STIGA PARK 121 M

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "STIGA PARK 121 M 8211-3011-10"

Átírás

1 STIGA PARK 121 M

2 D 5b. 1. Park a. 2. Park a. Park F G H 3. Park I I 4. Park b. Park 2000-

3 J X Z Y W 11. V 15. Denna produkt, eller delar därav, omfattas av följande mönsterskydd: This product, or part of it, is covered by the following design registration: Sverige/Sweden Tyskland/Germany M (pending)

4 MAGYAR HU SZIMBÓLUMOK Az alábbi szimbólumok láthatók a gépen, hogy emlékeztessék Önt: használata közben gondosan és figyelmesen kell eljárnia. A szimbólumok magyarázata: A gép használata előtt olvassa el a használati utasítást és a biztonsági kézikönyvet. Ha a gép működik, ne tegye se a kézét, se a lábát a burkolat alá! Ügyeljen az eldobott tárgyakra. Tartsa távol a bámészkodókat. Mielőtt a gép javításába kezdene, távolítsa el a gyújtógyertyák csatlakozóját a gyertyákról. BEVEZETÉS A fűnyíró csak olyan Park típusú gépekkel használható, amelyek legalább 16 LE teljesítményűek. A fűnyíró két gyári változatban áll rendelkezésre: - a vágási magasság mechanikusan állítható, (tételszám: ) - a vágási magasság gyári elektromos beállítása (tételszám: ) ELŐKÉSZÜLETEK Park, évente gyártott modellek egészen 1993-ig: A berendezés használhatósága érdekében a gépet módosítani kell. 1. Távolítsa el a csuklós csatlakozás visszahúzó rugóját. (1. ábra) 2. A keret oldalsó elemével azonos magasságban fűrészelje le a rugó rögzítő blokkját. (2. ábra) 3. Fúrjon egy új lyukat (DIA 8 mm) a keret oldalsó eleme alsó szélétől 8 mm távolságban (3. ábra). 4. Szerelje fel a rugót az új lyukba (4. ábra). A FŰNYÍRÓ ÖSSZESZERELÉS 1. Csavarozza a fűnyírót a berendezés D tartóblokkjaira (5a. ábra). 2. Csavarozza az emelőrugót a gép emelőkarjára (5b. ábra). 3. Szerelje fel az emelőhengert az elülső emelőkarra úgy, hogy a hozzá tartozó távtartót beleilleszti az emelőhengeren lévő nyílásba, és feltesz két alátétet, mindkét oldalra egyet-egyet. Rögzítse csavarral és anyával (ez csak a tételre vonatkozik). 4. Csatlakoztassa az áramkábelt a gép oldalán lévő csatlakozóhoz (ez csak a tételre vonatkozik; 6. ábra). ÉKSZÍJ 1. A vágási magasságot állítsa közepesre. 2. Húzza rá az ékszíjat a gép F ékszíjtárcsájára (7. ábra). 3. A G feszítőgörgővel feszítse meg az ékszíjat. A gép üzemeltetőjének pozíciójából szemlélve a feszítőgörgőnek az ékszíj bal oldalán kell elhelyezkednie. 4. Park Akassza be a H jelű ékszíjfeszítő rugót jobbra elöl az aljzatba (7. ábra). BEÁLLÍTÁSOK Az egyenletes és szép vágás érdekében a berendezést jól kell beállítani. 1. Ellenőrizze, hogy az abroncsok légnyomása megfelelő-e. Elöl: 0,6 bar (9 psi). Hátul: 0.4 bar (6 psi). 2. Állítsa a gépet egyenes felületre. Lazítsa meg az I jelű csavarokat (8. ábra). 3. Állítsa be úgy a berendezést, hogy a burkolat első és hátsó széle azonos távolságra legyen a felszíntől. 4. Húzza meg a csavarokat.

5 HU MAGYAR HASZNÁLAT VÁGÁSI MAGASSÁG A vágási magasság 30 és 80 mm között állítható. - A tétel tizenhét fix vágási magasság pozícióval rendelkezik. - A tétel fokozatmentes vágási magasság állítással rendelkezik. Megjegyzés: A fenti vágási magasságok akkor érvényesek, ha a gép szilárd talajon dolgozik. TIPPEK A FŰNYÍRÁSHOZ Az optimális multiclip hatás eléréséhez alkalmazza a következőket: - nyírja gyakran a füvet. - üzemeltesse a motort teljes fordulatszámon. - tartsa tisztán a fűnyíró alsó részét. - használjon éles késeket. - ne nyírjon nedves füvet. - vágja le egymás után kétszer a füvet (más és más vágási magasságot használva), ha a fű már hosszú. KARBANTARTÁS ELŐKÉSZÜLETEK Ezzel ellentétes utasítás hiányában minden szervizelést és karbantartást álló berendezésen kell elvégezni, amikor a motor nem üzemel. A parkoló fék használatával előzze meg, hogy a gép elgurulhasson. A motor leállításával, az indítókábelnek az indítógyertyáról való eltávolításával és földelésével előzze meg a motor véletlen beindítását. Kösse le a negatív vezetéket az akkumulátorról. KARBANTARTÁSI TANÁCSOK A tisztítás és a karbantartás megkönnyítése érdekében a fűnyíró felhajtható. 1. A vágási magasságot állítsa közepesre. (= a szíjhajtás minimális feszítése) 2. Rögzítse a kitámasztó kart a horogba. 3. Húzza le az ékszíjat a központi F ékszíjtárcsáról. 4. Távolítsa el a két J jelű pecket (9. ábra). 5. Ragadja meg az egység keretét (10. ábra). 6. Hajtsa fel az egységet, hogy függőlegesen üljön a hátsó tartólemezeken (11. ábra). TISZTÍTÁS Használat után a fűnyíró alsó részét le kell öblíteni. Ha a fű rászáradt, vakarja le a berendezés aljáról. Ha szükséges, a korrózió megelőzése érdekében fesse le a berendezés alját. POZITÍV SZÍJHAJTÁS Ha az egyik kés valamilyen szilárd testnek ütközik, (például kőnek), a hajtószíj feszessége megváltozhat. Emiatt a pozitív szíjhajtás összekapcsolódhat, ami hosszú távon megrongálhatja a késeket. Amennyiben szükséges, állítson a szíj feszítésén. 1. Rögzítse a kitámasztó kart a horogba. 2. Húzza le az ékszíjat a központi F ékszíjtárcsáról. 3. Szerelje le az erőátviteli egység burkolatát. 4. Lazítsa meg a K jelű feszítőkart (12. ábra). 5. Lazítsa meg a csapágy-szekrény L rögzítő csavarjait (13. ábra). 6. A feszítőkar hátratolásával feszítse meg a pozitív hatószíjat. 7. Szorítsa meg a feszítőkar rögzítő csavarját. 8. Szorítsa meg a feszítőkar rögzítő csavarjait. 9. Ismételje meg a műveletet a másik pozitív hajtószíjjal. A pozitív hajtószíjak cseréjekor gondoskodjon róla, hogy mindkét külső kés mindig derékszöget zárjon be a központi késsel (lásd a 14. ábrát). Ha a pozitív hajtószíjak rosszul vannak felszerelve, a kések egymásba ütközhetnek, mivel átfedik egymást. A hajtószíj cseréje vagy megfeszítése után mindig ellenőrizze a kések pozícióját.

6 MAGYAR HU A KÉSEK CSERÉJE A kések cseréjekor viseljen védőkesztyűt, nehogy megvágja magát. Ellenőrizze, hogy a kések mindig élesek legyenek. Ezzel érhető el a legjobb eredmény. Ha a berendezés nekiütközik valaminek, mindig ellenőrizze a késeket. Ha késrendszer megsérült, a hibás részeket ki kell cserélni. Mindig eredeti gyári alkatrészeket használjon. A nem eredeti gyári alkatrészek használata sérülés veszélyét hordozza még akkor is, ha illenek a géphez. A vágórendszer három cserélhető késes ( Y ) elemből áll (15. ábra). A kések cseréjekor az egyensúlytalanság megelőzése érdekében mindkettőt ki kell cserélni. Szerelje a helyükre az új késeket. Kellően szorítsa meg a V és a W jelű csavarokat. Nyomaték: V Nm, W - 24 Nm. Erőteljes ütközés esetén a kések elgörbülhetnek. Lazítsa meg az X rögzítő anyát és hajtsa vissza a kést. Szereljen fel új, eredeti V kioldó csavart. Szorítsa meg az X és Z jelű rögzítő anyákat. PÓTALKATRÉSZEK A STIGA eredeti, gyári alkatrészeit és tartozékait kifejezetten a STIGA gépekhez alakították ki. Figyelem! A nem eredeti alkatrészeket és tartozékokat a STIGA nem ellenőrizte és nem hagyta jóvá. Az ilyen, nem eredeti alkatrészek és tartozékok használata befolyásolhatja a gép működését és biztonságosságát. A STIGA nem vállal felelősséget az ilyen termékek okozta károsodásért vagy sérülésért. A GGP fenntartja magának a jogot arra, hogy elõzetes bejelentés nélkül módosítsa a terméket.

7 GGP Sweden AB Box 1006 SE TRANÅS