MUNKA VILÁGA JAM-Gazdasági és vállalkozási ismeretek 6-8. évfolyam részére 3. átdolgozott kiadás

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "MUNKA VILÁGA JAM-Gazdasági és vállalkozási ismeretek 6-8. évfolyam részére 3. átdolgozott kiadás"

Átírás

1 MUNKA VILÁGA JAM-Gazdasági és vállalkozási ismeretek 6-8. évfolyam részére 3. átdolgozott kiadás

2 Tartalomjegyzék A cél elérése 1. Élettérkép I. 2. Amit Köves Péter karriertérképéhez tudni kell 3. Köves Péter karriertérképe 3. Amit Gerendai Károly karriertérképéhez tudni kell 4. Gerendai Károly karriertérképe 5. Mik az erősségeim? 7. Mi jellemző rám? 8. Hogyan szerezhetünk tudomást érdekes álláslehetőségekről? 9. Hogyan értékelhető egy foglalkozás? 10. Mit tartogat a jövő? - Foglalkozási slágerlista? 12. Karrier Élettérkép II. 13. Mennyit fogok keresni? 14. Ha a zsebpénz nem elég 15. Hogyan olvassuk az álláshirdetéseket? 16. Önéletrajz 18. Jelentkezés a hirdetésre 23. A személyes meghallgatás 24. Felvételi beszélgetéssel kapcsolatos tippek 25. Az első munkaszerződésem 26. Az első fizetés 30. Munkaidő Pihenőidő Szabadság 33. Ha nem sikerül munkát találni Fogalomtár 37.

3 MUNKA VILÁGA

4 1. A tankönyv a Junior Achievement Inc. tananyagai alapján készült. Írta: Merényi Zsuzsa Átdolgozta: Kabai Józsefné Fordította: Palotás Csilla Szerkesztette: Gergely Orsolya Kiadja: Junior Achievement Magyarország Alapítvány 6724 Szeged, Eszperantó u. 5. Tel./Fax: 62/ Minden jog fenntartva A kiadó írásbeli engedélye nélkül tilos e kiadványt, vagy részeit sokszorosítani és bármilyen elektronikus, vagy mechanikus eszközzel (beleértve a fénymásolást, a kép-, hangfelvételt és minden egyéb információtárolási- és visszakeresési rendszert) átvenni

5 A cél elérése Készülj! Mostantól kezdve életed végéig ezt fogod hallani: Mit szeretnél magaddal kezdeni? Nem mintha elvárnák tőled, hogy máris tudd. Csak azt akarják, hogy gondolkozz el rajta. Álmodozz, és tervezd a jövőd! Kérdezd meg a barátaidat, és látni fogod, hogy tőlük is folyton ezt kérdezik. A szüleid, a többi felnőtt és a barátaid nagy reményeket fűznek hozzád. Nem akarják, hogy bármilyen lehetőségről is lemaradj. Azt szeretnék, ha jó oktatásban, képzésben részesülnél, folyamatosan képeznéd magad, hogy később Te választhass életpályát. Lehet, hogy erre azt mondod: Már tudom, mi akarok lenni. Világos számomra a jövő. De lehet, hogy azt mondod: Még nem akarok azon gondolkodni, hogy mihez kezdek az életemmel, ha befejezem az iskolát. Túl korai lenne még ezeken gondolkodni? Ki lehetsz? Mi lehetsz? Milyen vagy? Milyen tulajdonságaid, képességeid vannak, amelyek anyagilag is hasznosíthatók lesznek? Hogyan lehet úgy megtervezni az elkövetkező éveidet, hogy a lehető legtöbbet hozd ki belőlük és magadból? Ez a füzet abban segít, hogy végiggondolhasd ezeket a kérdéseket. Javasoljuk: 1. Rajzold le életed eddig megtett útját, az élettérképedet! 2. Gondold végig, szedd össze, mi jellemző rád? 3. Mik az erősségeid? Hogyan hasznosíthatók ezek? Segítségükkel hogyan válassz foglalkozást magadnak? 4. Rajzold meg az elképzelt jövőd útját! 5. Képzeletben lépj be a munkaerőpiacra! Mindezek elkészítésében segítségedre lesznek a következő leckék. MUNKA VILÁGA 1.

6 Élettérkép I. Bevezetés Szeretsz térképeket tanulmányozni? Sokan szeretnek. A térképek segítségével megtudhatod, hol találhatóak az egyes országok, városok, síterepek, nyaralóhelyek, hegyek és folyók. Sokat tanulhatsz belőlük távoli helyekről, de segítenek eligazodni szülőhelyeden is. Az utazók, a teherautó és taxi sofőrök naponta használnak térképeket, GPS-t, hogy tudják merre tartanak éppen, illetve merre jártak. E feladat során élettérképet rajzolsz, amely segítségével megtudhatod, merre jártál, és hová szeretnél eljutni, miközben életutadon haladsz. Feladat Gondold végig, melyek voltak életed fontos eseményei. Pl.: 1. Mikor és hol születtél? 2. Mikor és hol kezdted az iskolát? Váltottál-e iskolát? 3. Eddig hol laktál? Költöztetek-e? 4. Vannak-e testvéreid? 5. Volt-e valamilyen fertőző betegséged? Eltörted-e valamid? Voltál-e kórházban? Mikor? 6. Most hol állsz? Mit csinálsz? Mi mindennel foglalkozol? Van, akinek egyenesen halad az életútja, van, akinek pedig kanyarog. Előfordul, hogy valaki zsákutcába kerül és vissza kell fordulnia. Akad, aki úgy ábrázolja az életet, mint egy hegy megmászását, más pedig úgy, mint egy viharos tengeren való átkelést. Megint mások úgy tekintik az életet, mint jelekből összeállított képet, amelyek életük fontosabb állomásait ábrázolják. Amit most készítesz, az a Te élettérképed. Te magad választod meg a térképjeleket, és úgy rajzolod meg, ahogy akarod. Bármilyen eseményt belevehetsz vagy kihagyhatsz belőle. Senkinek nem kell megmutatnod, ha nem akarod. Amennyiben ötletekre van szükséged, nézd meg két híres ember élettérképét! MUNKA VILÁGA 2.

7 Amit Köves Péter karriertérképéhez tudni kell Dr. Köves Péter a Köves & Partners Clifford Chance jogi tanácsadó-iroda vezető partnere, a Finanszírozási Csoport vezetője 1993 óta. Annak a Clifford Chance LLP-nek, amely a világ vezető, és első globálisan integrált tanácsadó cége, amely 21 országban 30 irodával rendelkezik. A Köves Clifford Chance 1993 óta aktív szereplője a magyar piacnak, rendszeresen részt vesz a magyarországi üzleti környezetet alakító legnagyobb ügyletekben. Az iroda szakterülete a társasági és értékpapír-, a bank- és pénzügyi, a távközlési, média-, valamint informatikajog, továbbá az ingatlan- és energiajog. A cég nevéhez fűződik például az OTP tőzsdére vitele, a Kereskedelmi és Hitelbank stratégiai megvásárlása, a Westend City Center, valamint a Budapesti Erőmű finanszírozása, a BorsodChem TVK tranzakció. Szakmai tevékenysége során a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium oldalán több PPP típusú autópálya-beruházás csapatának vezetője, a banki oldal vezető tanácsadója volt. Köves úr tagja a Magyar Ügyvédi Kamarának, valamint az Enterprise Advisory Group of the European Commission-nek. Második elnökhelyettese az Ügyvédi Kamarai Tanácsnak, az Európai Jogász Szövetségnek és a Ügyvédi Kamarák Nemzetközi Szövetsége Magyarországi Tanácsának. Társszerzője volt a Magyar Gazdasági és Közlekedési Minisztérium által kiadott PPP kézikönyvnek. Köves úr a Magyar Ügyvédi Kamarától megkapta az Eötvös díjat és GKM miniszteri elismerésben részesült a PPP módszer bevezetésében betöltött szerepéért. (http://www.epppc.hu/interjuk) Köves Péter karriertérképe Középiskola: gimnázium érettségi DÖNTÉS felvételi: ELTE Jogi Kar érdeklődési terület jog szociológia jogi diploma szociológia szak: végbizonyítvány kutatás? DÖNTÉS: ügyvédi iroda: ügyvédjelölt (az üzleti ügyek megérintik) családalapítás DÖNTÉS: DÖNTÉS: ügyvédi szakvizsga, folytatja a munkát az ügyvédi munkaközösségben társával ügyvédi munkaközösséget, majd irodát hoznak létre egy-két tranzakció a Clifford Chance-szel DÖNTÉS: DÖNTÉS: együttműködés a Clifford Chance-szel partnerségi szerződés Clifford Chance-szel Az Európai Unió Ügyvédi Kamaráinak Szövetsége első alelnöki tisztségét dr. Köves Péter ügyvéd látja el. MUNKA VILÁGA 3.

8 Amit Gerendai Károly karriertérképéhez tudni kell: Gerendai Károly: A hazai rendezvényszervezés talán legnagyobb sikertörténete fűződik nevéhez. A Pepsi Szigetet (korábban Diáksziget) szervező Sziget Kft. alapítója, résztulajdonosa és ügyvezetője. A mára már nemzetközi hírű, alkalmanként majd látogatót vonzó, több fórumon is jelentős elismeréseket magáénak tudó Sziget - idén 39 éves főszervezője középiskolás kora óta megszállott szervező, kultúraterjesztő, később vállalkozó. A rendezvényszervezés mint alapvető tevékenység mellett számos mellékág is jellemzi életútját: ingatlanbefektetés, médiavállalkozások, étterem üzemeltetés. Emellett alapított egyesületet a Liszt Ferenc tér környékének fejlesztésére, életre hívta a könnyűzenét támogató kormányzati programot előkészítő érdekegyeztető fórumot, megalapított egy közéleti szereplőket tömörítő klubot, melynek célja a társadalmat érintő problémák feltérképezése és a megoldások keresése. A cég kb. 20 főt foglalkoztat, akik elsősorban a Pepsi Sziget szervezésével foglalkoznak, de néhány egyéb rendezvény szervezését is elvállalják (pl. Aba napok, Szenvedélyek napja Európa Nap, a Zene Ünnepe, az olaszországi, franciaországi és hollandiai Magyar Kulturális Évad, Gyerek Sziget, a marosvásárhelyi Félsziget Fesztivál szervezése stb.). A Sziget Kft. magyarországi koordinátora a taposóaknák nemzetközi betiltásáért küzdő kampánynak. A cég részt vett az európai zenei fesztiválok szövetségének, a Yourope szervezésében. (http://hu.wikipedia.org/wiki/az év üzletembere) MUNKA VILÁGA 4.

9 Gerendai Károly karriertérképe Született Budapesten, 1970-ben Középiskolásként: programszervező, koncertszervező művelődési házakban (Gödöllő) DÖNTÉS: érettségi után nem tanul tovább dolgozik: együttesek turnémenedzsere (szervez, plakátot ragaszt, belépőt ellenőriz stb.) ötlet: össze kellene kötni a fiatalok táborozását és egy koncert-fesztivált. A Fővárosi Önkormányzat engedélyt ad a szervezéshez. Két barátjával létrehozza a Sziget Kft-t és megszervezik az első Diákszigetet nemzetközi elismerés: a Festival Welfare Service első díja ben megalapít egy országos ifjúsági klubhálózatot ben alapítója és kiadója a Wanted magazinnak, mely később WAN2 magazinként erősítette meg pozícióját a hazai lappiacon DÖNTÉS: Hároméves szponzori szerződéskötés a Pepsi céggel Először nyereséges a fesztivál ban a Sziget Kft részt vett egy, a taposóaknák betiltásáért folytatott kampány szervezésében, mely kampány abban az évben Nobel békedíjat kapott ban a Magyar Hírlap által felkért zsűri Az Év Emberének választja, DÖNTÉS: újabb hároméves szerződés a Pepsivel 1999-től alapítója és alelnöke a Magyar Koncertpromóterek Szövetségének, s ekkor már a Sziget Kft. több, ismert hazai rendezvényt is szervez a Sziget mellett A Yourope európai fesztiválszövetség alelnöke 1999-ben életre hívta a Pesti Broadway egyesületet, mely a Liszt Ferenc tér és környéke fejlesztésére jött létre. Ezt az egyesületet 2005-ig elnökölte is milliós a sziget költségvetése, 700 milliós a cég éves forgalma DÖNTÉS: új rendezvény augusztus utolsó hétvégéjén Budapest parádé Budapestért Díjat kapott DÖNTÉS: a Kft. tulajdonosa az Óbudai szigeten nyílt kávézónak. MUNKA VILÁGA 5.

10 Terv: Kávézó nyitása a Liszt Ferenc téren 2001-ben megnyitja a Liszt Ferenc téri Buena Vista éttermet, melynek 2006-ig ügyvezetője és résztulajdonosa az Ifjúsági és Sportminisztérium Arany Titán Díját kapta meg óta üzemeltetője az óbudai szigeten lévő Honvéd Üdülőnek, majd ugyanebben az évben megnyitja a Kultiplex Művelődési Házat a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést kapta a Sziget Fesztivál létrehozása megszervezésében végzett kiemelkedő munkásságáért ban Gerendait beválasztották az Év 50 Legsikeresebb fiatalja közé 2004-ben a TV Sziget televíziós műsorgyártó vállalkozás producere ben a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Pro Turizmo Díjjal tüntette ki, 2004-ben a Sziget, a fiatalok legkedveltebb márkája kategóriában Superbrands díjat kapott : életre hívja és koordinálja a PANKKK elnevezésű szakmai érdekegyeztető fórumot, amely előkészítette a PANKKK könnyűzenét támogató kormányzati programot ben az Év Vállalkozója Díját kapta meg ban megalapítja a közéleti személyiségeket tömörítő Szeretem Magyarországot Klubot ban a Népszabadság Top Kiadványokban publikált Az 50 legbefolyásosabb magyar közé választották ban Gerendai Károlyt, a Sziget Kft. ügyvezető igazgatóját az Év Üzletemberének választották. Nős, két gyermeke van. MA: Gerendai Károly profi rendezvényszervező, kulturális és menedzserszakokon meghívott előadó. Feladat 1. Hasonlítsd össze a két híres ember élettérképét! Keress köztük hasonlóságokat és különbségeket! 2. Válassz egy híres embert és az előző minták alapján készítsd el az ő élettérképét! MUNKA VILÁGA 6.

11 Mik az erősségeim? Amikor először másik iskolába mész, munkát keresel, valószínűleg a következő kérdésekre tudsz majd a legnehezebben felelni: Miért ide szeretne jönni? Miért ezt az iskolát/munkát választaná? Milyen gyakorlattal, tapasztalatokkal rendelkezik? Az alábbi feladat ebben segít. Vedd észre, hogy bár még nem volt állásod, azért sok olyan képességgel és gyakorlattal rendelkezel, ami az iskola, a munkáltató számára értékes lehet. Először állapítsd meg, hogy mit szeretsz csinálni, mivel foglalkozol szívesen majd írd le, hogy milyen képességeidet veszed igénybe e tevékenységek során! Válaszaidat beszéld meg a családoddal, barátaiddal vagy tanáraiddal. Valószínűleg nekik olyan dolgok is eszükbe jutnak majd Rólad, amire Te nem is gondoltál. Azokat is írd le! Előtte feltétlenül érdemes tisztázni az olyan fontos fogalmakat, mint a képesség, készség, adottság! 1. Szabadidőmben leginkább a következőket szeretem csinálni: a) b) c) Képességeim, amiket eközben használok: (Például, ha szeretsz kosárlabdázni, akkor valószínűleg aktív vagy, összeszedett, van benned versenyszellem, és szívesen dolgozol csapatban.) : a) b) c) 2. Az iskolában a következőkben vagyok jó! (Ne csak a tanulásra gondolj!) a) b) c) d) Képességeim, amiket eközben használok: a) b) c) d) 3. Önkéntes vagy szociális tevékenységeim, munkáim vagy egyéb különleges tapasztalataim, amellyel rendelkezem, valamint klubok, szervezetek, amelyeknek tagja vagyok vagy voltam: a) b) c) d) Képességeim, amiket eközben használok: a) b) c) d) MUNKA VILÁGA 7.

12 Mi jellemző rám? Ez a feladat segít abban, hogy megtudd: a rád jellemző tulajdonságok milyen foglalkozásokban jelennek meg leginkább. Feladat Karikázd be azon állítások betűjelét, amelyek leginkább illenek rád! Akármennyit bekarikázhatsz, de azért próbáld meg kiválasztani a rád legjellemzőbbeket! 1. A Szeretek csapatjátékokat játszani. B Szeretek puzzlet kirakni vagy keresztrejtvényt fejteni. C Szeretem, amikor tanácsot kérnek tőlem. D Szeretek telefonálni. E Szoktam firkálgatni a jegyzetfüzeteimben. F Kíváncsi vagyok sok mindenre. 2. A Szeretek kétkezi munkát végezni: kertészkedni, biciklit vagy autót javítani, főzni, varrni, stb. B Mindig listát készítek a tennivalóimról. C Szívesebben dolgozom magam, mint egy nagy cégnél. D Jól érzem magam, ha másoknak segíthetek. E Szeretek történeteket kitalálni és írni. F Az iskolában a természettudományos tárgyak a kedvenceim. 3. A Szeretek szerszámokkal dolgozni. B Jobban érzem magam, ha rend van a szobámban. C Szívesebben végzek el egy feladatot másokkal együtt, mint egyedül. D Bátran kifejezésre juttatom a véleményemet. E Szeretem átrendezni a szobám. F Érdekesnek találom az olyan folyóiratokat, mint a HVG és a Népszabadság. 4. A Szívesebben tartózkodom a szabadban, mint bent. B A matematika a kedvenc tantárgyam. C Számomra fontos, hogy saját magam dönthessek. D Szeretek tanácsot kérni, amikor meg kell oldanom egy problémát. E A színházban szívesebben lennék szereplő, mint néző. F Szeretem megfigyelni az időjárást, a növényeket vagy az állatokat. 5. A Szívesen tartok háziállatot. B A kézírásom rendes és jól olvasható. C Szívesen lennék polgármester. D Szeretek levelezni vagy naplót írni. E Szívesebben dolgozom egyedül, mint másokkal együtt. F Szeretek szétszedni dolgokat, hogy lássam, hogyan működnek. 6. A Jobban szeretek biciklizni, mint televíziót nézni. B Szívesen használok számítógépet. C Jó csapatkapitány lenne belőlem. D Könnyen ismerkedem és barátkozom. E A kedvenc tantárgyam a zene (rajz). F Érdekel a környezetvédelem. MUNKA VILÁGA 8.

13 Számold össze és írd le, melyik betűt hányszor választottad összesen? A.. B.. C.. D.. E.. F.. Nézd meg, melyik kapta a legmagasabb számot! Érdemes megismerned az ott felsorolt foglalkozásokat. A B C D E F Szeret a szabadban tevékenykedni: mérnök, edző, pilóta, gazdálkodó, állatorvos, ács, építési vállalkozó, erdőőr, kerttervező, kőműves, kertépítő, tűzoltó A részletekkel foglalkozik: Számítógép-programozó, könyvvizsgáló, bankár, repülőmérnök, könyvtáros, orvos, technikus, pénzügyi elemző, könyvelő, szállodai recepciós, statisztikus. Befolyást gyakorol: üzlettulajdonos, katonatiszt, ügyvéd, ügynök, szállodaigazgató, politikus, iskolaigazgató, emberi erőforrás szakember, rendőr, biztonsági őr Emberekkel foglalkozik: tanár, orvos, hirdetési szakember, tévé/rádió/újság riporter, szociális munkás, védőnő, pszichológus, (telemarketer), kiskereskedelmi eladó, pénztáros, recepciós, közvéleménykutató, ügynök Művészettel foglalkozik: színész(nő), festőművész, zenész, író, divattervező, építész, fotóművész, koreográfus, belső építész Kutatással foglalkozik: tudós, nyomozó, kutatóorvos, pszichiáter, egyetemi tanár, mérnök, jogi asszisztens, piackutató, erdész, meteorológus, marketingszakember, pénzügyi elemző Hogyan szerezhetünk tudomást álláslehetőségekről? Sorolj fel olyan munkákat, amelyek megfelelnek az érdeklődési körödnek! Gyűjts minél több információt a családtagjaid, barátaid és ismerőseid körében a listádon szereplő munkákról! Ezekből a körökből is szerezhetsz információkat a Neked megfelelő álláslehetőségekről. Nézd meg a helyi újságo(ka)t, és keresd meg az összes szóba jöhető álláshirdetést! (Hasonlítsd össze a különböző álláshirdetések számát!) Érdeklődj a helyi Munkaügyi Központnál, önkéntes/civil szervezeteknél, hogy van-e olyan programjuk/ajánlatuk, ami megfelel a Te érdeklődési körödnek! Tájékozódj az iskolában, helyi vállalkozásoknál, kamaráknál, hogy működik-e náluk az érdeklődési körödnek megfelelő képzési program! Feladat Az előző leckében az általad legtöbbször választott betűhöz tartozó foglalkozások közül válassz egyet, amely a legközelebb áll hozzád és mutasd be a többieknek! (Ehhez előtte komoly kutatómunkát kell végezned! - Mit csinál, mivel foglalkozik az illető? Pl. egy kőműves. - Milyen speciális iskolában/iskolákban tanult? Hány évig? - Milyen képességekre és készségekre van szüksége az adott munkakör betöltéséhez? - Szükség van-e valamilyen speciális egészségügyi állapot meglétére? Vagy ez kizáró ok lehet? - A jelen gazdasági helyzetben milyen elhelyezkedési lehetőségei vannak? Egyáltalán van-e? - Érdemes elgondolkodni azon is, hogy van-e kereslet, vagy túlkínálat van az adott szakmában!) MUNKA VILÁGA 9.

14 Hogyan értékelhető egy foglalkozás? Feladat Nézz utána az előzőleg bemutatott foglalkozásnak másképp is! Keress olyan embert, aki végzi! Az összegyűjtött ismeretek alapján próbáld meg az alábbiakból kiválogatni a jellemzőit! (Érdeklődj szüleidtől, felnőttektől, barátaidtól, pályaválasztási tanácsadótól!) Majd döntsd el, hogy ez a foglalkozás mennyiben felel meg az érdeklődésednek! Foglalkozás: Húzd alá a követelményekhez tartozó, általad megfelelőnek tartott válaszokat, majd közösen ellenőrizzétek! Kívánt végzettség középfokú iskola technikum egyetem/főiskola Várható jövedelem minimális közepes magas Önmegvalósítás csekély közepes jelentős A stressz mértéke nagy közepes kicsi Állásbiztonság bizonytalan elég biztos biztos Előrejutási lehetőség lassú közepes gyors Munkafeltételek rosszak elfogadhatóak kitűnőek Egyéb fontosnak tekinthető szempontok: Fizikai igénybevétel kimerítő aktív passzív Szabadidő kevés valamivel több sok Egészségkárosodás nagy kockázat közepes kockázat kevés kockázat Beosztás alacsony közepes magas Közvetlen munkatársak száma kevés közepes sok MUNKA VILÁGA 10.

15 Képességek Az egyes foglalkozások eltérő képességeket várnak végzőjétől. Az alább felsorolt készségek, képességek közül válaszd ki azokat, amelyek a Te általad ismertetett foglalkozáshoz leginkább szükségesek. 1. írás- vagy beszédkészség (kommunikációs készség) 2. matematikai készség 3. kézügyesség 4. kutatói hajlam 5. probléma megoldó képesség, kreativitás 6. ítélőképesség 7. döntésképesség 8. csapatmunkára való alkalmasság 9. udvariasság 10. nyitottság 11. türelem 12. összeszedettség 13. vezetői hajlam 14. érzék az aprólékos munkához 15. elemzőképesség 16. rendszerező képesség 17. empátia készség 18. szövegértelmezési képesség 19. pontosság, precizitás 20. pszichológiai érzék 21. jó erőnlét 22. kitartás, szívósság 23. versenyszellem 24. alkalmazkodó képesség Gondold végig, hogy Te rendelkezel-e a megfelelő képességekkel? MUNKA VILÁGA 11.

16 Mit tartogat a jövő? Foglalkozási slágerlista Az alábbiakban egy fejlődő és hanyatló szakmákat vizsgáló amerikai munkaerő-piaci kutatás eredményét láthatod. A leggyorsabban fejlődő foglalkozások (azaz bővülő keresletet jelentő szakmák): - életmód tanácsadó - rendszerszervező és számítástechnikus - orvosi asszisztens - humán szolgáltató - radiológus - pszichológus - utazási irodai dolgozó - nevelőtiszt - légi utaskísérő - programozó A Te gyűjtésed: Teljesen újonnan kialakult szakmák: A leggyorsabban hanyatló szakmák (azaz itt a leggyakoribb az elbocsátások száma): - elektro-, elektronikai műszerész - magán gyermekgondozó - szövőnő - telefon és kábeltévé szerelő - szerszámlakatos - esztergályos - telefon operátor - mezőgazdasági dolgozó - varrónő - gépírónő A Te gyűjtésed: Teljesen kihalt vagy kihaló félben levő szakmák: Feladatok 1. Mi a véleményed, Magyarországon is helytálló lehet a kutatás eredménye? 2. Városodban, településeden milyen szakmákban van munkanélküliség? Milyen munkaerőből van hiány? MUNKA VILÁGA 12.

17 Karrier Élettérkép II. Most pedig próbáld megrajzolni az elképzelt jövőd térképét! Segítségül néhány kérdés: Mikor fogsz jogosítványt szerezni? Mikor fejezed be a középiskolát? Melyek a fontos tantárgyaid (érettségi, felvételi, szakmai tantárgyak)? Tanulsz-e idegen nyelvet? Akarsz-e nyelvvizsgát tenni? Használsz-e számítógépet? Tovább szeretnél-e tanulni? Hol? Nappali, esti vagy levelező tagozaton fogsz tanulni? Ki finanszírozza a tanulásodat? Van-e tandíj? Ösztöndíj? Szeretnél utazni? Szeretnél saját házat? Az országnak ezen a részén szeretnél élni vagy valahol máshol? Milyen szakmai utat szeretnél bejárni? Ha nem vagy benne biztos, rajzolj a térképre több utat is! Mennyi pénzt szeretnél keresni? Mikor kötnél házasságot? Hány gyermeket szeretnél? Írd össze megválaszolatlan kérdéseidet is! Ki tud segíteni a válaszadásban? MUNKA VILÁGA 13.

18 És mennyit fogok keresni? A pályaválasztás egyik fontos szempontja, hogy az adott tevékenységből jól lehessen élni. Vizsgáld meg a következő adatokat, amelyek a teljes munkaidőben foglalkoztatottak bruttó és nettó átlagkeresetét mutatják Magyarország egyes nemzetgazdasági ágazataiban: Az alkalmazásban állók havi bruttó és nettó átlagkeresete a nemzetgazdaságban első negyedévében: Ágazat Bruttó (Ft) Nettó (Ft) Mezőgazdaság, erdőgazdaság, halászat Erdőgazdálkodás Bányászat, kőfejtés Villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás Vízellátás, szennyvíz gyűjtése, kezelése, hulladékgazdálkodás, szennyeződésmentesítés Építőipar Kereskedelem, gépjármű javítása Szállítás, raktározás Szálláshely szolgáltatása, vendéglátás Információ, kommunikáció Pénzügyi, biztosítási tevékenység Ingatlanügyletek Szakmai, tudományos, műszaki tevékenység Adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenység Közigazgatás, védelem; kötelező társadalombiztosítás Oktatás Humán-egészségügyi ellátás Szociális ellátás Művészet, szórakoztatás, szabadidő Egyéb szolgáltatás Nemzetgazdaság összesen (*Forrás: évközi intézményi munkaügy-statisztikai adatgyűjtési rendszer. Előzetes adat Központi Statisztikai Hivatal, 2007) MUNKA VILÁGA 14.

19 Ha a zsebpénz nem elég... Feladat Hány munkalehetőséget találsz az alábbi szövegben, amiket Anna nem vett észre? Húzd alá azokat! Anna munkát keres A következő felhívást tették közzé rajzórán: Tehetségkutató képzőművészeti versenyt szerveznek. További részleteket a művészeti központban lehet megtudni. A jelentkezés határideje: augusztus 15. Micsoda lehetőség! gondolta magában a tizenöt éves Anna, amikor meglátta. Iskola után hazasietett, hogy megtervezze, mivel nevezzen be a versenybe. Amikor azonban számbavette, milyen vásznat, festékeket és egyéb anyagokat kellene vennie, rájött, hogy nincs elég pénze. Munkát kell találnom, hogy megkeressem a szükséges pénzt gondolta. Másnap csak azon töprengett, hol és hogyan találhatna munkát. Amikor ment az iskolába, annyira gondolataiba merült, hogy még a bátyját sem vette észre, aki munkába igyekezett a bevásárlóközpontba. Majd miközben elhaladt a helyi munkaközvetítő iroda mellett, beleütközött a szomszédjába, aki újságkihordóként éppen a munkáját végezte. Figyelj egy kicsit jobban! mondta Annának. Elnézést, mondta Anna. Csak nagyon elgondolkodtam. Később a drámaórán is álmodozott... Gyerekek, bemutatom vendégünket, aki a helyi színtársulattól jött. A meghallgatásokról fog beszélni. Egyébként ők is éppen meghallgatásokat tartanak a Betlehem csillaga című musicelhez, és vannak fizető szerepek is! Ebédnél a barátnője, Szonja odaadta neki az újságot. Tessék, Anna, mondta. Olvasd el az újságot. Ez majd eltereli a figyelmedet a gondjaidról. Köszönöm, Szonja, mondta Anna, és visszaadta az üzleti és a hirdetési rovatot. De nem kérem az egészet. Csak a címlapot meg a sporthíreket nézem meg. Majd testnevelésórára ment, ahol alig hallott abból valamit, amit a tanár mondott... A segédedző fogja tartani a mai órát. Nekem fel kell készülnöm a ma esti iskolabizottsági megbeszélésre. Az iskolabizottság tagjai azt szeretnék, ha a tornateremben tanítás előtti és utáni napközis foglalkozást szerveznénk az általános iskolások számára. Ki kell dolgoznunk, hogyan ösztönözzük az idősebb diákokat arra, hogy segítsenek nekünk a foglalkozásokban... Iskola után Anna, miközben röplabda edzésre igyekezett, megállt az élelmiszerboltban. Amint belépett az üzletbe, egy szélroham lefújt pár hirdetést a hirdetőtábláról. Elnézést. mondta a férfinek, aki épp egy hirdetést tűzött ki, amelyben délutáni feladatok elvégzésére keresett segítséget. Anna kifizette az üdítőt, és elment. Az egész edzés alatt nem találta a helyét és persze a labdát sem... Ne felejtsétek el. A jövő szombaton autómosással fogunk pénzt gyűjteni az árvízkárosultak javára. Ösztönzésképpen minden autómosásból megtarthattok 100 Ft-ot, ha a szervízvezető elégedett a munkátokkal, közli velünk a neveteket... Este Anna rosszkedvűen ért haza. Apu, nem tudom, mit csináljak, mondta. Nagyon szeretnék benevezni a versenybe, de honnan és hogyan fogom előteremteni a pénzt a festőkellékekhez? Mi lenne, ha felajánlanád néhány szomszédnak, hogy kitakarítod a házukat? javasolta az édesapja. Apu! Tudod, hogy még a szobámat is utálom takarítani! mondta Anna. Úgy szeretnék jelentkezni a versenyre! Tizenöt éves vagy, mondta az apja. Mindjárt kezdődik a szünet. Már dolgozhatsz nyáron a Burger King-ben. Biztos vagyok benne, hogy majd kitalálsz valamit. felelte az apja. MUNKA VILÁGA 15.

20 Hogyan olvassuk az álláshirdetéseket? Feladat Amikor a munkaerőpiacra lépsz, versenyezned kell sok más álláskeresővel. Válassz ki egy álláshirdetést! Telefonos elérhetőség esetén gyűjtsd össze azokat a kérdéseidet, amelyeket feltétlenül meg kell még kérdezned! Majd írd le, mennyiben felelsz meg a kívánalmaknak! Végül határozd meg, mire lenne még szükséged ahhoz, hogy alkalmas légy az állásra! Álláshirdetések Országos hetilap főállásba, illetve vállalkozási szerződéssel hirdetés-szervezőket keres. Olyan ambiciózus fiatalok jelentkezését várjuk, akik kedvet éreznek a reklámszakma iránt, és az átlagosnál magasabb jövedelemért készek egy dinamikus csapat tagjaként az átlagosnál nagyobb ráfordítások vállalására. Szakmai gyakorlat előnyt jelent, de nem feltétel. Érdeklődni lehet 9 és 15 óra között, az alábbi telefon-számon: XX Pesthidegkúti ügyvéd titkárnőt keres. 275-XXXX. Fiatal fiút szerelési munkához felveszek, óbudai munkahelyre. 387-XXXX. Kozmetikustanulót, manikűröst, műkörmöst, pedikűröst felveszek, szépségszalonba. 275-XXXX. Gyermekotthon fiúk mellé nevelőtanárt, és középfokú vég-zettséggel gyermekfelügyelőt keres XXXX. FIATAL, pályakezdő, érett-ségizett fiatalembert keresünk hírlap-árusi munkakörbe. Angol vagy német nyelvtudás szükséges. Jelentkezni a 266-XXXX-ös telefonszámon lehet. XVIII. kerületi általános iskola keres gazdasági ügyintéző pénztárost. Jelentkezés a délelőtti órákban a 295-XXXX-as telefonon. Europark közelében lévő kft. keresi angolnyelv-tudással, biztos számítógépes ismerettel rendelkező talpraesett titkárnőjét. Kezdők előnyben. 226-XXXX Könyvelőiroda munkatársat keres. Angolnyelv-tudás, számító-gépes ismeret előny. 202-XXXX. Ferihegyre, nemzetközi szállít-mányozó cégünkhöz angolul beszélő fiatal munkatársat keresünk. Bővebb információ: dr. Lángos Zoltán iroda-vezetőtől, a 269-XXXX-es telefon-számon. Nagy múltú utazási iroda rendez-vényszervező részlege felvesz azonnali belépéssel agilis, fiatal munkatársat angol és még egy nyelv ismeretével. Lehet kezdő is. A pályázatokat Kreatív jeligére a kiadóba várjuk. Vendéglátó-ipari felszerelésekkel kereskedő cég munkatársat keres területi (vidéki) üzletkötői munkakörre. Elvárások: középfokú németnyelv-tudás, érettségi, szimpatikus, ápolt megjelenés, jó kapcsolatteremtő képesség. Áruismeret, illetve hasonló munkakörben szerzett gyakorlat előnyt jelent. Kézzel írott, fényképes önéletrajzot kérünk. Válaszokat Vendéglátás jeligére a kiadóba kérjük. Pénzintézet keres fiatal, agilis, jó beszédkészségű munkaerőt recepciós munkakörbe. Az önéletrajzokat kérjük az alábbi címre megküldeni: 1234 Budapest, Pf A borítékra kérjük ráírni: Recepciós. MUNKA VILÁGA 16.

21 Az állás megnevezése: Képességek, amik alkalmassá tesznek rá: Milyen gyakorlatom van hozzá? Milyen végzettségem van hozzá? Személyiségjegyek (megbízható, barátságos, stb.), amik alkalmassá tesznek az állásra: A megfelelő életkor és fizikai adottságok: Egyéb szükséges képességek, amikkel rendelkezem: Van-e olyan, amivel nem rendelkezem? Írd le, milyen képességekre, gyakorlatra vagy végzettségre van még szükséged ahhoz, hogy alkalmas légy az állásra! MUNKA VILÁGA 17.

22 Önéletrajz Az álláshirdetések közül sok olyat olvashatsz, amely önéletrajzot vár az állásra pályázóktól. Ezek jelentős része már idegen nyelven is kéri az önéletrajzot. (Gyakran hallhatod, olvashatod CV rövidítésként, utalva a latin eredetű, de angolosan kiejtett curriculum vitae kifejezésre.) Most még magyarul próbálkozz! Készítsd el önéletrajzodat egy kiválasztott hirdetésben megjelölt állás betöltésére! Mielőtt belefogsz az önéletrajz elkészítésébe, szívleld meg az alábbi formai és tartalmi tanácsokat: 1, Legyen tiszta és rendes! Rossz benyomást kelt, ha hibák vannak benne, akármilyen jó is maga az önéletrajz. 2, Legyen áttekinthető! Csoportosítsd az összetartozó dolgokat: végzettségek, gyakorlatok, képességek. A végzettséggel és a gyakorlattal kapcsolatos információt a dátumokkal együtt, időrendi sorrendben (időrendben visszafelé) közöld! Az álláshoz kapcsolódó képességeidet említsd! 3, Legyen érdekes formájú! Használj jól olvasható betűtípust és széles margót! A fontos információt emeld ki! Az alcímeket aláhúzhatod! A bekezdések között hagyj nagyobb helyet! 4, Legyen tömör! Két oldalnál ne legyen hosszabb! 5, Légy körültekintő! Pontosan fejezd ki magad! Olyan szavakat és kifejezéseket használj, amiket mások is megértenek! 6, Legyen teljes! Említsd meg, ha kaptál valamilyen díjat! Hangsúlyozd az eredményeidet! Ne felejtsd ki a részmunkaidős és az önkéntes munkákat sem! 7, Befejezés! Az önéletrajz végéről soha nem hiányozhat a készítés dátuma és a kék színű tollal, kézzel írt aláírás! Fénymásolt aláírást ne adj ki a kezedből! A következőkben látható önéletrajz-minta az úgynevezett amerikai stílusú. Manapság ez a legelterjedtebb itthon és külföldön egyaránt. Rendezettsége, áttekinthetősége jó fényt vett írójára és tekintettel van olvasójára. A megfogalmazásban sem hivalkodni, sem szerénykedni nem célszerű, hiszen a személyes beszélgetéskor és majd a munka végzése során úgyis minden kiderül. A leírásban törekedni kell arra, hogy azokat a tulajdonságaidat, ismereteidet, tapasztalataidat emeld ki, amelyek az állás betöltése szempontjából fontosak. (Lehet, hogy 8 éve zongorázol, ami egy babysitter-i állás betöltésekor fontos, de egy könyvelőirodában nem!) Célszerű, ha nyitottnak és fejlődőképesnek mutatod magad, különösen, ha ez az első állásod életedben, vagy ha az adott területen még nincs tapasztalatod. MUNKA VILÁGA 18.

23 Az önéletrajz általános szerkezete nem mindig teszi lehetővé, hogy az adott munkakör betöltésével kapcsolatos személyes érveidet, ambícióidat, hosszabb távú elképzeléseidet kifejtsd. Ezt egy rövid, maximum 1 oldalas kísérőlevélben teheted meg. Mindkettőt feltétlenül kék tollal írd alá. Néhány megjegyzés a főbb szerkezeti egységekhez: Személyes adatok Név: Születési hely és idő: Cím: Telefon(1): (Fontos, főleg ha -en jelentkezel!) Családi állapot: (olyan nagyon nem fontos, de valamit elárulhat a mobilitásodról.) (1): megjelölve, hogy a számod munkahelyi vagy otthoni, hogy tudják, mikor célszerű ezen keresni téged Iskolák (Időrendben visszafelé!) A legmagasabbal célszerű kezdeni, a Te esetedben a gimnázium, szakközépiskola, szakiskola jöhet szóba. A legfrissebb iskolai végzettséged befolyásolja leginkább a mostani szaktudásodat, tehát ezt kell első helyre kiemelni. Mindenki ezt az információt keresi elsőként. Végzettségek, vizsgák, dolgozatok (Az egyetemi végzettségnél -főleg pályakezdők esetében- érdemes felsorolni egy-két releváns tantárgyat.) Képesítés, szakdolgozat, pályamű Nyelvvizsga/nyelvtudás (Kertelés nélkül írd le, hogy milyen szinten állsz az adott nyelvből. Ne írj olyat, hogy középhaladó angol nyelvtudás. Ez nagyon diplomatikusan hangzik, de nem derül ki belőle, hogy tudsz-e angolul vagy sem. Neked lesz nagyon kellemetlen, ha egy angol nyelvű interjún nem tudsz megszólalni.) Jogosítvány stb. Szakmai gyakorlat, vagy tapasztalatok Korábbi munkahelyek és gyakorlatok, időtartam és hely megjelölésével. A munkahelyeknél (és a nyári szakmai gyakorlatoknál is) sorold fel a céget, a beosztást, a munka legfeljebb egy mondatos leírását. Eddig ellátott feladatok A korábbi munkahelyeken milyen feladatkört, megbízatást töltöttél be? Sorold fel a rövidebb időtartamú projekteket. Fejtsd ki néhány mondatban, hogy az adott projektben neked milyen szerep jutott, mi volt a feladatod benne, és mik voltak a projekt főbb jellemvonásai. Egyéb ismeretek Az állással nem szorosan összefüggő ismeretek (pl.: PC-, ill. felhasználói programok ismeretek. Tüntesd fel a tudásszintet is!) Ide kell felsorolni a díjnyertes szoftveredet, a bejegyzett találmányodat. Ide jönnek a rövid ideig tartó tanfolyamok (pár napos/hetes kurzusok). Beleírhatod az eladástechnikát, a gyorsolvasást és minden olyat, ami az imázsodat erősíti! Érdeklődési kör, hobbi sport, zene, társas és egyéb rendszeres tevékenységek A kedvenc időtöltésed sok mindent elárul rólad. Itt nincs jó vagy rossz válasz. MUNKA VILÁGA 19.

24 Hasznos Információkat találhastz még az alábbi elérhetőségeken: (http://www.origo.hu/allas/tipp/ igynez.html) (http://www.karrieriskola.hu/melleklet/02_oneletrajz.rtf) (http://www.avf.hu/karrieriroda) Természetesen feltételezzük, hogy rendelkezel a szükséges szakmai végzettséggel és van középfokú nyelvvizsgád is. Szakmai gyakorlatot eddig csak nyári munka keretében vagy JAM diákvállalkozóként szerezhettél, esetleg szüleiden keresztül láttál hasonló munkafeladatot. A kísérőlevélben fogalmazd meg, hogy számodra miért fontos az adott állás betöltése! Írj arról is, miért vagy alkalmas, milyen tulajdonságaid, ismereteid, tapasztalataid hasznosíthatóak jövendő munkaadód számára. Most lássuk milyen követelményei vannak egy jó kísérőlevélnek? KÍSÉRŐLEVÉL Az önéletrajz mellé illik egy úgynevezett kísérőlevelet is csatolni. Ez a rövid, hivatalos levél egy fontos kiegészítő eszköze az életút leírásának, amellyel a jelentkező személyre/cégre szabottá teheti pályázatát. Mivel hivatalos levél, tartalmaznia kell annak kötelező alaki elemeit. Nem szabad elfelejteni, hogy ez a pár sor fog Téged a pályázat elbírálójának bemutatni, tehát ez alapján dőlhet el, beleolvas-e majd önéletrajzodba, vagy sem. Éppen ezért kiemelnénk pár fontos szempontot, amivel a kísérőlevél tartalma még lényegre törőbbé, hatásosabbá tehető. A KÍSÉRŐLEVÉL feltétlenül tartalmazza az alábbiakat: Cím, megszólítás Lehetőleg névre szóló legyen, érdemes kinyomozni a felelős személy nevét, pozícióját. A pozíció, amit meg kívánsz pályázni Indokold meg, miért találod a kiírt pozíciót érdekesnek? Honnan hallottál a pozícióról? Hivatkozz az információforrásra (napilap, hetilap, internet, ismerős stb.) Fejtsd ki, miért Te vagy a legmegfelelőbb a pozícióra Mutasd be magadat röviden. Ha szükséges, ismertesd az önéletrajzot kiegészítő, a pozíció szempontjából lényeges információkat. Kérj időpontot/alkalmat egy személyes találkozóra (http://www.avf.hu/karrieriroda) MUNKA VILÁGA 20.

25 És most fogj hozzá a kiválasztott állás betöltéséhez szükséges önéletrajzod elkészítéséhez! Az elkészült önéletrajzot természetesen el is kell juttatni a megfelelő helyre, a megfelelő személynek. Ehhez a következő jó tanácsokat célszerű megszívlelni! Mielőtt elküldöd: amire figyelj! Ha levélben küldöd: 1, Önéletrajzodat és a kísérőleveledet ne hajtsd össze, A/4-es méretű borítékba tedd! 2, Ajánlott levélként küldd el, mert ezeket a leveleket biztosan nem dobják ki, ugyanis a címzettnek iktatnia kell. 3, A címzettnél tüntesd fel a kapcsolattartó személy nevét is. 4, Azt a lakcímet írd a feladóhoz, ahol elérhetnek, nem feltétlenül az állandó lakhelyed kell megadni. (Természetesen az önéletrajzodban szereplő címmel egyezzen!) Ha ben küldöd: 1, A fájlokat, ami pályázati anyagodat tartalmazza célszerű.doc vagy.rtf formátumba menteni. 2, A.pdf kiterjesztésűeket nem mindenki tudja elolvasni, nem lehet javítani sem, így például egy jólelkű titkárnő nem tudja korrigálni, ha véletlenül benne hagytál egy elírást. 3, A szépen megszerkesztett anyagot csatolt fájlként küldd, ne másold bele a szövegmezőbe. (http://www.ificelpont.hu/allasbuvar) MUNKA VILÁGA 21.

26 ÖNÉLETRAJZ Személyes adatok: Név: KOVÁCS VIKTÓRIA Születési hely, idő: Pécsvárad, december 10. Cím: 9876 Budapest, Üllői út 120. Tel.: 06/70/XX-XY-VZS Iskolák: Janus Pannonius Tudományegyetem Közgazdaság-tudományi Kar, Pécs Marketing szakirány közgazdász diploma Széchenyi István Gimnázium, Pécs Angol nyelvi tagozat gimnáziumi érettségi Szakmai ismeretek, dolgozatok: Vállalati Image és PR Marketingkommunikációs-csatornák kiválasztása Hatékony reklámprogram tervezése, értékelése és ellenőrzése Szakdolgozat: Új termék piaci bevezetésének marketingstratégiája Szakmai gyakorlat: Termékmenedzser Dark and Magic, Budapest Londoni központú nemzetközi pénzügyi befektetőcsoport képviselete Feladatok: kapcsolattartás az ügyfelekkel piackutatás készítése üzleti találkozók szervezése Részt vettem: új termékek kifejlesztésében a vállalat belső folyamatainak megismerésében a menedzseri munka és a döntéshozatalok tanulmányozásában jelentések készítésében Egyéb ismeretek: Tárgyalóképes angol és spanyol nyelvtudás, olasz középfokon Felhasználói szintű Excel, Word, PowerPoint ismeretek B kategóriás jogosítvány Érdeklődési kör, hobbi: Tenisz, tájfutás, kortárs képzőművészet Budapest, augusztus 13. MUNKA VILÁGA 22. aláírás

27 Jelentkezés a hirdetésre Az álláshirdetések egy része olyan általános, hogy elkerülhetetlen egy telefonhívás, amelyben a részleteket tisztázni tudod. Ha mindent tudsz, akkor is szükséges egy személyes találkozó, amelynek időpontját neked kell kérned és egyeztetned. Tehát, készülj fel egy általad kezdeményezett telefonbeszélgetésre. Keress ismét a hirdetések közül és próbálj meg egy elképzelt beszélgetésre felkészülni. Írd össze kérdéseidet! Jó módszer, ha logikai sorba rendezed őket, hiszen lehetnek olyan fontos részletek, amelyek ismeretében nincs értelme a további kérdéseknek. Mintaként nézd meg az alábbi beszélgetést! A: Jó napot kívánok! Papp Rózsa vagyok, az Expresszben megjelent álláshirdetésre jelentkezem. B: Jó napot kívánok! Megért Elek HR igazgató vagyok. Parancsoljon, hallgatom! A: A hirdetésben olasz nyelvismerettel rendelkező titkárságvezetőt keresnek. Európai üzleti asszisztensi képesítésem van, beszélek olaszul, érdekelne az állás. Mikor kaphatok lehetőséget a részletek megbeszélésére? B: Részben most, de természetesen szükséges a személyes találkozás és megbeszélés is. A: Mivel foglalkozik az Önök cége? B: Cipőkereskedelemmel. Döntő részben olasz partnereink vannak, ezért van szükségünk az olasz nyelvtudásra. A: Napi hány órában gondolták a foglalkoztatást? B: Általában nyolc óra a munka, de ha szállítás van, akkor alkalmanként több. A: Milyen fizetést terveznek? B: Bruttó 150 ezer Ft a tervezett bér, de függ a tapasztaltságtól, alkalmasságtól. Önnek mi lyen szakmai tapasztalatai vannak? A: Most fejeztem be az iskolát, de a mi képzésünk gyakorlóirodában is folyt. Ott az irodai eszközöket, gépeket rendszeresen használtuk és a diákvállalkozásunkat szerveztük, működtettük. Ezen kívül nyári munkák alkalmával szereztem gyakorlatot. Mikor van lehetőség egy személyes beszélgetésre? B: Több jelentkező is van, ezért kérem, készítse el önéletrajzát és jövő kedden 10 órára kérem egy felvételi beszélgetésre. Címünk... A: Köszönöm, akkor jövő kedden 10 órakor ott leszek. Személy szerint kit kell keresnem? Kézzel, vagy szövegszerkesztővel készített önéletrajzot kérnek? B: Jó lesz számítógéppel. Kérem keresse Megért Elek HR igazgatót. A: Köszönöm, viszonthallásra! B: Viszonthallásra! MUNKA VILÁGA 23.

28 A személyes meghallgatás (állásinterjú) - Ahogy nem szabad! Így történt: A munkáltató és a jelentkező először az időjárásról csevegett, illetve arról, hogy a jelentkező könnyen odatalált-e. K Most akkor térjünk a lényegre. Amint a hirdetésből azt már tudja, üzletünkben, a Finom falatokban számos különböző munkakörbe keresünk embereket. Van olyan feladat, ami különösen érdekli? V Azt csinálom, amit kell. K Azért szívesebben dolgozna például a hidegkonyhai részlegben, mint pénztárosként vagy csomagolóként? V Nahát! Van hidegkonyhai részleg? Nagyszerű! Igen, valami ilyesmi megfelelne. K Akkor tehát a hidegkonyhai részlegben szeretne dolgozni? V Melyik a legjobban fizető munka? K Az összes betanított dolgozó azonos fizetéssel kezd, tehát ez nem számít... V (közbevág) De nekem számít! K Igen, természetesen. Mondja, rendelkezik valamilyen gyakorlattal? V Újságkihordóként dolgoztam. K Értem. Mondjon erről valamit. V (bizonytalanul) Mit szeretne tudni? K Mikor dolgozott? V Reggelente. K Mennyi ideig végezte ezt a munkát? V Egy hónapig. K V Értem. Szívesen csinálta? Nem tudtam megszokni, hogy minden reggel fel kellett kelnem. Főleg a meccs utáni napon. Tudja, meccs után buliztunk, és másnap reggel elég nehéz volt felkelni. K Igen, ez érthető... V K V K V K V K V K V (közbevág) Meg a főnökömmel sem jöttem ki valami jól. Tudja, folyton szemétkedett. Például ha valaki betelefonált, hogy nem kapta meg az újságot, mindig felhívott és megkérdezte, hogy kikézbesítettem-e. Egyszerűen igazságta lan volt. Értem. Akkor most térjünk vissza ehhez a munkához. Az iskolában jó volt matematikából? Nem igazán. Soha nem boldogultam a törtekkel meg az algebrával. De az ilyesmire nincs is szüksége az embernek. Azok közül, akiket alkalmazunk, sokan pénzzel bánnak, tehát egy kicsit érteniük kell a matematikához. (zavarba jön) Persze, de a pénz az más. A pénzzel tudok bánni. Értem... Itt a Finom falatoknál szeretjük mi magunk kinevelni a vezetőket. A hét osztály vezető közül négy árucsomagolóként kezdett nálunk tíz évvel ezelőtt. Önnek milyen tervei vannak? Egyelőre csak egy állást szeretnék. Honnan tudhatnám, mit akarok majd tíz év múlva? Az még olyan messze van. Azt is jó, ha tudja, hogy mi arra ösztönözzük a dolgozóinkat, hogy tovább képezzék magukat. A diákok külön időbeosztással dolgozhatnak, mostantól az a dolgozónk, aki főiskolán tanul tovább, ösztöndíjat kap tőlünk. Egyelőre engem csak maga az állás érdekel. Még nem gondoltam arra, hogy továbbtanuljak. Ennyit szerettem volna csak kérdezni. Óhajt még valamit mondani, vagy kíváncsi még valamire? Igen. Megkapom az állást? MUNKA VILÁGA 24.

29 Feladatok 1. Éld bele magad a munkaadó szerepébe és készíts összefoglalót a főnöködnek a felvételi beszélgetésről! 2. Milyen hibákat vétett a felvételiző? Sorold fel! Adj tanácsot, hogyan lehetne sikeresebb! A felvételi beszélgetéssel kapcsolatos tippek Ilyen elbeszélgetésre nem csak az állásinterjún, hanem a középiskolába való jelentkezéskor is sor kerülhet. A beszélgetés előtt - Saját kézírással, hibátlanul töltsd ki a jelentkezési lapot! (Esetleg kérhetik számítógéppel kitöltve is!) - A legszebb kézírásoddal írj! Ügyelj a helyesírásra! Fontos a külalak! - Előre tájékozódj a cégről/intézményről! - Gondold végig, mennyiben vagy alkalmas az állásra, illetve, hogy ebben az iskolában tanulj tovább? Vedd sorjába, milyen képességeidet hasznosíthatja a cég/iskola? - Fordított helyzetben Te mit kérdeznél? Ezekre is készülj! - Tervezd meg, hogy milyen kérdéseket teszel fel! Előre írd le őket, és vidd magaddal a listát! Az érdeklődés jele, ha jó kérdéseket teszel fel. - Öltözz az alkalomhoz illően! Nagyon fontos a tiszta, rendes megjelenés. - Feltétlenül pontosan érkezz! Egyedül menj! A beszélgetés során - Bízz magadban! Mosolyogj! - Köszönj a napszaknak megfelelően (határozottan fogj kezet), majd érthetően mutatkozz be! - Légy nyugodt! Kelts kellemes benyomást! - Ne bíráld az előző munkáltatódat/iskoládat! - Egész idő alatt ülj helyes testtartásban! - Gondolkozz, mielőtt megszólalsz! - Amikor beszélsz, nézz a kérdezőre! - A kérdésekre részletesen válaszolj (ne csak igen -nel vagy nem -mel)! - Mutass érdeklődést és lelkesedést a céggel/leendő iskolával kapcsolatban! - Érdeklődj az előrejutási lehetőségek iránt! Kérdezd meg, mit kell tenned, hogy a jövőben felelősségteljesebb feladatokat kapj! Ne érdeklődj rögtön az elején a fizetés és a juttatások iránt! - Add el magad!(ne említsd a gyengeségeidet!) - Amikor elbúcsúzol, (fogj kezet): Mondd a következőt: Örülök, hogy megismertem. Köszönöm a beszélgetést! - Köszönj el! Feladat Készülj a felvételi beszélgetésre! Vidd magaddal önéletrajzodat, valamint írd össze kérdéseidet! Játsszátok el a felvételi beszélgetést, majd beszéljétek meg a tanulságokat! MUNKA VILÁGA 25.

30 Az első munkaszerződésem Ismét nézzünk a jövőbe! Elvégezted a középiskolát, érettségi vizsgát tettél, esetleg szakképzettséget is szereztél. Megkezded karrieredet, megteszed az első lépést, amellyel közelebb jutsz elképzeléseid megvalósításához. A lényeg: megszerezted a meghirdetett állást, és munkáltatód munkaszerződést köt veled.. (Munkaügyi kérdésekben a pontos választ az évi XXII. törvényben, a Munka Törvénykönyvében, továbbá ha van ilyen, akkor az ágazati, vagy a vállalati kollektív szerződésben találod meg.) A munkaszerződés A munkaadó (munkáltató) és a munkavállaló szerződését hivatalosan munkaviszonynak nevezzük. Az erről szóló hivatalos dokumentum a munkaszerződés. Tartalma: 1, A munkaadó megnevezése és adatai, valamint a Te (mint munkavállaló) legfontosabb személyi adataid, 2, a betöltendő munkakör, munkafeladat megjelölése, 3, a munkavégzés helye, 4, a munkába lépés kezdete, 5, a munkavégzés időtartama (határozott, vagy határozatlan idő), 6, a személyi alapbér illetve az egyéb juttatások Nyári munkavégzéskor (diákmunka) is munkaszerződést kötnek veled. Ennek általános szabálya, hogy: - a 16. életévét betöltött kiskorú munkavállalóként munkaviszonyt létesíthet, - a 15. életévét betöltött, általános iskolában, szakiskolában, középiskolában nappali rendszerű képzés keretében tanulmányokat folytató tanuló az iskolai szünet alatt létesíthet munkaviszonyt. - a 14. életévet betöltött kiskorú a törvényes képviselő hozzájárulásával szövetkezeti tag lehet, és a szövetkezet keretében végezhet munkát. MUNKA VILÁGA 26.

31 Feladatok 1. Töltsd ki a következő munkaszerződés (első munkaszerződésed) kipontozott rovatait! Írjátok alá egymás szerződését! Ne feledjétek, kötelező a munkaszerződéseket írásban megkötni! Munkaszerződés amely köttetett egyrészről a HUNGÁRIA FÉMLEMEZ Rt. (képviseli: Nagy Géza) mint munkáltató, más részről... (név)... alatti lakos, mint munkavállaló között, a mai napon a következő feltételekkel: 1. A munkáltató alkalmazza nevezettet számítástechnikus munkakörben, és munkabérként havi... Ft személyi alapbért fizet részére. A munkáltató ezen felül a mindenkori rendelkezésnek megfelelően biztosítja a jóléti és kulturális szolgáltatásokat is, valamint segítséget ad arra, hogy a munkavállaló munkájával a lehető legjobb eredményeket érje el. 2. A munkavállaló köteles a munkáltató Bp. II. Hidegkúti út 50. sz. alatti telephelyén a feladatkörébe tartozó munkát elvégezni, a kapott utasításokat teljesíteni, a munkáltató rendelkezése alatt álló tulajdont megvédeni, a munkarendet, az egészségvédelemre és baleset-elhárításra, továbbá a munkafegyelemre vonatkozó szabályokat betartani. Ezek megsértése esetén felelősséggel tartozik. 3. A munkaviszony a munkába állással,... napjával kezdődik a) és határozatlan ideig tart.* b) határozott ideig,... tart.* A munkaidő heti 40 (átlagosan napi 8) óra, az alábbi beosztás szerint: naponta 7 15 óráig. 4. Egyéb kikötések: A felek a) próbaidőt kötnek ki, melynek tartama 2 hónap. Ez alatt mind a munkáltató, mind a munkavállaló a munkaviszonyt felmondás nélkül, azonnali hatállyal megszüntetheti; ha erre a próbaidő utolsó napjáig nem kerül sor, a munkaszerződést a 3. pontban foglaltak szerint megkötöttnek kell tekinteni. 5. A munkaszerződés által érintett egyéb kérdésekben a mindenkori rendelkezések, különösen a Munka Törvénykönyve és a kollektív szerződés szabályai az irányadóak. Az esetleg felmerülő viták eldöntése a Fővárosi Munkaügyi Bíróság hatáskörébe tartozik, szükséges előzetes egyeztető eljárás után. Budapest,... évi... hó.... napján. Nagy Géza... munkáltató aláírása munkavállaló aláírása * jelölt rész a munkaadó és a munkavállaló megegyezése alapján választható, a nem kívánt rész törlendő. MUNKA VILÁGA 27.

32 Itt láthatjátok egy közalkalmazotti munkaszerződés formanyomtatványát. Tanulmányozzátok! MUNKA VILÁGA 28.

33 2. A munkaadó és a munkavállaló megállapodhat úgy is, hogy próbaidőt köt ki a végleges kinevezés előtt. Ennek időtartama legfeljebb 90 nap lehet. Mi a véleményed, kinek és miért jó a próbaidő? ben a törvényben megállapított minimálbér bruttó Ft. Mi a véleményed, miért fontos a minimálbért megállapítani? Hogyan hat a bérekre, a minimálbér változása? 4. Magyarország Európai Unió-s csatlakozása megnyitotta a lehetőséget a szabad munkavál- lalásra az EU országaiban. Köztudott, hogy a magyar munkabérek messze elmaradnak az EU átlagtól. Mi a véleményed, kinek lesz esélye külföldön munkát vállalni és magas bért elérni? MUNKA VILÁGA 29.

34 Az első fizetés Anya! Itt az első fizetésem! Fantasztikusan jó érzés tudni, hogy én kerestem, én dolgoztam meg érte, és ezt elismerik! Gratulálok! Mutasd! A pénz rendben, de ez a papír mellé kissé zűrös! A fizetési listát mondod? Na gyere, nézzük meg együtt! Mit mutat a fizetési bizonylat, amelyet a munkabér mellé kapsz? Nézd meg az alábbi kimutatást! MUNKA VILÁGA 30.

35 A munkabérjegyzéknek tartalmaznia kell a következő adatokat: A munkáltató (kifizető) nevét, címét, adószámát A bérjegyzék melyik év mely tárgyhónapjára vonatkozik A jogosult nevét, a szervezeten belüli azonosításra alkalmas adatot Foglalkoztatásának jogviszonyát, szervezeti kódját Tartalmazza a - bruttó bért (ez az a teljes összeg, amelyet a munkaszerződésed tartalmaz), amit neveznek még törzsbérnek, garantált illetménynek stb. - a levonásokat - nyugdíjjárulék (a bruttó bér 9,5%-a) - egészségbiztosítási járulék (a bruttó bér 4% + 2%-a) - a személyi jövedelemadó előleget - munkavállalói járulék (a bruttó bér 1,5%-a) - egyéb levonások (pl.: szakszervezeti tagdíj, fizetési előleg, kártérítés, letiltás) - a nettó bért (a bruttó bérből az összes levonás után átutalásra kifizetésre, kerülő összeg). A személyi jövedelemadó köti össze a munkavállalókat az állammal, az állami költségvetéssel. Az állami bevételek egyik fontos forrása az adó, ennek lényeges tétele a személyi jövedelemadó, az szja. Az állam évente, esetleg ritkábban megállapítja az egyes jövedelmi sávokat és az ahhoz tartozó adókulcsokat. (A jövedelmi sávok és az adókulcsok segítségével lehet befolyásolni az adóterheket és elvonásokat. A sávok emelkedését például a gazdasági növekedés és az árak emelkedése is indokolhatja.) A 2009* évi adótábla: Jövedelmi sávok Adókulcs Ft 18% Ft-tól Ft és az Ft-on felüli rész 36%-a * Hatályos július 1-jétől, a január 1-jétől megszerzett jövedelemre és annak adókötelezettségére kell alkalmazni. A 2009** évi adótábla Jövedelmi sávok Adókulcs Ft 18% Ft-tól Ft és az Ft-on felüli rész 36%-a ** Hatályos június 30-áig. (http://www.apeh.hu/adokulcsok_jarulekmertekek/adotablak/sav.html) MUNKA VILÁGA 31.

36 Mintapélda: A munkaszerződésben havi bruttó Ft-ban állapodtatok meg. Az évente: Ft/hó *12 hó = Ft/év A fenti táblázatokat figyelembe véve az évi teljes fizetést két részre kell osztani és a két táblázat segítségével kiszámítani! (Figyelem! A táblázatban szereplő jövedelmi sávok is feleződnek!) június 30-ig: Ft/hó x 6 hó = Ft/I. félév ( : 2 = ) Ft x 0,18 = Ft ( = ) Ft x 0,36 = Ft június 30-ig összesen: Ft adó/i. félév július 1-től: Ft/hó x 6 hó = Ft/II. félév ( : 2 = ) Ft x 0,18 = Ft ( = ) Ft x 0,36 = Ft július 1-től december 31-ig összesen: Ft adó/ii. félév Az évi teljes fizetés Ft, ennek éves adója: Ft Ft = Ft Az egyes havi kifizetések során csak jövedelemadó előleget vonnak le, amely az év végére nagyjából megegyezik az éves kifizetések teljes adójával. Eltérés abból adódhat, ha havonta nem egyforma fizetést kapsz (pl. teljesítménybér esetén). Feladat Állapítsd meg a személyi jövedelemadó éves összegét, ha tudod, hogy a havi kifizetések bruttó összege Ft! MUNKA VILÁGA 32.

37 Munkaidő pihenőidő szabadság 8 órán át dolgozom, még levegőt venni sincs időm, nemhogy enni! Jó elkezdeni dolgozni, de soha nem lesz annyi szabadságom, mint a nyári szünet... Sokféle munkakörülmény, munkarend van, de egy-két alapszabályt mindenhol be kell tartani: 1. Ha a napi munkaidő a hat órát meghaladja, a munkavállaló részére legalább 20 perc munkaközi szünetet kell biztosítani. 2. A szombat és vasárnap pihenőnap. Ezekre a napokra elrendelhető munkavégzés, de ilyenkor a dolgozót pótlék illeti meg. Ez esetben a pihenőnapot más napokon is ki lehet adni. 3. Pótlék illeti meg a délutáni vagy éjszakai műszakban dolgozókat. De a többletmunkáért is pótlék jár. 4. A munkaszüneti napok: január 1. Újév március 15. Nemzeti ünnep húsvéthétfő Egyházi ünnep május 1. A munka ünnepe pünkösdhétfő Egyházi ünnep augusztus 20. Nemzeti és állami ünnep október 23. Nemzeti ünnep november 1. Egyházi ünnep (Mindenszentek) december Karácsony Minden vasárnap munkaszüneti nap. Minden szombat szabadnap, kivéve a munkanap-áthelyezéssel elmozdítottakat. Magyarország nemzeti ünnepei: március 15.: az es forradalom és szabadságharc kitörése augusztus 20.: az államalapítás ünnepe, Magyarország állami ünnepe október 23.: a harmadik köztársaság kikiáltása, az 1956-os forradalom és szabadság harc kitörésének évfordulója Államilag elismert ünnepek és emléknapok: A magyar jogrendszer megkülönbözteti a nemzeti ünnepet, az állami ünnepet valamint a többi munkaszüneti napot. Magyarországon két nemzeti és egy állami (és egyben nemzeti) ünnep van, amelyek egyben munkaszüneti napok is. A többi munkaszüneti nap többnyire egyházi ünnepekhez, illetve jeles történelmi eseményekhez köthető. Ezeken felül vannak törvényben rögzített nemzeti emléknapok is, amelyek valamely tragikus vagy örömteli történelmi eseményre való emlékezésre szolgálnak, de nem munkaszüneti napok. (http://hu.wikipedia.org/wiki/nemzeti_%c3%bcnnep) 5. A munkavállalókat szabadság illeti meg. - az alapszabadság mértéke évente 20 munkanap, ami az életkor emelkedésével 30 napig nőhet - a fiatalkorú (18 év alatti) munkavállalónak évente 5 munkanap többlet-szabadság jár, utoljára abban a naptári évben, amikor a 18 életévét betölti. 6. Nőt és fiatalkorút nem szabad olyan munkára alkalmazni, amely testi alkatára illetve fejlettségére tekintettel rá hátrányos következményekkel járhat. 7. A munkáltató szakember utánpótlása biztosítása érdekében tanulmányi szerződést köthet. Ebben vállalja a munkavállaló támogatását illetve a munkavállaló kötelezettséget vállal a tanulmányi követelmények teljesítésére, valamint a tanulmányi idővel megegyező ideig a munkáltatónál munkaviszonyának fenntartására. MUNKA VILÁGA 33.

38 8. Betegség (keresőképtelenség) esetén a munkavállalónak évente összesen 15 napra betegszabadság jár. A betegszabadságot orvos igazolja. Ennek idejére a munkavállalónak távolléti díja 80%-a jár. 9. Ha a keresőképtelenség 15 napnál hosszabb tartamú, akkor a 16. naptól kezdve táppénz jár. A táppénz mértéke a munkavállaló átlagkereset 70%-a. Kórházi kezelés esetén, illetve ha 2 évnél kisebb a biztosítási idő, akkor az átlagkereset 60%-a jár. Feladat A mellékelt adatok alapján értékeld Magyarország helyzetét munkaidő és szabadság tekintetében! MUNKAIDŐ ÉS SZABADSÁG (KOLLEKTIV SZERSZŐDÉS SZERINT) Ország Heti munkaidő(óra) Éves fizettet szabadság Ausztria hét* Belgium hét Dánia 37 5 hét* Finnország 38,5 5 6 hét Franciaország hét Németország 37, nap Görögország 37, nap* Izland n.a. Írország 39 4 hét Olaszország hét Luxemburg nap Hollandia 37, nap Norvégia 37,5 4 hét* Portugália nap* Spanyolország nap* Svédország nap* Svájc 40,4 23,8 nap* Nagy-Britannia hét* MAGYARORSZÁG hét* * Az ország munkaügyi törvénye szerint MUNKA VILÁGA 34.

39 Ha nem sikerül munkát találni... A éves foglalkoztatottak száma 3 millió 764 ezerre csökkent, a munkanélkülieké 403 ezer főre emelkedett - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az idén (2009) január-márciusban a éves népesség 61 %-a, ezen belül a évesek 63,6 %-a jelent meg a munkaerőpiacon. A munkanélküliek 17,9 %-a a munkaerőpiacon csak a kis létszámban jelenlévő éves korosztályból került ki, ez a év azonos időszaki értékénél alacsonyabb. A munkanélküliek 75 %-a a éves korosztályból, azaz az úgynevezett legjobb munkavállalási korúak közül került ki. A munkanélküliségi ráta ebben a korcsoportban 8,9 %, ami magasabb, mint 2008 év azonos időszakában. A munkanélküliség az előző év azonos időszakához képest az észak-alföldi, a nyugat- és a közép-dunántúli régióban nőtt leginkább. A munkanélküliek 42,5 %-a egy éve vagy annál régebben keresett állást. A munkanélküliség átlagos időtartama 16,7 hónap volt. (http://www.fn.hu/allas/ /nott_munkanelkulisegi_rata/) Munkanélküliség alakulása az uniós régiókban a válság előtt Hatalmas különbségek vannak a munkanélküliségben az egyes európai térségek között az EU 2007-ről szóló statisztikája szerint. Magyarországon az állástalanok aránya kissé meghaladta az uniós átlagot. Magyarországról ezek a statisztikai adatok azt mutatják, hogy a 7,4 %-os országos átlag valamivel magasabb volt az unió 7,1 %-os átlagánál. Ezen belül Közép-Magyarországon volt a legjobb a helyzet, 4,7 %-os munkanélküliséggel, a legrosszabb pedig Észak-Magyarországon, 12,3 %-os aránnyal. (http://www.hrportal.hu/c/munkanelkuliseg-alakulasa-az-unios-regiokban-a-valsag-elott html MUNKA VILÁGA 35.

Az önéletrajz fogalma, célja

Az önéletrajz fogalma, célja Az önéletrajz fogalma, célja Az önéletrajz (görög eredetű nemzetközi szóval autobiográfia) olyan életrajz, amelyet szerzője saját életéről ír. Az USA-ban a resume, míg az Európai Unióban a curriculum vitae

Részletesebben

Pályázati adatlap. 2. Számú Melléklet

Pályázati adatlap. 2. Számú Melléklet 2. Számú Melléklet Pályázati adatlap A sikeres pályázat érdekében minél részletesebben töltsd ki az adatlapot. A megadott információkkal minél precízebben próbáld megfogalmazni gondolataidat, szándékodat.

Részletesebben

GDF felmérések Diplomás Pályakövetés 2013 () Válaszadók száma = 94. Felmérés eredmények. Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt.

GDF felmérések Diplomás Pályakövetés 2013 () Válaszadók száma = 94. Felmérés eredmények. Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. GDF felmérések Diplomás Pályakövetés 0 () Válaszadók száma = 9 Felmérés eredmények Jelmagyarázat Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Kérdésszöveg Bal pólus 5% 5 5% Jobb pólus n=mennyiség átl.=átlag

Részletesebben

Munkaerőpiaci szervező, elemző Személyügyi gazdálkodó és fejlesztő

Munkaerőpiaci szervező, elemző Személyügyi gazdálkodó és fejlesztő A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

A 2016/2017. tanévben induló osztályok:

A 2016/2017. tanévben induló osztályok: Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum BÉKÉSY GYÖRGY SZAKKÖZÉPISKOLÁJA 1174 Budapest, Széchenyi u. 9-11. Telefon: +36-1-256-16-73 +36-1-257-00-32 OM azonosító: 203061 Telephely kód: 002 Nyitott kapuk

Részletesebben

SZKB_211_07. Első lépések a munka világában Tájékozódás, asszertivitás, érdekvédelem

SZKB_211_07. Első lépések a munka világában Tájékozódás, asszertivitás, érdekvédelem SZKB_211_07 Első lépések a munka világában Tájékozódás, asszertivitás, érdekvédelem tanulói első lépések a munka világában 11. évfolyam 115 D1 Apróhirdetések (Első lépések a munka világában) Válassz munkát!

Részletesebben

1. A hallgató adatai. 2. A szakmai gyakorlat vezetőjének adatai: 1.1 Név: 1.2 Melyik szakra jár? HFF-Idegenforgalmi. HFF-Turizmusvendéglátás

1. A hallgató adatai. 2. A szakmai gyakorlat vezetőjének adatai: 1.1 Név: 1.2 Melyik szakra jár? HFF-Idegenforgalmi. HFF-Turizmusvendéglátás BKF KarrierCentrum KarrierCentrum Szakmai gyakorlat (SZGYN 09/10-1) Válasz megjelölése: Javítás: Kérem, használjon tollat vagy vékony hegyű filcet. Az űrlap automatikus feldolgozásra kerül. Az optimális

Részletesebben

Álláskeresés. Aktív. Passzív. Munkaügyi kirendeltség Álláshirdetések böngészése Újságban Neten Mindenhol Ismerősök mozgósítása

Álláskeresés. Aktív. Passzív. Munkaügyi kirendeltség Álláshirdetések böngészése Újságban Neten Mindenhol Ismerősök mozgósítása Aktív Passzív Munkaügyi kirendeltség Álláshirdetések böngészése Újságban Neten Mindenhol Ismerősök mozgósítása Bejelentkeztem a munkanélküli központban szóltam anyámnak Megfelelő állásajánlat Jogi értelmezés

Részletesebben

Diákmunka: ismerd meg jogaidat és kötelezettségeidet!

Diákmunka: ismerd meg jogaidat és kötelezettségeidet! Diákmunka: ismerd meg jogaidat és kötelezettségeidet! a jó munkahely mindnyájunknak fontos a munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001

Részletesebben

KÉRDŐÍVEK FELDOLGOZÁSA

KÉRDŐÍVEK FELDOLGOZÁSA Mi legyek, ha nagy leszek? pályaválasztási nyílt nap 2013. január 22. A program az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Nemzeti Együttműködési Alap és Civil Támogatások Igazgatósága támogatásával valósul meg.

Részletesebben

GDF felmérések DPR2014_hm (Hallgatói mot. 2014) Válaszadók száma = 112. Felmérés eredmények. Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt.

GDF felmérések DPR2014_hm (Hallgatói mot. 2014) Válaszadók száma = 112. Felmérés eredmények. Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. GDF felmérések DPR0_hm (Hallgatói mot. 0) Válaszadók száma = Felmérés eredmények Jelmagyarázat Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Kérdésszöveg Bal pólus 5% 0% 50% 0% 5% Jobb pólus n=mennyiség

Részletesebben

GDF felmérések Hallgatói motivációs vizsgálat 2012 (DPR_hallgmotiv_2012) Válaszadók száma = 111. Felmérés eredmények

GDF felmérések Hallgatói motivációs vizsgálat 2012 (DPR_hallgmotiv_2012) Válaszadók száma = 111. Felmérés eredmények GDF felmérések Hallgatói motivációs vizsgálat 0 (DPR_hallgmotiv_0) Válaszadók száma = Felmérés eredmények Jelmagyarázat Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Kérdésszöveg Bal pólus 5% 5 5% Jobb

Részletesebben

Egyéb magasan képzett ügyintéző (tanulási tanácsadó)

Egyéb magasan képzett ügyintéző (tanulási tanácsadó) Egyéb magasan képzett ügyintéző (tanulási tanácsadó) Érvényes: 2013.11.29-2014.01.27 Azonosítók: WW501196-3157155 (1705) Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért 7100 Szekszárd Béla tér 6 Állásegyeztetés

Részletesebben

Rövid távú munkaerőpiaci előrejelzés és konjunktúra kutatás 2007. SZEPTEMBER - OKTÓBER

Rövid távú munkaerőpiaci előrejelzés és konjunktúra kutatás 2007. SZEPTEMBER - OKTÓBER SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM FOGLALKOZTATÁSI ÉS SZOCIÁLIS HIVATAL MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA GAZDASÁG- ÉS VÁLLALKOZÁSELEMZŐ INTÉZET kirendeltség kódja adatszolgáltató sorszáma Rövid távú

Részletesebben

Munkaerőpiaci szervező, elemző Személyügyi gazdálkodó és fejlesztő

Munkaerőpiaci szervező, elemző Személyügyi gazdálkodó és fejlesztő A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Rövid távú munkaerőpiaci előrejelzés és konjunktúra kutatás OKTÓBER

Rövid távú munkaerőpiaci előrejelzés és konjunktúra kutatás OKTÓBER SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM FOGLALKOZTATÁSI HIVATAL MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA GAZDASÁG- ÉS VÁLLALKOZÁSELEMZŐ INTÉZET kirendeltség kódja adatszolgáltató sorszáma Rövid távú munkaerőpiaci

Részletesebben

Munkaerőpiaci szervező, elemző Személyügyi gazdálkodó és fejlesztő

Munkaerőpiaci szervező, elemző Személyügyi gazdálkodó és fejlesztő A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

54 345 03 0000 00 00 Munkaerőpiaci szervező, elemző Munkaerőpiaci szervező, elemző 54 345 06 0000 00 00 Személyügyi gazdálkodó és fejlesztő

54 345 03 0000 00 00 Munkaerőpiaci szervező, elemző Munkaerőpiaci szervező, elemző 54 345 06 0000 00 00 Személyügyi gazdálkodó és fejlesztő A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Önéletrajz. 1. Személyi adatok. janosne.tolnai@oktvf.gov.hu

Önéletrajz. 1. Személyi adatok. janosne.tolnai@oktvf.gov.hu Önéletrajz 1. Személyi adatok Vezetéknév/Utónév: Tolnai Jánosné Dr. Születési név: Szatmári Katalin Anyja neve: Bognár Aranka Neme: nő Születési hely, idő: Budapest, 1954.04.29 Családi állapot: házas Állampolgárság:

Részletesebben

News Flash. Július, Magyarországi bérpótlékok 2016-ban

News Flash. Július, Magyarországi bérpótlékok 2016-ban News Flash Július, 2016 Magyarországi bérpótlékok 2016-ban Magyarországi bérpótlékok 2016-ban Szinte minden munkavállalót érinthet a bérpótlékok kérdése, hiszen egy teljesen általános és nagyon sok feltételre

Részletesebben

MUNKASZERZŐDÉS. 1. Általános előírások. (Ez a kikötés csak a munkaviszony létesítésekor érvényes.)

MUNKASZERZŐDÉS. 1. Általános előírások. (Ez a kikötés csak a munkaviszony létesítésekor érvényes.) MUNKASZERZŐDÉS amely létrejött a... (cím:..., székhely:., cégjegyzékszám:, adószám:..) mint munkáltató és... (cím:..., szül. hely és idő:., anyja neve:., adóazonosító jele: tb. azonosító jele:..) mint

Részletesebben

N Y I L A T K O Z A T a komplex minősítéshez

N Y I L A T K O Z A T a komplex minősítéshez Melléklet az ADATLAP-hoz N Y I L A T K O Z A T a komplex minősítéshez Figyelemfelhívás! Figyelem! A NYILATKOZAT-ban adott válaszait a szakértői vizsgálat és a véleményezés folyamán felhasználjuk, mivel

Részletesebben

A szakmai gyakorlat rendje a Nemzetközi gazdálkodás szak, levelező és távoktatás tagozat hallgatói részére

A szakmai gyakorlat rendje a Nemzetközi gazdálkodás szak, levelező és távoktatás tagozat hallgatói részére A szakmai gyakorlat rendje a Nemzetközi gazdálkodás szak, levelező és távoktatás tagozat hallgatói részére A Nemzetközi gazdálkodás szak képzéséhez előírt szakmai gyakorlatok rendjét a Főiskola Kreditrendszerű

Részletesebben

Kérdőív - 50 év feletti álláskeresők munkaerő piaci helyzete Európában

Kérdőív - 50 év feletti álláskeresők munkaerő piaci helyzete Európában Kérdőív - 50 év feletti álláskeresők munkaerő piaci helyzete Európában 50 év feletti álláskeresők körében végzett kérdőív alapú felmérés, a Sikerünk kulcsa a tapasztalat ( EOS) című EU-projekt részeként

Részletesebben

PÁLYÁZATI ADATLAP GAZDASÁGI ÉRDEKKÉPVISELETEK KÖZÖS SZAKMAI VIZSGABIZOTTSÁGI TAG NÉVJEGYZÉKBE TÖRTÉNŐ FELVÉTELRE

PÁLYÁZATI ADATLAP GAZDASÁGI ÉRDEKKÉPVISELETEK KÖZÖS SZAKMAI VIZSGABIZOTTSÁGI TAG NÉVJEGYZÉKBE TÖRTÉNŐ FELVÉTELRE PÁLYÁZATI ADATLAP GAZDASÁGI ÉRDEKKÉPVISELETEK KÖZÖS SZAKMAI VIZSGABIZOTTSÁGI TAG NÉVJEGYZÉKBE TÖRTÉNŐ FELVÉTELRE Az IPARTESTÜLETEK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE (IPOSZ) országos gazdasági érdekképviselet pályázati

Részletesebben

Rövid távú munkaerő-piaci előrejelzés és konjunktúra kutatás

Rövid távú munkaerő-piaci előrejelzés és konjunktúra kutatás SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM FOGLALKOZTATÁSI ÉS SZOCIÁLIS HIVATAL MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA GAZDASÁG- ÉS VÁLLALKOZÁSELEMZŐ INTÉZET kirendeltség kódja adatszolgáltató sorszáma Rövid távú

Részletesebben

Fejlesztési mérnök, gépgyártás (gyártástámogató mérnök)

Fejlesztési mérnök, gépgyártás (gyártástámogató mérnök) Fejlesztési mérnök, gépgyártás (gyártástámogató mérnök) Érvényes: 2012.07.18-2012.09.15 Azonosítók: QE001429-2900653 (1705) PRETTL-HUNGÁRIA KFT. 7100 Szekszárd Korsófölde utca 2. Állásegyeztetés helye:

Részletesebben

Munkavállalói ismeretek a szakközépiskolákban

Munkavállalói ismeretek a szakközépiskolákban Munkavállalói ismeretek a szakközépiskolákban Szőke Szilvia Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola Miről lesz szó? Miért aktuális és sürgető a jelen helyzet megoldása? A kérdőíves információ gyűjtés

Részletesebben

ZA5968. Flash Eurobarometer 408 (European Youth) Country Questionnaire Hungary

ZA5968. Flash Eurobarometer 408 (European Youth) Country Questionnaire Hungary ZA98 Flash Eurobarometer 08 (European Youth) Country Questionnaire Hungary FL08 European Youth HU D Hány éves Ön? (ÍRJA LE - HA "VISSZAUTASÍTJA", KÓDOLJON '99'-ET) D A kérdezett neme Férfi Nő D Hány éves

Részletesebben

A pályaorientáció és a pályatanácsadás a Békés Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának gyakorlatában Szeged, 2014. március 14.

A pályaorientáció és a pályatanácsadás a Békés Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának gyakorlatában Szeged, 2014. március 14. A pályaorientáció és a pályatanácsadás a Békés Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának gyakorlatában Szeged, 2014. március 14. Előadó: Nyemcsok Lászlóné, tanácsadó Békés Megyei Kormányhivatal Békéscsabai

Részletesebben

Megállapodás a MÁV-TRAKCIÓ Zrt. Kollektív Szerződésének módosításáról

Megállapodás a MÁV-TRAKCIÓ Zrt. Kollektív Szerződésének módosításáról Megállapodás a MÁV-TRAKCIÓ Zrt. Kollektív Szerződésének módosításáról amelyet megkötöttek egyrészről a MÁV-TRAKCIÓ Zrt., mint munkáltató (továbbiakban: Munkáltató),másrészről a jelen megállapodás aláíróiként

Részletesebben

KÉRDŐÍV 2010 Ősz Diplomás Pályakövető Rendszer

KÉRDŐÍV 2010 Ősz Diplomás Pályakövető Rendszer 1 KÉRDŐÍV 2010 Ősz Diplomás Pályakövető Rendszer Jó napot kívánok! XY-al beszélek? QZ.. vagyok, a Szent István Egyetem megbízásából hívjuk fel a végzett hallgatókat, hogy érdeklődjünk, mi történt velük

Részletesebben

OBB Előadás. Kovács Krisztina UCMS Group Hungary Kft

OBB Előadás. Kovács Krisztina UCMS Group Hungary Kft OBB Előadás Kovács Krisztina UCMS Group Hungary Kft. 2015.10.27 Munkaviszony létesítése Munkaszerződés teljesítése (jogok és kötelezettségek, mentesülés a munkavégzési kötelezettség alól) Munkaszerződés

Részletesebben

Pécsi József Nádor Gimnázium és Szakképző Iskola

Pécsi József Nádor Gimnázium és Szakképző Iskola Pécsi József Nádor Gimnázium és Szakképző Iskola KÉPZÉSI TÁJÉKOZTATÓ OM azonosító: 201190 7632 Pécs, Melinda u. 23. Tel./fax: 72/410-596 email: postmaster@pjngszi.t-online.hu Kedves Érdeklődő! Ön a Pécsi

Részletesebben

Közalkalmazotti besorolás, minősítés, illetmények, bérezés 2014 és 2015 évben!

Közalkalmazotti besorolás, minősítés, illetmények, bérezés 2014 és 2015 évben! Közalkalmazotti besorolás, minősítés, illetmények, bérezés 2014 és 2015 évben! Többen jelezték, hogy véleményük szerint nem megfelelő a fizetési osztályba sorolásuk. Az alábbi cikk közérthetően magyarázza

Részletesebben

JOB Klub Álláskeresési technikák

JOB Klub Álláskeresési technikák JOB Klub Álláskeresési technikák 2015. január 22. A iről szó lesz Milyen a jó CV? A CV fő részei Tippek és ötletek az önéletrajzhoz A motivációs levél Jele tkezés o li e vagy offli e? Fontos tennivalók

Részletesebben

Eötvös Loránd Tudományegyetem. a "Közalkalmazottak jogállásáról szóló" évi XXXIII. törvény 20/A. alapján pályázatot hirdet

Eötvös Loránd Tudományegyetem. a Közalkalmazottak jogállásáról szóló évi XXXIII. törvény 20/A. alapján pályázatot hirdet 1 / 5 2017. 06. 12. 15:51 Eötvös Loránd Tudományegyetem a "Közalkalmazottak jogállásáról szóló" 1992. évi XXXIII. törvény 20/A. alapján pályázatot hirdet Eötvös Loránd Tudományegyetem Kancellária, Informatikai

Részletesebben

THE EUROPEAN ENVIRONMENT AGENCY

THE EUROPEAN ENVIRONMENT AGENCY THE EUROPEAN ENVIRONMENT AGENCY PÁLYÁZATI ŰRLAP (Kérjük, válaszoljon minden kérdésre. Megfelelő esetben válaszoljon "nem"-mel. Ne hagyjon üres helyet, és ne alkalmazzon kihúzást. Az űrlapot írógéppel,

Részletesebben

54 345 06 0000 00 00 Személyügyi gazdálkodó és fejlesztő. Személyügyi gazdálkodó és fejlesztő T 1/7

54 345 06 0000 00 00 Személyügyi gazdálkodó és fejlesztő. Személyügyi gazdálkodó és fejlesztő T 1/7 A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Diplomás pályakövetés intézményi online kutatás, 2013

Diplomás pályakövetés intézményi online kutatás, 2013 Diplomás pályakövetés intézményi online kutatás, 2013 DPR intézményi online kutatások kötelező kérdésblokkja Végzettek 2013 [INTÉZMÉNYI KÉPVISELŐNEK:] KÉRJÜK, OLVASSA EL A MELLÉKELT TÁJÉKOZTATÓT! Kedves

Részletesebben

J a v a s l a t az Ózdi Köznevelési Intézmények Gondnoksága intézményvezetői megbízására

J a v a s l a t az Ózdi Köznevelési Intézmények Gondnoksága intézményvezetői megbízására J a v a s l a t az Ózdi Köznevelési Intézmények Gondnoksága intézményvezetői megbízására Ózd, 2014. június 26. Előterjesztő: Alpolgármester Előkészítő: Humánerőforrás és Képviselő-testületi Osztály Köznevelési

Részletesebben

STATISZTIKAI TÜKÖR. Betöltésre váró álláshelyek, I. negyedév július 11.

STATISZTIKAI TÜKÖR. Betöltésre váró álláshelyek, I. negyedév július 11. STATISZTIKAI TÜKÖR 2016. július 11. A gazdasági teljesítmény bővülésével párhuzamosan hazánkban nem csak a foglalkoztatottak létszáma, de a munkaerő iránti kereslet is folyamatosan növekszik, ami egyes

Részletesebben

CIPŐBOLTI KISEGÍTÉS BUDAPESTEN

CIPŐBOLTI KISEGÍTÉS BUDAPESTEN BOLTI KISEGÍTÉS DUNAKESZIN Munkavégzés helye: Dunakeszi segítségnyújtás. Feladat: Ruhák hajtogatása, vállfázás, próbafülkézés, csipogózás. Vásárlóknak Fizetés: Bruttó 564 Ft/óra Munkaidő: 10.01-10.17 Hétfőtől

Részletesebben

MEGÁLLAPODÁS a MÁV-TRAKCIÓ Zrt. 2012. évi bérintézkedéseiről TERVEZET

MEGÁLLAPODÁS a MÁV-TRAKCIÓ Zrt. 2012. évi bérintézkedéseiről TERVEZET Iktatószám: Gy. 4-3/2012. MEGÁLLAPODÁS a MÁV-TRAKCIÓ Zrt. 2012. évi bérintézkedéseiről TERVEZET Budapest, 2012. január 06. MÁV-TRAKCIÓ VASÚTI VONTATÁSI ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG 1087 Budapest,

Részletesebben

Társadalmi Megújulás Operatív Program Esélyegyenlőségi célcsoportok a gazdaságban megváltozott munkaképességűek integrációja a munkaerőpiacon

Társadalmi Megújulás Operatív Program Esélyegyenlőségi célcsoportok a gazdaságban megváltozott munkaképességűek integrációja a munkaerőpiacon PÁLYÁZAT Program neve: Támogatás szakmai iránya: Program kódja Megvalósítandó cél: Társadalmi Megújulás Operatív Program Esélyegyenlőségi célcsoportok a gazdaságban megváltozott munkaképességűek integrációja

Részletesebben

Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala. pályázatot hirdet. 1 fő. részére. a Szerzői Jogi Főosztály Nemzetközi Szerzői Jogi Osztályára.

Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala. pályázatot hirdet. 1 fő. részére. a Szerzői Jogi Főosztály Nemzetközi Szerzői Jogi Osztályára. A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény (a továbbiakban: Kttv.) 45. (1) bekezdése, a közszolgálati tisztviselők személyi irataira, a közigazgatási

Részletesebben

TÁRGY: Tájékoztatás a Szociális Központ intézményvezetői pályázati felhívásának közzétételéről E L Ő T E R J E S Z T É S

TÁRGY: Tájékoztatás a Szociális Központ intézményvezetői pályázati felhívásának közzétételéről E L Ő T E R J E S Z T É S AZ ELŐTERJESZTÉS SORSZÁMA: 236. MELLÉKLET: 1 db TÁRGY: Tájékoztatás a Szociális Központ intézményvezetői pályázati felhívásának közzétételéről E L Ő T E R J E S Z T É S SZEKSZÁRD MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA

Részletesebben

Munkaerőpiaci stratégiák Fejér megyében

Munkaerőpiaci stratégiák Fejér megyében Munkaerőpiaci stratégiák Fejér megyében a kérdőív sorszáma Országos Munkaügyi Kutató- és Módszertani Központ 1089 Budapest, Kálvária tér 7. Kérdező aláírása:... A kérdezés kezdete: 2001. 01. hó... nap...

Részletesebben

15 TIPP ÁLLÁSKERESŐKNEK A SIKERES FELVÉTELHEZ JOBCAPITAL

15 TIPP ÁLLÁSKERESŐKNEK A SIKERES FELVÉTELHEZ JOBCAPITAL 2015 15 TIPP ÁLLÁSKERESŐKNEK A SIKERES FELVÉTELHEZ JOBCAPITAL Álláskeresői e-book Álláskeresői e-book kiadványunkban hasznos tippeket adunk az álláskeresőknek, hogy sikeresek legyenek a keresésben és később

Részletesebben

SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK ANGOL NYELVBŐL

SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK ANGOL NYELVBŐL SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK ANGOL NYELVBŐL Az érettségi vizsga tartalmi részét az alább felsorolt témakörök képezik, azaz a feladatok minden vizsgarészben tematikusan ezekre épülnek. Ez a lista az érettségi

Részletesebben

54 345 06 0000 00 00 Személyügyi gazdálkodó és fejlesztő. Személyügyi gazdálkodó és fejlesztő T 1/7

54 345 06 0000 00 00 Személyügyi gazdálkodó és fejlesztő. Személyügyi gazdálkodó és fejlesztő T 1/7 A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS. Pécs Város Polgármestere pályázatot hirdet

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS. Pécs Város Polgármestere pályázatot hirdet I. 1.számú melléklet PÁLYÁZATI FELHÍVÁS Pécs Város Polgármestere pályázatot hirdet Polgármesteri ösztöndíjra a. tanévben felsőoktatási intézményekbe teljes idejű, nappali tagozatos képzésre beiratkozott

Részletesebben

Andor Mihály: Az alternatív gimnáziumi képzés első évtizede (OTKA T ) TANULÓI KÉRDŐÍV

Andor Mihály: Az alternatív gimnáziumi képzés első évtizede (OTKA T ) TANULÓI KÉRDŐÍV 1. Neme (a megfelelőt húzza alá) 1) fiú 2) lány 2. Családja lakóhelye (település vagy kerület): TANULÓI KÉRDŐÍV 3. Tanítási időben hol lakik? (a megfelelőt húzza alá) 1) otthon 2) kollégiumban 3) albérletben

Részletesebben

Mikrocenzus 2016 Nemzetközi vándorlás kiegészítő felvétel Az elektronikus kérdőíven található kérdések és válaszlehetőségek

Mikrocenzus 2016 Nemzetközi vándorlás kiegészítő felvétel Az elektronikus kérdőíven található kérdések és válaszlehetőségek Mikrocenzus 2016 Nemzetközi vándorlás kiegészítő felvétel Az elektronikus kérdőíven található kérdések és válaszlehetőségek A kérdőívre a válaszadás önkéntes, az egyes kérdésekre külön-külön is lehetőség

Részletesebben

J a v a s l a t az Ózdi Távhőtermelő és Szolgáltató Kft. ügyvezetői állás betöltésére vonatkozó nyilvános pályázat kiírására

J a v a s l a t az Ózdi Távhőtermelő és Szolgáltató Kft. ügyvezetői állás betöltésére vonatkozó nyilvános pályázat kiírására J a v a s l a t az Ózdi Távhőtermelő és Szolgáltató Kft. ügyvezetői állás betöltésére vonatkozó nyilvános pályázat kiírására Előterjesztő: Polgármester Előkészítő: P.H. Településfejlesztési Osztály Ózd,

Részletesebben

Élelmiszer vegyi áru kereskedőknek Bolti eladó (részmunkaidős, a munkaügyi kirendeltségre kell menni május 12-én egy csoportos tájékoztatóra)

Élelmiszer vegyi áru kereskedőknek Bolti eladó (részmunkaidős, a munkaügyi kirendeltségre kell menni május 12-én egy csoportos tájékoztatóra) Élelmiszer vegyi áru kereskedőknek Bolti eladó (részmunkaidős, a munkaügyi kirendeltségre kell menni május 12-én egy csoportos tájékoztatóra) Állás azonosító: 2685766 Egyéb elvárt jártasság, készség, ismeret:

Részletesebben

Bernáth Kálmán Református Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskola. felvételi tájékoztató

Bernáth Kálmán Református Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskola. felvételi tájékoztató Bernáth Kálmán Református Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskola felvételi tájékoztató 2016/2017 BEMUTATKOZÁS Iskolánkban 60 év óta folyik kereskedelmi és vendéglátóipari szakemberek képzése.

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S a Képviselő-testület 2008. április 30-ai ülésére

E L Ő T E R J E S Z T É S a Képviselő-testület 2008. április 30-ai ülésére GÖDÖLLŐ VÁROS POLGÁRMESTERE E L Ő T E R J E S Z T É S a Képviselő-testület 2008. április 30-ai ülésére Tárgy: Pályázati kiírás a Gödöllői Városi Múzeum igazgatói állásának betöltésére. Előterjesztő: Dr.

Részletesebben

Székesfehérvári Szakképzési Centrum FELNŐTTOKTATÁS

Székesfehérvári Szakképzési Centrum FELNŐTTOKTATÁS Székesfehérvári Szakképzési Centrum FELNŐTTOKTATÁS Tudnivalók: DIÁKOKNAK A felnőttoktatásra vonatkozó külön rendelkezések Ha a tanuló a nyolc évfolyamos általános iskola elvégzése esetén 17., gimnázium

Részletesebben

KÉRDŐÍV. 1/1. Születési éve...

KÉRDŐÍV. 1/1. Születési éve... KÉRDŐÍV 1. SZEMÉLYES ADATOK 1/1. Születési éve... 1/2. Neme férfi nő 1/3. Legmagasabb iskolai végzettsége egyetem főiskola tanítóképző érettségi 1/4. Milyen tagozaton szerezte a végzettségét nappali esti,

Részletesebben

Foglalkoztatás- és szociálpolitika

Foglalkoztatás- és szociálpolitika Foglalkoztatás- és szociálpolitika Munkanélküliség 2008/09 I. félév Dr. Teperics Károly egyetemi adjunktus E-mail: teperics@puma.unideb.hu Gazdaságilag aktív nem aktív népesség A gazdaságilag aktív népesség

Részletesebben

SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA. képzési. tájékoztató. 2012/2013-as tanév. esti és levelező. Pécs 2012

SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA. képzési. tájékoztató. 2012/2013-as tanév. esti és levelező. Pécs 2012 SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA képzési tájékoztató 2012/2013-as tanév esti és levelező 1223 0255 1478 Pécs 2012 az esti és levelező tagozatos képzés általános tudnivalói Az iskola alapítványi fenntartású

Részletesebben

Felelősen, egészségesen, biztonságosan. Nemzeti Munkaügyi Hivatal 1089 Budapest, Kálvária tér 7. munka@lab.hu www.munka.hu www.ujszechenyiterv.gov.

Felelősen, egészségesen, biztonságosan. Nemzeti Munkaügyi Hivatal 1089 Budapest, Kálvária tér 7. munka@lab.hu www.munka.hu www.ujszechenyiterv.gov. Felelősen, egészségesen, biztonságosan A foglalkoztatásra vonatkozó legfontosabb szabályok és a munkáltatók által elkövetett leggyakoribb jogsértések Előadó: Dr. Járai József Krisztián osztályvezető Munkaügyi

Részletesebben

Tisztelt Végzős Hallgatónk!

Tisztelt Végzős Hallgatónk! Tisztelt Végzős Hallgatónk! Jelen kérdőív kitöltésével Ön hozzájárul aoz, hogy az ELTE Informatikai Kara oktatási tevékenységétán folyó képzéseket és a hallgatók igényeihez optimálisan illeszkedő A kérdőívek

Részletesebben

Iskolai pályaválasztási tájékoztatók időpontjai: 2014. november 24. (hétfő) 15 óra 2015. január 05. (hétfő) 15 óra

Iskolai pályaválasztási tájékoztatók időpontjai: 2014. november 24. (hétfő) 15 óra 2015. január 05. (hétfő) 15 óra Igazgató: Pribelszki János E-mail: ig@vejsz.sulinet.hu Honlap: www.vejsz.sulinet.hu (Aktuális információk) www.facebook.com/jendrassik-venesz Középiskola és Szakiskola Telefon: 88/567-430, 88/426-866 Telefax:

Részletesebben

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS 14 hetes szakmai gyakorlati képzési feladatok ellátására

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS 14 hetes szakmai gyakorlati képzési feladatok ellátására EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS 14 hetes szakmai gyakorlati képzési feladatok ellátására Amely létrejött egyrészről az Óbudai Egyetem (ÓE) Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar Székhely: 1034

Részletesebben

Önéletrajz. E-mail: mg.magyari@gmail.com Honlap: Időtartam: 2011. augusztus 01. 2012. augusztus 30. tagintézmény-vezető

Önéletrajz. E-mail: mg.magyari@gmail.com Honlap: Időtartam: 2011. augusztus 01. 2012. augusztus 30. tagintézmény-vezető Önéletrajz 1. Személyi adatok Vezetéknév/Utónév: Magyari Gábor Születési név: Magyari Gábor Anyja neve: Varga Anna Neme: férfi Születési hely, idő: 1974. ápriéis 9. Családi állapot: nős Állampolgárság:

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS. Pécs Város Polgármestere pályázatot hirdet

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS. Pécs Város Polgármestere pályázatot hirdet I. PÁLYÁZATI FELHÍVÁS Pécs Város Polgármestere pályázatot hirdet Polgármesteri ösztöndíjra a 2011/2012. tanévben felsőoktatási intézményekbe teljes idejű, nappali tagozatos képzésre beiratkozott pécsi

Részletesebben

JELENTKEZÉSI LAP Új Jelentkezés 2009-2010-es tanév

JELENTKEZÉSI LAP Új Jelentkezés 2009-2010-es tanév Ösztöndíj Megújítása, 2009-2010-es tanév Roma Memorial - Felsőoktatási Ösztöndíj Program JELENTKEZÉSI LAP Új Jelentkezés 2009-2010-es tanév Ország kódja Ne töltse ki! Ezt a részt az iroda tölti ki!! Korábbi

Részletesebben

54 345 06 0000 00 00 Személyügyi gazdálkodó és fejlesztő. Személyügyi gazdálkodó és fejlesztő É 1/5

54 345 06 0000 00 00 Személyügyi gazdálkodó és fejlesztő. Személyügyi gazdálkodó és fejlesztő É 1/5 A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Bér- és munkaügyi elszámolások

Bér- és munkaügyi elszámolások SZÁMVITEL INTÉZETI TANSZÉK Emberi erőforrások felsőoktatási szakképzés személyügyi szakirány (II.) ÉVFOLYAM TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ LEVELEZŐ TAGOZAT Bér- és munkaügyi elszámolások c. tárgy tanulmányozásához

Részletesebben

Munkáltatói igények, foglalkoztatási stratégiák, együttműködések

Munkáltatói igények, foglalkoztatási stratégiák, együttműködések A foglalkoztatás fejlesztés helyzete, céljai Szabolcs- Szatmár-Bereg megyében Munkáltatói igények, foglalkoztatási stratégiák, együttműködések Kisvárda, 2017. január 23. Dr. Papp Csaba megyei jegyző Szabolcs-Szatmár-Bereg

Részletesebben

6. óra TANULÁSI STÍLUS

6. óra TANULÁSI STÍLUS 6. óra TANULÁSI STÍLUS CÉL: az egyén jellemzőinek megfelelő tanulási stílus kialakítása. Eszközök: A TANULÁSI STÍLUS KÉRDŐÍV kinyomtatva (a tanulói létszámnak megfelelő példányszámban). A Kiértékelés kinyomtatva

Részletesebben

Felvételi tájékoztató 2017/18

Felvételi tájékoztató 2017/18 Felvételi tájékoztató 2017/18 Tomori Pál Magyar - Angol Két tanítási nyelvű Közgazdasági Szakgimnázium Cím: 1223 Budapest, Művelődés utca 21-27. Telephely kód: 001 Telefon: 06 1 362-1551 OM azonosító:

Részletesebben

66 67. A munka világa

66 67. A munka világa I. fejezet 66 67. A munka világa 66 67. A munka világa 1 Mi legyek? Milyen szakmát válasszak? Hogyan találjunk jó munkahelyet? Milyen foglakoztatási formák vannak? Mi legyek? Milyen szakmát válasszak?

Részletesebben

Mire figyelj, ha munkát vállalsz! A legfontosabbak

Mire figyelj, ha munkát vállalsz! A legfontosabbak Mire figyelj, ha munkát vállalsz! A legfontosabbak A MUNKAVISZONY LÉTESÍTÉSE: KI LEHET MUNKAVÁLLALÓ? A munkavállalóvá válásnak általános és speciális feltételei vannak. Általános feltétel: 16. életév betöltése.

Részletesebben

PÁLYÁZAT: SZOCIÁLIS ÉS TANULMÁNYI ÖSZTÖNDÍJ A 2015-ÖS ÉVBEN ÁLLAMVIZSGÁZÓ HALLGATÓK

PÁLYÁZAT: SZOCIÁLIS ÉS TANULMÁNYI ÖSZTÖNDÍJ A 2015-ÖS ÉVBEN ÁLLAMVIZSGÁZÓ HALLGATÓK PÁLYÁZAT: SZOCIÁLIS ÉS TANULMÁNYI ÖSZTÖNDÍJ A 2015-ÖS ÉVBEN ÁLLAMVIZSGÁZÓ HALLGATÓK SZÁMÁRA 2014 2015-ÖS TANÉV Pályázati űrlap Kérjük, olvashatóan, nyomtatott nagy betűkkel töltse ki! 1. Személyes adatok:

Részletesebben

Pénzügyi számvitel. VIII. előadás. A jövedelmek számvitele

Pénzügyi számvitel. VIII. előadás. A jövedelmek számvitele Pénzügyi számvitel VIII. előadás A jövedelmek számvitele A jövedelemelszámolási számlán elszámolt jövedelem értelmezése Adott vállalkozástól a vállalkozás alkalmazottjai, vagy más személyek részére valamilyen

Részletesebben

Korábbi Új Ciklus. Log-in # Ösztöndíj elızmény. Kérünk minden kért anyagot 4 példányban benyújtani: az eredetit és 3 fénymásolt példányt!

Korábbi Új Ciklus. Log-in # Ösztöndíj elızmény. Kérünk minden kért anyagot 4 példányban benyújtani: az eredetit és 3 fénymásolt példányt! Ne töltse ki! Ezt a részt az iroda tölti ki! Roma Memorial - Felsıoktatási Ösztöndíj Program JELENTKEZÉSI LAP Ország kódja Korábbi Új Ciklus Log-in # Ösztöndíj elızmény Ajánlólevél Tanulmányi átlag igazolás

Részletesebben

Pozíció Helyszín Hirdető oldal Hirdető cég Weboldal Feladatkör. Feltételek. Munkaidő. Egyéb

Pozíció Helyszín Hirdető oldal Hirdető cég Weboldal Feladatkör. Feltételek. Munkaidő. Egyéb 2017.01.03 pénztáros Csergő Kft. http://www.csergoe.hu/ pénztárkezelés Szívesen vesszük megváltozott munkaképességűek (kerekesszékes munkatársak felvételéhez is adottak a körülmények), illetve pályakezdők

Részletesebben

ELEKTRONIKUS MELLÉKLET

ELEKTRONIKUS MELLÉKLET ELEKTRONIKUS MELLÉKLET XXVI. ÉVFOLYAM 2010 VOCATIONAL TRAINING REVIEW RUNDSCHAU DER BERUFSBILDUNG Meiszter Judit: vizsgák után ábrák, táblázatok 1 Meiszter Judit Vizsgák után A 2008/2009-es tanévben, iskolarendszerű

Részletesebben

Munkaerőpiaci szervező, elemző Munkaerőpiaci szervező, elemző Személyügyi gazdálkodó és fejlesztő

Munkaerőpiaci szervező, elemző Munkaerőpiaci szervező, elemző Személyügyi gazdálkodó és fejlesztő A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Osztályszám Tagozatkód (tanult idegen nyelv) Humán gimnázium (angol német) 4 év 32 fő 1 01 Humán gimnázium (német angol)

Osztályszám Tagozatkód (tanult idegen nyelv) Humán gimnázium (angol német) 4 év 32 fő 1 01 Humán gimnázium (német angol) KRÚDY GYULA GIMNÁZIUM, KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ KÖZÉPISKOLA, IDEGENFORGALMI ÉS VENDÉGLÁTÓIPARI SZAKKÉPZŐ ISKOLA 9024 Győr, Örkény I. u. út 8 10. Tel.: 96/510-670 E-mail: titkar@krudy.gyor.hu, honlap: www.krudy.gyor.hu

Részletesebben

Pécsi József Nádor Gimnázium és Szakképző Iskola

Pécsi József Nádor Gimnázium és Szakképző Iskola Pécsi József Nádor Gimnázium és Szakképző Iskola KÉPZÉSI TÁJÉKOZTATÓ OM azonosító: 201190 Felnőttképzési akkreditációs szám: 01056-2008 7632 Pécs, Melinda u. 23. Tel./fax: 72/410-596 email: miok@mail.datanet.hu

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S. a Képviselő-testület 2008. november 20-ai ülésére

E L Ő T E R J E S Z T É S. a Képviselő-testület 2008. november 20-ai ülésére GÖDÖLLŐ VÁROS POLGÁRMESTERE E L Ő T E R J E S Z T É S a Képviselő-testület 2008. november 20-ai ülésére Tárgy: Pályázati kiírás a Palotakerti Óvoda intézményvezetői állásának betöltésére. Előterjesztő:

Részletesebben

A képzési formák 8. osztályt végzettek számára

A képzési formák 8. osztályt végzettek számára Kód A képzési formák 8. osztályt végzettek számára Jendrassik Venesz Középiskola és Szakiskola, Veszprém, Március 15. utca 5. OM azonosító: 037223 KIK 178012 2015-2016. tanév A szakképesítés és OKJ szakképzettség

Részletesebben

Szegedi Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium OM azonosító száma:

Szegedi Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium OM azonosító száma: Szegedi Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium OM azonosító száma: 029747 Cím: 6720 Szeged, Tömörkény u. 1. Telefonszám: 62/547-105 Fax: 62/547-108 E-mail: tig@tomorkenygimn.hu Honlap: www.tomorkenygimn.hu

Részletesebben

Nők külföldi munkavállalással kapcsolatos attitűdje

Nők külföldi munkavállalással kapcsolatos attitűdje Nők külföldi munkavállalással kapcsolatos attitűdje Kutatási összefoglaló 2012 Készítette: Votisky Petra Pszichológus, coach és expat http://www.nokkulfoldon.hu/ Kutatás háttere: Külföldön élő nőként,

Részletesebben

című kutatási projekt

című kutatási projekt Az egyenlő bánásmóddal kapcsolatos jogtudatosság növekedésének mértéke fókuszban a nők, a romák, a fogyatékos és az LMBT emberek című kutatási projekt TÁMOP -5.5.5/08/1-2008-0001 LMBT ALMINTA KÉRDŐÍV A

Részletesebben

A Kőbánya számít Rád szociális alapú tanulmányi ösztöndíj pályázati felhívása

A Kőbánya számít Rád szociális alapú tanulmányi ösztöndíj pályázati felhívása A Kőbánya számít Rád szociális alapú tanulmányi ösztöndíj pályázati felhívása Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Képviselő-testületének a Kőbánya számít Rád szociális alapú tanulmányi ösztöndíjról

Részletesebben

Egyéb előterjesztés. Békés Város Képviselő-testülete 2015. február 2-i ülésére

Egyéb előterjesztés. Békés Város Képviselő-testülete 2015. február 2-i ülésére Tárgy: Intézményvezető felmentése, igazgatói pályázat kiírása Előkészítette: Sápi András intézményi referens Véleményező bizottság: Ügyrendi, Lakásügyi, Egészségügyi és Szociális Bizottság Pénzügyi Bizottság

Részletesebben

K-360/2010. MEGÁLLAPODÁS A MÁV ZRT ÉVI BÉRINTÉZKEDÉSEIRŐL ÉS A BÉREN KÍVÜLI JUTTATÁSOK FELTÉTELEIRŐL JANUÁR 16.

K-360/2010. MEGÁLLAPODÁS A MÁV ZRT ÉVI BÉRINTÉZKEDÉSEIRŐL ÉS A BÉREN KÍVÜLI JUTTATÁSOK FELTÉTELEIRŐL JANUÁR 16. K-360/2010. MEGÁLLAPODÁS A MÁV ZRT. 2010. ÉVI BÉRINTÉZKEDÉSEIRŐL ÉS A BÉREN KÍVÜLI JUTTATÁSOK FELTÉTELEIRŐL 2010. JANUÁR 16. 1 A MÁV Zrt. és az aláíró szakszervezetek megállapodnak, hogy a Társaság 2010.

Részletesebben

GVK_Munkaerőpiac_2011

GVK_Munkaerőpiac_2011 Jelentéskészítő, GVK_Munkaerőpiac_0 GVK_Munkaerőpiac_0 Válaszadók száma = 8 Felmérés eredmények Jelmagyarázat Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián Kérdésszöveg Bal pólus Skála % 0% 0% 0%

Részletesebben

9/2006. (III. 1.) RENDELETE A SZOCIÁLIS TANULMÁNYI ÖSZTÖNDÍJRÓL EGYSÉGES SZERKEZETBEN

9/2006. (III. 1.) RENDELETE A SZOCIÁLIS TANULMÁNYI ÖSZTÖNDÍJRÓL EGYSÉGES SZERKEZETBEN ÓBUDA-BÉKÁSMEGYER ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK 9/2006. (III. 1.) RENDELETE A SZOCIÁLIS TANULMÁNYI ÖSZTÖNDÍJRÓL A 39/2006. (VI. 30.), A 7/2007. (II. 28.), A 35/2008. (VI. 30.) ÉS A 35/2009. (VIII.

Részletesebben

SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA. képzési. tájékoztató. 2011/2012-es tanév. esti és levelező. Pécs 2011

SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA. képzési. tájékoztató. 2011/2012-es tanév. esti és levelező. Pécs 2011 SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA képzési tájékoztató 2011/2012-es tanév esti és levelező 1223 0255 1478 Pécs 2011 az esti és levelező tagozatos képzés általános tudnivalói Az iskola alapítványi fenntartású

Részletesebben

TÁMOP-1.4.3-12/1/-2012-0027 KÉPZETT FIATALOK PÜSPÖKLADÁNY VÁROS FEJLŐDÉSÉÉRT

TÁMOP-1.4.3-12/1/-2012-0027 KÉPZETT FIATALOK PÜSPÖKLADÁNY VÁROS FEJLŐDÉSÉÉRT TÁMOP-1.4.3-12/1/-2012-0027 KÉPZETT FIATALOK PÜSPÖKLADÁNY VÁROS FEJLŐDÉSÉÉRT A TÁMOGATÁS RÉSZCÉLJA A TÁMOP 1.4.3 pályázati kiírás keretében olyan kezdeményezéseket támogattak amelyek innovatív megoldásokkal

Részletesebben

A fejvadászat természetrajza. Dr. habil. Szretykó György tanszékvezető egyetemi docens

A fejvadászat természetrajza. Dr. habil. Szretykó György tanszékvezető egyetemi docens A fejvadászat természetrajza Dr. habil. Szretykó György tanszékvezető egyetemi docens A fejvadászat fogalma Hosszú múltra tekint vissza Ma: a külső forrásból történő toborzás egyik típusa Kemény G.: A

Részletesebben

nyelv: 2) Kérdezz meg 3 embert a környezetedben arról, milyen nyelven tud beszélni, írni, olvasni. Írd le a válaszaikat!

nyelv: 2) Kérdezz meg 3 embert a környezetedben arról, milyen nyelven tud beszélni, írni, olvasni. Írd le a válaszaikat! nyelv: A nyelv arra való, hogy el tudjuk mondani másoknak, amit gondolunk, és mások gondolatait meg tudjuk érteni. Nagyon régen alakult ki, és folyamatosan változik. A nyelv részei: a hangok, a szavak,

Részletesebben

MUNKAÜGYI SZAKREFERENS

MUNKAÜGYI SZAKREFERENS MUNKAÜGYI SZAKREFERENS 340020 GAZDASÁGI ÉS IGAZGATÁSI KÉPESÍTÉSEK 1 KÉPZÉSI ALAPINFORMÁCIÓK A programba való bekapcsolódás feltételei: A programba való bekapcsolódáshoz középfokú végzettség szükséges,

Részletesebben

A Slovakiabán megkérdezettek strukturális megoszlása, akik esetében számítani lehet arra, hogy (továbbra is) Ausztriában fognak dolgozni (%):

A Slovakiabán megkérdezettek strukturális megoszlása, akik esetében számítani lehet arra, hogy (továbbra is) Ausztriában fognak dolgozni (%): A Slovakiabán megkérdezettek strukturális megoszlása, akik esetében számítani lehet arra, hogy (továbbra is) Ausztriában fognak dolgozni (%): Nem Kor Családi állapot Férfi Nő éves korig - év - év - év

Részletesebben