Otthon az erdőnkben. Eötvös József ÁMK Általános Iskolája. Diósd. A projekt résztvevői:

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Otthon az erdőnkben. Eötvös József ÁMK Általános Iskolája. Diósd. A projekt résztvevői:"

Átírás

1 Otthon az erdőnkben Eötvös József ÁMK Általános Iskolája Diósd A projekt résztvevői: a 3-4. évfolyam osztályai, 167 kisdiák 7 osztályban a résztvevő osztályok osztályfőnökei, napközis nevelői az iskola igazgatója, igazgató helyettese a természettudományi munkaközösség vezetője (felső tagozat) az iskola informatika tanára a pedagógiai asszisztensünk Kezdetek: Elhatározás, tervezés: október elején az érintett osztályfőnökök, az igazgató és az igazgatóhelyettes összeültünk és megterveztük a programot. Mindannyian szívügyünknek tekintetjük a környezetvédelmet, azon belül is lakóhelyünk természeti értékeinek megismerését, óvását. Röviden a terv: 2 terület egy ültetett és egy őshonos erdőterület összehasonlítása, az egyik az Anna-hegyen, a másik a Kőbányánál. Célunk volt egyrészt megismertetni a gyerekeket az őshonos fajokkal, védelmük fontosságával, az erdőtelepítések céljával, az erdőgazdálkodás kérdéseivel. Ezen keresztül szerettük volna a gyerekek figyelmét felhívni arra, hogy a saját lakókörnyezetükben is találkozhatnak természeti értékekkel, amelyet ismerniük és védeniük kell. Úgy terveztük, hogy minden osztály havi rendszerességgel ki fog menni terepgyakorlatra, hogy a gyerekek megfigyeljék a természet változását az évszakok változásával.

2 A terepgyakorlatok mellett 3 nagyszabású iskolai programot is terveztünk, egy környezetvédelmi vetélkedőt, egy játszóházat és egy programzáró kiállítást. Ezen túl minden osztályfőnök saját érdeklődése szerint további fával, erdővel kapcsolatos programot tervezett még osztályon belül. Terep kijelölése: két kollégánk ment ki kijelölni a területeket. Végül az eredeti tervünket felülbíráltuk, mert az Anna-hegyi terep túlságosan messze esik az iskolától, sajnos a rendszeres terepgyakorlat túl sok időt vett volna el. Ezért végül maradtunk a Kőbánya melletti erdős területen, ahol közvetlenül a bánya mellett egy ültetett fenyőerdősáv húzódik, tőle jobbra azonban, az ösvényen túl őshonos tölgyes fekszik. A pályázati pénz felhasználása: Úgy terveztük, egy osztálynyi természetbúvár felszerelést állítunk össze, amit a gyerekek vihetnek magukkal, hogy mindenkinek saját készlete legyen. A terepgyakorlatok indulásával azonban kiderült, hogy a gyerekek szívesebben dolgoznak csoportban, mint egyénenként, ezért úgy döntöttünk, hogy inkább kevesebb készletet állítunk össze, de jobb felszereléssel látjuk el a kis tarisznyákat. A másik hiányosságunk, hogy nem volt minden osztályfőnöknek fényképezőgépe, amivel a látottakat dokumentálni tudtuk volna, márpedig ez a gyerekek számára is fontos volt. Ezért úgy döntöttünk, hogy vásárolunk egy fényképezőgépet is, amit minden osztály vihet magával a terepgyakorlatokra. Még egy ponton módosítottuk az eredeti tervünket: a kiállításra nem kalkuláltunk anyagköltséget, viszont a sok szép fényképet szerettük volna megosztani az iskola többi diákjával, tanárával is, sőt igyekeztünk olyan formában kirakni, hogy hosszabb időn keresztül az iskola dísze lehessen. Vásároltunk még néhány szakirodalmat, ami az osztályfőnököknek segítségére lesz a további terepi gyakorlatok szervezésében, valamint olyan természetismereti könyveket, amelyeket csoportmunkában szintén tudnak használni a gyerekek, amikor épp nem tudnak kimenni az erdőbe. Végül pedig jutalmazásra is tettünk félre pénzt, hiszen a mese- és versíró pályázatra nagyon szép pályaművek érkeztek.

3 Támogatta projektünket az iskola alapítványa is, a Juglans Regia Alapítvány a diósdi iskolások jövőjéért: a környezetvédelmi vetélkedő anyagköltségét és a díjakat az alapítvány pénzbeli hozzájárulásával vásárolhattuk meg. Terepgyakorlatok: sajnos be kellett látnunk, hogy a gyakorlatokat túlterveztük, nem kalkuláltunk az osztályok egyéb elfoglaltságával. Erre az időszakra esett egy Nemzetek tánca projektnap, a március 15-i ünnepség, amelynek felelőse hagyományosan a 4. évfolyam, az iskolagála és az anyák napi osztályünnepségek. Délután a gyerekek többsége zeneiskolába, különböző művészeti és sportkörökbe jár, így a tanítási órák terhére kellett a terepi gyakorlatokat megszerveznünk, ami nem minden osztálynál ment könnyen. A nehézségek ellenére minden tanulócsoportnak sikerült minimum két alkalommal kimenni, 1 osztály volt háromszor, és két osztály, a 3.a és a 4. b 4-4 alkalommal. Az Eötvös napok keretén belül szerveztünk egy olyan terepgyakorlatot, ahol mind a 7 osztály egyszerre kiment. Nagy örömmel tapasztaltuk, hogy a gyerekek érdeklődéssel hallgatták a megfigyelt területekre vonatkozó alapinformációkat, majd nagy izgalommal indultak a terep felfedezésére. A terepgyakorlatok tematikája: 1. A kijelölt területek megfigyelése, összehasonlítása: hol terül el, milyen felszínen, milyen növények találhatók ott, milyen a környezete. Évszakhoz köthető sajátosságok. Állatok nyomainak keresése, esetlegesen felelhető állatok, rovarok meghatározása, megfigyelése. Az ember jelenlétének nyomai. Kéreglenyomat, kéregminta készítése, levelek, termések gyűjtése, segítségükkel növényhatározás. Avarvizsgálat. 2. Méta természetességmérő segítségével az őshonos tölgyes mérése. A mérés eredményének értékelése. 3. Méta természetességmérő segítségével a telepített fenyves mérése. A mérés eredményének értékelése. 4. Az élet szigete egy élő fa és a hozzá kötődő élőlények megfigyelése. Őshonos tölgyes: 90 pontot kapott az összesítés alapján, így megállapítottuk, hogy természetközeli állapotú a tölgyesünk. Ez a gyerekek számára nagyon jó érzés volt, észrevehetően jobban odafigyeltek arra, hogy ők maguk minél kisebb mértékben zavarják meg ezt a természetközeli állapotot.

4 Telepített fenyves: 50 pontot kapott az összesítés alapján, ami közepes állapotú erdőt jelent. Ennek oka a kevesebb növényfaj, az őshonos fajták hiánya és sajnos néhány szemét, ami ezen a területen az ösvény közelsége miatt gyakrabban előfordult. Az élet szigete: a 3.a osztály nagyon szerencsés volt, mert ezt a mérést a mérőlap megalkotójával, Kecskés Ferenc tanár úrral csinálhatta végig. Az eredmények: fatörzsön: harkály, zuzmó, borostyán, moha,hernyó, hangya, pók, szú,csiga, 9 féle élőlény levél felszínén vagy belsejében: ezerlábú, szú, légy, csiga, lepke, 5 féle az ágakon: cinege, szarvasbogár, pók, szajkó, lepke 5 féle a lombkoronában: hernyó, hangya, pók, légy, 4 féle a talajon az avarban: feketerigó, egér, hangya, gyík, pók, gomba, légy 7 féle a gyökereken: pók Környezetvédelmi vetélkedő: mind a 7 osztály fős csapattal vett részt a versenyen. A feladatsort lsd. a mellékletben. Játszóház: minden osztályfőnök valamilyen fával kapcsolatos kézműves tevékenységgel vagy játékkal készült: 3.a - Haiku írása - Lepkefa rajzolása - Ki vagyok én? játék 3.b - aranyeső hajtogatással, ragasztással 3.c - környezetvédelmi vetélkedő 3.d - facsipesz katica 4.a - virágzó almafaág hajtogatással, ragasztással 4.b - harkály a fatörzsön 4.c - fát ábrázoló kép folytatása

5 Mese- és versíró verseny: 20 pályamű érkezett be, az eredményhirdetés az Otthon az erdőnkben kiállítás megnyitóján volt. Kiállítás: iskolánk I. emeleti folyosóján állítottuk ki az elmúlt időszak alatt elkészült gyermekmunkákat, valamint A3-as méretűre nagyított fotósorozatot az elmúlt hónapok eseményeiből Egyéb: a közösen tervezett feladatokon kívül az osztályok önállóan is dolgoztak. A 3.a-ban A fából faragott hajadon című mesét dolgozták fel a gyerekek és készítettek róla illusztrációt. Osztálytermük ablakaira fákat ragasztottak, és minden terepi gyakorlat után az erdőben tapasztaltak szerint öltöztették fel a fákat. A 3.b-ben és d-ben termésekből, fakérgekből faliképeket készítettek, fákat rajzoltak évszak-gyűrűben. A 3.c-ben a természetben ismétlődő mintákat, motívumokat vizsgálták. A 4.a-ban az életfa jelentéséről gondolkodtak közösen, melyeknek eredményeként gyönyörű rajzok születtek. A 4.b minden terepgyakorlaton természet utáni tanulmányrajzot készített a látott növényekről, állatokról. Fával, erdővel kapcsolatos dalokat tanultak énekelni, furulyázni. A 4.c irodalmi művekben a fa, mint szimbólum témakört dolgozta fel. Összefoglaló értékelés: az elmúlt hónapokban alaposan felderítettük tanítványainkkal együtt lakóhelyünk egy kis szeletét. Ezek az tapasztalatok azonban ennél jóval messzebbre mutatnak, hiszen a megismert állatokat, növényeket a későbbiekben más környezetben is azonosítani tudják majd. Nagyon pozitív élmény volt a gyermekek számára az a felismerés, hogy értékes természeti környezetben élnek. Persze ezt már hallották tőlünk többször, de csak most vált bennük saját felismeréssé, most, amikor maguk végeztek méréseket, elemezték, értékelték a mérések eredményét. Jól megfigyelhető volt a terepgyakorlatok során az egyre tudatosabb, felelősségteljes viselkedés, az élő környezet óvása. A természetbúvár eszközök nagyon jól használhatók, sok élményhez jutnak általuk a gyerekek. Örülünk annak, hogy megvásárlásukkal a Magyar Madártani Egyesületet támogathattuk. Tervezzük további eszközök beszerzését is, hiszen a következő tanévben bővülni fog a projektben résztvevő osztályok száma az új belépő 3. osztályosokkal.

6 Nagyon pozitív visszajelzéseket kaptunk a szülőktől is, ezzel reméljük, a felnőttek körében is támogatókat találunk Diósd természeti környezetének megóvásához. Iskolánk honlapján létrehoztunk egy felületet, ahol az érdeklődők követhetik munkánkat.

PLATÁNSOR KONFERENCIA

PLATÁNSOR KONFERENCIA PLATÁNSOR KONFERENCIA KISKUNHALAS 2009. MÁRCIUS 20. KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS TUDATOS FOGYASZTÓI MAGATARTÁS Beköszöntő Mindig öröm és megtiszteltetés egy kollektívának, ha egy megyei konferencia házigazdája

Részletesebben

A BATTHYÁNY ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS SPORTISKOLA 2011/2012 ÉV VÉGI BESZÁMOLÓJA

A BATTHYÁNY ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS SPORTISKOLA 2011/2012 ÉV VÉGI BESZÁMOLÓJA A BATTHYÁNY ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS SPORTISKOLA 211/212 ÉV VÉGI BESZÁMOLÓJA TARTALOM A...1 BATTHYÁNY ÁLTALÁNOS ISKOLA...1 ÉS SPORTISKOLA...1 211/212 ÉV VÉGI...1 BESZÁMOLÓJA...1 TARTALOM...2 A BATTHYÁNY ÁLTALÁNOS

Részletesebben

SZINOPSZIS Természetes könyvtár

SZINOPSZIS Természetes könyvtár SZINOPSZIS Természetes könyvtár Készítette: Rácz Tímea Salgótarján Az oktatási program gyakorlati tapasztalatai Tárgy: A TÁMOP 3.2.4/08/2-2009-0001 Nevelési Tudásdepó című projektben kifejlesztett, Természetes

Részletesebben

JELENTÉS A Z IVÁNCSÁN Magyarország- TETT LÁTOGATÁSRÓL 2004 MÁJUS 19 SZERDA 2004 MÁJUS 24 HÉTFŐ

JELENTÉS A Z IVÁNCSÁN Magyarország- TETT LÁTOGATÁSRÓL 2004 MÁJUS 19 SZERDA 2004 MÁJUS 24 HÉTFŐ JELENTÉS A Z IVÁNCSÁN Magyarország- TETT LÁTOGATÁSRÓL 2004 MÁJUS 19 SZERDA 2004 MÁJUS 24 HÉTFŐ 1. Pedagógus képzés Iváncsán ( Héléne Knoll és Gérard Schmidt ) 1.1 Csütörtök, 2004 május 20 Délelőtt A résztvevők

Részletesebben

A HÍRLEVÉL által megismerjük, segítjük és aktivizáljuk egymást, ezért kérjük, hogy terjesszétek!

A HÍRLEVÉL által megismerjük, segítjük és aktivizáljuk egymást, ezért kérjük, hogy terjesszétek! HÍRLEVÉL VII. évfolyam 2. szám 2013. szeptember Székhely: H - 1098 Budapest, Napfény u. 6. Tel/fax: (36-1) 377 8855 email: hungary@livingvalues.net www.livingvalues.net hírek, programok, lehetőségek, a

Részletesebben

INNOVÁCIÓ CÍME: FÜLEMÜLÉK NAPJA

INNOVÁCIÓ CÍME: FÜLEMÜLÉK NAPJA INNOVÁCIÓ CÍME: FÜLEMÜLÉK NAPJA 2010. május 3. BESZÁMOLÓ A BOCSKAIKERTI NÉMETH LÁSZLÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA, ALAPFOKÚ MŰVÉSZETOKTATÁS INTÉZMÉNY ÉS ÓVODA TÉMANAPJÁRÓL Készítette: Pásti József Csaba Bocskaikert,

Részletesebben

Orosháza az innováció háza

Orosháza az innováció háza Orosháza az innováció háza TÁMOP-3.1.4-08/2-2008-0078 Kedvezményezett: Orosháza Város Önkormányzata Fehér-tó projekt 2009/2010 Környezetvédelmi programsorozat Készítette: Menyhárt Krisztina és Verasztóné

Részletesebben

KÖRNYEZETI OKTATÁSI, NEVELÉSI MÓDSZEREK A FELSÔOKTATÁSBAN

KÖRNYEZETI OKTATÁSI, NEVELÉSI MÓDSZEREK A FELSÔOKTATÁSBAN KÖRNYEZETI OKTATÁSI, NEVELÉSI MÓDSZEREK A FELSÔOKTATÁSBAN KÖRNYEZETI NEVELÉSI ÉS KOMMUNIKÁCIÓS PROGRAMIRODA KÖRNYEZETVÉDELMI MINISZTÉRIUM AZ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM ÉS A FELHÍVÁSÁRA BEÉRKEZETT PÁLYAMUNKÁK

Részletesebben

Biztonság, Védelem, Tudomány

Biztonság, Védelem, Tudomány MŰSZAKI KATONAI KÖZLÖNY az NKE online folyóirata, 2013. július, 2. Különszám Biztonság, Védelem, Tudomány Védelmi tanulmányokat folytató hallgatók és a témában oktatók tudományos fóruma Pál Gabriella NKE

Részletesebben

Z á r ó d o l g o z a t

Z á r ó d o l g o z a t Z á r ó d o l g o z a t Projekt a gyakorlatban 1. Mini-projektterv Osztály/csoport: 6.a/b/d németes csoport Résztvevők száma: 18 Időpont: május 21,22,23,26, 1-1 óra, 27-én 2 óra Osztály/csoport rövid bemutatása:

Részletesebben

OLVASÓVÁ NEVELŐ PROGRAM A FELSŐ TAGOZATON

OLVASÓVÁ NEVELŐ PROGRAM A FELSŐ TAGOZATON GÉNIUSZ MŰHELY 13. 13/1. Töltszéki Gyuláné: OLVASÓVÁ NEVELŐ PROGRAM A FELSŐ TAGOZATON 13/2. Banáné Szőke Ilona, Sósné Kádár Marianna: A KOMPLEX MODULRENDSZER A TEHETSÉG FEJLESZTÉSÉRE TÖRÖKSZENTMIKLÓSON

Részletesebben

A NAGYKOVÁCSI ÁLTALÁNOS ISKOLA 2012-2013. TANÉVI NEVELŐ-OKTATÓ MUNKÁJÁNAK ÉRTÉKELÉSE

A NAGYKOVÁCSI ÁLTALÁNOS ISKOLA 2012-2013. TANÉVI NEVELŐ-OKTATÓ MUNKÁJÁNAK ÉRTÉKELÉSE A NAGYKOVÁCSI ÁLTALÁNOS ISKOLA 2012-2013. TANÉVI NEVELŐ-OKTATÓ MUNKÁJÁNAK ÉRTÉKELÉSE Készítette: Dér Zsuzsanna igazgató Nagykovácsi, 2013. június 25. Feltételrendszer 1.1. Tárgyi feltételek (épület, környezet,

Részletesebben

KÖRNYEZETI NEVELÉSI PROGRAM

KÖRNYEZETI NEVELÉSI PROGRAM KÖRNYEZETI NEVELÉSI PROGRAM A világ erőforrásai elegendőek ahhoz, hogy kielégítsék mindenki szükségleteit, de nem elegendőek ahhoz, hogy kielégítsék mindenki mohóságát. 1. JÖVŐKÉP Mahatma Gandhi Napjainkban

Részletesebben

A feladatlap valamennyi részének kitöltése után, küldje meg konzulensének!

A feladatlap valamennyi részének kitöltése után, küldje meg konzulensének! Beküldendő A feladatlap valamennyi részének kitöltése után, küldje meg konzulensének! 1. Mini-projektterv Záródolgozat Projekt a gyakorlatban Osztály/csoport: 5.b Résztvevők száma: 22 fő Időpont: 2008.

Részletesebben

Környezettudatos életre nevelés alsó tagozaton az idegennyelv-oktatás keretében

Környezettudatos életre nevelés alsó tagozaton az idegennyelv-oktatás keretében Környezettudatos életre nevelés alsó tagozaton az idegennyelv-oktatás keretében BENCÉNÉ FEKETE Andrea Kaposvári Egyetem, Pedagógiai Kar, Kaposvár fekete.andrea@ke.hu A környezettudatos életmód Állandó

Részletesebben

3 HETET MEGHALADÓ PROJEKT MOZDULJ- ZÖLDÜLJ! KÖRNYEZETVÉDELMI PROJEKT

3 HETET MEGHALADÓ PROJEKT MOZDULJ- ZÖLDÜLJ! KÖRNYEZETVÉDELMI PROJEKT TÁMOP 3.1.4-09/1-2009-0011 3 HETET MEGHALADÓ PROJEKT MOZDULJ- ZÖLDÜLJ! KÖRNYEZETVÉDELMI PROJEKT WEÖRES SÁNDOR ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ ZENEMŰVÉSZETI ÉS TÁNCMŰVÉSZETI INTÉZMÉNY, GYÖMRŐ 2010 PROJEKTTERV

Részletesebben

Pályáztatás. Osztályközösség-fejlesztés Komáromban Monostori Éva közösségfejlesztő, Élettér Egyesület

Pályáztatás. Osztályközösség-fejlesztés Komáromban Monostori Éva közösségfejlesztő, Élettér Egyesület Osztályközösség-fejlesztés Komáromban Monostori Éva közösségfejlesztő, Élettér Egyesület Miért nem hasznosítod magad az ifjúság területén? Miért nem csinálsz osztályközösség-fejlesztő programokat? - kérdezte

Részletesebben

Perkáta Nagykarácsony Általános Művelődési Központ Közoktatási és közművelődési feladatokat ellátó intézményegységei és tagintézményei

Perkáta Nagykarácsony Általános Művelődési Központ Közoktatási és közművelődési feladatokat ellátó intézményegységei és tagintézményei Féléves értékelés a Perkáta Nagykarácsony Általános Művelődési Központ Közoktatási és közművelődési feladatokat ellátó intézményegységei és tagintézményei 2010 szeptemberétől 2011. január 15-ig végzett

Részletesebben

Bálint Márton Általános- és Középiskola. Évkönyve. 2007-2008 Törökbálint

Bálint Márton Általános- és Középiskola. Évkönyve. 2007-2008 Törökbálint A BÁLINT MÁRTON ÁLTALÁNOS- ÉS KÖZÉPISKOLA ÉVKÖNYVE 2007-2008 Törökbálint 2 Bálint Márton Általános- és Középiskola Évkönyve 2007-2008 Törökbálint 3 Alkotó szerkesztő: Dr Német István Az évkönyvet szerkesztette:

Részletesebben

Feltételrendszer. 1.1. Tárgyi feltételek (épület, környezet, eszközök)

Feltételrendszer. 1.1. Tárgyi feltételek (épület, környezet, eszközök) A NAGYKOVÁCSI ÁLTALÁNOS ISKOLA 2011-2012. TANÉVI NEVELŐ-OKTATÓ MUNKÁJÁNAK ÉRTÉKELÉSE Készítette: Dér Zsuzsanna igazgató Nagykovácsi, 2012. június 27. Kapja: Bencsik Mónika Polgármester Nagykovácsi Nagyközség

Részletesebben

KAPCSOLJUNK DEÁKUL KISPESTEN

KAPCSOLJUNK DEÁKUL KISPESTEN KAPCSOLJUNK DEÁKUL KISPESTEN A HEFOP 3.1.3. PÁLYÁZAT MEGVALÓSÍTÁSA A KISPESTI DEÁK FERENC GIMNÁZIUMBAN Projektmenedzser: Fencz Györgyné A Kispesti Deák Ferenc Gimnáziumban hamarosan sikerrel lezárul a

Részletesebben

OKTATÁSI, KULTURÁLIS ÉS SPORTBIZOTTSÁG

OKTATÁSI, KULTURÁLIS ÉS SPORTBIZOTTSÁG OKTATÁSI, KULTURÁLIS ÉS SPORTBIZOTTSÁG 2011. május 17-ei ülésének J E G Y Z Ő K Ö N Y V E 9/2011. (V. 17.) bizottsági határozat arról, hogy a bizottság a Karacs Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola, Szakiskola

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A KÉPVISELŐTESTÜLET 2011. ÉVI MUNKÁJÁRÓL

TÁJÉKOZTATÓ A KÉPVISELŐTESTÜLET 2011. ÉVI MUNKÁJÁRÓL KISBÍRÓ XX. évfolyam 1. szám 2011. december A K I S N Á N A I Ö N K O R M Á N Y Z A T H Í R M O N D Ó L A P J A TÁJÉKOZTATÓ A KÉPVISELŐTESTÜLET 2011. ÉVI MUNKÁJÁRÓL Tisztelt Kisnánai Polgárok! Karácsony

Részletesebben

Környezeti nevelés. Önálló Intézményi innováció. SZTE Napköziotthonos Óvoda 2009/2010. Szeged

Környezeti nevelés. Önálló Intézményi innováció. SZTE Napköziotthonos Óvoda 2009/2010. Szeged Önálló Intézményi innováció SZTE Napköziotthonos Óvoda Környezeti nevelés 2009/2010. Szeged 1 SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános Iskolája, Alapfokú Készítették: Timár Marietta Bozókiné Hefkó Erzsébet

Részletesebben

Újból és újból emlékezzünk rá

Újból és újból emlékezzünk rá HÍRLEVÉL VIII. évfolyam 2. szám 2014. október Székhely: H - 1098 Budapest, Napfény u. 6. Tel/fax: (36-1) 377 8855 email: hungary@livingvalues.net www.livingvalues.net hírek, programok, lehetőségek, a B.

Részletesebben

Návay Lajos Általános Iskola

Návay Lajos Általános Iskola 2011/2012-es tanév 1. félévi pedagógiai munka elemzése, értékelése, hatékonyságának vizsgálata I. Általános adatok 1. Belső felújítások, állagmegóvás Épületeinkben a nyár folyamán jelentős felújítás nem

Részletesebben

Tompáné Balogh Mária. Tanári kézikönyv. 4. évfolyamos tanulók számára készült Élõ és élettelen környezetem, Élet a ház körül címû tankönyvhöz

Tompáné Balogh Mária. Tanári kézikönyv. 4. évfolyamos tanulók számára készült Élõ és élettelen környezetem, Élet a ház körül címû tankönyvhöz Tompáné Balogh Mária Tanári kézikönyv 4. évfolyamos tanulók számára készült Élõ és élettelen környezetem, Élet a ház körül címû tankönyvhöz Írta és összeállította: Tompáné Balogh Mária Tartalom Felelõs

Részletesebben

A PESTERZSÉBETI PEDAGÓGIAI INTÉZET TALLÓZÓJA X. / 1. November

A PESTERZSÉBETI PEDAGÓGIAI INTÉZET TALLÓZÓJA X. / 1. November A PESTERZSÉBETI PEDAGÓGIAI INTÉZET TALLÓZÓJA X. / 1. November 2009 Kedves Olvasók! A 2009-2010-es tanévet megújult régi helyünkön kezdhettük: az Ady Endre Általános Iskolával együtt megtörtént Intézetünk

Részletesebben

INTÉZMÉNYVEZETŐI BESZÁMOLÓ. 2013-2014-es nevelési év. Méhecske Óvoda 1091. Bp., Ifjúmunkás u. 30. OM: 034404

INTÉZMÉNYVEZETŐI BESZÁMOLÓ. 2013-2014-es nevelési év. Méhecske Óvoda 1091. Bp., Ifjúmunkás u. 30. OM: 034404 INTÉZMÉNYVEZETŐI BESZÁMOLÓ 2013-2014-es nevelési év Méhecske Óvoda 1091. Bp., Ifjúmunkás u. 30. OM: 034404 Készítette: Némethné Faragó Ibolya óvodavezető Budapest, 2014. 09. 15. Tartalomjegyzék I. Az intézmény

Részletesebben

A Batthyány Általános Iskola és Sportiskola diákújságja http://sportiskola.erdcenter.hu

A Batthyány Általános Iskola és Sportiskola diákújságja http://sportiskola.erdcenter.hu A Batthyány Általános Iskola és Sportiskola diákújságja http://sportiskola.erdcenter.hu 2013. március Kedves Gyerekek! Kedves Pedagógus Társaim, Kedves Vendégek! Köszönöm azt a megtiszteltetést, hogy az

Részletesebben