Sétaút a Királynék városában

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Sétaút a Királynék városában"

Átírás

1 Sétaút a Királynék városában Veszprém dombjai és völgyei, boltívei és tornyai, a lejtős szűk utcák és a tágas terek so k olyan titkot rejtenek, melyek felfedezésre várnak. Veszprém csendes, szemérmes város. Figyelni kell rá. Sokat kell sétálni utcáin, terein, hogy megértsük sajátos lelkületét. Hallgatni kell a harangzúgást, figyelni kell a falait, épületeit. Eltévedni nem lehet, mert a középpontban mindig ott a vár... Az új turisztikai táblarendszer a Vár és közvetlen környezetében lévő látnivalókat mutatja be. A réztáblák grafikusan ábrázolják az adott környéket, tájékoztatást adva az egyes épületek elhelyezkedéséről és megnevezéséről. Ugyanakkor jelzik a szomszédos táblák helyét is, ezeket követve egy vezetett sétaútvonalon haladhatunk végig. A 20 darab tábla az Óváros tértől indulva a Váron, a Szerelem-szigeten, a Margit téren és a Jókai utcán keresztül a Szabadság térig kalauzol magyar, angol és német nyelven. A sétaútv onal teljes hossza 2,8 km, gyalogosan 90 perc alatt bejárható.

2 GPS: N E GPS: N E Városháza 2. Korsós Lány (Zsuzsi szobor) Az Óváros téri impozáns épület a város közigazgatási központja, a Városháza Ha a veszprémiektől kedvenc szobruk felől érdeklődnek, valószínűleg az Ányos utca romantikus stílusú épület. Eredetileg az Egyházmegyei Alapítványi Hivatal székháza kezdeténél lévő, Zsuzsi néven emlegetett alkotásra szavaznak óta áll itt R. volt óta polgármesteri hivatalként funkcionál, amely méltó központja a városi Kiss Lenke Korsós lány című bronzszobra. hivataloknak. 5. Kinizsi-ház Szecessziós kere skedőház, kerámia- és vakolatdíszítéssel. 9. Sörház és lépcső Változatos előtörténetű épület: volt vendéglő, zsidó gyülekezeti ház, apácazárda, majd államosított többlakásos lakóház. Szép, historizáló homlokzata még ép, földszintje szélén indul az árkádos Sörház-lépcső. 12. Pósa-ház A copf stílusú manzárdtetős házat a zirci ciszterciták építették 1793-ban. Pósa Endréről, a későbbi tulajdonosról nevezték el, aki könyvkereskedő és nyomdász volt. Az épület ékessége a vasrács feletti nagy oromzat koronával, virágfüzérekkel, vázákkal, valamint a kettős címerrel. Az egyik a ciszterci rend jelvényét, a másik az éberséget jelképező őrdarut ábrázolja. 5. Hősök kapuja A Várkapu, másik nevén a Hősök Kapuja az első világháború magyar áldozatainak állít emléket. Az építmény Pázmándy István tervei alapján készült, 1936-ban. A kapuhoz tartozó, összetett tömegű, neoromán épület a Hősök csarnokaként épült, benne az Ismeretlen Katona szarkofágjával. A katonasírt az 1950-es években megszüntették, az épület jelenleg üresen áll, felújításra vár. 6. Fecskendőház Az egykori Fecskendőház késői copf stílusú épület, tervezője Tummler Henrik, között épült. Az épület kissé kiugratott középrész tengelyében egy falfülkébe Szent Flórián, a tűzoltók védőszentjének szobrát helyezték el. Az épület főpárkányán látható Veszprém város címere, amely egy lovon ülő vitézt ábrázol, kezében kard. Mellette 1814-re utaló kronosztikonos vers. A ház homlokzatába épített ágyúgolyók valószínűleg a ház telkéről származnak, s arra emlékeztetnek, hogy a város a török harcok idején 17-szer cserélt gazdát. 15. Milleneumi emlékmű A szobor Lugossy Mária szobrászművésznő alkotása. Alapgondolata a cseppkő motívummal a kristályosodás folyamatára utal, s az idő múlását, azaz az eltelt évezredet jelképezi. 7. Egykori Takarékpénztár A tér északnyugati oldalán, a várbástya, illetve a tűztorony alatt álló épület a XIX század végén épült két korábbi épület helyén a Veszprémi Takarékpénztár céljára, historizáló-romantikus stílusban.

3 GPS: N E GPS: N E Kilátópont és emlékpark A Tűztorony udvarában a gyilokjáró alatt a város nevezetes eseményeinek és személyeinek emléktáblái láthatók. A veszprémi Pantheont a millecentenárium tiszteletére létesítették, s alkalomról-alkalomra bővül egy-egy emléktáblával. A bástyakert átellenes sarkában kőoszlopon áll Csiká sz Imre, a korán elhunyt veszprémi szobrászművész bronz fejszobra. 1. Tűztorony Az alapja IV. Béla idejéből származik, akkor őrtoronynak (régebbi nevén Vigyázó torony) szánták, és egészen a török idők végéig védelmi célokat szolgált. Az es földrengés után újjáépítették a tornyot, mely 48 méteres magasságával lehetővé tette a tűz állandó figyelését. A biztonság érdekében az akkori polgárok állandó toronyőrt is alkalmaztak, akinek éjjel-nappal vigyáznia kellett a várost. A tűztorony átépítési tervét Tummler Henrik ké szítette, ennek alapján készült el a mai formája 1811 és 1817 között. A copf stílusú réztorony órája minden egész órakor Csermák Antal verbunkos zenéjét játssza, de negyedóránként is üt. A most látható címert 1948 után eltávolították, helyébe vörös csillagot tettek, és csak 1989-ben került vissza a torony tetejére. 2. Nepomuki Szent János szobra A torony alatt áll Nepomuki Szent János kőszobra, melyet 1785-ben emeltek, valószínűleg a egykori várkapu előtti híd fölé. 3. Megyei Bíróság 1905-ben épült historizáló, egyemeletes épület. Mögötte, a késői klasszicista stílusú, 1850-ből származó épületben, felfelé két, lefelé háromszintes börtön működött. 4. Csikász Galéria, Simoga ház Az épület a nevét építtetőjéről, a hírneves ügyvédről Simoga Györgyről kapta ban épült késői barokk stílusban, ma kiállítások helye, földszintjén a Csikász Galéria található időszakos kiállításokkal. 4. Galériák A Vár u. 3. számú épületét az egykori, középkori várkapu építményére emelték eklektikus stílusban. A bejárat gótikus boltíve a XIX. században épült, és a szomszédos 5-ös és 7-es számú épülettel egyetemben galériaként funkcionálnak. A kiállítótermekben az európai hírű műgyűjtő, Vass László kortárs képzőművészeti gyűjteményének folyamatosan megújuló tárlata tekinthető meg. 7. Várkapu ajándékbolt Veszprém felirattal és logóval ellátott ajándéktárgyak, képeslapok, útikönyvek, térképek széles választékban. Nyitás: március 1.

4 9. Petőfi Színház Az 1905-ben alakult Veszprémi Színpártoló Társulat kezdeményezéséből 1908-ban épült. Tervezője Medgyaszay István volt. A színház egész évben különböző prózai előadásokkal és zenés produkciókkal várja a közönségét. 10. Eötvös Károly Megyei Könyvtár A rendkívül hatásos historizáló-romantikus és posztmodern elemekkel átépített épület legrégebbi része a XVIII. Század második felében épült püspöki jószágkormányzóság céljára. 11. Anna kápolna A Ranolder tér legrégibb, eredeti nevét adó épülete a kápolna ben, korai barokk stílusban épült. Egyhajós, a hatszög felével képzett szentélyű, oldalt utóbb hozzáépített sekre styével és oratóriummal. GPS: N E Károly templom 1907-ben épült római katolikus templom, melyet a Feltámadt Üdvözítő tiszteletére szentelt az építtető püspök Hornig Károly, akiről a templom köznyelvi nevét kapta. 3. Megyeháza A Megyeház tér kiemelkedő épülete. Historizáló, reneszánsz stílusban épült Kiss István terve alapján közt. Helyén korábban a Sóház állt. 4. Pannon Egyetem Az államosított, központosított vegyipar hatalmasnak tervezett fejlesztéséhez és sza kemberképzés biztosítására a Budapesti Műszaki Egyetemen 1949-ben Nehézvegyipari Kart hoztak létre, s ez Veszprémben kezdte meg működését Veszprémi Vegyipari Egyetem néven. Ma több karral és szakkal bővült, Pannon Egyetem néven működik, a campuson közel tízezer diák tanul. 5. Regina Mundi templom Az Angolkisasszonyok temploma most Regina Mundi (Világ Királynéja) plébánia temploma, neogót stílusban 1860 körül épült. 7. Szent István völgyhíd Veszprém egyik híres jelképe, a Fejes-völgy felett átívelő Viadukt. A híd a kanyargó Séd-patak fölött 50 méteres magasságban emelkedik, összekötve a város Nyugati és Keleti részeit. GPS: N E Centrum Kossuth Lajos utca Veszprém sétálóutcája, ahol számtalan üzlet, étterem, kávéház, iroda és intézmény található. 6. Óváros tér A nyolcas alakú tér a város szíve, korábban piactérként használták, mára a legnépszerűbb fesztiváloknak egyik állandó helyszíne. Májusban és augusztusban népi kirakodóvásár fogadja az ide érkezőket.

5 1. Piarista templom A templom között épült. Klasszicista stílusú, egyhajós templom. A szűz Mária és Szent Imre tiszteletére szentelt templomot 1901-ben felújítottak. 2. Egykori piarista rendház A rendház utcai homlokzatát két barokk freskó kkal díszített félköríves falfülke látható. Az alsóban a rend alapítójának Kalazanczy Szent József képe látható. A felső falfülkében Szent Anna olvasni tanítja a kis Szűz Máriát. 3. Egykori piarista gimnázium Az épület alagsori és a földszinti része már 1778-ra elkészült. A mai végleges formáját 1893-ban nyerte el. Díszes kapuja Reindl Antal helybéli kőműves munkája. Latin feliratának jelentése: "A haza ifjúságának. Hazafiságának és tudományának. Készítette Mária Terézia császárnő " Kezdetben itt működött a Lovassy gimnázium, majd a Közgazdasági szakközépiskola. GPS: N E Havranek-ház 1775-ben épült, nevét Havranek József megyei orvosról nyerte. 10. Aggpapok háza Fellner Jakab tervei alapján készült 1778-ban. Eredetileg kollégiumnak ké szült, azonban nem jutott elegendő pénz a fenntartására, ezért a veszprémi egyházmegye öreg papjainak az otthona lett. GPS: N E GPS: N E

6 1. Dubniczay-palota, László Károly Gyűjtemény, Tegulárium A Dubniczay-palota nyitja balról a Szentháromság teret körbeölelő paloták sorát. Építtetője Dubniczay István éneklőkanonok. A homlokzaton látható a Dubniczay család címere és latin nyelvű jelmondata, amelynek jelentése: Nem halandó az, amit kívánok. Az épületet 2005-ben felújították. Ebben az épületben található a László Károly Gyűjtemény és a Magyar Építőipari Múzeum Téglagyűjteménye. 3. Ferences templom és kolostor A templomot a ferencesek építették, akiket Sennyei István püspök telepített Veszprémbe. A kolostorban az idős papok számára fenntartott Szent Ferenc papi otthon működik. 8. I. Szent István és Gizella királyné szobra A Vár utca végén, mellvéddel övezve magasodik az első magyar királyi pár, I. Szent István király és Boldog Gizella királyné szobra. Az Ispánky József által 1938-ben, István király halálának 900. évfordulójára készített szoborpár mára Veszprém szimbólumává vált. 10. Szent György-kápolna, Szent Imre szobra A Szent Mihály Székesegyház szomszédságában találhatók a Szent György körkápolna maradványai. Itt őrizték Szent György fejereklyéjét, mely zarándokok so kaságát vonzotta ide, a latin nyelvű figyelmeztetés ma is olvasható a kápolna megkopott küszöbén: IN LIMIE NO SEDETO (A KÜSZÖBRE NE ÜLJETEK). A hagyomány szerint I. Szent István fiatalon meghalt egyetlen fia, Szent Imre herceg itt tette le szüzességi fogadalmát. A kápolna előtt álló szobor is az ifjú herceget ábrázolja. 13. Gizella-kápolna Az Érseki Palota szomszédságában található a Gizella kápolna, melyet a hagyomány alapján Boldog Gizella - Szent István, első apostoli királyunk hitvese - alapított. A kápolna a török időkben csaknem teljesen elpusztult. Manapság az országban az egyik legrégibb belső térrel rendelkező kápolna, mely látogatható - az itt megtekinthető terem Veszprém látnivalóinak egyik gyöngyszeme. Nem csupán a boltívek zárókövei számítanak rendkívül ritkának és réginek, de az igen korai apostolfreskók is, melyek a XIII. század óta díszítik a falakat. A XX. század harmincas éveiben felújításra került sor, az oltáron ma is olvasható felirat "Őseink hite, a jövő reménye" ekkor született. VÁR X. Kilátópont GPS: N E GPS: N E Davidikum A vár alatt, a Séd-patak völgyében, egy hatalmas park közepén található a Davidikum kollégium csaknem 200 éves épülete, mely otthont ad elsősorban a Padányi Katolikus Gyakorlóiskola diákjainknak, de Veszprém bármely középiskolájából fogadnak diákokat.

7 Szentháromság szobor A Szentháromság tér közepén áll az 1750-ben, Padányi Bíró Márton megrendelésére felállított Szentháromság szobor. Az akkori püspök saját családi címerének és védőszentjének, Szent Mártonnak is előkelő helyet juttatott a szobrok, domborművek között. A kompozíciót Schmidt Ferenc szobrász-kőfaragó mester ké szítette. 1. Bíró-Giczey-ház / Szalézi Szent Ferenc Kommunikációs Központ A központ az Érseki Palotával szemben lévő, a veszprémi vár egyik legszebb épületeként számon tartott Bíró- Giczey ház felújításával valósul meg. Infópont, könyves- és ajándékbolt, kávézó, vetítőterem, gyermekfoglalkoztató kerül kialakításra az új komplexumban. Bemutatják a halimbai gyógyfüves pap történetét is, és itt működik majd a Kolostorok és kertek a veszprémi Vár tövében projekt látogatóközpontja is. Az emeleten barokk művészeti kiállítás lesz látható, melyet az eredeti pompájukban megújuló, gyönyörű barokk termekben alakítanak ki. GPS: N E Érseki Palota A tér egyik ékessége az Érseki Palota, a város talán legszebb épülete, mely az egykori királynéi kastély és a korábbi Acsádi palota helyén, Fellner Jakab irányításával épült. A barokk palota 1776-ban készült el, de az idő vasfoga olyannyira megkoptatta, hogy a XIX. század végén szükségessé vált mind az épület, mind a freskók re staurálása. A legutolsó felújítás 1996-ban fejeződött be a millecentenárium évére. Az épület díszes homlokzatán a Koller család címere díszlik, emlékeztetve arra, hogy Koller Ignác püspök megrendelésére készült el a palota. Az épület a vár keleti oldaláról, a völgyből is meghatározó élményt nyújt belső teraszával, sétálókertjével. Termeiben több értékes festmény, műtárgy található. 4. Szent Mihály Székesegyház GPS: N E A Szentháromság tér meghatározó épülete maga a Szent Mihály Székesegyház. Az e helyütt - feltehetően Géza fejedelem idejében - emelt Szent Mihály templomról már az 1001-es pannonhalmi kiváltságlevél is említést tesz. A székesegyház az idők folyamán többször leégett, a XVIII. század elején az eredetileg románkori vörös-fehér köves templomot gótikus stílusban állították helyre, ekkor ké szült az altemplom is. Egy későbbi átépítés során a bazilika barokk jellegét teljesen elvesztette, mivel tornyait több méterrel megemelték, és román stílusúvá alakították. Üvegablakok soka sága teszi még szebbé a székesegyházat, ezeken számos szentet találhatunk. Az altemplomba található a hadvezérpüspök Beriszló Péter címeres síremléke, és Padányi Bíró Márton síremlékének nagyobb fülkéje. A Szent Mihály Székesegyház tól őrzi Boldog Gizella királyné ereklyéjét is, aki nagy szerepet játszott a templom építtetésében. 5. Gizella Királyné Múzeum Az 1770-es évek elején épült fel a Tejfalussy ház, mely a Gizella Királyné Múzeum gyűjteményének ad otthont. A kiállítás olyan egyházi relikviákat tartalmaz, melyeket korábban különböző templomokban őrizték. A kiállítóhely alagsorában értékes kőtár található, mely nem csupán a város, hanem távolabbi vidékek emlékeiből ad ízelítőt. A gyűjtemény egyik legértékesebb darabja az az aranyszállal átszőtt, 1480-ból származó palást, mely eredetileg Vetési Albert püspök tulajdona volt. 6. Várkút A Gizella-kápolna előtt álló Várkút építési ideje ismeretlen, mélységét 40 méterre becsülik. A 2002-ban zajló feltárásának köszönhetően kivilágították, kútkáváját megtisztították. A kútkáva tetején latin nyelvű felirat olvasható: "Ez a város, ahol egykor bőségben fakadtak a magyar kultúra forrásai. A Vetési nembéli Albert püspök emlékére. ( )"

8 GPS: N E GPS: N E Szent László templom A középkori Margit-szeg temploma, ma Szent László plébániatemplom. Körülötte, mögötte található a Temető-hegy. 2. Margit templom A Szent Margit plébániatemplomot 1938-ban szentelték fel. A templom oltára mögött őzik Árpádházi Szent Margit ereklyéjét, melyet 1946-ban, Szent Margit Veszprémbe érkezésének 700 éves évfordulóján kapott a templom. 3. Szerelem-sziget A Benedek-hegy keleti oldalán a vár felé sétálva érhetünk el a város egyik hangulatos részéhez, a Szerelem-szigethez. Az egyik oldalon meredek sziklafal, a másikon kis kerte k szélén folyik a Séd, mögötte a parkosított, fűzfás kis terület: kedvenc találkozóhely a városi romatikára vágyóknak. 4. Séd-patak Az észak felé hullámzó mészkőből és dolomítból képződött Veszprémi fennsíkot kisebb-nagyobb törések szegélyezik. Ilyen törések mentén vágta be völgyét a szű kebb környék fő vize, a veszprémi Séd-patak. 7. Sétaút a Séd-völgyben A Séd-patak csodálatos völgyében túraútvonal köti össze a veszprémi várat az Állatkerttel, amelynek mentén látogathatóvá vált két Árpád-kori műemlék: a Margitromok és a Veszprémvölgyi apácák kolostorának romjai. A Séd-völgye egyedülálló módon szelíd harmóniával hozza be a városba a természetet. 4. Margit-romok A korai középkor jelentős egyházi épületének maradványai könnyedén megközelíthetők. Az egykori templomot és kolostort Domonkos-rendi apácák számára építtette 1240 táján Bertalan püspök. IV. Béla királyunk lánya, Szent Margit kislánykorában hat évig nevelkedett itt. A templom a kolostorral együtt a török hódításnak esett áldozatul és romba dőlt. A romokat 1938-ban tárták fel, ma már csa k az alapfalak és a templomfal egy része láthatók. 5. Benedek-hegy A veszprémi Várhegy északi sziklanyúlványát nevezik Szent Benedek-hegynek. A hegy őseink temetkezési helyeként szolgált. Laczkó Dezső régész vezetésével egy 17. században emelt kriptát tártak fel itt. Állítólag ebben a kriptában temették el Semptsey Ferenc, nagyvázsonyi vice-kapitányt. A kripta helyén ma az egykori veszprémi kálvária kőkeresztje áll. A kereszthez kisétálva remek panorámában gyönyörködhetünk: a városi lakó- és társasházak dzsungelén túl emelkedik a Bakony vonulata, nyugatra pedig a Séd patak kanyargós íve mentén csodálhatjuk a Viadukt ívet és a Séd-völgy zöldellő fáit.

9 GPS: N E GPS: N E Vár Okleveles adatok szerint Veszprém az államalapítás körüli évtizedekben már fejedelmi (királyi) szállás-és tartózkodási hely volt. A város ekkor lényegében még csa k a Vár-hegy 500 méter hosszú, 150 méter széles, a környezetéből 40 méter magasságban kiemelkedő dolomit sziklagerincére épült várat jelentette, és első fénykorát Szent István és Gizella királyné uralkodása idején élte. Ők alapították az első püspökségét, támogatásukkal épült fel a Szent Mihály Székesegyház. A magyar királynék városunk szé kesegyházának mindenkori kegyurai lettek, a veszprémi püspököket illette a királynék koronázásának joga. Ezekre az eseményekre utal a település közismert megnevezése: Veszprém, a királynék városa. Fennállásának évszázadai alatt rombolást és újjáépítést gyakran élt meg a vár és a város. A Vár-hegy alatt megtelepült falvak az évszázadok során várossá szerveződtek. Veszprém püspökei azon fáradoztak, hogy székhelyük fényét emeljék. Mátyás király titkos kancellárja, Vetési Albert veszprémi püspök idején kulturális központ lett a város ben Ali pasa elfoglalta Veszprémet, a szé kesegyházat kirabolták, a végvár bástyái az ostrom alatt megsérültek. Az újjáépítés a XVIII. században, Padányi Bíró Márton püspöksége idején kezdődött meg és alakult ki a várnegyed ma is látható arculata. Ma Buda után Veszprémben található az ország legnagyobb lakott, történelmi Vár együttese. 4. Református templom A templom építését 1784-ben kezdték. A torony és a hozzá csatlakozó keleti homlokzat mozgalmas, copf díszítésű. 5. ZOO A Veszprémi Állatkert a belvárostól kis sétával elérhető, a festői szépségű, legendáktól övezett Fejes-völgyben fekszik augusztus elsején nyitotta meg kapuit Magyarország első vidéki állatkertjeként. Az úgynevezett Gulya-dombi részen találhatóak a legújabb fejlesztések, mint például hazánk egyik legszebb, és 1 hektáros nagyságával kiemelkedő Afrika-szavanna kifutója, mely otthont ad legnépszerűbb állatainknak, Pablonak, Rebekának és Narunának a szélesszájú orrszarvúcsaládnak. A szavanna kifutó szomszédságában épült fel a kialakításában és tematikájában Európában is egyedülálló komplexum, a Csimpánzvilág, mely minden tekintetben megfelel a modern kor turisztikai, állatkertészeti elvárásainak márciusában került átadásra a családok és lurkók között hatalmas népszerűségnek örvendő Kölyökdzsungel játszóház és terrárium. Az Állatkert egyik híres lakójáról - az 1963-tól 1970-ig itt élt csimpánzáról - kapta a nevét a 2009-ben átadott létesítmény, a Böbe majom tanodája, mely a legmodernebb technikai eszközökkel felszerelt, többfunkciós oktató-, illetve kiállítóterem. A zsiráfok a legkedveltebb állatkerti állatok közé tartoznak, akik az Állatkert 52 éves fennállása óta most Veszprémben is láthatóak. A bemutatásra kerülő 4 zsiráf dán és német állatkertekből érkezetek Veszprémbe. Jó időben a közel egy hektár nagyságú Afrika szavanna kifutón a gnúkkal, a zebrákkal és az orrszarvú családdal együtt láthatóak. 6. Magyar Építőipari Múzeum Eredetileg tornácos kora barokk-klsszicista iparosház. Építőipari emlékek, szerszámok, tervek bemutatása mellett gazdag szakkönyvtára tanulmányi és kutatási célokat szolgál.

10 GPS: N E GPS: N E GPS: N E

11 Tájoló Veszprém testvérvárosai: GPS: N E

LÁTNIVALÓK PROGRAMOK AKTÍV TURIZMUS FESZTIVÁLOK VESZPRÉM KULTURÁLIS KALANDOK VÁR ÁLLATKERT VESZPRÉM ARÉNA ÚTITÁRS

LÁTNIVALÓK PROGRAMOK AKTÍV TURIZMUS FESZTIVÁLOK VESZPRÉM KULTURÁLIS KALANDOK VÁR ÁLLATKERT VESZPRÉM ARÉNA ÚTITÁRS LÁTNIVALÓK PROGRAMOK AKTÍV TURIZMUS FESZTIVÁLOK VESZPRÉM KULTURÁLIS KALANDOK VÁR ÁLLATKERT VESZPRÉM ARÉNA ÚTITÁRS Szeretettel köszöntjük Önt a királynék városában! Kiadványunkat - melyet most a kezében

Részletesebben

Útikalauz a Séd-völgyében 12 állomással (Kolostorok és kertek)

Útikalauz a Séd-völgyében 12 állomással (Kolostorok és kertek) Útikalauz a Séd-völgyében 12 állomással (Kolostorok és kertek) Bevezető Kevés olyan festői szép sziklavidék van hazánkban, mint a Séd völgye Veszprémben. A patak 60 80 méter mély völgyet vágott a dolomit

Részletesebben

Veszprém megye egyházi értékei

Veszprém megye egyházi értékei Veszprém megye egyházi értékei Román kori oszlopfő a Szent Mihály-székesegyházból Laczkó Dezső Múzeum, Veszprém Veszprém megye egyházi emlékeiről gazdag tárgyi és iratanyag maradt ránk, annak ellenére,

Részletesebben

Baja, Kalocsa, Gemenci erdő

Baja, Kalocsa, Gemenci erdő Baja, Kalocsa, Gemenci erdő Baja város története Baja történetének kezdetei a távoli múltban kereshetõk, hiszen már az õskorban lakott hely volt. Õsidõk óta vonzották az embereket a Duna bal partján elterülõ

Részletesebben

Székesfehérvár. Kalandozás a királyok városában. Látnivalók Élmények Program. Szállás Étterem. www.turizmus.szekesfehervar.hu

Székesfehérvár. Kalandozás a királyok városában. Látnivalók Élmények Program. Szállás Étterem. www.turizmus.szekesfehervar.hu Székesfehérvár Kalandozás a királyok városában Látnivalók Élmények Program Szállás Étterem www.turizmus.szekesfehervar.hu SZÉKESFEHÉRVÁR FEDEZZE FEL ÚJRA 2013-BAN! KIRÁLYI NAPOK Augusztus 14-24. Augusztus

Részletesebben

LENGYEL EMLÉKHELYEK. Szerkesztette: Buskó András. Budapest, 2003.

LENGYEL EMLÉKHELYEK. Szerkesztette: Buskó András. Budapest, 2003. LENGYEL EMLÉKHELYEK Szerkesztette: Buskó András Budapest, 2003. 2 Előszó A rákosligeti LENGYEL-MAGYAR BARÁTI KÖR keretében a 2000 évben elkészült, az EZREDÉVES KAPCSOLATOK: MAGYARORSZÁG - LENGYELORSZÁG

Részletesebben

Guide. magyar nyelv. hivatalos. ingyenes. Budapest. Fesztiválok, események. M vészet és dizájn. Bulizóna. Budapest. Pihenés, feltölt dés.

Guide. magyar nyelv. hivatalos. ingyenes. Budapest. Fesztiválok, események. M vészet és dizájn. Bulizóna. Budapest. Pihenés, feltölt dés. hivatalos Guide magyar nyelv ingyenes Fesztiválok, események M vészet és dizájn Bulizóna Pihenés, feltölt dés Budapest környéke Nevezetességek Hasznos információk BTH Budapesti Turisztikai Nonpro t Kft.

Részletesebben

Nagykanizsa látnivalói

Nagykanizsa látnivalói Nagykanizsa látnivalói A VASEMBERHÁZ A város földesura építtette a XVIII. század közepén barokk stílusban, később klasszicista vonásokat is nyert. A kétszintes épület homlokzatának egyszerűségét az Erzsébet

Részletesebben

Nagycsaládosok Országos Egyesülete Őszi találkozó

Nagycsaládosok Országos Egyesülete Őszi találkozó Nagycsaládosok Országos Egyesülete Őszi találkozó 2010. szeptember 18. PÉCS-TETTYE Pécsről röviden Pécs megyei jogú város. Magyarország ötödik legnagyobb városa. A hét regionális központ egyike. Baranya

Részletesebben

BÁCS-KISKUN MEGYE. Séta az ősborókásig Tóth Endre 30/488-45-47 Útvonal: Pásztormúzeum - Ősborókás Indulás: szombat:10 óra, Pásztormúzeum

BÁCS-KISKUN MEGYE. Séta az ősborókásig Tóth Endre 30/488-45-47 Útvonal: Pásztormúzeum - Ősborókás Indulás: szombat:10 óra, Pásztormúzeum BÁCS-KISKUN MEGYE Pásztormúzeum Bugac, Nagybugac Bugac a Kiskunsági Nemzeti Park legnagyobb területű homokpusztája, ahol a száraz malmok stílusában épült múzeumban a bugaci pásztorélet tárgyi emlékeit

Részletesebben

b e s z á l l ó k á r t ya A királynék városa / 8 A Bakony / 12 Egy ugrásra a Balaton / 15 A Balaton-felvidéki Nemzeti Park / 17

b e s z á l l ó k á r t ya A királynék városa / 8 A Bakony / 12 Egy ugrásra a Balaton / 15 A Balaton-felvidéki Nemzeti Park / 17 > Veszprém és a Bakony b e s z á l l ó k á r t ya A királynék városa / 8 A Bakony / 12 Egy ugrásra a Balaton / 15 A Balaton-felvidéki Nemzeti Park / 17 Bor hegy és víz között / 21 A régió követei / 24

Részletesebben

Szent István zarándokút

Szent István zarándokút Szent István zarándokút Összeállította: Orbán Imre 1 Szent István zarándokút A Szent István zarándokút túramozgalommal államalapító királyunknak kívánok emléket állítani. A zarándokút az Esztergomi várból

Részletesebben

SZÉKELY TIBOR (szerk.) Hősök tere Városliget Andrássy út Dunapart Budai vár Gellért-hegy

SZÉKELY TIBOR (szerk.) Hősök tere Városliget Andrássy út Dunapart Budai vár Gellért-hegy HANGOS-KÉPES UTIKALAUZ BUDAPEST A VILÁGÖRÖKSÉG RÉSZE 2006 HANGOS-KÉPES UTIKALAUZ BUDAPEST (1) A VILÁGÖRÖKSÉG RÉSZE SZÉKELY TIBOR (szerk.) HANGOS-KÉPES UTIKALAUZ BUDAPEST Hősök tere Városliget Andrássy

Részletesebben

Debrecen könnyen megközelíthető

Debrecen könnyen megközelíthető Ha keresel egy helyet, ahol egyszerre élvezheted a város látnivalóit, a természet nyugalmát, a múzeumok érdekességeit és a kerékpáros túrák izgalmát, akkor Debrecen a te helyed! Itt két keréken tekerve

Részletesebben

488-0475 488-0474 var@budapestinfo.hu ó 9 19 h

488-0475 488-0474 var@budapestinfo.hu ó 9 19 h 3 KEDVES Olvasó! Szeretettel üdvözlöm Önt Budapesten, egy olyan városban, mely gazdag történelmi múlttal és egyedülálló kulturális örökséggel ajándékozza meg vendégeit, s mely csábító atmoszférájával,

Részletesebben

Magyar művészet Kárpátalján

Magyar művészet Kárpátalján m INTER x Kultúr - és művészettörténeti vázlat Magyar művészet Kárpátalján A kárpátaljai vonatkozású képzőművészeti szakirodalom áttekintését követően megállapítást nyert, hogy a négymegyényi terület magyar

Részletesebben

Látnivalók a Vértes-Gerecse vidékén

Látnivalók a Vértes-Gerecse vidékén Látnivalók a Vértes-Gerecse vidékén Vértes-Gerecse Vidékfejlesztési Közösség www.vercse.hu Egyesület elérhetőségei: Székhely: 2836 Baj, Petőfi S. utca 50. Munkaszervezeti iroda: 2890 Tata, Erzsébet tér

Részletesebben

Rejtett kincsek Pest kapujában

Rejtett kincsek Pest kapujában Barangolás a Gödöllôi Kistérségben Kincskeresôben Vannak, akik elsô látásra beleszeretnek és vannak, akik csak hosszabb ismerkedés után válnak rajongóivá, de abban mindenki egyetért, hogy az egyik legszebb

Részletesebben

Művészetek tantárgy / Székesfehérvár története, nevezetességei

Művészetek tantárgy / Székesfehérvár története, nevezetességei Művészetek tantárgy / Székesfehérvár története, nevezetességei Készült: A felzárkóztató 9. évfolyamosok számára Készült a TÁMOP 2.2.3-07-2/2F-2008-0033 támogatásával Összeállította: Scola Omar Árpád Szakképző

Részletesebben

Legyen Neked is Pincéd! Térségi kalauz. Látnivalók, programok, szállások és vendéglátás. a Monori Pincefalu. környezetében

Legyen Neked is Pincéd! Térségi kalauz. Látnivalók, programok, szállások és vendéglátás. a Monori Pincefalu. környezetében Legyen Neked is Pincéd! Térségi kalauz Látnivalók, programok, szállások és vendéglátás a Monori Pincefalu környezetében Legyen Neked is pincéd! Kiadta: Keress minket az interneten: www.monoriborut.hu www.legyennekedispinced.hu

Részletesebben

Megszentelt helyek. A Fertő-táj Világörökség templomai 2009.

Megszentelt helyek. A Fertő-táj Világörökség templomai 2009. Megszentelt helyek A Fertő-táj Világörökség templomai 2009. FERTŐRÁKOS (Krisztus mennybemenetele) Története. A jelenlegi templom elődje a 13. században már állt. 1662-ben Széchényi György győri püspök

Részletesebben

SELMECBÁNYA SPORT: AKTÍV PIHENÉS LÁTNIVALÓK, NEVEZETESSÉGEK VENDÉGLÁTÁS SELMECBÁNYA 7 CSODÁJA INFORMÁCIÓK HAGYOMÁNYOK KÖZLEKEDÉS

SELMECBÁNYA SPORT: AKTÍV PIHENÉS LÁTNIVALÓK, NEVEZETESSÉGEK VENDÉGLÁTÁS SELMECBÁNYA 7 CSODÁJA INFORMÁCIÓK HAGYOMÁNYOK KÖZLEKEDÉS B A R Á T S Á G H A T Á R O K N É L K Ü L SELMECBÁNYA D I Á K Ú T I K A L A U Z LÁTNIVALÓK, NEVEZETESSÉGEK SELMECBÁNYA 7 CSODÁJA HAGYOMÁNYOK ESEMÉNYEK-RENDEZVÉNYEK SPORT: AKTÍV PIHENÉS VENDÉGLÁTÁS INFORMÁCIÓK

Részletesebben

GYSEV. magazin HÚSVÉT KÖRMEND SPORT PRÁGA KIRUCCANÁSOK ÚTI CÉL AJÁNLÓ KÜLFÖLDI ÚTI CÉL ROVAT II. ÉVFOLYAM 02 2013. MÁRCIUS ÁPRILIS

GYSEV. magazin HÚSVÉT KÖRMEND SPORT PRÁGA KIRUCCANÁSOK ÚTI CÉL AJÁNLÓ KÜLFÖLDI ÚTI CÉL ROVAT II. ÉVFOLYAM 02 2013. MÁRCIUS ÁPRILIS GYSEV II. ÉVFOLYAM 02 2013. MÁRCIUS ÁPRILIS magazin ÚTI CÉL AJÁNLÓ KÖRMEND HÚSVÉT SPORT ROVAT KIRUCCANÁSOK KÜLFÖLDI ÚTI CÉL PRÁGA Ingyenes kiadvány kereskedelmi forgalomba nem hozható Túravonat a Bakonyba

Részletesebben

Újpest. akkor és most

Újpest. akkor és most Újpest akkor és most Újpest akkor és most Szerkesztette: Ádám Tamás és Bangha Katalin (2012 2014 között) Tanácsadó szakértők: Szöllősy Marianne és Krizsán Sándor helytörténész. Felvételek: Újpesti Helytörténeti

Részletesebben

Mit érdemes megnézni Tállyán és a közelben?

Mit érdemes megnézni Tállyán és a közelben? Mit érdemes megnézni Tállyán és a közelben? Tállya www.tallya.hu Rákóczi-kúria: A Rákóczi-kúriát a római katolikus templommal szemben találhatjuk. Ebben az épületben fordította le Károli Gáspár a Szent

Részletesebben

Szép Magyarország 2010/3. szám Ára: 495 Ft

Szép Magyarország 2010/3. szám Ára: 495 Ft Szép Magyarország 2010/3. szám Ára: 495 Ft Veszprém megyei 9 771785 660406 1 0 0 0 3 vártúrák A Balaton-felvidék természeti kincsei Szép Magyarország elôfizetés ajándékkal Fizessen elô barátainak, szeretteinek,

Részletesebben

REFORMÁTUS TEMPLOM ÉS EGYHÁZKÖZSÉG Alsódobsza, Rákóczi u. 37. A régi Zemplén vármegye déli részén, a Hernád folyó mentén a Miskolc és Szerencs között levő település lassan 200 éves temploma éke és büszkesége

Részletesebben

Zöldmezőtúr - Hagyomány- és értékőrző kiadvány Felelős kiadó: Mezőtúr Város Önkormányzata

Zöldmezőtúr - Hagyomány- és értékőrző kiadvány Felelős kiadó: Mezőtúr Város Önkormányzata Zöldmezőtúr - Hagyomány- és értékőrző kiadvány Felelős kiadó: Mezőtúr Város Önkormányzata Van egy perced? Te milyen jövőt választanál? Tiszta környezetet, jó levegőt, egészséges ivóvizet, tápláló élelmiszereket?

Részletesebben

Ezerarcú Magyarország

Ezerarcú Magyarország Ezerarcú Magyarország Tartalom Magyarország, a természeti kincseskamra... 03 Történelmi múlt... 05 Borrégiók... 10 Balatoni borrégió... 10 Duna borrégió... 10 Egri borrégió... 11 Észak-dunántúli borrégió...

Részletesebben

A Tatradol Travel Utazási Iroda 2015. évi ajánlatai. 6721 Szeged, Szent István tér 6. Tel.: (62) 487-835 e-mail: info@tatradol.hu web: www.tatradol.

A Tatradol Travel Utazási Iroda 2015. évi ajánlatai. 6721 Szeged, Szent István tér 6. Tel.: (62) 487-835 e-mail: info@tatradol.hu web: www.tatradol. Tatradol travel Kirándulások Kulturális körutazások Üdülések A Tatradol Travel Utazási Iroda 2015. évi ajánlatai 6721 Szeged, Szent István tér 6. Tel.: (62) 487-835 e-mail: info@tatradol.hu web: www.tatradol.hu

Részletesebben