magazin Rendkívül széles szakmai profil jellemzi az új kórházat Áldott állapotban Viták a védőoltásról A méhnyakrák megelőzhető

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "magazin Rendkívül széles szakmai profil jellemzi az új kórházat Áldott állapotban Viták a védőoltásról A méhnyakrák megelőzhető"

Átírás

1 Egészségére! magazin III. évfolyam 2. szám május Rendkívül széles szakmai profil jellemzi az új kórházat Áldott állapotban Viták a védőoltásról A méhnyakrák megelőzhető A Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet ingyenes magazinja

2 I. Debreceni Szemüvegbörze az optika üzleteiben: Szemüvegkereteket adunk beszerzési áron!!!... és még ajándékot is választhat (akár mindet*): szemüvegtok szemüvegtörlő kendő napszemüveg ingyenes szakorvosi vizsgálat plusz meglepetés ajándék ORBIDENT optikák Nagy Lajos király tér / Bethlen u * részletek a honlapon és az üzletekben.

3 Kórház-átalakítás áprilisában, nagyjából egy évvel a fekvőbeteg-szakellátó intézmények állami tulajdonba vételét követően, az egészségügyi ellátórendszer átalakítása a következő állomásához érkezett. A tavalyi évben az állam felügyelete alá került egészségügyi intézmények még különböző formákban jellemzően költségvetési intézményként vagy gazdasági társaságként működtek, hiszen az egészségügyi intézmények korábbi tulajdonosai, a megyei és települési önkormányzatok választásuk szerint eltérő működési keretek között szervezhették meg illetékességi területükön az egészségügyi feladatellátást márciusában az Országgyűlés elfogadta, majd pedig kihirdették azt a törvényt, amely működési formakényszert ír elő meghatározott egészségügyi szolgáltatók számára. A jogszabály rendelkezései szerint azok a 2012-ben állami irányítás alá került kórházak, egyes járóbeteg-szakellátó intézmények és az ezek működését, illetve infrastrukturális hátterét megteremtő, egyéb szervezetek, melyek ez idáig gazdasági társaságokként működtek, az általuk ellátott feladatot eltérő szervezeti keretek között végzik tovább. Ennek megfelelően a szóban-forgó gazdasági társaságok megszűntek, feladataikat egy újonnan alapított központi költségvetési szerv vette át. Dr. Lampé Zsolt Tibor főigazgató Debrecenben összesen hat gazdasági társaságot érintett az átalakítás, melyek közül három egészségügyi szolgáltató. Az Egészségügyi Háttérszolgáltató Zrt. cégcsoportjába tartozó KENÉZY KÓRHÁZ Nonprofit Kft., EGÉSZSÉGÜGYI JÁRÓBETEG KÖZPONT Nonprofit Kft. és Nagyerdei Gyógyászati Kft. az anyavállalattal, valamint két további vagyonkezelő céggel egyetemben április 1. napján megszüntették. A társaságok által ellátott feladatokat egy költségvetési szerv, a Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet vette át. Az új költségvetési intézmény amellett, hogy ellátja a gazdasági társaságok korábbi feladatait azok jogutódjává is vált.

4 4 Ez a jogutódlás azonban nem volt általános érvényű, mivel a gazdasági társaságok vagyona és egyes jogügyletei a magyar államra szálltak át. A kórház feletti irányítási és fenntartói funkciók pedig az emberi erőforrások minisztere, valamint a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet között oszlanak meg. A debreceni szolgáltatók esetében a helyzet sajátosságát az jelentette, hogy a befogadó költségvetési intézmény egyszerre több egészségügyi szolgáltató feladatait is átvette, melyek más-más ellátási területen, különböző feladatokat végeztek. Így egy olyan intézmény jött létre, melynek rendkívül széles a szakmai profilja, és amely szolgáltatásait városszerte számos telephelyen nyújtja. Az egykori cégcsoport struktúrának köszönhetően ezek az egészségügyi intézmények már korábban is szorosan együttműködtek, így tevékenységük koránt sem volt idegen egymás számára. Ennek köszönhetően a viszonylag rövid idő alatt lefolytatott átállás jelentősebb fennakadás nélkül végbemehetett, nem zavarva a betegellátás folyamatosságát és biztonságát. Az átalakítás persze nem ért véget az április 1-jei átállással. Egyfelől annak háttérmunkálatai jelenleg is zajlanak még, másfelől pedig a sajátos átszervezésből kifolyólag szükségessé vált az intézmény három, korábban önálló egészségügyi szolgáltatót felölelő, összetett szerkezetének átvilágítása, és egy racionális, belső, intézményi ellátó hálózat kialakítása, mely az eddigiekhez hasonlóan továbbra is magas színvonalon, rugalmasan, hatékonyan és eredményesen képes a betegek igényeinek kiszolgálására.

5 Segítség vagy veszély? Mondják, hogy a legveszélyesebb extrém sport az élet. A születéstől kezdődően rengeteg ártalom, káros hatás éri szervezetünket. Különösen nagy veszélyt jelentenek a különböző mikroorganizmusok okozta infekciók. Napjainkban is számos fertőző betegség veszélyezteti az egészséget. A régi, pusztító járványok kórokozóinak felbukkanása éppúgy lehetséges, mint új kórokozóké. Ennek meggátlására gyors és összehangolt védekezés szükséges. Ez társadalmi érdek, az állami intézmények, az egészségügyi hatóságok és hálózat, de a családok és civilszervezetek közös felelőssége A védőoltás kétségtelenül az egyik leginkább költséghatékony közegészségügyi eszköz a fertőző betegségekkel szembeni védekezésben. Az oltások célja az egyén egészségének védelme, ill. azonkívül a populációs immunitás létrehozása amely közérdek. Minden uniós tagország köztük hazánk is, 1940 óta szervez immunizációs programokat, hogy polgára it védje a súlyos, néha életveszélyes betegségekkel szemben. Ma Magyarországon csecsemő és gyermekkorban 10 féle védőoltás kötelező. Az oltás rendjét az ÁNTSZ által ellenőrzött oltási naptár szabályozza. A hazánkban használt oltóanyagok a WHO által is elismertek, és az Európai Uniós Gyógyszerkönyv előírásainak is megfelelnek. A szisztematikus oltási programoknak köszönhetően a himlő világszerte eltűnt, visszaszorult Európában a gyermekparalízis, megszűnt a szamárköhögés, a tetanusz, kanyaró, torokgyík, egyre ritkábban jelentkezik a járványos tüdőgyulladás és agyhártyagyulladás. Viták a védőoltásokról 5 Az eredmények ellenére az oltásokhoz való viszonyulás a lakosság köreiben, de az orvosok között is ellentmondásos. Időről-időre felszínre jutnak a védőoltásokat ellenző vélekedések. Ennek elsősorban a médiumokban kontroll nélkül terjedő álinformációknak van jelentős szerepe. Előfordul, hogy világnézeti alapon utasítják el az oltást. Terjednek hírek a védőoltások hatástalanságáról, vagy éppen megbetegítő hatásáról, hogy a beoltott személy terjeszti a fertőzést, akkor is ha ő nem beteg, vagy éppen az oltással fertőződik, vagy mérgeket adnak be a gyermeknek. Vannak, akik az oltások kötelező jellegét támadják a személyiségi jogok megsértésével érvelve. Internetes fórumok indultak a védőoltások káros voltáról, kétségbeesett szülők kérdezik, hogy milyen módszerrel lehetne gyermeküknél a felelőtlenül beadatott oltás hatását kivezetni. Gondolhatunk az elmúlt években a szezonális influenza elleni védőoltással kapcsolatos ellenpropagandára. Sokan azért tartanak az oltásoktól, mert szövődmények, mellékhatások léphetnek fel. Ha valaki figyeli a különböző, akár a szomszédos országok egészségügyi helyzetét, könnyen észreveheti, mennyivel több a nem egyszer halált okozó megbetegedések száma azon országokban, ahol a lakosság nem részesül a megfelelő védőoltásokban. A védőoltás elmulasztása súlyos betegség

6 6 kialakulását segíti elő, melyekre jóval nagyobb az esély, mint egy védőoltás által okozott mellékhatás megjelenésére. Amikor azt olvasom, hallom, hogy szülők nem adatnak be gyerekeiknek nagyon súlyos betegségek ellen sem oltásokat, arra gondolok, hogy ezek az emberek soha nem tapasztalták meg ezeket a betegségeket. Eszembe jut Sárika, aki a járványos gyermekbénulás egyik áldozataként a volt gyermek-fertőzőosztályon töltötte egész életét vastüdőben, mert teljesen mozgásképtelen volt. Hiába volt szellemileg teljesen friss, érdeklődő, tájékozott a világ dolgait illetően, nagy futball-rajongó, azt gondolom Ő biztosan a védőoltást választotta volna. Eszembe jutnak Sárika sorstársai, akik erős akarattal és szívós kitartással megtanultak szájjal festeni, és csodákat alkotnak, de valószínűleg ők is a védőoltást választották volna Vagy azok az áldozatok, akik a létező védekezés helyett többnyire nem is saját választásuk okán nem kapták meg a szükséges védőoltást, és súlyos szövődményeket, maradandó károsodást szenvedtek, vagy meghaltak. Saját sorsát mindenki úgy alakítja, ahogy jónak látja, de vajon milyen lelkiismerettel néz bármelyik szülő tükörbe, ha a gyermeke beteg lesz, mert nem kapta meg a kötelező vagy a szezonálisan javasolt választható oltást. Érdemes ezen elgondolkozni, mérlegelni a haszon és a kockázat arányát. Én a védőoltásra szavazok. Dr. Gönczi Ferenc főorvos A TÁMOP C-12/1 számú Munkahelyi képzések támogatása nagyvállalkozások számára a konvergencia régióban című és a TÁMOP B-12/1 számú Munkahelyi képzések támogatása középvállalkozások számára a konvergencia régióban című pályázati felhívásokon a Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet összesen Ft összegű 100 %-os vissza nem térítendő támogatást nyert. A től ig tartó projektekben menedzsment területről 117 fő, fekvőbeteg-ellátási területről 87 fő, járóbeteg-ellátási területről 87 fő, gyógyászati területről 55 fő vesz részt a következő típusú képzéseken: menedzsment, informatikai, nyelvi, kommunikáció folyamati teljesítményfejlesztés, adminisztratív feladatok racionalizálása, fizikoterápiás eljárások. A fenntartási időszakban a Kórház vállalja, hogy a pályázatba bevont munkavállalók min. 60 %-át tovább foglalkoztatja. A projektek megvalósításával a Kórház célja, hogy vezetői és alkalmazottjai szakmai kompetenciáját és egyéni képességeit folyamatosan javítsa, erősítse, egyúttal növelje a saját versenyképességét, a technológiai fejlődéshez való alkalmazkodását. A képzések az egyéni és a csoportos kompetenciák fejlesztését egyaránt szolgálják. A projektek az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósulnak meg.

7 MAGNEGOLD vesekőmegelőzés A MAGNEGOLD kapszula egy olyan magyar fejlesztésű termék, amelynek összetevőit úgy állították össze, hogy egyszerre segíthet a vesekő kialakulásának megelőzésében, illetve a már meglévő vesehomok ürülése során jelentkező görcsök és hányinger enyhítésében. MAGNEGOLD jól ismert hatóanyagai és azok hatásmechanizmusa a szervezetre: Aranyvessző: vízhajtó, gyulladáscsökkentő hatású. Magnézium: görcsoldó, gátolja a calcium-oxalat kristályok kialakulását a vizeletképző rendszerben, vizeletben. B6 vitamin: enyhíti a hányingert, fokozza a magnézium hatását, és szintén hatással van a calcium-oxalat anyagcserére. Megrendelés: Telefon: (06-30) Ortopédcipő készítés INGYENES Ortopéd Szakorvosi rendelés időpont egyeztetéssel! Egyedi talpbetét készítés számítógépes talpvizsgálat alapján! Debrecen, Mester u. 4. Tel.: 52/ , Mobil: 06-30/ lukacsortopedcipo@citromail.hu

8 8 Család születik Kismamákat, érdeklődőket láttak vendégül a szülészeti osztályon az anyák napja és a születés hete alkalmából. Gyermeket várni: áldott állapot. Nem csak fizikai növekedést jelent, de lehetőséget arra, hogy az édesanya, a szülők személyisége is formálódjon: a várni tudásban, az elköteleződésben, a szülői küldetésben, a szeretetben. Életet hordozni, táplálni, növelni csodálatos ajándék. S miközben a felelősség súlya néha riasztónak tűnik akik vállalják: kiteljesednek és gazdagabbá válnak áldottak. Gál Judit kórházlelkész

9 A méhnyakrákról, a megelőzés fontosságáról és lehetőségeiről 9 A méhnyakrák a méhnyak hámsejtjeinek rosszindulatú elfajulása. A nők rosszindulatú folyamatai közül az emlőrák után a második helyen áll. Magyarországon évente mintegy 500 nő halálát okozza. Ez a szám az európai átlag háromszorosa, és évek óta nem változik, holott a korszerű orvosi ellátás révén megelőzhető vagy gyógyítható lenne. Vírus okozta megbetegedés, és nemi úton terjed. Okozója a humán papillóma vírus (HPV) kb. 150 típusa közül némelyek nemi szervi szemölcsöt, ún. kondilómát, az agresszív vírustörzsek pedig rákos elfajulást okoznak. Nemcsak méhnyakrákot, hanem hüvely-, szeméremtest-rákot is, valamint férfiaknál húgycső-, here-, herezacskórákot is, sőt mindkét nemnél garat- és végbélrákot is! Az egészséges szervezet két év alatt 90%-ban megszabadul a vírustól, amit a nemi partnerek váltogatása, a nemi higiéné hiányosságai és a dohányzás nehezítenek. Sikerült a kórokozó vírus elleni védőoltás kifejlesztése és forgalmazása is, a két- és négykomponensű oltóanyag utóbbi változata a szemölcsös nemi kórkép megelőzésére is hatékony. A méhnyakrák elleni, 2006 óta adható védőoltás ellenére a felelősségteljes magatartás, a rendszeres szűrővizsgálatok továbbra sem mellőzhetők. Az aktív szexuális élet kezdete egyre fiatalabb korra tolódik, és mivel a méhnyakrák kialakulásában meghatározóan szexuális úton terjedő vírusfertőzés áll, életbevágó ennek tudatosítása már tizenéves korban, és a korai és rendszeres szűrések fontosságának hangsúlyozása a későbbiekben. dr. Kovács Károly szülész-nőgyógyász főorvos A méhnyakrák kialakulásához hosszú idő kell (kb év), az azt megelőző, ún. rákmegelőző elváltozások tehát időben észrevehetők lennének, ha nőgyógyászati szűrővizsgálat történne. Sajnos a nők 20%-a jár csak rendszeres, évenkénti szűrésre. A szűrés a méhnyak nagyítómikroszkópos megtekintéséből (kolposzkópos vizsgálat) és a méhnyakból történő sejtkenet-vételből áll (citológiai vizsgálat), amit szükséges esetben a HPV-kenetvétel egészíthet ki és tehet teljessé. A vizsgálat néhány perces, fájdalommentes és hatékony! A nőgyógyászati szakrendelés nem beutalóköteles. Előjegyzés kérhető az 52/ as telefonszámon. Helye: Debrecen, Bethlen u zöld szektor, 2. emelet

10 10 A lábszárfekély nem betegség, hanem tünet A lábszárfekély az életkilátásokat és életminőséget rontó állapot, mely az egész szervezet számára súlyos fertőzésforrás. Valódi népbetegség. Magyarországon csaknem 100 ezer ember életét nehezíti meg, vagy teszi olykor szinte elviselhetetlenné a krónikus sebek közé tartozó lábszárfekély, amely nem önálló kórkép, hanem olyan tünet, amelynek lényege, hogy különböző tényezők hatására az alsó végtagokon szövetelhalás történik, szövethiány tapasztalható. A fekélyek nagy része, majdnem 70%-a vénás keringési elégtelenség talaján alakul ki, amely a felületes vénák érintettsége esetén könnyebben felismerhető a sokszor esztétikai problémát is okozó visszértágulatok miatt. A kidudorodó visszerek mellett a vénás elégtelenség korai tünete, az estére kialakuló nehézláb-érzés, lábdagadás, lábfeszülés, éjszaka jelentkező lábikragörcsök. Az esetek egy részében azonban a mélyebben fekvő, nem látható vénák károsodtak. Ilyenkor gyakran előfordul, hogy a feltűnő visszeresség hiánya miatt, a betegek többsége nem gondol arra, hogy panaszok hátterében a vénák betegsége áll, így gyakran csak akkor fordulnak orvoshoz, ha a fájdalom állandósul, vagy szövődmények alakulnak ki. Ilyen szövődményes tünet például a boka körül, a lábháton a bőr barnás elszíneződése, amely helyenként kifehéredik, kemény tapintatúvá válik. Amennyiben kezelés nem történik, nehezebbé válik a salakanyagok elszállítása a bőrből, pangás alakul ki, megjelenik a gyulladás, majd a szövetek elhalása, a fekély. A kialakult fekély kezelésében az első feladat a kóreredet tisztázása. Ehhez széleskörű kivizsgálás szükséges. Az eredményes gyógyuláshoz azonban a beteg részéről tudatos együttműködés szükséges, amely sok esetben lemondással, kényelmetlenséggel jár. Például fogyás, dohányzás elhagyása, rugalmas pólya viselése. Fontos tudni, a korai vénás keringési elégtelenség tüneteinek jelentkezésekor, megfelelő kezeléssel a szövődmények, köztük a vénás lábszárfekély megjelenése megelőzhető! Megelőzési ajánlatok: rendszeres mozgás (séta, torna, úszás, kerékpározás); álló vagy ülő munka esetén, hosszú autóúton lábtorna végzése(lábujj-sarokállás) a túlzott hő visszértágulatot okozhat, ezért kerülendő a forró fürdő, a szauna és a napozás szűk nadrág, csizma, szoros öv, magas sarkú cipő viselése kerülendő; fontos a lábak bőrének ápolása rugalmas pólya, illetve gumiharisnya rendszeres viselete szintén hasznos lehet szükség esetén a tágult vénák sebészi kezelése szükséges; kényelmes, puha cipő viselése ajánlott Dr. Bálint Ágnes csoportvezető főorvos

11 180 m 2 -en exkluzív női-férfi divatáruk és lábbelik kaphatók. PREGO PAPUCSOK ÉS KO-GO HÁLÓRUHÁK A LEGKEDVEZŐBB ÁRON. Tükör divat, nem csak fiataloknak! Bethlen u (A nagy OTI-val szemben) Tel.: 06/ Biotermékek, Reformélelmiszerek, Gyógynövények, Vitaminok és Táplálékkiegészítők Nekünk van időnk arra, hogy szakmai hátterünkkel, Önnel együtt, megoldást találjunk a problémájára. ÓRIÁSI NYITÁSI KEDVEZMÉNYEKKEL VÁRJUK! Debrecen, Arany J. u. 61. (a buszállomás mellett)

12 12 Szolgálat, alázat, kedvesség, szeretet, példaadás Kifogyhatatlan energiájú, gondoskodó, féltő anya, jelenség - így jellemezték kollégái a Pro-Sanitate díjas nyugalmazott ápolási igazgatót, Dr. Zékányné Rimár Ilonát, akinek több évtizedes, áldozatos munkáját Batthyány-Strattmann László-díjjal ismerték el. nagy szabadságolások voltak az osztályon. Négyen mentünk, az osztályra, nagy szeretettel fogadtak bennünket. Azt mondták: úgy emlékeznek ránk, hogy üdék, mosolygósak voltunk, tele tudásvággyal, dolgozni akarással. Miért választotta az ápolás hivatását? Valóban, ez hivatás. Az édesanyám szülésznő volt, falusi bábaasszony. A faluban csak egy ilyen foglalkozású ember volt, mindenki ismerte őt. Amikor beszüntették az otthonszülést, körzeti ápolónővé képezték. A falubeliekkel való kapcsolata megmaradt, bizalommal fordultak hozzá tanácsért, segítségért. Úgy ismerték, mint családsegítő kedves asszonyt. Tetszett nekem, hogy milyen jó érzés másokért tenni. Szép lassan megérlelődött bennem az elhatározás, hogy én is az egészségügyi pályát válasszam. Anyukám támogatta a tervemet, biztatott, hogy menjek el tanulni, lássak világot, fejlődjek, hogy önállóan is megtaláljam a helyem az életben, s mindig emlékeztetett arra, hogy amit elkezdtem, azt tisztességgel fejezzem is be. Ez a szemlélet a saját családomban tovább hagyományozódott: menedzseld saját magad, nem kell mindig másokra számítani, sőt inkább te segíts másoknak. Hogyan emlékezik első munkanapjára? augusztus első munkanapján az akkori Hajdú-Bihar Megyei Kórház szemészeti osztályán kezdtem dolgozni. Emlékszem, épp Az említett tudásvágy jellemezte szakmai életét, folyamatosan képezte magát. Milyen cél lebegett a szeme előtt? Úgy éreztem nem szabad azon a tudásszinten ragadnom, amit az iskolában szereztem - holott nagyon jó képzést kaptam. Vallottam az egészségügyben fokozatosan fejleszteni kell a tudását az orvosokkal együtt dolgozó nővéreknek is ben nyertem felvételt az Egészségügyi Főiskolára, s

13 13 éreztem, hogy milyen jó az, ha az ember valamiről többet tud. Elvégeztem a főiskolát, majd később a Kossuth Lajos Tudományegyetem Pedagógia szakát. Hollandiában menedzseriskolába jártam. Szívesen vettem részt különböző szakmai továbbképzéseken is, különösen a külföldi eü. szakemberek által vezetett workshopokon. Az itt tanult új szemléletmód a betegápolásról, ápoló-beteg kapcsolatáról, vagy az ápolástudomány műveléséről arra motivált, hogy a kórházi továbbképzések programjaiba is beépítsem. Igyekeztem olyan pedagógiai módszert választani, hogy az ismeretátadás figyelemfelkeltő, élményszerű legyen a hallgatóságnak. A gyakorlati tapasztalatom alapján fontosnak tartottam a szakdolgozók érzelmi intelligenciájának a fejlesztését, hiszen nem mindegy, hogyan beszélünk a betegekkel, mikor mit mondunk és milyen hangnemben. A vezető elsődleges feladata, hogy jó ember legyen. Nem azért fogják elismerni, mert olyan aurát teremt maga köré, amitől mindenki fél. Vallottam: egy vagyok a sok közül, minden erőmmel azon kell lennem, hogy úgy szolgáljak, hogy aki hozzám fordul, annak emberségesen tudjak segíteni. Az életemben a szeretet, a hűség, a bizalom nagyon fontosak. Az ember nem menthető fel semmi alól csak azért, mert igazgató. Vezetőnek lenni szolgálat, alázat, kedvesség, szeretet, példaadás. Az Ön személyisége mindig inspirálóan hathatott a munkatársakra, a tanítványokra is. Honnan fakad ez a pozitív életszemlélet? Úgy gondolom, ez belülről jön, amelyet a családom is megerősít. Nagy ajándékként élem meg, hogy sikerült megtalálni az egyensúlyt, a harmóniát a családi élet és a munkahelyi elfoglaltság között. Ehhez természetesen szükség van a szerető családi háttérre és a jó munkahelyi közösségre. Számomra fontos a régi szemlélet: a nő az anya teremtse meg az otthon melegét, legyen "illata" a háznak, ahová a gyerekeknek jó hazajönni. A kolléganőimmel a munkahelyünkön is igyekeztünk "családias" légkört létrehozni és ez jó érzéssel töltött el bennünket. Ápolási igazgatóként sem távolodott el a munkatársaktól. Ezt a több évtizedes alázatos munkát nemrég Batthyány-Strattmann László-díjjal ismerték el. Mit érzett a díj átvételekor? A díjra az Ápolási Igazgatók Egyesülete terjesztett fel. Meghatódtam, meglepődtem, s még inkább felértékelődött számomra a díj akkor, amikor láttam: a kilenc kitüntetett közül ketten voltunk ápolók. Egy ilyen magas elismerést azonban nem lehet egyedül elérni, sokan dolgoztunk a kórházban történt fejlesztésekért, azért, hogy az ápolás minőségi legyen, a betegnek jobb legyen. A díj őket, a kollégákat is illeti. Harmati Edina

14 Receptajánló Kedves Olvasóink! Ezúttal magazinunkban két könnyen elkészíthető receptet mutatunk be Önöknek. Padlizsánkrém Hozzávalók: 3 db közepes padlizsán 3 szál újhagyma 2 evőkanál oliva olaj 1 dl tejföl 1 dl majonéz só, bors friss bagett Elkészítés: A megmosott padlizsánokat hústűvel megszúrkáljuk (hogy a sütés közben keletkező gőzök távozhassanak belőle), majd kb. 40 perc alatt a 170 fokra előmelegített sütőben megsütjük. Amikor kihűlt, lehúzzuk a héját, feldaraboljuk és egy mély tálban az apróra vágott újhagymával pépesre turmixoljuk. A krémhez hozzákeverjük a többi hozzávalót, friss bagettel fogyasztjuk. Vanília fagyi tökmagolajjal Hozzávalók 4 adaghoz: 1 doboz vanília fagylalt 0,5 dl tökmagolaj 5 dkg héj nélküli tökmag citromfű levél a díszítéshez Elkészítés: Egy száraz serpenyőben 1-2 percig pirítjuk a tökmagot. Tálkába szedjük a fagylaltot, pár szem tökmaggal megszórjuk és pár csepp tökmagolajat locsolunk a tetejére. Citromfű levélkével díszitjük. Jó étvágyat kívánunk!

15 A laparoszkópia első 20 éve a Kenézy-kórházban 15 A laparoszkópia olyan műtéti beavatkozás, melynek alkalmával a hasüregbe vezetett 5-12 mm átmérőjű nyíláson át bejuttatott műszerek segítségével, az optika által monitorra kivetített kép alapján végzünk műtétet. A Talmud már Kr. e ban említést tesz ólomból készült, fa mandrinnal ellátott hüvelyi tükrökről. Hipokratesz végbéltükröt és katétereket használt Kr. e. 400 körül ben E. Mühe elvégezte az első sikeres laparoszkópos epehólyag eltávolítást ben Magyarországon először Pécsen, majd 1992-től 13 központban kezdték el. A laparoszkópos műtétek előnyei: kis műtéti seb, kisebb feltárás; kis műtéti trauma, kíméletes preparálás; kis eszközökkel, minimális trauma; rövidebb ápolási idő; kevesebb szövődmény; rövidebb lábadozás; jobb kozmetikai eredmény. A módszer hátrányai: kezdetben hosszabb műtéti idő; speciális műszerek (igen drága!); speciális szövődmények; speciális sebészi képzettség; korábbi hasi műtétek után nem mindig lehetséges. A Kenézy-kórházban az első laparoszkópos műtétet (epehólyag eltávolítás) Dr. Kósa Csaba c. egyetemi docens, az Általános Sebészeti Osztály akkori osztályvezető főorvosa végezte el április 16-án. Azóta közel ilyen műtétet végeztünk. Általánosan elfogadott az epehólyag eltávolítás, lágyéksérv és rekeszsérv miatti műtét, mellékvese-, lépeltávolítás, vakbélgyulladás bizonyos eseteinek kezelése. Egyre inkább elterjedőben van, de nem minden esetben alkalmazható a tápcsatorna sebészetben, mint a gyomor, vastagbél, végbél, hasnyálmirigy és máj betegségeinek kezelésében. Nagy jelentősége van a sürgősségi ellátásban, mint a hasi sérülés vagy vakbélgyulladás kezelésében. A Kenézy-kórház Általános Sebészeti Osztálya országosan élen jár ezen technika alkalmazásában. Magyarországon az első laparoszkópos refluxgátló műtétre 1993 szeptemberében került sor. Eddig több, mint 550 ilyen műtétet hajtottunk végre október 1-jén elvégeztük az első laparoszkópos lágyéksérv műtétet, azóta közel 950 ilyen műtétre került sor óta közel 200 vastagbél műtétet is végzünk ezzel a módszerrel. Az osztályon a laparoszkópos beavatkozások száma az összes műtét kb. 25 %- át teszi ki. Az elmúlt húsz év alatt műtétet végeztünk. Terveink között szerepel a laparoszkópos vastagbél műtétek, mellékvese eltávolítások számának növelése, a laparoszkópos műtéti paletta folyamatos szélesítése. Dr. Kincses Zsolt osztályvezető főorvos Az Általános Sebészeti Osztály rendeléseire előjegyzés az as számon kérhető. Az általános sebészeti ambulancia nem, a szakambulancia beutaló köteles.

16 Elhízás miatti egészségügyi problémái vannak? Fogyókúrázik? Szeretné ismerni teste állapotát, átalakulását? Mi pontos képet Teljes testösszetétel-vizsgálat dexa-technológiával adunk róla! Tájékoztatás, előjegyzés: 20/ Tudjon meg többet az eljárásról a weboldalon. Ebben a magazinban ez akár az Ön hirdetése is lehetne! Keressen minket:

17 Jöjjön és töltsön el egy fantasztikus hangulatú délutánt családjával, barátaival a debreceni salakstadionban! Az izgalomról kiváló versenyzők gondoskodnak. SALAKMOTOR sebesség. izgalom. gyorsaság. technika MÁJUS 19. Pünkösd kupa VASÁRNAP 20. AUGUSZTUS Debrecen Város Nagydíja KEDD? OB. Döntő JÚNIUS 15. GP Challenge SZOMBAT OKTÓBER 23. Csapatkupa SZERDA Jegyek a helyszínen kaphatók. A verseny napján 4 órával a rajt előtt. Magán betegszállítás Ahol nem kell várakoznia. Velünk kísérője INGYEN Önnel utazhat. Járó-, ülőkocsis és fekvőbetegek részére is. Belföldre és külföldre egyaránt. A megrendelt időpontra, vagy akár azonnal, *már 4000 Ft-tól! *Debrecen közigazgatási területen belül.

18 18 Kardiológia költözés A Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet tájékoztatja a lakosságot, hogy április 15-től a korábban a Füvészkert u. 4. szám alatt működő gyermekkardiológia szakrendelés a Bethlen u szám alatti Rendelőintézet földszintjére költözött. A szakrendelés megközelíthető a MODEM felőli oldalbejáraton. A szakrendelés egy felújított, modern rendelőegységben, megújult környezetben fogadja a kis betegeket. Előjegyzési időpont az 52/ es telefonszámon kérhető. A szakrendelés beutaló köteles. Rendelési idő: Hétfőtől Csütörtökig ig Pénteken: ig A kiadványban megjelenő hirdetések tartalmáért a hirdető vállalja a felelősséget. Az általunk elkészített grafikai munkák felhasználása írásos jóváhagyás nélkül nem engedélyezett. Az esetleges nyomdai hibákért felelősséget nem vállalunk. impresszum Egészségére! A Kenézy Gyula Kóház és Rendelőintézet ingyenes magazinja. Megjelenik negyedévente. Kérhetik a Betegfelvételi Irodától, Diszpécser Pulttól, illetve a főnővérektől. Felelős kiadó: Dr. Lampé Zsolt, főigazgató Szerkesztő: Dr. Takácsné Kóródi Judit Telefon: 20/ , kommunikacio@kenezykorhaz.hu Anyanyelvi lektor: Arany Lajos Szerkesztőség: 4031 Debrecen, Bartók Béla út Telefon: 52/ , Fax: 52/ , Hirdetésszervezési, tördelési és grafikai munkák: M3G Kft. Telefon: 20/ Grafikus, tördelőszerkesztő: ifj. Romhányi Zsolt Megjelenik példányban. Nyomda: Kapitális Nyomda, Debrecen ISSN

19 4026 Debrecen, Egymalom utca 3. Bejelentkezés: 52/ Egyedi méretre készített ortopéd- és diabéteszes lábbelik. Számítógépes lúdtalpbetétek. Kézzel varrott férficipők készítése méretre. Szupináló gyermek bőrcipők készítése. Nyitva: Hétfőtől Péntekig 7 16 óráig. Ingyenes ortopéd orvosi vizsgálat: Dr. Bulyovszky Lilla: Kedd Csütörtök Dr. Mizsák Lajos: Péntek Gyógyászati segédeszköz bolt 4026 Debrecen, Bethlen utca (A rendelőintézet földszintjén.) Ortopéd cipők gyártása Szupináló gyerek cipő forgalmazása Vényre felírt segédeszközök kiszolgálása Lúdtalpbetétek, sarokékek vérnyomás és vércukormérők forgalmazása Birkenstock papucsok és klumpák forgalmazása Nyitva: Hétfőtől-Péntekig 8 16 óráig.

20 4026 Debrecen, Bethlen u A rendelôintézet földszintjén. Tel.: Nyitva tartás: Hétfô Péntek 8:00 18:00 SZENT GYÖRGY GYÓGYSZERTÁR 4043 Debrecen, Bartók B. u A kórház betegfelvételi bejáratánál. Tel.: Nyitva tartás: Hétfô Péntek: 7:30 18:30, Szombat: 8:00 13:00. KENÉZY GYÓGYSZERTÁR 10% PÉNTEKI ÁRKEDVEZMÉNY! A Szent György Gyógyszertárban péntekenként* 8 és 18 óra között a gyógyszertárban forgalmazott termékek árából 10% KEDVEZMÉNYT nyújtunk** *a kedvezményes értékesítés visszavonásig érvényes **kivéve vényköteles és vény nélküli gyógyszerek 10% SZOMBATI ÁRKEDVEZMÉNY! A Kenézy Gyógyszertárban szombatonként* 8 és 13 óra között a gyógyszertárban forgalmazott termékek árából 10% KEDVEZMÉNYT nyújtunk** *a kedvezményes értékesítés visszavonásig érvényes **kivéve vényköteles és vény nélküli gyógyszerek Szakszerû, gyors betegellátás Széles választék vényköteles, vény nélküli, gyógyhatású készítményekbôl, kozmetikumokból Magisztrális gyógyszerkészítés Gyógyszerterápiás tanácsadás Vény nélküli szerek esetében konzultáció Szakkönyvek és betegtájékoztató kiadványok Keressen bennünket, hogy segíthessünk!

ÚJSÁGÍRÓ ISMERETTERJESZTŐ/PROMÓCIÓS HONLAP A MÉHNYAKRÁK MEGELŐZÉSÉÉRT

ÚJSÁGÍRÓ ISMERETTERJESZTŐ/PROMÓCIÓS HONLAP A MÉHNYAKRÁK MEGELŐZÉSÉÉRT ISMERETTERJESZTŐ/PROMÓCIÓS HONLAP A MÉHNYAKRÁK MEGELŐZÉSÉÉRT Dömötörfy Zsolt PÁLYÁZÓ Dömötörfy Zsolt Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrum www.hpv-mehnyakrak.hu A méhnyakrák áldozatai Magyarországon napjainkban

Részletesebben

PÁPA VÁROS POLGÁRMESTERE 11. 8500 PÁPA, Fő u. 5. Tel: 89/515-000 Fax: 89/515-083 E-mail: polgarmester@papa.hu

PÁPA VÁROS POLGÁRMESTERE 11. 8500 PÁPA, Fő u. 5. Tel: 89/515-000 Fax: 89/515-083 E-mail: polgarmester@papa.hu PÁPA VÁROS POLGÁRMESTERE 11. 8500 PÁPA, Fő u. 5. Tel: 89/515-000 Fax: 89/515-083 E-mail: polgarmester@papa.hu E L Ő T E R J E S Z T É S a Képviselőtestület 2013. február 28-i ülésére Tárgy: Pápa Város

Részletesebben

A fele se mese. A Humán Papillomavírus-HPV és a méhnyakrák megelõzése. Írták: Tóth Icó és a Mályvavirágok Rajzolta: Bartus Betty

A fele se mese. A Humán Papillomavírus-HPV és a méhnyakrák megelõzése. Írták: Tóth Icó és a Mályvavirágok Rajzolta: Bartus Betty A fele se mese A Humán Papillomavírus-HPV és a méhnyakrák megelõzése Írták: Tóth Icó és a Mályvavirágok Rajzolta: Bartus Betty Megdöbbentõ, ha azt mondom, hogy ezt a rákos betegséget vírus okozza? Pedig

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S a Képviselőtestület 2014. március 6-i ülésére

E L Ő T E R J E S Z T É S a Képviselőtestület 2014. március 6-i ülésére PÁPA VÁROS POLGÁRMESTERE 8500 PÁPA, Fő u. 5. Tel: 89/515-000 Fax: 89/515-083 E-mail: polgarmester@papa.hu 24. E L Ő T E R J E S Z T É S a Képviselőtestület 2014. március 6-i ülésére Tárgy: Pápa Város Önkormányzata

Részletesebben

A rotavírus a gyomor és a belek fertőzését előidéző vírus, amely súlyos gyomor-bélhurutot okozhat.

A rotavírus a gyomor és a belek fertőzését előidéző vírus, amely súlyos gyomor-bélhurutot okozhat. A rotavírus a gyomor és a belek fertőzését előidéző vírus, amely súlyos gyomor-bélhurutot okozhat. A rotavírus az egyik leggyakoribb okozója a súlyos hasmenésnek csecsemő és kisdedkorban. Évente világszerte

Részletesebben

CÉLCSOPORT 60-70 EZER FŐ OLVASSA A MAGAZINT

CÉLCSOPORT 60-70 EZER FŐ OLVASSA A MAGAZINT A Heim Pál Gyermekkórház lapjaként, elkötelezett az egészség, és annak megőrzése, az egészséges életmódra nevelés, a prevenció mellett. A benne megjelenő cikkek, információkat, orvosi és védőnői tanácsokat

Részletesebben

Anamnézis - Kórelőzmény

Anamnézis - Kórelőzmény Anamnézis - Kórelőzmény 2016 Ifél év Prof. Dr. Szabó András egyetemi tanár Semmelweis Egyetem II. sz. Gyermekklinika A beteg kikérdezése a betegség előzményinek,okainak feltárása céljából A jó anamnézis

Részletesebben

Az orvosnál Orvosi ügyintézés Ajánlott szűrővizsgálatok

Az orvosnál Orvosi ügyintézés Ajánlott szűrővizsgálatok Down Alapítvány TÁMOGATOTT ÜGYINTÉZÉS 1145 Budapest, Amerikai út 14. Tel.: (061) 363-63-53 e-mail: down@downalapitvany.hu Az orvosnál Orvosi ügyintézés Ajánlott szűrővizsgálatok Milyen esetekben fordulunk

Részletesebben

VIZITDÍJ ÉS KÓRHÁZI NAPIDÍJ MÉRTÉKEK

VIZITDÍJ ÉS KÓRHÁZI NAPIDÍJ MÉRTÉKEK Kedves Betegeink! Ezúton tájékoztatjuk Önöket, hogy a hatályos jogi szabályozás szerint Önöknek a járó-beteg ellátás igénybevételekor VIZITDÍJAT, fekvő betegként történő ellátásukkor KÓRHÁZI NAPIDÍJAT

Részletesebben

Csecsemő és gyermekkori védőoltások

Csecsemő és gyermekkori védőoltások Csecsemő és gyermekkori védőoltások Kedves szülő! Ezzel az összefoglalóval szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy könnyebben tudjon eligazodni gyermeke védőoltásai között. Együtt ismertetjük az életkorhoz

Részletesebben

MINDEN ANYUKA MEGGYÓGYUL!

MINDEN ANYUKA MEGGYÓGYUL! MINDEN ANYUKA MEGGYÓGYUL! TÓTH ICÓ, MÁLYVAVIRÁG ALAPÍTVÁNY DISSZEMINÁCIÓS WORKSHOP BUDAPEST, MÁLYVAVIRÁG ALAPÍTVÁNY A MÉHNYAKRÁKOS NŐK GYÓGYULÁSÁÉRT ÉS A MEGELŐZÉSÉRT 2013: Minden anyuka meggyógyul! c.

Részletesebben

Általános és komplex. egy kézben! Budapesti VE VIP Központ. Vasútegészségügyi Nonprofit Közhasznú Kft. Budapesti Egészségügyi Központ

Általános és komplex. egy kézben! Budapesti VE VIP Központ. Vasútegészségügyi Nonprofit Közhasznú Kft. Budapesti Egészségügyi Központ Megelõzés és gyógyítás egy kézben! Általános és komplex szûrõok Budapesti VE VIP Központ Vasútegészségügyi Nonprofit Közhasznú Kft. Budapesti Egészségügyi Központ 1062 Budapest, Podmaniczky út 109. +36

Részletesebben

A HPV fertőzés mindannyiunkat érinthet! Humán papillómavirus. (HPV) több mint a méhnyakrák kórokozója!

A HPV fertőzés mindannyiunkat érinthet! Humán papillómavirus. (HPV) több mint a méhnyakrák kórokozója! A HPV fertőzés mindannyiunkat érinthet! Humán papillómavirus (HPV) több mint a méhnyakrák kórokozója! A HPV fertőzés mindannyiunkat érinthet Nehéz elképzelni, hogy egy olyan súlyos betegség, mint a méhnyakrák,

Részletesebben

INFECTOLOGIA OSZTÁLY. Ágyszám: intenzív ágy Felnőtt: 35 ágy Gyerek: 20 ágy. Évi átlagos betegforgalom: 3000 fő.

INFECTOLOGIA OSZTÁLY. Ágyszám: intenzív ágy Felnőtt: 35 ágy Gyerek: 20 ágy. Évi átlagos betegforgalom: 3000 fő. INFECTOLOGIA OSZTÁLY Ágyszám: 55 + 2 intenzív ágy Felnőtt: 35 ágy Gyerek: 20 ágy Évi átlagos betegforgalom: 3000 fő 2009-ben 3061 fő 2010-ben 2612 fő ebből gyermek: 1067 Ambuláns betegforgalom: 2010-ben

Részletesebben

Kórház. Cím: Cegléd, Törteli út 1-3. Telefonközpont, információ: 06/53/310-011, 311-011

Kórház. Cím: Cegléd, Törteli út 1-3. Telefonközpont, információ: 06/53/310-011, 311-011 Kórház Cím: Cegléd, Törteli út 1-3. Telefonközpont, információ: 06/53/310-011, 311-011 Belgyógyászati ambulancia Helye: 20-as főépület IV. emelet 415. Tel: 06/53/310-011/244-es mellék hétfőtől-péntekig

Részletesebben

Kórház Cím: Cegléd, Törteli út 1-3. Telefonközpont, információ: 06/53/310-011, 311-011

Kórház Cím: Cegléd, Törteli út 1-3. Telefonközpont, információ: 06/53/310-011, 311-011 Kórház Cím: Cegléd, Törteli út 1-3. Telefonközpont, információ: 06/53/310-011, 311-011 Belgyógyászati ambulancia Helye: 20-as főépület IV. emelet 415. Tel: 06/53/310-011/244-es mellék hétfőtől-péntekig

Részletesebben

Egészség csak egy van! MediQa betegségbiztosítás

Egészség csak egy van! MediQa betegségbiztosítás Egészség csak egy van! MediQa betegségbiztosítás Az egészség nem várhat! Hajlamosak vagyunk elfeledkezni arról, hogy az egészség értéke felbecsülhetetlen. Nem pótolható. Nem megvásárolható. Odafigyeléssel,

Részletesebben

Egészség csak egy van! MediQa betegségbiztosítás

Egészség csak egy van! MediQa betegségbiztosítás Egészség csak egy van! MediQa betegségbiztosítás Az egészség nem várhat! Hajlamosak vagyunk elfeledkezni arról, hogy az egészség értéke felbecsülhetetlen. Nem pótolható. Nem megvásárolható. Odafigyeléssel,

Részletesebben

VIII. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó 2017.

VIII. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó 2017. VIII. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó 2017. Pécsvárady Zsolt Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság Központi Rizikófelmérési Kérdőív 2012-2016. évi eredmények, és a visszérbetegség kockázat összefüggésének

Részletesebben

Közvélemény-kutatás a védőoltások megítéléséről. 2011. január 3-9. Készült 1000 fő telefonos megkérdezésével, országos reprezentatív mintán

Közvélemény-kutatás a védőoltások megítéléséről. 2011. január 3-9. Készült 1000 fő telefonos megkérdezésével, országos reprezentatív mintán Közvélemény-kutatás a védőoltások megítéléséről 011. január -9. Készült 00 fő telefonos megkérdezésével, országos reprezentatív mintán Minden korcsoport fontosnak tartja a méhnyakrák elleni védekezést.

Részletesebben

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2438-06 Angiológia követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2438-06 Angiológia követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Munkahelyére kardiológiai és angiológiai szakasszisztens tanulók érkeznek. Az a feladatuk, hogy az arteriosclerosis témáját dolgozzák fel megadott szempontok szerint. Segítséget kérnek Öntől.

Részletesebben

Mindentudó 2006/2. A rákszûrésrôl. Schering Holdfény Club A Nôk Egészségéért Alapítvány klubtagoknak szóló kiadványa

Mindentudó 2006/2. A rákszûrésrôl. Schering Holdfény Club A Nôk Egészségéért Alapítvány klubtagoknak szóló kiadványa Mindentudó A rákszûrésrôl Schering Holdfény Club A Nôk Egészségéért Alapítvány klubtagoknak szóló kiadványa 2006/2 A Nôk Egészségéért Alapítvány kiadványa A Mindentudó füzet megírásáért köszönetünket fejezzük

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ Mielőtt elkezdené gyógyszerét alkalmazni, olvassa el figyelmesen

Részletesebben

2367-06 Vizsgálatok-terápiás eljárások követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

2367-06 Vizsgálatok-terápiás eljárások követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Betegének vércukorszint ellenőrzést rendeltek el. Tájékoztassa a beteget a vércukorteszt elvégzéséről! - a vércukorszint mérésének módja, menete - az ápolásetika fontossága az eljárásban tájékozott

Részletesebben

Központi Diagnosztikai Osztályok évi betegelégedettség kiértékelése

Központi Diagnosztikai Osztályok évi betegelégedettség kiértékelése MAGYAR HONVÉDSÉG EGÉSZSÉGÜGYI KÖZPONT Nyt. szám: sz. példány Központi Diagnosztikai Osztályok 2014. évi beteg kiértékelése A 2014. évi betegi vizsgálat során, a Központi Diagnosztikai Osztályok szolgáltatását

Részletesebben

Mit tennék meg azért, hogy megvédjem magamat a méhnyakráktól és a HPV okozta nemi szervi szemölcsöktôl? Mindent, amit csak lehet

Mit tennék meg azért, hogy megvédjem magamat a méhnyakráktól és a HPV okozta nemi szervi szemölcsöktôl? Mindent, amit csak lehet Mit tennék meg azért, hogy megvédjem magamat a méhnyakráktól és a HPV okozta nemi szervi szemölcsöktôl? Ismerd meg az összefüggést: HPV és méhnyakrák. A HPV-nek több mint 100 típusa van, de ezek közül

Részletesebben

2014. évi Betegelégedettségi vizsgálat kiértékelése Sürgősségi Betegellátó Osztály (feldolgozott kérdőívek száma: 88 db) Átlagéletkor 47,61 év

2014. évi Betegelégedettségi vizsgálat kiértékelése Sürgősségi Betegellátó Osztály (feldolgozott kérdőívek száma: 88 db) Átlagéletkor 47,61 év MAGYAR HONVÉDSÉG EGÉSZSÉGÜGYI KÖZPONT Nyt. szám: 2014. évi Betegelégedettségi vizsgálat kiértékelése Sürgősségi Betegellátó Osztály (feldolgozott kérdőívek száma: 88 db) sz. példány 1. Az Ön neme 1. férfi

Részletesebben

4400 Nyíregyháza, Szent István u. 68. e-mail: prirod@josa.hu. Tisztelt Háziorvos!

4400 Nyíregyháza, Szent István u. 68. e-mail: prirod@josa.hu. Tisztelt Háziorvos! Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat Jósa András Oktató Kórház PR IRODA HÍRLEVÉL 2008/3 4400 Nyíregyháza, Szent István u. 68. e-mail: prirod@josa.hu Telefon:(06)42-599-700/1101, 1105, 1108 Telefax:(06)42-461-174

Részletesebben

9024 Győr, Vasvári Pál u. 2-4.

9024 Győr, Vasvári Pál u. 2-4. Petz Aladár Megyei Oktató Kórház bemutatkozása 2011. április 9. Készítette: Csordás Adrienn Turbók Adrienn Az intézmény alapításának éve: 1749. Az alapító neve: Győr Város Tanácsa A korábban Szentháromság

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Mielőtt elkezdené gyógyszerét alkalmazni, olvassa el figyelmesen az alábbi

Részletesebben

A HPV fertőzés mindannyiunkat érinthet! Humán papillómavirus. kórokozója!

A HPV fertőzés mindannyiunkat érinthet! Humán papillómavirus. kórokozója! A HPV fertőzés mindannyiunkat érinthet! Humán papillómavirus (HPV) több mint a méhnyakrák kórokozója! A HPV fertőzés mindannyiunkat érinthet Nehéz elképzelni, hogy egy olyan súlyos betegség, mint a méhnyakrák,

Részletesebben

mi a cukorbetegség? DR. TSCHÜRTZ NÁNDOR, DR. HIDVÉGI TIBOR

mi a cukorbetegség? DR. TSCHÜRTZ NÁNDOR, DR. HIDVÉGI TIBOR mi a cukorbetegség? DR. TSCHÜRTZ NÁNDOR, DR. HIDVÉGI TIBOR az OkTaTÓaNyag a magyar DiabeTes Társaság vezetôsége megbízásából, a sanofi TámOgaTásával készült készítette a magyar DiabeTes Társaság edukációs

Részletesebben

Dr. Szűcs Erzsébet főosztályvezető főorvos

Dr. Szűcs Erzsébet főosztályvezető főorvos Dr. Szűcs Erzsébet főosztályvezető főorvos Budapest Főváros Kormányhivatala Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve egészségnevelési tevékenységének bemutatása Készítette: dr Szűcs Erzsébet, dr. Cornides

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ BETEGTÁJÉKOZTATÓ Mielőtt elkezdené gyógyszerét alkalmazni,

Részletesebben

Amit a méhnyakrákról tudni érdemes

Amit a méhnyakrákról tudni érdemes Amit a méhnyakrákról tudni érdemes Dr. Koiss Róbert TÁMOP.6.1.3. Szakmai Vezető A HPV szerepe a rosszindulatú daganatok kialakulásában 1974: a HPV-k szerepet játszhatnak a méhnyakrák kialakulásában (H.zur

Részletesebben

Tisztelt Olvasók! 2014 5. szám. VII. évfolyam

Tisztelt Olvasók! 2014 5. szám. VII. évfolyam VII. évfolyam 2014 5. szám Tisztelt Olvasók! Köszöntjük Önöket a Dunaharaszti Hirdető májusi számával. Mindenek előtt szeretnénk minden Édesanyának nagyon boldog Anyák Napját kívánni utólag is, ezzel a

Részletesebben

A HPV ELLENI VÉDŐOLTÁS

A HPV ELLENI VÉDŐOLTÁS A HPV ELLENI VÉDŐOLTÁS ELFOGADOTTSÁGA ÉS ISMERTSÉGE A 7. OSZTÁLYOS GYERMEKEK SZÜLEI KÖRÉBEN ÚJBUDÁN Preszuly Ildikó 2016.09.14. I. EGÉSZSÉG Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO)

Részletesebben

Belgyógyászat. Foglalkozás egészségügy. HPV megelőzés

Belgyógyászat. Foglalkozás egészségügy. HPV megelőzés Szakorvosi alapvizsgálat és beavatkozás árak Szakorvosi alapvizsgálat felnőtt és gyermek: Szakorvosi kontrollvizsgálat/konzultáció: Injekció, oltás: Receptírás: Vérvétel: Belgyógyászat Szakorvosi alap

Részletesebben

A Kórház története. A mai igazgatóság épülete (1920-1930 körül)

A Kórház története. A mai igazgatóság épülete (1920-1930 körül) A Kórház története Székesfehérváron II. Géza (1141-1161) uralkodása alatt a johannita rend alapított a város első kórházát (xenodochiumot). 1865 decemberében kezdte meg működését 32 ággyal az első vármegyei

Részletesebben

Kialakulásának valószínűsége, a tünetek súlyossága azonban csökkenthető az életmód változtatásával.

Kialakulásának valószínűsége, a tünetek súlyossága azonban csökkenthető az életmód változtatásával. Az inkontinencia az altesti záróizmok záróképtelenségét jelenti, mind a húgycső, mind a végbél vonatkozásában. Következménye akaratlan vizeletelcsöppenés, -elfolyás, illetve -székletürités. Az inkontinencia

Részletesebben

Zöldenergia V. Balázs Iván Vállalkozásfejlesztési Igazgató

Zöldenergia V. Balázs Iván Vállalkozásfejlesztési Igazgató Emberi erőforr forrás s egészs szségének megtartása, mint megújul julóenergiaforrás s a jövőbenj Zöldenergia V. Balázs Iván Vállalkozásfejlesztési Igazgató Adómentes juttatási elemek 2012-ben 1. Vissza

Részletesebben

Osztályvezető főorvos: Dr. Munkácsi Adrien főorvos, 46/

Osztályvezető főorvos: Dr. Munkácsi Adrien főorvos, 46/ A Légzőszervi Rehabilitációs Osztály 50 ágyon, két részlegen fogadja a betegeket, mely a MISEK infrastruktúráját tekintve a Semmelweis Kórházrészben helyezkedik el. Osztályvezető főorvos: Dr. Munkácsi

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI SZAKEMBER IMMUNOLÓGIA ÉS REUMATOLÓGIA A HÉTKÖZNAPOKBAN

EGÉSZSÉGÜGYI SZAKEMBER IMMUNOLÓGIA ÉS REUMATOLÓGIA A HÉTKÖZNAPOKBAN IMMUNOLÓGIA ÉS REUMATOLÓGIA A HÉTKÖZNAPOKBAN Dr. Sütő Gábor PÁLYÁZÓ Dr. Sütő Gábor Belgyógyász, reumatológus, immunológus szakorvos, Pécs www.immunologus.hu Saját praxishoz saját weboldal 2016. augusztus

Részletesebben

1. A rendelet célja. 2. A rendelet hatálya

1. A rendelet célja. 2. A rendelet hatálya Budapest Főváros VI. kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testülete 14/2011. (III. 31.) rendelete a méhnyakrák és nemi szervi szemölcs elleni védőoltás költségeinek átvállalásáról Budapest Főváros

Részletesebben

ÖNKORMÁNYZATI KÉPÚJSÁG RÁBAPATY

ÖNKORMÁNYZATI KÉPÚJSÁG RÁBAPATY ÖNKORMÁNYZATI KÉPÚJSÁG RÁBAPATY 1 XIV. ÉVF. 4. HÉT UTOLSÓ FRISSÍTÉS A TARTALOMBAN: 2019.01.27. Oldalszám: 82 2 FELHÍVÁSOK, KÖZÉRDEKŰ HIRDETMÉNYEK 3 Lakossági felhívás Értesítjük a lakosságot, hogy községünkben

Részletesebben

SEGÍTHETÜNK! Alapitvany-Fuzet_2009_05.indd 1 Alapitvany-Fuzet_2009_05.indd 1 9/14/2009 9:10:00 AM 9/14/2009 9:10:00 AM

SEGÍTHETÜNK! Alapitvany-Fuzet_2009_05.indd 1 Alapitvany-Fuzet_2009_05.indd 1 9/14/2009 9:10:00 AM 9/14/2009 9:10:00 AM SEGÍTHETÜNK! Alapitvany-Fuzet_2009_05.indd 1 9/14/2009 9:10:00 AM WWW.DGY.HU ADÓSZÁM: 18356076-1-03 BANKSZÁMLASZÁM: 10400621-06201821-00000000 H-6200 KISKŐRÖS, MEZŐ U. 16. H-1094 BUDAPEST, ANGYAL UTCA

Részletesebben

A foglalkozás-egészségügyi és a háziorvos együttműködése a foglalkozási eredetű daganatos megbetegedések felderítése és gondozása területén

A foglalkozás-egészségügyi és a háziorvos együttműködése a foglalkozási eredetű daganatos megbetegedések felderítése és gondozása területén A foglalkozás-egészségügyi és a háziorvos együttműködése a foglalkozási eredetű daganatos megbetegedések felderítése és gondozása területén Dr. Sárkány Csaba háziorvos, üzemorvos MIÉRT? TÉNYEK, SZÁMOK,

Részletesebben

Higgy abban, hogy az. EGÉSZSÉG megőrzése. a legjobb befektetés. Csoportos egészségbiztosítás. Med 4 Group. Higgy magadban.

Higgy abban, hogy az. EGÉSZSÉG megőrzése. a legjobb befektetés. Csoportos egészségbiztosítás. Med 4 Group. Higgy magadban. Higgy abban, hogy az EGÉSZSÉG megőrzése a legjobb befektetés. Csoportos egészségbiztosítás Med 4 Group Higgy magadban. Higgy abban, hogy GONDOSKODHATSZ munkavállalóid egészségéről. Csoportos egészségbiztosításunkkal

Részletesebben

Méhnyakszűrés: Vizsgálati eredmények magyarázata. Frissített útmutató

Méhnyakszűrés: Vizsgálati eredmények magyarázata. Frissített útmutató Méhnyakszűrés: Vizsgálati eredmények magyarázata Frissített útmutató Page 2 Ebben a betegtájékoztatóban a méhnyakszűrés eredményét magyarázzuk el, amely vizsgálat célja a méhnyak (a méh alsó része) sejtjeiben

Részletesebben

Védőoltások. DTPa, MMR, IPV DR. MOSOLYGÓ TÍMEA SZTE-ÁOK ORVOSI MIKROBIOLÓGIAI ÉS IMMUNBIOLÓGIAI INTÉZET március 10.

Védőoltások. DTPa, MMR, IPV DR. MOSOLYGÓ TÍMEA SZTE-ÁOK ORVOSI MIKROBIOLÓGIAI ÉS IMMUNBIOLÓGIAI INTÉZET március 10. Védőoltások DTPa, MMR, IPV 2018. március 10. DR. MOSOLYGÓ TÍMEA SZTE-ÁOK ORVOSI MIKROBIOLÓGIAI ÉS IMMUNBIOLÓGIAI INTÉZET A MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA TANTÁRGY-PEDAGÓGIAI KUTATÁSI PROGRAM MTA-SZTE MIKROBIOLÓGIA

Részletesebben

MEGJELENIK HAVONTA. Keresse kiadványunkat a terjesztési pontokon! HAGYOMÁNYAINK ÁLTAL ÁPOLJUK A MÚLT ÖRÖKSÉGÉT HAJDÚSÁMSONBAN DEBRECENBEN

MEGJELENIK HAVONTA. Keresse kiadványunkat a terjesztési pontokon! HAGYOMÁNYAINK ÁLTAL ÁPOLJUK A MÚLT ÖRÖKSÉGÉT HAJDÚSÁMSONBAN DEBRECENBEN 2013. MÁRCIUS II. évfolyam, 3. szám A tartalomból ÁLLÁSPONT 2 Videó üzenettel a jelentkezéshez ÁLLÁSPONT 2 Munkavégzés megváltozott munkaképesség mellett CIVILIZÁCIÓ 3 Gondolatok a civil létről SZIVÁRVÁNYHÁZ

Részletesebben

Alkalmazkodás: megelőzés, védekezés az egészségügy feladatai

Alkalmazkodás: megelőzés, védekezés az egészségügy feladatai Alkalmazkodás: megelőzés, védekezés az egészségügy feladatai Páldy Anna Fodor József OKK Országos Környezetegészségügyi Intézet Környezetpolitikai fórum: A klímapolitika és a klímaváltozás főbb kérdései,

Részletesebben

Sarkantyú kezelése gyógytornával

Sarkantyú kezelése gyógytornával Sarkantyú kezelése gyógytornával A sarkantyú tulajdonképpen egy meszes kinövés a sarokcsont talpi felszínén, vagy az Achilles ín sarkon tapadó részén. Gyógytornászként sokszor találkozom ezzel a problémával,

Részletesebben

Előterjesztés a Képviselő-testület 2014. december 16. napján tartott ülésén 6. napirendi pont

Előterjesztés a Képviselő-testület 2014. december 16. napján tartott ülésén 6. napirendi pont Előterjesztés a Képviselő-testület 2014. december 16. napján tartott ülésén 6. napirendi pont Tárgy: Beszámoló a Közös Hivatal tevékenységéről Tisztelt Képviselő-testület! A Magyarország helyi önkormányzatairól

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A BETEG SZÁMÁRA BODY BALANCE ÍZÜLETI VITAMIN

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A BETEG SZÁMÁRA BODY BALANCE ÍZÜLETI VITAMIN BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A BETEG SZÁMÁRA BODY BALANCE ÍZÜLETI VITAMIN MSM (Metil-Szulfonil-Metán), glükozamin szulfát, kondroitin szulfát, magnézium, kurkuma, gyömbér, boswelia, quercetin, bromelain,

Részletesebben

AZ EGÉSZSÉGÜGYI ALAPELLÁTÁS MEGERŐSÍTÉSÉNEK KONCEPCIÓJA

AZ EGÉSZSÉGÜGYI ALAPELLÁTÁS MEGERŐSÍTÉSÉNEK KONCEPCIÓJA 2. melléklet az előterjesztéshez AZ EGÉSZSÉGÜGYI ALAPELLÁTÁS MEGERŐSÍTÉSÉNEK KONCEPCIÓJA EGÉSZSÉGÜGYÉRT FELELŐS ÁLLAMTITKÁRSÁG 2015. április Tartalom BEVEZETÉS...4 A stratégiai dokumentum célja és előzménye...4

Részletesebben

MAGAZIN KIAJÁNLÓ. 2015. december LAPSZÁMOK MAGYAR ÉS ANGOL NYELVEN

MAGAZIN KIAJÁNLÓ. 2015. december LAPSZÁMOK MAGYAR ÉS ANGOL NYELVEN MAGAZIN KIAJÁNLÓ 2015. december LAPSZÁMOK MAGYAR ÉS ANGOL NYELVEN PERSPECTIVE Lapunkon keresztül alternatív perspektívát adunk Olvasóinknak a jövő technológiai újításaihoz és a mögöttük fellelhető üzlet

Részletesebben

Így dolgozunk mi Egynapos Sebészet

Így dolgozunk mi Egynapos Sebészet Így dolgozunk mi Egynapos Sebészet a történelmi múltú Szent Rókus Kórházban IX. Országos Járóbeteg Szakdolgozói Konferencia Balatonfüred, 2012. Farkas Annamária, Dr. Göböl Zsolt Szent Rókus Kórház és Intézményei,

Részletesebben

SÜRGŐSSÉGI ÜGYELETI ELLÁTÁS:

SÜRGŐSSÉGI ÜGYELETI ELLÁTÁS: SÜRGŐSSÉGI ÜGYELETI ELLÁTÁS: Hétfő: Kedd: Szerda: Csütörtök: Péntek: Szombat: Vasárnap: CSAK sürgős műtéti esetek, előzetes telefonos egyeztetés után 16:00-tól másnap reggel 8:00-ig 16:00-tól másnap reggel

Részletesebben

Pályázat. Versiva XC elgélesedő habkötszer alkalmazásának gyakorlati tapasztalatai esettanulmányon keresztül

Pályázat. Versiva XC elgélesedő habkötszer alkalmazásának gyakorlati tapasztalatai esettanulmányon keresztül Pályázat Versiva XC elgélesedő habkötszer alkalmazásának gyakorlati tapasztalatai esettanulmányon keresztül Nagy Mariann Baloghné Szlábi Viktória Dr. Ménesi Rudolf Kaposi Mór Oktató Kórház Általános-,

Részletesebben

Kialakulásának valószínűsége, a tünetek súlyossága azonban csökkenthető az életmód változtatásával.

Kialakulásának valószínűsége, a tünetek súlyossága azonban csökkenthető az életmód változtatásával. Az inkontinencia az altesti záróizmok záróképtelenségét jelenti, mind a húgycső, mind a végbél vonatkozásában. Következménye akaratlan vizeletelcsöppenés, -elfolyás, illetve -székletürités. Az inkontinencia

Részletesebben

Védőnői szolgálat. Buj Buj, Rákóczi u Védőnő: Kiss Józsefné. Tel.: +36 (20)

Védőnői szolgálat. Buj Buj, Rákóczi u Védőnő: Kiss Józsefné. Tel.: +36 (20) Buj 4483 Buj, Rákóczi u. 13-15. Védőnő: Kiss Józsefné Tel.: +36 (20) 429-7859 Email: kissjozsefne63@freemail.hu Védőnői fogadóóra: minden nap 8:00-9:00 Az első esztendő meghatározza a jövőt! 1 / 5 Területi

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Betegtájékoztató Betegtájékoztató Lioton 100 000 gél Mielőtt elkezdené gyógyszerét

Részletesebben

Boros Erzsébet dr és Bódi Mariann

Boros Erzsébet dr és Bódi Mariann Boros Erzsébet dr és Bódi Mariann e.boros@rehabint.hu FESZ kongresszus 2012. szept. 28-30. Velence Téma fontossága Rehabilitáció folyamat Ellátás minősége folyamatosság, egyenletes színvonal Gazdaságosság

Részletesebben

Jelentés a munkavállalói létszámról. részállású:

Jelentés a munkavállalói létszámról. részállású: Jelentés a munkavállalói létszámról Foglalkozás-egészségügyi szolgálat neve: címe: orvosok száma: ápolók száma: alkalmazott egyéb személyek száma: Osztály A B C D főállású: részállású: Jelenleg ellátott

Részletesebben

SZASZÁÉK gondoskodnak.

SZASZÁÉK gondoskodnak. ÉBREDÉS A PÁRI IFJÚSÁGI ÉS NEMZETISÉGI EGYESÜLET TÁJÉKOZTATÓ SZÓRÓLAPJA 2009. JÚNIUS PÁRI, Nagy utca 24. Teleház Telefon: 74/887-391 E-mail: ebredes.pari@vipmail.hu Meghívó PÖRKÖLTFŐZŐ VERSENY A Pári Ifjúsági

Részletesebben

A kiválasztó szervrendszer és betegségei

A kiválasztó szervrendszer és betegségei A kiválasztó szervrendszer és betegségei A szervezetben az anyagcsere során számtalan káros és felesleges anyag képződik. A sejtek bomlástermékei, a bekerült mérgezőanyagok, mind-mind eltávolításra várnak.

Részletesebben

Méhnyakszűrés: A kolposzkópiás vizsgálat. Frissített útmutató

Méhnyakszűrés: A kolposzkópiás vizsgálat. Frissített útmutató Méhnyakszűrés: A kolposzkópiás vizsgálat Frissített útmutató Page 2 Miért kell a kolposzkópia klinikára mennem? További vizsgálatra van szükség, mivel a méhnyakszűrés a méhnyakon sejtelváltozásokat mutatott.

Részletesebben

Mit tennék meg azért, hogy a lányomat megvédjem a méhnyakráktól és a HPV okozta nemi szervi szemölcsöktôl? Mindent, amit csak lehet

Mit tennék meg azért, hogy a lányomat megvédjem a méhnyakráktól és a HPV okozta nemi szervi szemölcsöktôl? Mindent, amit csak lehet Mit tennék meg azért, hogy a lányomat megvédjem a méhnyakráktól és a HPV okozta nemi szervi szemölcsöktôl? Ismerje meg az összefüggést: HPV és méhnyakrák. A HPV-nek több mint 100 típusa van, de ezek közül

Részletesebben

III. Szakdolgozói Tudományos Nap

III. Szakdolgozói Tudományos Nap III. Szakdolgozói Tudományos Nap Mosonmagyaróvár Karolina Kórház-Rendelőintézet Ápolásfejlesztési és Oktatási Munkacsoportja Szakdolgozói Továbbképző Tudományos Napot szervez Időpont: 2014. február 07.

Részletesebben

1.2. A közfeladatot ellátó szerv szervezeti felépítése szervezeti egységek megjelölésével, az egyes szervezeti egységek feladatai:

1.2. A közfeladatot ellátó szerv szervezeti felépítése szervezeti egységek megjelölésével, az egyes szervezeti egységek feladatai: 1.2. A közfeladatot ellátó szerv szervezeti felépítése szervezeti egységek megjelölésével, az egyes szervezeti egységek feladatai: A Kórház szervezeti felépítését és egységeinek felsorolását az Organogram

Részletesebben

Rendelőintézet. Levelezési cím: Miskolc, 3529 Csabai kapu Orvos igazgató: Dr. Pap Tibor Tel.: 46/ /

Rendelőintézet. Levelezési cím: Miskolc, 3529 Csabai kapu Orvos igazgató: Dr. Pap Tibor Tel.: 46/ / Rendelőintézet Levelezési cím: Miskolc, 3529 Csabai kapu 9-11 Orvos igazgató: Dr. Pap Tibor Tel.: 46/555-666/6001 E-mail: igazgato@misek.hu Vezető asszisztens: Novák Mária Tel.: 46/555-680 46/555-666/1200-as

Részletesebben

REGINA Fórum Hírlevél 2011. 5. szám

REGINA Fórum Hírlevél 2011. 5. szám REGINA Fórum Hírlevél 2011. 5. szám Kedves Olvasó! Hamarosan kezdődik a nyári pihenés, legalább is gyermekeink részére. Ez számunkra is öröm, viszont az, hogy hol legyen gyermekünk a nyári szünidőben már

Részletesebben

Gyermek-háziorvosok. Védőnői Szolgálat

Gyermek-háziorvosok. Védőnői Szolgálat Háziorvosok Dr. Csók László Tel.: 424-126 hétfőtől - péntekig: 9.30-12.00; 14.30-16.00 Rendelési időn kívül 8 órától 16 óráig sürgős, életveszélyes esetekben hívható: 06/20/9830-222 Helyettesítő orvos:

Részletesebben

A daganatos betegségek megelőzése, tekintettel a méhnyakrák ellenes küzdelemre. Dr. Kovács Attila

A daganatos betegségek megelőzése, tekintettel a méhnyakrák ellenes küzdelemre. Dr. Kovács Attila A daganatos betegségek megelőzése, tekintettel a méhnyakrák ellenes küzdelemre Dr. Kovács Attila 1 Elsődleges megelőzés /primer prevenció/: a betegség biológiai létrejöttének megakadályozását célozza meg

Részletesebben

Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő bevétele.

Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő bevétele. FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK

Részletesebben

AMS Hereimplantátum Használati útmutató

AMS Hereimplantátum Használati útmutató AMS Hereimplantátum Használati útmutató Magyar Leírás Az AMS hereimplantátum szilikon elasztomerből készült, a férfi herezacskóban levő here alakját utánzó formában. Az implantátum steril állapotban kerül

Részletesebben

A MODERN SEBKEZELÉS EGYSÉGES GYAKORLATA FEKVŐBETEG INTÉZET ÉS AZ OTTHONI SZAKÁPOLÁS EGYÜTTMŰKÖDÉSE SORÁN

A MODERN SEBKEZELÉS EGYSÉGES GYAKORLATA FEKVŐBETEG INTÉZET ÉS AZ OTTHONI SZAKÁPOLÁS EGYÜTTMŰKÖDÉSE SORÁN A MODERN SEBKEZELÉS EGYSÉGES GYAKORLATA FEKVŐBETEG INTÉZET ÉS AZ OTTHONI SZAKÁPOLÁS EGYÜTTMŰKÖDÉSE SORÁN Ragatsné Pusztai Julianna Harris Egészségügyi Szolgálat A modern sebkezelésnek napjainkban egyre

Részletesebben

Magyar Gyermeknőgyógyász Társaság XXXI. Kongresszusa 2011. május 13-14. Gyula

Magyar Gyermeknőgyógyász Társaság XXXI. Kongresszusa 2011. május 13-14. Gyula Magyar Gyermeknőgyógyász Társaság XXXI. Kongresszusa 2011. május 13-14. Gyula 2011. május 13. Péntek: 08:0010:00-10:30 Regisztráció Megnyitó, köszöntők Dr. Párducz László a Békés Megyei Pándy Kálmán Kórház

Részletesebben

Az Egri Családsegítő Intézet tagintézményeinek H Á Z I R E N D J E. MÓDSZERTANI GYERMEKJÓLÉTI KÖZPONT (Eger, Mindszenty G. u. 12.)

Az Egri Családsegítő Intézet tagintézményeinek H Á Z I R E N D J E. MÓDSZERTANI GYERMEKJÓLÉTI KÖZPONT (Eger, Mindszenty G. u. 12.) Az Egri Családsegítő Intézet tagintézményeinek H Á Z I R E N D J E MÓDSZERTANI GYERMEKJÓLÉTI KÖZPONT (Eger, Mindszenty G. u. 12.) A házirendben foglaltak biztosítják a Gyermekjóléti Központ szolgáltatásait

Részletesebben

K ö z z é t é t e l i l i s t a Óbudai Waldorf Óvoda október 1.

K ö z z é t é t e l i l i s t a Óbudai Waldorf Óvoda október 1. K ö z z é t é t e l i l i s t a Óbudai Waldorf Óvoda 034292 2018. október 1. a 229/2012. (VIII. 28.) Korm. rendelet alapján 1 a) felvételi lehetőségről szóló tájékoztató Óvodánk a Waldorf-pedagógia szerint,

Részletesebben

Higgy abban, hogy az. EGÉSZSÉG megőrzése. a legjobb befektetés. Csoportos egészségbiztosítás. Med 4 Group. Higgy magadban.

Higgy abban, hogy az. EGÉSZSÉG megőrzése. a legjobb befektetés. Csoportos egészségbiztosítás. Med 4 Group. Higgy magadban. Higgy abban, hogy az EGÉSZSÉG megőrzése a legjobb befektetés. Csoportos egészségbiztosítás Med 4 Group Higgy magadban. Higgy abban, hogy GONDOSKODHATSZ munkavállalóid egészségéről. Csoportos egészségbiztosításunkkal

Részletesebben

Versiva XC alkalmazásának gyakorlati tapasztalatai esettanulmányon keresztül. Dr. Harang Gábor TMÖ Balassa János Kórháza Sebészeti osztály Szekszárd

Versiva XC alkalmazásának gyakorlati tapasztalatai esettanulmányon keresztül. Dr. Harang Gábor TMÖ Balassa János Kórháza Sebészeti osztály Szekszárd Versiva XC alkalmazásának gyakorlati tapasztalatai esettanulmányon keresztül Dr. Harang Gábor TMÖ Balassa János Kórháza Sebészeti osztály Szekszárd 2010.01.02. J.Gy. 85 éves nőbeteg. Korábbi anamnéziséből

Részletesebben

REGINA Fórum Hírlevél 2011. 3. szám

REGINA Fórum Hírlevél 2011. 3. szám REGINA Fórum Hírlevél 2011. 3. szám Kedves Olvasó! A hosszúra nyúlt hideg idő után végre élvezhetjük a tavaszt. Áprilisban nemcsak a Húsvétra készülünk kínálatunkkal, de már anyák napjára is, hiszen május

Részletesebben

Az ördög néha nem alszik. A DTPa oltás fontossága DR. MOSOLYGÓ TÍMEA SZTE-ÁOK ORVOSI MIKROBIOLÓGIAI ÉS IMMUNBIOLÓGIAI INTÉZET

Az ördög néha nem alszik. A DTPa oltás fontossága DR. MOSOLYGÓ TÍMEA SZTE-ÁOK ORVOSI MIKROBIOLÓGIAI ÉS IMMUNBIOLÓGIAI INTÉZET Az ördög néha nem alszik A DTPa oltás fontossága DR. MOSOLYGÓ TÍMEA SZTE-ÁOK ORVOSI MIKROBIOLÓGIAI ÉS IMMUNBIOLÓGIAI INTÉZET A 2016. ÉV III. NEGYEDÉVTŐL (JÚLIUS 1-TŐL) ÉRVÉNYES OLTÁSI NAPTÁR 1. Folyamatos

Részletesebben

Tüdőszűrés CT-vel, ha hatékony szűrővizsgálatot szeretnél! Online bejelentkezés CT vizsgálatra. Kattintson ide!

Tüdőszűrés CT-vel, ha hatékony szűrővizsgálatot szeretnél! Online bejelentkezés CT vizsgálatra. Kattintson ide! Tüdőszűrés CT-vel, ha hatékony szűrővizsgálatot szeretnél! Nap mint nap, emberek millió szenvednek valamilyen tüdőbetegség következtében, ráadásul a halálokok között is vezető szerepet betöltő COPD előfordulása

Részletesebben

Meghívó. Sürgősségi Orvostani Fórum. tudományos ülés Debrecenben. Helyszín Debreceni Akadémiai Bizottság Székháza Debrecen, Thomas Mann utca 49.

Meghívó. Sürgősségi Orvostani Fórum. tudományos ülés Debrecenben. Helyszín Debreceni Akadémiai Bizottság Székháza Debrecen, Thomas Mann utca 49. Meghívó tudományos ülés Debrecenben Helyszín Debreceni Akadémiai Bizottság Székháza Debrecen, Thomas Mann utca 49. Időpont 2015. május 15. REGISZTRÁCIÓS LAP tudományos ülés Helyszín Debreceni Akadémiai

Részletesebben

XVIII. ORSZÁGOS JÁRÓBETEG SZAKELLÁTÁSI KONFERENCIA

XVIII. ORSZÁGOS JÁRÓBETEG SZAKELLÁTÁSI KONFERENCIA XVIII. ORSZÁGOS JÁRÓBETEG SZAKELLÁTÁSI KONFERENCIA 2016. 09.16. EGÉSZSÉGFEJLESZTÉS INTEGRÁLÁSA SZAKELLÁTÁSBA SZERZŐK: DR RABÓCZKI ANITA FŐIGAZGATÓ DR SUSKÓ MIHÁLY NŐGYÓGYÁSZ FŐORVOS SZAKÁCS IBOLYA EFI

Részletesebben

Az Arteriográfról mindenkinek, nem csak orvosoknak

Az Arteriográfról mindenkinek, nem csak orvosoknak Az Arteriográfról mindenkinek, nem csak orvosoknak Kíváncsi, mit takar az "artériás stiffness" kifejezés? Tudni szeretné, miért érdemes mérni az artériáinak életkorát? Foglalkoztatja az egészsége, és többet

Részletesebben

Tisztelt Cím! Mindenekelőtt fontosnak tartjuk leszögezni, hogy jelen levelünk teljes mértékig saját elhatározásunk alapján, mindannyiunk teljes egyetértésével, mindenféle külső ráhatás nélkül, pusztán

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Termék neve (gyártó megnevezése) BETEGTÁJÉKOZTTÓ Mielőtt elkezdené gyógyszerét

Részletesebben

TANÁCSOK AZ INFLUENZA JÁRVÁNY IDEJÉRE. Bodor Klára Sarolta egészségfejlesztő ÁNTSZ Balassagyarmati, Rétsági, Szécsényi Kistérségi Intézete 2009.

TANÁCSOK AZ INFLUENZA JÁRVÁNY IDEJÉRE. Bodor Klára Sarolta egészségfejlesztő ÁNTSZ Balassagyarmati, Rétsági, Szécsényi Kistérségi Intézete 2009. TANÁCSOK AZ INFLUENZA JÁRVÁNY IDEJÉRE Bodor Klára Sarolta egészségfejlesztő ÁNTSZ Balassagyarmati, Rétsági, Szécsényi Kistérségi Intézete 2009. Hogyan terjed az influenza? Mint bármely más influenza járvány,

Részletesebben

innen indul. Higgy abban, hogy az EGÉSZSÉG Higgy magadban. Foglalkozás-egészségügyi vizsgálatok és menedzserszûrések vállalatoknak

innen indul. Higgy abban, hogy az EGÉSZSÉG Higgy magadban. Foglalkozás-egészségügyi vizsgálatok és menedzserszûrések vállalatoknak Higgy abban, hogy az EGÉSZSÉG innen indul. UNIQA Mobil Egészségközpont Foglalkozás-egészségügyi vizsgálatok és menedzserszûrések vállalatoknak Higgy magadban. Az egészség a megelőzéssel és a korszerű diagnosztikával

Részletesebben

Rotavírus infectio Adatok az alapellátók oltási gyakorlatáról

Rotavírus infectio Adatok az alapellátók oltási gyakorlatáról Rotavírus infectio Adatok az alapellátók oltási gyakorlatáról D R. DOLOWSCHIÁK ANNAMÁRIA K Á V É S Z Ü N E T K O N F E R E N C I A S I Ó F O K 2 0 1 2. Az előadás a GlaxoSmithKline Kft. támogatásával készült

Részletesebben

E b o l t á s. 2006. április 01 - május 31. között folyamatosan.

E b o l t á s. 2006. április 01 - május 31. között folyamatosan. Tájékoztatom az ebtulajdonosokat (ebtartókat), hogy a 41/1997. (V. 28.) FM. r. értelmében saját költségére veszettség ellen az állatorvossal beoltatni. Pásztó városában az ebeket az eb tartási helyén,

Részletesebben

IRODA MASSZÁZS. VITÉZ RENÁTA 1133 Budapest, Pannónia u. 70.

IRODA MASSZÁZS. VITÉZ RENÁTA 1133 Budapest, Pannónia u. 70. IRODA MASSZÁZS VITÉZ RENÁTA 1133 Budapest, Pannónia u. 70. Irodai masszázs Az irodai masszázs a leghatékonyabb módja annak, hogy munkatársai mindig frissen, kipihenten dolgozzanak. A kezelést az Ön munkahelyén

Részletesebben

REGINA Fórum Hírlevél 2011. 4. szám

REGINA Fórum Hírlevél 2011. 4. szám REGINA Fórum Hírlevél 2011. 4. szám Kedves Olvasó! Szeszélyes tavasz vége felé járva végre többször örülhetünk a várva várt melegnek. Az általunk kínált portékák is színesebbek, vidámabbak és nyarat idézik.

Részletesebben

Szakrendelések Időtartam Előjegyzés minden szakrendelésnél szükséges! Ár

Szakrendelések Időtartam Előjegyzés minden szakrendelésnél szükséges! Ár Andrológia Új szakrendelés hamarosan indul! Asszisztensi beavatkozások (orvos nélküli vagy vizsgálatra valő előkészítés) Tympanometer (hallásszűrés) Spirometer (légzésfunkció vizsgálat) Holter 24 órás

Részletesebben

B e t e g t á j é k o z t a t ó a Fizio- és Mozgásterápiás Osztályon igénybe vehető kezelésekről és azok rendjéről. Tisztelt Betegeink!

B e t e g t á j é k o z t a t ó a Fizio- és Mozgásterápiás Osztályon igénybe vehető kezelésekről és azok rendjéről. Tisztelt Betegeink! B e t e g t á j é k o z t a t ó a Fizio- és Mozgásterápiás Osztályon igénybe vehető kezelésekről és azok rendjéről Tisztelt Betegeink! Tájékoztatónkkal szeretnénk segíteni Önöket, hogy az osztály működéséről,

Részletesebben