magazin Rendkívül széles szakmai profil jellemzi az új kórházat Áldott állapotban Viták a védőoltásról A méhnyakrák megelőzhető

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "magazin Rendkívül széles szakmai profil jellemzi az új kórházat Áldott állapotban Viták a védőoltásról A méhnyakrák megelőzhető"

Átírás

1 Egészségére! magazin III. évfolyam 2. szám május Rendkívül széles szakmai profil jellemzi az új kórházat Áldott állapotban Viták a védőoltásról A méhnyakrák megelőzhető A Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet ingyenes magazinja

2 I. Debreceni Szemüvegbörze az optika üzleteiben: Szemüvegkereteket adunk beszerzési áron!!!... és még ajándékot is választhat (akár mindet*): szemüvegtok szemüvegtörlő kendő napszemüveg ingyenes szakorvosi vizsgálat plusz meglepetés ajándék ORBIDENT optikák Nagy Lajos király tér / Bethlen u * részletek a honlapon és az üzletekben.

3 Kórház-átalakítás áprilisában, nagyjából egy évvel a fekvőbeteg-szakellátó intézmények állami tulajdonba vételét követően, az egészségügyi ellátórendszer átalakítása a következő állomásához érkezett. A tavalyi évben az állam felügyelete alá került egészségügyi intézmények még különböző formákban jellemzően költségvetési intézményként vagy gazdasági társaságként működtek, hiszen az egészségügyi intézmények korábbi tulajdonosai, a megyei és települési önkormányzatok választásuk szerint eltérő működési keretek között szervezhették meg illetékességi területükön az egészségügyi feladatellátást márciusában az Országgyűlés elfogadta, majd pedig kihirdették azt a törvényt, amely működési formakényszert ír elő meghatározott egészségügyi szolgáltatók számára. A jogszabály rendelkezései szerint azok a 2012-ben állami irányítás alá került kórházak, egyes járóbeteg-szakellátó intézmények és az ezek működését, illetve infrastrukturális hátterét megteremtő, egyéb szervezetek, melyek ez idáig gazdasági társaságokként működtek, az általuk ellátott feladatot eltérő szervezeti keretek között végzik tovább. Ennek megfelelően a szóban-forgó gazdasági társaságok megszűntek, feladataikat egy újonnan alapított központi költségvetési szerv vette át. Dr. Lampé Zsolt Tibor főigazgató Debrecenben összesen hat gazdasági társaságot érintett az átalakítás, melyek közül három egészségügyi szolgáltató. Az Egészségügyi Háttérszolgáltató Zrt. cégcsoportjába tartozó KENÉZY KÓRHÁZ Nonprofit Kft., EGÉSZSÉGÜGYI JÁRÓBETEG KÖZPONT Nonprofit Kft. és Nagyerdei Gyógyászati Kft. az anyavállalattal, valamint két további vagyonkezelő céggel egyetemben április 1. napján megszüntették. A társaságok által ellátott feladatokat egy költségvetési szerv, a Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet vette át. Az új költségvetési intézmény amellett, hogy ellátja a gazdasági társaságok korábbi feladatait azok jogutódjává is vált.

4 4 Ez a jogutódlás azonban nem volt általános érvényű, mivel a gazdasági társaságok vagyona és egyes jogügyletei a magyar államra szálltak át. A kórház feletti irányítási és fenntartói funkciók pedig az emberi erőforrások minisztere, valamint a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet között oszlanak meg. A debreceni szolgáltatók esetében a helyzet sajátosságát az jelentette, hogy a befogadó költségvetési intézmény egyszerre több egészségügyi szolgáltató feladatait is átvette, melyek más-más ellátási területen, különböző feladatokat végeztek. Így egy olyan intézmény jött létre, melynek rendkívül széles a szakmai profilja, és amely szolgáltatásait városszerte számos telephelyen nyújtja. Az egykori cégcsoport struktúrának köszönhetően ezek az egészségügyi intézmények már korábban is szorosan együttműködtek, így tevékenységük koránt sem volt idegen egymás számára. Ennek köszönhetően a viszonylag rövid idő alatt lefolytatott átállás jelentősebb fennakadás nélkül végbemehetett, nem zavarva a betegellátás folyamatosságát és biztonságát. Az átalakítás persze nem ért véget az április 1-jei átállással. Egyfelől annak háttérmunkálatai jelenleg is zajlanak még, másfelől pedig a sajátos átszervezésből kifolyólag szükségessé vált az intézmény három, korábban önálló egészségügyi szolgáltatót felölelő, összetett szerkezetének átvilágítása, és egy racionális, belső, intézményi ellátó hálózat kialakítása, mely az eddigiekhez hasonlóan továbbra is magas színvonalon, rugalmasan, hatékonyan és eredményesen képes a betegek igényeinek kiszolgálására.

5 Segítség vagy veszély? Mondják, hogy a legveszélyesebb extrém sport az élet. A születéstől kezdődően rengeteg ártalom, káros hatás éri szervezetünket. Különösen nagy veszélyt jelentenek a különböző mikroorganizmusok okozta infekciók. Napjainkban is számos fertőző betegség veszélyezteti az egészséget. A régi, pusztító járványok kórokozóinak felbukkanása éppúgy lehetséges, mint új kórokozóké. Ennek meggátlására gyors és összehangolt védekezés szükséges. Ez társadalmi érdek, az állami intézmények, az egészségügyi hatóságok és hálózat, de a családok és civilszervezetek közös felelőssége A védőoltás kétségtelenül az egyik leginkább költséghatékony közegészségügyi eszköz a fertőző betegségekkel szembeni védekezésben. Az oltások célja az egyén egészségének védelme, ill. azonkívül a populációs immunitás létrehozása amely közérdek. Minden uniós tagország köztük hazánk is, 1940 óta szervez immunizációs programokat, hogy polgára it védje a súlyos, néha életveszélyes betegségekkel szemben. Ma Magyarországon csecsemő és gyermekkorban 10 féle védőoltás kötelező. Az oltás rendjét az ÁNTSZ által ellenőrzött oltási naptár szabályozza. A hazánkban használt oltóanyagok a WHO által is elismertek, és az Európai Uniós Gyógyszerkönyv előírásainak is megfelelnek. A szisztematikus oltási programoknak köszönhetően a himlő világszerte eltűnt, visszaszorult Európában a gyermekparalízis, megszűnt a szamárköhögés, a tetanusz, kanyaró, torokgyík, egyre ritkábban jelentkezik a járványos tüdőgyulladás és agyhártyagyulladás. Viták a védőoltásokról 5 Az eredmények ellenére az oltásokhoz való viszonyulás a lakosság köreiben, de az orvosok között is ellentmondásos. Időről-időre felszínre jutnak a védőoltásokat ellenző vélekedések. Ennek elsősorban a médiumokban kontroll nélkül terjedő álinformációknak van jelentős szerepe. Előfordul, hogy világnézeti alapon utasítják el az oltást. Terjednek hírek a védőoltások hatástalanságáról, vagy éppen megbetegítő hatásáról, hogy a beoltott személy terjeszti a fertőzést, akkor is ha ő nem beteg, vagy éppen az oltással fertőződik, vagy mérgeket adnak be a gyermeknek. Vannak, akik az oltások kötelező jellegét támadják a személyiségi jogok megsértésével érvelve. Internetes fórumok indultak a védőoltások káros voltáról, kétségbeesett szülők kérdezik, hogy milyen módszerrel lehetne gyermeküknél a felelőtlenül beadatott oltás hatását kivezetni. Gondolhatunk az elmúlt években a szezonális influenza elleni védőoltással kapcsolatos ellenpropagandára. Sokan azért tartanak az oltásoktól, mert szövődmények, mellékhatások léphetnek fel. Ha valaki figyeli a különböző, akár a szomszédos országok egészségügyi helyzetét, könnyen észreveheti, mennyivel több a nem egyszer halált okozó megbetegedések száma azon országokban, ahol a lakosság nem részesül a megfelelő védőoltásokban. A védőoltás elmulasztása súlyos betegség

6 6 kialakulását segíti elő, melyekre jóval nagyobb az esély, mint egy védőoltás által okozott mellékhatás megjelenésére. Amikor azt olvasom, hallom, hogy szülők nem adatnak be gyerekeiknek nagyon súlyos betegségek ellen sem oltásokat, arra gondolok, hogy ezek az emberek soha nem tapasztalták meg ezeket a betegségeket. Eszembe jut Sárika, aki a járványos gyermekbénulás egyik áldozataként a volt gyermek-fertőzőosztályon töltötte egész életét vastüdőben, mert teljesen mozgásképtelen volt. Hiába volt szellemileg teljesen friss, érdeklődő, tájékozott a világ dolgait illetően, nagy futball-rajongó, azt gondolom Ő biztosan a védőoltást választotta volna. Eszembe jutnak Sárika sorstársai, akik erős akarattal és szívós kitartással megtanultak szájjal festeni, és csodákat alkotnak, de valószínűleg ők is a védőoltást választották volna Vagy azok az áldozatok, akik a létező védekezés helyett többnyire nem is saját választásuk okán nem kapták meg a szükséges védőoltást, és súlyos szövődményeket, maradandó károsodást szenvedtek, vagy meghaltak. Saját sorsát mindenki úgy alakítja, ahogy jónak látja, de vajon milyen lelkiismerettel néz bármelyik szülő tükörbe, ha a gyermeke beteg lesz, mert nem kapta meg a kötelező vagy a szezonálisan javasolt választható oltást. Érdemes ezen elgondolkozni, mérlegelni a haszon és a kockázat arányát. Én a védőoltásra szavazok. Dr. Gönczi Ferenc főorvos A TÁMOP C-12/1 számú Munkahelyi képzések támogatása nagyvállalkozások számára a konvergencia régióban című és a TÁMOP B-12/1 számú Munkahelyi képzések támogatása középvállalkozások számára a konvergencia régióban című pályázati felhívásokon a Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet összesen Ft összegű 100 %-os vissza nem térítendő támogatást nyert. A től ig tartó projektekben menedzsment területről 117 fő, fekvőbeteg-ellátási területről 87 fő, járóbeteg-ellátási területről 87 fő, gyógyászati területről 55 fő vesz részt a következő típusú képzéseken: menedzsment, informatikai, nyelvi, kommunikáció folyamati teljesítményfejlesztés, adminisztratív feladatok racionalizálása, fizikoterápiás eljárások. A fenntartási időszakban a Kórház vállalja, hogy a pályázatba bevont munkavállalók min. 60 %-át tovább foglalkoztatja. A projektek megvalósításával a Kórház célja, hogy vezetői és alkalmazottjai szakmai kompetenciáját és egyéni képességeit folyamatosan javítsa, erősítse, egyúttal növelje a saját versenyképességét, a technológiai fejlődéshez való alkalmazkodását. A képzések az egyéni és a csoportos kompetenciák fejlesztését egyaránt szolgálják. A projektek az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósulnak meg.

7 MAGNEGOLD vesekőmegelőzés A MAGNEGOLD kapszula egy olyan magyar fejlesztésű termék, amelynek összetevőit úgy állították össze, hogy egyszerre segíthet a vesekő kialakulásának megelőzésében, illetve a már meglévő vesehomok ürülése során jelentkező görcsök és hányinger enyhítésében. MAGNEGOLD jól ismert hatóanyagai és azok hatásmechanizmusa a szervezetre: Aranyvessző: vízhajtó, gyulladáscsökkentő hatású. Magnézium: görcsoldó, gátolja a calcium-oxalat kristályok kialakulását a vizeletképző rendszerben, vizeletben. B6 vitamin: enyhíti a hányingert, fokozza a magnézium hatását, és szintén hatással van a calcium-oxalat anyagcserére. Megrendelés: Telefon: (06-30) Ortopédcipő készítés INGYENES Ortopéd Szakorvosi rendelés időpont egyeztetéssel! Egyedi talpbetét készítés számítógépes talpvizsgálat alapján! Debrecen, Mester u. 4. Tel.: 52/ , Mobil: 06-30/

8 8 Család születik Kismamákat, érdeklődőket láttak vendégül a szülészeti osztályon az anyák napja és a születés hete alkalmából. Gyermeket várni: áldott állapot. Nem csak fizikai növekedést jelent, de lehetőséget arra, hogy az édesanya, a szülők személyisége is formálódjon: a várni tudásban, az elköteleződésben, a szülői küldetésben, a szeretetben. Életet hordozni, táplálni, növelni csodálatos ajándék. S miközben a felelősség súlya néha riasztónak tűnik akik vállalják: kiteljesednek és gazdagabbá válnak áldottak. Gál Judit kórházlelkész

9 A méhnyakrákról, a megelőzés fontosságáról és lehetőségeiről 9 A méhnyakrák a méhnyak hámsejtjeinek rosszindulatú elfajulása. A nők rosszindulatú folyamatai közül az emlőrák után a második helyen áll. Magyarországon évente mintegy 500 nő halálát okozza. Ez a szám az európai átlag háromszorosa, és évek óta nem változik, holott a korszerű orvosi ellátás révén megelőzhető vagy gyógyítható lenne. Vírus okozta megbetegedés, és nemi úton terjed. Okozója a humán papillóma vírus (HPV) kb. 150 típusa közül némelyek nemi szervi szemölcsöt, ún. kondilómát, az agresszív vírustörzsek pedig rákos elfajulást okoznak. Nemcsak méhnyakrákot, hanem hüvely-, szeméremtest-rákot is, valamint férfiaknál húgycső-, here-, herezacskórákot is, sőt mindkét nemnél garat- és végbélrákot is! Az egészséges szervezet két év alatt 90%-ban megszabadul a vírustól, amit a nemi partnerek váltogatása, a nemi higiéné hiányosságai és a dohányzás nehezítenek. Sikerült a kórokozó vírus elleni védőoltás kifejlesztése és forgalmazása is, a két- és négykomponensű oltóanyag utóbbi változata a szemölcsös nemi kórkép megelőzésére is hatékony. A méhnyakrák elleni, 2006 óta adható védőoltás ellenére a felelősségteljes magatartás, a rendszeres szűrővizsgálatok továbbra sem mellőzhetők. Az aktív szexuális élet kezdete egyre fiatalabb korra tolódik, és mivel a méhnyakrák kialakulásában meghatározóan szexuális úton terjedő vírusfertőzés áll, életbevágó ennek tudatosítása már tizenéves korban, és a korai és rendszeres szűrések fontosságának hangsúlyozása a későbbiekben. dr. Kovács Károly szülész-nőgyógyász főorvos A méhnyakrák kialakulásához hosszú idő kell (kb év), az azt megelőző, ún. rákmegelőző elváltozások tehát időben észrevehetők lennének, ha nőgyógyászati szűrővizsgálat történne. Sajnos a nők 20%-a jár csak rendszeres, évenkénti szűrésre. A szűrés a méhnyak nagyítómikroszkópos megtekintéséből (kolposzkópos vizsgálat) és a méhnyakból történő sejtkenet-vételből áll (citológiai vizsgálat), amit szükséges esetben a HPV-kenetvétel egészíthet ki és tehet teljessé. A vizsgálat néhány perces, fájdalommentes és hatékony! A nőgyógyászati szakrendelés nem beutalóköteles. Előjegyzés kérhető az 52/ as telefonszámon. Helye: Debrecen, Bethlen u zöld szektor, 2. emelet

10 10 A lábszárfekély nem betegség, hanem tünet A lábszárfekély az életkilátásokat és életminőséget rontó állapot, mely az egész szervezet számára súlyos fertőzésforrás. Valódi népbetegség. Magyarországon csaknem 100 ezer ember életét nehezíti meg, vagy teszi olykor szinte elviselhetetlenné a krónikus sebek közé tartozó lábszárfekély, amely nem önálló kórkép, hanem olyan tünet, amelynek lényege, hogy különböző tényezők hatására az alsó végtagokon szövetelhalás történik, szövethiány tapasztalható. A fekélyek nagy része, majdnem 70%-a vénás keringési elégtelenség talaján alakul ki, amely a felületes vénák érintettsége esetén könnyebben felismerhető a sokszor esztétikai problémát is okozó visszértágulatok miatt. A kidudorodó visszerek mellett a vénás elégtelenség korai tünete, az estére kialakuló nehézláb-érzés, lábdagadás, lábfeszülés, éjszaka jelentkező lábikragörcsök. Az esetek egy részében azonban a mélyebben fekvő, nem látható vénák károsodtak. Ilyenkor gyakran előfordul, hogy a feltűnő visszeresség hiánya miatt, a betegek többsége nem gondol arra, hogy panaszok hátterében a vénák betegsége áll, így gyakran csak akkor fordulnak orvoshoz, ha a fájdalom állandósul, vagy szövődmények alakulnak ki. Ilyen szövődményes tünet például a boka körül, a lábháton a bőr barnás elszíneződése, amely helyenként kifehéredik, kemény tapintatúvá válik. Amennyiben kezelés nem történik, nehezebbé válik a salakanyagok elszállítása a bőrből, pangás alakul ki, megjelenik a gyulladás, majd a szövetek elhalása, a fekély. A kialakult fekély kezelésében az első feladat a kóreredet tisztázása. Ehhez széleskörű kivizsgálás szükséges. Az eredményes gyógyuláshoz azonban a beteg részéről tudatos együttműködés szükséges, amely sok esetben lemondással, kényelmetlenséggel jár. Például fogyás, dohányzás elhagyása, rugalmas pólya viselése. Fontos tudni, a korai vénás keringési elégtelenség tüneteinek jelentkezésekor, megfelelő kezeléssel a szövődmények, köztük a vénás lábszárfekély megjelenése megelőzhető! Megelőzési ajánlatok: rendszeres mozgás (séta, torna, úszás, kerékpározás); álló vagy ülő munka esetén, hosszú autóúton lábtorna végzése(lábujj-sarokállás) a túlzott hő visszértágulatot okozhat, ezért kerülendő a forró fürdő, a szauna és a napozás szűk nadrág, csizma, szoros öv, magas sarkú cipő viselése kerülendő; fontos a lábak bőrének ápolása rugalmas pólya, illetve gumiharisnya rendszeres viselete szintén hasznos lehet szükség esetén a tágult vénák sebészi kezelése szükséges; kényelmes, puha cipő viselése ajánlott Dr. Bálint Ágnes csoportvezető főorvos

11 180 m 2 -en exkluzív női-férfi divatáruk és lábbelik kaphatók. PREGO PAPUCSOK ÉS KO-GO HÁLÓRUHÁK A LEGKEDVEZŐBB ÁRON. Tükör divat, nem csak fiataloknak! Bethlen u (A nagy OTI-val szemben) Tel.: 06/ Biotermékek, Reformélelmiszerek, Gyógynövények, Vitaminok és Táplálékkiegészítők Nekünk van időnk arra, hogy szakmai hátterünkkel, Önnel együtt, megoldást találjunk a problémájára. ÓRIÁSI NYITÁSI KEDVEZMÉNYEKKEL VÁRJUK! Debrecen, Arany J. u. 61. (a buszállomás mellett)

12 12 Szolgálat, alázat, kedvesség, szeretet, példaadás Kifogyhatatlan energiájú, gondoskodó, féltő anya, jelenség - így jellemezték kollégái a Pro-Sanitate díjas nyugalmazott ápolási igazgatót, Dr. Zékányné Rimár Ilonát, akinek több évtizedes, áldozatos munkáját Batthyány-Strattmann László-díjjal ismerték el. nagy szabadságolások voltak az osztályon. Négyen mentünk, az osztályra, nagy szeretettel fogadtak bennünket. Azt mondták: úgy emlékeznek ránk, hogy üdék, mosolygósak voltunk, tele tudásvággyal, dolgozni akarással. Miért választotta az ápolás hivatását? Valóban, ez hivatás. Az édesanyám szülésznő volt, falusi bábaasszony. A faluban csak egy ilyen foglalkozású ember volt, mindenki ismerte őt. Amikor beszüntették az otthonszülést, körzeti ápolónővé képezték. A falubeliekkel való kapcsolata megmaradt, bizalommal fordultak hozzá tanácsért, segítségért. Úgy ismerték, mint családsegítő kedves asszonyt. Tetszett nekem, hogy milyen jó érzés másokért tenni. Szép lassan megérlelődött bennem az elhatározás, hogy én is az egészségügyi pályát válasszam. Anyukám támogatta a tervemet, biztatott, hogy menjek el tanulni, lássak világot, fejlődjek, hogy önállóan is megtaláljam a helyem az életben, s mindig emlékeztetett arra, hogy amit elkezdtem, azt tisztességgel fejezzem is be. Ez a szemlélet a saját családomban tovább hagyományozódott: menedzseld saját magad, nem kell mindig másokra számítani, sőt inkább te segíts másoknak. Hogyan emlékezik első munkanapjára? augusztus első munkanapján az akkori Hajdú-Bihar Megyei Kórház szemészeti osztályán kezdtem dolgozni. Emlékszem, épp Az említett tudásvágy jellemezte szakmai életét, folyamatosan képezte magát. Milyen cél lebegett a szeme előtt? Úgy éreztem nem szabad azon a tudásszinten ragadnom, amit az iskolában szereztem - holott nagyon jó képzést kaptam. Vallottam az egészségügyben fokozatosan fejleszteni kell a tudását az orvosokkal együtt dolgozó nővéreknek is ben nyertem felvételt az Egészségügyi Főiskolára, s

13 13 éreztem, hogy milyen jó az, ha az ember valamiről többet tud. Elvégeztem a főiskolát, majd később a Kossuth Lajos Tudományegyetem Pedagógia szakát. Hollandiában menedzseriskolába jártam. Szívesen vettem részt különböző szakmai továbbképzéseken is, különösen a külföldi eü. szakemberek által vezetett workshopokon. Az itt tanult új szemléletmód a betegápolásról, ápoló-beteg kapcsolatáról, vagy az ápolástudomány műveléséről arra motivált, hogy a kórházi továbbképzések programjaiba is beépítsem. Igyekeztem olyan pedagógiai módszert választani, hogy az ismeretátadás figyelemfelkeltő, élményszerű legyen a hallgatóságnak. A gyakorlati tapasztalatom alapján fontosnak tartottam a szakdolgozók érzelmi intelligenciájának a fejlesztését, hiszen nem mindegy, hogyan beszélünk a betegekkel, mikor mit mondunk és milyen hangnemben. A vezető elsődleges feladata, hogy jó ember legyen. Nem azért fogják elismerni, mert olyan aurát teremt maga köré, amitől mindenki fél. Vallottam: egy vagyok a sok közül, minden erőmmel azon kell lennem, hogy úgy szolgáljak, hogy aki hozzám fordul, annak emberségesen tudjak segíteni. Az életemben a szeretet, a hűség, a bizalom nagyon fontosak. Az ember nem menthető fel semmi alól csak azért, mert igazgató. Vezetőnek lenni szolgálat, alázat, kedvesség, szeretet, példaadás. Az Ön személyisége mindig inspirálóan hathatott a munkatársakra, a tanítványokra is. Honnan fakad ez a pozitív életszemlélet? Úgy gondolom, ez belülről jön, amelyet a családom is megerősít. Nagy ajándékként élem meg, hogy sikerült megtalálni az egyensúlyt, a harmóniát a családi élet és a munkahelyi elfoglaltság között. Ehhez természetesen szükség van a szerető családi háttérre és a jó munkahelyi közösségre. Számomra fontos a régi szemlélet: a nő az anya teremtse meg az otthon melegét, legyen "illata" a háznak, ahová a gyerekeknek jó hazajönni. A kolléganőimmel a munkahelyünkön is igyekeztünk "családias" légkört létrehozni és ez jó érzéssel töltött el bennünket. Ápolási igazgatóként sem távolodott el a munkatársaktól. Ezt a több évtizedes alázatos munkát nemrég Batthyány-Strattmann László-díjjal ismerték el. Mit érzett a díj átvételekor? A díjra az Ápolási Igazgatók Egyesülete terjesztett fel. Meghatódtam, meglepődtem, s még inkább felértékelődött számomra a díj akkor, amikor láttam: a kilenc kitüntetett közül ketten voltunk ápolók. Egy ilyen magas elismerést azonban nem lehet egyedül elérni, sokan dolgoztunk a kórházban történt fejlesztésekért, azért, hogy az ápolás minőségi legyen, a betegnek jobb legyen. A díj őket, a kollégákat is illeti. Harmati Edina

14 Receptajánló Kedves Olvasóink! Ezúttal magazinunkban két könnyen elkészíthető receptet mutatunk be Önöknek. Padlizsánkrém Hozzávalók: 3 db közepes padlizsán 3 szál újhagyma 2 evőkanál oliva olaj 1 dl tejföl 1 dl majonéz só, bors friss bagett Elkészítés: A megmosott padlizsánokat hústűvel megszúrkáljuk (hogy a sütés közben keletkező gőzök távozhassanak belőle), majd kb. 40 perc alatt a 170 fokra előmelegített sütőben megsütjük. Amikor kihűlt, lehúzzuk a héját, feldaraboljuk és egy mély tálban az apróra vágott újhagymával pépesre turmixoljuk. A krémhez hozzákeverjük a többi hozzávalót, friss bagettel fogyasztjuk. Vanília fagyi tökmagolajjal Hozzávalók 4 adaghoz: 1 doboz vanília fagylalt 0,5 dl tökmagolaj 5 dkg héj nélküli tökmag citromfű levél a díszítéshez Elkészítés: Egy száraz serpenyőben 1-2 percig pirítjuk a tökmagot. Tálkába szedjük a fagylaltot, pár szem tökmaggal megszórjuk és pár csepp tökmagolajat locsolunk a tetejére. Citromfű levélkével díszitjük. Jó étvágyat kívánunk!

15 A laparoszkópia első 20 éve a Kenézy-kórházban 15 A laparoszkópia olyan műtéti beavatkozás, melynek alkalmával a hasüregbe vezetett 5-12 mm átmérőjű nyíláson át bejuttatott műszerek segítségével, az optika által monitorra kivetített kép alapján végzünk műtétet. A Talmud már Kr. e ban említést tesz ólomból készült, fa mandrinnal ellátott hüvelyi tükrökről. Hipokratesz végbéltükröt és katétereket használt Kr. e. 400 körül ben E. Mühe elvégezte az első sikeres laparoszkópos epehólyag eltávolítást ben Magyarországon először Pécsen, majd 1992-től 13 központban kezdték el. A laparoszkópos műtétek előnyei: kis műtéti seb, kisebb feltárás; kis műtéti trauma, kíméletes preparálás; kis eszközökkel, minimális trauma; rövidebb ápolási idő; kevesebb szövődmény; rövidebb lábadozás; jobb kozmetikai eredmény. A módszer hátrányai: kezdetben hosszabb műtéti idő; speciális műszerek (igen drága!); speciális szövődmények; speciális sebészi képzettség; korábbi hasi műtétek után nem mindig lehetséges. A Kenézy-kórházban az első laparoszkópos műtétet (epehólyag eltávolítás) Dr. Kósa Csaba c. egyetemi docens, az Általános Sebészeti Osztály akkori osztályvezető főorvosa végezte el április 16-án. Azóta közel ilyen műtétet végeztünk. Általánosan elfogadott az epehólyag eltávolítás, lágyéksérv és rekeszsérv miatti műtét, mellékvese-, lépeltávolítás, vakbélgyulladás bizonyos eseteinek kezelése. Egyre inkább elterjedőben van, de nem minden esetben alkalmazható a tápcsatorna sebészetben, mint a gyomor, vastagbél, végbél, hasnyálmirigy és máj betegségeinek kezelésében. Nagy jelentősége van a sürgősségi ellátásban, mint a hasi sérülés vagy vakbélgyulladás kezelésében. A Kenézy-kórház Általános Sebészeti Osztálya országosan élen jár ezen technika alkalmazásában. Magyarországon az első laparoszkópos refluxgátló műtétre 1993 szeptemberében került sor. Eddig több, mint 550 ilyen műtétet hajtottunk végre október 1-jén elvégeztük az első laparoszkópos lágyéksérv műtétet, azóta közel 950 ilyen műtétre került sor óta közel 200 vastagbél műtétet is végzünk ezzel a módszerrel. Az osztályon a laparoszkópos beavatkozások száma az összes műtét kb. 25 %- át teszi ki. Az elmúlt húsz év alatt műtétet végeztünk. Terveink között szerepel a laparoszkópos vastagbél műtétek, mellékvese eltávolítások számának növelése, a laparoszkópos műtéti paletta folyamatos szélesítése. Dr. Kincses Zsolt osztályvezető főorvos Az Általános Sebészeti Osztály rendeléseire előjegyzés az as számon kérhető. Az általános sebészeti ambulancia nem, a szakambulancia beutaló köteles.

16 Elhízás miatti egészségügyi problémái vannak? Fogyókúrázik? Szeretné ismerni teste állapotát, átalakulását? Mi pontos képet Teljes testösszetétel-vizsgálat dexa-technológiával adunk róla! Tájékoztatás, előjegyzés: 20/ Tudjon meg többet az eljárásról a weboldalon. Ebben a magazinban ez akár az Ön hirdetése is lehetne! Keressen minket:

17 Jöjjön és töltsön el egy fantasztikus hangulatú délutánt családjával, barátaival a debreceni salakstadionban! Az izgalomról kiváló versenyzők gondoskodnak. SALAKMOTOR sebesség. izgalom. gyorsaság. technika MÁJUS 19. Pünkösd kupa VASÁRNAP 20. AUGUSZTUS Debrecen Város Nagydíja KEDD? OB. Döntő JÚNIUS 15. GP Challenge SZOMBAT OKTÓBER 23. Csapatkupa SZERDA Jegyek a helyszínen kaphatók. A verseny napján 4 órával a rajt előtt. Magán betegszállítás Ahol nem kell várakoznia. Velünk kísérője INGYEN Önnel utazhat. Járó-, ülőkocsis és fekvőbetegek részére is. Belföldre és külföldre egyaránt. A megrendelt időpontra, vagy akár azonnal, *már 4000 Ft-tól! *Debrecen közigazgatási területen belül.

18 18 Kardiológia költözés A Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet tájékoztatja a lakosságot, hogy április 15-től a korábban a Füvészkert u. 4. szám alatt működő gyermekkardiológia szakrendelés a Bethlen u szám alatti Rendelőintézet földszintjére költözött. A szakrendelés megközelíthető a MODEM felőli oldalbejáraton. A szakrendelés egy felújított, modern rendelőegységben, megújult környezetben fogadja a kis betegeket. Előjegyzési időpont az 52/ es telefonszámon kérhető. A szakrendelés beutaló köteles. Rendelési idő: Hétfőtől Csütörtökig ig Pénteken: ig A kiadványban megjelenő hirdetések tartalmáért a hirdető vállalja a felelősséget. Az általunk elkészített grafikai munkák felhasználása írásos jóváhagyás nélkül nem engedélyezett. Az esetleges nyomdai hibákért felelősséget nem vállalunk. impresszum Egészségére! A Kenézy Gyula Kóház és Rendelőintézet ingyenes magazinja. Megjelenik negyedévente. Kérhetik a Betegfelvételi Irodától, Diszpécser Pulttól, illetve a főnővérektől. Felelős kiadó: Dr. Lampé Zsolt, főigazgató Szerkesztő: Dr. Takácsné Kóródi Judit Telefon: 20/ , Anyanyelvi lektor: Arany Lajos Szerkesztőség: 4031 Debrecen, Bartók Béla út Telefon: 52/ , Fax: 52/ , Hirdetésszervezési, tördelési és grafikai munkák: M3G Kft. Telefon: 20/ Grafikus, tördelőszerkesztő: ifj. Romhányi Zsolt Megjelenik példányban. Nyomda: Kapitális Nyomda, Debrecen ISSN

19 4026 Debrecen, Egymalom utca 3. Bejelentkezés: 52/ Egyedi méretre készített ortopéd- és diabéteszes lábbelik. Számítógépes lúdtalpbetétek. Kézzel varrott férficipők készítése méretre. Szupináló gyermek bőrcipők készítése. Nyitva: Hétfőtől Péntekig 7 16 óráig. Ingyenes ortopéd orvosi vizsgálat: Dr. Bulyovszky Lilla: Kedd Csütörtök Dr. Mizsák Lajos: Péntek Gyógyászati segédeszköz bolt 4026 Debrecen, Bethlen utca (A rendelőintézet földszintjén.) Ortopéd cipők gyártása Szupináló gyerek cipő forgalmazása Vényre felírt segédeszközök kiszolgálása Lúdtalpbetétek, sarokékek vérnyomás és vércukormérők forgalmazása Birkenstock papucsok és klumpák forgalmazása Nyitva: Hétfőtől-Péntekig 8 16 óráig.

20 4026 Debrecen, Bethlen u A rendelôintézet földszintjén. Tel.: Nyitva tartás: Hétfô Péntek 8:00 18:00 SZENT GYÖRGY GYÓGYSZERTÁR 4043 Debrecen, Bartók B. u A kórház betegfelvételi bejáratánál. Tel.: Nyitva tartás: Hétfô Péntek: 7:30 18:30, Szombat: 8:00 13:00. KENÉZY GYÓGYSZERTÁR 10% PÉNTEKI ÁRKEDVEZMÉNY! A Szent György Gyógyszertárban péntekenként* 8 és 18 óra között a gyógyszertárban forgalmazott termékek árából 10% KEDVEZMÉNYT nyújtunk** *a kedvezményes értékesítés visszavonásig érvényes **kivéve vényköteles és vény nélküli gyógyszerek 10% SZOMBATI ÁRKEDVEZMÉNY! A Kenézy Gyógyszertárban szombatonként* 8 és 13 óra között a gyógyszertárban forgalmazott termékek árából 10% KEDVEZMÉNYT nyújtunk** *a kedvezményes értékesítés visszavonásig érvényes **kivéve vényköteles és vény nélküli gyógyszerek Szakszerû, gyors betegellátás Széles választék vényköteles, vény nélküli, gyógyhatású készítményekbôl, kozmetikumokból Magisztrális gyógyszerkészítés Gyógyszerterápiás tanácsadás Vény nélküli szerek esetében konzultáció Szakkönyvek és betegtájékoztató kiadványok Keressen bennünket, hogy segíthessünk!

Fejlesztések a korszerűbb betegellátásért

Fejlesztések a korszerűbb betegellátásért Egészségére! magazin III. évfolyam 3. szám 2013. szeptember Fejlesztések a korszerűbb betegellátásért MRI-beruházás a Kenézykórházban Az egyesített pszichiátriai ellátásról A családok szolgálatában A Kenézy

Részletesebben

Az oktatás. magazin. és a gyógyítás közös malmában. A mesterséges fertőzés. Ambuláns sebészeti beavatkozások

Az oktatás. magazin. és a gyógyítás közös malmában. A mesterséges fertőzés. Ambuláns sebészeti beavatkozások Egészségére! magazin III. évfolyam 1. szám 2013. március Az oktatás és a gyógyítás közös malmában A mesterséges fertőzés Ambuláns sebészeti beavatkozások Az Egészségügyi Háttérszolgáltató Zrt. ingyenes

Részletesebben

100 éves. magazin. a Városi Tüdőgondozó. Az Alzheimer-kór tünetei. Az öltő költő. A Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet ingyenes magazinja

100 éves. magazin. a Városi Tüdőgondozó. Az Alzheimer-kór tünetei. Az öltő költő. A Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet ingyenes magazinja Egészségére! magazin III. évfolyam 4. szám 2013. december 100 éves a Városi Tüdőgondozó Az Alzheimer-kór tünetei Az öltő költő A Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet ingyenes magazinja Megnyitott a DaLilla

Részletesebben

Egészségére! Az integrált járóbeteg-szakellátás egy éve. magazin. A múlt tisztelete a jövőért. Alkalmassági vizsgálat a légiközlekedésben dolgozóknak

Egészségére! Az integrált járóbeteg-szakellátás egy éve. magazin. A múlt tisztelete a jövőért. Alkalmassági vizsgálat a légiközlekedésben dolgozóknak Egészségére! magazin Az integrált járóbeteg-szakellátás egy éve IV. évfolyam 1. szám 2014. március A múlt tisztelete a jövőért Alkalmassági vizsgálat a légiközlekedésben dolgozóknak A Kenézy Gyula Kórház

Részletesebben

Egészségére! magazin. Tenni vagy nem tenni. ez nem kérdés. Értágulat gyógyítása új műtéti eljárással. Kenézy Gyulára emlékeztünk

Egészségére! magazin. Tenni vagy nem tenni. ez nem kérdés. Értágulat gyógyítása új műtéti eljárással. Kenézy Gyulára emlékeztünk Egészségére! magazin Tenni vagy nem tenni ez nem kérdés V. évfolyam 1. szám 2015. március Értágulat gyógyítása új műtéti eljárással Kenézy Gyulára emlékeztünk A Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet ingyenes

Részletesebben

Egészségére! magazin. Találkozzunk a Szív Napján! Sürgősségi szemészeti ellátás. Táplálkozási tanácsok. 2014. szeptember 28.

Egészségére! magazin. Találkozzunk a Szív Napján! Sürgősségi szemészeti ellátás. Táplálkozási tanácsok. 2014. szeptember 28. Egészségére! magazin Találkozzunk a Szív Napján! 2014. szeptember 28. IV. évfolyam 3. szám 2014. szeptember Sürgősségi szemészeti ellátás Táplálkozási tanácsok A címlapon: dr. Bedő Zoltán Batthyány-Strattmann

Részletesebben

A gyógyító patológia. magazin. Komplex kardiológiai rehabilitáció. Gyermeket várunk. Az Egészségügyi Háttérszolgáltató Zrt. ingyenes magazinja

A gyógyító patológia. magazin. Komplex kardiológiai rehabilitáció. Gyermeket várunk. Az Egészségügyi Háttérszolgáltató Zrt. ingyenes magazinja Egészségére! magazin II. évfolyam 3. szám 2012. szeptember A gyógyító patológia Komplex kardiológiai rehabilitáció Gyermeket várunk Az Egészségügyi Háttérszolgáltató Zrt. ingyenes magazinja EGÉSZSÉGÜGYI

Részletesebben

Korai fejlesztés fontossága a gyermekrehabilitációban

Korai fejlesztés fontossága a gyermekrehabilitációban Egészségére! magazin II. évfolyam 4. szám 2012. december Korai fejlesztés fontossága a gyermekrehabilitációban Jól szervezett iskolafogászat Porckopás kezelése Az Egészségügyi Háttérszolgáltató Zrt. ingyenes

Részletesebben

magazin A védőnő mint hungarikum Újjászülető szülészet Mozgás receptre Az Önkormányzati Egészségügyi Holding Zrt. ingyenes magazinja

magazin A védőnő mint hungarikum Újjászülető szülészet Mozgás receptre Az Önkormányzati Egészségügyi Holding Zrt. ingyenes magazinja Egészségére! magazin II. évfolyam 1. szám 2012. március A védőnő mint hungarikum Újjászülető szülészet Mozgás receptre Az Önkormányzati Egészségügyi Holding Zrt. ingyenes magazinja 2 Terápiahűség A terápiás

Részletesebben

Beköszöntõ. Kedves Kollégák, kedves Betegeink, tisztelt Olvasó!

Beköszöntõ. Kedves Kollégák, kedves Betegeink, tisztelt Olvasó! 2008. december Interjú a Fôigazgatóval Bemutatkozik II. Belgyógyászati Osztály Onkológiai Osztály Nôvérek a nôvérekért Kitüntetett munkatársaink Hírek Tartalomjegyzék Beköszöntõ 3 Interjú Dr. Pintérné

Részletesebben

RákVolt MAGAZIN. hivatalos magazinja. információ egészségeseknek és betegeknek a rákról. A magazin tartalmából: III. évf. 1. szám 2012.

RákVolt MAGAZIN. hivatalos magazinja. információ egészségeseknek és betegeknek a rákról. A magazin tartalmából: III. évf. 1. szám 2012. III. évf. 1. szám 2012. február RákVolt információ egészségeseknek és betegeknek a rákról MAGAZIN A magazin tartalmából: Prof. dr. Simon Tamás Kergessük el a rákot Illyés András Tünetmentes állapot tüdőrákban

Részletesebben

Amit a védőoltásokról tudni kell Játékok a szobában Az új G épület. INGYENES példánya. Az Ön

Amit a védőoltásokról tudni kell Játékok a szobában Az új G épület. INGYENES példánya. Az Ön A HEIM PÁL GYERMEKKÓRHÁZ ÉS A MADARÁSZ U. GYERMEKKÓRHÁZ GYÓGYÁSZATI HAVILAPJA XII. évfolyam 2009/2. szám 100 ÉVE A GYERMEKEKÉRT Az Ön INGYENES példánya Amit a védőoltásokról tudni kell Játékok a szobában

Részletesebben

Súlyos kérdések 2011/2. A Magyar Hypertonia Társaság és a Magyar Nephrologiai Társaság szakmai támogatásával. A Tudomány Kiadó betegtájékoztató lapja

Súlyos kérdések 2011/2. A Magyar Hypertonia Társaság és a Magyar Nephrologiai Társaság szakmai támogatásával. A Tudomány Kiadó betegtájékoztató lapja 2011/2 A Magyar Társaság és a Magyar Nephrologiai Társaság szakmai támogatásával Betegség-e az elhízás? Súlyos kérdések A Tudomány Kiadó betegtájékoztató lapja A Tudomány Kiadó kiadványa a Magyar Társaság

Részletesebben

Gyógyhír. magazin. Csontvédô tippek. Visszerek és seprûvénák. Napozzunk okosan! A mosoly gyógyít Interjú Liber Renátával

Gyógyhír. magazin. Csontvédô tippek. Visszerek és seprûvénák. Napozzunk okosan! A mosoly gyógyít Interjú Liber Renátával Gyógyhír VII. évfolyam 6. szám 2012. június magazin A mosoly gyógyít Interjú Liber Renátával Csontvédô tippek Napozzunk okosan! Visszerek és seprûvénák Ezt a Gyógyhír magazint mi ajándékoztuk Önnek: Gyógyhír

Részletesebben

100 000 várt baba. melyik mire? Gyógyvizek. Nem ereszthetek pocakot! Interjú Csonka Andrással. Az Alzheimer-kór

100 000 várt baba. melyik mire? Gyógyvizek. Nem ereszthetek pocakot! Interjú Csonka Andrással. Az Alzheimer-kór II. évfolyam 4. szám 2007. április Nem ereszthetek pocakot! Interjú Csonka Andrással Az Alzheimer-kór Gyógyvizek melyik mire? 100 000 várt baba Ezt a Gyógyhír Magazint mi ajándékoztuk Önnek: GYÓGYHÍR 2007.

Részletesebben

GYÓGYHÍR. magazin. 7 tipp

GYÓGYHÍR. magazin. 7 tipp www.dimag.hu GYÓGYHÍR 2013. november VIII. évfolyam 11. szám Digitális változat www.gyogyhir.hu magazin 7 tipp étvágytalanság ellen Megelőzés Mit tehetünk az influenza ellen? Sorozat Változó kor a nőknél

Részletesebben

50ETI-BEN. Köszöntő. Tartalom. øtinfo 2012. június 1. Köszöntõ

50ETI-BEN. Köszöntő. Tartalom. øtinfo 2012. június 1. Köszöntõ Köszöntő Köszöntõ Tartalom ÉV AZ Kedves Olvasók! A múlt utat mutat a jövő felé indítják gondolataikat a Szerkesztők az ETI 50. évfordulójának alkalmából soron következő cikkben. Nagy elődeinkre Deme Saroltára

Részletesebben

MAGAZIN. hivatalos magazinja. információ egészségeseknek és betegeknek a rákról. A magazin tartalmából: IV. évf. 2. szám 2013.

MAGAZIN. hivatalos magazinja. információ egészségeseknek és betegeknek a rákról. A magazin tartalmából: IV. évf. 2. szám 2013. IV. évf. 2. szám 2013. április RákVolt információ egészségeseknek és betegeknek a rákról MAGAZIN A magazin tartalmából: Prof. dr. Simon Tamás Fiatalokat is fenyeget a rák Illyés András Aki időt nyer, életet

Részletesebben

Ingyenes. II. évfolyam, 4. szám 2008. március 5. Ceglédi. Nem? Igen

Ingyenes. II. évfolyam, 4. szám 2008. március 5. Ceglédi. Nem? Igen Ingyenes Ceglédi II. évfolyam, 4. szám 2008. március 5. P A N O R Á M A E G É S Z S É G Ü G Y I M E L L É K L E T T E L 1 3-1 9. O L D A L Igen Nem? www.toyota.hu Nem hagy cserben. És hidegen. Toyota Corolla.

Részletesebben

VI. évfolyam 2. szám 2011. február. magazin. Férfidolog. Életformát váltok! Interjú Falusi Mariannal. Hogyan fogyjunk? Téli vitaminbomba: a cékla

VI. évfolyam 2. szám 2011. február. magazin. Férfidolog. Életformát váltok! Interjú Falusi Mariannal. Hogyan fogyjunk? Téli vitaminbomba: a cékla Gyógyhír VI. évfolyam 2. szám 2011. február magazin Életformát váltok! Interjú Falusi Mariannal Férfidolog Hogyan fogyjunk? Téli vitaminbomba: a cékla szponzorált cikk 2 Gyógyhír magazin www.gyogyhir.hu

Részletesebben

magazin Központban a rehabilitáció Az olimpia jegyében interjú stefanek gertrúddal Dietetikus receptre? Éljen jó szívvel!

magazin Központban a rehabilitáció Az olimpia jegyében interjú stefanek gertrúddal Dietetikus receptre? Éljen jó szívvel! Gyógyhír III. évfolyam 9. szám 2008. szeptember magazin Az olimpia jegyében interjú stefanek gertrúddal Éljen jó szívvel! Dietetikus receptre? Központban a rehabilitáció Ezt a Gyógyhír magazint mi ajándékoztuk

Részletesebben

A Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum ismeretterjesztő lapja IV. évfolyam 2. szám 2007. nyár Ingyenes kiadvány

A Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum ismeretterjesztő lapja IV. évfolyam 2. szám 2007. nyár Ingyenes kiadvány A Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum ismeretterjesztő lapja IV. évfolyam 2. szám 2007. nyár Ingyenes kiadvány A TARTALOMBÓL: Felépült az Auguszta Kimutatja a rákos sejteket Várandós

Részletesebben

RákVolt MAGAZIN. hivatalos magazinja. információ egészségeseknek és betegeknek a rákról. A magazin tartalmából: II. évf. 1. szám 2011.

RákVolt MAGAZIN. hivatalos magazinja. információ egészségeseknek és betegeknek a rákról. A magazin tartalmából: II. évf. 1. szám 2011. RákVolt információ egészségeseknek és betegeknek a rákról II. évf. 1. szám 2011. MAGAZIN A magazin tartalmából: Prof. dr. Simon Tamás Húsz éve a rák ellen Nógrádi Tóth Erzsébet Együtt a tüdőrákosok gyógyulásáért

Részletesebben

A mi. Áldott húsvéti ünnepeket kívánunk valamennyi Kedves Olvasónknak!

A mi. Áldott húsvéti ünnepeket kívánunk valamennyi Kedves Olvasónknak! A mi Borsod-Abaúj Z- emplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház Információs Lapja XVIII. évfolyam 1. szám 2012. április Lapunk T A R T A L O M Körképek telephelyeinkrõl: A mezõkövesdi Mozgásszervi

Részletesebben

A MI KÓRHÁZUNK. 2012. április. Napsütötte pavilon a Sebészeti O sztály Gyermektelen férfiak Béremelési javaslatok

A MI KÓRHÁZUNK. 2012. április. Napsütötte pavilon a Sebészeti O sztály Gyermektelen férfiak Béremelési javaslatok A MI KÓRHÁZUNK Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházak Napsütötte pavilon a Sebészeti O sztály Gyermektelen férfiak Béremelési javaslatok 2012. április Tartalomjegyzék Hogyan tovább? főigazgatói

Részletesebben

Kedves Olvasóink! szerepvállalása mellett. Abban már régóta egyetértenek az egészségügy szereplői, Ebből a néhány mondatból is világossá

Kedves Olvasóink! szerepvállalása mellett. Abban már régóta egyetértenek az egészségügy szereplői, Ebből a néhány mondatból is világossá Az együttműködés lehetőségei 2 Kedves Olvasóink! A hírek alapján megint jelentős változás előtt áll az egészségügy. Az alapvető változás az intézmények együttműködésében, együtt dolgozásában lesz tapasztalható

Részletesebben

Egészségkozpont. A Debreceni Egyetem Klinikai Központ ismeretterjesztő lapja XII. évfolyam 2. szám 2015. nyár Ingyenes kiadvány

Egészségkozpont. A Debreceni Egyetem Klinikai Központ ismeretterjesztő lapja XII. évfolyam 2. szám 2015. nyár Ingyenes kiadvány Egészségkozpont A Debreceni Egyetem Klinikai Központ ismeretterjesztő lapja XII. évfolyam 2. szám 2015. nyár Ingyenes kiadvány A TARTALOMBÓL: Tisztikereszt a szem sugárkezeléséért Húgycsőplasztika szájnyálkahártya-átültetéssel

Részletesebben

A Mi Kórházunk. Betegeink között a Központi Röntgen Osztályon. A Rendészeti Osztály vezetõjének egy napja. Megújult a gyógyszertárunk

A Mi Kórházunk. Betegeink között a Központi Röntgen Osztályon. A Rendészeti Osztály vezetõjének egy napja. Megújult a gyógyszertárunk A Mi Kórházunk a Fõvárosi Önkormányzat Szent János Kórház és Rendelõintézet magazinja Betegeink között a Központi Röntgen Osztályon A Rendészeti Osztály vezetõjének egy napja Megújult a gyógyszertárunk

Részletesebben

Gyógyhír. magazin. Örömteli szex. Szemvédô tippek. Néma járvány: a csontritkulás. Találkozzunk az Egy Csepp Világnapon! Interjú Szellô Istvánnal

Gyógyhír. magazin. Örömteli szex. Szemvédô tippek. Néma járvány: a csontritkulás. Találkozzunk az Egy Csepp Világnapon! Interjú Szellô Istvánnal VI. évfolyam 11. szám 2011. november magazin Találkozzunk az Egy Csepp Világnapon! Interjú Szellô Istvánnal Szemvédô tippek Örömteli szex Néma járvány: a csontritkulás november impresszum Felelôs kiadó:

Részletesebben

Gyógyhír. magazin. 7 tipp meghûlés ellen. Az optimális vércukorszintért! Éljen SZÍVesen! Csak természetesen! Interjú Vámos Erikával

Gyógyhír. magazin. 7 tipp meghûlés ellen. Az optimális vércukorszintért! Éljen SZÍVesen! Csak természetesen! Interjú Vámos Erikával Gyógyhír VII. évfolyam 11. szám 2012. november magazin Csak természetesen! Interjú Vámos Erikával 7 tipp meghûlés ellen Éljen SZÍVesen! Az optimális vércukorszintért! Ezt a Gyógyhír magazint mi ajándékoztuk

Részletesebben