A királyi József-műegyetem személyzete.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A királyi József-műegyetem személyzete."

Átírás

1 A királyi József-műegyetem személyzete. Rektor. Vész János Ármin, okleveles mérnök, a felsőbb mennyiségtan rendes tanára, egyszersmind tanár a középtanodai tanárképezdén, a magyar tud. akademia rendes-, a palermoi akademia levelező tagja s a reáltanári vizsgáló-bizottmány tagja. Budapest, belváros, Bástya-utcza 17. sz. Prorektor. Nendtvich Károly Miksa, kir. tanácsos, a kir. József-műegyetem érdemesült rectora, orvostudor, szemész, szülész, az általános műszaki vegytan rendes tanára, a magyar tud. akademia rendes tagja, ugyanott a természet- és vegytani szertár őre, a magyarhoni földtani társulat, a magy. mérnök- és épitészegylet, a magy. országos iparegyesület tagja, a népoktatási kör rendes és választmányi tagja, a budapesti magy. kir. tud. egyetem orvosi karának, a magy. kir. reáltanári, valamint a pénzügyőri vizsgáló-bizottmány tagja, a bécsi birodalmi földtani intézet-, a pozsonyi természettudományi egyesület-, a jenai ásványtani, továbbá a laudoni gyógyszerészeti és műszaki társulat levelező tagja, az országos közoktatási tanács műszaki osztályának alelnöke. Budapest, Lipótváros, Fürdőutcza 3. sz. Dékánok. I. Az egyetemes osztály és ez idő szerint ideiglenesen a műszaki vegyészi szakosztály dékánja. Kriesch János, az állattan rendes tanára, a reáltanári vizsgáló-bizottmány tagja. Budapest. Józsefváros, Kerepesi-ut 56. sz. II. A mérnöki és ez idő szerint ideiglenesen az építészi szakosztály dékánja. Kherndl Antal, okleveles mérnök, a viz- és hid-, út- és vasutépitészet rendes tanára, Budapest, Józsefváros, Bodzafa-utcza 19 1/2. sz. III. A gépész-mérnöki szakosztály dékánja. Bielek Miksa, okleveles gépészmérnök, a gépszérkezettan rendes tanára, a gőzkazánvizsgáló bizottmány műszaki tagja, a magyar mérnök- és épitészegylet gépészeti osztályának elnöke, a német mérnök-egylet, valamint a»hütte«berlini egylet tagja. Budapest, Lipótváros, Fatér 4. sz. 4*

2 28 Müegyetemi tanács. A rektor, (lásd fentebb). A három dékán, (lásd fentebb). Coillegner Károly, a Ferencz József-rend lovagkeresztjének tulajdonosa, a kir. József-műegyetem érdemesült rektora, a német irály-, kereskedelmi szám- és könyvviteltan rendes tanára, az első magyar ipar bank választmányi tagja, az államszámviteli, valamint a reáltanári vizsgáló bizottmány tagja. Budapest, Lipótváros, Háromkorona-utcza 16. sz. Sztoczek József, kir. tanácsos, okleveles mérnök, a kir. József-műegyetem érdemesült igazgatója és rektora, a műszaki természettan rendes tanára, a magy. tud. akadémia rendes tagja és igazgatósági tanácsosa, ugyanott a III. osztály elnöke, az orsz. közoktatási tanács alelnöke, ugyanott a műszaki osztály elnöke, a középtanodai tanárképezde igazgatója, a magy. kir. reáltanári, valamint a gymnasiumi vizsgáló bizottmány elnöke, a magyar mérnök- s épitészegylet, a kir. magy. természettudományi társulat és az országos középtanodai tanáregylet tiszteletbeli tagja. Budapest, Ferenczváros, Kétnyul-utcza 23. sz. Kruspér István, a kir. József-műegyetem mérnöki és építészi szakosztályának érdemesült dékánja, a gyakorlati mértan és felsőbb geodaesia rendes tanára, a magy. tud. akadémia rendes tagja, az állami középponti m. k. mértékhitelesitő bizottság igazgatója, a magyar mérnök- és épitészegylet földmérési osztályának elnöke, az országos közoktatási tanács és reáltanári vizsgáló bizottmány, valamint a Parisban székelő Académie nationale agricole manufacturiére et commerciale" tagja. Budapest, Józsefváros, Bodzafautcza 19 1 sz. Kálmán, a kir. József-műegyetem egyetemes osztályának érdemesült dékánja, a methematikai természettan és analytikai mechanika rendes tanára, egyszersmind tanár a középtanodai tanárképezdén, a magy tud. akademia és a statist. tanács rendes tagja, a reáltanári vizsgáló bizottmány tagja. Budapest, Belváros, Kalaputcza 3. sz. Fölser István, az ábrázoló mértan rendes tanára, egyszersmind tanár a középtanodai tanárképezdén, a reáltanári vizsgáló bizottmány tagja. Budapest, Ferenczváros, Hárompipa-utcza 11. sz. Wartha Vincze, bölcsészettudor, okleveles vegyész, a vegyiparműtan rendes tanára, egyszersmind tanár a középtanodai tanárképezdén, a m. tud. akademia levelező tagja, ez idő szerint műegyetemi könyvtárnok, Budapest, Józsefváros, Ősz-utcza, Inczeféle ház. Hauszmann Alajos, műépítész, a száraz-, mű- és diszépitészet rendes tanára. Budapest, Lipótváros, Tüköry-féle ház. Tanárok. Conlegner Károly, (lásd fentebb). Sztoczek József, (lásd fentebb).

3 29 Nendtvich Károly Miksa, (lásd fentebb). Kruspér István, (lásd fentebb). Vész János Ármin, (lásd fentebb). Schnédár János, építész, a száraz-, mű- és diszépitészet rendes tanára, az aradtemesvári vasut igazgatótanácsosa, a magyar mérnök- és épitész-egylet, a m. országos iparegyesület, valamint a reáltanári vizsgáló bizottmány tagja. Budapest, Viziváros, Főutcza 119. sz. Gerlóczy Gyula, jogtudor, köz- és váltóügyvéd, a nemzetgazdaságtan-, jog és törvényisme rendes tanára, a bírói és az államtudományi vizsgáló bizottmány tagja, a m. tud. akademia nemzetgazdasági bizottságának és az orsz. magyar iparegyesület igazgatóságának tagja. Budapest, Lipótváros, Fürdő-utcza 3. sz. Kriesch János, (lásd fentebb). Bielek Miksa, (lásd fentebb). Engerth Vilmos, a műszaki és diszitményi rajz rendes tanára, a rajztanitást terjesztő nemzetközi egyletnek magyarországi képviselője, a József nádor" nemzeti képcsarnok igazgató-választmányi tagja. Budapest, Lipótváros, főherczegnő Mária Valeriautcza 4. sz. Hunyady Jenő, bölcsészettudor, az elemi mennyiségtan rendes tanára, egyszersmind tanár a középtanodai tanár-képezdén, a magy. tud. akadémia levelező tagja. Budapest, Belváros, Zöldfa-utcza 10. sz. Wágner László, a mezőgazdaságtan és erdészeti encyclopaedia rendes tanára, a Ferencz-József-rend lovagja, a portagali királyi Nosso Senhor Jesus Christo" katonarend commandeurje,, a brazíliai csász. Rózsarend vitéze és az olasz kir. szent Móricz- és Lázárrend lovagja. A franczia. Société zoologique d' acclimatation" magyarországi kültanácsosa és a Société des agriculteurs de France" osztrák-magyar birodalmi tiszteletbeli képviselője, a bajorországi kir. gazdasági egyesület tiszteletbeli tagja, a franczia Sociétécentrale d'agricultűre de France", a lyoni Société d' agriculture, d' historie naturelle et des arts utiles," továbbá a cs. kir. bécsi és a cs. kir. prágai gazdasági egyesületek és a Rio Janeiróban székelő Sociedade ameliadora da industria nacional" levelező tagja; a magyar országos gazdasági egyesület, a kir. magy. természettudományi társulat és a népoktatási kör, valamint a Wiesbadenben székelő Verein für nassauische Land- und Forstwirthe", rendes tagja, végül a magyar országos ipar-egyesület képviselő-bizottságának tagja. Budapest, Lipótváros, Erzsébettér 10. sz. Szily Kálmán, (lásd fentebb). Fölser István, (lásd fentebb). Horváth Ignácz, a műszaki mechanika és elméleti géptan rendes tanára, a m. tud. akadémia levelező tagja. Budapest, Ferenczváros, Mészáros-utcza 8. sz.

4 30 Antal, (lásd fentebb). Wartha Vincze, (lásd fentebb). Steindl Imre, műépítész, a műépítészet rendes tanára. Budapest, Belváros, Kígyóutcza 4. sz. Nagy Dezső, okleveles gépészmérnök, a gépszerkezettan rendes tanára. Budapest, Józsefváros, Stáczió-utcza 32. sz. Szabó Gyula, okleveles mérnök, az ut- és vasút-, a víz- és hidépitészet rendes tanára. Budapest, Terézváros, Kertész-utcza 3. sz. Krenner József Sándor, a természettudományok tudora, az ásvány- és földtan rendes tanára, a magy. tud. akadémia levelező és a statistikai tanács rendes tagja. Budapest, muzeum-épület. Pilch Ágoston, gépészmérnök, a gépiparműtan rendes tanára. Budapest, Ferenczváros, Kétnyul-utcza 21. sz. Hauszmann Alajos, (lásd fentebb). Klein Gyula, a növénytan rendes tanára. Budapest, Belváros, Széna-tér 4. sz. Schuller Alajos, a kísérleti természettan rendes tanára, egyszersmind tanár a középtanodai tanárképezdén. Budapest, Józsefváros, főherczeg Sándor-utcza 20. sz. Dobránszky Péter, jog- és bölcsészettudor, a történelem, földrajz, statistika rendes tanára, tudomány-egyetemi magántanár, a politikai államvizsgálati és reáltanári vizsgáló bizottságok tagja, az orsz. iparegyesület és a kir. magy. természettudományi társulat tagja, az 1875-ik évben Budapesten összeülő nemzetközi statistikai congressus egyik titkára. Budapest, Ferenczváros, István-utcza 1. sz. Megjegyzés. A harmadik mathematikai tanszék az 187 4/5. tanév kezdetével töltetik be. Magántanárok. Welkov Sándor, vegytudor, a szerves vegytan magántanára. Heller Ágoston, a budai kir. főreáltanodánál a természettan tanára, természettani magántanár. Ney Béla, mérnök, a mű építészeti fejlődés-történet magán-tanára. Budapest, Belváros, Reáltanoda-utcza, reáltanodai épület. Schwicker János Henrik, pesti kir. főgymn. rendes tanára, a német irodalom magántanára. Budapest, Albrecht-ut 161. sz. Hoffmann Sándor, okleveles erdész, titkár a m. kir. vallás- és közokt. ministeriumban, az erdészettan magántanára. Budapest, Albrecht-ut 159. sz. Pillitz Vilmos, bölcsészettudor, vegytani magántanár. Budapest, Józsefváros, Kerepesi ut 56. sz.

5 31 Magántanító. Bécsi-kapu- Rochlitz Béla, az angol nyelv magántanitója. Budapest, Vár, utcza 165. sz. Rendkívüli tanítók. Fritsch Vilmos, az angol és franczia nyelv s irálytan tanitója. Budapest, Hungária szálloda. Antal, az olasz nyelv és irálytan tanitója. Budapest, Józsefváros, Mária- Ágoston utcza 6. sz. Szandház Károly, gyakorló szobrász, a mintázat tanitója. Budapest, Terézváros, Nagy akáczfa-utcza 34. sz. Fenyvessy Adolf, a gyorsirászat tanítója, országgyülési gyorsirófőnök, a középtanodai gyorsirászi tanitókat képesitő miniszteri bizottság tagja, egyetemi magántanitó. Budapest, Józsefváros, Vas-utcza 11. sz. Repetitor. Rucsinszky Lajos, a mennyiségtanra. Adjunctus. Ez állomás az 187 4/5. tanév kezdetével fog betöltetni. Tanár-segédek. Dietrich József, állat-növénytani tanársegéd. Maurer Mór, hid-, vizépitészeti tanársegéd. Dr. Pillitz Vilmos, vegyiparműtani tanársegéd. Platzer Antal, műépitészeti tanársegéd. Speidl Bódog, ut-, vasutépitészeti tanársegéd. Megjegyzés. Az ásvány-földtani, ábrázoló mértani kapcsolatban a repetitori állással, műszaki s díszitményi rajzi, általános vegytani, gyakorlati mértani, szárazépitészeti, műszaki természettani és gépszerkezettani rendes és 3 kisegitő tanársegédi állomások legközelebb fognak betöltetni. Könyvtár. Ideigl. könyvtárnok: Dr. Wartha Vincze, (lásd fentebb), Könyvtárnoki segéd: Nagy Sándor.

6 32 Potenezsár József. Quaestor-gondnok. Iroda. Tollnok: Nagy József, végzett jogász. Díjnok: Erny Venczel. Szolga-személyzet. 3 laborans, 5 iskola-szolga, 2 házi szolga, 1 kisegítő háziszolga.

A királyi József-műegyetem személyzete.

A királyi József-műegyetem személyzete. A királyi József-műegyetem személyzete. Tanárok. Conlegner Károly, kir. tanácsos, a Ferencz József-rend lovagkeresztjének tulajdonosa, a kir. József-műegyetem érdemesült rektora, a német irály, kereskedelmi

Részletesebben

ELSŐ RÉSZ. A királyi József-műegyetem személyzete. 1. Tiszti kar az 1886 87. tanévben. Rektor: Prorektor: Dékánok:

ELSŐ RÉSZ. A királyi József-műegyetem személyzete. 1. Tiszti kar az 1886 87. tanévben. Rektor: Prorektor: Dékánok: ELSŐ RÉSZ. A királyi József-műegyetem személyzete. 1. Tiszti kar az 1886 87. tanévben. LIPTHAY SÁNDOR. Rektor: KRIESCH JÁNOS. Prorektor: Dékánok: KÖNIG GYULA, az építészi és mérnöki szakosztályban. SCHULLER

Részletesebben

A királyi József-műegyetem személyzete.

A királyi József-műegyetem személyzete. A királyi József-műegyetem személyzete. Rektor. Sztoczek József, kir. tanácsos, okleveles mérnök, a kir. József-műegyetem érdemesült igazgatója és rektora, a műszaki természettan rendes tanára, a magy.

Részletesebben

A királyi József-műegyetem tanácsa az tanévben. Sztoczek József. Vész János Armin.

A királyi József-műegyetem tanácsa az tanévben. Sztoczek József. Vész János Armin. A királyi József-műegyetem tanácsa az 187 8 9. tanévben. Sztoczek József. Vész János Armin. R e c t o r: Prorector: Dékánok: Kriesch János, az egyetemes osztály és műszaki vegyészi szakosztály dékánja.

Részletesebben

A királyi József-műegyetem tanácsa az tanévben. Szily Kálmán. Sztoczek József.

A királyi József-műegyetem tanácsa az tanévben. Szily Kálmán. Sztoczek József. 47 Hetenkinti óraszám Szintanulmanyok (95). Leir6 géptan (70) Mintázás II. folyam (116) Összesen Harmadik év. Középitészet III. folyam (87) Előtanulmány: II. folyam (86) Nemzetgazdasagtan (106)...... Tervezési

Részletesebben

ELSŐ RÉSZ. Tiszti kar az 1891/92. tanévben. Rektor: Dékánok:

ELSŐ RÉSZ. Tiszti kar az 1891/92. tanévben. Rektor: Dékánok: ELSŐ RÉSZ. Tiszti kar az 1891/92. tanévben. P r o r e k t o r: KÖNIG GYULA. KLIMM MIHÁLY. Rektor: Dékánok: CZIGLER GYÖZÖ, az építészi és mérnöki szakosztályban. ASBÓTH EMIL, a gépészmérnöki szakosztályban.

Részletesebben

ELSŐ RÉSZ. Tiszti kar az tanévben. Rektor: P r o r e k t o r: Dékánok:

ELSŐ RÉSZ. Tiszti kar az tanévben. Rektor: P r o r e k t o r: Dékánok: ELSŐ RÉSZ. Tiszti kar az 1887 88. tanévben. LIPTHAY SÁNDOR. Rektor: KRIESCH JÁNOS. P r o r e k t o r: Dékánok: KÖNIG GYULA, az építészi és mérnöki szakosztályban.. FÖLSER ISTVÁN, a gépészmérnöki szakosztályban.

Részletesebben

ELSŐ RÉSZ. Tiszti kar az tanévben. Rektor: Prorektor: Dékánok:

ELSŐ RÉSZ. Tiszti kar az tanévben. Rektor: Prorektor: Dékánok: ELSŐ RÉSZ. KRENNER JÓZSEF SÁNDOR, az egyetemes és vegyészi szakosztályban. Tiszti kar az 1888 89. tanévben. LIPTHAY SÁNDOR. KRIESCH JÁNOS. Rektor: Prorektor: Dékánok: KÖNIG GYULA, az építészi és mérnöki

Részletesebben

ELSŐ KÉSZ. Tiszti kar az 1890/91. tanévben. Rektor: P r o r e k t o r: Dékánok: CZIGLER GYŐZŐ, az építészi és mérnöki szakosztályban.

ELSŐ KÉSZ. Tiszti kar az 1890/91. tanévben. Rektor: P r o r e k t o r: Dékánok: CZIGLER GYŐZŐ, az építészi és mérnöki szakosztályban. ELSŐ KÉSZ. Tiszti kar az 1890/91. tanévben. KLIMM MIHÁLY. Rektor: LIPTHAY SÁNDOR. P r o r e k t o r: KRENNER JÓZSEF SÁNDOR, az egyetemes és vegyészi szakosztályban. Dékánok: CZIGLER GYŐZŐ, az építészi

Részletesebben

A MÛEGYETEM AKADÉMIKUSAI

A MÛEGYETEM AKADÉMIKUSAI A MÛEGYETEM AKADÉMIKUSAI Ádám József (1950), mérnök, egyetemi tanár Alexits György (1899 1978), matematikus, egyetemi tanár levelezõ tag: 1948, Arenstein József (1816 1892), matematikus, ipartanodai tanár

Részletesebben

Igaz Béla dr. 186 Illés József dr.

Igaz Béla dr. 186 Illés József dr. Igaz Béla dr. 186 Illés József dr. Igaz Béla dr., a felsőház tagj'a. 1865- ben született a somogymegyei Lábodon. Az egyetemet a bécsi Pázmáneumban végezte s ott szerezte meg a hittudományi oklevelet. Tanulmányai

Részletesebben

Okleveles mezôgazda, állatorvos, miniszteri tanácsos, a Magyar Tudományos

Okleveles mezôgazda, állatorvos, miniszteri tanácsos, a Magyar Tudományos 204-391 Biographia 2007.12.04 10:00 Page 351 TORMAY BÉLA (nádudvari) 1839 1906 351 Okleveles mezôgazda, állatorvos, miniszteri tanácsos, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, az állattenyésztési tanszék

Részletesebben

SZEGEDI MŰSZAKI KÖRNYEZETVÉDELMI KÖZÉPISKOLA ÉS SZAKKÉPZŐ ISKOLA GÁBOR DÉNES TAGINTÉZMÉNYE 2010/2011. TANÉV H E L Y I R E N D J E

SZEGEDI MŰSZAKI KÖRNYEZETVÉDELMI KÖZÉPISKOLA ÉS SZAKKÉPZŐ ISKOLA GÁBOR DÉNES TAGINTÉZMÉNYE 2010/2011. TANÉV H E L Y I R E N D J E SZEGEDI MŰSZAKI ÉS KÖRNYEZETVÉDELMI KÖZÉPISKOLA ÉS SZAKKÉPZŐ ISKOLA GÁBOR DÉNES TAGINTÉZMÉNYE 2010/2011. TANÉV H E L Y I R E N D J E P r o g r a m : A U G U S Z T U S 23 9.00 Alakuló értekezlet 24. 8.00

Részletesebben

Tudományos intézetek és egyletek.

Tudományos intézetek és egyletek. 8 Bányahatóságok. Szatmár-németi kir. törvényszék. Hatásköre kiterjed a következő törvényszékek területeire: Szatmár- Németi, Arad, Beregszász, Békés-Gyula, Debreczen, Mármaros-Sziget, Nagy- Várad, Nyiregyháza,

Részletesebben

Kereskedelmi Iskolai Tanárképző Intézet sorsának alakulása a 19-20. század fordulóján

Kereskedelmi Iskolai Tanárképző Intézet sorsának alakulása a 19-20. század fordulóján Kereskedelmi Iskolai Tanárképző Intézet sorsának alakulása a 19-20. század fordulóján NAGY Adrienn Pécsi Tudományegyetem BTK Neveléstudományi Intézet adrienn.n.z@gmail.com A középfokú kereskedelmi iskolák

Részletesebben

Forrás: http://www.termeszetvilaga.hu/szamok/tv2011/tv1105/kapkar.html

Forrás: http://www.termeszetvilaga.hu/szamok/tv2011/tv1105/kapkar.html Forrás: http://www.termeszetvilaga.hu/szamok/tv2011/tv1105/kapkar.html Kapronczay Károly A Tudományos Ismeretterjesztő Társulatunkat alapító orvosok A XIX. század első felében az ország önállóságáért vívott

Részletesebben

HALMAI JÁNOS (1903 1973): GYÓGYSZERÉSZETÜNK HELYZETE A SZABADSÁGHARC IDEJÉN 1

HALMAI JÁNOS (1903 1973): GYÓGYSZERÉSZETÜNK HELYZETE A SZABADSÁGHARC IDEJÉN 1 HALMAI JÁNOS (1903 1973): GYÓGYSZERÉSZETÜNK HELYZETE A SZABADSÁGHARC IDEJÉN 1 Digitalizálták a Magyar Tudománytörténeti Intézet és a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Levéltár munkatársai,

Részletesebben

ORSZÁGOS MINTARAJZISKOLA RAJZTAN ÁRKÉPZŐ

ORSZÁGOS MINTARAJZISKOLA RAJZTAN ÁRKÉPZŐ f S í k t / l a y -T) Vf 6 A MAGYAR KIR. ORSZÁGOS MINTARAJZISKOLA ES RAJZTAN ÁRKÉPZŐ CZELJA, SZERVEZETE ÉS TANTERVÉNEK VÁZLATA. A R A JZ T A N A R V IZ S G A L A T I S Z A B A L Y Z A T K IV O N A T A

Részletesebben

*?*A múzeumok szervezeti és ügykezelési szabályzata. Budapest: Népművelési Minisztérium Múzeumi Főosztálya, 1954. 141 p.

*?*A múzeumok szervezeti és ügykezelési szabályzata. Budapest: Népművelési Minisztérium Múzeumi Főosztálya, 1954. 141 p. 2014. július 21. Törvények, Adattárak, címtárak Levéltári forrás Lexikonok Törvények *1929. XI. *1934. VIII. t.-c. *A vallás- és közoktatásügyi miniszter végrehajtó 9300/1935. III. számú rendelete *A vallás-

Részletesebben

Ajánlott irodalom a kémia magyarországi történetének tanulmányozásához

Ajánlott irodalom a kémia magyarországi történetének tanulmányozásához Ajánlott irodalom a kémia magyarországi történetének tanulmányozásához Bibliográfiák Gáspár Margit: A magyar kémiai irodalom bibliográfiája. 1901 1925. Bp., 1931. Egy. ny. XII, 334 p. Gáspár Margit: A

Részletesebben

MŰCSARNOK KATALÓGUSOK A KÖNYVTÁRBAN

MŰCSARNOK KATALÓGUSOK A KÖNYVTÁRBAN MŰCSARNOK KATALÓGUSOK A KÖNYVTÁRBAN 1896 1944 (A kiállítások időpontjának sorrendjében. Zárójelben a raktári szakjel.) 1896 1896. ezredéves országos kiállítás Budapesten. Az Országos Magyar Képzőművészeti

Részletesebben

Eszterházy Károly Főiskola Költségvetési Alapokmánya

Eszterházy Károly Főiskola Költségvetési Alapokmánya Eszterházy Károly Főiskola Költségvetési Alapokmánya 1. Fejezet, megnevezése: XX. Oktatási Minisztérium 2. Költségvetési szerv: a.) azonosító adatok. - törzskönyvi nyilvántartási szám: 308823 - megnevezése:

Részletesebben

Jogászképzés Pécsett a 20. században

Jogászképzés Pécsett a 20. században Jogászképzés Pécsett a 20. században Dr. Schmelczer-Pohánka Éva osztályvezető, főkönyvtáros Pécsi Egyetemi Könyvtár Történeti Gyűjtemények Osztálya Történelmi előzmények A középkori pécsi egyetem (1367)

Részletesebben

PÁLYÁZATOK. 263 PÁLYÁZATOK 263

PÁLYÁZATOK. 263 PÁLYÁZATOK 263 263 PÁLYÁZATOK 263 Sváb Sándor, Szíklay Jenő, Strasser Zelma, Strasser Herbert Elemér és gróf "Teleki Sándorné. A kiállítás november negyedikén nyílik meg a múzeum földszinti nagy csarnokában s körülbelül

Részletesebben

A KÖZOKTATÁSI M. KIR. MINISTERNEK A KÖZOK- TATÁS ÁLLAPOTÁRÓL AZ ORSZÁGGYŰLÉS ELÉ TERJESZTETT 7-ik JELENTÉSE.

A KÖZOKTATÁSI M. KIR. MINISTERNEK A KÖZOK- TATÁS ÁLLAPOTÁRÓL AZ ORSZÁGGYŰLÉS ELÉ TERJESZTETT 7-ik JELENTÉSE. A KÖZOKTATÁSI M. KIR. MINISTERNEK A KÖZOK- TATÁS ÁLLAPOTÁRÓL AZ ORSZÁGGYŰLÉS ELÉ TERJESZTETT 7-ik JELENTÉSE. (Folytatás.) II. Középtanodák. A középtanodákról, vagyis gymnasiumok s reáliskolákról több van

Részletesebben

Dr. Paczolay Gyula ÖSSZEFOGLALÓ JELENTÉS. az Alapkutatások a kémia magyarországi története körében c. OTKA-kutatásról

Dr. Paczolay Gyula ÖSSZEFOGLALÓ JELENTÉS. az Alapkutatások a kémia magyarországi története körében c. OTKA-kutatásról Dr. Paczolay Gyula ÖSSZEFOGLALÓ JELENTÉS az Alapkutatások a kémia magyarországi története körében c. OTKA-kutatásról Két nagyobb kémiatörténeti kutatást végeztünk a kutatás négy éve alatt. Az első kutatásunk

Részletesebben

XIV. 9. Dr. Székely Béla nagykőrösi ügyvéd iratai 1908-1944

XIV. 9. Dr. Székely Béla nagykőrösi ügyvéd iratai 1908-1944 XIV. 9. Dr. Székely Béla nagykőrösi ügyvéd iratai 1908-1944 Terjedelem: 2,00 fm, 20 doboz, 20 raktári egység Raktári helye: Nagykőrös, 15. terem, 116-119. polc Az iratokat Dr. Feldmáyer György nagykőrösi

Részletesebben

Fizel Natasa. átekintés és a kutatás metodikájának bemutatása után a hangsúlyt az új kutatási eredményekre fektetem.

Fizel Natasa. átekintés és a kutatás metodikájának bemutatása után a hangsúlyt az új kutatási eredményekre fektetem. DOI:: : 0.8599/nasz.2059. A szegedi tanárképző főiskola hallgatói által felvett pedagógiai, pszichológiai és flozófai témájú kurzusok a Ferenc József Tudományegyetemen (928937) Tanulmányomban a szegedi

Részletesebben

LOTZ KÁROLY ERNST-MUZEÜM EMLÉKKIÁLLÍTÁST. legközelebb

LOTZ KÁROLY ERNST-MUZEÜM EMLÉKKIÁLLÍTÁST. legközelebb f I MZ ERNST-MUZEÜM legközelebb LOTZ KÁROLY EMLÉKKIÁLLÍTÁST rendez. Tiz év múlott el azóta, hogy a Képzőművészeti Társulat a Lotz-kiállitást rendezte. Azóta a nagy magyar mester oly sok elfeledett ismeretlen

Részletesebben

I. RÉSZ SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI REND

I. RÉSZ SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI REND MAGYAR KÉPZŐMŰVÉSZETI EGYETEM SZERVEZETI ÉS M Ű KÖDÉSI SZABÁLYZAT I. RÉSZ SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI REND TARTALOMJEGYZÉK Bevezetés.. 3 Preambulum..4 I. Fejezet Általános rendelkezések.5 II. Fejezet Az egyetem

Részletesebben

DIGITALIZÁLÁSRA JAVASOLT BÜNTETŐJOGI válogatott szakirodalom 1945 előtt

DIGITALIZÁLÁSRA JAVASOLT BÜNTETŐJOGI válogatott szakirodalom 1945 előtt Aczél Jenő Az anyagi bünetőjog mai alakjában a törvényhelyek megjelőlésével / összeáll. Aczél Jenő. - Debrecen : Pannónia Ny., 194. - B5/139 8 194 A magyar anyagi büntetőjog hatályos jogszabályai /, Rácz

Részletesebben

A SZÉKELYUDVAR HELYI M. KIR. ÁLLAMI KŐ-ÉS AGYAGIPARI SZAKISKOLA IX-IK ERTESITÖJE AZ 1903 1904. ISKOLAI ÉVRŐL, SZERKESZTETTE: HARGITA NÁNDOR

A SZÉKELYUDVAR HELYI M. KIR. ÁLLAMI KŐ-ÉS AGYAGIPARI SZAKISKOLA IX-IK ERTESITÖJE AZ 1903 1904. ISKOLAI ÉVRŐL, SZERKESZTETTE: HARGITA NÁNDOR A SZÉKELYUDVAR HELYI M. KIR. ÁLLAMI KŐ-ÉS AGYAGIPARI SZAKISKOLA IX-IK ERTESITÖJE AZ 1903 1904. ISKOLAI ÉVRŐL, SZERKESZTETTE: HARGITA NÁNDOR IGAZGATÓ-TANÁR. SZÉKELYUDVARHELYT, NYOMATOTT BECSEK D. FIA KÖNYVNYOMDÁJÁBAN

Részletesebben

J " 7 MAGYAR IPARMŰVÉSZETI

J  7 MAGYAR IPARMŰVÉSZETI érem. Horváth Jolán, 1904. St. Louisi kiállítás arany-érem. Horváth Károly, 1905. kaposvári kiállítás kereskedelmi miniszter iparművészeti érme. Izabella háziipar egylet, 1904. évi karácsonyi kiállítás

Részletesebben

HEVES VÁRMEGYE TISZTIKARA A TANÁCSKÖZTÁRSASÁG IDEJÉN 1 1919. március 21. 1919. augusztus 1.

HEVES VÁRMEGYE TISZTIKARA A TANÁCSKÖZTÁRSASÁG IDEJÉN 1 1919. március 21. 1919. augusztus 1. HEVES VÁRMEGYE TISZTIKARA A TANÁCSKÖZTÁRSASÁG IDEJÉN 1 1919. március 21. 1919. augusztus 1. Tanácsok Országos Gyűlésének küldöttei 1919. június 14. 1919. június 23. Schvartz Zoltán, Eger 1919. június 14.

Részletesebben

185 éve született gróf Andrássy Manó

185 éve született gróf Andrássy Manó É v f o r d u l ó 185 éve született gróf Andrássy Manó KOVÁCS ÁGNES A gyakran vasgrófként emlegetett Andrássy Manót, Andrássy Károly fiát, a család betléri ágának tagját Jókai Mór valódi magyar nagyúrként,

Részletesebben

ARANYKÖNYV. Adakozás a dévai Dávid Ferencz imaház épitésére.

ARANYKÖNYV. Adakozás a dévai Dávid Ferencz imaház épitésére. ARANYKÖNYV. Adakozás a dévai Dávid Ferencz imaház épitésére. 1. Székely Mózes erdőfelügyelő Déva 50 K fillér 2. Sándor Lajos nagybirtokos 20,, 3. Kontz Domokos polgármester,, 10 4. Dr. Sándor Ákos kir.

Részletesebben

Impresszum. Fõszerkesztõ: Süveges Péter BME Diákközpont. Támpont Iroda. Felelõs kiadó: Veres Gábor igazgató BME Diákközpont.

Impresszum. Fõszerkesztõ: Süveges Péter BME Diákközpont. Támpont Iroda. Felelõs kiadó: Veres Gábor igazgató BME Diákközpont. Felvételi Kalauz Impresszum Fõszerkesztõ: Süveges Péter BME Diákközpont. Támpont Iroda Felelõs kiadó: Veres Gábor igazgató BME Diákközpont Szerkesztették: Diákközpont Támpont Iroda Oktatási Igazgatóság,

Részletesebben

MÉRLEGEK És ELŐIRÁNYZAT ÉVRŐL.

MÉRLEGEK És ELŐIRÁNYZAT ÉVRŐL. 4 MÉRLEGEK És ELŐIRÁNYZAT AZ 1893. ÉVRŐL. Bevétel Mérleg az Országos Állatvédő- Újhelyi Sándor,, mint közgyölésileg megar íny Áthozat 1892. évről (10 darab arany)... Tagsági díjak fejében Államsegély földmivelési

Részletesebben

Különfélék. 198 KÜLÖNFÉLÉK.

Különfélék. 198 KÜLÖNFÉLÉK. 198 KÜLÖNFÉLÉK. hiányokat a könyvállományban, az erdélyi múzeum gazdag gyűjteménye részben legalább kiegészíti, mely a legújabb, de aligha pontos kimutatás szerint vagy 60.000 kötetből, s így a két könyvtár

Részletesebben

Kossuth L u 19-21, Magyar u 2-6, 26 ÉPÍTÉSI SZABÁLYOZÁS - (SZT és 5.1., és 5.2 melléklet szerint) Övezeti besorolás (SZT) VK-V VK-V VK-V

Kossuth L u 19-21, Magyar u 2-6, 26 ÉPÍTÉSI SZABÁLYOZÁS - (SZT és 5.1., és 5.2 melléklet szerint) Övezeti besorolás (SZT) VK-V VK-V VK-V Déli Belváros 6 TÖMB tömbszám 6 6 6 HRSZ 2421 24213 24215 közterület név Kossuth Lajos utca Múzeum körút Magyar utca házszám 19-21 7 12-14 többes cím Kossuth L u 19-21, Magyar u 2-6, Magyar utca 12-14,

Részletesebben

titkár. A jegyzőkönyv hileléül: Jegyzőkönyv.

titkár. A jegyzőkönyv hileléül: Jegyzőkönyv. körmöczbányai osztály ezen indokolásával a központi elnök ur nagybányai kiküldetéséről való beszámolójára és az ezzel kapcsolatos memorandum ügyre czélzott. Ha ezen fellevésünk helyes, kimondja osztályülésünk,

Részletesebben

Építőipari konferencia Építők Napja

Építőipari konferencia Építők Napja Építőipari konferencia Építők Napja 2014. május 30. Ybl Miklós és Székesfehérvár kapcsolata Megemlékezés Ybl Miklós születésének 200. évfordulójára Igari Antal megyei főépítész Fejér Megyei Önkormányzat

Részletesebben

A Kolozsvári Kereskedelmi Akadémia sorsa és tanulóinak pályaválasztása a dualizmus kori Magyarországon

A Kolozsvári Kereskedelmi Akadémia sorsa és tanulóinak pályaválasztása a dualizmus kori Magyarországon Örökség Nagy Adrienn A Kolozsvári Kereskedelmi Akadémia sorsa és tanulóinak pályaválasztása a dualizmus kori Magyarországon A tanulmány célja, hogy bemutassa a kereskedelmi szakoktatásban meghatározó szerepet

Részletesebben

Eszterházy Károly Főiskola költségvetési alapokmánya

Eszterházy Károly Főiskola költségvetési alapokmánya Eszterházy Károly Főiskola költségvetési alapokmánya 1. Fejezet, megnevezése: XX. Oktatási Minisztérium 2. Költségvetési szerv: a.) azonosító adatok. - törzskönyvi nyilvántartási szám: 308823000 - megnevezése:

Részletesebben

Kammerer Ernő (Hékútpuszta/Hékút, Tolna megye 1856. XI. 7. Koppány-Szántó 1920. VIII. 3.) jogász, történész, képviselő,múzeumigazgató

Kammerer Ernő (Hékútpuszta/Hékút, Tolna megye 1856. XI. 7. Koppány-Szántó 1920. VIII. 3.) jogász, történész, képviselő,múzeumigazgató 2014. április 28. Kammerer Ernő (Hékútpuszta/Hékút, Tolna megye 1856. XI. 7. Koppány-Szántó 1920. VIII. 3.) jogász, történész, képviselő,múzeumigazgató Névváltozata Marius Oszkár Budapesti egyetemen jogi

Részletesebben

TÖRTÉNETI IRODALOM. '231

TÖRTÉNETI IRODALOM. '231 TÖRTÉNETI IRODALOM. '231 A budapesti egyetem orvosi karának története. 1 ) A budapesti tudomány-egyetem külső és belső életének múltjával eddigelé már sokan foglalkoztak, általános és részszerű történetéről

Részletesebben

ELSŐ RÉSZ. Tiszti kar az 1894/95. tanévben. Rektor: Pro rektor: Dékánok:

ELSŐ RÉSZ. Tiszti kar az 1894/95. tanévben. Rektor: Pro rektor: Dékánok: ELSŐ RÉSZ. Tiszti kar az 1894/95. tanévben. ENTZ GÉZA. Rektor: KŐNIG GYULA. Pro rektor: KRENNER JÓZSEF SÁNDOR, az egyetemes és vegyészi szakosztályban. Dékánok: ILOSVAY LAJOS, az építészi és mérnöki szakosztályban.

Részletesebben

Órarend 2014. szeptember 1. - 2015. január 16.

Órarend 2014. szeptember 1. - 2015. január 16. # Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek 1. Szalai Péter - Terem: Dömsödi Ferenc - Terem: Hegedüs Marietta - Terem: Földrajz Szabó László - Terem: Informatika Kémia Magyar nyelv és irodalom Tóthné Pintér Kinga

Részletesebben

A Mecsek Egyesület 120 éve

A Mecsek Egyesület 120 éve A Mecsek Egyesület 120 éve Dr. Bátai István Mecseket járva természetesnek vesszük a jól jelzett turistautakat, A a foglalt forrásokat, pihenőket, kilátókat és az országúthálózatot, amin rövid időn belül

Részletesebben

REPERTÓRIUM. Benkó Imre, Arany János tanársága N.-Kőrösön. Ism. dr. :ilázár Béla. Nemzet 194. sz.., r,

REPERTÓRIUM. Benkó Imre, Arany János tanársága N.-Kőrösön. Ism. dr. :ilázár Béla. Nemzet 194. sz.., r, REPERTÓRIUM. Abonyi Lajos. (1843-1898.) (Képpel). Vasár, Ujs., 18. sz.' t /,... Ábrányi Emil, Garay János emlékezete. Budap. Napló "155. -sz. Ábrányi Emil. Abonyi Lajos. Budáp. Napló 118. sz, Ambrus Zoltán.

Részletesebben

Családfa. Deutsch Ignácné (szül. Hirsch Leonóra)? 1944. Hadinger Edéné (szül. Hoffmann Hermin) 1870-es évek 1922. Deutsch Ignác?? Hadinger Ede?

Családfa. Deutsch Ignácné (szül. Hirsch Leonóra)? 1944. Hadinger Edéné (szül. Hoffmann Hermin) 1870-es évek 1922. Deutsch Ignác?? Hadinger Ede? Családfa Apai nagyapa Apai nagyanya Anyai nagyapa Anyai nagyanya Deutsch Ignác?? Deutsch Ignácné (szül. Hirsch Leonóra)? 1944 Hadinger Ede? 1945 Hadinger Edéné (szül. Hoffmann Hermin) 1870-es évek 1922

Részletesebben

ANGOL C2 1 1 039 - C2-ES SZINT (36 órás) KÉPZÉSI PROGRAM KIVONATA

ANGOL C2 1 1 039 - C2-ES SZINT (36 órás) KÉPZÉSI PROGRAM KIVONATA ANGOL C2 1 1 039 - C2-ES SZINT (36 órás) KIVONATA megnevezése: Angol C2 1 1 039 - C2-es szint (36 órás) nyelvi programkövetelmény azonosítója: Angol C2 1 1 039 nyelvi programkövetelmény A1: 3, A2: 3, B1:

Részletesebben

KÜLÖNFÉLÉK. Püspöki vizsgálat. Főt. Ferencz József püspök ur folyó évi julius hó 6-án a toroczkói egyházba száll ki vizsgálatra.

KÜLÖNFÉLÉK. Püspöki vizsgálat. Főt. Ferencz József püspök ur folyó évi julius hó 6-án a toroczkói egyházba száll ki vizsgálatra. KÜLÖNFÉLÉK. Miiiisteri látogatás Kolozsvárt. Gróf Csáky Albin vallás- és közoktatásügyi minister városunkat f. évi junius hó 16-án dr. Markuschowszky min. tanácsos kíséretében látogatásával szerencséltetvén,

Részletesebben

FORGATÓKÖNYV a Hajdu szobor avatására 2015. május 9. szombat 15 óra

FORGATÓKÖNYV a Hajdu szobor avatására 2015. május 9. szombat 15 óra Moderátor: Dr. Cser János c. egyetemi tanár 1 FORGATÓKÖNYV a Hajdu szobor avatására 2015. május 9. szombat 15 óra KATONAI FELHÍVÓJEL! Vámos Gábor koncertmester Tisztelt Óvári Gazdászok, Kedves Kollegák,

Részletesebben

1851-ben még ezt írta a városról Fényes Elek Magyarország Geográfiai

1851-ben még ezt írta a városról Fényes Elek Magyarország Geográfiai A Mecsek Egyesület 120 éves Baronek Jenő 1851-ben még ezt írta a városról Fényes Elek Magyarország Geográfiai Szótára című művében: Pécs igen régi nevezetes királyi város Baranya megyében a szőlőkkel,

Részletesebben

MAGYAR IPARMŰVÉSZET. 1900, m. ÉVFOLYAM, HÍ. MELLÉKLEI

MAGYAR IPARMŰVÉSZET. 1900, m. ÉVFOLYAM, HÍ. MELLÉKLEI MAGYAR IPARMŰVÉSZET. 1900, m. ÉVFOLYAM, HÍ. MELLÉKLEI MAGYAR IPARMŰVÉSZET III. ÉVFOLYAM. 1900. MÁJUS HÓ. 3. SZÁM. ZSOLNAY VILMOS. Az agyag legnagyobb magyar mestere örökre lehunyta szemét, Zsolnay Vilmos,

Részletesebben

EGYHÁZI IRODALMUNK 1925-BEN.

EGYHÁZI IRODALMUNK 1925-BEN. EGYHÁZI IRODALMUNK 1 925-BEN 155 Tanügyi jelentések újra sok kívánalmat tártak fel, minthogy azonban a tanügy helyzete a napi kérdések legégetőbbje, s minthogy e téren elhatározások előtt állunk, e kérdések

Részletesebben

2. A tordai középtanodáröl.

2. A tordai középtanodáröl. 2 3 4 ISKOLAI ÉRTESÍTŐ. 234 lóknak a mivelődlietésre s az önerején való kiképzésre szép alkalom van nyílva. Vajha az ifjúság kellően tudná méltányolni e kedvező körülményt s teljes erejökből egyen-egyen

Részletesebben

A Nemzeti Színház tervei

A Nemzeti Színház tervei A Nemzeti Színház tervei Gróf Széchenyi István 1832-ben A magyar játékszínrül című röpiratában foglalta össze, hogy az országnak szüksége van egy olyan színházra, ahol a németül nem tudó egyszerű emberek

Részletesebben

Budapest Főváros Kormányhivatala Munkaügyi Központ

Budapest Főváros Kormányhivatala Munkaügyi Központ 2013. augusztus 12. II. évfolyam 14. szám Kedves Ügyfelünk! Budapest Főváros Kormányhivatala Munkaügyi Központ Az Önök véleménye továbbra is fontos számunkra, így ha bármilyen észrevételük, kérdésük, javaslatuk

Részletesebben

Szentkirályi Zsigmond (1804-1870) bányamérnök emlékezete DEBRECZENI-DROPPÁN BÉLA történész-levéltáros (Budapest)

Szentkirályi Zsigmond (1804-1870) bányamérnök emlékezete DEBRECZENI-DROPPÁN BÉLA történész-levéltáros (Budapest) Szentkirályi Zsigmond (1804-1870) bányamérnök emlékezete DEBRECZENI-DROPPÁN BÉLA történész-levéltáros (Budapest) 200 éve született Szentkirályi Zsigmond, a XIX. századi erdélyi bányászat egyik legmeghatározóbb

Részletesebben

Történelemtanítás Online történelemdidaktikai folyóirat

Történelemtanítás Online történelemdidaktikai folyóirat Történelemtanítás Online történelemdidaktikai folyóirat (XLVI.) Új folyam II. 2011. 2. szám www.folyoirat.tortenelemtanitas.hu Forrás: http://www.folyoirat.tortenelemtanitas.hu/2011/06/a-magyar-oktatas-es-tortenelemtanitas-evfordulonaptara-ii-aprilis-1-jetol-junius-30-ig-02-02-13/

Részletesebben

Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlésének Művelődési, Kisebbségi, Ifjúsági és Sport Bizottságának Elnöke

Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlésének Művelődési, Kisebbségi, Ifjúsági és Sport Bizottságának Elnöke Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlésének Művelődési, Kisebbségi, Ifjúsági és Sport Bizottságának Elnöke Szám: 329-4/2007. ELŐTERJESZTÉS a Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlése Művelődési, Kisebbségi,

Részletesebben

A közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter /2008. (MK..) KHEM utasítása

A közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter /2008. (MK..) KHEM utasítása 1 A közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter /2008. (MK..) KHEM utasítása A Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium Szervezeti és Működési Szabályzatáról 1. A központi államigazgatási

Részletesebben

A MÁTYÁS-TEMPLOM TORNYAIBAN

A MÁTYÁS-TEMPLOM TORNYAIBAN A MÁTYÁS-TEMPLOM TORNYAIBAN TALÁLT EMLÉKIRATOK Üzenetek az utókornak Az alkotás befejezése mindig misztikus emelkedettségű pillanat. Érdekes, hogy amikor az értéket alkotó ember átadja művét a közösségnek,

Részletesebben

KAJTÁR ISTVÁN A PÉCSI ÁLLAM- ÉS JOGTUDOMÁNYI KAR TÖRTÉNETE (1923-2002)

KAJTÁR ISTVÁN A PÉCSI ÁLLAM- ÉS JOGTUDOMÁNYI KAR TÖRTÉNETE (1923-2002) KAJTÁR ISTVÁN A PÉCSI ÁLLAM- ÉS JOGTUDOMÁNYI KAR TÖRTÉNETE (1923-2002) Az egyetemi szintű jogászképzés 1923. október közepén indult Pécsett. A városban azonban a felsőoktatás gyökerei sokkal messzebbre,

Részletesebben

SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM JUHÁSZ GYULA PEDAGÓGUSKÉPZŐ FŐISKOLAI KAR KÖNYVTÁRTUDOMÁNYI TANSZÉK

SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM JUHÁSZ GYULA PEDAGÓGUSKÉPZŐ FŐISKOLAI KAR KÖNYVTÁRTUDOMÁNYI TANSZÉK SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM JUHÁSZ GYULA PEDAGÓGUSKÉPZŐ FŐISKOLAI KAR KÖNYVTÁRTUDOMÁNYI TANSZÉK SZAKDOLGOZAT A Bethlen Gábor Református Gimnázium Évkönyveinek Repertóriuma 1853-2004 Készítette: Muladi Rita

Részletesebben

A pesti egyetemi orvoskar 1848/49-ben

A pesti egyetemi orvoskar 1848/49-ben Forrás: http://www.ujsag.sote.hu/se200803/20080317.html Semmelweis Egyetem IX. évfolyam 3. szám 2008. március 15. A pesti egyetemi orvoskar 1848/49-ben Az Orvoskar állapota 1848-ban Az egyetem Budáról

Részletesebben

Nyírbátori Református Általános Iskola Székhelye: Nyírbátor, Fáy András u. 17 sz.

Nyírbátori Református Általános Iskola Székhelye: Nyírbátor, Fáy András u. 17 sz. Nyírbátori Református Általános Iskola Székhelye: Nyírbátor, Fáy András u. 17 sz. végzettség szakképzettség Oklevél kiállítója Beosztás, megbízás Tanít Egyetemi-mester, orosz, könyvtár speciális, Orosz

Részletesebben

ID. SZINNYEI JÓZSEF ( ): TERMÉSZETTUDOMÁNYI ÉS MATEMATIKAI ÍRÁSOK

ID. SZINNYEI JÓZSEF ( ): TERMÉSZETTUDOMÁNYI ÉS MATEMATIKAI ÍRÁSOK ID. SZINNYEI JÓZSEF (1830 1913): TERMÉSZETTUDOMÁNYI ÉS MATEMATIKAI ÍRÁSOK A HAZAI FOLYÓIRATOKBAN (1778 1873) A szöveget sajtó alá rendezték a Magyar Tudománytörténeti Intézet munkatársai, Gazda István

Részletesebben

ISMERTETÉSEK. Tábori kórházak, háborúban és békében. A Deutsche Bauzeitung" után. (X. és XI. tábla).

ISMERTETÉSEK. Tábori kórházak, háborúban és békében. A Deutsche Bauzeitung után. (X. és XI. tábla). ISMERTETÉSEK. i. Tábori kórházak, háborúban és békében. A Deutsche Bauzeitung" után. (X. és XI. tábla). A háború, mely a rendes épitészeti tevékenységben mindig fennakadást szül, egy más irányban, és pedig

Részletesebben

2016-os Cool-túra vetélkedő feladatsora

2016-os Cool-túra vetélkedő feladatsora 2016-os Cool-túra vetélkedő feladatsora 1. Valószínű, hogy Dózsa Györgyöt nem ültették izzó vastrónra kivégzésekor, csupán ácsolt székre. Ám a fejére valóban felhevített vaskoronát tettek. Hol történt

Részletesebben

Táj(gyümölcs)fajták jelentősége, a 27/2012 (III.24.)VM rendelet tükrében

Táj(gyümölcs)fajták jelentősége, a 27/2012 (III.24.)VM rendelet tükrében Táj(gyümölcs)fajták jelentősége, a 27/2012 (III.24.)VM rendelet tükrében Dr. Szani Zsolt Komárom, 2012.augusztus.11. Táj(gyümölcs)fajták jelentősége, a 27/2012 (III.24.)VM rendelet tükrében 27/2012 VM

Részletesebben

Domborműveken a hazai tűzvédelem nagyjai

Domborműveken a hazai tűzvédelem nagyjai Dr. Hadnagy Imre József Domborműveken a hazai tűzvédelem nagyjai Kiállítócsarnok nem lévén a gyűjtemény néhány muzeális tűzoltószere és a hazai tűzvédelem jeles személyiségeinek domborműve az intézménynek

Részletesebben

Kiss Márton. Dallos Györgyi. Kiss Márton Osváth Zsolt Szabó Ilona. Molnár Klára. Rumi Tamás. Lévay Csaba. Rubesch Andrea

Kiss Márton. Dallos Györgyi. Kiss Márton Osváth Zsolt Szabó Ilona. Molnár Klára. Rumi Tamás. Lévay Csaba. Rubesch Andrea MILLENNIUMI ÉVKÖNYV Szerkesztette és a bevezetõt írta: Kiss Márton A szerkesztésben közremûködött: Dallos Györgyi Adatgyûjtõ: Kiss Márton Osváth Zsolt Szabó Ilona Adatrögzítõ: Molnár Klára Kiadvány szerkesztõ:

Részletesebben

2013. AUGUSZTUS. Mk-i értekezletek Igh. Tantestület. DÖK patr. ped. vizsgáztató tanárok 9. évf. osztálymegbeszélések igazgató

2013. AUGUSZTUS. Mk-i értekezletek Igh. Tantestület. DÖK patr. ped. vizsgáztató tanárok 9. évf. osztálymegbeszélések igazgató 2013. AUGUSZTUS Naptári Feladat, rendezvény, esemény Felelős Résztvevők 22. Cs. Előzetes tantestületi értekezlet tantestület 23. P. Munkaközösségek megalakulása tantestület 24. Szo. 25. V. Javítóvizsgák

Részletesebben

Péter András Gimnázium és Kollégium 5520 Szeghalom, Dózsa Gy. u. 2. A gimnáziumi oktatás 90. tanéve a Sárréten MUNKATERV. 2015/2016-os tanév

Péter András Gimnázium és Kollégium 5520 Szeghalom, Dózsa Gy. u. 2. A gimnáziumi oktatás 90. tanéve a Sárréten MUNKATERV. 2015/2016-os tanév A gimnáziumi oktatás 90. tanéve a Sárréten MUNKATERV 2015/2016-os tanév 2015. augusztus 31. OM azonosító: 037828 Székhely: Szeghalom, Dózsa Gy. u. 2. Tel./Fax.: 66/371-151 Munkaterv 2015/2016-1 - Tartalomjegyzék

Részletesebben

MUNKATERV. 2011/2012. tanév. Készült: 2011. szeptember

MUNKATERV. 2011/2012. tanév. Készült: 2011. szeptember VASVÁRI PÁL GIMNÁZIUM 8000 Székesfehérvár Prohászka Ottokár út 71. OM azonosító: 037857 Telefon/fax: 22/312-969, 315-198 e-mail: iroda@vasvari-szfvar.sulinet.hu vasvarigimn@gmail.com honlap: www.vasvari-szfvar.sulinet.hu

Részletesebben

Családfa. Feldmár Józsefné (szül. Feldmár Johanna)? 1944. Haár Jákobné (szül. Csasznek Hani)?? Feldmár József? 1914/18. Haár Jákob?? Apa.

Családfa. Feldmár Józsefné (szül. Feldmár Johanna)? 1944. Haár Jákobné (szül. Csasznek Hani)?? Feldmár József? 1914/18. Haár Jákob?? Apa. Családfa Apai nagyapa Apai nagyanya Anyai nagyapa Anyai nagyanya Haár Jákob?? Haár Jákobné (szül. Csasznek Hani)?? Feldmár József? 1914/18 Feldmár Józsefné (szül. Feldmár Johanna)? 1944 Apa Haár Móric

Részletesebben

ÉRTESÍTÉS AZ UNITÁRIUS ISKOLÁKRÓL. 1. A kolozsvári főtanodáról.

ÉRTESÍTÉS AZ UNITÁRIUS ISKOLÁKRÓL. 1. A kolozsvári főtanodáról. ÉRTESÍTÉS AZ UNITÁRIUS ISKOLÁKRÓL. 1. A kolozsvári főtanodáról. A. lefolyt iskolai év kezdetét vette 1878 September 1-ső napján. September 5-ikéig a beiratások, felvételi-, pót- és javitó-vizsgálatok történtek

Részletesebben

Évfolyam- és szakdolgozati témák Jogtörténeti Tanszék

Évfolyam- és szakdolgozati témák Jogtörténeti Tanszék Évfolyam- és szakdolgozati témák Jogtörténeti Tanszék Dr. Szabó Béla és Dr. Újvári Emese ( )-ben feltüntetve a szükséges nyelvismeret Római jog (Magánjog) 1. A római öröklési jog intézményeinek története

Részletesebben

A tölgyet pusztitó lisztharmat-gombáról és az ellene való védekezésről.

A tölgyet pusztitó lisztharmat-gombáról és az ellene való védekezésről. királyi állami erdőhivatalhoz lettek beosztva. A legnagyobb erdőbirtokos községek közül Feketehalom megtartotta saját magánerdőkezelését, mert külön okleveles erdészt tart, mig Rozsnyó és Mogyorós az állami

Részletesebben

IN MEMORIAM. Az újra felfedezett Magyary-Kossa. a Kóssa-reakció (1. rész) MAGYAR ÁLLATORVOSOK LAPJA 2015. FEBRUÁR.

IN MEMORIAM. Az újra felfedezett Magyary-Kossa. a Kóssa-reakció (1. rész) MAGYAR ÁLLATORVOSOK LAPJA 2015. FEBRUÁR. MAGYAR ÁLLATORVOSOK LAPJA 2015. FEBRUÁR 137. / 123-127. I The rediscovered MAGYARY-KOSSA GYULA MAGYARY-KOSSA was born 150 years ago the Kossa reaction Gálfi Péter 1* Koósné Török Erzsébet 2 Az újra felfedezett

Részletesebben

A NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM HIVATALOS LAPJA

A NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM HIVATALOS LAPJA Budapest, 2010. november 10. Ára: 3970 Ft 14. szám A NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM HIVATALOS LAPJA TARTALOMJEGYZÉK A NEMZETGAZDASÁGI MINISZTER UTASÍTÁSA A NEMZETGAZDASÁGI MINISZTER KÖZLEMÉNYE 4/2010. (X.

Részletesebben

1870. évi XXVII. törvénycikk. A valkány-perjámosi másodrendü vasut engedélyokmánya

1870. évi XXVII. törvénycikk. A valkány-perjámosi másodrendü vasut engedélyokmánya 1870. évi XXVII. törvénycikk a valkány-perjámosi másodrendü gőzmozdony vasut kiépitése tárgyában 1. A szabadalmazott államvaspálya-társaság déli vonalából Oroszlámos és Mokrin állomások közt Valkány község

Részletesebben

Nagybánya történetéből.

Nagybánya történetéből. r Nagybánya történetéből. Megfakult száz esztendős írás akadt a kezembe. Czifra, német betűkkel van elejétöl-végig írva, durva vastag papíron, lúdtollal. írója a nagy kezdőbetűket úgy kiczifrázta, mint

Részletesebben

VII. TÉMAKÖR A meteorológia magyarországi történetéből

VII. TÉMAKÖR A meteorológia magyarországi történetéből VII. TÉMAKÖR A meteorológia magyarországi történetéből Az első honi meteorológiai feljegyzések a középkor századaiból maradtak fenn, így egy 1009- re utaló feljegyzésben arról olvashatunk, hogy abban az

Részletesebben

ESEMÉNYNAPTÁR. A 9. osztályosok tudásszintjének felmérése az első tanórán angol és német nyelvből egységes feladatlappal SZMK ülés

ESEMÉNYNAPTÁR. A 9. osztályosok tudásszintjének felmérése az első tanórán angol és német nyelvből egységes feladatlappal SZMK ülés ESEMÉNYNAPTÁR Augusztus 26. Alakuló értekezlet Az órarend és tantárgyfelosztás véglegesítése 27-28. Munkaközösségi megbeszélések 28-29. Javító, osztályozó és különbözeti vizsgák 29. Munkaközösségi munkatervek

Részletesebben

A magyar börtönügy arcképcsarnoka

A magyar börtönügy arcképcsarnoka A magyar börtönügy arcképcsarnoka Pulszky Ágost (1846 1901) A humanitárius szempont legbiztosabb próbája a politikai értékeknek. (Szalay László) Jogfilozófus, szociológus, politikus, jogtudományi szakíró,

Részletesebben

MAGYAR LEVE LES KÖNYV II.

MAGYAR LEVE LES KÖNYV II. MAGYAR LEVE LES KÖNYV II. II. KÖTET TARTALOMJEGYZÉKE Kölcsey Ferenc 5 509. Kölcsey Ferenc Kazinczy Ferencnek, 1811 - Kölcsey m. m. IX. 58-60. r 6 510. Kölcsey Ferenc Kazinczy Ferencnek, 1813 - Kölcsey

Részletesebben

15237-23/2006. A PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM ALAPÍTÓ OKIRATA 2006.

15237-23/2006. A PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM ALAPÍTÓ OKIRATA 2006. 15237-23/2006. A PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM ALAPÍTÓ OKIRATA 2006. A Pécsi Tudományegyetem (a továbbiakban: intézmény) részére az államháztartásról szóló 1992. évi XXXVIII. törvény 88. -a, valamint a felsőoktatásról

Részletesebben

Székesfehérvári felsőoktatási képzések

Székesfehérvári felsőoktatási képzések Székesfehérvári felsőoktatási képzések Corvinus Egyetem Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar Két egyetemmel való együttműködés célja: a meglévő munkaerőhiányt csökkentsük, és a vállalatok által jelzett

Részletesebben

Traffipax települési terv Pécsett 2010.02.01-től 2010.02.28-ig.

Traffipax települési terv Pécsett 2010.02.01-től 2010.02.28-ig. Traffipax települési terv Pécsett 2010.02.01-től 2010.02.28-ig. Dátum Idő Települési hely 2010. 02.01 08.15-09.00 óráig Pécs, Mártírok útja 2010.02.02 08.15-09.00 óráig Pécs, Mártírok útja 09.15 10.00

Részletesebben

dr. Jancsó Árpád Az arad-temesvári vasút

dr. Jancsó Árpád Az arad-temesvári vasút dr. Jancsó Árpád Az arad-temesvári vasút 140 éves KEZDETI KÍSÉRLETEK GófSéh Gróf SzéchenyiIstvánnak, 1848. január 25-én Pozsonyban kiadott előterjeszése (J ( Javaslat a magyar közlekedési k ügy rendezésirül

Részletesebben

HELLER FARKAS GAZDASÁGI ÉS TURISZTIKAI SZOLGÁLTATÁSOK FŐISKOLÁJA FELVÉTELI SZABÁLYZAT

HELLER FARKAS GAZDASÁGI ÉS TURISZTIKAI SZOLGÁLTATÁSOK FŐISKOLÁJA FELVÉTELI SZABÁLYZAT HELLER FARKAS GAZDASÁGI ÉS TURISZTIKAI SZOLGÁLTATÁSOK FŐISKOLÁJA FELVÉTELI SZABÁLYZAT 2009 2 TARTALOMJEGYZÉK I. Általános rendelkezések... 3 II. A főiskolára történő jelentkezés feltételei... 3 III. A

Részletesebben

Történelem szak (kitüntetéssel)

Történelem szak (kitüntetéssel) Curriculum Vitae Hegedûs Dániel András Születési hely, idõ: Budapest, 1982. február 19. E-mail: hegedusdaniel@freemail.hu dhegeds@yahoo.com Tanulmányok: 2006. március-augusztus Praktikum Deutscher Bundestag

Részletesebben

1989-es év. 1989. Január. 1989. Február. 1989. Március. 1989. Április. 1989. Május. 06. Pt Elsőpéntek Ú. 03. Pt Elsőpéntek. 03.

1989-es év. 1989. Január. 1989. Február. 1989. Március. 1989. Április. 1989. Május. 06. Pt Elsőpéntek Ú. 03. Pt Elsőpéntek. 03. 1989-es év 1989. Január 06. Pt Elsőpéntek Ú 1989. Február 1989. Március 1989. Április 07. Pt Elsőpéntek 1989. Május 01. Ht Délután 2 órakor volt az ünnepi szentmise, melyet Marosi Izidor váci megyéspüspök

Részletesebben

ERDÉSZETI RENDELETEK TARA.

ERDÉSZETI RENDELETEK TARA. 805 ERDÉSZETI RENDELETEK TARA. KÖRRENDELET Valamennyi vármegyei törvényhatóságnak. 9847/II-C/1904. belügy, m. sz. Az 1898. XIX. t. cz. alapján szervezkedett volt úrbéresek és közbirtokosságok tulajdonát

Részletesebben

2013/2014 TANÉV FÉLÉVES BESZÁMOLÓ STATISZTIKAI ÖSSZESÍTÉS

2013/2014 TANÉV FÉLÉVES BESZÁMOLÓ STATISZTIKAI ÖSSZESÍTÉS GÁL FERENC FŐISKOLA SZARVASI GYAKORLÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GYAKORLÓÓVODA, BÖLCSŐDE 213/214 TANÉV FÉLÉVES BESZÁMOLÓ STATISZTIKAI ÖSSZESÍTÉS KÉSZÍTETTE: Bíró Gyula igazgató Huszár Istvánné igazgatóhelyettes

Részletesebben