M2M Pro3 Műszaki Leírás

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "M2M Pro3 Műszaki Leírás"

Átírás

1 M2M Pro3 Műszaki Leírás v1.2.0 Rev:

2 Dokumentum specifikációk Ez a dokumentáció a WM Rendszerház Kft. által készített M2M Pro 3 eszközhöz készült, mely annak bemutatását, felépítésének- és működésének leírását tartalmazza. Dokumentum kategória: Műszaki Leírás Dokumentum téma: M2M Pro 3 Készítette: Tóth Csaba Elérhetőség: Lektorálta: Kocsis Attila Dokumentum verziószám: REV Oldalak száma: 28 Hardver verziószám: REV Linux kernel verziószám: REV RecoveryFS szoftver verzió: REV MainFs szoftver verzió: REV Webadmin szoftver verzió: REV Dokumentum Állapot: Végleges Készült: Július 5. Utolsó módosítás dátuma: December 12. Engedélyezés dátuma: December 12.

3 Tartalomjegyzék 1. BEVEZETÉS Termék áttekintés Működés ismertetése Alkalmazási területek Fontosabb jellemzők AZ ESZKÖZ FELÉPÍTÉSE Áramkör belső felépítése Kiegészítő modulok felépítése Főegység jellemzők Interfész lehetőségek Modul csatlakozási lehetőségek Csatlakoztatható 2G/3G modulok Műszaki adatok Működési feltételek Tartozékok SUPPORT LEHETŐSÉG JOGI NYILATKOZAT... 28

4 1. Fejezet: Bevezetés Köszönjük, hogy munkájához az M2M Pro 3 eszközt választotta! 1.1 Termék áttekintés Az M2M Pro 3 eszköz, egy multifunkcionális adatátviteli és átirányítási szolgáltatásokkal rendelkező-, széles körben alkalmazható, nagy teljesítményű, univerzális HSxPA router, ipari kivitelben. Alkalmas vezetékes, zárt ipari/mérési rendszerek csatlakoztatásra (LAN), nagysebességű HSxPA adatátvitelre, transzparens TCP/IP vagy M-Bus kommunikációra, WiFi elérésre (AccessPoint), publikus internet elérésre- vagy megosztásra, másodlagos hálózati útvonalak biztosítására. Számtalan funkciója és csatlakozása révén rugalmasan illeszkedik igényeihez, legyen szó akár privát célú biztonsági-, akár vagyonvédelmi, illetve ipari célú felhasználásról. Az M2M router alapvető feladata, hogy a hálózaton figyelje a csatlakoztatott és párosított eszközöket, és biztosítsa a zavartalan adatforgalmat. Folyamatosan gyűjtse az általuk forgalmazott adatokat, és egységesítve azokat, egyetlen csatornán a központba küldje őket. A központi szerveren aztán kiértékelve megjelenítődjenek az eszközökről érkező értelmes adatok.

5 Az M2M Pro 3 olyan, teljes körű szolgáltatást nyújtó termék, mely a meglévő eszközeinek, valamint a jövőben tervezett megoldások ideális, központi vezérlőeleme. Kapcsolatot teremt különféle mobil szabványú (3G, WiFi), és fix hálózatok között (LAN, WAN). Ráadásul további, megvásárolható interfész modulok is csatlakoztathatóak hozzá. Ennél fogva a termékcsaládon belül a router többféle kialakításban kerül értékesítésre (ipari router, adatkoncentrátor, otthoni felhasználású router egység). A rendszer egyszerűen telepíthető, és a legkülönbözőbb igényekre szabható. Legyen szó otthonának, irodájának, vagy egyéb, akár magas rendelkezésre-állást igénylő rendszerei kiszolgálásáról. 1.2 Működés ismertetése A router alapvető feladata kapcsolatot teremteni különféle mobil szabványú, és fix hálózatok között (pl. 3G-Ethernet, kábeles ISP internet-wifi, stb.), fogadni a kapcsolódó eszközök kommunikációját és hálózaton tartani a kapcsolódó eszközöket, biztosítani a zavartalan adatforgalmat. Esetleges hálózati leszakadás esetén ismét a hálózatra csatlakoztatni az eszközöket. Jól használható mérés- és adatgyűjtésre, vezérlésre, a bejövő kommunikáció átirányításra (LAN 3G, WiFi AP). Alkalmas Internet megosztásra (WiFi WAN), és alternatív internetezési megoldások esetében (ahol ADSL/ISDN/kábelnet nem elérhető) másodlagos internet biztosítására, másodlagos hálózati útvonalak részére (elsődleges hálózati kapcsolat elvesztése esetén átállás, majd visszaállás (Ethernet, 3G, WiFi), széleskörű hálózati szolgáltatások biztosítása.

6 Az M2M Pro 3 -hoz a számos bemenetnek és hálózati lehetőségnek köszönhetően (vezetékes és vezeték nélküli) számtalan eszköz kapcsolódhat. Például hálózati eszköz, kamerák, ipari mérő vagy adatgyűjtő eszközök, PLC, számítógép, érzékelők és szenzorok, stb. Az eszköz képes a bejövő forgalom összefogására, szűrésére, vagy azok összességének egy helyre történő vezetékes vagy vezeték nélküli, illetve mobil kommunikációs átjátszására, vagy az adatok bizonyos jellemzők szerinti irányított elosztására és szétválasztására. Ezen felül az eszköz kapcsolódik a hálózathoz és igény szerint a szükséges adatokat egy központi szerverhez, vagy M2M szerverhez juttatja el, biztonságos mobil internet kapcsolaton (APN) zárt hálózat keresztül. Működése alatt különféle vezetékes eszközök csatlakozhatnak hozzá: Ethernet: vezetékes hálózati eszközök, vagy belső alhálózat (LAN), vezetékes internet szolgáltatás (ISP). Ipari tekintetben vezérlők, PLC-k, mérőberendezések, adatgyűjtők, számítógépek csatlakoztathatóak hozzá Etherneten, soros porton. Vezeték nélküli kapcsolódási lehetőségek: Belső WiFi hálózat létrehozása kapcsolódó mobiltelefonok, laptopok számára (AccessPoint) WiFi-n kapcsolódó eszközök internet elérésére: o 3G hálózat felé eléréssel o WAN internet kapcsolat felé (ISP): WiFi-over-Ethernet WiFi kliens: kapcsolódik meglévő WiFi routerhez Adattovábbítás HSDPA-n szerverre, IP címre Nagy sebességű internet kapcsolat (3G+ elérése belső LAN hálózatról) 2G/3G szabványon kommunikáló eszközök (pl. IP kamerák képeinek fogadására és HSDPAn továbbítására) Router távoli elérése 2G/3G kapcsolaton keresztül Az eszköz PIN-kódos védelemmel, és HSxPA hálózat forgalomfigyeléssel rendelkezik (havi limit túllépése esetén értesítést küld az eszköz). A router egyszerűen telepíthető, részletesen beállítható, így a legkülönbözőbb igényekre szabható. A megfelelő kiszolgálás érdekében, megbízható micro-linux operációs rendszer, és speciálisan a routerre kifejlesztett alkalmazások futnak az eszközön. Menedzselhetősége és beállítása web felületen keresztül lehetséges (Webadmin). A Webadmin szoftver széleskörű hálózati-, adatkapcsolati-, és biztonsági szolgáltatások elérését teszi lehetővé. A router által elküldött, kiértékelt adatokat egy internet zónából elérhető (Ethernet, 3G, WiFi) weboldal felületen láthatjuk (lsd. Telepítési Útmutató).

7 1.3 Alkalmazási területek Otthon- és iroda felügyeleti rendszer Az épületjellemzők, az épületben, valamint a külső, közeli vezeték nélküli rádiós és Zigbee érzékelők (hőmérséklet, hűtés, fűtés, mozgás érzékelés, stb.) általi mért adatainak összegyűjtésével, kiértékelésével és az energiafelhasználás mérésével (fogyasztók, háztartási eszközök mérése), és mindezek egyszerű és hatékony monitorozásával jelentős költségmegtakarítást érhet el, követheti a fogyasztásokat és a kiadásokat. Smart Metering (Smart Grid) adatkoncentrátor Az épületben található közüzemi fogyasztók (víz, gáz, villany, hőmennyiség, költségmegosztó, stb.) mérőinek fogyasztási érték számlálásával, mérésével és az adatoknak a központba történő küldésével egy helyen láthatja, megfigyelhet és kézben tarthatja az okos mérőként működő rendszerrel a családja fogyasztási szokásait, az energiafelhasználást, követheti rezsi kiadásait, egyenlegét. A központi adatok révén segít megosztani a költséget az egyes fogyasztók között, felismerni a rejtett fogyasztókat. A monitoring-, és értesítési funkciók révén pedig tervezheti és csökkentheti a kiadásokat. Lakás automatizálás és Intelligens Otthon A mért rádiós és Zigbee szenzorok értékei alapján (hőmérséklet, klíma, fény, szél, stb.) és a vezérlési funkciók révén otthonautomatizálást is megvalósíthat vele, azaz nemcsak figyeli az érzékelők mért értékeit, hanem a beállított paraméterek alapján vezérli is a berendezéseket az optimális állapot elérése érdekében - vagy éppen a gazdaságos üzem elérésével. Így a rendszer reagál egy beállított automatizáció lefuttatásával, a figyelt szenzorok jeleire, egy mért érték bekövetkezésekor (gázkazán, hűtés-, fűtésvezérlés, redőny rendszerek, világítás, garázskapu nyítás, stb.). Kapcsolóaljzatok segítségével ki/bekapcsolhat további eszközöket. Emellett, a kézi irányítást végezheti a webről, a telefonjáról, távirányítókról. Ez nemcsak a kényelmét szolgáló automatizáció, de segítségével csökkenthető az áramfogyasztás is. Riasztó és felügyeleti központ Riasztó központként is felügyeleti használhatja, a vezetékes és IP-kamerák, valamint biztonságtechnikai szenzorok (mint mozgás-, füst-, tűz-, érzékelők, stb.) rákötésével, rendszerbe párosításával. Így őrizheti, védheti az ingatlan-, és szerettei biztonságát, vagyontárgyait A nem kívánt eseményekről pedig az értesítések révén mindig azonnal tájékozódhat, akár a telefonján is. Kamera kép/videó átvitel A kamera képeket és videókat egy helyen gyűjtheti, és egyetlen közös helyre továbbíthatja, az adatok távoli helyre történő átvitelével, akár vezetékes hálózat (ethernet), vagy vezeték nélküli átvitelen (Wifi, 3G)

8 Internet megosztás Wifi/3G routerként az internetes adatforgalom megosztására is használhatja, annak érdekében, hogy több eszközön is tudja használni (telefon, laptop, számítógép) egy időben az internet kapcsolatát. Kiszolgálhatja akár egy teljes iroda szükségleteit. ISP backup, Alternítív 3G router Internet backup csatornaként, azaz magas rendelkezésre állást megkövetelő helyeken tartalékként. Kiválóan alkalmas olyan helyeken, ahol az ADSL elérés nem megoldható, vagy annak kimaradása esetén jelentős kár származna, és alternatív hálózati megoldásra van szükség. A szolgáltató-független, mobil-szélessáv elérhetőség révén, valamint az összes vezeték nélküli mobil internetes szabvány jelenlétével ideális választás a gyenge mobilhálózati lefedettségű helyszínek, vagy egyéb, speciális környezetek alternatív internetes elérése, vagy adattovábbítási igénye esetén. Alkalmas olyan helyeken is, ahol az ADSL elérés nem megoldható. Hálózati gateway/router Amikor több vezetékes és vezeték nélküli hálózatot szeretnénk központilag menedzselni, a belső hálózatba való ki/bejutást és az átmenő adatforgalmat szűrni, tűzfallal szabályozni, védeni, akkor központi gateway/router eszközként is funkcionálhat. WiFi hálózat és Access Point Lakásán belül és annak környezetében, vagy a munkahelyén belső wifi hálózatot hozhat létre (számítógépek, nyomtatók, telefonok között). Hotspotként is használhatja a belső hálózatát, azaz a Wifi hálózati eszközökről elérheti az eszközöket, miközben eléri az internetet is. Létrehozhat a meglévő Wifi hálózata mellé egy magasabb rendű Wifi központi egységet, amivel felügyelheti, elérheti és gyűjtheti a meglévő Wifi eszközök elemeinek adatait. Vezeték nélküli adatátvitel A lakás területén lévő vezeték nélküli eszközei között (telefon, laptop, multimédia eszközök) Wifi/3G szabványon történő adatátvitelére, adatcseréjére is használhatja. A 3G kapcsolat révén összekapcsolhatja munkahelyi adatait az otthonával. Távoli lokális hálózatok összekapcsolása, VPN hálózat Virtuális magánhálózatot alakíthat ki a router és további hálózatos eszközök között, az információk, közös, belső hálózaton történő használatára, és az azon belül forgalmazott adatok védelme érdekében. PPTP, tunneling, azaz megbízhatóságon alapuló, biztonságos alagút hálózatok létrehozására is felhasználhatja az eszközt. Például ezzel biztosíthatja otthonról a munkahelyére a távoli hozzáférés lehetőségét, vagy iroda-iroda közti kommunikációs hidat építhet ki. Intelligens programozható ipari adatgyűjtő és kommunikációs eszköz Az elérhető ipari szabványok segítségével (soros port, RS485 ipari port, wireless M-Bus, ethernet) a kapcsolódó ipari eszközökről adatokat gyűjthet össze, az eszközök közt adatot cserélhet (pl.

9 PLC), melynek továbbítására használhatja a vezetékes (ethernet) hálózatot vagy a vezeték nélküli elérhető szabványokat (2G/3G/Wifi). A fent ismeretetett elemekből kialakított adatkoncentrátor központú pókháló rendszereket tovább bővítheti és alakíthatja, ha további adatkoncentrátorokat von be, és összerendeli őket, valamint meghatározza a koncentrátor eszközök közti működés és adattovábbítás (route), valamint az útvonalak (bridge) szabályait (master-slave). 1.4 Fontosabb jellemzők Hardveres funkcionális jellemzők Nagy teljesítményű és nagy számítási kapacitással bíró ATMEL ARM926-alapú Embedded MPU processzor (400 MHz-es órajel, 400 MIPS, 32 bit) Beépített watch-dog mikrokontroller (hiba esetén újraindítás, automatikus hálózat helyreállítás) Széleskörű memória területek: o 8Mbyte flash memória (operációs rendszer tárolására) o 128Mbyte DDR2 memória (operációs rendszer és programok futtatására) o 64Mbyte NAND flash memória az adatok tárolására o Micro-SD memóriakártya csatlakoztó (push, szabadon felhasz-nálható, max. 32 GByte) Multi funkciós eszköz: o a széleskörű interfész csatlakozások kialakításának köszönhetően (USB, RS232, RS485, Ethernet) o teljes vezeték nélküli csatlakozási lehetőségeknek köszönhetően (2G/3G, RF/ISM rádió (868MHz), Zigbee, WiFi, Wireless MBus) Mobil hálózati szabványok széleskörű támogatása a 2G/3G modulok révén (GSM / GPRS / EDGE / UMTS / HSxPA) Fix hálózati szabványok széleskörű támogatása (Ethernet LAN, WAN) GPRS/EDGE/UTMS/HSxPA 2G-3G vezeték nélküli hálózati csatlakozás 80-pólusú Gemalto 2G/3G modulok támogatottak - felhasználás céljától függően, az ügyfél által szabadon választható): Gemalto PH8 (GSM/GPRS/EDGE/UMTS/HSxPA) modul Gemalto EHS5-E (GSM/GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA) modul Gemalto MC75i (GSM/GPRS/EDGE) modul Gemalto TC63i (GSM/GPRS) modul

10 Option HSO modulok támogatottak: Option GTM378 (GSM/GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA) Option GTM380 (GSM/GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA) Option GTM382 (GSM/GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA) Lehetőség vezetékes ipari berendezések, hálózati eszközök kapcsolódására Ethernet, soros port Lehetőség külső adattároló kapcsolódására USB portok, microsd kártya LEDek - működési státuszok kijelzésére Real Time Clock (RTC) és akkumulátor, az idő kezeléséhez az alkalmazások részére (biztonsági funkció is) Minőségi kivitelezés, kis méret Időtálló alumínium ház, könnyű rögzíthetőség (DIN-sínre) Külső antenna csatlakozási lehetőség (SMA-csatl.)

11 Szoftveres funkcionális jellemzők A megfelelő kiszolgálás érdekében a megbízható Linux operációs rendszer speciális alkalmazásokat futtat A router menedzselhetősége és beállítása a lokálisan futtatott (Ethernet) web felületen lehetséges (Webadmin) vagy távolról WiFi-n, 3G-n kapcsolódva A konfiguráció révén széleskörű hálózati-, adatkapcsolati-, és biztonsági szolgáltatások elérését, bekapcsolását teszi lehetővé Hálózati kapcsolat hiba helyreállítási funkció (2G/3G mobil hálózat megszakadása, vagy elérési problémák esetén az eszköz automatikusan újraépíti a kapcsolatot, mivel folyamatosan ellenőrzi a kapcsolat rendelkezésre-állását) M2M szerver integrációs lehetőség, az adatok központi helyre történő, biztonságos gyűjtése/tárolása- és kiértékelése/grafikus és webes megjelenítés, eseménykezelés, riportok, értesítések, stb.) Távoli firmware frissítési lehetőség Konfiguráció tárolása egyedi konfigurációs fájlban (konfig letöltés, konfig mentés, visszatöltés)

12 Készülék log állományok letöltése Beérkező kamera képek helyi tárolása (SD-kártya, USB pendrive) Beérkező kamera képek továbbküldése IP címre (ftp szerver) Egyedi szoftver futtatásának lehetősége (pl. Modbus TCP master, Modbus RTU RS485 vagy RS232 interfészen, M-BUS master), adat lekérdezés, tárolás, ciklikus adatküldés változás hatására, vezeték nélküli vagy vezetékes hálózaton) Modbus regiszterek SNMP regiszter adatként Modbus TCP-n a PLC-be kerülnek (ipari felhasználás) Saját fejlesztésű szoftver integrálásának lehetősége OpenWRT támogatás Konfigurálhatóság Helyi web szerveren, Ethernet porton Távolról vezeték nélküli vagy 2G/3G hálózatról, WiFi-n Elérhető szolgáltatások Hálózati szolgáltatások: LAN, WAN, 3G, WiFi IP címzés: DHCP, vagy fix beállított IP szerint, másodlagos IP-cím 3G zóna: Publikus APN, Privát APN WiFi: kliens/accesspoint, WPA/WPA2 titkosítás, MAC filtering Névfeloldás: DynDNS Adatátviteli protokoll: TCP/IP, UDP, ICMP Biztonság: SSH, Tűzfal Adattovábbítás: FTP szerver, FTP kliens Átirányítások: IP routing, port forwarding, NAT Tunneling/bridge: PPTP VPN, PPTP Tunnel, L2TP Tunnel Tartalom: HTTP web szerver és kiszolgáló Adatkapcsolat: RS232/RS485 beállítások Idő kiszolgáló: SNTP szerver FTP kliens/ftp szerver/távoli IP szerver/kameraképek küldése File manager (USB pendrive és usd-kártya menedzselés) Konfiguráció mentés, -visszatöltés Konfiguráció reset

13 Automatikus rendszerbeállítások helyreállítása integritás probléma esetén Vezeték nélküli kommunikációs platformok 2G/3G (850/900/1800/1900/2100 MHz) GSM / GPRS / EDGE / UMTS / HSxPA WiFi (2.4 GHz) Zigbee (2.4 GHz)* ISM rádió (868MHz)** Wireless M-Bus*** * Zigbee kiegészítő modul megvásárlása esetén ** Rádiós kiegészítő modul megvásárlása esetén *** Wireless M-Bus kiegészítő modul megvásárlása esetén Vezetékes platformok: 1 x soros port (RS232, fast, full duplex)** 1 x ipari adat kommunikáció (RS485, full duplex)** 1 x Ethernet port, 10/100 MBit (RJ45) - hálózatos eszköz/kamera csatlakoztatására 2db USB 2.0 csatlakozó (High Speed, 480 Mbps) - USB eszközök csatlakoztatására ** RS232/RS485 kiegészítő/bővítő modul megvásárlása esetén

14 Kiegészítő modulok (opcionális): Wireless M-Bus modul (ISM 868 MHz rádió) vezeték nélküli AMR mérők jeleinek fogadására Zigbee modul (2.4 GHz) Zigbee szenzorok vételére RS232/RS485 kiegészítő/bővítő modul - vezetékes ipari csatlakozásra

15 2. Fejezet: Az eszköz felépítése Az M2M Pro 3 egy DIN-sínre rögzíthető alumínium házban elhelyezett, ipari router adatkoncentrátor eszköz, amelyben egy nagyteljesítményű ARM-alapú processzor futtat egy speciális Linux disztribúciót és egy saját fejlesztésű szoftver környzetet, a megfelelő kiszolgálás érdekében. Az eszköz kialakításának köszönhetően, folyamatos működése alatt, közben számtalan kiegészítő egység kapcsolódhat kábelen, vagy vezeték nélküli rádiós szabványokon, vagy vezeték nélküli internet szabványon, miközben a készülék folyamatosan az elérhető hálózatokon kommunikál. 2.1 Áramkör belső felépítése Alap áramkör (NYÁK) felépítése felső oldal: 1 - Ethernet csatlakozó (LAN/WAN RJ45 port) LAN, WAN 2-2x USB 2.0 host csatlakozó (High Speed) 3 - micro-sd memóriakártya foglalat (max. 32 GByte)

16 4-3x állapotjelző LED (belülről: operation LED, 2G/3G LED, WiFi LED) 5 - tápcsatlakozó kivezetés (Microfit, 4-pólusú) 6 - Kiegészítő modul interface csatoló 7 - ZigBee kiegészítő modul interface csatoló Alap áramkör (NyÁK) felépítése alsó oldal: 8 - Reset gomb (rövid nyomás: újraindítás, hosszan nyomva: konfiguráció reset) 9 - push-push SIM-kártya tároló pólusú csatlakozó 2G/3G modulok fogadására (Gemalto/Option HSO)

17 2.2 Technikai jellemzők Router fő jellemzők Processzor tulajdonságok: ARM, 400 MHz (400 MIPS), 32 bit Watchdog áramkör: ARM-alapú mikrokontroller, 24 MHz (30 MIPS), 32 bit Memória: Külső tárolók: 8Mbyte flash memória (operációs rendszer tárolására), 128Mbyte DDR2 memória (operációs rendszer és programok futtatására), 64Mbyte NAND flash memória az adatok tárolására micro-sd memóriakártya (max. 32 GByte) Hálózati, adatátviteli értékek Ethernet adatátvitel: WiFi (WLAN) adatátvitel: IEE 802.3, LAN/WAN, RJ45, 10/100Mbit, auto negotiation, 10BASE-T: UTP Cat. 3, 4, 5 kábel, EIA/TIA Ohm STP, vagy 100BASE-T: UTP Cat. 5, 5e kábel, EIA/TIA Ohm STP (max. 100m) b/g, 11/54/150 MBps, 2.4 GHz, WPA/WPA2 titkosítás Zigbee adatátvitel: ARM Cortex-alapú, 2.4 GHz, , 250kbps, 16 csatorna, AES-128 titkosítás Rádió (ISM) adatátvitel: USB adatátvitel: 868 MHz, kbps, adat titkosítás v2.0, High-Speed (480Mbit/s) 2.3 Interfész csatlakozások Előlapon található csatlakozók 1 - burkolatrögzítő csavarok 2 - tápcsatlakozó kivezetés (Microfit, 4-pólusú) 3 3x állapotjelző LED (általános státusz LED, mobil elérés és 2G/3G aktivitás, Wifi állapotjelző) 4 push-push SIM-kártya tároló

18 microsd memóriakártya foglalat (max. 32 GByte) 6-2x USB 2.0 host csatlakozó (High Speed) 7 Konfiguráció Reset gomb 8 - Ethernet csatlakozó (IEE 802.3, 10/100Mbit Auto-Negotiation, LAN/WAN RJ45) 9 rögzítő talp (DIN-sínhez) Hátoldalon található csatlakozópontok: 10-2G/3G antenna 11 - WiFi antenna

19 Modul csatlakozási lehetőségek Az eszköz moduláris felépítéséből adódóan, egy alap áramköri kártyából, és az igények szerint további kiegészítő modulokkal bővíthető. Ilyen modulok: ZigBee modul RF868 rádiós modul Soros RS232/RS485 és wireless M-Bus modul Természetesen az eszköz ezen modulok nélkül is használható WiFi, 3G és LAN, WLAN eszközként a rendelkezésre álló USB bemenetekkel, mivel a routeren alapértelmezés szerint integrált WiFi modul van, és 2G/3G modullal van szerelve. Ettől függetlenül az eszköz 3G modul nélkül is kiválóan üzemel (LAN, WLAN és WiFi eszközként). A routert az alábbi 2G/3G modul opciókkal lehet társítani: nincs 2G/3G modul csatlakoztatva A 2G/3G modul nélküli használat lehetséges, ilyenkor vezetékes és vezeték nélküli routerként működik, mellyel adatgyűjtésre, hálózati forgalom átirányításra (router) vagy gatewayként használható, valamint

20 az RS232/485 portokkal együtt ipari célra is alkalmazható. Ez esetben egyedül a vezeték nélküli, mobilhálózati internet platform (ppp0 kapcsolat) nem válik elérhetővé. HSxPA: Gemalto PH8, vagy Gemalto EHS5-E, vagy Option HSO GTM378 / GTM380 / GTM382 modul van csatlakoztatva Ott, ahol nagy sebességű vezeték nélküli adatforgalmat igénylő felhasználásra merül fel igény mint: telemetria, térképészet, ipari alkalmazások, kamerakép továbbítás, vezetékes internet forgalom vezeték nélküli továbbítása, távoli allokációk összekapcsolása, teljes irodai kommunikáció kiváltása egy csatornán, multimédia tartalom közvetítése harmadik fél részére, és egyéb ipari felhasználási célok, biztonsági rendszerek jeltovábbítása - ott mindenképpen javasolt ezeket a modult választani. Illetve, ahol nagyobb feltöltési sávszélesség szükséges, és HSPA+ szolgáltatás biztosított. Azokon az alkalmazási területeken, ahol eleve nagy átviteli adatmennyiségre kell felkészülni, illetve ahol minél fontosabb, hogy az adatok a lehető legrövidebb idő alatt a célba jussanak. EDGE: Gemalto MC75i modul van csatlakoztatva Ahol nincs lehetőség/szükség a HSxPA vagy UMTS sebesség elérésére, vagy a helyszín sajátosságából adódóan az nem elérhető, esetleg a szolgáltatások nem igényelnek nagy sebességet, és elegendő a mérsékelt sebességű, de megbízható vezeték nélküli internetes adatforgalom is (pl. biztonsági rendszerek állókép-, és jeltovábbítása, ipari alkalmazások és adat továbbítás, távoli allokációk összekapcsolása, alternatív csatorna az irodai kommunikáció kiváltására, stb.) A csökkentett adatforgalmazásnak köszönhetően olyan helyeken, ahol a sebesség és a gyorsaság másodlagos dolog, viszont a megbízhatóság továbbra is nagyon fontos, vagy ahol inkább az optimalizált költségeké a szerep. A modul GSM/GPRS/EDGE tulajdonságokkal rendelkezik. GPRS: Gemalto TC63i modul van csatlakoztatva Kis sebességű GPRS sebesség ellenére, igen nagy megbízhatóságú (HA) adatforgalmat igénylő felhasználás esetében ajánlott (pl. ipari és biztonsági rendszerek jeltovábbítása). Mindenképpen költséghatékony megoldást igénylő szerepekre ajánlott, ahol az alacsony adatforgalmazás a jellemző. A modul GSM/GPRS tulajdonságokkal rendelkezik. 2.5 Csatlakoztatható 2G/3G modulok Gemalto PH8 (HSPA+) modul Multi-üzemmód: HSPA+ / HSUPA / HSDPA / UMTS / EDGE / GPRS / GSM modul Működési frekvencia: 850/900/1800/1900/2100 MHz 5-sávos 3G, 2-sávos 2G: HSDPA Class 10/HSUPA Class 6 letöltés: 14.4 Mbps, feltöltés: 5.7Mbps UMTS - letöltés: 384 kbps, feltöltés: 384 kbps EDGE Multislot Class 12 - letöltés: 237 kbps, feltöltés: 237 kbps

21 GPRS Class 12 - letöltés: 85.6 kbps, feltöltés: 85.6 kbps CSD V.110, RLP, nem transzparens (14.4 kbps) Működési hőmérsékleti tartomány: -40 C és +85 C között Gemalto EHS5-E (UMTS) modul Multi-üzemmód: HSUPA / HSDPA / UMTS / EDGE / GPRS / GSM modul Működési frekvencia: 850/900/1800/1900 MHz 2-sávos 3G, 2-sávos 2G: HSDPA Class 8/HSUPA Class 6 letöltés: 7.2 Mbps, feltöltés: 5.7Mbps EDGE Class 12 - letöltés: 237 kbps, feltöltés: 237 kbps GPRS Class 12 - letöltés: 85.6 kbps, feltöltés: 85.6 kbps CSD V.110, RLP, nem transzparens (9.6 kbps) Működési hőmérsékleti tartomány: -40 C és +90 C között Gemalto MC75i (EDGE) modul Üzemmódok: EDGE/GPRS/GSM modul Működési frekvencia: 850/900/1800/1900 MHz 4-sávos 2.5G: EDGE Multislot Class 12 - letöltés: 237 kbps, feltöltés: 237 kbps GPRS Class 12 letöltés/feltöltés: 85.6 kbps CSD V.110, RLP, nem transzparens (2.4/4.8/9.6/14.4 kbps), USSD Működési hőmérsékleti tartomány: -30 C és +65 C között Gemalto TC63i (GPRS) modul Üzemmódok GPRS/GSM/CSD modul Működési frekvencia: 850/900/1800/1900 MHz

22 4-sávos 2G: GPRS Class 12 - letöltés: 85.6 kbps, feltöltés: 85.6 kbps CSD V.110, RLP, nem transzparens (2.4/4.8/9.6/14.4 kbps), USSD Működési hőmérsékleti tartomány: -30 C és +65 C között Option HSO GTM378/380/382 (HSDPA) modul Multi-üzemmód: HSDPA / UMTS / EDGE / GPRS / GSM modul Működési frekvencia: 850/900/1800/1900/2100 MHz 3-sávos 3G, 4-sávos 2G: HSDPA- letöltés: Mbps, feltöltés: 384kbps UMTS - letöltés: 384 kbps, feltöltés: 384 kbps EDGE Multislot Class 12 - letöltés: 247 kbps, feltöltés: 247 kbps GPRS Class 12 - letöltés: 85.6 kbps, feltöltés: 85.6 kbps Működési hőmérsékleti tartomány: -30 C és +75 C között 2.6 Műszaki adatok Mechanikai kialakítás Méretek: Ház, rögzítés: 95 x 80 x 40 mm, 240gr speciális Bopla alumínium ház, fekete színben, DIN-sínre/rackre rögzíthető Végzárás: Alumínium fedlapok, fekete, 2-2 rögzítő csavarral, kimeneti csatlakozó kivágásokkal Működési hőmérséklet: -30 C és +65 C között, 0-99% rel. páratart. Áramfelvétel, fogyasztás Tápegység - bemenet: Tápegység - kimenet: Tápellátás: V, Hz, 0,3A áramfelvétel 12V kimeneti feszültség, 2A-es terhelhetőség 6-30 VDC, 12 V-os dugasztáp Áramfelvétel: átlag VDC, max VDC

23 Szoftveres specifikációk Operációs rendszer: Linux kernel verzió: Buildroot-al felépített (uc-vel lefordított) Linux disztribúció ARM Linux Kernel v Bootloader: U-Boot 1.3 Szoftver verzió: Fájlrendszer: Hálózati szolgáltatások: IP címzés: 3G zóna: WiFi: Névfeloldás: Adatátviteli protokoll: Biztonság: Adattovábbítás: Átirányítások: Tunneling/bridge: Tartalom: Adatkapcsolat: Idő kiszolgáló: Ftp adatátvitel: Fájlkezelés: JFFS 2.2 (journaling) LAN, WAN, 3G, WiFi DHCP, vagy fix beállított IP szerint, másodlagos IP-cím Publikus APN, Privát APN WiFi kliens/wifi AccessPoint, WPA/WPA2 titkosítás, MAC filtering DynDNS TCP/IP, UDP, ICMP SSH, Tűzfal FTP szerver, FTP kliens IP routing, port forwarding, NAT PPTP VPN, PPTP Tunnel, L2TP Tunnel HTTP web kiszolgáló RS232/RS485 beállítások SNTP szerver, RTC FTP kliens/ftp szerver/távoli IP szerver/kameraképek küldése File manager (külsőleg csatlakoztatott USB pendrive és usdkártya eszközök menedzselése) Működésjelző LED-ek A panelen 3db, kétszínű (piros/zöld) LED található. 1: Állapotjelző LED 2: 2G/3G kommunikáció és működésjelző

24 3: WiFi, WiFi Access Point kommunikáció és működésjelző Minősítések FCC, CE Érintésvédelmi besorolás Magyarországon az MSZ HD :2007 szabvány nemzetközi forrás szabványában, az IEC :2005 előírásai szerinti besorolás szerint: III. érintésvédelmi osztály (törpefeszültség) Aktív érintésvédelmi módok: - Passzív érintésvédelmi módok: érintésvédelmi törpefeszültség alkalmazása, korlátozott zárlati teljesítményű áramkör alkalma-zása, PCB-n hővédelem, trafó el van szigetelve a PCB-től, zavar szűrésre alumínium ház alkalmazása, kettős szigetelés az adapterben Érintésvédelmi mód megfelelősége: Védelem: védőföldelés nélküli IP51 Megfelelőségi tanúsítványok Az eszköz megfelel a nemzetközi direktívák által meghatározott követelményeknek, és a következő szabványoknak: ETSI EN és FC part & direktívák ETSI EN , ETSI EN : , ETSI EN : , ETSI EN : , ETSI EN v1.3.1 ETSI EN , v7.0.0 (GSM 13.11) ETSI EN v GPP TS , v4.2.0 (GSM ) ETSI EN 60950:1 A termék részben megfelel az alábbi szabványoknak és előírásoknak: ETSI EN ETSI EN ETSI IEC 60870, ETSI EN , EN , EN , EN , EN , EN ISO C ETS , ETS ETSI , ETSI Az áthúzott, kerekes szemétgyűjtő-tartály azt jelenti, hogy az Európai Unión belül a készüléket élettartama végén szelektív gyűjtőhelyre kell juttatni. Ez nem csak a készülékre, hanem az említett ábrával jelzett összes tartozékra vonatkozik. A terméktől ne háztartási hulladékként szabaduljunk meg.

25 A termék el van látva a CE jelzéssel az európai előírásoknak megfelelően. 2.7 Működési feltételek Működési szükségletek 2G/3G használata esetében: Mobilszolgáltató általi, adatcsomag szolgáltatással ellátott, és aktivált SIM-kártya (továbbá, igény esetén privát APN szolgáltatás aktiválásával) behelyezése, az eszköz oldalán található SIM feliratú, push-push SIM-tárolóba (a SIMkártya felirata felfelé néz, a SIM-kártya sarok levágás befelé (eszköz felé), balra néz). Figyelem! Az egyes szolgáltatóknál az APN szolgáltatás díjazása, valamint a mért egységnyi adatforgalom szerinti díjazásban (tarifa) eltérések lehetnek kérjük, érdeklődjön ennek feltételeiről az adott szolgáltatónál). Ügyeljen a SIM-kártya adatforgalomra! A router webadmin felülete lehetővé teszik az adatforgalom havi számlálását. Kamerakép tárolására Micro-SD kártya behelyezése (becsúsztatása) az u-sd feliratú foglalatba (max. 32 GB) 12V-os adapter csatlakoztatása 230V-os aljzatba, és az eszköz 4-pólusú, Microfit csatlakozójára Megfelelő mobilhálózati vételi térerősség az adott helyszínen, lehetőleg -51 dbm (kiváló jel) és kb dbm (gyenge jel) közötti vételi jelerősség értéken. Konfigurálási szükségletek Működő hálózati elérés pl. Ethernet porton, RJ45 csatlakozóval, vagy Wifi hálózaton, és/vagy 2G/3G kommunikáció PC/Notebook, hálózati képességekkel (ethernet port, ethernet kábel, TCP/IP protokoll v4), web böngészővel (Mozilla Firefox, Google Chrome), vagy WiFi képes mobil telefon, böngészővel. Router Webadmin konfigurációs felületén a router eszköz beállítása a Telepítési Útmutató szerint.

M2M Pro 2. Műszaki leírás

M2M Pro 2. Műszaki leírás M2M Pr 2 Műszaki leírás Rev: 1.4.1 2014-05-08 Dkumentum specifikációk Ez a dkumentáció a WM Rendszerház Kft. által készített M2M Pr 2 eszközhöz készült, mely annak felépítésének- és működésének leírását,

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Hálózati beállítások...24

Tartalomjegyzék. Hálózati beállítások...24 Tartalomjegyzék A készülék tulajdonságai... 4 A csomag tartalma... 4 Rendszer követelmények... 4 Bevezetés... 5 Tulajdonságok... 5 Hardware tulajdonságok... 7 Elülső oldal... 7 Hátulsó oldal... 8 Technológiák

Részletesebben

Ubee EVW3226 Advanced Wireless Voice Gateway

Ubee EVW3226 Advanced Wireless Voice Gateway Ubee EVW3226 Advanced Wireless Voice Gateway Előfizetői használati útmutató 2013. január www.ubeeinteractive.com Ubee Interactive Europe Beech Avenue 54-80 1119 PW Schiphol Rijk Hollandia Értékesítés (e-mail):

Részletesebben

GPRO 6516HDM. 16 csatornás H.264 DVR. Felhasználói kézikönyv. ver. 1.0

GPRO 6516HDM. 16 csatornás H.264 DVR. Felhasználói kézikönyv. ver. 1.0 GPRO 6516HDM 16 csatornás H.264 DVR Felhasználói kézikönyv ver. 1.0 2 TB! Ajánlott típusok: Western Digital Black, Blue Seagate (kizárólag 7200rpm) HDD Bozsák Tamás DVR firmware: V4.00.R10.08400053 A DVR

Részletesebben

GPRO 6516ADF. 16 csatornás H.264 DVR. Felhasználói kézikönyv. ver. 1.0

GPRO 6516ADF. 16 csatornás H.264 DVR. Felhasználói kézikönyv. ver. 1.0 GPRO 6516ADF 16 csatornás H.264 DVR Felhasználói kézikönyv ver. 1.0 2 TB! Ajánlott típusok: Western Digital Black, Blue Seagate (kizárólag 7200rpm) HDD Bozsák Tamás DVR firmware: V4.00.R10.08400018.0 A

Részletesebben

Termékkatalógus. 2009 tavasz nyár

Termékkatalógus. 2009 tavasz nyár Termékkatalógus Termékkatalógus 2009 tavasz nyár 2009 Tartalomjegyzék Vezetéknélküli routerek összehasonlítása 3 Otthoni hálózatok 4 Multimédia vezetékek nélkül 5 Vezetéknélküli nyomtatás 6 Kizöldül a

Részletesebben

MUNKAANYAG. dr. Papp Sándor. Integrált szolgáltatások beállítása. A követelménymodul megnevezése: Távközlési szaktevékenységek

MUNKAANYAG. dr. Papp Sándor. Integrált szolgáltatások beállítása. A követelménymodul megnevezése: Távközlési szaktevékenységek dr. Papp Sándor Integrált szolgáltatások beállítása A követelménymodul megnevezése: Távközlési szaktevékenységek A követelménymodul száma: 0909-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-025-50

Részletesebben

U.S. Robotics 802.11g 54Mbps Router

U.S. Robotics 802.11g 54Mbps Router U.S. Robotics 802.11g 54Mbps Router FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ rev 1.0 9-04 R24.0778.00 Védjegyek: A többi termék és cégnév az adott nevek tulajdonosainak bejegyzett védjegyei. TARTALOMJEGYZÉK A 802,11g 54Mbps

Részletesebben

1. A gyakorlatban előforduló számítógép és kapcsolattípusok

1. A gyakorlatban előforduló számítógép és kapcsolattípusok 1. A gyakorlatban előforduló számítógép és kapcsolattípusok 1.1. A hálózatok kialakulása, célja, jelentősége A számítógépek megjelenésekor azokat önálló munkavégzésre tervezték. Ugyanakkor a fejlődés során

Részletesebben

TC7200.20 Wireless Voice Cable Gateway Felhasználói kézikönyv

TC7200.20 Wireless Voice Cable Gateway Felhasználói kézikönyv TC7200.20 Wireless Voice Cable Gateway Felhasználói kézikönyv Oldal 1 / 82 Az eszköz biztonságos használata Biztonsági előírások Ezt a terméket az európai és a helyi biztonsági előírások alapján gyártották,

Részletesebben

SEC-CAM- AHD Megapixel Rögzítők. Telepítési leírás Dokumentum verzió: v1.7 HUN

SEC-CAM- AHD Megapixel Rögzítők. Telepítési leírás Dokumentum verzió: v1.7 HUN SEC-CAM- AHD Megapixel Rögzítők Telepítési leírás Dokumentum verzió: v1.7 HUN TARTALOMJEGYZÉK 1. A termék bemutatása...5 1.1 Termék áttekintése...5 2. A doboz tartalma és a kábelek bekötése...5 2.1 A doboz

Részletesebben

Termékkatalógus. Tartalom:

Termékkatalógus. Tartalom: 1 Tartalom: 802.11n (150-300 Mbps) vezetéknélküli hálózati termékek...3 MWA-6201U 802.11n vezetéknélküli pocket router és access point (1Tx1R, WPS, USB)... 4 MWA-6202 802.11n vezetéknélküli router és access

Részletesebben

Vezeték nélküli digitális videorögzítő

Vezeték nélküli digitális videorögzítő Vezeték nélküli digitális videorögzítő Beszerelési és használati útmutató Típus: WDVR740S 1.0. verzió MIELŐTT HASZNÁLATBA VENNÉ A TERMÉKET, KÉRJÜK, OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, ÉS ŐRIZZE MEG AZT

Részletesebben

Vezeték nélküli nagy teljesítményű/hatótávolságú eszközök

Vezeték nélküli nagy teljesítményű/hatótávolságú eszközök Vezeték Nélküli Vezeték nélküli N Routerek Vezeték nélküli N adapterek Vezeték nélküli kétsávos eszközök Vezeték nélküli nagy teljesítményű/hatótávolságú eszközök Vezeték nélküli kültéri eszközök Kiegészítők

Részletesebben

Wireless-N otthoni vezetéknélküli router

Wireless-N otthoni vezetéknélküli router FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV Wireless-N otthoni vezetéknélküli router Model: WRT120N A kézikönyv használata A kézikönyv használata A kézikönyv olvasása közben különböző ikonokkal találkozhat, melyek egy adott

Részletesebben

PELCO Mátrixok CM6700 KBD200A CM6800 KBD300A KBD200A KBD300A KBD960. Kezelôk CM6700-hoz: Kezelôk CM6800-hoz: Típusok

PELCO Mátrixok CM6700 KBD200A CM6800 KBD300A KBD200A KBD300A KBD960. Kezelôk CM6700-hoz: Kezelôk CM6800-hoz: Típusok PELCO Mátrixok CM6700 16 hurkolható bemenet, 2 vagy 4 monitor kimenet 20 karakteres kamera címkézés PTZ vezérlés, Coaxitron, PELCO D vagy P protokoll, kameránként állítható 75 Ohm vagy Hi-Z bemenetek egyenként

Részletesebben

Nagyteljesítményű hálózatbiztonsági megoldások - garantált költségcsökkentés

Nagyteljesítményű hálózatbiztonsági megoldások - garantált költségcsökkentés T E R M É K E K Nagyteljesítményű hálózatbiztonsági megoldások - garantált költségcsökkentés PROTECTION AT THE SPEED OF BUSINESS Elismert piaci vezető A SonicWALL alapítása, 1991 óta a vevői igények maximális

Részletesebben

Nagyteljesítményű hálózatbiztonsági megoldások - garantált költségcsökkentés

Nagyteljesítményű hálózatbiztonsági megoldások - garantált költségcsökkentés T E R M É K E K Nagyteljesítményű hálózatbiztonsági megoldások - garantált költségcsökkentés PROTECTION AT THE SPEED OF BUSINESS Elismert piaci vezető A SonicWALL alapítása, 1991 óta a vevői igények maximális

Részletesebben

MODULÁRIS ÉPÜLETAUTOMATIZÁLÁSI TESZTKÖRNYEZET FEJLESZTÉSE TDK DOLGOZAT

MODULÁRIS ÉPÜLETAUTOMATIZÁLÁSI TESZTKÖRNYEZET FEJLESZTÉSE TDK DOLGOZAT Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar BME Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék MODULÁRIS ÉPÜLETAUTOMATIZÁLÁSI TESZTKÖRNYEZET FEJLESZTÉSE TDK DOLGOZAT

Részletesebben

Felmérés előkészítő tanulmány az M2M alkalmazások számozási kérdéseiről

Felmérés előkészítő tanulmány az M2M alkalmazások számozási kérdéseiről Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Felmérés előkészítő tanulmány az M2M alkalmazások számozási kérdéseiről A tanulmány a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság és a BME Távközlési és Médiainformatikai

Részletesebben

TechSon. TC-DVR L20xx DIGITÁLIS VIDEÓRÖGZÍTŐ FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ. 4/8/16 csatorna

TechSon. TC-DVR L20xx DIGITÁLIS VIDEÓRÖGZÍTŐ FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ. 4/8/16 csatorna TechSon TC-DVR L20xx DIGITÁLIS VIDEÓRÖGZÍTŐ FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ 4/8/16 csatorna Köszönjük, hogy megvásárolta ezt a digitális videórögzítőt. A digitális videórögzítő használata előtt olvassa el figyelmesen

Részletesebben

Tandem, Master-Slave összerendelési lehetőség, 2 eszköz számára IPcím alapján

Tandem, Master-Slave összerendelési lehetőség, 2 eszköz számára IPcím alapján AA-RC1A v1.0 Termék Ismertető Műszaki Információk WEB- Grafikus Felhasználói Kezelőfelület Használati utasítás Technikai adatok: Tápfeszültség: 12-24V Digitális / Logikai kimenetek: 8 darab open-collector

Részletesebben

Használati utasítás. Magyar

Használati utasítás. Magyar Használati utasítás Magyar Ez a tájékoztató a következő Y-cam termékekre vonatkozik: Y-cam Black S/SD Y-cam Knight S/SD Y-cam White S/SD Y-cam Bullet A tájékoztatóban felsorolt szolgáltatások és műveletek

Részletesebben

1. Telepítés lépései. 1.2 A betöltés végén a telepítő program üdvözlő képernyője fogadja.

1. Telepítés lépései. 1.2 A betöltés végén a telepítő program üdvözlő képernyője fogadja. RadMAN 1.2.x dokumentáció Előszó...2 RadMAN-server beüzemelése...2 1. Telepítés lépései...3 2. Alap rendszer beállítása...7 Fejállomás konfigurálása a RadMAN rendszerhez...9 I. Általános beállítások...9

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv Felhasználói kézikönyv Packard Bell EasyNote TE - 1 TARTALOMJEGYZÉK Számítógépének elindítása 4 Vezeték nélküli kapcsolat... 4 Regisztrálás... 5 Szoftvertelepítés... 6 Recovery... 6 Problémát észlel?...

Részletesebben

5 A STRATÉGIA GYAKORLATI MEGVALÓSÍTÁSA ABÁN

5 A STRATÉGIA GYAKORLATI MEGVALÓSÍTÁSA ABÁN 5 A STRATÉGIA GYAKORLATI MEGVALÓSÍTÁSA ABÁN 5.1 A kistérségi információs stratégia szereplői 5.1.1 Aba nagyközség bemutatása Aba nagyközség a Mezőföldön fekszik, a 63-as főútvonal mentén, félúton Székesfehérvár

Részletesebben

IDENTIVISION IIP- MegaPixel felbontású IP kamerák Telepítési leírás

IDENTIVISION IIP- MegaPixel felbontású IP kamerák Telepítési leírás IDENTIVISION IIP- MegaPixel felbontású IP kamerák Telepítési leírás Dokumentum verzió szám: v2.3 HUN TARTALOM 1. 2. 3. Termék bemutatása... 5 1.1 Termék összegzése... 5 1.2 Termék használhatósága... 5

Részletesebben

Nokia X2 00 - Felhasználói kézikönyv

Nokia X2 00 - Felhasználói kézikönyv Nokia X2 00 - Felhasználói kézikönyv 1. kiadás 2 Tartalom Tartalom Biztonság 4 Általános információk 5 A készülékről 5 Hálózati szolgáltatások 5 Osztott memória 6 Hozzáférési kódok 6 Szoftverfrissítések

Részletesebben

ELEKTRONIKUS VAGYONVÉDELMI RENDSZEREK JABLOTRON

ELEKTRONIKUS VAGYONVÉDELMI RENDSZEREK JABLOTRON ELEKTRONIKUS VAGYONVÉDELMI RENDSZEREK JABLOTRON A JABLOTRON A Jablotron magántulajdonban levő cég, melyet 1990-ben alapítottak. A kezdeti időkben csak egy pár dolgozót foglalkoztatott, akik a számítástechnika

Részletesebben

Energia hatékonyság. E-mobility Közlekedés Infrastruktúra. Szélenergia. Vízellátás. Szolár technika. Intelligens tápelosztás. Akár 30% megtakarítás

Energia hatékonyság. E-mobility Közlekedés Infrastruktúra. Szélenergia. Vízellátás. Szolár technika. Intelligens tápelosztás. Akár 30% megtakarítás AKTUÁLIS 12 2 Phoenix Contact Magyarország 2012 november Energia hatékonyság 04 Energiamenedzsment Akár 30% megtakarítás 06 Energiahatékonyság Cél a költségcsökkentés E-mobility Közlekedés Infrastruktúra

Részletesebben