Készítse el az októberi ÁFA bevallást és a szükséges összesítő bevallások októberi vonatkozásait!

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Készítse el az októberi ÁFA bevallást és a szükséges összesítő bevallások októberi vonatkozásait!"

Átírás

1 ÁFA bevallások Bigfish - Hungary Kft A Bigfish - Hungary Kft egy nagy multinacionális vállalat kizárólagos közép-európai képviselője, ami építőipari erőgépek értékesítésével foglalkozik. A vállalat használt és új erőgépek beszerzésével foglalkozik, melyet általában az anyavállalatától vesz. A októberi beszerzéseit az alábbi táblázat mutatja: adatok ezer forintban Beszerzett gép neve ÁFA nélküli beszerzési érték Eladó közösségi adószáma Kis markoló GE Nagy markoló GE Kis daru GE Nagy daru GE A fentieken kívül egy millió forint értékű új BMW-t is beszereztek a vezérigazgató részére Németországban. Az eladó közösségi adószáma GE volt. Belföldön 30%-os árréssel értékesítette is a termékeket, kivéve a nagy markolót, amit Szlovákiába értékesített szintén októberben. Egy speciális megrendelést közvetlenül az USA-ból elégítettek ki. Ez egy hátsóhidraulikus eszkavátordaru volt, aminek értéke 300 millió forint volt. A cég a 30%-os árrést itt is érvényesítette. Októberben az import ÁFÁ-ját a cég megfizette (van VPOP igazolás), a gépet értékesítette. A vámhatározatszám: , a vámárunyilatkozat elfogadásának napja volt. A vállalkozás rezsikiadása az alábbi volt: adatok ezer forintban Beszerzett gép neve ÁFA nélküli beszerzési érték ÁFA kulcs Villany % Gáz % Telefon % Egyéb kiadás % Készítse el az októberi ÁFA bevallást és a szükséges összesítő bevallások októberi vonatkozásait! Természettudományi Egyetem Az egyetem 2005 februárjában egy nagy értékű elektroegmatikus lézergenerátort vásárolt 40 ezer euró értékben egy német cégtől. Februárban egy személygépkocsit is beszerzett 30 ezer euró értékben. A teljesítés időpontjában az euró/forint árfolyam 247 Ft/euró volt. Távértékesítés keretében februárban 40 ezer euró értékben vásárolt szakkönyveket.

2 Gázkönyök és csavar Kft. havi bevallása A gázkönyök és csavar Kft. egy közepes vállalkozás, ami gázcsöveket gyárt megrendelésre, elsősorban a térségben működő vegyipari vállalatok számára. A gyár tulajdonosa Manager Béla és Manager Bélán 50-50%-ban. A gyár alkalmazottainak száma 22 fő. Mivel a vállalkozás összesített adófizetési kötelezettsége már több év óta meghaladja a 10 millió forintot, havi bevallás beadására kötelezett. A június havi bevallás elkészítéséhez a következő adatokkal rendelkezünk. Kifizetett személyi jövedelmek Dolgozó neve Jogviszony Bruttó összeg Gyerekszám Megjegyzés Nagy Lajos Főmunka Kis Elemér Főmunka Suszter Gézáné 4 órás Állami nyugdíj Manager Béla Főmunka Manager Béláné Főmunka Nagy Lajos Főmunka Jutalom: Kovács Pál 4 órás Szabó József Főmunka Kabos Árpád Főmunka Zabos László Főmunka Állami nyugdíj Kormos János Főmunka Lénárt Gábor Főmunka Visó Zoltán Főmunka Hábetler Attila Főmunka Haller Botond Főmunka Jutalom: Bársony Sándor Főmunka Harmat Pál Főmunka Jutalom: Karmos Levente főállás Tardos Tibor 4 órás Kapatos Bence Főmunka Jutalom: Harmat Gézáné 6 órás Gápel Veronika Főmunka Jutalom: A cégben senki sem szakszervezeti tag. Minden főmunkában dolgozónak 6000 Ft étkezési utalvány jár. Manager Bélának cégautója van, amire havonta 26 ezer forint cégautóadót köteles kifizetni a cég. Egy külső tanácsadónak megbízás keretében 300 ezer forint megbízási díjat fizetett ki a cég. A tanácsadó nyilatkozatot adott ki, hogy a bevételének 30%-ról kíván költséget elszámolni. A tanácsadónak főállása nincs. Június elején a cég megtartotta hagyományos majálisát a Csanyik-völgy egy kies szegletében. A majális teljes költsége 1,5 millió forint volt, amit a cég nem tud reprezentációs kiadásként és üzleti ajándékként elkönyvelni, mivel ezen keretét már kimerítette. Május végén a tulajdonosok összesen 400 ezer forint osztalékot vettek fel. A II. negyedévben a foglalkoztatottak átlagos statisztikai létszáma 20,2 fő volt. A dolgozói állományban mindenki egészséges. Az első félévben kifizetett bruttó munkabértömeg millió forint volt.

3 EVA Kispista Jóska 2004 évben jelentkezett be az EVA alá, korábban egyéni vállalkozó volt ben ezer forint bruttó árbevételre tett szert. A vállalkozó fő profilja vízszivárgás és hőszivárgás-mérés, fő ügyfelei a városi és községi víz- és távhő-szolgáltatók. A vállalkozó a szlovákiai Turianske Podhradie, Dvornik, Zadiel, Hacava, Hrhov, Nizne és Visne Medzev, Smolnik, Jasov, Moldava nad Bodvou továbbá Hostovce községek számára is végzett hasonló munkát, melyért 540 ezer korona bevétele volt. A számlák kiállításának időpontjában II negyedév 1 szlovák korona 6,4 Ft volt. A vállalkozás hazai bevételeinek bontása a következő: Negyedév Bevétel (ezer forint) I. negyedév II. negyedév III. negyedév 850 IV. negyedév 900 A vállalkozás 2004-es bevételéből 200 ezer forint még 2003-as teljesítésű, amit a 2003-as személyi jövedelemadójában vallott be és fizetett be a vállalkozó. A vállalkozó eszközeit egy szlovák fuvarozóval szállítatta ki. A fuvar ellenértéke 10 ezer korona volt. A szlovák önkormányzatok fizetése késett, mivel nem voltak teljesen elégedettek a szolgáltatással. A per elkerülése érdekében a harmadik negyedévben 100 ezer koronát visszautalt nekik. A vállalkozónak december 31-én 257 ezer forint nettó beszerzési áru tesztfolyadék van a birtokában. A vállalkozó minimálbér után fizeti a közterheket és ezután is így szándékozik fizetni. A vállalkozó a Budapest Magánnyugdíjpénztár tagja. Készítse el a vállalkozó 2004 évi bevallását!

4 Agyafúrt Ügyvédi Iroda Az Agyafúrt Ügyvédi irodát 2002 júniusában alapította, két szakvizsgázó jogász, Szemes Béla és Szemes Béláné. Az ügyvédi iroda 2003-tól jelentkezett be az EVA alá ben az alábbi bruttó árbevételt érték el. Negyedév Bevétel (ezer forint) I. negyedév II. negyedév III. negyedév IV. negyedév A cég nem végez kettős könyvelést as árbevételéből 300 ezer forint érkezett meg I. negyedévében, a 2004-es IV. negyedévi árbevételéből 500 ezer forint még nem folyt be. A cég két tulajdonosa minimálbért vesz ki a vállalkozásból. A cégnek van egy titkárnő alkalmazottja, melynek havi munkabére 150 ezer forint. A három személy az Aranyút Magánnyugdíjpénztár tagja. Készítse el az ügyvédi iroda 2004 évi bevallását! Kiegészítő információk az adóbevalláshoz! A titkárnő neve: Kis Pálné. Adószáma: A titkárnőnek ugyan két gyermeke van, de nem ő, hanem a férje veszi igénybe a gyermekek után járó kedvezményt. A titkárnő nyilatkozott, hogy az adójóváírást kéri figyelembe venni a munkabéréből. A titkárnő Opel Astra autóval jár be a munkahelyére, amit a Kft költségtérítés címén kifizet. Az adott évben ledolgozott munkanapok száma 220 volt. Az autó vegyes fogyasztása 9liter/100 km. A munkahely-otthon távolsága 10 km. Az évben figyelembe vett üzemanyagár 245 Ft/liter volt. A havi rendszeres munkabérén felül a hölgy júniusban és decemberben Ft jutalmat is kapott. Ezen kívül 2000 Ft étkezési utalványt is kap. Októberben a cégtől egy komplett kosztümöt kapott, aminek értéke Ft.

5 Ráfázó Kft. Egy gazdasági társaság május havi általános forgalmi adó elszámolásához az alábbi adatok állnak rendelkezésre ezer Ft-ban. A beszerzés és értékesítés kulcsai 25%-osak. adatok ezer forintban Nettó ár ÁFA ÁFA-val növelt ár 1. Árubeszerzés Közvetített szolgáltatás igénybevétele Gázolaj beszerzése teherautókhoz adómentes és adóköteles tevékenységhez: a számla június 25-én lett kiegyenlítve Szolgáltatás igénybevétele adómentes tevékenységhez Az adómentes és adóköteles tevékenységhez május 2-án érkezett meg az április havi telefonszámla, fizetési határidő 15 nap Tárgyi eszköz beszerzése importból adóköteles tevékenységhez (a gép értéke eft, a vám 90 eft, járulékos költségek összege 160 eft, melyből 53 eft a biztosítási díj) Az ÁFA tárgyhóban megfizetésre került. 7. A társaság alkalmazottainak ismerkedő-estje éttermi számlája (50%-a ételforgalom) Bolti berendezésért fizetett bérleti díj adóköteles és 120 adómentes tevékenységhez 9. Üzembe helyezték adóköteles és adómentes tevékenységhez a saját vállalkozásban végzett beruházást, az okmányon feltüntetett könyvszerinti érték eft 10. Értékesítés Apportba átadott eft értékű árukészlet, amelynek az átvevő társaság által a társasági szerződésben elismert forgalmi éréke eft, ÁFA nélkül. 12. A 10. pontban szereplő gazdasági eseménynél a vállalkozás minőségi reklamációt nyújtott be a helyesbítő számlán az engedmény a számla értékének 25%-a 13. Kiléptetés vámszabadterületre ottani társaságnak Társaság tagjainak ingyenesen átadott termékminták 800 értéke 15. Megrendelők felé kiszámlázott előleg A számlák kiegyenlítésre kerültek. Az előző hónap ÁFA egyenlege visszaigénylést mutatott. Feladat: A. Végezze el a társaság tárgyhavi általános forgalmi adó elszámolását, ha az év első négy hónapjában az értékesítés ÁFA nélküli árbevétele 571 millió Ft, ebből adómentes 170 millió Ft! Az év során az adóalanynak eddig még nem volt olyan beszerzése, amelynél az előzetesen felszámított ÁFÁ-t meg kellett volna osztani. B. Állapítsa meg a vállalkozást terhelő, le nem vonható ÁFA összegét is!

6 Mellékfoglalkozású egyéni vállalkozó gazdasági eseményei Kisstílű Béla főállásban a Miskolci Egyetem adjunktusa a Bányaipari Információtechnológiai és Üzemszervezési Tanszéken. Főállásában Ft. munkaviszonyból származó jövedelme volt. 3 gyermek apja, utolsó gyermeke december elején született. Oktatott az egyetem költségtérítéses képzésében, amelyben az egyetemtől Ft. jövedelemre tett szert. Az egyetem, mint kifizető által levont adóelőleg Ft. A levont szakszervezeti tagdíj összege Ft. A többi információt sajnos nem lehet elolvasni a nyomtatvány rossz minősége miatt. Egy jegyzetet is kiadott, amelyet több, mint 500 példányban nyomtattak ki és ISBN számmal is rendelkezik. A jegyzetért kapott szerzői honorárium 50 ezer forint volt. A Miskolci Egyetem nemzetközi kapcsolatainak ápolására 10 napra az angliai birminghami Egyetemre utazott. Az egyetemtől 1000 fontot kapott, amelyből a számlával igazolt útiköltség 240 font, a szállásköltség 450 font. Az utazás időpontját megelőző hónap 15. napján érvényes MNB hivatalos devizaárfolyam 400 HUF/GDP volt. A forint/dollár árfolyam ebben az időszakban 270 Ft/dollár. Nyári szabadságának időtartama alatt Nigériában szakértett, melyért 10 ezer dollár szakértői díjat kapott. Nigériával nincs kettős adóztatást kizáró egyezményünk. Ott a szakértői díjból 2 ezer dollár adót vontak le. Az MNB árfolyam ebben az időszakban is 270 Ft/dollár. Családi házát augusztusban eladta 25 millió forintért és még augusztusban 15 millió forintért lakás vásárolt egy új társasházban. A családi házat 1989-ben vásárolta 8 millió forintért. Beruházási költséget, illetéket, és ügyvédi díjat számlákkal tud igazolni 2,5 millió forint értékben. A keletkezett jövedelmet házastársával megosztja. Augusztusban ennek finanszírozására lakáscélú hitelt vett fel, és a pénzintézet igazolása alapján 2001-ben 138 ezer forintot törlesztett. Augusztustól a Műszaki Egyetem Informatikus menedzser szakára jár és az egyetem igazolása szerint befizetett 60 ezer forint tandíjat. A Nationale-Nederlanden Biztosítónál egy 10 évnél hosszabb konstrukciójú életbiztosítása van, melybe 2001-ben a Biztosító igazolása szerint Ft-ot fizetett be. Az Ökumenikus Szeretetszolgálat részére (kiemelten közhasznú szervezet) 50 ezer forintot fizetett be. Kisstílű Béla nagyban tőzsdézik. Részvénybefektetéseinek átlagállománya Ft volt 2001-ben. A brókercég 34 ezer forint árfolyamnyereség adót vont le. Osztalék címén forint jövedelemhez jutott, melynek osztalékadóját a brókercége levonta. A befektetési adóhitel számításához szükséges további információkat az 1. Táblázat mutatja: I. Táblázat 2000-ben fennálló adóhitel alapja december 31-ig érvényesített összeg A fentieken kívül Kisstílű Béla egyéni vállalkozó is (bányainformatikában szakért és oktat). Alanyi adómentes vállalkozó, aki tételes költségelszámolást választ. Cégautó-adót fizet egy június 5-n Ft-ért vásárolt Opel Astra személygépkocsi után. Az Opel Astra gépkönyvében szereplő normafogyasztás 8.9 liter/100 km. A gépjármű súlyadója évi Ft. A gépjármű kötelező biztosítása évi Ft. A gépjármű szervízköltsége és számlával igazolt egyéb javítása az adott évben Ft. Az egyes negyedévekben megtett kilométert és az Apeh negyedévekben érvényes üzemanyagárait a 2. Táblázat mutatja:

7 2. Táblázat Negyedév Kilóméteróra-állás (km) Üzemanyagár (Ft/km) Nyitó Záró I. negyedév II. negyedév III. negyedév IV. negyedév Kisstílű Béla Mályiban lakik, ahol iparűzési adót kell az egyéni vállalkozásoknak is fizetnie. Az iparűzési adó mértéke 6% es éves adófizetési kötelezettsége Ft volt. Egyéni vállalkozásában az alábbi gazdasági események történtek 2001-es évben. I. negyedév Számlával igazolt árbevétel Számlával igazolt anyagköltség Számlával igazolt egyéb költség Személyi jövedelemkivét Számítógép vásárlás II. negyedév Számlával igazolt árbevétel Számlával igazolt anyagköltség Számlával igazolt egyéb költség Személyi jövedelemkivét Mobiltelefon vásárlás A mobiltelefont kizárólag a vállalkozásában használja. III. negyedév Számlával igazolt árbevétel Számlával igazolt anyagköltség Számlával igazolt egyéb költség - Személyi jövedelemkivét - Irodabútor vásárlás IV. negyedév Számlával igazolt árbevétel Számlával igazolt anyagköltség Számlával igazolt egyéb költség Személyi jövedelemkivét Reprezentációs kiadás Az egyéni vállalkozó lakásának egyik szobáját kizárólag irodaként használja. A villany és a gázszámlák esetében a szoba légköbmétere alapján megosztja a költségeket. Az egyes negyedévek rezsijének ötödét számolja el. Az egyes negyedévekben ezek a rezsiköltségek a következők: I II III IV Az előző évi rendkívüli osztalékot terhelő egészségügyi hozzájárulás Ft. volt.

8 Feladat: Mutassa ki, milyen bevallási és befizetési kötelezettségei voltak Kisstílű Bélának 2002-ben és készítse el Kisstílű Béla éves bevallását!

Adózási példatár. Tartalomjegyzék. Dr. Huszár Lilla

Adózási példatár. Tartalomjegyzék. Dr. Huszár Lilla 1 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék...1 1. Társasági adó...2 2. ÁFA...12 3. Személyi jövedelemadó...24 4. EVA...32 5. Bérjárulékok...34 6. Egyéb adójellegû kötelezettségek - speciális elvonások...41 7. Illetékek...43

Részletesebben

SZJA alanyi hatály. Különleges bevallások. Mindenképpen bevallást ad. SZJA általános jellemzõi SZJA. Nem kell bevallani

SZJA alanyi hatály. Különleges bevallások. Mindenképpen bevallást ad. SZJA általános jellemzõi SZJA. Nem kell bevallani SZJA általános jellemzõi SZJA 1995. évi CXVII. törvény a személyi jövedelemadóról személyi jellegû általános sávosan progresszív önadózás több csatornán kedvezményez igazságosság és méltányosság elvén

Részletesebben

... ... Vizsgaelnök/vizsgabizottsági tag neve (lebonyolítási rendben rögzített)

... ... Vizsgaelnök/vizsgabizottsági tag neve (lebonyolítási rendben rögzített) (vizsgázó olvasható neve) (Születési hely, idő) Érdemjegy betűvel (számmal).... Vizsgaelnök/vizsgabizottsági tag neve (lebonyolítási rendben rögzített)..... aláírása 1. feladat Az alábbi adatok és információk

Részletesebben

ADÓZÁSI ISMERETEK PÉLDATÁR

ADÓZÁSI ISMERETEK PÉLDATÁR Dr. Bozsik Sándor Dr. Fellegi Miklós Gróf Pál Süveges Gábor Dr. Szemán Judit ADÓZÁSI ISMERETEK PÉLDATÁR Miskolc 2013 TARTALOMJEGYZÉK 1. Személyi jövedelemadó és egyéb foglalkoztatást terhelő adók... 3

Részletesebben

Személyi jövedelem adó SzJA

Személyi jövedelem adó SzJA ADÓZÁS GYAKORLATOK SZJA; Járulékok; ÁFA; TAO Személyi jövedelem adó SzJA 1. Gyakorlat A jövedelemadók általános jellemzői Közvetlen tárgya a jövedelem Adózási egységre (személyre) vetik ki A közfelfogás

Részletesebben

Adózási feladatok megoldása

Adózási feladatok megoldása Adózási feladatok megoldása 1. Jó Géza alkalmazott, Márciusban a havi munkabére 130.00. Levont szakszervezeti tagdíj összege 120. Mennyi a fizetéséből levonandó adóelőleg, ha az adójóváírás igénybevételét

Részletesebben

SZJA egyszerő + járulékok

SZJA egyszerő + járulékok Adózási feladatok SZJA; Járulékok; ÁFA; TAO SZJA egyszerő + járulékok Elek Teréz fıállású munkaviszonyban dolgozik. Két gyermek édesanyja, gyermekei 14 és 16 évesek. Munkaviszonyból származó bérjövedelme

Részletesebben

Adótanácsadó Általános adózási tájékoztató kis- és középvállalkozások részére a 2015-ös évre

Adótanácsadó Általános adózási tájékoztató kis- és középvállalkozások részére a 2015-ös évre Adótanácsadó Általános adózási tájékoztató kis- és középvállalkozások részére a 2015-ös évre Szerzők: Keztyűs Mónika, a PricewaterhouseCoopers Magyarország Kft. munkatársa (1., 3-5., 7-9. fejezet) Tóth

Részletesebben

I. Igaz hamis állítások megoldása(10 pont)

I. Igaz hamis állítások megoldása(10 pont) JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ 2128-06 Jövedelemadózási feladatok A Mind az elméleti kérdéseket, mint a számításos feladatokat a 2014. január 1-jétől hatályos jogszabályok alapján kell megoldani! Ettől eltérő

Részletesebben

Az önálló tevékenység és az önálló tevékenységből származó jövedelem

Az önálló tevékenység és az önálló tevékenységből származó jövedelem Az önálló tevékenység és az önálló tevékenységből származó jövedelem A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: szja-törvény) szerint önálló tevékenység minden olyan bevételt

Részletesebben

SZJA általános jellemzői

SZJA általános jellemzői személyi jellegű általános önadózás SZJA általános jellemzői több csatornán kedvezményez igazságosság és méltányosság elvén nyugszik ne legyen teljesítmény-visszatartó adókedvezmény csak akkor adható,

Részletesebben

8007/2006. (AEÉ 13.) APEH tájékoztató

8007/2006. (AEÉ 13.) APEH tájékoztató 8007/2006. (AEÉ 13.) APEH tájékoztató a 2006. évi személyi jövedelemadó bevallásával kapcsolatos kifizetői és munkáltatói feladatokról és az adatszolgáltatásról A 2006. január 1-jétől alkalmazandó - a

Részletesebben

javítási-értékelési útmutató

javítási-értékelési útmutató NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM TÜK szám: 24/4-76/2015. KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ Érvényességi idő: 2015. március 04. 15.00-óra Minősítő neve: Mészáros László Beosztása: főosztályvezető Készült: 1 eredeti és

Részletesebben

Felkészülés a 2012-es adóévre. Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna

Felkészülés a 2012-es adóévre. Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna Felkészülés a 2012-es adóévre Előadó: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna Kamarai tag könyvvizsgáló, a kisvállalati adózás szakértője www.adonavigator.hu Kihirdetve: 2011. november 29. 2011. évi CLVI. törvény

Részletesebben

MUNKAANYAG. Máger Dóra. Alkalmazottakkal és vállalkozóval kapcsolatos ismeretek, bevallások, bejelentések. A követelménymodul megnevezése:

MUNKAANYAG. Máger Dóra. Alkalmazottakkal és vállalkozóval kapcsolatos ismeretek, bevallások, bejelentések. A követelménymodul megnevezése: Máger Dóra Alkalmazottakkal és vállalkozóval kapcsolatos ismeretek, bevallások, bejelentések A követelménymodul megnevezése: Pénzügyi feladatok A követelménymodul száma: 1969-06 A tartalomelem azonosító

Részletesebben

MUNKAANYAG. Szabóné Máger Dóra. Adózás, járulékfizetés. A követelménymodul megnevezése: Az áruforgalmi tevékenység tervezése, irányítása, elemzése

MUNKAANYAG. Szabóné Máger Dóra. Adózás, járulékfizetés. A követelménymodul megnevezése: Az áruforgalmi tevékenység tervezése, irányítása, elemzése Szabóné Máger Dóra Adózás, járulékfizetés A követelménymodul megnevezése: Az áruforgalmi tevékenység tervezése, irányítása, elemzése A követelménymodul száma: 0003-06 A tartalomelem azonosító száma és

Részletesebben

Az egyéni vállalkozó gépjárműköltségeinek elszámolása

Az egyéni vállalkozó gépjárműköltségeinek elszámolása Az egyéni vállalkozó gépjárműköltségeinek elszámolása A gépjárművek költségelszámolását a vállalkozói jövedelem szerinti adózást választó egyéni vállalkozóknál lényegesen befolyásolja, hogy a gépjármű

Részletesebben

Általános forgalmi adó. Az ÁFA és a helyi adók. Az ÁFA általános, közvetett adó. Tárgyi hatály I. (6-12. ) Tárgyi hatály II.

Általános forgalmi adó. Az ÁFA és a helyi adók. Az ÁFA általános, közvetett adó. Tárgyi hatály I. (6-12. ) Tárgyi hatály II. Az ÁFA és a helyi adók Általános forgalmi adó 1992. évi LXXIV. Tv. 1 2 ÁFA-általános nettó összfázisú fogyasztói adó Jellemzõi: átfogja a nemzetgazdaság egészét világosabbá váltak az elvonási formák csak

Részletesebben

2011. ÉVI ADÓ ÉS JÁRULÉK VÁLTOZÁSOK (2010.évközi változás is)

2011. ÉVI ADÓ ÉS JÁRULÉK VÁLTOZÁSOK (2010.évközi változás is) 2011. ÉVI ADÓ ÉS JÁRULÉK VÁLTOZÁSOK (2010.évközi változás is) 1.sz. melléklet 1.) SZJA 2010.I.1-től Személyes közreműködői díjkiegészítés, és kivétkiegészítés (EV) kötelezettsége megszűnik. SZJA szempontból

Részletesebben

Az adó- és járuléktörvények 2010 évi változásai

Az adó- és járuléktörvények 2010 évi változásai Az adó- és járuléktörvények 2010 évi változásai Az Országgyűlés ebben az évben két alkalommal fogadott el törvénycsomagot, melyekkel véglegesítették a 2010 évtől érvényes adózási szabályokat. Először 2009.

Részletesebben

MUNKAANYAG. Szabóné Máger Dóra. Társasági adó. A követelménymodul megnevezése: Pénzügyi feladatok

MUNKAANYAG. Szabóné Máger Dóra. Társasági adó. A követelménymodul megnevezése: Pénzügyi feladatok Szabóné Máger Dóra Társasági adó A követelménymodul megnevezése: Pénzügyi feladatok A követelménymodul száma: 1969-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-023-50 TÁRSASÁGI ADÓ ESETFELVETÉS

Részletesebben

A személyi jövedelemadó törvény hatálya alá tartozó egyéni vállalkozók jövedelmének meghatározására és járulékfizetésére vonatkozó alapvető szabályok

A személyi jövedelemadó törvény hatálya alá tartozó egyéni vállalkozók jövedelmének meghatározására és járulékfizetésére vonatkozó alapvető szabályok A személyi jövedelemadó törvény hatálya alá tartozó egyéni vállalkozók jövedelmének meghatározására és járulékfizetésére vonatkozó alapvető szabályok I. A személyi jövedelemadó törvény hatálya alá tartozó

Részletesebben

A személyi jövedelemadó törvény hatálya alá tartozó egyéni vállalkozók jövedelmének meghatározására és járulékfizetésére vonatkozó alapvető szabályok

A személyi jövedelemadó törvény hatálya alá tartozó egyéni vállalkozók jövedelmének meghatározására és járulékfizetésére vonatkozó alapvető szabályok A személyi jövedelemadó törvény hatálya alá tartozó egyéni vállalkozók jövedelmének meghatározására és járulékfizetésére vonatkozó alapvető szabályok I. A személyi jövedelemadó törvény hatálya alá tartozó

Részletesebben

I. A személyi jövedelemadó törvény hatálya alá tartozó egyéni vállalkozók jövedelmének meghatározására vonatkozó alapvető szabályok

I. A személyi jövedelemadó törvény hatálya alá tartozó egyéni vállalkozók jövedelmének meghatározására vonatkozó alapvető szabályok A személyi jövedelemadó törvény hatálya alá tartozó egyéni vállalkozók jövedelmének meghatározására és járulékfizetésére vonatkozó alapvető szabályok a 2012. évben I. A személyi jövedelemadó törvény hatálya

Részletesebben

A 2004. ÉVRE VONATKOZÓ ÚJ ADÓJOGSZABÁLYOK

A 2004. ÉVRE VONATKOZÓ ÚJ ADÓJOGSZABÁLYOK A 2004. ÉVRE VONATKOZÓ ÚJ ADÓJOGSZABÁLYOK n MINT AZT MÁR AZ ÉVEK SORÁN MEGSZOKHATTUK, 2004 SEM KEZDÔDÖTT ÚJ, ADÓZÁSSAL KAP- CSOLATOS SZABÁLYOK NÉLKÜL. SZÜLETTEK ÚJ JOGSZABÁLYOK, AMELYEK EDDIG NEM ALKALMA-

Részletesebben

Az önálló tevékenység és az önálló tevékenységből származó jövedelem 2014.

Az önálló tevékenység és az önálló tevékenységből származó jövedelem 2014. Az önálló tevékenység és az önálló tevékenységből származó jövedelem 2014. A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: Szja tv.) szerint önálló tevékenység minden olyan bevételt

Részletesebben

Az önálló tevékenység és az önálló tevékenységből származó jövedelem

Az önálló tevékenység és az önálló tevékenységből származó jövedelem Az önálló tevékenység és az önálló tevékenységből származó jövedelem A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: szja-törvény) szerint önálló tevékenység minden olyan bevételt

Részletesebben

AZ UTAZÁSI IRODÁK 2012.ÉVI ADÓZÁSA (A KONZULTÁCIÓHOZ BEVEZETŐ REFERÁTUM)

AZ UTAZÁSI IRODÁK 2012.ÉVI ADÓZÁSA (A KONZULTÁCIÓHOZ BEVEZETŐ REFERÁTUM) AZ UTAZÁSI IRODÁK 2012.ÉVI ADÓZÁSA (A KONZULTÁCIÓHOZ BEVEZETŐ REFERÁTUM) 2011 december 12. 12 óra Az Alkotmánybíróság 60/1992. (XI.17.) AB határozatában rögzítettekkel összhangban tájékoztatom, a jelenlevőket,

Részletesebben

2013 évi adóváltozások a gyakorlat tükrében

2013 évi adóváltozások a gyakorlat tükrében 2013 évi adóváltozások a gyakorlat tükrében Általános forgalmi adó Ideiglenesen másik tagállamba kivitel: Abban az esetben sem keletkezik Közösségen belüli termékmozgatás jogcímén adóztatandó tényállás,

Részletesebben

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM. 54 344 01 Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés Komplex szakmai vizsga Szóbeli vizsgatevékenysége

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM. 54 344 01 Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés Komplex szakmai vizsga Szóbeli vizsgatevékenysége NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM 54 344 01 Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés Komplex szakmai vizsga Szóbeli vizsgatevékenysége A vizsgafeladat megnevezése: Adózási feladatok A vizsgafeladat ismertetése:

Részletesebben