Átadásra váró feladatok

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Átadásra váró feladatok"

Átírás

1 Átadásra váró feladatok 1. Belsı Drupal weboldal Leltári feladatok Polcleltár a 9-es szobában Szobaleltár az informatikai eszközökrıl Nyomtató patronok nyilvántartása IBM Szerver és a biztonsági kamerák IBM Szerver Szerver kezelése, paraméterei Teendık újraindítás esetén Biztonsági kamera Általános leírás Ismert hibajelenségek Felvételek megtekintése Windows rendszeren Felvételek törlése Access Point webes felülete Kamerák webes felülete Huntéka szerver Számítógépek felügyelete Reggeli munkakezdéskor elvégzendı feladatok Napi ellenırzések Biztonsági mentések Folyamatos karbantartási leírás Fontosabb adatok Hálózati végpontok és IP címek Wifi beállítás Oktatástechnika Belsı Drupal weboldal Imrének felhasználót hoztam létre, hogy a könyvtári informatika feladatköreit tartalmazó bejegyzéseket kommentálni tudja, elolvasás után, így ha valamit nem ért vagy egyéb hibát talál a leírásban (helyesírási hiba, nyelvhelyességi hiba, magyartalan mondat, nem egyértelmő leírás stb.) akkor azt jelenteni tudja. Késıbb besoroltam az adminisztrátorok csoportba, így szerkesztési jogot is kapott, hogy a késıbbiekben az itt vezetett nyilvántartásokat aktualizálni esetleg bıvíteni tudja. 2. Leltári feladatok 2.1. Polcleltár a 9-es szobában A nyilvántartott leltári adatokkal tételesen el kell majd számolni. Elsı lépésként a 9-es szobában lévı polcleltárral számoltam el tételesen. Imrének megmutattam a polcokat, és minden ott tárolt dolgot, módosult a polcleltár is, ezeket írásban rögzítettük, a polclistát ennek megfelelıen javítani fogom.

2 2.2. Szobaleltár az informatikai eszközökrıl A részletes szobaleltár, mely az összes informatikai eszközt tartalmazza is hamarosan átadásra kerül. Egyesével fogok minden leltáron szereplı eszközzel elszámolni. A szobaleltár megtekinthetı a belsı weboldalon, ennek alapján fogom átadni ezt a leltári feladatot. Az esetleges pontatlanságokat az átadás elıtt javítani fogom Nyomtató patronok nyilvántartása A nyomtatópatron nyilvántartása szintén a belsı weboldalon lévı lista alapján történik. Tartalmazza az összes könyvtárban található nyomtató típusát, valamint azt, hogy milyen típusú patron kell bele. Itt kell vezetni a patroncsere idıpontjait valamint a használati lapok alapján a havi nyomtatási mennyiséget. Itt látható a patronokból jelenleg rendelkezésre álló darabok száma is, amelynél nagyon fontos irányelv, hogy minden patronból legyen raktáron legalább egy tartalék. Ezért ezt nagyon fontos naprakészen vezetni. 3. IBM Szerver és a biztonsági kamerák 3.1. IBM Szerver Az IBM szerver a 9-es szobában található szervergép. Fut rajta webszerver, adatbázis szerver, FTP szerver. A belsı weboldal mőködtetése és a biztonsági kamerák felvételeinek rögzítése a szerver feladata. Fontosabb adatok: A root jelszó: hp1953. A MySQL adatbázis jelszava szintén:hp1953 A dani felhasználó (FTP eléréshez szükséges) jelszava:alb Szerver kezelése, paraméterei Az IBM szerveren Debian Linux operációs rendszer fut. Grafikus felület telepítve van KDE ablakkezelıvel. A szerver esetleges leállítása vagy újraindítása grafikus felületrıl is lehetséges (a 7-es terminálon fut a grafikus felület a Ctrl-Alt-F7 billentyőkombinációval lehet átváltani rá). A leállítási parancs a bal alsó sarokban lévı menübıl érhetı el (K betőre kattintva hasonlóan a Windows Start menüjéhez) a legutolsó log off parancsra feljövı ablakban kiválasztható az újraindítás, kijelentkezés és a leállítás is. Karakteres felületrıl az újraindítás a reboot a leállítás a shutdown vagy a halt paranccsal lehetséges. Karakteres felületen egy Norton Commander szerő kétpaneles fájlkezelı hívható elı az MC paranccsal. Az MC-vel a fájlkezelés egyszerően megvalósítható, mőködése teljes egészében megegyezik a Norton Commanderrel. Néhány alapvetı parancs a fájlkezeléshez: Könyvtár létrehozása: mkdir könyvtárnév Könyvtár váltás: cd könyvtárnév (pl. cd /var/www/share/bejarat a bejárai ajtó feletti kamera fájljait tartalmazó könyvtárba lép) Könyvtár törlés: rmdir könyvtárnév Fájl törlés rm fájl neve Ifconfig: Hálózati adatok lekérdezése Nmap localhost: A nyitva lévı portok lekérdezése, látható segítségével, hogy milyen szolgáltatások futnak. A 21-es port az FTP kapcsolat, a 80-as a http.

3 Grafikus felületen lehetıség van weblapok megnyitására. A KDE saját böngészı programja a Konqerror menübıl indítható, de Firefox is van telepítve, ezt a jobb gombos menüben lévı run command menüpontból elérhetı futtás ablakból lehet elindítani a firefox szó begépelésével Teendık újraindítás esetén Ha valamilyen okból kifolyólag a szerver leállt az újraindítás után a rendszer betölti a grafikus felületet, de az ablakkezelıt képtelen elindítani és rootként sem engedi a bejelentkezést ezért a felhasználóval kell bejelentkezni. A felhasználónév: dani a jelszó:alb2321 Bejelentkezés után a parancssori ablakba a startkde parancsot kell beírni enterrel lezárva, ezzel lehet elindítani magát az ablakkezelıt. Így már a teljes grafikus felület elindul. A XAMPP modul, amely a webszervert, az FTP szervert és az adatbázis szervert kezeli nem indul el automatikusan, ezért azt kézzel kell elindítani. Ehhez a karakteres felületen (5-10 bármelyik terminál szabad a 7-es kivételével, mert az a grafikus felület. Terminálok között a Ctrl-Alt-F4-F12 funkcióbillentyőkkel lehet) vagy a grafikus módban a parancssort elindítva ki kell adni ezt a parancsot: /opt/lampp/lampp start Ezután meg lehet próbálni tesztel a kapcsolatot a böngészı be a localhost szót beírva. Kézzel kell még a VNC szolgáltatást is elindítani ha szükség van rá, a vnc4server parancsot kiadva. Az nmap localhost paranccsal ellenırizhetı, hogy tényleg elindultak-e. Alapértelmezetten az 5901-es portot használja a VNC. Másik számítógéprıl az UltraVNC programot elindítva lehet használni. A VNC jelszava:hp1953 Elıfordulhat, hogy a Samba démonok se indulnak el automatikusan, ez esetben azt is kézzel kell elindítani. Az nmap localhost parancsot kiadva ellenırizni kell, hogy a Swat modul fut-e. A listában lennie kell egy olyan tételnek, hogy samba swat. A mellette lévı szám mutatja meg, hogy hányas számú porton üzemel. A böngészı címsorára a következıt kell beírni: A SWAT fıképernyıje látható a cím megnyitása után, a status gombra kattintva ellenırizhetı a Samba modulok állapota.

4 Az elsı két modulnak (smbd, mmdb) futnia kell, ha nem running felirat van mellette a legalul található restart all gombra kattintva elindíthatóak. Amennyiben a SWAT fut, böngészıbıl a megjelölt porton meglehet hívni a beállításait, majd a Status gombra kattintva látható mely modulok nem futnak, és a mellettük lévı gombra kattintva el lehet ıket indítani Biztonsági kamera Általános leírás A könyvtárban állományvédelem céljából, tavaly szeptember óta kamerás megfigyelırendszer mőködik. A kamerarendszer 5 db. Linksys Wireless-G Internet Home Monitoring Camera típusú vezeték nélküli IP kamerából és egy Access Pointból áll. Az Access Point csatlakoztatva van a hálózatra, a vezetéknélküli kamerák pedig az Access Pointra csatlakoznak egy titkosított WPA2 hálózaton. A kamerák a bejárati ajtó fölé, a katalógus teremben, a folyóirat olvasóban, az SK-ban és az olvasóteremben vannak elhelyezve. A kamerák képeit jelenleg a tájékoztató gépen és a kölcsönzıi pultba beállított IBM gépen lehet nyomon követni, a rögzítés csak akkor indul el ha mozgást érzékel a kamera. A rögzített felvételt pedig az IBM szerverre tölti fel FTP kapcsolaton keresztül. A tájékoztató gép és a kamerás gép nem rögzíti a felvételeket csak megjeleníti Ismert hibajelenségek A biztonsági kamerák felügyelete feladatkör átadásának elsı lépéseként tájékoztattam Imrét, hogy két kamerát minden reggel manuálisan kell üzembe helyezni. Régóta fennálló probléma, hogy két kamera nem indul el az áramtalanítás megszüntetése után. A két problémás kamera a katalógus teremben ill. a bejárati ajtó fölött találhat. Minden nap kézzel kell újraindítani, ami úgy zajlik, hogy áramtalanítani kell ıket majd újra áram alá helyezni. Ismert hibajelenség még, hogy a rendszer semmilyen módon nem képes jelezni ha kezd kifogyni a tárhelybıl, ezért azt rendszeresen kézzel kell ellenırizni. Átlagos forgalomnál a rendelkezésre álló tárhely megközelítıleg két-három hétig elegendı a felvételek tárolására, a jelenleg érvényes irányelv szerint viszont 10 napig kell csak megırizni a felvételeket Felvételek megtekintése Windows rendszeren

5 Az IBM szerveren konfigurálva lett egy Samba modul, amely lehetıvé teszi, hogy Windows-os fájlmegosztáson keresztül is elérhetı legyen a szerveren tárolt megosztott adat. A Samba modult a szintén feltelepített SWAT modullal lehet konfigurálni a 901- es porton keresztül böngészıbıl. A SWAT felületét így lehet elérni böngészıbıl: :901 A felhasználói név és a jelszó megegyezik a szerveren lévı felhasználókkal. A jelenlegi beállítás szerint a kamerák által rögzített felvételek megtekinthetık a megosztáson keresztül, de nem törölhetık és nem írhatók felül biztonsági okokból. A megosztott mappák listáján nem jelenik meg csak pontos hivatkozással lehet elérni. Ha bármi gond van a megosztással a SWAT webes felületén lévı status gombra klikkelve látható a modulok állapota, ha nem fut valamelyik itt el lehet indítani. Windows alatt így érhetı el a megosztás: \\ \www Bármely számítógéprıl elérhetı a megosztás, a www nevő megosztott mappában tekinthetık meg a rögzített felvételek minden kamera külön könyvtárba rögzít. A hálózati helyeknél a szerver eléréséhez ezt kell beírni: \\ \www, erre akár virtuális meghajtót is be lehet állítani a Total Commandert használva, hálózat menü hálózati kapcsolat menüpont. Az alábbi beállítást kell elvégezni:

6 A meghajtó betőjele tetszıleges lehet, tallózás nem mőködik Felvételek törlése A megosztás a törlést biztonsági okokból nem engedélyezi, ezért törölni csak ftp kapcsolattal lehetséges. Legegyszerőbben ezt Total Commanderrel valósítható meg Hálózat/FTP kapcsolódás ablakban az új FTP kapcsolat gombra kattintva az alábbi ablak jön elı:

7 A kapcsolat neve tetszıleges lehet, az IP cím a képen látható ( ), felhasználó név: dani jelszó: alb2321 Passzív módbekapcsolása nem kötelezı, csak ha bármi probléma van a kapcsolattal. A beállítások elvégzése után az elızı ablakhoz visszatérve a csatlakozás gombbal lehet a szerverhez kapcsolódni és FTP kapcsolattal már minden probléma nélkül törölhetıek a fájlok. Kijelölési sablon készítésével a törlés mővelete leegyszerősíthetı. Kijelölés/csoportkijelölés menüponton belül a Létrehoz gombbal létrehozható egy kijelölési sablon, a bıvített fülön pedig meg kell adni a nem régebbi, mint opciónál a 10 napot, majd tetszıleges névvel el kell menteni a sablont. Miután ez megtörtént a kijelölés menüpontnál már látszik az elızıleg létrehozott sablon. Kiválasztva megtörténik a kijelölés, de mivel ez a 10 napnál NEM régebbi fájlokat tartalmazza a numerikus billentyőzeten lévı csillag gombbal vagy a kijelölés menü kijelölés megfordítása opcióval meg kell fordítani a kijelölést. Így már valóban a 10 napnál régebbi fájlok vannak kijelölve, amit valóban törölni kell. Minden könyvtárban ezt a kijelölést végrehajtva le lehet törölni a feleslegessé vált felvételeket Access Point webes felülete Az Access Point webes felülete a IP címrıl érhetı el. A felhasználói névhez semmit nem kell írni a jelszó: Lss1986.

8 Itt látható az Access Point fıképernyıje. Itt lehet beállítani a hálózati adatokat, hogy csatlakozni tudjon a hálózathoz. Az IP cím statikus, az alhálózati maszk és az alapértelmezett átjáró is be van írva a hálózati beállításoknak megfelelıen. A következı menüpontban állítható be, hogy miként viselkedjen a hálózaton az Access Point. Értelemszerően Access Pointként kell mőködnie, szórja a vezetéknélküli hálózati jelet és rákapcsolja a vezeték nélküli eszközöket a vezetékes hálózatra. Amennyiben egy esetleges bıvítésre kerül sor és az új kamerák a hatótávon kívül kerülnének egy másik Access Point vásárlásával és itt repeater módba állítással a probléma áthidalható. Repeater módban az AP egy másik készülék által sugárzott jelet vesz és semmit sem csinál vele, csak változtatás nélkül tovább sugározza. Jelerısítés esetén van erre szükség.

9 Itt látható a vezeték nélküli hálózat beállításai. A hálózat módja vegyes, hogy a B és G szabványú készülékekkel is szót értsen. Nem lényeges dolog, mert minden kamera ismeri a G szabványt, egy esetleges bıvítésnél viszont ha B szabványú eszköz kerül beüzemelésre (Wifi kártya, kamera stb.) akkor ezzel a beállítással biztosan mőködni fog. Az SSID azonosító libcam ez alapján találják a meg a kamerák a hálózatot. Az SSID szórás természetesen engedélyezve van, a csatornát automatikusan választja ki, nem kell vele foglalkozni. A biztonsági beállításoknál a kódolás WPA-Personal-ra van állítva, ez megfelelı védelmet nyújt. A beállított jelszó libcam Kamerák webes felülete A biztonsági kamerákat webes felületrıl lehet konfigurálni böngészıbıl. A kamerák IP címei megtalálhatóak az IP cím táblázatban.

10 Itt látható a fımenü. Bejelentkezés nélkül is megnézhetı a kamera látószögén belül történtek a View Video gombra kattintva. A beállításhoz viszont már be kell jelentkezni az Advanced Configuration gombra kattintva fel is jön a bejelentkezı ablak. A felhasználói név: admin a jelszó pedig LC0227. Minden kameránál ugyanez a felhasználói név és a jelszó. Bejelentkezés után az általános beállítások ablak jön fel. Itt lehet alapvetı dolgokat beállítani. A kamera nevét és leírását is itt lehet beállítani. A kamera neve megjelenik a kezelıszoftverben, opcionálisan a felvett anyagban. Itt állítható be a pontos idıpont, de áramtalanításkor ez elveszik és bekapcsoláskor nem mindig képes a rendszer lekérdezni. Nincs jelentısége, mivel a felvételek dátumából látszik mikor készült. A hálózati beállításokat is itt lehet megadni, ez a könyvtárban standard értékek, bıvebben a hálózati kapcsolatok fejezetben.

11 Az Image settings-nél lehet a kép és a videóminıséget beállítani. A maximális felbontás 640x480 Az Administration menüpontban lehet megváltoztatni a jelszavakat, a gyári beállítást visszaállítani. Lehet firmware-t is frissíteni is. A Users menüpontban fel lehet venni további felhasználókat, nincs jelentısége, nézni a képet bárki tudja, a beállításokat átállítani meg csak az adminisztrátor. A Motion Detection menüpontban állíthatók be a mozgásérzékelés beállításai. Itt lehet beállítani, hogy FTP kapcsolaton küldje el a felvett anyagot, és, hogy hova küldje. A képen látható beállítás szerint 5 mp-ig rögzíti a mozgást és nem vár a következı mozgásérzékelés elıtt. Az IBM szerveren futó FTP szolgáltatásra jelentkezik be és oda tölti fel a rögzített anyagot. A Status menüpontban ellenırizhetıek a beállítások és a kamera állapota. 4. Huntéka szerver Idıszakos ellenırzés webes felületrıl: HTTPS protokollon keresztül lehet elérni a szerver adminisztrációs felületét. A cím: https:// A felhasználói név: Administrator A jelszó: PAUANSDR A system information menüpontban majd a temperatures fülre kattintva érhetıek el a hımérsékleti adatok fok között normális az érték. Egyéb adminisztrációs teendı a szerverrel nincs. Egy esetleges újraindításnál az elılapon lévı zölden világító gombot kell megnyomni és pár mp-ig nyomva tartani. Ekkor átvált sárgára és a leállítás megkezdıdik. A

12 szünetmentes tápegységeket egymás után kell kikapcsolni, elıbb a két állót majd a rack szekrény másik oldalán lévı földön lévıt is. Újraindítás esetén csak áram alá kell helyezni a szünetmentes tápegységeket majd ismét bekapcsolni a szervert az elılapon lévı gombbal. 5. Számítógépek felügyelete 5.1. Reggeli munkakezdéskor elvégzendı feladatok A folyosón lévı Munkaállomás beüzemelése. Számítógép, szkenner, nyomtató, Minolta fénymásoló bekapcsolása. OPAC számítógépek elindítása a katalógus teremben. A katalógus termi és a bejárati ajtó feletti biztonsági kamera elindítása, majd a kamerás gépen mind az 5 kamera képét beállítani a monitoron. SK-ban a SUN Ray gépek ellenırzése, mőködnek-e van-e kép a monitoron. Az MDK gépek és a tájékoztató gép elindítása. Tájékoztató gépen a Tájékoztatás felhasználó jelszava: tajekoztat 5.2. Napi ellenırzések Legalább napi egyszer a szobákat körbejárni, a kábelezést és a vírusirtókat ellenırizni. A folyóirat olvasóban lévı elosztódobozokat naponta legalább egyszer ellenırizni kell, nem lógnak-e a levegıben, meg vannak-e támasztva. Az olvasószolgálatnál a kamerás gépre idınként rá kell nézni. A 9-es szobában a Huntéka szervert és az IBM szervert ellenırizni kell, ha a klímaberendezés be van kapcsolva, akkor naponta egyszer ellenırizni kell, hogy mőködike Biztonsági mentések Alapvetı irányelv az összes számítógépnél, hogy a merevlemez két partícióra van osztva A maradék terület a D partíció, amelynek a neve Munkaterulet ide lehet minden adatot elmenteni és ide történik az archiválás is. 3-6 havonta a teljes rendszerpartíciót érdemes menteni a teljes rendszerpartíciót Ghosttal. Ehhez be kell bootolni a Boot CD-rıl vagy a pendrive-ról. A Ghost képfájlokat érdemes a gépen is meghagyni, de egy másik biztonságosabb helyre is érdemes átmásolni. Indokolt lenne egy külsı merevlemez beszerzése a mentések tárolására, tettem rá javaslatot is, de eddig nem valósult meg, Biztonsági mentésre a Norton Ghost programot használtuk, amely a Hiren's Boot CD-n megtalálható. Indítása DOS alól lehetséges. A Hiren's Boot Cd-rıl kell bootolni, pendriveon és CD-n is lehet, pendrive-ról jobb bootolni ha lehetséges, mert gyorsabb és nem kell CD drivert betölteni, ami okozhat problémákat ha nem ismeri fel a meghajtót azonnal a rendszer. Bootolás után a Cd-rıl való bootolást kell kiválasztani, azon belül pedig a Disc Clone menüponton keresztül a Norton Ghost-ot.

13 Itt pedig egyszerő esetben a Normal indítást kell kiválasztani a legalsó menüpontban a visszalépés opció fölött. USB-s eszközre vagy eszközrıl való mentésnél pedig az USB supportot, CD/DVD-re mentésnél pedig érdemes a 4470 és a 700 split menüpontot választani, amely automatikusan CD/DVD méretőre darabolja a mentést. Amennyiben van DVD/CD író a gépben képes egybıl írható lemezre is menteni, de ez nagyon lassú folyamat. A menüpont kiválasztása után rákérdez, hogy akarjuk-e törölni a lapozófájlt. Érdemes letörölni, mivel a mentésben feleslegesen foglalná a helyet. A következı menüpont jön fel itt a V betőt kell választani, mivel a rendszer ilyenkor még nem ismeri fel az NTFS partíciókat csak a FAT32-re formázott boot meghajtót és a RAM meghajtót, amit már a Hiren's BOOT CD kreált, ide tömöríti ki a használt programokat.

14 Az NTFSDOS programot használni kell, ez teszi lehetıvé, hogy az NTFS partíciót olvasni/írni lehessen DOS alatt. Természetesen olvasásra és írásra is megnyitjuk az NTFS partíciókat. Itt is a YES-t kell választani. Késıbb rákérdez a CHKDSK futtatására. Ezt nem kötelezı futtatni ha nincs lemezhiba vagy nem gyanakszunk erre. Ezután elindul a Volkov Commander egy DOS alapú Norton Commander klón, vagyis egy kétpaneles fájlkezelı. Az NTFS partíciók pedig be lettek csatolva valamilyen meghajtó betőjel alá. Meghajtót váltani az ALT+F1 és az ALT+F2 billentyőkombinációval lehetséges, a bal ill. a jobb oldali panelen.. A ghostolni kívánt meghajtóról ezután lehetıség van letörölni a szükségtelen fájlokat. A rendszermeghajtóról törölhetı a pagefile.sys és a hiberfil.sys. Az elıbbi a rendszer lapozófájl, a virtuális memória, az utóbbi pedig a hibernáláskor használatos, ebbe menti bele a rendszer a hibernáláshoz szükséges adatokat. Csak akkor hozza létre a rendszer ha a hibernálás engedélyezve van. A fájlok törlése után az F10 billentyővel lehet kilépni a Volkov Commander-bıl.

15 Ezután a program rákérdez, hogy betöltse-e az UDMA2.SYS fájlt. Amennyiben nem okoz gondot (ritkán fordul elı, ilyenkor még a Ghost indítása elıtt hibaüzenettel leáll a rendszer) érdemes betölteni, jelentısen felgyorsítja a másolást. A Ghost fıképernyıjén a Local menüpontot választva láthatóak a lehetıségek. Mentéshez a Partition To Image lehetıséget kell választani. Lehetıség van komplett lenne másolására is ilyenkor a lemez teljes tartalma partíciókkal együtt másolásra kerül. A következı ablakban a program felsorolja az összes fizikai lemezegységet, értelemszerően ha több merevlemez van a gépben itt mindegyik megjelenik. A megfelelı lemez kiválasztása után, pedig az elérhetı partíciókat sorolja fel, értelemszerően azt kell kiválasztani, amelyiket menteni akarjuk. Majd pedig rákérdez a program, hogy hová mentse az image fájlt. Célszerő a Munkaterület partíciót megadni, de lehetıség van közvetlenül CD/DVD-re is menteni, de nem ajánlott a lassúsága miatt, valamint megfelelı paraméterekkel elindítva hálózatra és USB meghajtóra is lehetséges a mentés. Miután nevet adtunk a képfájlnak és beállítottuk a mentés helyét a program rákérdez a tömörítés mértékére. Ajánlatos a Hight értéket választani, lassítja ugyan a mentést, de ez nem jelentıs. Ezután elkezdıdik a mentés, amely a partíció méretétıl és a merevlemez sebességétıl függıen megközelítıleg percet vesz igénybe. Visszatöltésnél a Local menüpontban a Partition from image lehetıséget kell választani és a képfájl helyének megadása után elindul a visszatöltés, amely minden korábbi adatot töröl az adott partícióról. A Ghost által készült image fájlok GHO kiterjesztésőek, darabolt mentés esetén GH0, GH1 stb. kiterjesztést kapnak Folyamatos karbantartási leírás

16 Évente legalább egyszer minden számítógépet portalanítani kell, és ki kell takarítani. Ehhez a 9-es szobában található levegıspray. Az olvasók által is használt számítógépeket rendszeresen karban kell tartani. A Lemezkarbantartó varázsló lefuttatásával az ideiglenes állományokat törölni kell. A Windows könyvtárban lévı $ jellel kezdıdnek mappák is törölhetıek, rejtettek, csak akkor látszik ha a rejtett fájlok mutatása engedélyezve van Fontosabb adatok IP címkiosztás: statikus es tartomány. Alapértelmezett átjáró: Alhálózati maszk: DNS: Hálózati végpontok és IP címek A végpontok kiosztása a belsı weboldalon részletesen leírásra került. A végpontok meg vannak számozva, minden végpontra rá van írva, hogy hanyas. A patch táblában nincs több hely, új végpont bekötéséhez ki kell húzni egy végpontot Wifi beállítás Az olvasóteremben és az SK-ban a 6 MDK-s számítógépek vezetéknélküli kapcsolaton csatlakoznak az internetre a raktárközpontban elhelyezett Access Pointon keresztül. Az IP címek DHCP segítségével dinamikusan kerülnek kiosztásra. A Wifi hálózat WPA titkosítással mőködik. Idınként olvasónak is segíteni kell Wifit beállítani, a Wifi hálózat viszont csak Windows 7 vagy Windows XP operációs rendszer alatt mőködik, Windows Vista alatt nem. A hálózati beállítások:

17 A megfelelı hálózat a sziewifi. A speciális beállítások módosítása gombra kattintva lehet beállítani a csatlakozáshoz szükséges paramétereket A Vezeték nélküli hálózatok fülön a sziewifi-t kiválasztva és a tulajdonságok gombra klikkelve az alábbi ablak látható:

18 A Wifi hálózat titkosítása WPA2, Adattikosítás AES A hitelesítés fülön a védett EAP (PEAP) beállítást kell kiválasztani és a tulajdonságok gombra klikkelni.

19 A kiszolgáló tanúsítvány érvényesítése alapértelmezetten be van jelölve, ki kell kapcsolni A hitelesítési módnál a titkosított jelszót kell beállítani, majd a Beállítások gombra klikkelni. A megjelenı ablakban ki kell kapcsolni a Windows bejelentkezés használatát. Ezután már lehet kapcsolódni a hálózatra. Amennyiben kéri a hitelesítési adatot (a tálca értesítési területén a jobb alsó sarokban felbukkanó buboréküzenet) az alábbiakat kell megadni: Felhasználói név: kon0632 Jelszó: kon799 Tartomány nincsen, üresen kell hagyni. 6. Oktatástechnika Az elıadásokhoz szükséges technikai felszerelés a 9-es szobában található a páncélszekrényben. A felszerelés tartalmaz egy projektort, egy laptopot valamint egy elektromos hosszabbítót, és egy 8 méter hosszú hálózati kábelt. A legtöbb könyvtárban tartott elıadás az SK-ban zajlik, a 9-es szobában található fekete színő gurulós asztal tökéletes a projektor elhelyezésére. Vetítıvásznat az oktatástechnikáról kell beszerezni, a titkárságon kell kérvényt íratni és a kérvénnyel lemenni a vászonért az oktatástechnikához. Internetkapcsolat biztosítására a 25-ös hálózati végpont használható, melyet elıtte be kell kötni. A projektor RGB1 bemenetét a laptop VGA kimenetével kell összekötni, más beállításra nincs szükség.

Real Soft 2000 Ügyviteli Programcsomag 4.36 /Használati útmutató/ /Digitális kártya olvasó és tachográfkorong kiértékelı rendszer/

Real Soft 2000 Ügyviteli Programcsomag 4.36 /Használati útmutató/ /Digitális kártya olvasó és tachográfkorong kiértékelı rendszer/ Real Soft 2000 Ügyviteli Programcsomag 4.36 /Használati útmutató/ /Digitális kártya olvasó és tachográfkorong kiértékelı rendszer/ I. Áttekintés A Real Soft 2000 Ügyviteli Programcsomaghoz tartozó kiértékelı

Részletesebben

PannonVision. Defendor

PannonVision. Defendor PannonVision Defendor Basic Professional v. 5 PC alapú digitális video rögzítı 2010 Szeptember Tartalomjegyzék 1. ÁLTALÁNOS LEÍRÁS... 3 1.1 BEVEZETÉS... 3 1.2 A RENDSZER FELÉPÍTÉSE... 3 1.3 FUNKCIÓK RÖVID

Részletesebben

PCBankár Felhasználói kézikönyv TARTALOMJEGYZÉK

PCBankár Felhasználói kézikönyv TARTALOMJEGYZÉK TARTALOMJEGYZÉK 1. Bevezetés... 2 2. PCBankár program telepítése... 4 3. Elsı belépés a Pcbankár programba... 8 3.1. Menü használata... 9 3.2. Ügyféladatok ellenırzése és beállítások... 9 3.3. Regisztráció...

Részletesebben

Microsec e-szignó Archívum Kliens. Archiváló alkalmazás

Microsec e-szignó Archívum Kliens. Archiváló alkalmazás Microsec e-szignó Archívum Kliens Archiváló alkalmazás Tartalomjegyzék 1. Bevezetı... 3 2. Hardver és szoftver követelmények... 4 3. Az alkalmazás felületének felépítése... 5 3.1. Fımenü... 5 3.2. Ikonsor...

Részletesebben

Pallay Ferenc Hálózati kiszolgáló kialakítása oktatási intézményben GNU/Linux operációs rendszeren

Pallay Ferenc Hálózati kiszolgáló kialakítása oktatási intézményben GNU/Linux operációs rendszeren ЗАКАРПАТСЬКИЙ УГОРСЬКИЙ ІНСТИТУТ ІМ. ФЕРЕНЦА РАКОЦІ ІІ II. RÁKÓCZI FERENC KÁRPÁTALJAI MAGYAR FİISKOLA Pallay Ferenc Hálózati kiszolgáló kialakítása oktatási intézményben GNU/Linux operációs rendszeren

Részletesebben

Digitális Video Rögzítı Rendszer

Digitális Video Rögzítı Rendszer Digitális Video Rögzítı Rendszer LIBERATOR 30-60-120 DIGITÁLIS VIDEO RÖGZÍTİ FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV Liberator TM 2004. Szoftver Verzió: 6.2.X TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETÉS... 4 2. A LIBERATOR DIGITÁLIS

Részletesebben

KözHáló Önkormányzati Biztonsági Központ. Felhasználói leírás. 1.0 verzió. Budapest, 2009. devember 28. A dokumentumot késztette a NETvisor Zrt.

KözHáló Önkormányzati Biztonsági Központ. Felhasználói leírás. 1.0 verzió. Budapest, 2009. devember 28. A dokumentumot késztette a NETvisor Zrt. KözHáló Önkormányzati Biztonsági Központ Felhasználói leírás 1.0 verzió Budapest, 2009. devember 28. A dokumentumot késztette a Copyright Jelen dokumentumhoz fűződő valamennyi jog a tulajdonát képezi.

Részletesebben

: www.pszfsalgo.hu, : radigyorgy@gmail.com, : 30/644-5111 INTERNET. Tartalomjegyzék. Internet 330

: www.pszfsalgo.hu, : radigyorgy@gmail.com, : 30/644-5111 INTERNET. Tartalomjegyzék. Internet 330 : www.pszfsalgo.hu, : radigyorgy@gmail.com, : 30/644-5111 INTERNET Tartalomjegyzék Internet 330 Egy kis történet 330 Az Internet 330 Legelterjedtebb Internetes szolgáltatások 332 World-Wide Web (WWW) 332

Részletesebben

Tartalom. : www.pszfsalgo.hu, : radigyorgy@gmail.com, : 30/644-5111 Windows XP

Tartalom. : www.pszfsalgo.hu, : radigyorgy@gmail.com, : 30/644-5111 Windows XP : www.pszfsalgo.hu, : radigyorgy@gmail.com, : 30/644-5111 Windows XP Tartalom 1. Windows XP jellemzıi és képernyıje... 66 2. Az egér kezelése... 68 3. A Windows XP ablakfogalma. Mőveletek ablakokkal...

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Hálózati beállítások...24

Tartalomjegyzék. Hálózati beállítások...24 Tartalomjegyzék A készülék tulajdonságai... 4 A csomag tartalma... 4 Rendszer követelmények... 4 Bevezetés... 5 Tulajdonságok... 5 Hardware tulajdonságok... 7 Elülső oldal... 7 Hátulsó oldal... 8 Technológiák

Részletesebben

Használati utasítás GP-280 IP kamerához

Használati utasítás GP-280 IP kamerához Használati utasítás GP-280 IP kamerához Az IP kamera a leggazdaságosabb és hatékonyabb távirányítható megfigyelı rendszer. Üzembe helyezés után a kamera számítógép nélkül tud mőködni. A beépített web-szervernek

Részletesebben

Microsoft Sharepoint Designer 2007

Microsoft Sharepoint Designer 2007 Microsoft Sharepoint Designer 2007 Tartalomjegyzék ALAPFOGALMAK... 348 MI IS AZ A WORLD WIDE WEB (WWW)?... 348 KOMMUNIKÁCIÓ ÉS A WEB SZERVEREK... 349 HTML SZERKESZTÉS... 349 A HTML SZERKESZTÉS ALAPJAI...

Részletesebben

"KATTINTS RÁ, NAGYI! "

KATTINTS RÁ, NAGYI! "KATTINTS RÁ, NAGYI! " -internet használatának elsajátítása idıs korban- Tanfolyami segédanyag Budapesti Mővelıdési Központ 1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2876, Fax: 06/1/371-2761. E-mail:

Részletesebben

SEC-CAM - AHD Megapixel Rögzítők. Felhasználói leírás Dokumentum verzió: v1.7 HUN

SEC-CAM - AHD Megapixel Rögzítők. Felhasználói leírás Dokumentum verzió: v1.7 HUN SEC-CAM - AHD Megapixel Rögzítők Felhasználói leírás Dokumentum verzió: v1.7 HUN TARTALOMJEGYZÉK 1. A termék bemutatása... 4 1.1 Termék áttekintése... 4 1.2 16102-Előlap/Hátlap... 4 1.3 4101, 8101 Előlap/Hátlap...

Részletesebben

Bér-, SZJA számfejtı, elszámoló és nyilvántartó program Felhasználói dokumentáció

Bér-, SZJA számfejtı, elszámoló és nyilvántartó program Felhasználói dokumentáció COMP- SYS Számítástechnikai Szolgáltató és Kereskedelmi Kft 9028 Gyır, Szent Imre út 113/B. Telefon: 96-517-799 Fax: 96-439-652 Web: www.compsys.hu e-mail: compsys@compsys.hu Bér-, SZJA számfejtı, elszámoló

Részletesebben

IDENTIVISION IIP- IP NVR rögzítők. Felhasználói leírás Dokumentum verzió: v1.7 HUN

IDENTIVISION IIP- IP NVR rögzítők. Felhasználói leírás Dokumentum verzió: v1.7 HUN IDENTIVISION IIP- IP NVR rögzítők Felhasználói leírás Dokumentum verzió: v1.7 HUN TARTALOMJEGYZÉK 1. A termék bemutatása...4 1.1 Termék áttekintése...4 2. Alapműveletek...4 2.1 Bejelentkezés...4 2.2 Plug&Play

Részletesebben

Figyelmeztetés 1. Telepítési feltételek 2. Telepítésre és üzemeltetésre vonatkozó figyelmeztetések alarm shop

Figyelmeztetés 1. Telepítési feltételek 2. Telepítésre és üzemeltetésre vonatkozó figyelmeztetések alarm shop Figyelmeztetés Olvassa végig a kézikönyvet a készülék használata el tt. A nem megfelel m ködtetés nem javítható károkat okozhat. 1. Telepítési feltételek Ne használja a készüléket forró, párás és poros

Részletesebben

: www.pszfsalgo.hu, : radigyorgy@gmail.com, : 30/644-5111 WORD 2007

: www.pszfsalgo.hu, : radigyorgy@gmail.com, : 30/644-5111 WORD 2007 Tartalom 1. fejezet Bevezetés... 118 1.1 A SZÖVEGSZERKESZTİK ALAPVETİ FUNKCIÓI... 118 1.2 A SZÖVEGSZERKESZTİK TÍPUSAI... 118 2. fejezet A Microsoft Word 2007 új felhasználói felülete... 119 2.1 AZ ABLAK

Részletesebben

GPRO 6516HDM. 16 csatornás H.264 DVR. Felhasználói kézikönyv. ver. 1.0

GPRO 6516HDM. 16 csatornás H.264 DVR. Felhasználói kézikönyv. ver. 1.0 GPRO 6516HDM 16 csatornás H.264 DVR Felhasználói kézikönyv ver. 1.0 2 TB! Ajánlott típusok: Western Digital Black, Blue Seagate (kizárólag 7200rpm) HDD Bozsák Tamás DVR firmware: V4.00.R10.08400053 A DVR

Részletesebben

GPRO 6516ADF. 16 csatornás H.264 DVR. Felhasználói kézikönyv. ver. 1.0

GPRO 6516ADF. 16 csatornás H.264 DVR. Felhasználói kézikönyv. ver. 1.0 GPRO 6516ADF 16 csatornás H.264 DVR Felhasználói kézikönyv ver. 1.0 2 TB! Ajánlott típusok: Western Digital Black, Blue Seagate (kizárólag 7200rpm) HDD Bozsák Tamás DVR firmware: V4.00.R10.08400018.0 A

Részletesebben

Tippek és trükkök Windows XP-hez

Tippek és trükkök Windows XP-hez Tippek és trükkök Windows XP-hez A közzétevő megjegyzése: az itt olvasható anyagok nem a saját szerzeményeim. Az információk a sajnos megszűnt www.root.hu oldalról származnak, mindennemű szerzői jog az

Részletesebben

Médiatár. Részletes felhasználói kézikönyv

Médiatár. Részletes felhasználói kézikönyv Médiatár Részletes felhasználói kézikönyv 1 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék 1. Áttekintés... 4 Fôbb jellemzôk áttekintése... 5 Médiatár teljes funkcionalitásához szükséges alaplépések összefoglalása...

Részletesebben

Johanyák Zsolt Csaba, Kovács Péter, Göcs László. Linux hálózati adminisztráció a gyakorlatban

Johanyák Zsolt Csaba, Kovács Péter, Göcs László. Linux hálózati adminisztráció a gyakorlatban Johanyák Zsolt Csaba, Kovács Péter, Göcs László Linux hálózati adminisztráció a gyakorlatban 2013 2012-2013, Johanyák Zsolt Csaba, Kovács Péter, Göcs László 1.3. Kiadás Szakmai lektor: Bodor Zoltán Nyelvi

Részletesebben

SEC-CAM- AHD Megapixel Rögzítők. Telepítési leírás Dokumentum verzió: v1.7 HUN

SEC-CAM- AHD Megapixel Rögzítők. Telepítési leírás Dokumentum verzió: v1.7 HUN SEC-CAM- AHD Megapixel Rögzítők Telepítési leírás Dokumentum verzió: v1.7 HUN TARTALOMJEGYZÉK 1. A termék bemutatása...5 1.1 Termék áttekintése...5 2. A doboz tartalma és a kábelek bekötése...5 2.1 A doboz

Részletesebben

Kezelési útmutató ngnetsec MultiLayer router serial: ng100-300 Broadband Router 100 mbps vezetékes hozzáférési pontokkal.

Kezelési útmutató ngnetsec MultiLayer router serial: ng100-300 Broadband Router 100 mbps vezetékes hozzáférési pontokkal. 1 Kezelési útmutató ngnetsec MultiLayer router serial: ng100-300 Broadband Router 100 mbps vezetékes hozzáférési pontokkal. Fejlesztı: NetIntegral Consulting kft www.netintegral.info 2 Tartalom: Kezelési

Részletesebben

IDENTIVISION IIP- MegaPixel felbontású IP kamerák Telepítési leírás

IDENTIVISION IIP- MegaPixel felbontású IP kamerák Telepítési leírás IDENTIVISION IIP- MegaPixel felbontású IP kamerák Telepítési leírás Dokumentum verzió szám: v2.3 HUN TARTALOM 1. 2. 3. Termék bemutatása... 5 1.1 Termék összegzése... 5 1.2 Termék használhatósága... 5

Részletesebben

Informatikai tevékenység 2234 Maglód, Széchenyi u. 4. +36.30.215.6737 +36.29.325.854 Mérnöki, tanácsadói tevékenység Iroda: Mobil: Telefon:

Informatikai tevékenység 2234 Maglód, Széchenyi u. 4. +36.30.215.6737 +36.29.325.854 Mérnöki, tanácsadói tevékenység Iroda: Mobil: Telefon: +36.22.534.280 +36.22.534.282 Számlázó és Készletnyilvántartó Program Felhasználói kézikönyv Készítette: Újfalusi Krisztián UFO-INFO Bt. 2006.03.20. UFO-INFO Bt. Kézikönyv: Számlázó és Készletnyilvántartó

Részletesebben

Telepítési leírás Dokumentum verzió: v2.3. HUN. Sec-CAM IP MEGAPIXEL FELBONTÁSÚ IP KAMERÁK

Telepítési leírás Dokumentum verzió: v2.3. HUN. Sec-CAM IP MEGAPIXEL FELBONTÁSÚ IP KAMERÁK Telepítési leírás Dokumentum verzió: v2.3. HUN Sec-CAM IP MEGAPIXEL FELBONTÁSÚ IP KAMERÁK 1. TARTALOM 1. Tartalom... 2 2. Termék bemutatása... 5 2.1 Termék összegzése... 5 2.2 Termék használhatósága...

Részletesebben

GPRO6304D. 4 csatornás H.264 DVR. Felhasználói kézikönyv. ver. 1.0. DVR firmware: V2.62.R07 Webrec Control: 1.1.0.76 Bozsák Tamás

GPRO6304D. 4 csatornás H.264 DVR. Felhasználói kézikönyv. ver. 1.0. DVR firmware: V2.62.R07 Webrec Control: 1.1.0.76 Bozsák Tamás GPRO6304D 4 csatornás H.264 DVR Felhasználói kézikönyv ver. 1.0 DVR firmware: V2.62.R07 Webrec Control: 1.1.0.76 Bozsák Tamás A DVR használatba vétele előtt kérjük, olvassa át figyelmesen a felhasználói

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV (hu)

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV (hu) FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV (hu) EVOLVE Detective Felhasználói kézikönyv DIGITÁLIS MEGFIGYELŐ ÉS RÖGZITŐ EGYSÉG Üdvözöljük Ez a felhasználói kézikönyv útmutatóként szolgál a berendezés telepítéséhez és kezeléséhez;

Részletesebben