Átadásra váró feladatok

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Átadásra váró feladatok"

Átírás

1 Átadásra váró feladatok 1. Belsı Drupal weboldal Leltári feladatok Polcleltár a 9-es szobában Szobaleltár az informatikai eszközökrıl Nyomtató patronok nyilvántartása IBM Szerver és a biztonsági kamerák IBM Szerver Szerver kezelése, paraméterei Teendık újraindítás esetén Biztonsági kamera Általános leírás Ismert hibajelenségek Felvételek megtekintése Windows rendszeren Felvételek törlése Access Point webes felülete Kamerák webes felülete Huntéka szerver Számítógépek felügyelete Reggeli munkakezdéskor elvégzendı feladatok Napi ellenırzések Biztonsági mentések Folyamatos karbantartási leírás Fontosabb adatok Hálózati végpontok és IP címek Wifi beállítás Oktatástechnika Belsı Drupal weboldal Imrének felhasználót hoztam létre, hogy a könyvtári informatika feladatköreit tartalmazó bejegyzéseket kommentálni tudja, elolvasás után, így ha valamit nem ért vagy egyéb hibát talál a leírásban (helyesírási hiba, nyelvhelyességi hiba, magyartalan mondat, nem egyértelmő leírás stb.) akkor azt jelenteni tudja. Késıbb besoroltam az adminisztrátorok csoportba, így szerkesztési jogot is kapott, hogy a késıbbiekben az itt vezetett nyilvántartásokat aktualizálni esetleg bıvíteni tudja. 2. Leltári feladatok 2.1. Polcleltár a 9-es szobában A nyilvántartott leltári adatokkal tételesen el kell majd számolni. Elsı lépésként a 9-es szobában lévı polcleltárral számoltam el tételesen. Imrének megmutattam a polcokat, és minden ott tárolt dolgot, módosult a polcleltár is, ezeket írásban rögzítettük, a polclistát ennek megfelelıen javítani fogom.

2 2.2. Szobaleltár az informatikai eszközökrıl A részletes szobaleltár, mely az összes informatikai eszközt tartalmazza is hamarosan átadásra kerül. Egyesével fogok minden leltáron szereplı eszközzel elszámolni. A szobaleltár megtekinthetı a belsı weboldalon, ennek alapján fogom átadni ezt a leltári feladatot. Az esetleges pontatlanságokat az átadás elıtt javítani fogom Nyomtató patronok nyilvántartása A nyomtatópatron nyilvántartása szintén a belsı weboldalon lévı lista alapján történik. Tartalmazza az összes könyvtárban található nyomtató típusát, valamint azt, hogy milyen típusú patron kell bele. Itt kell vezetni a patroncsere idıpontjait valamint a használati lapok alapján a havi nyomtatási mennyiséget. Itt látható a patronokból jelenleg rendelkezésre álló darabok száma is, amelynél nagyon fontos irányelv, hogy minden patronból legyen raktáron legalább egy tartalék. Ezért ezt nagyon fontos naprakészen vezetni. 3. IBM Szerver és a biztonsági kamerák 3.1. IBM Szerver Az IBM szerver a 9-es szobában található szervergép. Fut rajta webszerver, adatbázis szerver, FTP szerver. A belsı weboldal mőködtetése és a biztonsági kamerák felvételeinek rögzítése a szerver feladata. Fontosabb adatok: A root jelszó: hp1953. A MySQL adatbázis jelszava szintén:hp1953 A dani felhasználó (FTP eléréshez szükséges) jelszava:alb Szerver kezelése, paraméterei Az IBM szerveren Debian Linux operációs rendszer fut. Grafikus felület telepítve van KDE ablakkezelıvel. A szerver esetleges leállítása vagy újraindítása grafikus felületrıl is lehetséges (a 7-es terminálon fut a grafikus felület a Ctrl-Alt-F7 billentyőkombinációval lehet átváltani rá). A leállítási parancs a bal alsó sarokban lévı menübıl érhetı el (K betőre kattintva hasonlóan a Windows Start menüjéhez) a legutolsó log off parancsra feljövı ablakban kiválasztható az újraindítás, kijelentkezés és a leállítás is. Karakteres felületrıl az újraindítás a reboot a leállítás a shutdown vagy a halt paranccsal lehetséges. Karakteres felületen egy Norton Commander szerő kétpaneles fájlkezelı hívható elı az MC paranccsal. Az MC-vel a fájlkezelés egyszerően megvalósítható, mőködése teljes egészében megegyezik a Norton Commanderrel. Néhány alapvetı parancs a fájlkezeléshez: Könyvtár létrehozása: mkdir könyvtárnév Könyvtár váltás: cd könyvtárnév (pl. cd /var/www/share/bejarat a bejárai ajtó feletti kamera fájljait tartalmazó könyvtárba lép) Könyvtár törlés: rmdir könyvtárnév Fájl törlés rm fájl neve Ifconfig: Hálózati adatok lekérdezése Nmap localhost: A nyitva lévı portok lekérdezése, látható segítségével, hogy milyen szolgáltatások futnak. A 21-es port az FTP kapcsolat, a 80-as a http.

3 Grafikus felületen lehetıség van weblapok megnyitására. A KDE saját böngészı programja a Konqerror menübıl indítható, de Firefox is van telepítve, ezt a jobb gombos menüben lévı run command menüpontból elérhetı futtás ablakból lehet elindítani a firefox szó begépelésével Teendık újraindítás esetén Ha valamilyen okból kifolyólag a szerver leállt az újraindítás után a rendszer betölti a grafikus felületet, de az ablakkezelıt képtelen elindítani és rootként sem engedi a bejelentkezést ezért a felhasználóval kell bejelentkezni. A felhasználónév: dani a jelszó:alb2321 Bejelentkezés után a parancssori ablakba a startkde parancsot kell beírni enterrel lezárva, ezzel lehet elindítani magát az ablakkezelıt. Így már a teljes grafikus felület elindul. A XAMPP modul, amely a webszervert, az FTP szervert és az adatbázis szervert kezeli nem indul el automatikusan, ezért azt kézzel kell elindítani. Ehhez a karakteres felületen (5-10 bármelyik terminál szabad a 7-es kivételével, mert az a grafikus felület. Terminálok között a Ctrl-Alt-F4-F12 funkcióbillentyőkkel lehet) vagy a grafikus módban a parancssort elindítva ki kell adni ezt a parancsot: /opt/lampp/lampp start Ezután meg lehet próbálni tesztel a kapcsolatot a böngészı be a localhost szót beírva. Kézzel kell még a VNC szolgáltatást is elindítani ha szükség van rá, a vnc4server parancsot kiadva. Az nmap localhost paranccsal ellenırizhetı, hogy tényleg elindultak-e. Alapértelmezetten az 5901-es portot használja a VNC. Másik számítógéprıl az UltraVNC programot elindítva lehet használni. A VNC jelszava:hp1953 Elıfordulhat, hogy a Samba démonok se indulnak el automatikusan, ez esetben azt is kézzel kell elindítani. Az nmap localhost parancsot kiadva ellenırizni kell, hogy a Swat modul fut-e. A listában lennie kell egy olyan tételnek, hogy samba swat. A mellette lévı szám mutatja meg, hogy hányas számú porton üzemel. A böngészı címsorára a következıt kell beírni: A SWAT fıképernyıje látható a cím megnyitása után, a status gombra kattintva ellenırizhetı a Samba modulok állapota.

4 Az elsı két modulnak (smbd, mmdb) futnia kell, ha nem running felirat van mellette a legalul található restart all gombra kattintva elindíthatóak. Amennyiben a SWAT fut, böngészıbıl a megjelölt porton meglehet hívni a beállításait, majd a Status gombra kattintva látható mely modulok nem futnak, és a mellettük lévı gombra kattintva el lehet ıket indítani Biztonsági kamera Általános leírás A könyvtárban állományvédelem céljából, tavaly szeptember óta kamerás megfigyelırendszer mőködik. A kamerarendszer 5 db. Linksys Wireless-G Internet Home Monitoring Camera típusú vezeték nélküli IP kamerából és egy Access Pointból áll. Az Access Point csatlakoztatva van a hálózatra, a vezetéknélküli kamerák pedig az Access Pointra csatlakoznak egy titkosított WPA2 hálózaton. A kamerák a bejárati ajtó fölé, a katalógus teremben, a folyóirat olvasóban, az SK-ban és az olvasóteremben vannak elhelyezve. A kamerák képeit jelenleg a tájékoztató gépen és a kölcsönzıi pultba beállított IBM gépen lehet nyomon követni, a rögzítés csak akkor indul el ha mozgást érzékel a kamera. A rögzített felvételt pedig az IBM szerverre tölti fel FTP kapcsolaton keresztül. A tájékoztató gép és a kamerás gép nem rögzíti a felvételeket csak megjeleníti Ismert hibajelenségek A biztonsági kamerák felügyelete feladatkör átadásának elsı lépéseként tájékoztattam Imrét, hogy két kamerát minden reggel manuálisan kell üzembe helyezni. Régóta fennálló probléma, hogy két kamera nem indul el az áramtalanítás megszüntetése után. A két problémás kamera a katalógus teremben ill. a bejárati ajtó fölött találhat. Minden nap kézzel kell újraindítani, ami úgy zajlik, hogy áramtalanítani kell ıket majd újra áram alá helyezni. Ismert hibajelenség még, hogy a rendszer semmilyen módon nem képes jelezni ha kezd kifogyni a tárhelybıl, ezért azt rendszeresen kézzel kell ellenırizni. Átlagos forgalomnál a rendelkezésre álló tárhely megközelítıleg két-három hétig elegendı a felvételek tárolására, a jelenleg érvényes irányelv szerint viszont 10 napig kell csak megırizni a felvételeket Felvételek megtekintése Windows rendszeren

5 Az IBM szerveren konfigurálva lett egy Samba modul, amely lehetıvé teszi, hogy Windows-os fájlmegosztáson keresztül is elérhetı legyen a szerveren tárolt megosztott adat. A Samba modult a szintén feltelepített SWAT modullal lehet konfigurálni a 901- es porton keresztül böngészıbıl. A SWAT felületét így lehet elérni böngészıbıl: :901 A felhasználói név és a jelszó megegyezik a szerveren lévı felhasználókkal. A jelenlegi beállítás szerint a kamerák által rögzített felvételek megtekinthetık a megosztáson keresztül, de nem törölhetık és nem írhatók felül biztonsági okokból. A megosztott mappák listáján nem jelenik meg csak pontos hivatkozással lehet elérni. Ha bármi gond van a megosztással a SWAT webes felületén lévı status gombra klikkelve látható a modulok állapota, ha nem fut valamelyik itt el lehet indítani. Windows alatt így érhetı el a megosztás: \\ \www Bármely számítógéprıl elérhetı a megosztás, a www nevő megosztott mappában tekinthetık meg a rögzített felvételek minden kamera külön könyvtárba rögzít. A hálózati helyeknél a szerver eléréséhez ezt kell beírni: \\ \www, erre akár virtuális meghajtót is be lehet állítani a Total Commandert használva, hálózat menü hálózati kapcsolat menüpont. Az alábbi beállítást kell elvégezni:

6 A meghajtó betőjele tetszıleges lehet, tallózás nem mőködik Felvételek törlése A megosztás a törlést biztonsági okokból nem engedélyezi, ezért törölni csak ftp kapcsolattal lehetséges. Legegyszerőbben ezt Total Commanderrel valósítható meg Hálózat/FTP kapcsolódás ablakban az új FTP kapcsolat gombra kattintva az alábbi ablak jön elı:

7 A kapcsolat neve tetszıleges lehet, az IP cím a képen látható ( ), felhasználó név: dani jelszó: alb2321 Passzív módbekapcsolása nem kötelezı, csak ha bármi probléma van a kapcsolattal. A beállítások elvégzése után az elızı ablakhoz visszatérve a csatlakozás gombbal lehet a szerverhez kapcsolódni és FTP kapcsolattal már minden probléma nélkül törölhetıek a fájlok. Kijelölési sablon készítésével a törlés mővelete leegyszerősíthetı. Kijelölés/csoportkijelölés menüponton belül a Létrehoz gombbal létrehozható egy kijelölési sablon, a bıvített fülön pedig meg kell adni a nem régebbi, mint opciónál a 10 napot, majd tetszıleges névvel el kell menteni a sablont. Miután ez megtörtént a kijelölés menüpontnál már látszik az elızıleg létrehozott sablon. Kiválasztva megtörténik a kijelölés, de mivel ez a 10 napnál NEM régebbi fájlokat tartalmazza a numerikus billentyőzeten lévı csillag gombbal vagy a kijelölés menü kijelölés megfordítása opcióval meg kell fordítani a kijelölést. Így már valóban a 10 napnál régebbi fájlok vannak kijelölve, amit valóban törölni kell. Minden könyvtárban ezt a kijelölést végrehajtva le lehet törölni a feleslegessé vált felvételeket Access Point webes felülete Az Access Point webes felülete a IP címrıl érhetı el. A felhasználói névhez semmit nem kell írni a jelszó: Lss1986.

8 Itt látható az Access Point fıképernyıje. Itt lehet beállítani a hálózati adatokat, hogy csatlakozni tudjon a hálózathoz. Az IP cím statikus, az alhálózati maszk és az alapértelmezett átjáró is be van írva a hálózati beállításoknak megfelelıen. A következı menüpontban állítható be, hogy miként viselkedjen a hálózaton az Access Point. Értelemszerően Access Pointként kell mőködnie, szórja a vezetéknélküli hálózati jelet és rákapcsolja a vezeték nélküli eszközöket a vezetékes hálózatra. Amennyiben egy esetleges bıvítésre kerül sor és az új kamerák a hatótávon kívül kerülnének egy másik Access Point vásárlásával és itt repeater módba állítással a probléma áthidalható. Repeater módban az AP egy másik készülék által sugárzott jelet vesz és semmit sem csinál vele, csak változtatás nélkül tovább sugározza. Jelerısítés esetén van erre szükség.

9 Itt látható a vezeték nélküli hálózat beállításai. A hálózat módja vegyes, hogy a B és G szabványú készülékekkel is szót értsen. Nem lényeges dolog, mert minden kamera ismeri a G szabványt, egy esetleges bıvítésnél viszont ha B szabványú eszköz kerül beüzemelésre (Wifi kártya, kamera stb.) akkor ezzel a beállítással biztosan mőködni fog. Az SSID azonosító libcam ez alapján találják a meg a kamerák a hálózatot. Az SSID szórás természetesen engedélyezve van, a csatornát automatikusan választja ki, nem kell vele foglalkozni. A biztonsági beállításoknál a kódolás WPA-Personal-ra van állítva, ez megfelelı védelmet nyújt. A beállított jelszó libcam Kamerák webes felülete A biztonsági kamerákat webes felületrıl lehet konfigurálni böngészıbıl. A kamerák IP címei megtalálhatóak az IP cím táblázatban.

10 Itt látható a fımenü. Bejelentkezés nélkül is megnézhetı a kamera látószögén belül történtek a View Video gombra kattintva. A beállításhoz viszont már be kell jelentkezni az Advanced Configuration gombra kattintva fel is jön a bejelentkezı ablak. A felhasználói név: admin a jelszó pedig LC0227. Minden kameránál ugyanez a felhasználói név és a jelszó. Bejelentkezés után az általános beállítások ablak jön fel. Itt lehet alapvetı dolgokat beállítani. A kamera nevét és leírását is itt lehet beállítani. A kamera neve megjelenik a kezelıszoftverben, opcionálisan a felvett anyagban. Itt állítható be a pontos idıpont, de áramtalanításkor ez elveszik és bekapcsoláskor nem mindig képes a rendszer lekérdezni. Nincs jelentısége, mivel a felvételek dátumából látszik mikor készült. A hálózati beállításokat is itt lehet megadni, ez a könyvtárban standard értékek, bıvebben a hálózati kapcsolatok fejezetben.

11 Az Image settings-nél lehet a kép és a videóminıséget beállítani. A maximális felbontás 640x480 Az Administration menüpontban lehet megváltoztatni a jelszavakat, a gyári beállítást visszaállítani. Lehet firmware-t is frissíteni is. A Users menüpontban fel lehet venni további felhasználókat, nincs jelentısége, nézni a képet bárki tudja, a beállításokat átállítani meg csak az adminisztrátor. A Motion Detection menüpontban állíthatók be a mozgásérzékelés beállításai. Itt lehet beállítani, hogy FTP kapcsolaton küldje el a felvett anyagot, és, hogy hova küldje. A képen látható beállítás szerint 5 mp-ig rögzíti a mozgást és nem vár a következı mozgásérzékelés elıtt. Az IBM szerveren futó FTP szolgáltatásra jelentkezik be és oda tölti fel a rögzített anyagot. A Status menüpontban ellenırizhetıek a beállítások és a kamera állapota. 4. Huntéka szerver Idıszakos ellenırzés webes felületrıl: HTTPS protokollon keresztül lehet elérni a szerver adminisztrációs felületét. A cím: A felhasználói név: Administrator A jelszó: PAUANSDR A system information menüpontban majd a temperatures fülre kattintva érhetıek el a hımérsékleti adatok fok között normális az érték. Egyéb adminisztrációs teendı a szerverrel nincs. Egy esetleges újraindításnál az elılapon lévı zölden világító gombot kell megnyomni és pár mp-ig nyomva tartani. Ekkor átvált sárgára és a leállítás megkezdıdik. A

12 szünetmentes tápegységeket egymás után kell kikapcsolni, elıbb a két állót majd a rack szekrény másik oldalán lévı földön lévıt is. Újraindítás esetén csak áram alá kell helyezni a szünetmentes tápegységeket majd ismét bekapcsolni a szervert az elılapon lévı gombbal. 5. Számítógépek felügyelete 5.1. Reggeli munkakezdéskor elvégzendı feladatok A folyosón lévı Munkaállomás beüzemelése. Számítógép, szkenner, nyomtató, Minolta fénymásoló bekapcsolása. OPAC számítógépek elindítása a katalógus teremben. A katalógus termi és a bejárati ajtó feletti biztonsági kamera elindítása, majd a kamerás gépen mind az 5 kamera képét beállítani a monitoron. SK-ban a SUN Ray gépek ellenırzése, mőködnek-e van-e kép a monitoron. Az MDK gépek és a tájékoztató gép elindítása. Tájékoztató gépen a Tájékoztatás felhasználó jelszava: tajekoztat 5.2. Napi ellenırzések Legalább napi egyszer a szobákat körbejárni, a kábelezést és a vírusirtókat ellenırizni. A folyóirat olvasóban lévı elosztódobozokat naponta legalább egyszer ellenırizni kell, nem lógnak-e a levegıben, meg vannak-e támasztva. Az olvasószolgálatnál a kamerás gépre idınként rá kell nézni. A 9-es szobában a Huntéka szervert és az IBM szervert ellenırizni kell, ha a klímaberendezés be van kapcsolva, akkor naponta egyszer ellenırizni kell, hogy mőködike Biztonsági mentések Alapvetı irányelv az összes számítógépnél, hogy a merevlemez két partícióra van osztva A maradék terület a D partíció, amelynek a neve Munkaterulet ide lehet minden adatot elmenteni és ide történik az archiválás is. 3-6 havonta a teljes rendszerpartíciót érdemes menteni a teljes rendszerpartíciót Ghosttal. Ehhez be kell bootolni a Boot CD-rıl vagy a pendrive-ról. A Ghost képfájlokat érdemes a gépen is meghagyni, de egy másik biztonságosabb helyre is érdemes átmásolni. Indokolt lenne egy külsı merevlemez beszerzése a mentések tárolására, tettem rá javaslatot is, de eddig nem valósult meg, Biztonsági mentésre a Norton Ghost programot használtuk, amely a Hiren's Boot CD-n megtalálható. Indítása DOS alól lehetséges. A Hiren's Boot Cd-rıl kell bootolni, pendriveon és CD-n is lehet, pendrive-ról jobb bootolni ha lehetséges, mert gyorsabb és nem kell CD drivert betölteni, ami okozhat problémákat ha nem ismeri fel a meghajtót azonnal a rendszer. Bootolás után a Cd-rıl való bootolást kell kiválasztani, azon belül pedig a Disc Clone menüponton keresztül a Norton Ghost-ot.

13 Itt pedig egyszerő esetben a Normal indítást kell kiválasztani a legalsó menüpontban a visszalépés opció fölött. USB-s eszközre vagy eszközrıl való mentésnél pedig az USB supportot, CD/DVD-re mentésnél pedig érdemes a 4470 és a 700 split menüpontot választani, amely automatikusan CD/DVD méretőre darabolja a mentést. Amennyiben van DVD/CD író a gépben képes egybıl írható lemezre is menteni, de ez nagyon lassú folyamat. A menüpont kiválasztása után rákérdez, hogy akarjuk-e törölni a lapozófájlt. Érdemes letörölni, mivel a mentésben feleslegesen foglalná a helyet. A következı menüpont jön fel itt a V betőt kell választani, mivel a rendszer ilyenkor még nem ismeri fel az NTFS partíciókat csak a FAT32-re formázott boot meghajtót és a RAM meghajtót, amit már a Hiren's BOOT CD kreált, ide tömöríti ki a használt programokat.

14 Az NTFSDOS programot használni kell, ez teszi lehetıvé, hogy az NTFS partíciót olvasni/írni lehessen DOS alatt. Természetesen olvasásra és írásra is megnyitjuk az NTFS partíciókat. Itt is a YES-t kell választani. Késıbb rákérdez a CHKDSK futtatására. Ezt nem kötelezı futtatni ha nincs lemezhiba vagy nem gyanakszunk erre. Ezután elindul a Volkov Commander egy DOS alapú Norton Commander klón, vagyis egy kétpaneles fájlkezelı. Az NTFS partíciók pedig be lettek csatolva valamilyen meghajtó betőjel alá. Meghajtót váltani az ALT+F1 és az ALT+F2 billentyőkombinációval lehetséges, a bal ill. a jobb oldali panelen.. A ghostolni kívánt meghajtóról ezután lehetıség van letörölni a szükségtelen fájlokat. A rendszermeghajtóról törölhetı a pagefile.sys és a hiberfil.sys. Az elıbbi a rendszer lapozófájl, a virtuális memória, az utóbbi pedig a hibernáláskor használatos, ebbe menti bele a rendszer a hibernáláshoz szükséges adatokat. Csak akkor hozza létre a rendszer ha a hibernálás engedélyezve van. A fájlok törlése után az F10 billentyővel lehet kilépni a Volkov Commander-bıl.

15 Ezután a program rákérdez, hogy betöltse-e az UDMA2.SYS fájlt. Amennyiben nem okoz gondot (ritkán fordul elı, ilyenkor még a Ghost indítása elıtt hibaüzenettel leáll a rendszer) érdemes betölteni, jelentısen felgyorsítja a másolást. A Ghost fıképernyıjén a Local menüpontot választva láthatóak a lehetıségek. Mentéshez a Partition To Image lehetıséget kell választani. Lehetıség van komplett lenne másolására is ilyenkor a lemez teljes tartalma partíciókkal együtt másolásra kerül. A következı ablakban a program felsorolja az összes fizikai lemezegységet, értelemszerően ha több merevlemez van a gépben itt mindegyik megjelenik. A megfelelı lemez kiválasztása után, pedig az elérhetı partíciókat sorolja fel, értelemszerően azt kell kiválasztani, amelyiket menteni akarjuk. Majd pedig rákérdez a program, hogy hová mentse az image fájlt. Célszerő a Munkaterület partíciót megadni, de lehetıség van közvetlenül CD/DVD-re is menteni, de nem ajánlott a lassúsága miatt, valamint megfelelı paraméterekkel elindítva hálózatra és USB meghajtóra is lehetséges a mentés. Miután nevet adtunk a képfájlnak és beállítottuk a mentés helyét a program rákérdez a tömörítés mértékére. Ajánlatos a Hight értéket választani, lassítja ugyan a mentést, de ez nem jelentıs. Ezután elkezdıdik a mentés, amely a partíció méretétıl és a merevlemez sebességétıl függıen megközelítıleg percet vesz igénybe. Visszatöltésnél a Local menüpontban a Partition from image lehetıséget kell választani és a képfájl helyének megadása után elindul a visszatöltés, amely minden korábbi adatot töröl az adott partícióról. A Ghost által készült image fájlok GHO kiterjesztésőek, darabolt mentés esetén GH0, GH1 stb. kiterjesztést kapnak Folyamatos karbantartási leírás

16 Évente legalább egyszer minden számítógépet portalanítani kell, és ki kell takarítani. Ehhez a 9-es szobában található levegıspray. Az olvasók által is használt számítógépeket rendszeresen karban kell tartani. A Lemezkarbantartó varázsló lefuttatásával az ideiglenes állományokat törölni kell. A Windows könyvtárban lévı $ jellel kezdıdnek mappák is törölhetıek, rejtettek, csak akkor látszik ha a rejtett fájlok mutatása engedélyezve van Fontosabb adatok IP címkiosztás: statikus es tartomány. Alapértelmezett átjáró: Alhálózati maszk: DNS: Hálózati végpontok és IP címek A végpontok kiosztása a belsı weboldalon részletesen leírásra került. A végpontok meg vannak számozva, minden végpontra rá van írva, hogy hanyas. A patch táblában nincs több hely, új végpont bekötéséhez ki kell húzni egy végpontot Wifi beállítás Az olvasóteremben és az SK-ban a 6 MDK-s számítógépek vezetéknélküli kapcsolaton csatlakoznak az internetre a raktárközpontban elhelyezett Access Pointon keresztül. Az IP címek DHCP segítségével dinamikusan kerülnek kiosztásra. A Wifi hálózat WPA titkosítással mőködik. Idınként olvasónak is segíteni kell Wifit beállítani, a Wifi hálózat viszont csak Windows 7 vagy Windows XP operációs rendszer alatt mőködik, Windows Vista alatt nem. A hálózati beállítások:

17 A megfelelı hálózat a sziewifi. A speciális beállítások módosítása gombra kattintva lehet beállítani a csatlakozáshoz szükséges paramétereket A Vezeték nélküli hálózatok fülön a sziewifi-t kiválasztva és a tulajdonságok gombra klikkelve az alábbi ablak látható:

18 A Wifi hálózat titkosítása WPA2, Adattikosítás AES A hitelesítés fülön a védett EAP (PEAP) beállítást kell kiválasztani és a tulajdonságok gombra klikkelni.

19 A kiszolgáló tanúsítvány érvényesítése alapértelmezetten be van jelölve, ki kell kapcsolni A hitelesítési módnál a titkosított jelszót kell beállítani, majd a Beállítások gombra klikkelni. A megjelenı ablakban ki kell kapcsolni a Windows bejelentkezés használatát. Ezután már lehet kapcsolódni a hálózatra. Amennyiben kéri a hitelesítési adatot (a tálca értesítési területén a jobb alsó sarokban felbukkanó buboréküzenet) az alábbiakat kell megadni: Felhasználói név: kon0632 Jelszó: kon799 Tartomány nincsen, üresen kell hagyni. 6. Oktatástechnika Az elıadásokhoz szükséges technikai felszerelés a 9-es szobában található a páncélszekrényben. A felszerelés tartalmaz egy projektort, egy laptopot valamint egy elektromos hosszabbítót, és egy 8 méter hosszú hálózati kábelt. A legtöbb könyvtárban tartott elıadás az SK-ban zajlik, a 9-es szobában található fekete színő gurulós asztal tökéletes a projektor elhelyezésére. Vetítıvásznat az oktatástechnikáról kell beszerezni, a titkárságon kell kérvényt íratni és a kérvénnyel lemenni a vászonért az oktatástechnikához. Internetkapcsolat biztosítására a 25-ös hálózati végpont használható, melyet elıtte be kell kötni. A projektor RGB1 bemenetét a laptop VGA kimenetével kell összekötni, más beállításra nincs szükség.

1. Rendszerkövetelmények

1. Rendszerkövetelmények A SZIE WiFi hálózatának elérése (Beállítási segédlet a SZIE vezetéknélküli hálózatának használatához) Ezzel a dokumentummal szeretnénk segíteni a vezetéknélküli (wireless) számítógépes hálózathoz történő

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV. WF-2322 Vezetéknélküli Hozzéférési Pont

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV. WF-2322 Vezetéknélküli Hozzéférési Pont FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV WF-2322 Vezetéknélküli Hozzéférési Pont Netis Vezetéknélküli Hozzáférési Pont Felhasználói Kézikönyv Netis Vezetéknélküli Hozzáférési Pont Felhasználói Kézikönyv 1. A csomag tartalma

Részletesebben

Új Magyarország Fejlesztési Terv Tájékoztató A ZMNE-n bevezetett wifi szolgáltatásról KMOP-4.2.1/B-2008-0016

Új Magyarország Fejlesztési Terv Tájékoztató A ZMNE-n bevezetett wifi szolgáltatásról KMOP-4.2.1/B-2008-0016 Új Magyarország Fejlesztési Terv Tájékoztató A ZMNE-n bevezetett wifi szolgáltatásról KMOP-4.2.1/B-2008-0016 Tájékoztató A ZMNE Egyetemi Informatikai Szolgáltató Központ (EISZK) 2010. június 21-étől kísérleti

Részletesebben

Tájékoztató a kollégiumi internet beállításához

Tájékoztató a kollégiumi internet beállításához Tájékoztató a kollégiumi internet beállításához V 1.3 A támogatott operációs rendszerekhez tartozó leírás hamarosan bıvülni fog, jelenleg a következı leírásokat tartalmazza: Windows XP, Windows Vista,

Részletesebben

BaBér bérügyviteli rendszer telepítési segédlete 2011. év

BaBér bérügyviteli rendszer telepítési segédlete 2011. év BaBér bérügyviteli rendszer telepítési segédlete 2011. év Ajánlott konfiguráció A program hardverigénye: Konfiguráció: 2800 MHz processzor 512 Mbyte memória (RAM) / Szerver gépen 1G memória (RAM) Lézernyomtató

Részletesebben

Vezeték nélküli hálózat

Vezeték nélküli hálózat Vezeték nélküli hálózat Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Lónyay Utcai Református Gimnázium és Kollégiumban elindult a WiFi szolgáltatás. Közösségi terekben, előadókban, könyvtárban érhető el a szolgáltatás.

Részletesebben

Új Magyarország Fejlesztési Terv Tájékoztató A ZMNE-n bevezetett wifi szolgáltatásról KMOP-4.2.1/B-2008-0016

Új Magyarország Fejlesztési Terv Tájékoztató A ZMNE-n bevezetett wifi szolgáltatásról KMOP-4.2.1/B-2008-0016 Új Magyarország Fejlesztési Terv Tájékoztató A ZMNE-n bevezetett wifi szolgáltatásról KMOP-4.2.1/B-2008-0016 Tájékoztató A ZMNE Egyetemi Informatikai Szolgáltató Központ (EISZK) a 2010/2011-es tanévtől

Részletesebben

Windows 7. Szolgáltatás aktiválása

Windows 7. Szolgáltatás aktiválása Szolgáltatás aktiválása Windows 7 Az eduroam szolgáltatás igénybevételéhez a SZIE felhasználóknak előbb a https://joker.szie.hu oldalon aktiválniuk kell a szolgáltatást. Ezt a bejelentkezést követően a

Részletesebben

Oktatás. WiFi hálózati kapcsolat beállítása Windows XP és Windows 7-es számítógépeken. SZTE Egyetemi Számítóközpont

Oktatás. WiFi hálózati kapcsolat beállítása Windows XP és Windows 7-es számítógépeken. SZTE Egyetemi Számítóközpont Oktatás WiFi hálózati kapcsolat beállítása Windows XP és Windows 7-es számítógépeken SZTE Egyetemi Számítóközpont WLAN kapcsolat beállítása 1 Tartalom Windows XP... 2 Tanúsítvány telepítése... 2 WPA2 védett

Részletesebben

ROUTER beállítás otthon

ROUTER beállítás otthon ROUTER beállítás otthon 1 Tartalom TP LINK router internet kapcsolatának beállítása... 3 WI-FI beállítás... 5 LinkSys router internet kapcsolatának beállítása... 6 WI-FI beállítás... 8 2 TP LINK router

Részletesebben

Tájékoztató a Budapesti Gazdasági Főiskolán üzemelő vezeték nélküli (WiFi) hálózat használatához

Tájékoztató a Budapesti Gazdasági Főiskolán üzemelő vezeték nélküli (WiFi) hálózat használatához Tájékoztató a Budapesti Gazdasági Főiskolán üzemelő vezeték nélküli (WiFi) hálózat használatához (ver 1.1) A fejlesztés a KIOSZK - Komplex információs on-line szolgáltatások kialakítása - egységes rendszer

Részletesebben

Helyi (otthoni) hálózat kialakítása (Windows rendszerben)

Helyi (otthoni) hálózat kialakítása (Windows rendszerben) Helyi (otthoni) hálózat kialakítása (Windows rendszerben) Manapság nem ritka, hogy egy-egy családban akár több számítógép is van. Van egy a gyerekeknek a tanulásra (játszásra) van egy a család felnőtt

Részletesebben

EDUROAM WI-FI beállítása

EDUROAM WI-FI beállítása EDUROAM WI-FI beállítása Az eduroam oktatási és kutatási intézmények nemzetközi szövetségének a szolgáltatása, amely lehetővé teszi a szövetség tagjainak felhasználói számára, hogy egy másik eduroam szövetségbeli

Részletesebben

Használati útmutató a Székács Elemér Szakközépiskola WLAN hálózatához

Használati útmutató a Székács Elemér Szakközépiskola WLAN hálózatához Használati útmutató a Székács Elemér Szakközépiskola WLAN hálózatához Készítette: Szentgyörgyi Attila Turcsányi Tamás Web: http://www.wyonair.com E-mail: 2008. november 8. TARTALOMJEGYZÉK TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

Ellenıri jelentés kitöltési útmutató Játékvezetı ellenır és megyei adminisztrátorok számára

Ellenıri jelentés kitöltési útmutató Játékvezetı ellenır és megyei adminisztrátorok számára Ellenıri jelentés kitöltési útmutató Játékvezetı ellenır és megyei adminisztrátorok számára Használati útmutató az MLSZ ügyviteli rendszeréhez (2009. július 20- állapot) Készítette: Czett Szabolcs 2009.07.20-i

Részletesebben

Mobil Partner telepítési és használati útmutató

Mobil Partner telepítési és használati útmutató Mobil Partner telepítési és használati útmutató Tartalom Kezdeti lépések... 2 Telepítés... 2 A program indítása... 6 Mobile Partner funkciói... 7 Művelet menü... 7 Kapcsolat... 7 Statisztika... 8 SMS funkciók...

Részletesebben

Az Evolut Főkönyv program telepítési és beállítási útmutatója v2.0

Az Evolut Főkönyv program telepítési és beállítási útmutatója v2.0 Az Evolut Főkönyv program telepítési és beállítási útmutatója v2.0 Az Ön letölthető fájl tartalmazza az Evolut Főkönyv 2013. program telepítőjét. A jelen leírás olyan telepítésre vonatkozik, amikor Ön

Részletesebben

PTE-PROXY VPN használata, könyvtári adatbázisok elérhetősége távolról

PTE-PROXY VPN használata, könyvtári adatbázisok elérhetősége távolról PTE-PROXY VPN használata, könyvtári adatbázisok elérhetősége távolról Az Informatikai Igazgatóság minden aktív egyetemi hallgató és munkaviszonnyal rendelkező egyetemi dolgozó részére úgynevezett proxy

Részletesebben

Belépés a rendszerbe. Gyors menü

Belépés a rendszerbe. Gyors menü Belépés a rendszerbe A menübe lépéshez szükséges alapértelmezett DVR Azonosító /Device ID/: 000000, megadott Jelszó /Password/ nélkül. A rendszer biztonságos használata érdekében az adminisztrátor felhasználónak

Részletesebben

Szilipet programok telepítése Hálózatos (kliens/szerver) telepítés Windows 7 operációs rendszer alatt

Szilipet programok telepítése Hálózatos (kliens/szerver) telepítés Windows 7 operációs rendszer alatt Szilipet programok telepítése Hálózatos (kliens/szerver) telepítés Windows 7 operációs rendszer alatt segédlet A Szilipet programok az adatok tárolásához Firebird adatbázis szervert használnak. Hálózatos

Részletesebben

Telepítési útmutató DoktorInfo B300 jelentéshez

Telepítési útmutató DoktorInfo B300 jelentéshez Telepítési útmutató DoktorInfo B300 jelentéshez Letöltés A program telepítıjét a DoktorInfo CRM rendszerébıl lehet letölteni. Ehhez nem kell mást tenni, mint a http://crm.doktorinfo.com címen megadni a

Részletesebben

Tájékoztató a Budapesti Gazdasági Főiskolán üzemelő vezeték nélküli (WiFi) hálózat használatához

Tájékoztató a Budapesti Gazdasági Főiskolán üzemelő vezeték nélküli (WiFi) hálózat használatához Tájékoztató a Budapesti Gazdasági Főiskolán üzemelő vezeték nélküli (WiFi) hálózat használatához (ver 1.3) A fejlesztés a KIOSZK - Komplex információs on-line szolgáltatások kialakítása - egységes rendszer

Részletesebben

Geotechnika II. (NGB-SE005-2) Geo5 használat

Geotechnika II. (NGB-SE005-2) Geo5 használat Geotechnika II. (NGB-SE005-2) Geo5 használat A Geo5 szoftvert (1. házi feladathoz opcióként, 2. házi feladathoz kötelezően) online felületen keresztül, távoli asztal kapcsolattal lehet használni. Az ehhez

Részletesebben

Netis Vezetékes ADSL2+, N Modem Router Gyors Telepítési Útmutató

Netis Vezetékes ADSL2+, N Modem Router Gyors Telepítési Útmutató Netis Vezetékes ADSL2+, N Modem Router Gyors Telepítési Útmutató Modell szám: DL4201 Tartalomjegyzék 1. A csomag tartalma... 1 2. Hardware csatlakoztatása... 1 3. A modem webes felületen történő beüzemelése...

Részletesebben

Tudnivalók az NYMESEK vezeték nélküli hálózatáról. Beállítási útmutató WIFI felhasználóink számára

Tudnivalók az NYMESEK vezeték nélküli hálózatáról. Beállítási útmutató WIFI felhasználóink számára Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Tanulmányi, Szolgáltató és Informatikai Központ 9700 Szombathely, Károlyi Gáspár tér 4. Tel.: 94/504-645 e-mail: krisztina@sek.nyme.hu Tudnivalók az

Részletesebben

Mobil Telefonon Keresztüli Felügyelet Felhasználói Kézikönyv

Mobil Telefonon Keresztüli Felügyelet Felhasználói Kézikönyv Mobil Telefonon Keresztüli Felügyelet Felhasználói Kézikönyv Tartalomjegyzék 1. Symbian rendszer...2 1.1 Funkciók és követelmények...2 1.2 Telepítés és használat...2 2. Windows Mobile rendszer...6 2.1

Részletesebben

ALKALMAZÁSOK ISMERTETÉSE

ALKALMAZÁSOK ISMERTETÉSE SZE INFORMATIKAI KÉPZÉS 1 SZE SPECIFIKUS IT ISMERETEK ALKALMAZÁSOK ISMERTETÉSE A feladat megoldása során valamely Windows Operációs rendszer használata a javasolt. Ebben a feladatban a következőket fogjuk

Részletesebben

Útmutató a MATARKA adatbázisból való adatátvételhez

Útmutató a MATARKA adatbázisból való adatátvételhez Útmutató a MATARKA adatbázisból való adatátvételhez A MATARKA - Magyar folyóiratok tartalomjegyzékeinek kereshetı adatbázisa a következı címrıl érhetı el: http://www.matarka.hu/ A publikációs lista kinyerése

Részletesebben

Netis vezeték nélküli, N típusú, router

Netis vezeték nélküli, N típusú, router Netis vezeték nélküli, N típusú, router Gyors üzembe helyezési kézikönyv Típusok: WF-2409/WF2409/WF2409D A csomagolás tartalma (Vezeték nélküli, N típusú, router, hálózati adapter, ethernet kábel, kézikönyv,

Részletesebben

Forgalom nyilvántartó program Kezelési útmutató

Forgalom nyilvántartó program Kezelési útmutató Forgalom nyilvántartó program Kezelési útmutató 1. A program telepítése. Futtatási környezet: PIV számítógép, min. 256Mbyte RAM, min. 20mByte szabad terület, Windows-XP operációs rendszer. A telepítıprogram

Részletesebben

Vodafone Connect Lite (telepítés Windows XP operációs rendszer alatt)

Vodafone Connect Lite (telepítés Windows XP operációs rendszer alatt) Vodafone Connect Lite (telepítés Windows XP operációs rendszer alatt) 1. Lépés: Csatlakoztasd a modemet a számítógéphez. Ha asztali számítógéphez csatlakozol, akkor az 1es végő kábellel, ha esetleg régebbi

Részletesebben

Wifi segédlet Windows 8 operációs rendszer esetén

Wifi segédlet Windows 8 operációs rendszer esetén Wifi segédlet Windows 8 operációs rendszer esetén Könyvtárunkban bevezetésre került a wifi rendszer, melyet az olvasók az olvasótermekben tudnak igénybe venni hozott laptoppal az eduroam keretében. Eduroamra

Részletesebben

Wifi segédlet Windows 7 operációs rendszer esetén

Wifi segédlet Windows 7 operációs rendszer esetén Wifi segédlet Windows 7 operációs rendszer esetén Könyvtárunkban bevezetésre került a wifi rendszer, melyet az olvasók az olvasótermekben tudnak igénybe venni hozott laptoppal az eduroam keretében. Eduroamra

Részletesebben

Internetkonfigurációs követelmények. A számítógép konfigurálása. Beállítások Windows XP alatt

Internetkonfigurációs követelmények. A számítógép konfigurálása. Beállítások Windows XP alatt Internetkonfigurációs követelmények Annak érdekében, hogy csatlakoztatni tudja a Hozzáférési Pontját a Hozzáférési Pont Kezelőhöz, a következő konfigurációs paramétereket kell beállítania a számítógépe

Részletesebben

Gyors üzembe helyezési kézikönyv

Gyors üzembe helyezési kézikönyv Netis vezeték nélküli, kétsávos router Gyors üzembe helyezési kézikönyv WF2471/WF2471D A csomagolás tartalma (Két sávos router, hálózati adapter, ethernet kábel, kézikönyv) 1. Csatlakozás 1. Kapcsolja

Részletesebben

Netis vezeték nélküli, N típusú Router Gyors Telepítési Útmutató

Netis vezeték nélküli, N típusú Router Gyors Telepítési Útmutató Netis vezeték nélküli, N típusú Router Gyors Telepítési Útmutató Tartalomjegyzék 1. A csomag tartalma... 1 2. Hardware csatlakoztatása... 1 3. A router webes felületen történő beüzemelése... 2 4. Hibaelhárítás...

Részletesebben

BaBér. Bérügyviteli rendszer. Telepítési segédlet 2014.

BaBér. Bérügyviteli rendszer. Telepítési segédlet 2014. BaBér Bérügyviteli rendszer Telepítési segédlet 2014. Tartalom 1. Ajánlott konfiguráció... 3 2. A BaBér és az SQL2005 szerver telepítése... 5 3. A BaBér program és az SQL2005-ös adatbázis kezelő telepítése...

Részletesebben

ContractTray program Leírás

ContractTray program Leírás ContractTray program Leírás Budapest 2015 Bevezetés Egy-egy szerződéshez tartozó határidő elmulasztásának komoly gazdasági következménye lehet. Éppen ezért a Szerződés kezelő program főmenü ablakában a

Részletesebben

DebitTray program Leírás

DebitTray program Leírás DebitTray program Leírás Budapest 2015 Bevezetés Egy-egy kintlévőséghez tartozó határidő elmulasztásának komoly következménye lehet. Éppen ezért a Kintlévőség kezelő program főmenü ablakában a program

Részletesebben

Gyors telepítési kézikönyv

Gyors telepítési kézikönyv netis Vezeték nélküli, N router Gyors telepítési kézikönyv 1. A csomagolás tartalma (Vezeték nélküli,n Router, Hálózati adapter, Ethernet kábel, Kézikönyv) * A kézikönyv, az összes, Netis, 150Mbps/300Mbps

Részletesebben

KIRA. KIRA rendszer. Telepítési útmutató v1

KIRA. KIRA rendszer. Telepítési útmutató v1 KIRA rendszer Telepítési útmutató v1 1. Bevezetés A dokumentáció, illetve a dokumentáció mellékleteként megtalálható állományok segítségével készíthető fel a kliens oldali számítógép a KIRA rendszer működtetésére.

Részletesebben

RIEL Elektronikai Kft v1.0

RIEL Elektronikai Kft v1.0 DeskCamera v1.6.1 1. DESKCAMERA A DeskCamera segítségével lehetőség nyílik a számítógép monitorán megjelenő képet rögzítő (NVR, DVR) segítségével rögzíteni. 1.1. TECHNIKAI ADATOK Maximális monitor szám:

Részletesebben

A Vizsgálóhelyi nyilvántartó program Online Telepítıje

A Vizsgálóhelyi nyilvántartó program Online Telepítıje 3Sz-s Kft. 1158 Budapest, Jánoshida utca 15. Tel: (06-1) 416-1835 / Fax: (06-1) 419-9914 e-mail: zk@3szs.hu / web: http://www.3szs.hu A Vizsgálóhelyi nyilvántartó program Online Telepítıje Tisztelt Felhasználó!

Részletesebben

A GeoEasy telepítése. Tartalomjegyzék. Hardver, szoftver igények. GeoEasy telepítése. GeoEasy V2.05 Geodéziai Feldolgozó Program

A GeoEasy telepítése. Tartalomjegyzék. Hardver, szoftver igények. GeoEasy telepítése. GeoEasy V2.05 Geodéziai Feldolgozó Program A GeoEasy telepítése GeoEasy V2.05 Geodéziai Feldolgozó Program (c)digikom Kft. 1997-2008 Tartalomjegyzék Hardver, szoftver igények GeoEasy telepítése A hardverkulcs Hálózatos hardverkulcs A GeoEasy indítása

Részletesebben

Ingyenes PDF nyomtató alkalmazás használata terminál szerverrel / felhős rendszerrel

Ingyenes PDF nyomtató alkalmazás használata terminál szerverrel / felhős rendszerrel Ingyenes PDF nyomtató alkalmazás használata terminál szerverrel / felhős rendszerrel Terminál szerverről indított nyomtatási folyamat elindításával elérhetővé válik a kliens gépen feltelepített ingyenes

Részletesebben

GPRS Remote. GPRS alapú android applikáció távvezérléshez. Kezelési útmutató

GPRS Remote. GPRS alapú android applikáció távvezérléshez. Kezelési útmutató GPRS Remote GPRS alapú android applikáció távvezérléshez Kezelési útmutató Tartalomjegyzék Általános leírás... 1 Új modul beállítás... 2 Új okostelefon beállítás... 2 Modulok karbantartása... 3 Okostelefonok

Részletesebben

ServiceTray program Leírás

ServiceTray program Leírás ServiceTray program Leírás Budapest 2015 Bevezetés szerviz munkalapok státuszai a Törölve és Lezárva státuszt leszámítva a munkalap különböző nyitott állapotát jelzik, melyek valamilyen tevékenységet jeleznek.

Részletesebben

Gyors üzembe helyezési kézikönyv

Gyors üzembe helyezési kézikönyv Netis 150Mbps, vezeték nélküli, kültéri, N hozzáférési pont Gyors üzembe helyezési kézikönyv Típus szám: WF2301 A csomagolás tartalma *WF2301 *PoE adapter *Gyors üzembe helyezési kézikönyv LED-ek LED Állapot

Részletesebben

Ingyenes DDNS beállítása MAZi DVR/NVR/IP eszközökön

Ingyenes DDNS beállítása MAZi DVR/NVR/IP eszközökön Ingyenes DDNS beállítása MAZi DVR/NVR/IP eszközökön Fontos Amennyiben egy eszköz interneten keresztüli elérését lehetővé teszi, az illetéktelen hozzáférés megakadályozása érdekében: előtte az alapértelmezett

Részletesebben

Útmutató az OKM 2007 FIT-jelentés telepítéséhez

Útmutató az OKM 2007 FIT-jelentés telepítéséhez Útmutató az OKM 2007 FIT-jelentés telepítéséhez 1. OKM 2007 FIT-JELENTÉS ASZTALI HÁTTÉRALKALMAZÁS telepítése 2. Adobe Acrobat Reader telepítése 3. Adobe SVG Viewer plugin telepítése Internet Explorerhez

Részletesebben

ECDL Operációs rendszerek Miazön által használt számítógép operációs rendszere és annak verziószáma? Windows XP 1 Hány MB az ön által használt számítógépbe épített RAM? Sajátgépen jobb egérgomb / Tulajdonságok

Részletesebben

Opensuse automatikus telepítése

Opensuse automatikus telepítése Leírás www.npsh.hu Opensuse automatikus telepítése Tartalomjegyzék I. Automatikus telepítés indokai... 3 II. Automatikus telepítés lehetőségei opensuse rendszerrel...3 III. Automatikus telepítés előkészítése...

Részletesebben

HIK-CONNECT szolgáltatás beállítása

HIK-CONNECT szolgáltatás beállítása HIK-CONNECT szolgáltatás beállítása Felhasználói segédlet v1.1 2017. 02. 15 HU Tartalomjegyzék 1. A HIK-CONNECT szolgáltatásról... 3 2. A HIK-CONNECT szolgáltatás beállítása (PORT TOVÁBBÍTÁS nélkül)...

Részletesebben

Hálózatos adatbázis-kapcsolódási problémák és azok javítása

Hálózatos adatbázis-kapcsolódási problémák és azok javítása WINTAX programrendszer hálózatos vagy helyi adatbázis-szerverhez vagy adatbázis-kezelőhöz kapcsolódáskor jelentkező kapcsolódási problémák leírása és azok megoldásai. Korábban a Hálózatos beállítás bejegyzésben

Részletesebben

VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv

VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv A kézikönyv használata Mielőtt elindítaná és használná a szoftvert kérjük olvassa el figyelmesen a felhasználói kézikönyvet! A dokumentum nem sokszorosítható illetve

Részletesebben

Távolléti díj kezelése a Novitax programban

Távolléti díj kezelése a Novitax programban Mire jó a FirebirdSettings.exe Ezzel a programmal a Firebird adatbázis-kezelővel és az adatbázisokkal kapcsolatos beállításokat lehet elvégezni. Mit kell tenni a használata előtt A FirebirdSettings.exe

Részletesebben

Vodafone HomeNet Huawei B315

Vodafone HomeNet Huawei B315 Vodafone HomeNet Huawei B315 A Huawei B315 router felépítése 1. Üzemállapot jelző: bekapcsolt állapotban világít 2. Hálózat állapotjelző: - türkizkék: LTE hálózathoz csatlakoztatva - sötétkék: 3G hálózathoz

Részletesebben

A GeoEasy telepítése. Tartalomjegyzék. Hardver, szoftver igények. GeoEasy telepítése. GeoEasy V2.05+ Geodéziai Feldolgozó Program

A GeoEasy telepítése. Tartalomjegyzék. Hardver, szoftver igények. GeoEasy telepítése. GeoEasy V2.05+ Geodéziai Feldolgozó Program A GeoEasy telepítése GeoEasy V2.05+ Geodéziai Feldolgozó Program (c)digikom Kft. 1997-2010 Tartalomjegyzék Hardver, szoftver igények GeoEasy telepítése A hardverkulcs Hálózatos hardverkulcs A GeoEasy indítása

Részletesebben

Az alábbi útmutató ahhoz nyújt segítséget, hogy hogyan üzemelje be a TP-Link TL-WR740N eszközt.

Az alábbi útmutató ahhoz nyújt segítséget, hogy hogyan üzemelje be a TP-Link TL-WR740N eszközt. TP-Link TL-WR740N TP-Link TL-WR740N Tisztelt Ügyfelünk! Az alábbi útmutató ahhoz nyújt segítséget, hogy hogyan üzemelje be a TP-Link TL-WR740N eszközt. Kérdés esetén kollégáink várják hívását: Technikai

Részletesebben

Médiatár. Rövid felhasználói kézikönyv

Médiatár. Rövid felhasználói kézikönyv Médiatár Rövid felhasználói kézikönyv Tartalomjegyzék Bevezetés Tartalomjegyzék Bevezetés Bevezetés... 3 Kezdô gondolatok... 4 Hálózati követelmények... 4 Támogatott operációs rendszerek a számítógépeken...

Részletesebben

A telepítési útmutató tartalma

A telepítési útmutató tartalma 1 A telepítési útmutató tartalma 3 Kompatibilitás és rendszerkövetelmények A telepítési folyamat röviden 4 A telepítés indítása 5 Adatbáziskezelő beállítása / telepítése 8 Telepítési módozatok 11 Az ENSO

Részletesebben

Tanúsítványok kezelése az ibahir rendszerben

Tanúsítványok kezelése az ibahir rendszerben Tanúsítványok kezelése az ibahir rendszerben ibahir authentikáció: 1. Az ibahir szerver egy hitelesítő szolgáltató által kibocsátott tanúsítvánnyal azonosítja magát a kliensnek és titkosított csatornát

Részletesebben

PDF DOKUMENTUMOK LÉTREHOZÁSA

PDF DOKUMENTUMOK LÉTREHOZÁSA PDF DOKUMENTUMOK LÉTREHOZÁSA A Portable Document Format (PDF) az Adobe Systems által kifejlesztett bináris fájlformátum. Ebben a formátumban dokumentumok tárolhatók, amelyek különbözı szoftverekkel, hardverekkel

Részletesebben

Kézikönyv Nyomtatók kezelése Linuxon

Kézikönyv Nyomtatók kezelése Linuxon Kézikönyv Nyomtatók kezelése Linuxon Tartalomjegyzék 1 4 2 AMD:CCC-AEMCAPTURINGWINDOW... 7 3 ROOT@SEPTEMBER:~... 8 4 ROOT@SEPTEMBER:/ETC/CUPS... 9 5 AMD:CCC-AEMCAPTURINGWINDOW... 11 6 AMD:CCC-AEMCAPTURINGWINDOW...

Részletesebben

WIN-TAX programrendszer hálózatban

WIN-TAX programrendszer hálózatban WIN-TAX programrendszer hálózatban Számítógépes hálózat Hálózat kialakítása Szerver gépre telepítendő alkalmazások: Adatbázis kiszolgáló (Firebird 2.5-ös verzió) WIN-TAX programrendszer Kliens gépre telepítendő

Részletesebben

Telepítés, újratelepítés több számítógépre, hálózatos telepítés Kulcs-Bér program

Telepítés, újratelepítés több számítógépre, hálózatos telepítés Kulcs-Bér program Telepítés, újratelepítés több számítógépre, hálózatos telepítés Kulcs-Bér program A Kulcs-Soft programok telepítése (újratelepítése) előtt javasolt Adatmentést készíteni a számítógépen található összes

Részletesebben

Számítástechnikai és kereskedelmi Kft. tel: 62/ fax: 62/ Jövedelem bavallás

Számítástechnikai és kereskedelmi Kft. tel: 62/ fax: 62/ Jövedelem bavallás Jövedelem bavallás 1, Jogcímek hozzárendelése a bevallás soraihoz 2, Nyomtatvány funkciói 3, Nyomtatvány kezelı beállítása 4, Nyomtatvány kiválasztás 5, Cég kiválasztás 6, Nyomtatvány feltöltése a bér

Részletesebben

DVC VIDEO RÖGZÍTŐ Felhasználói útmutató GUI 4.0

DVC VIDEO RÖGZÍTŐ Felhasználói útmutató GUI 4.0 DVC VIDEO RÖGZÍTŐ Felhasználói útmutató GUI 4.0 1 1. Megjegyzés - Kérjük, figyelmesen olvassa el ezt a felhasználói útmutatót, a készülék helyes használatához. - A felhasználói útmutatóban bemutatott példák

Részletesebben

QuickSend. E-Mail, és SMS küldés program. Felhasználói kézikönyv. Program dokumentáció 2008 JMGM Magyarország Informatikai Kft.

QuickSend. E-Mail, és SMS küldés program. Felhasználói kézikönyv. Program dokumentáció 2008 JMGM Magyarország Informatikai Kft. E-Mail, és SMS küldés program Felhasználói kézikönyv Program dokumentáció 2008 JMGM Magyarország Informatikai Kft. -1- (30)264-92-05 Tartalomjegyzék A programról általában... 3 Hardware software igény...

Részletesebben

viadat Web 1.54 Készítette: TrendCom Kft.

viadat Web 1.54 Készítette: TrendCom Kft. Felhasználói kézikönyv az elektronikus adatszolgáltatáshoz viadatweb önkormányzati adatbanki rendszer viadat Web 1.54 Készítette: TrendCom Kft. 2010 Tartalomjegyzék Bevezetés... 3 Technikai feltételek

Részletesebben

TvNetTel Internet Kapcsolat Beállítása

TvNetTel Internet Kapcsolat Beállítása TvNetTel Internet Kapcsolat Beállítása A TvNetTel Kft internetes szolgáltatásának igénybevételéhez szükséges a hálózati csatlakozás beállítása a számítógépen vagy routeren. A beállításhoz szükség van a

Részletesebben

Számítógépes alapismeretek 2.

Számítógépes alapismeretek 2. Számítógépes alapismeretek 2. 1/7 Kitöltő adatai: Név: Osztály: E-mail cím: 2/7 Kérdések: Mire szolgál az asztal? Az ideiglenesen törölt fájlok tárolására. A telepített alkalmazások tárolására. A telepített

Részletesebben

NEMZETI MUNKAÜGYI HIVATAL Szak- és Felnőttképzési Igazgatóság

NEMZETI MUNKAÜGYI HIVATAL Szak- és Felnőttképzési Igazgatóság NEMZETI MUNKAÜGYI HIVATAL Szak- és Felnőttképzési Igazgatóság Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység Gyakorlati vizsgatevékenység időtartama: 240 perc A vizsgafeladat értékelési súlyaránya:

Részletesebben

WIFI elérés beállítása Windows XP tanúsítvánnyal

WIFI elérés beállítása Windows XP tanúsítvánnyal WIFI elérés beállítása Windows XP tanúsítvánnyal Pattantyús-Ábrahám Géza Ipari Szakközépiskola és Általános Művelődési Központ Készítette: Jászberényi József, 2011 1/24 A PÁGISZ WIFI hálózathoz kétféle

Részletesebben

Wi-Fi karóra kamera használati utasítás - CW-Y30

Wi-Fi karóra kamera használati utasítás - CW-Y30 Wi-Fi karóra kamera használati utasítás - CW-Y30 Az Y-30 karóra kamera maximum 1280x720 pixeles felbontás mellett alkalmas videó felvételek rögzítésére, valamint azok élő megtekintésére mobiltelefonon

Részletesebben

Vodafone Mobile Connect telepítése

Vodafone Mobile Connect telepítése Vodafone Mobile Connect telepítése Kérjük ne csatlakoztassa a Vodafone Mobile Connect eszközt a Mac számítógépéhez. Ha esetleg már csatlakoztatta az adatkártyát vagy a modemet a Mac számítógépéhez, akkor

Részletesebben

Rendszergazda Debrecenben

Rendszergazda Debrecenben LEVELEZŐKLIENS BEÁLLÍTÁSA A levelezés kényelmesen kliensprogramokkal is elérhető, és használható. Ezen útmutató beállítási segítséget nyújt, két konkrét klienssel bemutatva képernyőképekkel. Természetesen

Részletesebben

1. A NÉPESSÉGNYILVÁNTARTÓ PROGRAM TELEPÍTÉSI FELTÉTELE. A

1. A NÉPESSÉGNYILVÁNTARTÓ PROGRAM TELEPÍTÉSI FELTÉTELE. A 1. A NÉPESSÉGNYILVÁNTARTÓ PROGRAM TELEPÍTÉSI FELTÉTELE. A következıkben leírt telepítési lépések, csak azokon a gépeken végezhetık el, ahol elızıleg is üzemelt már a DECÉRT rendszer, mivel a programhoz

Részletesebben

Adat mentés. A program segítség file-ok, mappák mentésében. Mentési csomagokat állíthatunk össze.

Adat mentés. A program segítség file-ok, mappák mentésében. Mentési csomagokat állíthatunk össze. Adat mentés A program segítség file-ok, mappák mentésében. Mentési csomagokat állíthatunk össze. A program telepítése: A program nem igényel telepítést. Másoljuk a számítógépünkre tetszıleges helyre. Készítsünk

Részletesebben

Avemia IP és Hibrid rögzítők beüzemelése

Avemia IP és Hibrid rögzítők beüzemelése Avemia IP és Hibrid rögzítők beüzemelése 1.oldal Bevezető Ez a dokumentum azt mutatja be, hogyan lehet egyszerűen lépésről lépésre felkonfigurálni egy Avemia HF szériás hibrid, vagy IP rögzítőre Sunell

Részletesebben

EDInet Connector telepítési segédlet

EDInet Connector telepítési segédlet EDInet Connector telepítési segédlet A cégünk által küldött e-mail-ben található linkre kattintva, a következő weboldal jelenik meg a böngészőben: Az EdinetConnectorInstall szövegre klikkelve(a képen pirossal

Részletesebben

Image Processor BarCode Service. Felhasználói és üzemeltetői kézikönyv

Image Processor BarCode Service. Felhasználói és üzemeltetői kézikönyv Image Processor BarCode Service Áttekintés CIP-BarCode alkalmazás a Canon Image Processor programcsomag egyik tagja. A program feladata, hogy sokoldalú eszközt biztosítson képállományok dokumentumkezelési

Részletesebben

Absztrakt feltöltése az ITDK 2013 konferenciára

Absztrakt feltöltése az ITDK 2013 konferenciára Absztrakt feltöltése az ITDK 2013 konferenciára 1. regisztráció A rendszer használatához elıször is regisztrációra van szükség. Ezt a felhasználó a kezdıképernyı jobb felsı sarkában lévı Bejelentkezés

Részletesebben

Adobe Reader program beállítása elektronikus aláírás és idıbélyeg ellenırzésére

Adobe Reader program beállítása elektronikus aláírás és idıbélyeg ellenırzésére Adobe Reader program beállítása elektronikus aláírás és idıbélyeg ellenırzésére Bevezetı Az Adobe Reader alkalmazás a legelterjedtebb PDF megjelenítı program, mely alkalmas többek között a PDF dokumentumokon

Részletesebben

További részletes tájékoztatásért lásd: System Administration Guide (Rendszeradminisztrátori útmutató).

További részletes tájékoztatásért lásd: System Administration Guide (Rendszeradminisztrátori útmutató). Gyorsútmutató a hálózati beállításokhoz XE3023HU0-2 Jelen útmutató a következőkhöz tartalmaz információkat: Gyorsútmutató a hálózati beállításokhoz (DHCP) a következő oldalon: 1 Gyorsútmutató a hálózati

Részletesebben

A telepítés nyelvének kiválasztása

A telepítés nyelvének kiválasztása A szakértői telepítést választottam, mert kíváncsi voltam, hogy az Ubuntu-alapú Zentyal telepítése miben tér el az upstream projekt 14.04 LTS termékének telepítésétől. A telepítés nyelvének kiválasztása

Részletesebben

Java-s Nyomtatványkitöltő Program Súgó

Java-s Nyomtatványkitöltő Program Súgó Java-s Nyomtatványkitöltő Program Súgó Program telepítése Az abevjava_install.jar indításával telepíthető a nyomtatványkitöltő program. A program elindítása után közvetlenül az alábbi képernyő jelenik

Részletesebben

ELTE vezeték nélküli hálózat beállítása Windows Vista / Windows 7 rendszereken

ELTE vezeték nélküli hálózat beállítása Windows Vista / Windows 7 rendszereken ELTE vezeték nélküli hálózat beállítása Windows Vista / Windows 7 rendszereken (2. változat) 2010. Egyetemi vezeték nélküli hálózat beállítása Windows Vista rendszeren 2 Bevezető Bár a Windows Vista operációs

Részletesebben

Minőségellenőrzési kérdőív kitöltő program Felhasználói kézikönyv

Minőségellenőrzési kérdőív kitöltő program Felhasználói kézikönyv Minőségellenőrzési kérdőív kitöltő program Felhasználói kézikönyv Magyar Könyvvizsgálói Kamara 2010. augusztus 18. Tartalom A program főablaka... 3 A fejléc, a felső menüsor valamint az eszköztár... 4

Részletesebben

A CCL program használatbavétele

A CCL program használatbavétele A CCL program használatbavétele Tartalomjegyzék 1.1 Hardver és szoftverkövetelmények... 2 1.2 CCL program telepítése hálózatba. Telepítés szerver számítógépre... 2 1.3 Cégek... 6 1.3.1 Egy céges felhasználás....

Részletesebben

web works hungary Rövid technikai tájékoztató Mars (mars.intelliweb.hu) szerverünkkel kapcsolatban meglévő és új ügyfeleink számára.

web works hungary Rövid technikai tájékoztató Mars (mars.intelliweb.hu) szerverünkkel kapcsolatban meglévő és új ügyfeleink számára. web works hungary Rövid technikai tájékoztató Mars (mars.intelliweb.hu) szerverünkkel kapcsolatban meglévő és új ügyfeleink számára. Ebben a tájékoztatóban több helyen hivatkozunk különböző azonosítókra

Részletesebben

15.4.2b Laborgyakorlat: Mappa és nyomtató megosztása, a megosztási jogok beállítása

15.4.2b Laborgyakorlat: Mappa és nyomtató megosztása, a megosztási jogok beállítása 15.4.2b Laborgyakorlat: Mappa és nyomtató megosztása, a megosztási jogok beállítása Bevezetés Nyomtasd ki a feladatlapot és oldd meg a feladatokat! Ezen a laborgyakorlaton egy mappát fogunk létrehozni

Részletesebben

Megjegyzés vezeték nélküli LAN felhasználóknak

Megjegyzés vezeték nélküli LAN felhasználóknak Megjegyzés vezeték nélküli LAN felhasználóknak Русский Suomi Norsk Dansk Polski Čeština Svenska A készülék használata előtt figyelmesen olvassa el ezt a kézikönyvet, és tartsa könnyen hozzáférhető helyen.

Részletesebben

Mikrotik 6.22 telepítés

Mikrotik 6.22 telepítés Mikrotik 6.22 telepítés - 128 MB RAM - 1 GB tárhely o Hálózat, kártya 1, engedélyezett, NAT o Hálózat, kártya 2, engedélyezett, belső kártya - a all - i install - y yes - DVD csatolás törlése - reboot

Részletesebben

WIN-TAX programrendszer frissítése

WIN-TAX programrendszer frissítése WIN-TAX programrendszer frissítése A WIN-TAX programrendszert a verzió érvényességének lejártakor illetve jelentősebb változás esetén (pl.: elkészült fejlesztések, munkahelyi hálózati szinkronitás miatt)

Részletesebben

Windows Server 2008 Standard telepítése lépésenként VirtualBox virtuális gépbe

Windows Server 2008 Standard telepítése lépésenként VirtualBox virtuális gépbe Windows Server 2008 Standard telepítése lépésenként VirtualBox virtuális gépbe Rádi Viktor 1. Bevezetés 1.1. Célok Ez a bemutató a hallgatókat hivatott segíteni a VirtualBox használatának elsajátításában

Részletesebben

Vodafone-os beállítások Android operációs rendszer esetében

Vodafone-os beállítások Android operációs rendszer esetében Vodafone Magyarország zrt. 1096 Budapest, Lechner Ödön fasor 6. Vodafone-os beállítások Android operációs rendszer esetében Tartalom: Internet MMS SMS Gmail fiók beállításai Vodamail fiók beállításai Jelmagyarázat

Részletesebben

Magyar Gyors felhasználói útmutató A GW-7100PCI driver telepítése Windows 98, ME, 2000 és XP operációs rendszerek alatt

Magyar Gyors felhasználói útmutató A GW-7100PCI driver telepítése Windows 98, ME, 2000 és XP operációs rendszerek alatt 43 Magyar Gyors felhasználói útmutató Ez a telepítési útmutató végigvezeti Önt a GW-7100PCI adapter és szoftver telepítésének folyamatán. A vezeték nélküli hálózati kapcsolat létrehozásához kövesse a következő

Részletesebben

Chat felhasználói segédlet

Chat felhasználói segédlet Chat felhasználói segédlet A Chat indítása, regisztráció, belépés A Chatre a honlapról www.smlista.hu, vagy a http://chat.smlista.hu címrıl lehet belépni. A fıoldalon van a belépés a Chatre, ha már van

Részletesebben

ConnectAlarm alkalmazás Központ/modul programozási segédlet V1.2 TL280 (R) v.4.x modulokhoz

ConnectAlarm alkalmazás Központ/modul programozási segédlet V1.2 TL280 (R) v.4.x modulokhoz TL280(R) ConnectAlarm alkalmazás Központ/modul programozási segédlet V1.2 TL280 (R) v.4.x modulokhoz Jelen leírás csak a DSC NEO központok és TL280(R) kommunikátor beállításait tartalmazza a ConnectAlarm

Részletesebben