Nos, alighanem szükségtelen értékelni Castro beszédét, mert az minősítését önmagában hordozza. +++

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Nos, alighanem szükségtelen értékelni Castro beszédét, mert az minősítését önmagában hordozza. +++"

Átírás

1 Item: 2778 Kiad sor: 07/27/ :39:56 Om Fejléc: kiad rvk nem/pol krf/bma/bmb/srf Szolgálati használatra! Rövid Cím: Fidel Castro kirohanásai München, július 27. (SZER, Világhíradó) - Harcias napja volt Fidel Castronak. A kubai rezsim nemzeti ünnepén a fő vezér nekirontott Bush elnök személyében az amerikai imperializmusnak, majd hevesen ostorozta a Szovjetuniót és a kelet-európai reformmozgalmakat. Csipán Tibor foglalja össze Washingtonból Castro vagdalkozásait. - Különösen mérgesen reagált Bush kelet-európai útjára. Kijelentette: az amerikai elnök Lengyelországban és Magyarországon cinikus kísérletet tett arra, hogy a kapitalista és a demokratikus tendenciákat erősítse. Castro felháborodottan ítélte el - idézem - "az imperialisták lelkesedését, amit a kommunista világban folyó erjedés miatt éreznek". A kubai forradalom vezére beszédében azt hangoztatta: a Bush-adminisztráció az elmúlt hónapokban többször hangsúlyozta, hogy bealkonyult a szocializmusnak, hogy a szocializmus a történelem szemétdombján fogja végezni. A történelem szemétdombja - emlékeztetett Castro - a kapitalizmusnak van fenntartva. Fidel Castro igen nagy tűzzel emelte ki: a kubai nép folytatja a harcot, még abban az esetben is, ha polgárháború törne ki a Szovjetunióban, még abban az esetben is, ha holnap a Szovjetunió darabokra esik. Castro ugyanakkor igen őszinte aggodalommal beszélt arról, hogy a Szovjetunión belüli gazdasági és politikai állapotok miatt Moszkva többé már nem tudja megfelelően támogatni Kubát. Mint ismeretes, Kuba eddig évente mintegy 7 milliárd dollárnyi gazdasági segélyt kapott a Szovjetuniótól. Castro most beszédében elmondotta, hogy a segélyszállítmányok már nem érkeznek olyan óraműszerű pontossággal, mint korábban, mert - idézem - "bajok vannak a forradalmi világban". (folyt.) Item: 2779 Kiad sor: 07/27/ :42:14 Om Fejléc: kiad rvk nem/pol krf/bma/bmb/srf Szolgálati használatra! Rövid Cím: - Castro kirohanásai - 1. folyt. Castro heves ingerültséggel beszélt a Szolidaritásról, és a magyar demokratikus ellenzékről. Szemükre vetette azt, ahogyan Busht fogadták. A kubai vezető szerint a lengyel és a magyar ellenzék viselkedése fokozza az imperialisták Kuba ellen irányuló ellenségességét, és hozzájárul ahhoz - idézem -, "hogy Bush ma arrogánsabb, mint valaha".

2 Castro beszédében esküvel fogadta, hogy bármi is történjék a szocialista világban, Kuba tovább harcol, tovább harcol akkor is, ha háború lesz, ha az Egyesült Államok blokád alá veszi vagy megszállja Kubát. Az agresszor - mondotta Castro - előbb-utóbb akkora árat kényszerül majd fizetni, hogy mennie kell. Nos, alighanem szükségtelen értékelni Castro beszédét, mert az minősítését önmagában hordozza. +++ Item: 2782 Kiad sor: 07/27/ :03:04 Om Fejléc: kiad rvk nem/pol krf/bma/bmb/srf Szolgálati használatra! Rövid Cím: Szocialista bevásárlók ostromolják Magyarországot München, július 27. (SZER, Forgószínpad) - A nyugati hírügynökségek is beszámolnak arról, hogy Magyarországot valósággal megostromolják a nyitottabb szocialista országok turistái. De nem a természeti szépségek vonzák őket, hanem a magyar húshegyek, zöldségés gyümölcshalmok. A KGST tanulhatna ettől a földalatti piacgazdálkodástól. Tömegesen érkeznek a lengyelek, szőnyeget, kristályvázát és fürdőszoba-felszerelést hoznak, és szalámival, kávéval, kakaóval távoznak. Az ország számos helységének megvan a maga perzsavására, ahol néha ugyan tüntetően megmutatja magát a rendőrség, általában azonban nem avatkozik közbe. A lengyelek máris felhasználták az erre az évre előirányzott - majdnem 1 milliárd forintnyi - cserekvotájukat, ezért Magyarország szeretné, ha a jövőben napi 10 dollárt váltanának be, még a beutazás előtt. Hasonlóképp kifogytak az igencsak keresett forintból a szovjet bankok is. Ez nem csoda. Mert csak a határforgalom megkönnyítése, - azaz idén április elseje óta 1 millió 60 ezer szovjet turista járt Magyarországon - vagyis a 200 ezer kárpátaljai magyar számának ötszöröse. Az ukránok és oroszok érdeklődése persze megintcsak elsősorban a magyarországi boltok kínálatának szól - méghozzá olyan mértékben, hogy a határsáv közellátásában időként nehézségek támadnak. (folyt.) Item: 2783 Kiad sor: 07/27/ :05:34 Om Fejléc: kiad rvk nem/pol krf/bma/bmb/srf Szolgálati használatra! Rövid Cím: - Szocialista bevásárlók - 1. folyt. A magyar fél egyelőre nem lát rá lehetőséget, hogy a szovjet beváltási keretet bővítse, mert az fizetési mérlegét veszélyeztetné -, az meg amúgy sem rózsás. Pedig az idegenforgalmi bevétel

3 tetemesen növekedett ebben a fél évben. Csak a kelet-európai országokból majdnem 2 és fél millió vendége volt az országnak, 78 százalékkal több, mint a tavalyi, hasonló időszakban. Ami pedig gazdaságilag fontosabb: a nyugatiak is több dollárt hagytak az év első 5 hónapjában Magyarországon, mint tavaly ilyenkor. Csakhogy a magyarok is a szomszédba járnak bevásárolni, és eddig több mint fél milliárd dollárt adtak ki a nyugati üzletekben. Mindent összevetve: az ország 300 millió dollárral többet költött az idegenforgalom során, mint amennyit ugyanebből a forrásból bevett. +++ Item: 2784 Kiad sor: 07/27/ :13:33 Om Fejléc: kiad rvk nem/pol krf/bma/bmb/srf Szolgálati használatra! Rövid Cím: A pápa látogatásának időpontjáról München, július 27. (SZER, Magyar híradó) - Az olasz sajtó eléggé feltűnő módon tálalta II. János Pálnak azt az - egy magyar zarándokcsoport tagjainak szóló köszöntésébe fűzött - mondatát, amellyel arra buzdította őket, hogy készüljenek fel lelkileg két év múlva esedékes magyarországi apostoli látogatására. A sajtó ezt a magyarországi látogatás bejelentéseként értelmezte, amivel alighanem üres kapukat döngetett. Azt ugyanis, hogy a magyar Püspöki Kar és az Elnöki Tanács meghívását elfogadva elutazik majd Magyarországra, már tavaly decemberben hivatalosan közölte az Elnöki Tanács elnökéhez intézett - az MTI és a Szentszék sajtóirodája által egyaránt nyilvánosságra hozott - levelében. Akkor azonban még nyitva maradt a mikor kérdése -, bár különféle források eléggé egybehangzóan 1991-et jelölték meg éveként. Világosabban körülhatárolódott az időpont az idén március végén, amikoris Pozsgay Imre Rómában járva interjút adott a Vatikáni Rádió magyar műsorának, és benne II. János Pálnál tett látogatásáról beszélve kifejezte azt a reményét, hogy egy konszolidált, megújúlt Magyarország, szabadságában megerősödött magyar nép fogadja majd a pápát 1991 szeptemberében. A Szentszék szóvivője egy újságírók által ezzel kapcsolatban neki feltett kérdésre azt válaszolta, hogy a pontos dátumban még meg kell állapodni, hogy a magyar kormány 1991 szeptemberét ajánlotta fel lehetséges időpontként, és valóban: lehetséges, hogy a látogatásra ekkor kerül majd sor. (folyt.) Item: 2785 Kiad sor: 07/27/ :15:15 Om Fejléc: kiad rvk nem/pol krf/bma/bmb/srf Szolgálati használatra!

4 Rövid Cím: - A pápa látogatása - 1. folyt. Azóta több magyar politikus is beszélt erről a hónapról, arról azonban még nem érkezett hír, hogy valóban hivatalosan meg is állapodtak volna benne. A pápa rövid mondatából annyi mostmár biztosnak tűnik, hogy 1991 nyarán utazik majd Magyarországra. Bojtár Istvánt hallották Rómából. +++ Item: 2786 Kiad sor: 07/27/ :49:02 Om Fejléc: kiad rvk nem/pol krf/bma/bmb/srf Szolgálati használatra! Rövid Cím: Habsburg Ottó az Európai Parlament pártközi bizottsága élén választották annak a bizottságnak az élére, amely az Európa Parlament és Magyarország kapcsolataival foglalkozik. A strassburgi parlament ülésszakán tartózkodó 76 éves politikust telefonon sikerült elérni. - Kérem szóljon bővebben ennek a bizottságnak a feladatáról, milyen elképzelésekkel, tervekkel lát munkához? - Ez egy pártok közötti megegyezett bizottság, azazhogy minden párt képviselve van rajta, talán pár kisebb párt kivételével. A fő cél az, hogy először is fölvegyünk kapcsolatot a magyar parlamenttel, de azonkívül a magyar kormánnyal is, és minden politikai erővel Magyarországban. A célunk az, hogy minél inkább működjünk abban az irányban, hogy Magyarország minél előbb kiszélesítse kapcsolatait az Európai Közösséggel, úgy politikai, mint gazdasági téren, és hogy ezt elősegítsük a parlamenti úton, mert a parlamentnek most, főleg az új akták óta igen nagy a befolyása ilyen külpolitikai kapcsolatokban. - Ennek ellenére hadd jegyezzem meg, hogy igen sokak szerint a Európai Parlament túlságosan is formális intézmény. Ön, mint a paneurópai eszme képviselője, hogy látja: milyen konkrét eredményei lehetnek Magyarország közeledésének? - Azt, amit állítanak az Európai Parlamentről, az talán igaz volt három évvel ezelőtt, de azóta alaposan megváltoztak a dolgok. Főleg az, hogy két pontban mi döntő befolyással bírunk. Éspedig először: minden nemzetközi szerződést csak akkor irhatják alá a mi kormányaink, hogyha hozzájárultunk. Szóval hozzájárulásunk nélkül nem létezik ma nemzetközi szerződés az Európai Közösség részéről. Azonkívül minden irányadás - a komisszió részéről is - addig nem legális, amíg hozzá nem járult a parlament. Ugye a parlamentnek van óriási befolyása, éppen a külpolitikai kérdésekben. (folyt.)

5 Item: 2787 Kiad sor: 07/27/ :52:22 Om Fejléc: kiad rvk nem/pol krf/bma/bmb/srf Szolgálati használatra! Rövid Cím: - Habsburg Ottó - 1. folyt. - Képviselő Úr, Ön korábbi nyilatkozataiban mindig hangsúlyozta, hogy arra törekszik, hogy Magyarország hasznára legyen. Milyen érzés tölti el, hogy aktív politikai szerepet játszhat Magyarország nemzetközi megítélésében? - No kérem szépen, persze én csak azt érzem, hogy minden tőlem telhetőt meg kell tennem most, hogy minél közelebb jusson Magyarország az Európai Közösséghez. Én a végén azt remélem, hogy Magyarország tagja legyen európai, szóval a demokratikus nemzetek közösségének, úgyhogy minden tőlem telhetőt meg fogok tenni, hogy ezt elérjük. Ez persze egy óriási feladat, és elgondolhatja, hogy bizonyos mértékben egy ijesztő feladat, de örömmel vállalom. - Éppen az Európai Parlament plenáris üléséről jött. Miről volt szó? - Ma a délelőtti plenáris gyűlésen csak a francia elnökségről beszéltünk, úgyhogy a döntések a bizottságokról és a delegációkról csak ma délután fognak megtörténni. De mivel a pártokban most már megegyeztünk -, ez inkább egy formalitás, mint valami más. - Képviselő Úr, köszönöm szépen az interjút. +++ Item: 2788 Kiad sor: 07/27/ :11:21 Om Fejléc: kiad rvk nem/pol krf/bma/bmb/srf Szolgálati használatra! Rövid Cím: Sarkadi Nagy Barna felszólalása Londonban München, július 27. (SZER, Késő esti mai nap) - Az egyházpolitikai titkárság vezetője Sarkadi Nagy Barna felszólalt a nemzetközi konferencián Londonban. Ismertetjük beszédét: - Magyarországon komoly feszültséggel kell számolni, ha az egyházakat nem szabadítják fel azon korlátozások alól, amelyekkel az állam kötötte gúzsba őket - jelentette ki Sarkadi Nagy Barna miniszterhelyettes, az újonnan létrehozott egyházpolitikai titkárság vezetője, aki Londonban beszélt a vallásszabadság kérdéseit megvitató nemzetközi konferencia ülésén. Sarkadi Nagy elismerte, hogy az állam a távolabbi - de még a közelmúltban is - felvonultatta teljes ideológiai fegyvertárát a fontos és értékes szerepet betöltő egyházak ellen. Az állam eszközeiből nem hiányoztak a brutális módszerek: az emberek átnevelésére tett primitív kísérletek, de a vád alapját nélkülöző politikai kirakatperek sem.

6 Sarkadi Nagy szerint ezek a súlyos tévedések - növelve az általános elkeseredést - hozzájárultak ahhoz, hogy az események 1956 őszén tragikus fordulatot vettek. Hangsúlyozta, hogy mindebből levonták a megfelelő következtetéseket: olyan új törvény készül, amely a jövőben biztosítja a vallásszabadságot. Nem lesz többé szükség arra - folytatta Sarkadi Nagy -, hogy egy állami hivatal felügyeletet gyakoroljon az egyházak felett. Az állam nem fog beleszólni az egyházi kinevezésekbe, az állami iskolák pedig - úgymond - ideológiailag semlegesek lesznek. (folyt.) Item: 2789 Kiad sor: 07/27/ :13:51 Om Fejléc: kiad rvk nem/pol krf/bma/bmb/srf Szolgálati használatra! Rövid Cím: - Sarkadi Nagy Barna felszólalása - 1. folyt. A kormány egyházpolitikai titkárságának vezetője elmondotta továbbá, hogy Magyarországon a 80-as évek eleje óta megújhodóban van a hitélet, az újszülöttek kétharmadát megkeresztelik, a házasságkötések egyharmada és a temetések háromnegyed része egyházi közreműködéssel történik. Sarkadi Nagy végül megjegyezte: bár ő marxista, tiszteli szülei vallásos meggyőződését, és hogy véleménye szerint az MSZMP-nek fel kellene oldania azokat a tilalmakat, amelyekkel távol próbálják tartani a párttagokat az egyházi szertartásokon való részvételtől. +++ Item: 2790 Kiad sor: 07/27/ :33:21 Om Fejléc: kiad rvk nem/pol krf/bma/bmb/srf Szolgálati használatra! Rövid Cím: Megalakult a Nemzetközi Emberi Jogi Társaság Magyar Tagozata München, július 27. (SZER, Magyar híradó) - Megalakult az Emberi Jogok Nemzetközi Társasága Magyar Tagozata. Ez a Tagozat egy immár 22 országra kiterjedő nemzetközi szervezet része, amelynek Majna-Frankfurtban működik a központja. A Társaság 1972-ben létesült az NSZK-ban, szabad, állampolgári kezdeményezésből. A Magyar Tagozat ideiglenes vezetője Snée Péter, akivel Gadó György készített interjút. Ezt - technikai okokból - stúdiónkban rekonstruáljuk: - Az egyes nemzeti tagozatok csak azokkal az ügyekkel foglalkoznak-e, amelyek az illető országban adódnak? - Elsősorban azokkal, de figyelemmel kísérjük az emberi jogok helyzetét, sérelmeit más országokban is. Szükség esetén fölemelik szavukat a jogsértések megszüntetésére.

7 - Milyen sajátos feladatokat tűz maga elé a Magyar Tagozat? - Magyarország még nem jogállam, csak megindult a jogállamiság felé. Az emberi és állampolgári jogok gyakorlása ma szabadabb és szélesebb körű ugyan, mint a Kádár-rendszer úgynevezett virágkorában volt, de a kedvező változásokat még ki kell teljesíteni, érvényesíteni kell. Ebben a tekintetben nagy feladat vár a majd szabad választásokból megszülető új Országgyűlésre. E feladat megvalósítását kívánja elősegíteni a Társaság új hazai tagozata. Másik sajátos teendőnk abból adódik, hogy Magyarország ez idő szerint nem gyakorolhatja szabadon önrendelkezési jogát. Ezért különleges feladatunknak tekintjük azok támogatását, akik a nemzeti függetlenségért és önrendelkezésért békés eszközökkel vívott küzdelmük során joghátrányt szenvednek. (folyt.) Item: 2791 Kiad sor: 07/27/ :46:02 Om Fejléc: kiad rvk nem/pol krf/bma/bmb/srf Szolgálati használatra! Rövid Cím: - Magyar Tagozat - 1. folyt. - Elsősorban a nyilvánosság biztosításában. Gondoskodni akarunk arról, hogy jogsértéseket ne lehessen eltussolni, ilyen ügyekben érvényt lehessen szerezni a személyi és politikai felelősség elvének. Emellett azonban - karöltve a jogrend előmozdítására létesült más szervezetekkel, így a Független Jogvédő Szolgálattal, Független Jogász Fórummal - gyakorlati jogsegélyhez is hozzá akarjuk juttatni azokat, akik erre rászorulnak. Ez természetesen nem azt jelenti, mintha ügyvédi feladatokat kívánnánk ellátni peres ügyekben. - Hogyan viszonylik a Társaság Magyar Tagozata a politikai pártokhoz, szervezetekhez? - A Társaság, mint külföldön is, független pártoktól. Alkalmilag szövetségének tekint minden olyan politikai szervezetet és mozgalmat, amely az emberi és állampolgári jogok intézményi garanciáinak megteremtéséért küzd. - Úgy tudom a Nemzetközi Helsinki Emberi Jogi Szövetségnek már alakult Magyar Tagozata. Miért van szükség az Önök szervezetére is? - Az egyközpontúság, a feladatok monopolizálása semmiben sem kívánatos. Az emberi jogok szolgálatában sem. Több szem többet lát, több kéz többet segíthet. A helsinki szövetség nem vetélytársunk, hanem küzdőtársunk. Ugyanezt mondhatom olyan szerevezetekről, mint például a Raoul Wallenberg Társaságról, mely a kisebbségek védelmét kívánja szolgálni. Tagozatunk létrehozását indokolta továbbá az is, hogy magyar

8 szempontok és érdekek megszólalhassanak egy olyan tekintélyes nemzetközi fórumon, mint a Társaság szokásos évi gyűlése Frankfurtban. +++ Item: 2794 Kiad sor: 07/28/ :16:46 Om Fejléc: kiad rvk nem/pol krf/bma/bmb/srf Szolgálati használatra! Rövid Cím: Münnich Ferenc, vagy Nádor utca? München, július 27. (SZER, Magyar híradó) - A Magyar Október Párt, amely az utca pártjának nevezi magát, a Münnich Ferenc utca névátkeresztelésére indított kampányával vált ismertté. Kezemben tartom a Nádor utca pártjának: Ki kell, és ki nem kell a kommunistáknak? című röplapját. Ezen áll Münnich Ferencről: - Szovjet állampolgár, 1917-től az orosz kommunista párt tagja, ben a budapesti vörös terror vezető alakja, majd fegyveres külföldi bolsevik akciók szervezője től 1945-ig a Szovjetunióban él, közben álnéven a spanyol polgárháborúban nemzetközi brigád vezetője tól 1949-ig magyar belügyminiszter, azután moszkvai nagykövet, 1956-ban a Nagy Imre-kormány tagja, belügy. November 1-sején átszökik az oroszokhoz, november 4-ikétől a Kádár-kormányban a fegyveres erők és közbiztonsági ügyek minisztereként irányítja a magyar hazafiak elleni véres megtorlást. Később miniszterelnök lesz, majd államminiszter. - Özvegy Münnich Ferencné Münnich Ferencről nyilatkozott a Kossuth Rádióban július 17-ikén: - Az NKVD munkatársa volt. Hruscsov 100 százalékosan tudta, hogy Münnich az ő emberük, a szovjetek embere október 25-ikén a férjemnek az volt a véleménye, hogy a tömegbe kell lövetni. Őt sztálinistának bélyegezték akkor, 25-ikén az Akadémia utcai pártközpontban, és moszkovitának nevezték. Én ma sem - mint özvegye - nem tagadom meg, hogy a szovjetek embere volt, de a legnagyobb magyar hazafi. (folyt.) Item: 2795 Kiad sor: 07/28/ :20:37 Om Fejléc: kiad rvk nem/pol krf/bma/bmb/srf Szolgálati használatra! Rövid Cím: - Nádor utca - 1. folyt. - Magyarország választott nádora 1796-tól 1847-ig. Szót emel a szólásszabadságért és az alkotmányos jogrendért. Enyhíti a köznyomort az árvízsújtotta Pesten, amnesztiát eszközöl ki Kossuth és Wesselényi számára, megakadályozza a magyar ipart segítő Védegylet feloszlatását, részt vesz a Nemzeti Múzeum felállításában,

9 a Tudományos Akadémia megalakításában, az Ipartanoda Műegyetemmé fejlesztésében, mintagazdaságok teremtésében, a Margit-sziget megszépítésében. - És végül a röplap idézi a Fővárosi Tanács 531/1976-os számú irányelvét: - Utca nevezhető el arról a személyről, akinek tevékenysége, életműve nagymértékben előmozdította a magyar nép szabadságáért, felemelkedéséért folytatott évszázados küzdelem sikerét. - És végül a röplap befejezése: - Te kit választanál? Magyar Október Párt -, a Nádor utca pártja. - A Magyar Október Párt által kezdeményezett utcanév át-, illetve visszakeresztelés ma a Fővárosi Tanácsnál konkrétabb formát is öltött. Erről kérdeztem Krassó Györgyöt, a Párt egyik alapítóját. - Talán ott kezdeném, hogy a tanáccsal való tárgyalásaink még múlt héten kezdődtek el, olyan módon, hogy csütörtökön Szekeres Lászlóval, az V. kerületi Tanács elnökével beszéltünk - pontosabban én beszéltem - telefonon, amikoris fölajánlottam neki a párt képviselő testülete nevében, hogy az utcai akcióinkat felfüggesztjük, amennyiben a Fővárosi Tanács kötelezettséget vállal arra, hogy záros határidőn belül napirendre tűzi és dönt is a Münnich Ferenc utca Nádor utcává való visszanevezésének kérdésében. (folyt.) Item: 2796 Kiad sor: 07/28/ :24:03 Om Fejléc: kiad rvk nem/pol krf/bma/bmb/srf Szolgálati használatra! Rövid Cím: - Nádor utca - 2. folyt. E javaslatra választ nem kaptunk, és - minthogy közben a rendőrség durván beavatkozott az akcióinkba: letépték a plakátjainkat, lefestették a feliratainkat - kénytelenek voltunk hétfőn reggeltől, tehát minden nap folytatni ezt az akciót. Közben a sajtóban megjelentek olyan hírek is - a televízióban is - hogy mi egyáltalában a szabályos úttal nem próbálkoztunk meg, és ezért egy emlékeztetőt írtunk hétfőn ajánlott levélben mind a Fővárosi Tanácshoz, mind pedig az V. kerületi Tanácshoz - emlékeztetve erre a javaslatunkra. Így került sor végül erre a mai tárgyalásra, amely délelőtt kezdődött Bielek József úrral, a Fővárosi Tanács elnökével. A Magyar Október Pártot ketten képviseltük: Várlaky József és én. A Bielek Józseffel együtt volt az elnöki hivatal tanácselnöki hivatalának vezetője, és az igazgatási osztály vezetőnője.

10 A mi javaslatunk az volt, hogy amennyiben augusztus 20-ikáig, hát ebben a kérdésben döntést hoznak, akkor mi felfüggesztjük az akcióinkat. Az ő javaslatuk ezzel szemben az volt, hogy a többi utcanév - mert nagyon sok utcanév megváltoztatását javasolják a budapestiek, körülbelül kétezret -, hogy ezekkel együtt kezelik a Münnich Ferenc utcát is, és jövő év elejére várható a döntés. Addig fel kívánnak állítani egy utcanév-bizottságot független szakértőkből, akik javaslatot tesznek. (folyt.) Item: 2797 Kiad sor: 07/28/ :31:17 Om Fejléc: kiad rvk nem/pol krf/bma/bmb/srf Szolgálati használatra! Rövid Cím: - Nádor utca - 3. folyt. A megbeszélések eredménye egy kompromisszum volt, amit hát úgy gondolom, hogy mind a két oldal számára előnyös. Itt van egy közlemény, amit ezelőtt egy félórával - még meg sem száradt rajta a tinta - írtunk alá. Tehát: dr. Bielek József a Fővárosi Tanács elnöke, Várlaky József és dr. Krassó György a Magyar Október Párt nevében. Ennek három pontja van, amely azt mondja ki, hogy az alábbi megállapodásra jutottunk: A Fővárosi Tanács elnöke arra tett ígéretet ebben a közleményben, hogy a Budapest V. kerület, Münnich Ferenc utca nevének megváltoztatására irányuló javaslatunkat az V. kerületi Tanács VB. ezirányú állásfoglalása után október 23-ig megtárgyalja, és döntést is hoz a kérdésben. A közlemény második pontjában az szerepel, hogy a Fővárosi Tanács ismertette előttünk azt a szándékukat, hogy egy ilyen utcanév-bizottságot hoz létre. A harmadik pontban pedig a Magyar Október Párt - a fentiek figyelembe vételével - azt vállalja, hogy a döntéshozatal időpontjáig felfüggeszti a fenti utcanév megváltoztatására irányuló akcióit. Nevezetesen: nem festi, nem ragasztja át a Münnich Ferenc nevét feltüntető utcatáblákat, és nem festi át a házfalakra a javasolt hagyományos Nádor utca-nevet. Mindez természetesen egyéb plakátokra vagy röpcédulákra nem vonatkozik. Még annyit hozzátennék - ami szintén szerepel a közleményben -, hogy a Magyar Október Párt átadta a tanácsnak azt a 11 aláíró-ívet, amelyen a mondott utca 168 nagykorú lakója aláírásával tanúsította, hogy a Nádor utca-név mellett voksol. Meg kell mondani: 3 óra alatt gyűjtöttük ezeket az aláírásokat, és a közlemény további részében a Magyar Október Párt vállalja is, hogy ezután részt vesz a helyi lakosság véleményének megismerését szolgáló felmérésekben. Mi meg vagyunk elégedve ezzel a megegyezéssel, hiszen nem az a célunk, hogy vég nélkül folytassuk ezt az akciót. +++

11 Item: 2798 Kiad sor: 07/28/ :36:29 Om Fejléc: kiad rvk nem/pol krf/bma/bmb/srf Szolgálati használatra! Rövid Cím: Jazov - londoni sajtókonferencia München, július 27. (SZER, A mai nap) - A szovjet hadügyminiszter sajtókonferenciájáról és tárgyalásairól londoni tudósítónk jelentése alapján számolunk be: - A hidegháborút már magunk mögött hagytuk, és ezt a szovjet, a brit és az amerikai nép erőfeszítéseinek köszönhetjük - jelentette ki londoni sajtókonferenciáján Jazov. Az első Nagy-Britanniába látogató szovjet hadügyminiszter Thatcher miniszterelnökkel és Younger védelmi miniszterrel folytatott megbeszéléseit követően ragadtatta magát e derülátó megállapításaira. Jazov elismerően nyilatkozott Margaret Thatcherről, hogy aki - mint mondotta - érdeklődést tanúsított a peresztrojka, a szovjet gazdasági helyzet és a szovjet nemzetiségi problémák irán. A szovjet hadügyminiszter-tábornok első áttörésnek nevezte a középhatósugarú rakéták leszereléséről kötött amerikai-szovjet megállapodást. Azt is kijelentette, hogy a hagyományos fegyverzetcsökkentésről tárgyaló bécsi konferencián közel jár egymáshoz a NATO és a Varsói Szerződés álláspontja. Konkrétan azonban már nem volt ennyire bizakodó. Valószínűtlennek mondta, hogy a Bush elnök által kitűzött 6-tól 12 hónapig terjedő határidőn belül eredmények születhetnek Bécsben. Jazov előhozakodott a leszerelési folyamatot szerinte továbbra is gáncsoló akadályok listájával. A szovjet hadügyminiszter szerint Bush javaslatával az a baj, hogy mindkét oldalon 275 ezer katonára csökkentené ugyan az Európában állomásozó amerikai és szovjet erőket, érintetlenül hagyná viszont a nyugatnémet területen állomásozó francia, brit és egyéb nyugati csapatokat - mintegy 160 ezer katonát. (folyt.) Item: 2799 Kiad sor: 07/28/ :39:22 Om Fejléc: kiad rvk nem/pol krf/bma/bmb/srf Szolgálati használatra! Rövid Cím: - Jazov sajtókonferenciája - 1. folyt. Megismételte Jazov azt a szovjet feltételt, hogy a leszerelési folyamat részévé kell tenni a hadiflották csökkentését, és azt, hogy a NATO mondjon le a rövid hatótávolságú Lance-rakéták modernizálásáról. Younger a távozó brit védelmi miniszter igen eredményesnek mondotta a Jazovval és a kiséretében levő Csernavin tengernaggyal, a szovjet haditengerészet főparancsnokával folytatott megbeszéléseket.

12 Konkrét eredmény azonban eddig csak egy született. Elvi szinten megállapodtak bizalomerősítő lépésekben, abban, hogy a szovjet és a brit haderő közvetlen kapcsolatokat vesz fel egymással. Az erre vonatkozó részletes javaslatokat a brit és a szovjet vezérkar fogja kidolgozni, ezt követi az egyezmény aláírása. Londoni védelmi körök szerint a megállapodás mindenekelőtt azt célozza, hogy a kölcsönösség jegyében gyakrabban küldjenek megfigyelőket a másik ország katonai létesítményeibe. Brit védelmi körök abban látják Jazov látogatásának a jelentőségét, hogy az eddiginél világosabb képet kaphattak az egyoldalú szovjet csapatcsökkentési tervek részleteiről. Arról, hogy miféle hadsereget tervez Moszkva azt követően, hogy fél millió katonát leszerelt. London szerint Moszkvának egyelőre még be kell bizonyítania, hogy kisebb, a csapatcsökkentést követően megfogyatkozott létszámú hadserege nem lesz-e annál ütőképesebb. +++ Item: 2833 Kiad sor: 07/28/ :13:12 Om Fejléc: kiad rvk nem/pol krf/bma/bmb/srf Szolgálati használatra! Rövid Cím: A peresztrojka önellentmondásai München, július 27. (SZER, Kelet-európai szemle) - Ami van, az nem peresztrojka, hanem csak álperesztrojka -, éppúgy demokrácia sincs, azt is csak színleljük. És nem az hajtotta ki az embereket az utcára, hogy nincs szappan, hanem az, hogy igazság nincs - jelentette ki a szovjet Legfelsőbb Tanács rendkívüli ülésén Bojko Donyecki küldött. Egy másik képviselő, aki a nyomorban élő szovjet nyugdíjasoknak követelt rendkívüli segélyt, ezt megtoldotta azzal, hogy Leningrádban éhenhalnak az emberek. Borisz Jelcin minderre azzal kontrázott rá, hogy - idézünk: "Válságban a társadalom, válságban a párt, válságban a társadalmi és nemzetiségi problémák megoldása. A négyévnyi peresztrojka nem azt hozta az embereknek, amit megígértek nekik, és amit reméltek". Abalkin közgazdász arra figyelmeztetett, hogy a bányászoknak megadott többmilliárd rubeles segélynek nincs reális költségvetési fedezete. Csak úgy fogják tudni folyósítani hogy másoktól ugyanannyit elvesznek - tehát a társadalom fogja memginni a levét. Az éppen Amerikában tartózkodó népi küldött, Andrej Szaharov kijelentette:

13 "A Szovjetunió mind társadalmilag, mind gazdaságilag romokban hever. Több vidéken a gyermekek kétharmada vegyimérgezésben szenved. Az egészségügyi helyzet iszonyatos. A közoktatásé paródiába illik. A helyzet egészében rendkívül ellentmondásos és rendkívül veszélyes. (folyt.) Item: 2834 Kiad sor: 07/28/ :20:37 Om Fejléc: kiad rvk nem/pol krf/bma/bmb/srf Szolgálati használatra! Rövid Cím: - A peresztrojka önellentmondásai - 1. folyt. 70 éven át mindent elpusztítottunk az országban: a nép életét, annak biológiai, környezeti, erkölcsi, gazdasági alapjait. Hazánk súlyos beteg, haláltusában vergődik. Ha mindehhez hozzávesszük, hogy a legújabb Tbiliszi tüntetésen olyan jelszavakat harsogtak, mint: Le a rothadt orosz birodalommal, és Megszállók haza - a Legfelsőbb Tanácsban pedig az Abháziában - úgymond - megnyugvó helyzetről beszélő Gorbacsovot egy képviselő: ez nem igaz - közbekiáltással félbeszakította -, akkor már közeledünk a gorbacsovi dilemma lényegéhez. Egy nyugati megfigyelő szerint a peresztrojka egyszerre tűzzel és vízzel működő perpetum mobiléhez hasonlítható. Olyan kísérlethez, amelyben összebékítik egymással a kis szabadpiacot a kis irányított gazdasággal és a kis szólásszabadságot a kis rémuralommal. Mintha Marx és Lenin áthidalhatatlan ellentétei soha nem is léteztek volna. Gorbacsov - amikor még ura volt az eseményeknek - hat fő területre terjesztette ki a peresztrojkát. Mindenekelőtt a brezsnyevi gárdát távolította el legfelső pártszinten. Brezsnyev szekértolóit leváltotta, kényszernyugdíjazta. Aztán más irányt adott a szovjet külpolitikának, különösen a szovjet-amerikai kapcsolatoknak, ellentétek helyett az együttműködést tűzte zászlajára. A külpolitikában háttérbe tolta az ideológiát és a katonai tényezőket. Színeváltozást tanúsított a leszerelési tárgyalásokban, kivonult Afganisztánból, kevesebb fegyvert szállít harmadik világbeli klienseinek. Bevezette a glasznosztyot, amely sokak szerint már régen túlment a szovjet pártvezér eredeti elképzelésén: az információk áramlásának irányított megnövelésén - megindult az igazi sajtószabadság felé. (folyt.) Item: 2835 Kiad sor: 07/28/ :24:56 Om Fejléc: kiad rvk nem/pol krf/bma/bmb/srf Szolgálati használatra! Rövid Cím: - A peresztrojka önellentmondásai - 2. folyt.

14 Az egyéb lazításokkal, az elnyomó gépezet lefékezésével párosuló glasznoszty fölöttébb kínos gyümölcse - legalábbis a régi vonal hívei szerint - hogy fenyegető mértékben megugrott a bűncselekmények száma, valamint az is, hogy - úgymond - bemocskolták a Szovjetunió egész történelmét és még Lenint is. Az ellentábor viszont még a glasznoszty eddigi méreteivel is elégedetlen, még nagyobb szabadságot követel az ideológiától. Végül Gorbacsov magánpiaci kezdeményezései, a magánszövetkezetek, társulások és a földbérletek engedélyezése beleütközött a dogmatikusok heves ellenállásába, míg másfelől - közgazdászok szerint - csak félmegoldások születtek, melyeket a rendszer a peresztrojka négy éve alatt sem volt képes korrigálni. Az egyetlen konkrét változás, hogy mélypontra süllyedt az életszínvonal, a kitörő elégedetlenség pedig odavezetett, hogy a hivatalos struktúráktól független fogyasztói és munkásmozgalom bontogatja szárnyait. Amikor Gorbacsov elkészült a peresztrojka tervrajzával, amelynek alapján a gyakorlatban is megkezdte a Szovjetunió átépítését, eredeti tervei a valós életben egészen más formát öltöttek. Olyannyira, hogy a szellem, amelyet megidézett, már nem engedelmeskedik mesterének. Gorbacsov kezdetben az események fő mozgatója, irányítója volt. Ma már nem tud kezdeményezni, be kell érnie azzal, hogy reagálni próbál az egymás után kirobbanó egyre nagyobb válságokra, és kompromisszumokkal próbálja kihúzni a túlságosan heveny, túlságosan veszélyes konfliktusok méregfogát. Bűvészmutatványait több front közé ékelve végzi, mozgástere állandóan zsugorodik. Szorongatják egyfelelől az egy-igazhitű dogmatikusok, másfelől a felbíztatott tömegek fokozódó elvárásai, végül az elégedetlenség és népharag szülte válság helyzete. (folyt.) Item: 2836 Kiad sor: 07/28/ :29:20 Om Fejléc: kiad rvk nem/pol krf/bma/bmb/srf Szolgálati használatra! Rövid Cím: - A peresztrojka önellentmondásai - 3. folyt. Július 24-ikén, a Legfelsőbb Tanács drámai ülésén a bányászsztrájkról befutó hírek hatása alatt visszavonni kényszerült hat nappal korábban a pártvezetőségi konferencián képviselt álláspontját a helyi választások időpontjáról. Gorbacsov eredetileg ellenezte, hogy a választásokat már idén ősszel megtartsák, ehelyett jövő tavaszra akarta elhalasztani azokat - mondván, hogy a kommunista jelölteknek idő kell a felkészülésre, máskülönben még leszavazzák őket. Nos, kedden azonban - részben a Legfelsőbb Tanács több tagjának a követelésére - végül is áldását adta arra, hogy a tagköztársaságok

15 Legfelsőbb Tanácsai maguk döntsenek a választások időpontjáról, és belátásuk szerint hozhassanak törvényeket a választások lebonyolításának módjáról. Engedélyezte azt is, hogy úgynevezett nyilvános szervezetek is beleszólhassanak a választásokra vonatkozó tervek kidolgozásába. Az arccal a tömegek felé című taktika jegyében azt is közölte Gorbacsov a Legfelsőbb Tanáccsal, hogy a Központi Bizottság utasította a helyi és körzeti pártbizottságokat: haladéktalanul hívjanak össze -, éspedig a nyilvánosság, a helyi lakosság részvételével - rendkívüli plenáris üléseket, amelyeken a helyi állapotokat, azoknak sürgős orvoslását kell megvitatni. Ezt még azzal is megtoldotta, hogy - úgymond - reméli, hogy ezt a példát a szakszervezetek is követik, és szintén rendkívüli gyűléseket tartanak. A jelek szerint Gorbacsov elérkezettnek látja az időt helyi szintű párttisztogatásokra is. Mint mondotta: ahol káderügyekben szükséges döntéseket hozni, ott nem várhatjuk meg, amíg beindul a választási kampány. Más szóval: a párt további csúfos választási vereségét elkerülendő, tüstént meg kell szabadulni a különösen népszerűtlen pártvezetőktől. (folyt.) Item: 2837 Kiad sor: 07/28/ :34:01 Om Fejléc: kiad rvk nem/pol krf/bma/bmb/srf Szolgálati használatra! Rövid Cím: - A peresztrojka önellentmondásai - 4. folyt. Példa a gorbacsovi inpopulizmusra a Legfelsőbb Tanács úgynevezett felhívása a szovjet néphez, amely népi egységre buzdít, és további peresztrojka és glasznoszty-reformtörvényeket helyez kilátásba. Mindez első pillantásra az alulról jövő követelésekkel szembeni jelentős engedménynek tűnik -, valójában azonban korántsem a demokratikus beállítottság, hanem egyszerűen a szükség diktálta, és érdekes módon ragyogóan beleillik Gorbacsov azon régi tervébe, hogy alulról gyakoroljon nyomást a helyi pártbürokratákra. Mesteri módon tehát a szovjet pártfőtitkár megint a maga javára fordított kritikus helyzetet, csak éppen azzal a különbséggel, hogy a lakosság elégedetlenségét, az alulról jövő nyomást nem ő hangszerelte, - ő maga került nyomás alá. Más követelésekkel szemben viszont, melyek a bányászsztrájk következményeként a Legfelsőbb Tanácsban elhangzottak, Gorbacsov eddig kerülni látszik az állásfoglalást. Nem nyilatkozott például arról a követelésről, hogy az államelnököt -, tehát Gorbacsovot és a helyi és körzeti tanácsok elnökeit - közvetlenül, és ne közvetve válasszák meg. Hogy töröljék az alkotmányból a párt vezető szerepét. Hogy váltsák le Ukrajnában Scerbijckijt.

16 - Gorbacsov eddig többnyire a reformerek csónakjában evezett -, de csak félkézzel, és a cél elérése előtt mindig megállt. A többpártrendszert, a magánpiaci gazdaságot, a tagköztársaságok nemzeti függetlenségét mindmáig visszautasítja. Márpedig épp ezen a hármas hadszíntéren fognak eldőlni a peresztrojka eljövendő csatái. +++

Washington, 1989 július 17. (Amerika Hangja, Esti híradó)

Washington, 1989 július 17. (Amerika Hangja, Esti híradó) Item: 2461 Kiad sor: 07/17/1989 17:33:45 Om Fejléc: kiad rvk1002 4 nem/pol krf/bma/bmb/srf Szolgálati használatra! Rövid Cím: Interjú Mark Palmerrel Washington, 1989 július 17. (Amerika Hangja, Esti híradó)

Részletesebben

Diktátorok. 1. Vladimir Iljics Lenin (1870. április 22. 1924. január 21.)

Diktátorok. 1. Vladimir Iljics Lenin (1870. április 22. 1924. január 21.) Diktátorok 1. Vladimir Iljics Lenin (1870. április 22. 1924. január 21.) Született Vladimir Iljics Uljanov, később veszi fel a Lenin nevet. 1906-ban bekerül az Orosz szociáldemokrata Párt elnökségébe.

Részletesebben

Az Ellenzéki Kerekasztal ülése 1989. november 2.

Az Ellenzéki Kerekasztal ülése 1989. november 2. Helyszín: az Országház 55. sz. tanácsterme. Az Ellenzéki Kerekasztal ülése 1989. november 2. Résztvevők: Keresztes Sándor soros elnök Kereszténydemokrata Néppárt Antall József Magyar Demokrata Fórum Balsai

Részletesebben

Nemzeti Emlékezet Bizottsága Biszku-per TV, RÁDIÓ

Nemzeti Emlékezet Bizottsága Biszku-per TV, RÁDIÓ Nemzeti Emlékezet Bizottsága Biszku-per TV, RÁDIÓ MÉDIANÉZŐ KFT. -NEMZETI EMLÉKEZET BIZOTTSÁGA 1 A tartalom Felfüggesztett büntetést kapott Biszku Béla Felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték nem jogerősen

Részletesebben

a magyar szovjet és a magyar jugoszláv kapcsolatok felülvizsgálatát és rendezését;

a magyar szovjet és a magyar jugoszláv kapcsolatok felülvizsgálatát és rendezését; Magyarország 1944/45 és 1989 között Az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc főbb eseményei, célkitűzése, nemzetközi jelentősége Az 1956-os forradalom 1956 őszén megélénkülő politikai élet: felújítja

Részletesebben

FÖLDES GYÖRGY A magyar szovjet viszony 1957 1989 között

FÖLDES GYÖRGY A magyar szovjet viszony 1957 1989 között FÖLDES GYÖRGY A magyar szovjet viszony 1957 1989 között Rövid áttekintés Ez a bő három évtized különleges helyet foglal el a magyar orosz kapcsolatok ezeréves történetében. Drámai és tragikus volt a kezdet.

Részletesebben

Hung. Monitoring, 29.3.89. (Kossuth Rádió, Esti Magazin, 18.30 h)

Hung. Monitoring, 29.3.89. (Kossuth Rádió, Esti Magazin, 18.30 h) Hung. Monitoring, 29.3.89. (Kossuth Rádió, Esti Magazin, 18.30 h) A MSZMP Központi Bizottsága ma ülést tartott, kapcsoljuk Domány Andrást és Tóth Pált. - A KB jelenleg zárt ülését tartja, vagyis be fog

Részletesebben

Helyi emberek kellenek a vezetésbe

Helyi emberek kellenek a vezetésbe Varga László Helyi emberek kellenek a vezetésbe Ön szerint minek köszönhető, hogy az hetvenes-nyolvanas években egy sokszínű és pezsgő kulturális élet tudott létrejönni Kecskeméten? Milyen szerepe volt

Részletesebben

Moszkva és Washington kapcsolatai

Moszkva és Washington kapcsolatai NB2_bel.qxd 2/6/2008 9:23 PM Page 13 BIZTONSÁGPOLITIKA 13 Sz. Bíró Zoltán Az orosz amerikai viszony alakulásáról Moszkva és Washington kapcsolatai a Szovjetunió felbomlását (1991. december) követõ bõ másfél

Részletesebben

http://mszp.hu/calendar

http://mszp.hu/calendar 2012.04.04. szerda A civil társadalmat erősítené az EU a keleti partnerországokban Komoly előrelépések az EU keletei partnersége terén Túllőhet a célon az EU szigorú termékcímkézése Nemzeti Eszközkezelő

Részletesebben

törvénymódosításokat.

törvénymódosításokat. Item: 5712 Kiad sor: 10/19/1989 22:26:05 Om Fejléc: kiad rvk1022 4 nem/pol krf/bma/bmb/srf Szolgálati használatra! Rövid Cím: A Fidesz kongresszusa --------------------- München, 1989. október 18. (SZER,

Részletesebben

A nap főhíre, igaz már valószínűleg csak perceket, de még késik.

A nap főhíre, igaz már valószínűleg csak perceket, de még késik. Item: 327 Kiad sor: 05/14/1989 13:57:49 Om Fejléc: kiad rvk2010 4 nem/pol krf/bma/bmb/srf Szolgálati használatra! Rövid Cím: Magyarországi fejlemények Magyarországi fejlemények SZER -------------------------

Részletesebben

J e g y z ő k ö n y v

J e g y z ő k ö n y v J e g y z ő k ö n y v Készült Gomba Község Önkormányzati Képviselő-testületének 2008. november 13-án 15 órai kezdettel megtartott nyilvános üléséről. Jelen voltak: jelenléti ív alapján Üdvözölte az ülésen

Részletesebben

A progresszív gazdaságpolitika alkotóelemei

A progresszív gazdaságpolitika alkotóelemei Matthias Platzeck Elemzés Budapest 2012. január Nagyon kemény időket élünk. A világgazdaság megingott. Teljesen bizonytalan, hogy sikerül-e az USA-nak hosszú távon talpon maradnia. Mindeközben az egyesült

Részletesebben

Nemzetpolitikai összefoglaló. 2015. 31. hét

Nemzetpolitikai összefoglaló. 2015. 31. hét Nemzetpolitikai összefoglaló 2015. 31. hét Erdély Ponta: Orbán bántó és provokáló alak Victor Ponta sértőnek nevezte a magyar miniszterelnök Romániával szemben tanúsított magatartását. A román kormányfő

Részletesebben

K i gondolta volna a kommunizmus bukásakor, hogy 2006 végén azt találgatjuk,

K i gondolta volna a kommunizmus bukásakor, hogy 2006 végén azt találgatjuk, Alex Standish AZ OROSZ TITKOSSZOLGÁLATOK ÚJJÁSZÜLETÉSE K i gondolta volna a kommunizmus bukásakor, hogy 2006 végén azt találgatjuk, hogy ki gyilkolta meg Londonban radioaktív anyaggal az orosz titkosszolgálat

Részletesebben

A kultúra menedzselése

A kultúra menedzselése A kultúra menedzselése Beszélgetés Pius Knüsellel Svájcban tavasztól őszig nagy rendezvénysorozaton mutatkozik be a négy visegrádi ország kultúrája. A programot, amely a Centrelyuropdriims összefoglaló

Részletesebben

Kopátsy Sándor Száz éve született Kádár Hozzászólás a májusi Egyenlítő két írásához

Kopátsy Sándor Száz éve született Kádár Hozzászólás a májusi Egyenlítő két írásához Kopátsy Sándor Száz éve született Kádár Hozzászólás a májusi Egyenlítő két írásához Örültem, hogy a baloldal megemlékezik a magyar baloldal legnagyobb alakjáról. Nemcsak a magyar baloldal, de a magyar

Részletesebben

Hung. Monitoring, 16.5.89. (Kossuth Rádió, Esti Magazin, 18.30 h)

Hung. Monitoring, 16.5.89. (Kossuth Rádió, Esti Magazin, 18.30 h) Hung. Monitoring, 16.5.89. (Kossuth Rádió, Esti Magazin, 18.30 h) - A világpolitika után hazai beszámolók. Az Országos Tervhivatal új elnöke sajtótájékoztatón számolt be a kormány hároméves csomagtervéről,

Részletesebben

A szovjet csapatok kivonása Közép-Kelet-Európából Kronológia, 1986 1992

A szovjet csapatok kivonása Közép-Kelet-Európából Kronológia, 1986 1992 1 A szovjet csapatok kivonása Közép-Kelet-Európából Kronológia, 1986 1992 1986 január 15. M. Gorbacsov szovjet pártfőtitkár országa leszerelési programjáról: A fegyverkezési hajsza megszüntetését és a

Részletesebben

A rendszerváltoztatást követő kormányok politikai és gazdasági teljesítménye I. Az Antall-kormány

A rendszerváltoztatást követő kormányok politikai és gazdasági teljesítménye I. Az Antall-kormány A rendszerváltoztatást követő kormányok politikai és gazdasági teljesítménye I. Az Antall-kormány Kovács János vezető elemző Kovács János 1 Az Antall-kormány A politikai rendszerváltoztatás utáni első

Részletesebben

Az olasz ellenállás és a szövetségesek közötti kapcsolatok

Az olasz ellenállás és a szövetségesek közötti kapcsolatok JELENKOR Az olasz ellenállás és a szövetségesek közötti kapcsolatok A II. világháború történelmével foglalkozó átlagember gondolatában a fasiszta Németország által megtámadott országokban kibontakozó ellenállási

Részletesebben

A rendszer ilyenfajta működése azzal a következménnyel járt, hogy a budapesti lakosok mind az egyazon lakásra pályázók egymással szemben, mind az

A rendszer ilyenfajta működése azzal a következménnyel járt, hogy a budapesti lakosok mind az egyazon lakásra pályázók egymással szemben, mind az Nagy Ágnes: Állampolgár a lakáshivatalban: politikai berendezkedés és hétköznapi érdekérvényesítés, 1945 1953 (Budapesti lakáskiutalási ügyek és társbérleti viszályok) Kérdésfeltevés Az 1945-től Budapesten

Részletesebben

Sebestyén Imre A MAGYAR SZOCIALISTA MUNKÁSPÁRT KONGRESSZUSA

Sebestyén Imre A MAGYAR SZOCIALISTA MUNKÁSPÁRT KONGRESSZUSA NEMZETKÖZI SZEMLE Sebestyén Imre A MAGYAR SZOCIALISTA MUNKÁSPÁRT KONGRESSZUSA A FŐ IRÁNYVONAL VÁLTOZATLAN 1985. március 25-étől 28-áig Budapesten megtartotta XIII. kongreszszusát a Magyar Szocialista Munkáspárt.

Részletesebben

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának. 568/2015. (V. 11.) számú HATÁROZATA

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának. 568/2015. (V. 11.) számú HATÁROZATA Ügyiratszám: MN/7481-6/2015. Ügyintéző: személyes adat Tárgy: kiegyensúlyozottsági kérelem elbírálása A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának 568/2015. (V. 11.) számú HATÁROZATA A Nemzeti

Részletesebben

Nagy Imre és kora. Az 1956 os forradalom és előzményei

Nagy Imre és kora. Az 1956 os forradalom és előzményei Nagy Imre és kora Az 1956 os forradalom és előzményei A pályázatot készítette: Veres Szimonetta (8. osztály) Felkészítő tanár: Kondor Ágnes Szárcsa Általános Iskola 1213 Budapest, Szárcsa utca 9 11. Tel.:

Részletesebben

Nemzeti Emlékezet Bizottsága Biszku-per TV, RÁDIÓ

Nemzeti Emlékezet Bizottsága Biszku-per TV, RÁDIÓ Nemzeti Emlékezet Bizottsága Biszku-per TV, RÁDIÓ MÉDIANÉZŐ KFT. -NEMZETI EMLÉKEZET BIZOTTSÁGA 1 A tartalom Meghalt Biszku Béla-TV2 Elhunyt Biszku Béla- RTL II Meghalt Biszku Béla- DUNA TV Meghalt Biszku

Részletesebben

AMERIKA HANGJA. Irta: Ehrenburg Uija

AMERIKA HANGJA. Irta: Ehrenburg Uija AMERIKA HANGJA Irta: Ehrenburg Uija Ez év februárja óta a newyorki rádió orosznyelvű híreket közöl; a műsor címe:*» Amerika hangja«. Newyork az új hallgatókhoz fordulva kijelenti:»marshall külügyminiszter

Részletesebben

A NEMZETI MÉDIA- ÉS HÍRKÖZLÉSI HATÓSÁG MÉDIATANÁCSÁNAK. 757/2014. (VII. 30.) sz. HATÁROZATA. megállapította,

A NEMZETI MÉDIA- ÉS HÍRKÖZLÉSI HATÓSÁG MÉDIATANÁCSÁNAK. 757/2014. (VII. 30.) sz. HATÁROZATA. megállapította, Ügyiratszám: MN/18134-6/2014. Tárgy: kiegyensúlyozottsági kérelem elbírálása Ügyintéző: személyes adat Telefonszám: Személyes adat A NEMZETI MÉDIA- ÉS HÍRKÖZLÉSI HATÓSÁG MÉDIATANÁCSÁNAK 757/2014. (VII.

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. soron kívüli ülésén. Az ülés helye: Városháza földszinti nagyterme

JEGYZŐKÖNYV. soron kívüli ülésén. Az ülés helye: Városháza földszinti nagyterme JEGYZŐKÖNYV Készült: Abádszalók Város Képviselőtestületének 2009. augusztus 19-én megtartott soron kívüli ülésén. Az ülés helye: Városháza földszinti nagyterme Az ülésen jelen voltak: Bordás Imre polgármester,

Részletesebben

http://www.koznev.hu/cikk/%e2%80%9eameddig-telik-tolem--teszem-adolgomat%e2%80%9d---beszelgetes-a-80-eves-ferge-zsuzsaval

http://www.koznev.hu/cikk/%e2%80%9eameddig-telik-tolem--teszem-adolgomat%e2%80%9d---beszelgetes-a-80-eves-ferge-zsuzsaval http://www.koznev.hu/cikk/%e2%80%9eameddig-telik-tolem--teszem-adolgomat%e2%80%9d---beszelgetes-a-80-eves-ferge-zsuzsaval Köznevelés, 2011. junius 17. Interjú Ameddig telik tőlem, teszem a dolgomat - Beszélgetés

Részletesebben

A TÖRTÉNELEM FEL FOG MENTENI!

A TÖRTÉNELEM FEL FOG MENTENI! A TÖRTÉNELEM FEL FOG MENTENI! Védőbeszéd a Santiago De Cuba-i rögtönítélő bíróság előtt 1953. október 16. Tisztelt bíróság! Védő még nem gyakorolta hivatását hasonló nehéz körül mények között, vádlott

Részletesebben

Ötvenhat elhullajtott levelei Gyulán

Ötvenhat elhullajtott levelei Gyulán 20 2006/XVIII. 5 6. e z e r k i l e n c s z á z ö t v e n h a t Cora Zoltán Ötvenhat elhullajtott levelei Gyulán 1989 után az -os események újra- és átértékelése lehetségessé vált a korábbi egységes nézettel

Részletesebben

Ötvenhat és a harmadik út

Ötvenhat és a harmadik út 2006. november 69 POMOGÁTS BÉLA Ötvenhat és a harmadik út Egy történelmi évfordulónak mindig számvetésre kell (kellene) késztetnie az utókort, ez volna az ünneplés hitelesebb és eredményesebb változata.

Részletesebben

IZSÁK LAJOS: A polgári ellenzék kiszorítása a politikai életből Magyarországon 1947 1949 História, 1981/3. szám

IZSÁK LAJOS: A polgári ellenzék kiszorítása a politikai életből Magyarországon 1947 1949 História, 1981/3. szám IZSÁK LAJOS: A polgári ellenzék kiszorítása a politikai életből Magyarországon 1947 1949 História, 1981/3. szám Az 1947. augusztus 31-i országgyűlési választásokon a választási szövetség négy pártja, a

Részletesebben

Udvarhelyi Szabolcs: Két választás Csehországban

Udvarhelyi Szabolcs: Két választás Csehországban Udvarhelyi Szabolcs: Két választás Csehországban Néha a közhely is lehet igaz, hiszen nagyon is igazuk van azoknak, akik történelminek minősítették a Csehországban 1996-ban tartott két szavazást, a parlament

Részletesebben

A MAGYAR OROSZ KULTURÁLIS KAPCSOLATOK A RENDSZERVÁLTÁSTÓL NAPJAINKIG

A MAGYAR OROSZ KULTURÁLIS KAPCSOLATOK A RENDSZERVÁLTÁSTÓL NAPJAINKIG BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR GAZDASÁGDIPLOMÁCIA ÉS NEMZETKÖZI MENEDZSMENT SZAK Nappali tagozat Szakdiplomácia szakirány A MAGYAR OROSZ KULTURÁLIS KAPCSOLATOK A RENDSZERVÁLTÁSTÓL

Részletesebben

Az óbudai Schmidt-kastély ellenállói

Az óbudai Schmidt-kastély ellenállói KARACS ZSIGMOND Az óbudai Schmidt-kastély ellenállói Az országot 1956. október 4-én a keringõ hírek ellenére váratlanul érte a katasztrófa. Az emberek bíztak a szovjet csapatok kivonulásában, mindenki

Részletesebben

BIRODALOM. Michael Hardt / Antonio Negri ELŐSZÓ. "Minden szerszám fegyver, ha helyesen tartod" Ani DiFranco

BIRODALOM. Michael Hardt / Antonio Negri ELŐSZÓ. Minden szerszám fegyver, ha helyesen tartod Ani DiFranco Michael Hardt / Antonio Negri BIRODALOM "Minden szerszám fegyver, ha helyesen tartod" Ani DiFranco "Férfiak harcolnak, és csatát vesztenek, és a dolog, amiért harcoltak, a vereségük ellenére létrejön;

Részletesebben

Nemzeti Jogvédõ Alapítvány

Nemzeti Jogvédõ Alapítvány Dr. Gaudi-Nagy Tamás ( Magyar Jelen) Döbbenet: Bíróság mondta ki, hogy a délvidékiek ma is magyar állampolgárok, egy 56-os hõsnek viszont börtönben a helye 2008. október 28. Beszélgetés Gaudi-Nagy Tamással,

Részletesebben

A magyar közvélemény és az Európai Unió

A magyar közvélemény és az Európai Unió A magyar közvélemény és az Európai Unió A magyar közvélemény és az Európai Unió 2016. június Szerzők: Bíró-Nagy András Kadlót Tibor Köves Ádám Tartalom Vezetői összefoglaló 4 Bevezetés 8 1. Az európai

Részletesebben

"Úgy nőtt fel egy nemzedék, hogy nem látott senkit dolgozni"

Úgy nőtt fel egy nemzedék, hogy nem látott senkit dolgozni "Úgy nőtt fel egy nemzedék, hogy nem látott senkit dolgozni" (Hírszerző, 2008 december 9.) Az Út a munkához program biztosan kielégíti majd a tömegigényt, hogy az ingyenélőket most jól megregulázzuk, az

Részletesebben

Kommentár a kormány válaszáról a Velencei Bizottságnak az Alkotmánybíróságról szóló 2011. évi CLI. törvényről szóló véleményére 2012. július A Velencei Bizottság 665/2012. számú, az Alkotmánybíróságról

Részletesebben

Meghívottak: Vörös Attila FEV IX Zrt. elnök-vezérigazgatója, dr. Kovács József FESZ Kft. igazgatója, Szilágyi Zsolt képviselő.

Meghívottak: Vörös Attila FEV IX Zrt. elnök-vezérigazgatója, dr. Kovács József FESZ Kft. igazgatója, Szilágyi Zsolt képviselő. Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzata Gazdasági Bizottság Jegyzőkönyv készült a Gazdasági Bizottság 2015. január 28-án 17.00 órakor tartott rendes üléséről Ülés helye: Jelen vannak: Polgármesteri

Részletesebben

A jóvátételben nem volt kegyelem

A jóvátételben nem volt kegyelem 2014 június 16. Flag 0 Értékelés kiválasztása Még nincs értékelve Értéke: 1/5 Értéke: 2/5 Mérték Értéke: 3/5 Értéke: 4/5 Értéke: 5/5 1945. június 15., esti órák, szürkület. Két küldöttség készülődik a

Részletesebben

AZ ORSZÁGOS RÁDIÓ ÉS TELEVÍZIÓ TESTÜLET. 2273/I/2006 (X. 11.) sz. HATÁROZATA

AZ ORSZÁGOS RÁDIÓ ÉS TELEVÍZIÓ TESTÜLET. 2273/I/2006 (X. 11.) sz. HATÁROZATA AZ ORSZÁGOS RÁDIÓ ÉS TELEVÍZIÓ TESTÜLET 2273/I/2006 (X. 11.) sz. HATÁROZATA Az Országos Rádió és Televízió Testület (a továbbiakban: Testület) a rádiózásról és televíziózásról szóló 1996. évi I. törvény

Részletesebben

VALÓSÁG. Nem harap az énekóra sem Interjú egy mentortanárral

VALÓSÁG. Nem harap az énekóra sem Interjú egy mentortanárral VALÓSÁG Az alábbi interjúkból a pedagógus életút két állomásáról kaphatunk képet, egy mentortanár és egy pályakezdő pedagógus véleménye alapján. A beszélgetések főként a pedagógussá válás kezdeti szakaszáról,

Részletesebben

A célom az volt, hogy megszólítsam az egész politikai elitet

A célom az volt, hogy megszólítsam az egész politikai elitet A célom az volt, hogy megszólítsam az egész politikai elitet (Népszava 2009. február 27.) Dobjuk félre a meglévő fogalmakat és határokat, mert nem működnek - mondja Kállai Ernő. A nemzeti és etnikai kisebbségi

Részletesebben

Szlovákia Magyarország két hangra

Szlovákia Magyarország két hangra dunatáj Szlovákia Magyarország két hangra anuár elsején ünnepelhette önálló államiságának huszadik évfordulóját északi szomszédunk. A Týždeň című pozsonyi hetilap tavalyi évet záró számában olvashattuk:

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készül: Tardos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2012. november 20-i közmeghallgatásán, mely 18.00 órakor kezdődik a Községháza tanácstermében. Jelen vannak: a mellékelt

Részletesebben

ADALÉKOK A MAGYAR KÖZLEKEDÉSÜGY ÉS HONVÉDELEM XX. SZÁZADI KAPCSOLATRENDSZERÉNEK TANULMÁNYÁZÁSÁHOZ

ADALÉKOK A MAGYAR KÖZLEKEDÉSÜGY ÉS HONVÉDELEM XX. SZÁZADI KAPCSOLATRENDSZERÉNEK TANULMÁNYÁZÁSÁHOZ VEZETÉS- ÉS SZERVEZÉSTUDOMÁNY DR. HORVÁTH ATTILA ADALÉKOK A MAGYAR KÖZLEKEDÉSÜGY ÉS HONVÉDELEM XX. SZÁZADI KAPCSOLATRENDSZERÉNEK TANULMÁNYÁZÁSÁHOZ Egy állam közlekedéspolitikájának alakítását számtalan

Részletesebben

PUSZTASZABOLCS VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2012. ÁPRILIS 18-I RENDKÍVÜLI NYÍLT ÜLÉSÉNEK

PUSZTASZABOLCS VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2012. ÁPRILIS 18-I RENDKÍVÜLI NYÍLT ÜLÉSÉNEK Ikt.szám: 818-5/2012. PUSZTASZABOLCS VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2012. ÁPRILIS 18-I RENDKÍVÜLI NYÍLT ÜLÉSÉNEK JEGYZŐKÖNYVE HATÁROZATOK SZÁMA: 154, 155, 156, 157/2012. (IV. 18.) 2 Jegyzőkönyv

Részletesebben

Konfrontációs levelek

Konfrontációs levelek Konfrontációs levelek Írta: Negyedik bővített változat 2016 Tartalomjegyzék Bevezetés 8. 1. Tisztelt Szerkesztőség! (2014.10.13) 8. 2. Nyílt levél a magyar titkosszolgálatok állományához! (2015.09.08)

Részletesebben

Krajsovszky Gábor: A kommunizmus áldozatainak emléknapjára 1

Krajsovszky Gábor: A kommunizmus áldozatainak emléknapjára 1 Krajsovszky Gábor: A kommunizmus áldozatainak emléknapjára 1 Az egyének talán megtérhetnek, de a kommunista rendszer lényegileg Isten gyűlölete és a kereszténység lerombolását célozza, tehát sohasem térhet

Részletesebben

J e g y zőkönyv EUB-24/2011. (EUB-45/2010-2014.)

J e g y zőkönyv EUB-24/2011. (EUB-45/2010-2014.) EUB-24/2011. (EUB-45/2010-2014.) J e g y zőkönyv az Országgyűlés Európai ügyek bizottságának 2011. november 7-én, hétfőn, 11 óra 04 perckor az Országház főemelet 61. számú tanácstermében megtartott üléséről

Részletesebben

Az 1945. májusi Cseh Nemzeti Felkelés

Az 1945. májusi Cseh Nemzeti Felkelés Az 1945. májusi Cseh Nemzeti Felkelés Mgr. Tomáš Jakl Egy össznemzeti felkelés gondolata, mint a szövetségeseknek nyújtható leghatékonyabb segítség a CsSzK felszabadításában, gyakorlatilag már rögtön az

Részletesebben

Nemzetiségi kérdés Komárom-Esztergom vármegyében 1945 1950 között

Nemzetiségi kérdés Komárom-Esztergom vármegyében 1945 1950 között Nemzetiségi kérdés Komárom-Esztergom vármegyében 1945 1950 között Mottó: A kollektív felelősség elvével és a kollektív megtorlás gyakorlatával a magyar nemzet sem most, sem a jövőben sohasem azonosíthatja

Részletesebben

8-7 így csúszott át az Ab-n Orbánék fővárosi választási rendszere

8-7 így csúszott át az Ab-n Orbánék fővárosi választási rendszere 8-7 így csúszott át az Ab-n Orbánék fővárosi választási rendszere Ami a lényegét illeti, az Alkotmánybíróság nem találta alkotmányellenesnek az új fővárosi választási rendszert: bár az egyik kompenzációs

Részletesebben

Új Szó, 1968. szeptember 8. 1 2. p.

Új Szó, 1968. szeptember 8. 1 2. p. Ma a CSEMADOK Központi Bizottsága folytatja munkáját. A napirendi pontok megtárgyalásán kívül dr. Gustáv Husák, az SZLKP Központi Bizottsága első titkára részvételére is számítanak. A CSEMADOK Központi

Részletesebben

Kézipatika. az ország tetején. Beszélgetés Zorkóczy Ferenc háziorvossal, a mátraszentimrei kézigyógyszertár kezelôjével.

Kézipatika. az ország tetején. Beszélgetés Zorkóczy Ferenc háziorvossal, a mátraszentimrei kézigyógyszertár kezelôjével. Kézipatika az ország tetején Mátraszentimre Magyarország legmagasabban átlagosan 800 méteren fekvô önálló települése. Hivatalosan még öt települést foglal magában: Mátraszentistvánt és Mátraszentlászlót,

Részletesebben

Tisztelt Kamarai Tagtársaim!

Tisztelt Kamarai Tagtársaim! Hivatásunk a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara lapja 2010/1. Tisztelt Kamarai Tagtársaim! TARTALOM Csupán néhány hét telt el a tavaszi parlamenti választások óta, de szakdolgozói kérdésekben bíztató

Részletesebben

Észak Dél ellen Published on www.flagmagazin.hu (http://www.flagmagazin.hu) Még nincs értékelve

Észak Dél ellen Published on www.flagmagazin.hu (http://www.flagmagazin.hu) Még nincs értékelve 2011 április 25. Flag 0 Értékelés kiválasztása Még nincs értékelve Értéke: 1/5 Értéke: 2/5 Mérték Értéke: 3/5 Értéke: 4/5 Értéke: 5/5 Furcsa ezt itt és most kimondani, de az egyenlőtlen fejlődés tézise

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V 5/2012. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Vasszécseny Község Képviselő-testületének 2012. április 5-én megtartott üléséről Hozott döntések: 21/2012. számú határozat napirend elfogadásáról 22/2012. számú határozat

Részletesebben

Emlékeztető Női Jogokért Felelős Tematikus Munkacsoport első üléséről Budapest, 2013. 11.14.

Emlékeztető Női Jogokért Felelős Tematikus Munkacsoport első üléséről Budapest, 2013. 11.14. Ikt.szám: Emlékeztető Női Jogokért Felelős Tematikus Munkacsoport első üléséről Budapest, 2013. 11.14. Helyszín: 1055 Budapest, Kossuth tér 2-4., IV. emelet, 439/A. tárgyaló Időpont: 2013. november 14.

Részletesebben

Kétezer-tizenkettő augusztus elsején kezdtem meg nagyköveti szolgálatom Ankarában,

Kétezer-tizenkettő augusztus elsején kezdtem meg nagyköveti szolgálatom Ankarában, Hóvári János Kétezer-tizenkettő augusztus elsején kezdtem meg nagyköveti szolgálatom Ankarában, 2012. október 9-én adtam át megbízólevelem Abdullah Gül elnöknek. A magyar török kapcsolatok rendszerében

Részletesebben

8/2009. számú 2009. május 13-i rendkívüli ülés J E G Y Z Ő K Ö N Y V E

8/2009. számú 2009. május 13-i rendkívüli ülés J E G Y Z Ő K Ö N Y V E Kerekegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testülete 6041 Kerekegyháza, Fő u. 47/a. Ikt.sz.: 6289-1/2009. 8/2009. számú 2009. május 13-i rendkívüli ülés J E G Y Z Ő K Ö N Y V E 82-86/2009. (V.13.) sz. Kth.)

Részletesebben

E D V I N Írta Korcsmáros András

E D V I N Írta Korcsmáros András E D V I N Írta Korcsmáros András A színen a Fiú, aki egy padon ül, majd előveszi a telefonját. Szia! Én vagy az, Dávid! Most hallasz? Nem? Na és most? Nagyszerű! Minden rendben. Nem, nincs baj. Éppen ebédszünetem

Részletesebben

J E G Y ZŐKÖNYV. 97/2010.(III.09.) számú határozat. Nagykanizsa Megyei Jogú Város Közgyűlése az alábbi napirendi pontokat tárgyalja:

J E G Y ZŐKÖNYV. 97/2010.(III.09.) számú határozat. Nagykanizsa Megyei Jogú Város Közgyűlése az alábbi napirendi pontokat tárgyalja: J E G Y ZŐKÖNYV Készült Nagykanizsa Megyei Jogú Város Közgyűlése 2010. március 09-én (Kedd) 11.00 órakor tartott soron kívüli nyílt üléséről. Az ülés helye: Jelen vannak: Medgyaszay Ház Nagykanizsa, Sugár

Részletesebben

A macedón nemzeti öntudat történeti alakulása

A macedón nemzeti öntudat történeti alakulása Kapronczay Péter A macedón nemzeti öntudat történeti alakulása Napjainkban, a médiában közzétett hírekben az elsők között szerepelnek a Balkán-félsziget népeinek egymás ellen vívott politikai és katonai

Részletesebben

A megőrizve változtatás jegyében A történelem kerettantervek (2012)

A megőrizve változtatás jegyében A történelem kerettantervek (2012) A megőrizve változtatás jegyében A történelem kerettantervek (2012) Katolikus Pedagógiai Szervezési és Továbbképzési Intézet 2012. november 20. Készítette: Dr. Katona András ny. főiskolai docens, a történelem

Részletesebben

J e g y zőkönyv. Ikt. sz.: OTB/99-1/2013. OTB-29/2013. sz. ülés (OTB-117/2010-2014. sz. ülés)

J e g y zőkönyv. Ikt. sz.: OTB/99-1/2013. OTB-29/2013. sz. ülés (OTB-117/2010-2014. sz. ülés) Ikt. sz.: OTB/99-1/2013. OTB-29/2013. sz. ülés (OTB-117/2010-2014. sz. ülés) J e g y zőkönyv az Országgyűlés Oktatási, tudományos és kutatási bizottságának 2013. november 11-én, hétfőn, 11 óra 30 perckor

Részletesebben

KALÁSZ PÉTER AZ 1970-ES ÉVEK ELEJÉN 1

KALÁSZ PÉTER AZ 1970-ES ÉVEK ELEJÉN 1 KALÁSZ PÉTER KI GAZDAGSZIK GYORSABBAN? PROPAGANDA ÉS VALÓSÁG A JÖVEDELEMPOLITIKAI VITÁK TÜKRÉBEN AZ 1970-ES ÉVEK ELEJÉN 1 Történeti háttér Magyarország a 60-as évek elején hasonlóan a többi szocialista

Részletesebben

http://mszp.hu/calendar

http://mszp.hu/calendar 2012.06.21. csütörtök Továbbra is folytatható a szakszerű libatömés Magyarországon Javíthatatlan költségvetés Négymillióan a létminimum alatt Enni vagy nem lenni: az itt a kérdés! Megyeházákból szellemházak?

Részletesebben

Az ellenség dezinformálása, avagy egy állambiztonsági kompromittálási akció az 1950-es évekbôl

Az ellenség dezinformálása, avagy egy állambiztonsági kompromittálási akció az 1950-es évekbôl Múltunk, 2007/3. 155 165. 155 [ ] SZ. KOVÁCS ÉVA Az ellenség dezinformálása, avagy egy állambiztonsági kompromittálási akció az 1950-es évekbôl Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában az

Részletesebben

Nyílt levél OV-nak, Magyarország még miniszterelnökének. Az orbán-öszödi beszédmód Kedves bölcs vezérem! Bár 2010-ben elvből nem rád szavaztam, de én

Nyílt levél OV-nak, Magyarország még miniszterelnökének. Az orbán-öszödi beszédmód Kedves bölcs vezérem! Bár 2010-ben elvből nem rád szavaztam, de én Nyílt levél OV-nak, Magyarország még miniszterelnökének. Az orbán-öszödi beszédmód Kedves bölcs vezérem! Bár 2010-ben elvből nem rád szavaztam, de én is elhittem mindazt, amit előtte 8 éven át hirdettél.

Részletesebben

Magyar Szocialista Párt - Országos Sajtóközpont SAJTÓLEVÉL SAJTÓTÁJÉKOZTATÓINK

Magyar Szocialista Párt - Országos Sajtóközpont SAJTÓLEVÉL SAJTÓTÁJÉKOZTATÓINK Magyar Szocialista Párt - Országos Sajtóközpont SAJTÓLEVÉL SAJTÓTÁJÉKOZTATÓINK NAPI HÍREK KÖZLEMÉNYEK MÉDIASZEREPLÉSEK SAJTÓTÁJÉKOZTATÓINK Hiller István: demokráciában elfogadhatatlan az a kormányzati

Részletesebben

AZ OMBUDSMAN ALAPJOG-ÉRTELMEZÉSE ÉS NORMAKONTROLLJA *

AZ OMBUDSMAN ALAPJOG-ÉRTELMEZÉSE ÉS NORMAKONTROLLJA * Sólyom László AZ OMBUDSMAN ALAPJOG-ÉRTELMEZÉSE ÉS NORMAKONTROLLJA * 1. Ha már ombudsman, akkor rendes közjogi ombudsman legyen mondta Tölgyessy Péter az Ellenzéki Kerekasztal 1989. szeptember 18-i drámai

Részletesebben

László Garaczi Fülcimpa (az ideológia malomkövei)

László Garaczi Fülcimpa (az ideológia malomkövei) László Garaczi Fülcimpa (az ideológia malomkövei) Nemrég Magyarországon járt a Dalai Láma. Valaki a közönségből megkérdezte tőle, hogy tényleg Magyarországon van e a Föld gyógyító szívcsakrája, konkrétan

Részletesebben

Miért tanulod a nyelvtant?

Miért tanulod a nyelvtant? Szilágyi N. Sándor Mi kell a beszédhez? Miért tanulod a nyelvtant? Nyelvtani kiskalauz (Részletek a szerző Ne lógasd a nyelved hiába! c. kötetéből, Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége, 2000) 2. rész Térjünk

Részletesebben

HANTOS KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLTÉNEK. 2015. november 24-i NYILVÁNOS ÜLÉSÉNEK JEGYZŐKÖNYVE

HANTOS KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLTÉNEK. 2015. november 24-i NYILVÁNOS ÜLÉSÉNEK JEGYZŐKÖNYVE HANTOS KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLTÉNEK 2015. november 24-i NYILVÁNOS ÜLÉSÉNEK JEGYZŐKÖNYVE Határozatok: Hantos Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 145/2015.(XI.24.) számú határozata

Részletesebben

Felkelõcsoport a Corvin közben

Felkelõcsoport a Corvin közben EÖRSI LÁSZLÓ Felkelõcsoport a Corvin közben A forradalom kirobbanását követõ éjjeli-hajnali órákban megjelentek a fõvárosban a szovjet páncélos alakulatok, amelyekkel szemben városzszerte felvették a harcot

Részletesebben

J e g y z ő k ö n y v

J e g y z ő k ö n y v J e g y z ő k ö n y v az Országos Kisebbségi Bizottság 2008. december 16-án, kedden, 11 órakor az Oktatási és Kulturális Minisztérium (Budapest V. Szalay utca 10-14.) 610. számú tárgyalójában megtartott

Részletesebben

Összehasonlító elemzés. A politikai pártok finanszírozása a visegrádi országokban és Észtországban

Összehasonlító elemzés. A politikai pártok finanszírozása a visegrádi országokban és Észtországban Összehasonlító elemzés A politikai pártok finanszírozása a visegrádi országokban és Észtországban Főbb megállapítások Az egyes országok jogi szabályozásának különbségei ellenére megállapítható, hogy valamennyi

Részletesebben

Mi történt a decemberi Nyílt levél" óta?

Mi történt a decemberi Nyílt levél óta? 1 Mi történt a decemberi Nyílt levél" óta? Beszélgetés Fehér József főtitkárral jelentős szakszervezeti követelések várható teljesítéséről, s arról, miért kerülhető el a meghirdetett demonstráció l Milyen

Részletesebben

1. A teheráni konferencia

1. A teheráni konferencia 12.tétel: A II. világháború lezárása és az új világrend kialakulása: a szövetségesek tanácskozásai: Teherán, Jalta és Potsdam, nemzetközi együttműködés, megszállások, békeszerződések 1. A teheráni konferencia

Részletesebben

TIT HADTUDOMÁNYI ÉS BIZTONSÁGPOLITIKAI EGYESÜLET BIZTONSÁGPOLITIKAI FÜZETEK. Dr. Héjja István MAGYARORSZÁG EURO-ATLANTI CSATLAKOZÁSA BUDAPEST 1998

TIT HADTUDOMÁNYI ÉS BIZTONSÁGPOLITIKAI EGYESÜLET BIZTONSÁGPOLITIKAI FÜZETEK. Dr. Héjja István MAGYARORSZÁG EURO-ATLANTI CSATLAKOZÁSA BUDAPEST 1998 TIT HADTUDOMÁNYI ÉS BIZTONSÁGPOLITIKAI EGYESÜLET BIZTONSÁGPOLITIKAI FÜZETEK Dr. Héjja István MAGYARORSZÁG EURO-ATLANTI CSATLAKOZÁSA BUDAPEST 1998 A TIT Hadtudományi és Biztonságpolitikai Egyesület kiadványa

Részletesebben

TRIANON KÉNYSZERZUBBONYÁBAN

TRIANON KÉNYSZERZUBBONYÁBAN TRIANON KÉNYSZERZUBBONYÁBAN Bakos István (Budapest) elõadása a Trianon a magyarság tudatvilágában c. tanácskozáson Budapest Tóthfalu 2002. õszén Tisztelt Tanácskozás! Kedves Barátaim! Köszönöm a meghívást

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. Iktatószám: 1011-4/2011.

JEGYZŐKÖNYV. Iktatószám: 1011-4/2011. Iktatószám: 1011-4/2011. JEGYZŐKÖNYV Készült: Soponya Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 2011. május 31. napján 17:00 órakor, a Művelődési Ház kis tanácstermében (8123 Soponya, Petőfi S. u.

Részletesebben

Program. Dr. Orosz Ildikó, elnök II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyr Főiskola. Demkó Ferenc, esperes Beregszászi Magyar Esperesi Kerület. 1.

Program. Dr. Orosz Ildikó, elnök II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyr Főiskola. Demkó Ferenc, esperes Beregszászi Magyar Esperesi Kerület. 1. Megnyitó: Program Dr. Orosz Ildikó, elnök II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyr Főiskola Demkó Ferenc, esperes Beregszászi Magyar Esperesi Kerület 1. szekció 10.00 Dr. Kránitz Mihály (professzor, Pázmány

Részletesebben

Thalassa (17) 2006, 2 3: 61 70. Wilhelm Reich *

Thalassa (17) 2006, 2 3: 61 70. Wilhelm Reich * Thalassa (17) 2006, 2 3: 61 70 PSZICHOANALÍZIS ÉS SZOCIALIZMUS Wilhelm Reich * Ha a pszichoanalízist szociológiai vizsgálódás tárgyának tekintjük, úgy a következõ kérdésekkel találjuk magunkat szemben:

Részletesebben

Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának. 1580/2013. (XI.6.) sz. HATÁROZATA

Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának. 1580/2013. (XI.6.) sz. HATÁROZATA Ügyiratszám: Ügyintéző: Tárgy: MN/53725-7/2013. személyes adat kiegyensúlyozottsági kérelem elbírálása Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának 1580/2013. (XI.6.) sz. HATÁROZATA A Nemzeti Média-

Részletesebben

Megúsztuk volna a szovjeteket az ügyes kiugrással?

Megúsztuk volna a szovjeteket az ügyes kiugrással? II. világháború Megúsztuk volna a szovjeteket az ügyes kiugrással? Veczán Zoltán, 2015. október 15., csütörtök 19:42, frissítve: péntek 15:46 Bevonuló szovjet csapatok Budapesten. Gépfegyverek, csomagok

Részletesebben

1055 Budapest Ajánlott

1055 Budapest Ajánlott Igazságügyi Minisztérium Dr. Kondorosi Ferenc közigazgatási államtitkár úrnak Levéltervezet Készítette: l. sz. Munkacsoport 2005. november. 1055 Budapest Ajánlott Kossuth Lajos tér 4. Tértivevényes Tisztelt

Részletesebben

A világháború után kiadott uj angol katonai szolgálati szabályzatban egy helyen a következők olvashatók: A brit világbirodalom messze szétszórt

A világháború után kiadott uj angol katonai szolgálati szabályzatban egy helyen a következők olvashatók: A brit világbirodalom messze szétszórt AZ ANGOL H A D I F L O T T A Irta: SZALAY ISTVÁN A világháború után kiadott uj angol katonai szolgálati szabályzatban egy helyen a következők olvashatók: A brit világbirodalom messze szétszórt részei között

Részletesebben

5/2013. JEGYZŐKÖNYVE

5/2013. JEGYZŐKÖNYVE Borsosberény Község Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2013. JEGYZŐKÖNYVE Készült: 2013. március 27-én 9.00 órai kezdettel megtartott képviselő-testületi rendkívüli ülésről Ülés helye: Borsosberény

Részletesebben

http://mszp.hu/calendar

http://mszp.hu/calendar 2012.05.08. kedd Mesterházy Attila az Egyesült Államokban tárgyal Képzetlenül a munka világában Tíz ok a telefonadó ellen Nem igaz, hogy a családi vállalkozásokat segítik a földbérletpályázatokon Ingyenes

Részletesebben

http://mszp.hu/calendar

http://mszp.hu/calendar 2012.06.22. péntek A miskolci rendőrség előtt demonstráltak helyi szocialisták Emberközelibb politikát Európában! A költség el van vétve Fenyegető igazságtalanság Széll-el szemben Kaposváron Nagykátán

Részletesebben

KARDOSKÚT KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK 2015. MÁJUS 28. NAPJÁN TARTOTT RENDES, NYÍLT KÉPVISELŐ-TESTÜLETI ÜLÉSÉNEK JEGYZŐKÖNYVE

KARDOSKÚT KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK 2015. MÁJUS 28. NAPJÁN TARTOTT RENDES, NYÍLT KÉPVISELŐ-TESTÜLETI ÜLÉSÉNEK JEGYZŐKÖNYVE KARDOSKÚT KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK 2015. MÁJUS 28. NAPJÁN TARTOTT RENDES, NYÍLT KÉPVISELŐ-TESTÜLETI ÜLÉSÉNEK JEGYZŐKÖNYVE 1 11/2015. ÖKÜ J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült Kardoskút Község Önkormányzata Képviselő-testületének

Részletesebben

AZ ORSZÁGOS VÁLASZTÁSI BIZOTTSÁG 2011. JÚLIUS 19-ÉN MEGTARTOTT ÜLÉSÉNEK A JEGYZŐKÖNYVE

AZ ORSZÁGOS VÁLASZTÁSI BIZOTTSÁG 2011. JÚLIUS 19-ÉN MEGTARTOTT ÜLÉSÉNEK A JEGYZŐKÖNYVE AZ ORSZÁGOS VÁLASZTÁSI BIZOTTSÁG 2011. JÚLIUS 19-ÉN MEGTARTOTT ÜLÉSÉNEK A JEGYZŐKÖNYVE Jó reggelt kívánok! Tisztelettel köszöntöm az Országos Választási Bizottság ülésén megjelenteket, beadványozókat,

Részletesebben

Készült: Salföld Önkormányzat Képviselő-testületének 2011. május 25.- i nyilvános salföldi faluház hivatali helyiségében.

Készült: Salföld Önkormányzat Képviselő-testületének 2011. május 25.- i nyilvános salföldi faluház hivatali helyiségében. 1 SALFÖLD KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 8256 Salföld, Kossuth u. 27. Ikt.szám: S- 4-67 /2011. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Salföld Önkormányzat Képviselő-testületének 2011. május 25.- i nyilvános

Részletesebben