I. Madarak (18 pont)

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "I. Madarak (18 pont)"

Átírás

1 I. Madarak (18 pont) Az alábbi rajzok különféle életmódú és táplálkozású madarakat ábrázolnak. A felső ábrasoron a madarak csőrtípusai, az alsón ugyanezen madarak lábai láthatók. Válaszolj a kérdésekre az ábrák fölötti betűjelekkel! Rendeljünk hozzá a felső ábrasoron látható rajzokhoz egy-egy lehetséges madárfajt! Az 1-6. kérdésre tehát a felső ábrasor betűivel válaszolj. Az alábbi táblázatba minden betűt (A, B,,,, F) egyszer kell beírni. 1) Házityúk 4) Nyári lúd 2) Uhu 5) Nagy tarkaharkály 3) Fehér gólya 6) Vörös vércse Rendeljünk hozzá az alsó ábrasoron látható rajzokhoz egy-egy lehetséges madárfajt! A kérdésre tehát az alsó ábrasor betűivel válaszolj. Az alábbi táblázatba minden betűt (A, B,,,, F) egyszer kell beírni. 7) Házityúk 10) Nyári lúd 8) Uhu 11) Nagy tarkaharkály 9) Fehér gólya 12) Vörös vércse Rendeljünk hozzá az alsó ábrasoron látható rajzokhoz egy-egy lábtípust! A kérdésre tehát megint az alsó ábrasor betűivel válaszolj. Az alábbi táblázatba is minden betűt (A, B,,,, F) egyszer kell beírni. 13) gázlóláb 16) egy vízimadár úszólába 14) izmos kúszóláb 15) egy sólyomféle markoló-vagy fogólába 17) egy bagolyféle markoló- vagy fogólába 18) kapirgálóláb

2 II. A dohányzás káros hatásai (6pont) Az alábbiakban felsorolunk öt olyan élettani változást, amely közvetlen következménye a rendszeres dohányzásnak. A) Légúti rákbetegségek alakulhatnak ki. B) Magas vérnyomás alakulhat ki. ) Hosszú távon csökken a tüdő légzőfelülete. ) Légcső hámsejtjeinek csillói bénulnak. ) Érvényesül a nikotin érszűkítő hatása. 1) zek közül az egyik változás nem csak a dohányzás következményeként alakulhat ki, hanem több más, jelentős kockázati tényezője is van. Melyik ez? A következő események a dohányzás későbbi, káros hatásai, melyek mindegyike az előbb felsorolt jelenségek későbbi következményei. Találd meg a 2-6. pontban felsorolt káros hatások A, B,,, megfelelőjét! A feladatban minden betűt egyszer kell felhasználni. 2. Felszaporodik a váladék a légutakban, nő a légúti fertőzések kockázata. 3. sökken a szervezet fizikai teljesítőképessége. 4. Gyorsul a szívverés, a szívizom oxigénhiányossá válik. 5. Súlyos, gyors lefolyású betegség, jelentősen csökken a várható élettartam. 6. A verőerek fala merevvé válik, megkezdődik az érelmeszesedés. III. Az izomszövet (10 pont) Írd a megfelelő betűjelet az állítások mögötti négyzetekbe annak megfelelően, hogy az állítás csak a vázizmok izomszövetére, csak a szív izomszövetére, csak a simaizomszövetre, a vázizmok izomszövetére és a szív izomzatára egyaránt vagy a szív izomzatára és a simaizomszövetre egyaránt vonatkozik! A) a vázizmok izomszövetére igaz B) a szív izomszövetére igaz ) a simaizomszövetre igaz ) a vázizmok izomszövetére és a szív izomzatára egyaránt igaz ) a szív izomzatára és a simaizomszövetre egyaránt igaz 1) Sejtjeiben egy-egy sejtmag van. 6) sontokhoz nem kapcsolódó izomszövet. 2) Nagy erőkifejtésre képes, de fáradékony szövet. 7) Sejtjei jellegzetesen, X- vagy Y-szerűen elágazók. 3) lőfordul pl. a gyomor falában. 8) Lassú mozgású, de kitartó izomszövet. 4) Érhálózatát koszorúereknek hívják. 9) Mikroszkópos képén harántcsíkolat látszik. 5) Sokmagvú sejtjei vannak. 10) Akaratlagosan nem irányítható.

3 IV. Nyitvatermők rendszerezése (23 pont) A diagram alatt fajneveket és rendszertani csoportneveket soroltunk fel. Találd meg mindegyik helyét a diagramban és a megfelelő betűjellel jelöld! A bekarikázott megjegyzések segítenek minden névnek egyértelmű helyet találni. TÖRZS OSZTÁL Y A ikászok SALÁ az osztálynak már csak egy faja él FAJ B tűlevelei csomókban állnak nyitvatermők A ciprusfélék B A B hazánkban nem őshonos levelei egyesével ülnek a hajtásokon csikófark a fenyőfői Ősfenyves alkotója óriás mamutfenyő 1) vörösfenyő 6) csikófarkfélék osztálya 11) fenyőfélék osztálya 2) lucfenyő 7) tiszafák osztálya 12) közönséges boróka 3) erdeifenyő 8) páfrányfenyők osztálya 13) páfrányfenyő 4) feketefenyő 9) mocsárciprusfélék családja 14) közönséges tiszafa 5) fenyők családja 10) magvaspáfrányok osztálya 15) Keresd meg az állításoknak megfelelő fajokat a fenti diagramról! Vigyázz, nem biztos, hogy minden fent megemlített faj szerepel ebben a feladatrészben! redeti termőhelyei Kaliforniában vannak. 16) Karcsú tobozai cm hosszúak. 20) Kékes színű tobozbogyót fejleszt. 17) Hímivarsejtjei csillókkal mozognak. 21) Lombhullató. 18) A Bakonyban Szentgál határában védett természetes állománya él. 22) A növény majdnem minden része mérgező. 19) Balkáni eredetű faj, hazánkban csak ültetett állományai vannak. 23)

4 V. Gombafajok azonosítása (11 pont) Tanulmányozd az alábbi diagramot! Öt gombafajt kell azonosítani az ábrán látható információk alapján. Segítségképpen a külső kör egyik betűjét már elhelyeztük a táblázatban. A legbelső kör cikkeibe írtuk a gombafajok betűjeleit! Azonosítsd őket! A harmadik kör betűit a gombák ehető-mérgező sajátságaihoz kell hozzárendelni! A legkülső körben lévő betűket a fajok egy-egy morfológiai jellemzőjével kell párosítani! 1) 2) 3) 4) 5) Rizike Nagy őzlábgomba Gyűrűs tuskógomba Sárga kénvirággomba Lila pereszke 6) hető, nyersen sem mérgező. 7) Nyersen mérgező, hőkezelve már nem. 9) Megtörve narancssárga tejnedvet ereszt. 10) Lemezei zöldes-szürkés sárgák. 11) Kalapbőre barna színű, közepén kicsit púpos. 8) Súlyosan mérgező, hőkezelés után is. Lemezei halványlilák.

5 VI. Sejtek kutatói (10 pont) Olvasd el az alábbi szöveget, majd találd meg az alatta felsorolt öt híres személyiség helyét a szövegben! Az élő anyag legkisebb, önálló életre képes egysége: a sejt. lső megfigyelése és a sejt szó bevezetése a tudományba nevéhez fűződik. A sejteket a biológia története során sokan és sokféle módszerrel kutatták. A különféle sejttípusok közül különleges érdeklődéssel kutatták, kutatják az idegsejteket és a velük kapcsolatban álló egyéb sejteket, hiszen ezek felelősek az érzékelés, a gondolkodás és más magasan szervezett és még sok újdonságot tartogató életműködés lebonyolításáért. Jó száz évvel ezelőtt dolgozott 2), aki közvetett módszerekkel vizsgálta a sejtek egymás közti kapcsolatrendszerét. Kísérleti állatainak viselkedése, idegi reakciói alapján vonta le következtetéseit az egyes sejtcsoportok egymásra gyakorolt hatását illetően. A kutatók többsége persze a mikroszkópi technikát használta. Az idegsejtek festéssel való láthatóvá tételében dolgozott ki új eljárást, míg kortársa, továbbfejlesztette technikáját és felfedezte, hogy az idegrendszer is különálló sejtek hálózata. A sejtek fizikai módszerekkel való vizsgálatának egyik nagy alakja 1) 3) 4) a belső fül csigájának receptorsejtjeit vizsgálta, és megállapította, hogy egy-egy sejt a csiga különböző magasságában csak egy-egy adott hangmagasságra érzékeny. 5) ; ő A B Santiago Ramon y ajal Békésy György Robert Hooke Ivan Petrovics Pavlov amillo Golgi Válaszolj a kutatók betűjelével az alábbi kérdésekre is! (A kérdésnél mind az öt betűt fel kell használnod, tehát minden kérdésre más-más betű a válasz!) 6) 7) Melyikükről nevezték el az egyik legfontosabb sejtalkotót? Melyikük spanyol származású? 8) Melyikük élt a XVII. században? 9) Képzettsége szerint melyikük fizikus? 10) Melyikük arcképe látható baloldalt?

6 VII. Szarvasok összehasonlítása (15 pont) Írd a megfelelő betűjelet az állítások mögötti négyzetekbe annak megfelelően, hogy az állítás csak a jávorszarvasra, csak a rénszarvasra, csak a gímszarvasra, mindháromra vagy egyikre sem vonatkozik! A) jávorszarvas B) rénszarvas ) gímszarvas ) mindhárom ) egyik sem 1) urázsiában megtalálható. 7) A ma élő legnagyobb termetű szarvasfaj. 2) A nyarat a tundrán tölti. 8) Az erszényes emlősök közé tartozik. 3) A tehén is visel agancsot. 9) Jellemző élőhelyei a tajga mocsaras területei. 4) Háziasítható. 10) Amerikai alfaját karibunak hívják. 5) Agancsa lapátszerűen széles. 11) A páratlanujjú patások közé tartozik. 6) Jellemző élőhelye a mérsékelt övi lomberdő. 12) A déli félteke tajgaövezetében is előfordul. Azonosítsd a feladatban szereplő szarvasfajokat! 13) 14) 15)

7 VIII. Természetvédelem Magyarországon (11 pont) gyszerű választás A következő kérdések hazánk természetvédelmének kialakulásáról, fogalmairól, nevezetességeiről szólnak. Válaszolj a kérdésekre! 1) 1909-ben jelent meg A természeti értékek fenntartása című munka, melynek hatására többek között 77 ritka növényfaj élőhelyét, 16 lápot, 20 őshonos erdőt javasolnak védelemre. Ki a könyv szerzője? 2) A növényfajok védelme 1971-ben kezdődött nálunk. Melyik növény élvez faji védelmet azóta? A) Herman Ottó A) rdei ciklámen B) Kaán Károly B) rdélyi hérics ) Kitaibel Pál ) Hegyi kökörcsin ) Soó Rezső ) Pilisi len ) Xantus János ) Magyar kikerics 3) Az első magyarországi természetvédelmi törvény 1935-ben született. zt követően 1939-ben 4) Mikor jött létre az első nemzeti park Magyarországon? A) védetté nyilvánították a bátorligeti őslápot, A) 1935-ben B) létrejött az első nemzeti park, B) 1939-ben ) létrejött a Tihanyi Tájvédelmi Körzet, ) 1961-ben ) védetté nyilvánították a debreceni Nagyerdő egy részét, ) 1973-ban ) védetté nyilvánították a Baradla-barlangot. ) 1976-ban 5) Melyik sorban olvasható csupa olyan nemzeti park neve, amely területe vagy annak része bioszféra-rezervátummá van nyilvánítva? 6) Melyik az a nemzetközi szervezet, amely az előbbi feladatban felsorolt nemzeti parkjaink nemzetközi védettségét kimondta? A) Aggteleki, Kőrös-Maros, Kiskunsági Nemzeti Parkok A) FAO B) Aggteleki, Bükki, Kiskunsági Nemzeti Parkok B) UNIF ) una-ráva, Fertő-Hanság, una-ipoly Nemzeti Parkok ) UNSO ) una-ipoly, Hortobágyi, Kiskunsági Nemzeti Parkok ) WWF ) Bükki, Fertő-Hanság, Hortobágyi Nemzeti Parkok ) WHO 7) Melyik állítás hamis az alábbiak közül? A) A nemzeti parkokban tudományos kutatómunka, oktatás és természetvédelmi tevékenység folyik. B) A nemzeti parkok egyes területeiket kivéve látogathatók. ) A nemzeti parkok adott ország területéhez képest viszonylag nagy kiterjedésű területen fekszenek. ) A nemzeti park területén nem folyhat földhasználat vagy erdőművelés. ) A nemzeti parkokban védett ökológiai rendszereket az emberi beavatkozás nem vagy csak kis mértékben befolyásolhatja. 8) Melyik nemzeti parkunk híres az ősemberbarlangjairól? 9) Melyik nemzeti parkunkban találhatók a tihanyi gejzírkúpok? A) Hortobágyi Nemzeti Park A) Hortobágyi Nemzeti Park B) Bükki Nemzeti Park B) Bükki Nemzeti Park ) una-ipoly Nemzeti Park ) una-ipoly Nemzeti Park ) Fertő-Hanság Nemzeti Park ) Fertő-Hanság Nemzeti Park ) Balaton-felvidéki Nemzeti Park ) Balaton-felvidéki Nemzeti Park 10) Melyik nemzeti parkunkban találjuk a barcsi borókást? 11) Melyik nemzeti park területén találunk tatárjuharos sziki erdőssztyep-tölgyest? A) Hortobágyi Nemzeti Park A) Hortobágyi Nemzeti Park B) Bükki Nemzeti Park B) Bükki Nemzeti Park ) una-ráva Nemzeti Park ) una-ipoly Nemzeti Park ) Fertő-Hanság Nemzeti Park ) Fertő-Hanság Nemzeti Park ) Balaton-felvidéki Nemzeti Park ) Balaton-felvidéki Nemzeti Park

8 IX. Reflexek (16 pont) 1. rész: Azonosítsd az itt látható ábrán a reflexkörök részeit! Az 1-5. kérdésre válaszolj az ábra nagybetűivel! 1) receptor 2) központ 3) reflexválasz 4) végrehajtó szerv 5) inger 2. rész: A, B,,, betűkkel jelöltük alább egy reflexes folyamat eseményeit, amelyeket a fenti ábra kisbetűivel lehet megfeleltetni. A B A nyálelválasztás közvetetten befolyással van az ízelőbimbók működésére. A nyálmirigyek nyáltermelése megindul ill. fokozódik. Az étel kémiai anyagai ingerlik a nyelv ízlelőbimbóinak érzéksejtjeit. Az érzéksejtek ingerülete idegrostokon át az agytörzsbe jut. Az agytörzs nyálelválasztást szabályozó központja mozgatóparancsot ad ki a nyálmirigyeknek. 6) Az ábra a betűjéhez 7) Az ábra b betűjéhez 8) Az ábra c betűjéhez 9) Az ábra d betűjéhez 10) Az ábra e betűjéhez 3. rész: A feladatban egy másik reflexes életfolyamatunkban szereplő fogalmakat kell megfeleltetni megint csak a séma egy-egy nagybetűjével! 11) a bőr fájdalomérző idegvégződései 12) a gerincvelő 13) a vázizmok harántcsíkolt izomsejtjei 14) hegyes tárgy okozta szöveti sérülés a hámban 16) A feladat melyik részében találkoztunk szomatikus reflexfolyamattal? A) A 2. részben, B) a 3. részben, ) mindkettő az volt, ) egyik sem volt az. 15) izomösszehúzódás

9

I. Gombák (19 pont) Jellemezd a felsorolt gombafajokat a megadott szempontok szerint! Írd a válasznak megfelelő betűjelet a megfelelő négyzetbe!

I. Gombák (19 pont) Jellemezd a felsorolt gombafajokat a megadott szempontok szerint! Írd a válasznak megfelelő betűjelet a megfelelő négyzetbe! I. Gombák (19 pont) Jellemezd a felsorolt gombafajokat a megadott szempontok szerint! Írd a válasznak megfelelő betűjelet a megfelelő négyzetbe! bükkfatapló 1) 6) 11) gyilkos galóca 2) 7) 12) óriáspöfeteg

Részletesebben

I. Az emberi bőr (19 pont)

I. Az emberi bőr (19 pont) I. Az emberi bőr (19 pont) Ebben a feladatban kültakarónk különböző jellemzőit, sajátságait a megfelelő rétegéhez vagy rétegeihez kell hozzárendelni. Írd a megfelelő betűjelet az állítások után álló négyzetbe

Részletesebben

Azonosító jel: BIOLÓGIA EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2007. május 17. 8:00. Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc

Azonosító jel: BIOLÓGIA EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2007. május 17. 8:00. Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 17. BIOLÓGIA EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2007. május 17. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

OM azonosító: 038245 1089 Budapest, Dugonics u. 17-21. Tel./Fax: 284-2662, 303-0317, 283-0951. Természetvédelem. Készítette: Mikulás Krisztina

OM azonosító: 038245 1089 Budapest, Dugonics u. 17-21. Tel./Fax: 284-2662, 303-0317, 283-0951. Természetvédelem. Készítette: Mikulás Krisztina Kövessssii Errzssébett Szakképző IIsskolla éss Giimnáziium OM azonosító: 038245 1089 Budapest, Dugonics u. 17-21. Tel./Fax: 284-2662, 303-0317, 283-0951 E-mail: titkarsag@neteverest.hu honlap: www.esely-szakkepzo.hu

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. május 12. BIOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. május 12. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben

BIOLÓGIA 8. évfolyam

BIOLÓGIA 8. évfolyam A TERMÉSZETTUDOMÁNYOS OKTATÁS KOMPLEX MEGÚJÍTÁSA A RÉVAI MIKLÓS GIMNÁZIUMBAN ÉS KOLLÉGIUMBAN Munkafüzet BIOLÓGIA 8. évfolyam Rebákné Németh Erzsébet Rebák Sándor TÁMOP-3.1.3-11/2-2012-0031 TARTALOM A laboratórium

Részletesebben

BIOLÓGIA 331 BIOLÓGIA 7 8. ÉVFOLYAM

BIOLÓGIA 331 BIOLÓGIA 7 8. ÉVFOLYAM BIOLÓGIA 331 BIOLÓGIA 7 8. ÉVFOLYAM BIOLÓGIA 332 Az általános iskolai biológia kerettanterv alapvető céljának tekinti a tanulók felnőtt életének sikeressége szempontjából a kulcskompetenciák fejlesztését,

Részletesebben

Kerettantervi ajánlás a helyi tanterv készítéséhez a 7-12. évfolyamos biológia oktatáshoz Célok, feladatok

Kerettantervi ajánlás a helyi tanterv készítéséhez a 7-12. évfolyamos biológia oktatáshoz Célok, feladatok Kerettantervi ajánlás a helyi tanterv készítéséhez a 7-12. évfolyamos biológia oktatáshoz Célok, feladatok A biológia-egészségtan tanításának célja, hogy az általános iskola 1 6. évfolyamán megszerzett

Részletesebben

BIOLÓGIA ÉS EGÉSZSÉGTAN

BIOLÓGIA ÉS EGÉSZSÉGTAN BIOLÓGIA ÉS EGÉSZSÉGTAN Az általános iskolai biológia kerettanterv és a Nemzeti Alaptanterv viszonya Az általános iskolai biológia kerettantervben kifejeződő értékrendszer tükrözi a Nat-ban meghatározott

Részletesebben

A 2014/2015. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny második forduló BIOLÓGIA I. KATEGÓRIA FELADATLAP ÉS VÁLASZLAP ÚTMUTATÓ ...

A 2014/2015. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny második forduló BIOLÓGIA I. KATEGÓRIA FELADATLAP ÉS VÁLASZLAP ÚTMUTATÓ ... Oktatási Hivatal A versenyző kódszáma: A 2014/2015. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny második forduló BIOLÓGIA I. KATEGÓRIA FELADATLAP ÉS VÁLASZLAP Munkaidő: 300 perc Elérhető pontszám: 100

Részletesebben

EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. május 18. BIOLÓGIA EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2006. május 18. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Biológia emelt

Részletesebben

Tematikai egység. Előzetes tudás. A tematikai egység nevelési-fejlesztési céljai

Tematikai egység. Előzetes tudás. A tematikai egység nevelési-fejlesztési céljai Nem sejtes rendszerek: vírusok. Önálló sejtek: baktériumok; egysejtűek A Nap energiájának kapcsolata a földi élettel. A személyi higiénia jelentősége. A különböző sejtes szerveződések, sejtalkotók felismerése,

Részletesebben

BIOLÓGIA 7-8. évfolyam

BIOLÓGIA 7-8. évfolyam BIOLÓGIA 7-8. évfolyam 7. évfolyam 8. évfolyam óraszám: heti 1,5 évi 55,5 heti 1,5 évi 55,5 A biológia tanterv és a Nemzeti alaptanterv viszonya A biológia tantervben kifejeződő értékrendszer tükrözi a

Részletesebben

BIOLÓGIA. 7-8. évfolyam

BIOLÓGIA. 7-8. évfolyam EMBER ÉS TERMÉSZET MŰVELTSÉGTERÜLET BIOLÓGIA 7-8. évfolyam Célok, feladatok Az általános iskolai biológia az alsó tagozatos környezetismeret, illetve az 5 6. évfolyamon tanult természetismeret tantárgy

Részletesebben

BIOLÓGIA-EGÉSZSÉGTAN B változat

BIOLÓGIA-EGÉSZSÉGTAN B változat BIOLÓGIA-EGÉSZSÉGTAN B változat A biológia-egészségtan tanításának célja, hogy az általános iskola 1 6. évfolyamán megszerzett ismeretekre, készségekre és képességekre építve a tanulókkal megismertesse

Részletesebben

2013. BIOLÓGIA TANTÁRGY HELYI TANTERVE. a 7 8. évfolyamra. Készült a vonatkozó EMMI kerettanterv és rendelet alapján megjelentetett

2013. BIOLÓGIA TANTÁRGY HELYI TANTERVE. a 7 8. évfolyamra. Készült a vonatkozó EMMI kerettanterv és rendelet alapján megjelentetett 2013. BIOLÓGIA TANTÁRGY HELYI TANTERVE a 7 8. évfolyamra Készült a vonatkozó EMMI kerettanterv és rendelet alapján megjelentetett MOZAIK Tankönyvkiadó: Kerettantervi ajánlás a helyi tanterv készítéséhez

Részletesebben

Biológia-egészségtan 7-8. évfolyam számára A

Biológia-egészségtan 7-8. évfolyam számára A Biológia-egészségtan 7-8. évfolyam számára A Célok, feladatok A biológia tantárgy tartalma a természettudományos műveltség sajátos és egyben szerves része. Különös jelentőségét az adja, hogy az élő természettel

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. október 27. BIOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. október 27. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

ÉV ELEJI ISMÉTLÉS Hazai erdők élővilága

ÉV ELEJI ISMÉTLÉS Hazai erdők élővilága ÉV ELEJI ISMÉTLÉS Hazai erdők élővilága Hazánk 17%-át borítják erdők. 1/3-a természetes állapotú erdő, amely önmagát fenntartja, megújítja; 2/3-a telepített erdő, melynek életét az ember szabályozza. Középhegységeinkben,

Részletesebben

TESTÜNK TITKAI BIOLÓGIA ÉS EGÉSZSÉGTAN VERSENY. 2007/2008. tanév

TESTÜNK TITKAI BIOLÓGIA ÉS EGÉSZSÉGTAN VERSENY. 2007/2008. tanév Egry József Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Keszthely, Vásár tér 10. TESTÜNK TITKAI BIOLÓGIA ÉS EGÉSZSÉGTAN VERSENY 2007/2008. tanév 1 MEGOLDÁSI ÚTMUTATÓ Ábraelemzés Az ábrához

Részletesebben

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Fejlesztési és Innovációs Központ (Biológia) Fejlesztő feladatok FEJLESZTŐ FELADATOK TANÁRI KÉZIKÖNYV. 7.

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Fejlesztési és Innovációs Központ (Biológia) Fejlesztő feladatok FEJLESZTŐ FELADATOK TANÁRI KÉZIKÖNYV. 7. FEJLESZTŐ FELADATOK TANÁRI KÉZIKÖNYV BIIOLÓGIIA 7. évfolyam Írták és lektorálták: Pintérné Mészáros Ildikó Fazakas Andrea Gadóné Kézdy Edit Kecskés Ferenc Kerényi Zoltán Lászlóné Pátkai Zsuzsa A program

Részletesebben

Kinizsi Pál Általános Iskola Debrecen, Kuruc u. 32-42. OM azonosító: 031081. Pedagógiai Program

Kinizsi Pál Általános Iskola Debrecen, Kuruc u. 32-42. OM azonosító: 031081. Pedagógiai Program Kinizsi Pál Általános Iskola Debrecen, Kuruc u. 32-42. OM azonosító: 031081 Pedagógiai Program 3.2 Helyi tanterv tantárgyanként-felső tagozat 2. rész Érvényes: 2013. szeptember 1-től 3. 2 A felső tagozat

Részletesebben

Biológia-egészségtan. 7 8. évfolyam

Biológia-egészségtan. 7 8. évfolyam Biológia-egészségtan 7 8. évfolyam 1 Készült az EMMI kerettanterv 51/2012. (XII. 21.) EMMI rendelet 2. sz. melléklet 2.2.08.1 (A) változatához Fejlesztési követelmények A tanuló legyen nyitott, tanúsítson

Részletesebben

BIOTÉKA SOROZAT FELADATLAPOK MEGOLDÁSA

BIOTÉKA SOROZAT FELADATLAPOK MEGOLDÁSA BIOTÉKA SOROZAT dr. Franyó István FELADATLAPOK MEGOLDÁSA A TÁVOLI TÁJAK ÉLŐVILÁGA ÉS AZ ÉLŐLÉNYEK RENDSZERE (7. évf.) Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest 1. FELADATLAP A A trópusi övezet élővilága I. Írd az

Részletesebben

A városi zöldfelületi rendszer minősége

A városi zöldfelületi rendszer minősége Kritérium N 2 Egy adott város környezetének minősége nagyban függ a város zöldfelületeitől. Ezen fejezet kritériumainak vizsgálata segít a zöldfelületek környezetre gyakorolt hatásának értékelésében. A

Részletesebben

Biológia a 7 8. évfolyam számára A változat A biológia tantárgy tanításának céljai és feladatai

Biológia a 7 8. évfolyam számára A változat A biológia tantárgy tanításának céljai és feladatai Biológia a 7 8. évfolyam számára A változat A biológia tantárgy tanításának céljai és feladatai Az ember és természet műveltségterület és ezen belül a biológia tantárgy középpontjában a természet és az

Részletesebben

A 2011/2012. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első forduló BIOLÓGIA I II. KATEGÓRIA FELADATLAP ÉS VÁLASZLAP

A 2011/2012. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első forduló BIOLÓGIA I II. KATEGÓRIA FELADATLAP ÉS VÁLASZLAP Oktatási Hivatal Munkaidő: 240 perc Elérhető pontszám: 150 pont ÚTMUTATÓ A 2011/2012. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első forduló BIOLÓGIA I II. KATEGÓRIA FELADATLAP ÉS VÁLASZLAP A munka

Részletesebben

Magas-Bakony Tájvédelmi Körzet

Magas-Bakony Tájvédelmi Körzet Magas-Bakony Tájvédelmi Körzet 127 I. Bakonybél: Erdei iskola A természet nagy, az ember parányi. Uram! E drága bolygót adtad nekünk lakhelyül, Rejtett, titkos kincsekkel tele /Szent-Györgyi Albert/ Kedves

Részletesebben

BIOLÓGIA-EGÉSZSÉGTAN

BIOLÓGIA-EGÉSZSÉGTAN Időkeret: Évi óraszám: 72 Heti óraszám: 2 óra BIOLÓGIA-EGÉSZSÉGTAN NYOLCÉVFOLYAMOS TAGOZAT 7. ÉVFOLYAM A tematikai egységek áttekintő táblázata Tematikai egység címe A forró éghajlati övezet élővilága

Részletesebben

Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont. Helyi tanterv. Biológia. készült. a 51/2012. (XII. 21.) EMMI rendelet 2. sz. melléklet 5-8./2.2.08.1.

Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont. Helyi tanterv. Biológia. készült. a 51/2012. (XII. 21.) EMMI rendelet 2. sz. melléklet 5-8./2.2.08.1. 1 Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont Helyi tanterv Biológia készült a 51/2012. (XII. 21.) EMMI rendelet 2. sz. melléklet 5-8./2.2.08.1. alapján 7-8. évfolyam 2 A biológia tantárgy tanításának céljai és

Részletesebben