Látó. Látó Látó. A Péter András Gimnázium és Szigeti Endre Szakképző Iskola folyóirata

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Látó. Látó Látó. A Péter András Gimnázium és Szigeti Endre Szakképző Iskola folyóirata"

Átírás

1 Látó Látó Látó A Péter András Gimnázium és Szigeti Endre Szakképző Iskola folyóirata

2 Tartalom Látó- a Péter András Gimnázium és Szigeti Endre Szakképző Iskola folyóirata Iskolai élet 2014/15-ös tanév 2. szám - PAN oldal A Diákönkormányzat hírei Iskolánk külföldi kapcsolatai oldal - Comenius projekt 9. oldal - Leonardo projekt oldal Kóstoló környezettudatos életből Öregdiákjaink 12. oldal - dr. Tabi Dóra oldal Érdekességek a nagyvilágból 15. oldal A világ körül - A székelyek 16. oldal Kriszti kreatív kuckója 17. oldal Történelmi személyek - Don Carlos 18. oldal Ajánlók - zene és képregény oldal -2-

3 2014. november 24-én, hétfőn a végzősök vetélkedőjével megkezdődtek a már hagyománnyá volt Péter András Napok. 6 végzős osztály 9 fajta versenyszámban mérette meg magát. A versenyt egy bemelegítésnek szánt bemutatkozó feladattal kezdték,majd ezt követte a zenefelismerés,totó,az activityből ismert körülírás,ügyességi feladatok,majd az osztályok képviselői osztályfőnökeikkel egyaránt karaokeztak. Amíg a zsűri összesítette a pontszámokat a 6 végzős osztály közösen énekelt. Az első helyezést a 13/D osztály kapta. November 25-én, kedden a végzősök teremfoci bajnokságot rendeztek, ahol a végzősök és a tanárok egyaránt mérhették össze erőiket. A bajnokságot a 12/E nyerte meg. A tanár-diák meccsben pedig szoros küzdelemben a tanárok győztek. November 26-án, szerdán délelőtt a negyedik, ötödik és hatodik órát a tanárok helyett a végzősök tartották meg nekünk. Az utolsó óra után, fél kettőtől pedig megnézhettük a jelöltek kampányfilmjeit. 3.

4 Csütörtökön került sor a "Mi vagyunk Európa" című vetélkedőre, amelyen osztályszinten vehettek részt az iskola tanulói. Az osztályoknak 18 állomáson kellett megmutatniuk tudásaikat,valamint azt a feladatot kapták,hogy az osztálytermükben díszítsenek fel egy sarkot az általuk kiválasztott ország jellegzetességeivel a verseny kezdetéig. A nyertes a 12/C osztály lett, akik ft-tal és egy budapesti úttal lettek "gazdagabbak". Délután sor került az újonnan jött hetedikesek és kilencedikesek rövid bemutatójára. A napot tombolahúzással zártuk. Pénteken a végzős osztályok színes programjait élvezhettük, például az A-sok lufihajtogatással, a B-sek és D-sek finom desszerttel láttak minket vendégül. Ha valaki a sportok híve, kipróbálhatta magát az íjászatban, és tesztelhette tudását különböző kvízekben, kihívásokban. Ezek után pedig az iskola tornatermében gyűltünk össze, és a végzős osztályok bemutatták kreatív és vicces műsoraikat. Végül pedig a várva várt titkos szavazás következett, utána kihirdették, hogy az idei PAG- Napokon a 12/C lett első helyezett, nyomában a 12/B és E osztály holt versenyben végeztek dobogós helyen. Este pedig a hagyományos bulizás és ünneplés következett a Stone-ban és a Leonardóban. Szerintem mindenki számára kellemes élmény volt és szép emlékekkel Borbíró Bíborka 9. A 4.

5 Az idei tanévben megújult iskolánk Diákönkormányzata. Bökönyi Bence Diákönkormányzat vezető munkáját évfolyamonként 1-1 vezetőségi tag segíti, a Diákönkormányzatot segítő tanár segítségével. Most az elmúlt hónapokban megrendezésre került programjainkról beszámolni. szeretnénk Az állatok világnapja alkalmából rajz-,vers- és novella író pályázatot hirdettünk, melyre sok színvonalas munka érkezett. Rajzverseny eredményei: 1. hely: Kántor Ádám, 12.B 2. hely: Kontra Bettina, 11.E 3.hely: Papp Tímea, 11.A Különdíj: Tóth Ilona, 10.C A zene világnapja alkalmából 2 napon keresztül kérésünkre különböző stílusú zenék kerültek lejátszásra az iskolarádióban. Megemlékeztünk az aradi vértanúkról is. Az erre készített plakátot 1 hétig lehetett megtekinteni a gimnázium új épületében. Vers- és novella író pályázat eredményei: 1. hely: Szatmári Beáta, 10.A 2.hely: Farkas Lajos, 10.A 3.hely: Borbíró Bíborka, 9.A Meghirdettük az Év legeredményesebb osztálya versenyt. Ezt a címet a tanév végén, az egész évben nyújtott munkátok alapján szerezhetitek meg. Havonta értékeljük a termek dekorációját, az aktivitást, a zöld és újrahasznosított dolgokat, a termek tisztaságát. Az eredményeket minden hónapban megtekinthetitek a gimnázium új épületében, a Diákönkormányzat faliújságán. A versenyeken szereplőknek gratulálunk! Halloween alkalmából tökfaragó versenyt rendeztünk, melyben a legsikeresebb tököt Patai Beáta, 13.E osztályos tanuló készítette el. Ezt a versenyt szalonnasütéssel zártuk, és egyben felavattuk az iskola újonnan kialakított sütő-főző helyét. Így a sötétedés után megvilágított töklámpások társaságában a résztvevő tanárok és diákok egy kellemes, hangulatos délutánt töltöttek el. Fegyver Olívia 10.A

6 A rajzverseny képei: 6.

7 A rajzverseny képei: 7.

8 Hotel Gara, Füzesgyarmat Kastély Parkfürdő, Füzesgyarmat Macsári József, polgármester Számítástechnika Szaküzlet, Szeghalom Leonardó Ételbár, Szeghalom Dekorpont, Füzesgyarmat Pál fotó videó, Füzesgyarmat Hidiné Nagy Bernadett, Csökmő Fazekas Renáta, Szeghalom Marhás József, Szeghalom Stone Club, Szeghalom 7/c osztály 9/a osztály 9/e osztály 9/g1 osztály 10/a osztály 10/c osztály 11/a 12/d osztály 11/b osztály 11/c osztály 11/e osztály 12/a osztály 12/c osztály 12/e osztály 8.

9 Előző számunkban már olvashattatok a Comenius projektről. Most az egyik diákunk számol be az október végi lengyelországi utazásról. Iskolánk néhány tanulója (Gál Tünde (11. C), Tóth Adrienn (12. B), Simcsik Eszter (12. A), Pap Tibor és Ujfalusi Ágnes (10. C)), valamint 3 kísérő tanár (Bokorné Kovács Anikó, Szabóné Balogh Enikő és Szijjártóné Kurucsó Mária tanárnő) lehetőséget kapott arra, hogy Comenius program keretében október utolsó heteiben ellátogasson Lengyelországba. A kis csapatunk október 20-án indult útnak a budapesti Liszt Ferenc repülőtérről, majd egy fél napos városnézéssel zárult a nap. Nagyon izgultunk a családokat illetően, de kellemesen csalódtunk, mindannyian örömmel és szeretettel fogadtak minket. A kisváros, ahol egy hétig szállásoltak el minket, körülbelül három órára volt a lengyel fővárostól, Varsótól. Itt betekintést nyerhettünk a helyi iskola életébe, nagyon sok diákot, illetve tanárt megismerhettünk. A helyi diákok nagyon lelkesen fogadtak minket, műsorral készültek nekünk, amiben tanulók mutathatták meg ének-és tánctudásukat. A programban résztvevő államok (Törökország, Lengyelország, Olaszország, Magyarország) mindegyike előadott egy saját kezűleg összeállított prezentációt. Ez alatt az egy hét alatt sok-sok városba ellátogattunk, mint például Radziejówba, Torunba, Biskupinba, ahol megcsodálhattuk a helyi látványosságokat, kulturális örökségeket. Az utolsó nap estéjén egy közös vacsorán vettünk részt, utána pedig részesei lehettünk egy lengyel táncokat bemutató előadásnak. Ezt követően pedig egy versenyen vettünk részt, amelyben a diákoknak vászonra kellett vinni a hét emlékeit; mindössze fél órát kaptunk arra, hogy tehetségünket és kreativitásunkat megmutassuk. Bár holtverseny alakult ki, a végén mégis a lengyelek kapták meg a győzelmet. Mindannyiunk nevében bátran állíthatom, hogy életünk egyik legnagyobb élményével gazdagodtunk, illetve életre szóló barátságok születtek ez alatt az egy hét alatt. A búcsúzáskor mindenki szeme megtelt könnyel, egyszerre voltunk boldogok, hiszen arra gondoltunk, hogy hazatérhetünk, de ugyanakkor szomorúak is, hogy véget ért ez a nagyszerű hét. Szeretnénk megköszönni, hogy a részesei lehettünk ennek a csodálatos utazásnak, amelyre egész életünkben szeretettel és vidáman fogunk visszaemlékezni. Ujfalusi Ágnes 10. C 9.

10 A projekt címe: Nemzeti kultúrák és varrástechnikák 2 éves projekt: 2013.szeptember július 31. Partnerek: 1. Törökország (nemzetközi koordinátor) 2. Litvánia 3. Magyarország 4. Olaszország 5. Portugália 6. Románia Célok, tevékenységek: - Egymás népviseletének a tanulmányozása, modern és hagyományos szabás-varrás technikák elsajátítása. - Erre alapozva ma is hordható, hagyományos motívumokat tartalmazó férfi és női viselet tervezése és kivitelezése. - Projekt-weblap létrehozása. - Számítógépes szoftver készítése didaktikai céllal, mely tartalmazza a jó gyakorlatot. - Prospektus a projektről. - Kézikönyv a folyamatról. - Ünnepélyes divatbemutató Gyulafehérváron diákok részvételével, melyen bemutatják az általuk tervezett, készített, rájuk szabott ruhakölteményeket. Projekttalálkozók: 1.Törökország: 2013-projektindító találkozó 2. Portugália:2014. március 3.Litvánia: május 4. Magyarország: október Olaszország: március Románia: 2015.május 28-29: Projektzáró találkozó. 10.

11 Mint tudjuk iskolánk életét sok színes program és sok-sok esemény gazdagítja. Közéjük tartozik ez a pályázat is, melyet 2013-ban nyert iskolánk. A pályázat célja, hogy tanulóinkkal megismertessük az élethosszig tartó tanulás lehetőségét, hogy ez által megtapasztalhassák ennek előnyeit, mind az oktatásban, mind a tanulásban. A projekt elnevezése: Modeling Cultural Sewing Techniques magyarul, Nemzeti kultúrák és varrástechnikák.a projekt célja, hogy a résztvevő országok, mint: Portugália, Törökország, Románia, Olaszország, Litvánia és Magyarország képviselői, bemutassák egymásnak népviseletüket, hagyományaikat, és ezeket tanulmányozzák. Majd modern és hagyományos, szabási és varrási technikákat, technológiákat sajátítsanak el a folyamat során. Erre alapozva hagyományos, a népi motívumokat magukon viselő, de akár ma is hordható női és férfi öltözetet kell tervezni, amelyet meg kell valósítani. Most jelen pillanatban a megvalósítás fázisában tartunk. A projektről weblap és számítógépes szoftver készül, didaktikai céllal, mely tartalmazza a jó gyakorlatot. Szórólap, prospektus és egy kis kézi könyv készül a folyamatról, mely mindenki számára elérhető lesz. A projekt zárásaként, ünnepélyes divatbemutatót szerveznek Gyulafehérváron, a projekttalálkozó utolsó színhelyén, ahol a projektben résztvevő diákjaink bemutathatják az általuk tervezett és kivitelezett ruhakölteményeket október között, a Leornardo Da Vinci projekt keretén belül megvalósulhatott Szeghalmon, e partnerség negyedik találkozója. Az ide érkező vendégeinknek, bemutattuk iskolánkat, kollégiumunkat. Szeghalom város polgármestere, Macsári József Úr fogadta csütörtök délelőtt a polgármesteri hivatalban látogatóinkat, nagyon szívélyes keretek közt üdvözölt mindenkit, majd egy rövid kisfilm keretében bemutatta Szeghalmot. A vendégeknek nagyon tetszett a fogadtatás. Az idő szűkössége miatt, egy rövid sétát tettünk a város központjában, megnéztük a könyvtár épületét és az ott lévő, régi mesterségeket bemutató, nagyon látványos kiállítást. Utunkat a Tildy utcán folytattuk, majd meglátogattuk Túri János, Mundérba bújt történelem című kiállítását a múzeumban. Délután, programunk a Felina Hungária Kft. üzemében folytatódott, ahol vendégeink betekintést nyerhettek a Felina cég alakulásának, fejlődésének történetébe, majd üzemlátogatással egybekötött tájékoztatást kaphattak az ott folyó munkáról, folyamatokról. A vállalat európai szintű cég, bátran büszkélkedhetünk vele, hogy diákjainkat (női szabó), jól felkészítik gyakorlati képzésük során a termelő munkára. Képzett szakemberek kerülnek a munkafolyamatba, hiszen tudjuk, hogy a minőségi munka alapja a jól képzett szakember. Az első este mézeskalácsfestéssel folytatódott, majd a Körösladányi Cuháré citerazenekar és táncosai kápráztatták el vendégeinket. Nagyon jó hangulatot teremtettek, gyönyörű népdalcsokraikkal. A táncház, pont volt az i -re. Nagyon köszönték az élményt, jól érezték magukat. A péntek reggel az iskolában kezdődött. Angol nyelvű fórumon ismerkedhettek meg diákjaink az itt tartózkodó vendégekkel, tehették fel kérdéseiket a projekttel kapcsolatban. Sajnos a rossz idő és eső miatt a Vésztő-Mágori Nemzeti Park látogatása elmaradt. Délután Budapestre kísértük fel vendégeinket, egy rövid városnézés után elfoglalták szállásaikat, majd egy nagyon hangulatos helyen az Old-Men s Pub-ban vacsorával zárult a projekttalálkozó. összegezve a két napot, nagyon sok programon vettek részt a vendégek, a visszajelzések alapján jól érezték magukat. Szijjártóné Sándor Ágota, Kővári Csilla 11.

12 Szeptember 11-én befejezéséhez érkezett a Kóstoló környezettudatos életből című KEOP-os pályázat, amelyhez kapcsolódóan korábban három alkalom már megrendezésre került ( Ezúttal az utolsó, negyedik rendezvény teljesült, aminek témája a Víztakarékosság, tudatos vízhasználat elterjesztése volt. A rendezvény keretében először a résztvevő több mint 80 diák (7/C, 9/A, 10/A osztályok) egy filmet tekintett meg, amely napjaink globális problémáival foglalkozott az USA egykori alelnöke, Al Gore moderálásával. A film megtekintése után a diákok 20 fős csoportokra szétválva négy különböző helyszínen először a film témájáról beszélgettek, majd a rendezvény témájához igazodó ismereteket szerezhettek. Az egyik helyszínen a környezettudatossághoz kapcsolódó honlapokkal és tartalmukkal ismerkedtek meg, mint például az öko-lábnyom számítás, vagy a worldometers oldal. A másik helyszínen a víztakarékossággal kapcsolatosan 4-5 fős csoportokra válva rajzos formában ötleteltek, hogyan lehet takarékosan felhasználni a vizeket, milyen módszereket lehetne alkalmazni az éltető víz megóvásához. A harmadik helyszínen előadást hallgattak meg a víz szerepéről és felhasználásáról a háztartásokban, az iparban és a mezőgazdaságban. Megtudták többek között, hogy mennyi víz szükséges egy kg liszt, vagy marhahús előállításához, vagy éppen egy autó, vagy a számítógépük elkészítéséhez. A negyedik helyszínen bio-piaccal ismerkedhettek meg, megtudhatták a helyi termelők milyen termékeket állítanak elő, és azokat milyen ételekhez használják fel. A rendezvény zárásaként minden diák a helyi termékekből készült szendvicseket és palacsintát kapott éhsége csillapítására. Ez az alkalom is olyan információkkal ismertette meg a gyerekeket, amelyek hasznos ismereteket nyújtanak a biológia, földrajz, illetve a kémia órákhoz. A rendezvényhez kapcsolódóan rajzpályázat került kiírásra a víztakarékosság, vízfelhasználás témában, amelynek díjazottjai között összesen 100 ezer forint értékű ajándék került kiosztásra! Lengyel József 12.

13 Riport dr. Tabi Dórával Mikor végeztél a gimnáziumban, és ki volt az osztályfőnökök? Hatévfolyamos osztályba jártam, Somogyiné Ambrus Erika volt az osztályfőnököm, 2007-ben végeztem. Hogyan emlékszel vissza az itt eltöltött éveidre? Szerettem a gimnáziumot, alapvetően szerettem iskolába járni. Eleinte korán keltem, hogy minél hamarabb indulhasson a sakk játszma az kezdetéig. A koránkeléssel csak később lettek nehézségeim. Szívesen emlékszem vissza az órák közötti pingpongozásokra, kosárra dobálásokra. Az ott töltött 6 éve alatt fokozatosan összekovácsolódott a kis osztályunk, néhányukkal még ma is tartjuk a kapcsolatot. Legkedvesebb emlékeim közé talán a szalagavató műsorra való felkészülés tartozik. Még mindig jót mosolygok, amikor eszembe jutnak azok a táncpróbák, ahol az évfolyam fiúit pompomozni tanítottuk, vagy amikor a görögtáncra bohóckodtunk. Miért ezt a pályát választottad? Az itt töltött évek mennyiben befolyásolták biológia irányultságodat? A gimnáziumi évek alatt két pálya közül vacilláltam: az építő mérnöki és az orvosi, így a fakultációválasztásnál 10.-ben ezeknek megfelelően választottam a fizikát és a biológiát. Ha teljesen őszinte szeretnék lenni, akkor a biológiából az embertanon és a biokémián kívül semmi más nem érdekelt igazán, értem ezalatt például a növény- és állatrendszertant, valamint a hazai fás- és fátlan társulásokat, de hát ahhoz, hogy későbbi céljaimat elérjem, meg kellett ezeket is tanulni, melyben nagy segítséget nyújtott alapórán Erika néni, fakultációkon pedig Manyi néni és Iluska néni. Csak a végzős évben határoztam el magam az orvosi pálya mellett, és már akkor is főként a pszichiátria érdekelt, bár akkor még voltak pszichológiai tanulmányokkal kapcsolatos elképzeléseim is. Az egyetem alatt a legtöbb szakirányba betekintést nyertem, és ezek fényében maradtam a pszichiátriánál, főként azért, mert rendkívül szerteágazó terület sok kutatási lehetőséggel, ami miatt a manapság egyre gyakoribb kiégés talán nem, vagy csak később jelentkezik. Továbbá tetszik benne, hogy sok ráépített szakvizsga lehetőség van, pl: gyermekpszichiátria, igazságügyi pszichiátria, addiktológia, valamint a pszichológiával szorosabb kapcsolatban levő pszichoterápia is. Hosszú távú terveim között szerepelnek ezen szakvizsgák megszerzése. Most hol és mit tanulsz? A Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karra jártam orvostanhallgatóként, ahol június 6.-án államvizsgáztam le, és 21.-én vettem át orvosi diplomámat. Nehéz volt a gimi után egy nagyvárosban tanulni? Könnyű volt beilleszkedni egy új közösségbe? Nem volt nehéz megszokni magát a várost, hiszen szép és rendezett, rengeteg kulturális és szórakozási lehetőséggel. A tömegközlekedéshez viszont nehezen adaptálódtam, hiszen nem ismertem eleinte az összes utca és tér nevét, ami megnehezítette a dolgomat. Mivel az orvosin 15 fős csoportokra volt osztva az évfolyam, így szinte az egyik új baráti köröm a csoportomból alakult ki, hiszen a hétköznapjaink majdnem egészét együtt töltöttük. A közösségi beilleszkedést még az idősebb egyetemi hallgatók is segítették, a nekünk szervezett különböző programokkal. Összességében tehát szerintem könnyedén vettem ezeket az új szituációkat. 13.

14 Riport dr. Tabi Dórával Milyenek szegedi éveid? Alapvetően jól telnek, szeretek itt élni, bár gyakran hiányzik a családom, akikhez sajnos ritkábban tudok hazajárni az egyetem alatt a tanulás, most pedig a betegellátás és kutatás miatt. Pontosan mikor mondhatod, hogy:,,doktornő vagyok"? Október 1-jével kezdtem el dolgozni a Szegedi Tudományegyetem, Szentgyörgyi Albert Klinikai Központ, Pszichiátriai Klinikáján rezidensként, én azóta használom a doktori címet bemutatkozásnál, de hivatalosan már a diplomám átvétele óta tehetném. Közeledik a PAG-napok. Diákként hogyan éltet át ezeket a napokat? Nagyon szerettem a PAG-napok első napján a nagy zeneszóra, mulatozásra, valamint a tea és süteményosztogatásra érkezni. Élveztem, hogy körberajongtak a végzősök a szavazat reményében, valamint hogy sosem volt üres a kezem A legtöbb programon részt vettem, a kampányfilmeket és kampányműsorokat pedig kifejezetten élveztem. Amikor végzősként végre ránk került a sor, az egész osztály részt vett a szervezésben, a kampányfilm forgatásban, valamint a műsor kialakításában, szívvel-lélekkel küzdöttünk a szavazatokért, és a végén megosztva ugyan, de nyert a jelöltünk. Bácsi Éva 12. A Ez a kép én készült az ECNP konferencián (European College of Neuropsychopharmacology Congress), ahol a kutatási témámmal ECNP travel award díjat vehettem át. A képen a konferenciára készített poszterem mellett állok és a díjat a "Examining mental animation with a dual-task paradigm in schizophrenia" c. munkámért vehettem át, Berlinben (itt tartották ebben az évben a konferenciát). 14.

15 Tévhitek és legendák Számtalan írót, költőt, szerzőt foglalkoztatta földünk megismerése, hogy különböző dolgok hogyan alakultak ki, gondolok itt a vihar keletkezésére, a tömérdek természeti csoda kialakulására, az ember eredetére és még sorolhatnám. Ez a nagyhatású érdeklődés főleg az ókor, illetve a középkorban bontakozott ki, de még a 19. és a 20. században is íródtak ilyen kisepikai művek. A legtöbb és a legismertebb legendák illetve mítoszok a Görög kultúrából származnak, ahol az élet bizonyos területeihez rendelt istenekhez kötötték a legtöbb hiedelmet. A magyarok leghíresebb legendái latin nyelven íródtak meg, és ezek többek között Szent Istvánról, Imréről, Szent Lászlóról, Gellért püspökről, Erzsébetről és Szent Margitról szólnak. Ugyanakkor meg kell említeni, hogy a történelem során számos tévhit alakult ki, amiknek az igazságtartalmuk még nem teljesen bizonyított, esetleg valótlan dolgokon alapulnak. Ezekre szeretnék említeni egy-két példát. A legenda általában egy vallási szempontból fontos személy életéről, valamely ünnep keletkezéséről szól. Szűkebb értelemben azt a középkori műfajt nevezzük így, amely a keresztény szentek életét mondja el. De mostanában inkább a modern legendák hódítanak, amik általában nagy populáris hatást váltanak ki, néha félig igaz történetet írnak le. A végzetes utas japán modern legenda egy magányos taxisofőrről szól, aki éjszakai munkája során egy különös utast vesz fel, aki olyan helyre akar menni, amiről a sofőr még sosem hallott. Amikor a taxis a hely után kérdezősködik, akkor a hátsó ülésen ülő utas mindig azt mondja, hogy ő majd ad útba igazítást a helyhez. Az útba igazítás során a titokzatos ember mindig félrevezeti, az ettől egyre idegesebb sofőrt. Mikor megfordul, hogy megkérdezze az utast, hogy hol vannak, ijedten veszi észre, hogy a furcsa ember váratlanul eltűnt. Nem tudja hova lett, ezért gyorsan visszafordul a kormányhoz, de addigra már késő, az ember belehajt a szakadékba Természetesen ez a történet olyan paranormális jelenségeket foglal magába, amikor is túlvilági lények támadnak az általában ártatlan emberekre. A legtöbb japán modern legenda valamilyen formában tanító célzatú, ami főleg az éjszakai kimozdulástól próbál minket megóvni, hogy ne bántsunk senkit és ne beszéljünk idegenekkel. De persze vannak olyan legendák is, amelyek a humorosság, a jó kedvre derítés céljából íródtak meg. Mint ahogy cikkem elején leírtam, tévhitek a történelem fontos eseményeiből is származnak, amik még nincsenek bebizonyítva, vagy csak félig mondanak igazat. Még ma is sok tudós vitatja a különböző tévhitek igazát, vagy esetleg téves megítélését. De nemcsak a történelem fontos eseményei jöhetnek szóba ebben a témában, lehet az egészségünkről, szervezetünkről, egyes természeti jelenségek lejátszódásáról, vagy akár a világ, illetve a bolygók dolgairól is vitatkozni. Például a nagy francia forradalom idejében nem biztos, hogy azért ostromolták meg a Bastille-t, mert az a zsarnokság jelképe lett volna, hanem mert két nappal korábban 250 hordó puskaport szállítottak oda. A börtönben ekkor csak hét fogoly volt: négy váltóhamisító, két elmebeteg és egy szexuális perverziói miatt bezárt ember. Vagy például nem bizonyított, hogy Adolf Hitlernek egy heréje volt, ez az elmélet csupán pszichológiai spekulációkon nyugszik. A sem biztos, hogy a diktátor szobafestő lett volna, ez a félreértés azon alapszik, hogy Jean Effel 1938-ban két karikatúráján szobafestőnek ábrázolta őt. Lehet, hogy csak provokációból rajzolta le ilyen formában. Származását még ma is vitatják a kutatók, sőt, nagyapját se azonosították még be teljesen. Minden ember különböző, minden ember máshogy gondolkozik, mindenki másban hisz. Van olyan, aki a legendákat, rémtörténeteket elhiszi, de van olyan is, aki csak legyint az egészre. Viszont addig, amíg egy még meg nem válaszolt, bizonyítatlan, furcsán hangzó elméletet hallunk, addig nem tudunk semmit sem csinálni, amíg azt valaki be nem bizonyítja, tényekkel alá nem tudja támasztani. Lehet, hogy egyes hiedelmekről örökre csak találgatni fog mindenki. Kovács Gergő 9. A 15.

16 Kíváncsi vagy Erdélyre, szeretnéd tudni, milyen is lehet ott lakni? Ismerd meg még jobban a Hargitán, Kovászna és Maros megye keleti részén élő székelyeket! A hagyományaik, népszokásaik még mindig élnek, most meg is említenék párat: Húsvét: Bár a szokások már itt is kissé elavultak, ám pár dolog mégis megmaradt, mint például a tojásfestés, kapulopás, locsolás, fadíszítés. A Virágvasárnapon tartják a konfirmálást, majd hétfőn kerül sor a locsolásra. A legények összeverődve mennek a házakhoz, ahol a lányoknak, asszonyoknak szép verseket adnak elő, a vendéglátók pedig megkínálják őket piros tojással, süteménnyel, amit a Nagypénteken szokás készíteni. Szüreti bál: A szeptember folyamán rendezik meg a szőlőszüret alkalmával. Ilyenkor a falu ifjai mennek a környező településekre, ahol énekszóval köszöntik a lakosokat. Estefelé kezdődik el a mulatság, az éjféli csősztánc után szabad a szőlőlopás játéka. A mulatság reggelig tart, majd a legszebb szőlőkoszorút árverésre bocsájtják. Farsang: Február elején tartják, majd ezt egy búcsúztató bállal zárják le, amelynek időpontja egybeesik a húsvéti böjt kezdetével. Ilyenkor a legények álarcot öltenek, körbe látogatnak a faluban, majd zenével és tánccal köszöntik őket. A falusi emberek hisznek a babonákban, hiedelmekben. Nagy jelentőséget tulajdonítanak az álmoknak, jövendöléseknek. Néhány híresebb hiedelem: András napján a lányok gombócot főznek és böjtölnek, hogy jövendőbelieket megtudják. Ha valaki hosszú hajról álmodik, akkor az bajt, gondot jelez, a fehér ruha ijedséget jelent. Néhány érdekesség: A székelykapuk szép látványt nyújtanak a tipikus székely motívumokkal díszítve. A népviselet mára elvesztette igazi jelentőségét, de színpadi viseletként még mindig hordják. A néptánc a székelyek életében fontos szerepet tölt be, hiszen az ünnepekhez zene és mulatság kapcsolódik. 16.

17 Kriszti kreatív kuckója Csokitorta Nem tudom, ki, hogy van vele, de az én kedvenc süteményem a csokitorta. Most pedig szeretném megosztani veletek a kedvenc receptemet. Hozzávalók: Tészta: 20 dkg liszt, ½ csomag sütőpor, 1 púpozott evőkanál kakaópor, 20 dkg cukor, 4 egész tojás, ½ dl olaj és ½ dl langyos víz Krém: 2 dl tejszín, 10 dkg étcsokoládé, 15 dkg vaj és 15 dkg porcukor Elkészítés: A tésztához szétválasztjuk a tojásokat. A fehérjét kemény habbá verjük, a sárgájához pedig hozzáadjuk a cukrot, az olajt és a langyos vizet. A lisztet összekeverjük a sütőporral és a kakaóval, majd hozzáadjuk a cukros- olajos-vizes keverékhez. Végül óvatosan belekeverjük a felvert tojásfehérjét. A tésztát előmelegített sütőben percig sütjük. A krémhez felforraljuk a tejszínt, beleolvasztjuk a csokit, majd hagyjuk kihűlni. Ez idő alatt a vajat habosra keverjük a porcukorral. A teljesen kihűlt csokis tejszínt habverővel felverjük, majd összekeverjük a vajas krémmel. Ezután már nincs is más dolgunk, mint összerakni, feldíszíteni, és megenni a tortánkat. Jó szórakozást a sütéshez! 17.

18 Don Carlos A rokonházasságok legszörnyűbb példájának mindenképpen Don Carlost tekinthetjük. Erőszakos és kegyetlen természet jellemezte. Szülei kétszeres unokatestvérek voltak, dédnagymamái közül pedig ketten testvérek. Torz csecsemőként jött a világra. Egyik lába rövidebb volt, mint a másik, és még púpos is volt. Valószínűleg szellemileg is visszamaradott volt, mivel csak öt éves korában kezdett beszélni, és még ekkor se értették teljesen, mivel a szája deformálódott volt. A helyzet tovább romlott, mivel később dadogni kezdett, mely annyira zavarta, hogy erőszakos természete még jobban felerősödött. Kilenc éves korára kedvenc időtöltése fiatal lányok kínzása lett. 13 évesen olyan súlyosan megcsonkította a király lovait, hogy húsz állatot le kellet ölni. Mindemellett szeretett kisállatokat élve nyársra húzni és megsütni. Egy balesett után Carlos állapota még jobban romlott, hosszú órákat töltött némán ücsörögve, utána összefüggéstelenül kezdett beszélni. Egyre kevésbé tudták titokban tartani őrültségét. Senki, még apja, II. Fülöp, spanyol király sem volt képes kezelni a fiút decemberének végén viszont minden határt átlépett, mikor közölte gyóntatójával, hogy szeretne megölni egy embert, konkrétan az apját. Ez felségárulásnak minősül. Még aznap éjjel elment hozzá Fülöp király, a tanácsadója és a gyóntató. Mikor Carlos meglátta őket térdre rogyott apja előtt, és könyörgött neki a halálért. Ezt Fülöp megtagadta, és fiát a Madrid közelében lévő Arévalo-kastélyba záratta, ahol szigorú őrizet alatt tartották. Fizikailag és szellemileg is kezdett egyre jobban leépülni. Magas láz kínozta, és szüntelenül csak hányt. Don Carlos július 24-én halt meg. Porkoláb Anita 9. C 18.

19 Zene Bangtan Boys A banda hét tagból áll, név szerint Jin, SUGA, J-HOPE, Jeongguk, Jimin, Rap Monster és V. A tagok 2010-ben, Big Hit meghallgatások után hozták létre az együttest. A gyakornoki folyamat alatt számos tagcserét élt meg a banda. A leader Rap Monster, a főtáncosok J-Hope, Jungkook és Jimin, Az énekesek V, Jin, Jimin és Jungkook, a rapperek J-Hope, SUGA, Rap Monster, a maknae (legfiatalabb) pedig Jungkook. A banda ismert a tehetséges tagjairól, ezek az adottságok megmutatkoznak az eddigi albumaikon. Saját maguk készítették a dalokat, a szöveget és a táncot - profi produceri segítséggel. Al-Selwi Sara 7. C 19.

20 Anime Csodálatos rajzolt történetek. Sok fajtája van harcos, varázslatos,szerelmes. A legtöbb animének van valami tanulsága. Anime címek : sword art online Kuroshitsuji Digimon Pokémon Fate/stay night Sengoku Basara Nurarihyon no Mago Brave 10 Balázs Anna 7.C 20.

21 Látó A Péter András Gimnázium és Szigeti Endre Szakképző Iskola folyóirata Cím: 5520 Szeghalom, Dózsa György u. 2. Tel/Fax: / OM azonosító: Felelős kiadó: Somogyiné Ambrus Erika, intézményvezető

A szerkesztôség e-mail címe: derekpont@freemail.hu telefon: 0620-389-58-53. Zetelakán jártunk Aki járt már Derekegyház testvértelepülésén Zetelakán az bizonyára igen kellemes tapasztalatokat szerzett az

Részletesebben

COMENIUS pályázattal Romániában. A projekt témája: Education A Journey in Time (magyarul: Oktatás Egy időutazás).

COMENIUS pályázattal Romániában. A projekt témája: Education A Journey in Time (magyarul: Oktatás Egy időutazás). COMENIUS pályázattal Romániában Közel kétéves előkészítés után a Vásárhelyi Pál Kereskedelmi Szakközépiskola az Európai Unió Oktatási Bizottsága által támogatott, Egész életen át tartó tanulás COMENIUS

Részletesebben

Közösségi programok az intelligens Ruzsáért

Közösségi programok az intelligens Ruzsáért Közösségi programok az intelligens Ruzsáért TÁMOP-3.2.3.B-12/1-2013-0046 Projektzáró kiadvány A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, Humán Erőforrás Programok Irányító Hatósága az Új Széchenyi Terv keretében

Részletesebben

Merena Mónika. Kedvenc sütemény receptjeim

Merena Mónika. Kedvenc sütemény receptjeim Merena Mónika Kedvenc sütemény receptjeim Gyors meggyes joghurtos sütemény 4 tojás, 1 pohár gyümölcsjoghurt, 1 joghurtos pohár olaj, 2 joghurtos pohár kristálycukor, 3 joghurtos pohár finomliszt, 1 csomag

Részletesebben

Gyermekszervezeti munkaterv Szakmár 2013-2014 A gyermekszervezet és az iskola közös célkitűzései és feladatai

Gyermekszervezeti munkaterv Szakmár 2013-2014 A gyermekszervezet és az iskola közös célkitűzései és feladatai Gyermekszervezeti munkaterv Szakmár 2013-2014 A gyermekszervezet és az iskola közös célkitűzései és feladatai Ebben a tanévben gyermekszervezetünk feladatait nagyrészt az Kultúra és művészetek köré tervezi.

Részletesebben

A HMJVÖ Liszt Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola és Óvoda Jó gyakorlatai: SZÓ-TÁR idegen nyelvi nap

A HMJVÖ Liszt Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola és Óvoda Jó gyakorlatai: SZÓ-TÁR idegen nyelvi nap A HMJVÖ Liszt Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola és Óvoda Jó gyakorlatai: SZÓ-TÁR idegen nyelvi nap A jó gyakorlat célja Az idegen nyelvi nap során a tanulók különböző idegen nyelvi foglalkozásokon, workshopokon

Részletesebben

Általános iskola: 181 tanítási nap Gimnázium: 180 tanítási nap. Szeptember. Tanítási napok száma: 22 nap

Általános iskola: 181 tanítási nap Gimnázium: 180 tanítási nap. Szeptember. Tanítási napok száma: 22 nap Általános iskola: 181 tanítási nap Gimnázium: 180 tanítási nap Szeptember Tanítási napok száma: 22 nap Feladatok Határidők Szervezők Tanévnyitó szentmise (Endrődi Lukács László 2014. 08. 31. 17-18.30 óra

Részletesebben

A XIII. GENIUS konferencia és diákverseny díjazott tanulói erdélyi jutalomkiránduláson vettek részt

A XIII. GENIUS konferencia és diákverseny díjazott tanulói erdélyi jutalomkiránduláson vettek részt A XIII. GENIUS konferencia és diákverseny díjazott tanulói erdélyi jutalomkiránduláson vettek részt (Ivó, Románia, 2015. július 25-31.) Gyere el, kérünk, légy a vendégünk! S lesz egy szép, közös emlékünk,

Részletesebben

Tanulmányi versenyek I. ORSZÁGOS ÉS FŐVÁROSI VERSENYEK

Tanulmányi versenyek I. ORSZÁGOS ÉS FŐVÁROSI VERSENYEK Megmérettetések 65 Tanulmányi versenyek I. ORSZÁGOS ÉS FŐVÁROSI VERSENYEK Országos középiskolai tanulmányi verseny Biológia Tallós Zsófia 12. C 27. hely tanára: Babay-Bognár Krisztina Szép magyar beszéd

Részletesebben

Határtalanul. A program címe: "Székelyföldi kalandozások a hősök nyomán." A projekt száma: HA-13-01-10

Határtalanul. A program címe: Székelyföldi kalandozások a hősök nyomán. A projekt száma: HA-13-01-10 Határtalanul A program címe: "Székelyföldi kalandozások a hősök nyomán." A projekt száma: HA-13-01-10 Székelyföldi kalandozások a hősök nyomán Pályázatunk célja a határon túli magyarság kultúrájának, a

Részletesebben

Köszönetünket fejezzük ki Szakács Zoltánnak a sárbogárdi TÜZÉP vezetőjének, aki 19db udvari ülőkének való fával támogatta iskolán öko programjának

Köszönetünket fejezzük ki Szakács Zoltánnak a sárbogárdi TÜZÉP vezetőjének, aki 19db udvari ülőkének való fával támogatta iskolán öko programjának Október első napján Énekel az iskola, elnevezésű programmal emlékeztünk meg a zenei világnapról. Elsősorban Bodoki Györgyné Betti néni volt segítségünkre ebben, ő volt az, aki megénekeltette az iskola

Részletesebben

Weöres Sándor hét. 2014/2015. ( Olvashatóbb, ha kattintasz a táblázatra! ) 2013/2014.A Weöres Sándor-hét programja: március 31. április 1. április 2.

Weöres Sándor hét. 2014/2015. ( Olvashatóbb, ha kattintasz a táblázatra! ) 2013/2014.A Weöres Sándor-hét programja: március 31. április 1. április 2. Weöres Sándor hét 2014/2015. ( Olvashatóbb, ha kattintasz a táblázatra! ) 2013/2014.A Weöres Sándor-hét programja: március 31. április 1. április 2. április 3. április 4. délelõtt 7.00 A királyválasztó

Részletesebben

Szardínia Szicília. 2012. március 28-tól április 5-ig. Készített: Varga Orsolya 13. a

Szardínia Szicília. 2012. március 28-tól április 5-ig. Készített: Varga Orsolya 13. a Szardínia Szicília 2012. március 28-tól április 5-ig Készített: Varga Orsolya 13. a 1.nap: Már hetek óta várt utazás végre kezdetét vette. Mindenki izgatottan várta a repülő utat, a fogadó családját, az

Részletesebben

FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ

FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ Budapest IX. Kerületi Szent Györgyi Albert Általános Iskola és Gimnázium FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ A L SÓ TAGOZAT P edagógiai programunkban célul tűztük ki, hogy minden tanulónkat képességének megfelelő szinten

Részletesebben

Beszámoló a horvátországi cseregyakorlatról

Beszámoló a horvátországi cseregyakorlatról Ország: Horvátország Fogadó intézmény: Klinički Bolnički Centar Rijeka (KBC Rijeka) Város: Rijeka Osztály: Plasztikai sebészet Beszámoló a horvátországi cseregyakorlatról A Debreceni Orvostanhallgatók

Részletesebben

Nemzetiségi nap az első osztályban

Nemzetiségi nap az első osztályban Nemzetiségi nap az első osztályban November 10-én ismét nemzetiségi napot tartottunk az alsó tagozaton. Az első osztályosok közös programot szerveztek. Két vendéget hívtunk. A nap mesehallgatással kezdődött.

Részletesebben

Barossosok az Európai Parlamentben (és egyéb helyeken)

Barossosok az Európai Parlamentben (és egyéb helyeken) Barossosok az Európai Parlamentben (és egyéb helyeken) A tények: Időpont: 2012. október 10 13. Helyszínek, látnivalók, programok: Dachau: koncentrációs tábor megtekintése Strasbourg: angolosok: részvétel

Részletesebben

Utazás a múltba, fedezzük fel a jövő kincseit Német nemzetiségi tábor Szöveges és képes beszámoló

Utazás a múltba, fedezzük fel a jövő kincseit Német nemzetiségi tábor Szöveges és képes beszámoló Gyula Város Német Nemzetiségi Önkormányzata Deutsche Nationalitätenselbstverwaltung der Stadt Gyula 5700 Gyula, K. Schriffert József u. 1. Utazás a múltba, fedezzük fel a jövő kincseit Német nemzetiségi

Részletesebben

ESEMÉNYNAPTÁR A ES TANÉVRE

ESEMÉNYNAPTÁR A ES TANÉVRE / Székesfehérvári Nemes Nagy Ágnes Kollégium 8000 Székesfehérvár Gyümölcs u. 13. Tel: 22-500-231 Fax: 22-500-290 ESEMÉNYNAPTÁR A 2016-2017-ES TANÉVRE Készítette: Nyikusné Tatai Szilvia igazgatóhelyettes

Részletesebben

A Haza és haladás vetélkedő döntője

A Haza és haladás vetélkedő döntője A Haza és haladás vetélkedő döntője 2013. május 27. Debrecen Részletek az előzetes feladatokból A megnyitó A csapatok munka közben Nézzük, kit rejt a léggömb? A zsűri a feladatok értékelése közben, nagy

Részletesebben

KÉRDŐÍVEK FELDOLGOZÁSA

KÉRDŐÍVEK FELDOLGOZÁSA Mi legyek, ha nagy leszek? pályaválasztási nyílt nap 2013. január 22. A program az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Nemzeti Együttműködési Alap és Civil Támogatások Igazgatósága támogatásával valósul meg.

Részletesebben

A Szülőföldünk, Nádudvar Öröksége és Jövője Alapítvány köszönti Vendégeit alapításának 14. évfordulója alkalmából

A Szülőföldünk, Nádudvar Öröksége és Jövője Alapítvány köszönti Vendégeit alapításának 14. évfordulója alkalmából A Szülőföldünk, Nádudvar Öröksége és Jövője Alapítvány köszönti Vendégeit alapításának 14. évfordulója alkalmából Tájékoztató az Alapítvány elmúlt éves munkájáról 2012. novemberében a 13. születésnap alkalmából

Részletesebben

MILYEN LAKODALMI TORTÁKAT ÉS SÜTEMÉNYEKET KÉSZÍTETTEK A ZENTAI CUKRÁSZOK?

MILYEN LAKODALMI TORTÁKAT ÉS SÜTEMÉNYEKET KÉSZÍTETTEK A ZENTAI CUKRÁSZOK? Nagy Abonyi Ágnes MILYEN LAKODALMI TORTÁKAT ÉS SÜTEMÉNYEKET KÉSZÍTETTEK A ZENTAI CUKRÁSZOK? Vidékünkön a XX. század közepe tájára tehető a lakodalmi torták fénykora. Zentán ekkor már több cukrászda is

Részletesebben

BETHLEN GÁBOR KOLLÉGIUM

BETHLEN GÁBOR KOLLÉGIUM BETHLEN GÁBOR KOLLÉGIUM NAGYENYED http://www.bethlengabor.ro SZILÁGYI RÓBERT tanár műhelyvezető A Bethlen Gábor Kollégium madártávlatból Mit kell tudni a Bethlen Gábor Kollégiumról? Óvodától posztliceális

Részletesebben

Beszámoló a sikeresen megvalósított Határtalanul! pályázatról

Beszámoló a sikeresen megvalósított Határtalanul! pályázatról Beszámoló a sikeresen megvalósított Határtalanul! pályázatról 2012 tavaszán két lelkes kolléganő Csapi Edit és Heisz Mónika megírta és megnyerte a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által kiírt pályázatot.

Részletesebben

Hírlevél. Mozsgó Biztos Kezdet Gyerekház. 2014. január-június

Hírlevél. Mozsgó Biztos Kezdet Gyerekház. 2014. január-június Hírlevél Mozsgó Biztos Kezdet Gyerekház 2014. január-június Gyerekházunk napi szinten 9-13. h áll a családok rendelkezésére. A napi foglalkozásokon túl folyamatos programokkal a jeles napok megünneplésével

Részletesebben

Pécsi József Nádor Gimnázium és Szakképző Iskola

Pécsi József Nádor Gimnázium és Szakképző Iskola Pécsi József Nádor Gimnázium és Szakképző Iskola KÉPZÉSI TÁJÉKOZTATÓ OM azonosító: 201190 7632 Pécs, Melinda u. 23. Tel./fax: 72/410-596 email: postmaster@pjngszi.t-online.hu Kedves Érdeklődő! Ön a Pécsi

Részletesebben

Délelőtt a 4.c osztályosokkal előkészültünk a műsorra. Felraktuk a dekorációt, berendeztük az aulát. 14 órakor kezdődött a

Délelőtt a 4.c osztályosokkal előkészültünk a műsorra. Felraktuk a dekorációt, berendeztük az aulát. 14 órakor kezdődött a Az Újpesti Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola és Gimnáziumban ezen a pénteki napon került megrendezésre a Gyerek-Faktor. Az előző években elkezdett Csillag Születik vetélkedőt folytattam, csak a nevét

Részletesebben

"You and Me in Beijing" Pekingi Idegen Nyelvi Egyetem nyári tábor. Mint minden évben, idén is megrendezésre kerül a 10 napos "You

You and Me in Beijing Pekingi Idegen Nyelvi Egyetem nyári tábor. Mint minden évben, idén is megrendezésre kerül a 10 napos You "You and Me in Beijing" Pekingi Idegen Nyelvi Egyetem nyári tábor 2017 Mint minden évben, idén is megrendezésre kerül a 10 napos "You and Me in Beijing" nyári tábor, amely során 3 kontinens diákjai gyűlnek

Részletesebben

.a Széchenyi iskoláról

.a Széchenyi iskoláról Negyedikesek írták....a Széchenyi iskoláról 7 éves koromban, szüleimmel azért választottuk ezt az iskolát, mert itt német nyelvet lehet tanulni. Én már óvodás korom óta tanulom a németet, így ragaszkodtunk

Részletesebben

Ökohét ill. ökonapok a Szilágyi Erzsébet Gimnáziumban

Ökohét ill. ökonapok a Szilágyi Erzsébet Gimnáziumban Ökohét ill. ökonapok a Szilágyi Erzsébet Gimnáziumban Téma 2009. április 20-25. Időpont, helyszín Ökolábnyom kiállítás FairTrade=Fenntartható kereskedelem (interaktív foglalkozás) Elsősegély verseny Látogatás

Részletesebben

Határtalanul! Négyfalu

Határtalanul! Négyfalu Határtalanul! Négyfalu 2016.03.03 2016.03.06. A 2015/2016. tanévben a Határtalanul! program keretében sikeres pályázatot nyújtottunk be, így lehetőségünk nyílt az erdélyi testvériskolánkba ellátogatni

Részletesebben

Szeptemberi októberi programok

Szeptemberi októberi programok Szeptemberi októberi programok Szeptember 17 én, 18 án iskolánkban papírgyűjtés volt. A felsőtagozat összesen 5623 kg papírt gyűjtött. A tavalyi évben többet gyűjtöttünk. Reméljük a következő tanévben

Részletesebben

Endre Király Általános Iskola 5092 Tiszavárkony, Iskola u. 7. 035954

Endre Király Általános Iskola 5092 Tiszavárkony, Iskola u. 7. 035954 TÁMOP3.1.4B-13/1-2013-0001. számú Köznevelés az iskolában című pályázat keretén belül a Hiába ott a kincs, ahol egészség nincs című egészségnevelési projektnap Endre Király Általános Iskola 5092 Tiszavárkony,

Részletesebben

Éves munkaterv alapján a nevelési évben, tanévben tervezett jelentősebb rendezvények, események időpontjai

Éves munkaterv alapján a nevelési évben, tanévben tervezett jelentősebb rendezvények, események időpontjai Éves munkaterv alapján a nevelési évben, tanévben tervezett jelentősebb rendezvények, események időpontjai Kivonat a 2014/2015-ös tanév intézményi Munkatervéből (a teljes szöveg a honlapunkon a Dokumentumok

Részletesebben

A 2014/15-ES TANÉV FELADATTERVE 2014. SZEPTEMBER

A 2014/15-ES TANÉV FELADATTERVE 2014. SZEPTEMBER A 2014/15-ES TANÉV FELADATTERVE 2014. SZEPTEMBER 8. osztályok 1. (hétfő) 7.45 ELSŐ TANÍTÁSI NAP 8. (hétfő) 17.00 Szülői értekezlet alsó tagozat 11. (csütörtök) 16.30 Szülői Munkaközösségi értekezlet 15.

Részletesebben

s z e p t e m b e r hétfő kedd szerda csütörtök péntek szombat vasárnap

s z e p t e m b e r hétfő kedd szerda csütörtök péntek szombat vasárnap s z e p t e m b e r fő kedd szerda csütörtök péntek szombat vasárnap aug 31 1 2 3 4 5 6 1. szept. 1-6 tantestületi munkaközösségi ek évnyitó osztályfőnöki órák osztályfőnöki munkaközösség e 7 8 9 10 11

Részletesebben

Diákönkormányzat éves beszámolója tanév

Diákönkormányzat éves beszámolója tanév Diákönkormányzat éves beszámolója 2014-2015.tanév 2014. szeptember 17. A DÖK alakuló ülése: tisztségviselők választása, a munkaterv megbeszélése. DÖK elnöke: Mérész Melitta, alelnöke: Bakó Kornél. Osztályok

Részletesebben

2012. szeptember10.-2012. október 4.

2012. szeptember10.-2012. október 4. Hass, alkoss, gyarapíts: s a haza fényre derül. Kölcsey Ferenc Kozma Ferenc élete és munkássága 3 hetet meghaladó projekt terve 2012. szeptember10.-2012. október 4. Kozma Ferenc Általános Iskola Baracska

Részletesebben

2. Mi a véleményed a programokról? - érdekesek voltak *********** - jók voltak ***** - változatosak voltak *** - sokszínűek voltak *

2. Mi a véleményed a programokról? - érdekesek voltak *********** - jók voltak ***** - változatosak voltak *** - sokszínűek voltak * EVALUÁCIÓ MÁJUSI CSEREPROGRAM 1. Milyen volt a tíznapos októberi csereprogram szervezettsége? - jó volt ****** - érdekes programok voltak ******** - jól szervezett volt ******** jó volt a programok aránya

Részletesebben

Díjnyertes. A debreceni Gyermekhematológiaionkológiai Tanszéken. kezelt gyerekek kedvencei. Leukémiás Gyermekekért. A l a p í t v á n y

Díjnyertes. A debreceni Gyermekhematológiaionkológiai Tanszéken. kezelt gyerekek kedvencei. Leukémiás Gyermekekért. A l a p í t v á n y Díjnyertes Muffin receptek A debreceni Gyermekhematológiaionkológiai Tanszéken kezelt gyerekek kedvencei Leukémiás Gyermekekért A l a p í t v á n y Tudjuk, mi kell egy mosolyhoz. Kedves Sütögető Barátunk!

Részletesebben

február 19. (péntek) 18:00 Derekegyház Község Önkormányzata pályázatot hirdet

február 19. (péntek) 18:00 Derekegyház Község Önkormányzata pályázatot hirdet XVII. évfolyam - 2. szám 2016. Február A Magyar Kultúra Napjára kisiskolásoknak és óvodásoknak kiírt rajzpályázatra több, mint 40 rajz érkezett. Ennek eredményhirdetése következett, az eredmények a következők

Részletesebben

s z e p t e m b e r hétfő kedd szerda csütörtök péntek szombat vasárnap

s z e p t e m b e r hétfő kedd szerda csütörtök péntek szombat vasárnap s z e p t e m b e r fő kedd szerda csütörtök péntek szombat vasárnap 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 1. szept. 1-7 8.00 Évnyitó utána 3 osztályfőnöki óra 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 2. szept. 8-14 a 12-es évfolyam

Részletesebben

A tanév helyi rendje 2013/2014. tanév

A tanév helyi rendje 2013/2014. tanév 2. számú melléklet Ütemterv, naptári terv Szent György Katolikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola A tanév helyi rendje 2013/2014. tanév 47/2013. (VII. 4.) EMMI rendelet a tanév rendjéről alapján

Részletesebben

Szakmacsoportos szakmai előkészítő érettségi tantárgyak versenye (2009. április 8.)

Szakmacsoportos szakmai előkészítő érettségi tantárgyak versenye (2009. április 8.) 2008/2009-es tanév Szakmacsoportos szakmai előkészítő érettségi tantárgyak versenye (2009. április 8.) Iskolánk tanulói az országos döntőben az alábbi eredményeket érték el. Fliszár Tímea (12.B osztály)

Részletesebben

Szent-Györgyi Albert Általános Iskola és Gimnázium FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ. 2012-2013-as tanév

Szent-Györgyi Albert Általános Iskola és Gimnázium FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ. 2012-2013-as tanév Szent-Györgyi Albert Általános Iskola és Gimnázium FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ 2012-2013-as tanév A L SÓ TAGOZAT P edagógiai programunkban célul tűztük ki, hogy minden tanulónkat képességének megfelelő szinten

Részletesebben

Az egyik kedvenc ünnepem a palacsintanap. Rita néni palacsintát is hozott. Palacsintadobáló versenyt is játszottunk. Balázs Anna

Az egyik kedvenc ünnepem a palacsintanap. Rita néni palacsintát is hozott. Palacsintadobáló versenyt is játszottunk. Balázs Anna Pancake Day vagy palacsintanap a böjt előtti utolsó nap, nálunk húshagyó keddnek hívják. Ezzel zárjuk le a farsangi időszakot. Az angol nyelvű országokban ezen a napon palacsintát esznek, mert olyan hozzávalókat

Részletesebben

VAN SZERENCSÉNK HÍVNI A NAGYÉRDEMŰ KÖZÖNSÉGET! UTAZZON AZ OMNIBUSSZAL! KISVÁRDA A SZÁZADFORDULÓN

VAN SZERENCSÉNK HÍVNI A NAGYÉRDEMŰ KÖZÖNSÉGET! UTAZZON AZ OMNIBUSSZAL! KISVÁRDA A SZÁZADFORDULÓN VAN SZERENCSÉNK HÍVNI A NAGYÉRDEMŰ KÖZÖNSÉGET! UTAZZON AZ OMNIBUSSZAL! KISVÁRDA A SZÁZADFORDULÓN 3507/00102 Szakmai beszámoló Az idén immár hatodik alkalommal volt Múzeumok Éjszakája Kisvárdán. A késő

Részletesebben

A Kossuth Szövetség arany okleveles díjazottja lettem

A Kossuth Szövetség arany okleveles díjazottja lettem A Kossuth Szövetség arany okleveles díjazottja lettem A Kossuth Szövetség az idén is pályázatot hirdetett, A szó az első, a tett a második címmel, melynek célja a hagyományok ápolása, a kossuthi emlékek

Részletesebben

Szakmai beszámoló Múzeumok Éjszakája megvalósítására Móra Ferenc Múzeumban június 25. Szeged, Móra Ferenc Múzeum

Szakmai beszámoló Múzeumok Éjszakája megvalósítására Móra Ferenc Múzeumban június 25. Szeged, Móra Ferenc Múzeum Szakmai beszámoló Múzeumok Éjszakája megvalósítására Móra Ferenc Múzeumban 2016. június 25. Szeged, Móra Ferenc Múzeum pályázati azonosító: 204107/00197 1. A program részletes ismertetése A Móra Ferenc

Részletesebben

A nap fő programja a Városi Uszoda látogatása volt, valamint a Városi Streetball Bajnokság megtekintése.

A nap fő programja a Városi Uszoda látogatása volt, valamint a Városi Streetball Bajnokság megtekintése. Három nap veled A jászkiséri Csete Balázs Általános Iskola a Három nap veled elnevezésű pályázatot immár második éve nyeri meg. A 2007-2008-as tanévben az Egri Gyakorló Általános Iskola diákjaival tölthettünk

Részletesebben

JANUÁR 9. HULLADÉK-JÁTSZÓHÁZ SZENTESEN

JANUÁR 9. HULLADÉK-JÁTSZÓHÁZ SZENTESEN JANUÁR 9. Január 9-én a Vörösmarty Mihály Tagintézmény 3.a, 4.a és 5.b osztályos tanulói közös tanulmányi kiránduláson vettek részt. Szentesre látogattak el január 9-én egy országos rendezvényre. A projekt

Részletesebben

Hírlevél. Gyerekesély Program. Patapoklosi Biztos Kezdet Gyerekház. 2013. Iv.Hírlevél

Hírlevél. Gyerekesély Program. Patapoklosi Biztos Kezdet Gyerekház. 2013. Iv.Hírlevél Hírlevél Patapoklosi Biztos Kezdet Gyerekház 2013. Iv.Hírlevél Gyerekházunk napi szinten nyitva áll a családok számára, valamint folyamatosan próbálja programokkal, jeles napok megünneplésével színesíteni

Részletesebben

Újvárosi városrészi nap. LEADER rendezvény. Beszámoló

Újvárosi városrészi nap. LEADER rendezvény. Beszámoló Újvárosi városrészi nap LEADER rendezvény Beszámoló A rendezvény helyszíne: 6800 Hódmezővásárhely, Széchenyi tér A rendezvény időpontja: 2012. július 21. A Visszhang utcai Olvasókör 12 éve rendezi meg

Részletesebben

A Váci Radnóti Miklós Általános Iskola tanév rendje a 2016/2017. tanévre

A Váci Radnóti Miklós Általános Iskola tanév rendje a 2016/2017. tanévre A Váci Radnóti Miklós Általános Iskola tanév rendje a 2016/2017. tanévre A tanév indításával kapcsolatos feladatok: 1. Nevelőtestületi alakuló értekezlet Ideje: 2016. augusztus 22. /hétfő / 9 óra A tankerületi

Részletesebben

A «A A Polgárok Európai Évének Ünnepe Sombereken» projektet az Európai Unió finanszírozta az Európa a polgárokért program keretében

A «A A Polgárok Európai Évének Ünnepe Sombereken» projektet az Európai Unió finanszírozta az Európa a polgárokért program keretében EURÓPA A POLGÁROKÉRT A «A A Polgárok Európai Évének Ünnepe Sombereken» projektet az Európai Unió finanszírozta az Európa a polgárokért program keretében Az 1. alprogram, 1.1. pályázati típusra vonatkozóan

Részletesebben

a László Mária tanító néni adventi koszorú készítő délutánja: a Fancsali Adélka-Leilla tanító néni karácsonyi és húsvéti kézműves délutánjai:

a László Mária tanító néni adventi koszorú készítő délutánja: a Fancsali Adélka-Leilla tanító néni karácsonyi és húsvéti kézműves délutánjai: KAPCSOLATAINK Számomra minden kisgyermek csoda. És mindegy, hogy szép vagy eláll a kisfüle, mindegy, hogy csillagszemű vagy kancsal egy picit kisgyermek, tehát csoda. Esendő és kiszolgáltatott. Óvjuk és

Részletesebben

EILC beszámoló - Velence (2013. 08. 19. - 2013. 09.13.)

EILC beszámoló - Velence (2013. 08. 19. - 2013. 09.13.) EILC beszámoló - Velence (2013. 08. 19. - 2013. 09.13.) Egy csodálatos helyen, fantasztikus környezetben, nagyszerű emberek között, négy hétig. Először is ott kezdeném, hogy Velence leírhatatlanul szép.

Részletesebben

Erasmus tudósítás Kölnből. Mészáros Brigitta. Ahány nyelvet beszélsz, annyi életet élsz

Erasmus tudósítás Kölnből. Mészáros Brigitta. Ahány nyelvet beszélsz, annyi életet élsz Erasmus tudósítás Kölnből Mészáros Brigitta Ahány nyelvet beszélsz, annyi életet élsz Békés Márta 2015. június 13. Köln 1 Mészáros Brigitta vagyok, a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Karán tanulok,

Részletesebben

A 2016/17-ES TANÉV FELADATTERVE

A 2016/17-ES TANÉV FELADATTERVE A 2016/17-ES TANÉV FELADATTERVE AUGUSZTUS 22. alakuló értekezlet 22-23. DIFER mérés 23-31. munkaközösségi szakmai programok, tantermek dekorálása 25. szakmai továbbképzés: Lovasberény 29. tankönyvek átvétele

Részletesebben

Beszámoló a Vissza a múltba történelmi tehetségműhely munkájáról és a Tehetségnapról

Beszámoló a Vissza a múltba történelmi tehetségműhely munkájáról és a Tehetségnapról Beszámoló a Vissza a múltba történelmi tehetségműhely munkájáról és a Tehetségnapról Iskolánk, a tornyosi Tömörkény István Általános Iskola (Tehetségpont) 2010. júniusában megnyerte az Oktatási Közalapítvány

Részletesebben

NTP-TM-13-0003 A szem muzsikája. A szem muzsikája című projekt szakmai beszámolója

NTP-TM-13-0003 A szem muzsikája. A szem muzsikája című projekt szakmai beszámolója A szem muzsikája című projekt szakmai beszámolója Az Orosházi Táncsics Mihály Tehetséggondozó Gimnázium, Szakközépiskola, Általános Iskola és Kollégium Vörösmarty Mihály Tagintézményében az ének-zenei

Részletesebben

A Drezdai Kórusakadémia látogatása Budapesten

A Drezdai Kórusakadémia látogatása Budapesten A Drezdai Kórusakadémia látogatása Budapesten 2015. október 21-25-e között Magyarországra látogatott A Drezdai Kórusakadémia Gyermekkara. A Singakademie Dresden 130 éves tradiciójával a németországi Szászország

Részletesebben

JEZU, UFAM TOBIE - Jézusom, bízom Benned

JEZU, UFAM TOBIE - Jézusom, bízom Benned JEZU, UFAM TOBIE - Jézusom, bízom Benned Iskolánk felsős énekkara és gregorián kórusa az őszi szünetben (2014.10.24 10.30-ig) egy hetet töltött Lengyelországban a prezentációs nővérek által fenntartott

Részletesebben

Faluújság Bakonypéterd I. évfolyam 3. szám 2010. december

Faluújság Bakonypéterd I. évfolyam 3. szám 2010. december Előszó KÖZSÉGI TÁJÉKOZTATÓ Bakonypéterd Község Önkormányzatának kiadványa Tisztelt Bakonypéterdi Lakosok! Szeretném megköszönni azt az összefogást, amit az elmúlt időszakban tanúsítottak azért, hogy megszépüljön

Részletesebben

SZISZKI KRÓNIKA. Érdi Szakképzési Centrum Százhalombattai Széchenyi István Szakgimnáziuma és Gimnáziuma

SZISZKI KRÓNIKA. Érdi Szakképzési Centrum Százhalombattai Széchenyi István Szakgimnáziuma és Gimnáziuma Felelős szerkesztő: Breznay Gáborné Írta: Ridzi Gizella Fotókat készítette: Tauber Norbert, Péter András, Ráksi Mihály Szerkesztette: Fekete Balázs EU CODE WEEK - A PROGRAMOZÁS HETE EURÓPÁBAN IGY A SZISZKIBEN

Részletesebben

1. Az allergiás betegekről azt tartjuk nyilván, hogy mire allergiások.

1. Az allergiás betegekről azt tartjuk nyilván, hogy mire allergiások. 1. Az allergiás betegekről azt tartjuk nyilván, hogy mire allergiások. Pl. [Peti [tej tojás] Lotti [tojás] Ákos [tojás liszt]] a., Kik allergiások a legtöbb anyagra [Peti Ákos] b. Gyűjtsük ki, hogy melyik

Részletesebben

Svájci tanulmányút. Basel

Svájci tanulmányút. Basel Svájci tanulmányút Basel A tanulmányúton öten vettünk részt; két tanár, Gál Anikó és Dékány István, valamint három diák: Annus Péter, Pászti Ferenc és én, Papp Zsolt. 2013. január 22-én hajnali 2 órakor

Részletesebben

Összefoglaló a Nyári táborról

Összefoglaló a Nyári táborról TÁMOP 3.1.4-08/2-2009-0147 Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív intézményekben című pályázat, Nagybajom Város Önkormányzata, Nagybajomi Általános Művelődési Központ Egységes Gyógypedagógiai

Részletesebben

5.a 5.b 5.c 1. Testnevelés Történelem Természetismeret 2. Magyar

5.a 5.b 5.c 1. Testnevelés Történelem Természetismeret 2. Magyar CSÜTÖRTÖK PÉNTEK "A" HÉT a b c 1. Testnevelés Történelem Természetismeret Inf.(F)/Tech.(L) Testnevelés Testnevelés Természetismeret Ének Tanulás mestersége 6. Német Hon- és népismeret 7. fakultáció 1.

Részletesebben

Pécsi József Nádor Gimnázium és Szakképző Iskola

Pécsi József Nádor Gimnázium és Szakképző Iskola Pécsi József Nádor Gimnázium és Szakképző Iskola KÉPZÉSI TÁJÉKOZTATÓ OM azonosító: 201190 Felnőttképzési akkreditációs szám: 01056-2008 7632 Pécs, Melinda u. 23. Tel./fax: 72/410-596 email: miok@mail.datanet.hu

Részletesebben

FORGATÓKÖNYV. Helyszín: Tata (vidék: kistelepülés) Vaszary János Általános Iskola (tantermei, tornaterme, udvara) önálló működésű intézmény

FORGATÓKÖNYV. Helyszín: Tata (vidék: kistelepülés) Vaszary János Általános Iskola (tantermei, tornaterme, udvara) önálló működésű intézmény FORGATÓKÖNYV KLEBELSBERG INTÉZMÉNYFENNTARTÓ KÖZPONT FEJLESZTÉSI ÉS PROJEKTIGAZGATÓSÁG 1051 Budapest, Nádor u. 32. www.klik.gov.hu Iskolánk idén ünnepli 110. évfordulóját, ennek alkalmából egy egész élménynapot

Részletesebben

DEBRECENI NYÁRI EGYETEM

DEBRECENI NYÁRI EGYETEM DEBRECENI NYÁRI EGYETEM Az anyanyelvi kultúra megőrzése idegennyelvi környezetben Grundtvig felnőtt tanulói műhely 2010. OKTÓBER 14 24. Október 14. csütörtök 12.00-14.00 Ebéd (Cívis Étterem) 14.00-16.00

Részletesebben

SZAFI Egyesület tevékenységéről szóló beszámoló 2009. évről

SZAFI Egyesület tevékenységéről szóló beszámoló 2009. évről SZAFI Egyesület tevékenységéről szóló beszámoló 2009. évről Egyesületünk 2005. október 27 én alakult szülői kezdeményezésre. Célja: Tápiószecsőn és a környező Tápió vidék - Kistérségben értelmi vagy testi

Részletesebben

Kastélydombi Általános Iskola 2015. április 27-30.

Kastélydombi Általános Iskola 2015. április 27-30. Kastélydombi Általános Iskola 2015. április 27-30. Pályázat száma: HAT-14-01-0643 A pályázat címe: Kastélydombi gyerekek a Felvidéken A pályázaton nyert összeg: 1 022 700Ft Az felvidéki utazáson harminckét

Részletesebben

10 2010. December BOLDOG, BÉKÉS KARÁCSONYT!

10 2010. December BOLDOG, BÉKÉS KARÁCSONYT! 10 2010. December 34. Tunéziai es japán autójelzések. 35. Saját kezűleg.37. Tinédzserek tévéműsora. 38. Kennel része!40.ittrium,kén. 41. Zavart Ede. 43. Írógéppel kimásol. 45. Paul (1879-1940) svájci festőművész.

Részletesebben

Kedves Fesztivállátogató!

Kedves Fesztivállátogató! Kedves Fesztivállátogató! Szeretettel köszöntjük Önöket a tavaszi fesztiválok megrendezése alkalmából és örömmel invitáljuk programjainkra a siófoki Hajókikötőbe. Reményeink szerint olyan színvonalas programot

Részletesebben

Új tanítóink, tanáraink

Új tanítóink, tanáraink 3. oldal Értesítő Új tanítóink, tanáraink Szabó Antalné tanító Klément Andrea tanító Benkő Péter testnevelés szakos tanár Csókásné Czomba Eleonóra biológia - technika szakos tanár Nagy Ádám matematika

Részletesebben

iskolai híradó MÁR A KAPUBAN VÁRTA AZ ISKOLÁBA ÉRKEZŐKETA MIKULÁS MI VAN, HA NEM SZERET? DE NEHÉZ ELHINNI, HOGY MINDENT TUD!

iskolai híradó MÁR A KAPUBAN VÁRTA AZ ISKOLÁBA ÉRKEZŐKETA MIKULÁS MI VAN, HA NEM SZERET? DE NEHÉZ ELHINNI, HOGY MINDENT TUD! iskolai híradó Budapest III. kerületi Önkormányzat Óvoda, Általános Iskola,Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény III. Szellő utca 9-11. 1035 www.szelloegymi.hu 2012. február 5. évf. 5. 5 szám

Részletesebben

Gyomaendrődi Kis Bálint Általános Iskola. Ökomunkaterv. (2013/2014-es tanév) Készítette: Ökomunkacsoport

Gyomaendrődi Kis Bálint Általános Iskola. Ökomunkaterv. (2013/2014-es tanév) Készítette: Ökomunkacsoport Gyomaendrődi Kis Bálint Általános Iskola Ökomunkaterv Készítette: Ökomunkacsoport Szeptember - Osztályok őszi túrái - gyalogtúrák, kerékpártúrák - buszos kirándulások Ökomunkaterv Szeptember 14. TeSzedd!

Részletesebben

Felsős Diákönkormányzat 2008/2009

Felsős Diákönkormányzat 2008/2009 Felsős Diákönkormányzat 2008/2009 A DÖK fő céljai ebben a tanévben a következők: - Az alsós programok és a felsős DÖK munkáját lehetőség szerint összehangolni, együttműködni az önkormányzat ifjúsági irodájával.

Részletesebben

Kökönyösi Gimnázium 7300 Komló, Alkotmány u. 2/B 2016-2017. TANÉVBEN INDULÓ OSZTÁLYOK

Kökönyösi Gimnázium 7300 Komló, Alkotmány u. 2/B 2016-2017. TANÉVBEN INDULÓ OSZTÁLYOK Kökönyösi Gimnázium 7300 Komló, Alkotmány u. 2/B OM azonosító: 201286 Telephely kód: 001 Igazgató: Vámos Ágnes Pályaválasztási felelős: Varga Margit Telefon: 72/482-367 E-mail: gimnazium@nagylaszlo-komlo.sulinet.hu

Részletesebben

ÖKOMUNKATERV 2011/2012. KÉSZÍTETTE: ÖKOMUNKACSOPORT

ÖKOMUNKATERV 2011/2012. KÉSZÍTETTE: ÖKOMUNKACSOPORT ÖKOMUNKATERV 2011/2012. KÉSZÍTETTE: ÖKOMUNKACSOPORT 1 Szeptember: Osztályok őszi túrái - gyalogtúrák, kerékpártúrák - buszos kirándulások \túrák_kirándulások Szeptember 17. Ásványkiállítás - kiállítás

Részletesebben

Így tehát, nyarától több sikeres pályázatot valósíthatunk meg az Egész életen át tartó tanulás címet viselő európai uniós oktatási programban.

Így tehát, nyarától több sikeres pályázatot valósíthatunk meg az Egész életen át tartó tanulás címet viselő európai uniós oktatási programban. Újra nemzetközi partnerségi programok indulnak iskolánkban Az Egész életen át tartó tanulás (Life Long Learning) programja gyerekkortól időskorig teljes mértékben lefedi az élethosszig való tanulást. A

Részletesebben

Zsoldos Napok 2012. október 18-19. 2012. október 18. csütörtök

Zsoldos Napok 2012. október 18-19. 2012. október 18. csütörtök Zsoldos Napok 2012. október 18. csütörtök 8 óra: A Zsoldos Napokat megnyitja: Pintér Etelka igazgatónő 8 óra: Nullenergiás házak előadás Előadó: Pászti Tóth Gyula Helyszín: B épület 2. terem 8 óra: 8.

Részletesebben

2014-2015-ÖS TANÉV EREDMÉNYEI

2014-2015-ÖS TANÉV EREDMÉNYEI 2014-2015-ÖS TANÉV EREDMÉNYEI Horvát nyelv, kulturális élet A tanévet megelőző nyári programok: 1) 2014.Június 22-29.- Pag (Horvátország)- Horvát nyelvi tábor 6 tanuló vett részt az egy hetes horvátországi

Részletesebben

SZLTISZK nemzetközi kapcsolatok, projektek. Kocsis Ibolya

SZLTISZK nemzetközi kapcsolatok, projektek. Kocsis Ibolya Tolna Megyei Önkormányzat Szent László Szakképző Iskolája és Kollégiuma (TISZK) SZLTISZK nemzetközi kapcsolatok, projektek Kocsis Ibolya szakmai fejlesztési főigazgató-helyettes 2011. január Szent László,

Részletesebben

Erdei iskola, Szolnok 2010. május 3-7.

Erdei iskola, Szolnok 2010. május 3-7. Erdei iskola, Szolnok 2010. május 3-7. Hétfı Hétfın reggel indultunk a Keleti pályaudvarról az erdei iskolába, melyet már nagyon vártam. Sok gyerek utazott együtt, mert nemcsak az én osztályom, hanem az

Részletesebben

Lezajlott a Gyermeknap az Igali Gyógyfürdőben

Lezajlott a Gyermeknap az Igali Gyógyfürdőben Lezajlott a Gyermeknap az Igali Gyógyfürdőben 2011-ben is bekerült az Igali Gyógyfürdő nyári rendezvénysorozatába a már évek óta hagyományosan megrendezésre kerülő és töretlen sikernek örvendő gyermeknap,

Részletesebben

A Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium GIMNÁZIUMI DIÁKÖNKORMÁNYZATÁNAK munkaterve. 2016/2017. tanév

A Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium GIMNÁZIUMI DIÁKÖNKORMÁNYZATÁNAK munkaterve. 2016/2017. tanév A Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium GIMNÁZIUMI DIÁKÖNKORMÁNYZATÁNAK munkaterve 2016/2017. tanév Zalaegerszeg, 2016. szeptember 15. Németh Krisztián Illés Csaba DÖK munkáját segítő

Részletesebben

forrás: www.urban-eve.hu Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Intézmény programnaptár 2015. március

forrás: www.urban-eve.hu Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Intézmény programnaptár 2015. március forrás: www.urban-eve.hu Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Intézmény programnaptár 2015. március Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Intézmény programnaptárja

Részletesebben

TÁMOP-3.1.4/08/ Kom petencia al apú oktatás, egyenl ő ho z záférés bevezet ése Hévíz k özoktatási ne vel ési intézm é nye ibe n.

TÁMOP-3.1.4/08/ Kom petencia al apú oktatás, egyenl ő ho z záférés bevezet ése Hévíz k özoktatási ne vel ési intézm é nye ibe n. A projekt címe: Belebújunk maskarába farsang - témahét A projekt fő célja: A farsangi ünnepkör szimbólumainak, az ünnepkör eredetének megismertetése mellett az adott témát a lehető legváltozatosabb szemszögből

Részletesebben

ALKALMAK: minden csütörtökön 10.30 órától 11.00 óráig

ALKALMAK: minden csütörtökön 10.30 órától 11.00 óráig PROGRAMAJÁNLÓ 2012. április hónapra a GYERMEKEK HÁZÁBA www.gyhgyor.hu ZENEBÖLCSI ALKALMAK: minden csütörtökön 10.30 órától 11.00 óráig 6 hónapos kortól 3 éves korig várjuk az apróságokat és szüleiket.

Részletesebben

Határtalanul I. rész Kolozsvári diákok látogatása Szekszárdon

Határtalanul I. rész Kolozsvári diákok látogatása Szekszárdon Határtalanul I. rész Kolozsvári diákok látogatása Szekszárdon A Határtalanul pályázat keretében 2016 áprilisában a kolozsvári Báthory István Elméleti Líceum két osztálya járt nálunk a Garay János Gimnáziumban,

Részletesebben

A székesfehérvári Kodolányi János Középiskola és Kollégium beszámolója a Nemzetközi Könyvajándék Nap alkalmával tartott eseményeiről

A székesfehérvári Kodolányi János Középiskola és Kollégium beszámolója a Nemzetközi Könyvajándék Nap alkalmával tartott eseményeiről A székesfehérvári Kodolányi János Középiskola és Kollégium beszámolója a Nemzetközi Könyvajándék Nap alkalmával tartott eseményeiről Iskolánk nagy lelkesedéssel csatlakozott a kezdeményezéshez, melynek

Részletesebben

TrEE Hírlevél 3. 3 Hírlevél TrEE Teaching recycling and Environmental Education

TrEE Hírlevél 3. 3 Hírlevél TrEE Teaching recycling and Environmental Education TrEE Teaching recycling and Environmental Education 3 Hírlevél 2015 TrEE Hírlevél 3. A 3. HÍRLEVél mindazon tevékenységekről számolbe, amelyet a projekt 2. évében végeztek a partnerek. TrEE Hírlevelet

Részletesebben

Közhasznú tevékenységről szóló rövid tartalmi beszámoló a évről

Közhasznú tevékenységről szóló rövid tartalmi beszámoló a évről Közhasznú tevékenységről szóló rövid tartalmi beszámoló a 2014. évről A Csengőszó Császártöltési Iskolai Alapítvány alapvető célja a Császártöltésen működő Általános Iskola tanulóinak támogatása. Különösen

Részletesebben

Erasmus+ Közoktatási dolgozók mobilitása 2014/2016. Beszámoló a pályázati program keretében október ig. tartó német nyelvi kurzusról

Erasmus+ Közoktatási dolgozók mobilitása 2014/2016. Beszámoló a pályázati program keretében október ig. tartó német nyelvi kurzusról Erasmus+ Közoktatási dolgozók mobilitása 2014/2016 Beszámoló a pályázati program keretében 2015. október 26-30-ig tartó német nyelvi kurzusról Egy hetes továbbképzésen vehettem részt az Erasmus+ pályázat

Részletesebben

Tanulmányi versenyek I. ORSZÁGOS ÉS FŐVÁROSI VERSENYEK

Tanulmányi versenyek I. ORSZÁGOS ÉS FŐVÁROSI VERSENYEK Megmérettetések 65 Tanulmányi versenyek I. ORSZÁGOS ÉS FŐVÁROSI VERSENYEK Országos olasz nyelvi diáktalálkozó Nosticzius Ákos 12. B novellafordítás 1. hely tanára: Matolcsi Balázs Seager-Smith Dániel 10.

Részletesebben

Brassó Colegiul pentru Agricultura si Industrie Alimentara Prejmer

Brassó Colegiul pentru Agricultura si Industrie Alimentara Prejmer Brassó Colegiul pentru Agricultura si Industrie Alimentara Prejmer Debreceni Dózsa György Általános Iskola Kiss János Istvánné Barczikay Zsuzsanna 2015.november 15-20. A Tempus Közalapítvány Erasmus+ programjára

Részletesebben