Óraterv. Bedőné Fatér Tímea, magyar nyelv és irodalom Általános Iskola

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Óraterv. Bedőné Fatér Tímea, magyar nyelv és irodalom Általános Iskola"

Átírás

1 Óraterv A pedagógus neve: Bedőné Fatér Tímea Műveltségi terület: magyar nyelv és irodalom Tantárgy: magyar nyelv Osztály: 7. Az óra témája: A részeshatározós szószerkezet Az óra cél- és feladatrendszere: A részeshatározó funkciójának és kifejező eszközeinek felismerése, megnevezése. A részeshatározós alárendelő szószerkezet mondatbeli viszonyainak megfigyelése; felismerésük és alkotásuk. A feladathelyzetek által az önálló tanulás, információk gyűjtése és szűrése, a problémamegoldó gondolkodás fejlődik. Továbbá cél a lényegkiemelés képességének, az ismeretek átadás képességének fejlesztése. A szöveges értékelés és megbeszélések, párhuzamos interakciók során a véleményalkotás, indoklás, az érvelés, a szóbeli kommunikáció formáinak elősegítése. A kooperatív csoportmunka során az elkötelezettség, segítőkészség, egyéni felelősségvállalás, segítségnyújtás, szervezőkészség, alkalmazkodás képességeinek tudatos fejlesztése. Az óra didaktikai feladatai: A tanulók megelőző tudására építve, részben önálló ismeretszerzésre támaszkodó ismeretbővítés. Majd ennek a közös megbeszéléssel, tanári magyarázattal történő kiegészítése, megerősítése. A tanultak alkalmazása egyszerű feladathelyzetekben. Tantárgyi kapcsolatok: Informatika (információkeresés feladatnál) Felhasznált források: Antalné Szabó Ágnes - Raátz Judit: Magyar nyelv és kommunikáció c. tankönyv (Nemzeti Tankönyvkiadó, 2011), Antalné Szabó Ágnes - Raátz Judit: Magyar nyelv és kommunikáció c. munkafüzet (Nemzeti Tankönyvkiadó, 2005), Cs. Nagy Lajos: Nyelvtani elemzési gyakorlókönyv (Trezor Kiadó, Budapest 1994) p. Cs. Nagy Lajos: Helyesírási gyakorlókönyv o.

2 Magyar értelmező kéziszótár (Szerk.: Pusztai Ferenc) Akadémiai Kiadó, Budapest, Online forrás: A kiosztandó feladatok nyomtatott formában kerülnek a tanulók kezébe, ezeket a megoldást követően a füzetükbe ragasztják, vagy a közös megoldás esetén a csoport mappájában tárolják. Dátum: február 24. Idő 1-8 Tanegység, Nevelési-oktatási stratégia Tartalom, az óra menete Megjegyzés tevékenység Munkaforma Módszer Eszköz Ráhangolás az előismeretek felelevenítése - A tanulók csoportban rejtvényt fejtenek meg (ld. mellékletben), melynek megoldása a tanóra témáját jelöli ki. A tanulók a feladatlapot körbeadják, így mindenki részt vesz a megoldásban. A megfejtést közös egyetértés után írja be a megfejtő, majd továbbadja a feladatlapot a jobbra ülő társának. Figyeljenek a leíráskor a helyesírásra! (Közben a házi feladatok szúrópróba szerű ellenőrzése.) - Ellenőrzés: Óramutató járásával megegyező irányba továbbadják a megoldott feladatot a másik csoport javít, rajzosan értékel (ld. mellékletben), majd visszajuttatja a megoldó csoportnak. - Rövid közös megbeszélés. (Kié hibátlan? Milyen hibák fordultak elő? Minden szín szerepelt a megoldás- Kooperatív csoportmunka Kerekasztal technika Kerekasztal körforgó technika Rejtvényfeladatlap és a szerepeknek megfelelő színű toll vagy ceruza

3 Idő Tanegység, tevékenység Tartalom, az óra menete ban? Melyik szín szerepelt legtöbbször? stb ) Jelentésteremtés - Mit jelent a megfejtésül kapott szó? Jósolják meg a 9- Szómagyarázat szó jelentését az elnevezése alapján! 25 Információkeresés - Szómagyarázat, értelmezés információkereséssel: A csoportok tagjai három forrásból keresnek választ. Szövegértelmezés - Csoportmegbeszélés, majd tudásmegosztás osztályszinten. - A részeshatározó egyéb szerepei (birtoklás, logikai alany) a mondatban: Tankönyv kapcsolódó szövegének hangos elolvasása, értelmezése. Nevelési-oktatási stratégia Munkaforma Módszer Eszköz Egyéni munka Jóslás Csoportmunka Információkeresés Magyar ér- és telmező megosztás. kéziszótár, laptop, internetkapcso Frontális osztálymunktelmezés, Szövegér- lat, SDT: megbeszélés, magya- azis.sulinet. rázat. hu/hu/magy ar-nyelv-esirodalom/magyar - nyelv/magy arnyelv/2/foga Megjegyzés Bátorító és nyomolvasó: SDT-ből keres, időgazda: Méksz-ból, jegyző: tk.- ből.

4 Idő Tanegység, tevékenység Tartalom, az óra menete 26- A részeshatározó - Hogyan ismerhető fel a részeshatározó a mondatban? 35 kifejezőeszközei Milyen kérdésekre válaszol? A kérdései a táblára kerülnek fel. Alkalmazás - Saját példák alkotása: A tanulók saját részeshatározókat találnak ki (a kérdései segítségével.) Ezt követően elindul a láncjáték, aki dobja a labdát megnevezi az általa kitalált példát, aki kapja, megpróbálja megnevezni az elhangzott határozó szófaját (a csoportja segíthet a megállapításban). - Közben én néhány különböző szófajú, elhangzott példát feljegyzek a táblára is. - Összegzés, osztályszintű megbeszélés: Milyen szófajú szavakkal fejeztük ki a határozókat? - Egészítsük ki őket egy-egy alaptaggal! Bővítsük eze- Nevelési-oktatási stratégia Munkaforma Módszer Eszköz lomgyujtem eny/reszesha tarozo Tankönyv 62. o. Egyéni munka Problémafelvetés Plüsslabda Tábla Gyakorlás láncjátékkal Tábla Megjegyzés Közben figyelünk arra, hogy az elhangzó példák valóban megfelelőeke.

5 Idő Tanegység, tevékenység Tartalom, az óra menete ket mondatokká! - Tankönyv vonatkozó táblázatának áttekintése viszszacsatolás a megbeszéltekre. Reflektálás A tanórán elhangzottak összegzése, ismétlése, rendszerezése. 36- Ismétlés 40. Összegzés A tanulók szóban egészítik ki a kivetítőn megjelenő befejezetlen mondatokat ( ld. melléklet). Csoporttagok párban egymás munkáját ellenőrzik. 42- Házi feladat Lassabban haladó tanulók kapják a 104. o./2. feladatot 43. megbeszélése Gyorsabban haladók a 104. o./3. és 4. feladatot oldják meg. Plusz pontos feladatok: Kék feladat (megértés szint): TK kérdéseire írásban készülő vázlat készítése Sárga feladat (alkalmazás szintje): Mutatkozz be a részeshatározó nevében osztálytársaidnak! Nevelési-oktatási stratégia Munkaforma Módszer Eszköz Tankönyv 63. o. Önálló munka Befejezetlen Interaktív mondatok tábla, technika laptop, projektor füzet Differenciált Munkafüzet házi feladat Megjegyzés Mindenki önállóan a füzetében dolgozik, csoport csupán támogató, szerepet tölt be. A plusz pontos feladatok közül tetszés szerint választhatnak a tanuló cél az önértékelés fejleszté-

6 Idő Tanegység, tevékenység Tartalom, az óra menete Piros feladat: (értékelés szintje): Ítéld meg, és fejtsd ki, mi történne, ha nem lennének részeshatározók a magyar nyelvben! 44- Órai munka értékelése Rövid szóbeli nevelői értékelés arra fókuszálva, hogy 45. hogyan dolgoztak ma a csoportok. Legek listájá -ból egy kiragadott példa alkalmazásával önálló véleményt fogalmaz meg minden csoport egy mondatban. (A mai órán szerintünk az volt a legjobb, hogy ) Nevelési-oktatási stratégia Munkaforma Módszer Eszköz Szóbeli értékeléstája Legek lis- Legek listájá -ból egy kiragadott példa alkalmazásával. Megjegyzés se. Az értékelő személyét én választottam ki, szóvivő a csoportokban nincs, így bárki kaphatja a feladatot.

7 Mellékletek (megvalósításhoz kapcsolódó dokumentumok) Rejtvény 1. Határozó, kérdései: Kiből? Miről? (2. betű) 2. Határozó, ragja a vá, -vé. (6. betű) 3. Határozó, mely kifejezheti azt is, hogy a cselekvés ki által valósul meg. (2. betű) 4. Lehet előzmény, tartam vagy véghatározó. Kérdései: Honnan? Hol? Hová?( 2. betű) 5. Ilyen névszóval sok határozó fejezhető ki: (5. betű) 6. Az alany-állítmányi szószerkezet neve (1. betű) 7. Az a mondatrész, amely megnevezi a cselekvő személyét. (3. betű) 8. Az a bővítmény, amelyre a cselekvés ráirányul (1. betű) 9. A mondatban az ige mindig ez a mondatrész lesz. (1. betű) 10. A cslekvés eredményeképpen létrejövő bővítményt nevezzük így.(2. betű) 11. Ha mindenki végzi a cselekvést, akkor az alany (8. betű) 12. Ha pontosan meg tudom nevezni a cselekvőt, akkor az alany (7. betű) 13. Nyelvünk szavakból felépülő szintje. (2. betű)

8 Egy megoldás: Befejezetlen mondatok az ismétléshez, összegzéshez: A határozók onnan, kapták a nevüket, hogy. A határozók kifejezőeszközei lehetnek.. Saját példáim: Az alaptag kifejezőeszköze gyakran

9 Értékelés Az ismétlő, előkészítő feladatokat a tanulók rajzosan értékelték. Ezt követően az értékelt csoportnak is volt lehetősége reflektálni, indokolni. Bevált, alkalmazott sémáink az tanulói rajzos értékelésnél: Helyes megoldás, egyetértünk Hibás megoldás, nem értünk egyet Kérdésünk van, nem értjük (Utóbbi három esetben indokolniuk, pontosítaniuk kell az jelzést, értékelést: pl. Mi a hiba? Mi a kérdés? Mi hiányzik? stb ) Hiányos megoldás A tanórán folyamatosan alkalmaztam a pozitív megerősítést célzó szóbeli fejlesztő értékelést. Zárásul kiemeltem a véleményem szerint legeredményesebbnek ítélt feladatokat. A tanóra végén a tanulóknak is adtam lehetőséget a szóbeli értékelésre: az általuk kedvelt Legek listájá -ból egy kiragadott példa alkalmazásával. A házi feladatok mellett megjelenő színes feladatokat a tanulók plusz pontokért oldhatják meg. Három plusz pont összegyűjtését egy ötössel értékelem. Reflexió Ez az óra a tematikus terv 8. foglalkozása volt. Az előkészítő rejtvény népszerű feladat volt, bár kissé hosszadalmasnak bizonyult a megvalósítás során. Szerencsére a kifejezőeszközöket taglaló résznél sikerült behoznunk a pár perces lemaradást, így lezárható, kerek volt a tanóra.

10 Most a gyerekek által is kedvelt csoportmunka kooperatív minden tagot munkáltató formája érvényesült. Így mindannyian részt vettek a megoldásokban, egymásra tudtak építeni a feladatok során, a megoldások, megbeszélések közben a csoportokon belül és a csoportok közt is sok párhuzamos interakció zajlott, illetve minden tagnak érvényesült az egyéni felelőssége is a csoport teljesítményében. Ezen alapelvek biztosítására, a munka megszervezésére jól bevált eszközöm volt a kooperatív szerepek alkalmazása most is, nem beszélve a motiváló erejükről. (A három hónapon át együtt dolgozó alapcsoportokban e szerepek állandóak, a csoportok változtatása során változnak majd a tagokhoz kapcsolódó szerepek is. Így egy tanévben mindenkire minden szerepkör egyszer rákerül.) Az órán mindenki jelen volt, így az 5 csoportból 2 volt a klasszikus négy fős, míg három csoportban egy-egy szerepet ketten láttak el. Itt a tanulási zavarral, részképesség problémákkal küzdő tanuló szerepe egy tehetséges tanuló szerepéhez társított. Az órán pozitívumként éltem meg, hogy a tervezett feladatokat sikerült befejezni, az értékelésre is maradt elegendő idő. A tanóra jó hangulatban, lendületes munkával telt.

Óraterv. Bedőné Fatér Tímea, magyar nyelv és irodalom Általános Iskola

Óraterv. Bedőné Fatér Tímea, magyar nyelv és irodalom Általános Iskola Óraterv A pedagógus neve: Bedőné Fatér Tímea Műveltségi terület: magyar nyelv és irodalom Tantárgy: magyar nyelv Osztály: 7. Az óra témája: Az eredet-és eredményhatározós szószerkezet Az óra cél- és feladatrendszere:

Részletesebben

Óraterv. Bedőné Fatér Tímea, magyar nyelv és irodalom.. Általános Iskola

Óraterv. Bedőné Fatér Tímea, magyar nyelv és irodalom.. Általános Iskola Óraterv A pedagógus neve: Bedőné Fatér Tímea Műveltségi terület: magyar nyelv és irodalom Tantárgy: magyar nyelv Osztály: 7. Az óra témája: Az eszköz-és társhatározós szószerkezet Az óra cél- és feladatrendszere:

Részletesebben

Óraterv. Bedőné Fatér Tímea, magyar nyelv és irodalom. Általános Iskola

Óraterv. Bedőné Fatér Tímea, magyar nyelv és irodalom. Általános Iskola Óraterv A pedagógus neve: Bedőné Fatér Tímea Műveltségi terület: magyar nyelv és irodalom Tantárgy: magyar nyelv Osztály: 7. Az óra témája: Fogalmazási kalauz: A köszöntés és a köszönetnyilvánítás Az óra

Részletesebben

Óraterv. Bedőné Fatér Tímea, magyar nyelv és irodalom. Általános Iskola

Óraterv. Bedőné Fatér Tímea, magyar nyelv és irodalom. Általános Iskola Óraterv A pedagógus neve: Bedőné Fatér Tímea Műveltségi terület: magyar nyelv és irodalom Tantárgy: magyar nyelv Osztály: 7. Az óra témája: Mit tanultunk a határozókról? Összefoglalás Az óra cél- és feladatrendszere:

Részletesebben

Óraterv. Az óra témája: A hivatali levél

Óraterv. Az óra témája: A hivatali levél A pedagógus neve: Kovácsné Komáromi Éva Műveltségi terület: Anyanyelv és irodalom Tantárgy: magyar nyelv Osztály: 10. A osztály Témakör: Szövegtípusok, stílusrétegek Óraterv Az óra témája: A hivatali levél

Részletesebben

Minősítő eljárásra készülve magyar nyelv és irodalomból. Óraterv

Minősítő eljárásra készülve magyar nyelv és irodalomból. Óraterv Minősítő eljárásra készülve magyar nyelv és irodalomból A pedagógus kompetenciákat minősítő eljárások és a tanfelügyelet óralátogatásai a tavaszi időszakban indulnak. Alábbiakban ehhez kívánok segítséget

Részletesebben

MAGYAR IRODALOM ÓRAVÁZLAT

MAGYAR IRODALOM ÓRAVÁZLAT MAGYAR IRODALOM ÓRAVÁZLAT A pedagógus neve: Tarné Éder Marianna Műveltségi terület: tanító Tantárgy: magyar irodalom Osztály: 4. b Az óra témája: "Itt élned, halnod kell " történelmi projekt A kalandozások

Részletesebben

Óraterv. Bedőné Fatér Tímea, magyar nyelv és irodalom.. Általános Iskola

Óraterv. Bedőné Fatér Tímea, magyar nyelv és irodalom.. Általános Iskola Óraterv A pedagógus neve: Bedőné Fatér Tímea Műveltségi terület: magyar nyelv és irodalom Tantárgy: magyar nyelv Osztály: 7. Az óra témája: Hogyan használjuk a határozós szószerkezeteket? Az óra cél- és

Részletesebben

III. ÓRATERV. Didaktikai feladat. Tanári instrukciók. Idézzük fel, amit az. ráhangolás, az. kulcsszavak írnak fel a tanultakkal kapcsolatosan.

III. ÓRATERV. Didaktikai feladat. Tanári instrukciók. Idézzük fel, amit az. ráhangolás, az. kulcsszavak írnak fel a tanultakkal kapcsolatosan. III. ÓRATERV A III. kooperatív óra terve A műveltségi terület/kompetenciaterület neve: magyar nyelv és irodalom Az évfolyam: 8. évfolyam Az óra címe: A szóbeli kommunikáció fejlesztése 3. Az óra célja

Részletesebben

Óraterv B változat. A pedagógus neve: Izsák Dávid...

Óraterv B változat. A pedagógus neve: Izsák Dávid... Óraterv B változat A pedagógus neve: Izsák Dávid... Műveltségi terület: Nemzetiségi német nyelv (nyelvoktató)... Tantárgy: Nemzetiségi német nyelv... Osztály: 4.a... Az óra témája: Was ist für wen?...

Részletesebben

magyar nyelv és irodalom 3.o.

magyar nyelv és irodalom 3.o. ÓRATERV A pedagógus neve: Kiss Andrásné Műveltségi terület: Magyar nyelv és irodalom Tantárgy: olvasás Évfolyam: 3. Résztvevők: a Thököly Imre Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola Hajdúszoboszló 4. b osztályos

Részletesebben

Óraterv B változat. A pedagógus neve: Izsák Dávid...

Óraterv B változat. A pedagógus neve: Izsák Dávid... Óraterv B változat A pedagógus neve: Izsák Dávid... Műveltségi terület: Nemzetiségi német nyelv (nyelvoktató)... Tantárgy: Nemzetiségi német nyelv... Osztály: 4.a... Az óra témája: Übungen zum Test 01

Részletesebben

TÁMOP / A kompetencia alapú oktatás feltételeinek megteremtése Vas megye közoktatási intézményeiben

TÁMOP / A kompetencia alapú oktatás feltételeinek megteremtése Vas megye közoktatási intézményeiben Digitális taneszközök használata a történelem órán ÓRALEÍRÁS Tantárgy: Történelem Évfolyam: 9. évfolyam Létszám: 20-30 fő Időkeret: 45 perc Tankönyvi kapcsolódás: Száray Miklós: Történelem I., középiskolák,

Részletesebben

10. sz. melléklet Tanmenet. A pedagógus neve:... A műveltségi terület neve:... A tantárgy neve:... Az ajánlott évfolyam:... Dátum:...

10. sz. melléklet Tanmenet. A pedagógus neve:... A műveltségi terület neve:... A tantárgy neve:... Az ajánlott évfolyam:... Dátum:... 10. sz. melléklet Tanmenet A pedagógus neve:... A műveltségi terület neve:... A tantárgy neve:... Az ajánlott évfolyam:... Dátum:... Ssz. Témakörök Célok, feladatok Fejlesztési terület Ismeretanyag 1.

Részletesebben

Avastetői Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Miskolc BESZÁMOLÓ

Avastetői Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Miskolc BESZÁMOLÓ BESZÁMOLÓ A témahét résztvevője: az Avastetői Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 3/1.. osztályának valamennyi tanulója (27 fő) és pedagógusa (Kőfalvyné Tomory Zsuzsanna, Montovayné Igaz Gabriella).

Részletesebben

-3- -a zavartalan munka biztosítása. - felolvasással, egyéni javítással. 2. Házi feladat ellenőrzése: Tk. 100/12. FOM

-3- -a zavartalan munka biztosítása. - felolvasással, egyéni javítással. 2. Házi feladat ellenőrzése: Tk. 100/12. FOM ÓRATERVEZET Tantárgy: Magyar nyelv Osztály: 5.d Az óra címe: Hangalak és jelentés a szavakban A tematikus egység: A szavak alakja és szerkezete. Az óra célja: A tudatos és igényes szóbeli és írásbeli nyelvhasználat

Részletesebben

Az óra típusa: alkalmazó feladatmegoldó - gyakorló óra - IKT a szövegfeldolgozás folyamatában

Az óra típusa: alkalmazó feladatmegoldó - gyakorló óra - IKT a szövegfeldolgozás folyamatában A pedagógus neve: Kunkli Nóra Műveltségi terület: magyar nyelv és irodalom Tantárgy: irodalom Osztály: 6.a Az óra témája: Arany János: A walesi bárdok/ LearningApps tankocka készítése a témában Az óra

Részletesebben

SZKB101_06 SZKB_101_06. Kippkopp és Tipptopp. Egyedül nem jó. A modul szerzõje: Iván Márta SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK

SZKB101_06 SZKB_101_06. Kippkopp és Tipptopp. Egyedül nem jó. A modul szerzõje: Iván Márta SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK Kippkopp és Tipptopp Egyedül nem jó SZKB101_06 SZKB_101_06 Kippkopp és Tipptopp Én és a MÁSIK modul szerzõje: Iván Márta SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 1. ÉVFOLYM 64 Szociális, életviteli

Részletesebben

A DESMOS MATEMATIKAI PROGRAM ALKALMAZÁSA FÜGGVÉNY ÁBRÁZOLÁSOK ALKALMÁVAL, MOBILTELEFONON NOVEMBER 15. ÓRARÉSZLET

A DESMOS MATEMATIKAI PROGRAM ALKALMAZÁSA FÜGGVÉNY ÁBRÁZOLÁSOK ALKALMÁVAL, MOBILTELEFONON NOVEMBER 15. ÓRARÉSZLET 07. NOVEMBER 5. A DESMOS MATEMATIKAI PROGRAM ALKALMAZÁSA FÜGGVÉNY ÁBRÁZOLÁSOK ALKALMÁVAL, MOBILTELEFONON ÓRARÉSZLET HORVÁTH KATALIN, MATEMATIKATANÁR BGSZC HUNFALVY JÁNOS KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ KÖZGAZDASÁGI

Részletesebben

Osztály: 4. Tanév: 2017/2018. ÓRAVÁZLAT Óraszám:

Osztály: 4. Tanév: 2017/2018. ÓRAVÁZLAT Óraszám: ISKOLA: Zrínyi Miklós-Bolyai János Általános Iskola Tantárgy: Technika Osztály: 4. Tanév: 2017/2018 Műveltségi terület: - természettudomány - társadalomtudomány - művészetek - technika ÓRAVÁZLAT Óraszám:

Részletesebben

Tanítási tervezet. Óra időpontja: :25. Évfolyam/osztály: 10.a. Iskola neve: X. kerületi Zrínyi Miklós Gimnázium

Tanítási tervezet. Óra időpontja: :25. Évfolyam/osztály: 10.a. Iskola neve: X. kerületi Zrínyi Miklós Gimnázium Tanítási tervezet Óra időpontja: 2018. 02.18. 8:25 Évfolyam/osztály: 10.a Iskola neve: X. kerületi Zrínyi Miklós Gimnázium Iskola címe: 1108 Budapest, Mádi utca 173. Tanít: Fehér András Tamás Témakör:

Részletesebben

A SZÓFAJOK ÖSSZEFOGLALÁSA 1.

A SZÓFAJOK ÖSSZEFOGLALÁSA 1. A SZÓFAJOK ÖSSZEFOGLALÁSA 1. Műveltségi terület: Magyar nyelv és irodalom Tantárgy: magyar nyelv A tanulási-tanítási egység témája: Nyelvi szintek: A szófajok Az óra címe, témája: A szófajok összefoglalása

Részletesebben

"Mindennapi pénzügyeink" óravázlat

Mindennapi pénzügyeink óravázlat "Mindennapi pénzügyeink" óravázlat A pedagógus neve: Zsámba Lajos Műveltségi terület: Közgazdaságtan Tantárgy: Gazdálkodási ismeretek gyakorlat Osztály: 11. Az óra témája: Szereplők és kapcsolatok a piacgazdaságban

Részletesebben

Gyakornoki felkészítés programja

Gyakornoki felkészítés programja Gyakornoki felkészítés programja Intézmény: A program érvényessége: Készítette: Jóváhagyta: Bedőné Fatér Tímea mentor Készült a gyakornok pedagógussal egyeztetve.. gyakornok Különleges körülmény, melyhez

Részletesebben

Módszerek (tanári tevékenységek) Interaktív tábla előkészítése, szemléltető anyagok elkészítése, betöltése. Frontális. Kérdés/felelet. Önálló.

Módszerek (tanári tevékenységek) Interaktív tábla előkészítése, szemléltető anyagok elkészítése, betöltése. Frontális. Kérdés/felelet. Önálló. "Leonardo da Vinci" óraterv - IKT alkalmazásának lehetőségei a vizuális kultúra órán - A pedagógus neve Medve Katalin (Bálint Márton Általános Iskola és Középiskola, Törökbálint) Műveltségi terület művészetek

Részletesebben

Óraterv. Bedőné Fatér Tímea, Söjtöri Deák Ferenc Általános Iskola

Óraterv. Bedőné Fatér Tímea, Söjtöri Deák Ferenc Általános Iskola Óraterv A pedagógus neve: Bedőné Fatér Tímea Műveltségi terület: magyar nyelv és irodalom Tantárgy: magyar irodalom Osztály: 7. Az óra témája: A néhai bárány c. novella Az óra cél- és feladatrendszere:

Részletesebben

Nevelési-oktatási stratégia Módszerek Tanulói munkaformák Eszközök Problémafelvetés. különböző Mi a dokumentum/információhordozó?

Nevelési-oktatási stratégia Módszerek Tanulói munkaformák Eszközök Problémafelvetés. különböző Mi a dokumentum/információhordozó? ÓRATERV A pedagógus neve Iványiné Nagy Kinga Műveltségi terület Informatika Tantárgy Könyvtárhasználat Osztály 6. évfolyam Az óra témája A dokumentumok típusai: Információhordozók a könyvtárban Az óra

Részletesebben

Tanítási tervezet. 1. Tantervi követelmények

Tanítási tervezet. 1. Tantervi követelmények Tanítási tervezet Az óra időpontja: 2017. november 24. péntek 13:00-13:45 Iskola, osztály: gyakorló gimnázium, 10.b osztály Iskola neve és címe: ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium 1088 Budapest, Trefort

Részletesebben

Segítünk egymásnak. A matematika nem játék? 2. ÉVFOLYAM É N É S A M Á S I K. Készítette: Lissai Katalin

Segítünk egymásnak. A matematika nem játék? 2. ÉVFOLYAM É N É S A M Á S I K. Készítette: Lissai Katalin SZKb_102_06 Segítünk egymásnak A matematika nem játék? É N É S A M Á S I K Készítette: Lissai Katalin SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 2. ÉVFOLYAM tanári SEGÍTÜNK EGYMÁSNAK 53 MODULVÁZLAT

Részletesebben

Az óravázlat elkészítése a tanítási óra tervezése. Óravázlat

Az óravázlat elkészítése a tanítási óra tervezése. Óravázlat Dr. Forgó Sándor Az óravázlat elkészítése a tanítási óra tervezése A szaktanári tervező munka során az óravázlat-készítés, az óra tudatos átgondolására irányul. Az óravázlat tartalmát és formáját a tanár

Részletesebben

Lehetséges kooperatív módszerek a matematika oktatásában. Készítette : Koncsek Zoltán matematika szaktanácsadó

Lehetséges kooperatív módszerek a matematika oktatásában. Készítette : Koncsek Zoltán matematika szaktanácsadó Lehetséges kooperatív módszerek a matematika oktatásában Készítette : Koncsek Zoltán matematika szaktanácsadó Munkaformák Frontális Egyéni Kooperatív módszerek stb Hogyan alakítsunk ki kooperatív csoportokat?

Részletesebben

Matematika 5. osztály Téma: Geometriai vizsgálatok, szerkesztések

Matematika 5. osztály Téma: Geometriai vizsgálatok, szerkesztések Matematika 5. osztály Téma: Geometriai vizsgálatok, szerkesztések Az óra címe: Testek ábrázolása Az órát tartja: Tóth Zsuzsanna Előzetes ismeretek: Ponthalmazok síkban és térben (pont, vonal, egyenes,

Részletesebben

Tanítási tervezet A tanítási óra oktatási céljai: A hazai idegenforgalomról tanultak ismétlése, rögzítése és alkalmazása.

Tanítási tervezet A tanítási óra oktatási céljai: A hazai idegenforgalomról tanultak ismétlése, rögzítése és alkalmazása. Tanítási tervezet Az óra időpontja: 2017. 11. 24. Péntek 10:00 10:45 Osztály: 8. c Iskola neve és címe: ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium 1088 Budapest, Trefort utca 8. Tanít: Bethlendy Boglárka

Részletesebben

Magyar nyelv tanmenet. 7. osztály Óraszám: 72 óra

Magyar nyelv tanmenet. 7. osztály Óraszám: 72 óra Magyar nyelv tanmenet 7. osztály 2015-2016. Óraszám: 72 óra Kapcsolódó feladatok: - Válogatás a matematika-logika B programcsomag elemeiből - Differenciált és kooperatív tanulásszervezés folyamatos alkalmazása

Részletesebben

Tanítási tervezet. Iskola neve és címe: Budenz József Alapítványi Gimnázium, 1021 Budapest, Labanc út

Tanítási tervezet. Iskola neve és címe: Budenz József Alapítványi Gimnázium, 1021 Budapest, Labanc út Tanítási tervezet Az óra időpontja: 2019.04.17., 11:00-11:45 Iskola, osztály: Budenz József Alapítványi Gimnázium, 9. osztály Iskola neve és címe: Budenz József Alapítványi Gimnázium, 1021 Budapest, Labanc

Részletesebben

Tanít: Katonáné Nemes Gyöngyi szakvezető tanító Tanítás ideje: február 7. Tanítás helye: Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Gyakorló

Tanít: Katonáné Nemes Gyöngyi szakvezető tanító Tanítás ideje: február 7. Tanítás helye: Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Gyakorló Tanít: Katonáné Nemes Gyöngyi szakvezető tanító Tanítás ideje: 2011. február 7. Tanítás helye: Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Gyakorló Általános Iskolája, Alapfokú Művészetoktatási Intézménye, Napközi

Részletesebben

Kéz a kézben a digitális világban

Kéz a kézben a digitális világban Újfehértói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Kéz a kézben a digitális világban A Digitális világ tanára pályázatra Margitai Istvánné 2014 Bevezető Az általános iskola harmadik évfolyamán informatika

Részletesebben

Feladatkörök a kooperatív munkában

Feladatkörök a kooperatív munkában SZKb_102_07 A méhek Feladatkörök a kooperatív munkában É N É S A M Á S I K Készítette: Nagy Erika SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 2. ÉVFOLYAM 62 Szociális, életviteli és környezeti kompetenciák

Részletesebben

MATEMATIKA B 1. ÉVFOLYAM EMBER A TERMÉSZETBEN. 10. modul TESTRÉSZEINK! Készítette: Schmittinger Judit

MATEMATIKA B 1. ÉVFOLYAM EMBER A TERMÉSZETBEN. 10. modul TESTRÉSZEINK! Készítette: Schmittinger Judit MATEMATIKA B 1. ÉVFOLYAM EMBER A TERMÉSZETBEN 10. modul TESTRÉSZEINK! Készítette: Schmittinger Judit MATEMATIKA B 1. ÉVFOLYAM EMBER A TERMÉSZETBEN 10. modul: TESTRÉSZEINK 2 A modul célja Időkeret Ajánlott

Részletesebben

A tanulás fejlesztésének tanulása Tanulási program

A tanulás fejlesztésének tanulása Tanulási program A tanulás fejlesztésének tanulása Tanulási program Tematikus tananyag Tanulási program / Tanulói tevékenység Produktum/teljesítmény I. Bevezetés a tanulás fejlesztésének tanulásába 1. A T.F.T. célja, témakörei

Részletesebben

a 10. osztályban tanult magyar nyelvi és kommunikációs ismeretek anyaggyűjtés, vázlatírás, grafikai szervezők használata

a 10. osztályban tanult magyar nyelvi és kommunikációs ismeretek anyaggyűjtés, vázlatírás, grafikai szervezők használata MAGYAR NYELV ÉS KOMMUNIKÁCIÓ 11. TANMENETJAVASLAT (heti 1, évi 37 óra) Taneszközök: Antalné Szabó Ágnes Raátz Judit: Magyar nyelv és kommunikáció 11. tankönyv (NT- 17337) Antalné Szabó Ágnes Raátz Judit:

Részletesebben

Fejlesztı neve: LANDI ANIKÓ. Tanóra / modul címe: CIKLUSOK ALKALMAZÁSA PROGRAMOZÁSI GYAKORLAT

Fejlesztı neve: LANDI ANIKÓ. Tanóra / modul címe: CIKLUSOK ALKALMAZÁSA PROGRAMOZÁSI GYAKORLAT Fejlesztı neve: LANDI ANIKÓ Tanóra / modul címe: CIKLUSOK ALKALMAZÁSA PROGRAMOZÁSI GYAKORLAT 1. Az óra tartalma A tanulási téma bemutatása; A téma és a módszer összekapcsolásának indoklása: A foglalkozás

Részletesebben

Osztály: Tanév: 2017/2018. ÓRAVÁZLAT Óraszám:

Osztály: Tanév: 2017/2018. ÓRAVÁZLAT Óraszám: ISKOLA: Zrínyi Miklós-Bolyai János Általános Iskola Tantárgy: Magyar nyelv és irodalom Osztály: 3.-4. Tanév: 2017/2018 Műveltségi terület: - természettudomány - társadalomtudomány - művészetek - technika

Részletesebben

Szövegértés évfolyam

Szövegértés évfolyam Szövegértés 9-12. évfolyam Az előadás menete 1. 2. 3. 4. Néhány gondolat a kompetenciamérésről A bemeneti mérés tapasztalatai Mit jelent a szövegértés? Melyek a szövegértést és a szövegalkotást fejlesztő

Részletesebben

- Olvasás: Hangos olvasás gyakorlása; olvasmányhoz kapcsolódó feladatok megoldása

- Olvasás: Hangos olvasás gyakorlása; olvasmányhoz kapcsolódó feladatok megoldása Óraterv/Foglalkozásterv Tanulásirányítás A pedagógus neve: Novák Ágnes Műveltségi terület: napközi Tantárgy/foglalkozás: tanulásirányítás Osztály: 3. osztály Az óra/foglalkozás témája: A házi feladatok

Részletesebben

A kőzetlemezek mozgásai és következményei

A kőzetlemezek mozgásai és következményei A kőzetlemezek mozgásai és következményei A pedagógus neve: Oláhné Nádasdi Zsuzsanna Intézmény: Közgazdasági Politechnikum Alternatív Gimnázium 1096 Bp. Vendel u.3. Műveltségi terület: Földünk-környezetünk

Részletesebben

MŰVELTSÉGTERÜLET OKTATÁSA TANTÁRGYI BONTÁS NÉLKÜL AZ ILLYÉS GYULA ÁLTALÁNOS ISKOLA 5. A OSZTÁLYÁBAN

MŰVELTSÉGTERÜLET OKTATÁSA TANTÁRGYI BONTÁS NÉLKÜL AZ ILLYÉS GYULA ÁLTALÁNOS ISKOLA 5. A OSZTÁLYÁBAN MŰVELTSÉGTERÜLET OKTATÁSA TANTÁRGYI BONTÁS NÉLKÜL AZ ILLYÉS GYULA ÁLTALÁNOS ISKOLA 5. A OSZTÁLYÁBAN Készítette: Adorjánné Tihanyi Rita Innováció fő célja: A magyar irodalom és nyelvtan tantárgyak oktatása

Részletesebben

VMT részismereti tanítási gyakorlat Levelező

VMT részismereti tanítási gyakorlat Levelező VMT részismereti tanítási gyakorlat Levelező Kreditértéke: 0 A tanóra típusa: gyak. és óraszáma: 9 Félév: 2. A tantárgy célja: A gyakorlat járuljon hozzá olyan jártasságok, készségek, képességek megalapozásához,

Részletesebben

Felkészítés a középiskolai írásbeli felvételire magyarból. Készítette: Kunkli Ferencné Balmazújvárosi Általános Iskola Bocskai István Tagintézmény

Felkészítés a középiskolai írásbeli felvételire magyarból. Készítette: Kunkli Ferencné Balmazújvárosi Általános Iskola Bocskai István Tagintézmény Felkészítés a középiskolai írásbeli felvételire magyarból Készítette: Kunkli Ferencné Balmazújvárosi Általános Iskola Bocskai István Tagintézmény Debrecen, 2015. 10. 15. A jó gyakorlat célja Kompetenciaalapú

Részletesebben

Tanítási tervezet Fehér András Tamás Vulkáni kőzetek Tantervi követelmények A tanítási óra oktatási célja: A tanítási óra nevelési célja:

Tanítási tervezet Fehér András Tamás Vulkáni kőzetek Tantervi követelmények A tanítási óra oktatási célja: A tanítási óra nevelési célja: Tanítási tervezet Óra időpontja: 2017.10.17. - 9:00 Évfolyam/osztály: 9/A Tanít: Fehér András Tamás Témakör: A Föld, mint kőzetbolygó Tanítási egység címe: Vulkáni kőzetek Óra típusa: Új ismereteket szerző

Részletesebben

Erasmus Óraterv Varga Zsuzsanna. Óraterv 42. óra

Erasmus Óraterv Varga Zsuzsanna. Óraterv 42. óra A pedagógus neve: Varga Zsuzsanna Tantárgy: Gazdálkodási ismeretek Osztály: 11.C. Erdészeti szakmunkás tanuló, végzős szakiskolai osztály) A tanulási-tanítási egység témája: Jogi alapok Óraterv 42. óra

Részletesebben

ÓRATERV. Az óra menete Nevelési-oktatási stratégia Megjegyzések percben. Eszközök munkaformák 1 RÁHANGOLÓDÁS. Módszerek Tanulói

ÓRATERV. Az óra menete Nevelési-oktatási stratégia Megjegyzések percben. Eszközök munkaformák 1 RÁHANGOLÓDÁS. Módszerek Tanulói ÓRATERV A műveltségi terület/kompetenciaterület neve: informatika Az óra címe: A katalóguscédula Az évfolyam: 6. Az óra célja és feladata: (részletesen kifejtve, a tanítandó fogalmak és a fejlesztendő

Részletesebben

É N É S A V I L Á G. Készítette: ádám Ferencné Szabó Anna Kornélia Zágon Bertalanné SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK A 5.

É N É S A V I L Á G. Készítette: ádám Ferencné Szabó Anna Kornélia Zágon Bertalanné SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK A 5. szka105_26 É N É S A V I L Á G Élet a Földön Készítette: ádám Ferencné Szabó Anna Kornélia Zágon Bertalanné SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK A 5. ÉVFOLYAM 356 Szociális, életviteli és környezeti

Részletesebben

Osztályvizsga Évfolyam: 8. osztály Írásbeli Időtartam 90p Nyelvi feladatlap

Osztályvizsga Évfolyam: 8. osztály Írásbeli Időtartam 90p Nyelvi feladatlap A TANULMÁNYOK ALATTI VIZSGÁK MAGYAR NYELVBŐL A tanulmányok alatti vizsgák szerkezete és az értékelés elvei Osztályozóvizsga Írásbeli Szóbeli Időtartam 45p 10p Aránya az értékelésnél 70% 30% A vizsga értékelése:

Részletesebben

Tanítási tervezet Az óra időpontja Iskola, osztály Iskola neve és címe Az órát tartja Témakör megnevezése Tanítási egység címe Az óra típusa

Tanítási tervezet Az óra időpontja Iskola, osztály Iskola neve és címe Az órát tartja Témakör megnevezése Tanítási egység címe Az óra típusa Tanítási tervezet Az óra időpontja: 2018.10.26. péntek Iskola, osztály: ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium, 7. a Iskola neve és címe: ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium, 1088 Budapest, Trefort

Részletesebben

Óravázlat Erkölcstan / Technika

Óravázlat Erkölcstan / Technika Óravázlat Erkölcstan / Technika A pedagógus neve: Csillag Beáta Tantárgy: Erkölcstan / Technika Iskola/Osztály: Székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola / 3.c Az óra témája: A barátság

Részletesebben

Óravázlat Matematika. 1. osztály

Óravázlat Matematika. 1. osztály Óravázlat Matematika 1. osztály Készítette: Dr. Jandóné Bapka Katalin Az óra anyaga: Számok kapcsolatai, számpárok válogatása kapcsolataik szerint Osztály: 1. osztály Készség-és képességfejlesztés: - Megfigyelőképesség

Részletesebben

KPN 2014. bemutatóóra Kada Mihály Általános Iskola

KPN 2014. bemutatóóra Kada Mihály Általános Iskola KPN 2014. bemutatóóra Kada Mihály Általános Iskola Pedagógus neve: Jászfalvi Ildikó Osztály: 1. a osztály Műveltségi terület: Magyar nyelv és irodalom Tantárgy: magyar irodalom Tananyag: A sajtot osztó

Részletesebben

ÓRATERV A SZÖVEGÉRTÉS-SZÖVEGALKOTÁS B KOMPETENCIATERÜLET FEJLESZTÉSÉHEZ A TÖRTÉNELEM TANTÁRGYBAN

ÓRATERV A SZÖVEGÉRTÉS-SZÖVEGALKOTÁS B KOMPETENCIATERÜLET FEJLESZTÉSÉHEZ A TÖRTÉNELEM TANTÁRGYBAN ÓRATERV A SZÖVEGÉRTÉS-SZÖVEGALKOTÁS B KOMPETENCIATERÜLET FEJLESZTÉSÉHEZ A TÖRTÉNELEM TANTÁRGYBAN Készítette: Kántor Judit Mária szaktanár Vasvár, 2010. május 29. ÓRATERV Tantárgy: Történelem Évfolyam:

Részletesebben

ÓRAVÁZLAT PARTI NAGY LAJOS: LÉTBÜFÉ

ÓRAVÁZLAT PARTI NAGY LAJOS: LÉTBÜFÉ ÓRAVÁZLAT PARTI NAGY LAJOS: LÉTBÜFÉ A műveltségi terület: Kortárs magyar irodalom kompetenciaterület neve: kommunikációs kompetencia és kritikai fejlesztése Az óra címe: Parti Nagy Lajos Létbüfé Az évfolyam:

Részletesebben

TANMENET. Szövegértés-szövegalkotás. Vissza a meséhez! 5.évfolyam

TANMENET. Szövegértés-szövegalkotás. Vissza a meséhez! 5.évfolyam TANMENET Szövegértés-szövegalkotás Vissza a meséhez! 5.évfolyam Készítette: Jóváhagyta: Benedekné Juhász Katalin szaktanár Gubáné Csánki Ágnes igazgató Gödöllő, 2010. január 3. óra tananyag feladat cél

Részletesebben

Óraterv. Az óra didaktikai feladatai: A vasalók típusainak gyakorlása. A tanuló tudja megnevezni a termék főbb tulajdonságait és bemutatni német

Óraterv. Az óra didaktikai feladatai: A vasalók típusainak gyakorlása. A tanuló tudja megnevezni a termék főbb tulajdonságait és bemutatni német Óraterv A pedagógus neve: Kósikné Wacha Adrien Műveltségi terület: idegen nyelv Tantárgy: Értékesítés német nyelven II. Osztály: 11/SZ szakiskolai osztály Az óra témája: Bügeleisen / Vasalók Az óra cél-

Részletesebben

Fogalmazás óraterv - 3. évf.

Fogalmazás óraterv - 3. évf. Fogalmazás óraterv - 3. évf. Pedagógus neve: Poreisz Zoltánné Műveltségi terület: Magyar nyelv és irodalom Tantárgy: Magyar nyelv és irodalom fogalmazás Dátum: 2015. 02. 26. Osztály: 3. Az óra témája:

Részletesebben

Tanulói Módszerek munkaformák. időre. A saját online felületet használják. A tanár A teszt értékelése

Tanulói Módszerek munkaformák. időre. A saját online felületet használják. A tanár A teszt értékelése 6. Óraterv Az óra témája: A fémek kémiai reakciói III. Az óra cél- és feladatrendszere: anyagismeret bővítése, tapasztalatszerzés Az óra didaktikai feladatai: kísérleti megfigyelések (jelenségszint) Tantárgyi

Részletesebben

Eszközök: logikai lapok, tangramkészlet, labirintus feladatlap, vonat-feladatlap, füzet, színes ceruzák, vizuális differencilás feladatlapok

Eszközök: logikai lapok, tangramkészlet, labirintus feladatlap, vonat-feladatlap, füzet, színes ceruzák, vizuális differencilás feladatlapok A tanítás helye: Rákospalotai Meixner Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola (Budapest 1155 Tóth István utca 100.) A tanítás ideje: 2017. március 29. A tanító tanár neve: Szilvásiné Turzó Ágnes

Részletesebben

Az egyes évfolyamokon tanított tárgyak, kötelező és választható tanórai foglalkozások, ezek óraszámai, az előírt tananyag és követelmények

Az egyes évfolyamokon tanított tárgyak, kötelező és választható tanórai foglalkozások, ezek óraszámai, az előírt tananyag és követelmények HELYI TANTERV Az egyes évfolyamokon tanított tárgyak, kötelező és választható tanórai foglalkozások, ezek óraszámai, az előírt tananyag és követelmények A különböző tantervek bevezetési ütemezése Az osítása

Részletesebben

Óravázlat. Az óra menete. 1. Előzetes kutatómunka alapján a lakóhelyük vallásainak áttekintése!

Óravázlat. Az óra menete. 1. Előzetes kutatómunka alapján a lakóhelyük vallásainak áttekintése! Óravázlat Tantárgy: Erkölcstan Évfolyam: 4. Tematikai egység: A mindenség és én Születés és elmúlás Az óra témája: A vallásokról Az óra célja és feladata: Találkozás a vallásokkal, sokszínűségük, jellemzőik,

Részletesebben

8. Óravázlat. frontális, irányított beszélgetés. projektor, vagy interaktív tábla az ismétléshez,

8. Óravázlat. frontális, irányított beszélgetés. projektor, vagy interaktív tábla az ismétléshez, 8. Óravázlat Cím: Letöltés, a letöltött anyagok felhasználása Műveltségi terület / tantárgy: Informatika Évfolyam: 7-8. évfolyam (vagy felette) Témakör: Az információs társadalom/ Az információkezelés

Részletesebben

Óravázlat. A szakmai karrierépítés feltételei és lehetőségei Ismeret, önismeret, életpálya építés. A három testőr Az én címerem

Óravázlat. A szakmai karrierépítés feltételei és lehetőségei Ismeret, önismeret, életpálya építés. A három testőr Az én címerem Óravázlat Tantárgy: Téma: Résztémák: Pályaorientáció A szakmai karrierépítés feltételei és lehetőségei Ismeret, önismeret, életpálya építés Önismeret A három testőr Az én címerem Időigény: Munkaforma:

Részletesebben

2.1. Az oktatási folyamat tervezésének rendszerszemléletű modellje.

2.1. Az oktatási folyamat tervezésének rendszerszemléletű modellje. 2.1. Az oktatási folyamat tervezésének rendszerszemléletű modellje. Az oktatási folyamat tervezése a központi kerettanterv alapján a helyi tanterv elkészítésével kezdődik. A szakmai munkaközösség tagjai

Részletesebben

6. Óravázlat. frontális, irányított beszélgetés. projektor, vagy interaktív tábla az ismétléshez,

6. Óravázlat. frontális, irányított beszélgetés. projektor, vagy interaktív tábla az ismétléshez, 6. Óravázlat Cím: Információ és adatforrás feltárása, adatgyűjtés az internet segítségével, megadott szempontok alapján Műveltségi terület / tantárgy: Informatika Évfolyam: 7. évfolyam (vagy felette) Témakör:

Részletesebben

Óraterv. Bedőné Fatér Tímea, magyar nyelv és irodalom. Általános Iskola

Óraterv. Bedőné Fatér Tímea, magyar nyelv és irodalom. Általános Iskola Óraterv A pedagógus neve: Bedőné Fatér Tímea A pedagógus szakja: magyar nyelv és irodalom, történelem, pedagógiatanár Az iskola neve: Általános Iskola Osztály: Hatodik, hetedik és nyolcadik osztályos tanulók

Részletesebben

ÖLTÖZKÖDÉS, ÉVSZAKOK. Német nyelvi projekt 9.g osztály 1. nyelvi csoport. Készítette: Létainé Sigulinszky Zsuzsanna

ÖLTÖZKÖDÉS, ÉVSZAKOK. Német nyelvi projekt 9.g osztály 1. nyelvi csoport. Készítette: Létainé Sigulinszky Zsuzsanna ÖLTÖZKÖDÉS, ÉVSZAKOK Német nyelvi projekt 9.g osztály 1. nyelvi csoport Készítette: Létainé Sigulinszky Zsuzsanna Intézmény: Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Nagy László Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium,

Részletesebben

2.9. Az iskolai beszámoltatás, az ismeretek számonkérésének követelményei és formái

2.9. Az iskolai beszámoltatás, az ismeretek számonkérésének követelményei és formái 2.9. Az iskolai beszámoltatás, az ismeretek számonkérésének követelményei és formái A nevelők tanulók tanulmányi teljesítményének és előmenetelének értékelését, minősítését elsősorban az alapján végzik,

Részletesebben

Fejlesztı neve: Tavi Orsolya. Tanóra / modul címe: DINAMIKAI ISMERETEK RENDSZEREZÉSE, ÖSSZEFOGLALÁSA KOOPERATÍV TECHNIKÁVAL

Fejlesztı neve: Tavi Orsolya. Tanóra / modul címe: DINAMIKAI ISMERETEK RENDSZEREZÉSE, ÖSSZEFOGLALÁSA KOOPERATÍV TECHNIKÁVAL Fejlesztı neve: Tavi Orsolya Tanóra / modul címe: DINAMIKAI ISMERETEK RENDSZEREZÉSE, ÖSSZEFOGLALÁSA KOOPERATÍV TECHNIKÁVAL 1. Az óra tartalma A tanulási téma bemutatása; A téma és a módszer összekapcsolásának

Részletesebben

7. Óravázlat. frontális, irányított beszélgetés. projektor, vagy interaktív tábla az ismétléshez,

7. Óravázlat. frontális, irányított beszélgetés. projektor, vagy interaktív tábla az ismétléshez, 7. Óravázlat Cím: Információk feltöltése, biztonságos, jogszerű megosztása Műveltségi terület / tantárgy: Informatika Évfolyam: 7-8. évfolyam (vagy felette) Témakör: Az információs társadalom/ Az információkezelés

Részletesebben

Differenciált tanulásszervezés

Differenciált tanulásszervezés Differenciált tanulásszervezés Összeállította: Reszeginé Erdélyi Beáta Szent Lőrinc Katolikus Általános Iskola - Mi volt ma az iskolában? - Semmi! Differenciálás 1. pedagógiai szemlélet-érzékenység 2.

Részletesebben

A dinamó felfedezésének nyomában Óravázlat Készült: Filep Otília óravázlatának alapján

A dinamó felfedezésének nyomában Óravázlat Készült: Filep Otília óravázlatának alapján A dinamó felfedezésének nyomában Óravázlat Készült: Filep Otília óravázlatának alapján A) Adatok Iskolatípus: általános iskola / felső tagozat Korosztály: 14 év Tantárgy: fizika Téma: Elektromágneses Indukció,

Részletesebben

I N T É Z K E D É S I T E R V MECSEKALJAI ÁLTALÁNOS ISKOLA JURISICS UTCAI ÁLTALÁNOS ISKOLÁJA PÉCS, 2015. MÁRCIUS 18. KÉSZÍTETTE:

I N T É Z K E D É S I T E R V MECSEKALJAI ÁLTALÁNOS ISKOLA JURISICS UTCAI ÁLTALÁNOS ISKOLÁJA PÉCS, 2015. MÁRCIUS 18. KÉSZÍTETTE: IKT.SZ.: 34 78 / 28 1 / 2015. O R S Z Á G O S K O M P E T E N C I A M É R É S I N T É Z K E D É S I T E R V MECSEKALJAI ÁLTALÁNOS ISKOLA JURISICS UTCAI ÁLTALÁNOS ISKOLÁJA PÉCS, 2015. MÁRCIUS 18. KÉSZÍTETTE:

Részletesebben

Informatikatanári portfólió. Műhelyfoglalkozás Pásztor Attila

Informatikatanári portfólió. Műhelyfoglalkozás Pásztor Attila Informatikatanári portfólió Műhelyfoglalkozás Pásztor Attila Bevezető kérdések Kérdés: Néhány gondolat magáról Vizsga/eljárás Miért beszélünk róla? Miért én beszélek róla? A pedagógusminősítés elemei 50

Részletesebben

Kémia 10. Az alkánok homológ sora

Kémia 10. Az alkánok homológ sora Kémia 10. Az alkánok homológ sora Műveltségi terület: ember és természet Tantárgy: Kémia Iskolatípus: szakközépiskola, gimnázium Évfolyam:10. Téma, témakör: Az alkánok Készítette: Sivák Szilvia Az óra

Részletesebben

Hittan tanmenet 1. osztály

Hittan tanmenet 1. osztály Hittan tanmenet 1. osztály A Beszélgetés Istennel című hittankönyvhöz Iskolai hitoktatás céljára Heti óraszám: 2 Összes óra: 80 A gyakorlati órák, az azokat előkészítő és feldolgozó órák a tanmenetben

Részletesebben

Tanítási tervezet készítette: Tóth Szabolcs, osztatlan tanárképzés

Tanítási tervezet készítette: Tóth Szabolcs, osztatlan tanárképzés Tanítási tervezet készítette: Tóth Szabolcs, osztatlan tanárképzés Az óra időpontja: 2017. november 16., csütörtök, 11.05-11.50 Iskola, osztály: általános iskola, 7. évfolyam Iskola neve és címe: Lemhényi

Részletesebben

ÖSSZETARTOZÁS, KIREKESZTETTSÉG

ÖSSZETARTOZÁS, KIREKESZTETTSÉG K I S M Á ÖSSZETRTOZÁS, KIREKESZTETTSÉG N SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK É É S modul szerzôje: Lissai Katalin 3. ÉVFOLYM SZKB_103_03 30 SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK

Részletesebben

MIT TEHETÜNK EGY ISKOLAI NAPON AZ EGÉSZSÉGÜNKÉRT?

MIT TEHETÜNK EGY ISKOLAI NAPON AZ EGÉSZSÉGÜNKÉRT? MIT TEHETÜNK EGY ISKOLAI NAPON AZ EGÉSZSÉGÜNKÉRT? Egy egészséges nap az iskolában - egészségtudatos iskolai kultúra ÉVFOLYAM: 7 8. TANÁRI SEGÉDLET TANÁRI SEGÉDLET A TÉMA FELDOLGOZÁSÁHOZ ÉVFOLYAM: 7-8.

Részletesebben

SYLLABUS. Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Bölcsészettudományi Kar magyar nyelv és irodalom

SYLLABUS. Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Bölcsészettudományi Kar magyar nyelv és irodalom SYLLABUS I. Intézmény neve Kar Szak Tantárgy megnevezése Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Bölcsészettudományi Kar magyar nyelv és irodalom Helyesírás A tantárgy típusa DF DD DS DC X II. Tantárgy

Részletesebben

A tanulmányi munka értékelése. 1.1. Az iskolai beszámoltatás, az ismeretek számonkérésének követelményei és formái

A tanulmányi munka értékelése. 1.1. Az iskolai beszámoltatás, az ismeretek számonkérésének követelményei és formái A tanulmányi munka értékelése 1.1. Az iskolai beszámoltatás, az ismeretek számonkérésének követelményei és formái A pedagógus a tanuló teljesítményét, előmenetelét tanítási év közben rendszeresen érdemjeggyel

Részletesebben

Tervezet. A vezetőtanár neve: Balatoni Zsolt. A hallgató neve: Tantárgy: Napközi- kézműves foglalkozás. Osztály: 1. A. Tanítás ideje, órarendi óra:

Tervezet. A vezetőtanár neve: Balatoni Zsolt. A hallgató neve: Tantárgy: Napközi- kézműves foglalkozás. Osztály: 1. A. Tanítás ideje, órarendi óra: Tervezet A vezetőtanár neve: Balatoni Zsolt A hallgató neve: Tantárgy: Napközi- kézműves foglalkozás Osztály: 1. A Tanítás ideje, órarendi óra: Témakör: A tavasz A tanóra feladatai: Oktatási feladat: Nárcisz

Részletesebben

Tanítási tervezet - vizsgatanítás -

Tanítási tervezet - vizsgatanítás - Tanítási tervezet - vizsgatanítás - Alapadatok: Az óra időpontja: 2015. november 10. 1. óra (8:00-8:45) Iskola: Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium Osztályterem: Földrajz szaktanterem (földszint)

Részletesebben

Tanítási tervezet Az ezerarcú Amerika, Amerika társadalomföldrajza 1. Tantervi követelmények: Oktatási cél Nevelési cél: Képzési cél:

Tanítási tervezet Az ezerarcú Amerika, Amerika társadalomföldrajza 1. Tantervi követelmények: Oktatási cél Nevelési cél: Képzési cél: Tanítási tervezet Óra időpontja: 2018. április 24. Tanít: Töreki Milán Évfolyam: 7. c osztály, 16 fő. Az iskola megnevezése: Árpád Gimnázium Cím: Budapest, Magyarország, Nagyszombat u. 19, 1034 Létszám:

Részletesebben

cím: A VÍZ 1. korosztály: 14+ tantárgy: osztályfőnöki időtartam: 90 perc kulcsszavak: vízkészlet, tudatos vízfogyasztás, vízlábnyom, virtuális víz

cím: A VÍZ 1. korosztály: 14+ tantárgy: osztályfőnöki időtartam: 90 perc kulcsszavak: vízkészlet, tudatos vízfogyasztás, vízlábnyom, virtuális víz cím: A VÍZ 1. korosztály: 14+ tantárgy: osztályfőnöki időtartam: 90 perc kulcsszavak: vízkészlet, tudatos vízfogyasztás, vízlábnyom, virtuális víz ideális létszám: fejlesztendő kompetenciák: rendszerszerű

Részletesebben

Tematikus terv. Az iskola neve: Dátum: 2014. A tanulási-tanítási egység témája: tizedes törtek

Tematikus terv. Az iskola neve: Dátum: 2014. A tanulási-tanítási egység témája: tizedes törtek Tematikus terv A pedagógus neve: Az iskola neve: Dátum: 2014. Műveltségi terület: matematika A tanulási-tanítási egység témája: tizedes tör A pedagógus szakja: matematika Tantárgy: matematika Osztály:

Részletesebben

Magyar nyelvtan tanmenet 4. osztály

Magyar nyelvtan tanmenet 4. osztály COMENIUS ANGOL-MAGYAR KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA Magyar nyelvtan tanmenet 4. osztály 2013/2014 Tanítók: Tóth Mária, Buruncz Nóra Tankönyvcsalád: Nemzeti Tankönyvkiadó Anyanyelvünk világa 4. osztály

Részletesebben

2016. Rókusvárosi II. Számú Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola

2016. Rókusvárosi II. Számú Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 2016. A pedagógus szakképzettséggel rendelkező nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben foglalkoztatottakra vonatkozó helyi értékelési szabályzat Rókusvárosi II. Számú Általános Iskola és

Részletesebben

KÖZLEKEDJ BIZTONSÁGOSAN! (Témahét tervezet)

KÖZLEKEDJ BIZTONSÁGOSAN! (Témahét tervezet) KÖZLEKEDJ BIZTONSÁGOSAN! (Témahét tervezet) 1. NARRATÍV BEVEZETÉS A témahét címe Közlekedj biztonságosan! Intézmény Felsbüki Nagy Pál Általános Iskola és Vendéglátóipari Szakiskola Bük 2. NARRATÍV BEMUTATÁS

Részletesebben

Syllabus. Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Bölcsészettudományi Kar Magyar nyelv és irodalom

Syllabus. Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Bölcsészettudományi Kar Magyar nyelv és irodalom I. Intézmény neve Kar Szak Tantárgy megnevezése Syllabus Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Bölcsészettudományi Kar Magyar nyelv és irodalom Mai magyar nyelv V. (Mondattan) A tantárgy típusa DF DD

Részletesebben

SZKC_105_08. a z é n d i m e n z i ó i. A modul szerzõi: Makai Katalin, Schüttler Vera SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 5.

SZKC_105_08. a z é n d i m e n z i ó i. A modul szerzõi: Makai Katalin, Schüttler Vera SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 5. TÖRTÉNETEK II. SZK_105_08 a z é n d i m e n z i ó i nyúl vagy oroszlán? az én tudásom és mások tudása modul szerzõi: Makai Katalin, Schüttler Vera SZOIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENIÁK 5. ÉVFOLYM

Részletesebben

A portfólió szerepe a pedagógusok minősítési rendszerében

A portfólió szerepe a pedagógusok minősítési rendszerében A portfólió szerepe a pedagógusok minősítési rendszerében 326/2013. (VIII. 30.) Korm. rendelet a pedagógusok előmeneteli rendszeréről és a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény

Részletesebben

Óravázlat- kémia: 1. fejezet 1. óra

Óravázlat- kémia: 1. fejezet 1. óra Óravázlat- kémia: 1. fejezet 1. óra Műveltségi terület: Tantárgy: Iskolatípus: Évfolyam: Téma, témakör: Készítette: Az óra témája: Az óra cél- és feladatrendszere: A tanóra témájának kulcsfogalmai: Az

Részletesebben

NYME - SEK Némethné Tóth Ágnes

NYME - SEK Némethné Tóth Ágnes A kooperatív technikák típusai (Horváth H. Attila: Kooperatív technikák Altern füzetek) Mozaik módszer Páros mozaik Kereszt mozaik Kerekasztal módszer Csillag módszer Puzzle módszer Pókháló mődszer NYME

Részletesebben