Miért kell leszokni a dohányzásról?

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Miért kell leszokni a dohányzásról?"

Átírás

1 Miért kell leszokni a dohányzásról? Évente több, mint ötmillió ember hal meg a világon a dohányzás következtében. Magyarországon minden évben harmincezer ember halálát okozzák a dohányzás következtében kialakuló betegségek. A dohányzás számos halálhoz vezetô betegség okozója. Melyek ezek a betegségek: Érelmeszesedés, magas vérnyomás Szívinfarktus Agyvérzés Tüdôrák Egyéb rosszindulatú daganatok (gége, nyelôcsô, hasnyálmirigy és hólyagrák) Idült hörghurut és tüdôtágulás Hazánkban évente mintegy nyolcezer ember hal meg tüdôrákban, s ennek kilenc tizede a dohányzás következtében alakult ki. Ezzel sajnos elsôk vagyunk a világon a tüdôrák halálozás terén. Ezeknek a kórképeknek a kockázata többszörös a dohányosok esetében. A dohányosok 15-ször gyakrabban betegednek meg tüdôrák, 24-szer gyakrabban gégerák és 12-szer gyakrabban idült hörghurut betegségben, mint a nem dohányzók. A dohányzók átlagosan nyolc évvel hamarabb halnak meg, mint nemdohányzó társaik.

2 Miért ártalmas a dohányzás? A dohányfüstben közel négyezer kémiai anyag van, amelyek közül négyszáz bizonyítottan káros az egészségre. Ezek közül néhány ismert vegyi anyag, amelynek mérgezô hatása közismert: Kátrány Szénmonoxid Arzén Ciánhidrogén Formaldehid Ammónia Aceton Benzol Polónium DDT Több, mint hatvan, a cigarettafüstben lévô vegyi anyagról az is bebizonyosodott, hogy rákkeltôk. A halálhoz vezetô súlyos betegségek mellett a dohányzás szerepet játszik olyan kórképek kialakulásában is, amelyek nem vezetnek ugyan közvetlenül halálhoz, de megkeseríthetik az életet. Ilyen betegségek az idôskori vaksághoz vezetô szürke hályog és makula degeneráció, vagy a gyakori csonttörést okozó csontritkulás. A cukorbetegség egyik okozója is éppen a cigarettázás lehet. A dohányzás vezet a korai fogvesztéshez, a haj és a körmök töredezéséhez és a bôr ráncosodásához. Kevesen gondolnak rá, de sok fiatal nô éppen a dohányzása miatt lesz meddô, a férfiak pedig nemzôképtelenek, impotensek. A terhességük alatt dohányzó, vagy passzív dohányzást elszenvedô nôk magzata oxigénhiányban szenved az anyaméhben, éretlenül, korábban jöhet a világra.

3 Miért olyan nehéz a leszokás? A dohányzás szenvedélybetegség. A morfinhoz, a kokainhoz hasonlóan, amelyek esetében kábítószer függôség alakulhat ki, a dohányzás következtében nikotin függôség alakulhat ki. Sokan évfordulók, események kapcsán elhatározzák, hogy abbahagyják a dohányzást. Ez azonban segítség nélkül, csak az akaraterô segítségével ritkán vezet eredményre. Ahogy a testi betegségek gyógyításához is segítségre van szükség, ugyanúgy a szenvedélybetegségek, a nikotin függôség gyógykezeléséhez is szakember segítségére van szükség. A függôség mértéke függ attól, hogy hány éve dohányzik valaki, hány szál cigarettát szív el egy nap, mikor kezdett el dohányozni, milyen erôs cigarettát szív és milyen mélyen szívja le a füstöt. A leszokás elhatározása A leszokás sikeressége alapvetôen két tényezôtôl függ. Az egyik az, hogy milyen erôs a nikotin függôség, a másik pedig az, hogy milyen erôs a leszokni vágyó egyén elhatározása, motivációja a leszokásra. Az elhatározás megerôsítésére szolgálhatnak az alábbi érvek a leszokás mellett: A leszokást követôen fokozatosan csökken a dohányzással összefüggô betegségek kockázata. Megszûnik a reggeli, kellemetlen hurutos köhögés. Jobb lesz a közérzete, könnyebben kap majd levegôt. Jobb lesz a fizikai teljesítôképessége. Nem lesz kellemetlen a lehelete, sárgák az ujjai Jobban érzi az ízeket. Nem lesz idejekorán ráncos a bôre, töredezett a körme, a haja. Nem árt a családjának a passzív dohányzás révén. Nagyobb lesz a szexuális aktivitása, több örömet szerez partnerének. Megszabadul egy költséges és káros szenvedélytôl, akár kétszázezer forintot is megtakaríthat évente. Kisebb lesz annak az esélye, hogy a gyerekei dohányozni fognak. Kiváltja a családja, a barátai, a kollegái elismerését, ha képes letenni a cigarettát.

4 Felkészülés a leszokásra Kevésbé váltak be azok a módszerek, amelyek megengedik a dohányzás fokozatos elhagyását. A siker reményével azok a módszerek kecsegtetnek, amikor kijelölünk egy stop napot, amitôl kezdve már nem szív el egy szál cigarettát sem a dohányos. Olyan napot lehetôleg hétvégét, vagy szabadság napot kell választani, amikor elkerülhetôk a korábban megszokott élethelyzetek, stressz helyzetek. Készítsük fel a családunkat, a barátainkat is a nagy változásra. Segítsenek a toleranciájukkal a nehezebb napokban, támogassanak a várható nikotin megvonási tünetek leküzdésében. Ezek a leszokás mellékhatásai, amelyek bármilyen leszokási módszer esetében jelentkezhetnek a stop napot követôen már a 2-4-ik napon, egy-két hétig erôteljesek maradnak, majd két-három hónap alatt megszûnnek. Mik lehetnek ezek a megvonási tünetek, s mennyi ideig tarthatnak: Sóvárgás a nikotin után 2 hét Éhségérzet 10 hét Lehangoltság 4 hét Nyugtalanság, türelmetlenség 4 hét A koncentráló készség csökkenése 2 hét Ingerlékenység, izgatottság, szorongás 4 hét Alvási problémák 1 hét Emésztési zavarok, székrekedés 4 hét Fel kell készíteni a környezetet is a leszokásra. El kell távolítani a lakásból a dohányzásra emlékeztetô tárgyakat, cigarettát, öngyújtót, hamutartókat. Ki kell mosni a füstszagot árasztó textíliákat, s nem árt az sem, ha alaposan kitakarítjuk az autónkat is. Lehetôleg tisztíttassuk ki a megszokott ruháinkat, hogy azok se emlékeztessenek dohányzó életünkre. Ne szervezzünk programot a leszokás idôszakára, ahol a régi esetleg éppen dohányzó társaságunkkal olyan szórakozóhelyre megyünk, ahol cigarettázni fognak.

5 A leszokás Megtörtént az elhatározás, felkészültünk a leszokásra, itt az ideje, hogy a megfelelô módszerrel szokjunk le, vagyis tegyük le véglegesen a cigarettát. A megfelelô leszokási mód megválasztásához kérjük ki egy szakember tanácsát. Ez a szakember lehet a háziorvos, vagy a a legközelebbi tüdôgondozó tüdôgyógyász szakorvosa. Akármilyen módszerrel is kíséreljük meg a leszokást, nagyobb a siker esélye, ha szakember vezette 2-3 hónapos programszerû leszokás támogatás keretei között történik a leszokás. Ez alatt az idô alatt a programot vezetô, támogató szakember 4-6 alkalommal is találkozik a pácienssel. Ilyenkor megbeszélik a tapasztaltakat, ellenôrzik a testsúly változását. A kilélegzett levegô szénmonoxid szintjének a meghatározásával kontrollálják a dohányzás mentességet. Ekkor kerülhet sor a gyógyszer felírására is, ha gyógyszeres leszokási módszert választottak. Gyógyszermentes módszerek Olyan esetekben, amikor még nem alakult ki nikotin függôség, vagy az csak gyenge fokú, megkísérelhetôk a gyógyszeres támogatás nélküli módszerek. Ilyenkor is fontos azonban, hogy szakember adjon tanácsot és két-három hónapon keresztül több alkalommal is találkozzon vele a páciens, beszéljék meg a tapasztaltakat. A megvonási tünetek még gyenge függôség esetén is jelentkezhetnek. Gyógyszeres leszokás támogatás Közepes, vagy erôs függôség esetén erôsebb és kitartóbb megvonási tünetek jelentkezhetnek, csekély az esély arra, hogy gyógyszeres támogatás nélkül is sikeres lesz a leszokás. Közepes, vagy erôs nikotin függôségre kell gondolnunk, ha valaki több mint tíz éve dohányzik, s naponta elszív egy doboz cigarettát. Erre utal az is, ha valaki reggel az ébredést követôen fél órán belül rágyújt az elsô cigarettájára. A gyógyszeres támogatással történô leszokás is akkor a legsikeresebb, ha három hónapig tartó szakember által támogatott leszokási program keretében történik, 4-6 találkozással. Milyen készítmények segíthetik a leszokást? Nikotinpótló készítmények: a dohányzást a kijelölt Stop-napon egyszerre kell abbahagyni, de a megvonási tünetek enyhítésének érdekében nikotint juttatunk a szervezetbe fokozatosan csökkenô adagban (kevesebbet, mint ami a cigarettákkal bejut). Ráadásul

6 további, mintegy négyszáz mérgezô anyag már nem kerül a páciens tüdejébe. Használhatjuk a nikotinos tapaszt, a rágógumit, vagy a szopogató tablettát. Ezzel a módszerrel minden ötödik leszokási kísérlet lehet tartósan sikeres. Nikotin mentes a vareniklin: ezt a gyógyszert kifejezetten a dohányzás leszokás céljára fejlesztették ki. Szintén három hónapos leszokási program keretében ajánlott az alkalmazása. Hatására enyhébbek lesznek a megvonási tünetek és mivel gátolja a nikotin kötôdését az agyban a nikotinos receptorokhoz a dohányos nem érzi a megszokott számára kellemes érzést a cigaretta elszívásakor. Ezzel a módszerrel már minden harmadik-negyedik leszokási kísérlet sikerrel kecsegtet. Mit nyer azzal, ha leszokik? Minden dohányosban felmerül a kérdés? Mit nyerhet azzal, ha fáradtságos és átmenetileg költséges módszerrel leszokik a dohányzásról? Valóban, mit nyer az és mikor, aki leszokik? Azonnal megszabadul egy káros és költséges szenvedélyétôl. Egy napon belül javul a vérkeringése, a vér oxigén ellátottsága, csökken a szívinfarktus veszélye. Egy héten belül javul a közérzete, a fizikai teljesítô képessége, jobban érzi az ízeket, megszûnik a kellemetlen lehelete. Egy hónapon belül javul a tüdô öntisztulása, csökken a légúti gyulladások veszélye, javulnak a légzésfunkciós kapacitásai. Egy éven belül az agyvérzés és a szívinfarktus kockázata a felére csökken. Öt éven belül felezôdik a tüdôrák kockázata, a szívinfarktus veszélye közelít azokhoz, akik soha nem dohányoztak. Tíz éven belül a daganatos betegségek kockázata is közelít a soha nem dohányzókéhoz.

7 Mennyibe kerül a leszokás? A leszokás támogatás alkalmával ajánlott készítmények költségesek. Ez sok dohányost visszatart attól, hogy az ajánlott legjobb módszert vegye igénybe. Pedig, ha csak egy egyszerû számítást végeznének, rájönnének, hogy a leszokás átmeneti költségei jóval kisebb anyagi terhet jelentenek, mint maga a dohányzás. És itt nem is számolunk a dohányzás hosszú távú egészség károsító hatásaival, s az abból késôbb keletkezô anyagi hátrányokkal. Ma a választott készítménytôl függôen kb ezer forint között lehet a leszokás egy havi költsége. Ebbôl vonjuk le már a kezdettôl az el nem szívott cigaretták havi átlagosan ezer forintos költségét. Egyszerû számítással megállapítható, hogy a leszokás költsége már ekkor is csak havi 5-8 ezer forint. A sikeres leszokástól pedig havonta ezer forinttal, a meg nem vásárolt cigaretták árával lesz gazdagabb! Ez egy év alatt kb. kétszázezer forint tiszta bevétel a családi költségvetésben! Tartós leszokás, vagy visszaesés A leszokás a legjobb módszerekkel is csak a páciensek egyharmadánál lesz sikeres az elsô próbálkozásra. Vannak, akik már a program elején rágyújtanak a megvonási tünetek, vagy a környezet közönye miatt. Vannak, akik a második-harmadik hónapban esnek ki a programból és vannak olyanok is, akik a három hónapos programot sikeresen megvívják, de az azt követô idôszakban kerülnek olyan nehéz élethelyzetbe, hogy visszaesnek és újra elkezdik a dohányzást. Errôl nem mindig tehetnek. Egy szenvedély betegség gyógyítása hosszadalmas, kitartást igénylô folyamat. Szerencsések azok, akiknek ez elsôre sikerül és nem gyengébbek azok sem feltétlenül, akik visszaesnek. Lehet, hogy csak a körülményeik kedvezôtlenebbek. Nem történt semmi baj, ne szégyelljék ezt! Keresse fel újra a szakembert, beszélje meg a kudarc okait és vágjon bele újra egy leszokási programba! A következô kísérletnél már több esélye lesz a sikerre! Hol kaphat segítséget a leszokáshoz? Tanácsot adhat a leszokásához a háziorvosa, vagy a területi tüdôgondozó tüdôgyógyász szakorvosa. A tüdôgondozót azért is érdemes felkeresnie, mert ha már évek óta dohányzik, vegyen részt az ajánlott tüdôszûrésen. További leszokási információkat talál az alábbi internetes honlapokon: Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet: itt megtalálhatja a tüdôgondozók címlistáját is. Országos Egészségfejlesztési Intézet: Dohányzás Leszokás Támogatás Központ:

8 HOGYAN LEHET LESZOKNI A DOHÁNYZÁSRÓL? Miért szokjak le? Azért mert csökken a dohányzással összefüggô betegségek kockázata (pl. szívinfarktus, tüdôrák, agyvérzés, stb ) évekkel tovább élhetek majd jobb lesz a fizikai teljesítôképpességem nem ártok a családomnak és a környezetemnek a passzív dohányzás révén nagyobb lesz a szexuális aktivitásom évente akár kétszázezer forintot is megtakaríthatok.

Mindent a dohányzásról

Mindent a dohányzásról 1 1 2 Mindent a dohányzásról A cigaretta: A cigarettából kijövő füstnek kb. az 1/3-át szívja be a dohányos, ezt kb. harmadrészben tudja megszűrni a füstszűrő, vagyis a füst 1/9-e jut a dohányosba, 2/3-át

Részletesebben

TÉGY. Dohányzás. AZ EGÉSZSÉGEDÉRT! Szemléletformáló életmódprogram a gyulai kistérségben EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI I RODA

TÉGY. Dohányzás. AZ EGÉSZSÉGEDÉRT! Szemléletformáló életmódprogram a gyulai kistérségben EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI I RODA TÉGY TÁMOP-6.1.2-11/3-2012-0058 Egészségügyi Alapellátási Intézmény 5700 Gyula, Béke sgt. 39. Európai Szociális Alap AZ EGÉSZSÉGEDÉRT! Szemléletformáló életmódprogram a gyulai kistérségben EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI

Részletesebben

KÖNNYEBB LETENNI A CIGARETTÁT, HA A DOKTOR IS SEGÍT! Tájékoztató háziorvosok számára. Összeállította: Dr. Vadász Imre

KÖNNYEBB LETENNI A CIGARETTÁT, HA A DOKTOR IS SEGÍT! Tájékoztató háziorvosok számára. Összeállította: Dr. Vadász Imre KÖNNYEBB LETENNI A CIGARETTÁT, HA A DOKTOR IS SEGÍT! Tájékoztató háziorvosok számára Összeállította: Dr. Vadász Imre "A beteg azzal teheti legtöbbet a saját egészségéért, ha abbahagyja a dohányzást. Az

Részletesebben

DOHÁNYZÁS, VAGY E ÉS É ZSÉG É?

DOHÁNYZÁS, VAGY E ÉS É ZSÉG É? DOHÁNYZÁS, VAGY EGÉSZSÉG? A DOHÁNYZÁS KÖVETKEZMÉNYEKÉNT 19 PERCENKÉNT MEGHAL EGY EMBER MAGYARORSZÁGON Az OLEF 2000 kutatási jelentése szerint a 18 év feletti magyar férfiak 40,7%- a, a nők 26,3%-a dohányzik

Részletesebben

Éljünk egészségesen, dohányfüstmentesen!

Éljünk egészségesen, dohányfüstmentesen! Éljünk egészségesen, dohányfüstmentesen! A dohányzás nőket érintő hatásai 1 A dohányzás a koszorúér betegségek rizikótényezője (nők esetében ez magasabb, mint férfiaknál), ezért igyekezzünk leszokni, hiszen

Részletesebben

Káros szenvedélyek és krízis

Káros szenvedélyek és krízis Lajoskomárom Nagyközség Önkormányzata 2014 Káros szenvedélyek és krízis Rajtad múlik! - életmódprogramok az Enyingi kistérségben TÁMOP-6.1.2-11/3-2012-0045 Káros szenvedélyek és krízis 1 Rajtad múlik!

Részletesebben

Összefoglalás. Kulcsszavak: dohányzás abbahagyása, vareniklin

Összefoglalás. Kulcsszavak: dohányzás abbahagyása, vareniklin Első hazai tapasztalatok vareniklinnel a dohányzás abbahagyásának támogatásában Vadász Imre dr. Országos Egészségfejlesztési Intézet, Dohányzás vagy Egészség Központ, Budapest Összefoglalás A feldolgozás

Részletesebben

a. Káros szenvedélyek

a. Káros szenvedélyek D1 a. Káros szenvedélyek A szenvedély /- idegen szóval addikció /- gyógyszerek, élvezeti szerek pszichés okú szokásszerű, folyamatos fogyasztását jelenti, a függőség fogalmával rokonítható. Bár a köznyelv

Részletesebben

A dohányzás. Újszegedi Torna Club

A dohányzás. Újszegedi Torna Club Újszegedi Torna Club A dohányzás Az Újszegedi Torna Club Komplex egészségre nevelő és szemléletformáló programja az U12-19 és felnőtt korosztály részére A dohányzás INTERAKTÍV KIÁLLÍTÁS - INFORMÁCIÓS KIADVÁNY

Részletesebben

A dohányzás leszokás támogatásának szakmai irányelve

A dohányzás leszokás támogatásának szakmai irányelve A dohányzás leszokás támogatásának szakmai irányelve Érvényességi ideje: a vonatkozó jogszabálynak megfelelıen 3 év Bizonyítékok értékelése és meghatározása: Az alább következı megállapítások és ajánlások

Részletesebben

Káros szenvedélyek megelőzése TÁJÉKOZTATÓ SZÜLŐK RÉSZÉRE

Káros szenvedélyek megelőzése TÁJÉKOZTATÓ SZÜLŐK RÉSZÉRE A BÁRCZI GÉZA ÁLTALÁNOS ISKOLA tájékoztatója Készült a TÁMOP -6.1.2./A-09/1-KMR-2010-0303 EgészségVár pályázat támogatásával Káros szenvedélyek megelőzése TÁJÉKOZTATÓ SZÜLŐK RÉSZÉRE Mottó: Minden szenvedély

Részletesebben

1. RÖVID VAGY HOSSZÚ TÁVÚ HATÁS

1. RÖVID VAGY HOSSZÚ TÁVÚ HATÁS : Iskola neve: Max : 20 1. RÖVID VAGY HOSSZÚ TÁVÚ HATÁS 1. a Válogasd szét az alkohol hatásai közül, melyek a rövid és hosszú távú hatásai az alkoholnak! (10 ) Rövid távú hatások : Hosszú távú hatások:

Részletesebben

Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház. Budapest

Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház. Budapest Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház Budapest Füstbe ment terv? Elfüstölt életek? Soha ne add fel, hogy gyermekeink, SOHA ne DOHÁNYOZZANAK! Együtt neveljünk fel egy olyan nemzedéket akik már születésük pillanatában

Részletesebben

AMIT A STROKE-RÓL TUDNI KELL

AMIT A STROKE-RÓL TUDNI KELL AMIT A STROKE-RÓL TUDNI KELL A stroke kifejezés angol szó, amely ütést, csapást jelent, a magyar köznyelv sem véletlenül hívja a betegséget gutaütésnek, szélütésnek. Nevezik még agylágyulásnak, agyvérzésnek

Részletesebben

Január specialistája Dr. Berta Gyula

Január specialistája Dr. Berta Gyula GYÓGYHÍR 2015. január X. évfolyam 1. szám Digitális tartalommal www.gyogyhir.hu magazin Influenza A védőoltás járulékos előnyei Január specialistája Dr. Berta Gyula Szellemi frissesség Elmeélező ételek

Részletesebben

NEMZETI STRATÉGIA A DOHÁNYZÁS VISSZASZORÍTÁSÁRA Szakmai előterjesztés

NEMZETI STRATÉGIA A DOHÁNYZÁS VISSZASZORÍTÁSÁRA Szakmai előterjesztés NEMZETI STRATÉGIA A DOHÁNYZÁS VISSZASZORÍTÁSÁRA Szakmai előterjesztés Háttér Hazánkban az éves 125 000 halálesetből mintegy 25000, tehát minden ötödik a dohányzással összefüggésbe hozható megbetegedések

Részletesebben

Magazin PATI KA. Köhögök, cigizek COPD-s vagyok? Koleszterinszintcsökkentés. A kanyaróról. www.patikamagazin.hu. Gyógyszertárunk ajándéka

Magazin PATI KA. Köhögök, cigizek COPD-s vagyok? Koleszterinszintcsökkentés. A kanyaróról. www.patikamagazin.hu. Gyógyszertárunk ajándéka PATI KA GALENUS KIADÓ, A GYÓGYSZERÉSZEK KIADÓJA Magazin XIII. évfolyam 10. szám 2008. október Egészségügyi ismeretterjesztô folyóirat www.patikamagazin.hu Köhögök, cigizek COPD-s vagyok? Koleszterinszintcsökkentés

Részletesebben

dohányzás visszaszorítása

dohányzás visszaszorítása dohányzás visszaszorítása 2007 Készült az Egészségügyi Minisztérium támogatásával a Nemzeti Népegészségügyi Program keretében. Kiadja az Országos Egészségfejlesztési Intézet, 2007 Felelős kiadó: Gábor

Részletesebben

A rászokást és dohányzást befolyásoló tényezők

A rászokást és dohányzást befolyásoló tényezők A rászokást és dohányzást befolyásoló tényezők A dohányzás elkezdését befolyásoló tényezők Szociodemográfiai faktorok Gazdasági státusz, nem, rassz/etnicitás, serdülőkör kihívásaisocioeconomic status [SES],

Részletesebben

Napjaink egyik legalapvetôbb

Napjaink egyik legalapvetôbb . FEJEZET Kéri Nagy Krisztina és Dr. Kéri Ildikó AZ EGÉSZSÉGRÔL Bevezetés: Az egészség védelmének alapkérdései Napjaink egyik legalapvetôbb társadalmi problémája az életminôség romlása, valamint az indokolatlan

Részletesebben

A dohányzás elleni küzdelem aktualitásai - kétheti hírlevél az egészségmegőrzés szakembereinek. 4. szám, 2006. október 16-31.

A dohányzás elleni küzdelem aktualitásai - kétheti hírlevél az egészségmegőrzés szakembereinek. 4. szám, 2006. október 16-31. A dohányzás elleni küzdelem aktualitásai - kétheti hírlevél az egészségmegőrzés szakembereinek 4. szám, 2006. október 16-31. A hírlevelet szerkeszti: Dr. Szilágyi Tibor, a Magyar Dohányzásellenes Koalíció

Részletesebben

FÜGGÉS - Szenvedélyek napjainkban -

FÜGGÉS - Szenvedélyek napjainkban - FÜGGÉS - Szenvedélyek napjainkban - FÜGGÉS - Szenvedélyek napjainkban - 1 2 Tartalomjegyzék Előszó 4 Fogalmak 5 Drogok csoportosítása 9 Első figyelmeztető jelek 10 Függőség jelei 11 A kipróbálás mögött

Részletesebben

Dohányzás Leszokást Támogató Módszertani Központ Tüdőgondozókban végzett tanácsadás jegyzőkönyve (v2)

Dohányzás Leszokást Támogató Módszertani Központ Tüdőgondozókban végzett tanácsadás jegyzőkönyve (v2) Dohányzás Leszokást Támogató Módszertani Központ Tüdőgondozókban végzett tanácsadás jegyzőkönyve (v2) A. INTÉZMÉNYI ADATOK 1. [*] Kapcsolatfelvétel dátuma: 2. [*] Intézmény neve: 3. [*] Intézmény OEP kódja:

Részletesebben

Közérthetően az asztmáról

Közérthetően az asztmáról Pós Péter Közérthetően az asztmáról Lélegezzünk könnyebben! az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége (ABOSZ) kiadványa Ez az anyag az eredetileg könnyebben használhatóan, kézikönyv méretben

Részletesebben

Egészségfejlesztés irodai szolgáltatások bemutatása

Egészségfejlesztés irodai szolgáltatások bemutatása Lajoskomárom Nagyközség Önkormányzata 2014 Egészségfejlesztés irodai szolgáltatások bemutatása Rajtad múlik! - életmódprogramok az Enyingi kistérségben TÁMOP-6.1.2-11/3-2012-0045 Egészségfejlesztés irodai

Részletesebben

Dr. Somogyi Dániel: Szenvedélyes munkavállalók - Alkohol, dohány, kávé és más drogok a munkahelyen

Dr. Somogyi Dániel: Szenvedélyes munkavállalók - Alkohol, dohány, kávé és más drogok a munkahelyen Dr. Somogyi Dániel: Szenvedélyes munkavállalók - Alkohol, dohány, kávé és más drogok a munkahelyen Készült az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatásával Kiadta a LIGA Szakszervezetek 1068 Budapest,

Részletesebben

A depresszióról mindenkinek

A depresszióról mindenkinek A depresszióról mindenkinek Tartalom... a depresszió nem a lélek megsemmisülése; férfiak és nôk számtalan sokan tanusíthatják egyetlen megváltó kegyelmét: hogy legyôzhetô. Azoknak, akik bejárták a depresszió

Részletesebben

Röviden a visszaesés-megelőzésről: tudományos modellek

Röviden a visszaesés-megelőzésről: tudományos modellek Röviden a visszaesés-megelőzésről: tudományos modellek Mi a visszaesés? A visszaesés-megelőzés célja, hogy megakadályozza a kémiai függőségből való felépülés során az újbóli szerhasználatot, illetve hogy

Részletesebben

Dóm Hotel**** és Étterem INGYENES KÖZÉRZETI MAGAZIN

Dóm Hotel**** és Étterem INGYENES KÖZÉRZETI MAGAZIN A világ amit teremtettünk a gondolkodásunk eredménye; nem lehet megváltoztatni gondolkodásunk megváltoztatása nélkül. (Albert Einstein) www.egeszsegbar.hu INGYENES KÖZÉRZETI MAGAZIN 2010/III. ÉVFOLYAM/1.

Részletesebben