Mérés Tervezés Eredmény

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Mérés Tervezés Eredmény"

Átírás

1 Mérés Tervezés Eredmény

2 Miért Yield Se Kényelmes Teljeskörű szolgáltatást nyújtunk a mintavételtől, a labor elemzésen át a tervkészítésig, minden táblájára! Költséghatékony Nemcsak szakmai tervet készítünk, hanem reális költségtervet is, melyben a tápanyag költséget hatékonyan osztjuk meg a táblák közt azok valós szükségletei alapján. Környezettudatos A tápanyag-optimalizálással egyúttal védi a környezetet is, hiszen nem juttat felesleget a területre, ami az ivóvíz bázisba mosódva mérgezné a környezetet. Konzultatív Önnel egyeztetve, közös megbeszélés során alakítjuk ki a végleges, az Ön számára reálisan megvalósítható tervet. Eredményes A mérésen és szakmai számításon alapuló terv nagyobb termésstabilitást és eredményt biztosít. Informatív A több lépésből álló munkafolyamat minden mérföldkövéről automatikusan folyamatos tájékoztatást kap telefonon, ben vagy szaktanácsadóinktól. Visszamérhető GPS koordináták alapján visszaellenőrizhető adatok és eredmények. Levásárolható A Yield Service költség egy része levásárolható a Timac Agro prémium termékeiből.

3 rvice? A Yield Service tápanyag-gazdálkodási program 2014-ben indult Magyarországon, ahol már az első év sikereket hozott. A program célja a rutin és megszokás alapú tápanyaggazdálkodási gyakorlatból elmozdítani a gazdálkodókat egy mérésen és szakmai tervezésen nyugvó növénytermesztés irányába. A Yield Service minden segítséget megad a gazdaságoknak egy okszerű, ezáltal környezetkímélőbb és eredményesebb tápanyaggazdálkodási gyakorlat kialakításához. Partnereink: Agroforce Kft. Agri-dron Kft. Eurofins Agroscience Service Kft. Szakmai alapokon nyugvó, reális perspektíva A legnagyobb kapacitással Magyarországon! Másfél hónap alatt az éves tervünk 3-szorosára érkezett megrendelés, miután rövid időre szüneteltettük a rendelésfelvételt, hogy elvégezhessük a vállalt feladatainkat és bővíthessük kapacitásunkat. Megnöveltük a mintavételi kapacitásunkat, újraszerveztük a laborkapcsolatainkat és kifejlesztettünk egy online működő adatbáziskezelő- és információs rendszert. Ugyanakkor fejlesztettük a tápanyag-gazdálkodás tervező programunkat, ami immáron egyedülálló az országban. Felkészültünk az idei igényekre. Legnagyobb GPS-es gépi mintavevő kapacitás. Legkiterjedtebb akkreditált labor kapcsolat. Legnagyobb szakértő csapat. Online adatkezelés és tájékoztatási rendszer. Talajtani és tápanyag-gazdálkodási szakértők segítségével fejlesztett tervező program. NDVI mérés drónra szerelt szenzorral, illetve műholdas beméréssel. Térinformatikai szakértő csapat. Talajtani szakértők. Lajkó István, a Dunaegyházán gazdálkodó Haladás Mg. Zrt. növénytermesztési ágazatvezetője. A gazdaság hektáron kizárólag intenzív szántóföldi kultúrákat termeszt, melyek közül legnagyobb területet a csemegekukorica foglalja el től veszünk részt a Yield Service programban. Már az első pillanatban megtetszett, az a nagyfokú szakmaiság, precizitás, amit a program megisme-rése kapcsán és azóta is, a napi munka során, a Timac Agro munkatársai részé-ről tapasztaltam. Szakmai alapokon nyugvó reális perspektívát vázolt fel a technológiai fejlesztési terv. Az eddigi tapasztalataim biztatóak. Már várom a kézzelfogható eredményeket a gazdasági év végén.

4 Tápanyag-gazdálkodási Mit nyújthat Önnek? Pontos, részletes táblainformáció Tervezzen időben! Mintavételi periódusok: Tavasz, március 10. április 10. Nyár, július 10. október 10. Ősz, október 10. november 10. GPS-es talajmintavétel. Bővített akkreditált talajvizsgálat. Tábladiagnózis az eredmények szöveges elemzésével. Grafikus talajtérkép. Optimalizált tápanyaggazdálkodási terv Tápanyag költségoptimalizálás a terméscélok alapján az eredményesség érdekében. Műtrágya- és költség összesítő. Technológiák szakmai és költség összehasonlítása táblázatokban. Szakmai konzultáció a termelővel a reálisan megvalósítható terv kidolgozása érdekében. Mire figyeljen? Szántott területen végezzen szántás elmunkálást! Ne műtrágyázzon mintázás előtt 3 hónapig! Nitrát rendeletnek megfelelő, hatóság által elfogadott dokumentáció Akkreditált labor által kiadott hatóságilag elfogadott jegyzőkönyv. A nitrát rendeletnek megfelelően számított tápanyag-gazdálkodási terv. Teljes, a hatóság által elfogadott dokumentáció. Nyomon követhető eredmény GPS koordináták alapján tárolt mintavételi útvonalak. Visszamérhető talajállapot változás. Talajfoltok alapján visszamérhető hozamadatok. Precíziós adathasználat. Szeretne precíziós kijuttatási tervet? Adataink és térinformatikai lehetőségeink alkalmasak a terv elkészítésére! Igényét jelezze előre és külön megállapodás alapján elkészítjük!

5 program Megvizsgálta már, hogy milyen talajba szórja a műtrágyára költött pénzét? A hazai általános gyakorlatban kultúránként alakítunk ki tápanyag-technológiát megtervezett költségen. Viszont a táblák eltérő adottságait, a különböző talajhatásokat teljes mértékben figyelmen kívül hagyja ez a szemlélet. A tervezett erőforrások táblánként eltérő, okszerű felhasználásával a termelés eredményessége is jelentősen javítható. Az egyik táblára feleslegesen kifizetett többletköltséget, a másik táblán okszerűen és eredményesen lehetne elkölteni, anélkül, hogy az összes költséget számottevően emelni kellene. A táblák adottságait figyelembe véve, vagy még precízebben a táblán belüli különbségek kiegyenlítésével hatékonyabban és eredményesebben gazdálkodhatunk. Számolunk a talajhatással! A technológia kialakításában, mind a felhasználandó mennyiségeknél, mind a termékválasztásban figyelembe vesszük a talaj tulajdonságaiból következő pozitív és negatív hatásokat. Például a talaj kémhatása befolyásolja minden tápelem, de elsősorban a foszfor felvehetőségét, vagy a talaj kötöttsége befolyásolja a nitrogén és egyéb tápelemek kimosódásának mértékét. Ami kötelező nem mindig hasztalan! A rendeletet betartani és eleget tenni a vizsgálatnak, valamint az azon alapuló tervezés megtérülő befektetés, hisz ismerve a tábla adottságait optimális, ezáltal sokkal hatékonyabb tápanyagellátást valósíthatunk meg. 100% 100% 100% 95% 100% 100%100% 89% 77% 77% 52% 48% 52% 43% 30% 34% 33% 23% ph ph ph ph ph ph 4,5 5 5,5 6 6,5 7 ph ph ph ph ph ph 4,5 5 5,5 6 6,5 7 ph ph ph ph ph ph 4,5 5 5,5 6 6,5 7 Nitrogén Foszfor Kálium Nitrátrendelet 59/2008. (IV. 29.) FVM Nitrát kimosódás 90 cm talajszelvényben (%) Nitrát kimosódási modell, lixim Homok INRA,2004. Vályog Agyag Csapadék (mm) A nitrátrendelet kötelez az 5 évenkénti talajvizsgálatra és a tápanyag-gazdálkodási terv készítésére évente. Az a gazdálkodó, aki nem felel meg a rendeletnek a területalapú támogatás visszatartására, illetve abból levonandó szankcióra számíthat. A szankció mértéke kb. 5%, ami a jelenlegi Ft/ha kifizetéssel számolva Ft/ha. De számolnunk kell a kation antagonizmusokkal, ezért megvizsgáljuk a K/Mg arányát, valamint figyelembe vesszük az elővetemény és az öntözés hatását is.

6 2 új szolgáltatással bővül a Yield 1. Precíziós nitrogén program A precíziós nitrogén programmal a talaj nitrogénszolgáltató képességéből és a növények vegetációs indexéből számított táblán belül differenciált precíziós kijuttatási tervet készítünk a hozamtervhez szükséges mennyiségek megadásával. Célunk a magas hozam mellett a homogén fejlettség és a magas hozamminőség biztosítása, elsősorban kalászosokban. Tervezzen időben! Rendelésfelvétel július 20-ig Első fejtrágya kijuttatási terv október 31-ig Második fejtrágya kijuttatási terv március 25-ig A programot nem tudjuk vállalni kukorica és egyéb későn lekerülő elővetemény esetén! Jegyzet A pecíziós nitrogén program haszna Magasabb hozam A talaj és hozamelvárás alapján tervezett hatóanyag kijuttatás és a lemaradó táblarészek differenciált felzárkóztatása magasabb hozamot eredményez. Kisebb környezetterhelés A differenciált kijuttatásnak köszönhetően elkerülhető a felesleges nitrogén kijuttatás, így csökken a környezet terhelése. Csökkenő betakarítási veszteség A differenciált fejtrágyázásnak köszönhetően egyenletes az állomány fejlődése. Az egyenletes fejlődéssel elkerülhetjük, hogy a tábla egyik részén a túlzott nitrogénszolgáltatás miatt megdől az állomány, vagy néhol még éretlen részeket találunk, máshol viszont már pergési veszteséggel kell számolni. Homogén minőség Az egyenletes fejlődés kihat a minőségre is. A homogén jó minőség könnyebben és magasabb áron értékesíthető. A pecíziós nitrogén program menete Eltérően az általános talajvizsgálati gyakorlattól, 5 év magas felbontású műholdképe alapján a táblát homogén, mérettől független menedzsment zónákra osztjuk, majd a zónákat külön mintázzuk. A zónákban mért talajvizsgálati eredmények adják a nitrogén szükséglet számításának alapját. A mért és a műhold adatok, valamint az elővetemény hatás és a hozam elvárások alapján elkészítjük az első nitrogénadag precíziós nitrogénkijuttatási tervét. Az általános talajvizsgálati gyakorlatban a képen látható 20 ha-os táblát 4 db 5 ha-os részre osztanánk, melyekből 1-1 mintát vennénk. Ehelyett mi a talajfoltokat figyelembe véve határozzuk meg a mintavételi zónákat. 3. Az így optimalizált nitrogén-táplálást tovább finomítjuk a második fejtrágyázással. Drónra erősített szenzor segítségével mérjük a növény vegetációs indexét, ami nagy pontossággal megmutatja a növény egészségi állapotát, tápláltságát. A mérés után elkészítjük a tábla nagy felbontású NDVI térképét, majd a precíziós fejtrágyázási tervet.

7 Service Jegyzet A növény egészségi állapotától függően a fény különböző tartománya eltérően verődik vissza. Az élettelen felület a mért fénytartományokat egyenlő mértékben, míg az egészséges levél a vörös és az infravörös tartományban több fényt ver vissza. NDVI index elméleti háttere kék zöld vörös infravörös kék zöld vörös infravörös kék zöld vörös infravörös Kijuttatás! A precíziós kijuttatás precíziós műtrágyaszórót, és megfelelő vezérlőegységet igényel, amely végre tudja hajtani a program utasításait és menet közben automatikusan csökkenti, illetve növeli az adagokat a talaj- és a növény szükségletei szerint. Bűdi Károly Alsódobsza 2. Talajvédelmi terv készítés Új szolgáltatásként talajvédelmi terveket készítünk gazdaságok számára, talajtani szakértő hitelesítésével. Öntözési engedélyezéshez. Ültetvény telepítéshez. Hígtrágya, illetve szennyvíziszap kijuttatáshoz. Mezőgazdasági eredetű, nem veszélyes hulladék kijuttatáshoz. Humuszmentéshez, mezőgazdasági területek rekultivációjához tervezés. 550 ha szántóföldi növénytermesztés, kertészet, állattenyésztés Folyamatos fejlesztések segítségével törekszünk megőrizni versenyképességünket, biztosítva ezáltal gazdaságunk jövőjét. A precíziós növénytermesztésben gondolkodva haladunk előre a szakmaiság, költséghatékonyság, okszerűség mentén. Ezt a szemléletet és irányelveket megtaláltuk a Yield Service programban is, ezért kezdtünk el a Timac Agro-val dolgozni, mivel a közös gondolkodással nagyobb sikereket érhetünk el. Az eredmények tükrében bizakodva nézünk a jövőbe.

8 Timac Agro Hungária Kft. kapcsolat Benedek Szilveszter Üzletfejlesztési menedzser +36/ Bucsi Tamás Engedélyeztetési és szolgáltatási menedzser, talajtani szakértő +36/ Szarvas Zoltán Termékmenedzser Tóth Balázs Kiemelt ügyfélkapcsolati menedzser +36/ Balog László Régióvezető +36/ Boros Noémi Bács-Kiskun, kelet +36/ Jánoska Viola Bács-Kiskun, észak +36/ Nagy Dorián Bács-Kiskun, nyugat +36/ Nagy Márton Heves, nyugat; Nógrád; nyugat +36/ Barócsi Balázs Heves, kelet; Nógrád, kelet +36/ Ivók Yvette Pest, dél +36/ Varga Gábor Pest, észak +36/ Ruzicska Róbert Régióvezető +36/ Simon László Fejér, észak +36/ Harangozó László Fejér, dél +36/ Kertész Norbert Győr-Moson-Sopron, észak +36/ Potyondiné Prapatics Márta Győr-Moson-Sopron, dél +36/ Tóth József Komárom-Esztergom +36/ Kollár Balázs Vas +36/ Henn Edit Veszprém +36/ Közép-Magyarországi régió Észak-nyugati régió Észak-Keleti Régió Simon Csaba Régióvezető +36/ Hengsperger Péter Borsod-Abaúj-Zemplén, kelet +36/ Grádus Ferenc Borsod-Abaúj-Zemplén, nyugat +36/ Szabó Loránd Hajdú-Bihar, kelet +36/ Zsila József Hajdú-Bihar, dél +36/ Szűcs Lilla Hajdú-Bihar, észak +36/ Szabó László Szabolcs-Szatmár-Bereg, dél +36/ Kiss Tamás József Szabolcs-Szatmár-Bereg, észak +36/ Dél-Keleti Régió Turnyánszki Ferenc Régióvezető +36/ Kinyik Bálint Békés, észak-nyugat +36/ Tóth Bálint Békés, észak-kelet +36/ Hunya Péter Békés, dél +36/ Herbály Csaba Csongrád, észak +36/ Tóth Enikő Jász-Nagykun-Szolnok, észak +36/ Kovács István Jász-Nagykun-Szolnok, dél +36/ Szilágyi Gabriella Csongrád, dél +36/ Dél-Nyugati Régió Farkas Sándor Régióvezető +36/ Ritz József Baranya, nyugat +36/ Lengyel Márió Tolna +36/ Mácsai Attila Somogy, észak +36/ Császár Zsolt Somogy, dél +36/ Kuti Csaba Zala +36/

Mérés Tervezés Eredmény

Mérés Tervezés Eredmény Mérés Tervezés Eredmény Miért Yield Se Kényelmes Teljeskörű szolgáltatást nyújtunk a mintavételtől, a labor elemzésen át a tervkészítésig, minden táblájára! Költséghatékony Nemcsak szakmai tervet készítünk,

Részletesebben

Növénytáplálás FELSŐ FOKON. www.timacagro.hu

Növénytáplálás FELSŐ FOKON. www.timacagro.hu Növénytáplálás FELSŐ FOKON 2 016 www.timacagro.hu Tartalomjegyzék A természeti tényezők szerepe... 2-3 Yield Service szolgáltatás... 4-5 Talajkondícionálók... 6-7 Kalisol-ÚJ!... 8-9 Physiomax... 10-13

Részletesebben

Sikerekben Gazdag, Boldog Új Évet kívánunk Önnek!

Sikerekben Gazdag, Boldog Új Évet kívánunk Önnek! Feladó: Pioneer Stúdiumok Tárgy: Pioneer Híradó 1. szám Dátum: 2011. január 7. 15:04:10 Mellékletek: oledata.mso image019.png image023.png image021.png image008.png image005.png image028.png 2011. január

Részletesebben

ÖSSZEFOGLALÓ JELENTÉS

ÖSSZEFOGLALÓ JELENTÉS ÖSSZEFOGLALÓ JELENTÉS A kereskedelmi forgalomban megtalálható villamossági termékek laboratóriumi vizsgálattal egybekötött ellenırzésérıl Budapest, 2016. február NEMZETI FOGYASZTÓVÉDELMI HATÓSÁG PIACFELÜGYELETI

Részletesebben

A SZEMÉLYI SÉRÜLÉSES KÖZÚTI KÖZLEKEDÉSI BALESETEK ALAKULÁSA

A SZEMÉLYI SÉRÜLÉSES KÖZÚTI KÖZLEKEDÉSI BALESETEK ALAKULÁSA ORSZÁGOS RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG RENDÉSZETI FŐIGAZGATÓSÁG Közlekedésrendészeti Főosztály A SZEMÉLYI SÉRÜLÉSES KÖZÚTI KÖZLEKEDÉSI BALESETEK ALAKULÁSA A táblázatok a RobotZsaru Neo és a megyei rendőr-főkapitányságok

Részletesebben

Biomassza termelés és hasznosítás az Észak-Alföldi Régió településein Szénégető László

Biomassza termelés és hasznosítás az Észak-Alföldi Régió településein Szénégető László Biomassza termelés és hasznosítás az Észak-Alföldi Régió településein Szénégető László Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal Megújuló energiatermelés hazai lehetőségei Kiváló biomassza- és földhőtermelés

Részletesebben

A részarány földkiadás során keletkezett osztatlan közös tulajdon megszüntetésének eredményei

A részarány földkiadás során keletkezett osztatlan közös tulajdon megszüntetésének eredményei A részarány földkiadás során keletkezett osztatlan közös tulajdon megszüntetésének eredményei Dr. Varga Márk főosztályvezető A részarány földkiadás során keletkezett osztatlan közös tulajdon megszüntetése

Részletesebben

BM OKF 2014. évi pontszerző bajnokságának terepfutó versenye

BM OKF 2014. évi pontszerző bajnokságának terepfutó versenye BM OKF 2014. évi pontszerző bajnokságának terepfutó versenye A bajnokság során női 4000 m kategóriában egyéni versenyben 6. helyezést ért el: AGÓCS LAURA A bajnokság során női 3000 m kategóriában egyéni

Részletesebben

Diákhitel Központ Zrt.

Diákhitel Központ Zrt. Diákhitel Központ Zrt. Éves kiadvány Statisztikai melléklet 2005/2006. tanév Országos statisztikai adatok a Diákhitelben részesülő ügyfelekről Budapest, 2006. augusztus 31. TARTALOM: 1.1. Országos statisztikai

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS. Otthon Melege Program

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS. Otthon Melege Program PÁLYÁZATI FELHÍVÁS Otthon Melege Program Háztartási nagygépek energiamegtakarítást eredményező cseréje alprogram Pályázat kódszáma: HGCS-2014. 2014. szeptember 25. Frissítve: 2014. november 11. 1 1. Előzmények

Részletesebben

REGIONÁLIS MUNKABIZTONSÁGI FELÜGYELŐSÉGEK

REGIONÁLIS MUNKABIZTONSÁGI FELÜGYELŐSÉGEK REGIONÁLIS MUNKABIZTONSÁGI FELÜGYELŐSÉGEK OMMF Közép-magyarországi Munkabiztonsági Felügyelősége illetékességi területe Budapest, Pest megye. Székhely: Budapest, IX. ker. Páva u. 6. Postacím: 1458 Budapest

Részletesebben

Prof. Dr. Csath Magdolna

Prof. Dr. Csath Magdolna Prof. Dr. Csath Magdolna Mit mutatnak a regionális elemzések? Versenyképességi és társadalmi kompozit mutatók eredményei a Közép-magyarországi régióban Tradíció és Innováció Konferencia Tudomány Ünnepe

Részletesebben

Tisztelt Partnerünk! 50 80 mm-es kultivátor kés

Tisztelt Partnerünk! 50 80 mm-es kultivátor kés Alkatrész akció Tisztelt Partnerünk! Kérem, olvassa el ezt a néhány oldalt, melyből betekintést nyerhet újdonságainkba és szezon előtti alkatrész akciónkba! A Vaderstad Kft. a korábbi évekhez hasonlóan

Részletesebben

Gramix Prog. Gramix Program. Gramix Program. egyedülálló. célszerűség. célszerűség. gyártástechnológia K+F K+F K+F K+F. minőség. minőség.

Gramix Prog. Gramix Program. Gramix Program. egyedülálló. célszerűség. célszerűség. gyártástechnológia K+F K+F K+F K+F. minőség. minőség. K+F Gramix Program tudatos gazdálkodás gyedi etétel yság s kelát prémium minőség mezo- és mikroelemek egyedülálló gyártástechnológia rugalmasság prémium minőség Program hozzáadott érték ezo- és elemek

Részletesebben

Tájékoztató a települések katasztrófavédelmi osztályba sorolásának helyzetéről, tapasztalatairól

Tájékoztató a települések katasztrófavédelmi osztályba sorolásának helyzetéről, tapasztalatairól Tájékoztató a települések katasztrófavédelmi osztályba sorolásának helyzetéről, tapasztalatairól Szarka Zsolt tű. alezredes főosztályvezető-helyettes Budapest, 2012. május 31. Települések új besorolása

Részletesebben

4/2012. számú Vezérigazgatói Utasítás

4/2012. számú Vezérigazgatói Utasítás 4/2012. számú Vezérigazgatói Utasítás Tárgy: A Díjbeszedő Faktorház Nyrt. Panaszkezelési Szabályzata NYOMTATÁSBAN CSAK TÁJÉKOZTATÓ JELLEGŰ Hatálybalépés dátuma: 2012. április 25. Készítette: dr. Vincze

Részletesebben

SEGÉDLET ÉS SZAKMAI ÚTMUTATÓ A VESZÉLYES ÁRU SZÁLLÍTMÁNYOKAT ELLENŐRZŐ KATASZTRÓFAVÉDELEM RÉSZÉRE

SEGÉDLET ÉS SZAKMAI ÚTMUTATÓ A VESZÉLYES ÁRU SZÁLLÍTMÁNYOKAT ELLENŐRZŐ KATASZTRÓFAVÉDELEM RÉSZÉRE SEGÉDLET ÉS SZAKMAI ÚTMUTATÓ A VESZÉLYES ÁRU SZÁLLÍTMÁNYOKAT ELLENŐRZŐ KATASZTRÓFAVÉDELEM RÉSZÉRE Készült: A Biztonsági Tanácsadók Nemzetközi Szakmai Egyesületének Országos Koordinációs Bizottsága és az

Részletesebben

J e g y z ő k ö n y v. Készült: Balkány Város Önkormányzata Képviselő-testületének rendkívüli nyílt üléséről

J e g y z ő k ö n y v. Készült: Balkány Város Önkormányzata Képviselő-testületének rendkívüli nyílt üléséről J e g y z ő k ö n y v Készült: Balkány Város Önkormányzata Képviselő-testületének rendkívüli nyílt üléséről Az ülés ideje: 2015. július 14. Az ülés helye: Balkányi Polgármesteri Hivatal tanácskozó terme

Részletesebben

Klorózis megszüntetése karácsonyfatelepen

Klorózis megszüntetése karácsonyfatelepen mennyiséget tíz erdőgazdaság gyűjtötte be; valószínű, hogy Marjai Zoltánnak Az Erdő 1960. 2. számában közölt tanulmányában évi 1500 kg-ra becsült országos magszükséglet előállításához szükséges 234 q toboz

Részletesebben

TETÕ HELYETT MONDD: Fém ereszcsatorna-rendszer Beépítési Útmutató

TETÕ HELYETT MONDD: Fém ereszcsatorna-rendszer Beépítési Útmutató TETÕ HELYETT MONDD: Fém ereszcsatorna-rendszer Beépítési Útmutató Fém ereszcsatorna-rendszer elõnyei Gyors, egyszerû szerelhetõség, ragasztás, szegecselés és forrasztás nélkül Erõs, magas mûszaki szinvonalú

Részletesebben

Szabályzat. a Magyar Kormánytisztviselő Kar által alapított díjakról és a díjadományozás rendjéről

Szabályzat. a Magyar Kormánytisztviselő Kar által alapított díjakról és a díjadományozás rendjéről Szabályzat a Magyar Kormánytisztviselő Kar által alapított díjakról és a díjadományozás rendjéről Elfogadva: 2014. szeptember 8-án a Magyar Kormánytisztviselői Kar Országos Közgyűlésének 1/2014 (IX.08.)

Részletesebben

A távérzékelés és fizikai alapjai 2. Alkalmazási példák (I.)

A távérzékelés és fizikai alapjai 2. Alkalmazási példák (I.) A távérzékelés és fizikai alapjai 2. Alkalmazási példák (I.) Csornai Gábor László István Földmérési és Távérzékelési Intézet Távérzékelési Igazgatóság Az előadás 2011-es átdolgozott változata a TÁMOP 4.2.1./B-09/1/KMR-2010-0003

Részletesebben

H I R D E T M É N Y Magyar Posta Zrt. felhívása Magyarországi posták 2015 évi klimatizálása megnevezésű építési beruházás tárgyban

H I R D E T M É N Y Magyar Posta Zrt. felhívása Magyarországi posták 2015 évi klimatizálása megnevezésű építési beruházás tárgyban Magyar Posta Zártkörűen Működő Részvénytársaság Beszerzési Igazgatóság 1138 Budapest, Dunavirág u. 2-6. Fax: +36 (1) 767-8321 Adószám: 10901232-2-44 Postacím: 1540 Budapest H I R D E T M É N Y Magyar Posta

Részletesebben

MOLSZE VEZETİSÉG 2005-2009

MOLSZE VEZETİSÉG 2005-2009 MOLSZE VEZETİSÉG 2005-2009 Sor- Munkahely szám Név, cím Telefon Telefax Egyetemek 1. ) Kéri Pálné keri.juli@freemail.hu 2. ) Kissné Sziráki Valéria DE OEC Klinikai Biokémiai és Molekuláris Patológiai Intézet

Részletesebben

318/2008. (XII. 23.) Korm. rendelet. a Kormány általános hatáskör területi államigazgatási szervérl

318/2008. (XII. 23.) Korm. rendelet. a Kormány általános hatáskör területi államigazgatási szervérl 318/2008. (XII. 23.) Korm. rendelet a Kormány általános hatáskör területi államigazgatási szervérl A Kormány a központi államigazgatási szervekrl, valamint a Kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról

Részletesebben

A gépjármű rendelkezzen a Nemzeti Közlekedési Hatóság által kiadott érvényes típusbizonyítvánnyal (általános forgalomba helyezési engedéllyel).

A gépjármű rendelkezzen a Nemzeti Közlekedési Hatóság által kiadott érvényes típusbizonyítvánnyal (általános forgalomba helyezési engedéllyel). Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból nyújtandó vidéki gazdaság és a lakosság számára nyújtott alapszolgáltatások fejlesztésére 2015-tól igénybe vehető támogatások alapján biztonságos közlekedés

Részletesebben

TETÕ HELYETT MONDD: Bramac Naptetõ Beépítési Útmutató

TETÕ HELYETT MONDD: Bramac Naptetõ Beépítési Útmutató TETÕ HELYETT MONDD: Bramac Naptetõ Beépítési Útmutató Tartalom Bramac Naptetõ méretei 02 Függesztés-beemelés 03 Raklap lecsavarozása 03 Rögzítõlécek elhelyezése 04 Bramac Naptetõ helyzetének meghatározása

Részletesebben

(+36-76) 502-014 (telefon) (+36-76) 481-241 (fax)

(+36-76) 502-014 (telefon) (+36-76) 481-241 (fax) A BM OKF irányítása, felügyelete vagy ellenőrzése alatt álló, vagy alárendeltségében működő más közfeladatot ellátó szerv hivatalos neve székhelye, postai címe, telefon- és telefaxszáma, elektronikus levélcíme

Részletesebben

Természetfölötti erő. A DON-szint csökkenthető, a jó termés elérhető!

Természetfölötti erő. A DON-szint csökkenthető, a jó termés elérhető! Természetfölötti erő A DON-szint csökkenthető, a jó termés elérhető! A DON-szint csökkenthető, a jó termés elérhető! DON-minimalizálás A kalászfuzáriózis A kalászfuzáriózis hazánkban az őszi búza gyakori

Részletesebben

Átadásra került informatikai eszközök megyei bontásban. 1. ütem 2. ütem. KLIK Szakszolgálati Intézmény megnevezése

Átadásra került informatikai eszközök megyei bontásban. 1. ütem 2. ütem. KLIK Szakszolgálati Intézmény megnevezése A TÁMOP-3.4.2.B Sajátos nevelési igényű gyermekek integrációja (ok fejlesztése) kiemelt projekt keretében beszerzett és a pedagógiai szakszolgálatok számára átadott informatikai eszközök Átadásra került

Részletesebben

IFJÚSÁGSEGÍTŐ MUNKAERŐPIACI MONITOR

IFJÚSÁGSEGÍTŐ MUNKAERŐPIACI MONITOR IFJÚSÁGSEGÍTŐ MUNKAERŐPIACI MONITOR - KÉRDŐÍVES FELMÉRÉS AZ IFJÚSÁGSEGÍTŐK ÉS FOGLALKOZTATÓIK KÖRÉBEN - Image: Tina Phillips / FreeDigitalPhotos.net TARTALOM Bevezetés... 3 Foglalkoztatók... 4 Ifjúságsegítők...

Részletesebben

161/2004. (XI. 8.) FVM-HM-PM együttes rendelet

161/2004. (XI. 8.) FVM-HM-PM együttes rendelet 161/2004. (XI. 8.) FVMHMPM együttes rendelet a földmérési és térképészeti állami alapadatok kezeléséről, szolgáltatásáról és egyes igazgatási szolgáltatási díjakról szóló 63/1999. (VII. 2) FVMHMPM együttes

Részletesebben

Oktatási és Kulturális Minisztérium

Oktatási és Kulturális Minisztérium Oktatási és Kulturális Minisztérium OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTER 13879/2008. Tervezet ELŐTERJESZTÉS a Kormány részére A Kulturális Örökségvédelmi Hivatalról szóló 308/2006. (XII. 23.) Korm. rendelet

Részletesebben

2007. ÉVI FELÜLVIZSGÁLATI PROGRAM

2007. ÉVI FELÜLVIZSGÁLATI PROGRAM 2007. ÉVI FELÜLVIZSGÁLATI PROGRAM Érvényességi terület: Az Élelmiszerlánc-biztonsági Elnökhelyettes irányítása alá tartozó szervezeti egységek és a Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalok Élelmiszerlánc-biztonsági

Részletesebben

5 NYOMÓS OK A BACTOFIL-OS ŐSZI TALAJAKTIVÁLÁSRA. [négypluszegy]

5 NYOMÓS OK A BACTOFIL-OS ŐSZI TALAJAKTIVÁLÁSRA. [négypluszegy] 5 NYOMÓS OK A BACTOFIL-OS ŐSZI TALAJAKTIVÁLÁSRA [négypluszegy] AZ ŐSZI TALAJAKTIVÁLÁS DIÓHÉJBAN Az őszi talajaktiválás annyit jelent, hogy olyan talajbaktérium készítményt juttatunk a földbe, amely jelentősen

Részletesebben

Saunier Duval készülékek hivatalos beüzemelését és karbantartását végző partnerek Frissítve: 2016.01.04.

Saunier Duval készülékek hivatalos beüzemelését és karbantartását végző partnerek Frissítve: 2016.01.04. Bács-Kiskun Torma György 2750 Nagykőrös Gyopár u. 1/A 06 30 408 8022 gyorgy.torma@vaillant.hu Bács-Kiskun Hirösgáz 2000 Kft. 6000 Kecskemét Kós Károly utca 10. 06 76 484 950 hirosgaz2000kft@gmail.com Bács-Kiskun

Részletesebben

Előadó: dr. Nyári Tibor 2012. május 29.

Előadó: dr. Nyári Tibor 2012. május 29. A magyar munkaerőpiac jellemzői, különös tekintettel az atipikus foglalkoztatási formákra, az állami intézmények szempontjából (a munkaerőkölcsönzők tevékenységei, statisztikák) Előadó: dr. Nyári Tibor

Részletesebben

GYEGÉP Ipari Termeltető Kereskedelmi és Gépgyártó Kft. A LocomotivGrill kereskedelmi szolgáltatására vonatkozó Általános Szerződési Feltételek

GYEGÉP Ipari Termeltető Kereskedelmi és Gépgyártó Kft. A LocomotivGrill kereskedelmi szolgáltatására vonatkozó Általános Szerződési Feltételek GYEGÉP Ipari Termeltető Kereskedelmi és Gépgyártó Kft. A LocomotivGrill kereskedelmi szolgáltatására vonatkozó Általános Szerződési Feltételek Készítés időpontja: 2015.08.25. Hatályos: 2015.08.25. Utolsó

Részletesebben

Zöld Óvoda-, Ökoiskola programok kiszélesítése SH/4/5

Zöld Óvoda-, Ökoiskola programok kiszélesítése SH/4/5 Zöld Óvoda-, Ökoiskola programok kiszélesítése SH/4/5 Varga Attila http://www.ofi.hu/sh45 Alapadatok Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) SH/4/5 kódszámú, Zöld Óvoda-, Ökoiskola programok kiszélesítése

Részletesebben

Nemzeti ünnepünk, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc, március 15-e alkalmából Dr. Pintér Sándor, Magyarország belügyminisztere

Nemzeti ünnepünk, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc, március 15-e alkalmából Dr. Pintér Sándor, Magyarország belügyminisztere 1 Nemzeti ünnepünk, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc, március 15-e alkalmából Dr. Pintér Sándor, Magyarország belügyminisztere a téli rendkívüli időjárási viszonyok során végzett kiemelkedő munkája

Részletesebben

Kerámia tetó cserepek

Kerámia tetó cserepek Kerámia tetó cserepek TONDACH Tartalom TONDACH Gyáregységek 3 TONDACH Érveink 4 TONDACH Színválaszték Natúr, Engób, Máz, Amadeus üvegmáz 5 TONDACH Miért kerámia tetó cserép? 6 TONDACH Termékkínálat 7 TONDACH

Részletesebben

F.1. számú függelék. GDF SUEZ Energia Magyarország Zrt. szervezeti felépítése

F.1. számú függelék. GDF SUEZ Energia Magyarország Zrt. szervezeti felépítése Egyetemes szolgáltatói üzletszabályzat 1. számú függelék F.1. számú függelék GDF SUEZ Energia Magyarország Zrt. szervezeti felépítése Hatályos: 1/7.oldal GDF SUEZ Energia Magyarország Zrt. Egyetemes szolgáltatói

Részletesebben

A belügyminiszter../2012. ( ) BM rendelete

A belügyminiszter../2012. ( ) BM rendelete A belügyminiszter./2012. ( ) BM rendelete a végrehajtási eljárásban ellenszegülés megszüntetése érdekében történő rendőri közreműködéssel, valamint a gyermek átadására irányuló bírósági végrehajtás során

Részletesebben

A projektek megvalósítására legfeljebb 24 hónap áll rendelkezésre.

A projektek megvalósítására legfeljebb 24 hónap áll rendelkezésre. portfólió Prototípus, termék-, technológia- és szolgáltatásfejlesztés GINOP-2.1.7-15 A pályázat célja A pályázat célja a KKV-k házon belüli prototípusfejlesztésére és az ezek eredményeként létrejövő innovatív

Részletesebben

F.1. számú függelék. GDF SUEZ Energia Magyarország Zrt. szervezeti felépítése

F.1. számú függelék. GDF SUEZ Energia Magyarország Zrt. szervezeti felépítése Egyetemes szolgáltatói üzletszabályzat 1. számú függelék F.1. számú függelék GDF SUEZ Energia Magyarország Zrt. szervezeti felépítése Hatályos: 1/4.oldal GDF SUEZ Energia Magyarország Zrt. Egyetemes szolgáltatói

Részletesebben

KIEGÉSZÍTŐ TÁJÉKOZTATÁS

KIEGÉSZÍTŐ TÁJÉKOZTATÁS KIEGÉSZÍTŐ TÁJÉKOZTATÁS a Magyar Közút Nonprofit Zrt. ajánlatkérő által a Veszélyes hulladék szállítása és kezelése 2013. I. tárgyában KÉ 19811/2012. számon indított nyílt közbeszerzési eljárásban feltett

Részletesebben

Etikai kódex kidolgozását kezdeményezi a VOSZ Emberi Erőforrás és Foglalkoztatási Szekciója

Etikai kódex kidolgozását kezdeményezi a VOSZ Emberi Erőforrás és Foglalkoztatási Szekciója Etikai kódex kidolgozását kezdeményezi a VOSZ Emberi Erőforrás és Foglalkoztatási Szekciója 2010.07.01 A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének keretén belül a közelmúltban megalakult az emberierőforrás-menedzsment

Részletesebben

AZ ÖNKORMÁNYZATI MINISZTÉRIUM

AZ ÖNKORMÁNYZATI MINISZTÉRIUM XIX. ÉVFOLYAM 20. SZÁM 2008. OKTÓBER 15. ÁRA: 1365 Ft AZ ÖNKORMÁNYZATI MINISZTÉRIUM HIVATALOS LAPJA TARTALOM MINISZTERI UTASÍTÁS Az önkormányzati miniszter 6/2008. (HÉ 40.) ÖM utasítása az ÖM fejezethez

Részletesebben

Velencei-tó szség. letfejlesztési si Program stratégiai tervezés s alapjainak vizsgálata. Területfejleszt. Dr. Opitz Éva Szegmens Piackutató 2009

Velencei-tó szség. letfejlesztési si Program stratégiai tervezés s alapjainak vizsgálata. Területfejleszt. Dr. Opitz Éva Szegmens Piackutató 2009 Velencei-tó a Természetes Egészs szség Területfejleszt letfejlesztési si Program stratégiai tervezés s alapjainak vizsgálata Dr. Opitz Éva Szegmens Piackutató 29 A turizmus vonzerejének tényezői és alakulása

Részletesebben

A VARROA ATKA ELLENI GYÓGYSZERES VÉDEKEZÉS

A VARROA ATKA ELLENI GYÓGYSZERES VÉDEKEZÉS TÁJÉKOZTATÓ A VARROA ATKA ELLENI GYÓGYSZERES VÉDEKEZÉS TÁMOGATÁSÁRÓL (2014/2015) A támogatás célja: A méhcsaládok államilag engedélyezett készítményekkel történő, a varroa atka elleni szakszerű kezelésekhez

Részletesebben

A Marton Genetics napraforgó portfóliójának megújulása

A Marton Genetics napraforgó portfóliójának megújulása A Marton Genetics napraforgó portfóliójának megújulása A Bázismag Kft. a megújulásra törekedve folyamatosan frissíti portfólióját, legyen szó kukorica, repce, vagy akár napraforgó vetőmagról. A korábbi

Részletesebben

A KÜLFÖLDI ÁLLAMPOLGÁROK ÉS A BŰNÖZÉS KAPCSOLATA MAGYARORSZÁGON A 2011 2012. ÉVEKBEN

A KÜLFÖLDI ÁLLAMPOLGÁROK ÉS A BŰNÖZÉS KAPCSOLATA MAGYARORSZÁGON A 2011 2012. ÉVEKBEN A KÜLFÖLDI ÁLLAMPOLGÁROK ÉS A BŰNÖZÉS KAPCSOLATA MAGYARORSZÁGON A 2011 2012. ÉVEKBEN Kiadja: Legfőbb Ügyészség Informatikai Főosztály A KÜLFÖLDI ÁLLAMPOLGÁROK ÉS A BŰNÖZÉS KAPCSOLATA MAGYARORSZÁGON A 2011-2012.

Részletesebben

Pályázati hirdetmény betölthető állásokra ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK. Tisztelt Hirdetők, Olvasók!

Pályázati hirdetmény betölthető állásokra ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK. Tisztelt Hirdetők, Olvasók! Pályázati hirdetmény betölthető állásokra hatályos: 2014.12.09 - ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK Tisztelt Hirdetők, Olvasók! A hirdetményeket külön ez irányú kérelemre legfeljebb 3 alkalommal ismételjük meg, további

Részletesebben

A termékenység területi különbségei

A termékenység területi különbségei 2009/159 Összeállította: Központi Statisztikai Hivatal www.ksh.hu III. évfolyam 159. szám 2009. november 19. A termékenység területi különbségei A tartalomból 1 A termékenység szintjének területi változása

Részletesebben

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK)

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Feladata a hazai agrár- és élelmiszerszektor erősítése, érdekeinek érvényesítése, a magyar élelmiszerek versenyképességének támogatása, továbbá a szaktanácsadás, ezen

Részletesebben

8. szám FÖLDMŰVELÉSÜGYI ÉRTESÍTŐ 295. A kérelmező A jogi vagy természetes személy neve Soltvadkerti Hegyközség

8. szám FÖLDMŰVELÉSÜGYI ÉRTESÍTŐ 295. A kérelmező A jogi vagy természetes személy neve Soltvadkerti Hegyközség 8. szám FÖLDMŰVELÉSÜGYI ÉRTESÍTŐ 295 A kérelmező A jogi vagy természetes személy neve Soltvadkerti Hegyközség Teljes címe (házszám, utca neve, település, irányítószám) Házszám 11. Utcanév Szentháromság

Részletesebben

A Díjbeszedő Faktorház Zrt. Panaszkezelési Szabályzata

A Díjbeszedő Faktorház Zrt. Panaszkezelési Szabályzata Díjbeszedő Faktorház Zrt. 1117 Budapest, Budafoki út 107-109. A Díjbeszedő Faktorház Zrt. Panaszkezelési Szabályzata Hatályba lépés dátuma: 2014. augusztus 1. Készítette: Bugáné Torkos Beáta Ellenőrizte:

Részletesebben

Békés megyei Ivóvízminőség-javító Program

Békés megyei Ivóvízminőség-javító Program Békés megyei Ivóvízminőség-javító Program azonosító szám: KEOP-1.3.0/09-11-2012-0009 Békés Megyei Önkormányzatok Ivóvízminőség-javító Önkormányzati Társulásainak Konzorciuma MEGÁLLAPODÁS II. SZÁMÚ KIEGÉSZÍTÉSE

Részletesebben

KÖRNYEZETVÉDELMI- VÍZGAZDÁLKODÁSI ALAPISMERETEK

KÖRNYEZETVÉDELMI- VÍZGAZDÁLKODÁSI ALAPISMERETEK Környezetvédelmi-vízgazdálkodási alapismeretek középszint 1511 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. május 19. KÖRNYEZETVÉDELMI- VÍZGAZDÁLKODÁSI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

BESZÁMOLÓ AZ IGAZSÁGÜGYI HIVATAL JOGI SEGÍTSÉGNYÚJTÓ SZOLGÁLAT 2005. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL

BESZÁMOLÓ AZ IGAZSÁGÜGYI HIVATAL JOGI SEGÍTSÉGNYÚJTÓ SZOLGÁLAT 2005. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL BESZÁMOLÓ AZ IGAZSÁGÜGYI HIVATAL JOGI SEGÍTSÉGNYÚJTÓ SZOLGÁLAT 2005. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL A Jogi Segítségnyújtó Szolgálat Missziója A jogállam az emberi méltóság egyetemes értékén alapul. A humanizmus és

Részletesebben

Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH)

Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) A Közös Agrárpolitika támogatási forrásaiból, és a magyar költségvetés által biztosított forrásból finanszírozott ágazati támogatások iránti kérelmek befogadására,

Részletesebben

HIVATALOS ÉRTESÍTŐ 35. szám

HIVATALOS ÉRTESÍTŐ 35. szám HIVATALOS ÉRTESÍTŐ 35. A MAGYAR KÖZLÖNY MELLÉKLETE 2013. július 19., péntek Tartalomjegyzék I. Utasítások 23/2013. (VII. 19.) EMMI utasítás miniszteri biztos kinevezéséről 6192 22/2013. (VII. 19.) KIM

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S. a Kormány részére. az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságról

E L Ő T E R J E S Z T É S. a Kormány részére. az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságról SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTER Szám: 13.882-1/2006-SZMM TERVEZET E L Ő T E R J E S Z T É S a Kormány részére az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságról Budapest, 2006. december 2 I. Tartalmi összefoglaló

Részletesebben

2015/2016. TANÉVI DR. MEZŐ FERENC SZELLEMI DIÁKOLIMPIA ORSZÁGOS ELŐDÖNTŐ III-IV. KORCSOPORT

2015/2016. TANÉVI DR. MEZŐ FERENC SZELLEMI DIÁKOLIMPIA ORSZÁGOS ELŐDÖNTŐ III-IV. KORCSOPORT 2015/2016. TANÉVI DR. MEZŐ FERENC SZELLEMI DIÁKOLIMPIA ORSZÁGOS ELŐDÖNTŐ III-IV. KORCSOPORT 1. Az országos elődöntő célja: A magyar olimpiatörténet megismertetése és megszerettetése a fiatalok körében.

Részletesebben

ÁLTALÁNOS SZOLGÁLTATÁSI FELTÉTELEK ( ÁSZF )

ÁLTALÁNOS SZOLGÁLTATÁSI FELTÉTELEK ( ÁSZF ) ÁLTALÁNOS SZOLGÁLTATÁSI FELTÉTELEK ( ÁSZF ) Az Általános Szolgáltatási Feltételek ( ÁSZF ) tartalmazzák az Altering Bt. (székhely: 1107 Budapest, Mázsa u. 9., adószám: 29114913-2-42), mint szolgáltató

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK...1 1. BEVEZETÉS...2 2. IRODALMI ÁTTEKINTÉS...3

TARTALOMJEGYZÉK...1 1. BEVEZETÉS...2 2. IRODALMI ÁTTEKINTÉS...3 Tartalomjegyzék TARTALOMJEGYZÉK...1 1. BEVEZETÉS...2 2. IRODALMI ÁTTEKINTÉS...3 2.1 Természetes adottság, és tájhasználat... 3 2.1.1 Természetes adottság meghatározása... 3 2.1.2 Tájhasználat jellemzői

Részletesebben

www.eurofarm.hu Tartalom: Az Univer-Penta Társaság szaktanácsadói hírlevele 2011/7. szám (július) Aktuális kérelmek benyújtási időszakai 1.

www.eurofarm.hu Tartalom: Az Univer-Penta Társaság szaktanácsadói hírlevele 2011/7. szám (július) Aktuális kérelmek benyújtási időszakai 1. Az Univer-Penta Társaság szaktanácsadói hírlevele 2011/7. szám (július) Tartalom: Aktuális kérelmek benyújtási időszakai 1. oldal Ismét támogatás öntözésre, meliorációra, vízrendezésre 2. oldal Tejházi

Részletesebben

Oktatóstúdió. KEMON oktatások 2011/I. félév

Oktatóstúdió. KEMON oktatások 2011/I. félév Oktatóstúdió KEMON oktatások 2011/I. félév Kedves Fodrász KollégA! Neked mi volt az újévi fogadalmad? Nekünk az, hogy minél több szakmabelihez jussunk el, bemutatva a továbbképzések fontosságát. Ennek

Részletesebben

Otthoni hospice Magyar Hospice-Palliatív Egyesület értekezlete Budapest, 2009. április 24. Morvai Tünde

Otthoni hospice Magyar Hospice-Palliatív Egyesület értekezlete Budapest, 2009. április 24. Morvai Tünde Otthoni hospice Magyar Hospice-Palliatív Egyesület értekezlete Budapest, 2009. április 24. Morvai Tünde Otthoni hospice Az otthoni hospice ellátás finanszírozására az irányadó jogszabály a 43/1999. (III.3.)

Részletesebben

KUTATÁS + FEJLESZTÉS PROGRAM. - AKF2011/2. ütem -

KUTATÁS + FEJLESZTÉS PROGRAM. - AKF2011/2. ütem - KUTATÁS + FEJLESZTÉS PROGRAM - AKF2011/2. ütem - AGROWATT biogáz kutató központ Kecskemét, 2011. november december Készítette: AGROWATT Nonprofit KFT. 1 Előzmények: Az Agrowatt Kft. biogáz kutató központ

Részletesebben

Megyeszékhely: Győr. Honlap: http://nemzetiegyseg.com/gyormegye.html Adatbázis: http://nemzetiegyseg.com/gyor2011.xls

Megyeszékhely: Győr. Honlap: http://nemzetiegyseg.com/gyormegye.html Adatbázis: http://nemzetiegyseg.com/gyor2011.xls Győr-Moson Moson-Sopron összesen Megyeszékhely: Győr Honlap: http://nemzetiegyseg.com/gyor.html Adatbázis: http://nemzetiegyseg.com/gyor2011.xls Honlap: http://www.hiszi-map.hu/catalog/displayimage.php?pid=1530&fullsize=1

Részletesebben

TELEKOM LABDARÚGÓ DIÁKOLIMPIA

TELEKOM LABDARÚGÓ DIÁKOLIMPIA TELEKOM LABDARÚGÓ DIÁKOLIMPIA ORSZÁGOS DÖNTŐ I. KORCSOPORT Fonyódliget Erzsébet Tábor, 2014. május 26-27. 1 TELEKOM LABDARÚGÓ DIÁKOLIMPIA 2013/2014. TANÉVI TELEKOM LABDARÚGÓ DIÁKOLIMPIA AZ ORSZÁGOS DÖNTŐ

Részletesebben

Ahogy az OEP "pénzeli" Dr. Gresz Miklós OEP Szeged, 2010. november 13. gresz 1

Ahogy az OEP pénzeli Dr. Gresz Miklós OEP Szeged, 2010. november 13. gresz 1 Ahogy az OEP "pénzeli" Dr. Gresz Miklós OEP Szeged, 2010. november 13. gresz 1 Mit pénzel az OEP? gresz 2 Intenzív osztályok 180 160 140 120 100 80 60 40 20 0 Intenzív osztály db 2000 2001 2002 2003 2004

Részletesebben

ELÕADÁS ÁTTEKINTÉSE. Árvíz mentesítés. 2.2.7 Káros víztöbblet, és az ellene való védekezés. 2.2.8 Káros víztöbblet a síkvidéken

ELÕADÁS ÁTTEKINTÉSE. Árvíz mentesítés. 2.2.7 Káros víztöbblet, és az ellene való védekezés. 2.2.8 Káros víztöbblet a síkvidéken ELÕADÁS ÁTTEKINTÉSE A vízgazdálkodás története, helyzete és kilátásai A víz szerepe az egyén életében, a társadalomban, és a mezõgazdaságban. A vízügyi jog pillérei. Hidrológiai alapismeretek Hidraulikai

Részletesebben

INTENZÍV GRUBBER KARAT

INTENZÍV GRUBBER KARAT INTENZÍV GRUBBER KARAT 2 Tarlómegmunkálás napjainkban A tarlómegmunkálás célja az utóbbi években sok helyen megváltozott. Korábban főként a gyomnövények elleni védekezésül és talajlazításként szolgált.

Részletesebben

Területi koordinátorok beszerzése - tájékoztató az eljárás eredményéről

Területi koordinátorok beszerzése - tájékoztató az eljárás eredményéről Területi koordinátorok beszerzése - tájékoztató az eljárás eredményéről Közbeszerzési Értesítő száma: 2016/71 Beszerzés tárgya: Szolgáltatásmegrendelés Hirdetmény típusa: Tájékoztató az eljárás eredményéről/2015

Részletesebben

A nemzeti minősítő gyakorlatok eddigi tapasztalatai

A nemzeti minősítő gyakorlatok eddigi tapasztalatai A nemzeti minősítő gyakorlatok eddigi tapasztalatai Jackovics Péter tű. alezredes, tanácsos műveletirányítási főosztályvezető-helyettes Országos polgári védelmi főfelügyelői értekezlet 2012. április 26.

Részletesebben

Átadásra került informatikai eszközök megyei bontásban. 1. ütem 2. ütem. KLIK Szakszolgálati Intézmény megnevezése

Átadásra került informatikai eszközök megyei bontásban. 1. ütem 2. ütem. KLIK Szakszolgálati Intézmény megnevezése A TÁMOP-3.4.2.B Sajátos nevelési igényű gyermekek integrációja (ok fejlesztése) kiemelt projekt keretében beszerzett és a pedagógiai szakszolgálatok számára átadott informatikai eszközök Átadásra került

Részletesebben

ÁROP-1.1.21-2012-2012-0001 Bajnok Andrea Alkotás (mű) Többletfeladat megállapodás 2013.05.15 440 000 118 800 558 800

ÁROP-1.1.21-2012-2012-0001 Bajnok Andrea Alkotás (mű) Többletfeladat megállapodás 2013.05.15 440 000 118 800 558 800 Projekt azonosító Partner megnevezése Feladat Kapcsolódó bizonylat fajtája Szerződés/megrendelés időtartama Megállapodás/ megbízási szerződés szerinti bruttó összeg Munkáltatói Kötelezettségv járulék/

Részletesebben

J e l e n t é s. A Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer (KSZR) működésének legfontosabb jellemzői

J e l e n t é s. A Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer (KSZR) működésének legfontosabb jellemzői J e l e n t é s az Emberi Erőforrások Minisztériuma Közgyűjteményi Főosztályának iránymutatása alapján készítette OSZK - Könyvtári Intézet Kutatási és Szervezetfejlesztési Osztály 2014. 07. 28. A Könyvtárellátási

Részletesebben

KUTATÁS KÖZBEN. A középfokú képzés szerkezetének változása Budapesten, 1990 2003. kutatás közben 165

KUTATÁS KÖZBEN. A középfokú képzés szerkezetének változása Budapesten, 1990 2003. kutatás közben 165 kutatás közben 165 KUTATÁS KÖZBEN A középfokú képzés szerkezetének változása Budapesten, 1990 2003 A rendszerváltozás követően olyan alapvető társadalmi és gazdasági változások történtek, amelyek új regionális

Részletesebben

ORSZÁGOS IPARBIZTONSÁGI FŐFELÜGYELŐSÉG

ORSZÁGOS IPARBIZTONSÁGI FŐFELÜGYELŐSÉG SEVESO III. EU Irányelv bevezetése Dr. Vass Gyula tű. t. ezredes Veszélyes Üzemek FőosztF osztály Vezetője BM OKF 2015. május m 28. Balatonalm almádi Az előadás tartalma: 1. Bevezetés 2. A Kat. törvény

Részletesebben

2011 Vetômag védelem

2011 Vetômag védelem 2011 Vetômag védelem A vetômag érték A vetômag tartalmazza mindazt a genetikai információt, ami növényeink fejlôdéséhez elengedhetetlen. Ugyanakkor viszonylag nagy mennyiségben vannak benne tárolva olyan

Részletesebben

Igazgatócserék, egy kutatás háttere

Igazgatócserék, egy kutatás háttere Igazgatócserék, egy kutatás háttere A közoktatás intézményeinek működését alapvetően meghatározza, hogy kik és milyen módszerekkel vezetik az iskolákat. Különösen jelentős ez napjainkban, amikor az oktatási

Részletesebben

Átiktatva: J/232. J/10520. számú. Jelentés

Átiktatva: J/232. J/10520. számú. Jelentés MAGYAR KÖZTÁRSASÁG KORMÁNYA Átiktatva: J/232 J/10520. számú Jelentés az egyes területi folyamatok megvalósítását szolgáló kormányzati intézkedésekről szóló 61/2003. (V. 28.) OGY határozat végrehajtásáról

Részletesebben

(73) SISÁK I., BENŐ A. Az 1:200.000 mezőgazdasági talajtérkép digitális publikációja a Georgikon Térképszerveren

(73) SISÁK I., BENŐ A. Az 1:200.000 mezőgazdasági talajtérkép digitális publikációja a Georgikon Térképszerveren (73) SISÁK I., BENŐ A. Az 1:200.000 mezőgazdasági talajtérkép digitális publikációja a Georgikon Térképszerveren Digital publication of the 1:200,000 scale agricultural soil map on the georgikon map talajtan@georgikon.hu

Részletesebben

A starter mikrogranulátum

A starter mikrogranulátum A starter mikrogranulátum A tavaszi vetésű kultúrák (pl. kukorica, napraforgó) kezdeti fejlődése alapvetően meghatározza a betakarítható termés mennyiségét. Az elhúzódó vagy egyenetlen kelés akár 40-70%-os

Részletesebben

Principal Plus Principal Plus Gold

Principal Plus Principal Plus Gold DuPont Principal Plus Principal Plus Gold A kukorica eredményes gyomirtására, változó talaj-, csapadék- és gyomnövény viszonyok között is. az E. I. du Pont de Nemours and Company bejegyzett márkaneve az

Részletesebben

PEDAGÓGUSMINŐSÍTÉS ÉS TANFELÜGYELET 2015.

PEDAGÓGUSMINŐSÍTÉS ÉS TANFELÜGYELET 2015. PEDAGÓGUSMINŐSÍTÉS ÉS TANFELÜGYELET 2015. SZAKÉRTELEM = MINŐSÉG ZALAEGERSZEGI REGIONÁLIS KONFERENCIA 2015. NOVEMBER 21. TÁMOP 3.1.15-14-2014-0001 Köznevelési reformok operatív megvalósítása Ugrás A 2015.

Részletesebben

Talajszenzorok, mint döntéstámogató rendszerek alkalmazása a mezőgazdaságban

Talajszenzorok, mint döntéstámogató rendszerek alkalmazása a mezőgazdaságban Talajszenzorok, mint döntéstámogató rendszerek alkalmazása a mezőgazdaságban SZABÓ BOGLÁRKA 1,2, OLÁH IZABELLA 3, CENTERI CSABA 1 1 SZIE MKK- DOKTORANDUSZ 2 NAIK MGI - TUDOMÁNYOS SEGÉDMUNKATÁRS, MENTORÁLT

Részletesebben

Szakmai beszámoló Baranya megye. 1.) Önkéntes akció szervezése és lebonyolítása 2014. május június

Szakmai beszámoló Baranya megye. 1.) Önkéntes akció szervezése és lebonyolítása 2014. május június Szakmai beszámoló Baranya megye TÁMOP 3.1.4.B-13/1-2013-0001 számú Köznevelés az iskolában projekt 2014. május 1. 2015. október 10. 1.) Önkéntes akció szervezése és lebonyolítása 2014. május június 2014.

Részletesebben

Az osztatlan közös tulajdon megszüntetésével kapcsolatos feladatok

Az osztatlan közös tulajdon megszüntetésével kapcsolatos feladatok Földügyi és Térinformatikai Főosztály Az osztatlan közös tulajdon megszüntetésével kapcsolatos feladatok Koós Tamás főosztályvezető - helyettes MFTTT 29. Vándorgyűlés, Sopron, 2013. július 11-13. Az új

Részletesebben

50/2011. (XII. 20.) BM rendelet

50/2011. (XII. 20.) BM rendelet 50/2011. (XII. 20.) BM rendelet 2013.01.02-től hatályos szöveg! a bejelentésköteles tűzvédelmi szolgáltatási tevékenységek megkezdésének és folytatásának részletes szabályairól A tűz elleni védekezésről,

Részletesebben

Gyártástechnológus mérnök

Gyártástechnológus mérnök Gyártástechnológus mérnök A foglalkozás jelenlegi munkaerőpiaci helyzete Foglalkoztatottak száma A gyártástechnológus mérnökök a fém- és gépipari jellegű szakmák körébe, a mérnökök foglalkozási szakmacsoportba

Részletesebben

A Békés megyei nemzetiségi köznevelésről. Ombudsmani vizsgálatok, statisztikák, dilemmák, alapelvek

A Békés megyei nemzetiségi köznevelésről. Ombudsmani vizsgálatok, statisztikák, dilemmák, alapelvek A Békés megyei nemzetiségi köznevelésről Ombudsmani vizsgálatok, statisztikák, dilemmák, alapelvek Ombudsmani vizsgálatok 2010-2014 Cél: objektív helyzetértékelés, őszinte szembenézés a valósággal, javítani

Részletesebben

Az Áldozatsegítő Szolgálat Missziója

Az Áldozatsegítő Szolgálat Missziója AZ ÁLDOZATSEGÍTŐ SZOLGÁLAT TEVÉKENYSÉGE 2009. Az Áldozatsegítő Szolgálat Missziója A jogállam feladata biztosítani a bűncselekmények felderítését és üldözését, a bűnösség kérdésének tisztességes eljárásban

Részletesebben

V. AMATŐR. DIÁKOLIMPIA V-VI. kcs. ORSZÁGOS DÖNTŐ 2006. ÁPRILIS 21-22.

V. AMATŐR. DIÁKOLIMPIA V-VI. kcs. ORSZÁGOS DÖNTŐ 2006. ÁPRILIS 21-22. V. AMATŐR RÖPLABDA DIÁKOLIMPIA V-VI. kcs. ORSZÁGOS DÖNTŐ DEBRECEN 2006. ÁPRILIS 21-22. 2005/2006. TANÉVI V. AMATŐR RÖPLABDA DIÁKOLIMPIA V-VI. KORCSOPORT ORSZÁGOS DÖNTŐ VÉGEREDMÉNY Debrecen, 2006. április

Részletesebben

Hazánk területi egységeinek öregedési indexei (2000-2006. év) Összeállította. Kovácsné Fehér Erika

Hazánk területi egységeinek öregedési indexei (2000-2006. év) Összeállította. Kovácsné Fehér Erika Hazánk területi egységeinek öregedési indexei (2000-2006. ) Összeállította. Kovácsné Fehér Erika A magyar társadalom hasonlóan az Európai Unió több országához öregszik, azaz a népesség közül egyre többen

Részletesebben

Felhívjuk a támogatást igénylők figyelmét, hogy a felhívás módosulásai az alábbi pontokat érintik:

Felhívjuk a támogatást igénylők figyelmét, hogy a felhívás módosulásai az alábbi pontokat érintik: Módosult a Széchenyi 2020 keretében megjelent A foglalkoztatás és az életminőség javítása családbarát, munkába állást segítő intézmények, közszolgáltatások fejlesztésével című (TOP-1.4.1-15 kódszámú) felhívás.

Részletesebben

Foglalkoztatási és Szociális Hivatal ÖSSZEFOGLALÓ FELHASZNÁLÁSÁRÓL

Foglalkoztatási és Szociális Hivatal ÖSSZEFOGLALÓ FELHASZNÁLÁSÁRÓL Foglalkoztatási és Szociális Hivatal ÖSSZEFOGLALÓ A 2006. ÉVBEN BEMUTATOTT ALKALMI MUNKAVÁLLALÓI KÖNYVEK FELHASZNÁLÁSÁRÓL % A 2006-ban kiváltott, bemutatott AM Könyvek, valamint a ledolgozott napok számának

Részletesebben