INFORMATIKAI BIZTONSÁG ALAPJAI

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "INFORMATIKAI BIZTONSÁG ALAPJAI"

Átírás

1 INFORMATIKAI BIZTONSÁG ALAPJAI 10. előadás Göcs László Kecskeméti Főiskola GAMF Kar Informatika Tanszék félév

2 Az informatikával kapcsolatos törvények

3 Technikai fejlődés számítástechnikai bűnözés Szervezett bűnözés: határon átnyúló bűnelkövetések Nagy sebességű adatáramlás, kommunikáció, ellenőrizetlen pénzmozgások pénzmosás

4 a számítógép már nem csak az elkövetés eszköze, hanem egyre inkább maga a számítástechnikai rendszer, illetőleg a benne tárolt adatok válnak a visszaélések célpontjaivá. A bűncselekmények tárgya is az így megszerzett információ lesz. 4

5 Történelmi áttekintés Már a 70-es években is felmerült, hogy a számítástechnikai szerzői jogról is rendelkezni kellene. Az első tényállások a szerzői jogok újra kiépülő büntetőjogi védelmével voltak összefüggésben. Az informatikai bűncselekmények a magyar büntető anyagi jogban a számítástechnikai eszközök elterjedésével párhuzamosan az es évek közepén jelentek meg. 5

6 Informatikai biztonsági károk 1997-ben a kár 1999-re a kár 2000-ben a kár 91,5 millió forintra 1,66 milliárd forintra nőtt. 1,04 milliárd forintos kárt regisztráltak. a felderítetlen és a nyilvánosságra nem hozott ügyekkel együtt a teljes összeg akár az évi 4-5 milliárd forintot is elérheti 6

7 2012. évi C törvény XLIII. (43) fejezet TILTOTT ADATSZERZÉS ÉS AZ INFORMÁCIÓS RENDSZER ELLENI BŰNCSELEKMÉNYEK

8 Tiltott adatszerzés 422. (1) Aki személyes adat, magántitok, gazdasági titok vagy üzleti titok jogosulatlan megismerése céljából a) más lakását, egyéb helyiségét vagy az azokhoz tartozó bekerített helyet titokban átkutatja, b) más lakásában, egyéb helyiségében vagy az azokhoz tartozó bekerített helyen történteket technikai eszköz alkalmazásával megfigyeli vagy rögzíti, c) más közlést tartalmazó zárt küldeményét felbontja vagy megszerzi, és annak tartalmát technikai eszközzel rögzíti, d) elektronikus hírközlő hálózat - ideértve az információs rendszert is - útján másnak továbbított vagy azon tárolt adatot kifürkész, és az észlelteket technikai eszközzel rögzíti, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

9 Tiltott adatszerzés (2) Az (1) bekezdés szerint büntetendő, aki fedett nyomozó vagy a bűnüldöző hatósággal, illetve titkosszolgálattal titkosan együttműködő személy kilétének vagy tevékenységének megállapítása céljából az (1) bekezdésben meghatározottakon kívül információt gyűjt. (3) Az (1) bekezdés szerint büntetendő, aki az (1)-(2) bekezdésben meghatározott módon megismert személyes adatot, magántitkot, gazdasági titkot vagy üzleti titkot továbbít vagy felhasznál. (4) A büntetés egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha az (1)-(3) bekezdésben meghatározott tiltott adatszerzést a) hivatalos eljárás színlelésével, b) üzletszerűen, c) bűnszövetségben vagy d) jelentős érdeksérelmet okozva követik el.

10 Információs rendszer vagy adat megsértése 423. (1) Aki a) információs rendszerbe az információs rendszer védelmét biztosító technikai intézkedés megsértésével vagy kijátszásával jogosulatlanul belép, vagy a belépési jogosultsága kereteit túllépve vagy azt megsértve bent marad, b) az információs rendszer működését jogosulatlanul vagy jogosultsága kereteit megsértve akadályozza, vagy c) információs rendszerben lévő adatot jogosulatlanul vagy jogosultsága kereteit megsértve megváltoztat, töröl vagy hozzáférhetetlenné tesz, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

11 Információs rendszer vagy adat megsértése (2) A büntetés bűntett miatt egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha az (1) bekezdés b)-c) pontjában meghatározott bűncselekmény jelentős számú információs rendszert érint. (3) A büntetés két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekményt közérdekű üzem ellen követik el. (4) E alkalmazásában adat: információs rendszerben tárolt, kezelt, feldolgozott vagy továbbított tények, információk vagy fogalmak minden olyan formában való megjelenése, amely információs rendszer általi feldolgozásra alkalmas, ideértve azon programot is, amely valamely funkciónak az információs rendszer által való végrehajtását biztosítja.

12 Információs rendszer védelmét biztosító technikai intézkedés kijátszása 424. (1) Aki a 375. vagy a ban meghatározott bűncselekmény elkövetése céljából az ehhez szükséges vagy ezt könnyítő a) jelszót vagy számítástechnikai programot készít, átad, hozzáférhetővé tesz, megszerez, vagy forgalomba hoz, illetve b) jelszó vagy számítástechnikai program készítésére vonatkozó gazdasági, műszaki, szervezési ismereteit más rendelkezésére bocsátja, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

13 Információs rendszer védelmét biztosító technikai intézkedés kijátszása (2) Nem büntethető az (1) bekezdés a) pontjában meghatározott bűncselekmény elkövetője, ha - mielőtt a bűncselekmény elkövetéséhez szükséges vagy ezt megkönnyítő jelszó vagy számítástechnikai program készítése a büntető ügyekben eljáró hatóság tudomására jutott volna - tevékenységét a hatóság előtt felfedi, az elkészített dolgot a hatóságnak átadja, és lehetővé teszi a készítésben részt vevő más személy kilétének megállapítását. (3) E alkalmazásában jelszó: az információs rendszerbe vagy annak egy részébe való belépést lehetővé tevő, számokból, betűkből, jelekből, biometrikus adatokból vagy ezek kombinációjából álló bármely azonosító.

14 2012. évi C. törvény a Büntető Törvénykönyvről

15 Szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértése 385

16 (1) Aki másnak vagy másoknak a szerzői jogról szóló törvény alapján fennálló szerzői vagy ahhoz kapcsolódó jogát vagy jogait vagyoni hátrányt okozva megsérti, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. (2) Az (1) bekezdés szerint büntetendő, aki a szerzői jogról szóló törvény szerint a magáncélú másolásra tekintettel a szerzőt, illetve a kapcsolódó jogi jogosultat megillető üreshordozó díj, illetve reprográfiai díj megfizetését elmulasztja. (reprográfiára szolgáló készülékek: fénymásoló gépek, multifunkcionális berendezések és nyomtatók) (3) A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha a szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértését nagyobb vagyoni hátrányt okozva követik el.

17 (4) Ha a szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértését a) jelentős vagyoni hátrányt okozva követik el, a büntetés bűntett miatt egy évtől öt évig, b) különösen nagy vagyoni hátrányt okozva követik el, a büntetés két évtől nyolc évig, c) különösen jelentős vagyoni hátrányt okozva követik el, a büntetés öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés. (5) Nem valósítja meg az (1) bekezdés szerinti bűncselekményt, aki másnak vagy másoknak a szerzői jogról szóló törvény alapján fennálló szerzői vagy ahhoz kapcsolódó jogát vagy jogait többszörözéssel vagy lehívásra történő hozzáférhetővé tétellel sérti meg, feltéve, hogy a cselekmény jövedelemszerzés célját közvetve sem szolgálja.

18 jövedelemszerzés célját közvetve sem szolgálja lehet közvetett jövedelmet szerezni egyszerű felhasználóként is, hiszen a jog azt is jövedelemként értékeli, ha nem fizettem meg valamely egyébként megfizetendő díjat.

19 magáncélra, tehát a jövedelemszerzést közvetve sem szolgáló letöltésekkel kapcsolatban felmerülő károkkal szembeni szerzői igényeket a polgári jog területére szorította.

20 Védelmet biztosító műszaki intézkedés kijátszása 386

21 (1) Aki a szerzői jogról szóló törvényben meghatározott hatásos műszaki intézkedést haszonszerzés végett megkerüli, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. (2) Az (1) bekezdés szerint büntetendő, aki a szerzői jogról szóló törvényben meghatározott hatásos műszaki intézkedés megkerülése céljából a) az ehhez szükséges eszközt, terméket, számítástechnikai programot, berendezést vagy felszerelést készít, előállít, átad, hozzáférhetővé tesz, vagy forgalomba hoz, b) az ehhez szükséges vagy ezt könnyítő gazdasági, műszaki vagy szervezési ismeretet másnak a rendelkezésére bocsátja.

22 (3) A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha a műszaki intézkedés kijátszását üzletszerűen követik el. (4) Nem büntethető a szerzői jogról szóló törvényben meghatározott hatásos műszaki intézkedés megkerüléséhez szükséges eszköz, termék, berendezés, felszerelés készítése vagy előállítása miatt az, aki mielőtt tevékenysége a hatóság tudomására jutott volna, azt a hatóság előtt felfedi, és az elkészített, illetve az előállított dolgot a hatóságnak átadja, és lehetővé teszi a készítésben vagy az előállításban részt vevő más személy kilétének megállapítását.

23 A hackertörvények ellentmondásai Btk-módosítás az informatikai bűnözés ellen Az amerikai hackertörvény, az 1998-as Digital Millenium Copyright Act példája azt bizonyítja, hogy az ilyesfajta törvények aláássák a számítógépes biztonságot, mert a "töréseket" korábban publikáló szakértők retorziótól tartva nem teszik közzé a biztonsági réseket, így azok kijavítására sem kerül sor. 23

24 A DeCSS-től Dimitrij Szkljarovig Tavaly a DVD-videolemez másolásvédelmét megkerülő DeCSS-szoftver készítőit és a forráskódot a weben publikáló, illetve azt mutatóval "népszerűsítőket" marasztalta el az amerikai bíróság a DMCA alapján A legutóbbi, nagy port felkavart eset Dimitrij Szkljarov orosz kriptográfusé, aki megfejtette az Adobe-féle elektronikus könyv másolásvédelmét, és a weben publikálta a törést. Az FBI bilincsben vitte el a DefCon kaliforniai hackerkonferenciáról, jelenleg szabadlábon védekezik. DMCA = Digital Millenium Copyright Act 24

25 A DeCSS-től Dimitrij Szkljarovig Szkljarov letartóztatása óta a Microsoft-féle elektronikus könyv másolásvédelmét is feltörték, az anonim szakember azonban a Technology Review-nek elmondta: a jogi felelősségrevonástól tartva nem kívánja publikálni módszerét.. Az SDMI másolásvédelmi szabványban Ed Felten, a Princeton egyetem számítástechnikai professzora fedezett fel hibát, amelyet azonban hosszú ideig nem publikált, mert a lemezkiadók perrel fenyegették 25

26 A hacker kifejezés alatt olyan számítástechnikai szakembert értünk, aki bizonyos informatikai rendszerek működését a publikus avagy a mindenki számára elérhető szint fölött ismeri. Wikepedia 26

27 A Hackerek csoportjai, beállítottságai Bűnöző Blackhat Greyhat Script Kiddie / Cracker Nem bűnöző Whitehat Ethical hacker / Penetration tester (tv.) Social engineering Wikepedia 27

28 28 Hackerek (?) a nagyvilágban A legkomolyabb hacker csoportok Oroszországban, Kínában és Romániában vannak. Ők többnyire a rossz oldalon állnak, rengeteg pusztító támadást intéznek állami és magán rendszerek ellen. Természetesen az USA-ban is tovább él a kultusz, de mióta terroristaként kezelik őket, tevékenységük visszaszorult. Egyre kevésbé jellemző, hogy hírnévért tör fel valaki egy rendszert.

29 29 Hackerek (?) a nagyvilágban Előtérbe került az anyagi motiváció, sokan élnek meg abból, hogy tudásukat ipari kémkedésre, vagy botnetek üzemeltetésére használják. Külföldön komoly csábításnak vannak kitéve azok a fiatalok, akikből jó hacker lehetne, mert könnyen bekerülhetnek a szervezett informatikai bűnözésbe!!! Példa erre Kevin Mitnick: A legendás hacker 2. című könyvének 2. fejezete, melynek címe: Amikor terroristának hívnak

30 1. A hacking előzménye Az 1980-as évek elején a számítógépekhez csak szakértők vagy diákok fértek hozzá. Az 1990-es években a komputer mindennapossá vált a világ egyes részein, így Magyarországon is. 30

31 A hacking előzménye A hacking története a számítógépek elterjedése előtt kezdődött. Legkorábbi formája a phreaking (fríking), amely a telefonvonalak manipulását jelenti. A phreaking az 1970-es évek elején kezdődött, amikor a telefonközpontok működése még valamiféle misztikus dolognak számított. A számítógépes behatolás az 1990-es években mindennapos gyakorlattá vált, olyannyira, hogy egyes rendszereket évente több százezer támadás ért. 31

32 Minden idők leghíresebb hackere Az amerikai Kevin Mitnick a Guinness Rekordok Könyvébe a világ leghírhedtebb hackereként került be. Számítógépes bűncselekmények miatt eddig ő töltötte a legtöbb időt börtönben. Tizenévesként sikerült kiszednie a Los Angeles utcáin cirkáló buszsofőrökből jegyek lyukasztásának rendszerét, így magának gyártotta a buszjegyeket. Középiskolában kapott rá a telefonbetyárkodásra a Los Angeles-i Számítógép Kezelői Oktatási Központban tanultam tovább. (admin jog) 32

33 Minden idők leghíresebb hackere 16 évesen saját iskolája rendszerét törte fel 1981, számítógép alkatrész lopásakor tetten érte a rendőrség (17 éves próbaidő) Ezalatt rajtakapták, amint a University of Southern California (USC) rendszeréről hackelt. (6 hónap) Vélhetően ő vette át az uralmat a New York-i és a kaliforniai telefonközpontok felett is (nem tudták rábizonyítani) 33

34 Minden idők leghíresebb hackere 25 évesen Mitnicket ismét hackingen kapták: négymillió dolláros károkozással és egymillió dollár értékű szoftver ellopásával vádolták (1 év Kalifornia gépeltiltás) 1993 letartóztatási parancs, lehallgatta az FBI hívásait karácsonyán (30 évesen) betört Shimomura biztonságtechnikai szakértő otthoni gépébe két hónap múlva letartóztatták: a számítógépében 25 ezer lopott hitelkártyaszámot találtak (2000. jan szabadult. (+3 év eltiltás). A Szabadítsuk ki Kevint! mozgalom (Yahoo) 34

35 Minden idők leghíresebb hackere Született Nemzetisége Foglalkozása Los Angeles, Kalifornia augusztus 6. Egyesült Államok Biztonsági szakember, író Azóta biztonságtechnikai tanácsadással, módszerek kidolgozásával keresi kenyerét. megalapította a Mitnick Security Consulting, LLC biztonságtechnikai konzultációt. Könyvei: The Art of Intrusion (2006), The Art of Deception (2002)). Kevin Mitnick: A megtévesztés művészete Kevin Mitnick: A behatolás művészete 35

36 Minden idők leghíresebb hackere 6 A rendszer ellensége (Takedown, 1999) Kevin Mitnick, a számítógépes fenegyerek éveken keresztül orránál fogva vezette az őt üldöző FBI-t, akik az internet egyes számú közellenségének tekintették őt. Kevint elsősorban tudása tette veszélyessé: képes volt bármilyen rendszert feltörni, bármilyen adatot ellopni. Szó szerint sportot űzött a hackerkedésből, a számítógépes betörésből. Élete legnagyobb teljesítménye kétségkívül az volt, amikor sikerült behatolnia a világ egyik legjobb számítógép-biztonsági szakemberének tartott Tsutomu Shimomura rendszerébe, és lemásolta a másik computer-guru kormányzati célokat szolgáló biztonsági programjait, valamint egy lopakodó vírust, amely alkalmas volt arra, hogy bármilyen rendszert összeomlasszon. Ha Kevin bevetette volna a vírust, az egész internet napok alatt használhatatlanná vált volna. A kalózt végül Shimomura segítségével találták meg és fogták el. 36

37 3. Jogszabályok 1 A hackerek tevékenysége gyakran törvénybe ütköző Európa Tanács Miniszteri Bizottsága már ban javasolta tagállamainak, hogy nemzeti törvényeik megváltoztatásánál vagy új törvények alkotásánál vegyék figyelembe a számítógéppel kapcsolatos bűnözés elleni fellépés szükségességét. 37

38 3. Jogszabályok 2 Magyarországon 1995 és 1999 között a számítógépes bűncselekmények száma meghatszorozódott, kárértékük a tízszeresére emelkedett ban 326 millió Ft kár 1999-ben 482 millió Ft kár A magyar jogrendszer egyelőre a felzárkózással bajlódik; a büntetőjog nem is hónapokkal, hanem inkább évekkel lemaradva próbál alkalmazkodni az egyre újabb és újabb helyzetekhez Elender honlap feltörése : 38

39 3. Jogszabályok 3 Nem valósult meg számítógépes csalás tényálása, sem haszonszerzés, sem adatfeldolgozás eredményét nem változtatták meg.. Az ügyet szerinte legfeljebb közérdekű üzemű működés megzavarásaként lehetett kezelni, ami viszont csak jogellenes magatartás, nem bűncselekmény. Ha sem anyagi előnyről, sem károkozási szándékról nincs szó, a hacker akkor is tudja: ha valamit megváltoztat, töröl, elront, annak helyreállítása pénzbe fog kerülni. Valakinél (elsősorban a szolgáltatónál, de az ügyfeleinél is) költség, kár, vagyoni hátrány keletkezik. Az Elender példájánál maradva a hackerek ugyan nem változtatták meg az adatfeldolgozási eredményt, de a céget mégis tetemes kár érte azzal, hogy veszített előfizetői bizalmából. Az erkölcsi kár a későbbiekben anyagi kárként már számszerűsíthető. 39

40 Az internet-rendőrség Az internet-rendőrségek esetében világszerte két területet lehet megkülönböztetni ügyhöz kötött nyomozás a nem ügyhöz kötött nyomozás. 40

41 Az internet-rendőrség Az Országos Rendőrfőkapitányság internetes csoportját 2000 januárjában az ORFK sajtóosztályának keretében szervezték meg. A valós ügyekben mégsem a csoport tagjai nyomoznak, hanem külső szakértőket fogadnak. nyomozás általában nem a hálón folyik, hanem ugyanolyan hagyományos eszközökkel zajlik 41

42 Az interneten valóban el lehet követni a tökéletes bűntényt azaz kellő szakértelemmel és odafigyeléssel minden nyomot el lehet tüntetni, de ez nem könnyű, legfeljebb egyelőre könnyebb, mint a hagyományos bűncselekmények esetében. A rosszhiszemű hálózati behatolásoknál a legtöbb esetben belső elkövető is van, aki a bejutáshoz szükséges adatot szolgáltatja. A belső elkövető társtettes, bűnsegéd, vagy önkéntelen részvételét gondatlansága okozza. Az adatok tanúsága szerint a nagy anyagi kárt okozó magyarországi esetek 82 %-ban belső elkövető is segítette a behatolókat. 42

43 Kik a hackerek? Az amerikai rendőrség például valamennyi komputerrel kapcsolatos bűncselekményt hackingnek nevez, és Magyarországon is ez a jellemző. Az utóbbi időben a magyar tömegkommunikáció árnyaltabban fogalmaz: a jó- és a rosszindulatú behatolót a hacker és a cracker kifejezéssel próbálja megkülönböztetni. Maga a gépfeltörés gyakran mindössze tíz percet vesz igénybe, és nem is ez a nehéz. Sokkal időigényesebb a nyomok eltüntetése és a hálózat továbbépítése, ami még a gyakorlott behatolónak is további öt-hat órájába telhet. 43

44 Párhuzamos meghatározások A hacker megnevezés a számítógépes őskorban a kisebb kapacitású gépek képességeit maximálisan kihasználó programozót illette, aki a gép legmélyebb részeibe is belekotort, hogy programjait használhassa. A programozók gyakran versenyeztek is egymással abban, hogy egy adott feladatot ki tud optimálisan megoldani. 44

45 Párhuzamos meghatározások 1 Bruce Schneider neves számítógépes biztonsági szakértő meghatározása szerint a hacker olyan személy, aki intellektuális kíváncsiságból vagy tiszta élvezetből a rendszerek korlátait próbálja felderíteni. 45

46 További szereplők a színpadon A cracker csak programozni tud, tudása lényegesen kisebb, mint a hackeré. A szó eredetileg olyan felhasználót jelöl, aki szoftverfeltöréssel foglalkozik. A magyar hackerek ettől függetlenül még ragaszkodnak a cracker szó eredeti jelentéshez, elhatárolva magukat a crackerektől. Apró programokat ír, az úgynevezett crackeket, amelyek magában a feltörni való szoftverben átlépik, kikerülik a hozzáférési jogosultságot ellenőrző fázisokat, így téve sokszorosíthatóvá egyébként védett programokat. 46

47 Szociális jellemzők 1999-ben a torontói Adatvédelmi Konferencián és Expón Marc Rogers kanadai pszichológus szerint: Egy átlagos hacker fehér bőrű, középosztálybeli, 12 és 28 éves kor közötti férfi/ fiú. nagyon intelligensek és kíváncsiak. társaságban bizonytalannak és elszigeteltnek érzik magukat. internet anonimitása nagyon csábító számukra azzá válhatnak, akivé csak akarnak. hackerek szívesen választanak maguknak olyan hatásos on-line neveket, mint Destroyer (Pusztító), vagy Cyclone (Ciklon), hogy önértékelésükön emeljenek. akár napokat a gép mellett tölteni 47

48 Hogyan lesz valakiből hacker? hackeléshez nem kell lángésznek lenni de a kíváncsiság alapfeltétel a megfelelő logikai készség alapfeltétel Kitartó, sokat (mindig) tanuló Előbb csak játszik a komputeren Utána olvas dolgoknak, kérdezősködni kezd, esetleg feltöri az iskolája szerverét elkezd chatelni az interneten hamarosan az IRC-n köt ki, Megismer hackerekek, Beveszik a csapatba 48

49 Stádiumok A tudásszinttől függően alapvetően háromféle számítógépes betörő létezik: 1. Kezdő ismerkedik a rendszerrel Kész receptek (exploitok) Közvetlen károkozás nem célja 2. haladó komoly tudással rendelkezik Közvetlen károkozás nem célja 3. hivatásos cél lehet anyagi haszon, bank feltörés, ipari kémkedés vagy nemzetbiztonsági ok kerülik a feltűnést 49

50 Stádiumok (hackerek szerint) Mundane person (földi, evilági személy) Lamer vagy Script (Kiddies) Wannabe (Azakarlenni) Larva (Lárva) vagy Newbie) Coders Hacker Wizard vagy Master Hacker Guru 50

51 11. Motivációk Erőfitogtatás, hatalom Hírnév, mások elismerésének megszerzése Kihívás, tudásvágy Tanító szándék Tekintélyrombolás Szándékos károkozás Információszerzés Pénz Láncreakció Politikai cél 51

52 Erőfitogtatás, hatalom Mert meg tudjuk csinálni Érzem, hogy a rendszergazda felett állok hatalom a rendszer felett, hatalom a feladat felett egyúttal a felett az ember felett, aki a rendszert kitalálta. 52

53 Hírnév, mások elismerésének megszerzése A siker az önértékelést növeli, Az elején az vezetett, hogy én is benne lehessek az elitben. Gyakran élnek a defacement lehetőségével 53

54 Kihívás, tudásvágy Fontos motívációs tényező a tudásvágy. A hackerek életében központi szerepet játszik a szakadatlan tanulás, az új ismeretek szerzése és a már megszerzett tudás tesztelése. 54

55 Tanító szándék a kijavítandó hibákra hívja fel a figyelmet. A címzett többnyire a rendszergazda. 55

56 Tekintélyrombolás Vannak kiszemelt cégek is, ilyen volt például az Elender Bill Gates is hacker volt most ő a célpont 1999 nyarán a Microsoft Magyarország Kft viszonteladóknak szóló oldalára tett fel a Rebels Hacker Crew nevezetű csoport egy, a kft-t pocskondiázó irományt. A cég presztízsvesztesége a hacker nyeresége 56

57 Szándékos károkozás Hackertámadás személyes indokból, például bosszúból is történhet 57

58 Információszerzés akik azért törnek be különböző cégekhez, hogy információkat szerezzenek róluk. 58

59 Pénz A megszerzett információ bizonyos esetekben pénzt ér Bank fizet a hibás rendszer információjáért Pénzátutalás bankból Kémkedésért kapott pénz Hackerek tesztelnek Hackereket lehet bérelni 59

60 Láncreakció Ha valaki csinált valamit, a többiek is akarnak villogni. Pl. Elender 60

61 Politikai cél Kevin Mitnick kapcsán hacktivistákról Atom-kisérletek ellen tiltakozók Katonai-tevékenységek ellen tiltakozók Egy-egy hacker-akciót általában nem egyetlen motiváció jellemez, hanem a fenti motivációk kombinációja 61

62 Hackeretika Minden információnak hozzáférhetőnek kellene lennie. A komputerekhez való hozzáférésnek és bárminek, ami megtaníthat valamit arról, hogy a világ hogyan működik korlátlannak és totálisnak kellene lennie. Ne bízz a hatóságban támogasd a decentralizációt! elkövetett hacking alapján kellene megítélni, nem pedig iskolai végzettség, kor, faj, vagy pozíció alapján. Művészetet és szépséget kreálhatsz a számítógépeden A számítógépek jobbá tehetik az életedet. 62

63 Kapcsolattartás, szerveződés legjellemzőbb módja az internet. hasonló szintű tudással rendelkezők alkotnak egy baráti kört fő tartozik egy-egy körhöz A tagok cserélődnek, bárki felvételt nyerhet, aki kiérdemli, ha már bejutott, egyenrangúként kezelik a személyes találkozások ritkábbak, és megelőzi őket a telefonos kapcsolatfelvétel. 63

64 Tíz év múlva a hackelés valamilyen szinten része marad az életének Valamennyien jól kereső rendszergazdaként, biztonsági szakértőként programozóként akarnak majd elhelyezkedni. 64

65 A hackerek helye az információs társadalomban Nyilvánvaló, hogy a hackereknek személyes hasznuk származik a megszerzett tudásból, problémamegoldó képességükből, amelyet a munkaerőpiacon kamatoztathatnak Ennél jóval fontosabb azonban a számítógépes biztonságtechnikára gyakorolt hatásuk. Az Elender például a második betörés után végre elhitte, hogy baj van a rendszerével, és végrehajtotta a szükséges fejlesztéseket. A rendszergazdáknak szánt üzenetek egyre inkább célbaérnek. 65

66 A hackerek helye az információs társadalomban Magyarországon hat-nyolc olyan társaság van, amely legal hacking szolgáltatást nyújt. Állítják, hogy ma nincs olyan rendszer, ahová nem lehetne betörni A legal hacking szolgáltatást is a hacker-jelenség hívta életre. A hackerek fontos küldetést teljesítenek a számítógépes biztonság területén. 66

67 67 Magyar hackerek a nagyvilágban Richter Csabát 3 év börtönre ítélték 2005-ben azért, mert feltörte az Ericsson informatikai rendszerét, és az onnan ellopott információkat pénzért akarta eladni a cégnek. A svéd titkosszolgálat tartóztatta le, mert annyira bizalmas adatokhoz fért hozzá, hogy Saját bevallása szerint hozzáfért telefon-szoftverek forráskódjához, radar förmverekhez, a Gripenek radarrendszerének rajzához, valamint adminisztrátori jogosultságot szerzett több rendszerben. Idézet az önéletrajzából: BME - Budapest University of Technology: Some courses completed. Not finished because of lack of interest and low quality of the courses

68 A Zafi vírus áprilisában söpört végig Magyarországon, azután Európában is a Zafi névre keresztelt vírus. Hosszú hónapokig a legfertőzőbb kártevők között volt. Nevét erősen politikai töltetű tartalma miatt a Hazafi szóból kapta. A vírus törzse szerint a pécsi SNAF Team készítette a kódot. 68

69 Összefoglalás A világ, így Magyarország informatikai rendszereit folyamatosan támadások érik, de ezek döntően nem Magyarországról jönnek. Az igazi, szó szerint vett hackerek jót tennének országunk informatikai piacának és biztonságának is. Nagyon meg kéne becsülnünk azokat a fiatalokat, akik ennyi energiát fektetnek bele a rendszerek megismerésébe. A felsőoktatásnak mindent meg kéne tennie annak érdekében, hogy a lehető legtöbbet tanulják az egyetemeken, amit aztán az üzleti életben hasznosítani tudnak. A legfontosabb azonban az, hogy meg kell ismerni őket, a nyelvüket, a gondolkodásukat. Egyébként nem jutunk tovább a jelenlegi frusztrált, kiaknázatlan embereknél, és nehezen védhetjük meg magunkat a külső támadásoktól 69

2011. évi... törvény

2011. évi... törvény rszügg'u es liítvatal a.rot ányszám: v50o6 I ~.S 2011. évi... törvény Erk ze t: 2011 JúN 15. a Büntető Törvénykönyvről szóló 1978. évi IV. törvény és egyes törvények pénzügy i bűncselekményekkel összefüggő

Részletesebben

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK izishop mobiltelefonos fizetési elfogadóhely biztosítására A HEDZ Magyarország Kft. Általános Szerzõdési Feltételei (továbbiakban: ÁSZF) izishop mobiltelefonos fizetési

Részletesebben

Műholdvevő készülékekkel történt visszaélések büntetőjogi kérdései

Műholdvevő készülékekkel történt visszaélések büntetőjogi kérdései Szathmáry Zoltán ügyészségi titkár, Budapest IV-XV. Kerületi Ügyészség Műholdvevő készülékekkel történt visszaélések büntetőjogi kérdései 1. Problémafelvetés A számítástechnikai bűncselekmények dogmatikája

Részletesebben

A pénzmosás megelőzésére és a terrorizmus finanszírozásának megakadályozására vonatkozó szabályzat és eljárásrend

A pénzmosás megelőzésére és a terrorizmus finanszírozásának megakadályozására vonatkozó szabályzat és eljárásrend A pénzmosás megelőzésére és a terrorizmus finanszírozásának megakadályozására vonatkozó szabályzat és eljárásrend Nextep Tanácsadó Kft. (Cg. 01-09-866018, 1147 Budapest, Gervay u. 102/a.) 1 1.1 Büntető

Részletesebben

n) Elfogadó : Jelenti jelen ÁSZF tekintetében azt a kereskedelmi, illetve egészségügyi szolgáltató szervezetet, amely a forgalomba hozott SZÉP

n) Elfogadó : Jelenti jelen ÁSZF tekintetében azt a kereskedelmi, illetve egészségügyi szolgáltató szervezetet, amely a forgalomba hozott SZÉP CM Terminál Eszközhasználati és Rendszerszolgáltatási Szolgáltatás Általános Szerződési Feltételek Széchenyi Pihenő Kártya és Egészségpénztári Kártya esetén 1. Általános Szerződési Feltételek hatálya,

Részletesebben

T/1917. számú. törvényjavaslat. a Büntető Törvénykönyvről szóló 1978. évi IV. törvény és más büntetőjogi tárgyú törvények módosításáról

T/1917. számú. törvényjavaslat. a Büntető Törvénykönyvről szóló 1978. évi IV. törvény és más büntetőjogi tárgyú törvények módosításáról MAGYAR KÖZTÁRSASÁG KORMÁNYA T/1917. számú törvényjavaslat a Büntető Törvénykönyvről szóló 1978. évi IV. törvény és más büntetőjogi tárgyú törvények módosításáról Előadó: Dr. Petrétei József igazságügyi

Részletesebben

A számítógépes szubkultúrák

A számítógépes szubkultúrák A számítógépes szubkultúrák Kockák világa Kocka, stréber, szaki - Geek, nerd Ki kicsoda a kockák világában? - Nerd Ki kicsoda a kockák világában? - Geek Hackerek Ki a Hacker? Szervezőelv Csoportalkotó

Részletesebben

közötti együttműködések (például: közös, több tantárgyat átfogó feladatok), továbbá az aktív részvétel a kulturális, társadalmi és/vagy szakmai

közötti együttműködések (például: közös, több tantárgyat átfogó feladatok), továbbá az aktív részvétel a kulturális, társadalmi és/vagy szakmai Informatika Az informatika tantárgy ismeretkörei, fejlesztési területei hozzájárulnak ahhoz, hogy a tanuló az információs társadalom aktív tagjává válhasson. Az informatikai eszközök használata olyan eszköztudást

Részletesebben

Mi a Creative Commons? Amit kihoznak belőle...

Mi a Creative Commons? Amit kihoznak belőle... Mi a Creative Commons? Amit kihoznak belőle... A Creative Commons témáját körbejáró kerek-asztal beszélgetés alapjául szolgáló MIE vitaanyag 2006. október 9-én az it.news.hu internetes honlapon nyilvánosságra

Részletesebben

Az elektronikus közszolgáltatások biztonságáról

Az elektronikus közszolgáltatások biztonságáról 1 3.. Melléklet a /2009. számú kormány-előterjesztéshez A Kormány /2009. (.) Korm. r e n d e l e t e Az elektronikus közszolgáltatások biztonságáról A Kormány az elektronikus közszolgáltatásról szóló 2009.

Részletesebben

ALBA REGIABAN ALBA REGIABAN. Biztonságban. Székesfehérvár 2016

ALBA REGIABAN ALBA REGIABAN. Biztonságban. Székesfehérvár 2016 Biztonságban ALBA REGIABAN ALBA REGIABAN Székesfehérvár 2016 Közbiztonság fejlesztése Székesfehérváron a településbiztonság és az ifjúságvédelem előtérbe helyezésével oktatási segédlet Előszó Biztonságban

Részletesebben

Adatkezelési tájékoztató

Adatkezelési tájékoztató Adatkezelési tájékoztató Bevezetés A SZABOLCS Takarékszövetkezet (a továbbiakban: Takarékszövetkezet) kiemelten fontosnak tartja ügyfelei adatkezeléshez kapcsolódó jogainak biztosítását, a személyes adatok

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ. SZEMÉLYES ADATOK KEZELÉSÉRŐL és BIZTOSÍTÁSI TITOKRÓL

TÁJÉKOZTATÓ. SZEMÉLYES ADATOK KEZELÉSÉRŐL és BIZTOSÍTÁSI TITOKRÓL TÁJÉKOZTATÓ SZEMÉLYES ADATOK KEZELÉSÉRŐL és BIZTOSÍTÁSI TITOKRÓL 1. Fogalmak: a) személyes adat: az érintettel kapcsolatba hozható adat - különösen az érintett neve, azonosító jele, valamint egy vagy több

Részletesebben

A MIOK SZEGEDI SZAKKÖZÉPISKOLA ADATKEZELÉSI SZABÁLYZATA

A MIOK SZEGEDI SZAKKÖZÉPISKOLA ADATKEZELÉSI SZABÁLYZATA OM: 201183 A MIOK SZEGEDI SZAKKÖZÉPISKOLA ADATKEZELÉSI SZABÁLYZATA Érvényes a 2015/2016. tanévtől Szeged, 2016. április 21. MIOK Szegedi Szakközépiskola Adatvédelmi szabályzata 2 Tartalom ADATVÉDELMI SZABÁLYZAT...

Részletesebben

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK Weblap tervezéshez, Weboldal üzemeltetéshez Horváth Péter egyéni vállalkozó Hatályos 2015. február 01. napjától visszavonásig Hozzáférhető: http://www.pcwebdoki.hu címen

Részletesebben

TELENOR MAGYARORSZÁG ZRT. ÁLTALÁNOS BESZERZÉSI FELTÉTELEK. Első kibocsátás dátuma: 2014. május 15. Első hatálybalépés: 2014. május 15.

TELENOR MAGYARORSZÁG ZRT. ÁLTALÁNOS BESZERZÉSI FELTÉTELEK. Első kibocsátás dátuma: 2014. május 15. Első hatálybalépés: 2014. május 15. Első kibocsátás dátuma: 2014. május 15. Első hatálybalépés: 2014. május 15. Módosítás időpontja Módosítás készítője Módosítások összefoglalója Módosítás hatályba lépése 1 1. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 1.1.

Részletesebben

Az internet veszélyei - fogalomtár

Az internet veszélyei - fogalomtár Az internet veszélyei - fogalomtár Adatlopás: Az adatlopás adataink szándékos, nyilvános feltárását jelenti (pl. banki ügyfelek adatai kerülnek nyilvánosságra, vagy az én személyes adataimat használják

Részletesebben

Összefogás a Fagyhalál Ellen Alapról, és a kihűlés által okozott halálesetek megel őzése érdekében szükséges egyes törvények módosításáról

Összefogás a Fagyhalál Ellen Alapról, és a kihűlés által okozott halálesetek megel őzése érdekében szükséges egyes törvények módosításáról i ±vatal a á'9 1f 6 20 12 I0 s 2 0, 2012. évi.... törvény Összefogás a Fagyhalál Ellen Alapról, és a kihűlés által okozott halálesetek megel őzése érdekében szükséges egyes törvények módosításáról Az Országgyűlés

Részletesebben

Adatkezelési tájékoztató

Adatkezelési tájékoztató Borotai Takarékszövetkezet KM5. számú melléklet Adatkezelési tájékoztató Hatályos: 2015. október 1. Adatkezelési tájékoztató Bevezetés A Takarékszövetkezet kiemelten fontosnak tartja ügyfelei adatkezeléshez

Részletesebben

Társasági Adatvédelmi és Adatbiztonsági SZABÁLYZAT

Társasági Adatvédelmi és Adatbiztonsági SZABÁLYZAT BKV Rt. Adatvédelmi és Adatbiztonsági Szabályzat 2006. 1. Melléklet Budapesti Közlekedési Részvénytársaság Társasági Adatvédelmi és Adatbiztonsági SZABÁLYZAT 2006. TARTALOMJEGYZÉK Tartalomjegyzék... 2

Részletesebben

Általános Szerződési és Felhasználási Feltételek startuzlet.hu

Általános Szerződési és Felhasználási Feltételek startuzlet.hu Általános Szerződési és Felhasználási Feltételek startuzlet.hu Jelen dokumentumban a startuzlet.hu webcímen elérhető online webáruház szolgáltatás általános szerződési és felhasználási feltételei, továbbá

Részletesebben

December 28. Nőtt a felvételizők átlagpontszáma

December 28. Nőtt a felvételizők átlagpontszáma December 28. Nőtt a felvételizők átlagpontszáma http://www.nepszava.hu/default.asp?ccenter=onlinecikk.asp&articleid=1280582 Tízzel nőtt a felsőoktatási intézményekbe felvettek által elért átlagpontszám

Részletesebben

Általános Szerződési Feltételek

Általános Szerződési Feltételek Általános Szerződési Feltételek Jelen Általános Szerződési Feltételek (a továbbiakban: ÁSZF) a HKP MEDIA SERVICES Kft. (továbbiakban: Szolgáltató) által üzemeltetett, működtetett, www.hire.hu domain címen

Részletesebben

Adatvédelem, adatbiztonság

Adatvédelem, adatbiztonság Készült a Phare HU0008-02 program támogatásával A felnőttoktatás és az élethosszig tartó tanulás lehetőségeinek javítása Salga Péter Magó Zsolt Készült a Phare HU0008-02-01-0007 számú Vállalkozások felhasználó-orientált

Részletesebben

8/2004. (III. 25.) AB határozat

8/2004. (III. 25.) AB határozat 8/2004. (III. 25.) AB határozat A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN! Az Alkotmánybíróság jogszabály alkotmányellenességének utólagos vizsgálatára irányuló indítványok tárgyában meghozta a következő határozatot:

Részletesebben

Összehasonlító elemzés. A politikai pártok finanszírozása a visegrádi országokban és Észtországban

Összehasonlító elemzés. A politikai pártok finanszírozása a visegrádi országokban és Észtországban Összehasonlító elemzés A politikai pártok finanszírozása a visegrádi országokban és Észtországban Főbb megállapítások Az egyes országok jogi szabályozásának különbségei ellenére megállapítható, hogy valamennyi

Részletesebben

Általános Szerződési és Felhasználási Feltételek

Általános Szerződési és Felhasználási Feltételek Általános Szerződési és Felhasználási Feltételek Jelen dokumentumban a startuzlet.hu webcímen elérhető online webáruház szolgáltatás általános szerződési és felhasználási feltételei, továbbá a szolgáltatást

Részletesebben

EURÓPAI UNIÓ AZ EURÓPAI PARLAMENT

EURÓPAI UNIÓ AZ EURÓPAI PARLAMENT EURÓPAI UNIÓ AZ EURÓPAI PARLAMENT A TANÁCS Brüsszel, 2009. október 22. (OR. en) 2007/0248 (COD) PE-CONS 3674/09 TELECOM 136 MI 247 COMPET 322 DATAPROTECT 43 CONSOM 133 CODEC 855 JOGI AKTUSOK ÉS EGYÉB ESZKÖZÖK

Részletesebben

Ügyfél-tájékoztató lakossági ügyfelek részére Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő Zrt. 1

Ügyfél-tájékoztató lakossági ügyfelek részére Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő Zrt. 1 Az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő Zrt. forgalmazási tevékenységre vonatkozó ügyfél-tájékoztatója lakossági ügyfelek részére Érvényes: 2014. január 1-től Ügyfél-tájékoztató lakossági ügyfelek

Részletesebben

1996. évi LVII. törvény. a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról I. RÉSZ. I. Fejezet. A törvény hatálya. II.

1996. évi LVII. törvény. a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról I. RÉSZ. I. Fejezet. A törvény hatálya. II. 1996. évi LVII. törvény a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról A gazdasági hatékonyságot és a társadalmi felemelkedést szolgáló piaci verseny fenntartásához fűződő közérdek,

Részletesebben

Sikertörténetek A Felhasználó a már egymásra talált párok történeteiről olvashat.

Sikertörténetek A Felhasználó a már egymásra talált párok történeteiről olvashat. A szolgáltatás igénybevételére vonatkozó Általános Szerződési Feltételek A Randilight társkereső és kapcsolatépítő szolgáltatás (a Szolgáltatás ), amely a Randilight Tagok részére az interneten keresztül

Részletesebben

Érveléstechnika-logika 7. Filozófia és Tudománytörténet Tanszék 1111 Budapest, Sztoczek J. u. 2-4. fsz. 2.

Érveléstechnika-logika 7. Filozófia és Tudománytörténet Tanszék 1111 Budapest, Sztoczek J. u. 2-4. fsz. 2. Érveléstechnika-logika 7. Filozófia és Tudománytörténet Tanszék 1111 Budapest, Sztoczek J. u. 2-4. fsz. 2. Induktív érvek Az induktív érvnél a premisszákból sosem következik szükségszerűen a konklúzió.

Részletesebben

Az egyenlő bánásmódról szóló törvény kimentési rendszere a közösségi jog elveinek tükrében. dr. Kádár András Kristóf ügyvéd, Magyar Helsinki Bizottság

Az egyenlő bánásmódról szóló törvény kimentési rendszere a közösségi jog elveinek tükrében. dr. Kádár András Kristóf ügyvéd, Magyar Helsinki Bizottság Az egyenlő bánásmódról szóló törvény kimentési rendszere a közösségi jog elveinek tükrében dr. Kádár András Kristóf ügyvéd, Magyar Helsinki Bizottság Az irányelvek és átültetésük A közösségi jog egyik

Részletesebben

Dr. Lukács János: Könyvvizsgálói felelősség és színvonal, avagy valóban az okleveles könyvvizsgálók a legjobbak?

Dr. Lukács János: Könyvvizsgálói felelősség és színvonal, avagy valóban az okleveles könyvvizsgálók a legjobbak? Dr. Lukács János: Könyvvizsgálói felelősség és színvonal, avagy valóban az okleveles könyvvizsgálók a legjobbak? VIII. Soproni Pénzügyi Napok Befektetések Pénzügyek Minőség A Nyugat-magyarországi Egyetem

Részletesebben

A Ket. végrehajtási rendeletei

A Ket. végrehajtási rendeletei ELŐADÁSOK NYOMDAKÉSZ ANYAGA A MAGYAR ELEKTRONIKUS KÖZIGAZGATÁSI RENDSZER BIZTONSÁGI ANALÍZISE Krasznay Csaba, krasznay@ik.bme.hu Szigeti Szabolcs, szigi@ik.bme.hu Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi

Részletesebben

Emelt Szintű etanácsadó Képzés

Emelt Szintű etanácsadó Képzés Emelt Szintű etanácsadó Képzés Kulturális innováció az Észak-magyarországi régióban REKÉP Regionális Kultúra Építő Projekt TÁMOP 3.2.3/08/2 Eszterházy Károly Főiskola Nemzeti Fejlesztési Ügynökség www.ujszechenyiterv.gov.hu

Részletesebben

Helyi tanterv. Informatika. 6 8. évfolyam. Helyi tervezésű +órakeret 6. 1 36 32 4 7. 1 36 32 4 8. 1 36 32 4. Évi órakeret

Helyi tanterv. Informatika. 6 8. évfolyam. Helyi tervezésű +órakeret 6. 1 36 32 4 7. 1 36 32 4 8. 1 36 32 4. Évi órakeret Alapelvek, célok és feladatok Helyi tanterv Informatika 6 8. évfolyam - a képességek fejlesztése, készségek kialakítása, - a digitális kompetencia fejlesztése, az alkalmazói programok felhasználói szintű

Részletesebben

1952. évi IV. törvény a házasságról, a családról és a gyámságról 1

1952. évi IV. törvény a házasságról, a családról és a gyámságról 1 Opten Törvénytár Opten Kft. 1. 1952. évi IV. törvény 1952. évi IV. törvény a házasságról, a családról és a gyámságról 1 A 2009.10.01. óta hatályos szöveg (A végrehajtásáról szóló 7/1974. (VI. 27.) IM,

Részletesebben

AZ AXA PRÉMIUM ÖNKÉNTES NYUGDÍJPÉNZTÁR ALAPSZABÁLYA

AZ AXA PRÉMIUM ÖNKÉNTES NYUGDÍJPÉNZTÁR ALAPSZABÁLYA AZ AXA PRÉMIUM ÖNKÉNTES NYUGDÍJPÉNZTÁR ALAPSZABÁLYA hatályos: 20134. december 9március 1-től Az AXA Prémium Önkéntes Nyugdíjpénztár (alapításkori korábbi nevén: Winterthur Országos AXA Önkéntes Nyugdíjpénztár,

Részletesebben

Az informatika tantárgy fejlesztési feladatait a Nemzeti alaptanterv hat részterületen írja elő, melyek szervesen kapcsolódnak egymáshoz.

Az informatika tantárgy fejlesztési feladatait a Nemzeti alaptanterv hat részterületen írja elő, melyek szervesen kapcsolódnak egymáshoz. INFORMATIKA Az informatika tantárgy ismeretkörei, fejlesztési területei hozzájárulnak ahhoz, hogy a tanuló az információs társadalom aktív tagjává válhasson. Az informatikai eszközök használata olyan eszköztudást

Részletesebben

Informatika 5 8. évfolyama számára heti 1 óra. Óraterv 5 8. évfolyam 5. évf. 6. évf. 7. évf. 8. évf. Informatika heti 1 óra 1 1 1 1.

Informatika 5 8. évfolyama számára heti 1 óra. Óraterv 5 8. évfolyam 5. évf. 6. évf. 7. évf. 8. évf. Informatika heti 1 óra 1 1 1 1. Informatika 5 8. évfolyama számára heti 1 óra Óraterv 5 8. évfolyam 5. évf. 6. évf. 7. évf. 8. évf. Informatika heti 1 óra 1 1 1 1 Az óraszámok megadásánál 36 tanítási héttel számoltunk. Bevezető Az informatikaórákon

Részletesebben

Informatika szintmérő-érettségi tételek 2015. február

Informatika szintmérő-érettségi tételek 2015. február 1.oldal (6) Adatvédelem, netikett Adatvédelem Európa többi országában már az 1970-es években felismerték ennek a veszélyeit, és törvénnyel szabályozták az adatok védelmét. Európában elsőként 1973-ban,

Részletesebben

OKTATÁSI MINISZTER TERVEZET! 4513/2006.

OKTATÁSI MINISZTER TERVEZET! 4513/2006. OKTATÁSI MINISZTER TERVEZET! 4513/2006. Tárgy: A tankönyvvé nyilvánítás, a tankönyvtámogatás, valamint az iskolai tankönyvellátás rendjéről szóló 23/2004. (VIII. 27.) OM rendelet módosítása Budapest, 2006.

Részletesebben

Ikt. sz.: ADATVÉDELMI ÉS INFORMATIKAI BIZTONSÁGI SZABÁLYZAT

Ikt. sz.: ADATVÉDELMI ÉS INFORMATIKAI BIZTONSÁGI SZABÁLYZAT Ikt. sz.: ADATVÉDELMI ÉS INFORMATIKAI BIZTONSÁGI SZABÁLYZAT 2013 A Józsefvárosi Családsegítő és Gyermekjóléti Központ Adatvédelmi és Informatikai Biztonsági Szabályzatát (továbbiakban AIBSZ) a személyes

Részletesebben

A rendelet célja és hatálya

A rendelet célja és hatálya Egységes szerkezetbe foglalva 2005. december 12. Pánd Község Önkormányzata 4/2003./V.12./ r e n d e l e t e a 20/2005. /XI.29./ rendelet módosításaival, kiegészítéseivel, amely az önkormányzati vagyonról

Részletesebben

FŐVÁROSI CSATORNÁZÁSI MŰVEK ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG

FŐVÁROSI CSATORNÁZÁSI MŰVEK ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG FŐVÁROSI CSATORNÁZÁSI MŰVEK ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG Azonosító szám: kiadás /változat 2.0 Budapest, 2011. december 27. A szabályzat témagazdája: Dr. Prohászka László vezető jogtanácsos A 2.0.

Részletesebben

Felhasználói Megállapodás

Felhasználói Megállapodás Felhasználói Megállapodás Mely létrejött egyrészről az SME Marketplace Kft. (cégjegyzék szám: 13 09 173668, vezetve: Budapest Környéki Törvényszék Cégbírósága által, adószám: 25121168 2 13, bankszámlaszám:

Részletesebben

ADATVÉDELMI ÉS ADATKEZELÉSI SZABÁLYZAT

ADATVÉDELMI ÉS ADATKEZELÉSI SZABÁLYZAT ADATVÉDELMI ÉS ADATKEZELÉSI SZABÁLYZAT I. A Szabályzat célja A jelen Szabályzat célja, hogy rögzítse a DFL Systems Informatikai Tanácsadó és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság (a továbbiakban:

Részletesebben

Bejelentővédelem. tartalmi vázlat elektronikus tananyag fejlesztéséhez

Bejelentővédelem. tartalmi vázlat elektronikus tananyag fejlesztéséhez Bejelentővédelem tartalmi vázlat elektronikus tananyag fejlesztéséhez 1. Bevezetés Ahhoz, hogy valaki közérdekű bejelentéseket tegyen, tudnia kell, hogy hol tehet bejelentést, és mernie is kell megtenni

Részletesebben

2015.05.20. GYERMEKJOGI ISMERETEK I. A GYERMEKEKET MEGILLETŐ ALAPVETŐ JOGOK RENDSZERE

2015.05.20. GYERMEKJOGI ISMERETEK I. A GYERMEKEKET MEGILLETŐ ALAPVETŐ JOGOK RENDSZERE TEMATIKA GYERMEKJOGI ISMERETEK I. A GYERMEKEKET MEGILLETŐ ALAPVETŐ JOGOK RENDSZERE dr. Jásper András gyermekjogi képviselő Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ 2015. MÁJUS

Részletesebben

"Úgy nőtt fel egy nemzedék, hogy nem látott senkit dolgozni"

Úgy nőtt fel egy nemzedék, hogy nem látott senkit dolgozni "Úgy nőtt fel egy nemzedék, hogy nem látott senkit dolgozni" (Hírszerző, 2008 december 9.) Az Út a munkához program biztosan kielégíti majd a tömegigényt, hogy az ingyenélőket most jól megregulázzuk, az

Részletesebben

Gyorsjelentés. az informatikai eszközök iskolafejlesztő célú alkalmazásának országos helyzetéről 2011. február 28-án, elemér napján KÉSZÍTETTÉK:

Gyorsjelentés. az informatikai eszközök iskolafejlesztő célú alkalmazásának országos helyzetéről 2011. február 28-án, elemér napján KÉSZÍTETTÉK: Gyorsjelentés az informatikai eszközök iskolafejlesztő célú alkalmazásának országos helyzetéről 2011. február 28-án, elemér napján KÉSZÍTETTÉK: Hunya Márta PhD Kőrösné dr. Mikis Márta Tartsayné Németh

Részletesebben

1212 Telekom Kft. ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEI ÁSZF

1212 Telekom Kft. ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEI ÁSZF Az 1212 Telekom Kft. ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEI ÁSZF INTERNET HOZZÁFÉRÉSI, IPTV, TELEFON, MOBILINTERNET, MOBIL HANG ÉS NOMADIKUS BESZÉDCÉLÚ SZOLGÁLTATÁS SZOLGÁLTATÁS IGÉNYBEVÉTELÉRE Készült: 2011.

Részletesebben

Végfelhasználói licencszerződés (End User License Agreement EULA ) SISW Online Végfelhasználói licencszerződés

Végfelhasználói licencszerződés (End User License Agreement EULA ) SISW Online Végfelhasználói licencszerződés Végfelhasználói licencszerződés (End User License Agreement EULA ) SISW Online Végfelhasználói licencszerződés FONTOS: A Szoftver telepítésekor a program kéri Öntől, hogy az elfogadom gombra kattintva

Részletesebben

Adatkezelési Szabályzat

Adatkezelési Szabályzat Adatkezelési Szabályzat I. Az adatkezelő (Szolgáltató) A Szolgáltató neve: REKARD HELIOSZ Szolgáltató Betéti Társaság Székhelye és postai címe: 9024 Győr, Répce u. 47. Nyilvántartó hatóság: Győri Törvényszék,

Részletesebben

ÖSSZEFOGLALÓ A DOMÉNNÉV-REGISZTRÁCIÓRÓL ÉS A DOMÉNNEVEKKEL ÖSSZEFÜGGŐ JOGÉRVÉNYESÍTÉSRŐL TARTOTT KEREKASZTAL-BESZÉLGETÉSRŐL

ÖSSZEFOGLALÓ A DOMÉNNÉV-REGISZTRÁCIÓRÓL ÉS A DOMÉNNEVEKKEL ÖSSZEFÜGGŐ JOGÉRVÉNYESÍTÉSRŐL TARTOTT KEREKASZTAL-BESZÉLGETÉSRŐL ÖSSZEFOGLALÓ A DOMÉNNÉV-REGISZTRÁCIÓRÓL ÉS A DOMÉNNEVEKKEL ÖSSZEFÜGGŐ JOGÉRVÉNYESÍTÉSRŐL TARTOTT KEREKASZTAL-BESZÉLGETÉSRŐL A téma vizsgálatának aktualitását az adja, hogy a szellemi tulajdonjogok érvényesítésével

Részletesebben

Magyarországon a szerzői joggal a 1999. évi LXXVI. törvény foglalkozik.

Magyarországon a szerzői joggal a 1999. évi LXXVI. törvény foglalkozik. 7. Ön részt vesz egy online multimédia adatbázis megvalósításában. A fejlesztés előkészítéseként tekintse az interneten való publikálással kapcsolatos szerzői jogi kérdéseket, és foglalja össze, hogy milyen

Részletesebben

1998. évi XIX. törvény a büntetőeljárásról ELSŐ RÉSZ I. Fejezet ALAPVETŐ RENDELKEZÉSEK Az eljárási feladatok megoszlása 1. A büntetőeljárásban a vád, a védelem és az ítélkezés egymástól elkülönül. A bíróság

Részletesebben

INFORMATIKA Helyi tantárgyi tanterv

INFORMATIKA Helyi tantárgyi tanterv 1. Tantárgyi címoldal Intézmény neve, székhely-település vagy fejléc INFORMATIKA Helyi tantárgyi tanterv Általános tantervű tanulócsoportok A tantárgy nevelési és fejlesztési célrendszere megvalósításának

Részletesebben

Független biztosításközvetítői és biztosítási szaktanácsadói felelősségbiztosítás Általános szerződési feltételek

Független biztosításközvetítői és biztosítási szaktanácsadói felelősségbiztosítás Általános szerződési feltételek Független biztosításközvetítői és biztosítási szaktanácsadói felelősségbiztosítás Általános szerződési feltételek I. A biztosítás tárgya 1. Az Allianz Hungária Biztosító Részvénytársaság a céget nyilvántartó

Részletesebben

Dévaványa Város Önkormányzata. Dévaványa Város Önkormányzat. Helyi Drogstratégia és Cselekvési Terv

Dévaványa Város Önkormányzata. Dévaványa Város Önkormányzat. Helyi Drogstratégia és Cselekvési Terv Dévaványa Város Önkormányzata 5510 Dévaványa, Hősök tere 1. Dévaványa Város Önkormányzat Helyi Drogstratégia és Cselekvési Terv Bevezetés A kilencvenes évek történései nem csak az államok gazdasági-politikai

Részletesebben

S Z E G E D I Í T É L Ő T Á B L A

S Z E G E D I Í T É L Ő T Á B L A S Z E G E D I Í T É L Ő T Á B L A P O L G Á R I K O L L É G I U M KOLLÉGIUMVEZETŐ: DR. KEMENES ISTVÁN 6721 Szeged, Sóhordó u. 5. Telefon: 62/568-512 6701 Szeged Pf. 1192 Fax: 62/568-513 Szegedi Ítélőtábla

Részletesebben

Nagyváthy János Középiskola

Nagyváthy János Középiskola Nagyváthy János Középiskola Somogyi TISZK Középiskola és Szakiskola Dráva Völgye Tagintézményének Nagyváthy János Szakképzője Csurgó, Iharosi u. 2. Tel: 82/471-031 Fax: 82/471-776 E-mail: titkarsagcsurgo@freemail.hu

Részletesebben

2004. évi CXL. törvény. a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól

2004. évi CXL. törvény. a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól 2004. évi CXL. törvény a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól Az Országgyűlés abból a célból, hogy az állampolgárokat és a szervezeteket legszélesebb körben érintő közigazgatási

Részletesebben

Általános ügyféltájékoztató

Általános ügyféltájékoztató 1 Általános ügyféltájékoztató Tisztelt Ügyfelünk! Megtisztelônek érezzük, hogy biztosítási szerzôdés megkötésére irányuló ajánlatával a Groupama Biztosító Részvénytársaságot kereste meg. Ezúton tájékoztatjuk

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ a Tartós Befektetési Értékpapírszámláról (TBÉSZ) Általános tudnivalók számla (határozott időszakra szóló) futamideje

TÁJÉKOZTATÓ a Tartós Befektetési Értékpapírszámláról (TBÉSZ) Általános tudnivalók számla (határozott időszakra szóló) futamideje TÁJÉKOZTATÓ a Tartós Befektetési Értékpapírszámláról (TBÉSZ) (készült a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény, valamint az egészségügyi hozzájárulásról szóló 1998. évi LXVI. törvény rendelkezései

Részletesebben

Adatkezelési tájékoztató

Adatkezelési tájékoztató Tiszántúli Első Hitelszövetkezet KM5. számú melléklet Adatkezelési tájékoztató Hatályos: 2016. május 01. Adatkezelési tájékoztató Bevezetés A Tiszántúli Első Hitelszövetkezet (a továbbiakban: [Hitelszövetkezet)

Részletesebben

INFORMATIKA Emelt szint 11-12.

INFORMATIKA Emelt szint 11-12. INFORMATIKA Emelt szint 11-12. Az informatika tantárgy ismeretkörei, fejlesztési területei hozzájárulnak ahhoz, hogy a tanuló az információs társadalom aktív tagjává válhasson. Az informatikai eszközök

Részletesebben

INFORMATIKA 5-8. évfolyam

INFORMATIKA 5-8. évfolyam INFORMATIKA 5-8. évfolyam A helyi tantervünket az 51/2012. (XII.21.) EMMI rendelet: 2. melléklet 2.3.2 Informatika 5-8. alapján készítettük. A tantárgy nevelési és fejlesztési nak megvalósításához a szabadon

Részletesebben

www.partytattoo.hu ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ Személyes adatot csak a törvénynek megfelelően gyűjtünk és kezelünk.

www.partytattoo.hu ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ Személyes adatot csak a törvénynek megfelelően gyűjtünk és kezelünk. NAIH-91605/2015. Személyes adatot csak a törvénynek megfelelően gyűjtünk és kezelünk. DM levelet csak külön hozzájárulás esetén küldünk. Rendszerüzenetet anélkül is küldhetünk. Az adatokat a lehető legbiztonságosabban

Részletesebben

MUNKAANYAG. Váradi Julianna. Általános és speciális jogszabályi előírások, normák, valamint az etikai,- titokvédelmi szabályok

MUNKAANYAG. Váradi Julianna. Általános és speciális jogszabályi előírások, normák, valamint az etikai,- titokvédelmi szabályok Váradi Julianna Általános és speciális jogszabályi előírások, normák, valamint az etikai,- titokvédelmi szabályok A követelménymodul megnevezése: Személy- és vagyonvédelmi alapfeladatok A követelménymodul

Részletesebben

Atlasz menetjegy-biztosítás és kiegészítô biztosítás Szabályzat

Atlasz menetjegy-biztosítás és kiegészítô biztosítás Szabályzat 2016. 02. 01. Atlasz menetjegy-biztosítás és kiegészítô biztosítás Szabályzat I. ÁLTALÁNOS SZABÁLYOK 1.Biztosító adatai Biztosító: Colonnade Insurance S.A. Magyarországi Fióktelepe (1143 Budapest, Stefánia

Részletesebben

A számítástechnikai bűnözés elleni küzdelem nemzetközi dimenziói

A számítástechnikai bűnözés elleni küzdelem nemzetközi dimenziói Megjelent a Belügyi Szemle 2003. 7-8 számában, 98-126. old dr. Bayer Judit: A számítástechnikai bűnözés elleni küzdelem nemzetközi dimenziói Bevezetés Az Internet népszerűvé válása a valóság egy új dimenzióját

Részletesebben

1. tétel Veszélyek a munkahelyi (hivatali) életben: vesztegetés, lobbizás

1. tétel Veszélyek a munkahelyi (hivatali) életben: vesztegetés, lobbizás 1. tétel Veszélyek a munkahelyi (hivatali) életben: vesztegetés, lobbizás A korrupció latin eredetű szó, mely megrontást, megvesztegetést, valamilyen kártételt, rossz útra csábítást jelent. Az ún. korrupciós

Részletesebben

1992. évi LXIII. törvény. a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról. I. fejezet ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK.

1992. évi LXIII. törvény. a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról. I. fejezet ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. 1992. évi LXIII. törvény a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról Az Országgyűlés - a Magyar Köztársaság Alkotmányában foglaltakkal összhangban - a személyes adatok védelmét,

Részletesebben

Internetbank szolgáltatás üzletszabályzata

Internetbank szolgáltatás üzletszabályzata Internetbank szolgáltatás üzletszabályzata 2012. szeptember 10. 1 1 A Igazgatóságának 2008. április 24-i (21/2008. számú) jóváhagyó, valamint a módosításokra vonatkozó határozata alapján történő hatálybalépés

Részletesebben

A vírusok Végi András¹, Antal Krisztina¹, Kiss Zsófia¹, Szécsényi Hajnalka¹, Demeter Lehel²

A vírusok Végi András¹, Antal Krisztina¹, Kiss Zsófia¹, Szécsényi Hajnalka¹, Demeter Lehel² A vírusok Végi András¹, Antal Krisztina¹, Kiss Zsófia¹, Szécsényi Hajnalka¹, Demeter Lehel² ¹Szegedi Tudományegyetem Természettudományi Kar, ²Babes-Bolyai Tudományegyetem Természettudományi Kar, Kolozsvár

Részletesebben

Adatvédelmi Szabályzat

Adatvédelmi Szabályzat Adatvédelmi Szabályzat 1. Bevezetés 1.1. Jelen adatvédelmi szabályzat (a Szabályzat ) a HC Pointer Korlátolt Felelősségű Társaság (székhely: 7634 Pécs, Ürögi fasor 2/a., cégjegyzékszám: Cg.: 02-09-000359)

Részletesebben

ZETRON Informatikai Fejlesztő és Szolgáltató Kft.

ZETRON Informatikai Fejlesztő és Szolgáltató Kft. ZETRON Informatikai Fejlesztő és Szolgáltató Kft. Internet hozzáférési (elérési) szolgáltatásra vonatkozóan (továbbiakban: ÁSZF) Készítés időpontja: 2015. április 21. Utolsó módosítás dátuma: 2015. október

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V J E G Y Z Ő K Ö N Y V 6-3/2013. Készült: Tiszalök Város Önkormányzata képviselő-testületének 2013. január 21-én tartott rendkívüli nyílt ülésén. Jelen vannak: Gömze Sándor polgármester, Fedor László alpolgármester,

Részletesebben

A tikos információgyûjtés magyar szabályozása, és az általa nyert információ felhasználása a büntetõeljárás során

A tikos információgyûjtés magyar szabályozása, és az általa nyert információ felhasználása a büntetõeljárás során Miskolci Egyetem Állam-, és Jogtudományi Kar Bûnügyi Tudományok Intézete Büntetõ eljárásjogi és Büntetésvégrehajtási Jogi Tanszék A tikos információgyûjtés magyar szabályozása, és az általa nyert információ

Részletesebben

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ multischool.hu ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ NAIH-88773/2015. Röviden Személyes adatot csak a törvénynek megfelelően gyűjtünk és kezelünk. DM levelet csak külön hozzájárulás esetén küldünk. Rendszerüzenetet

Részletesebben

2010. évi XC. törvény. egyes gazdasági és pénzügyi tárgyú törvények megalkotásáról, illetve módosításáról. I. Fejezet

2010. évi XC. törvény. egyes gazdasági és pénzügyi tárgyú törvények megalkotásáról, illetve módosításáról. I. Fejezet 2010. évi XC. törvény egyes gazdasági és pénzügyi tárgyú törvények megalkotásáról, illetve módosításáról Az Országgyűlés a pénzügyi stabilitás és a gazdasági növekedés feltételeinek megteremtése, a gazdaság

Részletesebben

A Genertel Biztosító Zrt. ügyféltájékoztatója és a biztosítási szerződésre vonatkozó általános rendelkezései hatályos 2015.02.

A Genertel Biztosító Zrt. ügyféltájékoztatója és a biztosítási szerződésre vonatkozó általános rendelkezései hatályos 2015.02. A Genertel Biztosító Zrt. ügyféltájékoztatója és a biztosítási szerződésre vonatkozó általános rendelkezései hatályos 2015.02.01-től A Társaságunk az IVASS (a pénzügyi szervezetek olaszországi felügyeleti

Részletesebben

Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztató

Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztató Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztató A http://szakallasember.hu/home/shop/ üzemeltetője ezúton tájékoztatja a honlap látogatóit a személyes adatok kezelése körében követett gyakorlatáról, az adatok

Részletesebben

1. Az informatikai eszközök használata

1. Az informatikai eszközök használata 5 6. évfolyam A tanulók az informatikai eszközök használata során megismerik a számítógépet, annak főbb egységeit, a perifériákat. Kezdetben tanári segítséggel, később önállóan használják a legfontosabb

Részletesebben

VISZONTELADÓNAK A TELJES FEL NEM HASZNÁLT CSOMAGOT A SZÁMLÁVAL EGYÜTT.

VISZONTELADÓNAK A TELJES FEL NEM HASZNÁLT CSOMAGOT A SZÁMLÁVAL EGYÜTT. GroupWise 2012 SP2 GroupWise WebAccess/Messenger (korlátozott licenc) GroupWise Coexistence Solution for Exchange Novell szoftverlicenc-szerződés FIGYELMESEN OLVASSA EL A SZERZŐDÉST. A SZOFTVER TELEPÍTÉSÉVEL,

Részletesebben

6/2006. (II.15.) Budapest Józsefváros Önkormányzati rendelet* 1

6/2006. (II.15.) Budapest Józsefváros Önkormányzati rendelet* 1 6/2006. (II.15.) Budapest Józsefváros Önkormányzati rendelet* 1 a Budapest Józsefvárosi Önkormányzat vagyonáról, valamint a versenyeztetés és a helyi költségvetési szervek beszerzési eljárásának szabályairól

Részletesebben

http://www.levego.hu/letoltes/kapcsolodo_anyagok/tomegkozl_bajnai0908.pdf

http://www.levego.hu/letoltes/kapcsolodo_anyagok/tomegkozl_bajnai0908.pdf Budapest, 2009. október 30. Hónig Péter miniszter Közlekedési, Hírközlési és Vízügyi Minisztérium Budapest Tisztelt Miniszter Úr! Köszönettel megkaptuk 2009. szeptember 30-án kelt válaszát 1 Bajnai Gordon

Részletesebben

MEOSZ Oktatási, Továbbképző és Távmunka Intézet SAJTÓFIGYELÉS. Költözés

MEOSZ Oktatási, Továbbképző és Távmunka Intézet SAJTÓFIGYELÉS. Költözés 2006. november 21. Békés Megyei Hírlap MEOSZ Oktatási, Továbbképző és Távmunka Intézet SAJTÓFIGYELÉS Költözés November 20-tól új helyen, a Vajda Péter Művelődési Központban várja tagjait a Mozgáskorlátozottak

Részletesebben

J E G Y Z Õ K Ö N Y V

J E G Y Z Õ K Ö N Y V J E G Y Z Õ K Ö N Y V Készült: Szuhakálló Községi Önkormányzat Képviselõ-testületének 2008. december 11-én 14.00 órai kezdettel megtartott nyílt ülésérõl. Az ülés helye: Polgármesteri Hivatal tanácsterme

Részletesebben

Kutatási jelentés. ELTE-ÁJK Politikatudományi zet politológus diplomás hallgatói kutatás (2011) Kónya Márton 2011.02.15.

Kutatási jelentés. ELTE-ÁJK Politikatudományi zet politológus diplomás hallgatói kutatás (2011) Kónya Márton 2011.02.15. Kutatási jelentés ELTE-ÁJK Politikatudományi zet politológus diplomás hallgatói kutatás (2011) Kónya Márton 2011.02.15. A kutatást a ELTE-ÁJK Politikatudományi intézet megbízásából a Poli-Med Bt végezte.

Részletesebben

Rázd, hogy egy hétig rázhasd! nyereményjáték HIVATALOS JÁTÉKSZABÁLYA ÉS ADATKEZELÉSI SZABÁLYZATA

Rázd, hogy egy hétig rázhasd! nyereményjáték HIVATALOS JÁTÉKSZABÁLYA ÉS ADATKEZELÉSI SZABÁLYZATA Rázd, hogy egy hétig rázhasd! nyereményjáték HIVATALOS JÁTÉKSZABÁLYA ÉS ADATKEZELÉSI SZABÁLYZATA 1. A játék szervezője: Az Sió ECKES Élelmiszergyártó és Kereskedelmi Kft. (székhelye: 8600 Siófok, Május

Részletesebben

5.26 Informatika a 6-8. évfolyam számára

5.26 Informatika a 6-8. évfolyam számára 5.26 Óraterv Évfolyam 6. 7. 8. Heti óraszám 1 1 1 Éves óraszám 37 37 37 Bevezetés A helyi tanterv A kerettantervek kiadásának és jogállásának rendjéről szóló 51/2012. (XII. 21.) számú EMMI rendelet 2.

Részletesebben

VILLÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK 13/2008. (XII. 11) SZÁMÚ RENDELETE

VILLÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK 13/2008. (XII. 11) SZÁMÚ RENDELETE VILLÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK 13/2008. (XII. 11) SZÁMÚ RENDELETE A HELYI ADÓKRÓL Villány Város Önkormányzatának Képviselőtestülete a helyi közösség áldozatvállalása alapján az önkormányzati feladatok

Részletesebben

AZ EURÓPAI UNIÓ BÍRÓSÁGÁNAK HÍRLEVELE. Bíróság

AZ EURÓPAI UNIÓ BÍRÓSÁGÁNAK HÍRLEVELE. Bíróság Európai Unió Bírósága Sajtó- és tájékoztatási osztály Magyar, cseh és szlovák ügyek csoportja Dr. Lehóczki Balázs Tel: 00 352 4303 5499 Fax: 00 352 4303 2028 AZ EURÓPAI UNIÓ BÍRÓSÁGÁNAK HÍRLEVELE Tájékoztató

Részletesebben

I. Általános rendelkezések

I. Általános rendelkezések Somogy megyei Közigazgatási Hivatal 1-194-13/2010. számú szabályzata az adatvédelem és az informatikai biztonság általános szabályairól, valamint a közérdekű adatok nyilvánosságáról A Somogy Megyei Közigazgatási

Részletesebben

WWW.PLADFORM.HU WEBOLDALLAL KAPCSOLATOS ADATKEZELÉSI SZABÁLYZAT ÉS TÁJÉKOZTATÓ

WWW.PLADFORM.HU WEBOLDALLAL KAPCSOLATOS ADATKEZELÉSI SZABÁLYZAT ÉS TÁJÉKOZTATÓ A WWW.PLADFORM.HU WEBOLDALLAL KAPCSOLATOS ADATKEZELÉSI SZABÁLYZAT ÉS TÁJÉKOZTATÓ 1. PREAMBULUM, A SZABÁLYZAT CÉLJA 1.1 A Brains Studio Korlátolt Felelősségű Társaság (székhelye: 1163 Budapest, Tekla utca

Részletesebben

NEMZETKÖZI MOZGALOM AZ INTERNET SZABADSÁGÁÉRT

NEMZETKÖZI MOZGALOM AZ INTERNET SZABADSÁGÁÉRT NEMZETKÖZI MOZGALOM AZ INTERNET SZABADSÁGÁÉRT BEMUTATKOZÁS A Global Internet Liberty Campaign 1 (GILC), azaz Nemzetközi Mozgalom az Internet Szabadságáért nevû szervezetet 1996 júniusában alapították kormányzatoktól

Részletesebben

A Tánctól Z-ig Bt. adatvédelmi nyilatkozata

A Tánctól Z-ig Bt. adatvédelmi nyilatkozata A Tánctól Z-ig Bt. adatvédelmi nyilatkozata 1. BEVEZETÉS A Tánctól Z-ig Bt. (8200 Veszprém, Pöltenberg Ernő utca 6. 5. ép.) (a továbbiakban Tánctól Z-ig Bt., szolgáltató, adatkezelő), mint adatkezelő,

Részletesebben