSZÁRNYÚ REPÜLŐGÉPEK VEZÉRSÍK-RENDSZEREINEK KIALAKÍTÁSA 3 REPÜLŐKÉPESSÉG Dr. Óvári Gula 1 - Dr. Urbán István 2 MEREVSZÁRNYÚ REPÜLŐGÉPEK VEZÉRSÍK-RENDSZEREINEK KILKÍTÁS 3 cikk(soroatban)ben a merev sárnú repülőgépek veérsík rendserinek terveését és építését követheti nomon lépésről

Részletesebben

12.6. ÉRETTSÉGI GYAKORLÓ FELADATSOROK

12.6. ÉRETTSÉGI GYAKORLÓ FELADATSOROK MEGOLDSOK. ÉVFOLYAM.6. ÉRETTSÉGI GYAKORLÓ FELADATSOROK KÖZÉPSZINTÛ FELADATSOROK. Feladatsor I. rész megoldások. ( + ).. A háromszög köré írható kör sugara,6 cm.. Körtébõl 9 kg-ot, almából 8 kg-ot, banánból

Részletesebben

1. előadás Membránok felépítése, mebrán raftok, caveolák jellemzője, funkciói

1. előadás Membránok felépítése, mebrán raftok, caveolák jellemzője, funkciói 1. előadás Membránok felépítése, mebrán raftok, caveolák jellemzője, funkciói Plazmamembrán Membrán funkciói: sejt integritásának fenntartása állandó hő, energia, és információcsere biztosítása homeosztázis

Részletesebben

Bánhalmi Árpád * Bakos Viktor ** MIÉRT BUKNAK MEG STATISZTIKÁBÓL A JÓ MATEKOSOK?

Bánhalmi Árpád * Bakos Viktor ** MIÉRT BUKNAK MEG STATISZTIKÁBÓL A JÓ MATEKOSOK? Bánhalmi Árpád * Bakos Viktor ** MIÉRT BUKNAK MEG STATISZTIKÁBÓL A JÓ MATEKOSOK? A BGF KKFK Nemzetközi gazdálkodás és Kereskedelem és marketing szakjain a hallgatók tanrendjében statisztikai és matematikai

Részletesebben

6. Zárványtestek feldolgozása

6. Zárványtestek feldolgozása 6. Zárványtestek feldolgozása... 1 6.1. A zárványtestek... 1 6.1.1. A zárványtestek kialakulása... 2 6.1.2. A feldolgozási technológia... 3 6.1.2.1. Sejtfeltárás... 3 6.1.2.2. Centrifugálás, tisztítás...

Részletesebben

Bináris keres fák kiegyensúlyozásai. Egyed Boglárka

Bináris keres fák kiegyensúlyozásai. Egyed Boglárka Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar Bináris keres fák kiegyensúlyozásai BSc szakdolgozat Egyed Boglárka Matematika BSc, Alkalmazott matematikus szakirány Témavezet : Fekete István, egyetemi

Részletesebben

BMEEOHSAT17 segédlet a BME Építőmérnöki Kar hallgatói részére. Az építész- és az építőmérnök képzés szerkezeti és tartalmi fejlesztése

BMEEOHSAT17 segédlet a BME Építőmérnöki Kar hallgatói részére. Az építész- és az építőmérnök képzés szerkezeti és tartalmi fejlesztése EURÓPAI UNIÓ STRUKTURÁLIS ALAPOK A C É L S Z E R K E Z E T E K I. BMEEOHSAT17 segédlet a BME Építőmérnöki Kar hallgatói részére Az építész- és az építőmérnök képzés szerkezeti és tartalmi ejlesztése HEFOP/004/3.3.1/0001.01

Részletesebben

Általános statisztika II. Kriszt, Éva Varga, Edit Kenyeres, Erika Korpás, Attiláné Csernyák, László

Általános statisztika II. Kriszt, Éva Varga, Edit Kenyeres, Erika Korpás, Attiláné Csernyák, László Általános statisztika II Kriszt, Éva Varga, Edit Kenyeres, Erika Korpás, Attiláné Csernyák, László Általános statisztika II Kriszt, Éva Varga, Edit Kenyeres, Erika Korpás, Attiláné Csernyák, László Publication

Részletesebben

A gyakorlatok HF-inak megoldása Az 1. gyakorlat HF-inak megoldása. 1. Tagadások:

A gyakorlatok HF-inak megoldása Az 1. gyakorlat HF-inak megoldása. 1. Tagadások: . Tagadások: A gyakorlatok HF-inak megoldása Az. gyakorlat HF-inak megoldása "Nem észak felé kell indulnunk és nem kell visszafordulnunk." "Nem esik az es, vagy nem fúj a szél." "Van olyan puha szilva,

Részletesebben

KOVÁCS BÉLA, MATEMATIKA I.

KOVÁCS BÉLA, MATEMATIKA I. KOVÁCS BÉLA, MATEmATIkA I 5 V ELEmI ALGEbRA 1 BINÁRIS műveletek Definíció Az halmazon definiált bináris művelet egy olyan függvény, amely -ből képez -be Ha akkor az elempár képét jelöljük -vel, a művelet

Részletesebben

Analízisfeladat-gyűjtemény IV.

Analízisfeladat-gyűjtemény IV. Oktatási segédanyag a Programtervező matematikus szak Analízis. című tantárgyához (003 004. tanév tavaszi félév) Analízisfeladat-gyűjtemény IV. (Függvények határértéke és folytonossága) Összeállította

Részletesebben

4. A GYÁRTÁS ÉS GYÁRTÓRENDSZER TERVEZÉSÉNEK ÁLTALÁNOS MODELLJE (Dudás Illés)

4. A GYÁRTÁS ÉS GYÁRTÓRENDSZER TERVEZÉSÉNEK ÁLTALÁNOS MODELLJE (Dudás Illés) 4. A GYÁRTÁS ÉS GYÁRTÓRENDSZER TERVEZÉSÉNEK ÁLTALÁNOS MODELLJE (Dudás Illés) ). A gyártás-előkészítés-irányítás funkcióit, alrendszereit egységbe foglaló (általános gyártási) modellt a 4.1. ábra szemlélteti.

Részletesebben

Ferenczi Dóra. Sorbanállási problémák

Ferenczi Dóra. Sorbanállási problémák Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar Ferenczi Dóra Sorbanállási problémák BSc Szakdolgozat Témavezet : Arató Miklós egyetemi docens Valószín ségelméleti és Statisztika Tanszék Budapest,

Részletesebben

Teljes függvényvizsgálat példafeladatok

Teljes függvényvizsgálat példafeladatok Teljes függvénvizsgálat példafeladatok Végezz teljes függvénvizsgálatot az alábbi függvéneken! Az esetenként vázlatos megoldásokat a következő oldalakon találod, de javaslom, hog először önállóan láss

Részletesebben

A készletezés Készlet: készletezés Indok Készlettípusok az igény teljesítés viszony szerint

A készletezés Készlet: készletezés Indok Készlettípusok az igény teljesítés viszony szerint A készletezés Készlet: Olyan anyagi javak, amelyeket egy szervezet (termelő, vagy szolgáltatóvállalat, kereskedő, stb.) azért halmoz fel, hogy a jövőben alkalmas időpontban felhasználjon A készletezés

Részletesebben

HIDRAULIKAI SZÁMÍTÁSOK AZ ÉPÜLETGÉPÉSZETBEN ÉS AZ ENERGETIKÁBAN

HIDRAULIKAI SZÁMÍTÁSOK AZ ÉPÜLETGÉPÉSZETBEN ÉS AZ ENERGETIKÁBAN HIDRAULIKAI SZÁMÍTÁSOK AZ ÉPÜLETGÉPÉSZETBEN ÉS AZ ENERGETIKÁBAN 1 2 Dr. Garbai László HIDRAULIKAI SZÁMÍTÁSOK AZ ÉPÜLETGÉPÉSZETBEN ÉS AZ ENERGETIKÁBAN AKADÉMIAI KIADÓ, BUDAPEST 3 Szerz : DR. HABIL. GARBAI

Részletesebben

Félévi időbeosztás (nagyjából) házi feladat beadási határidőkkel (pontosan) Valószínűségszámítás 2. matematikusoknak és fizikusoknak, 2009 tavasz

Félévi időbeosztás (nagyjából) házi feladat beadási határidőkkel (pontosan) Valószínűségszámítás 2. matematikusoknak és fizikusoknak, 2009 tavasz Félévi időbeosztás (nagyjából) házi feladat beadási határidőkkel (pontosan) Valószínűségszámítás 2. matematikusoknak és fizikusoknak, 2009 tavasz Dátum Téma beadandó Feb 12Cs Konvolúció (normális, Cauchy,

Részletesebben

Szilárdságtan. Miskolci Egyetem GÉPÉSZMÉRNÖKI ÉS INFORMATIKAI KAR

Szilárdságtan. Miskolci Egyetem GÉPÉSZMÉRNÖKI ÉS INFORMATIKAI KAR Miskolci Egetem GÉÉMÉRNÖKI É INORMTIKI KR ilárságtan (Oktatási segélet a Gépésmérnöki és Informatikai Kar sc leveleős hallgatói résére) Késítette: Nánori riges, irbik ánor Miskolc, 2008. Een kéirat a Gépésmérnöki

Részletesebben

MAGYAR RÉZPIACI KÖZPONT. 1241 Budapest, Pf. 62 Telefon 317-2421, Fax 266-6794 e-mail: hcpc.bp@euroweb.hu

MAGYAR RÉZPIACI KÖZPONT. 1241 Budapest, Pf. 62 Telefon 317-2421, Fax 266-6794 e-mail: hcpc.bp@euroweb.hu MAGYAR RÉZPIACI KÖZPONT 1241 Budapest, Pf. 62 Telefon 317-2421, Fax 266-6794 e-mail: hcpc.bp@euroweb.hu Tartalom 1. A villamos csatlakozások és érintkezôk fajtái............................5 2. Az érintkezések

Részletesebben

Kibernetika korábbi vizsga zárthelyi dolgozatokból válogatott tesztkérdések Figyelem! Az alábbi tesztek csak mintául szolgálnak a tesztkérdések megoldásához, azaz a bemagolásuk nem jelenti a tananyag elsajátítását

Részletesebben

Pontszerű test, pontrendszer és merev test egyensúlya és mozgása (Vázlat)

Pontszerű test, pontrendszer és merev test egyensúlya és mozgása (Vázlat) Pontszerű test, pontrendszer és merev test egyensúlya és mozgása (Vázlat) I. Pontszerű test 1. Pontszerű test modellje. Pontszerű test egyensúlya 3. Pontszerű test mozgása a) Egyenes vonalú egyenletes

Részletesebben

EGY KERESZTPOLARIZÁCIÓS JELENSÉG BEMUTATÁSA FIZIKAI HALLGATÓI LABORATÓRIUMBAN

EGY KERESZTPOLARIZÁCIÓS JELENSÉG BEMUTATÁSA FIZIKAI HALLGATÓI LABORATÓRIUMBAN Fiia Modern fiia GY KRSZTPOLARIZÁCIÓS JLNSÉG BMUTATÁSA FIZIKAI HALLGATÓI LABORATÓRIUMBAN DMONSTRATION OF AN OPTICAL CROSS- POLARIZATION FFCT IN A STUDNT LABORATORY Kőhái-Kis Ambrus, Nag Péter 1 Kecseméti

Részletesebben

1. BEVEZETÉS. - a műtrágyák jellemzői - a gép konstrukciója; - a gép szakszerű beállítása és üzemeltetése.

1. BEVEZETÉS. - a műtrágyák jellemzői - a gép konstrukciója; - a gép szakszerű beállítása és üzemeltetése. . BEVEZETÉS A korszerű termesztéstechnológia a vegyszerek minimalizálását és azok hatékony felhasználását célozza. E kérdéskörben a növényvédelem mellett kulcsszerepe van a tudományosan megalapozott, harmonikus

Részletesebben

NÉHÁNY GONDOLAT AZ ÁRELFOGADÓ ÉS ÁRMEGHATÁROZÓ FOGALMAK JELENTÉSÉRİL

NÉHÁNY GONDOLAT AZ ÁRELFOGADÓ ÉS ÁRMEGHATÁROZÓ FOGALMAK JELENTÉSÉRİL Közgazdasági- és Regionális Tudománok Intézete Pécsi Tudománegetem, Közgazdaságtudománi Kar MŐHELYTANULMÁNYOK NÉHÁNY GONDOLAT AZ ÁRELFOGADÓ ÉS ÁRMEGHATÁROZÓ FOGALMAK JELENTÉSÉRİL Barancsuk János 2009/1

Részletesebben

Kockázati folyamatok. Sz cs Gábor. Szeged, 2012. szi félév. Szegedi Tudományegyetem, Bolyai Intézet

Kockázati folyamatok. Sz cs Gábor. Szeged, 2012. szi félév. Szegedi Tudományegyetem, Bolyai Intézet Kockázati folyamatok Sz cs Gábor Szegedi Tudományegyetem, Bolyai Intézet Szeged, 2012. szi félév Sz cs Gábor (SZTE, Bolyai Intézet) Kockázati folyamatok 2012. szi félév 1 / 48 Bevezetés A kurzus céljai

Részletesebben

Közgazdaságtan - 3. elıadás

Közgazdaságtan - 3. elıadás Közgazdaságtan - 3. elıadás A FOGYASZTÓI DÖNTÉS TÉNYEZİI 1 A FOGYASZTÓI DÖNTÉS ELEMEI Példa: Eg személ naponta 2000 Ft jövedelmet költhet el pogácsára és szendvicsre. Melikbıl mennit tud venni? 1 db pogácsa

Részletesebben

Fókuszált fénynyalábok keresztpolarizációs jelenségei

Fókuszált fénynyalábok keresztpolarizációs jelenségei Fókuszált fénynyalábok keresztpolarizációs jelenségei K házi-kis Ambrus, Klebniczki József Kecskeméti F iskola GAMF Kar Matematika és Fizika Tanszék, 6000 Kecskemét, Izsáki út 10. Véges transzverzális

Részletesebben

GEOMETRIAI OPTIKA - ÓRAI JEGYZET

GEOMETRIAI OPTIKA - ÓRAI JEGYZET ε ε hullámegelet: Mérökizikus szak, Optika modul, III. évolam /. élév, Optika I. tárg GEOMETRIAI OPTIKA - ÓRAI JEGYZET (Erdei Gábor, Ph.D., 6. AJÁNLOTT SZAKIRODALOM: ELMÉLETI ALAPOK Maxwell egeletek E(

Részletesebben

Intracelluláris kalciumoszcillációk mechanizmusának vizsgálata elektromosan nem ingerelhető sejtekben. Doktori (PhD) értekezés.

Intracelluláris kalciumoszcillációk mechanizmusának vizsgálata elektromosan nem ingerelhető sejtekben. Doktori (PhD) értekezés. Intracelluláris kalciumoszcillációk mechanizmusának vizsgálata elektromosan nem ingerelhető sejtekben Doktori (PhD) értekezés Visegrády András Programvezető: Alprogramvezető: Témavezető: Dr. Sümegi Balázs,

Részletesebben

Kvantitatív Makyoh-topográfia 2002 2006, T 037711

Kvantitatív Makyoh-topográfia 2002 2006, T 037711 ZÁRÓJELENTÉS Kvantitatív Makyoh-topográfia 2002 2006, T 037711 Témavezető: Riesz Ferenc 2 1. Bevezetés és célkitűzés; előzmények A korszerű félvezető-technológiában alapvető fontosságú a szeletek felületi

Részletesebben

BUDAPESTI MŰSZAKI EGYETEM Anyagtudomány és Technológia Tanszék. Hőkezelés 2. (PhD) féléves házi feladat. Acélok cementálása. Thiele Ádám WTOSJ2

BUDAPESTI MŰSZAKI EGYETEM Anyagtudomány és Technológia Tanszék. Hőkezelés 2. (PhD) féléves házi feladat. Acélok cementálása. Thiele Ádám WTOSJ2 BUDAPESTI MŰSZAKI EGYETEM Anyagtudomány és Technológia Tanszék Hőkezelés. (PhD) féléves házi feladat Acélok cementálása Thiele Ádám WTOSJ Budaest, 11 Tartalomjegyzék 1. A termokémiai kezeléseknél lejátszódó

Részletesebben

Valószín ségelmélet házi feladatok

Valószín ségelmélet házi feladatok Valószín ségelmélet házi feladatok Minden héten 3-4 házi feladatot adok ki. A megoldásokat a következ órán kell beadni, és kés bb már nem lehet pótolni. Csak az mehet vizsgázni, aki a 13 hét során kiadott

Részletesebben

BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM GÉPÉSZMÉRNÖKI KAR Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék VARJU EVELIN

BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM GÉPÉSZMÉRNÖKI KAR Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék VARJU EVELIN BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM GÉPÉSZMÉRNÖKI KAR Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék VARJU EVELIN Térfogati hőátadási tényező meghatározása fluidizációs szárításnál TDK

Részletesebben

TMDK-DOLGOZAT. Stacionárius és rádiófrekvenciás elektromágneses terek vizsgálata a momentumok módszerének segítségével

TMDK-DOLGOZAT. Stacionárius és rádiófrekvenciás elektromágneses terek vizsgálata a momentumok módszerének segítségével TMDK-DOLGOZAT Stacionárius és rádiófrekvenciás elektromágneses terek vizsgálata a momentumok módszerének segítségével Írta: M.Sc. szakos villamosmérnök hallgató Konzulens: Friedl Gergely doktorandusz hallgató,

Részletesebben

3. Konzultáció: Kondenzátorok, tekercsek, RC és RL tagok, bekapcsolási jelenségek (még nagyon Béta-verzió)

3. Konzultáció: Kondenzátorok, tekercsek, RC és RL tagok, bekapcsolási jelenségek (még nagyon Béta-verzió) 3. Konzultáció: Kondenzátorok, tekercsek, R és RL tagok, bekapcsolási jelenségek (még nagyon Béta-verzió Zoli 2009. október 28. 1 Tartalomjegyzék 1. Frekvenciafüggő elemek, kondenzátorok és tekercsek:

Részletesebben

Líneáris függvények. Definíció: Az f(x) = mx + b alakú függvényeket, ahol m 0, m, b R elsfokú függvényeknek nevezzük.

Líneáris függvények. Definíció: Az f(x) = mx + b alakú függvényeket, ahol m 0, m, b R elsfokú függvényeknek nevezzük. Líneáris függvének Definíció: Az f() = m + b alakú függvéneket, ahol m, m, b R elsfokú függvéneknek nevezzük. Az f() = m + b képletben - a b megmutatja, hog a függvén hol metszi az tengelt, majd - az m

Részletesebben

Elektromágneses hullámok

Elektromágneses hullámok KÁLMÁN P.-TÓT.: ullámok/4 5 5..5. (kibőíe óraála) lekromágneses hullámok elekromágneses elenségek árgalásánál láuk, hog áloó mágneses erőér elekromos erőere (elekromágneses inukció), áloó elekromos erőér

Részletesebben

3. MÉRETEZÉS, ELLENŐRZÉS STATIKUS TERHELÉS ESETÉN

3. MÉRETEZÉS, ELLENŐRZÉS STATIKUS TERHELÉS ESETÉN ÉRETEZÉS ELLENŐRZÉS STATIUS TERHELÉS ESETÉN A méreteés ellenőrés célkitűése: Annak elérése hog a serkeet rendeltetésserű hasnálat esetén előírt ideig és előírt bitonsággal elviselje a adott terhelést anélkül

Részletesebben

KÖZIGAZGATÁSI JOG 3.

KÖZIGAZGATÁSI JOG 3. KÖZIGAZGATÁSI JOG 3. MAGYAR KÖZIGAZGATÁSI JOG Különös rész..kiadó 2008. 1 KÖZIGAZGATÁSI JOG 3. Különös Rész Szerkesztette: DR. NYITRAI PÉTER TANSZÉKVEZETŐ, EGYETEMI DOCENS Szerzők: DR. CZÉKMANN ZSOLT TANÁRSEGÉD

Részletesebben

MATEMATIKA I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNY A) KOMPETENCIÁK

MATEMATIKA I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNY A) KOMPETENCIÁK MATEMATIKA I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNY Az érettségi követelményeit két szinten határozzuk meg: - középszinten a mai társadalomban tájékozódni és alkotni tudó ember matematikai ismereteit kell

Részletesebben

NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM Faipari Mérnöki Kar. Mőszaki Mechanika és Tartószerkezetek Intézet. Dr. Hajdu Endre egyetemi docens MECHANIKA I.

NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM Faipari Mérnöki Kar. Mőszaki Mechanika és Tartószerkezetek Intézet. Dr. Hajdu Endre egyetemi docens MECHANIKA I. NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM aipari Mérnöki Kar Mőszaki Mechanika és Tartószerkezetek Intézet Dr Hajdu Endre egyetemi docens MECHANIKA I Sopron 9 javított kiadás TARTALOMJEGYZÉK I Bevezetés a mőszaki mechanika

Részletesebben

MŰSZAKI ISMERETEK. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010

MŰSZAKI ISMERETEK. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 MŰSZAKI ISMERETEK Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 Az előadás áttekintése Méret meghatározás Alaki jellemzők Felületmérés Tömeg, térfogat, sűrűség meghatározása

Részletesebben

Tevékenység: Olvassa el a fejezetet! Gyűjtse ki és jegyezze meg a ragasztás előnyeit és a hátrányait! VIDEO (A ragasztás ereje)

Tevékenység: Olvassa el a fejezetet! Gyűjtse ki és jegyezze meg a ragasztás előnyeit és a hátrányait! VIDEO (A ragasztás ereje) lvassa el a fejezetet! Gyűjtse ki és jegyezze meg a ragasztás előnyeit és a hátrányait! VIDE (A ragasztás ereje) A ragasztás egyre gyakrabban alkalmazott kötéstechnológia az ipari gyakorlatban. Ennek oka,

Részletesebben

Dr. Göndöcs Balázs, BME Közlekedésmérnöki Kar. Tárgyszavak: szerelés; javíthatóság; cserélhetőség; karbantartás.

Dr. Göndöcs Balázs, BME Közlekedésmérnöki Kar. Tárgyszavak: szerelés; javíthatóság; cserélhetőség; karbantartás. JELLEGZETES ÜZEMFENNTARTÁS-TECHNOLÓGIAI ELJÁRÁSOK 4.06 Javításhelyes szerelés 1 Dr. Göndöcs Balázs, BME Közlekedésmérnöki Kar Tárgyszavak: szerelés; javíthatóság; cserélhetőség; karbantartás. A mai termékek

Részletesebben

Előadó: Dr. Bukovics Ádám

Előadó: Dr. Bukovics Ádám SZÉCHYI ISTVÁ GYT TARTÓSZRKZTK III. lőadó: Dr. Bukovics Ádám Az ábrák forrása: 6. LŐADÁS [] Dr. émeth Görg: Tartószerkezetek III., Acélszerkezetek méretezésének alapjai [2] Halász Ottó - Platth Pál: Acélszerkezetek

Részletesebben

Regressziószámítás alkalmazása kistérségi adatokon

Regressziószámítás alkalmazása kistérségi adatokon Lengyel I. Lukovics M. (szerk.) 2008: Kérdıjelek a régiók gazdasági fejlıdésében. JATEPress, Szeged, 264-287. o. Regressziószámítás alkalmazása kistérségi adatokon Szakálné Kanó Izabella 1 A lokális térségek

Részletesebben

Pénzügyi matematika. Medvegyev Péter. 2013. szeptember 8.

Pénzügyi matematika. Medvegyev Péter. 2013. szeptember 8. Pénzügyi matematika Medvegyev Péter 13. szeptember 8. Az alábbi jegyzet a korábbi ötéves gazdaságmatematikai képzés keretében a Corvinus egyetemen tartott matematikai el adásaim kib vített verziója. A

Részletesebben

MUNKAERŐ-PIACI ESÉLYEK, MUNKAERŐ-PIACI STRATÉGIÁK 1

MUNKAERŐ-PIACI ESÉLYEK, MUNKAERŐ-PIACI STRATÉGIÁK 1 GYÖRGYI ZOLTÁN MUNKAERŐ-PIACI ESÉLYEK, MUNKAERŐ-PIACI STRATÉGIÁK 1 Bevezetés Átfogó statisztikai adatok nem csak azt jelzik, hogy a diplomával rendelkezők viszonylag könynyen el tudnak helyezkedni, s jövedelmük

Részletesebben

Kaotikus vagy csak összetett? Labdák pattogása lépcs n Gruiz Márton, Meszéna Tamás, Tél Tamás. 1. Bevezetés. 2. A modell

Kaotikus vagy csak összetett? Labdák pattogása lépcs n Gruiz Márton, Meszéna Tamás, Tél Tamás. 1. Bevezetés. 2. A modell . Bevezetés Kaotikus vagy csak összetett? Labdák pattogása lépcs n Gruiz Márton, Meszéna Tamás, Tél Tamás Egy osztrák gimnáziumi tankönyvben több, közismerten kaotikus mozgással járó jelenség bemutatása

Részletesebben

Magyar Közgazdasági Társaság Baranya Megyei Szervezete: Pénzügy-politikai elıadássorozat Pécs, 2007. április 20. A KÖZPÉNZÜGYEK SZABÁLYOZÁSA

Magyar Közgazdasági Társaság Baranya Megyei Szervezete: Pénzügy-politikai elıadássorozat Pécs, 2007. április 20. A KÖZPÉNZÜGYEK SZABÁLYOZÁSA Magyar Közgazdasági Társaság Baranya Megyei Szervezete: Pénzügy-politikai elıadássorozat Pécs, 2007. április 20. A KÖZPÉNZÜGYEK SZABÁLYOZÁSA (Dr. Kovács Árpád, az Állami Számvevıszék elnöke) Kedves Kollégák!

Részletesebben

Az endomembránrendszer részei.

Az endomembránrendszer részei. Az endomembránrendszer Szerkesztette: Vizkievicz András Az eukarióta sejtek prokarióta sejtektől megkülönböztető egyik alapvető sajátságuk a belső membránrendszerük. A belső membránrendszer szerkezete

Részletesebben

Az aperturaantennák és méréstechnikájuk

Az aperturaantennák és méréstechnikájuk Az aperturaantennák és méréstechnikájuk (tanulmány) Szerzők: Nagy Lajos Lénárt Ferenc Bajusz Sándor Pető Tamás Az aperturaantennák és méréstechnikájuk A vezetékmentes hírközlés, távközlés és távmérés egyik

Részletesebben

Elektromágneses terek gyakorlat - 6. alkalom

Elektromágneses terek gyakorlat - 6. alkalom Elektromágneses terek gyakorlat - 6. alkalom Távvezetékek és síkhullám Reichardt András 2015. április 23. ra (evt/hvt/bme) Emt2015 6. alkalom 2015.04.23 1 / 60 1 Távvezeték

Részletesebben

Hajdúsági Kistérség Területfejlesztési Koncepciója és Programja HELYZETÉRTÉKELÉS 2005.

Hajdúsági Kistérség Területfejlesztési Koncepciója és Programja HELYZETÉRTÉKELÉS 2005. Hajdúsági Kistérség Területfejlesztési Koncepciója és Programja HELYZETÉRTÉKELÉS 2005. Tartalomjegyzék BEVEZETÉS I. A PROGRAMOZÁS MÓDSZERTANI MEGFONTOLÁSAI... 4 II. GAZDASÁG- ÉS IPARFEJLESZTÉS... 14 III.

Részletesebben

A.26. Hagyományos és korszerű tervezési eljárások

A.26. Hagyományos és korszerű tervezési eljárások A.26. Hagyományos és korszerű tervezési eljárások A.26.1. Hagyományos tervezési eljárások A.26.1.1. Csuklós és merev kapcsolatú keretek tervezése Napjainkig a magasépítési tartószerkezetek tervezése a

Részletesebben

Játékelmélet és pénzügyek

Játékelmélet és pénzügyek Játékelmélet és pénzügyek Czigány Gábor 2013. május 30. Eötvös Lóránd Tudományegyetem - Budapesti Corvinus Egyetem Biztosítási és pénzügyi matematika mesterszak Témavezet : Dr. Csóka Péter Tartalomjegyzék

Részletesebben

EGÉSZTESTSZÁMLÁLÁS. Mérésleírás Nukleáris környezetvédelem gyakorlat környezetmérnök hallgatók számára

EGÉSZTESTSZÁMLÁLÁS. Mérésleírás Nukleáris környezetvédelem gyakorlat környezetmérnök hallgatók számára EGÉSZTESTSZÁMLÁLÁS Mérésleírás Nukleáris környezetvédelem gyakorlat környezetmérnök hallgatók számára Zagyvai Péter - Osváth Szabolcs Bódizs Dénes BME NTI, 2008 1. Bevezetés Az izotópok stabilak vagy radioaktívak

Részletesebben

A 2011/2012. tanévi FIZIKA Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első fordulójának feladatai és megoldásai fizikából. I.

A 2011/2012. tanévi FIZIKA Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első fordulójának feladatai és megoldásai fizikából. I. Oktatási Hivatal A 11/1. tanévi FIZIKA Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első fordulójának feladatai és megoldásai fizikából I. kategória A dolgozatok elkészítéséhez minden segédeszköz használható.

Részletesebben

Jellemzői: általában akaratunktól függően működik, gyors, nagy erőkifejtésre képes, fáradékony.

Jellemzői: általában akaratunktól függően működik, gyors, nagy erőkifejtésre képes, fáradékony. Izomszövetek Szerkesztette: Vizkievicz András A citoplazmára általában jellemző összehúzékonyság (kontraktilitás) az izomszövetekben különösen nagymértékben fejlődött ki. Ennek oka, hogy a citoplazma összehúzódásáért

Részletesebben

Többváltozós függvények Riemann integrálja

Többváltozós függvények Riemann integrálja Többváltozós üggvének Riemann integrálja Többváltozós üggvének Riemann integrálja Többváltozós üggvének Riemann integrálja Az integrál konstrukciója tetszőleges változószám esetén Deiníció: n dimenziós

Részletesebben

hogy a megismert fogalmakat és tételeket változatos területeken használhatjuk Az adatok, táblázatok, grafikonok értelmezésének megismerése nagyban

hogy a megismert fogalmakat és tételeket változatos területeken használhatjuk Az adatok, táblázatok, grafikonok értelmezésének megismerése nagyban MATEMATIKA Az iskolai matematikatanítás célja, hogy hiteles képet nyújtson a matematikáról mint tudásrendszerről és mint sajátos emberi megismerési, gondolkodási, szellemi tevékenységről. A matematika

Részletesebben

Gráfokkal megoldható hétköznapi problémák

Gráfokkal megoldható hétköznapi problémák Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar Gráfokkal megoldható hétköznapi problémák Szakdolgozat Készítette Vincze Ágnes Melitta Konzulens Héger Tamás Budapest, 2015 Tartalomjegyzék Bevezetés

Részletesebben

Koronikáné Pécsinger Judit

Koronikáné Pécsinger Judit Koronikáné Pécsinger Judit AZ ÚTKÖRNYEZET HATÁSTERJEDÉST BEFOLYÁSOLÓ SZEREPE TERMÉSZETI TERÜLETEKEN Doktori (PhD) értekezés Témavezető: Dr. Pájer József egyetemi docens Nyugat-magyarországi Egyetem Kitaibel

Részletesebben

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Azonosító szám: TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0011 Az orvosi

Részletesebben

BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM ÁRAMLÁSTAN TANSZÉK TOMPA TESTEK ELLENÁLLÁSTÉNYEZŐJÉNEK VIZSGÁLATA MÉRÉSI SEGÉDLET. 2013/14. 1.

BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM ÁRAMLÁSTAN TANSZÉK TOMPA TESTEK ELLENÁLLÁSTÉNYEZŐJÉNEK VIZSGÁLATA MÉRÉSI SEGÉDLET. 2013/14. 1. BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM ÁRAMLÁSTAN TANSZÉK M1 TOMPA TESTEK ELLENÁLLÁSTÉNYEZŐJÉNEK VIZSGÁLATA MÉRÉSI SEGÉDLET 013/14. 1. félév 1. Elméleti összefoglaló A folyadékáramlásban lévő,

Részletesebben

BIOLÓGIA 7-8. évfolyam. A tantárgy heti óraszáma A tantárgy éves óraszáma 7. évfolyam 2 óra 72 óra 8. évfolyam 1,5 óra 54 óra. 7.

BIOLÓGIA 7-8. évfolyam. A tantárgy heti óraszáma A tantárgy éves óraszáma 7. évfolyam 2 óra 72 óra 8. évfolyam 1,5 óra 54 óra. 7. BIOLÓGIA 7-8. évfolyam Heti és éves óraterv: A tantárgy heti óraszáma A tantárgy éves óraszáma 7. évfolyam 2 óra 72 óra 8. évfolyam 1,5 óra 54 óra 7. évfolyam A tematikai egységek áttekintő táblázata Tematikai

Részletesebben

15.KÚPKEREKEK MEGMUNKÁLÁSA ÉS SZERSZÁMAI

15.KÚPKEREKEK MEGMUNKÁLÁSA ÉS SZERSZÁMAI 15.KÚPKEREKEK MEGMUNKÁLÁSA ÉS SZERSZÁMAI Alapadatok Egymást szög alatt metsző tengelyeknél a hajtást kúpkerékpárral valósítjuk meg (15.1 ábra). A gördülő felületek kúpok, ezeken van kiképezve a kerék fogazata.

Részletesebben

Acélszerkezetek. 2. előadás 2012.02.17.

Acélszerkezetek. 2. előadás 2012.02.17. Acélszerkezetek 2. előadás 2012.02.17. Méretezési eladat Tervezés: új eladat Keresztmetszeti méretek, szerkezet, kapcsolatok a tervező által meghatározandóak Gazdasági, műszaki, esztétikai érdekek Ellenőrzés:

Részletesebben

AZ ELEKTROMÁGNESES KOMPATIBILITÁS BEVEZETÉS

AZ ELEKTROMÁGNESES KOMPATIBILITÁS BEVEZETÉS Teréki Csaba mérnök százados Szabó Gyula mérnök őrnagy egyetemi tanársegéd Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Vezetés- és Szervezéstudományi Kar Fedélzeti rendszerek tanszék Az elektromágneses összeférhetőség

Részletesebben