Mi is az a NANOTECHNOLÓGIA?

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Mi is az a NANOTECHNOLÓGIA?"

Átírás

1 Mi is az a NANOTECHNOLÓGIA?

2 Ugye hallottál már arról, hogy minden apró atomokból áll? A kavicsok, a ceruzád, a telefonod, ez a képernyő, az állatok, és te magad is: mindent atomok építenek fel.

3 Az atomok molekulákká, illetve kézzelfogható anyagokká állnak össze. A nanotechnológia révén az atomokat mi magunk állíthatjuk össze új anyagokká, sőt, akár működő készülékekké is!

4 Mióta az ember eszközöket készít, mindig nagy, durva alapanyagokból (sziklából, fatörzsből, ércekből) készítette el a kisebb tárgyakat, amikre szüksége volt. A nanotechnológia lényege, hogy apró részecskék összeállításából próbáljuk meg létrehozni a kívánt eszközeinket. Valahogy úgy, mintha legóznánk az atomokkal és a molekulákkal.

5 A kenut fatörzsből faragták ki De például fogpiszkálót is érdemes volna-e egy fatörzsből faragni? Vagy mégis jobb lenne kisebb részecskékből összeállítani?

6 Durva alapanyagokból lefaragni a fölösleget igen sok pazarlással jár, ami nagy energiaveszteséget és komoly környezetszennyezést jelent.

7 Apró alapanyagok összerakásával viszont tökéletes (atomi!) pontossággal, kevés hulladék képződése mellett, minimális energiával készíthetünk eszközöket. Így a környezetet, vagyis bolygónkat is megkímélhetjük az ipari termelés káros hatásaitól.

8 Apró alapanyagokból építkezni jó, mert: az apró részecskékből egészen kicsi eszközöket is lehet építeni ezek pedig a nagyoknál gyorsabban és gazdaságosabban működhetnek az apró részecskék általában sokkal reaktívabbak, mint a nagyok (mint ahogyan a teába szórt kristálycukor-szemcsék gyorsabban oldódnak fel a kockacukornál)

9 gondolj bele! Hány oldala van egy kockának? Ha az élhosszúsága 1 cm, mennyi a kocka felülete? Ha minden irányból félbevágod a kockát, hány db kisebb kockád lesz? Az új, kisebb kockák élhosszúsága 0,5 cm lesz. Mennyi ekkor a kockák összes felülete? Ebből az egyszerű példából jól látható, hogy adott tömegű részecskék további aprításával nagyon megnő az összes felület nagysága. Ez pedig, mint az előbbi cukros példán is láthattuk, nagyobb reaktivitással jár.

10 A nanotechnológia kutatása egy különlegesen izgalmas kaland. Ezért világszerte rengeteg kiváló tudós foglalkozik vele. De még több kiváló tudósra és diákra van szükség a Világban. Már tudjuk, hogy atomokat és molekulákat egyenként is lehet mozgatni!

11 És meg is tudjuk csinálni? Még nem. Ezért van szükség még több kutatásra. De azért már most is számos kiváló megoldást nyújt nekünk a nanotechnológia: az elektronikai, az optikai és az anyagtudományokban sikerrel alkalmaznak nanorészecskéket különböző feladatokra. Például, a naptejek fényvédő faktora (pl. 8 vagy 20) attól függ, mennyi fényszűrő nanorészecskét tartalmaznak!

12 A jövő rengeteg ígér. Például: műszaki megoldást > atomi pontosságú méréseket ; > érzékelőket veszélyes anyagok azonnali észlelésére; > egyes elektronokat célzó elektronikát; > páratlan teljesítményű szűrő- és elválasztórendszereket; > változó tulajdonságú, szükség szerint alkalmazkodó anyagokat; > nanogépeket; > nanorobotokat, melyek az emberben keringve őrzik egészségét...de ma mindennek csak a kezdeténél tartunk. Hogy ilyen eredményeket érhessünk el, nagyon okosan kell gondolkoznunk, és együtt kell működnünk.

13 Alkalmazkodó anyagokból készíthető pl: olyan ruha, amely például télen melegen tart, nyáron pedig hűsít; olyan kés, villa, kanál, vagy edény, ami nem nedvesedik vagy koszolódik be, mert ezek leperegnek róla, mint víz a lótuszvirágról; (Így talán egyszer Anyu sem mondja majd, hogy megint milyen piszkos a pólód! ) A szén-nanocsövek erősebbek az acélnál, mégis könnyebbek a műanyagoknál!

14 ... olyan csont- vagy fogpótlás, ami megkülönböztethetetlen az eredetitől; könnyebb és erősebb anyagokból készíthetünk majd autókat, repülőgépeket vagy akár űrhajókat. Így azok távolabbra juthatnak el kevesebb üzemanyaggal. és még ezer és ezer olyan dolgot tudunk majd gyártani, amire ma még nem is gondolnánk! (alig 10 éve például ki gondolta volna, hogy mindennaposak lesznek a mobiltelefonok?) Ha pontosabban rakjuk össze a szerkezetüket, az anyagok könnyebbek és erősebbek lehetnek

15 Vajon mire van szükségünk a gyorsabb fejlődéshez? zseniális tudósokra, okos diákokra, jó kutatóközpontokra, kiváló műszerekre, együttműködésre mindenki részéről, elég pénzre, amit a tudományra fordíthatunk, és arra, hogy az emberek megértsék, min fáradoznak a tudósok!

16 Ha többet szeretnél megtudni, vagy üsd be a kedvenc netes keresődbe, hogy: nanotechnológia vagy kezdhetsz rögtön ezzel a két oldallal (egyelőre sajnos csak angol ez az Európai Unió ez az USA nanotechnológia-portálja (és ennek külön egy része kimondottan diákoknak készült!

17 Egyébként... A nano előtag az ógörög nyelvből származik, jelentése: apró. A tudományban pedig azt jelenti, hogy valaminek az egy milliárdod része (mint ahogyan pl. a kilo előtag valaminek az ezerszeresét jelzi).

18 Egy nanométer így a méter egy milliárdod részét jelenti (vagyis a milliméter egy milliomod részét). Ezt úgy is le lehet írni, hogy 10-9 méter, vagy egyszerűen csak: nm. Az arany egy atomjának az átmérője 0,14 nm. Egy kis molekula, például a metán (CH 4 )átmérője fél nanométer. Az emberi hajszál ennél kb százezerszer vastagabb!

19 Szeretnél még többet megtudni... tőlünk? Írj nekünk t!

Ké mia é s a végyipar szérépé a ma é s a jö vö ta rsadalma nak alakí ta sa ban

Ké mia é s a végyipar szérépé a ma é s a jö vö ta rsadalma nak alakí ta sa ban Ké mia é s a végyipar szérépé a ma é s a jö vö ta rsadalma nak alakí ta sa ban Készítette: Tanács Diána Ipari Szakközépiskola és Gimnázium 8200 Veszprém, Iskola utca 4. Osztály: 12/A Tartalomjegyzék: Bevezetés

Részletesebben

Dobozos vagy egyedi szoftver

Dobozos vagy egyedi szoftver Konstantinusz Kft. 2011 1 Tartalomjegyzék 1 Tartalomjegyzék... 2 2 Bevezetés... 3 3 Mit értünk dobozos vagy egyedi rendszeren... 4 3.1 Dobozos rendszer:... 4 3.2 Egyedi rendszer:... 4 4 A megrendelő szempontjából...

Részletesebben

NAP ROBI ENERGIA KALANDJAI TARTALOM

NAP ROBI ENERGIA KALANDJAI TARTALOM NAP ROBI ENERGIA KALANDJAI TARTALOM I. Bevezetés Mi az energia? Mire használjuk? (fűtés, hűtés, közlekedés, termelés/gyártás) Miből állíthatjuk elő? II. Energia fajták, típusok 1. fosszilis 2. megújuló

Részletesebben

I. Racionális szám fogalma és tulajdonságai

I. Racionális szám fogalma és tulajdonságai 2. modul: MŰVELETEK A RACIONÁLIS SZÁMOK KÖRÉBEN 9 I. Racionális szám fogalma és tulajdonságai Természetes számok 0; 1; 2; 3; 4; 5; 6; 7, 8; 9; 10; 11; 12... Módszertani megjegyzés: Ráhangolódás, csoportalakítás

Részletesebben

TőzsdeParkett.hu. bemutatja INGYENES ALAP TŐZSDETANFOLYAM MINDENKINEK. Tudással az ember rengeteg pénzt kereshet!

TőzsdeParkett.hu. bemutatja INGYENES ALAP TŐZSDETANFOLYAM MINDENKINEK. Tudással az ember rengeteg pénzt kereshet! TőzsdeParkett.hu Ingyenes Alap Tőzsdetanfolyam Mindenkinek 1 / 11 oldal TőzsdeParkett.hu bemutatja INGYENES ALAP TŐZSDETANFOLYAM MINDENKINEK Írta: Szikra Zoltán tőzsdeoktató Tudással az ember rengeteg

Részletesebben

CCD kamerák. Egy ilyen kis tároló három alapvető részből áll: szennyezett félvezető alapréteg, szigetelő zóna (általában szilícium-dioxid), elektróda.

CCD kamerák. Egy ilyen kis tároló három alapvető részből áll: szennyezett félvezető alapréteg, szigetelő zóna (általában szilícium-dioxid), elektróda. CCD kamerák A CCD kamerák alapelvét még 1970 táján fejlesztették ki a Bell Laboratóriumokban. A kutatás eredményeként olyan eszközöket készítettek, melyek ún. MOS (Metal Oxide Semi-conductor, Fém-Oxid

Részletesebben

A RÁDIÓAMATŐR. ELŐADÁSSOROZAT 1 60. rész 2010 2014. (Harmadik, bővített kiadás) Szerző: Zentai Tibor HA2MN. Lektor és szerkesztő: Papp József

A RÁDIÓAMATŐR. ELŐADÁSSOROZAT 1 60. rész 2010 2014. (Harmadik, bővített kiadás) Szerző: Zentai Tibor HA2MN. Lektor és szerkesztő: Papp József A RÁDIÓAMATŐR ELŐADÁSSOROZAT 1 60. rész 2010 2014. (Harmadik, bővített kiadás) Szerző: Zentai Tibor HA2MN Lektor és szerkesztő: Papp József HAJDÚ QTC 2015. A kiadvány szabadon terjeszthető, ára kizárólag

Részletesebben

A Földet nem elődeinktől örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.

A Földet nem elődeinktől örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön. A Földet nem elődeinktől örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön. Ez a mottó vezérli a Katica Tanya üzemeltetését, illetve minden fejlesztését. Célunk, hogy élhető bolygót hagyjunk a gyermekeinkre.

Részletesebben

BEVEZETÉS A GONDOLKODÁS ISKOLÁJÁBA: A DESCARTESI ESZME ÉS PÓLYA GYÖRGY.

BEVEZETÉS A GONDOLKODÁS ISKOLÁJÁBA: A DESCARTESI ESZME ÉS PÓLYA GYÖRGY. GYARMATI PÉTER BEVEZETÉS A GONDOLKODÁS ISKOLÁJÁBA: A DESCARTESI ESZME ÉS PÓLYA GYÖRGY. Készült a középfokú Tudományos Önképzőkörök előadássorozataihoz. Mottó:...Mondják e Földön nincs elégedés: De, ki

Részletesebben

Szenczi Molnár Albert nyomában. Tisztelt Szülők! A jó bornak is kell a cégér. Magyar Gyereket, magyar iskolába

Szenczi Molnár Albert nyomában. Tisztelt Szülők! A jó bornak is kell a cégér. Magyar Gyereket, magyar iskolába Szenc- és Vidéke Társulás kiadványának tartalma: Szenczi Molnár Albert nyomában Bárdos Gyula, parlamenti képviselő levele Tisztelt Szülők! Duray Rezső, a Szenc- és Vidéke Társulás elnökének levele A jó

Részletesebben

matematika 1. rész Viera Kolbaská Slovenské pedagogické nakladateľstvo az alapiskola 9. osztálya és a nyolcosztályos gimnázium 4.

matematika 1. rész Viera Kolbaská Slovenské pedagogické nakladateľstvo az alapiskola 9. osztálya és a nyolcosztályos gimnázium 4. Viera Kolbaská matematika 9 Slovenské pedagogické nakladateľstvo az alapiskola 9. osztálya és a nyolcosztályos gimnázium 4. osztálya számára 1. rész Slovenské pedagogické nakladateľstvo Szerző utorka RNDr.

Részletesebben

A JÓ ÍRÓK JÓ OLVASÓK- IGAZ-E EZ A SZÁMÍTÓGÉPES PROGRAMOZÁS TERÜLETÉN IS?

A JÓ ÍRÓK JÓ OLVASÓK- IGAZ-E EZ A SZÁMÍTÓGÉPES PROGRAMOZÁS TERÜLETÉN IS? SAPIENTIA ERDÉLYI MAGYAR TUDOMÁNYEGYETEM MŰSZAKI ÉS HUMÁNTUDOMÁNYOK KAR MATEMATIKA-INFORMATIKA TANSZÉK A JÓ ÍRÓK JÓ OLVASÓK- IGAZ-E EZ A SZÁMÍTÓGÉPES PROGRAMOZÁS TERÜLETÉN IS? KÉSZÍTETTE: TÉMAVEZETŐ TANÁR:

Részletesebben

Turcsányi Sándortól elsőként azt kérdeztem meg: nem lát-e ebben valami ellentmondást?

Turcsányi Sándortól elsőként azt kérdeztem meg: nem lát-e ebben valami ellentmondást? Item: 6920 Kiad sor: 11/19/1989 18:43:59 Om Fejléc: kiad rvk2020 4 nem/pol krf/bma/bmb/srf Szolgálati használatra! Rövid Cím: Interjú Turcsányi Sándorral, a Magyar Október Párt képviselőjével ---------------------------

Részletesebben

30. Lecke: Engedd el és Következtetés

30. Lecke: Engedd el és Következtetés 30. Lecke: Engedd el és Következtetés 30. Lecke : Engedd el és Következtetés Fogalmak: Engedd el Az eredmény az univerzum felelőssége. Határozd meg, hogy mit akarsz megvalósítani, hogy mi a célod, majd

Részletesebben

AVILA ANTONIO. ZONGORISTA, VAGY FODRÁSZ LESZ

AVILA ANTONIO. ZONGORISTA, VAGY FODRÁSZ LESZ AVILA ANTONIO. ZONGORISTA, VAGY FODRÁSZ LESZ BELŐLE. MONDTA RÓLA EGYIK TANÁRA AZ ISKOLAÉVEK ELEJÉN. VÉGÜL FODRÁSZ LETT. MÉGPEDIG A MAI NAPIG SIKERES, A SZAKMA IRÁNT ELKÖTELEZETT FODRÁSZ. NAGY ÉS ELÉGEDETT

Részletesebben

MATEMATIKA A 10. évfolyam

MATEMATIKA A 10. évfolyam MATEMATIKA A 10. évfolyam 1. modul Logika Készítette: Vidra Gábor Matematika A 10. évfolyam 1. modul: Logika Tanári útmutató 2 A modul célja Időkeret Ajánlott korosztály Modulkapcsolódási pontok A képességfejlesztés

Részletesebben

ORAVECZ NÓRA - ENGEDD EL, ÉS A TIÉD

ORAVECZ NÓRA - ENGEDD EL, ÉS A TIÉD ORAVECZ NÓRA - ENGEDD EL, ÉS A TIÉD Ragaszkodni, na azt tudunk. Van, hogy foggal-körömmel, közben meg észre sem vesszük, hogy pont ezzel adjuk meg neki a végső döfést. Mármint az álmainknak. Én megtettem.

Részletesebben

Itt van Amerika! Az, amit mi itthon az amerikai rendszerû. Hungarovet Állatorvosi Rendelõ Budapest XXII., Brassói u. 10/A.

Itt van Amerika! Az, amit mi itthon az amerikai rendszerû. Hungarovet Állatorvosi Rendelõ Budapest XXII., Brassói u. 10/A. Itt van Amerika! Hungarovet Állatorvosi Rendelõ Budapest XXII., Brassói u. 10/A. Igen, a hír igaz! 2009. szeptember 1-jén Budapesten, annak is a XXII. kerületében, pár száz méternyire a 7-es fõúttól, megnyílt

Részletesebben

Mi a fontos, és mi zavar? 8. összejövetel

Mi a fontos, és mi zavar? 8. összejövetel Mi a fontos, és mi zavar? 8. összejövetel 57 Előkészítés Helyezz el körben annyi széket, ahányan vagytok! A kör közepén legyen egy gyertya, egy Szentírás és lehet más díszítés is, amit a mai naphoz illőnek

Részletesebben

INFORMATIKA MINDENKINEK 7 ELSŐ RÉSZ A GÉP, AZ INTERNET ÉS TE 10

INFORMATIKA MINDENKINEK 7 ELSŐ RÉSZ A GÉP, AZ INTERNET ÉS TE 10 INFORMATIKA MINDENKINEK 7 ELSŐ RÉSZ A GÉP, AZ INTERNET ÉS TE 10 INFORMÁCIÓS RENDSZEREK 13 AZ EMBER SZEREPE AZ INFORMÁCIÓS RENDSZERBEN 16 A SZOFTVER 19 RENDSZERSZOFTVEREK 19 ALKALMAZÁSOK 20 A HARDVER 23

Részletesebben

Az innováció. Baranya Megyei Vállalkozói Központ. Vállalkozásfejlesztési oktatási jegyzet Pécs, 2007.

Az innováció. Baranya Megyei Vállalkozói Központ. Vállalkozásfejlesztési oktatási jegyzet Pécs, 2007. Szlovénia-Magyarország-Horvátország Szomszédsági Program 2004-2006 keretében megvalósult INTERREG III/A Az egyetemi innovációs transzfer potenciál elősegítése a határmenti régiók KKV-i felé Baranya Megyei

Részletesebben

Mitől hatékony egy jó lábtörlő?

Mitől hatékony egy jó lábtörlő? Mitől hatékony egy jó lábtörlő? 5 szabály, melynek betartásával biztos, hogy a leghatékonyabb és legtartósabb szennyfogó szőnyeget tudjuk kiválasztani Egy aktív lábtörlő megakadályozza a por és a sár széthordását.

Részletesebben

1. Készíts stratégiai cash flow tervet: 2. Vezess, pénzügyi háztartási naplót! 3. Mindig tervezd alul a bevételeket a kiadásokat pedig felül!

1. Készíts stratégiai cash flow tervet: 2. Vezess, pénzügyi háztartási naplót! 3. Mindig tervezd alul a bevételeket a kiadásokat pedig felül! 1. Készíts stratégiai cash flow tervet: ez a terv alapvetően megmutatja a készpénz áramlás irányait. A család pénzáramlását kb. úgy képzeld el, hogy van egy szűrő különböző méretű lyukakkal. Felül, akár

Részletesebben

HOGY KÉSZÍTSÜK FEL A CÉGÜNKET

HOGY KÉSZÍTSÜK FEL A CÉGÜNKET HOGY KÉSZÍTSÜK FEL A CÉGÜNKET A VISSZAVONULÁSRA? INGYENES TANULMÁNY MUNKAVÉDELMISEKNEK Budapest, 2009.05.19 1/11. oldal 1. Miért fejezi be valaki a vállalkozását?... 3 1.1. Aktuális ok: a válság... 3 1.2.

Részletesebben

Tisztelt tudománnyal foglalkozók és tudomány iránt érdeklődők! Kedves Ünneplő Vendégeink!

Tisztelt tudománnyal foglalkozók és tudomány iránt érdeklődők! Kedves Ünneplő Vendégeink! Még soha nem volt ilyen közel hozzánk a tudomány. Reklámfilmek százaiban bukkannak fel laboratóriumok, meggyőzésre szánt tudományos szakkifejezések, kutatási adatok. Azért, hogy vegyük, szedjük és használjuk.

Részletesebben

Teremtsd meg az első milliódat!

Teremtsd meg az első milliódat! Korosztály: 6-18 év Teremtsd meg az első milliódat! M u n k a f ü z e t g y e r e k p é n z ü g y e k I I. Pénzügyi sikeralapozó útmutató és munkafüzet 6-18 éves gyerekeknek. www.elsomillio.hu Tel: + 36

Részletesebben

Ez folyamatosan fejlődő, élő ipar

Ez folyamatosan fejlődő, élő ipar 6 tobacco interjú Interjú Vincze Istvánnal, a Continental Dohányipari Zrt. termelési és termékfejlesztési igazgatójával Ez folyamatosan fejlődő, élő ipar Hogyan alakult, hogyan fejlődött, igazodott folyamatosan

Részletesebben