Multimédia eszközök és szoftver I. Vezetőtanár: Csánky Lajos Dr. Nádasi András

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Multimédia eszközök és szoftver I. Vezetőtanár: Csánky Lajos Dr. Nádasi András"

Átírás

1 Multimédia eszközök és szoftver I. Vezetőtanár: Csánky Lajos Dr. Nádasi András

2 2 Témák (1) 1. A multimédiarendszerek működése és összeállítása 2. Optikai tárolók: CD, DVD 3. Szöveges alkalmazások: OCR, hypertext, hypermédia 4. Világháló: Internet 5. Digitális hangtechnika: digitalizálás, tömörítés, környezeti hangtér, MIDI 6. Grafikus alkalmazások: számítógépes grafika, képek digitalizálása, tömörítése, animáció

3 3 Témák (2) 7. Digitális videotechnika: videoanyagok digitalizálása, mérete, tömörítése, lejátszása 8. Videokonferencia: rendszerek, adatátvitel, tömörítés 9. Tömörítések: redundanciák, veszteségmentes és veszteséges tömörítések 10. Multimédiatermék-fejlesztés: célok, specifikációk összeállítása, tervezés, tesztelés, multimédiatermék videón 11. CD és DVD gyártás: előkészület, mesterlemez, présszerszám, préselés, minőség ellenőrzés

4 4 Bevezetés (1) A multimédia divatszó. A multimédia a számítástechnika egyik gyorsan fejlődő alkalmazási területe, ami alatt szövegeknek, állóképeknek, hangoknak, animációknak és videofilmeknek a számítógépen történő használatát értjük. Hangokkal, animációkkal és videofilmekkel korábban a szórakoztató elektronika foglalkozott, hiszen ezek analóg alkalmazások voltak. Ma a szórakoztató elektronikában terjed a digitális technika, a szórakoztató elektronika és a számítástechnika közeledik egymáshoz. A szórakoztató elektronika digitalizálása az audió CD lemezzel kezdődött 1982-ben. Az audió CD továbbfejlesztett változatait: a CD-ROM, CD- ROM XA, Video CD, stb. lemezeket a számítástechnika használja. Ma már PC-ken is lehet információt CD lemezre írni.

5 5 Bevezetés (2) A CD lemezek közel 750 Mbájt kapacitása sokszor kevés, ha hangokat, állóképeket, animációkat vagy videofilmet akarunk a lemezre rögzíteni, mert a digitális hang-, kép-, animáció- és videofájlok nagy méretűek. Számítógépben a nagyméretű fájlok tárolása, mozgatása nehéz, ezért tömörítési eljárásokkal csökkentik a nagyméretű fájlok méretét. A tömörítési eljárások a fájlokban tárolt információ redundanciájának csökkentésével csökkentik a fájlméretet. Egy fájl akkor redundáns, ha tartalmaz olyan adatokat, melyeknek elhagyása esetén nem változik a fájl információ tartalma vagy megjelenése. A redundancia visszavezethető az adatszerkezetekre, és az emberi érzékszervek korlátozott voltára.

6 6 Bevezetés (3) Ha a fájl úgy módosítjuk, hogy szerkezete megváltozzon, de ne változzon meg az információ tartalma, akkor mérete csökkenni fog. Az így tömörített fájlból az eredeti fájl visszaállítható. Ha a fájlból eltávolításra kerül mindaz, amit az ember nem érzékel, akkor a fájl információ tartalma megváltozik, és mérete csökken. Az így tömörített fájlból az eredeti fájl nem állítható vissza. A tömörített fájlok kisebb helyen tárolhatók, könnyebben mozgathatók. Ezen előnyök mellett azonban vannak hátrányok is. A tömörített fájlokat felhasználás előtt ki kell bontani, vagyis vissza kell állítani azt a formátumot, amit a számítógép értelmezni tud.

7 7 Bevezetés (4) A tömörített fájl kibontása akkor jelent gondot, ha erre a műveletre korlátozott időtartam áll rendelkezésre. Ha egy tömörített videofájlt akarunk a képernyőn megjeleníteni, akkor egy képkocka kibontására a film képváltási frekvenciájának függvényében msec áll rendelkezésre. A fájl tömörítése akkor jelent gondot, ha erre a műveletre korlátozott időtartam áll rendelkezésre. Videokonferencia rendszerekben egy képkocka tömörítésére a használt képváltási frekvencia függvényében (15 30 Hz) 66 msec vagy ennél kevesebb idő áll rendelkezésre. Az adatátvitel is kapcsolódik a multimédiához. Az Interneten gyorsan és könnyen lehet információt továbbítani. Nyilvánvaló, hogy a nagyméretű fájlok továbbítása sokáig tart, ezért a nagyméretű fájlokat tömöríteni kell. Gond továbbá, hogy az Interneten használt adatátviteli közegek sávszélessége kicsi.

8 8 Médium, média, multimédia A médium eszköz az információk terjesztésére, bemutatására. Média a médium többes száma. Magyarországon azonban a média a médium szinonimájaként terjedt el. A multimédia sok független médium számítógépes környezetben. Valójában a multimédia alatt független információelemeknek számítógép-vezérelt, integrált előállítását, célorientált feldolgozását, bemutatását, tárolását és továbbítását értjük. Emiatt a multimédia nemcsak sok média, hanem minőségileg új fogalom.

9 9 Multimédia rendszer A multimédia rendszer egy olyan számítógéprendszer, ami képes több médium független feldolgozására. A médiumok függetlensége azt jelenti, hogy ezeket egy adott alkalmazás számára tetszőlegesen lehet kombinálni és vezérelni. A multimédiarendszerben multimédia alkalmazások futnak.

10 10 A multimédiaalkalmazások alkotóelemei - Szövegek - Állóképek, animációk - Hangok - Videofilmek - Videokonferencia-állományok

11 11 Szöveg A szöveg a közlésre kerülő információ írásbeli megjelenési formája. A képernyőn megjelenő szöveg korlátlan ideig lehet a képernyőn, vagyis sztatikus, időfüggetlen, diszkrét információ. A szövegfájlok rövid állományok. Szövegfájl a TXT, DOC, stb. kiterjesztésű állomány.

12 12 Képek (1) Az állókép a közlésre kerülő információ grafikus megjelenési formája. A megjelenő állókép korlátlan ideig lehet a képernyőn, vagyis sztatikus, időfüggetlen, diszkrét információ. A számítógép az állóképeket grafikus állományokban tárolja. A grafikus állományokban az állóképek különböző módszer szerint előállított formátumban találhatók. Bármilyen formátumot használnak, a grafikus állományok hosszú állományok. A hosszú állományok tárolása, mozgatása kezelése gondot okoz, ezért a grafikus állományokat tömöríteni szokták.

13 13 Képek (2) A legelterjedtebb formátumok a BMP, TIF, EPS, GIF, JPG. A BMP, TIF és EPS nem tömörített formátum, míg a GIF és JPG tömörített formátum. A képekkel kapcsolatos fontos adat a képnek képpontban mért vízszintes és függőleges kiterjedése, valamint az egy képpontban használható színek száma. Az előbbi a kép mérete, az utóbbi a kép színmélysége.

14 14 Animáció Az animáció állóképsorozat, ami megfelelő sebességű lejátszás esetén mozgásszimulációt valósít meg. A mozgássimulációhoz 15 kép/sec lejátszási sebesség elegendő. A képernyőn az animáció képei dinamikusan változnak, vagyis korlátozott ideig marad egy-egy kép a képernyőn, ezért az animáció időfüggő, folyamatos információ. A számítógép az animációkat különböző formátumú fájlokban tárolja. A legelterjedtebb formátumok az FLC és FLI formátumok. Az FLC formátumban a képekben 64 szín használható, míg az FLI formátumban 256 szín használata megengedett. Az animáció fájlok viszonylag hosszú állományok.

15 15 Hang A hang a multimédiaalkalmazások hangos alapeleme. A számítógép hangszóróján megszólaló hang dinamikusan változik, ezért a hang időfüggő, folyamatos információ. A számítógép kétféle hangállományt ismer. Az egyik hangállomány fajtában a hangok digitálisan kódolt formában találhatók. Ezen hangállományok a WAV állományok. Az állomány mérete függ a digitalizálás paramétereitől, továbbá a csatornák számától. A WAV állományok viszonylag hosszú állományok. A másik hangállomány fajtában nem hangok, hanem szintetizátor parancsok találhatók. Az állomány lejátszásakor a parancsok vezérlik a szintetizátort, ami hangokat állít elő. Ezek a MIDI állományok. A MIDI állományok viszonylag rövid állományok, rövidebbek a WAV állományoknál. MIDI állomány a MID kiterjesztésű állomány.

16 16 Videofilm A videofilm a szórakoztató elektronika egyik fontos eleme. A videofilm lejátszása mozgóképeknek és hangoknak az együttes megjelenítését jelenti. A videofilm képkockákból áll, ezeknek meghatározott időpontokban, periodikusan kell megjelenni a képernyőn, és korlátozott ideig ott maradni. Ezért a videofilm képinformációja időfüggő, folyamatos információ. A videofilm hangja is időfüggő, folyamatos információ. Ha a videofilm feliratos film, akkor a szöveg is időfüggő, folyamatos információ. A videofilmek nagyméretű állományok, melyeket tömöríteni kell. A legelterjedtebb tömörítési eljárások az AVI, MPEG1, MPEG2 és MPEG4 eljárás.

17 17 Videokonferencia A videokonferencia számítógép segítségével megvalósított TV közvetítés, ahol a képeket és a hangot adatátviteli vonalon továbbítják más számítógép felé. Általában mindegyik helyszínen készül felvétel, és történik lejátszás. A videokonferenciára érvényesek a videofilmre vonatkozó megállapítások, vagyis a videokonferencia folyamatos, időfüggő információ.

18 18 A multimédiarendszerek alapvető jellemzői (1) Több médium megléte (2) Időfüggő és időfüggetlen médiumok (3) Egymástól független médiumok (4) Számítógépes integráció (5) Interaktivitás.

19 19 Valósidejű rendszerek (1) A multimédiarendszer képes hangok és videofilmek megjelenítésére. Ezek folyamatos médiumok, melyekben lényeges az információnak előírt idő alatt történő feldolgozása. Azok a számítógéprendszerek, melyekben lényeges az információknak az előírt időn belül történő feldolgozása, megjelenítése, továbbá lényeges a feldolgozás időigénye, valósidejű rendszerek. Valósidejű rendszerben csak azok a feldolgozási eredmények helyesek, melyek a kívánt időpontban rendelkezésre állnak. Feldolgozási hibát a hardver és szoftver mellett a késedelmes feldolgozás is okozhat. Egy valósidejű rendszernek a feldolgozás szempontjából garantált válaszidővel kell rendelkezni.

20 20 Valósidejű rendszerek (2) A vezérlésben, folyamatszabályzásban használnak valósidejű rendszereket. Ezek a klasszikus valósidejű rendszerek. A klasszikus valósidejű rendszerekkel szemben támasztott elvárások: (1) Nagy hibatűrési igény (2) Tilos a garantált válaszidő túllépése (3) Véletlenszerűen jelentkező feldolgozási igények (4) Nagy teljesítmény szükséglet

21 21 A multimédiarendszerekkel szemben támasztott követelmények (1) Hibatűrési igény kicsi. (2) Elfogadható az időkorlátok esetenkénti túllépése. (3) Periodikus feldolgozási igények, ezeket egyszerűen lehet kielégíteni, egyszerűbben mint a véletlenszerű eloszlásban jelentkező igényeket. (4) A terhelés és a rendelkezésre álló feldolgozási kapacitás összeegyeztethető.

22 22 A multimédiarendszerek jellemzői: (1) Átbocsátóképesség: a folyamatos adatfolyamokban egy másodperc alatt továbbított bitek vagy bájtok száma. Mérőegysége: bit/sec, kbit/sec, Mbit/sec, illetve bájt/sec, kbájt/sec, Mbájt/sec. A k = 1024-gyel, az M = 1024 k-val egyenlő. (2) Késleltetés: lokális (a rendszer belső késleltetésének időtartama) és globális (a rendszerek közötti teljes késleltetés időtartama). (3) Szórás: az egyes adatok megjelenésének feltételezett és tényleges időpontja között előforduló eltérések nagysága. (4) Megbízhatóság: a hiba előfordulás gyakoriságától és az előforduló hibák megszüntetésétől függő érték.

23 23 Megbízhatóság (1) Egy nagy megbízhatóságú rendszer általában hibátlanul működik, ezt a rendszer szerkezete biztosítja. Ilyen rendszerben nincs hibaellenőrzés és hibajavítás. Az adatátviteli hálózat nem nagy megbízhatóságú rendszer. Ezért az adatátvitelben előfordulhatnak hibák. Ezért az adatátviteli rendszerben van hibaellenőrzés és hibajavítás. A vevő a vett adatok helyességéről akkor tud meggyőződni, ha az adó hibaérzékelő adatokkal egészíti ki a továbbított adatokat. A hibaérzékeléshez viszonylag kevés adattal kell kiegészíteni a továbbított adatokat.

24 24 Megbízhatóság (2) Ha a vevő adathibát észlel, akkor intézkedik a hibás adatok kijavításáról. Erre két lehetőség van: (1) A vevő kéri az adót a hibásan vett adatcsomag újbóli továbbítására. Ehhez az adó és a vevő között párbeszéd szükséges, továbbá idő kell a csomag újbóli továbbításához. (2) A továbbított adatok között vannak hibajavító adatok, melyekkel a vevő esetleg képes kijavítani a hibásan vett adatokat. A hibajavításhoz szükséges többlet adatmennyiség nagysága függ a javítható hibák számától.

25 25 Adat és információ Adat: Minden érték, ami az adathalmazban, fájlban található. Információ: Az adatok által hordozott ismeret. Gyakran csak az adatok egy része hordoz ismeretet, a többi adat az ismeret szempontjából felesleges. Tömörítéskor eltávolításra kerülnek az információt nem hordozó, felesleges adatok. Megfontolást igényel a felesleges adat fogalma. Vannak információt nem hordozó adatok, és vannak információt hordozó adatok. Az információt hordozó adatok egy része fontos ismereteket, másik részük kevésbé fontos ismereteket hordoz. Tömörítéskor először az információt nem hordozó adatok kerülnek eltávolításra. Veszteséges tömörítéskor eltávolításra kerülhetnek információt hordozó adatok is.

26 26 Multimédia PC specifikációk A multimédiarendszerekben hatékony számítógépek és speciális perifériák szükségesek. A multimédiarendszerekkel kapcsolatos követelményeket a Multimédia PC specifikációk tartalmazták. 1990: Multimédia Personal Computer (MPC) specifikáció 1994: MPC2 specifikáció 1996: MPC3 specifikáció További MPC specifikáció nem készült, mert minden gyártott PC hatékony, multimédia célokra használható.

27 27 MPC 3 specifikáció Processzor: 75 MHz-es Pentium vagy 100 MHz-es Pentium 256 kbájt belső gyorsítótárral Memória: min. 8 Mbájt Merevlemez: min. 540 Mbájt, ebből 500 Mbájt legyen szabad CD ROM meghajtó: min. 4 sebesség Hangrendszer: mintavételi frekvencia 8, 11,025, 16, 22,05, 44,1 KHz, kvantálási hossz 8, 16 bit, sztereó. OPL3 szintetizátor. Audio CD lejátszási lehetőség. 2 db hangszóró. Grafikus kártya: PCI interfész, legalább szín színmélység Videó támogatás: közvetlen hozzáférés a képkocka pufferhez MPEG1 fájlok lejátszására. Soros port: 28 kbit/sec átvitel, MIDI port (aszinkron) Szoftver: Windows 95

28 28 Példa: egy MPEG1 fájl feldolgozása Az MPC3 specifikációk elavultak, de értelmezésük a multimédiarendszerek működésének megértését segítik. Egy MPEG1 videofilm lejátszásának ismertetésével értelmezzük az MPC3 specifikációkat. A multimédiarendszer feladatai: (1) Az MPEG1 fájl beolvasása a háttértárból. (2) A tömörített fájl kibontása. A tömörített fájlból megjeleníthető kép- és hanginformáció előállítása. (3) A kép- és hanginformáció megjelenítése. Az MPEG1 fájl szerkezete: A fájlban a hang- és képinformáció váltakozva található. A képinformáció 15 képkockából álló képcsoportokból áll. A képkocka méret: képpont, minden képpont 16 bit színinformációt tartalmaz. A videofilmben a képváltási frekvencia 25 Hz. A hangok digitalizálásánál a mintavételezési frekvencia Hz, a kvantálási hossz 16 bit.

29 29 Példa: képkocka, képcsoport méret Egy képkocka mérete: [képpont] 16 [bit] 8 = bájt Egy képcsoport mérete: bájt = bájt = kbájt = 2,9 Mbájt Egy képcsoport lejátszási ideje: 15 [képkocka] 40 msec = 600 msec = 0,6 sec

30 30 Állományméretek 0,6 sec hosszú hangállomány mérete: 2 [csatorna] Hz 16 bit 0,6 sec = bájt = 206,7 kbájt A memóriában a kép- és hangállomány mérete: kbájt + 206,7 kbájt = 3.167,7 kbájt = 3,09 Mbájt = 24,75 Mbit Az MPEG1 fájlban a tömörítés 24,75 Mbit 1,5 Mbit = 16,5. A beolvasandó képcsoport (kép- és hangadatok) mérete: 3,1 Mbájt 16,5 = 0,188 Mbájt = 193,4 kbájt

31 31 A számítógép működése Párhuzamos működés. Két memória tartomány a képinformációnak (K1, K2) illetve a hanginformációnak (H1, H2). Műveletek: (1) A tömörített információ beolvasása a gyorsítótárba. (2) A tömörített információ kibontása. A képinformáció elhelyezése a memória K1, a hanginformáció a memória H1 tartományába. (3) A képinformáció megjelenítése a memória K2 tartományából, a hanginformáció pedig a memória H2 tartományából. (4) A feladat megoldásához virtuális tárkezelés szükséges.

32 32 Memória méret, adatsín sebesség Helyfoglalás a memóriában: (A) A Windows operációs rendszer a Médialejátszóval: 8,0 Mbájt. (B) Az MPEG1 kibontó szoftver: 6,0 Mbájt. (C) Adatok: 6,2 Mbájt. 8 Mbájt + 6 Mbájt + 6,2 Mbájt = 20,2 Mbájt Adatmozgás az adatsínen: (i) Adatbeírás: 3,1 Mbájt/0,6 sec = 5,17 Mbájt/sec (ii) Adatmegjelenítés: 3,1 Mbájt/0,6 sec = 5,17 Mbájt/sec 5,17 + 5,17 Mbájt/sec = 10,34 Mbájt/sec Mivel a sínfoglaltság csak 25% lehet, az igényelt átbocsátóképesség: 4 10,34 Mbájt/sec = 41,36 Mbájt/sec

33 33 Merevlemez méret A példa szerinti MPEG1 fájl a merevlemezen található. 1 sec hosszú tömörített állomány mérete: 193,4 kbájt/0,6 sec = 322,3 kbájt/sec = 0,314 Mbájt/sec 1 perc hosszú MPEG1 fájl mérete: 60 sec 0,314 Mbájt/sec = 18,8 Mbájt

34 34 MPC3 értelmezés (1) Processzor: Gyors processzor szükséges. Gyorsítótár megléte ajánlatos. Memória: nagy memória ajánlatos. Monitor és grafikus kártya: SVGA, közvetlen memória hozzáférés, PCI busz. Adatbusz: mivel több mint 40 Mbájt adatátviteli sebesség kell, PCI busz szükséges. Merevlemez: A videofájlok miatt nagy merevlemez kapacitás kell. CD-ROM meghajtó: Az MPEG1 fájlok miatt kétszeres sebesség kell.

35 35 Miért nincs új MPC előírás Processzor: Napjaink processzorjai sokkal gyorsabbak az évek processzorjainál. MMX processzor használata gyorsítja a feldolgozást. Memória: a félvezető memória chipek kapacitása megnőtt, nagy memóriát nem nehéz csinálni. 64 Mbájt memória szokványos. Monitor és grafikus kártya: SVGA, közvetlen memória hozzáférés, PCI busz. Adatbusz: több mint 40 Mbájt adatátviteli sebesség, PCI busz szükséges. Merevlemez: Az új merevlemez generációknál több Gbájt kapacitású merevlemezek vannak, átlagos elérés 10 msec alatt. CD-ROM meghajtó: 48 sebesség általános.

36 36 Képátmérő: 14", 15", 17", 21" <. Monitorok Felbontás: A vízszintes és függőleges irányban megjeleníthető képpontok száma Képalkotási mód: Váltósoros (Interlaced) Sorfolytonos (Not interlaced) Csökkentett sugárzású monitor (Low Radiation).

37 37 Grafikus kártyák Típusok: - EGA ( vagy , 16 szín) - VGA ( , 16 szín) - SVGA ( , (64k) szín; , 256 szín; , 256 szín) Megjeleníthető színek száma: A színek száma videomemória és felbontás függő. 4, 8, 16 bit színinformáció: 16, 256 illetve 64 kszín 3 8 bit színinformáció: 16 Mszín (True Color)

38 38 Grafikus kártya szabványok Kártya szabvány EGA VGA SVGA Felbontás képpont Videomemória Színmélység kbájt kbájt kbájt kbájt Mbájt Mbájt Mbájt 256

39 39 SVGA (VESA) szabvány - Szabványos SVGA üzemmódok rögzítése (BIOS miatt) - Lehetőség a videomemória lapozására - Lehetőség a kép logikai szélességének beállítására - Videomód lekérdezés - Kép pozicionálás

40 40 Színmélység Egy képponthoz tartozó színinformáció mennyisége határozza meg a képpontban megjeleníthető színek számát. A megjeleníthető színek száma a színmélység. Egy adott számítógépnél a színmélység függ a grafikus kártya összeállításától. A grafikus kártyán a videomemória tárolja a képpontok színinformációit. Minél nagyobb a videomemória, annál nagyobb helyen lehet a színinformációt tárolni. A színinformáció leggyakrabban képpontonként 1, 2, 4, 8, 15, 16 vagy 24 bit hosszú.

41 41 Hangkártyák Csoportosításuk: Működési mód Kvantálási hossz szerint (8 bit, 16 bit, 32 bit) Mintavételi frekvencia szerint (11,025 KHz - 44,1 KHz) MIDI vezérlés (FM szintézis vagy hullámtáblázat használat) Mono ill. sztereo lejátszás Alaptípusok: Adlib SoundBlaster Roland-MT-32

42 42 MIDI eszközök A MIDI (Musical Instrument Digital Interface) digitális hangszercsatoló interfész. Elektronikus hangszerek (MIDI eszközök), és a számítógép közötti adatcserét biztosítja. MIDI eszköz: MIDI billentyűzet (MIDI keyboard) szintetizátor dobgép, gitár effektuskeltő eszköz (teremhangzás, kórusgenerátor stb.) világítás, és egyéb színpadi eszköz Összekötés: MIDI csatlakozón MIDI kábelekkel. Adatátvitel: aszinkron

43 43 Videoillesztő és overlay kártyák Feladatuk TV kép megjelenítése a monitoron. A TV és a számítógép eltérő képalkotási módja miatt vezérlés átalakítás szükséges. Valósidejű digitalizálás, A/D konvertálás. Másodpercenként képkocka digitalizálása több MHzes mintavételezési frekvenciával. A színhűség miatt 24 bites színinformáció. Nagy mennyiségű adat. A buszrendszer nem elég gyors az adattovábbításhoz, a digitális képadatok csak az overlay kártya memóriájába kerülnek, ahonnan egyes képkockák elmenthetők.

44 44 Kétféle optikai lemez: CD és DVD Optikai lemezek Az információrögzítés digitálisan, egy spirálison belülről kifele. Letapogatás lézer sugárral. CD lemez: egy oldalas egy rétegű. DVD lemez: egy oldalas egy rétegű, egy oldalas két rétegű, két oldalas egy rétegű, két oldalas két rétegű. Méret: 120 mm átmérő, 1,2 mm vastag

45 45 A CD lemez keresztmetszete Festék réteg Védőlakk réteg Tükröző alumínium réteg Lyuk Lyuk Sík Sík Polykarbonát hordozó

46 46 A CD-ROM meghajtók paraméterei A CD-ROM meghajtó csatlakozhat SCSI kártyához, IDE lemezmeghajtóhoz, speciális interfészhez vagy hangkártyához. Adatátviteli mód: CLV (Constant Linear Velocity) vagy CAV (Constant Angular Velocity) Egységnyi sebesség: CD-ROM lemez: 150 kbájt/sec, tipikus sebességek: 24, 32, 40 CD-DA lemez: bájt/sec = 172,2 kbájt/sec Átlagos elérési idő: msec, CAV adatátviteli mód esetén kisebb.

47 47 A CD-ROM meghajtó optikai rendszere

48 48 DVD lemeztípusok Egyoldalas egyrétegű: DVD5 Egyoldalas kétrétegű: DVD 9 Kétoldalas egyrétegű: DVD 10 Kétoldalas kétrétegű: DVD 17

49 49 DVD meghajtók optikája DVD lemez CD lemez Optikai detektor Optikai detektor

50 50 DVD-ROM meghajtó a PC-ben

51 51 DVD-ROM meghajtók A DVD-ROM meghajtó csatlakozhat SCSI kártyához vagy IDE lemezmeghajtóhoz. Egységnyi adatátviteli sebesség: 1250 kbájt/sec, lehetséges sebességek: 1, 2, 3, 4. Átlagos elérési idő: msec.

52 52 Állománykezelés az optikai lemezeken Állománykezelés a CD lemezeken: A merevlemezekhez hasonlóan a CD lemez belső sajátosságainak figyelembevételével. Egy fájl elérése a tartalomjegyzéken keresztül. Állománykezelés a DVD lemezen: Új állománykezelés a DVD lemezek egyedi belső szerkezete miatt. Állománykezelő rendszer: UDF/ISO 9660 hídforma, különbségek az MS DOS-beli állomány kezeléshez: - nincs 8.3 név konvenció; - a név 256 karakter hosszú lehet; - a névben keverhető a kis- és nagybetű; - nincsenek tiltott karakterek, - használhatók a nemzeti karakterek; - az állomány több különálló részben tárolható.

53 53 Állománykezelés a DVD lemezeken A DVD lemezen két fajta információ: - navigációs információ: a lemezen található állományokra mutat, (a FAT tábla bejegyzéseihez hasonló feladatokat lát el); - megjelenítési információ: az adatok. A Windows 95 nem tudja, a Windows 98 tudja kezelni a DVD előírások szerint előállított lemezt.

54 54 Az optikai lemezek szerkezete CD DVD

55 55 Az optikai lemezek műszaki adatai CD DVD Külső átmérő 120 mm 120 mm Belső átmérő 46 mm 46 mm Lemez vastagság 1,2 mm 2 0,6 mm Lyukak hossza 0,83 µm 0,4 0,44 µm Tároló kapacitás 740 Mbájt 4,7 17 Gbájt

56 56 Az optikai lemezek informatikai szerkezete Az optikai lemezek tárolt információ letapogatása közben lehetnek hibák. Csak valósidejű hibajavítás lehetséges. A letapogatott információban biztosítandók hibaérzékelő és hibajavító adatok. Az optikai lemezek elejére olyan információkat kell elhelyezni, amiből a meghajtó meg tudja állapítani, hogy a letapogatásra kerülő lemezen hol, milyen információszerkezet lesz található. Az egyes lemezfajták információszerkezetét a szabványkönyvek taglalják.

57 57 CD szabványkönyvek Rainbow Books: A Sony és a Philips közösen kidolgozott szabványok. cég által - Red Book: 1982, CD-DA - Yellow Book: 1984, CD-ROM - kiegészítés: 1988, CD-ROM XA - Green Book: 1987, CD-I - Orange Book: 1990, CD-R, CD-MO, CD-RW - White Book: 1993, Video CD

58 58 Információtárolás CD lemezeken Információtárolás szektorokban. A tárolt információ felhasználása: Lead In (Bevezetés): CD adatok: sávok száma, sávok kezdetének, végének a címe, stb. Table Of Content (TOC) (Tartalomjegyzék): A lemezen található fájlok adatai (kezdőcím, méret, stb.) Programterület: Felhasználói adatok Lead Out (Kivezetés): Lemez, szekció végjel

59 59 CD-DA szektorstruktúra 1/75 másodperc Hanginformáció EDC/ECC EDC/ECC CB 2352 bájt 392 B 392 B <98 B> 3234 bájt Hibajavítás: Egyszintű CIRC (Cross Interleaved Reed-Solomon Code) EDC: Hibaérzékelő kód (Error Detection Code) ECC: Hibajavító kód (Error Correction Code) CB: Vezérlő bájt (Control Byte)

60 60 A CD-DA lemezek informatikai szerkezete: A CD-DA lemezen az információ CD-DA sávokban helyezkedik el. A CD- DA sáv szektorokból áll. Egy szektorban található összes adat 3234 bájt, ebből 2352 bájt hangadat, 882 bájt pedig hibaérzékelést és hibajavítást szolgáló adat. 1 másodperc alatt 75 szektor, 1 perc alatt 4500 szektor kerül beolvasásra. 74 perc alatt beolvasott szektorok száma: = szektor, ebben bájt adat van. Ebből csak bájt felhasználói adat (72,7%).

61 61 CIRC hibajavítás: keresztkódolás A keresztkódolás azt jelenti, hogy az információt hordozó jelsorozatot úgy helyezik el a lemezen, hogy ha az olvasáskor a jelsorozat egyik bitje hibás, akkor ez egyrészt megállapítható, másrészt kijavítható legyen. Ennek érdekében a szektorokban található információt 32 bájt hosszú blokkokra bontják, és a blokkokat egy vezérlőbájttal kiegészítve tárolják a lemezen. A lemez megbízható letapogatása érdekében (az olvasási hibák felderítésére és kijavítására) EDC (hibaérzékelő kód) és ECC (hibajavító kód) kóddal egészítik ki a szektorokat.

62 62 CIRC hibajavítás: átszövés (interleave) A lemezre a blokkokat nem folytonosan, hanem valamilyen algoritmus szerint kevert sorrendben írják fel. Csoportos hiba esetén az átszövés visszaalakítása után a hibás blokkok egymástól távolra kerülnek. Eredeti adatsorrend Sorrend átszövés után Csoportos hiba Csoportos hiba olvasáskor xx xx xx xx 11 Hibás adategységek xx xx 5 6 xx 8 9 xx 11 8

63 63 1. szintű hibajavítás Hibajavítást a beépített redundancia teszi lehetővé. Nyers hibaarány (BER) a lemezen: , azaz 1 hiba minden 10 6 bitre Hibaarány hibajavítás után: 10-9, azaz 1 hiba minden 10 9 bitre Blokk hibaarány (BLER): 220 blokk hiba / sec 1 sec alatt beolvasott blokkok száma: = 7350 blokk 220 hibás blokk az 3%-os hibaarány (elég sok). Egy CD-DA lemezen elvileg bájt azaz bit található, ezért hibajavítás után is maradhat a lemezen hiba.

64 64 Adatkódolás A lemezen rögzített információnak változatosabb kódot biztosít az EFM (Eigh to Fourteen Modulation). Olvasáskor a letapogatott jel nagyobb frekvenciás jellé változik. 8 bit 14 bit + 3 összekötő bit = 17 bit 14 2 = variáció közül azokat használják, melyekben legalább 3 darab, de legfeljebb 11 darab "0" található. A variációk száma 267, közülük 256-ot használnak.

65 65 CD-DA lemez technikai adatok Egy szektorban bájt található, amit bájtonként 17 csatornabit rögzít a lemezre. Egy szektort = csatornabit alakít ki. Egy szektorban adatbájt található, amit = csatornabit alakít ki. A lemezen tárolt információnak = 34,2%-a felhasználói adat. A hibaérzékelés és hibajavítás miatt az adathalmaz nagyon redundáns.

66 66 CD-ROM szektorstruktúrák 2352 bájt 882 bájt Szinkron Fejléc Felh. adatok EDC Üres ECC EDC/ECC EDC/ECC CB 12 bájt 4 bájt 2048 bájt 4 B 8 B 276 B 392 bájt 392 bájt 98 B CD-ROM Mode bájt 882 bájt Szinkron Fejléc Felhasználói adatok EDC/ECC EDC/ECC CB 12 bájt 4 bájt 2336 bájt 392 bájt 392 bájt 98 B CD-ROM Mode 2 Hibajavítás: Kétszintű CIRC (Cross Interleaved Reed-Solomon Co-de)

67 67 CD-ROM lemez informatikai szerkezet A CD-ROM lemezen az információ CD-ROM Mode 1 vagy CD-ROM Mode 2 sávokban helyezkedik el. Egy lemezen belül a sávok nem keverhetők. A sávokban szektorok vannak. Egy szektorban található összes adat 3234 bájt, ebből 2048 bájt (Mode 1) illetve 2336 bájt (Mode 2) felhasználói adat bájt (Mode 1) illetve 882 bájt (Mode 2) hibaérzékelést és hibajavítást szolgáló adat. A lemezen szektor lehet, amiben bájt van. Ebből felhasználói adat bájt (Mode 1) (63,3%) illetve bájt (Mode 2) (72,2%).

68 68 CD-ROM lemez adatkódolása és hibajavítása Adatkódolás: A CD-DA lemezhez hasonló EFM moduláció. Hibajavítás: Keresztkódolás és átszövés a CD-DA lemezhez hasonló. Az 1. szintű hibajavítás után maradhatnak a lemezen hibák. Ez a CD-ROM lemeznél esetenként megengedhetetlen. A megmaradó hibákat a 2. szintű hibajavítással javítják. A 2. szintű hibajavítás után a hibaarány értékre csökken azaz minden 100 milliárd bitre esik egy hiba. A CD-ROM Mode 1 lemezen bájt = bit van, ezért Mode 1 sáv használat esetén a hiba előfordulásának valószínűsége = 8,615%.

69 69 CD-ROM lemez technikai adatok Egy szektorban bájt található, ezt bájtonként 17 csatornabit rögzíti a lemezre. Egy szektort = csatornabit alakít ki. Mode 1 sáv: Egy szektorban bájt adat található, amit = csatornabit alakít ki. A lemezen tárolt információnak = 29,8%-a felhasználói adat. A nagyobb redundancia miatt kevesebb a hiba. Mode 2 sáv: Egy szektorban bájt adat található, amit = csatornabit alakít ki. A lemezen tárolt információnak = 34%-a felhasználói adat. A CD-DA lemezhez hasonló redundancia.

70 70 CD-ROM Mode 2 XA szektorstruktúrák 2352 bájt 882 bájt Szinkron Címke Alcimke Felh. adatok EDC ECC CIRC2 CIRC1 CB 12 bájt 4 bájt 8 bájt 2048 bájt 4 bájt 276 B 392 B 392 B 98 B Form 1 szektor 2352 bájt 882 bájt Szinkron Címke Alcimke Felhasználói adatok EDC CIRC2 CIRC1 CB 12 bájt 4 bájt 8 bájt 2324 bájt 4 bájt 392 B 392 B 98 B Form 2 szektor Hibajavítás: Kétszintű CIRC (Cross Interleaved Reed-Solomon Code)

71 71 CD-ROM XA lemez informatikai szerkezet A CD-ROM XA lemezen az információ CD-ROM XA sávokban Form1 és FORM 2 szektorokban található. Egy lemezen belül a két szektor típus keverhető. Egy szektorban található összes adat 3234 bájt, ebből 2048 bájt (Form 1) illetve 2324 bájt (Form 2) felhasználói adat bájt (Form 1) illetve 886 bájt (Form 2) hibaérzékelést és hibajavítást szolgáló adat. A lemezen szektor lehet, amiben bájt van. Ebből felhasználói adat bájt (Form 1) (63,3%) vagy bájt (Form 2) (71,9%).

72 72 CD-ROM XA lemez adatkódolása és hibajavítása Adatkódolás: A CD-DA lemezhez hasonló EFM moduláció. Hibajavítás: Keresztkódolás és átszövés a CD-DA lemezhez hasonló. A Form 1 szektorokban az 1. szintű hibajavítás után megmaradó hibák a 2. szintű hibajavító adatokkal kijavíthatók. A hiba valószínűsége néhány %. Nagy megbízhatóságú szektorokat (Form 1) és nagykapacitású szektorokat (Form 2) egyidejűleg lehet használni, ezért programok tárolására és multimédia célokra kiválóan alkalmas.

73 73 CD-ROM XA lemez technikai adatok Egy szektorban bájt található, amit bájtonként 17 csatornabit rögzít a lemezre. Egy szektort = csatornabit alakít ki. Form 1 szektor: Egy szektorban bájt adat található, amit = csatornabit alakít ki. A lemezen tárolt információnak = 29,8%-a felhasználói adat. A nagyobb redundancia miatt kevesebb a hiba. Form 2 sáv: Egy szektorban bájt adat található, amit = csatornabit alakít ki. A lemezen tárolt információnak = 33,8%-a felhasználói adat. A CD-DA lemezhez hasonló redundancia.

74 74 Írható CD lemezek (1) CD-MO (CD-Magneto-Optical) írható, törölhető, újraírható (2) CD-R (CD-Recordable) egyszer írható (3) CD-RW (CD-ReWritable) írható, törölhető, újraírható

75 75 A CD-MO lemeznél használt fizikai jelenségek 1. A fény hullámsíkjainak tulajdonságát mágneses térben befolyásoló Kerr-hatás. A Kerr-hatás egy kicsit modulálja a fényerőt. 2. A mágneses térerővel rendelkező átlátszó anyagok és a fény kapcsolatára vonatkozó Faraday-hatás. A Faraday-hatás egy kicsit modulálja a fényerőt. A Kerr-hatás és Faraday-hatás együttesen már érzékelhető fénymodulációt okoz. 3. A mágneses anyag melegítésekor észlelhető Curie pont. Ennél a hőmérsékletnél megszűnik az anyag mágnesezettsége.

76 76 A CD-MO lemezek szerkezete Védőlakk réteg (2 5 µm) Tükröző réteg (40 70 nm) Dielektrikum réteg (25-30 nm) Mágneses réteg (20-30 nm) Dielektrikum réteg (25-80 nm) Polykarbonát hordozó (kb. 1,2 mm)

77 77 A CD-MO lemezekre vonatkozó ajánlások A lemezek paramétereit rögzítő ajánlások: ISO/IEC 10089, 10090, ISO/IEC ajánlás: Kétoldalasan írható/olvasható CD-MO lemez 130 mm átmérővel, kapacitás Mbájt. ISO/IEC ajánlás: Kétoldalasan írható/olvasható duplasűrűségű CD- MO lemez 130 mm átmérővel, kapacitás Mbájt. ISO/IEC ajánlás: Egyoldalasan írható/olvasható CD-MO lemez 90 mm átmérővel, kapacitás Mbájt.

78 78 A CD-R lemez szerkezete A CD-R lemez szerkezetét úgy alakítják ki, hogy üres lemezen legyen az írófej megvezetve íráskor. Az üres lemez tartalmazza a sávok modulált nyomvonalát, ez vezeti az írófejet. Az CD író a CD lemez teljes szerkezetét felírja a lemezre. A lemez a Lead In és TOC területtel kezdődik. Ebbe a részbe olyan adatok kerülnek, melyek csak a Programterület felírása után válnak ismertté. Ezért a CD író a Lead In és TOC részére üresen hagy szektort, majd felírja az adatokat a Programterületre, és kialakítja a Lead Out területet. A CD író az adatrögzítés végén tölti ki a Lead In és TOC területet.

79 79 Több szekciós CD-R lemez Az egyszekciós CD-R lemez szerkezete hasonlít a gyárilag készített CD lemezekhez. Többszekciós CD-R lemezre többször lehet információt rögzíteni. Minden szekcióban van Lead In, TOC, Programterület és kisebb méretű Lead Out (6750 szektor helyett 2200 szektor). Az első Lead In területen lévő információ jelzi, hogy a lemez többszekciós CD-R lemez. Egy többszekciós lemez több egyszekciós lemeznek tekinthető.

80 80 A CD-R lemez keresztmetszete

81 81 Egyszekciós CD-R lemez max. 60 mm max. 59 mm max. 58 mm 25 mm 23 mm 22,35 mm 7,5 mm PCA PMA Lyuk Megfogás Bevezetés Programterület Kivezetés PCA: Íróáram hitelesítő terület PMA: Programmemória terület

82 82 Többszekciós CD-R lemez Bevezetés Programterület Kivezetés Szekció PCA PMA TOC 1 TOC 2 TOC 3 TOC TOC: Szekció tartalomjegyzék (Table Of Content) PCA: Íróáram hitelesítő terület PMA: Programmemória terület

83 83 PCA és PMA PCA: Az íróáram beállítására szolgáló tesztterület. Valahányszor behelyezik a CD-R lemezt a CD íróba, a meghajtó meghatározza az optimális íróteljesítményt. Az íróáram értéke függ a lemez típusától, korától, az írás sebességétől és környezeti paraméterektől. Ez a folyamat csak 99 alkalommal hajtható végre. PMA: A felírt sávok számának, a sáv kezdő- és végpontjához tartozó címek átmeneti tárolására van szolgál. Minden sáv felírásakor a PMA aktualizálódik. Csak 99 sávot lehet a lemezre írni. A CD író az adatrögzítés végén a TOC területre másolja a PMA tartalmát.

84 84 A CD lemezek élettartama Az előírások az IEC 908 szabványban találhatók. Fontos paraméter a reflexió nagysága és stabilitása. A reflexiócsökkenés jel/zaj viszony romlást okoz. Nő a blokk hibaarány (BLER). Környezeti előírások: Hőmérséklet: Relatív páratartalom (kondenzáció nélkül): 10% - 90% Élettartam: - normál CD legalább 100 év - CD-R legalább 15 év - CD-MO kb. 40 év

85 85 DVD műszaki követelmények 1. Egyetlen lemezre férjen el egy teljes film (135 perc) 2. A kép legyen jobb minőségű a VHS (Video Home System) rendszereknél 3. A hang legyen kompatibilis a környezeti hangtér hangrendszerrel 4. Legalább 3 nyelvű szöveg kísérhesse a képet 5. Legyen másolás ellen védhető 6. Ismerjen több képméret arányt (aspect ratio) 7. A tartalomnak lehessen több változata 8. Legyen korhatárhoz köthető a film megnézése

86 86 DVD szabványok DVD lemez DVD szabványkönyv CD lemez CD szabványkönyv DVD-ROM "A" könyv CD-ROM Yellow Book DVD-Video "B" könyv Video CD White Book DVD-Audio "C" könyv CD-DA Red Book DVD-R "D" könyv CD-R Orange Book 2. Rész DVD-RAM "E" könyv CD-RW Orange Book 3. Rész

87 87 A könyv (DVD-ROM) - Számítógépes és multimédiás információk tárolására használható, másolás ellen védett lemez. Formátumai azonosak a B és a C könyv szerinti formátumokkal. - Állománykezelő-rendszer: UDF/ISO 9660 hídformátum - Egyszerű, gyors adatátvitel - Hasonlóság a CD-ROM lemezekkel - Olcsó meghajtók és lemezek - Nagy tárolókapacitás - Megbízható adattárolás

88 88 B könyv (DVD-Video) - Másolás ellen védett lemez mozifilmek, játékok tárolására - Állománykezelő-rendszer: UDF/ISO 9660 hídformátum - MPEG 2 szabvány szerint tömörítés - Színkoordináta rendszer RGB vagy YUV - Hasonlóság a Video CD lemezekkel - 8 digitális hangsáv különböző hangformátumokkal - Korhatárhoz kötött lejátszás - Különleges hatások lejátszáskor (kimerevítés, léptetés előre, stb.) - Menük, beavatkozási lehetőségek - Többfajta kimenet: videó, RF, digitális audió, stb.

89 89 DVD lemeztípusok műszaki jellemzői DVD5 Kapacitás (Gbájt) 4,7 Oldalak/rétegek 1/1 Lyukak hossza (µm) 0,4 Adatkódolás EFM+ Hibajavítás RPC Olvasási seb. (m/sec) 3,49 DVD9 DVD10 DVD17 8,5 9,4 17 1/2 2/1 2/2 0,44 0,4 0,44 EFM+ EFM+ EFM+ RPC RPC RPC 3,84 3,49 3,84

90 90 A DVD lemezek informatikai szerkezete 60 mm 58 mm 0,5 mm 24 mm B: bevezetés M: rétegváltás 22,5 mm K: kivezetés lyuk üres lemez B adatterület K 7,5 mm két réteg (DVD-ROM) lyuk B adatterület K B adatterület K két réteg (DVD-Video) lyuk K adatterület M B adatterület M

91 91 Információ tárolás (1) Minden DVD lemeztípuson az információt egységesen tárolják. A tárolás blokkokban történik. Minden blokkban két mező van. Az első mezőben vannak a szektoradatok (felhasználói adatok), a második mezőben vannak a hibajavító adatok (RS adatok), melyek lehetővé teszik a szektoradatok hibajavítását. A szektoradat mezőben 16 szektor van, minden szektorban 12 sor, azaz egy blokkban = 192 sor található. A hibajavító adat mezőben 16 sor van. Egy blokk mérete: sor = 208 sor.

92 92 Információ tárolás (2) Minden sorban van 182 bájt = 172 szektoradat bájt + 10 hibajavító bájt. Egy szektorban tehát = 2064 adatbájt és = 120 hibajavító bájt van. A 2064 adatbájt megoszlása: 2048 felhasználói adatbájt és 16 vezérlő bájt. Hibajavítás a blokkban: minden sor végén van 10 bájt = bájt = 1920 bájt minden blokk végén van bájt = 2912 bájt Összes hibajavító bájt = = 4832 bájt

93 93 DVD blokk szerkezet 0. sor 172 bájt szektoradat 10 bájt RS adat 191. sor 172 bájt szektoradat 10 bájt RS adat 192. sor 182 bájt RS adat 207. sor 182 bájt RS adat Blokk adat: bájt = bájt ebből Felhasználói adat: bájt = bájt (86,5%) Hibajavító adat: bájt = bájt (12,9%) Vezérlés: bájt = 256 bájt (0,6%)

94 94 DVD szektoradat szerkezet 0. sor ID IEC Fenntartott 160 bájt felhasználói adatbájt 1. sor 172 bájt felhasználói adatbájt 2. sor 172 bájt felhasználó adatbájt bájt felhasználói adatbájt 10. sor 172 bájt felhasználói adatbájt 11. sor 168 bájt felhasználói adatbájt EDC Felhasználói adat: bájt bájt bájt = bájt ID (Identification Data): 4 bájt; IEC: IEC (ID Error Correction): 4 bájt; Fenntartott: 4 bájt; EDC: (Error Detection Code)

95 95 Adatkódolás A lemezen rögzített információnak változatosabb kódot biztosít a továbbfejlesztett EFM+ (Eigh to Fourteen Modulation +) moduláció. 8 bit 14 bit + 2 összekötő bit = 16 bit 14 2 = variáció közül azokat használják, melyekben legalább 3 darab, de legfeljebb 11 darab "0" található. A variációk száma 267, közülük 256-ot használnak.

96 96 Hibajavítás Hibajavítás az átszőtt Reed-Solomon kódolással. A csoportos hibák elleni védekezés átszövéssel. Az átszövésben minden blokk minden szektora részt vesz. A hibajavító bájtokat két dimenziós módon fűzik össze, ezért az eljárás neve RPC (Reed-Solomon Product Code). Hatékony eljárás, hibaarány jobb, mint Nincs szükség 2. szintű hibajavításra. Egy szektor szektoradatainak javításához = 302 bájt áll rendelkezésre.

97 97 DVD szektorméret Szektor méret a felhasználói, hibajavító és vezérlő bájtokkal = bájt = bit Az EFM+ modulációnál a bitek száma megduplázódik, azaz egy szektort = csatornabit alkot. Minden szektor kezdeténél 104 szinkronbájt = 832 szinkronbit található adatbájt ( = bit) felhasználói adat tárolásához = bit szükséges, ezért a felhasználói adat az összes bit = 42,1%-a.

98 98 A CD és DVD lemezek összehasonlítása Paraméterek Lyukméret 0,83 µm Menetemelkedés 1,6 µm CD DVD Javulás Információs rétegek ,4 µm 208% 0,74 µm 216% Moduláció 17 bit 16 bit 106% Jobb kihasználás 29,8% 42% 141% Vezérlés 122 bájt = 120 bájt 102% DVD / CD kapacitás arány = 4,7 Gbájt / 680 Mbájt = 690% A fenti okokból a kapacitás növekedés 2,08 2,16 1,06 1,41 1,02 = 6,9 = 690%.

99 99 Multimédia alkalmazások alkotóelemei Szöveg: A közlésre szánt információ alapja. Hanganyag: Grafika aláfestése, videoanyagok, animációk hanggal való lejátszása. Állókép, animáció: Szövegben nehezen elmagyarázható információk álló- és mozgóképi megjelenítése. Videoanyag: Mozgófilmek, TV műsorok vagy események bemutatása. Videokonferencia: Hang- és videoanyag élőben történő felvétele, továbbítása és lejátszása

100 100 Multimédiaalkalmazások szöveges része Egy multimédiaalkalmazás szöveges részének megalkotása áll: - a szöveg bevitele a számítógépbe, - a szöveg kiviteli formájának (stílusának) kialakítása. Szöveg beviteli lehetőségek: - begépelés, - nyomtatott szöveg beolvasása lapolvasóval, és a beolvasott szöveg felismerése OCR (Optical Character Recognition) szoftver segítségével, - háttértárban lévő szöveg konvertálása a kívánt formátumra.

101 101 Szöveg begépelése Szöveget szövegszerkesztővel szokták begépelni a számítógépbe. A szövegszerkesztő használatának előnye, hogy az elütéseket könnyen meg lehet találni, kijavítani. Megoldandó problémák: - a betűtípus, betűméret meghatározása; - a képernyőoldalra férő szöveg meghatározása; - a képernyő kivitelének meghatározása. Kész szöveg használata esetén a fenti problémák már meg vannak oldva.

102 102 Szöveg beolvasása lapolvasóval Az OCR szoftver használatához a nyomtatott szöveget lapolvasóval be kell olvasni a memóriába. A lapolvasó a nyomtatott szöveget képfájlként olvassa be a memóriába. A lapolvasóval érzékelt minden egyes képpont egy képfájl képpont színkód értékeként kerül bevitelre. Memóriába beolvasott képfájl bit raszter (BMP = BitMaP) típusú képfájl. A képfájl tárolja a papírlap formátumát.

103 103 A beolvasott fájl mérete A lapolvasó felbontása határozza meg a beolvasott képállomány méretét. A lapolvasó felbontás 100 dpi dpi (dot per inch) között állítható értékű. Egy A4 (297 mm 210 mm) formátumú lap beolvasásakor keletkező fájl mérete képpontban: lapolvasó felbontás lapolvasó felbontás 25,4 25,4

104 104 Példa: lapolvasó fájl méret Legyen a lapolvasó felbontása 300 dpi, a beolvasott fájl mérete: ( ) : (25,4 25,4) = képpont Ha egy képpont színkódja 1 bit (fekete fehér megjelenítés), akkor a minden képpontot egy bit tárol, tehát képfájl becsült mérete: bit 8 = bájt = 1.062,1 kbájt = 1,037 Mbájt Egy A4 oldalra 52 sor, soronként 80 karakter fér el. Szövegfájlként az oldal tartalmát egy = bájt = 4,06 kbájt méretű fájl tartalmazza (becsült méret). A szövegfájl a képfájl méretének kevesebb, mint 1%- a. Emellett a szövegfájl módosítható, javítható.

105 105 Egy OCR program működése (1) A feldolgozandó képfájl elérése. (2) A képfájl elő-feldolgozás (3) Felbontás, zónázás (4) Felismerés (5) Ellenőrzés, tanítás (6) Mentés

106 106 OCR programok felismerési eljárása Összehasonlítás: a program minden képelemet a karaktereknek a háttértárban tárolt bittérképes mintaábrájával hasonlítja össze, hogy felismerje azt a mintaábrát, ami leginkább hasonlít a képelemhez. A mintaábra karakterkódja a felismert karakternek a kódja. A módszer betűméret és betűtípus függő, ami jelentősen befolyásolja a felismerés pontosságát. Körvonalelemzés: a program a képelemek körvonalelemei méretének illetve arányainak elemzésével határozza meg a képelemekhez rendelhető karakterek kódját. Ez a módszer betűmérettől és betűtípustól független felismerést biztosít.

107 107 Szöveg a képernyőn A képernyő a multimédia alkalmazások legfontosabb kiviteli eszköze. Alapvető a képernyőoldal kivitele, főleg ha a képernyőtől távolabb elhelyezkedő nézők számára készül az alkalmazás. A képernyőoldal kivitelének figyelembe veendő szempontok: (1) Betűtípusok (2) Szövegstílusok (3) Háttér (4) Színek

108 108 Betűtípus - A betűméret legyen a képernyő minden felbontásában olvasható. Használatos képernyő felbontások: , , képpont. - A képernyőn jól olvasható betűtípust kell használni, ami megtalálható minden számítógépen. True Type betűtípus általában minden számítógépen megvan. - Nem szabad négynél több betűtípust használni egy képernyőoldalon. - Ne legyen túl sok szöveg egy képernyőoldalon

109 109 Szövegstílusok - Ritkán érdemes csupa nagybetűből álló szöveget készíteni. - Kiemelés félkövér betűkkel történjen, ezek a képernyőn feltűnőek, jól olvashatók. - Az árnyékolt szöveg változatos és jól olvasható. - A keretezés javítja a szöveg olvashatóságát. - Lehet változó karakterek közötti távolságot használni.

110 110 Háttér A színes képernyőn a háttér előkészíti az információt, meghatározza a képernyőoldal hangulatát. Ismertető jellegű szövegnél legyen a háttér egyszínű. A szín alkalmazkodjon a szöveg színéhez. Izgalom felkeltéséhez legyen a háttér élénk színű, esetleg mintás.

111 111 Színek - A színek hangulatot, benyomást közvetítenek. - Kontraszt dús színkombinációkat célszerű használni. - A telített színek használatát kerülni kell. - Ne legyen négynél több szín egy képernyőoldalon. - Képelemek ne csak színekkel legyenek megkülönböztetve, vannak színvakok és színtévesztők is.

112 112 Hypertext Könyvek szekvenciális olvasásra készülnek, vagyis az információközlés során építenek a korábbi ismeretekre. Hypertext dokumentációk önálló információegységekből állnak, melyek között sok kereszthivatkozás lehet. A kereszthivatkozás teszi lehetővé, hogy az olvasó olvasás közben megkeressen egy másik helyet a dokumentációban. A hypertext dokumentációban szöveges és grafikus információ között lehet kereszthivatkozás. A hypertext dokumentáció információegységei a csomópontok, melyeket kereszthivatkozások mint élek kapcsolnak össze.

113 113 Hypermédia, multimédia A hypermédia olyan rendszer, melyben tetszőleges információk között lehetnek kereszthivatkozások. A hypermédia megjelenítő eszközei szövegeket, ábrákat, hangokat és mozgóképeket is meg tudnak jeleníteni. A hypermédiarendszer egy bővített hypertext rendszer. A hypermédia egyik legelterjedtebb formája a World Wide Web. A multimédiarendszer képes hypermédia dokumentumokat megjeleníteni.

114 114 Nemlineáris információláncolás (1) A hypermédia dokumentációk ismerik a nemlineáris információláncolást. A nemlineáris információláncolás lehetővé teszi, hogy az olvasó dönthessen az információ megismerés sorrendjéről, amit a szerző által kialakított kereszthivatkozások tesznek lehetővé. A hypermédia dokumentum vannak gráfok. Alkotóelemei a csomópontok és a csomópontokat összekötő élek.

115 115 Nemlineáris információláncolás (2) A csomópontok az információegységek. Ezek a szövegelemek, képek, hangok, videók, stb. A felhasználói felületen az információegységek többnyire saját ablakban jelennek meg. Az élek létesítenek kapcsolatot a különféle információegységek között. Az él neve link vagy hivatkozás. A link legtöbbször hivatkozás.

116 116 Nemlineáris információláncolás (3) Minden link két csomópontot, azaz két információegységet köt össze. A link vége a horgony. A forrás horgony a hivatkozás kiindulópontja, meghatározza azt a helyet, melyről a link aktiválható. A forrás horgonyról a felhasználó valamilyen jelzést kap. A cél horgony a hivatkozás végpontja. Meghatározza, hogy az adott címen az információ milyen részét kell bemutatni. Mivel a link csak egyirányú mozgást enged meg, célszerű az összekötött csomópontokat két linkkel összekapcsolni, hogy mindkét információegységből a másik elérhető legyen.

117 117 Navigálás Egy hypermédia dokumentum olvasása navigálás egy gráfban. Ki kell alakítani a hivatkozásokat, hogy az olvasó az egyik információegységből egy másikba juthasson. A hivatkozások kiindulópontja a horog (URL: Uniform Resource Locator). A horgok strukturált adatok: meghatározzák a hivatkozott hypermédia dokumentum típusát, nevét, stb.

118 118 World Wide Web (Web) A World Wide Web (Internet, Web) az a médium, ami lehetővé teszi az információnak az egész világon történő terjesztését. Az Internet a helyi hálózatok összessége. A különböző felépítésű és működésű helyi hálózatok miatt az Internet működését szabványosítani kellett. A szabványokat az RFC (Request For Comments) dokumentumok tartalmazzák. A helyi hálózatok és az Internet között van a gateway (számítógépes átjáró), ami a Web felé az adatforgalmat a TCP/IP protokoll szerint valósítja meg.

119 119 Internet Az Internet központi számítógép nélkül működő, önszervező, általános célú információs rendszer, ami a kiszolgáló-ügyfél (szerver-kliens) modell alapján működik. A kiszolgáló (szerver) egy számítógép, mely információkat (szöveget, ábrákat, hangokat, mozgóképeket, stb.) tárol. Ezeket az információkat az ügyfelek számítógépeiken keresztül elérhetik. A szervereket a Web szolgáltatók üzemeltetik, ezekhez csatlakoznak az ügyfelek számítógépei. A világon működő kiszolgálók egymással össze vannak kötve, az ügyfelek tehát a világ összes kiszolgálójához hozzá tudnak férni.

120 120 Hangállományok az Interneten A digitális hangállományok nagyméretű állományok. Egy perc hosszú CD minőségű sztereo hangállomány (mintavételezési frekvencia 44,1 KHz, kvantálási hossz 16 bit) 2 [csatorna] Hz 16 bit 60 sec 8 = bájt = ,9 kbájt = 10,093 Mbájt Letöltése 64 kbit/sec sebesség mellett sec-ig azaz 21,5 percig tart. Ezért az Interneten csak tömörített digitális hangállományok találhatók. A tömörítési eljárás az MP3 (MPEG Audio Layer 3) eljárás. A tömörítés nem jelentős minőségromlás mellett 20 és 40 érték lehet.

121 121 Képállományok az Interneten A digitális képállományok nagyméretű állományok. Egy 8 bit színkóddal rendelkező digitális képállomány [képpont] 8 bit 8 = bájt = 300 kbájt Letöltése 64 kbit/sec sebesség mellett 37,5 sec-ig tart. Ezért az Interneten csak tömörített képállományok találhatók. Kétféle tömörítési eljárás használatos a veszteségmentesen tömörítő GIF eljárás, és a veszteséges JPEG eljárás.

A szem a fény hullámhossz szerinti összetételét a szem színérzet formájában érzékeli.

A szem a fény hullámhossz szerinti összetételét a szem színérzet formájában érzékeli. Érzékelés ULátás Az elektromágneses sugárzás intenzitását a szem fényerősség formájában érzékeli. A fényerősség növekedésekor a szem pupillája összehúzódik, emiatt a szem rendkívüli dinamikával rendelkezik.

Részletesebben

ELŐADÁS VÁZLATOK. Multimédia alapjai FSZ tagozat. Vezetőtanár: Muhari Csilla 2009/2010. 1. szemeszter

ELŐADÁS VÁZLATOK. Multimédia alapjai FSZ tagozat. Vezetőtanár: Muhari Csilla 2009/2010. 1. szemeszter ELŐADÁS VÁZLATOK Multimédia alapjai FSZ tagozat Vezetőtanár: Muhari Csilla 2009/2010. 1. szemeszter 2. oldal Témák (1) 1. A multimédiarendszerek működése és összeállítása 2. Optikai tárolók: CD, DVD 3.

Részletesebben

ELŐADÁS VÁZLATOK. Multimédia eszközök és szoftver II. Vezetőtanár: Csánky Lajos Dr. Nádasi András

ELŐADÁS VÁZLATOK. Multimédia eszközök és szoftver II. Vezetőtanár: Csánky Lajos Dr. Nádasi András 126 ELŐADÁS VÁZLATOK Multimédia eszközök és szoftver II. Vezetőtanár: Csánky Lajos Dr. Nádasi András GDF MULTIMÉDIA VEZETŐTANÁR: CSÁNKY LAJOS és DR: NÁDASI ANDRÁS 128 Hang, hangmagasság A hang anyagi közegben

Részletesebben

Bevezetés a Multimédiába. Eladás. Ajánlott irodalom. Bevezetés. Bevezetés 2. Bevezetés 4. Bevezetés 3

Bevezetés a Multimédiába. Eladás. Ajánlott irodalom. Bevezetés. Bevezetés 2. Bevezetés 4. Bevezetés 3 Bevezetés a Multimédiába Eladás Ajánlott irodalom Csánky Lajos: Multimédia PC-s környezetben CHIP magazin PCWorld magazin SULINET Informatika rovat (http://informatika.sulinet.hu/ ) Abonyi-Tóth Andor tanársegéd

Részletesebben

Máté: Számítógép architektúrák 2010.12.08.

Máté: Számítógép architektúrák 2010.12.08. Mágneslemez (2.19. ábra) I/O fej: vékony légrés választja el a lemeztől. Sáv (track, 5000 10000 sáv/cm), Szektor (tipikusan 512B, 50.000 100.000 bit/cm), pl.: fejléc + 4096 bit (= 512B) adat + hibajavító

Részletesebben

6. Háttértárak. Mágneses elvű háttértárak. Ezek az eszközök ki-, bemeneti perifériák, az adatok mozgása kétirányú.

6. Háttértárak. Mágneses elvű háttértárak. Ezek az eszközök ki-, bemeneti perifériák, az adatok mozgása kétirányú. 6. Háttértárak Ezek az eszközök ki-, bemeneti perifériák, az adatok mozgása kétirányú. Miért van rájuk szükség? Belső memória bővítése Programok és adatok tárolása, rögzítése Meglévő programok, adatok

Részletesebben

A szerzői jogra vonatkozó általános jogszabályok Szoftverlicenszek Szerzői jogi kérdések az interneten Creative Commons

A szerzői jogra vonatkozó általános jogszabályok Szoftverlicenszek Szerzői jogi kérdések az interneten Creative Commons 1. Ön részt vesz egy online multimédia adatbázis megvalósításában. A fejlesztés előkészítéseként tekintse át a multimédia rendszerek sajátosságait, a multimédia rendszerekre vonatkozó követelményeket,

Részletesebben

INFORMATIKA. Középszint Szóbeli vizsga. A szóbeli vizsga részletes tematikája a fővárosi és megyei kormányhivatalok által szervezett vizsgákhoz 2016.

INFORMATIKA. Középszint Szóbeli vizsga. A szóbeli vizsga részletes tematikája a fővárosi és megyei kormányhivatalok által szervezett vizsgákhoz 2016. INFORMATIKA Középszint Szóbeli vizsga A szóbeli vizsga részletes tematikája a fővárosi és megyei kormányhivatalok által szervezett vizsgákhoz 2016. A témakörök előtt lévő számok Az informatika tantárgy

Részletesebben

A program SZÁMÍTÓGÉP ARCHITEKTÚRÁK. Legáltalánosabb architektúra. Eszközök szerepe. A vezérlők programozása. A vezérlők (adapterek, kontrollerek)

A program SZÁMÍTÓGÉP ARCHITEKTÚRÁK. Legáltalánosabb architektúra. Eszközök szerepe. A vezérlők programozása. A vezérlők (adapterek, kontrollerek) A program SZÁMÍTÓGÉP ARCHITEKTÚRÁK Eszközök, osztályaik, architektúrájuk Vezérlők, kontrollerek, adapterek Az IT-k, szerepük, kezelésük Strukturált eszközök: diszkek, CD-k, DVD-k felépítés, alapfogalmak,

Részletesebben

A PC története. Informatika alapjai-9 Személyi számítógép (PC) 1/12. (Personal computer - From Wikipedia, the free encyclopedia)

A PC története. Informatika alapjai-9 Személyi számítógép (PC) 1/12. (Personal computer - From Wikipedia, the free encyclopedia) Informatika alapjai-9 Személyi számítógép (PC) 1/12 (Personal computer - From Wikipedia, the free encyclopedia) A személyi számítógépet ára, mérete és képességei és a használatában kialakult kultúra teszik

Részletesebben

Informatikai alapismeretek II.

Informatikai alapismeretek II. Informatikai alapismeretek II. (PF30IF211) Kérdések és válaszok 1. Milyen veszteségmentes kódolási lehetıségeket ismersz? Különbségi kódolás, határoló vonal kódolás, homogén foltok kódolása, entrópia kódolás.

Részletesebben

Középszintű Informatika Érettségi Szóbeli Vizsgatétel Bottyán János Műszaki Szakközépiskola -2005-

Középszintű Informatika Érettségi Szóbeli Vizsgatétel Bottyán János Műszaki Szakközépiskola -2005- 8. TÉTEL Középszintű Informatika Érettségi Szóbeli Vizsgatétel 2. Informatikai alapismeretek hardver 2.2. A számítógép felépítése 2.2.3. A perifériák típusai és főbb jellemzőik: háttértárak Háttértárak

Részletesebben

ELŐADÁS 2016-01-05 SZÁMÍTÓGÉP MŰKÖDÉSE FIZIKA ÉS INFORMATIKA

ELŐADÁS 2016-01-05 SZÁMÍTÓGÉP MŰKÖDÉSE FIZIKA ÉS INFORMATIKA ELŐADÁS 2016-01-05 SZÁMÍTÓGÉP MŰKÖDÉSE FIZIKA ÉS INFORMATIKA A PC FIZIKAI KIÉPÍTÉSÉNEK ALAPELEMEI Chip (lapka) Mikroprocesszor (CPU) Integrált áramköri lapok: alaplap, bővítőkártyák SZÁMÍTÓGÉP FELÉPÍTÉSE

Részletesebben

Offline tárolási és megjelenítési technikák

Offline tárolási és megjelenítési technikák 19. Egy olyan elektronikus oktatóanyag fejlesztésében vesz részt, amely az interneten keresztül és CD-én, DVD-én is használható lesz. A fejlesztés során figyelembe kell venni a webes megjelenítésre és

Részletesebben

4.1.1. I 2 C, SPI, I 2 S, USB, PWM, UART, IrDA

4.1.1. I 2 C, SPI, I 2 S, USB, PWM, UART, IrDA 4.1.1. I 2 C, SPI, I 2 S, USB, PWM, UART, IrDA A címben található jelölések a mikrovezérlők kimentén megjelenő tipikus perifériák, típus jelzései. Mindegyikkel röviden foglalkozni fogunk a folytatásban.

Részletesebben

2016/06/23 07:47 1/13 Kérdések

2016/06/23 07:47 1/13 Kérdések 2016/06/23 07:47 1/13 Kérdések < Számítástechnika Kérdések Hardver Kérdés 0001 Hány soros port lehet egy PC típusú számítógépen? 4 COM1 COM2 COM3 COM4 Kérdés 0002 Egy operációs rendszerben mit jelent a

Részletesebben

16. Tétel. Hangkártya szabványok. Hangállományok tömörítése, szabványok, kódolási módszerek Az MPEG Audio. Egyéb állományformátumok (PCM, WMA, OGG).

16. Tétel. Hangkártya szabványok. Hangállományok tömörítése, szabványok, kódolási módszerek Az MPEG Audio. Egyéb állományformátumok (PCM, WMA, OGG). 16. Ön részt vesz egy internetes zenei-album megvalósításában. A tervezett alkalmazás lehetővé teszi a zenei hanganyagok adatbázisában való keresést, zenei hanganyagok, narrációk feltöltését, lejátszását.

Részletesebben

10. Fejezet Számítógép-perifériák

10. Fejezet Számítógép-perifériák 10. Fejezet Számítógép-perifériák Hardver és Szoftver rendszerek architektúrája: Egy Információ Technológiai Szemlélet 3. kiadás, Irv Englander John Wiley and Sons 2003 Wilson Wong, Bentley College Linda

Részletesebben

SZAKDOLGOZAT. Gyermán Zoltán

SZAKDOLGOZAT. Gyermán Zoltán SZAKDOLGOZAT Gyermán Zoltán Debrecen 2010 Debreceni Egyetem Informatika Kar Információ Technológia Tanszék MULTIMÉDIA AZ OKTATÁSBAN Témavezető: Dr. Nyakóné dr. Juhász Katalin tudományos főmunkatárs Készítette:

Részletesebben

Teszt jellegű, egyszerű rövid szöveges választ igénylő feladatok

Teszt jellegű, egyszerű rövid szöveges választ igénylő feladatok Teszt jellegű, egyszerű rövid szöveges választ igénylő feladatok Hardver 1) Jelölje meg az alábbiak közül a hamis állítást! a. A billentyűzet saját mikroprocesszorral rendelkezik. b. A billentyűk lenyomásakor

Részletesebben

Számítógép perifériák I.

Számítógép perifériák I. Perifériák csoportosítása I. Output perifériák: monitor nyomtató plotter hangszóró Számítógép perifériák I. II. Input perifériák: billentyűzet egér szkenner kamerák mikrofon III. Háttértárak Pl: Mágneses

Részletesebben

Bevitel-Kivitel. Eddig a számítógép agyáról volt szó. Szükség van eszközökre. Processzusok, memória, stb

Bevitel-Kivitel. Eddig a számítógép agyáról volt szó. Szükség van eszközökre. Processzusok, memória, stb Input és Output 1 Bevitel-Kivitel Eddig a számítógép agyáról volt szó Processzusok, memória, stb Szükség van eszközökre Adat bevitel és kivitel a számitógépből, -be Perifériák 2 Perifériákcsoportosításá,

Részletesebben

VGN-TT21XN/B. Extrém stílus és hordozhatóság

VGN-TT21XN/B. Extrém stílus és hordozhatóság VGN-TT21XN/B Extrém stílus és hordozhatóság Különösen kifinomult notebook, intenzív noir színben, nagy teljesítményű funkciókkal és biztonsági megoldásokkal. Fejezet: Extrém stílus és hordozhatóság 1 FŐ

Részletesebben

Audio-video tartalom-előállítás 2. kis ZH tananyag (részlet) 2015/16 ősz

Audio-video tartalom-előállítás 2. kis ZH tananyag (részlet) 2015/16 ősz Audio-video tartalom-előállítás 2. kis ZH tananyag (részlet) 2015/16 ősz Disclaimer Feldolgozott témák: állóképek, vektorgrafikus képek/fontok, DVD Nagyon vázlatos, érdemes a leírt dolgoknak utánajárni!

Részletesebben

Fábián Zoltán Hálózatok elmélet

Fábián Zoltán Hálózatok elmélet Fábián Zoltán Hálózatok elmélet Miért szükséges a háttértár Az alkalmazások és adatok tárolása Háttértárak típusai Szekvenciális elérésű Mágnesszalag Lyukszalag Lyukkártya Véletlen elérésű Csak olvasható

Részletesebben

Informatikai füzetek

Informatikai füzetek Tartalomjegyzék Bevezetés................ xiii I. ALAPISMERETEK........... 1 Információ, adat, jel............. 1 Információ..................... 1 Adat......................... 1 Jel...........................

Részletesebben

Optikai lemezek jellemzői, típusai

Optikai lemezek jellemzői, típusai Optikai lemezek jellemzői, típusai Veres Bernadett (beadandó) Etr-kód: VEBSAAI.ELTE E-mail: veres.betti91@freemail.hu Optikai lemezek Az optikai lemez felületén az adatrögzítés a (mikrobarázdás) hanglemezekhez

Részletesebben

QEMU beüzemelése és részletes ismertető

QEMU beüzemelése és részletes ismertető QEMU beüzemelése és részletes ismertető Név: Rehó Imre Béla Tárgy neve: Virtualizációs technológiák és alkalmazásaik Tárgy kódja: BMEVIMIAV89 Oktatók: Micskei Zoltán, Tóth Dániel Dátum: 2009. december

Részletesebben

Keresés offline számítógépes forrásokban

Keresés offline számítógépes forrásokban Keresés offline számítógépes forrásokban 1. Adattárolás, adattárolók, adathordozók - Offline adatbázisok 1.1. Háttértárak Legfőbb feladatuk az adatok és programok tárolása. A háttértárakon nagy mennyiségű

Részletesebben

1. Mit tárol a memória? 1 pont. 2. Miért kell rendszerlemezzel rendelkeznünk? 1 pont Karikázza be a helyes válasz betűjelét

1. Mit tárol a memória? 1 pont. 2. Miért kell rendszerlemezzel rendelkeznünk? 1 pont Karikázza be a helyes válasz betűjelét 1. Mit tárol a memória? 1 pont a. Az éppen futó programokat b. A műveletek eredményeit c. A később futó programok számadatait 2. Miért kell rendszerlemezzel rendelkeznünk? 1 pont Karikázza be a helyes

Részletesebben

Tervezte és készítette Géczy László 2000

Tervezte és készítette Géczy László 2000 Tervezte és készítette Géczy László 2000 ADATHORDOZÓ LEMEZ Különböző OPTIKAI ADATHORDOZÓK MO lemez CDRAM, DVDRAM lemez CDROM, DVDROM lemez A compact casette létező és jól bevált információ hordozó volt,

Részletesebben

Különböző OPTIKAI ADATHORDOZÓK. MO lemez. CDROM, DVDROM lemez. CDRAM, DVDRAM lemez

Különböző OPTIKAI ADATHORDOZÓK. MO lemez. CDROM, DVDROM lemez. CDRAM, DVDRAM lemez ADATHORDOZÓ LEMEZ Különböző OPTIKAI ADATHORDOZÓK MO lemez CDRAM, DVDRAM lemez CDROM, DVDROM lemez A compact casette létező és jól bevált információ hordozó volt, a CD gyártmány fejlesztésének kezdetén.

Részletesebben

400-as sorozatú videorögzítő

400-as sorozatú videorögzítő Video 400-as sorozatú videorögzítő 400-as sorozatú videorögzítő www.boschsecrity.h 4 csatornás, valós idejű H.264 felvétel Készítsen és nézzen videofelvételt, 2 vagy 4 felbontásban Beépített webes elérési

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Tartalomjegyzék... v Elõszó... xi

Tartalomjegyzék. Tartalomjegyzék... v Elõszó... xi Tartalomjegyzék.................................. v Elõszó.......................................... xi Bevezetés a multimédia alapjaiba 1. Mi a multimédia?............................... 1 2. Kinek és

Részletesebben

Interrupt. ile ile 1 / 81

Interrupt. ile ile 1 / 81 Interrupt ile ile 1 / 81 ile ile 2 / 81 ile ile 3 / 81 ile ile 4 / 81 ile ile 5 / 81 ile ile 6 / 81 ile ile 7 / 81 ile ile 8 / 81 ile ile 9 / 81 Diszk ile ile 10 / 81 ile ile 11 / 81 ile ile 12 / 81 ile

Részletesebben

Megkülönböztetünk papír alapú, mágneses, optikai, valamint egyéb háttértárakat.

Megkülönböztetünk papír alapú, mágneses, optikai, valamint egyéb háttértárakat. Háttértárak A háttértárak nagy mennyiségû adat tárolására alkalmas ki- és bemeneti perifériák. A használaton kívüli programok és adatok tárolása mellett fontos szerepük van az adatarchiválásban, de például

Részletesebben

1. fejezet: Bevezetés

1. fejezet: Bevezetés 1. fejezet: Bevezetés 1.1 A csomag tartalma Ha átvette a TVGo A03 csomagot, ellenőrizze, hogy megvannak-e a következő tartozékok. TVGo A03 CD lemez driverrel Távirányító Gyors útmutató Video- és audióbemeneti

Részletesebben

Nyíregyházi Egyetem Matematika és Informatika Intézete. Fájl rendszer

Nyíregyházi Egyetem Matematika és Informatika Intézete. Fájl rendszer 1 Fájl rendszer Terminológia Fájl és könyvtár (mappa) koncepció Elérési módok Fájlattribútumok Fájlműveletek, fájlszerkezetek ----------------------------------------- Könyvtár szerkezet -----------------------------------------

Részletesebben

Az analóg médiák: fénykép(analóg fényképezővel készített), analóg hangfelvétel, analóg videofelvétel.

Az analóg médiák: fénykép(analóg fényképezővel készített), analóg hangfelvétel, analóg videofelvétel. 6. Multimédia rendszerek fejlesztésében az egyik legfontosabb munkafázis a multimédia forrásanyagok (szövegek, képek, hanganyagok, stb.) digitalizálása. Tekintse át a digitalizálásra vonatkozó alapfogalmakat,

Részletesebben

Megszakítások és kivételek

Megszakítások és kivételek Megszakítások és kivételek Megszakítások Megszakítás a számítási rendszernek küldött jelzés, mely valamilyen esemény felléptéről értesíti. Egy megszakítás felléptekor a rendszer: megszakítja az aktív program

Részletesebben

1. BEVEZETÉS... 5 2. A RENDSZER ELEMEI, ARCHITEKTÚRÁJA... 5

1. BEVEZETÉS... 5 2. A RENDSZER ELEMEI, ARCHITEKTÚRÁJA... 5 EntryProx Beléptető Rendszer FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV v.1.0.7. EntryProx Beléptető Rendszer TARTALOM 1. BEVEZETÉS... 5 2. A RENDSZER ELEMEI, ARCHITEKTÚRÁJA... 5 3. A RENDSZER ÜZEMBE HELYEZÉSE... 7 3.1. Az

Részletesebben

Procontrol Workstar35 AudioGuide

Procontrol Workstar35 AudioGuide Procontrol Workstar35 AudioGuide Múzeumi tárlatvezető Kezelői és telepítői kézikönyv Verzió: 5.0 2013.06.28. 2008 Procontrol Electronics Ltd. Minden jog fenntartva. A Worktime, a Workstar, a WtKomm a Procontrol

Részletesebben

Bevitel-Kivitel. Bevitel-Kivitel és Perifériák. Algoritmusok és Alkalmazásaik Tanszék Budapest. 2005. december 16.

Bevitel-Kivitel. Bevitel-Kivitel és Perifériák. Algoritmusok és Alkalmazásaik Tanszék Budapest. 2005. december 16. Architektúrák és operációs rendszerek Balogh Ádám, Lőrentey Károly Eötvös Loránd Tudományegyetem Algoritmusok és Alkalmazásaik Tanszék Budapest 2005. december 16. Tartalomjegyzék Perifériák 1 Perifériák

Részletesebben

Meghajtók Felhasználói útmutató

Meghajtók Felhasználói útmutató Meghajtók Felhasználói útmutató Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. A Windows elnevezés a Microsoft Corporation Amerikai Egyesült Államokban bejegyzett kereskedelmi védjegye. A termékkel

Részletesebben

Távközlő hálózatok és szolgáltatások Távközlő rendszerek áttekintése

Távközlő hálózatok és szolgáltatások Távközlő rendszerek áttekintése Távközlő hálózatok és szolgáltatások Távközlő rendszerek áttekintése Németh Krisztián BME TMIT 2015. szept. 14, 21. A tárgy felépítése 1. Bevezetés Bemutatkozás, játékszabályok, stb. Történelmi áttekintés

Részletesebben

1. Áttekintés 1.1 Figyelmeztetések (1) Az új akkumulátorok optimális teljesítményüket 2-3 feltöltési és lemerítési ciklus után érik el.

1. Áttekintés 1.1 Figyelmeztetések (1) Az új akkumulátorok optimális teljesítményüket 2-3 feltöltési és lemerítési ciklus után érik el. 1. Áttekintés 1.1 Figyelmeztetések (1) Az új akkumulátorok optimális teljesítményüket 2-3 feltöltési és lemerítési ciklus után érik el. (2) Kérjük, hogy a készüléken tárolt fontos adatairól rendszeresen

Részletesebben

Jegyzetelési segédlet 6.

Jegyzetelési segédlet 6. Jegyzetelési segédlet 6. Informatikai rendszerelemek tárgyhoz 2009 Szerkesztett változat Géczy László Rögzítés nélküli megjelenítés eszköze a képernyő (a display, monitor, TV képernyő) fizikai alapelv

Részletesebben

Dr. Pétery Kristóf: Excel 2003 magyar nyelvű változat

Dr. Pétery Kristóf: Excel 2003 magyar nyelvű változat 2 Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Kiadja a Mercator Stúdió Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője Lektor: Gál Veronika Szerkesztő: Pétery István

Részletesebben

The Architecture of Computer Hardware and Systems Software: An Information Technology Approach 3rd Edition, Irv Englander John Wiley and Sons 2003

The Architecture of Computer Hardware and Systems Software: An Information Technology Approach 3rd Edition, Irv Englander John Wiley and Sons 2003 10. Fejezet Számítógép-perifériák The Architecture of Computer Hardware and Systems Software: An Information Technology Approach 3rd Edition, Irv Englander John Wiley and Sons 2003 Wilson Wong, Bentley

Részletesebben

Elemek a kiadványban. Tervez grafika számítógépen. A képek feldolgozásának fejl dése ICC. Kép. Szöveg. Grafika

Elemek a kiadványban. Tervez grafika számítógépen. A képek feldolgozásának fejl dése ICC. Kép. Szöveg. Grafika Elemek a kiadványban Kép Tervez grafika számítógépen Szöveg Grafika A képek feldolgozásának fejl dése Fekete fehér fotók autotípiai rács Színes képek megjelenése nyomtatásban: CMYK színkivonatok készítése

Részletesebben

4. Tétel. Nyomtatók. Samsung CLP 770ND:

4. Tétel. Nyomtatók. Samsung CLP 770ND: 4. Tétel Vállalatához több egyforma hardverkiépítésű számítógép érkezett. Feladata az, hogy ajánljon a gépekhez perifériákat és háttértárakat. Ajánlatát indokolja, ismertesse az eszközök jellemzőt! Mutassa

Részletesebben

Kanadai DOC közlemény... 2. Fontos biztonsági utasítások... 3. 1. fejezet Üzembehelyezés... 4. A monitor kicsomagolása... 4

Kanadai DOC közlemény... 2. Fontos biztonsági utasítások... 3. 1. fejezet Üzembehelyezés... 4. A monitor kicsomagolása... 4 Tartalom Elõszó... 2 FCC közlemény... 2 Kanadai DOC közlemény... 2 Fontos biztonsági utasítások... 3 1. fejezet Üzembehelyezés... 4 A monitor kicsomagolása... 4 Az LCD monitor és a talp összeillesztése...

Részletesebben

NEURONHÁLÓS HANGTÖMÖRÍTÉS. Áfra Attila Tamás

NEURONHÁLÓS HANGTÖMÖRÍTÉS. Áfra Attila Tamás NEURONHÁLÓS HANGTÖMÖRÍTÉS Áfra Attila Tamás Tartalom Bevezetés Prediktív kódolás Neuronhálós prediktív modell Eredmények Források Bevezetés Digitális hanghullámok Pulzus kód moduláció Hangtömörítés Veszteségmentes

Részletesebben

Meghajtók Felhasználói útmutató

Meghajtók Felhasználói útmutató Meghajtók Felhasználói útmutató Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. A Microsoft, Windows és a Windows Vista név a Microsoft Corporation Amerikai Egyesült Államokban és/vagy más országokban

Részletesebben

A valóság határait ostromoljuk

A valóság határait ostromoljuk A valóság határait ostromoljuk APanasonic a gépkocsiba építhetô audio- és videokészülékek terén végzett széleskörû kutatási és fejlesztési munkáját egyetlen fô cél mozgatja olyan technológiák, készülékek

Részletesebben

Digitális hangtechnika. Segédlet a Kommunikáció-akusztika tanulásához

Digitális hangtechnika. Segédlet a Kommunikáció-akusztika tanulásához Digitális hangtechnika Segédlet a Kommunikáció-akusztika tanulásához Miért digitális? A hangminőség szempontjából: a minőség csak az A/D D/A átalakítástól függ, a jelhordozó médiumtól független a felvételek

Részletesebben

Hardware alapismeretek

Hardware alapismeretek Alapfogalmak Hardware alapismeretek Hardver (angolul: hardware) A számítógép fizikailag megfogható részeinek összességét értjük. A számítógép működéséhez alapvetőn hardver és szoftver szükséges, a kettő

Részletesebben

BARANGOLÁS AZ E-KÖNYVEK BIRODALMÁBAN Milyen legyen az elektonikus könyv?

BARANGOLÁS AZ E-KÖNYVEK BIRODALMÁBAN Milyen legyen az elektonikus könyv? BARANGOLÁS AZ E-KÖNYVEK BIRODALMÁBAN Milyen legyen az elektonikus könyv? Készítették: Névery Tibor és Széll Ildikó PPKE I. évf. kiadói szerkesztő hallgatók, közösen 1 BEVEZETŐ Az elektronikus könyv valamilyen

Részletesebben

(11) Lajstromszám: E 007 770 (13) T2 EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA

(11) Lajstromszám: E 007 770 (13) T2 EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA !HU000007770T2! (19) HU (11) Lajstromszám: E 007 770 (13) T2 MAGYAR KÖZTÁRSASÁG Magyar Szabadalmi Hivatal EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA (21) Magyar ügyszám: E 06 738093 (22) A bejelentés napja:

Részletesebben

Tartalomjegyzék Informatikai berendezések újrahasznosítására vonatkozó információk Biztonság Fontos tudnivalók az

Tartalomjegyzék Informatikai berendezések újrahasznosítására vonatkozó információk Biztonság Fontos tudnivalók az Tartalomjegyzék Informatikai berendezések újrahasznosítására vonatkozó információk 1 Biztonság 1 Elektromos biztonság 1 Biztonság az üzembe helyezésnél 1 Biztonság tisztítás közben 1 Fontos tudnivalók

Részletesebben

A PC története. Informatika alapjai-9 Személyi számítógép (PC) 1/15. (Personal computer - From Wikipedia, the free encyclopedia)

A PC története. Informatika alapjai-9 Személyi számítógép (PC) 1/15. (Personal computer - From Wikipedia, the free encyclopedia) Informatika alapjai-9 Személyi számítógép (PC) 1/15 (Personal computer - From Wikipedia, the free encyclopedia) A személyi számítógépet ára, mérete és képességei és a használatában kialakult kultúra teszik

Részletesebben

A multimédia alapjai I.

A multimédia alapjai I. Témák A multimédia alapjai I. webprogramozó A multimédiarendszerek m ködésem és összeállítása Optikai tárolt rolók: CD, DVD Szöveges alkalmazások: OCR, hypertext, hypermédia Világh gháló: : Internet Digitális

Részletesebben

PQRM5100 31 Ux Ix xx xx (PS) Háromfázisú multifunkciós teljesítmény távadó. Kezelési útmutató

PQRM5100 31 Ux Ix xx xx (PS) Háromfázisú multifunkciós teljesítmény távadó. Kezelési útmutató Háromfázisú multifunkciós teljesítmény távadó Kezelési útmutató Tartalomjegyzék 1. Kezelési útmutató...5 1.1. Rendeltetése... 5 1.2. Célcsoport... 5 1.3. Az alkalmazott szimbólumok... 5 2. Biztonsági útmutató...6

Részletesebben

SIGNAL HD 527 DVB T vevő, rögzítő, és médialejátszó készülék

SIGNAL HD 527 DVB T vevő, rögzítő, és médialejátszó készülék SIGNAL HD 527 DVB T vevő, rögzítő, és médialejátszó készülék A magyarországi földfelszíni digitális adások vételére alkalmas. Szemközti nézet IR érzékelő, LED kijelző, USB 2.0 port Nézet hátulról antennabemenet,

Részletesebben

NTSC, PAL és SECAM lefedettség

NTSC, PAL és SECAM lefedettség 17. Ön részt vesz egy internetes videó-adatbázis megvalósításában. A tervezett alkalmazás lehetővé teszi a videó-tárban való keresést, videók feltöltését, megjelenítését. Milyen eszközök szükségesek a

Részletesebben

SEAGUARD. Integrált Biztonság-felügyeleti Rendszer

SEAGUARD. Integrált Biztonság-felügyeleti Rendszer Integrált Biztonság-felügyeleti Rendszer Totális Biztonságtechnika Beléptetõ Rendszer Digitális CCTV Tûzjelzõ Behatolás-védelem Integrált Biztonság-felügyeleti Rendszer Épületek, Épületcsoportok, Országos

Részletesebben

Meghajtók Felhasználói útmutató

Meghajtók Felhasználói útmutató Meghajtók Felhasználói útmutató Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. A Windows elnevezés a Microsoft Corporation-nek az Amerikai Egyesült Államokban bejegyzett kereskedelmi védjegye.

Részletesebben

2. Számítógépek működési elve. Bevezetés az informatikába. Vezérlés elve. Külső programvezérlés... Memória. Belső programvezérlés

2. Számítógépek működési elve. Bevezetés az informatikába. Vezérlés elve. Külső programvezérlés... Memória. Belső programvezérlés . Számítógépek működési elve Bevezetés az informatikába. előadás Dudásné Nagy Marianna Az általánosan használt számítógépek a belső programvezérlés elvén működnek Külső programvezérlés... Vezérlés elve

Részletesebben

2.1. Jelátalakítás és kódolás

2.1. Jelátalakítás és kódolás 2.1. Jelátalakítás és kódolás Digitalizálás Az információ hordozója a jel, amely más-más formában kell, hogy megjelenjen az ember illetve a számítógép számára. Az ember alapvetően en a természetes környezetéből

Részletesebben

VIBROCONTROL 4000. Nagy érzékenységű rezgésvédelem maximális üzembiztonságért. C1344e

VIBROCONTROL 4000. Nagy érzékenységű rezgésvédelem maximális üzembiztonságért. C1344e VIBROCONTROL 4000 Nagy érzékenységű rezgésvédelem maximális üzembiztonságért C1344e Az állandó állapotfigyelés optimális gépvédelmet nyújt Növeli gépeik és berendezéseik kihasználtságát Megelőzi a gép

Részletesebben

Főbb jellemzők INTELLIO VIDEO SYSTEM 2 ADATLAP

Főbb jellemzők INTELLIO VIDEO SYSTEM 2 ADATLAP IVS2 videomenedzsment-szoftver Főbb jellemzők Munkaállomásonként 2 30 kamera monitorozása Szoftverkulcsos és hardverkulcsos működés Intelligens mozgás- és objektumkeresés DPTZ gyors felismerhetőség Microsoft

Részletesebben

Többet látni. Többet nyújtani. Nyújtson még többet ügyfeleinek a Testo hõkamerájával! testo 880 csúcstechnológia új árdimenzióban.

Többet látni. Többet nyújtani. Nyújtson még többet ügyfeleinek a Testo hõkamerájával! testo 880 csúcstechnológia új árdimenzióban. A jövõ elkötelezettje Többet látni. Többet nyújtani. Nyújtson még többet ügyfeleinek a Testo hõkamerájával! testo 880 csúcstechnológia új árdimenzióban. TÖBBET LÁTNI... A hõkamerák az infra sugárzást elektromos

Részletesebben

I. sz. 220 körül Origenész összeállítja Hexapla címen az Ószövetség hat különbözı fordítását

I. sz. 220 körül Origenész összeállítja Hexapla címen az Ószövetség hat különbözı fordítását 1 I. sz. 220 körül Origenész összeállítja Hexapla címen az Ószövetség hat különbözı fordítását A Biblia egyes nehezebben érthetı helyeihez főzött magyarázatok a szkholia-k. 360 körül Szt. Athanasziosz

Részletesebben

A PC vagyis a személyi számítógép. XII. rész

A PC vagyis a személyi számítógép. XII. rész ismerd meg! A PC vagyis a személyi számítógép XII. rész 1. Monitorok és megjelenítésvezérlõ kártyák A monitor a számítógép egyik legszembetûnõbb része. Ezen követhetjük nyomon a gép mûködését, a programok

Részletesebben

Háttértár. Fajtái. Mágneses tárak. Háttértár 1

Háttértár. Fajtái. Mágneses tárak. Háttértár 1 Háttértár 1 Háttértár A háttértár olyan számítógépes hardverelem, mely nagy mennyiségű adatot képes tárolni, és azokat a számítógép kikapcsolása után is megőrzi. Erre azért van szükség, mert a számítógép

Részletesebben

A digitális földfelszíni mûsorszórás forráskódolási és csatornakódolási eljárásai

A digitális földfelszíni mûsorszórás forráskódolási és csatornakódolási eljárásai MÛSORSZÓRÁS A digitális földfelszíni mûsorszórás forráskódolási és csatornakódolási eljárásai LOIS LÁSZLÓ, SEBESTYÉN ÁKOS Budapesti Mûszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Híradástechnikai Tanszék {lois,

Részletesebben

ThinkCentre Hardverelemek beszerelése és cseréje

ThinkCentre Hardverelemek beszerelése és cseréje ThinkCentre Hardverelemek beszerelése és cseréje Megjegyzés Ezen információk és a tárgyalt termék használatának megkezdése előtt figyelmesen olvassa el a termékre vonatkozó Biztonsági és garanciális útmutató

Részletesebben

10. fejezet Az adatkapcsolati réteg

10. fejezet Az adatkapcsolati réteg 10. fejezet Az adatkapcsolati réteg Az adatkapcsolati réteg (Data Link Layer) Előzetesen összefoglalva, az adatkapcsolati réteg feladata abban áll, hogy biztosítsa azt, hogy az adó oldali adatok a vevő

Részletesebben

DDX SERIES DDX5026 DDX5056 KEZELÉSI UTASÍTÁS

DDX SERIES DDX5026 DDX5056 KEZELÉSI UTASÍTÁS GPS NAVIGÁCIÓS RENDSZER DNX SERIES DNX5260BT MONITOR DVD-LEJÁTSZÓVAL DDX SERIES DDX5026 DDX5056 KEZELÉSI UTASÍTÁS Hungarian/00 (KEE) Tartalomjegyzék Használat előtt 4 Megjegyzések 5 Hogyan olvassuk a kézikönyvet

Részletesebben

Dr. Illés Zoltán zoltan.illes@elte.hu

Dr. Illés Zoltán zoltan.illes@elte.hu Dr. Illés Zoltán zoltan.illes@elte.hu Operációs rendszerek kialakulása Op. Rendszer fogalmak, struktúrák Fájlok, könyvtárak, fájlrendszerek Folyamatok Folyamatok kommunikációja Kritikus szekciók, szemaforok.

Részletesebben

A tananyag. Témakörök. Optimum. Tudja meghatározni a numerikus, és karakteres adtok tárolt alakját.

A tananyag. Témakörök. Optimum. Tudja meghatározni a numerikus, és karakteres adtok tárolt alakját. Informatika helyi tanterv a PEDELLUS NOVITAS Kiadó Informatika 9-10. tankönyvéhez Szerzők: Kiss Albert,Ludányiné Prém Judit tankönyv+munkafüzet - kerettantervre épülő A tananyag Óraszám: 2 éves tantárgy

Részletesebben

Multimédia Felhasználói útmutató

Multimédia Felhasználói útmutató Multimédia Felhasználói útmutató Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. A Microsoft és a Windows elnevezés a Microsoft Corporation Amerikai Egyesült Államokban bejegyzett kereskedelmi

Részletesebben

Informatika. Magyar-angol két tanítási nyelvű osztály tanterve. 9. évfolyam

Informatika. Magyar-angol két tanítási nyelvű osztály tanterve. 9. évfolyam Informatika Magyar-angol két tanítási nyelvű osztály tanterve Óratervi táblázat: Évfolyam 9. 10. 11. 12. 13. Heti óraszám 2 1 2 - - Éves óraszám 74 37 74 - - Belépő tevékenységformák 9. évfolyam Hardver

Részletesebben

1/4" Sharp chip, színes, 420TV sor, alacsony fényérzékenység. 1/4" Sharp chip, színes, 420TV sor, alacsony fényérzékenység

1/4 Sharp chip, színes, 420TV sor, alacsony fényérzékenység. 1/4 Sharp chip, színes, 420TV sor, alacsony fényérzékenység ÁRLISTA Kíváló ár és érték arány - folyamatos termékfejlesztés! Minta vásárlási kedvezmény -40% kamerákra! Érvényes: 2010 február 8-tól visszavonásig DOME KAMERÁK AXCDMPC 1/4 " színes, 480TV sor 6 990

Részletesebben

Meghajtók Felhasználói útmutató

Meghajtók Felhasználói útmutató Meghajtók Felhasználói útmutató Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. A Windows és a Windows Vista a Microsoft Corporation védjegye vagy bejegyzett védjegye az Egyesült Államokban és/vagy

Részletesebben

CD, DVD és BlueRay. Cziráki Balázs 2016.03.16. Eötvös Loránd Tudományegyetem. Cziráki Balázs (ELTE) CD, DVD és BlueRay 2016.03.16.

CD, DVD és BlueRay. Cziráki Balázs 2016.03.16. Eötvös Loránd Tudományegyetem. Cziráki Balázs (ELTE) CD, DVD és BlueRay 2016.03.16. CD, DVD és BlueRay Cziráki Balázs Eötvös Loránd Tudományegyetem 2016.03.16. Cziráki Balázs (ELTE) CD, DVD és BlueRay 2016.03.16. 1 / 23 Az előadás tartalma 1 Előd Laserdisk 2 CD Történet Működés Típusok

Részletesebben

OPERÁCIÓS RENDSZEREK I. HÁTTÉRTÁRAK

OPERÁCIÓS RENDSZEREK I. HÁTTÉRTÁRAK OPERÁCIÓS RENDSZEREK I. HÁTTÉRTÁRAK HÁTTÉRTÁRAK PARTÍCIÓK PARTÍCIÓK A MÁGNESLEMEZES TÁROLÁS ALAPELEMEI A lemezt sávokra és szektorokra osztjuk fel. CLUSTER SÁV A szektor a legkisebb tárolási egység, mérete

Részletesebben

1. Fejezet: Számítógép rendszerek

1. Fejezet: Számítógép rendszerek 1. Fejezet: Számítógép The Architecture of Computer Hardware and Systems Software: An Information Technology Approach 3. kiadás, Irv Englander John Wiley and Sons 2003 Wilson Wong, Bentley College Linda

Részletesebben

Kiegészítő kártya digitális bemenetei és kimenetei G1: Koaxiális kimenet G2: Koaxiális bemenet G3: Optikai kimenet G4: Optikai bemenet

Kiegészítő kártya digitális bemenetei és kimenetei G1: Koaxiális kimenet G2: Koaxiális bemenet G3: Optikai kimenet G4: Optikai bemenet Termékismertető Belső, kártyára integrált bemenetek/kimenetek és áthidaló kapcsoló (jumper) A1: Áthidaló kapcsoló: - Központi/Mélynyomó -> Felcseréli a hangot a központi hangszóró és a mélynyomó között

Részletesebben

A 92. sorszámú Stúdióvezető megnevezésű szakképesítés-ráépülés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK

A 92. sorszámú Stúdióvezető megnevezésű szakképesítés-ráépülés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK A 92. sorszámú Stúdióvezető megnevezésű szakképesítés-ráépülés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés-ráépülés azonosító száma: 53 213 06 1.2.

Részletesebben

Tartalomjegyzék 4. Előszó. 1 Figyelmeztetés 2

Tartalomjegyzék 4. Előszó. 1 Figyelmeztetés 2 Előszó Először is engedje meg hogy megköszönjük, hogy cégünk MP3 lejátszó készülékét vásárolta meg! A kényelmes és biztonságos használat érdekében kérjük, hogy körültekintően olvassa el ezt az Útmutatót,

Részletesebben

AJÁNLÓ... 1 1. évfolyam... 2. Számtan, algebra... 24

AJÁNLÓ... 1 1. évfolyam... 2. Számtan, algebra... 24 AJÁNLÓ A számítógéppel támogatott oktatás megszünteti a tantárgyak közti éles határokat, integrálni képes szinte valamennyi taneszközt, így az információk több érzékszervünkön jutnak el hozzánk, a képességfejlesztés

Részletesebben

Az Ön kézikönyve PANASONIC SL-CT820 http://hu.yourpdfguides.com/dref/4210416

Az Ön kézikönyve PANASONIC SL-CT820 http://hu.yourpdfguides.com/dref/4210416 Elolvashatja az ajánlásokat a felhasználói kézikönyv, a műszaki vezető, illetve a telepítési útmutató. Megtalálja a választ minden kérdésre az a felhasználói kézikönyv (információk, leírások, biztonsági

Részletesebben

JVJ DVD-8808 Könyöklő DVD lejátszó Használati utasítás

JVJ DVD-8808 Könyöklő DVD lejátszó Használati utasítás JVJ DVD-8808 Könyöklő DVD lejátszó Használati utasítás Lejátszható formátumok: MP4/MP3/DVD/SVCD/VCD/DVCD/CD/WMA/JPEG Tartalomjegyzék A. Figyelmeztetések...2 B. Használat előtt...2 Kiegészítők...2 C. A

Részletesebben

AKUSZTIKAI ALAPOK. HANG. ELEKTROAKUSZ- TIKAI ÁTALAKITÓK.

AKUSZTIKAI ALAPOK. HANG. ELEKTROAKUSZ- TIKAI ÁTALAKITÓK. AKUSZTIKAI ALAPOK. HANG. ELEKTROAKUSZ- TIKAI ÁTALAKITÓK. 1. A hang fizikai leírása Fizikai jellegét tekintve a hang valamilyen rugalmas közeg mechanikai rezgéséből áll. Az emberi fül döntően a levegőben

Részletesebben

Alacsonypályás műholdvétel megvalósítása szoftverrádiós eszközökkel. Dudás Levente

Alacsonypályás műholdvétel megvalósítása szoftverrádiós eszközökkel. Dudás Levente Alacsonypályás műholdvétel megvalósítása szoftverrádiós eszközökkel Dudás Levente 2013 1 Tartalomjegyzék Alacsonypályás műholdvétel magvalósítása szoftverrádiós eszközökkel... 1 1. A teszteléshez használt

Részletesebben

Multimédiás alkalmazások

Multimédiás alkalmazások Multimédiás alkalmazások A multimédia olyan általános célú alkalmazások összessége, amelyek az információ valamennyi megjelenési formáját integrált módon kezelik. Tágabb értelemben ide soroljuk a hangés

Részletesebben

1.4 fejezet. RGB színrendszerek

1.4 fejezet. RGB színrendszerek 1 1.4 fejezet. RGB színrendszerek 1. sz. ábra. Számítógépes monitorról készült nagyítás Az RGB színrendszer a katódsugárcso képernyo összeadó színképzéséhez igazodik, amely a vörös, zöld és kék színeket

Részletesebben

4a 4b 4c. 8a 8b 8c 11. 9a 9b 9d 9e 9c

4a 4b 4c. 8a 8b 8c 11. 9a 9b 9d 9e 9c 5 2 6 4a 4b 4c 3 8a 8b 8c 11 9a 9b 9d 9e 9c 1 10 12 5 5 6 3 = reg. TM of Multi Media dyras LLC Kezelési útmutató a dyras ALDS-430 5.1-es házimozi hangszórórendszerhez Kezelési útmutató a dyras ALDS-430

Részletesebben

Nemzeti Alaptanterv Informatika műveltségterület Munkaanyag. 2011. március

Nemzeti Alaptanterv Informatika műveltségterület Munkaanyag. 2011. március Nemzeti Alaptanterv Informatika műveltségterület Munkaanyag 2011. március 1 Informatika Alapelvek, célok Az információ megszerzése, megértése, feldolgozása és felhasználása, vagyis az információs műveltség

Részletesebben