Látó. Látó Látó. A Péter András Gimnázium és Szigeti Endre Szakképző Iskola folyóirata

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Látó. Látó Látó. A Péter András Gimnázium és Szigeti Endre Szakképző Iskola folyóirata"

Átírás

1 Látó Látó Látó A Péter András Gimnázium és Szigeti Endre Szakképző Iskola folyóirata

2 Tartalom Látó- a Péter András Gimnázium és Szigeti Endre Szakképző Iskola folyóirata Iskolai élet 2014/15-ös tanév 2. szám - PAN oldal A Diákönkormányzat hírei Iskolánk külföldi kapcsolatai oldal - Comenius projekt 9. oldal - Leonardo projekt oldal Kóstoló környezettudatos életből Öregdiákjaink 12. oldal - dr. Tabi Dóra oldal Érdekességek a nagyvilágból 15. oldal A világ körül - A székelyek 16. oldal Kriszti kreatív kuckója 17. oldal Történelmi személyek - Don Carlos 18. oldal Ajánlók - zene és képregény oldal -2-

3 2014. november 24-én, hétfőn a végzősök vetélkedőjével megkezdődtek a már hagyománnyá volt Péter András Napok. 6 végzős osztály 9 fajta versenyszámban mérette meg magát. A versenyt egy bemelegítésnek szánt bemutatkozó feladattal kezdték,majd ezt követte a zenefelismerés,totó,az activityből ismert körülírás,ügyességi feladatok,majd az osztályok képviselői osztályfőnökeikkel egyaránt karaokeztak. Amíg a zsűri összesítette a pontszámokat a 6 végzős osztály közösen énekelt. Az első helyezést a 13/D osztály kapta. November 25-én, kedden a végzősök teremfoci bajnokságot rendeztek, ahol a végzősök és a tanárok egyaránt mérhették össze erőiket. A bajnokságot a 12/E nyerte meg. A tanár-diák meccsben pedig szoros küzdelemben a tanárok győztek. November 26-án, szerdán délelőtt a negyedik, ötödik és hatodik órát a tanárok helyett a végzősök tartották meg nekünk. Az utolsó óra után, fél kettőtől pedig megnézhettük a jelöltek kampányfilmjeit. 3.

4 Csütörtökön került sor a "Mi vagyunk Európa" című vetélkedőre, amelyen osztályszinten vehettek részt az iskola tanulói. Az osztályoknak 18 állomáson kellett megmutatniuk tudásaikat,valamint azt a feladatot kapták,hogy az osztálytermükben díszítsenek fel egy sarkot az általuk kiválasztott ország jellegzetességeivel a verseny kezdetéig. A nyertes a 12/C osztály lett, akik ft-tal és egy budapesti úttal lettek "gazdagabbak". Délután sor került az újonnan jött hetedikesek és kilencedikesek rövid bemutatójára. A napot tombolahúzással zártuk. Pénteken a végzős osztályok színes programjait élvezhettük, például az A-sok lufihajtogatással, a B-sek és D-sek finom desszerttel láttak minket vendégül. Ha valaki a sportok híve, kipróbálhatta magát az íjászatban, és tesztelhette tudását különböző kvízekben, kihívásokban. Ezek után pedig az iskola tornatermében gyűltünk össze, és a végzős osztályok bemutatták kreatív és vicces műsoraikat. Végül pedig a várva várt titkos szavazás következett, utána kihirdették, hogy az idei PAG- Napokon a 12/C lett első helyezett, nyomában a 12/B és E osztály holt versenyben végeztek dobogós helyen. Este pedig a hagyományos bulizás és ünneplés következett a Stone-ban és a Leonardóban. Szerintem mindenki számára kellemes élmény volt és szép emlékekkel Borbíró Bíborka 9. A 4.

5 Az idei tanévben megújult iskolánk Diákönkormányzata. Bökönyi Bence Diákönkormányzat vezető munkáját évfolyamonként 1-1 vezetőségi tag segíti, a Diákönkormányzatot segítő tanár segítségével. Most az elmúlt hónapokban megrendezésre került programjainkról beszámolni. szeretnénk Az állatok világnapja alkalmából rajz-,vers- és novella író pályázatot hirdettünk, melyre sok színvonalas munka érkezett. Rajzverseny eredményei: 1. hely: Kántor Ádám, 12.B 2. hely: Kontra Bettina, 11.E 3.hely: Papp Tímea, 11.A Különdíj: Tóth Ilona, 10.C A zene világnapja alkalmából 2 napon keresztül kérésünkre különböző stílusú zenék kerültek lejátszásra az iskolarádióban. Megemlékeztünk az aradi vértanúkról is. Az erre készített plakátot 1 hétig lehetett megtekinteni a gimnázium új épületében. Vers- és novella író pályázat eredményei: 1. hely: Szatmári Beáta, 10.A 2.hely: Farkas Lajos, 10.A 3.hely: Borbíró Bíborka, 9.A Meghirdettük az Év legeredményesebb osztálya versenyt. Ezt a címet a tanév végén, az egész évben nyújtott munkátok alapján szerezhetitek meg. Havonta értékeljük a termek dekorációját, az aktivitást, a zöld és újrahasznosított dolgokat, a termek tisztaságát. Az eredményeket minden hónapban megtekinthetitek a gimnázium új épületében, a Diákönkormányzat faliújságán. A versenyeken szereplőknek gratulálunk! Halloween alkalmából tökfaragó versenyt rendeztünk, melyben a legsikeresebb tököt Patai Beáta, 13.E osztályos tanuló készítette el. Ezt a versenyt szalonnasütéssel zártuk, és egyben felavattuk az iskola újonnan kialakított sütő-főző helyét. Így a sötétedés után megvilágított töklámpások társaságában a résztvevő tanárok és diákok egy kellemes, hangulatos délutánt töltöttek el. Fegyver Olívia 10.A

6 A rajzverseny képei: 6.

7 A rajzverseny képei: 7.

8 Hotel Gara, Füzesgyarmat Kastély Parkfürdő, Füzesgyarmat Macsári József, polgármester Számítástechnika Szaküzlet, Szeghalom Leonardó Ételbár, Szeghalom Dekorpont, Füzesgyarmat Pál fotó videó, Füzesgyarmat Hidiné Nagy Bernadett, Csökmő Fazekas Renáta, Szeghalom Marhás József, Szeghalom Stone Club, Szeghalom 7/c osztály 9/a osztály 9/e osztály 9/g1 osztály 10/a osztály 10/c osztály 11/a 12/d osztály 11/b osztály 11/c osztály 11/e osztály 12/a osztály 12/c osztály 12/e osztály 8.

9 Előző számunkban már olvashattatok a Comenius projektről. Most az egyik diákunk számol be az október végi lengyelországi utazásról. Iskolánk néhány tanulója (Gál Tünde (11. C), Tóth Adrienn (12. B), Simcsik Eszter (12. A), Pap Tibor és Ujfalusi Ágnes (10. C)), valamint 3 kísérő tanár (Bokorné Kovács Anikó, Szabóné Balogh Enikő és Szijjártóné Kurucsó Mária tanárnő) lehetőséget kapott arra, hogy Comenius program keretében október utolsó heteiben ellátogasson Lengyelországba. A kis csapatunk október 20-án indult útnak a budapesti Liszt Ferenc repülőtérről, majd egy fél napos városnézéssel zárult a nap. Nagyon izgultunk a családokat illetően, de kellemesen csalódtunk, mindannyian örömmel és szeretettel fogadtak minket. A kisváros, ahol egy hétig szállásoltak el minket, körülbelül három órára volt a lengyel fővárostól, Varsótól. Itt betekintést nyerhettünk a helyi iskola életébe, nagyon sok diákot, illetve tanárt megismerhettünk. A helyi diákok nagyon lelkesen fogadtak minket, műsorral készültek nekünk, amiben tanulók mutathatták meg ének-és tánctudásukat. A programban résztvevő államok (Törökország, Lengyelország, Olaszország, Magyarország) mindegyike előadott egy saját kezűleg összeállított prezentációt. Ez alatt az egy hét alatt sok-sok városba ellátogattunk, mint például Radziejówba, Torunba, Biskupinba, ahol megcsodálhattuk a helyi látványosságokat, kulturális örökségeket. Az utolsó nap estéjén egy közös vacsorán vettünk részt, utána pedig részesei lehettünk egy lengyel táncokat bemutató előadásnak. Ezt követően pedig egy versenyen vettünk részt, amelyben a diákoknak vászonra kellett vinni a hét emlékeit; mindössze fél órát kaptunk arra, hogy tehetségünket és kreativitásunkat megmutassuk. Bár holtverseny alakult ki, a végén mégis a lengyelek kapták meg a győzelmet. Mindannyiunk nevében bátran állíthatom, hogy életünk egyik legnagyobb élményével gazdagodtunk, illetve életre szóló barátságok születtek ez alatt az egy hét alatt. A búcsúzáskor mindenki szeme megtelt könnyel, egyszerre voltunk boldogok, hiszen arra gondoltunk, hogy hazatérhetünk, de ugyanakkor szomorúak is, hogy véget ért ez a nagyszerű hét. Szeretnénk megköszönni, hogy a részesei lehettünk ennek a csodálatos utazásnak, amelyre egész életünkben szeretettel és vidáman fogunk visszaemlékezni. Ujfalusi Ágnes 10. C 9.

10 A projekt címe: Nemzeti kultúrák és varrástechnikák 2 éves projekt: 2013.szeptember július 31. Partnerek: 1. Törökország (nemzetközi koordinátor) 2. Litvánia 3. Magyarország 4. Olaszország 5. Portugália 6. Románia Célok, tevékenységek: - Egymás népviseletének a tanulmányozása, modern és hagyományos szabás-varrás technikák elsajátítása. - Erre alapozva ma is hordható, hagyományos motívumokat tartalmazó férfi és női viselet tervezése és kivitelezése. - Projekt-weblap létrehozása. - Számítógépes szoftver készítése didaktikai céllal, mely tartalmazza a jó gyakorlatot. - Prospektus a projektről. - Kézikönyv a folyamatról. - Ünnepélyes divatbemutató Gyulafehérváron diákok részvételével, melyen bemutatják az általuk tervezett, készített, rájuk szabott ruhakölteményeket. Projekttalálkozók: 1.Törökország: 2013-projektindító találkozó 2. Portugália:2014. március 3.Litvánia: május 4. Magyarország: október Olaszország: március Románia: 2015.május 28-29: Projektzáró találkozó. 10.

11 Mint tudjuk iskolánk életét sok színes program és sok-sok esemény gazdagítja. Közéjük tartozik ez a pályázat is, melyet 2013-ban nyert iskolánk. A pályázat célja, hogy tanulóinkkal megismertessük az élethosszig tartó tanulás lehetőségét, hogy ez által megtapasztalhassák ennek előnyeit, mind az oktatásban, mind a tanulásban. A projekt elnevezése: Modeling Cultural Sewing Techniques magyarul, Nemzeti kultúrák és varrástechnikák.a projekt célja, hogy a résztvevő országok, mint: Portugália, Törökország, Románia, Olaszország, Litvánia és Magyarország képviselői, bemutassák egymásnak népviseletüket, hagyományaikat, és ezeket tanulmányozzák. Majd modern és hagyományos, szabási és varrási technikákat, technológiákat sajátítsanak el a folyamat során. Erre alapozva hagyományos, a népi motívumokat magukon viselő, de akár ma is hordható női és férfi öltözetet kell tervezni, amelyet meg kell valósítani. Most jelen pillanatban a megvalósítás fázisában tartunk. A projektről weblap és számítógépes szoftver készül, didaktikai céllal, mely tartalmazza a jó gyakorlatot. Szórólap, prospektus és egy kis kézi könyv készül a folyamatról, mely mindenki számára elérhető lesz. A projekt zárásaként, ünnepélyes divatbemutatót szerveznek Gyulafehérváron, a projekttalálkozó utolsó színhelyén, ahol a projektben résztvevő diákjaink bemutathatják az általuk tervezett és kivitelezett ruhakölteményeket október között, a Leornardo Da Vinci projekt keretén belül megvalósulhatott Szeghalmon, e partnerség negyedik találkozója. Az ide érkező vendégeinknek, bemutattuk iskolánkat, kollégiumunkat. Szeghalom város polgármestere, Macsári József Úr fogadta csütörtök délelőtt a polgármesteri hivatalban látogatóinkat, nagyon szívélyes keretek közt üdvözölt mindenkit, majd egy rövid kisfilm keretében bemutatta Szeghalmot. A vendégeknek nagyon tetszett a fogadtatás. Az idő szűkössége miatt, egy rövid sétát tettünk a város központjában, megnéztük a könyvtár épületét és az ott lévő, régi mesterségeket bemutató, nagyon látványos kiállítást. Utunkat a Tildy utcán folytattuk, majd meglátogattuk Túri János, Mundérba bújt történelem című kiállítását a múzeumban. Délután, programunk a Felina Hungária Kft. üzemében folytatódott, ahol vendégeink betekintést nyerhettek a Felina cég alakulásának, fejlődésének történetébe, majd üzemlátogatással egybekötött tájékoztatást kaphattak az ott folyó munkáról, folyamatokról. A vállalat európai szintű cég, bátran büszkélkedhetünk vele, hogy diákjainkat (női szabó), jól felkészítik gyakorlati képzésük során a termelő munkára. Képzett szakemberek kerülnek a munkafolyamatba, hiszen tudjuk, hogy a minőségi munka alapja a jól képzett szakember. Az első este mézeskalácsfestéssel folytatódott, majd a Körösladányi Cuháré citerazenekar és táncosai kápráztatták el vendégeinket. Nagyon jó hangulatot teremtettek, gyönyörű népdalcsokraikkal. A táncház, pont volt az i -re. Nagyon köszönték az élményt, jól érezték magukat. A péntek reggel az iskolában kezdődött. Angol nyelvű fórumon ismerkedhettek meg diákjaink az itt tartózkodó vendégekkel, tehették fel kérdéseiket a projekttel kapcsolatban. Sajnos a rossz idő és eső miatt a Vésztő-Mágori Nemzeti Park látogatása elmaradt. Délután Budapestre kísértük fel vendégeinket, egy rövid városnézés után elfoglalták szállásaikat, majd egy nagyon hangulatos helyen az Old-Men s Pub-ban vacsorával zárult a projekttalálkozó. összegezve a két napot, nagyon sok programon vettek részt a vendégek, a visszajelzések alapján jól érezték magukat. Szijjártóné Sándor Ágota, Kővári Csilla 11.

12 Szeptember 11-én befejezéséhez érkezett a Kóstoló környezettudatos életből című KEOP-os pályázat, amelyhez kapcsolódóan korábban három alkalom már megrendezésre került ( Ezúttal az utolsó, negyedik rendezvény teljesült, aminek témája a Víztakarékosság, tudatos vízhasználat elterjesztése volt. A rendezvény keretében először a résztvevő több mint 80 diák (7/C, 9/A, 10/A osztályok) egy filmet tekintett meg, amely napjaink globális problémáival foglalkozott az USA egykori alelnöke, Al Gore moderálásával. A film megtekintése után a diákok 20 fős csoportokra szétválva négy különböző helyszínen először a film témájáról beszélgettek, majd a rendezvény témájához igazodó ismereteket szerezhettek. Az egyik helyszínen a környezettudatossághoz kapcsolódó honlapokkal és tartalmukkal ismerkedtek meg, mint például az öko-lábnyom számítás, vagy a worldometers oldal. A másik helyszínen a víztakarékossággal kapcsolatosan 4-5 fős csoportokra válva rajzos formában ötleteltek, hogyan lehet takarékosan felhasználni a vizeket, milyen módszereket lehetne alkalmazni az éltető víz megóvásához. A harmadik helyszínen előadást hallgattak meg a víz szerepéről és felhasználásáról a háztartásokban, az iparban és a mezőgazdaságban. Megtudták többek között, hogy mennyi víz szükséges egy kg liszt, vagy marhahús előállításához, vagy éppen egy autó, vagy a számítógépük elkészítéséhez. A negyedik helyszínen bio-piaccal ismerkedhettek meg, megtudhatták a helyi termelők milyen termékeket állítanak elő, és azokat milyen ételekhez használják fel. A rendezvény zárásaként minden diák a helyi termékekből készült szendvicseket és palacsintát kapott éhsége csillapítására. Ez az alkalom is olyan információkkal ismertette meg a gyerekeket, amelyek hasznos ismereteket nyújtanak a biológia, földrajz, illetve a kémia órákhoz. A rendezvényhez kapcsolódóan rajzpályázat került kiírásra a víztakarékosság, vízfelhasználás témában, amelynek díjazottjai között összesen 100 ezer forint értékű ajándék került kiosztásra! Lengyel József 12.

13 Riport dr. Tabi Dórával Mikor végeztél a gimnáziumban, és ki volt az osztályfőnökök? Hatévfolyamos osztályba jártam, Somogyiné Ambrus Erika volt az osztályfőnököm, 2007-ben végeztem. Hogyan emlékszel vissza az itt eltöltött éveidre? Szerettem a gimnáziumot, alapvetően szerettem iskolába járni. Eleinte korán keltem, hogy minél hamarabb indulhasson a sakk játszma az kezdetéig. A koránkeléssel csak később lettek nehézségeim. Szívesen emlékszem vissza az órák közötti pingpongozásokra, kosárra dobálásokra. Az ott töltött 6 éve alatt fokozatosan összekovácsolódott a kis osztályunk, néhányukkal még ma is tartjuk a kapcsolatot. Legkedvesebb emlékeim közé talán a szalagavató műsorra való felkészülés tartozik. Még mindig jót mosolygok, amikor eszembe jutnak azok a táncpróbák, ahol az évfolyam fiúit pompomozni tanítottuk, vagy amikor a görögtáncra bohóckodtunk. Miért ezt a pályát választottad? Az itt töltött évek mennyiben befolyásolták biológia irányultságodat? A gimnáziumi évek alatt két pálya közül vacilláltam: az építő mérnöki és az orvosi, így a fakultációválasztásnál 10.-ben ezeknek megfelelően választottam a fizikát és a biológiát. Ha teljesen őszinte szeretnék lenni, akkor a biológiából az embertanon és a biokémián kívül semmi más nem érdekelt igazán, értem ezalatt például a növény- és állatrendszertant, valamint a hazai fás- és fátlan társulásokat, de hát ahhoz, hogy későbbi céljaimat elérjem, meg kellett ezeket is tanulni, melyben nagy segítséget nyújtott alapórán Erika néni, fakultációkon pedig Manyi néni és Iluska néni. Csak a végzős évben határoztam el magam az orvosi pálya mellett, és már akkor is főként a pszichiátria érdekelt, bár akkor még voltak pszichológiai tanulmányokkal kapcsolatos elképzeléseim is. Az egyetem alatt a legtöbb szakirányba betekintést nyertem, és ezek fényében maradtam a pszichiátriánál, főként azért, mert rendkívül szerteágazó terület sok kutatási lehetőséggel, ami miatt a manapság egyre gyakoribb kiégés talán nem, vagy csak később jelentkezik. Továbbá tetszik benne, hogy sok ráépített szakvizsga lehetőség van, pl: gyermekpszichiátria, igazságügyi pszichiátria, addiktológia, valamint a pszichológiával szorosabb kapcsolatban levő pszichoterápia is. Hosszú távú terveim között szerepelnek ezen szakvizsgák megszerzése. Most hol és mit tanulsz? A Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karra jártam orvostanhallgatóként, ahol június 6.-án államvizsgáztam le, és 21.-én vettem át orvosi diplomámat. Nehéz volt a gimi után egy nagyvárosban tanulni? Könnyű volt beilleszkedni egy új közösségbe? Nem volt nehéz megszokni magát a várost, hiszen szép és rendezett, rengeteg kulturális és szórakozási lehetőséggel. A tömegközlekedéshez viszont nehezen adaptálódtam, hiszen nem ismertem eleinte az összes utca és tér nevét, ami megnehezítette a dolgomat. Mivel az orvosin 15 fős csoportokra volt osztva az évfolyam, így szinte az egyik új baráti köröm a csoportomból alakult ki, hiszen a hétköznapjaink majdnem egészét együtt töltöttük. A közösségi beilleszkedést még az idősebb egyetemi hallgatók is segítették, a nekünk szervezett különböző programokkal. Összességében tehát szerintem könnyedén vettem ezeket az új szituációkat. 13.

14 Riport dr. Tabi Dórával Milyenek szegedi éveid? Alapvetően jól telnek, szeretek itt élni, bár gyakran hiányzik a családom, akikhez sajnos ritkábban tudok hazajárni az egyetem alatt a tanulás, most pedig a betegellátás és kutatás miatt. Pontosan mikor mondhatod, hogy:,,doktornő vagyok"? Október 1-jével kezdtem el dolgozni a Szegedi Tudományegyetem, Szentgyörgyi Albert Klinikai Központ, Pszichiátriai Klinikáján rezidensként, én azóta használom a doktori címet bemutatkozásnál, de hivatalosan már a diplomám átvétele óta tehetném. Közeledik a PAG-napok. Diákként hogyan éltet át ezeket a napokat? Nagyon szerettem a PAG-napok első napján a nagy zeneszóra, mulatozásra, valamint a tea és süteményosztogatásra érkezni. Élveztem, hogy körberajongtak a végzősök a szavazat reményében, valamint hogy sosem volt üres a kezem A legtöbb programon részt vettem, a kampányfilmeket és kampányműsorokat pedig kifejezetten élveztem. Amikor végzősként végre ránk került a sor, az egész osztály részt vett a szervezésben, a kampányfilm forgatásban, valamint a műsor kialakításában, szívvel-lélekkel küzdöttünk a szavazatokért, és a végén megosztva ugyan, de nyert a jelöltünk. Bácsi Éva 12. A Ez a kép én készült az ECNP konferencián (European College of Neuropsychopharmacology Congress), ahol a kutatási témámmal ECNP travel award díjat vehettem át. A képen a konferenciára készített poszterem mellett állok és a díjat a "Examining mental animation with a dual-task paradigm in schizophrenia" c. munkámért vehettem át, Berlinben (itt tartották ebben az évben a konferenciát). 14.

15 Tévhitek és legendák Számtalan írót, költőt, szerzőt foglalkoztatta földünk megismerése, hogy különböző dolgok hogyan alakultak ki, gondolok itt a vihar keletkezésére, a tömérdek természeti csoda kialakulására, az ember eredetére és még sorolhatnám. Ez a nagyhatású érdeklődés főleg az ókor, illetve a középkorban bontakozott ki, de még a 19. és a 20. században is íródtak ilyen kisepikai művek. A legtöbb és a legismertebb legendák illetve mítoszok a Görög kultúrából származnak, ahol az élet bizonyos területeihez rendelt istenekhez kötötték a legtöbb hiedelmet. A magyarok leghíresebb legendái latin nyelven íródtak meg, és ezek többek között Szent Istvánról, Imréről, Szent Lászlóról, Gellért püspökről, Erzsébetről és Szent Margitról szólnak. Ugyanakkor meg kell említeni, hogy a történelem során számos tévhit alakult ki, amiknek az igazságtartalmuk még nem teljesen bizonyított, esetleg valótlan dolgokon alapulnak. Ezekre szeretnék említeni egy-két példát. A legenda általában egy vallási szempontból fontos személy életéről, valamely ünnep keletkezéséről szól. Szűkebb értelemben azt a középkori műfajt nevezzük így, amely a keresztény szentek életét mondja el. De mostanában inkább a modern legendák hódítanak, amik általában nagy populáris hatást váltanak ki, néha félig igaz történetet írnak le. A végzetes utas japán modern legenda egy magányos taxisofőrről szól, aki éjszakai munkája során egy különös utast vesz fel, aki olyan helyre akar menni, amiről a sofőr még sosem hallott. Amikor a taxis a hely után kérdezősködik, akkor a hátsó ülésen ülő utas mindig azt mondja, hogy ő majd ad útba igazítást a helyhez. Az útba igazítás során a titokzatos ember mindig félrevezeti, az ettől egyre idegesebb sofőrt. Mikor megfordul, hogy megkérdezze az utast, hogy hol vannak, ijedten veszi észre, hogy a furcsa ember váratlanul eltűnt. Nem tudja hova lett, ezért gyorsan visszafordul a kormányhoz, de addigra már késő, az ember belehajt a szakadékba Természetesen ez a történet olyan paranormális jelenségeket foglal magába, amikor is túlvilági lények támadnak az általában ártatlan emberekre. A legtöbb japán modern legenda valamilyen formában tanító célzatú, ami főleg az éjszakai kimozdulástól próbál minket megóvni, hogy ne bántsunk senkit és ne beszéljünk idegenekkel. De persze vannak olyan legendák is, amelyek a humorosság, a jó kedvre derítés céljából íródtak meg. Mint ahogy cikkem elején leírtam, tévhitek a történelem fontos eseményeiből is származnak, amik még nincsenek bebizonyítva, vagy csak félig mondanak igazat. Még ma is sok tudós vitatja a különböző tévhitek igazát, vagy esetleg téves megítélését. De nemcsak a történelem fontos eseményei jöhetnek szóba ebben a témában, lehet az egészségünkről, szervezetünkről, egyes természeti jelenségek lejátszódásáról, vagy akár a világ, illetve a bolygók dolgairól is vitatkozni. Például a nagy francia forradalom idejében nem biztos, hogy azért ostromolták meg a Bastille-t, mert az a zsarnokság jelképe lett volna, hanem mert két nappal korábban 250 hordó puskaport szállítottak oda. A börtönben ekkor csak hét fogoly volt: négy váltóhamisító, két elmebeteg és egy szexuális perverziói miatt bezárt ember. Vagy például nem bizonyított, hogy Adolf Hitlernek egy heréje volt, ez az elmélet csupán pszichológiai spekulációkon nyugszik. A sem biztos, hogy a diktátor szobafestő lett volna, ez a félreértés azon alapszik, hogy Jean Effel 1938-ban két karikatúráján szobafestőnek ábrázolta őt. Lehet, hogy csak provokációból rajzolta le ilyen formában. Származását még ma is vitatják a kutatók, sőt, nagyapját se azonosították még be teljesen. Minden ember különböző, minden ember máshogy gondolkozik, mindenki másban hisz. Van olyan, aki a legendákat, rémtörténeteket elhiszi, de van olyan is, aki csak legyint az egészre. Viszont addig, amíg egy még meg nem válaszolt, bizonyítatlan, furcsán hangzó elméletet hallunk, addig nem tudunk semmit sem csinálni, amíg azt valaki be nem bizonyítja, tényekkel alá nem tudja támasztani. Lehet, hogy egyes hiedelmekről örökre csak találgatni fog mindenki. Kovács Gergő 9. A 15.

16 Kíváncsi vagy Erdélyre, szeretnéd tudni, milyen is lehet ott lakni? Ismerd meg még jobban a Hargitán, Kovászna és Maros megye keleti részén élő székelyeket! A hagyományaik, népszokásaik még mindig élnek, most meg is említenék párat: Húsvét: Bár a szokások már itt is kissé elavultak, ám pár dolog mégis megmaradt, mint például a tojásfestés, kapulopás, locsolás, fadíszítés. A Virágvasárnapon tartják a konfirmálást, majd hétfőn kerül sor a locsolásra. A legények összeverődve mennek a házakhoz, ahol a lányoknak, asszonyoknak szép verseket adnak elő, a vendéglátók pedig megkínálják őket piros tojással, süteménnyel, amit a Nagypénteken szokás készíteni. Szüreti bál: A szeptember folyamán rendezik meg a szőlőszüret alkalmával. Ilyenkor a falu ifjai mennek a környező településekre, ahol énekszóval köszöntik a lakosokat. Estefelé kezdődik el a mulatság, az éjféli csősztánc után szabad a szőlőlopás játéka. A mulatság reggelig tart, majd a legszebb szőlőkoszorút árverésre bocsájtják. Farsang: Február elején tartják, majd ezt egy búcsúztató bállal zárják le, amelynek időpontja egybeesik a húsvéti böjt kezdetével. Ilyenkor a legények álarcot öltenek, körbe látogatnak a faluban, majd zenével és tánccal köszöntik őket. A falusi emberek hisznek a babonákban, hiedelmekben. Nagy jelentőséget tulajdonítanak az álmoknak, jövendöléseknek. Néhány híresebb hiedelem: András napján a lányok gombócot főznek és böjtölnek, hogy jövendőbelieket megtudják. Ha valaki hosszú hajról álmodik, akkor az bajt, gondot jelez, a fehér ruha ijedséget jelent. Néhány érdekesség: A székelykapuk szép látványt nyújtanak a tipikus székely motívumokkal díszítve. A népviselet mára elvesztette igazi jelentőségét, de színpadi viseletként még mindig hordják. A néptánc a székelyek életében fontos szerepet tölt be, hiszen az ünnepekhez zene és mulatság kapcsolódik. 16.

17 Kriszti kreatív kuckója Csokitorta Nem tudom, ki, hogy van vele, de az én kedvenc süteményem a csokitorta. Most pedig szeretném megosztani veletek a kedvenc receptemet. Hozzávalók: Tészta: 20 dkg liszt, ½ csomag sütőpor, 1 púpozott evőkanál kakaópor, 20 dkg cukor, 4 egész tojás, ½ dl olaj és ½ dl langyos víz Krém: 2 dl tejszín, 10 dkg étcsokoládé, 15 dkg vaj és 15 dkg porcukor Elkészítés: A tésztához szétválasztjuk a tojásokat. A fehérjét kemény habbá verjük, a sárgájához pedig hozzáadjuk a cukrot, az olajt és a langyos vizet. A lisztet összekeverjük a sütőporral és a kakaóval, majd hozzáadjuk a cukros- olajos-vizes keverékhez. Végül óvatosan belekeverjük a felvert tojásfehérjét. A tésztát előmelegített sütőben percig sütjük. A krémhez felforraljuk a tejszínt, beleolvasztjuk a csokit, majd hagyjuk kihűlni. Ez idő alatt a vajat habosra keverjük a porcukorral. A teljesen kihűlt csokis tejszínt habverővel felverjük, majd összekeverjük a vajas krémmel. Ezután már nincs is más dolgunk, mint összerakni, feldíszíteni, és megenni a tortánkat. Jó szórakozást a sütéshez! 17.

18 Don Carlos A rokonházasságok legszörnyűbb példájának mindenképpen Don Carlost tekinthetjük. Erőszakos és kegyetlen természet jellemezte. Szülei kétszeres unokatestvérek voltak, dédnagymamái közül pedig ketten testvérek. Torz csecsemőként jött a világra. Egyik lába rövidebb volt, mint a másik, és még púpos is volt. Valószínűleg szellemileg is visszamaradott volt, mivel csak öt éves korában kezdett beszélni, és még ekkor se értették teljesen, mivel a szája deformálódott volt. A helyzet tovább romlott, mivel később dadogni kezdett, mely annyira zavarta, hogy erőszakos természete még jobban felerősödött. Kilenc éves korára kedvenc időtöltése fiatal lányok kínzása lett. 13 évesen olyan súlyosan megcsonkította a király lovait, hogy húsz állatot le kellet ölni. Mindemellett szeretett kisállatokat élve nyársra húzni és megsütni. Egy balesett után Carlos állapota még jobban romlott, hosszú órákat töltött némán ücsörögve, utána összefüggéstelenül kezdett beszélni. Egyre kevésbé tudták titokban tartani őrültségét. Senki, még apja, II. Fülöp, spanyol király sem volt képes kezelni a fiút decemberének végén viszont minden határt átlépett, mikor közölte gyóntatójával, hogy szeretne megölni egy embert, konkrétan az apját. Ez felségárulásnak minősül. Még aznap éjjel elment hozzá Fülöp király, a tanácsadója és a gyóntató. Mikor Carlos meglátta őket térdre rogyott apja előtt, és könyörgött neki a halálért. Ezt Fülöp megtagadta, és fiát a Madrid közelében lévő Arévalo-kastélyba záratta, ahol szigorú őrizet alatt tartották. Fizikailag és szellemileg is kezdett egyre jobban leépülni. Magas láz kínozta, és szüntelenül csak hányt. Don Carlos július 24-én halt meg. Porkoláb Anita 9. C 18.

19 Zene Bangtan Boys A banda hét tagból áll, név szerint Jin, SUGA, J-HOPE, Jeongguk, Jimin, Rap Monster és V. A tagok 2010-ben, Big Hit meghallgatások után hozták létre az együttest. A gyakornoki folyamat alatt számos tagcserét élt meg a banda. A leader Rap Monster, a főtáncosok J-Hope, Jungkook és Jimin, Az énekesek V, Jin, Jimin és Jungkook, a rapperek J-Hope, SUGA, Rap Monster, a maknae (legfiatalabb) pedig Jungkook. A banda ismert a tehetséges tagjairól, ezek az adottságok megmutatkoznak az eddigi albumaikon. Saját maguk készítették a dalokat, a szöveget és a táncot - profi produceri segítséggel. Al-Selwi Sara 7. C 19.

20 Anime Csodálatos rajzolt történetek. Sok fajtája van harcos, varázslatos,szerelmes. A legtöbb animének van valami tanulsága. Anime címek : sword art online Kuroshitsuji Digimon Pokémon Fate/stay night Sengoku Basara Nurarihyon no Mago Brave 10 Balázs Anna 7.C 20.

21 Látó A Péter András Gimnázium és Szigeti Endre Szakképző Iskola folyóirata Cím: 5520 Szeghalom, Dózsa György u. 2. Tel/Fax: / OM azonosító: Felelős kiadó: Somogyiné Ambrus Erika, intézményvezető

KFG Hírlevél 4. szám - 2013. október

KFG Hírlevél 4. szám - 2013. október Köszöntő Kedves Olvasók! A KFG Hírlevél második évfolyamának első számát ajánljuk figyelmükbe, melyben hírt adunk a nyár és a tanévből eddig eltelt két hónap eseményeiről. Bemutatjuk szeptembertől itt

Részletesebben

VOLUNTAS. 10 perc. az öltözőben 20. oldal. exkluzív. parlamenti ifjúsági nap 2. oldal. a szerencsés 13 3. oldal

VOLUNTAS. 10 perc. az öltözőben 20. oldal. exkluzív. parlamenti ifjúsági nap 2. oldal. a szerencsés 13 3. oldal exkluzív VOLUNTAS A KAPOsváRI TánCsICs mihály gimnázium lapja 7 Xl. ÉvfOlyAm, 2. szám 7 2009. november parlamenti ifjúsági nap 2. oldal a szerencsés 13 3. oldal 10 perc Kitüntették Dr. Miklós Endréné tanárnőt

Részletesebben

Útjaink százfelé válnak

Útjaink százfelé válnak 2012. JÚNIUS 1 Útjaink százfelé válnak Június 16-án (szombaton) 36 végzôsnek szólt utoljára a csengôszó a Kállay Miklós Általános Iskola ballagási ünnepségén. A hagyományoknak megfelelôen átadásra kerültek

Részletesebben

KRÚDYÁK 2014-2015/3. Kedves Krúdyák olvasók!

KRÚDYÁK 2014-2015/3. Kedves Krúdyák olvasók! Kedves Krúdyák olvasók! A várva várt igazi tavaszi jó idővel együtt mi is megérkeztünk a harmadik számmal. Szokásunkhoz híven témák kavalkádját sűrítettük újságunk keretei közé. A már jól megszokott recepteket,

Részletesebben

1995-ben a Magyar Tudományos Akadémia külső tagjává választotta, 1998-ban a Miskolci Egyetem diszdoktorává avatta. 20. oldal

1995-ben a Magyar Tudományos Akadémia külső tagjává választotta, 1998-ban a Miskolci Egyetem diszdoktorává avatta. 20. oldal MARTONVÁSÁR VÁROS LAPJA FORUM MARTINI XXIV. évfolyam 5. szám 2015. május 15. 2015 /05 03. oldal 05. oldal POLGÁRMESTERI SOROK SZABÓ BARNA 07. oldal 45 ÉVES JUBILEUM... mit tegyünk, hogy mindenki otthonosan

Részletesebben

TISZASASI HÍRMONDÓ. Polgármester tollából... Tisztelt Tiszasasiak! WWW. TISZASAS. HU

TISZASASI HÍRMONDÓ. Polgármester tollából... Tisztelt Tiszasasiak! WWW. TISZASAS. HU TISZASASI HÍRMONDÓ II. ÉVFOLYAM 2013. JANUÁR FALUSI HÍRLEVÉL ÁRA: 100 Ft Polgármester tollából... Tisztelt Tiszasasiak! Elkezdődött a 2013-as esztendő, amely rengeteg változást hozott és hoz az újévben

Részletesebben

Bölcsőde Bölcsődénk szerepel az Iránytű szakmai folyóiratban. Farsangi vigassággal búcsúztattuk a telet, pirosba öltöztünk a Dóri Ház lakóiért.

Bölcsőde Bölcsődénk szerepel az Iránytű szakmai folyóiratban. Farsangi vigassággal búcsúztattuk a telet, pirosba öltöztünk a Dóri Ház lakóiért. ANK H Í R L E V É L 2013/ 2. szám Tartalom: Intézményi egységek rövid hírei: Intézményvezetés Beszámolunk a II. SNI Szépíró verseny megyei döntőjéről. Megtartottuk a Szak alkalmazotti értekezletet. Mi

Részletesebben

A KOCSÉRI ÖNKORMÁNYZAT LAPJA

A KOCSÉRI ÖNKORMÁNYZAT LAPJA A KOCSÉRI ÖNKORMÁNYZAT LAPJA 25. évfolyam 5. szám 2014. SZEPTEMBER OKTÓBER Ára: 120 Ft A KOCSÉRI HARCOS LÁNY TAJTI BIANKA a Shinkyokushin Ifjúsági Európa Bajnokságon III. helyen végzett Önkormányzati hírek

Részletesebben

Fasori Hírmondó. Ádventi csendben téged várunk... Ádventi csend. Tudjuk egyáltalán, hogy mi az? Nem éppen ádvent

Fasori Hírmondó. Ádventi csendben téged várunk... Ádventi csend. Tudjuk egyáltalán, hogy mi az? Nem éppen ádvent Fasori Hírmondó A BUDAPEST - FASORI EVANGÉLIKUS GIMNÁZIUM LAPJA 2013/2. SZÁM TIMOR DOMINI PRINCIPIUM SCIENTIÆ ERÔS VÁR A MI ISTENÜNK! Ádventi csendben téged várunk... Ádventi csend. Tudjuk egyáltalán,

Részletesebben

asori Hírmondó A teljesség felé törekvô költészet

asori Hírmondó A teljesség felé törekvô költészet Fasori Hírmondó A BUDAPEST - FASORI EVANGÉLIKUS GIMNÁZIUM LAPJA 2014/1. SZÁM TIMOR DOMINI PRINCIPIUM SCIENTIÆ ERÔS VÁR A MI ISTENÜNK! A teljesség felé törekvô költészet A tavalyi esztendôben ünnepeltük

Részletesebben

is biztos vagyok, hogy sokan nem tudják azt sem, hogy a karcagi kórház már nem városi,

is biztos vagyok, hogy sokan nem tudják azt sem, hogy a karcagi kórház már nem városi, XXVI. évf. 43-44. szám 2013. december 20. INGYENES ÖNKORMÁNYZATI HETILAP Egyszerűbb és átláthatóbb lett a költségvetésünk Interjú Dobos László polgármesterrel Önkormányzati szinten az idei év jelentős

Részletesebben

Jánoshidai Híradó. Kellemes húsvéti ünnepeket kívánunk! XVI. évfolyam 1. szám 2013. március. SZABÓ LŐRINC: Biztató a tavaszban

Jánoshidai Híradó. Kellemes húsvéti ünnepeket kívánunk! XVI. évfolyam 1. szám 2013. március. SZABÓ LŐRINC: Biztató a tavaszban Jánoshidai Híradó POLGÁRMESTERI HIVATAL 5143 Jánoshida, Fő út 28. 57/558-060 www.janoshida.hu Önkormányzati lap 150 Ft XVI. évfolyam 1. szám 2013. március Kellemes húsvéti ünnepeket kívánunk! SZABÓ LŐRINC:

Részletesebben

(Fel)avatottak. Pinty-és verébavató

(Fel)avatottak. Pinty-és verébavató Kellemes Karácsonyt és Boldog Új Évet kívánunk! A nyíregyházi Arany János Gimnázium és Általános Iskola lapja 2007/2008 I. szám (Fel)avatottak Szalagavató Minden gimnazista diák életének egyik legfontosabb

Részletesebben

A Székesfehérvári Vasvári Pál Gimnázium Kiadványa

A Székesfehérvári Vasvári Pál Gimnázium Kiadványa A Székesfehérvári Vasvári Pál Gimnázium Kiadványa 2011/2012. I. szám TARTALOM Interjú Bujpál Péter tanár úrral Akik próbálgatják a nagybetűs ÉLETET! AFS-es diákjaink Barlascan Alphan és Luca Poggi Diákügyek

Részletesebben

Rövid iskolatörténet

Rövid iskolatörténet 55. szám Jubileumi ünnepség December 17-én fél tizenkettőkor a zsúfolásig megtelt aulában Révay Lili köszöntötte a Bolyai János Gimnázium alapításának 20. évfordulója tiszteletére rendezett ünnepség vendégeit,

Részletesebben

Befejezéséhez közeledik az új ravatalozó építése és a főbejárati út szépítése Fotó: Katona Csaba (21. oldal)

Befejezéséhez közeledik az új ravatalozó építése és a főbejárati út szépítése Fotó: Katona Csaba (21. oldal) Vecsési Tájékoztató 24. évfolyam 7. (285.) szám 2014 július A helyi önkormányzat időszakos ingyenes kiadványa Befejezéséhez közeledik az új ravatalozó építése és a főbejárati út szépítése Fotó: Katona

Részletesebben

beköszöntő Ébredj fel, aki alszol, támadj fel a halálból, és felragyog neked a Krisztus. (Efézus 5,14)

beköszöntő Ébredj fel, aki alszol, támadj fel a halálból, és felragyog neked a Krisztus. (Efézus 5,14) 2015. április. Életképek A Szegedi Kis István Református Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium lapja. Aki abból a vízből iszik, amelyet én adok neki, soha többé meg nem szomjazik, mert örök életre

Részletesebben

Bevezető. Iskolánk az 50. évforduló alkalmából jubileumi évkönyvet adott ki.

Bevezető. Iskolánk az 50. évforduló alkalmából jubileumi évkönyvet adott ki. Iskolánk az 50. évforduló alkalmából jubileumi évkönyvet adott ki. Bevezető Fogadják szeretettel a 2009/2010-es iskolai évkönyvünket! Iskolánk ebben a tanévben ünnepelte fennállásának 50. évfordulóját.

Részletesebben

A Hunyadi János Középiskolai Kollégiumi Napok Lapja

A Hunyadi János Középiskolai Kollégiumi Napok Lapja A Hunyadi János Középiskolai Kollégiumi Napok Lapja Kiadja: a Hunyadi János Középiskolai Kollégium, Kalocsa 2007. április IX. év 9. szám Nem szavak teszik vitézzé az embert, a csatasorban ismerszik meg,

Részletesebben

Nemzetközi együttműködési kultúráért nívódíj

Nemzetközi együttműködési kultúráért nívódíj Nemzetközi együttműködési kultúráért nívódíj A legjobb nemzetközi oktatási-képzési projektek Magyarországon 2015 Nemzetközi együttműködési kultúráért Nívódíj 2015 2 3 A minőség elismerése Kiemelkedő színvonalú

Részletesebben

Megkezdte működését az Inkubátorház

Megkezdte működését az Inkubátorház A Nagykállói Önkormányzat és Nagykálló Város lapja XXII. évfolyam 3. szám - 2012.02.15. >> Tartalom Már az első napon, több mint 250 adag ételt osztottak ki a szociálisan rászorulóknak. Február elsején

Részletesebben

Nógrád Megyei Pedagógiai Intézet. Pedagógiai Hírkörkép 2014. április

Nógrád Megyei Pedagógiai Intézet. Pedagógiai Hírkörkép 2014. április Nógrád Megyei Pedagógiai Intézet Pedagógiai Hírkörkép Forrás: www.husvet.hu Hagyományainkhoz híven a 2013/2014. tanévben is szeretnénk közkinccsé tenni a köznevelési intézmények vagy más szervezetek pedagógiai

Részletesebben

ADVENTI IDÕBEN. ADVETUS DOMINI: vagyis az Úr eljövetele... AZ ADVENT

ADVENTI IDÕBEN. ADVETUS DOMINI: vagyis az Úr eljövetele... AZ ADVENT XX. ÉVFOLYAM, 2010. 12. SZÁM DECEMBER ADVENTI IDÕBEN ADVETUS DOMINI: vagyis az Úr eljövetele... Várunk Valakit... Nagyon várjuk! Tudjuk, egész biztosan eljön. Nem ver át, nem odázza a találkozást, nem

Részletesebben

Tiszalök Város Képviselő Testülete

Tiszalök Város Képviselő Testülete XX. évfolyam X. szám Előfizetve: 100 Ft Árusoknál: 150 Ft Tiszalök Város Képviselő Testülete Gömze Sándor Polgármester Fedor László alpolgármester Bede-Tóth Attila Pénzügyi Bizottság elnök Fercsákné Tomán

Részletesebben

Nagykálló polgármestere azon a rendezvényen, ahol ünnepélyes és hangulatos műsorral köszöntötték Nagykálló pedagógusait a Művelődési Házban.

Nagykálló polgármestere azon a rendezvényen, ahol ünnepélyes és hangulatos műsorral köszöntötték Nagykálló pedagógusait a Művelődési Házban. XXI. évfolyam 6. szám 2011. június A Nagykállói Hírmondó következő száma 2011 szeptemberében jelenik meg! A pedagógus munkája olyan, mint a csendes eső Így nevezte a tanárok és tanítók munkáját Juhász

Részletesebben

A gora FELSÔPAKONYI. MÁRTÍROK PARK ÁTADÁSA: október 18. Tartalomból: KÖZMEGHALLGATÁS: NOVEMBER 24-ÉN 17.00 ÓRA TÖKFESZTIVÁL: TÖKRE JÓ VOLT!

A gora FELSÔPAKONYI. MÁRTÍROK PARK ÁTADÁSA: október 18. Tartalomból: KÖZMEGHALLGATÁS: NOVEMBER 24-ÉN 17.00 ÓRA TÖKFESZTIVÁL: TÖKRE JÓ VOLT! FELSÔPAKONYI A gora A felsôpakonyi önkormányzat tájékoztatója 2008. XVIII. évf. NOVEMBER 10. szám Felsôpakony hivatalos honlapja: www.felsopakony.hu Tartalomból: MÁRTÍROK PARK ÁTADÁSA: október 18. KÖZMEGHALLGATÁS:

Részletesebben

Hírmondó. Békés Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Újévet! Nagyalásony és környéke. A hír a miénk! Dabrony, Somlóvecse, Vid.

Hírmondó. Békés Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Újévet! Nagyalásony és környéke. A hír a miénk! Dabrony, Somlóvecse, Vid. Hírmondó Nagyalásony és környéke Dabrony, Somlóvecse, Vid A hír a miénk! Békés Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Újévet! I. évfolyam, 2. szám 2011. december A tartalomból A szlogen: Termőföldtől az asztalig

Részletesebben

Fasori Hírmondó. Kezdôdik a nyár, sorban érnek a gyümölcsök. A sor a korai cseresznyével

Fasori Hírmondó. Kezdôdik a nyár, sorban érnek a gyümölcsök. A sor a korai cseresznyével Fasori Hírmondó A BUDAPEST - FASORI EVANGÉLIKUS GIMNÁZIUM LAPJA 2015/1. SZÁM TIMOR DOMINI PRINCIPIUM SCIENTIÆ ERÔS VÁR A MI ISTENÜNK! Fény és gyümölcs Kezdôdik a nyár, sorban érnek a gyümölcsök. A sor

Részletesebben

(Augusztus) Kisasszony hava ÚJKENYÉR hava (Szeptember) Szent Mihály hava FÖLDANYA hava LAKITELEKI ÚJSÁG ALAPÍTO TTA: LEZSÁK SÁNDOR, 19 8 9-BEN

(Augusztus) Kisasszony hava ÚJKENYÉR hava (Szeptember) Szent Mihály hava FÖLDANYA hava LAKITELEKI ÚJSÁG ALAPÍTO TTA: LEZSÁK SÁNDOR, 19 8 9-BEN XXVI. évfolyam 8. szám (Augusztus) Kisasszony hava ÚJKENYÉR hava (Szeptember) Szent Mihály hava FÖLDANYA hava 2014. augusztus szeptember Ára: 150 Ft LAKITELEKI ÚJSÁG Szurkoljunk együtt Alexáért! ALAPÍTO

Részletesebben

Szerkesztették: Holló Katalin Bodolainé Makkai Erika Polyhosné Sipeki Csilla Barabás Miklós 10.D Fodor István 10.D. Tördelőszerkesztő: Mádi Gábor

Szerkesztették: Holló Katalin Bodolainé Makkai Erika Polyhosné Sipeki Csilla Barabás Miklós 10.D Fodor István 10.D. Tördelőszerkesztő: Mádi Gábor Szerkesztették: Holló Katalin Bodolainé Makkai Erika Polyhosné Sipeki Csilla Barabás Miklós 10.D Fodor István 10.D Tördelőszerkesztő: Mádi Gábor Felelős kiadó: Dr. Sipos Mihály - igazgató Nyomdai munkák:

Részletesebben