MAGYAR MEZİGAZDASÁGI MÚZEUM Szılészeti és Borászati Győjtemény

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "MAGYAR MEZİGAZDASÁGI MÚZEUM Szılészeti és Borászati Győjtemény"

Átírás

1 leltári szám: mennyiség: 1 db anyaga: keményfa, tölgyfa tárgy neve: szılıprés-makett, ikerorsós felülhajtós prés, tömör fakerekeken, görgıkön; Kecskemét méretek: H: 42 cm, Sz: 19 cm, M: 31 cm Eredeti m: 1:5 arány beszerzési mód és idı: vásárlás 2012.III.12. foto: SZB Kovács Géza 1184 Budapest Dolgozó utca 13. Leírás: A Duna-Tisza közén, illetve az Alföldön használatos típus, jellegzetessége az ikerorsó, amely felülhajtása révén préselte ki a szılıt. Bérpréselésre is használhatták, amire a négy kerék utal, amely segítségével az egyik helyszínrıl a másikra húzhatták át. A préselés munkacsúcs idıszakában a préssel rendelkezı módosabb gazda bérpréselést is vállalhatott. A felsı gerendelyt, amely a két faorsót tartalmazza, a két álló gerenda vas kengyelével lehet eltávolítani. Ez egyben a gyors préskosár ürítést biztosítja a szılı kipréselése után. Alul a préskosár alatti részen egy kis kifolyónyílás biztosítja a kicsorgó must dongás edényben történı összegyőjtését. Az elsı tengely elfordítható, így könnyen irányítható a prés.

2 leltári szám: mennyiség: 1 db anyaga: keményfa, tölgyfa tárgy neve: szılıprés-makett vas ikerorsós, felülhajtós prés, küllıs fakerekeken; Alföld méretek: H: 42 cm, Sz: 23 cm, M: 36,5 cm Eredeti m: 1:5 arány beszerzési mód és idı: vásárlás 2012.III.12. foto : Kovács Géza 1184 Budapest Dolgozó utca 13. Leírás: A Duna-Tisza közén, illetve az Alföldön használatos típus, jellegzetessége az ikerorsó, amely felülhajtása révén préselte ki a szılıt. Bérpréselésre is használhatták, amire a négy kerék utal, amely segítségével az egyik helyszínrıl a másikra húzhatták át. A préselés munkacsúcs idıszakában a préssel rendelkezı módosabb gazda bérpréselést is vállalhatott. A felsı gerendely egyik végén csavarral rögzített, a másik végén egy elhajtható vaskengyel biztosította a préskosár ürítését a kipréselés után. A felülhajtó orsók (lapos menető, esetleg fékezıorsó) vasból készültek. A kipréselt must összegyőjtését a préskosár alatt egy kis kivezetı csı biztosítja. Az elsı keréktengely elfordítható, így könnyen irányítható a prés.

3 leltári szám: mennyiség: 1 db anyaga: keményfa, tölgyfa tárgy neve: szılıprés-makett, felülhajtós, szimpla orsós, kerekes faprés; Duna-Tisza köze, Alföld méretek: H: 56 cm, Sz: 24,5 cm, M: 37 cm Eredeti m: 1:5 arány beszerzési mód és idı: vásárlás 2012.III.12. Foto: Kovács Géza 1184 Budapest Dolgozó utca 13. Leírás: A Duna-Tisza közén, illetve az Alföldön használatos típus, jellegzetessége a szimpla orsó, amely felülhajtása révén préselte ki a szılıt. Bérpréselésre is használhatták, amire a négy kerék utal, amely segítségével az egyik helyszínrıl a másikra húzhatták át. A préselés munkacsúcs idıszakában a préssel rendelkezı módosabb gazda bérpréselést is vállalhatott. A felülhajtó faorsó, vasalt és egy vaskarikával ellátott, a meghajtó rudat be lehetett dugni, és evvel még alaposabban ki lehetett préselni a szılıt. Az orsót tartó felsı gerendelyt két vas kengyellel szorították le, illetve ezek elhajtásával lehetett a gerendelyt eltávolítani és a préskosárból a száraz törkölyt kiszedni. Az elsı tengely elfordítható, ami a bérpréselésre a faprés irányítását megkönnyítette.

4 leltári szám: mennyiség: 1 db anyaga: keményfa, tölgyfa tárgy neve: szılıprés-makett, ikerorsós, alulhajtós faprés; Bonyhád, Villány környéke (Tolna és Baranya környéke) méretek: H: 60 cm, Sz: 17 cm, M: 48 cm Eredeti m: 1:5 arány beszerzési mód és idı: vásárlás III.12. Foto: Kovács Géza 1184 Budapest Dolgozó utca 13. Leírás: Dél-Dunántúlon elterjedt elsısorban a tolnai és baranyai svábok (németek) által használt ikerorsós szılıprés. Kettı préskosárral. A préssel a folyamatos préselést lehetett biztosítani, úgy, hogy egymás után töltötték meg a préskosarat a kipréselendı szılıvel, és miközben az egyik préskosárból eltávolították a száraz törkölyt, addig a másikba töltötték bele a leveses összetört szılıt, így a folyamatos munka biztosítva volt. A szakaszos munkát nagyobb termelékenységgel elkerülték. Kettı függıleges gerenda biztosítja az orsókat tartó vízszintes gerendát. Az orsókat tartó vízszintes gerendán két szövegmezıbe osztva német gótbetős rigmus olvasható es dátum, lent 1875-ös dátummal. ALES.zu.DERE.GOD DES.VNDES. MENS LIGEN. NUDZEN ADAM. MERGENRÖDER DURCH. MIDI. BERSD. MAN. AUSDRAÜBENWEIN DER. Kan. DER. NÜDZENSCHA ADAM.MERGENRÖDER Általános sváb típus.

5 leltári szám: mennyiség: 1 db anyaga: keményfa, tölgyfa tárgy neve: szılıprés-makett, ikerorsós, alulhajtós faprés; Somogy-, Tolna megye méretek: H: 46 cm, Sz: 17 cm, M: 47 cm Eredeti m: 1:5 arány beszerzési mód és idı: vásárlás III. 12. Foto: Kovács Géza 1184 Budapest Dolgozó utca 13. Leírás: Dél-Dunántúlon általános középorsós, alulhajtós szılıprés. A vízszintes gerenda, amely a faorsókat rögzíti, gazdag díszítés évszámmal ( 1883) és német gótbetős szöveggel Die Preß ist prachtig nur der Wein soll gerathen, dan wünsch ich nur Nichto alß daufent Dukaten jetzt seh ich dem Weinstok. Welcheo Vernügen jetzt dir ich voll Freunde. Mein hut herab Ziehen. Ich betracht dieseó Gewädjo und die große Almacht. Die oft und traurigen Jüstigen. Macht. Marton Gerner. Paraszt, barokk díszítéssel, ornamentika: rozetta faragás a vízszintes gerenda két végén és a talpgerenda két végén. Itt két kehely látható külön egy címer mezıben.

6 leltári szám: mennyiség: 1 db anyaga: keményfa, tölgyfa tárgy neve: szılıprés-makett, fa ikerorsós, alulhajtós szılıprés; Somogydöröcske, Somogy megye méretek: H: 50 cm, Sz: 18 cm, M: 43 cm Eredeti m: 1:5 arány beszerzési mód és idı: vásárlás III.12. Foto: Kovács Géza 1184 Budapest Dolgozó utca 13. Leírás: Három függıleges oszlop, népi barokk faragással díszített, tartja a két faorsót, amelyek alulhajtósak. A két préskosár a folyamatos munkát biztosította. Míg az egyikben préseltek, a másikból vagy szedték ki a száraz törkölyt, vagy az üresbe rakták bele a leveses, mustos szılıt. A talpgerenda mind a két préskosárnál, átfúrt, csıvel ellátott, amelyik szintén a folyamatos munkát, a must összegyőjtését biztosította. Általános, a régióra jellemzı típus.

7 leltári szám: mennyiség: 1 db anyaga: keményfa, tölgyfa tárgy neve: szılıprés-makett, állítható gerendelyő, végorsós kosos prés; Kelet-Dunántúl, Alföld méretek: H: 38 cm, Sz: 19 cm, M: 41 cm Eredeti m: 1:5 arány beszerzési mód és idı: vásárlás III. 12. Foto: Kovács Géza 1184 Budapest Dolgozó utca 13. Leírás: Kelet-Dunántúlon és az Alföldi szılıkben ismert típus. Jellemzıje a végorsója, ami stabil, rajta egy kos szarvához hasonló feszítıvel, illetve a prés másik végében egy a vízszintes gerendát állítható, szabályozó gyertya található. Ennek a szerepe a préselésnél az, hogy a benne lévı furatok segítségével a vízszintes nyomó gerendát különbözı magasságúra lehet állítani, ami megkönnyíti a szılı kipréselését. Azon a borvidékeken terjedt el, ahol a vékonyabb héjú és kisfürtő, kisbogyójú szılıfajták terjedtek el, amelyek kipréselése nem kívánt nagy erıt.

8 leltári szám: mennyiség: 1 db anyaga: keményfa, tölgyfa tárgy neve: szılıprés-makett, középorsós, alulhajtós fa szılıprés; Dömsöd, méretek: H: 33 cm, Sz: 15 cm, M: 39,5 cm Eredeti m: 1:5 arány beszerzési mód és idı: vásárlás III. 12. Foto: Kovács Géza 1184 Budapest Dolgozó utca 13. Leírás: Népi barokk faragású és díszítéső, két álló gerenda tartja, tengelycsap kiképzéssel a felsı vízszintes gerendát, amely a faorsót tartja. Az elfordítható tengely segítségével a préskosár könnyen üríthetı volt. A préskosár nem kis lécekbıl áll, hanem szélesebb deszkákból, amelyeken az átfúrt lyukak segítségével távozott el a kipréselt must. Az alsó talpgerenda végében lévı tálca segítségével győjtötték össze a mustot, ami egy csövön keresztül hagyta el a prést. A talpgerenda két merılegesen álló lábgerendán áll.

9 leltári szám: mennyiség: 1 db anyaga: keményfa, tölgyfa tárgy neve: szılıprés-makett, fém középorsós, fataposós medencés, felülhajtós prés; Nagykapornak méretek: H: 40 cm, Sz: 31,5 cm, M: 43 cm, Eredeti m: 1:5 arány beszerzési mód és idı: vásárlás III.12. Foto: Bukovinszky Róbert Tamás 1112 Budapest, Kapolcs utca 2. Leírás: Fataposó medencével rendelkezı, középorsós, felülhajtós, faprés. Az orsó vasúti fékezı vasból készült, másodlagos funkciójú, makkosan kifaragott, két álló stabil gerendába ékelt, eltávolítható vízszintes orsótartó gerendával. A prés eredetileg egy vasúti pályamunkás présházában állt, aki saját maga készítette el, ami alapján a makett készítı mővész l:5-ös léptékben készítette el. A prés egyszerő díszítése is az egykori pályamunkás szépérzékét dicséri, amely a makkos állványvég faragásában, a vízszintes orsótartó gerenda hullám díszítésében és a préskosár tartórész íves hornyolt díszítésében mutatkozik meg. A taposó medence a prés talpgerendájával, vasszalaggal van hozzáerısítve. A prés kis lábakon állt azért, hogy a fa korhadását meggátolja.

10 leltári szám: mennyiség: 1 db anyaga: keményfa, tölgyfa tárgy neve: szılıprés-makett, középorsós, felülhajtós faprés; Táp méretek: H: 27 cm, Sz: 17 cm, M: 34 cm, Eredeti m: 1:5 arány beszerzési mód és idı: vásárlás III.12. Foto: Bukovinszky Róbert Tamás 1112 Budapest, Kapolcs utca 2. Leírás: Zömök faprés, amelynek rövid, álló gerendái tartják a hátrafele kitolható, orsót tartó gerendát. A mellsı részen a gerenda két végén szemescsavar és fém horog biztosítja a préselés közben a stabilitást. A faorsó középen egy bunkós fahengerben végzıdik, amelyben két vasalt abroncsa biztosítja, hogy préselés közben el ne hasadjon az erı kifejtése során a fa orsó felsı vége. A fa préskosár lécekbıl áll, amit alul és felül egy-egy fémabroncs vesz körbe. A fa préskosarat egy párhuzamos kis keresztgerenda veszi körbe, ami függılegesen kissé megemelve a két álló gerenda hornya vagy faragása révén távolítható el. Ezzel biztosítva a préskosárból a száraz kipréselt törköly kiszedését. A talpgerendában középen a préskosár alatt bemélyített bevágás található, amelyik összegyőjti a mustot, ami a prést egy kis csövön keresztül hagyja el. A talpgerenda két kereszt kis vánkoson, vagy talpon áll.

11 leltári szám: mennyiség: 1 db anyaga: keményfa, tölgyfa tárgy neve: szılıprés-makett, kis felülhajtós, középorsós faprés; Kelet-Dunántúl, Mezıföld, Vajta méretek: H: 24 cm, Sz: 21,5 cm, M: 30 cm, Eredeti m: 1:5 arány beszerzési mód és idı: vásárlás 2012.III.12. Foto: Bukovinszky Róbert Tamás 1112 Budapest, Kapolcs utca 2. Leírás: Alacsony, kb. mellmagasságig érı, eredeti középorsós, felülhajtós szılıprés makettje. Két lábon álló, ékelt, álló gerendával rendelkezı, vízszintes orsótartó gerendája két csavarral az álló gerendába fixen rögzített. A csavarok kilazítása után eltolható. A préskosarat ezzel a módszerrel tudták szabaddá tenni, a préskosár töltése ill. ürítése érdekében. Az alsó talpgerendába győjtötték össze a mustot, ami egy kifúrt lyukon hagyta el a prést.

12 leltári szám: mennyiség: 1 db anyaga: keményfa, tölgyfa tárgy neve: szılıprés-makett, végorsós, bálványprés, szánkós, tálcás, kıhúzós prés; Mór, Fehér megye méretek: H: 93 cm, Sz: 37 cm, M: 57 cm, Eredeti m: 1:5 arány beszerzési mód és idı: vásárlás 2012.III.12. Foto: Bukovinszky Róbert Tamás 1112 Budapest, Kapolcs utca 2. Leírás: Az eredeti prés másfél ember léptékő, fıfás, bálványos, végorsós préstípusba tartozó, amely Mór környékén az egyik altípust mutatja. Az ún. szánkóba, kıtartó tálcába elhelyezett kınehezék hatására és az egykarú emelı segítségével préselték ki a préskosárban lévı lédús, mustos szılıtörkölyt. A lécekbıl álló préskosár, vörös, faragott mészkı préstálcán áll, amely faragása révén a kicsorgó mustot összegyőjtötte és a tálca bal oldali sarkán kiöntı csırrel ellátott részen hagyta el a prést. A felsı gerenda fölött ékelt és díszített fakeret látható. A gerenda végén a prés rögzítése egy negatív csavarban lévı dióval kapcsolódik a faorsóhoz. A préselés és a prés stabilitását a talpgerenda alatti vízszintes lábak, illetve az ívesen kiképzett támasztó pillérek biztosítják.

13 leltári szám: mennyiség: 1 db anyaga: keményfa, tölgyfa tárgy neve: szılıprés-makett, kıkoloncos, kısúlyos bálványos prés; Mór, Mezıföld méretek: H: 94 cm, Sz: 32 cm, M: 60 cm, Eredeti m: 1:5 arány beszerzési mód és idı: vásárlás 2012.III.12. Foto: Bukovinszky Róbert Tamás 1112 Budapest, Kapolcs utca 2. Leírás: Nyugat-Magyarországon, Közép-Magyarországon, elsı sorban a németek által használt jellegzetes préstípus. A talapgerendába beékelt négy stabil lábon álló prés gerendája végorsós, dióval a faorsóhoz kapcsolódik. Ezzel a gerendát mozgató faorsó egy nagy faragott kısúlyhoz kapcsolódott, amely a súlyánál fogva húzta le a gerendát. A napi szüret végén a faorsó segítségével felemelték a földrıl a csonka kúp alakú kısúlyt és az éjszaka során folyamatosan a gerendán keresztül, mint egykarú emelı elvén préselték szárazra a préskosárban lévı leveses törkölyt. A présen mind a négy oszlop íves pillérrel kitámasztott, amely a prés stabilitását növelte. A felsı összekötı gerenda ékelt, díszítıelemekkel mintázott. Az orsó közeli gerendarészen évszám 1885.

14 leltári szám: mennyiség: 1 db anyaga: keményfa, tölgyfa tárgy neve: szılıprés-makett, faorsós, bálványos szılıprés, kı préstálcával; Bakonycsernye méretek: H: 70 cm, Sz: 37 cm, M: 48 cm, Eredeti m: 1:5 arány beszerzési mód és idı: vásárlás 2012.III.12. Foto: Bukovinszky Róbert Tamás 1112 Budapest, Kapolcs utca 2. Leírás: Támasztópillérekkel ellátott négy oszlop között gazdagon díszített, geometriai ornamentikákkal díszített, faragott prés, (a dió mellett napóra motívum) amely prés gerendája dió -val kapcsolódik a talpgerendába rögzített fa orsóhoz. A négy láb fenti végét egy-egy egyfából faragott szilárdító kötıelem fogja össze, hornyolt díszítéssel. A makett hően adja vissza az eredeti prés gazdag díszítı faragását, amely mind a présgerendán, mind a négy oszlopon megfigyelhetı, körkörös, csillag, rozetta mintát tartalmaz. A gerenda négy függıleges oszlop közötti részén a két faragott körös rozetta között évszám: 1777.

15 leltári szám: mennyiség: 1 db anyaga: keményfa, tölgyfa tárgy neve: szılıprés-makett, légorsós, bálványos, medencés; Kemendollár, Pókaszepetk méretek: H: 73,5 cm, Sz: 52 cm, M: 50 cm, Eredeti m: 1:5 arány beszerzési mód és idı: vásárlás 2012.III.12. Foto: Bukovinszky Róbert Tamás 1112 Budapest, Kapolcs utca 2. Leírás: Négy talpgerendába ékelt, oszlopon álló prés 1776-os dátummal és rovátkolt díszítésekkel a prés gerendelyen. A prés elıtt egy hatalmas taposó medence áll, amelyben a Nyugat-magyarországi, Zala megyei présekre jellemzıen a szılıt lábbal kitaposták, majd a préskosárban kinyomták. A kifolyó mustot vagy a préskosár alatt elhelyezkedı dongás edényben, vagy a melence szélén lévı átfúrt, kifolyó lyukon fogták föl. A melence a préshez ékelve a prés stabilitását nagymértékben biztosította. A modell által is hően mutatott arányok jelentették a szılıtörköly szinte szárazra való kipréselését.

16 leltári szám: mennyiség: 1 db anyaga: keményfa, tölgyfa tárgy neve: Kınehezékes szılıprés-makett, gúzsos, bálványos faprés; Szigliget méretek: H: 112 cm, Sz: 54 cm, M: 63,5 cm, Eredeti m: 1:5 arány beszerzési mód és idı: vásárlás 2012.III.12. Foto: Bukovinszky Róbert Tamás 1112 Budapest, Kapolcs utca 2. Leírás: Az egykori szigligeti Eszterházy dézsma pince óriási prése, amely nagyságára jellemzı az eredeti préskosár helyén történı asztalos vendéglátás. A makett gúzsos prés kosara azt a típust mutatja be, ahol a clematis (iszalag) kúszó növény megfásodott szára körkörösen felcsévélve helyettesítette a falécekbıl álló préskosarat. Ez egy archaikus megoldás, amely nyugat-, délnyugat-dunántúlról Stájerország irányába terjedt el. A prés tálcája keményfa kibárdolt darabjaiból összerótt, amit ékek feszítettek egymásnak. A présgerendán virágminta között IHS 1821 MA (Mária kezdı és végbetője egymásra faragva).

TETÕ HELYETT MONDD: Bramac Naptetõ Beépítési Útmutató

TETÕ HELYETT MONDD: Bramac Naptetõ Beépítési Útmutató TETÕ HELYETT MONDD: Bramac Naptetõ Beépítési Útmutató Tartalom Bramac Naptetõ méretei 02 Függesztés-beemelés 03 Raklap lecsavarozása 03 Rögzítõlécek elhelyezése 04 Bramac Naptetõ helyzetének meghatározása

Részletesebben

5.1. GERENDÁS FÖDÉMEK KIALAKÍTÁSA, TERVEZÉSI ELVEI

5.1. GERENDÁS FÖDÉMEK KIALAKÍTÁSA, TERVEZÉSI ELVEI 5. FÖDÉMEK TERVEZÉSE 5.1. GERENDÁS FÖDÉMEK KIALAKÍTÁSA, TERVEZÉSI ELVEI Az alábbiakban az Épületszerkezettan 2. c. tárgy tanmenetének megfelelıen a teljes keresztmetszetben, ill. félig elıregyártott vb.

Részletesebben

ÁLLAPOTMEGHATÁROZÓ ÉS FELÚJÍTÁSI SZAKVÉLEMÉNY

ÁLLAPOTMEGHATÁROZÓ ÉS FELÚJÍTÁSI SZAKVÉLEMÉNY KŐBÁNYA KADA UTCA SÖRGYÁR UTCA KERESZTEZŐDÉSÉBEN TALÁLHATÓ SZŐLŐFÜRTÖS FESZÜLET ÁLLAPOTMEGHATÁROZÓ ÉS FELÚJÍTÁSI SZAKVÉLEMÉNY Készítette: Mednyánszky Miklós kulturális örökségvédelmi szakértı Eng.sz.:

Részletesebben

Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar Anyagtudományi és Gyártástechnológiai Intézet Gépgyártástechnológiai Szakcsoport

Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar Anyagtudományi és Gyártástechnológiai Intézet Gépgyártástechnológiai Szakcsoport Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar Anyagtudományi és Gyártástechnológiai Intézet Gépgyártástechnológiai Szakcsoport Forgácsolás és szerszámai 13. Gyalulás, vésés, üregelés

Részletesebben

Magyar népi építészet. Falszerkezetek

Magyar népi építészet. Falszerkezetek Magyar népi építészet Falszerkezetek A házépítés Közösségi összefogással gyerekkortól 1147 Freisingi Ottó nád, fa épületek, sátor Árpádkor kései szakasza Elterjed a faépítkezés, de a veremház a legnépszerűbb

Részletesebben

Födémszerkezetek megerősítése

Födémszerkezetek megerősítése Födémszerkezetek megerősítése FÖDÉMEK MEGERŐSÍTÉSE FASZERKEZETŰ TARTÓK CSAPOS GERENDAFÖDÉM A csapos gerendafödémek károsodása a falazatra felfekvő végek bütüinek és az 50..10 cm hosszra kiterjedő felső

Részletesebben

Az Ingatlanközvetítı szakképzés szakdolgozatának gyakran elıforduló hibái

Az Ingatlanközvetítı szakképzés szakdolgozatának gyakran elıforduló hibái Az Ingatlanközvetítı szakképzés szakdolgozatának gyakran elıforduló hibái A szakdolgozat témája: Lakóingatlan összehasonlító piaci értékbecslésének elkészítése 1. Az összegek hányadosa nem egyenlı a hányadosok

Részletesebben

FORGÓRÉSZ DINAMIKUS KIEGYENSÚLYOZÁSA II. Laboratóriumi gyakorlat a mérés leírása

FORGÓRÉSZ DINAMIKUS KIEGYENSÚLYOZÁSA II. Laboratóriumi gyakorlat a mérés leírása SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM MŐSZAKI TUDOMÁNYI KAR ALKALMAZOTT MECHANIKA TANSZÉK FORGÓRÉSZ DINAMIKUS KIEGYENSÚLYOZÁSA II. Laboratóriumi gyakorlat a mérés leírása A FORGÓRÉSZ DINAMIKUS KIEGYENSÚLYOZÁSA I. Laboratóriumi

Részletesebben

TETÕ HELYETT MONDD: Fém ereszcsatorna-rendszer Beépítési Útmutató

TETÕ HELYETT MONDD: Fém ereszcsatorna-rendszer Beépítési Útmutató TETÕ HELYETT MONDD: Fém ereszcsatorna-rendszer Beépítési Útmutató Fém ereszcsatorna-rendszer elõnyei Gyors, egyszerû szerelhetõség, ragasztás, szegecselés és forrasztás nélkül Erõs, magas mûszaki szinvonalú

Részletesebben

Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar Anyagtudományi és Gyártástechnológiai Intézet Gépgyártástechnológiai Szakcsoport

Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar Anyagtudományi és Gyártástechnológiai Intézet Gépgyártástechnológiai Szakcsoport Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar Anyagtudományi és Gyártástechnológiai Intézet Gépgyártástechnológiai Szakcsoport Forgácsolás és szerszámai 6. Esztergálás sajátosságai,

Részletesebben

Óravázlat. emeletráépítés miatt - erıtani körülmények (statikai váz) változása (pl. pillérritkítás, falkiváltás)

Óravázlat. emeletráépítés miatt - erıtani körülmények (statikai váz) változása (pl. pillérritkítás, falkiváltás) Tartószerkezetek megerısítése, átalakítása Elıadás BMGE Hidak és Szerkezetek Tanszéke 2008.09.22. 12 00 15 00 Kmf. 16. Elıadó: Iványi János okl. szerkezetépítı mérnök EUROPA-Mérnök, a Magyar Mérnöki Kamara

Részletesebben

Hajókázna-e ma Vedres István a Tiszán? dr. Rigó Mihály okl. erdımérnök okl. építımérnök

Hajókázna-e ma Vedres István a Tiszán? dr. Rigó Mihály okl. erdımérnök okl. építımérnök Hajókázna-e ma Vedres István a Tiszán? dr. Rigó Mihály okl. erdımérnök okl. építımérnök A cím magyarázata Vedres István (1765-1830.) kinek az idén ünnepeljük születése 250., halála 185. évfordulóját, aki

Részletesebben

GARA községi ÖNKORMÁNYZAT képviselı-testületének 4/2006. /II. 17./ ökr. r e n d e l e t e

GARA községi ÖNKORMÁNYZAT képviselı-testületének 4/2006. /II. 17./ ökr. r e n d e l e t e GARA községi ÖNKORMÁNYZAT képviselı-testületének 4/2006. /II. 17./ ökr. r e n d e l e t e a közterület használatról és rendjérıl (egységes szerkezetben) Gara község közigazgatási területén lévı közterületek

Részletesebben

CAD-CAM-CAE Példatár

CAD-CAM-CAE Példatár CAD-CAM-CAE Példatár A példa megnevezése: A példa száma: A példa szintje: CAx rendszer: Kapcsolódó TÁMOP tananyag rész: A feladat rövid leírása: VEM térbeli hajlított rúd ÓE-A03 alap közepes haladó VEM

Részletesebben

Kerítésrendszer saját kezőleg történı szereléséhez

Kerítésrendszer saját kezőleg történı szereléséhez Kerítésrendszer saját kezőleg történı szereléséhez SZERELÉSI ÉS ÉPÍTÉSI ISMERTETİ ELİSZÖR: Ossza fel a kerítését mezıkre! A következı ismertetı kb. 200 cm oszloptávolságokra és mezıfelosztásra vonatkozik.

Részletesebben

5/1993. (XII. 26.) MüM rendelet AZ EGÉSZSÉGET NEM VESZÉLYEZTETİ ÉS BIZTONSÁGOS MUNKAVÉGZÉS KÖVETELMÉNYEI. [Az Mvt. 21.

5/1993. (XII. 26.) MüM rendelet AZ EGÉSZSÉGET NEM VESZÉLYEZTETİ ÉS BIZTONSÁGOS MUNKAVÉGZÉS KÖVETELMÉNYEI. [Az Mvt. 21. a munkavédelemrıl szóló 1993. évi XCIII. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról A munkavédelemrıl szóló 1993. évi XCIII. törvényben (a továbbiakban: Mvt.) kapott felhatalmazás alapján - az érintett

Részletesebben

101/2003. (XII. 23.) GKM rendelet. a nemzetközi közúti áru- és személyszállítás végzésének egyes feltételeirıl. A rendelet hatálya

101/2003. (XII. 23.) GKM rendelet. a nemzetközi közúti áru- és személyszállítás végzésének egyes feltételeirıl. A rendelet hatálya 101/2003. (XII. 23.) GKM rendelet a nemzetközi közúti áru- és személyszállítás végzésének egyes feltételeirıl A közúti közlekedésrıl szóló 1988. évi I. törvény 48. -a (3) bekezdése b) pontjának 16. alpontjában

Részletesebben

Agrártermékek területi árkülönbségei Magyarországon

Agrártermékek területi árkülönbségei Magyarországon Lengyel I. Lukovics M. (szerk.) 2008: Kérdıjelek a régiók gazdasági fejlıdésében. JATEPress, Szeged, 235-247. o. Agrártermékek területi árkülönbségei Magyarországon Dusek Tamás 1 - Szalka Éva 2 Egy termék

Részletesebben

Alkatrészek tőrése. 1. ábra. Névleges méret méretszóródása

Alkatrészek tőrése. 1. ábra. Névleges méret méretszóródása 1. Alapfogalmak Alkatrészek tőrése Névleges méretnek nevezzük a munkadarab nagyságrendjének jellemzésére szolgáló alapméretet, ez a mőszaki rajzon minden esetben feltüntetésre kerül. Tőrés használatának

Részletesebben

Épületek rekonstrukciós tervezése MSc BMEEOMEMAT3

Épületek rekonstrukciós tervezése MSc BMEEOMEMAT3 Magastetık energia-hatékony, fenntartható felújítása Szerkesztı: dr.tóth Elek DLA, egyetemi docens, BME. Magasépítési Tanszék Tartalom A magastetık ácsszerkezetének felújítása [1]... 1 A tetıfelület síkjának

Részletesebben

Bérbeadásra kínáljuk a Budapest, IV. ker. Újpest Baross

Bérbeadásra kínáljuk a Budapest, IV. ker. Újpest Baross Komplex Központ Ingatlanhasznosító és Vagyonkezelı ZRT. H-1095 Budapest, Soroksári út 48. H-1118 Budapest, Szittya u. 3. Telefon: (+36-1) 215-8304 Mobil telefon: (+36) 20-320-5008 e-mail: info@komplex.hu

Részletesebben

σhúzó,n/mm 2 εny A FA HAJLÍTÁSA

σhúzó,n/mm 2 εny A FA HAJLÍTÁSA A FA HAJLÍTÁSA A fa hajlítása a fa megmunkálásának egyik igen fontos módja. A hajlítás legfıbb elınye az anyagmegtakarítás, mivel az íves alkatrészek elıállításánál a kisebb keresztmetszeti méretek mellett

Részletesebben

OBJECT CATALOGUES. of the Museum of Hungarian Agriculture Vol. 2. József Bányai HUNTING WEAPONS AND ACCESSORIES

OBJECT CATALOGUES. of the Museum of Hungarian Agriculture Vol. 2. József Bányai HUNTING WEAPONS AND ACCESSORIES OBJECT CATALOGUES of the Museum of Hungarian Agriculture Vol.. József Bányai HUNTING WEAPONS AND ACCESSORIES Museum of Hungarian Agriculture Budapest, 00 Targykatalogus uj.indd /0/0 0:: AM A Magyar Mezôgazdasági

Részletesebben

A JÓTÁLLÁSÉRT ÉS A SZERVIZÉRT FELEL:

A JÓTÁLLÁSÉRT ÉS A SZERVIZÉRT FELEL: Használati utasítás A JÓTÁLLÁSÉRT ÉS A SZERVIZÉRT FELEL: Insportlike kft, Kossuth Lajos utca 65, Esztergom www.insportline.hu tel/fax: +36 3331 3242 1 A gép kizárólag otthoni használatra alkalmas. Abban

Részletesebben

Budakeszi Város Önkormányzat Képviselı-testületének 29/2005. (VII.1.) rendelete. Budakeszi Város helyi építési szabályzatáról és szabályozási tervérıl

Budakeszi Város Önkormányzat Képviselı-testületének 29/2005. (VII.1.) rendelete. Budakeszi Város helyi építési szabályzatáról és szabályozási tervérıl Budakeszi Város Önkormányzat Képviselı-testületének 29/2005. (VII.1.) rendelete Budakeszi Város helyi építési szabályzatáról és szabályozási tervérıl Budakeszi Város Önkormányzatának Képviselı-testülete

Részletesebben

Ahogy az OEP "pénzeli" Dr. Gresz Miklós OEP Szeged, 2010. november 13. gresz 1

Ahogy az OEP pénzeli Dr. Gresz Miklós OEP Szeged, 2010. november 13. gresz 1 Ahogy az OEP "pénzeli" Dr. Gresz Miklós OEP Szeged, 2010. november 13. gresz 1 Mit pénzel az OEP? gresz 2 Intenzív osztályok 180 160 140 120 100 80 60 40 20 0 Intenzív osztály db 2000 2001 2002 2003 2004

Részletesebben

Zwaluw 2k Dőbelragasztó (poliészter) 300ml

Zwaluw 2k Dőbelragasztó (poliészter) 300ml TECHNIKAI ADATLAP Zwaluw 2k Dőbelragasztó (poliészter) 300ml Termékleírás: Kétkomponeneső, epoxi-akril alapú, enyhe szagú igen hatékony, gyorsan keményedı, közepes re kifejlesztett rögzítıanyag. Az epoxi-akrilnak

Részletesebben

Dr. Hangayné Paksi Éva, Nagyné Vas Györgyi: Sorsfordító Programba vontak jellemzıi 2009. -2-.

Dr. Hangayné Paksi Éva, Nagyné Vas Györgyi: Sorsfordító Programba vontak jellemzıi 2009. -2-. Dr Hangayné Paksi Éva, Nagyné Vas Györgyi: Sorsfordító Programba vontak jellemzıi -- SORSFORDÍTÓ regionális munkaerı-piaci programba vontak pszicho-szociális gondozását elıkészítı felmérés értékelése Tolna

Részletesebben

Kéthéjú homlokzatok. Két jellemzı példa a lehetséges üzemállapotokra.

Kéthéjú homlokzatok. Két jellemzı példa a lehetséges üzemállapotokra. Kéthéjú homlokzatok Mi a kéthéjú ( klíma ) homlokzat lényege? Az, hogy a két héj közötti tér az épület légtechnikai rendszerének szerves része. Az ott áramló levegı vagy az épület hıveszteségét mérsékli

Részletesebben

BÍBORKA ALAPFOKÚ MŰVÉSZETOKTATÁSI INTÉZMÉNY ÉS SZAKISKOLA

BÍBORKA ALAPFOKÚ MŰVÉSZETOKTATÁSI INTÉZMÉNY ÉS SZAKISKOLA BÍBORKA ALAPFOKÚ MŰVÉSZETOKTATÁSI INTÉZMÉNY ÉS SZAKISKOLA HELYI TANTERV Az iskola Helyi Tantervében elıírt tananyagot és követelményeket a 3/2011. (I. 26.) NEFMI rendelettel módosított 27/1998. (VI. 10.)

Részletesebben

Török Katalin. Az idei Ti hogyan csináljátok? pályázat tapasztalatainak összegzése

Török Katalin. Az idei Ti hogyan csináljátok? pályázat tapasztalatainak összegzése Török Katalin Az idei Ti hogyan csináljátok? pályázat tapasztalatainak összegzése A jó gyakorlatok gyűjtése ma már egyre inkább elterjedt hazánkban is. Ez a módszer többek között azért bír nagy jelentőséggel,

Részletesebben

KÉZIKÖNYV ÉS TELEPÍTÉSI ÚTMUTATÓ

KÉZIKÖNYV ÉS TELEPÍTÉSI ÚTMUTATÓ KÉZIKÖNYV ÉS TELEPÍTÉSI ÚTMUTATÓ BA0-HU CIKKSZÁM ED86 GD86-B WR86 7223065 Raktár: 43 Sq. Ft. 27 Cu. Ft. méretei 4,0 m 2 7,7 m 3 FIGYELEM: AZ EGYES RÉSZEK ÉLESEK. ÓVATOSAN KEZELJE ŐKET A TESTI SÉRÜLÉS ELKERÜLÉSE

Részletesebben

Erıforrástérkép felhasználói kézikönyv 1.0

Erıforrástérkép felhasználói kézikönyv 1.0 Erıforrástérkép felhasználói kézikönyv 1.0 Budapest, 2010. november 18. Az MTA Közgazdaságtudományi Intézet alapvetı feladata közgazdasági alapkutatások és az ezekhez kapcsolódó alkalmazott kutatások végzése,

Részletesebben

HATÁROZAT-TERVEZET. Mór Város Önkormányzatának /2009.(IV.29.) Kt. határozata szociális szolgálattervezési koncepciójának felülvizsgálatáról

HATÁROZAT-TERVEZET. Mór Város Önkormányzatának /2009.(IV.29.) Kt. határozata szociális szolgálattervezési koncepciójának felülvizsgálatáról ELİTERJESZTÉS Mór Város Önkormányzat Szociális Szolgáltatástervezési Koncepció felülvizsgálata tárgyában (Szociális és Egészségügyi Bizottság egyhangú támogatásával) A társadalomba való be- és visszailleszkedés

Részletesebben

ELİTERJESZTÉS a Gazdasági és Pénzügyi Bizottság részére

ELİTERJESZTÉS a Gazdasági és Pénzügyi Bizottság részére ELİTERJESZTÉS a Gazdasági és Pénzügyi Bizottság részére Tárgy: Szekszárd város szemétgyőjtı kelyheinek elhelyezése, gyártása, javítása, egyéb lakatos munkák elvégzése tárgyú meghívásos pályázati eljárás

Részletesebben

Balaton népe és vidéke

Balaton népe és vidéke Balaton népe és vidéke G Y A N Ó S Z I L V I A B A L A T O N I M Ú Z E U M 2 0 1 2 T Á M O P 3. 2. 8. B - 1 2 / 1-2 0 1 2-0 0 1 4 Zala megye térben és időben Térképek: Zala Megyei Levéltár www.zml.hu 1850-es

Részletesebben

MULTIFUNKCIONÁLIS EDZŐTORONY Cikk szám: 1168 Használati utasítás

MULTIFUNKCIONÁLIS EDZŐTORONY Cikk szám: 1168 Használati utasítás MULTIFUNKCIONÁLIS EDZŐTORONY Cikk szám: 1168 Használati utasítás Tartalom: Alkatrészek felsorolása Alkatrészek képei Robbantott rajz Szerelési utasítások Alkatrészek listája SZ MEGNEVEZÉS DB SZ MEGNEVEZÉS

Részletesebben

Multigym Plus kézikönyv

Multigym Plus kézikönyv Multigym Plus kézikönyv Összeszerelési instrukciók: Távolítsa el a doboz tartalmát és győződjön meg arról, hogy minden elem kifogástalan állapotban a rendelkezésre áll! Az összeszereléshez két személy

Részletesebben

MEGALAPOZÓ VIZSGÁLAT

MEGALAPOZÓ VIZSGÁLAT BADACSONYTOMAJ MEGALAPOZÓ VIZSGÁLAT KÉSZÍTETTE: BADACSONYTOMAJ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELİTESTÜLETE MEGBÍZÁSÁBÓL BFH EURÓPA KFT (WWW.BFH.HU) SZOMBATHELY, 2012. Tartalomjegyzék 1. HELYZETFELTÁRÓ MUNKARÉSZ...

Részletesebben

2013.04.01. hajlított kés, 2 hidraulikus henger, kerék állványok, hátsó 450 mm-es pálcás henger.

2013.04.01. hajlított kés, 2 hidraulikus henger, kerék állványok, hátsó 450 mm-es pálcás henger. Magágy kultivátor 1 Alapfelszereltség: 3 pontos csatlakozó, 325 mm-es elülső laposvas henger, 2 sor egyenes vagy hajlított kés, 2 hidraulikus henger, kerék állványok, hátsó 450 mm-es pálcás henger. - Kések

Részletesebben

MŐSZAKI LEÍRÁS A MÓRICZ ZSIGMOND KÖRTÉRI MŐEMLÉKI VÉDETTSÉGŐ GOMBA ÉPÜLETÉNEK ÉPÍTÉSZETI ÉS HASZNOSÍTÁSI ÖTLETPÁLYÁZATA. 2009.

MŐSZAKI LEÍRÁS A MÓRICZ ZSIGMOND KÖRTÉRI MŐEMLÉKI VÉDETTSÉGŐ GOMBA ÉPÜLETÉNEK ÉPÍTÉSZETI ÉS HASZNOSÍTÁSI ÖTLETPÁLYÁZATA. 2009. MŐSZAKI LEÍRÁS A MÓRICZ ZSIGMOND KÖRTÉRI MŐEMLÉKI VÉDETTSÉGŐ GOMBA ÉPÜLETÉNEK ÉPÍTÉSZETI ÉS HASZNOSÍTÁSI ÖTLETPÁLYÁZATA 2009. szeptember tartalomjegyzék koncepció problématérkép mőemlékvédelmi kérdések

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV Modellszám: PFEVEX74910.0 Sorszám: Késıbbi hivatkozás céljából a fenti helyre írja be a sorozatszámot. FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV KÉRDÉSEK? Gyártóként, arra törekszünk, hogy vásárlóink minden igényét kielégítsük.

Részletesebben

Nagyszekeres. Nagyszekeres. Ref. templom. A kapuk és a szentségfülke

Nagyszekeres. Nagyszekeres. Ref. templom. A kapuk és a szentségfülke Nagyszekeres A 4134. sz. úton, amit vasútvonal vág át, előbb Nagyszekeresre térünk. A Szatmárierdőháton, a Gőgö patak partjain fekvő hajdan egyutcás faluban, egy kis szigeten vár ránk a község messze földön

Részletesebben

fénypróba elvégzése itt valamilyen fényforrást kell használni (zseblámpa, gyertya)

fénypróba elvégzése itt valamilyen fényforrást kell használni (zseblámpa, gyertya) SzGy02 - Végezze el a kijelölt ászokhordón a rendelkezésre álló eszközökkel és anyagokkal az ajtóelőhúzás (beajtózás) műveletét a befejező munkálatokkal! I. A beajtózás gyakorlati lépései: fénypróba elvégzése

Részletesebben

Tisztelt Partnerünk! 50 80 mm-es kultivátor kés

Tisztelt Partnerünk! 50 80 mm-es kultivátor kés Alkatrész akció Tisztelt Partnerünk! Kérem, olvassa el ezt a néhány oldalt, melyből betekintést nyerhet újdonságainkba és szezon előtti alkatrész akciónkba! A Vaderstad Kft. a korábbi évekhez hasonlóan

Részletesebben

MISKOLC MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZGYŐLÉSÉNEK..../... (...) önkormányzati rendelete

MISKOLC MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZGYŐLÉSÉNEK..../... (...) önkormányzati rendelete MISKOLC MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZGYŐLÉSÉNEK.../... (...) önkormányzati rendelete a temetıkrıl és temetkezési tevékenységrıl Miskolc Megyei Jogú Város Közgyőlése a temetıkrıl és a temetkezésrıl

Részletesebben

a borászati termékek egységes bizonylatolási, nyilvántartási és elszámolási rendjérıl

a borászati termékek egységes bizonylatolási, nyilvántartási és elszámolási rendjérıl 27/2011. (IV. 12.) VM rendelet a borászati termékek egységes bizonylatolási, nyilvántartási és elszámolási rendjérıl A szılıtermesztésrıl és a borgazdálkodásról szóló 2004. évi XVIII. törvény 57. -ának

Részletesebben

BKV Zrt. SZÁLLÍTÁSI KERETSZERZİDÉS

BKV Zrt. SZÁLLÍTÁSI KERETSZERZİDÉS BKV Zrt. SZÁLLÍTÁSI KERETSZERZİDÉS (a továbbiakban: Keretszerzıdés), amely létrejött egyrészrıl a Budapesti Közlekedési Zártkörően Mőködı Részvénytársaság Székhely: 1980 Budapest, Akácfa utca 15. Cégjegyzékszám:

Részletesebben

NYIRÁD KÖZSÉG TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVE

NYIRÁD KÖZSÉG TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVE Nyirád Községi Önkormányzat 8454 Nyirád, Szabadság utca 3. Nyirád Község Önkormányzatának Képviselı-testülete 18/2005. (XI. 18.) rendelete NYIRÁD KÖZSÉG TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVE HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZAT

Részletesebben

3. ALKALOM. Felsorolás Helyesírás ellenırzés Váltás kis és nagybető között Táblázat Ablak felosztása Formátummásoló FELSOROLÁS ÉS SZÁMOZÁS

3. ALKALOM. Felsorolás Helyesírás ellenırzés Váltás kis és nagybető között Táblázat Ablak felosztása Formátummásoló FELSOROLÁS ÉS SZÁMOZÁS 3. ALKALOM Felsorolás Helyesírás ellenırzés Váltás kis és nagybető között Táblázat Ablak felosztása Formátummásoló FELSOROLÁS ÉS SZÁMOZÁS Felsorolás jelölés és számozás A felsorolás készítése bekezdés

Részletesebben

A Földmővelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium. Pályázati felhívása

A Földmővelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium. Pályázati felhívása A Földmővelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Pályázati felhívása Az erdık közjóléti célú védelmét és bıvítését szolgáló feladatok ellátásának csekély összegő (de minimis) támogatásáról szóló 112/2008.

Részletesebben

KÉZIKÖNYV ÉS TELEPÍTÉSI ÚTMUTATÓ

KÉZIKÖNYV ÉS TELEPÍTÉSI ÚTMUTATÓ KÉZIKÖNYV ÉS TELEPÍTÉSI ÚTMUTATÓ BH0-HU CIKKSZÁM ED65 GD65-B WR65 729065 Raktár: 27 Sq. Ft. 67 Cu. Ft. méretei 2,5 m 2 4,7 m 3 FIGYELEM: AZ EGYES RÉSZEK ÉLESEK. ÓVATOSAN KEZELJE ŐKET A TESTI SÉRÜLÉS ELKERÜLÉSE

Részletesebben

A trágyatelepek készitésének alapelvei. F. Engel: Landw. Bauwesen. Berlin, 1885. P. Parey. 327. 1.

A trágyatelepek készitésének alapelvei. F. Engel: Landw. Bauwesen. Berlin, 1885. P. Parey. 327. 1. A trágyatelepek készitésének alapelvei. F. Engel: Landw. Bauwesen. Berlin, 1885. P. Parey. 327. 1. A legkevesebb gazda van azon helyzetben, hogy a gazdaságában készült trágyát azonnal szántóföldjeire hordassa;

Részletesebben

F. 2. sz. FORGALMI UTASÍTÁS FÜGGELÉKEI

F. 2. sz. FORGALMI UTASÍTÁS FÜGGELÉKEI F.2. Függelékei Pályavasúti Üzletág Forgalmi Fıosztály 1/277 Törölt: MAGYAR ÁLLAMVASUTAK ZRT F. 2. sz. FORGALMI UTASÍTÁS FÜGGELÉKEI Hatálybalépés idıpontja: : Behúzás: Bal: 0 cm, Elsı sor: 0 cm, Sorköz:

Részletesebben

2014. január március 1. A kereskedelmi szálláshelyek vendégforgalmának alakulása

2014. január március 1. A kereskedelmi szálláshelyek vendégforgalmának alakulása MAGYARORSZÁG TURIZMUSÁNAK ALAKULÁSA 2014. január március 1. A kereskedelmi szálláshelyek vendégforgalmának alakulása A Központi Statisztikai Hivatal elızetes adatai 1 szerint 2014 márciusában a kereskedelmi

Részletesebben

Kilenc, 2 fázisú áramkörös kábelhálózati közvilágítási vezérlıszekrény Három, 2 fázisú áramkörös kábelhálózati közvilágítási vezérlıszekrény

Kilenc, 2 fázisú áramkörös kábelhálózati közvilágítási vezérlıszekrény Három, 2 fázisú áramkörös kábelhálózati közvilágítási vezérlıszekrény Közvilágítási kapcsoló szekrények A termék megnevezése: BERENDEZÉS KÖZVILÁGÍTÁSI KAPCSOLÓ- ÉS VEZÉRLİBERENDEZÉS Típus változatok: Típus JMK-9X2 JMK-6X2 JMK-3X2 JMK-3X1 JMK-1X1 Megnevezés Kilenc, 2 fázisú

Részletesebben

Szentes Város Önkormányzata Képviselı-testületének 19/2010. (VIII.27.) rendelete. A reklámhordozókról és a reklámokról

Szentes Város Önkormányzata Képviselı-testületének 19/2010. (VIII.27.) rendelete. A reklámhordozókról és a reklámokról Szentes Város Önkormányzata Képviselı-testületének 19/2010. (VIII.27.) rendelete A reklámhordozókról és a reklámokról Módosítva: 10/2011. (IV.11.), 32/2011. (XII.13.), 23/2012. (V.11.), Szentes Város Önkormányzatának

Részletesebben

Orion SkyQuest XT6, XT8, XT10, XT12 IntelliScope változat. Összeszerelési útmutató

Orion SkyQuest XT6, XT8, XT10, XT12 IntelliScope változat. Összeszerelési útmutató Orion SkyQuest XT6, XT8, XT10, XT12 IntelliScope változat Összeszerelési útmutató 1 2 2. ábra Összeszerelés Miután kibontotta a távcsı dobozait helyezze üzembe a távcsövet. A tubus gyárilag már össze van

Részletesebben

Mechanikai megmunkálás Ipari termék- és formatervezıknek

Mechanikai megmunkálás Ipari termék- és formatervezıknek Mechanikai megmunkálás Ipari termék- és formatervezıknek Összeállította: Dr. Kovács Zsolt NyME FMK Terméktervezési és Gyártástechnológiai Intézet http://tgyi.fmk.nyme.hu NYME FMK TGYI 2006.08.28. 7/1.

Részletesebben

Megyeszékhely: Győr. Honlap: http://nemzetiegyseg.com/gyormegye.html Adatbázis: http://nemzetiegyseg.com/gyor2011.xls

Megyeszékhely: Győr. Honlap: http://nemzetiegyseg.com/gyormegye.html Adatbázis: http://nemzetiegyseg.com/gyor2011.xls Győr-Moson Moson-Sopron összesen Megyeszékhely: Győr Honlap: http://nemzetiegyseg.com/gyor.html Adatbázis: http://nemzetiegyseg.com/gyor2011.xls Honlap: http://www.hiszi-map.hu/catalog/displayimage.php?pid=1530&fullsize=1

Részletesebben

KÉZIKÖNYV ÉS TELEPÍTÉSI ÚTMUTATÓ

KÉZIKÖNYV ÉS TELEPÍTÉSI ÚTMUTATÓ KÉZIKÖNYV ÉS TELEPÍTÉSI ÚTMUTATÓ BP01-HU CIKKSZÁM EH54-A EN54 HM5467 LM5467 RM54-A RMG54 RMW54 VL5467 WL54 717710515 Raktár: 16 Sq. Ft. 98 Cu. Ft. méretei 1,5 m 2 2,8 m 3 FIGYELEM: AZ EGYES RÉSZEK ÉLESEK.

Részletesebben

Jovánkő 2012-es árlista

Jovánkő 2012-es árlista Jovánkő 2012-es árlista Fagyálló virágtartók nettó bruttó I. 1 Szerencsemalac virágtartó 12 600 Ft 16 000 Ft I. 2 I. 3 Fonott Kaspó (nagy) 3 800 Ft 4 825 Ft I. 4 Füles Kaspó (kicsi) 3 600 Ft 4 570 Ft I.

Részletesebben

REGIONÁLIS MUNKABIZTONSÁGI FELÜGYELŐSÉGEK

REGIONÁLIS MUNKABIZTONSÁGI FELÜGYELŐSÉGEK REGIONÁLIS MUNKABIZTONSÁGI FELÜGYELŐSÉGEK OMMF Közép-magyarországi Munkabiztonsági Felügyelősége illetékességi területe Budapest, Pest megye. Székhely: Budapest, IX. ker. Páva u. 6. Postacím: 1458 Budapest

Részletesebben

JACIR HŐTİTORONY ÜZEMBE HELYEZÉSI ÉS KARBANTARTÁSI ÚTMUTATÓJA

JACIR HŐTİTORONY ÜZEMBE HELYEZÉSI ÉS KARBANTARTÁSI ÚTMUTATÓJA JACIR HŐTİTORONY ÜZEMBE HELYEZÉSI ÉS KARBANTARTÁSI ÚTMUTATÓJA KS/ATM KOMPACT SOROZATOK, medencével 1. ÜZEMBE HELYEZÉS 1.1 Mőveleti sorrend Elıször is ellenırizze, hogy tele van a medence, és nem áll fenn

Részletesebben

GÁZIONIZÁCIÓS DETEKTOROK VIZSGÁLATA. Mérési útmutató. Gyurkócza Csaba

GÁZIONIZÁCIÓS DETEKTOROK VIZSGÁLATA. Mérési útmutató. Gyurkócza Csaba GÁZIONIZÁCIÓS DETEKTOROK VIZSGÁLATA Mérési útmutató Gyurkócza Csaba BME NTI 1997 2 Tartalom 1. BEVEZETÉS... 3 2. ELMÉLETI ÖSSZEFOGLALÁS... 3 2.1. Töltéshordozók keletkezése (ionizáció) töltött részecskéknél...

Részletesebben

A 40/2012. (VIII. 13.) BM 7/2006. (V. 24.) TNM

A 40/2012. (VIII. 13.) BM 7/2006. (V. 24.) TNM A belügyminiszter 40/2012. (VIII. 13.) BM rendelete az épületek energetikai jellemzıinek meghatározásáról szóló 7/2006. (V. 24.) TNM rendelet módosításáról M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2012. évi 107. szám

Részletesebben

Testnevelés és sport 1-8. évfolyam

Testnevelés és sport 1-8. évfolyam Testnevelés és sport 1-8. évfolyam Alapelvek, célok: A testnevelés és sport mozgásanyagának segítségével az eddiginél nagyobb hatékonysággal fejlesztendık a közoktatásban résztvevı korosztályok fizikai

Részletesebben

Hajdúsámson Város Önkormányzata Képviselı-testületének. 30/2004. (VIII. 19.) r e n d e l e t e. a helyi hulladékgazdálkodási tervrıl

Hajdúsámson Város Önkormányzata Képviselı-testületének. 30/2004. (VIII. 19.) r e n d e l e t e. a helyi hulladékgazdálkodási tervrıl Hajdúsámson Város Önkormányzata Képviselı-testületének 30/2004. (VIII. 19.) r e n d e l e t e a helyi hulladékgazdálkodási tervrıl Hajdúsámson Város Önkormányzata Képviselı-testülete a hulladékgazdálkodásról

Részletesebben

E L İ T E R J E S Z T É S

E L İ T E R J E S Z T É S AZ ELİTERJESZTÉS SORSZÁMA: 325. MELLÉKLET: 3 db TÁRGY: Szociális Központ érdekképviseleti fórumának létrehozása E L İ T E R J E S Z T É S SZEKSZÁRD MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZGYŐLÉSÉNEK 2008. december

Részletesebben

Szerelési és karbantartási utasítás Logano GE315

Szerelési és karbantartási utasítás Logano GE315 Speciális fűtőkazán ventilátoros olaj-/ gázüzemű égővel 6 70 88 48 (05/08) HU Szerelési és karbantartási utasítás Logano GE5 Cserekazán Logano G05, G5, SE45, SK45 típusokhoz Szerelés és karbantartás előtt

Részletesebben

RÁBATAMÁSI Község Önkormányzata Képviselı-testületének. 11/2003. (XI. 1.). ÖK. rendelete

RÁBATAMÁSI Község Önkormányzata Képviselı-testületének. 11/2003. (XI. 1.). ÖK. rendelete RÁBATAMÁSI Község Önkormányzata Képviselı-testületének 11/2003. (XI. 1.). ÖK. rendelete RÁBATAMÁSI KÖZSÉG HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATÁRÓL ÉS SZABÁLYOZÁSI TERVÉRİL Rábatamási Község Önkormányzat Képviselı-testülete

Részletesebben

AJÁNLATTÉTELI FELHÍVÁS 1.) Az ajánlatkérı neve, címe, telefon- telefaxszáma (e-mail címe)

AJÁNLATTÉTELI FELHÍVÁS 1.) Az ajánlatkérı neve, címe, telefon- telefaxszáma (e-mail címe) AJÁNLATTÉTELI FELHÍVÁS 1.) Az ajánlatkérı neve, címe, telefon- telefaxszáma (e-mail címe) Hivatalos név: Tolna Város Önkormányzata Postai cím: Hısök tere 1. Város/Község: Tolna Postai irányítószám: 7130

Részletesebben

Kiromed Delta Gravitációs gerincnyújtó készülék Használati utasítás Összeszerelési útmutató

Kiromed Delta Gravitációs gerincnyújtó készülék Használati utasítás Összeszerelési útmutató Kiromed Delta Gravitációs gerincnyújtó készülék Használati utasítás Összeszerelési útmutató A termék kivitele a képen látható eszköztől részleteiben eltérhet, a változás jogát fenntartjuk. 1 SN: Kiadás

Részletesebben

2.1 Fizika - Mechanika 2.1.5 Rezgések és hullámok. Mechanikai rezgések és hullámok Kísérletek és eszközök mechanikai rezgésekhez és hullámokhoz

2.1 Fizika - Mechanika 2.1.5 Rezgések és hullámok. Mechanikai rezgések és hullámok Kísérletek és eszközök mechanikai rezgésekhez és hullámokhoz Mechanikai rezgések és hullámok Kísérletek és eszközök mechanikai rezgésekhez és hullámokhoz Rugós inga, súlyinga (matematikai inga), megfordítható inga P0515101 Állványanyagokból különböző felépítésű

Részletesebben

HASZNÁLATI ÉS FELSZERELÉSI UTASÍTÁS

HASZNÁLATI ÉS FELSZERELÉSI UTASÍTÁS S1 fogasléces motor összes: 14, oldal 1 HASZNÁLATI ÉS FELSZERELÉSI UTASÍTÁS Felszerelések: S1 fogasléces motor összes: 14, oldal 2 S1 fogasléces motor összes: 14, oldal 3 S1 fogasléces motor összes: 14,

Részletesebben

MŐSZAKI LEÍRÁS BK01427

MŐSZAKI LEÍRÁS BK01427 MŐSZAKI LEÍRÁS BK01427 Lábonálló 2 személyes ivókút idızített nyomógombos fejjel BK01427 9/1 11.07.21 BEFOGLALÓ MÉRETEI: Típus BK01427 Medence belsı méret: 210x74 mm Magasság (A): 1060 mm Kút átmérı: 365

Részletesebben

BUDAPEST X. KERÜLET, ÓHEGY-PARK ALATTI PINCERENDSZER 129-130-131. SZ. ÁGÁNAK VESZÉLYELHÁRÍTÁSA TÖMEDÉKELÉSSEL

BUDAPEST X. KERÜLET, ÓHEGY-PARK ALATTI PINCERENDSZER 129-130-131. SZ. ÁGÁNAK VESZÉLYELHÁRÍTÁSA TÖMEDÉKELÉSSEL BUDAPEST X. KERÜLET, ÓHEGY-PARK ALATTI PINCERENDSZER 129-130-131. SZ. ÁGÁNAK VESZÉLYELHÁRÍTÁSA TÖMEDÉKELÉSSEL (...) Az elvégzendı feladat meghatározása Feladat a C szakaszon található 129, 130 és 131 sz.

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS. Otthon Melege Program

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS. Otthon Melege Program PÁLYÁZATI FELHÍVÁS Otthon Melege Program Háztartási nagygépek energiamegtakarítást eredményező cseréje alprogram Pályázat kódszáma: HGCS-2014. 2014. szeptember 25. Frissítve: 2014. november 11. 1 1. Előzmények

Részletesebben

4.2. ELİREGYÁRTOTT VB. FÖDÉMEK

4.2. ELİREGYÁRTOTT VB. FÖDÉMEK 4.2. ELİREGYÁRTOTT VB. FÖDÉMEK 4.2.1. ALAPFOGALMAK: ELİREGYÁRTÁS, FESZÍTÉS A monolit vb. födémek rengeteg elınye (kisebb födémvastagság, egyszerő konzolképzés, többtámaszúsíthatóság, kétirányú teherhordás

Részletesebben

TÉZISEK. Közszolgáltatások térbeli elhelyezkedésének hatékonyságvizsgálata a földhivatalok példáján

TÉZISEK. Közszolgáltatások térbeli elhelyezkedésének hatékonyságvizsgálata a földhivatalok példáján Széchenyi István Egyetem Regionális és Gazdaságtudományi Doktori Iskola Budaházy György TÉZISEK Közszolgáltatások térbeli elhelyezkedésének hatékonyságvizsgálata a földhivatalok példáján Címő Doktori (PhD)

Részletesebben

DU-PLAN MÉRNÖKI IRODA KFT.

DU-PLAN MÉRNÖKI IRODA KFT. DU-PLAN MÉRNÖKI IRODA KFT. 8000 Székesfehérvár Gyümölcs u.4-6. Telefon: 06 22/512-620; Telefax: 06 22/512-622 E-mail: du-plan@du-plan.hu Statikai szakvélemény Balatonföldvár, Kemping utca végén lévı lépcsısor

Részletesebben

A jármővek méreteire vonatkozó üzemeltetési mőszaki feltételek

A jármővek méreteire vonatkozó üzemeltetési mőszaki feltételek A jármővek méreteire vonatkozó üzemeltetési mőszaki feltételek A mezıgazdasági vontatóból vagy lassú jármőbıl és egy pótkocsiból álló jármőszerelvény hosszúsága a 18,00, a mezıgazdasági vontatóból és két

Részletesebben

Közbeszerzési eljárást megindító hirdetmény

Közbeszerzési eljárást megindító hirdetmény ÁROP Projekt Közbeszerzési eljárást megindító hirdetmény... 1 Eljárás eredményérıl vagy eredménytelenségérıl szóló tájékoztatót tartalmazó hirdetmény. 18 Közbeszerzési eljárást megindító hirdetmény KÖZBESZERZÉSI

Részletesebben

A kerekes mezıgazdasági vagy erdészeti traktorok kezelıszervei ***I

A kerekes mezıgazdasági vagy erdészeti traktorok kezelıszervei ***I P7_TA-PROV(2011)0212 A kerekes mezıgazdasági vagy erdészeti traktorok kezelıszervei ***I Az Európai Parlament 2011. május 11-i jogalkotási állásfoglalása a kerekes mezıgazdasági vagy erdészeti traktorok

Részletesebben

Építési utasítás Schiedel ABSOLUT. kéményrendszerhez. www.schiedel.hu. Ha kémény, akkor

Építési utasítás Schiedel ABSOLUT. kéményrendszerhez. www.schiedel.hu. Ha kémény, akkor Építési utasítás Schiedel ABSOLUT kéményrendszerhez www.schiedel.hu Ha kémény, akkor Általános építési útmutatások A Schiedel ABSOLUT kéményrendszert az építési utasítás alapján építse fel. Az építés során

Részletesebben

Gáztörvények. Alapfeladatok

Gáztörvények. Alapfeladatok Alapfeladatok Gáztörvények 1. Ha egy bizonyos mennyiségő tökéletes gázt izobár módon három fokkal felhevítünk, a térfogata 1%-al változik. Mekkora volt a gáz kezdeti hımérséklete. (27 C) 2. Egy ideális

Részletesebben

Koppány-völgye Többcélú Kistérségi Társulás. Közoktatás-fejlesztési Terve

Koppány-völgye Többcélú Kistérségi Társulás. Közoktatás-fejlesztési Terve Társulási Tanács által a 126/2009. (VI. 29.) TKT és 161/2009. (VIII.31.) TKT számú határozattal elfogadva. Koppány-völgye Többcélú Kistérségi Társulás Közoktatás-fejlesztési Terve 2009. június 29. Készült

Részletesebben

Gyakornoki szabályzat

Gyakornoki szabályzat Gyakornoki szabályzat A közalkalmazottakról szóló 1992. évi XXXIII. törvény 22. (9) bekezdés, valamint a közalkalmazottakról szóló 1992. évi XXXIII. törvény végrehajtásáról a közoktatási intézményekben

Részletesebben

V E R S E N Y T A N Á C S

V E R S E N Y T A N Á C S V E R S E N Y T A N Á C S Vj-071-018/2009. A Gazdasági Versenyhivatal versenytanácsa a KiK Textil és Non-Food Korlátolt Felelısségő Társaság (Budapest) eljárás alá vont ellen fogyasztókkal szembeni tisztességtelen

Részletesebben

A Heves megyei egyéni vállalkozók 2011. évi tevékenységének alakulása

A Heves megyei egyéni vállalkozók 2011. évi tevékenységének alakulása A Heves megyei egyéni vállalkozók 2011. évi tevékenységének alakulása Az elmúlt évek válsághatásai a társas vállalkozásokhoz képest súlyosabban érintették az egyéni vállalkozásokat, mivel azok az egyre

Részletesebben

CAD-CAM-CAE Példatár

CAD-CAM-CAE Példatár CAD-CAM-CAE Példatár A példa megnevezése: A példa száma: A példa szintje: CAx rendszer: Kapcsolódó TÁMOP tananyag rész: A feladat rövid leírása: Síkbeli hajlított rúd ÓE-A02 alap közepes haladó VEM Épületszerkezet

Részletesebben

Szabó Júlia-Vízy Zsolt: A szaktanácsadói munka tapasztalatai a képesség- készségfejlesztés területén (Földünk és környezetünk mőveltségterület)

Szabó Júlia-Vízy Zsolt: A szaktanácsadói munka tapasztalatai a képesség- készségfejlesztés területén (Földünk és környezetünk mőveltségterület) Szabó Júlia-Vízy Zsolt: A szaktanácsadói munka tapasztalatai a képesség- készségfejlesztés területén (Földünk és környezetünk mőveltségterület) 1. Bevezetés (2. rész) A Budapesti Nevelı c. folyóirat 2007.

Részletesebben

Használati utasítás. insportline Lotos vibromasszázsgép IN 2165

Használati utasítás. insportline Lotos vibromasszázsgép IN 2165 Használati utasítás insportline Lotos vibromasszázsgép IN 2165 A SZERVIZT ÉS AZ ALKATRÉSZEKET AZ ELADÓ BIZTOSÍTJA! Insportline Hungary kft., Kossuth Lajos utca 65, 2500 Esztergom tel/fax: +36(06)33 313242,

Részletesebben

Busai Ákos 2014.02.18.

Busai Ákos 2014.02.18. MIÉRT FONTOS A FŐTÉSKORSZERŐSÍTÉS? Busai Ákos 2014.02.18. ELKERÜLJÜK AZ ALÁBBI ÁLLAPOTOT!! Az elmúlt évek panelfelújításai során nem végezték el a komplett korszerősítést. (mikor milyen pályázati lehetıség

Részletesebben

37/2007. (XII. 13.) ÖTM rendelet. az építésügyi hatósági eljárásokról, valamint a telekalakítási és az építészeti-mőszaki dokumentációk tartalmáról

37/2007. (XII. 13.) ÖTM rendelet. az építésügyi hatósági eljárásokról, valamint a telekalakítási és az építészeti-mőszaki dokumentációk tartalmáról A jogszabály mai napon hatályos állapota 2009-11-03 Váltás a jogszabály következı idıállapotára ( 2010.I.1. ) 37/2007. (XII. 13.) ÖTM rendelet az építésügyi hatósági eljárásokról, valamint a telekalakítási

Részletesebben

254. fejezet Meghatározások a széria autók (Gr. N) számára

254. fejezet Meghatározások a széria autók (Gr. N) számára 254. fejezet Meghatározások a széria autók (Gr. N) számára Utolsó frissítés: 2010.01.28 1. MEGHATÁROZÁS Nagy sorozatban gyártott szériaautók. 2. HOMOLOGIZÁCIÓ Legalább 2500 azonos egységet kell gyártani

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi idı: az írásbeli vizsga befejezésének idıpontjáig A minısítı neve: Vízvári László A minısítı beosztása: fıigazgató M E G O L D Ó L A P szakmai

Részletesebben

Gépipari minıségellenırzés

Gépipari minıségellenırzés Budapesti Mőszaki Fıiskola Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai mérnöki Kar Anyag és Gyártástechnológia Intézet Gépgyártástechnológiai Szakcsoport Galla Jánosné Kis Ferenc Gépipari minıségellenırzés

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ. Összecsukható Dobson-távcsövek

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ. Összecsukható Dobson-távcsövek HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Összecsukható Dobson-távcsövek TARTALOMJEGYZÉK A távcsõ összeállítása............................................. 3 Alkatrészjegyzék (8 és 10 ).....................................

Részletesebben

A VERKLIS. J. THIBOUVILLE - LAMY gyártmányú Organina 24 sípos kintorna (sípláda) felújítása

A VERKLIS. J. THIBOUVILLE - LAMY gyártmányú Organina 24 sípos kintorna (sípláda) felújítása A VERKLIS J. THIBOUVILLE - LAMY gyártmányú Organina 24 sípos kintorna (sípláda) felújítása 1 A Thibouville és Lamy hangszerkészítı vállalkozás 1790-ben alakult a franciaországi Mirecourt-ban. Szinte mindenféle

Részletesebben