Turisztikai régiók Magyarországon. Dr. Csapó János PTE TTK FI Turizmus Tanszék

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Turisztikai régiók Magyarországon. Dr. Csapó János PTE TTK FI Turizmus Tanszék"

Átírás

1 Turisztikai régiók Magyarországon Dr. Csapó János PTE TTK FI Turizmus Tanszék

2 Magyarországon kilenc turisztikai régió található, régiónként egységes és egymástól jól megkülönböztethető turisztikai kínálattal. Észak-Magyarország, Tisza-tó, Észak-Alföld Alföld, Dél-Alföld Alföld, Budapest-Közép Közép-Dunavidék, Közép-Dunántúl, Nyugat-Dunántúl, Dél-Dunántúl Dunántúl és Balaton.

3

4 Budapest és környéke/közép- Dunavidék

5 Balaton

6 Tisza-tó, Észak-Alföld Alföld, Dél- Alföld

7 Nyugat,- Közép,- és Dél- Dunántúl

8 Észak-Magyarország

9 Az idegenforgalmi régiókat és illetékességi területeiket a 4/2000. (II.2.) Gazdasági Minisztérium rendelet határozta meg, amely az addigi nyolc régió helyett a jelenlegi kilenc turisztikai régió lehatárolását tartalmazza. Ezen régiók illetékességi területe eltér a meglévő közigazgatási egységek (például megye, statisztikai kistérség, üdülőkörzet) és az évi XXI. törvény által meghatározott statisztikai-tervezési tervezési régiók illetékességi területétől.

10 BALATON Veszprém megye, Somogy megye és Zala megye egy- egy részét foglalja magában. gazdag természeti és kulturális öröksége Balaton, Közép-Európa legnagyobb tava, hossza 77 km, szélessége km A XVIII. században jelent meg először a Balaton mellett az - akkor még gyógyvizekre alapozott - fürdőélet. Mára a Balaton neve teljesen egybeforrt a hagyományos értelemben vett üdüléssel. A turisztikai termékfejlesztés fontos feladata a régió kínálatának szélesítése, a szezon megnyújtása és új célcsoportok elérése.

11 A régió legfőbb értékei: a Balaton, a gyógyvízkincs és a Balaton-felvidék természeti adottságai, a Kis- Balaton borkultúra Várak, kastélyok, a népi építészet kiemelkedő a tihanyi apátsági templom altemploma, ahol a kolostoralapító I. András magyar király is nyugszik. (További információ:

12 Balatoni borvidékek Balatonfüred Csopaki borvidék: fehér borok A Tihanyi-félszigeten: vörös borok Badacsonyi borvidék: Tapolcai-medence, fehér borok Hungarikumok: : kéknyelű Balaton-felvidéki (korábban Balaton-melléki) borvidék: Szigligettől Keszthelyig Balatonboglári (korábban Dél-Balatoni) borvidék: bor és pezsgő BB Balaton-melléke (korábban Zalai) borvidék Balaton-felvidéki Nemzeti Park: : 1997-ben hozták létre, ha-on on,, részei: Kis-Balaton, Keszthelyi-hg., hg., Tapolcai-medence, Káli-medence Pécselyi-medence medence, Tihanyi-félsziget

13 BUDAPEST-KÖZÉP KÖZÉP- DUNAVIDÉK Magában foglalja Budapestet, Pest megyét, Komárom- Esztergom megyét és Nógrád megye egy részét. A Budapest-Közép Közép-Dunavidék régió földrajzi kiterjedtségét tekintve Magyarország legkisebb térsége. Az ország társadalmi-gazdasági életében elfoglalt helyét illetően a legjelentősebb. A főváros, Budapest nemzetközi vonzereje nemcsak a régióban, de az egész országban meghatározó. UNESCO világörökség: A város Duna-parti panorámája, Az Andrássy út és környéke.

14 Az 1934-ben fürdővárossá nyilvánított Budapest a világ egyetlen olyan nagyvárosa, ahol: nyolcvan hőforrás naponta feltörő hetvenmillió liter termálvíz húsz fürdőt, uszodát és strandot táplál, Rác, Rudas, Király, Császár, Gellért vagy Széchenyi gyógyfürdőket. Egészségturizmus,, a konferencia lehetőségek, sportrendezvények: Mogyoródon Forma-1 1 Magyar Nagydíj. Budapest Sportaréna, Puskás Ferenc stadion stb. aktív turizmus, amelynek központja a Duna

15 Budapest, különféle korok és vallások épített emlékei: A Várnegyed: : a Mátyás-templom, templom, a Halászbástya, Budavári Labirintus, a Budai Vár Parlament,, a Bazilika,, hidak. múzeumok, templomok, kávézók A régió fontosabb értékei: a Dunakanyar: : Szentendre, Esztergom (a magyar katolikus egyház központja) és Visegrád. népi hagyományok ápolása (lakodalmas, pünkösdi fesztiválok) Duna-Ipoly Nemzeti Park: Ipolytarnóc ősállat láblenyomatok kastély- és várlátogatás: Gödöllő, Visegrád kulturális programcsomagok: lovasfesztivál,, szertartásjáték, virágünnep, Szent Gellért-hét, Budapesti Tavaszi Fesztivál, a Mesterségek Ünnepe a Budai Várban, a Sziget Fesztivál, a Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál, a Zsidó Nyári Fesztivál, a Bor- és Pezsgőfesztivál, a Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok. Borkultúra az etyek-budai és a kunsági borvidék. világhírűvé vált Budafoki Törley Pezsgőgyár. (További információ:

16 DÉL-ALFÖLD A Dél-Alföld turisztikai régiót Bács-Kiskun megye, Békés megye és Csongrád megye alkotják. turisztikai termékei: lovas turizmus, termálfürdők egészségturizmus ökoturizmus vízi turizmus a puszta: : a Puszta-ötös és a Puszta-tízes tízes lovas attrakciója, lovas túrázásra, gyógylovaglás Termálvíz: : húsz gyógy- és húsz termálfürdő legjelentősebbek közé tartozik Gyula, Kiskunmajsa, Kecskemét, Tiszakécske, Orosháza-Gyopárosfürdő Gyopárosfürdő, Szentes, Mórahalom és Csongrád.

17 A nemzeti parkok: Duna-Dráva Dráva Nemzeti Park, Kiskunsági Nemzeti Park, Körös-Maros Nemzeti Park, az árterek és a gátak, a tóvidékek a dévaványai rezervátumban él Európa legnagyobb túzokkolóniája, kolóniája, Borvidékek: Kunsági Hajós-Bajai Csongrádi

18 gasztronómiai specialitások: : a szegedi paprika, a fütyülős barackpálinka, a makói hagyma, a bajai (tésztabetétes) és a szegedi (csípős) halászlé, a csabai és a gyulai kolbász vagy a libamáj. a gasztronómiai rendezvények: : a Bajai Halászléfőző Népünnepély, a Makói Hagymafesztivál vagy a Csabai Kolbászfesztivál. a népi művészet: : a kalocsai hímzés és falpingálás vagy a halasi csipke A régióra jellemző településszerkezet,, a kistelepülések és a tanyák színvonalas falusi vendéglátást kínál: Pusztamérges, Nemesnádudvar egyedülálló történelmi attrakció: Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark Fesztiválok: : Szegedi Szabadtéri Játékok, a Kecskeméten Hírös Hét Fesztivál, a Gyulai Várszínház Összművészeti Fesztivál. (További információ:

19 DÉL-DUNÁNTÚL DUNÁNTÚL a a magyar mediterráneum turisztikai régiót Baranya, Tolna és Somogy megye alkotja a Balaton turisztikai régióhoz tartozó települések kivételével. történelmi múlt emlékei apró falvak: színes nemzetiségi hagyományai, kézműves mesterségek Pécs: : a régió központja, művészeti fesztiválok, UNESCO Világörökség 2000 óta: a III-IV. IV. századi ókeresztény sírkamrák Pannon borrégió: borkultúrájának évszázados hagyományai vannak, borutak: Villány-Siklósi Siklósi,, az ország első borútja 1994-ben hozták létre Mohács-Bólyi Bólyi, Szekszárdi Tolnai borutak. hungarikum fajták: a szekszárdi kadarka, a pécsi cirfandli, a villányi kékoportó,, a versendi juhfark.

20 Rendezvények: a mohácsi Busójárás, a Nagyszakácsi Királyi Szakácsverseny, nemzetközi bordalfesztiválok. Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) Gyógy- és termálfürdők: Harkány, Nagyatád és Dombóvár- Gunaras. Termálszállók, kastélyszállók: bikali Puchner-, hőgyészi Apponyi- kastély. Természeti adottságok: két hegyvidék, a Mecsek és a Villányi-hegység hegység, Duna-Dráva Dráva Nemzeti Park: : Európa legnagyobb egybefüggő ártéri élőhelye, ha Zselic dombvidék, Boronka melléke Szársomlyó Keleti-Mecsek erdői, Abaligeti-barlang barlang és környéke. (További információ:

21 ÉSZAK-ALFÖLD ALFÖLD A turisztikai régiót Szabolcs-Szatmár Szatmár-Bereg megye, Hajdú-Bihar megye és Jász-Nagykun Nagykun-Szolnok megye alkotják, a Tisza-tó kiemelt üdülőkörzethez tartozó települések kivételével. A régió három megyéjét a Tisza köti össze, amely mentén festői szépségű partszakaszok, strandok vendégszerető falvak találhatók. múzeumokban, tájházak Debrecen: : a régió egyik legismertebb városa, a kálvinista Róma a klasszicista református Nagytemplom, Déry Múzeum az 1538-ban alapított Református Kollégium a Nagyerdő

22 Gyógy- és termálvíz: Hajdúszoboszló: : Az országban elsőként átadott Aquapark, különleges vízi örömök Nyíregyháza-Sóstófürdő Sóstófürdő, Cserkeszőlő. Természeti értékek: Hortobágyi Nemzeti Park,, ha ligetes természetvédelmi területek, arborétumok Vadállomány: fácán, mezei nyulak, az erdők mélyén őzek, vaddisznók Gúthi-erdőben pedig a dámvad is otthonos. Világörökség: : Hortobágyi Nemzeti Park puszta, gulya, Kilenclyukú híd, hortobágyi csárda, Hídivásár, csikósok, őshonos állatok. (További információ:

23 ÉSZAK-MAGYARORSZÁG Az Észak-Magyarország turisztikai régiót a következő területek alkotják: Borsod-Abaúj Abaúj-Zemplén megye, Heves megye a Tisza- tóhoz tartozó települések kivételével, illetve Nógrád megye a Dunakanyar kiemelt üdülőkörzethez tartozó települések kivételével. Természeti értékek nemzeti parkjai: Aggtelek, Baradla-Domica barlangrendszer Bükk, Mátra A lovaglás: a világhírű lipicai ménes Szilvásváradon, a hucul fajta az Aggtelek melletti völgyben, a kisbéri magyar ménes Vanyarcon. Fürdőkultúra: miskolctapolcai Barlang- és Gyógyfürdő: : Európában egyedülálló barlangi medence-rendszer különleges élményt nyújt. egerszalóki hőforrás Mezőkövesden gyógy- és termálfürdő

24 kulturális és népművészeti hagyományai, rendezvényei, Borvidék: Tokaj-hegyaljai borvidék,, ahol a természeti értékek és az emberi kultúra és tradíciók egymásra utaltsága egyedülálló, univerzális értékű kultúrtájat hozott létre. Egri borvidék Bükkaljai borvidék Mátraaljai borvidék Hungarikumok: Egri bikavér, Tokaji aszú, szamorodni, Debrői Hárslevelű építészet különlegesek: Hollókőn az Ófalu ötvennyolc védett épülete Magyarország legnagyobb és legértékesebb eredeti helyszínen található műemlék Világörökség: Hollókő,, az aggteleki karszt barlangjai, a tokaji történelmi borvidék. (További információ:

25 KÖZÉP-DUNÁNTÚL Régió: Fejér megye, Komárom-Esztergom megye a Dunakanyar kiemelt üdülőkörzethez tartozó települések kivételével, illetve Veszprém megye a Balaton régióhoz tartozó települések kivételével. közlekedési szempontból kitűnő adottságokkal rendelkezik, mind vasúton, mind közúton: két autópálya és két vasúti fővonal Balaton és Budapest között elhelyezkedő közép-dunántúli régió számos magyar nagyvárosból rövid idő alatt megközelíthető természeti adottságok: változatos alföld (Mezőföld), hegyvidék (a Bakony, a Vértes és a Velencei-hegység) víz (a Velencei-tó és a Duna) nyaralás, fürdés és vízi sportolás gyógy- és wellness kínálat: agárdi, komáromi fürdők

26 történelmi és kulturális örökség, műemlékek és régészeti lelőhelyekben gazdag: Székesfehérvár,, a királyok városa, a régi koronázó város, Veszprém,, a királynék városa, is világhírű herendi porcelánok, Komáromi erődrendszer Sümegi vár: : várjátékok. Zirc: : apátság, könyvtár borvidékek: Ászár-Neszmély Mór: Ezerjó Somló: Juhfark Etyek-Buda (További információ:

27 NYUGAT-DUNÁNTÚL A régió: Győr-Moson Moson-Sopron megyét, Vas megyét és Zala megyét foglalja magában, a Balaton régióhoz tartozó települések kivételével. A régió kiemelt üdülőkörzete: Sopron-Kőszeghegyalja Kőszeghegyalja. A régió négy országgal (Szlovákia, Ausztria, Szlovénia, Horvátország) határos, az itt élő nemzetiségek hét nyelven beszélnek. természeti környezet: a Szigetköz, a Fertő-Hanság Nemzeti Park, a Soproni Hegység, az Írottkő Natúrpark, az Őrség-Raab Raab-Goricko Natúrpark, Őrség Nemzeti Park: : az ember és a természet, a hagyomány és a jelen harmonikusan illeszkedik egymáshoz. a Kerka-menti Natúrpark, Mura-mente

28 gyógy- és termálvizekben gazdag : Bük, Sárvár, Balf,, Győr és Borgáta Világörökség: Pannonhalma: Fertő Kultúrtáj. kulturális rendezvények: a Soproni Ünnepi Hetek, a Győri Barokk rendezvénysorozat, a Sárvári Folklórnapok és a szombathelyi Savaria Történelmi Karnevál. (További információ:

29 TISZA-TÓ TÓ Régió: Borsod-Abaúj Abaúj-Zemplén megye, Hajdú- Bihar megye, Heves megye és Jász-Nagykun Nagykun- Szolnok megye egy-egy része alkotja. A Tisza-tó tó: huszonhét évvel ezelőtt, a Kiskörei Víztározó tóvá alakításakor jött létre. Tisza-tavi Madárrezervátum,, amely a Hortobágyi Nemzeti Park részeként Világörökség gémfaunája: a szürke gém, a kiskócsag, a kanalas gém, barna kánya és a kerecsensólyom. Magyarország legnagyobb összefüggő horgászvize.

30 Halbősége: ötven halfaj él benne, közülük 12 védett. A vízi sportokat kedvelőket Magyarország és egyben Közép-Európa egyedülálló vízisport-paradicsoma paradicsoma várja (jet( ski). horgászboltok, csónakkikötők és csónakkölcsönzők állnak rendelkezésére. egy időben elférnek: a mozgalmas vízi élet kedvelője, a fürdőző, napozó nyaraló, a csendet óhajtó horgász és a madár- vagy növényvilágot tanulmányozó látogató, legyen akár tudós, akár természetbarát érdeklődő. (További információ: to-info.hu)

31

32

Turisztikai régiók Magyarországon

Turisztikai régiók Magyarországon Turisztikai régiók Magyarországon Magyarországon kilenc turisztikai régió található, régiónként egységes és egymástól jól megkülönböztethető turisztikai kínálattal. Ezek a régiók a következők: Észak-Magyarország,

Részletesebben

Turizmus. Fogalmak. Ki számít turistának? Belföldi és nemzetközi turizmus. Adatforrások meghízhatósága?

Turizmus. Fogalmak. Ki számít turistának? Belföldi és nemzetközi turizmus. Adatforrások meghízhatósága? Ki számít turistának? Fogalmak Turizmus Magyarország társadalmi-gazdasági földrajza előadás 2009. március 23. Belföldi és nemzetközi turizmus Adatforrások meghízhatósága? Bevételek-kiadások Kereskedelmi

Részletesebben

13/2013. (VII.9.) KIM rendelet a területi számjelrendszerről szóló 31/2011. (X. 24.) KIM rendelet módosításáról

13/2013. (VII.9.) KIM rendelet a területi számjelrendszerről szóló 31/2011. (X. 24.) KIM rendelet módosításáról 13/2013. (VII.9.) KIM rendelet a területi számjelrendszerről szóló 31/2011. (X. 24.) KIM rendelet módosításáról A statisztikáról szóló 1993. évi XLVI. törvény 26. (4) bekezdés a) és b) pontjában kapott

Részletesebben

DATOURWAY A Duna mente fenntartható nemzetközi stratégiája, különös tekintettel a turizmus fejlesztésére. Kivonat

DATOURWAY A Duna mente fenntartható nemzetközi stratégiája, különös tekintettel a turizmus fejlesztésére. Kivonat DATOURWAY A Duna mente fenntartható nemzetközi stratégiája, különös tekintettel a turizmus fejlesztésére Kivonat TURISZTIKAI VIZSGÁLAT Magyarország February 2010, Budapest I. Turizmus Bevezetés A turizmus

Részletesebben

Ezerarcú Magyarország

Ezerarcú Magyarország Ezerarcú Magyarország Tartalom Magyarország, a természeti kincseskamra... 03 Történelmi múlt... 05 Borrégiók... 10 Balatoni borrégió... 10 Duna borrégió... 10 Egri borrégió... 11 Észak-dunántúli borrégió...

Részletesebben

bemutatja KALAUZ ingyenes TÖBB MINT FESZTIVÁL TÖBB MINT fellépõ TÖBB MINT HELYSZÍN

bemutatja KALAUZ ingyenes TÖBB MINT FESZTIVÁL TÖBB MINT fellépõ TÖBB MINT HELYSZÍN A bemutatja FESZTIVÁL ingyenes 2010 TÖBB MINT 450 FESZTIVÁL TÖBB MINT 10 000 fellépõ TÖBB MINT 2000 HELYSZÍN Négy Évszak Fesztivál TAVASZ NYÁR OSZ - TÉL Találkozzunk Gyo rben! MÁRCIUS 15. ÁPRILIS 1. Győri

Részletesebben

ZEMPLÉNI TELEPÜLÉSSZÖVETSÉG. Tokaj-Hegyalja turisztikai és borászati marketingterve RPE REGIONÁLIS PROJEKT ELŐKÉSZÍTŐ IRODA KHT. 2008.07.30.

ZEMPLÉNI TELEPÜLÉSSZÖVETSÉG. Tokaj-Hegyalja turisztikai és borászati marketingterve RPE REGIONÁLIS PROJEKT ELŐKÉSZÍTŐ IRODA KHT. 2008.07.30. ZEMPLÉNI TELEPÜLÉSSZÖVETSÉG Tokaj-Hegyalja turisztikai és borászati marketingterve RPE REGIONÁLIS PROJEKT ELŐKÉSZÍTŐ IRODA KHT. 2008.07.30. Tartalomjegyzék BEVEZETÉS...5 I. HELYZETELEMZÉS...7 I.1. Tokaj-Hegyalja

Részletesebben

bemutatja KALAUZ ingyenes TÖBB MINT FESZTIVÁL TÖBB MINT fellépõ TÖBB MINT HELYSZÍN

bemutatja KALAUZ ingyenes TÖBB MINT FESZTIVÁL TÖBB MINT fellépõ TÖBB MINT HELYSZÍN A bemutatja FESZTIVÁL ingyenes 2010 TÖBB MINT 450 FESZTIVÁL TÖBB MINT 10 000 fellépõ TÖBB MINT 2000 HELYSZÍN Négy Évszak TAVASZ NYÁR OSZ - TÉL Találkozzunk Gyo rben! MÁRCIUS 15. ÁPRILIS 1. Győri Tavaszi

Részletesebben

Dunakanyar Fenntartható Turizmusfejlesztési Stratégia

Dunakanyar Fenntartható Turizmusfejlesztési Stratégia Tartalomjegyzék 1 VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ... 3 2 HELYZETELEMZÉS... 8 2.1 Turisztikai utazási szokások 2004-ben... 9 2.2 Az európai turizmus trendjei 2005-ben... 15 2.3 Az Internet szerepe a turizmusban...

Részletesebben

A magyar Turisztikai Desztinációs Menedzsment rendszer bemutatása Hévíz példáján

A magyar Turisztikai Desztinációs Menedzsment rendszer bemutatása Hévíz példáján EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM TERMÉSZETTUDOMÁNYI KAR FÖLDRAJZ- ÉS FÖLDTUDOMÁNYI INTÉZET Földrajztudományi Központ Társadalom- és Gazdaságföldrajzi Tanszék A magyar Turisztikai Desztinációs Menedzsment

Részletesebben

programajánló magazin Turisztikai ÉLMÉNY itthon Nyitott Pince Napok Fókuszban 2011. JÚNIUS Minden élménnyel több leszel www.itthon.

programajánló magazin Turisztikai ÉLMÉNY itthon Nyitott Pince Napok Fókuszban 2011. JÚNIUS Minden élménnyel több leszel www.itthon. Turisztikai programajánló magazin ÉLMÉNY itthon Fókuszban Nyitott Pince Napok 2011. JÚNIUS Minden élménnyel több leszel EGÉSZSÉGESEN mozgásban vízparton kul-túra ízutazás falujárás JÚNIUS Tartalom 19 4

Részletesebben

Budapest. Közép-Dunavidék. Kistérségei

Budapest. Közép-Dunavidék. Kistérségei Budapest Közép-Dunavidék Kistérségei www.itthon.hu Itthon otthon van Erdő Etyek-Budai borvidék Kunsági borvidék Nemzeti Park Régióhatár Autópálya Vasút Komp Tourinform Iroda Kastély Vár Várrom Múzeum Gyógy/termál/wellness

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Gyulai Várfürdő Fejlesztési Stratégia 2007-2013

Tartalomjegyzék. Gyulai Várfürdő Fejlesztési Stratégia 2007-2013 Tartalomjegyzék 1. BEVEZETÉS ÉS A MUNKA TARTALMA... 3 1.1 Bevezetés... 3 1.2 A tanulmány célja... 3 1.3 A koncepció és fejlesztési program felépítése... 3 1.4 Az elkészítés módszere... 4 1.5 Nyilatkozat...

Részletesebben

MInden élménnyel több leszel

MInden élménnyel több leszel MInden élménnyel több leszel közép Dunántúl Kenutúra Templombelső, Zirci Ciszterci Apátság Közép-Dunántúl a Királyi régió! Magyarország történelmi középpontjában, a Duna és a Balaton között terül el a

Részletesebben

A KÁRPÁT-PANNON TÉRSÉG TURIZMUSFÖLDRAJZA

A KÁRPÁT-PANNON TÉRSÉG TURIZMUSFÖLDRAJZA A KÁRPÁT-PANNON TÉRSÉG TURIZMUSFÖLDRAJZA Szerkesztette: Dávid Lóránt - Remenyik Bulcsú Regionális Turizmuskutatás Monográfiák Regionális Turizmuskutatás Monográfiák 3. A KÁRPÁT-PANNON TÉRSÉG TURIZMUSFÖLDRAJZA

Részletesebben

Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar. Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet. Szakdolgozat

Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar. Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet. Szakdolgozat Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet Szakdolgozat A Mórahalmi egészségturizmus kialakulása, fejlődése és fejlesztési lehetőségei

Részletesebben

Minden élménnyel több leszel 2014. NOVEMBER FÓKUSZBAN ÉSZAK-MAGYARORSZÁG

Minden élménnyel több leszel 2014. NOVEMBER FÓKUSZBAN ÉSZAK-MAGYARORSZÁG Minden élménnyel több leszel 2014. NOVEMBER Ingyenes turisztikai programajánló magazin FÓKUSZBAN ÉSZAK-MAGYARORSZÁG Tartalom 2014. NOVEMBER 24 6 ÉSZAK-MAGYARORSZÁG 6 Bor, pincék, szórakozás Tokaj-hegyalján

Részletesebben

Ingyenes turisztikai programajánló magazin. ÉLMÉNY itthon. Vizes kalandok. Fókuszban 2011. JÚLIUS. Minden élménnyel több leszel www.itthon.

Ingyenes turisztikai programajánló magazin. ÉLMÉNY itthon. Vizes kalandok. Fókuszban 2011. JÚLIUS. Minden élménnyel több leszel www.itthon. Ingyenes turisztikai programajánló magazin ÉLMÉNY itthon Fókuszban Vizes kalandok 2011. JÚLIUS Minden élménnyel több leszel EGÉSZSÉGESEN mozgásban vízparton kul-túra ízutazás falujárás 6 JÚLIUS 14 16 Útközben

Részletesebben

Ingyenes turisztikai programajánló magazin. ÉLMÉNY itthon. Fesztiválok nyara. Fókuszban. 2012. AUGUSZTUs. Minden élménnyel több leszel www.itthon.

Ingyenes turisztikai programajánló magazin. ÉLMÉNY itthon. Fesztiválok nyara. Fókuszban. 2012. AUGUSZTUs. Minden élménnyel több leszel www.itthon. Ingyenes turisztikai programajánló magazin ÉLMÉNY itthon Fókuszban Fesztiválok nyara 2012. AUGUSZTUs Minden élménnyel több leszel EGÉSZSÉGESEN mozgásban vízparton kul-túra ízutazás falujárás Mosonmagyaróvár

Részletesebben

Szóbeli vizsgatevékenység

Szóbeli vizsgatevékenység 0002-06 Marketing tevékenység A piackutatás módszereinek és a marketing tevékenység eszközeinek bemutatása megadott célok és feltételek alapján Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése:

Részletesebben

Szentes Város Idegenforgalmi Koncepciója 2011-2015

Szentes Város Idegenforgalmi Koncepciója 2011-2015 Szentes Város Idegenforgalmi Koncepciója 2011-2015 Készítette: Deim Éva, idegenforgalmi referens 1. Helyzetelemzés 1.1. Szentes idegenforgalmi környezete 1.1.1. A turizmus nemzetgazdasági szerepe A turizmus

Részletesebben

EGÉSZSÉGESEN MOZGÁSBAN VÍZPARTON KUL-TÚRA FALUJÁRÁS ÍZUTAZÁS

EGÉSZSÉGESEN MOZGÁSBAN VÍZPARTON KUL-TÚRA FALUJÁRÁS ÍZUTAZÁS Ingyenes turisztikai programajánló magazin ÉLMÉNY itthon Fókuszban Húsvéti vigadalom 2012. ÁPRILIS Minden élménnyel több leszel EGÉSZSÉGESEN MOZGÁSBAN VÍZPARTON KUL-TÚRA FALUJÁRÁS ÍZUTAZÁS Új, frissítő

Részletesebben

SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység

SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 2356-06/1 2356-06/2 Szóbeli vizsgatevékenység Szóbeli vizsgatevékenység időtartama: 30+15 perc A 20/2007.

Részletesebben

b e s z á l l ó k á r t ya A Balaton / 8 Észak és dél / 14 A Balaton-felvidéki Nemzeti Park / 18

b e s z á l l ó k á r t ya A Balaton / 8 Észak és dél / 14 A Balaton-felvidéki Nemzeti Park / 18 > A Balaton és környéke b e s z á l l ó k á r t ya A Balaton / 8 Észak és dél / 14 A Balaton-felvidéki Nemzeti Park / 18 Hat borvidék ezernyi íze / 23 A múlt nyomában / 28 A régió követei / 33 Programajánló

Részletesebben

NYUGAT-DUNÁNTÚLI OPERATÍV PROGRAM

NYUGAT-DUNÁNTÚLI OPERATÍV PROGRAM Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács NYUGAT-DUNÁNTÚLI OPERATÍV PROGRAM 2007HU161PO003 2007-2013 TARTALOMJEGYZÉK TARTALOMJEGYZÉK... 1 1. HELYZETÉRTÉKELÉS... 4 1.1 A régió általános jellemzői...

Részletesebben

MInden élménnyel több leszel

MInden élménnyel több leszel MInden élménnyel több leszel Dél-Dunántúl A szubmediterrán éghajlatú Dél-Dunántúlon 250 kastély és kúria található. Tucatnyi közülük ma magas színvonalú szálloda. Villányi borvidék Dél-Dunántúl utazás

Részletesebben

Ingyenes turisztikai programajánló magazin. ÉLMÉNY itthon. Fókuszban Hív a természet. 2013. Április. Minden élménnyel több leszel www.itthon.

Ingyenes turisztikai programajánló magazin. ÉLMÉNY itthon. Fókuszban Hív a természet. 2013. Április. Minden élménnyel több leszel www.itthon. Ingyenes turisztikai programajánló magazin ÉLMÉNY itthon Fókuszban Hív a természet 2013. Április Minden élménnyel több leszel EGÉSZSÉGESEN mozgásban vízparton kul-túra ízutazás falujárás 10 ÁPRILIS 20

Részletesebben

A HÓDMEZİVÁSÁRHELYI KISTÉRSÉG TURISZTIKAI

A HÓDMEZİVÁSÁRHELYI KISTÉRSÉG TURISZTIKAI A HÓDMEZİVÁSÁRHELYI KISTÉRSÉG TURISZTIKAI POTENCIÁLJAINAK FELTÉRKÉPEZÉSE Készült: A Vásárhelyi Vidék Jövıjéért Egyesület gondozásában HÓDMEZİVÁSÁRHELY 2009. TARTALOM JEGYZÉK I. MAGYARORSZÁG HELYE A VILÁG

Részletesebben

Duna-Ipoly Nemzeti Park

Duna-Ipoly Nemzeti Park Duna-Ipoly Nemzeti Park Az 1997-ben megalakult Duna-Ipoly Nemzeti Park létrejöttét egy hat éves előkészítő munka előzte meg. Magába foglalja a korábbi Pilisi és Börzsönyi Tájvédelmi Körzeteket, az érintett

Részletesebben

MInden élménnyel több leszel

MInden élménnyel több leszel MInden élménnyel több leszel Északmagyarország Végvári vigasságok Természetesen... Kalandozás Észak- Magyarországon A páratlan és sok helyen érintetlen természet hegyekkel, erdőkkel, folyókkal, tavakkal,

Részletesebben